Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Zelfhulpboeken - tips

zelfhulpboeken

 

Zelfhulpboeken - tips

Zoek je tips voor zelfhulpboeken?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede boekentip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw boekentip?

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Lijden, Creëren, Mindful leven

Lijden, Creëren, Mindful leven is een overzichtelijk en lekker leesbaar persoonlijk ontwikkelboek over je eigen leven creëren én mindful leven. Vol met oefeningen, tips, quotes en illustraties.

Op een overzichtelijke wijze, met korte teksten, spreuken, onderzoekende vragen, illustraties en oefeningen, krijg je meer inzicht in jezelf en in anderen, en ontvang je handvatten om jouw leven een stuk fijner te maken.

Hoofdstuk 1 Lijden: je gaat herkennen wat je valkuilen zijn
Hoofdstuk 2 Creëren: je leert hoe je je eigen leven kunt creëren
Hoofdstuk 3 Mindful leven: je leert hoe je mindful kunt leven.


Auteur: Erwin Coenen

12

deel deze tip

Tip 2 - Erotische intelligentie

Een vaste relatie geeft zekerheid, maar hoe houd je het spannend?

Boekentip: Erotische intelligentie door Esther Perel

Anoniem

5

deel deze tip

Tip 3 - De tools - Haal het beste uit jezelf

Iedereen is wel eens ergens bang voor. Een lange vliegreis, de deur uitgaan voor boodschappen, een toespraak voor een groep mensen, of het er nou vijftig zijn of vijfhonderd... Nooit meer bang helpt je om je angst onder ogen te zien en je leven in eigen hand te nemen!

 

Phil Stutz, psychiater, en Barry Michels, psychotherapeut, zagen in hun praktijk dagelijks mensen langskomen die verlamd waren door angst. Ze ontwikkelden een methode die je helpt je angsten onder woorden te brengen en stevig aan te pakken.

 

Ze reiken je een aantal simpele tools aan die je heel gemakkelijk in je dagelijks leven in kunt passen en die voorkomen dat je situaties en ervaringen gaat mijden. Stutz en Michels hebben hun jarenlange ervaring met honderden cliënten samengebald in dit overzichtelijke boek, dat geen valse beloftes doet, maar je helpt je angsten eens en voor altijd de baas te worden!

Verwen jezelf en lees: 'De tools - Haal het beste uit jezelf' van Stutz en Michels.


Sylvia

4

deel deze tip

Tip 4 - Omarm je emoties - vrij van angst voor je gevoelens

Omarm je emoties - vrij van angst voor je gevoelens van Ronald J. Frederick

Vaak zijn we geneigd onze emoties weg te stoppen, uit angst voor die emoties of voor het delen ervan. Je zou het een 'emotiefobie' kunnen noemen.


Met dit boek krijg je op een heldere manier uitleg over emoties en leer je aan de hand van 4 stappen voorbij die angst te komen. Je leert via lichamelijke gewaarwordingen gevoelens bewust toe te laten en er mee om te gaan en ze te delen met anderen. Daardoor ga je meer vrijheid ervaren om je leven in te richten zoals je het echt wil.


Gemakkelijk en prettig leesbaar, met oefeningen.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 5 - Liefde in verhouding van Esther Perel

Liefde in verhouding van Esther Perel
'een nieuw perspectief op trouw en ontrouw'

Waarom gaan we vreemd? Waarom bedriegen gelukkige mensen elkaar? Waarom doet ontrouw zoveel pijn? Betekent een affaire altijd het einde van een huwelijk?


4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Breek je vrij

Breek je vrij van Edwin Selij

Een boek die jou helpt van denkfout naar denkgoed. Door middel van praktische oefeningen en persoonlijke casussen helpt dit boek je om denkfouten te resetten, zodat je jouw verleden los kan laten en het leven kunt leiden wat je goed doet!

Nathalie

4

deel deze tip

Tip 7 - Je kunt je leven helen


Je kunt je leven helen - Louise Hay

Ik heb dit (geleend)boek 20 jaar geleden voor het eerst gelezen. Mijn grootste les daaruit was over vergeven: vergeven betekent niet dat ik goedkeur wat de ander gedaan heeft (dat dacht ik namelijk) maar het is dat ik zelf loslaat om die last met me mee te slepen.

En de andere kant wist niet eens dat die last bestond en dat ik er mee liep. Dat inzicht heeft mijn leven een stuk leuker gemaakt.

3 jaar geleden heb ik het boek voor mijn verjaardag gevraagd en opnieuw gelezen. Ik kwam tot de ontdekking dat ik in de tussentijd bijna alle lessen uit het boek mij in de tussentijd eigen heb gemaakt.

Ik wil het aan iedereen van harte aanbevelen!


4

deel deze tip

Tip 8 - Boekentip: Therapie aan de keukentafel


Is er nog gevoel?
 Relatietherapie voor aan de keukentafel 

Het boek van Ouwerkerk biedt waardevolle tips en adviezen waarmee je zelf aan de slag kan gaan om te verkennen waar je DIP's en DiMMERS liggen in je relatie .

DIP'S = denken in problemen
DIMMERS = denken in mogelijkheden.


4

deel deze tip

Tip 9 - Hou me vast

Houd me vast van Sue Johnson, laat je o.a. zien hoe je vast kunt komen te zitten in een relatie en hoe daar weer uit te komen. Zoals, de duivelse dialoog (de ruzie) is de vijand, niet elkaar!3

deel deze tip

Tip 10 - Leven in je leven

Leven in je leven is een boek wat precies uitlegt wat er voor disfunctionele patronen er zijn ontstaan bij verschillende moeilijke jeugdomstandigheden. Het laat het verband zien tussen de problematische gebeurtenissen en hoe je als volwassene daar nog steeds onder kan lijden.

Het boek biedt inzicht en herkenning. Het geeft ook handvatten en tips wat je er aan kan doen. Het boek is handig naslagwerk en tool bij schematherapie.


Jolande

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Niemandskinderen

Niemandskinderen
Carolien Roodvoets beschrijft heel toegankelijk wat de gevolgen van een onveilige jeugd zijn later in je leven. Ze laat zien dat veel mensen worstelen met een onverwerkt verleden en dat het mogelijk is daaraan te werken. Herkenning, bewustwording en inzicht zijn belangrijke stappen op weg naar verwerking. Het lezen van dit boek kan je hierbij helpen.

Ellen

3

deel deze tip

Tip 12 - Verslaafd aan denken

In zijn boek 'Verslaafd aan denken" ontleedt Jan Geurtz het verschijnsel denken, en toont hij aan dat het onze meest fundamentele verslaving is. Door ons denken, en het geloof in de echtheid van onze gedachten, zitten we gevangen in het keurslijf van een onjuist beeld van onszelf en de werkelijkheid. Dit heeft tot gevolg dat we telkens weer bekneld raken in een vicieuze cirkel van nare gedachten en pijnlijke gevoelens.

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 13 - Boek over psychopathie herkennen en leren hanteren

Ik heb veel cliënten in mijn praktijk, die getrouwd zijn (geweest) met een psychopaat. Dat doet veel met hun gevoel van eigenwaarde. Een mooi boek dat ik hen dan aanraad is genaamd Destructieve relaties op de schop, van Jan Storms. Hij beschrijft concreet wat je kunt doen aan het herstellen van de schade die je opgelopen hebt in een destructieve relatie. Een echte aanrader!

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 14 - De kracht van mentaliseren


De kracht van mentaliseren


Je eigen beleving begrijpen en nieuwsgierig zijn naar de beleving van de ander. Dat is mentaliseren volgens de auteurs Joost Hutsebaut, Liesbet Nijssens & Miriam van Vessem. Mentaliseren is volgens het schrijverstrio van belang omdat mentaliseren een domino effect heeft op: hechting, sociaal vertrouwen en flexibiliteit.

De flaptekst van het boek belooft je ‘veilige en prettige relaties’ en meer begrip in relaties. Zou mentaliseren echt zo krachtig zijn als de titel doet vermoeden? En hoe ontstaat de kracht dan precies? Je leest hier meer over op de recensie van OverPsychologie.nl

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 15 - Het sprookje van de dood - Marie-Claire van der Bruggen

Het sprookje van de dood - Marie-Claire van der Bruggen
Het Sprookje van de dood is een inspirerend verhaal over een Zieltje dat voor de allereerste keer de reis naar de Aarde gaat maken. Wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe is het voor een ziel om in een mensenlichaam geboren te worden. Hoe wordt een leven op Aarde ervaren door de ogen van een ziel, en tenslotte: hoe ervaart een ziel het sterven, ofwel de terugkeer naar Huis.


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Dansend tussen vreugde en verdriet door Mansukh Patel


Dansend tussen vreugde en verdriet


Dit boekje, vol met korte verhaaltjes en tip over onze verschillende emoties is een aanrader. Het is toegankelijk geschreven, inspirerend en bevat veel inzichten en handvaten over hoe om te kunnen gaan met onze emoties. Aangevuld met diverse lichaams oefeningen.
Het is geschreven door Mansukh Patel.

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 17 - Een nieuwe aarde

Er zijn veel zelfhulpboeken. In de ene theorie herken je jezelf en kun je veel van leren, in een andere vind je misschien helemaal niets van herkenning.

Een van de boeken waarvan ik vind dat het een leven kan veranderen, is het boek van Eckhart Tolle 'Een nieuwe aarde'.

Een aanrader.


3

deel deze tip

Tip 18 - Eerst zelf proberen op te lossen?

Een leuk en handig boek voor koppels die het eerst zelf willen proberen om het op te lossen is "Is er nog gevoel" Dit speelse werkboek bevat heel veel oefeningen die je samen kan doen om weer dichterbij elkaar te komen.

Jolande

3

deel deze tip

Tip 19 - Hoe geel weer geel werd - Petra Helbers.


Hoe geel weer geel werd - Petra Helbers


Een prachtig boekje voor zowel kinderen als volwassenen (innerlijke kinderen) waarin Petra beschrijft hoe Geel anderen bewondert, zoals anderen wil zijn en daarmee haarzelf verliest. Het is zo mooi beschreven en herkenbaar voor iedereen. Voor kinderen (en volwassenen) helpt het om zichzelf te omarmen en dat ze de beste versie van hunzelf zijn als ze hun kleur behouden.


3

deel deze tip

Tip 20 - Een leven zonder angst en Paniek

Het e-boek "Een leven zonder angst en Paniek" is geschreven door iemand die een leven lang heeft geleefd met angsten en nu klachten vrij is.

Het boek heeft een no-nonse aanpak over hoe angst ontstaat, hoe je brein werkt en waarom jij er zoveel last van hebt. Met 15 uitgebreide oefeningen, verschillende opdrachten en inzichten leer je precies hoe angst en paniek werkt en hoe je deze klachten in de praktijk kun aanpakken.

Lees een lange intro van het boek op angstisok.nl

Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - De vijf talen van de liefde

Lees het boek: "de vijf talen van de liefde" van Chapman. Dit boek helpt je te herkennen wat je nodig hebt in een relatie waardoor je beter kenbaar kunt maken waar je behoefte aan hebt.2

deel deze tip

Tip 22 - Sit like a Buddha

Lees: "Sit like a Buddha" van Rinzler. Dit boekje gaat over mediteren en waarom je het niet moet doen, maar vooral waarom je het wel moet doen en waarom het je kan helpen.2

deel deze tip

Tip 23 - De tien geboden van innerlijke rust

Lees: "Tien geboden van innerlijke rust" van Lisette Thooft. Gaat over onthaasten en ontspannen in onze samenleving waarin we allemaal (te) weinig tijd hebben2

deel deze tip

Tip 24 - Ik heb de tijd

'Ik heb de tijd' van Paul Loomans
'Ik heb de tijd' wil je helpen de rust in je leven terug te vinden2

deel deze tip

Tip 25 - Uit je hoofd, in het leven

'Uit je hoofd, in het leven' van Steven Hayes, een zeer waardevol boek dat ertoe bijdraagt dat je, ondanks of juist dankzij negatieve ervaringen, pijn, verdriet, somberheid, stress ed. ertoe brengt om je leven te leven in de richting die voor jou van waarde is.

 

Meer afstand tot je (negatieve) gedachten en meer contact met je waarden en de 'doe'- stand.


Muriel

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Goed gevoel

'Goed gevoel' , emoties als medicijn van Paul Loomans.


'Goed gevoel' geeft je inzicht in hoe je de verstrengeling van gedachten en emoties kunt ontwarren en telkens terug kunt keren tot een basisgevoel van rust en vertrouwen.2

deel deze tip

Tip 27 - Emotionele flexibiliteit

Emotionele flexibiliteit van Susan David.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 28 - Women Food and God

Eetproblemen?
Women Food and God van de schrijfster Geneen Roth. Een aanrader zegt een van mijn cliënten!


Yvette

2

deel deze tip

Tip 29 - Compassie in je leven

Het boek dat ik het meeste aanraad is "Compassie in je leven". Omdat ik denk dat de relaties en de wereld hier veel beter van worden. Ik gun iedereen compassie in zijn/haar leven. En dit boek draagt hier echt aan bij.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 30 - Focussen en dromen

Van E.Gendlin: Focussen en je dromen. Een heel bruikbaar boek om voelend en zelf betekenis te kunnen geven aan je betekenisvolle dromen. Dromen zijn kanootjes uit je beeldende/onderbewustzijn. Fijn om ze zelf uit te kunnen pakken!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Geluk in de liefde

Jean Pierre van de Ven - Geluk in de liefde

Een goed en duidelijk boek dat er niet omheen draait. Dit boek helpt jullie, zoals de titel al doet vermoeden, het geluk in jullie relatie terug te vinden.

Veel leesplezier!


Tamara

2

deel deze tip

Tip 32 - De Magie van het nietsdoen

Boekentip: De Magie van het nietsdoen van Jeffry Wijnbergen

In dit boek laat Jeffrey Wijnbergen zien wat loslaten echt betekent.


In deze tijd vinden we het zo gewoon om altijd maar wat te DOEN. We staan altijd in de stand van iets op te lossen, iets te moeten doen om gebeurtenissen te verwerken, altijd actief om iets te veranderen.

 

Maar om iets alleen maar op zijn beloop te laten, het de tijd te geven, er op te vertrouwen dat het leven zelf zijn oplossing vindt.. het lijkt er wel op dat we dit niet meer kunnen.


Jeffrey Wijnbergen beschrijft dit allemaal in hele humoristische stijl met veel voorbeelden uit zijn eigen leven en dat van cliënten. Het is daardoor zeer leesbaar.2

deel deze tip

Tip 33 - Gezond egoisme

Boekentip: Gezond egoisme van Jeffry Wijnbergen

Wie alleen egoïstisch is, krijgt conflicten met zijn omgeving. En wie alleen altruïstisch is, krijgt conflicten met zichzelf. Iemand met gezond egoïsme houdt zowel rekening met de wensen van anderen als met zijn eigen wensen.

 

In dit boek laat Jeffry Wijnbergen zien hoe de lezer een gezonde balans kan vinden tussen onaantrekkelijk bot egoïsme en extreem altruïsme.

 

In dit gemakkelijk geschreven boek wordt onder meer ingegaan op onderwerpen als 'loskomen van thuis', piekeren, schuldgevoel, zelfdiscipline, innerlijke rust, aandacht geven en krijgen etc.2

deel deze tip

Tip 34 - Thuiskomen in jezelf

Boekentip: 'Thuiskomen in jezelf' van Hal & Sidra Stone.

Maak kennis met je vele innerlijke 'ikken' door middel van 'Voice Dialogue'.
De auteurs leveren een bijdrage aan meer begrip, meer zelfacceptatie en een meer vervullend leven voor de lezer.


Catharina

2

deel deze tip

Tip 35 - Verlaat verdriet

Verlaat verdriet.

Ruim 10% van de mensen die nu tussen de twintig en de zeventig jaar zijn hebben vóór hun twintigste levensjaar één of beide ouders verloren door overlijden. Een dergelijk verlies op jonge leeftijd is een zeer ingrijpende gebeurtenis, die nog tientallen jaren haar sporen kan na laten.

Dit boek biedt herkenning voor de mensen die dit is overkomen. Het geeft ook hulpverleners inzicht in de problematiek van verlate rouw.

Désirée

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Fuck die onzekerheid

Boekentip: Fuck die onzekerheid

Ben je vrouw en heb je last van onzekerheid?

Vreneli Stadelmaier beschrijft in dit boek waarom vrouwen steeds maar weer denken dat ze minder mooi, goed en succesvol zijn dan anderen. Deze gedachten voorkomen dat je succesvol zal zijn terwijl je meestal zeker niet onder doet voor anderen.

Dit boek werkt verhelderend: legt uit waar deze onzekerheid vandaan komt (historisch maar ook fysiek).

De wisselwerking met mannen komt uitgebreid aan bod. Het is vlot en met humor geschreven. Een aanrader voor elke (werkende) vrouw. Ik zou het zelf ook zeer aan mannen aanbevelen, vooral die in leidinggevende posities.


2

deel deze tip

Tip 37 - Ik loop langs de straat

Ik loop langs de straat
er is een diepe kuil in het trottoir
Ik val erin
Ik ben verloren....Ik ben hulpeloos
Het is niet mijn schuld!
Het duurt een eeuwigheid om eruit te komen

Ik loop langs dezelfde straat
er is een diepe kuil in het trottoir
ik doe alsof ik die niet zie
ik val er weer in
Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plaats ben!
Maar het is niet mijn schuld
Het duurt nog steeds lang om eruit te komen

Ik loop langs dezelfde straat
er is een diepe kuil in het trottoir
Ik zie dat die er is
Maar ik val er toch in....het is een gewoonte
Mijn ogen zijn open
ik weet waar ik ben!
het is mijn schuld
Ik klim er direct uit

Ik loop langs dezelfde straat
er is een diepe kuil in het trottoir
Ik loop er omheen

Ik loop langs een ándere straat.....

(van Portia Nelson)


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 38 - Hoe verslaving en relaties elkaar beïnvloeden


"Verslaving: een praktische gids voor familieleden"

Het boek is precies wat de titel van het boek beloofd te zijn. In dit geval kun je het boek beoordelen aan de hand van de kaft. "Verslaving" is een praktisch boek dat vol staat met informatie en is leesbaar voor familieleden van verslaafden. Een echte aanrader.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 39 - Ik zie je, Relatie in beweging


Het boek 'Ik zie je, Relatie in beweging' van Omkar Dingjan en Dyviam Kranenburg is een absolute aanrader. Het beschrijft de dynamieken die in een relatie werkzaam zijn én er worden veel handvatten aangereikt voor hoe partner hiermee om te gaan. Een praktisch en inzichtgevend boek geschreven door twee ervaren trainers/therapeuten.


2

deel deze tip

Tip 40 - Ongetemd leven


Ongetemd leven - Glennon Doyle
- Glennon Doyle

Hoe zou het voelen als je echt helemaal jezelf kon zijn? Als je gewoon kon zijn wie je was voordat de wereld vertelde wie je moest zijn?

In dit boek laat de schrijver zien dat het ware geluk begint te stromen als we de verwachtingen van de buitenwereld loslaten.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Liefdesbang van Hannah Cuppen

Liefdesbang van Hannah Cuppen.
In dit boek beschrijft Hannah de dynamiek van verlatings- en bindingsangst. Ze beschrijft haar eigen zoektocht naar hoe deze liefdes angsten onstaan.

De angst die je tegenkomt in je relatie is volgens haar een oud zeer die is ontstaan in je kindertijd. Dit komt omdat bepaalde behoeften in je kindertijd niet vervult zijn. In de omgang met je partner raakt deze de verscholen en bedekte pijn van toen weer aan en vormt hierdoor een schijnbare bedreiging.

Als volwassene kom je dan terecht in ‘symbiotisch verstrikte relaties’ of ‘afhankelijkheidsrelaties’.
Hannah geeft je handvaten in hoe je zorg kan dragen voor de pijn in jezelf waneer deze wordt aangeraakt.

Door dat je zorg leert dragen voor de pijn in jezelf, hoef je de bindingsangst en verlatingsangst niet meer in te zetten om jezelf te beschermen tegen die pijn uit je kindertijd.


2

deel deze tip

Tip 42 - Pijn & het Brein


Pijn & het Brein

De rol van de hersenen bij onverklaarde chronische klachten.
Annemarieke Fleming en Joke Vollebregt.


2

deel deze tip

Tip 43 - Van stress naar geluk van Jurgen Spelbos

Boekentip: Van stress naar geluk van Jurgen Spelbos. Een boek waarin uitgelegd wordt dat stress en hormonen hand in hand gaan.


2

deel deze tip

Tip 44 - Krijg de liefde die je wilt


Krijg de liefde die je wilt
Van Harville Hendrix en Hellen Hunt.

Een boek dat veel inzicht kan geven in je relatie en richtingen kan geven als je vast zit in de relatie. Er staan veel dialogen en schrijfopdrachten in het boek die je samen kunt doen. Een echte aanrader. Als het boek je aanspreekt, kijk dan ook op de website van Imago Nederland.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 45 - Het drama van het begaafde kind - Alice Miller

We kunnen ons verleden totaal niet veranderen, de krenkingen die ons in onze kindertijd zijn aangedaan, kunnen we niet ongedaan maken. Maar we kunnen wel onszelf veranderen, onszelf 'repareren', onze verloren integriteit heroveren. Dit boek geeft je ongelooflijk veel inzicht over je kindertijd, hoe het nog steeds doorwerkt in het hier en nu en hoe we als individuen hiermee omgaan en wat de weg is naar heling.

Het drama van het begaafde kind - Alice Miller


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Het bevuilde nest

Boekentip: Het bevuilde nest (generationeel trauma) van José Al. Huiveringwekkend verhaal van een slachtoffer van vroeg kindermisbruik. Daarnaast een uitgebreide (theoretische) onderbouwing welke effecten deze vormen van incest, affectieve verwaarlozing en huiselijk geweld hebben op het slachtoffer.

José Al doorbreekt het stigmatiserende en stereotype denken dat misbruik meestal plaats vind in de sociaalzwakkere laag van de samenleving. Een boek dat erkenning geeft aan (voormalige)slachtoffers en inzichten voor de therapeut.


2

deel deze tip

Tip 47 - Liefde is een werkwoord

Liefde is een werkwoord Je kunt liefde op twee manieren bekijken. Iets wat je spontaan in jezelf vindt of iets waaraan je de nodige aandacht moet besteden.
In dit boek leer je hoe je samen met je partner dagelijks aan je relatie kunt werken.


2

deel deze tip

Tip 48 - De weg van de mens: Martin Buber

De weg van de mens: Een prachtig boekje geschreven door Martin Buber die blijkbaar als een van zijn grondthema's heeft dat "alle werkelijke leven ontmoeting is" en dat "God woont waar je hem binnenlaat". Daar kan ik me wel in vinden.

Verder vind je ook terug in 'de weg van de mens': "Bij zichzelf beginnen, maar niet bij zichzelf eindigen; van zichzelf uitgaan, maar niet naar zichzelf toestreven: zichzelf zijn maar niet met zichzelf bezig zijn".

Prachtige thema's om mee te werken.

Jolanda

2

deel deze tip

Tip 49 - Hoe verwerk je verdriet dat niet van jezelf is?

Een gelukkig jeugd, een fijn leven en toch een angststoornis of depressie ontwikkelen. Het kan zijn dat een trauma uit het familieverleden de oorzaak is. Hoe verwerk je verdriet dat niet van jezelf is?

Soms hebben mensen symptomen van PTSS terwijl ze zich echt geen enkel groot trauma kunnen herinneren. Er komen steeds meer bewijzen dat dat kan duiden op een transgenerationeel trauma. Een raadselachtig fenomeen waarmee psychologen nog niet goed weg weten. Het meest bekend zijn de vele psychische problemen die zijn vastgesteld bij kinderen en kleinkinderen van Holocaust overlevers. Naast oorlogstrauma's kunnen ook andere vormen van trauma worden doorgegeven en klachten veroorzaken zoals angst en depressie.

De traumabehandeling behandelt het trauma op vergelijkbare manier als een trauma van de cliënt zelf. (uit artikel van Eva Breda).

Een IEMT-therapeut behandelt trauma's door het maken van oogbewegingen en is bekend met dit fenomeen. Ik kan je hierin begeleiden. Maak eerst een kennismakingsafspraak of IEMT iets voor jou is.


2

deel deze tip

Tip 50 - 'Vrij Leven' van Bas van Pelt

Door overtuigingen die we in de loop van de jaren hebben opgebouwd, houden we onszelf klein en zetten we onszelf vast in bepaalde patronen die ons belemmeren en stress en fysieke klachten kunnen geven. In dit boek leer je hoe deze patronen ontstaan en welke emoties ze steeds triggeren. Je leert je eigen patronen herkennen en los te laten.
'Vrij Leven' van Bas van Pelt


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Wat gebeurt er als je dood gaat

Boekentip: Wat gebeurt er als je dood gaat? van Hans Stolp


2

deel deze tip

Tip 52 - boek De tranen van de voorouders

Het boek De tranen van de voorouders van Daan van Kampenhout is een prachtig en indringend boek over het verwerken van collectief trauma.


2

deel deze tip

Tip 53 - Voel je Verlangen -alsof het er al is

Voel je Verlangen -alsof het er al is
door Marion van der Helm
H1 Bewust worden
H2 Besluit om weer van jezelf te houden
H3 Focus op wat je echt wil


Voel je Verlangen

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 54 - De kracht van focussen

Het boek De kracht van Focussen van Ann Weiser Cornell. Dit boek is een basis praktisch hulpboek wat je kan helpen bij je innerlijk kompas te komen, te voelen in je lijf en van daar uit bij jouw waarheden te komen.1

deel deze tip

Tip 55 - Verslaafd aan liefde

 

Boekentip: Verslaafd aan liefde

In dit boek laat Jan Geurtz zien hoe we onze behoeftigheid aan liefde en erkenning kunnen veranderen in onvoorwaardelijk en duurzaam geluk - voor iedereen die bekneld zit in een liefdesrelatie, of in het gemis eraan.

Een absolute aanrader voor als je ermee bekend bent jezelf af te wijzen en te bekritiseren en dat pijnlijke gevoel ervan probeert te compenseren door waardering van anderen. En vooral door een succesvolle liefdesrelatie...1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Verbonden - Hechting en Liefde

 

Boekentip: Verbonden - Hechting en Liefde
(Amir Levine &Rachel Heller)


"bepaal je eigen hechtingsstijl en die van je (toekomstige) partner en leer begrijpen waarom de liefde altijd zo'n emotionele achtbaan is"1

deel deze tip

Tip 57 - Een droom van een relatie

Boekentip: Een droom van een relatie van Hannes Mennes & Cornelie Spijkerboer

Dit boek geeft een antwoord op de vraag waarom mensen relatieproblemen hebben en hoe ze, als ze weten hoe dat komt, samen een stuk gelukkiger kunnen worden.

Hans en Cornelie zijn relatietherapeut en werken samen in hun praktijk. Het boek is gebaseerd op hun ervaringen met zichzelf en met de paren die ze hebben begeleid.

Een echte aanrader!1

deel deze tip

Tip 58 - Verbonden, hechting en liefde

Verbonden, hechting en liefde. Amire Levine en Rachel Heller. Praktisch en helder boek over hechting en hechtingstijlen en hoe deze van invloed kan zijn op je liefdesrelatie of het juist uit de weg van deze. En hoe je steeds weer in dezelfde valkuilen of patronen terecht komt en hoe je daar uit kunt gaan blijven.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 59 - De fontein, vind je plek

Els van Steijn heeft een boek geschreven over d invloed van familie op je leven (De fontein, vind je plek). Een zeer interessant boek en in heldere taal uitgelegd waar je vandaan komt en wat de invloed van familie, en alle onopgeloste of onuitgesproken situaties, voor invloed hebben op jouw leven1

deel deze tip

Tip 60 - De fontein - vind je plek

De fontein - vind je plek van Els van Steijn
Prachtig boek over systemisch werk, veel hardnekkige patronen en relaties die niet lekker lopen zijn vaak terug te vinden in je familiesysteem.


De schrijver heeft hier een mooie metafoor voor gebruikt zodat het geheel duidelijk wordt met veel inzichten.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Familie-opstellingen met kinderen en jongeren

Familie-opstellingen met kinderen en jongeren van Ingrid Dykstra
Voor therapeuten, therapeuten die met jongeren werken, gescheiden ouders, ouders met ontspoorde pubers, systeemwerkers lees dit boek!
Wat een prachtig werk verricht deze vrouw!1

deel deze tip

Tip 62 - Geweldloze communicatie; ontwapenend en doeltreffend

Mijn tip is het boek Geweldloze communicatie; ontwapenend en doeltreffend - geschreven door Marshall B. Rosenberg.


Dit boek geeft inzicht in de manier waarop wij met elkaar communiceren en welke rol je hier zelf in speelt/kunt spelen. Met verrassende gevolgen! Door je te richten op de gevoelens en behoeften van de ander kom je ook in contact met je eigen behoefte(n), aldus Rosenberg.
Het boek bevat diverse oefeningen die je direct toe kunt passen.


Leontine

1

deel deze tip

Tip 63 - Omgaan met burnout

Boekentip: Omgaan met burnout van Carien Karsten.


Het boek biedt preventie, hulp en hulp bij re-integratie en leest makkelijk door de vele herkenbare praktijkvoorbeelden en ervaringen.


Deskundigen geven hun visie op de fysieke en psychologische achtergronden van burnout. Het boek biedt ook oefeningen en vragenlijsten.


Angenieta

1

deel deze tip

Tip 64 - Vier vragen die je leven veranderen

boekentip: Vier vragen die je leven veranderen van Byron Katie.

Een gespannen, aangenaam gevoel is het resultaat van een gedachte. We hebben een gedachte, krijgen een gevoel en reageren dan daarop. Katie geeft aan hoe door ons denken te onderzoeken het gevoel bij de wortels aan te pakken zodat er van binnenuit iets kan veranderen- orde in plaats van chaos. Byron Katie heeft hiervoor een fantastische, simpele methode ontwikkeld.


Angenieta

1

deel deze tip

Tip 65 - Een nieuwe aarde

Een nieuwe aarde van Eckart Tolle.
het boek gaat in op een aantal wezenlijke vragen. het boek zelf is een instrument voor transformatie, ontstaan vanuit nieuw bewustzijn. een aanrader. Vol met herkenbare voorbeelden


Angenieta

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Op verhaal komen

"Op verhaal komen" van Ernst Bohlmeijer. Je wordt hierin uitgedaagd om jouw verhaal eens dichterbij te bekijken, woorden te geven. Jouw verhaal is van belang en mag er zijn! Laat je verhaal horen. Het boek helpt je om stap voor stap "op verhaal te komen". Gun jezelf die tijd eens voor jouw eiegen verhaal!


Janneke

1

deel deze tip

Tip 67 - Vriendelijkheid als levenshouding en helende kracht

Vriendelijkheid als levenshouding en helende kracht – van Piero Ferruci.

Ferruci is psycholoog en psychosynthese therapeut en schreef dit prachtige boek over vriendelijkheid. Iedereen heeft er behoefte aan en waardeert het van een ander. Tegelijkertijd is het vaak zo moeilijk om zelf vriendelijk te zijn; zeker omdat we in een wereld leven waarin zakelijkheid, efficiëntie, eigenbelang en daadkracht de norm lijkt te zijn.

Dit boek laat zien wat vriendelijkheid teweeg kan brengen. “Er is geen verschil tussen aardig zijn voor anderen en onszelf”. Laat je verrassen met wat een vriendelijke levenshouding voor effect kan hebben op jouw leven en op dat van anderen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 68 - Gras onder mijn voeten

Gras onder mijn voeten – van Bruno-Paul de Roeck . Vraag je je af wat therapie nou eigenlijk precies inhoudt en wat het voor je kan betekenen? Lees dan dit eenvoudige boekje van De Roeck; het is geschreven vanuit zijn eigen ervaringen als Gestalttherapeut.

In het boekje wordt heel mooi beschreven wat voor processen er in zich in je kunnen afspelen waardoor je vastloopt, en waar de mogelijkheden tot groei zijn. Een boek die de richting aangeeft hoe je weer tot je recht kan komen en hoe een therapeut je daarbij helpt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 69 - Laat me niet los van Dr. Sue Johnson

Laat me niet los van Dr. Sue Johnson

Sue Johnson leert ons over hechting, liefde, het lichaam, de veranderingen in relaties en de manieren om relaties te verbeteren.


Aan de hand van lotgevallen van anderen en oefeningen om het geleerde zelf in praktijk te brengen leert zij ons relaties te verdiepen en beter te begrijpen.
Een aanrader!1

deel deze tip

Tip 70 - Werken aan je Asperger-relatie

Werken aan je Asperger-relatie.

Mensen die een relatie aangaan of hebben met iemand die bekend is met Asperger worden ook wel eens 'stille helden' genoemd.

Het boek geeft een stuk herkenning en erkenning van de dingen die je ervaart en soms veel energie kosten. Meer inzicht hiervoor kan je energie besparen en weer oog krijgen voor wat er wel is!

Peter

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Psychologie van de vrijheid

Psychologie van de vrijheid - Robert Harzema

Mooi boek met handvatten hoe je meer regie in jouw eigen leven kan krijgen!


1

deel deze tip

Tip 72 - De moed van imperfectie

De moed van imperfectie - Brene Brown

"Wat zullen anderen wel niet denken?"
omzetten in
"Ik ben goed genoeg".

In dit boek geeft zij haar eigen inzichten en praktisch handvatten.


1

deel deze tip

Tip 73 - Liefdesroep

Hoe vind je je passie, hoe volg je je hart?

Boekentip: Liefdesroep geschreven door Hannah Cuppen

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 74 - Uit je burnout

Bij burnout klachten:

- Maak een lijst met dingen die energie vreten en dingen die je energie geven.
Zo kun je erachter komen waar je dingen kunt veranderen. Zorg dat de lijst van dingen die je energie geven langer wordt.

- Doe elke dag ontspanningsoefeningen (er zijn veel verschillende te vinden op Youtube, zodat je zelf kun kiezen wat voor jou werkt.

- Een boekje wat kan helpen is: Uit je burnout (een dertig dagen programma) van Carien Karsten

Idelette

1

deel deze tip

Tip 75 - De moed van imperfectie

De moed van imperfectie van Brene Brown

'Brene Brown moedigt op haar eerlijke, warme en grappige manier de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als levensstijl los te laten, te vertrouwen op intuitie en creativiteit de ruimte te geven'
"Laat gaan wie je denkt te moeten zijn"

Vele clienten hebben al baat bij dit boek gehad, vanwege herkenning, relativering en inzichten.
Een aanrader dus!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - Eendagsvlinders en andere verhalen uit de psychotherapie

Eendagsvlinders en andere verhalen uit de psychotherapie
van Irvin D. Yalom

In dit boek werpt Yalom aan de hand van zijn ervaringen met een tiental patienten nieuw licht op wezenlijke levenskwesties die iedereen raken zoals ouder worden, de angst voor de dood, het maken van keuzes, fundamentele eenzaamheid en het zoeken naar een betekenisvol leven.

Iedereen die geinteresseerd is in de menselijke psyche en in persoonlijke groei zal zich kunnen identificeren met de tijdloze, existentiele vragen die in dit boek aan de orde komen'


1

deel deze tip

Tip 77 - Illusies, door Ingeborg Bosch

Illusies, door Ingeborg Bosch.
Praktisch boek over 5 afweermechanismen die we hanteren om onszelf staande te houden. Met oefeningen die je helpen en om je eigen reacties (gevoel, gedachten, gedrag) onder de loep te nemen.

Er is kritiek op de theorie dat we ons met deze afweermechanismen beschermen tegen de pijn van verdrongen herinneringen. Of die er altijd zijn is inderdaad de vraag.

In mijn privé-leven en in mijn praktijk blijken de ideeën van Bosch ook heel bruikbaar zonder diepgravend onderzoek naar verborgen pijn.

Maarten

1

deel deze tip

Tip 78 - De zeven wetten van de liefde

Lees: de zeven wetten van de liefde van Corinne Koole.

 

Koole schreef een boek op basis van haar jarenlange ervaring als schrijver van colums over echtparen en huwelijken.


In de zeven wetten schrijft zij, gelardeerd met verhalen uit de praktijk, over de zeven ‘wetten’ waar een goede relatie volgens haar aan moet voldoen. Koole schrijft makkelijk en goed leesbaar. Een aanrader!!1

deel deze tip

Tip 79 - Vergeven. Omgaan met onrecht.

Vergeven. Omgaan met onrecht.


Svenja Flasspöhler, filosofe, werd op jonge leeftijd door haar moeder in de steek gelaten.

Jarenlang worstelt ze met gevoelens van verdriet, boosheid en rancune jegens haar moeder.

Om daar los van te komen denkt ze veel na over vergeven. Betekent vergeven begrijpen? Betekent het liefhebben? Betekent het vergeten?

Het boek is geen stappenplan om succesvol te vergeven, maar een uitnodiging om zelf te onderzoeken wat vergeving voor jou kan betekenen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 80 - Verlangen naar verbinding

Boek: Verlangen naar verbinding geschreven door Brené Brown.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Relaties, hoe doe je dat?

"Relaties, hoe doe je dat?" Onze huidige relatie(s) worden sterk beinvloed door de situatie waarin we zijn opgegroeid en hoe (veilig, angstig, vermijdend) we gehecht zijn.

Met dit boek krijg je inzicht in jouw hechtingsstijl en die van je partner. Het helpt om elkaar beter te gaan begrijpen en je leert ook hoe je negatieve patronen kunt doorbreken.

Prettig leesbaar boek van Karin Wagenaar, oprichtster van St EFT Nederland.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 82 - Helpen bij verlies en verdriet

'Helpen bij verlies en verdriet'

Een prachtig boek van Manu Kierse over rouw.

Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven.

Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende en zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.


1

deel deze tip

Tip 83 - Imperfecte adviseur, persoonlijke verhalen over het werk

Barbara v.d. Steen en haar boek “imperfecte adviseur, persoonlijke verhalen over het werk”.

