Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij trauma's

traumatherapie psycholoog

 

Trauma - tips

Zoek je tips bij trauma's?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met trauma's

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Zoek een therapeut

Heb je last van een trauma en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 2 - Kijk naar wat jou heeft geholpen

Kijk naar wat jou heeft geholpen tijdens of na de ingrijpende gebeurtenis...

Vaak blijven we onszelf bevestigen in het denken en vertellen over de nare gebeurtenis...

 

het helpt heel goed om juist op zoek te gaan naar je ervaring die pósitief was...: die aardige mevrouw die je hand vasthield, of die vogel die je hoorde fluiten, of die voet die je nog wel kon bewegen...5

deel deze tip

Tip 3 - Neem je ontwikkelingstrauma's serieus

Bij trauma denken we vaak aan een eenmalige heftige gebeurtenis. Dat noemen we een shocktrauma.


Veel van ons hebben echter te maken met complexere vormen van trauma, die ontstaan zijn in onze kindertijd. We noemen dat ontwikkelingstrauma's.

Neem jezelf serieus als je merkt dat je last krijgt van dat negatieve gedrag van je vader, je zichzelf opofferende moeder of het grenzeloze gedrag van je kinderen.


Er is veel verandering mogelijk! Zoek een therapeut waarbij jij je veilig genoeg voelt.

Zet jij de eerste stap?5

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het trauma-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 5 - Documentaire - In utero

Ik heb een geweldige documentaire gezien die ik een ieder kan aanbevelen: "In Utero".


Hoe hebben ervaringen die je in de baarmoeder meemaakt effect op je latere leven? De baanbrekende documentaire ‘In Utero’ toont aan de hand van interviews, culturele mythes, populaire films en technologische trends hoe belangrijk de periode in de baarmoeder is voor het verdere leven.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - EMDR therapie (aangevuld met NLP oefeningen) werkt

EMDR therapie,eventueel aangevuld met NLP oefeningen, werkt optimaal. Mijn ervaring is dat cliënten zich in een relatief korte tijd minder emoitioneel voelen bij de gedachten aan de traumatische gebeurtenis. ( enkelvoudig trauma)3

deel deze tip

Tip 7 - Vlucht niet naar alcohol of drugs

Vlucht niet voor je trauma door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

Ook vluchten van je trauma door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 8 - Lichaamsgerichte therapie

Het lichaam heeft ook een geheugen. Trauma laat daarin zijn sporen na. Lichaamsgerichte therapie als Somatic Experiencing kan soms heel erg hulpvol zijn.


Yvette

2

deel deze tip

Tip 9 - Gebruik je zintuigen

Als traumatische ervaringen je dwars zitten, kan het voorkomen dat er momenten zijn dat je 'even weg bent', een soort van 'uitchecken'. Dit heet dissociatie.

Door het gebruiken van je zintuigen kan je weer 'terugkomen': kijk naar details in het gordijn of het plantje op de tafel, zoek dingen om je heen met de kleur rood, voel de stoel waarop je zit, ruik aan een flesje parfum of zeep, luister naar de geluiden in en buiten je huis of naar muziek.


Yvette

2

deel deze tip

Tip 10 - Oefening: Een doorlopende brief schrijven

Oefening: Een doorlopende brief schrijven

Spoken er in je hoofd steeds dezelfde gedachten rond, ben je nog niet klaar met iets, heb je niet goed afscheid kunnen nemen, moet je bepaalde gesprekken nog afsluiten?

Dan kan het helpen om een doorlopende brief te schrijven. Dat is een brief waar je iedere dag aan schrijft. Je gaat net zo lang door totdat hij af is. Dat is het moment dat je voelt dat alles is gezegd wat moet worden gezegd. Tot het moment dat je weet dat het over is en dat je vrij bent.

Kies een vast moment, een vast tijdstip en schrijf iedere dag een half uur. Als je niet weet wat je moet schrijven dan wacht je tot dit half uur om is, net zolang tot de woorden komen.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - EMDR-therapie helpt

Last van een ingrijpende gebeurtenis?
Komt het dagelijks terug, ook na 6 maanden?


Probeer EMDR, voor 90% van de getraumatiseerden wordt het trauma emotioneel minder beladen...


Maaike

1

deel deze tip

Tip 12 - Een oefening om traumatische pijn te verzachten

Een oefening om traumatische pijn te verzachten.

Ga in gedachten terug naar de tijd dat je een kind was en ga naar een moeilijk moment uit je kindertijd. Sta niet stil bij de pijn van dit moment, maar probeer een ander scenario voor dit moment te bedenken met een andere en betere afloop.

Wat had je nodig, wie had jou kunnen helpen, wat zou goed voor je zijn geweest, hoe zou het dan verder zijn gegaan?

Op deze manier kun je een nieuwe herinnering maken. Sta stil bij deze herinnering en geef ruimte en aandacht aan de opluchting die je hierbij voelt. Maak hier plaats voor in je hoofd, je hart en je lijf.1

deel deze tip

Tip 13 - Goede psychologische hulp zoeken

Een trauma is letterlijk gezien een wond. In dit geval hebben we het over psychotrauma en ook dat is een wond die kan genezen.

 

Het hebben van een trauma is zeer belastend. Je kunt na een trauma last hebben van PTSS - het posttraumatisch stress syndroom en dat is heel naar en heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van ons leven.

 

Goede psychologische hulp zoeken is dan noodzakelijk. Daar is een veilige plaats om je verhaal te delen. En om stappen te doen om je trauma te doen helen. Vaak werken wij therapeuten met schrijfopdrachten.

 

Daarnaast kan EMDR enorm helpend zijn om van je trauma('s) te herstellen. En dat kan de kwaliteit van je leven weer enorm doen toenemen. Dat gun ik jou!1

deel deze tip

Tip 14 - Stem af op Shocktrauma of ontwikkelingstrauma

Shocktrauma en ontwikkelingstrauma.

Shocktrauma onderscheiden we in een groot aantal categorieën. Ongelukken, valpartijen, misbruik, natuurrampen…de lijst is lang.

Maar in welke categorie een trauma ook is geplaatst, er is altijd sprake van een gebeurtenis, die te snel of te veel was voor ons zenuwstel om te hanteren of te integreren. Het overweldigt ons vermogen om te reageren en triggert gevoelens van intense angst, hulpeloosheid en het verlies van controle.

 

Een deel van de shocktrauma’s kan goed behandeld worden met EMDR, TR-EMI of Somatic Experiencing (lichaamsgerichte trauma therapie)

Ontwikkelingstrauma komt voort uit overweldigende ervaringen van verwaarlozing, liefdeloosheid of fysiek en emotioneel misbruik uit onze kindertijd en raakt vaak verweven raakt met shocktrauma.

Ontwikkelingstrauma laat ons bijna altijd zien dat wat we gemist hebben in onze jeugd en waar we vaak nu nog steeds naar op zoek zijn of naar verlangen.

 

Door vanuit het heden naar dat wat we misten in het verleden te kijken wordt het mogelijk om te ontmoeten wat er vroeger met ons gebeurt is en om zelf invulling te geven aan dat wat we zoeken of verlangen, waardoor we meer onze kracht komen en dichter bij onszelf kunnen blijven.1

deel deze tip

Tip 15 - EMDR of hypnotherapie helpt bij trauma en stress

Stress door trauma

Heel vaak kan een onderliggend trauma enorm veel stress veroorzaken in het dagelijks leven. Slecht slapen, niet geconcentreerd zijn, telkens weer terug moeten denken aan de moeilijke gebeurtenis(sen), het geeft veel spanning.

Je kan stress verminderen door het trauma aan te pakken via een EMDR of hypnotherapie traject. Onderzoek wat voor jou het meest geschikte is en laat je helpen zodat je niet onnodig lang stress blijft ervaren.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - EMDR-therapie verplaatst de nare ervaringen

Heb je nare of traumatische ervaringen meegemaakt dan kun je deze verwerken met EMDR. Een nare of traumatische ervaring sla je op in je emotionele deel van je hersenen.

 

Hierdoor speelt het je parten vandaag de dag in hoe je dingen doet en hoe je dingen aanpakt of hoe je op iets reageert.

 

Na de EMDR-therapie zijn de nare ervaringen verplaatst naar het rationele deel van je hersenen hierdoor is de lading ervan af. Je kunt anders reageren en anders met zaken omgaan die verband houden met de nare ervaringen.1

deel deze tip

Tip 17 - Met EMDR-therapie kun je je trauma verwerken

Ben je onzeker, voel je je minderwaardig, stel je extreem hoge eisen aan jezelf, zorg je altijd voor die ander.

 

Herken je één van deze patronen?

Het zijn patronen die ontstaan zijn in onze kindertijd. Er is je iets aangedaan door familie of door anderen.

 

Je bent in de steek gelaten, bekritiseerd, te veel beperkt, misbruikt, buitengesloten of verwaarloosd. We spreken dan van een ontwikkelingstrauma.

 

Door middel van EMDR-therapie kun je het trauma verwerken. Het zal je helpen om jouw levensdoelen te bereiken.1

deel deze tip

Tip 18 - Durf te kijken naar je trauma

Iedereen kent trauma
Het klinkt misschien raar maar voor ieder mens is opgroeien met ouders, hoe liefdevol ook, een traumatische ervaring. Want we krijgen nooit helemaal waar we als kind behoefte aan hebben.

 

Daar naar durven kijken, naar je werkelijke kinderlijke beleving, is al helend.1

deel deze tip

Tip 19 - Delen, schrijven, emdr

Allereerst is ruimte voor het verhaal van je trauma erg belangrijk. Delen is helen.

 

Maar daarnaast is er meer nodig. Alleen je verhaal kunnen doen en gehoord worden is niet genoeg. Trauma wordt op een andere manier in je brein opgeslagen dan andere herinneringen. Ook blijven er sporen achter in je lichaam.

 

Je lichaam is je herinneringsboek. Daarom doet ons lijf vaak mee als we getriggerd worden in ons trauma.

Als therapeut is schrijven een belangrijk therapeutisch hulpmiddel om bepaalde trauma's te verwerken.


Daarnaast kan EMDR in de therapie enorm helpend zijn voor de behandeling van trauma's. We zetten het brein dan aan het verwerken en daarna voelen getraumatiseerde mensen zich vaak enorm veel beter.1

deel deze tip

Tip 20 - Ga in gesprek om je trauma te onderzoeken

Een traumatische gebeurtenis is schokkend. De reacties daarop zijn bij iedereen verschillend maar deze reacties kun je beschouwen als normale reacties bij een abnormale gebeurtenis.

Een gevolg van een traumatische gebeurtenis kan zijn dat het eerdere, onverwerkte heftige gebeurtenissen oprakelt.

Het is goed om in gesprek te gaan om deze onverwerkte gebeurtenissen te onderzoeken, waardoor ruimte komt om eventuele disfunctionele gevoelens, gedachten en gedrag aan te pakken en te herstellen. Voel je welkom om in gesprek te gaan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Intergratieve Trauma Therapie

Wat als EMDR niet werkt?

EMDR lijkt de superoplossing om van emoties af te komen die je voelt bij verschillende beelden die trauma bij je oproepen...

maar er zijn mensen bij wie EMDR niet werkt omdat ze geblokkeerd zijn in het voelen van emoties. Die zijn te ver weg gestopt onder allerhande copingsmechanismen om te kunnen blijven functioneren. Dit heet dissociatie.

Herken jij je hierin? Dan zou je eerst ITT kunnen doen. Dit is Intergratieve Trauma Therapie. Dit is een werkwijze die je helpt om weer bij je gevoel te komen om deze vervolgens aan te pakken met EMDR.

Wil je hier meer over weten, voel je vrij contact op te nemen.


1

deel deze tip

Tip 22 - Ga 1x per dag 5 minuten in je lichaam zitten

Ga 1x per dag 5 minuten in je lichaam zitten

Om van trauma te kunnen genezen moet je ook lijfelijk van je trauma genezen, want je lichaam en geest zijn één geheel.

Je bewust worden van je lichaam kun je als volgt:
Ga rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. En probeer vervolgens antwoord te vinden op de volgende vragen:

  • welke lichaamssignalen neem ik waar?
  • Hoe ziet dit lichamelijke gevoel eruit? Hoe zou ik dat tekenen?
  • wat wil mijn lijf doen? Welke actie?
  • Welk gevoel roept deze gewaarwording bij mij op?

De eerste keer is het waarschijnlijk nog erg onwennig om je lichaam af te speuren, maar als je dit gedurende enkele weke dagelijks doet, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat.


1

deel deze tip

Tip 23 - Oefening voor wanneer je onrust of paniek voelt

Oefening voor wanneer je onrust of paniek voelt:

Dit kan je ofwel zelf doen ofwel aan iemand anders vragen:

Houd je voorhoofd en je achterhoofd stevig vast.
Adem gewoon door
Houd dit enige tijd vol tot je voelt dat je onrust zakt.

Indien je het zelf doet is het fijner voor je armen om het liggend te doen.


1

deel deze tip

Tip 24 - Deel je verhaal met iemand die je vertrouwt

Als je iets naars hebt meegemaakt, vroeger of korter geleden, dan kan het helpen om je verhaal te delen met iemand. Een familielid of een andere dierbare.

Wel iemand die jij goed vertrouwt en waar jij je veilig bij voelt. Vraag diegene of hij/zij alleen maar naar je verhaal wil luisteren.

Er hoeven geen tips of meningen gegeven te worden. (tenzij je dat wel wilt natuurlijk)
Alleen maar een geduldig luisterend oor.

Geef dit van te voren goed aan, want op het moment dat jij je verhaal doet en iemand komt met een ongevraagde mening op de proppen of begint zijn of haar eigen verhaal te vertellen, dan werkt dat vaak averechts.

Naast goede psychologische hulp, kan het van waarde zijn om je verhaal aan iemand te vertellen.


1

deel deze tip

Tip 25 - Lichamelijke reactie na heftige angst of opwinding

Lichamelijke reactie na heftige angst of opwinding.

We kennen allemaal het huiveren van angst, het beven van woede of van de zenuwen.

Dit kan als onaangenaam of zelfs angstwekkend worden ervaren, maar het is een noodzakelijke natuurlijke stressreactie. Het helpt bij het herstellen van het evenwicht na dreiging of opwinding.

Volgens medicus en psycholoog Peter Levine is het onderbreken van die natuurlijke lichamelijke reactie de oorzaak van klachten na trauma.

In lichaamsgerichte traumabehandeling wordt in een veilige omgeving alsnog ruimte gegeven aan deze 'ontlading' , waardoor de veerkracht en het gevoel van welzijn terug kunnen keren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Vraag je geschiedenis na bij ouders, verzorgers of bekenden

Hoe weet je nu eigenlijk dat je een trauma hebt?

Soms is het makkelijk om dit te weten. Je hebt herinneringen die je aandacht blijven vragen. Je blijft je verdrietig of angstig of paniekerig voelen bij een bepaalde herinnering.

Maar het kan ook zijn dat je geen herinneringen lijkt te hebben.
Wanneer je als kind, als heel klein kind door ervaringen heen bent gegaan die intens waren, zoals bijvoorbeeld verblijf in het ziekenhuis, couveuse kinderen, misbruikte kinderen of je bent als kind genegeerd in je behoeftes.

Soms kan je zonder herinneringen aan wat dan ook je als volwassene nog steeds kind voelen, een klein hulpeloos kind, of je kijkt in de spiegel en je denkt, het lijkt wel of ik in de ogen van een klein kind kijk . Wanneer dit "kind voelen" je in de weg zit in je ontwikkeling, kan je er van uit gaan dat je op de één of andere manier getraumatiseerd bent. Dit wordt dan ontwikkelingstrauma genoemd.

Vraag je geschiedenis na wanneer dit mogelijk is bij ouders, verzorgers of bekenden. Dat kan soms al verhelderend werken. Daarnaast is het raadzaam om een therapeut te zoeken.


1

deel deze tip

Tip 27 - Spanningen weghalen met EMDR

Spanningen weghalen met EMDR.

Een traumatische gebeurtenis laat diepe emotionele sporen na in je geheugen. De herinnering is met een heftige spanning weggeschreven in je geheugen.

EMDR helpt je om die spanning van de herinnering af te halen. Je vergeet het niet maar de herinnering doet niet meer zo'n pijn, roept niet meer zo'n onrust, angst of stress op na de EMDR behandeling(en).


1

deel deze tip

Tip 28 - EMDR bij trauma

EMDR bij trauma
Als je in het dagelijks leven last hebt van psychische problemen die samenhangen met een nare ervaring zoals een ongeluk, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars, kan EMDR een passende behandelmethode zijn.

Onderzoek naar EMDR heeft laten zien dat deze behandelmethode bij meer psychische klachten een effectieve therapie kan zijn. Uitgangspunt is dat de klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen zoals:

  • nare ervaringen op medisch gebied
  • werkgerelateerde gebeurtenissen
  • beschamende, pest- of verlieservaringen

Door middel van EMDR wordt het verwerkingsmechanisme gestimuleerd
met als gevolg dat de nare herinnering haar emotionele lading verliest en de gebeurtenis alsnog verwerkt kan worden.


1

deel deze tip

Tip 29 - Rust in jezelf hervinden

Een schokkende gebeurtenis, een traumatische ervaring laat herinneringen met allerlei emoties achter.

- Je kunt jezelf helpen door te schrijven over dat wat je hebt meegemaakt.

- Praat vooral ook over dat wat je meegemaakt hebt en praat over jouw gevoelens met die mensen waar jij je veilig bij voelt.

- Volg zoveel mogelijk je eigen vastigheden, je dagelijkse ritme, van opstaan tot naar bed gaan.

Soms kan een steun in je rug je verder helpen, zoek dan een therapeut of coach.
Hypnotherapie en EFT kunnen je helpen de rust in jezelf te hervinden.


1

deel deze tip

Tip 30 - Doe regelmatig een wandelmeditatie

Doe regelmatig een wandelmeditatie

Ga naar buiten (liefst in de buurt van je huis, want dan doe je het makkelijker, en hoe vaker je dit doet, hoe effectiever).

Wandel op je eigen ritme, met aandacht voor alles wat om je heen leeft. Kijk naar het gras, de bloemen, een vogel, vlinder..En zeg dan tegen jezelf het volgende, in het ritme van je passen:
De aarde onder mij..
de lucht boven mij..
De bomen naast mij..
En ook ik, ook ik hoor erbij..

En herhaal dit achter elkaar door. Blijf stappen op het ritme van je stem. En voel ook verder wat dit met je doet in je lichaam.

Deze oefening kalmeert het reptielenbrein, wat door trauma ahw overspannen is geraakt. Dit breingedeelte houdt van ritme, herhaling en cadans, dat kalmeert ons.

In het geheel helpt deze oefening je bewustzijn te vergroten en geeft het een gevoel van zelfcontrole.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten