Tips bij angsten

Angsten - tips
Zoek je tips bij angsten?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Wat is jouw tip voor omgaan met angst?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Neem stapje voor stapje
Zoek juist situaties op die je (een beetje) bang maken. Neem hierin stapje voor stapje. Je merkt dan dat je vrije ruimte groter wordt.
Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken. De angst kan dan groter worden.
Tip 2 - Angsten zijn verslavend - Stop ze
Angsten zijn verslavend
Angst brengt je tot dwanggedachten en tot dwanghandelingen. Die werken als een verslaving. Stop ze dus zo snel mogelijk, waar en wanneer je kunt. Leid jezelf af, steeds opnieuw.
Hoe meer je eraan toegeeft des te erger gaan angst, dwanggedachtes en dwanghandelingen je leven bepalen. Als je ze geen halt toeroept nemen ze je leven uiteindelijk volledig over.
Net als bij iedere verslaving hebben ze eerst alleen invloed op jezelf maar al gauw ook op je directe omgeving. Doe er iets aan. Zoek hulp als je er alleen niet uitkomt!
Tip 3 - Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"
Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij angsten meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.
De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.
Tip 4 - Visualiseer wat je wel wilt
Visualiseer wat je wel wilt.
Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.
Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog angstig kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.
Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.
Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.
Tip 5 - Nieuwsgierig, vriendelijk en zonder oordeel voelen
Functionele angst zet je in beweging: ze laat je bijvoorbeeld opzij springen als er een auto met loeiende sirenes voorbij komt.
Soms kan angst je laten 'bevriezen'.
Probeer eens, met je aandacht naar je lichaam te gaan als je bang bent. Wat gebeurt daar als je bang bent? Welke spieren span je aan? Misschien je schouders? Of je kaken? Wat voel je in je buik, in je benen? Waar in je lichaam voel je je adem? Je hart?
Nieuwsgierig, vriendelijk en zonder oordeel alleen maar voelen wat er te voelen is, zonder direct iets te hoeven oplossen....

Tip 6 - Doe waar je bang voor bent
Doe waar je bang voor bent.
Soms heb je meer angst voor de angst van te voren, dan dat achter af zou blijken.
Soms is het dan goed om "gewoon"" de dingen wel aan te gaan en te zien dat het ook nog kan meevallen. Al is het maar een klein onderdeel of een kleine stap. Dan daag je jezelf uit om daarna een groter stapje te zetten.
En wees blij met datgene wat lukt, hoe klein ook!
Tip 7 - Tik met je vingertoppen op je borstbeen
Een eenvoudige tip, om iets rustiger te worden als je echt angst voelt, Ga rustig zitten en begin met de vingertoppen van 1 hand op en rond je borstbeen te tikken.
Op die manier worden er via zenuwbanen signalen naar je hersenen gestuurd die voor ontspanning zorgen. Blijf tikken tot je daadwerkelijk enige opluchting voelt. Ik heb vaak gemerkt bij mensen dat hun ademhaling dan ook begint te ontspannen.
Sommige topsporters, zoals zwemmers, doen het ook voor ze moeten presteren. Wel een aanbeveling dus!
Tip 8 - Kom in beweging en neem actie
Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.
Door angst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.
Dus kom in beweging en neem actie.
Tip 9 - Angst of paniek? Ademhaling helpt je
Hevige angst of paniek? Ademhaling helpt je snel uit extreme angst te komen. Oefen je om zo lang mogelijk uit te ademen.
Richt al je aandacht op het uitademen. Laat het inademen vanzelf gaan door je buikspieren los te laten. Dat zal relatief korter zijn. Richt je daarna weer op zo lang mogelijk uitademen. Bedenk dat inademen activeert en uitademen ontspant. Door langer uit te ademen dan in te ademen help je je systeem te ontspannen.
Eenmaal gekalmeerd kun je weer contact maken met je lichaam en je geest. Je kunt weer helder nadenken en onderzoeken wat er gebeurt en nodig is. Regelmatig oefenen en je zult verrast zijn over het vrijwel directe effect hiervan.
Tip 10 - Erken je angst en doe toch wat je wilt doen
Je angst, onzekerheid is ook een deel van jou. In plaats van je angst te bestrijden, weg te drukken, kun je beter je angst erkennen en toch de dingen doen die je wilt doen.

Tip 11 - Hou een angstdagboek bij
Om grip op je angst te houden, is het handig te weten wat je bang maakt. Het kan helpen om een "angstdagboek" bij te houden. Je kunt daarin schrijven wat je doet, welke situaties je triggeren, en wat je voelt als angsten zich aandienen.
Door een angstdagboek bij te houden krijg je meer overzicht en kun je gemakkelijker te achterhalen wat je bang maakt. Dat kan helpen om anders met je angst om te gaan.
Tip 12 - Luister naar je onderliggende behoeftes
Angst kan ook een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Misschien kom je niet genoeg aan jezelf toe, aan rust, aan het ruimte geven aan je emoties. Probeer dan elke dag de rust op te zoeken en te voelen wat er is. Dat is niet altijd makkelijk. Er kan een hoop onrust, verdriet, boosheid of angst naar boven komen.
Het juist toelaten van deze emoties, ze eventueel op te schrijven of met iemand te delen, kan uiteindelijk zorgen voor verlichting en vermindering van je angstgevoelens.
Het kan ook zijn dat je tijdens dit voelen merkt dat er nog onderliggende behoeftes zijn. Bijvoorbeeld aan rust. Probeer te zoeken naar hoe jij hierin goed voor jezelf kan zorgen, want ook het luisteren naar je behoeften zorgt voor vermindering van je angstgevoelens.
Tip 13 - De juiste afstand tot de angst
Angst kan overweldigend zijn. Het is dan belangrijk de angst iets op afstand te zetten.
Stel je voor dat je in een filmzaal zit en je kijkt naar een film waarin die angstopwekkende gebeurtenis zich voordoet met jou als personage. Je kijkt ernaar en de enige (echt de enige) vraag die je jezelf stelt als je dit allemaal ziet gebeuren is: wat vind ik hiervan? (En dus niet: wat voel ik hierbij).
Zo kun je andere aspecten van die gebeurtenis gaan zien, waardoor er beweging kan komen in iets dat vastzat.
Tip 14 - Onderzoek je ziektewinst
Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je angst wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je angst. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.
- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je angst sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je angst extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.
Zodra je weet welke positieve kanten er aan je angst zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je angst.
De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je angst te ontdekken:
- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de angst, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de angst, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de angst niet meer heb?
Tip 15 - Zorgt dat je goed slaapt
Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.
Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.

Tip 16 - Laat het touw van het monster angst los
Het enige wat jij moet doen is het touw los laten. Laat het touw los waarmee het monster van angst je naar zich toe trekt.
Het heeft geen recht op jou en uiteindeljik kan het monster angst je ook geen kwaad doen; laat het touw los, haal diep adem en bedenk dat jij los staat van monster angst.
Tip 17 - Praat erover met anderen
Praat over je angstgevoelens en probeer je zelf niet te veroordelen. Het praten met vrienden en familie lucht vaak op en helpt je stress te verminderen. Ook kunnen gesprekken met anderen ertoe bijdragen dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke situatie.
Tip 18 - Vlucht niet naar alcohol of drugs
Vlucht niet voor je angst door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Verdovende middelen kunnen echter je angsten versterken.
Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.
Ook vluchten van je angst door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.
Tip 19 - Onderzoek je gedachten
Onderzoek je gedachten en keer het om. Stel jezelf vier vragen:
1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?
Keer de gedachte om: Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.
Tip 20 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het angsten-lotgenotenforum op deze website.

Tip 21 - Zoek een therapeut
Heb je last van angsten en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Tip 22 - Herken je excuses en uitvluchten
Herken excuses om niet te veranderen.
Excuses of uitvluchten geven je een reden om dingen die je moeilijk of eng lijken (zoals het aan de slag gaan met je angsten) niet te hoeven doen.
Voorbeelden van excuses die mensen gebruiken zijn:
- Ik heb er geen geld voor.
- Ik heb er geen tijd voor.
- Dat kan ik toch niet.
- Ik weet niet hoe dat moet.
- Ik heb het al vaker geprobeerd.
- Het heeft toch geen zin.
- Dat kost te veel moeite.
- Ik mag niet falen.
- Ik word dan afgewezen.
- Ik ben niet goed genoeg.
Herkenbaar?
Leer de excuses die je gebruikt herkennen. Excuses zijn niet gelijk aan de waarheid. Het zijn maar gedachten. Je hoeft ze niet te volgen.
Tip 23 - Luister naar wat je angstige deel jou wil vertellen
We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).
Zo heb je ook delen in jou die angstig zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.
Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.
Luister naar wat dit angstige deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.
Tip 24 - Oefen met datgene waar je bang voor bent
Face the enemy, Het beest in de bek kijken. Doen waar je bang voor bent, dat is mijn advies. Hoe meer je vermijdt, hoe angstiger de situatie voor je wordt. Als je het vermijden kan vermijden, ben je goed bezig. Dan doorbreek je je angst.
Pas dan kun je ontdekken of het werkelijk zo eng is als dat je je had voorgesteld. Vaak pakt het toch iets anders uit dan dat je van te voren had bedacht. En als je dat vaak oefent en vaak ziet, dan raak je meer vertrouwd met ander gedrag en dan durf je meer.
Dus oefenen oefenen en oefenen met datgene waar je bang voor bent, maakt je immuner voor je angst, je wordt sterker en kunt het aan! Je raakt dan verlost van je eigen verstrikking. Succes!
Tip 25 - Oefen met mindfulness
Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je angsten.
Aanvaard dat de angst er is, zonder dat je jezelf met je angst identificeert. Jij bent de angst niet. Je hebt de angst.
Door op een zachte manier met jezelf en met je angsten om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je angst ook gemakkelijker zachter worden.

Tip 26 - Zorg voor balans in je binnenwereld
Angst heeft een functie, angst is er nooit zomaar. Vaak is er een diepgewortelde oorzaak.
Vind een therapeut die jou helpt contact te maken met je binnenwereld om daar te luisteren naar je angsten en ze uit te vragen. Een goede integratieve therapeut leidt je door de vragen heen die naar het ontstaan en de kern van je angst gaan. Waartegen wil jouw angst je beschermen?
Resultaat is dat je aan de weet komt wat je met je angst wilt voorkomen dat er gebeurt. Met je therapeut zoek je een effectievere manier op dat te voorkomen.
Ga met dat deel van jou dat bang is een innerlijke dialoog aan. Kom tot een andere reactie als dat wat jou bang maakt zich voordoet. Zorg dat je binnenwereld daarbij in balans is, dat ook die andere delen, eigenschappen, zich in de oplossing kunnen vinden.
Tip 27 - Geen cafeine houdende producten eten/drinken
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt als je angstig bent aangelegd, je beter geen cafeine houdende producten kan eten/drinken dit versterkt het angstgevoel. Dus cola, chocola, koffie, zwarte thee, energiedrankjes etc laten staan.
Je kan dit testen door 2 maanden dit niet te nemen en kijken hoe je je voelt. Houd daar wekelijks een dagboek voor bij en score jouw angstgevoelens (1-10) en schrijf angst gedachten op. Doe dit ook 1 maand voor de cafeine vrije periode. Kijk na deze periode na de verschillen.
Tip 28 - Ga hardop zingen
Als je bang bent, ga dan (liefst hardop) zingen. Je hersenen kunnen maar één ding tegelijk doen!
Tip 29 - Onderzoek hoe het met je gaat
Hoe gaat het over het algemeen met je?
Mensen die gevoelig zijn voor angstige gedachten/gevoelens of die een angstige basis hebben zullen merken dat als ze mentaal slechter in hun vel zitten dat ze ook meer angsten ervaren.
Zonder dat je specifiek op het onderwerp van de angst of fobie hoeft in te gaan kun je eens nagaan hoe het mentaal met je gaat.
Zit je lekker in je vel? Ervaar je stress? OF zijn er stressoren van kracht op dit moment in je leven?
Vindt er een verandering plaats op één van je leefdomeinen (werk, wonen, relatie, gezin, gezondheid, enz.)?
Het kan zijn dat je je niet zo bewust bent van eventuele stressoren, omdat deze zich indirect uiten via de angsten/fobie die je ervaart.
Als je deze samenhang in kaart hebt kun je wellicht zorgen dat je beter in je vel komt te zitten. Of in ieder geval je angst/fobie als uiting zien van stress en hoef je het onderwerp van je angst minder serieus te nemen.
Tip 30 - Lachen!
Als je lacht maken gebruik je bepaalde spieren in je gezicht. Gebruik van die spieren geeft een signaal aan de hersenen om meer neurotransmitters (de boodschappers in de hersenen) af te geven die ervoor zorgen dat we ons vrolijker en optimistischer voelen.
Een goede glimlach kan al voldoende zijn.
Het voelt wellicht wat krampachtig in eerste instantie maar houd vol en merk hoe je gedachten en stemming als vanzelf beetje bij beetje verandert en hoe je angst naar de achtergrond verdwijnt.
De kracht zit 'm ook in herhaling hiervan!

Tip 31 - Voel je angst opkomen, proef iets scherps
Voel je angst opkomen, proef iets scherps
Probeer iets te proeven wat een scherpe smaak heeft. Een pepermuntje, een hoestsnoepje, een beetje peper of zout etc. Proef goed wat je in je mond hebt, wat de structuur is, bedenk waar deze smaak je aan doet herinneren.
Grote kans dat je gedachten weggaat bij de angst, waardoor er een soort rust terugkeert.
Tip 32 - Je hebt alle voorgaande aanvallen overleefd
Sta/zit stil en wacht tot het over is.
Vechten tegen de aanval duurt altijd langer en is veel beangstiger!
Tip 33 - 2 tips bij een paniekaanval
1. Oefen regelmatig met stil zitten en met je aandacht helemaal naar je ademhaling gaan. Probeer daarbij je ademhaling te volgen vanaf het moment dat je inademt, volg het als de adem je longen vult, pauzeer even, volg je adem weer als die je longen weer verlaat.
Pas dit dan ook toe als je een paniekaanval voelt opkomen. Je zult merken dat de golfbeweging weer afneemt.
2. Stel je eens even voor dat iemand anders een paniekaanval heeft. Misschien een goede vriend(in). Wat zou je tegen hem/haar zeggen om gerust te stellen? Zeg dit ook tegen jezelf. Oefen dit voor de spiegel als je geen aanval hebt. Dan kun je dit ook toepassen als je die wel hebt.
Tip 34 - Wat te doen bij angst in de ochtend?
Als je 's morgens vaak angstig wakker word, ga dan wat je triggers zijn. Zijn er dingen die je angstgevoel verergeren? Voor sommige mensen is dat het harde geluid van de wekker. Je kunt er over nadenken om het geluid te veranderen (een chill muziekje b.v.).
Misschien denk je gelijk aan je lange to-do lijst als je wakker word. Kun je sommige taken de avond van te voren al doen? (b.v. lunch klaar maken, je kleding klaarleggen). Geef jezelf in ieder geval genoeg tijd in de ochtend en laat je niet verleiden door de snooze-button.
Tip 35 - Onderzoek je overtuigingen en pak ze aan
Angst is met name een reactie op iets waar je waarneemt als een gevaar of dreiging. De meeste situaties zijn niet echt bedreigend, hoewel ze misschien wel lastig zijn. In feite is angst een oud overlevingsmechanisme van toen je jong was en kun je zien als een oude reactie.
Van daaruit zijn onbewuste en razendsnel geactiveerde overtuigingen ontstaan die niet meer behulpzaam zijn voor een volwassene. Die overtuigingen zijn zowel actief in je brein als in je lichaam en de meesten mensen leren niet om juist de overtuiging die de angst activeert te onderzoeken.
Als je bijvoorbeeld last hebt van faalangst zou je overtuiging wel eens kunnen zijn dat je omgeving je niet accepteert als je het niet goed doet. Dit is een nare overtuiging die mensen vaak blokkeert en niet op waarheid berust.
Bij snelwegangst zie ik mijn praktijk vaak overtuigingen dat anderen je niet zien en wegdrukken. Bij agorafobie (angst om naar buiten te gaan) dat niemand zal helpen als er iets gebeurt of de angst dat mensen je raar vinden. Dit alles is maar zelden het geval.
Het feit dat er wel eens iets misgaat bevestigt en versterkt angsten, waardoor juist de onbewuste overtuigingen in stand worden gehouden. Door je deze overtuigingen te onderzoeken en aan te pakken kun je werkelijk van je angst afkomen. Zoek hier eventueel hulp bij.

Tip 36 - Gebruik bij angst je fantasie
Laat vanuit het gevoel van angst het verwachtte scenario als een film (over het onderwerp/de situatie) waar je bang voor/door bent af spelen en laat je fantasie daarbij de vrije loop. Je kunt dit visualiseren, tekenen of opschrijven.
Daarna kun je die film eens analyseren:
- hoe realistisch komt de film over?
- wat is er eigenlijk zo erg aan dit scenario?
- wat heb je nodig of kun je inzetten om dit scenario zonder kleerscheuren door te komen?
- wat is het resultaat als je het scenario niet aangaat? Positief en negatief
- wat is het resultaat als je het scenario wel doorkomt? Positief en negatief
Eventueel kun je het scenario herschrijven zoals je het wenst met een hoofdrol voor jezelf.
Tip 37 - Krijg contact met je angst
Voelen doe je met je lijf. Ga op de grond liggen, en ga onder begeleiding van je therapeut naar je angstervaring. Waar in je lichaam voel je je angst? Beschrijf dit aan je therapeut en doe de ervaring op dat de angst je niet verslindt.
Doe dit vooral onder begeleiding van een therapeut!
Tip 38 - Enkele tips bij angstgedachten
1. Leg jezelf uit wat er gaande is, je bent in een vicieuze cirkel van angst terecht gekomen.
2. Richt je op de buikademhaling (YouTube: Noud de Haas, mindfulness, bodyscan, Paced breathing (app))
3. Probeer te denken: Go with the flow – Wat er ook gebeurt het is oké
4. Afleidende gedachten bedenken
5. Humor – Stel je een komiek voor en stel jezelf dan als die komiek voor en lach om jezelf (bijv. Ross van Friends)
6. Cafeïne vermijden
Tip 39 - Oefening die kalmerend werkt bij angst
doe je ene hand onder je oksel en de andere hand om je bovenarm. Blijf zo een tijdje zitten en voel wat er in je lijf gebeurt. Wellicht word je ademhaling rustiger en voel je je meer veilig en geborgen?
Tip 40 - Kijk of je angst kan relativeren in een tijdslijn
Kijk of je bij onderliggende thema's kan uit komen die inzicht geven waar de angst vandaan komt. Schrijf dit allemaal op. Blijf uitademen.
Kom dan dan weer naar het hier en nu en kijk of je de Angst kan relativeren in een tijdslijn.
Als je tijd hebt neem dan een lekkere warme douche.

Tip 41 - In het hier-en-nu komen
Soms is er een directe aanleiding voor angst, zoals een auto die in volle vaart op je af komt of een onweersbui net op het moment dat je door een weiland loopt. Dan kan juist die angst je helpen om te doen wat nodig is om ons leven te redden.
Maar als je bang bent voor iets dat eventueel kan gebeuren en waarop je bovendien geen invloed hebt dan heeft die angst geen functie meer en kan deze je steeds meer in de weg gaan zitten. Je wordt angstig vanwege de angst, wordt misschien boos op jezelf omdat je bang bent-en bent bang voor wat anderen van jou zullen vinden. Misschien schaam je je ook wel.
Wat kan helpen als je angst je in de weg zit is:
in het hier-en-nu komen, door het met aandacht volgen van je ademhaling,
-met je aandacht gaan naar waar je voeten de grond raken en/of je lichaam de stoel raakt waarin je zit
-bewust rondkijken en twee dingen opmerken die je ziet, vervolgens aandachtig luisteren en twee dingen opmerken die je hoort.
-Vervolgens sta je bewust stil bij dat wat er echt voor jou toe doet, en welke stap je daarvoor nu op dit moment wilt en kunt zetten. Dat mag iets heel kleins zijn.
Dit kan je een heel eind op weg helpen op momenten waarop je overspoeld dreigt te worden door angst.
Als het jou niet in je eentje lukt, dan is er misschien meer nodig. Dan is het juist heel dapper om hulp in te schakelen van een therapeut.
Tip 42 - Oefen je dagelijks in dankbaarheid
Tip 43 - laat je angsten wegdrijven
Om je heen ligt een blader bed van een aantal grote bladeren die uit de boom zijn gewaaid. Niet zoveel, maar ze zijn wel heel groot. Pak in je verbeelding eens zo'n blad en leg daar één van je angsten op, doe dat zorgvuldig.
Leg nu dit blad met je angst en al in het water. De stroming pakt het blad op en voert het mee naar een onbekende bestemming, ver weg van jou. Doe dit zo in alle rust met al jouw angsten.
Blijf rustig andem halen onder die boom. Blijf kijken in je hoofd naar die rivier. Snuif de frisse lucht op, ruik het blad groen en de de rietstengels. Voel het zachte briesje op je huid. Blijf daar op die plek tot je je weer rustig voelt.
Tip 44 - Je adem is een belangrijke sleutel
Je adem is een belangrijke sleutel om het zenuwstelsel weer te kalmeren en je daardoor minder angstig te voelen. Hoe gaat deze ademhaling:
Hieronder de tips!
- probeer zoveel mogelijk naar je buik te ademen. Bij elke inademing adem je richting je buik en komt je buik iets naar voren, bij elke uitademing loopt je buik leeg, net als een ballon
- Adem in door je neus en adem uit door je mond, op een ffff-toon
- probeer twee keer zo lang uit te ademen dan de inademing. Tel je ademhaling hierbij. Dus bijvoorbeeld: drie tellen inademen, zes tellen uitademen.
Het vraagt wat oefening, maar als je dit elke dag 3 minuten oefent, zul je al gauw het effect gaan merken! Succes!
Tip 45 - Oefenen met overgave en loslaten
Oefenen met overgave en loslaten begint bij het onderzoeken van je gedachten.
Vraag jezelf eens af wat je "moet" en niet "mag". Grote kans dat je je veel bepaald kan voelen door de gedachten van "moeten".
Onderzoek je waarden en behoeften . Wie wil je zijn als je terugblikt op je leven. Wat is dan werkelijk belangrijk.
Onderzoek of de dwingende gedachten daarbij passen. Vervolgens kan je onderzoeken wat je anders kan en wil doen. Taken delegeren, werk en vrije tijd anders invullen. Onderzoek wat je helpt om meer ontspannen in het leven te staan.
Pas als je anders doet, kan er werkelijk iets veranderen.

Tip 46 - Blijf waar je bent
Maak hier een stappenplan voor, begin met het minst enge en weet dat de angst er niet voor altijd is, het zal altijd weer stoppen.
Tip 47 - Signalen (h)erkennen
Wanneer eenzelfde gedachten vaker wordt gedacht, is de connectie in het brein sneller gemaakt. Je kan het vergelijken met een snelweg. Om de gedachten (de weg/verbinding/connectie) om te buigen kan het helpen een andere helpende gedachten te denken.
Meer weten hoe je dit kan doen. Of over het stoppen van belemmerende gedachten, het ombuigen ervan en denk patronen doorbreken? Neem dan contact met mij op. Of een andere therapeut waar jij je goed bij voelt. Dat helpt je tijdens het proces.
Tip 48 - Ontspannen is de eerste stap
Ontspannen, doe je bijvoorbeeld door jezelf goed te 'aarden' zoals dat heet. Daarmee bedoel ik niet een koperdraadje naar de grond toe, maar het gevoel oproepen dat je in je stoel zit met beide benen stevig op de grond. Je kunt je voorstellen dat je jezelf voelt als een berg of boom. Dit kun je gemakkelijk oefenen door:
1. Een passende houding aan te nemen die aangeeft dat je iets gaat doen wat belangrijk voor je is. Vaak gaat men dan rechtop zitten, legt men de handen in de schoot en plaatst men de benen stevig op de grond.
2. Sluit de ogen en ervaar in eerste instantie dat je ademt. Zoals Jon Kabat Zinn het zegt 'zolang je ademt, is alles nog ok'. Je hoeft niets speciaals te doen maar als je merkt dat je nogal 'hoog' ademt kun je wellicht een hand op je buik leggen en wat bewuster vanuit de buik ademen. Forceer echter niets, laat de ademhaling doen wat het wil doen en zijn eigen ritme volgen.
3. Ervaar dan bewust dat je echt zit. Voel de stoel je steunen. Voel je gedragen door de aarde. Het kan helpen als je tegen jezelf zegt 'ik zit als een stevige berg of boom'
4. Hoe voelt dat om zo stevig en in balans te zitten? Waar merk je die stevigheid op in je lichaam? Onverzettelijk maar ook onvoorwaardelijk gedragen door de aarde onder je. Daar hoef je niets voor te doen. Je mag jezelf helemaal overgeven aan dit gevoel van onvoorwaardelijk gedragen en geaccepteerd worden. Je hoeft verder niets te doen, nergens naar toe, niets op te lossen.
JE MAG ZIJN WIE JE BENT, ZOALS JE OP DIT MOMENT BENT.
5. Blijf zolang als het prettig voor je is, zitten als een berg. Laat je ademhaling dieper worden. Als je wegdommelt: prima. Er is geen goed of fout in deze ontspanningsoefening.
Als je regelmatig worstelt met angstige gevoelens, is het aan te bevelen om deze oefening vaak te doen zodat je op het moment dat je angstig wordt, hierop terug kan vallen.
Tip 49 - Oefening voor paniek /angst
Zet je voeten naast elkaar, op schouderbreedte. Zorg ervoor dat je tenen recht naar voren wijzen. Verdeel je lichaamsgewicht gelijk over beide voeten en over de hele voet; niet alleen op de tenen, bal of hiel van de voeten.
Duw je knieën helemaal naar achteren, zodat ze “op slot” staan. Beweeg ze nu weer naar voren, totdat ze, lichtelijk gebogen, “van slot” zijn (buig ze niet te ver door, ander krijg je spanning in je dijbenen).
Kantel je bekken een keer voorover en een keer achterover. Zoek nu het “midden”. Het is de bedoeling dat je bekken een natuurlijke brug vormt tussen benen en romp.
Voel hoe je bovenlichaam “in” in je bekken rust. Ontspan buik en bekkenbodemspieren (die spieren die je aanspant als je naar de toilet moet).
Adem in je buik. Je kunt dit controleren door je hand op je buik te leggen: bij het inademen duwt je buik de hand naar buiten, bij het uitademen trekt de buik naar binnen.
Ontspan borst, nek en schouders. Dit gaat heel eenvoudig door beide schouders op te trekken en daarna weer te laten “vallen”. Doe dit rustig, zonder te forceren. Laat de armen zo natuurlijk mogelijk naar beneden hangen.
Stel je voor dat er een touwtje van je kruin naar het plafond loopt, waardoor je hoofd een natuurlijke, gemakkelijke stand kan aannemen. Vergeet niet ook de kaakspieren te ontspannen.
Je kunt nu voelen hoe je voeten deel gaan uitmaken van de bodem waarop ze rusten.
Als je wilt kun je je voorstellen dat er wortels vanuit je voetzolen de grond ingroeien en dat deze zich verder en dieper vertakken.
Deze wortels kun je gebruiken om overtollige of negatieve energie, zoals spanning, frustratie, zorgen, angst, onrust en wat niet al, uit je lichaam weg te laten stromen, de grond in. Je kunt nu voelen hoe je voetzolen lichtjes gaan tintelen als de energie gaat stromen.
Vanuit je perineum kun je een koord voorstellen naar het middelpunt van de aarde. Geef dit een kleur.
Vervolgens kun je je voorstellen dat alle gedachten en dwarrels in je hoofd als zand door een zandloper, via het smallere gedeelte bij je hart, naar de onderkant van de zandloper gaan, en rusten in je bekken. Hierdoor komt je lichaam in balans.
Raadzaam is om het uit te printen, liefst te plastificeren en in de douche op te hangen. daar kun je deze oefening mooi doen. Succes!!
Tip 50 - RAIN
Het acronym RAIN (van Tara Brach) is een behulpzaam instrument om mindfulness en zelfcompassie te beoefenen op zo'n moment.
RAIN staat voor
- Recognize: (h)erkennen wat er in het hier en nu gebeurt
- Allow: volledig toestaan dat dit is wat je ervaart
- Investigate: met nieuwsgierigheid en zorgzaamheid je ervaring onderzoeken: wat voel je in je lijf? Wat heb je nodig? Wat wil dit me vertellen?
- Nurture: jezelf met compassie bejegenen en jezelf geven wat je nodig hebt: een geruststellende zin, een liefdevol gebaar.

Tip 51 - Als het even teveel is of te stressvol
Wat in het moment vaak goed helpt om je rustiger te voelen is bijvoorbeeld de zogenaamde 'vlinderhug':
Je begint met je stress een cijfer te geven op een schaal van 0 tot 10. 10 is dan het hoogst. Vervolgens sla Je je armen over elkaar, waarbij de rechterhand op de linker-bovenarm is en de linkerhand op de rechter-bovenarm. Je klopt (tapt) vervolgens om en om zachtjes (zoals de vleugels van een vlinder) op je bovenarmen. Je doet dit bijv. een minuutje. Je stopt en schaalt opnieuw de hoogte van je stress in. Alles wat lager is dan de oorspronkelijke waarde betekent dat je stress merkbaar is afgenomen.
Eventueel, als je de tijd hebt, doe je nog een paar ronden.
Het kan hierbij nog extra helpen als je zo rustig mogelijk inademt (zonder te forceren) en langer uitademt dan dat je ingeademd hebt. Hiermee gaat ook de Vagus zenuw (onderdeel van de parasympathicus) meedoen.
Tip 52 - Schrik niet als de angst eerst toeneemt na start therapie
Tip 53 - Kalmeer je zenuwstelsel
Je kunt leren je zenuwstelsel te kalmeren door een simpele ademhalingsoefening te doen. Maak je uitademing twee keer zolang als je inademing. Dus bijvoorbeeld: 3 tellen inademen, en 6 tellen uitademen. Of 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen. Door uit te ademen met een "ffff" of "sss" klank is het makkelijker je uitademing te verlengen. Doe deze oefening tussen de 5 en 15 minuten, kijk wat voor je werkt.
Hoe vaker je dit doet op een dag, hoe vaker je zenuwstelsel hiermee het signaal "veilig" krijgt. Doe het liever 3x 5 minuten dan 1x een kwartier. Je traint hier als het ware je zenuwstelsel mee!
Tip 54 - Meer tips op angstfobietherapie.com
Op zoek naar meer tips bij specifieke angsten en fobieën?
Ga naar: tips op angstfobietherapie.com >>
Tip 55 - Geef ruimte aan jouw angst
Over angsten kan je geen controle hebben. Ze is een onderdeel van het leven. Neemt niet weg dat ze heel vervelend kunnen zijn. Ook ik heb last van angsten. Na jarenlang pesten en kleineren was ik liever alleen en eenzaam, dan contact te maken met anderen. Ik vond mijzelf niet belangrijk genoeg om te luisteren naar mijn gevoelens en aan te geven wat het buitensluiten en dat kleineren met mij deed.
Wat ik nu doe als ik naar een plek ga met onbekende mensen, is dat ik liefdevol tegen mijzelf zeg dat het niet zo gek is dat ik bang ben om afgewezen te worden. Ik neem nu mijn eigen gevoel serieus en geef ruimte aan mijn angst.

Tip 56 - Maak een lijst met positieve ervaringen
Maak een lijst van positieve ervaringen van je angsten. Denk eens aan situaties waarin je wel angstig was maar de situatie niet vermeden hebt.
Beschrijf hoe de angst toen minder werd. Wat heeft jou toen geholpen?
Houd in je achterhoofd dat je alleen groeien als je de pijn die je voelt onderzoekt.
Tip 57 - Vermijd je angst niet
Vermijden van de angst maakt vergroot de angst. Angst geeft eenzelfde reactie in het lichaam als pijn, je wilt er instinctief zo snel mogelijk van af.
Veel mensen zoeken afleiding, of proberen aan andere dingen te denken, maar alle acties die onderneemt om van de angst af te komen zullen vroeger of later deze alleen maar versterken.
Daardoor wordt het probleem op de lange duur meestal alleen maar steeds groter.
Het is als wegrennen voor een hond wanneer je bang bent, ren je weg dan komt ie achter je aan, blijf je stilstaan dan doet ie niets.
Schrijf het op, onderzoek de angst en de reden van de angst.
Tip 58 - Begrijpen waar de angst is ontstaan
Gezonde angst is een alarmsignaal.
Maar wat nu, als je wel weet dat je angst niet relevant is,
maar je je toch angstig voelt? Dan gaat het om een 'oude' angst.
In dat geval kan het goed zijn om niet alleen de angst te verlichten (ademhaling, sporten, aardig zijn voor jezelf), maar ook door deze te begrijpen.
Een voorbeeld:
Je hebt een nieuwe relatie.
Je partner is liefhebbend, maar conflicten kunnen leiden tot spanning die je ook in een vorige relatie of in je jeugd hebt ervaren...
erg naar en beangstigend!
Wat er op dit moment gebeurt is dat je 'het gezicht van iemand van vroeger... op de persoon tegenover je plakt.'
Je kunt je dan bijvoorbeeld kwetsbaarder en jonger voelen dan je werkelijk bent. En er treedt een overlevingsmechanisme in werking:
misschien vlucht je, of ga je pleasen, of ga je juist verwijten maken.
Je doet wat je voorheen deed, om jezelf 'veilig' te houden.
De ander kan vervolgens net zo goed in zo'n mechanisme terechtkomen...
En zo ontstaan heftige ruzies of stilzwijgen die de angst voor een volgende keer weer vergroten.
Dit mechanisme, waarbij je reageert op iemand alsof het iemand van vroeger is, heet 'overdracht.'
Wanneer je jezelf vragen stelt:
-Wanneer heb ik me eerder zo gevoeld?
-Om wie ging het toen?
-Wat zou ik nu tegen mezelf zeggen als ik weer in die situatie was, wat had ik eigenlijk nodig?
-Is de huidige situatie / persoon ook zo, of kan ik hierover praten?
Praten helpt, als je tenminste weet dat de ander ook het beste met je voor heeft. Zo kun je je angsten sterk verminderen.
Tip 59 - Maak een stappenplan
Als je je angst wil aanpakken zorg er dan voor je eerst een stappenplan maakt.
Begin met iets te doen wat klein of minder eng voor je is en voer het op naar doen waar je het meest bang voor bent.
Als je bijvoorbeeld een fobie hebt voor muizen en je denkt dat er muizen in de kelder zijn, ga dan eerst rustige plaatjes van muizen kijken op internet. Daarna kun je bijvoorbeeld naar een dierenwinkel gaan en als je dat goed kan hanteren ga dan naar de plek waar jij denkt dat de muizen zijn.
Als je bv bang bent om alleen naar buiten te gaan, begin dan met je straat in te lopen in plaats van een te groot doel te stellen waardoor de angst zo oploopt dat het niet meer lukt. In dat geval wordt je angst eerder versterkt en geeft het een gevoel dat het toch niet gaat lukken.
Tip 60 - Mediteren
Angst maakt dat we ons lichaam niet meer voelen en die hebben we juist nodig om de angst aan te gaan/onder ogen te zien.
Een (adem-of chakra) meditatie helpt om weer in contact te komen met ons lichaam. Thuiskomen bij jezelf en in je lichaam zal de angst doen afnemen.
In een therapie sessie kan er ook gekeken worden waardoor de angst is ontstaan, door inzicht en oefeningen krijg je weer bestuurskracht over je leven.

Tip 61 - Ga met je aandacht naar je angst
Beweeg niet weg van je angst, maar ga er juist met je aandacht naar toe. Kijk of je er gewoon bij kan zijn.
Gevoelens willen gehoord worden en blijven je aandacht vragen tot je dat doet. Maak contact met je angst zonder erin op te gaan.
Tip 62 - Vraag: Kan ik invloed op de situatie uitoefenen?
Vraag: Kan ik invloed op de situatie uitoefenen?
Ik spreek uit ervaring: na een auto-ongeluk zat ik met klokkende oksels en strak gespannen spieren als ik met iemand moest meerijden. Dat ging over toen ik leerde aan mijzelf te vragen wat ík kan doen om een ongeluk te voorkomen. Niks dus!
Met die wetenschap zorg ik bewust voor ontspannen van mijn spieren, goede zithouding en ga ik genieten door mijn aandacht op de omgeving buiten de weg te richten.
Tip 63 - Onderzoek wat je er zelf aan kunt doen
Waar ben je bang voor?
Vage en onbewuste angsten zijn moeilijker te hanteren dan wanneer je weet waar je precies bang voor bent. Schrijf eens op waar je bang voor bent. Dit zou kunnen zijn : hoogtes, lawaai, onweer, examen, ongeluk, ziekten, vreemde mensen enz.
Onderzoek per angst die je ervaart wat je er zelf aan kunt doen.
Maak de volgende zinnen eens af.
- Deze angst kan ik beïnvloeden door .....
- Met deze angst kan ik anders omgaan door......
- Deze angst moet ik accepteren omdat......
- Deze angst kan ik een andere betekenis geven door.......
Tip 64 - Zie je angsten onder ogen
Wil je niet dat je angsten je beheersen; zoek dan iemand met wie je ze onder ogen kan zien. Loop er niet voor weg, dan wordt het vaak veel groter en de drempels worden hoger.

Tip 66 - Gebruik de Emotional Freedom Techniques (EFT)
Gebruik de Emotional Freedom Techniques (EFT) en verminder je angst(en) door je lichaam op bepaalde plaatsen te bekloppen.
De techniek is gebaseerd op het idee dat er in het lichaam meridianen lopen waar energie doorheen stroomt. Wanneer je angstig bent (of last hebt van een andere als negatief ervaren emotie) ontstaan er blokkades in die meridianen. Door te kloppen los je die blokkades op en de energie gaat weer stromen, waardoor je je snel beter voelt.
EFT kun je eenvoudig aanleren onder leiding van een therapeut die ermee werkt.
Tip 67 - Grond jezelf met je voeten op de grond
Ga staan, voel je lichaam, je voeten op de grond, grond jezelf. Leg je handen op je buit en denk/zeg ; " IK BEN". Neem tijd om te voelen wat dit voor je doet.
Tip 68 - Omarm je gevoelens eens + schud je ledematen
Tip 69 - Vraag jezelf af of je gedachte realistisch is
Vrijwel altijd gaat er dan een negatieve gedachte aan vooraf.
Bijv: denken over een toekomstige gebeurtenis die zeer waarschijnlijk nooit gaat plaatsvinden, gedachtes met een hoog 'als' gehalte: als zus, als zo etc.
doemdenken, de meest verschrikkelijke scenario's worden bedacht.
En zo zijn er nog talloze negatieve gedachtes welke je angst kunnen verklaren.
Je kunt al deze negatieve gedachtes opschrijven en vervolgens ga je jezelf afvragen:
kan ik bewijzen dat die gedachte 100% juist is ? Is de gedachte dus realistisch?
Zou iedereen er ook zo over denken?
Wat zou mij nu door deze gedachte als het slechtste kunnen overkomen?
Als je al je negatieve gedachtes op deze wijze hebt beoordeeld, wat blijft er dan nog van over ? Hoogstwaarschijnlijk helemaal niets !
Een coach kan je hierbij goed helpen om al deze gedachtes met je door te nemen.
Tip 70 - Stel je voor dat je vrij bent van deze angst
Bedenk dat je je angst niet MOET overwinnen. Je wilt hem graag overwinnen, want dat maakt jouw leven fijner.
Richt je daarom op al het goede dat voor jou mogelijk wordt als je je angst overwint. Stel je voor dat je in de toekomst vrij bent van deze angst.
Voel hoe fijn en waardevol dit zou zijn! Doe het voor jezelf; en voor niets of niemand anders.

Tip 71 - Wees lief voor jezelf als je doorzet ondanks je angst
Als je iets toch doet ondanks dat je angst ervaart, wees dan niet boos op jezelf omdat je angst hebt, maar wees trots dat je toch doet wat jij belangrijk vindt! De angst zegt niks over het resultaat!
Tip 72 - Zie de angst als onprettig, maar niet bedreigend
Probeer de angst te zien als negatieve lichamelijke sensaties...a
En ook niet meer dan dat!
Onprettig, maar niet bedreigend.
Het enige wat je moet doen ( en dit is ook het moeilijkste ) is alleen maar verduren en accepteren.
Als je dit kunt integreren in je manier van denken, dan zijn angstige momenten veel beter te verdragen en zullen vanzelf minder invloed op je hebben.
Tip 73 - Zie angst als een kans
Angst is een gezonde reactie van ons brein. Het helpt om alert te zijn als dit nodig is in mogelijk bedreigende situaties.
"Als angst de kapitein wordt op jou schip", kom je in eens staat van overleven. Want dat is zijn functie, hiervoor zet hij vechten, vluchten of bevriezen in.
Alleen 'aanwezigheid en bewustzijn' als kapitein brengt rust en overzicht op jou innerlijk schip.
Dat vraagt inzicht en (be)oefening zodat de kracht van doorgeschoten angst, kan rijpen naar vertrouwen.
Tip 74 - Knuffel een (huis)dier
Angsten hebben vaak te maken met wat er in het verleden is gebeurd of met wat er in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren.
Dieren leven in het hier-en-nu en dat kan jou helpen om als je je angstig voelt weer met beide voeten op de grond te komen. Bovendien komt tijdens het aaien en knuffelen het hormoon oxytocine vrij, wat zorgt voor een gevoel van ontspanning.
Tip 75 - Acceptatie en richt je op hoe je je wel wilt voelen
Juist van dat gevoel bewust worden en accepteren dat het er is.
Als je dit doet en je daarna in gedachten gaat richten op hoe jij je WEL wilt voelen zal je merken dat je weer met positieve gedachtes bezig bent en je daardoor rustiger gaat voelen.

Tip 76 - Angst is een slechte raadgever!
Tip 77 - EMDR bij 'please gedrag' of 'angst om fouten te maken'
Dit noemen we 'sociale angst' en die komt nog best vaak voor. Je bent bang voor een negatieve beoordeling van anderen en dit kan je leven enorm vergallen of ingewikkeld maken.
Je kan 'sociale angst' herkennen aan 'please gedrag' of 'angst om fouten te maken'. Gelukkig is het met gesprekken of EMDR goed aan te pakken. Vraag hulp als je er niet zelf meer uit komt.
Tip 78 - De kracht van moed
Moed betekend dat je gaat, dat je onderzoekt, onderneemt, tot daadkracht komt, ook al ben je bang. Je neemt de angst, het bang zijn met je mee.
Moed brengt ervaring opdoen en vertrouwen in je eigen kunnen. Daaruit groeit mede "zelf" vertrouwen.
Tip 79 - Kijk naar jezelf op afstand
Weet dat je niet de angst bent, je hebt slechts angstaanjagende gedachten en tijdelijke lichamelijke sensaties. Belangrijk dus om je niet te identificeren met de angst.
Tip 80 - Angst heeft kracht nodig
Het is goed om haar te voelen, en vervolgens iets krachtigs of feitelijks tegen jezelf te zeggen.
Bijvoorbeeld met het coronavirus: als je merkt dat je teveel beinvloedt wordt door nieuwsberichten, zeg dan: Oke, laten we hier mee stoppen, en even lekker gaan bewegen, of laten we even de feiten op een rijtje zetten. Het overgrote deel van onze bevolking wordt niet besmet. Dus stop met deze angstgedachten.
Wat haal jij uit dit zinnetje: Angst heeft kracht nodig.

Tip 81 - Onderzoek hoe je angst zich ontwikkelt
Benoem als het ware elk stapje in het proces van geen angst naar totale paniek. Zo vergroot je je bewustzijn van wat je met jezelf doet (of nalaat) om de angst te vergroten.
Niet om jezelf daar schuldig over te voelen maar om je een gevoel van draagkracht te geven. Overigens: vraag je eens af, is het voor jou ok om bang te zijn? zou je ook gewoon bang mogen zijn?
Met dank aan mijn Gestaltsupervisor.
Tip 82 - Volg een 8 weekse mindfulness training
Mindfulness oefeningen werken voor alle vormen van angst en angststoornissen hetzelfde. Of je nu last hebt van relatief onschuldige angst problemen of van meer ernstige vormen van angst als sociale fobie, paniekstoornis, straatvrees, ptss, ziektevrees of dwangstoornis (ocd).
Met mindfulness oefen je stap voor stap steeds minder vanuit het hoofd alles te willen controleren, zelfs als je heel veel angst hebt. Mindfulness doet dit door meer aandacht naar het gevoel te brengen.
Tip 83 - Angst heeft te maken met je onveilig voelen
Je bent van harte welkom je overlevingsmechanisme te onderzoeken bij mij in de mijn therapiepraktijk middels een familie-opstelling.
Tip 84 - Ademhalingsoefening om in het hier en nu te komen
Piekeren en malen in je hoofd betekent dat je niet in het hier en nu bent je zit en ook niet in je lichaam.
Een heel makkelijke oefening om in het hier en nu te komen is ademhalen: Haal een keer diep adem en adem vervolgens heel langzaam uit totdat je niet meer verder kan uitademen, wacht dan nog 3 tellen en haal dan pas opnieuw diep adem. Vervolgens adem je weer heel langzaam uit, totdat je niet verder kan.
Wacht dan weer 3 tellen. Herhaal dit 5 of 6 keer. Concentreer je bij het ademhalen op wat je in je lichaam voelt.
Merk het verschil op. Hoe is het nu in je lichaam? En hoe is het met je denken?
Tip 85 - De beste plek om monsters te vinden....
Veel situaties worden in stand gehouden doordat je zeker weet wat er gaat gebeuren als jij iets gaat doen (vul zelf maar in!). Maar de angst voor die problemen roept die problemen juist op.
Door de confrontatie aan te gaan met de monsters in je hoofd en een nieuwe ervaring op te doen kun je deze vicieuze cirkel doorbreken. Opdat jij voortaan de baas over je angst en niet jouw angst de baas over jou is.

Tip 86 - Hulp bij een paniekaanval
Wie ooit een paniekaanval heeft gehad, weet hoe snel dat ineens gaat. Zomaar ineens gaat je hart als een gek tekeer, het zweet breekt je uit en de angst giert door je lijf en hoofd. We zitten zo in elkaar, dat we instinctief deze storm proberen te stillen met ons hoofd. We proberen ons eruit te denken. Dat is niet zo gek want we hebben dan ook vaak allerlei paniekgedachten. Alleen helpt het niet of weinig. Dit helpt wel:
1. Laat je lijf dit oplossen. Ga bewegen. Wandelen, springen, hardlopen, enz. De adrenaline giert namelijk door je lijf, en die wordt niet minder door denken. Wel door bewegen. Je hersenen moeten zich nu concentreren op je bewegingen en hebben dan minder energie over voor je angst. Je kunt ook je aandacht verplaatsen naar je ademhaling.
2. Ga bewust langzamer ademhalen. Laat elke inademing 4 tellen duren, elke uitademing 8 tellen. Word je bewust wat er daarbij in je hoofd gebeurt. Laat die gedachten voor wat ze zijn en ga met je aandacht weer naar je ademhaling. Blijf dit net zo lang doen, totdat je merkt dat de storm begint te liggen.
Tip 87 - Paniek? Herinner je zintuigen!
Wat zie je? Wat voel je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat hoor je?
Tip 88 - Tips bij het opkomen van een paniekaanval
- Observeer je lichamelijke reacties
- richt je aandacht op iets anders
- oefen met langzaam ademhalen
- beschouw de tijd als je vriend (hoe voel ik me over ... (zoveel tijd)
Tip 89 - Wanneer angst je gaat verlammen
Tip 90 - Angst
Herken je dit in situaties?

Tip 91 - Van Angst naar Verlangen
Verlangens zijn dromen, iets wat je graag wilt bereiken waarbij een bepaald gevoel van geluk en/of tevredenheid bijkomt.
Dit is voor ieder mens anders en dat is natuurlijk goed want anders zou het maar saai zijn toch.
Hoe mooi zou het zijn in het nu, dat je angst op de achtergrond is en je verlangen op de voorgrond!
Tip 92 - Visualisatie en ontspanningsoefeningen
Door regelmatig te oefenen, kun je leren jezelf naar deze ontspannende staat te brengen wanneer je angstig bent, waardoor je je kalm en meer in controle voelt.
Tip 93 - Focus op een nieuwe gedachte
Onderzoek de gedachten die angst bij je oproepen. Voel wat deze met je doen. Twijfel eraan of deze wel echt waar zijn. Stel je voor dat je het tegenovergestelde zou geloven. Zoek deze gedachte eens voor je eigen situatie en voel wat die nieuwe gedachte met je doet en hoe je lichaam hierop reageert.
Vanuit het hier en nu kun je zomaar een gedachte links laten liggen door er GEEN AANDACHT meer aan te geven. Focus op de nieuwe gedachte zodat je weer rust hebt.
Tip 94 - Boekentip - The fear and anxiety solution
Leestip: als je makkelijk Engels leest, is dit boek echt aan te raden: Friedemann Schaub - The Fear and Anxiety Solution. A Breakthrough Process for Healing and Empowerment with Your Subconscious Mind (2012).
Je kunt er zelf mee aan de slag, maar samen met een therapeut is het denk ik makkelijker. Succes!
Tip 95 - Vanuit een niet weten alles zien en ervaren
Als je moeite hebt om je verhaal te delen met je naaste, je partner, je kind, een goeie vriend of vriendin.
Kijk eens wat er gebeurt met je zelf.
Angst kan je laten bevriezen maar ook in een paniek modus brengen.
Voel en kijk eens met milde vriendelijkheid naar je zelf, je lichaam. Wat gebeurt er nu in je lijf als je bang bent?
Voel je een rilling door je lichaam? Zijn er bepaalde spieren meer aangespannen dan andere? Heb je een brok in je keel? Of voel je een druk op je borst? Of span je je kaken aan?
Vriendelijk voelen vanuit een niet weten zonder oordeel alleen maar opmerken naar dat wat er is.

Tip 96 - Maak contact met je lichaam met zachtheid en acceptatie
Zoek je centrum in je lijf en ontmoet in zachtheid je angst.
Het gevoel van angst maakt vaak dat je je contact met je lichaam verliest. Je zou dit de bekende bevriezing kunnen noemen. Dat je dissocieert uit je lichaam maar je associeert met de angst. Het is goed te kijken waar de angst vandaan komt.
Mocht dat voortgekomen zijn uit een traumatische ervaring dan is het handig daar met een therapeut naar te kijken en niet naar de herinnering van het trauma te gaan hetgeen zich alleen maar versterkt in de angst.
Als het niet uit een trauma is voortgekomen is het vaak een opeenstapeling van angsten wat het nare gevoel veroorzaakt. Het wordt dan meer angst voor de angst en daardoor kan veel weerstand zijn ontstaan om echt te voelen.
Deze angsten kunnen zijn ontstaan door bepaalde overtuigingen die je zelf gemaakt hebt . Je wilt dan het nare gevoel niet meer voelen door het te blokkeren. Het gevolg hiervan is dat je de positieve emoties zoals blijheid, plezier, liefde, zelfverzekerdheid ook blokkeert. Ook hier is therapeutisch werk waardevol.
In de therapie werk ik veel lichaamsgericht. Ik zal je een lijfelijke/visualisatie tip meegeven welke ik ook doceer in het yoga-groepswerk.
Belangrijk is dat je contact maakt met je lichaam door er met zachte aandacht naar toe te gaan en accepteert wat je voelt. Als je gaat staan en iets door je knieën zakt en tegelijkertijd je bekken iets naar voren kantelt, dan voel je dat je lichaam iets naar beneden zakt.
Hier ben je je lijf al fysiek aan het gronden. Gronden wil zeggen dat je je gewaarzijn verbindt met je lijf en met de aarde. Dus letterlijk met je voeten op de grond gaan staan. Dit geeft je veiligheid om meer te kunnen voelen.
Dan ga je met je aandacht naar je fysieke centrum en dat is net iets onder je navel in je buik. Dit wordt ook wel het ki-punt genoemd. Je ontspant je buik en je ademt tijdens de uitademing spanning uit in een vloeiende adembeweging die bij jouw lijf past. Dan visualiseer je hierbij dat 70% van je lichaamsgewicht zich onder je navel bevindt en 30% van je gewicht erboven.
Misschien voel je door deze visualisatie het tuimelaar poppetje in jezelf wat absoluut niet kan omvallen wat heel veilig kan voelen. Dan kun je ook nog vanuit je voeten een wortelstelsel visualiseren dat de aarde ingroeit wat je nog meer stevigheid en verbondenheid met de aarde geeft.
Als je op deze manier in je lichaam aanwezig kan zijn en ademt, kan dat veilig voor je voelen en je een stabiele houding geven om in eerste instantie de angst die je voor de angst hebt zachtjes te ontmoeten in je lijf.
De angst voor de angst kun je hierdoor oplossen waardoor er ruimte ontstaat en je misschien bereid bent de opgestapelde kleinere angsten aan te kijken. Dit kan al helend werken waardoor je dingen gaat doen waarvoor je eigenlijk angstig bent.
Zaak is, aanwezig te blijven in je lijf. Succes!
Tip 97 - Diverse tips bij angsten
Tip 1
Schrijf op in een schriftje waar je bang voor bent. En wat je op zo’n moment denkt, voelt en wat je dan doet.
Om grip te krijgen op je angst helpt het dat je weet wat je bang maakt.
Tip 2
Bedenk een ‘worstcase-scenario’
Wat is het ergste dat je in die situatie kan overkomen. Bij bijvoorbeeld een presentatie kun je bang zijn dat de deelnemers denken: "Wat een slechte spreker”!
Stel je eens voor dat zij dat inderdaad denken, wat is dan het ergste dat je kan gebeuren. Dat ze je nooit meer vragen? En als dat zo is. kun je daar dan overheen komen?
Tip 3
Doe wat je juist bang maakt!
Bij angst zul je geneigd zijn situaties die je bang maken te vermijden. Doe dat niet. De kans dat je angst groter wordt neemt dan ook toe.
En bedenk dat de angstklachten zoals onrust, trillen, zweten en een droge mond na een tijdje ook weer overgaan.
Tip 4
Praat er met anderen over!
Praten over je angst met familie en vrienden lucht vaak op. Het helpt de stress te verminderen.
Vaak krijg je door erover te praten meer inzicht in je persoonlijke situatie.
En bedenk dat ruim 1 miljoen mensen in zijn leven een of meerdere keren te maken krijgt met angstklachten.
Tip 5
Vlucht niet in alcohol of andere ‘verdovende’ middelen.
Om minder angstig te worden lijkt drinken of het gebruik van verdovende middelen je te kalmeren, maar het tegendeel is waar. Ze versterken juist emoties, zoals angst.
Tip 98 - Onderzoek het onderliggende verlangen
Onderzoek het onderliggende verlangen
In je diepste angst vind je je grootste waarde.
Kijk eens wat er onder de angst zit, welk verlangen zit eronder verborgen.
Dat wat je niet zo goed durft zou wel eens iets kunt zeggen over wat je diep van binnen graag zou willen kunnen.
Tip 99 - Durf de angst toe te laten
Het wordt vaak angst voor de angst!
Durf de angst toe te laten, juist het verzet maakt de angst veel groter.
Als je de angst weg wilt hebben wordt het alleen maar groter en erger.
Tip 100 - EMDR helpt bij angsten
Als een bepaalde angst steeds erger wordt of je blijft er maar mee zitten, weet dan dat dat niet nodig is. Zoek hulp!
Door EMDR in te zetten verdwijnt de emotionele lading van de gebeurtenis waardoor je geen last meer hebt van de spanning die het nu nog oplevert. Gun jezelf de bevrijding van je angsten. Vaak zijn er maar een paar sessies nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Tip 101 - Boekentip: De kracht van kwetsbaarheid
Boekentip & youtube tip:
Titel: De kracht van Kwetsbaarheid – Brené Brown
In dit boek vertelt Brené Brown na een onderzoek van 12 jaar over de meerwaarde om je kwetsbaarheid als kracht te zien. Kwetsbaarheid is geen vrijwillige keuze, wel kunnen we zelf kiezen hoe we er op reageren.
Ze vertelt over hoe je kwetsbaarheid, wat aan de basis staat van al onze emoties, kan accepteren en omarmen en we de emoties die daarbij horen kunnen voelen.
Inzichten krijgen in je eigen kwetsbaarheden heeft een positief effect op onze gezondheid, zo blijkt uit de psychologie. Kwetsbaarheid op een goede manier delen, met inachtneming van grenzen, leidt tot verbondenheid, vertrouwen en betrokkenheid. Welke belangrijk zijn in ons leven.
Maar bovenal is het belangrijk om jezelf te kunnen zijn ‘authentiek’, daarvoor is moed nodig. Moed om je kwetsbaar te mogen voelen en op te stellen. Er is dan een kans dat je ook gekwetst wordt, maar als je het mij vraagt is dat altijd beter dan je te laten te laten leiden door je eigen (invullende) angsten!
Ben je (nog) niet toe aan een boek, maar ben je wel nieuwsgierig. Check dan deze link: https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability/transcript?language=nl
Hierop vind je in het kort een presentatie van Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid.
Tip 102 - Tip bij angst voor urine- of ontlasting-verlies
Dit is een angst die met veel schaamte omgeven is, en je leven behoorlijk kan inperken. Want zodra je de deur uit gaat, begint het probleem: waar is een wc voor als ik hoge nood heb?
Erger nog, mensen die hier last van hebben durven soms nauwelijks meer op reis te gaan of komen zelfs helemaal hun huis niet meer uit. Je kunt incontinentiebroekjes gaan dragen, terwijl je die helemaal niet nodig hebt. Ze dienen alleen maar om je angst te bezweren. Maar in feite zijn dit allemaal vormen van vermijding die de angst in stand houden.
Blijf er niet mee worstelen, maar zoek een deskundige therapeut (liefst één die ook EMDR kan toepassen) die je leert om stapje voor stapje gevreesde situaties aan te gaan.
Daardoor leert je mentaal en lichamelijk dat je sluitspieren meer kunnen beheersen dan je dacht. Hopelijk ga je ook beseffen dat het risico van een 'ongelukje' niet de prijs van jouw isolement waard is!
Tip 103 - Er zijn vele vormen van hulp bij angst
Zonder angst kun je geen MOED ontwikkelen.
Beiden zijn nodig om te kunnen groeien.
Waar angst je verlamd, heb je hulp nodig.
En die is er in VELE vormen! o.a. therapie, maar ook vrienden, erover praten, steun vragen, allerlei hulpbronnen kun je gebruiken.
Tip 104 - Psycho-educatie bij angst
De uitleg hoe angst in ons lichaam werkt, wat het met je doet en erkennen dat je angst hebt en niet bent maakt al dat het wat rustiger wordt.
Angst heeft bv.. ook een belangrijke beschermende functie, het waarschuwt ons voor naderend onheil en is bepalend voor ons overleven. Het heeft dus een doel en hoort bij ons leven, het is zelfs helpend om prestaties goed neer te zetten en te verbeteren.
Tip 105 - Angst heeft veeal te maken met onveiligheid
Angst heeft veelal te maken met onveiligheid, herken jij een situatie in je leven wat onveilig/niet plezierig was? In het nu wordt deze emotie weer aangeraakt wat maakt dat je je angstig kan gaan voelen.

Tip 106 - Hou je doel voor ogen
Weet waarom je je angst wil overwinnen, wat je belangrijk vindt en wat het je zal brengen. Probeer je voor te stellen hoe het zal zijn als jij je doel hebt bereikt.
Tip 107 - Voel een keer angst zonder woorden
Probeer het een keer als je angst op voelt komen: geen woorden. Alleen maar voelen wat er in je lichaam gebeurt, helpt om de angst af te laten vloeien.
Woorden roepen vaak nieuwe woorden op en dat kan de angst erger maken. Het kan lijken dat als je alleen de angst voelt, die dan juist erger wordt. Maar het tegendeel is waar.
Tip 108 - Angst: links & rechts
Eentje rechts, die heeft meer met angst te maken, en een links die vooral voor positieve emoties actief is. Als je angstig bent in je gedachten, kan het enorm schelen waar je de beelden, gevoelens plaats.
Als je bijvoorbeeld het beeld ziet van iemand die angst oproept, of een situatie, dan zit dat beeld vaak meer aan de rechterkant. Het is de moeite waard om te kijken wat er gebeurt als je het beeld naar links verplaats. Voor sommige mensen scheelt dat echt veel.
Tip 109 - Virtual reality exposure therapie bij hoogtevrees
https://virtualreality-therapie.nl/toepassingen/hoogtevrees/
Met deze virtual reality wordt een exposure therapie ingezet op hoogtevrees.
Je wordt meegenomen om je angst onder controle te krijgen.
Het staat nog in de kinderschoenen maar is het proberen waard.
Tip 110 - Ga van lijden naar leiden
Alleen ga je van bang, naar angst en paniek, dan kom je in een situatie terecht waarbij je merkt dat je leven enorm beïnvloed wordt door wat dan ook. Je functioneren lijdt eronder.
Het zou mooi zijn dat je door van het lijden naar leiden in situaties gaat. Ontdek je zelf, ontdek elkander in relaties, geef je vertrouwen een boost.

Tip 111 - Kijk de angst eens diep in de ogen aan
Kijk de angst eens diep in de ogen aan. Hoe ziet jouw angst er uit? Waarom en wanneer is de angst ontstaan. Is het een reële of irreële angst?
Ren er vervolgd niet voor weg en bekijk eens of er nog onverwerkt verdriet of een trauma achter schuilt. Heb je dat eigenlijk wel geuit of ben je alsmaar door gegaan met andere bezigheden en betaal je daar nu prijs voor?
In therapie gaan bij een (relatie)therapeut die met CGT werkt zou een mooie oplossing kunnen zijn.
Tip 112 - Therapie helpt je verder
Therapie helpt je altijd verder, alleen al om je gedachten te bepalen. Je legt in de sessie uit waar je tegenaan loopt. Daarmee krijg je tegelijkertijd zelf de dingen wat meer op een rij. Als je die op een rij hebt, kun je er grip op krijgen en in therapie ideeën voor verandering vinden.
Voorwaarde is wel dat je een therapeut hebt met wie de klik er kan zijn. Vertrouwen in de kans op resultaat is doorslaggevend.
Tip 113 - Kies voor therapeut met wie je een klik ervaart
Zoals alles wat in je leven van belang is, is jouw keus heel persoonlijk. Dat geldt voor de inrichting van je leefruimte, voor je vakantievoorkeur, voor wat je graag eet en ga zo maar door. Dat geldt dus zeker ook voor je therapeut.
Het betekent ook dat als het bij de eerste sessie niet goed voelt, je niet door moet gaan maar een alternatief moet zoeken. Dat is niet pijnlijk, het gaat altijd om het uiteindelijk resultaat.
Tip 114 - Onderzoek wat je achterliggende behoefte is
Achter elke angst schuilt echter een behoefte dus wanneer je je tegen je angst verzet erken je je behoefte niet. Onderzoek dus ook wat je behoefte is,
Tip 115 - Stap voor stap de dingen aangaan
Soms is het dan goed om "gewoon" de dingen wel aan te gaan. Samen kun je dan een volgorde maken van wat je het meest moeilijk vindt.
Als je met het makkelijkste begint om aan te pakken, dan kun je de iets moeilijkere dingen vaak ook goed aan. Als je het maar stap voor stap doet.

Tip 116 - Veroordeel jezelf niet
Jezelf vergelijken met anderen die er (nog) slechter aan toe zijn, helpt ook. Je kunt dan relativeren en soms zelfs een beetje trots zijn op jezelf als dingen wel lukken. Succes!
Tip 117 - Doorbreek oud gedrag
Bij angstige mensen zie je dat ze vaak zichzelf een gedragspatroon hebben aangeleerd van vermijden en verstoppen. Ze zijn gaan vermijden om 'veilig' te zijn. Hierdoor wint de angst en verliest de psyche steeds meer ruimte en mogelijkheden.
Om angst aan te pakken is het noodzakelijk om oud vermijdingsgedrag te doorbreken. Hier heb je verschillende methodieken voor. Vraag hulp als het je niet alleen lukt! Neem gerust contact met mij op als je begeleiding hierbij wilt.
Tip 118 - Wat zou je tegen je angst willen zeggen?
Ga eens in dialoog met je angst want misschien heeft deze een boodschap voor jou. Het kan helpen om te begrijpen wat je angst van je wil. Op die manier kun jij dan kiezen en kom ej terug in je kracht. Je leert te onderscheiden wat de stem van jou is en wat de stem is van je angst. Vaak willen angsten ons beschermen terwijl dat niet meer nodig is en niet in verbinding staat met de realiteit. Dus ik zou zeggen: Ga eens in gesprek.
Tip 119 - Boekentip: verlamd door angst
Tip 120 - Vergroot de afstand
Je bent niet je angst, je hebt gedachten die je angstig maken. Je kunt de afstand tussen jou en je gedachten vergroten door de volgende oefening te doen.
Stel vast waarvoor je bang bent, bijvoorbeeld “ik ben bang om te vliegen” en schrijf die woorden op. Voel wat de impact hiervan is.
Vervolgens schrijf je daaronder op: “Ik heb de gedachte dat ik bang ben om te vliegen” en merk wat de impact hiervan is.
En dan schrijf je op: “Ik merk op dat ik de gedachte heb dat ik bang ben om te vliegen”. En opnieuw sta je stil bij het effect daarvan.

Tip 121 - Holotropisch Ademwerk of trauma opstellingen
Angst is een hele lichamelijke reactie van het autonome zenuwstelsel. Dit AZS zorgt onder meer voor een verhoogde ademhaling, meer bloed en dus energie naar je spieren, zodat je kunt vechten of vluchten. Een andere reactie kan zijn dat je juist volledig bevriest.
Wat héél belangrijk is om te realiseren, is dat je eigenlijk niet bang bent voor een lift of brug, veel mensen, hoogte of afkeuring van collega’s etc.
De angst die tijdens een vroegere gebeurtenis te overweldigend was, heeft er voor gezorgd dat je autonome zenuwstelsel als het ware in een te hoge stand staat, waardoor je lichaam te snel en te makkelijk overschakelt naar vecht, vlucht of bevriezingsgedrag.
Wanneer je de overweldigende gebeurtenis alsnog verwerkt, kan je AZS naar de stand schakelen waarin het zou staan als die gebeurtenis nooit gebeurd zou zijn. En dan ben je van je angst af.
Deze overweldigende gebeurtenissen zijn vaak gebeurd tijdens je geboorte of zelfs daarvoor. Lang vastzitten in een baarmoeder met weeën en er niet uit kunnen, is b.v. een oorzaak van claustrofobie.
Hoe? Holotropisch Ademwerk of trauma opstellingen van Franz Ruppert zijn goede methodes om dit soort gebeurtenissen te verwerken.
Tip 122 - Oefening bij angst
Neem een situatie voor ogen die je moeilijk of angstig vindt. Noteer voor jezelf het allerergste wat zou kunnen gebeuren en het allerfijnste wat zou kunnen gebeuren.
Met deze oefening ontdek je je fantasieën over wat er in een situatie allemaal zou kunnen gebeuren. Het bewust worden hiervan en het uitspreken (tegen een vertrouwd persoon) neemt al een deel van de spanning weg die zo'n situatie veroorzaakt. Niet alleen de allerergste gebeurtenis, maar ook de allerfijnste gebeurtenis is belangrijk om op te noemen.
Tip 124 - Schrijfoefening: Ik heb de gedachte dat
Dat kun je doen door de gedachte die je hebt op te schrijven. Doe nu gelijk even mee, pak pen en papier en schrijf op. Bijvoorbeeld "Ik ben bang dat ik ziek wordt. Ik doe het niet goed. Ik ben bang dat ik alleen kom te staan." Deze gedachten kunnen heftig zijn en ook heftige lichamelijke reacties geven. Waarschijnlijk voel je dit ook als je het schrijft.
Daarna schrijf je de gedachte nogmaals op en met de toevoeging "Ik heb de gedachte dat..." Dus "Ik heb de gedachte dat ik bang ben om ziek te worden. Ik heb de gedachte dat ik het niet goed doe." Merk het subtiele verschil. Hier gebruik je een techniek om je als het ware te distantiëren van de gedachte.
Daarna schrijf je de gedachte nogmaals op en met de toevoeging "Ik merk op dat ik de gedachte heb dat ik bang ben om ziek te worden." Etc.
Dit is nog een stapje verder gedistancieerd van de gedachten. De techniek gebruikt woorden en ook het schrijven helpt om de gedachten uit je hoofd te halen.
Deze techniek is zo simpel en zo waardevol. Probeer het maar. Laat je verrassen!
Tip 125 - Wat is de betekenis van de emotie?

Tip 126 - Ga naar je angst toe
Dit kan in 3 stappen:
1) Sluit je ogen, en vraag jezelf waar je de angst in je lichaam voelt?
2) Leg je hand(den) op de plek waar je de angst in je lichaam voelt, TERWIJL je je billen op je stoel voelt. En je voeten op de grond. Dit creert een draagvlak voor je angst.
3) Adem rustig naar de angst toe, zeg tegen jezelf: Ik kan dit dragen, ik kan er voor mijn angst zijn, ook angst gaat weer voorbij.
4) Vraag de angst wat het nodig heeft van jou op dit moment?
Het er laten zijn, of het delen met een vriend/vriendin, bewegen, schrijven
5) Merk op wat de oefening met je heeft gedaan.
Succes!
Tip 127 - Omgaan met angst en paniekgevoelens tijdens Corona tijd
Heb je last van ontregeling, angst en paniekgevoelens vanwege de Corona? Dat is eigenlijk heel begrijpelijk en normaal in een zo onzekere tijd.
Wat kan je helpen om daar goed mee om te gaan:
hier wat tips:
- Houd je sociale netwerk in stand, zoek bij tijd en wijle contact met dierbaren online of bel wat vaker
- Blijf als het kan aan het werk of maak zelf een plan per dag om invulling te geven,
- Zorg Daarbij voor een goede dagindeling met:
- rustmomenten en gebruikelijk pauzes in vorm van koffie, thee, lunch
- Ga even lopen voor of na je werk voor een frisse neus.
- Doe iets creatiefs waar je normaal nooit aan toekomt
- Kijk op vaste momenten naar Corona nieuws, beperk de oneindige stroom van informatie via alle kanalen, begrens jezelf.
- Structuur en overzicht maken dat je beter balans houdt en niet verder ontregeld
Tip 128 - Omgaan met angst voor corona
Mensen hebben het vermogen vooruit te zien op wat de toekomst brengt. Dat is heel erg handig bij het voorzien van problemen en het bedenken van oplossingen daarvoor.
Het kan een probleem worden als we ons teveel zorgen gaan maken. Dan worden we steeds angstiger en gaan we denken dat er allerlei nare gebeurtenissen op ons wachten.
De nieuwe, onvoorspelbare en moeilijk in te schatten gevolgen van de corona epidemie kan bij sommigen leiden tot buitensporig zorgen maken en angstig worden daardoor.
We kunnen dan werkelijke problemen niet goed meer onderscheiden van rampen die zouden kunnen gebeuren.
Tips om hiermee om te gaan wanneer je hier last van hebt:
- Een balans houden tussen activiteiten die fijn zijn om te doen, voldoening geven en leiden tot een gevoel van nabijheid
- Onderscheiden wat werkelijke problemen zijn en wat mogelijke problemen zijn waar je geen invloed op hebt
- Het maken van zorgen uitstellen tot bv 30 minuten aan het eind van de dag
- Op een vriendelijke manier accepteren dat je angstig makende gedachten hebt in deze situatie. Dezen komen vaak voort uit je gevoel van verbondenheid met anderen.
- Je aandacht richten op je ademhaling of geluiden die je hoort of dingen die je ziet kan helpen om je aandacht af te leiden van zorgen over wat de toekomst kan brengen.
Tip 129 - Leg een lekkere warme kruik bij je voeten
Tip 130 - Tara Brach - tend and befriend

Tip 131 - Van angst naar moed en rust
Wat maakt jou angstig? Kan je oefenen om de angst te onderzoeken zonder oordeel, puur als waarneming. Dit onderzoek brengt al wat afstand van de angst zelf , je activeert je onderscheidend vermogen. Bv. "Oo er is een terugtrekking in mij". Dit onderzoek vraagt wel moed, om het anders te doen de bekende weg van angst te volgen.
Door telkens hetzelfde te doen blijft een dynamiek hetzelfde, als je op een andere manier kijkt en onderzoekt verandert er altijd iets in de dynamiek van angst. De beginstappen naar de ervaring van innerlijke rust.
Tip 132 - Houd een dagboek bij
Over wat moeilijk is, maar ook over de lichtpuntjes. Over wat je over jezelf aan het leren bent. Kan heel fijn zijn om terug te lezen in tijden dat je weer meedraait in de mallemolen, en geneigd bent jezelf voorbij te rennen.
Tip 133 - Aanvaard jezelf, neem verantwoordelijkheid voor jouw leven
Vraag je af: wat ben ik zo bang te verliezen? Waar waarschuwt de angst jou voor? Probeer die waarschuwing om te zetten in bruikbare informatie.
Probeer de angst niet te verdringen maar onderga het gevoel en geef het erkenning (ik snap dat ik daar zo bang voor ben).
Denk aan je sterke kanten, waar in je leven red jij je goed. Aanvaard jezelf, neem verantwoordelijkheid voor jouw leven en vaar de richting die voor jou de juiste is.
Tip 134 - Blijf goed voor jezelf zorgen
Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, regelmaat aan te houden en te sporten als je dat kan. Ook het begrenzen van alle nieuws via digitale media kan dan helpen.
Ga daanaast dingen doen die je leuk vind, waar je een goed gevoel van krijgt. Zo zorg je dat je beter opgewassen bent, tegen deze onzekere periode.
Tip 135 - Schenk aandacht aan andere dingen

Tip 136 - Praat erover
Je hoeft daar echt niet mee te blijven worstelen, het effect daarvan is nl. vaak dat je precies krijgt waar je bang voor bent. En dat kun je echt anders leren doen. Kom erover praten.
Tip 137 - angst hoogtevrees
Zoek dan een therapeut die het direct na afloop kan testen.
Doordat zij/hij bijvoorbeeld in een hoog gebouw werkt of daar op zijn minst toegang toe heeft.
Tip 138 - Erken je angst
Tip 139 - je zintuigen
Tip 140 - Omschrijf je gevoel als de kleuren van een stoplicht
Een angst voelen is geen zwart-wiit gevoel...zo van je bent angstig, of niet!
Probeer je gevoel OP DIT MOMENT eens te omschrijven als de kleuren van een stoplicht;
Groen - Geen angst, heerlijk vrij gevoel. Rust in mijn hoofd en mijn lichaam .
Je voelt geen angst op dit moment. Hoe voel je je wel? Omschrijf wat je voelt, denkt, waar je bent ed...
Oranje - Onrust, wat spanning, gedachten gaan met je aan de haal
Je bent onrustig en wordt angstig. Wat voel je, waar voel je dat, waar ben je, wat doe je?
Rood - Angst is er volop. Het belemmerd, slaat me lam. Ik voel paniek, onrust. Ik ga me terugtrekken.
Je bent volop in je angst met alle gevolgen die daarbij horen. Stel je weer de bovenstaande vragen.
Wat gebeurt er waardoor je naar beneden afzakt, wat zijn je triggers die je uit je groene gevoel trekken? En wat moet je doen om daar weer terug te komen?
Daarna:
* Hoevaak ben je in je groene gevoel? Waardoor wordt oranje getriggert? Kan je dan nog ingrijpen?
* Als je van oranje doorschiet naar rood, waar komt dat door?
Zo zijn er nog heel veel dingen te onderzoeken en te ontdekken. Begrijpen hoe het bij jou werkt en hoe je beheersing krijgt over aan en uitgaan van het angstige gevoel is een belangrijke tool om grip te krijgen.
Door uitgebreid de antwoorden te vinden op dit soort vragen leer je hoe jouw angst werkt en hoe je het de baas kan blijven.

Tip 141 - Heb jezelf lief
Lief zijn voor jezelf is een beoefening. Het veronderstelt een relatie met jezelf. Je kunt jezelf verwennen en iets geven. Je kunt je zintuigen naar binnen richten, gewoon zacht en lief zijn. Neem jezelf waar, maak contact met jezelf, luister naar je innerlijk, open je hart voor jezelf, wees mild, bemin jezelf.
Als je dit vaak beoefent wordt het een gewoonte, en gaat het preventief werken tegen angst. Als je toch angst ervaart, kan deze gewoonte troostrijk werken en je kalmeren.
Tip 142 - Let meer op de ander dan op jezelf
Tip 143 - Blijf bij je eigen vriendelijkheid
Als er onvriendelijkheid is in de relatie tussen jou en je partner (of een ander) kan dat angst omhoog brengen.
Je ogenschijnlijke reactie kan boosheid zijn of je terugtrekken of dat je je bv verdrietig voelt.
Daaronder zit veelal een schrik reactie door de manier waarop je benaderd wordt.
In de plaats je aandacht te brengen naar de situatie, dat je niet wil dat het is zoals het is (je wil de onvriendelijkheid van de ander niet), breng je je aandacht naar vriendelijk blijven in jezelf. wat de ander ook doet, jij blijft bij je eigen vriendelijkheid.
Dan stap je uit het patroon van continu reageren op een ander, naar een stabiel gevoel in jezelf. Zo leg je stapje voor stapje, een stevig fundament voor je innerlijk huis van welbevinden.
Tip 144 - Angst wil gedragen worden
Het is belangrijk te erkennen dat angst er is. Net als andere emoties wil angst erkend worden.
Bij angst is het helpend om te leren je veilig te voelen. Angst wil gedragen worden. Vanuit een veilige basis kan je - met hulp van een therapeut - op zoek gaan naar de oorzaak van je angst en ook onderzoeken wat je behoefte is, wat jij nodig hebt.
Tip 145 - voeten voelen
Geef met je beide handen stevige druk op je voeten en duw ze op de grond.
Dit houd je even vol en kun je een aantal keer herhalen. Voel je voeten en de grond onder je.

Tip 146 - Zonder angst door het leven
En andere mensen haken hierop in door te doen voorkomen alsof 'leven zonder angst' ook echt mogelijk is. Dit is een illusie.
Angst is namelijk niet goed of fout. Het is één van onze menselijke emoties met een belangrijk doel: ons waarschuwen voor gevaar.
En omdat we niet in een perfecte wereld leven, zullen we onze vaardigheid angst te ervaren nog wel een tijdje nodig hebben.
Natuurlijk kun je hulp zeken wanneer je overmatige angst ervaart. Wanneer je merkt dat je met buitensporig veel angst op situaties kunt reageren.
Zoek een realistische therapeut die je kan helpen met deze angst om te gaan.
In veel gevallen kunnen we onze primaire reactie, bijvoorbeeld 'angst ervaren', niet voorkomen. We kunnen wel bewust onze secundaire reactie vorm geven.
En wanneer je angst gekoppeld is aan een traumatische ervaring, zoek dan hulp bij een deskundig opgeleide trauma therapeut!
Neem jezelf serieus!
Tip 147 - 4 vragen om meer van jezelf te houden
Als je onderstaande vragen beantwoord reflecteer je over je eigen gedachten en zal je merken dat je vaak dingen denkt die niet waar zijn en dat je je daardoor ook minder goed gaat voelen.
Je kan dan leren te stoppen met negatief denken en daarvoor in de plaats positieve gedachten zetten. Hierdoor ga je je ook beter voelen.
1. Bevraag je eigen negatieve gedachten: is het waar wat je denkt?
1a.Heb je daar bewijs voor?
1b. wat is de impact van deze negatieve gedachten op jou?
2. Kan je absoluut zeker weten dat het waar is wat je denk?
3. Wie zou je zijn als je die gedachten helemaal niet hebt?
4. Zou het omgekeerde ook waar kunnen zijn?
4a. Heb je daar bewijs voor?
4b. Wat is de impact van deze omgekeerde gedachte?
Tip 148 - Focus op je ademhaling
De 4-7-8 regel is daarin een gemakkelijke om toe te passen.
4 tellen om je longen heel diep vol te zuigen met lucht.
7 tellen om deze lucht vast te houden.
8 tellen om vervolgens heel rustig die lucht uit te ademen.
Herhaal dit 10X
Je geeft dan je lichaam in ieder geval rust en dit helpt ook om niet te gaan hyperventileren.
Tip 149 - Liefde in ademen en uitademen
Wanneer je weinig eigen waarde hebt, kan de volgende oefening je helpen om meer liefde voor jezelf te ervaren.
Ga iedere ochtend (of ander vast tijdsstip) een paar minuten zitten. Wanneer je niet gewend bent om stil te zitten begin je met 2 minuten en breid je het langzaam uit tot 10 minuten.
Zet je voeten stevig op de grond en voel je billen op de stoel en voel de leuning in je rug. Adem 4x rustig in en uit en daarna stuur je bij de inademing liefde naar je hart en bij de uitademhaling blaas je liefde uit. Probeer dit een aantal minuten vol te houden en je zult na een paar dagen een positief effect voelen.
Probeer deze oefening minstens 2 maanden vol te doen, om te ervaren hoe goed het voor je lichaam (ontspanning) en geest (liefde voor jezelf en anderen) is.
Succes en veel plezier bij het oefenen.
Tip 150 - Soms is angst je beste vriend/in.
Angst waarschuwt ons dat we moeten oppassen, dat we misschien gevaar lopen of dat we gevaar kunnen lopen als we die onbekende weg inslaan.
Of we nu fysiek gevaar lopen of denken dat we worden afgewezen, afgekeurd, afgeschreven, of onder druk worden gezet iets te doen dat we niet willen of kunnen, de angst die we ervaren wordt lichamelijk ervaren.
Ook wanneer jij je persoonlijk ontwikkelt en bewust een nieuwe richting inslaat, kun je gevoelens van angst ervaren wanneer je daadwerkelijk handelt zoals jij dat bewust hebt besloten.
Aan de ene kant, wordt je oude, volledig geautomatiseerde beveiligingssysteem actief op het moment dat je iets doet dat je voorheen niet durfde. Je primaire reactie 'is sneller dan het licht' en kan je behoorlijk verrassen.
Aan de andere kant, bij elke nieuwe stap horen gevoelens van spanning. De één ervaart dit als angst, de ander als opwinding. De spanning die we kunnen ervaren wanneer we iets nieuws ondernemen, heeft als doel 'ons scherp te houden'. Het maakt ons alerter, scherper waardoor we onze omgeving beter waarnemen en meer gefocust zijn op wat we doen.
Oordeel dus niet te snel. Soms is een beetje angst je beste vriend/in!

Tip 151 - Let op je adem
Tip 152 - Angst aankijken
Loop daar nu eens niet voor weg en probeer, in plaats van dat je je angst probeert te vermijden, die angst eens toe te laten.
De vraag is nu: Mag je bang zijn van jezelf? Als je voor je angst( de vijand) probeert weg te lopen, komt hij je altijd achterna. Wat nu als je stil blijft staan en probeert om je angst te omhelzen? Misschien is je angst er dan nog steeds, maar heb je er veel minder last van!
Tip 153 - Ankers van de zintuigen
Dit is een vraag die jij je wellicht wel eens stelt. Dit kan allerlei redenen hebben. Je hebt waarschijnlijk een geur geroken, iets gehoord (kan muziek of een naam of iets heel anders zijn) iets gevoeld, geproefd of gezien dat direct in contact staat met de herinnering waar je nu aan denkt. Wanneer jij je prettig voelt dan is het top. Maar voel jij je naar door die herinnering dan is het tijd er iets aan te doen!
Tip 154 - Last van angst? Kom in actie!
Kom dan in actie, want actie zorgt voor de verandering die je zo graag wilt!
Het praten met een therapeut die bij jou past, die écht naar je luistert, kan je enorm opluchten, je zelfvertrouwen vergroten en je leven positief veranderen! Neem die stap, je bent het waard!!

Tip 156 - "De behandeling van angst bij kinderen en jongeren"
Angstbehandeling op basis van cognitieve gedragstherapie en verbindend gezag. Wat kun je als ouder doen met een extreem angstig kind hoe begeleid je het kind en stimuleer je je kind. Welke rol speel je als ouder in de angst van het kind. Een antwoord op machteloosheid.
Tip 157 - Een oefening om 'uit je hoofd' te komen
Tip 158 - Focus op je adem
Tip 159 - Maak het bespreekbaar
het gevoel dat je de controle kwijt raakt en de angst je de baas wordt? Ervaar je schaamte dat het jou overkomt en zou je het ten koste van alles een angstaanval willen voorkomen?
Mijn advies is; maak het bespreekbaar, privé bij bijvoorbeeld je ouders of partner of op je werk bij je baas. Dat lucht op en je staat er niet meer alleen voor! Het is niets om je voor te schamen, je bent echt niet de enige én..er is iets aan te doen!
Schuif het niet langer voor je uit en maak een afspraak met een therapeut die jóu aanspreekt. Ik hoop dat je over een tijd zegt; 'Ik had dit veel eerder moeten doen!'
Tip 160 - Veilige plek

Tip 161 - Langer uitademen
Tip 162 - TRE: een lichaamgerichte manier om te ontspannen
Dan is TRE de methode.
TRE staat voor tension releasing exercises. Doormiddel van spieroefeningen (yoga /pilatus-achtige oefeningen) start een mechanisme waardoor je gaat trillen. Zo ontlaad je spanning en reset je je zenuwstelsel. Het gevolg is diepe ontspanning. Bovendien ontstaat er (als je het regelmatig doet) een proces waarbij je langdurig ontspanning blijft voelen en je minder reactief wordt.
Zoek om het te leren een gecertificeerde TRE begeleider bij jou in de buurt.
Tip 163 - Zelfliefde
- ontmasker je zelf criticus
- wees lief voor je zelf als je een fout maakt
- onderzoek wat jou weghoudt van ( zelf)liefde
- vergeef jezelf
- zorg goed voor je zelf
- wees trouw aan jezelf
- geloof niet alles wat je denkt
- geloof niet alles wat een ander zegt.
Het allerbelangrijkste is regelmatig tijd inplannen voor je zelf om te zien of je bovenstaande doet en keuzes te maken als je merkt dat je er van af wijkt
Tip 164 - Kijk naar jezelf alsof je jou beste vriend/vriendin bent.
Hoe zou jij iemand op zo’n situatie gerust stellen?
Jij bent de enigste die weet hoe je je voelt, niemand kan daar over oordelen. Jij doet wat jij wilt en als het niet gaat dan gaat het niet.
Wees lief voor jezelf!
Tip 165 - Angst heeft je iets te vertellen
De angst heeft je nl. iets te vertellen. Het is een signaal dat je (weer) aan jezelf voorbij gegaan bent.
Rustig nadenken wat er allemaal gebeurd is voorafgaand aan de angstaanval is een 1ste goede aanwijzing over wat er niet goed gaat.
Willen wij de angst oplossen dan zal deze er eerst moeten mogen zijn en geaccepteerd moeten worden als een nuttig signaal wat ons verder helpt!

Tip 166 - Blijf ademen
Tip 167 - Maak je doelen klein en behapbaar
Als er iets is dat je wilt aanpakken of veranderen: maak je doelen klein. Verwacht niet dat alles in één keer opgelost kan worden, maar begin met iets kleins. Je zal in het begin vinden dat je meer moet doen en het zal in eerste instantie misschien nutteloos voelen, maar het helpt je vertrouwen op te bouwen.
Tip 168 - Kijk naar je angst
Jij bent er en je kijkt naar de angst. Welke boodschap heeft die voor je? En wat wil jij tegen de angst zeggen?
(Dit is een oefening die je ook met je therapeut kan doen).
Tip 169 - Probeer op het nu te focussen
Probeer op het nu te focussen. Haal bewust adem, ervaar wat er in je lichaam gebeurt, zonder daar iets aan te willen veranderen.
Tip 170 - Mag je gevoel er zijn?
Het gevoel op zich kan er gewoon zijn, maar op het moment dat je er iets van vindt of het weg probeert te krijgen krijg je er last van.
Worstel je met jezelf? Stel jezelf dan de vraag: mag mijn gevoel er zijn of probeer ik er vanaf te komen of het te veranderen?

Tip 171 - Uit je hoofd
Tip 172 - Afweermechanismen
Al in de kinderjaren kunnen deze mechanismen ontstaan, bijvoorbeeld door gebeurtenissen die voelen als afwijzing. Deze mechanismen kunnen een grote rol blijven spelen in ons leven. Er zijn verschillende afweermechanismen, die al dan niet in combinatie kunnen bestaan:
• Angst voelen zonder gevaar
• Slecht voelen over jezelf
• Voldoen aan verwachtingen
• Kwaad worden
• Behoeften ontkennen
Afweer helpt tegen pijn, maar houdt ook tegen om met de realiteit om te gaan. Het mechanisme treedt in werking zodra oude pijn wordt getriggerd. Dit gaat onbewust en automatisch, waardoor het lijkt alsof gedrag, gedachten en gevoelens kenmerken van je persoonlijkheid zijn. Je zuivere zelf zit echter onder die beschermingslaag.
Bewustwording kan helpen bij het afbreken van de muur die is opgebouwd. Onderzoek waar de oude pijn vandaan kot, herken dat het gaat om oude pijn. (H)erkenning is een eerste stap naar mogelijkheden om op een andere manier met gebeurtenissen om te gaan.
Tip 173 - boeken tip
Een boek over een vrouw die alles opgeeft om te gaan avonturieren, ze beschrijft dat ze angst geen reden laat zijn dit niet te doen. Mooi boek
Tip 174 - Breng jezelf naar het nu
Tip 175 - Accepteer dat je angst ervaart
Op het moment dat je je angst NIET wilt en je geeft het telkens negatieve aandacht, dan voed je je angst en krijg je méér van wat je NIET wilt, namelijk een gevoel van een angst die steeds heftiger wordt. Beheerst angst jou leven? Wellicht een idee om eens met een professional te gaan praten. Blijf er niet mee lopen. Het leven is veel leuker zonder een beprekende angst!

Tip 176 - Bewustwording van triggers
In welke situaties?
Bij welke mensen?
Welke plaatsen, wanneer?
Bij het zien/horen van specifieke dingen?
Als je aan de toekomst denkt?
Tip 177 - Geloof niet alles wat je denkt
Tip 178 - De 5 oer-angsten
De 5 oer-angsten:
1. Materieel gebrek / verliezen wat je hebt en kent
2. Kritiek krijgen
3. Fysieke pijn en ziekte
4. Niet aardig of aantrekkelijk gevonden worden
5. Oud worden, aftakelen en dood gaan
Tip 179 - Aandacht verleggen naar je buik
Tip 180 - EMDR voor 'gewone' angsten

Tip 181 - Werken met beelden en metaforen
Tip 182 - Voel dat je leeft!
Deze en vele andere vragen kunnen op je afkomen, op het moment dat de versoepelingen steeds meer toenemen. Eén ding is duidelijk: bij heel veel dingen weten we niet wat het precies voor effect op de toekomst heeft. Je kunt dan blijven nadenken wat voor erge dingen er allemaal kunnen gebeuren. Óf: vooral bewust zijn dat je vandaag leeft, vandaag hier bent!
Ik zal je even op weg helpen. Ga eens staan, voeten iets uit elkaar. Je knieën net uit het slot, lichaamsgewicht stabiel laten dragen op je heupen, schouders naar achteren en je hoofd naar voren gericht. Adem eens diep door je lijf heen .... en adem goed uit. Herhaal dit maar eens 3x.
Voel maar eens hoe jij hier van top tot teen leeft, hier gewoon mag zijn! En maak het gevoel maar eens groter. Dit is wat er nú is. Jij, met jouw lichaam, jouw emoties, jouw adem, jouw stem. Jouw talenten, jouw verlangens.
Ik hoop dat deze oefening je mag helpen om dankbaar en gelukkig te kunnen zijn in het hier en nu, wat er ook in de toekomst gaat gebeuren.
Tip 183 - Oplossingsgerichte therapie: krachtige middelen
Tip 184 - Positieve Gezondheid
Tip 185 - De aap op je schouder

Tip 186 - Je hebt angst, je bent het niet
Regelmatig is het als beschermingsmechanisme ontstaan om ons te waarschuwen en gaat het later in je leven tegen je werken. Misschien was er vroeger geen ruimte voor je om te delen wat je dwarszat, werden je emoties niet erkend, waren je ouders niet beschikbaar of te weinig afgestemd op jou, heb je iets pijnlijks of traumatisch meegemaakt.
Een angst die je nu ervaart is vaak een kind deel in jou dat bang is en waar je nog mee samenvalt in bepaalde situaties. Dit beseffen en gaan ervaren dat het een deel van jou is ipv van volledig over worden genomen door angst is een belangrijke sleutel om het te veranderen.
Ieder van ons heeft een "authentiek Zelf" een plek van waaruit je aanwezigheid ervaart. Dit wordt ook wel je ziel, het goddelijke of de boeddha natuur genoemd. Soms zijn we hier het contact mee kwijt geraakt en zijn we ons gaan identificeren met delen in onszelf waardoor we een speelbal worden van onze ouder ervaringen.
Door het authentieke Zelf meer te ontwikkelen en te gaan erkennen en ervaren wanneer je in angst komt en wat er dan gebeurt, gaat het je steeds minder overnemen. Zo kun je dichter bij jezelf blijven en vanuit zelfvertrouwen keuzes maken en handelen.
Ervaringsgerichte therapie is hier heel helpend bij.
Tip 187 - Hoe voel je je?
Tip 188 - Beweeg bij je angst vandaan
Je kan dit systeem positief beïnvloeden door te bewegen. Letterlijk bewegen door te wandelen of te sporten. Maar ook je hersenen in beweging te zeten door te puzzelen of te lezen. Ook muziek beoefenen heeft een positieve invloed. En zelfs emotioneel bewegen naar een ander (emphatisch vermogen) heeft hier een positieve invloed op. Dus heb je last van angst? Kom in beweging!
Tip 189 - Geef het tijd
Tip 190 - Angst de baas
Wat maakt dat ik angst mij in de greep laat houden? Welke tegenbeweging is er nodig? Waar is de bron van vertrouwen en hoe kan ik mij daar mee verbinden?
Lichaams- en ervaringsgericht werken kan hierbij heel helpend zijn!

Tip 191 - Heb de moed om naar je angst toe te gaan
Een andere bijkomstigheid is dat we hoger en oppervlakkiger gaan ademen en uit contact met ons lichaam gaan. Ook dit versterkt de ervaring van angst.
Het helpt enorm om nieuwsgierig te zijn naar je angst, en om begrip en aandacht te geven aan wat er in je om gaat. Je aandacht naar binnen te richten in je lichaam, contact te maken met de pijn die er onder verborgen ligt. De confrontaties aan te gaan waar je tegenop ziet,. Te doen wat je spannend vindt. Eerlijk zijn naar jezelf.
Het is niet een vijand maar het wil je iets duidelijk maken. Het volgende gedicht geeft dit mooi weer:
Wellicht zijn alle Draken in ons leven
Niets anders dan Prinsessen
die er in angst en beven
slechts naar haken, ons dapper en schoon te zien ontwaken
Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
In wezen niets anders dan iets wat onze liefde nodig heeft
-R. M. Rilke-
Tip 192 - Angst is ok
Ik heb mijn leven lang last gehad van angsten en paniekaanvallen. Ik heb een boek geschreven welke naar de kern gaat van angst en waarom jij er zoveel last van hebt. Elke angst werkt exact hetzelfde, alleen het onderwerp verschilt.
Je kunt mijn boek gratis lezen. Het enige wat ik vraag is feedback over de inhoud.
Tip 193 - Sluit je angsten in
Om moeilijke /grote stukken van onszelf te onderzoeken hebben we anderen nodig. Gun jezelf dat dan ook.
Tip 194 - Prikangst
Tip 195 - Omgaan met een gevoel van Angst
Angst is een emotie die ervoor zorgt dat we kunnen overleven op het moment dat er gevaar is.
Is er nu gevaar? Als er nu geen gevaar is haal dan drie keer diep adem en benoem dat er geen gevaar is.
Blijf regelmatig ademhalen met een hand op je buik, en onderzoek waardoor het gevoel van angst is ontstaan, zie je ergens tegen op, heeft iemand iets naars tegen je gezegd of je vervelend behandeld?
Schrijf de situatie die het gevoel van angst heeft veroorzaakt op en onderzoek op welke manieren je met deze situatie om kunt gaan.
Vertrouw erop dat je een goede manier kiest die bij jou past.

Tip 196 - Angst Loslaten
en ga je teveel van jezelf eisen. Dat kan leiden tot overbelasting, teveel stress en burn-out klachten.
Met behulp van 'Mental Focusing' een lichaamsgerichte therapie vanuit gezonde gedachten en regie. In een aantal stappen kun je achterhalen welke angst jou teveel in de greep heeft en wat er nodig is om dit losser te laten.
Begin alvast met:
* vriendelijker en milder naar je stress (factoren) te kijken
* verander de gedachte 'ik moet..' en 'ik ben bang om .. in ik wil graag ...'
* adem een aantal keren diep in- en uit en voel hoe je kalmer wordt
* en stel jezelf de vraag' wat zou ik in plaats van die angst willen?' Maak dat je doel (richt je op bereiken) en bedenk wat de eerste slimme stap in de goede richting zou kunnen zijn. Zo pak je weer regie vanuit invloed.
* en start je ruimte en ontspanning in jezelf, zodat angst kan plaatsmaken voor iets anders... iets dat je blij maakt dat zaken er zijn ipv bang voor dingen om ze te verliezen.
M@
Tip 197 - Oefen met het observeren van gedachtes
Daarom is oefenen in het observeren van je gedachtes heel belangrijk. Op het moment dat je een gevoel hebt van angst, lukt dat niet. Het helpt wel als je op andere momenten oefent met het observeren van gedachtes.
Ga gewoon zitten en sluit je ogen. Ga met je aandacht naar je adem en blijf je adem volgen. Het zal niet lang duren voordat er een gedachte komt die je aandacht van je adem weghaalt. Op enig moment word je je daarvan bewust. Dat is precies de bedoeling!
Je merkt neutraal op welke gedachte je hebt (er zijn geen goede of foute gedachtes) en dan ga je weer terug met je aandacht naar je ademhaling. Vervolgens wacht je weer op de volgende gedachte. Je hoeft dus alleen maar te observeren welke gedachtes je allemaal denkt.
Wanneer je je hierin oefent op de fijne momenten, lukt het op den duur ook op de lastigere momenten. Succes.
Tip 198 - Kom uit je comfortzone
Angst vermijden betekent ook vrijheid verliezen. Kom stapje voor stapje uit je comfortzone en onderzoek je mogelijkheden. Je overwint bepaalde angsten en je gaat prettiger in het leven staan. Je kunt op pad gaan met je angst en toch nieuwe stappen zetten. Je leert naar je angst te kijken en je ervaart dat jij niet je angst bent, maar dat het een gedachte is. Door op afstand naar jezelf te kijken herken je je angst en kun je stapje voor stapje zetten naar het leven vanuit je eigen waarden.
Tip 199 - Vóór de intake
Tip 200 - boekentip het presence proces
Het is een prachtig boek om in het hier en nu te zijn en te blijven en om hee liefdevol om te gaan met de dingen waar je tegen aan loopt.
Het is een zelfhulp boek waarmee je binnen 10 weken leert om niet meer reactief te reageren maar op de manier zo als jij dat wil

Tip 201 - Mediteren in de morgen
er zijn veel manieren om te mediteren
- dmv verbonden ademhaling
- visualisaties
- ingesproken meditaties
- muziek.
Tip 202 - Doorbreek je angstige gedachten
Waar je ook bent, noem 3 dingen op die je ziet, noem drie dingen op die je hoort, noem 3 dingen op die je ruikt. Blijf je daar even op concentreren.
Wanneer je buiten wandelt kun je het uitbreiden met het benoemen van wat je voelt (regen, wind etc.).
Tip 203 - Boekentip - Mastering fear
Echt de moeite waard voor achtergrond info over angsten en hoe ze te omzeilen.
Veel leesplezier!
Tip 204 - Angst geeft angst, vertrouwen geeft vertrouwen
Opvoeden vanuit Vertrouwen geeft Vertrouwen aan het kind.
Tip 205 - Een losmakings-sessie

Tip 206 - Oplossingsgerichte Therapie: kracht
Tip 207 - EMDR: intake
De intake is super belangrijk. Zoals al eerder vermeld, één enkel keer EMDR doet weinig en is onverstandig daarvoor te kiezen. EMDR is geen wondermiddel, maar kan leiden, na intensief voorbereiding, tot mooie resultaten. Daarom is het nodig eerst goed te onderzoeken waarom u EMDR overweegt. Soms is therapie of coaching voldoende om u verder te helpen.
Tip 208 - Boekentip - angst na kanker
Angst na kanker - Jan Verhulst
Tip 209 - Als je je realiseert dat...
Ik wens je rust en vrede.
Warme groet, Bien
Tip 210 - Signaal: "Het is hier veilig"
Hoe doe je dat?
Ga zitten, beiden voeten op de vloer, handen in je schoot. Doe je ogen even dicht. Adem in drie tellen rustig maar diep in. Houd even vast, en dan adem je in zes tellen rustig uit.
Dit herhaal je 3x. (Dubbel zo lang uitademen als dat je inademt).
Wat doet dit met je spanning?

Tip 211 - Lastige gedachten
Tip 212 - Maak contact met ontspanning in jouw lichaam
Je kan jouw lichaam ook gebruiken om weer de omgekeerde beweging te maken naar ontspanning en je vervolgens rustiger en sterker voelen.
Er zijn veel verschillende manieren voor en je kan onderzoeken welke het beste bij je past. Er staan er ook al een heel aantal van beschreven op deze site.
Bewust contact maken met jouw lichaam, diep en rustig ademhalen, contact maken met je voeten, bewust loslaten van spanning en 'zakken' in je lijf kan helpen om je angst los te laten en weer bij je kracht te komen.
Tip 213 - Leven met ipv vechten tegen angsten.
Tip 214 - Angst niet vermijden
Tip 215 - OEFENING OM MET JE ANGST OM TE GAAN
de angst, ligt de oplossing juist in de tegenovergestelde beweging ‘go where the fear is’.
Met deze oefening kom je daarbij:
1. Bedenk eens waar je eigenlijk het meest bang voor bent.
2. Vraag jezelf af als je hier aan denkt wat het allerergste is wat er zou kunnen gebeuren…
3. In gedachten maak je nu een film van die situatie en je stelt je voor dat het allerergste gaat gebeuren.
4. Voel wat dat doet in je lijf. Wat voor een gevoel roept het op? Ga naar dat gevoel in je lijf en maak het zo mogelijk nog erger en heet dit gevoel welkom.
5. Voel dat je langzaam kleiner wordt en terwijl je bij je gevoel blijft merk je op of er spontaan herinneringen omhoog komen.
6. Word je bewust van deze herinneringen en sta toe wat dit in je lijf doet. Je hoeft niets meer te doen dan alleen maar aanwezig te blijven in je lijf.
Het kan zijn dat er geen herinneringen omhoog komen. Ook dan hoef je niets anders te doen dan het gevoel in je lijf toe te staan. Ondanks dat er mogelijk gedachtes opkomen die je proberen van de angst af te laten bewegen, kijk of het lukt om steeds weer bij je fysieke sensaties te blijven en toe te staan dat dit gevoel er mag zijn. Weet dat de gevoelens zullen zakken als ze er echt mogen zijn en dat dit vaak ook tijd kost. Hoe meer je je gevoel kunt verwelkomen, hoe sneller je innerlijke rust gaat ervaren.

Tip 216 - Hoe zou mijn leven eruit zien als alles fantastisch zou zijn?
Schrijf 10 zinnen op over hoe jouw leven eruit zou zien als alles fantastisch zou zijn. Door je met al je zintuigen te focussen op positieve gedachten, gevoelens, prikkels maak je nieuwe verbindingen aan in je hersenen. Hierdoor ervaar je meer positieve energie, kracht en rust.
Belangrijk is:
- zinnen zijn in het heden (alsof het nu al zo is)
- zinnen zijn positief / geen ontkenningen gebruiken zoals bv “geen…” en “niet…”; ‘geen angst meer” is geen goede zin want dit begint met een ontkenning)
- geen algemeenheden zoals “ik ben gelukkig” Wees zo concreet mogelijk (hoe ziet geluk er voor jou uit?)
- zinnen die niet van een ander afhankelijk zijn (zelf bereikbaar)
Ga elke keer met 1 zin aan de slag en betrek al je zintuigen. Focus steeds op een zintuig en ga dan door naar het volgende.
zien; horen; ruiken; voelen; proeven
Bijvoorbeeld: "Ik word elke ochtend vrolijk, uitgerust en vol positieve energie wakker"
Hoe ziet het eruit wanneer ik ‘ochtends vrolijk, uitgerust en vol positieve energie wakker wordt? (spring ik uit bed met een grote glimlach? Dans ik door de tuin/natuur?)
Wat hoor ik wanneer ik ‘ochtends vrolijk, uitgerust en vol positieve energie wakker wordt? (vogeltjes fluiten? blaadjes ritselen?)
Wat ruik ik? (zon? Vers gezette koffie?…)
Wat voel ik? (warm zand onder mijn voeten? gras? het zachte matras van mijn warme bed?)
Wat proef ik? (Een heerlijk vers ontbijtje? Kopje thee/koffie met de benen opgetrokken in een schommelstoel in de tuin?)
ALLES IS MOGELIJK! Laat je fantasie de vrije loop en maak er een feestje van!
Tip 217 - Angst, depressie en darmklachten
Dit betekent, dat het in geval van angst en depressie, samengaand met darmklachten zeker nuttig is om ook deze darmklachten verder onder de loep te nemen door (in eerste instantie) de huisarts.
Tip 218 - Draai het om
Draai het om.
Hoe reageer jij zelf als iemand anders zich kwetsbaar opstelt?
Is dat niet meestal met begrip, compassie en herkenning?
Stel je kwetsbaar op.
Dat nodigt uit toten wederzijdse openheid en liefdevolle verbinding.
Tip 219 - Wim hof Methode
Tip 220 - Metafoor van het hongerige tijgertje
Stel je bent onzeker en op feestjes ga je helemaal achterin een kamer in een hoekje staan, totdat je uiteindelijk misschien wel besluit om helemaal niet meer naar feestjes te gaan.
Stel je voor op een ochtend vindt je op de stoep voor je huis een schattig, hongerig miauwend tijgerjong. Je voert hem. Dit doe je elke dag, iedere dag wordt de tijger ietsjes groter.
Je tijgertje heeft op een dag niet meer genoeg aan melk, maar eist vlees! Je krijgt het vlees niet aangedragen en uiteindelijk moet je zelfs opletten dat de tijger jou niet opeet! Het schattige tijgertje is veranderd in een groot agressief beest en je bent slaaf van dit beest omdat je weet dat het je aan stukken zal scheuren als het niet krijgt wat het wilt.
Vergelijking: elke keer als je probeert om je angsten te controleren, ben je eigen bezig om ’t tijgertje te voeren. Het wordt sterker en krijgt meer en meer controle over je leven. Herken je dit? Heb je eigenlijk wel controle?
Te beseffen dat je controle over gedachten en gevoelens nihiel is, maakt het mogelijk om dingen anders te gaan doen dan anders. Als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ben je bereid om dingen anders te gaan doen?

Tip 221 - Angst voor de dood? Boekentip.
Tip 222 - Zoek de ontspanning
Tip 223 - niet bang zijn
Tip 224 - Laat je licht schijnen
Laat je licht schijnen
Onze diepste angst is niet dat we onmachtig zouden zijn. Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht. Niet de duisternis, maar het licht in ons is wat we het meeste vrezen. We vragen onszelf af: ‘wie ben ik om mezelf briljant, schitterend, begaafd en geweldig te achten?’ Maar waarom zou je dat niet zijn? Je bent een kind van God! Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden. Er wordt geen licht verspreid als de mensen om je heen hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid. Wij zijn bestemd om te stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om de glorie van God die in ons is, te manifesteren. Die glorie is niet slechts in enkelen maar in ieder mens aanwezig. En als we ons eigen licht laten schijnen, schept dat voor de ander de mogelijkheid om hetzelfde te doen. Als we van onze diepste angst bevrijd zijn, zal alleen al onze nabijheid anderen bevrijden.
Van Marianne Williamson (Uit ‘Terugkeer naar Liefde’)
Tip 225 - Wie zou je zijn als je deze angst niet had?

Tip 226 - Voeding en leefstijl; elk mens is verschillend.
Wil je optimaal functioneren, dan is het belangrijk dat je weet wat je constitutie is. Dan kun je je eet- en leefgewoonten aanpassen en kiezen voor datgene wat een gunstige invloed heeft op je gezondheid en leven. Je komt dan lekkerder in je vel te zitten en hebt minder kans op ziekte.
Weleens gehoord van de volgende uitspraak ‘one men’s food is another men’s poison’? Wat voor de ene mens goed is kan inderdaad zelfs slecht zijn voor de ander.
Een persoonlijk advies kan je helpen meer zelfinzicht te verwerven op zowel lichamelijk als geestelijk gebied.
Tip 227 - Beweeg je richting angsten of beweeg je naar je waarden?
Ben je bereid om meer te bewegen naar je waarden en je minder door angst te laten leiden?
Tip 228 - Angst voor de angst
Mocht dit het geval zijn bij jou, wat je kan doen is juist met aandacht naar de gevoelens van angst gaan. Voel waar het zich manifesteert in jouw lijf (buik, borst, hoofd of spanning in je gehele lijf, gebalde vuisten, opgetrokken schouders en/ of spanning in je nek, etc.) en ga met je aandacht naar deze plek toe. Adem diep naar je onderbuik (leg jouw hand op je onderbuik) en doe dit op zijn minst 5x. Adem in door je neus (buik omhoog), hou je adem vast en adem vervolgens uit door je mond, net zolang tot al het lucht eruit is. Herhaal dit tot dat je weer een beetje rustig wordt van binnen. Voel tegelijkertijd waar de angst over gaat. Je wordt namelijk ergens in geraakt/ getriggerd. Mocht dit naar boven komen, dan kun je hiermee aan de slag, want je weet nu waar de angst daadwerkelijk over gaat.
Tip 229 - Hoeveel sessies heb ik nodig ?
Die vraag word mij regelmatig gesteld. Ja, je kunt gaan voor één enkele sessie. Dat raad ik je zeker niet aan. Voor een eventueel traject bellen we eerst, om kort kennis te maken. Daarna kies je. Het Skype gesprek is komen te vervallen (zie eerder). Kies je voor een traject, dat zijn zes sessies, ben je daar vervolgens drie maanden mee bezig. De intake is onderdeel van het traject en biedt aan zowel jou als aan mij duidelijkheid over de kans van slagen, daarna dus nog vijf keer. Mocht je na drie keer er echt zijn, dan bekijken we dat op dat moment. De ervaring leert dat een traject van zes keer, ongeveer drie maanden, het meest effectief is.
Tip 230 - Verwelkomen
De kunst en paradox is om juist de angst onder ogen te zien en de tip is om dit te doen met iemand anders. Iemand die je vertrouwt en waar je je prettig bij voelt. Dit kan een goede vriend(in) zijn, een familielid of een therapeut.
Angst heeft namelijk de vervelende eigenschap om jou te willen isoleren, terwijl dat juist niet is wat je nodig hebt.
Vertel over je angst terwijl je de ander in de ogen kijkt. Als je de ander maar steeds kort kan aankijken is dat oké, maar probeer dit zoveel mogelijk te doen. Je mag gaan ervaren dat je niet alleen bent, dat een ander er voor jou wil zijn, dat je niet raar bent met je vervelende of verpletterende gevoelens.
Warm oogcontact maakt dat je tot rust komt, je voelt je niet meer alleen, je kan het op dat moment samen dragen. Dat brengt ontspanning en ruimte, de angst wordt minder. Benieuwd hoe dit met mij in therapie werkt? Neem contact op en ik vertel je erover!

Tip 231 - Hypnotherapie het geschikte middel tegen Angsten
"Ik liep al een tijdje met heel erge zenuwen voor tentamens. Via mijn moeder kwam ik bij Paul terecht. Paul begeleid je rustig door alle stappen en je voelt je direct op je gemak. Ik heb nu 2 behandelingen gehad en merk dat ik mijn tentamens beter maak omdat alle spanning direct van mijn lichaam afglijdt. Zeker een aanrader!"
Tip 232 - Voor de rol van ouder
Hieronder geef ik een aantal tips voor kinderen met een schoolfobie:
- Erken de angstgevoelens
- Zorg voor een veilige sfeer
- Hanteer regels en structuur
- Leer lichamelijke reacties op angst herkennen
- Ademhalingsoefeningen/ontspanningsoefeningen
- Probeer je kind zelf te leren hoe zij/hij actief kan worden i.p.v. angstig in de schulp te kruipen, ook op school
- Opschrijven wat die dag goed ging
- Laat merken wat zij/hij wel kan
- Leid aandacht af van het getob
- Laat hem/haar ontdekken dat zij/hij invloed heeft op de omgeving en niet hulpeloos is
- Benader het effect van weerbaarheid/zelfvertrouwen
- Geef complimenten
- Minder aandacht geven aan negatieve aandacht die zij/hij vraagt.
Kom je er niet alleen uit, vraag dan hulp en blijf er niet te lang mee tobben.
Veel succes
Tip 234 - Ja, ik ben gewoon bang!
De oorlog in Oekraïne zal voor velen beangstigend zijn, ook in Nederland. Het heeft geen zin om te zeggen dat je niet bang hoeft te zijn. Wel kun je samen kijken welke angst precies (op dit moment) reëel is en waar je invloed op hebt (of het nou gaat om de hoeveelheid nieuws luisteren/kijken, hulpgoederen verzamelen, goede doelen steunen, vluchtelingen in huis nemen, etc.). De angst is er. Als er door huidige situaties oude beelden opgeroepen worden, trauma’s uit het verleden naar boven komen die in het huidige moment een gevoel van paniek geven, dan is het handiger om naar die oude angsten te kijken met hulp van een therapeut. Met behulp van Mind Eye Power (een methodiek die lijkt op EMDR) kan de paniek die ontstaat en oude overtuigingen, gereduceerd worden en kun je jezelf weer meer steunen als je bang bent. (of steun uit je omgeving vragen!)
Tip 235 - Onrust in de wereld om ons heen
De wereld is in mij.'
Wat betekent dat nu, nu de wereld op de kop staat?
Oorlog, ziekte, isolatie, armoede, dood en verdriet, we kunnen er niet omheen kijken. De ver van ons bed show is dichtbij.
Hier vieren we het Carnaval daar vrezen mensen voor hun leven en bestaansrecht. Is het onzin om bang te zijn voor wat er om je heen gebeurt? NEE! Duw de angst niet weg maar laat deze ook niet de baas zijn.
Zie je angst als een signaal dat jij een andere, een betere wereld voor ogen hebt. Zo houd je contact met jouw wereld. Met jouw intenties en zo weet je beter dat de onrust om je heen niet jouw bedenksel is maar dat het er wel is. Door binnen- en buitenwereld recht in de ogen te (leren) kijken, kan jij ontdekken dat angst een goede helper is om jouw waarden beter te ontdekken en te (leren) manifesteren. En dat vreugde, dankbaarheid, tevredenheid, verwondering en bewondering betere wapens zijn dan het voeden van je angsten met agressie, frustratie en het uitsluiten van je medemens.
Tich Naht Hahn heeft deze wijsheid nagelaten: There is no way to happiness, happiness is the way. In tijden van onrust zoals nu in de wereld mag je bewust kiezen om vreugdevol, aardig en dankbaar te zijn voor het feit dat je leeft. Mijn tip: vier het leven! Maak een verschil daar waar je een verschil kan maken en laat je angst daarbij een goede raadgever zijn.

Tip 236 - Fysieke en emotionele pijn
Tip 237 - Grenzen geven
Grenzen kunnen aangeven is ook belangrijk om je angsten te overwinnen. als je je grenzen aan kan geven dan kun je laten weten wat voor jou o.k. is en wat niet. Belangrijk in al je relaties. Wellicht vind je dat moeilijk omdat je bang bent dat andere mensen boos op je worden. Als je bang bent voor boze mensen is het goed om daar nader onderzoek naar te doen en te ontdekken wat de reden daarvan is. Het is ook goed om te weten dat je grenzen stelt uit zelfbescherming/erkenning en niet omdat je niet het beste met iemand anders voor hebt. Je grenzen stellen zijn juist bedoeld om je relaties goed te houden. Je bent daardoor duidelijk naar de ander en dat maakt de relatie voor de ander ook veiliger omdat er duidelijkheid is.
Tip 238 - Op lange termijn betrouwbaar
Door je grenzen aan te geven kun je er achter komen wat je ware behoeften en verlangens zijn. Dit is belangrijk om er achter te komen wat belangrijk voor ons is. Je kunt mensen er mee teleurstellen. Dat is vervelend maar op de lange termijn ben je meer betrouwbaar omdat je je grenzen stelt. Men gaat ook rekening met je houden. Daarbij zullen je relaties langer standhouden omdat je jezelf en de ander veilig stelt van niet waarachtig gedrag. Succes!
Tip 239 - EMDR - emotionele lading vervagen
Dan kan EMDR (Eye Movement Desentization Reprocessing) je ondersteunen bij het verwerken van emotioneel heftige gebeurtenissen.
Tijdens een sessie worden vragen gesteld om terug te denken en voelen aan de gebeurtenis. De herinnering verplaatst zich dan naar je werkgeheugen. Wanneer de herinnering het sterkst is worden afleidende prikkels toegepast, bijvoorbeeld door je te vragen met je ogen de vingers van de therapeut te volgen. Doordat je werkgeheugen op dat moment veel informatie moet verwerken vervaagt het beeld van je herinnering waardoor de emotionele lading kan afnemen. Hierdoor ontstaat ruimte om patronen te doorbreken omdat je beter kunt dealen met deze emoties.
Tip 240 - Ademhalingstechniek
Kijk rond en zoek iets wat 4 hoeken heeft, een raam, deur etc.
Dan kijk je naar de linkerbovenhoek en adem je in 4 tellen in.
Vervolgens verplaats je je blik naar de rechterbovenhoek en houd je de adem 4 tellen vast.
Kijk dan naar de rechteronderhoek en adem in 4 tellen uit.
Verplaats je blik naar de hoek links onder en zeg zachtjes;
ontspan en glimlach (en doe dat dan ook).
Herhaal deze 4 stappen tot je voelt dat je meer ontspannen bent. Door het focuspunt buiten jezelf in combinatie met de ademhaling kun je weer meer in balans komen.

Tip 241 - Helder boek
Voor uitleg over verschillende soorten angsten, wat angst met je doet en zelfhulp tips/oefeningen vind ik dit boek een aanrader:
Angst overwinnen doe je zo! - Arentina Drenth.
Tip 242 - Actief ermee omgaan
Om hiermee zo goed mogelijk om te gaan is het helpend daar voor jezelf een realistische inschatting over te maken. Hoe meer je af kunt gaan op feiten en cijfers hieromtrent, hoe realistischer je de dreiging of het gevaar kunt inschatten. Dat helpt bij de keuze's die je kunt maken om de dreiging of het gevaar het hoofd te bieden.
Daarnaast is het helpend als je je afvraagt wat je eraan kunt doen om de dreiging of het gevaar in te perken. Bijvoorbeeld met Corona kun je beschermende maatregelen nemen. Voor de mogelijke oorlog kun je ook kijken hoe jij een bijdrage in het geheel kunt leveren.
Bijvoorbeeld bidden, energetische werk, healingswerk of een bijdrage leveren met het helpen van slachtoffers. Dit helpt allemaal mee om minder last te hebben van angstgevoelens. Dus actief ermee omgaan helpt.
Tip 243 - Voed jezelf met wat je nodig hebt
Tip 244 - Een laagje dieper dan EMDR
Tip 245 - Overlevingsplan

Tip 246 - Boek
Dit koppel gaat volledig de confrontatie met de realiteit aan, heel inspirerend.
Tip 248 - Voed de juiste wolf
Overal waar je gaat, gaan er twee wolven met je mee.
De een symboliseert angst, wantrouwen en tekort.
De ander liefde, vertrouwen en overvloed.
Overal waar je bent, zullen ze je afleiden door het gevecht met elkaar aan te gaan.
Welke wolf wint er? wilden de kinderen nu weten.
Degene die je het meest voedt, wist de indiaan.
Een verhaaltje uit het boekje "overvloed" van Mirjam van der Vegt
Tip 249 - Dwang
Tip 250 - angst

Tip 251 - Herstellen van vertrouwen
"Wat zou je doen als je een aap was?" van Haest en den Heuvel
Dit makkelijk leesbare dunne boekje beschrijft heel eenvoudig hoe je met jezelf en de ander op een afgestemde manier kunt omgaan, ook bij hechtingsproblemen. Het gaat over het herstellen van vertrouwen.
Tip 252 - Toelaten van de angst
Juiste de angst voor de gevoelens van de angst maken het groter.
Er naar toe gaan en durven toe te laten geeft ruimte.
Tip 253 - Waarom spelen niet alleen voor kinderen is
Als kind is spelen belangrijk om o.a. je hersenen te vormen, te ontdekken hoe de wereld werkt en om te leren communiceren en samen te werken.
Ook voor volwassenen blijft spelen belangrijk. Het werkt o.a. stressverlagend en laat ons effectiever leren en maakt je flexibeler in het zoeken van oplossingen. Ook prikkelt het de zenuwen, daagt creativiteit uit en het heeft een positief effect op je sociale gedrag. Door te spelen train je je probleemoplossend vermogen, creativiteit en flexibiliteit zonder dat je er op dat moment iets mee moet. Waardoor je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroot en je eerder uit de comfortzone durft te stappen.
Kortom: alleen maar winst wanneer we weer meer gaan spelen! Laat het spelende kind in jezelf vrij: Zing, dans, lach en verwonder. Doe iets was je als kind leuk vond om te doen. Neem spelen serieus!
Tip 254 - Making space
1. Close your eyes, first focus on your breathing, consciously making effort to slow it down.
2. Then focus on the physical sensations that this emotion is creating in your body.
2. Describe the sensations in the most detailed way you can . For example- Tightness in the chest, like a weight/ sharp stabbing feeling in the heart/ tickling in the stomach. Again, be as specific and descriptive as possible.
3. With every breath, imagine, visualise yourself creating more space within your body for that emotion and sensations. Keep doing this with every breath. Everytime it seems as though the emotion is filling up all the space, breathe and create a bit more space.
With this exercise you can come to realise that there is enough space within you to contain the emotion, without getting overwhelmed. It might be difficult the first few times you practice, but keep at it!
Tip 255 - Ik doe het tóch!
Deze tip is geschikt als je angstig bent voor 'goede dingen' zoals naar buiten gaan, presentaties houden, reizen, naar een feestje gaan.
Zeg tegen jezelf: "Ik ben niet mijn angst, ik ben geen angsthaas, maar ik heb een deel in mij dat angstig doet."
Dit deel in jou wil jou beschermen, maar hij overdrijft het nogal.
Verzin een naam voor dit deel, zodat het duidelijk is dat jij het niet zelf bent.
Zeg in jezelf tegen dit deel: "Dankjewel voor je waarschuwingen, 'Pietje'.Ik weet dat je het goed met me bedoelt. Maar je overdrijft. Ik hoor je, maar ik luister niet naar je. Ik doe tóch wat ik wil doen of wat ik nodig vind om te doen."
Wees hier vasthoudend in, want het angstige deel gebruikt allerlei slimme listen om je toch 'veilig thuis' te houden. Trap er niet in, bedenk van te voren al wat "Pietje" zal doen, zoals jou buikpijn of paniek bezorgen.
Van vermijden wordt de angst erger. Dus maak je comfortzone stapje voor stapje groter.

Tip 256 - Pak je podium!
Tip 257 - Wat is de functie van de angst?
In eerste instantie zien we angsten vaak als iets nutteloos dat snel in de ban moet worden gedaan, terwijl de meeste angsten er niet voor niets zijn. Je kunt jezelf afvragen wat de angst nou precies oplevert. Het moet iets opleveren, anders had je het wel naast je neer kunnen leggen. Meestal gaat het over een stukje zelfbescherming, het beschermt je om bijvoorbeeld gekwetst te worden of om ergens in te falen. In therapie kun je in dialoog gaan met je angst om te kijken of je een stukje zelfbescherming kunt houden en tegelijkertijd de angst ook niet meer zo sterk hoeft te regeren, waardoor het geen belemmering meer hoeft te vormen in je leven.
Tip 258 - Dance in the rain
Tip 259 - Los haken
Wat een inspirerende en mooie, actieve vorm van therapie.
Yes, it's time to ACT!
Tip 260 - je wereld weer vergroten
Angst wordt getriggerd door iets uit het verleden. Door om je heen te kijken, kom je weer in het hier en nu terecht.

Tip 261 - Boek: acceptatie en commitmenttherapie
Een heldere en toegankelijke introductie op Acceptatie en commitmenttherapie.
Ik vindt deze benadering heel goed in te passen bij verschillende angsten. Biedt vaak verschillende elementen uit de ACT aan in de therapiesessies , met mooi resultaat.
succes 🍀
hartegroet
Bea
Tip 262 - EN DAN !
Je hoort iets ...
je ziet iets ...
je voelt iets ...
je ruikt iets ...
je proeft iets ...
je denkt iets ...
je zegt iets tegen jezelf ...
DAN denk je : Wat als ?
EN maakt een doemgedachte en een doemscenario
NU !
IN PLAATS VAN daarvan , zeg je in het Nederlands: EN DAN !
in het Engels: So What ! In het Frans: Et Alors ! ...
( What the Fu*k ! ) ( What the F*ck ! )
Tip 263 - Angst in het verleden laten
Echter veel angsten horen bij het verleden of bij de toekomst. Bijvoorbeeld angst die ontstaat doordat je pijnlijke herinneringen hebt aan situaties, plaatsen of personen en dit graag vermijdt. Of angst voor verandering, het beëindigen van een relatie ("wat moet ik dan alleen?"), of het moeten geven van een presentatie ("wat zullen ze van mij denken?"). We lijden als het ware onder de angst voor de angst.
Precies tussen het herbeleven van het verleden en het voorspellen van de toekomst vinden we rust. Namelijk in het nu. Mijn tip is, waneer je angst voelt.. Vraag je dan eens af hoe nodig die angst is als je het verleden op dat moment in het verleden laat en stopt met het voorspellen in de toekomst. Als de angst er dan nog is en deze is rationeel reëel te noemen, is er een kans dat je de receptie moet bellen omdat er inderdaad een giftige slang in je hotelkamer ligt. Tijd voor actie!
Tip 264 - Havening Techniques
Het is een psycho-sensorische therapie gebaseerd op neurowetenschap. O.a. trauma's, angsten, fobieën, paniek zijn geprogrammeerd in het brein, in principe om ons te helpen overleven. Echter de gevaarlijke of stressvolle situatie is er niet meer maar omstandigheden, beelden, gevoelens, gedachten kunnen deze wel weer triggeren waardoor je je heel slecht voelt.
Met Hevening Techniques ® verander je die programmering waardoor je je geen angst/paniek/fobische reactie meer hebt op gebeurtenissen of omstandigheden. Je kunt "neutraal" blijven en je goed voelen. Dus zoek eens een gecertificeerd Havening Practitioner met je hulpvraag en misschien kom je zelfs bij mij uit ;-).
Tip 265 - Hoe kun je de controle loslaten
We willen graag grip hebben op minder leuke omstandigheden, terwijl we er niet altijd invloed op kunnen uitoefenen. Franciscus van Assisi, (1181-1226 n. Chr.) een heilige uit Italië, geeft hierover een mooie samenvatting van levenskunst; “Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan, geef me de moed om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beiden te zien”. Neem deze wijze raad mee je leven in en richt je op datgene waarop jij invloed hebt.

Tip 266 - Hoe voelt dit?
Tip 267 - Erken de angst
Tip 268 - Aarden, bij angstige gevoelens
- beweeg je tenen. Begin bijvoorbeeld bij je kleine en beweeg alle tenen één voor één tot je bij je grote teen bent en weer terug. Probeer alle tenen te voelen. Beweeg je tenen in je schoenen of op blote voeten.
- Stampen, omstebeurt met je voeten op de grond stampen, zorg ervoor dat je contact krijgt met de grond onder je voeten.
- Springen op een trampoline of in het gras
- In de tuin werken
- Sporten
Tip 269 - Hier word je sterker door
Tip 270 - Als er een pil zou bestaan......
Ook als ik je vertel dat er een kleine bijwerking is: je bent dan namelijk ook niet meer in staat om "positieve" gevoelens te voelen. Als je bereid bent om kwetsbaar te zijn, kun je gekwetst worden. Als je niet bereid bent om volledig open te staan voor de liefde, dan kun je daarin niet gekwetst worden, maar zul je ook geen liefde mogen ervaren. Iets is pijnlijk omdat het je raakt. Het raakt je omdat het blijkbaar belangrijk, waardevol is voor jou. Als je het niet belangrijk zou vinden, zou je er ook niets bij voelen. Dan zou het je onverschillig laten. Kies je voor een onverschillig leven of een leven vol met een diversiteit aan gevoelens?
Zou je de pil nog steeds nemen? #act #acceptance #commitment #therapie #voelen

Tip 271 - Stop met patronen!
En? Als je deze lijst klaar hebt, wat valt je op?
Welke gedachten komen er voorbij? Je komt hierdoor achter welke gedachten het meeste 'top of your mind' zijn. En zijn het helpende gedachten?
Vaak leer je jezelf een gedachten patroon aan. Bijvoorbeeld; 'Ik werk niet hard genoeg'. Deze gedachten herhaal je continu. Tot je het zelf bijna gaat geloven.
Mijn tip? Stop met het herhalen van negatieve gedachten patronen in jouw hoofd. Breng hier positieve gedachten patronen voor in de plaats!
Dat helpt!
Tip 272 - De overgang
Misschien hormoontherapie……
Tip 273 - waar JIJ je wilt zijn waar JIJ je fijn voelt waar JIJ je thuis voelt
Voor mensen die tijdelijke oplossing willen, wat ik echt je niet aanraad!!
Probeer jezelf af te leiden door met andere te praten en gek doen alsof je echt schijt hebt aan alles.
Dit is niet een aanrader want je laat je emoties je lichaam beheersen, daardoor verdwijnt je karakteristieke eigenschap.
Ik ga mezelf niet noemen als een patiënt want ik geloof dat het langzamerhand zal verdwijnen.
Tip 274 - Boekentip: Tegen de zon in kijken
Tip 275 - Richt je op het eerst volgende

Tip 276 - Wolkjes
Visualiseer al je angst-gedachten als wolkjes in de lucht: deze komen en gaan, zijn niet constant in vorm, noch in kleur en je hoeft ze enkel maar waar te nemen. Voor de rest doe je er niets mee. Waarnemen en voorbij laten gaan; defusie van je gedachten.
Tip 277 - Golf
Tip 278 - Bang om fouten te maken
Tip 279 - Elke dag fietsen
Tip 280 - Stop met uitstellen

Tip 281 - Systemische benadering van angstklachten
Vaak als er angst speelt bij iemand reageert de omgeving door te helpen, vooral als de angst fors is zien we vaak dat de omgeving zich gaat aanpassen aan de angst. Dit vanuit het idee dat we daar de ander mee helpen, heel logisch. Erger realiseren we ons niet altijd dat we daarmee als het ware ook bevestigen dat de angst reëel is.
Een systemische benadering van angstklachten heeft vaak een groots effect. Alles wat je deelt voelt lichter.
Hartelijke groet,
Tip 282 - Een stofje tekort
Tip 283 - Er is veel te bereiken met goede voeding
Tip 284 - Help, ik heb een fobie!
Het blijven vermijden van iets waar je bang voor bent zal je niet helpen om er van af te komen. Maar de gedachte dat je de confrontatie er mee aan moet gaan kan heel beangstigend zijn. Daarom zal je hulpverlener je hier begripvol en stapsgewijs in begeleiden, en samen met jou zoeken naar de beste manier. Twijfel niet langer en ervaar dat het mogelijk is om te leren hoe je met je angst kunt omgaan!
Tip 285 - veilig in je lijf

Tip 286 - Angst voor de angst?
Als je je angstig voelt, vraag je af of dit een zekerheidje is of dit gaat plaatsvinden. Of is het iets wat jij bedenkt? En hoe groot is de kans dat dit uitkomt? Wat is plausibeler? Als je met door een realistische bril naar de situatie kunt kijken, zul je merken dat het veel minder angstaanjagend is dan je je bedenkt.
Tip 287 - Nu of toekomst
Wanneer je je angstig voelt, zoek een rustig plekje om te gaan zitten. En vraag jezelf af: hoe gaat het nú met me? Is er nú een reden om angstig te zijn? Of ben ik nú veilig en oke? Adem daarbij rustig in en lange ademhaling weer uit.
Tip 288 - Rust en heling
Leg 1 hand op je voorhoofd. De andere hand op je achterhoofd, onder over de schedelrand. Vervolgens adem je rustig in door de neus en daarna rustig uit door de mond. Hierbij kun je de lippen wat dichter doen, zodat de lucht wat langzamer naar buiten gaat bij je uitademing.
De uitademing dient in seconden langer te zijn dan de inademing door de neus.
Dit doe je gedurende enige minuten.
Heb vertrouwen. Deze pose wordt al sinds mensenheugenis hiervoor gebruikt. En oefening baart kunst.
Als het goed is zul je na verloop van tijd steeds minder tijd nodig hebben om meer rust te ervaren. Dat betekent tevens dat je hele brein meer werkt en de verschillende delen ervan beter met elkaar communiceren. En (meer) in je hele brein zijn houdt in dat je (meer) uit je overlevingsstand vandaan komt.
Tip 289 - Paniekaanvallen
Dat geeft houvast. Daarnaast zal elke therapeut ook op jouw specifieke hulpvragen ingaan.
Tip 290 - Ervaar je angst?
Neem even de tijd om je angst te onderzoeken. Doe als het ware even een paar stapjes terug zodat je de situatie die je angstig maakt van een afstandje kan bekijken (de angst hoeft niet weg, gewoon tijd nemen om te onderzoeken en gewaar te zijn).
Terwijl je je angst onderzoekt blijf je rustig doorademen. Wat is het nu precies waar ik bang voor ben? Wat merk ik aan mezelf? Wat voel ik in mijn lichaam en hoe zou ik dat gevoel omschrijven? Waar ervaar ik dat gevoel in mijn lichaam? Blijf als het ware even een tijdje aanwezig bij dat gevoel dat je ervaart terwijl je rustig blijft doorademen.
Je hoeft het dus even niet te verklaren. Je hoeft het niet op te lossen. Je hoeft jezelf niet op de kop te geven dat je zo angstig bent of iets in die richting. Je hoeft het alleen maar te onderzoeken terwijl je rustig blijft doorademen.
Dit is een basis oefening hoe je om kunt gaan met angstige situaties. Kijk of je jezelf deze ruimte om te oefenen kunt geven. Mocht je het heel lastig vinden om erbij te blijven dan is het goed om eventueel hulp in te schakelen. Er zijn veel manieren en mooie technieken om met angst om te gaan en ervoor te zorgen dat je er minder of zelfs geen last meer van hebt.

Tip 291 - Ruimte geven
Maar door hier hard 'ten strijde' tegen te trekken zijn we heel erg in de actie. Het geeft je brein en lichaam meer ruimte als je het stukje angst wat onder de kenmerken ligt te onderzoeken. Waar ben je precies bang voor? Waar voel je de angst letterlijk in je lijf? Wat verteld die angst jou? Als dit te spannend is om alleen te doen. Verkend dit samen met een therapeut. Zo kun je meer accepteren dat je je angstig voelt en kun je het vechten een beetje loslaten.
Tip 292 - Omarm de angst
Dit is een zeer menselijke reactie maar niet helpend op de lange termijn. Ga de angst aan en omarm de angst.
Een paar tips die van belang kunnen zijn:
- Ga de angst de 1e keer samen met iemand aan, iemand die jou even kan ondersteunen.
- Ga de angst aan met een ademhalingsoefening: licht inademen via de neus (niet te lang en diep) en vervolgens als door een rietje door de mond langzaam uitademen.
- Gebruik een timer (bouw het langzaam op: 1e keer 5 minuten en dan 10....ect)
- Bespreek of evalueer met een bekende of met jezelf wat er daadwerkelijk is gebeurd in die paar minuten. Is de angst groter geworden, is het kleiner geworden en kijk over 2 uur hoe je je dan voelt... Is de angst nog aanwezig of was het een moment?
- Plan voor jezelf een nieuw moment in dat je de angst weer aangaat...omarmt....
- Beloon jezelf als je dit een paar keer bent aangegaan!
Tip 293 - Boekentip: Everyday Zen
Tip 294 - EFT bij angst
Tip 295 - Prikkel je zintuigen, laat de angst zakken
Kort geleden kwam ik een mooi overzicht tegen van hoe we onze zintuigen kunnen inzetten bij het reguleren van onze emoties. Een prikkeling opzoeken van één van onze zintuigen kan namelijk goed afleiden van ervaren angst. Wellicht ken je een bepaalde geur die je associeert met iets prettigs, kun je een muzieknummer zoeken dat ontspant, neem een voeten bad of zoek een balletje waarmee je zelf de rug masseert staand tegen een muur.
En ervaren maar.........
Veel succes.
Hartelijke groet,

Tip 296 - Dankjewel, voor dat je me probeert te beschermen.
Jouw lichaam zal altijd proberen om jouw veilig te houden. Je lichaam weet het verschil niet tussen echt gevaar of angstige gedachten. Wanneer je bang bent of angstige gedachten hebt probeer je te focussen op je ademhaling. Geef je gespannen lichaamsdelen de ruimte en probeer te ontspannen wanneer je uitademt. Bedank je lichaam voor dat het jouw probeert te beschermen en aan je zijde is.
Tip 297 - Basis emoties
- Agressie, (-)
- Angst, (-)
- Geestdrift, (+)
- Verbazing, (neutraal)
- Verdriet, (-)
- Vreugde en (+)
- Walging (-)
We zijn als mens nog steeds geprogrammeerd op gevaar (overblijfsel vanuit de oertijd). Het hebben van klachten is dus veel normaler dan het niet hebben van klachten. Het is gedeelde menselijkheid.
Tip 299 - Terugkeren naar het NU en uit je angst stappen
Dit is wat er vaak gebeurt in ons dagelijks leven. We zijn zo druk bezig met wat er nog moet gebeuren of wat er al is gebeurd, dat we vergeten te leven in het nu. We missen de schoonheid van het moment en dit kan leiden tot stress, angst en depressie.
Maar als we ons bewust zijn van deze mindfuck en ons richten op het hier en nu, kunnen we ons leven transformeren. We kunnen meer genieten van de kleine dingen, onze relaties verdiepen en meer voldoening uit ons werk halen. We kunnen ons concentreren op wat belangrijk is en stress verminderen.
Dus als je jezelf betrapt op het niet in het moment zijn met je gedachten, herinner jezelf er dan aan om terug te keren naar het huidige moment. Adem diep in en uit en focus op je zintuigen. Wat hoor je, wat ruik je, wat zie je? Probeer de schoonheid en de vrede van het moment te ervaren en je zult merken dat je jezelf meer in balans voelt en beter in staat bent om te genieten van het leven. En minder in angst te leven.
Tip 300 - Ademhaling bij angsten
Mijn tip wanneer je stress of angst ervaart.
Neem even de tijd om op je ademhaling te letten.
Ga ergens rustig zitten sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling.
Dan adem je 4 tellen in en 4 tellen uit en dit doe je 5x.
Je zult merken dat je rustiger wordt en rust in je lijf geeft ook weer rust in je hoofd.

Tip 301 - Angst wil gevoeld worden
Alles wat we doen om ergens vanaf te komen, werkt uiteindelijk niet. Angst wil gevoeld worden en wijst ons naar een onderliggende behoefte, zoals geruststelling of veiligheid. Door te leren anders om te gaan met de angst, vanuit liefdevolle aanvaarding. zal de angst ook afnemen.
Tip 302 - Als je worstelt met angst, weet dat je niet alleen bent.
Wanneer de angst de controle over je leven overneemt, kan het je belemmeren om de dingen te doen die je voorheen deed. Boodschappen doen of naar een bioscoop gaan kunnen plots een hele opgave voor je worden. Fysieke symptomen zoals hartkloppingen, trillen, zweten of hyperventilatie kunnen je angstgevoel vergroten. Er kan angst voor de angst komen.
Leven met angst kan een enorm zware last zijn om te dragen. Het kan heel veel impact hebben op je leven. Op de dingen die je doet, op je sociale leven, op je zelfbeeld. Doordat je de overweldigende angst wil vermijden kun je geisoleerd raken. Vaak kom je in een vicieuze cirkel terecht en het kan moeilijk te doorbreken zijn.
Als je worstelt met angst, weet dat je niet alleen bent. Je zou kunnen twijfelen aan jezelf en je vermogen om te veranderen. Weet dat er vele mensen met jou zijn, en die geleerd hebben om met hun angsten om te gaan.
Een therapeut kan je helpen de oorzaken van je angst te begrijpen, je bewust te worden van de gedachten en gevoelens die het kunnen vasthouden, en je handvatten geven om met angst om te gaan. Het is belangrijk om geduldig met jezelf te zijn tijdens dit proces. Verandering kost tijd en moeite, en het hoort erbij om af en toe een terugval te hebben.
Warme groet,
Tip 303 - Terug denken
En daarom ga je er steeds weer aan terug denken!!! Dat komt door die angst.
Tip 304 - Waarom doe je wat je doet?
Vaak ben je je niet bewust waarom je de dingen doet, zoals je ze doet. Dit kan leiden tot frustraties wanneer je dingen wil veranderen in je leven.
Door hierachter te komen heb je een keuze en gaat het niet meer automatisch, zodat jij de controle hebt over je leven en hoe je het wil leiden.
Wist je dat 80% van je emoties uit het verleden komen en maar 20% van je emoties uit het heden?
Wat gebeurt er met jou wanneer je in een situatie komt waarin je je niet prettig voelt? Ga je deze gevoelens aan of probeer je ze te verdoven?
Dit kan vele vormen aannemen. In extreme gevallen verslavingen, maar ook bv (over) eten of shoppen.
Sta de volgende keer eens stil wat je voelt, waar je last van hebt. Is het verdriet, angst of wat anders.
En wat doe je om dit gevoel te onderdrukken? Ga je het uit de weg of ga je je beschermen? Probeer je het te stillen door bv toe te geven aan ongezonde voeding of steek je liever een sigaret op?
Meestal ontstaan deze patronen in je kinderjaren. Bijvoorbeeld wanneer je verdrietig was werd je getroost met eten. Of waren er situaties waarin je je wilde beschermen, maar dit niet kon? Hoe heb jij leren omgaan met emoties?
Kun je je herinneren wanneer je dit gevoel voor het eerst hebt gehad?
Door stil te staan wat je patronen zijn kun je deze doorbreken. Je bent niet meer dat degene die zich moet beschermen of troosten met eten. Je bent inmiddels een volwassene die deze emoties aan kan!
Je kunt nu zelf bewuste keuzes maken en weet waarom je altijd doet, zoals je deed.
Tip 305 - Maak het jezelf gemakkelijker om in beweging te komen
Wat kan helpen is om jezelf een laagdrempelig en concreet doel te geven: bijvoorbeeld :ik ga vandaag te voet naar de bibliotheek. Weet ook waarom je iets wilt doen, in dit geval bijvoorbeeld omdat je aan je conditie wilt werken of omdat je dan even lekker buiten bent geweest, of omdat je dan op een gemakkelijke manier even andere mensen tegenkomt, als is het maar onderweg op straat.
Als je dan weer thuis bent, sta er even bewust bij stil dat je goed bezig bent geweest, ook als je er niet echt van kon genieten. Je bent in elk geval in beweging gekomen voor iets wat voor jou belangrijk is (zoals het huis uit komen, werken aan je conditie).

Tip 306 - aanvaarden van je verlies
Tip 307 - schaamte
Tip 308 - Durf te leven met angst
Angst kan verlammend werken, zodat je niet meer durft te leven.
Er is angst die niet weg zal gaan of weer terugkomt. Kijk naar de angst, benoem de angst, vertel anderen over je angst. En durf te leven, met je angst!
Een therapeut kan je helpen om de angst een plek te geven in je leven.
Tip 309 - Kalmerende ademhaling
Probeer eens deze kalmerende ademhaling:
- Adem 4 tellen in door je neus
- Adem 6 tellen uit door je mond alsof je door een rietje uitademt
Probeer maar wat dit voor jou doet. Veel succes!
Tip 310 - doe wat je kunt om balans te houden

Tip 311 - Herstel en onzekerheid tijdens en/of na corona.
Zorg dat je de juiste mensen om je heen hebt, die je kunnen helpen en eventueel verzorgen en de juiste instanties kunnen waarschuwen. Luister naar je lichaam. Wat is goed voor jou?
Tip 312 - Herstel en onzekerheid na corona
Zodat deze ervaringen een plekje kunnen krijgen en zo kunnen helen. Kom je er niet alleen uit, kijk wie het beste bij jou past om je hierbij hulp te geven en tools aan te bieden.
Tip 313 - Triggers herkennen , bewustwording
Voorbeelden van triggers
- Geur
- Kleur
- Aanraking
- Blik of houding van een persoon
- Geluid
- Smaak
- Iets wat je ziet wat je doet denken aan vroeger
- Zelfde soort gebeurtenis als aanvankelijke gebeurtenis
- Iemand die iets zegt waardoor je een afwijzing voelt
- ….
Herken je de trigger en kan je zien dat wat je nu meemaakt niets te maken heeft met dat van vroeger dan ontstaat bewustzijn. Met dit bewust zijn kan je andere keuze maken met een ander resultaat.
Tip 314 - Zoek stilte op om bij jezelf te komen
Oefen de stilte in kleine stapjes. Als je het spannend vindt, begin dan met 5 minuten op de bank zitten. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem een aantal keer rustig door op je eigen tempo (je hoeft er niets voor te doen, alleen ademen). Doe dit een aantal keer per dag en maak de periodes steeds iets langer.
Als je dit een tijdje doet, zal na verloop van tijd het denken afnemen en word je stiller van binnen. Gedachten nemen af en er ontstaat meer rust en ruimte.
Tip 315 - Kom in contact met je eigen kracht
Naast onze eigen angsten, zijn er ook overgenomen angsten. Angsten die onderdeel zijn geworden van een familiesysteem of organisatiesysteem en via dit systeem op anderen familieleden of werknemers overslaan. Voelen wat van jou is en wat niet, kan je in therapie leren. Systemisch werken is daarvoor een prachtig instrument.
1. Zorg voor voldoende slaap en rustmomentjes
2. Zorg voor een structuur in je dagelijks leven. Structuur brengt rust.
3. Eet gezond voedsel dat je krachtig maakt.
4. Wandel elke dag minimaal 30 minuten buiten.
5. Gun jezelf therapeutische begeleiding. Een aantal sessies kunnen je ervaringen de rest van je leven veranderen.

Tip 316 - onbewuste processen veranderen
Maar het kan ook zijn dat je bewust weet dat je een probleem hebt maar dat je bewust geen enkel idee hebt van de oplossing. Dit komt dan omdat de oplossing op onbewust niveau moet plaatsvinden. Je hebt bijvoorbeeld angst om in een vergadering je mening te geven en je krijgt altijd een rooie kop. Je weet bewust dat dit eigenlijk niet nodig is en iedereen zegt dit ook tegen je en ze zeggen zelfs dat ze graag jouw mening horen. Toch blijf je die angst houden en wat ej ook doet die angst gaat niet weg.
Dan is het zaak om eens te kijken waar dit probleem ontstaan kan zijn en /of wat je onbewuste probeert te doen voor jou. Hypnotherapie is gericht om onbewuste processen te identificeren en te veranderen waardoor angsten kunnen verdwijnen.
Tip 317 - HSP er? Zorg dat je genoeg ontspant
Zorg goed voor jezelf en neem de tijd om te ontspannen en te ontladen?
Hoe? Hier zijn 3 eenvoudige tips.
- zorg dat je goed in je lichaam zit. Dit kan je doen door te mediteren of door ademhalingsoefeningen
- neem elke dag de tijd voor jezelf, ga bijvoorbeeld door een kwartier of half uur buiten wandelen. Als als het kan in een rustige omgeving.
- zet muziek op waar je rustig van wordt en ga een kwartier op een plek zitten waar niemand is.
Als HSP er is het nodig dat je goed voor ontspanning zorgt, alleen zo kan je ontladen en verdwijnt de vermoeidheid van de prikkels.
Tip 318 - Ontspannen door ademhalingsoefening
Het is een eenvoudig en overal toe te passen.
1. Haal diep adem en houd je adem 4-6 tellen in.
2. Adem uit, tot je geen adem meer hebt (en zelfs je buikspieren moet gebruiken om de laatste adem uit te ademen
3 Houd je adem weer 4-6 tellen in.
4. Haal dan weer diep adem en herhaal bovenstaande stappen 4 x.
Voel tegelijkertijd wat deze manier van ademhalen in jouw lichaam doet.
Als je het 4 keer hebt herhaalt, voel dan weer hoe je je voelt in vergelijking met hoe je je er voor voelde.
Ik wens je veel ontspanning.
Tip 319 - Angst om te stikken
Fysiologisch gezien is het geen probleem om 1.30 minuten door een rietje te ademen. Het zijn de gedachten zoals bijvoorbeeld 'ik stik' die maken dat we angst/paniek ontwikellen. Onze gedachten kunnen ons blijkbaar gijzelen
Tip 320 - Angst voor pijn en verdriet bij de wortel aanpakken!
Graag begeleid ik je in dit proces!

Tip 321 - Adem diep in adem lang uit
Tip 322 - Zet de wedstrijd even stil
Op een dag merk je misschien dat je leven beheerst wordt door het onder controle proberen te krijgen van de angst of pijn. Je werkt er zo hard aan om je beter te voelen, maar je raakt steeds meer verstrikt in het gevecht met je gedachten en gevoelens. Je wereld wordt steeds kleiner en beperkter.
Mijn tip is om er hulp bij te vragen van een professional. Door samen stil te staan bij jouw situatie krijg je er meer zicht op. Daardoor lukt het je beter om manieren te vinden die jouw leven weer wat lichter te maken.
Door op te lossen wat oplosbaar is en te leren omgaan met wat niet direct oplosbaar is, krijg je meer energie om weer echt te gaan leven.
Tip 323 - leer je angst beter kennen
Tip 324 - We bestaan uit delen
Deze gedachte klopt niet. We zijn niet helemaal angstig, het is een deel in ons dat angstig is. Immers op een ander moment kan je vol vertrouwen zijn. Het kan naast elkaar bestaan.
We hebben angst en we kunnen kritische zijn, we zijn het niet. Het zijn delen die zich al vroeg in ons leven hebben ontwikkeld. Meestal met een heel positieve intentie voor ons.
Als je kan zien dat je uit delen bestaat, kan je meer begrip voor jezelf ontwikkelen en kan je meer rust gaan ervaren.
Tip 325 - Wat ligt er onder de angst?

Tip 326 - Een plek van rust vinden in jezelf
Tip 327 - Nachtmerrie
Ik begeleid je daar graag bij.
Tip 328 - Zet ieder uur de wekker
Tip 329 - Angst en kwetsbaarheid
1. Je overdrijft de kans op gevaar
2. Je verkleint je eigen vermogen om je te kunnen redden
Tip 330 - Angst en Paniek
Paniek wordt aangewakkerd door catastrofaal denkt. Je denkt meteen aan het allerergste. Je voelt je erg machteloos, als een hulpeloos en kwetsbaar kind.
Deze gedachten maken dat je je naar voelt en weg wilt uit de situatie. Je wilt vluchten. En jouw lichaam maakt zich klaar om te vluchten. Waardoor het lastig is om nog goed na te denken. Door andere gedachten te kiezen zal de paniek ook weer afnemen.

Tip 331 - EMDR: Neem de tijd
Tip 332 - Hoe los jij je angst of pijn op?
Dat kun je doen door te proberen er niet aan te denken, het zo snel mogelijk op te lossen met pillen, pleisters, verdovende middelen als alcohol, drugs of veel eten. Soms helpt dat. Prima, natuurlijk. In veel gevallen komt de pijn toch weer terug. De vraag is dan ook wel of je er op de langere termijn gelukkig van wordt door voor oplossingen te kiezen die de pijn voor even verlichten, maar op lange termijn een fijn en zinvol leven juist in de weg staan.
Stel jezelf eens de volgende vraag: is deze pijn/angst eenvoudig en blijvend op te lossen?
Zo ja, doen!
Is dat niet het geval, vraag je dan af of jouw korte termijn oplossing ook op langere tijd helpend is of juist niet. Even gaan wandelen of praten met een goede vriend die jou begrijpt kan bijvoorbeeld helpend zijn, terwijl jezelf veel te vol eten of een fles sterke drank leegdrinken je op lange termijn juist een heel naar gevoel geeft.
Als je gevangen raakt in korte termijn oplossingen die je uiteindelijk ongelukkig maken is het misschien een goed idee om professionele hulp te zoeken. Je hoeft het niet alleen te doen! Denk ook vooral niet dat jouw probleem niet erg genoeg is om ermee naar een therapeut te gaan. Als je het gevoel hebt dat je vastloopt in het leven is het altijd een goede reden om daar hulp bij te vragen!
Tip 333 - Zo omam je je negatieve emoties
Angst
Waar het goed voor is: Angst – als hij tenminste niet allesoverheersend is – maakt ons oplettender. We gaan er scherper van zien, horen en ruiken. Bang zijn maakt ons energieker en gedisciplineerder, waardoor we beter problemen kunnen oplossen.
Mensen die tijdens een onderzoek een videospel speelden waarin ze vijanden moesten omzeilen, presteerden een stuk beter wanneer ze in een angstige stemming waren gebracht door enge muziek op de achtergrond.
Niet alleen acute angst, ook angsten en zorgen over toekomstige zaken kunnen nuttig zijn. In een team tonen angsthazen bijvoorbeeld een scherper oog voor gevaren die op de loer liggen. En dat kan de hele groep behoeden voor grote misstappen.
Waar het gevaarlijk wordt: ‘Zodra irrationele angst je leven gaat beheersen, is hij een slechte raadgever,’ waarschuwt de Amsterdamse hoogleraar angststoornissen Ad de Jongh.
‘Onderzoek laat zien wat het paradoxale van angst is: hoe meer je ertegen vecht, hoe meer negatieve gedachten er naar boven komen. Dat heet het rebound-effect. Laat je je angsten wel toe, dan worden ze vanzelf minder krachtig.’
Ermee omgaan: Belangrijk zijn de woorden die we aan onze angst geven, zeggen de Amerikaanse gelukspsychologen Kashdan en Biswas-Diener. Moet je voor publiek spreken, omschrijf het dan niet als ‘ik ben bang’ maar als ‘ik voel gezonde spanning’. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dat laatste doen, zich juist extra gemotiveerd voelen en beter presteren.
Dat herbenoemen activeert onze opportunity mindset, onze gerichtheid op kansen: door wat meer van een afstand naar je angst te kijken, ontstaat een ruimer perspectief, ontwaar je kansen die er óók liggen. Zo herwin je een gevoel van controle.
Tip 334 - EMDR: Neem de tijd
Tip 335 - Oplossingsgerichte therapie: Zeggen en doen

Tip 336 - slaapproblemen
Dan doe je iets nuttigs met je tijd. Je wordt er moe van en als je dan weer je bed induikt slaapt je misschien.
Bij mij helpt het! Misschien bij jou ook?
Tip 337 - Hoe je met angst om kan gaan
Er is maar weinig zo beangstigend als het onbekende. Wat je niet kent, kun je namelijk niet vermijden of onder controle houden. De eerste stap is dan ook je angst te identificeren en te benoemen. Bijvoorbeeld: ik wil af van mijn angst om te falen. Of: ik wil af van mijn angst om verlaten te worden.
2 Verbrand je angst
Heb je een angstige gedachte? Roep deze dan heel bewust op en gooi de angst in een vuur. Je mag daarvoor natuurlijk de vuurkorf of de open haard aansteken, maar een denkbeeldig vuurtje werkt net zo goed. Beeld je in dat het vuur de angst verzwelgt, en dat daarmee de angst uit je bewustzijn gewist wordt.
3 Verklein je angst
Vraag jezelf af waarom de angst bij je op komt, en laat het dan gaan terwijl je tegen jezelf zegt dat angst een kans is, die je kan helpen om de beste versie van jezelf te worden. Op die manier maak je de angst kleiner en minder krachtig.
4 Maak kleine stappen
Onredelijke angsten houden je tegen om te doen wat je het allerliefste doet en je dromen waar te maken. Maar als je kleine stappen neemt om je angsten het hoofd te bieden, kan dat op den duur zorgen voor grote veranderingen. Je hoeft niet altijd in het diepe te springen. Wat voor kleine stappen kun je nemen om je angst minder invloed te geven? Begin daar dan mee. Je zult zien dat je angst dan vanzelf minder wordt.
5 Bedenk een anti-angst affirmatie
Als je je angst in gedachten steeds herhaalt, wordt deze steeds sterker. Maar andersom werkt dat gelukkig ook. Bedenk dus een positieve affirmatie om tegenover de angst te zetten. Houd jezelf dus niet steeds voor: ik moet een presentatie geven maar iedereen kan aan me zien hoe zenuwachtig ik ben, en ik vergeet vast wat ik allemaal wil zeggen. Maar denk ik plaats daarvan: ik ben goed voorbereid en ik heb een belangrijke boodschap die iedereen zou moeten horen.
6 Zet je lichaamshouding in
Als je rechtop staat, met een rechte rug, je schouders ontspannen en je borst iets vooruit, straal je openheid en vertrouwen uit. Belangrijker nog is dat zo’n power pose kan zorgen voor de aanmaak van meer testosteron, wat helpt om je krachtiger te voelen. Ook fijn: je kunt de houding overal en altijd doen als je wat extra moed en zelfvertrouwen kunt gebruiken.
7 Maak angst geen optie
Maak er voor jezelf een mantra van: angst is geen optie. Oefen hier dagelijks mee, ook op de momenten dat je geen angsten ervaart.
Tip 338 - EMDR als middel
Tip 340 - Hoe help je een ander die angstig is
Als iemand angstig is, wees dan directief, dus zeg rustig maar duidelijk wat de ander moet doen. Bijvoorbeeld: Kijk me aan, en adem in... en uit... let op je ademhaling... in... en uit... Heel goed, ga zo door... in... en uit...
Werkt wellicht ook als je dit duidelijk tegen jezelf zegt als je dit nodig hebt. ;o)

Tip 341 - Angst voor de angst
Wat een bevrijding als het duidelijk kan worden wat de angst ten diepste behelst. En hoe jij daarmee omgegaan bent. En hoe het nu anders kan. Ik help je graag bij dit bewustwordingsproces.
Tip 342 - Wat als je dit probleem niet had?
Schrijf dan alleen dingen op die je echt van binnenuit wilt en geen dingen waarvan je vindt dat je ze hoort te doen. Maak hiervan een lijstje.
Kies één van die acties en schrijf op een memoblaadje wat je daarvan nu al kunt en wilt gaan doen en doe dat dan ook. Het mag een heel klein stapje zijn.
Merk op dat het probleem er nog steeds is en dat je tegelijkertijd ook in beweging bent gekomen.
Herhaal dit minimaal wekelijks, met dezelfde stap of weer een andere stap, als het maar steeds iets is wat je zinvol vindt.
En natuurlijk mag je angst, pijn of wat dan ook je aandacht krijgen, vraag hier zeker hulp bij, maar het helpt echt als je daarnaast ook aandacht geeft aan wat jouw leven beter, leuker en zinvol maakt
Tip 343 - Angst of liefde?
Tip 344 - Vlucht niet van je angst, ga met je aandacht naar binnen
Tip 345 - Oplossingsgerichte therapie : Wandelen

Tip 346 - Niet harder gaan werken, maar stilstaan
Tip 347 - Uitspreken
Tip 348 - Hypochondrie
Tip 349 - Angst voor je kracht
Maar stel je eens de situatie voor die je beangstigt. Wat zou je zeggen en doen vanuit je kracht? Wat verandert er in deze situatie als jij krachtig zou zijn, bijvoorbeeld door je uit te spreken of je kwetsbaarheid te delen?
Je kracht laten zien kan angst oproepen, bijvoorbeeld voor afwijzing. Toch helpt het om krachtig-zijn te oefenen. Je leert dan ondanks je angst te vertrouwen op die eigen kracht.
Tip 350 - Angst in je lijf
Omdat angst een sterk instinctief, lijfelijk element heeft, kan je lichaam helpen om angst te verminderen, bijvoorbeeld door langzaam en diep in je buik te ademen. Is de angst te groot om bij stil te zitten, probeer dan rustig en diep te ademen tijdens een stevige wandeling.

Tip 351 - Wees nieuwsgierig
Tip 352 - In het nu
Tip 353 - Als je in je lichaam zit , zit je niet in je hoofd
Hoe kom je in je lichaam?
- sporten
- ademhalingsoefeningen
- Yoga
- mediteren
Als je volledig op je lichaam focust dan ben je in het hier en nu, dat geeft rust en ontspanning.
Tip 354 - Angsten zoals vliegangst, rij-angst
Wat vaak zit onder de angst om controle te verliezen is een jeugd waarin je je onveilig hebt gevoeld. Of een heftige situatie waarbij plotseling je gevoel van basisveiligheid werd 'weggeslagen'. Dit zou eventueel in het verkeer kunnen zijn gebeurd, maar dit hoeft zeker niet.
Wellicht heb je je in de loop van je leven prima gered en ben je de nare gebeurtenis(sen) (zo goed als) vergeten. En toen is op een dag of in een periode de vlieg- of rij-angst of ... -angst ontstaan.
Ga (in eerste instantie) niet meteen werken aan het oplossen van de angst om te rijden of te vliegen. Ga eerst op zoek naar de reden waarom het houden van controle voor jou zo belangrijk is. En ga dít 'aankijken' en verwerken.
EMDR of hypnotherapie kunnen jou hier heel goed bij helpen!
Tip 355 - Geef erkenning aan je gevoel

Tip 356 - 4xA
- Aarden, dwz contact maken met je lichaam. Bv wiebelen met je tenen
- Ademhalen, rustig in en uit ademen
- Aanraken, iemand of iets aanraken, contact maken met je omgeving, dat kan ook door (aan)kijken
- Aandachtig in het hier-en-nu, aandacht voor wat er nu is
Het kan fijn zijn en helpend als iemand je hierbij helpt als je paniek ervaart. Ook een therapeut kan je hierbij helpen. Welkom als je hier meer over wilt weten en wilt ervaren.
Tip 357 - Gronden en draagkracht vergroten
Als je te vaak meegaat in je angst wordt het steeds complexer om er mee om te gaan. In het begin denk je dat vermijden helpt maar na een tijdje zie je vaak dat de impact van het angstcomplex steeds groter wordt op je leven. Er is eigenlijk maar één goede manier om te leren omgaan met je angst en dat is stapje voor stapje de confrontatie aangaan.
Daarvoor heb je moed nodig om die stap te zetten, om tegen jezelf te zeggen 'ik ga mijn angst en neurose aan'. Daarnaast vertrouwen dat je het aankan. En dat vertrouwen dat je de ervaring kan dragen, krijg je doorgaans niet zomaar. Om de draagkracht te vergroten, zijn er veel oefeningen. Zelf zweer ik bij het zogenaamde 'gronden' waarbij je jouw aandacht leert houden bij de fysieke sensaties en de grond (of stoel) stevig onder je voelt. Angst wordt vaak groter door onze gedachten die helemaal los kunnen gaan. Ik weet niet of je wel eens geprobeerd hebt om je gedachten langere tijd te bedwingen: dat lukt niet! Dus de focus uit het brein leren brengen en kalmte leren ervaren door focus op een rustige diepe ademhaling, is een belangrijke stap.
Tip 358 - Compassieoefening voor het vergroten van draagkracht
Om de draagkracht te vergroten waardoor je beter bij je ervaring kunt blijven zonder je al te druk te maken - in mijn persoonlijke ervaring best een uitdaging bij angst - kun je jezelf bekwamen in compassie voor jezelf. Een mooie oefening daartoe is een moment nemen waarop je jezelf ontspant. Zittend op een stoel of liggend op een yogamatje. In mijn ervaring werkt liggen op bed niet zo goed omdat mijn lichaam dan het idee krijgt dat we gaan slapen. In slaap vallen mag wel, maar is niet het doel van deze compassieoefening. Pas je eigen manier van ontspanning toe die je bijvoorbeeld geleerd hebt op Yoga of Mindfulness trainingen.
Breng dan een hele fijne herinnering in gedachten, zo eentje waarbij je jezelf heel veilig, vertrouwd, gezien, geliefd en geborgen voelde. Een moment van onvoorwaardelijke steun of gedragen voelen door wat er gebeurde. Waar was je toen? Breng de herinnering aan dat moment zo goed mogelijk terug in je gedachten en let daarbij op hoe je jezelf voelt, welke lichamelijke sensaties daaraan verbonden zijn. Houd met de herinnering het gevoel levend maar breng je focus steeds meer en meer bij wat je fysiek en emotioneel ervaart. Doe dit zo lang als het prettig is en het ontspannend blijft. Wellicht is het fijn voor je als je deze mooie ervaring voor jezelf bevestigt door een hand op je hartstreek te leggen en te ervaren hoe dat voor je is. Elke ervaring is ok!
We sluiten dit soort oefeningen vaak af door de focus bij de ademhaling te brengen en de herinnering te laten vervagen. Dan nog eventjes liggen of zitten en gewaar worden van de ruimte om je heen.
Door dit soort oefeningen vaak te doen, ben je meer in staat om in geval van paniek, angst, nood deze ervaring in jezelf op te roepen. Niet om de angst gelijk de deur uit te sturen maar juist om jezelf zo veilig te weten dat je in staat bent om juist bij die angstige ervaring te zijn en niets te hoeven doen behalve jezelf de ruimte te geven om te zijn wie je hier en nu bent.
Tip 359 - LAAT JE NIET BANG MAKEN
Maya Angelou heeft daar een preachting gedicht over geschreven waarin zij een "magic charm" inzet tegen de angsten en fantasieën: moed en overtuiging dat jij sterker bent!
In THERAPIE kun je ontdekken hoe jij je moed kan ontdekken en je overtuigingen kan aanpassen aan jouw behoefte.
LIFE DOESNT FRIGHTEN ME by Maya Angelou
Shadows on the wall
Noises down the hall
Life doesn't frighten me at all
Bad dogs barking loud
Big ghosts in a cloud
Life doesn't frighten me at all
Mean old Mother Goose
Lions on the loose
They don't frighten me at all
Dragons breathing flame
On my counterpane
That doesn't frighten me at all.
I go boo
Make them shoo
I make fun
Way they run
I won't cry
So they fly
I just smile
They go wild
Life doesn't frighten me at all.
Tough guys fight
All alone at night
Life doesn't frighten me at all.
Panthers in the park
Strangers in the dark
No, they don't frighten me at all.
That new classroom where
Boys all pull my hair
(Kissy little girls
With their hair in curls)
They don't frighten me at all.
Don't show me frogs and snakes
And listen for my scream,
If I'm afraid at all
It's only in my dreams.
I've got a magic charm
That I keep up my sleeve
I can walk the ocean floor
And never have to breathe.
Life doesn't frighten me at all
Not at all
Not at all.
Life doesn't frighten me at all.
Maya Angelou
Tip 360 - Angst duurt maar heel even

Tip 361 - Concentreren helpt
Tip 362 - corona en therapie: wat kan je verwachten
Tip 363 - Omgaan met triggers
Gebruik daarvoor je zintuigen.
Kijk om je heen en benoem 5 dingen die je ziet. Bijvoorbeeld: een tafel, een stoel, een fiets, een boom, een klok.
Ga dan bewust luisteren naar geluiden die je hoort: verkeer, stemmen, geruis van een ventilator, vogels, getik van een klok.
Ook ga je bewust ruiken. Welke geur of geuren ruik je? Frisse lucht, parfum, eten, uitlaatgassen bijvoorbeeld.
Voelen: gebruik je handen om iets vast te pakken of te strelen/wrijven. Je kunt bijvoorbeeld met je hand heel bewust over je been of je eigen hand wrijven. Voel de temperatuur van je hand en aanraking. Als extra geef je daarmee je hersenen het signaal dat het oké is en zul je merken dat je lichaam weer rustiger wordt.
Tip 364 - Zodra je je richt op je gevoel, ben je uit je hoofd
Tip 365 - Herhaal deze zin zo vaak je kunt, de hele dag door!

Tip 366 - Angst en moed
Tip 367 - Van angst af willen
De paradox van gelukkig zijn is echter dat we alle gevoelens verwelkomen, ook gevoelens van verdriet, angst, boosheid, eenzaamheid, wat dan ook.
Tip 368 - Aandacht naar de handen
Lid therapiepsycholoog
Tip 369 - Angst doorvoelen
Tip 370 - Detach yourself from your Inner Critic
'you will never manage', 'this is going to end badly', 'this is way out of your league'.
An unfriendly critic, personally attacking you, your value as a person and your abilities in all areas of life?
The negative and critical thoughts you notice in your head are not of your conscious personality center but are an expression of a part of you, often referred to as the inner critic.
The first step in changing the relationship you have with your inner critic is exactly that, taking a step back and realizing that you are you and you have an inner critic. There is a difference between you and him and there must be an energetic space, a distance, between the two of you.
You can best achieve this by changing your inner dialogue:
Instead of saying to yourself
'I don't think I will make it'
say instead
'the inner critic thinks I won't make it',
instead of
'I already know it will end badly'
say to yourself
'the inner critic believes it will end badly'.
How do you distinguish your thoughts from those of the inner critic?
My rule of thumb is: if he's criticizing you, it's the inner critic.

Tip 371 - Oorlog in Oekraïne
Als je merkt dat de berichten, filmpjes en alle meningen je veel stress geven, dan is het oke om je daar van weg te houden. 1x per dag het nieuws kijken is meer dan genoeg. Dit betekent niet dat je je kop in het zand steekt. of dat het je niet interesseert. Het zorgt er voor dat je je enigszins staande kan houden.
Tip 372 - Persoonlijke headspace
Tip 373 - Goed doorademen
Tip 374 - Adem in en uit, maar niet te diep
Heb je angstgevoelens, dan kun je juist beter zo licht mogelijk te gaan ademen. In ieder geval door de neus, zowel in- als uitademend. En ademend tot laag in de buik, in plaats van hoog in de borst.
En als je niet rustig kunt blijven zitten, ga dan wandelen met neusademhaling.
Tip 375 - Draken en Prinsessen
uiteindelijk wel prinsessen die er in angst
en beven slechts naar haken ons eenmaal
dapper en schoon te zien ontwaken
Wellicht is alles
wat er aan verschrikking leeft
in diepste wezen wel niets anders
dan iets dat onze liefde nodig heeft.
Rainer Maria Rilke

Tip 376 - De relatie tussen angst en boosheid - grenzen stellen
Als het je nog niet zo goed lukt om boosheid te voelen en dat te vertalen in het stellen van een grens of om voor jezelf op te komen, dan is een natuurlijk gevolg dat je je angstiger voelt. Want dan ben je meer overgeleverd aan de acties en reacties van anderen.
Vraag jezelf eens af; wat is mijn relatie met mijn boosheid? Sta ik mezelf toe om irritatie of boosheid te voelen? Wat doe ik daar vervolgens dan mee?
Tip 377 - A d e m e n
Mindful mbsr ~ het bewust ervaren om volledig 100% aanwezig te zijn in het nu.
We werken lichaamsgericht en je leert wat een gezonde verbonden ademhaling en aarden is.
Wil je meer weten over deze technieken en ook een sessie willen ervaren neem dan contact op met mij. Ik help je graag op je weg naar jouw ontspannen zelf.
Tip 378 - Trigger(s)
Stel jezelf de volgende vragen:
Wat maakt dat ik angst ervaar, wat heeft mij precies getriggerd?
Wat doe ik als ik angst ervaar?
Wat kan ik loslaten zodat ik boven de angst uitstijg?
Wat mag ik voor mezelf toelaten.. ?
Aan wie ben ik loyaal? Leef ik de regels uit het oude familie systeem of kan ik leven op basis van mijn normen, waarden en visie?
Wil je meer weten hierover of een afspraak. Neem dan contact met mij op.
Warme groet,
Djuwi
Tip 379 - Omarmen wat er is
Als ik paniek voel of somberheid of zelfmoordgedachten, omarm ik deze gevoelens en dan heb ik er geen last van.
Dit is de sleutel voor diepgaande transformatie.
Tip 380 - EMI voor angstklachten ipv EMDR
Als we een gebeurtenis meemaken die overweldigend is, dan is het brein niet in staat om de informatie goed te verwerken. Alle heftige emoties, lichamelijke reacties, beelden en gedachten over de gebeurtenis, blijven hierdoor in het korte termijn geheugen zitten. Dit heeft tot gevolg dat deze regelmatig opnieuw ervaren kunnen worden als ons brein iets registreert wat herinnert aan de overweldigende gebeurtenis. De herbeleving van deze oude emoties en lichamelijke reacties noemen we trauma.
In onze slaap tracht ons brein informatie te verwerken en door te sturen naar het lange termijn geheugen. Het zijn vooral de SPEM bewegingen in onze slaap die hiervoor zorgen. (EMDR maakt gebruik van REM-bewegingen).
EMI activeert opnieuw de SPEM-bewegingen. Daardoor worden puzzelstukjes die los van elkaar verspreid zijn in ons brein, alsnog terug samengebracht EN er wordt nieuwe informatie aan toegevoegd, zodat heling kan plaatsvinden. Dat betekent dat de eerder pijnlijke, steeds terugkerende herinnering, geneutraliseerd wordt en nu wel naar het lange termijn geheugen wordt overgezet. Nu hebben we er minder tot geen last meer van.
EMI is geschikt voor alle pijnlijke terugkerende herinneringen en wordt dan ook succesvol toegepast bij onder andere:
- fobieën
- fysiek, seksueel of psychisch geweld
- rouw, verlies
- pestverleden
- ongevallen
- jeugdtrauma
- psychologische aspecten van ziekte
- angst voor bijv. dieren, tandarts, falen, vliegreizen, etc.

Tip 381 - Kalmeer jezelf echt
Tip 382 - Jezelf kalmeren bij overweldigende emoties.
-Plaats je rechterhand onder je linker oksel, bij je hart. En je andere hand leg je op je rechter schouder. Probeer hier even bij stil te staan hoe dit voelt in je lichaam.
-Leg 1 hand op je voorhoofd en je andere hand op je borst (bovenkant), wacht even (dit mag met de ogen dicht of open). Voel wat er tussen je handen gebeurt. Houdt dit even zo vast tot je een bepaalde shift ervaart. Haal dan je hand van je voorhoofd en leg die op je buik (de hand op je borst blijft daar). Probeer stil te staan bij wat je ervaart.
Tip 383 - Spelregels angst
De spelregels om met angst om te gaan:
1 Wanneer je gevaar signaleert, wees dan realistisch
2. Ga niet het gevaar overdrijven, maar normaliseer het 'gevaar'.
3. Ga niet proberen de situatie te beheersen, maar laat los.
4. Ga niet de situatie vermijden of ontvluchten, maar omarm je angst.
Tip 384 - Hoe kom je af van angstgedachten?
Bij een gegeneraliseerde angststoornis ervaar je overmatige angst en bezorgdheid rondom dagelijkse dingen zoals geld, carrière, gezondheid, familie en vrienden. De ergste scenario’s gaan door je hoofd en voor je het weet ben jij in paniek. Onrealistische angsten zorgen ervoor dat je vaak niet meer normaal kunnen functioneren.
Hieronder staan een paar tips die jou kunnen helpen omgaan met een gegeneraliseerde angststoornis.
– Accepteer dat je een onrealistische angst hebt. Het is oké!
– Wees er open over en bespreek het met je vrienden en familie.
– Ontwijk situaties die jou angst geven niet, maar probeer ze aan te gaan.
– Kom in beweging.
– Las regelmatig een adempauze in.
– Heb je er echt veel last van? Maak dan een afspraak bij de huisarts.
Wat kan ik doen bij een angststoornis?
Vaak gaat het bij een angststoornis niet eens meer om de angst zelf, maar om de angst voor de angst. In tegenstelling tot dieren, waarbij angst een automatische reactie op gevaar is, kunnen mensen erover nadenken en erbij stilstaan. Het gevolg daarvan? Angst voor de angst, oftewel secundaire angst. Wanneer je nergens meer heen durft of niks meer durft te doen door je angst, kun je naar de huisarts, praktijkondersteuner, therapeut of psycholoog. Je beslist samen met jouw huisarts hoe jij jouw angststoornis kan behandelen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door middel van psychodynamische therapie, cognitieve gedragstherapie, EMDR, medicatie, exposure in vivo of een combinatie.
Zelf kun je ook iets doen tegen je angstgevoelens. Onderstaande tips helpen jou omgaan met je angst.
Maak tijd vrij voor ontspannende activiteiten.
Benoem je angst.
Angst heeft het beste met je voor, want het beschermt jou tegen gevaar. Maar eerlijk: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Stel jezelf de volgende vragen, schrijf ze op en beantwoord deze eerlijk:
Wat zou je doen, als je zéker weet dat het niet kan mislukken?
Wat gebeurt er als ik niets doe?
Wat als het wél lukt?
Als het wel mislukt, hoe zou ik er weer bovenop kunnen komen?
Hoe groot is de kans dat het ergste scenario uitkomt?
Door je angst op te schrijven of te benoemen, creëer je afstand. Vaak zal je merken dat jouw angst eigenlijk niet zo groot is als je hoofd het maakt, misschien is die angst zelfs irreëel.
Tip 385 - Veilige plek creëren

Tip 386 - uit je hoofd met ACT ( acceptatie en commitmenttherapie)
als eerste stap: neem bijvoorbeeld eens de visualistie ter voor bereiding, ' de bladeren op een stroom',
Ga eerst even op een rustige plek zitten.
Visualiseer een zacht stromend beekje met bladere op het wateroppervlak en je plaats je gedachten op die bladeren, die je vervolgens laat drijven
sommige gedachten stromen snel door en andere blaadjes met een gedachten blijft deels in het zicht.... en dat is prima ... alleen het verschil is dat je de gedachten nu kunt zien op het blaadje , er nu even naar kunt kijken ( ipv het te worden) ... en zo volgt een nieuw blaadje .....
Doel is dus achteruit te leren stappen een naar de stroom van je gedachten te kijken, niet om ze weg te krijgen.
succes met dit mooie begin.
Harte groet
Bea
Tip 387 - Angst en beperkende overtuigingen
Tip 388 - Oefening bij hypochondrie
Start met 2 keer per dag met een handeling van 3 minuten. Bijvoorbeeld het in- en uitruimen van de vaatwasser. Gebruik je zintuigen om je focus te veranderen. Let bijvoorbeeld op geluiden, tast (hoe voelt een kopje), hoe zet je ze er in, hoe sta je dan zelf, het geluid van de vaatwasser, etc…
Hoe meer je oefent, hoe meer je zult opmerken.
De gedachten die erbij komen zijn oké. Het doel is om steeds je aandacht en focus terug te brengen naar waar je mee bezig bent. En het opmerken van alle sensaties, die je binnenin voelt, maar ook de sensaties buiten jou.
Tip 389 - Inspirerende uitspraken die je kracht geven
Tip 390 - Acceptatie van emoties; hoe doe ik dat?
Kun jij jezelf bereid vinden om ruimte te geven voor alles wat je liever niet wilt denken of voelen? Dan ben je pas echt met acceptatie bezig.

Tip 391 - Piekeren; neem je gedachten eens waar vanaf een afstand.
Op deze wijze creëer je een afstand van je gedachten , enkel waarnemend voor wat ze op dat moment zijn.
Tip 392 - Begrijp het adrenalineproces in je lichaam
Dan geeft houvast in het doorbreken van de vicieuze cirkel waar je vaak in vast zit bij angst.
Mijn tip: laat het je uitleggen.
Tip 393 - 4A's om acute angst te verminderen
- hoge ademhaling, hoofdpijn, tunnelview
Adem: let op je ademhaling. Probeer deze in eerste instantie te volgen en vervolgens te verdiepen
Aarden: zorg dat je je voeten goed op de grond voelt of je billen op je stoel, ga desnoods springen op platte voeten; om het contact met de grond/met de aarde aan te gaan
Aanraken: vraag iemand om je op een veilige plek aan te raken op je lichaam. bv je onderrug of je hand
Tip 394 - Acceptatie
Afgezien van andere dingen die je te doen hebt bij het omgaan met angst is het heel belangrijk dat je accepteert dat je angstig bent.
Wetend dat je fysiek helemaal in orde bent, dat de paniekerige angst die je voelt vanzelf wel weer overgaat (ook al duurt het jou te lang), zeg tegen jezelf: "Dit is oké. Ik kan het aan. Het is vervelend, maar ik kan het aan."
Misschien zelfs zeggen: "Kom maar op! (met de hartkloppingen en/ of andere nare fysieke gevoelens).
Hiermee neem je de angst voor de angst weg en kun je uit de nare vicieuze cirkel stappen.
Acceptatie dus, zo volledig als je maar kan.
Succes!
Tip 395 - Angst mag er zijn
Angst hebben is normaal. We voelen ons allemaal weleens angstig. Het gaat vanzelf weer voorbij. Laat het er zijn, zonder oordeel, kijk ernaar en geef jezelf wat je nodig hebt. Alle emoties in ons zijn richtingaanwijzers naar onze behoeften.

Tip 396 - angst tegemoet treden
- Hoe reëel is de angst?
- Heb ik nog een belang bij deze angst (zet deze mij op scherp bijvoorbeeld). Of is het meer een opwinding (angst en opwinding geven dezelfde lichamelijke symptomen).
- Is het angst voor de angst? Dat is: bang zijn voor situaties die je nog niet kent. (stel je voor dat…)
Angst= aangeleerde negatieve gedachte systematisch toegepast
4 stappen die helpend zijn:
1. Dient deze angst een doel? Ga de angst aankijken, weet dat het er is en dat je hem zelf hebt gecreëerd. Weet dat je dit zelf kan afleren.
2. Bedenk hoe jij eruit wilt zien zonder deze angst. Visualiseer dit, maak er een beeld van. (van je angst maak je ook vaak een beeld)
3. Affirmeren: welke zinnen/leugens heb jij in je hoofd die vanuit deze angst ontstaan. Angst wil je terugduwen, niet laten gebeuren juist er doorheen gaan.
4. Adem. Maak contact met je ademhaling, doe hem laag in je lichaam je buik, diep, laag in frequentie, diep en ontspannen.
Tip 339 - sociale angst en corona