Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij een negatief zelfbeeld

negatief zelfbeeld

 

Negatief zelfbeeld - tips

Zoek je tips bij een negatief zelfbeeld?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij negatief zelfbeeld >>


Wat is jouw tip bij een negatief zelfbeeld / weinig tot geen zelfvertrouwen? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Defecten zijn niet meer dan oordelen

Hoe komt het nu toch dat we eigenlijk niet mogen zijn wie we zijn? Waarom zijn we allemaal niet precies goed zoals we zijn?

Dit probleem begint al op vroege leeftijd. Het begint zodra we gaan vergelijken of worden vergeleken. Vergelijken is een van de allergrootste boosdoeners als het gaat over het ontwikkelen van een onjuist of slecht zelfbeeld.

Dit zou een apart vak op de lagere school moeten worden, zodat je leert wat het effect van vergelijken is en je daar dus mee kunt ophouden.

Er wordt ons van jongs af aan geleerd dat we defecten hebben. En dat is natuurlijk niet waar. Defecten zijn niet meer dan oordelen; negatieve interpretaties die je gelooft. In het bos zijn er kromme- scheve- en oude bomen, maar is er ook maar één fout of defect; bestaan er defecte wolken?

Anoniem

14

deel deze tip

Tip 2 - De spiegeltest

De spiegeltest:
Ga op zoek naar je negatieve overtuiging die je (onbewust) hebt over jezelf, bijvoorbeeld 'Ik ben minder', 'Ik ben niet goed genoeg', 'Ik ben raar', 'Ik hoor er niet bij', 'ik ben te dik/dun', enz.

 

Iedere keer als je in het contact met een ander je negatieve overtuiging herkent, geef je jezelf een schouderklopje. In ieder geval ben je je er nu van bewust!


Ga dan voor de spiegel staan en noem je naam én je negatieve overtuiging, bijvoorbeeld: "Ik ben Leonie, ik ben niet goed genoeg." Neem zonder oordeel waar wat je voelt of denkt. Laat je verrassen door het effect!



9

deel deze tip

Tip 3 - Positiever leren kijken naar jezelf

Niemand wordt geboren met een negatief beeld van zichzelf. Meestal ontwikkel je een negatieve kijk op jezelf vanwege afkeurende reacties op jouw doen en laten door je omgeving en vooral door je ouders of opvoeder. Zij geven je het gevoel dat je niet goed genoeg bent zoals je bent.

Zo leer je al veel te vroeg dat je je continu moet bewijzen om niet afgewezen te worden.
Je maakt je eigenwaarde afhankelijk van het oordeel en de mening van anderen. Helaas neem je dit patroon ook mee naar je volwassen leven.

Al die oordelen van anderen zijn deel van je eigen beeld over jezelf geworden.

 


Hoe kan je leren positiever naar jezelf te kijken?
In het woord "eigen-waarde" ligt al een deel van de oplossing. Als je leert meer waarde aan je eigen oordeel en mening over jezelf te hechten dan aan het oordeel en de mening van anderen, dan kan dat je helpen tevredener met jezelf te worden. Hoezo zou het oordeel van anderen belangrijker zijn dan je eigen oordeel?


Als kind is ons welzijn natuurlijk afhankelijk van de volwassenen, wij kunnen tenslotte nog niet voor onszelf zorgen en uit een beschadigende relatie stappen.
Gelukkig heb je als volwassene hier altijd een keuze in en jouw "overleven" is in veel mindere mate van een ander afhankelijk.

Belangrijk voor mensen met een negatief zelfbeeld is ook dat ze niet verder hun eigenwaarde moeten laten afhangen van hun prestaties en dat ze leren zichzelf te waarderen en te accepteren zoals ze zijn, onvoorwaardelijk. Soms ook even mild zijn tegen jezelf, even een goede vader of moeder voor jezelf zijn.

Je bent het als mens al waard om er te zijn en gewaardeerd te worden.

 

Een mooie oefening
Een mooie oefening, die ik mijn cliënten graag laat doen is volgende:

Stel je voor dat je net geboren bent en maak een welkomsfeest voor jou.

Een andere oefening kan zijn: jezelf elke ochtend hartelijk begroeten in de spiegel. Goedemorgen... fijn dat je er bent...

Vraag vrienden, ouders, partners drie complimenten aan jou te geven.

Schrijf 5 kwaliteiten op die je aan jezelf waardeert.

Al deze oefeningen legen de focus op positieve kanten aan jou, waarbij je ook stil mag blijven staan en ze voelen als balsem voor jouw ziel.

Natuurlijk zitten de ervaringen tijdens onze kinderjaren heel diep in ons, toch kan het helpen even op een andere manier naar onszelf te kijken op een andere, vriendelijke, welwillende manier.


Edith

9

deel deze tip

Tip 4 - Oefening: in de spiegel kijken

Mensen met een negatief zelfbeeld durven vaak niet meer in de spiegel te kijken. Echt te kijken. Dus niet even snel haren kammen en make-up op maar echt even stilstaan en kijken.

Oefening: Zet je timer op 5 seconden en kijk in de spiegel. Alleen naar je ogen.

 

De volgende dag zet je de timer 10 seconden en kijk je weer in de spiegel. Nu kijk je weer naar je ogen en bekijk je eens goed welke kleur ze zijn. (natuurlijk weet je welke kleur ogen je hebt maar heb je wel eens echt goed gekeken hoe die kleur overloopt in misschien wel een andere kleur?)


De dag erna kijk je 15 seconden. Nu naar je mond of je neus of je jukbeenderen. Probeer steeds iets moois te ontdekken zoals de kleur van je ogen.


Kijk elke dag 5 seconden meer en goed. Ga op zoek naar jouw bijzondere mooie kleinigheidjes. Vergeet de lelijke pukkels. Daar kijk je niet naar. Kijk aan de kleur in je ogen, het kuiltje in je wang, je wenkbrauwen, de vorm van je lippen, je haarlijn, de kleur van je haar (en de variaties daarin).

 

Als je zover bent kan je verder uitbreiden naar je lichaam. Steeds iets langer en op zoek naar de kleine mooie bijzondere dingen.


Anoniem

8

deel deze tip

Tip 5 - Onderzoek en verander je overtuigingen

Een negatief zelfbeeld is vaak gekoppeld aan negatieve overtuigingen over jezelf.
Onderzoek de negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt. ( zo ongecensureerd mogelijk, beoordeel ze niet ,onderzoek ze alleen maar)


Ga na wanneer ze ontstaan zijn en wat ze je gebracht hebben tot nu toe.
Wat was het voordeel? Hoe heeft het me gediend .wat vermeed ik als gevolg van deze overtuiging. (wees eerlijk zonder jezelf te veroordelen)


Kies dan 1 of 2 overtuigingen die je zou willen veranderen.
Richt je aandacht op die positieve overtuigingen
Ga elke dag na wat er positief was die dag , en beschrijf zo gedetailleerd mogelijk op wat er gelukt is rondom jouw overtuiging.

Realiseer je dat een zaadje tijd, voeding, zon en nodig heeft om te groeien
Zo is het met een verandering aanbrengen.



6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Onderzoek je gezin van herkomst

Vanuit een contextueel gezichtspunt is het aloude spreekwoord “een appel valt niet ver van de boom” in het nageslacht herkent men het voorgeslacht een herkenbaar feit.

 

Het kind van ouders die een goede verzorging hebben gehad en die zelf goed voor anderen zorgen, zal de vruchten kunnen plukken van een groot fortuin. Omgekeerd zal het kind van teleurgestelde en wantrouwige ouders het slachtoffer worden van negatief fortuin, terwijl het dat niet heeft verdiend. (Nagy, Krasner, 1986.)

 

Het kan dus goed zijn dat jou negatieve zelfbeeld zijn oorsprong vind in je gezin van herkomst. Door te onderzoeken hoe het bij jou thuis vroeger ging zou het maar zo kunnen dat je gaat snappen waar je in het heden tegen aanloopt.

 

Misschien vonden je ouders het heel moeilijk iets poitiefs over je te zeggen waardoor je eigenlijk het idee ontwikkeld hebt dat er niets positiefs aan je te vinden is. Soms al in enkele sessies geeft het ruimte in je zelfbeeld door bewust bij je gezin van herkomst stil te staan.



5

deel deze tip

Tip 7 - Geef jezelf regelmatig een compliment

Geef je regelmatig een compliment. Het klinkt misschien vreemd maar ook als je het nog niet gelooft of kunt geloven. Doe het dan juist.

 

Dit regelmatig herhalen van een positief iets werkt door en je gaat daarnaar handelen.



5

deel deze tip

Tip 8 - Kijk in de spiegel en leer naar jezelf te lachen

Kijk in de spiegel en leer naar jezelf te lachen. Ook al valt het in het begin misschien niet mee maar ga vooral dan door met deze oefening.

 

Je hersenen nemen deze lach serieus en je lichaam gaat naar dit positief benaderen door jezelf hierop reageren. Je gaat je daardoor beter voelen waardoor het lachen weer wat makkelijker gaat. Doe het !!



5

deel deze tip

Tip 9 - Maak eens een genogram van jouw familie

Maak eens een genogram van jouw familie (er is op Internet info. over te vinden) met je therapeut of alleen. Kijk naar de patronen bij jouw ouders en voorouders, wat gaven ze jou mee.


Door begrip voor hun situatie en hoe ze deden, kun je in jouw leven ruimte scheppen. Je kunt het beeld dat je van jezelf hebt - inderdaad het is ' maar een beeld' en niet de waarheid - herkaderen, jezelf in een ander licht zien, zelf de touwtjes in handen nemen.


Dit is zo mooi om met clienten te doen, ervaar ik regelmatig. Er gebeurt echt iets!!!!



5

deel deze tip

Tip 10 - Oefening: Een duivel en een engel op mijn schouder

Een duivel en een engel op mijn schouder

Deze oefening is een hulpmiddel om positiever en realistischer over jezelf te leren denken.
Iedereen heeft goede en slechte gedachten in zijn hoofd.


Stel je deze gedachten eens voor als een duiveltje en een engeltje die op je schouder zit.

Op de ene schouder zit het duiveltje dat allerlei vervelende gemene dingen roept, zoals : “Je bent een nul!” Je kunt niks!” “Het lukt je nooit!”


En op je andere schouder zit een engeltje dat allemaal lieve dingen fluistert: “Jawel, je kunt wel goede dingen. Het gaat je lukken!”


Bij jou is het duiveltje waarschijnlijk veel sterker; die roept heel hard zodat je het engeltje bijna niet meer hoort. Hierdoor ben je negatief over jezelf gaan denken met alle gevoelens van dien.

Je kunt positiever over jezelf leren denken door te bekijken wat het duiveltje allemaal zo hard roept en onderzoeken of deze gedachten wel waar zijn. Is het zo dat je een nul bent en dat je niks kunt of niet?
Vaak helpt het om je af te vragen wat je aan een vriend(in) zou zeggen als hij deze gedachten had: hoe zou jij hem troosten?

Of je kunt gebruik maken van de ‘andersom-gedachte’: : je laat het engeltje het omgekeerde zeggen van wat het duiveltje zegt, dus in dit geval: “ik ben oké! Ik kan wel dingen goed doen want ik ben goed in ……”


Je kunt in een schriftje bijhouden in welke situaties je welke gedachten hebt.



5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - EMDR-therapie kan een negatieve overtuiging ombuigen

Hechting

Een negatief zelfbeeld kan al in je jeugd zijn ontstaan door een bepaalde manier van opvoeden. Als je als kind/tiener met regelmaat boodschappen van negativiteit door je omgeving moet ontvangen, ga je dat op een gegeven moment geloven. En dat werkt waarschijnlijk je hele leven door.

EMDR-therapie is een manier om die negatieve overtuiging aan te pakken en om te buigen naar een positieve overtuiging.


5

deel deze tip

Tip 12 - Meer leven vanuit het voelen, vanuit je behoeften

Heb je een negatief zelfbeeld? Dan leef je waarschijnlijk vooral vanuit het denken: de blik van de anderen, normen en waarden die je geleerd hebt, de regels die je opgelegd hebt gekregen, taken die je moet doen, goed weten wat je vooral niet moet doen.

Het kan je helpen om meer te gaan leven vanuit het voelen, vanuit je behoeften. Deze dienen zich aan via de zintuigen van je lichaam.

Als je dat jaren niet gedaan hebt, of dat gewoonweg niet ontwikkeld hebt door moeilijke ervaringen in je leven, is dat een hele kunst. Daar kun je wel steun bij gebruiken. Ga om dat te leren naar een gestalttherapeut of een lichaamsgerichte therapeut.


5

deel deze tip

Tip 13 - Stop vergelijken met anderen

Stop vergelijken met anderen

Veel van ons hebben de neiging om te vergelijken met anderen. Vooral bij zaken waar we minder presteren of minder goed in zijn.

 

Daarbij verliezen we uit oog dat iedereen uniek is en dat je om die reden niet kan vergelijken. Door te vergelijken creëer je een ongelukkig gevoel en gevoelens van minderwaardigheid.



4

deel deze tip

Tip 14 - Luister niet naar de wereld, luister naar jezelf

Luister niet naar de wereld, luister naar jezelf.

 

Kies voor jezelf wat jij graag zo willen of hoe jij graag zou willen zijn. Deze woorden werken door in je brein en dus maak ze positief en opbeurend.



4

deel deze tip

Tip 15 - Wees wie je bent

Wees wie je bent

Wanneer jij van jezelf onzeker bent, snel het gevoel hebt het niet te kunnen, je snel minder voelt dan een ander, dan is dat zo.

 

Probeer je er niet tegen te verzetten. Dat maakt je bozer en verdrietiger. Mensen zijn verschillend. Bij jou zal de angst wellicht wat meer op de voorgrond staan dan bij een ander.

 

Wanneer je kunt zien dat je zo in elkaar zit, dat dat bij je hoort, kun je onderzoeken hoe je je ertoe wilt verhouden. Heb je er last van? Kijk waar je last zit en hoe je deze kunt verlichten.

 

Dit is al een heel ander uitgangspunt dan jezelf willen veranderen. Wellicht komt je op meer haalbare zaken uit.


Anoniem

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Een pestverleden? Creëer rust en ruimte in je lijf

PESTEN

In de praktijk spreek ik regelmatig volwassenen die in hun jeugd of in hun volwassenen leven zijn of worden gepest, gekwetst, genegeerd of worden buitengesloten.

Van collega's tot vrienden en zelfs familie. Soms bewust, echter ook onbewust. Niet weten of voelen dat je de ander kwetst, totdat de bom barst.

Onveiligheid binnen relaties, het komt heel vaak voor. De littekens hiervan zijn vaak onuitwisbaar en vormen een spoor door hun complete levenslijn. De meest voorkomende thema's die ik tegenkom:

Onzekerheid
Laag zelfbeeld
Er niet mogen zijn
Achterdochtig zijn
Opvliegend reageren
Niet gezien willen worden

Mensen die een pestverleden hebben, kunnen hier ook last van hebben in hun relatie. Tijdens discussies kunnen oude patronen geraakt worden, waardoor ze zich weer net zo gekwetst voelen als toen.

Als hierop "buitengewoon" gereageerd wordt, zal de partner vaak niet begrijpen waarom het zo hard binnenkomt. Zo kunnen er makkelijk conflicten ontstaan, waardoor je beiden elkaar niet begrijpt en afstand neemt.

Reden om actie te ondernemen en dit voor jezelf op te lossen. Je partner heeft in een gezonde relatie het beste met je voor en verdient het om gelijkwaardig behandeld te worden.

Het helpt om met een onafhankelijk persoon samen naar het verleden te kijken en zo creëer je rust en ruimte in je lijf. Rationeel kunnen we veel verklaren, het gaat erom wat er in je gevoel gebeurt (verleden) en hoe je dit uit (in het heden).

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 17 - Schrijf een brief aan je jongere zelf

Schrijf een brief aan de jongere versie van jezelf en vertel hem/haar wat je nodig hebt.

Stel je voor dat je in een bos wandelt en daar op een bankje een kind ziet zitten (je voelt vaak zelf wel aan hoe oud dat kind is/moet zijn). Dat ben jij, toen je jonger was. Wat heeft dat kind nodig op die leeftijd, wat zou je hem/haar willen vertellen of mee willen geven. Doe dat maar. Heel jezelf door je jongere ik te geven wat het nodig had gehad.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 18 - Negatief zelfbeeld? Onderzoek of je ook een HSP bent.

Als je een HSP bent (highly sensitive person) dan is het mooie daarvan dat je veel waarneemt en dus anderen goed kunt aanvoelen. De keerzijde daarvan is dat als je een negatief zelfbeeld hebt je de miniemste signalen van de ander signaleert en...steeds op jezelf betrekt. Dit voedt je negatieve zelfbeeld.

Je bewust worden van je gevoeligheid kan je helpen om anders te gaan kijken naar die signalen die je opvangt bij anderen. En ze te duiden, los van de vaste interpretatie dat het wel op jou betrekking zal hebben.

Zie je iemand fronsen, verstijven, slikken, een grimas maken? Parkeer de reflex om het op jezelf te betrekken en benut je hsp-vermogen om goed te observeren. Wat is er met deze persoon dat die dit doet?

Het zal een nieuw licht werpen op de signalen die je waarneemt bij anderen.


4

deel deze tip

Tip 19 - Realiseer je welke kleine dingen je bereikt hebt

Kleine dingen bereikt? Welke kleine dingen heb je in je leven tot nu bereikt? En waar ben je daarbij het meest trots op?

Als ik hier met cliënten over praat, dan zegt men vaak in het begin ... nou niks of niet veel. Pratend over hun leven komen echter de mooiste verhalen naar boven, over momenten of dingen die ze zich helemaal niet meer realiseerden.

Bijvoorbeeld: "ik heb best veel angsten (faal-spreek), maar toen mijn beste vriendin overleed, heb ik kort gespeecht bij de uitvaart. Daar ben ik heel trots op".


Ander verhaal: "ik durf niet te vliegen en geen auto te rijden, terwijl ik zo graag op vakantie wilde. Ik dacht toen, je hebt je rijbewijs gehaald! Ik ga nu ook met een auto op vakantie en achter het stuur! Ik ben toen zelfs naar België gereden, ja, een hele overwinning en daar was ik ongelofelijk trots op."


Nog eentje? "Ondanks alles wat ik heb meegemaakt in mijn jeugd, is het me uiteindelijk toch gelukt om een stabiele relatie te onderhouden, best wel een prestatie voor mij!".


"Zwangerschap dragen, bevallen en een (in mijn ogen) goede moeder zijn, is wel iets wat ik bereikt heb en waar ik trots op ben!".

Ben je altijd zorgzaam voor dieren of respectvol naar de natuur? Of sta je altijd voor mensen klaar? Ben je misschien een attente collega of vriend? Heb je oog voor het leed van anderen?

 

Help je mensen wel eens oversteken? Geef je mensen soms voorrang in de supermarkt? Toon je interesse in anderen?

Welke grote of kleine dingen heb jij wel eens gedaan of gezegd waarbij mensen dankbaarheid naar jou toonden? Wat was een momentje waar je misschien best trots op kunt zijn? Schrijf wat van dit soort dingen op en vraag jezelf af ... wat zegt dit over mij als mens? Ben ik een behulpzame buur? Een lieve partner, moeder/vader, zoon/dochter, broer of zus? Ben ik een attente vriend/in? Ben ik een klein beetje dapper, stoer of een doorzetter?

Het hoeft niet als de waarheid aan te voelen, bedenk gewoon maar eens welke conclusie je over jezelf zou kunnen trekken ...



3

deel deze tip

Tip 20 - Ga een dankbaarheidsboekje bijhouden

Het is niet makkelijk om een negatief zelfbeeld positiever te maken. Je bent in de loop van je leven er steeds sterker in gaan geloven en ernaar gaan gedragen, het ligt dus verankerd in je brein.

 

Maar het goede nieuws is dat er wel iets aan te doen is, kost wel tijd en je aandacht om een positief zelfbeeld op te bouwen.

 

Het negatieve zelfbeeld heb je aangeleerd, dus je kan een positief zelfbeeld ook aanleren.

 

Begin met kleine veranderingen, zoals je aandacht gaan richten op dingen waar je dankbaar voor voelt, door een dankbaarheidsboekje bij te gaan houden.

 

Schrijf elke dag 3 dingen op waar je je dankbaar voor voelt. Kleine dingen zoals, mijn buurman/vrouw groette mij vanochtend. Seligman stelde vast dat mensen al van één week lang dagelijks een dankboek bijhouden een halfjaar later nog steeds een groter geluksgevoel ervaren dan vóór het schrijven.


Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 21 - Geef jezelf regelmatig een compliment

Geef jezelf regelmatig een compliment

Voor het geven van een compliment hoef je niets bijzonder te hebben gedaan. Van een compliment word je zeker niet arrogant. Je doet niets anders dan je inspanningen waarderen. En dat is een compliment waard!



3

deel deze tip

Tip 22 - Neem een paar keer per dag tijd voor jezelf

Neem even een paar minuten voor jezelf.


Ga ergens rustig zitten, met twee voeten op de grond. En adem eerst een paar keer heel diep in en uit. En neem alleen maar gewaar wat er is: je ademhaling, eventuele spanningen in je lijf, gedachtes.. Neem alleen waar en neem alles zoals het is.


Leg dan je handen op je borst en zeg een paar keer tegen jezelf: "Ik ben goed zoals ik ben". Geniet vervolgens nog even na, en kom dan weer los.


Doe dit een paar keer per dag.





3

deel deze tip

Tip 23 - Ga op zoek naar je positieve kanten

Als iemand in mijn praktijk komt met een negatief zelfbeeld ga ik op zoek naar de positieve kanten van iemand. Iemand met een negatief zelfbeeld ziet dit meestal niet. Anderen om hem of haar heen wel.

Een opdracht dit ik vaak als een van de eerste meegeef, is om 3 mensen in de omgeving te vragen iets over hem/haar te schrijven en dit naar mij te mailen of mee te geven. Meestal heeft de client dit dan nog niet gelezen. In de volgende sessie laat ik de client dan de ogen sluiten en ga ik de brieven voorlezen.

Het blijft vaak lastig voor de client om het binnen te laten komen. De brieven blijven echter altijd beschikbaar en kunnen opnieuw en opnieuw gelezen worden.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 24 - Leer anders naar jezelf kijken

Het zelfbeeld ontstaat in je jeugd. Als je bijv. door je ouder(s) niet gezien wordt of vaak negatief wordt benaderd, kun je jezelf als 'minder' gaan beschouwen.

 

En als je dan ook op school gepest wordt of buiten de groep valt, stapelen gedachten als 'ik stel niets voor' of 'niemand vindt me de moeite waard' zich op. Het is niet waar, maar je denkt wel dat dat de waarheid is.

 

Met hulp van een therapeut kun je anders naar jezelf leren kijken, kun je het beeld veranderen. Doe er iets aan, want een negatief zelfbeeld kan veel invloed op je leven hebben, zelfs tot op latere leeftijd; het kan relaties, werk, sociale contacten e.a. 'verpesten' terwijl dat niet nodig is!!!



3

deel deze tip

Tip 25 - Train jezelf om met respect over jezelf te denken

Van jezelf houden is met respect over jezelf denken. Hier kun je jezelf in trainen. Vraag je steeds af of je, zoals je nu tegen jezelf praat, ook zo tegen je beste vriend(in) zou praten. Probeer het daarna anders te formuleren, zodat het vriendelijker klinkt.


Joëlle

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Haal erkenning uit jezelf

Haal erkenning uit jezelf


Ali B. zei: ‘Erkenning is leuk, maar daarmee maak je het belangrijk wat anderen van je vinden’. Wanneer jij de waardering voor jezelf laat afhangen van wat de omgeving er van vindt, zul je nooit tevreden zijn met jezelf.

 

Probeer realistische verwachtingen te hebben van wat jij kan en haal de bevestiging uit jezelf. Blijkt hetgeen wat je wilt realiseren te hoog gegrepen, stel dan je verwachting bij. Accepteer waar je minder goed in bent.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 27 - Moed ontwikkelen om in beweging te komen

Wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, ervaar je meestal stress/angst in contact met anderen, wanneer je dingen moet doen of wanneer je alleen al denkt aan contact maken en activiteiten.

 

Dit komt omdat je leeft met een chronische angst om te falen, om afgewezen te worden ómdat je niet goed (genoeg) denkt te zijn. Deze angst noem je de angst voor sociale uitsluiting. Het is een van de meest fundamentele angstvormen waar –iedereen- mee worstelt.

We hebben over het algemeen 3 strategieën in het omgaan hiermee: we doen ongelofelijk onze best om te ‘bewijzen’ dat we goed zijn en waard om mee te tellen.

 

De tegenhanger is om te doen alsof het je niks kan schelen. Dit alles werkt heel uitputtend en je bent steeds bang ‘om door te mand te vallen’.


De 2e strategie is om elk risico van falen en afwijzing te vermijden. Je trekt je terug, komt in een isolement en je voelt je nóg angstiger.


Tenslotte is de 3e strategie die van dempen: je gebruikt middelen, afleiding (tv, porno en/of games enz.) of eten om je beter te voelen, jezelf af te leiden van je angst en nare gevoel over jezelf.
Ook dit leidt tenslotte tot vervreemding en isolement.

 

 

Strategieën die wél werken
Strategieën die wél werken zijn om juist moed te ontwikkelen om –naar voren- te gaan. Stop met denken en piekeren maar ga dóen, ga contacten en activiteiten aan.

 

Help jezelf door mensen te zoeken waarbij je het gevoel hebt dat je ernaast kunt staan, waar je je in kunt herkennen. Praat daarmee over je beleving, je gevoelens en emoties, je onzekerheden. Je zult bijna altijd herkenning vinden.


Wanneer deze stap nog te groot voor je is, zoek dan zo snel mogelijk steun in je netwerk van familie of vrienden. Wanneer mensen erg onzeker zijn, dan is er soms een neiging om juist de lat te hoog te leggen en contact te leggen met mensen waar we tegenop zien. Niet doen!

 

Verstandig en ook liefdevol naar jezelf toe is juist om alles wat je doet met kleine stapjes te doen, waarbij je zéker weet dat het je gaat lukken. Dat versterkt je moed om in beweging te komen en te blijven. Dit maakt je sterk, je went (snel!) aan situaties die je eerst vreesde.

 

De grootste ontdekking die je tenslotte doet is dat ieder mens te maken heeft met een kleinere of grotere mate van zelftwijfel en negatieve kijk op (delen van) zichzelf. De wereld is vol van –vaak verborgen- lotgenoten!



3

deel deze tip

Tip 28 - Waar werd je blij van in je kindertijd?

We worden geboren als groots, uniek wezen in een heel klein lichaam. Dit is al het begin van een negatieve kijk op onszelf als mens. Ieder van ons voelt zich klein en kwetsbaar. Jij bent dus niet de enige.

 

Dit besef alleen al kan helpen om op zoek te gaan naar wat jou uniek maakt en groots. Ga in gedachten zo ver mogelijk terug in je kindertijd: wat deed je graag? Waar werd je blij van? Dit zegt veel over wie jij in de kern bent. En dat is zonder twijfel heel positief.



3

deel deze tip

Tip 29 - Ik ben goed genoeg! Ik ben oké!

Als we opgroeien hebben we bevestiging, acceptatie en onvoorwaardelijke liefde nodig. Helaas krijgen we dat niet altijd op de manier waarop we dat nodig hebben. De negatieve woorden die we horen van bv onze ouders, familie, leraren of klasgenoten blijven hangen en voeden onze innerlijke criticus.

 

Je innerlijke criticus zit in je hoofd en herhaalt veel van deze negatieve woorden en bedenkt er zelf nog heel wat bij. Maar achter al die negativiteit zit iets diepers verborgen. Onze behoefte om te voldoen. Ons verlangen om het zo goed mogelijk te doen.

 

Maar onze innerlijke criticus vergroot dat door perfectionisme. Zo proberen we een gevoel van afwijzing te voorkomen. De afwijzing die we vroeger ook hebben ervaren.


Vaak is die angst zo'n deel van onszelf geworden dat we ons steeds moeten bewijzen. Alles moet perfect. Jij moet perfect.

Geef jezelf het geschenk van goed genoeg zijn. Jij bent goed genoeg!
dat mag je elke dag tegen jezelf zeggen: Ik ben goed genoeg! Ik ben oké!

Lukt je dat niet, dan mag je jezelf het geschenk gunnen om ermee aan de slag te gaan. Zoek professionele hulp en ontdek hoe waardevol jij bent!
Wees welkom.



3

deel deze tip

Tip 30 - Schrijf eens een sprookje

Schrijf eens een sprookje.

En wanneer je hiermee klaar bent vraag jezelf dan eens af wie jij bent in dit sprookje en wat het hoofd thema ervan is.

Wat zegt dit over jou en over jouw je zelfbeeld en hoe zou je het eventueel willen herschrijven. Wat is er voor nodig in het verhaal (en in jouw leven) om tot een positief zelfbeeld te komen?

Janneke

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 31 - Liefdevol ontvangen

Vraag aan minimaal 3 personen die jou goed kennen (vriend(en) / vriendin(nen) / partner / kinderen / kleinkinderen…) om jou te beschrijven als persoon.

De uitdaging is om te proberen wat hij/zij zegt écht binnen te laten komen (voelen) en het liefdevol in ontvangst te nemen.

Je hoeft niets terug te geven of te doen. Je hebt dit verdient door te zijn wie je bent.


3

deel deze tip

Tip 32 - Oefening - anders kijken naar jezelf

Anders leren kijken naar jezelf:
Ga op een stoel zitten met een lege stoel tegenover je en zie jezelf zitten op deze lege stoel, je kijkt dus nu naar jezelf.


Als je zo naar hem/haar kijkt wat zie je dan?
> Schrijf alle negatieve en positieve eigenschappen van hem/haar op.
> Het aantal negatieve en positieve eigenschappen moeten gelijk zijn.


Zo leer je dat je niet alleen bestaat uit de minder leuke kanten van jezelf maar dat je meer bent dan dat.



2

deel deze tip

Tip 33 - Weet dat je gewoon mens mag zijn

Weet dat je gewoon mens mag zijn, iedereen maakt weleens een fout. Vallen mag en van opstaan leer je.



2

deel deze tip

Tip 34 - Verander hoe je tegen jezelf praat

Let goed op hoe je in je gedachten tegen jezelf "praat".


Zeg je bijvoorbeeld regelmatig tegen jezelf: "Dit kan ik niet", of "dit lukt me nooit"?

 

Verander die zinnen dan door er het woordje "nog" tussen te denken. Dus: "ik kan het NOG niet"! Dan klinkt het meteen minder zwaar en minder ver weg.



2

deel deze tip

Tip 35 - Geef je regelmatig een compliment

Geef je regelmatig een compliment. Het klinkt misschien vreemd maar ook als je het nog niet gelooft of kunt geloven. Doe het dan juist. Dit regelmatig herhalen van een positief iets werkt door en je gaat daarnaar handelen.



2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - Schrijf iedere dag 1 ding op dat je goed gedaan hebt

Schrijf iedere dag 1 ding op dat je goed gedaan hebt, kijk na bv een week in je notitieboekje of telefoon, dan zie je een heleboel dingen die je heel goed gedaan hebt


Mirjam

2

deel deze tip

Tip 37 - Geef jezelf iedere dag 3 complimenten

Geef jezelf iedere dag 3 complimenten. Daarmee leg je de focus op zaken die je ook goed doet.



2

deel deze tip

Tip 38 - Zelf het roer omgooien

Heb je last van een negatief zelfbeeld, dan weet je dat er op dit punt altijd een enorm verschil is tussen je gevoel en je verstand. Je eigen rationele gedachten hoor je ook terug in het commentaar van de mensen om je heen.


Reuze aardig allemaal maar je hebt er dus helemaal niets aan. Je negatieve gevoel verandert niet, hoe vaak mensen ook tegen je zeggen dat je voor hen wel degelijk iets voorstelt.

Het enige wat helpt is zelf het roer omgooien. Ga iets doen wat je echt wilt maar wat je aldoor om allerlei redenen nog maar niet hebt gedaan. Maak een plan om het te laten slagen. En vooral: MAAK HET AF!

Dat is minder makkelijk dan het lijkt maar weet wel dat geen negatief zelfbeeld hiertegen bestand is.



2

deel deze tip

Tip 39 - Erken het gevoel van je kind

Wil je het zelfvertrouwen van je kind vergroten?

Erken dan steeds als eerste zijn of haar gevoel.
Hierna troost je je het kind en dan naar de realiteit:

Wat naar dat jij je zo ....voelt.
Troosten en dan:


En nu; hoe kun je ervoor zorgen dat het fijn voor je wordt?
Kan ik je daarbij helpen of misschien iemand andersa/


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 40 - Welke raad zou een liefdevolle vriend(in) je geven?

Welke raad zou een liefdevolle vriend(in) je geven?

Wanneer je geplaagd wordt door die negatieve stem op je schouder, vraag je dan eens af: wat zou een liefdevolle vriendin tegen je zeggen?
Welke goed raad zou ze je geven?

Vaak is ons interne zelfdialoog veel vernietigender dan dat wij de buitenwereld behandelen.

Daarom is het heilzaam om eens een ander perspectief in te nemen.

Het perspectief van een liefdevolle vriendin.



2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 41 - Zorg dat je er verzorgd en leuk uitziet

Uiterlijk
Zorg dat je er verzorgd en leuk uitziet: dat doet iets met jezelf en anderen.


Uit onderzoek blijkt dat mensen die er verzorgd en leuk uitzien meer positieve aandacht krijgen van de mensen om hen heen, wat een positieve invloed op je heeft!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 42 - Durf kwetsbaar te zijn

Een slecht zelfbeeld.. ik denk dat we allemaal wel eens ontevreden over onszelf zijn of vinden dat we niet goed genoeg zijn of wat dan ook. Op bepaalde vlakken zijn we onzeker, op andere vlakken komen we bloeiend tevoorschijn.

 

Wat doen we dan met die gebieden in ons leven waar we ervaren niet oké te zijn?

 

Ik geloof dat één van de belangrijkste manieren om de lading van deze gevoelens af te halen is dat we durven kwetsbaar te zijn.

 

Durf je naar jezelf en je omgeving open te zijn over deze gedachten en gevoelens? Of moet je altijd sterk zijn? Schaam je je voor je gedachten..? Wanneer we ze bedekken wordt de pijn die onder deze overtuigingen zit alleen maar zwaarder.

 

Durven we er naar te kijken, er open over te zijn en misschien zelfs verdriet om te hebben? Dit maakt het allemaal een stuk lichter.



2

deel deze tip

Tip 43 - Vertel jezelf: ik ben compleet en volmaakt

We ontwikkelen ons zelfbeeld in contact met anderen. Hoe kijken zij naar ons? Zo leren wij ook naar onszelf te kijken.


Maar wie zijn die anderen om jou te kunnen en mogen be- en veroordelen? Naar mijn idee is er niet één waarheid en is veroordelen altijd een zaak van te weinig naar iemand geluisterd hebben.

 

Er is maar één jij en die is compleet en volmaakt. Deep down weet jij dat ook, ook al kan je dat niet altijd voelen. Glimlach naar jezelf en vertel jezelf elke dag: ik ben compleet en volmaakt.



2

deel deze tip

Tip 44 - Schrijf elke morgen

Schrijf dingen van je af en laat naar boven komen wat verwoord en gehoord wilt worden.

Als iemand een negatief zelfbeeld heeft kijken we in de therapie naar de onderliggend oorzaak daarvan. Vaak heeft diegene in het verleden een overtuiging voor zichzelf gecreëerd van bijvoorbeeld; ik ben niet goed genoeg of ik doe er niet toe of ik ben niet belangrijk.

 

Het kan zijn dat je in het verleden op een negatieve inslag bent gespiegeld en dat jou ervaring daarvan zegt dat je niet goed genoeg bent. Dit thema kan je je hele leven bij je dragen en je beïnvloeden.

In de therapie kijken we daarom of deze overtuiging nog voor je klopt op dit moment.
Het woord zelfbeeld zegt al dat het om een beeld van jezelf gaat. Nu kun je dat beeld op vele manieren opvijzelen waardoor je een meer positiever zelfbeeld krijgt.

 

Daar is niets mis mee en dat kun je gewoon doen zodat je weer een goed gevoel over jezelf krijgt. Maar vergeet niet het is maar een beeld. Dan komt de vraag, wie ben je in essentie?


Daarom kijken we in de sessies naar je zijnsaspect en de laag van de liefde. Wanneer is het tekort daarvan ontstaan en heb je jezelf van je eigenliefde afgesloten. Als daar weer verbinding mee gemaakt kan worden zal je zelfbeeld gevoed worden vanuit je bron en is het niet zo relevant meer wat anderen van jou verwachten of waar jij aan zou moeten voldoen.

Als tip kan ik je meegeven om elke morgen te schrijven. Het is belangrijk er niet over na te denken wat je schrijft. Schrijf gewoon door ook als je het niet meer weet of geen zin hebt, dan schrijf je dat op. Je schrijft ten eerste dingen van je af waardoor je op diepere lagen in jezelf terecht komt met als gevolg dat dingen boven komen die verwoord en gehoord willen worden. Het brengt je dichter bij je essentie.

Dit is een fijne manier om bij je gevoel te komen omdat je het echt aan jezelf schrijft. Succes!



2

deel deze tip

Tip 45 - Stel je eisen bij - bij ongezond perfectionisme

Ongezond perfectionisme

Een perfectionist is dikwijls iemand die zich erg onzeker voelt en daarom geneigt is teveel van zichzelf te vragen. Je bent te perfectionistisch wanneer je het jezelf niet toestaat fouten te maken of beperkingen te hebben.


Omdat deze eisen vaak onmogelijk zijn, leef je onder hoogspanning. Niet iedereen herkent zijn eigen perfectionisme, maar wel de klachten die ermee samen gaan zoals; faalangst, depressieve klachten, weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld.


Je stelt dan eisen die zeer moeilijk of onmogelijk gehaald kunnen worden.

Je kunt je eisen bijstellen door jezelf de volgende vragen te stellen :

  • Hoe extreem zijn mijn doelen, kan ik ze halen?

 

  • Is het waar wat ik denk, moet ik per se 'perfect' zijn?

 

  • Wat zijn de voor- en nadelen van mijn perfectionisme, helpt het me of werkt het tegen me.

 

  • Wat is het effect van mijn perfectionisme op anderen?

 

  • Zijn mijn doelen en normen flexibel genoeg? Kan ik ze aanpassen als de omstandigheden daar om vragen?


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 46 - Jezelf zijn doe je in het nu

Op zoek naar jezelf

‘Ik kan pas mezelf zijn als…’ Ieder mens is al goed genoeg of speciaal genoeg omdat hij er IS. Je hoeft je eigen ZIJN alleen maar te ervaren.

De meeste mensen die op zoek zijn ‘naar zichzelf’ gaan aan dit simpele feit voorbij. Zijn ze naar zichzelf op zoek in de droom van een mooiere toekomst? Of ze willen zichzelf terugvinden door te denken over wat er anders had moeten zijn in hun verleden?

Mensen die in het verleden of de toekomst naar zichzelf zoeken, zullen moeite hebben om zichzelf te vinden. De toekomst moet nog komen en het verleden is al geweest.

Je kunt alleen maar ZIJN in dít moment en dus jezelf alleen maar ervaren in dit moment. Wees je ervan bewust dat gedachten komen en gaan, altijd refererend naar het verleden of naar de toekomst.

Jezelf zijn doe je in het nu.


2

deel deze tip

Tip 47 - Probeer eens wat minder perfect te zijn

Vaak hoort bij een laag zelfbeeld:
  • perfectionisme
  • pleasen
  • je schuldig voelen over alles wat fout is gegaan
  • faalangst en uitstelgedrag
  • stress

Tip: probeer eens wat minder perfect te zijn: niemand en niets is immers perfect ! De gedachte dat jij niet goed genoeg bent heeft een negatieve invloed op al je emoties. Bovendien kun je nooit meer dan 100% presteren. Een coach kan je daarbij helpen.



2

deel deze tip

Tip 48 - Aan de slag met huiswerkopdrachten

Negatief Zelfbeeld, wat klinkt dat he.... Ben je onzeker, vind je jezelf niet leuk? niet mooi? Heb je BDD? heb je een operatie ondergaan, waardoor je lichaam of je bewegingsvrijheid is veranderd?

heb je faalangst, vermijd je situaties omdat je denkt dat anderen je toch niks vinden?.... Ik kan je helpen.

Door middel van gesprekken, die soms warm en steunend zijn maar soms ook spiegelend kunnen zijn, help ik je op weg naar een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Ik heb veel materiaal waar we mee aan de slag kunnen. Bij mij ga je dus niet alleen ""praten", maar ook huiswerkopdrachten maken. En dat is interessant want soms kun je je netwerk (als je die hebt), inschakelen, voor het behalen van je doel.

Ook als dat spannend is, ik help je stap voor stap naar meer zelfvertrouwen en een moment dat je steviger in je schoenen kunt staan. Veel succes! Groetjes


2

deel deze tip

Tip 49 - Doe nieuwe ervaringen van jezelf op

Negatief zelfbeeld?

Doe nieuwe ervaringen van jezelf op in het contact met een gestalttherapeut of een ervaringsgericht psychosociaal hulpverlener.

Je zult verrast zijn te ontdekken wat voor een mooi persoon jij ook bent naast al je eigen negatieve overtuigingen. Welkom in mijn praktijk!


2

deel deze tip

Tip 50 - Ontwikkelen van basisvertrouwen

Heb je een negatief zelfbeeld? Ga aan de slag met het ontwikkelen van basisvertrouwen!

Hierbij kan het boek 'Wat zou je doen als je een aap was' door auteurs Suzanne Haest & Michiel van den Heuvel je helpen. En natuurlijk ben ik beschikbaar voor je om dit meer te verdiepen in de vorm van gestalttherapie.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 51 - Ik hou van mij

Ik hou van mij

Een negatief zelfbeeld kan je belemmeren in heel je leven. Een mooi, confronterend maar o zo waar nummer die je kan helpen bij jouw zelfbeeld is Ik Hou Van Mij, van Harry Jekkers.

Luister deze elke dag. Zing hem mee. Elke dag voor de komende minimaal 2 weken.

Wat doet dit met jou?

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 52 - Vraag hoe zijn of haar dag was

Een tip bij relatieproblemen: Vraag hoe zijn of haar dag was. Het is belangrijk om je in elkaar te blijven interesseren. Dit is een bepaalde soort aandacht die je aan elkaar geeft en aandacht is cruciaal in een relatie.


2

deel deze tip

Tip 53 - Maak contact met het jonge kind in je

Een negatief zelfbeeld kan met veel dingen te maken hebben.
Maar heeft het met iets van vroeger te maken, heb je wellicht ergens niet de aandacht van je ouders/ opvoeders kunnen krijgen die je wel nodig had, dan helpt misschien het volgende:
Maak contact met het jonge kind in je, dat op een bepaald moment in je leven aandacht en liefde heeft gemist. Zie hem/ haar helemaal voor je, zoals je jezelf herinnert! Misschien herinner je je een trui/ jurkje/ wat je aan had, je lievelingsdier/ speelgoed.. maak het plaatje in gedachte helemaal compleet.
Als je dat hebt, troost deze kleinere "ik" dan maar met je volwassen deel. Geef hem/ haar nu alles wat je toen niet kon krijgen. Jij kan dat nu wel!
En kijk of je samen van dit moment even kunt genieten..

Als dit je helpt, kun je deze korte meditatie een tijdje lang elke dag doen, net zolang als de kleine ik dat nodig heeft..


2

deel deze tip

Tip 54 - Leer je interne criticus manieren

Wanneer je interne criticus nogal luidruchtig aanwezig is, dan is het misschien tijd om hem/haar manieren te leren.

Je kunt beginnen met een naam te verzinnen zodat je je interne criticus makkelijker kunt aanspreken. Vervolgens grijp je in wanneer hij/zij niet aardig tegen je is. Je Interne criticus mag alleen maar commentaar geven zoals jij dat ook tegen een goede vriend(in) zou doen.

Op deze manier kun je de eerste stap zetten naar vriendschap met je interne criticus.


2

deel deze tip

Tip 55 - Mijn Krachtenlijst

Maak een lijstje van jouw sterke kanten, je kwaliteiten. Vaak zijn we veel beter in kijken naar onze tekortkomingen in plaats van onze kracht. Tijd om te focussen op je kracht!

Vragen die je kunnen helpen bij het schrijven:

Wat zie jij als je mooie eigenschappen?
Welke tegenslagen heb jij overwonnen?
Welke doelen heb je gehaald?
Welke waardevolle vriendschappen heb je gecreëerd?
Wie geef jij energie, steun, inspiratie?

Jenn

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 56 - Word bewust van jezelf als onderdeel van alles om je heen.

Word bewust van jezelf als onderdeel van alles om je heen.

Als je naar de natuur kijkt, dan zie je geen plant die zich gedraagt alsof ie minder waard is dan een andere plant. En toch verschillen ze allemaal van grootte, kleur, helderheid van het blad, of de hoeveelheid bloemen of vruchten. Er is geen dier dat twijfelt aan z'n eigenwaarde. Zelfs honden die één been missen proberen zoveel mogelijk te maken van de mogelijkheden die ze hebben en verliezen hun enthousiasme en levenlust niet; aan een eventuele beperking spenderen ze niet meer tijd of aandacht dan absoluut noodzakelijk is om hun eigen ding te doen.

Wij mensen hebben met ons verstand een zeer krachtig instrument in handen waarmee we onze mogelijkheden t.o.v. planten en dieren enorm kunnen vergroten. Door verkeerd gebruik van ons verstand echter (d.w.z. door uit het hier en nu te gaan naar het verleden of de ingebeelde toekomst), krijgen wij last. We maken continu mentale beelden van hoe wij zelf zouden moeten zijn, waarbij we dit steeds vergelijken met anderen, en ook dat weer aanpassen in de loop der tijd, afhankelijk van welke gedachten we erbij betrekken. Grotendeels gaat dit automatisch, en het lijkt ook normaal omdat iedereen dat doet, maar dat betekent niet dat het ook natuurlijk is.

Het verstand zouden we moeten gebruiken waarvoor het bedoeld is, namelijk helder nadenken over een concrete situatie zoals het komen van A naar B. Dat verstand werkt ook nog eens vele malen beter als we logisch nadenken afwisselen met 'zijn': gewoon zijn zoals de dieren en de planten, zonder nadenken, zonder oordelen. In plaats van ondertussen ook nog belast zijn met de identificatie van ons zelfbeeld door het continue vergelijken met anderen.

Wees zoals de planten en de dieren: geen haar op hun hoofd die eraan denkt zichzelf minder te vinden dan anderen. Ze zijn gewoon. Het feit dat wij hier allemaal zijn: dat geeft ons bestaansrecht. Het is niet zo dat we er een beetje minder mogen zijn dan anderen: wij zijn er net zo goed als de anderen, en de anderen net zo goed als wij. Laat het belastende mentale oordeel over jezelf los; het is niet 'waar', het is alleen maar een zinloos gebruik van mentale energie.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 57 - Ongekende gevoelens

Als er in je kindertijd weinig aandacht was voor jouw gevoelens, kun je daar later in je leven behoorlijk mee worstelen. Als je emoties er niet mochten zijn, dan heb je diep van binnen vaak ook geleerd dat jijzelf er ook niet mag zijn. Vaak gaat dit patroon onbewust van de ene generatie op de andere over. Door dit gemis te herkennen en erkennen, begrijp je beter waarom je in je volwassen leven vastloopt op bepaalde thema’s en kun je de cirkel doorbreken. Een indringend boek hierover is “Ongekende gevoelens” van Jonice Webb.

Ellen

2

deel deze tip

Tip 58 - Contact met jezelf herstellen

weinig zelfvertrouwen kan zich uiten in twijfelen, piekeren, geen keuzes durven te maken en jezelf niet te durven laten zien. En daarmee werkt het door in je relaties. De basis ligt in het contact met jezelf te herstellen. Een gestalt therapeut kan je begeleiden in het luisteren naar jezelf en de andere stemmen in jou, zodat deze uiteindelijk kunnen integreren in een sterker zelfbeeld.


2

deel deze tip

Tip 59 - Hoe verbeter ik mijn zelfbeeld?

Hoe verbeter ik mijn zelfbeeld? - Invullen Kernkwadrant

Om een beter zelfbeeld te krijgen is het goed om te weten wat je kwaliteiten zijn en waar je nog in kan groeien. Door je kernkwadranten in kaart te brengen krijg je zicht op je eigen kwaliteiten en meer begrip voor de dingen van jezelf die je nu negatief vindt. Je wordt wat minder streng naar jezelf. Je staat steviger in je schoenen en wordt veerkrachtiger.

Weet jij wat jouw kwaliteiten zijn? Weet je dat daar ook valkuilen tegenover staan? Dan kun je er vaak ‘te’ voor zetten. Als je bijv. snel besluiten kan nemen, kan het zijn dat je valkuil is, dat je te snel over iemand heen walst. Je kunt je ook irriteren aan een kwaliteit van iemand anders, omdat dat tegenovergesteld is aan jouw kwaliteit. Zie die irritatie als een hulpmiddel om te zien waar jouw uitdaging ligt en waar je nog kan groeien. Als je bijv. snel over je heen laat lopen kan ‘grenzen bewaken’ er positief tegenover staan. Vaak ben je ‘allergisch’ voor mensen die veel van jouw uitdaging hebben en het is het tegenovergestelde van jouw kwaliteit. De kwaliteit die achter je allergie ligt kan een belangrijk ontwikkelpunt zijn; je uitdaging. Wil jij een beter zelfbeeld krijgen en zou je graag je kwaliteiten willen ontdekken? Neem gerust contact op om het samen te doen.

Methodiek: D Ofman


2

deel deze tip

Tip 60 - Maak een Mooi Mens Moodboard voor jezelf!

Maak een Mooi Mens Moodboard voor jezelf!

De opdracht is om al jouw positieve eigenschappen in kaart én in beeld te brengen zodat er een kunstwerk ontstaat die al jouw mooie kanten weerspiegelt. De schaduwkanten laat je achterwege. De bedoeling is dat het jou helpt herinneren waarom jij nou zo’n mooi waardevol mens bent. Wat is er nou eigenlijk zo leuk en aantrekkelijk aan jou? Als persoon vanuit alle rollen die je vervult. Als vriendin, vriend, kind, moeder, vader, zus, broer, geliefde, partner etc. etc.

Misschien wil je beginnen met het opschrijven van jouw positieve eigenschappen in woorden. Waar ben jij nou zo goed in? Wat maakt jou tot fijn gezelschap? Misschien kun je vandaag of morgen een aantal vrienden of collega’s vragen wat zij voor positieve kanten van jou kunnen benoemen. Stuur ze gewoon even een appje zodat ze ook de tijd kunnen nemen om te reageren. Dat vinden ze vast heel leuk om te doen, want dat jij waarde hecht aan hun reflectie is eigenlijk ook een indirect compliment. Oprecht een compliment geven aan een ander geeft een goed gevoel en verdiept ons gevoel van verbondenheid. Je doet er de ander dus ook een plezier mee als jij in alle oprechtheid positieve feedback van de ander ontvangt en hiervoor bedankt.

Naast het verzamelen van alle complimenten en al jouw positieve eigenschappen in tekstvorm, ga je ook afbeeldingen verzamelen die al deze positieve gevoelens en krachtbronnen ondersteunen of representeren. Wellicht kun je er nog voor jou betekenisvolle lijfspreuken of quotes aan toevoegen.
En van die afbeeldingen en teksten maak je een collage. Het helpt te visualiseren en geeft een tastbaar beeld. Jouw moodboard kan je bijvoorbeeld op een prikbord, de wc-deur, binnenkant kledingkast of instagrampagina zetten als inspiratie zodat je er regelmatig aan wordt herinnerd.

Een moodboard hoeft niet super groot te zijn. En het hoeft ook geen keurig gerangschikt beeld te zijn. Het mag graag een beetje los. Begin met een A3 papier in gedachten en ga foto’s, afbeeldingen en passende kreten en teksten verzamelen. Dat kan natuurlijk heel goed online via sites die je inspireren of met hulp van Instagram en Pinterest. Of je verzameld oude tijdschriften die qua onderwerp of sfeer aansluiten. Zelf creëren, tekenen of schilderen kan natuurlijk ook.
Je moodboard hoeft ook niet perse in één keer af. Liever niet zelfs. Verzamel in 1, 2 of (veel) meer rondes een eerste selectie beelden en laat ze een tijdje liggen. Spreid ze uit op een grote tafel of op de vloer en maak een verdere selectie. De foto’s die samen het beste gevoel en de best passende sfeer leveren, plak je vervolgens losjes vast op het papier. Of je bewaart ze in een map. Voor veel mensen werkt het goed om tussen de verzamelrondes wat pauzes in te lassen. Want juist door te starten met verzamelen voor je moodboard zal je steeds meer oog krijgen voor passende beelden die jouw mooie eigenschappen weerspiegelen. Het is wel fijn als je moodboard na een week wat meer vorm heeft, zodat je er naar kunt kijken.

En ga er dan eens ongegeneerd oprecht van genieten. Van jezelf genieten, van alle mooie en positieve kanten die je in je hebt. Daar van kunnen genieten alleen al, is een prachtige eigenschap. Je kunt jezelf hier ook in trainen, want meestal zijn we hier niet zo goed in. Positieve zelfspraak begint met herkennen en bekennen wat er eigenlijk allemaal wél is en wat jij allemaal wél kunt en bent en betekent voor een ander. Dat je er naar kunt kijken en denkt “ja, dat ben ik: een mooi mens!”


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 61 - Relatie met jezelf

Een gezonde relatie is een basisbehoefte van de mens. Een gezonde relatie begint met een goede relatie hebben met jezelf. Hoe kijk jij aan tegen jezelf? Kun jij elke dag in de spiegel kijken en iets positiefs over jezelf zeggen? Iets waar je trots op bent van die dag? Iets wat je een mooie waarde vind van jezelf.
Pas dit elke avond toe je het geeft een positief effect op hoe je slaapt en op hoe je de volgende dag begint.


2

deel deze tip

Tip 62 - Jezelf vergelijken met anderen is destructief

Jezelf vergelijken met anderen is destructief

Mensen zijn vaak geneigd zichzelf te vergelijken met de mensen in hun omgeving. Dit kan zowel opwaartse als neerwaartse vergelijking zijn. Met opwaartse vergelijking haal je jezelf neer en kun je alleen maar zien dat de ander beter, mooier, populairder, rijker of leuker is of iets veel beter kan dan jij. Bij neerwaartse vergelijking vind je jezelf beter, mooier sterker dan anderen. Echter een beter inkomen of meer populariteit maakt ons uiteindelijk niet een beter of slechter mens. Hoe meer het je lukt om jezelf te accepteren zoals je bent, hoe minder je je hoeft ter vergelijken met een ander en hoe meer rust en balans je in je leven vindt.

Oefening: vergelijk jezelf met wie je gisteren was, niet met wie iemand anders vandaag is

In plaats van jezelf te vergelijken met anderen, schrijf elke dag eens op wat je beter, slimmer hebt gedaan dan gisteren of de week ervoor. Wat kun je nu beter? Wat heb je geleerd? Hoe kijk je nu anders tegen iets aan? Hoe ben je een stap verder gekomen? Hoe heeft dit je geholpen in je leven?
Stap niet in de valkuil om de vergelijking te groot te maken. Elke kleine verandering is een stap voorwaarts. En elke verandering begint bij een eerste kleine stap.

Ieder mens is een uniek individu en kan en doet dingen op zijn of haar eigen manier.


2

deel deze tip

Tip 63 - Volg een zelfbeeldtraining!

Voor mensen met een laag zelfbeeld is het volgen van een zelfbeeldtraining een zeer effectieve manier om in korte termijn stappen te zetten in het verbeteren van je zelfbeeld. Het is natuurlijk heel spannend om samen met anderen in een groep hiermee aan de slag te gaan maar juist het samen uitwisselen van ervaringen en oefenen met wat je leert heeft veel meerwaarde.
Neem voor meer informatie vooral contact met mij op!

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 64 - Van zelfvertrouwen naar zelfcompassie

We denken vaak dat we voor een negatief zelfbeeld zelfvertrouwen nodig hebben. Dit is dan iets wat we zouden moeten kunnen "bereiken" door hard te werken of ergens aan te voldoen. Met andere woorden: er is iets voor nodig. We moeten iets presteren, uniek zijn, of positief leren denken.
Natuurlijk halen we er een goed gevoel uit als een van bovenstaande dingen lukt, maar het is heel tijdelijk van aard en ook nog eens afhankelijk van of het "slaagt" of niet.

Tip: focus je niet op het ontwikkelen van zelfvertrouwen, maar focus je op dat je nu al goed genoeg bent. Zonder dat je daarvoor iets moet doen of verbeteren.
Dit klinkt misschien heel "lui" en alsof je dan jezelf niet meer zou willen ontwikkelen. Maar het tegendeel is waar.
Met zelfcompassie oordeel je niet (zowel positief als negatief) en geef je jezelf de ruimte om er helemaal te zijn waardoor je al jouw capaciteiten beter kan gaan benutten omdat je geen energie meer verliest in het afwijzen van dat hoe het nu is. Vanuit die plek kan jij op een veel diepere laag in vertrouwen zakken dan vanuit het harde werken om goed genoeg te zijn.


2

deel deze tip

Tip 65 - Richt je aandacht op je eigen leven

Richt je aandacht op je eigen leven en op datgene waar je invloed hebt;

Stel jezelf dagelijks aan het begin van de dag de volgende 3 vragen en focus je daarop

Wat kan ik vandaag doen om te groeien?
Wat kan ik geven?
Wat kan ik vieren?



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 66 - Erken je gevoel

Erken je gevoel. Mensen om je heen kunnen er heel anders tegenaan kijken (ach, welnee, je bent prachtig, waardevol, intelligent etc.), het gaat echter om jou!

Wat doet jouw negatieve zelfbeeld met jou? Hoe voel je je eronder? Wat roept je hoofd allemaal aan gedachten? Vermijd je dingen hierdoor?

Als jij ervaart dat het je leven in negatieve zin beïnvloedt of grotendeels bepaalt, praat er eens over met een professional (psychosociaal counselor of coach). Samen kijken wat er bij jou speelt, en wat jij nodig hebt om hier anders mee om te kunnen gaan als dat is wat jij graag wilt!



1

deel deze tip

Tip 67 - Teken jezelf, maak een foto van jezelf, en vergelijk

Mensen met een negatief zelfbeeld zien en voelen alleen datgene wat zij lelijk vinden.


Bij mijn cliënten helpt het om hun lichaam te tekenen zoals zij dat ervaren. Daarna mag ik met hun eigen telefoon foto’s te maken. De foto’s vergelijken we met de tekening(en).


Hierdoor zien ze dat de waarheid anders is dan hetgeen zij in hun hoofd bedenken.



1

deel deze tip

Tip 68 - Vraag je vrienden waarom ze bevriend zijn met jou

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, zou je aan al je vrienden kunnen vragen of ze op willen schrijven waarom zij bevriend zijn met jou.


Je plakt die blaadjes op op plekken waar je ze vaak ziet.


En bedenk: jij wilt misschien niet geloven dat je echt zo bent als zij schrijven, maar je vrienden zijn toch slim, leuk en aardig?! Dus waarom zouden zij dan bevriend zijn met iemand die niks voorstelt?

 

PRECIES! Jij bent dus echt zo leuk, slim, e.d. Als zij schrijven!



1

deel deze tip

Tip 69 - Zorg voor jezelf

Zorg voor jezelf
Als je goed voor jezelf zorgt voel je je beter.


Van slecht of niet voor jezelf zorgen wordt je zelfbeeld nog negatiever.
Dus eet goed, drink matig tot niet (al zal ne met een glas drank je wellicht beter voelen, maar is dat de dag ern verdwenen en voel je je nog slechter!)


Ga elke dag onder de douche, was je haren en zorg dat je handen en voeten verzorgd zijn.
Als je er goed uitziet, voel je je beter en is je zelfbeeld automatisch positiever



1

deel deze tip

Tip 70 - Beweeg: gezonder lijf, positieve stoffen aangemaakt

Als je beweegt maak je stoffen aan die voor een positievere mindset zorgen.
Ga naar de sportschool.


Als je dat niet kunt betalen, probeer dan geregeld, zo’n drie vier keer per week een uur te lopen.
Ga de deur uit en ga lopen, overigens zonder bestemming, loop een halfuur daarheen waar je gevoel je naar toe brengt en loop dan weer terug.


Het mes snijdt aan twee kanten: je werkt aan je lijf en algehele conditie en je maakt positieve stoffen aan die je zelfbeeld ten positieve zullen beïnvloeden!!



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 71 - Zoek een therapeut en werk aan je zelfbeeld

Zoek een therapeut waar je je prettig bij voelt en ontleed waar je negatieve zelfbeeld vandaan komt.


Zo kun je er achter komen hoe het is ontstaan en bestaat en kun je werken aan een pósitief zelfbeeld



1

deel deze tip

Tip 72 - Stop met jezelf vergelijken met anderen

Stop met jezelf vergelijken met anderen. Niets maakt je ongelukkiger dan continu jezelf vergelijken met anderen die in jouw ogen, beter zijn dan jou. Er zal immers altijd wel iemand beter, leuker, mooier, slimmer, sneller etc. zijn dan jou.

 

Om jezelf daarmee te blijven kwellen levert je weinig positief zelfbeeld op omdat je dan in je hoofd, altijd tekort schiet.


Jolande

1

deel deze tip

Tip 73 - Focus op wat er wél is

Focus op wat er wél is. Je hebt vast ook dingen waar je goed in bent of die leuk aan je zijn. Als je niet goed weet welke dat zijn, vraag het dan eens na bij je partner, je vrienden/vriendinnen, een familielid of een leuke kennis.

In plaats van te denken wat er allemaal niet goed is, is het meer helpend om te kijken naar wat er wel goed is aan jou. Bouw datgene wat je goed vindt of wat je leuk vindt aan jezelf verder uit.

 

Daar zitten kennelijk je sterke kanten en dan kan je maar het beste daar energie in steken om het nog succesvoller te maken. En succes dat geeft je meer zelfvertrouwen.


Jolande

1

deel deze tip

Tip 74 - Zorg voor succesjes

Zorg voor succesjes.

Als je regelmatig een succesje boekt dan zal je merken dat dit een 'boost' geeft aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het is erg motiverend om succes te hebben.

 

Probeer je ambitie niet gelijk heel hoog te leggen want dan kan het eerder tegenvallen. Maak kleine stapjes in wat je wilt bereiken en sta elke keer even stil bij het bereiken van zo'n stapje.

 

Op die manier ben je je meer bewust van wat je doet, hoe je dat doet en wat je bereikt hebt. Dit geeft een positiever gevoel over jezelf.


Jolande

1

deel deze tip

Tip 75 - Word je bewust waardoor mooie dingen plaatsvinden

Waarom zijn bepaalde goede dingen, of hebben goede gebeurtenissen, plaatsgevonden? Waardoor kreeg jij die extra bak koffie van je collega? Wat heb je gedaan waardoor je verrast werd met een presentje, terwijl het niet je verjaardag is?

 

Noteer eens om de zoveel dagen deze goede dingen/ gebeurtenissen en bedenk dan eens waardoor deze hebben plaatsgevonden. Door hier bewust mee aan de slag te gaan, kom jij erachter waardoor deze mooie dingen plaatsvinden. Bewust zijn van dingen maakt je sterker!



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 76 - Maak eens een positief zelfportret!

Maak eens een positief zelfportret!

Vaak hoor je pas iets positiefs over jezelf wanneer je ergens vertrekt of zelfs wanneer je er niet meer bent…

 

Maar het brengt een ieder zoveel goeds om positiviteit te ontvangen zonder dat er eerst een afscheid aan te pas moet komen.

 

Opdracht: Vraag aan ongeveer 5 mensen die jou goed kennen (familie, vrienden, collega’s, meer mensen mag natuurlijk ook) om elk 3 korte verhaaltjes te schrijven over hoe jij bijdraagt aan de wereld. Als je de verhaaltjes binnen hebt, maak je er een positief zelfportret van.

 

Het zal je verbazen wat je dit kan opleveren! Het zal zeker bijdragen aan je zelfrespect en aan je verwachting van eigen effectiviteit. Bovendien kan dit zelfportret je helpen in moeilijke tijden, door het dan af en toe eens door te lezen.

 

De uitdaging is verder om je werk en je leven zo in te delen dat je elk dag gebruik kunt maken van je positieve zelfportret. En zo minder negatief naar je zelf zult kijken.



1

deel deze tip

Tip 77 - Vraag je omgeving naar je beste eigenschappen

Vraag in je omgeving eens aan mensen die jou goed kennen wat ze jouw drie beste eigenschappen vinden.



1

deel deze tip

Tip 78 - Behandel jezelf zoals je je beste vriend zou behandelen

Behandel jezelf net zoals je je beste vriend of vriendin zou behandelen. Probeer mild en begripvol naar jezelf te zijn. Wees je eigen beste vriend(in.)



1

deel deze tip

Tip 79 - Boekentip Verslaafd aan liefde

Het boek 'Verslaafd aan liefde' van Jan Geurtz kan je meer inzicht geven over je negatieve zelfbeeld, hoe het in je jonge jaren is ontstaan en hoe je de weg naar meer zelfvertrouwen kunt inslaan.


Bijna iedere cliënt raad ik aan dit boek te lezen. Neem je tijd voor het boek want het is geen 'hap-slik-weg' boek, maar het loont echt de moeite om het te lezen!



1

deel deze tip

Tip 80 - Oefening: voor de spiegel negatieve gedachten uitspreken

Oefening: 
Ga voor een spiegel staan en kijk jezelf aan.
Zeg nu hardop alle negatieve gedachten die je over jezelf hebt en blijf jezelf aankijken. Ga door totdat je helemaal niets meer kunt bedenken.


Neem even de tijd om te voelen wat dit met je doet. Vaak merk je dat er iets in je gevoel verandert wanneer je de gedachten hardop uitspreekt. Geef dit de ruimte.

Besef dat je deze gedachten MAG hebben. Je hoeft jezelf niet te veroordelen over het hebben van een negatief zelfbeeld, deze negatieve gedachten mogen er zijn.


Je hebt ooit in je leven (hoogstwaarschijnlijk toen je nog klein was) deze gedachten gevormd, en toen kon je niet anders. Waarschijnlijk kon je ook niet beter weten. Dus vergeef jezelf voor het hebben van die negatieve gedachten over jezelf.

Doe deze oefening een paar keer, met een tussenpauze van een paar dagen.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 81 - Oefening uitspreken en herhalen met iemand erbij

Nog een oefening, nu met iemand anders erbij.
Vraag iemand die je in vertrouwen kunt nemen om je bij deze oefening te helpen. Het beste kun je iemand vragen waarvan je weet dat ze enige afstand kunnen bewaren of in elk geval neutraal zullen reageren.

 

Dus niet bijvoorbeeld je moeder of je partner, als je weet dat die er een bepaald gevoel bij zullen uiten.

NB: het is nadrukkelijk NIET de bedoeling dat de ander jou gaat geruststellen, overtuigen van het tegendeel of vertellen dat je wel goed, lief, leuk enzovoort bent. Daarmee helpt diegene je uiteindelijk niet!

 

Hij of zij helpt je ook niet door verbaasd of geschokt te reageren. Vraag hem of haar om gewoon te luisteren en niet te reageren, of hooguit met 'hm hm' of een knikje.

Vraag je 'helper' om tegenover je te komen zitten en kijk elkaar aan. 
Zeg nu tegen de ander hardop elke negatieve gedachte die je over jezelf hebt.
Na elke zin pauzeer je even.


De ander herhaalt nu wat jij gezegd hebt, in de 'ik'-vorm.
Vraag de ander ook hierbij zo neutraal mogelijk te blijven, dus zo min mogelijk emotie te tonen.
Bijvoorbeeld:
Jij: "Ik ben lelijk."
De ander: "Ik ben lelijk."
Enzovoort.


Na elke uitspraak van de ander neem je even de tijd om te registreren hoe het voor jou voelt als je het de ander hoort zeggen. 
Ga door totdat je niks meer kunt bedenken.


Vraag de ander nu, wederom in de 'ik'-vorm, zo goed mogelijk samen te vatten wat jij hebt gezegd en luister naar haar/hem zonder te reageren. Bijvoorbeeld:


De ander: "Ik ben stom. Ik ben lelijk. Ik kan helemaal niks. Ik ben niet belangrijk. Ik hoor er niet bij...." enzovoort enzovoort.

Registreer bij jezelf wat dit met je doet.
Hierna kun je met de ander delen wat je hebt ervaren.



1

deel deze tip

Tip 82 - Noteer iedere dag 3 positieve eigenschappen van jezelf

Als je een negatief zelfbeeld hebt, vind je het vast lastig om over jezelf te denken in termen van positieve eigenschappen. Daarom zul je dit moeten oefenen en trainen.

 

Koop een mooi schrift of boekje en noteer iedere dag minstens 3 goede en positieve eigenschappen van jezelf. Wees niet te kritisch en verlaag je eisen.

 

Of schrijf eens het tegenovergestelde op van wat je normaal gesproken denkt!

 

Probeer de volgende zinnen aan te vullen, dan zul je zien dat het wat makkelijker wordt: ik hou van ...... ik heb ..... ik ben ..... ik kan .... ik hecht waarde aan ..... ik geloof in ...... ik voel me fijn als .....


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 83 - Zet kleine stapjes naar gewenst gedrag

Ga eens na welk gedrag jouw negatieve eigenbeeld bevestigt en bedenk je dan eens welk gedrag je daarvoor in de plaats zou willen zien.

 

Maak een overzichtje voor jezelf waarin je jouw huidige gedrag naast jouw gewenste gedrag opschrijft. Vervolgens ga je aan de slag om dit gewenste gedrag ook daadwerkelijk te oefenen.

 

Wellicht is het nodig om hier de hulp van een vertrouwenspersoon voor in te schakelen. Kleine stapjes zijn genoeg, je zult merken dat als je je anders gaat gedragen, je ook andere positieve ervaringen op zult doen!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 84 - Oefenen met positieve eigenschappen

Oefenen met positieve eigenschappen:

Bedenk een positieve eigenschap van jezelf en schrijf die op.
Bedenk morgen opnieuw een positieve eigenschap van jezelf, een prettige omstandigheid waarin je verkeert, iets wat je bezit waar je blij mee bent etc. Schrijf dit onder de eerste eigenschap. Lees dit lijstje aan jezelf voor.


Ga hier 3 weken mee door, zodat je 21 positieve eigenschappen, omstandigheden, bezittingen van jezelf hebt verzameld. Die kun je te allen tijde aan jezelf voorlezen, in het bijzonder op die momenten dat je het extra nodig hebt, waardoor jij je weer helemaal goed kunt voelen.

 

Lees de positieve gedachten 3x per dag, 7x per week aan jezelf voor, zodat ze kunnen inslijpen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 85 - EMDR bij pest-ervaringen

Als je worstelt met minderwaardigheidsgevoelens kan dat te maken hebben met ervaringen uit het verleden. Als kinderen gepest worden bijvoorbeeld, kan dit tot gevolg hebben dat ze een laag zelfbeeld ontwikkelen.


EMDR is een adequate methode zijn om pest-ervaringen te verwerken en los te komen van vernederende cognities.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 86 - Oefening: positieve eigenschap bij negatief oordeel

Deze oefening kun je doen met je aandacht bij een bepaalde context waarin je last hebt van een negatief zelfbeeld (bijvoorbeeld op je werk). Of je kunt dit spontaan, zonder context erbij doen.

Pak pen en papier en probeer niet na te denken terwijl je de volgende zin bij herhaling afmaakt:

Ik ben ....

Als je last hebt van een negatief zelfbeeld zullen daar (wellicht naast positieve) negatieve oordelen over wie je bent uit komen.


Is er één die je het meest raakt/die het meest belangrijk voor je is? Kies anders willekeurig één van de negatieve oordelen over jezelf.

Ga na welke gedrag van jou erop wijst dat jij zó ... bent.

Vraag je vervolgens af welke positieve eigenschap er in dit gedrag schuilgaat (ook als jij zelf dit niet direct als positief ervaart). Wanneer en hoe zou deze positieve eigenschap je van pas komen?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 87 - Onderzoek je negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld wordt vaak gevormd door overtuigingen over onszelf die we gedurende ons leven hebben opgepikt, van andere mensen, of door bepaalde gebeurtenissen, die je als waarheid over jezelf hebt aangenomen.

Welke overtuigingen over jezelf waaruit jouw negatieve zelfbeeld bestaat heb jij? (bijvoorbeeld 'ik kan het niet', 'ik ben niet belangrijk'.

Welke ervaringen hebben ertoe geleid dat je dit bent gaan geloven over jezelf? Wie zegt dat jij zo bent?

Als je hier antwoord op hebt kun je je afvragen vanuit het hier en nu: geldt dit nog steeds, vind ik dit zelf eigenlijk ook (over mezelf)? Waaruit blijkt dat dat nu nog zo is?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 88 - Ga anders om met jezelf vergelijken met anderen

Mensen die negatief naar zichzelf kijken vergelijken zich vaak heel veel met anderen.


1. Vergelijken is altijd oneerlijk


2. In vergelijken zit vaak een waardeoordeel

 

3. Je kunt leren milder te kijken - door te accepteren dat je zowel goede als slechte kanten hebt


4. Probeer niet te oordelen en vooral zonder waardeoordeel verschillen te zien


5. Formuleer je onzekerheid als een wens. Wat zou je graag hebben wat de ander heeft? 'Ik zou graag...'


6. Ga in situaties waarin je jezelf snel gaat vergelijken met anderen, 'omgekeerd vergelijken'. Kijk waarin jij beter bent en benoem dat voor jezelf. Dit is net zo 'waar' of juist 'oneerlijk' als de gedachten die je anders zou hebben!


Joëlle

1

deel deze tip

Tip 89 - Vraag jezelf elke dag af waar je dankbaar voor bent

Neem elke dag een moment om je af te vragen met welk stukje van jezelf je dankbaar bent. Het hoeft maar 1 stukje te zijn. Het mag klein zijn (ik vind dat ik mooie ogen heb). Het mag steeds hetzelfde zijn (ik ben blij dat ik vandaag ondanks alles weer ben opgestaan).

 

Het is ook oké als het groot is en steeds veranderd (ik vind het geweldig dat ik zin had in mijn werk vandaag, ik vond het gaaf dat ik gisteren 5 kilometer wandelde, en morgen vind ik het misschien wel top dat ik zo grappig ben).

Laat je antwoord een moment door je heen zoemen. Of schrijf het op, om later terug te lezen. Maak er een babbeltje over met jouw God. Of zeg het tegen jezelf in de spiegel. Het maakt niet uit hoe je stil staat bij je antwoord, zolang je één maal daags maar stil staat. (Ik ben blij dat ik het doorzettingsvermogen heb om stil te staan, iedere keer weer, ook als ik er geen zin in heb.)



Anoniem

1

deel deze tip

Tip 90 - Doe iets liefs voor een ande

Zelfwaarde en relaties met anderen hangen volgens mij nauw samen. Het is fijn een goede relatie met jezelf te hebben, terwijl je relaties met anderen ook goed zijn.

Je kunt twee vliegen in 1 klap slaan door iets liefs te doen voor een ander, en terwijl je dat doet jezelf hierin te zien. Dus de volgende keer dat je de deur voor iemand open houdt denk dan eens; "Ik ben oplettend dat ik die ander zag en ik ben vriendelijk dat ik die ander dat laat merken."


En wanneer je in de toekomst een luisterend oor geeft aan een ander besef jezelf dan; "Ook al kan ik niet alles, op dit moment kan ik er voor deze persoon zijn. Dat maakt mij best oké."


Of als je jouw partner, gezinslid, huisgenoot of huisdier een extra kus geeft vandaag dan weet je; "Het is goed dat ik een lief gebaar maak."


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 91 - Vraag je kwaliteiten uit bij mensen in jouw omgeving

Vraag aan mensen in jouw omgeving wat ze kwaliteiten van jou vinden. Vraag verder uit waarom zij vinden dat jij deze kwaliteit bezit.

 

Ga dan terug naar situaties waarin je deze kwaliteiten in het verleden hebt kunnen inzetten. Ga dan naar het hier-en-nu en de toekomst naar situaties waarin je deze kwaliteiten kunt inzetten.



1

deel deze tip

Tip 92 - Oefening: volg een ander recept

In het boek van Bruno-Paul De Roeck staan allemaal recepten om in de puree te raken.

Wat moet je doen?
Je vertelt aan mij wat ik moet doen of laten, stap voor stap om in de situatie te geraken, waar jij nu in zit.


De nadruk ligt op: jij (vertelt), ik (wat ik moet doen of nalaten), zelfde (chaos, situatie)
Voorbeeld: een recept om een negatief zelfbeeld te krijgen
Schrijf de aanleiding op: een ruzie met je vriendin


Wat ga je precies doen? je gaat b.v. zeggen, dat het allemaal aan jou ligt
Wat ga je niet doen? Afleiding zoeken, sporten


Wat voel je?, b.v. schaamte over hoe je bent
Wat ga je allemaal denken, filosoferen, het leven is een grote puinzooi, ik ben niks waard etc
Wat ga je jezelf allemaal verwijten etc


Alles precies opschrijven wat je mij aanraadt om in dezelfde situatie te komen, waar jij inzit.

Jij bent je eigen deskundige en als je weet hoe het niet moet, dan…..



1

deel deze tip

Tip 93 - Dagboek vol positiviteit

Dagboek vol positiviteit

Plan een vast moment op de dag in om te schrijven welke positieve dingen je hebt meegemaakt die dag. Dingen die jij goed hebt gedaan. Vaak focussen we namelijk op negatieve gebeurtenissen en vergeten we wat wel goed ging. Zo’n dagboek dwingt je daartoe.

 

Lees alles na een week nog eens door en trek conclusies. Wees wel reëel, in een week verander je niet. Dus houd vol en je zult zien dat je jezelf die positieve denkwijze aanleert.



1

deel deze tip

Tip 94 - Ga op zelfonderzoek uit

Ga op zelf onderzoek uit en keer het beeld om dat je van jezelf hebt:

Schrijf op welke negatieve gedachten je hebt over jezelf, bv. wat vind je niet leuk aan jezelf of wat kan je niet etc.


Kijk dan per negatieve gedachte hoe je aan dit beeld gekomen bent, soms is dit even diep graven.
En welke emoties liggen hier dan aan ten grondslag?


Vraag jezelf af in hoeverre deze gedachte of dit beeld realistisch is, is dit werkelijk zo? En verifieer dit bij mensen om je heen, klopt het wat je opgeschreven hebt over jezelf? Je zult versteld staan dat de ander dit heel anders ziet.



1

deel deze tip

Tip 95 - Zet je overtuigingen om

Overtuiging omzetten:


Wat heel vaak belemmerend werkt voor ons zelfbeeld zijn de negatieve overtuigingen.


Deze ontstaan al op jonge leeftijd, als we bv. als kind meerdere malen te horen hebben gekregen dat we iets niet goed deden, gaan we geloven dat we dat ook niet kunnen. Deze gedachten gaat het onbewuste in en wordt onze waarheid en gaan we hier naar gedragen.

Omdat deze overtuiging in het onbewuste deel van ons zit, is deze met positief denken niet om te zetten. Om deze overtuiging toch om te kunnen zetten in een krachtige positieve overtuiging, heb je meestal hulp van buitenaf (therapeut) voor nodig.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 96 - Analyse van je successen

Analyse van successen.
Vaak zien we dat wat niet goed gaat in ons leven erg goed, en bovendien rekenen we de eventuele mislukking ook onszelf aan.


Daarbij wordt voorbij gegaan aan dat wat wel goed gaat in je leven.
En juist dat, kan een goede bijdrage leveren aan het laten groeien en ontwikkelen van je zelfbeeld.


Welke positieve ervaringen heb je meegemaakt in je leven? Wat ging er goed? Ga zo'n moment eens analyseren. Wat heb jij bijgedragen om dat tot een goed einde te kunnen brengen? Wat moet je daarvoor kunnen? Dat zijn vaak je kwaliteiten.

 

Noteer deze voor jezelf, en je weet nu ook dat je niet zo maar iets roept. Deze kwaliteiten heb jij ingezet om iets tot een succes te kunnen maken!


Bernadette

1

deel deze tip

Tip 97 - Focus op je talenten

Focus op je talenten
Probeer niet je perfecte zelf na te streven. Erken de vaardigheden waar je minder goed in bent. Stop met de strijd naar volmaaktheid. Dit geeft rust.

 

Wanneer jij je daarnaast richt op je natuurlijke talenten en waardevolle eigenschappen, en deze inzet in je leven en werk, geeft dit jou energie, een zinvol leven en een positief zelfbeeld.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 98 - Gun jezelf oefentijd

Gun jezelf oefentijd


‘The expert in anything was once a beginner’, zei Helen Hayes. Een Amerikaanse actrice (1900-1993).

 

Wat je ook wilt leren of bereiken, sociale vaardigheden, voetballen of goed in je werk, stel niet te hoge eisen aan jezelf. Geef jezelf de tijd om fouten te maken en kijk naar ieder stapje dat beter gaat. Ook al is dit stapje klein, je gaat in ieder geval vooruit.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 99 - Wat wil je met jouw mooie kanten doen

Je zelfbeeld wordt gevormd door hoe de omgeving tegen jou aankijkt en tevens hoe je tegen je zelf aankijkt.


Kijk eens naar je zelf wat zijn je mooie kanten en je minder mooie kanten.
Wat zou je ermee willen doen, zo laten of wil je ermee aan de gang.

 

Op avontuur en kijken welke route voor jou belangrijk is die het beste bij jou past en die het beste uit jou als mens haalt. Wat is voor jou belangrijk?


Vindt je het belangrijk wat je doet of meer wie je bent…
Een professional kan je hierbij helpen om je zelfbeeld te vormen, te kneden met mooie en bijzondere momenten. Soms is de manier van kijken naar je zelf een klein opstapje naar meer. Leer (weer) te Leven en beleven vanuit je hart.



1

deel deze tip

Tip 100 - Vergelijk jezelf niet met anderen

Vergelijk jezelf niet met anderen, bijna alles wat je op social media tegenkomt is bewerkt of mooier gemaakt dan dat het is. Dit gaat om levens (anderen maken ook ruzie of voelen zich onzeker, maar op social media zie je alleen 2 mensen lachen en zeggen dat ze het goed hebben.)

 

Zo ook alle foto's van modellen e.d. zijn bewerkt, het is niet echt. Kijk maar eens op straat of in de stad, hier zien mensen er als echte mensen uit, net als jij!


Tamara

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 101 - Zeg je zelfveroordeling hardop met een gek stemmetje

Vraag jezelf eens af wat je doorgaans tegen jezelf zegt in gedachten. Bijvoorbeeld: Ik ben niet goed genoeg, ik mag er niet zijn, Ik ben lelijk, ik doe er niet toe.

 

Herhaal deze zelfveroordeling dan eens hardop met een gek sexy stemmetje. Herhaal en herhaal, een minuut lang. Welk effect heeft dit op jou?



1

deel deze tip

Tip 102 - Zorg ervoor dat je kind leert keuzes te maken

Wil je het zelfvertrouwen vergroten van je kind?

Zorg ervoor dat het kind leert zelf keuzes te maken en dat hij of zij ervoor gaat als het iets wilt.

Dit kan al beginnen bij het opstaan in de morgen. Kinderen vanaf een jaar vijf, zes, kunnen prima zelf wakker worden met een wekker, zelf hun kleren kiezen etc. Dit zorgt voor een gevoel van onafhankelijk zijn van je ouders en dat vergroot je zelfvertrouwen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 103 - Vraag eens aan vrienden of familie hoe zij jou zien

Kijk jij negatief naar jezelf? Vraag eens aan je vrienden, familie of collega om jou te beschrijven hoe ze jou zien. Grote kans dat je heel wat anders terugkrijgt dan hoe jij jezelf ziet!
Vaak is dit een eerste goede eye opener .......



1

deel deze tip

Tip 104 - Zorg dat kinderen zelf keuzes mogen maken

Om het zelfvertrouwen van je kind te vergoten is het van belang dat het kind voelt dat het zelf keuzes mag maken.


Dit kan al beginnen dat het zelf bepaald welke kleren het aan doet naar school, zelf zijn brood smeert en tas inpakt.

Is het zijn broodtrommel vergeten dat je dan als ouders denkt: yes! ik ben benieuwd hoe hij/zij dit gaat oplossen?


Er zijn kinderen die thuis komen en tegen de ouder zeggen: jij bent mijn broodtrommel vergeten in de tas te doen!

Zolang kinderen afhankelijk blijven van deze dingen van jou als ouders zorg zij ervoor dat ze niet voelen dat ze zelf al heel veel kunnen. Dus zal dit de groei van meer zelfvertrouwen ook belemmeren.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 105 - Pak de oorzaak aan

Veel mensen hebben last van een negatief zelfbeeld. Je bent echt niet de enige. Hoe weet je of je daar last van hebt?

 

Bijvoorbeeld door het gevoel dat je niets (goed) kan of trots zijn op jezelf, dat ken je niet. Je kijkt tegen anderen op. De ander is altijd beter dan jezelf. Je hebt gauw last van kritiek en zoekt de waardering van anderen.

 

Dit kan uiteindelijk gaan leiden tot (faal)angst, het vermijden van sociale contacten en/of depressieve gevoelens. Blijf hier niet onder gebukt maar pak de oorzaak aan.

 

Zoek een therapeut waar je je veilig bij voelt om dit te bespreken.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 106 - Zoek professionele hulp

Je komt eigenlijk nooit zelf uit de spiraal van een negatief zelfbeeld. Hoe vaak ook anderen misschien tegen je zeggen dat je echt de moeite waard bent.

 

Onder een negatief zelfbeeld liggen onverwerkte emoties. Omdat deze pijnlijk zijn en we als mens pijn willen vermijden is het bijzonder lastig om hier in je eentje uit te komen.

 

Zoek daarom professionele hulp. Het zal je leven een positieve wending geven.



1

deel deze tip

Tip 107 - Geef jezelf een schouderklopjes

Schouderklopjes
Kies eens voor jezelf en geef jezelf een schouderklopje als je dat gedaan hebt.

 

Doe eens iets geks/leuks , wat je niet zo snel zou doen, maar waar je (Jij) wel blij van wordt, en geef jezelf een schouderklopje als je dit gedaan hebt. En ga aan de slag met jezelf, vertel een vriend(in) erover, daar kun je jezelf ook weer een schouderklopje voor geven.

 

En denk ook eens: "het ligt niet altijd aan mij". Als je dit gedaan hebt, heb je weer een schouderklopje verdiend!



1

deel deze tip

Tip 108 - Maak een succesdagboek

Maak een succesdagboek.

Kies een mooie schriftje. Schrijf elke dag alles op wat goed ging, wat je leuk vond en waarvan je genoot.
Gaat het een dag wat minder, dan pak je je dagboek erbij en leest enkele van je succesverhalen.


Je eigenwaarde is snel weer op een hoger level.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 109 - Nieuwe uitdagingen aangaan

Stel jezelf een paar nieuwe haalbare doelen en daag jezelf uit deze aan te gaan. Nieuwe uitdagingen kunnen je helpen om jezelf weer te motiveren om positief naar jezelf te gaan kijken.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 110 - Neem een powerhouding aan

Neem een powerhouding aan.

Gebruik je lichaam voor meer zelfvertrouwen.
Ga rechtop staan en zet beide voeten stevig op de grond. Je knieën zijn van slot af en je voeten staan heupbreuk naast elkaar. Duw je ellebogen naar buiten en zet twee vuisten stevig in je zij. Steek je kin de lucht in.


Als je deze houding twee minuten aanneemt, zal je merken dat je je krachtiger en zelfverzekerder voelt.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 111 - Erken het kritische deel in jou

Besef dat er Iets in jou is dat een oordeel heeft over jou; w.s. een ZEER Kritisch Iets. Erken dat deel in jou vanuit jouw Grotere Bewustzijn/ je Grote Zelf.



1

deel deze tip

Tip 112 - Wees vriendelijke benieuwd naar je kritische deel

Wees vriendelijk benieuwd naar dat Super Kritische Deel in jezelf; wat maakt het zo kritisch? Waar is het misschien bang voor? Wat wil het dat er niet of juist wel met jou gebeurt? Wanneer kan het ontstaan zijn? Besef dat zeer ws NIEMAND zo kritisch is naar jou als jij zelf!



1

deel deze tip

Tip 113 - Diverse tips bij een negatief zelfbeeld

Ergens in ons leven is het negatief zelfbeeld ontstaan. Je wordt er niet mee geboren. Vaak hebben we in ons verleden negatieve oordelen gehoord en deze voor waar aangenomen. Het kan heel moeilijk zijn er weer los van te komen. Maar je kan er wel weer los van komen.

 


Wat kun je beter niet doen:
* negatief over jezelf praten, want je brein slaat negatieve zelf-spraak als
feiten op


* Jezelf vergelijken met anderen, want met een negatief zelfbeeld valt dit
vaak negatief uit voor jezelf


* je angst vanuit het negatief zelfbeeld je beslissingen laten bepalen, want
dit weerhoud je van het opdoen van positieve ervaringen

 


Wat kun je wel doen:
* elke dag een aantal positieve dingen van jezelf benoemen, ook al is het
naar jouw gevoel maar iets kleins


* je eigen talenten en vaardigheden gaan onderzoeken en benoemen


* kun je die niet ontdekken, vraag eens in je omgeving wat mensen zien als 

jouw sterke kanten


* en als je er niet op eigen houtje uitkomt, goede hulp zoeken bij een
hulpverlener die jou aanspreekt

Succes met al het moois ontdekken in de persoon die jij bent!



1

deel deze tip

Tip 114 - Met cognitieve gedragstherapie je zelfbeeld verbeteren

Om een negatief zelfbeeld te kunnen veranderen is het belangrijk dat je begrijpt hoe het is ontstaan. Hoe je over jezelf denkt hangt samen met wat je hebt meegemaakt in je leven.

Wie vroeger vrijwel nooit een compliment heeft gekregen of wie vaak te horen heeft gekregen dat hij stom was, wie zelden werd uitgenodigd voor feestjes of gezamenlijke activiteiten, gaat al gauw denken dat hij saai of onbelangrijk is.

Wanneer er onvoldoende positieve ervaringen tegenover hebben gestaan, of je bent niet in staat geweest je te verzetten dan gaat een negatief zelfbeeld zich vastzetten in je hoofd. Uiteindelijk gelooft men alleen nog maar wat het zelfbeeld zegt en kijkt men niet meer naar de dingen die men wel kan en waar men wel goed in is. Een dergelijk negatief zelfbeeld is star geworden.

Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je je zelfbeeld verbeteren.



1

deel deze tip

Tip 115 - Verzamel je positieve eigenschappen

Heb je een negatief zelfbeeld dan is het goed om positieve eigenschappen te verzamelen die in tegenspraak zijn met jouw negatieve zelfbeeld.

 

Wanneer het lastig is om deze eigenschappen zelf te bedenken dan is het goed om anderen ernaar te vragen b.v. vrienden, partner, ouders en andere familieleden die je goed kent.

 

Zet deze positieve eigenschappen tegenover de eigenschappen van jouw negatieve zelfbeeld door middel van tegenspraak, b.v. wie waardevolle dingen doet kan niet waardeloos zijn.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 116 - Spreek je negatieve gedachten gek uit tegen jezelf

Misschien een hele rare tip maar probeer hem voor de aardigheid toch eens:

Als je weer eens negatief over jezelf denkt, stop dan even en bedenk dat je eigenlijk de hele tijd tegen jezelf aan het praten bent.


Wat zeg je eigenlijk allemaal tegen jezelf?
Hoe zeg je dat tegen jezelf? Met een hoge stem? Een lage stem?

Probeer dezelfde gedachten, dat wat je altijd denkt, nu eens op een heel andere manier tegen jezelf te zeggen. Bijvoorbeeld:
- op een hele lage of juist hele hoge toon
- of heel zwoel
- of met een bepaald dialect of in een andere taal


Kijk eens wat er gebeurt, wat je ervaart.


Misschien lukt het je op deze manier te zien waar je mee bezig bent, dat je een keuze hebt. Niet alleen in hoe je iets zegt maar ook in wat je tegen jezelf zegt. Doe eens iets geks: gooi het roer om!

Waar je vandaan komt, wat geweest is, is geweest. Daar ga je niet meer naar toe en heb je geen invloed meer op. Maar wel op waar je naar toe gaat!


Waar jij naar toe wilt, hoe jij wilt denken over jezelf: dat bepaal je vanaf nu bewust zelf! Succes!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 117 - Ga de confrontatie aan met je zelfbeeld

Ga de confrontatie aan:
Onzekerheid, angst, stress – het zijn dingen waar we allemaal mee te maken hebben.
Wat is jouw zelfbeeld? Hoe kijk jij naar jezelf? Welk oordeel heb jij daarover? En wat doet dit met jou?
Welke eisen stel jij aan jezelf? Zou je deze eisen ook stellen aan een goede vriend(in)?

Wat zou je graag willen en wat heb je nodig om daar te komen?
Door bewust met dit soort vragen bezig te gaan kun je op bijzondere antwoorden terecht komen…

Als het lastig voor je is om jezelf dit soort vragen te stellen – onder begeleiding van een (ACT)therapeut ontstaan vaak mooie inzichten waarmee je jouw eigen kracht kunt herstellen!


Leontine

1

deel deze tip

Tip 118 - Ben je bewust van je lichaamshouding

Lichaamshouding
Ben je bewust van je lichaamshouding: loop met rechte rug en je hoofd rechtop. Let op je gezichtsuitdrukking en lach vaker!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 119 - Onderzoek: Waar ben je goed in en waarom?

Kwaliteiten
Waar ben je goed in en waarom? Vraag ook je vrienden wat ze in jou waarderen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 120 - Eet regelmatig en gezond

Voeding
Zorg goed voor je lichaam: eet regelmatig en gezond, dat heeft effect op je gevoel van eigenwaarde


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 121 - Positieve dagafsluiting

Positieve dagafsluiting
Sta aan het einde van de dag, of voor het slapen gaan, even stil bij waar je blij van werd deze dag.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 122 - Ga milder, liefdevoller, positiever met jezelf om

Comparanoia

In Amerika kennen ze het woord 'comparanoia', van het woord 'compare' vergelijken en 'paranoia' achtervolgingswaan. Kortom, een vorm van waan die je dwingt om jezelf voortdurend met anderen te vergelijken.

 

Daar zit wel iets in, mede door het internet kunnen we ons voortdurend vergelijken met anderen. Soms werkt dat positief, maar vaak ook niet.

 

Als je jezelf met anderen vergelijkt en merkt dat dat stress oplevert, is dat de feedback van je lichaam en geest dat je iets doet wat niet goed voor je is. En dus een stimulans om milder, liefdevoller en positiever met jezelf om te gaan!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 123 - Leer complimenten te ontvangen

Veel mensen vinden het moeilijk om een compliment te laten binnenkomen en wuiven ze gelijk weer weg.

 

Leer ze te ontvangen door even stil te zijn als je er eentje krijgt. Ervaar wat het compliment met je doet en benoem dat. Bijvoorbeeld: ik weet even niet wat ik moet zeggen.

 

Bedank vervolgens degene die het compliment aan jou gaf. En zeg tegen jezelf: "Ik mag genieten van dit compliment, het is voor mij!."


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 124 - Verander je innerlijke criticus in een positief geluid

Negatief zelfbeeld en innerlijke criticus. We hebben het allemaal: een stemmetje in ons hoofd dat ons vertelt dat we het niet goed doen, niet goed zijn, er verkeerd uitzien enz. En dat vaak op een negatieve en onsympathieke toon.

 

Het is lastig om een positief zelfbeeld op te bouwen als die stem van de innerlijke criticus echt actief is. Die ene tip die dat verhelpt bestaat niet, maar met wat googelen op 'innerlijke criticus' kun je veel tips vinden.

 

Kan ook waardevol zijn om daar met een therapeut naar te kijken, kan vaak goed lukken om die stem in beeld te krijgen en in een positief geluid te veranderen. Succes!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 125 - Gun jezelf alleen nog het beste

Neem je voor dat je vanaf nu jezelf alleen nog het beste gunt. En leg die ervaring in kleine zaken. Drink je je thee of koffie uit het kopje en laat je het schoteltje in de kast staan? Vanaf nu niet meer.

 

Vanaf nu verdien jij het dat je drinkt uit een kopje compleet met schoteltje met lepeltje ernaast. Vanaf nu verdien jij het om die enkele keer dat je naar het theater gaat, je ook de beste zitplaats bestelt etc.

 

"Gewoon, omdat ik het waard ben", zeg je tegen jezelf.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 126 - Kijk naar jezelf vanaf een ander perspectief

Een andere invalshoek.
Probeer eens naar jezelf te kijken vanuit een ander perspectief. Als jouw verhaal het verhaal zou zijn van een goede vriend(in), wat zou je dan tegen hem/haar zeggen? Welk advies zou je geven? En wat zou je waarderen?


Je bent vaak veel milder voor een ander dan voor jezelf……


Leontine

1

deel deze tip

Tip 127 - Speel het Kwaliteitenspel

Kwaliteitenspel:
Het (kinder)kwaliteitenspel bevat een grote hoeveelheid kaartjes met allerlei kwaliteiten. Je kunt uiteraard ook op een andere manier aan een overzicht van kwaliteiten komen.


Kies de positieve kwaliteiten uit die bij jou passen.
Kies de kwaliteiten uit waarvan je denkt dat jouw familie of vrienden deze bij jou vinden passen.


Ga in gesprek met mensen die je vertrouwt over jouw kwaliteiten. Schrijf ze op of maak er een collage van, met een foto van jou in het midden.



1

deel deze tip

Tip 128 - Geef jezelf positieve waardering

Uit onderzoek en uit de praktijk is gebleken dat wij mensen ons positiever ontwikkelen als we positieve waardering over onszelf krijgen. Als je dit van andere krijgt is dat prettig, maar je kunt het jezelf ook geven. Ook als je het misschien nog niet altijd zo voelt.


Tip:
Bedenk een zinnen die voor jou belangrijk zijn om te horen. Bijv:
Ik ben de moeite waard, ik mag er zijn.
Ik ben lief, mooi.
Ik ben goed zoals ik ben.

Zeg deze zinnen twee keer per dag drie keer achter elkaar tegen jezelf. Bijvoorbeeld als je jezelf in de spiegel bekijkt.

Je zult merken dat het een positief effect heeft.



1

deel deze tip

Tip 129 - Blijf vertrouwen hebben in groei

Wat anderen tegen je zeggen en de druk van de maatschappij en de mensen om je heen kan aardig wat spanning opleveren.

 

Een negatief zelfbeeld wordt vaak onbewust gecreëerd door je omgeving en gebeurtenissen uit het verleden maar uiteindelijk ben je zelf degene die de negatieve gedachten, soms bewust en vaak ook onbewust in werking zet.

 

Durf de sprong te maken naar je hart en blijf vertrouwen hebben in groei.


Angenieta

1

deel deze tip

Tip 130 - Kijk iedere dag waar je blij of tevreden over bent

Door een negatief zelfbeeld zitten mensen vaak vast. Een negatief zelfbeeld drukt je als het ware naar beneden en zie dan maar eens verder te komen terwijl je het zo graag wilt.

 

Vanuit zorgzame, milde aandacht zonder oordelen en meningen die je niet verder helpen, ontwikkel je een vriendelijke open houding en helpende gedachten.

 

Gelukkig is je brein plastisch en verandert het door ervaringen. Dat betekent dat je brein gaat geloven in wat het vaak hoort. Maak daar gebruik van en kijk iedere dag waar je blij of tevreden over bent.


Angenieta

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 131 - EMDR behandeling bij een negatief zelfbeeld

Sinds de introductie in 1989 van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) voor de behandeling van posttraumatische stress stoornissen is deze methode verder ontwikkeld en verfijnd. Het toepassingsgebied is daardoor uitgebreid.

 

Zo is er nu ook een behandeling met EMDR voor mensen met een negatief zelfbeeld. Wil je weten of EMDR jou kan helpen, neem contact op met een Therapeut die zich gespecialiseerd heeft in EMDR.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 132 - Bijhouden van een positief dagboek

Een negatief zelfbeeld wordt tijdens het leven gevormd door wat je hebt meegemaakt en vooral ook door jouw interpretatie daarvan.

Ook wordt je zelfbeeld bepaald door wat anderen van je vinden en wat jij denkt dat anderen van je vinden. Vaak spelen perfectionisme en het stellen van hoge eisen daarbij een grote rol.

Het bijhouden van een positief dagboek waarin je elke dag minstens een maar als het kan drie dingen opschrijft van die dag waar je tevreden over bent en ook welke kwaliteiten je daarbij hebt ingezet kan helpen om dit negatieve beeld van jezelf bij te stellen.

Het hoeven geen grote dingen te zijn. De afwas doen terwijl je er geen zin in hebt is bv een voorbeeld of opstaan terwijl je geen zin hebt in de dag.

Koop daarvoor een mooi schrift en houdt het langere tijd vol bv een jaar. Je negatieve zelfbeeld heeft zich in langere tijd gevormd en heeft ook langere tijd nodig om bij te stellen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 133 - Ga op ontdekkingstocht naar jouw talenten

"een vogel zingt niet om de problemen van de wereld op te lossen, maar omdat het een lied te zingen heeft"

Elke vogel heeft zijn eigen lied, jij hebt jouw "eigen lied te zingen"

Door allerlei ervaringen in je leven als kind en als leerling op school en als volwassenen op de werkvloer heb je een zelfbeeld opgebouwd. Dat beeld is vaak gekleurd door de gebroken speigels waarin je hebt gekeken, de tekorten waar je op werd gewezen.

Maar...jij hebt jouw unieke talent. jij hebt een uniek verhaal aan deze wereld toe te voegen. De ontdekkingstocht naar jouw talenten doet iets met je. Het verandert je zelfbeeld.

Je gaat ontdekken waar jouw kracht zit en welk lied jij te zingen hebt. Talenten coach Luk Dewulf heeft hiervoor een prachtig instrument ontwikkeld: "ik kies voor mijn talent"

Er zijn inmiddels veel therapeuten en coaches die hier mee werken. Ik doe dat inmddels ook met veel plezier. Ga op ontdekkingstocht en verander jouw zelfbeeld!!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 134 - Boekentip: Meer dan Intelligent

Negatief zelfbeeld en hoogbegaafdheid

Wanneer je niet erkend wordt in je mogelijkheden en in de hulp die je nodig hebt bij je onmogelijkheden - kan dat de kijk op jezelf behoorlijk beïnvloeden. Zeker ook als je (mogelijk) hoogbegaafd bent en je je vaak als zo anders voelt. Een negatief zelfbeeld is dan makkelijk gevormd.

Hoogbegaafdheid heeft vele vormen en ook hoogbegaafden hebben hulp nodig om hun potentieel te ontwikkelen. Dit boek lees makkelijk weg en heeft mij veel inzichten opgeleverd waar ik echt wat mee kan! Een aanrader!

Boekentip: Meer dan Intelligent.
De vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen.
Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx

En blijf je vastlopen? Zoek dan hulp. Juist als hoogbegaafde is het prettig om een gids te hebben die je op weg helpt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 135 - Oefening positieve dingen over jezelf opschrijven

Schrijf gedurende één minuut zo veel mogelijk positieve dingen over jezelf op als je maar kunt bedenken.

Als je er niet meer weet, schrijf dan positieve dingen op die anderen ooit tegen je gezegd hebben, of over je gezegd hebben, Het maakt niet uit of je ze gelooft of niet. Houd je strikt aan de tijd. Tel het aantal positieve uitspraken. Het maakt helemaal niet uit hoeveel je er hebt opgeschreven, al is het er maar één. bewaar je aantekeningen.

Herhaal de oefening iedere dag gedurende één minuut, Het streven is om het aantal positieve dingen in een week tijd te verdubbelen. Houd je precies aan de tijd, tijdsdruk is belangrijk!

Als je in de loop van de week meer dingen gaat opschrijven, kun je misschien in tijdnood komen. Je hoeft dan niet alles helemaal uit te schrijven. alleen de eigenschap is prima, Het hoeft niet in de vorm van “ik ben …”. lange woorden kun je afkorten. De enige eis is dat je later nog begrijpt wat er staat en dat je ze kunt tellen.

Het maakt niet uit of je tweemaal hetzelfde opschrijft, of meerdere synoniemen. en je mag precies hetzelfde opschrijven als gisteren.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 136 - Je hoeft het niet alleen te doen

HALFBLOED, DUBBELBLOED, GEMIXT BLOED?

Ik ben Indisch en opgegroeid in een witte omgeving in Rotterdam.
Mijn uiterlijk laat kenmerken van mij zien; ik ben vrouw, ik heb zwart haar en een bruine huid, ik ben slechtziend en heb een bril nodig.

Ik ben vaak beoordeeld en veroordeeld vanwege mijn uiterlijk.
Zo leerde ik al jong dat anders zijn geen kwaliteit is, maar een reden is om uitgesloten te worden. Ik leerde dat ik er niet bij hoorde.

Gelukkig weet ik nu dat ik ben wie ik ben, en dat is goed genoeg! Ik heb veel hulp en ondersteuning gekregen om tot deze overtuiging te komen, ik heb het gelukkig niet alleen hoeven doen.

Ik weet hoe pijnlijk het is als je anderen geloofd, die je lager waarderen omdat je anders bent of er anders uit ziet. Als therapeut wil ik mensen ondersteunen die zich niet meer negatief willen laten beïnvloeden door wat anderen zeggen of vinden. Die kracht willen putten uit hun anders zijn, die trots en eigenzinnig door het leven willen gaan.

Heb jij het gevoel dat je er niet bij hoort omdat je anders gekleurd bent, te groot, te klein, te dik, te dun, te rijk, te arm, te slim of andere keuzes maakt dan doorsnee. Als je daar last van hebt en als dit jou belemmert om je eigen leven te leiden? Zoek dan hulp. Je hoeft het niet alleen te doen!

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek om te zien of ik de therapeut ben om jou verder te helpen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 137 - EMDR, NLP en BML zijn prachtige snelle methoden

het allerbelangrijkst is erachter te komen waar het negatieve zelfbeeld is ontstaan.

We groeien allemaal op in een gezin of een situatie waarin je je moet aanpassen aan de omstandigheden. Als onbeschreven blad is het nodig om een paar extra regels toe te voegen. Aanpassingen die niet helemaal bij je ware ik passen, maar die je nodig hebt om goed op te groeien.

Daar ga je een rol vervullen en die oefen je dagelijks, je wordt goed in die rol. De rol lijkt op den duur als een jas te passen en je merkt niet meer dat het een rol is die je vervuld. Het lijkt identiteit te zijn geworden. Uitspraken als 'zo ben ik nu eenmaal' worden vaak gehoord.

Alles prima als je er geen last van hebt. Maar vaak gaat die jas toch schuren op een gegeven moment. Je kunt last krijgen van de aanpassing, zeker als het jij jezelf op een tweede plek hebt gezet, anderen in het gezin meer aandacht opeisten. Daar komt onzekerheid om de hoek kijken. Begrijp wat er is gebeurd, dat is stap 1.

EMDR, NLP en BML zijn prachtige snelle methoden om dit zelfbeeld om te zetten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 138 - Kijk naar wat je wel bent en kan

Kijk niet naar wie je niet bent of niet kan, wel naar wie je wel bent en wat je wel kan!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 139 - Herken de vergelijker in je en verleg je focus

Het gras bij de buren…

‘Is altijd groener’, is het spreekwoord dat je mogelijk wel kent. In dit spreekwoord kom de ‘vergelijker’ , één van je innerlijke critici, aan het woord.

We kennen ‘hem/haar’ allemaal op zijn tijd, door gedachten als: ‘Zij hebben wel 2 auto’s voor de deur!’, ‘Hij krijgt de bal veel vaker toegespeeld!’, ‘Bij haar staat dat rokje veel leuker!’.

Het doen van een vergelijking met iets dat een ander wel of niet bezit of kan heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de loop van je leven. Toch is het belangrijk jezelf de vraag te stellen: ‘Brengt of kost de vergelijker je vandaag de dag wat?

Als je de vergelijker herkent én weet wat hij tracht te bereiken is het belangrijk om er niet tegen te vechten, maar je focus te gaan verleggen. Ja, dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst!

Een aantal tips:
- Zodra je je vergelijker opmerkt, snoer hem de mond! Zeg bijvoorbeeld:
o Stop, dit is niet helpend!
o Ik heb ook wel eens anders gehoord!

- Bedenk 1 positieve zin die je eigenwaarde en zelfvertrouwen geeft en zeg die tegen jezelf, zodra je de ‘vergelijker’ weer betrapt. Zeg tegen jezelf, iets als:
o Prestaties staat los van mijn eigenwaarde!

- Verander je focus door jezelf positief toe te spreken. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf:
o Ik heb een mooi voorzetje gegeven!
o Ik mag trots zijn op mijzelf!
o Wat heb ik mooie ogen!
o Ik ben net zoveel waard als ieder ander!


Wil je hulp om jouw vergelijker in beeld te krijgen én deze criticus in jezelf te reduceren? Neem dan contact met mij op!


1

deel deze tip

Tip 140 - Sta stil bij jouw kwaliteiten

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Ieder mens heeft kwaliteiten. Hoe vaak sta jij stil bij die van jou?

Zet jouw positieve eigenschappen eens op een rijtje. Vraag hierbij eventueel vanuit je omgeving.

Wat kan je goed? Waarover krijg je weleens een compliment? Waar ben je blij mee of trots op? Als je het niet direct weet, ga het dan maar eens ontdekken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 141 - Geef aandacht aan dat wat er goed gaat

Sta jij stil bij je successen?

Geef aandacht aan dat wat er goed gaat. Dat kan je bijvoorbeeld doen door jezelf in gedachte een schouderklopje te geven.

Of vier je succes door jezelf te trakteren op iets fijns.

Of maak er een dagelijks ritueel van door dagelijks een lijstje te maken van wat er goed ging, waar je blij mee was.


1

deel deze tip

Tip 142 - Tips bij vier gewoontes die zorgen voor laag zelfbeeld

Vier gewoontes welke de grondslag vormen voor laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, negatieve gedachtes:

1. Altijd proberen alles perfect te willen doen.
Tip: besef dat je het ultieme beeld van perfectie nooit kunt waarmaken !

2. Pleasen, altijd proberen het anderen naar de zin te maken.
Tip: stel je grenzen

3. Je schuldig blijven voelen over wat er dan ook fout gegaan is.
Tip: als je een ander kunt vergeven voor zijn fouten, waarom jezelf dan niet?

4. Je te lang vasthouden aan het verleden
Tip: besef dat je het verleden nooit kunt veranderen, maar vandaag en morgen wel !


1

deel deze tip

Tip 143 - Negatief zelfbeeld is te behandelen met EMDR

Waar komt jouw negatieve zelfbeeld precies vandaan? Door dat te onderzoeken komt de ware reden boven. Vaak ligt de oorzaak in jouw verleden.

Sommige mensen hebben heel lieve ouders en een top jeugd gehad, voor hun gevoel. Toch kan een moeder, die jou alles uit handen nam om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, jou onbedoeld het idee gegeven hebben dat iedereen alles beter kan dan jij.

Als moeder alles uit handen neemt ontneemt ze jou nl je eigen leerproces en ze geeft je onbedoeld de boodschap mee "laat mij het nou maar doen, dan gaat het sneller/ beter.

Dit is prima te behandelen met EMDR, waardoor jij je weer goed kunt voelen over jezelf

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 144 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, open, zachte en vriendelijke aandacht naar je wat je bezighoudt.

Aanvaard dat je wat je voelt en ervaart er is.
Door op een zachte manier met jezelf en met je emoties om te gaan, kun je ontspannen en zacht worden.

Angenieta

1

deel deze tip

Tip 145 - Boekentip: Negatief zelfbeeld

Zelfhulpboek
Titel: Negatief zelfbeeld
Auteur Manja de Neef, psychotherapeut en gedragsdeskundige

Dit boek helpt je om een stevig en genuanceerd beeld van jezelf op te bouwen. Uit het boek spreekt begrip en erkenning voor de moeite die het kost om tegen het bestaande negatieve zelfbeeld op te boksen. Je krijgt meer besef van alles wat van invloed is op je zelfbeeld en wat je daar zelf in kunt doen. Je krijgt er tal van praktische tips en oefeningen die je zelfstandig in je eigen dagelijkse leven kunt toepassen.

Daarnaast raad ik aan om gesprekken aan te gaan met een ervaringsgerichte psychosociale therapeut of een gestalttherapeut, die je helpt om daadwerkelijk nieuwe ervaringen te laten opdoen van jezelf in het contact met de therapeut. Pas in het contact met de ander, kun je immers jezelf ervaren, door het verschil wat je waarneemt.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 146 - Schrijf eens een liefdes brief aan jezelf

Liefdesbrief: schrijf eens een liefdes brief aan jezelf. Je bent prachtig gemaakt! Wat zou je het liefst ook wíllen horen wanneer een ander het jou schreef: schrijf dat op aan jezelf.

Janneke

1

deel deze tip

Tip 147 - Kijk of je positieve en negatieve lijstjes in belans zijn

Een goed zelfbeeld geeft een gevoel van vertrouwen in jezelf en je kunnen.
Als je een vertekend zelfbeeld hebt dan ben je uit balans. Het durven kijken naar jezelf in verschillende situaties.

Jezelf observeren om te kijken wat en hoe je het werkelijk doet en hoe je omgeving op je reageert.

Het kan helpen om positieve en negatieve lijstjes te maken. Wat kan en doe ik goed en wat minder goed. Als deze twee lijstjes in balans zijn dan is je zelfbeeld oke..

Sandra

1

deel deze tip

Tip 148 - Draai het eens om

Draai het eens om

Als je merkt dat je vaak negatief over jezelf denkt, terwijl je anderen in je leven wel ondersteunend en helpend toespreekt?

Draai het dan eens om: spreek jezelf net zo toe als dat jij anderen toespreekt. Met mildheid en compassie, omdat ook jij daar recht op hebt. Probeer het maar eens!


1

deel deze tip

Tip 149 - Durf eens te af te wachten

Durf eens te af te wachten tot een ander zegt waar jij de hele tijd bang voor bent
(dat er gezegd ,gedaan of gevonden gaat worden)....!

Fons

1

deel deze tip

Tip 150 - Wat is een negatief zelfbeeld? #zonderfilter

Waarschijnlijk verwacht je nu dat ik schrijf dat een negatief zelfbeeld betekend dat je slecht over je zelf denkt. Dat is inderdaad wel vaak wat er over gezegd wordt. Ik wilde daarom het nu eens graag hebben over wat dát beeld van je zelf jou nou écht zegt. Misschien heeft het vooral te maken dat je gewend bent de nadruk te leggen op delen van jezelf die je niet oké vind. Die je eigenlijk weg wilt poetsen. Alsof je er een filter over heen legt en hét er ineens anders uit ziet. Nu is de “truc” dus misschien wel dat je, vanuit het kritische deel in jou, kijkt naar het beeld (de selfie) die jij van jezelf hebt. En dan bedoel ik het hele beeld, met alle “goede” en “slechte” delen erin. Misschien is dan ook wel zo eerlijk om eerst eens alle eigenschappen te verzamelen die in je hebt, zonder ze meteen te verdelen in goed en fout. Dus schrijf eens alle eigenschappen van je zelf per blaadje op en noteer dan per eigenschap wat de vóór en wat de nádelen er van zijn. Zodat je ziet waar deze eigenschappen je nu gebracht hebben in jou reis van je leven. Want al deze blaadjes samen ben jij. Je bent het ál, of je het goed vind of niet, het is er. Als je er nu vanuit een ander perspectief, zonder oordeel (#zonderfilter) naar kijkt en ziet zoals het werkelijk is, krijg je daarmee een ander beeld van jezelf? En is het daarmee minder waar? Nee, toch? Mogelijk kun je voortaan bewuster kiezen welke filter je over jou innerlijke selfies heen zet, zodat je daarmee een ander beeld van jezelf, naar buiten, neerzet!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 151 - Schrijf op wat je goed heeft gedaan

Schrijf eens een maand, elke dag drie dingen op, die je goed hebt gedaan op of waar je trots op bent. Je zult merken dat je ook meer de positieve dingen van jezelf gaat zien.


1

deel deze tip

Tip 152 - Wees lief voor jezelf

Kijk eens met de ogen van iemand die veel van jou houdt naar jezelf. En realiseer je dat die persoon positieve en mooie dingen in je ziet en waardeert. Dat is niet voor niks!

Ellen

1

deel deze tip

Tip 153 - Complimenten accepteren

Als je negatief naar jezelf kijkt, doe je vaak een welgemeend compliment van iemand af als niets waard. Hoe zou het voor die ander zijn dat je het compliment niet naar waarde schat? Probeer eens te geloven dat het compliment een kern van waarheid in zich draagt. Je doet jezelf en die ander daarmee een groot plezier.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 154 - Lees dit tijdens een neerslachtige bui

vraag eens aan al je vrienden of zij op willen schrijven wat maakt dat zij jou als vriend(in) hebben gekozen.
Plak alles in een schrift.
Tijdens een neerslachtige bui kan je dan lezen dat jijzelf misschien wel minderwaardig over jezelf denkt. Anderen zien een betere versie van jou.
Zullen die anderen dan allemaal gek zijn?!


1

deel deze tip

Tip 155 - Omring jezelf met positieve en enthousiaste mensen

Omring jezelf met positieve en enthousiaste mensen.
"Waar je mee omgaat, wordt je door besmet"is een oud Nederlands gezegde.
En dit is zeker waar!

De mensen met wie je omgaat, beïnvloeden je altijd, dus zorg ervoor dat deze mensen een positieve instelling hebben en jou altijd een goed gevoel geven.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 156 - Boekentip: Negatief zelfbeeld

Een boek rondom negatief zelfbeeld dat veel gebruikt wordt door therapeuten, is het boek `negatief zelfbeeld' van Manja de Neef.

Het is een zelfhulpboek, goed leesbaar. Een belangrijk onderdeel van dit boek gaat over het bijhouden van een Witboek; een soort dagboek waarin je aan het einde van de dag drie dingen opschrijft waar je een goed gevoel bij had. Ook schrijf je erbij welke kwaliteit van jou erbij betrokken was (wat zegt dit over jou?)

In mijn praktijk heb ik het Witboek al vaker ingezet bij cliënten en ze vonden het fijn om mee bezig te zijn. Misschien ook iets voor jou?

Sandra Smits, psycholoog Nijmegen

1

deel deze tip

Tip 157 - Negatief zelfbeeld van Marja de Neef

Lees het boek "negatief zelfbeeld"" van Marja de Neef.
Dit boek helpt je om heel positief, praktisch en haalbaar je eigen kijk op jezelf aan te pakken.
Ik vond dit nou eens een heel praktisch en hulpvaardig boek!


1

deel deze tip

Tip 158 - Stop met je aan te passen

Wanneer jij doet wat je denkt dat anderen van jou verwachten, komen er mensen op je pad die jou waarderen om wie je eigenlijk niet bent. Wees jezelf; wie jij bent en wat jij wilt. En je zult merken dat je de juiste mensen gaat ontmoeten die bij jou passen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 159 - Welkom innerlijke helper

Heb je last van een innerlijke criticus, die je afkraakt, je een negatief gevoel geeft over wie je bent en wat je doet? Heb je moeite met het stellen van doelen omdat je criticus continu negatief commentaar levert?

Zorg dan voor tegenwicht door ook je innerlijke helper aan het woord te laten. Bijvoorbeeld: noteer op een vel papier het doel dat je hebt. En creëer dan twee routes daarnaartoe; 1 route via de innerlijke criticus, en 1 route via de innerlijke helper.

Noteer van beide hoe ze aankijken tegen het doel dat je gesteld hebt, en hoe je dat doel kunt behalen. Kijk kan wat dit met je doet, en welk perspectief het meest optimale en ideale voor je is.


1

deel deze tip

Tip 160 - Kies een mini doel & vier je mini succes

Kiezen van mini-doelen helpt om succesjes te behalen. En het behalen van elk succesje is een kleine boost. Dat geeft je weer geloof én energie voor een nieuw mini-doel. And so on. Je bloeit ervan op. Dit kun jij!

Negatieve gevoelens over jezelf zijn vaak vaag en ongedefinieerd. Het gaat over grote, onhaalbare dingen die je vind dat je niet kunt of nooit zal kunnen bereiken. Laat dat gaan en focus je op mini-doelen.

Voorbeeld:
'Vandaag ruim ik 1 laatje op waar ik me al tijden aan erger.' (En laat het daarbij! Vier je succesje met een lekkere kop thee)
'Vandaag spreek ik 1 iemand aan en stel hem/haar de vraag 'hoe is jouw dag gegaan?' + verdiepingsvraag 'En, ben je er tevreden over?' (En vier je succesje, bv met een pauze in de zon).

Je kunt ook per week een thema kiezen voor je mini-doelen: deze week stel ik elke dag 1 vraag aan een onbekend iemand.






Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 161 - EMDR bij negatief zelfbeeld

EMDR bij negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld is vaak gestoeld op zekere kernovertuigingen. Deze kernovertuigingen over jezelf zijn in dit geval van vaak negatief en ontstaan in het verleden. Met EMDR kan gewerkte worden aan het veranderen van een negatieve kernovertuiging in een positieve overtuiging.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 162 - Leer kijken naar wat je wél hebt

Onzeker over jezelf, nare gedachten over jezelf? Het maakt je niet vrolijker. Ik help je graag anders te leren denken over jezelf.

Vaak hebben we te maken met (oude) overtuiging en veroordelen we onszelf. Het bevestigt een naar gevoel, maar het helpt ons niet.

Beter kun je leren kijken naar wat je wél hebt en wat je wél kunt. Ik hoor je denken, "'tja dat is niet zoveel"".

Ik ben er van overtuigd dat als je gestimuleerd wordt om hier over na te denken en constructief hiermee aan de slag te gaan, dat je lekkerder in je vel kan komen te zitten. En natuurlijk kun je daar hulp bij gebruiken.

Ook zou ik voorstellen gebruik te maken van je omgeving. Mensen die je een beetje kennen, kunnen je hier meer bij helpen dan je denkt. Ik help je er graag bij met als doel meer zelfvertrouwen en steviger in je schoenen staan. Succes!


1

deel deze tip

Tip 163 - Geef elkaar complimentjes

Tip voor je relatie: Geef elkaar complimentjes.

Zoiets kleins kan jullie relatie al een heel stuk verbeteren. Hoe moeilijk kan het zijn om even te laten weten hoe goed die ander er vandaag weer uit ziet, of hoe lekker hij gekookt heeft, of hoe trots je op hem bent wat hij voor elkaar heeft gekregen op zijn werk of studie


1

deel deze tip

Tip 164 - EMDR op negatieve gedachten over jezelf

Wist je dat je EMDR kan toepassen op negatieve gedachten die je over jezelf hebt zodat de lading daaraf gaat en je vanzelf positiever over je zelf gaat denken. In mijn praktijk kan je terecht voor erkende EMDR therapie ook online.


1

deel deze tip

Tip 165 - EMDR en negatieve gedachten

Wist je dat je EMDR kunt toepassen op negatieve gedachten, gedachten over je zelf die jou ondermijnen? Door EMDR therapie gaat de lading van deze negatieve gedachten af en ga je vanzelf positieve gedachten over jezelf formuleren. Wil je hiermee aan de slag bij een erkend EMDR therapeut? Wees welkom in mijn therapiepraktijk. Online EMDR-sessies zijn ook mogelijk en worden aanvullend vergoed.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 166 - Stuur de leugens weg

Het beeld dat jij hebt van jezelf is opgebouwd in de loop van je leven. Het heeft al een eerste grond in het welkom van jou op deze wereld. Soms was dat een gebroken welkom, waren je ouders niet in staat je in liefde te ontvangen. Ook wordt je zelfbeeld beinvloed door de boodschappen die je op de (basis) school hebt gekregen. Je hebt zo heel wat boodschappen ingeslikt over wie jij bent. Negatieve boodschappen. Schrijf die negatieve boodschappen eens op, bekijk ze eens kritisch: zijn ze écht wel waar? Zodra je voelt bij jezelf dat het in feite leugens zijn die over jouw zijn uitgesproken stuur ze dan weg. Verbrand het briefje. Omarm de waarheid dat je een prachtig mens bent, waard om te leven en uit te delen!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 167 - Van Kritische stem naar een liefdevolle stem

De kritische stem die je in jezelf hebt, heb je gekregen van een kritische ouder of andere volwassene in je jeugd.
Het is van groot belang dat je deze kritische ouder verandert in een liefdevolle ouder in jezelf.
In plaats van jezelf of je kop geven, spreek je jezelf liefdevol toe, waar je op dat moment behoefte aan hebt.
Bedenk maar hoe je een (je eigen) kind wilt toe spreken als iets niet fijn is of niet lukt.

Wat heb je te verliezen? Je hebt jezelf jaren bekritiseert en dat heeft niet gewerkt.
Probeer jezelf goed te keuren, liefdevol te benaderen en kijk wat er dan gebeurt.


1

deel deze tip

Tip 168 - Het heilige moeten

Dat stemmetje in je hoofd wat je verteld wat je allemaal moet; wat een invloed heeft dat op hoe je je voelt! Het lijkt soms wel of dat de baas over je is.
Door je te ontdoen van al dat moeten, van dat dwingede stemmetje, kom je erachter wat je eigenlijk zelf wilt. Dan kun je jezelf weer ontmoeten.


1

deel deze tip

Tip 169 - Neem jezelf op afstand waar

Kijk eens door de ogen van een onbekende naar jezelf. Neem jezelf op afstand waar in een bepaalde situatie. Wat zie je dan? Wat voel je dan? Wat neem je waar? Bijna altijd is het beeld van jezelf heel anders dan de ander je waarneem. Dit maakt je zelfbeeld reëler.

Sandra

1

deel deze tip

Tip 170 - Voice Dialogue

Met behulp van de Voice Dialogue methode kun je herkennen welke subpersoonlijkheden als het ware aan het stuur zitten en de overhand hebben. En welke uit de schaduw mogen komen. Ze hebben allemaal een rol en functie. Ok je innerlijke criticus. Hier inzicht in krijgen kan helpen ermee in balans te komen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 171 - Blij met een terugslag!

Ben je net lekker aan het opknappen van je overspanning, overwerkt zijn of burn-out en bam, ineens ben je weer een aantal stappen terug. Voel je je weer afhankelijke, moedeloos en lijkt er geen eind te komen aan de weg van herstel die je bent ingeslagen. Als je inderdaad je zelf terug vind, zittend en verslagen denkend: "Zie je wel dat het mij niet lukt! Ik ben er weer in getrapt en zo gaat het nooit goed komen. Ik ben weer terug bij af". Dan kan het helpen je perspectief er op te veranderen door jezelf eens af te vragen: Wat is er anders dan de vorige keer?
Mogelijk heb je meer bewustzijn en zelfreflectie en heb je meer handvatten dan toen. En is dit misschien een test om je te laten zien dat je nu een beetje meer snapt hoe het werkt in jouw, zodat je jezelf er ook weer uit kunt helpen. Want per slot van rekening ging het beter anders kon je niet terugvallen. Dus, besef waar je "bent", baal er even van en vind de moed om weer op te gaan staan en vol goede moed verder te gaan waar je was gebleven. Om de simpele reden, je was en bent goed bezig en dat heeft deze terugval je laten (in)zien.


1

deel deze tip

Tip 172 - Liedesjunk en zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan er toe leiden dat je jouw waardering en erkenning bij de ander gaat zoeken. De ander moet u aardig, waardevol, vlijtig etc. vinden. De ander 'moet' een bepaald tekort bij jezelf aanvullen. Een verlangen naar liefde en waardering is normaal en zelfs gezond mits het geen heilig 'moeten' wordt. Dat zal leiden tot gepieker over hoe je liefde en waardering van die ander kunt krijgen en in de tussentijd vergeet je om jouw eigen leven te leiden.


1

deel deze tip

Tip 173 - Stop met vergelijken

Een laag zelfbeeld heeft ook vaak te maken met het opzoeken van zelfverwijt en zelf afwijzing. Leer je bewust te worden van de interacties met andere mensen waarin je jezelf vergelijkt met andere mensen en jezelf dan ook naar beneden kan halen. Stop met vergelijken.


1

deel deze tip

Tip 174 - Door wiens ogen kijk jij?

Als je lelijk praat over of tegen jezelf vraag je dan eens af door wiens ogen je kijkt en is dit de manier waarop je wilt blijven kijken?


1

deel deze tip

Tip 175 - 5 tips voor meer zelfvertrouwen

Met deze 5 tips bouw je aan een sterker zelfbeeld:

1. Probeer op een rationele manier naar je onzekerheden te kijken
Dit betekent niet dat je voortaan het leven door moet als een emotieloze robot, maar wel dat je je emoties binnen een groter geheel probeert te plaatsen. Want dat je ze voelt, betekent niet dat ze ook waar zijn.

2. Maar neem je emoties ook serieus
Als we onzeker of angstig zijn, is dit een duidelijk teken: ons bewustzijn heeft meer aandacht en liefde nodig. Misschien is het tijd om kritisch naar je normen en waarden te kijken. Of misschien is het zelfs tijd om nieuwe waarden te ontwikkelen.

3. Oefen in zelfvertrouwen
Zelfliefde is een universele behoefte, die je niet met oppervlakkige middelen kunt stillen – het groeit van binnenuit. Zie je zelfvertrouwen als een spier die steeds toeneemt in kracht wanneer je een beslissing neemt die past binnen je levensfilosofie. Wanneer je keuzes maakt omdat je er zelf achter staat (en niet omdat een ander dit van je verlangt) ga je steeds iets sterker in je schoenen staan.

4. Bescherm wat voor jou waardevol is
We zien geluk als een emotie, maar we hebben hier volgens Branden meer invloed op dan we denken. Probeer elke dag te leven vanuit je authentieke zelf – met je eigen principes, normen en waarden als wegwijzers. Want die wijzen als vanzelf de weg naar geluk. En wanneer je deze authenticiteit beschermt leer je ook van jezelf houden.

5. Stop met ‘moeten’
Ben je een onverbeterlijke pleaser? Bedenk je dan dat je niets moet. Want hoe meer je ‘moet’ in het leven (omdat het zo hoort, omdat iemand op je rekent), hoe meer je aan jezelf moet rechtvaardigen. Je vergeet wat je zelf nodig hebt, en je maakt jezelf steeds kleiner, minder belangrijk. Maar pas wanneer je ook van jezelf een prioriteit maakt kun je van jezelf houden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 176 - Onderzoek je innerlijke ouder en innerlijk kind

Hoe iemand zichzelf behandelt, is vaak een regelrechte afspiegeling van hoe zijn ouders met hem omgingen.

Ieder mens heeft in zich een innerlijke ouder in zich en een innerlijk kind.

Wanneer de innerlijke ouder het innerlijke kind liefheeft, zal het innerlijke kind zich onvoorwaardelijk gesteund en geliefd voelen. De innerlijke ouder zal op een liefdevolle manier voor de grenzen, wensen en behoeftes van het innerlijke kind zorgdragen. Als dit bij jou zo is, voel je je veilig bij jezelf en vind je het ook fijn op jezelf te zijn.

Wanneer de innerlijke ouder een kritische ouder is die het innerlijke kind niet liefheeft, zal deze niets van het innerlijke kind willen weten, er geen verantwoordelijkheid voor willen dragen en de zorg voor de behoeftes, grenzen en wensen van het innerlijke kind uitbesteden aan een ander persoon.

Bij dit laatste, zal het innerlijke kind zich eenzaam, angstig en alleen voelen en kan de innerlijke ouder moeilijk liefde voelen of geven en omdat hij dit niet aan zichzelf geeft.

Als dit bij jou zo is dan kun je je eenzaam voelen, of je nu wel een relatie hebt of niet. Of kun je moeite hebben met grenzen stellen. Dan is er werk aan de winkel want pas als je jezelf liefhebt kun je liefde voelen voor anderen en de liefde van anderen ook binnen laten komen.

Je kunt voor jezelf eens nadenken hoe jouw innerlijke kind zich manifesteert in jouw gedrag en jouw denken. Hoe laat het kind zich aan jou zien?


1

deel deze tip

Tip 177 - Innerlijke criticus

Mensen zeggen wel eens.... "ik word gek van mezelf"!

Het bijzondere is dat de "stemmetjes" in je hoofd waarschijnlijk niet van jou zijn. Het zijn overtuigingen en regels die je opgeslagen hebt aan de hand van gedrag of opmerkingen van ouders, leraren, etc.
Breng die stemmetjes eens in kaart. Het boek "de innerlijke criticus" kan je daarbij helpen maar een therapeut natuurlijk ook.
Wat ik een leuke oefening vindt is om poppetjes in je huis te zetten die deze stemmen vertegenwoordigen. Zo zie je deze fenomenen los van jezelf en komt er ruimte voor gedragingen en gevoelens die verstikt worden door deze stemmetjes.


1

deel deze tip

Tip 178 - Zelfbeeld en zelfcompassie

Wat is een negatief zelfbeeld en hoe kom je daarvan af?
Vaak spreken we over een negatief zelfbeeld wanneer we allerlei negatieve dingen over onszelf verzinnen of uitvergroten en ons daarmee kleiner en kleiner maken.

Werken aan een gezond en reëel zelfbeeld kan heel goed zijn maar blijft tegelijk ook lastig want wie of wat is de norm voor een gezond beeld? Eigenlijk is het veel vruchtbaarder om niet zozeer heel goed over jezelf te denken maar vriendelijker te zijn naar jezelf.
Met zelfcompassie.

Dat wil zeggen dat je vriendelijk leert zijn naar jezelf. Jezelf steunt en met zorgzaamheid kijkt naar wat jij nodig hebt. Zelfcompassie wil ook zeggen dat je beseft dat jij niet alleen staat in jouw schaamtevolle negatieve zelfbeeld. Zelfcompassie vraagt ook de ruimte voor juo als geheel ook met al je emoties. Je bent van harte welkom om daar samen aan te werken!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 179 - Verwonderen

Als houden van je lichaam (nog) niet lukt, ga je dan eens verwonderen over hoe jij het doet en hoe jij in elkaar steekt. Wanneer je waarop reageert en hoe sommige dingen bijna als vanzelf gaan. Heel veel plezier!


1

deel deze tip

Tip 180 - Zelfwaardering

Zelfwaarde heeft het woord “waardering” in zich. Waardering houdt al snel een oordeel in, van wie je bent, wat je kunt, hoe je eruit ziet. Daarbij vergelijken we ons al snel met anderen, om te waarderen waar we staan.
Hiermee ontstaat er een afhankelijkheid. Niet alleen van de reacties van anderen, maar ook van eigen interpretaties over hoe anderen ons waarderen.

Gewaardeerd worden is een behoefte van elk mens. Wanneer een kind zich niet geliefd en gewaardeerd voelt, kan het de conclusie trekken niet goed genoeg te zijn. En de strategie inzetten om maar heel goed zijn of haar best te doen om waardering en erkenning te mogen krijgen.

Ben je erg zorgzaam voor anderen, haal je daar energie uit, maar heb je tegelijkertijd het gevoel jezelf voorbij te lopen? Mogelijk speelt behoefte aan waardering een rol en staat je zelfwaardering op een laag pitje. Zorgzame mensen investeren vaak veel in de ander, in de hoop daar iets voor terug te krijgen. Dit levert regelmatig teleurstellingen op, uitputting en het gevoel van jezelf verliezen.
Door gedachten te inventariseren kun je nagaan in hoeverre je bezig bent met het voldoen aan verwachtingen van anderen. Welke gedachten spelen in rol en kloppen die of is het een interpretatie en je eigen criticus die zegt dat je dingen moet doen?
Daarnaast kun je nagaan welke waarden voor jou belangrijk zijn in je leven. Wie ben je, wil je zijn? Door langzaamaan meer te gaan leven en handelen naar je eigen waarden kun je andere keuzes gaan maken, positieve ervaringen opdoen en je afhankelijkheid van waardering door anderen steeds meer los gaan laten.

Marly

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 181 - Hoe kan je je leren je zelfvertrouwen te verhogen?

Door jezelf regelmatig een compliment te geven kan je je zelfvertrouwen verhogen. Schrijf iedere dag drie complimenten op aan jezelf in een opschrijfboekje. In het begin lijkt dit nog een hele klus en het daagt je uit om op een andere manier naar jezelf te leren kijken.

Als je hier iedere dag bij stil staat en oefent in het opschrijven van complimenten aan jezelf zal je ervaren dat het steeds makkelijker wordt. Door je aandacht echt bewust te richten op de dingen je goed hebt gedaan op een dag krijg je zicht op je diverse kwaliteiten. Door het opschrijfboekje ook regelmatig terug te lezen kan je je eigen groeiproces volgen.


1

deel deze tip

Tip 182 - Alles wat je aandacht geeft groeit

Hoe kijk je naar jezelf, welke positieve punten kun je opnoemen. Schrijf ze op en maak ze groot. Alles wat je aandacht geeft groeit. Er zijn vast dingen die je fijn vindt om te doen. Soms kom je er niet aan toe, maar je weet dat het wel in je zit. Waardeer het kleine in jezelf. Als iemand iets positief over jouw handelen zegt, neem dit dan aan, zeg dank je wel en zie het als waardering. Denk er op een ander moment van de dag weer aan terug of schrijf het ergens op. Probeer zo een lijst te krijgen van positieve waarderingen. Begin met 1 en vul steeds je lijst aan (wat je aandacht geeft groeit).


1

deel deze tip

Tip 183 - Omgaan met de innerlijke criticus

We hebben allemaal een beeld van de wereld en van de mensen om ons heen. We hebben ook een beeld van onszelf en dit wordt beïnvloed door hoe wij over onszelf denken. Vaak onbewust en soms heel bewust luisteren we naar een stemmetje in ons die zegt 'je bent niet oké, je bent niet goed genoeg, dat kun je niet!'. Ik noem dat de innerlijke criticus, de innerlijke rechter die een oordeel heeft over ons. mijn tip: Wordt je eens bewust hoe vaak je naar dit stemmetje luistert en deze serieus neemt en besluit iedere keer als je jezelf afkeurt of bekritiseert je besluit iets positiefs van jezelf op te noemen. Mocht je hierin echt vastlopen is het misschien goed om een goede therapeut, die bij jou past op te zoeken en daar eens een afspraak mee te maken. Het kan je leven positief wereld veranderen.


1

deel deze tip

Tip 184 - De relatie met je moeder

Een duidelijke trend onder de cliënten die ik in mijn praktijk zie, is onvoldoende eigenwaarde bij vrouwen die excellent presteren aan de top van hun vakgebied. Het manifesteert zich als een gevoel van ontoereikendheid, nooit goed genoeg voelen en gaat gepaard met een diep gevoel van verdriet en wanhoop.

Wat ik ontdekte tijdens het werken met deze vrouwen, is dat de relatie die ze hebben of hebben gehad met hun moeder uiterst belangrijk is geweest bij het vormen van hun kijk op zichzelf en op hun perceptie van hun eigenwaarde.

Als je jezelf herkent in deze korte beschrijving kunnen deze vragen je verder helpen:
Voelde je je geliefd bij je moeder toen je opgroeide?
Wat heb je het meest gemist?
Kun je met haar jezelf volledig tot expressie brengen?
Hoe denk je dat je relatie met je moeder de persoon heeft beïnvloed die je nu bent?

Lara

1

deel deze tip

Tip 185 - Grootste fan!

Zeg: ik ben mijn grootste fan

Ilse

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 186 - Doe iets wat je denkt wat je niet kunt

Zorg dat je er goed uit ziet. Ga sporten en doe iets wat je denkt wat je niet kunt. Want je kunt het wel, alleen heeft tijd nodig. Prent in, alles moet groeien, ook dat wat je aangepakt hebt. Gaat het een keer mis, dat geeft niet. Hoort erbij. En boek je resultaat, mag je trots op je zelf zijn en heb je een overwinning gehaald. Wel, dat geeft moed en je gaat door. Gaat het dan wat minder, wel, dan is dat maar zo. Leer accepteren dat je niet alles kunt. Op die manier ben ik ook groot geworden

Dicky

1

deel deze tip

Tip 187 - Vanuit de waarnemer naar jezelf kijken

Kijk eens vanuit de waarnemer naar jezelf. Wat zie je dan? Waar is deze persoon goed in? Waar is deze persoon niet goed in? Schrijf deze dingen op en kijk of de twee lijstjes even lang zijn.
Is dit niet het geval….probeer dan de lijstjes even lang te maken. Hiermee krijg je een beter bewuster beeld van jezelf en kan er een ander zelfbeeld ontstaan.

Sandra

1

deel deze tip

Tip 188 - Dat kritische stemmetje ook!

Dat kritische stemmetje ook!

Misschien herken je dat wel: dat kritische stemmetje dat altijd wel wat te zeuren heeft over anderen en jezelf. Dit is niet goed en dat kon beter. Als je iets gedaan hebt is er daarna dat stemmetje: je bent dit vergeten, je had dit anders moeten doen. Heb je dat wel goed gezegd? Wat zullen ze wel niet van je vinden dat je dit gezegd hebt? Enz. En hoe voel je je dan als je dat stemmetje die kritiek hoort spuien? Ik heb geleerd om dit de innerlijke criticus te noemen. Hoe ga je daarmee om zodat je daar meer los van komt?
1. Word je bewust dat jij dat niet zélf bent, maar dat er iets in jou is dat al die kritiek heeft. Een deel van jou is geprogrammeerd kun je zeggen om overal kritiek op te hebben. Maar jij bent dat niet zélf. Jij bent méér dan die stem.
2. Word je dan ook bewust dat dit deel van jou dat niet zomaar doet. Daar heeft het een goede reden voor. Meestal is dat: als ik kritiek heb op mijzelf, dan doet dat wel wat pijn, maar minder pijn dan wanneer anderen kritiek op mij hebben. Dus zo kan ik er wat aan wennen. Een goede intentie, maar misschien werkt dat nu niet meer voor jou! Oja, nog een tip om verder te lezen: Hal & Sidra Stone, De innerlijke criticus ontmaskerd.

Henk

1

deel deze tip

Tip 189 - Liefde voor jezelf

Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf in de ogen. Draai niet weg, maar blijf kijken. Wat zie je in je ogen? Stuur liefde naar jezelf en blijf in je ogen kijken.

Je bent niet het beeld wat jij denkt te zijn. Je bent veel meer en geef jezelf de kans om dat stuk te gaan zien en te ervaren. Houden van jezelf is heel belangrijk en het maakt niet uit of je iets goed of slecht hebt gedaan. Je bent veel meer dan je negatieve gedachten. Geef jezelf de liefde die je nodig hebt!

Hanny

1

deel deze tip

Tip 190 - Zelfbeeld

"Als je jong bent krijg je nauwelijks de kans om te ontdekken wie je bent, omdat anderen zich daar voortdurend mee bemoeien".

Wie kent ze niet....die oude boodschappen die wij in onze opvoeding hebben meegekregen. "Doe jij nu maar rustig, dan doe je al gek genoeg" of "als volwassenen aan het woord zijn houden kinderen hun mond". Dit soort uitspraken bevatten een boodschap over welk gedrag wel, en welk gedrag niet, op prijs wordt gesteld. En daar passen wij ons als kind aan aan. Ook als dit tegen onze eigen aard, eigenheid en behoeften indruist.
Door ons, tegen onze eigen behoefte in, aan te passen aan wat van ons wordt verwacht ontkennen wij een stuk van onszelf. En dat geeft spanningen die soms hoog op kunnen lopen.

Jezelf serieus nemen en luisteren naar het kleine kind in jezelf, tegenwicht durven bieden aan die oude boodschappen, helpt ons om onszelf en onze (soms onderdrukte) talenten en mooie kanten te gaan herontdekken. Zonder dat anderen zich daarmee bemoeien...


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 191 - Zelfvertrouwen of zelfcompassie

Lang werd gedacht dat zelfvertrouwen de weg naar een veerkrachtig en gelukkig leven was. Maar zelfvertrouwen vraagt om vergelijking met de ander. "Schouders naar achteren en hoofd omhoog". Dat is welliswaar wel een goede houding. En ja...jij mag er zijn!
Maar toch is het vergelijken met anderen vaak een bron van ontevredenheid en depressie.
Zelfcompassie daarentegen gaat niet uit van de verschillen met de ander maar de overeenkomsten. We zijn allemaal aan het zoeken. We staan allemaal in de modder. We hebben allemaal onze (innerlijke) gevechten.
Wees kwetsbaar en echt. Laat zijn wat er is en speek vriendelijk tegen jezelf. Besef dat je niet alleen bent.
Probeer in het hier en nu te leven. Om zo vanuit acceptatie van wat er nu is in je leven verder te groeien.

Janneke

1

deel deze tip

Tip 192 - Positieve mindset

Uiteraard helpt een positieve mindset je om je prettiger in je vel te voelen.
Maar dat doe je niet zomaar even.
Zeker niet als je het jezelf moet aanleren.
Het vergt bereidheid om je ervoor in te spannen en steeds weer opnieuw te beginnen. Als je er aan gewend bent om je vooral te focussen op wat niet goed gaat, is het echt even wennen.

Dus is het van belang om op te merken wanneer je terug valt in oude patronen van een negatieve mindset.

Realiseer je tegelijkertijd ook, dat het heel normaal is je niet altijd alleen maar blij te voelen. Probeer die gevoelens ook alle ruimte te geven. Het hoort gewoon bij het leven.
Als je die gevoelens negeert of niet serieus neemt, houdt je jezelf voor de gek.
Het weg denken van minder blije gevoelens zorgt ervoor dat je lijf je daarvan bewust zal maken door ziek te worden of kwaaltjes te krijgen. Hij mag er helemaal zijn.
Op je goede dagen en minder goede dagen.

Warme groet,

Bien

1

deel deze tip

Tip 193 - Compassie in plaats van kritiek

Als je merkt dat je kritische stem begint te 'spreken', vraag jezelf dan af wat je op dit moment zou zeggen tegen een goede vriend die meemaakt wat jij meemaakt. Richt je tot jezelf. Zo bouw je jezelf op in plaats van dat je jezelf afkraakt.

Jenn

1

deel deze tip

Tip 194 - De mensen om je heen

Voel jij je gesteund door je omgeving? Uit onderzoek dat mensen met een laag zelfbeeld zich vaak omringen met mensen die hen (on)bewust kleineren, waardoor het negatieve zelfbeeld bevestigd wordt.

Kijk eens naar de mensen om jou heen - helpen ze jou vooruit, geloven ze in jou? Maak het een prioriteit om jezelf te omringen met mensen die jou de boodschap geven: je bent goed genoeg!

Jenn

1

deel deze tip

Tip 195 - Ook dat mag er zijn

Ook dat mag er zijn

Wat kunnen we toch hard zijn voor onszelf. De valkuil, iets aan je lichaam, persoonlijkheid, etc. Toch zijn ook tekortkomingen en fouten een onderdeel van ons.

Kun je eens proberen om de aankomende week lief te zijn tegen dat gene dat je normaal gesproken persé weg of anders wil hebben. Hoe is dat?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 196 - Zelfcompassie – oefening

Zelfcompassie

Zelfcompassie wordt gedefinieerd met 3 pijlers:

– Vriendelijkheid: opent ons hart voor lijden, zodat we onszelf kunnen geven wat we nodig hebben.

-Gedeelde menselijkheid: opent onszelf naar anderen, zodat we weten dat we niet alleen zijn.

-Mindfulness: opent ons naar het huidige moment, zodat we onze ervaring met groter gemak kunnen accepteren.

Zelfcompassie – oefening
stap 1: Bal je vuisten (vasthouden, zelfkritiek)
stap 2: Handpalmen draaien en handen openen (dit creëert ruimte)
stap 3: Handen op je hart (voel de zelfcompassie)



1

deel deze tip

Tip 197 - Eigen, vrije en veilige ruimte

Een negatief zelfbeeld ontstaat in relatie met anderen. Door gebrek aan veiligheid, waardering en verbondenheid ben je extra gevoelig geworden voor het oordeel van anderen. De ander is in zekere zin belangrijker voor je geworden dan jezelf.
Wat je kunt oefenen is om jezelf letterlijk centraal te zetten. Trek een imaginaire cirkel om je heen en schop alle oordelen en afwijzingen die je in je hoofd verzameld hebt uit de cirkel, net zo lang tot de ruimte voelt als jou eigen, vrije en veilige ruimte.


1

deel deze tip

Tip 198 - Dagelijks bijhouden van een positief dagboek

In jouw positieve dagboek kun je jezelf drie vragen stellen (en natuurlijk beantwoorden). Wat ging goed vandaag? Wat heb ik vandaag geleerd? Wat heb ik vandaag overwonnen? Door op deze wijze met je sterke kanten bezig te zijn, ontdek je dat veel meer te bieden hebt dan wat jij tot op heden wellicht denkt.


1

deel deze tip

Tip 199 - de baas zijn over nare gedachten

Kijk eens met een milde blik naar wat je brein allemaal aan ellende produceert. Dat kan je gepieker al direct verlichten.’
Of te wel ' hoe kun je anders omgaan met de “piekerfabriek” in je hoofd.’

Mijn advies: 'stop de strijd tegen die talloze gedachten die je kunnen kwellen en neem het krachtige besluit: 'Leef meer en Denk minder!!'

Dat klinkt uiteraard erg simpel, maar ik wil je uitdagen om de succesvolle aanpak van Dr. Pia Calessen (gespecialiseerd in metacognitieve therapie) gewoon eens toe te passen.
Zij zegt: 'zie piekeren nu eens meer als een (slechte) gewoonte (i.p.v. een identiteit ding) en besluit dat pieker gedrag zelf aan te pakken, in plaats van te blijven hangen in het zware gevoel dat jij zo bent....
Pia toont aan dat je regie kan pakken over je piekergedachten, door ze te erkennen (serieus te nemen) en vervolgens een (klein) plekje op je dag te geven. Voor de rest spreek je dat gepieker neutraal (doch resoluut) toe en beslis jij waar wel en waar niet ruimte is; dus zeg je ook vaak : nu niet!
Wat je dus feitelijk doet is je piekermoment inplannen (een keer een kwartiertje ergens op de dag) en daar dan bewust ruimte nemen voor de pieker boodschap, maar niet de pieker gedachten de hele dag door laten beslissen waar jij eens even (godzijdank) piekervrij bent.

Naast het gepieker plannen ga je ook aan de slag met triggers herkennen die je bij dat piekergedrag brengen. En die vervang je meer en meer door relax gedachten en gedrag (positieve triggers).

Laat je verrassen hoe snel je je leven in een andere (gedachten)stroom kan brengen en hoeveel dat daadwerkelijk verandert in je leven!
Succes!

PS de boektip: Pia Callessen ' Leef meer, denk minder


1

deel deze tip

Tip 200 - Affirmaties bij diepgewortelde negatieve overtuigingen

Diepgewortelde negatieve overtuigingen kan je opgedaan hebben in je kindertijd of in de tijd dat je naar school ging. (deze negatieve overtuigingen zijn nu je innerlijke vijand). Een negatieve overtuiging kan zijn: Ik ben niet goed genoeg of er ik doe er niet toe. Je kan deze negatieve overtuiging afdanken. Geen van die overtuigingen hoeft waar te zijn. Het zijn namelijk opvattingen en geen feiten.

Wat helpt zijn affirmaties. Affirmaties helpen een gevoel van veiligheid en hoop te hervinden. Als we met affirmaties beginnen te werken, hebben we misschien het gevoel iets sufs te doen. Iets onechts of zelfs genânts. Interessant he? We kunnen gemakkelijk en zonder gevoel van gêne onszelf neersabelen met negatieve affirmaties:` ik ben niet goed genoeg/niet talentvol/niet intelligent of niet mooi genoeg`. Maar het zeggen van aardige, positieve en leuke dingen over onszelf is voor vrijwel de meesten van ons heel moeilijk om te doen. Dat voelt aanvankelijk nogal ongemakkelijk. Probeer het maar eens.

Bijvoorbeeld: `Ik ben precies goed, zoals ik ben. Ik ben mijn beste zelf` etc. Ik ben creatief en succesvol of Ik verdien liefde. Vrijwel meteen zullen er gedachten komen: `wie denk je wel dat je bent` en andere veroordelende gedachten. Als je deze gedachten ombuigt naar positieve affirmaties en je start daar dagelijks je dag mee. Merk maar eens op, hoe reageert je lijf hierop als je iets aardigs en positiefs zegt over jezelf. Mogelijk sta je rechterop, merk je een glimlach op je gezicht. Ik sluit af met de affirmatie: : `Ik ben precies goed, zoals ik ben. Ik ben mijn beste zelf` met als hart onder de riem: Fake it till you make it en het is een tegengif tegen je innerlijke negatieve overtuigingen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 201 - Je focus verleggen naar wat je goed doet

Een negatief zelfbeeld komt meestal (onbewust) voort uit oude ervaringen. Je hebt bijv. situaties tijden lang geïnterpreteerd alsof het aan jou lag. Dat is wat jonge kinderen onbewust doen, ze leggen de schuld bij zichzelf.
Het rotte is dat we overtuigingen die we vroeger hebben ontwikkeld, nu nog steeds herhalen. Het is als een langspeelplaat die steeds op de achtergrond mee draait. Een diepe groef waar je in blijft hangen terwijl je graag andere, positieve, muziek wilt horen.

Je kunt jezelf hier in trainen; het is een gewoonte geworden om je te richten op wat je allemaal niet goed doet, niet kunt etc. En zo kun je er een gewoonte van maken om je te richten op het positieve. Dus: als je merkt dat je jezelf naar beneden haalt of je rot gaat voelen:
- som dan voor jezelf op wat je goed hebt gedaan in een bepaalde situatie.
- neem 2 keer per dag een minuut om op te sommen wat er positief was in de afgelopen uren
- bevraag de negativiteit: klopt het wel wat ik over mezelf denk? En kan ik er echt zeker van zijn dat het klopt of zou het ook anders kunnen zijn?

Zo verleg je je aandacht naar het positieve en kan dat toenemen

Lotte

1

deel deze tip

Tip 202 - Wees mild voor jezelf

Als we negatief zijn over onszelf, onszelf "op onze kop zitten", komt dat voort uit een gemis aan zelfliefde. Om wat voor reden dan ook hebben we niet voldoende ervaren dat we helemaal goed zijn zoals we zijn, en dat doet pijn.
Om de pijn niet te voelen zijn we onbewust onszelf negatief gaan benaderen (terwijl je jezelf dan eigenlijk constant pijn doet).

Oefen jezelf om mild te zijn naar wie je bent, hoe je de dingen doet, wat je wel en niet hebt in je leven. En herinner jezelf dat negatieve gedachten voortkomen uit een gemis aan liefde en durf dat te voelen en te erkennen en ga jezelf die liefde geven!

Lotte

1

deel deze tip

Tip 203 - Verzet je niet langer en laat het toe

Situatie: Je loopt tegen dingen aan van jezelf waarmee je niet blij bent. Wat kun je doen?

Let op de gevoelens die in je opkomen. Wat denk je over jezelf? Komt er een negatief oordeel voorbij? Wat doet dit met je, als je luistert naar dat oordeel?

Probeer niet om het oordeel te veranderen, of om zelf met een positief tegenargument te komen. Je denkt wat je denkt, je voelt wat je voelt en dat mag. Verzet je niet langer en laat het toe.


1

deel deze tip

Tip 204 - welke vraag kun je jezelf stellen

Ons zelfbeeld/wereldbeeld is vaak gekleurd door onze eigen kijk, ervaringen die we in het verleden hadden. Bv je praat en iemand kijkt een andere kant op (dit is een feit) maar betekent dat dat jij bv niet belangrijk bent. Dit kan de interne criticus ons wel 'vertellen'. Vervolgens kun je in piekeren enz en negatieve emoties terecht komen.
Om hieruit te blijven, stel jezelf de vraag : welke vraag kan ik mijzelf nu stellen? Bv iemand is onzeker: de vraag zou kunnen zijn 'heb ik het nodig om mij onzeker te voelen

Succes en mocht je hulp nodig hebben, dan laat het weten.

Hartelijke groet,


1

deel deze tip

Tip 205 - JIj bent de creator van je gedachten

Onze gedachten en overtuigingen, ons piekeren kan ons helemaal omlaag halen. Je zit als het ware gevangen in je eigen gecreëerde wereld. Je voelt je onzeker, minderwaardig. Maar zodra je begrijpt dat jij zelf invloed kunt uitoefenen op je gedachten, dus zodra je besluit om het heft in eigen handen te nemen dat je kunt creëren. Dan kun je ook besluiten om aanwezig te zijn vanuit een helicopterview bij je gedachten (als het ware er naar kijken van bovenaf) en als het een cirkeltjes piekeren wordt om dan in te grijpen en daar positieve gedachten tegenover te zetten. Als je bv denkt dadelijk vraagt mijn baas mij weer om langer te werken en die weet dat ik snel ja zeg. Zodra dit een dwangmatige gedachte wordt waar je hele tijd mee bezig blijft en jezelf omlaag haalt. Kies dan voor gedachten zoals; ik ben in balans zodra de baas mij vraagt om te werken en ik kan duidelijk mijn grens aangeven. Denk jezelf gelijkwaardig.

Het vraagt oefening en tijd om het oude ingesleten pad te verlaten maar het is zeker mogelijk.
Veel succes. Mocht je hulp nodig hebben, dan laat het weten.

Hartelijke groet,


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 206 - Belemmerende overtuiging ombuigen

Mooie oefening uit NLP bestaat uit meerdere stappen en is genaamd: Belemmerende overtuiging ombuigen. Een van de stappen, vloerankers, daar vraag je jezelf af, zou je deze overtuiging overbrengen op kinderen? En nog een hele mooie vraag op een volgende vloeranker: Wie zou je zijn als je deze overtuiging los zou laten? In mijn psychotherapiepraktijk kan ik je hierin begeleiden. Wees welkom, een kennismaking online is gratis.


1

deel deze tip

Tip 207 - Aangeleerd gedrag

Met een negatief zelfbeeld doe je jezelf tekort. Het is vaak aangeleerd gedrag om jezelf negatief te beoordelen. Bij de meeste mensen ligt de bron van dit zelfbeeld in hun jeugd. Aan je jeugd verander je niets meer. Wel kun je aangeleerd gedrag met hulp van een therapeut weer afleren waardoor het negatieve zelfbeeld verdwijnt.


1

deel deze tip

Tip 208 - Liefde inademen en uitademen

Liefde in ademen en uitademen

Wanneer je je eenzaam voelt of weinig eigen waarde hebt, kan de volgende oefening je helpen om meer liefde voor jezelf te ervaren.

Ga iedere ochtend (of ander vast tijdsstip) een paar minuten zitten. Wanneer je niet gewend bent om stil te zitten begin je met 2 minuten en je breidt het langzaam uit tot 10 minuten.

Zet je voeten stevig op de grond en voel je billen op de stoel en voel de leuning in je rug. Adem 4x rustig in en uit en daarna stuur je bij de inademing liefde naar je hart en bij de uitademhaling blaas je liefde uit. Probeer dit een aantal minuten vol te houden en je zult na een paar dagen een positief effect voelen.
Probeer deze oefening minstens 2 maanden te doen, om te ervaren hoe goed het voor je lichaam (ontspanning) en geest (liefde voor jezelf en anderen) is.

Succes en veel plezier bij het oefenen.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 209 - EMDR bij zelfbeeld-reparatie

Wist je dat EMDR ingezet kan worden bij reparatie van een negatief zelfbeeld. Samen met de therapeut maak je een top 3 van negatieve gedachten over jezelf. Deze ga je dan stuk voor stuk bewerken mbv bilaterale stimulatie waardoor de emotionele lading die op deze gedachten zit sterk verminderd.
Voor deze therapie kan je bij mij terecht.


1

deel deze tip

Tip 210 - Zelfcompassie meditaties

Zoek naar zelfcompassie oefeningen en meditaties, en leer met meer mildheid en zonder oordeel naar jezelf te kijken. Je kunt dit trainen, en hierdoor minder de focus leggen op de negatieve aspecten van jezelf, maar jezelf als een geheel zien: een mens met mooie en minder mooie kanten, net als iedereen en tegelijkertijd uniek :).


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 211 - 4 tips om anders naar jezelf te kijken

Als je een negatief zelfbeeld hebt kijk je vaak meer naar de negatieve dingen van jezelf wat eigenlijk niet eerlijk is t.o.v. jezelf en niet reëel.
Tip: Zet de oneerlijke regels in de informatieverwerking overboord en kijk en waardeer jezelf eerlijker.
1.Niet langer negatieve zaken speuren en negatieve dingen breed uitmeten.
Geef juist positieve aandacht aan positieve gebeurtenissen, en sta daar wat langer bij stil.
2.Niet langer alleen kijken naar zwakheden, ga juist actief op zoek naar positieve eigenschappen, talenten.
3.Niet langer je kwaliteiten afdoen als ‘niets bijzonders’, maar ze op waarde schatten er een plusje bij zetten.
4.Niet langer de dingen waar je niet tevreden over bent zwaar laten wegen en de dingen waar je niet goed in bent niet mee laten tellen.
Deze tips kunnen al een beetje verschil maken in hoe je naar jezelf kijkt.


1

deel deze tip

Tip 212 - Vergelijken met anderen

Ieder mens is uniek. Wees er bewust van dat vergelijken 'vergif' is voor je zelfvertrouwen.


1

deel deze tip

Tip 213 - Een elektrische impuls

Iedereen heeft wel eens een gedachte over zichzelf die niet heel positief is en belemmert zoals : Ik ben niet goed genoeg, of ik ben dom of ik ben te dik, ik ben niet grappig genoeg, etc.
Het kan helpend zijn door hardop te benoemen: "Ik heb nu de gedachte dat ik (te dit, te dom, te slap, etc.) ben". Je bent niet je gedachten. Je kunt je gedachten waarnemen en dat maakt dat je ze niet kunt zijn. Een gedachte is niet meer of niet minder dan een elektrische impuls in onze hersenen.


1

deel deze tip

Tip 214 - Boek: IK? Ik stel niks voor - Manja de Neef

Een boek met uitleg over het ontstaan van een negatief zelfbeeld, en hoe je de focus van de negatieve dingen die je van jezelf denkt kunt omzetten naar positievere gedachtes door de focus te verleggen en een andere blik aan te nemen.
Een laagdrempelig boek met veel praktische oefeningen. IK? Ik stel niks voor


1

deel deze tip

Tip 215 - boekentip

Schaf het zelf in te vullen dagboek aan :
Het 6 minuten dagboek
Auteur: Dominik Spenst


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 216 - Kritische of negatieve stem in je hoofd - oudermodus

Een schema is een patroon dat ervoor zorgt dat je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt. Een schema bestaat uit gedachten- en gedragspatronen.
Bij het ontstaan van schema’s spelen ervaringen uit het verleden en bijbehorende gevoelens een grote rol. Een schema wordt ook wel “modus” genoemd (meervoud “modi”).

Heb je last van kritische of negatieve stemmen in je hoofd? Lijkt wat deze stemmen over je te zeggen hebben op wat je in je jeugd vaak te horen hebt gekregen? Hebben deze je het gevoel gegeven dat je slecht of waardeloos bent of dat niemand ooit van je zal houden?
In deze situaties zit je waarschijnlijk in je “oudermodus”.
Hierbij helpt het om onderscheid te maken tussen welke van de eisen die deze ouder (jijzelf) stelt je wel en niet helpen. Of wanneer je te veel voor anderen zorgt ten koste van jezelf. En soms is het nodig om straffende gedachten de mond te snoeren, omdat ze niets toevoegen en je tegenwerken.


Marly

1

deel deze tip

Tip 217 - Pride, trots...

Pride, Trots…
Trots op wie je bent, wat je bent, waar je van houdt, waar je voor staat, wat jouw waarden(en de norm daarvan) zijn, trots op jouw ware kern.
Daar gaat pride, voor mij, over.
Want waarom zou je niet trots zijn op jezelf? Waarom zou je niet van jezelf houden, precies zoals je bent?
De vraag rijst op of “dat hele pride gedoe” nou (nog) wel nodig is. Of het niet juist zorgt voor het benadrukken van het verschil. Het “kijk wij eens lekker uitdragen dat we anders zijn” . Dat hoor ik veel om me heen.
Dat hoor ik voorál van mensen die, óf gesetteld zijn en al heel tevreden met zichzelf, óf van mensen die juist heel ontevreden zijn met zichzelf.
Tja, dat is gek he, twee tegenpolen. Tegenpolen waar het de laatste tijd veel om draait, al dan niet aangeslingerd door de msm.
Vóór vaccinatie/tégen vaccinatie, vóór de boeren/tégen de boeren, vóór de beschikking over je eigen lichaam/tégen de beschikking over je eigen lichaam, vóór zwarte Piet/tégen zwarte Piet…
Het symbool voor pride is de regenboog vlag. Alle kleuren van die regenboog. Álles wat tussen zwart en wit in zit. Álle nuances, een beetje vóór, een beetje tégen, een beetje meer vóór, een beetje meer tégen. Álles…
En dat is filosofie. Filosofen zijn niet vóór, of tégen. Zij bevragen. Zij zijn nieuwsgierig naar het standpunt van de ander, en laten daarnaast hun standpunt soms ook een beetje varen door dat ze dat standpunt van de ander óók kunnen waarderen. Áltijd bevragen, áltijd nieuwsgierig naar de beweegredenen van de ander. Je zou er iets van kunnen leren.
Want de bril die ik op heb, met de unieke krassen die mijn unieke leven heeft gegeven zien de wereld net wat anders dan die van jou, met jóúw unieke bril op je neus.
Hoe mooi is het om in het schijnsel van álle kleuren van de regenboog, álle krassen van álle brillen, te aanschouwen hoe een ander de wereld beleeft ?
Nu wil ik niet zeggen dat principes dan maar van de tafel geveegd moeten worden, principes zijn jouw waarden, en dan vooral de norm van die waarden. Want voor mij betekend veiligheid dat ik mag zeggen wat ik wil, en mag zijn wie ik echt ben. Maar voor jou zou veiligheid misschien inhouden dat je goede sloten op je deur hebt.
Nu zeg je misschien dat je dus zelf mag weten en beslissen, of je mensen die anders zijn dan jou, die anders denken en anders leven, mag uitschelden, buitensluiten, geweld aandoen of jouw versie hierop. Tja, dat mag.
En dáárom is pride (nog) nodig. Om te laten zien hoeveel kleuren en smaken er zijn. Op de hoop dat mensen misschien een beetje meer als filosofen kunnen denken. Een beetje vóór, een beetje tégen, maar altijd met respect voor de mening, de waarden en de normen van de ander.
Want je wil niet weten hoeveel leed er op de wereld is omdat mensen zich niet durven, mogen of kunnen uiten dankzij de mening van de ander. De haat, de vernedering en de buitensluiting niet kunnen verdragen. Mensen zijn groepsdieren. Mensen zijn afhankelijk van de ander. Afhankelijk van aandacht en erkenning. De social media is niet voor niets zo populair.
En mensen met minder psychologische flexibiliteit, wat de oorzaak daarvan ook is, vallen van de boot. Hoe erg vinden we het wel niet wanneer een jong iemand zich van het leven beroofd? Wat is (vaak) de oorzaak hiervan? Zou het buitensluiting, vernedering, haat, geweld kunnen zijn?
Wil je hier eens met mij over praten, wil je jouw psychologische flexibiliteit vergroten? Neem dan contact met mij op.


1

deel deze tip

Tip 218 - Keuzes

Als we pijn ervaren door beschadigingen dan lijken keuzes vaak niet voor handen; echter leer jezelf aan dat je altijd een keuze kunt maken; door herhaaldelijk het volgende te zeggen leer jij jezelf aan dat er altijd ruimte is voor het maken van een keuze: "ja ik ben, ja ik kan en ja ik WIL!


1

deel deze tip

Tip 219 - Is het zo simpel? Ja.

Men is vaak zo bezig met vergelijken, met het uiterlijk of het zogenaamde zelfvertrouwen van de ander misschien in vriendenkring, werkkring of social media. Als ik dan vraag wat ze willen? Ja meer zelfverzekerd zijn en weten of ze bv wel de goede kleding aanhebben en er goed uitzien. Hoe zie je dat bij de ander? Dan krijg ik vaak het antwoord: gewoon door een soort uitstraling.
Wat als je niet meer hoeft te voldoen aan je ideaalbeeld? Als je dat kan loslaten? En GEWOON zijn. GEWOON PERFECT. Is het zo simpel? Ja.
Succes


1

deel deze tip

Tip 220 - Zijn al mijn gedachten en overtuigingen waar?

Schrijf een aantal dingen op papier waar je bij jezelf aan twijfelt. Diegene die je het ergste vindt, ga die eens navoelen in je lichaam, zonder een bijbehorend verhaal erbij te maken. Gewoon bewust worden en deze de ruimte geven. Vraag jezelf erna af: zijn al mijn gedachten en overtuigingen waar? Bv ik krijg wel vaker ouders met kinderen in de praktijk, waarbij het kind altijd zegt 'ik kan het niet, op school, het lukt niet'. Maar diegene gaat ieder jaar over met goede punten! Is dat dan waar? Kun jij voor jezelf 100% zeker weten dat je zogenaamde 'minpunt' 100% waar is? En kun je er ook andere dingen tegenover zetten wat het ook zou kunnen zijn? Iets unieks van jou enz
Succes


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 221 - Boektip: Je bent al mooi

Boektip: Je bent al mooi. De schoonheid van imperfectie. Een prachtig boek van de psycholoog Liesbeth Woertman. Het is een dun boekje en leest gemakkelijk. in het boek vraagt Liesbeth zich af hoe we weer van onszelf en ons lichaam kunnen houden.
Een echte aanrader!

Hanny

1

deel deze tip

Tip 222 - Haal het lichte uit het zware

In relatie tot de omgeving ontstaan onze triggers en als gevolg worden onze oude en niet geïntegreerde gevoelens geactiveerd. Het is zwaar en onmogelijk om de omgeving te veranderen.

Daarom is het veel wijzer om je te focussen op je gevoelens en je gedachten. Deze zijn veel lichter en zitten niet daar buiten maar in jou van binnen.

Breng je aandacht naar dat gevoel en lokaliseer het in je lichaam. Waar voel je dat gevoel? breng daarna je bewustzijn en je aanwezigheid naar deze plek. Ervaar hoe het daar is op die plek en haal adem. Luister naar deze plek, wat zegt ie?

Ga daarna naar een krachtige plek in je lichaam, een plek waar je wijsheid, vertrouwen, liefde etc. voelt. Breng je aandacht en aanwezigheid naar deze plek en laat die plek spreken.

Wat zegt deze plek? welke kernwoorden gebruikt deze plek? Welk verschil merk je nu aan de eerste plek? Haal adem en lach. Je hebt een kleine transformatie doorgemaakt. Herhaal deze oefening wanneer nodig;)


1

deel deze tip

Tip 223 - Boekentip: Niemand is zoals jij

Boekentip: Niemand is zoals jij.
Geschreven door Max Lucado

Dit is kinderboek, met een bijzondere boodschap!
De wereld leert ons " we zijn bijzonder omdat...."
God leert ons "je bent bijzonder om wie je bent"!


1

deel deze tip

Tip 224 - Kunst van complimenten

Vraag aan belangrijke, lieve, waardevolle vrienden en/of familie wat zij nou zo leuk, mooi, bijzonder aan jou vinden. Vraag dus naar complimenten (hoe ongemakkelijks dit vaak ook is). Dit kan op papier, via de whats app, via de mail. Print het uit of schrijf het over en zorg ervoor dat het op mooi papier terecht komt. Alles is goed! Lijst dit vervolgens in en hang het op een fijne plek die jij vaak ziet. En vergeet dan vooral niet dagelijks te kijken naar jouw eigen kunst van complimenten.


1

deel deze tip

Tip 225 - Boekentip: JIJ BENT de liefde

Het boek: 'JIJ BENT de liefde" van Juriaan Galavazi (dokter Juriaan) helpt je om te leven vanuit zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfwaardering. Het boek laat zien hoe je jezelf kunt verliezen om waardering en liefde van anderen te krijgen en dat je dat voelt in de vorm van stress, spanning, mentale en fysieke klachten. Hij neemt je mee op weg naar een leven waarin je jezelf op nummer 1 zet en vooral leert trouw te zijn aan jezelf waardoor je meer eigenwaarde zult krijgen! Aanrader!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 226 - Boek: mother hunger

In dit boek gaat het om de moeder-dochter relatie en hoe verwaarlozing of mishandeling in de kindertijd invloed heeft op je zelfbeeld en de wijze waarop je met je jezelf omgaat. De heling van deze band van binnenuit kan jou helpen om jezelf te waarderen en je grenzen opnieuw te leren kennen en te bewaken.

Mother hunger


1

deel deze tip

Tip 227 - Wat je zegt ben je zelf

Met regelmaat ben ik in gesprek met clienten die nogal kritisch, zelfs negatief over zichzelf zijn. Het zijn vaak onze gedachten die dit beeld voeden.
Analyseer eens met de 5G methode wat er gebeurt in je leven:
G ebeurtenis. Er is een aanleiding (er lukt je bv iets niet) -->
G edachte volgt; "ik kan dit niet, ik ben een loser, ik kan niks,...." -->
G evoel dat volgt is vaak verdrietig of boos -->
G edrag dat volgt, is bv dat je je terugtrekt en -->
G evolg is dat je je niet succesvol vindt.
Als je je gedachten stelselmatig gaat veranderen in positieve gaat de hele cyclus veranderen in positiviteit!
Probeer het maar eens!


1

deel deze tip

Tip 228 - Vraagteken achter het negatieve beeld

Zet een vraagteken achter het negatieve beeld dat je van jezelf hebt.

Wat voor beeld heb je precies van jezelf en klopt dit wel?
- Probeer eerst te accepteren dat je kennelijk nu zelf zo over jezelf denkt
- Wat is er allemaal 'mis' met je en hoe ben je daarbij gekomen? Is dit jou vroeger verteld of werd er in je beleving alleen wenselijk gedrag geaccepteerd, wat dat dan ook mag zijn?
- Neem je eigenschappen serieus, ook waar je minder trots op bent en kijk wat je ervoor kunt betekenen. Misschien spreekt er een behoefte uit waar je niet genoeg naar luistert of vindt dat je daar niet naar mag luisteren.
Of misschien is het een eigenschap dat je is aangepraat en wat eigenlijk niets over jou zegt en dus niet klopt.

Op die manier kan je het beeld dat je van jezelf hebt herzien en kan het meer recht doen aan wie je bent.


1

deel deze tip

Tip 229 - Naar een gezond zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld hebben is niet fijn. Het maakt je kwetsbaar voor psychische en sociale problemen.

Je kunt ongemerkt last hebben van een negatief zelfbeeld. Het is misschien niet iets waar je over praat, maar wat wel blijkt uit je gedachten en gedrag, zoals: jezelf vaak afkraken, complimenten niet horen of aannemen maar kritiek des te meer. Je bent ervan overtuigd dat je waardeloos bent, mislukt, lui of dom, dat je er niet toe doet of er niet bij hoort.

“Ik ben de moeite waard”
Iemand met een positief zelfbeeld vindt zichzelf waardevol, de moeite waard.

Een gezond zelfbeeld is positief en genuanceerd. Je kunt het herkennen als je vindt dat je ‘best oké bent’, ‘er best mag zijn’ of dat je ‘iemand bent’. In de afgelopen jaren heb je positieve kanten van jezelf ontdekt. Je kent je leuke en sterke kanten, je vaardigheden en talenten. Kritiek of afwijzing komt niet zo hard aan. Het kan je wel een vervelend gevoel geven, maar het tast je zelfbeeld niet aan.

Wat te doen?
Met alleen roepen ‘ik ben oké’ krijg je helaas geen positief zelfbeeld. Voor die conclusie heb je bewijzen nodig. En bewijzen vind je door ‘feiten’ te verzamelen. De volgende stappen zou je kunnen doorlopen:

Stap 1. Je begint met stil te staan bij wat goed gaat, wat positief is. Hoe klein het ook lijkt. Kijk naar je gedrag, je gevoelens en gedachten, luister naar complimentjes, merk op als anderen hun waardering uiten.

Stap 2. Vervolgens ken je aan die feiten een betekenis toe. Wat zegt een feit over jou? Welke eigenschappen spreken hier uit? De bedoeling is dat je zoveel mogelijk positieve eigenschappen over jezelf gaat benoemen, zoals ‘ik ben zorgzaam, attent en heb humor, dus ik ben oké’.

Stap 3. De volgende stap is dat je je gedrag afstemt op je nieuwe positieve zelfbeeld. Door ander gedrag doe je weer nieuw ervaringen op, pluk je daar gevoelsmatig te vruchten van en ga je positiever over jezelf denken.

Belangrijk is dat je het oude negatieve zelfbeeld geen invloed meer laat hebben op je gedrag. Blijf focussen op (je bewijzen van) wat goed gaat en je positieve eigenschappen, en blijf oefenen met gedrag dat je nieuwe zelfbeeld bevestigt.

Te kritisch op jezelf?
Zoek hulp van een therapeut of coach. In mijn praktijk help ik cliënten met goede resultaten behulp van gesprektherapie, EMDR en cognitieve (hypno)therapie.


1

deel deze tip

Tip 230 - Bereiken wat je echt wilt?

Wat maakt het moeilijk om te bereiken wat je echt wilt?
Vaak vertonen we uitstelgedrag. Het is goed te onderzoeken wat de oorzaak is van dit uitstel gedrag. Een paar oorzaken hiervan zal ik benoemen:
1) We willen niet egoïstisch zijn. Om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen moeten we ook egoïstisch kunnen zijn. We kunnen nu eenmaal niet alles tegelijk. Als we bang zijn voor afwijzing kan dit een lastige zijn om te overwinnen.
2) We hebben onze prioriteiten in ons leven niet helder.
3) We hebben moeite met het stellen van grenzen.
4) Angst om fouten te maken.
Onderzoek bij jezelf wat het voor jou moeilijk maakt om te bereiken wat je echt wilt en kijk wat je hieraan kunt doen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 231 - Zachter worden

Heb niet alleen je naaste lief als jezelf zoals de christelijke leer verteld.
Durf ook te denken: Heb jezelf lief zoals je naaste!


1

deel deze tip

Tip 232 - Vergelijk je niet met een ander

Een negatief zelfbeeld wordt vergroot wanneer je jezelf constant met anderen vergelijkt. Dan pluk je alle goede eigenschappen bij een ander vandaan en dan vind je dat je daar allemaal aan moet voldoen. Dat kan helemaal niet! Je hoeft niet perfect te zijn en het is belangrijk om uit te gaan zoeken wat bij jou past en wat jou gelukkig maakt. Het leven wordt veel aangenamer wanneer je op zoek gaat naar waar jouw kwaliteiten liggen en waar jij gelukkig van wordt.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 233 - Update je brein - transformeer je gedachten

Door het leven wat we hebben geleefd doen we allerlei ervaringen op. Sommige ervaringen zijn positief, stimulerend, leuk en gezond. Helaas maken we ook moeilijke situaties mee. Vanuit lastige situaties nemen we vaak (vooral als we kind zijn) 'overtuigingen' mee. Gedachtes die negatief beladen zijn zoals: 'ik ben niet goed genoeg', of 'ik hoor er niet bij' , of 'ik moet hard werken voor aandacht', 'ik sta er alleen voor', 'ik mag niet mezelf zijn'. Wij zeulen de rest van ons leven dit negatieve geloofssysteem met ons mee en geloven vervolgens onze eigen overtuigingen.

Aan de hand van Rationele Emotieve Therapie (een vorm van cognitieve gedragstherapie) ga je je eigen negatieve overtuigingen onder de loep nemen. Stel jezelf bij elke overtuiging de volgende 5 vragen om erachter te komen over jouw overtuiging gezond of ongezond is:
1. is jouw overtuiging feitelijk waar? Heb je er onderzoek naar gedaan?
2. geeft jouw overtuiging jouw gevoelens die je graag hebt?
3. helpt jouw overtuiging jou een gezond, veilig en verstandig leven te leiden?
4. helpt jouw overtuiging jou je levensdoel (of belangrijke doelen) je bereiken?
5. zorgt jouw overtuiging voor een harmonieus leven met jezelf en anderen?

Bij minimaal 3x nee is jouw gedachte belemmerend en ongezond en mag je de zin gaan ombuigen naar een gezonde en helpende overtuiging. Je mag de zin beginnen met: ik wil.... ik gun mezelf..... ik ben aan het leren om.... ik kan.... ik mag... Bijvoorbeeld: ik ben aan het leren om mijzelf te accepteren zoals ik ben. Ik ga mijn gevoelens serieus nemen en mezelf op de eerste plek zetten. ik heb het recht om op deze wereld te zijn en gun mijzelf een leven met verbinding en liefde. ik ben aan het leren om mijzelf echt te laten zien. ik kan omgaan met tegenslagen.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact op!


1

deel deze tip

Tip 234 - "Ik ben iemand die..."

Ons zelfbeeld is een verzonnen constructie die vorm heeft gekregen gedurende ons leven. Het bestaat uit allerlei positieve en negatieve oordelen... "Ik ben iemand die..."

Het kan veel verlichting geven om jouw zelfbeeld met een korreltje zout te nemen. Van elk oordeel kun je bewijzen voor en tegen verzamelen. Uiteindelijk is het allemaal maar taal in jouw gedachten.

Ik zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat ik iemand ben die creatief is. Ik speel immers piano en houd van verhalen schrijven. Maar ben ik dat altijd? Ik heb vaak genoeg het voorbeeld van anderen opgevolgd zonder zelf na te denken en de helft van mijn interieur komt bij Ikea vandaan.

Een ander voorbeeld: Ik zou kunnen zeggen dat ik iemand ben die ongeduldig is want voor veel dingen maak ik niet graag tijd. Maar ik heb toch een hoop studies afgerond en kan lang en goed luisteren naar anderen.

Het helpt mij niets om te zeggen dat ik creatief, ongeduldig of wat dan ook ben. We zeggen de meest verschrikkelijke en onware dingen over onszelf en dit geeft onnodig leed.

Mijn tip is om het verhaal dat je over jezelf hebt geconstrueerd niet al te serieus te nemen. Neem wat afstand tot jouw zelfbeeld voordat je hier gedrag of keuzes op baseert.


1

deel deze tip

Tip 235 - Belemmerende overtuigingen

Als je een negatief zelfbeeld hebt zul je waarschijnlijk veel negatieve gedachten over jezelf hebben. We noemen dit ook wel belemmerende overtuigingen. Voorbeelden: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet interessant voor anderen, ik mag er niet zijn.
Deze gedachten heb je ooit, wellicht al in je kindertijd, voor het eerst gedacht. Na een paar vervelende gebeurtenissen heb je deze gedachten onbewust als een soort van 'wet' aangenomen.
Hier is veel meer over uit te leggen. Voor nu wil ik er dit over zeggen: je bent je gedachten niet. Dus: geloof niet alles wat je denkt!
Middels hypnotherapie kun je dieper zoeken naar de oorsprong van nare gedachten en jezelf op diepgaande wijze helpen om meer helpende gedachten aan te nemen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 236 - Mooi mens

Wat is het toch, dat wij mensen vaak zo negatief denken? Wist je dat je tot ongeveer 60000 (!) gedachten per dag hebt, waarvan 70 tot 80% negatief is! pff nou, daar is nog wel wat winst te behalen. Misschien kan je eens van een afstandje naar jezelf kijken en je gedachten opmerken. En jezelf afvragen: word ik blij van deze gedachte of word ik er verdrietig/boos door?


1

deel deze tip

Tip 237 - Herkennen en erkennen van je gedachten

Herkennen en erkennen van je gedachten. Omstandigheden en oorzaken van je gedachten onderzoeken. Je bent zelf de eigenaar van je belemmerende gedachten en stimulerende gedachten. Neem bewust afstand van belemmerende gedachten.

jack

1

deel deze tip

Tip 238 - Hoe de manier van praten je gevoelens kan bepalen

Wanneer je constant op een neerbuigende manier tegen jezelf praat kan dit je verdrietig maken. Zou dit betekenen dat je de manier waarop je je voelt kunt veranderen/verbeteren door andere woorden te kiezen?


1

deel deze tip

Tip 239 - Visualisatie-oefening uit de PDT: kracht en positiviteit

Doe een visualisatie-oefening uit de PsychoDynamische Therapie en voel je sterker. In het kort volg je deze stappen:
1. Ga lekker zitten of liggen
2. Roep het beeld op van iemand die je bewondert om zijn positieve inslag en kracht
3. Stel je voor dat je recht tegenover diegene staat
4. Plaats nu een denkbeeldige spiegel tussen jullie beiden, waardoor het lijkt of je jezelf ziet in deze persoon
5. Jij neemt dezelfde houding aan en ontvangt dezelfde positieve energie en kracht
6. Wanneer je straks je ogen weer open doet, voel je je krachtig en positief.
7. Richt je daarbij op jouw houding en positieve gedachten.

Nieuwsgierig geworden naar de uitgebreide oefening? Neem gerust contact met mij op.


1

deel deze tip

Tip 240 - Kritiek op jezelf

Als je steeds het idee hebt dat het beter kan of moet heb je mogelijk last van een (te) negatief zelfbeeld. Daar kun je serieus last van hebben. Hoe mooi zou het zijn om daar een ander beeld naast te kunnen zetten? Het zelfhulpboek van Manja de Neef is daar een mooie leidraad bij. Om zelf te doen of om dat samen met je therapeut te bespreken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 241 - Zingen en gekke stemmetjes uit ACT

Stel, je hebt een negatief zelfoordeel. Dan heb ik de volgende tip uit ACT voor jou: schrijf het zinnetje hoe je over jezelf denkt op papier. Bijvoorbeeld "ik ben stom of dom" of vul zelf maar in. Vervolgens pak je je telefoon en zet je de wekker op 90 seconden. Nu mag je samen met iemand die je vertrouwt 90 seconden lang met een gek stemmetje of zingend jouw woorden uitspreken. Bijvoorbeeld op het liedje "happy birthday to you" of verzin maar iets. Deze absurde techniek is zeer krachtig.

Voel maar even wat dat met je doet, voel je de afscheiding van of afstand tot de gedachte? schoot je in de lach? probeer maar eens!


1

deel deze tip

Tip 242 - Vergeef jezelf je zwakke eigenschappen

Om een goed gevoel van eigenwaarde te hebben is het van belang jezelf te accepteren zoals je bent. Pas wanneer je jezelf accepteert met al je mooie en ook minder mooie eigenschappen kun je echte zelfliefde ervaren. En dat is weer nodig om meer rust en geluk te ervaren en zo meer te kunnen genieten van het leven.

Oefening: jezelf je zwakke eigenschappen vergeven
Vul de volgende zinnen aan:
 Als mijn slechte eigenschappen beschouw ik:
 Wat ik het minste aan mezelf kan uitstaan is:
 Wat ik het vervelendst vindt aan mijn uiterlijk is:
 Bovendien schaam ik mij vooral voor …………., omdat ………….
 Ik voel mij minderwaardig t.o.v. anderen als het gaat om ……
 Mijn grootste probleem met betrekking tot mijzelf is …….
 Ik ben vooral jaloers op ……..

Wat voel je nu, nu je dit alles zo hebt opgeschreven en het zwart op wit staat? Ben je verrast dat je zo slecht over jezelf denkt? Voel je je opgelucht omdat je alles van je hebt afgeschreven of een mengeling van beide?

Trek een streep onder je lijst en formuleer een persoonlijk besluit, ongeveer zo: Ik accepteer al deze eigenschappen als een deel van mij en ik houd van mezelf met alles wat hier staat. Niemand is perfect en ik hoef dat ook niet te zijn. Ik ben oké zoals ik ben.

Lees gedurende een aantal weken je persoonlijk besluit dagelijks een keer door - liefst hardop - en laat de woorden op je inwerken.

Elke keer als je weer op het punt staat jezelf te veroordelen omdat je in jouw ogen iets fout hebt gedaan, spreek je jouw besluit hardop uit.


1

deel deze tip

Tip 243 - Waardeer jezelf door je sterke eigenschappen te benoemen

Het is vaak makkelijker de eigenschappen op te noemen waar we niet zo blij mee zijn. We hebben de neiging om onszelf met anderen te vergelijken die bijvoorbeeld veel leuker, mooier of slimmer zijn. Om een goed gevoel van eigenwaarde te hebben is het van belang jezelf te accepteren zoals je bent. Dat betekent dat je dus ook naar je sterke eigenschappen kijkt. Deze oefening helpt je daarbij.

Oefening: je sterke eigenschappen waarderen
Maak een lijst van je persoonlijke sterke punten:
 Wat vind je heel leuk aan jezelf?
 Waar ben je trots op?
 Wat zijn jouw goede eigenschappen, vaardigheden en kwaliteiten – op je werk, in je relaties, in je vrije tijd?
 Welke sterke eigenschappen heb je ingezet en succes mee behaald? Wanneer was dat? Welke situatie?
 Schrijf alles op wat je te binnen schiet, hoe klein het ook is.
 Vraag ook eens aan vrienden, collega’s of familie. Wat zeggen anderen dat ze waarderen aan jou? Wat vinden ze leuk aan jou? Voeg deze eigenschappen toe aan de lijst.

Kijk elke avond of ochtend eens door deze lijst heen en laat het echt tot je doordringen.

Vul de lijst aan als er iets te binnen schiet of wanneer je iets hoort van anderen.

Trek een streep onder je lijst met sterke eigenschappen en formuleer een persoonlijk besluit, zoiets als: Dit zijn mijn eigenschappen, vaardigheden en talenten waarop ik kan bouwen. Ik beschouw ze als een deel van mij en ik houd en accepteer mezelf met mijn sterke eigenschappen en met mijn zwakke eigenschappen. Ik mag mezelf zo zien, ik mag sterke eigenschappen hebben en daar gebruik van maken. Ik ben oké zoals ik ben.


1

deel deze tip

Tip 244 - Schaakbord metafoor

Schaakbord metafoor

Ons zelfbeeld wordt bepaald door onze gedachten over ons zelf. Als je vaak negatieve gedachten over jezelf tegen komt, kan je proberen positief te denken en daarmee proberen het negatieve te vervangen voor het positieve. Of je pakt de negatieve gedachte vast en gaat er op voortborduren met nog meer negatieve gedachten en gevoelens als gevolg.
Bij beide richtingen zit je nogal in je hoofd en wordt het of een strijd met jezelf of een kwelling.

Als je je hoofd nu eens vergelijkt met een schaakspel waarbij de witte schaakstukken staan voor de positieve gevoelens en gedachten en de zwarte voor de negatieve.
Zie je dan dat er óf een voortdurende strijd gaande is tussen zwart en wit of dat er helemaal geen spel te spelen is als er alleen maar zwarte stukken zijn? En dat wanneer er alleen maar witte stukken zouden zijn, ook dan is er geen spel te spelen. Het schaakspel bestaat nou eenmaal uit wit en zwart. Jouw leven bestaat nou eenmaal uit positieve en negatieve ervaringen, gedachten en gevoelens.
Kun jij jezelf zien als het bord waarop gespeeld wordt, in plaats van gestreden en in plaats van een bord met alleen maar zwarte of alleen maar witte stukken?
En als jij het bord bent, maakt het dan nog uit hoe de stukken op dat bord staan of wie er wint? Verandert er iets aan het bord zelf?


1

deel deze tip

Tip 245 - Zelfcompassie

Let eens op hoe vaak je jezelf kritiek geeft. Dat helpt niet. Onbewust probeer je controle over je leven te hebben. Als ik dat maar doe dan........
Wanneer je om je heen kijkt, zie je dat andere mensen ook problemen hebben of ervaren dat iets niet gelukt is. Met zelfcompassie leer je liefdevoller naar jezelf te kijken in plaats van jezelf te veroordelen.
Wil je meer weten over zelfcompassie, lees dan het boek van Tara Brach 'Het leven liefhebben door acceptatie'.

Hanny

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 246 - Het labelen van emoties

Mensen zijn geneigd om emoties te onderscheiden in ´negatieve´ en ´positieve´ emoties. Zo kan een interpretatie van ´negatieve´ emoties leiden tot frustratie bovenop de emotie die al ervaren wordt. Emoties zijn, laat ze zijn, neem ze waar, benoem ze, begrijp ze en weet dat ze ook weer gaan.


1

deel deze tip

Tip 247 - Negatief zelfbeeld en omgaan met kritiek

Negatief zelfbeeld en omgaan met kritiek
Kritiek is voor veel mensen met een negatief zelfbeeld extra pijnlijk.
Door kritiek die je ontvangt niet klakkeloos te accepteren, kun je de hoeveelheid ontvangen kritiek verminderen en er minder gevoelig voor worden.
Schrijf de ontvangen kritiek op en beantwoord daarna onderstaande vragen.
Als je op een vraag ‘nee’ antwoordt, gooi de kritiek dan (symbolisch) in de prullenbak
Vraag
1. Is het kritiek?
nee In de prullenbak
ja Beantwoord vraag 2
2. Ben ik het ermee eens?
nee In de prullenbak
ja Beantwoord vraag 3
3. Wil ik iets veranderen?
nee In de prullenbak
ja Beantwoord vraag 4
4. Wanneer en hoe?
over meer dan een jaar In de prullenbak
over een jaar Schrijf datum in agenda
over een half jaar Schrijf datum in agenda
nu Maak een plan

Succes!




1

deel deze tip

Tip 248 - Wissel eens van stoel

We kennen. het allemaal, het nare stemmetje wat om de hoek komt kijken als je je niet prettig voelt. Jouw zelfbeeld, wat soms als lastig is wordt daardoor nog meer aangetast. Ben ik wel goed genoeg? Ik kan het toch niet! Wie wacht er nu op mij?

Een mooie oefening is om in kaart te brengen hoe andere mensen je zien. Her zijn verschillende praktische oefeningen voor die ik graag met je ga doen. 1 Daarvan is van stoel wisselen. Zet in 1 zin op een papier hoe je jezelf ziet en plaats dit op een stoel. Pak er een stoel bij en kijk ernaar. Klopt dat wat je ziet en zouden je vrienden, partner, kinderen etc dit ook zo zien?

Chantal

1

deel deze tip

Tip 249 - Oefening tegen vervelende gedachten

Heb je last van vervelende gedachten? Probeer hier eens op een 'ACT' (Acceptance & Commitment) manier mee om te gaan. Je kunt dit oefenen. Het zal je helpen om je gedachten wat meer op een afstand te krijgen en er niet zo door ‘ingepakt’ te worden.

Doe je ogen dicht en stel je een rustig kabbelende rivier voor. Langs die rivier staat een boom waar af en toe een blad afvalt. Het water draagt de bladeren mee in de stroom. Je ziet ze wegdrijven. Je mag telkens een gedachte op zo’n blad zetten(als in een beeld), of schrijven(als met tekst). Het is niet erg als je even afdwaalt, dan merk je dat op en ga je weer terug naar de oefening. Blijf rustig zitten, kijk naar de bladeren die jouw gedachten meenemen. Doe dit ongeveer drie tot vijf minuten. Als de gedachte in je opkomt dat de oefening niet werkt, of dat het een rare oefening is, probeer die gedachte dan ook op een blad te zetten. Jij bent de toeschouwer van je gedachten die komen en gaan.

Kom je er niet uit en loop je er in vast? Twijfel niet en neem vrijblijvend contact op voor hulp bij het omgaan met vervelende gedachten.


1

deel deze tip

Tip 250 - Positief dagboek

Hou een positief dagboek bij

Nadia

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 251 - Welke gedachten heb je over jezelf

Beschrijf eens goed welke gedachten je over jezelf hebt, maak 2 kolommen. Welke gedachten zijn helpende gedachten en welke gedachten zijn vastgeroeste gedachten/overtuigingen. Ga eens op onderzoek uit waar ze vandaan komen, waar ligt de oorsprong? Daag je gedachten eens uit? Er staan vele mooie schema's het internet om dit op gestructureerde wijze te doen
(Zie ook 4 G methode)

Chantal

1

deel deze tip

Tip 252 - Negatieve overtuigingen omdraaien

Schrijfoefening. Negatieve overtuigingen omdraaien.

Stap 1:
Jouw denkbeelden, met bijbehorende gevoelens die je belemmeren; die niet meer passen.. Je schrijft ze op 'zoals ze nu nog zijn'.
Het is ten eerste heel belangrijk om hier ‘ja’ tegen te zeggen.. ‘ja, dit denk ik zo, ja dit vind ik helemaal niet meer prettig, ook al denk ik nog zo… Ja’.

Stap 2:
Nu kun je ze gaan omdraaien. Je schrijft nu geheel nieuwe zinnen op. Je kunt zo creatief van het negatieve iets maken wat positief is.

Voorbeelden van tegengestelden zijn:
*negatief -> positief en opbouwend.
*belemmerend -> verruimend, nieuwe kansen.
*uitzichtloos -> je ziet het licht, inzicht, overzicht.
*somber -> sprankelend, vreugdevol, rijkelijk.
*weerstand -> zachtheid, souplesse, flexibiliteit, zin in…
*kritisch ->oordeelloos, ‘ja’ zeggen,.. go with the flow, ‘het is goed’.

Het is dus een kans om eens even via een nieuwe manier jezelf en je ideeën in het zonnetje te zetten.. zelfs te spelen met de alchemie achter de woorden en zinnen.

Voorbeelden van deze zinnen zijn:
"Als ik me openstel dan lukt dat niet in contact". ->
"In liefde verbinden gaat gemakkelijk. Openstellen in contact is vreugdevol voor mij, en wordt vanzelf beantwoord."

"Ik ben lelijk en voel me onzeker." ->
"Ik ben mooi… voel me steeds zekerder en dat wat ik wens en wil dat lukt me heel plezierig".

"Ik voel me onrustig en wil weg. Ik kan het niet." ->
"Ik voel rust vanbinnen waardoor ik vol vertrouwen helemaal zak in het moment. Ik kan alles aan."


1

deel deze tip

Tip 253 - Vat van Zelfwaardering

Vat van Zelfwaardering.
We hebben allemaal een vaatje in ons dat gevuld is met zelfwaardering. Wanneer we negatief over onszelf denken praten, dan is dat vat vrij leeg. Je kunt dit vat zelf vullen.
Doe drie keer per dag iets kleins, positiefs, vriendelijks voor jezelf of een ander. Geef jezelf dan een 'heitje'. Zeg tegen jezelf "goed dat ik je zie". Je zult al snel merken dat er dingen gaan veranderen.


1

deel deze tip

Tip 254 - Welke boodschap geef jij jezelf?

Wat zeg jij tegen jezelf iedere keer dat je:
-weer ja zegt terwijl je nee wil zeggen?
-over je heen laat lopen?
-niet genoeg tijd neemt voor jezelf?
-alleen maar bezig bent met anderman's geluk ipv je eigen?
-niet duidelijk maakt wat JOUW behoefte is?
-niet goed voor jezelf zorgt?
-niet vertelt aan anderen waar je mee zit?
-tegen jezelf zegt dat je niet moet zeuren?
-je gevoelens geen ruimte geeft?

Je zegt ermee dat je er niet mag zijn, dat jij het niet waar bent om hulp of liefde te ontvangen van jezelf of van een ander. Kan je je voorstellen wat dat met een mens doet?

Geef jezelf de juiste signalen en voel je beter over jezelf door:
-lief te zijn voor jezelf middels een cadeautje, een warme choco, een rust momentje, een relax dag, een massage
-je gevoelens en overdenkingen te bespreken met de juiste persoon. Je weet wel, die ene, die echt luistert. En anders een therapeut.
-lief te zijn voor je lijf. Zorg voor een goede nachtrust. Drink een weekje geen alcohol (heel slecht voor je slaap), eet gezond, ga wandelen. Of niet. Doen waar je zin in hebt is ook heel belangrijk!



1

deel deze tip

Tip 255 - Heitje voor een karwijtje

Doe een heitje voor een karwijtje

Chantal

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 256 - Hoe kijk jij naar jezelf

Ben jij je bewust van hoe je naar jezelf kijkt? En hoe je tegen jezelf praat? Hoe we in de wereld staan wordt voor een deel bepaald door hoe we van binnen tegen onszelf praten. Neem de tijd eens om dat te observeren. Misschien schrikt je ervan wat je tegen jezelf zegt en besef je dat je tegen je vriendin nooit zo zou praten. Zou het lukken om tegen jezelf te praten als tegen een goede vriendin? Het kan veel teweeg brengen.


1

deel deze tip

Tip 257 - Hoe goed past jouw zelfbeeld?

Hoe goed past jouw zelfbeeld?

Een man loopt binnen bij een kleermakerszaak om zijn nieuwe maatpak op te halen. Als hij het pak past, merkt hij dat het heel slecht zit. Bij een van de ellebogen steekt stof uit, een van de schouders zit te hoog en de taille is ongelijk. Onaangenaam verrast wendt de man zich tot de kleermaker en zegt: ‘Zeg, hier betaal ik niet voor, hoor. Dit pak past niet’. De kleermaker zegt: ‘Maakt u zich geen zorgen meneer. Trek gewoon uw schouders omhoog, draai uw lichaam en leun een beetje naar links. Zo ja’. Als de man de instructies opvolgt, past het pak perfect. Hij loopt de winkel uit en passeert twee vrouwen. De ene vrouw fluistert tegen de andere: ‘Kijk eens naar die arme kreupele man’. En de andere vrouw antwoordt: ‘Ja, maar vind je zijn pak niet geweldig?’

We vinden ons zelfconcept zo belangrijk en proberen hier dus ook naar te handelen. We passen ons gedrag zodanig aan dat dit bij ons beeld over onszelf blijft passen. Wanneer doe jij dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen? Hoe vaak pas jij je aan, waarbij het voelt alsof je jezelf in allerlei bochten moet wringen? (Luoma et al., 2007).


1

deel deze tip

Tip 258 - Laag zelfbeeld? Wat te doen: 5 praktische tips

Een verminderd zelfbeeld hangt samen met het gevoel van een tekort aan erkenning van het eigen bestaansrecht. Dit kan verbonden zijn met traumatische ervaringen in de baarmoeder, waardoor de basisvorming belemmerd is. Dit heeft invloed op je stabiliteit, gevoel van verankering, fysieke gezondheid, welvaart en zelfvertrouwen. Hier zijn vijf bruikbare tips die je kunnen bijstaan in dit herstelproces:


1. Krijg inzicht in jouw ontstaansgeschiedenis en welke patronen er herhaald worden die jou belemmeren om voluit te leven

Jouw levensdoel op aarde is het opbouwen van jouw eigenwaarde, bestaansrecht en gevoel van veiligheid, en dit begint bij het fundament van jouw bestaan. Duik in je ontstaansgeschiedenis, check die familie-achtbaan van familiepatronen waar je op mee lift. Ontdek waarom je juist dit gezin en deze plek hebt uitgekozen om de levenslessen te ontdekken die je wilde tackelen.

Ga de diepte in met je ouders (als het mogelijk is) en spit door hun verhalen. Kijk eens of je niet toevallig wat van hun scripts hebt overgenomen. Het is jouw eigen Netflix-origineel, boordevol patronen die het verhaal van jouw leven vertellen. Vraag ze de oren van hun hoofd over hoe het was voordat jij op de radar verscheen. Wat waren de omstandigheden rondom jouw conceptie, de periode vóór en tijdens jouw conceptie, en het moment van ontdekking dat jij zou komen? Denk hierbij aan de zwangerschapsperiode - prenataal en of je een alleen geboren meerling bent? Hoe was de kick-off tijdens je geboorte? Ook de hechtingsperiode direct na jouw geboorte en jouw vroege jeugdjaren zijn essentieel in het begrijpen van de omstandigheden en jouw persoonlijke ontwikkeling.


>> praktisch oppakken:
- Ik heb een vragenlijst die je kunt gebruiken als leidraad voor het verkrijgen van inzicht in jouw ontstaansgeschiedenis en in jouw belemmerende patronen.
- De belemmerende familie patronen kunnen we doorbreken door middel van therapie sessies in een kortdurend traject van 4 sessies


2. Je eerste chakra verstevigen.

Je 1e chakra gaat over je basis. Ook wel je wortel chakra genoemd. Het symboliseert je bestaansrecht. Het kunnen aarden/ gronden hoort hier ook bij. De plek bij je stuitje, net boven je billen op je onderrug.

>> praktisch oppakken:
- Je kunt een hand leggen op je stuitje en je aandacht daarheen brengen. Hoe voelt het daar? Warm of koud? Als hulp middel kun je je voorstellen dat je er naartoe ademt. Kun je bij je bestaansrecht komen? Dan wordt je hand warm, voel je je rustig en geaard; stevig.
- We kunnen door middel van therapie sessies onderzoeken of er bepaalde blokkades zitten op je 1e chakra en deze vervolgens in balans brengen voor veiligheid, (zelf)vertrouwen, rust, voldoening, weten wat je wilt, levensplezier, recht op leven, discipline, lichaamsfitheid


3. Test jezelf op oude pijn of opgedaan trauma toen je in de baarmoeder zat en heel dit

>> praktisch oppakken:
- NEI therapie bij mij om oude pijn energetisch los te laten en te helen
- Een Rite of the Womb (Sjamanistisch ritueel) om je te reinigen van oude pijn energetisch en je onder te dompelen in jouw vrouwelijkheid.


4. Jouw vrouwelijke cyclus in kaart brengen en deze informatie vóór je te laten werken naar een optimaal female timemanagement

Het is belangrijk dat je inzicht hebt in je vrouwelijke cyclus en naar je cyclus gaat handelen, gaat leven. Zo begrijp je jezelf meer, kun je moeitelozer functioneren in deze wereld en sta je meer in je kracht. Onbewust kun je oude pijn (eventueel zelfs uit familie lijnen) hebben opgeslagen in je baarmoeder. Dan heb je emoties bv. van zelftwijfel, onderdrukte emoties, uitputting, jezelf niet mooi/ leuk/ aardig/ goed/ ok vinden precies zoals je bent. Stroomlijnt er iets niet lekker in je cyclus dan kun je dat merken in je energie niveau, zelfbeeld, levenslust, eigenwaarde, fysieke gestel, sociale interactie, verbinding met je intuïtie, grenzen handhaving en welzijn.

>> praktisch oppakken:
- Cyclus in kaart brengen door Lena Rentschler te volgen via insta en haar podcasts te luisteren.
- Met mij het aansluitende cyclus traject aangaan, waarbij we direct onderliggende blokkades vrij maken waardoor je lekker in je vel komt te zitten en je moeitelozer gaat leven


5. IK- versterking. Krijg inzicht in wie je bent en waarom je doet wat je doet.

In de tip: Burnout | Ontdek je basisbehoeften & bewaak je grenzen -Nine Star Ki heb ik meer geschreven over de methodiek Nine Star Ki. Ieder mens heeft een unieke blauwdruk met eigen kwaliteiten, valkuilen en behoeften. Leven naar wie je daadwerkelijk bent in essentie geeft kracht, vertrouwen en veiligheid. IK - versterking.

>> praktisch oppakken:
- Reken online jouw Nine Star Ki getallen reeks uit en onderzoek wanneer je in je element bent.
- Boek een Nine Star Ki inzicht IK- versterking sessie bij me in. Dan ontstaat er meer zelfkennis, begrip en heb je direct handvatten om dit positief te beïnvloeden en te implementeren in je leven.



1

deel deze tip

Tip 259 - Negatieve gedachten anders kunnen benaderen

Schrijf je negatieve gedachten allemaal op en ga per negatieve gedachten jezelf deze belangrijke vragen stellen.

Is het waar?
Kun je absoluut zeker weten of dat het waar is?
Hoe reageer je als je die gedachte hebt?
Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Je zult vaak merken dat jouw negatieve gedachten niet kloppen. Door er serieus mee bezig te zijn (alles goed en met aandacht opschrijven) krijg je al snel door dat je het jezelf aandoet om jezelf zo te kwellen.
Wat verder nodig is, dat is, om daarna nogmaals kritisch naar deze gedachten te kijken en maak deze gedachte voor jezelf positief. Schrijf op welke voor jouw helpend zijn en plak ze op je spiegel. Noem ze minimaal 2 keer per dag, met aandacht, hardop op. Dit doe je minimaal 90 dagen lang. Jouw brein heeft dit nodig om de verandering door te voeren.
Ik hoor je denken...Ja, dat is makkelijk gezegd...Maar weet dat je zelf ook de negatieve gedachten bent gaan trainen. Dat heb je ook zelf gedaan dus dit kun jij ook!!! succes.
Bron: Byron Katie


1

deel deze tip

Tip 260 - Verzorg je lichaam goed

Verzorg je lichaam goed. Verdiep je in voeding of lichaamsbeweging. Wat voor brandstof heeft jouw lichaam nodig voor een optimaal leven? Van welke bewegingen kun jij ook genieten? Is het dansen of wandelen bijvoorbeeld. Je kunt dit soort dingen alleen doen of samen. Wat vind jij fijn? Welke vorm van aandacht heeft jouw lichaam nodig. Voel af en toe je lichaam. Wat heeft het je te vertellen op dit moment? Wat heeft het nodig?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 261 - Oefen met acceptatie

Een negatief zelfbeeld heeft te maken met afwijzing.
Je bent streng voor jezelf en vind jezelf vaak niet goed genoeg.
Verschuif de focus en oefen met acceptatie.
Kijk in de spiegel ken noem 4 positieve dingen van jezelf
En kijk naar de minder mooie dingen van jezelf.





1

deel deze tip

Tip 262 - Jezelf complimentjes geven

Heb jezelf lief zoals je je geliefden lief hebt. Geef jezelf voldoende complimentjes als je nog weinig zelfvertrouwen hebt, als je onzeker of faalangst voelt. Of als je het lastig vindt om naar je eigen gevoelens te luisteren of er naar te handelen. Mijn ervaring is dat onzekerheid en weinig zelfliefde ontstaan zijn in tijden dat jij hier niets aan kon doen. Innerlijk Kindwerk kan ook jou verder op weg helpen naar meer verbinding met jezelf. Ook met de delen die je nu geneigd ben om niet onder ogen te komen of die je afwijst, zodat je met meer lichtheid, vertrouwen en positiviteit naar jezelf kan gaan kan kijken.


1

deel deze tip

Tip 263 - Metafoor van het boek

Metafoor van het boek:
Dat wat je hebt meegemaakt in het leven, dient zich soms aan als een boek. Jouw titel (bijv. ik ben niet goed genoeg) met jouw hoofdstukken (bijv. het hoofdstuk afwezige vader of het hoofdstuk perfectionistische moeder). Dat negatieve verhaal over jouw leven en de negatieve overtuigingen (ik ben te dik, etc.) die jij soms gelooft en voor waar aanhoudt.
Weet dat je in gedrag niet hoeft te handelen naar dat wat het boek je voorschrijft. Jij hebt een keuze, je bent niet je gedachten. Kijk om je heen en besef het leven is als een bibliotheek, een veelheid aan boeken om nog te schrijven.
Soms biedt een boek zich aan bijv.: ik moet op tijd komen, ik ben stipt, etc. & dan kun je bedenken (oh wacht ik heb een keuze, welke andere boeken zijn er nog meer en wat kies ik nu in deze context? Je kunt er zelfs voor kiezen om een keer te laat te komen.


1

deel deze tip

Tip 264 - Een andere bril opzetten

Mensen met een negatief zelfbeeld zien negatieve zaken eerder dan positieve. Wat er niet bij past, iets positiefs, dringt lang niet zo gemakkelijk door of wordt snel terzijde geschoven.
Terwijl ieder negatief feitje, hoe klein ook, breed uitgemeten wordt. Ze blijven er net zolang over nadenken en het in gedachten ook herhalen.
Gevoelens van trots, blijdschap of tevredenheid ervaren is moeilijk.
Ik nodig je uit eens stil te staan bij positieve gevoelens over jezelf en je daden en ze op te schrijven.
Ik geef je een aantal tips om positieve feiten en gebeurtenissen te ontdekken van jezelf:
- verlaag je eisen: leg de lat wat lager en kijk wat er gebeurt als je niet zo streng bent voor jezelf;
- deel grote feiten op in meerdere kleine: sta er eens bij stil wat je al hebt gedaan;
- houd rekening met de omstandigheden: je stemming en conditie kunnen van dag tot dag verschillenen je daadkracht en moed gaan daarin mee;
- herhaling is belangrijk: probeer de dingen die je vroeger moeilijk vond of niet durfde, niet al te snel als “gewoon” te zien, blijf ze opmerken;
- houd censuur buien de deur: bagatelliseer en verontschuldig je niet.

Het voelt vreemd in het begin, maar als je dit elke dag doet, zal je zien dat het beeld over jezelf verandert en je je zelf anders begint te waarderen.
Oefening baart kunst, toch?


1

deel deze tip

Tip 265 - Ik ben

Hoe zou je jezelf omschrijven als je 8 x ik ben....mag noteren, positieve en negatieve beschrijvingen, 8 verschillende.

Hoe zou het zijn om ze 1 voor 1 weg te strepen?

Zou je beginnen met de positieve of negatieve beschrijvingen?


Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat het wegstrepen van negatieve zaken gemakkelijker was dan het wegstrepen van positieve omschrijvingen.
We zijn dus blijkbaar gehecht aan positieve taal. Besef: Het is maar taal, het zijn maar gedachten.
Je bent niet de woorden die je beschrijft. Je bent misschien vooral wat je in de praktijk doet. Het gaat erom wat je doet om je identiteit kleur te geven.

Je bent hier nu dit verhaal aan het lezen: JE BENT


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 266 - Positieve ervaringen noteren

Heb je de neiging om steeds het negatieve te zien van jezelf? Begin in een 'positief dagboek' dagelijks je positieve ervaringen op te schrijven. Dat kunnen kleine momenten zijn waar je iets van tevredenheid of blijheid bij ervaren hebt. Noteer deze.
Kijk na een week welke positieve eigenschappen jij daaraan kunt koppelen over jezelf. Schrijf deze er vervolgens ook bij.



deel deze tip

Tip 267 - Successen registreren

Schrijf elke avond op welke activiteit je vandaag gedaan hebt die iets op heeft geleverd. Waar je jezelf een compliment mee kan geven. Het vergroot je zelfvertrouwen en daagt je uit.



deel deze tip

Tip 268 - Ik ben de som van al mijn delen

Een negatieve kijk op jezelf krijg je wanneer je niet jezelf mag zijn (van jezelf). Je hebt afkeer van een aantal delen in jezelf en die tracht je te verbergen onder andere gedragingen. Je hoopt daarmee de goedkeuring van anderen weg te dragen, maar het gekke is dat dit juist maakt dat je niet tevreden over jezelf bent.
Durven te onderzoeken wie je bent en wil zijn en daarvoor te gaan is de sleutel naar een positief zelfbeeld. Al die delen in jezelf die je niet waardeert ben jij ook. Probeer ze te omarmen en te laten zien. Je zal geleidelijk aan merken dat je je vrij voelt en positief tegen jezelf kan gaan leren aankijken.



deel deze tip

Tip 269 - Gedachten zijn krachten

Je overtuigingen over jezelf sturen je gevoel en je gedrag. Maar je hebt nog altijd zelf de keuze wat die overtuiging is.

Anoniem


deel deze tip

Tip 270 - Leefregels

Welke leefregels hanteer jij? Schrijf ze maar eens op. Zijn dit regels die je zelf hebt bedacht of komen die voort uit je opvoeding of relatie? Hoe voel je je bij die regels? Welke wil je houden en welke niet?

Doel: inzicht krijgen in wat van jou is en wat van de ander is. Waar voel je je gelukkig over en wat wil je veranderen?

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 271 - Reserveer ‘baalperiode’ bij afwijzing na sollicitatie

Wanneer jij je gekwetst en afgewezen voelt is het belangrijk te beseffen dat dit gevoel teruggaat naar de oermens in jou. Mensen willen ergens bij horen en gewaardeerd worden, wat nodig was om je staande te houden in de groep, om te overleven. Een evolutionaire erfenis. Wijs dit gevoel niet af, je kunt het beter doorleven door te balen, huilen en er over te praten met vrienden.

Je zou vooraf een ‘baalperiode’ kunnen instellen. Drie uur voor een afwijzing op een brief, een dag voor een afwijzing na een gesprek. Daarna herpak jij jezelf.

Vraag achteraf om feedback. Waarin kan jij je ontwikkelen?

En wees een beetje mild voor jezelf, je bent niet de enige, de volgende keer gaat het vast beter.

Anoniem


deel deze tip

Tip 272 - Negatief zelfbeeld of zwak zelfbeeld?

Heb je een lage dunk van jezelf? Of wisselt de waardering die je hebt voor jezelf van moment tot moment?
Dan is er waarschijnlijk sprake van een zwak zelfbeeld.
Heb je een hekel aan jezelf en zou je liefst zo min mogelijk met jezelf te maken hebben?
Dan heb je last van een negatief zelfbeeld.

Bij een zwak zelfbeeld kun je vaak al wat vooruitgang boeken met zelfhulpboeken en tips van mensen om je heen, voordat je besluit professionele hulp in te schakelen. Is er echt sprake van een negatief zelfbeeld? Zoek dan een goede therapeut bij wie je je veilig genoeg voelt om dit pijnlijke thema zorgvuldig op te lossen.



deel deze tip

Tip 273 - Kritische stem in jezelf stopzetten

Als je bewust luistert in je hoofd wat daar wordt gezegd. Dan hoor je vast (veel) kritiek op jezelf. Doe niet zo zielig, wees niet zo slap, doe normaal, werk eens door, je kan beter, wat ben je sneu….. etc, etc

Hoe is deze stem ontstaan en wat moet je ermee?
Deze kritische opmerkingen heb je als kind horen zeggen tegen jou. Door een ouder, een leerkracht of een ander belangrijk persoon in je jeugd. Deze kritiek heb je als het ware ingeslikt, geïnternaliseerd. Dus ben je dit nu tegen jezelf gaan zeggen.

Deze stem brengt je niets, het geeft je zelf alleen maar een naar gevoel.
De discussie aangaan met deze stem heeft geen nut. Die discussie zal je altijd verliezen.
Het is van groot belang dat je de stem wegstuurt en zegt: “ik luister niet naar jou”. “Ga weg jij”. “Nee!” “Doei!”



deel deze tip

Tip 274 - Groter dan in plaats van kleiner dan

De stem in ons die oordeelt dat je dingen fout doet, dat je niet goed genoeg bent, dat het nooit wat met je gaat worden, kan zoveel impact op ons leven hebben dat we ons alleen nog maar moe of machteloos voelen door al het ons best doen, zonder het gewenste resultaat: het gevoel ertoe te doen.
Voor een innerlijke criticus is het nooit goed genoeg, kan het altijd beter. Hierdoor krijg je te maken met gevoelens van schuld, schaamte, mislukking en andere gevoelens die je zelfbeeld negatief kleuren. En ga je minder voelen, emoties wegdrukken, kom je niet tot actie of probeer je alles onder controle te houden.
In therapie kun je de innerlijke criticus gaan ontmoeten. Vanwaar die betrokkenheid bij jouw doen en laten? Mogelijk heeft de innerlijke criticus veel voor je gedaan, maar kan er nu wat in de relatie gaan veranderen.



deel deze tip

Tip 275 - Doe iets aardigs voor een ander

Doe deze week eens iets aardigs voor iemand in je omgeving.
Iets wat je normaalgesproken niet snel zult doen. Schrijf een kaartje, breng onverwacht een cadeautje langs of bied aan om de hond uit te laten, de tuin te doen of help een collega met een moeilijke opdracht. Bedenk iets wat jou tijd en energie kost, maar wat je desondanks graag voor deze persoon doet.

Ga achteraf bij jezelf na hoe het voor je was om dit te doen. En vraag jezelf eens hoe jij ook eens aardig kunt zijn voor jezelf, net zoals je dat voor die ander bent.



Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 276 - Business Model YOU

Net als dat het voor een bedrijf van belang is om een reëel zelfbeeld te ontwikkelen, zo is het ook voor jouzelf van belang om energie te steken in waar je goed in bent, in waar je van waarde bent voor jezelf en anderen. De 'Business Model You' methode laat zien hoe je met behulp van de Canvas-methode systematisch aan de slag kunt met vragen als: Wat vind ik leuk? Wat kan ik? Wat past bij me? Welke waarde voeg ik toe? Hoe zet ik mijzelf neer? Hoe geef ik energie aan wat voor mij van waarde is en wat doe ik dan niet meer?

Het leuke van deze methode is dat het geen navelstaren is, maar juist een heel praktische aanpak weergeeft waarbij je jouw dagelijks handelen en de feedback van andere mensen meeneemt. Van Business Model YOU worden cursussen aangeboden en er is ook een heel praktisch DOE boek van te krijgen zodat je zelf aan de slag kan. Zelf heb ik de methode gebruikt toen ik na moest denken over mijn rol als Gestalttherapeut en wat mij uniek maakt als ik met cliënten werk. Ik vond het een leuk proces om door te maken en het heeft zeker een positieve bijdrage geleverd aan mijn zelfbeeld. Gaat het dat voor jou ook doen?



deel deze tip

Tip 277 - Weinig eigenwaarde door het gezin waar je bent opgegroeid

Weinig eigenwaarde, onzekerheid, niet tevreden over jezelf zijn komt in de basis doordat er in het gezin waarin je bent opgegroeid je je vader of moeder (onbewust) afwijst. Je hebt iets niet gekregen of er zijn dingen gebeurd waar je niet blij mee bent. Dit kun je niet kunt accepteren waardoor een van de ouders wordt afgewezen. Dat gaat weg als je ouders mogen zijn wie ze zijn. Dat je gaat naar je primaire emoties van pijn en verdriet over dat waar je niet blij mee bent en wellicht boos over bent (diep van binnen).

Om dit goed aan te pakken is vaak therapie nodig omdat je niet altijd bewust bent van wat er aan de hand is. Samen kun je gaan onderzoeken naar dat wat je niet wilt of kunt accepteren van je vader en/of moeder.

Wanneer je dit met contextuele therapie aanpakt kan je levensenergie weer gaan stromen wat nodig is om meer eigenwaarde en liefde voor jezelf te kunnen voelen en ervaren.

Graag begeleid ik je in dit proces!




deel deze tip

Tip 278 - Hoe praat jij tegen jezelf?

Let er eens goed op hoe jij tegen jezelf 'praat'. Als je merkt dat dit vooral negatief is, ga dan bewust wat positiever met jezelf om. Behandel jezelf zoals je een (ander) dierbaar mens zou behandelen.



deel deze tip

Tip 279 - Vier je overwinningen

We vergeten nog wel eens stil te staan bij momenten waarop we trots mogen zijn op onszelf. Je mag jezelf best een compliment geven en belonen. Voor kleine én grote dingen. Dat je eindelijk ‘nee’ hebt gezegd. Of dat je tijdens het werkoverleg je mening durfde te geven.

Trakteer jezelf op een etentje of borrel.
Neem de tijd om een boek te lezen of een film te kijken.
Ga lekker een middagje lummelen.
Maak een succespotje met briefjes waarop je overwinningen staan.

Anoniem


deel deze tip

Tip 280 - Gezond zelfbeeld

Leg jij de lat hoog voor jezelf? Streef je perfectie na? Heb je het gevoel dat je er toe doet als alles je goed afgaat? Vraag jezelf eens af of dit realistisch is. En of je dit ook van anderen verwacht….. Als je overal goed in bent en niet faalt, dan zou je een robot zijn. Een gezond zelfbeeld is kunnen zien waar je goed in bent, en accepteren wat je minder goed afgaat. Dat is helemaal oké en menselijk. Je verwacht toch ook niet van een vis dat hij goed kan zwemmen?

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 281 - Met STAR(S)+R jezelf (her)waarderen

Een negatief zelfbeeld vraagt om bezinning en reflectie op wie je bent, wat je kan en wat je doet. Dit doe je niet door te gaan zitten staren in de donkere gedachten van je geest maar door wat je feitelijk doet en de resultaten daarvan onder de loep te nemen. Een handige kapstok daarbij is STAR(S)+R als reflectiemethode om je handelen en jezelf te waarderen.

De S staat hierin voor Situatie. Ga na wat je gedaan hebt in relatie tot de Situatie en haar (on)mogelijkheden. Immers, geweldig dat je hoge doelen nastreeft maar dat bereik je vaak alleen als de omgeving ook meewerkt. Dus hoe zit dit bij jou?

De letter T staat voor Taakstelling is ook een aandachtspunt als je naar jezelf kijkt. In de zin van 'wat mag er redelijkerwijs verwacht worden?' of 'wat streef ik na?'

A staat voor de concreet waarneembare acties die je hebt ondernomen. Niet voor de intentie maar over wat er daadwerkelijk gezegd en gedaan is of niet is gedaan.

R staat voor het resultaat wat jouw concrete acties in werking hebben gezet en opgeleverd.

Vaak eindigt voor mensen dan de 'reflectie' met een onterecht oordeel over zichzelf, terwijl het hier pas begint. De vervolgstap is de (S). Deze staat voor spiegelen, waarmee ik doel op het vergelijken van jouw acties en resultaat met hoe het volgens het boekje zou moeten zijn, of vergelijk met hoe andere mensen het in zo'n vergelijkbare situatie zouden doen. Immers, bij een negatief zelfbeeld heeft men vaak het idee dat alle andere mensen het zo geweldig doen. Geloof me: dit leven is voor ons allemaal best een worsteling van vallen en opstaan! Ik ken niet zoveel perfecte mensen, jij wel? Vaak is iets wat we doen nooit helemaal verkeerd of helemaal fantastisch. We pogen iets zo goed mogelijk te doen en dat gaat per definitie met vallen en opstaan. Het is niet een gegeven dat je geweldig bent, het is een groeiproces zoals een kleine eikel langzaam uitgroeit tot die geweldige oude eik in het bos.

De +R verwijst naar de bezinning ofwel reflectie. Het zo objectief mogelijk kijken naar jezelf en wat je doet met een flink stuk realiteitszin. Met name met oog op de beperkingen die er nou eenmaal zijn in dit leven waardoor je vaak meer wil dan uiteindelijk voor elkaar krijgt. Dat zegt niets over of je wel of niet deugd, maar geeft meer aandacht en waardering voor de inzet. Met realiteitszin reflecteren is kijken naar verbeterpunten, maar ook oog hebben voor wat er in die beschreven Situatie haalbaar was en dus eigenlijk heel goed ging. De +R is ook: jezelf zien als een groeiproces, als iemand die ergens staat op een lijn van A naar B en continu leert van wat goed gaat en wat verkeerd ging. En dat er altijd weer een mogelijkheid is om het nog een keer te proberen.

STAR(S)+R, ik kan het iedereen van harte aanbevelen.



deel deze tip

Tip 282 - 4 tips voor zelfacceptatie


* Je bent niet de enige
Vrijwel iedereen worstelt met de vraag: ben ik wel goed genoeg? Toch kan het soms voelen alsof jij de enige bent die zich daar druk om maakt. Terwijl anderen moeiteloos door het leven lijken te walsen, vind jij het leven vaak maar een gedoe. Juist op zulke kwetsbare momenten kunnen we genadeloos hard voor onszelf zijn. Omdat we vinden dat we ons niet zo moeten aanstellen, bijvoorbeeld. Maar vaak vergeten we dat wij onze binnenkant (inclusief emoties, stress, twijfels en angsten) met andermans buitenkant, hetgeen wat die ander laat zien, vergelijken. En dat terwijl die buitenkant helemaal niets zegt. De meest zelfverzekerde persoon kan van binnen een brok onzekerheid en zelftwijfel zijn en een introverte, timide persoon kan barsten van het zelfvertrouwen. En allebei zullen ze momenten kennen van zelftwijfel. Dat is dus niet raar of gek, maar juist zo normaal als wat.

* Weet wie er spreekt (en of je moet luisteren)
Mensen die het moeilijk vinden om zichzelf te accepteren, hebben vaak een innerlijke criticus die overuren maakt. Zo’n zeurende stem die te pas en te onpas commentaar heeft op wie jij bent of hoe je je gedraagt. Stel, je hebt een presentatie op je werk gehad waar je enorm zenuwachtig voor was. Met een trilstemmetje liep je de PowerPoint door en af en toe kwam je zelfs helemaal niet uit je woorden. Voor jouw gevoel ging het verschrikkelijk slecht. In een ideale situatie zou je nu de scherpe stem van de innerlijke criticus herkennen én negeren. Want het is oké en menselijk om zenuwachtig te zijn voor een presentatie en ook om ergens niet goed in te zijn. Het gaat erom dat je het maar wel mooi gedaan hebt, ondanks de zenuwen en onzekerheid. Leer die innerlijke kritiek te herkennen, maar er ook iets liefdevols naast te zetten.

* Beoordeel je gedrag in plaats van je persoonlijkheid
Als mensen zijn we voortdurend in verandering. We leren, ontwikkelen, groeien en bloeien. Het leven bestaat uit pieken en dalen. Welk punt neem je dan om jezelf te beoordelen? Een hoogtepunt? Een dieptepunt? Allebei slaat het natuurlijk nergens op. Laat dat waardeoordeel over wie jij bent als persoon liever helemaal achterwege, maar focus op de manier waarop je iets hebt aangepakt of hoe je je hebt ingezet. Wil je iemand zijn die alles honderd procent perfect doet? Of iemand die misschien twee of drie keer nodig heeft voordat hij/zij iets onder de knie heeft, maar het wel altijd blijft proberen en nooit opgeeft? Zo leer je op een positievere manier naar jezelf te kijken.

* Weet wat je belangrijk vindt (en wat niet)
De een vindt dit, de ander dat. Het is niet te doen om naar alle meningen van mensen te luisteren. Laat staan je ernaar te gedragen. We willen allemaal graag aardig gevonden worden, maar we moeten daarbij niet vergeten dat we onszelf ook nog een beetje aardig moeten blijven vinden. Weet daarom wat jouw waarden zijn in het leven. Op die manier wordt het een stuk makkelijker om te kiezen naar welke meningen je wel en niet wilt luisteren.



deel deze tip

Tip 283 - zorg goed voor jezelf

Een heel belangrijke eerste stap om je negatieve zelfbeeld te veranderen is door goed voor jezelf te zorgen. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt en tijd neemt voor jezelf geef je jezelf de boodschap dat je belangrijk bent en er toe doet. Hierdoor zul je je in ieder geval wat fijner en beter voelen. Het betekent niet dat direct je negatieve zelfbeeld helemaal veranderd is, maar het is wel een eerste goede stap tot verandering.



deel deze tip

Tip 284 - Je eigenwaarde vergroten voor een positiever zelfbeeld

Een laag zelfbeeld komt meestal voor uit weinig eigenwaarde. Om je eigenwaarde te vergroten zijn er een aantal aspecten essentieel:

1. Verantwoordelijkheid
Het nemen van eigen verantwoordelijkheid betekent onze eigen innerlijke kracht erkennen. Mensen met een gering gevoel van eigenwaarde doen als eerste afstand van die kracht. Omdat ze zichzelf niet vertrouwen, hebben ze ook geen vertrouwen in hun innerlijke kracht waardoor ze hun macht en kracht (bewust of onbewust), uit handen geven.

2. Zelfacceptatie
Zelfacceptatie is een voorwaarde voor groei en ontwikkeling en betekent niets anders dan accepteren wie en waar je op dit moment in je leven bent. Het is openstaan en bereid zijn om alles van jezelf onder ogen te zien en te ervaren. Zonder ontkenning, zonder vermijding, zonder oordeel of kritiek. Het is jezelf in de spiegel bekijken zoals je bent en laten zijn wat is.

3. Leven in het nu
In het nu leven betekent niet denken maar zijn. Het betekent zijn waar we zijn, en doen wat we doen. Het gaat om de aandacht voor het huidige moment, en daar zijn waar ons lichaam is.

4.Ga voor jezelf staan
Voor jezelf gaan staan betekent durven zijn wie je bent! En voor jezelf durven opkomen! Het betekent openlijk je ware gezicht laten zien, handelen, praten en leven volgens de structuur van je eigen wezen. Het betekent trouw zijn aan je eigen kern, je diepste wensen en behoeften, en je met respect laten behandelen. Elke keer dat we dit niet doen, elke keer als we ons ware zelf niet laten zien, niet voor onze eigen waarden gaan staan als we dit wel zouden moeten, plegen we verraad aan onszelf en berokkenen we onszelf schade. Elke keer dat we voor onszelf opkomen als dat nodig is versterken we ons gevoel van eigenwaarde- elke keer dat we dat niet doen verzwakken we het.

5. Trouw zijn aan jezelf (=zelfvertrouwen)
Trouw zijn aan jezelf is eerlijk zijn tegen jezelf. Het komt als een logische gevolg uit voor jezelf gaan staan. Durf 'anders' te zijn. Durf te zijn wie jij bent, wat dat ook is. Stel je grenzen naar andere mensen. Zeker in een liefdesrelatie wordt de mate waarin je trouw bent aan jezelf op de proef gesteld. Vaak zijn we namelijk geneigd om ons aan te passen aan de ander uit angst dat de ander je niet leuk of aantrekkelijk genoeg vindt. Maar helaas neemt het gevoel van eigenwaarde af naarmate je meer bij jezelf weg gaat.

6 Heb een (levens) doel of ga deze ontdekken!
Het is essentieel om een doel te hebben in je leven. Iets waar je blij van wordt. Iets wat heel dicht staat bij wie jij bent, je passie. Datgene waar je graag je bed voor uitkomt en wat je vervult.

Het klinkt soms makkelijker dan het in werkelijkheid is. Graag begeleid ik je in het proces naar meer eigenwaarde en meer zelfvertrouwen!!





deel deze tip

Tip 285 - In korte tijd zelfvertrouwen!

In een korte tijd meer zelfvertrouwen en zelfverzekerd zijn? Dat kan zeker!

Tijdens de zeer effectieve sessies op de praktijk kan je leren hoe je negatieve gedachten over jezelf leert ombuigen. En ook wanneer ze eigenlijk zijn ontstaan.
Maar vooral hoe het werkt en hoe je het kan stoppen.

Tip:
Een negatief zelfbeeld begint meestal met een negatieve gedachten over jezelf. En deze gedachten triggert een andere gedachten. Door deze negatieve gedachten kan jij je ontzettend naar gaan voelen. En dan worden de gedachten die je dacht bevestigd. Eigenlijk is het iets wat je inmiddels goed kent: een patroon. Leer het patroon te kennen. Wat je kan doen is alle negatieve gedachten die je hebt te observeren. Schrijf ze op. En observeer hoe vaak je die gedachten hebt.

Wanneer je het patroon leert te herkennen kan je het makkelijker doorbreken. En uit het herhalende patroon stappen.

Wil je hulp hierbij en ook binnen korte tijd zelfvertrouwen , neem dan contact met mij op.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 286 - Negatief zelfbeeld versus Je waardevol voelen

In plaats van een negatief zelfbeeld, wil je je waardevol voelen.
Haal een moment terug waarop je je waardevol voelde. Bijvoorbeeld
toen iemand je een compliment gaf of toen je geslaagd was voor een examen of je heel blij voelde bij de geboorte van je kind of....?
Hoe voelde je je toen, haal dat gevoel helemaal terug en waar voel je dit in je lichaam. versterkt dit gevoel in je lichaam en vul je hele lichaam met dit gevoel. En zeg dan: ik ben waardevol!
Oefen dit elke dag, liefst in de ochtend, 3 weken lang.

Dit is een van de oefeningen die we in therapie sessies oefenen als je
wil werken aan een positief zelfbeeld.






deel deze tip

Tip 287 - Verandering zelfbeeld door contact met je lichaam

Even weg uit je hoofd, daar waar al die negatieve gedachten rondspoken over jezelf. Doormiddel van lichaamsgerichte therapie leer je weer echt contact te maken met je lichaam, met jezelf. Je gaat weg van de nare gedachten over jezelf naar focus op je lichaam. Dat lijkt je misschien eng ;-)...toch ligt daar meestal de sleutel tot succes. Middels oefeningen en door letterlijk in beweging te gaan ontdek; je jezelf, je lichaam, jouw talenten, leer je jezelf op een andere manier te zien, veranderd het gevoel die je over jezelf hebt , worden de negatieve gedachten minder en krijg je inzichten.

Als jij je zelfbeeld wilt veranderen dan moet je dat niet alleen vanuit het hoofd willen doen. Dat doe je met je hart, je lichaam én je hoofd. Deze 3 staan namelijk onlosmakelijk met elkaar in verbinding.
Verandering ontstaat door beweging :-)



deel deze tip

Tip 288 - Innerlijke criticus


We hebben allemaal een innerlijke criticus, die probeert ons te behoeden voor fouten. Hoe vaak ben jij je bewust van je innerlijke criticus? En? is het helpend wat die slechte raadgever allemaal roept? Nee hè, we worden er alleen maar onzeker van. Misschien kun je je focussen op de emotie die onder de stem van de criticus schuilgaat en in plaats van te verzanden in zelfverwijt, goed voor jezelf zorgen, zoals je dit ook voor een goede vriend of vriendin zou doen.



deel deze tip

Tip 289 - Complimenten

Ga eens bij jezelf na of je jezelf weleens complimenten geeft en zo ja gaan deze dan over jou als persoon of over externe factoren zoals uiterlijkheden, kleding, een auto of dergelijke? Is er een mogelijkheid de complimenten te laten baseren op jou als mens?



deel deze tip

Tip 290 - EMDR en negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld komt ergens vandaan, het is ooit ontstaan. De kans zit er in dat het ontstaan is in de jeugd, of in de puberteit, doordat iemand eens of langere tijd jou negatief be/ver-oordeelde. En die stem hoor je nu nog en het doet je wat. Je bent lelijk, je bent waardeloos, het wordt nooit wat met jou, je bent lui, enz.
Met EMDR kunnen we die stem uit zetten en kan je een nieuwe mening over jezelf vormen.
Als jij zo een stemmetje hebt, hoe zou het zijn als je die het zwijgen op kon leggen? Dat kan!



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 291 - Aanvaarding en verandering

"The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change." Carl Rogers



deel deze tip

Tip 292 - herhaal deze zin zo vaak je kunt, de hele dag door!

• Ik aantrekkelijk en charmant
• Ik ben intelligent en helder
• Ik trek de juiste mensen aan in mijn leven



deel deze tip

Tip 293 - Maak een gewoonte van lichamelijk contact met jezelf

Ben je onzeker over jezelf en/of over je lichaam, maak juist dan elke dag even tijd om voor je lichaam te zorgen. Houden van jezelf is misschien een veel te groot woord, maar bewust en zorgvuldig iets doen klinkt waarschijnlijk al een stuk haalbaarder. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om elke dag je benen en/of je armen in te smeren met crème of bodylotion. Doe dit met volle aandacht: Voel het contact van je handen met je lichaam. Zorg voor jezelf zoals je dat ook voor een kind of een huisdier zou doen. Laat, terwijl je dat doet, je gedachten voor wat ze zijn en focus je op wat je op dat moment doet.
Doe dit elke dag; het hoeft niet lang te duren, ook als je het elke dag één of twee minuten doet heeft het effect. De kracht zit 'm in de herhaling.

Anoniem


deel deze tip

Tip 294 - Innerlijk kritisch proces

Word jij ook regelmatig door iets heel kritisch in jou de les gelezen? “Hoe dom kun je zijn…?” “Er moeten nog meer kilo’s af, zo kun je echt niet in je bikini.” “Niet huilen, jankert.” Hoe kan het zijn dat de bedoeling van dit innerlijk kritische proces positief van aard is? Door niet op de inhoud van wat het je zegt, maar op de goede intenties ervan te letten kun je ervaren welke angst (gevoeligheid en kwetsbaarheid) daarachter schuil gaat.



deel deze tip

Tip 295 - Probleem?

Ik heb het grootste deel van mijn leven gespendeerd aan zorgen die nooit zijn uitgekomen.
Mark Twain



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 296 - raar

Als mensen zeggen; je bent raar zeg ik rare (in het Engels betekent dit zeldzaam)



deel deze tip

Tip 297 - normaal

Dan zegt men; dat is niet normaal. Ik zeg dan ik weet niet wat normaal is. Ik hoor elke keer een ander verhaal..... En ik hoor heel veel verhalen en nogmaals ik weet niet wat normaal is want ik hoor elke keer een ander verhaal. Ieder mens heeft zo zijn verhaal. Wat is normaal?



deel deze tip

Tip 298 - verwondering

Van je lichaam houden is soms een stap te ver maar probeer eens om je je erover te verwonderen. Best knap he? Hoe het je in actie zet als je schrikt of hoe je adem al aangeeft hoe jij je eigenlijk voelt..



deel deze tip

Tip 299 - wie zegt dat?

Die nare dingen, de dingen die je niet helpen.. ze worden wel tegen je gezegd. Nou niet echt natuurlijk maar jij hoort ze wel. Heb je je wel eens afgevraagd wie o wie is dat eigenlijk die dat zegt tegen jou? Ben jij dat écht zelf? Of is dat misschien een kritische ouder, leraar, oom, tante? En als jij het niet zelf bent... misschien vind je het dan ook eigenlijk helemaal niet waar..



deel deze tip

Tip 300 - Positive diary

The Exercise- Everyday, write down three positive things that you did, or happened because of you. These things can be "big" things, such as getting a good grade in school or making a nice dinner for your friends, etc., or can be "small" things, such as making a nice meal for yourself or getting out of bed on time.

The Purpose- The purpose of this exercise is to start becoming more aware of all the positive things you are doing in a day, which you would otherwise tend to ignore or minimise, or consider "normal". A day in your life is made up of thousands of little moments and it is important to acknowledge the positives that we do.

Troubleshooting- It is important to write down the things that you are playing a role in. Thus, something like- The sun is shining today- while being a a positive thing and important to acknowledge, has nothing to do with you. To help your self esteem, it is important to acknowledge what YOU do/ happened BECAUSE OF you.
If you find it difficult to come up with things for the day, focus on the more "mundane" things you might be minimising, that are infact positive and the most important to acknowledge. Because here's the thing....you could also be choosing not to do them, yet you did do them, and that is what matters.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 301 - zeg het eens anders

Sta je weleens stil bij alles wat je tegen jezelf zegt?
We gaan soms wel heel naar met onszelf om!
Zeg je dingen als: "Wat ben ik toch een kluns, doos, muts"of nog erger?
Maak er dan eens van: dit vind ik echt lastig. moeilijk etc.
Dat klinkt al heel anders. toch? Zo geef je jezelf wat lucht en ruimte en vooral respect!

Anoniem


deel deze tip

Tip 302 - oefening zelfwaardering

Ga eens na de komende week welke dingen je waardeert in andere mensen. Probeer zonder oordeel te kijken en bij iedereen iets moois, goeds of leuks te ontdekken, ook als je getriggerd wordt door eigenaardigheden.

Probeer de week erna hetzelfde bij jezelf te doen. Schrijf elke dag 10 dingen op die je waardeert in of aan jezelf. Probeer mild te zijn.

Bijvoorbeeld: ik heb mooie haren, de kleur blauw staat me goed, ik kan me goed inleven in anderen

Welke 5 dingen waardeer je het meest in jezelf?
Wat zeggen die over jou?
Durf je het te delen met je partner/ vriend of vriendin?

Anoniem


deel deze tip

Tip 303 - Over zelfVertrouwen gesproken

Er zijn veel testen en opvattingen over zelfvertrouwen. Maar om zelfvertrouwen écht te meten, is het goed het model te gebruiken van de Amerikaanse hoogleraar Chistopher Mruk uit Ohio, die spreekt over 4 niveaus zelfvertrouwen:

1. Laag zelfvertrouwen: het gevoel dat je weinig voorstelt én dat je vaardigheden mist om taken tot een goed einde te brengen. Dat werkt remmend, zegt Mruk. In plaats van uitdagingen aan te gaan en zelfvertrouwen te verwerven, gaat dit type mensen uitdagingen uit de weg uit angst voor afwijzing. Of ze doen aan zelfsabotage: ze zorgen ervoor, bewust of onbewust, dat ze weinig studeren of laat naar bed gaan vlak voor een sollicitatiegesprek. Op die manier kunnen ze achteraf iets anders de schuld geven van hun falen; slaaptekort, te weinig geleerd.

2. Op eigenwaarde gebaseerd zelfvertrouwen: het gevoel dat je niet competent bent in wat je doet, maar wel een positieve houding tegenover jezelf. Dit type mensen wil misschien wel meer uit zichzelf halen, maar durft niet. Ze zijn bang dat ze zullen falen, dat ze die nieuwe baan niet aankunnen. Soms maskeren ze hun tekort aan vaardigheden door hun belang te overdrijven of anderen te bekritiseren om zichzelf superieur te voelen.

3.Op vaardigheid gebaseerd zelfvertrouwen: het gevoel dat je goed presteert, maar diep vanbinnen ben je onzeker over jezelf. Die onzekerheid compenseer je door te vertrouwen op je vaardigheden. Het betekent dat je móét presteren om je goed te voelen. Als je een fout maakt, keldert je eigenwaarde. Deze vorm van zelfvertrouwen gaat volgens Mruk hand in hand met faalangst en perfectionisme.

4. Optimaal zelfvertrouwen: je weet dat je over genoeg vaardigheden beschikt om je doelen te bereiken, én je voelt je goed over wie je bent. Aan de ene kant durft dit type mensen nieuwe uitdagingen aan te gaan, dus gaan ze wél solliciteren, geven die relatie wel een kans. Aan de andere kant beschermt hun stevige zelfbeeld hen beter tegen de risico’s, bijvoorbeeld de teleurstelling dat ze niet worden aangenomen of in de steek gelaten.

En zo sta je steviger in je schoenen: Vergroot je eigenwaarde!

1. Probeer vriendelijker te zijn voor jezelf
Mensen met een negatief zelfbeeld praten vaak op een afkeurende, bestraffende manier tegen zichzelf. ‘Spreek jezelf liever bemoedigend toe. Gebruik daarvoor je voornaam en de tweede persoon in plaats van “ik”.
Uit onderzoek blijkt dat je daardoor meer afstand van de situatie neemt. Dus zeg: “Ik vergeef je (met jouw naam!) Ik heb een fout gemaakt, dat kan gebeuren. Maar dat betekent niet dat ik een mislukkeling ben!”’

2. Laat je gevoelens toe
Probeer gevoelens van spanning en onzekerheid eens voorzichtig toe te laten. ‘Bijvoorbeeld als je onzeker bent over een werkklus. Loop met aandacht je lichaam langs: wat voel je? Waar zit de spanning? Je zult merken dat heftige emoties vanzelf afnemen als je erbij stilstaat. Dat betekent niet dat je meteen blaakt van zelfvertrouwen, maar je basis wordt gezonder.’

3. Kijk constructief naar kritiek
Bedenk dat kritiek bij het leven hoort. ‘Sta altijd open voor kritiek van anderen, maar weet dat die kritiek een specifieke mening van iemand is. Die kun je afwijzen of accepteren. Je bepaalt zelf welke kritiek belangrijk voor je is, en welke niet.’

4. En nou opzouten’
‘Soms ben je klaar met dat hoofd vol negatieve gedachten en heb je geen zin om te analyseren waar ze vandaan komen. ‘Stuur je innerlijke stem dan simpelweg je hoofd uit: “Zeurpiet, nou ophouden. Ik ga iets leuks doen.”’

Bouw ook aan meer vertrouwen in je kunnen:

1. Maak een competentiebalans
Schrijf op wat je kwaliteiten zijn en wat je hebt bereikt. Als je dat op papier ziet staan, is het vast meer dan je dacht. Dat heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen. Ook merk je dat je niet de goedkeuring van anderen nodig hebt om iets positiefs over jezelf te zeggen.

2.Stel kleine doelen
Deel een groot doel op in kleine, behapbare stapjes. Elke stap die je behaalt, voelt als een mini-overwinning. Zorg voor successen. Dat zal je zelfvertrouwen stimuleren.

3. Probeer invloed uit te oefenen
Maak je hard voor dingen waar je achter staat: zet je in voor mensen die het minder goed hebben, kom op voor een vriendin over wie geroddeld wordt. Het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen en iets positiefs bijdraagt, is een zeer krachtige manier om je zelfvertrouwen te vergroten, aldus psycholoog Christopher Mruk.

4. Stap uit je comfortzone
Denk je dat het je nooit zal lukken om een presentatie te geven in het Engels? Probeer over je weerstand heen te stappen door te bedenken waar je het voor doet: je zelfvertrouwen zal groeien als je stopt met vermijden en doet wat je spannend vindt. Vind je bijvoorbeeld dat je niet goed kunt schrijven, ga dan op schrijfles. Houd vol totdat je beter wordt; het is heel bevredigend om iets onder de knie te krijgen waarvan je dacht dat je het nooit zou kunnen. En vergeet dan ook niet om trots op jezelf te zijn en je die verworven vaardigheid écht toe te kennen in de toekomst!

Succes met jouw groeiend zelfVertrouwen
M@rion



deel deze tip

Tip 304 - Schuld of schaamte?

Schuld en schaamtegevoel lijken op elkaar maar zijn niet hetzelfde. Schuldgevoel gaat over iets wat je hebt gedaan en schaamte gaat over jou als persoon. Je kunt je schuldig voelen over iets wat je gedaan hebt en waarvan je het achteraf liever anders had willen doen. Schaamte gaat over dat je jezelf als mens schaamt en jezelf afwijst als persoon.
Het kan goed zijn dat als je iets hebt gedaan wat je achteraf stom of dom vindt, dat je jezelf ook schaamt. Probeer dat los van elkaar te zien. Zie de actie die je anders had willen doen als leermoment voor jezelf. Het zegt namelijk helemaal niets over wie jij als mens bent. Iets fout doen, betekent niet dat jíj fout bent.



deel deze tip

Tip 305 - zelfwaarde

hhier een cognitieve thema's met negatieve naar positieve cognitie


thema zelfwaarde
herken je dit misschien:
ik ben niet goed genoeg --- ik ben goed genoeg
ik ben een mislukkeling ---- ik kan slagen
ik ben zwak ----naar ik ben sterk , ik kan leren sterk te worden
ik moet perfect zijn --- ik kan mezelf zijn, ik mag fouten maken
ik heb iets verkeerds gedaan --- ik heb ervan geleerd, ik kan ervan leren

Er zijn er nog veel meer maar loop eerst dit lijstje eens af. Neem een overtuiging en ga de positieve cognitie eens opschrijven. Hang deze op waar je het goed ziet en herhaal de positieve cognitie dagelijks tot het vertrouwd begint te voelen. Hierna neem je een volgende of een zelf bedachte
Toi toi

Voel je welkom om mij per email vragen te stellen hierover.
groet Bea



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 306 - hoe kijk je naar de ander

Jezelf negatief evalueren lijkt je misschien bekend. Vraag me af of je dit ook over een ander doet?. Of is het juist zo dat je de ander positief bekrachtigd en dit alleen niet aan jezelf kunt geven. Wuif je complimentjes (eigenlijk een kado) af ? Dus dat je het lastig vindt om te ontvangen. Vaak is geven geen probleem.... Herkenbaar?

hmm...🤔 hoe kun jij nu leren om ook te mogen ontvangen. Welke overtuigingen over jezelf staan hier in de weg. Wat heb je hierover geleerd in jonge jaren etc. ?
Leuk om eens te observeren voor je!😊 Het zal je heel veel inzicht geven over de onderliggende dynamieken. Een volgende stap kan zijn dat je vervolgens de overtuigingen eens nader gaat onderzoeken op juistheid of zou het toch anders kunnen zijn dan je dacht.....

ik hoor graag wat je zoals ontdekt hebt
warme groet Bea




deel deze tip

Tip 307 - verwachtingen van anderen loslaten

Heb je het gevoel minder te zijn, niet gezien te worden of voel je je klein? Vaak zit dit in oude overlevingsmethodes waarbij je wellicht uit loyaliteit de ander voorop zette. Ik nodig je uit om die verwachtingen, maatschappelijke condities en andere oordelen los te laten en jezelf te visualiseren dat je op een pad/weg staat, op jouw weg. Wellicht zie je de weg van iemand anders ook met zijn/haar ideeen, verwachten enz. Zet je dan stevig op jouw pad/weg en ervaar dat je er stevig mag opstaan en jouw eigen pad van liefde en licht mag lopen.

Succes.



deel deze tip

Tip 308 - Hou van je zelf

Recent sprak Louis van Gaal (april 2022) uit dat hij van zichzelf houdt.
In nuchter Nederland vinden we daar wat van......
Ik zou echter elke Nederlander gunnen dat hij/zij onvoorwaardelijk gaat voor deze uitspraak en zichzelf waardeert om wie hij/zij is. Als begeleider van veel zware mensen, zie ik een gebrek aan zelfliefde als topic nummer 1. Als je echt van jezelf houdt, kun je de zwaarte van het leven loslaten.....en daarmee ook van je lijf.



deel deze tip

Tip 309 - Richt je aandacht op dat wat jij waardevol vindt

Denk je vaak negatief over jezelf? Dan herken je het vast dat jezelf positief toespreken of bevestiging zoeken bij anderen niet ècht helpt. Er volgt dan vaak toch weer een ja maar (dat kun je nu wel zeggen maar je doet het vast om me gerust te stellen/het is puur geluk dat dit me is gelukt/ik ben misschien wel goed in.. maar verder kan ik niets etc.).

In plaats van energie te steken in al je negatieve gedachten over jezelf zou je eens wat extra aandacht kunnen geven aan iets wat jij echt met plezier doet. Maak een collage, of een lijstje van dingen die je leuk en waardevol vindt om te doen en waar je energie van krijgt. Deel die dingen op in kleine, haalbare stappen en voer er regelmatig één van uit. Elke keer als daar dan negatieve gedachten bij komen, merk je die op en laat ze dan weer gaan. Focus je in plaats daarvan op dat wat je aan het doen bent. Elke keer als je op deze manier iets hebt gedaan, ongeacht het resultaat ervan noteer je dat of maak er een foto van.

Positieve dingen doen heeft meer effect dan positief denken!


Anoniem


deel deze tip

Tip 310 - Nee zeggen is ja zeggen tegen jezelf

Grenzen aangeven is voor vele mensen best nog een hele klus. Door nee te zeggen tegen een ander zeg je ja tegen jezelf. Altijd maar klaarstaan voor anderen geeft je wellicht een gevoel van de moeite waard zijn. Tegelijkertijd ben je wel moe en vult het gedrag je niet daadwerkelijk op.

Wanneer we een behoefte hebben aan verbinding en contact hebben sommige mensen de neiging om grenzeloos te zijn in hun gedrag. Wellicht herken je het wel bij anderen of bij jezelf dat je jezelf snel verliest, of vaak om bevestiging vraagt, of dat je jezelf opoffert, slachtoffer gedrag, of je hebt 'please' gedrag, je wil graag geaccepteerd worden, slachtoffergedrag, gevoel van onmacht, snel gekwetst zijn of je maakt je onzichtbaar. Dit geeft een gevoel van verwarring en je voelt je achteraf klein, zielig en zwak. En je voelt je niet in verbinding met jezelf.

We kunnen ook de andere kant opschieten. Je gaat jezelf afbakenen en je bent autonoom. Als het ware trek je een muur op om jezelf te beschermen, je doet het wel alleen, je voelt je eenzaam, onaantastbaar, je wil niet voelen, je neemt afstand en trekt je terug en je bent onkwetsbaar. Er ontstaat verstarring en er is op dat moment geen relatie met de buitenwereld.

Beiden kanten worden wel eens ingezet en kost een hoop energie. Hoe mooi zou het zijn wanneer je in verbinding bent met jezelf en tussen de twee extremen kunt bewegen? Je kunt uitwisselen tussen jezelf en de ander, je kunt voelen en bedenken want jij wilt en belangrijk vindt en ook luisteren naar wat de ander wil en belangrijk vindt, dan is er ook groei in de relatie van twee mensen, er is flexibiliteit, je voelt je veilig en kwetsbaar tegelijk, je voelt je gedragen, er is een jij en ik en er is een balans in geven en nemen. Om hier een verandering te maken vereist het eerst een stukje bewustwording op je gedrag en je motivatie waarom je de dingen doet die je doet.

Door goed te doorvoelen wat jij belangrijk vindt en graag wil bouw je steeds meer een gevoel van zelfverzekerdheid op en een eigen identiteit. Je zult merken dat je meer nee zal zeggen tegen de ander en daarmee ja zegt tegen jezelf. Hiermee kom je steeds meer in je kracht en/of je neemt je plek in op deze wereld.




deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 311 - Gelukkig worden, hoe doe je dat?

KOESTERING, BESCHERMING EN ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE, dragen eraan bij dat een baby kan opgroeien tot een zelfstandig, evenwichtig en gelukkige volwassene. Het is geen garantie maar het vergroot wel je kans hierop. Echter, als deze ingrediënten ontbreken kan je je hele leven ernaar op zoek zijn; maar je weet niet wat je mist, want je hebt het nooit gehad. Dat gemis kan je o.a. herkennen in moeilijk vriendschappen maken, lastige relaties, bindingsangst, onzekerheid, onderpresteren en minderwaardigheidsgevoel.
In THERAPIE kan je ontdekken hoe jij jezelf kan helpen dat gemis op te vangen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 312 - Je bent goed genoeg geboren!

Iedereen wordt geboren als totaal met alles in zich wat nodig is voor dit leven. Als baby ben je al goed genoeg, doe je al goed genoeg.... Alles wat je erna nog ontwikkelt en leert komt voort uit de kern in jou waar je mee geboren bent.
Dat we niet goed genoeg zouden zijn wordt ons door omgeving of onszelf aangepraat en op den duur veranderd dat in een overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Alleen in de kern in jou is niets veranderd, daar weet je dat je goed genoeg bent. Daar ga je weer voelen dat het goed is.
Ga terug naar binnen, naar je kern! Hier kunnen bepaalde therapeuten je bij helpen als dat nodig is.



deel deze tip

Tip 313 - Kwaliteitenspel

Ik zet vaak het welbekende kwaliteitenspel in om bij een cliënt kwaliteiten en vervormingen in kaart te brengen. Daar haal ik veel informatie uit, ook hoe deze twee met elkaar samenhangen. Dat een kwaliteit door kan slaan in een valkuil, en hoe je dat kan voorkomen.



deel deze tip

Tip 314 - Stop met vergelijken

Stop je te spiegelen aan anderen, doordat je al een negatief zelfbeeld hebt let je vooral op alle dingen die anderen wel hebben of kunnen en jij niet. Zoek de dingen op waar je wel tevreden over bent, hoe klein ook, en focus je daar regelmatig op.



deel deze tip

Tip 315 - Zelfcompassie

Zelfcompassie
Een heilzame manier om om te gaan met wat we te verduren hebben.

1. Vriendelijkheid voor jezelf.
Troost, aandacht en zorg voor jezelf zodat je je beter gaat voelen. Wat heb ik nodig op dit moment? Als je weet dat je jezelf onvoorwaardelijk steunt groei je als persoon.

2. Gedeelde menselijkheid
Alle mensen komen fouten en tegenslagen tegen in het leven. We zijn allemaal kwetsbaar. Dat zorgt voor verbondenheid. Zoek die verbondenheid dan ook als het niet goed met je gaat.

3. Mindfulness
De werkelijkheid zien voor wat ze is.
Aandacht hebben voor het eigen stuk en dat erkennen zonder er in te stappen en zonder te oordelen. Je kan niet helen wat je niet kan voelen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 316 - Oefening zelfcompassie

Oefening
1. Bal je vuisten strak voor je uit. Hoe voelt dat?
Zo voelt zelfkritiek. Hard, rigide, spanning in het lichaam.

2. Draai je handen om en open je handen. Hoe voelt dat?
Er komt ruimte, openheid voor wat gebeurt en openheid voor verbinding met anderen.

3. Leg je handen open en gekruist op je borst. Hoe voelt dit?
Dit is zelfcompassie.



deel deze tip

Tip 317 - Weet waar je goed en minder goed in bent

Weet jij eigenlijk wel waar je goed in bent? En waar je niet zo goed in bent? We weten vaak wel waar we niet zo goed in zijn en staan vaker stil bij onze slechte punten. Het is wetenschappelijk bewezen? dat mensen het makkelijker vinden om de dingen te benoemen waar we niet goed in zijn. Wanneer jij jezelf echt leert kennen en weet waar je wel en niet goed in bent, kan dit heel veel doen met jouw zelfbeeld. Als jij je altijd alleen maar richt op je negatieve punten, dan is het ook niet gek dat je een negatief zelfbeeld hebt gecreëerd toch? Door je juist op je positieve punten te richten, ga je inzien dat je echt niet alleen maar negatieve punten hebt en dat jij heel leuk bent als persoon!

Maak voor jezelf de volgende 2 lijsten. Je wordt je zo bewust van waar je wel en niet goed in bent. Door hier inzicht in te krijgen, leer jij jezelf beter kennen en zie je ook je positieve punten.



deel deze tip

Tip 318 - zelfkritiek

Als je niet lekker in je vel zit, het gevoel hebt dat de dag niet meezit, bedenk dan eens wat je die dag allelmaal al tegen jezelf gezegd hebt.
Grote kans dat het niet heel erg positief was.
Dat haar is ook niks
broek te strak
ik zie er niet uit
wie zit er op mij te wachten
enz

zelfafwijzing is enorm belastend. Heb de moed om niet alles goed te hoeven kunnen, om niet perfect te hoeven zijn.
Begin met luisteren naar je zelfkritiek en probeer een eerste stap te zetten richting zelfacceptatie.
ja, mijn haar zit vandaag niet geweldig, maar dat is niet zo heel belangrijk. ik ben goed genoeg van mezelf.
Hoe beter je je kritiek in de gaten hebt, hoe beter je er intern antwoord op kunt geven. Het is oefenen, maar zal langzaamaan makkelijker gaan.



deel deze tip

Tip 319 - de ander krijgt de schuld

Wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, maar je daar (nog) niet zo van bewust bent, voelt het vaak alsof je ongelukkig bent. Alsof je nergens meer tevreden mee kunt zijn. Heel vaak krijgt in zo'n situatie de partner de schuld van dit 'ongelukkige gevoel'. Voor je het weet zijn er veel ruzies en wordt er zelfs gedacht en gesproken over 'uit elkaar gaan'.
Wanneer je de hulp inschakeld van een therapeut dan kan deze je helpen om wat dieper te kijken naar de redenen waarom jij je leven denkt te moeten omgooien. Een kleine investering die soms een hoop ellende voorkomt.



deel deze tip

Tip 320 - Zelfcompassie

Als een goede vriendin negatief over zichzelf praat, reageer je daar ongetwijfeld anders op dan dat je zelf negatief over jezelf praat.

Schrijf eens een brief aan jezelf, alsof je die goede vriendin bent.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 321 - versterk je beeld

Probeer voor jezelf na te gaan wat jouw diepste negatieve overtuiging over jezelf is. deze is ergens "geplant" en vervolgens gaan groeien.

Wat is een positieve overtuiging die je hebt over jezelf?
Probeer steeds als je deze herkent te koppelen aan een gebeurtenis. zo krijgt het betekenis en kan ook deze overtuiging uitgroeien tot een belangrijke tegenpool van de negatieve overtuiging.




deel deze tip

Tip 322 - Alleen JIJ kan voor verandering zorgen

Als je blijft doen wat je altijd deed, dan blijf je krijgen wat je altijd kreeg.

Jij bent degene die voor verandering kan zorgen, niemand anders kan dit voor je doen. Een verandering die al veel mensen heeft geholpen is het vragen van hulp aan vrienden, familie of een therapeut. Probeer het gewoon!



deel deze tip

Tip 323 - Blokkades om hulp te zoeken

Als je voor een lange tijd rondloopt met hetzelfde probleem, namelijk een lage zelfwaardering/ geen zelfvertrouwen maar het lukt je niet om dat te veranderen, dan kan het zijn dat je bepaalde gevoelens of gedachten/overtuigingen hebt die jou belemmeren om professionele hulp hulp te zoeken.

Schuld, schaamte, weerstand tegen iemand, wanhoop, machteloosheid, demoralisatie, hulploosheid, hopeloosheid, angst zijn blokkades in de weg naar verandering. De mate van lijden onder deze gevoelens bepaalt de motivatie voor verandering. Als je al heel lang naar een therapeut wil maar je voelt de motivatie niet, stel jezelf de vraag: Hoeveel lijd ik onder dit probleem eigenlijk? Is dit überhaupt een probleem voor mij? Vind ik deze mate van lijden onder dit probleem groot genoeg? wat gebeurt er als ik nog langer wacht? Wordt het probleem kleiner of groter?

Het is dan jouw beslissing om te bepalen wanneer jij hulp gaat zoeken. Jij bepaalt de urgentie. En als je de urgentie voelt dan is dat het juiste moment om hulp te zoeken. Wacht niet totdat je niet meer kan functioneren! Pak je problemen aan wanneer je daar nog voldoende sterkte, energie en kracht voor hebt. Als je te laat bent, geen probleem. Je therapeut kan je helpen om je eigen kracht te herstellen en verder begeleiden.

Neem elke dag een beetje tijd voor jezelf en stel jezelf de vraag: hoe gaat het met mij? Hoe gaat het met mijn lichaam? hoe gaat het met mijn ziel? doe ik de dingen in mijn leven die bij mij passen?

Niemand anders gaat die tijd voor je nemen als jij dat zelf niet doet. Jij bent volwassen of groot genoeg om dat zelf te doen. Bovendien is dit jouw verantwoordelijkheid naar jezelf. Als je regelmatig tijd neemt voor jezelf dan zorg je op die manier ook steeds beter voor jezelf. Zelfliefde is jezelf de tijd geven om te zijn zoals je bent op dit moment, dingen te doen op jouw tempo en ruimte te geven aan jezelf. ME TIME voor innerlijke zorg.

Geef tijd aan je lichaam om te herstellen van stress door in het hier en nu te zijn met alles wat er is, met alles wat je voelt in je lichaam. Door jouw aandacht kan spanning en stress minder worden of zelfs verdwijnen. Jouw aandacht voor jezelf is helend. Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf door op een bepaalde manier te gaan mediteren. Even alleen zitten met jezelf is helend. Adem in....adem uit...ontspan en ervaar hoe alles tot rust komt.

Wees ervan bewust dat je alles al hebt. Je bent compleet en alles wat je wilt heb je al in je bezit. De genoemde blokkades kunnen je belemmeren om je te voelen zoals je wilt, zoals je normaal gesproken zou voelen. DIE belemmeringen kun je onderzoeken en aanpakken in therapie. Een belangrijk doel in therapie is juist je weg vrij maken zodat jij zelf verder kan.

Niks menselijks is ons mensen vreemd! Het enige verschil is dat sommige mensen zich identificeren met hun belemmeringen en anderen hebben geleerd om zich daarvan te differentiëren. Jij bent niet het probleem! Het probleem is je angst! Het goede nieuws is dat je je angst kunt aanpakken.





deel deze tip

Tip 324 - Je bent niet met een negatief zelfbeeld geboren

Regelmatig heb ik consulten met cliënten die kampen met een negatief zelfbeeld. Mijn credo is, dat je daar niet mee bent geboren. Je bent je kwaliteiten en talenten kennelijk "vergeten" in de loop van je leven.
Het is een soort bril geworden waardoor je naar jezelf kijkt en je doet je zelf daar erg mee tekort! In mijn opinie is het vooral een kwestie van een niet uitgebalanceerde focus: richt je je steeds op wat er niet goed gaat? Of focus je meer op hetgeen wel goed gaat? Als in het ene deel van je mentale tuin negativiteit, zelfkritiek, somberheid e.d. gezaaid zijn en in het andere positiviteit, zelfvertrouwen, plezier, uitdaging e.d. en je geeft alleen het eerste deel van je tuin water? Waar gaat het dan groeien??
Ga met je gieter naar het andere deel van je tuin!



deel deze tip

Tip 325 - Doe elke dag iets nieuws.

Als je een negatief zelfbeeld hebt kan je daardoor moeite hebben om nieuwe dingen uit te proberen uit angst om te falen.
Nieuwe dingen hoeven niet groot te zijn. Probeer eens een nieuw recept, drink eens een smaakje thee die je nog nooit hebt gehad, rijdt eens een andere route naar je huis, maak eens een wandeling op een nieuwe plek. Het zijn kleine voorbeelden van nieuwe dingen waardoor je zelfbeeld kan versterken als je hier elke dag bewust mee bezig gaat. Succes!

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 326 - oordeel niet over anderen

Oordeel niet over andere mensen

Denk eens na over het volgende:

Een negatief zelfbeeld is het spiegelbeeld van je beeld van anderen.

Een kritische of negatief oordeel over een ander mens creëert afstand tussen jou en die ander, en tussen jou en alle anderen. Vraag je af of dat is wat je werkelijk wil. Of zou je juist verbinding willen voelen?

Realiseer je dat je oordeel over een ander mens altijd ook een oordeel is over jezelf, wie jij ten diepste bent. Als je de schoonheid leert zien in anderen, leer je die ook in jezelf te zien, en omgekeerd. Er is dus door het ontwikkelen van een houding van niet oordelen over de ander heel veel te halen. Dat is ook de houding van niet oordelen over jezelf.

We hebben allemaal de neiging om snel ander gedrag te veroordelen. Ogenschijnlijk onbegrijpelijk gedrag van een ander mens is een uitdaging en de beste gelegenheid om jezelf onder ogen te komen: kan je, of preciezer gezegd, wil je je verplaatsen in het gedrag van die ander? Ik heb zelf ervaren hoe groot mijn weerstand hiertegen was, en het heeft lang geduurd voor ik bereid was om dit serieus te onderzoeken. Ik heb aan mijn onderzoek hiernaar een ander --en veel positiever-- mensbeeld (én dus ook een veel positiever zelfbeeld) over gehouden, en voel me lekker in mijn vel en onvoorwaardelijk verbonden met andere mensen. Doe daarom de proef op de som en neem een persoon of groep mensen van wie je het gedrag onuitstaanbaar, verwerpelijk en/of volledig onbegrijpelijk vindt. En onderzoek voor jezelf of je toch een invalshoek kunt vinden die dat gedrag op z’n minst een beetje invoelbaar maakt. Om een idee te geven hoe ogenschijnlijk onmogelijk het kan voelen: ik heb zelf (al weer een paar jaar terug) gekozen voor het “monsterlijke gedrag” van west-Afrikanen die de handen en voeten van kinderen van vijandige stammen afhakken. Het meest afschuwelijke gedrag at ik had gehoord. En ben er tot mijn eigen verbazing na even rustig nadenken in geslaagd om te gaan zien waar dit gedrag over gaat en hoe ik het anders kan zien, zo dat ik er ook mezelf ik kan herkennen.

De eerste stap is de moeilijkste: ben je bereid om je eigen oordeel te onderzoeken?




deel deze tip

Tip 327 - Ochtendroutine geeft houvast

Mensen die een ochtendroutine hebben ingebouwd lijken vaak evenwichtiger en met meer zelfvertrouwen in het leven te staan. Een ochtendroutine is een routine die je minimaal 5 dagen per week uitvoert. Een routine kan bijvoorbeeld zijn dat je een koude douche neemt, gaat mediteren, yogaoefeningen doet, een wandeling maakt, ademhalingsoefeningen doet of een combinatie hiervan.
Een ochtendritueel of routine geeft houvast in moeilijke tijden en geeft focus als het leven veel van je vraagt. Het zorgt ervoor dat je elke keer terug komt bij jezelf en zelfwaardering ontwikkelt.
Wil je dit ook eens uitproberen? Onderzoek dan welke routines het beste bij jou passen en zet je wekker een half uurtje eerder!




deel deze tip

Tip 328 - Gun jezelf de tijd

Je hersenen zijn gewend om op een bepaalde manier te denken. Gun jezelf de tijd om nieuwe denkpatronen aan te leren. Elk stapje vooruit is er één. Zelfs het gevoel een stap achteruit te gaan is een stap vooruit, je bent je immers bewust geworden en dat is werkt verandering in de hand.
Een plantje groeit ook niet in een dag :)

Anoniem


deel deze tip

Tip 329 - Bekijk jezelf met zelfcompassie

Een positief zelfbeeld gaat vaak gepaard met goede geestelijke gezondheid. Maar ook bij een negatief zelfbeeld kun je het psychologisch goed doen: namelijk wanneer je over een gezonde dosis zelfcompassie beschikt.

Zelfcompassie hebben betekent dat je mededogen hebt met jezelf:
  • Je hebt een mild hart voor jezelf als je het moeilijk hebt,
  • je ziet bewust en zonder oordeel je negatieve ervaring van het moment onder ogen.
  • Je beseft dat lijden bij het leven hoort én dat je er niet alleen voor staat. Je ziet de relatie tussen je eigen ervaringen en die van anderen, waardoor je je niet geisoleerd voelt.

Heb je misschien te weinig zelfcompassie?
Misschien herken je dit bij jezelf. Je faalt bijvoorbeeld in iets wat je heel belangrijk vindt, en je raakt totaal beheerst wordt door het gevoel van mislukking. Of je ben heel afkeurend over je eigen tekortkomingen. Een gebrek aan zelfcompassie vergroot de kans op angstige en depressieve gevoelens.

In de praktijk blijkt dat het makkelijker is om zelfcompassie aan te leren dan je zelfbeeld te verbeteren. Zelfcompassie kun je namelijk trainen. Er is bijvoorbeeld een groepsprogramma "Mindful zelfcompassie' waarin je allerlei oefeningen krijgt aangereikt.

Eerst oud zeer verwerken
Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen zichzelf met compassie leren benaderen en ze eindelijk liefde voor zichzelf toestaan, dat dit oud leed naar boven kan brengen. Vermoed je dat je dit met je meedraagt is, zoek dan een therapeut voor een voortbereidend traject waarin je je oud zeer eerst kunt verwerken.





deel deze tip

Tip 330 - Zelfvertrouwen in toestemming

Who looks outside, dreams. Who looks inside, awakens - Carl Jung

Stel je loopt een dure/ chique winkel binnen. Je bent er niet op gekleed en je weet dat je niet genoeg geld hebt om iets te kopen. Je pakt iets op en je draait het om en je ziet de prijs en legt het gelijk weer terug. Terwijl je dit doet, vraagt de dame die daar werkt of ze je kan helpen. Je voelt je klein en je denkt dat haar blik een blik van afkeuring is. Je geeft als antwoord dat je alleen maar even aan het kijken bent en langzaam druip je af en voel je je klein en onprettig terwijl je naar buiten loopt.

Nou geeft je baas je zijn/haar credit kaart en vraagt of je een koffer voor hem/haar wil kopen, de mooiste en je gaat diezelfde winkel. Je gaat met creditkaart op zak naar binnen en het voelt gelijk al anders. Je hebt namelijk een creditkaart op zak en je bent daar met een missie. Je voelt je zelfverzekerd, je houding is gegrond en je maakt oogcontact met de winkelier. Je kijkt naar de mooiste koffer in de winkel draait de koffer om, ziet de prijs. De dame vraagt of ze je kan helpen. Je geeft aan dat je op zoek bent naar de mooiste koffer in de winkel. Ze is vriendelijk en jullie hebben een leuk gesprek en ze geeft aan dat ze achter nog een koffer heeft die nog mooier is dan deze. Je voelt je zelfverzekerd en je geeft aan dat je er nog even over na gaat denken en bedankt haar voor haar hulp en verlaat de winkel.

Beiden keren ben je in de winkel geweest, je hebt niets gekocht, maar de ervaring is heel anders geweest. Het verschil zat hem in de credit kaart die je op zak had. Mijn tip is dat je jezelf toestemming geeft om volledig aanwezig te zijn en visualiseer dat je een creditkaart op zak hebt. Aan het beeld dat jij creëert koppel je ook emoties, fysieke sensaties en gedrag.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 331 - Hoe kijk je naar jezelf

Als je kijkt naar wat je MIST, zie je de GEBREKEN.

Als je kijk naar wat er IS, zie je de TALENTEN



Bron: omdenken



deel deze tip

Tip 332 - Een diep spoor..

De meeste mensen die een negatief zelfbeeld hebben, hebben dat vaak al langere tijd. Het lijkt op een karretje wat al lang heen en weer rijdt op hetzelfde stuk zand.
Je bent gewend om met je karretje op dat negatieve spoor te rijden waardoor het spoor steeds dieper is geworden.
Hoe is dat spoor ontstaan? Dat kan op 2 manieren:
1. je praat of denkt al jaren lang negatief over jezelf.
2. Of je hebt vanuit je omgeving gehoord dat je dingen verkeerd doet, niets kunt, onhandig bent of i.d.
Op deze manier is dat karrespoor een diep spoor geworden.
Als je op een ander spoor wil gaan rijden betekent dat dat een tijdje kost voor je je karretje uit het diepe spoor hebt getild.
Oefen dus veel met veel positieve dingen over jezelf te zeggen en denken.
Richt je) i.t.t wat je tot nu toe deed) op de dingen die je goed doet en goed gegaan zijn.
Zo krijg je langzamerhand een ander beeld van jezelf en maak je ook in je hersenen andere wegen aan die je meer zelfvertrouwen kunnen geven.
Houd vol, het is de moeite waard.



deel deze tip

Tip 333 - wat je hebt aangeleerd kun je ook weer afleren

Je bent normaal gesproken niet geboren met een negatief zelfbeeld. Je bent gaan geloven dat er iets mis is met jou door ervaringen in je jonge jaren. Dat kunnen eigen ervaringen zijn of je kunt het overgenomen hebben van één van je ouders.

Een negatief zelfbeeld is dus geen waarheid. Het is slechts iets wat je bent gaan geloven en dat wat je bent gaan geloven is een eigen leven gaan leiden en is jouw waarheid geworden. Het is echter nog steeds geen waarheid, het is en blijft een geloof, een overtuiging.

Het enige wat je in feite hoeft te doen is om die negatieve overtuiging te gaan vervangen door een positieve overtuiging. Dan wordt dat jouw nieuwe waarheid.

Dat kan in principe door positief denken of het werken met affirmaties, maar dan moet je het wel lang en consequent vol houden. Op een gegeven moment valt het kwartje dan en gaat je onderbewuste jouw nieuwe overtuiging als waarheid aannemen.

Er zijn echter veel effectievere en snellere manieren om je onderbewuste te her-programmeren. Bijvoorbeeld via PSYCH-K, The Journey of opstellingen. Deze methoden werken in op je onderbewuste zelf. Je gebruikt de kracht van het onderbewuste dat veel en veel sterker is dan je bewuste denken. Je bewuste denken gebruik je alleen om te bepalen wat je wil geloven, wat je wil leven. Je onderbewuste voert alleen maar uit wat jij er in programmeert. Het kan niets anders, het heeft niet het onderscheidend vermogen om te bepalen wat gezonde en ongezonde overtuigingen zijn; daarvoor heb je je bewuste mind nodig, om te kiezen.

De bovengenoemde methodieken (en er zijn er nog een aantal) helpen je vervolgens om jouw keuzes te integreren in het onderbewuste.

Anoniem


deel deze tip

Tip 334 - Welke versie van het verhaal vertel jij over jezelf?

Heb je wel eens die documentaires over Afrika gezien die gaan over de savanne met alle prachtige dieren... of over de honger, oorlog en de weeskinderen...

De vraag is nu, welke van deze twee documentaires is het “echte” Afrika? Het antwoord is wellicht verrassend, namelijk geen van beide! Het zijn beide enorm eenzijdige plaatjes, maar een heel klein stukje van het hele Afrika.

We raken soms verstrikt in het negatieve verhaal dat we over onszelf vertellen. Daag jezelf eens uit om twee documentaires uit te schrijven over jezelf. Een met alleen de positieve dingen en een met alleen de negatieve dingen. Wees je ervan bewust dat wanneer je weer verstrikt raakt in het negatieve verhaal, je vasthoudt een heel éénzijdig beeld. Je kunt er niets aan doen dat je die dingen dénkt, maar probeer het verhaal met enige lichtheid te bij je te dragen. Rond je 30e heb je al zo'n 500.000 uren aan 'levensmateriaal' verzameld!



deel deze tip

Tip 335 - train je brein

Als je vaker nadenkt over je goede eigenschappen en kwaliteiten "dwing" je jouw brein aandacht te geven aan die positieve eigenschappen. Dat is beter dan steeds maar gedachtes te hebben over wat niet goed is en goed gaat. Uit onderzoek blijkt dat je je hersenen kunt trainen om zich meer te richten op de positieve dingen in plaats van de mindere leuke dingen. Hoe vaker je traint, hoe sneller het werkt en hoe positiever je gaat denken.

Oefening:
Het is belangrijk dat je elke dag goed oplet op alles wat goed gaat en wat jij goed doet. Schrijf dat elke dat elke dag aan het eind van de dag in een mooi schrift of dagboekje.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 336 - Innerlijke criticus

Onze innerlijke criticus is een deel van ons dat ons wil helpen om niet afgewezen te worden of om te falen en het zorgt er voor dat we binnen onze comfortzone blijven. dat kan heel helpen zijn om je niet angstig te voelen, maar het helpt je niet om te groeien. Het is belangrijk om dit deel in ons te bedankten voor zijn (of haar) diensten. Maar misschien kan je ook een keer tegen hem zeggen dat je een beetje meer uit je comfort zone wil treden en dat het niet erg is als je faalt of als iemand je niet zo leuk vindt.



deel deze tip

Tip 337 - Hypnotherapie his effectief bij een negatief zelfbeeld

Met hypnotherapie kan je snel en effectief je negatieve zelfbeeld ombuigen tot een krachtig, positief zelfbeeld. Zo ook 1 van mijn cliënten die o.a. negatieve gedachten.

"Na een covid besmetting in januari 2021 bleef ik met onverklaarbare klachten lopen. Waaronder overprikkeld zijn, onrust, negatieve gedachten, spanning en gejaagd gevoel. Vergelijkbare klachten die vaak bij burn-out genoemd worden. Na 3 sessies flink wat angels eruit kunnen halen. De behandelingen heb ik als zeer prettig ervaren. Er wordt goed doorgevraagd om te achterhalen welke kant we het beste op kunnen gaan in een sessie. Zeker een aanrader."

Mijn tip: Zoek een goede hypnotherapeut bij u in de buurt!

Anoniem


deel deze tip

Tip 338 - oefening: uitdagen negatieve gedachten

Kies de gedachte die het sterkst het negatieve gevoel oproept, het zwart-wit denken.

Hoe sterk geloof je deze gedachten op een schaal van 0% tot 100% (waarbij 100% voor jou betekent dat het volstrekt overtuigend is). Deze gedachte ga je vervolgens uitdagen door er minimaal twee van onderstaande vragen over te stellen:

Welke bewijzen maken deze gedachte waar?
Welke bewijzen maken deze gedachte niet waar?
Wat is het ergste dat kan gebeuren? Ben ik in staat om daar overheen te komen?
Wat zijn de voor- en nadelen van gedachte?
Is er een andere kijk/benadering waar ik nog niet aan heb gedacht?
Wat zou ik zeggen tegen een vriend of collega die een soortgelijke gedachte heeft?
Als een goede vriend(in), een familielid of een collega weet dat ik deze gedachte heb, wat zou hij/zij dan tegen mij zeggen?
Hou zou ik hierover denken na een week/maand/jaar?
Formuleer een realistische alternatieve gedachte over de situatie. Wat is de geloofwaardigheid van deze gedachte op een schaal van 0-100? Denk daarna ook weer terug aan je ‘oude’ gedachte en de geloofwaardigheid daarvan. Beoordeel deze nu opnieuw op een schaal van 0% tot 100%, met de nieuwe helpende gedachte in je achterhoofd.

Het is belangrijk om regelmatig met het uitdagen van jouw automatische gedachten te oefenen. Dit is niet altijd leuk of makkelijk, maar het helpt om inzicht te krijgen in je gedachten om vervolgens een andere meer realistische gedachte te formuleren waardoor je negatieve gevoelens afnemen. Ook het opschrijven van de uitdaging geeft meer kracht.



deel deze tip

Tip 339 - Van wie moet jij veranderen?

Iedereen wil wel eens iets veranderen aan zichzelf, bijvoorbeeld:
Ik ben te stil
Ik ben niet spontaan genoeg
Ik ben altijd op de achtergrond...

Maar is dit jouw overtuiging of de overtuiging dat anderen dat van jou vinden? Een mooi onderzoek om samen met de therapeut te doen. Met als streven zelfcompassie en zelfacceptatie.



deel deze tip

Tip 340 - Zelfwaardering

Zelfwaardering is niet iets dat je krijgt door keihard aan jezelf te werken. Zelfwaardering ontstaat door iets te realiseren in jezelf.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 341 - Wees trots op jezelf

Geef aandacht aan de dingen die je goed doet i.p.v. aan alle dingen die je niet goed doet. Het naar beneden halen van jezelf helpt je niet verder.
Als dit een kerngedachte van je is: ik doe het niet goed/ik ben niet goed genoeg dan kun je dit patroon doorbreken door hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut om dit aan te pakken.
En om hier alvast mee te beginnen, zoek naar dingen die je goed doet en schrijf ze op. Hoe klein ook. Sluit hier elke dag mee af.



deel deze tip

Tip 342 - Als je worstel met je zelfbeeld...

Als je worstelt met je zelfbeeld kan dit heel zwaar en soms uitzichtloos aanvoelen. Bijna alsof je vastzit in een donkere tunnel omringd door echo's van kritiek, twijfel en veroordeling. Een tunnel waarin complimenten lege woorden zijn, omdat ze botsen met het beeld over hoe je jezelf ervaart. In deze momenten lijk je verstrikt in negativiteit en voelt het bijna onmogelijk om nog te geloven in jezelf.

Het kan grote impact hebben op je leven op meerdere gebieden. Het heeft invloed op hoe je naar je omgeving kijkt, in contact bent met anderen, situaties aangaat en zelfs op je toekomstbeeld. Het kan ervoor zorgen dat je je meer terug wilt trekken en sociale activiteiten gaat vermijden. Ook kan het zijn dat je uitdagingen op je werk, hobby's of ontwikkeling uitstelt of uit de weggaat uit zelfbescherming.

Mocht je je hierin herkennen dan hoop ik dat je er niet alleen mee blijft rondlopen, want er is echt wat aan te doen en je hoeft het niet alleen te doen. Een gesprek met een therapeut kan een betrouwbare, veilige plaats zijn om stap voor stap ruimte te geven aan wat er diep vanbinnen in je omgaat.

Een warme groet,




Warme groet,



deel deze tip

Tip 343 - schrijf een liefdesbrief aan jezelf

De Liefdesbrief
Schrijf een brief naar jouw ’jongere ik’ Kies een moment in je leven waarin je het moeilijk hebt gehad, bijvoorbeeld een worsteling, het ervaren van hevige emoties zoals angst, verdriet of gemis, een periode van zelftwijfel etc.
Kijk of je een moment kan vinden van voor je 20e levensjaar. Je schrijft de brief vanuit jouw volwassen ’ik’ nu, aan het kind wat jij ooit was. In de brief vertel je wat je ziet bij de ander, hoe zit of staat hij/zij er blij? Welke gedachten zijn er, welke emoties ervaart die ander en in welke situatie begeeft jouw jongere ik zich?. Je hoeft dit alleen maar op te merken en te beschrijven, jouw jongere 'ik’ vertellen dat je ziet wat er is. Vervolgens schrijf je in de brief dat wat jouw jongere ik destijds had willen horen, maar daar niet om kon of durfde te vragen. Dit gaat dus niet over tips of adviezen!
- Schrijf vanuit ‘lk’ naar ‘jij’ (Lieve Janneke, Ik schrijf jou deze brief..)
- Beschrijf situatie, gedachten en gevoelens die je bij de ander ziet
- Vertel wat de ander had willen horen, wat hij/zij gemist heeft of niet om durfde te vragen (geen tips/adviezen)
— Sluit liefdevol af.



deel deze tip

Tip 344 - Pleasen

Hou op met door iedereen aardig te willen worden gevonden.
Jij vindt toch ook niet iedereen aardig?



deel deze tip

Tip 345 - Virtuele maagband

Wanneer je last hebt van een behoorlijk overgewicht heb je meestal een negatief zelfbeeld, je bent niet tevreden over jezelf hoe je eruit ziet en je weet dat het voor je gezondheid ook niet al te best is, je voelt je niet fit en energiek en je gewicht kan je letterlijk bij allerlei bezigheden in de weg zitten. Wanneer je al van allerlei diëten uitgeprobeerd hebt en ze ook wel voor een tijdje vol kon houden maar daarna toch weer in je oude gewoontes bent vervallen is het wellicht tijd om het eens over een andere boeg te gooien. Je kunt bij een gediplomeerd hypnotherapeut een virtuele maagband laten plaatsen. (Ga wel na of iemand hier voor opgeleid is, er worden tegenwoordig cursussen van een paar maanden gegeven en daarin leer je niet het vak van hypnotherapeut met al zijn specialisaties.) Allereerst wordt een uitgebreid intakegesprek gehouden waarin je geschiedenis en onder andere ook je gevoelens besproken worden die je hebt wanneer je teveel eet. We kijken of je een emotie-eter bent en wat daar aan ten grondslag ligt. Ik maak zelf ook een geleide meditatie op maat voor je waarin ik allerlei technieken verwerk die jou helpen jouw doel, de kilo's afvallen, te bereiken. En in een hypnotherapiesessie wordt de virtuele maagband geplaatst. Daarna krijg je nog twee of drie hypnotherapie sessies, afhankelijk van de onderliggende problematiek en wat jij nog nodig hebt. Bij interesse of verdere vragen kun je contact opnemen, ik licht het graag toe.
Met vriendelijke groet, Alexandra



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 346 - Houding

Als je jezelf kunt toelaten om meer ruimte in te nemen, kan je zelfvertrouwen meer groeien. Je kunt starten met het aannemen van een zelfverzekerde houding, oefen deze thuis en maak deze eigen.



deel deze tip

Tip 347 - Hypnotherapie bij negatief zelfbeeld

Als je een negatief beeld van jezelf hebt is dit niet zomaar ontstaan en je bent er ook niet mee geboren. Negatief zelfbeeld ontstaat, meestal in de kindertijd al, als je te vaak de deksel op je neus hebt gekregen in de vorm van afkeuring door de buitenwereld, je ouders, je klasgenoten, wellicht ben je gepest of zelfs mishandeld of misbruikt.
Mocht je denken: "Nou, bij mij valt dat gelukkig wel mee," dan kan het toch helpend zijn om te gaan speuren in je kindertijd.
Het gaat niet per sé om hele erge gebeurtenissen, het gaat om de negatieve conclusie die je (onbewust) ooit over jezelf getrokken hebt.

Met hypnotherapie kun je in (lichte) trance terugkijken in de tijd wanneer je klacht is ontstaan. Je krijgt begeleiding bij dit onderzoek en ook hoe je jezelf kunt helpen om deze gebeurtenis diepgaand te verwerken.
Vervolgens kun je een nieuwe, positieve conclusie over jezelf trekken.

Hypnotherapie is om deze reden een efficiënte helpende methode die verder gaat dan praten óver een nare gebeurtenis.
Meestal zijn meerdere sessies nodig, omdat een negatief zelfbeeld niet in één gebeurtenis ontstaat.
En er zijn meerdere methoden die een hypnotherapeut kan inzetten om jou te helpen meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Absoluut de moeite waard!



deel deze tip

Tip 348 - zelfbeeld: Voel waardering voor je eigen schoonheid

Schoonheid is breder dan de billboards je doen geloven. En zodra je dat inziet, kun je jezelf waarderen op meer manieren.
Het is makkelijk om dingen mooi te vinden. Perfecte figuren, prachtige kunst, perfecte levens – iedereen kan dat mooi vinden. Beseffen dat alles schoonheid heeft is lastiger, maar waardevol.
Want we kunnen allemaal wel wensen dat we perfect zouden zijn – maar een wereld vol met perfecte mensen zou dodelijk saai zijn. Imperfectie is de aard van mens-zijn. Het is hoe de natuur werkt. Het is hoe het leven zich organiseert. In chaos, lelijkheid, schoonheid, licht en donker.
Je menselijkheid omarmen, aanvaarden is wat je hoeft te doen. Ja – je wilt groeien en je verder ontwikkelen. Maar dat wil niet zeggen dat je trekjes, je vlekjes en je neuroses er nu niet mogen zijn, die horen bij je.
Je bent een mens. Een uniek (er is er maar een zoals jij) veelzijdig, kwetsbaar, sterk, ingewikkeld, eenvoudig en fascinerend mens. Zo ben je geboren en altijd al geweest.

Anoniem


deel deze tip

Tip 349 - De route van zelfacceptatie

Wanneer je op pad gaat naar zelfacceptatie leer je te aanvaarden dat je goed genoeg bent – precies zoals je nu bent. Je beseft dat je altijd kan en mag veranderen als je dat wilt – maar dat dit niet een voorwaarde is om waardevol te zijn om van gehouden te worden.
Het fijne aan deze route is dat deze eindig is. Dat wil zeggen: op een dag heb je jezelf geaccepteerd zoals je bent. En hoef je niet constant moeite te doen om het gevoel te hebben dat je goed genoeg bent zoals je bent.
Dus het is slim om te werken aan je zelfacceptatie. Niet alleen omdat het je uiteindelijk een hoop pijn en stress bespaart. Maar omdat het je een sterker innerlijk gevoel van mildheid, zelfvertrouwen, rust en zelfcompassie bezorgt.
Jezelf verbeteren is dan niet langer vanuit een gevoel dat je niet goed genoeg bent. Maar vanuit je gevoel dat je waardevol bent, en dat je voor jezelf wilt en mag zorgen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 350 - Positieve briefjes

Zie je ergens een leuke positieve tekst of quote? Schrijf hem op een briefje en hang deze ergens in huis waar je het regelmatig ziet. Spreek elke keer de woorden hardop uit. Bedenk er ook een beweging bij om de woorden te bekrachtigen, (ook handig voor de momenten waarop je niet hardop kunt praten).

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 351 - Ik hou van mij, niet zo eenvoudig maar wel te leren!

Er is veel therapie die je helpt bij negatieve gedachten. Vaak helpt het je om te leren snappen waar ze vandaan komen, wie dat tegen je gezegd heeft. Maar met snappen alleen ben je er nog niet. Vergelijk het met een wond, het is goed om te weten hoe je eraan komt, maar dat is nog niet hetzelfde als ervoor zorgen!
Tijdens mijn opleiding heb ik hier als ervaringsdeskundige zelf veel in geleerd van een geweldige therapeut, en daarnaast heb ik er ook veel kennis over opgedaan. Ik ken manieren om jou te helpen iets nieuws tegenover de negatieve gedachten over jezelf te zetten: liefde en mildheid voor jezelf. Dat is het omgekeerde van wat je geleerd hebt, dus niet meteen je eerste neiging, maar het is echt te leren. Nieuwsgierig? Neem contact op met mij.

PS het liedje van Harry Jekkers is niet alleen grappig maar ook wijs en we gaan het zoeken in die richting (ik hou van mij)



deel deze tip

Tip 352 - Je anders voelen

Perfectly imperfect!
Welk gevoel van anders zijn je ook hebt of hebt gehad.
Welk label of welke diagnose je ook ooit gehad hebt (waar overigens ook niets mis mee is, maar wat je kan helpen jezelf te aanvaarden, waarna je de keus hebt het label weer los te laten wanneer je daar aan toe bent).
Jouw eigenheid is jouw kracht.
Jouw “anders” zijn heeft de wereld nodig om te zien en te horen.
Jij mag er zijn en je bent helemaal oké zoals je bent!
Je hoeft er niet bij te passen of in te passen, je mag zijn wie jij bent!
Dankjewel dat jij er bent, de wereld heeft jou nodig!



deel deze tip

Tip 353 - wat is zelfkennis

Tip: leer jezelf kennen

Toelichting: de belangrijkste vraag waar een mens zich mee bezig kan houden is de vraag wie hij of zij is. Een lastige vraag die veel mensen ontmoedigt om een antwoord te zoeken. In de psychologische wetenschap wordt doorgaans geen onderscheid gemaakt tussen het “zelf” en de persoonlijkheid (het ego), zoals die zich manifesteert in o.a. gedrag, gedachten en gevoelens.

In spirituele literatuur wordt doorgaans een dieper Zelf verondersteld dat niet met het verstand kan worden gekend maar wèl kan worden ervaren als de open ruimte en presentie die er is als gedachten en gevoelens (d.w.z. de persoonlijkheid) tot rust komen. Meditatie is een methode om dit diepere Zelf te gaan ervaren. Als je hier belangstelling voor hebt kun je het beknopte en glasheldere boekje lezen van Sanatan de Jongh Swemer: Dansen met je ego.



deel deze tip

Tip 354 - Rust in je hoofd door hypnotherapie

Zou jij die stemmetjes ook af en toe wel de mond willen snoeren? Nee, ik bedoel niet dat je letterlijk stemmen in je hoofd hoort, zoals bij sommige psychische aandoeningen. Maar we hebben allemaal van die innerlijke stemmetjes die continu bezig zijn ons van de wijs te brengen. In de hypnotherapie noemen we dit ‘innerlijke delen’. Deze delen zorgen voor onrust en dilemma’s in je leven. Ze zijn vaak met elkaar in conflict. Je kent ze wel: boosheid, verdriet, zelfvertrouwen, positiviteit, angst, jaloezie, onzekerheid, enzovoort. Niet alle delen vind je even leuk, maar ze zijn er altijd, in meerdere of mindere mate aanwezig

Demotiverend en vermoeiend
Herken je dit? Je hebt een goed idee waar je superenthousiast over bent. Vrijwel direct komt er een deel om de hoek kijken dat zegt: “Maar dat kun je toch helemaal niet? En wat zullen ze wel niet van je denken? Ik zou er niet aan beginnen.” En voor je het weet laat je jezelf weer demotiveren. En herken je dit? Iemand in je directe omgeving haalt steeds het bloed onder je nagels vandaan en je kunt het niet helpen, maar je wordt elke keer weer woest. Als je later gekalmeerd bent, neem je jezelf voor om niet meer zo heftig te reageren. Je herhaalt voor jezelf precies wat je de volgende keer moet zeggen. Maar als puntje bij paaltje komt, reageer je weer zoals je het juist NIET wilt. Zó vermoeiend...

Wie zit er aan het stuur?
Al die delen in jou kun je vergelijken met een volle bus met passagiers. In die bus hoor jij aan het stuur te zitten en je innerlijke delen horen netjes op hun plaats in de bus te blijven zitten. Maar in werkelijkheid zijn het een stelletje ongeleide projectielen, nietwaar? Ze vechten elkaar de tent uit voor een plekje achter het stuur en jij belandt daarbij zelf ergens in het gangpad, totaal de regie kwijt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Je wilt niet dat emoties als boosheid, verdriet of angst je leven gaan bepalen. Jij bent de chauffeur. Jij bepaalt of je linksaf, rechtsaf of rechtdoor gaat. Je innerlijke delen mogen er wel zijn en ze mogen ook wel hun zegje doen, maar uiteindelijk ben jij degene die bepaalt.

Hoe kan hypnotherapie helpen?
Met je ratio weerstand bieden tegen je innerlijke delen werkt vaak niet. De delen laten zich maar tijdelijk onderdrukken en op den duur zal dit klachten opleveren: lichamelijk, emotioneel of mentaal. Wist je dat het heel helpend kan zijn om met hypnotherapie een goed gesprek aan te gaan met deze delen? Het is namelijk interessant om te weten:
• Wat willen ze nu eigenlijk écht? In trance kom je erachter dat dit vaak niet is wat jij denkt.
• Wat is positief aan elk deel; wat is de positieve intentie voor jou?
• Hoort het deel wel bij jou of heb je dit overgenomen of geleerd van iemand anders uit je verleden?
• Hoe kun je delen die op dit moment niets positiefs bijdragen transformeren, zodat ze wel iets toevoegen aan je leven

Samenwerken in trance
Het bijzondere aan hypnotherapie is dat je in trance veel beter contact kunt maken met je onbewuste. Je onbewuste heeft alle antwoorden, en daarmee ook de oplossingen voor een probleem. Trance is niet raar, eng of gek. Als je jezelf er wel eens op hebt betrapt dat je zat te staren en even aan het dagdromen was, was je al in trance. Als iemand op dat moment tegen je zou praten, zou je gewoon antwoord kunnen geven. Je bent in trance veel meer gericht op jezelf en op wat zich van binnen bij je afspeelt. Daarom kun je in trance, onder begeleiding van een hypnotherapeut, beelden en gevoelens ervaren waar je je normaal gesproken niet bewust van bent. Het werken met de innerlijke delen in een hypnotherapie-sessie is heel inzichtelijk en waardevol. Je zult veel duidelijker de verschillende delen van elkaar kunnen onderscheiden en voor het eerst zullen ze een overeenkomst kunnen sluiten, in plaats van elkaar steeds tegen te werken.



deel deze tip

Tip 355 - Wat kun je betekenen voor een ander?

Zet jouw talent in voor een ander; wat kun jij waarmee je een ander blij kunt maken? Of dat nu koken, goed luisteren, helpen met klusjes of iets anders is; het zal je voldoening geven als je een ander blij kunt maken met jouw talent en daarmee zal je eigenwaarde stijgen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 356 - de drie pijlen

stel je voor: je voelt je verdrietig omdat je relatie is uitgegaan. Je wilt de pijn niet voelen en daarom vecht je tegen deze ongewenste gevoelens. Je gaat bijvoorbeeld heel erg nadenken over hoe dit heeft kunnen gebeuren. De reactie noemen we weerstand. De relatie die is uitgegaan is als het ware de eerste pijl die is afgeschoten, die doet pijn. De tweede pijl is het verzet tegen die gevoelens door bijvoorbeeld heel erg te piekeren. De derde pijl is eigenlijk het oordeel dat je maar niet over het verdriet komt: "waarom kan ik het niet loslaten?" De laatste twee pijlen kunnen soms meer pijn doen dan de eerste pijl. Laat het gevoel van de eerste pijl een beetje toe, zo voorkom je dat je extra lijden toevoegt aan de pijn



deel deze tip

Tip 357 - Wat is mooi?

Je ogen. Misschien wel je betrokkenheid. Of je hobby.
Wat aan jou is eigenlijk best wel oké?

Schrijf op.
Zodat je het niet vergeet.
Echt niet vergeten, hè?

Anoniem


deel deze tip

Tip 358 - Zegt wie?

Je twijfelt misschien soms aan jezelf. Of piekert of je wel goed genoeg bent. Misschien vind je jezelf niet zoveel waard.

Wie zegt dat tegen je? Waar komt die stem vandaan die je het negatieve influistert? Wie is dat eigenlijk om dit nu zo tegen je te zeggen? Kun je met die stem 'in gesprek'?

De volgende keer dat je denkt "Dat kan ik toch niet?" - "Ik ben waardeloos"- "Zou er iemand van me houden?" denk er dan meteen achteraan "Zegt wie?" of "Wie vraagt zich dat af?"

Ik ben benieuwd welke antwoorden je vindt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 359 - stop met vergelijken

Stop met jezelf te vergelijken met anderen en ga op zoek naar al het positieve in jezelf. Wat doet je lichaam allemaal dagelijks voor je? Wat heb jij in je leven allemaal voor elkaar gekregen? Welke veerkracht heb je laten zien alle momenten dat het moeilijk was in je leven? Focus je op de positieve kanten en laat het negatieve voor wat het is.



deel deze tip

Tip 360 - Boek: Omarm jezelf

Dat stemmetje in je hoofd, vaak streng voor jezelf zijn of negatief over jezelf denken....
We doen het allemaal wel eens of vaker. Een aanrader is het boek Omarm jezelf van Gijs Jansen.
Humor Helder Helpend, Wát een fijn boekje!



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 361 - Boekentip: Negatief zelfboek - werkboek

Mijn andere tip voor een negatief beeld over jezelf: het werkboek van Manja de Neef. Heel inzichtelijk geschreven, goede uitleg en voorbeelden en oefeningen die je helpen inzicht te krijgen



deel deze tip

Tip 362 - Worstelen met je zelfbeeld

Gedachten over je zelfbeeld

Vaak hebben we gedachten over hoe we zouden moeten zijn. Bijvoorbeeld: Ik moet sociaal of vriendelijk zijn. Die regels zorgen ervoor dat we er ook aan willen voldoen. Dat kan spanning geven. Hoe vind jij dat je moet zijn? Welke overtuiging heb jij over jezelf? Of wat leg jij jezelf op?
Schrijf het eens op en kijk er naar. Je gedachten kunnen er voor zorgen dat het zwaar is als je merkt dat je er steeds niet aan kan voldoen.
Luister eens naar je hart. Wat vertelt jouw ‘kompas’ je, welke richting wil je op? Wat zijn belangrijke waarden in jouw leven?

Wil je meer leren over vrij zijn van overtuigingen en meer ‘leven naar je waarden’? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Hannelies-Therapeut Ridderkerk en Dordrecht
Lid van Therapiepsycholoog



deel deze tip

Tip 363 - Alleen maar mening en oordeel

Niets bestaat behalve atomen en lege ruimtes. Al het andere is een mening en oordeel. Kies wijs.



deel deze tip

Tip 364 - Wees je bewust van jouw hartcentrum

Ga met je aandacht naar je hartcentrum (midden in je lichaam ter hoogte van je fysieke hart). Ervaar wat hier te ervaren valt. Voelt het vredig en liefdevol als je hier met je aandacht bent, dan is je hartcentrum open. Ervaar goed wat het met je doet als je hier met je aandacht bij bent. 'Kijk' eens naar jezelf vanuit dit hartcentrum. Wat ervaar je dan?
Als je merkt dat je hartcentrum meer gesloten aanvoelt, ga er dan met je aandacht naar toe en denk aan iets of iemand waar je van houdt (persoon, natuur, dieren). Ervaar wat dit met je doet en wanneer je ervaart dat er liefde gaat stromen, laat het dan ook naar jezelf toestromen :)



deel deze tip

Tip 365 - Symbool voor zelfliefde

Kies iets wat jou in jouw dagelijkse leven eraan gaat helpen herinneren om goed voor jezelf te zorgen en liever voor jezelf te zijn. Dit kan van alles zijn, van een sieraad tot een steentje wat je tegenkomt tijdens het wandelen. Zorg ervoor dat je dit symbool vaak tegenkomt in je dagelijks leven zodat het je er keer op keer aan herinnert dat je liever voor jezelf mag zijn en goed voor jezelf mag zorgen. Hierbij hoort ook dat je jezelf niet 'straft' als je het 'niet goed' gedaan hebt. Als je merkt dat je jezelf niet goed hebt behandeld, word dan niet boos op jezelf maar neem je voor om dat vanaf nu weer wel te doen. Steeds opnieuw totdat het steeds makkelijker wordt om dit te doen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 366 - Word bewust van jouw negatieve overtuigingen

Schrijf de komende tijd eens op wat voor negatieve oordelen je allemaal over jezelf hebt. Sommigen mensen hebben er een paar, anderen hebben er tientallen. Vaak zit er in die oordelen de woorden 'moeten', 'mag niet', 'ben niet', 'altijd', 'nooit' en 'zie je wel'. Een paar voorbeelden: 'Zie je wel, ik word niet gezien.' 'Ik mag niet falen'. 'Ik moet mijn best doen voor liefde'. 'Zie je wel, ik kan het niet'.

We noemen dit negatieve overtuigingen ofwel 'beliefs'. Met heel jouw hart voel en geloof jij dat deze negatieve overtuigingen de realiteit zijn maar interessant genoeg zijn deze overtuigingen niet realistisch, ongezond en belemmerend. Vaak zijn deze overtuigingen geboren in je jeugd. Wil je dit veranderen doe dan de volgende stappen:

Stap 1: Word bewust van je negatieve overtuigingen. Schrijf ze op.
Stap 2: Elke keer als je een negatieve overtuiging voorbij voelt komen zeg tegen jezelf: 'ik merk op dat ik de gedachte heb dat....(ik niet goed genoeg ben)
Stap 3: buig de negatieve gedachten om naar helpende zinnen (voorbeeld: ook al ben ik af en toe onzeker, ik mag leren om ruimte in te nemen want ik mag echt gaan voelen dat ik goed genoeg ben en een plek verdien op deze wereld)
Stap 4: ga naar de bron van een negatieve overtuiging door middel van regressietherapie. Door bewust te krijgen wanneer deze overtuiging is ontstaan, kan je de overtuiging begrijpen, relativeren, helen en loslaten.



deel deze tip

Tip 367 - Hoe krijg je meer zelfvertrouwen

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Meer zelfvertrouwen, dat willen we allemaal wel. We beseffen ons meestal niet dat je zelfvertrouwen vergroten een actieve houding vereist. Het gebeurt niet vanzelf en het is ook niet afhankelijk van de mensen om je heen. Hoe meer je onderneemt en hoe vaker het goed gaat, hoe meer zelfvertrouwen je groeit. Hierbij zul je moeten leren accepteren dat er ook wel eens iets mis gaat. Met meer zelfvertrouwen kun je je zelfbeeld verbeteren.


- Zelfacceptatie en negatief zelfbeeld therapie
- Negatief Zelfbeeld Zelfacceptatie Therapie

Je kunt zelf veel ondernemen om je zelfbeeld te verbeteren en te werken aan zelfacceptatie.
Een negatief zelfbeeld veranderen is echter niet eenvoudig. Je basisovertuigingen over jezelf zijn immers ontstaan in je vroege jeugd en hebben lang de tijd gehad om zich verder te vormen. Heb je een extreem laag zelfbeeld of veel moeite met zelfacceptatie en zelfwaarde, dan kan therapie je helpen bij het werken aan een positief zelfbeeld. Een psycholoog of therapeut helpt je om je onbewuste en belemmerende gedachten te (her) kennen en zichtbaar te maken. En deze om te buigen naar positieve overtuigingen. Zodat ook jij kunt leren van jezelf te houden en jezelf te accepteren. Precies zoals je bent.

Een therapeut heeft voor een negatief zelfbeeld behandeling verschillende methodes tot zijn of haar beschikking, waaronder de KEUZE methode, cognitieve gedragstherapie (CGT), emotieregulatie, emotional freedom techniques, mindfulness, lichaamsgerichte therapie, oplossingsgerichte therapie, voice dialoog, innerlijk kind therapie, gestalttherapie, transactionele analyse, schematherapie en EMDR.

Anoniem


deel deze tip

Tip 368 - Jezelf loslaten

"Als ik het laat gaan wie ik ben dan kan ik degene worden die ik kan zijn."
Lao Tzu



deel deze tip

Tip 369 - brief

Schrijf een brief met je huidige gedachten en gevoelens naar jezelf.



deel deze tip

Tip 370 - Je mag zijn zoals je bent

Korte overdenking:
Je mag zijn zoals je bent.
Om te worden wie jij bent bent, maar nu nog niet kunt zijn.
En je mag het worden, op jouw wijze en in jouw tijd.

Achter een negatief zelfbeeld schuilt een heel verhaal. Maar er komt een moment dat de liefde voor jezelf jou de mogelijkheid geeft om dit beeld echt aan te kijken en het te laten zijn voor wat het is. De eerste stap is gezet om te zijn wie je echt bent! En niet wie je denkt te zijn.



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten