Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij trauma's

traumatherapie psycholoog

 

Trauma - tips

Zoek je tips bij trauma's?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij traumaverwerking >>

Wat is jouw tip voor omgaan met trauma's? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Lichaamsgerichte therapie

Het lichaam heeft ook een geheugen. Trauma laat daarin zijn sporen na. Lichaamsgerichte therapie als Somatic Experiencing kan soms heel erg hulpvol zijn.


Yvette

13

deel deze tip

Tip 2 - Neem je ontwikkelingstrauma's serieus

Bij trauma denken we vaak aan een eenmalige heftige gebeurtenis. Dat noemen we een shocktrauma.


Veel van ons hebben echter te maken met complexere vormen van trauma, die ontstaan zijn in onze kindertijd. We noemen dat ontwikkelingstrauma's.

Neem jezelf serieus als je merkt dat je last krijgt van dat negatieve gedrag van je vader, je zichzelf opofferende moeder of het grenzeloze gedrag van je kinderen.


Er is veel verandering mogelijk! Zoek een therapeut waarbij jij je veilig genoeg voelt.

Zet jij de eerste stap?11

deel deze tip

Tip 3 - Oefening: Een doorlopende brief schrijven

Oefening: Een doorlopende brief schrijven

Spoken er in je hoofd steeds dezelfde gedachten rond, ben je nog niet klaar met iets, heb je niet goed afscheid kunnen nemen, moet je bepaalde gesprekken nog afsluiten?

Dan kan het helpen om een doorlopende brief te schrijven. Dat is een brief waar je iedere dag aan schrijft. Je gaat net zo lang door totdat hij af is. Dat is het moment dat je voelt dat alles is gezegd wat moet worden gezegd. Tot het moment dat je weet dat het over is en dat je vrij bent.

Kies een vast moment, een vast tijdstip en schrijf iedere dag een half uur. Als je niet weet wat je moet schrijven dan wacht je tot dit half uur om is, net zolang tot de woorden komen.


Anoniem

10

deel deze tip

Tip 4 - Documentaire - In utero

Ik heb een geweldige documentaire gezien die ik een ieder kan aanbevelen: "In Utero".


Hoe hebben ervaringen die je in de baarmoeder meemaakt effect op je latere leven? De baanbrekende documentaire ‘In Utero’ toont aan de hand van interviews, culturele mythes, populaire films en technologische trends hoe belangrijk de periode in de baarmoeder is voor het verdere leven.


Anoniem

9

deel deze tip

Tip 5 - Zoek een therapeut

Heb je last van een trauma en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Waarom reageer je zo heftig?

Soms reageer je op een manier waarin je jezelf niet terug kent. Je wordt bozer dan je wilt, of sluit je af zonder dat je het tegen kan houden. Veelal heeft dat te maken met een trauma. Een trauma is een ander woord voor een 'wond', maar dan psychisch. Het punt is dat je dan als het ware terugvalt in een emotie van vroeger die niet echt past bij de situatie in het nu. Dat komt omdat je wordt getriggerd. Een trigger is iets wat het trauma en de reactie oproept. Dat gaat automatisch en daarom is het zo verwarrend, je krijgt er geen grip op. Als het je in de weg staan in je functioneren of in je geluk, heb je iemand nodig die je de weg wijst hoe je scheiding kunt brengen tussen de emotie waarin je valt en de huidige situatie. Iemand die je helpt om het stuur weer te nemen.


7

deel deze tip

Tip 7 - Kijk naar wat jou heeft geholpen

Kijk naar wat jou heeft geholpen tijdens of na de ingrijpende gebeurtenis...

Vaak blijven we onszelf bevestigen in het denken en vertellen over de nare gebeurtenis...

 

het helpt heel goed om juist op zoek te gaan naar je ervaring die pósitief was...: die aardige mevrouw die je hand vasthield, of die vogel die je hoorde fluiten, of die voet die je nog wel kon bewegen...6

deel deze tip

Tip 8 - TRE (Trauma Release Exercises) bij trauma

TRE (Trauma Release Exercises).

Ik werk in mijn praktijk veel met het verwerken van traumatische gebeurtenissen. EMDR is daarbij mijn belangrijkste methode.

Ik leer daarnaast mijn cliënten ook graag oefeningen die ze zelf kunnen toepassen, omdat ik mijn cliënten zo snel mogelijk weer zelfredzaam wil maken.

TRE zijn oefeningen waarbij je de spanning in het lichaam ten gevolge van nare of traumatische gebeurtenissen los trilt. Het effect is een ontlading van spanning en het gevoel alsof je een goede massage hebt genoten. Een aanrader!

Nathalie

6

deel deze tip

Tip 9 - Diverse technieken zoals EMDR, tijdlijn, ademcoaching

Niet iedereen,die last heeft van trauma's uit zijn of haar verleden, is zich er bewust van. Een onderdeel van een trauma is dat een gebeurtenis te heftig was voor ons lichaam en brein om normaal te verwerken.

Zoals trauma ook vaak uitgelegd wordt: de ervaring was te groot, te snel en te heftig. Hierdoor schakelt ons lijf over naar de dierlijke modus; het is vechten of vluchten en als dat zinloos blijkt te zijn gaan we voor "dood liggen".

Hier ontstaat een ontkoppeling tussen je lichaam en geest. In je lichaam wordt de energie van het "vechten/ vluchten" nog steeds aangemaakt en vast gehouden terwijl je zenuwsysteem blokkeert door de grote hoeveelheid stress ( van het niet vechten en niet vluchten).

En hierdoor neemt je dierlijke brein je als het ware over en zorgt dat de grote hoeveelheid stress minder wordt door de ervaring ergens ver weg op te slaan zodat de stress als het ware niet steeds op nieuw geactiveerd kan worden.

En daar zit een deel van het gedoe wat we soms in ons dagelijkse leven ervaren. We merken wel dat we regelmatig buitensporig reageren op bepaalde situaties en dat dat ons erg veel energie kost. En als we geen zicht krijgen op deze energie slurpers in ons zelf ligt een burn-out op de loer.

Daarom vind ik het van groots belang dat je zicht krijgt op jouw buitensporige onbewust, vol automatische re-actie patroon op de "leeuwen" die jij in je dagelijkse leven nog steeds tegen komt.

En dan bedoel ik met "leeuwen" een bepaalde opmerking, gezichtsuitdrukking, aanraking van iemand in je omgeving. Een kleine beweging die een oud, onzichtbaar re-actie patroon in jouw in gang zet.

Waarvan jij achteraf merkt en weet dat het niet in proportie was maar dat je voor dat je het kon bedenken, al zo heftig reageerde. Dan is er mogelijk iets ouds en onbewusts geraakt waarmee dit dierlijke verdedigingsmechanisme geactiveerd werd.

Dus als je niet meer zo dierlijk op een "leeuwen" wil blijven reageren is het soms tijd om vanuit veiligheid en afstand deze onbewuste pijnpunten onder ogen te gaan komen.

Dat hoeft zeker niet door ze te herbeleven, juist niet want dan verdwijn je er weer in, maar door diverse technieken zoals EMDR, tijdlijn, ademcoaching en nog meer traumatechnieken waarmee je wel weer contact krijgt met de vastgezette lichamelijke energie en deze weer kan gaan laten stromen zonder dat het je weer overneemt.

Kortom soms is het jouw tijd om terug kijken naar je verleden en je pijnpunten helder krijgen, je onbewust re-actie patroon herstellen en er een gezonde herinnering van maken waar je op een normale manier op terug kan kijken zonder dat je dierlijke systeem je heeft overgenomen.

Hoe fijn zou dat zijn?
6

deel deze tip

Tip 10 - Richten op veiligheid, vertrouwen, kracht

Hoe ontstaat trauma?

Trauma ontstaat niet alleen maar door een heftige gebeurtenis. Trauma ontstaat door de machteloosheid die je daarbij ervaart. Bij hele heftige gebeurtenissen zoals een verkrachting of overval ben je eigenlijk altijd machteloos.

Maar schijnbaar kleine gebeurtenissen, zoals een ziekenhuisopname, narcose, of een heftige ruzie tussen je ouders meemaken als kind, triggeren ook machteloosheid en dus potentieel trauma.

Mensen denken vaak ten onrechte dat je voor traumaverwerking eindeloos de heftige gebeurtenissen moet herleven. Niets is minder waar.

Bij machteloosheid horen woorden als onveilig, angst, lege handen, weerloos. Traumaverwerking moet zich daarom richten op veiligheid, vertrouwen, kracht en weerbaarheid.


5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Veiligheid als basis om oude pijn te verwerken

Veiligheid als basis om oude pijn te verwerken

Check heel goed of je je bij je therapeut op je gemak kunt voelen, of je je voldoende veilig en beschermd voelt om kwetsbare en pijnlijke ervaringen te bespreken en te verwerken. Zo niet: zorg goed voor jezelf en zoek een ander.

Ellen

5

deel deze tip

Tip 12 - Somatic Experiencing®

Somatic Experiencing®

Somatic Experiencing® lichaamsgerichte traumatherapie is een gespecialiseerde psychosomatische methode voor het helen van trauma en andere stressgerelateerde klachten. Het is is een wetenschappelijk onderbouwde benadering voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress, shock en trauma.

De behandeling richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen, het vergroten van veerkracht, het ontladen van opgeslagen stress en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop.


5

deel deze tip

Tip 13 - Slachtofferschap ontstaat in je jeugd

In het boek Het geschenk schrijft Edith Eger het volgende over slachtofferschap: Je slachtofferschap ontstaat in je jeugd. Zelfs als we volwassen zijn, kan het ons hetzelfde machteloze gevoel geven. Je bent geen slachtoffer. Dat is niet wie je bent, het is wat jou is aangedaan. Als we slachtoffer blijven en de ander een andere rol toebedelen, beschadigen we de ander nog meer en houden we de situatie in stand. Als we ons bevrijden uit het slachtofferschap, betekent dat ook dat anderen worden bevrijd van de rollen die we hun hebben gegeven. Je hebt wél een keuze. Je hebt wél een leven. Je leeft wél een heden.

Leonieke

5

deel deze tip

Tip 14 - Filmpje autonome zenuwstelsel

Ons autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat we overleven op het moment dat we in gevaar komen dit door te vechten, vluchten of te bevriezen. In dit filmpje leer je meer over hoe dit er uitziet. Je eigen reacties herkennen en begrijpen kan leiden tot meer begrip voor jezelf, en meer ruimte om te groeien van overleven naar leven.
Anoniem

5

deel deze tip

Tip 15 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het trauma-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - 3 Boekentips inspiratie- en kennisbronnen

Het werken met trauma's is een complex gebeuren. In de reguliere sector wordt het (te) vaak lichamelijk aspect vergeten of amper meegenomen in de behandeling. Bij deze geef ik jullie boekentips waar jullie meer informatie kunnen krijgen over het effect van traumatische gebeurtenissen, zowel eenmalige als langdurige op je heel systeem:

1.Traumasporen- Bessel van der Kolk, het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.

2. De tijger ontwaakt- Peter A. Levine, traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie

3. De polyvagaaltheorie - Stephen W. Porges, de polyvagaaltheorie en de transformerende kracht van je veilig voelen

Voor mij zijn dit belangrijke inspiratie- en kennisbronnen.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 17 - Je lichaam schudden

Een goede oefening om stress of overprikkeling te verhelpen is om je hele lichaam te laten schudden. Zoals een hond dat doet. Houdt dit een minuut of drie vol. Daarna kun je nog drie minuten bounzen. Dit is op de plaats waar je staat steeds een klein beetje door je knieën zakken, snel achter elkaar, zodat je lichaam mee kan trillen. Laat tijdens deze oefeningen je spieren steeds meer los zodat alles mee kan bewegen. Let op delen van je lichaam die niet meebewegen en ontspan die bewust. Daarna kun je nog drie minuten je lichaam afstrijken. Je armen, je romp, je rug, je benen. Alles dus. Kijk dan nogmaals hoe je je voelt en sta even stil bij de veranderingen die je waarneemt in je lichaam.


4

deel deze tip

Tip 18 - EMDR-therapie helpt

Last van een ingrijpende gebeurtenis?
Komt het dagelijks terug, ook na 6 maanden?


Probeer EMDR, voor 90% van de getraumatiseerden wordt het trauma emotioneel minder beladen...


Maaike

3

deel deze tip

Tip 19 - Gebruik je zintuigen

Als traumatische ervaringen je dwars zitten, kan het voorkomen dat er momenten zijn dat je 'even weg bent', een soort van 'uitchecken'. Dit heet dissociatie.

Door het gebruiken van je zintuigen kan je weer 'terugkomen': kijk naar details in het gordijn of het plantje op de tafel, zoek dingen om je heen met de kleur rood, voel de stoel waarop je zit, ruik aan een flesje parfum of zeep, luister naar de geluiden in en buiten je huis of naar muziek.


Yvette

3

deel deze tip

Tip 20 - EMDR therapie (aangevuld met NLP oefeningen) werkt

EMDR therapie,eventueel aangevuld met NLP oefeningen, werkt optimaal. Mijn ervaring is dat cliënten zich in een relatief korte tijd minder emoitioneel voelen bij de gedachten aan de traumatische gebeurtenis. ( enkelvoudig trauma)3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Doe regelmatig een wandelmeditatie

Doe regelmatig een wandelmeditatie

Ga naar buiten (liefst in de buurt van je huis, want dan doe je het makkelijker, en hoe vaker je dit doet, hoe effectiever).

Wandel op je eigen ritme, met aandacht voor alles wat om je heen leeft. Kijk naar het gras, de bloemen, een vogel, vlinder..En zeg dan tegen jezelf het volgende, in het ritme van je passen:
De aarde onder mij..
de lucht boven mij..
De bomen naast mij..
En ook ik, ook ik hoor erbij..

En herhaal dit achter elkaar door. Blijf stappen op het ritme van je stem. En voel ook verder wat dit met je doet in je lichaam.

Deze oefening kalmeert het reptielenbrein, wat door trauma ahw overspannen is geraakt. Dit breingedeelte houdt van ritme, herhaling en cadans, dat kalmeert ons.

In het geheel helpt deze oefening je bewustzijn te vergroten en geeft het een gevoel van zelfcontrole.


3

deel deze tip

Tip 22 - Gebruik de kennis over trauma vanuit de polyvagaal theorie

Gebruik de kennis over trauma vanuit de polyvagaal theorie!

Ingrid

3

deel deze tip

Tip 23 - Kom eens uit je hoofd, ga in je lijf

Kom eens uit je hoofd, ga in je lijf.
Recent onderzoek concludeert dat er meer aandacht nodig is voor het lichamelijke in de psychiatrie en psychologie. Wanneer wordt het lijf gezien als iets wat bij je hoort, als iets om naar te luisteren, om serieus te nemen als manier om stress te verwerken? Als je niet lekker in je vel zit, moet je toch vooral je gedachten veranderen, is de heersende opvatting.
Veel mensen zetten zich af tegen het lichaam, alsof het niet bij je hoort. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer ingrijpende jeugdervaringen, hoe groter de spierspanning. Getraumatiseerde mensen reageren lichamelijk meetbaar heftiger op stress en pijn – en houden ook langer lichamelijk last. Het lichaam slaat stress en traumatische ervaringen op. Het lijf speelt vervolgens een cruciale rol bij hoe iemand met nieuwe stress-situaties omgaat. Het leren luisteren naar de subtiele signalen van het lichaam is essentieel om beter om te kunnen gaan met trauma en psychische problemen. Wie beter voelt dat zijn lichaam stress ervaart, kan die stress beter aanpakken.
Tip: ga na een werkdag eens wat rekken en strekken, doe dit rustig door alle delen van je lichaam af te gaan. Vergeet ook niet je kaken en mond, je handen, vingers, tenen en voeten en strek ook eens je bekken naar voren en naar achteren. Wees een beetje liever voor je lijf door het te bedanken voor wat het je biedt. En maak plezier met je lichaam, doe eens een dansje. En… maak contact met anderen. Hoe zou het zijn om eens een dansvloer te pakken? Op een fijne manier in contact zijn met je eigen lijf, is een ingang om contact te maken met anderen. En dat doet goed!


3

deel deze tip

Tip 24 - NEI therapie werkt! om emotionele blokkades te verwerken

Emotionele trauma's en ervaringen kunnen een energetisch geheugen creëren dat ons lichaam en denken beïnvloedt. Diep in ons onderbewustzijn worden emotionele gebeurtenissen uit het verleden opgeslagen als mentale "plaatjes" die verbonden zijn met intense gevoelens. Op het moment dat we een emotie ervaren, kan een oude trigger plotseling geactiveerd worden. Dit zorgt ervoor dat de emotie veel heftiger opkomt dan verwacht of hoort bij de huidige situatie, en het overweldigt ons compleet. Onze eerste reactie is meestal om er zo snel mogelijk vandoor te gaan en die emotie te ontvluchten of te onderdrukken.

Met behulp van de NEI-methodiek (Neuro Emotionele Integratie, ook wel Nieuw Emotioneel Inzicht genoemd) kunnen we die oude emotionele blokkades aanpakken. Je ziet, onverwerkte emoties blijven onder de oppervlakte liggen, wachtend tot we er klaar voor zijn om ermee aan de slag te gaan. Vaak vermijden we die oude pijn liever en willen we er niet te veel mee te maken hebben. Maar juist door deze emoties aan te pakken en los te koppelen (met behulp van een ademhalingstechniek en de Biotensor), hoef je niet langer weg te rennen voor de emoties die je al die tijd hebt proberen te onderdrukken. Die 'vastgezette emoties' kunnen fysieke klachten, ongewenste gevoelens en ongewenst gedrag veroorzaken. Dat wil je toch ook niet!

Dus, wat gebeurt er als we deze blokkades aanpakken? Nou, je zult meer ruimte, rust en ontspanning ervaren. NEI concentreert zich op de oorzaak en motivatie van ons gedrag, en helpt ons om die blokkades en belemmerende overtuigingen los te laten. Je krijgt inzicht in de relatie tussen je gevoel en je gedrag. NEI draait NIET om herbeleving, maar juist om het actief aanpakken van de triggers. Op die manier kun je jezelf weer bevrijden en voluit genieten van het leven.


3

deel deze tip

Tip 25 - Vlucht niet naar alcohol of drugs

Vlucht niet voor je trauma door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

Ook vluchten van je trauma door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - EMDR of hypnotherapie helpt bij trauma en stress

Stress door trauma

Heel vaak kan een onderliggend trauma enorm veel stress veroorzaken in het dagelijks leven. Slecht slapen, niet geconcentreerd zijn, telkens weer terug moeten denken aan de moeilijke gebeurtenis(sen), het geeft veel spanning.

Je kan stress verminderen door het trauma aan te pakken via een EMDR of hypnotherapie traject. Onderzoek wat voor jou het meest geschikte is en laat je helpen zodat je niet onnodig lang stress blijft ervaren.


Jolande

2

deel deze tip

Tip 27 - Met EMDR-therapie kun je je trauma verwerken

Ben je onzeker, voel je je minderwaardig, stel je extreem hoge eisen aan jezelf, zorg je altijd voor die ander.

 

Herken je één van deze patronen?

Het zijn patronen die ontstaan zijn in onze kindertijd. Er is je iets aangedaan door familie of door anderen.

 

Je bent in de steek gelaten, bekritiseerd, te veel beperkt, misbruikt, buitengesloten of verwaarloosd. We spreken dan van een ontwikkelingstrauma.

 

Door middel van EMDR-therapie kun je het trauma verwerken. Het zal je helpen om jouw levensdoelen te bereiken.2

deel deze tip

Tip 28 - Ga 1x per dag 5 minuten in je lichaam zitten

Ga 1x per dag 5 minuten in je lichaam zitten

Om van trauma te kunnen genezen moet je ook lijfelijk van je trauma genezen, want je lichaam en geest zijn één geheel.

Je bewust worden van je lichaam kun je als volgt:
Ga rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. En probeer vervolgens antwoord te vinden op de volgende vragen:

  • welke lichaamssignalen neem ik waar?
  • Hoe ziet dit lichamelijke gevoel eruit? Hoe zou ik dat tekenen?
  • wat wil mijn lijf doen? Welke actie?
  • Welk gevoel roept deze gewaarwording bij mij op?

De eerste keer is het waarschijnlijk nog erg onwennig om je lichaam af te speuren, maar als je dit gedurende enkele weke dagelijks doet, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat.


2

deel deze tip

Tip 29 - Oefening voor wanneer je onrust of paniek voelt

Oefening voor wanneer je onrust of paniek voelt:

Dit kan je ofwel zelf doen ofwel aan iemand anders vragen:

Houd je voorhoofd en je achterhoofd stevig vast.
Adem gewoon door
Houd dit enige tijd vol tot je voelt dat je onrust zakt.

Indien je het zelf doet is het fijner voor je armen om het liggend te doen.


2

deel deze tip

Tip 30 - EMDR zelfhulp

EMDR zelfhulp
Als EMDR therapeute werk ik veel met het verwerken van nare, onverwerkte gebeurtenissen. Soms is er heel veel gebeurd en ervaart de client heftige emoties tussen de sessies door.

Dan adviseer ik mijn cliënten om de vlinderomhelzing te doen. Daarbij tik je om en om met je handen op de bovenarm van de andere arm. Je kunt ook de klikjes op internet vinden en met een koptelefoon de Bilaterale stimulatie toepassen.

Dit werkt weliswaar niet therapeutisch, maar het kan wel de nodige rust en ontspanning teweeg brengen om door een dieptepunt heen te komen...:-)

Let wel: het is een goede aanvulling en geen vervanging voor therapie.

Nathalie

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Boekentip: Niemandskinderen

Je staat niet alleen

Het boek Niemandskinderen van Carolien Roodvoets beschrijft heel toegankelijk wat de gevolgen van een onveilige jeugd zijn later in je leven. Ze laat zien dat veel mensen worstelen met een onverwerkt verleden en dat het mogelijk is daaraan te werken.

Herkenning, bewustwording en inzicht zijn belangrijke stappen op weg naar verwerking. Het lezen van dit boek kan je hierbij helpen.

Ellen

2

deel deze tip

Tip 32 - Veilige plek

Ga ontspannen zitten en sluit je ogen. Voer je gedachten mee naar een plek (fictief of bestaand) die voor jou veilig voelt. Kijk er rustig om je heen: wat zie je er allemaal, wat hoor je er, wat ruik je er. Maak dat veilige gevoel dat je er hebt maar groot, blaas het op/adem het in. Focus ondertussen op een mooie buikademhaling.
Open langzaam weer je ogen.

Oefen dit dagelijks op een plek/moment waarop je je ontspannen voelt (onder de douche, tijdens het koken, op de bank). Wanneer je het goed kunt toepassen op momenten dat je je ontspannen voelt, kun je langzaam gaan oefenen met toepassen op momenten dat je gespannen bent en het nodig hebt.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 33 - Educatieve film over narcistische mishandeling

De film "Zij lijkt het probleem te zijn"
laat zien hoe narcistische mishandeling , hier ook wel intiem terreur genoemd in de praktijk eruit kan zien.
Erg verhelderend ook voor slachtoffers

https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 34 - Verbind je met jezelf in het nu door rimte en melodie

Als triggers in het nu veel invloed hebben en je belemmeren in je bewegingsruimte dan is je denken gevangen geraakt in de tunnelblik van de trauma-realiteit. Zoek via je hartslag je ritme op, klop dit op je been en begin van hieruit te bewegen. Dat kan zelfs op een stoel. Het beste is als je een zin in jezelf laat opkomen en deze als eenvoudige melodie op het rimte gaat zingen. Neem hier minstens 15 minuten de tijd voor. Je waarneming wordt breder en de triggers zullen minder greep op je hebben. Je mag mij graag contacteren om dit te leren.

Juliane

2

deel deze tip

Tip 35 - Tijdlijn

Een tip voor mensen die een trauma hebben opgelopen. Vaak in mijn praktijk schrijf ik een tijdlijn uit, met mijn cliënten.
Door een tijdlijn te maken, creëer je overzicht, ook hoe lang bepaalde dingen/gebeurtenissen er waren, en wanneer bepaalde gebeurtenissen plaats vonden..
Dit kan ruimte en rust opleveren. Als kind leek het wel een half jaar te duren maar op het moment van het uitschrijven, kom je er bijvoorbeeld achter dat het maar drie weken is geweest. Dit zorgt voor een realistisch beeld en lukt het vaak beter het in perspectief te zien.
Wil je dit niet zelf doen, of lukt het je niet?
Ik help je er graag bij!

Floor

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Lichamelijke (onverklaarbare) klachten na trauma

Wist je dat wanneer je een traumatische gebeurtenis ervaart er stresshormonen vrijkomen en worden opgeslagen in je lichaam? En dat als je dagelijks nog last hebt van het trauma, deze hormonen aangemaakt blijven worden in grotere hoeveelheden?

Een van de stresshormonen die lichamelijk klachten en ziekten kan veroorzaken is cortisol. Dit hormoon is zeer effectief op momenten dat het nodig is om te vechten of vluchten. Maar wanneer dit hormoon te lang en teveel in het lichaam aanwezig is kan het schade aanrichten. Het is dus belangrijk de aanmaak van dit hormoon omlaag te brengen door bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapieën te volgen. Het is in ieder geval belangrijk om met je trauma aan de slag te gaan.

Het is dus niet vreemd dat je ineens last krijgt van ontstekingen in je lichaam bijvoorbeeld (cortisol verlaagd het afweersysteem), slaapproblemen of depressieve gevoelens (cortisol verminderd de aanmaak van serotonine. serotonine regelt o.a. ons slaapritme en onze stemming. Dit is nog maar een kleine greep uit de gevolgen van teveel en/ of te langdurige aanmaak van cortisol.2

deel deze tip

Tip 37 - Boekentip : De levende erfenis van trauma transformeren

Boekentip : De levende erfenis van trauma transformeren

Dit is een werkboek met veel afbeeldingen en werkbladen, gebaseerd op de recentste opvattingen omtrent trauma en de gevolgen van lichaam en hersenen.
Het geeft handvatten om te kunnen gerstellen van de effecten van trauma: de lichamelijke en emotionele effecten en de veranderingen die trauma teweeg brengt.
Dat boek laat ons zien dat trauma kan helen door het aanleren van nieuwe gewoonten op het gebied van zelfwaarneming en zelfontdekking.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 38 - Boekentip: De tijger ontwaakt.

Vechten, vluchten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Volgens Peter Levine, expert op gebied van traumaverwerking, geldt dit ook voor mensen in een traumatische situatie. In tegenstelling tot prooidieren, slagen mensen er vaak niet in de lichamelijke spanning van een levensbedreigende situatie van zich af te schudden. Vaak zet de spanning zich vast in het lichaam.

In het boek 'de tijger ontwaakt' legt Peter Levine uit waarom traumaverschijnselen het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden, zonder dat de oorzaak van het trauma opnieuw herbeleefd hoeft te worden.


2

deel deze tip

Tip 39 - Trauma die je niet verwerkt, geef je door.

Als je iets vervelends hebt meegemaakt wat een enorme impact op je heeft gehad, maar wat je het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Zodat je door kunt gaan met je leven...
Kan juist daardoor als een last aan je blijven kleven. Het zal ervoor zorgen dat je onbewust sommige situaties juist opzoekt of vermijd.

Dat zal ongemerkt ook invloed hebben op de mensen die heel dichtbij je zijn en waar je een hechte band mee hebt

Zoals bijvoorbeeld; 'Je bent een keer in een donker steegje berooft van je tas. Je zal vermoedelijk je partner en kinderen daarvoor willen waarschuwing om ze ervoor te behoeden... Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat zij zich ergens zorgen over gaan maken wat hen misschien nooit zou overkomen.

Op die manier kun je een niet verwerkt trauma doorgeven.
Er is van belang om je daar bewust van te zijn.

Warme groet

Bien

2

deel deze tip

Tip 40 - Podcasts Maarten Oversier

Volg eens podcasts met regressie- en reincarnatietherapeut Maarten Oversier. Op heldere en nuchtere wijze vertelt hij over de invloed van onze voorouders op het familiesysteem. De pijn waarover vaak nooit gesproken is komt met regelmaat tot uiting in ons dagelijks bestaan zonder te weten wat de link er mee is, laat staan wat er voor nodig is om te helen.
Ook zijn boek Bestaansrecht is een aanrader.

In onze praktijk nemen wij ook deze manier van werken mee in onze holistische benadering naar de cliënt.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Traumasporen


Traumasporen

Heel interessant boek over trauma en PTSS geschreven door psychiater en onderzoeker Bessel van der Kolk. Van der Kolk geeft inzicht in wat trauma met je doet en hoe je kan herstellen met behulp van EMDR, yoga, mindfulness, meditatie en neurofeedback.


2

deel deze tip

Tip 42 - Een oefening om traumatische pijn te verzachten

Een oefening om traumatische pijn te verzachten.

Ga in gedachten terug naar de tijd dat je een kind was en ga naar een moeilijk moment uit je kindertijd. Sta niet stil bij de pijn van dit moment, maar probeer een ander scenario voor dit moment te bedenken met een andere en betere afloop.

Wat had je nodig, wie had jou kunnen helpen, wat zou goed voor je zijn geweest, hoe zou het dan verder zijn gegaan?

Op deze manier kun je een nieuwe herinnering maken. Sta stil bij deze herinnering en geef ruimte en aandacht aan de opluchting die je hierbij voelt. Maak hier plaats voor in je hoofd, je hart en je lijf.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 43 - Goede psychologische hulp zoeken

Een trauma is letterlijk gezien een wond. In dit geval hebben we het over psychotrauma en ook dat is een wond die kan genezen.

 

Het hebben van een trauma is zeer belastend. Je kunt na een trauma last hebben van PTSS - het posttraumatisch stress syndroom en dat is heel naar en heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van ons leven.

 

Goede psychologische hulp zoeken is dan noodzakelijk. Daar is een veilige plaats om je verhaal te delen. En om stappen te doen om je trauma te doen helen. Vaak werken wij therapeuten met schrijfopdrachten.

 

Daarnaast kan EMDR enorm helpend zijn om van je trauma('s) te herstellen. En dat kan de kwaliteit van je leven weer enorm doen toenemen. Dat gun ik jou!1

deel deze tip

Tip 44 - Stem af op Shocktrauma of ontwikkelingstrauma

Shocktrauma en ontwikkelingstrauma.

Shocktrauma onderscheiden we in een groot aantal categorieën. Ongelukken, valpartijen, misbruik, natuurrampen…de lijst is lang.

Maar in welke categorie een trauma ook is geplaatst, er is altijd sprake van een gebeurtenis, die te snel of te veel was voor ons zenuwstel om te hanteren of te integreren. Het overweldigt ons vermogen om te reageren en triggert gevoelens van intense angst, hulpeloosheid en het verlies van controle.

 

Een deel van de shocktrauma’s kan goed behandeld worden met EMDR, TR-EMI of Somatic Experiencing (lichaamsgerichte trauma therapie)

Ontwikkelingstrauma komt voort uit overweldigende ervaringen van verwaarlozing, liefdeloosheid of fysiek en emotioneel misbruik uit onze kindertijd en raakt vaak verweven raakt met shocktrauma.

Ontwikkelingstrauma laat ons bijna altijd zien dat wat we gemist hebben in onze jeugd en waar we vaak nu nog steeds naar op zoek zijn of naar verlangen.

 

Door vanuit het heden naar dat wat we misten in het verleden te kijken wordt het mogelijk om te ontmoeten wat er vroeger met ons gebeurt is en om zelf invulling te geven aan dat wat we zoeken of verlangen, waardoor we meer onze kracht komen en dichter bij onszelf kunnen blijven.


Désirée

1

deel deze tip

Tip 45 - EMDR-therapie verplaatst de nare ervaringen

Heb je nare of traumatische ervaringen meegemaakt dan kun je deze verwerken met EMDR. Een nare of traumatische ervaring sla je op in je emotionele deel van je hersenen.

 

Hierdoor speelt het je parten vandaag de dag in hoe je dingen doet en hoe je dingen aanpakt of hoe je op iets reageert.

 

Na de EMDR-therapie zijn de nare ervaringen verplaatst naar het rationele deel van je hersenen hierdoor is de lading ervan af. Je kunt anders reageren en anders met zaken omgaan die verband houden met de nare ervaringen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Durf te kijken naar je trauma

Iedereen kent trauma
Het klinkt misschien raar maar voor ieder mens is opgroeien met ouders, hoe liefdevol ook, een traumatische ervaring. Want we krijgen nooit helemaal waar we als kind behoefte aan hebben.

 

Daar naar durven kijken, naar je werkelijke kinderlijke beleving, is al helend.1

deel deze tip

Tip 47 - Delen, schrijven, emdr

Allereerst is ruimte voor het verhaal van je trauma erg belangrijk. Delen is helen.

 

Maar daarnaast is er meer nodig. Alleen je verhaal kunnen doen en gehoord worden is niet genoeg. Trauma wordt op een andere manier in je brein opgeslagen dan andere herinneringen. Ook blijven er sporen achter in je lichaam.

 

Je lichaam is je herinneringsboek. Daarom doet ons lijf vaak mee als we getriggerd worden in ons trauma.

Als therapeut is schrijven een belangrijk therapeutisch hulpmiddel om bepaalde trauma's te verwerken.


Daarnaast kan EMDR in de therapie enorm helpend zijn voor de behandeling van trauma's. We zetten het brein dan aan het verwerken en daarna voelen getraumatiseerde mensen zich vaak enorm veel beter.1

deel deze tip

Tip 48 - Ga in gesprek om je trauma te onderzoeken

Een traumatische gebeurtenis is schokkend. De reacties daarop zijn bij iedereen verschillend maar deze reacties kun je beschouwen als normale reacties bij een abnormale gebeurtenis.

Een gevolg van een traumatische gebeurtenis kan zijn dat het eerdere, onverwerkte heftige gebeurtenissen oprakelt.

Het is goed om in gesprek te gaan om deze onverwerkte gebeurtenissen te onderzoeken, waardoor ruimte komt om eventuele disfunctionele gevoelens, gedachten en gedrag aan te pakken en te herstellen. Voel je welkom om in gesprek te gaan.

Maaike

1

deel deze tip

Tip 49 - Intergratieve Trauma Therapie

Wat als EMDR niet werkt?

EMDR lijkt de superoplossing om van emoties af te komen die je voelt bij verschillende beelden die trauma bij je oproepen...

maar er zijn mensen bij wie EMDR niet werkt omdat ze geblokkeerd zijn in het voelen van emoties. Die zijn te ver weg gestopt onder allerhande copingsmechanismen om te kunnen blijven functioneren. Dit heet dissociatie.

Herken jij je hierin? Dan zou je eerst ITT kunnen doen. Dit is Intergratieve Trauma Therapie. Dit is een werkwijze die je helpt om weer bij je gevoel te komen om deze vervolgens aan te pakken met EMDR.

Wil je hier meer over weten, voel je vrij contact op te nemen.


1

deel deze tip

Tip 50 - Deel je verhaal met iemand die je vertrouwt

Als je iets naars hebt meegemaakt, vroeger of korter geleden, dan kan het helpen om je verhaal te delen met iemand. Een familielid of een andere dierbare.

Wel iemand die jij goed vertrouwt en waar jij je veilig bij voelt. Vraag diegene of hij/zij alleen maar naar je verhaal wil luisteren.

Er hoeven geen tips of meningen gegeven te worden. (tenzij je dat wel wilt natuurlijk)
Alleen maar een geduldig luisterend oor.

Geef dit van te voren goed aan, want op het moment dat jij je verhaal doet en iemand komt met een ongevraagde mening op de proppen of begint zijn of haar eigen verhaal te vertellen, dan werkt dat vaak averechts.

Naast goede psychologische hulp, kan het van waarde zijn om je verhaal aan iemand te vertellen.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Lichamelijke reactie na heftige angst of opwinding

Lichamelijke reactie na heftige angst of opwinding.

We kennen allemaal het huiveren van angst, het beven van woede of van de zenuwen.

Dit kan als onaangenaam of zelfs angstwekkend worden ervaren, maar het is een noodzakelijke natuurlijke stressreactie. Het helpt bij het herstellen van het evenwicht na dreiging of opwinding.

Volgens medicus en psycholoog Peter Levine is het onderbreken van die natuurlijke lichamelijke reactie de oorzaak van klachten na trauma.

In lichaamsgerichte traumabehandeling wordt in een veilige omgeving alsnog ruimte gegeven aan deze 'ontlading' , waardoor de veerkracht en het gevoel van welzijn terug kunnen keren.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 52 - Vraag je geschiedenis na bij ouders, verzorgers of bekenden

Hoe weet je nu eigenlijk dat je een trauma hebt?

Soms is het makkelijk om dit te weten. Je hebt herinneringen die je aandacht blijven vragen. Je blijft je verdrietig of angstig of paniekerig voelen bij een bepaalde herinnering.

Maar het kan ook zijn dat je geen herinneringen lijkt te hebben.
Wanneer je als kind, als heel klein kind door ervaringen heen bent gegaan die intens waren, zoals bijvoorbeeld verblijf in het ziekenhuis, couveuse kinderen, misbruikte kinderen of je bent als kind genegeerd in je behoeftes.

Soms kan je zonder herinneringen aan wat dan ook je als volwassene nog steeds kind voelen, een klein hulpeloos kind, of je kijkt in de spiegel en je denkt, het lijkt wel of ik in de ogen van een klein kind kijk . Wanneer dit "kind voelen" je in de weg zit in je ontwikkeling, kan je er van uit gaan dat je op de één of andere manier getraumatiseerd bent. Dit wordt dan ontwikkelingstrauma genoemd.

Vraag je geschiedenis na wanneer dit mogelijk is bij ouders, verzorgers of bekenden. Dat kan soms al verhelderend werken. Daarnaast is het raadzaam om een therapeut te zoeken.

Désirée Heukensfeld

1

deel deze tip

Tip 53 - Spanningen weghalen met EMDR

Spanningen weghalen met EMDR.

Een traumatische gebeurtenis laat diepe emotionele sporen na in je geheugen. De herinnering is met een heftige spanning weggeschreven in je geheugen.

EMDR helpt je om die spanning van de herinnering af te halen. Je vergeet het niet maar de herinnering doet niet meer zo'n pijn, roept niet meer zo'n onrust, angst of stress op na de EMDR behandeling(en).

Jolande

1

deel deze tip

Tip 54 - EMDR bij trauma

EMDR bij trauma
Als je in het dagelijks leven last hebt van psychische problemen die samenhangen met een nare ervaring zoals een ongeluk, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars, kan EMDR een passende behandelmethode zijn.

Onderzoek naar EMDR heeft laten zien dat deze behandelmethode bij meer psychische klachten een effectieve therapie kan zijn. Uitgangspunt is dat de klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen zoals:

  • nare ervaringen op medisch gebied
  • werkgerelateerde gebeurtenissen
  • beschamende, pest- of verlieservaringen

Door middel van EMDR wordt het verwerkingsmechanisme gestimuleerd
met als gevolg dat de nare herinnering haar emotionele lading verliest en de gebeurtenis alsnog verwerkt kan worden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 55 - Rust in jezelf hervinden

Een schokkende gebeurtenis, een traumatische ervaring laat herinneringen met allerlei emoties achter.

- Je kunt jezelf helpen door te schrijven over dat wat je hebt meegemaakt.

- Praat vooral ook over dat wat je meegemaakt hebt en praat over jouw gevoelens met die mensen waar jij je veilig bij voelt.

- Volg zoveel mogelijk je eigen vastigheden, je dagelijkse ritme, van opstaan tot naar bed gaan.

Soms kan een steun in je rug je verder helpen, zoek dan een therapeut of coach.
Hypnotherapie en EFT kunnen je helpen de rust in jezelf te hervinden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Boekentip: Sterker worden waar het pijn doet

Boekentip:
Sterker worden waar het pijn doet , van Yde Castreleyn.

Hierin wordt heel goed, duidelijk en handzaam uitgelegd hoe trauma werkt.
Ook geeft ze praktijkvoorbeelden die heel verhelderend zijn, en oefeningen die helpen.

Een aanrader!


1

deel deze tip

Tip 57 - Word je ervan bewust en zoek hulp

Trauma gaat over iets wat je hebt meegemaakt, wat veel impact heeft gehad, op een negatieve manier en waarvan die impact maar slecht slijt. Het blijft je in de weg zitten. Het is al goed dat je je ervan bewust bent dat er zoiets speelt. Dat is stap 1.

Een goede vervolgstap kan zijn om er hulp bij te zoeken. Het kan een taai proces zijn om er minder last van te hebben, maar het is zeker niet onmogelijk. Grijp je kans!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 58 - Let op goede voeding

Let op goede voeding. Probeer vooral suiker te laten staan. Koolhydraatarm eten kan zeer helpend zijn. Je kan dan van alles lekker eten, als, er maar geen geraffineerde suikers in zitten.

Mireille van Raan

1

deel deze tip

Tip 59 - Stoppen en bewust ademhalen

STOPPEN en BEWUST ADEMHALEN

Gebeurtenissen, emoties, indrukken, verwachtingen, verleden en toekomst slepen ons mee en we lopen het risico geleefd te worden in plaats van te leven. Het is belangrijk om stil te staan en terug te komen in het hier en nu. Dat doe je door je aandacht bewust te richten op iets dat hier en nu aanwezig is.

Aandacht bij wat er is, is het enige wat je kan helpen om te stoppen. Je ademhaling of je lichaam zoals bij de bodyscan kunnen je daarbij helpen weer terug te komen in het hier en nu.

Mocht je afdwalen, afdwalen is nu eenmaal de natuur van de geest, breng dan je aandacht gewoon weer terug naar je ademhaling of je lichaam. Doe dit met een glimlachen met een mildheid voor jezelf. Het hier en nu is de enige plek waar je tot rust kunt komen.

Een voor de hand liggend object om je aandacht op te richten is je ademhaling. Je ademhaling heb je in iedere situatie en op ieder ogenblik bij de hand.

Oefening: Bewust ademen

- Ga met je aandacht naar je ademhaling en ga na waar je nu in je ademhaling bent.
- Weet of je in een inademing bent of in een uitademing.
- Volg het op en neer gaan van je ademhaling zonder er zelf iets aan te veranderen.
- Het kan helpen als bij elke inademing in stilte in je zelf zegt: “ Ik adem in.”en bij elke uitademing: ” Ik adem uit.”
- Laat jezelf toe al het andere los te laten. Houd dit even vol.

Merk hoe allerlei gedachten en gevoelens om je aandacht vragen en je van je ademhaling afleiden. Gun het jezelf om wat zich ook aandient, nu even los te laten en weer met je aandacht bij je ademhaling uit te komen. Wees nieuwsgierig naar je ademhaling. Is ze diep of oppervlakkig, snel of langzaam?

Laat je vooral niet meeslepen in boosheid over jezelf als je merkt hoe je telkens weer afgeleid bent, maar glimlach naar jezelf en keer telkens weer terug naar de veilige thuishaven van je ademhaling.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 60 - Lichaamsgericht werken met gestalttherapeut

Trauma

Raak je regelmatig door een trigger (geheel of gedeeltelijk) het contact met je lichaam kwijt, of heb je slecht contact met je lichaam, ga naar een gestalttherapeut die bekend is met lichaamsgericht werken bij trauma.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Sta eens stil bij een persoon die er vroeger voor je was

Als je traumatische herinneringen hebt aan wat je in je jeugd hebt meegemaakt, staat je leven vaak onbewust in het teken daarvan. Je ideeën over jezelf, je relaties en je leven worden gekleurd door de lastige en belemmerende gevoelens en gedachtes van vroeger die je nog steeds bij je draagt.

Sta eens stil bij een persoon die er vroeger voor je was, aan wie je een prettige herinnering hebt. Het kan een opa zijn, of buurvrouw of de moeder van een vriendinnetje.

Ga eens terug in gedachten en ervaar hoe het is als die persoon bij je in de buurt zou zijn, en hoor maar eens innerlijk wat die persoon nu tegen je zegt wat je op dit moment kan helpen.

Als er geen persoon bij je opkomt, kun je ook aan een dier denken, of een figuur uit een boek.

Je kunt deze ervaring voor jezelf vastleggen door er over te schrijven of er een tekening van te maken.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 62 - Dissociatie

Dissociatie (DIS) is een beschermingsmechanisme waarbij je van binnen “weg kunt” van traumatische ervaringen en herinneringen. Er komt een storing in je bewustzijn, geheugen of hoe jij de omgeving waarneemt.

Wanneer er later stress of een trigger (die herinnert aan traumatische ervaringen) plaatsvindt kan dissociatie optreden om jezelf te beschermen. Het is immers “niet veilig” en alles in je zet zich in om om te gaan met de situatie, op de manier zoals je het “geleerd” hebt in de trauma’s die je opliep.

Het onder woorden leren brengen van wat er gebeurde kan bemoeilijkt worden door het dissociëren.

In de gesprekken is het belangrijk dat er benoemd wordt dat het nu veilig is, het verhaal binnen deze vier muren blijft en dat jij bepaalt wat je wilt vertellen. Geen druk maar ruimte creëren en bouwen aan vertrouwen.


1

deel deze tip

Tip 63 - Boekentip: Sensorimotor Psychotherapie

Boekentip: Sensorimotor Psychotherapie, interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid van Pat Ogden / Janina Fisher.

Een boek met hele heldere en uitgebreide uitleg over de oorzaken, gevolgen en herstel van trauma en gehechtheids problemen. Met aparte hoofdstukken voor de therapeut en voor de cliënt en vele werkbladen om samen praktisch mee aan de slag te gaan.

Uit de inleiding:
De intelligentie van het lichaam is een grotendeels onaangeboorde bron binnen psychotherapie. Door het lichaam te verwerpen als middel voor therapeutische interventie wordt de cliënt een belangrijk instrument ontnomen om tot zelfkennis en verandering te komen.

De sensorimotor psychotherapie heeft zijn eigen unieke methode ontwikkeld op basis van interpersoonlijke neurobiologie, neurologie, trauma- en gehechtheids onderzoek. Vaak aangeduid als lichaamsgerichte gesprekstherapie combineert sensorimotor psychotherapie de theorie en technieken van cognitieve, affectieve en psychodynamische therapie met duidelijke somatische interventies.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 64 - Beweeg

Door te sporten maak je lichaam endorfine aan waardoor je je beter voelt. Daarbij zorgt beweging er ook voor dat je je bewuster bent van je lichaam waardoor je zenuwen het gevoel van spanning beter kunnen loslaten. Denk hierbij aan hardlopen, fietsen en zwemmen.

Lid Therapiepsycholoog


1

deel deze tip

Tip 65 - Zintuigoefening

Zintuigoefening
Benoem 5 dingen waar je met concentratie naar kijkt
Benoem 5 dingen waar je met concentratie naar luistert
Benoem 5 dingen die je fysiek ervaart (geen emotie)
Benoem daarna 4 van elke, 3, 2, 1

Dit is een oefening om in het nu te blijven. Dit kan je helpen om niet in een herbeleving terecht te komen. Het is geenszins een vervanging van traumatherapie.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - De tijd kwijt

Ben je wel eens tijd kwijt en word je je dit nu pas eigenlijk bewust?
Leg een schriftje of notitieboekje neer op een goede plek en schrijf voor in op het eerste blad dat er altijd geschreven mag worden over welk onderwerp of emotie of gebeurtenis dan maar ook. Kijk geregeld of er in geschreven wordt.

Het kan zijn dat er delen van je persoon "weggedoken", "ondergedoken" zijn en op cruciale momenten dingen voor je over nemen. Nodig die uit om te schrijven. Is dat erg confronterend? Praat erover met je therapeut. Is deze niet bekend met deze materie? Zoek een therapeut die jou kan helpen met de binnenwereld die jij nu nog niet kent maar wel wilt leren kennen.


1

deel deze tip

Tip 67 - Zoek iemand die je vertrouwt

Zoek hulp
Als ervaringsdeskundige van kindermisbruik en kindermishandeling zeg ik zoek hulp. De gevolgen van een trauma zetten zich voort in alle gebieden van je leven als je er niet over gaat praten. Natuurlijk kun je een heleboel zelf maar het gaat sneller en beter als iemand je helpt.

Zoek iemand die je vertrouwt. Zoek iemand bij wie jij je veilig voelt. Iemand die je begrijpt. Je bent niet alleen. En je hoeft het niet alleen te doen.

Marga

1

deel deze tip

Tip 68 - Voel je veilig en vertrouwd

Zoek hulp maar ga alleen met iemand het traject in waarbij je je veilig en vertrouwd voelt, geef dat aan daarmee zet je jezelf in je kracht

Car

1

deel deze tip

Tip 69 - Maakt een planbord met een overzicht van de dag

Heb jij last van het syndroom van Korsakov en vergeet je (heel) veel?

Maakt een planbord met een overzicht van de dag en de dingen waar je echt aan wil denken. Je kunt het alarm op je telefoon gebruiken als reminder.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 70 - Boekentip: Je verlangen dwaallicht of kompas?

Boekentip: Je verlangen dwaallicht of kompas? van Margriet Wentink

Over verlangens, innerlijke verdeeldheid en vervulling
Het boek geeft inzichten hoe je door onbewuste gevoelens, tegenstrijdige behoeften en verlangens gehinderd kunt worden in het verwezenlijken van je verlangen.

Hoe innerlijke verdeeldheid vaak een gevolg is van ingrijpende gebeurtenissen die je mee hebt gemaakt in je leven ( trauma's)

Over het letterlijk en figuurlijk aankijken van je verlangen en het ophelderen en uitzuiveren van wat je werkelijk zielsgraag wilt en over de kracht in jezelf om dat te verwezenlijken.

In dit boek vind j een uitleg van het driedelige traumamodel van Franz Ruppert, dat inzichten geeft in het getraumatiseerde deel, het overlevingsdeel en het gezonde deel.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - lichaamsgerichte traumatherapie

Somatic Experiencing® lichaamsgerichte traumatherapie is een wetenschappelijk onderbouwde benadering voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress, shock en trauma. De behandeling richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen, het vergroten van veerkracht, het ontladen van opgeslagen stress en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop.


1

deel deze tip

Tip 72 - Boekentip Sensorimotor Psychotherapie

Boekentip voor jou en je therapeut bij trauma en gehechtheids problematiek:
Sensorimotor Psychotherapie van Pat Ogden en Janina Fischer.

Zeer goede uitleg van alle aspecten en heel praktisch toepasbare werk methoden in de vorm van uitgebreide werkbladen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 73 - Boekentip: de tijger ontwaakt

De tijger ontwaakt, door Peter A. Levine

Over de biologie van ons zenuwstelsel en wat er gebeurt wanneer we in contact komen met (vermeend) gevaar. We kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Waar dieren in het wild nooit trauma hebben omdat ze de lichamelijke spanning snel van zich afschudden, zet bij mensen die spanning zich vaak vast en uit zich in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid, overgevoeligheid of bv woede-uitbarstingen.

Een helder boek met uitleg vanuit de "Somatic Experience" dat een lichaam de geblokkeerde overlevingssenergie mag gaa los laten.


1

deel deze tip

Tip 74 - Gebruik je lichaam om weer terug te komen

Soms heb je het gevoel "er niet helemaal te zijn". Je vertrekt als het ware uit het hier en nu. Je voelt je alsof je met je hoofd "tussen de sterren zit", "in een wolkendek rondloopt", "uitgecheckt bent" of je hebt voortdurend het gevoel "in je hoofd te zitten" in plaats van gegrond en geaard in je lichaam.

Door het gebruiken van je lichaam kan je weer 'terugkomen'. Stel je lichaam voor als een zandloper. Vaak richten we onze aandacht dan op het smalle gedeelte in de zandloper: daar waar in ons lichaam spanningsdruk opbouwt. Met vaak als gevolg: nog meer spanning!

Maar stel je nu eens voor dat je focust op de onderzijde van de zandloper. Daar waar het zand zachtjes instroomt. Deze onderzijde van de zandloper bevindt zich in ons lichaam in je onderbuik, je bekken. Het gebied onder je navel. En stel je dan voor dat je alle bovenliggende spanning in de zandloper zacht laat worden en onderin de zandloper in je lichaam ontvangt. Ervaar nu maar hoe je je voelt.


1

deel deze tip

Tip 75 - Herken je de volgende gevoelens?

Herken je de volgende gevoelens? Voel je je snel aangevallen door de kritiek of gevoelens van anderen? Heb je het gevoel geen filter te hebben voor de emoties van anderen, het gevoel dat anderen je beschaamd, verdrietig of boos "maken"? Het gevoel gehinderd, gebruikt, tot slachtoffer gemaakt of niet gerespecteerd te worden door anderen? Het gevoel altijd alert te moeten zijn, altijd "aan te staan" alsof je "te strak bent afgesteld"?

Relationeel trauma gaat over ervaringen die je (meestal in je jeugd) hebt gehad met belangrijke personen in je directe omgeving. Om wat voor reden dan ook werden je grenzen overschreden. Om met de hiermee gepaard gaande gevoelens van angst, boosheid, verdriet, machteloosheid om te gaan ontwikkelde je een overlevingsmechanisme: je vertrok als het ware uit de situatie zodat je de ervaring niet hoefde te voelen. Dit verschijnsel heet: dissociatie. Een uiterst vermoeiende ervaring, met vaak "relationeel trauma" als oorzaak.

Door het gebruiken van je lichaam kan je weer 'terugkomen'. Weten wanneer we een grens nodig hebben en het vermogen om dit aan anderen duidelijk te maken zijn voornamelijk non-verbale, fysieke capaciteiten. Grenzen stellen doe je met je lichaam!

Als je merkt dat je hier moeite mee hebt, zoek dan hulp van een therapeut die samen met jou aan de slag gaat met het stellen van innerlijke grenzen. Zonder de verwarring en druk van een interpersoonlijke relatie kun je een somatisch (lichamelijk gevoeld) besef van grenzen leren ontwikkelen.

Zo kun je leren om verschillende acties en houdingen te onderzoeken, je bewuste aandacht richten op wat er van binnen in je lichaam verandert, welke acties vertrouwd of juist niet vertrouwd aanvoelen, wat "goed voelt" in jouw lichaam en voor jou.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - Wacht niet

Wacht niet. - Traumaverwerking met EMDR kun je direct toepassen. Zorg goed voor jezelf, wacht niet af en zoek een therapeut die je helpen kan hiermee. Dus ook als de gebeurtenis nog 'vers' is!


1

deel deze tip

Tip 77 - Oriëntatie

Na traumatische ervaringen waarin je je heel onveilig hebt gevoeld, ben je geneigd om over-alert te zijn op tekenen van gevaar. In wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat onze verwachtingen bepalen wat we waarnemen en wat niet. Als je verwacht dat de wereld of het leven vol gevaren is, zul je die gevaren ook overal ontdekken. En daardoor wordt je angst weer groter en kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Ik daag je uit om eens te experimenteren met een oriëntatie-oefening. Neem je voor om vandaag speciaal te letten op: 1. vriendelijke gezichten, 2. gezonde mensen, 3. verkeersdeelnemers die heelhuids thuiskomen. Noteer je waarnemingen. Viel het mee of tegen?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 78 - Eerst veilig zijn, dan pas je trauma aankijken

Voor traumaverwerking is het belangrijk dat de omstandigheden die het trauma hebben veroorzaakt, voorbij zijn. Oftewel, dat je (relatief) veilig bent. Alleen vanuit veiligheid kun je echt gaan verwerken. Als je bijvoorbeeld nog in een gewelddadige relatie zit, is het belangrijk om hier uit te stappen of (samen!) te zorgen dat de relatie veilig wordt. Pas als dat bereikt is, kun je je trauma echt aankijken en verwerken.


1

deel deze tip

Tip 79 - Hypnotherapie heeft mij geholpen

Ik ben op mijn 30 jaar gaan stotteren.
En ben geholpen met hypnotherapie.
En zo ben ik er achter gekomen dat ik een
emotionele trauma heb gehad.
Soms bij een lastige situatie neem ik gas terug.
Doe ontspannings oefeningen die ik van de therapeut heb gekregen.
Succes

Frank

1

deel deze tip

Tip 80 - Ontspannings oefeningen

Ik ben op mijn 30 jaar gaan stotteren.
En ben geholpen met hypnotherapie.
En zo ben ik er achter gekomen dat ik een
emotionele trauma heb gehad.
Soms bij een lastige situatie neem ik gas terug.
Doe ontspannings oefeningen die ik van de therapeut heb gekregen.
Succes

Frank

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Therapie helpt om de bron v/h probleem op te lossen

Trauma's worden regelmatig niet herkend, maar zijn vaak de onderliggende oorzaak van verslavingen, overmatig piekeren, angst- en paniekaanvallen, destructief gedrag.

Ook bij lichamelijke klachten zonder fysieke oorzaak zit vaak een traumatische bron.

Therapie helpt hierbij om de bron van het probleem in kaart te brengen en op te lossen.


1

deel deze tip

Tip 82 - Er wordt iets getriggerd van vroeger

Between Stimulus & Response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom - Viktor Frankl.

Bij trauma worden er vaak situaties, gevoelens uit het verleden geprojecteerd.

Als je merkt dat er een trauma (gevoel) bij jou getriggerd wordt, wees er lief voor. Wees lief voor jezelf.
Zeg hardop: Er wordt iets getriggerd van vroeger, dit heeft weinig tot niets met die persoon te maken.
MIjn kracht ligt in mijn reactie op dit trauma. There lies your power!

Welke reactie kies jij? Wat ga ik doen met mijn trauma? Afreageren op iemand anders? Of gebruik ik deze kans om liefdevol voor mezelf en mijn trauma te zijn.

Als je steeds tegen dezelfde gevoelens, dingen aanloopt, is het nuttig om naar een therapeut te gaan die met trauma werkt.


1

deel deze tip

Tip 83 - Boekentip bij narcistische mishandeling

Boekentip bij narcistische mishandeling:
Het verdwenen zelf , Herstellen van narcistische mishandeling van Iris Koops
is een aanrader voor alle die zich zelf zijn kwijt geraakt in een intensieve relatie met iemand met een persoonlijkheidsstoornis zoals narcisme.

Door narcistische mishandeling raak je vervreemd van jezelf. Narcistische mishandeling is vaak onderhuids en "sneaky", je kunt er niet echt de vinger opleggen, maar je voelt het effect ervan. In dit boek vind je uitleg en inzichten wat narcisten precies doen en waarom, maar je vindt ook heel concreet hoe je je daartegen kunt wapenen. Door middel van opdrachten kun je werken aan je herstel.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 84 - Traumasporen

Boekentip: Traumasporen.
Dit boek, met als ondertitel 'Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen' van prof. dr. Bessel van der Kolk, geeft inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma. De auteur verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma het vermogen om te concentreren, vertrouwensrelaties aan te gaan en je thuis te voelen in je eigen lijf, negatief beïnvloedt. Ook laat hij nieuwe wegen naar herstel zien, waardoor zowel volwassenen als kinderen weer zeggenschap over hun eigen leven kunnen krijgen.


1

deel deze tip

Tip 85 - Ga naar huisarts en sta stil bij een eventueel trauma

Lichamelijke klachten
Met lichamelijke klachten gaan we altijd vanuit dat het iets lichamelijks is en we gaan naar de huisarts en ik wil je ook vooral adviseren omdat te blijven doen.

Maar ik wil je ook adviseren om even bij stil te staan en na te denken of iets in het verleden is gebeurd wat dit je klachten eventueel kan veroorzaken. Ik denk daarbij voornamelijk aan een trauma.

Want als men ooit een trauma opgelopen heeft in het verleden en men doet er niks aan, dan kan dit zich als een lichamelijke klacht manifesteren. Je krijgt pijntjes die je niet kan verklaren en waar de arts geen oorzaak voor kan vinden.

Denk dan eventjes terug of kijk even of er iets in het verleden is wij het nog eigenlijk aan zou moeten werken.

Meer over lezen: The body keeps the score (Traumasporen) van Wessel van der Kolk


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - boek Nee is oke

Fonds slachtofferhulp heeft een mooi boekje over in gesprek gaan met kinderen tussen de 4 en 8 jaar .
Titel : Nee is Oke

mooi om op deze wijze met je kind of kleinkind in gesprek te gaan over grenzen. Het leert hen: wat is gewoon en wat niet? Maar hoe en wanneer geef je het aan als je iets niet wilt of als er iets tegen je zin gebeurt?

een aanrader!


1

deel deze tip

Tip 87 - illusie van veiligheid

Ter overdenking:
De wereld in en om ons heen zit vol gevaren en onzekerheden. Als we ons 100% bewust van zouden zijn van alles in en om ons heen dan zou het onleefbaar zijn. Dit is nodig omdat je je anders niet kunt concentreren, je taken niet kunt doen. Het brein zou anders constant in de gevaar modus staan.

Belangrijk zijn de Illusies van veiligheid zoals:
*het leven is voorspelbaar, ik heb controle, ik bepaal, ik beheers
*het leven is eerlijk en rechtvaardig
*het leven is betekenisvol
*ik ben onkwetsbaar (oorlogen zijn in andere landen, ziekte is in andere gezinnen.

Bij trauma is dit verstoord en toch we zijn op zoek naar rechtvaardiging om de illusie van veiligheid te herstellen. Het leven enigzins weer beheersbaar te maken. Alleen lukt dit op de lange termijn niet meer - nemen symptomen van trauma toe......

Is het misschien nu de tijd om hier mee aan het werk te gaan ?

Bea


1

deel deze tip

Tip 88 - EMDR Zelfhulp oogbewegingen

Als je met je therapeut met EMDR werkt aan traumatische ervaringen, dan kun je het proces zelf thuis ook ondersteunen door de EMDR Self help op Youtube te gebruiken, liefst op een groot tv-scherm. Zoek naar EMDR Self help, het is een groen bewegend balletje in een zwart scherm.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 89 - Interatieve Trauma therapie

ITT is een mooie en effectieve manier om van Je trauma af te komen. Het is een integratieve vorm van trauma en lichaams therapie waarbij je ervaart wat je hebt verloren bij de traumatische gebeurtenis en wat daarvoor terug is gekomen. Bezoek een prychodynamisch therapeut om dit te ervaren en van je trauma af te komen


1

deel deze tip

Tip 90 - Zang en dans

Onderzoeken bij ernstig getraumatiseerde patiënten hebben aangetoond dat ritmisch bewegen de chronisch verhoogde lichamelijke spanning en stress kan verminderen. Logisch eigenlijk: moeders en vaders doen dit van nature al bij hun baby's als ze overstuur zijn, door hen zachtjes te wiegen.
Samen met anderen de ritmiek ervaren van muziek, zang en dans bevordert bovendien nog het gevoel van verbinding, wat onontbeerlijk is om tot genezing te komen.
Nu de mogelijkheden door Corona nog zo beperkt zijn, kan een interactieve livestream-zangworkshop een aardig alternatief zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op www.ZingalsvanZelf.nl .

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Lichaamsspanning loslaten

Trauma zit niet in alleen in je hoofd. Het slaat ook op in het lichaam. De vecht/vlucht respons die op gang komt maar niet geuit kon worden blijft zich vast zetten in je lichaam. Het is daarom belangrijk dat je bij een trauma behandeling ook je lichaamsspanningen los kan laten. EMDR kan je hier vaak ook prima bij helpen. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 92 - Hoe herken je trauma bij jezelf?

Als je de verbinding verliest met je zelf (gevoel), met anderen en met de omgeving wijst dit op trauma. De ingrijpende gebeurtenissen zijn te groot, te onbegrijpelijk geweest en hebben te lang geduurd. Jouw lichaam kan dit niet meer verwerken. Als ik dit wat meer vertaal naar gebruikelijke/begrijpelijk taal hoor ik cliënten vaak zeggen:
`Ik heb het gevoel hebt dat ik mijn hoofd boven water moet houden, ik voel mijn lijf niet of wil/kan het niet voelen, het voelt alsof ik alleen maar hoofd ben, alsof mijn hoofd van mijn romp gescheiden is. Ook uitspraken als: ik verman me, ik negeer mijn gevoel, ik slik of druk mijn gevoelens weg wijzen vaak op trauma`s (ontwikkeling). Als dit zo is, zoek dan hulp.


1

deel deze tip

Tip 93 - EMDR & Hypnotherapie combinatie voor trauma verwerking

EMDR werkt heel goed om de emotionele lading van een gebeurtenis te verminderen. Dat betekent dat je wel de herinnering hebt van wat er is gebeurd maar niet meer de lading (bv angst). Met hypnotherapie kan je dit verder verwerken zodat je het een plek kan geven van wat er is gebeurd en weerbaarder in het leven staan.


1

deel deze tip

Tip 94 - Keuze

Keuzetherapie volgens Edith Eger
Edith Eger geeft in haar boek Het Geschenk een aantal keuzes aan. EEN. Zet ‘aangeleerd optimisme’ in in plaats van aangeleerde hulpeloosheid. TWEE. Vervang negatieve overtuigingen door overtuigingen die je groei ondersteunen. DRIE. Draag geen masker en leef vanuit onvoorwaardelijke positieve eigenwaarde. VIER. Geloof dat je ergste ervaringen je beste leerschool kunnen zijn.

Leonieke

1

deel deze tip

Tip 95 - Imaginaire exposure als traumatherapie

Imaginaire exposure (IE) of 'blootstelling' is een therapie gericht op trauma’s. De therapeut stimuleert je om nare herinneringen aan de schokkende gebeurtenis(sen) herhaaldelijk en langdurig te herbeleven.

Doel
Je bespreekt met de therapeut het hele verhaal van de schokkende gebeurtenis tot in detail en schrijft het eventueel op. Aan de hand van dit verhaal stelt de therapeut je in eerste instantie herhaaldelijk en langdurig bloot aan deze herinneringen. Er kan gewerkt worden met geluidsopnames, die je dagelijks moet beluisteren.

'Uitdoving'
Regelmatige en langdurige blootstelling aan pijnlijke herinneringen leidt geleidelijk tot minder angst en tot bijstelling van onjuiste, ongelukkig makende gedachten over de schokkende gebeurtenis(sen). Wij gebruiken soms de term 'uitdoving' van de traumareacties. De behandeling wordt beëindigd wanneer dat punt bereikt is.
1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Boekentip: Traumasporen

Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen.

Traumasporen beschrijft op inspirerende wijze hoe een groep therapeuten en wetenschappers - samen met hun moedige patiënten - heeft geworsteld om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en lichaamsbewustzijn te integreren tot behandelingen waarmee getraumatiseerde mensen bevrijd kunnen worden van de tirannie van het verleden.

Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest door middel van yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden, laat hij nieuwe wegen naar herstel zien, waarbij stap voor stap het vermogen wordt herwonnen om 'te weten wat je weet en te voelen wat je voelt'.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 97 - Trillen en trauma

Wanneer een traumatische ervaring tot een shockreactie heeft geleid is het een supergoed teken als we gaan trillen. Als de verstarring van de shock loskomt, is trillen een normale reactie van het lichaam. De angst komt los. Onderbreek bij je zelf of een ander nooit een proces van trillen, ook niet als het er heftig uitziet. Trillen kan heel subtiel optreden of soms heel wild.
Het wel/niet trillen na shock bepaalt vaak of shock leidt tot PTSS of niet. Door het trillen vloeit de spanning weg. Als dit onderbroken wordt of wordt weggedrukt, blijft de verstarring zitten, met alle nare gevolgen van dien.


1

deel deze tip

Tip 98 - Lichaamsbesef bij trauma

Bij trauma is het lichaamsbesef vaak minder goed. Om hier mee aan te slag te gaan kun je een cliënt de opdracht geven om tijdens het douchen (of een ander veilig moment) de stralen bewust te voelen en om zichzelf kleine kneepjes/pulsen met de hele hand te geven en dit bewust te voelen. Naderhand kun je dit ook uitbreiden naar andere momenten.


1

deel deze tip

Tip 99 - Trauma zit in je reactie niet zozeer in de gebeurtenis

Trauma zit in je reactie niet zozeer in de gebeurtenis.

Trauma kan ontstaan door hoe jij een gebeurtenis meemaakt en wanneer je je alleen voelt met die overweldigende gevoelens.

Door lichaamsgerichte therapie leer je stap voor stap je gevoel van onmacht, boosheid, verdriet enz te dragen in het bijzijn van een veilige connectie. Dit maakt dat het heel belangrijk is dat jij je veilig voelt bij een therapeut.


1

deel deze tip

Tip 100 - Filmtip: the wisdom of trauma

Filmtip: the wisdom of trauma

Prachtige film (beperkt beschikbaar) waarin Gabor Mate duidelijk maakt wat trauma is en hoe het ons beinvloedt.

Diana

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Traumaverwerking door IEMT

Met een IEMT coach werk je aan het loslaten van herinneringen die nare emoties en gevoelens, stress of angsten veroorzaken. Bijvoorbeeld als je pijn in je buik krijgt (of erger) bij sommige herinneringen of als er iets staat te gebeuren waar je spanning bij voelt.

Voel hoe je leven lichter wordt als je daarvan bevrijd bent. Dat herinneringen gewoon herinneringen zijn zonder (zware) belasting van nare emoties. IEMT (Integral Eye Movement Therapy) is een methodiek die door middel van oogbewegingen nare emoties, angsten en depressieve gevoelens kan neutraliseren.

Krijg je stress als je denkt aan een gebeurtenis in de toekomst zoals bijvoorbeeld examen doen, spreken in het openbaar of andere gebeurtenissen? Heb je last van faalangst, fobieën, voel je je onzeker of heb je depressieve gevoelens? Dan is IEMT coaching iets voor jou!

IEMT therapie is onder andere geschikt voor:
stressreductie
preventie en behandeling van burn-out
angsten
depressies
traumabehandelingen
PTSS
persoonlijke groei

Bij IEMT therapie komen meerdere herinneringen met hetzelfde gevoel in één sessie aan bod. Dat betekent dat er in de regel al na één sessie verbetering en verlichting wordt opgemerkt en vaak op meerdere vlakken tegelijk.

Er is veel onderzoek gedaan naar de behandeling van trauma’s door middel van oogbewegingen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het werkt. Door het bewegen van de ogen en een aantal steeds terugkerende vragen maken de hersenen nieuwe verbindingen aan waardoor de traumatische gebeurtenis zijn plek krijgt in het verleden en het denken aan deze gebeurtenis (veel) minder of geen emoties of stress meer oproept.

Wil jij ook lichter leven? Geef je op voor een IEMT sessie en ervaar het zelf!


1

deel deze tip

Tip 102 - De veiligheid weer in beeld krijgen

Wanneer het lichaam wordt herinnerd aan trauma reageert het op de
lichamelijke automatische piloot. Dit gaat vaak gepaard met verkramping in het lijf of dissociatie.

De 4-stappen oefening kan helpen om de veiligheid van je lichaam en de veiligheid van je medemens weer in beeld te krijgen.
1. De aarde draagt mij. Ik neem de tijd om te voelen wat dit mij geeft.
2. Mijn lichaam ademt vanzelf. Daar hoef ik niks voor te doen. Hier sta ik even bij stil.
3. Er is ruimte om mij heen; achter, voor, links, rechts, boven en onder me. Hier sta ik even bij stil.
4. Ik denk nu aan iemand die mij doet glimlachen. Hier wil ik nu 3 minuten van genieten


1

deel deze tip

Tip 103 - Veiligheidsankers

Veiligheidsankers:

Loop eens bewust rond in je huiskamer en merk op waar je blij vanwordt, wat je als prettig ervaart. Het kan een plek zijn in je huiskamer, of een
voorwerp. Misschien is het iets wat je ziet, waar je naar kijkt. Maar het kan ook iets zijn, wat prettig is om aan te raken. Of iets wat plezierig ruikt. Of waar je graag naar luistert. Zet je zintuigen open in je huiskamer voor prettige en fijne ervaringen. Je kunt ook iets fijns aan je huiskamer toevoegen; een foto uit een album, of een steen van buiten. Deze plekken en voorwerpen kunnen veilige ankers zijn. Je kunt ze gebruiken als veilige hulpbronnen waneer je spanning in je lijf ervaart.


1

deel deze tip

Tip 104 - Somatic Experiencing: heling via de taal van het lichaam

Somatic Experiencing (SE) is een lichaamsgerichte methode om trauma's te helen. Deze methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in het lichaam. Sensaties zijn de taal van het lichaam, het ervaren van sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma.

Voel je welkom voor een SE sessie in mijn praktijk in Zeist.


1

deel deze tip

Tip 105 - Onze babytijd in onherinnerbaar, maar onvergetelijk

Onze babytijd in onherinnerbaar, maar onvergetelijk. Hoewel we geen bewuste herinneringen hebben aan onze eerste jaren, betekent het niet dat we ons dit niet herinneren. Juist hier wordt de blauwdruk van ons leven vastgelegd. Heb je zelf vroegkinderlijk trauma opgelopen? Dit is te behandelen met bijvoorbeeld symbooldrama of IZR.

Diana

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Boek Van Waanzin naar Wijsheid

Het boek ' Van Waanzin naar Wijsheid' van Iris van Zomeren is een autobiografisch levensverhaal over het verwerken van diep traumatische jeugdervaringen. Ze verwerkt deze trauma' s o.a. door de lichaamsgerichte therapie Somatic Experiencing van Peter Levine. Het boek is zowel geschikt voor clienten als psychologen. Het beschrijft haar ervaringen, maar ook haar inzichten rond de mechanismen van trauma en de verschillende therapeutische benaderingen die kunnen helpen.


1

deel deze tip

Tip 107 - 7 tips om je leven aangenamer te maken

TIP 1 WEER NEGATIEVE EN DESTRUCTIEVE GEDACHTEN
Nare gevoelsherinneringen geven een bron van gedachten waardoor je kunt gaan piekeren, angstig wordt, negatief wordt of destructief gedrag krijgt.
Wanneer je leert om dergelijke gedachten niet serieus te nemen, verliezen de gedachten hun negatieve en destructieve kracht.

Wat je kunt doen als het je opvalt als je negatieve en destructieve gedachten hebt:

Zeg tegen jezelf: Wat goed dat het me opvalt.
Ga niet mee in de gedachten maar richt je aandacht op iets anders.
97% Van alle gedachten(56000 per dag) zijn niet praktisch of onwaar. 55% Is een herhaling van de dag ervoor. Wees alert waar je naar luister!

TIP 2 VERMIJD EN BEËINDIG ZELFAFWIJZING
Als het je opvalt dat je jezelf aan het afwijzen bent, beëindig de afwijzing. Waardeer dat het je opvalt, en richt je aandacht op iets anders.

Voorbeelden wanneer jij jezelf afwijst:

Wanneer je van jezelf baalt dat je een fout hebt gemaakt.
Wanneer je iets doms van jezelf vindt.
Wanneer je negatief over jezelf denkt.
Als je denkt dat anderen iets negatiefs van je vinden.
Wanneer je boos op jezelf bent.
Wanneer je je schuldig of slecht voelt.
Beëindig zelf afwijzende gedachten zo snel mogelijk.

TIP 3 RAAK JEZELF VAKER AAN
Aanraking is goed. Gevoelens van onveiligheid ontstaan wanneer je veel aan het denken ben. Door jezelf vaker en bewust aan te raken ben je meer in het NU. Het vermindert angstgedachten.

Wat kun je doen:

Smeer dagelijks je voeten in met crème.
Smeer je in met bodylotion.
Wrijf regelmatig over de bovenkant van je handen.
Wrijf zacht over je gezicht zoals een moeder bij een kind zou doen.
Wrijf over je bovenbenen vanuit je heupen richting je knieën.

TIP 4 WIJS NIET NAAR ANDEREN
Door anderen de schuld te geven, maak je hen onbewust verantwoordelijk voor jouw geluk. Dit is niet handig.

Wat de ander doet is van de ander. Wat het met jou doet, is van jou.

Als de ander onaangenaam gedrag heeft, dan zegt dit alles over de ander en niets over jou. Het kan natuurlijk zijn dat het gedrag van de ander iets bij je aanraakt. Wat aangeraakt wordt, is de nare gevoelsherinnering. Besef dat!

Stop met wijzen naar anderen en focus je op jouw pijnen. Neem verantwoordelijkheid voor jouw gevoel. Dat gevoel heeft jouw liefdevolle zorg nodig.

TIP 5 LEER PIJN LIEFDE TE GEVEN
Jouw mechanisme voor pijn is ‘verzet’. Je wilt de pijn niet voelen. Vervolgens ga je de pijn vermijden, omzeilen, verdoven of weg stoppen. Het verzet maakt de pijn onbewust sterker en houdt de pijnlijke gevoelsherinnering in stand.
Pijn heeft liefde en aandacht nodig. Net als een kind dat verdrietig is. Het kind verlangt er naar dat je luistert.

Je mag leren de pijn de juiste liefde en aandacht te geven door het er te laten zijn, het de ruimte te geven en liefdevol aanwezig te zijn. Verdiep jezelf in hoe je dit het beste kunt doen. Je hoeft niet te blijven lijden onder pijnlijke gevoelsherinneringen. Je kunt ze helen met liefdevolle aandacht.

Ik kan me voorstellen dat liefdevolle aandacht aan je gevoel geven, lastig voor je is.

TIP 6 DOE AAN PERSOONLIJKE ONTWIKKELING
Dat je lijdt, komt doordat je onwetend bent en hierdoor verward. Het is de onwetendheid en verwarring waardoor je dingen doet die destructief voor je zijn.

Door je te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling verandert jouw destructief gedrag, zie je in wat je verkeerd hebt begrepen en leer je nieuwe vaardigheden.

Wat leer je:

Wat is angst, verlangen en verzet.
Je leert hoe je pijnlijke herinneringen loslaat.
Je leert wat destructief gedrag is en hoe je dit effectief beëindigt.
Je leert hoe je meer van jezelf kunt houden.
Jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen versterkt.


TIP 7 DOE LEUKE DINGEN
Je leeft om genieten. Probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen.

Simpele dingen zoals een boswandeling maken, een natuurfilm kijken, een lekkere cake bakken, met je huisdier spelen, een vriendin bellen, sporten en knutselen veranderen je leven positief.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 108 - Symbooldrama geef je energie en vertrouwen

Een heel waardevolle manier om trauma te verwerken kan met symbooldrama. Door middel van verbeelding leer je je innerlijke conflicten, spanningen en trauma’s te begrijpen en te verwerken via een dagdroom. Ook brengt de dagdroom je weer bij je eigen bronnen van vitaliteit en veerkracht. Symbooldrama geeft je zo energie en vertrouwen, waardoor je zelf nieuwe stappen kan zetten.

Diana

1

deel deze tip

Tip 109 - Boekentip "Traumasporen"

Boekentip
"Traumasporen" van professor dr. Bessel van der Kolk
Bessel van der Kolk werkt al meer dan dertig jaar met getraumatiseerde mensen.
In dit boek geeft hij een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma.
Een echte aanrader!


1

deel deze tip

Tip 110 - Boekentip met praktische oefeningen voor de verwerking van trauma

Boek: Trauma-Sensitieve Mindfulness en polyvagaal theorie, Dorle Lommatsch

Dit geeft veel achtergrond informatie in wat trauma doet met je systeem en hoe je hier me om kunt gaan. Het kan helpen om meer inzicht en begrip te krijgen in de gevolgen van trauma. Daarnaast geeft het praktische oefeningen voor de verwerking van trauma.

Hannah

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - Aandacht

“Aandacht is de meest zeldzame en zuivere vorm van vrijgevigheid”. Een prachtige uitspraak van Simone Weil. Hoe vrijgevig ben je voor jezelf? Hoeveel serieuze aandacht geef je aan wat je innerlijk bezighoudt? Mag je aandacht geven aan wat je gevoelsmatig bezighoudt of heb je van huis uit al geleerd dat alleen de ander telt? Vaak speelt het richten van je aandacht een belangrijke rol in wat je bezighoudt. Hypnotherapie en Inner Child Therapie kunnen behulpzaam zijn serieus aandacht aan jezelf te besteden.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 112 - Betrek voor jou belangrijke mensen

Betrek voor jou belangrijke mensen in het verwerken van je trauma, b.v. je partner. Als je als stel het trauma verwerkt, doe je het niet alleen, ontvang je veiligheid, erkenning en troost. Samen sta je sterker en het verstevigt de band. De ander, die je ook als mogelijk gevaarlijk kan ervaren, wordt een plek van veiligheid. Juist datgene wat je tijdens en na het trauma zo gemist hebt. Dit van een ander ontvangen is uiteindelijk bepalend voor de nawerking van het trauma. Het kan helpend zijn om hier een (relatie)therapeut bij te betrekken.


1

deel deze tip

Tip 113 - Het emotionele brein

Iedereen maakt nare dingen mee in z'n leven. In de meeste gevallen hebben we eigen veerkracht om weer terug in balans te komen.
Soms kan het een uitdaging zijn op dit alleen te doen. Dan kan het prettig zijn om hier hulp bij in te schakelen. Het kunnen delen van je ervaringen, het tonen van gevoelens in de aanwezigheid van iemand die onvoorwaardelijk steunend is , kan helend zijn.

Tijdens brainspotting ontstaat de gelegenheid om van binnenuit te herstellen.
Het emotionele brein kan dan tot rust komen en helpt om vanuit de eigen kracht een ervaring op een diep niveau los te laten.
Wil je hier meer over weten over deze methode neem dan gerust contact met mij op


1

deel deze tip

Tip 114 - Waar wij naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen

“Waar wij naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen”
Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest.
Wat is 'Brainspotting'?
'Brainspotting' is een krachtige en effectieve behandelwijze gericht op het lokaliseren en oplossen van emotionele en lichamelijke blokkades en trauma. Door middel van 'Brainspotting' worden de neurofysiologische bronnen die samenhangen met lichamelijke of geestelijke blokkades, beschadiging, dissociatie en pijn gelokaliseerd en geharmoniseerd, geïntegreerd en daarmee verwerkt waardoor het trauma of de blokkade zich oplost. Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar de precieze werking van 'Brainspotting' in de hersenen en het lichaam. Duidelijk lijkt dat de methode onder meer gebruik maakt van de menselijke capaciteit zichzelf te scannen en het zelfhelende vermogen van het lichaam.


1

deel deze tip

Tip 115 - 9 RUSTGEVERS

9 RUSTGEVERS
1. Lezen is een rustgevende activiteit
2.Tijd doorbrengen in de natuur
3. Naar muziek luisteren, 's avonds is het meest rustgevend
4. Alleen zijn, je kunt doen waar je zin in hebt, los van de invloed van anderen
5. Niks doen, time-outs zijn nodig om fysiek en mentaal te herstellen
6. Een wandeling, zelfs microwandelingen zijn rustgevend
7. Een warm bad
8. Dagdromen
9. Mindfulness, download de app van VGZ dit is een gratis app


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Defusie oefening

Defusie oefening
Met deze oefening kun je leren afstand te creëren tussen jezelf en een belemmerende overtuiging of gedachte en het positieve effect van het afstand nemen gaan ervaren.
Bij deze oefening gebruik je pen en papier.
1. Stel eerst je belemmerende overtuiging of gedachte vast, bijvoorbeeld “er zijn vast nog veel meer dingen mis in mijn lichaam”.

2. Schrijf deze gedachte op: “er zijn vast nog veel meer dingen mis in mijn lichaam”. Lees deze zin nog een keer en doorvoel wat de impact is van het volledig geloven/samenvallen met deze gedachte. Let op je lichaamssensaties, gevoelens en innerlijke beelden.

3. Schrijf daaronder vervolgens op: “Ik heb de gedachte dat er vast nog veel meer dingen mis zijn in mijn lichaam”.
Herlees deze zin en doorvoel wat er nu gebeurt. Let op de veranderingen in je lichaamssensaties, gevoelens en innerlijke beelden.

4. En schrijf nu op: “Ik merk op dat ik de gedachte heb dat er vast nog veel meer dingen mis zijn in mijn lichaam”.
En opnieuw ga je voor jezelf na wat het effect is als je deze zin herleest. Let weer op de veranderingen in je lichaamssensaties, gevoelens en innerlijke beelden.

5. En stel jezelf dan de vraag wat een behulpzamer gedachte zou kunnen zijn en schrijf die ook weer op, bijv. “en er zijn ook momenten dat ik me ontspannen, relaxed en rustig voel”.
En verbind je met het positieve gevoel wat deze behulpzame gedachte je geeft.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 117 - Au, je wordt geraakt in oude pijn

Als je je geraakt voelt in een oude pijn, doordat een ander iets zegt of doet, ga hier dan niet voor op de vlucht. Zoek een veilige plek, word stil en voel wat er allemaal in je lijf te voelen is, zonder verhaal, zonder drama, zonder schuldvraag.

Voel wat NU in je lijf gevoeld wil worden zonder iets weg te drukken of groter te maken. vertrouw erop dat de vloedgolf die komt, hoe intens ook, vanzelf weer verandert in eb. Dat is het ritme van het leven. Het komt en het gaat.

Het wil alleen maar gevoeld worden.


1

deel deze tip

Tip 118 - Nieuw boek over trauma

"Van waanzin naar Wijsheid" van Iris van Zomeren


1

deel deze tip

Tip 119 - EMDR is de oplossing voor mijn cliënt

EMDR is voor mij DE oplossing
Twee jaar geleden leerde ik mijn cliënt kennen, laat ik haar Margrit noemen. Zij heeft een ernstige, vreselijk nare situatie meegemaakt. Na een feestje heeft zij een ernstig seksueel grensoverschrijdende situatie ondergaan, veroorzaakt door een bekende. Ze heeft contact met de politie gezocht, ze heeft de dader gesproken en heeft hulp gezocht. Dit had ze verwerkt met EMDR, maar door de verhalen in de media m.b.t de Voice, werd zij opnieuw getriggerd en kwamen de beelden, de nachtmerries en de paniekgevoelens terug. Gelukkig heeft ze opnieuw contact gezocht met mij en zijn we opnieuw gestart met EMDR.
Na één EMDR-sessie ervaart zij de volgende effecten:
- geen nachtmerries meer
- de triggers zitten niet meer zo hoog
- er is meer rust
- haar woede neemt af
We zijn er nog niet, maar hoe fijn is het als je iemand kunt helpen bij de herbeleving van een trauma met deze EMDR-therapie.
In dit geval gaat het over seksueel geweld, maar ook bij grensoverschrijdend gedrag zoals seksuele intimidatie, agressie of ander ongewenst gedrag, door wie dan ook kan EMDR helpen bij de verwerking.
De impact is enorm, ga het niet uit de weg en wacht niet te lang en vraag hulp hierbij.


1

deel deze tip

Tip 120 - Trauma en EMDR

Trauma verwerken met EMDR

Wanneer je in je leven iets meemaakt, klein of groot hebben je hersenen de tijd nodig dit te verwerken. Door voldoende slaap en het doorlopen van de bijpassende emoties vindt er verwerking plaats en raakt de gebeurtenis op de achtergrond. Echter kan het ook zo zijn dat er door dit gebeuren een trauma ontstaat. Een trauma is een gebeurtenis die niet op de juiste manier verwerkt kon worden waardoor je er steeds weer mee geconfronteerd wordt.

Dat confronteren gebeurt door triggers. Stel dat je steeds geslagen werd door je vader. Dan kan het zo zijn dat je steeds wanneer je een man ziet die het postuur heeft van je vader je in paniek raakt. Of je hebt een ongeluk meegemaakt en wanneer je een ambulance ziet wil je het liefst huilend in een hoekje gaan zitten. Zo kunnen gebeurtenissen een hele lange nare nasleep krijgen.
Een trauma is voor iedereen anders. De grootte van de gebeurtenis hoeft helemaal geen invloed te hebben. Wat de een makkelijk verwerkt is voor de ander een enorme lijdensweg. Het gaat er dus om dat je jezelf hierin serieus neemt.

Sinds een aantal jaren is er een beproefde manier om trauma een rustplaats te geven namelijk: EMDR. Met EMDR maak je doormiddel van therapiesessies gecombineerd met oogbewegingen een connectie tussen de linker en rechter hersenhelft waardoor het trauma geen trauma meer hoeft te zijn.

Vanaf nu is het mogelijk om bij mij een afspraak te maken om te kijken of jouw klachten mogelijk te behandelen zijn door middel van EMDR.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Lichaamsgerichte therapie

Waar ben je mee bezig als je voor lichaamsgerichte psychotherapie kiest?

Er zijn drie manieren om het lichaam bij de therapie te betrekken; deze zijn:
1) Het lichaam openen zodat je er contact mee hebt.
2) Bewustzijn te verkrijgen over welke aandacht en zorg je lichaam nodig heeft.
3) Oefeningen.


1

deel deze tip

Tip 122 - Stilte wandeling

Maak eens een stilte wandeling in een mooie omgeving en gebruik al je zintuigen. Kijk een s goed naar wat je allemaal ziet, voel eens aan een boomstam en ruik eens aan een bloem, hoor de vogels en voel de wind of de zon op je huid. Je brengt jezelf dan helemaal in het hier en nu. In het hier en nu zijn problemen , daar is alleen maar nu. Een heel fijne gewaarwording.


1

deel deze tip

Tip 123 - Lichaamswerk

Bij een trauma reageert je lichaam heel snel op signalen. Veel signalen zijn er om je te beschermen. Denk maar aan het terugtrekken van je hand bij een te warme kachel. Er zijn ook signalen die te maken hebben met je trauma. Je reageert op bepaalde geluiden, geuren of beelden. Je lichaam verkrampt en je voelt je onveilig. Door het lichaam bij de therapie te betrekken, kun je de signalen eerder herkennen. Je leert om je tegen jezelf te zeggen 'het is veilig, er is niets aan de hand'. Hierdoor kun je weer ontspannen.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 124 - adoptie trauma van het kind

Adoptie prachtig dat het er is , prachtig dat veel kinderen een goede plek krijgen bij liefdevolle adoptie ouders.
maar hoe is het voor het kind , hoe is het later voor hem haar te beseffen dat de biologische ouders er niet konden zijn. Of gedeeltelijk niet konden zijn.

Kernprobleem bij adoptie is verlating en verlies. Dit kan diep zitten.
Er is een boek over
title : Afgestaan, begrip voor het geadopteerde kind.
auteur: Nancy Verrier ( adoptiemoeder en psychotherapeute

zij schrijft vanuit persoonlijke ervaringen met een groot aantal geadopteerde, adoptieouders en afstandsouders. Beschrijft de voor het kind intense, emotionele pijn die het verlies van de biologische moeder met zich meebrengt en de gevolgen voor adoptiekind en ouders in verschillende levensfasen

warme groet
Bea
1

deel deze tip

Tip 125 - Intensive Care Trauma

Een Intensive Care opname is er een die verregaande gevolgen heeft, ook voor de naasten.
Dit wordt nog helaas te veel onderschat. Dit is ook te merken aan de reacties van de
omgeving wanneer men een dierbare op de Intensive Care heeft gehad, ook al is deze
genezen. Vaak wordt er gezegd: “hij of zij heeft het toch overleefd?”, “Wees dankbaar dat de
ander nog bij jou is”. Je door dit soort reacties goed van slag raken, omdat dit waarschijnlijk
niet zo als zodanig wordt ervaren.
Zorg voor jouzelf na zo een zware en ingrijpende gebeurtenis is van belang. Neem jezelf
serieus door de hulp te zoeken. Misschien ben je bang om er over te praten omdat je denkt
dat het alleen maar erger wordt. Maar een trauma gaat nooit vanzelf over.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Inventariseren hoe sterk en hoe uitgebreid je overlevingsmechanisme eigenlijk is

Bij trauma is het vaak zo dat je het zelf eerst niet onderkent. Ik begeleid veel mensen die er pas gedurende het traject achter komen hoezeer bepaalde (toen overweldigende) gebeurtenissen nog steeds invloed hebben. En waar veel mensen bij trauma denken aan oorlogservaring of misbruik, is er minder beeld bij wat een opeenstapeling van ogenschijnlijk kleine situaties van genegeerd worden of niet gezien worden als kind teweeg kan brengen.
Een veelvoorkomend overlevingsmechanisme is in ieder geval het wegstoppen van je gevoel erbij. Wat er dan vervolgens voor zorgt dat je weinig herinneringen hebt van die vroege gebeurtenissen. Het is dus allemaal best aardig gegaan, denk je dan.
Een andere ingang is om eens te inventariseren hoe sterk en hoe uitgebreid je overlevingsmechanisme eigenlijk is. Misschien zegt dat iets over hoe intens je je best hebt gedaan/doet om bepaalde gevoelens te voorkomen.


1

deel deze tip

Tip 127 - Trauma en lichaam

Bessel van der Kolk heeft een heel belangrijk boek geschreven (The body keeps the score) waarin duidelijk wordt dat het het lichaam is dat een trauma internaliseert en hoe belangrijk het is met het lichaam te werken.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 128 - Uit de onmacht; van overleven naar leven.

Uit de onmacht; van overleven naar leven.
Traumaverwerking op Jungiaanse wijze.

Waar het bij traumatische ervaringen in de kern om gaat is de machteloosheid. Je was niet bij machte om de situatie te veranderen met alle gevolgen van dien. En toch heb je het overleefd dankzij psychische overlevingsmechanismen. Wanneer je het trauma verwerkt dan hoef je niet meer in de 'overleefstand' te leven maar kan je echt weer gaan leven.

Jungiaanse therapie biedt je een veilig kader om je trauma te verwerken. Hoe? Eerst door het opbouwen van een goede therapeutische relatie om vervolgens via gesprek zicht te krijgen op alle gevoelens. Daarna gaan we aan de slag met de moeilijke herinnering(en) om jezelf uit de onmachtssituatie te halen. Dit gebeurt in trance, waarbij je ook nog in vol bewustzijn bent. Je kunt je op een veilige manier afreageren en gaan voelen dat je nu niet meer in die situatie zit en je iets te willen hebt.

Ik heb als therapeut maar ook als cliente mogen ervaren dat deze vorm van therapie je kan bevrijden van het dwingende karakter van traumatische klachten.


1

deel deze tip

Tip 129 - Jaartraining Innerlijk Kindwerk, Aanvangsdatum 21 januari 2023

Jaartraining Innerlijk Kindwerk
Een groei- en verandertraining voor volwassenen benaderd vanuit het Innerlijk Kindwerk
Tijdens deze training ervaar je wie je werkelijk bent. Deze eigenheid is je kracht. Ieder mens ontwikkelt zich vanaf de geboorte op een unieke manier.
Door jouw unieke levenspad te leren herkennen en bewandelen ontstaat de weg naar innerlijke vrijheid en levensvreugde. Dit heeft zijn weerslag op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

In de training ligt de nadruk op de wijsheid van het lichaam. Het werken met ons lijf geeft veel informatie over je persoonlijkheid. Het is bijzonder om te zien hoe veel zelfhelend vermogen het lichaam heeft als we er goed naar leren kijken en luisteren.

Je leert tijdens de training verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, gezonde grenzen te stellen, keuzes te maken en stappen te zetten. Je bent in staat om open en liefdevol te reageren, zonder oordeel en met een open hart naar jezelf en anderen.

De training bestaat 12 bijeenkomsten en kent drie fasen:
– Bewustwording van je beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën
– Heling door ontladen van spanningen in je lichaam
– Integratie: de weg naar de authentieke volwassene

Voor aanvang van de training vindt er een intake plaats.

Aanvangsdatum 21 januari 2023


1

deel deze tip

Tip 130 - Hoe hulpbronnen je helpen jezelf te reguleren en ondersteunen op moeilijke momenten.

Hoe hulpbronnen je helpen jezelf te reguleren en ondersteunen op moeilijke momenten.

Onderzoek Jouw hulpbronnen
Je hebt bronnen die vanuit jezelf komen, die te maken met jouw eigen kwaliteiten. Bijvoorbeeld je eigen volharding, flexibiliteit, vertrouwen, intelligentie of creativiteit. Maar ook je eigen waarnemingen van jouw gevoelens, je lichaamsbewustzijn, je gevoel voor waarde en spiritualiteit.
Daarnaast kun je ze ook buiten jezelf vinden: je vader of moeder, je broer of zus, een vriend of vriendin of iemand anders in je netwerk spreken. Je hond of kat of een ander huisdier kunnen ook een rustgevend effect creëren. Maar ook het beoefenen van een sport, yoga, meditatie, of een wandeling in de natuur. Elke vrijetijdsbesteding waarbij je je innerlijk rustiger van gaat voelen.

En overigens, een sigaret roken kan daar ook bij horen; los van het normaliter ongezonde effect, kan dit voor velen wel een kalmerende werking hebben. Het gaat hierbij om het reguleren van je zenuwstelsel. Andere voorbeelden: een boek of tijdschrift lezen, even op de bank hangen, je favoriete tv serie kijken, kleding of schoenen kopen, 5 minuten langer pauze nemen, naar jouw favoriete muziek luisteren, een warm bad nemen.

Hulpbronnen kunnen dus zeer uiteenlopend zijn, en verschillen absoluut van persoon tot persoon. Voor mij persoonlijk is een wandeling met mijn honden in de natuur een fantastische hulpbron, met veel groen, heuvels en water. Maar ook een dag je uit doet mij enorm goed.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Boek: Trauma, de verborgen epidemie door Paul Conti.

Boek: Trauma, de verborgen epidemie door Paul Conti.

Trauma is een virus zonder vaccin.

De psychiater Paul Conti ontdekte dat trauma's een verborgen epidemie zijn in onze samenleving.

Een trauma verandert je leven, zowel lichamelijk als emotioneel. Daardoor zijn we minder gelukkig en zijn we minder in staat zin te geven aan ons leven.

Trauma's zijn net als een virus: je ziet het niet, je ziet alleen wat het doet. Geweld, isolatie, angst, gevoelens van zinloosheid. Net als een epidemie geef je dit makkelijk door aan je kinderen. Bijvoorbeeld als je iets heel angstigs hebt meegemaakt en daardoor de rest van je leven op een bepaalde manier bang blijft. Je bijvoorbeeld terug trekt. Jouw kijk op de wereld geef je aan je kinderen door. Die zijn bijvoorbeeld heel alert op gevaar en kunnen zo minder tot rust komen of genieten en geeft vaak slaapproblemen. Daardoor nemen we vaak andere beslissingen dan als we vertrouwen in het leven voelen.

In zijn boek neemt hij je mee met veel voorbeelden uit zijn eigen leven. Maar ook hoe jij aan je trauma's kan werken. Weer vertrouwen kunt krijgen.


1

deel deze tip

Tip 132 - Je eigen mening hebben

In een gezond familie systeem kan iedereen zijn eigen mening hebben en zijn eigen gedrag bepalen zonder dat de verbinding verbroken wordt tussen de familie leden. Dit is niet voor iedereen gegeven. Mocht het zo zijn dat je dit niet hebt mogen ervaren kan dit je leven behoorlijk beïnvloeden. Het is zinvol je hieruit te bevrijden.


1

deel deze tip

Tip 133 - Bessel van der Kolk

Bessel van der Kolk was 28-08-22 bij Zomergasten. Terugkijken is zeer aanbevolen als je het gemist hebt.


1

deel deze tip

Tip 134 - Associëren Dissociëren

Als je een trauma hebt ervaren is het belangrijk dat je het geheel kunt verwerken met beide hersenhelften.
Het emoties voelen, herbeleven etc (associëren) en rationeel naar het trauma kijken (dissociëren).
Als je in de emotie blijft is het nodig om (met hulp) de ratio meer te geven.
Als je in de ratio blijft is het nodig om (met hulp) de emoties ruimte te geven.
Pas als beide kanten ruimte hebben gekregen komt er rust in het lijf en is de verwerking/loslaten begonnen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 135 - ff een PAUZE

Soms is het nodig om in je leven ff een PAUZE te nemen. Dit kan gebeuren omdat je dit zo ervaart of wilt alleen het kan ook zijn dat je hierdoor gedwongen bent door ziekte, verlies, verdriet, onmacht, een burn-out, een ongeluk, een verhuizing maar ook bijvoorbeeld voor een blije gebeurtenis zoals trouwen, een bevalling, een verjaardag , een vakantie en meer. Vaak zijn het events die je leven op dat moment beïnvloeden. Niet voor niets dat pittige en/of soms heftige gebeurtenissen life events worden genoemd.
Herken je dit!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Mooie en heftige gebeurtenissen

Mooie en heftige gebeurtenissen kunnen je leven positief beïnvloeden alleen dit kan ook op een andere manier waardoor je merkt dat je de regie niet meer over jezelf hebt. De ervaring was te heftig en te groot en vaak gebeurd het onverwacht en zeer snel. Je lijf reageert vanzelf automatisch vanuit je reptielen brein of modus, dit kan in vlucht, vecht of bevriezings modus zijn. Wat gebeurt er bij jou? Herken je dit.. Belangrijk is dat je hierbij hulp zoekt om dit te kunnen reguleren. Hulp vragen is in deze dus helemaal niet verkeerd.


1

deel deze tip

Tip 137 - EFT

Er bestaat een tool waarmee je op een luchtige, snelle en praktische manier grip krijgt op je emoties en leert hoe je je mindset positief kunt beïnvloeden.
En deze 'tool' is ook werkzaam voor stresspunten of lichte trauma's.

Binnenkort meer hierover! Maar lees gerust anders alvast het boek Innerlijke rust met EFT van 'Yvonne Toeset'.

Jolanda

1

deel deze tip

Tip 138 - Na de vakantie

Doe elke week iets wat je graag doet in plaats van wat er in je agenda staat! Plan een maand lang ruimtes met 'niks' in je agenda. Dit kan bijvoorbeeld door elke dag 30 minuten 'niks' op te schrijven, of elke week een hele ochtend. Doe wat goed voelt voor jou, maar probeer het zeker 1 keer in de week te doen.

Jolanda

1

deel deze tip

Tip 139 - Maak een trauma map op papier

Maak een trauma map op papier, werk alle gedachten, emoties en fysieke klachten uit, kijk hoe ze allemaal verbonden zijn.
Ga het zien als een patroon waar je met afstand naar kunt kijken.


1

deel deze tip

Tip 140 - Boekentip: Traumasporen van Prof.dr. Bessel van der Kolk

Je kunt hierin de oorzaken en gevolgen van trauma lezen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd. Bessel van der Kolk verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, zich te herinneren, vertrouwensrelaties aan te gaan en zich thuis te voelen in hun eigen lijf negatief beïnvloedt. Doordat ze de controle over zichzelf hebben verloren en gefrustreerd zijn geraakt door eerdere vergeefse behandelingen, zijn ze vaak bang dat ze onherstelbaar zijn beschadigd.
Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest door middel van yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden, worden nieuwe wegen naar herstel getoond, waarbij stap voor stap het vermogen wordt herwonnen om 'te weten wat je weet en te voelen wat je voelt'. Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Interactie tussen moeder en kind

Interactie (pijn) tussen moeder en kind kan van invloed zijn op je jouw liefdesrelaties
Bang om verlaten of verstikt te worden, dan heb je terug te gaan naar de eerste relatie uit je leven, en wel die met je moeder. Hannah Cuppen, hoe de pijn / interactie moeder - kind aan de basis ligt van relaties die gekenmerkt worden door de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst.

"Hannah: ‘Een moeder kan fysiek nog zo goed voor haar kind zorgen. Als ze emotioneel niet beschikbaar is voor de behoeften van het kind, komt een kind in levensgevaar. Het is namelijk met huid en haar afhankelijk van de moeder als eerste hechtingsfiguur. Het archetype van de moeder is het beeld van de liefhebbende, altijd aanwezige en ruimhartige moeder die precies weet wat een kind nodig heeft én dat kan geven. Helaas hebben veel kinderen niet een dergelijke moeder gehad maar een moeder die zelf niet vervuld is in haar kind behoeften en emotioneel leeg of koud is. De waarheid dat een moeder die liefde niet kan geven, is voor kinderen te verpletterend om toe te laten. Pas later in het volwassen leven, als er heftige triggers zijn zoals relaties die stuk lopen of conflicten met leidinggevenden, komt de oude pijn bloot te liggen."
Hoe is dit bij jou? wat weet jij nog van de interactie met je moeder in de kindertijd- en heden? Jong kind trauma belangrijk om dit inzichtelijk te maken en dit in relatie te brengen met huidige relatie(s)

Het is een mooie ontdekkingstocht.

succes en indien nodig kijk ik graag met je mee.

Groet Bea


1

deel deze tip

Tip 142 - Ik ben niet je moeder: verlatingangst of bindingsangst.

Ik ben niet je moeder: verlatingangst of bindingsangst.

" ..als je niet hebt gekregen van je moeder wat je zo nodig had ....
dit kan zich uiten in verlatingsangst of bindingsangst. Mensen die emotioneel voor hun moeder hebben gezorgd – en dat vaak nog steeds doen – zich vastklampen aan een liefdespartner, zelfs aan ex-partners die niets meer van hen willen weten. Dit niet kunnen loslaten is een pijnlijk symptoom van de onderliggende pijn. De oorspronkelijke verlatingsangst wordt wakker geroepen wanneer een partner emotioneel afstand neemt. Aan de andere kant kan de moeder met haar emotionele claim zo verstikkend zijn dat dit leidt tot bindingsangst. Er is een diepe angst dat als je iets van jezelf aan je moeder geeft je totaal opgeslokt zult worden. De angst dat er niets meer van je overblijft maakt dat je uit zelfbehoud emotioneel afstand van haar bewaart. Deze emotionele muur zul je als vanzelf optrekken als een liefdespartner iets van je vraagt of nodig heeft. Het zal direct de behoeftigheid van je moeder triggeren waardoor alle alarmbellen gaan rinkelen en je op je partner reageert alsof het je moeder is."

Belangrijk om zelfonderzoekt te gaan doen, hoe je relatie met je eigen moeder was en is. Misschien herken je je in bovenstaande wel... Begreep je jezelf niet en beginnen nu een aantal puzzelstukjes op zijn plek te vallen...
Inzicht, dit is het begin van herstel van de innerlijke pijn.

veel goeds

groet Bea


1

deel deze tip

Tip 143 - Maak de beweging af

Trauma slaat zich op in ons lichaam, in onze cellen. Om het trauma los te maken, vrij te laten is het belangrijk om de beweging die het lichaam wil maken af te maken. Bijvoorbeeld; Je lichaam begint te shaken als je getriggerd wordt in het trauma. Houdt het niet tegen, ga mee in de beweging, blijf erbij en wacht tot je lichaam weer rustig wordt.


1

deel deze tip

Tip 144 - Boek: Traumasporen in lichaam, brein en geest

Het boek 'Traumasporen' van Wessel van der Kolk (Dé traumaspecialist!) kan je leven veranderen! Het laat zien hoe trauma zich vast kan zetten in je lichaam op een plek waar je niet met woorden komt. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek toont hij nieuwe wegen herstel, waarbij lichaam en geest worden gereguleerd.


1

deel deze tip

Tip 145 - Splitsing van de ziel bij trauma

Op het moment dat we trauma meemaken in ons leven splitst als het ware onze ziel in een traumadeel en een overlevingsdeel, terwijl er altijd een gezond deel blijft bestaan (theorie Franz Ruppert). Een trauma kan een specifiek moment zijn, bv een ongeval, maar ook meerdere momenten waarop we niet gezien of gehoord zijn, bv ouders die emotioneel afwezig waren in onze kindertijd. Deze theorie is een basis in mijn therapiesessies. Het doel is om het gezonde deel te ontwikkelen, de traumadelen te ontmoeten en de overlevingsdelen te ontmaskeren. We kunnen alleen helen als we vanuit het gezonde deel onze traumadelen ontmoeten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Van taboe naar traumabewust

Boekentip: Van taboe naar traumabewust van Kassandra Goddijn
Dat boek legt duidelijk uit wat trauma is. Met name de impact vroegkinderlijk trauma en de gevolgen krijgen heel veel aandacht. Niet de gebeurtenis zelf, maar onze lichamelijke en emotionele reacties daarop die nog tientallen jaren na dato voor grote problemen kunnen zorgen. De theorie en het driedelig model van Franz Ruppert geven een kader en handvatten om de vroegkinderlijke verwondingen te helen.
Traumabewust betekent bewust te zijn van de triggers, die ons onvermijdelijk in onze oude overlevingsstrategieën brengen.
Professionele hulp kan daarbij heel welkom zijn.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 147 - Perspectief bij trauma

“Trauma is niet wat er met je gebeurt, het is wat er in jou gebeurt als een gevolg van wat er met je is gebeurd” (bron: Gabor Maté). In therapie gaat het om de verwonding, op weg naar heling.


1

deel deze tip

Tip 148 - Trauma zit vast in je lijf

Trauma zet zich vast in je lichaam. In je lichaamscellen en in het lichaamsgeheugen. Wanneer je volledig van trauma wil kunnen helen is het essentieel om een lichaamsgerichte therapie te gaan volgen.


1

deel deze tip

Tip 149 - Iets creatiefs

Ga iets creatiefs doen

Hilde

1

deel deze tip

Tip 150 - Podcast Nooit meer slapen

Podcast
Nooit meer slapen
24 september, Francine Oomen
Een heel mooi interview met Francine Oomen over intergenerationeel trauma en heling.
Een echte aanrader!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Bram Bakker: "Oud zeer", over vroeger dat nog pijn doet

Boekentip

Bram Bakker: "Oud zeer", over vroeger dat nog pijn doet.
Bram Bakker blikt terug op zijn eigen leven en de oude niet verwerkte pijn die dit soms lastige verleden met zich heeft mee gebracht.
Aan de hand van verhalen probeert hij de lezer te laten zien hoe hij ze probeert te helpen.
Een echte aanrader!


1

deel deze tip

Tip 152 - Trauma en je brein (boekentip)

Om meer inzicht te krijgen in de invloed van vroegkinderlijk trauma op de ontwikkeling van je brein en welke gevolgen dat heeft in situaties in je volwassen leven kun je het boek Traumasporen van Bessel van der Kolk lezen.


1

deel deze tip

Tip 153 - Triggers

Triggers
De volle maan van 8 december 2022 daagt je uit om heel eerlijk naar jezelf te kijken. Zit er diep van binnen nog onderdrukte pijn of boosheid uit het verleden bij je? Deze tijd van het jaar, 21 december is het de langste nacht (Yule), nodigt uit om die oude meuk op te ruimen, het oude heeft geen waarde meer, het licht komt langzaam terug na de 21ste en is het dus tijd om vooruit te kijken. Nieuwe doelen stellen.
Maar hoe doe je dat? Het is mooi om te zeggen dat oude dingen je niet meer dienen, maar ze dienen zich wel gewoon aan hoor! Dat gaat niet zo maar weg bij een mooi (kamp) vuur en wat divinaties.
Dat wat je vroeger zo geraakt heeft, die dingen die traumatiserend waren zit namelijk nog diep in je, zit verweven in je lichaam en geest. Dat leren kennen en erkennen vraagt moed en ballen. Het is echt niet fijn om te leren ontdekken waar je gedrag, je over de top reacties in het heden zijn wortels hebben geschoten, toen.
Waarom reageer je nou zo heftig op een gebeurtenis in het nu? Een gebeurtenis die op zichzelf eigenlijk helemaal niet zo pijnlijk zou mogen zijn?
Dat komt doordat de gebeurtenis in het nu, jou doen denken, en vooral voelen hoe het toen was en voelde. Hoe je toen helemaal het gereedschap (tools) niet had om jezelf daartegen te beschermen.
En deze triggers, zoals die heten, zullen altijd naar boven blijven komen. Je kan je er wel tegen wapenen door ze te herkennen en te erkennen.
En wanneer die gebeurtenissen, toen, heftig waren, en de reacties op de triggers, nu, net zo heftig zijn of heftiger (omdat je niet weet wat je overkomt) helpt een kampvuur niet. Helpt een meditatie met lekkere wierook niet.
Wat wel helpend kan zijn is professionele begeleiding bij het onderzoeken van jouw triggers. En begeleiding bij hoe je daar mee om kan gaan. Begeleiding bij hoe je ze herkend.
En dán kan een fijne wierook, gemaakt van kruiden en harsen je helpen om bij jezelf naar binnen te gaan zo af en toe, om die demonen aan te kijken. Pas nádat je ze hebt leren kennen en ze de plek te hebben gegeven waar ze thuis horen.
En dán kan het zitten bij een groot vuur, bij volle maan, een prachtig ritueel worden. Veilig en bevredigend.
Wil je jouw demonen (triggers) uit het verleden aan leren kijken met professionele begeleiding?
Bel of mail me.


1

deel deze tip

Tip 154 - Schrijf oefening

Schrijf oefening:
Soms is praten moeilijk omdat het onveilig kan voelen. Je maakt je misschien zorgen over hoe de omgeving hierop reageert, of er ontbreekt juist een omgeving die op jou kan reageren.
Schrijven kan dan ook een prettige tussenstap zijn. Misschien hield je vroeger al een dagboek bij en merkte je dat dat je goed deed. Schrijven maakt gebeurtenissen vaak tastbaarder dan wanneer wij ze in ons hoofd laten rondspoken. Zo ook met emoties.
Bedenk eens een gebeurtenis waarin je veel emotie ervaarde en schrijf hierover. Probeer hierbij vanuit je gevoel te schrijven (bijvoorbeeld boos, blij, bedroefd, bang) en neem de volgende tips mee om dat wat je opschrijft persoonlijk en direct te maken.
• Schrijf vanuit de ik-vorm;
• Gebruik de naam van de persoon naar wie je schrijft;
• Houd geen rekening met genuanceerd en beleefd schrijven. Geef je
gevoel het woord;
• Briefstructuur is niet belangrijk, schrijf wat in je opkomt


1

deel deze tip

Tip 155 - Zelfcompassie ontwikkelen

Wil je graag meer zelfcompassie ontwikkelen?
Het boek 40 dagen liefde voor jezelf is een aanrader. Geschreven door Marieke Zwinkels. Dit boek helpt je om ongeacht alle zelfkritiek te kiezen voor jou. 40 dagen lang een praktische route volgen van dag tot dag uitgewerkt. Handvatten inzichten en inspiratie. Een werkboek om te werken aan zelfcompassie.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - Boekentip over trauma

Geschreven door Francien Oomen, Hoe overleven we?
Een graphic novel over intergenerationele trauma en heling. Over patronen en hoe die te doorbreken, over liefde, moederschap en de verbanden daartussen en over kijken en wegkijken.

Zeer mooi uitgewerkt door tekeningen en foto's en in het boek nog meer boekentips verwerkt.

Aanrader!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 157 - Boekentip-EMDR, het wonder van een zichzelf genezend brein

Nu eens een ander boek dan de befaamde Traumasporen. Dit boek van Fokke Slootstra is geschikt voor de geïnteresseerde lezer als ook voor een beginnende therapeut. Leest makkelijk weg.
Hij beschrijft enthousiast, geeft vele sprekende voorbeelden, hoe EMDR op vele gebieden toegepast kan worden. Ook komt de huidige stand van zaken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en EMDR uitgebreid aan bod.
Is goed leesvoer voor iemand die trauma heeft maar nog twijfelt hoe en wat.
Veel leesplezier in 2023!


1

deel deze tip

Tip 158 - Boeken tip. Begrijp je pijn

Boeken tip. Begrijp je pijn

Gretchen

1

deel deze tip

Tip 159 - Subtiel trauma

Als we aan trauma denken dan denken we vaak aan heftige gebeurtenissen maar er bestaat ook subtiel trauma. Dat is trauma die je in relaties oploopt. Als kind ben je hier het meest kwetsbaar voor omdat je totaal afhankelijk bent van je ouders en dus machteloos om de situatie te veranderen mocht deze niet goed voor je zijn. Een vorm van trauma in je jeugd kan bijvoorbeeld zijn dat jouw behoeftes ondergeschikt waren aan de behoeftes van je ouders. Hierdoor ben je als je volwassen bent vaak niet bij machte om goed voor jouw behoeftes te zorgen. Je voelt je daarin dan vaak machteloos.


1

deel deze tip

Tip 160 - Drie basisbehoeften

Als kind heb je drie basisbehoeften; hierna genoemd,
1) Veiligheid
2) Grenzen
3) Liefde
Onder veiligheid versta ik o.a.; mag je zijn wie je bent, wordt je serieus genomen in wat je zegt, voelt, ervaart of nodig hebt; krijg je de juiste respons aan aandacht en hulp die afgestemd is op je leeftijd?
Onder grenzen versta ik ondermeer dat het duidelijk en helder is hoe je met elkaar omgaat bijvoorbeeld respect voor elkaars anders zijn of andere meningen.
Met Liefde bedoel ik of je ouders je het gevoel hebben gegeven dat je geliefd bent. Wordt er geknuffeld? Zijn er positieve reflecties. Maken je ouders tijd voor je als je erom vraagt en wordt er gespeeld en gelachen samen?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Zoek een therapeut en therapievorm die bij jou past

EMDR is niet de "heiligegraal"! Zeker niet bij vroeg misbruiktrauma. Zoek een therapeut en therapievorm die bij jou past.

Maaike

1

deel deze tip

Tip 162 - Boekentip: De erfenis van familietrauma

Titel: Het is niet met jou begonnen, de erfenis van familietrauma, Schrijver Mark Wolynn.

Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat traumatische ervaringen van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zelfs als de persoon die het oorspronkelijke trauma heeft opgelopen is overleden of het verhaal vergeten of verzwegen heeft, kunnen de herinneringen en de gevoelens voortleven. Deze emotionele erfenissen zijn vaak verborgen en komen op vele manieren tot uiting. Ze spelen een veel grotere rol in onze emotionele en lichamelijke gezondheid dan gedacht.

Mark licht in dit boek de dynamieken toe en onderbouwd ze met wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast geeft hij oefeningen hoe je meer bewustzijn kan krijgen op de dynamieken, die er bij jou spelen.1

deel deze tip

Tip 163 - Erken je trauma

Het erkennen van je trauma is vaak nog lastiger dan men denkt. Heel vaak bagatelliseren mensen hun eigen trauma of dat van een ander. "Acht dat viel toch wel mee" of "ik wist niet beter, dat was normaal". Heling begint met het erkennen van het trauma, dat wat er gebeurd is, dat het traumatisch is geweest.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 164 - Helen van collectief trauma

Boekentip: "Helen van collectief trauma" van Thomas Hubl

In dit boek beschrijft Thomas wat je als individu kunt betekenen in het helen van trauma. Wat hij beschrijft is hoe je je vermogen kunt ontwikkelen om volledig aanwezig te zijn in wat er is. Hij omschrijft hoe je door het helen van jezelf, steeds zuiverder aanwezig kunt blijven in de pijn om ons heen, wat bijdraagt aan de heling van onze omgeving. Hierbij maakt hij onder andere gebruik van somatische bewustzijnsoefeningen en meditatie.1

deel deze tip

Tip 165 - Trauma en het Lichaam

Boekentip: "Trauma en het Lichaam" Pat Ogden, Kekuni Minton en Clare Pain

Traumatische ervaringen kunnen ingrijpende sensomotorische reacties tot gevolg hebben: intrusieve beelden, geluiden, geuren, lichaamssensaties, fysieke pijn, verkramping, een gevoel van verdoving.
Vanuit dit boek wordt aangereikt dat de behandeling van trauma vraagt om een holistische geest-lichaambenadering. In dit boek wordt de theorie en techniek van traditionele psychotherapeutische gecombineerd met lichaamsgeoriënteerde – ofwel sensomotorische – psychotherapie.

In het eerste deel van het boek wordt dit theoretisch onderbouwd.
In het tweede deel wordt na het volgende gekeken;
(1) het ontwikkelen van somatische hulpmiddelen om te stabiliseren,
(2) het verwerken van traumatische herinneringen en
(3) het eigen maken van somatische integratie.

Met de aangeboden methoden kunnen cliënten zich bewuster worden van hun eigen lichaam, hun lichaamssensaties leren waarnemen en volgen, en geleidelijk fysieke handelingen inzetten die zorgen voor zelfredzaamheid.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - Boek

"Wijsheid van trauma. Met hart & brein naar heling" van Anouk Bindels


1

deel deze tip

Tip 167 - De erfenis van familie trauma

Boek: het is niet met jou begonnen. Schrijver: Mark Wolynn

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat traumatische ervaringen van generatie op generatie worden doorgegeven. Zelfs als de persoon die het oorspronkelijke trauma heeft opgelopen is overleden, of als het verhaal is vergeten of verzwegen, kunnen de herinneringen en gevoelens voortleven.

Zeer toegankelijk boek over de betekenis van familietrauma


1

deel deze tip

Tip 168 - Als je door heftige emotie ovespoeld wordt

Als je door een heftige emotie overspoeld wordt.. kun je deze 5 stappen toepassen: Pauzeer en haal rustig adem.
1. HERKENNEN: Richt je aandacht naar binnen. Welke gedachte/gevoel/emotie is er nu?
2. ERKENNEN: Laat de emotie er zijn, precies zoals ze is. Duw haar niet weg, veroordeel haar niet.
3. DOORVOELEN: Onderzoek met vriendelijke interesse. Is er een overtuiging? Wat vertelt je lichaam je?
4. ERVOOR ZORGEN: Wat heb je nodig? Waar heb je behoefte aan? Welke gedachte/ actie is constructief en steunend?
5. NAVOELEN: Sta nog even stil bij hoe je je nu voelt. Wat is er veranderd? Integreer het nieuwe gevoel.


1

deel deze tip

Tip 169 - Snelle en effectieve verandering

Brainspotting
de nieuwe therapie voor snelle en effectieve verandering

is een hersengebaseerde therapie die tijdens een EMDR sessie is ontdekt en vervolgens verder ontwikkeld door David Grand. Het motto van Brainspotting luidt: "waar we naar kijken beïnvloedt hoe wij ons voelen. De brainspot- de relevante oogpositie - en de juiste afstemming van therapeut en cliënt stimuleren het brein op eigen kracht de sporen van trauma en andere diepgewortelde blokkades te verwerken en te helen.

Brainspotting is bruikbaar bij de gevolgen van trauma, angsten, depressie, psychisch lijden, zelfvertrouwen en nog veel meer...

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 170 - Boek van Gabor Maté: De mythe van normaal

Boek van Gabor Maté: De mythe van normaal
over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij

Het boek beschrijft de resultaten van baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van ziekten. Er wordt een verband gelegd tussen de rol van stress, trauma en de druk van het moderne leven op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maté laat zien de gangbare opvatting van normaal niet klopt en dat vrijwel alle ziekte een natuurlijke weerspiegelig is van het leven in een ongezonde samenleving. De sleutel tot herstel ligt in verbinding, medemenselijkheid en het omarmen van onze authenticiteit, ongeacht de maatschappelijke verwachtingen.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Vroegkinderlijk trauma

Als er van vroegkinderlijk trauma sprake is, maar iemand is niet zo trancegevoelig, is EMDR een goede manier om een stukje trauma te verwerken en te ontladen.


1

deel deze tip

Tip 172 - Blijf er niet mee rondlopen

Ervaar je traumagerelateerde klachten, blijf er niet mee rond lopen. Denk je steeds weer aan wat er gebeurd is, zie je de beelden weer voor je, voel je de angst weer, ben je voortdurend alert, ben je prikkelbaar, wantrouwend, heb je nachtmerries, of wat je last ook is. Er is wat aan te doen. Soms ervaar je in een of twee sessies al een enorme verlichting. Soms is er meer nodig.
Methoden die zeer goede resultaten boeken, zijn EMDR en EFT (Emotional Freedom Techniques). En als je het spannend vindt, geef het aan, met beide methoden kan je stapje voor stapje, op een milde manier, je trauma's verwerken!


1

deel deze tip

Tip 173 - Trauma is iets wonderlijks

Boekentip
Trauma is iets wonderlijks Steve Haines
In stripboekvorm wordt helder uitgelegd wat trauma is en hoe het invloed heeft op ons lichaam. Trauma is niet alleen 1 (hele heftige) gebeurtenis meemaken. Vaak zijn er veel meer verschillende oorzaken.


1

deel deze tip

Tip 174 - Boekentip : Traumasporen

Bessel van der Kolk heeft een boek geschreven waarin word beschreven wat de oorzaken en gevolgen van trauma is. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring met dit onderwerp en kan er duidelijk uitleg over geven in zijn boek.

Traumasporen


1

deel deze tip

Tip 175 - Integral Eye Movement Therapy

IEMT (Integral Eye Movement Therapy) is een therapeutische benadering die kan helpen bij het oplossen van trauma.
Een mogelijkheid bij het gebruik van IEMT bij traumaverwerking is om je te concentreren op de fysieke sensaties die je ervaart wanneer je denkt aan het trauma, in plaats van te blijven hangen in de emoties of gedachten. Dit kan helpen om de hersenen te herprogrammeren en nieuwe, positieve verbindingen te maken, waardoor de traumatische ervaring minder invloed heeft op je dagelijks leven. Het is belangrijk om dit proces te begeleiden met een getrainde en ervaren therapeut.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - BrainSpotting

BrainSpotting is een psychotherapeutische behandelmethode die gebruik maakt van de nieuwste inzichten over de werking van ons brein en de verwerking van trauma’s, stress en blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve manier beïnvloeden. Het is ontwikkeld vanuit de EMDR.

Een traumatische of heftige ervaring, waarin we ons overweldigd of machteloos voelen, kan opgeslagen worden in dát deel van ons brein en lichaam, dat er voor zorgt dat we klachten en blokkades kunnen ontwikkelen.

Praattherapie werkt vaak minder goed bij het behandelen van trauma’s omdat bepaalde gebieden in de hersenen, die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken niet worden bereikt.


1

deel deze tip

Tip 177 - Terug naar de oorsprong

Hypnotherapie gaat terug naar de oorsprong
Hypnotherapie is uitermate geschikt om in te zetten bij trauma's. Dit omdat je via allerlei methodes en technieken terug kunt gaan naar de oorsprong van je probleem, het trauma. We kunnen het op zo'n manier opbouwen dat het voor jou draaglijk is, dus niet dat je het met al je zintuigen herbeleeft maar het bijvoorbeeld vanaf een afstand kunt bekijken, gedissocieerd waarnemen wordt dit ook genoemd, het tegenovergestelde van geassocieerd waarnemen/ervaren. Dit kan bijvoorbeeld dan weer via een bioscooptechniek, dat het lijkt alsof je naar een film van jezelf kijkt en door je de suggestie te geven dat je dit gedissocieerd beleeft, wordt je niet overweldigd door gevoelens en krijg je inzicht in de situatie. Afhankelijk van waar jij staat bouwen we dit op waardoor je kunt gaan verwerken en loslaten en weer terug kunt komen bij jezelf en je eigen kracht.


1

deel deze tip

Tip 178 - Human design

Je blauwdruk 'zakelijk human design' leren kennen en vervolgens daar naar gaan leven.

Hierdoor krijg je inzichten in je talenten en valkuilen en leg je de link met traumagevoelige delen in je. Dit heeft namelijk raakvlakken met elkaar.

Door deze blauwdruk lichaamsgericht te ontdekken en voelen wordt het een sleutel in de ontdekking wie jij in de kern bent en ruimte geven/loslaten van je traumasporen.

Joyce

1

deel deze tip

Tip 179 - Gun jezelf een moment van rust

Na een trauma kun je je heel onveilig voelen. Er is veel onrust in je lijf en je hoofd zit vol met gedachten. Zoek regelmatig rust op en soms kan een bepaalde plek in huis of ergens buiten je helpen. Even helemaal bij jezelf zijn. Deze ruimte, stoel of plekje buiten is helemaal van jou. Hier is geen strijd. Het verdriet mag stromen, jij bent oké. Misschien wil je naar bepaalde muziek luisteren of in de natuur de vogels horen fluiten. Gun jezelf een moment van rust.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 180 - Boekentip

Hoe overleven we? Geschreven door Francine Oomen. Zij is een kinderboekenschrijfster. Dit verhaal over intergenerationeel trauma en heling is toegankelijk voor iedereen. Het staat in duidelijke, speelse taal beschreven aangevuld met beeldmateriaal.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - Innerlijke zelfvervreemding overwinnen

Boekentip: Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma door Janina Fischer
In 'Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma' combineert Janina Fisher actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische benadering voor de behandeling daarvan. In duidelijke bewoordingen, die zowel de therapeut als de cliënt zullen aanspreken, stelt ze een behandelmodel voor dat de nadruk legt op ‘verwerking’ – een omvorming van de relatie tot het zelf, waarbij schaamte, zelfverachting en aannames van schuld vervangen worden door compassievolle acceptatie. De interventies die Fisher gebruikt, zijn gebaseerd op onder andere Sensorimotor Psychotherapy, Internal Family Systems (IFS), mindfulnessgerichte therapieën en klinische hypnose.

'Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma' geeft inzicht in de therapeutische benaderingen voor traumatische gehechtheid, het werken met ongediagnosticeerde dissociatieve symptomen en stoornissen en de integratie van verschillende behandelmethoden ter bevordering van de communicatie ‘van rechterhersenhelft naar rechterhersenhelft’. Bovenal worden technieken en handvatten aangereikt om een innerlijk gevoel van veiligheid te ontwikkelen en een compassievolle verbinding tot stand te brengen met zelfs die delen van het zelf die het meest ontkend of weggehouden worden.


1

deel deze tip

Tip 182 - Boekentip/flipover van Deb Dana

de polyvagaal theorie in therapie
Deze flipover geeft een mooi beeld over inzicht in de wetenschap van veiligheid


1

deel deze tip

Tip 183 - Body Remembers

Soms zijn situaties zo akelig of is er een langdurig tekort aan iets wat je wel nodig had, emotione aandacht bijvoorbeeld, dat ons zenuwstelsel in een overlevingsstand komt: vechten, vluchten of bevriezen. Als je lichaam het niet goed verwerkt, blijft de energie als het ware gestold opgeslagen in je lijf. Je lichaam kan dan in een permanente staat van paraatheid verkeren.

Met de methode Body Remembers Trauma Therapy & Trauma Released Breath Work, waarbij adem een belangrijk onderdeel is, kom je weer bij de oorspronkelijke emotie maar kan je lichaam de beweging ‘af’ maken zodat de opgekropte energie alsnog los gelaten kan worden. Dat kan gebeuren door trillen, schudden, via de stem, slaan of schoppende bewegingen tegen het matras, en soms ook echt overgeven. Het mooie is dat je hiervoor niet hoeft te weten waar je trauma vandaan komt. Het lichaam 'kiest' zelf wat het los wil en kan laten.


1

deel deze tip

Tip 184 - Boekentip "Alle delen welkom"

Boekentip
"Alle delen welkom" van Richard C Schwartz

In dit boek staat beschreven dat we van nature bestaan uit allemaal delen. Met sommige delen zijn we blij en sommigen zouden we het liefst weg willen stoppen. Het inzicht dat dit boek geeft, is dat deze innerlijke worsteling een weerspiegeling is van de activiteiten van deze delen in onszelf. Er zijn delen die belast zijn met pijn van vroeger, die ze nog altijd met zich meedragen. Daarnaast zijn er delen die een beschermende rol op zich nemen. Zij willen voorkomen dat we de eenzaamheid en het verdriet van onze belaste delen opnieuw ervaren. En hoe extreem ze zich ook kunnen gedragen, al onze delen hebben het doel ons veilig te houden. Als we naar ze gaan luisteren en ze welkom heten, kan er innerlijke samenwerking en mededogen ontstaan. In dit boek neemt de schrijver je mee hoe je dit kunt doen met behulp van theorie en praktische oefeningen.


1

deel deze tip

Tip 185 - Boekentip: " De levende erfenis van Trauma transformeren"

Boekentip: " De levende erfenis van Trauma transformeren"Janina Fischer

Dit boek geeft duidelijke uitleg over trauma en de effecten hiervan. Dit kan helpen om de effecten van trauma meer te gaan herkennen en begrijpen. Dit boek kan handvaten geven over hoe je met de gevolgen van trauma om
kan gaan en weer structuur en weer meer eigenaarschap kan vinden.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - De levende erfenis van trauma transformeren

De levende erfenis van trauma transformeren
Een werkboek voor getraumatiseerde mensen en therapeute
Een boek van Janina Fisher waarin zij ons laat zien dat trauma kan helen door het aanleren van nieuwe gewoonten op het gebied van waarneming en zelfontdekking. In het boek vind je
- Stap-voor- stap strategieën die je zelfstandig of met hulp van een therapeut kan toepassen,
- eenvoudige afbeeldingen die helpen verwarrende gevoelens en fysieke reactie naar trauma te begrijpen.
- werkbladen om te oefenen met vaardigheden die verlichting geven en uiteindelijk helend zijn.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 187 - Zelfcompassie

Trauma is een innerlijke verwonding, een breuk of splitsing in het zelf als gevolg van pijnlijke of overweldigende gebeurtenissen in ons leven. Trauma is niet wat er met je gebeurt maar wat er in jou gebeurt als gevolg van een gebeurtenis. Het is datgene wat het zenuwstelsel niet heeft kunnen verwerken; een psychische verwonding is die zich in ons zenuwstelsel, geest en lichaam vastzet en die nog lange tijd na het voorval in ons aanwezig blijft en op elk willekeurig moment getriggerd kan worden.

Meestal heeft je systeem al van kinds-af-aan verschillende overlevingsmechanismen of copingstrategieën ontwikkeld die ervoor zorgen dat je niet naar die pijn toe gaat. Als kind kon je die pijn ook echt niet aan, maar als volwassene kun je dat wel. Je trauma's worden steeds bewuster omdat je je bewust wordt van je overlevingsmechanismen of wanneer deze mechanismen niet meer zo goed werken. Als je dan naar dat trauma durft te gaan en die pijn durft te voelen, dan kun je het trauma erkennen en alsnog verwerken. Onbewust zijn we bang dat de pijn ons 'kapot' zal maken, maar via die pijn kunnen we juist helen. Zoals schrijfster Lissette Thooft zo mooi zegt: "Je hart is groot genoeg voor alle pijn. Door middel van zelfcompassie kunnen we die pijn transformeren naar liefde, compassie, wijsheid, diepgang, kracht, etc."


1

deel deze tip

Tip 188 - "Activeer je Nervus Vagus"

Lees het boek "Activeer je Nervus Vagus" van Luc Swinnen. In begrijpelijke taal legt hij uit hoe je zenuwstelsel werkt en hoe die ook invloed heeft op stress en angstklachten. En waarom je die klachten dan ook door je hele lichaam kunt voelen. Maar het positieve is dat je je zenuwstelsel d.m.v. oefeningen ook positief kan trainen waardoor je je veerkracht versterkt en angsten kunnen afnemen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 189 - Functional freeze

Ik kom regelmatig mensen tegen die in een staat van "functional freeze" leven en dat in eerste instantie niet in de gaten hebben.

Het zijn mensen die prima functioneren, maar weinig voelen. Gewoon hun dagelijkse dingen doen, werk, gezin, sport, maar niet écht goed weten wat ze willen. Wat afgevlakt zijn, nooit echt heel blij, spontaan of uitgelaten, en ook nooit heel boos, somber of verdrietig. Mensen die in hun hoofd zijn gaan leven en makkelijk verklaren en uitleggen.

Soms hierdoor heel stabiele partners zijn. Maar ook onbereikbaar.

Een "functional freeze" is een traumarespons waarbij alle gevoel afgesneden moest worden omdat het destijds, vaak als kind, niet geprocessed kon worden. Een heel nuttige overlevingsstrategie.

Het lastige bij afsnijden van gevoelens is, is dat je niet kunt kiezen welke gevoelens je onderdrukt, en welke niet. Dus je onderdrukt dan alles, ook het fijne. Datgene wat het leven sjeu geeft! En datgene (vreugde) wat jou de weg wijst naar het leven van een vervullend leven.

Het goede nieuws is dat je kunt leren om gevoelens en andere delen van jezelf die je hebt moeten afsnijden, weer kunt integreren. Dat wat afgesneden is geraakt gaat namelijk nooit verloren.
1

deel deze tip

Tip 190 - Boek: Het helen van de moederwond van Bethany Webster

Het helen van de moederwond van Bethany Webster

In dit boek worden de persoonlijke, culturele en wereldwijde gevolgen van intergenerationeel trauma onderzocht. Het laat zien hoe het van moeder op dochter wordt doorgegeven en hoe we deze destructieve cyclus kunnen doorbreken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - Ga het aan

In hoeverre wil jij controle uitoefenen op jouw trauma in jouw hoofd?
En hoe goed gaat je dat af? Als je aan iets niet wil denken. Bijvoorbeeld een roze olifant. Dan denk je nu toch juist aan die roze olifant? En hoe meer je probeert er niet aan te denken, hoe sterker het beeld wordt.

Waarom zou je controle willen houden over jezelf? Jouw gevoel en jouw gedachten?
Of is het verstandig om juist ruimte te maken voor jouw trauma.
Ga het aan. Pak het op.
Dit kan door therapie, zoals EMDR. Dat kan hierbij ook helpend zijn. Om het trauma wat minder heftig aanwezig te laten zijn.
Mijn tip. Ga het dus aan. Maar zoek hierbij wel passende hulp! Succes.


1

deel deze tip

Tip 192 - Just stay strong and stay your self!

Ik ben zelf jaren lang gepest en dik genoemd gepest door kinderen van mijn eigen leeftijd maar ook van groep 8 toen ik in groep 3/4 zat ik ben hierdoor 10kg afgevallen in een maand maar nogsteeds hoor ik er niet bij zoals de andere dat doen ik ben altijd de laatste optie en soms niet eens een optie ik heb een periode gehad op de basisschool dat ik niet naar buiten durfde en wou en ik alleen maar een soort van depressief op mijn kamer YouTube keek ik heb het nooit met iemand besproken alleen de enige mensen die er voor mij waren op school ik zit nu op de middelbare het pesten is redelijk gestopt maar ik ben nog steeds niet echt een deel van de groep en heb hier voor mijn gevoel een trauma aan overgehouden maar geen zorgen voor mensen die dit ook hebben alles komt ooit weer goed Just stay strong and stay your self!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 193 - TRAUMA THERAPIE | TRAUMA THERAPEUT

Honderden mensen meldden zich ieder jaar weer aan bij mijn praktijk voor trauma therapie.

Wanneer je een gebeurtenis maar niet kan verwerken en je merkt dat het ergens in je leven je beperkt, neem dan direct contact op met een therapeut die gespecialiseerd is in het werken met getraumatiseerde mensen. In mijn praktijk werk ik niet alleen met EMDR en kijk ik graag naar wat mensen nog meer nodig hebben. Want hoe moet je nu verder na een gebeurtenis zonder dat je aan het overleven bent?

Voor meer informatie neem contact op met mij.


1

deel deze tip

Tip 194 - Weer een laagje verder in de verwerking

Beste lezer,

Een trauma laat zich nooit in eens afpellen, dit gebeurt vaak laagje voor laagje. Super irritant maar eigenlijk ook heel mooi, want je krijgt dat wat je op dat moment aankunt.
Onbewust zoek je soms naar een situatie die je weer een laagje verder brengt in je proces, daar kunnen wel jaren van rust in zitten.
Blijf de signalen die je ontvangt serieus nemen, blijf ervoor zorgen, blijf vriendelijk naar jezelf en zeg nooit dat het nu wel eens genoeg moet zijn.

Je mag er zijn met alles wat er komt.

Succes met weer dat laagje aankijken.


1

deel deze tip

Tip 195 - uitspraak Gabor Maté

De essentie van trauma is ontkoppeling……. dus de echte vraag is: “hoe zijn we gescheiden geraakt en hoe kunnen we verbinding maken?”
GABOR MATÉ1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - Boekentip

Titel: Verankerd in veiligheid. Auteur: Deb Dana
Vriendschap sluiten met je zenuwstelsel met behulp van de polyvagaaltheorie.
Dit is een praktische handleiding voor iedereen die stress en angst wil verminderen en meer evenwicht en (zelf) vertrouwen wil ervaren.


1

deel deze tip

Tip 197 - kaartenset

De polyvagaal theorie in therapie van Deb Dana.
Deze kaartenset bevat 58 oefeningen voor rust en verandering.
De kaarten geven uitleg en nodigen cliënten uit om er mee te oefenen


1

deel deze tip

Tip 198 - uitspraak Ingspire

In het doodgewone vinden we het buitengewone en in het buitengewone vinden we het doodgewone: het gewone van simpel zijn
INGSPIRE


1

deel deze tip

Tip 199 - Boek

Bessel van der Kolk
"Traumasporen"


1

deel deze tip

Tip 200 - Podcast

Podcast: Joost en Yonda Trauma show
Psychiater Joost en psycholoog Yonda gaan elke paar weken in gesprek met inspirerende gasten op het gebied van psychotrauma. Zij belichten diverse vormen van trauma en wat er aan gedaan kan worden.
Neuwsgierige vragen aan bijzondere mensen voor iedereen die meer over trauma en de gevolgen wil weten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - Ga naar waar het pijn doet

Veel mensen hebben een vooroordeel op het woord trauma. Zijn in de veronderstelling dat je alleen een trauma kunt hebben als je in dit leven iets heel ergs hebt meegemaakt. Oorlog, misbruik, rampen, overlijden… En ja, soms is trauma zo groot. Zo allesomvattend en intens. Maar soms zit het ook in veel kleinere dingen. Die keer dat je als klein kind je moeder kwijtraakte in de supermarkt en voor een paar minuten dacht dat je haar nooit meer zou terugvinden. Of die keer dat je het goede antwoord op een vraag niet wist en de hele klas erom moest lachen.

Dat zijn dingen die gebeuren in je leven. Dingen die je 'overkomen'. Maar ook door wat je níet overkomt, door wat er níet gebeurt, kan trauma ontstaan zijn. Doordat je geen of te weinig liefde kreeg. Doordat je niet gezien werd. Er niet naar je geluisterd werd.

Dr. Gabor Maté, bekend arts, trauma- en verslavingsdeskundige, omschrijft trauma als volgt: 'Trauma is niet wat je is aangedaan, maar wat er binnen in jou gebeurde als resultaat van wat je meemaakte.' En dat is goed nieuws. Want als trauma zou zijn wat je is aangedaan of wat je hebt meegemaakt; dat je dierbare buurvrouw overleed of dat je ouders gingen scheiden, dan zou je niets kunnen doen om dat te veranderen. Dat is gebeurd. Dat kan niet meer ongedaan gemaakt worden. Maar als trauma de wond is die is achtergebleven als gevolg van wat je hebt meegemaakt, kun je die wond op elk moment helen.

We dragen allemaal in meer of mindere mate onverwerkte of nog onbewuste trauma’s in ons. Op het moment dat de onaangename ervaring gebeurde was het te pijnlijk of overweldigend voor je om het helemaal te doorvoelen. Je probeerde het te vergeten of te verdringen; kon of wilde er niet meer aan denken. Daarmee beschermde je jezelf in feite om niet opnieuw de pijn en ellende te hoeven voelen. En daarmee zette je het onbedoeld vast in je systeem. In je lichaam. En soms ontwikkelde je zelfs onbewust overtuigingen en programma's om ervoor te zorgen dat je diezelfde pijn niet nog eens hoefde te ervaren.

Maar jouw lichaam en ziel zijn op zoek naar heelheid. Dus op den duur zal dat trauma zich laten voelen. Laten merken 'hee, ik ben er nog'. Zich laten gelden in je lichaam en je leven. Je kunt last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten die maar niet overgaan. Onzekerheid. Spanning, onrust, angst, paniekaanvallen, depressieve gevoelens, hardnekkige vermoeidheid en ga zo maar door. Soms is het zo aan de oppervlakte dat je wel actie móet ondernemen. Maar het kan zich ook veel subtieler laten voelen, als een zachte uitnodiging. Allemaal signalen van je lichaam dat er iets vastzit. Dat er iets is dat aandacht nodig heeft. Om jou daarmee de gelegenheid te geven om het trauma op te ruimen. Ruimte te maken. Zodat je door kunt. Zodat het gebeurde geen negatieve impact meer hoeft te hebben op je leven.

En het mooie is, daarvoor hoef je niet eens te weten wát het is dat je vandaag de dag parten speelt. Ook diep weggestopte trauma’s, waarvan je het bestaan niet eens meer weet, maar waar je wel klachten door hebt, kun je opsporen en loslaten.

Als je dat doet gaat het weer stromen in je lichaam. Komt er ruimte en kun je beter contact maken met je lijf en wat je écht nodig hebt. Voel je je vrijer, gelukkiger en ervaar je meer energie.

Je hebt daar niet altijd hulp bij nodig. Sommige trauma's kun je heel goed zelf verwerken. Maar soms voel je ook: dit gaat niet vanzelf over. Dit ziet dieper. Zorg dan dat je hulp inschakelt. Want weet je, het was geen bewuste keuze van je om het trauma vast te houden. Het was een reactie van je lichaam. En daarbij heb je soms iemand nodig die een stukje met je meewandelt en je begeleidt. Zodat je los kunt laten wat zich heeft vastgezet en door kunt met je leven. Ik help je graag.


1

deel deze tip

Tip 202 - wat helpt bij Triggers

Wanneer iemand getriggerd wordt in zijn of haar traumatische ervaring dan kan het helpen om zintuigelijke informatie aan te bieden. Het Broca spraakcentrum, de Hippocampus en de Prefortale cortex functioneren niet/ nauwelijks nog wanneer iemand zijn of haar alarmsysteem voortdurend alarmsignalen afgeeft. Zintuigelijke ervaringen komen echter nog wel binnen. Het laten ruiken aan iets, voelen hoe koud iets is, kan helpen om de Amygdala weer rustig te krijgen.


1

deel deze tip

Tip 203 -

Ben ik een laatbloeier of een gefaald persoon?

Ik heb me nooit thuisgevoeld bij leeftijdsgenoten en heb altijd bepaalde stappen gemaakt als de rest dit al achter de rug had of dit al deed.

In de basisschool ben ik altijd buitengesloten geweest en zelfs gepest geweest. Het besef over hoe extreem dit in sommige gevallen was komt door mijn persoonlijke ontwikkeling nu naar boven. Zo komen herrinering waarbij ik door een groepje jongens omringt werd en in elkaar getrapt werd, of door grotendeels diezelfde groep met stokken op mijn hoofd geslagen werd vaker naar boven. Het ergste vind ik nog dat ik toen met hen meelachte. Mischien omdat ik dacht dat ik er zo eindelijk bij hoorde. Daarnaast was het pesten vooral mentaal. Ik werd buitengesloten, altijd als laatste gekozen, en als slecht voorbeeld genoemd. Bijvoorbeeld: 'Lukt jou dat niet? Zelfs (ik) kan dat!'. Ik heb groep 8 op een andere basisschool gevolgt, maar heb daar nooit connecties kunnen maken. Ik werd er ten minste minder gepest...

Op de middelbare school ging ik om met 3-4 andere klasgenoten. Maar ik werd in dit groepje vaker belachelijk gemaakt. Dit leek voor hen mischien niet zo, maar ik denk dat ik dit door mijn verleden al snel als pestgedrag zag. Er werd wel vaker iets van me afgepakt of met mijn tas rond gegooid. En ik werd nooit ergens mee betrokken. Ik deed niets met klasgenoten/vrienden in mijn vrije tijd zoals de meeste tieners en heb nooit de sociale druk gevoeld. Ik heb nooit typische tiener-buien gehad en ben altijd stil, aardig, en een moederskindje gebleven. Ik voelde me nogsteeds als hetzelfde kind als op de basisschool. In dezd tijd kon ik vooral goed met leraren optrekken, en niet zo zeer met klasgenoten. Tijdens het gala hadden docenten het erover dat veel leerlingen na afloop de stad in gingen, en ze vroegen me of ik dat ook ging doen. Ik zij van niet want ik vroeg me af waarom ik dat zou willen doen. Ik had namelijk nog nooit van 'op stap gaan' gehoord. Ik was toen 17

Op mijn eerste MBO opleiding leerde ik mijn eerste goede vrienden sinds de basisschool (uit de buurt, niet op school) kennen. Ik ging met hen voor het eerst met vrienden naar de bios, overnachten bij een vriend, enz... Typische dingen voor begin tienerjaren. Dit zijn vandaag de dag mijn beste, en eigenlijk enige vrienden.

Tijdens mijn 3e leerjaar ging mijn stageperiode om meerdere redenen mis. Ten eerste had ik die zomer een operatie waarvoor ik nog pijnmedicatie slikte en ik zowiezo minder energie en mobiliteit had als gewoonlijk. Ten tweede was dit eerste echte werkervaring. En ten derde was het eigenlijk een vervelende stageplek. De stage werd na vaker proberen stopgezet en ik ben voor de rest van die tijd (4-5 maanden) een soort 'monnikenleven' gaan leiden waarin ik voornamelijk gamede.

Hierna heb ik besloten de opleiding af te willen ronden op lager niveau om van mijn studieschulden af te komen en een diploma te halen. Dit kon ik doen door 1 half jaar fulltime stage te lopen. Dit heb ik kunnen halen.

Op maart 2020 heb ik voor het eerst een baan genomen. Dit was in de horeca en werd dus na 3 weken al stopgezet. Dit was mijn eerste 'bijbaantje'. Hierna ben ik in de zomer in een team in het ziekenhuis kunnen beginnen. Dit doe ik nu nogsteeds en dit werk geeft me veel voldoening.

Ik ben sinds September begonnen bij een andere MBO opleiding en zit weer in het eerste leerjaar. Dit is wel een 3 jarige opleiding. Hier merk ik dar veel van deze 17-18 jarigen veel leuke ervaringen hebben meegemaakt op hun middelbare school en erg zelfstandig zijn. De meeste van hen waren aan het begin van dit schooljaar 17, en ik 21. Ik voel me bij deze leeftijdsgroep vaak beter thuis dan bij mijn leeftijdsgenoten. En ik maak veel dezelfde stappen als hen (op zoek naar studentenhuis, begonnen met rijlessen, uit wilen gaan, enz). Deze voortgang wordt nu gehinderd door corona.

Ik merk nu dat ik graag extroverter wil worden en eigenlijk nu pas klaar ben om een typische 'tiener' te zijn en dit ook wil zijn. Maar mijn logica zegt dat ik nu 22 ben en ik dat nu gemist heb.

Ik voel me niet thuis in mijn leeftijd. Ik wil voor het eerst wat 'kattenkwaad' uithalen, zelfstandigger zijn, en vind voor het eerst iemand echt leuk, waar ik ook veel moeite nee heb...

Ik voel me als een mislukkeling als ik mezelf vergelijk met de norm. Hoe ga ik ooit bereid zijn een kind te krijgen voor mijn 40e als ik nu pas hier ben? Ik ga nog zolang studeren (dit mbo-hbo-wat erna?) En schaam me daarvoor. Want dan zou ik klaar zijn met hbo op mijn 27e...

Iemand anders die zich zo voelt? Ik heb nu veel last van sociale angst en ik weet niet zo goed hoe ik nieuwe connecties aanga..1

deel deze tip

Tip 204 - Vrouwelijke kracht

Boekentip:

Ik, Maria Magdalena van Geert Kimpen

Wil je meer leren over het laten horen van de vrouwelijke stem en het gaan staan van vrouwen voor de kracht van seksualiteit?
Dan is dit boek zeker een aanrader.


1

deel deze tip

Tip 205 - Boekentip als je aan je trauma wilt werken

Een nuchter en helder boekje met een aantal sleutels om je behandeling in eigen beheer te krijgen en houden.
Titel: Trauma: herstel in eigen hand.
Auteur: Babette Rothschild

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - Mindfulness bij trauma ja of toch even niet?

Vandaag de dag zijn mindfulness en meditatie een hype. Men verwacht met mindfulness beoefening vaak een snelle weg uit het lijden. Ik zal als gecertificeerd Mindfulness Based Living Course (MBLC) leraar en Gestalttherapeut de vele kleine wonderen met mindfulness erkennen. Ik werk dagelijks met mindfulness en heb er zelf ook veel aan gehad.

Echter, Mindfulness is met nadruk gezegd, geen therapie en ook geen vervanging van therapie. Mindfulness kan bij trauma een toegevoegde waarde zijn als ondersteuning bij de therapeutigsche behandeling omdat je leert ontspannen in de herinnering en te zijn met wat er in de emotie naar boven komt. EMDR doet hetzelfde. Als dat onder deskundige leiding is van een therapeut die ook mindfulness biedt, kan het zinnig zijn jezelf met vriendelijkheid voor je eigen ervaring te leren ont-moeten en te ont-spannen in je traumatische herinnering. Op die wijze wordt de herinnering op liefdevolle wijze geintegreerd in systeem.

Er is ook een voorbehoud te maken. Als iemand een ernstige traumatische ervaring heeft meegemaakt waardoor er sprake is van posttraumatische stress stoornis (PTSD) is het goed om waakzaam te zijn bij de beoefening van mindfulness of meditatie. Bij PTSD is het trauma dermate ernstig dat de gedachte aan de ervaring alleen al een paniekaanval kan oproepen. Aangezien we mediteren om wat in ons leeft in de ogen te kijken en ten volle te ervaren in het hier en nu, is bij een PTSD trauma de ontmoeting met het lijden zo heftig dat het al snel teveel wordt. Het trauma wordt niet minder maar juist elke keer erger door de mindfulness beoefening.

Luister daarom vooral naar jezelf en je signalen als je mediteert en erken je grens. Wat je in je pijn nodig hebt, is liefde en compassie. Wil je werken met mindfulness om meer grip te krijgen op jezelf en je trauma te verwerken, zoek dan eigenlijk altijd contact met een ervaren therapeut die daarnaast ook mindfulness en compassie training biedt. En nogmaals: let goed op jezelf.deel deze tip

Tip 207 - Trauma sensitive Mindfulness

Wat een mooi boek is dit! Ik lees het boek momenteel samen met een groepje mindfulnessleraren om beter om te kunnen gaan met traumatische ervaringen die in de mindfulnessbeoefening naar de voorgrond treden bij mijn 'studenten' en 'cliënten'. Het boek bespreekt eerst het onderwerp mindfulness en daarna trauma. Aan de hand van levendige voorbeelden beschrijft de auteur in deel I waarom mensen met een traumatische ervaring problemen kunnen ervaren in hun meditatiebeoefening. Deel II biedt handvatten voor de meditatieleraar of therapeut en de beoefenaar hoe professioneel om te gaan met trauma sensitieve situaties.

Titel: Trauma-Sensitive Mindfulness
Auteur: David A. Treleaven
Taal: Engels!
ISBN: 9780393709780deel deze tip

Tip 208 - Trauma opleiding voor psychoptherapeuten nu ook online

Als (trauma) therapeut kun je nu ook online de trauma opleiding van het sensorimotor psychotherapy institute doen. Zie: https://sensorimotorpsychotherapy.org/curriculum/trauma-level-i-online/

Anoniem


deel deze tip

Tip 209 - Stel je open voor je partner in het verwerkingsproces!

Veel mensen blijven in een isolement na een trauma. Ze proberen de emoties te negeren om de emotionele verwarring onder controle te kunnen houden. Hierdoor gaan ze vaak uit verbinding en ontstaan er relatieproblemen. Echter helpt het hebben van een hechte band om om te gaan met het trauma en genezen mensen sneller van een trauma bij een liefdevolle en ontvankelijke liefdespartner. Laat je partner dus toe en sluit je niet af. Zoek begeleiding van een therapeut in dit proces.deel deze tip

Tip 210 - Boekentip: Stilstaan bij trauma van Vivian broughton

Dit boek helpt je om je trauma's en jezelf beter te begrijpen. Het laat je zien hoe ( vroegkinderlijke) trauma's kunnen ontstaan en wat de gevolgen daarvan zijn. Ook geeft het inzichten hoe de gevolgen van trauma herkend en geheeld kunnen worden. Dit boek is gebaseerd op de traumatheorie en de inzichten van Franz Ruppert, een Duitse traumatherapeut.
Hij heeft ook een therapie ontwikkeld om trauma te helen.
Het boek is erg toegankelijk geschreven.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - durf te voelen

Pijn, spanning, verdriet, angst, ze kunnen zich allemaal in jouw houding gaan nestelen zonder dat je je daar bewust van bent. Automatische reacties op iets wat nu gebeurt, maar niet zo heftig is als je ooit wellicht gewend was. Maar je moest je wapenen......en dat doe je vaak vanuit een negatieve emotie die ingegeven wordt door een gevoel. Een fysieke sensatie die direct tot een soort alertheid leidt die milder mag. Hoe? Door echt te voelen wat er gebeurd en waarom. Werd je ooit gepest en maakt iemand nu een grapje, dan hoef je niet te verstarren. Lekker ad rem mag en kan nu ook. Met alle respect een leerproces, maar eentje die de moeite waard is om jezelf te gunnen dat je meer bent dan wie je was, anders en zonder meer alles waard.deel deze tip

Tip 212 - Boekentip: Het drama in de moederschoot

van Alfred en Bettina Austermann - over de verloren tweelinghelft

Een op de tien zwangerschappen begint met een tweeling. Als een van de foetussen sterft, is dat voor de overlevende tweelinghelft een geweldige schok, waarvan hij of zij zich later niet meer bewust is. Er blijft een leegte in de ziel achter. De gevolgen van dit vroege verlies kunnen bijvoorbeeld eenzaamheid, onverklaarbare schuldgevoelens en een onvervulbaar verlangen naar eenheid zijn. De verloren tweelinghelft wordt overal gezocht.deel deze tip

Tip 213 - Heb geduld

De tijd die het je kost om je trauma's onder ogen te durven komen en het ervaren van vrijheid, kan voor je gevoel lang duren. Onderweg kom je allerlei blokkades tegen: "Verzin ik het niet? Het moet nu wel eens klaar zijn. Helpt het praten wel? Stel ik me niet aan? Kom ik hier ooit nog uit?" Moedeloze en wanhopige gedachten die ervoor kunnen zorgen dat je de therapie opgeeft. Ik zou je willen zeggen vanuit mijn jarenlange ervaring in het werken met mensen die trauma's hebben doorleeft: heb geduld. Want dit alles wat je meemaakt is nodig.. Je mag je weerstansden hebben. Laat ze er maar even zijn, en geef niet op. Overigens kan een pauze in de therapie soms ook heel helpend zijn. Het hoeft niet allemaal in 1 keer. Alles op zijn tijd, wanneer jij er aan toe bent. Take care!deel deze tip

Tip 214 - Je valt in je emotie

Een trauma is een wond die vaak je leven lang open blijft. Als je iets traumatisch hebt meegemaakt leer je misschien in de loop der tijd wel weer je leven gewoon op te pakken en kun je het allemaal een plekje geven. Mijns inziens betekent dat niet dat het dan 'voorbij' is. Eerder lijkt het me dat je 'wond' (het trauma) 'ingekapseld' is. Je kunt je er tegen beschermen en het gewone leven weer oppakken. Maar soms kun je zomaar weer terug vallen in die emotie. Je kunt dan zomaar weer agressief worden, verdrietig of wanhopig. Dat kan verwarrend werken. Houdt het nooit op? Ja en nee. Niet in de zin dat het voorbij is. Wel in de zin dat je je leven weer kunt oppakken. Alleen soms kan je zomaar weer terugvallen in de emotie. Als dat veel gebeurd, of je dagelijks leven in de weg staat, heb je professionele hulp nodig. Gebeurt het soms, dan mag je weten dat dat er bij hoort. Je valt dat 'even' terug in je emotie. Het is niet anders.deel deze tip

Tip 215 - Trauma verwerking door EMDR

Heb je onverwerkte trauma's ?
EMDR is een snel werkende zeer effectieve methode om traumatische gebeurtenissen te verwerken.
Bij heftige gebeurtenissen is je bewuste deel van je hersenen even afgesloten geweest. De gebeurtenis is daardoor niet goed opgeslagen in je hersenen. Het is nog wel aanwezig in het onbewust gedeelte ven de hersenen.
Je kan hier last van krijgen als er iets gebeurt dat op de gebeurtenis lijkt.

Door middel van EMDR zorg je er voor dat de situatie wel goed opgeslagen wordt in je hersenen. Hier door verdwijnt de emotionele lading van de gebeurtenis en kan je er aan denken als een gewone (nare) herinnering.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 216 - Boekentip Helen van seksueel misbruik

De stap naar een hulpverlener is soms heel moeilijk als je seksueel misbruik hebt meegemaakt. Dat kan komen door is er angst of schaamte.

In haar boek Helen van seksueel misbruik , beschrijft Ivonne Meeuwsen heel duidelijk wat de impact is van seksueel misbruik. Het is een boek waar je veel herkenning in zal vinden en het zorgt er voor dat je het gevoel krijgt dat je er niet alleen voor staat.deel deze tip

Tip 217 - trauma of heftige gebeurtenis

Vraag je je wel een af , is dit nu een trauma of een heftige gebeurtenis?
Onderscheidend is dat trauma levensbedreigend is voor jezelf- of de ander en een gevoel van machteloosheid geeft.

Toch is de impact van trauma bij iedereen anders. Zo kan het zijn dat wat bij de een traumatisch is voor de ander een heftige gebeurtenis is ...en vice versa.

Weet: er hangt verder geen waardeoordeel aan.

Wees mild voor jezelf je bent het waard.

Veel goed Beadeel deze tip

Tip 218 - wie/wat is je hulpbron?

Een hulpbron is een veilig eilandje waar je - in gedachten - naar terug kunt gaan. Denk eens aan een persoon die er vroeger voor je was, of nu voor je is. Of een bepaalde omgeving waar jij je veilig voelde. Waar word jij blij van?
Heb je geen mooie herinneringen, kijk dan eens om je heen. Wat roept een prettig gevoel op?

Waarvan ontspan je? Waar krijg je energie van?

Voor het werken met trauma, is het belangrijk om ook een veilig eilandje als hulpbron te hebben waar je tot rust kunt komen in een heftig proces.deel deze tip

Tip 219 - EMDR mogelijkheden in coronatijd

Voor corona was de meest gebruikte methode om EMDR te geven het met de vingers heen en weer bewegen op korte afstand van de cliënt zodat die de vingers met de ogen kon volgen. Aangezien we nog steeds de 1,5 meter afstand moeten bewaren zijn er steeds meer mogelijkheden ontstaan om toch EMDR te kunnen geven.
2 punten op een muur of zijkanten van de laptop bij online therapie maken zodat men van het ene naar het andere punt kan bewegen met de ogen.
Met geluiden kan het ook. Hier zijn verschillende tonen en snelheden voor zodat iedere cliënt kan kiezen welk geluid en welke snelheid het fijnste is.
De butterfly hug pas ik nu ook vaker toe. Dit kan op zichzelf maar ook als toevoeging naast geluiden of oogbewegingen. Hierbij heb je de armen overkruist voor de borst en tik je zelf afwisselend links en rechts op je schouders.
Het wordt nu zelfs gedaan met bepaalde taken uitvoeren ipv oogbeweging, geluid of aanraking.
Bij EMDR gaat het namelijk vooral om het toevoegen van een extra prikkel terwijl iemand aan een beeld denkt of zich concentreert op gedachten of gevoel.deel deze tip

Tip 220 - Wat is trauma eigenlijk?

Hoe heftig het begrip trauma ook klinkt, traumatische ervaringen komen veel meer in het leven voor dan we in eerste instantie denken. Het gaat over gebeurtenissen die te snel, te onverwacht, te veel, te alleen en te pijnlijk zijn waardoor ze overspoelend zijn voor de persoon. Het systeem kan er niet mee omgaan. Het gaat daarbij niet zo zeer om de gebeurtenis zelf maar om de reactie van het zenuwstelsel. Als je daarin vastzit kan lichaamsgerichte (trauma) therapie helpend voor je zijn.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 221 - Waarom alleen praten niet helpt bij traumaverwerking

Naar een psycholoog gaan voor je trauma en daar alleen maar praten/herkauwen, zal je niet helpen met je trauma verwerken. Simpelweg omdat je logisch nadenken in een ander deel van de hersenen zit dan waar je je trauma opgelopen hebt en die twee delen niet zo een goed contact met elkaar hebben. (Prof. dr. Bessel van der Kolk)
Voorbeeld is van mij: als je in je woonkamer bent en je krijgt het koud, dan heeft het geen zin om de verwarming in de logeerkamer aan te doen en de deur dicht te houden, je woonkamer zal er niet warmer van worden!
EMDR is in ieder geval één van de betere methodes om dit aan te pakken!deel deze tip

Tip 222 - EMDR

EMDR zie ik als een manier om de grote baksteen in je rugzak te verkleinen naar een kleiner formaat, bijvoorbeeld een kiezelsteen. De ervaringen van een trauma zal je mijn inziens altijd met je meedragen, echter, de zwaarte hiervan, die kan je mogelijk verlagen middels EMDR.deel deze tip

Tip 223 - boekentip trauma

Het boek: "stilstaan bij trauma" is een helder en eenvoudig boekje waar wordt geschreven over het ontstaan van trauma en de traumaverwerkingsmethode van Franz Ruppert.deel deze tip

Tip 224 - Herstellen van trauma

Traumatische ervaringen worden opgeslagen in ons biologische systeem, in ons lichaam. Vaak gaat het om een blokkade die vast zit in het lichaam. Het is zaak om het lichaam de ruimte te bieden om alsnog de beweging af te maken wat het destijds niet kon. Zoek hiervoor de steun en de begeleiding van een lichaamsgerichte therapeut.deel deze tip

Tip 225 - opgelopen trauma s en innerlijk kind werk

Innerlijk kind werk kan goed helpen bij het verwerken van trauma s uit
je jeugd. Het innerlijk kind werk richt zich namelijk op erkenning van de geleden pijn, zodat je er alsnog om kunt/mag huilen. Alsnog huilen om wat je gemist hebt, boos worden om wat je pijn heeft gedaan, is onderdeel van de verwerking. In een visualisatie ( je stelt het je voor ) laat je het jonge kind van vroeger weten dat het niet zijn/haar schuld is. Je laat ook weten dat het kind niet iets anders had kunnen doen ( had ik nou maar beter mijn best gedaan, had ik nou maar........ is vals hoop ) Dit betekent dat je valse hoop ( dat het alsnog goed komt ) opgeeft, ook ik in het heden.
Je kon dit niet anders doen, je had er geen invloed op. Opgeven van valse hoop betekent dat je je verlies toelaat, erom rouwt en tot acceptatie komt.
Dan pas kun je weer verder, is de emotionele blokkade opgelost, ook in het heden. En wordt je niet steeds getriggerd door bepaalde actie van betekenisvolle anderen.

Tineke van der Werff psychotherapie amsterdam en heemskerkdeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 226 - Onderneem iets!

Ik heb op mijn visitekaart als onderschrift staan: "Een trauma overkomt je, met een trauma blijven lopen is een keus." Sommige mensen vinden dat zeer confronterend en dat is ook de bedoeling, Je bent al hier op de site, dus je bent wel aan het oriënteren maar hoe graag wil je van je angsten/trauma's af? Zet je het ook door? Maak je een afspraak bij iemand om er echt wat aan te doen? Want alleen ergens over klagen heeft geen zin, daar gaat het probleem niet van weg. Je moet iets ook doen! Onderneem iets!deel deze tip

Tip 227 - Zoek naar de oorzaak

Ik werk als traumacoach, met EMDR, in Rotterdam en als mensen mij bellen, dan is het 'ik ben bang om te rijden' 'bang om te vliegen' 'ik trek altijd de verkeerde mannen aan' 'ik heb een traumatische bevalling gehad en heb veel schuldgevoel daardoor' enz. enz.
Wanneer ze dan in mijn praktijk zijn, dan ga ik op zoek naar de oorzaak/oorsprong van dit. Want alles wat ik opgenoemd heb, zijn gevolgen ergens van! Door naar de oorsprong te zoeken en dat te behandelen, zullen de gevolgen ook veranderen, men raakt die negatieve/vervelende gevoelens kwijt (ik noem het verwerken) en krijgt veel meer rust in het leven.
Dat wens ik jou ook toe!deel deze tip

Tip 228 - Trauma en niet voelen of verdoving van gevoel

Niks voelen of verdoving van het gevoel zijn traumasymptomen.
Het is als het ware een deken die ons beschermt voor te heftige gevoelens. Wanneer we respectvol omgaan met 'niks voelen' en dit niet afwijzen of willen veranderen , kan het een poort of opening naar heling vormen.deel deze tip

Tip 229 - Boekentip 'de Keuze'

Wanneer je een goed verhaal en prachtige levenslessen wilt leren van iemand die zelf een enorm slachtoffer van trauma is geweest in de 2de wereldoorlog, lees dan het boek 'de keuze' van Eva Edith Egler. Zij heeft dit boek op haar 90ste geschreven en heeft als tiener in een concentratiekamp gezeten. Ze neemt ons mee in haar traumatische ervaringen, maar deelt ook de levenslessen die ze geleerd heeft om te kunnen komen tot een leven van rust, kracht en overvloed.deel deze tip

Tip 230 - Vroegkinderlijk trauma

Een hele goed methode om naar vroegkinderlijk trauma te kijken is werken met trauma opstellingen. We hebben allemaal al heel vroeg in ons leven geleerd om te kunnen omgaan met heftige gebeurtenissen. Hierdoor zijn delen in ons ontstaan die ons beschermen tegen het ervaren van de pijn. Dat was heel functioneel, maar nu we ouder zijn is het niet mee zo functioneel.
Deze delen leren onderscheiden, herkennen en erkennen kan via trauma opstellingen en geven in zicht. Er ontstaat zelfliefde waardoor het weer kan stromen.

Maartje van Driel


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 231 - trauma verwerking Edith Eger

Edith Eger is een Hongaarse vrouw die Auswitch heeft overleefd. Ze is naar Amerika gegaan en is daar psycholoog geworden. Ze nu 93 jaar en is nog steeds werkzaam als psycholoog.
Haar boek de Keuze is een meesterwerk. Hierin beschrijft hoe zij haar trauma's heeft verwerkt en uiteindelijk zichzelf bevrijd heeft door te vergeven. Een echt aanrader over vergevingdeel deze tip

Tip 232 - Boekentip

Edith Eger - Het Geschenk. 12 Lessen die je leven kunnen redden.
Dr. Edith Eger, 'de ballerina van Auschwitz', gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.

Anoniem


deel deze tip

Tip 233 - Boekentip: The body keeps the score (Traumasporen)

Ingewikkelde materie in begrijpelijke taal.
De Nederlands-Amerikaanse psychiater Bessel van der Kolk is pionier in onderzoek naar traumaverwerking. In dit boek beschrijft hij o.a. hoe traumatische ervaringen (opgelopen zowel als kind als bij volwassene) impact hebben op het lichaam. Daarnaast komen verschillende behandelmethoden aan bod zoals EMDR, lichaamsgerichte therapie, Yoga en Chi-Kung.deel deze tip

Tip 234 - Brainspotting

Als je last blijft houden van heftige reacties en 'praat' -therapie helpt je daarmee niet verder, dan kan Brainspotting een goede optie zijn. Brainspotting is een vorm van EMDR en kan geblokkeerde energie te bereiden die in het lichaam is opgeslagen na een heftige (traumatische) ervaring. Van harte welkom in mijn praktijk om je hierover in te lichten en je ermee van dienst te zijn.deel deze tip

Tip 235 - Wat is een trauma eigenlijk?

Vaak denken we met trauma aan slachtoffers die iets intens hebben meegemaakt. Het woord trauma is een beetje een taboe. Maar wat is trauma nu echt: een situatie waarin een persoon de gebeurtenis onvolledig heeft kunnen verwerken. Het zegt dus iets over een onverwerkte situatie. Dit betekent dat het brein onvoldoende ruimte heeft gekregen om de onverwerkte situatie te verwerken. We spreken dan nu van een trauma.

Het lichaam onthoud het 'trauma'. Je lichaam is een instrument en geeft signalen (om je te waarschuwen) wanneer je in een soortgelijke situatie bent. Dat kan als heel lastig worden ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een paniek of hyperventilatie aanvallen.

Maar hoe kom je van een trauma af?

1. Heel je wonden en trauma's door allereerst jezelf de ruimte te geven.
2. (H)erken je situatie.
3. Vraag om hulp - en ga opzoek naar een therapeut die bij jou past.
Tijdens therapeutische sessie kan er gewerkt worden met verschillende technieken denk hierbij aan EMDR, Innerlijk Kindwerk, Regressie therapie, Bio energetica ofwel Ademwerk, lichaamsgerichte therapieën. Je hoeft je er niet per se in te verdiepen.
4. Vraag ook in jouw omgeving wie bekend is met een goede therapeut.
5. Geef jezelf de ruimte om te helen
6. Wees mild voor jezelf wanneer je de eerste stappen hebt genomen. Je bent namelijk al op weg.

Meer informatie over kinder- en jeugdtrauma's, trauma's, angst, paniekaanvallen, burn-out klachten, somberheid, verwaarlozing, misbruik, het gevoel te hebben dat je niet meer weet wie je bent. Neem dan contact op met mij of een Psychodynamisch Therapeut bij jou in de buurt.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 236 - Het bevuilde nest - generationeel trauma

In dit boek vertelt mijn lieve (ervarings-)deskundige collega Jose Al wat het kan betekenen om op te groeien in een omgeving die bevlekt is door generationeel trauma: trauma dat overgaat van generatie op generatie totdat er iets aan gedaan wordt. In het boek worden ook de resultaten van haar onderzoek samengevat en die geven weer de schokkende waarheid aan: vaak worden deze slachtoffers niet gehoord en vaak wordt er zelfs niet eens geluisterd. De boeklezingen die ze geeft helpen je als slachtoffer of als therapeut handvatten te vinden. Erover praten kun je natuurlijk ook met mij.deel deze tip

Tip 237 - 5 manieren om je te bevrijden van trauma's

1. Gun jezelf de tijd

Een trauma heeft tijd nodig om verwerkt te worden. Hoe lang het duurt is van te voren niet te zeggen. Hoe meer je je verzet tegen de tijd, hoe langer het duurt en hoe frustrerender het proces.

Door je stappen één voor één en in alle rust te zetten, zijn de stappen minder zwaar en krijgt het de tijd die nodig is om vrij te komen. Gun jezelf die tijd en wees mild naar jezelf. Als je zo nu en dan eens achterom kijkt, dan kun je zelfs genieten van de weg die je al hebt afgelegd en dat geeft energie om door te gaan.

2. Ga je emoties aan

Bij traumatische gebeurtenissen komen gevoelens naar boven. Vaak veel verschillende gevoelens. Als gevoelens niet verwerkt worden, hopen ze op. Als er veel gevoelens zijn opgehoopt in je lichaam worden ze afgedekt met emoties.

Begin met het doorvoelen van emoties. Doe dat op een bewuste manier. Kijk maar eens in alle rust welk gevoel eronder zit. Spreek dat gevoel heel bewust naar jezelf uit en voel in je lichaam waar het zit. Leg er maar eens je hand op. Als je het werkelijk binnenlaat, kan het je loslaten. Je zult dan merken dat het een rij van gevoelens zijn die elkaar opvolgen en waar je heel rustig doorheen kunt gaan. Brandon Bays heeft dit proces mooi omschreven in haar boek "De Helende Reis".

3. Durf terug te gaan naar waar je die emoties het eerst hebt gevoeld

Als een situatie in je huidige leven je erg uit balans haalt, durf dan terug te gaan naar waar in je verleden je dit voor het eerst hebt gevoeld. Doe dit op een plek waar je je veilig voelt. In welke situatie, vaak in je jeugd, herken je dit voorval? Ga nu vanuit je veilige setting terug naar de situatie van toen en voel hoe het toen voor je voelde op de manier die ik hierboven heb beschreven.

4. Leer te vertrouwen op je gevoel

Waar emoties de eerste laag zijn, komen gevoelens in het dagelijkse leven te voorschijn als er al enige verwerking is geweest. Hoe meer je door stap 2 en 3 gaat, hoe meer je alert zult zijn wanneer gevoelens zich aandienen. Een gevoel is een boodschapper. Het wil je iets vertellen.

Als je leert luisteren naar je gevoel als het zich aandient, zul je steeds meer merken dat het je kompas wordt. Oude ophopingen van gevoelens of herinneringen daaraan, willen verwerkt worden. Nieuwe gevoelens willen je aanzetten tot actie. Hoe meer je leert luisteren naar je gevoel, hoe meer je de kapitein van je eigen leven wordt.

5. Vind een vertrouweling en breid daarna rustig je netwerk uit

Traumatische gebeurtenissen kunnen voelen als gevangenschap. Eenzame opsluiting. Zoek een vertrouwenspersoon om een stukje mee te delen. Breid in je eigen tempo het aantal mensen uit met wie je iets deelt. Zorg ervoor dat het mensen zijn bij wie je je veilig voelt.

Je hoeft niet iedereen hetzelfde verhaal te vertellen. Het is beter van niet. Het gaat erom dat je gevoel een uitweg krijgt. Door steeds een stukje te uiten, krijg je nieuwe ruimte in jezelf. Spreek langzaam en bewust. Zoek maar naar woorden. Hoe minder woorden je gebruikt, op een bewuste manier, hoe beter je voelt wat je zegt.

Door de nieuwe ruimte in jezelf krijg je weer nieuwe inzichten en gevoelens die je weer kunt voelen en delen. Gaandeweg zul je merken dat je verhaal verandert. En als je langzaam maar zeker meer mensen toelaat, zul je merken dat je het één liever aan de één vertelt en het ander liever aan een ander. Ook kun je dan kiezen wie er gemakkelijker beschikbaar is.

Anoniem


deel deze tip

Tip 238 - Regressie bij trauma, niet altijd te begrijpen, wel effect

Probeer regressietherapie niet altijd maar te begrijpen. belangrijker is om het trauma te doorleven op zowel cognitief, fysiek en emotioneel niveau. Verlichting treedt op als het trauma op alle niveau's is doorleefd. NIet te veel over nadenken dus!deel deze tip

Tip 239 - Wake up to sleep

Charlie Morley is een expert in slaap en droom. Hij heeft zich de laatste jaren in samenwerking met veteranen die lijden aan PTSS gespecialiseerd in methoden om het trauma te helpen verwerken. Er is een nieuw boek van hem uitgekomen met een aantal heel praktische oefeningen die mensen met een stress probleem veroorzaakt door traumatische ervaringen helpt om een eerste stap te zetten naar een betere nachtrust en verwerking. Uiteraard is dit geen vervanging van een therapeutisch traject. Desondanks zijn er zoveel positieve ervaringen van PTSS slachtoffers dat ik dit boek toch graag onder ieders aandacht breng.

"Wake up to sleep", Charlie Morley, uitgeverij Hay House LTD.
Verkrijgbaar bij BOL. Engelstalig!deel deze tip

Tip 240 - Een traum is niet altijd een schokkende gebeurtenis

Bij trauma denken we gewoonlijk aan een heftige gebeurtenis. Maar dat hoeft niet. Als je langdurig te maken hebt gehad met een situatie die je klem heeft gezet heeft dat hetzelfde effect. Zo kan het zijn dat als je als kind langdurig voor één van je ouders hebt moeten zorgen en zo niet de ruimte hebt gehad om je eigen identiteit te ontdekken dat dat werkt als een trauma. Je bouwt dan automatische gewoontes op (agressief gedrag of juist passief, of verslaving, etc.) zonder dat je weet waarom. De uitweg is om te erkennen dat je beschadigd bent en daarin begeleiding nodig hebt die je helpt te ontdekken dat ander gedrag je kan bevrijden en daarmee het trauma kan verlichten.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 241 - Trauma en gezinstherapie

Stel: je kind maakt iets ergs mee en elke keer als je kind daaraan herinnerd wordt komt bij jou als ouder ook je angst en stress omhoog.....

Trauma van een van de gezinsgenoten kan doorwerken in het gezin, dus is het van groot belang dat het gezin wordt meegenomen in de behandeling rondom het trauma zodat iedereen zich kan verhouden tot het trauma en het verwerkt kan worden op meerdere lagen en in meerdere gebieden
.deel deze tip

Tip 242 - Lichaamsgeheugen

Je lichaam slaat alles wat je meemaakt op, vooral schokkende en ingrijpende gebeurtenissen. Dit maakt dat het lichaam soms heftig reageert op iets terwijl je met je hoofd weet dat er niet veel aan de hand is.
Je lichaam duikt ineen bij het horen van een knal, terwijl je tegelijk met je hoofd weet dat het oud en nieuw is. Je lichaam heeft dit geluid gekoppeld aan gevaar. Dit kun je ook hebben met geur, met aanraking, zien van een bepaald persoon, bepaalde woorden....dit kan echt van alles zijn. Dat maakt het dagelijks leven voor mensen met PTSS / trauma zo moeilijk.
Belangrijk is dan om positieve ervaringen toe te gaan voegen aan het lichaamsgeheugen en gevaar los te gaan koppelen van wat jouw lichaam triggert. Dat kun je doen met lichaamsgerichte therapieën en lichaamswerk.deel deze tip

Tip 243 - boekentip bij seksueel trauma

Lees : verlamd van angst van Agnes van Minnendeel deze tip

Tip 244 - Brainspotting

Brainspotting is een therapeutische interventie die helpt bij het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades in het neurobiologische systeem. Het is toepasbaar bij tal van psychische en lichamelijke klachten.
Brainspotting is een techniek waarbij via een oogpositie verbinding wordt gemaakt met de betreffende gebieden in de hersenen waar de onverwerkte ervaringen liggen opgeslagen. Waar je kijkt bepaalt hoe jij je voelt.deel deze tip

Tip 245 - Corona een trauma?

Corona stress en trauma
De corona-crisis heeft verschillende soorten 'slachtoffers'. Onze veerkracht wordt getest. Soms is het teveel, duurt het te lang of komen de gebeurtenissen te snel achter elkaar. Dan kan het behulpzaam zijn om begeleiding te zoeken. Zodat het zenuwstelsel veilig kan ontladen en de gebeurtenissen verwerkt worden. De inzichten en behandelvorm Somatic Experiencing kan dit goed ondersteunen.

Mensen die ziek geweest zijn en hun naasten
We hebben allemaal de beelden gezien op de intensive care. Mensen die op de IC behandeld zijn zullen vaak veel tijd en veelzijdige begeleiding nodig hebben. Het gaat om ademhalen, eten en bewegen. Maar ook om psychische processen zoals concentratie, verlies aan tijdsbesef en verwerking van angsten en eenzaamheid. Schroom niet om hier goede en veelzijdige behandeling te zoeken. Het staat bekend onder het Post Intensive Care Syndroom of Long Covid.

Ook voor mensen die wel ziek zijn geworden, maar gelukkig niet op de IC terecht kwamen, kan de ziekte angstaanjagend geweest zijn. Deze angst en schrik kunnen nog lang in het lichaam hun sporen achterlaten. Ook kan het oudere trauma's oproepen, getriggerd door gevoelens van machteloosheid, benauwdheid of eenzaamheid.

Voor naasten is het ook een tijd waarin je angstig kunt worden en weinig kunt doen. Waar soms de informatie ontbreekt en het vooruitzicht onbekend is. Als de dierbare is overleden, was het soms niet mogelijk om goed afscheid te nemen. Dit is moeilijk te verwerken.

Ook tijdens het herstel van je dierbare, kan het moeilijk zijn om de opgestapelde emoties te verwerken; omdat je er voor de ander wilt zijn. Zorg goed voor jezelf, zodat je goed voor de ander kunt zorgen!
Zorgverleners en gestapelde stress
Er is en wordt veel gevraagd van zorgverleners. Of je nu in een verpleeghuis, de gehandicaptenzorg, thuiszorg of in het ziekenhuis werkt. Er zijn en worden lange dagen gemaakt, soms in beschermende kleding. En men treft mensen aan die soms bang, machteloos, ernstig ziek, verdrietig, alleen zijn. Je kunt het bijna niet goed genoeg doen. En natuurlijk gebeuren er ook incidenten, gebeurtenissen die je schokken, die je had willen voorkomen.

We noemen dit 'gestapelde stress'. Als mens zijn we in staat om veel stress te dragen, te verwerken. Maar als het teveel is, te lang duurt of het komt te snel achter elkaar; dan stapelt de stress zich op. Dat voel je in je lichaam, merk je aan je nachtrust en je emoties. Ontspannen wordt steeds moeilijker, je energie wordt minder. Vakantie zou fijn zijn, maar daar is geen gelegenheid voor. In sessies nemen we de gegelenheid om in stapjes de stress-ervaringen te verwerken en het lichaam de gelegenheid te geven de spanning los te laten.

Onzekerheid
Deze crisis brengt voor iedereen onzekerheid. Ons 'normale' leven wordt flink door elkaar geschut. Kunnen we binnen wat wel mogelijk is, ons staande houden en onze weg vinden? Of is het te lastig en roept het angsten en gevoelens van onmacht op.

Bekend is dat 'oude trauma's' boven kunnen komen. Het vraagt van ieder van ons om onze geestelijke gezondheid actief te ondersteunen. En indien nodig om de hulp van naasten, een coach of therapeut te zoeken. Zodat je zo goed mogelijk verder kunt.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 246 - https://www.youtube.com/watch?v=PXaTOnxtyCY

Trauma en het autonome zenuwstelsel. De polyvagaal theorie

Meer dan de helft van ons heeft een chronische aandoening zoals hoge bloeddruk of een auto-immuunziekte of klachten van depressie, verslaving, PTSS en angst .
Deze aandoeningen zijn vaak terug te voeren op trauma, ongunstige ervaringen uit de kindertijd, chronische stress en uiteindelijk ontregeling van het zenuwstelsel.

Ons autonome zenuwstelsel beheert onze overleving en stressreactie. Het is ons ingebouwde detectiesysteem dat voortdurend de omgeving scant op bedreigingen en tekenen van gevaar. Er zijn drie biologische toestanden die automatisch worden geactiveerd; Veilig, gemobiliseerd of geïmmobiliseerd.

Deze video geeft uitleg over in welke mate psychologische en fysieke stoornissen terug te voeren zijn op trauma. Het kan dienen als een educatief en evaluerend hulpmiddel om ons te helpen begrijpen hoe trauma ons beïnvloedt en hoe ons autonome zenuwstelsel nadelig kan worden beïnvloed.

Deze video helpt je te accepteren dat trauma een ervaring is in plaats van een gebeurtenis en dat het dus onze reacties op de gebeurtenis zijn die ons in staat zullen stellen te genezen.deel deze tip

Tip 247 - Toch wel een trauma..

Trauma. De meeste mensen denken direct aan een slachtoffer van een overval. Maar wanneer spreken we nu over ene trauma?

Wanneer je als een pasgeboren baby op de wereld komt, ben je puur en zuiver. Als kind groei je op in jouw omgeving en in deze wereld. Wanneer een kind pijn of verdriet mee maakt en het brein (de linker en rechter hersenhelft) de gebeurtenis met pijn en verdriet niet kan verwerken, dat wil zeggen geen ruimte krijgt om de gebeurtenis en bijbehorende prikkels te verwerken, spreken we over een onverwerkte situatie. Ongeacht welke situatie het is. Een onverwerkte situatie is een trauma.

Onbewust kan je het trauma wat is opgeslagen in jouw lichaam, nog meedragen. Jij kan het trauma zijn vergeten. Echter jouw lichaam heeft het onthouden. En omdat jouw lichaam graag voor je wil werken (beschermen). Herinnert jouw lichaam je eraan wanneer je in een situatie beland waarin je pijn en verdriet zou kunnen ervaren. Jouw lichaam geeft je dan signalen in het lijf. Denk hierbij aan het drukkende gevoel op je borstkas. De zenuwen in je maag, het paniekerige gevoel in je lichaam wil jou waarschuwen.

Wij mogen dankbaar zijn dat ons lichaam ons wil helpen herinneren zodat we een mogelijke pijnlijke ervaring opnieuw zouden kunnen ervaren.

Maar hoe kan je nu van het onbewuste en onverwerkte afkomen? En hoe komt het nou dat je paniek ervaart, terwijl je rationeel kunt denken dat de situatie wel mee valt.

Tijdens therapie en coaching onderzoeken we de kern. In een sessie met een psychodynamisch therapeut wordt je begeleid naar de oorsprong van het onverwerkte. Wil je meer weten hierover? Stuur mij dan een bericht of zoek naar een psychodynamisch therapeut bij jou in de buurt.deel deze tip

Tip 248 - Effectieve traumatherapie CMFT

Onlangs heb ik me verder gespecialieerd in traumatherapie door het volgen van de cursus CMFT (Connect Mirror Focus Therapy). D.m.v. het beleven wat je in je lichaam voelt (alle trauma is nl opgeslagen in je lichaam) en het oogcontact met de therapeut, wat erop gericht is om neuronen van beide breinen te laten samenwerken, komt het brein tot rust. Diepe, pijnlijke emoties die opgeslagen liggen in het lichaam komen tot diep herstel waardoor triggers en daaruit voortkomend gedrag gewoon einde verhaal zijn. Het is ongelofelijk wat voor resultaten er met CMFT te behalen zijn. Ik houd van deze vorm van therapie omdat hij heel persoonlijk is en er geen afstandelijk middel wordt toegepast om iemand bij zijn eigen pijn/lichaamsgewaarwordingen te laten stilstaan. Alles gebeurt in het veilige contact. Zeer aan te raden. Zie CMFT.nl voor meer info.deel deze tip

Tip 249 - Somatic Experiencing

Vechten, vluchten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze in direct levensgevaar verkeren. Hetzelfde geldt voor mensen in overweldigende of traumatische gebeurtenis. In tegenstelling tot de prooidieren slagen mensen er niet altijd het leven weer op te pakken en te hervatten. De spanning die zich vast zet in het lichaam kan vervolgens leiden tot slapeloosheid, angstgevoelens, concentratieproblemen, onverklaarbare woedeuitbarstingen en prikkelbaar gedrag.

Somatic Experiencing is een methode waarin de oorzaak van het trauma opnieuw wordt beleefd, zonder herbeleving van het trauma. Het uitgangspunt is dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn. Hierdoor is een lichaamsgerichte benadering een passende manier om het trauma te onderzoeken.deel deze tip

Tip 250 - Boekentip: De tijger ontwaakt

Een boek voor iedereen die trauma wil begrijpen hoe traumatische ervaringen ingrijpen in ons gehele biologische systeem van mens zijn. Bovenal is dit een boek dat laat zien hoe er een weg uit de gevolgen van trauma mogelijk is.

Peter Levine is expert op het gebied van trauma behandeling en grondlegger van Somatic Experiencing.

In De tijger ontwaakt is een pleidooi voor een zachte lichaamsgerichte benadering hoe om te gaan in het verwerken van traumatische ervaringen. Peter Levine omschrijft de waarde van het luisteren naar het lichaam, zodat het lichaam kan zeggen wat het er van vindt, traumasymptomen en de paralellen die er zijn met de dierenwereld.


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 251 - Verschillende soorten trauma therapie

Als je iets heftigs hebt meegemaakt, bestaat de kans dat je dat niet goed kan verwerken. Dat komt omdat tijdens de heftige gebeurtenis de hersenen niet optimaal functioneren, De hersenen dan namelijk zorgen er voor om je in veiligheid te brengen. Om de situatie alsnog te kunnen verwerken zijn er verschillende mogelijkheden.
EMDR is een snel werkende methode die de emotionele lading reduceert. Vervolgens zijn er verschillende methodieken die ook de aangeleerde overlevingsstrategieën kunnen veranderen,. Een aantal voorbeelden zijn innerlijk kind werk of traumaopstellingendeel deze tip

Tip 252 - Brainspotting

Probeer eens brainspotting. Een methode die ingezet wordt om zowel fysieke als emotionele pijn en trauma's te verwerken en uiteindelijk los te laten.
Het is een relatief nieuwe methode die goed lijkt te werken in de behandeling van trauma's. Er wordt zelfs gezegd dat het diepere lagen raakt dan EMDR. En waarbij je met EMDR de beelden van het trauma oproept, is dat bij brainspotting niet het geval. Sessies zijn beter te sturen en hoeven daardoor minder zwaar vallen dan bij EMDR.deel deze tip

Tip 253 - Boekentip: Traumasporen (The body keeps the score)

Toegankelijk is zijn leesbaarheid is dit boek. Geschreven vanuit de mens die onderzoekt. Bessel van der Kolk vertelt in zijn boek Traumasporen over zijn ervaring in 30 jaar onderzoek met getraumatiseerde mensen. Een boek over resultaten met diverse behandelvormen en hoe Chi Kung en Yoga ondersteunend zijn aan het helend proces van clienten.deel deze tip

Tip 254 - Parallel Traject EMDR en Lichaamsgerichte therapie

Wist je dat als je EMDR gaat doen het heel helpend en ondersteunend is om tegelijkertijd lichaamsgerichte therapie te doen?

EMDR helpt op cognitief niveau, soms is het dan even moeilijk om bij je lichaam te blijven en in het Hier en NU. Daar ondersteund precies de lichaamsgerichte therapie. Het ondersteund en versterkt elkaar. Daarnaast zit het trauma ook opgeslagen in het lichaam en niet alleen in het hoofd.

Wel handig als de 2 therapeuten samenwerken met elkaar.deel deze tip

Tip 255 - Bessel van der Kolk

Wil je lezen over vroegkinderlijk trauma, lees dan het boek traumasporen van Bessel van der Kolk. Hij schrijft op een heel duidelijke manier wat vroegkinderlijk trauma is en wat de impact is.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 256 - Boekentip: Van waanzin naar wijsheid (autobiografie)

Een verhaal over een zeer onveilige jeugd met misbruik en mishandeling binnen het gezin, traumatische ervaringen met een pedoseksueel en de verwoestende gevolgen van pesten op school. Ze was nergens veilig.
“Dit boek is een cadeau voor iedereen; het is zeer geschikt voor zowel cliënten als therapeuten. Daarnaast kan het heel behulpzaam zijn voor eenieder die trauma meemaakt in zichzelf of in de omgeving en die daar inzicht in wil krijgen. Het verhaal van Iris laat zien dat een succesvolle individuele traumagenezing mogelijk is.”

Van waanzin naar Wijsheid
Auteur: Iris van Zomeren, Erik van Zomerendeel deze tip

Tip 257 - sta open voor (h)erkenning van trauma

Het is bekend dat het bij een trauma hoort dat je het zelf vaak niet zo ziet en onderkent. Je kunt soms denken dat het pas aan de orde is bij heel heftige gebeurtenissen of periodes, zoals bij militaire operaties of seksueel misbruik. Maar ook bv. een periode van pesten of als kind emotioneel niet gezien worden kan traumatische gevolgen hebben.
Als je van je omgeving terugkrijgt dat het structureel niet goed gaat, als je jezelf niet herkent in hoe heftig je op schijnbaar kleine voorvallen reageert, sta er dan voor open te onderzoeken wat daar onder kan liggen, zelfs als het een (ontwikkelings)trauma is.deel deze tip

Tip 258 - Boekentip voor Seksueel Trauma

Seksueel Misbruikt, mijn lichaam wil een verhaal vertellen.

"Ik neem je mee in mijn helingsproces naar de diepste schaduwen en weer terug naar het licht. Dit boek geeft inzicht op het effect van dans- en bewegingstherapie bij mensen die seksueel misbruikt zijn. Het geeft je tools om lichamelijke triggers te verminderen of te verhelpen. Therapeuten en zorgprofessionals vinden in dit boek handvatten en tips voor de begeleiding van mensen die seksueel misbruikt zijn."deel deze tip

Tip 259 - De levende erfenis van trauma transformeren

Een mooi boek die je prachtig zicht geeft op hoe je trauma kunt transformeren. Advies is om dit wel onder begeleiding van een deskundige therapeut te doen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 260 - trauma cirkel

Heeft iemand in jouw omgeving een trauma? Weet dan dat jouw reactie dit trauma kan triggeren. Zorg dat je voorspelbaar en betrouwbaar bent in contact, dan is de kans dat de ander getriggerd wordt kleiner.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 261 - Eye Movement Integration (EMI) voor verwerking van Trauma

Alles wat we ervaren dient door onze hersenen verwerkt te worden. Dit gebeurd met name 's-nachts tijdens het slapen. Onze ogen, die rechtstreeks verbonden zijn met de zenuwnetwerken in ons brein, maken hiervoor allerlei bewegingen. Bij EMDR wordt met zogenaamde REM-bewegingen gewerkt. SPEM-bewegingen spelen nog meer een rol bij deze verwerking.

EMI activeert juist opnieuw deze SPEM-bewegingen. Hierdoor worden de hersenen aangezet tot het opnieuw bij elkaar brengen van de puzzelstukjes van de overweldigende ervaring (trauma). Voegt er ook nieuwe informatie aan toe. Zo krijgt ons brein weer toegang tot alle informatie en kan deze alsnog volledig verwerken, wat inhoudt, dat wat tot dan toe steeds opnieuw getriggerd werd in ons korte termijn geheugen, nu alsnog overgezet wordt naar ons lange termijn geheugen. Hierdoor is de lading er vanaf, de overweldigde ervaring is geneutraliseerd.

EMI is voor alle terugkerende pijnlijke ervaringen. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn, maar ook iets wat zich gedurende langere tijd (jaren) heeft herhaald.

Naast verwerking van trauma is EMI ook succesvol toe te passen bij onder andere:
- fobieën
- fysiek, seksueel of psychisch geweld
- rouw, verlies
- pestverleden
- ongevallen
- jeugdtrauma
- psychologische aspecten van ziekte
- angst voor bijv. dieren, tandarts, falen, vliegreizen, etc.
deel deze tip

Tip 262 - Boeken tip over Truama

Poly vagaal theorie in therapie van Deb Dana. een prachtig boek over hoe je de rust in je zelf kan handhaven.
mooi uitgelegd hoe ons zenuwstelsel er voor zorgt om ons zelf in veiligheid te brengen en hoe het vervolgens weer tot rust komt.
deel deze tip

Tip 263 - Vermijding bij Trauma of PTSS

Vermijding zorgt dat je minder last hebt van angst en vervelende gedachten. Maar op de lange termijn is dit vermijdingsgedrag schadelijk. Het zorgt er namelijk voor dat de angst blijft bestaan en zelfs kan toenemen. Je krijgt geen mogelijkheid om te ontdekken dat de dingen waar je bang voor bent vaak helemaal niet (meer) gebeuren. Uiteindelijk kan dit uitlopen op een posttraumatische stressstoornis.

Ook gedrag en gedachten houden de traumatische klachten in stand. Tijdens de therapie ga je actief werken aan het veranderen daarvan. In deze therapie leer je dingen te ervaren. Dat alles gebeurt stap voor stap.

Samen met de therapeut werk je aan het verwerken van de herinneringen. Dit kan op verschillende manieren, samen kijken jullie wat er bij jou past:
• Herinneringen opzoeken, bijvoorbeeld de plek waar het gebeurde. Daarbij leer je om beter om te gaan met situaties die doen denken aan de schokkende gebeurtenis.
• Met de therapeut kijken naar jouw gedachten. Je leert anders over dingen na te denken. Bijvoorbeeld dat het niet jouw schuld was, en dat niet overal gevaar dreigt. Daardoor doorbreek je de negatieve cirkel van gedachten, gevoelens en gedrag.
• Het schrijven van verhalen of een brief. Wat je je herinnert, wat je hoorde, wat je voelde, wat je dacht.
• Tekeningen maken over de gebeurtenis.deel deze tip

Tip 264 - Trauma in je lichaam

Hoewel je bij trauma meer aan je emotionele klachten denkt kan je de lichaamsgewaarwordingen die vaak bij trauma gepaard gaan onderschatten. Bessel van der Kolk beschrijft in zijn boek 'traumasporen' dat elk trauma, elke onveilge herinnering en elke overtuiging opgeslagen ligt in je lichaam. Zoek een lichaamsgerichte therapeut wanneer je te maken hebt met trauma, zodat alle pijn en ongemakken in het lichaam aangesproken worden en daarbij ook jouw trauma opgelost wordt.
Zie de site cmft.nl voor lichaamsgerichte therapeuten die daarbij ook CMFT als lichaamsgerichte benadering gebruiken. Lees ook mijn tip over CMFT.deel deze tip

Tip 265 - CMFT, de nieuwe therapiemethode voor trauma

CMFT staat voor 'Connect Mirror Neuron Focus Therapy'. Tijdens deze therapie wordt er veel oogcontact gemaakt en wordt er gefocust op jouw lichamelijke klachten/gewaarwordingen. Woorden worden alleen gebruikt om jou dichter bij je beleving te brengen i.p.v. er verder bij weg. Er wordt vooral gevoeld. Door de connectie en de afstemming die je zal gaan ervaren met de therapeut komt er ongelofelijk veel los en vind er veel herstel plaats in de hersenen.
Je kan er alles over lezen op de site cmft.nl.
Ik zie iedereen deze vorm van therapie aanraden omdat hij zo ontzettend diep gaat en als fijn en helend wordt ervaren.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 266 - Wil je meer weten over trauma?

Om wat beter zicht te krijgen wat nu een trauma is, vinden sommigen mensen het fijn om daar eerst wat meer over te lezen. Vanuit de lichaamsgerichte therapie kan ik aanraden: De tijger ontwaakt van Peter Levine en het basisboek over de polyvagaalheorie van Deb Dana

Anoniem


deel deze tip

Tip 267 - Boekentip: hoe overleven we

Dit boek zet op geniale, creatieve wijze uiteen hoe (transgenerationeel) trauma in ons werkt en wat de weg naar herstel is. Een tip als je jezelf en trauma beter wil leren begrijpen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 268 - Negatieve ervaringen in je kindertijd en Trauma

Het is bekend dat negatieve ervaringen in ons vroege leven / kindertijd een voedingsbodem kunnen zijn voor latere trauma-ervaringen en chronische ziekten. Dit is aangetoond op basis van het zogenaamde ACE-onderzoek.

Daarom komen we regelmatig bij ernstige gezondheidsklachten of bij het niet kunnen verwerken van een gebeurtenis, een ontregeld zenuwstelsel tegen.

Somatic Experiencing is specifiek ontwikkeld om dit ontregelde zenuwstelsel terug in balans te brengen. Hierdoor kunnen klachten oplossen.
Resource Therapy kan ingezet worden om met onze innerlijke delen tot blijvende oplossingen te komen. Onze innerlijke delen vormen zich voornamelijk in ons vroege leven. Ze trachten het deel wat de wond heeft te helpen. Doen dat evenwel met het (kinder)hoofd van toen ze ontstaan zijn en dat werkt soms averechts. Met Resource Therapy is het mogelijk hier verandering in te brengen.deel deze tip

Tip 269 - Boek: Bestaansrecht

Boeken tip om je eens verder te verdiepen in trauma - welke we nog in ons dragen (laag dieper dan het reguliere aanbod en de moeite waard)

Bestaansrecht
auteur: maarten oversierdeel deze tip

Tip 270 - genogram: trauma's in de familie geschiedenis

Het blijft bijzonder om eens te kijken naar je familie geschiedenis als het om trauma gaat- of heftige gebeurtenissen - patronen in de fam geschiedenis Zonder het bewust te zijn worden deze meegenomen - overgedragen in ons leven - of herhalend doorwerken in ons leven.

teken is een genogram van je gezin van herkomst ( vader moeder broers zussen etc) en daar weer de ouders van etc.. zodat je een lijn krijgt terug in de tijd. Het kan zomaar zijn dat je patronen, gebeurtenissen of structuren gaat herkennen waar jezelf ook mee verbonden bent....

Wat valt je op in je eigen genogram?

Mocht je hier meer van willen weten , laat het me weten . Ik help je graag .

Hartelijke groet 🍀
Beadeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 271 - Familie opstellingen

Als er sprake is van (veel) trauma in jouw familielijn, denk dan ook eens aan familie opstellingen of een systemisch therapeut.deel deze tip

Tip 272 - Het is niet perse nodig om naar het verhaal te gaan.

Trauma is in feite opgeslagen in het zenuwstelsel en niet in het hoofd, zoals men vaak denkt. Dat is waarom praten vaak helemaal niet helpt, of niet genoeg. Praten kan het in sommige gevallen zelfs erger maken, herbelevingen en daarmee hertraumatisering oproepen of de dissociatie verergeren.
Gelukkig komt er steeds meer wetenschappelijke kennis over hoe we trauma het beste kunnen behandelen. Zelf combineer ik praten met lichaamsgerichte therapie, waarbij we letten op de adem, fysieke symptomen verlichten, weer vertrouwen krijgen in je lichaam en in de wereld. In een tempo dat voor de ander precies goed is, niet te langzaam maar ook niet overweldigend.deel deze tip

Tip 273 - Boekentip: De tijger ontwaakt van Peter Levine

Traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie. Vluchten, vechten of bevriezen, dat zijn de keuzen die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Dit geldt ook voor mensen in een traumatische situatie. Prooidieren leggen hun spanning weer heel snel af en hervatten het leven. Wij mensen slagen daar niet altijd in. Vaak zet de spanning zich vast in het lijf. Dit uit zich door: slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid of woedeuitbarstingen. Zo ontwikkelt zich PTSS. Somatic Experiencing gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden behandeld.deel deze tip

Tip 274 - Wat is een trauma?

Ik spreek regelmatig dames die al geruime tijd (soms zelfs jaren) ergens mee zitten en zich af vragen of dat wel een trauma is en of het met EMDR verholpen kan worden.
Bij het woord 'trauma' denken de meeste mensen aan misdrijven, oorlogsslachtoffers, misbruik enz. Maar een trauma is niet altijd iets 'groots'. Het kunnen en zijn vaak juist kleinere dingen, dingen die niet zo opvallen maar die in de loop der jaren schade kunnen veroorzaken.
Mijn simpele definitie is wanneer je bij een gebeurtenis uit het verleden nog steeds die enge gevoelens krijgt, soms zelfs erger dan voorheen, dan kan dat onder een trauma gerekend worden. En EMDR is daar heel geschikt voor!
Dus als je vragen hebt, gewoon even bellen en dan kan je het bespreken.deel deze tip

Tip 275 - Bevallingstrauma voorkomen

Het is ondertussen gelukkig redelijk bekend dat je met EMDR een bevallingstrauma uit het verleden kunt helen.
Maar wat je ook kan doen is tijdens de zwangerschap een 'toekomst' behandeling te doen, hoe je wilt dat de bevalling zal verlopen!
Het werkt heel goed!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 276 - Bevallingstrauma voorkomen

Het is ondertussen gelukkig redelijk bekend dat je met EMDR een bevallingstrauma uit het verleden kunt helen.
Maar wat je ook kan doen is tijdens de zwangerschap een 'toekomst' behandeling te doen, hoe je wilt dat de bevalling zal verlopen!
Het werkt heel goed!deel deze tip

Tip 277 - aanvullende zorg voor seksueel trauma

Stichting Expertise Team Seksueel Trauma Oud-Beijerland
etst.nldeel deze tip

Tip 278 - Traumasporen

In het boek van Bessel van der Kolk, traumasporen ofwel 'the body keeps the score' lees je hoe trauma letterlijk zijn sporen na laat. Wil je daar geen last mee van hebben, volg dan een therapie die daar aandacht voor heeft. Niet alleen cognitief, maar ook op fysiek en emotioneel niveaudeel deze tip

Tip 279 - PTSS

Lees het boek Traumasporen van Bessel van der Kolk. Hij heeft een leven lang trauma bestudeerd en heeft er een boek over geschreven. Veel veteranen vonden de weg naar zijn praktijk.deel deze tip

Tip 280 - Ga met regelmaat naar therapie

Als je ervoor kiest om in therapie te gaan, zorg dan dat je er tijd voor maakt. Het hoeft niet iedere week, maar er te lang tijd tussen laten werkt ook niet productief. Wees lief voor jezelf en neem hier tijd voor. Het loont, echt waar!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 281 - Boek: Hoe overleven we?

Francine Oomen heeft een graphic novel geschreven waarin zij haar persoonlijke verhaal vertelt en uitbeeldt over traumatische gebeurtenissen in haar jeugd. Zij laat zien hoe trauma doorwerkt in de generaties.deel deze tip

Tip 282 - veerkracht terugwinnen bij een trauma

Om een cliënt te helpen met het ontwikkelen van veerkracht bij Trauma is het van essentieel belang een keuze te maken. Dat betekent dat het noodzakelijk is dat de cliënt bepaalde patronen en overtuigingen loslaat en soms dat hij de omgang met bepaalde mensen beëindigt. Pas dan kan iemand zich verder ontwikkelen.
Hoe je een cliënt hiermee kan ondersteunen, som ik kort even op.
Geef de persoon die je helpt het volgende mee:
Vertel het eerlijke verhaal.
Ga ervan uit dat anderen hun best doen. Zelfs als jij het anders zou doen.
Doe onderzoek naar jezelf en stop er tijd in om te ontdekken waar jij blij van wordt.
Richt je aandacht op jezelf en op wat je wél wil en wat goed voor je is.
Ontdek jouw ‘gewenste toestand.
Kies ervoor om een tekening/ voorstelling te maken van je nieuwe leven zoals je het altijd al hebt willen leiden.
Leer je patronen kennen en onderzoek wat ze je brengen.

Veerkracht ontwikkelen is een persoonlijk proces.
Breng in kaart wat je tegen jezelf zegt en ga na of die woorden vertrouwen geven. Kader ze anders om naar iets wat je bereiken wilt.
Onderzoek welke gedachten en handelingen jou in het lijden houden en draai deze om.
Maak de keuze om weer de regie te nemen over je eigen leven.

Blijft dit te moeilijk, zoek dan een therapeut op - dit kan heel gauw al verschil brengen!deel deze tip

Tip 283 - Behandeling van trauma met behulp van Brainspotting

Brainspotting is ontwikkeld vanuit EMDR en is een snelle en effectieve methode voor de behandeling van trauma. Ook is het zeer effectief bij emotionele blokkades, persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van prestaties. Bij brainspotting gaat het brein op eigen kracht de sporen van trauma en andere diepgewortelde blokkades verwerken en helen. Ik vertel je er graag meer over in mijn praktijk.deel deze tip

Tip 284 - peri- pre en nataal trauma

Belangrijk te weten is dat onze geboorte ons hele leven beïnvloed. Anna Verwaal heeft hier verder onderzoek over gedaan en er is een mooie podcast opgenomen met haar. Echt een aanrader om eens te gaan beluisteren.

Hierop volgend zullen er vragen zijn of wil je verder werken met de inzichten. Voel je welkom om contact met me op te nemen.

podcast staat op YouTube: #1043 Onze geboorte beïnvloed ons hele leven. Waarom weten we dat niet? gesprek met Anna Verwaal


hartegroet Beadeel deze tip

Tip 285 - wat weet jij van je eigen conceptie?

Onderstaande zal je inspireren en inzicht geven ....

Citaat anna Verwaal

“Verreweg het grootste deel van ons gedrag en onze emoties die we als volwassene hebben, valt terug te voeren op de manier waarop ons leven bij conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder eruitzag, en hoe we geboren zijn, stelt Anna Verwaal. Dit uiterst prille begin van ons leven vormt de blauwdruk voor de rest van ons leven.
Ze ontdekte dat de prenatale en zelfs preconceptionele periode de meest vormende tijd is voor een heel mensenleven. Ze stelt dan ook: het is veel moeilijker en duurder om gebroken volwassenen te repareren dan om een gelukkig kind te bouwen”.


OUDERSCHAP
“Het is essentieel om je voor te bereiden, legt Anna uit. Ideaal gezien begin je daarmee voordat je zelfs zwanger raakt. Bijvoorbeeld als je zwanger wil worden: wat weet je over je eigen conceptie? Je was misschien niet gewenst. Of had je vader liever een zoon gehad? Of had je eigen moeder doodsangsten tijdens de zwangerschap? Logisch dat het lang duurt voor je zelf zwanger bent, want je wilt die negatieve gevoelens niet doorgeven.
‘Bijvoorbeeld. Een vrouw komt naar me toe wanneer ik spreek over vroeggeboorte. Ze trilt. Wat is er gebeurd dat ze nu zo van slag raakt? De vrouw is op dat moment zelf 36 weken zwanger en haar moeder was tijdens de bevalling bijna doodgegaan. Zij is zelf prematuur geboren, en lag in een couveuse. Haar eigen geboorte was een bedreigende ervaring"
Wat weet jij over je eigen conceptie?
“Nu heeft ze een echtgenoot die heel afwezig is. Zij belt en appt hem voortdurend, maar hij reageert nauwelijks op haar. Het is een gesloten man. Dit echtpaar komt samen voor een sessie bij me. De man vertelt dat zijn moeder een doodgeboren kindje had, en vervolgens al binnen drie maanden na dit overlijden zwanger werd van hem. Dit was nota bene op doktersadvies, zodat de moeder niet gek van verdriet werd. Deze man heeft als baby geen connectie met zijn moeder kunnen krijgen, omdat zijn moeder zich niet durfde hechten aan haar nieuwe baby. Als kind zocht hij via wild gedrag constant de aandacht van zijn ouders. Er viel nooit verbinding met hem te krijgen. Nu hij volwassen is, zit hij in een relatie met een vrouw die elke tien minuten van hem wil horen dat hij van haar houdt, omdat zij als couveusebaby snakt naar verbinding.’
Hoe heel je dit dan? Door het naar het bewustzijn te brengen. Door deze volwassen mensen te vertellen dat hun levensloop beïnvloed of zelfs bepaald is door hun omstandigheden in de baarmoeder en hun geboorte. Deze kennis en bewustzijn kunnen zoveel helderheid en hernieuwde verbinding met jezelf brengen.
‘Dit echtpaar vertelde me later dat de aanstaande vader in de 15 minuten in de auto na afloop van hun sessie bij mij al meer verbinding met zijn kindje kon maken dan in de complete tijd daarvoor. Ze hadden – met 36 weken zwangerschap – gestaan op het punt van uit elkaar gaan.’ “

anna verwaal (kiind.nl)deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 286 - Van taboe naar traumabewust

Boeken tip: "Van taboe naar trauma bewust" van Kassandra Goddijn

In dit boek geeft de schrijfster een laagdrempelige uitleg over wat psychotrauma eigenlijk is en hoe je daarvan kunt herstellen. Zij beschrijft dit vanuit haar eigen ervaring. Het boek geeft tevens een heldere visie op het verband tussen trauma en psychisch lijden.deel deze tip

Tip 287 - IZR interactieve zelfresonantie

Als je voegkinderlijk trauma hebt mee gemaakt, kan je deze met behulp van IZR processen heel goed verwerken. IZR is een methode waarbij je de innerlijk de delen, die ontstaan zijn om met angst en pijn om te gaan, opstelt zodat je kan ervaren wat je bent gaan doen om staande te blijven. IZR is een afgeleide van de opstellingen vorm die de trauma therapeut Franz Rupert heeft ontwikkeld.deel deze tip

Tip 288 - Boeken tip


Polyvagaaltheorie in therapie. Deb Dana
Dit is een fantastisch boek. Deb Dana legt uit hoe de fight flight freeze reactie werkt en hoe je zelf kan analyseren waar je je bevindt als het gaat over het gevoel van onveiligheid.deel deze tip

Tip 289 - Maatwerk voor seksueel trauma

Stichting Expertise Team Seksueel Trauma Oud-Beijerland
etst.nldeel deze tip

Tip 290 - Boekentip

Van en collega kreeg ik deze tip:
Trauma is iets wonderlijks.
In een soort stripverhaal wordt in duidelijke taal en verhelderende tekeningen uitgelegd wat stress en trauma in het lichaam en de geest veroorzaken.
Vertaald uit het engels. Heel bruikbaardeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 291 - Boekentip: Van taboe naar traumabewust

Een boek over ontwikkelingstrauma.
Het integreren van trauma is de weg naar herstel. En dat begint bij traumabewustzijn.
Makkelijk te lezen boek.

Anoniem


deel deze tip

Tip 292 - Wacht niet te lang en zoek hulp

Heb je iets meegemaakt wat voor jou traumatisch is? EMDR is vaak erg effectief en is soms met een paar sessies verwerkt. Het is geen truc. Ik kijk naar je life events en samen maken we een levenslijn om te bepalen wat je nodig hebt. Soms maak ik gebruik van een vragenlijst om de ernst van de PTTS te onderzoeken. Mijn tip: Wacht niet te lang met hulp vragen en zoek hulp!deel deze tip

Tip 293 - Boekentip : Het is niet met jou begonnen

Dit boek gaat over de erfenis van familietrauma.
Helder boek, geschreven door Mark Wolynndeel deze tip

Tip 294 - Boeken van Hannah Cuppen

Erg goede boeken met betrekking tot het (kunnen) ervaren van liefde in de breedste zin van het woord. Hechting en verbinding.
Ook goede online trainingen!deel deze tip

Tip 295 - Boekentip: De levende erfenis van trauma transformeren

Dit is een werkboek met veel afbeeldingen en werkbladen, gebaseerd op de recentste opvattingen omtrent trauma en de gevolgen van lichaam en hersenen. Het geeft handvatten om te kunnen gerstellen van de effecten van trauma: de lichamelijke en emotionele effecten en de veranderingen die trauma teweeg brengt. Het boek laat ons zien dat trauma kan helen door het aanleren van nieuwe gewoonten op het gebied van zelfwaarneming en zelfontdekking.
Een aanraden om te hebben binnen je eigen praktijk.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 296 - Schrijf een brief aan je jongere zelf

Schrijf een vriendelijke brief aan je jongere zelf. Voel hoe het was om die persoon te zijn en ga na wat je jongere zelf op dat moment nodig had. Schrijf dit in een brief. Het herstelt de band met jezelf, het innerlijk conflict wat trauma vaak veroorzaakt wordt hier minder van.

Anoniem


deel deze tip

Tip 297 - Keer terug naar je lichaam

Het is belangrijk het lichaam mee te nemen in traumaverwerking. Zorg dat je je weer veilig kunt verbinden met je eigen lichaam. Doe dit door ademwerk, regelmatig te gronden via je voeten, je aandacht in het hier en nu te richten op de zintuigelijke ervaringen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 298 - Boekentip: Trauma is iets wonderlijks

Het boek legt uit wat trauma is, hoe het de manier verandert waarop je hersenen werken en hoe je het te boven kunt komen. Als je iets traumatisch overkomt, schakelt je lichaam gebruikelijke processen gedeeltelijk uit. Je dissocieert zodat je de overweldigende gevoelens niet hoeft te ervaren. Dit unieke stripboek legt het wonderlijke van trauma uit, hoe het de hersenen verwart en het lichaam beïnvloedt.deel deze tip

Tip 299 - Een plek geven of verwerken?

Ik hoor regelmatig wanneer mensen over trauma's praten dat ze het 'een plek hebben gegeven' en daarmee verwachten dat het wel afgewikkeld is. 
Echter een plek geven is niet hetzelfde als VERWERKEN! 
En met EMDR kunnen mensen hun trauma verwerken zodat het ook weg is. Want een plek geven betekent dat de trauma er nog wel is maar dat we het ergens 'achter het gordijn' hebben verstopt. En vroeg of laat waait het gordijn open en men raakt in de war want 'ze hebben het een plek gegeven'.
deel deze tip

Tip 300 - Wanneer is iets ene trauma?

Het woord trauma wordt te pas en te onpas gebruikt. Trauma is een (oud-)Grieks woord dat 'wond' betekent. Je hebt fysieke verwondingen, maar ook psychische wonden.

Eigenlijk beschrijft dit al wat een trauma is: elke situatie die niet 'geheeld' is, waar dus nog een verwonding zit. Het gaat m.i. dus niet alleen om zaken die als heel ernstig bestempeld wordt, maar om elke onverwerkte levenservaring. Het verschil is gradueel: je kunt een klein krasje op de huid hebben, een (diepe) vleeswond of het bot ligt bloot en spieren of zenuwen zijn doorgesneden. Psychisch werkt het net hetzelfde.

Het is mijn ervaring dat bijna alle psychische problemen (en ook een groot deel van fysieke mankementen) worden veroorzaakt door onverwerkte ervaringen uit het verleden en dan met name uit de kindertijd. Dat hoeven dus niet per se heel ingrijpende zaken te zijn, zoals misbruik of verwaarlozing, maar het kunnen ook vanuit volwassen perspectief gezien relatief onbelangrijke zaken zijn die voor een kind echter grote impact hebben gehad. Hoe groot de impact van een trauma op het leven is verschilt van persoon tot persoon en is o.a. ook afhankelijk van iemands karakter en coping skills.

We hebben ALLEMAAL traumas, niemand uitgezonderd. Het is in die zin dus niet iets heel bijzonders, al zijn bepaalde zaken wel veel heftiger dan andere. Verwerken werkt in alle gevallen eigenlijk hetzelfde: alleen de duur en de intensiteit verschillen.

Als de tijd rijp is komt een oude wond vanzelf aan het licht door iets wat in het heden gebeurt. Dat noemen we een trigger. Als dat gebeurt, dan weet je dat je er klaar voor bent om het trauma te verwerken. Je kunt dit niet afdwingen, het heeft een eigen timing.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 301 - Neem jezelf mee naar een veilige plek (echt of fictief)

Ga ontspannen zitten en sluit je ogen. Adem een paar diep in, even veel tellen in als uit. Neem je gedachten mee naar een plek (echt of fictief) die voor jou veilig voelt. Kijk er rustig om je heen: wat zie je er allemaal, wat hoor je er, wat ruik je er. Maak dat veilige gevoel dat je er hebt groot, blaas het op/adem het in. Focus ondertussen op een diepe buikademhaling. Open daarna langzaam weer je ogen.

Een fijne oefening om dagelijks te doen. Wanneer je het oefent zal het je ook helpen op de momenten dat er spanning is.

Anoniem


deel deze tip

Tip 302 - Lichaamsgerichte therapie

Trauma's slaan zich op in je lijf. Je lijf 'verteld' waar er spanning/ angst zit. Het is belangrijk om op een lichaamsgerichte manier hier mee aan de gang te gaan.deel deze tip

Tip 303 - Van waanzin naar wijsheid - Iris van Zomeren

In dit prachtige autobiografische boek beschrijft Iris van Zomeren hoe zij herstelt van trauma en DIS (dissociatieve identiteitsstoornis). Het boek is niet gericht op het beschrijven van alle traumatische gebeurtenissen, maar juist op de weg die zij heeft afgelegd naar herstel. Je leest de lange weg langs verschillende vormen van therapie, steeds een stapje dieper en verder, tot zij na vele jaren op een punt van herstel aankomt. Het boek heeft mij persoonlijk en als therapeut erg geraakt, omdat het hoopvol is, maar ook laat zien wat er nodig is en dat is veel geduld, tijd en inzet. Maar dan is niets onherstelbaar of ongeneesbaar.deel deze tip

Tip 304 - Vermoeden van seksueel misbruik?

Heb je het vermoeden dat je partner een verleden heeft van seksueel misbruik? Ga met haar/hem daarover het gesprek aan. Doe dat tijdens een ontspannen moment dat jullie liefdevol verbonden zijn, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of als jullie samen koffie drinken. Stel de vraag open: "Zou het kunnen zijn dat iemand je pijn heeft gedaan in het verleden, met seksueel misbruik? Heb daarbij een luisterende houding, stel vooral niet teveel vragen. Bemoedig je partner om samen met jou in therapie te gaan, om te kunnen helen van deze pijn en samen te leren hoe jullie als team constructief zorg kunnen dragen voor elkaar in deze situatie. Welkom in mijn praktijk!deel deze tip

Tip 305 - Een verleden van seksueel misbruik

Heb jij of je partner in het verleden te maken gehad met seksueel misbruik? Dan is het van belang dat jullie leren goed met elkaar af te stemmen wat er binnen jullie seksuele relatie wel of of niet goed voelt. Dat vraagt een grote gevoeligheid jegens elkaar. Wil je dat samen graag leren? Wees welkom in mijn praktijk!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 306 - EMDR kan ook helpen bij persoonlijkheidsstoornissen

Steeds meer wordt duidelijk dat EMDR ook kan helpen om je beter te voelen naast de reguliere behandeling van bijvoorbeeld borderline. Zie bv onderzoek wat gedaan is bij ggz-delfland. Een korte samenvatting:

Wat zijn de resultaten van je onderzoek?
'Bij de patiënten die de 5 EMDR-sessies kregen, namen de klachten sneller en meer af dan bij de patiënten in de controlegroep. Ook verbeterde hun algemeen functioneren – hoe ze zich in het dagelijks leven voelen en hoe ze functioneren – aanzienlijk. Drie maanden na de meting waren deze resultaten er nog steeds. Bovendien maakte slechts 9 procent van de patiënten die de EMDR-sessies kreeg de behandeling niet af; dat is een relatief lage uitval voor een behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. En, tot slot: deze resultaten ontstonden dus al na 5 sessies.'deel deze tip

Tip 307 - Boekentip: De geschiedenis herhaalt zich

In dit boek van C.S. Netherton beschrijft de schrijver over zijn ervaringen in zijn praktijk mbt reincarnatie therapie. Boeiende voorbeelden die een diepere kijk op huidige levenservaringen geven.

Aanrader!deel deze tip

Tip 308 - Schrijf het op!

Schrijven helpt je gedachten te ordenen en te verwerken.
Zit je veel in je hoofd, maak je je druk, ben je boos?
Schrijf het van je af. Dat geeft letterlijk en figuurlijk ruimte in je hoofd.deel deze tip

Tip 309 - EMDR bij angst

EMDR kan net dat zetje zijn op angst beheersbaar te maken.
Denk bv aan spannende situaties zoals examens en
presentaties.
EMDR kan de scherpe randjes eraf halen waardoor je net iets beter presteert.
Ook kan het een onderdeel zijn in bv stoppen met roken.deel deze tip

Tip 310 - Boekentip: Stilstaan bij trauma

Voor elke therapeut onmisbaar: een helder uiteenzetting over het ontstaan van trauma en de verwerkingsmethode van Franz Rupert.

Het boek is een uitnodiging om je trauma's te onderzoeken en jezelf beter te gaan begrijpen.

Een aanrader!

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 311 - Trauma en lichaamsgerichte therapie

Trauma's slaan zich op in je lichaam. Je lichaam 'verteld' waar er spanning of angst zit. Het kan helpend zijn om deze angsten en spanningen door middel van lichaamsgerichte therapie te onderzoeken.

Anoniem


deel deze tip

Tip 312 - Delen is helen

Tijdens (en na) het trauma heb je je alleen gevoeld en overweldigd. Niemand die er voor je was of die dit heeft kunnen voorkomen. Niemand die voor je op stond. En dat is wat er nu (nog) nodig is: iemand die er voor je is om dit te verwerken. Je verbonden voelen en als het ware samen door het trauma (en de gevolgen daarvan) heen gaan. Je hoeft het niet meer alleen te doen! Dus zoek hulp!
Je kan bij mij terecht: Was je tijdens je trauma of de nare gebeurtenis(sen) alleen of voelde je je alleen, nu gaan we er samen door heen.

Voor het verwerken van nare gebeurtenissen (of trauma) werk ik met CMFT (connect mirror focus therapy) wat er voor zorgt dat je emotionele brein en je lichaam spanning los kunnen laten en er herstel kan plaatsvinden.

Het is niet zo dat het trauma herbeleeft wordt, dat zou niet helpend zijn, maar we richten ons wel op je lichamelijke beleving, dus we hebben een korte trigger nodig. Vervolgens kan in de verbinding de pijn, het verdriet, de emotie die er aan vastzit weg vloeien. Je klachten nemen af en kunnen vaak geheel verdwijnen. Je weet de situatie nog, maar de nare emoties zitten er niet meer aan vast.

Het is een milde en warme therapievorm, vergelijkbaar met EMDR maar minder belastend. Je zelfvertrouwen zal groeien, je zal prettiger in je vel komen te zitten en meer rust ervaren.

Het werkt goed bij de behandeling van vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblematiek, maar ook bij angst- en stressklachten, overig trauma en psychosomatische klachten.

Het eerste gesprek bestaat uit een intake en als het jou lukt om bij je lichamelijke beleving stil te staan, gaan we met je klacht aan de slag. Vind je dit nog lastig, dan zal de begeleiding eerst uit gesprek en oefeningen bestaan, die helpend zijn in jouw proces, voordat we starten met CMFT. Welkom!
deel deze tip

Tip 313 - coping bij trauma

Het is een hele normale reactie op een niet normale gebeurtenis.
En dit is oke......leer je eigen coping kennen, ga het aan en ontdek wat voor jou het beste werkt.
Te vaak zie ik dat mensen met nare gebeurtenissen meteen naar een behandelaar gaan. Nare dingen gebeuren in het leven, in jouw leven en in dat van je kinderen. Dat vraagt niet meteen om behandeling, je bent niet ziek.
Ga op zoek naar je eigen coping stijlen want alleen die passen bij jou, jij bent uniek en je kan heel goed zelf herstellen van pijnlijke gebeurtenissen. En natuurlijk kan je hulp vragen maar dat is iets anders dan behandeling.deel deze tip

Tip 314 - Boekentip: de nervus vagus als bron van herstel

Boek op basis van de polyvagaaltheorie. Met oefeningen bij angst, depressie, trauma en autisme. De nervus vagus (is de tiende hersenzenuw) en speelt een belangrijke rol tot ons psychische en lichamelijke welzijn.deel deze tip

Tip 315 - Trauma release exercises

Kijk eens op youtube hoe TRE of trauma release exercises oefeningen eruitzien en probeer ze eens uit voor jezelf. Veel trauma slaat zich op in het lichaam en dit is een ideale manier om die spanningen te ontladen.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 316 - the wisdomof trauma

Gabor Mate ( een frans canadese psychiater) heeft veel gesproken en geschreven over vroegkinderlijk trauma en hij heeft de film The wisdom of trauma gemaakt. Heel interessant als je meer wil weten waarom trauma in je kindertijd in het hier en nu zoveel impact heeft.deel deze tip

Tip 317 - Boekentip Trauma seksualiteit, van Pieter John Schouten

Mannen gaan veel minder snel in therapie dan vrouwen. Zeker als het gaat over seksueel misbruik.
Wil je meer weten over de impact van seksueel misbruik. lees dan het boek traumaseksualiteit. Schouten schrijft uitgebreid over de impact en hoe jij zelf de regie kan pakken.deel deze tip

Tip 318 - Boek over trauma, veerkracht en herstel

In het boek " wat is je overkomen?" van Bruce D. Perry en Oprah Winfrey wordt uitgelegd hoe ons brein reageert op stress en trauma's uit onze jeugd. Met deze kennis ga je jezelf beter begrijpen en inzien hoe je kunt reageren vanuit je oude trauma. Hierdoor krijg je meer eigenwaarde waardoor je rustiger kunt reageren op stressvolle situaties in relaties.deel deze tip

Tip 319 - BOEKENTIP: Wanneer je lichaam nee zegt, Gabor Maté

Boek: Wanneer je lichaam nee zegt, Gabor Maté

Op basis van wetenschappelijk onderzoek, tientallen jaren ervaring als arts en met behulp van ervaringen uit de praktijk geeft hij zijn visie op de mind-bodyconnetie in relatie tot gezondheid en ziekte. Ook wordt helder toegelicht het effect van (verborgen) stress en onze mentale gesteldheid op het ontstaan van veelvoorkomende ziekten.

Zeer toegankelijk geschreven boek over de relatie lichaam/geest en ziekte.
deel deze tip

Tip 320 - Helen van trauma

Een zeer helder geschreven boek over trauma en het helen van trauma is het boek van Richard Schwartz: No bad parts, 2021.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 321 - Dadertrauma

Het verwerken en helen van dadertrauma vraagt om meer processtappen en heeft een extra dimensie dan het helen van slachtoffertrauma. Bij dadertrauma is het toe eigenen en verantwoordelijkheid nemen voor wat er gebeurt is een essentiele stap om het mogelijk te maken de pijn van het slachtoffer volledig te voelen. Na deze processtappen is heling en vergeving voor dader en slachtoffer mogelijk. Vergeving vragen of spijt betuigen zonder deze stappen te hebben doorlopen werkt niet, omdat het lichaam nog niet in staat is te vergeven.deel deze tip

Tip 322 - Lichaamsgerichte traumatherapie

Elk trauma, hoe groot of klein het ook is, uit zich via je lichaam. Mijn advies is daarom om een lichaamsgericht traumatherapeut te zoeken wanneer je echt vrij wil komen van je trauma's.deel deze tip

Tip 323 - Serie over transgenerationele overdracht van trauma

De Nederlandse serie "de droom van de jeugd" op NPO laat zien hoe trauma wordt overgedragen. Een enorme aanrader om te gaan kijken. Veel diepgang, soms ook erg aangrijpend maar vooral veel inzicht in de manier hoe wij met trauma omgaan en hoe dat effect heeft op de volgende generatie.deel deze tip

Tip 324 - podcast: bewustzijn in de baarmoeder en trauma overdracht

In de podcast: 'onze geboorte beïnvloedt ons hele leven. Waarom weten we dat niet?' gaat Rogier van Bemmel van de nieuwe wereld in gesprek met Anna Verwaal over de invloed van de pre- en perinatale periode op ons leven. Aanrader!deel deze tip

Tip 325 - Herbeleving

Maak meerdere notities, post-its, reminders en leg/hang die op verschillende plekken in huis waar je ze duidelijk kunt zien.

Zet op die post-its dat het voorbij is, dat het nu 2023 is en dat je in het hier en nu veilig bent.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 326 - Dwars door de pijn

De weg naar heling is dwars door de pijn heen. Het gekke is dat we weg willen van pijn en denken dat het er dan niet mee of dat het dan minder wordt. Niets is minder waar. Om emotionele pijn te verwerken moeten we het eerst helemaal accepteren, vervolgens er naar kijken en dan kan de verwerking beginnen. Dat is best lastig om zelf te doen. met behulp van een therapeut kan je samen werken aan dat wat je niet echt goed aan durft te gaan.deel deze tip

Tip 327 - Innerlijke criticus ontmanellen

Iedereen heeft een innerlijke criticus. Deze criticus is heel functioneel geweest Hij wilde je vroeger behoeden om niet te falen en hij liet je binnen de lijntjes kleuren zodat hij weet dat je het goede doet. Hij zorgde er ook dat je niet door anderen afgewezen werd, Het is immers minder pijnlijk om jezelf af te wijzen dan om door anderen af gewezen te worden.
Ik schrijf het in de verleden tijd omdat hij in je jonge jaren ontstaan is en toen functioneel was. Nu mag je hem bedanken en zeggen dat je het op jouw eigen manier gaat doen.

deel deze tip

Tip 328 - Levenslijn

Maak een levenslijn om je leven en daarmee je traumatische gebeurtenis(sen) in beeld te brengen. Dit kan op allerlei creatieve manieren. Zorg ervoor dat je alle ervaringen ook scoort op heftigheid.

Een simpele manier van een levenslijn maken is om een lijn te tekenen op papier met aan de ene kant 0 en de andere kant je leeftijd. Maak een schaalverdeling met genoeg ruimte tussen de streepjes. Geef nu aan met een rode streep welke momenten heftig waren. Maak ze langer naar mate de heftigheid. Zet er kort bij welke ervaring er bij de streep hoort. Doe dit ook met de positieve momenten in je leven. Maak deze ook langer naar mate de positiviteit van de ervaring. Benoem ook hierbij weer welke ervaring er bij de streep hoort.
Zo krijg je inzicht in je levensverhaal.
Merk je dat bepaalde gebeurtenissen aandacht vragen zoek dan iemand met wie je hierover kunt praten.deel deze tip

Tip 329 - boekentip

Lees: het boek: Alleen liefde heelt, van schrijfster Janna Beek-Bakkerdeel deze t