Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij een negatief zelfbeeld

negatief zelfbeeld

 

Negatief zelfbeeld - tips

Zoek je tips bij een negatief zelfbeeld?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip bij een negatief zelfbeeld / weinig tot geen zelfvertrouwen? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Positiever leren kijken naar jezelf

Niemand wordt geboren met een negatief beeld van zichzelf. Meestal ontwikkel je een negatieve kijk op jezelf vanwege afkeurende reacties op jouw doen en laten door je omgeving en vooral door je ouders of opvoeder. Zij geven je het gevoel dat je niet goed genoeg bent zoals je bent.

Zo leer je al veel te vroeg dat je je continu moet bewijzen om niet afgewezen te worden.
Je maakt je eigenwaarde afhankelijk van het oordeel en de mening van anderen. Helaas neem je dit patroon ook mee naar je volwassen leven.

Al die oordelen van anderen zijn deel van je eigen beeld over jezelf geworden.

 


Hoe kan je leren positiever naar jezelf te kijken?
In het woord "eigen-waarde" ligt al een deel van de oplossing. Als je leert meer waarde aan je eigen oordeel en mening over jezelf te hechten dan aan het oordeel en de mening van anderen, dan kan dat je helpen tevredener met jezelf te worden. Hoezo zou het oordeel van anderen belangrijker zijn dan je eigen oordeel?


Als kind is ons welzijn natuurlijk afhankelijk van de volwassenen, wij kunnen tenslotte nog niet voor onszelf zorgen en uit een beschadigende relatie stappen.
Gelukkig heb je als volwassene hier altijd een keuze in en jouw "overleven" is in veel mindere mate van een ander afhankelijk.

Belangrijk voor mensen met een negatief zelfbeeld is ook dat ze niet verder hun eigenwaarde moeten laten afhangen van hun prestaties en dat ze leren zichzelf te waarderen en te accepteren zoals ze zijn, onvoorwaardelijk. Soms ook even mild zijn tegen jezelf, even een goede vader of moeder voor jezelf zijn.

Je bent het als mens al waard om er te zijn en gewaardeerd te worden.

 

Een mooie oefening
Een mooie oefening, die ik mijn cliënten graag laat doen is volgende:

Stel je voor dat je net geboren bent en maak een welkomsfeest voor jou.

Een andere oefening kan zijn: jezelf elke ochtend hartelijk begroeten in de spiegel. Goedemorgen... fijn dat je er bent...

Vraag vrienden, ouders, partners drie complimenten aan jou te geven.

Schrijf 5 kwaliteiten op die je aan jezelf waardeert.

Al deze oefeningen legen de focus op positieve kanten aan jou, waarbij je ook stil mag blijven staan en ze voelen als balsem voor jouw ziel.

Natuurlijk zitten de ervaringen tijdens onze kinderjaren heel diep in ons, toch kan het helpen even op een andere manier naar onszelf te kijken op een andere, vriendelijke, welwillende manier.4

deel deze tip

Tip 2 - Defecten zijn niet meer dan oordelen

Hoe komt het nu toch dat we eigenlijk niet mogen zijn wie we zijn? Waarom zijn we allemaal niet precies goed zoals we zijn?

Dit probleem begint al op vroege leeftijd. Het begint zodra we gaan vergelijken of worden vergeleken. Vergelijken is een van de allergrootste boosdoeners als het gaat over het ontwikkelen van een onjuist of slecht zelfbeeld.

Dit zou een apart vak op de lagere school moeten worden, zodat je leert wat het effect van vergelijken is en je daar dus mee kunt ophouden.

Er wordt ons van jongs af aan geleerd dat we defecten hebben. En dat is natuurlijk niet waar. Defecten zijn niet meer dan oordelen; negatieve interpretaties die je gelooft. In het bos zijn er kromme- scheve- en oude bomen, maar is er ook maar één fout of defect; bestaan er defecte wolken?

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 3 - Meer leven vanuit het voelen, vanuit je behoeften

Heb je een negatief zelfbeeld? Dan leef je waarschijnlijk vooral vanuit het denken: de blik van de anderen, normen en waarden die je geleerd hebt, de regels die je opgelegd hebt gekregen, taken die je moet doen, goed weten wat je vooral niet moet doen.

Het kan je helpen om meer te gaan leven vanuit het voelen, vanuit je behoeften. Deze dienen zich aan via de zintuigen van je lichaam.

Als je dat jaren niet gedaan hebt, of dat gewoonweg niet ontwikkeld hebt door moeilijke ervaringen in je leven, is dat een hele kunst. Daar kun je wel steun bij gebruiken. Ga om dat te leren naar een gestalttherapeut of een lichaamsgerichte therapeut.


4

deel deze tip

Tip 4 - Onderzoek en verander je overtuigingen

Een negatief zelfbeeld is vaak gekoppeld aan negatieve overtuigingen over jezelf.
Onderzoek de negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt. ( zo ongecensureerd mogelijk, beoordeel ze niet ,onderzoek ze alleen maar)


Ga na wanneer ze ontstaan zijn en wat ze je gebracht hebben tot nu toe.
Wat was het voordeel? Hoe heeft het me gediend .wat vermeed ik als gevolg van deze overtuiging. (wees eerlijk zonder jezelf te veroordelen)


Kies dan 1 of 2 overtuigingen die je zou willen veranderen.
Richt je aandacht op die positieve overtuigingen
Ga elke dag na wat er positief was die dag , en beschrijf zo gedetailleerd mogelijk op wat er gelukt is rondom jouw overtuiging.

Realiseer je dat een zaadje tijd, voeding, zon en nodig heeft om te groeien
Zo is het met een verandering aanbrengen.3

deel deze tip

Tip 5 - Ga een dankbaarheidsboekje bijhouden

Het is niet makkelijk om een negatief zelfbeeld positiever te maken. Je bent in de loop van je leven er steeds sterker in gaan geloven en ernaar gaan gedragen, het ligt dus verankerd in je brein.

 

Maar het goede nieuws is dat er wel iets aan te doen is, kost wel tijd en je aandacht om een positief zelfbeeld op te bouwen.

 

Het negatieve zelfbeeld heb je aangeleerd, dus je kan een positief zelfbeeld ook aanleren.

 

Begin met kleine veranderingen, zoals je aandacht gaan richten op dingen waar je dankbaar voor voelt, door een dankbaarheidsboekje bij te gaan houden.

 

Schrijf elke dag 3 dingen op waar je je dankbaar voor voelt. Kleine dingen zoals, mijn buurman/vrouw groette mij vanochtend. Seligman stelde vast dat mensen al van één week lang dagelijks een dankboek bijhouden een halfjaar later nog steeds een groter geluksgevoel ervaren dan vóór het schrijven.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Stop vergelijken met anderen

Stop vergelijken met anderen

Veel van ons hebben de neiging om te vergelijken met anderen. Vooral bij zaken waar we minder presteren of minder goed in zijn.

 

Daarbij verliezen we uit oog dat iedereen uniek is en dat je om die reden niet kan vergelijken. Door te vergelijken creëer je een ongelukkig gevoel en gevoelens van minderwaardigheid.2

deel deze tip

Tip 7 - De spiegeltest

De spiegeltest:
Ga op zoek naar je negatieve overtuiging die je (onbewust) hebt over jezelf, bijvoorbeeld 'Ik ben minder', 'Ik ben niet goed genoeg', 'Ik ben raar', 'Ik hoor er niet bij', 'ik ben te dik/dun', enz.

 

Iedere keer als je in het contact met een ander je negatieve overtuiging herkent, geef je jezelf een schouderklopje. In ieder geval ben je je er nu van bewust!


Ga dan voor de spiegel staan en noem je naam én je negatieve overtuiging, bijvoorbeeld: "Ik ben Leonie, ik ben niet goed genoeg." Neem zonder oordeel waar wat je voelt of denkt. Laat je verrassen door het effect!2

deel deze tip

Tip 8 - Geef jezelf regelmatig een compliment

Geef je regelmatig een compliment. Het klinkt misschien vreemd maar ook als je het nog niet gelooft of kunt geloven. Doe het dan juist.

 

Dit regelmatig herhalen van een positief iets werkt door en je gaat daarnaar handelen.2

deel deze tip

Tip 9 - Geef je regelmatig een compliment

Geef je regelmatig een compliment. Het klinkt misschien vreemd maar ook als je het nog niet gelooft of kunt geloven. Doe het dan juist. Dit regelmatig herhalen van een positief iets werkt door en je gaat daarnaar handelen.2

deel deze tip

Tip 10 - Kijk in de spiegel en leer naar jezelf te lachen

Kijk in de spiegel en leer naar jezelf te lachen. Ook al valt het in het begin misschien niet mee maar ga vooral dan door met deze oefening.

 

Je hersenen nemen deze lach serieus en je lichaam gaat naar dit positief benaderen door jezelf hierop reageren. Je gaat je daardoor beter voelen waardoor het lachen weer wat makkelijker gaat. Doe het !!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Oefening: in de spiegel kijken

Mensen met een negatief zelfbeeld durven vaak niet meer in de spiegel te kijken. Echt te kijken. Dus niet even snel haren kammen en make-up op maar echt even stilstaan en kijken.

Oefening: Zet je timer op 5 seconden en kijk in de spiegel. Alleen naar je ogen.

 

De volgende dag zet je de timer 10 seconden en kijk je weer in de spiegel. Nu kijk je weer naar je ogen en bekijk je eens goed welke kleur ze zijn. (natuurlijk weet je welke kleur ogen je hebt maar heb je wel eens echt goed gekeken hoe die kleur overloopt in misschien wel een andere kleur?)


De dag erna kijk je 15 seconden. Nu naar je mond of je neus of je jukbeenderen. Probeer steeds iets moois te ontdekken zoals de kleur van je ogen.


Kijk elke dag 5 seconden meer en goed. Ga op zoek naar jouw bijzondere mooie kleinigheidjes. Vergeet de lelijke pukkels. Daar kijk je niet naar. Kijk aan de kleur in je ogen, het kuiltje in je wang, je wenkbrauwen, de vorm van je lippen, je haarlijn, de kleur van je haar (en de variaties daarin).

 

Als je zover bent kan je verder uitbreiden naar je lichaam. Steeds iets langer en op zoek naar de kleine mooie bijzondere dingen.2

deel deze tip

Tip 12 - Ga op zoek naar je positieve kanten

Als iemand in mijn praktijk komt met een negatief zelfbeeld ga ik op zoek naar de positieve kanten van iemand. Iemand met een negatief zelfbeeld ziet dit meestal niet. Anderen om hem of haar heen wel.

Een opdracht dit ik vaak als een van de eerste meegeef, is om 3 mensen in de omgeving te vragen iets over hem/haar te schrijven en dit naar mij te mailen of mee te geven. Meestal heeft de client dit dan nog niet gelezen. In de volgende sessie laat ik de client dan de ogen sluiten en ga ik de brieven voorlezen.

Het blijft vaak lastig voor de client om het binnen te laten komen. De brieven blijven echter altijd beschikbaar en kunnen opnieuw en opnieuw gelezen worden.2

deel deze tip

Tip 13 - Wees wie je bent

Wees wie je bent

Wanneer jij van jezelf onzeker bent, snel het gevoel hebt het niet te kunnen, je snel minder voelt dan een ander, dan is dat zo.

 

Probeer je er niet tegen te verzetten. Dat maakt je bozer en verdrietiger. Mensen zijn verschillend. Bij jou zal de angst wellicht wat meer op de voorgrond staan dan bij een ander.

 

Wanneer je kunt zien dat je zo in elkaar zit, dat dat bij je hoort, kun je onderzoeken hoe je je ertoe wilt verhouden. Heb je er last van? Kijk waar je last zit en hoe je deze kunt verlichten.

 

Dit is al een heel ander uitgangspunt dan jezelf willen veranderen. Wellicht komt je op meer haalbare zaken uit.2

deel deze tip

Tip 14 - Erken het gevoel van je kind

Wil je het zelfvertrouwen van je kind vergroten?

Erken dan steeds als eerste zijn of haar gevoel.
Hierna troost je je het kind en dan naar de realiteit:

Wat naar dat jij je zo ....voelt.
Troosten en dan:


En nu; hoe kun je ervoor zorgen dat het fijn voor je wordt?
Kan ik je daarbij helpen of misschien iemand andersa/


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 15 - Waar werd je blij van in je kindertijd?

We worden geboren als groots, uniek wezen in een heel klein lichaam. Dit is al het begin van een negatieve kijk op onszelf als mens. Ieder van ons voelt zich klein en kwetsbaar. Jij bent dus niet de enige.

 

Dit besef alleen al kan helpen om op zoek te gaan naar wat jou uniek maakt en groots. Ga in gedachten zo ver mogelijk terug in je kindertijd: wat deed je graag? Waar werd je blij van? Dit zegt veel over wie jij in de kern bent. En dat is zonder twijfel heel positief.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Doe nieuwe ervaringen van jezelf op

Negatief zelfbeeld?

Doe nieuwe ervaringen van jezelf op in het contact met een gestalttherapeut of een ervaringsgericht psychosociaal hulpverlener.

Je zult verrast zijn te ontdekken wat voor een mooi persoon jij ook bent naast al je eigen negatieve overtuigingen. Welkom in mijn praktijk!


2

deel deze tip

Tip 17 - Oefening - anders kijken naar jezelf

Anders leren kijken naar jezelf:
Ga op een stoel zitten met een lege stoel tegenover je en zie jezelf zitten op deze lege stoel, je kijkt dus nu naar jezelf.


Als je zo naar hem/haar kijkt wat zie je dan?
> Schrijf alle negatieve en positieve eigenschappen van hem/haar op.
> Het aantal negatieve en positieve eigenschappen moeten gelijk zijn.


Zo leer je dat je niet alleen bestaat uit de minder leuke kanten van jezelf maar dat je meer bent dan dat.1

deel deze tip

Tip 18 - Richt je aandacht op je eigen leven

Richt je aandacht op je eigen leven en op datgene waar je invloed hebt;

Stel jezelf dagelijks aan het begin van de dag de volgende 3 vragen en focus je daarop

Wat kan ik vandaag doen om te groeien?
Wat kan ik geven?
Wat kan ik vieren?1

deel deze tip

Tip 19 - Erken je gevoel

Erken je gevoel. Mensen om je heen kunnen er heel anders tegenaan kijken (ach, welnee, je bent prachtig, waardevol, intelligent etc.), het gaat echter om jou!

Wat doet jouw negatieve zelfbeeld met jou? Hoe voel je je eronder? Wat roept je hoofd allemaal aan gedachten? Vermijd je dingen hierdoor?

Als jij ervaart dat het je leven in negatieve zin beïnvloedt of grotendeels bepaalt, praat er eens over met een professional (psychosociaal counselor of coach). Samen kijken wat er bij jou speelt, en wat jij nodig hebt om hier anders mee om te kunnen gaan als dat is wat jij graag wilt!1

deel deze tip

Tip 20 - Teken jezelf, maak een foto van jezelf, en vergelijk

Mensen met een negatief zelfbeeld zien en voelen alleen datgene wat zij lelijk vinden.


Bij mijn cliënten helpt het om hun lichaam te tekenen zoals zij dat ervaren. Daarna mag ik met hun eigen telefoon foto’s te maken. De foto’s vergelijken we met de tekening(en).


Hierdoor zien ze dat de waarheid anders is dan hetgeen zij in hun hoofd bedenken.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Realiseer je welke kleine dingen je bereikt hebt

Kleine dingen bereikt? Welke kleine dingen heb je in je leven tot nu bereikt? En waar ben je daarbij het meest trots op?

Als ik hier met cliënten over praat, dan zegt men vaak in het begin ... nou niks of niet veel. Pratend over hun leven komen echter de mooiste verhalen naar boven, over momenten of dingen die ze zich helemaal niet meer realiseerden.

Bijvoorbeeld: "ik heb best veel angsten (faal-spreek), maar toen mijn beste vriendin overleed, heb ik kort gespeecht bij de uitvaart. Daar ben ik heel trots op".


Ander verhaal: "ik durf niet te vliegen en geen auto te rijden, terwijl ik zo graag op vakantie wilde. Ik dacht toen, je hebt je rijbewijs gehaald! Ik ga nu ook met een auto op vakantie en achter het stuur! Ik ben toen zelfs naar België gereden, ja, een hele overwinning en daar was ik ongelofelijk trots op."


Nog eentje? "Ondanks alles wat ik heb meegemaakt in mijn jeugd, is het me uiteindelijk toch gelukt om een stabiele relatie te onderhouden, best wel een prestatie voor mij!".


"Zwangerschap dragen, bevallen en een (in mijn ogen) goede moeder zijn, is wel iets wat ik bereikt heb en waar ik trots op ben!".

Ben je altijd zorgzaam voor dieren of respectvol naar de natuur? Of sta je altijd voor mensen klaar? Ben je misschien een attente collega of vriend? Heb je oog voor het leed van anderen?

 

Help je mensen wel eens oversteken? Geef je mensen soms voorrang in de supermarkt? Toon je interesse in anderen?

Welke grote of kleine dingen heb jij wel eens gedaan of gezegd waarbij mensen dankbaarheid naar jou toonden? Wat was een momentje waar je misschien best trots op kunt zijn? Schrijf wat van dit soort dingen op en vraag jezelf af ... wat zegt dit over mij als mens? Ben ik een behulpzame buur? Een lieve partner, moeder/vader, zoon/dochter, broer of zus? Ben ik een attente vriend/in? Ben ik een klein beetje dapper, stoer of een doorzetter?

Het hoeft niet als de waarheid aan te voelen, bedenk gewoon maar eens welke conclusie je over jezelf zou kunnen trekken ...1

deel deze tip

Tip 22 - Vraag je vrienden waarom ze bevriend zijn met jou

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, zou je aan al je vrienden kunnen vragen of ze op willen schrijven waarom zij bevriend zijn met jou.


Je plakt die blaadjes op op plekken waar je ze vaak ziet.


En bedenk: jij wilt misschien niet geloven dat je echt zo bent als zij schrijven, maar je vrienden zijn toch slim, leuk en aardig?! Dus waarom zouden zij dan bevriend zijn met iemand die niks voorstelt?

 

PRECIES! Jij bent dus echt zo leuk, slim, e.d. Als zij schrijven!1

deel deze tip

Tip 23 - Zorg voor jezelf

Zorg voor jezelf
Als je goed voor jezelf zorgt voel je je beter.


Van slecht of niet voor jezelf zorgen wordt je zelfbeeld nog negatiever.
Dus eet goed, drink matig tot niet (al zal ne met een glas drank je wellicht beter voelen, maar is dat de dag ern verdwenen en voel je je nog slechter!)


Ga elke dag onder de douche, was je haren en zorg dat je handen en voeten verzorgd zijn.
Als je er goed uitziet, voel je je beter en is je zelfbeeld automatisch positiever1

deel deze tip

Tip 24 - Beweeg: gezonder lijf, positieve stoffen aangemaakt

Als je beweegt maak je stoffen aan die voor een positievere mindset zorgen.
Ga naar de sportschool.


Als je dat niet kunt betalen, probeer dan geregeld, zo’n drie vier keer per week een uur te lopen.
Ga de deur uit en ga lopen, overigens zonder bestemming, loop een halfuur daarheen waar je gevoel je naar toe brengt en loop dan weer terug.


Het mes snijdt aan twee kanten: je werkt aan je lijf en algehele conditie en je maakt positieve stoffen aan die je zelfbeeld ten positieve zullen beïnvloeden!!1

deel deze tip

Tip 25 - Zoek een therapeut en werk aan je zelfbeeld

Zoek een therapeut waar je je prettig bij voelt en ontleed waar je negatieve zelfbeeld vandaan komt.


Zo kun je er achter komen hoe het is ontstaan en bestaat en kun je werken aan een pósitief zelfbeeld1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Stop met jezelf vergelijken met anderen

Stop met jezelf vergelijken met anderen. Niets maakt je ongelukkiger dan continu jezelf vergelijken met anderen die in jouw ogen, beter zijn dan jou. Er zal immers altijd wel iemand beter, leuker, mooier, slimmer, sneller etc. zijn dan jou.

 

Om jezelf daarmee te blijven kwellen levert je weinig positief zelfbeeld op omdat je dan in je hoofd, altijd tekort schiet.1

deel deze tip

Tip 27 - Focus op wat er wél is

Focus op wat er wél is. Je hebt vast ook dingen waar je goed in bent of die leuk aan je zijn. Als je niet goed weet welke dat zijn, vraag het dan eens na bij je partner, je vrienden/vriendinnen, een familielid of een leuke kennis.

In plaats van te denken wat er allemaal niet goed is, is het meer helpend om te kijken naar wat er wel goed is aan jou. Bouw datgene wat je goed vindt of wat je leuk vindt aan jezelf verder uit.

 

Daar zitten kennelijk je sterke kanten en dan kan je maar het beste daar energie in steken om het nog succesvoller te maken. En succes dat geeft je meer zelfvertrouwen.1

deel deze tip

Tip 28 - Zorg voor succesjes

Zorg voor succesjes.

Als je regelmatig een succesje boekt dan zal je merken dat dit een 'boost' geeft aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het is erg motiverend om succes te hebben.

 

Probeer je ambitie niet gelijk heel hoog te leggen want dan kan het eerder tegenvallen. Maak kleine stapjes in wat je wilt bereiken en sta elke keer even stil bij het bereiken van zo'n stapje.

 

Op die manier ben je je meer bewust van wat je doet, hoe je dat doet en wat je bereikt hebt. Dit geeft een positiever gevoel over jezelf.1

deel deze tip

Tip 29 - Word je bewust waardoor mooie dingen plaatsvinden

Waarom zijn bepaalde goede dingen, of hebben goede gebeurtenissen, plaatsgevonden? Waardoor kreeg jij die extra bak koffie van je collega? Wat heb je gedaan waardoor je verrast werd met een presentje, terwijl het niet je verjaardag is?

 

Noteer eens om de zoveel dagen deze goede dingen/ gebeurtenissen en bedenk dan eens waardoor deze hebben plaatsgevonden. Door hier bewust mee aan de slag te gaan, kom jij erachter waardoor deze mooie dingen plaatsvinden. Bewust zijn van dingen maakt je sterker!1

deel deze tip

Tip 30 - Maak eens een positief zelfportret!

Maak eens een positief zelfportret!

Vaak hoor je pas iets positiefs over jezelf wanneer je ergens vertrekt of zelfs wanneer je er niet meer bent…

 

Maar het brengt een ieder zoveel goeds om positiviteit te ontvangen zonder dat er eerst een afscheid aan te pas moet komen.

 

Opdracht: Vraag aan ongeveer 5 mensen die jou goed kennen (familie, vrienden, collega’s, meer mensen mag natuurlijk ook) om elk 3 korte verhaaltjes te schrijven over hoe jij bijdraagt aan de wereld. Als je de verhaaltjes binnen hebt, maak je er een positief zelfportret van.

 

Het zal je verbazen wat je dit kan opleveren! Het zal zeker bijdragen aan je zelfrespect en aan je verwachting van eigen effectiviteit. Bovendien kan dit zelfportret je helpen in moeilijke tijden, door het dan af en toe eens door te lezen.

 

De uitdaging is verder om je werk en je leven zo in te delen dat je elk dag gebruik kunt maken van je positieve zelfportret. En zo minder negatief naar je zelf zult kijken.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Onderzoek je gezin van herkomst

Vanuit een contextueel gezichtspunt is het aloude spreekwoord “een appel valt niet ver van de boom” in het nageslacht herkent men het voorgeslacht een herkenbaar feit.

 

Het kind van ouders die een goede verzorging hebben gehad en die zelf goed voor anderen zorgen, zal de vruchten kunnen plukken van een groot fortuin. Omgekeerd zal het kind van teleurgestelde en wantrouwige ouders het slachtoffer worden van negatief fortuin, terwijl het dat niet heeft verdiend. (Nagy, Krasner, 1986.)

 

Het kan dus goed zijn dat jou negatieve zelfbeeld zijn oorsprong vind in je gezin van herkomst. Door te onderzoeken hoe het bij jou thuis vroeger ging zou het maar zo kunnen dat je gaat snappen waar je in het heden tegen aanloopt.

 

Misschien vonden je ouders het heel moeilijk iets poitiefs over je te zeggen waardoor je eigenlijk het idee ontwikkeld hebt dat er niets positiefs aan je te vinden is. Soms al in enkele sessies geeft het ruimte in je zelfbeeld door bewust bij je gezin van herkomst stil te staan.1

deel deze tip

Tip 32 - Vraag je omgeving naar je beste eigenschappen

Vraag in je omgeving eens aan mensen die jou goed kennen wat ze jouw drie beste eigenschappen vinden.1

deel deze tip

Tip 33 - Behandel jezelf zoals je je beste vriend zou behandelen

Behandel jezelf net zoals je je beste vriend of vriendin zou behandelen. Probeer mild en begripvol naar jezelf te zijn. Wees je eigen beste vriend(in.)1

deel deze tip

Tip 34 - Weet dat je gewoon mens mag zijn

Weet dat je gewoon mens mag zijn, iedereen maakt weleens een fout. Vallen mag en van opstaan leer je.1

deel deze tip

Tip 35 - Geef jezelf regelmatig een compliment

Geef jezelf regelmatig een compliment

Voor het geven van een compliment hoef je niets bijzonder te hebben gedaan. Van een compliment word je zeker niet arrogant. Je doet niets anders dan je inspanningen waarderen. En dat is een compliment waard!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Boekentip Verslaafd aan liefde

Het boek 'Verslaafd aan liefde' van Jan Geurtz kan je meer inzicht geven over je negatieve zelfbeeld, hoe het in je jonge jaren is ontstaan en hoe je de weg naar meer zelfvertrouwen kunt inslaan.


Bijna iedere cliënt raad ik aan dit boek te lezen. Neem je tijd voor het boek want het is geen 'hap-slik-weg' boek, maar het loont echt de moeite om het te lezen!1

deel deze tip

Tip 37 - Neem een paar keer per dag tijd voor jezelf

Neem even een paar minuten voor jezelf.


Ga ergens rustig zitten, met twee voeten op de grond. En adem eerst een paar keer heel diep in en uit. En neem alleen maar gewaar wat er is: je ademhaling, eventuele spanningen in je lijf, gedachtes.. Neem alleen waar en neem alles zoals het is.


Leg dan je handen op je borst en zeg een paar keer tegen jezelf: "Ik ben goed zoals ik ben". Geniet vervolgens nog even na, en kom dan weer los.


Doe dit een paar keer per dag.

1

deel deze tip

Tip 38 - Verander hoe je tegen jezelf praat

Let goed op hoe je in je gedachten tegen jezelf "praat".


Zeg je bijvoorbeeld regelmatig tegen jezelf: "Dit kan ik niet", of "dit lukt me nooit"?

 

Verander die zinnen dan door er het woordje "nog" tussen te denken. Dus: "ik kan het NOG niet"! Dan klinkt het meteen minder zwaar en minder ver weg.1

deel deze tip

Tip 39 - Oefening: voor de spiegel negatieve gedachten uitspreken

Oefening: 
Ga voor een spiegel staan en kijk jezelf aan.
Zeg nu hardop alle negatieve gedachten die je over jezelf hebt en blijf jezelf aankijken. Ga door totdat je helemaal niets meer kunt bedenken.


Neem even de tijd om te voelen wat dit met je doet. Vaak merk je dat er iets in je gevoel verandert wanneer je de gedachten hardop uitspreekt. Geef dit de ruimte.

Besef dat je deze gedachten MAG hebben. Je hoeft jezelf niet te veroordelen over het hebben van een negatief zelfbeeld, deze negatieve gedachten mogen er zijn.


Je hebt ooit in je leven (hoogstwaarschijnlijk toen je nog klein was) deze gedachten gevormd, en toen kon je niet anders. Waarschijnlijk kon je ook niet beter weten. Dus vergeef jezelf voor het hebben van die negatieve gedachten over jezelf.

Doe deze oefening een paar keer, met een tussenpauze van een paar dagen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 40 - Oefening uitspreken en herhalen met iemand erbij

Nog een oefening, nu met iemand anders erbij.
Vraag iemand die je in vertrouwen kunt nemen om je bij deze oefening te helpen. Het beste kun je iemand vragen waarvan je weet dat ze enige afstand kunnen bewaren of in elk geval neutraal zullen reageren.

 

Dus niet bijvoorbeeld je moeder of je partner, als je weet dat die er een bepaald gevoel bij zullen uiten.

NB: het is nadrukkelijk NIET de bedoeling dat de ander jou gaat geruststellen, overtuigen van het tegendeel of vertellen dat je wel goed, lief, leuk enzovoort bent. Daarmee helpt diegene je uiteindelijk niet!

 

Hij of zij helpt je ook niet door verbaasd of geschokt te reageren. Vraag hem of haar om gewoon te luisteren en niet te reageren, of hooguit met 'hm hm' of een knikje.

Vraag je 'helper' om tegenover je te komen zitten en kijk elkaar aan. 
Zeg nu tegen de ander hardop elke negatieve gedachte die je over jezelf hebt.
Na elke zin pauzeer je even.


De ander herhaalt nu wat jij gezegd hebt, in de 'ik'-vorm.
Vraag de ander ook hierbij zo neutraal mogelijk te blijven, dus zo min mogelijk emotie te tonen.
Bijvoorbeeld:
Jij: "Ik ben lelijk."
De ander: "Ik ben lelijk."
Enzovoort.


Na elke uitspraak van de ander neem je even de tijd om te registreren hoe het voor jou voelt als je het de ander hoort zeggen. 
Ga door totdat je niks meer kunt bedenken.


Vraag de ander nu, wederom in de 'ik'-vorm, zo goed mogelijk samen te vatten wat jij hebt gezegd en luister naar haar/hem zonder te reageren. Bijvoorbeeld:


De ander: "Ik ben stom. Ik ben lelijk. Ik kan helemaal niks. Ik ben niet belangrijk. Ik hoor er niet bij...." enzovoort enzovoort.

Registreer bij jezelf wat dit met je doet.
Hierna kun je met de ander delen wat je hebt ervaren.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Luister niet naar de wereld, luister naar jezelf

Luister niet naar de wereld, luister naar jezelf.

 

Kies voor jezelf wat jij graag zo willen of hoe jij graag zou willen zijn. Deze woorden werken door in je brein en dus maak ze positief en opbeurend.1

deel deze tip

Tip 42 - Noteer iedere dag 3 positieve eigenschappen van jezelf

Als je een negatief zelfbeeld hebt, vind je het vast lastig om over jezelf te denken in termen van positieve eigenschappen. Daarom zul je dit moeten oefenen en trainen.

 

Koop een mooi schrift of boekje en noteer iedere dag minstens 3 goede en positieve eigenschappen van jezelf. Wees niet te kritisch en verlaag je eisen.

 

Of schrijf eens het tegenovergestelde op van wat je normaal gesproken denkt!

 

Probeer de volgende zinnen aan te vullen, dan zul je zien dat het wat makkelijker wordt: ik hou van ...... ik heb ..... ik ben ..... ik kan .... ik hecht waarde aan ..... ik geloof in ...... ik voel me fijn als .....1

deel deze tip

Tip 43 - Zet kleine stapjes naar gewenst gedrag

Ga eens na welk gedrag jouw negatieve eigenbeeld bevestigt en bedenk je dan eens welk gedrag je daarvoor in de plaats zou willen zien.

 

Maak een overzichtje voor jezelf waarin je jouw huidige gedrag naast jouw gewenste gedrag opschrijft. Vervolgens ga je aan de slag om dit gewenste gedrag ook daadwerkelijk te oefenen.

 

Wellicht is het nodig om hier de hulp van een vertrouwenspersoon voor in te schakelen. Kleine stapjes zijn genoeg, je zult merken dat als je je anders gaat gedragen, je ook andere positieve ervaringen op zult doen!1

deel deze tip

Tip 44 - Oefenen met positieve eigenschappen

Oefenen met positieve eigenschappen:

Bedenk een positieve eigenschap van jezelf en schrijf die op.
Bedenk morgen opnieuw een positieve eigenschap van jezelf, een prettige omstandigheid waarin je verkeert, iets wat je bezit waar je blij mee bent etc. Schrijf dit onder de eerste eigenschap. Lees dit lijstje aan jezelf voor.


Ga hier 3 weken mee door, zodat je 21 positieve eigenschappen, omstandigheden, bezittingen van jezelf hebt verzameld. Die kun je te allen tijde aan jezelf voorlezen, in het bijzonder op die momenten dat je het extra nodig hebt, waardoor jij je weer helemaal goed kunt voelen.

 

Lees de positieve gedachten 3x per dag, 7x per week aan jezelf voor, zodat ze kunnen inslijpen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 45 - EMDR bij pest-ervaringen

Als je worstelt met minderwaardigheidsgevoelens kan dat te maken hebben met ervaringen uit het verleden. Als kinderen gepest worden bijvoorbeeld, kan dit tot gevolg hebben dat ze een laag zelfbeeld ontwikkelen.


EMDR is een adequate methode zijn om pest-ervaringen te verwerken en los te komen van vernederende cognities.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Schrijf iedere dag 1 ding op dat je goed gedaan hebt

Schrijf iedere dag 1 ding op dat je goed gedaan hebt, kijk na bv een week in je notitieboekje of telefoon, dan zie je een heleboel dingen die je heel goed gedaan hebt


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 47 - Oefening: positieve eigenschap bij negatief oordeel

Deze oefening kun je doen met je aandacht bij een bepaalde context waarin je last hebt van een negatief zelfbeeld (bijvoorbeeld op je werk). Of je kunt dit spontaan, zonder context erbij doen.

Pak pen en papier en probeer niet na te denken terwijl je de volgende zin bij herhaling afmaakt:

Ik ben ....

Als je last hebt van een negatief zelfbeeld zullen daar (wellicht naast positieve) negatieve oordelen over wie je bent uit komen.


Is er één die je het meest raakt/die het meest belangrijk voor je is? Kies anders willekeurig één van de negatieve oordelen over jezelf.

Ga na welke gedrag van jou erop wijst dat jij zó ... bent.

Vraag je vervolgens af welke positieve eigenschap er in dit gedrag schuilgaat (ook als jij zelf dit niet direct als positief ervaart). Wanneer en hoe zou deze positieve eigenschap je van pas komen?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 48 - Onderzoek je negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld wordt vaak gevormd door overtuigingen over onszelf die we gedurende ons leven hebben opgepikt, van andere mensen, of door bepaalde gebeurtenissen, die je als waarheid over jezelf hebt aangenomen.

Welke overtuigingen over jezelf waaruit jouw negatieve zelfbeeld bestaat heb jij? (bijvoorbeeld 'ik kan het niet', 'ik ben niet belangrijk'.

Welke ervaringen hebben ertoe geleid dat je dit bent gaan geloven over jezelf? Wie zegt dat jij zo bent?

Als je hier antwoord op hebt kun je je afvragen vanuit het hier en nu: geldt dit nog steeds, vind ik dit zelf eigenlijk ook (over mezelf)? Waaruit blijkt dat dat nu nog zo is?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 49 - Leer anders naar jezelf kijken

Het zelfbeeld ontstaat in je jeugd. Als je bijv. door je ouder(s) niet gezien wordt of vaak negatief wordt benaderd, kun je jezelf als 'minder' gaan beschouwen.

 

En als je dan ook op school gepest wordt of buiten de groep valt, stapelen gedachten als 'ik stel niets voor' of 'niemand vindt me de moeite waard' zich op. Het is niet waar, maar je denkt wel dat dat de waarheid is.

 

Met hulp van een therapeut kun je anders naar jezelf leren kijken, kun je het beeld veranderen. Doe er iets aan, want een negatief zelfbeeld kan veel invloed op je leven hebben, zelfs tot op latere leeftijd; het kan relaties, werk, sociale contacten e.a. 'verpesten' terwijl dat niet nodig is!!!1

deel deze tip

Tip 50 - Maak eens een genogram van jouw familie

Maak eens een genogram van jouw familie (er is op Internet info. over te vinden) met je therapeut of alleen. Kijk naar de patronen bij jouw ouders en voorouders, wat gaven ze jou mee.


Door begrip voor hun situatie en hoe ze deden, kun je in jouw leven ruimte scheppen. Je kunt het beeld dat je van jezelf hebt - inderdaad het is ' maar een beeld' en niet de waarheid - herkaderen, jezelf in een ander licht zien, zelf de touwtjes in handen nemen.


Dit is zo mooi om met clienten te doen, ervaar ik regelmatig. Er gebeurt echt iets!!!!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Train jezelf om met respect over jezelf te denken

Van jezelf houden is met respect over jezelf denken. Hier kun je jezelf in trainen. Vraag je steeds af of je, zoals je nu tegen jezelf praat, ook zo tegen je beste vriend(in) zou praten. Probeer het daarna anders te formuleren, zodat het vriendelijker klinkt.1

deel deze tip

Tip 52 - Ga anders om met jezelf vergelijken met anderen

Mensen die negatief naar zichzelf kijken vergelijken zich vaak heel veel met anderen.


1. Vergelijken is altijd oneerlijk


2. In vergelijken zit vaak een waardeoordeel

 

3. Je kunt leren milder te kijken - door te accepteren dat je zowel goede als slechte kanten hebt


4. Probeer niet te oordelen en vooral zonder waardeoordeel verschillen te zien


5. Formuleer je onzekerheid als een wens. Wat zou je graag hebben wat de ander heeft? 'Ik zou graag...'


6. Ga in situaties waarin je jezelf snel gaat vergelijken met anderen, 'omgekeerd vergelijken'. Kijk waarin jij beter bent en benoem dat voor jezelf. Dit is net zo 'waar' of juist 'oneerlijk' als de gedachten die je anders zou hebben!1

deel deze tip

Tip 53 - Oefening: Een duivel en een engel op mijn schouder

Een duivel en een engel op mijn schouder

Deze oefening is een hulpmiddel om positiever en realistischer over jezelf te leren denken.
Iedereen heeft goede en slechte gedachten in zijn hoofd.


Stel je deze gedachten eens voor als een duiveltje en een engeltje die op je schouder zit.

Op de ene schouder zit het duiveltje dat allerlei vervelende gemene dingen roept, zoals : “Je bent een nul!” Je kunt niks!” “Het lukt je nooit!”


En op je andere schouder zit een engeltje dat allemaal lieve dingen fluistert: “Jawel, je kunt wel goede dingen. Het gaat je lukken!”


Bij jou is het duiveltje waarschijnlijk veel sterker; die roept heel hard zodat je het engeltje bijna niet meer hoort. Hierdoor ben je negatief over jezelf gaan denken met alle gevoelens van dien.

Je kunt positiever over jezelf leren denken door te bekijken wat het duiveltje allemaal zo hard roept en onderzoeken of deze gedachten wel waar zijn. Is het zo dat je een nul bent en dat je niks kunt of niet?
Vaak helpt het om je af te vragen wat je aan een vriend(in) zou zeggen als hij deze gedachten had: hoe zou jij hem troosten?

Of je kunt gebruik maken van de ‘andersom-gedachte’: : je laat het engeltje het omgekeerde zeggen van wat het duiveltje zegt, dus in dit geval: “ik ben oké! Ik kan wel dingen goed doen want ik ben goed in ……”


Je kunt in een schriftje bijhouden in welke situaties je welke gedachten hebt.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 54 - Vraag jezelf elke dag af waar je dankbaar voor bent

Neem elke dag een moment om je af te vragen met welk stukje van jezelf je dankbaar bent. Het hoeft maar 1 stukje te zijn. Het mag klein zijn (ik vind dat ik mooie ogen heb). Het mag steeds hetzelfde zijn (ik ben blij dat ik vandaag ondanks alles weer ben opgestaan).

 

Het is ook oké als het groot is en steeds veranderd (ik vind het geweldig dat ik zin had in mijn werk vandaag, ik vond het gaaf dat ik gisteren 5 kilometer wandelde, en morgen vind ik het misschien wel top dat ik zo grappig ben).

Laat je antwoord een moment door je heen zoemen. Of schrijf het op, om later terug te lezen. Maak er een babbeltje over met jouw God. Of zeg het tegen jezelf in de spiegel. Het maakt niet uit hoe je stil staat bij je antwoord, zolang je één maal daags maar stil staat. (Ik ben blij dat ik het doorzettingsvermogen heb om stil te staan, iedere keer weer, ook als ik er geen zin in heb.)
1

deel deze tip

Tip 55 - Doe iets liefs voor een ande

Zelfwaarde en relaties met anderen hangen volgens mij nauw samen. Het is fijn een goede relatie met jezelf te hebben, terwijl je relaties met anderen ook goed zijn.

Je kunt twee vliegen in 1 klap slaan door iets liefs te doen voor een ander, en terwijl je dat doet jezelf hierin te zien. Dus de volgende keer dat je de deur voor iemand open houdt denk dan eens; "Ik ben oplettend dat ik die ander zag en ik ben vriendelijk dat ik die ander dat laat merken."


En wanneer je in de toekomst een luisterend oor geeft aan een ander besef jezelf dan; "Ook al kan ik niet alles, op dit moment kan ik er voor deze persoon zijn. Dat maakt mij best oké."


Of als je jouw partner, gezinslid, huisgenoot of huisdier een extra kus geeft vandaag dan weet je; "Het is goed dat ik een lief gebaar maak."1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Geef jezelf iedere dag 3 complimenten

Geef jezelf iedere dag 3 complimenten. Daarmee leg je de focus op zaken die je ook goed doet.1

deel deze tip

Tip 57 - Vraag je kwaliteiten uit bij mensen in jouw omgeving

Vraag aan mensen in jouw omgeving wat ze kwaliteiten van jou vinden. Vraag verder uit waarom zij vinden dat jij deze kwaliteit bezit.

 

Ga dan terug naar situaties waarin je deze kwaliteiten in het verleden hebt kunnen inzetten. Ga dan naar het hier-en-nu en de toekomst naar situaties waarin je deze kwaliteiten kunt inzetten.1

deel deze tip

Tip 58 - Oefening: volg een ander recept

In het boek van Bruno-Paul De Roeck staan allemaal recepten om in de puree te raken.

Wat moet je doen?
Je vertelt aan mij wat ik moet doen of laten, stap voor stap om in de situatie te geraken, waar jij nu in zit.


De nadruk ligt op: jij (vertelt), ik (wat ik moet doen of nalaten), zelfde (chaos, situatie)
Voorbeeld: een recept om een negatief zelfbeeld te krijgen
Schrijf de aanleiding op: een ruzie met je vriendin


Wat ga je precies doen? je gaat b.v. zeggen, dat het allemaal aan jou ligt
Wat ga je niet doen? Afleiding zoeken, sporten


Wat voel je?, b.v. schaamte over hoe je bent
Wat ga je allemaal denken, filosoferen, het leven is een grote puinzooi, ik ben niks waard etc
Wat ga je jezelf allemaal verwijten etc


Alles precies opschrijven wat je mij aanraadt om in dezelfde situatie te komen, waar jij inzit.

Jij bent je eigen deskundige en als je weet hoe het niet moet, dan…..1

deel deze tip

Tip 59 - Dagboek vol positiviteit

Dagboek vol positiviteit

Plan een vast moment op de dag in om te schrijven welke positieve dingen je hebt meegemaakt die dag. Dingen die jij goed hebt gedaan. Vaak focussen we namelijk op negatieve gebeurtenissen en vergeten we wat wel goed ging. Zo’n dagboek dwingt je daartoe.

 

Lees alles na een week nog eens door en trek conclusies. Wees wel reëel, in een week verander je niet. Dus houd vol en je zult zien dat je jezelf die positieve denkwijze aanleert.1

deel deze tip

Tip 60 - Ga op zelfonderzoek uit

Ga op zelf onderzoek uit en keer het beeld om dat je van jezelf hebt:

Schrijf op welke negatieve gedachten je hebt over jezelf, bv. wat vind je niet leuk aan jezelf of wat kan je niet etc.


Kijk dan per negatieve gedachte hoe je aan dit beeld gekomen bent, soms is dit even diep graven.
En welke emoties liggen hier dan aan ten grondslag?


Vraag jezelf af in hoeverre deze gedachte of dit beeld realistisch is, is dit werkelijk zo? En verifieer dit bij mensen om je heen, klopt het wat je opgeschreven hebt over jezelf? Je zult versteld staan dat de ander dit heel anders ziet.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Zet je overtuigingen om

Overtuiging omzetten:


Wat heel vaak belemmerend werkt voor ons zelfbeeld zijn de negatieve overtuigingen.


Deze ontstaan al op jonge leeftijd, als we bv. als kind meerdere malen te horen hebben gekregen dat we iets niet goed deden, gaan we geloven dat we dat ook niet kunnen. Deze gedachten gaat het onbewuste in en wordt onze waarheid en gaan we hier naar gedragen.

Omdat deze overtuiging in het onbewuste deel van ons zit, is deze met positief denken niet om te zetten. Om deze overtuiging toch om te kunnen zetten in een krachtige positieve overtuiging, heb je meestal hulp van buitenaf (therapeut) voor nodig.1

deel deze tip

Tip 62 - Analyse van je successen

Analyse van successen.
Vaak zien we dat wat niet goed gaat in ons leven erg goed, en bovendien rekenen we de eventuele mislukking ook onszelf aan.


Daarbij wordt voorbij gegaan aan dat wat wel goed gaat in je leven.
En juist dat, kan een goede bijdrage leveren aan het laten groeien en ontwikkelen van je zelfbeeld.


Welke positieve ervaringen heb je meegemaakt in je leven? Wat ging er goed? Ga zo'n moment eens analyseren. Wat heb jij bijgedragen om dat tot een goed einde te kunnen brengen? Wat moet je daarvoor kunnen? Dat zijn vaak je kwaliteiten.

 

Noteer deze voor jezelf, en je weet nu ook dat je niet zo maar iets roept. Deze kwaliteiten heb jij ingezet om iets tot een succes te kunnen maken!


Bernadette

1

deel deze tip

Tip 63 - Focus op je talenten

Focus op je talenten
Probeer niet je perfecte zelf na te streven. Erken de vaardigheden waar je minder goed in bent. Stop met de strijd naar volmaaktheid. Dit geeft rust.

 

Wanneer jij je daarnaast richt op je natuurlijke talenten en waardevolle eigenschappen, en deze inzet in je leven en werk, geeft dit jou energie, een zinvol leven en een positief zelfbeeld.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 64 - Haal erkenning uit jezelf

Haal erkenning uit jezelf


Ali B. zei: ‘Erkenning is leuk, maar daarmee maak je het belangrijk wat anderen van je vinden’. Wanneer jij de waardering voor jezelf laat afhangen van wat de omgeving er van vindt, zul je nooit tevreden zijn met jezelf.

 

Probeer realistische verwachtingen te hebben van wat jij kan en haal de bevestiging uit jezelf. Blijkt hetgeen wat je wilt realiseren te hoog gegrepen, stel dan je verwachting bij. Accepteer waar je minder goed in bent.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 65 - Gun jezelf oefentijd

Gun jezelf oefentijd


‘The expert in anything was once a beginner’, zei Helen Hayes. Een Amerikaanse actrice (1900-1993).

 

Wat je ook wilt leren of bereiken, sociale vaardigheden, voetballen of goed in je werk, stel niet te hoge eisen aan jezelf. Geef jezelf de tijd om fouten te maken en kijk naar ieder stapje dat beter gaat. Ook al is dit stapje klein, je gaat in ieder geval vooruit.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Wat wil je met jouw mooie kanten doen

Je zelfbeeld wordt gevormd door hoe de omgeving tegen jou aankijkt en tevens hoe je tegen je zelf aankijkt.


Kijk eens naar je zelf wat zijn je mooie kanten en je minder mooie kanten.
Wat zou je ermee willen doen, zo laten of wil je ermee aan de gang.

 

Op avontuur en kijken welke route voor jou belangrijk is die het beste bij jou past en die het beste uit jou als mens haalt. Wat is voor jou belangrijk?


Vindt je het belangrijk wat je doet of meer wie je bent…
Een professional kan je hierbij helpen om je zelfbeeld te vormen, te kneden met mooie en bijzondere momenten. Soms is de manier van kijken naar je zelf een klein opstapje naar meer. Leer (weer) te Leven en beleven vanuit je hart.1

deel deze tip

Tip 67 - Vergelijk jezelf niet met anderen

Vergelijk jezelf niet met anderen, bijna alles wat je op social media tegenkomt is bewerkt of mooier gemaakt dan dat het is. Dit gaat om levens (anderen maken ook ruzie of voelen zich onzeker, maar op social media zie je alleen 2 mensen lachen en zeggen dat ze het goed hebben.)

 

Zo ook alle foto's van modellen e.d. zijn bewerkt, het is niet echt. Kijk maar eens op straat of in de stad, hier zien mensen er als echte mensen uit, net als jij!


Tamara

1

deel deze tip

Tip 68 - Zeg je zelfveroordeling hardop met een gek stemmetje

Vraag jezelf eens af wat je doorgaans tegen jezelf zegt in gedachten. Bijvoorbeeld: Ik ben niet goed genoeg, ik mag er niet zijn, Ik ben lelijk, ik doe er niet toe.

 

Herhaal deze zelfveroordeling dan eens hardop met een gek sexy stemmetje. Herhaal en herhaal, een minuut lang. Welk effect heeft dit op jou?1

deel deze tip

Tip 69 - Zelf het roer omgooien

Heb je last van een negatief zelfbeeld, dan weet je dat er op dit punt altijd een enorm verschil is tussen je gevoel en je verstand. Je eigen rationele gedachten hoor je ook terug in het commentaar van de mensen om je heen.


Reuze aardig allemaal maar je hebt er dus helemaal niets aan. Je negatieve gevoel verandert niet, hoe vaak mensen ook tegen je zeggen dat je voor hen wel degelijk iets voorstelt.

Het enige wat helpt is zelf het roer omgooien. Ga iets doen wat je echt wilt maar wat je aldoor om allerlei redenen nog maar niet hebt gedaan. Maak een plan om het te laten slagen. En vooral: MAAK HET AF!

Dat is minder makkelijk dan het lijkt maar weet wel dat geen negatief zelfbeeld hiertegen bestand is.1

deel deze tip

Tip 70 - Zorg ervoor dat je kind leert keuzes te maken

Wil je het zelfvertrouwen vergroten van je kind?

Zorg ervoor dat het kind leert zelf keuzes te maken en dat hij of zij ervoor gaat als het iets wilt.

Dit kan al beginnen bij het opstaan in de morgen. Kinderen vanaf een jaar vijf, zes, kunnen prima zelf wakker worden met een wekker, zelf hun kleren kiezen etc. Dit zorgt voor een gevoel van onafhankelijk zijn van je ouders en dat vergroot je zelfvertrouwen.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Vraag eens aan vrienden of familie hoe zij jou zien

Kijk jij negatief naar jezelf? Vraag eens aan je vrienden, familie of collega om jou te beschrijven hoe ze jou zien. Grote kans dat je heel wat anders terugkrijgt dan hoe jij jezelf ziet!
Vaak is dit een eerste goede eye opener .......1

deel deze tip

Tip 72 - Zorg dat kinderen zelf keuzes mogen maken

Om het zelfvertrouwen van je kind te vergoten is het van belang dat het kind voelt dat het zelf keuzes mag maken.


Dit kan al beginnen dat het zelf bepaald welke kleren het aan doet naar school, zelf zijn brood smeert en tas inpakt.

Is het zijn broodtrommel vergeten dat je dan als ouders denkt: yes! ik ben benieuwd hoe hij/zij dit gaat oplossen?


Er zijn kinderen die thuis komen en tegen de ouder zeggen: jij bent mijn broodtrommel vergeten in de tas te doen!

Zolang kinderen afhankelijk blijven van deze dingen van jou als ouders zorg zij ervoor dat ze niet voelen dat ze zelf al heel veel kunnen. Dus zal dit de groei van meer zelfvertrouwen ook belemmeren.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 73 - Pak de oorzaak aan

Veel mensen hebben last van een negatief zelfbeeld. Je bent echt niet de enige. Hoe weet je of je daar last van hebt?

 

Bijvoorbeeld door het gevoel dat je niets (goed) kan of trots zijn op jezelf, dat ken je niet. Je kijkt tegen anderen op. De ander is altijd beter dan jezelf. Je hebt gauw last van kritiek en zoekt de waardering van anderen.

 

Dit kan uiteindelijk gaan leiden tot (faal)angst, het vermijden van sociale contacten en/of depressieve gevoelens. Blijf hier niet onder gebukt maar pak de oorzaak aan.

 

Zoek een therapeut waar je je veilig bij voelt om dit te bespreken.1

deel deze tip

Tip 74 - Zoek professionele hulp

Je komt eigenlijk nooit zelf uit de spiraal van een negatief zelfbeeld. Hoe vaak ook anderen misschien tegen je zeggen dat je echt de moeite waard bent.

 

Onder een negatief zelfbeeld liggen onverwerkte emoties. Omdat deze pijnlijk zijn en we als mens pijn willen vermijden is het bijzonder lastig om hier in je eentje uit te komen.

 

Zoek daarom professionele hulp. Het zal je leven een positieve wending geven.1

deel deze tip

Tip 75 - Geef jezelf een schouderklopjes

Schouderklopjes
Kies eens voor jezelf en geef jezelf een schouderklopje als je dat gedaan hebt.

 

Doe eens iets geks/leuks , wat je niet zo snel zou doen, maar waar je (Jij) wel blij van wordt, en geef jezelf een schouderklopje als je dit gedaan hebt. En ga aan de slag met jezelf, vertel een vriend(in) erover, daar kun je jezelf ook weer een schouderklopje voor geven.

 

En denk ook eens: "het ligt niet altijd aan mij". Als je dit gedaan hebt, heb je weer een schouderklopje verdiend!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Maak een succesdagboek

Maak een succesdagboek.

Kies een mooie schriftje. Schrijf elke dag alles op wat goed ging, wat je leuk vond en waarvan je genoot.
Gaat het een dag wat minder, dan pak je je dagboek erbij en leest enkele van je succesverhalen.


Je eigenwaarde is snel weer op een hoger level.1

deel deze tip

Tip 77 - Nieuwe uitdagingen aangaan

Stel jezelf een paar nieuwe haalbare doelen en daag jezelf uit deze aan te gaan. Nieuwe uitdagingen kunnen je helpen om jezelf weer te motiveren om positief naar jezelf te gaan kijken.1

deel deze tip

Tip 78 - Neem een powerhouding aan

Neem een powerhouding aan.

Gebruik je lichaam voor meer zelfvertrouwen.
Ga rechtop staan en zet beide voeten stevig op de grond. Je knieën zijn van slot af en je voeten staan heupbreuk naast elkaar. Duw je ellebogen naar buiten en zet twee vuisten stevig in je zij. Steek je kin de lucht in.


Als je deze houding twee minuten aanneemt, zal je merken dat je je krachtiger en zelfverzekerder voelt.1

deel deze tip

Tip 79 - Erken het kritische deel in jou

Besef dat er Iets in jou is dat een oordeel heeft over jou; w.s. een ZEER Kritisch Iets. Erken dat deel in jou vanuit jouw Grotere Bewustzijn/ je Grote Zelf.1

deel deze tip

Tip 80 - Wees vriendelijke benieuwd naar je kritische deel

Wees vriendelijk benieuwd naar dat Super Kritische Deel in jezelf; wat maakt het zo kritisch? Waar is het misschien bang voor? Wat wil het dat er niet of juist wel met jou gebeurt? Wanneer kan het ontstaan zijn? Besef dat zeer ws NIEMAND zo kritisch is naar jou als jij zelf!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Welke raad zou een liefdevolle vriend(in) je geven?

Welke raad zou een liefdevolle vriend(in) je geven?

Wanneer je geplaagd wordt door die negatieve stem op je schouder, vraag je dan eens af: wat zou een liefdevolle vriendin tegen je zeggen?
Welke goed raad zou ze je geven?

Vaak is ons interne zelfdialoog veel vernietigender dan dat wij de buitenwereld behandelen.

Daarom is het heilzaam om eens een ander perspectief in te nemen.

Het perspectief van een liefdevolle vriendin.1

deel deze tip

Tip 82 - Diverse tips bij een negatief zelfbeeld

Ergens in ons leven is het negatief zelfbeeld ontstaan. Je wordt er niet mee geboren. Vaak hebben we in ons verleden negatieve oordelen gehoord en deze voor waar aangenomen. Het kan heel moeilijk zijn er weer los van te komen. Maar je kan er wel weer los van komen.

 


Wat kun je beter niet doen:
* negatief over jezelf praten, want je brein slaat negatieve zelf-spraak als
feiten op


* Jezelf vergelijken met anderen, want met een negatief zelfbeeld valt dit
vaak negatief uit voor jezelf


* je angst vanuit het negatief zelfbeeld je beslissingen laten bepalen, want
dit weerhoud je van het opdoen van positieve ervaringen

 


Wat kun je wel doen:
* elke dag een aantal positieve dingen van jezelf benoemen, ook al is het
naar jouw gevoel maar iets kleins


* je eigen talenten en vaardigheden gaan onderzoeken en benoemen


* kun je die niet ontdekken, vraag eens in je omgeving wat mensen zien als 

jouw sterke kanten


* en als je er niet op eigen houtje uitkomt, goede hulp zoeken bij een
hulpverlener die jou aanspreekt

Succes met al het moois ontdekken in de persoon die jij bent!1

deel deze tip

Tip 83 - Met cognitieve gedragstherapie je zelfbeeld verbeteren

Om een negatief zelfbeeld te kunnen veranderen is het belangrijk dat je begrijpt hoe het is ontstaan. Hoe je over jezelf denkt hangt samen met wat je hebt meegemaakt in je leven.

Wie vroeger vrijwel nooit een compliment heeft gekregen of wie vaak te horen heeft gekregen dat hij stom was, wie zelden werd uitgenodigd voor feestjes of gezamenlijke activiteiten, gaat al gauw denken dat hij saai of onbelangrijk is.

Wanneer er onvoldoende positieve ervaringen tegenover hebben gestaan, of je bent niet in staat geweest je te verzetten dan gaat een negatief zelfbeeld zich vastzetten in je hoofd. Uiteindelijk gelooft men alleen nog maar wat het zelfbeeld zegt en kijkt men niet meer naar de dingen die men wel kan en waar men wel goed in is. Een dergelijk negatief zelfbeeld is star geworden.

Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je je zelfbeeld verbeteren.1

deel deze tip

Tip 84 - Verzamel je positieve eigenschappen

Heb je een negatief zelfbeeld dan is het goed om positieve eigenschappen te verzamelen die in tegenspraak zijn met jouw negatieve zelfbeeld.

 

Wanneer het lastig is om deze eigenschappen zelf te bedenken dan is het goed om anderen ernaar te vragen b.v. vrienden, partner, ouders en andere familieleden die je goed kent.

 

Zet deze positieve eigenschappen tegenover de eigenschappen van jouw negatieve zelfbeeld door middel van tegenspraak, b.v. wie waardevolle dingen doet kan niet waardeloos zijn.1

deel deze tip

Tip 85 - Spreek je negatieve gedachten gek uit tegen jezelf

Misschien een hele rare tip maar probeer hem voor de aardigheid toch eens:

Als je weer eens negatief over jezelf denkt, stop dan even en bedenk dat je eigenlijk de hele tijd tegen jezelf aan het praten bent.


Wat zeg je eigenlijk allemaal tegen jezelf?
Hoe zeg je dat tegen jezelf? Met een hoge stem? Een lage stem?

Probeer dezelfde gedachten, dat wat je altijd denkt, nu eens op een heel andere manier tegen jezelf te zeggen. Bijvoorbeeld:
- op een hele lage of juist hele hoge toon
- of heel zwoel
- of met een bepaald dialect of in een andere taal


Kijk eens wat er gebeurt, wat je ervaart.


Misschien lukt het je op deze manier te zien waar je mee bezig bent, dat je een keuze hebt. Niet alleen in hoe je iets zegt maar ook in wat je tegen jezelf zegt. Doe eens iets geks: gooi het roer om!

Waar je vandaan komt, wat geweest is, is geweest. Daar ga je niet meer naar toe en heb je geen invloed meer op. Maar wel op waar je naar toe gaat!


Waar jij naar toe wilt, hoe jij wilt denken over jezelf: dat bepaal je vanaf nu bewust zelf! Succes!


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Ga de confrontatie aan met je zelfbeeld

Ga de confrontatie aan:
Onzekerheid, angst, stress – het zijn dingen waar we allemaal mee te maken hebben.
Wat is jouw zelfbeeld? Hoe kijk jij naar jezelf? Welk oordeel heb jij daarover? En wat doet dit met jou?
Welke eisen stel jij aan jezelf? Zou je deze eisen ook stellen aan een goede vriend(in)?

Wat zou je graag willen en wat heb je nodig om daar te komen?
Door bewust met dit soort vragen bezig te gaan kun je op bijzondere antwoorden terecht komen…

Als het lastig voor je is om jezelf dit soort vragen te stellen – onder begeleiding van een (ACT)therapeut ontstaan vaak mooie inzichten waarmee je jouw eigen kracht kunt herstellen!1

deel deze tip

Tip 87 - Zorg dat je er verzorgd en leuk uitziet

Uiterlijk
Zorg dat je er verzorgd en leuk uitziet: dat doet iets met jezelf en anderen.


Uit onderzoek blijkt dat mensen die er verzorgd en leuk uitzien meer positieve aandacht krijgen van de mensen om hen heen, wat een positieve invloed op je heeft!1

deel deze tip

Tip 88 - Ben je bewust van je lichaamshouding

Lichaamshouding
Ben je bewust van je lichaamshouding: loop met rechte rug en je hoofd rechtop. Let op je gezichtsuitdrukking en lach vaker!1

deel deze tip

Tip 89 - Onderzoek: Waar ben je goed in en waarom?

Kwaliteiten
Waar ben je goed in en waarom? Vraag ook je vrienden wat ze in jou waarderen.1

deel deze tip

Tip 90 - Eet regelmatig en gezond

Voeding
Zorg goed voor je lichaam: eet regelmatig en gezond, dat heeft effect op je gevoel van eigenwaarde1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Positieve dagafsluiting

Positieve dagafsluiting
Sta aan het einde van de dag, of voor het slapen gaan, even stil bij waar je blij van werd deze dag.1

deel deze tip

Tip 92 - Ga milder, liefdevoller, positiever met jezelf om

Comparanoia

In Amerika kennen ze het woord 'comparanoia', van het woord 'compare' vergelijken en 'paranoia' achtervolgingswaan. Kortom, een vorm van waan die je dwingt om jezelf voortdurend met anderen te vergelijken.

 

Daar zit wel iets in, mede door het internet kunnen we ons voortdurend vergelijken met anderen. Soms werkt dat positief, maar vaak ook niet.

 

Als je jezelf met anderen vergelijkt en merkt dat dat stress oplevert, is dat de feedback van je lichaam en geest dat je iets doet wat niet goed voor je is. En dus een stimulans om milder, liefdevoller en positiever met jezelf om te gaan!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 93 - Leer complimenten te ontvangen

Veel mensen vinden het moeilijk om een compliment te laten binnenkomen en wuiven ze gelijk weer weg.

 

Leer ze te ontvangen door even stil te zijn als je er eentje krijgt. Ervaar wat het compliment met je doet en benoem dat. Bijvoorbeeld: ik weet even niet wat ik moet zeggen.

 

Bedank vervolgens degene die het compliment aan jou gaf. En zeg tegen jezelf: "Ik mag genieten van dit compliment, het is voor mij!."1

deel deze tip

Tip 94 - Verander je innerlijke criticus in een positief geluid

Negatief zelfbeeld en innerlijke criticus. We hebben het allemaal: een stemmetje in ons hoofd dat ons vertelt dat we het niet goed doen, niet goed zijn, er verkeerd uitzien enz. En dat vaak op een negatieve en onsympathieke toon.

 

Het is lastig om een positief zelfbeeld op te bouwen als die stem van de innerlijke criticus echt actief is. Die ene tip die dat verhelpt bestaat niet, maar met wat googelen op 'innerlijke criticus' kun je veel tips vinden.

 

Kan ook waardevol zijn om daar met een therapeut naar te kijken, kan vaak goed lukken om die stem in beeld te krijgen en in een positief geluid te veranderen. Succes!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 95 - Gun jezelf alleen nog het beste

Neem je voor dat je vanaf nu jezelf alleen nog het beste gunt. En leg die ervaring in kleine zaken. Drink je je thee of koffie uit het kopje en laat je het schoteltje in de kast staan? Vanaf nu niet meer.

 

Vanaf nu verdien jij het dat je drinkt uit een kopje compleet met schoteltje met lepeltje ernaast. Vanaf nu verdien jij het om die enkele keer dat je naar het theater gaat, je ook de beste zitplaats bestelt etc.

 

"Gewoon, omdat ik het waard ben", zeg je tegen jezelf.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 96 - Kijk naar jezelf vanaf een ander perspectief

Een andere invalshoek.
Probeer eens naar jezelf te kijken vanuit een ander perspectief. Als jouw verhaal het verhaal zou zijn van een goede vriend(in), wat zou je dan tegen hem/haar zeggen? Welk advies zou je geven? En wat zou je waarderen?


Je bent vaak veel milder voor een ander dan voor jezelf……1

deel deze tip

Tip 97 - Durf kwetsbaar te zijn

Een slecht zelfbeeld.. ik denk dat we allemaal wel eens ontevreden over onszelf zijn of vinden dat we niet goed genoeg zijn of wat dan ook. Op bepaalde vlakken zijn we onzeker, op andere vlakken komen we bloeiend tevoorschijn.

 

Wat doen we dan met die gebieden in ons leven waar we ervaren niet oké te zijn?

 

Ik geloof dat één van de belangrijkste manieren om de lading van deze gevoelens af te halen is dat we durven kwetsbaar te zijn.

 

Durf je naar jezelf en je omgeving open te zijn over deze gedachten en gevoelens? Of moet je altijd sterk zijn? Schaam je je voor je gedachten..? Wanneer we ze bedekken wordt de pijn die onder deze overtuigingen zit alleen maar zwaarder.

 

Durven we er naar te kijken, er open over te zijn en misschien zelfs verdriet om te hebben? Dit maakt het allemaal een stuk lichter.1

deel deze tip

Tip 98 - Moed ontwikkelen om in beweging te komen

Wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, ervaar je meestal stress/angst in contact met anderen, wanneer je dingen moet doen of wanneer je alleen al denkt aan contact maken en activiteiten.

 

Dit komt omdat je leeft met een chronische angst om te falen, om afgewezen te worden ómdat je niet goed (genoeg) denkt te zijn. Deze angst noem je de angst voor sociale uitsluiting. Het is een van de meest fundamentele angstvormen waar –iedereen- mee worstelt.

We hebben over het algemeen 3 strategieën in het omgaan hiermee: we doen ongelofelijk onze best om te ‘bewijzen’ dat we goed zijn en waard om mee te tellen.

 

De tegenhanger is om te doen alsof het je niks kan schelen. Dit alles werkt heel uitputtend en je bent steeds bang ‘om door te mand te vallen’.


De 2e strategie is om elk risico van falen en afwijzing te vermijden. Je trekt je terug, komt in een isolement en je voelt je nóg angstiger.


Tenslotte is de 3e strategie die van dempen: je gebruikt middelen, afleiding (tv, porno en/of games enz.) of eten om je beter te voelen, jezelf af te leiden van je angst en nare gevoel over jezelf.
Ook dit leidt tenslotte tot vervreemding en isolement.

 

 

Strategieën die wél werken
Strategieën die wél werken zijn om juist moed te ontwikkelen om –naar voren- te gaan. Stop met denken en piekeren maar ga dóen, ga contacten en activiteiten aan.

 

Help jezelf door mensen te zoeken waarbij je het gevoel hebt dat je ernaast kunt staan, waar je je in kunt herkennen. Praat daarmee over je beleving, je gevoelens en emoties, je onzekerheden. Je zult bijna altijd herkenning vinden.


Wanneer deze stap nog te groot voor je is, zoek dan zo snel mogelijk steun in je netwerk van familie of vrienden. Wanneer mensen erg onzeker zijn, dan is er soms een neiging om juist de lat te hoog te leggen en contact te leggen met mensen waar we tegenop zien. Niet doen!

 

Verstandig en ook liefdevol naar jezelf toe is juist om alles wat je doet met kleine stapjes te doen, waarbij je zéker weet dat het je gaat lukken. Dat versterkt je moed om in beweging te komen en te blijven. Dit maakt je sterk, je went (snel!) aan situaties die je eerst vreesde.

 

De grootste ontdekking die je tenslotte doet is dat ieder mens te maken heeft met een kleinere of grotere mate van zelftwijfel en negatieve kijk op (delen van) zichzelf. De wereld is vol van –vaak verborgen- lotgenoten!1

deel deze tip

Tip 99 - Speel het Kwaliteitenspel

Kwaliteitenspel:
Het (kinder)kwaliteitenspel bevat een grote hoeveelheid kaartjes met allerlei kwaliteiten. Je kunt uiteraard ook op een andere manier aan een overzicht van kwaliteiten komen.


Kies de positieve kwaliteiten uit die bij jou passen.
Kies de kwaliteiten uit waarvan je denkt dat jouw familie of vrienden deze bij jou vinden passen.


Ga in gesprek met mensen die je vertrouwt over jouw kwaliteiten. Schrijf ze op of maak er een collage van, met een foto van jou in het midden.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 100 - Geef jezelf positieve waardering

Uit onderzoek en uit de praktijk is gebleken dat wij mensen ons positiever ontwikkelen als we positieve waardering over onszelf krijgen. Als je dit van andere krijgt is dat prettig, maar je kunt het jezelf ook geven. Ook als je het misschien nog niet altijd zo voelt.


Tip:
Bedenk een zinnen die voor jou belangrijk zijn om te horen. Bijv:
Ik ben de moeite waard, ik mag er zijn.
Ik ben lief, mooi.
Ik ben goed zoals ik ben.

Zeg deze zinnen twee keer per dag drie keer achter elkaar tegen jezelf. Bijvoorbeeld als je jezelf in de spiegel bekijkt.

Je zult merken dat het een positief effect heeft.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 101 - Blijf vertrouwen hebben in groei

Wat anderen tegen je zeggen en de druk van de maatschappij en de mensen om je heen kan aardig wat spanning opleveren.

 

Een negatief zelfbeeld wordt vaak onbewust gecreëerd door je omgeving en gebeurtenissen uit het verleden maar uiteindelijk ben je zelf degene die de negatieve gedachten, soms bewust en vaak ook onbewust in werking zet.

 

Durf de sprong te maken naar je hart en blijf vertrouwen hebben in groei.1

deel deze tip

Tip 102 - Kijk iedere dag waar je blij of tevreden over bent

Door een negatief zelfbeeld zitten mensen vaak vast. Een negatief zelfbeeld drukt je als het ware naar beneden en zie dan maar eens verder te komen terwijl je het zo graag wilt.

 

Vanuit zorgzame, milde aandacht zonder oordelen en meningen die je niet verder helpen, ontwikkel je een vriendelijke open houding en helpende gedachten.

 

Gelukkig is je brein plastisch en verandert het door ervaringen. Dat betekent dat je brein gaat geloven in wat het vaak hoort. Maak daar gebruik van en kijk iedere dag waar je blij of tevreden over bent.1

deel deze tip

Tip 103 - Vertel jezelf: ik ben compleet en volmaakt

We ontwikkelen ons zelfbeeld in contact met anderen. Hoe kijken zij naar ons? Zo leren wij ook naar onszelf te kijken.


Maar wie zijn die anderen om jou te kunnen en mogen be- en veroordelen? Naar mijn idee is er niet één waarheid en is veroordelen altijd een zaak van te weinig naar iemand geluisterd hebben.

 

Er is maar één jij en die is compleet en volmaakt. Deep down weet jij dat ook, ook al kan je dat niet altijd voelen. Glimlach naar jezelf en vertel jezelf elke dag: ik ben compleet en volmaakt.1

deel deze tip

Tip 104 - Schrijf elke morgen

Schrijf dingen van je af en laat naar boven komen wat verwoord en gehoord wilt worden.

Als iemand een negatief zelfbeeld heeft kijken we in de therapie naar de onderliggend oorzaak daarvan. Vaak heeft diegene in het verleden een overtuiging voor zichzelf gecreëerd van bijvoorbeeld; ik ben niet goed genoeg of ik doe er niet toe of ik ben niet belangrijk.

 

Het kan zijn dat je in het verleden op een negatieve inslag bent gespiegeld en dat jou ervaring daarvan zegt dat je niet goed genoeg bent. Dit thema kan je je hele leven bij je dragen en je beïnvloeden.

In de therapie kijken we daarom of deze overtuiging nog voor je klopt op dit moment.
Het woord zelfbeeld zegt al dat het om een beeld van jezelf gaat. Nu kun je dat beeld op vele manieren opvijzelen waardoor je een meer positiever zelfbeeld krijgt.

 

Daar is niets mis mee en dat kun je gewoon doen zodat je weer een goed gevoel over jezelf krijgt. Maar vergeet niet het is maar een beeld. Dan komt de vraag, wie ben je in essentie?


Daarom kijken we in de sessies naar je zijnsaspect en de laag van de liefde. Wanneer is het tekort daarvan ontstaan en heb je jezelf van je eigenliefde afgesloten. Als daar weer verbinding mee gemaakt kan worden zal je zelfbeeld gevoed worden vanuit je bron en is het niet zo relevant meer wat anderen van jou verwachten of waar jij aan zou moeten voldoen.

Als tip kan ik je meegeven om elke morgen te schrijven. Het is belangrijk er niet over na te denken wat je schrijft. Schrijf gewoon door ook als je het niet meer weet of geen zin hebt, dan schrijf je dat op. Je schrijft ten eerste dingen van je af waardoor je op diepere lagen in jezelf terecht komt met als gevolg dat dingen boven komen die verwoord en gehoord willen worden. Het brengt je dichter bij je essentie.

Dit is een fijne manier om bij je gevoel te komen omdat je het echt aan jezelf schrijft. Succes!1

deel deze tip

Tip 105 - Stel je eisen bij - bij ongezond perfectionisme

Ongezond perfectionisme

Een perfectionist is dikwijls iemand die zich erg onzeker voelt en daarom geneigt is teveel van zichzelf te vragen. Je bent te perfectionistisch wanneer je het jezelf niet toestaat fouten te maken of beperkingen te hebben.


Omdat deze eisen vaak onmogelijk zijn, leef je onder hoogspanning. Niet iedereen herkent zijn eigen perfectionisme, maar wel de klachten die ermee samen gaan zoals; faalangst, depressieve klachten, weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld.


Je stelt dan eisen die zeer moeilijk of onmogelijk gehaald kunnen worden.

Je kunt je eisen bijstellen door jezelf de volgende vragen te stellen :

 • Hoe extreem zijn mijn doelen, kan ik ze halen?

 

 • Is het waar wat ik denk, moet ik per se 'perfect' zijn?

 

 • Wat zijn de voor- en nadelen van mijn perfectionisme, helpt het me of werkt het tegen me.

 

 • Wat is het effect van mijn perfectionisme op anderen?

 

 • Zijn mijn doelen en normen flexibel genoeg? Kan ik ze aanpassen als de omstandigheden daar om vragen?

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 106 - Ik ben goed genoeg! Ik ben oké!

Als we opgroeien hebben we bevestiging, acceptatie en onvoorwaardelijke liefde nodig. Helaas krijgen we dat niet altijd op de manier waarop we dat nodig hebben. De negatieve woorden die we horen van bv onze ouders, familie, leraren of klasgenoten blijven hangen en voeden onze innerlijke criticus.

 

Je innerlijke criticus zit in je hoofd en herhaalt veel van deze negatieve woorden en bedenkt er zelf nog heel wat bij. Maar achter al die negativiteit zit iets diepers verborgen. Onze behoefte om te voldoen. Ons verlangen om het zo goed mogelijk te doen.

 

Maar onze innerlijke criticus vergroot dat door perfectionisme. Zo proberen we een gevoel van afwijzing te voorkomen. De afwijzing die we vroeger ook hebben ervaren.


Vaak is die angst zo'n deel van onszelf geworden dat we ons steeds moeten bewijzen. Alles moet perfect. Jij moet perfect.

Geef jezelf het geschenk van goed genoeg zijn. Jij bent goed genoeg!
dat mag je elke dag tegen jezelf zeggen: Ik ben goed genoeg! Ik ben oké!

Lukt je dat niet, dan mag je jezelf het geschenk gunnen om ermee aan de slag te gaan. Zoek professionele hulp en ontdek hoe waardevol jij bent!
Wees welkom.1

deel deze tip

Tip 107 - EMDR behandeling bij een negatief zelfbeeld

Sinds de introductie in 1989 van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) voor de behandeling van posttraumatische stress stoornissen is deze methode verder ontwikkeld en verfijnd. Het toepassingsgebied is daardoor uitgebreid.

 

Zo is er nu ook een behandeling met EMDR voor mensen met een negatief zelfbeeld. Wil je weten of EMDR jou kan helpen, neem contact op met een Therapeut die zich gespecialiseerd heeft in EMDR.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 108 - Bijhouden van een positief dagboek

Een negatief zelfbeeld wordt tijdens het leven gevormd door wat je hebt meegemaakt en vooral ook door jouw interpretatie daarvan.

Ook wordt je zelfbeeld bepaald door wat anderen van je vinden en wat jij denkt dat anderen van je vinden. Vaak spelen perfectionisme en het stellen van hoge eisen daarbij een grote rol.

Het bijhouden van een positief dagboek waarin je elke dag minstens een maar als het kan drie dingen opschrijft van die dag waar je tevreden over bent en ook welke kwaliteiten je daarbij hebt ingezet kan helpen om dit negatieve beeld van jezelf bij te stellen.

Het hoeven geen grote dingen te zijn. De afwas doen terwijl je er geen zin in hebt is bv een voorbeeld of opstaan terwijl je geen zin hebt in de dag.

Koop daarvoor een mooi schrift en houdt het langere tijd vol bv een jaar. Je negatieve zelfbeeld heeft zich in langere tijd gevormd en heeft ook langere tijd nodig om bij te stellen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 109 - Ga op ontdekkingstocht naar jouw talenten

"een vogel zingt niet om de problemen van de wereld op te lossen, maar omdat het een lied te zingen heeft"

Elke vogel heeft zijn eigen lied, jij hebt jouw "eigen lied te zingen"

Door allerlei ervaringen in je leven als kind en als leerling op school en als volwassenen op de werkvloer heb je een zelfbeeld opgebouwd. Dat beeld is vaak gekleurd door de gebroken speigels waarin je hebt gekeken, de tekorten waar je op werd gewezen.

Maar...jij hebt jouw unieke talent. jij hebt een uniek verhaal aan deze wereld toe te voegen. De ontdekkingstocht naar jouw talenten doet iets met je. Het verandert je zelfbeeld.

Je gaat ontdekken waar jouw kracht zit en welk lied jij te zingen hebt. Talenten coach Luk Dewulf heeft hiervoor een prachtig instrument ontwikkeld: "ik kies voor mijn talent"

Er zijn inmiddels veel therapeuten en coaches die hier mee werken. Ik doe dat inmddels ook met veel plezier. Ga op ontdekkingstocht en verander jouw zelfbeeld!!


1

deel deze tip

Tip 110 - Boekentip: Meer dan Intelligent

Negatief zelfbeeld en hoogbegaafdheid

Wanneer je niet erkend wordt in je mogelijkheden en in de hulp die je nodig hebt bij je onmogelijkheden - kan dat de kijk op jezelf behoorlijk beïnvloeden. Zeker ook als je (mogelijk) hoogbegaafd bent en je je vaak als zo anders voelt. Een negatief zelfbeeld is dan makkelijk gevormd.

Hoogbegaafdheid heeft vele vormen en ook hoogbegaafden hebben hulp nodig om hun potentieel te ontwikkelen. Dit boek lees makkelijk weg en heeft mij veel inzichten opgeleverd waar ik echt wat mee kan! Een aanrader!

Boekentip: Meer dan Intelligent.
De vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen.
Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx

En blijf je vastlopen? Zoek dan hulp. Juist als hoogbegaafde is het prettig om een gids te hebben die je op weg helpt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 111 - Oefening positieve dingen over jezelf opschrijven

Schrijf gedurende één minuut zo veel mogelijk positieve dingen over jezelf op als je maar kunt bedenken.

Als je er niet meer weet, schrijf dan positieve dingen op die anderen ooit tegen je gezegd hebben, of over je gezegd hebben, Het maakt niet uit of je ze gelooft of niet. Houd je strikt aan de tijd. Tel het aantal positieve uitspraken. Het maakt helemaal niet uit hoeveel je er hebt opgeschreven, al is het er maar één. bewaar je aantekeningen.

Herhaal de oefening iedere dag gedurende één minuut, Het streven is om het aantal positieve dingen in een week tijd te verdubbelen. Houd je precies aan de tijd, tijdsdruk is belangrijk!

Als je in de loop van de week meer dingen gaat opschrijven, kun je misschien in tijdnood komen. Je hoeft dan niet alles helemaal uit te schrijven. alleen de eigenschap is prima, Het hoeft niet in de vorm van “ik ben …”. lange woorden kun je afkorten. De enige eis is dat je later nog begrijpt wat er staat en dat je ze kunt tellen.

Het maakt niet uit of je tweemaal hetzelfde opschrijft, of meerdere synoniemen. en je mag precies hetzelfde opschrijven als gisteren.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 112 - Jezelf zijn doe je in het nu

Op zoek naar jezelf

‘Ik kan pas mezelf zijn als…’ Ieder mens is al goed genoeg of speciaal genoeg omdat hij er IS. Je hoeft je eigen ZIJN alleen maar te ervaren.

De meeste mensen die op zoek zijn ‘naar zichzelf’ gaan aan dit simpele feit voorbij. Zijn ze naar zichzelf op zoek in de droom van een mooiere toekomst? Of ze willen zichzelf terugvinden door te denken over wat er anders had moeten zijn in hun verleden?

Mensen die in het verleden of de toekomst naar zichzelf zoeken, zullen moeite hebben om zichzelf te vinden. De toekomst moet nog komen en het verleden is al geweest.

Je kunt alleen maar ZIJN in dít moment en dus jezelf alleen maar ervaren in dit moment. Wees je ervan bewust dat gedachten komen en gaan, altijd refererend naar het verleden of naar de toekomst.

Jezelf zijn doe je in het nu.


1

deel deze tip

Tip 113 - Je hoeft het niet alleen te doen

HALFBLOED, DUBBELBLOED, GEMIXT BLOED?

Ik ben Indisch en opgegroeid in een witte omgeving in Rotterdam.
Mijn uiterlijk laat kenmerken van mij zien; ik ben vrouw, ik heb zwart haar en een bruine huid, ik ben slechtziend en heb een bril nodig.

Ik ben vaak beoordeeld en veroordeeld vanwege mijn uiterlijk.
Zo leerde ik al jong dat anders zijn geen kwaliteit is, maar een reden is om uitgesloten te worden. Ik leerde dat ik er niet bij hoorde.

Gelukkig weet ik nu dat ik ben wie ik ben, en dat is goed genoeg! Ik heb veel hulp en ondersteuning gekregen om tot deze overtuiging te komen, ik heb het gelukkig niet alleen hoeven doen.

Ik weet hoe pijnlijk het is als je anderen geloofd, die je lager waarderen omdat je anders bent of er anders uit ziet. Als therapeut wil ik mensen ondersteunen die zich niet meer negatief willen laten beïnvloeden door wat anderen zeggen of vinden. Die kracht willen putten uit hun anders zijn, die trots en eigenzinnig door het leven willen gaan.

Heb jij het gevoel dat je er niet bij hoort omdat je anders gekleurd bent, te groot, te klein, te dik, te dun, te rijk, te arm, te slim of andere keuzes maakt dan doorsnee. Als je daar last van hebt en als dit jou belemmert om je eigen leven te leiden? Zoek dan hulp. Je hoeft het niet alleen te doen!

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek om te zien of ik de therapeut ben om jou verder te helpen.


1

deel deze tip

Tip 114 - Schrijf eens een sprookje

Schrijf eens een sprookje.

En wanneer je hiermee klaar bent vraag jezelf dan eens af wie jij bent in dit sprookje en wat het hoofd thema ervan is.

Wat zegt dit over jou en over jouw je zelfbeeld en hoe zou je het eventueel willen herschrijven. Wat is er voor nodig in het verhaal (en in jouw leven) om tot een positief zelfbeeld te komen?


1

deel deze tip

Tip 115 - EMDR, NLP en BML zijn prachtige snelle methoden

het allerbelangrijkst is erachter te komen waar het negatieve zelfbeeld is ontstaan.

We groeien allemaal op in een gezin of een situatie waarin je je moet aanpassen aan de omstandigheden. Als onbeschreven blad is het nodig om een paar extra regels toe te voegen. Aanpassingen die niet helemaal bij je ware ik passen, maar die je nodig hebt om goed op te groeien.

Daar ga je een rol vervullen en die oefen je dagelijks, je wordt goed in die rol. De rol lijkt op den duur als een jas te passen en je merkt niet meer dat het een rol is die je vervuld. Het lijkt identiteit te zijn geworden. Uitspraken als 'zo ben ik nu eenmaal' worden vaak gehoord.

Alles prima als je er geen last van hebt. Maar vaak gaat die jas toch schuren op een gegeven moment. Je kunt last krijgen van de aanpassing, zeker als het jij jezelf op een tweede plek hebt gezet, anderen in het gezin meer aandacht opeisten. Daar komt onzekerheid om de hoek kijken. Begrijp wat er is gebeurd, dat is stap 1.

EMDR, NLP en BML zijn prachtige snelle methoden om dit zelfbeeld om te zetten.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 116 - Probeer eens wat minder perfect te zijn

Vaak hoort bij een laag zelfbeeld:
 • perfectionisme
 • pleasen
 • je schuldig voelen over alles wat fout is gegaan
 • faalangst en uitstelgedrag
 • stress

Tip: probeer eens wat minder perfect te zijn: niemand en niets is immers perfect ! De gedachte dat jij niet goed genoeg bent heeft een negatieve invloed op al je emoties. Bovendien kun je nooit meer dan 100% presteren. Een coach kan je daarbij helpen.1

deel deze tip

Tip 117 - Kijk naar wat je wel bent en kan

Kijk niet naar wie je niet bent of niet kan, wel naar wie je wel bent en wat je wel kan!


1

deel deze tip

Tip 118 - Herken de vergelijker in je en verleg je focus

Het gras bij de buren…

‘Is altijd groener’, is het spreekwoord dat je mogelijk wel kent. In dit spreekwoord kom de ‘vergelijker’ , één van je innerlijke critici, aan het woord.

We kennen ‘hem/haar’ allemaal op zijn tijd, door gedachten als: ‘Zij hebben wel 2 auto’s voor de deur!’, ‘Hij krijgt de bal veel vaker toegespeeld!’, ‘Bij haar staat dat rokje veel leuker!’.

Het doen van een vergelijking met iets dat een ander wel of niet bezit of kan heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de loop van je leven. Toch is het belangrijk jezelf de vraag te stellen: ‘Brengt of kost de vergelijker je vandaag de dag wat?

Als je de vergelijker herkent én weet wat hij tracht te bereiken is het belangrijk om er niet tegen te vechten, maar je focus te gaan verleggen. Ja, dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst!

Een aantal tips:
- Zodra je je vergelijker opmerkt, snoer hem de mond! Zeg bijvoorbeeld:
o Stop, dit is niet helpend!
o Ik heb ook wel eens anders gehoord!

- Bedenk 1 positieve zin die je eigenwaarde en zelfvertrouwen geeft en zeg die tegen jezelf, zodra je de ‘vergelijker’ weer betrapt. Zeg tegen jezelf, iets als:
o Prestaties staat los van mijn eigenwaarde!

- Verander je focus door jezelf positief toe te spreken. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf:
o Ik heb een mooi voorzetje gegeven!
o Ik mag trots zijn op mijzelf!
o Wat heb ik mooie ogen!
o Ik ben net zoveel waard als ieder ander!


Wil je hulp om jouw vergelijker in beeld te krijgen én deze criticus in jezelf te reduceren? Neem dan contact met mij op!


1

deel deze tip

Tip 119 - Sta stil bij jouw kwaliteiten

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Ieder mens heeft kwaliteiten. Hoe vaak sta jij stil bij die van jou?

Zet jouw positieve eigenschappen eens op een rijtje. Vraag hierbij eventueel vanuit je omgeving.

Wat kan je goed? Waarover krijg je weleens een compliment? Waar ben je blij mee of trots op? Als je het niet direct weet, ga het dan maar eens ontdekken.


1

deel deze tip

Tip 120 - Geef aandacht aan dat wat er goed gaat

Sta jij stil bij je successen?

Geef aandacht aan dat wat er goed gaat. Dat kan je bijvoorbeeld doen door jezelf in gedachte een schouderklopje te geven.

Of vier je succes door jezelf te trakteren op iets fijns.

Of maak er een dagelijks ritueel van door dagelijks een lijstje te maken van wat er goed ging, waar je blij mee was.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 121 - Tips bij vier gewoontes die zorgen voor laag zelfbeeld

Vier gewoontes welke de grondslag vormen voor laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, negatieve gedachtes:

1. Altijd proberen alles perfect te willen doen.
Tip: besef dat je het ultieme beeld van perfectie nooit kunt waarmaken !

2. Pleasen, altijd proberen het anderen naar de zin te maken.
Tip: stel je grenzen

3. Je schuldig blijven voelen over wat er dan ook fout gegaan is.
Tip: als je een ander kunt vergeven voor zijn fouten, waarom jezelf dan niet?

4. Je te lang vasthouden aan het verleden
Tip: besef dat je het verleden nooit kunt veranderen, maar vandaag en morgen wel !


1

deel deze tip

Tip 122 - Negatief zelfbeeld is te behandelen met EMDR

Waar komt jouw negatieve zelfbeeld precies vandaan? Door dat te onderzoeken komt de ware reden boven. Vaak ligt de oorzaak in jouw verleden.

Sommige mensen hebben heel lieve ouders en een top jeugd gehad, voor hun gevoel. Toch kan een moeder, die jou alles uit handen nam om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, jou onbedoeld het idee gegeven hebben dat iedereen alles beter kan dan jij.

Als moeder alles uit handen neemt ontneemt ze jou nl je eigen leerproces en ze geeft je onbedoeld de boodschap mee "laat mij het nou maar doen, dan gaat het sneller/ beter.

Dit is prima te behandelen met EMDR, waardoor jij je weer goed kunt voelen over jezelf

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 123 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, open, zachte en vriendelijke aandacht naar je wat je bezighoudt.

Aanvaard dat je wat je voelt en ervaart er is.
Door op een zachte manier met jezelf en met je emoties om te gaan, kun je ontspannen en zacht worden.


1

deel deze tip

Tip 124 - Aan de slag met huiswerkopdrachten

Negatief Zelfbeeld, wat klinkt dat he.... Ben je onzeker, vind je jezelf niet leuk? niet mooi? Heb je BDD? heb je een operatie ondergaan, waardoor je lichaam of je bewegingsvrijheid is veranderd?

heb je faalangst, vermijd je situaties omdat je denkt dat anderen je toch niks vinden?.... Ik kan je helpen.

Door middel van gesprekken, die soms warm en steunend zijn maar soms ook spiegelend kunnen zijn, help ik je op weg naar een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Ik heb veel materiaal waar we mee aan de slag kunnen. Bij mij ga je dus niet alleen ""praten", maar ook huiswerkopdrachten maken. En dat is interessant want soms kun je je netwerk (als je die hebt), inschakelen, voor het behalen van je doel.

Ook als dat spannend is, ik help je stap voor stap naar meer zelfvertrouwen en een moment dat je steviger in je schoenen kunt staan. Veel succes! Groetjes


1

deel deze tip

Tip 125 - Een pestverleden? Creëer rust en ruimte in je lijf

PESTEN

In de praktijk spreek ik regelmatig volwassenen die in hun jeugd of in hun volwassenen leven zijn of worden gepest, gekwetst, genegeerd of worden buitengesloten.

Van collega's tot vrienden en zelfs familie. Soms bewust, echter ook onbewust. Niet weten of voelen dat je de ander kwetst, totdat de bom barst.

Onveiligheid binnen relaties, het komt heel vaak voor. De littekens hiervan zijn vaak onuitwisbaar en vormen een spoor door hun complete levenslijn. De meest voorkomende thema's die ik tegenkom:

Onzekerheid
Laag zelfbeeld
Er niet mogen zijn
Achterdochtig zijn
Opvliegend reageren
Niet gezien willen worden

Mensen die een pestverleden hebben, kunnen hier ook last van hebben in hun relatie. Tijdens discussies kunnen oude patronen geraakt worden, waardoor ze zich weer net zo gekwetst voelen als toen.

Als hierop "buitengewoon" gereageerd wordt, zal de partner vaak niet begrijpen waarom het zo hard binnenkomt. Zo kunnen er makkelijk conflicten ontstaan, waardoor je beiden elkaar niet begrijpt en afstand neemt.

Reden om actie te ondernemen en dit voor jezelf op te lossen. Je partner heeft in een gezonde relatie het beste met je voor en verdient het om gelijkwaardig behandeld te worden.

Het helpt om met een onafhankelijk persoon samen naar het verleden te kijken en zo creëer je rust en ruimte in je lijf. Rationeel kunnen we veel verklaren, het gaat erom wat er in je gevoel gebeurt (verleden) en hoe je dit uit (in het heden).


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 126 - EMDR-therapie kan een negatieve overtuiging ombuigen

Hechting

Een negatief zelfbeeld kan al in je jeugd zijn ontstaan door een bepaalde manier van opvoeden. Als je als kind/tiener met regelmaat boodschappen van negativiteit door je omgeving moet ontvangen, ga je dat op een gegeven moment geloven. En dat werkt waarschijnlijk je hele leven door.

EMDR-therapie is een manier om die negatieve overtuiging aan te pakken en om te buigen naar een positieve overtuiging.


1

deel deze tip

Tip 127 - Boekentip: Negatief zelfbeeld

Zelfhulpboek
Titel: Negatief zelfbeeld
Auteur Manja de Neef, psychotherapeut en gedragsdeskundige

Dit boek helpt je om een stevig en genuanceerd beeld van jezelf op te bouwen. Uit het boek spreekt begrip en erkenning voor de moeite die het kost om tegen het bestaande negatieve zelfbeeld op te boksen. Je krijgt meer besef van alles wat van invloed is op je zelfbeeld en wat je daar zelf in kunt doen. Je krijgt er tal van praktische tips en oefeningen die je zelfstandig in je eigen dagelijkse leven kunt toepassen.

Daarnaast raad ik aan om gesprekken aan te gaan met een ervaringsgerichte psychosociale therapeut of een gestalttherapeut, die je helpt om daadwerkelijk nieuwe ervaringen te laten opdoen van jezelf in het contact met de therapeut. Pas in het contact met de ander, kun je immers jezelf ervaren, door het verschil wat je waarneemt.1

deel deze tip

Tip 128 - Ontwikkelen van basisvertrouwen

Heb je een negatief zelfbeeld? Ga aan de slag met het ontwikkelen van basisvertrouwen!

Hierbij kan het boek 'Wat zou je doen als je een aap was' door auteurs Suzanne Haest & Michiel van den Heuvel je helpen. En natuurlijk ben ik beschikbaar voor je om dit meer te verdiepen in de vorm van gestalttherapie.


1

deel deze tip

Tip 129 - Schrijf eens een liefdes brief aan jezelf

Liefdesbrief: schrijf eens een liefdes brief aan jezelf. Je bent prachtig gemaakt! Wat zou je het liefst ook wíllen horen wanneer een ander het jou schreef: schrijf dat op aan jezelf.


1

deel deze tip

Tip 130 - Kijk of je positieve en negatieve lijstjes in belans zijn

Een goed zelfbeeld geeft een gevoel van vertrouwen in jezelf en je kunnen.
Als je een vertekend zelfbeeld hebt dan ben je uit balans. Het durven kijken naar jezelf in verschillende situaties.

Jezelf observeren om te kijken wat en hoe je het werkelijk doet en hoe je omgeving op je reageert.

Het kan helpen om positieve en negatieve lijstjes te maken. Wat kan en doe ik goed en wat minder goed. Als deze twee lijstjes in balans zijn dan is je zelfbeeld oke..


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 131 - Schrijf een brief aan je jongere zelf

Schrijf een brief aan de jongere versie van jezelf en vertel hem/haar wat je nodig hebt.

Stel je voor dat je in een bos wandelt en daar op een bankje een kind ziet zitten (je voelt vaak zelf wel aan hoe oud dat kind is/moet zijn). Dat ben jij, toen je jonger was. Wat heeft dat kind nodig op die leeftijd, wat zou je hem/haar willen vertellen of mee willen geven. Doe dat maar. Heel jezelf door je jongere ik te geven wat het nodig had gehad.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 132 - Draai het eens om

Draai het eens om

Als je merkt dat je vaak negatief over jezelf denkt, terwijl je anderen in je leven wel ondersteunend en helpend toespreekt?

Draai het dan eens om: spreek jezelf net zo toe als dat jij anderen toespreekt. Met mildheid en compassie, omdat ook jij daar recht op hebt. Probeer het maar eens!


1

deel deze tip

Tip 133 - Durf eens te af te wachten

Durf eens te af te wachten tot een ander zegt waar jij de hele tijd bang voor bent
(dat er gezegd ,gedaan of gevonden gaat worden)....!

Fons

1

deel deze tip

Tip 134 - Schrijf op wat je goed heeft gedaan

Schrijf eens een maand, elke dag drie dingen op, die je goed hebt gedaan op of waar je trots op bent. Je zult merken dat je ook meer de positieve dingen van jezelf gaat zien.


1

deel deze tip

Tip 135 - Lees dit tijdens een neerslachtige bui

vraag eens aan al je vrienden of zij op willen schrijven wat maakt dat zij jou als vriend(in) hebben gekozen.
Plak alles in een schrift.
Tijdens een neerslachtige bui kan je dan lezen dat jijzelf misschien wel minderwaardig over jezelf denkt. Anderen zien een betere versie van jou.
Zullen die anderen dan allemaal gek zijn?!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 136 - Ik hou van mij

Ik hou van mij

Een negatief zelfbeeld kan je belemmeren in heel je leven. Een mooi, confronterend maar o zo waar nummer die je kan helpen bij jouw zelfbeeld is Ik Hou Van Mij, van Harry Jekkers.

Luister deze elke dag. Zing hem mee. Elke dag voor de komende minimaal 2 weken.

Wat doet dit met jou?


1

deel deze tip

Tip 137 - Omring jezelf met positieve en enthousiaste mensen

Omring jezelf met positieve en enthousiaste mensen.
"Waar je mee omgaat, wordt je door besmet"is een oud Nederlands gezegde.
En dit is zeker waar!

De mensen met wie je omgaat, beïnvloeden je altijd, dus zorg ervoor dat deze mensen een positieve instelling hebben en jou altijd een goed gevoel geven.


1

deel deze tip

Tip 138 - Boekentip: Negatief zelfbeeld

Een boek rondom negatief zelfbeeld dat veel gebruikt wordt door therapeuten, is het boek `Negatief zelfbeeld' van Manja de Neef.

Het is een zelfhulpboek, goed leesbaar. Een belangrijk onderdeel van dit boek gaat over het bijhouden van een Witboek; een soort dagboek waarin je aan het einde van de dag drie dingen opschrijft waar je een goed gevoel bij had. Ook schrijf je erbij welke kwaliteit van jou erbij betrokken was (wat zegt dit over jou?)

In mijn praktijk heb ik het Witboek al vaker ingezet bij cliënten en ze vonden het fijn om mee bezig te zijn. Misschien ook iets voor jou?


1

deel deze tip

Tip 139 - Welkom innerlijke helper

Heb je last van een innerlijke criticus, die je afkraakt, je een negatief gevoel geeft over wie je bent en wat je doet? Heb je moeite met het stellen van doelen omdat je criticus continu negatief commentaar levert?

Zorg dan voor tegenwicht door ook je innerlijke helper aan het woord te laten. Bijvoorbeeld: noteer op een vel papier het doel dat je hebt. En creëer dan twee routes daarnaartoe; 1 route via de innerlijke criticus, en 1 route via de innerlijke helper.

Noteer van beide hoe ze aankijken tegen het doel dat je gesteld hebt, en hoe je dat doel kunt behalen. Kijk kan wat dit met je doet, en welk perspectief het meest optimale en ideale voor je is.


1

deel deze tip

Tip 140 - EMDR bij negatief zelfbeeld

EMDR bij negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld is vaak gestoeld op zekere kernovertuigingen. Deze kernovertuigingen over jezelf zijn in dit geval van vaak negatief en ontstaan in het verleden. Met EMDR kan gewerkte worden aan het veranderen van een negatieve kernovertuiging in een positieve overtuiging.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 141 - Leer kijken naar wat je wél hebt

Onzeker over jezelf, nare gedachten over jezelf? Het maakt je niet vrolijker. Ik help je graag anders te leren denken over jezelf.

Vaak hebben we te maken met (oude) overtuiging en veroordelen we onszelf. Het bevestigt een naar gevoel, maar het helpt ons niet.

Beter kun je leren kijken naar wat je wél hebt en wat je wél kunt. Ik hoor je denken, "'tja dat is niet zoveel"".

Ik ben er van overtuigd dat als je gestimuleerd wordt om hier over na te denken en constructief hiermee aan de slag te gaan, dat je lekkerder in je vel kan komen te zitten. En natuurlijk kun je daar hulp bij gebruiken.

Ook zou ik voorstellen gebruik te maken van je omgeving. Mensen die je een beetje kennen, kunnen je hier meer bij helpen dan je denkt. Ik help je er graag bij met als doel meer zelfvertrouwen en steviger in je schoenen staan. Succes!


1

deel deze tip

Tip 142 - Vraag hoe zijn of haar dag was

Een tip bij relatieproblemen: Vraag hoe zijn of haar dag was. Het is belangrijk om je in elkaar te blijven interesseren. Dit is een bepaalde soort aandacht die je aan elkaar geeft en aandacht is cruciaal in een relatie.


1

deel deze tip

Tip 143 - Geef elkaar complimentjes

Tip voor je relatie: Geef elkaar complimentjes.

Zoiets kleins kan jullie relatie al een heel stuk verbeteren. Hoe moeilijk kan het zijn om even te laten weten hoe goed die ander er vandaag weer uit ziet, of hoe lekker hij gekookt heeft, of hoe trots je op hem bent wat hij voor elkaar heeft gekregen op zijn werk of studie


1

deel deze tip

Tip 144 - Van Kritische stem naar een liefdevolle stem

De kritische stem die je in jezelf hebt, heb je gekregen van een kritische ouder of andere volwassene in je jeugd.
Het is van groot belang dat je deze kritische ouder verandert in een liefdevolle ouder in jezelf.
In plaats van jezelf of je kop geven, spreek je jezelf liefdevol toe, waar je op dat moment behoefte aan hebt.
Bedenk maar hoe je een (je eigen) kind wilt toe spreken als iets niet fijn is of niet lukt.

Wat heb je te verliezen? Je hebt jezelf jaren bekritiseert en dat heeft niet gewerkt.
Probeer jezelf goed te keuren, liefdevol te benaderen en kijk wat er dan gebeurt.


1

deel deze tip

Tip 145 - Negatief zelfbeeld? Onderzoek of je ook een HSP bent.

Als je een HSP bent (highly sensitive person) dan is het mooie daarvan dat je veel waarneemt en dus anderen goed kunt aanvoelen. De keerzijde daarvan is dat als je een negatief zelfbeeld hebt je de miniemste signalen van de ander signaleert en...steeds op jezelf betrekt. Dit voedt je negatieve zelfbeeld.

Je bewust worden van je gevoeligheid kan je helpen om anders te gaan kijken naar die signalen die je opvangt bij anderen. En ze te duiden, los van de vaste interpretatie dat het wel op jou betrekking zal hebben.

Zie je iemand fronsen, verstijven, slikken, een grimas maken? Parkeer de reflex om het op jezelf te betrekken en benut je hsp-vermogen om goed te observeren. Wat is er met deze persoon dat die dit doet?

Het zal een nieuw licht werpen op de signalen die je waarneemt bij anderen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 146 - Positieve ervaringen noteren

Heb je de neiging om steeds het negatieve te zien van jezelf? Begin in een 'positief dagboek' dagelijks je positieve ervaringen op te schrijven. Dat kunnen kleine momenten zijn waar je iets van tevredenheid of blijheid bij ervaren hebt. Noteer deze.
Kijk na een week welke positieve eigenschappen jij daaraan kunt koppelen over jezelf. Schrijf deze er vervolgens ook bij.deel deze tip

Tip 147 - Successen registreren

Schrijf elke avond op welke activiteit je vandaag gedaan hebt die iets op heeft geleverd. Waar je jezelf een compliment mee kan geven. Het vergroot je zelfvertrouwen en daagt je uit.deel deze tip

Tip 148 - Wat is een negatief zelfbeeld? #zonderfilter

Waarschijnlijk verwacht je nu dat ik schrijf dat een negatief zelfbeeld betekend dat je slecht over je zelf denkt. Dat is inderdaad wel vaak wat er over gezegd wordt. Ik wilde daarom het nu eens graag hebben over wat dát beeld van je zelf jou nou écht zegt. Misschien heeft het vooral te maken dat je gewend bent de nadruk te leggen op delen van jezelf die je niet oké vind. Die je eigenlijk weg wilt poetsen. Alsof je er een filter over heen legt en hét er ineens anders uit ziet. Nu is de “truc” dus misschien wel dat je, vanuit het kritische deel in jou, kijkt naar het beeld (de selfie) die jij van jezelf hebt. En dan bedoel ik het hele beeld, met alle “goede” en “slechte” delen erin. Misschien is dan ook wel zo eerlijk om eerst eens alle eigenschappen te verzamelen die in je hebt, zonder ze meteen te verdelen in goed en fout. Dus schrijf eens alle eigenschappen van je zelf per blaadje op en noteer dan per eigenschap wat de vóór en wat de nádelen er van zijn. Zodat je ziet waar deze eigenschappen je nu gebracht hebben in jou reis van je leven. Want al deze blaadjes samen ben jij. Je bent het ál, of je het goed vind of niet, het is er. Als je er nu vanuit een ander perspectief, zonder oordeel (#zonderfilter) naar kijkt en ziet zoals het werkelijk is, krijg je daarmee een ander beeld van jezelf? En is het daarmee minder waar? Nee, toch? Mogelijk kun je voortaan bewuster kiezen welke filter je over jou innerlijke selfies heen zet, zodat je daarmee een ander beeld van jezelf, naar buiten, neerzet!deel deze tip

Tip 149 - Wees lief voor jezelf

Kijk eens met de ogen van iemand die veel van jou houdt naar jezelf. En realiseer je dat die persoon positieve en mooie dingen in je ziet en waardeert. Dat is niet voor niks!deel deze tip

Tip 150 - Complimenten accepteren

Als je negatief naar jezelf kijkt, doe je vaak een welgemeend compliment van iemand af als niets waard. Hoe zou het voor die ander zijn dat je het compliment niet naar waarde schat? Probeer eens te geloven dat het compliment een kern van waarheid in zich draagt. Je doet jezelf en die ander daarmee een groot plezier.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 151 - Ik ben de som van al mijn delen

Een negatieve kijk op jezelf krijg je wanneer je niet jezelf mag zijn (van jezelf). Je hebt afkeer van een aantal delen in jezelf en die tracht je te verbergen onder andere gedragingen. Je hoopt daarmee de goedkeuring van anderen weg te dragen, maar het gekke is dat dit juist maakt dat je niet tevreden over jezelf bent.
Durven te onderzoeken wie je bent en wil zijn en daarvoor te gaan is de sleutel naar een positief zelfbeeld. Al die delen in jezelf die je niet waardeert ben jij ook. Probeer ze te omarmen en te laten zien. Je zal geleidelijk aan merken dat je je vrij voelt en positief tegen jezelf kan gaan leren aankijken.deel deze tip

Tip 152 - Gedachten zijn krachten

Je overtuigingen over jezelf sturen je gevoel en je gedrag. Maar je hebt nog altijd zelf de keuze wat die overtuiging is.

Anoniem


deel deze tip

Tip 153 - Stop met je aan te passen

Wanneer jij doet wat je denkt dat anderen van jou verwachten, komen er mensen op je pad die jou waarderen om wie je eigenlijk niet bent. Wees jezelf; wie jij bent en wat jij wilt. En je zult merken dat je de juiste mensen gaat ontmoeten die bij jou passen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 154 - Leefregels

Welke leefregels hanteer jij? Schrijf ze maar eens op. Zijn dit regels die je zelf hebt bedacht of komen die voort uit je opvoeding of relatie? Hoe voel je je bij die regels? Welke wil je houden en welke niet?

Doel: inzicht krijgen in wat van jou is en wat van de ander is. Waar voel je je gelukkig over en wat wil je veranderen?deel deze tip

Tip 155 - stuur de leugens weg

Het beeld dat jij hebt van jezelf is opgebouwd in de loop van je leven. Het heeft al een eerste grond in het welkom van jou op deze wereld. Soms was dat een gebroken welkom, waren je ouders niet in staat je in liefde te ontvangen. Ook wordt je zelfbeeld beinvloed door de boodschappen die je op de (basis) school hebt gekregen. Je hebt zo heel wat boodschappen ingeslikt over wie jij bent. Negatieve boodschappen. Schrijf die negatieve boodschappen eens op, bekijk ze eens kritisch: zijn ze écht wel waar? Zodra je voelt bij jezelf dat het in feite leugens zijn die over jouw zijn uitgesproken stuur ze dan weg. Verbrand het briefje. Omarm de waarheid dat je een prachtig mens bent, waard om te leven en uit te delen!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 156 - Reserveer ‘baalperiode’ bij afwijzing na sollicitatie

Wanneer jij je gekwetst en afgewezen voelt is het belangrijk te beseffen dat dit gevoel teruggaat naar de oermens in jou. Mensen willen ergens bij horen en gewaardeerd worden, wat nodig was om je staande te houden in de groep, om te overleven. Een evolutionaire erfenis. Wijs dit gevoel niet af, je kunt het beter doorleven door te balen, huilen en er over te praten met vrienden.

Je zou vooraf een ‘baalperiode’ kunnen instellen. Drie uur voor een afwijzing op een brief, een dag voor een afwijzing na een gesprek. Daarna herpak jij jezelf.

Vraag achteraf om feedback. Waarin kan jij je ontwikkelen?

En wees een beetje mild voor jezelf, je bent niet de enige, de volgende keer gaat het vast beter.

Anoniem


deel deze tip

Tip 157 - Negatief zelfbeeld of zwak zelfbeeld?

Heb je een lage dunk van jezelf? Of wisselt de waardering die je hebt voor jezelf van moment tot moment?
Dan is er waarschijnlijk sprake van een zwak zelfbeeld.
Heb je een hekel aan jezelf en zou je liefst zo min mogelijk met jezelf te maken hebben?
Dan heb je last van een negatief zelfbeeld.

Bij een zwak zelfbeeld kun je vaak al wat vooruitgang boeken met zelfhulpboeken en tips van mensen om je heen, voordat je besluit professionele hulp in te schakelen. Is er echt sprake van een negatief zelfbeeld? Zoek dan een goede therapeut bij wie je je veilig genoeg voelt om dit pijnlijke thema zorgvuldig op te lossen.deel deze tip

Tip 158 - Kritische stem in jezelf stopzetten

Als je bewust luistert in je hoofd wat daar wordt gezegd. Dan hoor je vast (veel) kritiek op jezelf. Doe niet zo zielig, wees niet zo slap, doe normaal, werk eens door, je kan beter, wat ben je sneu….. etc, etc

Hoe is deze stem ontstaan en wat moet je ermee?
Deze kritische opmerkingen heb je als kind horen zeggen tegen jou. Door een ouder, een leerkracht of een ander belangrijk persoon in je jeugd. Deze kritiek heb je als het ware ingeslikt, geïnternaliseerd. Dus ben je dit nu tegen jezelf gaan zeggen.

Deze stem brengt je niets, het geeft je zelf alleen maar een naar gevoel.
De discussie aangaan met deze stem heeft geen nut. Die discussie zal je altijd verliezen.
Het is van groot belang dat je de stem wegstuurt en zegt: “ik luister niet naar jou”. “Ga weg jij”. “Nee!” “Doei!”deel deze tip

Tip 159 - Het heilige moeten

Dat stemmetje in je hoofd wat je verteld wat je allemaal moet; wat een invloed heeft dat op hoe je je voelt! Het lijkt soms wel of dat de baas over je is.
Door je te ontdoen van al dat moeten, van dat dwingede stemmetje, kom je erachter wat je eigenlijk zelf wilt. Dan kun je jezelf weer ontmoeten.deel deze tip

Tip 160 - Groter dan in plaats van kleiner dan

De stem in ons die oordeelt dat je dingen fout doet, dat je niet goed genoeg bent, dat het nooit wat met je gaat worden, kan zoveel impact op ons leven hebben dat we ons alleen nog maar moe of machteloos voelen door al het ons best doen, zonder het gewenste resultaat: het gevoel ertoe te doen.
Voor een innerlijke criticus is het nooit goed genoeg, kan het altijd beter. Hierdoor krijg je te maken met gevoelens van schuld, schaamte, mislukking en andere gevoelens die je zelfbeeld negatief kleuren. En ga je minder voelen, emoties wegdrukken, kom je niet tot actie of probeer je alles onder controle te houden.
In therapie kun je de innerlijke criticus gaan ontmoeten. Vanwaar die betrokkenheid bij jouw doen en laten? Mogelijk heeft de innerlijke criticus veel voor je gedaan, maar kan er nu wat in de relatie gaan veranderen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 161 - Blij met een terugslag!

Ben je net lekker aan het opknappen van je overspanning, overwerkt zijn of burn-out en bam, ineens ben je weer een aantal stappen terug. Voel je je weer afhankelijke, moedeloos en lijkt er geen eind te komen aan de weg van herstel die je bent ingeslagen. Als je inderdaad je zelf terug vind, zittend en verslagen denkend: "Zie je wel dat het mij niet lukt! Ik ben er weer in getrapt en zo gaat het nooit goed komen. Ik ben weer terug bij af". Dan kan het helpen je perspectief er op te veranderen door jezelf eens af te vragen: Wat is er anders dan de vorige keer?
Mogelijk heb je meer bewustzijn en zelfreflectie en heb je meer handvatten dan toen. En is dit misschien een test om je te laten zien dat je nu een beetje meer snapt hoe het werkt in jouw, zodat je jezelf er ook weer uit kunt helpen. Want per slot van rekening ging het beter anders kon je niet terugvallen. Dus, besef waar je "bent", baal er even van en vind de moed om weer op te gaan staan en vol goede moed verder te gaan waar je was gebleven. Om de simpele reden, je was en bent goed bezig en dat heeft deze terugval je laten (in)zien.deel deze tip

Tip 162 - Doe iets aardigs voor een ander

Doe deze week eens iets aardigs voor iemand in je omgeving.
Iets wat je normaalgesproken niet snel zult doen. Schrijf een kaartje, breng onverwacht een cadeautje langs of bied aan om de hond uit te laten, de tuin te doen of help een collega met een moeilijke opdracht. Bedenk iets wat jou tijd en energie kost, maar wat je desondanks graag voor deze persoon doet.

Ga achteraf bij jezelf na hoe het voor je was om dit te doen. En vraag jezelf eens hoe jij ook eens aardig kunt zijn voor jezelf, net zoals je dat voor die ander bent.

deel deze tip

Tip 163 - Liedesjunk en zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan er toe leiden dat je jouw waardering en erkenning bij de ander gaat zoeken. De ander moet u aardig, waardevol, vlijtig etc. vinden. De ander 'moet' een bepaald tekort bij jezelf aanvullen. Een verlangen naar liefde en waardering is normaal en zelfs gezond mits het geen heilig 'moeten' wordt. Dat zal leiden tot gepieker over hoe je liefde en waardering van die ander kunt krijgen en in de tussentijd vergeet je om jouw eigen leven te leiden.deel deze tip

Tip 164 - Business Model YOU

Net als dat het voor een bedrijf van belang is om een reëel zelfbeeld te ontwikkelen, zo is het ook voor jouzelf van belang om energie te steken in waar je goed in bent, in waar je van waarde bent voor jezelf en anderen. De 'Business Model You' methode laat zien hoe je met behulp van de Canvas-methode systematisch aan de slag kunt met vragen als: Wat vind ik leuk? Wat kan ik? Wat past bij me? Welke waarde voeg ik toe? Hoe zet ik mijzelf neer? Hoe geef ik energie aan wat voor mij van waarde is en wat doe ik dan niet meer?

Het leuke van deze methode is dat het geen navelstaren is, maar juist een heel praktische aanpak weergeeft waarbij je jouw dagelijks handelen en de feedback van andere mensen meeneemt. Van Business Model YOU worden cursussen aangeboden en er is ook een heel praktisch DOE boek van te krijgen zodat je zelf aan de slag kan. Zelf heb ik de methode gebruikt toen ik na moest denken over mijn rol als Gestalttherapeut en wat mij uniek maakt als ik met cliënten werk. Ik vond het een leuk proces om door te maken en het heeft zeker een positieve bijdrage geleverd aan mijn zelfbeeld. Gaat het dat voor jou ook doen?deel deze tip

Tip 165 - Weinig eigenwaarde door het gezin waar je bent opgegroeid

Weinig eigenwaarde, onzekerheid, niet tevreden over jezelf zijn komt in de basis doordat er in het gezin waarin je bent opgegroeid je je vader of moeder (onbewust) afwijst. Je hebt iets niet gekregen of er zijn dingen gebeurd waar je niet blij mee bent. Dit kun je niet kunt accepteren waardoor een van de ouders wordt afgewezen. Dat gaat weg als je ouders mogen zijn wie ze zijn. Dat je gaat naar je primaire emoties van pijn en verdriet over dat waar je niet blij mee bent en wellicht boos over bent (diep van binnen).

Om dit goed aan te pakken is vaak therapie nodig omdat je niet altijd bewust bent van wat er aan de hand is. Samen kun je gaan onderzoeken naar dat wat je niet wilt of kunt accepteren van je vader en/of moeder.

Wanneer je dit met contextuele therapie aanpakt kan je levensenergie weer gaan stromen wat nodig is om meer eigenwaarde en liefde voor jezelf te kunnen voelen en ervaren.

Graag begeleid ik je in dit proces!
deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten