Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij boosheid - woede

boosheid woedeaanvallen

 

Boosheid & woede - tips

Zoek je tips bij boosheid en woede?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij boosheid en woede >>

Wat is jouw tip voor omgaan met boosheid & woede? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - EFT relatietherapie bij boosheid op je partner

Iedereen is wel een boos op zijn partner. Soms omdat de ander iets doet wat je niet leuk vindt, je boosheid heeft dan de functie om jou en jullie veiligheid te waarborgen. Soms ervaar je bij je boosheid een enorm gevoel van machteloosheid.

Bij Emotionally Focussed Couple Therapy (EFT) is er alle ruimte om je boosheid te voelen, onderzoeken en veilig te leren uiten. Misschien roept het gedrag van je partner naast boosheid nog iets anders op, bijvoorbeeld angst om in de steek gelaten te worden of een gevoel van niet belangrijk zijn of je niet gezien of gehoord voelen.

Als dit vaak genoeg gebeurt en je vindt bijvoorbeeld van jezelf dat je niet moet zeuren of de ander niet wil belasten met je behoeften dan kan deze meer kwetsbare emotie er uit komen als frustratie of machteloze woede.

Bij EFT maken we op een veilige manier ruimte voor zowel de gevoelens van boosheid en frustratie als voor de angst en het verdriet die er soms onder schuil gaan. Zodat er meer inzicht en begrip ontstaat tussen jullie en je het samen weer veilig kan maken op kwetsbare momenten.


Hester

23

deel deze tip

Tip 2 - Geef je boosheid aandacht en kanaliseer het

De energie van boosheid en woede is belangrijk om niet in te slikken. Helaas zijn we erg goed in het inslikken van onze boosheid.

Hierdoor blijft het echter onderdrukt als een bal die je onder water houdt. Op een gegeven moment kan de bal niet meer onderdrukt worden en schiet hij met alle kracht omhoog. Dan hebben we er geen controle meer over.

Een manier om hier effectiever mee om te gaan is om deze boosheid aandacht te geven en te kanaliseren. Als je bijvoorbeeld boos bent op een persoon neem dan een leeg a4 papier voor je. Vervolgens teken je het hoofd van deze persoon. Maak je niet druk als je zelf vindt dat je niet zo goed kan tekenen ;-)

Vervolgens pak je het papier heel bewust vast en doe je met het papier wat je met deze persoon wilt doen. Verscheuren, verfrommelen of bijv. erop stampen. Houd je niet in! Daarna voel je je waarschijnlijk wat opgeluchter.


Petra

18

deel deze tip

Tip 3 - Vertel waarom het zo moeilijk voor je is

Als je boos bent op een ander is het vaak heel moeilijk hoé je dit de ander kunt zeggen, zonder de relatie te verslechteren.

Denk daarom eerst goed na waar je precies boos over bent. Met welk gedrag van de ander heb je moeite, waarom en wat doet het jou?

Maak vervolgens contact met de ander en zeg dat je hem/haar iets wilt vertellen wat je dwars zit. Vertel óók dat je het bijvoorbeeld heel moeilijk/ niet leuk vindt om dit te vertellen maar dat je dit móet omdat je jullie relatie te belangrijk vindt om dit NIET te vertellen.

Vertel hem/ haar daarna je persoonlijke boodschap. Stel je kwetsbaar op door vooral te vertellen wat het gedrag van de ander jou deed of nog steeds doet, en waarom dat zo moeilijk voor je is. Dan hou je het bij jezelf, en heb je ook de meeste kans dat de ander kan blijven openstaan voor wat je zegt.



17

deel deze tip

Tip 4 - Stop met de oorzaak neerleggen bij een ander

Boosheid is een emotie die een enorme kracht kan bezitten. Voordat we ons boos voelen is er eerst (veelal psychische) pijn. Er is ons iets aangedaan, iets ontnomen of niet gegund en het is onze overtuiging dat wat ons is aangedaan onredelijk is.

De manier waarop we met boosheid omgaan is vaak aangeleerd vanuit de opvoeding. Natuurlijk is het prima om eens een keer boos te zijn. Door je boosheid te uiten, door erover te praten, te gaan sporten of iets anders te doen laat je je energie gaan en dat lucht op.

Als je echter steeds vervalt in boosheid, zodanig dat het je hindert in je functioneren dan zou het te maken kunnen hebben met het verleggen van eigen verantwoordelijkheid naar de ander. Wat op zich een natuurlijk reactie is: ik voel pijn, dat wil ik niet en ik ga nu degene zoeken die mij dit heeft aangedaan.

Stoppen met ‘automatisch’ de oorzaak neerleggen bij de ander gaat volledig tegen ons normale denken in. En toch is dat de weg om te bewandelen als je van je ‘chronische’ boosheid af wilt. ACT (acceptance en commitment therapie) kan je daarbij helpen.


Paul

17

deel deze tip

Tip 5 - Stoplicht-methode inzetten bij boosheid

Als je last hebt van boosheid of woedeaanvallen kan het handig zijn om het stoplicht in te zetten.
Het groen van het stoplicht staat voor wanneer alles lekker loopt.

Het rood staat voor het moment dat je ontploft! Dat moment lijkt vaak uit het niets te komen. Maar dat is niet zo. Er is altijd een moment tussen de groene en rode fase. Dat moment is het oranje moment.

Als je je niet prettig voelt, dan geef je aan dat je oranje bent. Je hoeft niet uit te leggen wat er is, soms is dat ook niet meteen duidelijk voor jezelf.

Het is aan de ander om te vragen wat diegene kan doen om het groen te krijgen of in ieder geval te zorgen dat het geen rood wordt. Of je geeft zelf aan wat je nodig hebt.

De ander heeft dat tot op zekere hoogte te accepteren. Maar na een verloop van tijd mag er wel op terug gekomen worden: wat was er nu aan de hand? Is diegene daar nog niet aan toe, dan afspreken wanneer dan wel.

Veel succes!



17

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Wat jij ervaart is niet automatisch 'waar'

Boosheid verwijst meestal naar een situatie waarvan je vindt dat er iets anders zou moeten zijn dan er in werkelijkheid is. Ja, de meeste mensen vinden eigenlijk dat, wat zij vinden dat er zou moeten zijn, volstrekt 'normaal' is.

Of het nu kinderen zijn die stil moeten zijn, collega's die wat meer inzet zouden moeten tonen, automobilisten die wat langzamer of harder zouden moeten rijden. Mijn norm is eigenlijk DE norm.

Wanneer je boosheid ervaart, stroomt het bloed naar je spieren en wil je direct in actie komen om de boel recht te zetten en de ander duidelijk maken wat h/zij eigenlijk zou moeten doen. We reageren emotioneel, gaan schreeuwen, gebaren, ingrijpen. En soms is dit ook precies wat nodig is.

In de meeste gevallen is het echter niet helpend en dat krijg je ook vaak als reactie terug uit je omgeving. Kinderen worden eerder bang of opstandig wanneer je hen boos of kwaad benadert. Collega's gaan je vermijden, negeren of terugfluiten. Andere weggebruikers reageren boos terug of nemen je niet serieus.

Ervaar je boosheid of woede? En wil je er constructief mee om leren gaan? Zonder je af en onderzoek eerst bij jezelf wat het is dat je zo boos maakt.

Wat leeft er in je: wat denk je, wat gaat er door je heen. Schrijf het op, herhaal het hardop in de spiegel voor jezelf . Dat werkt vertragend, brengt je weer wat bij je positieven. Dit is wat ik denk en waardoor ik boosheid ervaar. Zeg tegen jezelf: ik ervaar boosheid omdat ik denk dat ....

Onderzoek of dat wat je denkt dat er zou moeten zijn inderdaad te maken heeft met jouw norm, jouw ervaring van de realiteit. Realiseer je dat de wereld is zoals hij is en niet altijd functioneert naar jouw norm.

Weten wat jij normaal vindt is belangrijk. Maar normen en overtuigingen kleuren ook jouw ervaringen. En andere mensen ervaren op hun beurt de situatie vanuit hun eigen perspectief.
Realiseer je dus dat wat jij ervaart, niet automatisch 'waar' hoeft te zijn. Je neemt maar een gedeelte van de werkelijkheid en waarheid waar.

Sla de brug naar de ander door je enerzijds bewust te worden wat jezelf ervaart, voelt en denkt. En anderzijds te beseffen dat de ander ook een eigen ervaringswereld heeft die je niet kent.

Je gevoelens uiten is iets anders dan emotioneel reageren.
Maak duidelijk wat je ervaart (voelt en denkt) door te zeggen: 'Ik voel me nu boos worden omdat ik denk......' of 'ik ervaar nu ....... en ik zou wensen dat .....'.
Vraag vervolgens de ander wat er in hem of haar leeft waardoor h/zij zo reageert. Stel je open voor het feit dat dit wel eens iets anders kan zijn dan jij denkt.

Veel succes!


Pauline

16

deel deze tip

Tip 7 - Accepteer en onderzoek je boosheid

Accepteer en onderzoek je boosheid. Je bent niet zomaar boos, toch?

Vaak zijn we ergens in geraakt, waardoor we niet anders kunnen dan boos worden: erken dat en onderzoek hoe het komt dat je zo boos bent.


Anoniem

14

deel deze tip

Tip 8 - Word je bewust van eerste signalen en kalmeer jezelf

Probeer je bewust te worden van de allereerste signalen die je bij jezelf merkt, voordat je boos wordt, maar als je geïrriteerd raakt. De eerste signalen (bijvoorbeeld hoge ademhaling, geprikkeld zijn, je gespannen voelen) zijn al een waarschuwingssignaal dat je bijna boos gaat worden. Op dit moment is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je wat meer tot rust komt.
Loop bijvoorbeeld even weg uit de situatie, drink wat water, let op je ademhaling en stel jezelf gerust. Probeer ook je gedachten bij te sturen naar meer helpende gedachten.

Probeer niet te oordelen over de situatie of over anderen. Vul ook niet in wat anderen denken.
Ook kun je rustig uitspreken naar de ander waar je mee zit, zonder verwijten te maken. Op deze manier voorkom je dat je boos wordt en dat het misschien uit de hand loopt.

Mocht je toch boos worden, probeer dan aan de ander uit te leggen wat je voelt en wat je nodig hebt. Zonder verwijten en zonder aan te vallen.
Veel succes!

Anoniem

14

deel deze tip

Tip 9 - Lichaamsgerichte therapie bij boosheid

Boosheid is de minst geaccepteerde emotie; 'je moet je gevoelens onder controle houden, anders heb je geen zelfbeheersing'.

Meestal loopt de boosheid dan alleen maar op en word je of heel boos op iemand die dicht bij je staat of op jezelf, waarna je je weer afsluit of jezelf veroordeeld.

Lichaams-gerichte therapie is een prachtige manier om de boosheid in je lijf te gaan herkennen en te leren wat deze jou te vertellen heeft. Misschien is er ergens in je leven iemand over een grens gegaan of ga je zelf regelmatig over je grenzen?

We oefenen om de boosheid op een veilige en constructieve manier te uiten zodat je bereikt wat je wil en waar je boosheid in de eerste plaats voor opgekomen is.


Hester

11

deel deze tip

Tip 10 - Zie boosheid als signaalfunctie voor grenzen stellen

Boosheid en irritatie hebben een belangrijke signaalfunctie als het gaat om grenzen stellen. Als deze gevoelens bij je opkomen, betekent het vaak dat een grens wordt overschreden.

Voel je je boos of geïrriteerd, vraag je dan af welke grens dit voor jou is, zo leer je beter om je bewust te worden van waar jij grenzen wilt trekken.


Anoniem

11

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - Lang boos blijven

Wanneer je heel lang boos blijft, is dat hoogstwaarschijnlijk niet de emotie waar je écht last van hebt.
Er zijn primaire en secundaire emoties. Primaire emoties duren maximaal 2 minuten maar zijn wel heel intens. Secundaire emoties kunnen een hele dag of nog langer aanhouden. Als je bijvoorbeeld heel lang boos blijft, dan weet je dat er een andere emotie onder ligt. Je blijft hangen in de secundaire emotie die als een soort dekentje de primaire emotie bedekt. De ware primaire emotie waar je last van hebt, wordt niet gevoeld omdat je er onbewust bang voor bent dat het je overspoeld. Er kan bijvoorbeeld verdriet onder liggen. Dus als je lang last hebt van boosheid, onderzoek dan wat de werkelijke emotie is die je vermijdt. Als dat lastig is, zoek dan hulp.


10

deel deze tip

Tip 12 - Je boosheid niet onderdrukken

Boosheid is niet alleen maar negatief. Boosheid is ook energiegevende en beschermende energie.

Het wordt pas een probleem als deze emotie wordt onderdrukt. Dan kan het gaan etteren en klachten veroorzaken.



9

deel deze tip

Tip 13 - Pak je gevoelens onder boosheid aan

Boosheid als verslaving
Sommige mensen zijn altijd boos. Ze mopperen voortdurend, zijn altijd knorrig, zeggen zelden iets aardigs of zijn licht ontvlambaar. De emotie boosheid zorgt voor een verhoogde fysieke spanning in je lijf. Je staat altijd klaar om te vechten.

Bij boosheid hoort dus kracht en je krachtig voelen is best lekker. Op deze manier kan boosheid verslavend zijn, als het nog de enige manier is om je krachtig te voelen.

Vaak betekent dit dat je pijn of verdriet die schuil gaat onder boosheid liever niet wilt voelen en je geblokkeerd raakt in je emoties, zodat je niet meer op een positieve manier bij je kracht kunt komen.

Herken je je hierin? Zoek dan een goede therapeut om hier samen mee aan de slag te gaan!


Renie

9

deel deze tip

Tip 14 - Gebruik je fantasie

Boosheid is een krachtige emotie. En het is meestal niet handig die kracht op een ander te botvieren. Anderzijds is het ook belangrijk dat de energie die vrijkomt bij boosheid wel uiting kan krijgen.
Gebruik daarom eens je fantasie. In je fantasie kun je niemand schaden, maar wel uiting geven aan boosheid en bijkomende (agressieve) energie.

Ga op een plek zitten waar je je veilig/prettig voelt. Concentreer je op je boosheid en geef het gevoel de ruimte, sluit je ogen en volg je verbeelding in de manier waarop je dat zou willen uiten.

Het mag er heftig aan toe gaan en het kan zijn dat je schrikt van zoveel 'wraaklustige of agressieve voorstellingen'. Onthoud dat je hier op een veilige plek zit en dat je er niemand mee kan schaden.

Leef je boosheid net zo lang uit met je verbeeldingskracht tot de lading van de boosheid weer gezakt is.
Soms blijkt er een onderliggende emotie op te komen zoals angst of verdriet. Geef ook die emotie de ruimte.

Als je je ogen weer opent sluit je het moment af door expliciet te bedanken voor de mogelijkheid dit met je fantasie te kunnen doen zodat je de boosheid niet hoeft af te reageren op anderen.

Gebruik de eventuele inzichten die je hebt opgedaan om een gepaste reactie te geven op je omgeving.


Anoniem

9

deel deze tip

Tip 15 - Erken emoties zoals boosheid en woede

Er heerst taboe op "negatieve" emoties als boosheid en woede.
Dit doet de menselijke aard enorm tekort. De maatschappelijke cultuur heeft bepaald dat er "negatieve" en "positieve" emoties zijn, waarmee al wat negatief gelabeld is er liever niet mag zijn.

Onze beeldvorming past zich hierop aan, waardoor veel mensen zijn gaan geloven dat ze niet goed genoeg zijn of deugen.
Wat menselijk is en door natuur bepaald, mag er zijn, moet er uit en mag erkend worden. Of dit nu jaloezie, boosheid of verdriet is.


Selma

8

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Onderzoek of je boosheid je helpt

Sarcastisch worden, je terugtrekken, afstand houden, niets zeggen, doen alsof het geen probleem is, agressief reageren. Dit zijn allemaal vormen van boosheid.

Stel jezelf de volgende vraag: 'wat heeft jouw boosheid je opgeleverd en wat heeft het je gekost op de volgende gebieden, relatie, gezondheid, emotie, energie. Heeft jouw woedegedrag je gelukkiger gemaakt? Helpt het je om jouw levensdoel te bereiken?



8

deel deze tip

Tip 17 - Voor partners van boze mensen - Kalmeer eerst jezelf

Voor partners van boze mensen - Kalmeer eerst jezelf.

Wanneer je een relatie hebt met iemand die snel boos is, is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. In plaats van je partners boosheid te willen verminderen, of je partners boosheid aan te vallen, focus je eerst op jezelf.

Richt liefdevolle aandacht naar jezelf door jezelf in gedachten een welgemeende knuffel te geven. Op die manier houd in ieder geval jij jouw eigen hoofd koel!


Anoniem

8

deel deze tip

Tip 18 - Spreek je behoefte uit

Als je je woede uit tegen iemand met je wie je graag een goed contact hebt, probeer dat dan eens op de volgende manier: “Als ik je …. hoor zeggen, dan voel ik me boos, want ik heb behoefte heb aan … .” Dus bijvoorbeeld: “Als ik je dit hoor zeggen, voel ik me boos, want ik heb behoefte aan respect”.

Als je dat probeert, valt je vast iets op: zodra je je behoefte uitspreekt, zakt de boosheid onmiddellijk.

Je boosheid zal niet zakken als je zegt: “Ik ben boos, omdat je dit zegt”. Als je namelijk naar de ander wijst als oorzaak van je boosheid en een oordeel over de ander velt, wordt boosheid steeds erger.

Als je daarentegen contact maakt met jezelf, met je behoefte en die uitspreekt, verdwijnt de boosheid en krijg je ruimte om te kijken hoe je jouw behoefte graag vervuld wilt zien.



8

deel deze tip

Tip 19 - Richt je aandacht op jezelf

Aandacht hebben voor je boosheid is als licht in de duisternis. Je gaat zien wat er werkelijk speelt.

I.p.v. je aandacht te richten op de persoon of situatie die je zo boos maakt, richt je je aandacht op jezelf. Wat in jou zorgt ervoor dat je boos bent?

Als je hier de vinger op weet te leggen en er echt naar kijkt zul je merken dat de boosheid verdwijnt.



8

deel deze tip

Tip 20 - Beweeg naar de boosheid toe

Boosheid is veelal niet de meest gewenste emotie. Om deze reden hebben we de neiging om van de boosheid weg te bewegen. Bijvoorbeeld door afleiding te zoeken of de boosheid er als het ware uit te spugen (gericht aan iemand).

De suggestie is om juist naar de boosheid toe te bewegen door werkelijk te voelen en te ervaren. Waar in mijn lichaam voel ik de boosheid? Hoe voelt het precies? Wat is de impuls in mijn lichaam? En hoe is dit om de impuls te voelen zonder iets te doen?

Op deze manier raak je wat intiemer met je eigen boosheid. Je leert je eigen boosheid kennen en het gevolg is dat je het ook beter weer los kan laten.



7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 21 - Onderzoek je gedachten die je boos maken

Wordt je eerder boos om je eigen of juist om andermans gedrag? Of maakt niets je zo boos als haperende apparaten? Dat inzien is stap één.

Stap twee is onderzoeken wat je op die momenten concreet denk. Enkele bekende 'boosmakers zijn': catastroferen - tegenvallers enorm opblazen; lage frustratietolerantie - situaties zien als onoverkomelijk én je zelfredzaamheid onderschatten; en veeleisendheid - je regels willen opleggen aan iedereen om je heen.

Besef dat het die gedachten zijn die je boos maken, niet de gebeurtenissen op zich.


Anoniem

7

deel deze tip

Tip 22 - Geef ruimte aan je boosheid

Slik je boosheid niet in maar geef er ruimte aan. Anders gaat het vast zitten in je lichaam me alle gevolgen van dien. Ga de natuur in en geef er geluid aan, koop een boksbal om hier op te slaan.


Sandra

7

deel deze tip

Tip 23 - Relativeer en gebruik humor

Boosheid (en angst) activeert het vecht-vlucht mechanisme. Het verhoogt hormonen, zoals adrenaline (of eigenlijk catecholamines).

Wanneer er geen daadwerkelijke fysieke dreiging is, breng dan je zelf tot rust door te relativeren. Humor werkt hier goed bij en maakt het hormoon endorfine aan. Endorfine laat pijn verdwijnen en helpt jou ontspannen.

Geef jezelf een compliment en je krijgt als extraatje serotonine en dopemine (de werkzame stoffen van anti-depressiva). Het zorgt ervoor dat je relaxter kan omgaan met de situatie.



7

deel deze tip

Tip 24 - Onderzoek wat de boosheid over jou zegt

Jouw boosheid is heel belangrijk. Wanneer je je boos voelt, is iemand over jouw grens heen gegaan of heb je over je grens heen laten gaan. Jouw boosheid zegt dus iets over jouw eigen grens.

Je kan hier effectief mee om leren gaan door iedere keer als je je boos voelt, na te denken wat dit over jou zegt. Vervolgens kan je ook leren om deze grens aan de ander aan te geven.

Als je je bijvoorbeeld boos voelt als iemand een berg werk op je bureau legt zonder iets af te stemmen, neem dan de tijd om na te denken waarom je precies boos bent.

En niet wat de ander daarin doet of gedaan heeft, maar wat het over jou zegt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij het altijd belangrijk vindt om werk af te stemmen voordat je het aan iemand geeft.
Door dit te weten kan je dit ook aan de ander vertellen. Zo leert de ander jou dus nog beter kennen!


Petra

7

deel deze tip

Tip 25 - Ademhalingsoefening

Bij boosheid gebeurt er van alles in je lijf. Je ademhaling gaat snel en zit hoog. Je kunt jezelf rustiger maken door met je aandacht naar je lijf te gaan. Voel hoe je adem gaat en blaas drie keer heel diep uit. Zorg dat je uitademing zo lang mogelijk duurt, totdat je helemaal leeg bent.

Vul daarna je buik met lucht, als een ballon die wordt opgeblazen. En laat hem weer helemaal leeg lopen. Zorg dat je uitademing langer duurt dan je inademing. Bijvoorbeeld vijf tellen inademen, zeven tellen uitademen.

Doe dit drie minuten.



7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Kom in beweging

Het is bij boosheid en woede goed om in beweging te komen. Je lichaam zit vol energie.

Ga een stevige wandeling maken in het bos. Zoek hier zo nu en dan een stok op en bedenk dat die stok symbool staat voor het onderwerp van jou woede; breek deze doormidden met de woorden "ik laat het nu los".

Misschien dat het onderwerp van jouw boosheid uit meerdere kleinere onderdelen bestaat. Breek deze dan heel bewust één voor één doormidden.

Janneke

7

deel deze tip

Tip 27 - Opruimen van boosheid

Wat heel erg kan helpen, als je kwaad op iemand bent omdat hij/zij je met iets gekwetst heeft, is het gesprek met diegene aangaan. Vertel hem of haar op een zo rustig mogelijke manier waar je je boos over voelt. Probeer om geen verwijten te maken, maar te delen wat je voelt. Vraag daarbij ook wat je graag anders zou willen voor een volgende keer.
Als je dit niet durft, kan het helpen om het gesprek met diegene in je hoofd aan te gaan. Het voordeel hiervan is dat je niet bang hoeft te zijn dat je woorden verkeerd kunnen vallen. Je stelt je voor dat diegene voor je staat en je kunt hem/haar vertellen wat je dwarszit. Dit kan enorm opluchten. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Anoniem

7

deel deze tip

Tip 28 - Boekentip

Een geweldig boek over geweldloos communiceren en gevoelens op een contructieve manier uiten, is het boek Geweldloze communicatie van Marshall B. Rosenberg. Verkrijgbaar op bol.com. Het boek staat boordevol handvatten voor een prettige, verbindende communicatie met de mensen om je heen.

Anoniem

7

deel deze tip

Tip 29 - Zoek professionele hulp

Indien je merkt dat je geen controle over jouw boosheid of woede hebt is het belangrijk om goede professionele hulp te zoeken. Dit voor jouw eigen veiligheid en die van anderen.



6

deel deze tip

Tip 30 - Ga met je aandacht naar je ademhaling

Word je overrompeld door boosheid? Heb je angst voor impact van boosheid? Ervaar je een enorme boosheid?

Ga dan met je aandacht naar de adem. Volg de in- en uitademing zo goed als je kan. Daarnaast kan je meer gaan uitademen om verder te kunnen loslaten. Dus een paar tellen inademen en wat meer tellen de tijd nemen om uit te ademen. Hiermee reguleer je je emotie en kom je meer in het nu.



6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 31 - Onderzoek de oorzaak van je woede

Probeer de oorzaak van je woede te achterhalen

Als er geen sprake is van acute boosheid kun je proberen te achterhalen waardoor het komt dat je zo woedend wordt? Ga eens na welke situatie jou nu precies zo boos maakt. Als je de oorzaak, of de prikkels die je boosheid of woede triggert kent of kunt achterhalen, kom je een heel eind verder.

Let op het volgende:

- Zitten er patronen of overeenkomsten in de momenten, reacties en benadering van anderen naar jou toe?

- Welke gebeurtenissen spelen mee als je woede wordt opgewekt?

Herken je in bovenstaande een bepaald patroon?

Schrijf je woedeaanvallen eens een tijdje op, besteed daarin aandacht aan hoe je reageerde en waarom? Zo word je je meer en meer bewust van je woede-aanvallen, hoe vaak het gebeurt en waarom het gebeurt.


Alexander

6

deel deze tip

Tip 32 - Oefening: Boosheid met een glimlach

Schrijf op waarover je zo boos bent. Als je niet precies weet waarover je boos bent schrijf je op hoe het is om zo boos te zijn, of andere dingen die over de boosheid opkomen. Schrijf net zo lang alles op, tot er niets meer komt. Het hoeft niet samenhangend te zijn of leesbaar.

Leg wat je hebt geschreven ergens om je heen in de ruimte, zodat je er naar kan kijken. Probeer bewust voor een moment met het wegleggen van wat je hebt geschreven ook de boosheid daar even te parkeren.

Neem dan een stevige ontspannen houding aan. Zet een compassievolle glimlach op je gezicht. Dat kan wat krampachtig aanvoelen of schaamte oproepen, maar doe het toch. Je zult merken hoe deze glimlach wellicht als vanzelf oprechter wordt, en voor het doel van de oefening maakt het niet uit.

Met die glimlach, die je zo groot mogelijk maakt, kijk je nu naar de plek waar je de schrijfopdracht hebt gelegd. Kijk met de glimlach en je gedachten en eventueel verbeeldingskracht naar (jezelf met die) de boosheid waarover je zojuist geschreven hebt. Wat voor ideeën en gevoelens komen er nu op?


Anoniem

6

deel deze tip

Tip 33 - Onderzoek je boosheid op een schaal van 1 tot 10

Hoe Boos ben jij?

Onderzoek je boosheid op een schaal van 1 tot 10.
Bij 1 is er nog niets aan de hand maar bij 10 is de woede zo groot dat de uitbarsting daar is.
Onderzoek op welk moment jij een time out nodig hebt om niet in 10 terecht te komen.

Onderzoek wie of wat jou boos maakt, wat wordt er in jou geraakt. Wat is er feitelijk gebeurd of gezegd.

Schrijf op of teken wat je zo boos maakt. Breng het uit je hoofd op papier.

Door aandacht te geven aan jouw boosheid/woede, krijg je inzicht met als gevolg meer begrip voor jezelf en mogelijkheden om je gedrag makkelijker te veranderen.



6

deel deze tip

Tip 34 - Boekentip - Geweldloze communicatie

Een boekentip: Geweldloze communicatie – ontwapenend en doeltreffend, door Marshall B. Rosenberg.

Dhr. Rosenberg geeft in dit boek uitleg over het verschil tussen een waarneming en een beoordeling: een waarneming (wat je ziet, hoort of voelt) beïnvloed je welzijnsgevoel. Een waarneming verandert echter in een beoordeling door een interpretatie of analyse.

“Mensen raken niet verstoord door de dingen die gebeuren, maar door de manier waarop ze ernaar kijken.” (Epictetus)

Volgens Rosenberg is de kern van boosheid een onvervulde behoefte. Boosheid kan dan ook heel waardevol zijn als signaal; een signaal dat er een onvervulde behoefte bestaat.

Het boek geeft diverse oefeningen om hier (meer) grip op te krijgen. Een oefening die mij erg aansprak is de volgende. Probeer bij boosheid de zin “ik ben boos omdat zij…” bewust te veranderen in “ik ben boos omdat ik behoefte heb aan …”. Het kan hele mooie inzichten geven!


Leontine

6

deel deze tip

Tip 35 - Gebruik je boosheid voor jezelf

Een tip om boosheid in goede banen te leiden is je boosheid te gebruiken vóór jezelf en niet tégen de ander.

Dat betekent niet gaan verwijten, maar je eigen kwetsbaarheid kracht bij zetten door op te komen voor wat jij mist of nodig hebt. Een gouden regel in conflictsituaties!



6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - Inspirende woorden

In de boeddhistische psychologie zijn sommige leringen van boeddha een inspiratiebron. Als het gaat om woede bieden voor mij enkele verzen uit de dhammapadda steun als ik opmerk (mindfulness) dat kwade gedachten steeds door mijn hoofd spoken. De verzen luiden:

“Hij schold me uit! Hij sloeg me! Hij bedwong me en beroofde me!” Vijandigheid komt niet tot rust in wie aldus verbitterd is.
“Hij schold me uit! Hij sloeg me! Hij bedwong me en beroofde me!  Vijandigheid komt tot rust in wie niet aldus verbitterd is.
Vijandigheid wordt niet door vijandigheden gestild: Vriendelijkheid stilt vijandigheid. Dit is een waarheid die eeuwig is.

Wat het me leert, is dat kwade gedachten vol negativiteit en haat uiteindelijk terugslaan op mijzelf waardoor ik er doorgaans meer last van heb dan de persoon waar ik zo over loop te malen. Nou is er niets mis mee met kwaad zijn, het is immers een hele menselijke emotie die aangeeft dat je gekwetst bent, gewond bent, dat er een grens is overschreden die belangrijk voor je is. Maar als ik die gedachtenstroom vol bitterheid en haat ga koesteren of mijzelf ga wentelen in een slachtoffer rol, komen bovenstaande uitspraken in beeld. De tip die hieruit voortvloeit is: "koester geen kwade gedachten die jezelf geen heil brengen" en blijf ook in je kwaadheid alert op jezelf en wat JIJ, HIER EN NU, nodig hebt.

Soms is de pijn zo groot dat een therapeutische omgeving je kan helpen om die opgekropte of vastgeroeste emoties lucht te geven in een vorm waarmee je jezelf of anderen geen schade berokkent. Het jezelf en de ander kunnen vergeven, het kunnen loslaten van de pijn en woede, geeft ruimte en vrijheid voor heling. Hulp kan hierin onder andere komen vanuit Gestalttherapie, maar ook emotioneel lichaamswerk, psychosynthese of integratieve therapie zijn benaderingen die in mijn ervaring hier goed werk kunnen verrichten.


6

deel deze tip

Tip 37 - Boosheid is eigenlijk liefde

Boosheid heeft een negatieve reputatie en dat is volkomen onterecht. Boosheid is eigenlijk liefde, namelijk willen opkomen voor ... (de ander of je innerlijke kind bijvoorbeeld). De kunst is te luisteren naar wat jouw boosheid te zeggen heeft, in plaats van deze ongecontroleerd op de ander los te laten. Meestal gaat boosheid over je niet gezien of gehoord voelen, of je gekwetst voelen. Maar dat is vaak moeilijker onder ogen te zien, het is kwetsbaarder. In therapie kunnen we samen de boosheid integreren als een nuttige adviseur, in plaats van een stuurloze kapitein.

Anoniem

6

deel deze tip

Tip 38 - Boekentip - Boekje voor driftkikkers

Leestip: 'boekje voor driftkikkers' van Guus Martens

Woede en agressie zijn lastig voor anderen, maar ook voor jezelf. De vraag is hoe ermee om te gaan: temmen, ombuigen of koesteren?

Op rustige momenten kun je erachter komen dat de driftkikker in jezelf twee gezichten heeft. Enerzijds boos of kwaadaardig, anderzijds vol positieve kracht, waardoor je je leven een creatieve stimulans kunt geven.

Guus Martens heeft een toegankelijk en prettig leesbaar boekje geschreven over drift, woede en agressie. Hij helpt je om met open ogen naar die emoties van jezelf of anderen te durven kijken en hoe je ermee om kunt gaan. Door woede en drift om te buigen leef je gelukkiger en vreedzamer.


Alexander

5

deel deze tip

Tip 39 - Tel tot 10 en maak een meer rationeel besluit

Een oude wijsheid en nog steeds goed werkend…tel tot 10! Het zorgt ervoor dat je niet vanuit je eerste emotie reageert. Hierdoor kan je een meer rationeel besluit maken of je - en hóe je wilt reageren.



5

deel deze tip

Tip 40 - Ontspan en laat de lading tijdig zakken

Je kunt je je boosheid voorstellen aan de hand van de vulkaan: het grootste deel van de vulkaan bevindt zich onder de grond. Dit is het deel, dat anderen niet zien.

Als je boos begint te worden, kan je dat meestal zelf wel ergens aan merken: je merkt bijvoorbeeld dat je je handen tot vuisten knijpt, dat je hart sneller gaat kloppen of dat je onrustig heen en weer gaat lopen. Dit is het onderste gedeelte van de vulkaan.

Als je op dit moment je even ontspant en je afvraagt waar je boos over bent en wat je nu het beste kunt doen, kan je de lading weer laten zakken. Ga zo voor jezelf na hoe die opbouw er bij jou uitziet: wat gebeurt er eerst en als het heftiger wordt, wat ga je dan doen?

Hoe eerder je jezelf kunt stoppen, hoe beter je een uitbarsting kunt voorkomen. Want: hoe hoger de druk in de vulkaan (bovenin het plaatje) hoe moeilijker het is om de uitbarsting te voorkomen.



5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 41 - Onderzoek of er andere (gezondheids)klachten zijn

Heb je last van ouder wordende ouders die boos of agressief gedrag vertonen? Ga dan eens na of dementie aan de orde kan zijn. Iemand die dement aan het worden is, kan geconfronteerd worden met zijn/haar onvermogen en afhankelijkheid.

Hij/zij realiseert zich dan dat hij/zij niet meer kan voldoen aan de verwachtingen van zichzelf en de omgeving. Ze raken gefrustreerd omdat eenvoudige taken niet meer lukken. Ook kunnen wanen en hallcucinaties gaan spelen.

Door verminderde impulscontrole kan zich dit uiten in boos zijn, mopperen of agressief gedrag.



5

deel deze tip

Tip 42 - Kijk met afstand naar de situatie

Merk je bij jezelf dat een situatie of een persoon je boos maakt, neem dan even rust en ja tel letterlijk tot tien, concentreer je even op je ademhaling en kijk of je je gedachten naar iets anders kan verzetten, om uit de spiraal te kunnen stappen.

En soms is het nodig om letterlijk even weg te gaan, zodat je met afstand naar de situatie kan kijken en je daardoor op een adequatere manier kan reageren.

Naderhand kan je de situatie even terug halen om te kijken wat er zoal met je gebeurde, wat raakte je? En waar herken de dit van? Misschien deed dit je aan een situatie of persoon van uit je verleden denken en raakte deze situatie/persoon de oude pijn aan.

Vanuit deze oude pijn reageren we, 'slaan' we terug. Als we dit helder hebben kunnen we er in een volgende situatie er beter mee omgaan.



5

deel deze tip

Tip 43 - Stel jezelf vragen

Je hebt een goede reden om boos te zijn. Misschien wordt er over je grens gegaan. Boosheid heeft een functie, bijvoorbeeld om jezelf te verdedigen, voor jezelf op te komen. Meestal zit er een andere emotie onder de boosheid.

 

Stel jezelf de volgende vragen:


- wat voel ik in mijn lijf? Waar voel ik dat?
- hoe voel ik mij?
- wat vind ik van de situatie?
- wat wil ik?
- wat is mijn eerste stap om dat te realiseren?



5

deel deze tip

Tip 44 - Zorg dat je fysieke spanning kwijt raakt

Boosheid komt nooit zo maar uit de lucht vallen. Boosheid betekent dat je je ergens (soms niet zo bewust) bedreigd voelt. Als er geen gevaar zou zijn, als er niets iets nu opgelost zou moeten worden, dan zou je je ook niet kwaad hoeven maken.

De emotie van boosheid brengt je lijf in gereedheid om het gevecht aan te gaan met het gevaar (de bedreiging). Vandaag de dag zijn onze bedreigingen niet meer zo fysiek als heel erg vroeger. Een fysieke oplossing voor een emotionele of status dreiging, dat gaat dus niet werken.

Zorg dat je de fysieke spanning kwijt raakt, door te sporten, ergens flink op te rammen wat geen verdere schade veroorzaakt of op een andere manier even af te koelen, zodat je daarna weer goed kunt nadenken en een passender oplossing kunt vinden.


Renie

4

deel deze tip

Tip 45 - Identificeer je minder met je boosheid

Nadat de boosheid is gezakt, kun je jezelf de vraag stellen: wat triggerde mij nu precies? In welk onderliggende gevoel werd ik eigenlijk geraakt zodat ik wel boos moest worden? Was dat misschien angst of verdriet? Waar ken ik dat onderliggende gevoel van? Wanneer heb ik dat eerder gevoeld...?

Wanneer je antwoorden kunt vinden op deze vragen, ontstaat er meer afstand tussen jou en de boosheid. Dat bén jij steeds minder een boos persoon, maar héb je slechts een boze bui. En die bui komt... en gaat.

Door dit onderzoek in jezelf te doen raak je steeds minder geïdentificeerd met je gevoelens. En dat geeft een vrij gevoel. Succes!



4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 46 - Stoom afblazen, niet impulsief reageren

Soms zijn we bang voor onze boosheid of woede, maar op zich is daar niks mis mee. Woede is energie, en hij is er vanwege een rede. Het gaat erom hoe je ermee omgaat.

Meestal is het wel het beste om eerst stoom af te blazen en je energie kwijtraken, en niet impulsief te reageren. Dus ga wandelen, hardlopen, in de tuin werken of zoek een andere manier van bewegen.

Dan kan de adrenaline zakken en kun je vervolgens beter nadenken en op een rijtje krijgen wat je het beste kunt doen.



4

deel deze tip

Tip 47 - Gebruik humor!

Gebruik humor! :-)
Humor geeft lucht , relativeert en schept afstand.

Als je lacht komt er endorfine vrij en dat neemt de pijn weg en ontspant!



4

deel deze tip

Tip 48 - Onderzoek je goede reden om boos te zijn

Je hebt altijd een goede redenen om boos te zijn, onderzoek wat jouw goede reden is.

Mogelijk vraag je je af of deze tip wel zo helpend is. Ik kan me voorstellen dat je niet altijd een goede reden kunt bedenken voor je boosheid.


Toch geloof ik dat boosheid een signaal van je gevoelswereld aan jou is. In die zin heeft jou boosheid altijd een goede reden.


Daag jezelf eens uit om te onderzoeken welk signaal jou boosheid jou wil geven. Voel je je misschien niet gezien? Voel je je machteloos in een situatie? Krijg je het idee dat anderen continue over je heen lopen of heb je het idee dat je alles onder controle moet houden omdat anders alles in de soep loopt.
Zomaar een aantal goede redenen om boos te worden.


Mocht je hier niet zelf uit kunnen komen, dan help ik je graag in het zoeken naar jou goede redenen. Om vervolgens ook te kijken hoe jou boosheid op een passende en gezonde manier geuit kan worden. Op zo’n manier dat je jezelf en de eventuele ander (op wie je boos bent) recht doet.


Gemma

4

deel deze tip

Tip 49 - Veeleisendheid

Veeleisendheid
Vind je het lastig om beperkingen in het leven te accepteren? Voel je jezelf speciaal of boven anderen staan en wil je graag je zin krijgen?
Mogelijk heb je als kind te maken gehad met onduidelijke grenzen. Of kreeg je snel je zin of werd je verwend waardoor je niet hebt geleerd om te gaan met teleurstellingen.
Veeleisendheid kan echter ook een beschermingsmechanisme zijn tegen ervaringen waarbij jouw behoeften aan emotionele steun niet werden vervuld. Dit gemis kan gevoelens van eenzaamheid, gekwetstheid en boosheid opleveren waardoor je je positie ten opzichte van anderen bent gaan opeisen.
Een andere achterliggende bron van veeleisendheid kan zijn de ervaring dat je er niet bij hoorde, dat je anders was, niet mooi of ongewenst. Gevoelens van minderwaardigheid kun je gecompenseerd hebben met het stellen van hoge eisen aan anderen.
Belangrijk is achterliggende oorzaken van je gevoelens te begrijpen. Je hebt de mogelijkheid om andere keuzes te maken, zorg te dragen voor jezelf en terug te keren naar de persoon die je in essentie bent. Zodat dit beschermingsmechanisme overbodig wordt en je op basis van gelijkwaardigheid relaties kunt aangaan.


Marly

4

deel deze tip

Tip 50 - Uit boosheid op een constructieve manier

Als je boosheid niet uit dan kan het zich ophopen in je onbewuste totdat de druk te hoog wordt en een schijnbaar klein incident een hele lawine van onderdrukte boosheid ontlaadt.

Het is dus belangrijk boosheid te uiten op een constructieve manier zodat de emotie zich niet kan ophopen.

Moeite om je emoties constructief te uiten? Zoek contact met een therapeut.



3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 51 - Boosheid bij kinderen: afleiden

Kinderen afleiden:
Deze tactiek is te gebruiken door de visie; doelen inwisselen.

Gebruik dit wanneer je als ouder een grens moet stellen en je kinderen dus gefrustreerd raken omdat je hen een grens stelt. Wanneer je je kind bijvoorbeeld een vlijm scherp mes afpakt waarmee het wilde gaan spelen, zal het vaak boos of zelfs driftig worden, of in tranen uitbarsten.

Maar als een kind dan zijn geliefde knuffel, spannende hijskraan of een ander interessant speelgoed krijgt zal het zijn aandacht daar op richten en ermee gaan spelen: het doel is ingewisseld en de boosheid verdwenen. het is vaak een erg effectieve manier om om te gaan met boze kinderen.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 52 - Onderzoek wat je boos maakt

Als je boos bent geweest is het goed om in het moment of achteraf te onderzoeken wat je nu precies zo boos maakt. Welke (kern) waarden zijn aangetast? Wat betekent deze gebeurtenis voor jou? Waar is het achteraf groter geweest dan nodig en hoe komt dat? Welke overtuigingen, regels zaten je in de weg?

Als je meer zicht krijgt op wat er bij jou gebeurde kun je daar de volgende keer bewuster mee om gaan en dus ook kiezen om bijv weg te stappen of juist op tijd de grens aan te geven. 

 

Succes!


Ellen

3

deel deze tip

Tip 53 - Praat erover of schrijf het op

We zijn allemaal weleens boos. Gevoelens van boosheid kunnen destructief, maar ook constructief zijn.

Van belang is om je boosheid onder controle te krijgen. Dit doe je door erover na te denken. Waarom ben je boos? Is je boosheid terecht? Kan jouw boosheid relaties kapot maken?

Praat er bijvoorbeeld over met iemand die je goed gezind is. Of probeer je boosheid te begrijpen door op te schrijven wat je dwars zit. Dwing jezelf om in een paar zinnen te formuleren waarom je zo kwaad bent.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 54 - Zet je boosheid constructief in

Hoe kun je je boosheid constructief inzetten?
Dat kan pas als je weer helemaal tot bedaren gekomen bent en je jezelf onder controle hebt.
Slaap er een nachtje over. De wereld ziet er altijd anders uit na een goede nachtrust.

Ga een eerlijke confrontatie niet uit de weg. Benader de persoon die het betreft met respect, blijf zakelijk en luister goed naar de ander. Laat je niet verleiden tot het maken van persoonlijke verwijten en leg duidelijk uit wat je dwars zit en wat je wens is.

Geef de ander de ruimte om te reageren, maar bewaak je eigen grenzen.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 55 - Schrijf de boosheid van je af en reflecteer

Schrijf de boosheid van je af. Door te schrijven reflecteer je op je boosheid en krijg je inzicht waarom je boos en gefrustreerd bent.



3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 56 - Probeer je eigen aandeel in de boosheid te zien

De schreeuw van verlangen is net zo groot als de schreeuw van boosheid.

Probeer ten allen tijde je eigen aandeel in de boosheid te zien. Wat had jij kunnen bijdragen om deze boosheid te voorkomen?



3

deel deze tip

Tip 57 - Neem Verantwoordelijk voor je boosheid

Neem Verantwoordelijk voor je boosheid.

Uit het als je alleen bent door bv te visualiseren dat je boos bent, in een kussen te knijpen, te slaan etc. Zo ontlast je boosheid en kun je weer gewoon zeggen wat je wilt of niet wilt.

Sandra

3

deel deze tip

Tip 58 - Onderzoek je boosheid en woede

Ga jouw boosheid en woede verder onderzoeken. Neem eerst afstand van jouw emotie door b.v. te gaan wandelen en ga na waar je nu zo boos of kwaad over bent.

Als je tot rust bent gekomen, ga dan, zonder de lading van de emotie, in gesprek met de ander. Praat vanuit de ik-boodschap.



2

deel deze tip

Tip 59 - Neem een time out

Als je boosheid voelt opkomen of als de stoom al uit je oren komt en je wilt een 'welles-nietes' discussie aangaan met je partner, is het advies: TIME OUT! Neem een pauze totdat jullie allebei gekalmeerd zijn. Dat kan een half uur of een halve dag (of langer) duren, dat scheelt per persoon.

Op het heetst van de strijd zijn we niet in staat om te kijken wat er werkelijk aan de hand is. In veel relaties doet men elkaar onnodig veel pijn door het gelijk te willen halen, ten koste van de ander. Maar van gelijk krijgen is nog nooit iemand echt gelukkig geworden...

Dus heb geduld en ga op een later moment met elkaar in gesprek. Vaak zal blijken dat het niet om het incident zelf ging waarover jullie ruzie kregen, maar dat een onderliggend gevoel werd geraakt. Een gevoel dat je al langer kent dan vandaag of gister wellicht...? Bij wie uit jouw verleden kon jij je soms ook zo voelen...?



2

deel deze tip

Tip 60 - Boekentip: Zorgen voor jezelf over de rooie

Boekentip: Zorgen voor jezelf over de rooie

 

Handig zelfhulp boek voor clienten en therapeuten om anders met je boosheid om te leren gaan.


Ellen

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 61 - Accepteer dat boosheid kan opkomen

Accepteer dat er boosheid in je op kan komen. En praat (ik boodschap) over de boosheid of woede die opkomt.



2

deel deze tip

Tip 62 - Focus op je ademhaling

Je kunt negatieve emoties zoals boosheid loslaten door je even helemaal te focussen op je ademhaling. Adem in door je neus, houd je adem even vast en adem langzaam uit door je mond.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 63 - Onderzoek wat de onderliggende oorzaak is

Topje van de ijsberg

Wanneer je snel uit je slof schiet, boos bent en in woede uitbarst, kun je onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is. Je bent geneigd om sneller tegen je partner uit te vallen, in elk geval iemand die nabij staat. En achteraf heb je een schuldgevoel.

Het voelt alsof op dat moment iets wat je geliefde deed of zei de emmer deed overlopen. De emmer die overloopt zijn de tranen en boosheid. Maar waar is die boosheid daadwerkelijk op gebaseerd? Wat zit er in die emmer. Is dat verdriet, gemis, teleurstelling, heimwee….. Iets dat wellicht niets te maken heeft met de situatie waardoor je uitviel.

Het is als een ijsberg; de top van de ijsberg steekt uit boven het water, en is je boosheid die je laat zien. Onder het water zit het grootste gedeelte van de ijsberg, onzichtbaar.

Wanneer je meer bewust bent van wat er zich ‘onder water’ afspeelt, dan kan je dit delen of hier oplossingen voor vinden. Zo zal jouw emmer minder snel vollopen en is er begrip voor jouw werkelijke onderliggende gevoelens.

Hilma Dekens
Counsellor & Coach | lid Therapeutenpsycholoog.com


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 64 - Schrijf het van je af en reflecteer

Schrijven: schrijf het van je af, van je hoofd naar het papier, je hoofd raakt leger en je komt tot inzichten, het kan je helpen te reflecteren. Je kan het daarna ook verscheuren of ritueel verbranden.

of

Het is soms fijn om iets met je boosheid te kunnen doen zonder iets stuk te maken, je kan dan een kussen pakken en je voorstellen dat je daar al je frustratie/boosheid in weg knijpt, voel maar hoe je hier van opknapt:-)



2

deel deze tip

Tip 65 - Probeer eerder op te merken wat je niet fijn vindt

Boosheid is niet slecht.

Vaak hebben we de neiging om boosheid te onderdrukken. Het kan echter helpen als je stil durft te staan bij de emotie onder de boosheid..

Boosheid geeft een (uiterste) grens aan. Door eerder op te merken wat je niet fijn vind reageer je mogelijk minder heftig.

Zo kan het zijn dat angst onder boosheid schuilgaat. Bijvoorbeeld: Je durfde iets niet te zeggen uit angst om gekwetst te worden of afgewezen door de ander. Als je dan niet aangeeft wat je vervelend vind zul je uiteindelijk met boosheid reageren.



2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 66 - Onderzoek de boosheid

Onder de boosheid zit vaak verdriet wat er niet mag zijn. Dit zie je vaak bij mannen die geleerd hebben om hun verdriet te onderdrukken. Verdriet is dan meer voor watjes. Hoe meer verdriet er wordt onderdrukt hoe groter de impuls is om boos te worden. Het kan dan fijn zijn de boosheid te ventileren maar beter is het de onderliggende gevoelens te onderzoeken zoals het verdriet.

Boosheid is naar buiten gericht, vaak projecteert het gevoelens naar de ander die je zelf niet wilt voelen. Echt verdriet is naar binnen gericht waarbij je meer gaat voelen bij jezelf. Hierdoor kun je gaan inzien wat maakt hoe je handelt en reageert zoals je nu doet. Dan kun je bijstellen wat je wilt veranderen in je leven.

Boosheid kan ook onderdrukt worden. Meestal is er dan in het verleden gezegd dat je niet boos mocht zijn. Het gevolg hiervan kan zijn dat het moeilijk is om in je kracht te komen en dingen te realiseren in je leven die je graag wilt.

Het is dan goed om met de onderliggende boosheid te werken om weer in verbinding te komen met je innerlijke kracht. Je potentie te voelen om iets te gaan doen. Belangrijk is de boosheid niet te voeden maar te onderzoeken.

Fijn om samen met een therapeut hiermee aan de slag te gaan.



2

deel deze tip

Tip 67 - E.F.T. ( Emotional Freedom Technique) of Touch of Matrix

Als je boos of woedend wordt heeft dit natuurlijk altijd een oorzaak.

Als je niet weet waarom dit telkens weer gebeurt dan kun je bij een E.F.T. ( Emotional Freedom Technique) of een Touch of Matrix therapeute hiermee aan de slag. Daar wordt in je onderbewustzijn door de behandelingen een schoonmaak gehouden.

Op een zachte maar heel doeltreffende manier worden oorzaken van je gedrag of reactie verwijderd. Daardoor ga je anders tegen mensen en situaties aankijken en ga je anders reageren.


2

deel deze tip

Tip 68 - De kracht van boosheid

De kracht van boosheid

In ons oerbrein waar we signalen krijgen om te vechten, vluchten of verstijven, is de kracht onder boosheid een heel belangrijke geweest om te kunnen vechten.

Vera Helleman stelt dat wanneer we niet in accuut gevaar verkeren, maar ons wel boos voelen, we iets of iemand op een knopje hebben laten drukken wat we zijn gaan geloven.

Hierdoor verleggen we onze focus op een ander en hebben we boosheid nodig om weer 'kracht' bij onszelf te voelen.

Boosheid vertelt je dat je de leiding over je leven even weg hebt gegeven aan een ander en die nu weer terug pakt. En dat doe je zelf, vanuit welke reden, overuiging of gewoonte dan ook. Om die grens weer aan te geven, worden we boos.

Het gaat erom die verantwoordelijkheid weer te voelen. Als je die kracht achter boosheid voelt, kun jij beslissen waar je die focus op richt; zet je hem destructief of constructief in?

Mira

2

deel deze tip

Tip 69 - Wat heeft de emotie boosheid mij te vertellen?

Ben je geneigd om te snel voorbij te gaan aan je boosheid? Sta dan stil en vraag jezelf af: 'Wat heeft deze boosheid mij te vertellen?' Laat de boosheid spreken.....Ik ben boos omdat......? enz.
Ontdek dat boosheid niet zo maar uit de lucht komt vallen. En vind mogelijke antwoorden en ontdek meer over jezelf.


2

deel deze tip

Tip 70 - Boekentip: "Altijd aardig blijven?"

Boekentip: "Altijd aardig blijven?" van Piet Weisfelt


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 71 - EMDR

Woede, wrok en wraakgevoelens jegens iemand die jou ooit onrecht heeft aangedaan, kunnen je leven behoorlijk vergallen.

Er bestaat een specifiek EMDR-protocol om die heftige, verwoestende gevoelens tot bedaren te brengen. Vraag je therapeut ernaar!

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 72 - Ga niet in 'het verhaal'

Als je boos bent heb je altijd een 'verhaal'. Dat verhaal delen, verder over door denken, over praten etc versterkt het verhaal en kan je nog meer 'opfokken'. Stop het verhaal. Erken je boosheid en maak contact met je lijf. Waar voel je de boosheid in je lichaam. Besteed hier aandacht aan, bestudeer je lijf, wat je voelt, waar je het voelt.


2

deel deze tip

Tip 73 - Omgaan met frustratie

Wanneer een situatie niet matcht met je verwachtingen roept dit frustratie op.
Het kan helpen de situatie te ontrafelen om te kijken hoe je hiermee om kunt aan.

Wel of geen invloed
Feiten zijn niet altijd te beïnvloeden. We kunnen ander mensen niet veranderen of dwingen aan onze verwachtingen te voldoen. Pogingen om dat wel te doen werken vaak averechts.
De optie die je dan hebt is kijken of er ruimte is om je verwachtingen bij te stellen.

Wanneer feiten niet te beïnvloeden zijn en je eigen normen en waarden te belangrijk zijn om bij te stellen, dan is de optie die overblijft de situatie accepteren zoals die is. Dat zal niet gemakkelijk zijn, maar wel duidelijk. Je kunt je gaan richten op omgaan met je gevoelens in plaats van proberen de situatie te veranderen. 

Wanneer feiten wel zijn aan te passen richting je verwachtingen, dan is (een deel van) een probleem op te lossen. Je kunt dan actie ondernemen.


Marly

2

deel deze tip

Tip 74 - Wanneer heb je deze boosheid voor het eerst gevoeld?

Wanneer heb je deze boosheid voor het eerst gevoeld? Maak daar contact mee. Als je het daar kan doorvoelen en loslaten, dan kan er een andere beweging ontstaan.
Het is moeilijk om dat alleen te doen, met behulp van therapie kan je daar weer verbinding mee maken

Karin

2

deel deze tip

Tip 75 - Boosheid bevrijden met wandelen en fietsen

Ten gevolge van een traumatische ervaring kreeg ik zelfs spontane verlammingen in mijn lichaam, conversie- aanvallen zijn nooit voorspelbaar. Boosheid was één van de ingrediënten van een dodelijke cocktail wat mij voorgezet werd. Mijn boosheid heb ik laten ebben tijdens wandelingen, maar vooral met lange fietstochten ( zonder accu )... Lichamelijk net niet door je dak gaan betreft kracht en energie wat al drastisch op een laag niveau was gebracht door een psychische beschadiging al. Een vorm van jezelf even lichamelijk uitdagen en tegelijkertijd jezelf psychisch sterken, wetende dat het maar tijdelijk werkt. Maar als je dit wat vaker doet, voelt het ebben echt wel beter en ben je meer bestand tegen het vloed. Het vloed wat je ooit heeft overdonderd zonder waarschuwing!
Boosheid en/ of woede kan veel in je kapot maken, juist hierdoor ook jouw omgeving kan raken...niemand die jou begrijpt. Uiteindelijk moet je eerst toch bij jezelf beginnen... ontladen, resetten en defragmenteren, wetende dat het laatste stukje defragmentatie het langst gaat duren. Geef dat dus de tijd!
Je voelt je fijner en gezonder als je van de boosheid bent bevrijdt.

GonzoszVoice

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 76 - Overtuigingen waar woede vandaan komt

Boosheid, of erger nog woede komt ergens vandaan. Het kan liggen aan prikkels van buitenaf, maar meestal komt het door overtuigingen over jouw werkelijkheid binnenin jezelf. Durf jij eerlijk te kijken of je een van deze overtuigingen herkent?

Overtuigingen waar woede vandaan komt:

1. Alles persoonlijk nemen. (Bv afgesneden worden op de snelweg, dan heeft hij iets tegen jou. Als je zelf een keer afsnijdt dan komt het door de omstandigheden. Of als je geen opslag krijgt zullen ze wat tegen je hebben, maar mss is er wel gewoon geen geld)

2. Rampdenken – overdrijven van het belang ergens van. (Bv. Tafelreservering is niet doorgekomen, mijn avond is verpest ipv waar zullen we dan gaan eten)

3. Lage tolerantie (Bv Ik kan dit er nu niet bij hebben, erom boos worden maakt het alleen nog maar moeilijker, terwijl het vaak zo is opgelost).

4. Moeite met ontspannen. Woede is een lichamelijke disbalans, je pakt niet de tijd om controle uit te oefenen op je gemoedstoestand. Eigenlijk is het een concentratieprobleem.

5. Moeite met communiceren. Een woede aanval ontstaat vaak in interactie met iemand anders. Jij hebt onvoldoende vaardigheden je beheerst te uiten en agressie loos te communiceren.


2

deel deze tip

Tip 77 - Frisse neus

Tip 338 - als je boos bent probeer een frisse neus te hallen en ga er dan rustig over praten!

Elsje

2

deel deze tip

Tip 78 - Boosheid - oefening

Boosheid is een emotie die, als je er niets mee doet, steeds groter kan worden en erg belemmerend kan werken.
Een goede oefening als je boos op iemand of over iets bent, is om naar een rustig natuurgebied te gaan. Zoek een stille plek op in het bos/de duinen/de polder.
Kijk even om je heen en als er niemand in de buurt is, kun je 1 of een paar keer even alles 'eruit roepen of schreeuwen'. Dat kan enorm opluchten. Herhaal het totdat de boosheid zakt.
Vaak kun je daarna met een lichter hart weer verder.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 79 - Spreek een signaal af hoe ermee om te gaan

Als je kinderen snel boos zijn of een woede-aanval krijgen, kan je met hen een signaaltje afspreken waardoor ze kunnen aangeven dat ze de boosheid of woede voelen opkomen. Je spreekt dan ook af wat jullie beiden doen in deze situatie (bijvoorbeeld: even niet praten).

Op die manier leren ze zichzelf beter kennen, kan jij beter reageren op je kind, en leer je je kind dat het ok is om emoties te hebben doch ze anders te kunnen uiten waar ieder zijn voordeel bij heeft.


Sylvia

1

deel deze tip

Tip 80 - Leer boosheid effectief te verwoorden

Boosheid heeft zin als je daarmee je eigen grenzen op effectieve manier weet te verwoorden. Je laat dan zien dat iemand over je grens gaat en zet stevig neer dat dit niet oke is.

Woede is de overtreffende trap en is ook vaker een onbeheersbare boosheid die met je aan de haal gaat. Je kunt dan gaan tieren en vloeken, slaan of gooien en dat is niet meer effectief voor de relatie.

Leer dus te zoeken hoe je boosheid effectief kunt verwoorden zodat de woede uit de communicatie blijft!


Ellen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 81 - Neem een time out van 10 tellen

Neem een time out van 10 tellen om echt te voelen wat er met je gebeurt .
Let ook eventuele fysieke oorzaken van je boosheid.



1

deel deze tip

Tip 82 - Betere communiceren: vertel wat je behoeften zijn

Vaak komen gevoelens van boosheid, woede voort uit de interactie met anderen. Als je beter leert communiceren kan dat ervoor zorgen dat je minder gevoelens van boosheid/woede hebt.

Voor betere communicatie, volg de volgende twee stappen:

Probeer de ander te begrijpen. Het is soms begrijpelijk dat je boos wordt wanneer de ander niet doet wat je wil. Vaak heeft de ander daar een goede reden voor. Als je dat inziet, zul je ook minder snel boos worden.

Vertel wat jouw behoeften zijn. Veel mensen worden boos als anderen geen rekening houden met hun behoeften. Soms zien ze daarbij over het hoofd dat de ander helemaal niet kan weten wat hun behoefte is, omdat ze het niet kenbaar hebben gemaakt. Bedenk dus dat de ander pas rekening kan houden met wat jij wil, als jij vertelt wat jij wil.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 83 - Zoek profesisonele hulp

Ik kan genoeg tips en oefeningen aanbevelen, maar ik adviseer u toch professionele hulp te zoeken. Het is belangrijk dat boosheid op een goede manier geuit kan worden.

Daarnaast hoeft boosheid niet perse negatief te zijn. Het is een sterke energie die op een positieve manier aangewend kan worden.


Zoek een therapeut

1

deel deze tip

Tip 84 - Gebruik je visualisatie bij boosheid

Visualiseer de persoon waar je boos op bent en uit je boosheid. Daarbij is alles toe gestaan. Voel daarna maar hoeveel ruimte dat gegeven heeft in je lijf. Als je de persoon weer tegen komt zal je merken dat de grote lading boosheid anders is.


Sandra

1

deel deze tip

Tip 85 - Accepteer je boosheid met compassie

Accepteer je boosheid met compassie. Geluk en welzijn van anderen vind je even belangrijk als je eigen verlangen om gelukkig te zijn. Koester geen wrok, wrok houdt de boosheid in leven.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 86 - Geef op tijd aan wat je dwars zit

Als je last hebt van woede-uitbarstingen, vraag je zelf dan af hoe het komt, dat de lading zo groot wordt.
Als je op tijd aangeeft wat je dwars zit, bouw je geen lading op en is een uitbarsting dus niet nodig..



1

deel deze tip

Tip 87 - Benoem je (onderliggende) gevoel

Zoek naar de oorzaak van jouw boosheid, is het onmacht, is het een uiting als antwoord op de reactie van de ander. Vraag je af hoe je anders zou kunnen reageren. Misschien ben je wel helemaal niet boos maar verdrietig of voel je je niet serieus genomen. Benoem het gevoel.



1

deel deze tip

Tip 88 - Spreek je verlangen onder de boosheid uit

Veel mensen worden boos om niets. Tenminste als buitenstaander kan dat zo lijken.


Maar is dat zo, niets? Wat ligt eronder de boosheid?


Vaak schuilt ronder de boosheid een verlangen. Ga op zoek naar dat verlangen en spreek dat uit als je weer boos wordt op iemand anders of misschien zelfs op jezelf.


Bijvoorbeeld: Je zegt tegen iemand uit boosheid ga weg ik wil je niet meer zien. Maar je verlangen is "Hou me even vast en zeg dat je van me houd"



1

deel deze tip

Tip 89 - Krop woede en boosheid niet op

Krop woede en boosheid niet op. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je boosheid uit door iemand een knal te verkopen of je huisraad kapot te gooien, maar denk bijvoorbeeld aan even flink op je kussen slaan of even flink schreeuwen midden in het bos waar niemand je ziet.

Opgeslagen woede en boosheid groeit tot de laatste druppel de emmer doet overlopen. Laat het niet zo ver komen!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 90 - Onderzoek wat er voorafgaat aan je woede

Je hebt allemaal wel eens een situatie meegemaakt dat je boos of zelfs woest bent geweest op iemand. Dit kan komen doordat het net de druppel was die de emmer deed overlopen. Of blijkbaar loop je langer op je tenen zonder dat je het weet en/of is je rugzak de laatste tijd zwaarder.

Het is goed om te kijken wat er vooraf gaat en wat je hierbij voelt, wat gebeurt er. Misschien zijn er emoties bij betrokken die je niet kan of durft te uiten. Of wordt er iets getriggerd in jou uit een situatie van vroeger waarbij je je bijvoorbeeld heel klein voelde.

Door dit samen met de therapeut te onderzoeken kunnen situaties, gevoelens naar voren komen waarbij je leert deze te voelen en te aanvaarden. Inzicht ontstaat. Je leert je deze gevoelens in bepaalde situaties op een andere manier te gebruiken wat je meer en meer vertrouwen geeft in jezelf.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 91 - Besef dat je gedachten je boos maken

Besef dat het vaak je je gedachten zijn die je boos maken; niet de gebeurtenis op zichzelf.

Stel je voor dat je over zo'n gebeurtenis anders zou kunnen denken......ben je dan nog zo boos?


Angenieta

1

deel deze tip

Tip 92 - Gebruik de energie van je boosheid op volwassen wijze

Boosheid is een energie van waaruit je kunt veranderen. Eerste stap is uit die boosheid te kunnen stappen om vervolgens die sterke energie op een volwassen wijze en voor jouw positieve manier aan te wenden.

 

Zo kun je bv. duidelijk maken wat jij nodig hebt of je grenzen aan te geven.


Angenieta

1

deel deze tip

Tip 93 - Oefen een nieuwe reactie

Ieder mens heeft zijn eigen reactiepatronen.
Sommige mensen kennen de kracht van woede.

Als deze als een automatische reactie naar voren komt, bij wat voor ongemak dan ook, dan kan het stress veroorzaken bij de ander en/of jezelf. Daarmee verlies je contact.

Een automatische reactie verander je door een nieuwe reactie in te brengen. Dit te beoefenen net zo lang tot je lijf er vertrouwd mee is als nieuwe automatische reactie.

Niets zeggen, geduld betrachten, of later op het onderwerp met de ander terug komen als je merkt dat het (te)lastig is zijn mogelijkheden.

Wat doet het jou als de krachten in jou blijven in plaats jezelf te verliezen in automatische reacties?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 94 - Boekentip: Managing Anger

Voor degenen die Engels lezen is het boekje van Gael Lindenfield 'Managing Anger' echt een aanrader.

Het is een klein boekje, leest makkelijk, en geeft een prachtig overzicht van alle aspecten boosheid. Wat is boosheid, hoe krijg je je eigen boosheid-profiel in beeld, waar helpt boosheid bij en waar werkt het je tegen.

 

Aandacht voor passieve woede, zoals niet meer tegen iemand praten, of over bij een ander over iemand klagen. En andere aspecten zoals frustratie en dreiging. Ik heb er zelf veel van geleerd en het is vooral een praktisch boek!


Mark - Psycholoog Rotterdam

1

deel deze tip

Tip 95 - Boosheid zien als je "vriend"

Vaak zijn wij geneigd om een negatief oordeel te geven aan heftige emoties zoals boosheid, schaamte en schuld.

Wat behulpzaam kan zijn is om je bewust te worden van de keerzijde van deze emotie.

De andere kant van boosheid is "kracht". Boosheid kan je aanzetten tot actie, waardoor je in beweging kan komen. Gebruik deze kracht effectief door hem vòòr je te laten werken. Dat kan alleen wanneer je voldoende afstand bewaard en je er niet door laat meesleuren.

Succes!



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 96 - Je kunt je gedrag veranderen

Iedereen heeft eigen manieren om met frustratie en boosheid om te gaan. Vaak doet die manier jou en je omgeving geen goed.

Als je snel problemen hebt met woede kun je je karakter niet veranderen, je gedrag wel. Weet dat je altijd iets kunt met je gedrag. Het gaat er maar om wat het jou waard is (of wat het je kost). Als dat wat je op het spel zet maar groot genoeg is, is iedere woedeaanval te beheersen.

Zoals altijd is ook hier het eerste begin weer het allermoeilijkst. Help jezelf erdoorheen door steeds weg te lopen uit de situatie waarin je voelt dat je woede de overhand krijgt. Al ga je maar even je handen wassen, van stoel veranderen, iets te drinken halen of naar buiten. In de auto kun je met muziek mee gaan zingen of hard fluiten. Vind je eigen manier.

Het gaat steeds maar om één ding en dat is jezelf te stoppen bij de allereerste impuls. Daarna zet je er ander type gedrag voor in de plaats.



1

deel deze tip

Tip 97 - Boosheid is oké

Bij veel mensen is boosheid een niet toegestane emotie. Alles moet er beheerst en vriendelijk uitkomen. We zijn bang om te kwetsen, maar misschien nog eerder om daarna zelf gekwetst te worden wanneer we onze boosheid uiten. Confrontaties gaan we daarom liever uit de weg.

Toch gaat het dan ergens wringen. We krijgen last van het inhouden of onderdrukken van onze emotie. Maar boosheid is namelijk een hele normale emotie en dient ook gewoon de ruimte te krijgen.

Misschien hebben we vroeger niet geleerd om boos te worden of hebben we juist het voorbeeld gekregen van agressie en onbeheerste woede. Dit kunnen ook redenen zijn om eigen boosheid uit de weg te gaan.

Maar boosheid is oké! Het zet je eigen boodschap kracht bij en soms kan die pas overgebracht worden met een bepaalde intensiteit. Schrik er dus niet voor terug. Wanneer je vind dat je te ver bent gegaan, maak het daarna weer goed.


Fouten maken mag wanneer je nooit hebt geleerd op constructieve wijze boos te zijn. Goedmaken hoort er ook bij. Boosheid uiten en weer goedmaken zijn deel van onze menselijke relaties en we zouden het niet uit de weg moeten gaan, maar als normaal moeten beschouwen.

Door het uiten van wat we voelen blijven we zelf ook in balans en doen we onszelf geen geweld aan.



1

deel deze tip

Tip 98 - Praat over je boosheid zonder verwijten

Praat over je boosheid. Vertel wat je dwars zit: waarin ben je geraakt?

