Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij burnout

burnout therapiepsycholoog

 

Burnout - tips

Zoek je tips bij burnout?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met burnout

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Hoe meer inspanning je doet, en hoe meer stress en spanning je voelt, hoe meer ontspanning je ook nodig hebt.

Ga dus niet steeds tot het uiterste, maar neem op tijd rust. Deel je werkzaamheden op in kleine behapbare brokken, en ontspan tussendoor.

Zo ga je niet (te veel) over je grenzen en brand je jezelf niet op.


Therapiepsycholoog

9

deel deze tip

Tip 2 - Onderzoek wat je energie geeft en wat energie vreet

Burn-out betekent dat je energiebalans verstoord is. Om te kunnen herstellen is het belangrijk om te weten wat jouw energievreters en energiegevers zijn, zodat je de energie vreters kunt aanpakken en de energiegevers kunt voeden.

 

Houd een stressdagboek bij om erachter te komen wat je energie geeft en wat energie vreet.9

deel deze tip

Tip 3 - Afwisselen van ontspanning en activiteit

Afwisselen van ontspanning en activiteit

Omdat werken vaak niet meer lukt, zult u tijdelijk een aantal activiteiten moeten laten vallen en bepaalde taken of verplichtingen moeten afstaan.

 • Bespreek dit met de mensen thuis en op het werk. 

 • Leg uit dat u overspannen bent, bijvoorbeeld als u afspraken moet afzeggen, of als u zich ziek meldt op het werk. Meestal heeft men er begrip voor. Dat geeft vaak al enige rust en verlichting. 

 • Probeer een paar taken vast te houden, zoals boodschappen doen of de kinderen naar school brengen. 

 • Zorg dat u structuur in uw dag houdt. Plan de activiteiten, die u goed aankunt en wissel dat af met activiteiten waardoor u tot ontspanning komt. 

 • Ontspannen doet ieder op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren, een boek te lezen of televisie te kijken. 

 • Het is belangrijk dat u elke dag lichamelijk actief blijft. Zoek uit wat u het beste bevalt: wandelen, fietsen, tuinieren, kleine klusjes doen in huis of spelen met de kinderen.

 • Hoewel u zich moe kunt voelen is het belangrijk dat u toch in beweging blijft, al is het maar een half uur per dag een wandeling.

Bron: Thuisarts.nl

7

deel deze tip

Tip 4 - Keer terug naar jouw bron van levensenergie

Burn-out is het verlies van contact met datgene waartoe jij geroepen bent. Jouw grootste talent.


De uitnodiging die burn-out doet is verandering vorm te geven en terug te keren naar jouw unieke bron van levensenergie.

Een deskundige therapeut kan je daarbij helpen!7

deel deze tip

Tip 5 - Oefen om "nee" te zeggen

Heb je de neiging om altijd ja te zeggen op verzoeken van anderen, omdat je een ander een plezier wilt doen, terwijl je het eigenlijk liever niet doet? Oefen dan om nee te zeggen en laat op die manier ruimte voor iets wat je wel wilt.

 

Leer dus "nee" zeggen. Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt ook altijd om bedenktijd vragen, als je je overvallen voelt door een verzoek van een collega / vriend / familielid / bekende / ...

 

Je hoeft geen excuses te verzinnen als je nee zegt. Veel mensen hebben de neiging om een "nee" in te kleden met excuses, leugentjes of onwaarheden. Hou het open en simpel. Als je ergens geen zin in hebt of er geen tijd voor hebt, dan kun dat gewoon zeggen.

 

De "kapotte grammofoonplaat methode" is geschikt voor als je "nee" gezegd hebt, maar de ander toch blijft aandringen. Het enige wat je hierbij doet is je ‘nee’ en het bijbehorende motief blijven herhalen: als een grammofoonplaat die blijft hangen. Zo laat je  je niet verleiden tot een discussie of tot het maken van excuses.

 

Geef je grenzen aan als iemand over je grenzen heen gaat. Jij bent de enige die je grenzen kan voelen.

 

Als je van jezelf geen "nee" mag zeggen, dan kan dat stress en spanning geven.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Breng je sociale netwerk in kaart

Breng je sociale netwerk in kaart. Welke interacties kosten je op dit moment energie en welke contacten geven juist energie?

Maak keuzes in welke contacten je wel of geen/minder energie steekt, vanuit het oogpunt van energiebehoud en energietoename.6

deel deze tip

Tip 7 - Houd een Dankbaarheidsdagboek bij

Houd een Dankbaarheidsdagboek bij.

Dankbaarheid is als een medicijn voor lichaam en geest. Onderzoek wijst uit dat wie dankbaar is, gelukkiger in het leven staat, succesvoller en vergevingsgezinder is en meer energie heeft.

 

Dankbare mensen zijn minder vatbaar voor burn-out, depressie en angsten. Dankbaarheid is geen aangeboren karaktertrek, maar je kunt het trainen. Begin vandaag nog een dankbaarheidsdagboek bij te houden en laat je verrassen van de resultaten.

Schrijf elke dag 10 dingen op waar je dankbaar voor bent.5

deel deze tip

Tip 8 - Herstel in fases

Het herstel na overspanning verloopt in drie fasen:

 1. Accepteren dat u overspannen bent en rust nemen. Uw gedachten ordenen en opschrijven helpt.

 2. Bedenken welke omstandigheden spanning hebben gegeven en welke oplossingen er zijn voor moeilijkheden.

 3. De bedachte oplossingen uitvoeren. 

Uw huisarts, een maatschappelijk werker, psycholoog of bedrijfsarts kan u begeleiden bij het herstel.


Bron: Thuisarts

4

deel deze tip

Tip 9 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je burnout.

Aanvaard dat de burnout er is, zonder dat je jezelf met je burnout identificeert. Jij bent de burnout niet. Je hebt de burnout.

Door op een zachte manier met jezelf en met je burnout om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je burnout ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 10 - Stel realistische, haalbare doelen.

Stel realistische, haalbare doelen. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet overvraagt. En deel je doelen in tussendoelen in. Zo blijft het behapbaar.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Onthaast en ontspan

Lees: "Tien geboden van innerlijke rust" van Lisette Thooft. Gaat over onthaasten en ontspannen in onze samenleving waarin we allemaal (te) weinig tijd hebben2

deel deze tip

Tip 12 - Leer anders te plannen

Leer anders te plannen.
Plan top-down in plaats van bottum up. Als je alles wat je moet doen probeert te ‘proppen’ in de tijd die je beschikbaar hebt lukt dat meestal niet –en raak je teleurgesteld of gestrest-.

Ga uit van de tijd die je hebt, en maak een realistische inschatting van hetgeen dat je kunt doen in die beschikbare tijd. Dus neem je beschikbare tijd als uitgangspunt voor je planning, en niet de hoeveelheid taken. Het oud Hollandse spreekwoord ‘tijd is geld’ is hier van toepassing: leer je tijd ‘budgetteren’.2

deel deze tip

Tip 13 - Maak het inzichtelijk met een lijst

Denk goed na en maak dan een lijst van alles wat ervoor heeft gezorgd dat je je nu voelt zoals je je voelt. Dat zijn niet alleen dingen in je werksituatie maar ook in je privé leven. Kijk ernaar en maak een begin van verandering door dat aan te pakken wat op dit moment het makkelijkst is.2

deel deze tip

Tip 14 - Sla een nieuwe / andere route in

Sommige situaties zuigen zoveel energie dat je er bij voorbaat al tegen op ziet of er al helemaal geen
zin in hebt. Kijk en ervaar wat er gebeurt met jou zelf, met je lichaam en je bijbehorende gedachten. Of misschien heb je wel helemaal geen gedachten. Bevries je helemaal.

Soms is het inslaan van een nieuwe route helemaal niet zo’n slecht idee, of juist de route langer of korter maken. Kijk wat dit met jou doet. Stap voor stap.


Wat is goed voor jou? Waar krijg je energie van?2

deel deze tip

Tip 15 - Alert blijven met BRAVO

Alert blijven met BRAVO

In spannende en stressvolle perioden zoek je vaak naar compensatie voor deze spanning. Het is goed om jezelf er bewust van te zijn op welke manier je aan jouw spanning tegemoet komt.

BRAVO staat voor Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Gebruik BRAVO regelmatig om voor jezelf te checken of er ergens sprake is van een disbalans. Zo ja, dan kan je meteen zelf actie ondernemen.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het burnout-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 17 - Zoek een therapeut

Heb je last van een burnout en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 18 - Zorg dat je goed en voldoende slaapt

Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.

Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 19 - Maak keuzes

Maak keuzes. Keuzes in waar je energie insteekt en waarin niet. Besef dat je energie-tank niet zomaar is geslonken, ga na waar de energie-lekken zitten en maak vervolgens keuzes. Dit kan betekenen ten aanzien van werk, sociale contacten, vriendschappen, intieme relatie(s), hobby's, verenigingen, zorgtaken etc.

 

Het maken van keuzes geeft lucht, gevoel van regie, (zelf)vertrouwen en zorgt boven alles voor herstel van je energieniveau.


Muriel

1

deel deze tip

Tip 20 - Stress of burnout? Ademhaling helpt

Last van stress en/of problemen die ermee samenhangen (slapeloosheid, hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, burn-out)? Ademhaling is het wondermiddel om lichaam en geest weer tot rust te brengen.

Adem langzaam uit en pers zoveel mogelijk lucht uit je longen door je buik in te trekken. Ontspan daarna je buikspieren en laat je longen automatisch weer helemaal vol lopen met nieuwe zuurstof. Houd vier seconden vast om daarna weer ontspannen en met aandacht uit te ademen.

Probeer dit een paar minuten te doen en elke keer als je eraan denkt. Doe het in ieder geval drie keer per dag.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Leer nee zeggen met je lichaam

Nee leren zeggen: gemakkelijker gezegd dan gedaan. Alleen het woord 'nee' is niet genoeg. Wat je met je lichaam zegt, maakt het overtuigend of niet. Ook al is het moeilijk en voel je een knoop in je maag: zorg dat je stevig met je voeten op de grond staat, recht je rug, adem goed door en kijk degene aan tegen wie je praat.


Yvette

1

deel deze tip

Tip 22 - Boekentip: Eerste hulp bij stress en vermoeidheid

Boek: eerste hulp bij stress en vermoeidheid, Frank Schaper.


Praktisch boekje met korte stukjes tekst en handvatten om stress en burn-out te herkennen en aan te pakken.


Ellen

1

deel deze tip

Tip 23 - Hulp op psychische gebied + voeding + levensstijl

Burnout is een psychisch, emotioneel en lichamelijk probleem.

 

Zorg dat je naast hulp op psychisch gebied ook advies krijgt op gebied van voeding en levensstijl, want ook daar is iets mis gegaan. De meeste huisarten weten daar niets van.

Zoek een therapeut met kennis en ervaring op beide gebieden. Door op beide vlakken tegelijk te werken wordt je zowel lichamelijk weer sterker als ook psychisch. Zo ondersteunt het lichaam de psychische versterking en omgekeerd.1

deel deze tip

Tip 24 - Sandwich je bezigheden

Sandwich je bezigheden

Bezigheden die je normaliter al vervelend vindt, kunnen tijdens een burn-out nogal eens blijven liggen met mogelijk vervelende gevolgen. Het zijn die dingen die toch echt moeten gebeuren.

Denk hierbij aan rekeningen die blijven liggen, geen boodschappen doen of koken met als gevolg geen gezonde voeding die zo belangrijk is voor je herstel.

Wanneer je een goede planning van je bezigheden maakt, kun je de bezigheden die vervelend voor jou zijn, tussen 2 dingen die je normaliter wel leuk vindt.


Iets leuks ervoor doen, zorgt ervoor dat je net even lekkerder in je vel zit.
Iets leuks erna doen, geeft een gevoel van beloning. Wanneer dit af is, mag ik.....

Dus b.v. een boekje lezen, de rekeningen betalen, een wandeling maken.1

deel deze tip

Tip 25 - Erken en accepteer dat je een burnout heb

Erken en accepteer dat je een burnout heb. Het niet accepteren van een burn-out kost veel energie, omdat je dan vooral bezig bent met vechten en je er tegen verzetten.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Ga wandelen

Ga wandelen.


Wandelen is een goedkope en makkelijke manier om stress te verminderen.

Als je gaat wandelen kun je de volgende voordelen ervaren:

 

 • lichamelijke spanningen verdwijnen;
 • je ademt goed, waardoor je lichaam meer zuurstof krijgt;
 • de bloedsomloop verbetert;

 

 • de afvoer van stofwisselingsafvalproducten gaat sneller;
 • spieren en gewrichten worden sterker en soepeler;
 • je gedachten worden helderder.


1

deel deze tip

Tip 27 - Vervangen moeten door willen

Burnout en angst om te falen gaan vaak samen. Merk of je vaak "moeten" in je hoofd hebt als gedachte. Herken dat en vervang het door; " Ik wil" als dat zo is....en dan " ik ben".

 

Dus bijv. ipv " ik moet nog naar B" wordt dat na erkenning " Ik wil naar B"....en dat wordt; " Ik ga nu naar B"....Ik ben nu gaande naar B" De laatste evt.1

deel deze tip

Tip 28 - Ja en Nee leren zeggen

Ook jij kan burnout raken
Als je dit leest ben je waarschijnlijk nog niet burnout. Want dan zou je in bed liggen, huilen of voor je uit staren en tot niets komen.


Aan jou de vraag: wanneer zeg jij JA en wanneer zeg jij NEE?1

deel deze tip

Tip 29 - Herken de signalen van een burn out

Herken de signalen van een burn out :

 

 • concentratieproblemen
 • geen zin in je werk of cynisch t.o.v. je werk
 • moe opstan ook na een hele nacht slapen
 • stijve spieren of spierpijn
 • regelmatig hoofdpijn
 • veranderd eetpatroon
 • geen zin in sociale contacten


Als je dit herkent negeer dit dan niet en pak het aan. Zoek hulp om erger te voorkomen.1

deel deze tip

Tip 30 - Houd je doelen realistisch

Goed is goed genoeg. Perfect zou mooi zijn maar is een onhaalbaar streve. Het stellen van onhaalbare doelen leidt tot demotivatie enz.


Houd je doelen realistisch, goed is goed genoeg. Neem dat als gegeven.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Heb je vragen, stel ze dan

Heb je vragen, stel ze dan.

Onduidelijke communicatie veroorzaakt stress. Is het onduidelijk, blijf je met vragen zitten. Ga op zoek naar antwoorden. Het stellen van vragen leidt tot minder twijfel, waardoor je je kunt richten op zaken die er wel toe doen.1

deel deze tip

Tip 32 - Yoga nidra of yin yoga

Yoga

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die je lichaam en geest traint. Je wordt zowel lichamelijk als geestelijk flexibel, je leert ontspannen en je genereert energie.

Er zijn verschillende vormen van yoga. Zachte vormen zoals yoga nidra of yin yoga zijn zeker raadzaam.1

deel deze tip

Tip 33 - Onderzoek oorzaken burn-out

Onderzoek oorzaken burn-out

Een burn-out is meer dan herstellen. Om herhaling te voorkomen is het van belang om te weten wat maakt dat je in een burn-out bent geraakt.


Is het lastig om nee te zeggen? Ben je perfectionistisch? Vind je het lastig om goed voor jezelf te zorgen?
Het is raadzaam om dit onderzoek samen met een therapeut te doen.1

deel deze tip

Tip 34 - Probeer eens je tempo te verlagen

Probeer eens je tempo te verlagen en bewust vor een lagere versnelling te kiezen Vertraag!. Schakel eens terug n en bouw rustpauzes in. Je zult merken dat je rustiger wordt.1

deel deze tip

Tip 35 - Stop met proberen te 'multitasken'

Stop met proberen te 'multitasken'. Probeer altijd één ding met volledige aandacht te doen in plaats van meerdere dingen met halve aandacht. Je zult bemerken dat je rustiger wordt en het maakt je effectiever.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Start met RUST momentjes,

Start met RUST momentjes, ook al zijn ze nog zo klein of nog zo kort.

Ik ben zelf een alleenstaande moeder met 2 kleine kinderen en heb 2 bedrijven. Als ik niet een paar op een dag even stilsta en bewust ademhaal, ga ik eraan onderdoor (dat is al gebeurd). Ik plan mijn dagen nu zo in, dat er kleine ruimtes overblijven om letterlijk adem te halen.

Wat je kunt doen: Zet een wekker om het uur en iedere keer als deze afloopt haal je 3 keer bewust adem.

Dat is je start!
Accepteer dat je burnout ben en geef eraan toe!

Verder is het verstandig een goede therapeut te zoeken die jou kan helpen om jouw burnout de baas te worden.

Sterkte!1

deel deze tip

Tip 37 - Geef aandacht aan wat voor jou waardevol is

Langdurige stress kan overgaan in een burn-out; een langdurige overbelasting.


Ben jij nog bezig met dingen die waardevol voor jou zijn? Door bewust op zoek te gaan naar jouw waarden, en daar in het hier-en-nu aandacht aan te schenken/mee bezig te gaan kun je wellicht de balans weer wat herstellen.

 

Hierbij is het belangrijk om je te realiseren dat stress bij het leven hoort; de manier waarop je ermee omgaat is bepalend voor hoeveel last je er van hebt.1

deel deze tip

Tip 38 - Maak je hoofd leeg met yoga

Maak je hoofd leeg met yoga. Yoga is een vorm van lichaamsbeweging die je lichaam en je geest traint. Je wordt zowel lichamelijk als geestelijk flexibel en met deze lichaamsbeweging leer je ook ontspannen. Er zijn verschillende yogavormen. Onderzoek wat bij je past.

Lid therapiepsycholoog
Caroline van Lankveld1

deel deze tip

Tip 39 - Wissel spanning en ontspanning af

Wissel spanning en ontspanning af

Als je een activiteit verricht, neem daarna de tijd om te herstellen met een pauze. En ga met je aandacht naar je lichaam om te voelen. Is er moeheid, onrust, spanning? En voel wat je lichaam nodig heeft. Op deze manier ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn.1

deel deze tip

Tip 40 - Ga naar buiten

Een eenvoudige tip; met dit prachtige najaarsweer; GA NAAR BUITEN! , neem die zonnestralen tot je en maak vitamine D, goed voor je hele energetische systeem.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Vind je talent en werk vanuit die kracht

Zoek naar waar je kracht ligt, jouw talenten.

Vaak zijn dat die dingen die je gemakkelijk afgaan en waarvan je denkt dat het geen talent is, dat het iets is wat iedereen zou kunnen.

Bijvoorbeeld je huis gezellig maken, goed luisteren een aparaat in en uit elkaar halen, horen dat er vals wordt gezongen, zien dat er kleine bloemetjes opgroeien tussen het dode blad in het bos......

Vind je talent en werk vanuit die kracht!


1

deel deze tip

Tip 42 - Ontwikkel zelfcompassie

Ontwikkel zelfcompassie.

We kennen allemaal het stemmetje in onszelf die pusht, die streng is, die zegt dat het beter of meer moet zijn. Het een belangrijke drijfveer om over je eigen grenzen te gaan.

Compassie is het sleutelwoord hoe hiermee om te gaan. Wat voor vriendelijks kunnen we tegen onszelf zeggen? Hoe kunnen we onszelf met meer mildheid benaderen? Juist als het gaat om onze tekortkomingen.

Wil je meer vriendelijkheid en mildheid ontwikkelen? Volg dan de 8 weekse compassietraining.


1

deel deze tip

Tip 43 - Slaap is heel belangrijk

Slaap is heel belangrijk

Bij burn-out is er enorm veel achterstallig onderhoud. Slapen is om deze reden van groot belang.

Alleen als je niet actief bent, kan je lichaam in de ruststand komen en onderhoud plegen.

Dan wordt in je cellen nieuwe energie, dus brandstof, geproduceerd, afval verwerkt, voorraden aangevuld en reparaties verricht. Dat alles gebeurt bijna alleen tijdens je slaap.


1

deel deze tip

Tip 44 - Wees met aandacht in je lichaam

Moeheid, wees met aandacht in je lichaam:

De meeste focus zit meestal in ons hoofd, daar kunnen we heel druk bezig zijn, al ons energie gaat daar dan ook heen en dat maakt moe en gespannen.

Het is fijn om regelmatig met ons aandacht bij ons lichaam te zijn, om weer even waar te nemen hoe het daar is.

Hoe is het met je nek, schouders rug, armen, buik, bekken, benen en je ademhaling? Voel je je voeten nog op de grond?

Je ledematen erbij bewegen is ook heel fijn. Op deze manier zakt onze energie en wordt het lichaam weer gevoed met levensenergie wat een verkwikkend gevoel oplevert.


1

deel deze tip

Tip 45 - Alleen piekeren op 1 tijdstip van de dag

Geef jezelf alleen toestemming om te piekeren op 1 tijdstip van de dag.

Wanneer je bijvoorbeeld weet dat je elke dag om 1600 uur alleen thuis bent pak je dat tijdstip.

Elk ander moment van de dag wanneer je gaat piekeren of dreigt te gaan piekeren zeg je: Nee [eigen naam] nu niet vanmiddag om 1600 uur mag je dat een half uur lang doen.

Van piekeren ga je namelijk piekeren je valt van het ene in het andere en het gaat ongelimiteerd door.

Wanneer jij jezelf toestaat een half uur per dag te piekeren iedere dag op hetzelfde tijdstip op een bepaalde plek in huis dan zal je zien dat je met 2 minuten klaar bent. Als je dit 2 weken doet komt er weer rust in je hoofd.

Je kan natuurlijk ook contact met mij opnemen dan gaan we samen aan de slag om jou weer vitaal, helder en vrolijk te krijgen.

Vrolijke groet, Simone


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Schrijf ELKE dag in een dagboek drie dingen op die goed gegaan zijn

Vaak stellen mensen die in een Burn-Out zitten hele hoge eisen aan zichzelf. Zoek een goede therapeut die met jou samen gaat onderzoeken hoe dat komt. Leer van de therapeut om je eisen te verlagen én er tevreden mee te zijn.

In de tussentijd doe alleen dingen waar je blij van wordt!
Schrijf ELKE dag in een dagboek drie dingen op waar je trots op was/die goed gegaan zijn.

Heel veel sterkte!


1

deel deze tip

Tip 47 - Luister naar je lichaam

Luister naar je lichaam.

 

Veel mensen zijn niet meer gewend om naar hun lichaam te luisteren en mensen in burn-out zijn het contact met hun lichaam vaak helemaal kwijt.

 

Het luisteren naar het lichaam in de vorm van fysieke signalen, behoeftes of gevoelens wordt dan overschaduwd door piekeren en mentale overactiviteit. Datgene wat je lichaam je te vertellen heeft wordt onderdrukt en soms zelf helemaal uitgeschakeld.

 

Om te kunnen herstellen is het belangrijk om weer opnieuw in contact te komen met je lichaam. Yoga en mindfulness kunnen daarbij o.a. helpen. Als dat niet bij je past zijn er ook andere manieren.1

deel deze tip

Tip 48 - Breng structuur aan in je dag

Breng structuur aan in je dag!

 

Van helemaal niks doen en veel slapen ga je je echt niet beter voelen.

 

Breng structuur aan in je dag, zoals op vaste tijden opstaan en gaan slapen, elke dag even naar buiten gaan, dagelijks een halfuurtje bewegen.

 

Doe dingen die jij leuk en ontspannend vind (of als je nu even helemaal niks meer leuk vind, activiteiten die je voorheen wel energie gaven).

Eerst tot rust komen dus. Daarna kun je in kaart gaan brengen wat je burn-out veroorzaakt heeft.1

deel deze tip

Tip 49 - Meten is weten

Meten is weten.
Maak een excel bestand waarmee je je vermoeidheid kan meten. Wanneer je dit vaker doet komt er een grafiek waaruit je vaak kan opmerken wat nu wel werkt en wat niet werkt.


1

deel deze tip

Tip 50 - Begin dan met SUDR'en

Ben je net uitgevallen wegens burn-out?

Begin dan met SUDR'en

S: Stop met alle ballen in de lucht houden
U: Wat kan je uitstellen?
D: Delegeer
R: Reorganiseer je huidige taken.
1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Informeer je over burn-out

Informeer je over burn-out
Helaas komt het vaak voor dat mensen in een burn-out terecht komen.

Vaak is het een arts die de diagnose stelt maar hebben de mensen zelf nauwelijks in de gaten wat het nou precies is. Ze vinden hun werk en collega's leuk, hebben het thuis leuk, het gaat goed en toch zitten ze ineens middenin een burn-out.

Het boek, "de belofte van burn-out" geeft inzicht in wat het is en het geeft je handvatten om weer meer energie te krijgen en in de toekomst burn-out te voorkomen.


1

deel deze tip

Tip 52 - Stop!

Als je (vaak met hulp van anderen) eindelijk achter ben dat je burn-out bent - STOP!

Stop met wat je doet, stop met afmaken wat je nog wilt afmaken, stop met rennen en stop met hard werken aan beter worden. Gewoon stop.

Laat je lichaam eerst de energie reserves beetje bij beetje bijvullen.

Dorota

1

deel deze tip

Tip 53 - Doe ieder dag iets nuttigs, gezonds en gezelligs

Doe ieder dag iets nuttigs, gezonds en gezelligs

Als je door een burn-out niet meer aan het werk kan, voelen de dagen vaak leeg en nutteloos. Ook al ga je het liefst de hele dag onder een dekentje op de bank liggen. Dit voelt niet oké en soms verzand je nog meer in een negatieve gedachtestroom.

Om meer structuur aan de dag te geven en een voldaan gevoel te krijgen kan je het volgende doen; plan iedere dag iets nuttigs, gezonds en gezelligs in. Dit kan je zo groot en klein maken als je wilt. Iets wat bij jou past en qua tijd wat jij aankan op dat moment.

Iets nuttigs kan bijvoorbeeld zijn: twee keukenkastjes schoonmaken of een klein stukje tuin onkruidvrij maken.

Iets gezonds kan kan bijvoorbeeld zijn: wandelen of sporten.

Iets gezelligs kan bijvoorbeeld zijn: samen een film kijken of een kopje koffie drinken.


1

deel deze tip

Tip 54 - Sta stil bij wat jij wilt en belangrijk voor Jou is

Doe je het voor jezelf of voor een ander

Doe jij de dingen omdat jij dat wilt en het belangrijk voor jou is? Of vaar je op je externe kompas, en doe je de dingen omdat – je denkt dat – het door je omgeving wordt verwacht.

Natuurlijk wordt er iets van je verwacht vanuit je omgeving; je best doen op je werk, helpen op school, zorg voor je ouders. Maar ben je alleen maar bezig met het zorgen voor anderen, en doe je meer dan van je wordt verwacht op je werk, dan raak je overbelast.

Door stil te staan bij wat jij wilt en belangrijk voor JOU is, maak je andere keuzes. Dit zorgt voor meer balans en ontspanning.


1

deel deze tip

Tip 55 - Geef spel meer plaats in je leven

Geef spel meer plaats in je leven.

Laat het idee los dat je serieus zou moeten zijn. Ga eens spelen, dans eens midden op straat in de regen, doe eens gek!

De tijden dat je een spelletje speelt zijn de tijden dat je ontspant.

Lummel eens rond in het bos en bedenk eens om tikkertje te gaan doen met elkaar of wanneer je in je eentje bent een maffe selfie te maken.

Neem speel tijd


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Volg de 8 weekse compassie training

Volg de 8 weekse compassie training

Bekritiseer jij jezelf? Heb je regelmatig de gedachte dat je beter zou moeten kunnen? Ben je streng voor jezelf (en voor anderen)?

Heb je last van je kritische stemmetje die aangeeft wat allemaal niet goed is? Leg jij je lat regelmatig te hoog? Voel je je opgejaagd? Heb je vooral aandacht voor zaken die niet goed gaan? Vind je het lastig vriendelijk te zijn voor jezelf?

Zelfcompassie helpt je deze werkelijkheid te accepteren en te respecteren. De compassietraining (ook wel Heartfulness genoemd) is een ervaringsgerichte en praktische training.

Zo ontwikkel je vaardigheden voor mildheid en vriendelijkheid voor jezelf inclusief je tekortkomingen. Uiteindelijk is het doel van de zelfcompassietraining het (h)erkennen, ontwikkelen en verdiepen van compassie.


1

deel deze tip

Tip 57 - Leer van een kat!

Leer van een kat! Die kan keihard jagen achter een muis aan en een paar seconden later heel hard chillen (op zijn rug met zijn poten omhoog).

Wij als mensen zijn dat verleerd en blijven in de 'jaagstand' zitten. Te lang in de 'jaagstand' zorgt ervoor dat je in de 'overlevingstand' komt te staan, waarbij de stresshormonen langdurig verhoogd zijn. Met alle negatieve gevolgen van dien.

Zoek daarom regelmatig vanuit het jagen de kalmte op.


1

deel deze tip

Tip 58 - Regelmatig luieren en niet nuttig zijn

Regelmatig luieren en niet nuttig zijn is heel gezond!

Alle dieren wisten dat al lang, maar wij zijn het allang vergeten. Bij veel diersoorten verhoogt het luieren zelfs de overlevingskans van het soort. En eigenlijk is dat bij mensen niet anders.

Tip; lekker luieren dus af en toe!


1

deel deze tip

Tip 59 - Lopen op blote voeten

Lopen op blote voeten: probeer elke dag een stukje te lopen op blote voeten. Wanneer je op blote voeten loopt heeft dit een aantal voordelen en positieve effecten: allereerst is het in beweging zijn al heel goed.

Daarnaast stimuleer je alle zenuwen die uitkomen in je voeten en daarmee 'masseer' je als het ware je interne systeem.

Ook kan alle energie, de negatieve je lichaam gemakkelijker verlaten door het directie contact met de grond. Je spieren worden sterker in je voeten.

Begin met kleine stukjes en bouw dit langzamerhand uit. Je kunt op internet veel meer vinden over de positieve effecten van het op blite voeten lopen.


1

deel deze tip

Tip 60 - Sta stil bij wat er voor jou toe doet en wees mild voor jezelf

TIP: sta stil bij wat er voor jou toe doet en wees mild voor jezelf.

Ken je de beeldspraak De ezel, de wortel en de stok?

Als je een ezel vooruit wilt krijgen, kun je dat op twee manieren doen. Je kunt het dier telkens een tik geven met een stok. Een andere manier is hem belonen met een wortel.

Beide manieren werken. Alleen zal de ezel in het eerste geval na langere tijd afgepeigerd en ongelukkig zijn, terwijl de ezel die positief benaderd is gezonder en levenslustiger is.
Nu wil ik jou geen ezel noemen-al vind ik het prachtige dieren. Maar toch kun je de vergelijking goed maken.

Hoe ga jij met jezelf om? Ben je hard voor jezelf en geef je jezelf misschien ook nog een klap na, als je niet genoeg presteert? Of zorg je voor jezelf en spreek je jezelf bemoedigend toe en neem je op tijd rust?

En wie houdt de wortel vast? Iemand in jouw omgeving of jijzelf? Met andere woorden: hoe ga jij door het leven? Vanuit dat wat er voor jou toe doet, of vooral om te voldoen aan de eisen die de buitenwereld aan jou stelt?

Ga op zoek naar wat er voor jou echt toe doet en wees mild voor jezelf. En: zorgen voor jezelf is ook hulp vragen als je die nodig hebt.


1

deel deze tip

Tip 61 - Doe de bodyscan om contact te maken met je lichaam

Clienten met burn-out klachten hoor ik regelmatig zeggen: ja klopt ik ga over mijn eigen grenzen heen, maar dat heb ik zelf helemaal niet in de gaten, ik voel mijn grenzen niet.

Daarom is het belangrijk om in therapie of coaching te leren om weer contact te maken met je lichaam en de signalen van je lichaam weer te leren herkennen.

Thuis kun je dit doen door elke dag de “ bodyscan” te doen. Een oefening van 5 minuten om weer contact met je lichaam te maken.

Dan ga je weer bewust voelen wanneer bijvoorbeeld je je lichaam ( teveel ) aanspant of dat je ademhaling te snel gaat.

Er zijn apps met de “bodyscan” die je kunt downloaden op je telefoon.

Tineke van der Werff
Psychotherapie Amsterdam en Heemskerk


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten