Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij angsten

angsttherapie psycholoog

 

Angsten - tips

Zoek je tips bij angsten?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig?
Zoek een therapeut voor hulp bij angsten >>

 

Wat is jouw tip voor omgaan met angst? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Neem stapje voor stapje

Zoek juist situaties op die je (een beetje) bang maken. Neem hierin stapje voor stapje. Je merkt dan dat je vrije ruimte groter wordt.

Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken. De angst kan dan groter worden.


Therapiepsycholoog

32

deel deze tip

Tip 2 - Angsten zijn verslavend - Stop ze

Angsten zijn verslavend

Angst brengt je tot dwanggedachten en tot dwanghandelingen. Die werken als een verslaving. Stop ze dus zo snel mogelijk, waar en wanneer je kunt. Leid jezelf af, steeds opnieuw.


Hoe meer je eraan toegeeft des te erger gaan angst, dwanggedachtes en dwanghandelingen je leven bepalen. Als je ze geen halt toeroept nemen ze je leven uiteindelijk volledig over.


Net als bij iedere verslaving hebben ze eerst alleen invloed op jezelf maar al gauw ook op je directe omgeving. Doe er iets aan. Zoek hulp als je er alleen niet uitkomt!29

deel deze tip

Tip 3 - Angst is ok

Boekentip: Angst is ok

Ik heb mijn leven lang last gehad van angsten en paniekaanvallen. Ik heb een boek geschreven welke naar de kern gaat van angst en waarom jij er zoveel last van hebt. Elke angst werkt exact hetzelfde, alleen het onderwerp verschilt.

Je kunt mijn boek gratis lezen. Het enige wat ik vraag is feedback over de inhoud.

Anoniem

29

deel deze tip

Tip 4 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog angstig kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Therapiepsycholoog

23

deel deze tip

Tip 5 - Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"

Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij angsten meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.

 

De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.


Therapiepsycholoog

22

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Tik met je vingertoppen op je borstbeen

Een eenvoudige tip, om iets rustiger te worden als je echt angst voelt, Ga rustig zitten en begin met de vingertoppen van 1 hand op en rond je borstbeen te tikken.

Op die manier worden er via zenuwbanen signalen naar je hersenen gestuurd die voor ontspanning zorgen. Blijf tikken tot je daadwerkelijk enige opluchting voelt. Ik heb vaak gemerkt bij mensen dat hun ademhaling dan ook begint te ontspannen.

Sommige topsporters, zoals zwemmers, doen het ook voor ze moeten presteren. Wel een aanbeveling dus!


Anoniem

20

deel deze tip

Tip 7 - Nieuwsgierig, vriendelijk en zonder oordeel voelen

Functionele angst zet je in beweging: ze laat je bijvoorbeeld opzij springen als er een auto met loeiende sirenes voorbij komt.

 

Soms kan angst je laten 'bevriezen'. 


Probeer eens, met je aandacht naar je lichaam te gaan als je bang bent. Wat gebeurt daar als je bang bent? Welke spieren span je aan? Misschien je schouders? Of je kaken? Wat voel je in je buik, in je benen? Waar in je lichaam voel je je adem? Je hart?

 

Nieuwsgierig, vriendelijk en zonder oordeel alleen maar voelen wat er te voelen is, zonder direct iets te hoeven oplossen....


Hester

17

deel deze tip

Tip 8 - Doe waar je bang voor bent

Doe waar je bang voor bent.
Soms heb je meer angst voor de angst van te voren, dan dat achter af zou blijken.

 

Soms is het dan goed om "gewoon"" de dingen wel aan te gaan en te zien dat het ook nog kan meevallen. Al is het maar een klein onderdeel of een kleine stap. Dan daag je jezelf uit om daarna een groter stapje te zetten.

 

En wees blij met datgene wat lukt, hoe klein ook!13

deel deze tip

Tip 9 - Angst of paniek? Ademhaling helpt je

Hevige angst of paniek? Ademhaling helpt je snel uit extreme angst te komen. Oefen je om zo lang mogelijk uit te ademen.

Richt al je aandacht op het uitademen. Laat het inademen vanzelf gaan door je buikspieren los te laten. Dat zal relatief korter zijn. Richt je daarna weer op zo lang mogelijk uitademen. Bedenk dat inademen activeert en uitademen ontspant. Door langer uit te ademen dan in te ademen help je je systeem te ontspannen.

Eenmaal gekalmeerd kun je weer contact maken met je lichaam en je geest. Je kunt weer helder nadenken en onderzoeken wat er gebeurt en nodig is. Regelmatig oefenen en je zult verrast zijn over het vrijwel directe effect hiervan.12

deel deze tip

Tip 10 - Erken je angst en doe toch wat je wilt doen

Je angst, onzekerheid is ook een deel van jou. In plaats van je angst te bestrijden, weg te drukken, kun je beter je angst erkennen en toch de dingen doen die je wilt doen.


Ton

12

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Hou een angstdagboek bij

Om grip op je angst te houden, is het handig te weten wat je bang maakt. Het kan helpen om een "angstdagboek" bij te houden. Je kunt daarin schrijven wat je doet, welke situaties je triggeren, en wat je voelt als angsten zich aandienen. 

Door een angstdagboek bij te houden krijg je meer overzicht en kun je gemakkelijker te achterhalen wat je bang maakt. Dat kan helpen om anders met je angst om te gaan.


Anoniem

10

deel deze tip

Tip 12 - Kom in beweging en neem actie

Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.

Door angst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.

Dus kom in beweging en neem actie.


Therapiepsycholoog

10

deel deze tip

Tip 13 - Luister naar je onderliggende behoeftes

Angst kan ook een symptoom zijn van een onderliggend probleem. Misschien kom je niet genoeg aan jezelf toe, aan rust, aan het ruimte geven aan je emoties. Probeer dan elke dag de rust op te zoeken en te voelen wat er is. Dat is niet altijd makkelijk. Er kan een hoop onrust, verdriet, boosheid of angst naar boven komen.


Het juist toelaten van deze emoties, ze eventueel op te schrijven of met iemand te delen, kan uiteindelijk zorgen voor verlichting en vermindering van je angstgevoelens.

Het kan ook zijn dat je tijdens dit voelen merkt dat er nog onderliggende behoeftes zijn. Bijvoorbeeld aan rust. Probeer te zoeken naar hoe jij hierin goed voor jezelf kan zorgen, want ook het luisteren naar je behoeften zorgt voor vermindering van je angstgevoelens.10

deel deze tip

Tip 14 - Laat het touw van het monster angst los

Stel je voor dat jouw angst een monster is die aan de andere kant van de kloof staat. Jij houd een touw in je hand en het monster heeft dit touw aan de andere kant vast. Het trekt je naar zich toe. Je komt steeds dichter bij de kloof, je angst voor het monster wordt steeds groter. Het monster zelf wordt steeds groter.

Het enige wat jij moet doen is het touw los laten. Laat het touw los waarmee het monster van angst je naar zich toe trekt.

Het heeft geen recht op jou en uiteindeljik kan het monster angst je ook geen kwaad doen; laat het touw los, haal diep adem en bedenk dat jij los staat van monster angst.

Janneke

10

deel deze tip

Tip 15 - Onderzoek je ziektewinst

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je angst wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je angst. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je angst sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je angst extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je angst zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je angst.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je angst te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de angst, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de angst, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de angst niet meer heb?


Therapiepsycholoog

9

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - De juiste afstand tot de angst

De juiste afstand tot de angst

Angst kan overweldigend zijn. Het is dan belangrijk de angst iets op afstand te zetten.

Stel je voor dat je in een filmzaal zit en je kijkt naar een film waarin die angstopwekkende gebeurtenis zich voordoet met jou als personage. Je kijkt ernaar en de enige (echt de enige) vraag die je jezelf stelt als je dit allemaal ziet gebeuren is: wat vind ik hiervan? (En dus niet: wat voel ik hierbij).

Zo kun je andere aspecten van die gebeurtenis gaan zien, waardoor er beweging kan komen in iets dat vastzat.


9

deel deze tip

Tip 17 - Kalmeer je zenuwstelsel

Wanneer er angst in je systeem (lichaam en geest) aanwezig is dan kan dat je zenuwstelsel in de stressstand brengen. Dat begint met reacties die je kunt thuisbrengen in vecht (bijvoorbeeld je angst onder controle willen krijgen) of vlucht reacties (bijvoorbeeld "je kop in het zand steken"). Als dit het gevaar niet oplost dan kan je een bevries reactie krijgen waarin je je lamgeslagen voelt. Als je zenuwstelsel in deze stressstand staat kan je niet goed meer logisch nadenken, oorzaak en gevolg bezien en wat afstand nemen.

Je kunt leren je zenuwstelsel te kalmeren door een simpele ademhalingsoefening te doen. Maak je uitademing twee keer zolang als je inademing. Dus bijvoorbeeld: 3 tellen inademen, en 6 tellen uitademen. Of 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen. Door uit te ademen met een "ffff" of "sss" klank is het makkelijker je uitademing te verlengen. Doe deze oefening tussen de 5 en 15 minuten, kijk wat voor je werkt.

Hoe vaker je dit doet op een dag, hoe vaker je zenuwstelsel hiermee het signaal "veilig" krijgt. Doe het liever 3x 5 minuten dan 1x een kwartier. Je traint hier als het ware je zenuwstelsel mee!
8

deel deze tip

Tip 18 - Praat erover met anderen

Praat over je angstgevoelens en probeer je zelf niet te veroordelen. Het praten met vrienden en familie lucht vaak op en helpt je stress te verminderen. Ook kunnen gesprekken met anderen ertoe bijdragen dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke situatie.


Anoniem

7

deel deze tip

Tip 19 - Zorgt dat je goed slaapt

Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.

Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.


Therapiepsycholoog

7

deel deze tip

Tip 20 - Vlucht niet naar alcohol of drugs

Vlucht niet voor je angst door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Verdovende middelen kunnen echter je angsten versterken.

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

 

Ook vluchten van je angst door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing. 


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Onderzoek je gedachten

Onderzoek je gedachten en keer het om. Stel jezelf vier vragen:


1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Keer de gedachte om: Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.


Citaat van Byron Katie uit "Het kleine boekje"

6

deel deze tip

Tip 22 - Herken je excuses en uitvluchten

Herken excuses om niet te veranderen.

Excuses of uitvluchten geven je een reden om dingen die je moeilijk of eng lijken (zoals het aan de slag gaan met je angsten) niet te hoeven doen.

Voorbeelden van excuses die mensen gebruiken zijn:


- Ik heb er geen geld voor.
- Ik heb er geen tijd voor.

- Dat kan ik toch niet. 

- Ik weet niet hoe dat moet. 
- Ik heb het al vaker geprobeerd.

 

- Het heeft toch geen zin.
- Dat kost te veel moeite.
- Ik mag niet falen.
- Ik word dan afgewezen.
- Ik ben niet goed genoeg.

Herkenbaar?

Leer de excuses die je gebruikt herkennen. Excuses zijn niet gelijk aan de waarheid. Het zijn maar gedachten. Je hoeft ze niet te volgen.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 23 - Luister naar wat je angstige deel jou wil vertellen

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die angstig zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit angstige deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 24 - Ga hardop zingen

Als je bang bent, ga dan (liefst hardop) zingen. Je hersenen kunnen maar één ding tegelijk doen!6

deel deze tip

Tip 25 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het angsten-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Zoek een therapeut

Heb je last van angsten en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 27 - Oefen met datgene waar je bang voor bent

Face the enemy, Het beest in de bek kijken. Doen waar je bang voor bent, dat is mijn advies. Hoe meer je vermijdt, hoe angstiger de situatie voor je wordt. Als je het vermijden kan vermijden, ben je goed bezig. Dan doorbreek je je angst.

Pas dan kun je ontdekken of het werkelijk zo eng is als dat je je had voorgesteld. Vaak pakt het toch iets anders uit dan dat je van te voren had bedacht. En als je dat vaak oefent en vaak ziet, dan raak je meer vertrouwd met ander gedrag en dan durf je meer.

 

Dus oefenen oefenen en oefenen met datgene waar je bang voor bent, maakt je immuner voor je angst, je wordt sterker en kunt het aan! Je raakt dan verlost van je eigen verstrikking. Succes!5

deel deze tip

Tip 28 - Stel je voor dat je vrij bent van deze angst

Bedenk dat je je angst niet MOET overwinnen. Je wilt hem graag overwinnen, want dat maakt jouw leven fijner.

 

Richt je daarom op al het goede dat voor jou mogelijk wordt als je je angst overwint. Stel je voor dat je in de toekomst vrij bent van deze angst.

 

Voel hoe fijn en waardevol dit zou zijn! Doe het voor jezelf; en voor niets of niemand anders.5

deel deze tip

Tip 29 - 2 tips bij een paniekaanval

2 tips bij een paniekaanval

1. Oefen regelmatig met stil zitten en met je aandacht helemaal naar je ademhaling gaan. Probeer daarbij je ademhaling te volgen vanaf het moment dat je inademt, volg het als de adem je longen vult, pauzeer even, volg je adem weer als die je longen weer verlaat.

Pas dit dan ook toe als je een paniekaanval voelt opkomen. Je zult merken dat de golfbeweging weer afneemt.


2. Stel je eens even voor dat iemand anders een paniekaanval heeft. Misschien een goede vriend(in). Wat zou je tegen hem/haar zeggen om gerust te stellen? Zeg dit ook tegen jezelf. Oefen dit voor de spiegel als je geen aanval hebt. Dan kun je dit ook toepassen als je die wel hebt.

Henk

5

deel deze tip

Tip 30 - Oefen je dagelijks in dankbaarheid

Wees dankbaar. En oefen je dagelijks in dankbaarheid. Op het moment dat jij je dankbaar voelt, voel je geen angst. En er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn.

Anoniem

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Wat te doen bij angst in de ochtend?

Wat te doen bij angst in de ochtend?

Als je 's morgens vaak angstig wakker word, ga dan wat je triggers zijn. Zijn er dingen die je angstgevoel verergeren? Voor sommige mensen is dat het harde geluid van de wekker. Je kunt er over nadenken om het geluid te veranderen (een chill muziekje b.v.).

Misschien denk je gelijk aan je lange to-do lijst als je wakker word. Kun je sommige taken de avond van te voren al doen? (b.v. lunch klaar maken, je kleding klaarleggen). Geef jezelf in ieder geval genoeg tijd in de ochtend en laat je niet verleiden door de snooze-button.

Jenn

5

deel deze tip

Tip 32 - Van Angst naar Verlangen

Van Angst naar Verlangen

Verlangens zijn dromen, iets wat je graag wilt bereiken waarbij een bepaald gevoel van geluk en/of tevredenheid bijkomt.
Dit is voor ieder mens anders en dat is natuurlijk goed want anders zou het maar saai zijn toch.
Hoe mooi zou het zijn in het nu, dat je angst op de achtergrond is en je verlangen op de voorgrond!


5

deel deze tip

Tip 33 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je angsten. 

Aanvaard dat de angst er is, zonder dat je jezelf met je angst identificeert. Jij bent de angst niet. Je hebt de angst.

Door op een zachte manier met jezelf en met je angsten om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je angst ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 34 - Zorg voor balans in je binnenwereld

Angst heeft een functie, angst is er nooit zomaar. Vaak is er een diepgewortelde oorzaak.

Vind een therapeut die jou helpt contact te maken met je binnenwereld om daar te luisteren naar je angsten en ze uit te vragen. Een goede integratieve therapeut leidt je door de vragen heen die naar het ontstaan en de kern van je angst gaan. Waartegen wil jouw angst je beschermen?

Resultaat is dat je aan de weet komt wat je met je angst wilt voorkomen dat er gebeurt. Met je therapeut zoek je een effectievere manier op dat te voorkomen.

Ga met dat deel van jou dat bang is een innerlijke dialoog aan. Kom tot een andere reactie als dat wat jou bang maakt zich voordoet. Zorg dat je binnenwereld daarbij in balans is, dat ook die andere delen, eigenschappen, zich in de oplossing kunnen vinden.4

deel deze tip

Tip 35 - Geen cafeine houdende producten eten/drinken

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt als je angstig bent aangelegd, je beter geen cafeine houdende producten kan eten/drinken dit versterkt het angstgevoel. Dus cola, chocola, koffie, zwarte thee, energiedrankjes etc laten staan.

 

Je kan dit testen door 2 maanden dit niet te nemen en kijken hoe je je voelt. Houd daar wekelijks een dagboek voor bij en score jouw angstgevoelens (1-10) en schrijf angst gedachten op. Doe dit ook 1 maand voor de cafeine vrije periode. Kijk na deze periode na de verschillen.


Maaike

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Onderzoek je overtuigingen en pak ze aan

Angst is met name een reactie op iets waar je waarneemt als een gevaar of dreiging. De meeste situaties zijn niet echt bedreigend, hoewel ze misschien wel lastig zijn. In feite is angst een oud overlevingsmechanisme van toen je jong was en kun je zien als een oude reactie.

Van daaruit zijn onbewuste en razendsnel geactiveerde overtuigingen ontstaan die niet meer behulpzaam zijn voor een volwassene. Die overtuigingen zijn zowel actief in je brein als in je lichaam en de meesten mensen leren niet om juist de overtuiging die de angst activeert te onderzoeken.

Als je bijvoorbeeld last hebt van faalangst zou je overtuiging wel eens kunnen zijn dat je omgeving je niet accepteert als je het niet goed doet. Dit is een nare overtuiging die mensen vaak blokkeert en niet op waarheid berust.

Bij snelwegangst zie ik mijn praktijk vaak overtuigingen dat anderen je niet zien en wegdrukken. Bij agorafobie (angst om naar buiten te gaan) dat niemand zal helpen als er iets gebeurt of de angst dat mensen je raar vinden. Dit alles is maar zelden het geval.

Het feit dat er wel eens iets misgaat bevestigt en versterkt angsten, waardoor juist de onbewuste overtuigingen in stand worden gehouden. Door je deze overtuigingen te onderzoeken en aan te pakken kun je werkelijk van je angst afkomen. Zoek hier eventueel hulp bij.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 37 - Onderzoek hoe het met je gaat

Hoe gaat het over het algemeen met je?

Mensen die gevoelig zijn voor angstige gedachten/gevoelens of die een angstige basis hebben zullen merken dat als ze mentaal slechter in hun vel zitten dat ze ook meer angsten ervaren.

Zonder dat je specifiek op het onderwerp van de angst of fobie hoeft in te gaan kun je eens nagaan hoe het mentaal met je gaat.

Zit je lekker in je vel? Ervaar je stress? OF zijn er stressoren van kracht op dit moment in je leven?
Vindt er een verandering plaats op één van je leefdomeinen (werk, wonen, relatie, gezin, gezondheid, enz.)?

Het kan zijn dat je je niet zo bewust bent van eventuele stressoren, omdat deze zich indirect uiten via de angsten/fobie die je ervaart.

Als je deze samenhang in kaart hebt kun je wellicht zorgen dat je beter in je vel komt te zitten. Of in ieder geval je angst/fobie als uiting zien van stress en hoef je het onderwerp van je angst minder serieus te nemen.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 38 - Lachen!

Als je lacht maken gebruik je bepaalde spieren in je gezicht. Gebruik van die spieren geeft een signaal aan de hersenen om meer neurotransmitters (de boodschappers in de hersenen) af te geven die ervoor zorgen dat we ons vrolijker en optimistischer voelen.

Een goede glimlach kan al voldoende zijn.

Het voelt wellicht wat krampachtig in eerste instantie maar houd vol en merk hoe je gedachten en stemming als vanzelf beetje bij beetje verandert en hoe je angst naar de achtergrond verdwijnt.

De kracht zit 'm ook in herhaling hiervan!


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 39 - Voel je angst opkomen, proef iets scherps

Voel je angst opkomen, proef iets scherps

Probeer iets te proeven wat een scherpe smaak heeft. Een pepermuntje, een hoestsnoepje, een beetje peper of zout etc. Proef goed wat je in je mond hebt, wat de structuur is, bedenk waar deze smaak je aan doet herinneren.

Grote kans dat je gedachten weggaat bij de angst, waardoor er een soort rust terugkeert.4

deel deze tip

Tip 40 - Zie de angst als onprettig, maar niet bedreigend

Wat bij mij veel indruk gemaakt heeft op het aan kunnen gaan van angst bij een paniekaanval is de volgende tip:

Probeer de angst te zien als negatieve lichamelijke sensaties...a
En ook niet meer dan dat!
Onprettig, maar niet bedreigend.

Het enige wat je moet doen ( en dit is ook het moeilijkste ) is alleen maar verduren en accepteren.

Als je dit kunt integreren in je manier van denken, dan zijn angstige momenten veel beter te verdragen en zullen vanzelf minder invloed op je hebben.


4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Je hebt alle voorgaande aanvallen overleefd

Als je een angstaanval krijgt realiseer je dan het niet de eerste keer is en dat je ALLE voorgaande aanvallen hebt overleefd!

Sta/zit stil en wacht tot het over is.
Vechten tegen de aanval duurt altijd langer en is veel beangstiger!


4

deel deze tip

Tip 42 - EMDR bij 'please gedrag' of 'angst om fouten te maken'

Heel vaak zijn mensen bang wat een ander er van gaat vinden. Ze zijn daar dan heel veel mee bezig.

Dit noemen we 'sociale angst' en die komt nog best vaak voor. Je bent bang voor een negatieve beoordeling van anderen en dit kan je leven enorm vergallen of ingewikkeld maken.

Je kan 'sociale angst' herkennen aan 'please gedrag' of 'angst om fouten te maken'. Gelukkig is het met gesprekken of EMDR goed aan te pakken. Vraag hulp als je er niet zelf meer uit komt.

Jolande

4

deel deze tip

Tip 43 - Enkele tips bij angstgedachten

Enkele tips bij angstgedachten

1. Leg jezelf uit wat er gaande is, je bent in een vicieuze cirkel van angst terecht gekomen.

2. Richt je op de buikademhaling (YouTube: Noud de Haas, mindfulness, bodyscan, Paced breathing (app))

3. Probeer te denken: Go with the flow – Wat er ook gebeurt het is oké

4. Afleidende gedachten bedenken

5. Humor – Stel je een komiek voor en stel jezelf dan als die komiek voor en lach om jezelf (bijv. Ross van Friends)

6. Cafeïne vermijden

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 44 - Kijk naar jezelf op afstand

Kijk naar jezelf op afstand!
Weet dat je niet de angst bent, je hebt slechts angstaanjagende gedachten en tijdelijke lichamelijke sensaties. Belangrijk dus om je niet te identificeren met de angst.


4

deel deze tip

Tip 45 - Doorbreek oud gedrag

Doorbreek oud gedrag.

Bij angstige mensen zie je dat ze vaak zichzelf een gedragspatroon hebben aangeleerd van vermijden en verstoppen. Ze zijn gaan vermijden om 'veilig' te zijn. Hierdoor wint de angst en verliest de psyche steeds meer ruimte en mogelijkheden.

Om angst aan te pakken is het noodzakelijk om oud vermijdingsgedrag te doorbreken. Hier heb je verschillende methodieken voor. Vraag hulp als het je niet alleen lukt! Neem gerust contact met mij op als je begeleiding hierbij wilt.

Jolande

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Oefening die kalmerend werkt bij angst

De volgende, eenvoudige oefening werkt kalmerend als je je angstig voelt:

doe je ene hand onder je oksel en de andere hand om je bovenarm. Blijf zo een tijdje zitten en voel wat er in je lijf gebeurt. Wellicht word je ademhaling rustiger en voel je je meer veilig en geborgen?


4

deel deze tip

Tip 47 - laat je angsten wegdrijven

Soms lig je in bed 's avonds te piekeren en wordt je door angst overvallen. Stel je voor dat je aan een rivier zit. Je kunt er heerlijk ziten met je rug tegen de stam van een stevige boom. Je zit er zelf beschut tegen wind, regen en zon met een prachtig uitzicht over de traag stromende rivier.

Om je heen ligt een blader bed van een aantal grote bladeren die uit de boom zijn gewaaid. Niet zoveel, maar ze zijn wel heel groot. Pak in je verbeelding eens zo'n blad en leg daar één van je angsten op, doe dat zorgvuldig.

Leg nu dit blad met je angst en al in het water. De stroming pakt het blad op en voert het mee naar een onbekende bestemming, ver weg van jou. Doe dit zo in alle rust met al jouw angsten.

Blijf rustig andem halen onder die boom. Blijf kijken in je hoofd naar die rivier. Snuif de frisse lucht op, ruik het blad groen en de de rietstengels. Voel het zachte briesje op je huid. Blijf daar op die plek tot je je weer rustig voelt.

Janneke

4

deel deze tip

Tip 48 - Angst heeft te maken met je onveilig voelen

Er gebeurt iets in het nu wat je angstig maakt en ineens ben je weer dat kleine kind dat helemaal in elkaar duikt. Zoom eens uit. Kijk vanuit je volwassene op een afstand naar dat kleine kind dat zich in het gezin van herkomst zo onveilig heeft gevoeld mss omdat de ouders voortdurend ruzie maakten. Je bent in je oude overlevingsstrategie gegleden die je als kind diende maar nu niet meer. Je bent groot nu, je kunt voor jezelf zorgen.
Je bent van harte welkom je overlevingsmechanisme te onderzoeken bij mij in de mijn therapiepraktijk middels een familie-opstelling.


4

deel deze tip

Tip 49 - Heb jezelf lief

Heb jezelf lief

Lief zijn voor jezelf is een beoefening. Het veronderstelt een relatie met jezelf. Je kunt jezelf verwennen en iets geven. Je kunt je zintuigen naar binnen richten, gewoon zacht en lief zijn. Neem jezelf waar, maak contact met jezelf, luister naar je innerlijk, open je hart voor jezelf, wees mild, bemin jezelf.

Als je dit vaak beoefent wordt het een gewoonte, en gaat het preventief werken tegen angst. Als je toch angst ervaart, kan deze gewoonte troostrijk werken en je kalmeren.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 50 - Je adem is een belangrijke sleutel

Bij angst wordt het sympathische zenuwstelsel (over)geactiveerd. Daardoor ga je o.a. sneller en hoger ademen.

Je adem is een belangrijke sleutel om het zenuwstelsel weer te kalmeren en je daardoor minder angstig te voelen. Hoe gaat deze ademhaling:

Hieronder de tips!
- probeer zoveel mogelijk naar je buik te ademen. Bij elke inademing adem je richting je buik en komt je buik iets naar voren, bij elke uitademing loopt je buik leeg, net als een ballon

- Adem in door je neus en adem uit door je mond, op een ffff-toon

- probeer twee keer zo lang uit te ademen dan de inademing. Tel je ademhaling hierbij. Dus bijvoorbeeld: drie tellen inademen, zes tellen uitademen.

Het vraagt wat oefening, maar als je dit elke dag 3 minuten oefent, zul je al gauw het effect gaan merken! Succes!

Sandra

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Oefenen met overgave en loslaten

De keerzijde van angst kan controle zijn. De hele dag "aan staan", om angst en onzekerheidsgevoel te vermijden.

Oefenen met overgave en loslaten begint bij het onderzoeken van je gedachten.
Vraag jezelf eens af wat je "moet" en niet "mag". Grote kans dat je je veel bepaald kan voelen door de gedachten van "moeten".

Onderzoek je waarden en behoeften . Wie wil je zijn als je terugblikt op je leven. Wat is dan werkelijk belangrijk.

Onderzoek of de dwingende gedachten daarbij passen. Vervolgens kan je onderzoeken wat je anders kan en wil doen. Taken delegeren, werk en vrije tijd anders invullen. Onderzoek wat je helpt om meer ontspannen in het leven te staan.

Pas als je anders doet, kan er werkelijk iets veranderen.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 52 - Schrik niet als de angst eerst toeneemt na start therapie

Therapie is bedoeld om een betere balans in je leven aan te brengen. Daarvoor moet soms eerst iets losgemaakt worden. Vaak zie ik dat daardoor angsten eerst toenemen als je start. Heb geduld, het neemt daarna echt af, maar soms moet je hier doorheen voordat het beter wordt.


4

deel deze tip

Tip 53 - Vermijd je angst niet

Vermijden van de angst maakt vergroot de angst. Angst geeft eenzelfde reactie in het lichaam als pijn, je wilt er instinctief zo snel mogelijk van af.

Veel mensen zoeken afleiding, of proberen aan andere dingen te denken, maar alle acties die onderneemt om van de angst af te komen zullen vroeger of later deze alleen maar versterken.
Daardoor wordt het probleem op de lange duur meestal alleen maar steeds groter.

Het is als wegrennen voor een hond wanneer je bang bent, ren je weg dan komt ie achter je aan, blijf je stilstaan dan doet ie niets.

Schrijf het op, onderzoek de angst en de reden van de angst.3

deel deze tip

Tip 54 - Begrijpen waar de angst is ontstaan

Gezonde angst is een alarmsignaal.
Maar wat nu, als je wel weet dat je angst niet relevant is,
maar je je toch angstig voelt? Dan gaat het om een 'oude' angst.

In dat geval kan het goed zijn om niet alleen de angst te verlichten (ademhaling, sporten, aardig zijn voor jezelf), maar ook door deze te begrijpen.

Een voorbeeld:
Je hebt een nieuwe relatie.
Je partner is liefhebbend, maar conflicten kunnen leiden tot spanning die je ook in een vorige relatie of in je jeugd hebt ervaren...
erg naar en beangstigend!

Wat er op dit moment gebeurt is dat je 'het gezicht van iemand van vroeger... op de persoon tegenover je plakt.'

Je kunt je dan bijvoorbeeld kwetsbaarder en jonger voelen dan je werkelijk bent. En er treedt een overlevingsmechanisme in werking:
misschien vlucht je, of ga je pleasen, of ga je juist verwijten maken.
Je doet wat je voorheen deed, om jezelf 'veilig' te houden.

De ander kan vervolgens net zo goed in zo'n mechanisme terechtkomen...
En zo ontstaan heftige ruzies of stilzwijgen die de angst voor een volgende keer weer vergroten.

Dit mechanisme, waarbij je reageert op iemand alsof het iemand van vroeger is, heet 'overdracht.'

Wanneer je jezelf vragen stelt:
-Wanneer heb ik me eerder zo gevoeld?
-Om wie ging het toen?
-Wat zou ik nu tegen mezelf zeggen als ik weer in die situatie was, wat had ik eigenlijk nodig?
-Is de huidige situatie / persoon ook zo, of kan ik hierover praten?

Praten helpt, als je tenminste weet dat de ander ook het beste met je voor heeft. Zo kun je je angsten sterk verminderen.


Michelle

3

deel deze tip

Tip 55 - Maak een stappenplan

Als je je angst wil aanpakken zorg er dan voor je eerst een stappenplan maakt.

Begin met iets te doen wat klein of minder eng voor je is en voer het op naar doen waar je het meest bang voor bent.

Als je bijvoorbeeld een fobie hebt voor muizen en je denkt dat er muizen in de kelder zijn, ga dan eerst rustige plaatjes van muizen kijken op internet. Daarna kun je bijvoorbeeld naar een dierenwinkel gaan en als je dat goed kan hanteren ga dan naar de plek waar jij denkt dat de muizen zijn.

Als je bv bang bent om alleen naar buiten te gaan, begin dan met je straat in te lopen in plaats van een te groot doel te stellen waardoor de angst zo oploopt dat het niet meer lukt. In dat geval wordt je angst eerder versterkt en geeft het een gevoel dat het toch niet gaat lukken.


Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Mediteren

Angst maakt dat we ons lichaam niet meer voelen en die hebben we juist nodig om de angst aan te gaan/onder ogen te zien.

Een (adem-of chakra) meditatie helpt om weer in contact te komen met ons lichaam. Thuiskomen bij jezelf en in je lichaam zal de angst doen afnemen.

In een therapie sessie kan er ook gekeken worden waardoor de angst is ontstaan, door inzicht en oefeningen krijg je weer bestuurskracht over je leven.3

deel deze tip

Tip 57 - Gebruik bij angst je fantasie

Laat vanuit het gevoel van angst het verwachtte scenario als een film (over het onderwerp/de situatie) waar je bang voor/door bent af spelen en laat je fantasie daarbij de vrije loop. Je kunt dit visualiseren, tekenen of opschrijven.

Daarna kun je die film eens analyseren:

- hoe realistisch komt de film over?
- wat is er eigenlijk zo erg aan dit scenario?

- wat heb je nodig of kun je inzetten om dit scenario zonder kleerscheuren door te komen?

- wat is het resultaat als je het scenario niet aangaat? Positief en negatief
- wat is het resultaat als je het scenario wel doorkomt? Positief en negatief

Eventueel kun je het scenario herschrijven zoals je het wenst met een hoofdrol voor jezelf.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 58 - Ga met je aandacht naar je angst

Beweeg niet weg van je angst, maar ga er juist met je aandacht naar toe. Kijk of je er gewoon bij kan zijn.

Gevoelens willen gehoord worden en blijven je aandacht vragen tot je dat doet. Maak contact met je angst zonder erin op te gaan.


Ton

3

deel deze tip

Tip 59 - Onderzoek het onderliggende verlangen

Onderzoek het onderliggende verlangen

In je diepste angst vind je je grootste waarde.

Kijk eens wat er onder de angst zit, welk verlangen zit eronder verborgen.
Dat wat je niet zo goed durft zou wel eens iets kunt zeggen over wat je diep van binnen graag zou willen kunnen.3

deel deze tip

Tip 60 - Gebruik de Emotional Freedom Techniques (EFT)

Gebruik de Emotional Freedom Techniques (EFT) en verminder je angst(en) door je lichaam op bepaalde plaatsen te bekloppen.

De techniek is gebaseerd op het idee dat er in het lichaam meridianen lopen waar energie doorheen stroomt. Wanneer je angstig bent (of last hebt van een andere als negatief ervaren emotie) ontstaan er blokkades in die meridianen. Door te kloppen los je die blokkades op en de energie gaat weer stromen, waardoor je je snel beter voelt.

EFT kun je eenvoudig aanleren onder leiding van een therapeut die ermee werkt.


Catharina

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Grond jezelf met je voeten op de grond

Ga staan, voel je lichaam, je voeten op de grond, grond jezelf. Leg je handen op je buit en denk/zeg ; " IK BEN". Neem tijd om te voelen wat dit voor je doet.3

deel deze tip

Tip 62 - Vraag jezelf af of je gedachte realistisch is

Een angst is een gevoel. Vanuit de psychologie is bekend dat aan elk gevoel een gedachte voorafgaat.

Vrijwel altijd gaat er dan een negatieve gedachte aan vooraf.
Bijv: denken over een toekomstige gebeurtenis die zeer waarschijnlijk nooit gaat plaatsvinden, gedachtes met een hoog 'als' gehalte: als zus, als zo etc.
doemdenken, de meest verschrikkelijke scenario's worden bedacht.

En zo zijn er nog talloze negatieve gedachtes welke je angst kunnen verklaren.

Je kunt al deze negatieve gedachtes opschrijven en vervolgens ga je jezelf afvragen:
kan ik bewijzen dat die gedachte 100% juist is ? Is de gedachte dus realistisch?
Zou iedereen er ook zo over denken?

Wat zou mij nu door deze gedachte als het slechtste kunnen overkomen?
Als je al je negatieve gedachtes op deze wijze hebt beoordeeld, wat blijft er dan nog van over ? Hoogstwaarschijnlijk helemaal niets !

Een coach kan je hierbij goed helpen om al deze gedachtes met je door te nemen.


3

deel deze tip

Tip 63 - Knuffel een (huis)dier

Knuffel een (huis)dier.

Angsten hebben vaak te maken met wat er in het verleden is gebeurd of met wat er in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren.

Dieren leven in het hier-en-nu en dat kan jou helpen om als je je angstig voelt weer met beide voeten op de grond te komen. Bovendien komt tijdens het aaien en knuffelen het hormoon oxytocine vrij, wat zorgt voor een gevoel van ontspanning.


3

deel deze tip

Tip 64 - Krijg contact met je angst

Krijg contact met je angst door de emotie tot gevoel te brengen.

Voelen doe je met je lijf. Ga op de grond liggen, en ga onder begeleiding van je therapeut naar je angstervaring. Waar in je lichaam voel je je angst? Beschrijf dit aan je therapeut en doe de ervaring op dat de angst je niet verslindt.

Doe dit vooral onder begeleiding van een therapeut!


3

deel deze tip

Tip 65 - Kijk of je angst kan relativeren in een tijdslijn

Neem een pen en papier en ga bewust naar je angstige gevoel toe, en begin te schrijven wat je voelt en zeg wat je schrijft ook hard op, maar lees het niet terug. Let op je ademhaling terwijl je schrijft en adem lang uit.

Kijk of je bij onderliggende thema's kan uit komen die inzicht geven waar de angst vandaan komt. Schrijf dit allemaal op. Blijf uitademen.

Kom dan dan weer naar het hier en nu en kijk of je de Angst kan relativeren in een tijdslijn.
Als je tijd hebt neem dan een lekkere warme douche.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - In het hier-en-nu komen

In het hier-en-nu komen.

Soms is er een directe aanleiding voor angst, zoals een auto die in volle vaart op je af komt of een onweersbui net op het moment dat je door een weiland loopt. Dan kan juist die angst je helpen om te doen wat nodig is om ons leven te redden.

Maar als je bang bent voor iets dat eventueel kan gebeuren en waarop je bovendien geen invloed hebt dan heeft die angst geen functie meer en kan deze je steeds meer in de weg gaan zitten. Je wordt angstig vanwege de angst, wordt misschien boos op jezelf omdat je bang bent-en bent bang voor wat anderen van jou zullen vinden. Misschien schaam je je ook wel.

Wat kan helpen als je angst je in de weg zit is:

in het hier-en-nu komen, door het met aandacht volgen van je ademhaling,

-met je aandacht gaan naar waar je voeten de grond raken en/of je lichaam de stoel raakt waarin je zit

-bewust rondkijken en twee dingen opmerken die je ziet, vervolgens aandachtig luisteren en twee dingen opmerken die je hoort.

-Vervolgens sta je bewust stil bij dat wat er echt voor jou toe doet, en welke stap je daarvoor nu op dit moment wilt en kunt zetten. Dat mag iets heel kleins zijn.

Dit kan je een heel eind op weg helpen op momenten waarop je overspoeld dreigt te worden door angst.

Als het jou niet in je eentje lukt, dan is er misschien meer nodig. Dan is het juist heel dapper om hulp in te schakelen van een therapeut.


3

deel deze tip

Tip 67 - Aanvaard jezelf, neem verantwoordelijkheid voor jouw leven

Angst is de vrees om te worden gekwetst of om iets te verliezen (bv angst om ontmaskert te worden als een waardeloos persoon).

Vraag je af: wat ben ik zo bang te verliezen? Waar waarschuwt de angst jou voor? Probeer die waarschuwing om te zetten in bruikbare informatie.

Probeer de angst niet te verdringen maar onderga het gevoel en geef het erkenning (ik snap dat ik daar zo bang voor ben).

Denk aan je sterke kanten, waar in je leven red jij je goed. Aanvaard jezelf, neem verantwoordelijkheid voor jouw leven en vaar de richting die voor jou de juiste is.


3

deel deze tip

Tip 68 - Praat erover

Ken je dat, dat gevoel van: ik zeg er maar niks over. of: als ik er iets over zeg dan is het voorbij, dan laat ze me in de steek. of: ik kan er toch ook niks aan doen, die gedachte die je zo kan verlammen... de angst die je dan in je maagstreek voelt, het gevoel dat je iets ergs veroorzaakt als je uitspreekt wat je zou willen zeggen.

Je hoeft daar echt niet mee te blijven worstelen, het effect daarvan is nl. vaak dat je precies krijgt waar je bang voor bent. En dat kun je echt anders leren doen. Kom erover praten.


3

deel deze tip

Tip 69 - Volg een 8 weekse mindfulness training

Volg een 8 weekse mindfulness training

Mindfulness oefeningen werken voor alle vormen van angst en angststoornissen hetzelfde. Of je nu last hebt van relatief onschuldige angst problemen of van meer ernstige vormen van angst als sociale fobie, paniekstoornis, straatvrees, ptss, ziektevrees of dwangstoornis (ocd).

Met mindfulness oefen je stap voor stap steeds minder vanuit het hoofd alles te willen controleren, zelfs als je heel veel angst hebt. Mindfulness doet dit door meer aandacht naar het gevoel te brengen.


3

deel deze tip

Tip 70 - Let meer op de ander dan op jezelf

Als je angstig bent, ben je steeds met je aandacht naar binnen gericht: hoe voel ik me, welke indruk heb ik op anderen gemaakt, hoe zien anderen me, wat denken ze van me? Hierdoor kun je jezelf moeilijk richten op waar je op dat moment mee bezig bent. Het is belangrijk om je aandacht meer naar buiten te gaan richten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de volgende oefening: je gaat je in een gesprek of vergadering oefenen te onthouden wat de ander vertelt en hoe die eruitziet. Daarna ga je voor jezelf opschrijven wat je hebt gehoord en gezien. Zo ‘dwing’ je jezelf met iets anders bezig te zijn dan met jezelf.

Ellen

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Blijf waar je bent

Wanneer je een paniekaanval hebt, blijf waar je bent. Ga in plaats van weg van de situatie eens blijven. Merk maar dat de paniek uiteindelijk weer weggaat.

Maak hier een stappenplan voor, begin met het minst enge en weet dat de angst er niet voor altijd is, het zal altijd weer stoppen.


3

deel deze tip

Tip 72 - Signalen (h)erkennen

Het angstige gevoel wordt in een mens opgeroepen wanneer hij eerst een belemmerende gedachten heeft. Een gedachten kan je zien als een connectie tussen twee verbindingen in de hersenen.

Wanneer eenzelfde gedachten vaker wordt gedacht, is de connectie in het brein sneller gemaakt. Je kan het vergelijken met een snelweg. Om de gedachten (de weg/verbinding/connectie) om te buigen kan het helpen een andere helpende gedachten te denken.

Meer weten hoe je dit kan doen. Of over het stoppen van belemmerende gedachten, het ombuigen ervan en denk patronen doorbreken? Neem dan contact met mij op. Of een andere therapeut waar jij je goed bij voelt. Dat helpt je tijdens het proces.


3

deel deze tip

Tip 73 - Hulp bij een paniekaanval

2 tips bij een paniekaanval

Wie ooit een paniekaanval heeft gehad, weet hoe snel dat ineens gaat. Zomaar ineens gaat je hart als een gek tekeer, het zweet breekt je uit en de angst giert door je lijf en hoofd. We zitten zo in elkaar, dat we instinctief deze storm proberen te stillen met ons hoofd. We proberen ons eruit te denken. Dat is niet zo gek want we hebben dan ook vaak allerlei paniekgedachten. Alleen helpt het niet of weinig. Dit helpt wel:
1. Laat je lijf dit oplossen. Ga bewegen. Wandelen, springen, hardlopen, enz. De adrenaline giert namelijk door je lijf, en die wordt niet minder door denken. Wel door bewegen. Je hersenen moeten zich nu concentreren op je bewegingen en hebben dan minder energie over voor je angst. Je kunt ook je aandacht verplaatsen naar je ademhaling.
2. Ga bewust langzamer ademhalen. Laat elke inademing 4 tellen duren, elke uitademing 8 tellen. Word je bewust wat er daarbij in je hoofd gebeurt. Laat die gedachten voor wat ze zijn en ga met je aandacht weer naar je ademhaling. Blijf dit net zo lang doen, totdat je merkt dat de storm begint te liggen.

Henk

3

deel deze tip

Tip 74 - Ontspannen is de eerste stap

Angst lijkt een situatie die vooral in het hoofd plaatsvindt. Dit is echter maar een klein stuk van de ervaring aangezien angst zoals veel emoties zich vooral uit door middel van het lichaam. Dus als ik tegen iemand zou zeggen 'stel je niet aan', is dat zinloos. Maar als ik iemand die worstelt met angst leer om het lichaam te ontspannen, kan dat heel behulpbaam zijn.

Ontspannen, doe je bijvoorbeeld door jezelf goed te 'aarden' zoals dat heet. Daarmee bedoel ik niet een koperdraadje naar de grond toe, maar het gevoel oproepen dat je in je stoel zit met beide benen stevig op de grond. Je kunt je voorstellen dat je jezelf voelt als een berg of boom. Dit kun je gemakkelijk oefenen door:
1. Een passende houding aan te nemen die aangeeft dat je iets gaat doen wat belangrijk voor je is. Vaak gaat men dan rechtop zitten, legt men de handen in de schoot en plaatst men de benen stevig op de grond.
2. Sluit de ogen en ervaar in eerste instantie dat je ademt. Zoals Jon Kabat Zinn het zegt 'zolang je ademt, is alles nog ok'. Je hoeft niets speciaals te doen maar als je merkt dat je nogal 'hoog' ademt kun je wellicht een hand op je buik leggen en wat bewuster vanuit de buik ademen. Forceer echter niets, laat de ademhaling doen wat het wil doen en zijn eigen ritme volgen.
3. Ervaar dan bewust dat je echt zit. Voel de stoel je steunen. Voel je gedragen door de aarde. Het kan helpen als je tegen jezelf zegt 'ik zit als een stevige berg of boom'
4. Hoe voelt dat om zo stevig en in balans te zitten? Waar merk je die stevigheid op in je lichaam? Onverzettelijk maar ook onvoorwaardelijk gedragen door de aarde onder je. Daar hoef je niets voor te doen. Je mag jezelf helemaal overgeven aan dit gevoel van onvoorwaardelijk gedragen en geaccepteerd worden. Je hoeft verder niets te doen, nergens naar toe, niets op te lossen.

JE MAG ZIJN WIE JE BENT, ZOALS JE OP DIT MOMENT BENT.

5. Blijf zolang als het prettig voor je is, zitten als een berg. Laat je ademhaling dieper worden. Als je wegdommelt: prima. Er is geen goed of fout in deze ontspanningsoefening.

Als je regelmatig worstelt met angstige gevoelens, is het aan te bevelen om deze oefening vaak te doen zodat je op het moment dat je angstig wordt, hierop terug kan vallen.


3

deel deze tip

Tip 75 - Oefening voor paniek /angst

Het is raadzaam om deze onderstaande oefening vaak te doen zodat het in je systeem komt. Op het moment dat je voelt dat de paniek komt opzetten of het is al aanwezig. Let dan op je ademhaling. Haal diep in en uit. Als de oefening die hieronder staat, in je systeem zit dan hoef je alleen maar nog met je gedachte naar je voeten te gaan en zet beide voeten op de grond. De rust komt dan als vanzelf.

Zet je voeten naast elkaar, op schouderbreedte. Zorg ervoor dat je tenen recht naar voren wijzen. Verdeel je lichaamsgewicht gelijk over beide voeten en over de hele voet; niet alleen op de tenen, bal of hiel van de voeten.
Duw je knieën helemaal naar achteren, zodat ze “op slot” staan. Beweeg ze nu weer naar voren, totdat ze, lichtelijk gebogen, “van slot” zijn (buig ze niet te ver door, ander krijg je spanning in je dijbenen).
Kantel je bekken een keer voorover en een keer achterover. Zoek nu het “midden”. Het is de bedoeling dat je bekken een natuurlijke brug vormt tussen benen en romp.
Voel hoe je bovenlichaam “in” in je bekken rust. Ontspan buik en bekkenbodemspieren (die spieren die je aanspant als je naar de toilet moet).
Adem in je buik. Je kunt dit controleren door je hand op je buik te leggen: bij het inademen duwt je buik de hand naar buiten, bij het uitademen trekt de buik naar binnen.
Ontspan borst, nek en schouders. Dit gaat heel eenvoudig door beide schouders op te trekken en daarna weer te laten “vallen”. Doe dit rustig, zonder te forceren. Laat de armen zo natuurlijk mogelijk naar beneden hangen.
Stel je voor dat er een touwtje van je kruin naar het plafond loopt, waardoor je hoofd een natuurlijke, gemakkelijke stand kan aannemen. Vergeet niet ook de kaakspieren te ontspannen.
Je kunt nu voelen hoe je voeten deel gaan uitmaken van de bodem waarop ze rusten.
Als je wilt kun je je voorstellen dat er wortels vanuit je voetzolen de grond ingroeien en dat deze zich verder en dieper vertakken.
Deze wortels kun je gebruiken om overtollige of negatieve energie, zoals spanning, frustratie, zorgen, angst, onrust en wat niet al, uit je lichaam weg te laten stromen, de grond in. Je kunt nu voelen hoe je voetzolen lichtjes gaan tintelen als de energie gaat stromen.
Vanuit je perineum kun je een koord voorstellen naar het middelpunt van de aarde. Geef dit een kleur.
Vervolgens kun je je voorstellen dat alle gedachten en dwarrels in je hoofd als zand door een zandloper, via het smallere gedeelte bij je hart, naar de onderkant van de zandloper gaan, en rusten in je bekken. Hierdoor komt je lichaam in balans.

Raadzaam is om het uit te printen, liefst te plastificeren en in de douche op te hangen. daar kun je deze oefening mooi doen. Succes!!


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - RAIN

Van alle gevoelens is angst misschien wel een van de moeilijkste om bij te blijven. Ons systeem wil er het liefst van weg, maar dat is lastig als het gaat om iets wat van binnen zit.

Het acronym RAIN (van Tara Brach) is een behulpzaam instrument om mindfulness en zelfcompassie te beoefenen op zo'n moment.

RAIN staat voor
- Recognize: (h)erkennen wat er in het hier en nu gebeurt

- Allow: volledig toestaan dat dit is wat je ervaart

- Investigate: met nieuwsgierigheid en zorgzaamheid je ervaring onderzoeken: wat voel je in je lijf? Wat heb je nodig? Wat wil dit me vertellen?

- Nurture: jezelf met compassie bejegenen en jezelf geven wat je nodig hebt: een geruststellende zin, een liefdevol gebaar.


3

deel deze tip

Tip 77 - Als het even teveel is of te stressvol

Soms zijn we ergens zenuwachtig voor. Of we zijn gespannen, of het is gewoon even teveel. Dit doet ons stressnivau stijgen. Vaak wordt dit getriggerd door ervaringen uit het verleden, of door zorgen voor wat er mogelijkerwijs staat te wachten op ons in de toekomst.

Wat in het moment vaak goed helpt om je rustiger te voelen is bijvoorbeeld de zogenaamde 'vlinderhug':

Je begint met je stress een cijfer te geven op een schaal van 0 tot 10. 10 is dan het hoogst. Vervolgens sla Je je armen over elkaar, waarbij de rechterhand op de linker-bovenarm is en de linkerhand op de rechter-bovenarm. Je klopt (tapt) vervolgens om en om zachtjes (zoals de vleugels van een vlinder) op je bovenarmen. Je doet dit bijv. een minuutje. Je stopt en schaalt opnieuw de hoogte van je stress in. Alles wat lager is dan de oorspronkelijke waarde betekent dat je stress merkbaar is afgenomen.
Eventueel, als je de tijd hebt, doe je nog een paar ronden.

Het kan hierbij nog extra helpen als je zo rustig mogelijk inademt (zonder te forceren) en langer uitademt dan dat je ingeademd hebt. Hiermee gaat ook de Vagus zenuw (onderdeel van de parasympathicus) meedoen.

Jan Peeters

3

deel deze tip

Tip 78 - Hier word je sterker door

Ik leer beter met de angsten omgaan ik kijk de angsten elke dag in de ogen hier word je sterker door

Antje

3

deel deze tip

Tip 79 - Angst

Als je bang bent van iets of iemand kan dit je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Spanning voor een situatie, een gesprek, een ontmoeting kan altijd gebeuren en is op een bepaalde manier ook wel 'gezond'. Het betekent dat het er toe doet voor jou en een mate van belangrijkheid aan toe te kennen is. Vaak is de spanning na het moment weg.
Herken je dit in situaties?


3

deel deze tip

Tip 80 - Meer tips op angstfobietherapie.com

Op zoek naar meer tips bij specifieke angsten en fobieën?

 

Ga naar: tips op angstfobietherapie.com >>


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Geef ruimte aan jouw angst

Over angsten kan je geen controle hebben. Ze is een onderdeel van het leven. Neemt niet weg dat ze heel vervelend kunnen zijn. Ook ik heb last van angsten. Na jarenlang pesten en kleineren was ik liever alleen en eenzaam, dan contact te maken met anderen. Ik vond mijzelf niet belangrijk genoeg om te luisteren naar mijn gevoelens en aan te geven wat het buitensluiten en dat kleineren met mij deed.

Wat ik nu doe als ik naar een plek ga met onbekende mensen, is dat ik liefdevol tegen mijzelf zeg dat het niet zo gek is dat ik bang ben om afgewezen te worden. Ik neem nu mijn eigen gevoel serieus en geef ruimte aan mijn angst.


Ilse

2

deel deze tip

Tip 82 - Maak een lijst met positieve ervaringen

Maak een lijst van positieve ervaringen van je angsten. Denk eens aan situaties waarin je wel angstig was maar de situatie niet vermeden hebt.


Beschrijf hoe de angst toen minder werd. Wat heeft jou toen geholpen? 

 

Houd in je achterhoofd dat je alleen groeien als je de pijn die je voelt onderzoekt.


Ilse

2

deel deze tip

Tip 83 - Vraag: Kan ik invloed op de situatie uitoefenen?

Vraag: Kan ik invloed op de situatie uitoefenen?

Ik spreek uit ervaring: na een auto-ongeluk zat ik met klokkende oksels en strak gespannen spieren als ik met iemand moest meerijden. Dat ging over toen ik leerde aan mijzelf te vragen wat ík kan doen om een ongeluk te voorkomen. Niks dus!

Met die wetenschap zorg ik bewust voor ontspannen van mijn spieren, goede zithouding en ga ik genieten door mijn aandacht op de omgeving buiten de weg te richten.2

deel deze tip

Tip 84 - Onderzoek wat je er zelf aan kunt doen

Waar ben je bang voor?
Vage en onbewuste angsten zijn moeilijker te hanteren dan wanneer je weet waar je precies bang voor bent. Schrijf eens op waar je bang voor bent. Dit zou kunnen zijn : hoogtes, lawaai, onweer, examen, ongeluk, ziekten, vreemde mensen enz.

Onderzoek per angst die je ervaart wat je er zelf aan kunt doen.
Maak de volgende zinnen eens af.

- Deze angst kan ik beïnvloeden door .....
- Met deze angst kan ik anders omgaan door......

- Deze angst moet ik accepteren omdat......
- Deze angst kan ik een andere betekenis geven door.......2

deel deze tip

Tip 85 - Zie je angsten onder ogen

Wil je niet dat je angsten je beheersen; zoek dan iemand met wie je ze onder ogen kan zien. Loop er niet voor weg, dan wordt het vaak veel groter en de drempels worden hoger.


Idelette

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Boekentip: Angst en liefde

Lees het boek Angst en Liefde van Sun van Meyel.2

deel deze tip

Tip 87 - Diverse tips bij angsten

Tip 1
Schrijf op in een schriftje waar je bang voor bent. En wat je op zo’n moment denkt, voelt en wat je dan doet.
Om grip te krijgen op je angst helpt het dat je weet wat je bang maakt.

Tip 2
Bedenk een ‘worstcase-scenario’
Wat is het ergste dat je in die situatie kan overkomen. Bij bijvoorbeeld een presentatie kun je bang zijn dat de deelnemers denken: "Wat een slechte spreker”!
Stel je eens voor dat zij dat inderdaad denken, wat is dan het ergste dat je kan gebeuren. Dat ze je nooit meer vragen? En als dat zo is. kun je daar dan overheen komen?

Tip 3
Doe wat je juist bang maakt!
Bij angst zul je geneigd zijn situaties die je bang maken te vermijden. Doe dat niet. De kans dat je angst groter wordt neemt dan ook toe.
En bedenk dat de angstklachten zoals onrust, trillen, zweten en een droge mond na een tijdje ook weer overgaan.

Tip 4
Praat er met anderen over!
Praten over je angst met familie en vrienden lucht vaak op. Het helpt de stress te verminderen.
Vaak krijg je door erover te praten meer inzicht in je persoonlijke situatie.
En bedenk dat ruim 1 miljoen mensen in zijn leven een of meerdere keren te maken krijgt met angstklachten.

Tip 5
Vlucht niet in alcohol of andere ‘verdovende’ middelen.
Om minder angstig te worden lijkt drinken of het gebruik van verdovende middelen je te kalmeren, maar het tegendeel is waar. Ze versterken juist emoties, zoals angst.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 88 - EMDR helpt bij angsten

Als een bepaalde angst steeds erger wordt of je blijft er maar mee zitten, weet dan dat dat niet nodig is. Zoek hulp!

Door EMDR in te zetten verdwijnt de emotionele lading van de gebeurtenis waardoor je geen last meer hebt van de spanning die het nu nog oplevert. Gun jezelf de bevrijding van je angsten. Vaak zijn er maar een paar sessies nodig om het gewenste resultaat te bereiken.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 89 - Omarm je gevoelens eens + schud je ledematen

Als je een angstaanval krijgt ben je geneigd om ertegen te vechten. Omarm je gevoelens eens en gebruik de vrijgekomen adrenaline door met je armen en benen te schudden.


2

deel deze tip

Tip 90 - Wees lief voor jezelf als je doorzet ondanks je angst

Wees lief voor jezelf als je doorzet ondanks je angst

Als je iets toch doet ondanks dat je angst ervaart, wees dan niet boos op jezelf omdat je angst hebt, maar wees trots dat je toch doet wat jij belangrijk vindt! De angst zegt niks over het resultaat!


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Zie angst als een kans

Angst als kans

Angst is een gezonde reactie van ons brein. Het helpt om alert te zijn als dit nodig is in mogelijk bedreigende situaties.

"Als angst de kapitein wordt op jou schip", kom je in eens staat van overleven. Want dat is zijn functie, hiervoor zet hij vechten, vluchten of bevriezen in.

Alleen 'aanwezigheid en bewustzijn' als kapitein brengt rust en overzicht op jou innerlijk schip.

Dat vraagt inzicht en (be)oefening zodat de kracht van doorgeschoten angst, kan rijpen naar vertrouwen.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 92 - Acceptatie en richt je op hoe je je wel wilt voelen

Als je een bepaald gevoel van angst krijgt probeer dit dan niet te negeren of weg te duwen.

Juist van dat gevoel bewust worden en accepteren dat het er is.

Als je dit doet en je daarna in gedachten gaat richten op hoe jij je WEL wilt voelen zal je merken dat je weer met positieve gedachtes bezig bent en je daardoor rustiger gaat voelen.


2

deel deze tip

Tip 93 - Angst is een slechte raadgever!

De kortste, oudste tip ever; Angst is een slechte raadgever!


2

deel deze tip

Tip 94 - De kracht van moed

De kracht van moed

Moed betekend dat je gaat, dat je onderzoekt, onderneemt, tot daadkracht komt, ook al ben je bang. Je neemt de angst, het bang zijn met je mee.

Moed brengt ervaring opdoen en vertrouwen in je eigen kunnen. Daaruit groeit mede "zelf" vertrouwen.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 95 - Kijk de angst eens diep in de ogen aan

Bij verschillende soorten angsten kun je het volgende eens in je op nemen:

Kijk de angst eens diep in de ogen aan. Hoe ziet jouw angst er uit? Waarom en wanneer is de angst ontstaan. Is het een reële of irreële angst?

Ren er vervolgd niet voor weg en bekijk eens of er nog onverwerkt verdriet of een trauma achter schuilt. Heb je dat eigenlijk wel geuit of ben je alsmaar door gegaan met andere bezigheden en betaal je daar nu prijs voor?

In therapie gaan bij een (relatie)therapeut die met CGT werkt zou een mooie oplossing kunnen zijn.

Tamara

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Wat zou je tegen je angst willen zeggen?

Stel je zou je angst voor een moment buiten jezelf kunnen plaatsen. Wat zou je willen zeggen tegen je angst? Wat zou je willen vragen? Wat wil je kwijt?
Ga eens in dialoog met je angst want misschien heeft deze een boodschap voor jou. Het kan helpen om te begrijpen wat je angst van je wil. Op die manier kun jij dan kiezen en kom ej terug in je kracht. Je leert te onderscheiden wat de stem van jou is en wat de stem is van je angst. Vaak willen angsten ons beschermen terwijl dat niet meer nodig is en niet in verbinding staat met de realiteit. Dus ik zou zeggen: Ga eens in gesprek.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 97 - Holotropisch Ademwerk of trauma opstellingen

Stop de focus op datgene waar je bang voor bent en verwerk het onderliggende trauma.

Angst is een hele lichamelijke reactie van het autonome zenuwstelsel. Dit AZS zorgt onder meer voor een verhoogde ademhaling, meer bloed en dus energie naar je spieren, zodat je kunt vechten of vluchten. Een andere reactie kan zijn dat je juist volledig bevriest.

Wat héél belangrijk is om te realiseren, is dat je eigenlijk niet bang bent voor een lift of brug, veel mensen, hoogte of afkeuring van collega’s etc.
De angst die tijdens een vroegere gebeurtenis te overweldigend was, heeft er voor gezorgd dat je autonome zenuwstelsel als het ware in een te hoge stand staat, waardoor je lichaam te snel en te makkelijk overschakelt naar vecht, vlucht of bevriezingsgedrag.

Wanneer je de overweldigende gebeurtenis alsnog verwerkt, kan je AZS naar de stand schakelen waarin het zou staan als die gebeurtenis nooit gebeurd zou zijn. En dan ben je van je angst af.

Deze overweldigende gebeurtenissen zijn vaak gebeurd tijdens je geboorte of zelfs daarvoor. Lang vastzitten in een baarmoeder met weeën en er niet uit kunnen, is b.v. een oorzaak van claustrofobie.

Hoe? Holotropisch Ademwerk of trauma opstellingen van Franz Ruppert zijn goede methodes om dit soort gebeurtenissen te verwerken.

Judith

2

deel deze tip

Tip 98 - Ga naar je angst toe

Juist als je je bang voelt, is het belangrijk om dat niet weg te duwen. Maar er naar toe te gaan.

Dit kan in 3 stappen:

1) Sluit je ogen, en vraag jezelf waar je de angst in je lichaam voelt?

2) Leg je hand(den) op de plek waar je de angst in je lichaam voelt, TERWIJL je je billen op je stoel voelt. En je voeten op de grond. Dit creert een draagvlak voor je angst.

3) Adem rustig naar de angst toe, zeg tegen jezelf: Ik kan dit dragen, ik kan er voor mijn angst zijn, ook angst gaat weer voorbij.

4) Vraag de angst wat het nodig heeft van jou op dit moment?

Het er laten zijn, of het delen met een vriend/vriendin, bewegen, schrijven

5) Merk op wat de oefening met je heeft gedaan.
Succes!


2

deel deze tip

Tip 99 - Angst heeft kracht nodig

Angst heeft kracht nodig. Dit betekent dat het belangrijk is dat je niet teveel meegaat met de angst die je voelt.

Het is goed om haar te voelen, en vervolgens iets krachtigs of feitelijks tegen jezelf te zeggen.

Bijvoorbeeld met het coronavirus: als je merkt dat je teveel beinvloedt wordt door nieuwsberichten, zeg dan: Oke, laten we hier mee stoppen, en even lekker gaan bewegen, of laten we even de feiten op een rijtje zetten. Het overgrote deel van onze bevolking wordt niet besmet. Dus stop met deze angstgedachten.

Wat haal jij uit dit zinnetje: Angst heeft kracht nodig.


2

deel deze tip

Tip 100 - Onderzoek hoe je angst zich ontwikkelt

Neem (op een moment dat je niet angstig bent) eens de tijd om heel precies uit te zoeken hoe jouw angst zich ontwikkelt.

Benoem als het ware elk stapje in het proces van geen angst naar complete paniek. Zo vergroot je je bewustzijn van wat je met jezelf doet en niet doet in het opbouwen van de angst. Dit kan helpen om je gevoel van draagkracht te vergroten: oke, dus deze stapjes neem ik allemaal onderweg naar angst.

Overigens: vraag je ook eens af: is het voor jou oké om bang te zijn? Angst kan je ook helpen om te beseffen dat je iets anders van jezelf (of anderen) nodig hebt. 

Met dank aan mijn Gestaltsupervisor.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - angst hoogtevrees

Heb je hoogtevrees en wil je van je angst af?
Zoek dan een therapeut die het direct na afloop kan testen.
Doordat zij/hij bijvoorbeeld in een hoog gebouw werkt of daar op zijn minst toegang toe heeft.

Simone

2

deel deze tip

Tip 102 - Angst wil gedragen worden

Bij angst wil je lichaam vluchten of vechten. Dit voel je in je lichaam, het is een natuurlijke reactie.
Het is belangrijk te erkennen dat angst er is. Net als andere emoties wil angst erkend worden.
Bij angst is het helpend om te leren je veilig te voelen. Angst wil gedragen worden. Vanuit een veilige basis kan je - met hulp van een therapeut - op zoek gaan naar de oorzaak van je angst en ook onderzoeken wat je behoefte is, wat jij nodig hebt.


2

deel deze tip

Tip 103 - Ademhalingsoefening om in het hier en nu te komen

Wat te doen als je in je hoofd zit ( piekeren of malen).

Piekeren en malen in je hoofd betekent dat je niet in het hier en nu bent je zit en ook niet in je lichaam.

Een heel makkelijke oefening om in het hier en nu te komen is ademhalen: Haal een keer diep adem en adem vervolgens heel langzaam uit totdat je niet meer verder kan uitademen, wacht dan nog 3 tellen en haal dan pas opnieuw diep adem. Vervolgens adem je weer heel langzaam uit, totdat je niet verder kan.

Wacht dan weer 3 tellen. Herhaal dit 5 of 6 keer. Concentreer je bij het ademhalen op wat je in je lichaam voelt.

Merk het verschil op. Hoe is het nu in je lichaam? En hoe is het met je denken?


2

deel deze tip

Tip 104 - De beste plek om monsters te vinden....

De beste plek om monsters te vinden is niet onder je bed maar in je hoofd..

Veel situaties worden in stand gehouden doordat je zeker weet wat er gaat gebeuren als jij iets gaat doen (vul zelf maar in!). Maar de angst voor die problemen roept die problemen juist op.

Door de confrontatie aan te gaan met de monsters in je hoofd en een nieuwe ervaring op te doen kun je deze vicieuze cirkel doorbreken. Opdat jij voortaan de baas over je angst en niet jouw angst de baas over jou is.


2

deel deze tip

Tip 105 - Bewustwording van triggers

Om je angsten aan te pakken en te veranderen, is het belangrijk dat je je bewust bent op welke momenten jij vooral angst ervaart. Als je die triggers ontdekt, geeft dat inzicht en kun je ook in therapie aan de slag om je kalm te gaan voelen.

In welke situaties?
Bij welke mensen?
Welke plaatsen, wanneer?
Bij het zien/horen van specifieke dingen?
Als je aan de toekomst denkt?

Jenn

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Geloof niet alles wat je denkt

Als je al je gedachten voor waarheid aanneemt, is de kans groot dat je ook veel lijdt. Ga de uitdaging om een waarnemer van je gedachten te zijn, zodat er afstand komt tussen jezelf en je gedachten. Hier kun je jezelf in trainen en als je daar hulp bij wilt, overweeg dan bijvoorbeeld integratieve therapie of minfdulnesstraining.

Jenn

2

deel deze tip

Tip 107 - De aap op je schouder

Angst is een lastig ding omdat het je meestal gaat beheersen. Je bent dan de regie kwijt en alles komt te staan in het tekenvan de angst. Wat zo verwarrend is, dat is dat je achteraf niet begrijpt waarom je zo angstig was en er niet uit kon komen. Een belangrijke sleutel is om te ontdekken dat angst een reactie is van je brein. Dat gaat automatisch. De kunst is om jezelf te kalmeren. Wijs de angst niet af, dat werkt niet. Probeer nieuwsgierig te zijn wat de angsr heeft opgeroepen. En vraag je zelf dan af. Is het nodig om angstig te zijn? Meesal zul je ontdekken dat het niet nodig is. Probeer dan jezelf te kalmeren en ga wat doen wat afleiding geeft.


2

deel deze tip

Tip 108 - Metafoor van het hongerige tijgertje

Doel: je laten ervaren dat controle onschuldig kan beginnen, maar kan uitgroeien tot iets wat je leven gaat beheersen.

Stel je bent onzeker en op feestjes ga je helemaal achterin een kamer in een hoekje staan, totdat je uiteindelijk misschien wel besluit om helemaal niet meer naar feestjes te gaan.
Stel je voor op een ochtend vindt je op de stoep voor je huis een schattig, hongerig miauwend tijgerjong. Je voert hem. Dit doe je elke dag, iedere dag wordt de tijger ietsjes groter.

Je tijgertje heeft op een dag niet meer genoeg aan melk, maar eist vlees! Je krijgt het vlees niet aangedragen en uiteindelijk moet je zelfs opletten dat de tijger jou niet opeet! Het schattige tijgertje is veranderd in een groot agressief beest en je bent slaaf van dit beest omdat je weet dat het je aan stukken zal scheuren als het niet krijgt wat het wilt.

Vergelijking: elke keer als je probeert om je angsten te controleren, ben je eigen bezig om ’t tijgertje te voeren. Het wordt sterker en krijgt meer en meer controle over je leven. Herken je dit? Heb je eigenlijk wel controle?

Te beseffen dat je controle over gedachten en gevoelens nihiel is, maakt het mogelijk om dingen anders te gaan doen dan anders. Als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ben je bereid om dingen anders te gaan doen?

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 109 - Angst voor de dood? Boekentip.

'Tegen de zon in kijken' van Irvin D. Yalom geeft een prachtig beeld van hoe mensen met angst voor de dood omgaan. Het helpt je te relativeren en geeft goede tips over hoe met deze angst om te gaan.


2

deel deze tip

Tip 110 - Wie zou je zijn als je deze angst niet had?

Stel je zelf de vraag: Wie zou je zijn als je deze angst niet had? Zie wie je dan bent, hoor wat je hoort en voel wat je dan voelt. Adem het helemaal in en verspreid het door je hele lichaam in een uitademing. Bij elke ademhaling maak je dit gevoel groter en groter, zo groot als je kan XOX


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - Fysieke en emotionele pijn

Probeer eens brainspotting. Een methode die ingezet wordt om zowel fysieke als emotionele pijn en trauma's te verwerken en uiteindelijk los te laten.


2

deel deze tip

Tip 112 - Grenzen geven

Grenzen,

Grenzen kunnen aangeven is ook belangrijk om je angsten te overwinnen. als je je grenzen aan kan geven dan kun je laten weten wat voor jou o.k. is en wat niet. Belangrijk in al je relaties. Wellicht vind je dat moeilijk omdat je bang bent dat andere mensen boos op je worden. Als je bang bent voor boze mensen is het goed om daar nader onderzoek naar te doen en te ontdekken wat de reden daarvan is. Het is ook goed om te weten dat je grenzen stelt uit zelfbescherming/erkenning en niet omdat je niet het beste met iemand anders voor hebt. Je grenzen stellen zijn juist bedoeld om je relaties goed te houden. Je bent daardoor duidelijk naar de ander en dat maakt de relatie voor de ander ook veiliger omdat er duidelijkheid is.


2

deel deze tip

Tip 113 - Paniek? Herinner je zintuigen!

Als je in paniek raakt, leid jezelf dan af met je zintuigen.
Wat zie je? Wat voel je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat hoor je?

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 114 - Tips bij het opkomen van een paniekaanval

- Bekijk het anders
- Observeer je lichamelijke reacties
- richt je aandacht op iets anders
- oefen met langzaam ademhalen
- beschouw de tijd als je vriend (hoe voel ik me over ... (zoveel tijd)


2

deel deze tip

Tip 115 - Angst in het verleden laten

Natuurlijk zijn bepaalde angsten heel gezond en realistisch. Ze horen als het ware bij het heden. Bijvoorbeeld als de motor van je auto afslaat op de spoorwegovergang of waneer je een giftige slang vindt in je hotelkamer op vakantie.

Echter veel angsten horen bij het verleden of bij de toekomst. Bijvoorbeeld angst die ontstaat doordat je pijnlijke herinneringen hebt aan situaties, plaatsen of personen en dit graag vermijdt. Of angst voor verandering, het beëindigen van een relatie ("wat moet ik dan alleen?"), of het moeten geven van een presentatie ("wat zullen ze van mij denken?"). We lijden als het ware onder de angst voor de angst.

Precies tussen het herbeleven van het verleden en het voorspellen van de toekomst vinden we rust. Namelijk in het nu. Mijn tip is, waneer je angst voelt.. Vraag je dan eens af hoe nodig die angst is als je het verleden op dat moment in het verleden laat en stopt met het voorspellen in de toekomst. Als de angst er dan nog is en deze is rationeel reëel te noemen, is er een kans dat je de receptie moet bellen omdat er inderdaad een giftige slang in je hotelkamer ligt. Tijd voor actie!


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Havening Techniques

Met de betrekkelijk nieuwe en revolutionaire therapievorm Havening Techniques® kunnen angsten, fobieën en paniek heel goed behandeld worden. Soms verbluffend snel.

Het is een psycho-sensorische therapie gebaseerd op neurowetenschap. O.a. trauma's, angsten, fobieën, paniek zijn geprogrammeerd in het brein, in principe om ons te helpen overleven. Echter de gevaarlijke of stressvolle situatie is er niet meer maar omstandigheden, beelden, gevoelens, gedachten kunnen deze wel weer triggeren waardoor je je heel slecht voelt.

Met Hevening Techniques ® verander je die programmering waardoor je je geen angst/paniek/fobische reactie meer hebt op gebeurtenissen of omstandigheden. Je kunt "neutraal" blijven en je goed voelen. Dus zoek eens een gecertificeerd Havening Practitioner met je hulpvraag en misschien kom je zelfs bij mij uit ;-).


2

deel deze tip

Tip 117 - Systemische benadering van angstklachten

Beste lezer,

Vaak als er angst speelt bij iemand reageert de omgeving door te helpen, vooral als de angst fors is zien we vaak dat de omgeving zich gaat aanpassen aan de angst. Dit vanuit het idee dat we daar de ander mee helpen, heel logisch. Erger realiseren we ons niet altijd dat we daarmee als het ware ook bevestigen dat de angst reëel is.

Een systemische benadering van angstklachten heeft vaak een groots effect. Alles wat je deelt voelt lichter.

Hartelijke groet,


2

deel deze tip

Tip 118 - Help, ik heb een fobie!

Je hebt ontdekt dat je last hebt van een fobie. Dan is het vaak een grote stap voor je om hulp te zoeken. Dapper dat je een hulpverlener zoekt en je verdiept in de mogelijkheden. Schaamte of angst voor wat er komen gaat als je het gaat delen kan je aanvliegen. Een hulpverlener zal je altijd op je gemak stellen en naar je luisteren.

Het blijven vermijden van iets waar je bang voor bent zal je niet helpen om er van af te komen. Maar de gedachte dat je de confrontatie er mee aan moet gaan kan heel beangstigend zijn. Daarom zal je hulpverlener je hier begripvol en stapsgewijs in begeleiden, en samen met jou zoeken naar de beste manier. Twijfel niet langer en ervaar dat het mogelijk is om te leren hoe je met je angst kunt omgaan!


2

deel deze tip

Tip 119 - Angst voor de angst?

Angst gaat meestal over iets wat er gaat of kán gebeuren. Vooral dat laatste ;-).
Als je je angstig voelt, vraag je af of dit een zekerheidje is of dit gaat plaatsvinden. Of is het iets wat jij bedenkt? En hoe groot is de kans dat dit uitkomt? Wat is plausibeler? Als je met door een realistische bril naar de situatie kunt kijken, zul je merken dat het veel minder angstaanjagend is dan je je bedenkt.


2

deel deze tip

Tip 120 - Ervaar je angst?

Ervaar je angst?

Neem even de tijd om je angst te onderzoeken. Doe als het ware even een paar stapjes terug zodat je de situatie die je angstig maakt van een afstandje kan bekijken (de angst hoeft niet weg, gewoon tijd nemen om te onderzoeken en gewaar te zijn).

Terwijl je je angst onderzoekt blijf je rustig doorademen. Wat is het nu precies waar ik bang voor ben? Wat merk ik aan mezelf? Wat voel ik in mijn lichaam en hoe zou ik dat gevoel omschrijven? Waar ervaar ik dat gevoel in mijn lichaam? Blijf als het ware even een tijdje aanwezig bij dat gevoel dat je ervaart terwijl je rustig blijft doorademen.

Je hoeft het dus even niet te verklaren. Je hoeft het niet op te lossen. Je hoeft jezelf niet op de kop te geven dat je zo angstig bent of iets in die richting. Je hoeft het alleen maar te onderzoeken terwijl je rustig blijft doorademen.

Dit is een basis oefening hoe je om kunt gaan met angstige situaties. Kijk of je jezelf deze ruimte om te oefenen kunt geven. Mocht je het heel lastig vinden om erbij te blijven dan is het goed om eventueel hulp in te schakelen. Er zijn veel manieren en mooie technieken om met angst om te gaan en ervoor te zorgen dat je er minder of zelfs geen last meer van hebt.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Wanneer angst je gaat verlammen

Door je angst is het mogelijk dat je niets meer aangaat of dingen gaat vermijden. Iedereen heeft te maken met angst en soms kan deze angst heel groot zijn. Heel veel angst is te verdragen, door het te durven voelen en tegelijkertijd niet te vergroten. Met je angst kun je toch stappen zetten in de richting die jij belangrijk vindt. Vraag hulp wanneer je merkt dat de angst te groot wordt en je blijft verlammen. Wanneer je hulp vraagt zet je een moedige stap richting een ander leven.

Hanny

2

deel deze tip

Tip 122 - Bidden

Bid en leg je zorgen neer bij de Heer, Hij kan je rust geven!

Salomé

2

deel deze tip

Tip 123 - Terugkeren naar het NU en uit je angst stappen

Stel je voor dat je op een prachtige plek bent, omringd door rustgevende natuur. De zon schijnt, de vogels fluiten en alles lijkt perfect. Maar in plaats van te genieten van het moment, ben je in gedachten verzonken. Je denkt aan dingen die nog moeten gebeuren, aan wat er in het verleden is gebeurd of je maakt je zorgen over de toekomst. Je zit niet in het moment en dit kan je angstig maken.

Dit is wat er vaak gebeurt in ons dagelijks leven. We zijn zo druk bezig met wat er nog moet gebeuren of wat er al is gebeurd, dat we vergeten te leven in het nu. We missen de schoonheid van het moment en dit kan leiden tot stress, angst en depressie.

Maar als we ons bewust zijn van deze mindfuck en ons richten op het hier en nu, kunnen we ons leven transformeren. We kunnen meer genieten van de kleine dingen, onze relaties verdiepen en meer voldoening uit ons werk halen. We kunnen ons concentreren op wat belangrijk is en stress verminderen.

Dus als je jezelf betrapt op het niet in het moment zijn met je gedachten, herinner jezelf er dan aan om terug te keren naar het huidige moment. Adem diep in en uit en focus op je zintuigen. Wat hoor je, wat ruik je, wat zie je? Probeer de schoonheid en de vrede van het moment te ervaren en je zult merken dat je jezelf meer in balans voelt en beter in staat bent om te genieten van het leven. En minder in angst te leven.


2

deel deze tip

Tip 124 - Visualisatie en ontspanningsoefeningen

Visualisatie kan een krachtige techniek zijn om angst te verminderen. Zoek een rustige plek waar je comfortabel kunt zitten of liggen. Sluit je ogen en stel je een kalme en ontspannende omgeving voor, zoals een rustig strand of een serene natuurlijke omgeving. Probeer je zintuigen in je verbeelding te betrekken door te denken aan wat je ziet, ruikt, hoort en voelt in die omgeving. Focus op je ademhaling en probeer je lichaam te ontspannen.

Door regelmatig te oefenen, kun je leren jezelf naar deze ontspannende staat te brengen wanneer je angstig bent, waardoor je je kalm en meer in controle voelt.

Tamara

2

deel deze tip

Tip 125 - Het 'feelgood-hormoon'

Als je je angstig voelt, staat je lichaam in de fight/flight-modus. Om weer tot ontspanning te komen, ga dan op een rustige plek zitten, sluit je ogen en stel je voor dat je op een fijne, rustgevende plek bent. Dit kan een vakantieplek zijn of een andere plek waar je je prettig en op je gemak hebt gevoeld. Je zult merken, dat het 'feelgood-hormoon' wat hiermee vrijkomt, je helpt om uit de fight/flight-modus te komen.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Je angst in de ogen kijken

We kunnen onze angsten blijven analyseren maar uiteindelijk zul je je angst in de ogen moeten kijken om het een plekje te kunnen geven of er mee te leren leven.


2

deel deze tip

Tip 127 - Omgaan met angst

Het boek 'De keuze' is een van de meest indrukwekkende boeken over omgaan met angst die ik ken. Edith Eger beschrijft in dit boek hoe zij hier mee om is gegaan en inspireert je om te kiezen voor leven in vrijheid.


2

deel deze tip

Tip 128 - Agorafobie

Ben je bang om de deur uit te gaan?

Het hoeft niet allemaal in één keer. Je kunt aan je herstel werken door te beginnen met afstandstherapie.

Met afstandssessies kun je eerst werken aan je rust, veiligheidsgevoel en zelfvertrouwen. Wanneer je je zeker genoeg voelt, kun je naar de praktijk toe komen. Zonodig kun je daartussen ook 1 of enkele sessies bij jou thuis plannen, waarbij je onder begeleiding naar buiten kunt gaan met behoud van je prettige, veilige gevoel.

Stap voor stap word je rustiger en krachtiger. De volgende stap kun je zetten wanneer je er zelf aan toe bent. Forceren heeft geen zin. Het kan je angst zelfs verergeren.

Geduld en veel vriendelijke aandacht zijn de sleutel naar jouw vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt.


2

deel deze tip

Tip 129 - Last van irreële angsten?

Last van irreële angsten? Kun je niet precies plaatsen waar je bang voor bent? Word je in de ochtend al wakker met angstgevoelens?
Dit zijn tekenen van een overprikkeld zenuwstelsel. Er heeft zich teveel angst en/of spanning opgehoopt, misschien wel over meerdere jaren of zelfs decennia. Soms een heel leven. Erover praten helpt meestal niet (genoeg), lichaamsgerichte therapie wel. Hiermee kun je je zenuwstelsel letterlijk laten ontladen en raak je die lading van angstgevoelens langzaam maar zeker kwijt.


2

deel deze tip

Tip 130 - Kleine stapjes om te beginnen de angst te doorbreken

Vanuit mijn jarenlange ervaring als therapeut, weet ik dat angst heel belemmerend kan werken. Het kan mensen op een gegeven moment overspoelen en het leidt vaak tot het vermijden van verschillende dingen. Op de korte termijn lijkt vermijden de veiligste en makkelijkste weg. Echter kan dit op de lange termijn de angst juist in stand houden en zelfs doen toenemen.
Het is van wezenlijk belang om kleine stapjes te maken om een start te maken met het doorbreken van de angst.
Als je jezelf niet in een mensenmassa durft te begeven, kijk dan naar wat je nog wel durft, kun je een stapje zetten in die richting?
Lukt het wel om op een plek te zijn waar enkele anderen zijn, en daarna een plek waar het een klein beetje druk is? Vervolgens een plek waar nog wat meer mensen zijn, en zo bouw je het geleidelijk op.
Op deze manier ga je de angst niet meer uit de weg. Het zal in het begin soms lastig zijn, maar hoe meer je oefent, hoe meer je je angst kunt gaan doorbreken.
Veel succes!

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Zekerheid

Angsten kunnen je bezighouden en in de greep houden. Hou ook voor ogen dat het er mag zijn, kijk het aan en ga aan de slag om het te accepteren.
Soms heb je zekerheid nodig, zoek dat ook op. Bijv. als je je druk maakt over iets lichamelijks, bespreek het met je huisarts en vraag een onderzoek aan. Zekerheid helpt je soms ook om van een angst af te komen.
Praat erover met anderen, dat lucht vaak op.


2

deel deze tip

Tip 132 - Focus op een nieuwe gedachte

Onderzoek de gedachten die angst bij je oproepen. Voel wat deze met je doen. Twijfel eraan of deze wel echt waar zijn. Stel je voor dat je het tegenovergestelde zou geloven. Zoek deze gedachte eens voor je eigen situatie en voel wat die nieuwe gedachte met je doet en hoe je lichaam hierop reageert.

Vanuit het hier en nu kun je zomaar een gedachte links laten liggen door er GEEN AANDACHT meer aan te geven. Focus op de nieuwe gedachte zodat je weer rust hebt.1

deel deze tip

Tip 133 - Boekentip - The fear and anxiety solution

Leestip: als je makkelijk Engels leest, is dit boek echt aan te raden: Friedemann Schaub - The Fear and Anxiety Solution. A Breakthrough Process for Healing and Empowerment with Your Subconscious Mind (2012).

Je kunt er zelf mee aan de slag, maar samen met een therapeut is het denk ik makkelijker. Succes!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 134 - Vanuit een niet weten alles zien en ervaren

Als je moeite hebt om je verhaal te delen met je naaste, je partner, je kind, een goeie vriend of vriendin. 

Kijk eens wat er gebeurt met je zelf.


Angst kan je laten bevriezen maar ook in een paniek modus brengen.
Voel en kijk eens met milde vriendelijkheid naar je zelf, je lichaam. Wat gebeurt er nu in je lijf als je bang bent?


Voel je een rilling door je lichaam? Zijn er bepaalde spieren meer aangespannen dan andere? Heb je een brok in je keel? Of voel je een druk op je borst? Of span je je kaken aan?


Vriendelijk voelen vanuit een niet weten zonder oordeel alleen maar opmerken naar dat wat er is.1

deel deze tip

Tip 135 - Maak contact met je lichaam met zachtheid en acceptatie

Zoek je centrum in je lijf en ontmoet in zachtheid je angst.

Het gevoel van angst maakt vaak dat je je contact met je lichaam verliest. Je zou dit de bekende bevriezing kunnen noemen. Dat je dissocieert uit je lichaam maar je associeert met de angst. Het is goed te kijken waar de angst vandaan komt.

 

Mocht dat voortgekomen zijn uit een traumatische ervaring dan is het handig daar met een therapeut naar te kijken en niet naar de herinnering van het trauma te gaan hetgeen zich alleen maar versterkt in de angst.

Als het niet uit een trauma is voortgekomen is het vaak een opeenstapeling van angsten wat het nare gevoel veroorzaakt. Het wordt dan meer angst voor de angst en daardoor kan veel weerstand zijn ontstaan om echt te voelen.

 

Deze angsten kunnen zijn ontstaan door bepaalde overtuigingen die je zelf gemaakt hebt . Je wilt dan het nare gevoel niet meer voelen door het te blokkeren. Het gevolg hiervan is dat je de positieve emoties zoals blijheid, plezier, liefde, zelfverzekerdheid ook blokkeert. Ook hier is therapeutisch werk waardevol.

In de therapie werk ik veel lichaamsgericht. Ik zal je een lijfelijke/visualisatie tip meegeven welke ik ook doceer in het yoga-groepswerk.

Belangrijk is dat je contact maakt met je lichaam door er met zachte aandacht naar toe te gaan en accepteert wat je voelt. Als je gaat staan en iets door je knieën zakt en tegelijkertijd je bekken iets naar voren kantelt, dan voel je dat je lichaam iets naar beneden zakt.

 

Hier ben je je lijf al fysiek aan het gronden. Gronden wil zeggen dat je je gewaarzijn verbindt met je lijf en met de aarde. Dus letterlijk met je voeten op de grond gaan staan. Dit geeft je veiligheid om meer te kunnen voelen.


Dan ga je met je aandacht naar je fysieke centrum en dat is net iets onder je navel in je buik. Dit wordt ook wel het ki-punt genoemd. Je ontspant je buik en je ademt tijdens de uitademing spanning uit in een vloeiende adembeweging die bij jouw lijf past. Dan visualiseer je hierbij dat 70% van je lichaamsgewicht zich onder je navel bevindt en 30% van je gewicht erboven.

 

Misschien voel je door deze visualisatie het tuimelaar poppetje in jezelf wat absoluut niet kan omvallen wat heel veilig kan voelen. Dan kun je ook nog vanuit je voeten een wortelstelsel visualiseren dat de aarde ingroeit wat je nog meer stevigheid en verbondenheid met de aarde geeft.

Als je op deze manier in je lichaam aanwezig kan zijn en ademt, kan dat veilig voor je voelen en je een stabiele houding geven om in eerste instantie de angst die je voor de angst hebt zachtjes te ontmoeten in je lijf.

 

De angst voor de angst kun je hierdoor oplossen waardoor er ruimte ontstaat en je misschien bereid bent de opgestapelde kleinere angsten aan te kijken. Dit kan al helend werken waardoor je dingen gaat doen waarvoor je eigenlijk angstig bent.

Zaak is, aanwezig te blijven in je lijf. Succes!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Durf de angst toe te laten

Het wordt vaak angst voor de angst!
Durf de angst toe te laten, juist het verzet maakt de angst veel groter.


Als je de angst weg wilt hebben wordt het alleen maar groter en erger.


Sandra

1

deel deze tip

Tip 137 - Boekentip: De kracht van kwetsbaarheid

Boekentip & youtube tip:

Titel: De kracht van Kwetsbaarheid – Brené Brown

In dit boek vertelt Brené Brown na een onderzoek van 12 jaar over de meerwaarde om je kwetsbaarheid als kracht te zien. Kwetsbaarheid is geen vrijwillige keuze, wel kunnen we zelf kiezen hoe we er op reageren.

 

Ze vertelt over hoe je kwetsbaarheid, wat aan de basis staat van al onze emoties, kan accepteren en omarmen en we de emoties die daarbij horen kunnen voelen.

 

Inzichten krijgen in je eigen kwetsbaarheden heeft een positief effect op onze gezondheid, zo blijkt uit de psychologie. Kwetsbaarheid op een goede manier delen, met inachtneming van grenzen, leidt tot verbondenheid, vertrouwen en betrokkenheid. Welke belangrijk zijn in ons leven.

 

Maar bovenal is het belangrijk om jezelf te kunnen zijn ‘authentiek’, daarvoor is moed nodig. Moed om je kwetsbaar te mogen voelen en op te stellen. Er is dan een kans dat je ook gekwetst wordt, maar als je het mij vraagt is dat altijd beter dan je te laten te laten leiden door je eigen (invullende) angsten!

Ben je (nog) niet toe aan een boek, maar ben je wel nieuwsgierig. Check dan deze link: https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability/transcript?language=nl

Hierop vind je in het kort een presentatie van Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid.1

deel deze tip

Tip 138 - Tip bij angst voor urine- of ontlasting-verlies

Angst voor urine- of ontlasting-verlies

Dit is een angst die met veel schaamte omgeven is, en je leven behoorlijk kan inperken. Want zodra je de deur uit gaat, begint het probleem: waar is een wc voor als ik hoge nood heb?

Erger nog, mensen die hier last van hebben durven soms nauwelijks meer op reis te gaan of komen zelfs helemaal hun huis niet meer uit. Je kunt incontinentiebroekjes gaan dragen, terwijl je die helemaal niet nodig hebt. Ze dienen alleen maar om je angst te bezweren. Maar in feite zijn dit allemaal vormen van vermijding die de angst in stand houden.

Blijf er niet mee worstelen, maar zoek een deskundige therapeut (liefst één die ook EMDR kan toepassen) die je leert om stapje voor stapje gevreesde situaties aan te gaan.

Daardoor leert je mentaal en lichamelijk dat je sluitspieren meer kunnen beheersen dan je dacht. Hopelijk ga je ook beseffen dat het risico van een 'ongelukje' niet de prijs van jouw isolement waard is!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 139 - Er zijn vele vormen van hulp bij angst

Angst hoort bij het leven, zoals de dag bij de nacht.

Zonder angst kun je geen MOED ontwikkelen.
Beiden zijn nodig om te kunnen groeien.

Waar angst je verlamd, heb je hulp nodig.
En die is er in VELE vormen! o.a. therapie, maar ook vrienden, erover praten, steun vragen, allerlei hulpbronnen kun je gebruiken.


1

deel deze tip

Tip 140 - Psycho-educatie bij angst

Psycho-educatie:
De uitleg hoe angst in ons lichaam werkt, wat het met je doet en erkennen dat je angst hebt en niet bent maakt al dat het wat rustiger wordt.

Angst heeft bv.. ook een belangrijke beschermende functie, het waarschuwt ons voor naderend onheil en is bepalend voor ons overleven. Het heeft dus een doel en hoort bij ons leven, het is zelfs helpend om prestaties goed neer te zetten en te verbeteren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Angst heeft veeal te maken met onveiligheid

Angst en onveiligheid:
Angst heeft veelal te maken met onveiligheid, herken jij een situatie in je leven wat onveilig/niet plezierig was? In het nu wordt deze emotie weer aangeraakt wat maakt dat je je angstig kan gaan voelen.


1

deel deze tip

Tip 142 - Hou je doel voor ogen

Hou je doel voor ogen

Weet waarom je je angst wil overwinnen, wat je belangrijk vindt en wat het je zal brengen. Probeer je voor te stellen hoe het zal zijn als jij je doel hebt bereikt.


1

deel deze tip

Tip 143 - Voel een keer angst zonder woorden

Angst zonder woorden. Het is prachtig dat we als mensen taal hebben, maar soms werken dingen beter zonder taal.

Probeer het een keer als je angst op voelt komen: geen woorden. Alleen maar voelen wat er in je lichaam gebeurt, helpt om de angst af te laten vloeien.

Woorden roepen vaak nieuwe woorden op en dat kan de angst erger maken. Het kan lijken dat als je alleen de angst voelt, die dan juist erger wordt. Maar het tegendeel is waar.

Anoniem

1

deel deze tip


Tip 145 - Virtual reality exposure therapie bij hoogtevrees

Hoogtevrees

https://virtualreality-therapie.nl/toepassingen/hoogtevrees/

Met deze virtual reality wordt een exposure therapie ingezet op hoogtevrees.
Je wordt meegenomen om je angst onder controle te krijgen.

Het staat nog in de kinderschoenen maar is het proberen waard.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Ga van lijden naar leiden

Bang is een emotie die je op een manier kan beïnvloeden. Een gezonde spanning voor een examen of bijvoorbeeld een wedstrijd is meestal geen probleem. Dat is te hanteren voor de meeste mensen.

Alleen ga je van bang, naar angst en paniek, dan kom je in een situatie terecht waarbij je merkt dat je leven enorm beïnvloed wordt door wat dan ook. Je functioneren lijdt eronder.

Het zou mooi zijn dat je door van het lijden naar leiden in situaties gaat. Ontdek je zelf, ontdek elkander in relaties, geef je vertrouwen een boost.


1

deel deze tip

Tip 147 - Therapie helpt je verder

Doe iets als je in je leven al een tijdje in een periode zit waarin het niet gaat zoals het moet gaan. Laat het niet op zijn beloop. Zoek net zolang tot je een site hebt gevonden met een therapeut waar je een goed gevoel bij hebt en plan een eerste kennismakingssessie.

Therapie helpt je altijd verder, alleen al om je gedachten te bepalen. Je legt in de sessie uit waar je tegenaan loopt. Daarmee krijg je tegelijkertijd zelf de dingen wat meer op een rij. Als je die op een rij hebt, kun je er grip op krijgen en in therapie ideeën voor verandering vinden.

Voorwaarde is wel dat je een therapeut hebt met wie de klik er kan zijn. Vertrouwen in de kans op resultaat is doorslaggevend.


1

deel deze tip

Tip 148 - Kies voor therapeut met wie je een klik ervaart

Een therapeut met wie je een klik ervaart, is van het grootste belang voor positief effect van de therapie.

Zoals alles wat in je leven van belang is, is jouw keus heel persoonlijk. Dat geldt voor de inrichting van je leefruimte, voor je vakantievoorkeur, voor wat je graag eet en ga zo maar door. Dat geldt dus zeker ook voor je therapeut.

Het betekent ook dat als het bij de eerste sessie niet goed voelt, je niet door moet gaan maar een alternatief moet zoeken. Dat is niet pijnlijk, het gaat altijd om het uiteindelijk resultaat.


1

deel deze tip

Tip 149 - Onderzoek wat je achterliggende behoefte is

We proberen angst vaak te vermijden, te negeren of ons er zelfs tegen te verzetten.

Achter elke angst schuilt echter een behoefte dus wanneer je je tegen je angst verzet erken je je behoefte niet. Onderzoek dus ook wat je behoefte is,

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 150 - Stap voor stap de dingen aangaan

Soms hebben we angsten waar we ons heel naar onder voelen. Vaak hebben we niet eerder geprobeerd de angst te doorbreken. Dit omdat we dit zo moeilijk vinden.

Soms is het dan goed om "gewoon" de dingen wel aan te gaan. Samen kun je dan een volgorde maken van wat je het meest moeilijk vindt.

Als je met het makkelijkste begint om aan te pakken, dan kun je de iets moeilijkere dingen vaak ook goed aan. Als je het maar stap voor stap doet.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Veroordeel jezelf niet

Veroordeel jezelf niet. Praat er over met andere mensen. Je bent ook sterk als je je kwetsbaar opstelt. Je zult zien dat anderen je best begrijpen. En dan hoeft het niet zo'n geheim te zijn.

Jezelf vergelijken met anderen die er (nog) slechter aan toe zijn, helpt ook. Je kunt dan relativeren en soms zelfs een beetje trots zijn op jezelf als dingen wel lukken. Succes!


1

deel deze tip

Tip 152 - Boekentip: verlamd door angst

Een zeer behulpzaam boek: Verlamd door angst van Agnes van Minnen. Speciaal voor slachtoffers van seksueel misbruik.


1

deel deze tip

Tip 153 - Vergroot de afstand

Vergroot de afstand

Je bent niet je angst, je hebt gedachten die je angstig maken. Je kunt de afstand tussen jou en je gedachten vergroten door de volgende oefening te doen.

Stel vast waarvoor je bang bent, bijvoorbeeld “ik ben bang om te vliegen” en schrijf die woorden op. Voel wat de impact hiervan is.

Vervolgens schrijf je daaronder op: “Ik heb de gedachte dat ik bang ben om te vliegen” en merk wat de impact hiervan is.

En dan schrijf je op: “Ik merk op dat ik de gedachte heb dat ik bang ben om te vliegen”. En opnieuw sta je stil bij het effect daarvan.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 154 - Oefening bij angst

Oefening bij angst:
Neem een situatie voor ogen die je moeilijk of angstig vindt. Noteer voor jezelf het allerergste wat zou kunnen gebeuren en het allerfijnste wat zou kunnen gebeuren.

Met deze oefening ontdek je je fantasieën over wat er in een situatie allemaal zou kunnen gebeuren. Het bewust worden hiervan en het uitspreken (tegen een vertrouwd persoon) neemt al een deel van de spanning weg die zo'n situatie veroorzaakt. Niet alleen de allerergste gebeurtenis, maar ook de allerfijnste gebeurtenis is belangrijk om op te noemen.


1

deel deze tip

Tip 155 - Veiligheidsvoorschriften tijdens de therapie ivm het coronavirus

Veiligheidsvoorschriften tijdens de therapie in verband met het coronavirus:

1. Schudt geen handen en houdt gepaste afstand van anderhalve meter.

2. Indien je klachten hebt zoals keelpijn, hoesten, verkoudheid of koorts, kom dan niet naar de praktijk totdat je tenminste 24uur klachtenvrij bent.

3. Indien je weet dat er in jouw nabijheid mensen besmet zijn met het virus is het ook beter om niet te komen.

4. Neem een eigen goed afsluitbaar waterflesje of thermosbeker met koffie/thee mee.

In het geval je niet naar de praktijk kunt komen bied ik de mogelijkheid aan van een sessie via Skype.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - Schrijfoefening: Ik heb de gedachte dat

Angsten die voortkomen uit gedachten kun je verminderen.

Dat kun je doen door de gedachte die je hebt op te schrijven. Doe nu gelijk even mee, pak pen en papier en schrijf op. Bijvoorbeeld "Ik ben bang dat ik ziek wordt. Ik doe het niet goed. Ik ben bang dat ik alleen kom te staan." Deze gedachten kunnen heftig zijn en ook heftige lichamelijke reacties geven. Waarschijnlijk voel je dit ook als je het schrijft.

Daarna schrijf je de gedachte nogmaals op en met de toevoeging "Ik heb de gedachte dat..." Dus "Ik heb de gedachte dat ik bang ben om ziek te worden. Ik heb de gedachte dat ik het niet goed doe." Merk het subtiele verschil. Hier gebruik je een techniek om je als het ware te distantiëren van de gedachte.

Daarna schrijf je de gedachte nogmaals op en met de toevoeging "Ik merk op dat ik de gedachte heb dat ik bang ben om ziek te worden." Etc.

Dit is nog een stapje verder gedistancieerd van de gedachten. De techniek gebruikt woorden en ook het schrijven helpt om de gedachten uit je hoofd te halen.

Deze techniek is zo simpel en zo waardevol. Probeer het maar. Laat je verrassen!

Marga

1

deel deze tip

Tip 157 - Wat is de betekenis van de emotie?

Vraag je af bij angst (boosheid, verdriet) : Wat is de betekenis van de emotie? Geef daarna erkenning aan die betekenis , dan reduceert de emotie.


1

deel deze tip

Tip 158 - Omgaan met angst en paniekgevoelens tijdens Corona tijd

Angst en paniekgevoelens tijdens de Corona tijd
Heb je last van ontregeling, angst en paniekgevoelens vanwege de Corona? Dat is eigenlijk heel begrijpelijk en normaal in een zo onzekere tijd.

Wat kan je helpen om daar goed mee om te gaan:
hier wat tips:

  • Houd je sociale netwerk in stand, zoek bij tijd en wijle contact met dierbaren online of bel wat vaker
  • Blijf als het kan aan het werk of maak zelf een plan per dag om invulling te geven,
  • Zorg Daarbij voor een goede dagindeling met:
  • rustmomenten en gebruikelijk pauzes in vorm van koffie, thee, lunch
  • Ga even lopen voor of na je werk voor een frisse neus.
  • Doe iets creatiefs waar je normaal nooit aan toekomt
  • Kijk op vaste momenten naar Corona nieuws, beperk de oneindige stroom van informatie via alle kanalen, begrens jezelf.
  • Structuur en overzicht maken dat je beter balans houdt en niet verder ontregeld


1

deel deze tip

Tip 159 - Omgaan met angst voor corona

Omgaan met angst voor corona

Mensen hebben het vermogen vooruit te zien op wat de toekomst brengt. Dat is heel erg handig bij het voorzien van problemen en het bedenken van oplossingen daarvoor.

Het kan een probleem worden als we ons teveel zorgen gaan maken. Dan worden we steeds angstiger en gaan we denken dat er allerlei nare gebeurtenissen op ons wachten.

De nieuwe, onvoorspelbare en moeilijk in te schatten gevolgen van de corona epidemie kan bij sommigen leiden tot buitensporig zorgen maken en angstig worden daardoor.

We kunnen dan werkelijke problemen niet goed meer onderscheiden van rampen die zouden kunnen gebeuren.

Tips om hiermee om te gaan wanneer je hier last van hebt:

- Een balans houden tussen activiteiten die fijn zijn om te doen, voldoening geven en leiden tot een gevoel van nabijheid

- Onderscheiden wat werkelijke problemen zijn en wat mogelijke problemen zijn waar je geen invloed op hebt

- Het maken van zorgen uitstellen tot bv 30 minuten aan het eind van de dag

- Op een vriendelijke manier accepteren dat je angstig makende gedachten hebt in deze situatie. Dezen komen vaak voort uit je gevoel van verbondenheid met anderen.

- Je aandacht richten op je ademhaling of geluiden die je hoort of dingen die je ziet kan helpen om je aandacht af te leiden van zorgen over wat de toekomst kan brengen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 160 - Leg een lekkere warme kruik bij je voeten

Angsten versterken wanneer je gespannen bent. Zorg dat je goed in je lichaam bent (geaard)! Een simpele manier: Leg een lekkere warme kruik bij je voeten of op je buik. Dit helpt je om te ontspannen en rustiger te worden.

sandra

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Tara Brach - tend and befriend

In deze tijd vol met angst, luister op you tube naar Tara Brach; tend and befriend. Heel helpend.


1

deel deze tip

Tip 162 - Van angst naar moed en rust

Angst wordt in het lichaam ervaren als een terugtrekking, een verstijving, veroorzaakt door een schrik reactie of negatieve overtuigingen.

Wat maakt jou angstig? Kan je oefenen om de angst te onderzoeken zonder oordeel, puur als waarneming. Dit onderzoek brengt al wat afstand van de angst zelf , je activeert je onderscheidend vermogen. Bv. "Oo er is een terugtrekking in mij". Dit onderzoek vraagt wel moed, om het anders te doen de bekende weg van angst te volgen.

Door telkens hetzelfde te doen blijft een dynamiek hetzelfde, als je op een andere manier kijkt en onderzoekt verandert er altijd iets in de dynamiek van angst. De beginstappen naar de ervaring van innerlijke rust.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 163 - Houd een dagboek bij

Houd een dagboek bij. Ik schrijf dit nu in Corona-tijd, een tijd waarin veel mensen angst ervaren. Schrijf over deze periode, hoe het voor jou is, wat je helpt om het hoofd te bieden aan alles wat op je afkomt.

Over wat moeilijk is, maar ook over de lichtpuntjes. Over wat je over jezelf aan het leren bent. Kan heel fijn zijn om terug te lezen in tijden dat je weer meedraait in de mallemolen, en geneigd bent jezelf voorbij te rennen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 164 - Blijf goed voor jezelf zorgen

Mocht je door Corona veel meer angst ervaren dan normaal, bedenk dan dat dat eigenlijk heel logisch is, want een dergelijke situatie hebben we niet eerder zo meegemaakt. Het is gewoon voor veel mensen een onzekere tijd.

Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, regelmaat aan te houden en te sporten als je dat kan. Ook het begrenzen van alle nieuws via digitale media kan dan helpen.

Ga daanaast dingen doen die je leuk vind, waar je een goed gevoel van krijgt. Zo zorg je dat je beter opgewassen bent, tegen deze onzekere periode.


1

deel deze tip

Tip 165 - Schenk aandacht aan andere dingen

Als je erg angstig bent kun je veel verliezen. Je wereld kan steeds kleiner worden. Veel van je aandacht gaat naar je angsten. Plan bewust een half uur per dag iets in dat haalbaar is, ga een half uur ergens in de natuur lopen, lees een mooi boek, bel met vrienden of dierbaren. Als dit een tijdje lukt, plan nog iets meer.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - Erken je angst

Erken je angst. Bekijk het van een afstandje en zie wat het nodig heeft.


1

deel deze tip

Tip 167 - je zintuigen

Gebruik je zintuigen om vanuit je hoofd weer in het hier en nu te komen. Loop ze een voor een af; wat ruik ik nu? Wat zie ik? Wat hoor ik? wat proef ik? Wat voel ik?


1

deel deze tip

Tip 168 - Omschrijf je gevoel als de kleuren van een stoplicht

Stoplicht

Een angst voelen is geen zwart-wiit gevoel...zo van je bent angstig, of niet!

Probeer je gevoel OP DIT MOMENT eens te omschrijven als de kleuren van een stoplicht;

Groen - Geen angst, heerlijk vrij gevoel. Rust in mijn hoofd en mijn lichaam .
Je voelt geen angst op dit moment. Hoe voel je je wel? Omschrijf wat je voelt, denkt, waar je bent ed...

Oranje - Onrust, wat spanning, gedachten gaan met je aan de haal
Je bent onrustig en wordt angstig. Wat voel je, waar voel je dat, waar ben je, wat doe je?

Rood - Angst is er volop. Het belemmerd, slaat me lam. Ik voel paniek, onrust. Ik ga me terugtrekken.
Je bent volop in je angst met alle gevolgen die daarbij horen. Stel je weer de bovenstaande vragen.

Wat gebeurt er waardoor je naar beneden afzakt, wat zijn je triggers die je uit je groene gevoel trekken? En wat moet je doen om daar weer terug te komen?

Daarna:
* Hoevaak ben je in je groene gevoel? Waardoor wordt oranje getriggert? Kan je dan nog ingrijpen? 

* Als je van oranje doorschiet naar rood, waar komt dat door? 

Zo zijn er nog heel veel dingen te onderzoeken en te ontdekken. Begrijpen hoe het bij jou werkt en hoe je beheersing krijgt over aan en uitgaan van het angstige gevoel is een belangrijke tool om grip te krijgen. 

Door uitgebreid de antwoorden te vinden op dit soort vragen leer je hoe jouw angst werkt en hoe je het de baas kan blijven.


1

deel deze tip

Tip 169 - Blijf bij je eigen vriendelijkheid

Van angst voor de reactie van een ander naar innerlijk welbevinden

Als er onvriendelijkheid is in de relatie tussen jou en je partner (of een ander) kan dat angst omhoog brengen.


Je ogenschijnlijke reactie kan boosheid zijn of je terugtrekken of dat je je bv verdrietig voelt.
Daaronder zit veelal een schrik reactie door de manier waarop je benaderd wordt.

In de plaats je aandacht te brengen naar de situatie, dat je niet wil dat het is zoals het is (je wil de onvriendelijkheid van de ander niet), breng je je aandacht naar vriendelijk blijven in jezelf. wat de ander ook doet, jij blijft bij je eigen vriendelijkheid.

Dan stap je uit het patroon van continu reageren op een ander, naar een stabiel gevoel in jezelf. Zo leg je stapje voor stapje, een stevig fundament voor je innerlijk huis van welbevinden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 170 - voeten voelen

Omdat angst je vaak uit je lijf haalt en je in je hoofd brengt, kun je met een praktische tip dit doorbreken.
Geef met je beide handen stevige druk op je voeten en duw ze op de grond.
Dit houd je even vol en kun je een aantal keer herhalen. Voel je voeten en de grond onder je.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Zonder angst door het leven

Wanneer je veel angst ervaart, lijkt het je natuurlijk heerlijk om zonder angst door het leven te kunnen gaan. Veel mensen streven hier dan ook naar.

En andere mensen haken hierop in door te doen voorkomen alsof 'leven zonder angst' ook echt mogelijk is. Dit is een illusie.

Angst is namelijk niet goed of fout. Het is één van onze menselijke emoties met een belangrijk doel: ons waarschuwen voor gevaar.
En omdat we niet in een perfecte wereld leven, zullen we onze vaardigheid angst te ervaren nog wel een tijdje nodig hebben.

Natuurlijk kun je hulp zeken wanneer je overmatige angst ervaart. Wanneer je merkt dat je met buitensporig veel angst op situaties kunt reageren.

Zoek een realistische therapeut die je kan helpen met deze angst om te gaan.
In veel gevallen kunnen we onze primaire reactie, bijvoorbeeld 'angst ervaren', niet voorkomen. We kunnen wel bewust onze secundaire reactie vorm geven.
En wanneer je angst gekoppeld is aan een traumatische ervaring, zoek dan hulp bij een deskundig opgeleide trauma therapeut!
Neem jezelf serieus!


1

deel deze tip

Tip 172 - 4 vragen om meer van jezelf te houden

4 vragen om meer van jezelf te houden. ( Byron Katie, the work)

Als je onderstaande vragen beantwoord reflecteer je over je eigen gedachten en zal je merken dat je vaak dingen denkt die niet waar zijn en dat je je daardoor ook minder goed gaat voelen.

Je kan dan leren te stoppen met negatief denken en daarvoor in de plaats positieve gedachten zetten. Hierdoor ga je je ook beter voelen.

1. Bevraag je eigen negatieve gedachten: is het waar wat je denkt?

1a.Heb je daar bewijs voor?

1b. wat is de impact van deze negatieve gedachten op jou?

2. Kan je absoluut zeker weten dat het waar is wat je denk?

3. Wie zou je zijn als je die gedachten helemaal niet hebt?

4. Zou het omgekeerde ook waar kunnen zijn?

4a. Heb je daar bewijs voor?

4b. Wat is de impact van deze omgekeerde gedachte?


1

deel deze tip

Tip 173 - Focus op je ademhaling

Wanneer je wordt overweldigd door angstige gevoelens is het heel moeilijk om nog rationeel na te denken. Dat heeft te maken met de werking van je brein. Besef op het moment dat de angst over je heen golft dat je daar dwars door heen moet. Probeer je daarom volledig te focussen op je ademhaling.
De 4-7-8 regel is daarin een gemakkelijke om toe te passen.
4 tellen om je longen heel diep vol te zuigen met lucht.
7 tellen om deze lucht vast te houden.
8 tellen om vervolgens heel rustig die lucht uit te ademen.
Herhaal dit 10X
Je geeft dan je lichaam in ieder geval rust en dit helpt ook om niet te gaan hyperventileren.

Janneke

1

deel deze tip

Tip 174 - Liefde in ademen en uitademen

Liefde in ademen en uitademen

Wanneer je weinig eigen waarde hebt, kan de volgende oefening je helpen om meer liefde voor jezelf te ervaren.

Ga iedere ochtend (of ander vast tijdsstip) een paar minuten zitten. Wanneer je niet gewend bent om stil te zitten begin je met 2 minuten en breid je het langzaam uit tot 10 minuten.

Zet je voeten stevig op de grond en voel je billen op de stoel en voel de leuning in je rug. Adem 4x rustig in en uit en daarna stuur je bij de inademing liefde naar je hart en bij de uitademhaling blaas je liefde uit. Probeer dit een aantal minuten vol te houden en je zult na een paar dagen een positief effect voelen.
Probeer deze oefening minstens 2 maanden vol te doen, om te ervaren hoe goed het voor je lichaam (ontspanning) en geest (liefde voor jezelf en anderen) is.

Succes en veel plezier bij het oefenen.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 175 - Soms is angst je beste vriend/in.

Angst is een menselijk gevoel waar we niet zonder kunnen.
Angst waarschuwt ons dat we moeten oppassen, dat we misschien gevaar lopen of dat we gevaar kunnen lopen als we die onbekende weg inslaan.
Of we nu fysiek gevaar lopen of denken dat we worden afgewezen, afgekeurd, afgeschreven, of onder druk worden gezet iets te doen dat we niet willen of kunnen, de angst die we ervaren wordt lichamelijk ervaren.

Ook wanneer jij je persoonlijk ontwikkelt en bewust een nieuwe richting inslaat, kun je gevoelens van angst ervaren wanneer je daadwerkelijk handelt zoals jij dat bewust hebt besloten.

Aan de ene kant, wordt je oude, volledig geautomatiseerde beveiligingssysteem actief op het moment dat je iets doet dat je voorheen niet durfde. Je primaire reactie 'is sneller dan het licht' en kan je behoorlijk verrassen.

Aan de andere kant, bij elke nieuwe stap horen gevoelens van spanning. De één ervaart dit als angst, de ander als opwinding. De spanning die we kunnen ervaren wanneer we iets nieuws ondernemen, heeft als doel 'ons scherp te houden'. Het maakt ons alerter, scherper waardoor we onze omgeving beter waarnemen en meer gefocust zijn op wat we doen.

Oordeel dus niet te snel. Soms is een beetje angst je beste vriend/in!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - Let op je adem

Mensen die bang zijn, gaan sneller en ‘hoog’ ademhalen. Je ademt dan via je borst in plaats van via je buik. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen je ademhaling op angstige momenten zo te sturen dat je langzaam en ‘diep’ blijft ademen. Zo kun je meer ontspannen en neemt de angst af.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 177 - Angst aankijken

Schrijf eens je drie grootste angsten op. Kijk nu eens rustig naar dat lijstje en neem de tijd om stil te staan bij je angsten. Ik kan mij zo voorstellen dat dit stilstaan op zich al zorgt voor een angstig gevoel.

Loop daar nu eens niet voor weg en probeer, in plaats van dat je je angst probeert te vermijden, die angst eens toe te laten.

De vraag is nu: Mag je bang zijn van jezelf? Als je voor je angst( de vijand) probeert weg te lopen, komt hij je altijd achterna. Wat nu als je stil blijft staan en probeert om je angst te omhelzen? Misschien is je angst er dan nog steeds, maar heb je er veel minder last van!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 178 - Ankers van de zintuigen

Waar komt deze angst of dit gevoel nu ineens vandaan?
Dit is een vraag die jij je wellicht wel eens stelt. Dit kan allerlei redenen hebben. Je hebt waarschijnlijk een geur geroken, iets gehoord (kan muziek of een naam of iets heel anders zijn) iets gevoeld, geproefd of gezien dat direct in contact staat met de herinnering waar je nu aan denkt. Wanneer jij je prettig voelt dan is het top. Maar voel jij je naar door die herinnering dan is het tijd er iets aan te doen!

Simone

1

deel deze tip

Tip 179 - Last van angst? Kom in actie!

Wil jij leren hoe je met angst, faalangst of onzekerheid, of van dát wat jou in je dagelijks leven beperkt kunt omgaan? Heb jij behoefte aan verandering?
Kom dan in actie, want actie zorgt voor de verandering die je zo graag wilt!
Het praten met een therapeut die bij jou past, die écht naar je luistert, kan je enorm opluchten, je zelfvertrouwen vergroten en je leven positief veranderen! Neem die stap, je bent het waard!!


1

deel deze tip

Tip 180 - Do it!

Feel the fear and do it anyway!

Babette

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - "De behandeling van angst bij kinderen en jongeren"

De behandeling van angst bij kinderen en jongeren: Boek van Eli R.Lebowitz en Haim Homer

Angstbehandeling op basis van cognitieve gedragstherapie en verbindend gezag. Wat kun je als ouder doen met een extreem angstig kind hoe begeleid je het kind en stimuleer je je kind. Welke rol speel je als ouder in de angst van het kind. Een antwoord op machteloosheid.


1

deel deze tip

Tip 182 - Een oefening om 'uit je hoofd' te komen

Angst zit vaak in je hoofd in de vorm van gedachten. Een oefening die helpt om 'uit je hoofd' te komen is om langzaam 360 graden om je eigen as te draaien, terwijl je alles opnoemt wat je ziet (zonder oordeel, dus niet 'een lelijke boom' bijvoorbeeld, maar 'een boom'). Het werkt het beste als je dit in de natuur doet, maar thuis of op kantoor kan ook.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 183 - Focus op je adem

Angst zit vaak in je hoofd in de vorm van gedachten. Een goede manier om 'uit je hoofd' te komen is te focussen op je ademhaling. Zonder dat deze hoeft te veranderen. Je adem heb je altijd bij je en daarmee altijd een mooi focuspunt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 184 - Maak het bespreekbaar

Ken jij angst en paniek aanvallen, hartkloppingen, zweten of trillen,
het gevoel dat je de controle kwijt raakt en de angst je de baas wordt? Ervaar je schaamte dat het jou overkomt en zou je het ten koste van alles een angstaanval willen voorkomen?
Mijn advies is; maak het bespreekbaar, privé bij bijvoorbeeld je ouders of partner of op je werk bij je baas. Dat lucht op en je staat er niet meer alleen voor! Het is niets om je voor te schamen, je bent echt niet de enige én..er is iets aan te doen!
Schuif het niet langer voor je uit en maak een afspraak met een therapeut die jóu aanspreekt. Ik hoop dat je over een tijd zegt; 'Ik had dit veel eerder moeten doen!'


1

deel deze tip

Tip 185 - Veilige plek

Hypnotherapie kan helpen een veilige plek te visualiseren, een plek alleen van jou, beschermd en begrensd. Deze plek kan je helpen je lichaam en geest te kalmeren.

Ellen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - Langer uitademen

Als je gespannen bent, gaat je ademhaling omhoog. Deze kan je weer rustiger maken door langer uit te ademen dan in. Probeer het maar eens een minuut en je zal zien dat je spanningsniveau gelijk wat zakt.


1

deel deze tip

Tip 187 - TRE: een lichaamgerichte manier om te ontspannen

Ben je op zoek naar een methode voor diepe ontspanning en een leeg hoofd?
Dan is TRE de methode.
TRE staat voor tension releasing exercises. Doormiddel van spieroefeningen (yoga /pilatus-achtige oefeningen) start een mechanisme waardoor je gaat trillen. Zo ontlaad je spanning en reset je je zenuwstelsel. Het gevolg is diepe ontspanning. Bovendien ontstaat er (als je het regelmatig doet) een proces waarbij je langdurig ontspanning blijft voelen en je minder reactief wordt.
Zoek om het te leren een gecertificeerde TRE begeleider bij jou in de buurt.


1

deel deze tip

Tip 188 - Zelfliefde

De sleutel voor innerlijke vrede en vrijheid is zelfliefde. Dat klinkt makkelijker dan het is. Hoe doe je dat?
- ontmasker je zelf criticus
- wees lief voor je zelf als je een fout maakt
- onderzoek wat jou weghoudt van ( zelf)liefde
- vergeef jezelf
- zorg goed voor je zelf
- wees trouw aan jezelf
- geloof niet alles wat je denkt
- geloof niet alles wat een ander zegt.

Het allerbelangrijkste is regelmatig tijd inplannen voor je zelf om te zien of je bovenstaande doet en keuzes te maken als je merkt dat je er van af wijkt


1

deel deze tip

Tip 189 - Kijk naar jezelf alsof je jou beste vriend/vriendin bent.

Kijk naar jezelf alsof je jou beste vriend/vriendin bent.
Hoe zou jij iemand op zo’n situatie gerust stellen?
Jij bent de enigste die weet hoe je je voelt, niemand kan daar over oordelen. Jij doet wat jij wilt en als het niet gaat dan gaat het niet.
Wees lief voor jezelf!

Jazz

1

deel deze tip

Tip 190 - Angst heeft je iets te vertellen

Angst is lastig. Wij willen er zo snel mogelijk vanaf. Maar....de angst is niet onze vijand, het is juist onze vriend!

De angst heeft je nl. iets te vertellen. Het is een signaal dat je (weer) aan jezelf voorbij gegaan bent.

Rustig nadenken wat er allemaal gebeurd is voorafgaand aan de angstaanval is een 1ste goede aanwijzing over wat er niet goed gaat.

Willen wij de angst oplossen dan zal deze er eerst moeten mogen zijn en geaccepteerd moeten worden als een nuttig signaal wat ons verder helpt!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - Blijf ademen

Je kunt je gedachten niet oplossen door er langer over na te denken. Doorbreek de vicieuze cirkel en ga met je aandacht naar je adem. Schiet je weer in je hoofd? Geen zorgen, je kunt ieder moment besluiten weer bewust te gaan ademen.


1

deel deze tip

Tip 192 - Maak je doelen klein en behapbaar

Als je je angstig voelt kan alles als een grote horde of blokkade gaan voelen. Probeer je gedachten helder te maken door bijvoorbeeld op te schrijven wat je dwars zit en waar je over nadenkt. Je kunt hierin zoeken naar een manier die bij jou past.

Als er iets is dat je wilt aanpakken of veranderen: maak je doelen klein. Verwacht niet dat alles in één keer opgelost kan worden, maar begin met iets kleins. Je zal in het begin vinden dat je meer moet doen en het zal in eerste instantie misschien nutteloos voelen, maar het helpt je vertrouwen op te bouwen.


1

deel deze tip

Tip 193 - Kijk naar je angst

Stel je voor dat je je angst voor je ziet. Gebruik je voorstellingsvermogen: hoe ziet de angst eruit? Welke kleur, vorm heeft die? Wat valt je op?
Jij bent er en je kijkt naar de angst. Welke boodschap heeft die voor je? En wat wil jij tegen de angst zeggen?
(Dit is een oefening die je ook met je therapeut kan doen).

Jenn

1

deel deze tip

Tip 194 - Probeer op het nu te focussen

Angsten gaan vaak over het verleden of de toekomst, maar zelden over wat er op dit moment speelt. Voel je je angstig?

Probeer op het nu te focussen. Haal bewust adem, ervaar wat er in je lichaam gebeurt, zonder daar iets aan te willen veranderen.


1

deel deze tip

Tip 195 - Mag je gevoel er zijn?

Angst, verdriet, jaloezie: om welke 'lastige' emotie het ook gaat, we willen het het liefst niet voelen. Het oordeel dat je erover hebt maakt het echter beklemmend.

Het gevoel op zich kan er gewoon zijn, maar op het moment dat je er iets van vindt of het weg probeert te krijgen krijg je er last van.

Worstel je met jezelf? Stel jezelf dan de vraag: mag mijn gevoel er zijn of probeer ik er vanaf te komen of het te veranderen?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - Uit je hoofd

Wil je meer in je lijf komen en uit je hoofd raken, ga dan eens dansen. Zet de muziek aan en laat je lijf het ritme volgen. Dance like nobody is watching


1

deel deze tip

Tip 197 - Afweermechanismen

Mensen ontwikkelen afweermechanismen tegen psychische pijn. Bijvoorbeeld tegen heftige emotie als angst en verdriet. Het afweermechanisme helpt tegen pijn, maar houdt ons ook tegen om met bepaalde situaties om te gaan.
Al in de kinderjaren kunnen deze mechanismen ontstaan, bijvoorbeeld door gebeurtenissen die voelen als afwijzing. Deze mechanismen kunnen een grote rol blijven spelen in ons leven. Er zijn verschillende afweermechanismen, die al dan niet in combinatie kunnen bestaan:
• Angst voelen zonder gevaar
• Slecht voelen over jezelf
• Voldoen aan verwachtingen
• Kwaad worden
• Behoeften ontkennen

Afweer helpt tegen pijn, maar houdt ook tegen om met de realiteit om te gaan. Het mechanisme treedt in werking zodra oude pijn wordt getriggerd. Dit gaat onbewust en automatisch, waardoor het lijkt alsof gedrag, gedachten en gevoelens kenmerken van je persoonlijkheid zijn. Je zuivere zelf zit echter onder die beschermingslaag.
Bewustwording kan helpen bij het afbreken van de muur die is opgebouwd. Onderzoek waar de oude pijn vandaan kot, herken dat het gaat om oude pijn. (H)erkenning is een eerste stap naar mogelijkheden om op een andere manier met gebeurtenissen om te gaan.


Marly

1

deel deze tip

Tip 198 - boeken tip

"Fulltime avonturier", Tamar Valkenier;
Een boek over een vrouw die alles opgeeft om te gaan avonturieren, ze beschrijft dat ze angst geen reden laat zijn dit niet te doen. Mooi boek


1

deel deze tip

Tip 199 - Breng jezelf naar het nu

Voel je angst opkomen terwijl je fysiek veilig bent? Het gebruiken van je zintuigen helpt om in het nu te komen in plaats van in het ‘wat als…’. Luister, ruik, voel, kijk of haal adem. Al lukt het maar voor heel even, het helpt!


1

deel deze tip

Tip 200 - Accepteer dat je angst ervaart

We kennen allemaal angst en toch heeft de één er meer last van dan de ander. Heb jij last van een vorm van angst? Mijn tip is accepteer dat je angst ervaart. Geef de angst de ruimte om er te zijn zo kun je deze overwinnen.
Op het moment dat je je angst NIET wilt en je geeft het telkens negatieve aandacht, dan voed je je angst en krijg je méér van wat je NIET wilt, namelijk een gevoel van een angst die steeds heftiger wordt. Beheerst angst jou leven? Wellicht een idee om eens met een professional te gaan praten. Blijf er niet mee lopen. Het leven is veel leuker zonder een beprekende angst!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - De 5 oer-angsten

Elke mens heeft dezelfde 5 oer-angsten. Weet dat deze normaal zijn en praat erover. Troost en bevestiging krijgen maakt deze angst beheersbaarder.

De 5 oer-angsten:

1. Materieel gebrek / verliezen wat je hebt en kent
2. Kritiek krijgen
3. Fysieke pijn en ziekte
4. Niet aardig of aantrekkelijk gevonden worden
5. Oud worden, aftakelen en dood gaan

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 202 - Angst en kwetsbaarheid

Angst is het primaire gevoel dat bij kwetsbaarheid hoort. Er gaat een ramp gebeuren en jou ontbreken de mogelijkheden om die te overleven. Deze valkuil is tweeledig:

1. Je overdrijft de kans op gevaar

2. Je verkleint je eigen vermogen om je te kunnen redden

1

deel deze tip

Tip 203 - Angst en Paniek

Hoe ontstaat paniek?

Paniek wordt aangewakkerd door catastrofaal denkt. Je denkt meteen aan het allerergste. Je voelt je erg machteloos, als een hulpeloos en kwetsbaar kind.

Deze gedachten maken dat je je naar voelt en weg wilt uit de situatie. Je wilt vluchten. En jouw lichaam maakt zich klaar om te vluchten. Waardoor het lastig is om nog goed na te denken. Door andere gedachten te kiezen zal de paniek ook weer afnemen.1

deel deze tip

Tip 204 - Aandacht verleggen naar je buik

Ga rustig zitten en voel de voeten op de grond en je billen op de stoel. Tijdens je ademhaling richt je je aandacht op je buik. Door je aandacht naar je buik te verleggen, zorg je ervoor dat de storm in je hoofd wordt verplaatst naar je buik. Je voelt je lichaam weer en bent niet gericht op je angstige gedachten.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 205 - EMDR voor 'gewone' angsten

Veel mensen denken dat EMDR alleen kan helpen als je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt en herbelevingen hebt. Maar ook bij 'gewone' angsten kan EMDR goed helpen. Ik heb o.a. cliënten geholpen met angst voor transpireren, angst om geprikt te worden, angst voor honden, faalangst voor een toets of examen, angst om een groep mensen toe te spreken. Vaak wordt na 1 of 2 sessies al een sterke vermindering van de angst ervaren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - Werken met beelden en metaforen

Symbooldrama of Katathym-imaginatieve Psychotherapie is nog niet heel bekend in Nederland terwijl het in de ons omringende landen veel en vaak met goede resultaten wordt toegepast. Beelden en symbolen zij een even natuurlijke manier voor het uiten van gevoelens en gedachten. Vaak zegt een beeld meer dan een woord. Door het werken met beelden en metaforen komen worden vaak dingen bespreekbaar gemaakt waar je met enkel praten niet opkomt.


1

deel deze tip

Tip 207 - Voel dat je leeft!

De lockdown is weer achter de rug. Maar hoe zit dat nu met die Britse Deltavariant? En dekt de huidige vaccin wel genoeg om eventuele mutaties ook te kunnen slechten? En wat doet dat met mijn gezondheid, en die van mijn geliefde naasten?

Deze en vele andere vragen kunnen op je afkomen, op het moment dat de versoepelingen steeds meer toenemen. Eén ding is duidelijk: bij heel veel dingen weten we niet wat het precies voor effect op de toekomst heeft. Je kunt dan blijven nadenken wat voor erge dingen er allemaal kunnen gebeuren. Óf: vooral bewust zijn dat je vandaag leeft, vandaag hier bent!

Ik zal je even op weg helpen. Ga eens staan, voeten iets uit elkaar. Je knieën net uit het slot, lichaamsgewicht stabiel laten dragen op je heupen, schouders naar achteren en je hoofd naar voren gericht. Adem eens diep door je lijf heen .... en adem goed uit. Herhaal dit maar eens 3x.

Voel maar eens hoe jij hier van top tot teen leeft, hier gewoon mag zijn! En maak het gevoel maar eens groter. Dit is wat er nú is. Jij, met jouw lichaam, jouw emoties, jouw adem, jouw stem. Jouw talenten, jouw verlangens.

Ik hoop dat deze oefening je mag helpen om dankbaar en gelukkig te kunnen zijn in het hier en nu, wat er ook in de toekomst gaat gebeuren.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 208 - Oplossingsgerichte therapie: krachtige middelen

Het vinden van een goede, mooie balans tussen rationeel denken en emotioneel voelen is prettig. Als het goed is zou u juist dit in de therapie kunnen (her)vinden. Natuurlijk merkt u dat u op het ene moment meer gevoelsmatig betrokken bent en reageert en het andere moment puur rationeel handelt, op basis van uw argumenten. Het één sluit het ander niet uit, juist het gebruik maken van beide mogelijkheden en uw bewust-zijn hiervan zijn krachtige middelen.

Mieke

1

deel deze tip

Tip 209 - Positieve Gezondheid

Besef dat bij gezondheid meer hoort dan het oplossen van je problemen. Zorg je b.v. voor voedende contacten? Heb je bezigheden, die je als zinvol ervaart? Heb je een dagstructuur, die bij je behoeften aansluit? Google eens op "Positieve Gezondheid". De opvatting over gezondheid komt daar in een breder licht te staan. En je zult zien dat je veel kunt doen dat op een indirecte manier helpt om je angsten minder ruimte te geven.

Juliane

1

deel deze tip

Tip 210 - Je hebt angst, je bent het niet

Uiteraard zijn er velen vormen en oorzaken van angst. Om te beginnen kun je dus achterhalen waar je bang voor bent en wat het triggert.
Regelmatig is het als beschermingsmechanisme ontstaan om ons te waarschuwen en gaat het later in je leven tegen je werken. Misschien was er vroeger geen ruimte voor je om te delen wat je dwarszat, werden je emoties niet erkend, waren je ouders niet beschikbaar of te weinig afgestemd op jou, heb je iets pijnlijks of traumatisch meegemaakt.

Een angst die je nu ervaart is vaak een kind deel in jou dat bang is en waar je nog mee samenvalt in bepaalde situaties. Dit beseffen en gaan ervaren dat het een deel van jou is ipv van volledig over worden genomen door angst is een belangrijke sleutel om het te veranderen.
Ieder van ons heeft een "authentiek Zelf" een plek van waaruit je aanwezigheid ervaart. Dit wordt ook wel je ziel, het goddelijke of de boeddha natuur genoemd. Soms zijn we hier het contact mee kwijt geraakt en zijn we ons gaan identificeren met delen in onszelf waardoor we een speelbal worden van onze ouder ervaringen.
Door het authentieke Zelf meer te ontwikkelen en te gaan erkennen en ervaren wanneer je in angst komt en wat er dan gebeurt, gaat het je steeds minder overnemen. Zo kun je dichter bij jezelf blijven en vanuit zelfvertrouwen keuzes maken en handelen.

Ervaringsgerichte therapie is hier heel helpend bij.

Lotte

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - Hoe voel je je?

Een mooie oefening uit het boek: "How to train a wild elephant": neem een aantal keer per dag een moment om te checken hoe je je voelt: is er onrust of angst, wat voel je dan, hoe reageert je lichaam. Zo kun je er langzamerhand achter komen wat het is dat je onrustig of bang maakt.


1

deel deze tip

Tip 212 - Beweeg bij je angst vandaan

Je hersenen zijn een ingenieus systeem wat allemaal naadloos op elkaar inwerkt. Het systeem dat actief is wannneer jij je angstig voelt is de amygdala. Die moet worden geremd door de hypocampus, maar wanneer deze niet optimaal werkt steigt je stress en angst. (Er is uiteraard heel veel meer hierover te vertellen)
Je kan dit systeem positief beïnvloeden door te bewegen. Letterlijk bewegen door te wandelen of te sporten. Maar ook je hersenen in beweging te zeten door te puzzelen of te lezen. Ook muziek beoefenen heeft een positieve invloed. En zelfs emotioneel bewegen naar een ander (emphatisch vermogen) heeft hier een positieve invloed op. Dus heb je last van angst? Kom in beweging!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 213 - Geef het tijd

Angsten zijn er niet 'ineens'. meestal duurt het even vorodat die worden ontwikkeld. Geef jezelf de tijd om je angsten te verwerken. Een quick fix bestaat niet namelijk, maar met geduld en doorzettingsvermogen kom je heel ver.


1

deel deze tip

Tip 214 - Angst de baas

Het is belangrijk om bij angstklachten te kijken naar het grotere geheel; waar gaat de angst echt over?

Wat maakt dat ik angst mij in de greep laat houden? Welke tegenbeweging is er nodig? Waar is de bron van vertrouwen en hoe kan ik mij daar mee verbinden?

Lichaams- en ervaringsgericht werken kan hierbij heel helpend zijn!


1

deel deze tip

Tip 215 - Heb de moed om naar je angst toe te gaan

Angst is een enorm sterke emotie. Ons overlevingsmechanisme is zo ingericht dat we weg gaan en willen van onze angst en hierdoor wordt de angst vaak alleen maar groter.
Een andere bijkomstigheid is dat we hoger en oppervlakkiger gaan ademen en uit contact met ons lichaam gaan. Ook dit versterkt de ervaring van angst.

Het helpt enorm om nieuwsgierig te zijn naar je angst, en om begrip en aandacht te geven aan wat er in je om gaat. Je aandacht naar binnen te richten in je lichaam, contact te maken met de pijn die er onder verborgen ligt. De confrontaties aan te gaan waar je tegenop ziet,. Te doen wat je spannend vindt. Eerlijk zijn naar jezelf.
Het is niet een vijand maar het wil je iets duidelijk maken. Het volgende gedicht geeft dit mooi weer:

Wellicht zijn alle Draken in ons leven
Niets anders dan Prinsessen
die er in angst en beven
slechts naar haken, ons dapper en schoon te zien ontwaken
Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
In wezen niets anders dan iets wat onze liefde nodig heeft

-R. M. Rilke-

Lotte

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 216 - Sluit je angsten in

Angst hoort bij het leven. We realiseren ons nauwelijks hoeveel we onszelf door angsten laten belemmeren. Als angst overmatig ons leven gaat beheersen is daar vaak een aanleiding voor of een samenloop van omstandigheden. Ga er niet van weg. Sluit je angsten in. Onderzoek ze. Zelfstandig als het kan of met een professioneel begeleider.
Om moeilijke /grote stukken van onszelf te onderzoeken hebben we anderen nodig. Gun jezelf dat dan ook.


1

deel deze tip

Tip 217 - Prikangst

nu tegen corona volop gevaccineerd wordt, is het voor veel mensen de tijd dat deze angst (weer) opkomt. Met hypnose kom je hier blijvend vanaf..dus ook als er volgend jaar opnieuw moet worden geprikt

Carla

1

deel deze tip

Tip 218 - Omgaan met een gevoel van Angst

Als je bewust bent van een angstig gevoel, benoem dit dan: Ik ervaar een gevoel van angst. Accepteer dat het gevoel er is.
Angst is een emotie die ervoor zorgt dat we kunnen overleven op het moment dat er gevaar is.
Is er nu gevaar? Als er nu geen gevaar is haal dan drie keer diep adem en benoem dat er geen gevaar is.
Blijf regelmatig ademhalen met een hand op je buik, en onderzoek waardoor het gevoel van angst is ontstaan, zie je ergens tegen op, heeft iemand iets naars tegen je gezegd of je vervelend behandeld?
Schrijf de situatie die het gevoel van angst heeft veroorzaakt op en onderzoek op welke manieren je met deze situatie om kunt gaan.
Vertrouw erop dat je een goede manier kiest die bij jou past.


1

deel deze tip

Tip 219 - Angst Loslaten

We zijn allemaal wel eens bang om (iets) te verliezen, iets kwijt te raken wat we hebben of wat ons dierbaar is. Dat is ook weer nuttig want het zorgt ervoor dat we ons best ervoor doen! Maar wanneer die angst je in de greep krijgt, verlies je regie en controle over je beleving en gevoel
en ga je teveel van jezelf eisen. Dat kan leiden tot overbelasting, teveel stress en burn-out klachten.
Met behulp van 'Mental Focusing' een lichaamsgerichte therapie vanuit gezonde gedachten en regie. In een aantal stappen kun je achterhalen welke angst jou teveel in de greep heeft en wat er nodig is om dit losser te laten.
Begin alvast met:
* vriendelijker en milder naar je stress (factoren) te kijken
* verander de gedachte 'ik moet..' en 'ik ben bang om .. in ik wil graag ...'
* adem een aantal keren diep in- en uit en voel hoe je kalmer wordt
* en stel jezelf de vraag' wat zou ik in plaats van die angst willen?' Maak dat je doel (richt je op bereiken) en bedenk wat de eerste slimme stap in de goede richting zou kunnen zijn. Zo pak je weer regie vanuit invloed.
* en start je ruimte en ontspanning in jezelf, zodat angst kan plaatsmaken voor iets anders... iets dat je blij maakt dat zaken er zijn ipv bang voor dingen om ze te verliezen.
M@


1

deel deze tip

Tip 220 - Oefen met het observeren van gedachtes

Wanneer je last hebt van angstgevoelens, gaat daar vaak een (onbewuste) gedachte aan vooraf. Die zorgt voor het angstgevoel. Dat voel je in je lijf, je gaat bijvoorbeeld sneller ademen. En dat zorgt weer voor nieuwe angstige gedachtes. Het is dus een cirkel waar je in zit. Dat gaat zo snel dat je het zelf niet eens in de gaten hebt.

Daarom is oefenen in het observeren van je gedachtes heel belangrijk. Op het moment dat je een gevoel hebt van angst, lukt dat niet. Het helpt wel als je op andere momenten oefent met het observeren van gedachtes.

Ga gewoon zitten en sluit je ogen. Ga met je aandacht naar je adem en blijf je adem volgen. Het zal niet lang duren voordat er een gedachte komt die je aandacht van je adem weghaalt. Op enig moment word je je daarvan bewust. Dat is precies de bedoeling!

Je merkt neutraal op welke gedachte je hebt (er zijn geen goede of foute gedachtes) en dan ga je weer terug met je aandacht naar je ademhaling. Vervolgens wacht je weer op de volgende gedachte. Je hoeft dus alleen maar te observeren welke gedachtes je allemaal denkt.

Wanneer je je hierin oefent op de fijne momenten, lukt het op den duur ook op de lastigere momenten. Succes.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 221 - Kom uit je comfortzone

Ieder mens heeft met angst te maken en ieder mens is geneigd om voor angst weg te lopen. Dat is een natuurlijk proces. Wanneer je voor je angst weg blijft lopen, leef je niet het leven wat je zou willen leven.

Angst vermijden betekent ook vrijheid verliezen. Kom stapje voor stapje uit je comfortzone en onderzoek je mogelijkheden. Je overwint bepaalde angsten en je gaat prettiger in het leven staan. Je kunt op pad gaan met je angst en toch nieuwe stappen zetten. Je leert naar je angst te kijken en je ervaart dat jij niet je angst bent, maar dat het een gedachte is. Door op afstand naar jezelf te kijken herken je je angst en kun je stapje voor stapje zetten naar het leven vanuit je eigen waarden.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 222 - Vóór de intake

De intake vindt pas plaats nadat we elkaar eerst kort telefonisch (max 10 minuten) hebben gesproken. Bevalt dat gesprek, dan volgt een Skype gesprek van een klein half uur. Voor dat gesprek vraag ik u om vier vragen zo goed mogelijk te beantwoorden ter voorbereiding. Een klik is erg belangrijk, voor een traject wordt gestart. U moet een gevoel van vertrouwen hebben en ik moet u kunnen helpen. Als daar aan voldaan is, pas dan start de intake. De gesprekken vóór de intake zijn dus vrijblijvend.

Mieke

1

deel deze tip

Tip 223 - boekentip het presence proces

In het boek het presence proces leer je stil te staan bij wat er nu is met behulp van verbonden ademhaling.
Het is een prachtig boek om in het hier en nu te zijn en te blijven en om hee liefdevol om te gaan met de dingen waar je tegen aan loopt.
Het is een zelfhulp boek waarmee je binnen 10 weken leert om niet meer reactief te reageren maar op de manier zo als jij dat wil


1

deel deze tip

Tip 224 - Mediteren in de morgen

Als je s morgens al gestrest opstaat is het goed om tijd neemt om te mediteren. Je voelt je dan de hele dag beter. Je start je dag dan in het hier en nu en ontspannen zijn en dat geeft ruimte.
er zijn veel manieren om te mediteren
- dmv verbonden ademhaling
- visualisaties
- ingesproken meditaties
- muziek.

1

deel deze tip

Tip 225 - Doorbreek je angstige gedachten

Wanneer je angstige gedachten je gaan beheersen probeer je gedachten te gaan doorbreken.
Waar je ook bent, noem 3 dingen op die je ziet, noem drie dingen op die je hoort, noem 3 dingen op die je ruikt. Blijf je daar even op concentreren.

Wanneer je buiten wandelt kun je het uitbreiden met het benoemen van wat je voelt (regen, wind etc.).

Hanny

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 226 - Boekentip - Mastering fear

Mastering Fear van Robert Maurer - een mooi boek waarin uitgelegd wordt hoe angst werkt en hoe je er mee kan leren omgaan en omzeilen. En hoe ons uitstelgedrag door angst wordt geleid.
Echt de moeite waard voor achtergrond info over angsten en hoe ze te omzeilen.
Veel leesplezier!


1

deel deze tip

Tip 227 - Angst geeft angst, vertrouwen geeft vertrouwen

Opvoeden vanuit Angst geeft Angst aan het kind.
Opvoeden vanuit Vertrouwen geeft Vertrouwen aan het kind.

Mariëlle Janssen

1

deel deze tip

Tip 228 - Een losmakings-sessie

Angst/ onzekerheid is bijna nooit volledig van jezelf. Vaak is een groot deel Onbewust/ automatisch overgenomen van (één van je) ouders. Een losmakings-sessie is dan aan te raden.


1

deel deze tip

Tip 229 - Oplossingsgerichte Therapie: kracht

Het zélf komen met stappen die gezet kunnen worden en ze daadwerkelijk in de praktijk tot uitvoering brengen, dat vergt doorzettingsvermogen, durf en innerlijke kracht. Dus, kracht die uit uzelf komt, die u uitspreekt, kracht die u aanzet tot het nemen van een stap, dat kan een geweldig goed en sterk gevoel over uzelf geven. Niet zwevends, niet opgelegd, maar gewoon DOEN. Voelt u dat u (alleen) gestuurd wordt en kracht kunt ervaren door, bijvoorbeeld, uw religieuze overtuiging en identiteit, dat wordt dat uiteraard gerespecteerd.

Mieke

1

deel deze tip

Tip 230 - EMDR: intake

EMDR: intake
De intake is super belangrijk. Zoals al eerder vermeld, één enkel keer EMDR doet weinig en is onverstandig daarvoor te kiezen. EMDR is geen wondermiddel, maar kan leiden, na intensief voorbereiding, tot mooie resultaten. Daarom is het nodig eerst goed te onderzoeken waarom u EMDR overweegt. Soms is therapie of coaching voldoende om u verder te helpen.

Mieke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 231 - Boekentip - angst na kanker

Een prettig leesbaar, persoonlijk, praktisch en krachtig boek over angst na kanker. Vol met tips en handvatten. Geschreven en interessant voor zowel de mensen die kanker treffen als voor hulpverleners.

Angst na kanker - Jan Verhulst


1

deel deze tip

Tip 232 - Als je je realiseert dat...

Zodra je je realiseert dat je enorm angstige gevoelens een Vals Alarm zijn, kun je weer kalmeren. Het helpt je al omdat in gedachten of hardop tegen je zelf te zeggen. Doe daarbij tegelijkertijd de ademhalingsoefening van 4 tellen inademen en 6 of 8 tellen uitademen. Hiermee geef je een fysiek signaal af naar je Brein. Het signaal dat je Brein ontvangt door rustig adem te halen is dat alles veilig en in orde is. Daardoor verdwijnen ook geleidelijk de fysiek sensaties, zoals hartkloppingen en transpireren. Ook je gedachten komen weer tot rust. Probeer het maar eens.

Ik wens je rust en vrede.

Bien

1

deel deze tip

Tip 233 - Signaal: "Het is hier veilig"

Met op de juiste manier ademen kan je je brein het signaal geven "Ontspan maar, het is hier veilig".

Hoe doe je dat?

Ga zitten, beiden voeten op de vloer, handen in je schoot. Doe je ogen even dicht. Adem in drie tellen rustig maar diep in. Houd even vast, en dan adem je in zes tellen rustig uit.

Dit herhaal je 3x. (Dubbel zo lang uitademen als dat je inademt).

Wat doet dit met je spanning?


1

deel deze tip

Tip 234 - Lastige gedachten

Gedachten komen zomaar in je hoofd, zo ongeveer 50.000 keer per dag. Veel van die gedachten merk je op en je laat ze ook weer gaan zonder er iets mee te doen. Juist door de vervelende gedachten aandacht te geven krijgen ze een grotere plaats in je hoofd. Zoals een chinees spreekwoord zegt: wat je water geeft groeit. Hoe meer aandacht hoe groter het effect van "zomaar" een gedachte. Dat wat eerst klein was wordt steeds groter en geeft op steeds meer gebieden een effect. Door ook die vervelende gedachten op te merken en vervolgens te laten gaan hou je ze klein!


1

deel deze tip

Tip 235 - Maak contact met ontspanning in jouw lichaam

Angst gevoelens gaan meestal gecombineerd met bepaalde gedachten en met lichamelijke spanning. Deze lichamelijke spanning kan zich nog verder opbouwen en zich op verschillende manieren uiten.
Je kan jouw lichaam ook gebruiken om weer de omgekeerde beweging te maken naar ontspanning en je vervolgens rustiger en sterker voelen.

Er zijn veel verschillende manieren voor en je kan onderzoeken welke het beste bij je past. Er staan er ook al een heel aantal van beschreven op deze site.

Bewust contact maken met jouw lichaam, diep en rustig ademhalen, contact maken met je voeten, bewust loslaten van spanning en 'zakken' in je lijf kan helpen om je angst los te laten en weer bij je kracht te komen.

Amira

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 236 - Leven met ipv vechten tegen angsten.

Bij mens-zijn horen alle gevoelens die wij in het het leven ervaren. We willen eigenlijk alleen blij en gelukkig zijn. Hierdoor stoppen we de niet gewenste gevoelens weg. Deze stapelen zich op totdat het niet meer gaat. Dan gaan ze een probleem vormen. Ze kunnen zich ontwikkelen tot angsten. Deze angsten willen serieus genomen worden. Kijk eens of het je lukt om de angsten toe te laten. Ga er voor zitten en probeer te onderzoeken welke gevoelens onder de angsten zitten. Wat kom je tegen? Neem er de tijd voor. Boosheid, verdriet, teleurstelling.....Schrijf de gevoelens op. Moedig jezelf aan dit allemaal te voelen en toe te laten. Het hoeft maar een klein beetje in het begin. Aandacht voor deze gevoelens van angst zorgen ervoor dat de diepere pijnen gehoord worden. Zo kan het zachter worden en wordt leven echter met alles wat er is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 237 - Angst niet vermijden

Bij angst is het belangrijk om deze niet te gaan vermijden. Op korte termijn levert je dat mogelijk rust op. Op langere termijn echter, zal de angst toenemen. Omdat vermijden een bevestiging geeft dat de angst niet te verdragen/overleven valt. Zoek ook op tijd hulp, zodat je hierin niet vastloopt.


1

deel deze tip

Tip 238 - OEFENING OM MET JE ANGST OM TE GAAN

Ondanks dat alles in je lijf en je hoofd zal proberen om weg te bewegen van
de angst, ligt de oplossing juist in de tegenovergestelde beweging ‘go where the fear is’.
Met deze oefening kom je daarbij:

1. Bedenk eens waar je eigenlijk het meest bang voor bent.

2. Vraag jezelf af als je hier aan denkt wat het allerergste is wat er zou kunnen gebeuren…

3. In gedachten maak je nu een film van die situatie en je stelt je voor dat het allerergste gaat gebeuren.

4. Voel wat dat doet in je lijf. Wat voor een gevoel roept het op? Ga naar dat gevoel in je lijf en maak het zo mogelijk nog erger en heet dit gevoel welkom.

5. Voel dat je langzaam kleiner wordt en terwijl je bij je gevoel blijft merk je op of er spontaan herinneringen omhoog komen.

6. Word je bewust van deze herinneringen en sta toe wat dit in je lijf doet. Je hoeft niets meer te doen dan alleen maar aanwezig te blijven in je lijf.

Het kan zijn dat er geen herinneringen omhoog komen. Ook dan hoef je niets anders te doen dan het gevoel in je lijf toe te staan. Ondanks dat er mogelijk gedachtes opkomen die je proberen van de angst af te laten bewegen, kijk of het lukt om steeds weer bij je fysieke sensaties te blijven en toe te staan dat dit gevoel er mag zijn. Weet dat de gevoelens zullen zakken als ze er echt mogen zijn en dat dit vaak ook tijd kost. Hoe meer je je gevoel kunt verwelkomen, hoe sneller je innerlijke rust gaat ervaren.


1

deel deze tip

Tip 239 - Hoe zou mijn leven eruit zien als alles fantastisch zou zijn?

10 zinnen - Hoe zou mijn leven eruit zien als alles fantastisch zou zijn?

Schrijf 10 zinnen op over hoe jouw leven eruit zou zien als alles fantastisch zou zijn. Door je met al je zintuigen te focussen op positieve gedachten, gevoelens, prikkels maak je nieuwe verbindingen aan in je hersenen. Hierdoor ervaar je meer positieve energie, kracht en rust.

Belangrijk is:

- zinnen zijn in het heden (alsof het nu al zo is)
- zinnen zijn positief / geen ontkenningen gebruiken zoals bv “geen…” en “niet…”; ‘geen angst meer” is geen goede zin want dit begint met een ontkenning)
- geen algemeenheden zoals “ik ben gelukkig” Wees zo concreet mogelijk (hoe ziet geluk er voor jou uit?)
- zinnen die niet van een ander afhankelijk zijn (zelf bereikbaar)

Ga elke keer met 1 zin aan de slag en betrek al je zintuigen. Focus steeds op een zintuig en ga dan door naar het volgende.

zien; horen; ruiken; voelen; proeven

Bijvoorbeeld: "Ik word elke ochtend vrolijk, uitgerust en vol positieve energie wakker"

Hoe ziet het eruit wanneer ik ‘ochtends vrolijk, uitgerust en vol positieve energie wakker wordt? (spring ik uit bed met een grote glimlach? Dans ik door de tuin/natuur?)
Wat hoor ik wanneer ik ‘ochtends vrolijk, uitgerust en vol positieve energie wakker wordt? (vogeltjes fluiten? blaadjes ritselen?)
Wat ruik ik? (zon? Vers gezette koffie?…)
Wat voel ik? (warm zand onder mijn voeten? gras? het zachte matras van mijn warme bed?)
Wat proef ik? (Een heerlijk vers ontbijtje? Kopje thee/koffie met de benen opgetrokken in een schommelstoel in de tuin?)
ALLES IS MOGELIJK! Laat je fantasie de vrije loop en maak er een feestje van!


1

deel deze tip

Tip 240 - Angst, depressie en darmklachten

"Er bestaat een directe relatie tussen de hersenen en de darmen. De 'communicatie' tussen deze twee stelsels vindt onbewust plaats. Als de bacteriënhuishouding uit balans is, is er verhoogde hersenactiviteit in die gebieden die verantwoordelijk zijn voor angst en depressie." Gezien d.d. 2-12-2021 op de website van de Hersendarmstichting

Dit betekent, dat het in geval van angst en depressie, samengaand met darmklachten zeker nuttig is om ook deze darmklachten verder onder de loep te nemen door (in eerste instantie) de huisarts.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 241 - Draai het om

Ben je bang om je kwetsbaar op te stellen?
Draai het om.
Hoe reageer jij zelf als iemand anders zich kwetsbaar opstelt?
Is dat niet meestal met begrip, compassie en herkenning?
Stel je kwetsbaar op.
Dat nodigt uit toten wederzijdse openheid en liefdevolle verbinding.

Marlena

1

deel deze tip

Tip 242 - Wim hof Methode

Heel goed voor je immuun systeem. De Wim hof ademhaling. Je geeft je systeem echt een boost. 35 x diep in en uit ademen. adem vasthouden, zo lang mogelijk tot je een ademrespons krijgt, dan uitademen. vervolgens weer inademen en 15 seconden vast houden. Dat 4 keer herhalen. Er is vee bewijs voor dat deze methode niet allen ontspant maar ook hel gezond is voor je lichaam en geest


1

deel deze tip

Tip 243 - Zoek de ontspanning

Waar in je verleden is dat angstige in je opgeslagen? En waar in je lichaam voel je dit? Hoe ontspan jij over het algemeen het beste? Ga op het moment dat je lichamelijk die angst voelt, bewust die ontspanning opzoeken. In plaats van boos zijn op dit angstige gevoel, kun je ook tegen jezelf zeggen, oke angst je mag er zijn, maar niet te lang..... en weer door. doorbreek de cirkel en ga afleiding zoeken, ga ineens iets heel anders doen en zie dat je lichamelijke sensaties anders of prettiger worden. Succes


1

deel deze tip

Tip 244 - niet bang zijn

Als je ergens bang voor bent en je blijft er aan denken dan wil je het eigenlijk niet maar je hoopt dat waar je bang voor bent dat dat gebeurt dus ben niet bang en hoop dat niet.

Nietje

1

deel deze tip

Tip 245 - Laat je licht schijnen

Al langere tijd lees ik het onderstaande gedicht van Marianne Williamson hardop aan mijzelf voor. Elke keer resoneert het bij mij en doet mij herinneren dat het goddelijk licht in jou en in mij is :)

Laat je licht schijnen

Onze diepste angst is niet dat we onmachtig zouden zijn.
 Onze diepste angst betreft juist onze niet te meten kracht.
 Niet de duisternis, maar het licht in ons is wat we het meeste vrezen.
 We vragen onszelf af: ‘wie ben ik om mezelf briljant, schitterend, begaafd en geweldig te achten?’ 

Maar waarom zou je dat niet zijn?
 Je bent een kind van God! Je dient de wereld niet door jezelf klein te houden.
 Er wordt geen licht verspreid als de mensen om je heen hun zekerheid ontlenen aan jouw kleinheid.

 Wij zijn bestemd om te stralen, zoals kinderen dat doen.
 We zijn geboren om de glorie van God die in ons is, te manifesteren.
 Die glorie is niet slechts in enkelen maar in ieder mens aanwezig. 
En als we ons eigen licht laten schijnen, 
schept dat voor de ander de mogelijkheid om hetzelfde te doen.
 Als we van onze diepste angst bevrijd zijn, zal alleen al onze nabijheid anderen bevrijden.

Van Marianne Williamson (Uit ‘Terugkeer naar Liefde’)1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 246 - Voeding en leefstijl; elk mens is verschillend.

Werken aan gezondheid is voor ieder mens een ander verhaal. Ieder mens is uniek. Onze lichamelijke en geestelijke aard ofwel constitutie is van invloed op het geestelijk en lichamelijk welzijn. Bij elk type mens past dan ook een eigen voedings- en leefpatroon.
Wil je optimaal functioneren, dan is het belangrijk dat je weet wat je constitutie is. Dan kun je je eet- en leefgewoonten aanpassen en kiezen voor datgene wat een gunstige invloed heeft op je gezondheid en leven. Je komt dan lekkerder in je vel te zitten en hebt minder kans op ziekte.
Weleens gehoord van de volgende uitspraak ‘one men’s food is another men’s poison’? Wat voor de ene mens goed is kan inderdaad zelfs slecht zijn voor de ander.
Een persoonlijk advies kan je helpen meer zelfinzicht te verwerven op zowel lichamelijk als geestelijk gebied.


1

deel deze tip

Tip 247 - Beweeg je richting angsten of beweeg je naar je waarden?

Telkens als je angst voelt, vraag jezelf dan af: ben ik angstig omdat er belemmerende gedachten en gevoelens zijn en ga ik over tot vermijden, verdoven, iets niet aangaan, uitstellen etc. Of ben ik angstig omdat ik iets heel graag wil en het daarom spannend vind?

Ben je bereid om meer te bewegen naar je waarden en je minder door angst te laten leiden?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 248 - Angst voor de angst

Wanneer je in het verleden paniekaanvallen of hyperventilatie aanvallen hebt gehad, dan kan het gebeuren dat je al van te voren verstijft bij de gedachten dat je misschien weer een aanval kan gaan krijgen. Als het ware ervaar je angst voor de angst. Deze situatie maakt dat je je continue angstig voelt en dat is voor niemand fijn.

Mocht dit het geval zijn bij jou, wat je kan doen is juist met aandacht naar de gevoelens van angst gaan. Voel waar het zich manifesteert in jouw lijf (buik, borst, hoofd of spanning in je gehele lijf, gebalde vuisten, opgetrokken schouders en/ of spanning in je nek, etc.) en ga met je aandacht naar deze plek toe. Adem diep naar je onderbuik (leg jouw hand op je onderbuik) en doe dit op zijn minst 5x. Adem in door je neus (buik omhoog), hou je adem vast en adem vervolgens uit door je mond, net zolang tot al het lucht eruit is. Herhaal dit tot dat je weer een beetje rustig wordt van binnen. Voel tegelijkertijd waar de angst over gaat. Je wordt namelijk ergens in geraakt/ getriggerd. Mocht dit naar boven komen, dan kun je hiermee aan de slag, want je weet nu waar de angst daadwerkelijk over gaat.


1

deel deze tip

Tip 249 - Hoeveel sessies heb ik nodig ?

Hoeveel sessies heb ik nodig ?

Die vraag word mij regelmatig gesteld. Ja, je kunt gaan voor één enkele sessie. Dat raad ik je zeker niet aan. Voor een eventueel traject bellen we eerst, om kort kennis te maken. Daarna kies je. Het Skype gesprek is komen te vervallen (zie eerder). Kies je voor een traject, dat zijn zes sessies, ben je daar vervolgens drie maanden mee bezig. De intake is onderdeel van het traject en biedt aan zowel jou als aan mij duidelijkheid over de kans van slagen, daarna dus nog vijf keer. Mocht je na drie keer er echt zijn, dan bekijken we dat op dat moment. De ervaring leert dat een traject van zes keer, ongeveer drie maanden, het meest effectief is.

Mieke

1

deel deze tip

Tip 250 - Verwelkomen

Als we ergens vanaf willen, hebben we de neiging om het te onderdrukken of het te negeren. We vinden het irritant en het belemmert.

De kunst en paradox is om juist de angst onder ogen te zien en de tip is om dit te doen met iemand anders. Iemand die je vertrouwt en waar je je prettig bij voelt. Dit kan een goede vriend(in) zijn, een familielid of een therapeut.

Angst heeft namelijk de vervelende eigenschap om jou te willen isoleren, terwijl dat juist niet is wat je nodig hebt.

Vertel over je angst terwijl je de ander in de ogen kijkt. Als je de ander maar steeds kort kan aankijken is dat oké, maar probeer dit zoveel mogelijk te doen. Je mag gaan ervaren dat je niet alleen bent, dat een ander er voor jou wil zijn, dat je niet raar bent met je vervelende of verpletterende gevoelens.

Warm oogcontact maakt dat je tot rust komt, je voelt je niet meer alleen, je kan het op dat moment samen dragen. Dat brengt ontspanning en ruimte, de angst wordt minder. Benieuwd hoe dit met mij in therapie werkt? Neem contact op en ik vertel je erover!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 251 - Hypnotherapie het geschikte middel tegen Angsten

Welke angst je ook doet, met behulp van hypnotherapie kan je snel en effectief van je angsten af komen. Als docent en hypnotherapeut merk ik dat veel scholieren last hebben van examenvrees en/of faalangst. Zo ook Anne. Na 2 sessies bij mij, schreef zij hierover het volgende:

"Ik liep al een tijdje met heel erge zenuwen voor tentamens. Via mijn moeder kwam ik bij Paul terecht. Paul begeleid je rustig door alle stappen en je voelt je direct op je gemak. Ik heb nu 2 behandelingen gehad en merk dat ik mijn tentamens beter maak omdat alle spanning direct van mijn lichaam afglijdt. Zeker een aanrader!"


1

deel deze tip

Tip 252 - Voor de rol van ouder

Aandachtspunten bij begeleiding in de rol van ouder, bij school fobische klachten:
Hieronder geef ik een aantal tips voor kinderen met een schoolfobie:
- Erken de angstgevoelens
- Zorg voor een veilige sfeer
- Hanteer regels en structuur
- Leer lichamelijke reacties op angst herkennen
- Ademhalingsoefeningen/ontspanningsoefeningen
- Probeer je kind zelf te leren hoe zij/hij actief kan worden i.p.v. angstig in de schulp te kruipen, ook op school
- Opschrijven wat die dag goed ging
- Laat merken wat zij/hij wel kan
- Leid aandacht af van het getob
- Laat hem/haar ontdekken dat zij/hij invloed heeft op de omgeving en niet hulpeloos is
- Benader het effect van weerbaarheid/zelfvertrouwen
- Geef complimenten
- Minder aandacht geven aan negatieve aandacht die zij/hij vraagt.

Kom je er niet alleen uit, vraag dan hulp en blijf er niet te lang mee tobben.


Veel succes


1

deel deze tip

Tip 253 - Wat is moedig zijn?

Moedig zijn , is weten hoe je met de angst moet omgaan

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 254 - Ja, ik ben gewoon bang!

Als kleine kinderen bang zijn omdat er een beest onder hun bed zit, zeggen we dat ze niet bang hoeven te zijn. Dat is best raar, ze zijn namelijk gewoon bang. Je kunt met ze onderzoeken of er wel een beest zit en zeggen dat jij er voor ze bent als ze bang zijn.
De oorlog in Oekraïne zal voor velen beangstigend zijn, ook in Nederland. Het heeft geen zin om te zeggen dat je niet bang hoeft te zijn. Wel kun je samen kijken welke angst precies (op dit moment) reëel is en waar je invloed op hebt (of het nou gaat om de hoeveelheid nieuws luisteren/kijken, hulpgoederen verzamelen, goede doelen steunen, vluchtelingen in huis nemen, etc.). De angst is er. Als er door huidige situaties oude beelden opgeroepen worden, trauma’s uit het verleden naar boven komen die in het huidige moment een gevoel van paniek geven, dan is het handiger om naar die oude angsten te kijken met hulp van een therapeut. Met behulp van Mind Eye Power (een methodiek die lijkt op EMDR) kan de paniek die ontstaat en oude overtuigingen, gereduceerd worden en kun je jezelf weer meer steunen als je bang bent. (of steun uit je omgeving vragen!) 

Gerda

1

deel deze tip

Tip 255 - Onrust in de wereld om ons heen

'Ik ben niet in de wereld.
De wereld is in mij.'

Wat betekent dat nu, nu de wereld op de kop staat?
Oorlog, ziekte, isolatie, armoede, dood en verdriet, we kunnen er niet omheen kijken. De ver van ons bed show is dichtbij.
Hier vieren we het Carnaval daar vrezen mensen voor hun leven en bestaansrecht. Is het onzin om bang te zijn voor wat er om je heen gebeurt? NEE! Duw de angst niet weg maar laat deze ook niet de baas zijn.
Zie je angst als een signaal dat jij een andere, een betere wereld voor ogen hebt. Zo houd je contact met jouw wereld. Met jouw intenties en zo weet je beter dat de onrust om je heen niet jouw bedenksel is maar dat het er wel is. Door binnen- en buitenwereld recht in de ogen te (leren) kijken, kan jij ontdekken dat angst een goede helper is om jouw waarden beter te ontdekken en te (leren) manifesteren. En dat vreugde, dankbaarheid, tevredenheid, verwondering en bewondering betere wapens zijn dan het voeden van je angsten met agressie, frustratie en het uitsluiten van je medemens.

Tich Naht Hahn heeft deze wijsheid nagelaten: There is no way to happiness, happiness is the way. In tijden van onrust zoals nu in de wereld mag je bewust kiezen om vreugdevol, aardig en dankbaar te zijn voor het feit dat je leeft. Mijn tip: vier het leven! Maak een verschil daar waar je een verschil kan maken en laat je angst daarbij een goede raadgever zijn.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 256 - Op lange termijn betrouwbaar

Grenzen:

Door je grenzen aan te geven kun je er achter komen wat je ware behoeften en verlangens zijn. Dit is belangrijk om er achter te komen wat belangrijk voor ons is. Je kunt mensen er mee teleurstellen. Dat is vervelend maar op de lange termijn ben je meer betrouwbaar omdat je je grenzen stelt. Men gaat ook rekening met je houden. Daarbij zullen je relaties langer standhouden omdat je jezelf en de ander veilig stelt van niet waarachtig gedrag. Succes!


1

deel deze tip

Tip 257 - EMDR - emotionele lading vervagen

Heb je last van angsten of andere klachten die zijn ontstaan in het verleden en daar nog steeds last van? Helpen ratio en gedachten niet en blijf je last hebben van terugkerende heftige emoties?
Dan kan EMDR (Eye Movement Desentization Reprocessing) je ondersteunen bij het verwerken van emotioneel heftige gebeurtenissen.
Tijdens een sessie worden vragen gesteld om terug te denken en voelen aan de gebeurtenis. De herinnering verplaatst zich dan naar je werkgeheugen. Wanneer de herinnering het sterkst is worden afleidende prikkels toegepast, bijvoorbeeld door je te vragen met je ogen de vingers van de therapeut te volgen. Doordat je werkgeheugen op dat moment veel informatie moet verwerken vervaagt het beeld van je herinnering waardoor de emotionele lading kan afnemen. Hierdoor ontstaat ruimte om patronen te doorbreken omdat je beter kunt dealen met deze emoties.

Marly

1

deel deze tip

Tip 258 - Ademhalingstechniek

Deze ademhalingstechniek kun je gebruiken om tot rust te komen op momenten dat dat nodig is:
Kijk rond en zoek iets wat 4 hoeken heeft, een raam, deur etc.
Dan kijk je naar de linkerbovenhoek en adem je in 4 tellen in.
Vervolgens verplaats je je blik naar de rechterbovenhoek en houd je de adem 4 tellen vast.
Kijk dan naar de rechteronderhoek en adem in 4 tellen uit.
Verplaats je blik naar de hoek links onder en zeg zachtjes;
ontspan en glimlach (en doe dat dan ook).
Herhaal deze 4 stappen tot je voelt dat je meer ontspannen bent. Door het focuspunt buiten jezelf in combinatie met de ademhaling kun je weer meer in balans komen.

Marian

1

deel deze tip

Tip 259 - Helder boek

Deze keer een boekentip:
Voor uitleg over verschillende soorten angsten, wat angst met je doet en zelfhulp tips/oefeningen vind ik dit boek een aanrader:
Angst overwinnen doe je zo! - Arentina Drenth.


1

deel deze tip

Tip 260 - Actief ermee omgaan

Omgaan met angst voor iets waarvan de dreiging of het gevaar voor jezelf niet goed in te schatten is, is niet zo makkelijk. En daar hebben we nu wel mee te maken. Hoe realistisch is het bijvoorbeeld dat je zelf Corona krijgt. Of hoe realistisch is het dat we ook hier oorlog krijgen.

Om hiermee zo goed mogelijk om te gaan is het helpend daar voor jezelf een realistische inschatting over te maken. Hoe meer je af kunt gaan op feiten en cijfers hieromtrent, hoe realistischer je de dreiging of het gevaar kunt inschatten. Dat helpt bij de keuze's die je kunt maken om de dreiging of het gevaar het hoofd te bieden.

Daarnaast is het helpend als je je afvraagt wat je eraan kunt doen om de dreiging of het gevaar in te perken. Bijvoorbeeld met Corona kun je beschermende maatregelen nemen. Voor de mogelijke oorlog kun je ook kijken hoe jij een bijdrage in het geheel kunt leveren.

Bijvoorbeeld bidden, energetische werk, healingswerk of een bijdrage leveren met het helpen van slachtoffers. Dit helpt allemaal mee om minder last te hebben van angstgevoelens. Dus actief ermee omgaan helpt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 261 - Voed jezelf met wat je nodig hebt

Zorg in deze tijd goed voor jezelf. Het is goed om de feiten te weten maar overlaad jezelf niet met beelden op televisie die niet goed voor je zijn. Ga liever naar buiten en zoek troost in de natuur. Laat deze beelden sterker zijn en je voeden met wat je nodig hebt. Veel plezier!


1

deel deze tip

Tip 262 - Een laagje dieper dan EMDR

Probeer Brainspotting, vergelijkbaar met EMDR alleen pakt dit net een laag dieper. Daarnaast hoef je met Brainspotting niet actief terug te gaan naar de angst/gebeurtenis, wat een enorme impact heeft. Je lichaam doet het werk.


1

deel deze tip

Tip 263 - Overlevingsplan

Als je je erge zorgen maakt over iets, waarvan je denkt dat het je werkelijk kan overkomen, bedenk dan een overlevingsplan. Houdt het duidelijk en maak het specifiek, zodat het haalbaar is voor als inderdaad gebeurt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 264 - Boek

Het zoutpad, Raynor Winn,
Dit koppel gaat volledig de confrontatie met de realiteit aan, heel inspirerend.


1

deel deze tip

Tip 265 - Vragen

Het op de man afvragen

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 266 - Voed de juiste wolf

Een indiaan vertelde zijn kinderen over de strijd tussen de twee wolven:

Overal waar je gaat, gaan er twee wolven met je mee.
De een symboliseert angst, wantrouwen en tekort.
De ander liefde, vertrouwen en overvloed.
Overal waar je bent, zullen ze je afleiden door het gevecht met elkaar aan te gaan.
Welke wolf wint er? wilden de kinderen nu weten.
Degene die je het meest voedt, wist de indiaan.

Een verhaaltje uit het boekje "overvloed" van Mirjam van der Vegt

Karin

1

deel deze tip

Tip 267 - Dwang

Het boek, "Ik dwang" van Erwin Roebroeks laat heel goed zien welke therapie werkt bij een dwangstoornis. De combinatie cognitieve gedragstherapie/exposure in vivo die nu gebruikt wordt werkt soms niet helemaal goed. Cliënten willen een quick fix en daarop wordt ingespeeld door de hulpverlening. Erwin belicht het belang van zoeken naar de oorzaak in een gelijkwaardige therapeutische relatie. Deze vorm, meer psychoanalytisch, kost meer tijd (gesprekken) maar gaat wel dieper in op de kern van het probleem. Veel psychosociaal counselors/therapeuten (waaronder ikzelf) gaan juist op zoek naar die diepere kern.


1

deel deze tip

Tip 268 - angst

Bij problemen met angst kan Acceptance and Commitment Therapy (ACT) heel helpend zijn. Je krijgt krachtige tools in handen om niet tégen je angst te vechten, maar mét je angst een fijn waardevol leven te leiden.


1

deel deze tip

Tip 269 - Herstellen van vertrouwen

Leestip:
"Wat zou je doen als je een aap was?" van Haest en den Heuvel
Dit makkelijk leesbare dunne boekje beschrijft heel eenvoudig hoe je met jezelf en de ander op een afgestemde manier kunt omgaan, ook bij hechtingsproblemen. Het gaat over het herstellen van vertrouwen.


1

deel deze tip

Tip 270 - Toelaten van de angst

Toelaten van de angst
Juiste de angst voor de gevoelens van de angst maken het groter.
Er naar toe gaan en durven toe te laten geeft ruimte.

Sandra

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 271 - Waarom spelen niet alleen voor kinderen is

Waarom spelen niet alleen voor kinderen is

Als kind is spelen belangrijk om o.a. je hersenen te vormen, te ontdekken hoe de wereld werkt en om te leren communiceren en samen te werken.

Ook voor volwassenen blijft spelen belangrijk. Het werkt o.a. stressverlagend en laat ons effectiever leren en maakt je flexibeler in het zoeken van oplossingen. Ook prikkelt het de zenuwen, daagt creativiteit uit en het heeft een positief effect op je sociale gedrag. Door te spelen train je je probleemoplossend vermogen, creativiteit en flexibiliteit zonder dat je er op dat moment iets mee moet. Waardoor je zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroot en je eerder uit de comfortzone durft te stappen.

Kortom: alleen maar winst wanneer we weer meer gaan spelen! Laat het spelende kind in jezelf vrij: Zing, dans, lach en verwonder. Doe iets was je als kind leuk vond om te doen. Neem spelen serieus!


1

deel deze tip

Tip 272 - Making space

A technique to manage anxiety (or any other overwhelming emotion):
1. Close your eyes, first focus on your breathing, consciously making effort to slow it down.
2. Then focus on the physical sensations that this emotion is creating in your body.
2. Describe the sensations in the most detailed way you can . For example- Tightness in the chest, like a weight/ sharp stabbing feeling in the heart/ tickling in the stomach. Again, be as specific and descriptive as possible.
3. With every breath, imagine, visualise yourself creating more space within your body for that emotion and sensations. Keep doing this with every breath. Everytime it seems as though the emotion is filling up all the space, breathe and create a bit more space.

With this exercise you can come to realise that there is enough space within you to contain the emotion, without getting overwhelmed. It might be difficult the first few times you practice, but keep at it!


1

deel deze tip

Tip 273 - Ik doe het tóch!


Deze tip is geschikt als je angstig bent voor 'goede dingen' zoals naar buiten gaan, presentaties houden, reizen, naar een feestje gaan.
Zeg tegen jezelf: "Ik ben niet mijn angst, ik ben geen angsthaas, maar ik heb een deel in mij dat angstig doet."
Dit deel in jou wil jou beschermen, maar hij overdrijft het nogal.
Verzin een naam voor dit deel, zodat het duidelijk is dat jij het niet zelf bent.
Zeg in jezelf tegen dit deel: "Dankjewel voor je waarschuwingen, 'Pietje'.Ik weet dat je het goed met me bedoelt. Maar je overdrijft. Ik hoor je, maar ik luister niet naar je. Ik doe tóch wat ik wil doen of wat ik nodig vind om te doen."
Wees hier vasthoudend in, want het angstige deel gebruikt allerlei slimme listen om je toch 'veilig thuis' te houden. Trap er niet in, bedenk van te voren al wat "Pietje" zal doen, zoals jou buikpijn of paniek bezorgen.
Van vermijden wordt de angst erger. Dus maak je comfortzone stapje voor stapje groter.


1

deel deze tip

Tip 274 - Pak je podium!

Angst gooit je van het podium van jouw individuele en waardevolle leven. Pak terug je eigen podium en straal zoveel als je maar kunt, vol van vertrouwen en ruimte dat podium volledig vullen!


1

deel deze tip

Tip 275 - Wat is de functie van de angst?

Wat is de functie van de angst?
In eerste instantie zien we angsten vaak als iets nutteloos dat snel in de ban moet worden gedaan, terwijl de meeste angsten er niet voor niets zijn. Je kunt jezelf afvragen wat de angst nou precies oplevert. Het moet iets opleveren, anders had je het wel naast je neer kunnen leggen. Meestal gaat het over een stukje zelfbescherming, het beschermt je om bijvoorbeeld gekwetst te worden of om ergens in te falen. In therapie kun je in dialoog gaan met je angst om te kijken of je een stukje zelfbescherming kunt houden en tegelijkertijd de angst ook niet meer zo sterk hoeft te regeren, waardoor het geen belemmering meer hoeft te vormen in je leven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 276 - Dance in the rain

Een inspirerende spreuk van Vivian Greene, die aansluit bij wat Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is en doet: "Life isn't about waiting for the storm to pass. It is about learning how to dance in the rain."


1

deel deze tip

Tip 277 - Los haken

Nare gedachten en gevoelens hebben we allemaal. In Acceptance and Commitment Therapy leer je o.a. deze gedachten en gevoelens een plaats te geven en je er vervolgens van 'los te haken'.
Wat een inspirerende en mooie, actieve vorm van therapie.
Yes, it's time to ACT!

Marionne

1

deel deze tip

Tip 278 - je wereld weer vergroten

Bij angst en schrik is vernauwd je blik, je adem stokt en je spant je spieren aan. Als er fysiek gevaar dreigt is dit de manier om in de startblokken te staan om weg te rennen. In alle andere gevallen helpt het om je te realiseren dat je schrikt en dit te erkennen. Een toegankelijke manier om weer uit de angst te komen is de tijd te nemen om om je heen te kijken en te benoemen wat je ziet. Wat trekt je aandacht en waarom trekt het je aandacht.
Angst wordt getriggerd door iets uit het verleden. Door om je heen te kijken, kom je weer in het hier en nu terecht.


1

deel deze tip

Tip 279 - Boek: acceptatie en commitmenttherapie

Boek: ACT in de praktijk. auteur: Russ Harris
Een heldere en toegankelijke introductie op Acceptatie en commitmenttherapie.

Ik vindt deze benadering heel goed in te passen bij verschillende angsten. Biedt vaak verschillende elementen uit de ACT aan in de therapiesessies , met mooi resultaat.

succes 🍀

hartegroet
Bea

1

deel deze tip

Tip 280 - EN DAN !

Angst TRIGGER : ( kan intern zijn of extern )
Je hoort iets ...
je ziet iets ...
je voelt iets ...
je ruikt iets ...
je proeft iets ...
je denkt iets ...
je zegt iets tegen jezelf ...

DAN denk je : Wat als ?

EN maakt een doemgedachte en een doemscenario

NU !
IN PLAATS VAN daarvan , zeg je in het Nederlands: EN DAN !
in het Engels: So What ! In het Frans: Et Alors ! ...
( What the Fu*k ! ) ( What the F*ck ! )

André Fierens

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 281 - Hoe kun je de controle loslaten

Hoe kun je de controle loslaten

We willen graag grip hebben op minder leuke omstandigheden, terwijl we er niet altijd invloed op kunnen uitoefenen. Franciscus van Assisi, (1181-1226 n. Chr.) een heilige uit Italië, geeft hierover een mooie samenvatting van levenskunst; “Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan, geef me de moed om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beiden te zien”. Neem deze wijze raad mee je leven in en richt je op datgene waarop jij invloed hebt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 282 - Hoe voelt dit?

Hoe vaak heb jij vandaag je wenkbrauwen letterlijk omhoog gedaan en je kaken van elkaar en je mond in een klein glimlachje gedaan? Kijk eens in de spiegel nu als je dit doet. Hoe voelt dit?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 283 - Erken de angst

Voel je een angst? Voel het niet alleen in je hoofd, maar ook in je lijf. Merk eens hoe je lichaam reageert. Ga er eens bij staan en voel je voeten sterk staan en je benen hierboven. Voel dat je de angst erkent. Angst die erkent wordt, kan zakken in enkele minuten tot een klein half uurtje max. (als het ware letterlijk als je gaat lopen, springen of dansen of hardlopen)

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 284 - Aarden, bij angstige gevoelens

De volgende oefeningen kun je dagelijks doen om het aarden te trainen en als ''hulpbron'' inzetten op momenten dat je voelt dat je angstig bent:
- beweeg je tenen. Begin bijvoorbeeld bij je kleine en beweeg alle tenen één voor één tot je bij je grote teen bent en weer terug. Probeer alle tenen te voelen. Beweeg je tenen in je schoenen of op blote voeten.
- Stampen, omstebeurt met je voeten op de grond stampen, zorg ervoor dat je contact krijgt met de grond onder je voeten.
- Springen op een trampoline of in het gras
- In de tuin werken
- Sporten


1

deel deze tip

Tip 285 - Als er een pil zou bestaan......

Als er een pil zou bestaan om alle "vervelende" gevoelens uit je leven te bannen zou je die dan nemen?

Ook als ik je vertel dat er een kleine bijwerking is: je bent dan namelijk ook niet meer in staat om "positieve" gevoelens te voelen. Als je bereid bent om kwetsbaar te zijn, kun je gekwetst worden. Als je niet bereid bent om volledig open te staan voor de liefde, dan kun je daarin niet gekwetst worden, maar zul je ook geen liefde mogen ervaren. Iets is pijnlijk omdat het je raakt. Het raakt je omdat het blijkbaar belangrijk, waardevol is voor jou. Als je het niet belangrijk zou vinden, zou je er ook niets bij voelen. Dan zou het je onverschillig laten. Kies je voor een onverschillig leven of een leven vol met een diversiteit aan gevoelens?

Zou je de pil nog steeds nemen? #act #acceptance #commitment #therapie #voelen

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 286 - Stop met patronen!

Breng jouw gedachten eens in kaart. Waar denk je aan? Wat voel je?
En? Als je deze lijst klaar hebt, wat valt je op?
Welke gedachten komen er voorbij? Je komt hierdoor achter welke gedachten het meeste 'top of your mind' zijn. En zijn het helpende gedachten?
Vaak leer je jezelf een gedachten patroon aan. Bijvoorbeeld; 'Ik werk niet hard genoeg'. Deze gedachten herhaal je continu. Tot je het zelf bijna gaat geloven.
Mijn tip? Stop met het herhalen van negatieve gedachten patronen in jouw hoofd. Breng hier positieve gedachten patronen voor in de plaats!

Dat helpt!


1

deel deze tip

Tip 287 - De overgang

Denk ook eens (vrouwen) aan de overgang. Je kunt je jaren angstig voelen en paniekklachten hebben zonder dat je deze link legt.

Misschien hormoontherapie……

Hennie

1

deel deze tip

Tip 288 - waar JIJ je wilt zijn waar JIJ je fijn voelt waar JIJ je thuis voelt

Probeer jezelf in te beelden waar JIJ je wilt zijn waar JIJ je fijn voelt waar JIJ je thuis voelt. Als je snel gaat ontsnappen van je angst zal dit vaker terug komen. Dus probeer stap voor stap je angsten tegen te gaan. …
Voor mensen die tijdelijke oplossing willen, wat ik echt je niet aanraad!!
Probeer jezelf af te leiden door met andere te praten en gek doen alsof je echt schijt hebt aan alles.
Dit is niet een aanrader want je laat je emoties je lichaam beheersen, daardoor verdwijnt je karakteristieke eigenschap.

Ik ga mezelf niet noemen als een patiënt want ik geloof dat het langzamerhand zal verdwijnen.

Anon

1

deel deze tip

Tip 289 - Boekentip: Tegen de zon in kijken

Prachtig boek over de dood, doodsangst, en hoe daarmee om te gaan: 'Tegen de zon in kijken' van Irvin D. Yalom


1

deel deze tip

Tip 290 - Richt je op het eerst volgende

Maak je toekomst “kleiner” en richt je alleen op het eerst volgende.

.

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 291 - Wolkjes

Wolkjes:

Visualiseer al je angst-gedachten als wolkjes in de lucht: deze komen en gaan, zijn niet constant in vorm, noch in kleur en je hoeft ze enkel maar waar te nemen. Voor de rest doe je er niets mee. Waarnemen en voorbij laten gaan; defusie van je gedachten.


1

deel deze tip

Tip 292 - Golf

Realiseer je dat als je last hebt van angstgevoelens, de golf van angst een piek heeft en daarna weer afneemt. Dat kan je helpen om op dat moment niet verder in paniek te raken

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 293 - Bang om fouten te maken

Onze gevoelens zijn zelden in lijn met wat wij nodig hebben. Ze worden opgeroepen door wat wij nu willen bereiken maar dateren uit een ver verleden. Bijvoorbeeld de angst om fouten te maken. Deze komt behalve bij mij bij veel mensen voor. Het is heilzaam om te zoeken naar de oorsprong van dit gevoel en te beslissen of dit gevoel je nog dient. Je kunt hiervoor een gesprek aangaan met dat deel van jou wat bang is om fouten te maken.


1

deel deze tip

Tip 294 - Elke dag fietsen

Ik ga elke dag fietsen en heb een plekje waar ik ga zitten om de angst aan te kijken hier door word je sterker en ben daar ontzettend trots op

Antje

1

deel deze tip

Tip 295 - Stop met uitstellen

Als we iets spannend vinden, zijn we vaak geneigd het voor ons uit te schuiven. Een heel logische reactie! Dit zorgt er echter ook voor dat de spanning die je voelt voor dat wat komen gaat, alleen maar langer aanwezig is. Als je het eenmaal gedaan hebt, is de spanning vaak ook vrijwel direct gezakt. Door minder uit te stellen en datgene wat je eng vindt direct aan te gaan, heb je uiteindelijk dus juist korter last van spanning.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 296 - Een stofje tekort

Heb je last van angsten die zonder oorzaak ineens op komen zetten? Opdringerige gedachten zonder dat er een oorzaak of trigger voor aan te wijzen is? Het kan aan een stofje liggen die je tekort komt. Bijvoorbeeld GABA of Serotonine. Lees hierover het boek van Trudy Scot: The anti anxiety food solution.


1

deel deze tip

Tip 297 - Er is veel te bereiken met goede voeding

Ook darmbacteriën hebben invloed op je psychische en lichamelijke gezondheid, met name je angstgevoelens. Met de juiste voeding kun je daar een gunstige invloed op uitoefenen. Er is dus veel te bereiken met goede voeding. Vooral vezelrijke groenten (graag veel) en fruit (niet te veel i.v.m. fructose wat weer een ongunstige werking heeft in de darmen) hebben een gunstig effect op de darmbacteriën die goed voor je zijn en meehelpen gezonde darmen te bewerkstelligen.


1

deel deze tip

Tip 298 - veilig in je lijf

Het boek "veilig in je lijf"van Deirdre Fay brengt moderne neurobiologie en eeuwenoude wijsheden samen. Het is een helder geschreven en vooral praktisch boek met oefeningen die je je kunnen helpen in je proces van heling van je angsten en of trauma.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 299 - Nu of toekomst

Angst gaat over toekomst. Over iets wat kán gebeuren.
Wanneer je je angstig voelt, zoek een rustig plekje om te gaan zitten. En vraag jezelf af: hoe gaat het nú met me? Is er nú een reden om angstig te zijn? Of ben ik nú veilig en oke? Adem daarbij rustig in en lange ademhaling weer uit.


1

deel deze tip

Tip 300 - Rust en heling

Als we het niet meer weten, steeds ergens last van hebben, mogelijk ook het gevoel te hebben van steeds alert te zijn, de ganse dag onrustig zijn, dan kan mogelijk de volgende techniek helpen. Deze techniek ondersteunt de geblokkeerde tak van ons autonome zenuwstelsel (welke voor rust en heling kan zorgen) weer meer terug in balans te komen:

Leg 1 hand op je voorhoofd. De andere hand op je achterhoofd, onder over de schedelrand. Vervolgens adem je rustig in door de neus en daarna rustig uit door de mond. Hierbij kun je de lippen wat dichter doen, zodat de lucht wat langzamer naar buiten gaat bij je uitademing.
De uitademing dient in seconden langer te zijn dan de inademing door de neus.
Dit doe je gedurende enige minuten.
Heb vertrouwen. Deze pose wordt al sinds mensenheugenis hiervoor gebruikt. En oefening baart kunst.
Als het goed is zul je na verloop van tijd steeds minder tijd nodig hebben om meer rust te ervaren. Dat betekent tevens dat je hele brein meer werkt en de verschillende delen ervan beter met elkaar communiceren. En (meer) in je hele brein zijn houdt in dat je (meer) uit je overlevingsstand vandaan komt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 301 - Paniekaanvallen

Heb je hulp nodig bij de overrompelende paniek-aanvallen, zoek dan iemand die ook het protocol kent/gebruikt wat samengesteld is voor de begeleiding bij paniek en angsten.
Dat geeft houvast. Daarnaast zal elke therapeut ook op jouw specifieke hulpvragen ingaan.


1

deel deze tip

Tip 302 - Ruimte geven

De gedragskenmerken die angst met zich meebrengt (denk aan piekeren, slapeloosheid, spanning in spieren) kunnen naar en belemmerend zijn in je leven. Vaak willen we van die nare dingen af.
Maar door hier hard 'ten strijde' tegen te trekken zijn we heel erg in de actie. Het geeft je brein en lichaam meer ruimte als je het stukje angst wat onder de kenmerken ligt te onderzoeken. Waar ben je precies bang voor? Waar voel je de angst letterlijk in je lijf? Wat verteld die angst jou? Als dit te spannend is om alleen te doen. Verkend dit samen met een therapeut. Zo kun je meer accepteren dat je je angstig voelt en kun je het vechten een beetje loslaten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 303 - Omarm de angst

Stel je hebt een angst en je bent geneigd 'het' te gaan vermijden of jezelf af te leiden...
Dit is een zeer menselijke reactie maar niet helpend op de lange termijn. Ga de angst aan en omarm de angst.

Een paar tips die van belang kunnen zijn:
- Ga de angst de 1e keer samen met iemand aan, iemand die jou even kan ondersteunen.
- Ga de angst aan met een ademhalingsoefening: licht inademen via de neus (niet te lang en diep) en vervolgens als door een rietje door de mond langzaam uitademen.
- Gebruik een timer (bouw het langzaam op: 1e keer 5 minuten en dan 10....ect)
- Bespreek of evalueer met een bekende of met jezelf wat er daadwerkelijk is gebeurd in die paar minuten. Is de angst groter geworden, is het kleiner geworden en kijk over 2 uur hoe je je dan voelt... Is de angst nog aanwezig of was het een moment?
- Plan voor jezelf een nieuw moment in dat je de angst weer aangaat...omarmt....
- Beloon jezelf als je dit een paar keer bent aangegaan!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 304 - Boekentip: Everyday Zen

Een heel fijn boek om te leren kijken naar je gevoel en daar op een bewuste manier mee om te leren gaan: Everyday Zen, van Charlotte Yoko Beck.


1

deel deze tip

Tip 305 - EFT bij angst

EFT is een methode om angstgevoelens te verminderen. Je tapt op bepaalde punten van je lichaam terwijl je een zin uitspreekt die over de angst gaat. Met oefeningen er tussen door (tellen en neuriën) om je 2 hersenhelften te activeren. Het is de bedoeling hiervan om van bijv. van een 10 (angst is heel hoog) naar een 2 of minder te komen (angst is er bijna of helemaal niet meer)

Norma

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 306 - Prikkel je zintuigen, laat de angst zakken

Beste lezer,

Kort geleden kwam ik een mooi overzicht tegen van hoe we onze zintuigen kunnen inzetten bij het reguleren van onze emoties. Een prikkeling opzoeken van één van onze zintuigen kan namelijk goed afleiden van ervaren angst. Wellicht ken je een bepaalde geur die je associeert met iets prettigs, kun je een muzieknummer zoeken dat ontspant, neem een voeten bad of zoek een balletje waarmee je zelf de rug masseert staand tegen een muur.

En ervaren maar.........

Veel succes.

Hartelijke groet,


1

deel deze tip

Tip 307 - Dankjewel, voor dat je me probeert te beschermen.

Wanneer je angst voelt of angstige gedachten hebt bedank je lichaam voor dat het jouw probeert te beschermen.
Jouw lichaam zal altijd proberen om jouw veilig te houden. Je lichaam weet het verschil niet tussen echt gevaar of angstige gedachten. Wanneer je bang bent of angstige gedachten hebt probeer je te focussen op je ademhaling. Geef je gespannen lichaamsdelen de ruimte en probeer te ontspannen wanneer je uitademt. Bedank je lichaam voor dat het jouw probeert te beschermen en aan je zijde is.


1

deel deze tip

Tip 308 - Basis emoties

En niet voor niets zijn er meer negatieve dan positieve benamingen voor onze basisemoties volgens Prudon:
- Agressie, (-)
- Angst, (-)
- Geestdrift, (+)
- Verbazing, (neutraal)
- Verdriet, (-)
- Vreugde en (+)
- Walging (-)
We zijn als mens nog steeds geprogrammeerd op gevaar (overblijfsel vanuit de oertijd). Het hebben van klachten is dus veel normaler dan het niet hebben van klachten. Het is gedeelde menselijkheid.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 309 - Most common responses to anxiety

Anxiety as an emotion generates some very common responses in human beings. These are:
1. Fight: Generally seen as irritation, aggression, perfectionism or over-controlling behaviour
2. Flight: Generally seen as leaving the situation that triggers anxiety
3. Freeze: Generally seen as procrastination, bingeing behaviours or over-sleeping.
4. Fawn: Generally seen as people pleasing behaviour


1

deel deze tip

Tip 310 - Ademhaling bij angsten

Wanneer je angst ervaart, reageert je lichaam ook; je hart gaat sneller kloppen je bloeddruk stijgt, je gaat sneller ademhalen wat kan lijden tot hyperventilatie.

Mijn tip wanneer je stress of angst ervaart.

Neem even de tijd om op je ademhaling te letten.

Ga ergens rustig zitten sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling.
Dan adem je 4 tellen in en 4 tellen uit en dit doe je 5x.
Je zult merken dat je rustiger wordt en rust in je lijf geeft ook weer rust in je hoofd.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 311 - Angst wil gevoeld worden

Angst

Alles wat we doen om ergens vanaf te komen, werkt uiteindelijk niet. Angst wil gevoeld worden en wijst ons naar een onderliggende behoefte, zoals geruststelling of veiligheid. Door te leren anders om te gaan met de angst, vanuit liefdevolle aanvaarding. zal de angst ook afnemen.


1

deel deze tip

Tip 312 - Als je worstelt met angst, weet dat je niet alleen bent.

Angst, een krachtige overweldigende emotie die ons allemaal op een bepaald moment in ons leven kan overvallen. Het is een natuurlijke reactie op een bedreigende situatie en helpt ons te overleven door ons alert en voorbereid te houden. Maar soms neemt angst de overhand en kan het een metgezel voor ons worden die je leven op een neagatieve manier kan beinvloeden.

Wanneer de angst de controle over je leven overneemt, kan het je belemmeren om de dingen te doen die je voorheen deed. Boodschappen doen of naar een bioscoop gaan kunnen plots een hele opgave voor je worden. Fysieke symptomen zoals hartkloppingen, trillen, zweten of hyperventilatie kunnen je angstgevoel vergroten. Er kan angst voor de angst komen.

Leven met angst kan een enorm zware last zijn om te dragen. Het kan heel veel impact hebben op je leven. Op de dingen die je doet, op je sociale leven, op je zelfbeeld. Doordat je de overweldigende angst wil vermijden kun je geisoleerd raken. Vaak kom je in een vicieuze cirkel terecht en het kan moeilijk te doorbreken zijn.

Als je worstelt met angst, weet dat je niet alleen bent. Je zou kunnen twijfelen aan jezelf en je vermogen om te veranderen. Weet dat er vele mensen met jou zijn, en die geleerd hebben om met hun angsten om te gaan.

Een therapeut kan je helpen de oorzaken van je angst te begrijpen, je bewust te worden van de gedachten en gevoelens die het kunnen vasthouden, en je handvatten geven om met angst om te gaan. Het is belangrijk om geduldig met jezelf te zijn tijdens dit proces. Verandering kost tijd en moeite, en het hoort erbij om af en toe een terugval te hebben.


Warme groet,

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 313 - Durf jij je angst aan te kijken en te voelen?

In mijn praktijk kom ik verschillende soorten angsten tegen. Faalangst, angst om je te binden, angst voor de angst, angst om er werkelijk naartoe te gaan. Vooral dat laatste is een spannend proces, het voelen waar de angst daadwerkelijk over gaat, maar met vertrouwen, goede gronding (ademhaling en weer terug in verbinding komen met je lijf) kom je er achter dat wanneer de angst eenmaal gevoeld is, het niet meer zo angstig aanvoelt. Vaak gaat het over onveiligheid. Vaak hebben we als kinderen iets meegemaakt wat heel pijnlijk is geweest en omdat je nog zo klein was heb je het niet zo goed kunnen verwerken. Er ontstaat een patroon (strategieën) en die was destijds heel erg nodig, maar nu je volwassen bent is het eigenlijk niet meer nodig om jezelf zo te beschermen. Mooi om dit patroon bewust te maken, zodat je de regie weer kunnen terugpakken. Mocht je een paniek aanval hebben, kun je jezelf er weer bij halen. Begin met jezelf te gronden (voeten stevig op de grond, wanneer je het op voelt komen. Voel waar de spanning in je lijf zit en adem erdoorheen. Klinkt misschien makkelijker dan het is, maar neem kleine stapjes hierin en bouw vertrouwen in jezelf. Vaak is het wel fijn om dit in het begin te doen onder begeleiding van een therapeut.


1

deel deze tip

Tip 314 - Terug denken

Angst dat je gaat terug denken, aan die angstige gedachten.
En daarom ga je er steeds weer aan terug denken!!! Dat komt door die angst.

Ger

1

deel deze tip

Tip 315 - Door het donker naar het licht

Gisteren had ik een vrouw op consult die last had van een drukkend gevoel. Ze was hard aan het werk om dat gevoel weg te krijgen en om er zo snel mogelijk vanaf zijn.

Ze wist dat dit zo’n oud patroon van haar is. Druk zetten als ze in moeilijke situaties komt. Hard voor zichzelf zijn. Doorgaan op wilskracht. Overlevingspatronen die niet behulpzaam zijn.
De vraag was; durf ik hier verandering in aan te brengen?
En toen liep ze tegen weerstand op.

Logisch als je bedenkt dat we van nature geneigd zijn om weerstand te bieden aan verandering..

Verandering roept namelijk gevoelens van onzekerheid en stress op. Het vraagt je om naar binnen te kijken, te voelen en het discomfort toe te laten.
Waar je nu zit is misschien niet fijn, maar wel bekend en veilig; je weet wat je hebt. En je weet niet wat je krijgt als je dit loslaat. Op de korte termijn lijkt het veilig, maar op de lange termijn belemmert het om te groeien en je potentieel te benutten.

Ik vertelde haar het verhaal van de kreeft. Als een kreeft groeit, dan gaat zijn pantser letterlijk ongemakkelijk aanvoelen. De kreeft gaan ongemak en stress voelen. Zijn lijf geeft een intern alarmsignaal af om verandering aan te gaan. Hij trekt zich vervolgens terug in een veilig plekje onder een rots. Zijn pantser knapt open en hieronder zit een, nog heel kwetsbaar en dun, nieuw pantser.

Wanneer het nieuwe pantser sterk genoeg is, komt hij onder de rots vandaan. Op die manier kan een kreeft groeien en leven. Moet je nagaan wat er zou gebeuren als de kreeft zijn ongemak uit de weg zou willen gaan. Dé stimulans voor de kreeft om te kunnen groeien, is namelijk dat hij zich niet comfortabel voelt.

En daar ligt precies de uitdaging van de vrouw die bij me was. Durft ze haar gevoel van discomfort, van druk opleggen, van stress, van onrust te voelen en toe te laten. Te accepteren dat het er even is en ook weer voorbij gaat. Door het donker naar het licht.

Welk gevoel van weerstand en ongemak mag jij voelen en actie op ondernemen?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 316 - EMDR

Door een eerdere ervaringen met uitgelachen worden, pesten, afwijzing kun je soms erg angstig worden. Zonder dat je doorhebt dat deze oude ervaring daar ten grondslag aan ligt.
Jouw systeem reageert in hedendaagse momenten weer alsof de afwijzing enz weer kan gebeuren er wil jou daarvan behoeden.
EMDR kan emotie van de oude ervaring verminderen, zodat je in het hier en nu minder snel getriggerd wordt.


1

deel deze tip

Tip 317 - Voeding wat serotonine aanmaakt

Voorlopig weken voeding wat serotonine aanmaakt. Kiwi spinazie bananen cashewnoten veel water geen suiker na een maand gaat het echt beter twee glaasjes met sap per dag bv kiwi mango

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 318 - Geloof in jezelf

Geloof in jezelf dat is het enige wat telt

Sydney

1

deel deze tip

Tip 319 - Angst: de slechte maar ook de goede raadgever!

Om met het laatste te beginnen: angst ontstaat in het reptielenbrein, het oudste deel van onze hersenen en het heeft ons als mens geholpen, zodat wij nog steeds op deze aardbol rondlopen: vechten of vluchten is dan een goede raadgever bij werkelijk gevaar... Maar wat als er nu geen werkelijk gevaar is en wij als mens nog steeds in de vecht- of vluchtmodus staan? wat gebeurt er dan in ons brein, ons lichaam? Een situatie uit het verleden, krijgt een plek in het nu en wordt geprojecteerd op de toekomst. Best vermoeiend om de hele dag maar "aan" te staan.
Stel.. dat je boven jezelf gaat hangen en de angst ziet voor wat deze is? Jezelf realiseert dat we op deze manier zijn geschapen, het is biologisch bepaald. Wie weet... zie je de angst voor wat het is en kun je zelfs een beetje afstand van de angst nemen!


1

deel deze tip

Tip 320 - De angst verminderen

Wanneer je last van angst hebt is dat echt heel naar. Angst kan verschillende oorzaken hebben. Brainspotting is een manier om naar de oorzaak van de angst te gaan zodat deze sterk verminderd of zelfs helemaal weggaat.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 321 - Angst verminderen met behulp van een Virtual Reality bril

Bent je bang voor o.a. drukte, verjaardagsfeestjes, autorijden, bepaalde dieren of de tandarts? Dan kun je ook eens denken aan een therapeut die gebruik maakt van een Virtual Reality bril.

Wanneer je vanwege angst allerlei situaties gaat vermijden, dan sta je stil en dan heb je het gevoel dat het leven aan je voorbij gaat. Je wil wel, maar je durft niet en je weet niet hoe je de angstgevoelens kunt verminderen.

Door middel van Virtual Reality ga je stap voor stap oefenen met de situatie waar je bang voor bent. Door Exposure kunnen angstgevoelens verminderen. Er worden goede resultaten bereikt met Virtual Reality. Ga eens op zoek naar een therapeut die gebruik maakt van VR.


1

deel deze tip

Tip 322 - De angst om iemand te verliezen

De angst om iemand te verliezen.
Veel mensen kennen de angst om iemand waar ze van houden te verliezen, de oorsprong ligt vaak in het begin van hun leven, waarin ze niet genoeg liefde en bevestiging hebben gekregen. Zelfs niet goed gehecht zijn geraakt.
Een gevolg daarvan kan zijn please gedrag, eigen behoeftes opzij zetten, het kan zelfs leiden tot de verbinding met wát die eigen behoeftes dan zijn volledig kwijt te raken. Ook kan er een angst ontstaan om werkelijk te uiten wat je diep van binnen voelt, uit de angst om de ander te verliezen als je zegt wat je voelt of denkt. Door dit alles raak je de verbinding met jezelf kwijt. De belangrijkste relatie in je leven, die met jezelf, ben je kwijt geraakt. Dit is de kern van wat ik jou bied in de Hypnotherapie die ik geef, de verbinding met jezelf herstellen. Door allerlei technieken die gebruikt worden binnen Hypnotherapie zorgen we hiervoor. Als je hier meer over wilt weten neem gerust contact op. 


1

deel deze tip

Tip 323 - Ademen en aarden

Voorafgaand aan de sessie doe ik altijd een ademhaling/aardingsoefening samen met jou. Even uit je hoofd en in je lichaam. Als je angstig bent is ademhalen/aarden één van de sterkte tools om in het hier en nu te komen. Angstgevoelens kunnen de hele dag doorgaan, je kunt het gevoel hebben dat je de hele dag "aan" staat. Het is 3 keer door de neus in ademen, vasthouden en iets langer uitblazen en vervolgens 'wortels de grond in" en je lichaam scannen. Na de oefening krijg ik altijd de reactie terug dat het beter en rustiger aanvoelt en dat ze dit veel vaker zouden kunnen doen. Het is zo'n simpele tip en toch.... we vergeten het zo vaak.

Ademen en aarden

1

deel deze tip

Tip 324 - Angst gelinkt aan de nervus vagus en een oefening

De nervus vagus is een belangrijke en complexe hersenzenuw. De nervus vagus loopt van je hersenen naar je darmen. De zenuw reguleert ook het parasympathisch zenuwstelsel dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan brengen. Een beschadigde of gespannen nervus vagus is een veelvoorkomend (en nog redelijk onbekend) probleem. Stress zorgt er namelijk voor dat de nervus vagus kan beschadigen! Depressie, angststoornissen en ptss worden gelinkt aan een beschadigde nervus vagus. Er treedt een disbalans op als de nervus vagus te vaak overprikkeld is. Hiervoor is een simpele oefening ontwikkeld door de Deens-Amerikaanse Rolfing- en craniosacraaltherapeut Stanley Rosenberg.
Zo doe je de oefening:
• Ga rechtop zitten of staan.
• Kijk recht voor je uit.
• Strengel je vingers in elkaar achter je hoofd.
• Houd je hoofd recht maar draai je oogbollen, dus alleen je ogen, helemaal naar rechts.
• Houd ze daar even, fixeer je blik op iets, je elleboog bijvoorbeeld, totdat je een lichamelijke reactie voelt zoals een zucht, een hoestje, een geeuw, een diepe ademhaling, een rillinkje of een schokje. Draai dan je oogbollen helemaal naar links, nog steeds met je neus recht naar voren en wacht weer op een subtiele maar duidelijke fysieke reactie.
Dat is het. Je kunt het even checken: is mijn nek nu wat losser? dit reset je nervus vagus en het maakt je rustiger en soepeler! Het is een mooie tip om hier 's ochtends mee te beginnen.1

deel deze tip

Tip 325 - Ongemak vermijden - de illusie van controle

We willen allemaal ongemak vermijden. Dit kan van alles zijn: ongemakkelijke gevoelens, fysieke sensaties of omstandigheden die ons ongemak geven.

Maar de wereld is niet zo maakbaar als we denken.
We komen allemaal in meer of mindere mate ongemak tegen in ons leven.
Dit is natuurlijk niet fijn, maar voorkomen kunnen we het niet. Hoe graag we ook willen!

Het vervelende is, dat de illusie er is dat we het kunnen vermijden (want soms lukt het wel om het te voorkomen). Hoe meer we geloven dat we het kunnen vermijden, hoe pijnlijker het is als het anders loopt dan je had gehoopt. Je hebt dan zo hard gewerkt om het te voorkomen en denkt zelfs dat je iets fout doet als het niet lukt.

Hoe harder je werkt om dingen te voorkomen, hoe meer je leven gaat bestaan uit een groot controlemechanisme dat hier voor opgetuigd is.

Je leven voelt steeds beperkter door je eigen gebouwde gevangenis.
Hoe komt je hier uit? En durf je er wel uit?
Het vraagt veel moed in het onder ogen komen van je eigen mechanisme én het durven voelen van de angst om hier uit te komen.

Alvast een tip voor jou: als je opmerkt dat je ongemak probeert te vermijden, kijk of je dan contact kan maken met de angst in plaats van je angst weg te duwen.

Hoe dan?
In contact komen met je angst kan je doen door je angst in je lichaam te voelen (het is immers een fysieke ervaring). Voel maar op welke plek de angst zit en kijk of je in plaats van dit gevoel weg te drukken/afleiding te zoeken, de angst kan toestaan om er te zijn. Terwijl je met dit gevoel in contact komt breng je jezelf ook in contact met je ademhaling en voel je jouw lichaam als 1 geheel zitten of liggen. Doe dit 1-5 minuten zonder dat het doel is om van het gevoel af te komen.

Op deze manier raak je vertrouwd met de signalen in je lichaam en hoef je er niet meer van te vluchten of tegen te vechten.

Veel succes!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 326 - Wat is voor jou belangrijk

Twijfel je veel en hindert dat je? Ga dan over op dieper onderzoek in jezelf. Ga op zoek naar jouw behoeften en waarden. Wat is voor jou belangrijk; welke kwaliteiten vind je fijn in andere mensen? Hoe ziet voor jou een gezonde samenleving eruit? Een gezonde relatie? Als je weet wat jou goed doet en wat je belangrijk vind kun je makkelijker keuze's maken in de richting die gezond voor jou zijn. En wellicht is het dan makkelijk te zijn wie je wilt zijn.


1

deel deze tip

Tip 327 - Dagelijkse activiteiten met aandacht doen

Oefening: Dagelijkse activiteiten met aandacht doen

Dit kan helpend zijn om de aandacht van je angsten te verleggen naar iets anders:

Plan regelmatig thuis en/of op je werkt momenten in op iets met aandacht te doen (gebruik hierbij al je zintuigen: ruiken, proeven, zien, horen voelen), een kookwekker of een planning in je agenda kan je daaraan herinneren, bijv. met aandacht te douchen, met aandacht te lopen, vertraagd te lopen, vertraagd te wandelen, vertraagd iets te doen, met aandacht te eten, met aandacht thee te drinken, met aandacht naar muziek te luisteren, met aandacht in bad gaan, met aandacht even een korte wandeling te maken, etc.

Doe deze activiteit met aandacht: dompel je onder in het moment door gebruik te maken van al je zintuigen: zicht, gehoor, tast, geur en smaak. Wanneer je aandacht afdwaalt, merk dat maar op en zodra je je daar bewust van bent, keer je opnieuw terug met je aandacht naar deze oefening.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 328 - Je staat er niet alleen voor

Besef je dat er veel mensen zijn die lijden onder hun angsten. Je staat hier dus niet alleen in, al lijkt en voelt het soms wel zo. Neem iemand in vertrouwen; dit kan een familielid of een vriend zijn. Daarnaast is het heel verstandig om hulp te zoeken bij je huisarts of bij een therapeut. Angsten hebben de vervelende eigenschap dat ze groter worden wanneer je er niet aan werkt. Wacht dus niet te lang en pak je zorgen en angsten op tijd aan.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 329 - Verander je leefstijl

Begin met kleine stappen om je leefstijl aan te pakken. Doe datgene wat goed is voor je lichaam en voor je geest.

1 Zorg dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Dit zal je slaap verbeteren, je humeur verbeteren en je meer energie geven. Zo zul je meer kracht hebben om je angsten aan te gaan.

2 Voorkom sociale isolatie en ga naar buiten! De buitenlucht heeft een goede invloed op je mentale welzijn. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, denk aan een boswandeling, in de tuin werken of op de fiets naar het werk.

3 Eet voldoende verse groenten en fruit. Een gezonde voeding heeft een positief effect op je mentale welzijn. Probeer het gebruik van suiker, cafeïne en alcohol te beperken. Hetzelfde geldt voor voeding met veel vet en koolhydraten. Deze voeding kan de stress en angsten groter maken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 330 - Existentiële angst

Existentiële angst is een diepgewortelde vorm van angst die voortkomt uit de erkenning van de fundamentele onzekerheden en vragen die inherent zijn aan het menselijke bestaan. Het kan leiden tot introspectie en zelfreflectie, maar kan ook leiden tot gevoelens van depressie, angst en wanhoop als het niet goed wordt aangepakt. Hoe deal je ermee?
Zoek professionele hulp: Existentiële angst kan diepgaand en verwarrend zijn, en het kan nuttig zijn om met een therapeut te praten. Een therapeut kan je helpen je gedachten en gevoelens te begrijpen en manieren te vinden om ermee om te gaan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 331 - Misschien herkenbaar?

Misschien herkenbaar? Bang voor iets in je kamer of onder je bed en dat 1 van je ouders dan kwam. Om te kijken of dat monster echt onder je bed zat en soms durfde je zelf ook even mee te kijken. Nee echt niks te zien, weg angst! Hoe doe jij dat nu? Stijf onder de dekens en net doen of het er niet is? Of heel hard doorrennen, ver weg van je angst….al eens iemand gevraag om er samen naar te kijken?

Anoniem

1

deel deze tip