Doe dat niet in een verwijt en vertel waarin je bent geraakt zonder de ander de schuld te geven.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 99 - Ga een stukje lopen of (hard) fietsen

Ga een stukje lopen of (hard) fietsen. Boosheid zorgt voor negatieve energie.

Door even lichamelijk bezig te zijn raak je die negatieve energie kwijt en zakt je boosheid. Daarna kun je er met minder lading (beter) over praten.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 100 - Ga uit van positieve intenties van iemand

Ga uit van positieve intenties als iemand je commentaar geeft dat je niet leuk vindt. Vraag naar de redenen van het commentaar en probeer het in iets positiefs om te zetten


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 101 - Neem afstand en ga even weg uit de situatie

Neem even afstand en ga even weg uit de situatie die je zo boos maakt. Zeg tegen de ander dat je even een time out neemt.

 

Kalmeer jezelf door bijvoorbeeld even aan iets anders te denken


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 102 - Ademhalingsoefening en visualiseren

Let op je ademhaling als je boosheid op voelt komen. Adem eerst een paar keer diep door voordat je je boosheid uit, waarbij je bij iedere uitademing visualiseert dat je boosheid uitblaast.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 103 - Schrijf op waar je zo boos over bent

Schrijf op waar je zo boos over bent: vaak haal je er hiermee lading vanaf, waardoor je je daarna rustiger kunt uiten.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 104 - Onderzoek wat je pijn doet of verdriet geeft

Onder boosheid zit altijd pijn en verdriet. Een boos iemand kan op het oog krachtig en zelfverzekerd lijken maar is dat zeker niet.

Als je je boosheid wilt stoppen is het dus belangrijk om te onderzoeken wat je pijn doet of verdriet geeft in plaats van je af te vragen wie of wat je boos maakt.

Dit proces van onderzoeken is niet makkelijk, als mens ben je namelijk geneigd om pijn te vermijden. Daarom is het vaak ook nodig om professionele hulp te zoeken zodat je hierin ondersteund wordt.



1

deel deze tip

Tip 105 - Leer je indirecte boosheid begrijpen

Wist je dat naast directe boosheid ook indirecte boosheid bestaat? Sommige mensen durven hun boosheid namelijk niet te uiten. Vaak omdat ze daar als kind voor bestraft zijn.

Zij zetten hun boosheid dan om in bijvoorbeeld slachtoffergedrag, zeuren, niet meer praten, cynisme, roddelen of stalking.

Indirecte boosheid zorgt vaak voor ergernis, verwijdering of argwaan bij de andere partij. Het lijkt misschien of het wat oplevert, maar uiteindelijk is dat niet zo. In therapie kan je leren om dit gedrag van jezelf te begrijpen en om te keren in iets positiefs.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 106 - Onderzoek waarom je boos bent

Onderzoek waarom je boos bent:


Om de boze lading er wat af te halen ga je in gedachten alles tegen de ander zeggen, boos worden dus.
Als je dit gedaan hebt kijk je waarom deze persoon je boos maakt, herken je dit ergens van? Linkt het naar een situatie of persoon eerder uit je leven?


Als je dit helder hebt kan je ook anders kijken naar de persoon waar je boos op bent, dat die de situatie van toen spiegelt en jouw pijn hierop.



1

deel deze tip

Tip 107 - Gun jezelf ruimte voor je boosheid

Gun jezelf ruimte voor je boosheid. Maar doe het zonder onherstelbare schade aan te richten. Als je zelf controle erover wil houden geef er dan op tijd ruimte aan op een veilige plek.


Idelette

1

deel deze tip

Tip 108 - DURF eens NIET boos te worden

DURF eens NIET boos te worden!


Wat gebeurt er dan met je? Welke gevoelens ervaar je dan?
Bijna altijd kom je dan gevoelens van bv pijn, verdriet, eenzaamheid tegen.


Je gaat als het ware terug naar de eerste emotie waarin je geraakt bent (voor de boosheid). De boosheid heb je er in een split second overheen gezet om deze gevoelens niet te hoeven voelen.


Sandra

1

deel deze tip

Tip 109 - Laat je boosheid eens stromen en onderzoek het

Er is niets mis met boos zijn! Boosheid wordt vaak gezien als een negatieve emotie, iets wat je zo snel mogelijk moet 'loslaten'.

Maar boosheid heeft een functie. Het is een duidelijk signaal dat iets in jou is geraakt. Soms is boosheid het masker van verdriet (vaak bij mannen) of andersom, is verdriet wel eens het masker van boosheid (vaak bij vrouwen).

Laat je boosheid eens stromen (zonder jezelf of een ander pijn te doen natuurlijk) en onderzoek het, neem het serieus.

Ga zitten met je boosheid, sla op een kussen of schreeuw het er eens uit op een rustige plek (bijvoorbeeld in het bos). Wat gebeurt er dan met je? Welke woorden en welke andere gevoelens horen bij de boosheid?


1

deel deze tip

Tip 110 - Time out en feedback geven

Time out en feedback geven.

Wanneer je merkt dat er woede in je opkomt, verlaat de situatie/de persoon die je woede opwekt.

Ga bij je zelf te rade wat die ander deed/gedrag dat jij je zo voelde. Benoem het gewenste gedrag van die ander of van jezelf. Wat levert dat op voor jou en die ander.

Geef deze feedback aan die ander.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 111 - Omgaan met boosheid en woede

Omgaan met boosheid en woede.
Boosheid is een gevoel dat onstaat als iemand over je grenzen gaat of een verlangen wordt gehinderd. Het is ook vitaliteit en een kracht waarmee we ons leven vorm geven.

Op de eerste plaats is het van belang om te leren waarnemen wanneer je boosheid teveel oploopt zodat je er door overspoeld kunt worden. Meestal gaan er een paar gebeurtenissen aan vooraf.

Waaraan merk je dat je boosheid oploopt? Bij iedereen kan dat anders zijn bv je kaken op elkaar klemmen, je vuisten ballen, sneller gaan ademhalen, toenemende wantrouwende gedachten etc.

Voordat de boosheid de baas over je wordt is het belangrijk om een time out uit de situatie waarin je je bevindt te nemen om te voorkomen dat je vanuit je boosheid dingen doet waar je later spijt van krijgt.

Om de boosheid af te reageren is het belangrijk om iets met je lijf te doen. Dat kan een eindje lopen zijn of op een matras of boksbal slaan. Zoek uit wat voor jou werkt.

Als de heftige boosheid is gezakt is er ruimte om je af te vragen wat je boos heeft gemaakt. Meestal is dat een gefrustreerd verlangen.

Als je boosheid zakt zie je meestal ook andere wegen om je verlangen te realiseren.

Bijna altijd is het nodig om daarna met degene te spreken op wie je boosheid zich heeft gericht om uit te leggen wat je zo boos heeft gemaakt en evt. oplossingen voor een conflict te zoeken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 112 - Boekentip - Stop met schreeuwen

Boekentip: 'Stop met schreeuwen'. Verhelderend boek met goede praktische tips.


1

deel deze tip

Tip 113 - Onderzoek wat boosheid van jou vraagt

Wat vraagt boosheid van jou?

Voel jij boosheid en heb je het idee dat het door de ander komt? Dan is dit een mooie case om te onderzoeken wat boosheid van jou vraagt.

Stel jezelf de volgende vraag:
1. Waar ben je boos over?
2. Waarom ben je daar boos over?
3. Welk nadelig effect heeft dat waar je boos over bent voor jou?

Het antwoord op vraag 3 is wat deze boosheid jou wil vertellen. Dit is eigenlijk de enige reden waarom je boos bent en tegelijkertijd is dit de sleutel naar jezelf. Nu:

4. Keer deze vraag eens om.
Jij wordt niet belemmerd door de ander om.......
Maar jij wordt belemmerd door jezelf om....?
omdat jij in het algemeen niet doet (of zou accepteren van jezelf) wat die ander wel doet.

De uitdaging hier is dus acceptatie te gaan voelen voor de eigenhschap van die persoon, omdat jij hier wel een beetje meer naar zou mogen opschuiven.

Benieuwd naar wat andere emoties van jou vragen? Ontdek Vera Helleman!

Mira

1

deel deze tip

Tip 114 - Elke boosheid begint met AU!

Elke boosheid begint met AU!

Boosheid komt niet zomaar uit de lucht vallen. Boosheid begint altijd met het doorbreken van de pais-en-vree. Alles loopt lekker, alles gaat naar je zin en ineens: pats! Daar gaan je mooie plannetjes en daar gaat je rust en je geluk. AU!

Of dit nu een reorganisatie op je werk is, een partner die met iets komt wat je nog niet wist, een kind dat niet doet wat jij wilt, of een bumperklever achter je. Elke boosheid begint met AU!

Omdat we dan zelf die AU niet willen voelen, schieten we onze energie naar buiten toe: "En wie denk jij wel niet dat jij bent om hier mijn pais-en-vree een beetje te lopen verstoren!!"

Maar vaak zijn dingen helemaal niet zo persoonlijk.
De reorganisatie is belangrijk om het bedrijf boven water te houden.
Je partner vindt het superspannend maar heeft eindelijk de moed bij elkaar geraapt om je iets heel persoonlijks te vertellen.
Je kind wilde graag iets wat jou net niet uitkwam.
En die bumperklever is misschien op weg naar het ziekenhuis omdat zijn vrouw aan het bevallen is.

Als je boos bent, ga dan vooral ook op zoek naar je AU. Wie heeft jouw vrede verstoord en wat was daarvoor de reden? Als je iets kunt begrijpen, kun je minder goed je boosheid volhouden.

Renie

1

deel deze tip

Tip 115 - Onderzoek wat er nu werkelijk speelt

Boosheid is een heel functionele manier om spanningen te uiten en om aan te geven dat iemand jou grens heeft overschreden. op die manier is boosheid heel gezond.

Ben je heel vaak boos en om de kleinste dingen? dan is het goed om eens met een therapeut te gaan kijken wat er onder jouw boosheid schuilt.

Vaak begrijpen we ons eigen gedrag niet en dat kan je onzeker maken, maar onder het gedrag zit een reden waardoor je zo doet.

Die reden zie jij vaak zelf niet omdat je door jou gekleurde bril naar de wereld kijkt en vanuit jouw perspectief.

Door samen met een therapeut te gaan onderzoeken wat er nou werkelijk speelt geef je gehoor aan je innerlijke onrust en is de kans heel groot dat jouw boosheid plaats maakt voor rust.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 116 - illusionaire exposure toepassen

Er zijn momenten van gerechtvaardigde woede. Er kan jou of iemand die je liefhebt iets ernstigs aan zijn gedaan.


Het kan behulpzaam zijn om illusionaire exposure toe te passen waarin je de dader in je verbeelding straft.

 

Het is ernstig aan te bevelen om dit met ondersteuning van professional te doen om hierbij de nodige begeleiding te krijgen maar het kan enorm de druk van je woede halen waarin je machteloos staat om daadwerkelijk te handelen.

 

Waardoor je weer met meer ruimte er voor jezelf of het slachtoffer er kan zijn en de dader van het onrecht kan loslaten.


Janneke

1

deel deze tip

Tip 117 - Onderzoek je behoefte onder boosheid in je relatie

Vaak staat in de relatie boosheid los van je partner.

Boosheid is aangeleerd gedrag, niemand wordt er immers mee geboren !
Boosheid is frustratie. Waarom ben ik boos ? Wat zegt die boosheid over mij ?

Bijna altijd ligt er achter de boosheid een niet ingevulde achterliggende behoefte.
Welke behoefte ligt er achter ?

Er bestaan binnen relaties allerlei behoeftes, bijv. aandacht, begrip, waardering, respect, zorgzaamheid, erkenning, warmte etc. etc.

Tip: probeer eens bij jezelf na te gaan welke behoefte in je relatie niet of nauwelijks wordt ingevuld.
Een relatietherapeut kan je daarbij helpen.


1

deel deze tip

Tip 118 - Wees bewust van het verschil tussen ruzie en conflict

Wees je bewust van het verschil tussen een ruzie en een conflict. Conflicten zijn belangrijk om elkaar te begrijpen en verschillen uit te praten.

 

Ruzie is een conflict dat niet goed gehanteerd wordt waarbij je elkaar pijn doet. Ga dus niet de conflicten uit de weg (juist niet!) maar zorg ervoor dat het geen ruzie wordt.



1

deel deze tip

Tip 119 - Richt je op gedragingen die niet samengaan met boosheid

Richt je op gedragingen die niet samengaan met boosheid.

Natuurlijk is het boosheid oké! Maar er zijn ook momenten dat het handiger is om het gevoel even uit te stellen. Hoe kom je er dan het snelste vanaf?

Richt je op incompatibele gedragingen, dit zijn gedragingen die helemaal niet samen gaan met boosheid.

Ga een zacht liedje zingen, fluisteren een versje of zeg iets wat lief en zachtaardig is. Je zult merken dat jouw gevoel van boosheid verdwijnt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 120 - Met volle aandacht voelen van de boosheid

Met volle aandacht voelen van de boosheid is effectief voor het verwerken van deze emotie.

Veel mensen leggen de nadruk op het uiten van het gevoel door te praten, te schreeuwen, met dingen te gooien of door weg te lopen. Beter is echter om de nadruk niet te leggen op het uiten van de emotie maar op het voelen ervan.

Boosheidsgevoelens zijn snel te verwerken door de emotie met volle aandacht te voelen. Focus je aandacht vooral op hoe je de boosheid in je lichaam voelt. Twee minuten is vaak al genoeg. Dan zal het gevoel in je lichaam langzaam minder worden en krijg je jezelf weer onder controle.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 121 - Wrok wordt op den duur een last

Wrok
Als je boosheid en woede niet kunt loslaten, kan het ontaarden in wrok. Dat voelt eerst best lekker, maar op den duur wordt het een last. Wrok is vergif voor je ziel en de pest voor je relaties.

Als het je niet lukt om de ander te vergeven, over je gram heen te stappen, praat er dan eens met een wijs iemand over. Een psycholoog kan je ook helpen.

Zelfs EMDR kan verlichting geven, als je bereid bent je wraakgevoelens op te geven.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 122 - Emotie als hulpmiddel tot inzicht

Emotie als hulpmiddel tot inzicht

Emoties vragen je aandacht in het hier en nu.
Wat voel ik, wat ervaar ik, wat is de oorzaak van mijn reactie van boosheid, wat is het patroon?

Dit onderzoek haalt je uit je gewoonte patroon, je krijgt zicht op je woede in plaats dat je boosheid bent. Dan is niet langer de overweldigende emotie bepalend, maar een gevoel van "Zelf" dat zicht heeft en beheer over wat gebeurd.

De weg uit de emotie, via inzicht, naar tevredenheid.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 123 - Probeer eens te ontcijferen wat jouw triggers zijn

Patronen
Woede en boosheid komen vaak voor in een patroon. Dus er zijn bepaalde triggers die jou of de ander boos maken (bijvoorbeeld onrechtvaardigheid of 'niet gezien worden') en jij of de ander heeft daar een bepaalde reactie op (bijvoorbeeld boos worden of juist vluchten, waarvan de ander dan weer boos wordt).

Probeer eens te ontcijferen wat jouw triggers zijn en wat jouw reactie is. Dus waar je steeds in vastloopt, als je vaak boos wordt of met boosheid van de ander te maken krijgt. Je zult zien dat het vaak hetzelfde patroon is.

Je kunt vaak niet zoveel doen aan de triggers, maar wel aan het patroon. Waardoor de triggers minder lading/macht krijgen.


1

deel deze tip

Tip 124 - Weet dat boosheid er mag zijn

Weet dat boosheid er mag zijn. Het laat je iets zien nl dat jijzelf of een ander over jouw grenzen is gegaan. Wellicht voel je helemaal niet waar je je grenzen liggen. Een lichaamsgericht therapeut kan je dit laten ervaren. Zodat je eerst leert te voelen waar jou grenzen liggen en dan ze ook leert aangeven.


1

deel deze tip

Tip 125 - Leer te onderzoeken waar jouw boosheid voor staat

Leer te onderzoeken waar jouw boosheid voor staat en wat de functie is van je boosheid.

Er zit ook een razende kant in je die we alleen in uiterste gevallen nodig hebben. Probeer die zoveel mogelijk te begrenzen als die in het spel is.

Een therapeut kan jou inzichten geven in de verschillende kanten van jezelf en hoe je hiermee om zou kunnen gaan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 126 - Omarm dat wat je boos maakt!

Boos zijn is over het algemeen een niet zo makkelijk maatschappelijk geaccepteerde emotie. Het woord emotie komt uit het Latijn Emover, wat in beweging zetten betekent. Denk aan het Engelse woord Move, of ook Motion.

Boosheid is een krachtige emotie en wil krachtig, soms explosief iets van jou in beweging zetten.
Hoe en waarom?

Er wordt vaak een belangrijke waarde van jou aangetast en door de boosheid ruimte te geven, bescherm je die waarden.

Voel je boosheid opkomen en weet je niet waar het vandaan komt?
Vraag je eens af: welk aspect van wat ik belangrijk vindt, dreigt aangetast te worden? Bijvoorbeeld gelijkwaardigheid, als iemand je arrogant behandelt.

Sta eens stil bij die waarden (dat wat jij belangrijk vindt) en denk eens na hoe je die wil beschermen. Zo neem je regie over je boosheid. En dat mag best geuit worden.

Durf jij je boosheid een stem te geven? Durf je te staan voor dát wat jij belangrijk vindt? Het is de moeite waard om met milde ogen naar je boosheid te kijken.

En als je je boosheid een stem hebt weten te geven, dan kan die beweging in jezelf ook weer tot rust komen, in een kalmere emotie.

Gun jezelf af en toe een storm om daarna tot werkelijke rust te komen!




1

deel deze tip

Tip 127 - boos zijn mag

Boos zijn mag, maak er bewust ruimte voor door het te delen in een veilige omgeving met iemand waarmee je oprecht verbonden bent in het dagelijks leven. Daar hoort het thuis: direct, het liefst zo direct mogelijk wanneer het opkomt, de juiste plek vinden zodat je even kunt ontladen. Boosheid en woede staan voor energie die je opbouwt in je lijf: je mag naar je lichaam luisteren en elke emotie aandacht geven want dat zijn ze waard. En ze komen terug want ze behoren tot ons brede scala aan emotionele gedragingen: fijn! We kunnen na ontlading namelijk naar rust, hoe mooi is dat!


1

deel deze tip

Tip 128 - Luister naar wat jouw boosheid te zeggen heeft.

Boosheid heeft een negatieve reputatie en dat is volkomen onterecht. Boosheid is eigenlijk liefde, namelijk willen opkomen voor ... (de ander of je innerlijke kind bijvoorbeeld).

De kunst is te luisteren naar wat jouw boosheid te zeggen heeft, in plaats van deze ongecontroleerd op de ander los te laten.

Meestal gaat boosheid over je niet gezien of gehoord voelen, of je gekwetst voelen. Maar dat is vaak moeilijker onder ogen te zien, het is kwetsbaarder. In therapie kunnen we samen de boosheid integreren als een nuttige adviseur, in plaats van een stuurloze kapitein.


1

deel deze tip

Tip 129 - Niet meteen reageren

Op boosheid en woede zit vaak veel oordeel. Durf te kijken naar de betekenis van je boosheid of woede en maak ook contact met de energie / de kracht van boosheid. Reageer niet meteen en neem het waar.
Hoe kun je dan je boosheid/woede op een goede constructieve manier inzetten in het contact?


1

deel deze tip

Tip 130 - Boosheid is een signaal ofwel een symptoom

Boosheid is een signaal ofwel een symptoom. Iets in jou wordt geraakt waardoor je wel boos 'moet' worden.

Vaak is dit echter niet datgene waarvan je denkt dat je boos om bent. Meestal ligt de oorzaak dieper.

Daarom is het goed om samen met je therapeut uit te zoeken waar die boosheid nou precies vandaag komt.

Wat wordt er nu precies geraakt bij je wat jou een gevoel van boosheid geeft. Om hierna anders om te kunnen gaan met je boosheid en andere gevoelens zodat je meer rust van binnen kunt ervaren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 131 - Ervaar wat je werkelijk bent

Bekeken vanuit het ego, is bosheid heel erg aanwezig en kun je ervaren dat je die boosheid bént.
Vanuit het Zelf (dat wat jij werkelijk bent) bestaat het niet en is het te aanschouwen als een rimpel dat op het illusoire speelveld van het ego verschijnt en verdwijnt.
Ervaar wat je werkelijk bent: oneindige Liefde.

Michiel

1

deel deze tip

Tip 132 - De boodschap van de boosheid

Boosheid wordt veelal als een ongewenste emotie gezien. Maar wat is de boodschap van deze boosheid?

Op welke wijze komt de boosheid naar voren? Is deze boosheid naar buiten gericht op de ander, of is deze naar binnen gericht, op jezelf?

Waar deze ook op gericht is, deze boosheid heeft jou als persoon iets te vertellen. Dat wat jou "overkomt" niet in overeenstemming is met hoe het voor jou beleving zou moeten zijn.

Door de weg naar binnen te gaan, bij voorkeur met een Dieptepsycholoog, ga je naar de bron, de oorzaak van het wat er speelt. Om dáár het probleem aan te pakken.


1

deel deze tip

Tip 133 - Alcohol en/of drugs kunnen boosheid in de verkeerde richting sturen

Alcohol en/of drugs kunnen boosheid in de verkeerde richting sturen. Boosheid en zelfs agressie zijn geen verkeerde emoties, maar mensen vinden het vaak lastig om ze toe te laten en er op een goede manier uiting aan te geven.

Als je probeert je gevoel te dempen met alcohol of drugs, werkt dat meestal averechts. Het komt er dan juist vaak allemaal ongeremd uit, en je kunt daarmee veel schade aanrichten. Alcohol- en drugsgebruik komen vaak voor bij relaties waar huiselijk geweld speelt.

Daarom is het voor mij als therapeut heel belangrijk dat er ook hulp gezocht wordt voor het middelengebruik. Anders ondermijnt dit de therapie.


1

deel deze tip

Tip 134 - Gevoelens van boosheid hebben het nodig eerlijk geuit te worden

Gevoelens van boosheid hebben het nodig eerlijk geuit te worden, dan voorkom je een emotionele schuld. Heb je door het niet uiten van boosheid een emotionele schuld opgebouwd dan zijn hier 3 stappen om van die schuld af te komen:
1: laat jezelf voelen wat je voelt zonder daar een waardeoordeel over te vellen.
2: Accepteer jezelf, je mens zijn incl. je tekortkomingen. Je bent met al je onvolmaaktheid toch waardevol, jij en je gevoelens zijn belangrijk.
3: Draag verantwoordelijkheid voor je gevoelens en leer jezelf voldoende lief te hebben om naar die gevoelens te handelen. Dit betekent : als je iets voelt, de de moed dient te hebben om dit te uiten. Je kunt gevoelens geen plaats geven als je ze niet erkent.


1

deel deze tip

Tip 135 - Irritatie is het voorstadium van boosheid

Besef dat irritatie een voorstadium van boosheid is. Er is iets wat jou niet bevalt. Voel het in je lijf, merk het, wees er met je aandacht bij ( contain het) en onderzoek het vanuit jouw eigen liefdevolle open bewustzijn. Het heeft je iets te vertellen, over jouw grenzen meestal, en vaak ook verbonden met gebeurtenissen van eerder.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 136 - Voel het in je lijf

als je merkt dat je boos wordt/bent, neem pauze, ga voelen waar je het voelt in je lijf. Wees de eigenaar en laat het door je heen stromen. Voel wat voor emotie er misschien nog meer zit. Waar heeft het mee te maken? Stel innerlijke vragen terwijl je de eigenaar van deze emotie blijft en weet dat jij dit niet bent , maar dat dit iets is wat je hebt. Met wie of wat van vroeger heeft deze boosheid te maken? Sta er voelend bij stil en wees benieuwd.


1

deel deze tip

Tip 137 - Stap uit de Dans van de Woede

Ruziemaken doe je samen. Het is als een rituele dans. Jullie ruzies volgen een vast patroon van verwijten en ontkenniningen. Heel pijnlijk. Je kunt de ruzies stoppen door uit de dans stappen. Als jij anders reageert, niet meer mee danst, dan dwing je de ander om te reageren op jou. Therapie kan jullie helpen om de patronen en automatismen van jullie dans te ontdekken. Daarna kunnen jullie ervoor kiezen om het anders te doen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 138 - boosheid-woede - kwantumtheorie

Boosheid en woede over de muren waar je tegen aan loopt zijn eigenlijk spiegels. Hetgeen waar je boos op bent zit in jou. Dat stukje waar je boos op bent reflecteert iets in jou want eigenlijk ben je boos op je zelf. Muren zijn spiegels. (Uit het boek Handboek van de Psychosociale Kwantumtherapie - Edo Matthijssen


1

deel deze tip

Tip 139 - Uit je emoties!

Boosheid ontstaat door het onvoldoende uiting kunnen geven aan je emoties. Uit je dus!


1

deel deze tip

Tip 140 - Neem jezelf en je gevoelens serieus

Wat wordt er precies geraakt bij je waardoor je wel boos 'moet' worden...
Wanneer je boosheid ervaart wordt er iets geraakt bij jou. Vaak is dat heel wat anders dan waar je boos om wordt. Wanneer je erachter komt wat er nu precies geraakt wordt kun je oude pijn gaan helen. De ander doet iets wat jou raakt, het zit dus in jezelf. Wanneer je ontdekt wat dat precies is kun je er anders mee om leren gaan. Of het echte probleem gaan aanpakken zodat je je niet meer zo boos hoeft te voelen. Het is niet voor niets dat je deze gevoelens hebt dus neem jezelf serieus.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 141 - De brief om nooit te verzenden

Als praten niet lukt, om welke redenen dan ook, maar je niet losraakt van je boosheid/woede tov een ander, schrijf het in een brief. Deze brief mag ongecensureerd zijn, alles wat je kwijt wilt schrijf je op. Je hoeft de brief niet te verzenden, hij dient vooral als uitlaatklep/manier om je woede te ventileren.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 142 - Doe iets rustgevends

ga op je kamer zitten en doe iets rustgevends

Lindsey

1

deel deze tip

Tip 143 - Vaak zit er onder de boosheid angst of verdriet

Wrok en wraakgevoelens, wat moet je ermee?????

Wrok en wraakgevoelens kunnen je helemaal vastzetten in je leven. Het is ziekmakend en het kan zo erg zijn dat je er dagelijks door wordt beïnvloedt.

Hoe heerlijk zou het zijn om niet door deze wrok beheerst te worden.

De wrok en boosheid onderzoeken en onderkennen is hierbij een goede start. Vaak zit er onder de boosheid angst of verdriet.

Het is helpend om te beseffen dat jij degene bent die kan gaan kiezen wat je met deze gevoelens wilt. Heb je een steuntje in de rug hierbij nodig dan laat je het maar weten.
Groetjes Marja


1

deel deze tip

Tip 144 - Onderzoek het doel van je boze actie

Onderzoek het doel van je boze actie.

In je boosheid ben je nogal eens geneigd acties te ondernemen waar je daarna soms wel eens spijt van kan hebben. Op het moment zelf is het lastig om je boosheid te beteugelen, het lijkt vaak alsof de boosheid groter is dan je rationele brein.

Het kan dan helpen om jezelf de vraag te stellen wat eigenlijk het doel is van de handeling die je uit boosheid wilt verrichten. Is het begrip krijgen? Is het gehoord worden? Is dit dan wel een verstandige handeling om te krijgen wat je wilt? Of is het misschien wel wraak of het gevoel dat je 'wint'.

Als dat het doel is, dan kun je voor jezelf een rode vlag inbouwen en er bewust voor kiezen om deze actie dan nu even niet uit te voeren.

Bianca

1

deel deze tip

Tip 145 - Boosheid is functioneel

Boosheid is een emotie die je iets wil zeggen. Meestal gaat het over dat een ander over je grenzen heen gaat. Dat betekent ook dat jij je grenzen niet hebt aangegeven mss omdat jij deze niet aanvoelt, dan kan jij ze ook niet aangeven. Een lichaamsgericht therapeut kan je helpen om je grenzen te leren aanvoelen en ook aan te geven verbaal en nonverbaal.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 146 - praten vanuit je boosheid

Ervaringsgerichte therapie helpt je te praten vanuit je boosheid in plaats van te praten over je boosheid. Het verschil is dat je daadwerkelijk contact maakt met je boosheid en de oorsprong van die boosheid. Ik als therapeut geef je daarbij handvatten.


1

deel deze tip

Tip 147 - Boek: de stem van je lichaam

Heb je last van trauma's die vandaag nog veel impact hebben op je leven?
Lees dan eens het boek van Peter Levine: De stem van je lichaam; trauma's hele met je lichaam als gids.

Het kan je helpen om jezelf beter te begrijpen en ga dan vervolgens vooral op zoek naar een therapeut die kundig is in trauma's en je lichaamsgerichte therapie kan geven.


1

deel deze tip

Tip 148 - Het thema van boosheid is grenzen en heilige ruimte

Het thema van boosheid is grenzen en heilige ruimte.

Het is goed om je boosheid van binnen te voelen en waar te nemen hoe je nu met je boosheid omgaat naar buiten. Als je boosheid te heftig uit zorgt dat voor problemen in het contact/de relatie.

Uit je boosheid helemaal niet, dan wordt er vaak over je grenzen heen gegaan en houdt je je eigen kracht binnen. Dan kun je daar heel moe of depressief door voelen.

Uit je je boosheid op een constructieve manier dan helpt het je om te zorgen voor jouw eigen ruimte en geeft het duidelijkheid in het contact met de ander.


1

deel deze tip

Tip 149 - Boosheid functionele emotie

Wist je dat boosheid een functionele emotie is. Het wil je vertellen dat jij of een ander over je grenzen is gegaan. Veel mensen weten al helemaal niet waar hun grenzen liggen en kunnen ze niet aangeven. Je kunt gebruik maken van je lichaamsbewustzijn. Grenzen zijn fysiek voelbaar namelijk. Wil je leren meer bewustzijn van je lichaam te creëren en om zo meer gebruik te kunnen maken van je lichaamswijsheid? Wees welkom in mijn therapiepraktijk.


1

deel deze tip

Tip 150 - Graaf eens een laagje dieper

Boosheid en woede zijn emoties die vaak bovenop een andere emotie liggen. Wanneer je kijkt naar de basis emoties: blij, boos, bang en verdrietig, is boos vaak een deksel. Dat maakt je niet gelijk minder boos en dat hoeft ook niet. Ga eerst eens je boosheid rustig voelen. Waar zit die boosheid, wat zou je willen zeggen, wat zou je willen doen? Haal eens een paar keer rustig adem terwijl je dit bedenkt. En probeer nu eens te kijken wat eronder ligt. Vaak zul je daar angst of verdriet vinden. Wat ben jij verloren waar je zo verdrietig over bent? Waar ben je eigenlijk best bang voor? Zoek dat eerst eens uit en praat eens met iemand over die laag eronder.

Janneke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 151 - Sta stil bij je boosheid

Boosheid is een teken dat je bent afgeleid door oordelen en wraakgedachten en dat iets wat voor jou heel belangrijk is wordt genegeerd.
Boosheid is het resultaat van het niet vervuld zijn van je behoeften.
Boosheid ontstaat doordat je je aandacht richt op wat anderen wel of niet moeten doen.
Gebruik je boosheid om daarbij stil te staan en in je hart te onderzoeken wat bij jou aandacht nodig heeft. Welke behoeften zijn niet vervuld ? Wat is voor jou belangrijk?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 152 - Aanvaard het verlies en de kwetsing

Gevoelens:
- Wat voel ik ?
- Waar komt dat gevoel vandaan?
- Is het bekend?
- In welk opzicht?
- Wanneer had ik het nog meer?
- Aan welk voorval is het gekoppeld?
- Is dat voorval een dreigend verlies, een werkelijk verlies, een kwetsing, of een ander gevoel?

Bijvoorbeeld:
Bij een gevoel van angst zit waarschijnlijk de dreiging van een verlies. Soms kan alleen al de gedachte aan een voeger verlies de oorspronkelijke angst doen opleven.

Meestal betekent dit dat je het verlies nog niet volledig aanvaard hebt en dat je angst niet kan worden opgelost. Wat nodig is dat het verlies volledig tot je doordringt en dat je verdriet de kans krijgt om naar boven te komen.

Als het voorval dat je te binnen schiet een kwetsing inhoudt dan is het geblokkeerde gevoel bijna altijd woede. De woede naar buiten laten komen is de manier om het aanhoudende gevoel van gekwetst zijn te laten verdwijnen. En als dit voorval veel woede opwekte zijn er waarschijnlijk ook gedachten aan schuld over de woede.

De manier om van deze gevoelens af te komen is het verlies en de kwetsing te aanvaarden en de boosheid/verdriet tot uitdrukking te brengen.


1

deel deze tip

Tip 153 - Werken aan de boosheid

Boosheid, een emotie die we liever niet zien.... Of toch wel?
Ik dacht dat ik niet boos mocht zijn en slikte dat vaak in.

Later ontdekte ik dat boosheid een diep oergevoel weergeeft en ons voorziet van informatie. Er zit namelijk een dieperliggend verlangen in.

Als je in staat bent te achterhalen wat die boosheid precies inhoudt, en wat je eigenlijk diep van binnen graag zou willen, dan kun je daar later - als je wat rustiger in bent geworden - aan werken of een verzoek voor doen. Veel succes met oefenen!


1

deel deze tip

Tip 154 - Ik merk dat ik boos ben

Between Stimulus & Response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom - Viktor Frankl.

Als je boosheid of woede voelt, neem even een moment om je bewust te worden van je boosheid, zeg hardop: Ik merk dat ik boos ben.
Het is oke om boos te zijn. Het is nuttig om boos te zijn, het helpt me bij mijn grenzen te voelen en te bepalen.

Welke reactie kies ik? Wat ga ik doen met mijn boosheid? Afreageren op iemand anders? Of de boosheid gebruiken om een grens aan te geven of te zeggen dat ik me machteloos bijvoorbeeld voel.

Je weet waar je kracht ligt! In de ruimte ertussen en jouw reactie erop. Succes!


1

deel deze tip

Tip 155 - Er doorheen luisteren

Misschien weet je inmiddels wel wat er aan verdriet, pijn of moeilijkheid schuilgaat onder de lading van jouw boosheid. En hoe aandacht daarvoor rust van binnen geeft.
En heb je nu een puber die boos tegen je schreeuwt, dreigt met weglopen, uit contact gaat omdat jij….. Realiseer je dan voordat jouw boosheid in reactie (dit is zó respectloos etc.) hierop “aangaat,” en de boel escaleert, dat je puber mogelijk iets anders van je nodig heeft. Dat je puber, net als jij in dit soort situaties, aandacht wil voor wat er eigenlijk dwars zit. Dat de relatie nu belangrijker is dan de inhoud.
Heb je een optie voor welke onderliggende emotie of gevoel je puber zo heftig aandacht vraagt, zeg dan kalm, ook al voel je je onheus bejegend door de boze puber, bijvoorbeeld: “Klopt het dat je teleurgesteld bent dat het niet doorging” of: “Klopt het dat ik zie dat het helemaal niet zo gegaan is als dat je wilde dat het ging?” En als het klopt kun je het voor nu daarbij laten. Kan ook zomaar een gesprekje worden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 156 - Jij mag best even boos zijn

jij mag best even boos zijn, uit dan ook goed. Het is belangrijk dat die energie eruit komt. Kijk daarna wat jij er voor les uit kunt leren, veel zaken die op je pad komen zijn er omdat jij er wat mee mag. Wat kan je de volgende keer anders doen, beter voor jezelf opkomen bijv.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 157 - Ga tekenen

Ga tekenen.

Zoë

1

deel deze tip

Tip 158 - Boosheid

Boosheid ontstaat vaak vanuit een machteloosheid. Er zijn delen die dat in stand houden. Wil jij weten waarom jij nu precies boos bent? Dan is hypnotherapie wellicht iets voor jou.

Simone

1

deel deze tip

Tip 159 - Boosheid gaat altijd over grenzen

Boosheid gaat altijd over grenzen.
Boosheid is een functionele emotie. Het laat je zien dat jijzelf of de ander over jouw grenzen is gegaan. Wellicht kan je deze niet aanvoelen en derhalve dus ook niet aangeven.
Bezoek een lichaamsgericht therapeut want grenzen voel je in je lichaam!



1

deel deze tip

Tip 160 - Omgaan met boosheid

Boosheid onderdrukken is ongezond voor jezelf. Boosheid dumpen bij je omgeving is ongezond voor anderen.
Wat is dan wel een goede manier om met boosheid om te gaan ?
Ik werk zo'n 30 jaar met mensen en dit is veruit de meest gestelde vraag die ik heb gekregen.
De eerste stap om op een gezonde manier met boosheid om te gaan is om deze te voelen in het lichaam en de boosheid los te maken van de persoon op wie je kwaad bent. Dat kan een beetje een worsteling zijn, want boosheid wil net als een magneet niet weg van de pool waar ie op gericht is.
Geef geen aandacht aan eventuele oordelen dat boosheid slecht of zondig is. Boosheid is energie, that's it. Energie is niet goed of slecht. Energie wil alleen gevoeld en verwerkt worden.
Als je deze stap goed weet te nemen, dus de boosheid helemaal voelen in je lijf, dient stap 2 zich soms uit zichzelf wel aan t.w. de boosheid verandert in een andere emotie of niet en in dat geval komen we terecht op stap 2: hoe breng ik de boosheid op een constructieve manier in de relatie. Voor die stap mag je me mailen;)


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 161 - Boos zijn mag

Hoe komt het toch dat boosheid veelal negatief wordt bestempeld. Het is evenals Blij- Bang- Bedroefd een emotie die bij je hoort. Zelfs universeel.

Boosheid wil je iets zeggen- ga er eens naar luisteren. Waar ben je zo boos over, stel jezelf eens vragen.
*Wat zijn de feiten van de situatie ?
*Zijn er soms onderliggende thema's die aangeraakt worden: wordt ik weer niet gehoord ? wordt ik weer niet gezien? wanneer was dit nog meer in je leven? op welke momenten komt deze boosheid nog meer voor ?
* krop je regelmatig boosheid op en dan ineens reageer je op een ander moment heel heftig wat misschien niet passend is bij de situatie

Misschien herken je dit patroon!

Ik kijk graag met je mee

Hartelijke groet
Bea


1

deel deze tip

Tip 162 - Boosheid is een soort verkeersbord

Soms worden we boos... om vervolgens boos te worden op onszelf omdát we boos geworden zijn. Wat volgt is schuldgevoel.

An sich is boosheid één van de vele menselijke gevoelens, en daar is niks mis mee. Je geeft een grens aan, maakt even heel duidelijk wie je bent en waar je voor staat.

Maar misschien heb je geleerd dat boosheid iets lelijks is, en ben je bang voor boos te worden. Resultaat is, en dat weet je waarschijnlijk zelf ook, dat je alleen maar vaker boos wordt. Woede is een krachtige emotie, en deze laat zich niet zomaar inteugelen.

Nogmaals, boosheid is, net als de andere gevoelens, een soort verkeersbord dat aangeeft dat iets niet oké voelt en dat je dit nu even heel duidelijk moet maken. Het is een vorm van jezelf zijn.

Merk je echter dat je vaak en veel boos bent, dat je mensen pijn doet en verliest, dan is het nog altijd die menselijke boosheid, alleen waarschijnlijk niet om hetgeen zich op dit moment afspeelt.

Vraag je dan eens af waar je eigenlijk écht boos om bent. Mogelijk zit dit in je verleden, je jeugd of een traumatische gebeurtenis. Hoe je hierachter komt?

Luister eens naar wat je zegt/roept/schreeuwt tijdens een woedebui. Wie heb je dit eerder horen zeggen? Op wie lijk je nu? Misschien ben je wel boos op díe persoon, en niet op degene die nu voor je staat...

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 163 - Compassie oefening wanneer je boos bent op een ander.

Compassie oefening:
Een oefening om compassie te voelen.
Probeer alle vijf stappen op dezelfde persoon te doen.

Stap 1
Met je aandacht naar deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf:
‘Net als ik is deze persoon op zoek naar wat geluk in zijn/haar leven’.

Stap 2
Met je aandacht naar deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf:
‘Net als ik probeert deze persoon lijden in zijn/haar omgeving te vermijden’.

Stap 3:
Met je aandacht naar deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf:
‘Net als ik heeft deze persoon ervaring met verdriet, eenzaamheid en wanhoop’.

Stap 4:
Met je aandacht naar deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf:
‘Net als ik probeert deze persoon zijn/haar behoefte te vervullen’.

Stap 5:
Met je aandacht naar deze persoon gericht, herhaal je bij jezelf:
‘Net als ik leert deze persoon over het leven’.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 164 - Welke gevoelens zitten er achter je boosheid

Met boosheid hebben we allemaal wel eens te maken, maar het kan je ook in de weg zitten. Wanneer je vaak je woede over anderen heen gooit, kun je mensen afstoten. Wat probeer je dan te doen: je boosheid onder controle te houden. De boosheid die je onderdrukt komt er dan als een waterval naar buiten. Je woorden doet de ander veel pijn en zelf voel je ook veel pijn of verdriet. Je wilt dit niet.

Belangrijk is het om te onderzoeken waar die boosheid vandaan komt. Heeft het te maken met eigen waarde, met controle over jezelf en anderen willen hebben, met verdriet of pijn? Ga op onderzoek uit om er achter te komen en ik wil je begeleiden in je zoektocht om met je boosheid aan de slag te gaan.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 165 - agressie icm HSP mannen

Agressie komt vaak op als afweerstijl bij clienten die niet goed hun grens kunnen aangeven. Zij worden overrompeld door de vele vragen en het appél dat er op hem gedaan wordt door hun partner, collega's of kinderen. De stoppen slaan door en in reactie maken ze een agressieve beweging of gaan schelden.

De clienten hebben niet geleerd "woorden" te geven aan hun situatie. Ze grijpen terug op het oude patroon dat ze van hun omgeving geleerd hebben.

Als therapeut is het belangrijk om die woorden te formuleren. " zoals ik merk dat ik op punt sta te ontploffen" Ik merk dat ik het niet bij kan houden, etc


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 166 - boosheid is meer dan oke, maar moet wel aankomen

Boosheid is een basale emotie die je o.m. helpt om je grenzen te bewaken.
De kunst is de omslag te maken van boosheid tegen naar boosheid voor...
Met deze energie kan je bergen verzetten....

Ipv op boze toon te zeggen wat je irritant vindt van je partner, is het krachtiger om de boosheid in te zetten voor wat je zelf wilt in je relatie. Bv ik wil gezien en gehoord worden en ik heb het idee dat je niet luistert. Dat maakt me pislink....


1

deel deze tip

Tip 167 - Boosheid zien als een signaal

boosheid zien als een signaal dat er iets te onderzoeken valt.
kijk naar de waarde waaraan niet voldaan wordt. Wat wordt geschonden waardoor jij boos wordt?
door de waarde te koppelen aan de "lastige" emotie wordt de emotie makkelijker te accepteren en te begrijpen.

anoniem

1

deel deze tip

Tip 168 - Regressietherapie

Een regressietherapeut kan jou helpen te onderzoeken waar de boosheid vandaan komt. Misschien weet je het, heel vaak weet je het ook niet.
Vaak heb je er in de loop van jouw leven zelf meer woede bovenop gestapeld en dan krijg je te maken met persoonlijke wroeging en ben je dus eigenlijk vooral boos op jezelf. Ook dit moet in de sessie(s) aangepakt worden.
Reconstructie, herbeleving, aanvaarding, inzicht en vergeving (naar jezelf toe en naar anderen toe) zijn belangrijke pijlers bij deze vorm van aanpak. Als je dit proces hebt doorlopen, krijg je een nieuwe kijk op dit alles en vooral op jezelf.
Het vinden van de oorzaak gaat soms heel ver terug. Soms is het te vinden in vorige levens.

Dinah

1

deel deze tip

Tip 169 - afvragen en verwondering

als je in een situatie waar in je boos word, getriggerd of geïrriteerd.
stel jezelf dan eens een vraag.

Is dit gevoel, echt van het hier en nu?
is dit gevoel van boosheid, irritatie echt passend aan deze situatie of is het een boosheid van vroeger.
en kijk eens of je dan anders kunt reageren.

blijf je over jezelf verwonderen, waar komt wat vandaan? verwonder jezelf over jou emoties.


1

deel deze tip

Tip 170 - Je boosheid als kracht

Er zit vaak een taboe op boosheid en het wordt verward met agressie waardoor veel mensen het onderdrukken. Dit terwijl het je juist kan helpen om:
- op te merken dat iets over je grens gaat
- meer in je lijf te komen en duidelijker te ervaren wie je bent en wat belangrijk voor je is
- je grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen

Er zijn verschillende fasen van boosheid en het hoeft er niet uit te komen in de vorm van verwijten of weglopen. Als het je lukt om te ervaren en erkennen dat je boos bent en in verbinding blijft met jezelf, kun je kalm en duidelijk aangeven wat je wel en niet wilt en prettig vindt.

Een mooie bijkomstigheid is dat je in verbinding blijft met jezelf én de ander en jezelf serieus neemt. De vruchten die je hiervan plukt zijn:
- meer zelfvertrouwen
- meer in contact met wat belangrijk voor je is
- oprecht contact met jezelf en de ander (ook al hebben we vaak de angst dat het uiten van boosheid leidt tot verbreken van het contact)

Lotte

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 171 - EMDR helpt

Ik heb al meerdere (voornamelijk) vrouwen behandeld die boosheid/woede/wrok voelden om dingen die in het verleden gebeurd zijn. Met EMDR is het mogelijk om die gevoelens los te maken van de herinnering zodat er een nieuw gevoel, acceptatie/neutraal/onverschillig, aan vastgekoppeld kan worden. Voor altijd en blijvend!

Succes er mee!


1

deel deze tip

Tip 172 - Mijn oplossing

Weglopen uit de situatie

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 173 - Rust

Ga naar een rustige plek

Jenthe

1

deel deze tip

Tip 174 - Ruzie

Ruzies kosten veel energie en voegen geen waarde toe aan een relatie wanneer dit plaatsvindt op het niveau van elkaar verwijten maken, kwetsen en beschuldigen.

Een ruzie bestaat vaak uit verwijten en verdediging. Verdedigen gaat dan meestal gepaard met een tegenaanval.

Waar een ruzie vaak echt om gaat is de behoefte om gehoord te worden. Bijvoorbeeld dat iemand bang, boos of verdrietig is. Deze emoties worden vaak verpakt als verwijt naar de ander, terwijl het eigenlijk over eigen pijn gaat.
Op deze manier kosten ruzies veel energie en voegen ze geen waarde toe aan een relatie.

Om op Volwassen niveau gesprekken te voeren kun je rekening houden met:
1. Signaleer dat het gevaar dreigt van onvolwassen communicatie of ruzie, of dat je er al in zit.
2. Neem afstand van de situatie (letterlijk een time out, of in je hoofd).
3. Besef dat wat mensen doen (gedrag) niet gelijk is aan wat ze bedoelen (intentie).
Het gedrag kan onprettig zijn maar de bedoeling is altijd goed, dat geldt voor jezelf en de ander.
4. Kijk naar je eigen rol. Vraag jezelf af wat de werkelijke bedoeling is van je communicatie (intentie).
5. Ben empathisch. Leef je in de ander in door je te verplaatsen in die ander.
6. Start (na time out) de communicatie opnieuw over waar het werkelijk over gaat.
Maak van verborgen communicatie open communicatie door duidelijk te communiceren over je intentie en behoeften. Probeer ook de intentie en behoeften van de ander helder te krijgen, nodig uit in plaats van verdedigen.
7. Sta open voor feedback.


Marly

1

deel deze tip

Tip 175 - Eenzaamheid

Mensen kunnen zich eenzaam voelen wanneer ze zich anders en onbegrepen voelen. Ook al heb je genoeg contacten en sociale activiteiten, dit gevoel kan steeds aanwezig blijven.

Een eerste stap kan zijn nagaan welke waarden belangrijk zijn in jouw leven. Wat wil je nastreven? Vervolgens kun je kijken in hoeverre de activiteiten en contacten daarop aansluiten. Activiteiten en inspanningen die minder goed aansluiten zullen energie kosten en mogelijk ook frustraties opleveren. Mogelijk kun je andere keuzen maken in je tijdsbesteding.

Je kunt visueel maken met welke personen je de meeste verbinding voelt. Zet een cirkel op papier. In het midden sta jij, oké zoals je bent en met de waarden die belangrijk voor je zijn. Daaromheen kun je mensen met wie je omgaat positioneren. De mensen die dichterbij jou en je waarden staan zullen meer energie en verbinding opleveren dan mensen die verder weg staan. Staan ze op de juiste plek? Besteed je tijd aan de mensen die gevoelsmatig dicht bij je staan? Zou je bepaalde mensen gevoelsmatig wat verder willen positioneren? Deze oefening helpt bij het maken van keuzes voor activiteiten en contacten die je voeden. Je gevoel van eenzaamheid kan hierdoor afnemen.

Marly

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 176 - Volle, langzame ademhalingen

Boosheid is een bron van energie in een te kleine ruimte. De neiging is om boosheid in de buitenwereld ruimte te geven door hem op iets of iemand te richten.

De kunst is om deze energie in jezelf ruimte te geven. Volle, langzame ademhalingen helpen om je binnenruimte zo te vergroten dat je woede er een thuis vindt.


1

deel deze tip

Tip 177 - Laat boosheid er zijn

Boosheid is vaak een onderdrukte emotie. We hebben geleerd om het weg te stoppen. Kindertjes mogen niet boos zijn, maar moeten zich gedragen zoals het hoort.

Mijn tip is om die boosheid eens lekker af te reageren op een boksbal, een stuk hout hakken of al je emotie loslaten op een stapel kussens. Je zult merken dat als de boosheid weg is, er plaats is voor de onderliggende emotie (Angst of Verdriet). Daar kun je pas aan werken als de boosheid minder geworden is.


1

deel deze tip

Tip 178 - Spaar geen zegeltjes!

Zegeltjes sparen
We kunnen ook emotionele zegels sparen. Emoties die niet worden geuit, worden vanzelf opgeplakt in ons interne zegelboekje.
Als het boekje vol is heb je recht op een gratis woede uitbarsting!
Tip:
spaar geen zegeltjes!


1

deel deze tip

Tip 179 - boekentip: Is er dan niemand boos?

Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen
De dieren in het bos zijn boos. Maar op een dag in de zomer is alle boosheid weg. Stampvoeten, schreeuwen, knarsetanden, niets lukt nog. Hoe moet dat nu verder?
Een mooi boek over hoe boosheid en mag zijn, over verschillende vormen van boos zijn, en hoe boosheid helpend kan zijn.


1

deel deze tip

Tip 180 - Pisnijdig

Om te voorkomen dat je iets aan je blaas ontwikkelt, waaronder een blaasontsteking, zul je moeten leren je emoties en dan vooral je boosheid, te uiten.

Dat hoeft niet gelijk heel agressief te zijn, je kunt beginnen met uitspreken wat iets (een gesprek, een documentaire, een ontmoeting, een bezoek aan een bepaalde plaats) met je doet:
Als je dat zegt, raak ik daarvan geïrriteerd
Als ik dat op tv zie, voel ik een enorme boosheid opkomen.
etc.

Voel! Je lijf heeft jou meer dan ooit nodig!

Michiel

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 181 - Als je niet weet wat je zeggen moet...

Als je weet niet wat je zeggen moet...

Hou dan je mond dicht.

Warme groet,

Bien

1

deel deze tip

Tip 182 - Leer je boosheid om te zetten in kracht

We zijn allemaal wel eens gefrustreerd, geïrriteerd of boos. Vaak gaat het dan over wat een ander in onze omgeving doet wat ons stoort of boos maakt. Vaak willen we dat die ander iets veranderd zodat wij er geen last meer van hebben. Gek genoeg richten we onze boosheid vaak op diegene die het dichts bij ons staat en waar we het meest van houden. Als we dan weer eens boos geweest zijn hebben we daar later weer spijt van.
Wil jij weten wat de boosheid die jij in jezelf ervaart je te vertellen heeft?
Ben jij bereid om te kijken wat die boosheid over jou zegt en wil jij jezelf bevrijden van de irritatie, frustratie of woede? Praat er eens over met iemand die je inzicht kan geven hoe je boosheid om kan zetten in meer tevredenheid over jezelf en jouw leven. Leer je boosheid om te zetten in kracht die jouw leven een boost kan geven.


1

deel deze tip

Tip 183 - Kijk ernaar!

Boosheid kent vele oorzaken. Het kan frustratie zijn door invulling. Het kan ook zijn dat er een trauma aan ten grondslag ligt. Ergens in je leven heb je iets meegemaakt en niet verwerkt. Vervolgens uit zich dit in boosheid door onmacht op momenten dat je dat niet verwacht. Een goede trauma/EMDR therapeut zou daarbij kunnen helpen.

Boosheid door frustratie, door invulling is wel te herkennen. Een goede oefening is om de momenten waarop je boos bent geweest op te schrijven in een schema. Stel jezelf dan de volgende vragen: Welke gebeurtenis vond er plaats, Wat is de 1e gedachte die in je opkwam. Wat is de emotie hierbij en geef dit een waarde tussen 1 en 10.

Vervolgens stel je jezelf de vraag. Is dit echt waar wat ik dacht? Kan ik dat voor 100% weten? Schrijf deze alternatieve gedachte op. Vervolgens, wat voel ik nu? En geef ook dit gevoel een waarde tussen 1 en 10.


Helena

1

deel deze tip

Tip 184 - boosheid of verdriet?

Helpt het jou om boos te zijn? Soms is het lekker om even te razen en ben je het kwijt. Prima toch? Maar boosheid kan ook blijven zeuren, je kunt er eigenlijk niets mee, richt het misschien wel op de verkeerde persoon en het schaadt meer dan het brengt.

Als dat zo is, analyseer je boosheid dan eens. Ben je werkelijk zo boos of zit er onder jouw boosheid een heleboel verdriet? Voel je je wel erkend? Heb je het gevoel dat je er toe doet? Wordt er naar jou geluisterd? Als het antwoord 'nee' is, zou het dan mogelijk zijn dat je daar verdrietig om bent?

Verdriet zetten we nogal eens om in boosheid. Maar het blijft dan toch een boosheid waar je eigenlijk niets mee bereikt. Het is geen boosheid die oplucht, maar een boosheid die niet weggaat en soms ook groeit.

Praat er met een vertrouwd persoon eens over. Over hoe je je eigenlijk voelt als je zo boos bent. Het kan je helpen om in te zien wat er werkelijk speelt.


1

deel deze tip

Tip 185 - Onderdrukte boosheid

Boosheid overkomt ons allemaal. De vraag is; hoe ga ik met mijn boosheid om. Het kan zo zijn dat je je boosheid wegstopt. Het mag of kan er niet zijn. Wat er dan gebeurd is dat al die boosheid zich vastzet in jouw lichaam, want de energie moet ergens heen. Je krijgt dan uiteindelijk lichamelijke klachten.

Boosheid toelaten is uiteindelijk dus erg belangrijk. Dan kan de levenskracht weer gaan stromen en kunnen blokkades verdwijnen. Toelaten is wel vaak veel gevraagd. Vraag daarom hulp aan een therapeut. Deze kan je helpen om deze boosheid toe te laten en samen met jou hiermee aan de slag te gaan.

mascha

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 186 - Veilig je boosheid eruit gooien

Pak al je sokken (die per paar als bolletje zijn opgerold of in elkaar zijn gerold) en gooi die met al je frustratie tegen een muur. Doe dit net zo lang totdat je boosheid is gezakt en je helemaal moe bent.


1

deel deze tip

Tip 187 - Je mag boos zijn

Schrijf bovenaan op een papieren woord 'BOOS'.
Zet daar onder de dingen die jou op dit moment boos maken.
Wat maakt jou boos...onderzoek dit eens in jezelf en schrijf ze op. Kleine én grote dingen.
Lees daarna de dingen die je hebt opgeschreven nog eens na en vul eventueel aan...
Als je alles voor dit moment hebt genoteerd, zeg je de dingen die je hebt opgeschreven hardop. Als laatste zeg je tegen jezelf; "Ja...ik ben boos en ik mag boos zijn!" Voel bij jezelf eens na wat deze oefening met je doet.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 188 - Niet Accepteren versus Accepteren

1. Niet accepteren helpt je echt niet verder. Voor veel mensen voelt leren accepteren als een afgang. Ze willen zich niet ergens bij neerleggen en denken dat accepteren de gemakkelijk weg is. Maar wat heb je er nu precies aan om je te blijven verzetten tegen zaken waar je geen invloed op hebt. Als je blijft piekeren over het feit dat het regent, gaat het toch niet minder hard regenen. En als je blijft piekeren over hoe slecht je behandeld bent, ben je daardoor toch niet beter behandeld?
2. Accepteren betekent niet opgeven. Veel mensen vinden het niet prettig om een zaak te accepteren omdat ze het gevoel hebben dat het dan nooit meer veranderd kan worden. Je kunt echter ook accepteren dat iets nu zo is, zonder te accepteren dat het altijd zo moet blijven. Gek genoeg zorgt het accepteren van het hier en nu er juist voor dat je kunt gaan werken aan verandering.


1

deel deze tip

Tip 189 - Het nut van boosheid

Boosheid, frustratie en woede hebben meestal geen nut. “Ja maar, het is toch terecht dat ik boos ben!?” Dit is een opmerking die ik vaak tegenkom. Ja, het is terecht om boos te zijn op de man die je afsnijd in het verkeer. Hij gedraagt zich namelijk als een hork. Maar nu ben jij boos en hij merkt er niets van. Wie heb je daar nu mee? Het kan wel terecht zijn, maar als het jou niet verder helpt kun je het beter achterwege laten.


1

deel deze tip

Tip 190 - Boosheid is een oerkracht

Boosheid..... dat mag je toch niet uiten? Dan vinden mensen je toch niet meer leuk? Dan heb je toch geen controle meer?

Dat kan allemaal waar zijn..... maar....
Boosheid is een oerkracht. En het geeft je maar weer even haarfijn aan hoe je ergens in staat en wat jij ergens van vindt. Ook geeft het aan wat in het diepste van je ziel je wensen en verlangens aangeven. Als je dat maar weet te ontdekken. Ik ga graag met jou op ontdekkingstocht, om je duidelijk te maken waar dingen vandaan komen en wat je er mee kan. Ook kan ik je leren eerder signalen van boosheid te ontdekken waardoor je eerder je grens kan aangeven. Mooie uitdaging lijkt me. Je bent welkom.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 191 - Wat is je goede intentie?

Als je boos bent op iemand of een conflict hebt, ga dan bij jezelf na wat jouw goede intentie is. Leef je in in de ander en ontdek ook wat de goede intentie van de ander is. Voel je je al wat minder boos?

Marlena

1

deel deze tip

Tip 192 - Onderzoek je Boosheid

Onderzoek je Boosheid.
KWAAD WORDEN IS MAKKELIJK.
MAAR KWAAD WORDEN OP DE JUISTE PERSOON, IN DE JUISTE MATE, OP DE JUISTE TIJD, OM DE JUISTE REDEN EN OP DE JUISTE MANIER, DAT IS NIET MAKKELIJK! (Aristoteles).
Heb je ook last van boosheid, ben je vaker boos dan je eigenlijk wilt en wil je dat veranderen? Kom dan langs voor THERAPIE!. Je kunt onderzoeken waarom en waardoor jij zo boos wordt. Daarna kun je nieuwe manieren ontdekken om je emoties en behoeften te uiten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 193 - Een boosheidsoefening die erg kan opluchten:

Boosheid, vaak willen we dit weg hebben of we verliezen de controle over onze boosheid. Het is nodig om je boosheid te durven voelen, niet weg te stoppen of te wachten tot het te laat is en een dierbare het moet ontgelden.

Er zijn veel boosheidsoefeningen. Hierbij 1 die erg kan opluchten en ruimte kan geven: Zoek een plekje waar je alleen bent en je je veilig voelt. Visualiseer waarop, waarom op wie je boos bent. Sta jezelf toe om dit helemaal te voelen. Stel je voor dat je alles mag en kan zeggen, schreeuwen wat je wilt. Als het hierna genoeg voor je is, zeg je tegen jezelf: zo, nu is het genoeg> Heel belangrijk juist is om als afsluiting een beeld voor te stellen wat je mooi vind of waar je rustig van word en blij.

Mocht je dit lastig vinden: zoek een therapeut die je met verschillende oefeningen kan begeleiden met de boosheid.

Mascha

1

deel deze tip

Tip 194 - Onderdrukte daadkracht

Onderdrukte daadkracht, als je niet jezelf mocht/mag zijn uit zich in boosheid.
Echter boosheid uiten lost niks op, het verslechterd de relaties om je heen.
Sta iedere dag stil bij waar je boos over bent of over had kunnen zijn. En laat dan in jezelf de boosheid toe, stel jezelf toe dat je de boosheid toelaat. Daarbij is alles toegestaan

Sandra

1

deel deze tip

Tip 195 - Achter boosheid schuilt grote kracht

Wist je dat boosheid het signaal is dat iemand over je grenzen gaat, jij ook iemand over je grenzen laat gaan? Als je contact maakt met wat je boosheid je vertelt over jouw grenzen, kun je de kracht achter je boosheid gebruiken om je grenzen te stellen, voor jezelf op te komen, nee te zeggen en jezelf op die manier te beschermen.

Ellen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 196 - Zegels sparen; houd je zegelboekje leeg!

Zegels sparen; vol zegelboekje.

De kans is groot dat wanneer je "ontploft" dat je dan de laatste tijd heel wat zegeltjes hebt geplakt (zoals in het zegelboekje vaneen supermarkt). Het zegelboekje is op een gegeven moment vol en het recht op uitbetaling (in de vorm van een ontploffing, terugtrekken, bevriezen) volgt.

Zegeltjes kun je hier zien als opgespaarde gevoelens (schuldgevoelens, minderwaardigheidsgevoelens, verwarring, depressie, zich tekort gedaan voelen, wrok, enz.). Je spaart zegels door:
* voor jou “storend gedrag” wel te registreren, maar niet bespreekbaar te maken.
* Of door bijv. te lang (met tegenzin) te zorgen, daar niet voldoende terug voor te krijgen én daar niet over te communiceren.
* Ook door meer “te moeten” dan men gevoelsmatig aankan en dat maar op te kroppen (zegeltjes sparen).

Op een gegeven moment is de maat (het zegelboekje) vol en dan komt de ontlading: woede uitbarsting, gek worden, terugtrekken, overspannen worden, etc. Soms wordt zelfs aangekondigd dat het boekje bijna vol is met uitspraken als: “Nog 1 keer jongedame en dan weet je wel wat ik bedoel!” of: “Het komt me de neusgaten uit!”

Merk je dat je zegels aan het sparen bent? Praat erover, geef er uiting aan wat je dwars zit, krop geen zaken op, ventileer!


1

deel deze tip

Tip 197 - Boosheid bewuster toelaten

Als je merkt dat je snel boos bent of woede uitbarstingen hebt dan is het belangrijk om hier zelf verantwoordelijk voor te dragen. De woede/boosheid die vrijkomt is niet alleen van de situatie die nu gebeurt. We nemen altijd de onderdrukte boosheid/woede vanuit het verleden daarin mee. Neem af en toe tijd om het teveel aan boosheid/woede toe te laten…..als je alleen bent! Dat kan bv tijdens het sporten, bewust herinneringen ophalen waar je boos over bent/was. Dat ruimt echt op!

Sandra

1

deel deze tip

Tip 198 - Ontploffen voorkomen door regelmatig te ontladen

Iedere emotie is functioneel, alleen de manier waarop we de emotie tot uiting laten komen is dat soms (vaak) niet. Daarom is het belangrijk te voorkomen dat boosheid tot uiting komt als een ontploffing. Probeer daarom een functionele en gezonde vorm van ontlading toe te voegen aan je wekelijkse ritme. Dit kun je doen door regelmatig fysieke activiteiten te ondernemen. Hiermee voorkom je ongecontroleerde woede uitbaringen

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 199 - Boosheid in beweging brengen

Boosheid heeft beweging nodig. Het kan onmogelijk geuit worden door doodstil op een meditatiekussen te blijven zitten. Boosheid heeft vuur in zich. Dat vuur kun je op verschillende manieren in beweging laten komen. Ik geef een paar suggesties:

Begin door aan de situatie te denken die je boosheid oproept. Vervolgens beweeg je je lichaam om de boosheid door je heen te laten stromen:

* Ga een eindje stevig wandelen of hardlopen en probeer verbinding te
houden met je boosheid
*Schud je handen om het van je af te wapperen terwijl je diep en krachtig ademhaalt
*Sla op een kussen
* Stamp op de grond
*Maak geluid als je op een plek bent waar dat kan (of schreeuw geluidloos)
*Laat je lichaam bewegen zoals het wil bewegen (ongecontroleerd)
*En deze klinkt raar maar werkt wel: probeer met alle kracht en boosheid die je in je hebt een boom om te duwen om de kracht van je boosheid in je lichaam te voelen.

Als je kunstzinnig of muzikaal bent, kun je je boosheid ook uiten via het maken van schilderijen, muziek etc.

Deze tips zijn voor kinderen en volwassenen.


1

deel deze tip

Tip 200 - Boosheid als levenskracht en zelfliefde

Gezonde boosheid heeft een belangrijke functie!

Gezonde boosheid wordt wakker in je systeem wanneer er iets gebeurt, wanneer er iets op je af komt wat voor jou niet goed is, of niet fijn. Iets wat je niet wilt. Je ervaart iets op het spectrum van boosheid. Van een vleugje irritatie tot aan woede. Vraag je af, wat heeft dit mij te zeggen? Wat betekent het? En vertaal dit naar het stellen van een grens of het innemen van je ruimte. Dat doe je door een ik-boodschap te geven: "Ik vind het niet fijn dat je tegen mij schreeuwt".

Op deze manier is boosheid levenskracht en zelfliefde.

Uitgeleefde en ongecontroleerde boosheid is iets heel anders en iets waar veel mensen bang voor zijn. Boosheid kan ook een overlevingsstrategie zijn, wanneer het bijvoorbeeld een andere emotie bedekt, zoals verdriet.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 201 - Welk onaangenaam gevoel wil je niet willen?

Boosheid is levenskracht, maar vervormd doordat de levenskracht niet vrij mag bewegen. Er wordt wel eens gezegd dat boosheid levenskracht is die er door een piepklein gaatje in je persoonlijkheid (of ego) uit komt. Een andere manier om naar boosheid te kijken is om het te zien als uiting van een onvervulde behoefte.

Met boosheid ga je weg bij jezelf en ga je naar een ander, die je verantwoordelijk waant voor jouw gevoel. De ander is "de schuld" van jouw gevoel. Kan dat waar zijn? Vraag je af voor welk gevoel je de ander verantwoordelijk houdt. Dat gevoel is zó onaangenaam dat je er bij weg gaat, en zo bij jezelf weggaat, naar de ander.

Stel jezelf de vraag welke behoefte van jou niet vervuld is. Dat brengt je dichter bij het gevoel in jezelf dat je niet wil voelen. 


1

deel deze tip

Tip 202 - Boekentip: When the body says no

In 'When the body says no' omschrijft Gabor Maté op een heel heldere en inzichtelijke manier wat er in je lichaam gebeurt als je gevoelens opkropt. Boosheid, traumatische gebeurtenissen, verdriet: het heeft grote invloed op je lichaam.


1

deel deze tip

Tip 203 - Verantwoordelijkheid nemen

Je kunt de ander niet verantwoordelijk stellen voor je boosheid!
Boosheid is daadkracht als je het op een gezonde manier gebruikt. Als je voldoende daadkracht hebt dan kun je op tijd ja of nee zeggen. We hebben echter veel opgeslagen oude boosheid die eruit komt op het moment dat er weer iets gebeurt. Dat noemen we een dubbele lading en daar mag je verantwoordelijkheid voor nemen. Waar ben je allemaal boos over geweest? Door herinneringen van boosheid op te halen geef je het alsnog de ruimte en kan het oplossen.



Sandra

1

deel deze tip

Tip 204 - Wil er niet vanaf

Boosheid wordt vaak al snel naar buiten toe geventileerd, wat zowel voor jezelf als je omgeving voor veel spanning kan zorgen. Wil je dit doorbreken? Begin dan eens met waarnemen wat er in jou gebeurt op het moment dat je boos wordt. Er bouwt zich een onrust op waar je vanaf wilt. Je manier om dat te doen is naar buiten toe reageren. Dat lijkt misschien even te helpen, maar hiermee geef je het gevoel geen echte aandacht.
Probeer in plaats daarvan eens of je bij het boze gevoel kunt blijven, zonder het te willen veranderen of er vanaf te komen. Wat zie je dan?


1

deel deze tip

Tip 205 - Constructief je boosheid voelen

Vind een constructieve manier om je boosheid te voelen
Als jij je boosheid naar je omgeving ventileert kan dit veel gedoe opleveren. Toch is het belangrijk dat je je energie kwijt kunt raken. Zoek daarom naar constructieve manieren om dit te doen. Ga bijvoorbeeld een flink stuk rennen, schrijf het van je af, bal je vuisten, maak iets creatiefs (het hoeft niet mooi te zijn ;-) ). Het belangrijkst is dat jij voelt wat voor jou werkt, zoek je eigen manier.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 206 - Niet langer over je grens heengaan

Emoties zijn goed noch slecht; het is slechts energie in beweging, e(nergie in) motion. Elke emotie die je VOLLEDIG toelaat is binnen 2 minuten uitgedoofd en dan komt je weer terug in een neutrale positie. Behalve, als er onverwerkte ervaringen rond die emotie in je verleden zitten.

Boosheid heeft m.i. een signaalfunctie: het laat je weten dat er over jouw grenzen heen gegaan wordt en dat het nodig is dat je stop gaat zeggen. In de kern van boosheid zit kracht en die kracht heb je nodig om voor jouw grens te kunnen staan.

Ik ben het er dus niet mee eens dat boosheid een negatieve emotie is, zoals vaak wordt gezegd. Boosheid zelf is niet destructief, verwrongen boosheid wel, b.v. passief-agressief gedrag.

Waar je keuzevrijheid zit is wat je met die emotie doet, hoe je het wel of niet uit. Als je geen stop zegt, dan gaat de boosheid opbouwen, totdat je explodeert.

Luisteren naar je lichaam en je boosheid, die ook vermomd kan zijn als irritatie, onrust, teleurstelling of cynisme, serieus nemen is een gezonde manier om met boosheid om te gaan. Zorg dat anderen of jijzelf niet langer over jouw grens heengaan!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 207 - Boosheid als signaal rondom grenzen

Vaak krijgen we al jong mee dat het niet wenselijk of gepast is om boos te zijn. Bij meisjes is dit veel meer het geval dan bij jongens. Terwijl boosheid of irritatie juist een signaal is dat je het ergens niet mee eens bent. Als kind is dat de primaire manier om dat aan te geven.
Als je dit als kind niet leert duiden en door je opvoeders ondersteunt en erkend bent in je boosheid, ga je het onbewust afkeuren en wegduwen of juist afreageren. Onbewust gaan we het vervolgens van onszelf of anderen af keuren. Zo raak je een stuk innerlijk kompas kwijt.

Wees je er van bewust dat het een prachtige graatmeter is dat iets of iemand over je grens gaat (en dat kun je ook zelf zijn). Of dat je te veel aanpast. Dus merk je irritatie of boosheid? Onderzoek waar het over gaat, kijk of je jezelf toestemming kunt geven om je eigen behoeften te ervaren.

Om dit geheel op eigen kracht te doen is lastig vanwege je ontwikkelde overtuigingen en coping mechanismen. Het is dan helpend om ondersteuning bij een therapeut te zoeken.

Lotte

1

deel deze tip

Tip 208 - Boosheid toelaten

Als je je boosheid alsmaar inhoudt, zet het zich vast in je lichaam. Hier kun je allerlei lichamelijke klachten van krijgen.
Het is dus soms goed om je boosheid toe te laten. Maar hoe doe je dat, en hoe zorg je dat je een ander hiermee niet schaadt. Met een therapeut kun je verschillende boosheidsoefeningen doen. Er zit zo vaak een oordeel op onszelf als we boos worden. Daarnaast kun je dan ook samen met de therapeut kijken waar het echt ontstaan is.

Mascha

1

deel deze tip

Tip 209 - van boos naar blij

Ben je boos? Pluk in roos. ;)
Maar wat als het winter is en er niks te plukken valt?
Ooit kwam mijn zoon, nu volwassen toen een jaar of 5, thuis en zei uitdagend zijn middelvinger opstekend: " Mam, dit is de fuck you vinger hè?' Ik zei: "Ja, dat zeggen ze, maar het is ook je blijde vinger." Als je boos bent, als je grrrr voelt, ja, dan kan je die vinger naar een ander opsteken. Dat helpt alleen niet goed om minder boos te worden. Vast erger want er komt nog eens ruzie bij. Je kan eens proberen om die f-vinger met je andere hand stevig vast te pakken en dan mogelijk merken dat je boosheid minder wordt of zelfs verdwijnt. :)
Probeer het eens.

Volgens de Traditional Chinese Medicine staat de middelvinger in verbinding met de lever. De leverenergie correspondeert met emoties in de vijver van boosheid en/of vreugde.


1

deel deze tip

Tip 210 - Boosheid heeft een belangrijke functie

Realiseer je dat boosheid, net als iedere emotie, een belangrijke functie heeft. Wat is er goed aan boosheid? Het zegt je dat er iets nodig is. Worden je grenzen overschreden? Heb je behoefte aan meer ruimte? Voel je je aangevallen? De energie van je boosheid kan je de kracht geven actie te ondernemen. Niet door uit te halen naar een ander, maar door op een respectvolle manier voor jezelf op te komen. Succes!

Marlena

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 211 - Boos/geïrriteerd worden is niet meer dan een overlevingsmechanisme

In een relatie zijn boosheid en irritaties naar elkaar toe niet echt fijn. Het kan relaties kapot maken. Terwijl je nog wel van elkaar houdt. Door te observeren wat nu het moment is wanneer die boosheid/irritatie ontstaat ben je al een heel eind op weg om het overlevingsmechanisme te ontmantelen. Het moment dat je boos/geïrriteerd wordt is niet meer dan een overlevingsmechanisme. Je reageert alsof je weer dat klein meisje of jongetje bent wat je vroeger was. Door te kijken wat daar onder zit kun je de boze/geïrriteerde reactie plaatsen waar hij hoort. Het instrument wat ik je hierbij aanleer heet PRI


1

deel deze tip

Tip 212 - Boekentip: "Leer je kind omgaan met boosheid"

Ik ben enthousiast over de boeken van Ross Campbell

Een goed boek is
Leer je kind omgaan met boosheid.
Schrijvers: Ross Campbelle en Carlole Sanderson Streeter


1

deel deze tip

Tip 213 - aanvaarding

Als iets je zodanig getriggerd heeft dat je helemaal in je boosheid of woede terecht komt omdat je waarschijnlijk een bepaalde behoefte had waar niet aan voldaan is. Kijk eens of je er naar toe kunt ademen en bij de inademing jezelf zegt "ik aanvaard de situatie" en bij de uitademing "ik laat los". Doe dit net zo vaak totdat je verlichting merkt.

Mocht je er niet zelf uitkomen. Ik wil je graag hierbij begeleiden.
Hartelijke groet,


1

deel deze tip

Tip 214 - Een boosheidsoefening

Boosheid: zit jij met boosheid naar iemand en het lukt je niet om er over te praten, dan kan het helpen om er eerst wat lading af te halen. Dit kan door de volgende oefening, je plaats de ander in gedachten tegen over je en vertelt hem/haar alles wat je dwars zit.
Door dit een paar keer te doen neemt de lading af en kan je de volgende keer het vertellen wat je niet fijn vindt ipv misschien wel uit je slof te schieten.


1

deel deze tip

Tip 215 - Toegeven aan jezelf

Boosheid: Lukt het je niet om boosheid te uiten? Dan kan het helpen om eerst naar jezelf toe te geven dat je boos bent. Zeg dan tegen jezelf, ik ben boos!!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 216 - Zo werkt boosheid

Boosheid en woede is een emotie, en een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging. Deze kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen, het zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties, gelaatsuitdrukkingen en gedrag.
Eigenlijk wil een emoties alleen maar "gevoeld" worden, zodat het woorden kan krijgen. Dan wordt het dus een gevoel. Vervolgens kun je onderzoeken welke behoefte van jou eronder zit .
De vervolgstap is dan om te kijken om welke actie deze behoefte vraagt en of je deze in afgestemd contact kan brengen.



1

deel deze tip

Tip 217 - Last van heftige gevoelens-emoties: kindmodus

Een schema is een patroon dat ervoor zorgt dat je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt. Een schema bestaat uit gedachten- en gedragspatronen.
Bij het ontstaan van schema’s spelen ervaringen uit het verleden en bijbehorende gevoelens een grote rol. Een schema wordt ook wel “modus” genoemd (meervoud “modi”).

Heb je last van gedrag dat overheerst wordt door heftige gevoelens? Reageer je veel heftiger en emotioneler dan past bij een situatie? In deze situaties is er vaak tekortgedaan aan basisbehoeften en reageer je vanuit een “kindmodus”.
Inzicht in schema’s kan je helpen om patronen te doorbreken en te leven naar wat je belangrijk vindt.

Marly

1

deel deze tip

Tip 218 - Ontregeld zenuwstelsel

Bij sommige mensen duurt het heel lang voordat ze boos worden. Anderen hebben een kort lontje of zoals ze soms zelf zeggen: helemaal geen lontje. Het lijkt dan net alsof je van de ene op de ander seconde boos wordt. Het ene moment is er niks aan de hand, het andere moment ga je uit je dak. Dit is een signaal dat je zenuwstelsel ontregelt is. Je bent continue alert of er ‘gevaar’ dreigt met het ene deel van je zenuwstelsel. Het andere deel is bezig om rust te creëeren. Dus gas geven en remmen tegelijk. Heel vermoeiend. Trauma is vaak de oorzaak van de ontregeling. Dat hoeft niet 1 specifieke gebeurtenis te zijn maar kunnen ook meerdere kleine ervaringen zijn die jij niet heel bewust onthouden hebt als traumatisch. Belangrijk is om je zenuwstelsel weer te kalmeren mbv een therapeut.


1

deel deze tip

Tip 219 - Boos is gewoon ook een emotie

Gek eigenlijk dat er geen tips zijn om om te gaan met blijheid, wat we kunnen zien als het tegenovergestelde van boosheid.

Het zijn gewoon emoties die wij kunnen ervaren.
Ik zelf kan soms enorm geniet van mijn boosheid.
het geeft mij ook enorme boost energie en kracht om op te komen voor mijzelf.
soms als ik er verder niet echt iets mee kan... gebruik ik de enorme energie die ik voel als ik lekker boos ben, om op te ruimen en schoon te maken.

Dat ruimt heerlijk op ook in mijn ''Bovenkamer'' mijn hoofd en in mijn ''Binnenkamer'' mijn hart.

Bien

1

deel deze tip

Tip 220 - Hoe reageren als iemand frustratie/boosheid uit

Als je te maken hebt met iemand die zijn frustratie/boosheid uit kan dat best indringend zijn. Je kan er zelf gelijk op reageren, wat niet altijd het gewenste effect heeft. De kans dat een gesprek dan escaleert is best groot.
Maar wat kun je dan wel doen?
Probeer als eerste de ander zijn boosheid te laten uiten, oftewel laat de ander uitrazen.
Laat merken dat je luistert en dat je actief luistert. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te vragen naar feiten. Wat is er gebeurd, hoe is het gebeurd, wat voor effect had dat?
Laat in je houding iets positiefs zien, dat wil zeggen: geen vuisten ballen, maar juist laten zien dat je geïnteresseerd bent en neem een open houding aan. (niet met je armen over elkaar voor je borst.)
Maak (indien van toepassing) excuses voor de dingen die je anders had kunnen doen. Mocht je het gevoel hebben dat t echt niet bij jou ligt, geef dan aan dat je het akelig vindt dat het zo overgekomen is en excuseer je daarvoor.
Mocht er een antwoord of verandering gevraagd worden waar je niet aan kan voldoen, geef dan aan: ik kan niet .....doen, maar wat ik wel zou kunnen doen is.... Je toont dan je goede wil, zonder dat je over je grenzen of mogelijkheden gaat.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 221 - Boos zijn is een bruikbare emotie

Als we boosheid ervaren, geeft dat iets aan. Dat kan een grens zijn. Het gedrag van een ander wat we niet fijn vinden. wij kunnen bos worden als iets niet lukt. Bijv als je moet leren lopen, gebruiken we de boosheid als kracht om door te zetten.

Zo kunnen we boos zijn gebruiken als een waardevolle kracht om in te zetten, om een grens aan te geven. Of om door te zetten. Het is de kunst om de boosheid ten volste ye ervaren, door te ademen 4 sec in en 6 sec uit. om te voelen waar de precies over gaat. daarna de juiste woorden de vinden.
En deze dan in een postieve krachtige manier om te zetten.


1

deel deze tip

Tip 222 - De emotie uit het verhaal

Wanneer je erg boos bent probeer te rationaliseren door de emotie uit het verhaal weg te filteren. Kijk daarna van een afstand wat er overblijft.

Joyce

1

deel deze tip

Tip 223 - EMDR

Wist jij dat EMDR zeer goed helpt bij boosheid en wraakgevoelens?

Joyce

1

deel deze tip

Tip 224 - Teken je boosheid

Blijft de boosheid binnen zitten? Teken dan je boosheid

Wanneer moeilijke emoties geen uitdrukking hebben kunnen krijgen, dan kunnen ze als het ware opgeslagen blijven in je lichaam. Soms met psychische klachten tot gevolg. Wanneer je merkt dat je eigenlijk al lang boos bent maar niet weet wat je ermee kan doen, dan kan tekenen een zinvolle eerste toegang tot de emotie zijn.

Probeer je te focussen op de boosheid en vraag je af hoe de boosheid eruit zou kunnen zien wanneer je het zou tekenen. Wat voor kleur zou je het geven? Welke vorm past erbij? Met welk tekenmateriaal zou de emotie het beste tot zijn recht komen? Ga vervolgens zo spontaan mogelijk met het tekenen aan de slag en laat het verder op papier ontstaan. De uitdrukking zal meestal anders zijn dan in je hoofd je voorstelde, maar daarmee druk je juist de emotie uit.

Het proces van het tekenen en ernaar kijken kan bevrijdend en verlichtend werken en een stuk bewustwording op gang brengen.


1

deel deze tip

Tip 225 - Youtube kijktip

Deze kinderen willen ons iets vertellen over boosheid en hoe ermee om te gaan!

"Just Breathe" by Julie Bayer Salzman & Josh ... - YouTube


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 226 - Boos zijn, het is een normale emotie

Boos zijn, boos worden het is een normale emotie. Net als blij zijn, blij voelen of als verdrietig zijn.
Onze maatschappij, vindt boosheid een moeilijke emotie het mag er vaak niet zijn. Boosheid wordt vaak gezien als een slechte nare emotie.
Maar is dat wel zo?
Boos zijn/worden geeft aan dat er iets is wat niet klopt, niet fijn voelt, het kan een grens aangeven. Het is fijner om naar je boosheid te luisteren en er woorden aan leren geven. Zodat het op een adequate manier naar buiten komt. Woede en veel boosheid , zijn opgeslagen emoties die nog niet de juiste weg naar buiten hebben gevonden.
hier kan je soms hulp bij nodig. Een mooie methode kan zijn, Angerwork.


1

deel deze tip

Tip 227 - Rustig blijven en erover praten

Ik heb toen een begrafenis van mama meegemaakt niet leuk Best huilen De tip is rustig blijven En er over praten

Amber

1

deel deze tip

Tip 228 - Het 'ik model' gebruiken om je grens aan te geven

Het ik-model

 

Of je nu bang bent voor de boze reactie van iemand anders waneer jij je grenzen aangeeft, of dat je last hebt van overreageren met boosheid.. in beide gevallen kan het ik-model je helpen.

Dit is het model met een flauw voorbeeld:

Ten eerste omschrijf je de situatie zonder emoties:
"Je loopt met je schoenen het huis binnen terwijl ik net heb gedweild.."

Dan benoem je je gevoel:
"Ik heb het gevoel dat je geen rekening houdt met mijn tijd en moeite.."

Vervolgens benoem je wat je zou willen dat iemand verandert:
"Wil je je schoenen uitdoen?"

Het mooie aan dit model is dat je iemand niet persoonlijk aanvalt.

Voor degene die bang is voor een boze reactie van iemand anders is dit een veilige en redelijke manier om je grens aan te geven. Als iemand alsnog boos wordt dan heb je waarschijnlijk met een persoonlijkheid te maken die je maar beter kunt mijden. Vind je het toch moeilijk om je uit te spreken dan kan hulp van een therapeut of coach nuttig zijn.

Voor degene die zich laat overnemen door boosheid is het een manier om de emotie weg te laten uit de communicatie en zo zorg je voor de-escalatie. Accepteer je boze gevoel, maar communiceer geweldloos. Als je dit moeilijk vindt kan een goede therapeut je helpen met het 'in goede banen leiden van je gevoel'.

 

*De naam van het ik-model komt voor het uit het feit dat je de situatie puur vanuit jezelf beschouwt. 



1

deel deze tip

Tip 229 - Power aan energie en oergevoel

Boosheid, een emotie waarvan we denken of vinden dat we dat niet mogen ervaren. Maar..... achter boosheid zit een power aan energie en oergevoel. Zolang je met je boosheid mensen niet kwetst, kan uit boosheid nieuwe energie ontstaan. Ook wordt daarmee soms pijnlijk duidelijk hoe je werkelijk over dingen denkt. Dus omarm dit gevoel en kijk wat het je zegt en daarmee kan brengen


1

deel deze tip

Tip 230 - Niet afreageren op de ander of andermans spullen

Mijn buurvrouw is heel boos op mij op dit moment en heeft dit afgereageerd door spullen in de openbare tuin kapot te maken die ik daar geplaatst heb. Niet erg leuk. Dus als tip; je boosheid niet afreageren op de ander of andermans spullen als: oog om oog tand om tand, jij zit aan mijn spullen dan zit ik aan jou spullen.

Desiree

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 231 - EMDR bij boosheid en woede

Wanneer je moeite hebt met het kwijtraken en kunnen doorvoelen van je woede kan EMDR een uitkomst zijn. EMDR kan helpen om je boosheid er te laten zijn waardoor de energie vrijkomt en je daarna ontspanning zult voelen.


1

deel deze tip

Tip 232 - Niet boos worden

Niet boos worden:
Kijk eens wat er gebeurd met je voordat je boos wordt en het ev. gaat uiten.
Wat gebeurde er dan? Waarom werd je boos/ geraakt, wat voor gevoelens ervaarde je voordat de boosheid er overheen kwam, ging het om pijn, verdriet of angst?
Om dit niet te hoeven voelen, zetten we er boosheid overheen.



1

deel deze tip

Tip 233 - Boosheid in het moment

Boosheid in het moment: even terug trekken bv naar de wc en daar je vuisten ballen, door er even fysiek vorm aan geven kan de lading eraf.


1

deel deze tip

Tip 234 - Woorden geven aan

Boosheid en woede zijn uitingen van iets wat dieper zit maar waar je geen andere uiting op dat moment aan kan geven. probeer als je boosheid en woede op voelt komen, stil te staan bij de gevelels die daar onder liggen . Dat kan je helpen te benoemen wat er in je leeft.


1

deel deze tip

Tip 235 - Ga ermee aan de slag

IK BEN NIET BOOS!!!!!

Hoe snel kunnen we door een kleine gebeurtenis op de kast zitten en boos zijn. Soms gaat het in een seconde.

Het kan verschillende redenen hebben dat we soms zomaar ineens buiten proporties boos zijn.

- Over je eigen grenzen gaan.
- Te lang doen waar je geen zin in hebt.
- Of een onderliggende pijn die aangeraakt word door deze kleine gebeurtenis.

Als duidelijk is wat er aan de hand is kan je er ook iets mee doen.

Succes met je zoektocht, het levert echt iets op als je ermee aan de slag gaat.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 236 - Binnen 15 minuten van je boosheid af

Wil jij leven zonder boosheid? Zit er iets dwars waarvan je bloeddruk al stijgt bij de gedachte? Met EMDR ben je daar binnen 15 minuten vanaf. Blijvend. Gegarandeerd.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 237 - Aandachtsoefening bij misofonie

Heb je vaak last van (eet)geluiden? Zijn er geluiden die boosheid bij je oproepen? Het kan helpend zijn om aandachtsoefeningen te doen, waarbij je leert om je aandacht bewust te verleggen. Gebruik daarvoor je zintuigen.

Een voorbeeld van een eenvoudige oefening;
“Kijk rond in de ruimte waar je zit. Haal diep adem. Gebruik je neus om te ruiken of om je adem te voelen die naar binnen en weer naar buiten gaat. Leg je hand op je buik en voel hoe je hand op en neer gaat. Verleg vervolgens je aandacht naar je benen of naar je voeten. Wat voel je? Noem drie dingen op. Noem vervolgens drie dingen die je ziet hardop. Noem vervolgens drie verschillende dingen die je hoort”

Zie je hoe je in een paar minuten je aandacht steeds verlegt? Je observeert wat er is en wat je waarneemt. Je traint zo en ervaart dat het jou lukt om je aandacht te verleggen.
Probeer dit als je vervelende gedachten of emoties ervaart bij (eet)geluiden. De eerste keer zal het niet makkelijk zijn. Maar het is mogelijk om er door training beter in te worden.

Schroom niet, neem gerust contact op voor meer informatie of therapie als je wil leren omgaan met je gedachten en gevoelens die ontstaan door geluiden.


1

deel deze tip

Tip 238 - Bevroren traumatische energie

Wanneer de boosheid qua intensiteit groter is dan feitelijk past bij de situatie, houdt dat meestal in dat iets ouds getriggerd wordt in de situatie van nu. De totale lading die je nu ervaart en mogelijk ten volle expressie geeft, is een uiting van oude pijn. Wie heeft je wat aangedaan toen je jonger was? Toen je onvoldoende daar tegenop gewassen was? Was het teveel op dat moment, of ging het te snel of onverwacht?
Als dat het geval is kan o.a. ondersteuning helpen die gericht is op het verwerken (en daarmee loslaten) van bevroren traumatische energie. Somatic Experiencing is daar uitermate geschikt voor.


1

deel deze tip

Tip 239 - Kracht in boosheid

Veel mensen hebben een ongemakkelijke relatie met boosheid. Ze worden nooit boos of ze uiten hun boosheid niet, bang dat ze daarmee alles zullen vernietigen.
Wat belangrijk is om te leren is dat er in boosheid enorm veel energie zit. Als je je boosheid niet meer hoeft in te slikken, komt er heel veel kracht vrij voor jou. Of je je die kracht vervolgens wel of niet op iemand anders richt is niet eens van belang, het gaat erom dat het tot jouw beschikking komt.


1

deel deze tip

Tip 240 - Sorry

Als ik boos word op mijn familie dan moet ik sorry zeggen en dat helpt! :)

Sophie

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 241 - Boosheid

Wanneer er sprake is van boosheid >

Waarom is er boosheid?
Wat kan gedaan worden om de boosheid te verminderen?



1

deel deze tip

Tip 242 - Echt even voor gaan zitten

Schrijf elke ochtend en avond 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent die dag. Echt even voor gaan zitten, en voelen met je hart.
Blijf dit volhouden!


1

deel deze tip

Tip 243 - Wat zit er onder je boosheid?

Boosheid is een harde emotie die gevoed wordt door zachtere kwetsbare gevoelens. Wil je boosheid en agressief gedrag echt oplossen dan zal je dat laagje dieper moeten gaan om die zachte kwetsbare gevoelens boven water te krijgen en te kijken wat daar aan gedaan kan worden. Vaak is boosheid ook een interactie probleem.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 244 - Echt boos?

Denk na of je echt boos moet zijn

Hallo, hallo

1

deel deze tip

Tip 245 - 'Mom rage' is een onderschat fenomeen

'Mom rage' is een onderschat fenomeen.
Moeders moeten in Nederland al snel weer aan het werk, functioneren op hun oude niveau, terwijl ze er thuis tegelijkertijd een hele nieuwe fulltime functie bij hebben gekregen. Ook onder thuisblijfmoeders kan mom rage voorkomen, misschien juist wel meer. Werk wordt soms juist de plek om uit te rusten. De combinatie van slaapgebrek, tijdgebrek (vooral aan tijd voor zichzelf) en overvraging zorgt vaak voor agressieve gevoelens. Die gevoelens kunnen leiden tot uitvallen richting partner, kinderen en anderen. Wanneer agressie een 'niet toegestaan gevoel' is voor een moeder, kan het ook juist leiden tot depressieve gevoelens (onderdrukking van woede). Een therapeut kan helpen een betere balans te zoeken en een uitlaatklep voor de agressie en woede.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 246 - Misofonie en extreme gevoelens van woede

Bij mensen met misofonie treden extreme gevoelens van woede en/of walging op bij het horen van bepaalde , door mensen geproduceerde, geluiden (smakken, sniffen, ademhalen of kuchen). Het voortdurend onderdrukken van deze woede is slopend en lijdt tot vermijdingsgedrag, zoals het dragen van oordoppen, alleen werken en eten en zelfs tot het verbreken van relaties.

Tip 1:
Belangrijk is om je spanningssignalen te herkennen want dan kan je sneller ingrijpen en hoeft de spanning minder hoog op te lopen. Spanningssignalen kunnen zich op verschillende manieren uiten, namelijk in je:
- Lichaam (hoofdpijn,hoge spierspanning, vastzittende schouders etc.)
- Gevoel (nervous, onrustig zijn, extra prikkelbaar etc)
- Gedachten (concentratieproblemen, chaos/drukte in het hoofd etc)
- Gedrag (hard de deur dichtgooien, nagelbijten, snauwen etc)

Het is zeer helpend om je spanning bij te houden om hier inzicht in de krijgen middels een dagboek.

Het is belangrijk aandachtsoefeningen te doen waarbij je je brein flexibeler maakt,doe een puzzel bijv. en focus je erop en vervolgens kies je even iets anders om op te focussen en ga je weer terug naar de taak.

Doe ontspanningsoefeningen bijv. lichaamsscan en geleide meditaties.

Misofonie is goed te behandelen en er is een protocol voor ontwikkeld door het UMC die hiervoor gebruikt wordt onder anderen. Dit protocol gebruik ik als grondlegger en maak er vervolgens een behandeling op maat van.

Lieve groetjes,


1

deel deze tip

Tip 247 - Bewegen om je boosheid te verminderen

Boosheid kan een intense emotie zijn die vaak gepaard gaat met lichamelijke sensaties zoals een verhoogde hartslag en spierspanning. Door te bewegen en fysiek actief te zijn, kun je deze lichamelijke sensaties verminderen en je boosheid beter beheersen.

Er zijn verschillende manieren waarop je beweging kunt gebruiken om je boosheid te verminderen:

1. Ga wandelen of hardlopen: Bewegen kan je helpen om je gedachten te ordenen en je stressniveau te verlagen. Een wandeling of hardloopronde kan helpen om de spanning in je lichaam te verminderen en je geest te kalmeren.

2. Doe aan yoga of meditatie: Yoga en meditatie zijn uitstekende manieren om te ontspannen en je gedachten te ordenen. Ze kunnen je helpen om je bewust te worden van je emoties en te leren hoe je er op een gezonde manier mee kunt omgaan.

3. Ga sporten: Sporten kan helpen om je boosheid af te reageren en je lichaam te laten ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld gaan boksen, kickboksen of een andere sport beoefenen waarbij je je energie kunt uiten.

4. Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je lichaam te ontspannen en je geest te kalmeren. Probeer bijvoorbeeld diep adem te halen en langzaam uit te ademen.

Beweging kan een krachtig middel zijn om je boosheid te verminderen en je geest en lichaam te ontspannen. Het kan helpen om je emoties te reguleren en je te helpen op een gezonde manier met stress en emoties om te gaan. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het ook belangrijk is om te praten over je emoties en problemen met anderen, vooral als je boosheid terugkerend of intens is.


1

deel deze tip

Tip 248 - Verdriet_2

Verdriet_2

Onder boosheid zit meestal verdriet. Hoe zou het zijn om niet alleen de boosheid de ruimte te geven maar ook het verdriet.

Je kunt voor jezelf gaan schrijven op papier met de titel “Verdriet” of "Boosheid" & beschrijf hier maar eens wat je allemaal verdrietig of boos maakt. Doe dit op gevoel via woorden of zinnen net wat past voor jou. Het hoeft geen perfectie poëzie te worden of met spellingscheck. Schrijf maar op gevoel vanuit je hart.
Dit kun je ook eventueel hardop voorlezen om zo jezelf uit te spreken, te erkennen wat er is. Dat het ertoe doet wat jou beweegt en wat je voelt.

Alle gevoelens die onderdrukt worden of niet de ruimte krijgen om er te mogen zijn, kunnen onderhuids aan je gaan knagen, dit kan zich o.a. uiten in lichamelijke klachten.


1

deel deze tip

Tip 249 - Levensenergie

Boosheid is energie en energie geeft je het gevoel dat je leeft. Vaak zijn we bang dat we de controle kwijtraken en dat we agressief worden. Het kan fijn zijn om de boosheid te leren herkennen, als een aanwezigheid zonder dat je er wat mee hoeft. Welke energie geeft het je? Kan je het voelen in je lijf? Welke richting wil het uit? Herkennen, verkennen en daarna erkennen! Dat is een mooie stap!


1

deel deze tip

Tip 250 - Wat zegt de boosheid

Boosheid en woede, een gevoel dat we eigenlijk niet willen hebben. Maar toch zegt deze emotie je iets. Je bent over je grens gegaan. Of iemand heeft je iets gedaan waar je niet blij van werd of dat iets triggert bij je.

Ik ga met jou aan de slag om na te gaan waarin je getriggerd wordt, wat deze boosheid je zegt. En vooral welk diep verlangen je eigenlijk hebt. Je wilt namelijk onbewust iets veranderd hebben waardoor je je beter voelt.
Ik ga graag met jou aan de slag om deze factoren met jou aan te pakken en vooral om je beter te laten voelen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 251 - De gevarenzone herkennen

Boosheid, wanneer ontstaat dat nou eigenlijk bij jou? En hoe komt het dat JIJ er wel boos van wordt en een ander niet, of andersom?
Het heeft te maken met hoe je in elkaar zit, hoe kort of lang je lontje is, en vooral hoe je over het algemeen met problemen omgaat.

Vaak is het een uiting van machteloosheid. je weet niet meer hoe je met dingen om moet gaan als je gefrustreerd raakt of als mensen niet in de gaten hebben dat ze je onbewust steeds zitten te prikken met iets.

Ook kun je ontploffen als dingen te lang zijn opgelopen. En vaak ben je je er dan niet van bewust.

Ik ga graag met jou na wat de verschijnselen zijn waarin je merkt dat dingen oplopen en hoe zich dat bij jou uit. Ook onderzoek ik met je wat er aan de buitenkant voor andere mensen zichtbaar of merkbaar is. En vooral wat je zou kunnen doen om escalatie een volgende keer te voorkomen.

Doel is om na te gaan wanneer je in de gevarenzone dreigt te raken en vooral hoe je kunt voorkomen dat het escaleert.

En dat is maatwerk dat werkt voor iedereen anders,

Je bent welkom om hieraan bij mij te komen werken.


1

deel deze tip

Tip 252 - EMDR protocol voor woede en wraak

Wist je dat er een speciaal EMDR protocol is voor woede en wraak en dat ik gespecialiseerd ben in EMDR?

Karin

1

deel deze tip

Tip 253 - Lang boos op iemand?

Ben je lang boos op iemand?
Heb je door dat iemand dan gratis en voor niets in je hoofd mag wonen? Diegene hoeft niet eens huur te betalen! Je hooft blijft gevuld met de gedachte aan iemand anders en bijbehorende gevoelens.
Vergeven doe je niet voor de ander. Vergeven doe je om ruimte voor jezelf te maken.


1

deel deze tip

Tip 254 - Schrijf het van je af!

Wanneer er onvoldoende ruimte is geweest voor jouw emoties en gevoelens, kun je je opgekropt en boos voelen. Je hebt het nodig dat de stroom van binnen op gang komt, zodat er weer ruimte ontstaat.
Wat hierbij kan helpen is om te schrijven. Schrijf een brief aan degene of datgene waar je boos op bent. Niet met de bedoeling om deze te versturen, maar om jezelf volledig in uit te drukken. Begin en vertel wat je boos maakt, waarom je je zo voelt en welk effect het op je heeft (gehad). Gaande weg zul je merken dat er andere gevoelens ruimte krijgen en dat is goed. Soms kan het heel helpend zijn om deze brief aan je therapeut voor te lezen. Hiermee geef je uiting aan jezelf en kan er erkenning komen voor wat jij hebt meegemaakt.


1

deel deze tip

Tip 255 - Stap uit de cognitie

Stap uit de cognitie (denken) en focus op ademhaling

Renardo

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 256 - Recognizing your triggers

How to deal with anger? Firstly learn to recognize the physical and emotional cues that signal you're getting angry. These may include increased heart rate, muscle tension, and racing thoughts.

When you notice the early signs of anger, pause and take slow, deep breaths. Deep breathing can help you calm your nervous system and gain better control over your emotions.

If possible, remove yourself from the triggering situation temporarily. A change of physical space can often help diffuse anger.Grounding exercises can help bring your focus to the present moment. You can try techniques like the 5-4-3-2-1 exercise, where you identify and describe five things you can see, four things you can touch, three things you can hear, two things you can smell, and one thing you can taste.

Then try to look at the situation a bit differently. Cognitive restructuring can help you challenge and reframe the negative thoughts that fuel your anger. Ask yourself if there's a less extreme or more accurate way to interpret the situation.

Indre

1

deel deze tip

Tip 257 - Use empathy to overcome anger

Empathy reduces reactivity by encouraging individuals to pause and consider the feelings and perspectives of others, thus diminishing the likelihood of impulsive anger outbursts. Empathy often leads to feelings of compassion and forgiveness. When you understand that others, like yourself, are imperfect and prone to mistakes, you may be more willing to let go of grudges and resentments that can fuel anger. When you feel empathy, you're less likely to react impulsively to provoking situations, which can lead to decreased anger outbursts.

For example, instead of getting angry at a driver who cut you off, you empathize, thinking they might be rushing to the hospital. You let them pass without reacting in anger. Or instead of lashing out when a family member makes a hurtful comment, you empathize, realizing they may have been stressed and didn't mean to be hurtful. You calmly address the issue later.

Indre

1

deel deze tip

Tip 258 - Bekijk de docu "hypnose op recept" op 2doc.nl

Bekijk de docu "hypnose op recept" op 2doc.nl

Een mooie documentaire over hoe alternatieve/ complementaire therapie, in dit geval hypnotherapie, wordt ingezet in het ziekenhuis. Zeker twee miljoen mensen hebben medische klachten waarvoor artsen geen verklaring kunnen vinden, bijvoorbeeld mensen met het chronische vermoeidheidssyndroom of met chronische pijn. De meest gehoorde klacht is chronische buikpijn en meestal volgt de diagnose PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom. Er is geen medicijn tegen PDS en artsen stonden tot nog toe met lege handen. Tot er onderzoek werd gedaan bij kinderen die met hypnose werden behandeld. Tot verbazing van de artsen zelf bleek het een groot succes. Nu werken al tientallen ziekenhuizen met hypnotherapie. Hypnose op recept.


1

deel deze tip

Tip 259 - Rotte-visbrief

Soms is het lastig, zeker als je een rotgevoel hebt, boosheid bijvoorbeeld, om hier bij stil te staan en aandacht aan te geven. Toch is er een manier om van je rotgevoel af te komen. Dat kun jij ook onder de knie krijgen.

Stel jezelf eens de vraag: Hoe ga ik met een rotgevoel om? Stop ik het weg? Leg ik het naast me neer? Stap ik erover heen? Trek ik mijn handen ervan af? Hoe ga ik met een rotgevoel om? Als je op deze manieren met je gevoelens omgaat zoals hierboven beschreven, dan geeft dat op korte termijn rust. Maar op lange termijn stapelt zich een rotgevoel steeds verder op.

Hoe kom je hier nu vanaf? Door bijvoorbeeld woorden te geven aan je gevoel. Een verhaaltje te schrijven over jezelf, iets wat je hebt meegemaakt. Wat er gebeurde, wat je dacht, hoe je je voelde, wat je deed of niet deed. Dus vooral níet alleen de feiten opschrijven.

Als je boos bent of boos blijft, schrijf eens een ‘rotte-visbrief'. Het doel van de ‘rotte-visbrief is niet de informatie naar iemand anders over te brengen, maar het voor jezelf op te schrijven. Om een rotgevoel te verwerken. Dus zorg dat die ander op wie je zo boos bent of was, dit niet te lezen krijgt! En schrijf alleen situaties op, die je op dit moment aan kunt. Doorkrassen, spelfouten, opnieuw beginnen, het maakt allemaal niet uit. Alles is goed. Je doet het voor jezelf. Onthoud dat je het doet om een gevoel op te rakelen. En begin de brief met: Beste…. Als je klaar bent met schrijven, ga dan iets doen wat je fijn vindt, een warm bad, een frisse douche, even wandelen, wat lekkers snoepen. Verwen jezelf, je hebt hard gewerkt. Je hebt emotioneel werk verzet.

Lees de brief na een week of wat nog eens terug. Ben je nog steeds boos? Blijf dan weer bij je gevoel stilstaan. En schrijf nog wat meer over dat pijnlijke stukje, dat je nog steeds raakt. Waarschijnlijk ben je al weer wat minder geëmotioneerd.

Het derde deel is om uiteindelijk iets met de brief te doen. Versnipperen, door het toilet spoelen, (veilig) verbranden of begraven.

Zou het schrijven van een rotte-visbrief jou wat op kunnen leveren?


1

deel deze tip

Tip 260 - Boosheid en emotie

Boosheid is een emotie waar altijd een andere emotie onder zit. Een waarde (dat waar het jou om gaat in het leven) is niet gerespecteerd, je afgenomen of met voeten getreden.
Je wordt boos terwijl je eigenlijk niet gehoord of gezien wordt bijvoorbeeld. Om deze boosheid de baas te worden kun je beginnen met vertellen hoe je je voelt. Bijvoorbeeld ik voel me gekwetst. Daarna kun je vertellen wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld, ik voel me gekwetst omdat ik niet gezien wordt.
Dit is een opening naar een gesprek waarin je met respect naar elkaar kunt uiten wat je dwars zit.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 261 - In je kussen roepen

smijt iets(een stylo) naar een muur en roep in je kussen

marie

1

deel deze tip

Tip 262 - Hoe je je nu voelt is tijdelijk

Hoe je je nu voelt is tijdelijk. Het kan overweldigend zijn om bepaalde emoties te ervaren maar ze houden niet voor altijd aan. Probeer het niet te veel te analyseren, het is oké om te voelen!

Démi

1

deel deze tip

Tip 263 - Omgaan met woede/boosheid/verdriet bij vreemdgaan partner

Je zit met heel veel boosheid omdat jouw partner is vreemd gegaan. Je wil wel verder met de relatie, maar het lukt maar niet om verder te komen. Laat de boosheid er zijn, erken het verdriet, probeer het op een constructieve wijze te uiten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 264 - Ontspan

Ontspan

Rik

1

deel deze tip

Tip 265 - Boosheid? Wat zegt het jou?

Wist je dat boosheid net als alle andere emoties jou iets te zeggen hebben over jouw behoeftes? Als je luistert zakt je boosheid.

Neem de tijd om stil te staan en te luisteren naar wat jouw boosheid jou te zeggen heeft. Kom je er niet uit dan kun je dit samen met mij doen. Het zal een enorme opluchting geven om jezelf te horen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 266 - muziek luisteren

Mij helpt het altijd wel als ik muziek luister als ik op iemand boos word en daarna ga ik altijd diegene appen want praten vind ik dan nog moeilijk met emotie.

anna

1

deel deze tip

Tip 267 - Overtuigingen

Je hebt onderliggende overtuigingen (gedachtes die volgens jou waar zijn) waar je woede vandaan komt. Als je deze begint te herkennen, dan kan je ook beginnen met daar helpende gedachtes tegenover te zetten om zo je woede in de hand te leren houden. Niet alles wat je denkt is waar!

1. Alles persoonlijk nemen. (Bv afgesneden worden op de snelweg, dan heeft hij iets tegen jou. Als je zelf een keer afsnijdt dan komt het door de omstandigheden. Of als je geen opslag krijgt zullen ze wat tegen je hebben, maar mss is er wel gewoon geen geld)
2. Rampdenken – overdrijven van het belang ergens van. (Bv. Tafelreservering is niet doorgekomen, mijn avond is verpest ipv waar zullen we dan gaan eten)
3. Lage tolerantie (Bv Ik kan dit er nu niet bij hebben, erom boos worden maakt het alleen nog maar moeilijker, terwijl het vaak zo is opgelost).
4. Moeite met ontspannen. Woede is een lichamelijke disbalans, je pakt niet de tijd om controle uit te oefenen op je gemoedstoestand. Eigenlijk is het een concentratieprobleem.
5. Moeite met communiceren. Een woede aanval ontstaat vaak in interactie met iemand anders. Jij hebt onvoldoende vaardigheden je beheerst te uiten en agressie loos te communiceren.


1

deel deze tip

Tip 268 - Je hoofd is ook maar een fabriek

Ons hoofd heeft als taak denken. Wanneer je je hoofd zou kunnen zien als een fabriek heeft deze maar 1 doel... gedachten produceren. Het maakt je hoofd niet uit of deze gedachten waar zijn of niet. Zolang er maar gedachten zijn. Controleer dus je gedachten alsof het nepnieuws zou kunnen zijn. Luister naar de gedachten en stel jezelf de vraag... is dit waar? kan ik zeker weten dat dit waar is? En ga dan na hoe je hierop zou willen reageren.


1

deel deze tip

Tip 269 - EMDR protocol WWW

Er is een protocol vanuit de EMDR therapie die je kan ondersteunen in het jezelf vrijmaken van woede, wrok en/of wraak. Deze drie vormen kunnen ontstaan wanneer boosheid niet de aandacht en/of uiting krijgt die het nodig heeft of doordat de kans hiervoor er nooit (volledig) is geweest.
In deze oefening is het belangrijkste thema: onrecht.
Er is jou door de ander bepaald onrecht aangedaan, bewust of onbewust - dat is niet van belang. In de oefening krijg jij de kans om ruimte en uiting te geven aan de boosheid die je nu nog ervaart en die je nu, in je dagelijks leven, je belemmerd.


1

deel deze tip

Tip 270 - Elkaars spiegel

Wat ik vaak merk in de praktijk is dat mensen zomaar boos kunnen zijn op iemand. Dit hoeft helemaal niet door de andere persoon te komen. Het is vaak dat de persoon getriggerd wordt en dat heeft vaak met het verleden te maken.
Vb. Jij gaat een weekend weg met je vrienden/vriendinnen. Je partner moet op de planten in de tuin letten. Het is heel erg warm. Hij/zij vergeet een paar planten water te geven en die gaan dood. Als je thuis komt ga je als eerste naar de tuin en zie je die paar dode planten. Je voelt de boosheid opkomen. Misschien probeer je het nog tegen te houden, maar de trigger is zo sterk dat je niet anders kan dan verschrikkelijk boos te worden. Uitspraken als: Je luistert ook nooit naar mij! Jij vindt me helemaal niet belangrijk! Enzovoort. Misschien wat scheldwoorden erbij.
Als iemand niet getriggerd wordt door zijn/haar verleden, zie je de rest van de tuin er prachtig bij staan. Kijk je naar die paar vergeten plantjes, dan denk je zonde. De rest staat er echter prachtig bij.
Bij een trigger vanuit het verleden kijk je alleen naar die paar dode planten.
Tip 1:
Loop even naar boven en schreeuw even in een kussen. Blijf hierbij goed doorademen zodat de emotie niet vast gaat zitten in je lijf.
Tip 2:
Ga naar een therapeut om te kijken waar dit vandaan komt. Je partner is op dat moment een spiegel van je verleden. Het kan zijn dat je ouders weinig aandacht voor je hebben gehad en je je daardoor niet gezien en gehoord hebt gevoeld. Dit is één voorbeeld, maar er kunnen meerdere oorzaken zijn waar je je op dat moment niet bewust van bent.
Ik zelf gebruik hier angerwork voor. Dit maakt veel los. Vaak zit er onder boosheid verdriet.

https://www.therapiepsycholoog.com/nicolette-van-der-valk



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 271 - Lichamelijk uiting geven aan je boosheid

Boosheid heeft ook een lichamelijke component.
Zorg dat je de fysieke spanning kwijt raakt, door te sporten, ergens flink op te rammen wat geen verdere schade veroorzaakt of op een andere manier even af te koelen, zodat je daarna weer goed kunt nadenken en een passendere oplossing kunt vinden.

Anoniem


deel deze tip

Tip 272 - Voel de boosheid

Achter boosheid en woede schuilt vaak verdriet en teleurstelling. Door dit gevoel te verdringen of afleiding te zoeken maak je het nog groter en bouw je steeds meer spanning op. Juist door contact te maken met gevoelens en emoties die schuilen achter je boosheid bouw je deze spanning af en voel jij je lichter. Dit kan met behulp van mindfulness oefeningen. Je kunt deze gevoelens ook triggeren door te luisteren naar een lied wat jou raakt. En dan even lekker uithuilen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 273 - Deel je boosheid

Delen doet helen. Wanneer je met een dierbare of professionele hulpverlener over je boosheid kunt praten zul je merken dat dit oplucht. Pas wel op; een dierbare zal misschien sneller met jou meegaan in jouw persoonlijke beleving over de situatie die je boos maakt. Soms kan een professionele hulpverlener jou vanuit een andere invalshoek naar de omstandigheden laten kijken omdat hij emotioneel meer afstand kan houden. Een andere kijk op jouw rol in de situatie of de intentie van de ander kan je uit een negatieve gedachtepatroon halen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 274 - Boosheid zit in je lichaam

Boosheid is een blokkering van energie, door verandering van voeding, ademhaling en massage kan het oplossen!



deel deze tip

Tip 275 - Mensen die boos zijn....

Hebben liefde nodig.

Dit zei een cliënt een tijdje terug tegen mij. Het klinkt heel eenvoudig maar het was voor mij een eyeopener. Boze mensen veroorzaken vaak een gelijke tegenreactie of een vluchtreactie. Je voelt je door hun boosheid aangevallen of verongelijkt. Door deze opmerking kan ik relativeren en de boosheid in een ander licht zien. Daardoor wordt het zachter.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 276 - Verzorg je lever

Emoties zitten in onze organen, woede en irritatie zit in de lever.
Kom eens langs voor een advies om je lever te verzorgen en te kijken wat je nodig hebt om je woede energie te transformeren in een creatieve doeltreffende energie.



deel deze tip

Tip 277 - omdenken : boosheid van kinderen op ouders

Kinderen kunnen heel boos worden op met name jou als ouder en hoe vervelend ook, het is eigenlijk een compliment. Want alleen op mensen waar je van houdt, die je vertrouwd, die je niet in de steek laten en die niet bij je weggaan kun je echt boos worden.



deel deze tip

Tip 278 - schrijf een brief aan diegene waarop je (nog) boos bent

Het uiten van je boosheid is erg belangrijk, zodat jij er niet mee blijft zitten. Het kan zijn dat het uitspreken van je emotie naar desbetreffend persoon niet (meer) kan. Een brief aan diegene schrijven waarin je alle boosheid verwoordt kan helpen( je geeft hem niet aan de persoon, dus je kunt alles zeggen!)

Vertel bijvoorbeeld een herinnering aan een pijnlijk moment /momenten waarop je geen erkenning kreeg of dat er ruzie of andere toestanden waren.
Spreek vanuit ‘ik’. Wat dacht je. Wat voelde je (boos, verdrietig, angstig ect.) Wat was moeilijk. Wat was pijnlijk. Wat had je willen horen. Wat heb je gemist. Waar durfde je niet om te vragen.



deel deze tip

Tip 279 - Accepteer je boosheid

Accepteer dat je nu even heel erg boos bent. Ook deze emotie hoort bij het leven, evenals blij zijn. Geef jezelf de mogelijkheid dat je boos mag zijn, uiteindelijk geeft dit de boosheid ruimte waardoor er vaak verlichting komt en ruimte ontstaat voor andere emoties waaronder blijdschap. Over het algemeen zal bij afwijzing van boosheid, deze vaak als een boemerang terugkeren, in soms zelfs nog een grotere heftigheid.



deel deze tip

Tip 280 - Uit je boosheid op een veilige manier

Mocht er boosheid zijn waarbij behoefte is dit lichamelijk te uiten, beweeg dan op een veilige manier, zonder verlies van zelfbeheersing. Dit kan door middel van stampvoeten op de grond, boksbewegingen tegen een kussen, een rondje rennen. Soms kan het prettiger zijn dit onder begeleiding te doen van bijvoorbeeld een bokscoach.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 281 - Even ademhalen

Boosheid en Woede ontstaat meestal uit frustratie. Iets of iemand doet niet wat jij verwacht en je voelt je beschadigd. Sterke emoties razen door je lijf en je hart. Het liefst zou je . . . . . . . . . ! ! ! !
IK weet dat het moeilijk is, maar probeer rustig te worden. Neem even adem, pas op de plaats. Alles wat je vanuit deze sterke gevoelens doet kan de schade alleen maar groter maken.
Stap uit de situatie en je emotie. Ga naar buiten, neem een slok water, ga de was ophangen.
Als je weer tot rust gekomen bent is het moment om te praten.
Therapie helpt je om je emoties te herkennen, te beheersen en te duiden. Zoek hulp, praat erover en vergroot je controle!

Anoniem


deel deze tip

Tip 282 - Spanningsthermometer

Zowel bij volwassenen als kinderen kan een spanningsthermometer helpen om situaties niet uit de hand te laten lopen en op tijd in te grijpen waar nodig. Een spanningsthermometer maakt visueel hoe je je voelt en welk gedrag je vertoont bij dat gevoel. Hierdoor kun je zelf sneller bewust worden van bijvoorbeeld irritatie en hier al iets mee doen zoals een ademoefening, even uit de situatie gaan, erover praten of aangeven wat je nodig hebt. Daardoor is de kans dat je echt boos wordt kleiner. Door met je omgeving te delen wat je hebt ingevuld, kunnen zij ook sneller ingrijpen als ze zien dat je bepaald gedrag vertoont dat wijst op irritatie.



deel deze tip

Tip 283 - Geef expressie aan je boosheid

Boosheid is een hele gezonde emotie, het helpt je grenzen voelen.
Boosheid betekent: NEE, dit wil ik niet. NEE, dit vind ik niet fijn. Nee, je gaat over een grens.
Gezonde boosheid duurt nooit heel lang, als je er expressie aan geeft in jezelf door te zeggen: NEE, dit.....
Probeer het maar eens.
Het is juist als we onze boosheid proberen te onderdrukken, dat ze er in vervormde vorm uitkomt.



deel deze tip

Tip 284 - Is er dan niemand boos

Boek Toon Tellegen: Is er dan niemand boos

Prachtig boek voor kinderen en het kind in ons om boosheid te zien wat mag, bij ons hoort , oorzaak en gevolgen , verschillende vormen van boosheid



deel deze tip

Tip 285 - machteloosheid - emdr - boosheid

Onder machteloosheid ligt regelmatig ingehouden boosheid / woede die verder naar binnen slaat en verlammend kan werken. In verschillende situaties kun je met emdr de boosheid / woede toelaten-alsnog doorvoelen en uiten. Men beschrijft dit vaak als bevrijdend uit de machteloosheid.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 286 - Grenzen aangeven met humor

Voor jezelf opkomen, aangeven wat jij graag wil. Duidelijk overbrengen wat je NIET wilt. Het valt allemaal niet mee. Je kan overvallen zijn door emoties als agressie en woede als iemand jouw grens overschrijd, jouw ruimte niet respecteert. Door je kwaadheid wordt je boodschap niet meer gehoord.
Je grenzen aangeven kun je leren.
THERAPIE helpt je om assertiever te zijn zonder kwaad te worden. Jezelf te kunnen zijn zonder de ander weg te duwen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 287 - Zo omarm je negatieve gevoelens

negatieve emoties kunnen je leven flink overschaduwen. Toch hebben ze ook hun goede kanten.

Boosheid
Waar het goed voor is: Mensen die hun boosheid tonen, worden minder snel voor andermans karretje gespannen, blijkt uit psychologisch onderzoek. Ze durven meer te ondernemen, vertrouwen meer op goede uitkomsten en komen zelfverzekerder over. Ook presteren ze beter en behalen ze bij onderhandelingen betere resultaten.

Zo leer je je emoties begrijpen
Komt die snauw voort uit irritatie of is het vermoeidheid? Wat gaat er schuil achter dat knagende ge...

‘Boosheid is een doodnormale menselijke emotie waarop we allemaal het volste recht hebben,’ zegt psycholoog Jan Bernard, auteur van Over de rooie en expert op het gebied van boosheid. ‘Het is een nuttig signaal waar je veel aan hebt: iets zint je niet en je raakt gemotiveerd om daar verandering in te brengen.’

Waar het gevaarlijk wordt: ‘Woede kan een mens zo gaan beheersen dat hij de controle kwijtraakt en zijn gevoel er ongefilterd uitgooit,’ zegt Bernard. ‘Wanneer je iemand op wie je boos bent, afbrandt en vernedert, krijg je weliswaar op korte termijn je zin; maar uiteindelijk wordt iedereen bang voor je en loopt bij je weg.’

Ermee omgaan: Voel je woede opkomen, dan is regel 1: probeer jezelf tóch te beheersen. Jan Bernard geeft het advies een stap terug te doen en jezelf de vraag te stellen: waarom voel ik dit nu? Probeert de ander mij als persoon naar beneden te halen of heeft hij het over mijn gedrag? Heeft mijn emotie misschien met iets van vroeger te maken?’

De volgende stap, zegt hij, is je boosheid uitspreken op een fatsoenlijke manier. ‘De een lukt het op zo’n emotioneel moment beter om zich redelijk te uiten dan de ander – maar als je het in elk geval probeert, word je er steeds beter in.

Ook al stik je van woede, zeg zo correct mogelijk wat je dwarszit, met respect voor de ander. Grote kans dat de ander dan echt naar je luistert en dat de relatie goed blijft.’

Oefening om jezelf te leren beheersen: houd een boosheid-dagboek bij
1. Wat maakte je vandaag het kwaadst?
Beschrijf kort wat er gebeurde.

2. Hoe intens was je boosheid? Geef het een cijfer.
Van extreem, intens tot niet intens.

3. Wat waren je gedachten?

4. Wat voelde je in je lichaam?

5. Hoe moeilijk was het om je boosheid onder controle te houden?
Van volledig de controle verliezen tot controle ervaren over je boosheid.

6. Wat was je reactie op de boosheid? Kookte het vooral vanbinnen, of gaf je ook uiting aan de boosheid? Zo ja: hoe?

7. Voelde je spijt? Zo ja, waarover?

8. Hoe kwam je weer tot bedaren?

Als je dit dagboek een maand hebt bijgehouden, is de kans groot dat je patronen kunt gaan ontdekken. Deze vragen helpen daarbij:

9. Welke dingen maken me het aller kwaadst?

10. Welk patroon is daarin te herkennen?

11. Als deze boosheid vermomde angst of pijn is, waar bestaat die angst of pijn dan uit?



deel deze tip

Tip 288 - Kan woede ook positief zijn?

De meeste mensen kennen eigenlijk alleen de vernietigende kant van woede en zijn zich niet bewust dat het ook positieve energie voor jezelf kan geven.

Een woedende reus of een gefrustreerd kind?
Stel jezelf eens woedend voor … hoe groot ben je?
In de meeste gevallen ben je dan het gefrustreerde onmachtig kind.
Wees aardig voor dit kind en laat het vertellen wat hem/haar zo boos maakt. Dat helpt veel meer dan negeren of ontkennen.



deel deze tip

Tip 289 - Woede als raadgever

Wat vertelt jouw boosheid over jezelf?

In boosheid wijzen we met 1 vinger naar de ander en met 3 vingers naar ons zelf. Wat vertellen die 3 vingers ons?

Zie die 3 vingers eens als een manier om aan te geven dat jij kunt veranderen, immers dat ligt binnen jouw macht.
Bijvoorbeeld door stil te staan hoe jij met je eigen grenzen omgaat.
Of door stil te staan bij je eigen behoeftes, wat mis je…
Of door tot 10 te tellen en te luisteren naar de onderliggende boodschap
Of door ….

Zo transformeer je woede tot een opbouwende actie



deel deze tip

Tip 290 - Woede/boosheid een emotie of een overlevingsmechanisme?

Vaak denken mensen dat woede een emotie is. Dat is het natuurlijk ook, maar het is ook een overlevingsmechanisme. Vaak hebben mensen dingen meegemaakt in hun jeugd/tienerjaren. Dit wordt een trigger en als je dan herinnerd wordt aan die gebeurtenis heb je jezelf (vroeger) aangeleerd om boos te worden voor zelfbescherming. Dit doe je om niet de daadwerkelijke emotie te hoeven voelen. Dit kan angst of verdriet zijn. In je jeugd/tiener jaren heeft boosheid altijd gewerkt, maar nu kan dit heel erg in de weg zitten. bv. Als je kind/vrouw/man iets zegt. Of misschien belemmerd het in op je werk.

Wat er onder die boosheid zit is vaak heel kwetsbaar.
Tip 1:
Neem een therapeut in de arm om samen naar je kwetsbare gedeelte te kijken.

Tip 2:
Als je getriggerd wordt, schreeuw even in een kussen of ga een rondje lopen.

Tip 3:
Tijdens het rondje lopen of na schreeuwen in dat kussen, voel wat er werkelijk onder zit. Kijk met liefde en compassie naar jezelf.

Warme groet,
Nicolette



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 291 - Hypnotherapie bij boosheid

Onlangs heb ik een cliënt behandeld die last had van irritatie en boosheid.
Hypnotherapie kan bij deze klacht veel inzicht bieden. Dit omdat je met hypnotherapie onderzoek kan doen: Hoe zit dit onbewust bij jou?
Je onderzoekt dit door boosheid te zien als een deel(persoonlijkheid) in jou. Je kunt hierbij antwoorden krijgen op vragen zoals:
- Is boosheid wel van mij, of heb ik het overgenomen van iemand anders?
- Hoe oud was ik toen het deel boosheid in mijn leven kwam?
Je krijgt niet alleen antwoorden op dit soort vragen, je kunt het deel boosheid ter plekke transformeren naar een meer gewenst deel. Dit deel kan bijvoorbeeld het deel worden dat grenzen aangeeft op een sociaal geaccepteerde manier.



deel deze tip

Tip 292 - Richt je op de trigger

Zo boos, zo machteloos, zo gefrustreerd. Ontdekken wat je triggert in het nu en waar je dat aan doet denken van eerder uit je leven, brengt je met een sprong voorwaarts richting zelfzorg naar binnen toe en het aangeven van grenzen naar buiten toe.



deel deze tip

Tip 293 - Pellen

Boosheid ligt vaak aan de oppervlakte. Daaronder ligt vaker angst en verdriet. Probeer voorbij de boosheid te kijken en te zien welke angst of welk verdriet er is en deel dat met je partner. Dat is heel spannend, ook heel helend.



deel deze tip

Tip 294 - Boos?? Start met pauze of parkeer, dat kan je helpen.

Als je eerste reactie is als je boos worst die woede meteen te uiten is deze tip misschien handig voor jou. Makkelijk te onthouden met het woord PARK.
Er gebeurt iets; het maakt je boos; volg dan de volgende stappen.
P - pauze of parkeer het even zodat je eerst kunt
A - Ademhalen. Dat geeft je lichaam de boodschap wat tot rust te komen zodat je kunt
R - Reflecteren op de situatie: wat is er nou eigenlijk aan de hand en wat is mijn doel, wat wil ik bijvoorbeeld duidelijk maken. Als je dat weet is er een
K - Keuze te maken over hoe je gaat reageren op de ander.
Succes!



deel deze tip

Tip 295 - emoties begrijpen

Bekijk het volgende filmpje over emoties. Het geeft je inzicht in emoties, waar ze voor zijn en hoe je ze beter kunt begrijpen.

Alfred & Shadow , a short story about emotions






deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 296 - Emotie (gedicht)

Emoties zijn als de golven op zee,
zo intens, zo vol overgave kabbelen ze met je mee.
Woede, angst, verdriet en pijn,
al deze gevoelens zijn belist niet fijn.
Toch behoren ze bij het leven,
net zoals zuurstof; dat is een gegeven.
Je mogen uiten is dan ook van levensbelang,
als je dit niet mag, word je binnenin je bang.
Dan vloeien er geen woorden uit je mond,
wat je psychosomatisch maakt en ongezond.
Wat zich dan gaat uiten in buikpijn en asthma,
en je je opgesloten gaat voelen, ga maar na.
Al je emoties kunnen niet naar buiten,
je voelt ze vernauwend rondom je hart sluiten.
Je wordt benauwd en krijgt bijna geen lucht,
je valt bijna flauw met een diepe zucht.
Door psychotherapie leer je je gevoelens te uiten,
en mogen al je emoties naar buiten.
Je mag lachen, woede uiten en huilen,
de woorden die je niet kon uiten mag je nu verruilen.
Je voelt weer lucht stromen,
zuurstof voel je door je lichaam komen,
je voelt geen psychosomatische pijn meer,
je voelt je niet meer zeer.

Anoniem


deel deze tip

Tip 297 - In woede/ boosheid zit veel energie

wanneer je boosheid op een constructieve manier kan uiten kun je de energie die daarin zit gebruiken. Wanneer je dezelfde boosheid in je houd en laat opstapelen komt het vaak ongecontroleerd naar buiten op momenten waarbij de boosheid totaal niet past bij de situatie. Boosheid inhouden kost ook enorm veel energie, boosheid uiten op een helpende manier geeft energie.

Bij lichaamsgerichte therapie leer je woede en boosheid op een helpende manier te uiten waarbij je opluchting zal ervaren en je jezelf meer ruimte en energie zal geven.



deel deze tip

Tip 298 - regulatie agressie/ woede

Boosheid is een gezonde emotie die je helpt om je grens te bewaken. Wanneer boosheid buiten proportioneel geuit wordt, bv dat je woest wordt op iemand die voordringt in de rij bij de kassa, dan duidt dat op een onverwerkt verleden. Bv doordat je lange tijd in je jeugd door je vader of moeder "gebullied" bent en omdat je loyaal bent aan je ouders, moest je het ondergaan. een pest verleden kan ook een rol spelen. In therapie zoeken we uit waar je nu echt zo boos om bent en waar je dat van herkent. Dit helpt om je woede te reguleren.



deel deze tip

Tip 299 - Coherent Breathing work

Ik heb gekozen om deze tip bij Boosheid te plaatsen, maar eigenlijk hoort Coherent Breathing thuis bij meerdere onderwerpen in onze lijst op therapiepsycholoog.

Coherent Breathing is het bewust gelijkmaken in intensiteit en lengte van de in- en de uitademing. Er zijn diverse tapes in te vinden in YouTube en Spotify die je kunnen helpen bij het aanhouden van een gelijkmatig ritme.

Hoe doe je dit?
Ga zitten op een stoel, of als je dat liever doet liggen op je rug. Als je zit, zorg er dan voor dat je rug wat los komt van de stoel. Als je ligt, leg dan een kussen onder je knieholtes zodat je onderrug de grond raakt en je lichaam zich helemaal ontspant.
Adem dan langzaam en diep in tot ongeveer 5 of 6 tellen. Daarna adem je 5 of 6 tellen uit. Let er op dat je in en uitademing even krachtig blijven.
Adem zo gedurende 20 minuten per dag bewust in en uit.

Coherent Breathing lijkt veel zaken in ons l(emotionele) lichaam op te ruimen. Het vergroot je focus en zelfbeheersing, helpt je om emoties toe te laten zonder dat je jezelf daar volledig in verliest, brengt je geest in een ontspannen en alerte staat, vergoot het gewaarzijn van wat je voelt en wie je bent - wat weer helpt om jou ook echt JEZELF te laten worden. Enz.

Er is al best wat onderzoek gedaan rondom Coherent Breathing. De resultaten zijn verbluffend. Post Traumatische Stress ervaringen lijken beter hanteerbaar te worden, het helingsproces wordt gestimuleerd en men slaapt beter. Als je meer wil weten over het werken met coherent breathing, kijk dan eens op het internet. Er zijn veel bronnen te vinden die ingaan op het werken met de adem ten behoeve van je gezondheid. Een hele mooie lezing vond ik op TED van Max Strom, getiteld Breathe to Heal.



deel deze tip

Tip 300 - boosheid en woede

Uit het boek Handboek van de Psychosociale Kwantumtherapie. (Van Edo Mathijssen)

Ik pak het boek van Robert Louis Stevenson Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde (1886) erbij. Dr. Jekyll is een professor. Hij heeft een drankje uitgevonden. Als hij dit drankje drinkt, wordt hij een monster, genaamd mr. Hyde. Deze mr. Hyde, dit monster, doet verschrikkelijke dingen. Maar als je mij jarenlang onderdrukt, dan word ik ook een monster. Zo behandelen we vaak wel onze gevoelens. Je gevoelens zijn juist heel mooi.

Ik weet ook niet of ik mensen van hun depressie of angsten af moet helpen, of ze juist moet helpen accepteren dat ze depressief of angstig zijn. Dan worden de klachten ook minder. Accepteren van gevoelens, accepteren van jezelf. Accepteren van wat er is gebeurd.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 301 - Zie onder ogen dat de wereld niet altijd rechtvaardig is

Vaak heeft boosheid te maken met het gevoel van onrechtvaardigheid. Helaas zul je moeten accepteren dat de wereld, mensen en situaties vaak niet rechtvaardig of eerlijk zijn. Probeer dit onder ogen te zien en probeer dit te accepteren. Wanneer je dit lukt kun je vaak met meer rust op een situatie reageren. Neem juist op momenten dat je géén last hebt van je boosheid de tijd om reële en realistische gedachten uit te spreken en op papier te zetten. Bijvoorbeeld: Ik probeer anderen rechtvaardig te behandelen, ook al weet ik dat anderen dit niet altijd bij mij doen. Deze gedachten kunnen je helpen en steun geven in de lastige situaties waarin jij wordt geconfronteerd met onrecht of onrechtvaardigheid.

Anoniem


deel deze tip

Tip 302 - boosheid versus woede

Als je woedend bent ben je duidelijk erg emotioneel en uit je evenwicht. Onlangs las ik hier in een boek over: Als je woede voelt ben je eigenlijk angstig. Vraag jezelf eens af wat er voor angst in je speelt. Misschien zoiets als: "Wat ik zeg is onbelangrijk. Ik ben onbelangrijk."
Bij "gezonde" boosheid kun je grappig genoeg heel kalm en rustig zijn. Vol zelfvertrouwen geef je je grens aan op een hele kalme manier. Wat de ander daarvan vindt, vind je niet zo belangrijk. Als je op die manier je boosheid kunt uiten wordt er hoogstwaarschijnlijk wel naar je geluisterd.
Dit kun je leren door jezelf heel belangrijk te vinden en eerst heel goed naar jezelf te luisteren.



deel deze tip

Tip 303 - Blijf in het nu

Het gevoel achter boosheid is altijd onmacht. En in je onmacht ben je geneigd de realiteit uit het oog te verliezen.

Laat je communicatie niet beïnvloeden door eerdere gesprekken of interacties die je met iemand hebt gehad. Wees in het NU.
En concentreer je alleen op wat er op het huidige moment gezegd wordt. Het voorkomt dat het gesprek wordt vertroebeld door eerdere gebeurtenissen en de ideeën die je in het verleden over de ander hebt gevormd. Bij communiceren is het huidige moment het enige dat telt.
Neem je het verleden mee, dan is het huidige gesprek geen nieuw gesprek maar een voortzetting van het oude. En ben je niet in het nu, maar in een voortzetting van de verleden tijd.



deel deze tip

Tip 304 - Boosheid/woede is energie

In boosheid/woede zit een enorme energie/kracht. Deze kun je op een constructieve manier gebruiken en op een destructieve manier. De destructieve manier kun je zowel naar buiten richten (bijv. agressie naar omgeving) of naar binnen richten (bijv. verslavingen, angsten, lichamelijke klachten....). Bij de destructieve manier van uiting komt de boosheid/woede niet echt los uit het lichaam, het blijft daar zitten rommelen. Wanneer je leert je boosheid/woede constructief te uiten lucht het op, ervaar je ruimte waardoor klachten verdwijnen of verminderen.
Vraag hierbij hulp van een therapeut of coach die hier ervaring mee heeft.



deel deze tip

Tip 305 - Neem afstand van de betreffende persoon

Er zijn mensen die het voor elkaar krijgen dat je snel boos wordt. Het lijkt alsof deze mensen je aan het uitdagen zijn. Juist deze interpretatie zorgt ervoor dat je nog bozer wordt. Een manier om de boosheid kleiner te laten worden, is door afstand van de situatie en de betreffende persoon te nemen. Stel jezelf de volgende vraag: Ben ik over 5 minuten nog net zo boos op deze persoon? Is dit dan nog steeds zo belangrijk? Test het ook uit! Laat de situatie en de persoon voor wat het is en kijk er na 5 minuten nog eens op terug.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 306 - Verbindend Gezag; cursus en gedachtegoed

Als je het gevoel krijgt geen grip meer te hebben op je puber en zijn of haar gedrag gevaarlijk wordt voor zichzelf en zijn of haar omgeving kun je op zoek gaan naar een cursus geweldloos verzet /verbindend gezag.
Dit gedachtegoed is ontwikkeld door Haim Omer en deze manier van denken en doen geeft handen en voeten aan de onmacht die je als ouder kunt voelen. Er zijn boeken en oudergroepen.



deel deze tip

Tip 307 - Boos van buiten = geraakt van binnen

Je bent boos, geïrriteerd of gefrustreerd. Heel erg vervelend natuurlijk; vooral wanneer je dit steeds in een specifieke situatie wordt. Je omgeving snapt er weinig van en jij misschien zelf ook niet. Het helpt om te weten dat je niet voor niets boos wordt. Je hebt hier ongetwijfeld een goede reden voor: een grens is bereikt, iets gaat tegen jouw waarden of principes in of je bent overprikkeld. Het helpt om te achterhalen wat er éérst komt. Wat raakt je -welk gevoel- van binnen waardoor je wel zo boos moét reageren/doen? Zo kun je achterhalen wat er eerst van binnen plaatsvindt waardoor jij je als het ware met boosheid beschermt. Dit is overigens een hele natuurlijke reactie en er is niets mis mee. Af en toe lekker een boos gevoel hebben en van je af bijten is gezond. Wanneer je echter last krijgt van de boze gevoelens kun je dit eens met bovenstaande manier onderzoeken. Een therapeut kan je daarbij helpen.



deel deze tip

Tip 308 - Waar komt je onrecht vandaan?

Onze emoties zijn een signaal. Wanneer je jouw boosheid op voelt komen, neem die emotie dan serieus. Maar, luister niet klakkeloos naar je emoties. Want soms staan je emoties iets te scherp afgesteld. Slaafs luisteren kan je dan in de problemen brengen. Het zelfhulpboek "Luister niet altijd naar je gevoel" legt je goed hoe dat zit.

Anoniem


deel deze tip

Tip 309 - Over boosheid en een oefening

Boosheid is niet iets om je voor te schamen. Het is gewoon een gezonde emotie. Wanneer je alleen maar verdrietig bent, dan sta je niet in je kracht. Verdriet verlamd namelijk. Combineer je verdriet met boosheid, dan kan het een krachtig goed zijn.

Lichaamsgerichte psychotherapie en traumatherapie leren je te luisteren naar je lichaam zo stel je het in staat de geblokkeerde energie los te laten en compassie voor jezelf te ervaren. Op dat moment kan het genezingsproces beginnen.


Oefening Voelen
Ga op een rustige en voor jou veilige plek zitten. Een plek waar je niet gestoord kan worden. Ga eens bewust kijken welke emoties er allemaal langskomen. Keer je er niet van af. Durf je emotie en je boosheid te voelen, laat het toe. Kijk het als het ware in de ogen. Je hoeft hier nu verder niets mee te doen. Het een aantal minuten voelen is voldoende. Waar voel je de sensaties in je lijf? Ook verder onderzoeken is niet nodig. Voelen is het enige wat in deze fase belangrijk is.



deel deze tip

Tip 310 - Het is een emotie

Ik plaats dit bericht na het weekend dat Will Smith, die eigenlijk bekend staat om hele wijze dingen (bij mij in ieder geval), op televisie, voor miljoenen kijkers zijn zelfbeheersing verloor en Chris Rock in zijn gezicht sloeg.
Het commentaar op het internet is heel gevarieerd. Van goed gedaan tot dit kan absoluut niet.
Wat was er gebeurd? Chris heeft een opmerking gemaakt over zijn vrouw en blijkbaar is Will daar boos over geworden en is op Chris afgestapt.
Kijk, dat Will boos is geworden, dat begrijpt iedereen, dat kan, dat mag. Alleen had ik verwacht dat hij dat op een andere manier had verwerkt dan iemand mishandelen. Dat laatste is nooit OK!!!
Hij had weg kunnen lopen, het uit kunnen schreeuwen, zelfs een gat in een deur op de gang kunnen slaan, maar nooit een mens hier om!
Wat verbazingwekkend was, was ook dat hij eerst om die grap gelachen heeft, en pas later is opgestaan. Dat doet mij vermoeden dat er meer achter zit, maar we zullen nooit weten wat.
Behalve de mogelijkheden om tijdelijk van die boosheid/woede af te komen door wat stoom af te blazen, zijn er ook manieren om er permanent van af te komen! EMDR!
Door terug te gaan naar het moment(en) wanneer het ontstaan is, en die te behandelen, kan die woede transformeren en verdwijnen zodat je er nooit meer last van zult hebben. Ik heb diverse cliënten in de praktijk gehad die deze transformatie doorgemaakt hebben.
Anders kan je de rest van je leven blijven mediteren. :D



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 311 - Boosheid uiten is heel gezond

Boosheid uiten is heel gezond wanneer je dit op een constructieve manier doet. Door het in te houden komt er een moment waarop het DEStructief eruit komt. Dat kan zich zowel destructief naar jezelf als naar je omgeving richten. Het is niet een emotie waar je je voor hoeft te schamen en wanneer je dit op een juiste manier naar buiten kan brengen geeft dit ruimte en kracht. Weet je niet hoe, zoek dan een therapeut die lichaamsgericht werkt.




deel deze tip

Tip 312 - Brainspotting

Probeer Brainspotting om van je Boosheid/woede af te komen. Het is een trauma therapie die dieper werkt dan EMDR en grote resultaten geeft.



deel deze tip

Tip 313 - Oordelen

Het is gemakkelijk om te oordelen.
Het is moeilijker om de ander te begrijpen.
Iemand begrijpen heeft compassie nodig, geduld en een bereidheid om te geloven dat goede mensen een positieve persoonlijke intentie hebben. Ook als uiten ze dit niet niet altijd op een effectieve manier.

Doormiddel van oordeel, groeien we uit elkaar.
Door moeite te nemen om elkaar te begrijpen groeien we.

Vaak ligt ten grondslag van oordeel/ cynisme oude pijn waar we in worden geraakt. We noemen dit triggers. Door deze te onderzoeken, kunnen we weer met mildheid de ander ontmoeten en groeien in ons eigen proces.



deel deze tip

Tip 314 - boosheid is gezond!

Een bruikbaar model voor emoties is het model van de 4 Bs:
- boos
- bedroefd
- bang
- blij.

Alle 4 deze basisemoties hebben een functie. Zo zorgt angst ervoor dat je niet zonder opletten de straat oploopt en verdriet helpt je om dingen te verwerken.

Boosheid heeft een signaalfunctie: het laat jou weten dat er over je grens heen gegaan wordt en dat het nodig is dat je dat een halt toe roept.

Het gaat daarbij niet zozeer om de boosheid zelf, maar om de kracht die zich in de kern van boosheid bevindt. Zonder deze kracht ontbeer je de benodigde weerbaarheid en verval je tot slachtofferschap.

Het VOELEN van boosheid is dus normaal en gezond. Hoe je de boosheid uit, is een keuze!

Anoniem


deel deze tip

Tip 315 - 3 minuten adem

Train jezelf in het herkennen van boosheid. In plaats van uit je vel te springen, stilstaan en juist in je vel kruipen. Wat voel je in je lichaam? Welke gedachten zijn er? Ga met je volle aandacht naar de borststreek en maak ruimte voor wat je voelt bij iedere inademing en laat je gespannen spieren los bij iedere uitademing. Na een aantal in-en uitademingen, als je voelt dat je wat kalmeert stel je jezelf de vraag: "Wil ik verbinding? Of wil ik gelijk?"
En: "Wat kan ik doen om goed voor mezelf te zorgen, nu ik zo boos ben?"
Kijk welke antwoorden er opkomen en gun jezelf een liefdevolle glimlach. Wees mild.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 316 - adem door je woede heen

Het is belangrijk om je middenrif flexible en soepel te houden dmv je ademhaling. Dus bij de inademing duw je het midden rif omlaag richting de bekkenbodem. 4 sec inademen, 6 sec uitademen.
Ook als je de emotie voelt. tot dat het zachter wordt.



deel deze tip

Tip 317 - Wat heeft je boosheid te vertellen?

Ervaar je heftige boosheid?
Ik ben benieuwd wat de boodschap is van jouw boosheid, wat heeft het te zeggen? En wat heeft je boosheid nodig, waar heeft het behoefte aan?

Je bent welkom in mijn praktijk om hier samen naar te kijken en woorden aan te geven. En te ervaren wat dit doet met jouw boosheid op dit moment.



deel deze tip

Tip 318 - Boosheid

Wanneer er bewust of onbewust boosheid/ opgekropte woede is, kan dat allerlei processen blokkeren, zoals afvallen of stoppen met roken.
Eerst mag de boosheid een plek krijgen. Hiertoe werk ik met methoden als "De Rechter" en "in stilte afreageren" zodat de boosheid/ woede er helemaal mag zijn en helpender kan worden opgeslagen in het lichaam. Zodat je dit kunt loslaten en niet langer ander processen in de weg staat.



deel deze tip

Tip 319 - Boosheid

Ook helpt het vaak om boosheid om te zetten in beweging: krassen op papier, stampen tegen iets, verplaatsen van de symbolische boosheid, schrijven over de boosheid en daarbij je handschrift d boosheid laten uiten.
Alles om de opgekropte boosheid maar uit j lichaam te laten lopen en om te zetten in iets buiten je lichaam. waarna je de bevrijding ervan lichamelijk kunt voelen.



deel deze tip

Tip 320 - Adem in - Adem uit - En door

Soms heb je van die dagen en soms heb je van die mensen die het bloed onder je nagels halen en je onrustig, boos en zelfs woedend maken.
Is mij vanmorgen overkomen. Zonder dat ik er verder uit ga wijden, mij geeft het zo een onrustig gevoel in mijn buik, ze een vlammende energie die rommelt, soort vulkaan als je wilt.
Ik heb ooit de volgende oplossing gevonden voor dingen die ik snel wil verwerken. Ik stelde me voor dat ik ergens boven op een besneeuwde berg stond en ik ademde koude blauwe lucht door mijn neus in en spuwde vuur door mijn mond bij de uitademing, net als zo een vuurspuwer vroeger. De in en uit ademingen waren zo diep mogelijk! En dit deed ik een aantal keren, tot er maar een kringeltje rook uit kwam. Zo raakte ik de negatieve energie kwijt en daarna ging ik heel bewust iets leuks doen om positieve energie op te bouwen.
Het werkt heel goed bij mij, probeer het eens uit.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 321 - pauze

Heb je de neiging om in relaties soms zo boos te worden dat je alleen nog maar een kokende stroom van woorden en geluid naar buiten kan brengen dan is het goed om een pauze voor te stellen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je even tijd nodig hebt. Dat je te boos bent om een gesprek te voeren en dat je er later op terug wilt komen. Zo’n pauze inlassen is niet eenvoudig. De kracht waarmee je reactie opkomt wanneer je je gekwetst, onrechtvaardig bejegend of aangevallen voelt, lijkt soms op een dier in nood. Instinctief geef je een haal of zet je het op een lopen. Je hebt er nauwelijks zeggenschap over. Juist daarom is het zo belangrijk om een stap terug te doen en je reacties te ontkoppelen van de ander.
In de pauze kun je voelen wat er te voelen is, zo volledig mogelijk. Is de spanning in je lijf te groot of loop je over van emoties, dan kun je beter eerst iets doen wat je spanning vermindert, zoals opruimen, hard lopen of wat jou maar helpt. De ruimte die zo ontstaat is een eerste, belangrijke stap om dichter bij jezelf te komen en om te begrijpen wat er nu eigenlijk speelt.



deel deze tip

Tip 322 - Boosheid in de kern aanpakken

Sommige cliënten zijn licht ontvlambaar of voelen een basale boosheid.
Soms ligt daar stress onder waardoor je geagiteerder reageert dan bij de situatie past. Het ligt dan voor de hand om je stressbron te vinden en bij jezelf na te gaan hoe je meer ontspannen wordt.
Maar soms ligt er structurele boosheid onder die met regelmaat de kop opsteekt. Dat is vooral vervelend omdat je gedrag anderen afstoot en het ten koste gaat van de verbinding met een ander. In dit geval loont het zeer de moeite om na te gaan waar in je leven dit feitelijk ontstaan is. Ligt dat al in je vroege jeugd of adolescentie? Of later in je leven? Je hebt in die tijd een copingmechanisme ontwikkeld wat in die tijd de reactie op voorvallen was die destijds passend was. Maar nu niet meer. Lukt het zelf niet, vraag dan om hulp om af te rekenen met dit "oude gedrag".



deel deze tip

Tip 323 - wat vertelt de boosheid jou?

Boosheid is een teken dat er iets gebeurt wat jij niet wilt, en daarmee een positief signaal, mits je er constructief mee omgaat. Pas als je je boosheid op anderen richt of erin blijft hangen wordt het een probleem.



deel deze tip

Tip 324 - boosheid moet aankomen

Als je boos bent op je partner, dan is het belangrijk dat de boosheid niet weggedrukt / onderdrukt wordt omdat je bang bent dat je partner daar niet tegen kan. Dan onderdruk je je eigen boosheid en kan deze naar binnen slaan met kans op depressiviteit.
Sta stil bij waar de boosheid over gaat....wat wil je verdedigen?

Als partner: weet dat het niet alleen over jouw gedrag gaat en ontvang het zonder in de verdediging te schieten



deel deze tip

Tip 325 - Boosheid is er om je grens te bewaken.

Boosheid wordt vaak niet geaccepteerd. Wij leren dat het niet mag en proberen het te onderdrukken. Als wij emoties onderdrukken worden zij steeds sterker. Denk aan een bal die je onder water probeer te drukken. Uiteindelijk hou je het niet meer en schiet het naar boven.

Boosheid kan je uiten naar een ander of naar jezelf.

Lichaams-gerichte therapie is een zachte manier om de boosheid in je lijf te gaan herkennen en te leren wat deze jou te vertellen heeft. Misschien is er ergens in je leven iemand over een grens gegaan of ga je zelf regelmatig over je grenzen?

We oefenen om de boosheid op een veilige en constructieve manier te uiten zodat je bereikt wat je wil. Gezonde boosheid is er oa om je grenzen te bewaken.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 326 - De kwetsing benaderen

Wordt je makkelijk en snel boos of zelfs woedend dan is het goed om te realiseren dat boosheid een reactie kan zijn op een gevoel van gekwetst zijn.
Omdat woede vaak zo gerechtvaardigd voelt, zijn we niet meer in staat om het moment van gekwetstheid op te merken dat aan de golf van energie voorafgaat.
Om deze gekwetstheid op te kunnen merken is het nodig om te stoppen met het naar buiten brengen van je boosheid, een pauze te nemen en jezelf de vraag te stellen wat er gebeurde op het moment voordat je boos werd. Voelde je je bijvoorbeeld aangevallen, gekwetst of onmachtig? En kun je in deze pauze eerst zorg geven aan dit gevoel in jezelf? Dit kan best moeilijk zijn, juist door de kracht van woede. Maar iedere poging is er één. Stap voor stap kan dit leiden tot meer ruimte en begrip voor jezelf.



deel deze tip

Tip 327 - Angerwork

Als je veel boosheid in je hebt, dan kun je niet bij angst en/of verdriet. Angerwork biedt dan een uitkomst. Door boosheid de ruimte te geven kun je uiteindelijk wel bij dat verdriet en/of angst komen, waardoor je beter kunt werken aan hetgeen nodig is.



deel deze tip

Tip 328 - Harde en zachte emoties

Boosheid voelt soms goed, maar heeft vaak niet de uit de uitwerking die we graag willen. Herken je dit?

Boosheid is een emotie. En emoties kunnen we indelen naar harde en zachte emoties. Zachte emoties zijn kwetsbare emoties zoals verdriet, onzekerheid. Harde emoties hebben vaak de kwaliteit dat ze een zachte emotie die eronder zit willen beschermen, als een soort pantser. Frustratie of irritatie zijn voorbeelden, maar boosheid is het voorbeeld bij uitstek!

De volgende keer dat je boosheid ervaart - neem een korte pauze en vraag je af; 'welke zachte emotie wil hier beschermd worden?'

Misschien kun je die zachte emotie dan eens meenemen in de boodschap die je over probeert te brengen.



deel deze tip

Tip 329 - het positieve van negatieve emoties

Afgunst, boosheid, schuldgevoel: negatieve emoties kunnen je leven flink overschaduwen. Toch hebben ze ook hun goede kanten – zonder boosheid geen actie, zonder frustratie geen vooruitgang. En gelukkig kun je met de hinderlijke kanten leren omgaan.

Boosheid

Waar het goed voor is: Mensen die hun boosheid tonen, worden minder snel voor andermans karretje gespannen, blijkt uit psychologisch onderzoek. Ze durven meer te ondernemen, vertrouwen meer op goede uitkomsten en komen zelfverzekerder over. Ook presteren ze beter en behalen ze bij onderhandelingen betere resultaten.

‘Boosheid is een doodnormale menselijke emotie waarop we allemaal het volste recht hebben,’ zegt psycholoog Jan Bernard, auteur van Over de rooie en expert op het gebied van boosheid. ‘Het is een nuttig signaal waar je veel aan hebt: iets zint je niet en je raakt gemotiveerd om daar verandering in te brengen.’

Waar het gevaarlijk wordt: ‘Woede kan een mens zo gaan beheersen dat hij de controle kwijtraakt en zijn gevoel er ongefilterd uitgooit,’ zegt Bernard. ‘Wanneer je iemand op wie je boos bent, afbrandt en vernedert, krijg je weliswaar op korte termijn je zin; maar uiteindelijk wordt iedereen bang voor je en loopt bij je weg.’

Ermee omgaan: Voel je woede opkomen, dan is regel 1: probeer jezelf tóch te beheersen. Mijn advies doe een stap terug en stel jezelf de vraag: waarom voel ik dit nu? Probeert de ander mij als persoon naar beneden te halen of heeft hij het over mijn gedrag? Heeft mijn emotie misschien met iets van vroeger/ mezelf te maken?’

De volgende stap, is je boosheid uitspreken op een fatsoenlijke manier. ‘De een lukt het op zo’n emotioneel moment beter om zich redelijk te uiten dan de ander – maar als je het in elk geval probeert, word je er steeds beter in.

Ook al stik je van woede, zeg zo correct mogelijk wat je dwarszit, met respect voor de ander. Grote kans dat de ander dan echt naar je luistert en dat de relatie goed blijft.’

ALS JE ECHT NIET REDELIJK KAN ZIJN, NEEM JE EEN TIME-OUT!

Oefening om jezelf te leren beheersen; houd een boosheid-dagboek bij

1. Wat maakte je vandaag het kwaadst?
Beschrijf kort wat er gebeurde.

2. Hoe intens was je boosheid? Geef het een cijfer.
Van extreem, intens tot niet intens: 1 - 10

3. Wat waren je gedachten?

4. Wat voelde je in je lichaam?

5. Hoe moeilijk was het om je boosheid onder controle te houden?
Van volledig de controle verliezen tot controle ervaren over je boosheid: 1 tot 10

6. Wat was je reactie op de boosheid? Kookte het vooral vanbinnen, of gaf je ook uiting aan de boosheid? Zo ja: hoe?

7. Voelde je spijt? Zo ja, waarover?

8. Hoe kwam je weer tot bedaren?

Als je dit dagboek een maand hebt bijgehouden, is de kans groot dat je patronen kunt gaan ontdekken. Deze vragen helpen daarbij:

9. Welke dingen maken me het kwaadst?

10. Welk patroon is daarin te herkennen?

11. Als deze boosheid vermomde angst of pijn is, waar bestaat die angst of pijn dan uit?

Kom je echt niet verder met je boosheid- zoek dan een therapeut of coach dien jou helpt bij het onderzoek waar dit vandaan komt en je leert hoe jij de regie weer kan pakken.



deel deze tip

Tip 330 - Doorvoel het - en door!

Allereerst ben ik een voorstander om alle gevoelens te voelen, niks negeren of ontkennen. Maar wel voor een tijdje! En voor de ene is het 3 weken en voor de ander is het 3 maanden en het hangt ook af van wat er gebeurd is natuurlijk. Maar als je na 3 jaar nog steeds ergens boos over bent, dan heb je ergens de afslag gemist.
Persoonlijk adviseer ik dan EMDR, want een beetje hulp is hier wel nodig. Maar mocht je geen EMDR willen/kunnen, dan vraag ik je om te bedenken of dit nog nut heeft na zoveel tijd. Vooral omdat de andere partij vaak geen benul van heeft en lekker met zijn/haar leven doorgaat. De enige die er last van heeft, dan ben je zelf. En wat heb je er aan.
Dus voel het en accepteer dat het gebeurd is en dat het niet veranderd kan worden, en door! Ik heb zelf een grote denkbeeldige doos met 'Shit happens' en daar gooi ik heel veel in. Wanneer er iets gebeurd is en niemand kan het meer veranderen, het is nog steeds niet goed wat er gebeurd is, maar het gaat in de doos en ik ga door met mijn leven.
Probeer het, misschien bevalt het je wel.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 331 - Boosheid en behoefte

Wanneer je boos bent, vraag dan aan jezelf wat je behoefte is., b.v. ik wil dat A rekening met mijn agenda houdt. en mij vraagt of het uitkomt ipv mij commandeert.




deel deze tip

Tip 332 - De kracht van wachtkracht

Geduld is een vaardigheid en brengt ons jachtige levenstempo terug en stelt ons in staat onze talenten te benutten. Frustratie en ergernis worden op deze manier buiten de deur gehouden; we ontdekken weer waar we eigenlijk naar verlangen.
Alles draait om 'je inhouden' als je je wilt laten gaan. Om te accepteren waar je moeite mee hebt en te wachten op wat er gebeurt, in plaats van overal achteraan te rennen en gebeurtenissen te forceren.
Het draait om wachtkracht (geduld) in plaats van wilskracht (prestatiedrang).
Wat kan geduld stimuleren?
- Kijk naar wat je al gedaan hebt i.p.v. nog moet doen
- Zoek bij irritaties naar praktische oplossingen i.p.v. verwijtend te reageren
- Gebruik de wachttijd in lange rijen voor korte ademhalings-
en/of ontspanningsoefeningen
- Denk aan de momenten dat je geduld van anderen nodig had en dat gelukkig ook kreeg

Ga ervan uit dat je steeds aan het leren bent en erken, met gezond verstand, dat er meer dan één manier of oplossing is.



deel deze tip

Tip 333 - De kracht van boosheid

Bijna iedereen is wel eens boos: op je partner, je goede vriendin, je kind, of, niet in de laatste plaats op jezelf. Het is belangrijk om het gevoel van boosheid te voelen. Sommige mensen drukken dit gevoel weg, anderen gaan ermee in de aanval. Maar pas als je echt de boosheid gaat voelen kan deze je wat brengen. Je kunt gaan zien hoe je met je boosheid opkomt voor iets wat belangrijk voor je is in relatie met de ander, of je kunt gaan voelen dat je je eigenlijk onveilig, of niet gehoord en gekwetst voelt. 

De energie van kracht in boosheid is enorm belangrijk en kan je helpen om bijvoorbeeld je grenzen te stellen of om voor je behoeftes en kwetsbaarheden op te komen. Maar vaker gooien we de boosheid eruit, kwetsen we onszelf en een ander. Tijdens sessies kun je gaan leren hoe je boosheid op een respectvolle en veilige manier te benaderen.



deel deze tip

Tip 334 - Benoemen wat het is.

Vaak is er een neiging om om de hete brei heen te draaien. Andere krijgen de schuld of je reageert je af op iets of iemand die totaal niets met de reden van je boosheid te maken heeft.
Hoe zou het zijn om tegen jezelf te zeggen; ik ben gewoon boos! @%#%$#$%^!!!



deel deze tip

Tip 335 - Woede naar buiten brengen zonder brokken

Een van de angsten die er vaak is als je echt boos wordt is dat er iets kapot gaat en niet meer herstelt kan worden. Dat kan een relatie zijn, maar ook iets fysieks of een object.
Terwijl de energie die vrijkomt bij woede ook constructief ingezet kan worden.
Een manier om de energie die vrijkomt om te zetten is door in een kussen te knijpen en daarbij geluid te maken. Je kunt je geluid (woorden of klanken) bijvoorbeeld richten naar foto of een object op wie je je woede projecteert.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 336 - Schud alle spanning en onrust van je af

Doe de kundalini meditatie

De meditatie bestaat uit 4 verschillende stadia: schudden, dansen, zitten (of staan) en liggen. In de eerste 2 fasen van de meditatie schud je de blokkades uit je lichaam zodat de energie weer natuurlijk kan doorstromen. In de laatste 2 fasen van de meditatie is je lichaam stil en wordt de kundalini energie omhoog gebracht; van de lagere chakra’s naar de hogere. Zie je chakra’s als energiecentra die zich in je lichaam bevinden. De zeven belangrijkste chakra’s liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot aan je kruin. Langs deze chakra’s beweegt de kundalini energie omhoog.’

Waar komt deze meditatievorm vandaan?
‘Osho, een spiritueel meester die leefde in de vorige eeuw, heeft deze meditatietechniek ontwikkeld. Hij overleed zo’n 30 jaar geleden. Hij is één van de meest omstreden Guru’s geweest. Maar hij heeft ons ook ontzettend veel waardevols achtergelaten zoals deze meditatie. Veel van zijn meditaties heeft hij speciaal ontwikkeld voor de ‘Westerse mens’. De moderne mens heeft met veel prikkels te maken en heeft daardoor moeite om stil en alert te gaan zitten op een kussen. Er bestaan nog steeds verschillende Osho centers in India die je kunt bezoeken. Maar de meditatie wordt tegenwoordig ook wereldwijd gedeeld. Ik heb het zelf geleerd van mijn leraar uit India.’

Wat zijn de helende effecten van kundalini meditatie?
‘Het is een hele effectieve manier om blokkades los te laten en je natuurlijke staat van ‘zijn’ te ervaren. Alles wat het tegenhoudt om dit te ervaren lost op. Je proeft als het ware de energie van het leven zelf, zonder last te hebben van beperkende gedachten van je ego. Voor de meeste mensen is het losmaken van Kundalini energie daarom ook iets moois. Het kan voelen als een innerlijke gelukzaligheid of divine energy die zich door je lichaam verspreidt.’

Zijn er ook nadelige effecten?
‘Het is een proces van bewustwording, zoals elke meditatie. En daarmee kan het natuurlijk wel als intens worden beleefd. Er kunnen emoties loskomen. En dat is soms confronterend, maar daarmee is het ook dé manier tot transformatie. Je laat toe wat er gebeurt en daarin gebeurt iets heel moois: een overgave en transformatie van wat je voelt tot rust, stilte en een diep gevoel van geluk. Er vindt een hogere connectie plaats met je ware Zelf.’

Is deze meditatievorm voor iedereen?
‘Zeker. Het is ook een hele toegankelijke vorm om mee te beginnen. Want als je net begint met meditatie, kan het lastig zijn om stil te zitten. Deze meditatievorm helpt je daarbij. Door te schudden en dansen bereid je als het ware je lichaam voor op diepere meditatie. Net als een muzikant zijn instrument afstelt voor een optreden, stel je het lichaam en de geest af om ontvankelijk te worden voor de staat van meditatie. De actieve meditatie werkt als een soort ‘catharsis’, een emotionele zuivering. De kundalini energie liefdevol, helend en verlichtend. Deze meditatievorm is daarom ook een veilige en transformerende methode.



deel deze tip

Tip 337 - Woede behoort niet tot de aard van het beestje

Woede is een vorm van agressie. Agressie hoort bij het leven (is bedoeld om grenzen aan te geven) en is een belangrijke levensenergie. Woede is echter een heftige emotie die veel kwaad kan aanrichten. Je leren beheersen is belangrijk.
Als het je vervolgens lukt om het onderliggende gevoel op te merken (bijvoorbeeld het gevoel van gekwetst of afgewezen zijn) en, al is het maar heel even, dat gevoel toe te laten, dan heelt er iets in je (rond die pijn of wond die je bij je draagt). Door deze (primaire) emotie te doorvoelen, kan het gevoel gaan, voort. En is er minder woede (secundaire emotie) nodig om de pijn af te dekken.
Woede behoort niet tot de aard van het beestje, het is een reactie op het overweldigende gevoel van pijn, verdriet of angst.



deel deze tip

Tip 338 - Uit je woede op een constructieve manier

Het botweg uiten van je woede, bijvoorbeeld op een boksbal, schijnt niet te werken. Je leert jezelf dan aan dat dát je reactie is op woede; door je fysiek te ontladen op een agressieve manier. Je kunt je woede ook op een constructievere manier uiten. Merk allereerst op dat je je erg boos voelt (met mindfulness). Probeer vervolgens zelfcompassie toe te passen door tegen jezelf te zeggen dat het oké is en dat je er voor jezelf bent. Vraag jezelf: wat heb je nu nodig? Geef vervolgens fysiek uiting aan wat je nodig hebt. Je kunt gaan dansen, luid zuchten, op en neer springen, koud douchen, een stuk hardlopen, de zolder opruimen, net wat voor jou goed werkt. Zo laat je je woede in een andere activiteit stromen.



deel deze tip

Tip 339 - Verhoog je serotonineniveau

Uit recente studies blijkt dat het hormoon serotonine een rol speelt bij extreme agressie. Een gebrek aan serotonine (wat ook tot depressie kan leiden) leidt tot een negatieve stemming, en dat hangt samen met extreme agressie. Hoewel dit speculatief is: je kan proberen je serotonine te verhogen door gevarieerd en eiwitrijk te gaan eten. Zorg voor voldoende vitamine B3 en magnesium. En ga vaak de zon in. Hoewel dit een speculatieve tip is, heeft genoeg eten sowieso een positief effect: wie hongerig is, is sneller boos.



deel deze tip

Tip 340 - De emotie achter je boosheid

Soms is je boosheid iets wat er voor zorgt dat je je verdriet niet voelt. Je wordt in je werk niet gewaardeerd en niet gezien voor wie je bent en wat je doet. Dit kan je het gevoel geven dat je er niet toe doet, niet mee telt. Je bent geïrriteerd en hebt geen zin meer je in te spannen. (secundaire emotie) Onder deze boosheid zit eigenlijk verdriet in verband met een gemis aan erkenning. (primaire emotie).
Door dit te onderzoeken als je je boos voelt kun je zicht krijgen op wat je eigenlijk onder de boosheid voelt en daar een gesprek over aangaan. Het uiten wat je voelt is dan een constructieve manier van t zorgen voor jezelf en wat je ervaart in het contact.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 341 - De kracht van ontlading met dynamische meditatie

Osho dynamische meditatie
Ontlaadt jezelf in 4 fases
De beste tijd voor deze meditatie is de vroege morgen. De meditatie, die een uur duurt, geeft je een krachtige energiestoot, die de hele dag blijft doorwerken.
De meditatie begin met het opwekken van je levenskracht door diep chaotisch ademhalen en een emotionele energie-explosie. Via verschillende fasen kom je in een diepe en dankbaar stemmende stilte. Je raakt opgekropte emoties en spanningen kwijt en kunt de nieuwe dag fris beginnen.

De Osho dynamische meditatie is vindbaar op youtube en spotify

Instructies:
De meditatie duurt een uur en heeft vijf fases. Houd je ogen de hele meditatie gesloten, gebruik zo nodig een blinddoek.
 Dit is een meditatie waarbij je voortdurend alert, bewust, aandachtig moet zijn, bij alles wat je doet. Blijf een getuige. En wanneer je, in de vierde fase, volledig inactief geworden bent, als bevroren, dan zal deze alertheid tot zijn hoogtepunt komen.
 
Eerste fase: 10 minuten
Adem chaotisch door je neus; laat de ademhaling intens, diep, snel, zonder ritme en zonder patroon zijn – en concentreer je altijd op de uitademing. Het lichaam zorgt vanzelf voor de inademing. Laat de adem diep in je longen doordringen. Doe dit zo snel en zo hard mogelijk, tot je letterlijk de ademhaling wordt. Gebruik je natuurlijke lichaamsbewegingen om je te helpen energie op te wekken. Voel hoe je energie toeneemt, maar laat je niet gaan tijdens de eerste fase.
 
Tweede fase: 10 minuten
EXPLODEER! Laat alles gaan wat er uitgegooid moet worden. Volg je lichaam. Laat je lichaam vrij te uiten wat er ook maar is. Word helemaal gek. Schreeuw, roep, huil, spring, schop, schud, dans, zing, lach; rol over de grond. Houd niets achter. Blijf je hele lichaam bewegen. Een beetje toneelspelen helpt vaak om erin te komen. Sta je denken nooit toe te verstoren wat er gebeurt. Word bewust gek. Wees totaal.
 
Derde fase: 10 minuten
Spring met je armen hoog boven je hoofd geheven, op en neer en roep daarbij zo diep mogelijk de mantra: ‘Hoe! Hoe! Hoe!’ Laat telkens als je met je voetzolen op de grond komt, die klank diep in je sekscentrum hameren. Geef alles wat je hebt; put jezelf helemaal uit.
 
Vierde fase: 15 minuten
STOP! Bevries ter plekke, in welke houding je ook bent. Verander niets aan je lichaamshouding. Hoesten, een beweging of wat dan ook – en de energie vloeit weg en de krachtsinspanning is voor niets geweest. Wees getuige van alles wat er met je gebeurt.
 
Vijfde fase: 15 minuten
Vier het leven! Druk met muziek en dans uit wat er maar is. Draag je levenslust de hele dag met je mee.

 

Wat er ook gebeurd tijdens mediteren

"Blijf een getuige. Verlies jezelf niet. Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen. Terwijl je aan het ademhalen bent, kun je het vergeten: je kunt zo één met je ademhaling worden dat je het waarnemen kunt vergeten. Maar dan mis je waarom het gaat. Adem zo snel, zo diep mogelijk, stop al je energie erin, maar blijf toch een getuige. Neem waar wat er gebeurt alsof je alleen maar een toeschouwer bent, alsof alles iemand anders overkomt, alsof alles in het lichaam gebeurt en het bewustzijn gewoon gecenterd is en toekijkt. Dit waarnemen moet doorgaan in alle drie de fasen. En als alles stopt en je in de vierde fase helemaal inactief bent geworden, als bevroren, dan komt deze alertheid tot een hoogtepunt."

 




deel deze tip

Tip 342 - emoties en gevoelens

Tip 1: Laat je niet leiden door emoties
Tip 2: laat je leiden door gevoelens.
Toelichting:
Deze twee uitspraken zijn met elkaar in strijd als je geen helder onderscheid maakt tussen een gevoel en een emotie. En dat is dan ook de bron van de verwarring. Er is een echter wel degelijk een belangrijk verschil te maken tussen een emotie en een gevoel.

Een emotie is een kortdurende lijflijk voelbare (hormonale) reactie op een gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een gevoel van woede over een opmerking. Je kan de adrenaline door je lijf voelen stromen evenals de impuls onmiddellijk actie te nemen door, bijvoorbeeld, iets lelijks terug te zeggen. Dat is zelden een helpende reactie. Dit laat zien dat een emotie geen betrouwbare leidraad is voor handelen of besluiten. Een gevoel is anders, is lichamelijk minder heftig, kan heel lang aanhouden en is géén reactie. Een gevoel kun je zien als aanwijzing dat er iets in je leeft dat jouw aandacht nodig heeft, en is een betrouwbaar vertrekpunt voor onderzoek wat er in je leeft.

De natuur heeft ons toegerust met het vermogen snel te reageren op gevaar, en een adrenalinestoot na een belediging is daarmee vergelijkbaar. Die snelle reactie is in de tegenwoordige samenleving niet zo vaak meer noodzakelijk, en kan makkelijk verkeerd uitpakken. Emoties kun je niet vertrouwen als leidraad voor handelen of besluiten. Een emotie is van korte duur, denk aan maximaal een half uur, dan is de fysieke reactie uit je lijf verdwenen (tenzij je die zelf opnieuw opwekt door terug te gaan naar de kwalijke herinnering en zo de emotie opnieuw leven in te blazen) Doe dus niets en besluit niets “in een emotionele opwelling”. Pas de vuistregel toe: “tel tot tien” voor je reageert. Nog beter is: “slaap er een nachtje over”.

Gevoelens onderscheiden zich van emoties doordat ze langer duren en geen reactie zijn op een gebeurtenis. De lichamelijke ervaring van een gevoel is per persoon verschillend maar in de regel minder heftig dan een emotie. Een gevoel is in de regel een aanwijzing voor wat er aan de hand is in je leven, en vaak een aanwijzing voor een onopgeloste probleem dat zich in je organisme manifesteert als gevoel. Geef dat gevoel aandacht, wat wil zeggen: accepteer het, laat het gevoel toe, ga “in je gevoel”. Vraag je gevoel wat het gevoel je wil zeggen en wacht tot het je duidelijk wordt -en wacht zonder na te denken: denken brengt je weg van je gevoel.
Dit is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Gevoelens toelaten is voor veel mensen heel lastig, in het bijzonder voor mensen die zichzelf zien als rationeel en verstandig. Het denken is bekend gebied, terwijl gevoelens onvoorspelbaar zijn, moeilijk te beheersen, heel onaangenaam kunnen zijn, enzovoort. Maar ze zijn in de eerste plaats onmisbaar.





deel deze tip

Tip 343 - AL JE STEKELS OPZETTEN!

Omdat je geraakt bent , verdriet hebt, kwaad bent of geïrriteerd.
Als je er weer aan toe bent om je stekels in te trekken, kom dan naar buiten, praat erover, zoek iemand op die je begrijpt. Dat helpt, dat lucht op!
Ben je vaak boos en weet je niet waarom, of weet je niet hoe je die boos-energie kan kanaliseren, gebruiken of laten zakken. Zoek dan hulp. In THERAPIE kun je onderzoeken wat jij kan doen om beter met je emoties om te gaan. Je hoeft het niet alleen te doen!

Anoniem


deel deze tip

Tip 344 - Begrijp je waarom je boos bent?

Soms kan iemand (extreem) boos zijn en niet goed begrijpen waarom.
Dat is een mooi onderzoek.
Wat ligt hier onder? Hoe ga je daar mee om? Is het wel van jou?
Boosheid kan letterlijk doorgegeven zijn een ander, bijvoorbeeld een ouder die het kind slaat. Het kind slaat de woede dan op en begrijpt later niet waarom het zo onredelijk boos kan zijn. Familieopstellingen is een mooie therapievorm om deze boosheid terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.



deel deze tip

Tip 345 - Boosheid is een keuze

Laatst vertelde een vrouw dat ze zich dagelijks irriteerde aan haar man.
En die irritatie bracht allerlei gedachten met zich mee: "Ik hou eigenlijk niet meer van hem, ik zou wel alleen willen wonen, maar kan ik dat wel betalen, word ik wel gelukkig, kan ik dat aan....?"
Dat maakte haar probleem tot een soort onontwarbare kluwen.
Ik gaf haar aan, dat die irritatie een keuze van haar is.
"Maar kan het het niet aan hem liggen...?" vroeg ze.
"Het blijft steeds jouw keuze. De eerste stap is m.i. om een andere keuze te maken zodat ze zich niet uit haar kracht voelt.
Als ze in haar kracht staat, kan ze de juiste stappen nemen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 346 - De 4 vragen van Byron Kathie, onderzoek de dingen die je boos maken.

Dit zijn de 4 vragen van The Work van Byron Katie
Hieronder vind je de vier vragen van The Work. Ga er eens mee aan de slag en onderzoek de dingen die je zo boos maken, kloppen ze wel? Ben zo eerlijk mogelijk naar jezelf.

Voorbereiding: formuleer de gedachten die je wilt onderzoeken, inclusief aanverwante gedachten
Eerst formuleren we de gedachten waarop we later de 4 vragen los gaan laten. Je kunt dit zien als het maken van een ‘startzin.' We nemen hiervoor de stressvolle situatie (en nog niet de gedachte).

Keer mentaal terug naar de tijd en plaats van dit stressvolle voorval en geef een geschreven of uitgesproken antwoord op de volgende vragen:

Nu je in deze situatie, tijd en locatie bent: wie maakt je boos, verwart je of stelt je teleur en waarom?
‘Ik ben _____(emotie)_____ op _____(naam)_____ omdat __________.
Nu je in deze situatie, tijd en locatie bent: hoe wil je dat deze persoon verandert? Wat wil je dat deze persoon gaat doen?
´Ik wil dat_____(naam)_____ _____(wat je wil)_____'
Nu je in deze situatie, tijd en locatie bent: wat voor advies zou je deze persoon geven?
_____(naam)_____ zou wel/niet moeten _____(advies)_____
Nu je in deze situatie, tijd en locatie bent: wat wil je graag dat de ander denkt, zegt, voelt of doet zodat jij gelukkig bent?
‘Ik wil dat _____(naam)_____ ______(vul in)_______
Wat vind je van deze persoon in deze situatie? Maak een lijstje van alles wat je van deze persoon vindt.
‘_____(naam)_____ is __________, __________, __________, etc.
Wat precies van deze situatie wil je nooit meer ervaren?
‘Ik wil nooit meer __________.
Je hebt zojuist een aantal gedachten in zin-vorm gezet. Nu ben je klaar om deze gedachten een voor een te gaan onderzoeken met de 4 vragen. Neem dus een gedachte en haal het door onderstaande vier vragen.



deel deze tip

Tip 347 - Soms is het beter niets te zeggen

Soms moet je in contact met iemand die heel boos is veel geduld bewaren. Door naar elkaars verhalen te luisteren en te proberen de ander te snappen lukt het vaak beter. Dit luisteren werkt verbindend. Het is een beter middel dan er met volle kracht tegenin te gaan en ook boos of woedend te worden.
Soms zeg je juist door niet te reageren heel veel.



deel deze tip

Tip 348 - Boosheid & verdriet

Boosheid en woede zijn e-motie-s.
Motion is beweging.
E-motion: het zet je in beweging.
Het gevoel onder boosheid is ai ai ai, au, niet leuk, pijn.
De andere kant aan de medaille van pijn is verdriet.
Boosheid en verdriet zijn beiden uitingsvormen van pijn.
Boosheid richt zich naar buiten, verdriet naar binnen.

Voor je verdrinkt in je verdriet of voordat je boosheid in actie de kop opsteekt, sta eens stil bij de pijn die je ervaart.
Vraag je af wat de trigger is en hoe daar het beste op te reageren.
Dat kan je leren. Ik help jou daar graag bij.



deel deze tip

Tip 349 - boosheid bedekt het verdriet

Boosheid is een emotie die vaak voor of boven op het verdriet ligt. Als therapeut kan ik je helpen hiermee in contact te komen en om het zodoende te verwerken, betekenis te geven



deel deze tip

Tip 350 - boosheid is hele nuttige emotie

Veel ouders hebben moeite met de boosheid van hun kind. "niet boos zijn" krijgen ze dan te horen en het kind gaat zijn boosheid onderdrukken. Terwijl boosheid een hele nuttige emotie is om een grens te trekken of om voor jezelf op te komen.
In therapie leer ik je weer om in contact te komen met deze nuttige emotie en in te zetten waar nodig.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 351 - Gezonde boosheid

Veel mensen hebben geleerd dat boosheid er niet mag zijn. Door het te onderdrukken kan het juist ongecontroleerde boosheid worden.
Boosheid is er om je grens te bewaken. Heel belangrijk dus dat het er mag zijn om jezelf te beschermen.

In lichaamsgerichte therapie leer je hoe je je boosheid weer in kan zetten om jezelf te beschermen ipv om een ander kwaad te doen of naar beneden te willen halen.

Daarbij hoef je niet te schreeuwen of slaan. Duidelijkheid en jezelf serieus nemen zijn dan belangrijk.



deel deze tip

Tip 352 - Bekijk het eens van alle kanten!

Als je boos bent en deze boosheid blijft te lang hangen zodat jij en je omgeving hier last van hebben kan het nuttig zijn de gedachten achter je boosheid te onderzoeken.
Dit kun je heel goed doen met de 4 vragen van de methode The Work van Byron Katie. Zoek The Work van Byron Katie Nederland op internet op.
Hier zijn een gratis boekje en gratis werkbladen te downloaden.
Wees heel precies in het antwoord op vraag 2. In de meeste gevallen is het antwoord hier "nee". En dán wordt het interessant!
Het kan je helpen om deze methode met een wijze goede vriend of vriendin te doen die niets met je boosheid te maken heeft.
Succes!



deel deze tip

Tip 353 - Is de boosheid wel van jou?

Natuurlijk ben ik het eens met bovenstaande tips. Boosheid en elke andere emotie mag ruimte krijgen en is een onderzoek waard.
Binnen dat onderzoek is het altijd nuttig om mee te nemen of er een emotie is in jouw lichaam dat je van een ander hebt overgenomen. En dus niet van jou is.
Zo kan iemand die geslagen is in het verleden de boosheid van de aanvaller overpakken. Het is als het ware een overdracht.
Ook HSP mensen pakken snel emoties over.
Met bijvoorbeeld een familieopstelling kunnen deze emoties terug gegeven worden aan de rechtmatige eigenaar.



deel deze tip

Tip 354 - Boektip: Constructief omgaan met irritatie en boosheid

Regine Herbig schrijfster van dit boek over boosheid; het is een signaal dat basale behoeften tekortkomen. Via een innerlijke dialoog kun je helder krijgen wat je trigger(s) zijn door een conflict, en wat je nodig hebt. Vanuit je hart kun je de pijnlijke gevoelens die onder je boosheid liggen met mededogen benaderen en zo je innerlijke balans hervinden. Daarna wordt het mogelijk op vreedzame en respectvolle wijze de dialoog met de ander aan te gaan.

Deze schrijfster verbindt inzichten van de westerse psychologie (vooral de geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg), oosterse wijsheid en recent wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen emoties, hart en brein met elkaar. In dit boek vind je praktische voorbeelden en oefeningen om met begrip en empathie te leren communiceren met jezelf en anderen.



deel deze tip

Tip 355 - Ik ervaar boosheid bij geluiden of bewegingen van anderen

Als je negatieve emoties ervaart bij het horen van bepaalde geluiden die mensen maken, of je hebt last van bepaalde bewegingen die mensen maken, dan kan het zijn dat je dit steeds meer uit de weg gaat en probeert te vermijden. Helaas zorgt het vermijden er op den duur voor dat je steeds minder aan sociale activiteiten kan deelnemen en dat je steeds gevoeliger wordt voor geluiden en bewegingen. Als je hier last van hebt dan gaat dat vaak samen met boosheid en machteloosheid. Het kan heel zwaar zijn. Blijf er niet mee lopen, maar zoek hulp. Door er meer over te weten te komen en door (aandachts-)oefeningen kun je leren om er anders mee om te gaan. Neem gerust vrijblijvend contact op als je er meer over wil weten.

Hannelies-Psychosociaal Therapeut
Lid van Therapiepsycholoog



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 356 - Schrijf een brief die je nooit zult delen.

Schrijf een brief die je nooit zal geven of op zal sturen.
Soms is het heel goed om het van je af te schrijven. Schrijf een brief, de ongezouten ongecensureerde versie. Een waarvan je weet dat je die nooit gaat geven of op zal sturen. Maar schrijf hem wel. Het geeft lucht.....



deel deze tip

Tip 357 - Boosheid is (ook) een keuze

Sommige cliënten hebben er last van dat ze kampen met boze gevoelens.
Het geeft eigenlijk altijd inzicht in je eigen gedrag als je analyseert waar je boosheid nu precies vandaan komt. Wat maakt dat je je irriteert of dat je je boos voelt? Wat wordt er in jou geraakt?
Soms ligt de bron diep verscholen, maar vaak ook durven we niet in onszelf te schouwen. Links om of rechtsom, het is altijd jouw boosheid. Het zegt dus wat over jou. En besef je dat boosheid je niet overkomt, maar dat het altijd een keuze is. Je hoeft je niet te irriteren of boos te worden......



deel deze tip

Tip 358 - Omgaan met een teveel óf te weinig aan boosheid

Boosheid wordt collectief verkeerd begrepen en vooral niet gezond geuit. De functie van gezonde boosheid (dus níet boosheid die iets anders bedekt) is om in staat te zijn grenzen te stellen.

Teveel aan boosheid, bijvoorbeeld door opstapeling, is moeilijk nog bewust te hanteren. Als je dus merkt dat je veel boze lading draagt, zorg dan dat je deze er eerst op een veilige manier uitwerkt. Dat kan je doen door ín contact met je boosheid op een kussen te slaan. Zet een stevige muziek op, adem goed door en maak ook geluid! Dit kan je ook doen wanneer je je er een beetje awkward mee voelt ;). Leef je even lekker uit.

Een te weinig aan boosheid is ook niet handig, want dan krijg je te weinig het signaal dat je een grens te stellen hebt. Vaak is boosheid dan onderdrukt en niet toegestaan. Dezelfde oefening kan je helpen ermee in contact te komen. Die stroom als het ware op gang te brengen. Misschien moet je deze een paar keer doen en help jezelf door een situatie voor de geest te brengen waar je irriteert of boos voelt (of zou kunnen voelen).

Enjoy!



deel deze tip

Tip 359 - EMDR bij Boosheid

Boosheid kun je prima met EMDR behandelen, daarna kun je dan evt verder werken aan verdriet e/o angst



deel deze tip

Tip 360 - positieve kanten van boosheid

Boosheid geeft energie en wanneer je deze inzet als kracht kun je het gebruiken om je grenzen aan te geven, los te komen, bepaalde zaken nu aan te pakken of op te pakken



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 361 - empathie

1. Verrijk jezelf door je idee van liefde te onderzoeken en te verbreden.
2. Probeer eens te voelen wat het met jou doet als je een ander om zijn of haar gedrag veroordeelt.

Toelichting 1: is liefde voor jou iets wat bestaat tussen een man en een vrouw. Het oude Hollywood ideaal? Is liefde voor jou iets tussen twee mensen die een speciale band met elkaar voelen? Kan een leeuwin liefde ervaren in jouw beeld van liefde? Wat zie je als het verschil tussen liefde en vriendschap? Denk je dat het mogelijk is dat liefde bestaat tussen alle mensen? Kan je meegaan met Boeddhisten die alle levende wezens liefdevol beschouwen?

Toelichting 2: Als je de ander veroordeelt, denk je ergens dat je anders, beter bent, of dat jij dat niet zou doen. Je ervaart een scheiding tussen jou en de ander die je in staat stelt jezelf te verheffen boven die ander. Onderzoek of je dit effect van je oordelen kunt voelen, waarnemen. Dan ga je beter begrijpen wat oordelen over anderen zo aantrekkelijk maakt. Wat zou er gebeuren als je jezelf ziet als gelijkwaardig aan de ander?



deel deze tip

Tip 362 - leer relativeren

Realiseer je dat alles dat je waarneemt is gekleurd door jouw grotendeels onbewuste bril.

Toelichting : Ook jij bent subjectief. Zolang je denkt dat je de objectieve werkelijkheid waarneemt ben je blind voor de grote invloed van jouw persoonlijkheid op alles dat je waarneemt. Zolang ook heb je altijd gelijk, en ben je niet nieuwsgierig waarom een ander er anders over denkt. Zolang ook zal je geregeld conflicten ervaren.



deel deze tip

Tip 363 - Glimlach naar elke cel

Dit is echt een feelgood-oefening die ik leerde van een Qigong-meester: laat je ogen zacht worden en tover een heel subtiele Mona Lisa-achtige glimlach rond je mond. Dit is nauwelijks waarneembaar aan de buitenkant, maar voor jou duidelijk voelbaar aan je binnenkant. Voel hoe er als het ware een zonnetje in je borstkas gaat schijnen en richt deze ‘glimlach energie’ naar elke cel van je lichaam. Gebruik je fantasie en stel je voor dat al je lichaamscellen kleine smileys worden….
(Sergio van der Pluijm)



deel deze tip

Tip 364 - Boosheid is een keuze

Laatst had ik een client die mij vertelde "dat ze zich elke dag wezenloos irriteerde aan haar man".
Ik gaf haar aan: "Dat is jouw keuze. Wat maakt dat je die keuze maakt?"
Je kunt zijn gedrag immers ook negeren, erom glimlachen, met een grap benaderen, of zelfs een knuffel geven....
"Maar, ligt het dan niet aan hem....?" was haar vraag.
Zijn gedrag is wel een trigger voor haar, maar de keuze om boos te worden, om zich te irriteren is die van haarzelf.
Twee weken later kwam ze terug en was er verbaasd over -door zich gewoon niet meer te irriteren- dat hij ook veel milder was.
Je eigen boosheid zegt altijd wat over jezelf. En ja, soms ligt de oorsprong diep verscholen. Ga dan ontdekken waar de bron ligt.



deel deze tip

Tip 365 - Ontlaadt je levensenergie en ga naar buiten

‘Uit je hoofd en in je lijf’ gaan hand in hand.

Al bewegend in de buitenlucht ervaar je de veelzijdigheid van de natuur intenser en ontstaat balans in je lichaamsenergie. Bewegen en buiten zijn stimuleren en verfijnen de waarneming en ondersteunen de lichaamsenergie. Ontladen werkt inzichtgevend en gestagneerde levensenergie kan weer gaan stromen.
Ga dagelijks naar buiten in de natuur ongeacht de weersomstandigheden. Elke weersomstandigheid heeft zijn eigen kwaliteit in jouw helingsproces.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 366 - Doe iets met je lijf

Bij boosheid komt er energie vrij die ontlaadt wil worden. Zoek een constructieve manier om dit te doen. Ga hardlopen, luchtboksen, stampen, zingen, dansen. Vindt een manier om wat van die geactiveerde energie kwijt te raken, en je zult zien dat het je al iets meer ruimte en opluchting kan geven.



deel deze tip

Tip 367 - EMDR op wrok en wraakgevoelens

Wanneer je vast zit in wrok en wraak gevoelens kan EMDR een uitkomst zijn om te ontladen zonder de boosheid weg te hoeven stoppen



deel deze tip

Tip 368 - Boos op de wereld

Tip: Als je boos bent op de werkelijkheid en die afwijst, creëer je pijn voor jezelf in de vorm van verdriet, boosheid of angst.

Toelichting: Het lijkt waanzin om boos te zijn op de werkelijkheid. Toch is dat wat we de hele dag doen. We vinden de wereld vaak heel onrechtvaardig. Een man slaat een kind, dat zou niet zo mogen zijn. Er is grote armoe en extreme rijkdom. Deze en vele vergelijkbare gedachten zijn in feite afwijzende beoordelingen van de werkelijkheid. En als we onze gedachten geloven levert dat ons pijn in de vorm van verdriet, boosheid, angst op. Is deze pijn noodzakelijk als motivatie om te werken aan een “betere wereld”, zoals ik heel lang heb gedacht, dus een soort van prijs die betaald moet worden voor idealisme? Je kunt hier ook anders naar –leren-- kijken en gaan zien dat de werkelijkheid perfect is, een moeilijk te vatten centraal idee in verschillende wijsheid tradities. Enkele inzichten hebben me geholpen om dit te gaan zien: het is nogal hoogmoedig om te denken dat ik weet hoe de wereld moet zijn. De werkelijkheid is onkenbaar, onmetelijk complex en niet te overzien of te beheersen. Aanvaarding van de werkelijkheid betekent niet dat ik er niet iets aan wil veranderen en verbeteren als dat op mijn weg komt. Aanvaarding betekent dat mijn emotionele “verontwaardiging” over de wereld er niet is, verontwaardiging die de effectiviteit van mijn handelen negatief beïnvloedt. Aanvaarding omvat de rol van slachtoffers én daders, waar de Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh zo inspirerend over geschreven heeft. Aanvaarding geeft de rust en het inzicht om het beste te doen wat in een gegeven situatie mogelijk is. En de motivatie daarvoor komt voort uit Liefde voor de anderen en de wereld, Liefde die we zelf zijn.



deel deze tip

Tip 369 - Energie en boosheid

Boosheid wordt vaak als negatief beschouwd. Dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Boosheid kan ook energie zijn die je uitstraalt als iets je raakt. Soms is het nodig, vanwege de situatie of voor je zelf, om energie in je optreden te laten klinken. Als iemand over je grens gaat en niet luistert kan het nuttig zijn om met meer nadruk, of zelfs boosheid grenzen te stellen aan de ander. Daar is niets mis mee. Boosheid wordt negatief als de boosheid de overhand heeft en niet meer gericht is op begrenzen, maar op het - zonder op de ander te letten - het eruit gooien van je emoties. Boosheid kan een keuze zijn om met meer kracht je grenzen aan te geven. Daar hoeft niets mis mee te zijn. Maar het is wel lastig!



deel deze tip

Tip 370 - Waarom word je boos?

Boosheid is een sterke emotie die ons iets duidelijk wil maken. De boodschap van boosheid is dat je je energie hebt weggegeven. Je hebt bijvoorbeeld over je grenzen laten gaan, hebt geluisterd naar iemands verhaal terwijl je iets anders wilde doen, hebt geloofd dat je niet goed genoeg bent etc. Hierdoor heb je je energie aan de ander gegeven en boosheid helpt je om je energie weer naar jezelf te halen. Let maar eens op boze kinderen; ze staan met de vuisten gebald of zelfs te stampvoeten. Letterlijk dus de energie weer in jezelf laten stromen.

Boosheid wil je dus weer in balans brengen. Het is een superpower! Alleen, hoe uit je deze power? Door te (verbaal) te vechten? Dat maakt meer kapot dan je waarschijnlijk lief is.

Boosheid kent twee fasen. Eerst de energie terughalen door boos te worden en daarna heb je een enorme creatieve 'force of nature' in je. Neem eerst de tijd om kalm te worden. Focussen op het tot rust brengen van je ademhaling is daar een goed hulpmiddel bij. Bedenk daarna wat je met deze enorme kracht wil doen. Hoe kan je hem positief inzetten?



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 371 - Voorkom ontploffen

Merk je dat je vaak boos bent? Stel jezelf dan eens de vraag wat er onder deze emotie zit. De emotiegroep boosheid vertelt je dat je je energie hebt weggegeven. De boosheid zorgt ervoor dat je weer in balans komt en je energie terug kunt halen.

Maar wat zorgde ervoor dat je boos werd? Des te eerder je herkent dat er een vorm van boosheid in je opkomt, des te eerder kun je bijsturen. Denk eens aan momenten van balen, gefrustreerd zijn, ontmoedigd raken, of opstandig worden. Het zijn allemaal vormen van boos zijn. Als je weet wat je ' rode knop' is, kun je eerder uitspreken wat je niet fijn vindt en voor jezelf zorgen door bijvoorbeeld weg te gaan uit de situatie.

Het opkroppen van emoties werkt als een snelkookpan. Als er steeds meer bijkomt, ontplof je op een gegeven moment. En daar komt alleen maar meer ellende van, voor jezelf én de mensen om je heen.



deel deze tip

Tip 372 - Emotieregulatie

In een emotiedagboek kun je emoties beschrijven op een schaal van 1 tot 10, welke emotie en welke gedachten je erbij hebt. Om emoties concreet te maken kun je ze vervolgens overbrengen om een doorzichtig silhouet. Daarin kun je aangeven waar in je lichaam je deze emotie voelt. Wanneer je iets visueel maakt helpt het je emoties beter te begrijpen.



deel deze tip

Tip 373 - even lekker ontladen

Hoe lekker is het als je even vuur mag spugen? Je komt uit een situatie die je heeft geraakt en waarbij je je wellicht sociaal wenselijk hebt ingehouden. Wat ik doe, is ik vraag mijn vrouw of ik even helemaal los mag gaan over iets waar zij niets mee te maken heeft gewoon om alles even eruit te kunnen gooien. Met alles wat erbij hoort, zo zalig!!!! Die energie ontladen geeft ook weer energie en soms de juiste dosis humor en relativeringsvermogen aan te boren. Een redelijk ongevaarlijk recept, door je kookpunt heen terug naar je kern ; wat ga ik er nu concreet mee doen.



deel deze tip

Tip 374 - anderen de schuld geven

Wanneer je steeds boos wordt op anderen leg je de verantwoordelijkheid van jouw gevoel bij de ander. De ander heeft jou iets aangedaan, de ander doet jou pijn etc.
Maar wat doet dan pijn? Waar zit bij jou de pijn? Door dit te onderzoeken kun je zelf de verantwoordelijkheid nemen. Aan welke waarde wordt niet voldaan? Respect, vrijheid, autonomie, saamhorigheid….. verzin zelf wat jij belangrijk vindt, en waar niet aan voldaan wordt.



deel deze tip

Tip 375 - Bevrijd jezelf door middel van vergeving

Vergeving is niet het goedpraten wat een ander gedaan of gezegd heeft, en het hoeft al helemaal niet in contact met de ander te gebeuren. Het gaat meer om de innerlijke banden die jou er aan vastklinken los te laten en jezelf te bevrijden van de constante gevoelens van boosheid en woede (en mogelijk meer). Verdiep je eens in vergeving, en kijk of een vergevingssessie bij een vergevingscoach jou vooruit kan helpen om dat nare verleden wat je zo boos maakt achter je te laten.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 376 - verschil tussen boosheid en woede

Boosheid is een gezonde prima emotie. Boosheid is een signaal om te voelen wanneer iemand je grenzen overschrijdt. Vervolgens heb je de keuze om je grens aan te geven. Vanuit zelfvertrouwen en kracht kun je dit heel rustig doen en zeggen: Ik ben boos, omdat ...
Woede is (in de meeste dagelijkse situaties) een te veel aan boosheid.
Bij woede ben je vaak je zelfbeheersing kwijt. Meestal voel je hier achteraf spijt over en heb je niet je doel bereikt door je woede te uiten.
Ga, als je je woedend voelt in een relatief onschuldige situatie, weg uit de situatie. Doe zelfonderzoek: Wat maakt dat ik zo woedend ben? Ben ik diep van binnen wellicht bang?
Kun je jezelf geruststellen ten aanzien van je angst?
Meestal zijn deze angsten oud, ze komen uit je kindertijd. Voel hoe oud je was toen je deze angst, deze (machteloze) woede, voor het eerst hebt gevoeld. En troost in gedachten dit kind in jou. Stel het gerust, vertel het dat het nu veilig bij jou is.
Als jij en het kind in jou daarna meer rust en zelfvertrouwen voelen, kun je desgewenst op een veel rustigere manier je grenzen aangeven.




deel deze tip

Tip 377 - all emotions are welcome

We can think, feel, and do. We have thoughts, we feel emotions and we act with our physical bodies. We can think, feel, and do, because all three are useful, even necessary.

In our Western world thinking and doing are predominant. Feeling is a bit of a cast-out. It could be because our society is oriented on masculine energy whereas feeling is part of the underrated feminine energy.

To be in balance means balancing your male and female energies. Women have, by nature, a stronger connection to feeling (and being, the fourth level I haven't mentioned yet), and finding balance means incorporating thinking and doing. Men have, by nature, a stronger connection to thinking and doing by nature and for them creating balance means incorporating feeling.

Both boys and girls are poorly educated on how to deal with emotions healthily. You've probably heard of the expression 'boys don't cry', like boys are never said. For girls/women anger is usually the taboo emotion.

However, there are no bad emotions. All emotions want just one thing and that is to be felt. If you embrace the emotion completely, any emotion, it may be intense for a little while, but after 1 or 2 minutes the emotion will transform by itself.

If you don't express emotions healthily, they become unhealthy. This may lead to all kinds of physical, emotional, or social problems. When emotions turn unhealthy they become destructive where the raw emotion itself never does.

So, embrace your emotions. All of them.

How you express them is a choice.

Anoniem


deel deze tip

Tip 378 - Volledig uiten

De boosheid in jezelf afkeuren of onderdrukken is niet handig. Het heeft je juist iets te zeggen. Boosheid is als een alarmsignaal. Welke grens is er overschreden of waar ben je in geraakt? Boosheid is een oordeel over de ander want die heeft iets fout gedaan of nagelaten. Boosheid is naar buiten gerichte energie op de ander en een beschermingsmechanisme van jezelf. Het gaat er eigenlijk om wat er bij jou gebeurt. Boosheid volledig uiten is als eerste naar 'binnen kijken' en nagaan welke behoefte er niet vervuld is door wat de ander deed. Uiten van je boosheid is deze omzetten in gevoel, zoals gekwetst, afgewezen, verdrietig, gefrustreerd en dat communiceren. Vervolgens noem je waar je behoefte aan hebt en doe je een verzoek aan de ander. Kwaad met kwaad vergelden is nooit de oplossing. Boosheid is eigenlijk een verkapte vorm van dat we eigenlijk willen dat de ander onze pijn ziet en deze erkent, maar dan zullen we het als eerst bij onszelf moeten herkennen en erkennen en dit communiceren. Makkelijk? Nee, zeker niet! Hulp bij nodig? Neem contact met me op. Ook welkom als er boosheid in je partnerrelatie speelt.



deel deze tip

Tip 379 - Boosheid van je partner begrijpen

Boosheid van jezelf of van je partner kan spannend zijn. Het kan zijn dat je daardoor in een automatische re-actie schiet: óf je gaat ook boos worden óf je gaat pleasen. Je lost in beide gevallen niet echt iets op. Als je begrijpt dat er achter de boosheid een behoefte zit, dan kun je er op een andere manier mee omgaan. Boosheid kan een uitting zijn van bijvoorbeeld angst, verdriet of eenzaamheid. Angst om in de steek gelaten te worden, verdriet om niet belangrijk gevonden te worden, eenzaamheid door het gevoel te hebben niet gezien te worden. En welke behoefte zit er daar achter: behoefte om gezien en erkend te worden, behoefte om erbij te horen? Als je die behoefte achter de boosheid kunt zien en kunt begrijpen, kun je misschien zeggen: ‘Ik kan begrijpen waarom dit je boos maakt.’
Belangrijk: Zonder 'maar....' erachteraan te zeggen! En dat je begrijpt waarom de ander boos is, betekent ook niet persé dat je altijd je eigen gedrag moet aanpassen aan de behoefte van de ander. De erkenning voor het gevoel van de ander is al heel belangrijk.



deel deze tip

Tip 380 - Door-leven of dor leven?

Sommige mensen zijn zo gesocialiseerd, dat boosheid niet geuit mag worden. In mijn praktijk blijkt vaak dat niet doorleefde boosheid energetisch in het lijf van de client gaat zitten: verkrampte spieren, hoge bloeddruk, snelle ademhaling, agitatie, hoofdpijn......dikwijls chronisch.
Toen een van mijn cliënten laatst haar boosheid doorleefde, veranderde haar leven van een dor en pijnlijk leven (chronische spierpijn en migraine) in een bevrijd leven! Haar pijn in rug en billen was na twee weken verdwenen!
Wees niet bang voor doorleefde boosheid,




deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 381 - de bron van boosheid

Tip: Als je boos bent denk je misschien dat “iets” buiten jou je boos heeft gemaakt. Als dat werkelijk zo is, heb je geen andere mogelijkheid dan hulpeloos je boosheid te ondergaan tot die weer als vanzelf oplost door verloop van tijd. Als je leert om jezelf waar te nemen kun je zien dat boos worden een besluit is dat je zelf neemt, en dat je dus ook een ander besluit kunt nemen. Dat maakt je verantwoordelijk voor je boosheid, én geeft je in principe de mogelijkheid er anders mee om te gaan. En dat kan je leren.

Een eenvoudig voorbeeld: als een auto voor je te langzaam rijdt naar jouw zin kun je “je boos maken”, of niet. Het is niet moeilijk te zien dat het helemaal van jouw stemming afhankelijk is (je bent bijvoorbeeld chagrijnig over wat je partner die ochtend tegen je zei, of je bent te laat van huis gegaan, etc) of je besluit hier boos over te worden of niet.



deel deze tip

Tip 382 - Angst voor boosheid

Boosheid heeft net als alle andere emoties een functie. Het wil ons iets vertellen. Als we niet luisteren, kan het opstapelen en komt het eruit als agressie of slaat het naar binnen en gaat ons lichaam het merken.
Boosheid is er om je grenzen te kunnen aangeven. Boosheid wordt vaak verward met woede of agressie. Dat is eigenlijk gestapelde boosheid. Boosheid die je niet hebt geuit.
Als je boos bent, mag je dat best tonen want bij boosheid heb je jezelf nog onder controle. Het beste is om bij irritatie al te laten weten wat je vindt want dan kun je nog kalm communiceren. Als je bang bent om de ander daarmee te verliezen of te kwetsen, is het goed om daar eens naar te kijken want als je steeds jezelf wegcijfert, verlies je uiteindelijk jezelf.



deel deze tip

Tip 383 - Uiten van je boosheid

Veel mensen voelen zich boos, gefrustreerd of geïrriteerd, maar uiten dit niet of op een ongewenste manier (afreageren op de ander bijvoorbeeld).
Vaak is er een blokkade om boosheid te uiten. Het werd en wordt vaak afgekeurd door anderen, en we hebben als kind al niet geleerd hoe we boosheid op een veilige en helpende manier kunnen uiten. De spanning ervan blijft dan wel in het lijf aanwezig en zorgt voor problemen. Dat kan uiteenlopen van woedeuitbarstingen, tot depressie tot lichamelijke klachten. Lichaamsgerichte therapie kan je helpen de boosheid er op een fijne manier uit te laten, waarbij de spanning dan ook afvloeit.



deel deze tip

Tip 384 - Waarom houd je de pijnlijke ervaring vast?

Vaak zijn we zo boos op iemand of op een situatie. Jarenlang. We voelen ons slachtoffer. Maar wat maakt dat je het niet loslaat? Onderzoek wat het 'voordeel' op onbewust niveau is.

Bv misschien is de situatie niet fijn geweest en heb je alle recht om boos te zijn maar houdt je het vast en zorgt de slachtofferrol er onbewust voor dat je bv zelf geen eigen stappen hoeft te nemen. Maak dan dit als je leerdoel zodat je de boosheid los kunt laten.



deel deze tip

Tip 385 - Vroegkinderlijk trauma en boosheid

Wanneer je als kind geleerd hebt dat je boosheid er niet mag zijn, of als je bijv. weggestuurd werd als je boos was, bestaat de kans dat je het nog steeds lastig vindt om boosheid te voelen. Of je bent je niet eens bewust ervan dat je je boos voelt, maar wel dat je het lastig vindt om bijv. grenzen aan te geven of je vertoont snel pleasegedrag. De boosheid is er dan wel, maar heeft zich vaak naar binnen gekeerd en zorgt ervoor dat je snel boos word op jezelf en ook kun je allerlei lichamelijk pijnklachten ervaren, vooral in de rug.
Geef jezelf regelmatig toestemming om boosheid te mogen voelen door te zeggen tegen jezelf: Ik mag boosheid voelen. En sla bijv. eens op een kussen of ga een rondje hardlopen om de adrenaline van de boosheid te laten stromen.



deel deze tip

Tip 386 - Schreeuw!

Ontladen van energiën uit je lichaam is van groot belang. Boosheid hebben we vaak niet geleerd te uiten, in elk geval niet constructief. Ga naar buiten, zoek een stille omgeving op (Of gebruik je autorit hiervoor) en schreeuw alles eruit. Je zult merken dat het daarna weer stroomt en je rustiger bent in contact met de ander



deel deze tip

Tip 387 - irritatie

Tip: Neem irritatie serieus, het is woede in netjes verpakte vorm.



deel deze tip

Tip 388 - woede is levenskracht

Accepteer je woede als een gezonde reactie, als een uiting van je levenskracht.
Dat betekent niet dat het je vrij staat om je woede ook te uiten naar anderen. Het betekent alleen dat je je woede niet veroordeelt maar onderzoekt om te ontdekken wat die woede in jou heeft opgeroepen.



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten