Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij stress

stress therapiepsycholoog

 

Stress - tips

Zoek je tips bij stress en spanning?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met stress

 

Tips bij stress


Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Begrens je (digitale) communicatie

Begrens je (digitale) communicatie en de tijd dat je daarmee bezig bent. Dus check niet elk uur (of elke vijf minuten) je telefoon, e-mail, whatsapp, facebook en andere social media.

 

Als je hier teveel mee bezig bent, dan kan dat zorgen voor onrust, spanning en stress.

Kies zelf voor bepaalde tijdstippen om hiermee bezig te zijn en zorg dat de rest van de tijd over blijft om rust te houden voor je dagelijkse bezigheden.


Therapiepsycholoog.com

18

deel deze tip

Tip 2 - Kijk zo weinig mogelijk nieuws

Kijk zo weinig mogelijk nieuws.
Het nieuws dat je ziet langskomen is over het algemeen een selectie van slecht nieuws. Je wordt er meestal niet blij van, maar juist gestresst.

Begrens daarom de tijd die je besteed aan media zoals televisie, radio, internet, tijdschriften en kranten. Of wees in ieder geval heel selectief. Bekijk alleen wat voor jou essentieel is en/of waar je blij van wordt.


EC

13

deel deze tip

Tip 3 - Zorg voor "niet-storen"-momenten op je dag

Zorg voor "niet-storen"-momenten op je dag. Dit zijn momenten dat er tijd over blijft voor rust en je dagelijkse bezigheden.

Als je steeds afgeleid wordt door vragen of korte gesprekjes, dan blijft er weinig tijd over voor andere dingen. Nadat je onderbroken bent waarmee je bezig bent, duurt het namelijk altijd een tijd voordat je er weer echt in zit.

 

Dit kan zorgen voor onrust, spanning en stress.


Therapiepsycholoog

7

deel deze tip

Tip 4 - Opruimen en ontspullen

Opruimen en ontspullen.
Wil je minder stress en meer ruimte voelen in je leven. Ruim dan je huis op en ga ontspullen. Gooi spullen die je niet meer gebruikt weg of geef ze aan iemand anders (of breng ze naar de kringloopwinkel).

 

Hetzelfde geldt voor je werkplek. Maak je bureau zo leeg mogelijk. Een leeg, schoon en opgeruimd bureau zorgt voor rust en je kunt er effectiever werken.


Hoe meer ruimte je voelt in je huis en op je werkplek, hoe meer ruimte je voelt in je hoofd en hoe meer ontspannen je bent.


Therapiepsycholoog

7

deel deze tip

Tip 5 - Leer anders te plannen

Leer anders te plannen.
Plan top-down in plaats van bottum up. Als je alles wat je moet doen probeert te ‘proppen’ in de tijd die je beschikbaar hebt lukt dat meestal niet –en raak je teleurgesteld of gestrest-.

 

Ga uit van de tijd die je hebt, en maak een realistische inschatting van hetgeen dat je kunt doen in die beschikbare tijd. Dus neem je beschikbare tijd als uitgangspunt voor je planning, en niet de hoeveelheid taken. Het oud Hollandse spreekwoord ‘tijd is geld’ is hier van toepassing: leer je tijd ‘budgetteren’.7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Doe de vijfvingeroefening

Doe de vijfvingeroefening

De vijfvingeroefening is een oefening in zelfhypnose. Het kost hooguit tien minuten. Telkens wanneer je spanning voelt, kun je de oefening doen. Prent van tevoren de volgende vier stappen goed in je hoofd.

- Raak met je duim je wijsvinger aan. Terwijl de vingers elkaar raken, denk je terug aan een moment dat je lichaam zich prettig moe voelde, bijvoorbeeld na het sporten of na een fikse wandeling.

- Raak met je duim je middelvinger aan. Op het moment dat ze elkaar raken, denk je terug aan een tijd dat je liefde ervoer. Een warme omhelzing, een bijzonder gesprek, een innige vrijpartij met je geliefde, enzovoort.

- Raak met je duim je ringvinger aan. Denk terug aan een mooi compliment dat je gekregen hebt. Probeer dat nu echt te ontvangen.


- Raak met je duim je pink aan. Nu denk je terug aan een prachtige plek waar je ooit bent geweest. Blijf daar een tijdje.

Je zal je hierna vitaler voelen, meer innerlijke vrede ervaren en meer zelfvertrouwen hebben.7

deel deze tip

Tip 7 - Oefen om nee te zeggen

Heb je de neiging om altijd ja te zeggen op verzoeken van anderen, omdat je een ander een plezier wilt doen, terwijl je het eigenlijk liever niet doet? Oefen dan om nee te zeggen en laat op die manier ruimte voor iets wat je wel wilt.

 

Leer dus "nee" zeggen. Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt ook altijd om bedenktijd vragen, als je je overvallen voelt door een verzoek van een collega / vriend / familielid / bekende / ...

 

Je hoeft geen excuses te verzinnen als je nee zegt. Veel mensen hebben de neiging om een "nee" in te kleden met excuses, leugentjes of onwaarheden. Hou het open en simpel. Als je ergens geen zin in hebt of er geen tijd voor hebt, dan kun dat gewoon zeggen.

 

De "kapotte grammofoonplaat methode" is geschikt voor als je "nee" gezegd hebt, maar de ander toch blijft aandringen. Het enige wat je hierbij doet is je ‘nee’ en het bijbehorende motief blijven herhalen: als een grammofoonplaat die blijft hangen. Zo laat je  je niet verleiden tot een discussie of tot het maken van excuses.

 

Geef je grenzen aan als iemand over je grenzen heen gaat. Jij bent de enige die je grenzen kan voelen.

 

Als je van jezelf geen "nee" mag zeggen, dan kan dat stress en spanning geven.


Therapiepsycholoog.com

6

deel deze tip

Tip 8 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je stress.

Aanvaard dat de stress er is, zonder dat je jezelf met je stress identificeert. Jij bent de stress niet. Je hebt de stress.

Door op een zachte manier met jezelf en met je stress om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je stress ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 9 - Zorg dat je goed en voldoende slaapt

Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.

Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 10 - Stel je deze vragen

> Wat is het ergste?

> Dat de hemel naar beneden valt?

> Dat je ontslagen wordt?

> Dat iemand je niet meer leuk vindt?

> Dat je te laat komt?

> Dat iemand je een klap in je gezicht geeft?

 

En zo ja.... hoe groot is die kans dat dat gebeurt? Hoe groot is de kans dat er andere dingen zich voordoen?

 

Het is misschien wel goed om je deze vragen te stellen. Het helpt je met de benen op de grond te komen en iets realistischer te denken.6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het stress-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 12 - Zoek een therapeut

Heb je last van stress en spanning en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 13 - Zorg voor goede balans tussen inspanning en ontspanning

Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Hoe meer inspanning je doet, en hoe meer stress en spanning je voelt, hoe meer ontspanning je ook nodig hebt.

Ga dus niet steeds tot het uiterste, maar neem op tijd rust. Deel je werkzaamheden op in kleine behapbare brokken, en ontspan tussendoor.

Zo ga je niet (te veel) over je grenzen en brand je jezelf niet op.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 14 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je nu vaak nog stress en spanning kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 15 - Stel realistische, haalbare doelen

Stel realistische, haalbare doelen. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet overvraagt. En deel je doelen in tussendoelen in. Zo blijft het behapbaar.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Probeer eens goedkeuring van jezelf

Als jarenlange zelfkritiek niet heeft geholpen,
probeer dan eens goedkeuring van jezelf
en kijk wat er gebeurt.


Byron Katie

5

deel deze tip

Tip 17 - Wees lief voor jezelf

Wees lief voor jezelf!

- Doe iedere dag iets wat je blij maakt, ook al lijkt het alsof je er geen 'tijd' voor hebt.
Leuke dingen geven energie, waardoor je uiteindelijk veel efficienter wordt.

- Sta je jezelf ook toe je rot te voelen als dat is wat er is. Het wegstoppen van nare gevoelens kost meer energie dan er even aan toe geven.

- Veroordeel jezelf niet als iets niet lukt zoals je het had gepland. Wees mild voor jezelf en bedenkt: je doet altijd je uiterste best. Als je het anders had gekund had je het anders gedaan.

- Iedere dag kun je weer opnieuw beginnen!5

deel deze tip

Tip 18 - Zorg voor voldoende ontspanning in het leven.

Zorg voor voldoende ontspanning in het leven. Er dient een evenwicht te zijn tussen inspanning en ontspanning.

Ontspanning ziet er voor iedereen anders uit. Belangrijk is dat je echt eens stil staat bij activiteiten waarvan je batterij weer oplaadt. Ga ervoor zitten en maak de balans op van een werkdag en een vrije dag, wat doe je zoal en wat geeft je energie? En welke activiteiten zuigen je leeg?

Door het op te schrijven wordt het inzichtelijk en kun je makkelijker keuzes maken. (activiteiten anders plannen/indelen,bepaalde prettige activiteiten vaker doen, of misschien zijn er dingen die je doet maar totaal niet nodig zijn....het komt vaker voor dan je zou denken.)

En welke activiteit zou je graag -opnieuw- willen oppakken? Hoe ga je dit doen?
Pak je moment en ga ervoor zitten, het helpt je echt!5

deel deze tip

Tip 19 - Train je lichaam minder adrenaline aan te maken

Stress verhoogd adrenaline (of eigenlijk catecholamines). Tracht je lichaam te trainen in minder adrenaline aan te maken door tijdelijk een middagdutje of meditaiemoment in te lassen, minder inspannend werk te verrichten, minder te sporten en vooral rustig wandelen.

Verminder het drinken van cafeïne en alcohol. Water drinken is aan te raden bij een stress moment. Een groot glas water een half uur voor de maaltijden, zorgt voor een betere vertering en geeft meer rust & energie.5

deel deze tip

Tip 20 - Wat is ergste dat er kan gebeuren?

Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"

Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij stress meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.

De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Bedenk oplossingen

Bedenk oplossingen. De dingen die spanning geven lossen zich meestal niet vanzelf op.

 • Bedenk hoe u de omstandigheden (in uw relatie, in uw gezin, op uw werk, uw gezondheid) kunt verbeteren, zodat ze minder spanning geven.

 

 • Wat kunt u zelf doen om te zorgen dat u minder stress ervaart? Kijk of u uw leven anders kunt organiseren. Probeer problemen direct te bespreken en aan te pakken. Kijk of u taken kunt verdelen. Vraag op tijd om hulp.

 

 • Soms is het nodig keuzes en afspraken te maken, een aantal verplichtingen definitief te laten vallen en sommige taken aan anderen over te dragen.

Bron: Thuisarts.nl

4

deel deze tip

Tip 22 - Doe elke dag iets met je creativiteit

Doe elke dag iets waarbij je gebruik maakt van je creativiteit. Stress kan je het gevoel geven dat je geleefd wordt. Creatieve activiteiten zoals, tekenen, schilderen, koken, muziek maken, geven je leven meer zin en zijn nectar voor je geest.4

deel deze tip

Tip 23 - Maak een lijstje met zaken die jou energie geven

Maak een lijstje met zaken en/of personen die jou energie geven of die juist energie 'lekken'.


Ton

4

deel deze tip

Tip 24 - Neem verantwoordelijkheid en ruimte voor jouw keuzes

Stress gaat over druk en spanning. Besef eerst dat jij dat zelf doet. Haal het naar je toe en neem verantwoordelijkheid, dan kan je er wat mee. Dus je creëert zelf spanning en druk in je leven.

 

Leun zo vaak mogelijk in jezelf achterover om ruimte te maken voor jouw keuzes.4

deel deze tip

Tip 25 - Creëer overzicht

Stress ontstaat bij veel mensen wanneer het gevoel overheerst dat er veel moet, zonder dat duidelijk is hoe en wanneer dat moet gebeuren.

Maak voor jezelf een lijst van zaken die door je hoofd gaan. Schrijf alles op en ga het dan ordenen; wat moet er deze week gebeuren, wat deze maand, wat dit jaar?

Door er een aftekenlijst van te maken en ook daadwerkelijk taken af te tekenen, creëer je overzicht voor jezelf en maak je inzichtelijk wat je al gedaan hebt. Jezelf belonen voor afgevinkte taken helpt ook!4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Oefening: rustiger in je lijf en hoofd

Wanneer je stress ervaart en gaat piekeren merk je vaak dat dit niet altijd helpt. Probeer de volgende keer eens dit:

> Stop met wat je aan het doen bent en ga even ergens rustig zitten waar je niet gestoord kunt worden.

> Zet je telefoon uit. Ga goed zitten, rechtop, hoofd recht op je nek.

> Sluit je ogen, ontspan je schouders en richt je aandacht op je ademhaling.

> Voel even hoe die naar binnen en buiten stroomt. Volg je ademhaling zonder er iets aan te veranderen.

 

 

> Ga dan met je aandacht naar het gevoel van stress. Waar voel je de stress in je lijf? Ga daar met je aandacht naar toe, probeer dit gevoel waar te nemen, te onderzoeken (hoe groot is het, welke vorm heeft het, hoe zwaar is het, beweegt het) en opnieuw: zonder er iets aan te willen veranderen.

 

 

> Blijf er bij en sta het toe er te mogen zijn. Wijs het niet af, wil er niet van af, ga er juist naar toe met je aandacht en sta het toe er te mogen zijn, geef het zelfs de ruimte. Blijf er bij met je aandacht, wanneer er iets verandert, merk je dit op en erken je dit ook.


> Je kunt je aandacht maar op 1 ding tegelijk richten. Mochten er toch weer gedachten komen, prima, je merkt het op, ze mogen er zijn maar jij gaat met je aandacht weer naar je lijf, naar de plek waar jij de stress fysiek voelt.

 

> Op deze manier, door met je aandacht bij je lichaam te blijven, wordt het rustiger in je lijf en in je hoofd. Misschien ervaar je uiteindelijk, met oefening, zelfs een leegte. Blijf daar even bij, dat is helemaal oké.

 

> Vanuit deze stilte of leegte valt je misschien zo maar iets in, een inzicht of wat je zou kunnen doen, een oplossing. In ieder geval is het ook een prima uitgangspunt om de draad kalmer weer op te pakken. Veel succes!


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 27 - Onderzoek je piekergedachte op realiteit

Als veel piekeren jou stress geeft dan zou je de piekergedachte eens verder kunnen onderzoeken op realiteit.

Soms trek je vanuit een beperkt aantal ervaringen heel snel een algemene conclusie. Klopt de algemene conclusie wel? Hoeveel ervaringen lagen er aan ten grondslag?

Denk je in uitersten (zwart-wit)? Iets is namelijk nooit helemaal goed of helemaal slecht, dus kijk naar de plussen en de minnen en waar kom je dan uit? Probeer een midden-gedachte te creëren.

Ga eens na bij jezelf of dat je er per ongeluk niet vanuit gaat dat je precies weet wat de ander in een bepaalde situatie denkt. Gedachten lezen kan namelijk niet, je hebt het dan al zelf ingevuld voor de ander.

Zie je het grote geheel of neem je juist een (negatief) detail uit een bepaald voorval en richt je je aandacht uitsluitend hierop? Dit is namelijk beperkt waarnemen en dit geeft aan dat je niet de realiteit in beeld hebt.

Lukt het je om zelfs neutrale of positieve ervaringen om te buigen tot negatieve ervaringen dan is het misschien goed om hulp te zoeken om te kijken welke negatieve basisovertuigingen je voor jezelf hebt gemaakt. De overtuigingen zijn vaak heel oud en onbewust ontstaan om je te helpen om iets niet te hoeven voelen, maar vormen in het hier en nu inmiddels een belemmering.4

deel deze tip

Tip 28 - Leer voorsignalen van stress herkennen

Een tip is om na te gaan hoe je de stess voelt aankomen. Dus geestelijk en lichamelijk:
Voel je je bijvoorbeeld warm worden? Wordt je rood? Wordt je prikkelbaar? Wordt je moe? Krijg je geheugenverlies? Weet je niet meer waar je gebleven was? Wordt je paniekerig? Wat voor gevoelens spelen er bij jou?

Als je inzicht hierin hebt.... dan ben je in staat dit voortaan bij te houden. Als je je per dag regelmatig afvraagt: '" hoe voel ik me nu?"" en dit bijvoorbeeld bijhoudt op papier, dan kun je nagaan of je de voorsignalen van stress gaat beleven.

op het moment dat je tegen je zelf kan zeggen dat je die voorsignalen herkent, dan moet je oppassen. De zogenaamde alarmbellen gaan dan af. Op het moment dat je dát weet, dan kun je erger voorkomen.

Dan ga je bijvoorbeeld met je zelf in gesprek hoe je dan kunt ontspannen. De een gaat naar de sauna, de ander gaat een stuk wandelen, weer een ander gaat in zijn telefoontje kijken en iemand anders gaat een vriend opzoeken.

Wat je doet, maakt niet uit, als je maar dat doet, waar JIJ ontspannen van wordt. Dan hou je jezelf in balans. ik wens je veel succes!4

deel deze tip

Tip 29 - Luister naar anti-stress muziek

Luister naar anti-stress muziek.
Hiermee bedoel ik muziek waar jij een goed gevoel van krijgt.

Wil je sneller ontspannen, zoek dan een deuntje op laag tempo uit” Welk tempo als ‘laag’ bestempeld kan worden? Het tempo van je hartslag, zoals dat in rust zou moeten zijn! Met zo’n 60 bpm (beats per minute) zit je op het perfecte tempo om jezelf tot rust te brengen.

Kijk ook eens op youtube en zoek naar bi-neural beats, deze kunnen bijzonder ondersteunend zijn in het ont stressen. Het beste effect ervaar je als dit per koptelefoon beluisterd.4

deel deze tip

Tip 30 - Beweeg!

Lichaamsbeweging is een van de simpelste en beste manieren om stress tegen te gaan. Fysieke inspanning is namelijk de natuurlijke uitlaatklep van een lichaam dat de ‘vecht of vlucht’-prikkel voelt. Door te bewegen, worden chemische stoffen afgevoerd die door de stress zijn opgehoopt. Bovendien helpt het de spieren te ontspannen en uw conditie en weerstand te verhogen.

Er zijn twee grote obstakels voor veel mensen: beginnen en volhouden. Kies om het makkelijker te maken een sport die je leuk vindt of die elementen bevat die je leuk vindt. Kies een vorm van bewegen en spreek met jezelf af dat je dit de komende twee maanden minstens drie keer per week gaat doen. Doe dit ook echt en beslis daarna pas of het je iets oplevert of niet.

Een paar zeer goede manieren van bewegen voor gestreste mensen:

- Hardlopen. Bewezen werkzaam tegen somberheid en depressie. De voordelen: je kunt het doen wanneer je maar wilt, je krijgt bovendien uw portie buitenlucht en een zeer goede conditie.

- Wandelen. Kost meer tijd, maar uw stemming verbetert als je wandelt in een mooi natuurgebied, je krijgt een flinke dosis daglicht en je ademt frisse lucht. Bovendien heb je tijd voor reflectie, je kunt nadenken over je prioriteiten en wat je allemaal nog meer wilt doen om ontspanning in uw leven te brengen.

- Yoga. Ideaal om gespannen spieren los te maken, en zeer goed voor houding, gemoedsrust en ademhaling.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Met aandacht in de natuur zijn

Start eens per week met een wandeling in de natuur. Voel je voeten, kijk naar wat je opvalt en hoe is het van binnen met je. Vertraag jezelf.


Sta eens stil en adem diep in. Wat valt je op? Hoe is dat? Wat betekent dat?
Ga vervolgens op zoek naar jouw plek van stress. Wat valt je op? Hoe is dat? Wat zou dat kunnen betekenen? Wat zou je het liefst nu willen doen? Doe dat?

Als therapeut maak ik graag gebruik van de natuur om grip te krijgen op je stress.4

deel deze tip

Tip 32 - Van moeten naar willen!

Stress betekent vaak dat je geleefd wordt en denkt in moeten. Mijn tip is ga naar binnen en vraag jezelf af wat zou je het allerliefste willen. Volg dat pad, maak keuzes en stop met denken in moeten. Veel succes met het volgen van het pad van het verlangen!4

deel deze tip

Tip 33 - Oefening spiergroepen ontspannen

Het is goed om 4 keer per dag 10 minuten lekker op je stoel te zitten met je ogen dicht. Voel de ontspanning door aandacht te geven aan elke spiergroep (van voeten naar hoofd). Als het niet lukt om een spiergroep te ontspannen, dan kan je de spier ook eerst aanspannen. Als je de spier weer loslaat, is de rust al meer ontspanning.4

deel deze tip

Tip 34 - Stop met mondademhaling en zuchten

Stop met mondademhaling en zuchten. Ga vanaf nu alleen maar in en uit ademen door je neus. Door stress wordt je ademhaling dieper, zwaarder en vaak ontregeld, wat gezondheidsproblemen kan geven.

Tracht enkele keren per dag ontspannen te zitten op een stoel. Volg je ademhaling en demp deze. Dempen houdt in dat je de diepte van je in ademhaling vermindert en je laat de uitademing gewoon los.4

deel deze tip

Tip 35 - Vlucht niet naar alcohol of drugs

Vlucht niet voor je stress door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing.

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

Ook vluchten van je stress door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Onderzoek je "ziektewinst"

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je stress wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je stress. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je stress en spanning sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je stress extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of je op je werk. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je stress zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je stress.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je stress te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de stress, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de stress, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de stress niet meer heb?


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 37 - Onderzoek je stress

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die gestresst en gespannen zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dat gestresste en gespannen deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit gespannen deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 38 - Zorg goed voor jezelf

 • Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft.
 • Praat er met iemand over die u vertrouwt.
 • Opschrijven waarover u piekert kan ook helpen. 
 • Blijf goed voor uzelf zorgen met goede voeding, bewegen/sporten en genoeg ontspanning. 
 • Probeer als u wilt ontspanningsoefeningen of mindfulness. 

Bron: Thuisarts.nl

3

deel deze tip

Tip 39 - Meer ontspanning

Meer ontspanning

Met ontspanning onderbreekt u de stressreactie van het lichaam. Uw lichaam krijgt tijd om te herstellen. Ontspannen betekent dat u momenten inbouwt in uw dagelijks leven waarop u niet bezig bent met de dagelijkse taken en beslommeringen. Zo zorgt u voor een goede balans tussen plichten en dingen die u fijn vindt om te doen.

Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Een aantal manieren die goed kunnen helpen:

 • luisteren naar muziek
 • een boek lezen of een andere hobby
 • een wandeling maken in de natuur
 • sporten
 • een bad of warme douche
 • laten masseren
 • vrijen
 • de tijd nemen om rustig te eten

 

Methoden die u helpen om te leren ontspannen zijn: ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie en mindfulness. U leert het verschil te voelen tussen een gespannen en een ontspannen lichaam. Ontspanningsoefeningen zijn vaak gebaseerd op yoga, mindfulness en meditatie.


Bron: Thuisarts.nl

3

deel deze tip

Tip 40 - Ga sporten

Ga sporten.

Sporten is in bijna elke situatie een oplossing, dus ook bij stress. Je kunt al je frustraties eruit sporten en er daarna weer fris tegenaan gaan.


Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Bekijk een comedy

Bekijk een comedy

Lachen is dé manier om je stress kwijt te raken. Kijk dus een goede serie of film. Daarna voel jij je zonder twijfel een stuk beter.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 42 - Hou een energie-dagboek bij

Houd eens bij welke activiteiten je doet in een week. Welke activiteiten leveren jou energie? Welke activiteiten kosten jou energie?


Op deze manier kan je onderzoeken waar je op kan sturen om een positieve balans te verkrijgen (= meer energiegevers dan energienemers)


Bernadette

3

deel deze tip

Tip 43 - Doe één ding tegelijk met je aandacht

Doe één ding tegelijk en richt daar al je aandacht op.


Ton

3

deel deze tip

Tip 44 - Je negatieve overtuiging is niet waar

De meeste stress creëren we door wat we denken. Vaak hebben we al op jonge leeftijd, onbewust, een negatieve overtuiging over onszelf ontwikkelt waarin we zijn gaan geloven door stemmen van buitenaf (je ouders en andere belangrijke opvoeders).

Om dat pijnlijke gevoel van zelfafwijzing niet te hoeven voelen. zijn we steeds druk bezig om erkenning van anderen binnen te hengelen. Een stressvolle bezigheid.


Tip: ga op zoek naar je negatieve overtuiging en ontdek dat je in een vergissing bent gaan geloven. Je zult je een stuk beter gaan voelen!3

deel deze tip

Tip 45 - Drink genoeg water

Je brein haalt zijn energie vooral uit water. Als je veel stress hebt, dan is je hele lijf ook in de stress. Je lijf is druk bezig om al die stress weg te werken en dit gebeurt vooral in je darmen. Je darmen gebruiken (net als je brein) hier heel veel water voor.

 

Als je te weinig water drinkt (of nog erger: veel koffie!!) gebruikt je lijf het water waar dat de hoogste prioriteit heeft. Bij veel stress is dat je darmen. Dit betekent dat er bij onvoldoende water, water wordt ontrokken aan het brein. Probeer dan nog maar eens fris en helder na te denken!

 

Concrete tip: begin elke ochtend met een flink glas water (liefst 0,5 liter) en drink een half uur voor elke maaltijd ook een flink glas.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Tip bij keuzestress

Tip bij keuzestress

Accepteer dat je niet alle gevolgen van je keuze kent.

De lastigste mentale hobbel die er bij het nemen van een keuze is, is spijt. Krijg ik niet achteraf spijt van mijn beslissing. Dat maakt de keuze ingewikkeld.

Wees er bewust van dat je niet weet wat de gevolgen van je keuze zult zijn. Alleen achteraf zul je weten of het de juiste was of de verkeerde.

De meest succesvolle mensen hebben eerst een paar fouten gemaakt en ervan geleerd, voordat ze op hun plek zaten.3

deel deze tip

Tip 47 - Schrap activiteiten uit je agenda

Door activiteiten te schrappen creëer je ruimte voor jezelf en word je minder geleefd door je agenda. Ruimte voor ontspanning, niets doen, alleen zijn of juist een vriend of vriendin te ontmoeten.3

deel deze tip

Tip 48 - Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust maakt je weerbaar. Bij een gebrekkige slaap raak je in een vicieuze cirkel van vermoeidheid waarbij je stressgevoeligheid toeneemt. Slaap je slecht? Laat je informeren en begeleiden om je kwaliteit en kwantiteit van slaap te verbeteren.3

deel deze tip

Tip 49 - Ga op reis

Neem een time-out en ga op reis. Om je op te frissen met nieuwe contacten in een nieuwe omgeving.3

deel deze tip

Tip 50 - Ervaar bewust je stress. Daarna kun je ontstressen.

Stress kan pas oplossen als het er helemaal mag zijn. We zijn geneigd om allerlei dingen te gaan doen, mediteren, sporten, slapen, etc. in de hoop dat het stress gevoel zal verminderen. Alleen dit helpt niet want de stress wil ruimte krijgen en gezien worden.

Dus neem iedere dag even de tijd om bewust je stress te voelen en ervaren. Want als stress er mag zijn kun je pas echt ont stressen.


Sandra - Therapie Hoorn

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Maak een lijst van Willen i.p.v. Moeten

Maak een lijst van alle dingen die je MOET.
Bekijk ze kritisch. Van wie moet je dat?
En kun je i.p.v. van moeten WILLEN opschrijven.
Je zult zien dat de lijst korter wordt en dat geeft minder stress!3

deel deze tip

Tip 52 - Niet de hele dag mails en telefoontjes beantwoorden

Beantwoordt niet de hele dag telefoontjes en e-mails, maar spreek hier met jezelf bepaalde tijden voor af. Spreek met jezelf af dat je na een bepaalde tijd je mails laat voor wat ze zijn. Morgen is er weer een dag!3

deel deze tip

Tip 53 - Maak op je werkdag tijd om even niet te werken

Maak gedurende je werkdag regelmatig tijd om even niet te werken.
Loop even weg van je werkplek, ga indien mogelijk even naar buiten, of schil een appel en ben daar met al je aandacht bij.3

deel deze tip

Tip 54 - Doe regelmatig het 5x5je

Doe regelmatig het 5x5je:
Neem een paar minuten de tijd en haal 5 x bewust adem; kijk om je heen naar 5 dingen; luister naar 5 geluiden; voel 5 lichamelijke sensaties en haal nogmaals 5 x adem. Doe dit met een milde, open houding, dus zonder iets bijzonders te verwachten.3

deel deze tip

Tip 55 - Neem de tijd voor je lunch

Neem de tijd voor je lunch en gebruik je lunch ook om even tot jezelf te komen en maak een wandeling waar je met je aandacht bij bent.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Maak ieder uur even tijd om te bewegen

Maak tijdens je bezigheden ieder uur even tijd om te bewegen; loop de trap een keertje op en af; ga even naar buiten; rek en strek 5 een paar keer. Het positieve effect van even bewegen voel je meteen.3

deel deze tip

Tip 57 - Doe vaker dingen waar je ontspannen van wordt

Als je last hebt van stress dan ben je misschien wel een persoon die veel eisen stelt aan zichzelf. En heb je misschien wel veel verplichtingen. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Een mens kan veel aan.

Wil je meer lucht en ruimte in je leven en maak dan eens een lijstje van dingen waar je blij en ontspannen van wordt. En geef jezelf regelmatig de ruimte om stress hormonen af te voeren zodat je rust ervaart.3

deel deze tip

Tip 58 - Oefen de buikademhaling

Een verkeerde ademhaling speelt een belangrijke rol bij angst, paniekaanvallen, spierspanningen, hoofdpijn, vermoeidheid en depressie. Een krampachtige, snelle, oppervlakkige en onregelmatige ademhaling (borstademhaling) kan een gevolg zijn van stress, maar verkeerd ademhalen verergert de stressklachten ook.

De zogenoemde buikademhaling is rustig, regelmatig en onbelemmerd. Kijk maar eens hoe een pasgeboren baby of een kat ademt.

De buikademhaling oefenen:

1. Ga plat op je rug op de grond liggen op een deken, met je benen gestrekt en iets uit elkaar. Laat je tenen licht naar buiten wijzen. Leg je armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog.

2. Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Adem door je neus. Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat je borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te dirigeren.

3. Leg beide handen op je buik en laat je adem volgen. Voel hoe je buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt.

Lastig? Concentreer dan eerst op de uitademing. Adem in, houd een paar seconden vast en adem zo lang en volledig mogelijk uit. De volgende ademhaling zal vanzelf meer uw buik instromen.

Hoewel deze oefening direct een ontspannend effect kan hebben, zul je er de meeste baat bij hebben als je echt een andere manier van ademhalen aanleert. Dat vraagt zeker een aantal weken achtereen dagelijks een paar minuten oefening.3

deel deze tip

Tip 59 - Breng meer humor in je leven

Gebruik humor

Neem je het leven bloedserieus? Dikke kans dat je meer stress ervaart dan nodig. Humor kan helpen zelfs de grootste ellende te relativeren. Het zorgt voor een beetje afstand tot de situatie, en kan het ijs breken op lastige momenten. Bovendien ontspant lachen het lichaam, vermindert het de productie van stresshormonen en versterkt het ons immuunsysteem.

Zelfspot is de beste remedie tegen stress. Iemand die om zichzelf en om de lastige dingen in zijn leven kan lachen, zorgt ook dat hij minder geraakt kan worden door opmerkingen van anderen.

Tips om meer humor in je leven te brengen:

- Zoek mensen op die je aan het lachen brengen. En andersom: loop met een boogje om humorloze mensen heen.

- Kijk eens door een andere bril. Het kan heel relativerend werken om je benarde situatie eens te bekijken door de ogen van een ander. Op welke manier zou je stress het onderwerp kunnen zijn van een aflevering van een comedyserie? Hoe zou je baas reageren als hij je zou zien terwijl je in je blote kont de muggen in je slaapkamer verwoed probeert dood te meppen?

- Verzamel grappige dingen. Zoek een foto van een heel komisch moment in je leven. Of knip het stripje dat je zo aan het lachen maakte uit de krant en hang het boven je bureau, op de koelkast of ergens anders waar je het regelmatig tegenkomt.

- Maak het absurd. Overdrijven werkt vaak op de lachspieren. Probeer de volgende keer dat je je gestrest voelt, de situatie eens op te blazen en te zoeken naar het absurde. Ben je opgefokt omdat je bang bent te laat te komen? In je fantasie stel je je voor dat je pas op de bestemming aankomt na vele jaren, met een lange grijze baard. Zo erg kan het allemaal niet zijn.3

deel deze tip

Tip 60 - Stel prioriteiten, plan vrije tijd in, stel grenzen

Stress is een breed begrip voor spanning, die we allemaal wel van tijd tot tijd ervaren. Gezonde stress helpt je alert te zijn en geconcentreerd te werken. Wanneer de spannende situatie voorbij is, vloeit de spanning vanzelf weg.

Er is sprake van ongezonde stress wanneer stressvolle situaties te lang duren, te vaak voorkomen of te heftig zijn.

Stress zit niet alleen in je lijf maar ook in je hoofd en verandert je gedrag.
Je omgeving kun je niet veranderen wel kun je zelf anders leren omgaan met jouw stress.

- Zet voor jezelf op een rij wat jou stress geeft, wat kost jou veel energie.
- Stel prioriteiten en plan vrije tijd in je agenda
- Wat zijn jouw grenzen, kun je nee zeggen?
- Is het realistisch wat je van jezelf vraagt?
- Hoe is verhouding tussen jouw moeten en willen?3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Ga na wat jouw behoeften zijn (i.p.v. de ander)

Stress ontstaat vaak doordat de weegschaal doorslaat naar zorgen voor de ander i.p.v. zorgen voor jezelf.

Ga voor jezelf na waarin jij bezig bent je aan te passen aan de verwachtingen van anderen of anderen probeert blij te stemmen ten koste van jezelf.

Ga ook na wat jouw behoeften zijn: Waarin kom jij tot rust, waar schreeuwt je lichaam om, waar word je blij van, wat wil je absoluut niet meer,..

Wanneer je hier beter naar gaat luisteren en handelen, zal je meer in balans komen te staan en minder, tot uiteindelijk geen stress meer gaan ervaren.3

deel deze tip

Tip 62 - Doe een dutje

Doe een dutje

Heb je stress? Ga slapen. Als je wakker wordt kun je er met nieuwe energie weer tegenaan.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 63 - Naar de sauna relaxen

Wat ik doe tegen stress is 1x per week een dag naar de sauna lekker relaxen en je lichaam en geest ontspannen en je kunt er weer tegen, dit is echt een aanrader!


Gerda

2

deel deze tip

Tip 64 - Maak je alleen druk om nu

Maak je alleen druk om nu.


Ton

2

deel deze tip

Tip 65 - Geef of vraag om een knuffel

Geef of vraag om een knuffel.


Ton

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Maak een wandeling in de natuur

Maak een wandeling in de natuur en zet al je zintuigen open.


Ton

2

deel deze tip

Tip 67 - Vecht niet tegen de stress

Vecht niet tegen de stress.
Schrijf alles op wat je "moet doen" van jezelf. Bekijk wat je op dát moment kan doen, doe het en streep het af.2

deel deze tip

Tip 68 - Hak die knoop door

Hak die knoop door.

Vaak ontstaat er stress omdat er iets is veranderd waardoor er ook een verandering van jou wordt gevraagd. Het leven gaat ineens de bocht om en jij was net zo lekker bezig met rechtdoor gaan!

 

Doorgaan met rechtdoor gaan terwijl het leven al links- of rechtsaf is geslagen geeft veel stress. Neem de tijd om te kijken waar je staat, waar het leven heen gaat en welke verandering noodzakelijk is en hak die knoop door. Kom je er alleen niet uit, dan kan het goed zijn om er over te gaan praten.2

deel deze tip

Tip 69 - Tuinieren: Met de handen in de aarde

In de tuin werken helpt je om je hoofd leeg te maken en weer te aarden. Misschien heb je geen tuin maar kan je als vrijwilliger een dag(deel) helpen bij een biologische tuinderij.2

deel deze tip

Tip 70 - Mediteer

Het is wetenschappelijk bewezen dat mediteren helpt je stress te verlagen en je stressbestendigheid te vergroten. Geen ervaring met mediteren? Ik begeleid je graag om jouw meditatievorm te leren die bij je past.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Stop met haasten

Door te haasten krijg je een gejaagd en gestrest gevoel. Trap op de rempedaal, ga eerder van huis en laat je niet opjutten.2

deel deze tip

Tip 72 - Onderzoek je relaties m.b.t. stress

Ervaar je stress, spanning, druk of boosheid? Dan kan het heilzaam zijn je relaties te onderzoeken. Dat werkt op twee manieren.

1. Stress kan veroorzaakt worden doordat je relaties op je werk of privé je onvoldoende ondersteunen of zelfs onrecht aandoen. Het onderzoeken van de relaties met je baas, collega's, vrienden en partner kan belangrijke input geven tot verandering van jouw gedrag en gevoel.

2. Jong geleerd is oud gedaan. Veel cliënten die stress ervaren, herkennen gelijksoortig gedrag van één van de ouders. Stress en perfectionisme kunnen een thema zijn dat over verschillende generaties speelt.

Om ervoor te zorgen dat je stress afneemt, en je jouw kinderen dit niet aanleert, kan een onderzoek in je familie raadzaam zijn.

Ga voor deze onderzoeken naar een contextueel relatietherapeut. Zij kunnen je hierin goed ondersteunen.2

deel deze tip

Tip 73 - Citaat van Franciscus van Assisi

Dit citaat van Franciscus van Assisi kan je stress verminderen!


" Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beiden te zien"2

deel deze tip

Tip 74 - Elke dag een paar minuutjes je dag wegschrijven

Elke dag een paar minuutjes je dag wegschrijven, of in een kernachtige zin samenvatten, dat doet een mens deugd. Je leert jezelf serieus te nemen, en neemt een beetje afstand van de materie waarmee je worstelt. Sommige tips blijven generaties overeind.2

deel deze tip

Tip 75 - Oefening: Tel je ademhaling

Tel je ademhaling. Dat kan op de stressvolle momenten zelf, of elke dag, zodat het een automatisme wordt. Tel in plaats van op, af vanaf 100. Ben je de tel kwijt geraakt door malende gedachten, begin dan weer terug op 100.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Leer de zin "Ook dit gaat weer voorbij" te zeggen

Leer de zin "Ook dit gaat weer voorbij" te zeggen bij verschillende gebeurtenissen op een dag. De mooie en de pijnlijke momenten. Het helpt relativeren, loslaten, en verder gaan met de stroming.
"Ook dit gaat voorbij."2

deel deze tip

Tip 77 - Aandacht geven aan je spanning

Aandacht geven aan je spanning; Waar voel je de spanning in je lichaam?
Om hier even helemaal met je aandacht te zijn i.p.v. het weg te doen maakt al dat her rustiger wordt.2

deel deze tip

Tip 78 - Ontspan/ontlaad je psoas spier

Spanningen en stress slaan op in je lichaam, in je grote spieren en ook in je psoas spier. Dit is een diepliggende spier die aan de wervelkolom vast zit en via de buik en bekken aan het dijbeen vast zit.

Deze spier heeft te maken met je vecht, vlucht en bevries reactie. Door stress en spanning wordt de psoas geactiveerd en verkort daardoor waardoor er ook lichamelijke klachten kunnen ontstaan.

Er is een eenvoudige tril techniek om de psoas van stress te ontladen en je daardoor weer ontspannen voelt.

Ook zijn er bepaalde yoga oefeningen waarmee je deze spier weer kan verlengen waardoor ook je houding verbeterd.2

deel deze tip

Tip 79 - Kijk wat van je to-do lijstje af kan

Kijk iedere dag naar je to-do lijstje en kijk wat eraf kan. Is er vaak veel minder nodig dan erop staat.2

deel deze tip

Tip 80 - Leef vanuit vertrouwen

Wanneer je leeft vanuit vertrouwen, heb je veel minder last van stressvolle gedachten en piekermomenten.

Hoe doe je dat?

Spoor je stressvolle gedachten op. Waar gaan deze gedachten over Wanneer komen ze in je op?
Zou je iets met deze gedachten kunnen vermijden?

Ga eens oefenen met je aandacht te richten op voor jou leuke, fijne en ontspannende dingen/activiteiten.

Geloof je stressgedachten niet maar kies eens voor een andere route.
Een route van vertrouwen. Een route van actief bouwen aan je eigen leven!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Aai je hond of kat

Heb je een huisdier?

Het aaien van een hond of kat kan enorm rustgevend zijn
Het aaien van zachte dieren, zoals honden, katten en andere zoogdieren brengt goede effecten teweeg.

Tijdens het aaien van een huisdier komt het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine heeft een rustgevend en bindend effect. Dierenliefhebbers willen hun beestje verzorgen, het eten geven en ermee wandelen.

Het leuke is dat het hormoon ook bij het dier zelf vrijkomt. Zij hechten zich net zo goed.
Je huisdier zal het dus ook prettig vinden; heb je meteen twee vliegen in een klap!2

deel deze tip

Tip 82 - Aai een hond of kat, dan komt oxytocine vrij

Heb je een hond of een kat dan heb je geluk: Het aaien van dieren, zoals honden, katten en andere zoogdieren kan zeer rustgevend en stressreducerend zijn. Tijdens het aaien van een huisdier komt het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine heeft een rustgevend effect. Geniet er van.2

deel deze tip

Tip 83 - Laat je meevoeren met de stroom

Laat jezelf meevoeren met de stroom ipv tegen de stroom in te gaan. Natuurlijk zijn er dingen waar jij grip en controle over hebt maar probeer het leven niet te controleren en leg je neer bij het feit dat controle niet bestaat.2

deel deze tip

Tip 84 - Adem

ADEM
Adem geeft je levensenergie en het helpt je om stress te reguleren.

Een manier is om 4 tellen in te ademen en 8 tellen uit te ademen. Zo komt je systeem, je lichaam tot rust.

Succes!2

deel deze tip

Tip 85 - Wees mild voor jezelf

Wees mild voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn of te doen. Emoties en stress horen bij het leven. Door jezelf druk te maken over het feit dat je stress hebt, wordt de stress alleen maar groter.

Geef je emoties en gedachten milde aandacht. Wees mild voor je angsten en zorgen. Spreek ze toe met zachte en helende woorden en merk hoe de stress afneemt.

Geef jezelf de ruimte om te ademen en wees mild voor jezelf in plaats van constant te denken aan wat je allemaal fout doet.


Wees mild voor jezelf

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Zoek cognitieve afleiding

Stress wordt vaak veroorzaakt door piekergedachten. Wat je hierbij kunt doen, is cognitieve afleiding zoeken.

Jouw stress- en piekergedachten zitten namelijk in je werkgeheugen. Op het moment dat je het werkgeheugen belast met een andere taak, vermindert de emotie en verdwijnt de piekergedachte uit het geheugen.

Voorbeelden van cognitieve afleiding zijn: rekensommen, de tafels, dierennamen bedenken, automerken bedenken, enz. Maak het niet te makkelijk (zoals schaapjes tellen) omdat dat het geheugen niet voldoende belast.

Maak het ook weer niet te moeilijk, omdat je dan het risico loopt dat je opgeeft of piekergedachten weer de overhand nemen. Doe iets wat je leuk vind!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 87 - Balans tussen "moeten", "willen" en "zin hebben in"

Bewustzijn brengen in je dagelijkse activiteiten

Hoe zou het zijn om ’s morgens even te zitten, met pen en papier, om op te schrijven waar jij je tijd aan zou willen geven. Om er een balans in te brengen zodat het leven je niet ‘zomaar’ overkomt.

• De noodzakelijke dingen die gedaan “moeten” worden.
(Boodschappen, werken, kinderen halen, koken etc.)

• Wat je graag wil wat gedaan wordt
(Ramen zemen, bij je ‘zieke’ ouder/buur op bezoek, uurtje in de tuin
werken, sporten, cadeautje regelen voor een ander etc.)

• Doen waar je zin in hebt.
(Lezen, in bad, inplannen van een uitje/vakantie, fietsen, met een
kopje koffie in de zon, bellen met een vriend(in) etc.)

Het kan rust en overzicht brengen om te luisteren naar de antwoorden die je in jezelf voorbij laat komen.

Wat moet gedaan, wat wil ik en wat wens ik eigenlijk voor deze dag.

Veel plezier!2

deel deze tip

Tip 88 - Besef dat je gestrest bent

Besef dat je gestrest bent!
Dat merk je allereerst aan je lichaam, spanning ergens maar ook aan onhandigheid en onoplettend.

Verder is het kenmerk van stress dat je dingen begint te denken, te voelen en te doen, die je niet zou denken, voelen, doen, als je niet gestrest was.

Het is veel makkelijker om beginnende stress aan te pakken, dan dat je wacht tot die op volle toeren draait. Voel, weet wanneer je stress op begint te bouwen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 89 - Zoek de natuur op

Zoek de natuur op. Soms doet een powernap wonderen, maar als je moe of gestrest bent, kan het helpen de natuur even in te trekken. Ben je te moe om te lopen, ga dan ergens aan het water zitten en voel hoe je erbij zit. Geef ruimte aan verdriet en frustraties. De natuur kan je rust en hoop bieden.2

deel deze tip

Tip 90 - Deel je hart met een goede vriend(in)

Probeer de neiging te weestaan alles alleen op te lossen en bezoek een hele goede vriend(in) waar je je hart mee kan delen.

Misschien ben je geneigd om je terug te trekken en het alleen te doen wanneer je je moe of gestrest voelt. Door je verhaal met iemand te delen die dichtbij je staat en daarin een stuk begrip en erkenning te ontvangen, kan je weer nieuwe energie ontvangen.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Oefening: Adem makkelijk

Adem makkelijk

Het advies “haal diep adem” lijkt misschien een cliché maar het werkt! Voor een makkelijke oefening van drie tot vijf minuten, ga je op je stoel zitten met je voeten plat op de grond en je handen op je knieën.

Adem diep en langzaam in en uit, en concentreer je op je longen terwijl je maximaal ademhaalt. Onze ademhaling verzorgt het zuurstof in je bloed en een juiste ademhaling verheldert je geest.2

deel deze tip

Tip 92 - Bel een vriend

Neem eens korte een pauze om een vriend te bellen en praat over je problemen. Een geruststellende stem, zelfs voor een minuut, kan alles in perspectief te zetten.2

deel deze tip

Tip 93 - Tip bij omgaan met spanningspijn

TIP: Omgaan met spanningspijn

Stress kan spanning veroorzaken in je lichaam. Een bekend voorbeeld is spanningshoofdpijn.
We hebben allemaal de neiging om ons tegen pijn te verzetten. Helaas is het zo, dat je daardoor nog meer gespannen raakt en de pijn juist erger wordt, of in elk geval niet weggaat.

Vaak helpt het juist om naar de pijn toe te gaan en de pijn toe te staan. Probeer dit eens:

- Ga op een rustige plek zitten of liggen.

- Merk hoe je lichaam gedragen wordt door het matras, of de stoel of vloer waarop je zit.
Je hoeft daar niets voor te doen.

- Volg een tijdje je ademhaling, zonder daar iets aan te veranderen.

- Terwijl je zo ligt of zit en ademt, ga je met je aandacht maar de pijn toe en blijf er even bij.

- Maak in gedachten op een zachte manier ruimte voor de pijn

- Ga ook weer regelmatig met je aandacht terug naar je ademhaling.

- Merk regelmatig de zwaarte van je lichaam in het matras of de stoel op. Laat je gedragen worden.

- Wissel in een heel rustig tempo af : ademhaling -pijn of spanning- ademhaling- contact met matras of stoel- ademhaling, etc.

Neem je rust zolang dat nodig is.


2

deel deze tip

Tip 94 - Adem rustig in en uit

Adem rustig in en uit

Ontspanningsoefeningen bij stress geven snel verlichting, zoals de volgende ademhalingsoefening. Wanneer je gestrest bent dan haal je oppervlakkiger en sneller adem.

Wil je dat à la minute aanpakken? Zoek dan een rustig plekje . Sluit je ogen. Leg een hand op je buik en focus je alleen op je ademhaling. Adem vervolgens rustig in je neus en voel je buik omhoog komen. Houd je adem even vast en adem langzaam uit via je mond.

Herhaal deze oefening totdat je de spanning uit je lijf voelt verwijderd.


2

deel deze tip

Tip 95 - Tip voor relaxte kerstdagen: laat het moeten los

Tip voor relaxte kerstdagen: laat het moeten los

Zet je hart open voor het genieten i.p.v. moeten, maak het gezellig. Op een manier die bij jou past.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 96 - Tips tegen Corona-stress

Tips tegen Corona-stress

Hoe kan je omgaan met angst en onzekerheid in deze verwarrende tijd?

Doe iedere dag iets nuttigs, gezonds en leuks

Als je dagritme is veranderd - doordat je niet mag werken of als je kinderen thuis zijn - is het belangrijk structuur aan te brengen. Het geeft duidelijkheid en overzicht wat houvast biedt. Wat in deze wankele tijd juist nodig is.

Iets nuttigs: dit kunnen activiteiten zijn als huishoudelijke klusjes, de zolder opruimen of je kinderen helpen bij het maken van de schoolopdrachten. Je kunt ook van betekenis zijn door je oude buurvrouw te bellen, die geen bezoek mag ontvangen. Of je gaan verdiepen in een thema waarin je geïnteresseerd ben of het volgen van een online cursus. Je bent zinvol bezig en dit geeft een voldaan gevoel.

Iets gezonds: een bezigheid die bij jou past. Zoals buiten wandelen of spelen, hardlopen of tuinieren. Denk daarbij aan de 1.5 meter afstand.

Iets leuks: dat kan iets creatiefs zijn, samen een spel spelen, een film kijken, een boek lezen of gamen.

Plan dit in tijdsblokken, ook voor je kinderen, zij weten dan waar ze aan toe zijn. Juist nu hebben ze duidelijke afspraken nodig. Ga ook douchen, tandenpoetsen en je aankleden zoals je gewend was om te doen. Oké, iets later opstaan mag natuurlijk.

Geef elkaar de ruimte

Met z’n allen de hele dag op elkaars lip zitten geeft spanning en irritatie. Wat logisch is. Gun jezelf tijd om iets voor jezelf te doen en je af te zonderen. Dit geldt ook voor je kinderen. Als je alleen woont trek je dan niet te veel terug. Houd contact met de buitenwereld en praat eventueel over je zorgen of wat je bezighoudt.

Waarde van verveling

Je hoeft jezelf of je kinderen niet voortdurend bezig te houden. Verveling en een beetje dagdromen is de motor voor creatieve ideeën en bezinning. Mijmertijd brengt je dichter bij jezelf en kan je aanzetten om keuzes te maken. De dingen te doen omdat het belangrijk voor jou is of omdat je er energie van krijgt. Bijvoorbeeld binnen je loopbaan maar ook in je sociaal leven.

Doe iets waar je wel invloed op hebt

We willen graag voorbereid zijn op wat gaat komen. Als inwoner van Nederland hebben we over het algemeen veel zekerheden. Er wordt goed voor ons gezorgd. Een nieuw virus, waarvan we niet precies weten hoe dit zich ontwikkelt, zorgt voor verlies van controle en machteloosheid. Doe de dingen waar je wel grip op hebt. Door je te houden aan de richtlijnen van de autoriteiten, op een andere manier invulling geven aan je manier van werken of hulp bieden aan de kwetsbaren.

Kijk maximaal 2x per dag naar het nieuws

Daarnaast doe je de gewone dagelijkse dingen waardoor het gewone leven doorgaat. Dan blijf je niet hangen in negatieve gedachten en gevoelens. Laat je informeren door betrouwbare bronnen. Iedereen kan op social media iets plaatsen. Ook onwaarheden wat voor angst kan zorgen. De NOS heeft een live-blog die het belangrijkste nieuws samenvat. Dit geldt ook voor de regionale zenders.

Uit je hoofd, in je lijf

Wanneer je blijft hangen in angstige en zorgelijke gedachten kun je het volgende doen:

Een gedachte komt als vanzelf, daar kun je niets tegen doen. Maar jij hebt de keuze of je iets met deze gedachte gaat doen. Zucht diep en zeg tegen jezelf: ‘Ho, stop…..! Ik bepaal dat ik nu niets met deze negatieve gedachte doe’.

Negatieve gedachtes geven een vervelend gevoel. Ga zitten op een rustige plek en adem een paar keer diep in en uit. Ga dan met je aandacht naar dat gevoel, waar in je lijft voel je dit. Wat neem je waar, geeft het spanning, een beklemming of voelt het als steken. Blijf met je aandacht bij dit gevoel en geef het de ruimte in plaats van het weg te drukken. Je zult merken dat het vervelende gevoel afneemt. Want gevoelens willen gevoeld worden.

Past bewegen beter bij je om je hoofd leeg te maken, ga dan hardlopen of wandelen.

Verleg je aandacht naar een activiteit waar focus voor nodig is, zoals puzzelen, handwerken, tekenen of muziek maken.

Weet dat stress ook lichamelijke klachten kan geven zoals zweten, hartkloppingen en een zere keel.

Besef dat dit ook voorbij gaat

Je hebt meer stormen in je leven meegemaakt. Deze zijn weer voorbij gegaan, ook als was het misschien niet makkelijk. Probeer je te verplaatsen in het moment dat je ouder bent en terugkijkt op je leven. Deze periode zal één van die stormen zijn die je hebt doorstaan.

Pas goed op jezelf en naasten.


2

deel deze tip

Tip 97 - Ga naar een moment van ontspanning en rust

Ga naar een moment van ontspanning en rust.

Sluit je ogen en ga denkbeeldig naar een situatie waarin je rust en ontspanning ervoer. Het maakt niet uit of dat gisteren, een maand, jaar of 10 jaar geleden is. Je kunt in je innerlijke wereld altijd overal direct naar toe “reizen”.

Stap in die situatie. Met andere woorden: voel, ruik, hoor, zie, proef wat je toen voelde, rook, hoorde, zag en proefde. Je bent als het ware weer helemaal daar. Neem alles goed in je op en wees vooral nieuwsgierig naar wat er nu gebeurt.

Terwijl je helemaal in die situatie bent, ben je bewust van je ademhaling. Terwijl je daar nog steeds bent, kun je wellicht je ademhaling iets dieper laten gaan, méér richting je buik. Voel hoe dat voelt in je lijf. Zorg steeds dat je ook goed uitademt. Adem in en adem uit. In een rustig ritme.

Blijf genieten van de situatie waar je in gestapt bent, neem je tijd! Wanneer je dit genoeg ervaren hebt, rek jezelf even uit, adem nog een paar keer heel bewust in en uit, open je ogen voorzichtig.
Stap weer in je volledige bewustzijn in het hier en nu. Geniet nog even na en vervolg je bezigheden.


2

deel deze tip

Tip 98 - Stress in tijden van verandering

STRESS IN TIJDEN VAN VERANDERING

Veranderingen hebben invloed op ons leven en maken dat we dit moeten aanpassen. Dat is een uitdaging . Van invloed is hoe jij deze verandering ziet. Als een uitdaging of als een dreiging waar je niet mee weet om te gaan.

Als je weet wat je waard bent heb je al een voorsprong. Je maakt dan gebruik van je interne hulpbronnen. Als je daarnaast ook externe hulpbronnen uit je familie, vrienden of zakelijke omgeving weet in te zetten zorgt dat voor rust en voorkomt dit stress.

Wat voor mens ben jij?
Wat voor mens zou je willen zijn?
Wat voor mens vind je dat je zou moeten zijn?

Kom je erachter dat je weinig eigenwaarde hebt
* dan kan je op zoek gaan naar mensen die je ondersteunen en daar je voordeel mee doen;
* dan is het van belang dat je energie steekt in mensen en activiteiten die jouw waarden weerspiegelen;
* dan is het van belang dat je je bezig houdt met activiteiten die je helpen om je gevoelens te uiten;
* dan is de eerste prioriteit voor jou om goed te zorgen voor jezelf (slapen, gezond eten ontspanning);
* denk terug aan de momenten dat je het redde en ga op welke manieren je dat hebt weten te realiseren.

Accepteer dat dit bij het leven hoort
Blijf in verbinding
Geloof in de kracht die ook jij bezit om overal iets positiefs uit te halen
2

deel deze tip

Tip 99 - Vitaliteit

Wanneer stress en veerkracht in balans zijn, kan je veel meer aan!
Merk je dat je stress hoog is? Probeer dan je veerkracht ook te verhogen :).
Een onderdeel van veerkracht is je VITALITEIT en deze wordt bepaald door 6 pijlers. Zijn jouw 6 pijlers op orde? Of verdienen ze extra aandacht?


Pijlers:
1. zinvol leven
2. ondersteunende sociale contacten
3. positief denken
4. voldoende herstelmomenten
5. regelmatig bewegen
6. gezonde voeding


2

deel deze tip

Tip 100 - Boekentip - Ik heb de tijd

Het boek van Paul Loomans: "Ik heb de tijd" is een handleiding in Tijdsurfen.

 

Er staan tips in om de innerlijke rust weer te voelen. Een aanrader!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 101 - Ga met je aandacht naar je lichaam

Als je stress voelt ga dan eens met je aandacht naar je lichaam: waar in je lichaam voel je de stress? Breng je aandacht naar je schouders, je kaken, je voorhoofd... voel je je voeten nog op de grond? Je billen nog op de stoel?

Zonder iets te hoeven veranderen, alle aandacht naar de plek die jij in je lichaam voelt, zoals een liefdevolle moeder een kind ziet. Misschien merk je verschil in de mate van stress voor en na de oefening?


Lichaam

1

deel deze tip

Tip 102 - Ga met je aandacht naar je ademhaling

Als je je gestrest voelt, breng je aandacht dan naar je adem. Waar in je lichaam voel je je adem? Voel je de koele droge lucht die door je neus of mond naar binnen stroomt? En de warme wat vochtigere lucht die weer naar buiten stroomt?

Voel je het uitzetten van je borstkas op de inademing en het dalen op de uitademing?

Leg je hand op de plek waar jij denkt dat je je adem kan voelen. Voel hoe je hand door de beweging van je adem om hoog en omlaag beweegt. Laat je handen langzaam naar verschillende plekken van je romp 'reizen'.

Zo nodig je de adem uit om daar naar toe te stromen. Je hoeft niets te forceren. Meer met een soort nieuwsgierigheid, volgt je adem naar je handen op je buik? in je flanken? misschien zelfs naar je rug? Hoe is het nu met de stress?


Adem

1

deel deze tip

Tip 103 - Onderzoek de oorzaak en ga er anders mee om

Heb je last van stress? Ga op zoek naar 1. de oorzaak en 2. leer daarbij in het nu omgaan met stressklachten.

De oorzaak ligt vaak in jouw verleden ( trauma? en/of de ontwikkeling van bepaalde persoonskenmerken (hoge waarden en normen, controle houden, perfectionisme, moeite met nee- zeggen, enthousiasme, hoge verantwoordelijkheid ), met deze kenmerken ben je gevoeliger voor klachten.

Leer deze (overigens waardevolle) kenmerken gedoseerd in te zetten. In het 'nu' beter omgaan met stress hangt af hoe bewust ben je dat je gestressed bent? En hoe vaardig ben je met stressregulatie technieken (evenwichtige planning maken, passende verwachtingen hebben, mindfulness, meditatie, en niks doen- ontspannen).


Maaike

1

deel deze tip

Tip 104 - Ga bewegen!

Ga bewegen!
Bij stress maakt je lichaam stresshormonen aan zoals adrenaline en cortisol. Deze zijn er voor "gemaakt" om je lichaam tot actie aan te zetten. Maar wij bewegen over het algemeen veel te weinig!

Door wél te gaan bewegen ruimt je lichaam deze stresshormonen makkelijker op, en gaan ze je lichaam uit. Vervolgens ervaar je minder stress.

Als je te weinig beweegt, heeft je lichaam meer moeite om die hormonen af te voeren en wordt het omgezet in "giftige stoffen", waardoor je je zelfs somberder kunt gaan voelen.

Regelmatig bewegen dus, ook al heb je geen zin, geen tijd, enz. Een half uur wandelen per dag is al genoeg!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 105 - Neem even één minuutje voor jezelf

Stel op je telefoon in dat er een alarm 3x per dag afgaat.
Zodra dit alarm afgaat stop je even helemaal met wat je aan het doen bent, en neem 1 hele minuut rust.

Adem een paar keer heel bewust in en uit, en stel jezelf voor dat je een boom bent..: met diepe wortels in de grond, je lijf als stam, kruin/ hoofd die naar de hemel reikt. Adem diep door, en stuur je adem de grond in.


Na 1 minuut doe je je ogen weer open en ga je rustig weer door met waar je mee bezig was.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 106 - Doe de vervelende dingen eerst!

Doe de vervelende dingen eerst!1

deel deze tip

Tip 107 - Breng je activiteiten in kaart

Stress lijkt wel onvermijdelijk in onze maatschappij.
Helemaal uitbannen van stress is niet mogelijk, maar stress dient op een acceptabel niveau te blijven en je dient voldoende herstelmomenten te kunnen creëren en ervaren.

Wat stress op een acceptabel niveau is, is per person verschillend. Je herstel na een drukke periode en de duur daarvan kunnen we als graadmeter zien.

Breng je activiteiten in kaart:

1. Wat doe ik allemaal?
2. Waar krijg ik energie van en wat kost me energie?
3. Kan ik sturen, zodat ik meer activiteiten overhoud die me energie geven en minder activiteiten die me energie kosten?
4. Hoe bouw ik regelmatig rustmomenten in?
5. Zorg voor een goede nachtrust en sllaaphygiene.

Deze tips zijn niet allesmomvattend, maar kunnen een goed begin bieden voor de aanpak van stress.

Succes


Bernadette

1

deel deze tip

Tip 108 - Doe het in kleine stapjes

Doe het in kleine stapjes. Heb je een opdracht die je best lastig vind? Bijv. een feest organiseren, een verjaardag? Doe het in kleine stappen: Maak eerst een lijstje wat je moet doen en schrijf het in chronologische volgorde op.

Doe bijv. niet alle boodschappen tegelijk, maar koop eerst al het houdbare en op de dag zelf de verse dingen. Zo kun je vooruit denken en het behapbaar maken.1

deel deze tip

Tip 109 - Adem bewust in, adem bewust uit

Wat beweegt er in jouw lichaam allemaal mee op het ritme van je adem; je borst, buik, schouders? Steun je rug tegen een stoel, bed of een andere rug. Voel het drukverschil van je rug tegen de leuning, merk je dat je rug ook mee-ademt?

Adem bewust in, adem bewust uit wanneer je hoofd te vol is, je niet kunt stoppen met denken of jachtig bent. De adem is er altijd waar jij ook bent, breng jezelf uit je hoofd in je lijf! Een moment van rust voor je drukke denken, altijd beschikbaar.

Doen!
Neem een mini-vakantie door in ieder geval 2 keer de ademhaling met aandacht te volgen. Adem bewust in, adem bewust uit, op de fiets, in de lift, auto, bij de koffie, een reclameblok, tussen twee happen eten door, aan het einde van de zin of een zoen!1

deel deze tip

Tip 110 - Beweeg en verleg de focus van je hersenen

Wat doet stress?
Stel je voor dat er een tijger binnenwandelt.
Dan…
versnelt of stokt je adem,
je hart gaat harder kloppen,
je kunt niet helder meer denken,
je ziet de wereld door een tunnel,
je maag-darmstelsel komt op een laag pitje te staan; de boel stopt of je krijgt juist diarree.
De stress-respons staat op aan.

Wat dan helpt is:
1. Bewegen zodat de opgebouwde stress je lichaam weer kan verlaten

2. Ervoor zorgen dat je de focus van je hersenen verlegt
Als je je rot bent geschrokken heeft je brein de focus op de stress. Dat wil zeggen dat je brein extra let op signalen als zwetende handen, een versnelde ademhaling, enz. Je brein houdt daar niet zomaar vanzelf mee op, je moet daar iets voor doen.

Wat helpt is je concentreren op andere dingen, bijvoorbeeld de wind die door je haren strijkt, voelen dat je zit, dat er grond onder je voeten is, dat je iets lekkers ruikt, of wat dan ook.

Als je bijvoorbeeld in de auto zit: ga zingen! Dan sla je twee vliegen in een klap: er komt ontspanning in je middenrif, je grote ademhalingsspier én je gaat je lijf voelen, want je kunt niet zingen zonder gevoel. Als je je lichaam voelt is er geen ruimte voor stress.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 111 - Maak een efficiënt takenlijstje

Maak een efficiënt takenlijstje. Hoeveel tijd kosten de verschillende taken?
Wat is noodzakelijk om vandaag te doen en wat kan wachten?
Hoeveel tijd heb je vandaag beschikbaar om je lijstje af te werken?
Neem je lijstje nog eens in heroverweging? Wat ga je vandaag doen?1

deel deze tip

Tip 112 - Begrens je tijd voor een taak

Begrens je tijd voor een taak.
Hoe meer tijd je voor een taak maakt, hoe groter en belangrijker die taak wordt. Overweeg dus van tevoren hoeveel tijd je redelijkerwijs nodig hebt en houd je hieraan.1

deel deze tip

Tip 113 - Spreek ook een maximum tijd af voor overleg

Telefonisch overleg of een Skype-gesprek
Heb je telefonisch overleg of een skype-gesprek?
Stem af wat de te bespreken onderwerpen zijn en baken af.
Spreek ook een maximum tijd af voor het overleg.1

deel deze tip

Tip 114 - Bel op andere tijdstippen

Probeer je mensen te bellen en kun je hen steeds niet bereiken?
Bel eens aan het begin of aan het einde van een werkdag. Vaak zijn ze dan sneller te bereiken en dat bespaart jou tijd!1

deel deze tip

Tip 115 - Tijdens lunch met collega's niet praten over werk

Lunch je met collega’s, praat dan tijdens de lunch niet door over het werk.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 116 - Sta even stil en richt je aandacht naar binnen

Sta even stil, en richt je aandacht naar binnen, naar je ademhaling, en stel je voor dat je de stress uitademt.


anoniem

1

deel deze tip

Tip 117 - Niet verwachten dat je ergens recht op hebt

Mensen die ervan uitgaan dat ze récht hebben op bepaalde zaken in het leven, krijgen vaak te maken met spanning wanneer hun verwachting niet uitkomt. Recht op salarisverhoging, recht op respect van je kinderen, recht op een bepaalde hoeveelheid intimiteit in je relatie. Maar dat is een misverstand.

Je kunt een hoop stress voorkomen wanneer je je beseft dat je iets moet verdienen, dat je moet werken aan een relatie in plaats van te denken dat iets jou toekomt omdat het nou eenmaal zo hoort.1

deel deze tip

Tip 118 - Maak een lijstje waar je stress van krijgt

Op de momenten dat je last hebt van stress, neemt die bezit van alles. Hij voelt als veel te groot. Zorg dan dat je hem uit elkaar kunt halen.

Maak op de momenten van stress een lijstje van alles wat jou stress geeft. Daarmee verdeel je je stress al in stukken. Als je die op een rijtje hebt, kun je er grip op gaan krijgen. Dan wordt de grip die stress op jou heeft beetje bij beetje minder benauwend.1

deel deze tip

Tip 119 - Pak iets aan van de dingen die je nu benauwen

Stress brengt je in een gesloten cirkel. Die moet je hoe dan ook zien te doorbreken. Pas dan kun je weer op adem komen.

Pak iets aan van de dingen die je nu benauwen. Het maakt niet uit wat. Ergens moet er een opening komen. Begin met dat wat op dit moment het makkelijks voor je is. Als er één ding verandert, verandert alles. Probeer het maar.1

deel deze tip

Tip 120 - Zorg voor een dagelijkse structuur

Soms speelt er iets in je leven dat een tijdje stress oplevert waaraan niet te ontkomen valt. Een moeilijke periode, een tegenslag waar je geen invloed op hebt. Juist het geen of weinig invloed op iets hebben zorgt voor stress.

Wat wél kan helpen om toch wat controle te ervaren is om je zoveel mogelijk vast te houden aan je dagelijkse structuur. Misschien heb je een vast ochtend- of avondritueel. Dat heeft iets van voorspelbaarheid in zich, hoeft niet te lang te duren of veel energie te kosten.

Sta bijvoorbeeld op dezelfde tijd als anders op, doe je oefeningen, lees de krant, eet op dezelfde tijden, eet vooral gezond en met aandacht. Dit kan voor wat rust zorgen in een tijd dat er al hectiek genoeg is.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 121 - Oefening met luchtbellen

Ben je creatief van geest en beeldend ingesteld? Dan kan deze oefening jou helpen.

Ga zitten of liggen. Doe je ogen dicht. Stel je voor dat er allemaal bellen om je heen zweven. Op het moment dat je een piekergedachte hebt, laat deze dan uit je hoofd ontsnappen.

Zorg dat één van de luchtbellen naar de gedachte toe zweeft en hem binnensluit. Blaas dan de bel weg, ver van jou vandaan... Stel nu voor dat je zelf door de lucht zweeft, tussen de bellen door. En laat je langzaam vallen.

Hou dit 5 minuten vol en zet daarna een lekker kopje thee voor jezelf.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 122 - Neem regelmatig een adempauze

Neem regelmatig een adempauze!1

deel deze tip

Tip 123 - Eet met aandacht, zonder telefoon, krant

Eet met aandacht, zonder telefoon, krant......1

deel deze tip

Tip 124 - Doelloos wandelen in de natuur

Wandelen heeft een positief effect op je lichaam en geest. Het geeft je energie en vermindert stress, zeker als er gewandeld wordt in de natuur.

 

Wandelen, doelloos wandelen, bij voorkeur in de natuur en alleen.


Ànoniem

1

deel deze tip

Tip 125 - Wees lief voor jezelf

Wees in de eerste plaats lief voor jezelf en zie dat alles betrekkelijk is. Stress vernauwt je blik en daardoor kan je niet helder meer denken.

 

Kijk naar jezelf alsof het een ander betreft. Welk advies zou jij die ander geven? Lief zijn voor jezelf, betekent ook jezelf accepteren en gerust stellen. Wat kan helpen is met de hand over je hart te strijken en uit te ademen en tegen jezelf te zeggen: "Rustig maar, het is goed zo."1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 126 - Moet ik dit nu doen…?

‘Moet ik dit nu doen…?”

Ervaar jij een te hoge werkdruk? Of heb je het gevoel achter de feiten aan te lopen, en voel jij je daardoor gestrest?

Taken op je werk, maar ook thuis, kunnen veel spanning opleveren als je het gevoel hebt dat je meer moet doen dan dat er tijd voor is. Een handige truc, die ik zelf vaak gebruik, is om je bij alles wat je moet doen af te vragen: ‘Moet ik dit nu doen?’. Stel jezelf die vraag 4 keer, met elke keer nadruk op een ander woord in de zin;

– MOET – ik dit nu doen?
Moet – IK – dit nu doen?
Moet ik – DIT – nu doen?
Moet ik dit – NU – doen?

Merk hoe je er met een ander perspectief naar gaat kijken en effectievere keuzes maakt.

Van wie moet het? Leg ik mij dit zelf op of vraagt iemand mij?
Kan iemand anders het doen?
Kan ik beter iets anders doen wat meer urgent is?
Kan ik het ook uitstellen tot morgen?

De taken die nodig zijn om jouw functie goed te kunnen uitoefenen, en waarop je wordt beoordeeld, doe je wel. Maar bij andere taken moet je selectief zijn en kun je dit trucje toepassen.

In deze ‘Week van de Werkstress’ kun je via verschillende media nog meer tips & tricks ontvangen. Onder meer op https://www.facebook.com/checkjewerkstress.

Ik wens je nog meer werkplezier!

Lekker in je vel * Fluitend naar je werk1

deel deze tip

Tip 127 - 3 Tips tegen werkstress

3 Tips tegen werkstress

1.Door je werk in blokken te plannen, houd je meer overzicht. Rond werk eerst naar tevredenheid af, voordat je aan een nieuwe taak begint.

We kunnen écht niet multitasken. Als je overschakelt van de ene activiteit naar de andere, kost dat tijd. Je moet je concentratie terugvinden, uitzoeken waar je ook alweer mee bezig was. Het is daarom efficiënter om taken te scheiden. En nee, dat is niet altijd mogelijk wanneer je les probeert te geven aan groep vier, terwijl de moeder van Pietje aan de telefoon hangt. Maar ook dan geldt: je kunt altijd later even terugbellen. En dat levert minder stress op.

2.Als je druk bent, heb je de neiging als eerste taken weg te laten waar je het meeste energie van krijgt. Probeert hier juist tijd voor te maken.

Wie druk is, is dat vaak omdat er veel kleine klusjes tussendoor komen. En dat zijn meestal niet de dingen waar je veel energie van krijgt. Terwijl dat onderscheid tussen werkzaamheden die energie geven en vreten wel belangrijk is: te veel ‘vretende’ klussen veroorzaken stress. Houd er in je planning daarom niet alleen rekening mee dat je taken scheidt, maar ook dat je voldoende ruimte vrijmaakt om dingen te doen waar je gelukkig van wordt. Overleggen met collega’s welke opdrachten zij leuk en minder leuk vinden kan helpen in het verdelen van het werk.

3.Slaap voldoende, sport regelmatig, zit nooit te lang achter je bureau.

Het zijn adviezen uit de categorie ‘open deur’, maar het lukt niemand ze elke dag ter harte te nemen. Hoe zorg je ervoor dat falen in het voorkomen van stress, niet óók nog eens stress oplevert? Draai het in plaats daarvan om. Heb je het gevoel te kort te schieten op je werk en kom je energie tekort? Dan valt er vast nog ergens winst te behalen.”

(Bron; Week Van De Werkstress / nrc.nl)

Ik wens je nog meer werkplezier!

Lekker in je vel * Fluitend naar je werk1

deel deze tip

Tip 128 - Onderzoek je stress en ga er anders mee om

Stress hoort bij het leven, het is de manier waarop je hier mee omgaat die het verschil maakt.

Welke regels leg jij jezelf op? Welke denkpatronen heb je bewust en onbewust ontwikkeld?

Door hier met een therapeut over te praten ontstaat inzicht, en inzicht geeft ruimte voor verandering.1

deel deze tip

Tip 129 - Vakantietip - Bespaar inpakstress en fileleed

Vakantietip
De vakantietijd staat voor de deur. Bespaar jezelf dit jaar eens alle inpakstress, fileleed en luchthavenperikelen! Hoe? Pak de fiets, en ontdek hoe mooi je eigen land is.

 

Nederland beschikt over een uniek netwerk aan schitterende fietsroutes met uitstekende bewegwijzering.

 

Het zomerweer is ideaal dit jaar, het groen om je heen werkt heel rustgevend en de inspanning is heilzaam voor lichaam en geest. Je zult merken hoe snel je alle opgebouwde stress kwijt bent!1

deel deze tip

Tip 130 - Keuzes maken

KEUZES MAKEN
Mijn baas vraagt of ik mijn zieke collega kan vervangen. Maar help, ik heb het al zo druk met al die opdrachten en deadlines. Vanmiddag moet ik met mijn kind naar de KNO Arts. Vanavond heb ik kaartjes voor de schouwburg, quality time met mijn partner. Oh, ja, ook nog taxiën van de voetbalclub naar het zwembad en weer terug…

Ik voel me opgejaagd, snauw tegen iemand die me lief is en doe een greep in de koektrommel….

We hebben het allemaal zo druk. Vooral vrouwen schijnen het drukker te hebben dan ooit. Eén van de redenen van zo druk zijn is het maken van keuzes. Of juist het niet kunnen maken keuzes.

 


MIJN KEUZE
Ook ik stond laatst voor een keuze. Eigenlijk al een tijdje. Al die ballen die je hoog moet/wil houden: een moeder zijn van 3 tieners, een echtgenote, een dochter, medisch maatschappelijk werker in het ziekenhuis, therapeut van mijn eigen praktijk….. (in random order).

Je wordt geleefd door wat de dag te bieden heeft en bent erg goed in korte termijn denken. De uren tikten veel te snel weg en helaas zijn er nog maar steeds 24 uren in een dag. Gevolg dat er met regelmaat naar die koektrommel gegrepen werd en de sportschool goud geld verdiende aan mijn contributie die niet gesoupeerd werd. En tijd voor mezelf…..huh, wie ben ik ook alweer?

Mentaal werd het pittig, maar ook mijn lichaam begon allerlei klachten te vertonen: Duizeligheden, kort lontje, teveel kilo’s, vermoeidheid etc. Allerlei signalen om mij duidelijk te maken dat het allemaal (bijna) niet meer ging.

Dus wat ik predik in het mijn praktijk en in het ziekenhuis moest ik ook maar eens op mezelf toepassen. Keuzes maken kunnen ook zoveel lucht geven...

ALARMBELLEN
Keuzes maken kost tijd, daar moet je over nadenken, op kunnen kauwen. Soms geven mensen in je omgeving aan dat je keuzes moet maken omdat ze zien dat je teveel van je zelf vraagt. Soms ben je zelf nog niet zover, wil je nog geen afscheid nemen. Dat heeft tijd nodig.


Maar zodra je lijf signalen begint af te geven, zouden er alarmbellen af moeten gaan. Dan wordt het tijd om stil te staan bij waar je mee bezig bent, bij wat je nodig hebt en eventueel keuzes maken!

De scene “Keuzes” uit de voorstelling “Myosotis” van Guido Weijers geeft op een luchtigere manier aan hoe lastig het is om keuzes te maken.


Zijn motto is “Of je moet het niet zeggen of je moet het DOEN!” . Succes! 1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 131 - Kijk naar oplossingen en maak een plan

BLOG en Tips

Ziek worden door stress in je werk
De deurbel gaat, zij loopt binnen en ik begroet haar. Precies op tijd voor onze afspraak.

Wat kan ik voor je betekenen, vraag ik aan haar? Zij steekt van wal. “Ik voel mij niet goed, zegt zij. Ik ga met lood in mijn schoenen naar mijn werk. Ik slaap slecht, heb nergens meer zin in, ben aan het beven, heb paniekaanvallen en ik pieker aan een stuk door.

 

En…. sinds gisteren heb ik mij ziek gemeld toen een collega tegen mij uitviel; de spreekwoordelijke druppel. Ik weet niet wat er met mij aan de hand is en hoe ik hier uitkom”.

Ik stel haar een aantal vragen over haar privé- en sociale leven. Dat oogt stabiel. Die stabiliteit is niet terug te vinden in haar werk. Zij staat klanten te woord en doet administratief werk in een grote organisatie, is zeer loyaal aan haar werkgever en werkt nauwgezet. Een kracht die veel werkgevers zich mogen wensen.

 

“Ik moet mijn klanten vaak nee verkopen omdat andere teams hun afspraken niet nakomen. Dat vind ik naar, ik wil goed werk leveren maar in plaats daarvan krijg ik vaak klanten ‘over mij heen’. En dan die constante deadlines in mijn werk, die alleen maar lijken toe te nemen; ik kan er niet meer tegen en heb al heel lang geen plezier meer in mijn werk”.

“Eigenlijk wilde ik dit werk niet doen maar ja, ik had wel een baan en een inkomen; dat was toen mijn motivatie”. Ik raakte verder met haar aan de praat, gaf aan dat iemand altijd zelf een keuze heeft om een situatie te doorbreken en daarmee zélf de regisseur wordt. Ook vroeg ik haar of zij het ervoor over heeft om letterlijk ziek te worden van werk omdat deze functie haar niet paste? “Wat zou je het liefste willen doen qua werk?”, vroeg ik haar.

Opnieuw de deurbel. “Ik ben eruit, valt ze met de deur in huis. Ik heb besloten om naar een andere baan op zoek te gaan en hierover afspraken te maken met mijn werkgever”. Samen hebben we een plan opgezet en het is haar gelukt! Zij heeft durven accepteren en uitspreken dat zij zich ongelukkig voelde in haar werk. Vanaf dat moment ging er voor deze vrouw een bal aan het rollen die tot werkplezier heeft geleid in haar nieuwe baan.

Tips
• Als je stress ervaart in je werk, ga dan op zoek naar jouw rode draad waarom je stress ervaart.
• Als je weet dat je niet ‘fit’ met je functie of met je werkgever, denk dan in oplossingen en sluit je ogen niet door stug door te gaan.
• Vraag iemand die je goed kent om samen te kijken naar oplossingen en een plan te maken.
• Stel jezelf altijd de vraag: kan ik het aan mijzelf verantwoorden dat ik letterlijk ziek word door mijn werk?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 132 - Maak echt contact met de pijn

Velen kennen de cirkel: van stress krijg je pijn en van pijn krijg je stress. Het kan behulpzaam zijn als je beseft dat een flink deel van de pijnervaring bepaald wordt door het verzet ertegen: 'shit ... alweer, ik wil dit niet!'

 

Erg logisch, maar het werkt tegen. We beginnen te verkrampen en laten ons lichaam in de steek omdat we het niet willen voelen. Het kan helpen om iedere keer weer contact te maken met de pijn: hoe intens, waar precies, warm/koud, stekend, uitstralend, kleur en dat soort verkenningen.

 

Echt contact maken met de pijn maakt die minder erg en niet erger. Ademen helpt daarbij. Als tweede: probeer weer vrienden te worden met je hele lichaam, streel het, klop of wrijf zachtjes, iedere dag.

 

En geniet van onder de douche staan en andere goede ervaringen. Kan het begin zijn van pijnbeheersing en pijnverlichting.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 133 - Ga elk uur rustig zitten en adem langzaam in en uit

Herken je dat? Je leest alle tips tegen stress. Je neemt je voor enkele tips echt elke dag te doen maar door de stress die je overdag ervaart, komt er steeds niets van. Zit je net een ademhalingsoefening te doen achter je bureau, gaat je telefoon of een collega komt binnen.

Tip: Laat de wekker van je telefoon elk uur afgaan en ga naar de w.c. Ga er eens rustig op zitten en adem eens tien keer langzaam in en uit.

Laat bij elke uitademing in gedachten stress en ongemakken wegvloeien. Was daarna uitgebreid je handen en ga weer verder. Je zal het merken: een wereld van verschil!


1

deel deze tip

Tip 134 - Sta stil bij jouw keuzeproces van keuzestress

Keuzestress gaat over spanning, druk, onrust die wordt ervaren in het kiezen. Keuzes maken wordt heel verschillend ervaren. Keuzes zijn objectiveerbaar, maar over de wereld achter de keuze is veelal minder bekend. Keuzes maken, raken verwachtingen en verlangens die je ervaart bij jezelf en bij de ander.

Voorbeeld: het verlangen om iedereen het naar de zin te maken, kan voortkomen vanuit je gezin van herkomst. Dat het van belang was om vooral de harmonie te bewaren. Je gaat ervan uit dat dit nog steeds van jou wordt verwacht. Stress, blokkades bij het kiezen zijn interessant om te onderzoeken.

Sta stil bij de manier waarop jouw keuzeproces je puzzelt. Welke invloed heeft loyaal-zijn op het kunnen maken van eigen keuzes?


1

deel deze tip

Tip 135 - Werk van twee kanten aan jouw herstel

Stress zet jouw hormoonbalans op zn kop, ga naar een therapeut die ook verstand heeft van wat jou lijf nodig heeft om te herstellen. je werkt dat van twee kanten aan jouw herstel.

Cortisollevels zakken niet zomaar als je langere tijd last hebt van stress, de oorzaak moet weggenomen worden of je hebt handvatten nodig om met de situatie om te gaan, maar ook het cortisolgehalte moet omlaag. op die manier kan je lijf ook daadwerkelijk de stress loslaten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 136 - Creëer een plekje voor jezelf

Creëer een plekje voor jezelf

Het kan je enorm helpen om ergens in huis een plekje helemaal alleen voor jouzelf te creeren. Daar is in principe maar heel weinig ruimte voor nodig: een klein hoekje in de woon=of slaapkamer is al voldoende.

Wat geeft jou rust? Door het raam naar buiten kijken, luisteren naar muziek, schriiven, lezen, creatief bezig zijn, alles is goed.

Leg of zet op jouw plek de dingen neer die passen bij die bezigheid en maak het echt jouw plekje: een schrijfblok, een boek, een audio-installatie, bloemen, een aroma-brander, alles is goed als het maar precies is zoals jij dat graag wilt.

Spreek met jezelf af dat je daar in elk geval een aantal per week bewust aanwezig bent, minimaal een kwartier, maar langer mag natuurlijk!

Plan dat in en kom die afspraak met jezelf na, Je zult zien dat het op een gegeven moment een gewoonte wordt en dat je op jouw zelf gecreëerde plek ook echt de ruimte zult voelen om tot jezelf te komen.


1

deel deze tip

Tip 137 - Wandelen als therapie

Wandelen als therapie

Ik wandel veel, korte en lange afstanden. Ik merk dat na ongeveer 20 minuten mijn denken stopt en ik beter om me heen kijk.

Soms dringt een gedachte zich toch op, dan kan ik al wandelend er rustig bij stilstaan, even aandacht aan geven. Maar dan zie ik een gans, eend, lammetje, klaproos, vlierbes of een majestueuze kastanjeboom. En dan keert de rust weer terug in mijn hoofd. Wandelen werkt!

Vanuit de rust in je hoofd kun je je aandacht verplaatsen naar je lichaam. Je voelt je voeten, je ademhaling wordt rustiger, je oren horen meer en je ogen zien meer. Je blik gaat naar buiten, naar je omgeving. Je bewustzijn van jou zelf in deze omgeving groeit en dat vergroot de rust in je hoofd.

Dan ontstaat er ruimte voor creativiteit, nieuwe mogelijkheden. De gebaande paden van je denken maken plaats voor nieuwe ontdekkingen en inzichten. Dan ontstaat er ook ruimte voor therapie, voor verandering.

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek om te zien of ik de therapeut ben om je verder te helpen.


1

deel deze tip

Tip 138 - 2 tips om meer rust in je hoofd te krijgen

2 tips om meer rust in je hoofd te krijgen

1. Verveel je eens wat vaker. Vervelen kan saai zijn. Maar het kan ook je hersenen rust geven. Houd eens wat vaker je smartfone in je zak als je ergens moet wachten. Weersta eens wat vaker de drang om afleiding te zoeken.

Je kon wel eens mooie ontdekkingen doen over jezelf. Of op ideeën komen. Of op die oplossing komen waar je al een tijdje naar zocht!


2. Ruim op! Dat klinkt gek hè, maar door fysiek spullen op te ruimen maak je ook ruimte in je hoofd. Je ordent je omgeving en daarmee ook jouw brein. Je hebt vast wel eens ervaren hoe bevrijdend een goede opruimsessie kan werken!

Dus ruim de kledingkast uit, herschik je keukenkastjes of geef je kamer een goede opruimbeurt. Je kunt ook ‘taken opruimen’. Zit je hoofd te vol met wat je allemaal nog moet doen?

Maak een lijst en geef verschillende prioriteiten aan de taken. Je zult zien dat dit je rust geeft en vertrouwen om de taken later ook op te pakken. Helpt goed voor gemoedstoestand en geeft dus ook rust!


1

deel deze tip

Tip 139 - Focus

Focus

Werk in tijdsblokken en laat je niet afleiden door alle prikkels om jou heen.

Richt je op de activiteit waar je mee bezig bent.

Als je onkruid wiedt, beheers je dan om het schuurtje met tuingereedschap op te ruimen. En als je een document uit het archief haalt, ga dan niet direct de ordners selecteren die vernietigd kunnen worden. Plan dit voor een later moment.


1

deel deze tip

Tip 140 - Rustmoment inplannen

Rustmoment inplannen

Bouw een moment van rust in je planning zoals je ook doet voor je boodschappen. Het lijkt een luxe, even relaxen. We gunnen ons er vaak geen tijd voor. Maar het is noodzaak.

Een bloem gaat weer bloeien in de lente na een periode van rust (winter). En je zorgt goed voor een plant door hem water te geven vóórdat hij slap hangt. Dit geldt ook voor de mens; goede zelfzorg.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 141 - Diverse tips bij samen op vakantie gaan

Vakantie houden zonder stress kan dat eigenlijk wel?

Het zou wel heel erg lekker zijn, maar helemaal reëel is het niet om helemaal zonder stress vakantie te hebben. Toch zijn er een aantal tips die bij kunnen dragen dat de stress vooraf én tijdens de vakantie niet (verder) oploopt en je tijdens je vakantie de ongezonde stress sneller los kan laten.

De tips:

- Ga niet gelijk op dag of zelfs in de avond na je laatste werkdag op vakantie. Gun jezelf wat tijd om thuis te acclimatiseren en rustig je spullen bij elkaar te pakken.

- Geef elkaar in de vakantie ook tijd/ ruimte ipv alles samen te ‘moeten’ doen.

- Maak samen een planning in de avond voor de volgende dag tijdens de vakantie, zodat een ieder weet wat er verwacht wordt.

- Niet alles hoeft goed te verlopen.

- Plan een aantal weken voor je vakantie niet alles vol, zodat je ook in die weken voldoende ontspanning kan vinden

- Ga niet uit van een drive voor een volledig ‘leeg bureau en mailbox’ , voor je vakantie ben je juist al vermoeider en kosten bepaalde zaken meer tijd dan dit op te pakken na je vakantie met frisse energie.

- Spreek vooraf met je partner (en eventuele kinderen) de verwachtingen over de inhoud van jullie vakantie uit en maak afspraken over bv. afwisseling rust en activiteiten.

En last but not least!

Doe vooral waar je zin in hebt tijdens de vakantie, let dus op dat je niet gaat pleasen. Want dan ben jij nog niet aan het onthaasten!

Ik wens je een zonnige en fijne vakantie toe!

Laura Schoemaker – Lifecoach, Therapeut & EMDR Master-Practitioner Brummen


1

deel deze tip

Tip 142 - Las gedurende de dag regelmatig letterlijk een adempauze in

Las gedurende de dag regelmatig letterlijk een adempauze in, waarin je 5 tot 10 minuten bewust ademhaalt: even lang in als uit, door de neus of mond in en uit, geen pauzes tussen de ademhalingen in.


1

deel deze tip

Tip 143 - Vermoeidheid toestaan

Tip vermoeidheid toestaan
Wij mensen gaan in ons leven vaak over grenzen heen.
Dat hoeft niet erg te zijn.

Als je in je werk of privé iets moet organiseren dat veel van je vraagt, maar waar je zelf wel achter staat, bijvoorbeeld het organiseren van een event of een feest kan dat je stressniveau flink doen toenemen. Als dat niet al te lang duurt kunnen we daar prima van herstellen.

Er is ook een vorm van grenzen overschrijden die minder opvallend is, maar wel heel schadelijk kan zijn.

Vaak blijven we lange tijd-soms zelfs jarenlang in de waan van de dag maar doorgaan en merken we pas achteraf dat we ons niet goed voelen. In ernstige situaties kan dit leiden tot chronische vermoeidheid of burn-out. Het is daarom heel belangrijk om op tijd je grenzen aan te geven. Maar, heel belangrijk: dan moet je het wel bij jezelf kunnen herkennen dat je over je grenzen aan het gaan bent.

Je kunt dat merken aan de volgende signalen:
Lichaam: hoofdpijn, duizeligheid, gespannen spieren
Gedachten: de zin er niet van inzien, denken dat het je toch niet lukt
Gevoel: geen zin hebben, geïrriteerd zijn, kort lontje
Gedrag: dingen laten vallen, foutjes maken, traag worden

Als je bij jezelf kunt opmerken dat je over je grenzen gaat, kun je het anders gaan doen.
In het klein kun je alvast beginnen met op die momenten stoppen en je vermoeidheid toestaan. Dat kan bijvoorbeeld door drie-minutenmeditatie, even water of thee drinken, naar buiten gaan tijdens de lunchpauze of desnoods even naar het toilet lopen.

Heb je het idee dat er meer nodig is en blijf je langdurig vermoeid, dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Vraag ook eens aan een begeleider op je werk of school of aan een coach of therapeut wat je nog meer kunt doen. Samen alles eens op een rijtje zetten kan dan helpen. Misschien helpt een aanpassing van werktijden of taken of bijvoorbeeld een rustiger werkplek je al een eind op weg.

Heel belangrijk: sta regelmatig stil bij hoe het ècht met je gaat en durf aan te geven wat je nodig hebt.

Succes!


1

deel deze tip

Tip 144 - Diverse tips bij stress

Stress is in basis helemaal niet negatief, zodra het je echter niet meer lukt om te “ont-stressen” kan het een probleem gaan worden.

We zien de tips om (te veel) stress te voorkomen steeds vaker, en op verschillende manieren, langskomen.

Ik zet ze kort op een rijtje:

• Neem je gedachten niet te serieus en gun jezelf wat ruimte: niemand is perfect en waarschijnlijk verwacht jij het ook van niemand – dus waarom zou je het dan wel van jezelf verwachten?

• Ga naar buiten! Door te wandelen in de buitenlucht ben je beter in staat om het piekeren los te laten.

• Probeer minder spullen te vergaren en meer ervaringen. Het geluksgevoel dat je krijgt van spullen duurt maar kort, terwijl het geluksgevoel rondom ervaringen (zowel de voorpret als de napret) vaak een leven lang mee gaat.

• Leef vooral in het nu. Door bezig te zijn met het verleden (piekeren) of je zorgen te maken over de toekomst sta je niet meer stil bij wat je nu hebt en ervaart. Geniet bewust van een lekkere kop koffie (of thee), hoor de vogels fluiten en ruik de frisheid van de natuur na een regenbui.


1

deel deze tip

Tip 145 - Boekentip: Gek op stress

Tip: Het zelfhulpboek GEK OP STRESS is een aanrader voor mensen die veel stress hebben, overspannen zijn of een burn-out hebben.

In dit boek word je op een verfrissende wijze en met humor stresswijs gemaakt. Je ontdekt wat stress is, hoe het je dagelijks van energie voorziet maar ook hoe moeilijk het is om in te grijpen.

Dit boek van Suzan Kuijsten en Carolien Hamming geeft niet alleen veel inzicht maar ook praktische tips, oplossingen en een stappenplan waarmee je zelf aan de slag kunt.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 146 - Boekentip: Gek op stress, maar niet altijd

Een heel praktisch boek is: Gek op Stress, maar niet altijd. Auteurs Suzan Kuijsten en Carolien Hamming


1

deel deze tip

Tip 147 - 3 Mindfulness oefeningen

Kies een eenvoudige, overzichtelijke bezigheid uit:
• naar je werk fietsen of lopen
• een boterham eten
• je tanden poetsen
• je was sorteren
Besteed nu al je aandacht aan deze eenvoudige taak. Blijf met je aandacht bij de taak totdat deze voltooid is, dus zonder je te verliezen in opdringerige gedachten en oordelen. Dwalen je gedachten af, merk het dan op en breng je aandacht terug naar je klusje. Geef jezelf een groot compliment dat je deze taak in volledige mindfulness hebt volbracht!

2. Voel je lichaam
Als je straks even naar de supermarkt loopt, of als je op de bank ploft: voel dan eens je lichaam van binnenuit. Voel je ademhaling. Voel je hartslag. Voel je voeten op de grond. Voel je benen. Voel je rug. Voel je buik. Voel je armen. Voel hoe je lichaam loopt. Voel hoe je lichaam zit. Besef eens wat je lichaam allemaal voor je doet, zonder je ooit om een wederdienst te vragen. Wees dankbaar voor alles wat je doet met behulp van je complexe en kostbare lichaam.

3. Werk eens met geduld
Je bent gewend om alles maar haastig af te raffelen zodat je nog meer taken haastig kunt afraffelen. Snel is goed, langzaam is slecht. Maar snelheid ontneemt je de kans om dat wat je doet, echt te ervaren. Juist in dat echte ervaren schuilt ontspanning en… (geloof ’t of niet) pur geluk! Neem je dus voor om vandaag iets te doen met geduld. Doe het gewoon een tandje langzamer. Of het nu tandenpoetsen is of koffie halen: beweeg bewust wat langzamer en blijf er met je aandacht bij.


1

deel deze tip

Tip 148 - Tip voor relaxte kerstdagen: Communiceer wat jij wilt

Tip voor relaxte kerstdagen: Communiceer wat jij wilt

We hebben vaak een bepaald verwachtingspatroon van hoe de kerstdagen er uit moeten zien.

We houden dit voor ons zelf en denken dat anderen hetzelfde beeld hebben.

Spreek uit wat je behoefte is, en overleg hoe je samen de feestdagen gaat invullen waarin iedereen zich prettig voelt.


1

deel deze tip

Tip 149 - Het zorgende kind

Het zorgende kind

Zorgpatronen gaan over jouw voorkeursstijl in het zorgen voor jezelf, mensen om je heen zoals; partner, kinder(en), collega’s, buren, noem maar op. Zorgpatronen kunnen comfortabel aanvoelen, maar wat als dit niet het geval is?

Het kindtype verwijst naar de kindertijd. Het gaat over hoe je, uit je kinderloyaliteit, in je gezin, de omgeving waar je bent opgegroeid en mee verbonden was, hebt kunnen laten zien dat je graag iets voor je ouders/ opvoeders wilde doen, ze gelukkig wilde maken. De manier waarop je dit hebt laten zien kan beïnvloed zijn door wat je hebt ervaren dat wat je ouders/ opvoeders nodig hadden. En hoe jij je gewaardeerd en bevestigd hebt gevoeld in het vertrouwen dat je er mocht zijn.

• Het zorgende kind heeft een grote gevoeligheid ontwikkeld om zich in te leven in de ouders/ opvoeders en probeert te voldoen aan hun behoeftes door huishoudelijke taken op zich te nemen, voor broer(s) en/ of zus(sen) te zorgen, gesprekspartner te zijn van de ouders. Het zijn de makkelijke kinderen/ engeltjes van het gezin en op school.
• Gevolgen van het zorgen kan zijn dat je als kind weinig hebt kunnen spelen, en je, in het hier en nu, sterk georiënteerd bent op de zorgen van anderen. En/ of dat je het moeilijk vindt onbezorgd te leven, doordat je veel zorgt en moeite hebt met het ontvangen van hulp. Het grenzeloos zorgen kan uitputting in de hand werken.
• Advies: Probeer voor jezelf te ontdekken hoe je passend kunt geven en ga ervaren dat je recht hebt om te ontvangen. Leren om open te staan om te ontvangen, kan heel spannend zijn omdat het kan aanvoelen als controleverlies.


1

deel deze tip

Tip 150 - Adem-oefening

Zit recht op een stoel met beide voeten op de grond.
Trek je kin iets naar achteren.
Adem 4 seconde in.......
Naar je onder buik en je nieren en je voeten
Adem 6 seconde uit.......
Adem 4 seconde in.......
Naar je onder buik en je nieren en je voeten
Adem 6 seconde uit.......
Doe dit 3 maal daags 3 minuten.
Ook als je in de auto zit of bij de kassa staat te wachten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 151 - Oefening met weegschaal tekenen

Als je het gevoel hebt dat het 'overloopt' kan het helpen om een weegschaal te tekenen. Aan de ene kant beschrijf je alle 'moeten' dingen en aan de andere kant alle 'mogen' dingen.

Door het werkelijk op te schrijven zul je merken dat er niet zo veel moet als dat je dacht. En als het nog veel is, dan afvragen van wie dat dan allemaal moet....

Succes.


1

deel deze tip

Tip 152 - Handvatten voor elke dag

Handvatten voor elke dag:

1. Maak je los van de stressor; door rust te nemen en even alleen te zijn.

2. Kom terug in je centrum (ademen: 4 tellen in, 6 tellen uit).

3. Blijf actief (gedurende de dag regelmatig opstaan en lopen).

4. Zoek positieve uitlaatkleppen (alles wat je blij maakt).

5. Maak gebruik van emotionele steun (1 uur per dag persoonlijk contact; kan ook telefonisch).


1

deel deze tip

Tip 153 - Doe iets lekkers voor je zelf waar je blij van wordt

Doe iets lekkers voor je zelf waar je blij van wordt.

Iets wat omarmend en helend voelt, durf te kijken waar je behoefte aan hebt.

Je lichaam laat niet voor niks weten dat het gestrest is.


1

deel deze tip

Tip 154 - Stress op de werkvloer


Organisatorische bronnen van stress op de werkvloer:
1. Onduidelijke of niet passende functieomschrijving
2. Verantwoordelijkheid voor mensen
3. Slechte onderlinge relaties
4. Gebrek aan beïnvloedbaarheid van de organisatie
5. Gebrek aan sociale steun van collega's en leidinggevenden
6. Geen structuur in de organisatie
Als je met één of meerdere punten ervaring hebt, dan kan een therapeut je helpen om daar anders mee te gaan. Dat vermindert stress !
Simon Kok, relatietherapeut/coach Dronten


1

deel deze tip

Tip 155 - De impact van Stress

N.a.v. een zeer leerzame cursus Stress & Burn-out gekeken naar onderstaande zeer boeiende documentaire die helder informatie geeft over wat Stress met ons doet.

-kd8uwU1753u9RewBbej&index=33&t=1534s


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 156 - Corona stress

Thuiswerken, je kinderen begeleiden, gezondheidsvoorschriften opvolgen, het nieuws bijhouden: in deze onzekere hectische tijd loopt bij iedereen de stress gemakkelijk op. Via deze Tip kan ik dat onmogelijk allemaal voor je oplossen. Daarom alleen een paar aandachtspunten:
- Breng en houdt structuur in je dagindeling
- Zorg voor een plek waar elk gezinslid zich even alleen terug kan trekken
- Doe met elkaar (ochtend) gymnastiek en Mindfulness
- Houdt telefonisch/digitaal contact met je omgeving
- Richt je aandacht op alle positieve dingen die er maar te vinden zijn
- En houd de humor erin!


1

deel deze tip

Tip 157 - 2 tips voor iedereen die onrust ervaart nu je verplicht thuis in isolement moet leven

1. Maak een weekschema. Dat geeft structuur en overzicht aan je dagen. Met kinderen erbij: ga samen om de tafel zitten en maak zo’n schema samen. Verdeel de taken. Werk met jonge kinderen met kleuren en hang het schema goed zichtbaar op. Concentreer je op de hoofdtaken en hou zo ruimte voor speelsheid en creativiteit.
2. Probeer in het nu te leven en niet teveel vooruit te kijken. Dat lijkt in tegenspraak met de eerste tip, maar de 1e tip kan juist de ruimte geven voor de 2e. Lees of luister het boek van Eckhart Tolle, De kracht van het nu. Dit boek kan je helpen om je dit eigen te maken. Probeer daarbij regelmatig een vorm van meditatie te beoefenen. Tijdens een wandelen benoemen wat je onderweg om je heen ziet. Of in een stille omgeving 10 minuten je ogen te sluiten en stil te zijn. Los te komen van die maalstroom van je gedachten.


1

deel deze tip

Tip 158 - Stoppen met druk te zijn

‘Hoe gaat het met je?’

‘Ja goed, druk druk druk!’

Ik hoorde mezelf dit met regelmaat zeggen. En menig ander waarbij ik de vraag stelde hoe het met ze ging.

Maar waarom eigenlijk?

Druk zijn straalt iets anders uit, namelijk: belangrijk zijn. Alsof je niks voorstelt wanneer je niet constant op de rand zit van een burn-out.

Op een gegeven moment heb ik besloten om daar mee te stoppen.

Stoppen met te druk zijn en stoppen met het zeggen dat ik het te druk heb.

Tijdens een vergadering op het werk werd er de vraag gesteld hoe het met iedereen ging. De een na de andere collega benoemde dat ze het druk hadden.

Daarna was ik aan de beurt. “Met mij gaat het goed, relaxed.”

Vol verbazing en met grote ogen werd ik aangekeken. “Hoe kan dat? Heb je nog ruimte voor meer taken? Werk je wel hard genoeg?”

Dit was voor mij het teken dat het ‘altijd druk hebben’ wordt gezien als succesvol. Druk zijn is een krachtig statussymbool geworden.

Op honderden manieren laten we elke dag merken hoe druk we het hebben. Eigenlijk is dat vreemd.

Met druk zijn kun je jezelf niet onderscheiden, want iedereen heeft het immers druk. Druk zijn is niet effectief. Maar omdat het als successtrategie gezien wordt, verspreiden veel mensen over zichzelf dat ze het druk hebben, echt heel druk.

Het is niet gek dat we denken dat druk zijn de norm is, het streven. We leven immers in een kapitalistische prestatiemaatschappij.

Mensen werken harder en harder om óók erkend te worden als succesvol. Met het idee dat je pas iets waard bent wanneer je het druk hebt, maar je hoeft niet druk te zijn om belangrijk te worden gevonden.

We denken dat al die drukte ons op een bepaald moment voldoening zal geven. Vervulling, betekenis. Misschien voel ik mij eindelijk goed wanneer ik een wereldreis heb gemaakt of als ik een boek heb geschreven. Maar wanneer je niet goed in je vel zit kun je wel blijven rennen, maar uiteindelijk loop je het risico om overspannen te raken.Hoe gaan we er dus voor zorgen dat we het niet altijd druk hebben? Of in ieder geval dit niet zo ervaren.

– Keuzes maken; om het minder druk te krijgen zullen we meer keuzes moeten maken. De meeste keuzes die we maken, maken we vaak automatisch.

– Bepaal je kernwaarden; wanneer we niet helder hebben wat we echt belangrijk vinden, grijpen we naar manieren om de waarde van ons leven te bepalen.

– Wees bewust van signalen; we weten vaak niet goed wanneer het genoeg is geweest en daarom zou het helpen wanneer we bewust zijn van bepaalde signalen die aangeven dat het ons teveel wordt.

– Grenzen stellen; laat anderen weten waar je grenzen liggen door dit van te voren duidelijk aan te geven.

Uiteindelijk heeft druk zijn alleen zijn waarde als er ook rust tegen over staat.


1

deel deze tip

Tip 159 - Boekentip voor mindful leven: de kracht van het nu

Boekentip:

Een boekentip voor een Mindful leven.

Titel: De kracht van het NU
Schrijver: Eckhart Tolle


1

deel deze tip

Tip 160 - Boekentip: The Tyranny of the Urgent

Tyranny of the Urgent

Vrij vertaald betekent het bovenstaande ‘de dwang van alles wat moet’. Er moet vaak zoveel, wíj moeten vaak zoveel, en wij moeten vaak zovéél! Deze Corona-tijd kan ons ervan bewust maken, dat we ook met minder toe kunnen. Dat minder juist méér kan zijn! Maar hoe verander je dat nou, als je zoveel onrust in jezelf ervaart vanwege dat vele dat allemaal moet?

1) Leg je er op toe dat je een keuze gaat maken uit al dat vele. Zet op een rij wat er allemaal moet. En neem je voor om er daar uiteindelijk twee uit te kiezen waar jij je aan gaat toewijden
2) En hoe kies je dan? Er is een oude beproefde manier om je bewust te worden van wat je te diepste écht wil. Het kan een beetje eng zijn om op die manier te kiezen, maar je zult ontdekken dat het echt werkt. Neem de lijst die je hebt gemaakt voor je. Begin bij het eerste op de lijst. Stel je even goed voor wat dit is. En vraag je af: wil ik dit wel of niet? Het eerste dat dan bij je naar boven komt doe je. Ja of nee. Laat het dan bij dat ja of nee. Niet gaan redeneren. Dit ga je doen. Of niet doen. En dan blijf je net zolang doorgaan tot je er twee over houdt. Probeer het maar eens uit!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 161 - Ontspannen youtube muziek luisteren


Nyoe anti jih

1

deel deze tip

Tip 162 - Ga in gesprek met een leidinggevende, wordt assertiever

Stress op de werkvloer is het gevolg van:

1. Een onduidelijke of niet passende functieomschrijving
2. slechte onderlinge relaties
3. gebrek aan beïnvloedbaarheid van de organisatie
4. Een te hoge werkdruk
5. De mate van tevredenheid met het werk.
6. Slecht in staat zijn om je eigen grenzen aan te geven

Tip: ga in gesprek met een leidinggevende, wordt assertiever !

Wijs in dat gesprek op de gevolgen van voortdurende stress, zoals overspannenheid en burnout.


1

deel deze tip

Tip 163 - Handvatten tegen stress

Handvatten tegen stress:
 • zoek eerst uit waar je gestrest van wordt
 • zorg voor een goede balans tussen stress gevende activiteiten en stress verlagende bezigheden, zoals rust, gezelligheid, uitgaan etc.
 • Stop met uitstelgedrag, uitstelgedrag geeft veel stress
 • Probeer niet alles te willen controleren
 • Stop met multitasken
 • Probeer je hoofd leeg te schrijven
 • Probeer de problemen van anderen niet bij je te houden
 • Ga je bezighouden met mindfulness

Simon Kok, relatietherapeut, life coach


1

deel deze tip

Tip 164 - Ontregelen: wees minder streng voor jezelf

Er zijn veel regels waaraan we ons willen en moeten houden. Veel van die regels zijn functioneel, zoals niet door rood licht rijden of niet op straat poepen.

Daarnaast zijn er ook subjectieve regels, die disfunctioneel zijn, vooral door de strenge manier waarop je deze regels toepast. Stel je hebt van huis uit meegekregen dat je goed moet zijn voor anderen en anderen niet teleur mag stellen. In werkelijkheid kan dat niet altijd. Als jij echter vindt dat je altijd goed moet zijn voor anderen levert dit schuldgevoelens en stress op.

Aan welke regels moet jij van jezelf voldoen?
Pak een klein notitieboekje en noteer dagelijks je ‘foute’ gedachten en ‘fout’ gedrag en beschrijf de regels waaraan je op dat moment niet voldoet.
Voorbeelden:
- ik moet alles goed doen
- ik mag niet klagen
- ik moet zinvol bezig zijn
- het huis moet altijd schoon zijn.

Hoe streng ben jij voor jezelf? Kun je jezelf toestaan iets milder te zijn?


1

deel deze tip

Tip 165 - Focus op je ademhaling

Je bent met je gedachten vaak (onbewust) met het verleden of de toekomst bezig, terwijl je leven zich afspeelt in het nu. Ook je ademhaling is altijd in het nu. Door je bewust te richten op je ademhaling kalmeer je je geest en verlaag je het stressniveau in je lichaam.

Doe dagelijks een korte ademhalingsoefening en concentreer je op je ademhaling. Doe dit dagelijks (minimaal) 5 minuten. Voorbeeld van een oefening: adem gedurende 4 tellen in door de neus, adem vervolgens weer even lang uit door de neus. Hou dit een aantal minuten vol.

Ik wens je veel succes en meer rust!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 166 - SLIK DE KIKKER (uitstelgedrag)

"Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker,
dan zal de rest van de dag een ‘makkie’ zijn."
Mark Twain

Veel van de stress die we ervaren komt door hoe we over dingen denken. Hoe meer er op ons to-do lijstje staat hoe hoger die stresslevels oplopen.
Vervolgens stellen we vaak de lastigste taken uit, terwijl dit meestal de taken zijn die het belangrijkste zijn. Zie deze taken als die kikker van Mark Twain.

Dus vanaf nu: Start jouw dag met het slikken van de kikker; je pakt een van die lastige taken aan en rondt hem af.

Binnen ACT (Acceptance and Commitment Therapie) is “slik de kikker” een vaak gebruikte metafoor. De taak die voor je ligt is vervelend, moeilijk of soms zelfs beangstigend maar je weet dat hij eens gedaan moet worden. Hoe doe je dat?
- Maak het een wedstrijd met jezelf.
- Benoem de taak als jouw levende kikker.
- Zeg tegen jezelf: “Ik zie er tegenop en dus ‘slik ik de kikker’.”

Je zult zien dat het je een aantal dingen oplevert:

- Je hebt iets aangepakt dat je verder gaat brengen.
- Je hebt meteen een trots gevoel dat je iets afgemaakt hebt waar je tegenaan zat te hikken.
- Er komt endorfine vrij en dat is verslavend. Herhaal je dit zo vaak mogelijk dan loop je de kans om verslaafd te raken aan NIET uitstellen. (Kijk dat is nog eens een goeie verslaving ;-) )

Het helpt als je een plaatje van een kikker uitprint en deze zichtbaar ophangt in je huis. Misschien in de keuken, op het toilet of vlakbij de tv.
Ik heb er op mijn praktijk een muismat van gemaakt. Zo word ik dagelijks herinnert aan dit principe en voor mij werkt het perfect!

Meer weten? Of wil je checken of ik echt zo'n muismat heb?
Je kunt meteen een vrijblijvende afspraak maken. (slik de kikker!)

Groet Debby
1

deel deze tip

Tip 167 - Sta stil bij de manieren waarop je voor jezelf zorgt

Sta stil bij de manieren waarop je voor jezelf zorgt als je onder druk staat.

Zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel en relationeel


1

deel deze tip

Tip 168 - Het voorkomen van werkstress

Tips om werkstress te voorkomen of te verminderen:

• zorg voor een goede balans werk – privé en zet je computer na werktijd uit.

• onderhoud contacten met leidinggevende en collega’s, ook als je thuis werkt. Plan ook momenten om even bij te praten zonder het over het werk te hebben.

• plan pauzes in en verlaat je werkplek tijdens je pauze.

• beweeg regelmatig. Beweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het verbetert je geheugen en concentratie. Maak dagelijks een wandeling of fietstochtje.

• eet gezond. Een gezond lichaam vergroot je weerstand en je energie.

• doe dingen, die plezier geven. Welke taken geven jou energie en welke kosten energie? Kijk of je iets kunt veranderen in je werk, waardoor je meer plezier ervaart, bijvoorbeeld andere taken, andere werktijden, de hoeveelheid werk, andere afdeling, ontwikkelmogelijkheden etc. Als dit echt niet kan en er is sprake van een structurele situatie dan is het wellicht tijd om uit te kijken naar ander werk.

Langere tijd werkzaamheden doen die meer energie kosten dan opleveren, levert niet alleen stress op, maar vergroot ook de kans op een burn-out. Doe dus vooral werk dat bij je past in een omgeving die bij jou past!

Ik wens je veel werkplezier!!


1

deel deze tip

Tip 169 - Stress - onstspanning schema

Stress - onstspanning schema

Houd eens een paar weken een week schema soort weekkalender) bij waar je je activiteiten, rust en ontspanning in opschrijft per dag. Dat wat stress geeft kleur je rood .... ontspanning is bijvoorbeeld groen.
na de eerste week eens overzien hoe de balans is tussen rood en groen....

Hoe is dit bij jou? Als rood overheerst is het misschien handig om groene activiteiten in te gaan plannen. Ik ben benieuwd ?
Wil je hier meer over weten, laat gerust weten

succes
Bea


1

deel deze tip

Tip 170 - Ontspannen in 3 minuten

Een ademhalingstip om te ontspannen. Je kunt de oefening staand, zittend en zelfs liggend in bed doen. Maak het jezelf gemakkelijk, leg de armen naast het lichaam of op de stoelleuning met de handpalmen omhoog. Welke positie je ook kiest, zet of leg de voeten altijd op heupbreedte uit elkaar.

- Laat de ademhaling zonder te forceren diep in de buik stromen.

- Adem rustig in door de neus. Zorg voor regelmaat, bijvoorbeeld door van 1 tot 5 te tellen. Stop bij 4 als je 5 niet haalt.

-Laat de lucht rustig door de mond naar buiten stromen zonder te pauzeren of de adem in te houden. Tel weer van 1 tot 5, als je dat handig of prettig vindt. Adem langer uit als in (kun je spanning ontladen).

- Herhaal dit 3 tot 5 minuten


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 171 - Lach en adem vrij

Lachen zorgt voor de afgifte van de natuurlijke pijnstiller endorfine. Het werkt ontspannend - zelfs als de eerste lach is geforceerd. Wie dat neplachen even volhoudt, gaat meestal vanzelf goed ademhalen. (je gaat namelijk dieper ademhalen). Probeer maar eens uit. Het positieve effect is hetzelfde als bij een spontane lachbui.


1

deel deze tip

Tip 172 - Uit balans en dan?

Als je lichaam en geest niet goed in balans zijn kan dat zich uiten in een gejaagd, onrustig gevoel en leiden tot klachten van hoofdpijn, koude handen en voeten, vermoeidheid en slaapproblemen. Klachten waarbij je lichaam aangeeft dat het zorg en aandacht nodig heeft.

Wat helpt: Herstel dan het evenwicht door te gronden, contact te maken met je lichaam. Dit kun je doen door bewust een paar diepere ademteugen te nemen, te vertragen en te voelen waar raken mijn voeten de grond, of mijn billen de stoel. En bij elke uitademing blaas je spanning uit en voel je je lichaam zwaarder worden wat betekend dat je ontspant.


1

deel deze tip

Tip 173 - Hoezo rustiger aan?

Doe het wat kalmer aan en geniet van het leven. Niet alleen mis je het landschap als je te hard gaat, maar je raakt ook het gevoel kwijt van waar je naartoe gaat en waarom.

Eddie Cantor


1

deel deze tip

Tip 174 - Neem een korte pauze

We kennen allemaal stress, dus het is gelukkig niet iets dat alleen jou overkomt. Gezonde stress is prima, maar als je merkt dat stress je functioneren beperkt, besluit dan even een korte pauze te nemen.

Glimlach, adem in door je neus en blaas rustig uit door je mond. Denk op dat moment aan een 'happy place', een plaats of gebeurtenis waar je je blij en ontspannen voelde. Herhaal dit 3x.

Zo verplaats je je aandacht van het stressmoment naar een happy moment. Dit kun je op ieder moment en op iedere plaats doen, zonder dat iemand het ziet.


1

deel deze tip

Tip 175 - Leer emotioneel ongemak verdragen

IK KAN ER NIET TEGEN!

In je dagelijkse omgang met mensen ontstaan kunnen onoverkomelijke hindernissen ontstaan en mensen je blijven dwarszitten.

Het is dan de vraag hoe je je tolerantie voor frustratie kan vergroten. Daarnaast is het van belang dat je leert problemen rustiger te benaderen.

Om frustratie te tolereren is van belang dat je emotioneel ongemak leert te verdragen. Hoe doe je dat?
* Train je tolerantie voor ongemak. Je kan je geduld trainen in de lange wachtrij in de supermarkt. Angst voor schaamte overwinnen met een gekke hoed of opvallende schoenen.

* Neem risico's. Kijk naar een vreselijke horrorfilm of neem een ritje in de achtbaan.. Dat train je jezelf in veilig en gematigd ongemak.

* Blijf bij druk waar je bent. Hou vol als het uitvoeren van een taak saai is of als je je ergert aan samenwerking met iemand die je niet ligt omdat de klus geklaard moet worden. Dat geeft kracht en maakt je sterker.

Het gaat er om dat je leert accepteren dat je verwachtingen verschillen van de realiteit. Onderzoek wat er gebeurt en in welke situaties en oefen wat je kan helpen op een of liever alle van bovenstaande manieren.
Ga het ervaren!

Ik wens je succes.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 176 - ervaringsgerichte 5/4/3/2/1 methode

Een eenvoudige manier om uit de haast van de dag en het moment te komen is de 5/4/3/2/1 methode:

* beschrijf 5 dingen die je ziet;
* voel aan 4 dingen;
* neem 3 geluiden waar;
* word je gewaar van 2 geuren en
* proef 1 ding.

Hoe is het nu in jou? Is er iets veranderd ten opzicht van voordat je deze oefening deed?


1

deel deze tip

Tip 177 - ACT oefening - Magische Prullenbak

ACT oefening - Magische Prullenbak

Pak een leeg A4-tje en schrijf aan de ene zijde alles waar je mee worstelt, dus waar je over in kunt zitten.

Schrijf aan de andere zijde de Waarden die horen bij jouw genoemde worstelingspunten.

Bedenk je nu eens of je je papiertje in de prullenbak zou willen gooien?
Daarmee zijn je worstelingen weggegooid maar bedenk ook dat je je waarden ermee weggooit! Kun je in je leven zonder die waarden? Of misschien toch niet? En zo niet, vraag je dan eens af wat die waarden je dan opleveren?

Doe deze oefening eens en krijg een andere kijk op het geheel. Je kunt het ook samen met iemand anders doen. Succes!


1

deel deze tip

Tip 178 - Oefening: Aaaaaah……..Ontspannen

Adem diep in door de neus. Maak bij het uitademen, door je mond, een ontspannen aaahhh of pffffff of sssssshhhhhh (zacht, alsof je een baby op je arm) geruststelt. Herhaal dit een paar keer. Houd je kaken zo ontspannen mogelijk.

 

Als je wat meer tijd hebt: Ga op je rug liggen met één hand op je buik en de andere op je borst. Adem rustig in en uit en merk op wat er mee beweegt. Voel de lucht stromen. Rol na een paar minuten op je zij en kom rustig overeind.1

deel deze tip

Tip 179 - Aandacht voor dankbaarheid

Aandacht is een krachtig fenomeen. De vraag is; waar richt jij je aandacht op? Het leven is niet alleen maar leuk en je hebt niet alles in de hand. Wat wel bewezen helpt om je beter te voelen en wat je zelf kan doen, is dankbaarheid oefenen. Oefenen? Jazeker, dat kan je trainen.

Waar ben jij dankbaar voor? Schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Maak er een dagelijks ritueel van en pak je ingevulde lijstje erbij als je een mindere dag hebt. Je zult merken dat je - ook als je niet met je lijstje bezig bent- je aandacht ook eerder richt op de fijne dingen gedurende de dag.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 180 - Ontspanningsoefening

Ga comfortabel zitten of liggen.
Adem in en span alle spieren in je lichaam zoveel mogelijk aan
Adem langzaam uit en ontspan alle spieren in je lichaam weer langzaam synchroon aan je uitademing.

Dit kun je meerdere keren achter elkaar herhalen. Voel hoe je lichaam verder zakt in je bank, op je stoel of steeds verder in je matras zakt. Hoe zwaarder je lichaam aanvoelt, he meer ontspannen het is. Het is een hele fijne oefening voor in bed voor het slapen gaan bijvoorbeeld.

Succes! :-)


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 181 - Organiseer een steunpilaar voor jezelf

Organiseer een steunpilaar voor jezelf.

Zoek een symbool in je omgeving die je helpt te ontspannen. Dit kan iets in de natuur zijn, bijvoorbeeld een boom waar je altijd langsloopt. Of iets in je huis, in je tas e.d.

Door hier bewust iedere dag even contact mee te maken, even stil te staan bij de kleur, vorm, structuur van het symbool, creëer je voor jezelf een moment van ontspanning. Het helpt je om uit de gedachten te komen en in het hier en nu te zijn.


1

deel deze tip

Tip 182 - Wees mild voor jezelf

Oordelen, we doen het allemaal. En misschien nog wel het meeste naar onszelf toe. Behandel jezelf zoals je een geliefde vriend(in) zou behandelen. Wees mild. Wat zou je tegen je vriend(in) willen zeggen, als hij of zij in een soortgelijke situatie zou zitten? Hoe zou je hem of haar kunnen helpen? Hoe zou je jezelf kunnen helpen?


1

deel deze tip

Tip 183 - 5 minuten zelfzorg

Als je klaar bent met een activiteit/taak, neem dan voor je verder gaat met de volgende 5 minuten pauze en merk op:

- Hoe gaat je adem?
- Hoe is het in je lichaam?
- Hoe is je stemming?
- Waar gaan je gedachten heen?


1

deel deze tip

Tip 184 - Het hoofd loslaten

Vaak zorgen je gedachten voor stress. Je bent met het verleden of de toekomst bezig. Een manier om je gedachten los te laten is door het lichaam aan te spreken.

Hoofdhaar in kleine plukjes vastpakken en zachtjes strak trekken en je hand wat schudden. Pak een nieuw plukje haar en doe het zelfde. Net zolang totdat alle delen aan de beurt zijn geweest. Gapen mag! Dit ontstaat als het lichaam meer in ontspanning komt.


1

deel deze tip

Tip 185 - Vissebekje

Zit op een stoel, beide voeten op de grond en je armen rusten op je bovenbenen. Zoek een punt op de grond waar je je ogen op kunt richten en maak je blik wat glazig. Je kijkt zonder waar te nemen. Maak met je mond een vertraagde beweging zoals een vis zijn bekje beweegt. Je mag daarbij een smakkend geluid maken. Doe deze beweging een halve minuut lang. Hoe zit je er nu bij? Is er iets veranderd?

Deze mondbeweging in combinatie met je blik beoogt ontspanning aan te brengen in het autonome zenuwstelsel.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 186 - Vertraging in de voetjes

Wandelend is voor veel mensen een toegankelijke manier om te onstpannen. Je hoeft hiervoor geen kilometers af te leggen.

Door de vertraging en je aandacht te richten op je voeten, kan er ontspanning ontstaan in je zenuwstelsel waardoor er in korte tijd ontspanning ontstaat.

Halveer het tempo, naar 10 stappen, halveer daarna nog een keer je tempo zodat er een vertraagde beweging ontstaat. Richt je aandacht in je voeten en maak de pas als volgt.

Linkervoet maakt een stap terwijl de rechtervoet plat op de grond blijft:

1: hiel op de grond
2: voetzool op de grond
Breng gewicht boven je linker voet. Hierdoor komt de rechter voet langzaam van de grond
3: wikkel af zodat je tenen loskomen van de grond
4: beweeg je voet richting het volgende moment dat je met je hiel de grond raakt.1

deel deze tip

Tip 187 - Stress en hyperventilatie

Sommige mensen hebben zoveel stress dat ze last krijgen van angstklachten en/of hyperventilatie.

Wist je dat hyperventilatie een natuurlijke manier is van het lichaam om zich te ontladen van een overlading aan stress en/ emoties??

En dat in ademwerk hyperventilatie juist word opgewekt om stress en emoties te ontladen??

Je hebt het gevoel geen lucht te krijgen, tintelingen in je gezicht en handen, je zweet, krijgt het koud en gaat trillen/schokken!? Dat laatste is de ontlading.

Veel mensen zijn angstig voor hyperventilatie waardoor men er langer in blijft hangen en de angst het gaat overnemen. Hyperventilatie is niet iets ernstigs of iets om bang voor te zijn, natuurlijk wel lastig als het te pas en te onpas opkomt. Uit mijn ervaring met cliënten blijkt dat als ze de hyperventilatie er laten zijn, de 'aanvallen' minder vaak voorkomen en minder hevig zijn. Men kan het er zonder angst laten zijn en de positieve effecten van de ontlading ervaren.

De sensaties die je ervaart tijdens hyperventilatie (tintelingen, kou, rillen...) verdwijnen vanzelf. Wanneer je 3 sec inadem en 4 sec uitadem kom je terug in een rustige ademhaling en verdwijnen de sensaties.

Heb je veel last van hyperventilatie gepaard met veel angst dan is het aan te raden je hierbij professioneel te laten begeleiden.


1

deel deze tip

Tip 188 - Bodyscan

Om steeds eerder in de gaten te hebben dat je stress ervaart is het belangrijk om je lichaam te leren kennen. Doe regelmatig een bodyscan.
Doe de onderstaande bodyscan in een rustig tempo.

Ga zitten en voel de billen op je stoel en de rug in de rugleuning. Ga met je gedachte naar je voeten en voel je zolen je schoenen of de grond raken. Daarna gaat je aandacht naar beide voeten, je enkel, onderbenen, knie, bovenbenen, je billen, je rug, weer naar beneden en je aandacht op je buik richten, je maag , je borsten, je schouders. Je aandacht gaat naar je bovenarmen, je ellenboog, onderarmen, je pols, je handen. Voel dat je vingers hebt. Ga via je armen met je aandacht naar je keel en nek. Je aandacht gaat nu naar je achterhoofd langzaamaan tot de bovenkant van je hoofd, Je richt je aandacht op je voorhoofd, je ogen, je neus, je wangen, je lippen, je kaken. Daarna ga je met je aandacht naar je hele lichaam.


1

deel deze tip

Tip 189 - Wanneer je lichaam nee zegt

Wanneer je lichaam nee zegt. Dit is de titel van het boek van Gabor Maté. De titel is zo veel zeggend. Hij heeft het in zijn boek over de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest. Hierin wordt uitgelegd wat stress voor invloed heeft op onze gezondheid. Inzicht in onszelf en de werking van ons lichaam en onze geest is waardevol voor ons. Wanneer inzicht wordt geïnspireerd door het zoeken naar de waarheid kan dit verlichting en transformatie bevorderen.


1

deel deze tip

Tip 190 - Als het even teveel is of te stressvol

Soms zijn we ergens zenuwachtig voor. Of we zijn gespannen, of het is gewoon even teveel. Dit doet ons stressnivau stijgen. Vaak wordt dit getriggerd door ervaringen uit het verleden, of door zorgen voor wat er mogelijkerwijs staat te wachten op ons in de toekomst.

Wat in het moment vaak goed helpt om je rustiger te voelen is bijvoorbeeld de zogenaamde 'vlinderhug':

Je begint met je stress een cijfer te geven op een schaal van 0 tot 10. 10 is dan het hoogst. Vervolgens sla Je je armen over elkaar, waarbij de rechterhand op de linker-bovenarm is en de linkerhand op de rechter-bovenarm. Je klopt (tapt) vervolgens om en om zachtjes (zoals de vleugels van een vlinder) op je bovenarmen. Je doet dit bijv. een minuutje. Je stopt en schaalt opnieuw de hoogte van je stress in. Alles wat lager is dan de oorspronkelijke waarde betekent dat je stress merkbaar is afgenomen.
Eventueel, als je de tijd hebt, doe je nog een paar ronden.

Het kan hierbij nog extra helpen als je zo rustig mogelijk inademt (zonder te forceren) en langer uitademt dan dat je ingeademd hebt. Hiermee gaat ook de Vagus zenuw (onderdeel van de parasympathicus) meedoen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 191 - Neem tijd voor jezelf

Je kunt veel stress ervaren wanneer je moe bent. Hoe vol is jouw programma? Wat moet je van jezelf allemaal doen en hoe perfect moet het resultaat zijn? Het kan zijn dat je te hoge eisen aan jezelf stelt en dat geeft ook stress, het is nooit goed genoeg.

Je kunt ook een heel druk programma hebben en je week al helemaal vol gepland hebben.
Neem tijd voor jezelf, plan het desnoods in. Dat geeft ruimte en wanneer de stress verminderd, lukt het je me misschien ook om te zeggen: 'Het is goed genoeg'. Succes!


1

deel deze tip

Tip 192 - ga sporten

Veel stress zorgt voor uitputting. Meestal heb je dan geen puf meer voor iets actiefs, zoals sport. We schrappen dat vaak als een van de eerste dingen, om meer tijd te hebben om wat ons stress bezorgt, af te krijgen.

Toch is sporten een manier, om je stress kwijt te raken. Ook zorgt het ervoor dat je meer weerbaar wordt tegen stress.
dus probeer het eens uit!deel deze tip

Tip 193 - Mobiel altijd bij de hand?

Wist je dat wanneer jouw mobiel in jouw blikveld ligt je al 20% minder goed kunt focussen op dat waar je mee bezig bent?

"Ja maar, ik leg hem al onderste boven én uit!"

Klinkt als een goede eerste stap, maar we hebben ons brein al zo verslaafd laten worden aan al die bliepjes, trillingen en notificaties dat wanneer hij zichtbaar is, we onbewust voor een deel onze focus op die mobiel hebben.
Kijk eens wat er met jouw focus gebeurd wanneer je de telefoon in jouw tas, jas laat of misschien lukt het je zelfs wel om hem in een andere kamer te laten liggen.
deel deze tip

Tip 194 - Werk in tijdsblokken bij omvangrijke taken

Een grote klus, zoals het opruimen van de zolder of het schrijven van een beleidsplan, lukt vaak niet in één keer. Plan dan meerdere tijdsblokken hiervoor in. Als de tijd om is stop je, en je gaat er mee verder op het moment dat het weer ingepland staat. Dit geeft meer rust en voldoening.deel deze tip

Tip 195 - Bouw een moment van rust in je planning

Zoals je ook doet voor je boodschappen. Plan bijvoorbeeld een leesuurtje in of iets anders waar jij van oplaadt. Het lijkt een luxe, even relaxen. We gunnen ons er vaak geen tijd voor. Maar het is noodzaak. Een bloem gaat weer bloeien in de lente na een periode van rust (winter). En je zorgt goed voor een plant door hem water te geven vóórdat hij slap hangt. Dit geldt ook voor de mens; goede zelfzorg.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 196 - Bewaak je binnenwereld

Door een goede grens voor jezelf te visualiseren bewaak je je binnenwereld tegen ongewenste invloeden van buitenaf. Vaak zijn onprettige gevoelens zoals angst, boosheid, spanning, etc geraakt door iemand anders of zelfs door iemand anders bij je terecht gekomen. Stel je binnenwereld voor als bijvoorbeeld een tuin (visualisatie). Kijk naar wat je daar vind en visualiseer ook jouw grens. Probeer in het dagelijks leven beter te voelen wie iets komt halen en wie iets komt brengen. Geef ongewenst gevoelens terug en zet iets in jouw tuin waar je rust van krijgt. Kom elke dag even terug naar jouw tuin. Meer kan je vinden in het boek:
Zo ben ik en jij bent anders van Nick Blaser. Maar hij heeft meerdere mooie boeken over grenzen geschreven.deel deze tip

Tip 197 - Tip bij spanning en stress

Wanneer je onrustig of gespannen bent, zorg dan voor intensieve lichaamsbeweging.
In stressvolle situatie bereidt je lichaam zich voor op twee mogelijke manieren om te reageren: vechten of vluchten. In deze toestand spannen zich de spieren aan , gaat het hart sneller kloppen, de bloedsuikerspiegel stijgt, angsthormonen worden afgescheiden ect. Er vindt dus een verhoging in het sympathische zenuwstelsel plaats, die pas afneemt als we ook werkelijk energie verbruiken. Daarom is stevige lichaamsbeweging een uitstekende manier om lichamelijke stress af te bouwen.
Doe bijvoorbeeld het volgende:
- Ga 45 min stevig wandelen
- Ga 25 minuten hardlopen
- Ga 45 min fietsen
- Ga 30 min intenties sporten

Doe dit minimaal 3 keer per week en je begint weerstand tegen stress op te bouwen en een gevoel van rust te krijgen. (uit Het grote boek van rust),deel deze tip

Tip 198 - Mindful ochtendritueel

Sta rustig op, neem de tijd om te douchen en te ontbijten.
Probeer gedachten over je werkzaamheden van de dag die komen gaat,
nog even te laten gaan en blijf in het moment.deel deze tip

Tip 199 - Je beter voelen in deze moeilijke tijd.

1. Praat erover

Het kan zijn dat je het fijn vindt om je zorgen, je coronastress en verhaal met anderen te delen. Soms kan dat niet direct, omdat je niet meer iedereen in real life ziet, maar gelukkig zijn er voldoende technische mogelijkheden om dit te ondervangen, zoals Zoom, Skype en Google Hangouts. Schroom ook niet om om hulp te vragen. Dat is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht.

2. Ga naar buiten

Deze werkt voor mij heel fijn: wandelen. Beweging is een goede manier om uit je hoofd te komen en je lijf weer te voelen en op die manier wat coronastress kwijt te raken.

3. Energiegevers en energienemers in balans brengen

In tijden waarin je je slecht voelt, zijn er vaak dingen waar je geen invloed op kunt uitoefenen, maar die je wel veel energie kosten. Daartegenover moet je dingen zetten die je energie geven. Dat kan zo simpel zijn als een warm bad, met een dekentje op de bank of het knuffelen van je huisdier. Zet op papier wat jou helpt in tijden dat je extra coronastress ervaart, zodat je jezelf er op donkere momenten aan kunt herinneren.

4. Afleiding zoeken

Een fijne niksaandehand serie, fijne feelgoodfilm, een goed boek, een spannende podcast, of een podcast waar je wijzer van wordt op stressgebied, het kan je hoofd even weghalen bij de dingen die tegenzitten. Soms is dat heel fijn. Maak je geen zorgen dat het ‘geen nut’ heeft, precies om eerstgenoemde reden is het nuttig en kan het zelfs belangrijk zijn, voorál als je coronastress ervaart.

5. Je telefoon wegleggen

Continue discussies op social media, maar ook juist perfecte beelden die niet realistisch zijn, kunnen je een rotgevoel geven. Het helpt om je telefoon gewoon af en toe weg te leggen (en sowieso: zet je notificaties uit!). There’s so much more than online. En echt; je gaat minder piekeren als je minder op je telefoon zit.

6. Kies de juiste coping

Bij tegenslag kan het helpen als je de juiste coping methoden hebt om met (grote) stress om te gaan. We hebben allemaal onze voorkeursstijlen van omgaan met dingen (coping), maar vaak zijn deze ontstaan uit een overlevingsmechanisme, schieten we automatisch in dezelfde modus, terwijl deze niet in elke situatie effectief of behulpzaam is (soms juist het tegendeel!).

7. Accepteren

Het is oké om je soms slecht te voelen, het hoort bij het leven. Als je dat accepteert en je er niet de hele tijd actief tegen probeert te verzetten (‘dit (gevoel) mág niet zo zijn’), is het beter te verteren.deel deze tip

Tip 200 - niet weten

Wees benieuwd, je kunt niet alles weten. Sta open voor onbekende dingen en wonderbaarlijke gebeurtenissen. Dat scheelt een boel stress. " Life is what happens while you are making Other plans."deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 201 - Ruimte voor jezelf

Als je er voortdurend moet zijn voor je kinderen of je ouders of als je werk alle aandacht vraagt, gaat dat soms te koste van jezelf. Het kijkt zo logisch dat je doorgaat met alle ballen in de lucht houden, maar vaak komt er dan uiteindelijk een moment waarop je je realiseert dat je een paar ballen hebt laten vallen en jouw eigen behoeften bent vergeten. Als je dat voortdurend doet, raak je uiteindelijk uitgeput. Misschien krijg je lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, eczeem. Zelf in omstandigheden die heel veel van je vragen is het belangrijk om ook ruimte voor jezelf te maken. Dat is niet egoïstisch, want als je er niet voor jezelf kunt zijn, kun je dat uiteindelijk ook niet voor je kinderen, je ouders of je carrière.
Wat dan?
- Plan in je agenda letterlijk elke dag tijd in voor jezelf. Heb je geen agenda, koop er dan één of gebruik bijvoorbeeld een kalender.
- Bedenk iets wat jou elke dag even rust en ruimte voor jezelf geeft en voer dat ook uit. Kies liefst iets wat klein en dus gemakkelijk haalbaar is, zoals elke dag tijd maken om naar je favoriete muziek te luisteren, te wandelen of fietsen, met plantjes of tuin bezig te zijn, te tekenen/schrijven/knutselen/klussen of wat je nog meer kunt verzinnen. Ook als je denkt dat je er geen tijd voor hebt, kun je dit doen. Vijf minuutjes volle aandacht voor jezelf is altijd mogelijk.

deel deze tip

Tip 202 - hoog stressniveau snel normaliseren

Het komt voor dat je in bepaalde situaties merkt dat je stressniveau erg omhoog is gegaan. Je kunt dit hoge stressniveau snel naar beneden halen door een eenvoudige ademhalingsoefening.

- adem 2 keer achter elkaar in door je neus. Dus een dubbele inademing
zonder uitademing er tussen.
- adem daarna wat langer uit door je mond.
- dit doe je 4 of 5 keer achter elkaar.

Je zult merken dat je je stressniveau daarmee snel naar beneden brengt.

Succes!deel deze tip

Tip 203 - Ga de natuur in om tot rust te komen en op te laden

Even weg uit de hectiek van een druk leven en de natuur in geeft onze hersenen rust en een gezonde input voor onze zintuigen, waarvan we tot rust komen en we weer bij kunnen komen van ons drukke leven. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs de kleur groen al kalmerend werkt. Ook daglicht is belangrijk en draagt bij aan je welzijn. Even de natuur in een frisse neus halen kan bijdragen weer helder te denken en dingen in perspectief te zien.deel deze tip

Tip 204 - Plan bewust tijd voor jezelf in je agenda

Heb jij ook een volle agenda en sta je voor iedereen klaar? Vergeet niet om bewust tijd voor jezelf in te plannen. Maak tijd voor jezelf vrij in je agenda, een afspraak met jezelf om je ook aan te houden. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat jouw tijd al snel opgevuld wordt door allerlei andere dingen en voor je het weet ren je jezelf voorbij.deel deze tip

Tip 205 - Maak elke dag een ommetje

Wandelen vermindert stress, zorgt voor een betere stemming, vergroot je creativiteit en geeft energie.
Erik Scherder heeft hier een leuke app voor ontwikkelt. Je kunt "ommetje' downloaden uit de appstore

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 206 - veilige omgeving

Om rust/ontspanning te krijgen is de imaginatieoefening Veilige plek een handige strategie. Het is een ontspanningsoefening waarbij je een veilige plek creëert waar je naar toe kan gaan in moeilijke situatie/gevoelens en daar troost en ontspanning te vinden. Sluit je ogen en ga naar een plek waar je je goed, veilig en geborgen voelt. Ervaar alle zintuigelijke indrukken van de veilige plek. Waar ben je, wat zie, hoor voel en ruik je? Hoe voelt je lichaam aan? Blijf even op deze veilige plek en voel hoe ontspannen, rustig en veilig je je voelt. Hoe meer je oefent, hoe gemakkelijker om deze plek op te roepen in moeilijke situaties of wanneer je je wilt ontspannen.deel deze tip

Tip 207 - Kies één tip en pas die toe

In de praktijk kom ik veel cliënten tegen die al van alles hebben geprobeerd. Het aanbod van zelfhulpboeken, online trainingen en tips op internet (zoals ook hier) is enorm. Als je ergens vanaf wilt lijkt niets fijner dan tips en adviezen opvolgen in de hoop daarna van je probleem af te zijn.

Helaas werkt het niet zo. De werkelijkheid is vaak ingewikkeld en soms hebben we er ook een ander bij nodig die de hele situatie kan overzien.

Toch kunnen tips van (ervarings)deskundigen wel helpen.
Kies één tip tegelijkertijd waarvan je denkt dat die jou verder kan brengen en plan liefst een vast moment op de dag of in de week waarop je die toe gaat passen. Spreek met jezelf af dat je na bijvoorbeeld een maand even stilstaat bij wat de tip jou heeft gebracht en of je er wel of niet mee door wilt gaan. Gun jezelf de tijd en hou vol!deel deze tip

Tip 208 - Wat is jouw beste moment voor focus

Het ideale moment om geconcentreerd te werken verschilt per persoon en per omstandigheid. De een functioneert het beste vroeg in de ochtend, de ander krijgt meer focus vanaf een uur of elf. Zoek jouw piekmoment van de dag en plan dan je meest complexe taken.deel deze tip

Tip 209 - Maak duidelijk afscheiding tussen werk en privé

Bouw een opstart- en afsluitritueel in je werkdag in. Zo maak je een duidelijke overgang van privé naar werk en omgekeerd. Daardoor kom je ’s ochtends makkelijker in een werkmodus.

’s Avonds helpt een afsluitritueel de werkdag af te ronden. Zo denk je in je vrije tijd niet meer aan je werk. Bekijk aan het eind van de dag welke taken je hebt verricht en waar je niet aan toe bent gekomen, maak nog wat laatste notities, kleed je misschien zelfs om en ruim je spullen op.deel deze tip

Tip 210 - Maak duidelijk afscheiding tussen werk en privé

Bouw een opstart- en afsluitritueel in je werkdag in. Zo maak je een duidelijke overgang van privé naar werk en omgekeerd. Daardoor kom je ’s ochtends makkelijker in een werkmodus.

’s Avonds helpt een afsluitritueel de werkdag af te ronden. Zo denk je in je vrije tijd niet meer aan je werk. Bekijk aan het eind van de dag welke taken je hebt verricht en waar je niet aan toe bent gekomen, maak nog wat laatste notities, kleed je misschien zelfs om en ruim je spullen op.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 211 - Yoga om te ontspannen

Yoga helpt om te ontspannen en stress en spanning los te laten. Er zijn heel veel verschillende soorten yoga, zoek er eentje die jou aanspreekt en probeer het eens!deel deze tip

Tip 212 - Woorden geven aan de situatie

Stress, ofwel spanning, ontstaat niet zelden doordat wij in gevecht zijn met onszelf.

Om ons heen gebeuren dingen die wij als vervelend ervaren en om heel veel verschillende redenen kiezen wij ervoor ons mond te houden. Maar wij vinden wel degelijk iets van wat er gebeurt! En dat laat je maar niet los en levert dientengevolge stress op.

Feitelijk zijn wij op dat moment niet alleen "boos" op de ander, maar zijn wij vooral in gevecht met onszelf. De situatie bespreekbaar maken, woorden geven aan de situatie, wat het met jou doet en wat jouw behoefte is geeft niet alleen lucht aan jezelf. Door elkaars zienswijzen naast elkaar te leggen en het er open met elkaar over te hebben kun je tot iets nieuws komen waar je beiden tevreden mee bent.

Waarmee de oorzaak van de stress, en daarmee de stress zelf, wordt weggenomen.deel deze tip

Tip 213 - structuur geven aan ontstressen

Veel mensen gaan pas starten met ingrijpen als de stress al volop in het lijf zit. Zorg daarom structureel voor momenten waarin je kunt ontspannen. We maken toch ook allemaal tijd vrij voor een kop koffie in de ochtend. Waaromd dan niet structureel een blokje om in je pauze, of die vaste avond yoga of wandelen in het bos? óók als je niet zoveel stress hebt. Daarmee maak en houd je jezelf weerbaar.deel deze tip

Tip 214 - Waar zit jouw stress?

Deze oefening helpt.
Ontspan je goed van te voren. Blijf vooral goed ademhalen naar de buik.

Ga nu met aandacht naar je lichaam
Is er een plek die aandacht vraagt? Spanning, pijn, iets anders?
Waar zit die plek in je lichaam?
Hoe groot is deze plek?
Wat voor gevoel geeft deze plek jou?
Welke vorm heeft deze plek?
Is het koud of warm?
Welke kleur heeft deze plek?

Kijk er maar een tijdje naar.
Is er nog een andere plek in je lichaam die aandacht vraagt?
Doe daarvoor hetzelfde.

Ga na een tijdje terug naar de eerste plek en kijk of daar iets veranderd is.
En zo ga je steeds heen en weer tot de plekken veranderd, verminderd zijn of weg.
Succes!deel deze tip

Tip 215 - Acceptatie

"Je kunt accepteren dat je een probleem hebt, zonder het probleem te accepteren"

Vaak hebben wij stress van het feit dat wij een probleem ervaren. Het probleem is lastig en moet zo snel mogelijk weg! De eerste stap richting de oplossing is niet het probleem uit alle macht bestrijden maar accepteren dat het probleem er is en onderdeel is van wie jij bent: iemand met veel kwaliteiten maar ook iemand met uitdagingen. Acceptatie van het feit dat het probleem ook onderdeel van jou is geeft al veel rust en vanuit die positie kun je gaan bepalen hoe hier anders mee om te gaan opdat je er geen stress meer van ervaart.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 216 - Gun je brein af en toe rust

Rust voor je brein:
Zo kan het echt opladen. Laat je telefoon daarom links liggen. Lees ook geen tijdschrift. Maar staar bijvoorbeeld uit het raam. Als je uitkijkt op wat groen is dat helemaal mooi. Daar worden je hersenen rustig van. Of doe even je ogen dicht. Een bad of douche nemen helpt ook om uit je hoofd te komen.deel deze tip

Tip 217 - Wandelen

Ga wandelen
Het liefst in de natuur of in een park bij jou in de buurt. De natuur bied je zo veel voordelen. Je wordt er rustig en ontspannen van, alsof je een reset krijgt.deel deze tip

Tip 218 - Stress en emotionele balans

Stress kan zich opbouwen wanneer je gedurende een langere tijd te maken hebt met frustraties. Bijvoorbeeld doordat je heel druk bent met van alles en tegelijkertijd niet leeft naar wat jij belangrijk vindt.
Je energiebron wordt verbruikt.

Om te analyseren hoe je jouw energiebron inzet kun je een

“winst en verliesrekening” maken.

Je stelt een lijst op met thema’s die relevant zijn in je dagelijks leven (b.v. gezondheid, uiterlijk, sport, hobby, partner, kinderen, ouders, familie, huishouden,….).

Op een schaal van 0-100 scoor je 10, 15, 20, ..etc. voor de tijd die je investeert in het thema. Vervolgens scoor je wat het thema je opbrengt qua gevoelswaarde.

Vervolgens reken je uit: opbrengst-investering.

Je kunt nu op zoek naar items die een lage investering hebben en een hoge opbrengst. Je kunt proberen meer tijd te besteden aan gelijksoortige thema’s.
Andersom kun je proberen minder tijd te investeren in thema’s waar je veel tijd aan besteedt terwijl ze je energie kosten.deel deze tip

Tip 219 - Oefening in dankbaarheid

Door het voelen en tonen van dankbaarheid kun je je stress verlagen. Dankbaarheid heeft een positief effect op je geluksgevoel, je gezondheid en relaties.

Word je meer bewust van de dingen waar je dankbaar voor bent met behulp van de volgende oefening:
Schrijf iedere avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen dingen zijn die je die dag hebt meegemaakt of grotere dingen waar je in z’n algemeenheid dankbaar voor bent.
Er zijn ontelbare dingen, maar je moet je er eerst bewust van worden. Denk bijvoorbeeld aan: lekker eten, een fijne ontmoeting, iemand die iets aardigs tegen je heeft gezegd of iets voor je heeft gedaan, mooi weer, je gezondheid, liefdevolle relatie, financiële zekerheid, fijne woning etc.

Veel succes! En voel wat het met je doet!deel deze tip

Tip 220 - Wees zuinig met je tijd

Waar raak jij gestrest van? Ga even zitten en denk er over na. En kijk dan of het je ook echt waar is. Heeft het nut? Want als het geen nut heeft, waarom maak je je druk om? Stop er mee! (er is zelfs een leuke sketch daar over op youtube: Stop it! met Bob Newhart)
Maar echt, is het je tijd en moeite waard? Dan vooral doen, maar de meeste dingen zullen dat niet zijn, dus STOP ER MEE!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 221 - Is de stress wel van jou?

We zijn allemaal verbonden aan elkaar waardoor we ook de stress van de omgeving waarnemen, vooral als je daar gevoelig voor bent.
Wanneer je daarvan bewust bent kun je het ook terugsturen….alles wat niet van mij laat ik los. …. Ervaar wat er met jezelf gebeurt…… Als het ruimte geeft is het belangrijk om het dagelijks te doen, vooral in de avond.deel deze tip

Tip 222 - Sta eens stil bij je voedingspatroon

Voel je je vaak moe en lusteloos? Of juist onrustig en opgejaagd?
Of wisselen vermoeidheid en onrust elkaar af?

Houd dan eens bij wat je eet en drinkt. Suiker en veel cafeïne kunnen voor eventjes veel energie geven, maar dat is tijdelijk en na een tijdje kun je je juist moe, down of prikkelbaar voelen. Voldoende water en thee drinken en gezonde voeding geven juist ook op langere termijn energie.

Het helpt als je je bewust bent van het effect dat voeding op je lichaam en geest heeft. Van daaruit kun je kiezen voor een voedingspatroon waarbij je je goed voelt. Je hoeft echt niet alles om te gooien, want ook kleine aanpassingen kunnen veel effect hebben- en zijn meestal beter vol te houden. Vind je het lastig om in je eentje te doen, vraag er dan gerust hulp bij van een diëtist.
deel deze tip

Tip 223 - Omgaan met acute stress

Een acuut stressmoment kan ontstaan wanneer je getriggerd wordt. Iemand zegt bijvoorbeeld iets wat (onbewust) oude pijn raakt. Het stresshormoon dat een overblijfsel is uit de evolutie treedt in werking. Een natuurlijke reactie is dan vechten (b.v. boos worden), vluchten (b.v. weglopen, ontkennen) of bevriezen (b.v. perplex staan). Dit stresshormoon werkt razendsnel waardoor je er weinig invloed op hebt. Op zo’n moment is het niet handig om te reageren vanuit die emotie, je gedachten en gevoelens staan onder druk.
Het is een piekstress, die snel komt maar ook vrij snel weer afneemt wanneer je het laat gebeuren. Besef dat het gaat om een oude pijn die in het hier en nu wordt getriggerd. De ander of de situatie is de trigger, maar niet de oorzaak van de oude pijn.
Je kunt proberen uit te vinden wat het beste werkt op zo’n moment. Bijvoorbeeld diep ademhalen, even een rondje lopen, wegkijken. Misschien lukt het ook om de ander te vertellen wat er in je omgaat, zonder verwijten te maken.deel deze tip

Tip 224 - Begin je dag met rust

Wacht nog even met je telefoon checken. Die mails, nieuwsberichten en social media kunnen echt wel even wachten. Sta rustig op, maak je lijf wakker door eens goed uit te rekken. Wellicht kun je wat oefeningen doen om je lichaam rustig in beweging te brengen. Breng je aandacht bij je ademhaling of doe een korte meditatie. Doe het wassen en aankleden met aandacht en neem ook je ontbijt met aandacht. Zorg ook dat je op tijd opstaat zodat je de tijd hebt voor jouw ochtendritueel. Je zult merken dat een rustige start van jouw dag al veel verschil kan maken voor hoe je je de rest van de dag voelt.deel deze tip

Tip 225 - Sluit je dag af met dankbaarheid

Noteer dagelijks aan het einde van de dag 3 dingen waar jij dankbaar voor bent betreffende die dag. Doe dit minimaal een aantal weken om te ontdekken wat het met jou doet.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 226 - structuur aanbrengen

stress kan je o.a. beteugelen door meer structuur aan te brengen.
Bepaal je pauzes, en bepaal ook de tijden waarop je je mail bekijkt en behandelt. Zodat je niet alleen maar reactief bent in alles wat er op je afkomt. Het brengt regie terug in je agenda en dat voelt prettiger.deel deze tip

Tip 227 - Volg je ademhaling, zonder deze te sturen

Vaak letten we pas op onze ademhaling als we ons gespannen voelen. We leren voortdurend om controle te houden en alles in het leven te sturen, zo ook onze ademhaling.
In plaats daarvan kun je ook eens gewoon gaan zitten, met je handen op je borst of buik en gewoon eens met je aandacht bij je ademhaling te zijn. Merk op hoe je in- en uitademt, zonder iets te veranderen, laat je ademhaling gewoon zijn zoals die is. Ga ook eens met je aandacht naar het gevoel van je handen die contact maken met je borst of buik. Laat je gedachten komen en gaan, het geeft niet als je even mee wordt genomen door je gedachten, want je kunt altijd weer terugkeren naar je adem en het gevoel van je handen op je lichaam.

Als je dit regelmatig doet helpt het je om in contact met jezelf te blijven. en te voelen wat je nodig hebt. Daardoor kun je ook gemakkelijker keuzes kunt maken die echt bij je passen en die je verder helpen.deel deze tip

Tip 228 - Rustpunt, tussen de bedrijven door

Vaak zijn we al bezig met wat er straks komt. Boodschappen, afspraken etc. Deze momenten halen ons bij onszelf vandaan. Een manier om weer dichter bij jezelf te komen, ook als de boodschappen gedaan moeten worden en de volgende afspraak wacht 

Halveer te het tempo waarin je loopt en halveer het vervolgens nog een keer. Stel je voor dat bij iedere stap die je maakt, de grond waarop je loopt, je voedt of draagt. Op het moment dat je contact hebt met de grond onder je voeten, kan je het staptempo weer opvoeren. En op het moment dat je het contact weer kwijt bent, vertraag je weer het tempo zodat je de verbinding met de grond onder je voeten weer kan maken.deel deze tip

Tip 229 - Ontstressen, tussen de bedrijven door

Als de drukte je aanvliegt is er iets nodig om de druk te verlagen. Een toegankelijke en speelse manier om dit te doen is door om je as te slingeren. Je activeert hiermee lichamelijke processen die zorgen dat de adrenaline en cortisol (stresshormonen) afnemen. En daarbij is het gewoon lekker om een beetje te bewegen :-)

Benen op bekkenbreedte, knieën licht gebogen.
Zorg dat je je voeten aan de grond houdt.
Kijk vooruit je uit en begin met het roteren van je bovenlijf. Zwier met je armen in de richting van het bovenlijf en laat je handen neerkomen op je lichaam. Dit kan je rug, arm of boven been zijn. Bij iedere draai in het bovenlijf buig je licht door je knieën.

Doe dit zolang als het goed voelt en maak in de afronding de draai steeds kleiner zodat je de beweging kan blijven voelen en mee naar binnen kan nemen.

Je kunt variëren met tempo in de beweging. Ook kun je ervoor kiezen om het focuspunt los te laten voor een moment en mee te kijken in de draai die je maakt.

Eindig weer met het focuspunt voor je uit.
Hoe sta je er nu bij? Is het rustiger of onrustiger in je ten opzichte van toen je begon?
deel deze tip

Tip 230 - Boektip: Wake up to sleep

Het nieuwste boek van de droomspecialist Charlie Morley over hoe om te gaan met stress door middel van ademhalingsoefeningen en slaapoefeningen! Engelstalig (vooralsnog).

5 Powerful Practices to Transform Stress and Trauma for Peaceful Sleep and Mindful Dreams.

Achieve better sleep with this scientifically verified, holistic approach to healing stress and trauma-affected slumber. Inspired by his work with military veterans, sleep expert Charlie Morley explores how to combat the harmful effects of stress and trauma in order to achieve restful sleep and healing dreams.

This guide shares more than 20 body, breath, sleep and dreaming techniques, all proven to help reduce anxiety, improve sleep quality, integrate nightmares, increase your energy and transform your relationship with sleep. Whether you're experiencing stressed-out sleep or not, these powerful practices will help you optimize the time you spend dreaming so that you can sleep better and wake up healthier.

Verkrijgbaar via Bol com.
Prijs: 17,95deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 231 - rustgevende geuren

Geur heeft veel invloed op ons onderbewustzijn. Daar kun je gebruik van maken als je je gespannen voelt.
Experimenteer eens met geurtjes die voor jou rustgevend werken. Dat kan via etherische olie in een aroma diffuser, maar je kunt bijvoorbeeld ook een bosje lavendel drogen en ophangen of bij je kussen leggen. of heel bewust ruiken aan een kop thee. Wees creatief: als je blij wordt van de geur van verse appeltaart, bak er dan eens één, of als je het gezond wilt houden, warm dan schijfjes appel met kaneel op in de magnetron.
Of snuif de boslucht op tijdens een boswandeling, of neem een geurig bad met fijne badolie. Mogelijkheden te over!deel deze tip

Tip 232 - De adem; jezelf reguleren door het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel

ADEM IN: voor energie en alertheid.
Ons autonome zenuwstelsel stuurt allerlei automatische lichaamsprocessen aan. Daarvan is de ademhaling een van de weinige die je zelf kunt beïnvloeden. Indirect beïnvloed je daarmee ook andere automatische processen, zoals de hartslag en bloeddruk. ‘Als je inademt, versnelt je hartslag; als je uitademt, vertraagt hij. Een paar keer goed diep inademen geeft daardoor een energiek gevoel.’
Bovendien blijkt uit onderzoek dat inademen hersenactiviteit veroorzaakt die de intuïtie en het geheugen versterkt. De inademing maakt je dus ook nog eens alerter.
ADEM UIT: voor ontspanning en kalmte
Om te ontspannen bij stress, angst en boosheid helpt het om je juist op de uitademing te concentreren. Als je dieper en trager ademt, en vooral de uitademing verlengt, daalt niet alleen de hartslag, maar ook de bloeddruk. Je hele systeem kalmeert.
Geconcentreerd uitademen kan je daardoor uit een dip of emotioneel moment helpen. Dat werkt beter dan op jezelf inpraten. ‘Je kunt wel zeggen: “relax,”, of: “niet boos zijn”, maar bij intense emoties is het moeilijk om jezelf eruit te praten. Het aloude advies “adem in, adem uit…” werkt beter.deel deze tip

Tip 233 - werk zelf online aan je stress

Tegenwoordig hebben veel mensen te maken met een constante achtergrond stress. Deze stress is schadelijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Je hebt het vaak niet in de gaten omdat je denkt dat het erbij hoort. Maar dan gebeurt er iets in hun leven wat veel stress geeft, een ontslag, een scheiding, een conflict en dan vallen ze om. Doordat de constante achtergrond stress hun mentale weerbaarheid heeft verminderd.
Er is een heel goed online programma waarmee je hier zelf, op je eigen tempo en in je eigen veilige omgeving een einde aanmaakt. Check https://hypnolab.online waar je meer informatie vindt.deel deze tip

Tip 234 - Stress en lichaamssignalen

Wat mij opvalt in onze maatschappij is hoe wij meer en meer vervreemd raken van wat ons lichaam ons aangeeft. Heel veel stress uit zich via ons lichaam. Sommigen nemen het wel waar maar negeren het, anderen nemen het niet meer waar.
Ik ben er van overtuigd dat wanneer we weer meer leren "voelen", stil staan bij wat ons lichaam ons wil vertellen (over ons psychisch welbevinden) en hier naar handelen we veel ziekte (zoals burn out) kunnen voorkomen.deel deze tip

Tip 235 - Ritme reguleert

Ritme is onmisbaar voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Iedereen kent wel voor zichzelf wel een ritme dat een goed gevoel geeft: wandelen, zwemmen, muziek, dans. Als baby word je gewiegd als je huilt; dat werkt kalmerend. Als volwassenen grijp je terug naar je eigen regulerende activiteiten. De één wandelt, de ander borduurt. Weten dat er een ritme is dat je rust geeft, is een richtingwijzer voor als je stress ervaart.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 236 - Balans

Stress is iets wat optreedt wanneer een eis of probleem ons uit balans brengt. Dan raken we ontregeld en ervaren we rusteloosheid of angst. Als we weer in balans zijn, voelen we ons beter. Het verlichten van angst, waardoor we weer in balans komen, activeert de beloningsnetwerken in de hersenen. Het voelt fijn als we weer in balans komen: van koud naar warm, van dorstig naar verkwikt, van hongerig naar voldaan. Waar zijn we uit balans? Dan kunnen we zoeken naar wat ons weer in evenwicht brengt.deel deze tip

Tip 237 - Als 'nee' zeggen moeilijk is.

Als je 'nee' zegt, zeg je ‘ja’ tegen iets anders.
Dus waar zeg je ‘ja’ tegen?
Hier ligt een sleutel tot verandering.deel deze tip

Tip 238 - SOMS WEET JE HET EVEN NIET.

Duizend dingen die moeten. Alles even dringend en acuut. Verlammende druk waardoor je het liefst weg wilt van alles en iedereen. Schuilen om even géén vragen te horen, géén prestatie angst te voelen en even niets. Met de eindejaar sprint in het vooruitzicht (of al in volle gang) kun je nu hulp zoeken.
Praat erover, met collega's, je leidinggevende, je partner, vrienden of vriendinnen! Als je deze spanning deelt zal het lichter aanvoelen. Er komt waarschijnlijk geen oplossing voor jou direct, maar gedeelde smart is halve smart.deel deze tip

Tip 239 - Boekentip: Byron Katie

Een boek wat veel inzicht geeft over de oorzaak van stress en hoe er mee om te gaan, is deze van de schrijfster Byron Katie: "Vier vragen die je leven veranderen".

Na lange periodes van depressie ontdekt de schrijfster de oorzaak van alle stress: niet de externe gebeurtenissen zijn de oorzaak van de stress, maar de gedachten die je hier over hebt!

Een revolutionair gedachtegoed waar je even in moet komen om goed te begrijpen maar dan méér dan de moeite waard.

Haar eigen methode "the Work" helpt om inzicht te krijgen in jouw gedachten over de zaken en gebeurtenissen in je leven waar je stress van krijgt...en hoe dit je kan bevrijden.

Eeen absolute aanrader!deel deze tip

Tip 240 - Ga bewust om met berichtgeving

Merk je dat je angstig, boos of onrustig wordt door berichten die voortdurend in het nieuws en op internet langskomen? Soms verlies je jezelf hierin en wordt het tijd om zelf de regie weer te pakken over je leven. Je hebt namelijk zelf een keuze in hoe vaak en op wat voor manier je al die berichten wilt zien. Kijk bijvoorbeeld 1, 2 of 3 keer per dag naar actualiteitenprogramma of het nieuws. Of helemaal niet, aan jou de keuze. Scrol door als je op LinkedIn, Facebook etc. berichten ziet die je triggeren, of bewaar ze voor een later moment.
Voel je je betrokken bij bepaalde gebeurtenissen, kijk dan eens of jij hier iets in zou willen betekenen. Meld je aan bij een politieke partij, ga werken als vrijwilliger of doe de boodschappen voor een zieke buurman.
Als je zelf de regie pakt, in plaats van jouw stemming te laten bepalen door een overvloed aan informatie waar je geen grip op hebt, zul je merken dat dit rust brengt in je leven.
deel deze tip

Tip 241 - de hele dag alleen maar rekening houden met jezelf.

het klinkt misschien raar maar mijn ervaring is dat het heerlijk is:

een héle dag alleen maar rekening houden met jezelf!

Als je wakker wordt, thee/koffie (of waar je maar trek in hebt!) zetten en in dat in bed langzaam opdrinken. Blijf warm onder het dekbed, lees een boek, doe een spelletje op je telefoon, kijk tv.
Kom eruit om iets te eten te halen en kruip terug.

Vraag jezelf: 'waar heb ik zin in?' en doe dat dan.

Aan het eind van de dag voel je je vast uitgerust en blij!deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten