Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij stress

stress therapiepsycholoog

 

Stress - tips

Zoek je tips bij stress en spanning?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij stress >>

Wat is jouw tip voor omgaan met stress? 

 

Tips bij stress


Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Begrens je (digitale) communicatie

Begrens je (digitale) communicatie en de tijd dat je daarmee bezig bent. Dus check niet elk uur (of elke vijf minuten) je telefoon, e-mail, whatsapp, facebook en andere social media.

 

Als je hier teveel mee bezig bent, dan kan dat zorgen voor onrust, spanning en stress.

Kies zelf voor bepaalde tijdstippen om hiermee bezig te zijn en zorg dat de rest van de tijd over blijft om rust te houden voor je dagelijkse bezigheden.


Therapiepsycholoog.com

22

deel deze tip

Tip 2 - Kijk zo weinig mogelijk nieuws

Kijk zo weinig mogelijk nieuws.
Het nieuws dat je ziet langskomen is over het algemeen een selectie van slecht nieuws. Je wordt er meestal niet blij van, maar juist gestresst.

Begrens daarom de tijd die je besteed aan media zoals televisie, radio, internet, tijdschriften en kranten. Of wees in ieder geval heel selectief. Bekijk alleen wat voor jou essentieel is en/of waar je blij van wordt.


EC

15

deel deze tip

Tip 3 - Doe de vijfvingeroefening

Doe de vijfvingeroefening

De vijfvingeroefening is een oefening in zelfhypnose. Het kost hooguit tien minuten. Telkens wanneer je spanning voelt, kun je de oefening doen. Prent van tevoren de volgende vier stappen goed in je hoofd.

- Raak met je duim je wijsvinger aan. Terwijl de vingers elkaar raken, denk je terug aan een moment dat je lichaam zich prettig moe voelde, bijvoorbeeld na het sporten of na een fikse wandeling.

- Raak met je duim je middelvinger aan. Op het moment dat ze elkaar raken, denk je terug aan een tijd dat je liefde ervoer. Een warme omhelzing, een bijzonder gesprek, een innige vrijpartij met je geliefde, enzovoort.

- Raak met je duim je ringvinger aan. Denk terug aan een mooi compliment dat je gekregen hebt. Probeer dat nu echt te ontvangen.


- Raak met je duim je pink aan. Nu denk je terug aan een prachtige plek waar je ooit bent geweest. Blijf daar een tijdje.

Je zal je hierna vitaler voelen, meer innerlijke vrede ervaren en meer zelfvertrouwen hebben.14

deel deze tip

Tip 4 - Opruimen en ontspullen

Opruimen en ontspullen.
Wil je minder stress en meer ruimte voelen in je leven. Ruim dan je huis op en ga ontspullen. Gooi spullen die je niet meer gebruikt weg of geef ze aan iemand anders (of breng ze naar de kringloopwinkel).

 

Hetzelfde geldt voor je werkplek. Maak je bureau zo leeg mogelijk. Een leeg, schoon en opgeruimd bureau zorgt voor rust en je kunt er effectiever werken.


Hoe meer ruimte je voelt in je huis en op je werkplek, hoe meer ruimte je voelt in je hoofd en hoe meer ontspannen je bent.


Therapiepsycholoog

10

deel deze tip

Tip 5 - Zorg voor "niet-storen"-momenten op je dag

Zorg voor "niet-storen"-momenten op je dag. Dit zijn momenten dat er tijd over blijft voor rust en je dagelijkse bezigheden.

Als je steeds afgeleid wordt door vragen of korte gesprekjes, dan blijft er weinig tijd over voor andere dingen. Nadat je onderbroken bent waarmee je bezig bent, duurt het namelijk altijd een tijd voordat je er weer echt in zit.

 

Dit kan zorgen voor onrust, spanning en stress.


Therapiepsycholoog

9

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Probeer eens goedkeuring van jezelf

Als jarenlange zelfkritiek niet heeft geholpen,
probeer dan eens goedkeuring van jezelf
en kijk wat er gebeurt.


Byron Katie

9

deel deze tip

Tip 7 - Train je lichaam minder adrenaline aan te maken

Stress verhoogd adrenaline (of eigenlijk catecholamines). Tracht je lichaam te trainen in minder adrenaline aan te maken door tijdelijk een middagdutje of meditaiemoment in te lassen, minder inspannend werk te verrichten, minder te sporten en vooral rustig wandelen.

Verminder het drinken van cafeïne en alcohol. Water drinken is aan te raden bij een stress moment. Een groot glas water een half uur voor de maaltijden, zorgt voor een betere vertering en geeft meer rust & energie.9

deel deze tip

Tip 8 - Zorg dat je goed en voldoende slaapt

Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.

Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.


Therapiepsycholoog

8

deel deze tip

Tip 9 - Leer anders te plannen

Leer anders te plannen.
Plan top-down in plaats van bottum up. Als je alles wat je moet doen probeert te ‘proppen’ in de tijd die je beschikbaar hebt lukt dat meestal niet –en raak je teleurgesteld of gestrest-.

 

Ga uit van de tijd die je hebt, en maak een realistische inschatting van hetgeen dat je kunt doen in die beschikbare tijd. Dus neem je beschikbare tijd als uitgangspunt voor je planning, en niet de hoeveelheid taken. Het oud Hollandse spreekwoord ‘tijd is geld’ is hier van toepassing: leer je tijd ‘budgetteren’.


Anoniem

8

deel deze tip

Tip 10 - Oefen om nee te zeggen

Heb je de neiging om altijd ja te zeggen op verzoeken van anderen, omdat je een ander een plezier wilt doen, terwijl je het eigenlijk liever niet doet? Oefen dan om nee te zeggen en laat op die manier ruimte voor iets wat je wel wilt.

 

Leer dus "nee" zeggen. Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt ook altijd om bedenktijd vragen, als je je overvallen voelt door een verzoek van een collega / vriend / familielid / bekende / ...

 

Je hoeft geen excuses te verzinnen als je nee zegt. Veel mensen hebben de neiging om een "nee" in te kleden met excuses, leugentjes of onwaarheden. Hou het open en simpel. Als je ergens geen zin in hebt of er geen tijd voor hebt, dan kun dat gewoon zeggen.

 

De "kapotte grammofoonplaat methode" is geschikt voor als je "nee" gezegd hebt, maar de ander toch blijft aandringen. Het enige wat je hierbij doet is je ‘nee’ en het bijbehorende motief blijven herhalen: als een grammofoonplaat die blijft hangen. Zo laat je  je niet verleiden tot een discussie of tot het maken van excuses.

 

Geef je grenzen aan als iemand over je grenzen heen gaat. Jij bent de enige die je grenzen kan voelen.

 

Als je van jezelf geen "nee" mag zeggen, dan kan dat stress en spanning geven.


Therapiepsycholoog.com

7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Zorg voor goede balans tussen inspanning en ontspanning

Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.

Hoe meer inspanning je doet, en hoe meer stress en spanning je voelt, hoe meer ontspanning je ook nodig hebt.

Ga dus niet steeds tot het uiterste, maar neem op tijd rust. Deel je werkzaamheden op in kleine behapbare brokken, en ontspan tussendoor.

Zo ga je niet (te veel) over je grenzen en brand je jezelf niet op.


Therapiepsycholoog

7

deel deze tip

Tip 12 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je stress.

Aanvaard dat de stress er is, zonder dat je jezelf met je stress identificeert. Jij bent de stress niet. Je hebt de stress.

Door op een zachte manier met jezelf en met je stress om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je stress ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

7

deel deze tip

Tip 13 - Bedenk oplossingen

Bedenk oplossingen. De dingen die spanning geven lossen zich meestal niet vanzelf op.

 • Bedenk hoe u de omstandigheden (in uw relatie, in uw gezin, op uw werk, uw gezondheid) kunt verbeteren, zodat ze minder spanning geven.

 

 • Wat kunt u zelf doen om te zorgen dat u minder stress ervaart? Kijk of u uw leven anders kunt organiseren. Probeer problemen direct te bespreken en aan te pakken. Kijk of u taken kunt verdelen. Vraag op tijd om hulp.

 

 • Soms is het nodig keuzes en afspraken te maken, een aantal verplichtingen definitief te laten vallen en sommige taken aan anderen over te dragen.

Bron: Thuisarts.nl

7

deel deze tip

Tip 14 - Stel je deze vragen

> Wat is het ergste?

> Dat de hemel naar beneden valt?

> Dat je ontslagen wordt?

> Dat iemand je niet meer leuk vindt?

> Dat je te laat komt?

> Dat iemand je een klap in je gezicht geeft?

 

En zo ja.... hoe groot is die kans dat dat gebeurt? Hoe groot is de kans dat er andere dingen zich voordoen?

 

Het is misschien wel goed om je deze vragen te stellen. Het helpt je met de benen op de grond te komen en iets realistischer te denken.7

deel deze tip

Tip 15 - Van moeten naar willen!

Stress betekent vaak dat je geleefd wordt en denkt in moeten. Mijn tip is ga naar binnen en vraag jezelf af wat zou je het allerliefste willen. Volg dat pad, maak keuzes en stop met denken in moeten. Veel succes met het volgen van het pad van het verlangen!


Anoniem

7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Zoek een therapeut

Heb je last van stress en spanning en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 17 - Creëer overzicht

Stress ontstaat bij veel mensen wanneer het gevoel overheerst dat er veel moet, zonder dat duidelijk is hoe en wanneer dat moet gebeuren.

Maak voor jezelf een lijst van zaken die door je hoofd gaan. Schrijf alles op en ga het dan ordenen; wat moet er deze week gebeuren, wat deze maand, wat dit jaar?

Door er een aftekenlijst van te maken en ook daadwerkelijk taken af te tekenen, creëer je overzicht voor jezelf en maak je inzichtelijk wat je al gedaan hebt. Jezelf belonen voor afgevinkte taken helpt ook!


Anoniem

6

deel deze tip

Tip 18 - Tip om spullen te ordenen > Less is more

Sommige mensen bewaren in de loop van de jaren teveel spullen, en hebben veel moeite om deze spullen te ordenen en om dingen weg te doen.

Hierbij een tip, mocht je je hierin herkennen. Ga eens door de spullen in je huis die je hebt verzameld. Voor het overzicht, is het handig om met 1 kast, bureau of hoekje van een kamer, te beginnen.
Je kunt dan af en toe weer een nieuwe kast of hoekje gaan ordenen. Op deze manier raak je er niet door overspoeld.

Stel jezelf de volgende vragen:
- heeft dit ding voor mij sentimentele waarde? (bijvoorbeeld van een dierbare gekregen of speciale herinneringen)
- heeft dit ding voor mij praktisch nut? (gebruik ik het regelmatig)
- word ik hier blij van, vind ik het echt mooi? (geeft het mij positieve energie)

Als je drie keer nee antwoordt, is het heel duidelijk. Dan kan dit ding weggegeven of weggegooid worden, of naar de Kringloopwinkel gebracht worden.

Je zou de spullen die je tegenkomt, kunnen ordenen door ze in dozen te doen. Op de dozen kun je een sticker plakken.
Een doos met de sticker Wegdoen, een doos Bewaren, een doos Weggeven, een doos Verkopen en een doos: 1 jaar wegzetten en dan weer kijken. Deze laatste doos is een doos voor 'twijfelgevallen'. Je stopt ze in deze doos, zet de doos 1 jaar weg, en als je de spullen in dat jaar niet hebt gemist, is het duidelijk: ze kunnen worden weggegeven of weggedaan.

De doos Bewaren maakt inzichtelijk hoeveel je wilt bewaren, dat geeft overzicht. Als de doos te vol is, moet er toch méér worden weggegeven of weggedaan.

Ik hoop dat deze tip je helpt om spullen makkelijker te ordenen, want hoe meer ruimte je hebt in huis, hoe opgeruimder je je ook in je hoofd zult gaan voelen. Hierbij geldt: Less is more.

Veel succes!

Anoniem

6

deel deze tip

Tip 19 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het stress-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 20 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je nu vaak nog stress en spanning kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Stel realistische, haalbare doelen

Stel realistische, haalbare doelen. Zo zorg je ervoor dat je jezelf niet overvraagt. En deel je doelen in tussendoelen in. Zo blijft het behapbaar.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 22 - Wees lief voor jezelf

Wees lief voor jezelf!

- Doe iedere dag iets wat je blij maakt, ook al lijkt het alsof je er geen 'tijd' voor hebt.
Leuke dingen geven energie, waardoor je uiteindelijk veel efficienter wordt.

- Sta je jezelf ook toe je rot te voelen als dat is wat er is. Het wegstoppen van nare gevoelens kost meer energie dan er even aan toe geven.

- Veroordeel jezelf niet als iets niet lukt zoals je het had gepland. Wees mild voor jezelf en bedenkt: je doet altijd je uiterste best. Als je het anders had gekund had je het anders gedaan.

- Iedere dag kun je weer opnieuw beginnen!


Kim

5

deel deze tip

Tip 23 - Zorg voor voldoende ontspanning in het leven.

Zorg voor voldoende ontspanning in het leven. Er dient een evenwicht te zijn tussen inspanning en ontspanning.

Ontspanning ziet er voor iedereen anders uit. Belangrijk is dat je echt eens stil staat bij activiteiten waarvan je batterij weer oplaadt. Ga ervoor zitten en maak de balans op van een werkdag en een vrije dag, wat doe je zoal en wat geeft je energie? En welke activiteiten zuigen je leeg?

Door het op te schrijven wordt het inzichtelijk en kun je makkelijker keuzes maken. (activiteiten anders plannen/indelen,bepaalde prettige activiteiten vaker doen, of misschien zijn er dingen die je doet maar totaal niet nodig zijn....het komt vaker voor dan je zou denken.)

En welke activiteit zou je graag -opnieuw- willen oppakken? Hoe ga je dit doen?
Pak je moment en ga ervoor zitten, het helpt je echt!5

deel deze tip

Tip 24 - Met aandacht in de natuur zijn

Start eens per week met een wandeling in de natuur. Voel je voeten, kijk naar wat je opvalt en hoe is het van binnen met je. Vertraag jezelf.


Sta eens stil en adem diep in. Wat valt je op? Hoe is dat? Wat betekent dat?
Ga vervolgens op zoek naar jouw plek van stress. Wat valt je op? Hoe is dat? Wat zou dat kunnen betekenen? Wat zou je het liefst nu willen doen? Doe dat?

Als therapeut maak ik graag gebruik van de natuur om grip te krijgen op je stress.


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 25 - Stop met mondademhaling en zuchten

Stop met mondademhaling en zuchten. Ga vanaf nu alleen maar in en uit ademen door je neus. Door stress wordt je ademhaling dieper, zwaarder en vaak ontregeld, wat gezondheidsproblemen kan geven.

Tracht enkele keren per dag ontspannen te zitten op een stoel. Volg je ademhaling en demp deze. Dempen houdt in dat je de diepte van je in ademhaling vermindert en je laat de uitademing gewoon los.5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Wat is ergste dat er kan gebeuren?

Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"

Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij stress meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.

De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 27 - Hou een energie-dagboek bij

Houd eens bij welke activiteiten je doet in een week. Welke activiteiten leveren jou energie? Welke activiteiten kosten jou energie?


Op deze manier kan je onderzoeken waar je op kan sturen om een positieve balans te verkrijgen (= meer energiegevers dan energienemers)


Bernadette

4

deel deze tip

Tip 28 - Doe elke dag iets met je creativiteit

Doe elke dag iets waarbij je gebruik maakt van je creativiteit. Stress kan je het gevoel geven dat je geleefd wordt. Creatieve activiteiten zoals, tekenen, schilderen, koken, muziek maken, geven je leven meer zin en zijn nectar voor je geest.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 29 - Maak een lijstje met zaken die jou energie geven

Maak een lijstje met zaken en/of personen die jou energie geven of die juist energie 'lekken'.


Ton

4

deel deze tip

Tip 30 - Neem verantwoordelijkheid en ruimte voor jouw keuzes

Stress gaat over druk en spanning. Besef eerst dat jij dat zelf doet. Haal het naar je toe en neem verantwoordelijkheid, dan kan je er wat mee. Dus je creëert zelf spanning en druk in je leven.

 

Leun zo vaak mogelijk in jezelf achterover om ruimte te maken voor jouw keuzes.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Oefening: rustiger in je lijf en hoofd

Wanneer je stress ervaart en gaat piekeren merk je vaak dat dit niet altijd helpt. Probeer de volgende keer eens dit:

> Stop met wat je aan het doen bent en ga even ergens rustig zitten waar je niet gestoord kunt worden.

> Zet je telefoon uit. Ga goed zitten, rechtop, hoofd recht op je nek.

> Sluit je ogen, ontspan je schouders en richt je aandacht op je ademhaling.

> Voel even hoe die naar binnen en buiten stroomt. Volg je ademhaling zonder er iets aan te veranderen.

 

 

> Ga dan met je aandacht naar het gevoel van stress. Waar voel je de stress in je lijf? Ga daar met je aandacht naar toe, probeer dit gevoel waar te nemen, te onderzoeken (hoe groot is het, welke vorm heeft het, hoe zwaar is het, beweegt het) en opnieuw: zonder er iets aan te willen veranderen.

 

 

> Blijf er bij en sta het toe er te mogen zijn. Wijs het niet af, wil er niet van af, ga er juist naar toe met je aandacht en sta het toe er te mogen zijn, geef het zelfs de ruimte. Blijf er bij met je aandacht, wanneer er iets verandert, merk je dit op en erken je dit ook.


> Je kunt je aandacht maar op 1 ding tegelijk richten. Mochten er toch weer gedachten komen, prima, je merkt het op, ze mogen er zijn maar jij gaat met je aandacht weer naar je lijf, naar de plek waar jij de stress fysiek voelt.

 

> Op deze manier, door met je aandacht bij je lichaam te blijven, wordt het rustiger in je lijf en in je hoofd. Misschien ervaar je uiteindelijk, met oefening, zelfs een leegte. Blijf daar even bij, dat is helemaal oké.

 

> Vanuit deze stilte of leegte valt je misschien zo maar iets in, een inzicht of wat je zou kunnen doen, een oplossing. In ieder geval is het ook een prima uitgangspunt om de draad kalmer weer op te pakken. Veel succes!4

deel deze tip

Tip 32 - Onderzoek je piekergedachte op realiteit

Als veel piekeren jou stress geeft dan zou je de piekergedachte eens verder kunnen onderzoeken op realiteit.

Soms trek je vanuit een beperkt aantal ervaringen heel snel een algemene conclusie. Klopt de algemene conclusie wel? Hoeveel ervaringen lagen er aan ten grondslag?

Denk je in uitersten (zwart-wit)? Iets is namelijk nooit helemaal goed of helemaal slecht, dus kijk naar de plussen en de minnen en waar kom je dan uit? Probeer een midden-gedachte te creëren.

Ga eens na bij jezelf of dat je er per ongeluk niet vanuit gaat dat je precies weet wat de ander in een bepaalde situatie denkt. Gedachten lezen kan namelijk niet, je hebt het dan al zelf ingevuld voor de ander.

Zie je het grote geheel of neem je juist een (negatief) detail uit een bepaald voorval en richt je je aandacht uitsluitend hierop? Dit is namelijk beperkt waarnemen en dit geeft aan dat je niet de realiteit in beeld hebt.

Lukt het je om zelfs neutrale of positieve ervaringen om te buigen tot negatieve ervaringen dan is het misschien goed om hulp te zoeken om te kijken welke negatieve basisovertuigingen je voor jezelf hebt gemaakt. De overtuigingen zijn vaak heel oud en onbewust ontstaan om je te helpen om iets niet te hoeven voelen, maar vormen in het hier en nu inmiddels een belemmering.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 33 - Leer voorsignalen van stress herkennen

Een tip is om na te gaan hoe je de stess voelt aankomen. Dus geestelijk en lichamelijk:
Voel je je bijvoorbeeld warm worden? Wordt je rood? Wordt je prikkelbaar? Wordt je moe? Krijg je geheugenverlies? Weet je niet meer waar je gebleven was? Wordt je paniekerig? Wat voor gevoelens spelen er bij jou?

Als je inzicht hierin hebt.... dan ben je in staat dit voortaan bij te houden. Als je je per dag regelmatig afvraagt: '" hoe voel ik me nu?"" en dit bijvoorbeeld bijhoudt op papier, dan kun je nagaan of je de voorsignalen van stress gaat beleven.

op het moment dat je tegen je zelf kan zeggen dat je die voorsignalen herkent, dan moet je oppassen. De zogenaamde alarmbellen gaan dan af. Op het moment dat je dát weet, dan kun je erger voorkomen.

Dan ga je bijvoorbeeld met je zelf in gesprek hoe je dan kunt ontspannen. De een gaat naar de sauna, de ander gaat een stuk wandelen, weer een ander gaat in zijn telefoontje kijken en iemand anders gaat een vriend opzoeken.

Wat je doet, maakt niet uit, als je maar dat doet, waar JIJ ontspannen van wordt. Dan hou je jezelf in balans. ik wens je veel succes!4

deel deze tip

Tip 34 - Citaat van Franciscus van Assisi

Dit citaat van Franciscus van Assisi kan je stress verminderen!


" Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beiden te zien"4

deel deze tip

Tip 35 - Luister naar anti-stress muziek

Luister naar anti-stress muziek.
Hiermee bedoel ik muziek waar jij een goed gevoel van krijgt.

Wil je sneller ontspannen, zoek dan een deuntje op laag tempo uit” Welk tempo als ‘laag’ bestempeld kan worden? Het tempo van je hartslag, zoals dat in rust zou moeten zijn! Met zo’n 60 bpm (beats per minute) zit je op het perfecte tempo om jezelf tot rust te brengen.

Kijk ook eens op youtube en zoek naar bi-neural beats, deze kunnen bijzonder ondersteunend zijn in het ont stressen. Het beste effect ervaar je als dit per koptelefoon beluisterd.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Doe regelmatig het 5x5je

Doe regelmatig het 5x5je:
Neem een paar minuten de tijd en haal 5 x bewust adem; kijk om je heen naar 5 dingen; luister naar 5 geluiden; voel 5 lichamelijke sensaties en haal nogmaals 5 x adem. Doe dit met een milde, open houding, dus zonder iets bijzonders te verwachten.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 37 - Oefen de buikademhaling

Een verkeerde ademhaling speelt een belangrijke rol bij angst, paniekaanvallen, spierspanningen, hoofdpijn, vermoeidheid en depressie. Een krampachtige, snelle, oppervlakkige en onregelmatige ademhaling (borstademhaling) kan een gevolg zijn van stress, maar verkeerd ademhalen verergert de stressklachten ook.

De zogenoemde buikademhaling is rustig, regelmatig en onbelemmerd. Kijk maar eens hoe een pasgeboren baby of een kat ademt.

De buikademhaling oefenen:

1. Ga plat op je rug op de grond liggen op een deken, met je benen gestrekt en iets uit elkaar. Laat je tenen licht naar buiten wijzen. Leg je armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog.

2. Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Adem door je neus. Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat je borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te dirigeren.

3. Leg beide handen op je buik en laat je adem volgen. Voel hoe je buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt.

Lastig? Concentreer dan eerst op de uitademing. Adem in, houd een paar seconden vast en adem zo lang en volledig mogelijk uit. De volgende ademhaling zal vanzelf meer uw buik instromen.

Hoewel deze oefening direct een ontspannend effect kan hebben, zul je er de meeste baat bij hebben als je echt een andere manier van ademhalen aanleert. Dat vraagt zeker een aantal weken achtereen dagelijks een paar minuten oefening.4

deel deze tip

Tip 38 - Beweeg!

Lichaamsbeweging is een van de simpelste en beste manieren om stress tegen te gaan. Fysieke inspanning is namelijk de natuurlijke uitlaatklep van een lichaam dat de ‘vecht of vlucht’-prikkel voelt. Door te bewegen, worden chemische stoffen afgevoerd die door de stress zijn opgehoopt. Bovendien helpt het de spieren te ontspannen en uw conditie en weerstand te verhogen.

Er zijn twee grote obstakels voor veel mensen: beginnen en volhouden. Kies om het makkelijker te maken een sport die je leuk vindt of die elementen bevat die je leuk vindt. Kies een vorm van bewegen en spreek met jezelf af dat je dit de komende twee maanden minstens drie keer per week gaat doen. Doe dit ook echt en beslis daarna pas of het je iets oplevert of niet.

Een paar zeer goede manieren van bewegen voor gestreste mensen:

- Hardlopen. Bewezen werkzaam tegen somberheid en depressie. De voordelen: je kunt het doen wanneer je maar wilt, je krijgt bovendien uw portie buitenlucht en een zeer goede conditie.

- Wandelen. Kost meer tijd, maar uw stemming verbetert als je wandelt in een mooi natuurgebied, je krijgt een flinke dosis daglicht en je ademt frisse lucht. Bovendien heb je tijd voor reflectie, je kunt nadenken over je prioriteiten en wat je allemaal nog meer wilt doen om ontspanning in uw leven te brengen.

- Yoga. Ideaal om gespannen spieren los te maken, en zeer goed voor houding, gemoedsrust en ademhaling.4

deel deze tip

Tip 39 - Oefening spiergroepen ontspannen

Het is goed om 4 keer per dag 10 minuten lekker op je stoel te zitten met je ogen dicht. Voel de ontspanning door aandacht te geven aan elke spiergroep (van voeten naar hoofd). Als het niet lukt om een spiergroep te ontspannen, dan kan je de spier ook eerst aanspannen. Als je de spier weer loslaat, is de rust al meer ontspanning.4

deel deze tip

Tip 40 - Simpele basisoefening voor meer rust

Basisoefening om een toestand van rust en sociale betrokkenheid te vergroten

Deze oefening is ontwikkeld door Stanley Rosenberg en beschrijft hij in zijn boek ‘De Nervus Vagus als bron van herstel’. Ondertitel: Met oefeningen bij angst, depressie, trauma en autisme, op basis van de Polyvagaaltheorie, met een voorwoord door Stephen W. Porges.( Uitgeverij Mens!).

Deze oefening heeft een positief effect op de Ventrale tak van de Nervus Vagus. Dat is de zenuw die zorgt dat je je ontspannen en relaxt voelt en gemakkelijk in contact bent met jezelf en de ander.
De oefening duurt maar kort, hooguit 2 minuten. Ikzelf doe hem als ik uit bed kom en voor dat ik aan het werk ga of wanneer er iets was wat mij stress gaf. Sinds ik deze simpele oefening doe kan ik mijn nek verder draaien, voelt mijn wervelkolom soepeler en ben ik rustiger in mezelf en leef ik meer vanuit mijn hart. En dat gun ik iedereen.

De stappen:
• Als je de oefening voor het eerst doet doe hem dan liggend. Je hebt geen of een dun kussen onder je hoofd en een kussen onder je knieën. Later kan je hem zittend of staand doen.
• Je draait rustig je hoofd zover mogelijk naar rechts en dan naar links. Je neemt waar hoe soepel dat gaat en hoe ver je komt.,
• Je vouwt je handen in elkaar achter je hoofd op je schedelrand. Dan kijk je, zonder je hoofd te draaien, naar rechts (stand 3 als je een klok in gedachten neemt). Je blijft kijken tot er een zucht komt of je gaat slikken of er komt een geeuw. Als je de oefening nog niet eerder gedaan hebt kan dat wat lang duren. Dan stop je gewoon na ongeveer 1 minuut.

Vervolgens doe je precies hetzelfde maar dan naar links. (stand 9 als je de klok in gedachten neemt). Je wacht weer op een geeuw, een zucht of slikken.

Dankzij de gevouwen handen voel je precies of je je hoofd wel recht houdt.
• Je haalt je gevouwen handen weer onder je achterhoofd weg en draait weer rustig je hoofd naar links en naar rechts. De meeste mensen merken dat ze nu hun nek verder kunnen draaien.

Dat maakt dat de bloedcirculatie naar de hersenstam verbeterd en daardoor ook het functioneren van de tiende hersenzenuw en vier andere hersenzenuwen die sociale betrokkenheid regelen. Hoe gaaf is dat als je met een simpele oefening in een beter vel komt te zitten.

Op YouTube zijn filmpjes te vinden als je de oefening graag voorgedaan ziet.


4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Vlucht niet naar alcohol of drugs

Vlucht niet voor je stress door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing.

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

Ook vluchten van je stress door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 42 - Onderzoek je "ziektewinst"

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je stress wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je stress. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je stress en spanning sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je stress extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of je op je werk. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je stress zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je stress.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je stress te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de stress, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de stress, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de stress niet meer heb?


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 43 - Onderzoek je stress

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die gestresst en gespannen zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dat gestresste en gespannen deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit gespannen deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 44 - Zorg goed voor jezelf

 • Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft.
 • Praat er met iemand over die u vertrouwt.
 • Opschrijven waarover u piekert kan ook helpen. 
 • Blijf goed voor uzelf zorgen met goede voeding, bewegen/sporten en genoeg ontspanning. 
 • Probeer als u wilt ontspanningsoefeningen of mindfulness. 

Bron: Thuisarts.nl

3

deel deze tip

Tip 45 - Meer ontspanning

Meer ontspanning

Met ontspanning onderbreekt u de stressreactie van het lichaam. Uw lichaam krijgt tijd om te herstellen. Ontspannen betekent dat u momenten inbouwt in uw dagelijks leven waarop u niet bezig bent met de dagelijkse taken en beslommeringen. Zo zorgt u voor een goede balans tussen plichten en dingen die u fijn vindt om te doen.

Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Een aantal manieren die goed kunnen helpen:

 • luisteren naar muziek
 • een boek lezen of een andere hobby
 • een wandeling maken in de natuur
 • sporten
 • een bad of warme douche
 • laten masseren
 • vrijen
 • de tijd nemen om rustig te eten

 

Methoden die u helpen om te leren ontspannen zijn: ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie en mindfulness. U leert het verschil te voelen tussen een gespannen en een ontspannen lichaam. Ontspanningsoefeningen zijn vaak gebaseerd op yoga, mindfulness en meditatie.


Bron: Thuisarts.nl

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Ga sporten

Ga sporten.

Sporten is in bijna elke situatie een oplossing, dus ook bij stress. Je kunt al je frustraties eruit sporten en er daarna weer fris tegenaan gaan.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 47 - Bekijk een comedy

Bekijk een comedy

Lachen is dé manier om je stress kwijt te raken. Kijk dus een goede serie of film. Daarna voel jij je zonder twijfel een stuk beter.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 48 - Doe één ding tegelijk met je aandacht

Doe één ding tegelijk en richt daar al je aandacht op.


Ton

3

deel deze tip

Tip 49 - Je negatieve overtuiging is niet waar

De meeste stress creëren we door wat we denken. Vaak hebben we al op jonge leeftijd, onbewust, een negatieve overtuiging over onszelf ontwikkelt waarin we zijn gaan geloven door stemmen van buitenaf (je ouders en andere belangrijke opvoeders).

Om dat pijnlijke gevoel van zelfafwijzing niet te hoeven voelen. zijn we steeds druk bezig om erkenning van anderen binnen te hengelen. Een stressvolle bezigheid.


Tip: ga op zoek naar je negatieve overtuiging en ontdek dat je in een vergissing bent gaan geloven. Je zult je een stuk beter gaan voelen!3

deel deze tip

Tip 50 - Drink genoeg water

Je brein haalt zijn energie vooral uit water. Als je veel stress hebt, dan is je hele lijf ook in de stress. Je lijf is druk bezig om al die stress weg te werken en dit gebeurt vooral in je darmen. Je darmen gebruiken (net als je brein) hier heel veel water voor.

 

Als je te weinig water drinkt (of nog erger: veel koffie!!) gebruikt je lijf het water waar dat de hoogste prioriteit heeft. Bij veel stress is dat je darmen. Dit betekent dat er bij onvoldoende water, water wordt ontrokken aan het brein. Probeer dan nog maar eens fris en helder na te denken!

 

Concrete tip: begin elke ochtend met een flink glas water (liefst 0,5 liter) en drink een half uur voor elke maaltijd ook een flink glas.


Renie

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Schrap activiteiten uit je agenda

Door activiteiten te schrappen creëer je ruimte voor jezelf en word je minder geleefd door je agenda. Ruimte voor ontspanning, niets doen, alleen zijn of juist een vriend of vriendin te ontmoeten.3

deel deze tip

Tip 52 - Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust maakt je weerbaar. Bij een gebrekkige slaap raak je in een vicieuze cirkel van vermoeidheid waarbij je stressgevoeligheid toeneemt. Slaap je slecht? Laat je informeren en begeleiden om je kwaliteit en kwantiteit van slaap te verbeteren.3

deel deze tip

Tip 53 - Mediteer

Het is wetenschappelijk bewezen dat mediteren helpt je stress te verlagen en je stressbestendigheid te vergroten. Geen ervaring met mediteren? Ik begeleid je graag om jouw meditatievorm te leren die bij je past.3

deel deze tip

Tip 54 - Ga op reis

Neem een time-out en ga op reis. Om je op te frissen met nieuwe contacten in een nieuwe omgeving.3

deel deze tip

Tip 55 - Ervaar bewust je stress. Daarna kun je ontstressen.

Stress kan pas oplossen als het er helemaal mag zijn. We zijn geneigd om allerlei dingen te gaan doen, mediteren, sporten, slapen, etc. in de hoop dat het stress gevoel zal verminderen. Alleen dit helpt niet want de stress wil ruimte krijgen en gezien worden.

Dus neem iedere dag even de tijd om bewust je stress te voelen en ervaren. Want als stress er mag zijn kun je pas echt ont stressen.


Sandra - Therapie Hoorn

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Maak een lijst van Willen i.p.v. Moeten

Maak een lijst van alle dingen die je MOET.
Bekijk ze kritisch. Van wie moet je dat?
En kun je i.p.v. van moeten WILLEN opschrijven.
Je zult zien dat de lijst korter wordt en dat geeft minder stress!3

deel deze tip

Tip 57 - Leer de zin "Ook dit gaat weer voorbij" te zeggen

Leer de zin "Ook dit gaat weer voorbij" te zeggen bij verschillende gebeurtenissen op een dag. De mooie en de pijnlijke momenten. Het helpt relativeren, loslaten, en verder gaan met de stroming.
"Ook dit gaat voorbij."


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 58 - Ontspan/ontlaad je psoas spier

Spanningen en stress slaan op in je lichaam, in je grote spieren en ook in je psoas spier. Dit is een diepliggende spier die aan de wervelkolom vast zit en via de buik en bekken aan het dijbeen vast zit.

Deze spier heeft te maken met je vecht, vlucht en bevries reactie. Door stress en spanning wordt de psoas geactiveerd en verkort daardoor waardoor er ook lichamelijke klachten kunnen ontstaan.

Er is een eenvoudige tril techniek om de psoas van stress te ontladen en je daardoor weer ontspannen voelt.

Ook zijn er bepaalde yoga oefeningen waarmee je deze spier weer kan verlengen waardoor ook je houding verbeterd.3

deel deze tip

Tip 59 - Niet de hele dag mails en telefoontjes beantwoorden

Beantwoordt niet de hele dag telefoontjes en e-mails, maar spreek hier met jezelf bepaalde tijden voor af. Spreek met jezelf af dat je na een bepaalde tijd je mails laat voor wat ze zijn. Morgen is er weer een dag!


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 60 - Maak op je werkdag tijd om even niet te werken

Maak gedurende je werkdag regelmatig tijd om even niet te werken.
Loop even weg van je werkplek, ga indien mogelijk even naar buiten, of schil een appel en ben daar met al je aandacht bij.


Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Neem de tijd voor je lunch

Neem de tijd voor je lunch en gebruik je lunch ook om even tot jezelf te komen en maak een wandeling waar je met je aandacht bij bent.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 62 - Maak ieder uur even tijd om te bewegen

Maak tijdens je bezigheden ieder uur even tijd om te bewegen; loop de trap een keertje op en af; ga even naar buiten; rek en strek 5 een paar keer. Het positieve effect van even bewegen voel je meteen.


Angenieta

3

deel deze tip

Tip 63 - Doe vaker dingen waar je ontspannen van wordt

Als je last hebt van stress dan ben je misschien wel een persoon die veel eisen stelt aan zichzelf. En heb je misschien wel veel verplichtingen. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Een mens kan veel aan.

Wil je meer lucht en ruimte in je leven en maak dan eens een lijstje van dingen waar je blij en ontspannen van wordt. En geef jezelf regelmatig de ruimte om stress hormonen af te voeren zodat je rust ervaart.


Angenieta

3

deel deze tip

Tip 64 - Breng meer humor in je leven

Gebruik humor

Neem je het leven bloedserieus? Dikke kans dat je meer stress ervaart dan nodig. Humor kan helpen zelfs de grootste ellende te relativeren. Het zorgt voor een beetje afstand tot de situatie, en kan het ijs breken op lastige momenten. Bovendien ontspant lachen het lichaam, vermindert het de productie van stresshormonen en versterkt het ons immuunsysteem.

Zelfspot is de beste remedie tegen stress. Iemand die om zichzelf en om de lastige dingen in zijn leven kan lachen, zorgt ook dat hij minder geraakt kan worden door opmerkingen van anderen.

Tips om meer humor in je leven te brengen:

- Zoek mensen op die je aan het lachen brengen. En andersom: loop met een boogje om humorloze mensen heen.

- Kijk eens door een andere bril. Het kan heel relativerend werken om je benarde situatie eens te bekijken door de ogen van een ander. Op welke manier zou je stress het onderwerp kunnen zijn van een aflevering van een comedyserie? Hoe zou je baas reageren als hij je zou zien terwijl je in je blote kont de muggen in je slaapkamer verwoed probeert dood te meppen?

- Verzamel grappige dingen. Zoek een foto van een heel komisch moment in je leven. Of knip het stripje dat je zo aan het lachen maakte uit de krant en hang het boven je bureau, op de koelkast of ergens anders waar je het regelmatig tegenkomt.

- Maak het absurd. Overdrijven werkt vaak op de lachspieren. Probeer de volgende keer dat je je gestrest voelt, de situatie eens op te blazen en te zoeken naar het absurde. Ben je opgefokt omdat je bang bent te laat te komen? In je fantasie stel je je voor dat je pas op de bestemming aankomt na vele jaren, met een lange grijze baard. Zo erg kan het allemaal niet zijn.3

deel deze tip

Tip 65 - Stel prioriteiten, plan vrije tijd in, stel grenzen

Stress is een breed begrip voor spanning, die we allemaal wel van tijd tot tijd ervaren. Gezonde stress helpt je alert te zijn en geconcentreerd te werken. Wanneer de spannende situatie voorbij is, vloeit de spanning vanzelf weg.

Er is sprake van ongezonde stress wanneer stressvolle situaties te lang duren, te vaak voorkomen of te heftig zijn.

Stress zit niet alleen in je lijf maar ook in je hoofd en verandert je gedrag.
Je omgeving kun je niet veranderen wel kun je zelf anders leren omgaan met jouw stress.

- Zet voor jezelf op een rij wat jou stress geeft, wat kost jou veel energie.
- Stel prioriteiten en plan vrije tijd in je agenda
- Wat zijn jouw grenzen, kun je nee zeggen?
- Is het realistisch wat je van jezelf vraagt?
- Hoe is verhouding tussen jouw moeten en willen?3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Ga na wat jouw behoeften zijn (i.p.v. de ander)

Stress ontstaat vaak doordat de weegschaal doorslaat naar zorgen voor de ander i.p.v. zorgen voor jezelf.

Ga voor jezelf na waarin jij bezig bent je aan te passen aan de verwachtingen van anderen of anderen probeert blij te stemmen ten koste van jezelf.

Ga ook na wat jouw behoeften zijn: Waarin kom jij tot rust, waar schreeuwt je lichaam om, waar word je blij van, wat wil je absoluut niet meer,..

Wanneer je hier beter naar gaat luisteren en handelen, zal je meer in balans komen te staan en minder, tot uiteindelijk geen stress meer gaan ervaren.3

deel deze tip

Tip 67 - ervaringsgerichte 5/4/3/2/1 methode

Een eenvoudige manier om uit de haast van de dag en het moment te komen is de 5/4/3/2/1 methode:

* beschrijf 5 dingen die je ziet;
* voel aan 4 dingen;
* neem 3 geluiden waar;
* word je gewaar van 2 geuren en
* proef 1 ding.

Hoe is het nu in jou? Is er iets veranderd ten opzicht van voordat je deze oefening deed?


3

deel deze tip

Tip 68 - Vitaliteit

Wanneer stress en veerkracht in balans zijn, kan je veel meer aan!
Merk je dat je stress hoog is? Probeer dan je veerkracht ook te verhogen :).
Een onderdeel van veerkracht is je VITALITEIT en deze wordt bepaald door 6 pijlers. Zijn jouw 6 pijlers op orde? Of verdienen ze extra aandacht?


Pijlers:
1. zinvol leven
2. ondersteunende sociale contacten
3. positief denken
4. voldoende herstelmomenten
5. regelmatig bewegen
6. gezonde voeding

Ruth

3

deel deze tip

Tip 69 - Het plannen van taken

Een tip om meer overzicht te creëren en om te helpen bij het plannen van taken.
De eerste stap. Pak een papier en schrijf alle taken op die je de komende tijd te doen hebt.
De tweede stap is dat je de taken gaat ordenen naar de mate van belangrijkheid. Welke taken zijn urgent en hebben veel prioriteit, welke volgen daarna en welke taken zijn minder belangrijk?
Als derde stap kun je de taken elk een verschillende kleur geven. Bijvoorbeeld rood voor hoge prioriteit, daarna oranje, dan geel en groen voor de minst belangrijke taken.
De laatste stap is dat je voor deze taken een tijdsplanning maakt. Houd er rekening mee wanneer de taak af moet zijn en maak een haalbare planning.
Als je planning af is, kun je de taken gaan uitvoeren. Succes!

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 70 - ACT tip - omgaan met spanning

4 ACT-tips die je helpen bij het omgaan met een spannende situatie;

1.Weet dat spanning er mag zijn. Gun het jezelf om het tijd te geven. Erken dat het moeilijk voor je is.
2.Neem meerdere momenten op de dag om bewust adem te halen. Observeer wat je voelt en sta even stil.
3.Je mag alle negatieve gedachten zien als een mix van SPAM mailtjes die binnenkomen, laat ze maar langskomen en in de SPAM-map verdwijnen.
4. Behandel jezelf zoals je anderen behandelt die in zo’n situatie zitten. Bedenk waar je behoefte aan hebt en wat je belangrijk vindt. Doe elke dag iets kleins wat in lijn is met je waarden en geef daar aandacht aan.


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Doe een dutje

Doe een dutje

Heb je stress? Ga slapen. Als je wakker wordt kun je er met nieuwe energie weer tegenaan.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 72 - Naar de sauna relaxen

Wat ik doe tegen stress is 1x per week een dag naar de sauna lekker relaxen en je lichaam en geest ontspannen en je kunt er weer tegen, dit is echt een aanrader!


Gerda

2

deel deze tip

Tip 73 - Maak je alleen druk om nu

Maak je alleen druk om nu.


Ton

2

deel deze tip

Tip 74 - Geef of vraag om een knuffel

Geef of vraag om een knuffel.


Ton

2

deel deze tip

Tip 75 - Maak een wandeling in de natuur

Maak een wandeling in de natuur en zet al je zintuigen open.


Ton

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - Vecht niet tegen de stress

Vecht niet tegen de stress.
Schrijf alles op wat je "moet doen" van jezelf. Bekijk wat je op dát moment kan doen, doe het en streep het af.2

deel deze tip

Tip 77 - Hak die knoop door

Hak die knoop door.

Vaak ontstaat er stress omdat er iets is veranderd waardoor er ook een verandering van jou wordt gevraagd. Het leven gaat ineens de bocht om en jij was net zo lekker bezig met rechtdoor gaan!

 

Doorgaan met rechtdoor gaan terwijl het leven al links- of rechtsaf is geslagen geeft veel stress. Neem de tijd om te kijken waar je staat, waar het leven heen gaat en welke verandering noodzakelijk is en hak die knoop door. Kom je er alleen niet uit, dan kan het goed zijn om er over te gaan praten.


Renie

2

deel deze tip

Tip 78 - Tip bij keuzestress

Tip bij keuzestress

Accepteer dat je niet alle gevolgen van je keuze kent.

De lastigste mentale hobbel die er bij het nemen van een keuze is, is spijt. Krijg ik niet achteraf spijt van mijn beslissing. Dat maakt de keuze ingewikkeld.

Wees er bewust van dat je niet weet wat de gevolgen van je keuze zult zijn. Alleen achteraf zul je weten of het de juiste was of de verkeerde.

De meest succesvolle mensen hebben eerst een paar fouten gemaakt en ervan geleerd, voordat ze op hun plek zaten.


Ilse

2

deel deze tip

Tip 79 - Tuinieren: Met de handen in de aarde

In de tuin werken helpt je om je hoofd leeg te maken en weer te aarden. Misschien heb je geen tuin maar kan je als vrijwilliger een dag(deel) helpen bij een biologische tuinderij.2

deel deze tip

Tip 80 - Stop met haasten

Door te haasten krijg je een gejaagd en gestrest gevoel. Trap op de rempedaal, ga eerder van huis en laat je niet opjutten.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Onderzoek je relaties m.b.t. stress

Ervaar je stress, spanning, druk of boosheid? Dan kan het heilzaam zijn je relaties te onderzoeken. Dat werkt op twee manieren.

1. Stress kan veroorzaakt worden doordat je relaties op je werk of privé je onvoldoende ondersteunen of zelfs onrecht aandoen. Het onderzoeken van de relaties met je baas, collega's, vrienden en partner kan belangrijke input geven tot verandering van jouw gedrag en gevoel.

2. Jong geleerd is oud gedaan. Veel cliënten die stress ervaren, herkennen gelijksoortig gedrag van één van de ouders. Stress en perfectionisme kunnen een thema zijn dat over verschillende generaties speelt.

Om ervoor te zorgen dat je stress afneemt, en je jouw kinderen dit niet aanleert, kan een onderzoek in je familie raadzaam zijn.

Ga voor deze onderzoeken naar een contextueel relatietherapeut. Zij kunnen je hierin goed ondersteunen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 82 - Elke dag een paar minuutjes je dag wegschrijven

Elke dag een paar minuutjes je dag wegschrijven, of in een kernachtige zin samenvatten, dat doet een mens deugd. Je leert jezelf serieus te nemen, en neemt een beetje afstand van de materie waarmee je worstelt. Sommige tips blijven generaties overeind.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 83 - Oefening: Tel je ademhaling

Tel je ademhaling. Dat kan op de stressvolle momenten zelf, of elke dag, zodat het een automatisme wordt. Tel in plaats van op, af vanaf 100. Ben je de tel kwijt geraakt door malende gedachten, begin dan weer terug op 100.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 84 - Aandacht geven aan je spanning

Aandacht geven aan je spanning; Waar voel je de spanning in je lichaam?
Om hier even helemaal met je aandacht te zijn i.p.v. het weg te doen maakt al dat her rustiger wordt.2

deel deze tip

Tip 85 - Kijk wat van je to-do lijstje af kan

Kijk iedere dag naar je to-do lijstje en kijk wat eraf kan. Is er vaak veel minder nodig dan erop staat.


Sandra

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Leef vanuit vertrouwen

Wanneer je leeft vanuit vertrouwen, heb je veel minder last van stressvolle gedachten en piekermomenten.

Hoe doe je dat?

Spoor je stressvolle gedachten op. Waar gaan deze gedachten over Wanneer komen ze in je op?
Zou je iets met deze gedachten kunnen vermijden?

Ga eens oefenen met je aandacht te richten op voor jou leuke, fijne en ontspannende dingen/activiteiten.

Geloof je stressgedachten niet maar kies eens voor een andere route.
Een route van vertrouwen. Een route van actief bouwen aan je eigen leven!2

deel deze tip

Tip 87 - Aai je hond of kat

Heb je een huisdier?

Het aaien van een hond of kat kan enorm rustgevend zijn
Het aaien van zachte dieren, zoals honden, katten en andere zoogdieren brengt goede effecten teweeg.

Tijdens het aaien van een huisdier komt het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine heeft een rustgevend en bindend effect. Dierenliefhebbers willen hun beestje verzorgen, het eten geven en ermee wandelen.

Het leuke is dat het hormoon ook bij het dier zelf vrijkomt. Zij hechten zich net zo goed.
Je huisdier zal het dus ook prettig vinden; heb je meteen twee vliegen in een klap!2

deel deze tip

Tip 88 - Aai een hond of kat, dan komt oxytocine vrij

Heb je een hond of een kat dan heb je geluk: Het aaien van dieren, zoals honden, katten en andere zoogdieren kan zeer rustgevend en stressreducerend zijn. Tijdens het aaien van een huisdier komt het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine heeft een rustgevend effect. Geniet er van.


Angenieta

2

deel deze tip

Tip 89 - Laat je meevoeren met de stroom

Laat jezelf meevoeren met de stroom ipv tegen de stroom in te gaan. Natuurlijk zijn er dingen waar jij grip en controle over hebt maar probeer het leven niet te controleren en leg je neer bij het feit dat controle niet bestaat.


Angenieta

2

deel deze tip

Tip 90 - Adem

ADEM
Adem geeft je levensenergie en het helpt je om stress te reguleren.

Een manier is om 4 tellen in te ademen en 8 tellen uit te ademen. Zo komt je systeem, je lichaam tot rust.

Succes!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Wees mild voor jezelf

Wees mild voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn of te doen. Emoties en stress horen bij het leven. Door jezelf druk te maken over het feit dat je stress hebt, wordt de stress alleen maar groter.

Geef je emoties en gedachten milde aandacht. Wees mild voor je angsten en zorgen. Spreek ze toe met zachte en helende woorden en merk hoe de stress afneemt.

Geef jezelf de ruimte om te ademen en wees mild voor jezelf in plaats van constant te denken aan wat je allemaal fout doet.


Wees mild voor jezelf

2

deel deze tip

Tip 92 - Zoek cognitieve afleiding

Stress wordt vaak veroorzaakt door piekergedachten. Wat je hierbij kunt doen, is cognitieve afleiding zoeken.

Jouw stress- en piekergedachten zitten namelijk in je werkgeheugen. Op het moment dat je het werkgeheugen belast met een andere taak, vermindert de emotie en verdwijnt de piekergedachte uit het geheugen.

Voorbeelden van cognitieve afleiding zijn: rekensommen, de tafels, dierennamen bedenken, automerken bedenken, enz. Maak het niet te makkelijk (zoals schaapjes tellen) omdat dat het geheugen niet voldoende belast.

Maak het ook weer niet te moeilijk, omdat je dan het risico loopt dat je opgeeft of piekergedachten weer de overhand nemen. Doe iets wat je leuk vind!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 93 - Balans tussen "moeten", "willen" en "zin hebben in"

Bewustzijn brengen in je dagelijkse activiteiten

Hoe zou het zijn om ’s morgens even te zitten, met pen en papier, om op te schrijven waar jij je tijd aan zou willen geven. Om er een balans in te brengen zodat het leven je niet ‘zomaar’ overkomt.

• De noodzakelijke dingen die gedaan “moeten” worden.
(Boodschappen, werken, kinderen halen, koken etc.)

• Wat je graag wil wat gedaan wordt
(Ramen zemen, bij je ‘zieke’ ouder/buur op bezoek, uurtje in de tuin
werken, sporten, cadeautje regelen voor een ander etc.)

• Doen waar je zin in hebt.
(Lezen, in bad, inplannen van een uitje/vakantie, fietsen, met een
kopje koffie in de zon, bellen met een vriend(in) etc.)

Het kan rust en overzicht brengen om te luisteren naar de antwoorden die je in jezelf voorbij laat komen.

Wat moet gedaan, wat wil ik en wat wens ik eigenlijk voor deze dag.

Veel plezier!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 94 - Besef dat je gestrest bent

Besef dat je gestrest bent!
Dat merk je allereerst aan je lichaam, spanning ergens maar ook aan onhandigheid en onoplettend.

Verder is het kenmerk van stress dat je dingen begint te denken, te voelen en te doen, die je niet zou denken, voelen, doen, als je niet gestrest was.

Het is veel makkelijker om beginnende stress aan te pakken, dan dat je wacht tot die op volle toeren draait. Voel, weet wanneer je stress op begint te bouwen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 95 - Zoek de natuur op

Zoek de natuur op. Soms doet een powernap wonderen, maar als je moe of gestrest bent, kan het helpen de natuur even in te trekken. Ben je te moe om te lopen, ga dan ergens aan het water zitten en voel hoe je erbij zit. Geef ruimte aan verdriet en frustraties. De natuur kan je rust en hoop bieden.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Deel je hart met een goede vriend(in)

Probeer de neiging te weestaan alles alleen op te lossen en bezoek een hele goede vriend(in) waar je je hart mee kan delen.

Misschien ben je geneigd om je terug te trekken en het alleen te doen wanneer je je moe of gestrest voelt. Door je verhaal met iemand te delen die dichtbij je staat en daarin een stuk begrip en erkenning te ontvangen, kan je weer nieuwe energie ontvangen.2

deel deze tip

Tip 97 - Oefening: Adem makkelijk

Adem makkelijk

Het advies “haal diep adem” lijkt misschien een cliché maar het werkt! Voor een makkelijke oefening van drie tot vijf minuten, ga je op je stoel zitten met je voeten plat op de grond en je handen op je knieën.

Adem diep en langzaam in en uit, en concentreer je op je longen terwijl je maximaal ademhaalt. Onze ademhaling verzorgt het zuurstof in je bloed en een juiste ademhaling verheldert je geest.2

deel deze tip

Tip 98 - Bel een vriend

Neem eens korte een pauze om een vriend te bellen en praat over je problemen. Een geruststellende stem, zelfs voor een minuut, kan alles in perspectief te zetten.2

deel deze tip

Tip 99 - Tip bij omgaan met spanningspijn

TIP: Omgaan met spanningspijn

Stress kan spanning veroorzaken in je lichaam. Een bekend voorbeeld is spanningshoofdpijn.
We hebben allemaal de neiging om ons tegen pijn te verzetten. Helaas is het zo, dat je daardoor nog meer gespannen raakt en de pijn juist erger wordt, of in elk geval niet weggaat.

Vaak helpt het juist om naar de pijn toe te gaan en de pijn toe te staan. Probeer dit eens:

- Ga op een rustige plek zitten of liggen.

- Merk hoe je lichaam gedragen wordt door het matras, of de stoel of vloer waarop je zit.
Je hoeft daar niets voor te doen.

- Volg een tijdje je ademhaling, zonder daar iets aan te veranderen.

- Terwijl je zo ligt of zit en ademt, ga je met je aandacht maar de pijn toe en blijf er even bij.

- Maak in gedachten op een zachte manier ruimte voor de pijn

- Ga ook weer regelmatig met je aandacht terug naar je ademhaling.

- Merk regelmatig de zwaarte van je lichaam in het matras of de stoel op. Laat je gedragen worden.

- Wissel in een heel rustig tempo af : ademhaling -pijn of spanning- ademhaling- contact met matras of stoel- ademhaling, etc.

Neem je rust zolang dat nodig is.


2

deel deze tip

Tip 100 - Adem rustig in en uit

Adem rustig in en uit

Ontspanningsoefeningen bij stress geven snel verlichting, zoals de volgende ademhalingsoefening. Wanneer je gestrest bent dan haal je oppervlakkiger en sneller adem.

Wil je dat à la minute aanpakken? Zoek dan een rustig plekje . Sluit je ogen. Leg een hand op je buik en focus je alleen op je ademhaling. Adem vervolgens rustig in je neus en voel je buik omhoog komen. Houd je adem even vast en adem langzaam uit via je mond.

Herhaal deze oefening totdat je de spanning uit je lijf voelt verwijderd.

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Tip voor relaxte kerstdagen: laat het moeten los

Tip voor relaxte kerstdagen: laat het moeten los

Zet je hart open voor het genieten i.p.v. moeten, maak het gezellig. Op een manier die bij jou past.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 102 - De impact van Stress

N.a.v. een zeer leerzame cursus Stress & Burn-out gekeken naar onderstaande zeer boeiende documentaire die helder informatie geeft over wat Stress met ons doet.

-kd8uwU1753u9RewBbej&index=33&t=1534s

Anita

2

deel deze tip

Tip 103 - Tips tegen Corona-stress

Tips tegen Corona-stress

Hoe kan je omgaan met angst en onzekerheid in deze verwarrende tijd?

Doe iedere dag iets nuttigs, gezonds en leuks

Als je dagritme is veranderd - doordat je niet mag werken of als je kinderen thuis zijn - is het belangrijk structuur aan te brengen. Het geeft duidelijkheid en overzicht wat houvast biedt. Wat in deze wankele tijd juist nodig is.

Iets nuttigs: dit kunnen activiteiten zijn als huishoudelijke klusjes, de zolder opruimen of je kinderen helpen bij het maken van de schoolopdrachten. Je kunt ook van betekenis zijn door je oude buurvrouw te bellen, die geen bezoek mag ontvangen. Of je gaan verdiepen in een thema waarin je geïnteresseerd ben of het volgen van een online cursus. Je bent zinvol bezig en dit geeft een voldaan gevoel.

Iets gezonds: een bezigheid die bij jou past. Zoals buiten wandelen of spelen, hardlopen of tuinieren. Denk daarbij aan de 1.5 meter afstand.

Iets leuks: dat kan iets creatiefs zijn, samen een spel spelen, een film kijken, een boek lezen of gamen.

Plan dit in tijdsblokken, ook voor je kinderen, zij weten dan waar ze aan toe zijn. Juist nu hebben ze duidelijke afspraken nodig. Ga ook douchen, tandenpoetsen en je aankleden zoals je gewend was om te doen. Oké, iets later opstaan mag natuurlijk.

Geef elkaar de ruimte

Met z’n allen de hele dag op elkaars lip zitten geeft spanning en irritatie. Wat logisch is. Gun jezelf tijd om iets voor jezelf te doen en je af te zonderen. Dit geldt ook voor je kinderen. Als je alleen woont trek je dan niet te veel terug. Houd contact met de buitenwereld en praat eventueel over je zorgen of wat je bezighoudt.

Waarde van verveling

Je hoeft jezelf of je kinderen niet voortdurend bezig te houden. Verveling en een beetje dagdromen is de motor voor creatieve ideeën en bezinning. Mijmertijd brengt je dichter bij jezelf en kan je aanzetten om keuzes te maken. De dingen te doen omdat het belangrijk voor jou is of omdat je er energie van krijgt. Bijvoorbeeld binnen je loopbaan maar ook in je sociaal leven.

Doe iets waar je wel invloed op hebt

We willen graag voorbereid zijn op wat gaat komen. Als inwoner van Nederland hebben we over het algemeen veel zekerheden. Er wordt goed voor ons gezorgd. Een nieuw virus, waarvan we niet precies weten hoe dit zich ontwikkelt, zorgt voor verlies van controle en machteloosheid. Doe de dingen waar je wel grip op hebt. Door je te houden aan de richtlijnen van de autoriteiten, op een andere manier invulling geven aan je manier van werken of hulp bieden aan de kwetsbaren.

Kijk maximaal 2x per dag naar het nieuws

Daarnaast doe je de gewone dagelijkse dingen waardoor het gewone leven doorgaat. Dan blijf je niet hangen in negatieve gedachten en gevoelens. Laat je informeren door betrouwbare bronnen. Iedereen kan op social media iets plaatsen. Ook onwaarheden wat voor angst kan zorgen. De NOS heeft een live-blog die het belangrijkste nieuws samenvat. Dit geldt ook voor de regionale zenders.

Uit je hoofd, in je lijf

Wanneer je blijft hangen in angstige en zorgelijke gedachten kun je het volgende doen:

Een gedachte komt als vanzelf, daar kun je niets tegen doen. Maar jij hebt de keuze of je iets met deze gedachte gaat doen. Zucht diep en zeg tegen jezelf: ‘Ho, stop…..! Ik bepaal dat ik nu niets met deze negatieve gedachte doe’.

Negatieve gedachtes geven een vervelend gevoel. Ga zitten op een rustige plek en adem een paar keer diep in en uit. Ga dan met je aandacht naar dat gevoel, waar in je lijft voel je dit. Wat neem je waar, geeft het spanning, een beklemming of voelt het als steken. Blijf met je aandacht bij dit gevoel en geef het de ruimte in plaats van het weg te drukken. Je zult merken dat het vervelende gevoel afneemt. Want gevoelens willen gevoeld worden.

Past bewegen beter bij je om je hoofd leeg te maken, ga dan hardlopen of wandelen.

Verleg je aandacht naar een activiteit waar focus voor nodig is, zoals puzzelen, handwerken, tekenen of muziek maken.

Weet dat stress ook lichamelijke klachten kan geven zoals zweten, hartkloppingen en een zere keel.

Besef dat dit ook voorbij gaat

Je hebt meer stormen in je leven meegemaakt. Deze zijn weer voorbij gegaan, ook als was het misschien niet makkelijk. Probeer je te verplaatsen in het moment dat je ouder bent en terugkijkt op je leven. Deze periode zal één van die stormen zijn die je hebt doorstaan.

Pas goed op jezelf en naasten.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 104 - Ga naar een moment van ontspanning en rust

Ga naar een moment van ontspanning en rust.

Sluit je ogen en ga denkbeeldig naar een situatie waarin je rust en ontspanning ervoer. Het maakt niet uit of dat gisteren, een maand, jaar of 10 jaar geleden is. Je kunt in je innerlijke wereld altijd overal direct naar toe “reizen”.

Stap in die situatie. Met andere woorden: voel, ruik, hoor, zie, proef wat je toen voelde, rook, hoorde, zag en proefde. Je bent als het ware weer helemaal daar. Neem alles goed in je op en wees vooral nieuwsgierig naar wat er nu gebeurt.

Terwijl je helemaal in die situatie bent, ben je bewust van je ademhaling. Terwijl je daar nog steeds bent, kun je wellicht je ademhaling iets dieper laten gaan, méér richting je buik. Voel hoe dat voelt in je lijf. Zorg steeds dat je ook goed uitademt. Adem in en adem uit. In een rustig ritme.

Blijf genieten van de situatie waar je in gestapt bent, neem je tijd! Wanneer je dit genoeg ervaren hebt, rek jezelf even uit, adem nog een paar keer heel bewust in en uit, open je ogen voorzichtig.
Stap weer in je volledige bewustzijn in het hier en nu. Geniet nog even na en vervolg je bezigheden.

Ellen

2

deel deze tip

Tip 105 - Stress in tijden van verandering

STRESS IN TIJDEN VAN VERANDERING

Veranderingen hebben invloed op ons leven en maken dat we dit moeten aanpassen. Dat is een uitdaging . Van invloed is hoe jij deze verandering ziet. Als een uitdaging of als een dreiging waar je niet mee weet om te gaan.

Als je weet wat je waard bent heb je al een voorsprong. Je maakt dan gebruik van je interne hulpbronnen. Als je daarnaast ook externe hulpbronnen uit je familie, vrienden of zakelijke omgeving weet in te zetten zorgt dat voor rust en voorkomt dit stress.

Wat voor mens ben jij?
Wat voor mens zou je willen zijn?
Wat voor mens vind je dat je zou moeten zijn?

Kom je erachter dat je weinig eigenwaarde hebt
* dan kan je op zoek gaan naar mensen die je ondersteunen en daar je voordeel mee doen;
* dan is het van belang dat je energie steekt in mensen en activiteiten die jouw waarden weerspiegelen;
* dan is het van belang dat je je bezig houdt met activiteiten die je helpen om je gevoelens te uiten;
* dan is de eerste prioriteit voor jou om goed te zorgen voor jezelf (slapen, gezond eten ontspanning);
* denk terug aan de momenten dat je het redde en ga op welke manieren je dat hebt weten te realiseren.

Accepteer dat dit bij het leven hoort
Blijf in verbinding
Geloof in de kracht die ook jij bezit om overal iets positiefs uit te halen
2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Doe eens niet je best.

Wij zijn veelal gewend om het beste uit onszelf te halen en onszelf daarmee uit te putten. Tip: doe eens niet je best.
Tachtig procent van je fysieke en mentale vermogen gebruiken is helemaal goed en beschermt je tegen kaalslag.


2

deel deze tip

Tip 107 - Stress en emotionele balans

Stress kan zich opbouwen wanneer je gedurende een langere tijd te maken hebt met frustraties. Bijvoorbeeld doordat je heel druk bent met van alles en tegelijkertijd niet leeft naar wat jij belangrijk vindt.
Je energiebron wordt verbruikt.

Om te analyseren hoe je jouw energiebron inzet kun je een

“winst en verliesrekening” maken.

Je stelt een lijst op met thema’s die relevant zijn in je dagelijks leven (b.v. gezondheid, uiterlijk, sport, hobby, partner, kinderen, ouders, familie, huishouden,….).

Op een schaal van 0-100 scoor je 10, 15, 20, ..etc. voor de tijd die je investeert in het thema. Vervolgens scoor je wat het thema je opbrengt qua gevoelswaarde.

Vervolgens reken je uit: opbrengst-investering.

Je kunt nu op zoek naar items die een lage investering hebben en een hoge opbrengst. Je kunt proberen meer tijd te besteden aan gelijksoortige thema’s.
Andersom kun je proberen minder tijd te investeren in thema’s waar je veel tijd aan besteedt terwijl ze je energie kosten.

Marly

2

deel deze tip

Tip 108 - Als het even teveel is of te stressvol

Soms zijn we ergens zenuwachtig voor. Of we zijn gespannen, of het is gewoon even teveel. Dit doet ons stressnivau stijgen. Vaak wordt dit getriggerd door ervaringen uit het verleden, of door zorgen voor wat er mogelijkerwijs staat te wachten op ons in de toekomst.

Wat in het moment vaak goed helpt om je rustiger te voelen is bijvoorbeeld de zogenaamde 'vlinderhug':

Je begint met je stress een cijfer te geven op een schaal van 0 tot 10. 10 is dan het hoogst. Vervolgens sla Je je armen over elkaar, waarbij de rechterhand op de linker-bovenarm is en de linkerhand op de rechter-bovenarm. Je klopt (tapt) vervolgens om en om zachtjes (zoals de vleugels van een vlinder) op je bovenarmen. Je doet dit bijv. een minuutje. Je stopt en schaalt opnieuw de hoogte van je stress in. Alles wat lager is dan de oorspronkelijke waarde betekent dat je stress merkbaar is afgenomen.
Eventueel, als je de tijd hebt, doe je nog een paar ronden.

Het kan hierbij nog extra helpen als je zo rustig mogelijk inademt (zonder te forceren) en langer uitademt dan dat je ingeademd hebt. Hiermee gaat ook de Vagus zenuw (onderdeel van de parasympathicus) meedoen.


2

deel deze tip

Tip 109 - Je lichaam voelen, maar hoe doe je dat?

We hebben vaak het idee dat ‘je lichaam voelen’ betekent dat je heftige emoties zou moeten ervaren. Naar ons lichaam op zoek gaan betekent dan zoeken naar je emoties. Vaak lukt ons dat niet wat gevoel geeft van teleurstelling en het opgeven.
Emoties zijn een van de ‘dingen’ die in je lichaam voelbaar kúnnen zijn, er is echter nog veel meer in je lichaam beschikbaar:
 Fysieke sensaties zoals kriebelig, koud, trillend, verdoofd. .
 Gedachten
 Emoties (inclusief subtiele gevoelens) zoals paniekerig, geërgerd, angstig, verdrietig, gelukkig
Sensaties kun je laten toenemen waardoor je er makkelijker mee in contact kunt komen. Ik geef je graag een tip voor een oefening:
‘Aanraking voor toename van lichaam sensaties’
 Knijp met je ene hand in de andere arm terwijl van beneden naar boven beweegt en weer terug. Probeer verschillende mate van druk en snelheid uit en probeer verschillende vormen van aanraking uit. Knijp eens stevig en dan weer licht, eerst snel en daarna langzaam en merk het verschil op in de sensaties die worden opgewekt.
 Beweeg meerdere keren van boven naar beneden en weer terug, terwijl je blijft knijpen.
 Pauzeer dan even en voel het verschil tussen de sensaties in je arm waarin je geknepen hebt en sensaties in je arm waarin je niet geknepen hebt. Merk het verschil in sensaties op tussen de twee armen.
Contact maken met de sensaties in je lichaam is helpend om jezelf mee te gaan voelen. Ik wens je mooie ontdekkingen!


2

deel deze tip

Tip 110 - Adem in ... adem uit ....

Veel mensen zijn vergeten hoe je moet ademhalen. Vooral in tijden van stress ademen de meesten alleen met de borst en zorgen zo voor nog meer spanning in het middenrif, de nek en de schouders. Niets is zo gezond en verkwikkend voor het lichaam, én voor de geest, als een volledige ademhaling die bij je buik begint. Bewust ademhalen betekent namelijk dat je dichter bij jezelf, je emoties en je energie komt.

Ga lekker op de bank of je bed liggen.
Leg één hand op je navel. Adem diep in en voel hoe je buik zich als een ballon vult met lucht en omhoog komt.
Adem uit en voel je hand samen met jouw onderbuik omlaaggaan.
Begin met een even lange in- als uitademing en probeer dan steeds langer uit te ademen, tot je een verhouding bereikt van
2 : 1.
Bijvoorbeeld 5 seconden in en weer 10 seconden uit.
Doe dit een paar keer per dag. Zo verlaat stress jouw lichaam en adem je nieuwe levensenergie in.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - Ontspannen van de nervus vagus

De nervus vagus is de zenuw die de hersenen verbindt met alle organen en die zich aanspant bij spanning of stress. Een goede ontspanningsoefening voor de nervus vagus is de volgende:
- Ga op je rug op de grond liggen. Vouw je handen in elkaar en leg deze op je achterhoofd onder je schedelbasis,
- Kijk recht naar boven. Draai je ogen (hoofd blijft recht naar boven kijken) naar links tot het moment dat je moet slikken, zuchten of gapen (NB dit kan best een tijdje duren),
- Breng je ogen terug naar het midden en voel even na,
- Draai daarna je ogen naar rechts tot het moment dat je moet slikken, zuchten of gapen,
- Breng je ogen terug naar het midden en voel even na,
- Ga rechtop zitten en voel na wat dit in je lichaam doet.
Je kunt deze oefening doen bij stress, spanning of elke avond voor het slapen gaan.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 112 - Stress

Stress

Stress hoort bij het leven. Het heeft een functie waardoor we goed functioneren in diverse situaties. Om optimaal te kunnen presteren hebben we een bepaalde mate van spanning en dus stress nodig. Positieve stress is bijvoorbeeld de spanning die een plezierige gebeurtenis oproept, zoals voor een wedstrijd of voor vakantie. Of wanneer grote hond grommend op je afkomt. Stress maakt dan dat je snel kunt reageren. Na enige tijd verdwijnt deze spanning weer en keert het lichaam terug in een toestand van rust. Teveel stress kan schade opleveren in de vorm van lichamelijke klachten. Geeft men hier geen aandacht aan kan de “emmer overlopen” en ontstaat er kans op burn-out.

Laten we eerst eens kijken naar de positieve kant van stress. Positieve stress werkt stimulerend, negatieve stress is ondermijnend en ongezond! Positieve stress is voor iedereen herkenbaar. Je moet een deadline halen, je lichaam schiet vol adrenaline. Yes … je hebt de deadline gehaald en uitstekend werk afgeleverd.
Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken.

Stress herken je door een droge mond, hogere hartslag, je maag trekt samen en je lichaamstemperatuur wordt lager. Je kan acute stress in je voordeel gebruiken door de perceptie te veranderen van negatief naar positief. “Ik heb er zijn in” ipv angst. Stress omarmen je wordt wat je denkt. Denk je veel stress op te lopen met in de file te staan, dan is dat ook zo. Je kan het ook accepteren en de krant beluisteren of je favoriete muziek draaien. Zie stress als iets positiefs. Met behulp van zelfhulp boeken kan je dit jezelf eigen maken. Je kan daar ook hulp bij vragen en met de hulp van een ervaren therapeut leren anders om te gaan met stress. Te veel stress en vooral langdurig onder stress leven geeft het risico dat je te maken krijgt met burn-out of chronische stress.


2

deel deze tip

Tip 113 - Chronische stress

Voortdurend last van stress hebben geeft chronische stress. Dit kan op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen geven. Chronische stress neemt je over. Je hebt de situatie niet meer of deels niet meer onder controle. Er ontstaat een over productie van cortisol wat een verhoogde bloeddruk geeft en het verzwakt je immuunsysteem op de lange duur. Het verhoogt angst en geeft het risico op een depressie. Een hoge bloedsuiker spiegel en vaak een slecht humeur. Het kenmerkt zich door dat je een “kort lontje” hebt. Op den duur geeft het mentale en fysieke problemen.
Veel stress geeft vaak ook ongezonde levensstijl. tijdgebrek en neiging tot troosteten. Behoefte aan vet en zoet eten. Emoties beïnvloeden ons eet behoefte. Gestrest smaakt eten minder zoet en ga je zoeter eten. Troosteten laat je bloedsuiker spiegel teveel schommelen

Hoe merk je dat je chronische stress hebt?
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn. In die zin maakt stress tal van aandoeningen en kwalen erger, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugklachten en fibromyalgie, een vorm van reuma. Verder kan stress eerder doorgemaakte psychische problemen opnieuw doen opflakkeren, zoals verslaving, angst en depressie.

Je bent gewoon kwetsbaar en kan het probleem dus maar beter zo snel mogelijk aanpakken.

Je kan met Cognitieve gedragstherapie en mindfulness leren omgaan met stress en daarmee veel psychosociale klachten verhelpen.

De beste manier om stress te bestrijden is gezonder gaan leven, met meer aandacht voor slaap, lichaamsbeweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook mindfulnesstraining of relaxatie-oefeningen hebben soms een goed effect. Anderen hebben baad bij psychologische begeleiding of psychotherapie. Klassieke slaapmedicatie of kalmeermiddelen kunnen helpen om een moeilijke periode te overbruggen, maar deze zijn geen blijvende oplossing. Hou er rekening mee dat het tijd en geduld vraagt om chronische stress aan te pakken.


2

deel deze tip

Tip 114 - Een manier om rust te krijgen

Merk je dat je veel ervaart en het lukt je even niet om rust te krijgen?

Neem dan een moment voor jezelf en stel je dan eens voor dat een goede vriend van jou bij je komt die stress heeft of een andere klacht die jou ook wel bekend voor komt.

Die vriend die vraagt jou om hulp en goede raad omdat hij of zij zich zo gestrest voelt en niet weet wat hij of zij daaraan kan doen.

Wat zeg je dan tegen die goede vriend? Welk advies zou jij dan geven? Maak je antwoord zo concreet mogelijk..


En stel je dan eens voor dat je datzelfde advies kunt toepassen op jezelf. Wat ga je dan doen?

Ik ben benieuwd :-). Vaak is het makkelijker om een ander te helpen dan ons zelf. Vind je bovenstaande lastig is dat helemaal niet erg en voel je dan vooral vrij om even de hulp in te schakelen van iemand die hier ervaring mee heeft en waar jij een goed gevoel bij hebt, zodat die even een stukje met je meeloopt en je helpt om rust en zelfvertrouwen te "tanken".
2

deel deze tip

Tip 115 - Krijg meer gedaan door te vertragen!

Ben jij continu met je gedachten bij alles wat al geweest is of bij wat nog moet gebeuren? Dan ervaar je hoogst waarschijnlijk een gevoel van stress.
Een manier om weer terug in het hier en nu te komen, is om alles wat je doet een fractie te vertragen. Geef hierbij extra aandacht aan alles wat je met je zintuigen kunt waarnemen zoals horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Zo forceer je jezelf om met je aandacht erbij te blijven. Hierdoor zal je gevoel van stress steeds meer afnemen. En doordat je er met je aandacht bij bent, doe je alles ook nog eens veel efficiënter!


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Wandelen in de natuur

Mijn tip wanneer je na een drukke dag werken of geprikkeld bent door een situatie die je overkomen is en waar je geen invloed op hebt maar je voelt wel de spanning in je lijf.

Ga de natuur in!

Je begint te wandelen op jou eigen tempo en wanneer je merkt dat je aan het haasten bent, ga dan bewust ont-haasten.
richt je aandacht op wat je ziet, hoe het ruikt, hoe je je voeten op de grond zet.
Zo blijf je in het NU en zul je merken dat je gedachten over de drukte van de dag weggaan en jij weer oplaad.
Blijf minimaal 30min in de natuur, verbind je ermee en laat los wat is geweest.


2

deel deze tip

Tip 117 - Het duurt maar 90 seconden

Een emotionele reactie is een chemisch proces dat maar 90 seconden duurt, maar alles bepalend voor hoe we in het leven staan is hoe we met de herinnering aan deze emotie omgaan.

Emoties zijn altijd aanwezig en hebben invloed op ons. Het ontkennen of wegdrukken van je emoties is geen goed plan. Toch is dit vaak de neiging, omdat maar weinigen van ons hebben geleerd om met emoties om te gaan. Een metafoor die helpt dit te begrijpen is die van een strandbal die je onder water probeert te houden. De bal, die van nature omhoog wil bewegen, onder water houden kost heel veel kracht en energie. En als je even niet oplet, schiet de bal ongecontroleerd en krachtig omhoog. Zo werkt het ook met emoties die je onderdrukt. Allereerst kost dit ontzettend veel energie. En wanneer deze emoties dan toch eindelijk een uitweg vinden (want die zoeken ze, van nature, altijd), gebeurt dit met een ongecontroleerde hevigheid die niet effectief is en vaak verre van prettig is.

Erkennen en bekennen dat je je soms ook gewoon even erg slecht voelt is belangrijk. Gun het jezelf!


De 90-seconden regel
Een interessante ontdekking is de ‘90 second rule’, gedefinieerd door de Amerikaanse hersenonderzoekster Dr. Jill Bolte Taylor. Taylor legt uit dat wanneer wij een emotie ervaren het minder dan 90 seconden kost voor een emotie getriggerd raakt, op chemische wijze door de bloedstroom loopt en het lichaam de emotie uitstoot. Mits je jezelf volledig opent voor de emotie en er met je volle bewustzijn bij bent, is er na die 90 seconden niets meer in het lichaam terug te vinden van het feit dat die emotie is gevoeld. Alles wat na die 90 seconden nog van die emotie wordt gevoeld komt omdat je keer op keer die emotie wilt wegduwen, verklaren of onder controle wilt krijgen. Het verzet tegen de emotie creëert keer op keer dezelfde chemische reactie in het lichaam en kan als een eindeloze loep doorgaan.

Wanneer er dus iets gebeurt in de buitenwereld (trigger), volgt er een chemische reactie die door ons lichaam vloeit en onze volledig alert maakt. Deze sensatie duurt slechts 90 seconden. Dit betekent dat je dit proces kunt observeren, kunt beleven en voelen totdat het weer uit je lichaam wegebt. Ga eens na welke lichamelijke sensaties je voelt. Krijg je het warm? Een rare kriebel in je buik of een knijpend gevoel in je keel? Hoe voel jij je precies? Waar in je lichaam voel je dat?

Als jij je daarna nog steeds angstig, boos etc. blijft voelen, dan komt dit door dat jouw denken steeds maar weer een psychologische reactie uitlokt.

De volgende keer dat je overweldigd, boos of overstuur bent, stop dan met wat je aan het doen bent. Concentreer je op je ademhaling; als je boos bent, probeer dan te tellen. Het duurt maar 90 seconden. De onplezierige emoties zijn weliswaar niet leuk om te ervaren, maar we kunnen er iets belangrijks mee winnen als we leren om erbij stil te staan.

Sta jezelf toe om te voelen en voel hoe de spanning weer wegebt, zonder van jezelf te verwachten dat je meteen op de situatie moet reageren. Tenzij je natuurlijk oog in oog staat met een echte beer op jouw weg. Dan is vluchten waarschijnlijk de beste reactie - of misschien toch beter bevriezen of vechten?


2

deel deze tip

Tip 118 - Boekentip - Ik heb de tijd

Het boek van Paul Loomans: "Ik heb de tijd" is een handleiding in Tijdsurfen.

 

Er staan tips in om de innerlijke rust weer te voelen. Een aanrader!1

deel deze tip

Tip 119 - Ga met je aandacht naar je lichaam

Als je stress voelt ga dan eens met je aandacht naar je lichaam: waar in je lichaam voel je de stress? Breng je aandacht naar je schouders, je kaken, je voorhoofd... voel je je voeten nog op de grond? Je billen nog op de stoel?

Zonder iets te hoeven veranderen, alle aandacht naar de plek die jij in je lichaam voelt, zoals een liefdevolle moeder een kind ziet. Misschien merk je verschil in de mate van stress voor en na de oefening?


Lichaam

1

deel deze tip

Tip 120 - Ga met je aandacht naar je ademhaling

Als je je gestrest voelt, breng je aandacht dan naar je adem. Waar in je lichaam voel je je adem? Voel je de koele droge lucht die door je neus of mond naar binnen stroomt? En de warme wat vochtigere lucht die weer naar buiten stroomt?

Voel je het uitzetten van je borstkas op de inademing en het dalen op de uitademing?

Leg je hand op de plek waar jij denkt dat je je adem kan voelen. Voel hoe je hand door de beweging van je adem om hoog en omlaag beweegt. Laat je handen langzaam naar verschillende plekken van je romp 'reizen'.

Zo nodig je de adem uit om daar naar toe te stromen. Je hoeft niets te forceren. Meer met een soort nieuwsgierigheid, volgt je adem naar je handen op je buik? in je flanken? misschien zelfs naar je rug? Hoe is het nu met de stress?


Adem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Onderzoek de oorzaak en ga er anders mee om

Heb je last van stress? Ga op zoek naar 1. de oorzaak en 2. leer daarbij in het nu omgaan met stressklachten.

De oorzaak ligt vaak in jouw verleden ( trauma? en/of de ontwikkeling van bepaalde persoonskenmerken (hoge waarden en normen, controle houden, perfectionisme, moeite met nee- zeggen, enthousiasme, hoge verantwoordelijkheid ), met deze kenmerken ben je gevoeliger voor klachten.

Leer deze (overigens waardevolle) kenmerken gedoseerd in te zetten. In het 'nu' beter omgaan met stress hangt af hoe bewust ben je dat je gestressed bent? En hoe vaardig ben je met stressregulatie technieken (evenwichtige planning maken, passende verwachtingen hebben, mindfulness, meditatie, en niks doen- ontspannen).


Maaike

1

deel deze tip

Tip 122 - Ga bewegen!

Ga bewegen!
Bij stress maakt je lichaam stresshormonen aan zoals adrenaline en cortisol. Deze zijn er voor "gemaakt" om je lichaam tot actie aan te zetten. Maar wij bewegen over het algemeen veel te weinig!

Door wél te gaan bewegen ruimt je lichaam deze stresshormonen makkelijker op, en gaan ze je lichaam uit. Vervolgens ervaar je minder stress.

Als je te weinig beweegt, heeft je lichaam meer moeite om die hormonen af te voeren en wordt het omgezet in "giftige stoffen", waardoor je je zelfs somberder kunt gaan voelen.

Regelmatig bewegen dus, ook al heb je geen zin, geen tijd, enz. Een half uur wandelen per dag is al genoeg!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 123 - Neem even één minuutje voor jezelf

Stel op je telefoon in dat er een alarm 3x per dag afgaat.
Zodra dit alarm afgaat stop je even helemaal met wat je aan het doen bent, en neem 1 hele minuut rust.

Adem een paar keer heel bewust in en uit, en stel jezelf voor dat je een boom bent..: met diepe wortels in de grond, je lijf als stam, kruin/ hoofd die naar de hemel reikt. Adem diep door, en stuur je adem de grond in.


Na 1 minuut doe je je ogen weer open en ga je rustig weer door met waar je mee bezig was.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 124 - Doe de vervelende dingen eerst!

Doe de vervelende dingen eerst!1

deel deze tip

Tip 125 - Breng je activiteiten in kaart

Stress lijkt wel onvermijdelijk in onze maatschappij.
Helemaal uitbannen van stress is niet mogelijk, maar stress dient op een acceptabel niveau te blijven en je dient voldoende herstelmomenten te kunnen creëren en ervaren.

Wat stress op een acceptabel niveau is, is per person verschillend. Je herstel na een drukke periode en de duur daarvan kunnen we als graadmeter zien.

Breng je activiteiten in kaart:

1. Wat doe ik allemaal?
2. Waar krijg ik energie van en wat kost me energie?
3. Kan ik sturen, zodat ik meer activiteiten overhoud die me energie geven en minder activiteiten die me energie kosten?
4. Hoe bouw ik regelmatig rustmomenten in?
5. Zorg voor een goede nachtrust en sllaaphygiene.

Deze tips zijn niet allesmomvattend, maar kunnen een goed begin bieden voor de aanpak van stress.

Succes


Bernadette

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Doe het in kleine stapjes

Doe het in kleine stapjes. Heb je een opdracht die je best lastig vind? Bijv. een feest organiseren, een verjaardag? Doe het in kleine stappen: Maak eerst een lijstje wat je moet doen en schrijf het in chronologische volgorde op.

Doe bijv. niet alle boodschappen tegelijk, maar koop eerst al het houdbare en op de dag zelf de verse dingen. Zo kun je vooruit denken en het behapbaar maken.1

deel deze tip

Tip 127 - Adem bewust in, adem bewust uit

Wat beweegt er in jouw lichaam allemaal mee op het ritme van je adem; je borst, buik, schouders? Steun je rug tegen een stoel, bed of een andere rug. Voel het drukverschil van je rug tegen de leuning, merk je dat je rug ook mee-ademt?

Adem bewust in, adem bewust uit wanneer je hoofd te vol is, je niet kunt stoppen met denken of jachtig bent. De adem is er altijd waar jij ook bent, breng jezelf uit je hoofd in je lijf! Een moment van rust voor je drukke denken, altijd beschikbaar.

Doen!
Neem een mini-vakantie door in ieder geval 2 keer de ademhaling met aandacht te volgen. Adem bewust in, adem bewust uit, op de fiets, in de lift, auto, bij de koffie, een reclameblok, tussen twee happen eten door, aan het einde van de zin of een zoen!1

deel deze tip

Tip 128 - Beweeg en verleg de focus van je hersenen

Wat doet stress?
Stel je voor dat er een tijger binnenwandelt.
Dan…
versnelt of stokt je adem,
je hart gaat harder kloppen,
je kunt niet helder meer denken,
je ziet de wereld door een tunnel,
je maag-darmstelsel komt op een laag pitje te staan; de boel stopt of je krijgt juist diarree.
De stress-respons staat op aan.

Wat dan helpt is:
1. Bewegen zodat de opgebouwde stress je lichaam weer kan verlaten

2. Ervoor zorgen dat je de focus van je hersenen verlegt
Als je je rot bent geschrokken heeft je brein de focus op de stress. Dat wil zeggen dat je brein extra let op signalen als zwetende handen, een versnelde ademhaling, enz. Je brein houdt daar niet zomaar vanzelf mee op, je moet daar iets voor doen.

Wat helpt is je concentreren op andere dingen, bijvoorbeeld de wind die door je haren strijkt, voelen dat je zit, dat er grond onder je voeten is, dat je iets lekkers ruikt, of wat dan ook.

Als je bijvoorbeeld in de auto zit: ga zingen! Dan sla je twee vliegen in een klap: er komt ontspanning in je middenrif, je grote ademhalingsspier én je gaat je lijf voelen, want je kunt niet zingen zonder gevoel. Als je je lichaam voelt is er geen ruimte voor stress.1

deel deze tip

Tip 129 - Maak een efficiënt takenlijstje

Maak een efficiënt takenlijstje. Hoeveel tijd kosten de verschillende taken?
Wat is noodzakelijk om vandaag te doen en wat kan wachten?
Hoeveel tijd heb je vandaag beschikbaar om je lijstje af te werken?
Neem je lijstje nog eens in heroverweging? Wat ga je vandaag doen?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 130 - Begrens je tijd voor een taak

Begrens je tijd voor een taak.
Hoe meer tijd je voor een taak maakt, hoe groter en belangrijker die taak wordt. Overweeg dus van tevoren hoeveel tijd je redelijkerwijs nodig hebt en houd je hieraan.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Spreek ook een maximum tijd af voor overleg

Telefonisch overleg of een Skype-gesprek
Heb je telefonisch overleg of een skype-gesprek?
Stem af wat de te bespreken onderwerpen zijn en baken af.
Spreek ook een maximum tijd af voor het overleg.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 132 - Bel op andere tijdstippen

Probeer je mensen te bellen en kun je hen steeds niet bereiken?
Bel eens aan het begin of aan het einde van een werkdag. Vaak zijn ze dan sneller te bereiken en dat bespaart jou tijd!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 133 - Tijdens lunch met collega's niet praten over werk

Lunch je met collega’s, praat dan tijdens de lunch niet door over het werk.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 134 - Sta even stil en richt je aandacht naar binnen

Sta even stil, en richt je aandacht naar binnen, naar je ademhaling, en stel je voor dat je de stress uitademt.


anoniem

1

deel deze tip

Tip 135 - Niet verwachten dat je ergens recht op hebt

Mensen die ervan uitgaan dat ze récht hebben op bepaalde zaken in het leven, krijgen vaak te maken met spanning wanneer hun verwachting niet uitkomt. Recht op salarisverhoging, recht op respect van je kinderen, recht op een bepaalde hoeveelheid intimiteit in je relatie. Maar dat is een misverstand.

Je kunt een hoop stress voorkomen wanneer je je beseft dat je iets moet verdienen, dat je moet werken aan een relatie in plaats van te denken dat iets jou toekomt omdat het nou eenmaal zo hoort.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Maak een lijstje waar je stress van krijgt

Op de momenten dat je last hebt van stress, neemt die bezit van alles. Hij voelt als veel te groot. Zorg dan dat je hem uit elkaar kunt halen.

Maak op de momenten van stress een lijstje van alles wat jou stress geeft. Daarmee verdeel je je stress al in stukken. Als je die op een rijtje hebt, kun je er grip op gaan krijgen. Dan wordt de grip die stress op jou heeft beetje bij beetje minder benauwend.1

deel deze tip

Tip 137 - Pak iets aan van de dingen die je nu benauwen

Stress brengt je in een gesloten cirkel. Die moet je hoe dan ook zien te doorbreken. Pas dan kun je weer op adem komen.

Pak iets aan van de dingen die je nu benauwen. Het maakt niet uit wat. Ergens moet er een opening komen. Begin met dat wat op dit moment het makkelijks voor je is. Als er één ding verandert, verandert alles. Probeer het maar.1

deel deze tip

Tip 138 - Zorg voor een dagelijkse structuur

Soms speelt er iets in je leven dat een tijdje stress oplevert waaraan niet te ontkomen valt. Een moeilijke periode, een tegenslag waar je geen invloed op hebt. Juist het geen of weinig invloed op iets hebben zorgt voor stress.

Wat wél kan helpen om toch wat controle te ervaren is om je zoveel mogelijk vast te houden aan je dagelijkse structuur. Misschien heb je een vast ochtend- of avondritueel. Dat heeft iets van voorspelbaarheid in zich, hoeft niet te lang te duren of veel energie te kosten.

Sta bijvoorbeeld op dezelfde tijd als anders op, doe je oefeningen, lees de krant, eet op dezelfde tijden, eet vooral gezond en met aandacht. Dit kan voor wat rust zorgen in een tijd dat er al hectiek genoeg is.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 139 - Oefening met luchtbellen

Ben je creatief van geest en beeldend ingesteld? Dan kan deze oefening jou helpen.

Ga zitten of liggen. Doe je ogen dicht. Stel je voor dat er allemaal bellen om je heen zweven. Op het moment dat je een piekergedachte hebt, laat deze dan uit je hoofd ontsnappen.

Zorg dat één van de luchtbellen naar de gedachte toe zweeft en hem binnensluit. Blaas dan de bel weg, ver van jou vandaan... Stel nu voor dat je zelf door de lucht zweeft, tussen de bellen door. En laat je langzaam vallen.

Hou dit 5 minuten vol en zet daarna een lekker kopje thee voor jezelf.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 140 - Neem regelmatig een adempauze

Neem regelmatig een adempauze!


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Eet met aandacht, zonder telefoon, krant

Eet met aandacht, zonder telefoon, krant......


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 142 - Doelloos wandelen in de natuur

Wandelen heeft een positief effect op je lichaam en geest. Het geeft je energie en vermindert stress, zeker als er gewandeld wordt in de natuur.

 

Wandelen, doelloos wandelen, bij voorkeur in de natuur en alleen.


Ànoniem

1

deel deze tip

Tip 143 - Wees lief voor jezelf

Wees in de eerste plaats lief voor jezelf en zie dat alles betrekkelijk is. Stress vernauwt je blik en daardoor kan je niet helder meer denken.

 

Kijk naar jezelf alsof het een ander betreft. Welk advies zou jij die ander geven? Lief zijn voor jezelf, betekent ook jezelf accepteren en gerust stellen. Wat kan helpen is met de hand over je hart te strijken en uit te ademen en tegen jezelf te zeggen: "Rustig maar, het is goed zo."1

deel deze tip

Tip 144 - Moet ik dit nu doen…?

‘Moet ik dit nu doen…?”

Ervaar jij een te hoge werkdruk? Of heb je het gevoel achter de feiten aan te lopen, en voel jij je daardoor gestrest?

Taken op je werk, maar ook thuis, kunnen veel spanning opleveren als je het gevoel hebt dat je meer moet doen dan dat er tijd voor is. Een handige truc, die ik zelf vaak gebruik, is om je bij alles wat je moet doen af te vragen: ‘Moet ik dit nu doen?’. Stel jezelf die vraag 4 keer, met elke keer nadruk op een ander woord in de zin;

– MOET – ik dit nu doen?
Moet – IK – dit nu doen?
Moet ik – DIT – nu doen?
Moet ik dit – NU – doen?

Merk hoe je er met een ander perspectief naar gaat kijken en effectievere keuzes maakt.

Van wie moet het? Leg ik mij dit zelf op of vraagt iemand mij?
Kan iemand anders het doen?
Kan ik beter iets anders doen wat meer urgent is?
Kan ik het ook uitstellen tot morgen?

De taken die nodig zijn om jouw functie goed te kunnen uitoefenen, en waarop je wordt beoordeeld, doe je wel. Maar bij andere taken moet je selectief zijn en kun je dit trucje toepassen.

In deze ‘Week van de Werkstress’ kun je via verschillende media nog meer tips & tricks ontvangen. Onder meer op https://www.facebook.com/checkjewerkstress.

Ik wens je nog meer werkplezier!

Lekker in je vel * Fluitend naar je werk


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 145 - 3 Tips tegen werkstress

3 Tips tegen werkstress

1.Door je werk in blokken te plannen, houd je meer overzicht. Rond werk eerst naar tevredenheid af, voordat je aan een nieuwe taak begint.

We kunnen écht niet multitasken. Als je overschakelt van de ene activiteit naar de andere, kost dat tijd. Je moet je concentratie terugvinden, uitzoeken waar je ook alweer mee bezig was. Het is daarom efficiënter om taken te scheiden. En nee, dat is niet altijd mogelijk wanneer je les probeert te geven aan groep vier, terwijl de moeder van Pietje aan de telefoon hangt. Maar ook dan geldt: je kunt altijd later even terugbellen. En dat levert minder stress op.

2.Als je druk bent, heb je de neiging als eerste taken weg te laten waar je het meeste energie van krijgt. Probeert hier juist tijd voor te maken.

Wie druk is, is dat vaak omdat er veel kleine klusjes tussendoor komen. En dat zijn meestal niet de dingen waar je veel energie van krijgt. Terwijl dat onderscheid tussen werkzaamheden die energie geven en vreten wel belangrijk is: te veel ‘vretende’ klussen veroorzaken stress. Houd er in je planning daarom niet alleen rekening mee dat je taken scheidt, maar ook dat je voldoende ruimte vrijmaakt om dingen te doen waar je gelukkig van wordt. Overleggen met collega’s welke opdrachten zij leuk en minder leuk vinden kan helpen in het verdelen van het werk.

3.Slaap voldoende, sport regelmatig, zit nooit te lang achter je bureau.

Het zijn adviezen uit de categorie ‘open deur’, maar het lukt niemand ze elke dag ter harte te nemen. Hoe zorg je ervoor dat falen in het voorkomen van stress, niet óók nog eens stress oplevert? Draai het in plaats daarvan om. Heb je het gevoel te kort te schieten op je werk en kom je energie tekort? Dan valt er vast nog ergens winst te behalen.”

(Bron; Week Van De Werkstress / nrc.nl)

Ik wens je nog meer werkplezier!

Lekker in je vel * Fluitend naar je werk


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Onderzoek je stress en ga er anders mee om

Stress hoort bij het leven, het is de manier waarop je hier mee omgaat die het verschil maakt.

Welke regels leg jij jezelf op? Welke denkpatronen heb je bewust en onbewust ontwikkeld?

Door hier met een therapeut over te praten ontstaat inzicht, en inzicht geeft ruimte voor verandering.


Leontine

1

deel deze tip

Tip 147 - Vakantietip - Bespaar inpakstress en fileleed

Vakantietip
De vakantietijd staat voor de deur. Bespaar jezelf dit jaar eens alle inpakstress, fileleed en luchthavenperikelen! Hoe? Pak de fiets, en ontdek hoe mooi je eigen land is.

 

Nederland beschikt over een uniek netwerk aan schitterende fietsroutes met uitstekende bewegwijzering.

 

Het zomerweer is ideaal dit jaar, het groen om je heen werkt heel rustgevend en de inspanning is heilzaam voor lichaam en geest. Je zult merken hoe snel je alle opgebouwde stress kwijt bent!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 148 - Keuzes maken

KEUZES MAKEN
Mijn baas vraagt of ik mijn zieke collega kan vervangen. Maar help, ik heb het al zo druk met al die opdrachten en deadlines. Vanmiddag moet ik met mijn kind naar de KNO Arts. Vanavond heb ik kaartjes voor de schouwburg, quality time met mijn partner. Oh, ja, ook nog taxiën van de voetbalclub naar het zwembad en weer terug…

Ik voel me opgejaagd, snauw tegen iemand die me lief is en doe een greep in de koektrommel….

We hebben het allemaal zo druk. Vooral vrouwen schijnen het drukker te hebben dan ooit. Eén van de redenen van zo druk zijn is het maken van keuzes. Of juist het niet kunnen maken keuzes.

 


MIJN KEUZE
Ook ik stond laatst voor een keuze. Eigenlijk al een tijdje. Al die ballen die je hoog moet/wil houden: een moeder zijn van 3 tieners, een echtgenote, een dochter, medisch maatschappelijk werker in het ziekenhuis, therapeut van mijn eigen praktijk….. (in random order).

Je wordt geleefd door wat de dag te bieden heeft en bent erg goed in korte termijn denken. De uren tikten veel te snel weg en helaas zijn er nog maar steeds 24 uren in een dag. Gevolg dat er met regelmaat naar die koektrommel gegrepen werd en de sportschool goud geld verdiende aan mijn contributie die niet gesoupeerd werd. En tijd voor mezelf…..huh, wie ben ik ook alweer?

Mentaal werd het pittig, maar ook mijn lichaam begon allerlei klachten te vertonen: Duizeligheden, kort lontje, teveel kilo’s, vermoeidheid etc. Allerlei signalen om mij duidelijk te maken dat het allemaal (bijna) niet meer ging.

Dus wat ik predik in het mijn praktijk en in het ziekenhuis moest ik ook maar eens op mezelf toepassen. Keuzes maken kunnen ook zoveel lucht geven...

ALARMBELLEN
Keuzes maken kost tijd, daar moet je over nadenken, op kunnen kauwen. Soms geven mensen in je omgeving aan dat je keuzes moet maken omdat ze zien dat je teveel van je zelf vraagt. Soms ben je zelf nog niet zover, wil je nog geen afscheid nemen. Dat heeft tijd nodig.


Maar zodra je lijf signalen begint af te geven, zouden er alarmbellen af moeten gaan. Dan wordt het tijd om stil te staan bij waar je mee bezig bent, bij wat je nodig hebt en eventueel keuzes maken!

De scene “Keuzes” uit de voorstelling “Myosotis” van Guido Weijers geeft op een luchtigere manier aan hoe lastig het is om keuzes te maken.


Zijn motto is “Of je moet het niet zeggen of je moet het DOEN!” . Succes! 1

deel deze tip

Tip 149 - Kijk naar oplossingen en maak een plan

BLOG en Tips

Ziek worden door stress in je werk
De deurbel gaat, zij loopt binnen en ik begroet haar. Precies op tijd voor onze afspraak.

Wat kan ik voor je betekenen, vraag ik aan haar? Zij steekt van wal. “Ik voel mij niet goed, zegt zij. Ik ga met lood in mijn schoenen naar mijn werk. Ik slaap slecht, heb nergens meer zin in, ben aan het beven, heb paniekaanvallen en ik pieker aan een stuk door.

 

En…. sinds gisteren heb ik mij ziek gemeld toen een collega tegen mij uitviel; de spreekwoordelijke druppel. Ik weet niet wat er met mij aan de hand is en hoe ik hier uitkom”.

Ik stel haar een aantal vragen over haar privé- en sociale leven. Dat oogt stabiel. Die stabiliteit is niet terug te vinden in haar werk. Zij staat klanten te woord en doet administratief werk in een grote organisatie, is zeer loyaal aan haar werkgever en werkt nauwgezet. Een kracht die veel werkgevers zich mogen wensen.

 

“Ik moet mijn klanten vaak nee verkopen omdat andere teams hun afspraken niet nakomen. Dat vind ik naar, ik wil goed werk leveren maar in plaats daarvan krijg ik vaak klanten ‘over mij heen’. En dan die constante deadlines in mijn werk, die alleen maar lijken toe te nemen; ik kan er niet meer tegen en heb al heel lang geen plezier meer in mijn werk”.

“Eigenlijk wilde ik dit werk niet doen maar ja, ik had wel een baan en een inkomen; dat was toen mijn motivatie”. Ik raakte verder met haar aan de praat, gaf aan dat iemand altijd zelf een keuze heeft om een situatie te doorbreken en daarmee zélf de regisseur wordt. Ook vroeg ik haar of zij het ervoor over heeft om letterlijk ziek te worden van werk omdat deze functie haar niet paste? “Wat zou je het liefste willen doen qua werk?”, vroeg ik haar.

Opnieuw de deurbel. “Ik ben eruit, valt ze met de deur in huis. Ik heb besloten om naar een andere baan op zoek te gaan en hierover afspraken te maken met mijn werkgever”. Samen hebben we een plan opgezet en het is haar gelukt! Zij heeft durven accepteren en uitspreken dat zij zich ongelukkig voelde in haar werk. Vanaf dat moment ging er voor deze vrouw een bal aan het rollen die tot werkplezier heeft geleid in haar nieuwe baan.

Tips
• Als je stress ervaart in je werk, ga dan op zoek naar jouw rode draad waarom je stress ervaart.
• Als je weet dat je niet ‘fit’ met je functie of met je werkgever, denk dan in oplossingen en sluit je ogen niet door stug door te gaan.
• Vraag iemand die je goed kent om samen te kijken naar oplossingen en een plan te maken.
• Stel jezelf altijd de vraag: kan ik het aan mijzelf verantwoorden dat ik letterlijk ziek word door mijn werk?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 150 - Maak echt contact met de pijn

Velen kennen de cirkel: van stress krijg je pijn en van pijn krijg je stress. Het kan behulpzaam zijn als je beseft dat een flink deel van de pijnervaring bepaald wordt door het verzet ertegen: 'shit ... alweer, ik wil dit niet!'

 

Erg logisch, maar het werkt tegen. We beginnen te verkrampen en laten ons lichaam in de steek omdat we het niet willen voelen. Het kan helpen om iedere keer weer contact te maken met de pijn: hoe intens, waar precies, warm/koud, stekend, uitstralend, kleur en dat soort verkenningen.

 

Echt contact maken met de pijn maakt die minder erg en niet erger. Ademen helpt daarbij. Als tweede: probeer weer vrienden te worden met je hele lichaam, streel het, klop of wrijf zachtjes, iedere dag.

 

En geniet van onder de douche staan en andere goede ervaringen. Kan het begin zijn van pijnbeheersing en pijnverlichting.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Ga elk uur rustig zitten en adem langzaam in en uit

Herken je dat? Je leest alle tips tegen stress. Je neemt je voor enkele tips echt elke dag te doen maar door de stress die je overdag ervaart, komt er steeds niets van. Zit je net een ademhalingsoefening te doen achter je bureau, gaat je telefoon of een collega komt binnen.

Tip: Laat de wekker van je telefoon elk uur afgaan en ga naar de w.c. Ga er eens rustig op zitten en adem eens tien keer langzaam in en uit.

Laat bij elke uitademing in gedachten stress en ongemakken wegvloeien. Was daarna uitgebreid je handen en ga weer verder. Je zal het merken: een wereld van verschil!


1

deel deze tip

Tip 152 - Sta stil bij jouw keuzeproces van keuzestress

Keuzestress gaat over spanning, druk, onrust die wordt ervaren in het kiezen. Keuzes maken wordt heel verschillend ervaren. Keuzes zijn objectiveerbaar, maar over de wereld achter de keuze is veelal minder bekend. Keuzes maken, raken verwachtingen en verlangens die je ervaart bij jezelf en bij de ander.

Voorbeeld: het verlangen om iedereen het naar de zin te maken, kan voortkomen vanuit je gezin van herkomst. Dat het van belang was om vooral de harmonie te bewaren. Je gaat ervan uit dat dit nog steeds van jou wordt verwacht. Stress, blokkades bij het kiezen zijn interessant om te onderzoeken.

Sta stil bij de manier waarop jouw keuzeproces je puzzelt. Welke invloed heeft loyaal-zijn op het kunnen maken van eigen keuzes?


1

deel deze tip

Tip 153 - Werk van twee kanten aan jouw herstel

Stress zet jouw hormoonbalans op zn kop, ga naar een therapeut die ook verstand heeft van wat jou lijf nodig heeft om te herstellen. je werkt dat van twee kanten aan jouw herstel.

Cortisollevels zakken niet zomaar als je langere tijd last hebt van stress, de oorzaak moet weggenomen worden of je hebt handvatten nodig om met de situatie om te gaan, maar ook het cortisolgehalte moet omlaag. op die manier kan je lijf ook daadwerkelijk de stress loslaten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 154 - Creëer een plekje voor jezelf

Creëer een plekje voor jezelf

Het kan je enorm helpen om ergens in huis een plekje helemaal alleen voor jouzelf te creeren. Daar is in principe maar heel weinig ruimte voor nodig: een klein hoekje in de woon=of slaapkamer is al voldoende.

Wat geeft jou rust? Door het raam naar buiten kijken, luisteren naar muziek, schriiven, lezen, creatief bezig zijn, alles is goed.

Leg of zet op jouw plek de dingen neer die passen bij die bezigheid en maak het echt jouw plekje: een schrijfblok, een boek, een audio-installatie, bloemen, een aroma-brander, alles is goed als het maar precies is zoals jij dat graag wilt.

Spreek met jezelf af dat je daar in elk geval een aantal per week bewust aanwezig bent, minimaal een kwartier, maar langer mag natuurlijk!

Plan dat in en kom die afspraak met jezelf na, Je zult zien dat het op een gegeven moment een gewoonte wordt en dat je op jouw zelf gecreëerde plek ook echt de ruimte zult voelen om tot jezelf te komen.


1

deel deze tip

Tip 155 - Wandelen als therapie

Wandelen als therapie

Ik wandel veel, korte en lange afstanden. Ik merk dat na ongeveer 20 minuten mijn denken stopt en ik beter om me heen kijk.

Soms dringt een gedachte zich toch op, dan kan ik al wandelend er rustig bij stilstaan, even aandacht aan geven. Maar dan zie ik een gans, eend, lammetje, klaproos, vlierbes of een majestueuze kastanjeboom. En dan keert de rust weer terug in mijn hoofd. Wandelen werkt!

Vanuit de rust in je hoofd kun je je aandacht verplaatsen naar je lichaam. Je voelt je voeten, je ademhaling wordt rustiger, je oren horen meer en je ogen zien meer. Je blik gaat naar buiten, naar je omgeving. Je bewustzijn van jou zelf in deze omgeving groeit en dat vergroot de rust in je hoofd.

Dan ontstaat er ruimte voor creativiteit, nieuwe mogelijkheden. De gebaande paden van je denken maken plaats voor nieuwe ontdekkingen en inzichten. Dan ontstaat er ook ruimte voor therapie, voor verandering.

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek om te zien of ik de therapeut ben om je verder te helpen.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - 2 tips om meer rust in je hoofd te krijgen

2 tips om meer rust in je hoofd te krijgen

1. Verveel je eens wat vaker. Vervelen kan saai zijn. Maar het kan ook je hersenen rust geven. Houd eens wat vaker je smartfone in je zak als je ergens moet wachten. Weersta eens wat vaker de drang om afleiding te zoeken.

Je kon wel eens mooie ontdekkingen doen over jezelf. Of op ideeën komen. Of op die oplossing komen waar je al een tijdje naar zocht!


2. Ruim op! Dat klinkt gek hè, maar door fysiek spullen op te ruimen maak je ook ruimte in je hoofd. Je ordent je omgeving en daarmee ook jouw brein. Je hebt vast wel eens ervaren hoe bevrijdend een goede opruimsessie kan werken!

Dus ruim de kledingkast uit, herschik je keukenkastjes of geef je kamer een goede opruimbeurt. Je kunt ook ‘taken opruimen’. Zit je hoofd te vol met wat je allemaal nog moet doen?

Maak een lijst en geef verschillende prioriteiten aan de taken. Je zult zien dat dit je rust geeft en vertrouwen om de taken later ook op te pakken. Helpt goed voor gemoedstoestand en geeft dus ook rust!

Henk

1

deel deze tip

Tip 157 - Focus

Focus

Werk in tijdsblokken en laat je niet afleiden door alle prikkels om jou heen.

Richt je op de activiteit waar je mee bezig bent.

Als je onkruid wiedt, beheers je dan om het schuurtje met tuingereedschap op te ruimen. En als je een document uit het archief haalt, ga dan niet direct de ordners selecteren die vernietigd kunnen worden. Plan dit voor een later moment.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 158 - Rustmoment inplannen

Rustmoment inplannen

Bouw een moment van rust in je planning zoals je ook doet voor je boodschappen. Het lijkt een luxe, even relaxen. We gunnen ons er vaak geen tijd voor. Maar het is noodzaak.

Een bloem gaat weer bloeien in de lente na een periode van rust (winter). En je zorgt goed voor een plant door hem water te geven vóórdat hij slap hangt. Dit geldt ook voor de mens; goede zelfzorg.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 159 - Diverse tips bij samen op vakantie gaan

Vakantie houden zonder stress kan dat eigenlijk wel?

Het zou wel heel erg lekker zijn, maar helemaal reëel is het niet om helemaal zonder stress vakantie te hebben. Toch zijn er een aantal tips die bij kunnen dragen dat de stress vooraf én tijdens de vakantie niet (verder) oploopt en je tijdens je vakantie de ongezonde stress sneller los kan laten.

De tips:

- Ga niet gelijk op dag of zelfs in de avond na je laatste werkdag op vakantie. Gun jezelf wat tijd om thuis te acclimatiseren en rustig je spullen bij elkaar te pakken.

- Geef elkaar in de vakantie ook tijd/ ruimte ipv alles samen te ‘moeten’ doen.

- Maak samen een planning in de avond voor de volgende dag tijdens de vakantie, zodat een ieder weet wat er verwacht wordt.

- Niet alles hoeft goed te verlopen.

- Plan een aantal weken voor je vakantie niet alles vol, zodat je ook in die weken voldoende ontspanning kan vinden

- Ga niet uit van een drive voor een volledig ‘leeg bureau en mailbox’ , voor je vakantie ben je juist al vermoeider en kosten bepaalde zaken meer tijd dan dit op te pakken na je vakantie met frisse energie.

- Spreek vooraf met je partner (en eventuele kinderen) de verwachtingen over de inhoud van jullie vakantie uit en maak afspraken over bv. afwisseling rust en activiteiten.

En last but not least!

Doe vooral waar je zin in hebt tijdens de vakantie, let dus op dat je niet gaat pleasen. Want dan ben jij nog niet aan het onthaasten!

Ik wens je een zonnige en fijne vakantie toe!

Laura Schoemaker – Lifecoach, Therapeut & EMDR Master-Practitioner Brummen


1

deel deze tip

Tip 160 - Las gedurende de dag regelmatig letterlijk een adempauze in

Las gedurende de dag regelmatig letterlijk een adempauze in, waarin je 5 tot 10 minuten bewust ademhaalt: even lang in als uit, door de neus of mond in en uit, geen pauzes tussen de ademhalingen in.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Vermoeidheid toestaan

Tip vermoeidheid toestaan
Wij mensen gaan in ons leven vaak over grenzen heen.
Dat hoeft niet erg te zijn.

Als je in je werk of privé iets moet organiseren dat veel van je vraagt, maar waar je zelf wel achter staat, bijvoorbeeld het organiseren van een event of een feest kan dat je stressniveau flink doen toenemen. Als dat niet al te lang duurt kunnen we daar prima van herstellen.

Er is ook een vorm van grenzen overschrijden die minder opvallend is, maar wel heel schadelijk kan zijn.

Vaak blijven we lange tijd-soms zelfs jarenlang in de waan van de dag maar doorgaan en merken we pas achteraf dat we ons niet goed voelen. In ernstige situaties kan dit leiden tot chronische vermoeidheid of burn-out. Het is daarom heel belangrijk om op tijd je grenzen aan te geven. Maar, heel belangrijk: dan moet je het wel bij jezelf kunnen herkennen dat je over je grenzen aan het gaan bent.

Je kunt dat merken aan de volgende signalen:
Lichaam: hoofdpijn, duizeligheid, gespannen spieren
Gedachten: de zin er niet van inzien, denken dat het je toch niet lukt
Gevoel: geen zin hebben, geïrriteerd zijn, kort lontje
Gedrag: dingen laten vallen, foutjes maken, traag worden

Als je bij jezelf kunt opmerken dat je over je grenzen gaat, kun je het anders gaan doen.
In het klein kun je alvast beginnen met op die momenten stoppen en je vermoeidheid toestaan. Dat kan bijvoorbeeld door drie-minutenmeditatie, even water of thee drinken, naar buiten gaan tijdens de lunchpauze of desnoods even naar het toilet lopen.

Heb je het idee dat er meer nodig is en blijf je langdurig vermoeid, dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Vraag ook eens aan een begeleider op je werk of school of aan een coach of therapeut wat je nog meer kunt doen. Samen alles eens op een rijtje zetten kan dan helpen. Misschien helpt een aanpassing van werktijden of taken of bijvoorbeeld een rustiger werkplek je al een eind op weg.

Heel belangrijk: sta regelmatig stil bij hoe het ècht met je gaat en durf aan te geven wat je nodig hebt.

Succes!


1

deel deze tip

Tip 162 - Diverse tips bij stress

Stress is in basis helemaal niet negatief, zodra het je echter niet meer lukt om te “ont-stressen” kan het een probleem gaan worden.

We zien de tips om (te veel) stress te voorkomen steeds vaker, en op verschillende manieren, langskomen.

Ik zet ze kort op een rijtje:

• Neem je gedachten niet te serieus en gun jezelf wat ruimte: niemand is perfect en waarschijnlijk verwacht jij het ook van niemand – dus waarom zou je het dan wel van jezelf verwachten?

• Ga naar buiten! Door te wandelen in de buitenlucht ben je beter in staat om het piekeren los te laten.

• Probeer minder spullen te vergaren en meer ervaringen. Het geluksgevoel dat je krijgt van spullen duurt maar kort, terwijl het geluksgevoel rondom ervaringen (zowel de voorpret als de napret) vaak een leven lang mee gaat.

• Leef vooral in het nu. Door bezig te zijn met het verleden (piekeren) of je zorgen te maken over de toekomst sta je niet meer stil bij wat je nu hebt en ervaart. Geniet bewust van een lekkere kop koffie (of thee), hoor de vogels fluiten en ruik de frisheid van de natuur na een regenbui.

Leontine

1

deel deze tip

Tip 163 - Boekentip: Gek op stress

Tip: Het zelfhulpboek GEK OP STRESS is een aanrader voor mensen die veel stress hebben, overspannen zijn of een burn-out hebben.

In dit boek word je op een verfrissende wijze en met humor stresswijs gemaakt. Je ontdekt wat stress is, hoe het je dagelijks van energie voorziet maar ook hoe moeilijk het is om in te grijpen.

Dit boek van Suzan Kuijsten en Carolien Hamming geeft niet alleen veel inzicht maar ook praktische tips, oplossingen en een stappenplan waarmee je zelf aan de slag kunt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 164 - Boekentip: Gek op stress, maar niet altijd

Een heel praktisch boek is: Gek op Stress, maar niet altijd. Auteurs Suzan Kuijsten en Carolien Hamming

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 165 - 3 Mindfulness oefeningen

Kies een eenvoudige, overzichtelijke bezigheid uit:
• naar je werk fietsen of lopen
• een boterham eten
• je tanden poetsen
• je was sorteren
Besteed nu al je aandacht aan deze eenvoudige taak. Blijf met je aandacht bij de taak totdat deze voltooid is, dus zonder je te verliezen in opdringerige gedachten en oordelen. Dwalen je gedachten af, merk het dan op en breng je aandacht terug naar je klusje. Geef jezelf een groot compliment dat je deze taak in volledige mindfulness hebt volbracht!

2. Voel je lichaam
Als je straks even naar de supermarkt loopt, of als je op de bank ploft: voel dan eens je lichaam van binnenuit. Voel je ademhaling. Voel je hartslag. Voel je voeten op de grond. Voel je benen. Voel je rug. Voel je buik. Voel je armen. Voel hoe je lichaam loopt. Voel hoe je lichaam zit. Besef eens wat je lichaam allemaal voor je doet, zonder je ooit om een wederdienst te vragen. Wees dankbaar voor alles wat je doet met behulp van je complexe en kostbare lichaam.

3. Werk eens met geduld
Je bent gewend om alles maar haastig af te raffelen zodat je nog meer taken haastig kunt afraffelen. Snel is goed, langzaam is slecht. Maar snelheid ontneemt je de kans om dat wat je doet, echt te ervaren. Juist in dat echte ervaren schuilt ontspanning en… (geloof ’t of niet) pur geluk! Neem je dus voor om vandaag iets te doen met geduld. Doe het gewoon een tandje langzamer. Of het nu tandenpoetsen is of koffie halen: beweeg bewust wat langzamer en blijf er met je aandacht bij.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - Tip voor relaxte kerstdagen: Communiceer wat jij wilt

Tip voor relaxte kerstdagen: Communiceer wat jij wilt

We hebben vaak een bepaald verwachtingspatroon van hoe de kerstdagen er uit moeten zien.

We houden dit voor ons zelf en denken dat anderen hetzelfde beeld hebben.

Spreek uit wat je behoefte is, en overleg hoe je samen de feestdagen gaat invullen waarin iedereen zich prettig voelt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 167 - Het zorgende kind

Het zorgende kind

Zorgpatronen gaan over jouw voorkeursstijl in het zorgen voor jezelf, mensen om je heen zoals; partner, kinder(en), collega’s, buren, noem maar op. Zorgpatronen kunnen comfortabel aanvoelen, maar wat als dit niet het geval is?

Het kindtype verwijst naar de kindertijd. Het gaat over hoe je, uit je kinderloyaliteit, in je gezin, de omgeving waar je bent opgegroeid en mee verbonden was, hebt kunnen laten zien dat je graag iets voor je ouders/ opvoeders wilde doen, ze gelukkig wilde maken. De manier waarop je dit hebt laten zien kan beïnvloed zijn door wat je hebt ervaren dat wat je ouders/ opvoeders nodig hadden. En hoe jij je gewaardeerd en bevestigd hebt gevoeld in het vertrouwen dat je er mocht zijn.

• Het zorgende kind heeft een grote gevoeligheid ontwikkeld om zich in te leven in de ouders/ opvoeders en probeert te voldoen aan hun behoeftes door huishoudelijke taken op zich te nemen, voor broer(s) en/ of zus(sen) te zorgen, gesprekspartner te zijn van de ouders. Het zijn de makkelijke kinderen/ engeltjes van het gezin en op school.
• Gevolgen van het zorgen kan zijn dat je als kind weinig hebt kunnen spelen, en je, in het hier en nu, sterk georiënteerd bent op de zorgen van anderen. En/ of dat je het moeilijk vindt onbezorgd te leven, doordat je veel zorgt en moeite hebt met het ontvangen van hulp. Het grenzeloos zorgen kan uitputting in de hand werken.
• Advies: Probeer voor jezelf te ontdekken hoe je passend kunt geven en ga ervaren dat je recht hebt om te ontvangen. Leren om open te staan om te ontvangen, kan heel spannend zijn omdat het kan aanvoelen als controleverlies.


1

deel deze tip

Tip 168 - Adem-oefening

Zit recht op een stoel met beide voeten op de grond.
Trek je kin iets naar achteren.
Adem 4 seconde in.......
Naar je onder buik en je nieren en je voeten
Adem 6 seconde uit.......
Adem 4 seconde in.......
Naar je onder buik en je nieren en je voeten
Adem 6 seconde uit.......
Doe dit 3 maal daags 3 minuten.
Ook als je in de auto zit of bij de kassa staat te wachten.


1

deel deze tip

Tip 169 - Oefening met weegschaal tekenen

Als je het gevoel hebt dat het 'overloopt' kan het helpen om een weegschaal te tekenen. Aan de ene kant beschrijf je alle 'moeten' dingen en aan de andere kant alle 'mogen' dingen.

Door het werkelijk op te schrijven zul je merken dat er niet zo veel moet als dat je dacht. En als het nog veel is, dan afvragen van wie dat dan allemaal moet....

Succes.


1

deel deze tip

Tip 170 - Handvatten voor elke dag

Handvatten voor elke dag:

1. Maak je los van de stressor; door rust te nemen en even alleen te zijn.

2. Kom terug in je centrum (ademen: 4 tellen in, 6 tellen uit).

3. Blijf actief (gedurende de dag regelmatig opstaan en lopen).

4. Zoek positieve uitlaatkleppen (alles wat je blij maakt).

5. Maak gebruik van emotionele steun (1 uur per dag persoonlijk contact; kan ook telefonisch).


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Doe iets lekkers voor je zelf waar je blij van wordt

Doe iets lekkers voor je zelf waar je blij van wordt.

Iets wat omarmend en helend voelt, durf te kijken waar je behoefte aan hebt.

Je lichaam laat niet voor niks weten dat het gestrest is.


1

deel deze tip

Tip 172 - Stress op de werkvloer


Organisatorische bronnen van stress op de werkvloer:
1. Onduidelijke of niet passende functieomschrijving
2. Verantwoordelijkheid voor mensen
3. Slechte onderlinge relaties
4. Gebrek aan beïnvloedbaarheid van de organisatie
5. Gebrek aan sociale steun van collega's en leidinggevenden
6. Geen structuur in de organisatie
Als je met één of meerdere punten ervaring hebt, dan kan een therapeut je helpen om daar anders mee te gaan. Dat vermindert stress !
Simon Kok, relatietherapeut/coach Dronten


1

deel deze tip

Tip 173 - Corona stress

Thuiswerken, je kinderen begeleiden, gezondheidsvoorschriften opvolgen, het nieuws bijhouden: in deze onzekere hectische tijd loopt bij iedereen de stress gemakkelijk op. Via deze Tip kan ik dat onmogelijk allemaal voor je oplossen. Daarom alleen een paar aandachtspunten:
- Breng en houdt structuur in je dagindeling
- Zorg voor een plek waar elk gezinslid zich even alleen terug kan trekken
- Doe met elkaar (ochtend) gymnastiek en Mindfulness
- Houdt telefonisch/digitaal contact met je omgeving
- Richt je aandacht op alle positieve dingen die er maar te vinden zijn
- En houd de humor erin!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 174 - 2 tips voor iedereen die onrust ervaart nu je verplicht thuis in isolement moet leven

1. Maak een weekschema. Dat geeft structuur en overzicht aan je dagen. Met kinderen erbij: ga samen om de tafel zitten en maak zo’n schema samen. Verdeel de taken. Werk met jonge kinderen met kleuren en hang het schema goed zichtbaar op. Concentreer je op de hoofdtaken en hou zo ruimte voor speelsheid en creativiteit.
2. Probeer in het nu te leven en niet teveel vooruit te kijken. Dat lijkt in tegenspraak met de eerste tip, maar de 1e tip kan juist de ruimte geven voor de 2e. Lees of luister het boek van Eckhart Tolle, De kracht van het nu. Dit boek kan je helpen om je dit eigen te maken. Probeer daarbij regelmatig een vorm van meditatie te beoefenen. Tijdens een wandelen benoemen wat je onderweg om je heen ziet. Of in een stille omgeving 10 minuten je ogen te sluiten en stil te zijn. Los te komen van die maalstroom van je gedachten.

Henk

1

deel deze tip

Tip 175 - Stoppen met druk te zijn

‘Hoe gaat het met je?’

‘Ja goed, druk druk druk!’

Ik hoorde mezelf dit met regelmaat zeggen. En menig ander waarbij ik de vraag stelde hoe het met ze ging.

Maar waarom eigenlijk?

Druk zijn straalt iets anders uit, namelijk: belangrijk zijn. Alsof je niks voorstelt wanneer je niet constant op de rand zit van een burn-out.

Op een gegeven moment heb ik besloten om daar mee te stoppen.

Stoppen met te druk zijn en stoppen met het zeggen dat ik het te druk heb.

Tijdens een vergadering op het werk werd er de vraag gesteld hoe het met iedereen ging. De een na de andere collega benoemde dat ze het druk hadden.

Daarna was ik aan de beurt. “Met mij gaat het goed, relaxed.”

Vol verbazing en met grote ogen werd ik aangekeken. “Hoe kan dat? Heb je nog ruimte voor meer taken? Werk je wel hard genoeg?”

Dit was voor mij het teken dat het ‘altijd druk hebben’ wordt gezien als succesvol. Druk zijn is een krachtig statussymbool geworden.

Op honderden manieren laten we elke dag merken hoe druk we het hebben. Eigenlijk is dat vreemd.

Met druk zijn kun je jezelf niet onderscheiden, want iedereen heeft het immers druk. Druk zijn is niet effectief. Maar omdat het als successtrategie gezien wordt, verspreiden veel mensen over zichzelf dat ze het druk hebben, echt heel druk.

Het is niet gek dat we denken dat druk zijn de norm is, het streven. We leven immers in een kapitalistische prestatiemaatschappij.

Mensen werken harder en harder om óók erkend te worden als succesvol. Met het idee dat je pas iets waard bent wanneer je het druk hebt, maar je hoeft niet druk te zijn om belangrijk te worden gevonden.

We denken dat al die drukte ons op een bepaald moment voldoening zal geven. Vervulling, betekenis. Misschien voel ik mij eindelijk goed wanneer ik een wereldreis heb gemaakt of als ik een boek heb geschreven. Maar wanneer je niet goed in je vel zit kun je wel blijven rennen, maar uiteindelijk loop je het risico om overspannen te raken.Hoe gaan we er dus voor zorgen dat we het niet altijd druk hebben? Of in ieder geval dit niet zo ervaren.

– Keuzes maken; om het minder druk te krijgen zullen we meer keuzes moeten maken. De meeste keuzes die we maken, maken we vaak automatisch.

– Bepaal je kernwaarden; wanneer we niet helder hebben wat we echt belangrijk vinden, grijpen we naar manieren om de waarde van ons leven te bepalen.

– Wees bewust van signalen; we weten vaak niet goed wanneer het genoeg is geweest en daarom zou het helpen wanneer we bewust zijn van bepaalde signalen die aangeven dat het ons teveel wordt.

– Grenzen stellen; laat anderen weten waar je grenzen liggen door dit van te voren duidelijk aan te geven.

Uiteindelijk heeft druk zijn alleen zijn waarde als er ook rust tegen over staat.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - Boekentip voor mindful leven: de kracht van het nu

Boekentip:

Een boekentip voor een Mindful leven.

Titel: De kracht van het NU
Schrijver: Eckhart Tolle


1

deel deze tip

Tip 177 - Boekentip: The Tyranny of the Urgent

Tyranny of the Urgent

Vrij vertaald betekent het bovenstaande ‘de dwang van alles wat moet’. Er moet vaak zoveel, wíj moeten vaak zoveel, en wij moeten vaak zovéél! Deze Corona-tijd kan ons ervan bewust maken, dat we ook met minder toe kunnen. Dat minder juist méér kan zijn! Maar hoe verander je dat nou, als je zoveel onrust in jezelf ervaart vanwege dat vele dat allemaal moet?

1) Leg je er op toe dat je een keuze gaat maken uit al dat vele. Zet op een rij wat er allemaal moet. En neem je voor om er daar uiteindelijk twee uit te kiezen waar jij je aan gaat toewijden
2) En hoe kies je dan? Er is een oude beproefde manier om je bewust te worden van wat je te diepste écht wil. Het kan een beetje eng zijn om op die manier te kiezen, maar je zult ontdekken dat het echt werkt. Neem de lijst die je hebt gemaakt voor je. Begin bij het eerste op de lijst. Stel je even goed voor wat dit is. En vraag je af: wil ik dit wel of niet? Het eerste dat dan bij je naar boven komt doe je. Ja of nee. Laat het dan bij dat ja of nee. Niet gaan redeneren. Dit ga je doen. Of niet doen. En dan blijf je net zolang doorgaan tot je er twee over houdt. Probeer het maar eens uit!

Henk

1

deel deze tip

Tip 178 - Ontspannen youtube muziek luisteren


Nyoe anti jih

1

deel deze tip

Tip 179 - Ga in gesprek met een leidinggevende, wordt assertiever

Stress op de werkvloer is het gevolg van:

1. Een onduidelijke of niet passende functieomschrijving
2. slechte onderlinge relaties
3. gebrek aan beïnvloedbaarheid van de organisatie
4. Een te hoge werkdruk
5. De mate van tevredenheid met het werk.
6. Slecht in staat zijn om je eigen grenzen aan te geven

Tip: ga in gesprek met een leidinggevende, wordt assertiever !

Wijs in dat gesprek op de gevolgen van voortdurende stress, zoals overspannenheid en burnout.


1

deel deze tip

Tip 180 - Handvatten tegen stress

Handvatten tegen stress:
 • zoek eerst uit waar je gestrest van wordt
 • zorg voor een goede balans tussen stress gevende activiteiten en stress verlagende bezigheden, zoals rust, gezelligheid, uitgaan etc.
 • Stop met uitstelgedrag, uitstelgedrag geeft veel stress
 • Probeer niet alles te willen controleren
 • Stop met multitasken
 • Probeer je hoofd leeg te schrijven
 • Probeer de problemen van anderen niet bij je te houden
 • Ga je bezighouden met mindfulness

Simon Kok, relatietherapeut, life coach


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - Ontregelen: wees minder streng voor jezelf

Er zijn veel regels waaraan we ons willen en moeten houden. Veel van die regels zijn functioneel, zoals niet door rood licht rijden of niet op straat poepen.

Daarnaast zijn er ook subjectieve regels, die disfunctioneel zijn, vooral door de strenge manier waarop je deze regels toepast. Stel je hebt van huis uit meegekregen dat je goed moet zijn voor anderen en anderen niet teleur mag stellen. In werkelijkheid kan dat niet altijd. Als jij echter vindt dat je altijd goed moet zijn voor anderen levert dit schuldgevoelens en stress op.

Aan welke regels moet jij van jezelf voldoen?
Pak een klein notitieboekje en noteer dagelijks je ‘foute’ gedachten en ‘fout’ gedrag en beschrijf de regels waaraan je op dat moment niet voldoet.
Voorbeelden:
- ik moet alles goed doen
- ik mag niet klagen
- ik moet zinvol bezig zijn
- het huis moet altijd schoon zijn.

Hoe streng ben jij voor jezelf? Kun je jezelf toestaan iets milder te zijn?


1

deel deze tip

Tip 182 - Focus op je ademhaling

Je bent met je gedachten vaak (onbewust) met het verleden of de toekomst bezig, terwijl je leven zich afspeelt in het nu. Ook je ademhaling is altijd in het nu. Door je bewust te richten op je ademhaling kalmeer je je geest en verlaag je het stressniveau in je lichaam.

Doe dagelijks een korte ademhalingsoefening en concentreer je op je ademhaling. Doe dit dagelijks (minimaal) 5 minuten. Voorbeeld van een oefening: adem gedurende 4 tellen in door de neus, adem vervolgens weer even lang uit door de neus. Hou dit een aantal minuten vol.

Ik wens je veel succes en meer rust!


1

deel deze tip

Tip 183 - SLIK DE KIKKER (uitstelgedrag)

"Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker,
dan zal de rest van de dag een ‘makkie’ zijn."
Mark Twain

Veel van de stress die we ervaren komt door hoe we over dingen denken. Hoe meer er op ons to-do lijstje staat hoe hoger die stresslevels oplopen.
Vervolgens stellen we vaak de lastigste taken uit, terwijl dit meestal de taken zijn die het belangrijkste zijn. Zie deze taken als die kikker van Mark Twain.

Dus vanaf nu: Start jouw dag met het slikken van de kikker; je pakt een van die lastige taken aan en rondt hem af.

Binnen ACT (Acceptance and Commitment Therapie) is “slik de kikker” een vaak gebruikte metafoor. De taak die voor je ligt is vervelend, moeilijk of soms zelfs beangstigend maar je weet dat hij eens gedaan moet worden. Hoe doe je dat?
- Maak het een wedstrijd met jezelf.
- Benoem de taak als jouw levende kikker.
- Zeg tegen jezelf: “Ik zie er tegenop en dus ‘slik ik de kikker’.”

Je zult zien dat het je een aantal dingen oplevert:

- Je hebt iets aangepakt dat je verder gaat brengen.
- Je hebt meteen een trots gevoel dat je iets afgemaakt hebt waar je tegenaan zat te hikken.
- Er komt endorfine vrij en dat is verslavend. Herhaal je dit zo vaak mogelijk dan loop je de kans om verslaafd te raken aan NIET uitstellen. (Kijk dat is nog eens een goeie verslaving ;-) )

Het helpt als je een plaatje van een kikker uitprint en deze zichtbaar ophangt in je huis. Misschien in de keuken, op het toilet of vlakbij de tv.
Ik heb er op mijn praktijk een muismat van gemaakt. Zo word ik dagelijks herinnert aan dit principe en voor mij werkt het perfect!

Meer weten? Of wil je checken of ik echt zo'n muismat heb?
Je kunt meteen een vrijblijvende afspraak maken. (slik de kikker!)

Groet Debby
1

deel deze tip

Tip 184 - Spoel alles van je af

Spoel alles van je af.
Probeer te visualiseren dat je alles van je af laat glijden terwijl het water van je afstroomt. Stress, opmerkingen, zorgen, ...
Je spoelt letterlijk de dag van je af. Het kan je helpen ontspannen en bij te komen na een lange of zware dag.

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 185 - Draag jezelf met trots

Aan uzelf werken is als...
een mooi kledingstuk.
Ik mag het dragen met trots!

Sylvia

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - Sta stil bij de manieren waarop je voor jezelf zorgt

Sta stil bij de manieren waarop je voor jezelf zorgt als je onder druk staat.

Zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel en relationeel


1

deel deze tip

Tip 187 - Plan rustmomenten in in je agenda

Plan rustmomenten in in je agenda

Laat je rust niet aan het toeval over, maar plan de hele week door, dus niet alleen in het weekend, momenten van rust en ontspanning. Zet het in je agenda en kom deze afspraken met jezelf na.


1

deel deze tip

Tip 188 - Zoek verschillende manieren om te ontspannen

Zoek verschillende manieren om te ontspannen

Waar ontspan jij allemaal van? Dat hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Wellicht werkt de ene keer wandelen, de andere keer muziek luisteren, een volgende keer wellicht een boek lezen of even rustig de tijd nemen voor een kopje thee... Maak eens een lijstje van wat voor jou allemaal kan werken ter ontspanning. Wellicht kom je tot de ontdekking dat het de ene keer prettiger is om wat actiever te zijn en een andere keer misschien juist wat minder actief. Welke mogelijkheden voor ontspanning heb jij ter beschikking?


1

deel deze tip

Tip 189 - Het voorkomen van werkstress

Tips om werkstress te voorkomen of te verminderen:

• zorg voor een goede balans werk – privé en zet je computer na werktijd uit.

• onderhoud contacten met leidinggevende en collega’s, ook als je thuis werkt. Plan ook momenten om even bij te praten zonder het over het werk te hebben.

• plan pauzes in en verlaat je werkplek tijdens je pauze.

• beweeg regelmatig. Beweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het verbetert je geheugen en concentratie. Maak dagelijks een wandeling of fietstochtje.

• eet gezond. Een gezond lichaam vergroot je weerstand en je energie.

• doe dingen, die plezier geven. Welke taken geven jou energie en welke kosten energie? Kijk of je iets kunt veranderen in je werk, waardoor je meer plezier ervaart, bijvoorbeeld andere taken, andere werktijden, de hoeveelheid werk, andere afdeling, ontwikkelmogelijkheden etc. Als dit echt niet kan en er is sprake van een structurele situatie dan is het wellicht tijd om uit te kijken naar ander werk.

Langere tijd werkzaamheden doen die meer energie kosten dan opleveren, levert niet alleen stress op, maar vergroot ook de kans op een burn-out. Doe dus vooral werk dat bij je past in een omgeving die bij jou past!

Ik wens je veel werkplezier!!


1

deel deze tip

Tip 190 - Ik moet ontspannen

'Moeten' en 'ontspannen' gaat niet samen. In de praktijk horen we cliënten vaak zeggen 'Ik moet ontspannen'; alleen al door die uitspraak zal je niet kunnen ontspannen. Op die manier leg je jezelf immers druk op, en zal een ontspanning nooit als een ontspanning aanvoelen. OOkal neem je dan tijd en ruimte voor jezelf, het is dan eerder even een afleiding of een vlucht; wat aldus niet op lange termijn werkt.

TIP: Zeg al eens tegen jezelf 'Ik MAG ontspannen'. Hierdoor laat je jezelf ineens liever zijn voor jezelf en het zal al een wereld van verschil maken naar je gevoel!

Sylvia

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - Stress - onstspanning schema

Stress - onstspanning schema

Houd eens een paar weken een week schema soort weekkalender) bij waar je je activiteiten, rust en ontspanning in opschrijft per dag. Dat wat stress geeft kleur je rood .... ontspanning is bijvoorbeeld groen.
na de eerste week eens overzien hoe de balans is tussen rood en groen....

Hoe is dit bij jou? Als rood overheerst is het misschien handig om groene activiteiten in te gaan plannen. Ik ben benieuwd ?
Wil je hier meer over weten, laat gerust weten

succes
Bea


1

deel deze tip

Tip 192 - Ontspannen in 3 minuten

Een ademhalingstip om te ontspannen. Je kunt de oefening staand, zittend en zelfs liggend in bed doen. Maak het jezelf gemakkelijk, leg de armen naast het lichaam of op de stoelleuning met de handpalmen omhoog. Welke positie je ook kiest, zet of leg de voeten altijd op heupbreedte uit elkaar.

- Laat de ademhaling zonder te forceren diep in de buik stromen.

- Adem rustig in door de neus. Zorg voor regelmaat, bijvoorbeeld door van 1 tot 5 te tellen. Stop bij 4 als je 5 niet haalt.

-Laat de lucht rustig door de mond naar buiten stromen zonder te pauzeren of de adem in te houden. Tel weer van 1 tot 5, als je dat handig of prettig vindt. Adem langer uit als in (kun je spanning ontladen).

- Herhaal dit 3 tot 5 minuten


1

deel deze tip

Tip 193 - Lach en adem vrij

Lachen zorgt voor de afgifte van de natuurlijke pijnstiller endorfine. Het werkt ontspannend - zelfs als de eerste lach is geforceerd. Wie dat neplachen even volhoudt, gaat meestal vanzelf goed ademhalen. (je gaat namelijk dieper ademhalen). Probeer maar eens uit. Het positieve effect is hetzelfde als bij een spontane lachbui.


1

deel deze tip

Tip 194 - Uit balans en dan?

Als je lichaam en geest niet goed in balans zijn kan dat zich uiten in een gejaagd, onrustig gevoel en leiden tot klachten van hoofdpijn, koude handen en voeten, vermoeidheid en slaapproblemen. Klachten waarbij je lichaam aangeeft dat het zorg en aandacht nodig heeft.

Wat helpt: Herstel dan het evenwicht door te gronden, contact te maken met je lichaam. Dit kun je doen door bewust een paar diepere ademteugen te nemen, te vertragen en te voelen waar raken mijn voeten de grond, of mijn billen de stoel. En bij elke uitademing blaas je spanning uit en voel je je lichaam zwaarder worden wat betekend dat je ontspant.


1

deel deze tip

Tip 195 - Hoezo rustiger aan?

Doe het wat kalmer aan en geniet van het leven. Niet alleen mis je het landschap als je te hard gaat, maar je raakt ook het gevoel kwijt van waar je naartoe gaat en waarom.

Eddie Cantor


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - Neem een korte pauze

We kennen allemaal stress, dus het is gelukkig niet iets dat alleen jou overkomt. Gezonde stress is prima, maar als je merkt dat stress je functioneren beperkt, besluit dan even een korte pauze te nemen.

Glimlach, adem in door je neus en blaas rustig uit door je mond. Denk op dat moment aan een 'happy place', een plaats of gebeurtenis waar je je blij en ontspannen voelde. Herhaal dit 3x.

Zo verplaats je je aandacht van het stressmoment naar een happy moment. Dit kun je op ieder moment en op iedere plaats doen, zonder dat iemand het ziet.


1

deel deze tip

Tip 197 - Last van stress?

Je hersenen hebben ontspanning nodig. Teveel stress zorgt ervoor dat de hersenen minder goed functioneren. Een wandeling is een goede vorm van ontspanning. Probeer elke dag minimaal 20 minuten te wandelen.

Chandra

1

deel deze tip

Tip 198 - In het hier en nu zijn

In het hier en nu zijn.
Veel stress wordt veroorzaakt door onze gedachten. We denken aan dingen die we nog moeten doen en schetsen doemscenario's in ons hoofd.
Probeer eens te zijn waar je lichaam nu is en benoem wat er via je zintuigen binnenkomt zonder oordeel.

Noem 5 dingen die je ziet
Noem 4 dingen die je hoort
Noem 3 dingen die je voelt
Noem 2 dingen die je ruikt
Noem 1 ding dat je proeft.

Bovenstaande oefening is heel fijn om te doen tijdens een wandeling!


1

deel deze tip

Tip 199 - Leer emotioneel ongemak verdragen

IK KAN ER NIET TEGEN!

In je dagelijkse omgang met mensen ontstaan kunnen onoverkomelijke hindernissen ontstaan en mensen je blijven dwarszitten.

Het is dan de vraag hoe je je tolerantie voor frustratie kan vergroten. Daarnaast is het van belang dat je leert problemen rustiger te benaderen.

Om frustratie te tolereren is van belang dat je emotioneel ongemak leert te verdragen. Hoe doe je dat?
* Train je tolerantie voor ongemak. Je kan je geduld trainen in de lange wachtrij in de supermarkt. Angst voor schaamte overwinnen met een gekke hoed of opvallende schoenen.

* Neem risico's. Kijk naar een vreselijke horrorfilm of neem een ritje in de achtbaan.. Dat train je jezelf in veilig en gematigd ongemak.

* Blijf bij druk waar je bent. Hou vol als het uitvoeren van een taak saai is of als je je ergert aan samenwerking met iemand die je niet ligt omdat de klus geklaard moet worden. Dat geeft kracht en maakt je sterker.

Het gaat er om dat je leert accepteren dat je verwachtingen verschillen van de realiteit. Onderzoek wat er gebeurt en in welke situaties en oefen wat je kan helpen op een of liever alle van bovenstaande manieren.
Ga het ervaren!

Ik wens je succes.


1

deel deze tip

Tip 200 - ACT oefening - Magische Prullenbak

ACT oefening - Magische Prullenbak

Pak een leeg A4-tje en schrijf aan de ene zijde alles waar je mee worstelt, dus waar je over in kunt zitten.

Schrijf aan de andere zijde de Waarden die horen bij jouw genoemde worstelingspunten.

Bedenk je nu eens of je je papiertje in de prullenbak zou willen gooien?
Daarmee zijn je worstelingen weggegooid maar bedenk ook dat je je waarden ermee weggooit! Kun je in je leven zonder die waarden? Of misschien toch niet? En zo niet, vraag je dan eens af wat die waarden je dan opleveren?

Doe deze oefening eens en krijg een andere kijk op het geheel. Je kunt het ook samen met iemand anders doen. Succes!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - Oefening: Aaaaaah……..Ontspannen

Adem diep in door de neus. Maak bij het uitademen, door je mond, een ontspannen aaahhh of pffffff of sssssshhhhhh (zacht, alsof je een baby op je arm) geruststelt. Herhaal dit een paar keer. Houd je kaken zo ontspannen mogelijk.

 

Als je wat meer tijd hebt: Ga op je rug liggen met één hand op je buik en de andere op je borst. Adem rustig in en uit en merk op wat er mee beweegt. Voel de lucht stromen. Rol na een paar minuten op je zij en kom rustig overeind.1

deel deze tip

Tip 202 - Aandacht voor dankbaarheid

Aandacht is een krachtig fenomeen. De vraag is; waar richt jij je aandacht op? Het leven is niet alleen maar leuk en je hebt niet alles in de hand. Wat wel bewezen helpt om je beter te voelen en wat je zelf kan doen, is dankbaarheid oefenen. Oefenen? Jazeker, dat kan je trainen.

Waar ben jij dankbaar voor? Schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Maak er een dagelijks ritueel van en pak je ingevulde lijstje erbij als je een mindere dag hebt. Je zult merken dat je - ook als je niet met je lijstje bezig bent- je aandacht ook eerder richt op de fijne dingen gedurende de dag.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 203 - Ontspanningsoefening

Ga comfortabel zitten of liggen.
Adem in en span alle spieren in je lichaam zoveel mogelijk aan
Adem langzaam uit en ontspan alle spieren in je lichaam weer langzaam synchroon aan je uitademing.

Dit kun je meerdere keren achter elkaar herhalen. Voel hoe je lichaam verder zakt in je bank, op je stoel of steeds verder in je matras zakt. Hoe zwaarder je lichaam aanvoelt, he meer ontspannen het is. Het is een hele fijne oefening voor in bed voor het slapen gaan bijvoorbeeld.

Succes! :-)


1

deel deze tip

Tip 204 - Organiseer een steunpilaar voor jezelf

Organiseer een steunpilaar voor jezelf.

Zoek een symbool in je omgeving die je helpt te ontspannen. Dit kan iets in de natuur zijn, bijvoorbeeld een boom waar je altijd langsloopt. Of iets in je huis, in je tas e.d.

Door hier bewust iedere dag even contact mee te maken, even stil te staan bij de kleur, vorm, structuur van het symbool, creëer je voor jezelf een moment van ontspanning. Het helpt je om uit de gedachten te komen en in het hier en nu te zijn.


1

deel deze tip

Tip 205 - Wees mild voor jezelf

Oordelen, we doen het allemaal. En misschien nog wel het meeste naar onszelf toe. Behandel jezelf zoals je een geliefde vriend(in) zou behandelen. Wees mild. Wat zou je tegen je vriend(in) willen zeggen, als hij of zij in een soortgelijke situatie zou zitten? Hoe zou je hem of haar kunnen helpen? Hoe zou je jezelf kunnen helpen?

Ruth

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - Omkeren

Stress ontstaat door het besef van wat je NIET hebt of wat er NIET is.

Het omkeren en beseffen wat er WEL is of wat je WEL hebt, keert ook stress om in ontspanning.


1

deel deze tip

Tip 207 - MOGEN ipv MOETEN

De focus op MOGEN ipv MOETEN verlaagt stress, en doet welbevinden toenemen.


1

deel deze tip

Tip 208 - 5 minuten zelfzorg

Als je klaar bent met een activiteit/taak, neem dan voor je verder gaat met de volgende 5 minuten pauze en merk op:

- Hoe gaat je adem?
- Hoe is het in je lichaam?
- Hoe is je stemming?
- Waar gaan je gedachten heen?

Marian

1

deel deze tip

Tip 209 - Het hoofd loslaten

Vaak zorgen je gedachten voor stress. Je bent met het verleden of de toekomst bezig. Een manier om je gedachten los te laten is door het lichaam aan te spreken.

Hoofdhaar in kleine plukjes vastpakken en zachtjes strak trekken en je hand wat schudden. Pak een nieuw plukje haar en doe het zelfde. Net zolang totdat alle delen aan de beurt zijn geweest. Gapen mag! Dit ontstaat als het lichaam meer in ontspanning komt.


1

deel deze tip

Tip 210 - Lichaamsspanning loslaten

Helaas werkt het niet om tegen ons lichaam te zeggen: Ontspan! Het kan helpen om de spanning eerst te vergroten om deze vervolgens bewust los te kunnen laten. Dit gaat als volgt: span je armen aan en knijp in je vuisten. Span nog een beetje extra aan en.. laat los. Zo ga je ook je schouders aan- en ontspannen (omhoog trekken, naar beneden laten zakken), je buikspieren (intrekken, loslaten), bilspieren (aanspannen, loslaten), benen (van je afstrekken, laten vallen), nek- en gezichtsspieren (aanspannen, loslaten) en tenslotte je hele lichaam (aanspannen- loslaten).
Succes.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - Vissebekje

Zit op een stoel, beide voeten op de grond en je armen rusten op je bovenbenen. Zoek een punt op de grond waar je je ogen op kunt richten en maak je blik wat glazig. Je kijkt zonder waar te nemen. Maak met je mond een vertraagde beweging zoals een vis zijn bekje beweegt. Je mag daarbij een smakkend geluid maken. Doe deze beweging een halve minuut lang. Hoe zit je er nu bij? Is er iets veranderd?

Deze mondbeweging in combinatie met je blik beoogt ontspanning aan te brengen in het autonome zenuwstelsel.


1

deel deze tip

Tip 212 - stress en bewustzijn

De stress die je in het hier en nu voelt wordt veelal veroorzaakt door vervelende herinneringen aan het verleden en/of angst voor de toekomst. Vaak helpt het door jezelf bewust te worden - getuige te zijn - van je gedachten, emoties, lichaamssensaties, bewegingen en je vijf innerlijke zintuigpercepties in het hier en nu. Een vorm van mindfulness die regulerend kan werken op je stressniveau. Hoe dit in zijn werk kan gaan is mooi beschreven in een boek van Pat Ogden: 'sensorimotor psychotherapie'.

Tamme

1

deel deze tip

Tip 213 - Vertraging in de voetjes

Wandelend is voor veel mensen een toegankelijke manier om te onstpannen. Je hoeft hiervoor geen kilometers af te leggen.

Door de vertraging en je aandacht te richten op je voeten, kan er ontspanning ontstaan in je zenuwstelsel waardoor er in korte tijd ontspanning ontstaat.

Halveer het tempo, naar 10 stappen, halveer daarna nog een keer je tempo zodat er een vertraagde beweging ontstaat. Richt je aandacht in je voeten en maak de pas als volgt.

Linkervoet maakt een stap terwijl de rechtervoet plat op de grond blijft:

1: hiel op de grond
2: voetzool op de grond
Breng gewicht boven je linker voet. Hierdoor komt de rechter voet langzaam van de grond
3: wikkel af zodat je tenen loskomen van de grond
4: beweeg je voet richting het volgende moment dat je met je hiel de grond raakt.1

deel deze tip

Tip 214 - Stress is angst

Stress is een ander woord voor angst. Waar ben je bang voor? Onderzoek dit. Geeft je gevoel de ruimte en laat het dat ventileren wat geventileerd wil worden. Adem erdoor heen en spreek jezelf bemoedigend toe. Het is oke en het komt goed, je kan het!!


1

deel deze tip

Tip 215 - Stress en hyperventilatie

Sommige mensen hebben zoveel stress dat ze last krijgen van angstklachten en/of hyperventilatie.

Wist je dat hyperventilatie een natuurlijke manier is van het lichaam om zich te ontladen van een overlading aan stress en/ emoties??

En dat in ademwerk hyperventilatie juist word opgewekt om stress en emoties te ontladen??

Je hebt het gevoel geen lucht te krijgen, tintelingen in je gezicht en handen, je zweet, krijgt het koud en gaat trillen/schokken!? Dat laatste is de ontlading.

Veel mensen zijn angstig voor hyperventilatie waardoor men er langer in blijft hangen en de angst het gaat overnemen. Hyperventilatie is niet iets ernstigs of iets om bang voor te zijn, natuurlijk wel lastig als het te pas en te onpas opkomt. Uit mijn ervaring met cliënten blijkt dat als ze de hyperventilatie er laten zijn, de 'aanvallen' minder vaak voorkomen en minder hevig zijn. Men kan het er zonder angst laten zijn en de positieve effecten van de ontlading ervaren.

De sensaties die je ervaart tijdens hyperventilatie (tintelingen, kou, rillen...) verdwijnen vanzelf. Wanneer je 3 sec inadem en 4 sec uitadem kom je terug in een rustige ademhaling en verdwijnen de sensaties.

Heb je veel last van hyperventilatie gepaard met veel angst dan is het aan te raden je hierbij professioneel te laten begeleiden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 216 - Bodyscan

Om steeds eerder in de gaten te hebben dat je stress ervaart is het belangrijk om je lichaam te leren kennen. Doe regelmatig een bodyscan.
Doe de onderstaande bodyscan in een rustig tempo.

Ga zitten en voel de billen op je stoel en de rug in de rugleuning. Ga met je gedachte naar je voeten en voel je zolen je schoenen of de grond raken. Daarna gaat je aandacht naar beide voeten, je enkel, onderbenen, knie, bovenbenen, je billen, je rug, weer naar beneden en je aandacht op je buik richten, je maag , je borsten, je schouders. Je aandacht gaat naar je bovenarmen, je ellenboog, onderarmen, je pols, je handen. Voel dat je vingers hebt. Ga via je armen met je aandacht naar je keel en nek. Je aandacht gaat nu naar je achterhoofd langzaamaan tot de bovenkant van je hoofd, Je richt je aandacht op je voorhoofd, je ogen, je neus, je wangen, je lippen, je kaken. Daarna ga je met je aandacht naar je hele lichaam.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 217 - Iedere twee uur

Neem iedere twee uur een moment van rust. Even jezelf checken….hoe gaat het met m’n lijf?! Kan ik mijn billen, benen en voeten voelen? Dat brengt je energie naar beneden waardoor er gelijk ontspanning komt.

Sandra

1

deel deze tip

Tip 218 - Stress reduceren

Stress reduceren:
Om naar het omschakelpunt te komen van stress naar rust is actie nodig > beweging!
Beweging in de vorm van trillen of schudden daardoor ontlaad het lichaam de stress waardoor er rust kan ontstaan.1

deel deze tip

Tip 219 - De hypocampus

Stress reduceren:
De hypocampus remt de stress, daardoor kunnen we het onder controle houden, alleen als we chronische stress ervaren red de hypocampus dat niet meer. Gevolg je kunt dingen niet goed meer onthouden/leren.
We kunnen de hypocampus zelf weer activeren door beweging, muziek, slapen of empathisch bezig zijn.


1

deel deze tip

Tip 220 - Is de stress wel van jou?

We zijn allemaal verbonden aan elkaar waardoor we ook de stress van de omgeving waarnemen, vooral als je daar gevoelig voor bent.
Wanneer je daarvan bewust bent kun je het ook terugsturen….alles wat niet van mij laat ik los. …. Ervaar wat er met jezelf gebeurt…… Als het ruimte geeft is het belangrijk om het dagelijks te doen, vooral in de avond.

Sandra

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 221 - Omgaan met acute stress

Een acuut stressmoment kan ontstaan wanneer je getriggerd wordt. Iemand zegt bijvoorbeeld iets wat (onbewust) oude pijn raakt. Het stresshormoon dat een overblijfsel is uit de evolutie treedt in werking. Een natuurlijke reactie is dan vechten (b.v. boos worden), vluchten (b.v. weglopen, ontkennen) of bevriezen (b.v. perplex staan). Dit stresshormoon werkt razendsnel waardoor je er weinig invloed op hebt. Op zo’n moment is het niet handig om te reageren vanuit die emotie, je gedachten en gevoelens staan onder druk.
Het is een piekstress, die snel komt maar ook vrij snel weer afneemt wanneer je het laat gebeuren. Besef dat het gaat om een oude pijn die in het hier en nu wordt getriggerd. De ander of de situatie is de trigger, maar niet de oorzaak van de oude pijn.
Je kunt proberen uit te vinden wat het beste werkt op zo’n moment. Bijvoorbeeld diep ademhalen, even een rondje lopen, wegkijken. Misschien lukt het ook om de ander te vertellen wat er in je omgaat, zonder verwijten te maken.

Marly

1

deel deze tip

Tip 222 - Wanneer je lichaam nee zegt

Wanneer je lichaam nee zegt. Dit is de titel van het boek van Gabor Maté. De titel is zo veel zeggend. Hij heeft het in zijn boek over de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest. Hierin wordt uitgelegd wat stress voor invloed heeft op onze gezondheid. Inzicht in onszelf en de werking van ons lichaam en onze geest is waardevol voor ons. Wanneer inzicht wordt geïnspireerd door het zoeken naar de waarheid kan dit verlichting en transformatie bevorderen.


1

deel deze tip

Tip 223 - 10 minuten adempauze

Om ook na de zomervakantie de ontspanning langer met je mee te nemen kun je regelmatig een momentje voor jezelf pakken. Maar hoe die je dat efficiënt?
Doe een 10 minuten adempauze! Zie die tip!


1

deel deze tip

Tip 224 - Neem een 10 minuten Adempauze

De 10-minuten adempauze. Ook als audiobestand te krijgen via therapiepsycholoog Mariëlle Janssen uit Emmen. Doe deze minimaal 3x daags op een veilige en vertrouwde plek.

Je ogen sluiten en voelen:
1e minuut: Hoe is het met mij voelen?
2e minuut: Hoe is mijn ademhaling? Volgen en zakken naar buik/voeten.
3e minuut: Hoe is het met mijn lijf? Waar voelt het het beste? Bij deze beste plek een kleur laten opkomen die erbij past en deze kleur door je hele lijf laten stromen, met elke ademhaling meer en gemakkelijker en vanzelf.
4e minuut: straal dit gevoel met deze kleur ook helemaal uit om je heen, zodat je in een bubbel/ ballon zit van dit gevoel in deze kleur.
5e minuut: Waar voel je nu behoefte aan? Wat heb je nu nodig?
6e t/ m 10 e minuut En gun jezelf dit ook minimaal 5 minuten lang.1

deel deze tip

Tip 225 - Neem tijd voor jezelf

Je kunt veel stress ervaren wanneer je moe bent. Hoe vol is jouw programma? Wat moet je van jezelf allemaal doen en hoe perfect moet het resultaat zijn? Het kan zijn dat je te hoge eisen aan jezelf stelt en dat geeft ook stress, het is nooit goed genoeg.

Je kunt ook een heel druk programma hebben en je week al helemaal vol gepland hebben.
Neem tijd voor jezelf, plan het desnoods in. Dat geeft ruimte en wanneer de stress verminderd, lukt het je me misschien ook om te zeggen: 'Het is goed genoeg'. Succes!

Hanny

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 226 - Stress reduceren met ademhaling

Als we stress ervaren, is ons hoofd vol. Is onze ademhaling hoog. Zelfs in rust of als we slapen.
Om weer op een snelle manier weer tot rust te komen. Kunnen we de kracht van ademhaling gebruiken. 6-8 in minuut in rust. Dus als we zitten of liggen. Als we bewegen is het rond de 15-20 ademhaling per minuut

Kim

1

deel deze tip

Tip 227 - Dagelijks wandelen

Wandelen helpt je onthaasten. Het gaat niet om de afstand, de prestatie of hoe snel je loopt. Het gaat om even kunnen loslaten wat er allemaal moet, en in het hier en nu zijn.


1

deel deze tip

Tip 228 - Baby stress; Hoe ga je ermee om?

Baby stress; Hoe ga je ermee om?
Het ouderschap heeft een grote invloed op je relatie. De geboorte van een kind brengt naast heel veel plezier ook uitdagingen met zich mee. Na de geboorte verandert je ritme, je krijgt minder slaap, je hebt minder tijd voor jezelf, je sociale contacten verlopen vaak minder spontaan. Er moet veel meer gepland worden.
Samen sta je sterk!
Tijdens een stressvolle tijd is het belangrijk om goed samen te werken met je partner. Denk samen na over hoe je dit nieuwe leven wilt aanpakken en maak afspraken over wie wat doet. Zo zou jij bijvoorbeeld kunnen kolven, zodat je partner ’s avonds of ’s nachts ook eens een voeding kan doen.


1

deel deze tip

Tip 229 - Een gezin met jonge kinderen

Stress
Een gezin met jonge kinderen, werk, het huishouden, vrienden….alles bij elkaar kan het erg stressvol zijn. Vooral als je om je heen bijv. in de media, alleen de mooie aspecten ziet van het ouderschap. Veel ouders willen alles zo goed mogelijk doen, maar redden het op 1 of andere manier toch niet allemaal. Opvoedingsstress is niet altijd te voorkomen, maar wat kan helpen is om je werkstress niet mee naar huis te nemen. Praat met een collega over je probleem, voordat je naar huis gaat. Luister naar muziek onderweg naar huis. Haal adem met je buik, kijk naar de mooie dingen om je heen. Knuffel je kinderen en partner als je thuis komt en, dit wat ook kan helpen is als je thuis komt je werkkleding voor vrijetijdskleding, te verwisselen.


1

deel deze tip

Tip 230 - Nog iets over mindfulness bij stress

Er is al veel geschreven over mindfulness bij stress.
Hierbij nog enkele voorbeelden:
Kan je ervaren hoe het is om innerlijk stil te zijn? Luister eens met gesloten ogen naar de wind, naar stromend water. Neem de tijd om iemand eens goed aan te kijken, of luister aandachtig wat je partner vertelt en draai dan de rollen om. Wat gebeurt er met je als je zo aandachtig luistert en kijkt?
Kijk eens in de vlam van een kaars. Laat zijn rust op je overkomen. Als er gedachten komen, neem ze waar, oordeel niet. Sluit je ogen en neem de rust van de vlam in je op. Zo kan je je innerlijke stilte verdiepen. Daar kan je altijd bij thuiskomen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 231 - Stresshormonen

Als je dagelijks veel druk ervaart dan loop je de kans dat je lijf te veel aan stresshormonen gaat aanmaken. Het gevolg is dat je je minder goed kunt ontspannen, vergeetachtig wordt of over-reageert op zaken die dat niet in die mate vragen.
Praat erover met anderen, neem dagelijks voldoende lichaamsbeweging, verras iemand uit je omgeving met een fijn gebaar. Iets vaker 'nee' zeggen tegen anderen en 'ja' tegen jezelf is meestal een heel belangrijke stap om het stresslevel te verlagen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 232 - Boekentip bij stress

Boekentip bij stress:

'Minder druk' van Carien Karsten

Herken je valkuilen en voorkom daarmee een burn-out

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 233 - Gevoelens toelaten, ruimte maken

Gevoelens toelaten, ruimte maken.

Situatie: Je hebt een vervelende ervaring , of je hebt net een vervelende ervaring achter de rug. Voorbeelden: je hebt net een vervelend gesprek met je baas gehad, je hebt hoofdpijn, je maakt je zorgen over de toekomst enz. Wat kun je doen?

Merk het op. Richt je aandacht op wat die ervaring met je doet. Wat gaat er door je heen? Sta hier aandachtig stil bij.

Let op je ademhaling. Probeer je voor te stellen dat je dit nare gevoel in- en uit ademt. Hou het gevoel dicht bij je en probeer het niet van je af te blazen. Wees aanwezig met het nare gevoel, terwijl je ademhaalt.

Geef het gevoel bestaansrecht. Probeer het gevoel niet kwijt te raken of te veranderen. Probeer juist om het gevoel uit te nodigen. Niet omdat het leuk is, maar omdat je bereid met om vervelende gevoelens te ervaren.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 234 - Compassie

Compassie.

Situatie: Je hebt een vervelende ervaring , of je hebt net een vervelende ervaring achter de rug. Wat kun je doen?

Leg een hand op het deel van je lichaam waar jouw gevoel het sterkst aanwezig is. Voel de warmte die van je hand naar dat gedeelte van je lichaam stroomt. Voel de warmte, zonder dat je daarmee ook verwacht dat het gevoel zal verdwijnen.
Oefen in zachtaardigheid, door je vervelende gevoelens aandachtig de ruimte te gunnen. Probeer met je pijn te zijn, zonder dat je deze probeert te bestrijden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 235 - Stop, adem, aandacht, start

Stop
Stop met je huidige activiteit en leg je gedachten hierover volledig stil. Idealiter verlaat je de ruimte waar je was en zoek je een ruimte waar je niet gestoord of afgeleid wordt. Word stil en sluit je ogen.

Adem
Neem een paar keer diep adem. Focus je op je adem. Het is wel belangrijk dat je op een natuurlijke manier ademt en deze niet forceert of benadrukt. Volg hoe je adem een weg in je lichaam aflegt. Het is normaal dat je gedachten even afdwalen. Merk deze op, benoem ze (of parkeer ze) en breng zacht je concentratie terug naar je in- en uitademen.

Aandacht
Verruim je gewaarworden naar de contouren van je lichaam en het gevoel van je lichaam als geheel. Observeer je ervaring zoals die op dit moment is inclusief gedachten, gevoelens en emoties. Merk deze aanwezige emoties op, benoem ze en bemerk hoe je deze gewaar wordt in je lichaam.

Geef ook aandacht aan het fysieke aspect. Ben jij staand of zittend? Hoe is je houding? Welke pijn of sensatie ervaar je?

Verplaats je aandacht naar je gezicht.
Een mooi en krachtig einde aan deze oefening maak je door een zachte innerlijke glimlach op je gelaat te brengen. Misschien wil je een innerlijke glimlach inademen.

Start
Blijf je bewust van je adem terwijl je je ogen weer opent. Herstart je activiteiten of start iets totaal anders. Dat kan een andere klus zijn, maar evengoed een kopje thee drinken zijn, boodschappen doen, een gesprek met een vriend,...1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 236 - De impact van woorden

Onbewust gebruiken we vaker dan lief is woorden als "even snel" of "moet nog even ...": hiermee leggen we onbedoeld druk op onze hier-en-nu beleving en plakken een tijdslimiet aan dát waar we op dat moment mee bezig zijn. Het bewust inzetten van woorden als "nu eerst rustig.." zorgen voor rust in het moment. Oefenen met deze woorden bevordert een bewustzijn in het moment.


1

deel deze tip

Tip 237 - Minder stress; Focus op de voordelen van stress

Minder stress; Focus op de voordelen van stress.
Het helpt echt als je de manier waarop je stress benadert gaat veranderen. Als je in staat bent om je stress om te zetten naar positieve energie zal het je productiever maken. Veel dingen die er gebeuren, interpreteren we allemaal op onze eigen manier. We geven er onze betekenis aan, deels bepaald door onze opvoeding, schooltijd en allerlei andere ervaringen. Denk maar eens aan het geven van een presentatie voor een grote groep mensen. Velen zullen er wakker van liggen mede door allerlei gedachten, vaak niet positief, zullen ze stress ervaren.
Uit studies is gebleken dat als je tegen jezelf zegt dat je enthousiast en opgewonden bent voor het geven van de presentatie en dat het heel gewoon is, je beter zal presteren dan dat je vol houdt rustig en kalm te moeten zijn. Het begint bij het accepteren dat het gevoel er mag zijn en niet onderdrukt hoeft te worden. Zo krijgt het een hele andere lading waardoor jij je stress als energie kunt gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen.


1

deel deze tip

Tip 238 - Kies een achtergrond op je mobiel waar je rustig van wordt.

Stress verminderen; Kies een achtergrond op je mobiel waar je rustig van wordt.

Hoe vaak zit jij op je telefoon, check jij je mail, of ben je bang om iets te missen op social media? We staan constant aan, zijn voortdurend bereikbaar, vijf minuten niets doen komt bijna nooit voor. Die gewoontes zijn vaak lastig te doorbreken. Wat kan helpen om in ieder geval de stress wat te verminderen, is door te zorgen voor een rustgevende achtergrond. Dat kan een mooie foto van een zonsondergang, een bos, bergen of de zee zijn. Wat natuurlijk nog beter werkt is een foto van een hele relaxte vakantie die jij zelf beleefd hebt. Dan is niet alleen de afbeelding rustgevend maar krijg je er meteen dat relaxte gevoel bij terug.


1

deel deze tip

Tip 239 - Een plezier ommetje maken

Maak regelmatig contact met iets prettigs in je herinnering of maak een plezierommetje. Trakteer jezelf regelmatig op een wandeling, bij voorkeur in de vrije natuur, maar het kan ook ergens anders. Sta tijdens de wandeling innerlijk stil bij alles wat je als prettig ervaart: het zien van een
mooie bloem, het horen van een zingende vogel, het voelen van de zon en de wind op je huid, de aarde die je draagt. Erken en benoem je gewaarwordingen, voel je lichaam bewegen, de spanning en ontspanning van je spieren die het wandelen mogelijk maken, een
glimlach rond je mond, de ruimte in je hartstreek. Als het regent kun je misschien medevreugde voelen voor alle levende wezens die van de regen profiteren.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 240 - Korte oefening Mindfulness

Korte Mindfulness Oefening – Je lichaam voelen

Wanneer je straks naar je werk gaat, of even naar een andere ruimte loopt, of als je ergens gaat zitten: voel even hoe het vanbinnen met je lichaam gaat. Merk bijvoorbeeld je ademhaling op, net als je hartslag. Voel ook hoe je voeten op de grond voelen, en je rug, je buik en je armen. Voel daarnaast op welke manier je lichaam zich voortbeweegt terwijl het aan het lopen is, of hoe het voelt terwijl het aan het zitten is. Ook kun je je eens beseffen hoe dankbaar je bent dat je een lichaam hebt, dat allerlei dingen voor je doet, zonder dat het om een wederdienst vraagt. Je kunt hiernaast dankbaar zijn voor alles wat je doet met behulp van je complexe en waardevolle lichaam.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 241 - Energiedagboek


Energiedagboek

Verdeel de dag in drie dagdelen ( ochtend, middag, avond), zet bij elk dagdeel de belangrijkste activiteit (en soms mogen het er 2 zijn).
Denk en voel even aan het eind van dit dagdeel hoe het met je energie gaat. Dan is 1 weinig energiek en 10 heel energiek.
Hierdoor wordt je bewuster van je energie, wat kost energie en wat zijn energiegevers. Geef a.u.b. ook aan hoe je je voelt. Vermoeid, energiek etc. Zo krijg je inzicht in je energieniveau. Ga ongeveer 2 weken dit dagboek bijhouden, zo krijg je meer inzicht en sta je stil bij je energie en gevoel en kun je keuzes leren maken en je taken.

Datum:
Ochtend: Middag: Avond:
Activiteit:
Cijfer:
Gevoel:

Schrijf de belangrijkste activiteit op, meestal 1 maar kan soms 2
Denk en voel hoe het met je energie gaat.
Vraag jezelf af wat energiek is en wat je kunt doen om energieker te worden. Is het teveel ga dan activiteiten schrappen. Na een activiteit heb je hersteltijd nodig.
Veel succes!


1

deel deze tip

Tip 242 - Wandelen

Regelmatig wandelen

Johan

1

deel deze tip

Tip 243 - Een stoel voor je gedachten

Geef al je gedachten een stoel.

Zit ontspannen doch alert, waardig als een koning of koningin. In een kring om je heen staan lege stoelen. Alles wat er nu voorbij komt aan gedachten, begroet je en je geeft al je gedachten stuk voor stuk een stoel in de kring om je heen. Je wijst ze een plaats aan, en nodigt ze uit te gaan zitten.

Verder hoef je er helemaal niets mee. Telkens als er een gedachte komt die reageert op de vorige dan geef je die ook weer een plaats op een stoel. Kijk naar dit schouwtoneel om je heen van al die kakelende gedachten. In een uitademing die vanzelf komt, zeg tegen je zelf: ik hoef hier helemaal niets mee. En dan kom je weer helemaal fris en helder terug in het hier en nu.


1

deel deze tip

Tip 244 - Voel je lichaam

Voel je lichaam
Als je straks even naar de supermarkt loopt, of als je op de bank ploft: voel dan eens je lichaam van binnenuit. Voel je ademhaling. Voel je hartslag. Voel je voeten op de grond. Voel je benen. Voel je rug. Voel je buik. Voel je armen. Voel hoe je lichaam loopt. Voel hoe je lichaam zit. Besef eens wat je lichaam allemaal voor je doet, zonder je ooit om een wederdienst te vragen. Wees dankbaar voor alles wat je doet met behulp van je lichaam.


1

deel deze tip

Tip 245 - Compassie

Wanneer je veel stress ervaart, is het heel belangrijk om compassie met jezelf te hebben. Misschien vind je iets eng of heb je het moeilijk. Zorg juist dan goed voor jezelf. Compassie is ook mogen huilen en de tranen over je wangen voelen stromen. Deze tranen mogen er zijn. Je hoeft niets weg te stoppen. Je mag er Zijn. Compassie is lekker in bad gaan liggen om te ontspannen of een warm voetbad nemen. Maak tijd voor jezelf vrij om te mogen ervaren wat er is. Zonder weg te stoppen of er van weg te lopen. Wanneer het alleen niet lukt, ga dan hulp vragen. Dan zorg je namelijk ook goed voor jezelf.

Hanny

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 246 - Keuzestress

Elke keuze die je maakt, gaat je iets brengen of neemt iets van je weg. Ook niet kiezen, is een keuze. Het gaat erom dat je je keuze gaat 'ownen'. Dus weten wat je doet en waarom je het doet! Dit kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart en zorgt dus voor meer rust in je hoofd.

De volgende vragen die je jezelf kunt stellen, kunnen helpen bij keuzestress:
- Wanneer ik JA zeg, waar zeg ik dan NEE tegen? En wanneer ik NEE zeg, waar zeg ik dan JA tegen?
- Waar zie ik mijzelf over een jaar, of over 3 jaar? Weten wat je wilt en waar je naartoe wilt, helpt je.
- Maak voor jezelf een lijstje met jouw kernwaarden wat belangrijk voor jou is in het leven. Bijvoorbeeld: 'vrijheid', 'verbinden', 'vrolijkheid'. Hang de belangrijkste 5 ergens op en elke keer als je voor een belangrijke keuze komt te staan, stem je je keuze hierop af.
- Tot slot; sta voor wat je kiest! Op dit moment heb je deze keuze gemaakt met wat je nu weet en voelt.


1

deel deze tip

Tip 247 - De Kast

Pak eens een papiertje. Schrijf hierop waar jij last van hebt en waar jij vanaf wil. Dit kan jouw grootste geheim zijn of juist datgene waar jij stress door krijgt. Stop dit papiertje in een envelop. Sta stil bij 'wat' je opschrijft. Laat deze last, dit geheim of deze stressmaker achter in de kast op mijn praktijk.

Door bewust dit soort zaken op te schrijven en ergens achter te laten, kan je het mogelijk ook rust brengen. Probeer het eens.


1

deel deze tip

Tip 248 - Leven in het hier en nu

Mindfulness is een concentratietechniek, die je kan helpen vaker en directer het hier en nu te ervaren Omdat we vluchten voor gevaren van buiten, hebben we de neiging ook te vluchten voor wat zich binnen ons lichaam afspeelt Maar omdat we niet kunnen vluchten voor onze gedachten en gevoelens, is het veel beter deze volledig toe te laten. Door de volledige aandacht te richten op wat we denken en voelen en zonder te oordelen, zullen we minder last hebben van negatieve gedachten en gevoelens.

Jeanine

1

deel deze tip

Tip 249 - Ervaringen opdoen

Waar draait het om in ons leven? Wat maakt een mensenleven rijk en waardevol? Alle onderzoeken naar menselijk geluk wijzen uit dat directe ervaringen opzoeken leidt tot een gevoel van voldoening en geluk, zelfs als deze ervaringen op zichzelf niet prettig zijn.

jeanine

1

deel deze tip

Tip 250 - Beweging gebruiken voor voelen van lichaamssensaties

Je lichaam kunnen voelen geeft een gevoel van ‘thuis komen’. Je lichaam is een anker waar je altijd naar terug kan. Als je je angstig voelt kan dit een hulpbron voor je zijn. Laat je lichaam zich vertrouwt voelen met deze oefening door het met regelmaat (liefst dagelijks) te doen.
Breng een van je armen langzaam omhoog, daarna de andere.. Probeer vervolgens verschillende bewegingen uit zoals het draaien van je polsen, draaien van schouders naar voren en naar achteren, je arm naar het plafond reiken. Breng je aandacht bij wat je doet. Wat merk je op in je arm? Wat merk je op bij je gewrichten en bij je spieren?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 251 - Durf rust te nemen

Tijdens stress wil je eigenlijk blijven doorhollen. Je voelt dat het niet goed voor je is en toch kun je niet stoppen. Waarschijnlijk zit er angst voor wat er naar boven komt onder. Je bent gevoelens aan het wegdrukken en hoe harder je rent, hoe verder je van jezelf af komt te staan. Je hoofd blijft zeggen wat je allemaal nog moet. Maar wat zegt je lichaam? Luister ernaar. Sta de onrust toe, geef toe aan een huilbui, zeg nee. Durf niets te doen. Begin met 5 minuutjes te gaan zitten of een kwartier te wandelen. De onrust hoort erbij en zal eerst stijgen om daarna weer te gaan dalen. Lukt het je niet alleen, vraag dan om hulp.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 252 - Neem voldoende rustmomenten

Wanneer je een drukke baan hebt, heb je de neiging om door te werken en schiet de pauze er vaak bij in.

Mijn tip is om rustmomenten in te lassen. Wanneer je rust neemt tussen de drukke werkzaamheden door zul je merken dat je daarna veel effectiever werkt, weer een frisse kijk op zaken hebt.
Je minder vermoeid bent aan het einde van de dag.
Je hebt meer energie uiteindelijk.

Vind je het lastig? dan plan deze momenten in je agenda!

tips wat je kunt "doen" tijdens deze rustmomenten kunnen zijn;
-een wandeling maken.
-meditatie luisteren.
-ademoefening.
-gewoon even niks.

Weet dat je pas gaat ervaren wat rustmoment met je doet wanneer je het ook gaat doen.

Succes!

Simone

1

deel deze tip

Tip 253 - Start een cursus Mindfulness

Mindfulness helpt jou om anders naar dingen te kijken.

Wanneer je stress ervaart komt dit vaker door een overtuiging die jij (bewust of onbewust) hebt over jezelf en bepaalde situaties/ gebeurtenissen.

Als je leert er naar te kijken en er mee om te gaan, zul je meer rust gaan ervaren en dus ook minder stress.
Bewuster in het leven staan helpt jou om meer vanuit je hart te leven en minder vanuit overtuigingen.
simone

1

deel deze tip

Tip 254 - Relax!

Er is geen twijfel dat de moderne levensstijl zeer stressvol kan zijn. Tussen werk, gezin en sociale verplichtingen kan het moeilijk zijn om tijd voor jezelf te maken. Maar het is belangrijk om de tijd te vinden. Ontspannen kan je helpen gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal. Het helpt herstellen van de dagelijkse stress die het leven met zich meebrengt. Goed nieuws: Ontspannen kan je leren.

Gemakkelijke manieren om te ontspannen:
• Hoe gemakkelijker de ontspanning strategie hoe beter!

• Ademhalingsoefening is één van de makkelijkste manieren om jouw lichaam en geest overal en altijd effectief kalmeren. Ga op een rustige plek zitten of liggen en leg een van je handen op je buik. Adem in tot een langzame telling van drie en adem dan uit tot dezelfde langzame telling van drie. Voel hoe je buik op en neer gaat terwijl je in- en uitademt. Herhaal vijf keer, of zo lang als je nodig hebt om je ontspannen te voelen.

• Laat fysieke spanning los. Ga op een zachte ondergrond liggen. Span één deel van je lichaam aan en laat dan langzaam je spieren los. Merk op hoe je lichamelijke gewaarwordingen veranderen terwijl je dit doet. Begin bij je voeten dan je kuiten, je knieën….. en eindig bij de spiertjes in je gezicht.

• Schrijf je gedachten op. Door dingen uit je hoofd te zetten door ze op te schrijven, kun je ontspannen. Maak je geen zorgen over hoe mooi het klinkt en of alles correct geschreven is. Concentreer je gewoon op het uiten van jezelf om een deel van je stress los te laten.

• Maak een lijst. Door een lijst te maken van waar je dankbaar voor bent, kunnen sommige mensen zich ontspannen voelen. Experts zeggen dat wanneer we gestrest zijn, we de neiging hebben om ons te concentreren op de negatieve aspecten van het leven in plaats van op de positieve. Door na te denken over de positieve aspecten van je leven en ze op te schrijven, kun je ontspannen.

• Maak verbinding met de natuur. Slechts een paar minuten in de natuur doorbrengen als u zich gestrest voelt, kan u helpen ontspannen. Wetenschappers hebben ontdekt dat vijf minuten in de natuur zijn je kan kalmeren.

Bovenstaande tips kunnen wellicht al wat helpen om meer te ontspannen.
Soms is het nodig om eerst naar jouw onderliggende (onbewuste) drijfveren, overtuigingen en/of angsten te kijken voordat je bovenstaande tips toe kan passen in jouw leven. Neem dan contact op met een therapeut

Emilie

1

deel deze tip

Tip 255 - Lichaamssensaties leren herkennen

Lichaamssensaties leren herkennen
Het is nog niet zondermeer makkelijk om woorden te vinden voor aangename en onaangename sensaties in je lichaam. En daarmee meer toegang te krijgen tot het onderzoeken van je gedachten, emoties, beelden, herinneringen.
 Ik geef je een aantal suggesties voor sensaties en ik wil je vragen om gedurende de dag op 2 momenten te ervaren welke aangename sensaties je ervaart en/of welke onaangename sensaties.
Bekneld- blozend- brandend – donker- dichtgeklemd- dof-energiek- dik- gespannen- kippenvel- klam- leeg- licht- misselijk- opgezwollen- slap- stijf- slapend- stralend- pijnlijk- prikkelend- trillend- rillend- vol- verdoofd –vernauwd- verward- vloeibaar – vochtig- warm- zwaar – zweterig – zweverig – zenuwachtig.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 256 - 5 manieren

Nog even op Facebook een berichtje sturen of nog even Netflixen voor het slapen gaan, klinkt ontspannend maar voor je hersenen is dat niet zo. Veel mensen komen niet meer écht tot rust.

Hoe is het voor je als je je telefoon thuis hebt laten liggen? Veel mensen schieten enorm in de stress: ik kan nu niet meer contact maken met de wereld en de wereld niet meer met mij! PANIEK!

Ontspannen wordt steeds moeilijker in een wereld die altijd aan staat. We zijn constant bezig: op het werk, thuis en als we niet bezig hoeven te zijn, zoeken we bezigheden op: feestjes, weekendjes weg, sporten, klusjes, etc.

Het is zo erg dat als we even niets te doen hebben, wij daar erg onrustig van worden. Dus pakken we onze telefoon of iets anders. Zo krijgen we voortdurend prikkels en groeit dat tot chronische stress. Daar kunnen we erg ziek van worden. Probeer weer eens heerlijk te dagdromen.

Hoe stop je dit? Er zijn vele manieren maar ik noem er vijf:
1. Zeg nee. We zijn tegenwoordig bang dat de ander zich afgewezen voelt als hij vraag of wij iets samen gaan doen. Het is een vraag van die ander waar je ja of nee op kan zeggen. Zeg vaker NEE

2. Schrijf op. Alles wat in je hoofd maalt, schrijf het op. Dan vergeet je het niet maar hoef je er niet meer over na te denken uit angst dat je het vergeet. Op papier is uit je hoofd.

3. Doe dingen alleen. Een boswandeling, de tuin, etc.

4. Plan tijd voor jezelf in. Elke week weer.

5. Accepteer wat niet te veranderen is. Focus op zaken waar je invloed op hebt en handel daarnaar.


1

deel deze tip

Tip 257 - Stress voel je in je lichaam

Stress is een natuurlijke reactie op iets wat lastig is. Ons fight-and-flight reponse (vechten vluchten systeem) gaat dan aan. Daarom kan stress heel nuttig zijn. Maar langdurige stress is dat niet. Want datzelfde stress systeem is gemaakt om alleen maar kort aan te staan.

Het tegenover gestelde van het fight-and-flight systeem is het tend- and-befriend systeem - (het zorgzamen en liefdevolle systeem) en je kunt dat bewust aanzetten.

Dus als je je gestrest voelt, is het heel gezond om bewust je stress systeem uit te zetten door je tend-and-befriend systeem aan te zetten. Bijvoorbeeld door iets te doen wat je zintuigen prettig vinden - naar een mooi beeld kijken, fijne muziek luisteren, van de zon op je huid genieten, een gesprek met een goede vriend, etc. Als je zorgt dat je dat ook echt als positief binnen laat komen wordt je tend-and-befriend systeem geactiveerd en verlaagt je stress niveau.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 258 - Praktisch boekje: Minder vaak uit de bocht

Een praktisch boekje over gespannen worden, wat het met je doet en hoe je het makkelijker kunt maken voor jezelf en anderen. Voor volwassenen en kinderen.

Minder vaak uit de bocht. (leren omgaan met spanningen)
Schrijvers: Gert-Jan Verberne & Wilmien Verzijl.


1

deel deze tip

Tip 259 - Lichaamssensaties leren kennen: emoties

Het is nog niet zondermeer makkelijk om woorden te vinden voor aangename en onaangename emoties in je lichaam. En daarmee meer toegang te krijgen tot het onderzoeken van je gedachten, emoties, beelden, herinneringen. Weet: iedereen heeft emoties!
 Ik geef je een aantal suggesties voor emoties ik wil je vragen om gedurende de dag op 2 momenten te ervaren welke aangename sensaties je ervaart en/of welke onaangename sensaties.
Bang – boos – chagrijnig – gelukkig – verschrikt – teleurgesteld – opstandig – schuchter – ongemakkelijk- gepikeerd- teleurgesteld – treurig – tevreden – vijandig – wanhopig -vrolijk – nijdig – gekrenkt – beledigd – vrolijk – blij – dankbaar- furieus – liefdevol – gestrest – geïnspireerd – nederig – opgelucht – geïrriteerd – nerveus – geboeid - etc


1

deel deze tip

Tip 260 - minipauze: oogontspanning

Een eenvoudige manier om los te komen van je schem is om je lichaam erbij te betrekken.
1. leg je handpalmen op je gezicht over je ogen voor 3 en haal 3 keer op een gewoon tempo en intensiteit adem
2. strijk je vingertoppen stevig en langzaam langs je wenkbrauwen, per afstrijk gebruik je minimaal 2 ademhalingen
3. pak je wenkbrauwen tussen je duim en wijsvinger en masseer deze licht. Doe dit 3 ademhalingen lang
4  leg vervolgens je handpalmen weer op gezicht en haal nog eens 3 x adem.  
5. haal nu je handen weg en neem 3 ademhalingen de tijd om je omgeving in je op te nemen voordat je weer doorgaat met de dag.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 261 - weer in beweging op muziek

Gestresst zijn heeft de eigenschap om alles aan te spannen in het lijf en vooral vanuit het hoofd te leven. Een eenvoudige en zachte manier om het hoofd los te laten, weer meer zuurstof tot je krijgen en het lijf te laten ontspannen is door te gaan bewegen op muziek. En ik noem het bewust niet dansen. De uitnodiging is om de beweging te volgen die je lichaam wil maken als het muziek hoort. Het gaat dus niet om de pasjes en in de maat dansen, maar de beweging van je lijf volgen.


1

deel deze tip

Tip 262 - Stress verminderen – gebruik 3 zintuigen

Stress verminderen – gebruik 3 zintuigen
1. Benoem 3 dingen die je ziet.
Sta even stil en kijk rond. Breng je aandacht naar 3 fysieke objecten om je heen.
Bekijk ze en benoem ze. Let goed op de details. Een voorbeeld; je ziet een vaas met
bloemen, een schilderij en een boek. Bestudeer elk object zorgvuldig. Welke kleur
heeft de vaas? Is hij groot of klein? Welke bloemen zitten er in? Welke kleuren
hebben ze? Wat is de voorstelling op het schilderij? Is het een groot of klein
schilderij? Hoe ziet de lijst eruit? Welk genre boek is het? Is het een dun of dik boek?
Heeft het een harde kaft? Etc.

2. Identificeer 3 geluiden die je hoort.
Vervolgens luister je naar de geluiden die je hoort. Benoem ze. Hoor je een vogel
fluiten, een kat miauwen, een waterkoker die opstaat, een vliegtuig overvliegen,
mensen die praten, kinderen die spelen, een trein of auto die voorbij rijdt. Let ook
hier weer goed op de details, zoals toonhoogte, geluidsterkte.

3. Raak 3 lichaamsdelen aan.
Tot slot spreek je je tastzin aan. Kies 3 lichaamsdelen die je kunt bewegen, zoals je
armen, benen, handen, enkels etc. Wiebel met je tenen, tik met je vingers, draai met
je enkels. Focus je volledig op die bewegingen.
De bedoeling is dat je je aandacht verlegt en je concentreert op andere zaken dan de
stress, het opgejaagde gevoel of zorgen die jij je maakt.


1

deel deze tip

Tip 263 - Stress - 3

In mijn vorige blog ben ik ingegaan op de vraag hoe kennis over burn-out en stress zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Vervolgens hebben we de eerste zes stappen naar een burn-out in kaart gebracht. In deze blog gaan we verder met de verkenning van de twaalf stappen naar burn-out.

Om te beginnen de eerste zes herkenningspunten in het kort:

Bewijsdrang: je wilt jezelf bewijzen. De wereld is maakbaar. Als jij je meer inspant, word je wie je wilt zijn.

Steeds harder werken: Door steeds harder te werken leg je de lat voor jezelf steeds hoger.

Eigen behoeften negeren: Door hard te werken heb je het idee meer te bereiken en dichter bij je doel te komen. Om het te kunnen bolwerken ga je korten op je eigen behoeftes.

Verdringing van conflicten: Je weet dat er iets mis gaat, maar weet tegelijkertijd niet waardoor het komt. De eerste symptomen van stress laten zich zien: hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, enz. Je slaapt slechter en bent sneller buiten adem.

Herzien van eigen waarden: Die dingen waar je blij van wordt, doe je niet. Wat je vroeger belangrijk vond, doet er niet meer zo toe.

Ontkennen van problemen: De bron van de problemen die je ondervindt liggen niet in jezelf, zo denk je. Je zoekt naar oorzaken die buiten jezelf liggen. Het ligt aan anderen wanneer dingen mis gaan.

Misschien is het goed om voor jezelf de balans eens op te maken. Welke punten herken je? Waar ligt volgens jou de oorzaak in?


1

deel deze tip

Tip 264 - Stress - 4

Dit is een vervolg op tip stress - 3

Balans opgemaakt? Dan gaan we verder met de laatste stappen naar een burn-out.

Terugtrekken: Doordat je jezelf terugtrekt en regelmatig confrontaties hebt met je omgeving, wordt je sociale leven steeds kleiner. Je komt in een isolement terecht. Om de stress te verminderen ga je op zoek naar verdovende middelen: alcohol, meer roken, porno kijken. Dit veroorzaakt schuld en schaamte, waardoor je jezelf nog verder terugtrekt en je je echte ‘ik’ verbergt.

Veranderen van gedrag: Van opgewekt en betrokken, verander je je in somber, timide. Je vindt jezelf waardeloos en uit je tegelijkertijd naar de omgeving hard. Je wordt onbereikbaar voor echt contact op hartniveau.

Depersonalisatie: Eigenlijk doe je je werk mechanisch. Je leeft alsof je in een droom zit, alsof je een machine bent geworden. Je bent je niet meer bewust van waar je van oplaadt, wat je leuk vindt, wat je energie geeft. Je voelt niet waar je nog behoefte aan hebt.

Innerlijke leegte: Leeg, dat is wat je voelt. Je begint pas wat te voelen wanneer je een impulsieve actie onderneemt om afleiding te zoeken. Je zoekt het in overmatig sporten, drugs, drank, (verschillende vormen van) seks.

Depressie: Je voelt je compleet uitgeput, hopeloos. Alle dagen zien er zwart, inktzwart uit. Je ziet geen uitweg meer. Wat kan jou nog helpen…

Burn-out: Je zou willen vluchten, maar ziet geen uitweg meer. Wat kan jou nog helpen. Soms kunnen zelfmoordgedachten opspelen om te ontsnappen uit deze situatie. Fysiek en mentaal is het op. Je bent ingestort en kunt niet meer. Snelle hulp is noodzakelijk. Praat er over!

Vanzelf beland je niet zomaar bij stap 12. Hier gaat een (lange) weg aan vooraf. Ook nu geldt: voorkomen is beter dan genezen. Op internet kun je goede test gebruiken om inzicht te krijgen waar jij staat! Vul hem snel in en ontdek jouw risico op burn-out!

Groet,

Bas


1

deel deze tip

Tip 265 - Overtuigingen leren herkennen

Ik geef een aantal suggesties van overtuigingen die je kunt hebben. Ga bij jezelf eens na welke overtuigingen voor jou van toepassing zijn. Je mag ook zelf zinnen toevoegen.
• Het is allemaal mijn schuld
• De wereld is niet veilig
• Ik kan de steun die ik nodig heb niet krijgen.
• Ik ben een slecht mens
• Ik hoor nergens bij.
• Ik verdien alles wat me overkomen is.
• Er is iets mis met mij
• Het is niet oké om plezier te hebben.

 Ik ben goed zoals ik ben.
 Ik kan op anderen rekenen
 Er is niets mis met mij
 Ik ben een goed mens.
 Ik ben om van te houden precies zoals ik ben.
 Het is oké om fouten te maken.
 Het is oké om te ontspannen.

Schrijf de overtuigingen op die voor jou van toepassing zijn.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 266 - uit blijven stellen of ??

Een strategie die je terug kunt vinden in het boek van Brian Tracy: “Eat that frog”.
Vaak stel je de lastigste en/of moeilijkste taken uit, terwijl dit meestal de taken zijn die jou juist verder gaat brengen.
“Eat that frog” wil zeggen: start jouw (werk)dag met het slikken van de kikker! Oftewel: pak 1 van die lastige taken en handel deze af. Je zult ervaren dat dit je een aantal dingen oplevert:
- je hebt iets afgehandeld dat je verder gaat brengen
- je hebt een trots gevoel omdat je iets hebt afgehandeld waar je behoorlijk tegenop zag
- er komt endorfine vrij en dat stofje is verslavend (de tip in de tip is dan ook om zo vaak mogelijk de kikker te slikken en zo verslaafd te raken aan niet uitstellen :-) )

Leontine

1

deel deze tip

Tip 267 - Body scan mindfulness oefening

Ga op je rug liggen met beide armen naast je lichaam. Geef aandacht aan het liggen zelf. Anker je aandacht op de contactpunten van je lichaam met de ondergrond. Stem je gewaar zijn nu af op je adem ter hoogte van je buik. Geef volledige aandacht aan het rijzen en dalen van je buik bij het in-en uitademen. Je hoeft daarbij de ademhaling niet te veranderen. Laat de adem zichzelf ademen. Als je merkt dat je afgeleid wordt breng je aandacht dan weer terug naar het voelen van je adem en je lichaam. Neem nu de tijd om even stil te staan bij je linkervoet. Neem waar wat je voelt en of er dingen veranderen nu je aandacht daar is. Doe dit ook met je rechtervoet en ga vervolgens rustig al je lichaamsdelen af. Laat alles gewoon zijn zoals het komt, zonder oordeel, zonder dat er iets hoeft te veranderen. Neem alles even waar. Je benen, billen, buik, rug, schouders, armen, nek, je hoofd en gezicht. Je mag gerust 30 minuten of langer de tijd nemen voor deze oefening. Je zult merken dat je aandacht steeds weer wordt weggevoerd door je gedachten. Het terugbrengen van de aandacht naar je lijf is de crux van deze oefening.


1

deel deze tip

Tip 268 - Oefening om lichaamsbewustzijn te vergroten: je lichaam op

• Ga staan en zorg dat je knieën van het slot zijn door ze niet te overstrekken.
• Wrijf je handen tegen elkaar net zolang ze lekker warm zijn.
• Breng je handen naar je schedel en zorg dat je handen met heel hun vlakke hand contact maken. Maak ronddraaiende beweging op je schedel, alsof je je haren wast. Laat je handen je hele schedel aanraken en ga daarna door naar je gezicht, je hals, je borst, een schouderkop en arm, de andere schouderkop en arm, je borstkas, je onderrug, billen en benen en voeten. Poets je hele lijf op en blijf doorademen terwijl je dit doet.
• Sta daarna weer recht op staan en voel na, ervaar de sensaties die het kan hebben gegeven.


1

deel deze tip

Tip 269 - De cirkels van invloed en betrokkenheid

Een hulpmiddel om na te gaan waar jeinvloed op uit kunt oefenen en waarop niet zijn de cirkels van invloed en betrokkenheid.
Binnen de cirkel van betrokkenheid valt alles waarbij je je betrokken voelt.
Dat kan zijn de gezondheid naasten, een oorlog aan de andere kant van de wereld, hoe de tuin erbij ligt.
Binnen de cirkel van invloed valt alles waarbij je je betrokken voelt, maar waar je ook daadwerkelijk invloed op uit kunt oefenen. Bijvoorbeeld hoe laat je opstaat, of je de dag met koffie of thee begint, of je de tuin aanharkt.
Dat betekent dat er ook zaken zijn waarbij je je wel betrokken voelt, maar waar je geen invloed op hebt. Op de economie of het weer. Ook binnen jouw relaties, de zorg voor naasten of het werk zijn er dingen waar je wel of juist geen invloed op hebt. Dat is op zich geen probleem.
Het probleem ontstaat pas wanneer we de twee cirkels door elkaar halen. Het probleem ontstaat wanneer we zaken willen beïnvloeden of regelen die buiten onze cirkel van invloed liggen. Je probeert namelijk ergens te komen waar je niet bij kan. Dan ontstaat er teleurstelling, frustratie,
boosheid of schuldgevoel.
De kunst is om binnen de cirkel van invloed kansen en mogelijkheden te benutten en de invloeden van buiten de cirkel te accepteren (iemand wordt of is ziek). Steek de energie in datgene wat te beïnvloeden is.


1

deel deze tip

Tip 270 - Hoe zou het voelen als...

Een vol weekend na een drukke week: moet je al die geplande afspraken wel door laten gaan? Als je hoofd omloopt en je niet weet waar je goed aan doet, stel je dan voor hoe je je zult voelen als je je afspraak wel nakomt, en hoe je je zult voelen als je afzegt. Waarschijnlijk geeft dat duidelijkheid over wat het beste voor je is.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 271 - Piekmomenten

Wanneer je een piekmoment stress ervaart is het wijs daar direct wat mee te doen. Ga bij jezelf na of je er iets mee kan en los het direct op. Zo weet je zeker dat je die stressfactor in ieder geval niet meer terugkrijgt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 272 - Stress moet je niet verwaarlozen

Stress moet je niet verwaarlozen.
Laatst was er in het nieuws dat mensen die weinig stress in hun leven ervaren 25 jaar langer leven dan mensen die veel stress ervaren. Ik dacht aan Afrika en Europa, maar het bleek in ons land al z’n groot verschuil te maken of je opgroeit in zorgen en stress of in een omgeving waar alles goed voor elkaar is. Stress, geldzorgen, onvrede, slechte gezondheid en de tevredenheid over je werk kunnen dus factoren zijn waardoor je korter leeft. Ook is bekend dat chronische stress allerlei ziektes en kwalen kan veroorzaken. Een andere factor is dat er mensen zijn die zelf niet het vermogen hebben om hun levensstijl of de manier hoe je tegen het leven aankijkt aan te passen. Dit vermogen om te reflecteren en aan te passen zou jou kunnen helpen om minder last van stress te hebben. Ik gun iedereen een andere levensstijl en kijk op het leven. Hiervoor zijn er zelfhulpboeken op de markt die je daarbij kunnen helpen. Er zijn zelf zoveel boeken over dit thema te koop dat je door de bomen het bos niet meet kan zien, dus neem de tijd om het boek te zoeken dat bij jouw past. Een andere overweging is te investeren in een paar gesprekken met een hulpverlener die jou op weg kan helpen. Ik heb een paar cliënten die één of twee keer per jaar bij mij in mijn praktijk langskomen om wat dingen waar ze tegen aanlopen te bespreken. Een soort persoonlijke, onafhankelijke coach die hen kent en met hen meedenkt. Investeren in een beter en langer leven. De meeste mensen gaan naar de tandarts om hun gebit te onderhouden, dus waarom zou je niet investeren in af en toe een gesprek met een goede hulpverlener of coach.


1

deel deze tip

Tip 273 - De signalen van een dreigende burn-out

De signalen van een dreigende burn-out

De vraag ‘Hoe gaat het met je?’ wordt standaard beantwoord met ‘druk, druk, druk’. Het gezin vraagt aandacht, we willen sporten en een bruisend leven hebben op sociale media. Maar al die ballen in de lucht heeft een keerzijde. Ruim 1 op de 7 Nederlanders kampt met burn-outklachten als vermoeidheid en een leeg gevoel. Hoe voorkom je dat deze klachten bij jouw resulteren in een daadwerkelijke burn-out? Bij welke signalen moeten de alarmbellen gaan rinkelen? Met deze checklist weet je waar je op kunt letten.

Voorkomen is beter dan genezen: dat geldt zeker voor een burn-out. Eenmaal opgebrand, kan het herstel lang duren. Dat is vervelend voor je werkgever en je familie, maar ook voor jou. Dus herken je meerdere van deze signalen, trek dan tijdig aan de bel.

1. Minder concentratie
Heb je moeite je op je taak te focussen en ben je nu snel afgeleid. Vind je het moeilijk je te concentreren en de gedachten bij je werkzaamheden te houden. Misschien ook moeite met beslissingen te nemen of zie je meer tegen dingen op.

2. Vergeetachtigheid
‘Moest dat verslag vandaag opgestuurd worden? Dat is compleet langs me heen gegaan…’ Af en toe iets vergeten kan iedereen overkomen, maar de laatste tijd gebeurt het wel erg vaak.

3. Reacties zijn kortaf
Je reageert vaker kortaf wanneer iemand iets zegt of aan je vraagt. Het enthousiasme is uit je stem verdwenen en klinkt nu mat en energieloos.

4. Meer fouten
Vaker dan voorheen maak je kleine foutjes, het maakt je misschien ook onzeker. Of het nu gaat om slordige spel- en rekenfouten of om fouten met grotere consequenties.

5. Verminderde productiviteit
Over dezelfde hoeveelheid werk doe je langer dan vroeger. Het werk laat dus op zich wachten en ook e-mail wordt laat – of helemaal niet – beantwoord. Zie je op tegen vergaderingen en sociale verplichtingen.

6. Vaker te laat komen
Het gebeurt iedereen weleens: de brug stond open, iemand heeft zich verslapen, de kinderen moesten nog naar school. Maar jij hebt het de laatste tijd wel erg vaak, en dan niet vijf minuten, maar minstens een kwartier.

7. Langer aanwezig blijven
Langer door werken en meer werk mee naar huis nemen want het werk komt niet af en de to-dolijsten stapelen zich op.

8. Slechtere lichamelijke conditie
Je bent snel moe en hebt wallen onder je ogen, transpireert veel, bent afgevallen of juist aangekomen. Ook heb je last van veel kleine pijntjes: hoofdpijn, migraine of een stijve nek, schouders of rug.

9. Veranderende stemming
Voorheen had je wel eens een mindere dag, maar dat overkomt iedereen. Nu ben je vaak prikkelbaar, geïrriteerd, cynisch of zelfs geëmotioneerd. Ook als je vlak overkomt, kan dat wijzen op een naderende burn-out.

10. Vaker ziek melden
De laatste paar weken heeft je al meerdere keren jezelf ziek gemeld. Een griepje? Waarschijnlijk is er meer aan de hand.

Herken je meerdere van deze signalen? Dan ligt er wellicht een burn-out op de loer. Een goede reden om het gesprek aan te gaan en maatregelen te nemen. Let wel: niet alle signalen hoeven aanwezig te zijn voordat je van een (dreigende) burn-out kunt spreken. Iedereen is anders. Ben je net te laat en zit je al thuis op de bank? Een persoonlijke aanpak draagt bijna altijd bij aan het verkorten en voorkomen van verzuim.


1

deel deze tip

Tip 274 - De tijger ontwaakt (boekentip)

De tijger ontwaakt van Peter Levine beschrijft waarom er zoveel stress in ons lichaam blijft zitten en hoe we die los kunnen laten. Hij beschrijft het voorbeeld van een impala die nadat hij achterna is gezeten door een jachtluipaard zijn lichaam laat trillen en zo ont shockt waarna het dier weer rustig verder kan grazen alsof er niets gebeurd is. Terwijl wij vaak na een angstig moment vanuit een 'bevroren' toestand niet ontladen waardoor de stress in ons lichaam blijft. Stress die we in nieuwe situaties ervaren, is gekoppeld aan de stress vanuit angstige momenten uit het verleden die niet ontladen is.


1

deel deze tip

Tip 275 - Niet kunnen ontspannen tijdens de vakantie

Voor de meeste mensen is vakantie een moment om uit te rusten. Hierdoor laden zij weer op en kunnen ze weer verder waar ze zijn gebleven vol nieuwe energie.
Vakantie kan een moment zijn dat je je realiseert dat je relatie eigenlijk niet zo lekker meer loopt of je merkt dat je zo gestrest bent dat het je niet lukt om te ontspannen. Als je merkt dat het je niet lukt om zelf een oplossing te vinden voor je probleem of problemen dan kan Psychosociale therapie helpen. Onder andere Oplossingsgerichte therapie. Dit is een kortdurende vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van jou. Samen met een therapeut onderzoek je welke vaardigheden je al in huis hebt om je problemen aan te pakken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 276 - Een oefening om de dag in rust te starten

Neem iedere ochtend als je uit je bed komt vijf minuten rust voordat je tot actie overgaat. Ga op de rand van je bed zitten op een manier waarop je ook uit het raam kan kijken. Lukt dit niet, zet dan een stoel voor het raam. Concentreer je op je ademhaling. Luister naar het geluid van je ademhaling en voel hoe je buik beweegt wanneer je ademhaalt. Leg eventueel een hand op je buik. Kijk uit het raam en observeer wat je ziet. Let op de geluiden die je hoort. Wat hoor je voor geluiden die van buiten komen en welke geluiden komen uit je huis. Gun jezelf iedere dag deze vijf minuten om de dag rustig te kunnen beginnen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 277 - Ga eens lekker bulderen van het lachen :-)

We nemen het leven vaak veel te serieus en serieusheid is de aanjager van stress. Humor ontspant, je kunt alles even relativeren.
Lachen is ontspanning...
Lachen vermindert de productie van stresshormonen en versterkt het immuunsysteem.

Kortom: Bel je meest humoristische vriend/vriendin, ga naar een cabaretvoorstelling, vraag je kinderen moppen te vertellen, zoek de grappigste YouTube-filmpjes of zeg een komische film op!

Ik wens je veel lachplezier :-)

Ojaaaa, lachen om jezelf door gekke gezichten te trekken helpt ook,...

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 278 - Voldoende bewegen

Voldoende bewegen verhoogt de weerstand, productiviteit en creativiteit, vermindert stress en zorgt voor een betere stemming. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersenscellen. Vooral het bewegen in de natuur heeft meer positieve aspecten dan in de stad is wetenschappelijk bewezen. Dit komt omdat je in de natuur allerlei prikkels tegenkomt die verschillende zintuigen stimuleren. Dus ga er op uit en je zult je beter voelen.


1

deel deze tip

Tip 279 - Bewust moment van ontspanning

Breng elke dag bewust een moment van ontspanning aan in je dagritme, bijvoorbeeld een wandeling maken, even naar muziek, lezen; kortom goed voor jezelf zorgen na inspanning door een moment van ontspanning in te plannen.


1

deel deze tip

Tip 280 - Stressmomenten

Maak eens een lijst van stressmomenten voor jezelf: op welke momenten ervaar jij het meeste stress en wat merk je dan bij jezelf? Door die lijst eens aandachtig samen te stellen kun je stressmomenten gemakkelijker herkennen en daar een bewuste ontspanningsactie in nemen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 281 - Plan bewust tijd in om je te vervelen

Plan bewust tijd in om je te vervelen:

Vertraag en observeer. Door jezelf toe te staan om je te vervelen, kun je de tijd nemen om je omgeving te observeren en je geest te laten vertragen. Dit kan leiden tot een dieper bewustzijn en een meer opmerkzame houding ten opzichte van je omgeving.


1

deel deze tip

Tip 282 - Rust uit en laad op

Wanneer je gestresst bent is het goed om regelmatig " verveeltijd" in te plannen. Laat je gedachten afdwalen. Wanneer je je verveelt, kan je geest beginnen te dwalen en kun je nieuwe inzichten en perspectieven ontdekken. Laat je gedachten afdwalen en zie waar ze je brengen.

Rust uit en laad op. Door jezelf toe te staan ​​om je te vervelen, geef je jezelf de tijd om uit te rusten en op te laden. Dit kan je helpen om meer energie te hebben en efficiënter te zijn wanneer je terugkeert naar je dagelijkse taken.


1

deel deze tip

Tip 283 - Stop met strijden tegen negatieve emoties

Stop met strijden tegen negatieve emoties:

Verzet tegen negatieve emoties en gedachten zorgt ervoor dat je juist meer klachten krijgt. Kijk maar eens hoe het werkt bij positieve emoties als bijvoorbeeld humor / binnenpretjes met het gevolg lachen terwijl de situatie daarvoor niet zo geschikt is; wat gebeurt er dan als je je lach probeert in te houden? Je begint te proesten, krijgt tranen in je ogen, loopt rood aan etc ...Ook bij positieve emoties kun je dus geen verzet op bouwen zonder gevolgen.


1

deel deze tip

Tip 284 - Jonathan Young over de Reis van de Held

Jonathan Young is een americaanse schrijver en bekend op History Channel. Deze man verteld op een leuke en inspirerende wijze over wat Mythes voor ons kunnen beteken. Je kan hem googlen en kijken wat hij te bieden heeft op zijn website, maar ook op Youtube is hij terug te vinden.
De link kan ik niet plaatsen, maar de titel van de Youtube filmpje is: The Intrepid Voyage, Jonathan Young

Laat hem jou vertellen wat de Reis van de Held (Joseph Campbel) ook voor jou kan betekenen.


1

deel deze tip

Tip 285 - Tip bij stress

Tip bij stress:

We komen vaak om in alle klusjes en taken die we onszelf opleggen.
Maak een prioriteitenlijst.
Maak er 1 voor de week en verdeel dat over de dagen van de week.
Per dag kan je dan een top 3 maken.
Doe dat wat het urgents is het eerst.
Spaar de niet-urgente klusje op voor een ochtend in de week.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 286 - Gebruik je zintuigen

Een valkuil die er kan zijn is dat je constant bezig bent je aandacht te richten op het verleden, bv spijt hebben van keuzes die je gemaakt hebt. Een andere valkuil is je zorgen maken over de toekomst, bv. over wat er kan gebeuren. Dat zorgt voor angst en stress. Terwijl het enige wat je hebt is: NU.
Om in het hier en nu te zijn of weer te komen kun je je zintuigen inzetten. Waarnemen wat er waar te nemen is met je ogen (wat zie je, welke vormen, welke kleuren etc), je oren (welke geluiden neem je waar), je neus (wat ruik je), je mond (wat proef je) en je tast/voelen (hoe zacht, glad of ruw etc is iets).
Net als kinderen, waarnemen met verwondering!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 287 - Wat is jouw invloed?

Ik gebruik vaak een tekening over de Cirkel van invloed. In de binnenste cirkel zit de cirkel van invloed. Op de aspecten in de binnenste cirkel heb jij invloed. Daar kun jij iets aan doen. Zoals: jouw gedrag, jouw emotie, jouw gedachten en jouw mindset bijvoorbeeld. Daar heb jij invloed op.

Om deze cirkel van invloed staat een nieuwe cirkel. De cirkel van betrokkenheid. Je hebt op de aspecten in deze cirkel weinig tot geen invloed, maar je bent er wel 'bij betrokken'. In de cirkel staat bijvoorbeeld: Asociaal rijgedrag, het weer, coronamaatregelen, meningen van anderen, je gezondheid, files, andermans gevoel, chagrijn van jouw partner enzovoort.

Kun jij je voorstellen dat het dan zinvol kan zijn om je te focussen op de binnenste cirkel? Dat heeft namelijk meer impact en invloed dan het gevoel dat de buitenste cirkel bij jou oproept. En waar je hoogstwaarschijnlijk weinig tot niets aan kan veranderen. Omdat het niet in jouw cirkel van invloed zit.

Helpt het je?


1

deel deze tip

Tip 288 - Stress-monitor

Stress-monitor

Stress is geen aan-uit knop. Je hebt niet of wel of geen stress. Iedereen ervaart wel een beetje druk en dat is niet altijd verkeerd.

In mijn praktijk werk ik met een stress monitor en geven we de verschillende dieptes een kleur:

Groene signalen: Ik voel me ok, ik kan het aan.
Oranje signalen: Ik voel me gejaagder, heb een korter lontje ed
Rode signalen: Ik kan met niet meer concentreren, moet veel huilen ed
Zwarte signalen: Ik wil helemaal met rust gelaten worden. Verdraag niemand.

Werk voor jezelf tot in detail uit hoe jouw kleur eruit ziet. Vraag mensen in je omgeving of ze kunnen zien dat jij in bijvoorbeeld oranje zit. Wat doe je dan, of niet meer....

Daarna kan je gaan kijken wat ervoor nodig is om je gemoedstoestand een stapje beter te krijgen. Is bijvoorbeeld een middag vrij nemen en door het bos gaan wandelen genoeg voor jou om van oranje weer in groen te komen? Ook kan je kijken wat je heeft geroofd van je groene gevoel? Die stress toen je achter een trekker zal en bang was te laat te komen bv....wat kan je eraan doen om dit in de toekomst te voorkomen? Mss altijd net 10 min eerder vertrekken?, zodat er onderweg wat oponthoud kan zijn zonder dat je gaat stressen?

Zo krijg je grip en zelfsturing op jouw stress-gevoel.


1

deel deze tip

Tip 289 - Oefening om met je aandacht in het hier en nu te zijn

Oefening: 543
Doel: oefening om met je aandacht in het hier en nu te zijn. Ook helpt het client om uit een herbeleving en bijkomende gevoelens te komen. Wanneer je door het verleden terug getrokken wordt, helpt dit om weer hier en nu te zijn.
1) Benoem 5 dingen die je ziet (kast, deur, etc.).
2) Benoem 4 dingen die je hoort.
3) Benoem 3 dingen die je voelt (aan de buitenkant van je lijf: (druk van de leuning van de stoel, armbandje om je pols, etc.).

(uit: Act met hoofd en hart, o.a. Lieve Bruyninx, 2022).

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 290 - Start je dag met een korte meditatie

Sta iets eerder op en start je dag met een korte meditatie. Wanneer je je dag vanuit rust begint kan dit de hele dag positief doorwerken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 291 - Touwtje trekken met een monster

Uit ACT (Russ Harris): stel je voor dat je aan het touwtje trekken bent met een enorm angstmonster, of stressmonster of depressiemonster, pas het maar aan, wat bij jou past op dit moment. Jij hebt het ene uiteinde van het touw vast en het monster het andere. Tussen jullie in is er een gigantische bodemloze put. Je trekt zo hard mogelijk, maar het monster trekt je steeds dichter naar de rand toe. Wat zou je dan het beste kunnen doen? Misschien harder trekken, maar dan trekt het monster je steeds dichter naar het gat toe. Of..... je kunt loslaten en het touw (de strijd) staken. Als je het touw laat vallen, is het monster er nog steeds maar nu zonder strijd. Je kunt nu iets doen waar je wat aan hebt. Zonder alle stress van de strijd....


1

deel deze tip

Tip 292 - Polyvagaal theorie

Ik werk o.a. vanuit de polyvagaal theorie. Deze theorie geeft je inzicht en helpt je herkennen in welke staat je zenuwstelsel zich bevindt en hoe je het kunt verzorgen. Het werkt heel effectief. Als je je gestrest voelt is je sympathische systeem actief, je overlevingsmechanisme van vechten of vluchten is in werking. Vraag jezelf af waartoe jij geneigd bent: te vechten of te vluchten? Waarvoor wil je vechten of vluchten? Waar wil je van weg? Waar tegen vecht je ? Geef dat erkenning en praat er over. Er met iemand over praten die aandacht voor je heeft brengt het zenuwstelsel tot rust. In de polyvagaaltheorie wordt dit co- regulatie genoemd.


1

deel deze tip

Tip 293 - De Dynamind techniek

Een eenvoudig manier om spanning en stress te verminderen is de Dynamind techniek. Het lijkt een beetje op EFT, maar is gemakkelijker uit te voeren.


1

deel deze tip

Tip 294 - Moet Ik Dit Nu Doen?

Moet Ik Dit Nu Doen?

Raak je overweldigt door je to-do lijstje en weet je niet waar te beginnen? Neem dan je lijst door met behulp van het zinnetje Moet Ik Dit Nu Doen.
Bij elke taak vraag je je af:
Is het iets wat MOET, of kan ik het ook laten?
Is het iets wat IK moet doen? Of kan ik het ook delegeren?
Is DIT het gene wat ik moet doen? Of is er iets anders wat ook werkt en minder energie kost?
Moet het NU, of kan het wachten?
Is het iets wat je moet DOEN, of gaat het meer om onderzoeken of over nadenken?

Het helpt om kritisch te kijken naar je taken op je to-do lijstje, veel zaken blijken zichzelf op te lossen zonder dat jij je er mee hoeft te bemoeien!


1

deel deze tip

Tip 295 - Alle tijd

Alle tijd

Er zijn veel mensen die moeilijk stil kunnen zitten. Niets doen geeft onrust. Het is best lastig om je dan te oefenen in meer lummeltijd in je leven. Dankzij lummeltijd, niet ingevulde tijd, komt er weer ruimte in je lijf en hoofd voor wat er werkelijk voor jou toedoet. Daarnaast wordt je er creatiever van.

Je kan het gaan oefenen door drie maal in de week 10 minuten op de bank in huis of tuin te gaan zitten. En je doet gewoon niets. Deze 10 minuten zijn voor jezelf. De eerst keren zal het je waarschijnlijk onrustig maken. Daarna gaat het zo niks doen wennen. Je zult je rustiger voelen en minder stress ervaren. Dan kan je het op jou manier in jou leven inpassen. Misschien ga je het wel dagelijks doen of wil je langer dan 10 minuten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 296 - Tip voor ontspanning - Drink je kopje koffie of thee met volledige aandacht

Tip voor ontspanning - Drink je kopje koffie of thee met volledige aandacht

Opstaan, douchen, tanden poetsen, vluchtig ontbijten. Veel van deze handelingen gaan op de ‘automatische piloot’ en meestal gaat het de rest van de dag zo verder.

Je pakt je jas, springt snel in de auto en vertrekt richting je werk. Je rijdt de vaste route en realiseert je plotseling, dat je je al kilometers lang niet bewust bent van je omgeving. Je bent met je gedachten al op je werk en je voert in je hoofd alvast dat gesprek met die ene collega.
Je hebt weer eens op de ‘automatische piloot’ gereden.

Herkenbaar?

Ons zo door het leven haasten, zorgt ervoor dat we het grootste deel van de tijd onbewust leven. En daardoor ontgaat ons vaak het mooie van een specifiek moment. Bijvoorbeeld de prachtige mist boven het weiland, waar je langsrijdt onderweg naar je werk. Of die waardering in de ogen van je collega. Het is je ontgaan, omdat je in gedachten alweer elders was.

Daarom wil ik je uitnodigen, om dagelijks minimaal één keer een kopje koffie of thee met je volledige aandacht te nuttigen. Zonder afleiding van een telefoon, een gedachte of een gesprek.
Gebruik al je zintuigen en neem de tijd. Hierdoor train je je bewustzijn, waardoor je leert meer van het moment te genieten en zo meer ontspanning gaat ervaren.

Hoe gaat dat in zijn werk?
- Pak je kopje koffie/thee met twee handen vast
- Kijk met nieuwsgierigheid naar je kopje, alsof je nog nooit eerder een kopje koffie/thee hebt gezien. Wat zie je allemaal? Wat is de kleur van je kopje? Wat is de kleur van de koffie/thee? Hoe ziet de substantie eruit?
- Doe even je ogen dicht en voel hoe het warme kopje je handen verwarmt. Is het kopje zwaar? Of licht? Hoe voelt het als je het kopje stevig vasthoudt? En hoe als je het losser vasthoudt?
- Als er ondertussen gedachten in je opkomen als ‘Wat ben ik voor geks aan het doen?’, zie dit dan gewoon als gedachten en richt je aandacht weer op het kopje.
- Houd je kopje koffie/thee eens bij je oor. Beweeg het langzaam. Hoor je iets? Ook als je niets hoort, is dat helemaal ok.
- Breng vervolgens je kopje naar je neus. Wat ruik je? Adem even een paar keer goed in door je neus en probeer de geur te omschrijven.
- Krijg je al trek in je kopje koffie/thee? Wat gebeurt er in je mond?
- Neem een slokje, maar slik nog niet meteen door. Beweeg de koffie/thee door je mond, zodat je het goed kan proeven. Wat proef je precies? Op welke plek van je tong proef je de koffie/thee het beste?
- Slik dan je koffie/thee door en probeer zo lang mogelijk de slok in je lichaam te volgen. Voel het glijden langs je keel, richting je slokdarm, naar je maag.
- Herhaal deze stappen, keer op keer, totdat je koffie/thee op is.


Voel je je rustiger na deze oefening? Ben je meer gefocust?

In het begin zal het wellicht wat onwennig voelen. Geef het een kans. Probeer het minimaal een maand uit en ervaar wat het met je doet.

Ruth

1

deel deze tip

Tip 297 - Ouders met stress

Eenvoud maakt alles duidelijk. Deze tip heb ik bedacht om je tijdsverdeling te vereenvoudigen waardoor je zelf kan beslissen of je hier een verandering in aan wilt brengen.

Het gaat om dit principe:
> Parent
> Partner
> Person

Bovenstaande bespreek ik met ouders waarbij het niet goed gaat, veelal door stress en problemen. De woorden staan in het Engels omdat het lekker klinkt. Maar het gaat dus om jij als persoon, jij als partner van je geliefde en jij als ouder. Verdeel eens 100% over deze drie. Mocht het zo zijn dat je erg veel aan het werk bent dan zet je naast dit rijtje het woord 'Professional'. Vervolgens verdeel je 100% over deze 4. Ook al werk je thuis, de Professional staat niet in het rijtje.

Waarom staat Professional niet in het rijtje. De Person-Partner-Parent zijn als een huis. De Person is het fundament. De Partner zijn de pilaren en de Parent is als het dak. Als er veel tijd en aandacht gaat naar de Parent en de Person is bijna nul procent dan is het hele bouwwerk wankel. Natuurlijk kan het percentage voor een bepaalde periode zo verdeeld zijn, zeker bij erg jonge kinderen. Maar uiteindelijk zal het fundament, dus jij als persoon, weer de nodige aandacht moeten krijgen.
Ook kan het zo zijn dat je goed voor jezelf zorgt en verder veel aandacht en tijd kwijt bent aan het ouderschap. Je relatie heeft daardoor een erg laag percentage. Dan is er dus ook sprake van een wankel geheel. De stabiliteit van de relatie werkt door in het ouderschap. Onenigheid in de relatie kan eveneens doorwerken in de invulling van het gezamenlijk ouderschap. Ouderschap werkt goed als je als ouders een team vormt. Daarin zijn onder andere afstemming, wederzijds respect, communicatie, affectie, rust, aandacht en liefde van groot belang. Wanneer deze in je liefdesrelatie afwezig zijn is de kans groot dat ze ook ontbreken in het ouderschap. Begrijp je wat ik bedoel?

De professional is wie jij bent als werkende en staat in die zin los van het gezin. Het is een ander systeem waarbinnen je werkt. Zelfs als je samen met je partner een bedrijf hebt is dit een ander systeem dan het gezinssysteem. Voor sommige mensen is hun baan bijna een hobby, ze ervaren veel plezier en voldoening in hun werk. Maar ook dan is het tijd die je niet besteed aan je partner (als geliefde) of het ouderschap. Je kan dan denken dat het valt onder Person. Maar Person gaat echt over zorgen voor jezelf en niet voor je werk.

Person gaat heel erg over zelfzorg. Zorgen dat er een balans is tussen wat je energie geeft en wat je energie kost. Goed zorgen voor je lichaam en er een liefdevolle accepterende relatie mee hebben. Dat is voor veel mensen overigens niet vanzelfsprekend. Je kan je misschien voorstellen dat het niet accepteren van jezelf en misschien zelfafwijzing door kan werken in je relatie en de manier waarop je ouder bent. Niet dat je dan een slechte partner of ouder bent maar het kan doorwerken doordat je bijvoorbeeld uit verbinding gaat met wat je zelf nodig hebt in bijvoorbeeld je relatie of het gezamenlijke ouderschap.
Person gaat dus met name over het in contact staan met je eigen behoeften, je gevoelswereld en je lichaam en lichamelijke gezondheid.

Ik nodig je uit om dit samen met je partner eens te gaan doen, verdeel de 100% voor jezelf. De ander hoeft het niet met verdeling eens te zijn. Het gaat om hoe jij dit zelf ervaart. Vervolgens kan je het met elkaar vergelijken. En stel elkaar de vraag of deze verdeling naar wens is. Zo nee, wat is dan de wenselijke verdeling. Je hoeft daarbij de 100% echt niet evenredig te verdelen. Maar zie het als een bouwwerk. Welke verdeling is volgens jou een verdeling die zorgt voor een stevig huis.

Het gaat nu nog niet om de realiseerbaarheid. Als je nu een andere verdeling maakt kan dat wel een stip aan de horizon zijn. Iets waar je langzamerhand naar toe wilt gaan werken.

Heel veel plezier en succes bij het invullen van dit handige rijtje.

Reinier

1

deel deze tip

Tip 298 - Mindful Eten

T.A.S.T.E.
Temperatuur: Temperatuur van eten heeft invloed op de
smaakbeleving van eten. Wees gewaar van de temperatuur van je
eten en registreer het in jezelf: Warm, koud, heet, ijzig, kokend, lauw,
brandend, vriezend,…

Aroma: Smaak en geur zijn nauw verbinden met elkaar. Als je aan je
eten ruikt dan smaakt het intenser en voller. Mensen die hun reukzin
verloren hebben, kunnen moeilijk proeven wat ze eten. Het is ook een
manier om op te merken of het eten nog goed is of niet schadelijk
voor ons. Geur roept ook allerlei gevoelens en herinneringen op.
Registreer de geur en de effecten daarvan alvorens je een hap neemt.
Wees in het bijzonder gewaar van het effect in je lichaam en op de
smaak.

Snelheid: Als je langzamer eet is het makkelijker om bewust te zijn
en te blijven van je eten, zijn kenmerken en de effecten op geest en
lichaam. Experimenteer met langzamer en sneller eten en merk op
wat past om er meer bewust bij te zijn en er dus ook van te genieten.

Textuur: Wees gewaar van de verschillende kenmerken van textuur
van je eten en je zult opmerken hoe rijk de wereld van je eten is.
Registreer in jezelf zonder oordeel wat je ziet en kunt opmerken:
glad, schijnend, kneedbaar, rond, hard, zacht, waterig,
plakkend, glibberig, droog, nat,… (de mogelijkheden zijn quasi
eindeloos…wees creatief). Zie ook de rozijn-oefening.

Ervaring: Hoe is je ervaring van het eten in het algemeen. Wees van
moment tot moment gewaar van je ervaring zonder verder oordeel of
analyse. Is het genietbaar, onplezierig, walgelijk,…, voel je je
gespannen of ontspannen, nieuwsgierig, opgelaten, verward, rustig,
verwonderd,…

Laat deze kwaliteiten je begeleiden in het bewust nuttigen van je
maaltijd(en) om zodoende zelfs meer te kunnen genieten van je eten
en al de rijkdommen die het biedt.
(Vrij vertaald uit Eat, drink, and be mindful van Susan Albers, 2008)

Je kunt bij Mirjam de mindfulness & eten training volgen. De 8-weken durende mindfulness training aangevuld met oefeningen gericht op eten, voeding en beweging. Ben je nieuwsgierig neem voor meer info contact op!


1

deel deze tip

Tip 299 - Verdriet_1

Verdriet_1

De term “uithuilen” bestaat niet voor niets. Als je verdrietig bent omdat je iemand verloren hebt of omdat iets niet gelukt is of…., is verdriet dé manier om die realiteit goed onder ogen te kunnen zien.
Wat mogen we toch weinig! Verdrietig zijn wordt gezien als een zwakte en als iets wat je eigenlijk moet voorkomen. Maar als de omstandigheden je verdrietig maken, waarom zou je dan niet verdrietig mogen zijn?
Probeer iets nieuw uit door het volgende experiment te doen:
Ga alleen in een kamer zitten en schrijf op een blaadje in 1 zin op waarom je verdrietig bent. Bijv.: “ik voel me eenzaam en alleen”, of “ik zou graag meer uit mijn leven willen halen” of iets anders wat op jou van toepassing is.
Leg dit blaadje voor je neer en kijk er rustig naar. Leg je verdriet letterlijk op tafel en sta er een paar minuten aandachtig bij stil. Laat je gedachten, emoties en tranen de vrije loop. Sta open en ervaar wat er is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 300 - Hoe overleef ik... van Francine Oomen

Podcast:
Hoe overleef ik... van Francine Oomen
Francine praat met twintigers en dertiges over volwassen worden in een tijd van burn-outs, studieschuld en toekomststress. Elke aflevering zit vol survival tips, net als haar bekende Hoe overleef ik boeken


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 301 - Micro ontspanningsmomenten

Micro ontspanningsmomenten:
Er zijn altijd tussendoormomenten die je, ook in de tijd dat het lijkt dat er geen tijd voor ontspanning is, weer even bij jezelf terugbrengen. Wat dacht je van: je rug te ruste leggen tegen de rugleuning op het moment dat je toch naar de ander luistert?
Het lijkt niet veel voor te stellen en toch maakt het uit. Op dat moment krijgt je zenuwstelsel een signaal dat het even mag ontspannen. En als je dit gedurende een dag bijvoorbeeld zes keer doet, zijn er al weer zes ontspanningsmomenten bijgekomen.
Tip: probeer het een paar keer uit als je al relatief ontspannen bent, dan kan je lichaam er aan wennen en wordt het steeds makkelijker het ook toe te passen op intensievere momenten.


1

deel deze tip

Tip 302 - Tot jezelf komen in 1 minuut

tot jezelf komen in 1 minuut

1. zit rechtop op een stoel zorg dat je rug leunt tegen de leuning en je voeten op heupbreedte op de grond staan.
2. volg je ademhaling zonder deze te veranderen. Doe dit 5 inademingen
3. op iedere uitademing druk je vervolgens je hielen licht tegen de grond. Doe dit ook 5 keer.
4. breng je voeten vervolgens tot rust en neem eens waar hoe nu het contact is met je rug, je voeten, je ademhaling... met jezelf.


1

deel deze tip

Tip 303 - Boekentip: Ik heb de tijd van Paul Loomans

Boekentip: Ik heb de tijd van Paul Loomans.
Loomans is zenmonnik en coach en oprichter van De Stressontknoping. Zijn methode, Tijdsurfen, geeft je zeven aanwijzingen, niet zozeer om stress te verminderen, maar meer om bij alles wat je doet en laat rust als uitgangspunt te nemen. De aanwijzingen gaan uit van je natuurlijke gedrag. Stress vermindert dan vanzelf.


1

deel deze tip

Tip 304 - Ontladen

Stress is niks meer of minder dan spanning. Een beetje spanning is niet erg, sterker nog, die hebben we nodig om in actie te komen of om je comfortzone te verlaten. Immers: zonder wrijving geen glans!
We hoeven dus niet bang te zijn voor een beetje spanning. En: in een gezond lichaam wordt een mogelijk teveel teveel aan spanning weer afgevoerd, verwerken noemen we dat, bv door (TIPS !) slapen, luieren, wandelen in de natuur, zingen, sporten, mediteren etc.
Het wordt pas een probleem wanneer een teveel aan spanning niet meer afgevoerd kan worden en spanning zich gaat ophopen. De spanning krijgt (fysieke en/of emotionele) lading en dat is niet fijn en op den duur ongezond.
En dan?
ONTLADEN is dan belangrijk! Een (lichaamsgericht) therapeut kan je daar goed bij helpen, omdat die zich niet persoonlijk voelt aangesproken en daardoor heb jij alle ruimte om te verwerken wat er nog verwerkt moet worden. Doe jezelf een plezier en maak die afspraak!

Emily

1

deel deze tip

Tip 305 - Moeten

Moet er ook zoveel van jou? Stel je hoge eisen aan jezelf? Heb je last van allerlei 'to-do-lijstjes' in je hoofd? Ben je streng voor jezelf?
Let de komende week eens op hoe vaak je het woord 'moeten' gebruikt voor jezelf. Probeer 'moeten' te vervangen door 'mogen', of 'ik kies ervoor om...', of 'ik kies ervoor om niet...'.
Hoe is dat als je niet zoveel moet van jezelf, maar in plaats daarvan bewust kiest om iets te doen, of om iets niet te doen?

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 306 - Body Stress Release

Stress heeft veel gevolgen voor je lichaam en geest. Stress bouwt op en op een gegeven moment lukt het je lichaam niet meer om de stress zelf los te laten en heeft het hulp nodig. Body Stress Release en Brainspotting zijn methoden die je hierbij kunnen helpen.


1

deel deze tip

Tip 307 - Wandelen en stress

Wandelen bevordert creativiteit en vermindert stress. Gebruik je zintuigen voelen, ruiken, zien en horen. Let afwisselend op je lijf, het contact dat je voeten maken met de grond bijvoorbeeld en je omgeving

Yvonne

1

deel deze tip

Tip 308 - Onderzoek naar psychische klachten en inspanning

Bij somberheid, angst en stress is lichamelijke inspanning bijvoorbeeld sporten een positief werkzaam onderdeel van de behandeling. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben dit aangetoond.

Yvonne

1

deel deze tip

Tip 309 - Sociale media en apps

Ervaar jij veel druk of stress? Verwijder dan een aantal apps op je mobiel of probeer het gebruik van sociale media te minderen. Dit geeft rust en nodigt je uit om meer stil te staan in je ervaring van het moment.


1

deel deze tip

Tip 310 - Opruimen

Als je onrust voelt en/ of veel stress ervaart, kijk dan eens om je heen in je woonruimte. Is je huis te rommelig? Dat zorgt ook voor onrust!
Ruim rustig eens wat op, doe dingen weg die je niet meer gebruikt en maak je huis ordelijk, zoals jij dat het liefste ziet. Zo zorg je voor rust in je hoofd, pak je tevens weer regie en het bewegen draagt bij aan je weer goed voelen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 311 - Plan iedere dag een moment voor eigen ontwikkeling

Beste lezer,

Gedurende mijn vakantie dit jaar heb ik een boek gelezen genaamd; Miracle morning. Het boek vertelt over een effectieve methode om te komen tot meer energie en persoonlijke ontwikkeling (heel kort uitgelegd). Het belangrijkste dat ik eruit meeneem is het belang van tijd voor jezelf, tijd om te visualiseren, te lezen, te schrijven, te bewegen enz.
En volgens de schrijver er bedenker dit alles voor acht uur 's ochtends.

Ik ga de 30 dagen challenge aan! Ik raad het boek zeker aan.

Hartelijke groet,


1

deel deze tip

Tip 312 - Simpele ademhaling oefening

Ervaar je momenteel veel stress? Via een simpele ademhaling oefening kun je je al snel beter ontspannen.

Ga op je gemak zitten op een stoel met rugleuning zodat je steun in je rug hebt. Je beide benen op de grond (het liefst zonder schoenen zodat je echt contact maakt en kunt voelen met de grond). Liggend kan je deze oefening natuurlijk ook doen.

Je hand leg je op je onderbuik (duim komt tot net onder je navel) en adem dan eerst rustig 3 seconden in via je neus en 6 seconden uit via je mond.

Bij het rustig inademen via je neus kijk je naar je hand die op je onderbuik ligt en kijk of je die bij de inademing in beweging krijgt. Lukt dat nog niet gelijk is dat helemaal niet erg. Dat komt vanzelf wel naarmate je oefent. Bij de uitademing laat je als het ware de lucht uit je mond 'stromen'. Je hoeft dus niet uit te blazen, maar je laat de lucht gewoon vrij!

Dus kort samengevat. Rustig 3 seconden inademen via je neus en vervolgens 6 seconden uitademen.

Als je na een tijdje merkt dat dit heel makkelijk gaat en je meer lucht hebt, dan kun je kijken of 4 seconden in via de neus en 8 seconden uitademen via je mond prettiger voor je is.

Deze ademhaling oefening zorgt er voor dat je snel in een prettige ontspanning komt. Of het nu gewoon overdag is dat je je even stress ervaart of s'avonds voor het slapen gaan. Het is een effectieve ademhalings oefening.


1

deel deze tip

Tip 313 - Trouw zijn aan jezelf

Wanneer ben je ontrouw aan jezelf?

Als je iets doet wat bij jou diep van binnen niet goed voelt.

Hoe blijf je dan trouw aan jezelf?

Sta eens stil bij elke beslissing die je neemt, groot of klein. En luister naar wat je lichaam je vertelt. Naar wat je voelt. Als je kiest wat bij jou past dan voel je opluchting. Als je kiest wat niet bij jou past voel je een subtiele spanning in je lichaam.


1

deel deze tip

Tip 314 - Bescherm jezelf tegen een stressreactie

Een hardvochtige innerlijke dialoog verhoogt je stresslevel. Met giftige gedachten die je gevoel van eigenwaarde ondermijnen veroorzaak je een stressreactie waarmee je jezelf ziek kunt maken. Met een liefdevolle en positieve innerlijke dialoog als er bijvoorbeeld iets tegenzit, blijf je rustig en kun je helder nadenken.

Ontwikkel je vermogen om een stressvolle, beschuldigende gedachte te vervangen door een ontspannende, bemoedigende gedachte. Dan ontlaad je op dat moment de stressprikkel en kan de stress afnemen.


1

deel deze tip

Tip 315 - Breng tijd door in de natuur

Als je tijd in de natuur doorbrengt verlaagt je cortisolgehalte (stresshormoon). Hierdoor kom je automatisch meer tot rust. Overmatig piekeren neemt af waardoor je brein de kans krijgt om te herstellen. Hierdoor verbeteren je cognitieve functies, zoals je concentratie en geheugen. Breng dus zoveel mogelijk tijd in de natuur door als je van deze voordelen wil profiteren. Daarnaast is lichaamsbeweging, zoals wandelen in de natuur kalmerend voor je zenuwstelsel. Hierdoor voel je je als vanzelf weer wat gelukkiger.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 316 - Richtlijnen om rust in te plannen:

Manage je stress door structureel momenten van rust in te plannen bv op vaste momenten zoals ontbijt, lunch, koffiepauze-4uurtje en avond eten. Richtlijnen:
Geen socials, eet mindful, sluit af met een ademhalingsoefening of een korte wandeling.


1

deel deze tip

Tip 317 - STOP

Ervaar je een toename in stress?
Sta stil. Stop. S T O P.
Natuurlijk niet letterlijk als je midden op de autobaan achter het stuur zit of net achter het fornuis in de pannen staat te roeren.
Dan beter figuurlijk even stoppen. Dan denken aan het woord STOP...

S top
T ake a breath
O bserve
P roceed

Adem in ....adem uit...

En ga verder...wat meer ontladen...hopelijk.
1

deel deze tip

Tip 318 - Stress

Stress betekent letterlijk druk of spanning. in de technische wereld worden er vaak stress testen gedaan om te kijken hoe groot iets belast kan worden waarin een veilige marge is. Oftewel er geen schade optreedt waarbij iedereen veilig is.
Is dus de belasting te hoog t.o.v. de draagkracht dan ontstaat er een verstoring in het evenwicht van iets, dus ook van een persoon.
Waarbij er lichamelijke en/of psychische klachten kunnen ontstaan.


1

deel deze tip

Tip 319 - Een positieve vorm van stress

Zo is er een spannende stress: een positieve vorm van stress die je nodig hebt om een groep toe te spreken, een examen te doen etc.
Een frustrerende stress: wanneer je geïrriteerd raakt door een file, stoplicht op rood of als een voetganger te langzaam oversteekt.
Schadelijke stress: is een ernstige vorm van stress.
Het kan zich uiten in gevoelens, gedrag en gedachten..
Ben jij benieuwd hoe te ont-stressen!


1

deel deze tip

Tip 320 - Omgaan met verdriet in de wereld

Ben je gevoelig voor slechte nieuwsberichten, voor alles wat er om je heen gebeurt? Kun je wakker liggen van wat je allemaal hoort en ziet op sociale media? Hoe kun je leren om dat wat minder heftig binnen te laten komen? Schaam je daar niet voor, het kan ook echt verdrietig zijn, wat er om je heen gebeurt dichtbij of ver weg.
Maak er een gewoonte van om op vaste tijden nieuws te volgen uit betrouwbare bronnen. Doe dit niet vlak voordat je gaat slapen. Als je veel last hebt van beelden, luister dan naar de radio of volg het jeugdjournaal, waar de berichten op een andere manier gebracht worden. Soms kan het helpen om iets meer te weten te komen van de historie van een bepaalde gebeurtenis. Denk niet dat je verantwoordelijk bent voor grote wereldproblemen en dat jij die op kan lossen. Wat je wel kan doen is in het klein iets doen voor je naaste. Houd voor je zelf een dagboekje bij wat die dag positief was voor jou en waar jij dankbaar voor bent. En als de angst of het verdriet je te veel wordt, deel het, praat er over met iemand in je omgeving.

Zou je willen leren hoe je hier mee om kan gaan? Twijfel niet en neem vrijblijvend contact op voor hulp bij het omgaan met verdrietige omstandigheden in de wereld.

Hannelies-Psychosociaal Therapeut
Lid van Therapiepsycholoog


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 321 - Leestip: Wanneer je lichaam nee zegt

"Wanneer je lichaam nee zegt" van Gabor Maté.

In dit boek geeft Gabor Maté zijn visie op de mind-bodyconnectie in relatie tot gezondheid en ziekte. op basis van wetenschappelijk onderzoek, vele jaren ervaring als arts en met behulp van de vele verhalen uit de praktijk belicht hij ook het effect van (verborgen) stress en onze mentale gesteldheid op het ontstaan van veel voorkomende ziektes. Hij houdt ons een spiegel voor waarin we zien dat we op allerlei onbewuste manieren een voedingsbodem creëren voor ongezonde keuzes. Hij overtuigt ons van de wijsheid die wij bezitten om onszelf te helen, als we maar beter naar ons lichaam zouden luisteren.
En als je dat zelf niet lukt en je hierbij hulp kan gebruiken, kan een hypnotherapeut uitkomst bieden. Een hypnotherapeut kan samen met jou op zoek gaan in jouw onderbewuste en het zelfhelend vermogen wat hierin schuilt.


1

deel deze tip

Tip 322 - Korte Ontspanningsoefening

Korte Ontspanningsoefening:

• Het begint met een moment van aandacht, waarop je even stil staat bij jezelf, jezelf observeert.
• Het eerste wat ik dan doe is de spieren van mijn gezicht bewust ontspannen, 'zacht' laat worden. Vervolgens haal ik heel rustig een keer wat dieper adem, helemaal tot in mijn buik.
• Dan laat ik heel zachtjes het begin van een glimlach ontstaan. Dit is niet het soort glimlach waarbij je geforceerd je mondhoeken omhoog trekt! Het borrelt eerder vanuit je buik omhoog.
• Vervolgens sta ik stil bij de volgende taak die ik moet doen. Ik probeer te ontdekken of er ook iets leuks aan is, behalve dat het zo ontzettend belangrijk en noodzakelijk is.

En als het een keer niet lukt om te ontspannen, neem ‘t jezelf dan niet kwalijk dat het jou op dat moment niet lukt. Zo gaat dat soms. Een volgend moment doe je de oefening gewoon wee