In deze tijd van beter, beter is dit boek een verademing voor mensen die nog in de cat-race zitten. De kracht van kwetsbaar durven zijn en mogen leren van je ervaringen/fouten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 84 - De moed van imperfectie

Brene Brown; de moed van imperfectie.

 

Onderzoek naar de factoren die het ontstaan van een burn out beïnvloeden heeft zichtbaar gemaakt dat met name het verlies van identiteit de grootste invloed heeft op het ontstaan van een burn out.

 

Als alleen je perfectie deel er mag zijn, is dat heel hard werken, doodvermoeiend.

 

Als er innerlijke toestemming is om het op je eigen manier en tempo te mogen doen houd je veel energie over!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 85 - Temmen van de tijger

Akong Tulku Rinpoche heeft een prachtig boek geschreven wat je dichter bij jezelf brengt en zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid bevordert.

Het betreft een programma van diverse oefeningen die je langzaam opbouwt. Onderwerpen als mindfulness, werken met helende adem, levensloop beschrijven en diverse andere oefeningen staan centraal.

Uit deze lessen is de in Duitsland en Engeland sterk vertegenwoordigde Tara Rokpa therapie ontstaan. Dit boek is de zelfhulp variant. ISBN: 9789081169714

Het temmen van de tijger

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Je verlangen, dwaallicht of kompas

Je verlangen, dwaallicht of kompas van Margriet Wentink
Over verlangen, innerlijke verdeeldheid en vervulling

Aan de hand van een heldere theorie, praktische voorbeelden en mijmermomenten word je uitgenodigd om de kracht van je verlangens te bundelen en te verwezenlijken wat je zielsgraag wilt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 87 - Helpen bij verlies en verdriet

Helpen bij verlies en verdriet van Manu Keirse

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet.

Dit boek besteedt aandacht aan verlies door overlijden en ook aan andere verlieservaringen zoals verlies van je gezondheid, je werk, je toekomstperspectieven.

Het biedt concrete tips voor rouwende en zijn omgeving.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 88 - De belofte van burn-out

De belofte van burn-out

Dit boek geeft je handvatten om je cirkel van uitputting te doorbreken en de balans te herstellen. Het helpt je ook om te ontdekken waar je blij van wordt en biedt een mooi stappenplan om je wensen te realiseren.

Dit boek is bijzonder geschikt voor hoogsensitieve personen. Je leert hoe je burn-out kunt omzetten in kracht en geluk, met vele praktijkvoorbeelden en tips.

Désirée Heukensfeld

1

deel deze tip

Tip 89 - Perfect slapen in 7 stappen

Perfect slapen in 7 stappen is een aanrader! Het is een uitgave van slaapwijzernet.com. Slapeloosheid is een groeiend probleem. Dit boek neemt je aan de hand van 7 stappen mee naar een goede nachtrust en heerlijk wakker worden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 90 - Het boek Perfect slapen in 7 stappen

Het boek Perfect slapen in 7 stappen is een aanrader! Het is een uitgave van slaapwijzernet.com.

Slapeloosheid is een groeiend probleem. Dit boek neemt je aan de hand van 7 stappen mee naar een goede nachtrust en heerlijk wakker worden.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Je gevoel de baas

Het boek Je Gevoel de Baas (Greenberger & Padesky) is een boek dat in staat is je leven meer kwaliteit te geven omdat het zoveel inzicht geeft.

Je leert aan de hand van oefeningen problemen te begrijpen, je gedachten onder de loep te nemen en anders met situaties om te gaan.

Dit boek gaat vooral in op depressieve gedachten, angst, boosheid, schuld en schaamte.

Het is gemakkelijk leesbaar en overzichtelijk.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 92 - Kofferkinderen

Kofferkinderen

Steeds meer kinderen hebben te maken met gescheiden ouders. Veel kinderen vinden het wisselmoment tijdens de omgangsregeling het moeilijkste en pijnlijkste afscheidsmoment.

Ze moeten steeds weer afscheid nemen van een van de ouders net om het moment dat ze gewend zijn aan de situatie.

Dit boek geeft praktische tips om kinderen bij allerlei afscheidsmomenten te ondersteunen.

Kofferkinderen van Charlotte Visch
ISBN: 9789079603251

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 93 - Met mijn ziel onder de arm

Met mijn ziel onder de arm - Tussen welkom heten en afscheid nemen Auteur: Riet Fiddelaers-Jaspers
Uitgever: In de wolken

In dit boek wordt duidelijk hoe onlosmakelijk liefde en rouw met elkaar verweven zijn. Wie liefheeft, neemt het risico van verlies erbij. Want zonder rouw gaat het niet.

Rouwen doen we niet alleen bij een verlies door de dood maar ook bij een verlies door echtscheiding, van werk, een ideaal of je thuisland.

Aan de hand van stappen in de verliescirkel neemt de auteur Riet Fiddelaers-Jaspers de lezer mee op verkenning door het rouwlandschap.


1

deel deze tip

Tip 94 - Hoe word ik een rat?

Hoe word ik een rat?

Dit is een boek wat in mijn ogen eigenlijk niet geschreven zou moeten worden. Maar het moet wel. Ik heb het ooit van mijn coach gekregen opdat ik inzicht zou krijgen in het politieke gedoe binnen organisaties. Als je zelf vertrouwt op het "nette spel" kom je soms bedrogen uit.

Het boek is vlot en ironisch geschreven met veel voorbeelden die je ongetwijfeld zult herkennen.


1

deel deze tip

Tip 95 - Illusies van Ingeborg Bosch

Het boek "Illusies" van Ingeborg Bosch is een aanrader wanneer je in het heden elke keer weer tegen bepaalde pijn punten aanloopt.

Zij legt heel helder uit hoe je afweer opgebouwd is en het ontkennen van behoeften. Hoe dit in het heden kan worden getriggert en je hier mee om kunt leren gaan.

Vaak is het wel aan te bevelen om hierbij ook de steun van een therapeut te zoeken, maar je kunt hierin je ook zelf ontwikkelen.

Janneke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Burn-out dagboek

Maaike Hartjes is striptekenares. Naast haar eigen werk, werkt(e) ze ook veel in opdracht, voor bedrijven en evenementen. Door de hoge lat die ze zichzelf oplegde, en door de moeite die ze had om opdrachten te weigeren, stevende ze langzaam maar zeker op een burn-out af. Ze kon niks meer, alleen nog werken aan haar dagboek, dat ze tekende.

Na haar burn-out werd het uitgegeven, het 'Burn-out dagboek' heet het.

Ze schrijft, plakt en tekent prachtig het proces van een burn-out. De wanhoop omdat je niet weet wanneer het over is. Bij weer een beetje energie denken dat je er bent, en dus weer veel te veel doen. En daarna weer de terugslag. Het boek is een mooi en herkenbaar verslag van haar leerproces.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 97 - Grenzen

Het boek 'Grenzen' van Henry Cloud en John Townsend is echt een aanrader om eens te lezen wanner je het moeilijk vind om gezonde grenzen te stellen in je leven.

Zij leggen op een heldere manier uit waar je grenzen liggen en hoe je hierin op een gezonde manier kan groeien en óók in verbinding kan blijven met de ander.

Janneke

1

deel deze tip

Tip 98 - Flirten doe je zo - contact in liefde en vriendschap

Wil je jouw zomervakantie vrolijker, luchtiger en lichter maken? Heb je zin in leuke contacten? Lees dan deze zomer eens het boek "Flirten doe je zo - contact in liefde en vriendschap." van Judith Reinsma.

Het is al een oudje (2006), maar de inhoud is tijdloos. Renisma leert je aan de hand van een flirtmodel stap voor stap hoe je openstaat voor contact, hoe je flirt of verleid en ook hoe je een flirt weer ombuigt tot een afscheid als je jezelf daar prettiger bij voelt. Het boekje leest gemakkelijk weg door de vormgeving en de luchtige schrijfwijze. Daarbij hoor ik van veel cliënten terug dat ze de inhoud leerrijk vinden en meer plezier kregen in het leggen van contacten.

Veel flirtplezier!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 99 - Geluk 2.0 The World Book of Happiness 2.0

Na de zomervakantie in je herfstdipje gekomen en op zoek naar wat meer geluk in je leven?

Blader dan eens door "Geluk 2.0 The World Book of Happiness 2.0" van Leo Bormans. Hij verzamelde 100 wetenschappers die 100 artikelen schreven over hoop en geluk.

De artikelen zijn prachtig vormgegeven en fijn om te lezen door de heldere inleiding en samenvatting. Hoewel sommige ontdekkingen meermaals terugkomen, zijn er ook artikelen die een heel ander perspectief geven op geluk.

Ik werd er in ieder geval een pak gelukkiger van.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 100 - Boekentip: Eenzaamheid hoeft niet

Eenzaamheid hoeft niet van Chopich en Paul
Boek over het innerlijk kind


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Patronen doorbreken

Patronen doorbreken - Hannie van Genderen

Dit boek is gebaseerd op schematherapie en helpt je om te ontdekken op welke manieren je je (negatieve) patronen in stand houdt en hoe je ze verandert, zodat je meer kunt gaan leven zoals je wilt. Vol met oefeningen en interessante achtergronden!


1

deel deze tip

Tip 102 - Ik? Ik stel niks voor

Het boek 'Ik? Ik stel niks voor' door psychotherapeut en gedragsdeskundige Manja de Neef.
Een boek over zelfbeeld en negatief zelfbeeld en welke dynamieken daarin spelen, wat de oorzaken en gevolgen zijn.


1

deel deze tip

Tip 103 - Negatief zelfbeeld

Het boek 'Negatief zelfbeeld' van auteur Manja de Neef, psychotherapeut en gedragsdeskundige.

Een zeer actueel zelfhulpboek om stapsgewijs aan de slag te gaan met je negatieve zelfbeeld door het eerst op het spoor te komen en vervolgens via praktische handvaten en door het bijhouden van een witboek, te groeien naar een realistisch, stevig en gezond zelfbeeld.


1

deel deze tip

Tip 104 - Eenzame vrouwen. Autisme en relatie

Eenzame vrouwen. Autisme en relatie. Een helder geschreven boek over vrouwen en mannen die een relatie hebben met een partner met autisme.

Het beschrijft de gevolgen van een relatie met een partner met autisme of autistiform gedrag en een daarvan is het Cassandrasyndroom. Soms zie ik een koppel waarin de vrouw aangeeft zich eenzaam te voelen in de relatie door een gebrek aan emotionele wederkerigheid en het ervaren van een laag zelfbeeld

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 105 - Kom uit je hoofd

Boekentip: Kom uit je hoofd van Lisette Thooft

Leef jij voornamelijk uit je hoofd en ben je het contact met je lichaam kwijt geraakt? Dan is dit boek een leuke aanrader humoristisch geschreven met veel tips.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Denk je Sterk

Denk je Sterk - Fred Sterk
Praktisch boek om anders met jouw gedachten om te gaan. De oefeningen zijn praktisch uitgelegd en kun je direct toepassen in jouw leven.


1

deel deze tip

Tip 107 - Edel Maex, Mindfulness

Edel Maex, Mindfulness
Boek met praktische handvatten om Mindfulness in jouw leven toe te passen. Stap voor stap wordt je begeleid om de oefeningen zelf te ervaren.
Makkelijk leesbaar


1

deel deze tip

Tip 108 - Uit liefde voor jezelf

Uit liefde voor jezelf - van Gijs Jansen.

Een gemakkelijk leesbaar boek waarbij je via diverse oefeningen ACT-technieken krijgt aangereikt die direct toepasbaar zijn. Je kunt op deze manier zelf aan de slag met ACT of het boek gebruiken ter ondersteuning van een traject bij een ACT-therapeut.

Leontine

1

deel deze tip

Tip 109 - Ik (k)en mijn ikken

Ik (k)en mijn ikken.

Ontdek andere kanten van jezelf.
Met voice dialogue

Van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn

Je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leerzaam en leuk om zo naar jezelf te kijken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 110 - Adem de dag en Je bent waardevol

Werkboekjes
Met de pakjesdagen in het verschiet. In de Adem de dag - reeks zijn kleine boekjes verschenen van Mirjam van der Vegt over thema's als: Balans, Kwetsbaarheid, Faalkunst, Geliefd.

Een soortgelijk boekje is van Carianne Ros - Je bent waardevol. 30 Pagina's vol opdrachtjes, korte teksten en illustraties om te kleuren. De schrijfsters hebben christelijke achtergrond. Ze kosten ongeveer 6 euro...

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - De Kracht van Kwetsbaarheid

De Kracht van Kwetsbaarheid van Brené Brown. Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld waarin perfectionisme de boventoon voert, Of het nu om je werk, relatie of het ouderschap gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen.

Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde.

Ze moedigt haar lezers aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

Kijk ook eens bij haar TED Talk filmpjes op Youtube.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 112 - Boekentip: Ik (k)en mijn ikken.


Ik (k)en mijn ikken
. Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn.

In dit boek wordt je uitgenodigd om eens op een ander manier naar jezelf te kijekn, en jezelf te beschouwen als een persoon die niet uit één maar uit een heleboel ikken bestaat. Je hebt verschillende kanten die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken en zo hun verschillende beweegredenen hebben om te doen wat ze doen. Zo krijg je inzicht in je eigen gedrag en kun je gaan inzien waarom dat soms ineffectief is. En je leert hoe je je gedrag kunt ombuigen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 113 - Boekentip: Levensvuur van Piet Weisfelt

Levensvuur gaat over de uitdaging het leven ten volle te leven. Veel mensen slijten hun dagen in het hun bekende ritme van verplichtingen en verplichte vrijheid. Zij worden geleefd. Mensen met levensvuur geven hun eigen leven vorm met vallen en opstaan, ervaren het moment en kiezen hun toekomst.

De tijd van geleefd worden is voorbij.


1

deel deze tip

Tip 114 - Boekentip: Ja-maar wat als alles lukt? Berthold Gunster


Ja-maar wat als alles lukt? Berthold Gunster

Bij sommige mensen is het glas vaak half leeg bij anderen is het glas vaak half vol. Zou jij nu ook eens wat minder bezig willen zijn met wat er niet is? En kijken naar wat er wel is? Dan zou je eens kunnen beginnen met het lezen van dit boek.

Het is een leuk geschreven boek. Vol humor en herkenbare situaties. En je krijgt inzicht in hoe jij in het leven staat en hoe je dat zou kunnen veranderen. Je kan ook eerst een Ja-maar-test doen op www.ja-maar.nl . Die duurt 3 minuten. Dan weet je in hoeverre jij een ja-maar-type bent. Veel plezier!


1

deel deze tip

Tip 115 - Vechten voor je scheiding

Boek: Vechten voor je scheiding, een boek dat niet alleen gericht is op conflicthantering maar ook het verlies van een scheiding.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Boekentip: Liefdesverdriet

Boekentip: Liefdesverdriet
van Petra van der Heiden

Het lezen van Petra's boek kan helpen om uit de beschuldigende, zeer heftige, boosheid te stappen en meer stil te kunnen staan bij je eigen aandeel in de scheiding.

Het stelt je in staat ruimte te geven aan je eigen emoties en daar beter mee om te gaan. Het het helpt in je verwerkingsproces.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 117 - Compassie als sleutel tot geluk


"Compassie als sleutel tot geluk" van Monique Hulsbergen en Ernst Bohlmeijer.

Alleen de titel is al aantrekkelijk en eerder raadde ik al hun boek "op verhaal komen"aan.

Zij schrijven niet alleen heel toegankelijk maar geven ook heel haalbare oefeningen.

Ze gaan via 7 stappen richting een leven met meer (zelf)compassie. Waarin ze je onder andere helpen om om te gaan met zelfkritiek, om nieuwe hulpbronnen aan te boren in je leven en waarin je vriedelijker leert worden naar jezelf.

Ook hebben ze aandacht voor het verwerken van jeugdherinneringen en hoe je emotiesysteem werkt. Er is echt aandacht voor je geest, ziel en lichaam, dus heel holistisch.

Janneke

1

deel deze tip

Tip 118 - Kinderboekentip: Rode touwen

Nieuw en net verschenen prentenboek Rode touwen.

Een hartverwarmend prentenboek over afscheid nemen en verbonden blijven: een beklijvend verhaal met sprekende beelden, wondermooi geïllustreerd.

Een boek voor kinderen vanaf 5 jaar maar ook voor volwassenen een boek dat raakt en troost biedt.

Meer info op www.ann-and-marta.com

Ann Lust

1

deel deze tip

Tip 119 - Boekentip: Ik kan veranderen

Boekentip: Ik kan veranderen. Elf stappen naar innerlijke heling en groei. Van Michelle van Dusseldorp


1

deel deze tip

Tip 120 - Uit liefde voor jezelf

'Uit liefde voor jezelf' van Gijs Jansen is een zelfhulpboek dat met humor én persoonlijke voorbeelden is geschreven voor die mensen die niet langer willen vechten of vluchten voor moeilijke emoties. Die willen voelen en denken wát ze voelen en denken en dat dat oké is!

Hij laat je met behulp van praktische oefeningen de kunst zien om wat lichter te leven om zo meer uit je leven te kunnen halen.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Midlife, midden in je leven

'Midlife, midden in je leven' van Jaap Spaans is een interessant boek als je de mythes, meningen en vooroordelen die over deze periode de ronde doen, wilt ontmaskeren. Wat is het precies, is een crisis te vermijden, kun je nog veranderen?

Hij schrijft over lichamelijke en mentale veranderingen, over verleden en toekomst, over werk en relaties. En, anders zou het geen zelfhulpboek zijn, hij geeft op een leuke manier allerlei tips en aanbevelingen om ook het goede van deze periode te ontdekken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 122 - Vind je AAN/UIT-knop

Vind je AAN/UIT-knop!
Hoe je switcht van ineffectief naar effectief gedrag.

Plezier hebben en effectief zijn in wat je doet, geeft energie. Maar soms word je uit die lekkere flow gehaald. je krijgt kritiek van een collega, voelt je miskend door je baas, of zit in de knel tussen werk en privé. En dan ga je 'UIT': je verkrampt en reageert helemaal verkeerd. Achteraf baal je, omdat je het niet handiger hebt aangepakt.

Vind je AAN/UIT-knop! laat zien hoe je in lastige situaties switcht naar effectief gedrag. want als jij je persoonlijke aan/uit- knop vindt, voel je je sterk, wat er ook gebeurt. Je vertrouwt op je eigen kracht, je gelooft in jouw visie en hebt een heldere blik. je weet precies wat je moet doen- en doet dat moeiteloos. In elke spannende situatie. Vind je AAN/UIT-knop, en kun je de hele wereld aan!

auteurs: Peter Klijsen, Kees van Dijk en Norbert Nielen


1

deel deze tip

Tip 123 - Meditatie kan het leven van iedereen veranderen

Het no-nonsense meditatieboek. Werkt meditatie of is het zweverig tijdverlies? Topneuroloog Steven Laureys voert al jaren onderzoek naar de effecten van meditatie op de hersenen.

Hiervoor plaatste hij onder meer het brein van meditatie-expert Matthieu Riccard onder zijn scanner. De resultaten waren ronduit spectaculair: Riccard wist zijn gedachtestroom op commando nagenoeg helemaal stil te leggen. Het hoogste vermogen tot geluk dat ooit werd gemeten.

Je hoeft echter helemaal geen monnik of neuroloog zijn om de positieve veranderingen van meditatie te ervaren. Meditatie kan het leven van iedereen veranderen en Laureys legt in dit boek haarfijn uit hoe.

Als lezer krijg je inzicht in de werking van meditatie en de effecten op lichaam en geest. Daarnaast word je via een aantal toegankelijke oefeningen gestimuleerd om zelf te mediteren.

Tien minuutjes per dag kunnen al een significant verschil maken. Minder stress en angst, een positieve impact op het immuunsysteem en een scherpere focus zijn slechts enkele bewezen voordelen.


1

deel deze tip

Tip 124 - Van klacht naar kans

In "Van klacht naar kans' geeft Juriaan Galavazi, zijn nieuwe visie op klachten.

Ervaar je een vorm van weerstand in je leven? Ben je moe en somber, vind je het spannend om grenzen aan te geven of ga je gebukt onder een verstoorde relatie? Heb je last van hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen of buikpijn? Dan werken medicijnen waarschijnlijk slechts tijdelijk en zijn deze klachten symptomen van iets anders.

Voor een betere behandeling heb je een andere visie nodig. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Huisarts Juriaan Galavazi leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert.

Huisarts Juriaan Galavazi is gespecialiseerd in coaching en holistische geneeskunde. De reguliere geneeskunde is en blijft de basis van zijn praktijk, maar hij biedt de mogelijkheid om breder naar klachten te kijken. Met zijn coachingsprogramma's helpt hij mensen om zich zowel lichamelijk als geestelijk fit te voelen.

"De reguliere geneeskunde is en blijft de basis, maar ik bied de mogelijkheid om breder naar klachten te kijken.' – Juriaan Galavazi


1

deel deze tip

Tip 125 - Boekentip: De kracht van kwetsbaarheid

De Kracht van Kwetsbaarheid - Brené Brown

Het vraagt lef je kwetsbaar op te stellen, maar het kan je veel brengen. Juist in die kwetsbaarheid kan de mooiste verbinding met anderen ontstaan. Kwetsbaarheid als basis van liefde, vreugde en vertrouwen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Ik heb je liefde nodig, is dat waar?

Ik heb je liefde nodig, is dat waar?
van Byron Katie

Ze leert je hoe je prettiger en gelukkiger kunt leven als je je zorgvuldig opgebouwde romantische ideaal los laat.

Zoek niet langer naar liefde, goedkeuring en waardering, je kunt ze nu vinden.


1

deel deze tip

Tip 127 - Compassie als sleutel tot geluk

Het boek "Compassie als sleutel tot geluk"" van Ernst Bolmeijer is een heel inspirerend boek om meer in eht nu te leven met meer compassie naar jezelf te kijken (zelfcompassie) en ook naar de ander.
Heel veel praktische oefeningen om jezelf hierin te trainen om zo steeds sterker in het leven te staan.

Janneke

1

deel deze tip

Tip 128 - Boekentip: Dieptepsychologie om het probleem bij de oorzaak aan te pakken

Het boek: Het proces van Zelftransformatie, door Vincente Hao Chin, Jr.

Dit boek is uniek in zijn soort. Het kan helpen inzichten te verwerven in onze lichamelijke beperkingen in onder ander kwalen en hoe deze gerelateerd zijn aan onze emoties. Via het lichaamsbewustzijn de problemen die wij hebbenop te sporen en er leren mee om te gaan.

Het boek geeft inzichten in wat de gevolgen zijn van de ontwikkeling van het lichaamsbewustzijn en hoe deze effect kan hebben op onze relaties, opvoeding en onderwijs.

De oefeningen kunnen hulp bieden, maar voor de ongeoefende is het verstandiger om deze onder begeleiding te doen met iemand die ervaren hier in is.


1

deel deze tip

Tip 129 - Echo's van trauma

Echo's van trauma Marijke baljon & Renate Geuzinga
Een helder geschreven boek voor zowel professionals en niet professionals. Het fijne aan dit boek vind ik dat het helder en eenvoudig verwoord is zodat je als belangstellende "leek" of ervaringsdeskundige het kunt lezen maar ook als therapeut om de trauama-therorie beter te gaan begrijpen. Zodat het helderder wordt waar voor jou als cliënt of als therapeut mogelijkheden liggen om deze kennis toe te kunnen passen.

Het boek is door diverse therapeuten geschreven en dus ook vanuit diverse invalshoeken waarmee je als lezer een breed beeld over het ontstaan van trauma's krijgt. Hierdoor wordt het logisch waarom er in het dagelijkse leven zo vaak nog echo's te horen/ voelen zijn van lang geleden verstopte trauma's. en dat het dan dus logisch is dat je je vaak niet bewust bent dat buitenproportioneel gedrag van nu op een normale situatie eigenlijk een erfenis uit je (traumatische) verleden is.
Ik wens je veel (zelf) inzicht en houvast bij lezen van dit boek!


1

deel deze tip

Tip 130 - The Work - Byron Katie

Toen ik de lijst met boektips doornam verbaasde het me eigen dat deze 'klassieker' er niet tussen stond. Daarom mijn tip deze maand: doe The Work van Byron Katie bij problemen die je tegenkomt. Een mooi boek daarbij is:

"Vier vragen die je leven veranderen", Byron Katie, ISBN : 9789022581162.

Een verkorte versie is gratis te downloaden van https://thework.com/wp-content/uploads/2018/02/LB_dut_29may2012_a4_web.pdf

Het boek leert je elk probleem wat je ervaart te benaderen met vier vragen:
1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)
2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Probeer het eens uit als je weer eens in zo'n 'mopper stemming' verkeerd en verbaas je over de ruimte die ontstaat door deze vragen aan jezelf te stellen en eerlijk naar jezelf te antwoorden.
1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - APK voor je relatie

APK voor je relatie biedt je de gelegenheid eventuele mankementen aan je relatie tijdig te repareren. Het boekje geeft een 'checklist' met vele vragen, die bijvoorbeeld 1 keer per jaar (in alle eerlijkheid!) kunnen worden beantwoord. Het legt een meetlat langs jullie relatie, waarmee jullie allebei je voordeel kunnen doen. Want als je bepaalde mankementen niet tijdig repareert, kan er wel eens blijvende schade ontstaan.
Geschreven door: Ferdinand Cuvelier


1

deel deze tip

Tip 132 - Lopen doe je zelf

Lopen doe je zelf - Vanuit persoonlijke kracht je levensloopbaan sturen'.
Geweldig boek van Ineke van den Berg en Arianne van Galen
De auteurs nemen je mee op pad. Ze laten je op een bijzondere manier ervaren hoe je balans aanbrengt tussen hooft, hart en lichaam. Deze balans biedt je inzicht in jezelf en meer vrijheid om keuzes te maken. Je leert hoe je op die kruispunten in je leven kunt kiezen voor de weg die bij jou past. Om zo met meer energie tegenslagen sneller te verwerken en dromen te verwezenlijken.


1

deel deze tip

Tip 133 - Heel je leven

Heel je leven van Paul Ferrini

Voor veel mensen is het moeilijk om het verleden achter zich te laten en 'oude wonden' of trauma's te helen.

Je hebt hulp, structuur en mensen nodig die een constante steun bieden in deze tijd van persoonlijke transformatie.

Verander van binnenuit en waardeer jezelf, ga weer van jezelf houden en ontdek opnieuw de passie in je leven!

Nathalie

1

deel deze tip

Tip 134 - Zelfhulpboek: Door leven

Titel: Door leven
Schrijfster: Judith Stoker
Thema: Omgaan met verlies en rouw


1

deel deze tip

Tip 135 - Creatiespiraal van Marinus Knoope

Ideaal boek om uit je BORED OUT situatie te komen. Het boek begeleidt je op heel praktische wijze met veel aansprekende voorbeelden door een cyclus van verlangen naar idee (de stip op de horizon) tot realisatie van je plan volgens 12 stappen. Toen ik het boek zelf voor het eerst in mijn handen kreeg, ging er een wereld voor me open. Ineens begreep ik waar ik steeds de mist in ging en uiteindelijk steeds niet kreeg wat ik wilde.


Creatiespiraal van Marinus Knoope


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Boekentip: Nee is Oke , meer genieten minder moeten


Boekentip: Nee is Oke , meer genieten minder moeten
schrijver: Carianne Ros en Michelle van Dusseldorp


1

deel deze tip

Tip 137 - Patronen doorbreken

Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder.

Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.'

Marleen

1

deel deze tip

Tip 138 - Hoe verslaving de hele familie raakt

Verslaving: een praktische gids voor familieleden

Het boek is precies wat de titel van het boek beloofd te zijn. In dit geval kun je het boek beoordelen aan de hand van de kaft. "Verslaving" is een praktisch boek dat vol staat met informatie en is leesbaar voor familieleden van verslaafden. Een echte aanrader. Een uitgebreide recensie lees je op overpsychologie.nl

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 139 - Enneasleutels

Om jezelf beter te leren kennen is het enneagram persoonlijkheids model erg interessant. Een mooi boek om op ontdekkingsreis te gaan is Enneasleutels van R.van der Weck

Janneke

1

deel deze tip

Tip 140 - Boekentip: Als hij maar gelukkig is - Robin Norwood.

Als hij maar gelukkig is - Robin Norwood.

Dit boek was life-changing voor mij. Het heeft mij geholpen het patroon te doorbreken van de foute mannen. De term codependency kende ik toen nog helemaal niet. Herken jij bij jezelf een patroon van mannen die niet goed zijn voor je? Dan is dit een boek voor jou!

Marga

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - De Fontein van Els van Steijn


De Fontein van Els van Steijn

Een aan te raden zelfhulpboek.
Els geeft in een prachtige metafoor van een fontein weer hoe het familiesysteem in elkaar zit.
Op heldere wijze legt ze uit wat de gevolgen zijn als je niet op je eigen plek staat in de fontein.
Het is een duidelijk, helder en voor een leek goed te begrijpen geschreven boek.
De moeite waard om aan te schaffen.


1

deel deze tip

Tip 142 - Het leven liefhebben door acceptatie - Tara Brach

Soms kan het leven als een echte worsteling voelen en ervaar je gevoelens van tekort schieten, denk je wellicht dat je niet goed genoeg bent. Harder werken, beter je best doen, die lat nog wat hoger... Veel mensen herkennen de problemen die het met zich mee kan brengen; zelfveroordeling, perfectionisme, burn-outklachten, relatieproblemen...
Dit boek gaat over het loslaten van die worsteling en te komen tot zelfaanvaarding. Met een persoonlijk verhaal, meditaties, gedichten en citaten weet de schrijfster je te raken, brengt ze inzicht en biedt ze handvatten om weer liefdevol verbinding te maken met wie je werkelijk bent.

Het leven liefhebben door acceptatie


1

deel deze tip

Tip 143 - Beter nu, Breng Mindfulness in je leven - Rob Brandsma

Wil jij met meer aandacht in je leven staan en de vruchten plukken van wat Mindfulness jou kan bieden? Dit boek kan je hierbij helpen. Het laat zien dat Mindfulness een vaardigheid is die je kunt leren. De schrijver biedt je tips en inzicht, zodat ook jij Mindful kunt leven. Beter nu, Breng Mindfulness in je leven


1

deel deze tip

Tip 144 - Boekentip over schaamte


Gelukkig ben ik niet de enige , Brené Brown.
Echt een aanrader, in dit boek wordt niet alleen uitgelegd wat schaamte is en dat we schaamtegevoelens altijd willen verbergen. Er worden ook tips in gegeven hoe je met deze schaamte kan leren omgaan.


1

deel deze tip

Tip 145 - Focus AAN/UIT door Mark Tigchelaar


Focus AAN/UIT
door Mark Tigchelaar
- Dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding-

Leer met dit boek hoe het komt dat je vaak afgeleid raakt. Op welke manier jouw brein werkt en hoe je dit kunt omzetten in een betere focus.

Duidelijke uitleg met wetenschappelijke inzichten afgewisseld met praktische tips.

Aanrader voor zowel cliënten als therapeuten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Problemen laten bij wie ze horen

Problemen laten bij wie ze horen

Dagelijks horen we van vrienden, familie, collega's en geliefden waar ze tegenaan lopen of mee worstelen. Met als resultaat dat we ons enorm verantwoordelijk gaan voelen en we onze dierbaren zo snel mogelijk willen helpen. Maar dit gaat vaak ten koste van jezelf. Gary en Joy Lundberg zijn ervan overtuigd dat het beter is deze last niet op je schouders te nemen. Zij laten zien hoe je in moeilijke situaties helderheid en luchtigheid kunt brengen. Door de vaste patronen van zogenaamde "klaaggesprekken' te doorgronden, leer je al snel hoe je anderen kunt helpen door begrijpend te luisteren. En door hen de ruimte te geven zélf hun problemen op te lossen, zal je eigen leven vrolijker, lichter en plezieriger worden.

Dit boek had ik 20 jaar eerder willen lezen!

Marga

1

deel deze tip

Tip 147 - Een eye-opener en een life changing boek

Als hij maar gelukkig is - Robin Norwood

In 'Als hij maar gelukkig is' schrijft psychotherapeute Robin Norwood over vrouwen die te veel in hun partner investeren. Het gaat om vrouwen die te veel van de liefde verwachten en de neiging hebben zichzelf op te offeren en weg te cijferen, allemaal in de hoop dat híj gelukkig zal zijn. Dit krampachtige verlangen tast hun emotionele welzijn aan en kan zelfs hun fysieke gezondheid en veiligheid in gevaar brengen. Robin Norwoord laat in 'Als hij maar gelukkig is' zien hoe verlammend zelfopoffering in de liefde kan werken en hoe je eraan kunt ontsnappen.

Voor mij een eye-opener en een life changing boek.

Marga

1

deel deze tip

Tip 148 - Boek: Adem in adem uit

Schrijfster Judith Stoker neemt je in dit boek op een eerlijke, persoonlijke en humoristische manier mee in alle facetten van het leven. Je leert hiermee de zware kanten van het leven weg te blazen zodat er weer ruimte ontstaat in je binnenste. Boek: Adem in adem uit


1

deel deze tip

Tip 149 - Breek je vrij!

Boekentip.
Breek je vrij! door Edwin Selij ISBN 9789462960640

Edwin geeft in dit lekker lezende boek veel inzichten en praktische tips waarmee jij problemen kunt oplossen. Nare en negatieve gevoelens, piekeren, of een probleem waar je al jaren mee loopt.

Je krijgt inzicht in de kracht van je onbewuste en onbewuste processen waardoor je jezelf mogelijk beter begrijpt. Hierdoor kan je veranderingen maken. Hij geeft ook een mooie uitleg over het belang van "eigenaarschap" , het 100% verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet, denkt of voelt. En dat dit simpel is maar niet per se makkelijk.

Maar essentieel om echt te kunnen veranderen.

Kortom een aanrader.


1

deel deze tip

Tip 150 - Ongetemd Leven ~ Glennon Doyle

Hoe zou het voelen als je echt helemaal jezelf kon zijn? Als je gewoon kon zijn wie je was voordat de wereld vertelde wie je moest zijn?
In Ongetemd Leven laat de schrijver zien dat het ware geluk begint te stromen als we de verwachtingen van de buitenwereld loslaten. Het is nu tijd om gehoor te geven aan jouw innerlijke stem, want alleen die zal je naar het geluk leiden. Niet de stemmen van anderen, en niet de druk van onze omgeving. Wie ben ik, en wat wil ik?

Ongetemd Leven ~ Glennon Doyle


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Miracle morning - Hal Elrod


Miracle morning
- Hal Elrod
Doordat je in het uur dat je eerder opstaat de tijd neemt voor jezelf en de dingen doet die je belangrijk vindt, beïnvloed je je hele dag positief.


1

deel deze tip

Tip 152 - Ik ben oké jij bent een sukkel - Berthold Gunster

Dit boek gaat over omdenken als tegenhanger van vastdenken en in dit boek dan specifiek in relaties. Hoe meer we willen dat dingen op onze manier gaan, terwijl de realiteit anders laat zien, hoe vaster we komen te zitten. Maar hoe kun je dan anders tegen de situatie aankijken en i.p.v. problemen mogelijkheden zien? Dit boek helpt je hierin op weg.

Ik ben oké jij bent een sukkel


1

deel deze tip

Tip 153 - Veerkracht - Michael Portzky

Veerkracht blijkt van groot belang in hoe we omgaan met wat er op ons pad komt in ons leven. Veerkracht bepaalt hoe je omgaat met tegenslagen en moeilijke situaties. Dit boek bied je meer inzicht in wat veerkracht is en wat je zelf kunt doen om je veerkracht te vergroten.

Veerkracht - Michael Portzky


1

deel deze tip

Tip 154 - Trauma sporen

Een fantastisch, goed leesbaar, inzichtgevend voor zowel therapeut als client Trauma sporen
Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.
Van Prof. dr. Bessel van der Kolk
gespecialiseerd in traumatherapie in Amerika maar van oorsprong Nederlander.


1

deel deze tip

Tip 155 - Uit liefde voor jezelf

Een heel fijn en praktisch boek om moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden te herkennen en te leren verdragen. Met veel doe opdrachten
Het is op ACT (Acceptance and Commitment Therapy) geïnspireerd.

Uit liefde voor jezelf

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - Ik (k) en mijn ikken

Op een pakkende manier nodigen de auteurs je uit op een andere manier naar je zelf te kijken. Je hebt een heleboel ikken. Welke daarvan zijn dominant en welke zou je wat meer aandacht willen geven.
Makkelijk geschreven met prikkelende verdiepingsvragen.
Geïnspireerd op Voice Dialogue

Ik (k)en mijn ikken

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 157 - De Keuze Leven in vrijheid

In het boek 'De Keuze Leven in vrijheid' schrijft auteur Edith Eva Eger over haar oorlogsherinneringen en hoe zij als psycholoog mensen helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen. De rode draad van het boek is het leren ontdekken van de mogelijkheid tot het maken van keuzes.


1

deel deze tip

Tip 158 - Miracle morning

Miracle morning - Hal Elrod
Doordat je in het uur dat je eerder opstaat de tijd neemt voor jezelf en de dingen doet die je belangrijk vindt, beïnvloed je je hele dag positief.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 159 - Geluk zonder voorwaarden

Geluk zonder voorwaarden - Michael A Singer

Hoe kunnen we onszelf bevrijden van negatieve gedachten, herinneringen en ervaringen? Hoe kunnen we ons vrijmaken van de verhalen over onszelf die ons gevangen houden in patronen van angst en vermijdingsgedrag?

Het antwoord is verbluffend eenvoudig, laat Michael Singer zien. Er is een ruimte in onszelf, vrij van frustratie en egoïsme, waar we onvoorwaardelijke vreugde en lichtheid ervaren.


1

deel deze tip

Tip 160 - Psychologie van de vrijheid

Psychologie van de vrijheid - Robert Hartzema - Uitgeverij Karnak


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Transactionele Analyse

Transactionele Analyse - Handboek - Ian Stewart en Vann Jones

Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je Transactionele Analyse kan toepassen in jouw leven. Er staan praktische oefeningen in, zodat je zelf aan de slag kan gaan met het veranderen van jouw patronen waarin je vast loopt.


1

deel deze tip

Tip 162 - Traumasporen

Traumasporen - Bessel van der Kolk
Een goed leesbaar boek waarin de gevolgen van trauma helder worden uitgelegd. Daarnaast geeft het hoop en handvatten hoe je het trauma kunt verwerken. Nuttig voor de professional maar zeker ook voor geïnteresseerden.

Marga

1

deel deze tip

Tip 163 - De sleutel tot zelf-bevrijding

De sleutel tot zelf-bevrijding - Christiane Beerlandt
Prachtig naslag werk voor als je geloofd dat je lichamelijke kwalen ontstaan vanuit je psychologische, emotionele toestand. Bijzonder om te lezen en inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaken van lichamelijke ongemakken.

Marga

1

deel deze tip

Tip 164 - De Zelfhulpboekenclub

Podcast
'de Zelfhulpboekenclub'
Stijn en Jasper interviewen bekende mensen en vragen: welk boek heeft jou geinspireerd in je zoektocht.
Een aanrader!


1

deel deze tip

Tip 165 - Podcast 'Zon in je leven'

Podcast
" Zon in je leven"
Van Astrid Davidson
Astrid vertelt vanuit eigen ervaringen. Het is helder verrijkend en boeiend.
Het is een gezamenlijke zoektocht.
Een aanrader!
Lekker luisteren tijdens het wandelen!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - De berg van de ziel

De berg van de ziel.
Christa Anbeek Ada de Jong

Twee schrijfsters hebben elkaar gevonden in het overweldigende verlies wat zij beiden hebben geleden. In dit boek bewandelen ze samen het pad waarin
ze antwoord proberen te geven op de levensvragen die zij tegen kwamen na hun grote verlies.

Dit boek kan helpen bij de verwerking en de terugkeer naar het dagelijks leven na het verlies van dierbaren.1

deel deze tip

Tip 167 - Diverse boekentips

Manu Keirse is emeritus hoogleraar, doctor in de geneeskunde, klinisch psycholoog én de specialist in België en Nederland als het over verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat.

Over dit onderwerp heeft hij meer dan tien boeken op zijn naam staan, die toegankelijk geschreven zijn en veel herkenning oproepen. Helpend om een weg te vinden in de doolhof van de rouw, zowel voor jezelf als voor mensen die zich bij je betrokken voelen.

Enkele titels:
Helpen bij verlies en verdriet
Kinderen helpen bij verdriet
Helpen bij ziekte en pijn
Als je een prille zwangerschap verliest.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 168 - Ook leuke meisjes worden 50

Naar schatting zijn ongeveer 1,5 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang en ca. 85% van hen ervaart er iets van, variërend van milde verschijnselen tot allerlei ernstiger klachten. Het onderwerp blijkt nog vaak een taboe, in ieder geval is het een onderbelicht gespreksonderwerp.
In het onlangs verschenen het boek 'Ook leuke meisjes worden 50', geschreven door Maaike de Vries (gezondheidswetenschapper) en Manon Kerkhof (gynaecoloog) wordt met praktische tips, duidelijke uitleg en wetenschappelijke onderbouwing antwoorden gegeven op de vele vragen die de overgang met zich kan brengen. De tijd van "het hoort erbij en je moet er even doorheen" is voorbij, de overgang kun je gezonder en fitter doorkomen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 169 - Boekentip: Ik zou zo graag

Ik zou zo graag van Bärbel Mohr.
Zij beschrijft op een praktische heel aansprekende manier de wet van de aantrekkingskracht om zo te creëren wat jij wilt. In haar boekje gericht op de liefde.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 170 - Boekentip: Veranderen van A tot Z'

Veranderen is lastig. Je wilt iets, zet je ervoor in en valt vaak terug in oud gedrag. Of het nu afvallen is, assertiver zijn of iets anders groots of kleins.

In het boek 'Veranderen van A tot Z' van Monique Moor krijg je inzicht in wat zorgt dat je terugvalt en hoe je dit kunt aanpakken. Daarnaast staat er een duidelijk stappenplan om écht te veranderen.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Boekentip: Macht der gewoonte

Boekentip: Macht der gewoonte van Charles Duhigg

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 172 - Boek tip: Ongetemd leven

Lees "Ongetemd leven"van Glennon Dyle - Vind het lef om helemaal jezelf te zijn

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 173 - Boekentip: De maakbaarheid van het geluk

Lees: "De maakbaarheid van het geluk" van Sonja Lyubomirsky - In dit boek toont Sonja aan dat geluk voor een groot deel "maakbaar" is; je kunt van alles doen om gelukkig te zijn

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 174 - Je allerbeste jaar

Je allerbeste jaar. Jiny S. Ditzler. Maak een plan voor komend jaar!


1

deel deze tip

Tip 175 - Stel de goede vragen

In 'Socrates op sneakers' laat Elke Wiss zien waarom het zo moeilijk is om open vragen te stellen. Als we goede vragen zouden stellen zouden we meer verbinding ervaren en meer lol in onze ontmoetingen kunnen hebben. Ze heeft het over verwondering en nieuwsgierigheid waarmee elk gesprek zou kunnen beginnen. Ook maakt ze onderscheid in vragen naar beneden, naar de feiten, en vragen naar boven, naar het proces en waarmee je relatie legt met het eerder gezegde. Goede vragen stellen komt dus voor een belangrijk deel ook neer op goed luisteren.
Een heel leerzaam boek!

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - Van klacht naar kans

Dit boek van huisarts en coach Juriaan Galavazi leert je anders kijken naar klachten waarmee veel mensen naar de huisarts toe gaan. In plaats van het automatisch voorschrijven van medicijnen is hij een voorstander van het onderzoeken van de boodschap achter de klacht. Wat heeft je lichaam je te vertellen? Hij neemt je stap voor stap mee in dit proces. Een echte aanrader voor wie geïnteresseerd is in lichaamsgerichte therapie!

Van klacht naar kans

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 177 - De kunst van Kaizen

Met kleine stappen nemen kan je grote resultaten bereiken. Als je vaak vastloopt in het bereiken van je doel leert dit boek je hoe je wel het gewenste resultaat kan bereiken. Tevens geeft het uitleg waarom het van de een op andere doorvoeren van grote veranderingen niet gaat werken. Je hersenen zullen zich daar namelijk stevig tegen verzetten. Hoe het wel gaat werken laat dit kleine handzame boekje van Robert Maurer je zien.

De kunst van Kaizen

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 178 - Boek van vreugde

Een van de meest inspirerende boeken die ik heb gelezen is deze: Het boek van de vreugde. Een gesprek tussen de katholieke aartsbischop Desmond Tutu en Zijne heiligheid de Dalai Lama. Een boek die religies overstijgt en laat zien hoe je tot een leven vol vreugde komt dánkzij jouw ellende. Zij pleiten voor een compassie vol leven zowel naar jezelf als naar de ander. Zij komen tot 8 peilers van een vreugdevol leven. Daarnaast staan er prachtige oefeningen in

Janneke

1

deel deze tip

Tip 179 - Het Geschenk: 12 lessen die je leven kunnen redden1

deel deze tip

Tip 180 - Inzichtkaarten

Inzichtkaarten

Begrijp jij altijd waarom je je voelt zoals je je voelt? Ben jij je überhaupt bewust van je eigen emoties en gemoedstoestanden? Dat is wél heel handig wanneer je op een meer adequate manier op situaties wilt reageren. Om je eigen gedrag en gedachten meer onder controle te krijgen helpen de inzichtkaarten van A. Harrn, genaamd 'Emoties beter begrijpen'.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - Vind je waarom - Simon Sinek


Vind je waarom - Simon Sinek

'Waarom' een vraag die veel mensen zichzelf en anderen stellen. Het is een vraag die ons vaak in een slachtofferrol duwt. Wij willen dat je uit die slachtofferrol komt, en dat je zelf op zoek gaat naar JOUW waarom, zodat je de zaken constructiever kan bekijken en je leven zelf in de hand leert nemen.

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 182 - Herstellen van narcistische mishandeling

Iris Koops - Herstellen van narcistische mishandeling

Dit boek maakt inzichtelijk wat narcistische mishandeling is. Het is tevens een werkboek waarmee jezelf aan de slag kunt gaan.


1

deel deze tip

Tip 183 - Verder na narcistische mishandeling

Je leven in eigen hand - Verder na narcistische mishandeling - Iris Koops

Boek met ervaringverhalen van mensen die hun weg naar herstel hebben gevonden na narcistische mishandeling


1

deel deze tip

Tip 184 - Therapeuten Verhalen

Tip 148 - Therapeuten Verhalen

Wie is de psychotherapeut? Die vraag staat in dit boek centraal.

Aan het woord zijn 17 therapeuten die allen een verhaal vertellen over zichzelf en hun beroep. Het gaat over de stille vreugde die ze beleven om hun beroep uit te oefenen, en hun mededogen met de lijdende cliënt die ook veel veerkracht vertoont. Maar ook over de machteloosheid die ze vaak ervaren bij het verdriet van de cliënt. Of over de ongerustheid wanneer een cliënt over zelfdoding spreekt en de pijn als de cliënt de daad bij het woord voert.

De verhalen zijn nu eens wijs, dan weer aangrijpend of ontroerend. Soms intrigerend, zelfs eens grappig. Of ze zetten ons aan het denken. Het definitieve antwoord op de vraag wie de therapeut is, krijgen we niet. Er zijn enkel de verschillende verhalen die samen een rijk, geschakeerd beeld schetsen van wie de therapeut zoal kan zijn. Een echte aanrader!

L.K.

1

deel deze tip

Tip 185 - Uit liefde voor jezelf- van Gijs Jansen


Een gemakkelijk leesbaar boek waarbij je via diverse oefeningen ACT-technieken krijgt aangereikt die direct toepasbaar zijn. Je kunt op deze manier zelf aan de slag met ACT of het boek gebruiken ter ondersteuning van een traject bij een ACT-therapeut.

Uit liefde voor jezelf- van Gijs Jansen

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - Maak je eigen zelfhulpboekje!

Maak je eigen zelfhulpboekje!
Je komt vaak teksten of citaten tegen die helpend voor je zijn.
Schrijf ze op in een boekje, zodat je ze kunt overlezen op momenten dat je het goed kunt gebruiken.
B.v.: het succes van een goed huwelijk is het verdragen van elkaars huishoudelijkheden!


1

deel deze tip

Tip 187 - Niet durven, toch doen!

Dit boek heb ik jaren geleden in het Engels gelezen; Feel the fear and do it anyway! De schrijfster, Susan Jeffers, daagt je uit om datgene wat je in je comfortzone houdt, toch te doen. Vaak is het angst wat je daar houdt, een angst die niet een waarheid is. In plaats van Wees voorzichtig, zeg je Beleef nieuwe avonturen!

"Wat houdt ons tegen om de persoon te zijn die we willen zijn, om de dingen te doen die we willen doen? Het antwoord - de basis van alle antwoorden - is angst. Angst om beslissingen te nemen, om te spreken in het openbaar, om van baan te veranderen, om auto te rijden, om een bekende op te bellen, maar ook angst om een relatie te beginnen of te be indigen, om alleen te zijn, om oud te worden...Waaruit onze angst ook bestaat, het is een levensfeit waar niemand aan ontkomt. Angst kan echter ook verlammend werken en leiden tot gevoelens van onzekerheid, frustratie, besluiteloosheid, kwaadheid of hulpeloosheid.
En dat is niet nodig! Psychologe Susan Jeffers leert ons om de angstgevoelens die ons blokkeren te herkennen, te accepteren en er overheen te stappen. Met begrip en humor leert ze ons stap voor stap die angst weliswaar te voelen, maar t ch die dingen te doen die we eigenlijk willen doen. " Niet durven, toch doen!

Marga

1

deel deze tip

Tip 188 - De wijsheid van het enneagram

Een verhelderend boek van Don Richard Riso en Russ Hudson. Met dit boek kun je zelf aan de slag en kun je leren wat voor type jij bent en welke voor- en nadelen daaraan gekoppeld zitten. Waar je leerpunten zitten en waar jij goed in bent. Ook werpt het een heldere kijk op de verhoudingen met andere mensen, met welke je goed kan klikken en met welke totaal niet.

Marga

1

deel deze tip

Tip 189 - De jongen, de mol, de vos en het paard

'De jongen, de mol, de vos en het paard', vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn.

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.


1

deel deze tip

Tip 190 - Maak kennis met je innerlijke familie

Maak kennis met je innerlijke familie ( Arianne Klein)

Maak kennis met je innerlijke familie is een toegankelijk boek dat je helpt om de regie over jezelf en je leven te nemen. Door de heldere beschrijving van je vier innerlijke familieleden en hoe deze kunnen samenwerken maar ook met elkaar in conflict kunnen zijn, leer je jezelf en anderen beter begrijpen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - Gezond Egoïsme

Boekentip:
Gezond Egoïsme van Jeffrey Wijnberg
Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die zich regelmatig onzeker voelt, onbelangrijk of niet interessant genoeg ten opzichte van die ander Met heldere voorbeelden en met veel humor schrijft Jeffrey wat het je oplevert.


1

deel deze tip

Tip 192 - De magie van het nietsdoen

Boekentip
De magie van het nietsdoen van Jeffrey Wijnberg
Ik heb al verschillende boeken van Jeffrey Wijnberg gelezen, dit vond ik 1 van de beste; gevoeliger, wijzer, misschien gewoon doorleefder.
Wijnberg stelt in zijn boek het snelle actie ondernemen en doelen willen bereiken. van tegenwoordig aan de kaak Het vertrouwen in de helende kracht van het leven zelf is volledig zoekgeraakt.. Hij pleit voor een herwaardering van het nietsdoen: toekijken, afwachten, diep ademhalen, lachen, huilen, uitrusten, bijslapen, afleiding zoeken of gewoon een beetje dagdromen. Iets de tijd geven, vraagt geduld. Maar dit geduld wordt meer dan eens beloond. Dit boek gaat over loslaten.


1

deel deze tip

Tip 193 - It's ok not to be ok

Van een collega therapeut kreeg ik een leestip : 'It's Ok That You're Not Ok', geschreven door Megan Devine. We krijgen allemaal vroeg of laat in ons leven te maken met verlies en het verdriet, de angst en/of de gevoelens van onmacht die hiermee gepaard gaan. Deze ervaringen veranderen ons, transformeren ons, we zijn na die tijd nooit meer dezelfde als daarvoor. Wat er nodig is in perioden van rouw, is dat je toe kunt geven aan de gevoelens die er gedurende dit proces zijn, dat je ervaart dat wat je voelt gelegitimeerd is. Erover praten met anderen helpt, al begrijpt niet iedereen waar je doorheen gaat. Dit boek is geschreven vanuit (door)leven en geeft praktische handvatten om jouw individuele proces van rouw in banen te leiden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 194 - Patronen doorbreken

Maak je steeds dezelfde fouten in je leven, terwijl je je hebt voorgenomen een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen die je niet kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder. Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken van Hannie van Genderen duidelijk hoe je patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen. Ik gebruik het boek als zelfhulpboek en ondersteuning bij de schematherapie die ik in mijn praktijk geef en ik krijg van mijn cliënten enthousiaste reacties te horen. Ze herkennen zich erin en het helpt hen niet alleen zichzelf beter te begrijpen maar ook hun gedrag te veranderen.


1

deel deze tip

Tip 195 - Behoeften

Behoeften
Emoties hebben goede bedoelingen. De ene keer om je te brengen wat je in de situatie nodig hebt. Dan weer om je duidelijk te maken dat er iets belangrijks voor je op het spel staat, dat je ergens behoefte aan hebt. Van Dusseldorp en van de Pol schrijven in hun boek Goed Voelen dat er vijf categorieën van behoeften zijn. Je hebt FYSIEKE BEHOEFTEN. Dit zijn de behoeften van je lijf zoals eten, rust, veiligheid en aanraking. Als aan deze behoeften wordt voldaan ontstaat er voldoening, bevrediging, tevredenheid en weldaad. Je hebt ook PSYCHISCHE BEHOEFTEN. Je bent steeds meer bewust van jezelf en je EIGEN IK in deze wereld. Jij bent JIJ met je eigenheid, je eigen identiteit, je eigen grenzen en wensen. Je kan jezelf steeds meer tot rust brengen. Er ontstaat steeds meer stevigheid en evenwicht. Dan zijn er ook nog EXISTENTIËLE BEHOEFTEN. Jouw REIS in deze wereld. Dat zijn de behoeften aan: Je eigen keuzes maken, je eigen route uitstippelen. Er ontstaat: betekenis, zingeving. Er is ook de SPIRITUELE BEHOEFTEN. Jouw BRON in deze wereld. Dat is de behoeften aan iets wat boven je uitstijgt of groter is dan jezelf. Er ontstaat bezieling, een diep gevoel van vertrouwen, heelheid, eenheid, ontroering. Er is ook RELATIONELE BEHOEFTEN. Jouw verbondenheid in deze wereld. Dat is de behoeften om je aan anderen op een gelijkwaardige manier te verbinden. Er ontstaat dan verbondenheid, veiligheid, vreugde, vrede.

Leonieke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - Boekentip: Patronen doorbreken

Het boek "Patronen doorbreken" van Hannie van Genderen, Gitta Jacob en Laura Seebauer is een aanrader voor iedereen die het gevoel heeft steeds dezelfde fouten te maken en maar niet weet hoe dit te veranderen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 197 - Het hongerige pijnlichaam

Het boek Een Nieuwe Aarde. De uitdaging van deze tijd. Auteur Eckhart Tolle. Dit is een toegankelijk boek voor wie geïnteresseerd is in bewustzijnsontwikkeling en openstaat om met meer compassie naar zichzelf en anderen te gaan kijken. Het brengt je van inzicht naar inzicht zonder zweverig te worden. Het is een aanrader om daarnaast (of eerst!) te luisteren naar de podcast serie van Oprah Winfrey waarin zij hoofdstuk na hoofdstuk van dit boek met Tolle doorneemt en luisteraars laat inbellen met een vraag waarop Tolle ingaat. Dan smaakt het al gauw naar meer!
https://podtail.nl/podcast/oprah-s-supersoul-conversations-presents-a-new-ear/a-new-earth-awakening-to-your-life-s-purpose-chapt/


1

deel deze tip

Tip 198 - Boekentip: De valstrik van het geluk

De valstrik van het geluk” – cartoonboek van Russ Harris.
Een kennismaking met het gedachtegoed van ACT in de vorm van een cartoonboek. Deze vorm maakt het heel toegankelijk.
Ook te gebruiken ter ondersteuning of aanvulling op ACT coaching of therapie.
Wil je graag mee weten over ACT en wat dit voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op!

Léontine

1

deel deze tip

Tip 199 - 5 minuten mediteren - Christophe André

Meditatie kan een waardevolle bijdrage leveren aan onze mentale en emotionele gezondheid en ons gevoel van welzijn. Moeilijk? Welnee, het kan heel makkelijk zijn en het kan ook al in 5 minuten. Dit boek biedt 40 korte meditaties en maakt het mediteren wel heel toegankelijk, een aanrader dus. 5 minuten mediteren - Christophe André


1

deel deze tip

Tip 200 - Nooit meer te druk - Tony Crabbe

Altijd maar druk en steeds aan het worstelen hoe al die ballen in de lucht te houden? Wordt jouw leven geleid door je mailbox of word je wanhopig van je eindeloze to-do list? Tony Crabbe laat je anders kijken naar druk zijn en reikt andere manieren aan om in het leven te staan.

Nooit meer te druk - Tony Crabbe


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - Uiteenlopende vragen over de liefde

Boekentip: "Waarom is het dat de liefde zo is" van Jan Drost. Filosoof Jan Drost behandelt uiteenlopende vragen over de liefde. Deze unieke bundeling relatievragen EN antwoorden biedt een herkenbaar beeld van de vele gezichten van de liefde. Een aanrader!


1

deel deze tip

Tip 202 - Boek: Boeddhistische Psychologie.

Dit boek neemt je mee naar het onderzoek in jezelf mbv oefeningen en meditatie om je eigen innerlijke patronen die jouw lijden en frustraties te leren herkennen en te doorbreken.

Robert Harzema - Boeddhistische Psychologie.


1

deel deze tip

Tip 203 - LEZEN...? Blech teveel letters!!

Hier de ideale tip voor jou:

De valstrik van het geluk van Russ Harris.

Een klein boekje waar dmv cartoons uitgelegd wordt hoe we in de valstrik van dat 'altijd maar gelukkig zijn' zijn getrapt.
Leest lekker weg, met humor en makkelijk uit te voeren tips en opdrachten als je besluit eens wat anders te proberen.
Het is een boekje dat ik graag uitleen op mijn werk, maar ook aan vrienden en familieleden.


1

deel deze tip

Tip 204 - Bewustzijn schept vrede

"Bewustzijn schept vrede" Christina von Dreien.

Heel boeiend boek vól zelfhulp tips.. en baanbrekende ideeën over een liefdevol leven beleven. Hoe je de uitdagingen in deze huidige tijd het beste tegemoet kunt treden.

Geschreven door een 19 jarig Nieuwetijds-sterren-Kind uit Zwitserland.


1

deel deze tip

Tip 205 - The Artist`s way

Titel; The Artist`s way van Julia Cameron. Vind je eigen inspiratie. Veel mensen zijn hun creativiteit kwijtgeraakt. Ze raken geblokkeerd. Ongeacht je leeftijd, levensloop of je werk het is nooit te laat of te dwaas om aan je creativiteit te werken.

Het is een praktische methode om in 12 weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan op te heffen. Dit boek is een aanrader om weer in contact te komen met je creativiteit, ik noem het je ware zelf.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - Wanneer je lichaam nee zegt - Gabor Maté


Wanneer je lichaam nee zegt - Gabor Maté

Dit boek gaat over de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest.


Verborgen stress kan desastreuze gevolgen voor onze gezondheid hebben. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en kunnen ziek worden. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

 

Maté geeft antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij laat zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen.
1

deel deze tip

Tip 207 - Boekentips

www.cultureleapotheek.nl/boekenoprecept
Via deze link vind je allemaal boekentips op het gebied van:
stress, angst, eenzaamheid, ouder worden, slaapproblemen, verlies en rouw en nog meer onderwerpen.
Een echte aanrader!


1

deel deze tip

Tip 208 - Mag ik even mijn aandacht

In de wereld van vandaag moeten we veel. We zijn voortdurend lijstjes aan het afvinken, willen voldoen aan allerlei verwachtingen en denken aan alles en iedereen. Behalve aan onszelf.

Het resultaat? We zijn moe, gestrest of voelen ons niet gelukkig. Dat kan anders. Heel simpel, door jezelf centraal te stellen. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet. Dit is jouw leven.

Gezond egoïsme betekent dat je om jezelf geeft én om anderen tegelijkertijd. En dat zorgen voor jezelf en kiezen voor wat jij graag wilt prioriteit heeft in het leven. Niet ten koste van anderen, maar ten gunste van jezelf. Zo creëer je het leven dat echt bij je past.

Inger Strietman beschrijft waarom gezond egoïsme zo belangrijk is en hoe je het kunt toepassen in je dagelijks leven. Met haar directe, no-nonsense- schrijfstijl is dit boek onmisbaar voor iedereen die wel wat meer aandacht van zichzelf kan gebruiken.

Mag ik even mijn aandacht


1

deel deze tip

Tip 209 - Boekentip: Leef - Gijs Jansen

Gijs Jansen is de Nederlandse expert op het gebied van ACT. In dit boek leer je op een lichte, humoristische wijze omgaan met gevoelens zoals minderwaardigheid.

Leef - Gijs Jansen

Bianca

1

deel deze tip

Tip 210 - Boekentip: (H)echt niet - Martin Appelo

De manier waarop je in je kindertijd bent gehecht bepaald voor een groot deel ook hoe je je opstelt in partner relaties. Dit boek focust zich met name op de gedesorganiseerde hechtingsstijl, welke in andere literatuur juist wat minder aan bod komt.

Deze stijl is te herkennen aan mensen die vol voor iets gaan, maar ook snel verveeld zijn. Mensen die soms wat wispelturig kunnen overkomen en mensen die wat verslavingsgevoelig zijn. Dit boek is een echte aanrader voor niet alleen mensen die zich hierin herkennen, maar ook hun partners.

(H)echt niet - Martin Appelo

Bianca

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - Leestip: Je Eigenwijze Weg

Leestip: Je Eigenwijze Weg van Omkar & Divyam. Een inleiding in lichaamsgerichte psychotherapie.

Tamme

1

deel deze tip

Tip 212 - Ebook: Grip op je Relatie

Mensen willen niets liever dan grip op hun leven en relaties. Vooral op hun liefdesrelaties. Als je bij de persoon die het dicht bij je staat echter niet meer helemaal jezelf kunt zijn, afstand voelt en je niet begrepen voelt, verlies je de grip op je relatie. Je worden geraakt op het vlak van veiligheid, vertrouwen en/of kwetsbaar zijn. Overlevingsstrategieën treden in werking en je valt terug in mechanismen van vechten, vluchten of bevriezen. Gevoel van frustratie, onbegrip en onmacht voeren de boventoon.

De liefdespartner die ooit zo dichtbij stond, lijkt ver weg. En het voortuitzicht van nog jaren samen lijkt onmogelijk.

In dit boek vertaalt Monique Moor haar praktijkervaring als relatietherapeut naar vijf heldere en toepasbare stappen die partners helpt om weer grip op hun relatie te krijgen. Ze leert hen met praktische oefeningen weer kwetsbaar opstellen en openstaan voor liefde en verbinding. Partners gaan naast elkaar staan, zorgen voor elkaar en krijgen hun stevige basis terug.

Grip op je relatie’ biedt niet alleen praktische handvaten voor stellen die samen hun relatie(problemen) willen aanpakken, maar geeft toepasbare inzichten aan iedereen die wil werken aan een sterke basis en verbinding in hun persoonlijke relaties.

De 5 stappen van ‘Grip op je relatie’ zijn.

Stap 1: Communicatie
In deze stap wordt de basis gelegd voor de vervolgstappen. Communicatie is het fundament waarop de weg terug naar meer verbinding en vertrouwen wordt gebouwd.

Stap 2: Mensen verschillen
Dit is de fase van verdieping. Want, om grip te krijgen op de relatie is het noodzakelijk dat de partners zichzelf en elkaar kennen. Dit geeft inzicht in hoe iemand is gevormd, diens reactiepatroon en kijk op de wereld.

Stap 3: Kompas van de relatie
Met het Kompas der liefde wordt een beeld gevormd van hoe beide partners in de relatie staan. Ze krijgen inzicht in hun verliezen, hun overlevingsmechanismen en welke stappen er nodig zijn om weer toe te werken naar een gezamenlijke toekomst.

Stap 4: Emotionele verbinding
In deze stap gaan we naar de diepere kern. Naar de emotionele, kwetsbare laag. De partners leren elkaar op een emotioneel diepere laag te vinden en te begrijpen. En vandaaruit te handelen.

Stap 5: Aansluiten bij je partner
In de eerste vier stappen is het fundament gelegd en verstevigd. De laatste stap zorgt voor meer aansluiting en zorg voor elkaar op een praktisch niveau. Dit, zodat de liefde niet alleen in communicatie en emotie aansluit, maar ook in dagelijkse handelingen.

Verkrijgbaar bij bol.com en kobo. Gratis te lezen op KoboPlus

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 213 - Boekentip: Als hij maar gelukkig is!

Het boek 'Als hij maar gelukkig is' beschrijft hoe vrouwen soms de neiging kunnen hebben om vooral veel voor de ander te willen zorgen en in relaties blijven die soms niet heel gezond zijn. Het boek is Amerikaans, dus de oplossing wordt hier veelal gezien in zelfhulpgroepen, maar los hiervan, worden de processen keurig ontleed als het gaan om het ontdekken hoe bepaald gedrag is ontstaan en in stand wordt gehouden.

Bianca

1

deel deze tip

Tip 214 - Ik moet nog even kijken of ik kan - Liesbeth Smit

Ben je zelf introvert of wil je je introverte medemens beter leren begrijpen? Dit boek brengt introversie helder en op pakkende wijze in beeld. Ontdek wat introvert zijn precies inhoudt en wat de kwaliteiten en behoeften zijn die horen bij introvert zijn. Introversie is, overigens net als extraversie, een kracht en kennis hierover helpt om het ook als zodanig in te zetten.

Ik moet nog even kijken of ik kan - Liesbeth Smit


1

deel deze tip

Tip 215 - Jezelf accepteren - David Dewulf

Dit boek helpt je je relatie met jezelf te verbeteren door het beoefenen van mindfulness en zelfcompassie. Met mooie heldere uitleg, beschreven oefeningen en een cd helpt dit boek je om daadwerkelijk stappen te zetten op het gebied van zelfacceptatie.

Jezelf accepteren


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 216 - Boek: Transactionele Analyse

Een praktisch boek waarmee je direct aan de slag kan gaan om je eigen egotoestanden Ouder - Volwassen - Kind te leren herkennen. Door middel van oefeningen leer je hier meer balans in te creëren, zodat je meer vanuit jouw eigen autonomie keuzes kan maken.

Transactionele Analyse - I. Stewart - V. Jones


1

deel deze tip

Tip 217 - Boekentip: Thuiskomen bij jezelf

Hal en Sidra Stone - Thuiskomen bij jezelf

Een mooi boek over Voice Dialogue. Met behulp van dit boek leer jij je innerlijke stemmen herkennen. Welke stem heeft het hoogste woord en welke stem is op de achtergrond. Stel je voor dat je in een auto zit met al die stemmen als passagier, welke stem is dan meestal aan het stuur? Dit boek helpt je bij de ontdekkingstocht in jezelf en hoe je meer in je eigen kracht kan gaan staan.


1

deel deze tip

Tip 218 - Het Geschenk

Van de schrijfster Edith Eger (die ook De Keuze schreef) het volgende boek met als titel: Het Geschenk. Als er iemand iets te zeggen heeft over hoe het leven te leven na trauma is het Edith Eger. Ze is therapeut, Holocaustoverlever, echtgenote en moeder. Vergeving en vrijheid zijn kernwoorden.


1

deel deze tip

Tip 219 - Meditatief boetseren

Roeland Frank Hoefsloot heeft een aantrekkelijk en motiverend boek geschreven over kunstzinnige therapie en persoonlijke groei. Het bevat overzichtelijke theorie en prachtige opdrachten om zelf te doen of in een groep. Je hoeft er geen creatieve vooropleiding, kwaliteiten of iets dergelijks voor te hebben. Iedereen kan ermee aan de slag.

Meditatief boetseren


1

deel deze tip

Tip 220 - Leestip: Je hebt het niet, je doet het

Soms denk je dat alles je overkomt, dat jouw problemen bijvoorbeeld komen door wat anderen doen zoals je manager, je partner, je buren, je ouders. Maar meestal is het niet datgene wat er gebeurt maar jouw perceptie op wat er gebeurt dat jou stress geeft. En natuurlijk gebeuren er ook hele vervelende dingen dus ik wil helemaal niets bagatelliseren. Maar vaak is je mindset of overtuiging bepalend voor het oplossen van je problemen. Onderzoek wijst uit dat als jij jezelf eigenaar voelt van jouw probleem en dit eigenaarschap dus aanvaardt, je veel beter in staat bent het op te lossen. Dit klinkt simpel maar, zoals ik vaker zeg, het is net per se makkelijk. Als je eens wilt onderzoeken hoe dit bij jou werkt dan is een heel duidelijk en praktisch boek "Je hebt het niet, je doet het" van Edwin Selij. Dus bij deze mijn leestip!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 221 - Aan het stuur met Mariska Ruissen

Soms kom je op leuke zelfhulpboeken en materialen. Zo stuitte ik afgelopen maand op het boek en kaartenset 'Aan het stuur'. Mariska Ruissen beschrijft hoe je het heft in eigen hand neemt en de baas wordt over bijvoorbeeld die innerlijke criticus in jou die je steeds vertelt dat wat je doet niet goed genoeg is geweest. Mariska leert je met het boek en de kaartenset, hoe je jezelf kan verbinden met je innerlijke helpers en hoe je jezelf minder zorgen maakt over het verleden en de toekomst. In 10 stappen leidt ze je op een speelse en creative manier naar regie over je innerlijke stemmetjes en hoe je manager kan worden van jouw 'ikken'.


1

deel deze tip

Tip 222 - Waarom ik, waarom dit, waarom nu

Dit boek kan je begrip geven voor waarom dingen in je leven gebeuren. Het kan daarom voor vele mensen een eye-opener zijn. Het helpt je anders te kijken, je blikveld te verruimen door vanuit een ander standpunt de gebeurtenissen te bekijken. Boek: Waarom ik, waarom dit, waarom nu

Marga

1

deel deze tip

Tip 223 - De gehechtheidstheorie

In het boek 'De kracht van gehechtheid' laat de schrijfster Diane Poole Heller zien wanneer gehechtheidswonden ontstaan en hoe we de verbroken verbinding kunnen helen. Het boek is gebaseerd op de gehechtheidstheorie. De oefeningen die in dit boek staan kunnen het begin zijn van een reis naar grotere intimiteit, heelheid en veerkracht en diepgaande, verrijkende relaties.

Leonieke

1

deel deze tip

Tip 224 - Het ware enneagram

Het belangrijkste 'gereedschap' wat jij in dit leven hebt meegekregen ben jijzelf. Maar wie ben jij? Hoe reageer jij in stress? Het enneagram is een mooi persoonlijkheidsmodel om jezelf te leren kennen. Maar niet alleen dat. Het enneagram is bij uitstek een model die jou niet in een hokje stopt maar juist jou helpt om uit het hokje te komen waar je van nature wel snel in schiet.
Eenhelpend boek daarover is bijvoorbeeld 'Het ware enneagram'van David Daniels en Virginia Price. Heel veel plezier in je ontdekkingstocht!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 225 - God voor het verbeteren van je relatie

Krijg de liefde die je wilt - Harville Hendrix
Dit boek biedt naast waardevolle kennis over relaties een praktisch stappenplan en dialogen die je zelf thuis kunt toepassen. Hierdoor krijg je een betere communicatie met je partner en meer compassie en begrip voor elkaar. Door de vele bruikbare tips leer je hoe je meer romantiek en passie terugbrengt in je relatie.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 226 - Voor stellen die aan hun relatie willen werken

Houd me vast - Sue Johnson
We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig. Boek over relaties, het ontstaan van relatieproblemen, en het herstel daarvan.


1

deel deze tip

Tip 227 - Een prachtig persoonlijk verhaal

Leerschool van Tara Westover


Tara Westover groeit op in een streng mormoons gezin. Al op jonge leeftijd moeten Tara en haar zes broers en zussen risicovol werk verrichten in het bedrijf van hun vader

Een prachtig en moedig boek over hoe een vrouw vecht om los te komen van ongezonde familiebanden, en haar eigen leven moet gaan leiden. ze laat zien hoe moeilijk het is om de loyaliteit te overstijgen.

Een prachtig persoonlijk verhaal.
1

deel deze tip

Tip 228 - Sterker worden waar het pijn doet/ Ybe Casteleyn

Top boek voor wanneer je pijn in je leven ervaart en wil dat hier rust in komt.
Psychotherapeute Ybe Casteleyn beschrijft acht therapieverhalen en biedt theoretische achtergrond over trauma (uit welke mechanismen bestaat het? welke impact heeft het op ons lichaam en op ons brein?) en moedigt je aan om aan de hand van oefeningen je eigen pijn én je eigen (veer)kracht te voelen.

Maar bovenal is dit een boek dat je helpt je hart opnieuw te openen, en te leven. Want leven is... Sterker worden waar het pijn doet.


1

deel deze tip

Tip 229 - Grenzen leren stellen

Het boek 'grenzen' van H. Cloud J. Townsend is echt een aanrader wanneer je alles wilt leren over het stellen van grenzen. Wat is normaal, wat mag, hoe doe je het, hoe ervaar je je grenzen... ontzettend leerzaam!


1

deel deze tip

Tip 230 - Moeten maakt gek

Ik hou van dit soort boeken, lekker praktisch. Dit is namelijk een boek met veel praktische tips waar je direct wat aan hebt/ mee aan de slag kunt. Niet een nieuw trucje leren maar leren aanvaarden wat er is met tools waar je je hele leven profijt van hebt.

Een boek waar iedereen iets aan heeft: Moeten maakt gek

Marga

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 231 - Waarom een zelfhulpboek?

Ik ben dol op zelfhulpboeken. Maar de vraag is of we onszelf daar nu wel altijd mee helpen. Als we het zélf hadden kunnen doen dan hadden we dat allang gedaan. Ken je het verhaal va Baron van Munchhausen die zichzelf aan zijn vlecht uit het moeras trok? Dat is een legende waar de beste man zichzelf redde uit het moeras tijdens een spannend gevecht tegen de Turken. In de praktijk kunnen we onszelf slecht uit een moeras trekken. We trekken wel lessen uit al die boeken maar wat vaak beter werkt is zeggen: "wil je me helpen?" Mijn ervaring is in ieder geval dat een ander (een therapeut, of supervisor) net even andere vragen stelt en mij een spiegel voorhoudt. Dus zelfhulp boeken? Ja, heerlijk inspirerend maar niet altijd genoeg om echt te helpen. Vraag eens een ander om hulp.

Janneke

1

deel deze tip

Tip 232 - Helen van oude pijn in de familielijn


Het vooroudermedicijn van Daniel Foor gaat over helen van oude pijn in de familielijn. Kom in het reine met je voorouders, zodat jij zelf ook weer vooruit kunt.

Het vooroudermedicijn van Daniel Foor gaat over het helen van oude pijn in de familielijn. Hoeveel weten we van het levensverhaal van onze ouders? Over onze grootouders weten we vaak al veel minder, laat staan over onze overgrootouders.

Daniel Foor laat zien hoe het leven van onze voorouders doorwerkt in ons eigen leven. Voor onze persoonlijke ontwikkeling en onze gevoelens van heelheid en verbondenheid, is het belangrijk om te weten waar we vandaan komen.

Willeke Heerkes

1

deel deze tip

Tip 233 - Ik en autisme - N van Kordelaar

Ieder kind is uniek en dus ook ieder kind met een autisme spectrum stoornis. In dit interactieve boek kunnen kinderen en jongeren met autisme meer over 'hun' autisme vertellen door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en spelletjes kunnen samen met een meelezer uitgevoerd worden. Autisme uit zich bij iedereen op een andere manier, dat komt in dit boek duidelijk naar voren.


1

deel deze tip

Tip 234 - Boekentip: Omarm je emoties

Boekentip: Omarm je emoties

Dit boek van Ronald Frederick is een aanrader als je meer wilt snappen van emoties. Helder en met veel voorbeelden en oefeningen legt hij uit dat het enige dat emoties van ons willen is gevoeld worden, verder niks. We hoeven ze niet weg te duwen, naar buiten te schreeuwen of stil te houden, we hoeven ze alleen maar te voelen.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar heel handig om in je achterhoofd te houden als je je weer eens totaal geen raad weet met je eigen heftige emoties.


1

deel deze tip

Tip 235 - De essentie van de Bhagavad Gita

Al eeuwenlang is de Bhagavad Gita de belangrijkste filosofische tekst die richting geeft aan het Indiase denken en leven. Haar boodschap is universeel. De Gita legt zich toe op de drie beperkingen die ieder mens ondervindt: onwetendheid, verdriet en sterfelijkheid. Het onderwijs van de Bhagavad Gita begint met de gewaagde bewering dat dit stuk voor stuk ongeldige problemen zijn. Ze worden veroorzaakt door onze onwetendheid over de werkelijke natuur van het zelf. Puttend uit de essentie van alle Upanishads, legt de Gita uit hoe het zelf onbeperkt is, onverwoestbaar en ongeboren. Deze kennis bevrijdt je van elk gevoel van beperking.

De essentie van de Bhagavad Gita


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 236 - De hele olifant in beeld

Marja de Vries biedt met De hele olifant in beeld inzicht in het bestaan en de werking van Universele Wetten en de Gulden Snede. Het boek is een synthese van de gemeenschappelijke inzichten van vele verschillende wijsheidstradities en recente baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen die met deze eeuwenoude inzichten overeenstemmen. De Vries maakt zo in feite een geheel nieuw wereldbeeld zichtbaar. Het wordt mogelijk om te begrijpen wat er nodig is om de balans in zowel onszelf als de wereld te herstellen. Omdat deze wetmatigheden een universeel karakter hebben, zijn ze van toepassing op alle aspecten van ons individuele en maatschappelijke leven. Ze kunnen dan ook gebruikt worden als uitgangspunt bij alle persoonlijke en maatschappelijke vernieuwingen, die tot doel hebben meer in harmonie te zijn met onszelf en met het grotere geheel.


1

deel deze tip

Tip 237 - Vier vragen die je leven veranderen

Een van mijn favoriete boeken is "Vier vragen die je leven veranderen" of in het Engels "Loving what is". Er zijn zoveel zelfhulpboeken, maar deze is heel eenvoudig en heel makkellijk te lezen.

De vier vragen zijn:
1) is het waar?
2) Kan je absoluut zeker weten of het waar is?
3) Hoe reageer je wanneer je de gedachte gelooft?
4) Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Dit boek zou ik zeker aanbevelen vooral als het om negatieve gedachten gaat, onze gedachten hebben een hele grote impact over onze gevoelens en emoties.


1

deel deze tip

Tip 238 - Liefdesbang

Liefdesbang
Hannah Cuppen legt uit hoe bindingsmiddel- en verlatingsangst ontstaat. Ze doet dit aan de hand van vele praktijkvoorbeelden. Een helder geschreven boek wat inzicht geeft!


1

deel deze tip

Tip 239 - Hallo meneer God, met Anna - Fynn

Het is een boek dat niet alleen doordringt tot in je hersenen en dat je daarna weer vergeet, maar het is een boek dat doordringt tot in je ziel en je hart van binnenuit opent voor de leefwereld van kinderen en andere mensen die op kinderniveau funtioneren. Het boek neeemt je mee in de gevoelswereld van hen die nog zo dicht bij de oorsprong staan en laat je zien wat veel volwassenen in de loop van hun leven aan inzicht en gevoel zijn kwijtgeraakt. Dit is een boek dat je weer brengt tot wie jij in wezen bent.

Hallo meneer God, met Anna - Fynn


1

deel deze tip

Tip 240 - De 7 geheimen van een gelukkig leven

de 7 geheimen van een gelukkig leven - Martina Schneider
Voel jij je ook geregeld uitgeput? Of overprikkeld? Moe van alles, of het nu door je werk of relatie komt, je familie, door corona en alle regels eromheen of wat dan ook. Of ben je gewoon even de weg kwijt? Dan is dit boek hét boek voor jou. Mind2HeartShift. De 7 geheimen van een gelukkig le brengt je hoofd weer in verbinding met je hart en daarmee jezelf met jezelf en met anderen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 241 - Het sprookje van de dood - Marie-Claire van der Bruggen


Het Sprookje van de dood is een inspirerend verhaal over een Zieltje dat voor de allereerste keer de reis naar de Aarde gaat maken. Wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe is het voor een ziel om in een mensenlichaam geboren te worden. Hoe wordt een leven op Aarde ervaren door de ogen van een ziel, en tenslotte: hoe ervaart een ziel het sterven, ofwel de terugkeer naar Huis.


1

deel deze tip

Tip 242 - Leef jouw leven - Marinka Bil

Je leven leiden op jouw voorwaarden, doen waar je gelukkig van wordt, vol energie en zelfvertrouwen. Leef Jouw Leven helpt ambitieuze vrouwen naar een rijk leven, zonder de balans te verliezen.


1

deel deze tip

Tip 243 - Ik kan denken/voelen wat ik wil: Rene Diekstra

Denken is in gesprek zijn met jezelf. En van alle gesprekken in je leven zijn de gesprekken met jezelf de belangrijkste. Dit is een uniek boek. Al ruim veertig jaar heeft het honderdduizenden mensen geholpen hun gevoelens en gedachten beter te begrijpen en er grip op te krijgen.

Het is daarmee een enorme steun en inspiratiebron gebleken voor tallozen. Ik kan denken/voelen wat ik wil gaat uit van een eenvoudige, maar uiterst effectieve gedachte: Wat je voelt, wordt sterk beïnvloed door wat je denkt.


Aan de hand van de 5G’s laat René Diekstra zien wat het verschil is tussen helpende en niet-helpende gedachten en hoe die laatste je ongelukkig, verdrietig of depressief maken.

Ze maken het je moeilijker je zo te voelen en te gedragen als je graag wilt. Het is vaak niet de Gebeurtenis zelf, maar het zijn je Gedachten erover die bepalen welk Gevoel en welk Gedrag je aan die gebeurtenis verbindt. En welk Gevolg dat heeft of kan hebben.

Dit boek biedt je handreikingen om die niet-helpende gedachten om te zetten in helpende en je daardoor minder verdrietig, boos of wanhopig te voelen.

Aan de hand van herkenbare voorbeelden en zelf oefeningen word je stap voor stap geholpen voor jou helpende gedachten op te sporen en eigen te maken. In deze 30e editie zijn opnieuw de meest recente wetenschappelijke inzichten opgenomen in hoe wij mensen denken en hoe we kunnen denken/voelen wat we willen.

Prof. dr. René F.W. Diekstra is psycholoog, emeritus-hoogleraar, lector Jeugd en Opvoeding en columnist. Hij introduceerde, samen met zijn leermeester psychotherapeut Albert Ellis, de zogenoemde rationeel-emotieve therapie en daarmee de cognitieve gedragstherapie in Nederland en West-Europa.

Ik kan denken/voelen wat ik wil: Rene Diekstra1

deel deze tip

Tip 244 - Uit liefde voor jezelf

Boektip: Uit liefde voor jezelf van Gijs Jansen

Een boek waarbij de methode ACT centraal staat (Acceptance and Commitment Therapy). Je kan zelf aan de slag met de ACT-technieken en oefeningen, om zo lichter en flexibeler in het leven te kunnen komen staan.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 245 - Gelukkig Worden, Zijn en Blijven

Geluk is voor iedereen anders. Een langdurig ongelukkig gevoel zorgt dat je je leven niet ten volle leeft. Dat je beperkt wordt.

Met het werkboek 'Gelukkig worden, zijn en blijven' leer je reëel naar je geluk te kijken en met allerlei oefeningen je geluksniveau te verhogen. HIj is als ebook verkrijgbaar bij bol.com

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 246 - Dromen & nachtmerries: wat ze betekenen

Dromen kunnen bijzondere boodschappen hebben, het is alleen zaak te leren hoe je je droom kan interpreteren. Dit boek is daar heel behulpzaam bij. Het is geen geijkt droomwoordenboek maar meer een methode. Ook met tips hoe je je dromen beter kan onthouden en wat je met nachtmerries kan doen.
Het boek is geschreven door Bas Klinkhamer.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 247 - Ik ben een kind dus ik voel waar mijn ouders zijn van Bibi Schreuder

Boekentip: : Ik ben een kind dus ik voel waar mijn ouders zijn van Bibi Schreuder.
Een boek over Systemisch bewust-zijn.


1

deel deze tip

Tip 248 - De Alchemist - Paulo Coelho

Volg de wijsheid van het hart

De jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: 'Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (...) Waar je hart is, is ook je schat.'

De Alchemist - Paulo Coelho


1

deel deze tip

Tip 249 - Magisch brein, magisch hart - James Doty

Ontdek de kracht van compassie

Waar komen liefde, genegenheid, plezier en geluk vandaan? Het brein of het hart? Neurochirurg James Doty onderzoekt het aan de hand van de levenslessen die hij op jonge leeftijd leerde.

Doty groeide op met een drankzuchtige vader en een moeder met chronische depressie. Tegenwoordig is hij neurochirurg aan Stanford University. De ommekeer in zijn leven heeft hij te danken aan Ruth, de vrouw die hem op 12-jarige leeftijd kennis liet maken met de kracht van compassie en mindfulness. In Magisch brein combineert hij zijn bijzondere levensverhaal met de wetenschap achter mindfulness en vertelt hij hoe we ons leven fundamenteel kunnen veranderen door te luisteren naar ons brein en ons hart open te stellen.


1

deel deze tip

Tip 250 - De kleine kikker van Eline Snel (MIndfulness)

In ‘De kleine kikker’ geeft Eline Snel handvatten aan jonge ouders met kinderen van 1,5 – 4 jaar. Iedere ouder vraagt zich weleens af of hij of zij het goed doet. Mindfulness kan helpen om het vertrouwen in jezelf te herstellen, waardoor ook het kind zich beter voelt. In het boek staan meditaties en activiteiten om samen te doen, zoals korte verhalen lezen. Het kind wordt gestimuleerd zijn innerlijke wereld te ontdekken en zich open te stellen voor anderen, de ouder is minder gestrest en kan het beste van zichzelf geven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 251 - "Krijg de liefde die je wilt" van Harville Hendrix en Hellen Hunt

"Krijg de liefde die je wilt" van Harville Hendrix en Hellen Hunt
Een boek die je veel zicht kan geven op je liefdesrelatie. Een echte aanrader om elkaar beter te leren begrijpen en kenen in de relatie.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 252 - Boektip: Troost

Troost, geschreven door R. Boswijk-Hummel
Vragen, geven en ontvangen.
Dit boek werpt een helder licht op een onderbelicht deel van de menselijke communicatie. Partners, familie- en gezinsleden, vriend(inn)en, kennissen, buren of collega's blijken vaak niet te weten hoe ze met elkaar moeten omgaan als er sprake is van pijn en verdriet; gesprekken waarin mensen elkaar eigenlijk zouden willen bijstaan, verlopen vaak zeer teleurstellend. Aan de hand van dialogen maakt Riekje Boswijk zeer concreet hoe je iemand kunt troosten (helpend, meevoelend of luisterend) en wat je kan doen om je te laten troosten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 253 - Vis!

Vis!
Geschreven door: S.C. Lundin, J. Christensen, H. Paul
Energie, passie en plezier: een bijzondere methode voor een beter moreel en betere resultaten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 254 - Beperkende banden verbreken

Beperkende banden verbreken
Een boek met oefeningen met praktische oefeningen die inzicht geven in knellende familiebanden en conflicten. Dit geeft ruimte waardoor er dingen kunnen veranderen.


1

deel deze tip

Tip 255 - Liefde in verhouding - Esther Perel

Affaires kunnen ons volgens Esther Perel veel leren over relaties: ze bieden een waardevol inzicht in onze denkbeelden over liefde, lust en verbondenheid. Met de juiste houding kunnen stellen, of ze nu samen blijven of uit elkaar gaan, zelfs groeien door deze tumultueuze ervaringen. In Liefde in verhouding geeft Perel een heldere en gedurfde nieuwe kijk op relaties, trouw en verlangen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 256 - Erotische intelligentie - Esther Perel

De meeste mensen zoeken zekerheid in hun relatie. Ze willen een betrouwbare, monogame partner die ze door en door kennen. Maar een intieme en gelijkwaardige relatie leidt niet noodzakelijk tot een goed seksleven. En juist het ontbreken van erotiek kan een relatie onder druk zetten. Erotische intelligentie


1

deel deze tip

Tip 257 - Zelfcompassie

Stop jezelf te veroordelen. In het boek van Kristin Neff gaat het over zelfcompassie. Oftewel compassie voor jezelf hebben. Begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt en durven kijken naar je eigen emoties, zonder daarover te oordelen. In het boek veel uitleg en ook praktische oefeningen om dit toe te passen.

Zelfcompassie - Kristin Neff

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 258 - Ongekende gevoelens - Jonice Webb


Ongekende gevoelens - Jonice Webb


Wat er niet is gebeurd in je jeugd, over dat wat je niet herinnert, heeft veel meer invloed op wie jij als volwassene bent geworden dan al die gebeurtenissen die je je wel herinnert. Ongekende gevoelens laat je zien wat de gevolgen zijn van wat er niet is gebeurd: een onzichtbare kracht die kan doorwerken in je leven.

Wanneer er in je kindertijd weinig aandacht was voor jouw gevoelens, dan kun je daar in je latere leven behoorlijk mee worstelen. Als je emoties er niet mochten zijn heb je diep van binnen geleerd dat jij er ook niet mag zijn. Vaak wordt dit van generatie op generatie doorgegeven. Door dit gemis te herkennen begrijp je waarom je in je volwassen leven vastloopt op bepaalde levensthema’s.

Dit boek laat zien hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en het patroon van ongekende emoties doorbreekt.

Diana

1

deel deze tip

Tip 259 - Dirk de Wachter - de kunst van het ongelukkig zijn


Dirk de Wachter - de kunst van het ongelukkig zijn


Veel jongeren en jong volwassenen in mijn praktijk streven naar geluk. Ze zijn doelgericht bezig en voelen zich leeg, gestresst, angstig of somber. Dirk de Wachter geeft een andere visie op geluk, niet het nastreven van doelen, maar streven naar zingeving en betekenis. Want dat maakt het leven waardevol.

Diana

1

deel deze tip

Tip 260 - Hoe doe je dat loslaten? Tip: Los laten kun je leren.


Los laten kun je leren
.

Een boek van Jolet Plomp, die praktische tips en veel voorbeelden geeft hoe je kan leren losten en ze ook werkelijk kan toepassen in je leven.

Wil je daar zelf mee aan de slag en kom je liever langs op de praktijk, je bent van harte welkom!

Floor

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 261 - Moederschap onder woorden gebracht

Zelfhulpboeken helpen velen mensen. Ze inspireren en onderrichten ons. Goede literatuur kan soms nét zo inspirerend en onderrichtend zijn.

Neem bijvoorbeeld "Een Echte Moeder" een roman van Mariël Hacking.

Uit de recensie van OverPsychologie: "Hoe voelt het om moeder te zijn? Hacking durft op zoek te gaan naar vele antwoorden. In haar boek ontmoet je verschillende moeders en kinderen. Hun beleving van moederschap voel je vooral tijdens het lezen van de metaforen, dialogen en symboliek die Hacking je aanreikt. Het boek bewijst voor maar weer eens hoe literatuur psychologie niet uitlegt, maar voelbaar maakt. Dat doorvoelen zorgt ervoor dat de complexe psychologie, in dit geval moederschap, begrijpelijker wordt."

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 262 - "Vonken van verlangen" van Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard

"Vonken van verlangen" van Wibe Veenbaas en Joke Goudswaard
Een prachtig boek dat je meeneemt in het systemisch veld. Ontroerend en als je er voor open staat kan het je diep raken. Aan het eind van het boek staan veel oefeningen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 263 - Moeiteloos geluk

Boek van Alexander Zollner over zelfrealisatie gebaseerd op de visie van het non-dualisme. Hij brengt in het boek de westerse en oosterse filosofie samen.

Moeiteloos geluk

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 264 - Zelfhulpboek: ACT in balans

Heb je regelmatig het gevoel dat je jezelf voorbij loopt?

We leven in een wereld waarin streven naar succes en geluk voorop staan en waarin alles beter lijkt te kunnen. Omdat we niet buiten de boot willen vallen stellen we hoge eisen aan onszelf en daarin kun je op den duur jezelf kwijtraken. Hoe vind je daarin je balans terug en hoe weet je eigenlijk wat voor jou wel en niet werkt?
Het boek ACT in Balans, geschreven door Denise Matthijssen en Els de Rooij helpt je dit ontdekken. Je wordt stap voor stap door de processen van ACT (Acceptance and Commitment Therapie) geleid. Er staan veel oefeningen in die je helpen om jouw balans in het leven te vinden.

Heb je geen al te grote problemen en kun je in je omgeving steun vinden, dan kun je het boek zelf doorwerken. De ervaring leert wel dat het veel discipline vraagt om actief aan de slag te gaan met welk soort oefeningen dan ook. Als je er hulp bij kunt gebruiken, kijk dan eens rond naar een ACT-training of ACT-therapeut bij jou in de buurt Online ACT therapie kan ook prima werken.


1

deel deze tip

Tip 265 - De Kleine Prins - Antoine de Saint Exupery

De Kleine Prins - Antoine de Saint Exupery

Een modern sprookje geschreven voor jong en oud.
Een piloot vertelt hoe hij na een noodlanding de kleine prins ontmoet.
Zijn verhalen zijn vol van wijsheid en symboliek en kunnen een inspiratie zijn bij onze zoektocht als mens in het leven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 266 - De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackay

De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackay

Een mooi boek dat troost kan bieden als het tegenzit. Het schetst een verhaal waarin een wereld is bedacht van oneindige vriendelijkheid, wijsheid, tederheid en echte liefde tussen vrienden. Een inspiratie voor jezelf om anders tegen dingen aan te kijken of met zaken in jouw leven om te gaan.


1

deel deze tip

Tip 267 - Onverklaarde klachten? Goede uitleg

Heb je lichamelijke klachten die niet verklaard kunnen worden door een lichamelijk aan te wijzen oorzaak? Dan kan het zijn dat ze veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress. Dat wordt SOLK genoemd en kan zich op veel manieren uiten. Een heel duidelijk boek hierover heet ook zo: SOLK en is geschreven door Saskia de Bruin.


1

deel deze tip

Tip 268 - Onverklaarde klachten? Pijn?

Zie ook mijn tip 214. SOLK is lastig te begrijpen. Over pijn als onverklaarde lichamelijke klacht bestaat er ook een duidelijk boek: Pijn & Brein. Annemarieke Fleming en Joke Vollebrecht leggen in hun boek uit hoe dat zit en wat er gebeurt (in je brein). Daarnaast is erover praten met een deskundige counselor een goed idee!


1

deel deze tip

Tip 269 - Socrates op sneakers

Elke Wiss schreef dit makkelijk leesbaar boek over vragen stellen. De informatie en tips van Wiss leren je om je oprechte interesse en warmte te tonen door je vraagstelling wat aan te passen. Het lijkt mij zeer bruikbaar voor koppels die meer betrokkenheid wensen in hun relatie.Socrates op sneakers

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 270 - De 5 talen van de liefde - Chapman

Interessant boek om te lezen als je problemen hebt in je relatie of liefst nog voordat je problemen hebt. Het boek geeft inzicht in wat jij nodig hebt om je geliefd te voelen en, net zo belangrijk, wat je partner nodig heeft om zich geliefd te voelen.
Heel vaak weten we niet wat onze eigen taal van de liefde is of wat de taal van de liefde is van onze partner en daardoor ontstaat vaak onbegrip.
Dit boek geeft een interessante kijk hierop waardoor het je nieuwe inzichten geeft die jouw relatie misschien wel precies nodig heeft. 

De 5 talen van de liefde


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 271 - Het nieuwe ademen - James Nestor

Een heel interessant boek dat wetenschappelijk aantoont dat het meest essentiële voor onze gezondheid is 'ademen". Iets wat je de hele dag onbewust doet.
Dit boek geeft naast hele mooie inzichten over het belang van juist ademen ook hele praktische tips en ademhalingsoefeningen/technieken waarmee jij jezelf kunt helpen. Onder andere de 4x4 ademhaling die ik in een eerdere tip al gaf. Het nieuwe ademen.
Veel leesplezier.


1

deel deze tip

Tip 272 - Verwerken van Kanker

In het boek 'Overgave en Strijd' beschrijft Ken Wilber hoe hij en zijn vrouw omgaan met de ziekte kanker die zijn vrouw krijgt. Hij beschrijft op indringende en eerlijke wijze hoe ze door diepe dalen gaan, maar zich uiteindelijk in liefde kunnen overgeven aan het stervensproces. Hij beschrijft ook hoe meditatie, vooral de Tibetaanse Tonglen meditatie hen hierbij helpt.


1

deel deze tip

Tip 273 - De kracht van het Nu

Het boek 'De kracht van het Nu' van Eckhart Tolle is m.i. verreweg het beste boek over mindfulness.


1

deel deze tip

Tip 274 - Patronen doorbreken

In "Patronen doorbreken" beschrijven Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer over negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen.


1

deel deze tip

Tip 275 - boekentip

lees boek: Ik voel me fantastisch, jij ook? Schrijfster Katerina Karanika
Over hoe je je emoties de baas kunt blijven


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 276 - Boekentip: Het helen van je innerlijke kind

Het helen van je innerlijke kind - Susanne Hühn

Jezelf bevrijden door het contact met je innerlijke kind te herstellen.
Met oefeningen en innerlijke reizen.


1

deel deze tip

Tip 277 - Boek " Patronen doorbreken "

Naast gestalttherapie, werk ik in praktijk ook veel met schematherapie.
Schematherapie gaat over de patronen waar je in verstrikt bent geraakt.
De overleving strategieën die je hebt ontwikkeld, maar je nu in de weg zitten.

"Patronen doorbreken" van Hannie van Genderen en Gitta Jacob is een
erg goed zelfhulp boek waar je handvatten krijgt om negatieve gevoelens en negatieve patronen te herkennen en te doorbreken.

Mocht je bij deze oefeningen begeleiding willen dan ben je van harte welkom in mijn praktijk.

1

deel deze tip

Tip 278 - Geluk The world book of happiness

100 topexperts in de positieve psychologie delen de kennis die zij bezitten over geluk. Geen filosofische of spirituele beschouwingen, maar inzichten die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek.

Fijn boek om af en toe doorheen te bladeren, een hoofdstuk kiezen en lezen.


The world book of happiness

Hoofdredacteur: Leo Bormans1

deel deze tip

Tip 279 - De jongen, de mol, de vos en het paard.

De jongen, de mol, de vos en het paard. Prachtig boek van Charlie Mackesy om af en toe door heen te bladeren. Het staat vol met levenswijsheden die je net even een ander perspectief geven. Geïllustreerd door Arthur Japin.

Ook een ideaal kado ;-)


1

deel deze tip

Tip 280 - 'Uit liefde voor jezelf' van Gijs Jansen

Het boek 'Uit liefde voor jezelf' van Gijs Jansen maakt korte metten met de gedachte dat je maar positief moet zijn in het leven (en dan komt het vast wel goed). Dus geen 'schrijf iedere dag maar op wat goed ging' opdrachten, maar wel... Wat zijn eigenlijk jouw gedachten en lukt het je om je leven te leiden ondanks al die gedachten in je hoofd. Het boek van Gijs Jansen helpt je hiermee, met behulp van korte opdrachten.

Bianca

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 281 - Bestaansrecht, Maarten Oversier

Maarten Oversier, een regressie- en reincarnatietherapeut, behandelt al 25 jaar cliënten in zijn praktijk met problemen die uit voorouderlijke problematiek zijn ontstaan. Hij heeft een prachtig boek geschreven over zijn ervaringen hoe deze traumatiek getransformeerd kan worden. Het boek heeft als titel "Bestaansrecht". In oktober 2021 ga ik in Frankrijk een 5-daagse training volgen bij hem om me deze methode eigen te maken. Om vervolgens mensen te kunnen bevrijden van voorouderlijke lasten die ze (onbewust) met zich meedragen en waarvan ze last ervaren. Dit boek geeft veel voorbeelden van de ervaringen van cliënten. Het zal je veel inzicht geven en wellicht je wereldbeeld kunnen wijzigen. Veel leesplezier!


1

deel deze tip


Tip 283 - Boekentip voor groot en klein!

De jongen, de mol, de vos en het paard
Boek van Charlie Mackesy

Prachtig boek, waarin tekeningen en enkele zinnen meer zeggen dan 1000 woorden...

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 284 - How to be mindful

How to be mindful van schrijver Anna Barnes.
Ook voor de "niet boeklezers". Het is geen "leesboek", een inspiratieboek met daarin veel tips en leuk geïllustreerd. Een boek om zo nu en dan open te slaan voor een nieuwe tip en deze eventueel toe te passen. Het creëert bewustwording op een luchtige manier.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 285 - Helpen bij verlies en verdriet ~ Manu Keirse

Helpen bij verlies en verdriet:Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet. Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 286 - Zo ben ik en jij bent anders

Duidelijke grenzen verdiepen een relatie. Een inzichtelijk en praktisch boek!

Zo ben ik en jij bent anders: Partnerrelaties kunnen gevoelige klappen oplopen als we onbewust en ongewild grenzen overschrijden. Als relatietherapeut laat Nick Blaser zien hoe partners elkaar beter kunnen aanvoelen als zij meer gericht aandacht hebben voor elkaars grenzen. Door het bewust worden van onze grenzen kunnen wij meningsverschillen, gekwetstheid en overbelasting vroegtijdig in de kiem smoren.
Vaker dan we beseffen, bemoeien we ons met zaken die ons niet aangaan en overschrijden we andermans grenzen. Maar dit werkt juist tegen ons en is ongewenst, omdat we de ander met onze voorstellingen, problemen of emoties belasten. Dit zijn typisch situaties waarin beide partners plotseling merken dat er iets doms, iets onhandigs is gebeurd. De relatie is verstoord en niemand weet precies wat er aan de hand is. De auteur maakt dergelijke onbewuste communicatieprocessen inzichtelijk met behulp van een nieuw communicatiemodel. Zo begrijpen partners beter wat er, vaak onbewust, tussen hen speelt, worden ze gevoeliger voor elkaars persoonlijkheid, voor hun eigen en andermans grenzen en lukt het steeds beter het dagelijks leven aandachtiger en vrediger vorm te geven.


1

deel deze tip

Tip 287 - Quantum healing

Quantum Healing van Deepak Chopra.
Erg inspirerend boek over een hele bijzondere kijk op heling.
Aanrader mbt quantum fysica.


1

deel deze tip

Tip 288 - dromen leren interpreteren

Dromen leren begrijpen is net zoiets als een nieuwe taal leren. Eeen goed boek met vele voorbeelden van droominterpretatie is het boek van Jung met zijn colleges over kinderdromen. In dit boek verkent hij samen met zijn studenten in de diepte een aantal dromen van kinderen. Door dit boek te lezen leer je hoe je het kunt aanpakken om een droom te leren duiden.


1

deel deze tip

Tip 289 - Goede schrijver over dromen

De boeken van de Amerikaanse trainer/ sjamaan Robert Moss geven een heldere beschrijving en methodieken om op een diepre manier met dromen te werken.


1

deel deze tip

Tip 290 - Is het leven een 7?

Is het leven een 7?
Een boek geschreven door Derek en Paul de Beurs, zoon en vader.
De een is psychiater en de ander onderzoeker.
Het boek heeft praktische tips over verschillende onderwerpen zoals stress, communicatie en relaties.
Een makkelijk te lezen boek met praktijkvoorbeelden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 291 - Het kind in je een thuis geven - Stefanie Stahl

Ontdek de enorme kracht van het werken met je innerlijke kind!
Ons innerlijke kind is de optelsom van alle inprentingen uit onze kindertijd. Vooral negatieve en pijnlijke ervaringen hebben zich hardnekkig vastgezet in ons onderbewustzijn. Als volwassene kunnen die ons hinderen bij het ontplooien van ons volledig potentieel, en bepalen onbewust
hoe we relaties aangaan en onderhouden. Dit deel noemt Stefanie Stahl het schaduwkind.
Dit boek leert ons eerst om een liefdevol contact te maken met ons gekwetste schaduwkind. Pas als we daarmee vriendschap sluiten komt het zonnekind te voorschijn – met onze vrolijke en sterke levenskrachten. De vrijmaking van ons zonnekind biedt ons de mogelijkheid om gelukkige relaties aan te gaan en ons leven ten volle te leven.
De talrijke oefeningen en tips in dit boek zijn er op gericht om vrede te sluiten met je innerlijke kind. Ons innerlijke kind moet zich weer thuis voelen, waardoor we een fundamenteel gevoel van zelfvertrouwen ontwikkelen. En dat zorgt voor een heel nieuwe kijk op het leven.


1

deel deze tip

Tip 292 - Bindingsangst herkennen en overwinnen - Stefanie Stahl

Relaties waarin bindingsangst een rol speelt worden gekenmerkt door dubbele boodschappen, slappe excuusjes, vluchtgedrag, onbevredigde verlangens en eenzaamheid. 'Ik houd nog steeds van je, maar ik heb meer bewegingsvrijheid nodig.' 'Ik moet overwerken.' 'Ik ben te moe voor seks.' Zijn dergelijke uitspraken schering en inslag in jouw relatie? Dan zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Volgens psychologe Stefanie Stahl is bindingsangst er in verschillende gedaantes:

* De jagers: dat zijn mensen die veel veroveringen op hun naam hebben staan. Maar een goede jager is alleen in de jacht zelf geïnteresseerd, niet zozeer in de relatie.
* De prinses: lijdt aan chronische ontevredenheid en vertoond narcistische trekjes. Ze kan compleet in de wolken zijn, maar zodra de liefdesstorm wat gaat liggen worden de minder aangename kanten van de partner zichtbaar, en uitvergroot tot mythische proporties.
* De metselaars: zij zijn goed in het creëren van afstand door een muur om zich heen te bouwen. Ze functioneren alleen in een relatie als ze zelf kunnen bepalen wanneer ze lichamelijk en geestelijk aanwezig zijn.

In dit zelfhulpboek krijgen mensen met relatiefobie en hun partners aan de hand van praktische tips inzicht in het fenomeen bindingsangst: waar deze angst vandaan komt, hoe zij zich manifesteert in een relatie, en hoe zij te overwinnen is. Stel jezelf daarbij de volgende vragen: wil ik nog langer het slachtoffer zijn van mijn bindingsangst of ga ik aan de slag voor een betere toekomst met een vaste partner? Kan en wil ik mijn relatie nog redden of moet ik accepteren dat ik mijn bindingsangst of die van mijn partner niet de baas kan?

Bindingsangst herkennen en overwinnen


1

deel deze tip

Tip 293 - Je eigen wijze weg Omkar Dingjan en Divyam Kranenburg

Je eigen-wijze weg is een handleiding voor het innerlijke kind werk. Met technieken en methodes uit o.a. de Primal therapie, uit Childhood Deconditioning, rebirthing, co-dependency, familie-opstellingen en traumawerk brengen de auteurs de lezers op de meest actuele stand van de psychologie van persoonlijke vorming.


1

deel deze tip

Tip 294 - De tijger ontwaakt Peter Levine

Lichaamsgerichte traumabehandeling Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar.

De tijger ontwaakt - Peter Levine

Volgens Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie. Maar in tegenstelling tot prooidieren, die de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel afleggen en hun leven hervatten, slagen wij mensen daar niet altijd in. Vaak Zet de spanning zich vast in ons lichaam en uit die zich vervolgens in slapeloosheid, angestgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woedeuitbarstingen.

Zo ontwikkelt zich het PostTraumatische Stress-Syndroom (PTSS). Somatic Experiencing gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden: door iemand de oorzaak van zijn trauma opnieuw te laten beleven (de tijger ontwaakt) en daarbij het lichaam in staat te stellen de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten.

Peter Levine heft een achtergrond in biofysica, stressbehandeling en psychologie; zo werkte hij onder andere als stress-consulent in het Spaceshuttleproject van de NASA. Hij is expert op het gebied van traumabehandeling en was de grondlegger van Somatic Experiencing.1

deel deze tip

Tip 295 - Activeer je nervus vagus Van Luc Swinnen

Een revolutionair antwoord op stress- en angstklachten, trauma en een verminderde immuniteit.
Lange tijd zochten we het antwoord op stress- en angstklachten in onze hersenen. Recent onderzoek toont aan dat we verder moeten kijken dan dat. Cruciaal is de nervus vagus, die door je hele lijf loopt en in contact staat met al je organen. Geen wonder dat je stress en angst in je hele lijf kunt voelen. Het goede nieuws is: je kunt via diezelfde nervus vagus ook positieve boodschappen aan je lijf geven. Verbinding maken met anderen is daarvoor cruciaal. Dit inzicht ligt aan de basis van het baanbrekend werk van de Amerikaanse neuropsychiater Stephen Porges.

Activeer je nervus vagus Van Luc Swinnen

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 296 - De dokter kan niets vinden - Jan Houtveen

De dokter kan niets vinden - Jan Houtveen

Een praktische uitleg over lichamelijke klachten die medisch niet verklaard kunnen worden. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt antwoord gegeven op vragen zoals:
Psychisch of lichamelijk?
Wat gebeurt er in het brein?1

deel deze tip

Tip 297 - Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten - Jan Houtveen en Astrid Blok

Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten - Jan Houtveen en Astrid Blok

Het boek Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten geeft waardevolle informatie voor iedereen die met onverklaarde lichamelijke klachten te maken heeft. Het geeft inzicht in de mogelijke oorzaken van het ontstaan en het blijven voortduren van de klachten. Daarnaast is beschreven wat je zelf kunt doen om de gevolgen van de klachten te beperken en het lijden eronder te verminderen. De adviezen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en richtlijnen.


1

deel deze tip

Tip 298 - Boos - Riekje Boswijk

Een heel verhelderend en makkelijk te lezen boek van Riekje Boswijk waarin alle aspecten van het begrip boosheid worden uitgelegd. Vol eye-openers waardoor je boosheid leert erkennen, begrijpen en ook loslaten.
Boos - Riekje Boswijk

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 299 - Tuinieren voor de geest

Een boek van de Britse psychiater Sue Stuart-Smith over de helende effecten van tuinieren. 'Wie in de aarde ploegt, wroet ook in het hoofd.' Een aanrader voor wie iets met tuinieren heeft.
Tuinieren voor de geest

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 300 - ik moest doodgaan om mezelf te genezen

Ik moest doodgaan om mezelf te genezen is een prachtig boek, van Anita Moorjani, over inzichten van een bijna-dood-ervaring die tot wonderbaarlijke genezing en heling leiden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 301 - boek met uitleg over herstel trauma

Peter Levine, oprichter van Somatic Experiencing therapie, legt in het boek De stem van je lichaam uit wat er nodig is om trauma te verwerken. Aanrader voor wie trauma wil begrijpen, maar ook met persoonlijke ervaringen en oefeningen.


1

deel deze tip

Tip 302 - collectief trauma

Het boek 'Helen van collectief trauma', geschreven door spiritueel en mystiek leraar Thomas Hubl, beschrijft hoe voorouderlijk en collectief trauma doorwerkt en zichtbaar wordt bij ons. Hoe kunnen we het verleden helen?
Het boek beschrijft trauma vanuit een praktisch, wetenschappelijk maar ook mystiek perspectief.


1

deel deze tip

Tip 303 - Buber - De weg van de mens

Leestip: van Martin Buber: de weg van de mens. Werkelijk een meesterwerk.

Anoniem

1

deel deze tip


Tip 305 - Mijn innerlijke kind accepteren, liefhebben, waarderen.

Een werkboek voor het helen van je innerlijke kind. Heel toegankelijk boek van Susanne Huhn, met verhalen, voorbeelden en oefeningen.

Ellen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 306 - Lezen: In gesprek met je ouders

In gesprek met je ouders - René Diekstra
Handleiding voor je belangrijkste interview

Om te weten waar je bent of waar je naartoe gaat moet je weten waar je vandaan kom. Denk eens aan je vader of moeder en vraag je dan in stilte dit af. ‘Wat weet ik eigenlijk van jou? Wat weet je van de levensloop van je ouders, als kind, jongere, jongvolwassene, van de gebeurtenissen die zij als persoon en als jouw ouder en opvoeder hebben gevormd en van de dromen die ze gekoesterd hebt en mogelijk nog koesteren? Als je het antwoord niet weet, dan is het belang om met je ouders in gesprek te gaan niet gemakkelijk te overschatten.


1

deel deze tip

Tip 307 - Van taboe naar traumabewust

Boek van Taboe naar traumabewust is helder omschreven en in fijn te lezen taal wordt er uitgelegd wat trauma nu precies is en wat het met ons doet.


1

deel deze tip