Tips bij trauma's
Trauma - tips
Zoek je tips bij trauma's?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Meer ondersteuning nodig?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Lichaamsgerichte therapie
Het lichaam heeft ook een geheugen. Trauma laat daarin zijn sporen na. Lichaamsgerichte therapie als Somatic Experiencing kan soms heel erg hulpvol zijn.
Tip 2 - Neem je ontwikkelingstrauma's serieus
Bij trauma denken we vaak aan een eenmalige heftige gebeurtenis. Dat noemen we een shocktrauma.
Veel van ons hebben echter te maken met complexere vormen van trauma, die ontstaan zijn in onze kindertijd. We noemen dat ontwikkelingstrauma's.
Neem jezelf serieus als je merkt dat je last krijgt van dat negatieve gedrag van je vader, je zichzelf opofferende moeder of het grenzeloze gedrag van je kinderen.
Er is veel verandering mogelijk! Zoek een therapeut waarbij jij je veilig genoeg voelt.
Zet jij de eerste stap?
Tip 3 - Oefening: Een doorlopende brief schrijven
Oefening: Een doorlopende brief schrijven
Spoken er in je hoofd steeds dezelfde gedachten rond, ben je nog niet klaar met iets, heb je niet goed afscheid kunnen nemen, moet je bepaalde gesprekken nog afsluiten?
Dan kan het helpen om een doorlopende brief te schrijven. Dat is een brief waar je iedere dag aan schrijft. Je gaat net zo lang door totdat hij af is. Dat is het moment dat je voelt dat alles is gezegd wat moet worden gezegd. Tot het moment dat je weet dat het over is en dat je vrij bent.
Kies een vast moment, een vast tijdstip en schrijf iedere dag een half uur. Als je niet weet wat je moet schrijven dan wacht je tot dit half uur om is, net zolang tot de woorden komen.
Tip 4 - Documentaire - In utero
Ik heb een geweldige documentaire gezien die ik een ieder kan aanbevelen: "In Utero".
Hoe hebben ervaringen die je in de baarmoeder meemaakt effect op je latere leven? De baanbrekende documentaire ‘In Utero’ toont aan de hand van interviews, culturele mythes, populaire films en technologische trends hoe belangrijk de periode in de baarmoeder is voor het verdere leven.
Tip 5 - Zoek een therapeut
Heb je last van een trauma en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Tip 6 - Waarom reageer je zo heftig?
Tip 7 - Kijk naar wat jou heeft geholpen
Kijk naar wat jou heeft geholpen tijdens of na de ingrijpende gebeurtenis...
Vaak blijven we onszelf bevestigen in het denken en vertellen over de nare gebeurtenis...
het helpt heel goed om juist op zoek te gaan naar je ervaring die pósitief was...: die aardige mevrouw die je hand vasthield, of die vogel die je hoorde fluiten, of die voet die je nog wel kon bewegen...
Tip 8 - TRE (Trauma Release Exercises) bij trauma
Ik werk in mijn praktijk veel met het verwerken van traumatische gebeurtenissen. EMDR is daarbij mijn belangrijkste methode.
Ik leer daarnaast mijn cliënten ook graag oefeningen die ze zelf kunnen toepassen, omdat ik mijn cliënten zo snel mogelijk weer zelfredzaam wil maken.
TRE zijn oefeningen waarbij je de spanning in het lichaam ten gevolge van nare of traumatische gebeurtenissen los trilt. Het effect is een ontlading van spanning en het gevoel alsof je een goede massage hebt genoten. Een aanrader!
Tip 9 - Diverse technieken zoals EMDR, tijdlijn, ademcoaching
Zoals trauma ook vaak uitgelegd wordt: de ervaring was te groot, te snel en te heftig. Hierdoor schakelt ons lijf over naar de dierlijke modus; het is vechten of vluchten en als dat zinloos blijkt te zijn gaan we voor "dood liggen".
Hier ontstaat een ontkoppeling tussen je lichaam en geest. In je lichaam wordt de energie van het "vechten/ vluchten" nog steeds aangemaakt en vast gehouden terwijl je zenuwsysteem blokkeert door de grote hoeveelheid stress ( van het niet vechten en niet vluchten).
En hierdoor neemt je dierlijke brein je als het ware over en zorgt dat de grote hoeveelheid stress minder wordt door de ervaring ergens ver weg op te slaan zodat de stress als het ware niet steeds op nieuw geactiveerd kan worden.
En daar zit een deel van het gedoe wat we soms in ons dagelijkse leven ervaren. We merken wel dat we regelmatig buitensporig reageren op bepaalde situaties en dat dat ons erg veel energie kost. En als we geen zicht krijgen op deze energie slurpers in ons zelf ligt een burn-out op de loer.
Daarom vind ik het van groots belang dat je zicht krijgt op jouw buitensporige onbewust, vol automatische re-actie patroon op de "leeuwen" die jij in je dagelijkse leven nog steeds tegen komt.
En dan bedoel ik met "leeuwen" een bepaalde opmerking, gezichtsuitdrukking, aanraking van iemand in je omgeving. Een kleine beweging die een oud, onzichtbaar re-actie patroon in jouw in gang zet.
Waarvan jij achteraf merkt en weet dat het niet in proportie was maar dat je voor dat je het kon bedenken, al zo heftig reageerde. Dan is er mogelijk iets ouds en onbewusts geraakt waarmee dit dierlijke verdedigingsmechanisme geactiveerd werd.
Dus als je niet meer zo dierlijk op een "leeuwen" wil blijven reageren is het soms tijd om vanuit veiligheid en afstand deze onbewuste pijnpunten onder ogen te gaan komen.
Dat hoeft zeker niet door ze te herbeleven, juist niet want dan verdwijn je er weer in, maar door diverse technieken zoals EMDR, tijdlijn, ademcoaching en nog meer traumatechnieken waarmee je wel weer contact krijgt met de vastgezette lichamelijke energie en deze weer kan gaan laten stromen zonder dat het je weer overneemt.
Kortom soms is het jouw tijd om terug kijken naar je verleden en je pijnpunten helder krijgen, je onbewust re-actie patroon herstellen en er een gezonde herinnering van maken waar je op een normale manier op terug kan kijken zonder dat je dierlijke systeem je heeft overgenomen.
Hoe fijn zou dat zijn?
Tip 10 - Slachtofferschap ontstaat in je jeugd
Tip 11 - Richten op veiligheid, vertrouwen, kracht
Trauma ontstaat niet alleen maar door een heftige gebeurtenis. Trauma ontstaat door de machteloosheid die je daarbij ervaart. Bij hele heftige gebeurtenissen zoals een verkrachting of overval ben je eigenlijk altijd machteloos.
Maar schijnbaar kleine gebeurtenissen, zoals een ziekenhuisopname, narcose, of een heftige ruzie tussen je ouders meemaken als kind, triggeren ook machteloosheid en dus potentieel trauma.
Mensen denken vaak ten onrechte dat je voor traumaverwerking eindeloos de heftige gebeurtenissen moet herleven. Niets is minder waar.
Bij machteloosheid horen woorden als onveilig, angst, lege handen, weerloos. Traumaverwerking moet zich daarom richten op veiligheid, vertrouwen, kracht en weerbaarheid.
Tip 12 - Veiligheid als basis om oude pijn te verwerken
Check heel goed of je je bij je therapeut op je gemak kunt voelen, of je je voldoende veilig en beschermd voelt om kwetsbare en pijnlijke ervaringen te bespreken en te verwerken. Zo niet: zorg goed voor jezelf en zoek een ander.
Tip 13 - Somatic Experiencing®
Somatic Experiencing® lichaamsgerichte traumatherapie is een gespecialiseerde psychosomatische methode voor het helen van trauma en andere stressgerelateerde klachten. Het is is een wetenschappelijk onderbouwde benadering voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress, shock en trauma.
De behandeling richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen, het vergroten van veerkracht, het ontladen van opgeslagen stress en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop.
Tip 14 - Filmpje autonome zenuwstelsel
Tip 15 - NEI therapie werkt! om emotionele blokkades te verwerken
Met behulp van de NEI-methodiek (Neuro Emotionele Integratie, ook wel Nieuw Emotioneel Inzicht genoemd) kunnen we die oude emotionele blokkades aanpakken. Je ziet, onverwerkte emoties blijven onder de oppervlakte liggen, wachtend tot we er klaar voor zijn om ermee aan de slag te gaan. Vaak vermijden we die oude pijn liever en willen we er niet te veel mee te maken hebben. Maar juist door deze emoties aan te pakken en los te koppelen (met behulp van een ademhalingstechniek en de Biotensor), hoef je niet langer weg te rennen voor de emoties die je al die tijd hebt proberen te onderdrukken. Die 'vastgezette emoties' kunnen fysieke klachten, ongewenste gevoelens en ongewenst gedrag veroorzaken. Dat wil je toch ook niet!
Dus, wat gebeurt er als we deze blokkades aanpakken? Nou, je zult meer ruimte, rust en ontspanning ervaren. NEI concentreert zich op de oorzaak en motivatie van ons gedrag, en helpt ons om die blokkades en belemmerende overtuigingen los te laten. Je krijgt inzicht in de relatie tussen je gevoel en je gedrag. NEI draait NIET om herbeleving, maar juist om het actief aanpakken van de triggers. Op die manier kun je jezelf weer bevrijden en voluit genieten van het leven.
Tip 16 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het trauma-lotgenotenforum op deze website.
Tip 17 - EMDR therapie (aangevuld met NLP oefeningen) werkt
EMDR therapie,eventueel aangevuld met NLP oefeningen, werkt optimaal. Mijn ervaring is dat cliënten zich in een relatief korte tijd minder emoitioneel voelen bij de gedachten aan de traumatische gebeurtenis. ( enkelvoudig trauma)
Tip 18 - 3 Boekentips inspiratie- en kennisbronnen
1.Traumasporen- Bessel van der Kolk, het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.
2. De tijger ontwaakt- Peter A. Levine, traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie
3. De polyvagaaltheorie - Stephen W. Porges, de polyvagaaltheorie en de transformerende kracht van je veilig voelen
Voor mij zijn dit belangrijke inspiratie- en kennisbronnen.
Tip 19 - Je lichaam schudden
Tip 20 - Kom eens uit je hoofd, ga in je lijf
Recent onderzoek concludeert dat er meer aandacht nodig is voor het lichamelijke in de psychiatrie en psychologie. Wanneer wordt het lijf gezien als iets wat bij je hoort, als iets om naar te luisteren, om serieus te nemen als manier om stress te verwerken? Als je niet lekker in je vel zit, moet je toch vooral je gedachten veranderen, is de heersende opvatting.
Veel mensen zetten zich af tegen het lichaam, alsof het niet bij je hoort. Uit onderzoek blijkt dat hoe meer ingrijpende jeugdervaringen, hoe groter de spierspanning. Getraumatiseerde mensen reageren lichamelijk meetbaar heftiger op stress en pijn – en houden ook langer lichamelijk last. Het lichaam slaat stress en traumatische ervaringen op. Het lijf speelt vervolgens een cruciale rol bij hoe iemand met nieuwe stress-situaties omgaat. Het leren luisteren naar de subtiele signalen van het lichaam is essentieel om beter om te kunnen gaan met trauma en psychische problemen. Wie beter voelt dat zijn lichaam stress ervaart, kan die stress beter aanpakken.
Tip: ga na een werkdag eens wat rekken en strekken, doe dit rustig door alle delen van je lichaam af te gaan. Vergeet ook niet je kaken en mond, je handen, vingers, tenen en voeten en strek ook eens je bekken naar voren en naar achteren. Wees een beetje liever voor je lijf door het te bedanken voor wat het je biedt. En maak plezier met je lichaam, doe eens een dansje. En… maak contact met anderen. Hoe zou het zijn om eens een dansvloer te pakken? Op een fijne manier in contact zijn met je eigen lijf, is een ingang om contact te maken met anderen. En dat doet goed!
Tip 21 - EMDR-therapie helpt
Last van een ingrijpende gebeurtenis?
Komt het dagelijks terug, ook na 6 maanden?
Probeer EMDR, voor 90% van de getraumatiseerden wordt het trauma emotioneel minder beladen...
Tip 22 - Gebruik je zintuigen
Als traumatische ervaringen je dwars zitten, kan het voorkomen dat er momenten zijn dat je 'even weg bent', een soort van 'uitchecken'. Dit heet dissociatie.
Door het gebruiken van je zintuigen kan je weer 'terugkomen': kijk naar details in het gordijn of het plantje op de tafel, zoek dingen om je heen met de kleur rood, voel de stoel waarop je zit, ruik aan een flesje parfum of zeep, luister naar de geluiden in en buiten je huis of naar muziek.
Tip 23 - Doe regelmatig een wandelmeditatie
Ga naar buiten (liefst in de buurt van je huis, want dan doe je het makkelijker, en hoe vaker je dit doet, hoe effectiever).
Wandel op je eigen ritme, met aandacht voor alles wat om je heen leeft. Kijk naar het gras, de bloemen, een vogel, vlinder..En zeg dan tegen jezelf het volgende, in het ritme van je passen:
De aarde onder mij..
de lucht boven mij..
De bomen naast mij..
En ook ik, ook ik hoor erbij..
En herhaal dit achter elkaar door. Blijf stappen op het ritme van je stem. En voel ook verder wat dit met je doet in je lichaam.
Deze oefening kalmeert het reptielenbrein, wat door trauma ahw overspannen is geraakt. Dit breingedeelte houdt van ritme, herhaling en cadans, dat kalmeert ons.
In het geheel helpt deze oefening je bewustzijn te vergroten en geeft het een gevoel van zelfcontrole.
Tip 24 - Gebruik de kennis over trauma vanuit de polyvagaal theorie
Tip 25 - Lichamelijke (onverklaarbare) klachten na trauma
Een van de stresshormonen die lichamelijk klachten en ziekten kan veroorzaken is cortisol. Dit hormoon is zeer effectief op momenten dat het nodig is om te vechten of vluchten. Maar wanneer dit hormoon te lang en teveel in het lichaam aanwezig is kan het schade aanrichten. Het is dus belangrijk de aanmaak van dit hormoon omlaag te brengen door bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapieën te volgen. Het is in ieder geval belangrijk om met je trauma aan de slag te gaan.
Het is dus niet vreemd dat je ineens last krijgt van ontstekingen in je lichaam bijvoorbeeld (cortisol verlaagd het afweersysteem), slaapproblemen of depressieve gevoelens (cortisol verminderd de aanmaak van serotonine. serotonine regelt o.a. ons slaapritme en onze stemming. Dit is nog maar een kleine greep uit de gevolgen van teveel en/ of te langdurige aanmaak van cortisol.
Tip 26 - Vlucht niet naar alcohol of drugs
Vlucht niet voor je trauma door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing
Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.
Ook vluchten van je trauma door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.
Tip 27 - EMDR of hypnotherapie helpt bij trauma en stress
Stress door trauma
Heel vaak kan een onderliggend trauma enorm veel stress veroorzaken in het dagelijks leven. Slecht slapen, niet geconcentreerd zijn, telkens weer terug moeten denken aan de moeilijke gebeurtenis(sen), het geeft veel spanning.
Je kan stress verminderen door het trauma aan te pakken via een EMDR of hypnotherapie traject. Onderzoek wat voor jou het meest geschikte is en laat je helpen zodat je niet onnodig lang stress blijft ervaren.
Tip 28 - Met EMDR-therapie kun je je trauma verwerken
Ben je onzeker, voel je je minderwaardig, stel je extreem hoge eisen aan jezelf, zorg je altijd voor die ander.
Herken je één van deze patronen?
Het zijn patronen die ontstaan zijn in onze kindertijd. Er is je iets aangedaan door familie of door anderen.
Je bent in de steek gelaten, bekritiseerd, te veel beperkt, misbruikt, buitengesloten of verwaarloosd. We spreken dan van een ontwikkelingstrauma.
Door middel van EMDR-therapie kun je het trauma verwerken. Het zal je helpen om jouw levensdoelen te bereiken.
Tip 29 - Ga 1x per dag 5 minuten in je lichaam zitten
Om van trauma te kunnen genezen moet je ook lijfelijk van je trauma genezen, want je lichaam en geest zijn één geheel.
Je bewust worden van je lichaam kun je als volgt:
Ga rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. En probeer vervolgens antwoord te vinden op de volgende vragen:
- welke lichaamssignalen neem ik waar?
- Hoe ziet dit lichamelijke gevoel eruit? Hoe zou ik dat tekenen?
- wat wil mijn lijf doen? Welke actie?
- Welk gevoel roept deze gewaarwording bij mij op?
De eerste keer is het waarschijnlijk nog erg onwennig om je lichaam af te speuren, maar als je dit gedurende enkele weke dagelijks doet, zul je merken dat het steeds makkelijker gaat.
Tip 30 - Oefening voor wanneer je onrust of paniek voelt
Dit kan je ofwel zelf doen ofwel aan iemand anders vragen:
Houd je voorhoofd en je achterhoofd stevig vast.
Adem gewoon door
Houd dit enige tijd vol tot je voelt dat je onrust zakt.
Indien je het zelf doet is het fijner voor je armen om het liggend te doen.
Tip 31 - EMDR zelfhulp
Als EMDR therapeute werk ik veel met het verwerken van nare, onverwerkte gebeurtenissen. Soms is er heel veel gebeurd en ervaart de client heftige emoties tussen de sessies door.
Dan adviseer ik mijn cliënten om de vlinderomhelzing te doen. Daarbij tik je om en om met je handen op de bovenarm van de andere arm. Je kunt ook de klikjes op internet vinden en met een koptelefoon de Bilaterale stimulatie toepassen.
Dit werkt weliswaar niet therapeutisch, maar het kan wel de nodige rust en ontspanning teweeg brengen om door een dieptepunt heen te komen...:-)
Let wel: het is een goede aanvulling en geen vervanging voor therapie.
Tip 32 - Boekentip: Niemandskinderen
Het boek Niemandskinderen van Carolien Roodvoets beschrijft heel toegankelijk wat de gevolgen van een onveilige jeugd zijn later in je leven. Ze laat zien dat veel mensen worstelen met een onverwerkt verleden en dat het mogelijk is daaraan te werken.
Herkenning, bewustwording en inzicht zijn belangrijke stappen op weg naar verwerking. Het lezen van dit boek kan je hierbij helpen.
Tip 33 - Veilige plek
Open langzaam weer je ogen.
Oefen dit dagelijks op een plek/moment waarop je je ontspannen voelt (onder de douche, tijdens het koken, op de bank). Wanneer je het goed kunt toepassen op momenten dat je je ontspannen voelt, kun je langzaam gaan oefenen met toepassen op momenten dat je gespannen bent en het nodig hebt.
Tip 34 - Educatieve film over narcistische mishandeling
laat zien hoe narcistische mishandeling , hier ook wel intiem terreur genoemd in de praktijk eruit kan zien.
Erg verhelderend ook voor slachtoffers
https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire
Tip 35 - Verbind je met jezelf in het nu door rimte en melodie
Tip 36 - Tijdlijn
Door een tijdlijn te maken, creëer je overzicht, ook hoe lang bepaalde dingen/gebeurtenissen er waren, en wanneer bepaalde gebeurtenissen plaats vonden..
Dit kan ruimte en rust opleveren. Als kind leek het wel een half jaar te duren maar op het moment van het uitschrijven, kom je er bijvoorbeeld achter dat het maar drie weken is geweest. Dit zorgt voor een realistisch beeld en lukt het vaak beter het in perspectief te zien.
Wil je dit niet zelf doen, of lukt het je niet?
Ik help je er graag bij!
Tip 37 - Boekentip : De levende erfenis van trauma transformeren
Dit is een werkboek met veel afbeeldingen en werkbladen, gebaseerd op de recentste opvattingen omtrent trauma en de gevolgen van lichaam en hersenen.
Het geeft handvatten om te kunnen gerstellen van de effecten van trauma: de lichamelijke en emotionele effecten en de veranderingen die trauma teweeg brengt.
Dat boek laat ons zien dat trauma kan helen door het aanleren van nieuwe gewoonten op het gebied van zelfwaarneming en zelfontdekking.
Tip 38 - Boekentip: De tijger ontwaakt.
In het boek 'de tijger ontwaakt' legt Peter Levine uit waarom traumaverschijnselen het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden, zonder dat de oorzaak van het trauma opnieuw herbeleefd hoeft te worden.
Tip 39 - Trauma die je niet verwerkt, geef je door.
Kan juist daardoor als een last aan je blijven kleven. Het zal ervoor zorgen dat je onbewust sommige situaties juist opzoekt of vermijd.
Dat zal ongemerkt ook invloed hebben op de mensen die heel dichtbij je zijn en waar je een hechte band mee hebt
Zoals bijvoorbeeld; 'Je bent een keer in een donker steegje berooft van je tas. Je zal vermoedelijk je partner en kinderen daarvoor willen waarschuwing om ze ervoor te behoeden... Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat zij zich ergens zorgen over gaan maken wat hen misschien nooit zou overkomen.
Op die manier kun je een niet verwerkt trauma doorgeven.
Er is van belang om je daar bewust van te zijn.
Warme groet
Tip 40 - Podcasts Maarten Oversier
Ook zijn boek Bestaansrecht is een aanrader.
In onze praktijk nemen wij ook deze manier van werken mee in onze holistische benadering naar de cliënt.
Tip 41 - Traumasporen
Traumasporen
Heel interessant boek over trauma en PTSS geschreven door psychiater en onderzoeker Bessel van der Kolk. Van der Kolk geeft inzicht in wat trauma met je doet en hoe je kan herstellen met behulp van EMDR, yoga, mindfulness, meditatie en neurofeedback.
Tip 42 - Een oefening om traumatische pijn te verzachten
Een oefening om traumatische pijn te verzachten.
Ga in gedachten terug naar de tijd dat je een kind was en ga naar een moeilijk moment uit je kindertijd. Sta niet stil bij de pijn van dit moment, maar probeer een ander scenario voor dit moment te bedenken met een andere en betere afloop.
Wat had je nodig, wie had jou kunnen helpen, wat zou goed voor je zijn geweest, hoe zou het dan verder zijn gegaan?
Op deze manier kun je een nieuwe herinnering maken. Sta stil bij deze herinnering en geef ruimte en aandacht aan de opluchting die je hierbij voelt. Maak hier plaats voor in je hoofd, je hart en je lijf.
Tip 43 - Goede psychologische hulp zoeken
Een trauma is letterlijk gezien een wond. In dit geval hebben we het over psychotrauma en ook dat is een wond die kan genezen.
Het hebben van een trauma is zeer belastend. Je kunt na een trauma last hebben van PTSS - het posttraumatisch stress syndroom en dat is heel naar en heeft vaak gevolgen voor de kwaliteit van ons leven.
Goede psychologische hulp zoeken is dan noodzakelijk. Daar is een veilige plaats om je verhaal te delen. En om stappen te doen om je trauma te doen helen. Vaak werken wij therapeuten met schrijfopdrachten.
Daarnaast kan EMDR enorm helpend zijn om van je trauma('s) te herstellen. En dat kan de kwaliteit van je leven weer enorm doen toenemen. Dat gun ik jou!
Tip 44 - Stem af op Shocktrauma of ontwikkelingstrauma
Shocktrauma en ontwikkelingstrauma.
Shocktrauma onderscheiden we in een groot aantal categorieën. Ongelukken, valpartijen, misbruik, natuurrampen…de lijst is lang.
Maar in welke categorie een trauma ook is geplaatst, er is altijd sprake van een gebeurtenis, die te snel of te veel was voor ons zenuwstel om te hanteren of te integreren. Het overweldigt ons vermogen om te reageren en triggert gevoelens van intense angst, hulpeloosheid en het verlies van controle.
Een deel van de shocktrauma’s kan goed behandeld worden met EMDR, TR-EMI of Somatic Experiencing (lichaamsgerichte trauma therapie)
Ontwikkelingstrauma komt voort uit overweldigende ervaringen van verwaarlozing, liefdeloosheid of fysiek en emotioneel misbruik uit onze kindertijd en raakt vaak verweven raakt met shocktrauma.
Ontwikkelingstrauma laat ons bijna altijd zien dat wat we gemist hebben in onze jeugd en waar we vaak nu nog steeds naar op zoek zijn of naar verlangen.
Door vanuit het heden naar dat wat we misten in het verleden te kijken wordt het mogelijk om te ontmoeten wat er vroeger met ons gebeurt is en om zelf invulling te geven aan dat wat we zoeken of verlangen, waardoor we meer onze kracht komen en dichter bij onszelf kunnen blijven.
Tip 45 - EMDR-therapie verplaatst de nare ervaringen
Heb je nare of traumatische ervaringen meegemaakt dan kun je deze verwerken met EMDR. Een nare of traumatische ervaring sla je op in je emotionele deel van je hersenen.
Hierdoor speelt het je parten vandaag de dag in hoe je dingen doet en hoe je dingen aanpakt of hoe je op iets reageert.
Na de EMDR-therapie zijn de nare ervaringen verplaatst naar het rationele deel van je hersenen hierdoor is de lading ervan af. Je kunt anders reageren en anders met zaken omgaan die verband houden met de nare ervaringen.
Tip 46 - Durf te kijken naar je trauma
Iedereen kent trauma
Het klinkt misschien raar maar voor ieder mens is opgroeien met ouders, hoe liefdevol ook, een traumatische ervaring. Want we krijgen nooit helemaal waar we als kind behoefte aan hebben.
Daar naar durven kijken, naar je werkelijke kinderlijke beleving, is al helend.
Tip 47 - Delen, schrijven, emdr
Allereerst is ruimte voor het verhaal van je trauma erg belangrijk. Delen is helen.
Maar daarnaast is er meer nodig. Alleen je verhaal kunnen doen en gehoord worden is niet genoeg. Trauma wordt op een andere manier in je brein opgeslagen dan andere herinneringen. Ook blijven er sporen achter in je lichaam.
Je lichaam is je herinneringsboek. Daarom doet ons lijf vaak mee als we getriggerd worden in ons trauma.
Als therapeut is schrijven een belangrijk therapeutisch hulpmiddel om bepaalde trauma's te verwerken.
Daarnaast kan EMDR in de therapie enorm helpend zijn voor de behandeling van trauma's. We zetten het brein dan aan het verwerken en daarna voelen getraumatiseerde mensen zich vaak enorm veel beter.
Tip 48 - Ga in gesprek om je trauma te onderzoeken
Een gevolg van een traumatische gebeurtenis kan zijn dat het eerdere, onverwerkte heftige gebeurtenissen oprakelt.
Het is goed om in gesprek te gaan om deze onverwerkte gebeurtenissen te onderzoeken, waardoor ruimte komt om eventuele disfunctionele gevoelens, gedachten en gedrag aan te pakken en te herstellen. Voel je welkom om in gesprek te gaan.
Tip 49 - Deel je verhaal met iemand die je vertrouwt
Wel iemand die jij goed vertrouwt en waar jij je veilig bij voelt. Vraag diegene of hij/zij alleen maar naar je verhaal wil luisteren.
Er hoeven geen tips of meningen gegeven te worden. (tenzij je dat wel wilt natuurlijk)
Alleen maar een geduldig luisterend oor.
Geef dit van te voren goed aan, want op het moment dat jij je verhaal doet en iemand komt met een ongevraagde mening op de proppen of begint zijn of haar eigen verhaal te vertellen, dan werkt dat vaak averechts.
Naast goede psychologische hulp, kan het van waarde zijn om je verhaal aan iemand te vertellen.
Tip 50 - Lichamelijke reactie na heftige angst of opwinding
We kennen allemaal het huiveren van angst, het beven van woede of van de zenuwen.
Dit kan als onaangenaam of zelfs angstwekkend worden ervaren, maar het is een noodzakelijke natuurlijke stressreactie. Het helpt bij het herstellen van het evenwicht na dreiging of opwinding.
Volgens medicus en psycholoog Peter Levine is het onderbreken van die natuurlijke lichamelijke reactie de oorzaak van klachten na trauma.
In lichaamsgerichte traumabehandeling wordt in een veilige omgeving alsnog ruimte gegeven aan deze 'ontlading' , waardoor de veerkracht en het gevoel van welzijn terug kunnen keren.
Tip 51 - Vraag je geschiedenis na bij ouders, verzorgers of bekenden
Soms is het makkelijk om dit te weten. Je hebt herinneringen die je aandacht blijven vragen. Je blijft je verdrietig of angstig of paniekerig voelen bij een bepaalde herinnering.
Maar het kan ook zijn dat je geen herinneringen lijkt te hebben.
Wanneer je als kind, als heel klein kind door ervaringen heen bent gegaan die intens waren, zoals bijvoorbeeld verblijf in het ziekenhuis, couveuse kinderen, misbruikte kinderen of je bent als kind genegeerd in je behoeftes.
Soms kan je zonder herinneringen aan wat dan ook je als volwassene nog steeds kind voelen, een klein hulpeloos kind, of je kijkt in de spiegel en je denkt, het lijkt wel of ik in de ogen van een klein kind kijk . Wanneer dit "kind voelen" je in de weg zit in je ontwikkeling, kan je er van uit gaan dat je op de één of andere manier getraumatiseerd bent. Dit wordt dan ontwikkelingstrauma genoemd.
Vraag je geschiedenis na wanneer dit mogelijk is bij ouders, verzorgers of bekenden. Dat kan soms al verhelderend werken. Daarnaast is het raadzaam om een therapeut te zoeken.
Tip 52 - Spanningen weghalen met EMDR
Een traumatische gebeurtenis laat diepe emotionele sporen na in je geheugen. De herinnering is met een heftige spanning weggeschreven in je geheugen.
EMDR helpt je om die spanning van de herinnering af te halen. Je vergeet het niet maar de herinnering doet niet meer zo'n pijn, roept niet meer zo'n onrust, angst of stress op na de EMDR behandeling(en).
Tip 53 - EMDR bij trauma
Als je in het dagelijks leven last hebt van psychische problemen die samenhangen met een nare ervaring zoals een ongeluk, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars, kan EMDR een passende behandelmethode zijn.
Onderzoek naar EMDR heeft laten zien dat deze behandelmethode bij meer psychische klachten een effectieve therapie kan zijn. Uitgangspunt is dat de klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer beschadigende ervaringen zoals:
- nare ervaringen op medisch gebied
- werkgerelateerde gebeurtenissen
- beschamende, pest- of verlieservaringen
Door middel van EMDR wordt het verwerkingsmechanisme gestimuleerd
met als gevolg dat de nare herinnering haar emotionele lading verliest en de gebeurtenis alsnog verwerkt kan worden.
Tip 54 - Rust in jezelf hervinden
- Je kunt jezelf helpen door te schrijven over dat wat je hebt meegemaakt.
- Praat vooral ook over dat wat je meegemaakt hebt en praat over jouw gevoelens met die mensen waar jij je veilig bij voelt.
- Volg zoveel mogelijk je eigen vastigheden, je dagelijkse ritme, van opstaan tot naar bed gaan.
Soms kan een steun in je rug je verder helpen, zoek dan een therapeut of coach.
Hypnotherapie en EFT kunnen je helpen de rust in jezelf te hervinden.
Tip 55 - Boekentip: Sterker worden waar het pijn doet
Sterker worden waar het pijn doet , van Yde Castreleyn.
Hierin wordt heel goed, duidelijk en handzaam uitgelegd hoe trauma werkt.
Ook geeft ze praktijkvoorbeelden die heel verhelderend zijn, en oefeningen die helpen.
Een aanrader!
Tip 56 - Word je ervan bewust en zoek hulp
Een goede vervolgstap kan zijn om er hulp bij te zoeken. Het kan een taai proces zijn om er minder last van te hebben, maar het is zeker niet onmogelijk. Grijp je kans!
Tip 57 - Let op goede voeding
Tip 58 - Stoppen en bewust ademhalen
Gebeurtenissen, emoties, indrukken, verwachtingen, verleden en toekomst slepen ons mee en we lopen het risico geleefd te worden in plaats van te leven. Het is belangrijk om stil te staan en terug te komen in het hier en nu. Dat doe je door je aandacht bewust te richten op iets dat hier en nu aanwezig is.
Aandacht bij wat er is, is het enige wat je kan helpen om te stoppen. Je ademhaling of je lichaam zoals bij de bodyscan kunnen je daarbij helpen weer terug te komen in het hier en nu.
Mocht je afdwalen, afdwalen is nu eenmaal de natuur van de geest, breng dan je aandacht gewoon weer terug naar je ademhaling of je lichaam. Doe dit met een glimlachen met een mildheid voor jezelf. Het hier en nu is de enige plek waar je tot rust kunt komen.
Een voor de hand liggend object om je aandacht op te richten is je ademhaling. Je ademhaling heb je in iedere situatie en op ieder ogenblik bij de hand.
Oefening: Bewust ademen
- Ga met je aandacht naar je ademhaling en ga na waar je nu in je ademhaling bent.
- Weet of je in een inademing bent of in een uitademing.
- Volg het op en neer gaan van je ademhaling zonder er zelf iets aan te veranderen.
- Het kan helpen als bij elke inademing in stilte in je zelf zegt: “ Ik adem in.”en bij elke uitademing: ” Ik adem uit.”
- Laat jezelf toe al het andere los te laten. Houd dit even vol.
Merk hoe allerlei gedachten en gevoelens om je aandacht vragen en je van je ademhaling afleiden. Gun het jezelf om wat zich ook aandient, nu even los te laten en weer met je aandacht bij je ademhaling uit te komen. Wees nieuwsgierig naar je ademhaling. Is ze diep of oppervlakkig, snel of langzaam?
Laat je vooral niet meeslepen in boosheid over jezelf als je merkt hoe je telkens weer afgeleid bent, maar glimlach naar jezelf en keer telkens weer terug naar de veilige thuishaven van je ademhaling.
Tip 59 - Lichaamsgericht werken met gestalttherapeut
Raak je regelmatig door een trigger (geheel of gedeeltelijk) het contact met je lichaam kwijt, of heb je slecht contact met je lichaam, ga naar een gestalttherapeut die bekend is met lichaamsgericht werken bij trauma.
Tip 60 - Sta eens stil bij een persoon die er vroeger voor je was
Sta eens stil bij een persoon die er vroeger voor je was, aan wie je een prettige herinnering hebt. Het kan een opa zijn, of buurvrouw of de moeder van een vriendinnetje.
Ga eens terug in gedachten en ervaar hoe het is als die persoon bij je in de buurt zou zijn, en hoor maar eens innerlijk wat die persoon nu tegen je zegt wat je op dit moment kan helpen.
Als er geen persoon bij je opkomt, kun je ook aan een dier denken, of een figuur uit een boek.
Je kunt deze ervaring voor jezelf vastleggen door er over te schrijven of er een tekening van te maken.
Tip 61 - Dissociatie
Wanneer er later stress of een trigger (die herinnert aan traumatische ervaringen) plaatsvindt kan dissociatie optreden om jezelf te beschermen. Het is immers “niet veilig” en alles in je zet zich in om om te gaan met de situatie, op de manier zoals je het “geleerd” hebt in de trauma’s die je opliep.
Het onder woorden leren brengen van wat er gebeurde kan bemoeilijkt worden door het dissociëren.
In de gesprekken is het belangrijk dat er benoemd wordt dat het nu veilig is, het verhaal binnen deze vier muren blijft en dat jij bepaalt wat je wilt vertellen. Geen druk maar ruimte creëren en bouwen aan vertrouwen.
Tip 62 - Boekentip: Sensorimotor Psychotherapie
Een boek met hele heldere en uitgebreide uitleg over de oorzaken, gevolgen en herstel van trauma en gehechtheids problemen. Met aparte hoofdstukken voor de therapeut en voor de cliënt en vele werkbladen om samen praktisch mee aan de slag te gaan.
Uit de inleiding:
De intelligentie van het lichaam is een grotendeels onaangeboorde bron binnen psychotherapie. Door het lichaam te verwerpen als middel voor therapeutische interventie wordt de cliënt een belangrijk instrument ontnomen om tot zelfkennis en verandering te komen.
De sensorimotor psychotherapie heeft zijn eigen unieke methode ontwikkeld op basis van interpersoonlijke neurobiologie, neurologie, trauma- en gehechtheids onderzoek. Vaak aangeduid als lichaamsgerichte gesprekstherapie combineert sensorimotor psychotherapie de theorie en technieken van cognitieve, affectieve en psychodynamische therapie met duidelijke somatische interventies.
Tip 63 - Beweeg
Lid Therapiepsycholoog
Tip 64 - Zintuigoefening
Benoem 5 dingen waar je met concentratie naar kijkt
Benoem 5 dingen waar je met concentratie naar luistert
Benoem 5 dingen die je fysiek ervaart (geen emotie)
Benoem daarna 4 van elke, 3, 2, 1
Dit is een oefening om in het nu te blijven. Dit kan je helpen om niet in een herbeleving terecht te komen. Het is geenszins een vervanging van traumatherapie.
Tip 65 - De tijd kwijt
Leg een schriftje of notitieboekje neer op een goede plek en schrijf voor in op het eerste blad dat er altijd geschreven mag worden over welk onderwerp of emotie of gebeurtenis dan maar ook. Kijk geregeld of er in geschreven wordt.
Het kan zijn dat er delen van je persoon "weggedoken", "ondergedoken" zijn en op cruciale momenten dingen voor je over nemen. Nodig die uit om te schrijven. Is dat erg confronterend? Praat erover met je therapeut. Is deze niet bekend met deze materie? Zoek een therapeut die jou kan helpen met de binnenwereld die jij nu nog niet kent maar wel wilt leren kennen.
Tip 66 - Zoek iemand die je vertrouwt
Als ervaringsdeskundige van kindermisbruik en kindermishandeling zeg ik zoek hulp. De gevolgen van een trauma zetten zich voort in alle gebieden van je leven als je er niet over gaat praten. Natuurlijk kun je een heleboel zelf maar het gaat sneller en beter als iemand je helpt.
Zoek iemand die je vertrouwt. Zoek iemand bij wie jij je veilig voelt. Iemand die je begrijpt. Je bent niet alleen. En je hoeft het niet alleen te doen.
Tip 67 - Voel je veilig en vertrouwd
Tip 68 - Maakt een planbord met een overzicht van de dag
Maakt een planbord met een overzicht van de dag en de dingen waar je echt aan wil denken. Je kunt het alarm op je telefoon gebruiken als reminder.
Tip 69 - Boekentip: Je verlangen dwaallicht of kompas?
Over verlangens, innerlijke verdeeldheid en vervulling
Het boek geeft inzichten hoe je door onbewuste gevoelens, tegenstrijdige behoeften en verlangens gehinderd kunt worden in het verwezenlijken van je verlangen.
Hoe innerlijke verdeeldheid vaak een gevolg is van ingrijpende gebeurtenissen die je mee hebt gemaakt in je leven ( trauma's)
Over het letterlijk en figuurlijk aankijken van je verlangen en het ophelderen en uitzuiveren van wat je werkelijk zielsgraag wilt en over de kracht in jezelf om dat te verwezenlijken.
In dit boek vind j een uitleg van het driedelige traumamodel van Franz Ruppert, dat inzichten geeft in het getraumatiseerde deel, het overlevingsdeel en het gezonde deel.
Tip 70 - lichaamsgerichte traumatherapie
Tip 71 - Boekentip Sensorimotor Psychotherapie
Sensorimotor Psychotherapie van Pat Ogden en Janina Fischer.
Zeer goede uitleg van alle aspecten en heel praktisch toepasbare werk methoden in de vorm van uitgebreide werkbladen.
Tip 72 - Boekentip: de tijger ontwaakt
Over de biologie van ons zenuwstelsel en wat er gebeurt wanneer we in contact komen met (vermeend) gevaar. We kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Waar dieren in het wild nooit trauma hebben omdat ze de lichamelijke spanning snel van zich afschudden, zet bij mensen die spanning zich vaak vast en uit zich in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid, overgevoeligheid of bv woede-uitbarstingen.
Een helder boek met uitleg vanuit de "Somatic Experience" dat een lichaam de geblokkeerde overlevingssenergie mag gaa los laten.
Tip 73 - Gebruik je lichaam om weer terug te komen
Door het gebruiken van je lichaam kan je weer 'terugkomen'. Stel je lichaam voor als een zandloper. Vaak richten we onze aandacht dan op het smalle gedeelte in de zandloper: daar waar in ons lichaam spanningsdruk opbouwt. Met vaak als gevolg: nog meer spanning!
Maar stel je nu eens voor dat je focust op de onderzijde van de zandloper. Daar waar het zand zachtjes instroomt. Deze onderzijde van de zandloper bevindt zich in ons lichaam in je onderbuik, je bekken. Het gebied onder je navel. En stel je dan voor dat je alle bovenliggende spanning in de zandloper zacht laat worden en onderin de zandloper in je lichaam ontvangt. Ervaar nu maar hoe je je voelt.
Tip 74 - Herken je de volgende gevoelens?
Relationeel trauma gaat over ervaringen die je (meestal in je jeugd) hebt gehad met belangrijke personen in je directe omgeving. Om wat voor reden dan ook werden je grenzen overschreden. Om met de hiermee gepaard gaande gevoelens van angst, boosheid, verdriet, machteloosheid om te gaan ontwikkelde je een overlevingsmechanisme: je vertrok als het ware uit de situatie zodat je de ervaring niet hoefde te voelen. Dit verschijnsel heet: dissociatie. Een uiterst vermoeiende ervaring, met vaak "relationeel trauma" als oorzaak.
Door het gebruiken van je lichaam kan je weer 'terugkomen'. Weten wanneer we een grens nodig hebben en het vermogen om dit aan anderen duidelijk te maken zijn voornamelijk non-verbale, fysieke capaciteiten. Grenzen stellen doe je met je lichaam!
Als je merkt dat je hier moeite mee hebt, zoek dan hulp van een therapeut die samen met jou aan de slag gaat met het stellen van innerlijke grenzen. Zonder de verwarring en druk van een interpersoonlijke relatie kun je een somatisch (lichamelijk gevoeld) besef van grenzen leren ontwikkelen.
Zo kun je leren om verschillende acties en houdingen te onderzoeken, je bewuste aandacht richten op wat er van binnen in je lichaam verandert, welke acties vertrouwd of juist niet vertrouwd aanvoelen, wat "goed voelt" in jouw lichaam en voor jou.
Tip 75 - Wacht niet
Tip 76 - Oriëntatie
Ik daag je uit om eens te experimenteren met een oriëntatie-oefening. Neem je voor om vandaag speciaal te letten op: 1. vriendelijke gezichten, 2. gezonde mensen, 3. verkeersdeelnemers die heelhuids thuiskomen. Noteer je waarnemingen. Viel het mee of tegen?
Tip 77 - Eerst veilig zijn, dan pas je trauma aankijken
Tip 78 - Hypnotherapie heeft mij geholpen
En ben geholpen met hypnotherapie.
En zo ben ik er achter gekomen dat ik een
emotionele trauma heb gehad.
Soms bij een lastige situatie neem ik gas terug.
Doe ontspannings oefeningen die ik van de therapeut heb gekregen.
Succes
Tip 79 - Ontspannings oefeningen
En ben geholpen met hypnotherapie.
En zo ben ik er achter gekomen dat ik een
emotionele trauma heb gehad.
Soms bij een lastige situatie neem ik gas terug.
Doe ontspannings oefeningen die ik van de therapeut heb gekregen.
Succes
Tip 80 - Therapie helpt om de bron v/h probleem op te lossen
Ook bij lichamelijke klachten zonder fysieke oorzaak zit vaak een traumatische bron.
Therapie helpt hierbij om de bron van het probleem in kaart te brengen en op te lossen.
Tip 81 - Er wordt iets getriggerd van vroeger
Bij trauma worden er vaak situaties, gevoelens uit het verleden geprojecteerd.
Als je merkt dat er een trauma (gevoel) bij jou getriggerd wordt, wees er lief voor. Wees lief voor jezelf.
Zeg hardop: Er wordt iets getriggerd van vroeger, dit heeft weinig tot niets met die persoon te maken.
MIjn kracht ligt in mijn reactie op dit trauma. There lies your power!
Welke reactie kies jij? Wat ga ik doen met mijn trauma? Afreageren op iemand anders? Of gebruik ik deze kans om liefdevol voor mezelf en mijn trauma te zijn.
Als je steeds tegen dezelfde gevoelens, dingen aanloopt, is het nuttig om naar een therapeut te gaan die met trauma werkt.
Tip 82 - Boekentip bij narcistische mishandeling
Het verdwenen zelf , Herstellen van narcistische mishandeling van Iris Koops
is een aanrader voor alle die zich zelf zijn kwijt geraakt in een intensieve relatie met iemand met een persoonlijkheidsstoornis zoals narcisme.
Door narcistische mishandeling raak je vervreemd van jezelf. Narcistische mishandeling is vaak onderhuids en "sneaky", je kunt er niet echt de vinger opleggen, maar je voelt het effect ervan. In dit boek vind je uitleg en inzichten wat narcisten precies doen en waarom, maar je vindt ook heel concreet hoe je je daartegen kunt wapenen. Door middel van opdrachten kun je werken aan je herstel.
Tip 83 - Traumasporen
Dit boek, met als ondertitel 'Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen' van prof. dr. Bessel van der Kolk, geeft inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma. De auteur verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma het vermogen om te concentreren, vertrouwensrelaties aan te gaan en je thuis te voelen in je eigen lijf, negatief beïnvloedt. Ook laat hij nieuwe wegen naar herstel zien, waardoor zowel volwassenen als kinderen weer zeggenschap over hun eigen leven kunnen krijgen.
Tip 84 - Ga naar huisarts en sta stil bij een eventueel trauma
Met lichamelijke klachten gaan we altijd vanuit dat het iets lichamelijks is en we gaan naar de huisarts en ik wil je ook vooral adviseren omdat te blijven doen.
Maar ik wil je ook adviseren om even bij stil te staan en na te denken of iets in het verleden is gebeurd wat dit je klachten eventueel kan veroorzaken. Ik denk daarbij voornamelijk aan een trauma.
Want als men ooit een trauma opgelopen heeft in het verleden en men doet er niks aan, dan kan dit zich als een lichamelijke klacht manifesteren. Je krijgt pijntjes die je niet kan verklaren en waar de arts geen oorzaak voor kan vinden.
Denk dan eventjes terug of kijk even of er iets in het verleden is wij het nog eigenlijk aan zou moeten werken.
Meer over lezen: The body keeps the score (Traumasporen) van Wessel van der Kolk
Tip 85 - boek Nee is oke
Titel : Nee is Oke
mooi om op deze wijze met je kind of kleinkind in gesprek te gaan over grenzen. Het leert hen: wat is gewoon en wat niet? Maar hoe en wanneer geef je het aan als je iets niet wilt of als er iets tegen je zin gebeurt?
een aanrader!
Tip 86 - illusie van veiligheid
De wereld in en om ons heen zit vol gevaren en onzekerheden. Als we ons 100% bewust van zouden zijn van alles in en om ons heen dan zou het onleefbaar zijn. Dit is nodig omdat je je anders niet kunt concentreren, je taken niet kunt doen. Het brein zou anders constant in de gevaar modus staan.
Belangrijk zijn de Illusies van veiligheid zoals:
*het leven is voorspelbaar, ik heb controle, ik bepaal, ik beheers
*het leven is eerlijk en rechtvaardig
*het leven is betekenisvol
*ik ben onkwetsbaar (oorlogen zijn in andere landen, ziekte is in andere gezinnen.
Bij trauma is dit verstoord en toch we zijn op zoek naar rechtvaardiging om de illusie van veiligheid te herstellen. Het leven enigzins weer beheersbaar te maken. Alleen lukt dit op de lange termijn niet meer - nemen symptomen van trauma toe......
Is het misschien nu de tijd om hier mee aan het werk te gaan ?
Bea
Tip 87 - EMDR Zelfhulp oogbewegingen
Tip 88 - Interatieve Trauma therapie
Tip 89 - Zang en dans
Samen met anderen de ritmiek ervaren van muziek, zang en dans bevordert bovendien nog het gevoel van verbinding, wat onontbeerlijk is om tot genezing te komen.
Nu de mogelijkheden door Corona nog zo beperkt zijn, kan een interactieve livestream-zangworkshop een aardig alternatief zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op www.ZingalsvanZelf.nl .
Tip 90 - Lichaamsspanning loslaten
Tip 91 - Hoe herken je trauma bij jezelf?
`Ik heb het gevoel hebt dat ik mijn hoofd boven water moet houden, ik voel mijn lijf niet of wil/kan het niet voelen, het voelt alsof ik alleen maar hoofd ben, alsof mijn hoofd van mijn romp gescheiden is. Ook uitspraken als: ik verman me, ik negeer mijn gevoel, ik slik of druk mijn gevoelens weg wijzen vaak op trauma`s (ontwikkeling). Als dit zo is, zoek dan hulp.
Tip 92 - EMDR & Hypnotherapie combinatie voor trauma verwerking
Tip 93 - Keuze
Edith Eger geeft in haar boek Het Geschenk een aantal keuzes aan. EEN. Zet ‘aangeleerd optimisme’ in in plaats van aangeleerde hulpeloosheid. TWEE. Vervang negatieve overtuigingen door overtuigingen die je groei ondersteunen. DRIE. Draag geen masker en leef vanuit onvoorwaardelijke positieve eigenwaarde. VIER. Geloof dat je ergste ervaringen je beste leerschool kunnen zijn.
Tip 94 - Imaginaire exposure als traumatherapie
Doel
Je bespreekt met de therapeut het hele verhaal van de schokkende gebeurtenis tot in detail en schrijft het eventueel op. Aan de hand van dit verhaal stelt de therapeut je in eerste instantie herhaaldelijk en langdurig bloot aan deze herinneringen. Er kan gewerkt worden met geluidsopnames, die je dagelijks moet beluisteren.
'Uitdoving'
Regelmatige en langdurige blootstelling aan pijnlijke herinneringen leidt geleidelijk tot minder angst en tot bijstelling van onjuiste, ongelukkig makende gedachten over de schokkende gebeurtenis(sen). Wij gebruiken soms de term 'uitdoving' van de traumareacties. De behandeling wordt beëindigd wanneer dat punt bereikt is.
Tip 95 - Boekentip: Traumasporen
Traumasporen beschrijft op inspirerende wijze hoe een groep therapeuten en wetenschappers - samen met hun moedige patiënten - heeft geworsteld om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en lichaamsbewustzijn te integreren tot behandelingen waarmee getraumatiseerde mensen bevrijd kunnen worden van de tirannie van het verleden.
Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest door middel van yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden, laat hij nieuwe wegen naar herstel zien, waarbij stap voor stap het vermogen wordt herwonnen om 'te weten wat je weet en te voelen wat je voelt'.
Tip 96 - Trillen en trauma
Het wel/niet trillen na shock bepaalt vaak of shock leidt tot PTSS of niet. Door het trillen vloeit de spanning weg. Als dit onderbroken wordt of wordt weggedrukt, blijft de verstarring zitten, met alle nare gevolgen van dien.
Tip 97 - Lichaamsbesef bij trauma
Tip 98 - Trauma zit in je reactie niet zozeer in de gebeurtenis
Trauma kan ontstaan door hoe jij een gebeurtenis meemaakt en wanneer je je alleen voelt met die overweldigende gevoelens.
Door lichaamsgerichte therapie leer je stap voor stap je gevoel van onmacht, boosheid, verdriet enz te dragen in het bijzijn van een veilige connectie. Dit maakt dat het heel belangrijk is dat jij je veilig voelt bij een therapeut.
Tip 99 - Filmtip: the wisdom of trauma
Prachtige film (beperkt beschikbaar) waarin Gabor Mate duidelijk maakt wat trauma is en hoe het ons beinvloedt.
Tip 100 - Traumaverwerking door IEMT
Voel hoe je leven lichter wordt als je daarvan bevrijd bent. Dat herinneringen gewoon herinneringen zijn zonder (zware) belasting van nare emoties. IEMT (Integral Eye Movement Therapy) is een methodiek die door middel van oogbewegingen nare emoties, angsten en depressieve gevoelens kan neutraliseren.
Krijg je stress als je denkt aan een gebeurtenis in de toekomst zoals bijvoorbeeld examen doen, spreken in het openbaar of andere gebeurtenissen? Heb je last van faalangst, fobieën, voel je je onzeker of heb je depressieve gevoelens? Dan is IEMT coaching iets voor jou!
IEMT therapie is onder andere geschikt voor:
stressreductie
preventie en behandeling van burn-out
angsten
depressies
traumabehandelingen
PTSS
persoonlijke groei
Bij IEMT therapie komen meerdere herinneringen met hetzelfde gevoel in één sessie aan bod. Dat betekent dat er in de regel al na één sessie verbetering en verlichting wordt opgemerkt en vaak op meerdere vlakken tegelijk.
Er is veel onderzoek gedaan naar de behandeling van trauma’s door middel van oogbewegingen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het werkt. Door het bewegen van de ogen en een aantal steeds terugkerende vragen maken de hersenen nieuwe verbindingen aan waardoor de traumatische gebeurtenis zijn plek krijgt in het verleden en het denken aan deze gebeurtenis (veel) minder of geen emoties of stress meer oproept.
Wil jij ook lichter leven? Geef je op voor een IEMT sessie en ervaar het zelf!
Tip 101 - De veiligheid weer in beeld krijgen
lichamelijke automatische piloot. Dit gaat vaak gepaard met verkramping in het lijf of dissociatie.
De 4-stappen oefening kan helpen om de veiligheid van je lichaam en de veiligheid van je medemens weer in beeld te krijgen.
1. De aarde draagt mij. Ik neem de tijd om te voelen wat dit mij geeft.
2. Mijn lichaam ademt vanzelf. Daar hoef ik niks voor te doen. Hier sta ik even bij stil.
3. Er is ruimte om mij heen; achter, voor, links, rechts, boven en onder me. Hier sta ik even bij stil.
4. Ik denk nu aan iemand die mij doet glimlachen. Hier wil ik nu 3 minuten van genieten
Tip 102 - Veiligheidsankers
Loop eens bewust rond in je huiskamer en merk op waar je blij vanwordt, wat je als prettig ervaart. Het kan een plek zijn in je huiskamer, of een
voorwerp. Misschien is het iets wat je ziet, waar je naar kijkt. Maar het kan ook iets zijn, wat prettig is om aan te raken. Of iets wat plezierig ruikt. Of waar je graag naar luistert. Zet je zintuigen open in je huiskamer voor prettige en fijne ervaringen. Je kunt ook iets fijns aan je huiskamer toevoegen; een foto uit een album, of een steen van buiten. Deze plekken en voorwerpen kunnen veilige ankers zijn. Je kunt ze gebruiken als veilige hulpbronnen waneer je spanning in je lijf ervaart.
Tip 103 - Somatic Experiencing: heling via de taal van het lichaam
Voel je welkom voor een SE sessie in mijn praktijk in Zeist.
Tip 104 - Onze babytijd in onherinnerbaar, maar onvergetelijk
Tip 105 - Boek Van Waanzin naar Wijsheid
Tip 106 - 7 tips om je leven aangenamer te maken
Nare gevoelsherinneringen geven een bron van gedachten waardoor je kunt gaan piekeren, angstig wordt, negatief wordt of destructief gedrag krijgt.
Wanneer je leert om dergelijke gedachten niet serieus te nemen, verliezen de gedachten hun negatieve en destructieve kracht.
Wat je kunt doen als het je opvalt als je negatieve en destructieve gedachten hebt:
Zeg tegen jezelf: Wat goed dat het me opvalt.
Ga niet mee in de gedachten maar richt je aandacht op iets anders.
97% Van alle gedachten(56000 per dag) zijn niet praktisch of onwaar. 55% Is een herhaling van de dag ervoor. Wees alert waar je naar luister!
TIP 2 VERMIJD EN BEËINDIG ZELFAFWIJZING
Als het je opvalt dat je jezelf aan het afwijzen bent, beëindig de afwijzing. Waardeer dat het je opvalt, en richt je aandacht op iets anders.
Voorbeelden wanneer jij jezelf afwijst:
Wanneer je van jezelf baalt dat je een fout hebt gemaakt.
Wanneer je iets doms van jezelf vindt.
Wanneer je negatief over jezelf denkt.
Als je denkt dat anderen iets negatiefs van je vinden.
Wanneer je boos op jezelf bent.
Wanneer je je schuldig of slecht voelt.
Beëindig zelf afwijzende gedachten zo snel mogelijk.
TIP 3 RAAK JEZELF VAKER AAN
Aanraking is goed. Gevoelens van onveiligheid ontstaan wanneer je veel aan het denken ben. Door jezelf vaker en bewust aan te raken ben je meer in het NU. Het vermindert angstgedachten.
Wat kun je doen:
Smeer dagelijks je voeten in met crème.
Smeer je in met bodylotion.
Wrijf regelmatig over de bovenkant van je handen.
Wrijf zacht over je gezicht zoals een moeder bij een kind zou doen.
Wrijf over je bovenbenen vanuit je heupen richting je knieën.
TIP 4 WIJS NIET NAAR ANDEREN
Door anderen de schuld te geven, maak je hen onbewust verantwoordelijk voor jouw geluk. Dit is niet handig.
Wat de ander doet is van de ander. Wat het met jou doet, is van jou.
Als de ander onaangenaam gedrag heeft, dan zegt dit alles over de ander en niets over jou. Het kan natuurlijk zijn dat het gedrag van de ander iets bij je aanraakt. Wat aangeraakt wordt, is de nare gevoelsherinnering. Besef dat!
Stop met wijzen naar anderen en focus je op jouw pijnen. Neem verantwoordelijkheid voor jouw gevoel. Dat gevoel heeft jouw liefdevolle zorg nodig.
TIP 5 LEER PIJN LIEFDE TE GEVEN
Jouw mechanisme voor pijn is ‘verzet’. Je wilt de pijn niet voelen. Vervolgens ga je de pijn vermijden, omzeilen, verdoven of weg stoppen. Het verzet maakt de pijn onbewust sterker en houdt de pijnlijke gevoelsherinnering in stand.
Pijn heeft liefde en aandacht nodig. Net als een kind dat verdrietig is. Het kind verlangt er naar dat je luistert.
Je mag leren de pijn de juiste liefde en aandacht te geven door het er te laten zijn, het de ruimte te geven en liefdevol aanwezig te zijn. Verdiep jezelf in hoe je dit het beste kunt doen. Je hoeft niet te blijven lijden onder pijnlijke gevoelsherinneringen. Je kunt ze helen met liefdevolle aandacht.
Ik kan me voorstellen dat liefdevolle aandacht aan je gevoel geven, lastig voor je is.
TIP 6 DOE AAN PERSOONLIJKE ONTWIKKELING
Dat je lijdt, komt doordat je onwetend bent en hierdoor verward. Het is de onwetendheid en verwarring waardoor je dingen doet die destructief voor je zijn.
Door je te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling verandert jouw destructief gedrag, zie je in wat je verkeerd hebt begrepen en leer je nieuwe vaardigheden.
Wat leer je:
Wat is angst, verlangen en verzet.
Je leert hoe je pijnlijke herinneringen loslaat.
Je leert wat destructief gedrag is en hoe je dit effectief beëindigt.
Je leert hoe je meer van jezelf kunt houden.
Jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen versterkt.
TIP 7 DOE LEUKE DINGEN
Je leeft om genieten. Probeer zoveel mogelijk leuke dingen te doen.
Simpele dingen zoals een boswandeling maken, een natuurfilm kijken, een lekkere cake bakken, met je huisdier spelen, een vriendin bellen, sporten en knutselen veranderen je leven positief.
Tip 107 - Symbooldrama geef je energie en vertrouwen
Tip 108 - Boekentip "Traumasporen"
"Traumasporen" van professor dr. Bessel van der Kolk
Bessel van der Kolk werkt al meer dan dertig jaar met getraumatiseerde mensen.
In dit boek geeft hij een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma.
Een echte aanrader!
Tip 109 - Boekentip met praktische oefeningen voor de verwerking van trauma
Dit geeft veel achtergrond informatie in wat trauma doet met je systeem en hoe je hier me om kunt gaan. Het kan helpen om meer inzicht en begrip te krijgen in de gevolgen van trauma. Daarnaast geeft het praktische oefeningen voor de verwerking van trauma.
Tip 110 - Aandacht
Tip 111 - Betrek voor jou belangrijke mensen
Tip 112 - Het emotionele brein
Soms kan het een uitdaging zijn op dit alleen te doen. Dan kan het prettig zijn om hier hulp bij in te schakelen. Het kunnen delen van je ervaringen, het tonen van gevoelens in de aanwezigheid van iemand die onvoorwaardelijk steunend is , kan helend zijn.
Tijdens brainspotting ontstaat de gelegenheid om van binnenuit te herstellen.
Het emotionele brein kan dan tot rust komen en helpt om vanuit de eigen kracht een ervaring op een diep niveau los te laten.
Wil je hier meer over weten over deze methode neem dan gerust contact met mij op
Tip 113 - Waar wij naar kijken beïnvloedt hoe we ons voelen
Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in ervaring. Dit trauma wordt vastgehouden in het lichaam en in de geest.
Wat is 'Brainspotting'?
'Brainspotting' is een krachtige en effectieve behandelwijze gericht op het lokaliseren en oplossen van emotionele en lichamelijke blokkades en trauma. Door middel van 'Brainspotting' worden de neurofysiologische bronnen die samenhangen met lichamelijke of geestelijke blokkades, beschadiging, dissociatie en pijn gelokaliseerd en geharmoniseerd, geïntegreerd en daarmee verwerkt waardoor het trauma of de blokkade zich oplost. Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar de precieze werking van 'Brainspotting' in de hersenen en het lichaam. Duidelijk lijkt dat de methode onder meer gebruik maakt van de menselijke capaciteit zichzelf te scannen en het zelfhelende vermogen van het lichaam.
Tip 114 - 9 RUSTGEVERS
1. Lezen is een rustgevende activiteit
2.Tijd doorbrengen in de natuur
3. Naar muziek luisteren, 's avonds is het meest rustgevend
4. Alleen zijn, je kunt doen waar je zin in hebt, los van de invloed van anderen
5. Niks doen, time-outs zijn nodig om fysiek en mentaal te herstellen
6. Een wandeling, zelfs microwandelingen zijn rustgevend
7. Een warm bad
8. Dagdromen
9. Mindfulness, download de app van VGZ dit is een gratis app
Tip 115 - Defusie oefening
Met deze oefening kun je leren afstand te creëren tussen jezelf en een belemmerende overtuiging of gedachte en het positieve effect van het afstand nemen gaan ervaren.
Bij deze oefening gebruik je pen en papier.
1. Stel eerst je belemmerende overtuiging of gedachte vast, bijvoorbeeld “er zijn vast nog veel meer dingen mis in mijn lichaam”.
2. Schrijf deze gedachte op: “er zijn vast nog veel meer dingen mis in mijn lichaam”. Lees deze zin nog een keer en doorvoel wat de impact is van het volledig geloven/samenvallen met deze gedachte. Let op je lichaamssensaties, gevoelens en innerlijke beelden.
3. Schrijf daaronder vervolgens op: “Ik heb de gedachte dat er vast nog veel meer dingen mis zijn in mijn lichaam”.
Herlees deze zin en doorvoel wat er nu gebeurt. Let op de veranderingen in je lichaamssensaties, gevoelens en innerlijke beelden.
4. En schrijf nu op: “Ik merk op dat ik de gedachte heb dat er vast nog veel meer dingen mis zijn in mijn lichaam”.
En opnieuw ga je voor jezelf na wat het effect is als je deze zin herleest. Let weer op de veranderingen in je lichaamssensaties, gevoelens en innerlijke beelden.
5. En stel jezelf dan de vraag wat een behulpzamer gedachte zou kunnen zijn en schrijf die ook weer op, bijv. “en er zijn ook momenten dat ik me ontspannen, relaxed en rustig voel”.
En verbind je met het positieve gevoel wat deze behulpzame gedachte je geeft.
Tip 116 - Au, je wordt geraakt in oude pijn
Voel wat NU in je lijf gevoeld wil worden zonder iets weg te drukken of groter te maken. vertrouw erop dat de vloedgolf die komt, hoe intens ook, vanzelf weer verandert in eb. Dat is het ritme van het leven. Het komt en het gaat.
Het wil alleen maar gevoeld worden.
Tip 117 - Nieuw boek over trauma
Tip 118 - EMDR is de oplossing voor mijn cliënt
Twee jaar geleden leerde ik mijn cliënt kennen, laat ik haar Margrit noemen. Zij heeft een ernstige, vreselijk nare situatie meegemaakt. Na een feestje heeft zij een ernstig seksueel grensoverschrijdende situatie ondergaan, veroorzaakt door een bekende. Ze heeft contact met de politie gezocht, ze heeft de dader gesproken en heeft hulp gezocht. Dit had ze verwerkt met EMDR, maar door de verhalen in de media m.b.t de Voice, werd zij opnieuw getriggerd en kwamen de beelden, de nachtmerries en de paniekgevoelens terug. Gelukkig heeft ze opnieuw contact gezocht met mij en zijn we opnieuw gestart met EMDR.
Na één EMDR-sessie ervaart zij de volgende effecten:
- geen nachtmerries meer
- de triggers zitten niet meer zo hoog
- er is meer rust
- haar woede neemt af
We zijn er nog niet, maar hoe fijn is het als je iemand kunt helpen bij de herbeleving van een trauma met deze EMDR-therapie.
In dit geval gaat het over seksueel geweld, maar ook bij grensoverschrijdend gedrag zoals seksuele intimidatie, agressie of ander ongewenst gedrag, door wie dan ook kan EMDR helpen bij de verwerking.
De impact is enorm, ga het niet uit de weg en wacht niet te lang en vraag hulp hierbij.
Tip 119 - Trauma en EMDR
Wanneer je in je leven iets meemaakt, klein of groot hebben je hersenen de tijd nodig dit te verwerken. Door voldoende slaap en het doorlopen van de bijpassende emoties vindt er verwerking plaats en raakt de gebeurtenis op de achtergrond. Echter kan het ook zo zijn dat er door dit gebeuren een trauma ontstaat. Een trauma is een gebeurtenis die niet op de juiste manier verwerkt kon worden waardoor je er steeds weer mee geconfronteerd wordt.
Dat confronteren gebeurt door triggers. Stel dat je steeds geslagen werd door je vader. Dan kan het zo zijn dat je steeds wanneer je een man ziet die het postuur heeft van je vader je in paniek raakt. Of je hebt een ongeluk meegemaakt en wanneer je een ambulance ziet wil je het liefst huilend in een hoekje gaan zitten. Zo kunnen gebeurtenissen een hele lange nare nasleep krijgen.
Een trauma is voor iedereen anders. De grootte van de gebeurtenis hoeft helemaal geen invloed te hebben. Wat de een makkelijk verwerkt is voor de ander een enorme lijdensweg. Het gaat er dus om dat je jezelf hierin serieus neemt.
Sinds een aantal jaren is er een beproefde manier om trauma een rustplaats te geven namelijk: EMDR. Met EMDR maak je doormiddel van therapiesessies gecombineerd met oogbewegingen een connectie tussen de linker en rechter hersenhelft waardoor het trauma geen trauma meer hoeft te zijn.
Vanaf nu is het mogelijk om bij mij een afspraak te maken om te kijken of jouw klachten mogelijk te behandelen zijn door middel van EMDR.
Tip 120 - Lichaamsgerichte therapie
Er zijn drie manieren om het lichaam bij de therapie te betrekken; deze zijn:
1) Het lichaam openen zodat je er contact mee hebt.
2) Bewustzijn te verkrijgen over welke aandacht en zorg je lichaam nodig heeft.
3) Oefeningen.
Tip 121 - Stilte wandeling
Tip 122 - Lichaamswerk
Tip 123 - adoptie trauma van het kind
maar hoe is het voor het kind , hoe is het later voor hem haar te beseffen dat de biologische ouders er niet konden zijn. Of gedeeltelijk niet konden zijn.
Kernprobleem bij adoptie is verlating en verlies. Dit kan diep zitten.
Er is een boek over
title : Afgestaan, begrip voor het geadopteerde kind.
auteur: Nancy Verrier ( adoptiemoeder en psychotherapeute
zij schrijft vanuit persoonlijke ervaringen met een groot aantal geadopteerde, adoptieouders en afstandsouders. Beschrijft de voor het kind intense, emotionele pijn die het verlies van de biologische moeder met zich meebrengt en de gevolgen voor adoptiekind en ouders in verschillende levensfasen
warme groet
Bea
Tip 124 - Intensive Care Trauma
Dit wordt nog helaas te veel onderschat. Dit is ook te merken aan de reacties van de
omgeving wanneer men een dierbare op de Intensive Care heeft gehad, ook al is deze
genezen. Vaak wordt er gezegd: “hij of zij heeft het toch overleefd?”, “Wees dankbaar dat de
ander nog bij jou is”. Je door dit soort reacties goed van slag raken, omdat dit waarschijnlijk
niet zo als zodanig wordt ervaren.
Zorg voor jouzelf na zo een zware en ingrijpende gebeurtenis is van belang. Neem jezelf
serieus door de hulp te zoeken. Misschien ben je bang om er over te praten omdat je denkt
dat het alleen maar erger wordt. Maar een trauma gaat nooit vanzelf over.
Tip 125 - Inventariseren hoe sterk en hoe uitgebreid je overlevingsmechanisme eigenlijk is
Een veelvoorkomend overlevingsmechanisme is in ieder geval het wegstoppen van je gevoel erbij. Wat er dan vervolgens voor zorgt dat je weinig herinneringen hebt van die vroege gebeurtenissen. Het is dus allemaal best aardig gegaan, denk je dan.
Een andere ingang is om eens te inventariseren hoe sterk en hoe uitgebreid je overlevingsmechanisme eigenlijk is. Misschien zegt dat iets over hoe intens je je best hebt gedaan/doet om bepaalde gevoelens te voorkomen.
Tip 126 - Trauma en lichaam
Tip 127 - Uit de onmacht; van overleven naar leven.
Traumaverwerking op Jungiaanse wijze.
Waar het bij traumatische ervaringen in de kern om gaat is de machteloosheid. Je was niet bij machte om de situatie te veranderen met alle gevolgen van dien. En toch heb je het overleefd dankzij psychische overlevingsmechanismen. Wanneer je het trauma verwerkt dan hoef je niet meer in de 'overleefstand' te leven maar kan je echt weer gaan leven.
Jungiaanse therapie biedt je een veilig kader om je trauma te verwerken. Hoe? Eerst door het opbouwen van een goede therapeutische relatie om vervolgens via gesprek zicht te krijgen op alle gevoelens. Daarna gaan we aan de slag met de moeilijke herinnering(en) om jezelf uit de onmachtssituatie te halen. Dit gebeurt in trance, waarbij je ook nog in vol bewustzijn bent. Je kunt je op een veilige manier afreageren en gaan voelen dat je nu niet meer in die situatie zit en je iets te willen hebt.
Ik heb als therapeut maar ook als cliente mogen ervaren dat deze vorm van therapie je kan bevrijden van het dwingende karakter van traumatische klachten.
Tip 128 - Jaartraining Innerlijk Kindwerk, Aanvangsdatum 21 januari 2023
Een groei- en verandertraining voor volwassenen benaderd vanuit het Innerlijk Kindwerk
Tijdens deze training ervaar je wie je werkelijk bent. Deze eigenheid is je kracht. Ieder mens ontwikkelt zich vanaf de geboorte op een unieke manier.
Door jouw unieke levenspad te leren herkennen en bewandelen ontstaat de weg naar innerlijke vrijheid en levensvreugde. Dit heeft zijn weerslag op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.
In de training ligt de nadruk op de wijsheid van het lichaam. Het werken met ons lijf geeft veel informatie over je persoonlijkheid. Het is bijzonder om te zien hoe veel zelfhelend vermogen het lichaam heeft als we er goed naar leren kijken en luisteren.
Je leert tijdens de training verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, gezonde grenzen te stellen, keuzes te maken en stappen te zetten. Je bent in staat om open en liefdevol te reageren, zonder oordeel en met een open hart naar jezelf en anderen.
De training bestaat 12 bijeenkomsten en kent drie fasen:
– Bewustwording van je beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën
– Heling door ontladen van spanningen in je lichaam
– Integratie: de weg naar de authentieke volwassene
Voor aanvang van de training vindt er een intake plaats.
Aanvangsdatum 21 januari 2023
Tip 129 - Hoe hulpbronnen je helpen jezelf te reguleren en ondersteunen op moeilijke momenten.
Onderzoek Jouw hulpbronnen
Je hebt bronnen die vanuit jezelf komen, die te maken met jouw eigen kwaliteiten. Bijvoorbeeld je eigen volharding, flexibiliteit, vertrouwen, intelligentie of creativiteit. Maar ook je eigen waarnemingen van jouw gevoelens, je lichaamsbewustzijn, je gevoel voor waarde en spiritualiteit.
Daarnaast kun je ze ook buiten jezelf vinden: je vader of moeder, je broer of zus, een vriend of vriendin of iemand anders in je netwerk spreken. Je hond of kat of een ander huisdier kunnen ook een rustgevend effect creëren. Maar ook het beoefenen van een sport, yoga, meditatie, of een wandeling in de natuur. Elke vrijetijdsbesteding waarbij je je innerlijk rustiger van gaat voelen.
En overigens, een sigaret roken kan daar ook bij horen; los van het normaliter ongezonde effect, kan dit voor velen wel een kalmerende werking hebben. Het gaat hierbij om het reguleren van je zenuwstelsel. Andere voorbeelden: een boek of tijdschrift lezen, even op de bank hangen, je favoriete tv serie kijken, kleding of schoenen kopen, 5 minuten langer pauze nemen, naar jouw favoriete muziek luisteren, een warm bad nemen.
Hulpbronnen kunnen dus zeer uiteenlopend zijn, en verschillen absoluut van persoon tot persoon. Voor mij persoonlijk is een wandeling met mijn honden in de natuur een fantastische hulpbron, met veel groen, heuvels en water. Maar ook een dag je uit doet mij enorm goed.
Tip 130 - Boek: Trauma, de verborgen epidemie door Paul Conti.
Trauma is een virus zonder vaccin.
De psychiater Paul Conti ontdekte dat trauma's een verborgen epidemie zijn in onze samenleving.
Een trauma verandert je leven, zowel lichamelijk als emotioneel. Daardoor zijn we minder gelukkig en zijn we minder in staat zin te geven aan ons leven.
Trauma's zijn net als een virus: je ziet het niet, je ziet alleen wat het doet. Geweld, isolatie, angst, gevoelens van zinloosheid. Net als een epidemie geef je dit makkelijk door aan je kinderen. Bijvoorbeeld als je iets heel angstigs hebt meegemaakt en daardoor de rest van je leven op een bepaalde manier bang blijft. Je bijvoorbeeld terug trekt. Jouw kijk op de wereld geef je aan je kinderen door. Die zijn bijvoorbeeld heel alert op gevaar en kunnen zo minder tot rust komen of genieten en geeft vaak slaapproblemen. Daardoor nemen we vaak andere beslissingen dan als we vertrouwen in het leven voelen.
In zijn boek neemt hij je mee met veel voorbeelden uit zijn eigen leven. Maar ook hoe jij aan je trauma's kan werken. Weer vertrouwen kunt krijgen.
Tip 131 - Je eigen mening hebben
Tip 132 - Bessel van der Kolk
Tip 133 - Associëren Dissociëren
Het emoties voelen, herbeleven etc (associëren) en rationeel naar het trauma kijken (dissociëren).
Als je in de emotie blijft is het nodig om (met hulp) de ratio meer te geven.
Als je in de ratio blijft is het nodig om (met hulp) de emoties ruimte te geven.
Pas als beide kanten ruimte hebben gekregen komt er rust in het lijf en is de verwerking/loslaten begonnen.
Tip 134 - ff een PAUZE
Herken je dit!
Tip 135 - Mooie en heftige gebeurtenissen
Tip 136 - EFT
En deze 'tool' is ook werkzaam voor stresspunten of lichte trauma's.
Binnenkort meer hierover! Maar lees gerust anders alvast het boek Innerlijke rust met EFT van 'Yvonne Toeset'.
Tip 137 - Na de vakantie
Tip 138 - Maak een trauma map op papier
Ga het zien als een patroon waar je met afstand naar kunt kijken.
Tip 139 - Boekentip: Traumasporen van Prof.dr. Bessel van der Kolk
Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest door middel van yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden, worden nieuwe wegen naar herstel getoond, waarbij stap voor stap het vermogen wordt herwonnen om 'te weten wat je weet en te voelen wat je voelt'. Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen.
Tip 140 - Interactie tussen moeder en kind
Bang om verlaten of verstikt te worden, dan heb je terug te gaan naar de eerste relatie uit je leven, en wel die met je moeder. Hannah Cuppen, hoe de pijn / interactie moeder - kind aan de basis ligt van relaties die gekenmerkt worden door de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst.
"Hannah: ‘Een moeder kan fysiek nog zo goed voor haar kind zorgen. Als ze emotioneel niet beschikbaar is voor de behoeften van het kind, komt een kind in levensgevaar. Het is namelijk met huid en haar afhankelijk van de moeder als eerste hechtingsfiguur. Het archetype van de moeder is het beeld van de liefhebbende, altijd aanwezige en ruimhartige moeder die precies weet wat een kind nodig heeft én dat kan geven. Helaas hebben veel kinderen niet een dergelijke moeder gehad maar een moeder die zelf niet vervuld is in haar kind behoeften en emotioneel leeg of koud is. De waarheid dat een moeder die liefde niet kan geven, is voor kinderen te verpletterend om toe te laten. Pas later in het volwassen leven, als er heftige triggers zijn zoals relaties die stuk lopen of conflicten met leidinggevenden, komt de oude pijn bloot te liggen."
Hoe is dit bij jou? wat weet jij nog van de interactie met je moeder in de kindertijd- en heden? Jong kind trauma belangrijk om dit inzichtelijk te maken en dit in relatie te brengen met huidige relatie(s)
Het is een mooie ontdekkingstocht.
succes en indien nodig kijk ik graag met je mee.
Groet Bea
Tip 141 - Ik ben niet je moeder: verlatingangst of bindingsangst.
" ..als je niet hebt gekregen van je moeder wat je zo nodig had ....
dit kan zich uiten in verlatingsangst of bindingsangst. Mensen die emotioneel voor hun moeder hebben gezorgd – en dat vaak nog steeds doen – zich vastklampen aan een liefdespartner, zelfs aan ex-partners die niets meer van hen willen weten. Dit niet kunnen loslaten is een pijnlijk symptoom van de onderliggende pijn. De oorspronkelijke verlatingsangst wordt wakker geroepen wanneer een partner emotioneel afstand neemt. Aan de andere kant kan de moeder met haar emotionele claim zo verstikkend zijn dat dit leidt tot bindingsangst. Er is een diepe angst dat als je iets van jezelf aan je moeder geeft je totaal opgeslokt zult worden. De angst dat er niets meer van je overblijft maakt dat je uit zelfbehoud emotioneel afstand van haar bewaart. Deze emotionele muur zul je als vanzelf optrekken als een liefdespartner iets van je vraagt of nodig heeft. Het zal direct de behoeftigheid van je moeder triggeren waardoor alle alarmbellen gaan rinkelen en je op je partner reageert alsof het je moeder is."
Belangrijk om zelfonderzoekt te gaan doen, hoe je relatie met je eigen moeder was en is. Misschien herken je je in bovenstaande wel... Begreep je jezelf niet en beginnen nu een aantal puzzelstukjes op zijn plek te vallen...
Inzicht, dit is het begin van herstel van de innerlijke pijn.
veel goeds
groet Bea
Tip 142 - Maak de beweging af
Tip 143 - Boek: Traumasporen in lichaam, brein en geest
Tip 144 - Splitsing van de ziel bij trauma
Tip 145 - Van taboe naar traumabewust
Dat boek legt duidelijk uit wat trauma is. Met name de impact vroegkinderlijk trauma en de gevolgen krijgen heel veel aandacht. Niet de gebeurtenis zelf, maar onze lichamelijke en emotionele reacties daarop die nog tientallen jaren na dato voor grote problemen kunnen zorgen. De theorie en het driedelig model van Franz Ruppert geven een kader en handvatten om de vroegkinderlijke verwondingen te helen.
Traumabewust betekent bewust te zijn van de triggers, die ons onvermijdelijk in onze oude overlevingsstrategieën brengen.
Professionele hulp kan daarbij heel welkom zijn.
Tip 146 - Perspectief bij trauma
Tip 147 - Trauma zit vast in je lijf
Tip 149 - Podcast Nooit meer slapen
Nooit meer slapen
24 september, Francine Oomen
Een heel mooi interview met Francine Oomen over intergenerationeel trauma en heling.
Een echte aanrader!
Tip 150 - Bram Bakker: "Oud zeer", over vroeger dat nog pijn doet
Bram Bakker: "Oud zeer", over vroeger dat nog pijn doet.
Bram Bakker blikt terug op zijn eigen leven en de oude niet verwerkte pijn die dit soms lastige verleden met zich heeft mee gebracht.
Aan de hand van verhalen probeert hij de lezer te laten zien hoe hij ze probeert te helpen.
Een echte aanrader!
Tip 151 - Trauma en je brein (boekentip)
Tip 152 - Triggers
De volle maan van 8 december 2022 daagt je uit om heel eerlijk naar jezelf te kijken. Zit er diep van binnen nog onderdrukte pijn of boosheid uit het verleden bij je? Deze tijd van het jaar, 21 december is het de langste nacht (Yule), nodigt uit om die oude meuk op te ruimen, het oude heeft geen waarde meer, het licht komt langzaam terug na de 21ste en is het dus tijd om vooruit te kijken. Nieuwe doelen stellen.
Maar hoe doe je dat? Het is mooi om te zeggen dat oude dingen je niet meer dienen, maar ze dienen zich wel gewoon aan hoor! Dat gaat niet zo maar weg bij een mooi (kamp) vuur en wat divinaties.
Dat wat je vroeger zo geraakt heeft, die dingen die traumatiserend waren zit namelijk nog diep in je, zit verweven in je lichaam en geest. Dat leren kennen en erkennen vraagt moed en ballen. Het is echt niet fijn om te leren ontdekken waar je gedrag, je over de top reacties in het heden zijn wortels hebben geschoten, toen.
Waarom reageer je nou zo heftig op een gebeurtenis in het nu? Een gebeurtenis die op zichzelf eigenlijk helemaal niet zo pijnlijk zou mogen zijn?
Dat komt doordat de gebeurtenis in het nu, jou doen denken, en vooral voelen hoe het toen was en voelde. Hoe je toen helemaal het gereedschap (tools) niet had om jezelf daartegen te beschermen.
En deze triggers, zoals die heten, zullen altijd naar boven blijven komen. Je kan je er wel tegen wapenen door ze te herkennen en te erkennen.
En wanneer die gebeurtenissen, toen, heftig waren, en de reacties op de triggers, nu, net zo heftig zijn of heftiger (omdat je niet weet wat je overkomt) helpt een kampvuur niet. Helpt een meditatie met lekkere wierook niet.
Wat wel helpend kan zijn is professionele begeleiding bij het onderzoeken van jouw triggers. En begeleiding bij hoe je daar mee om kan gaan. Begeleiding bij hoe je ze herkend.
En dán kan een fijne wierook, gemaakt van kruiden en harsen je helpen om bij jezelf naar binnen te gaan zo af en toe, om die demonen aan te kijken. Pas nádat je ze hebt leren kennen en ze de plek te hebben gegeven waar ze thuis horen.
En dán kan het zitten bij een groot vuur, bij volle maan, een prachtig ritueel worden. Veilig en bevredigend.
Wil je jouw demonen (triggers) uit het verleden aan leren kijken met professionele begeleiding?
Bel of mail me.
Tip 153 - Schrijf oefening
Soms is praten moeilijk omdat het onveilig kan voelen. Je maakt je misschien zorgen over hoe de omgeving hierop reageert, of er ontbreekt juist een omgeving die op jou kan reageren.
Schrijven kan dan ook een prettige tussenstap zijn. Misschien hield je vroeger al een dagboek bij en merkte je dat dat je goed deed. Schrijven maakt gebeurtenissen vaak tastbaarder dan wanneer wij ze in ons hoofd laten rondspoken. Zo ook met emoties.
Bedenk eens een gebeurtenis waarin je veel emotie ervaarde en schrijf hierover. Probeer hierbij vanuit je gevoel te schrijven (bijvoorbeeld boos, blij, bedroefd, bang) en neem de volgende tips mee om dat wat je opschrijft persoonlijk en direct te maken.
• Schrijf vanuit de ik-vorm;
• Gebruik de naam van de persoon naar wie je schrijft;
• Houd geen rekening met genuanceerd en beleefd schrijven. Geef je
gevoel het woord;
• Briefstructuur is niet belangrijk, schrijf wat in je opkomt
Tip 154 - Zelfcompassie ontwikkelen
Het boek 40 dagen liefde voor jezelf is een aanrader. Geschreven door Marieke Zwinkels. Dit boek helpt je om ongeacht alle zelfkritiek te kiezen voor jou. 40 dagen lang een praktische route volgen van dag tot dag uitgewerkt. Handvatten inzichten en inspiratie. Een werkboek om te werken aan zelfcompassie.
Tip 155 - Boekentip over trauma
Een graphic novel over intergenerationele trauma en heling. Over patronen en hoe die te doorbreken, over liefde, moederschap en de verbanden daartussen en over kijken en wegkijken.
Zeer mooi uitgewerkt door tekeningen en foto's en in het boek nog meer boekentips verwerkt.
Aanrader!
Tip 156 - Boekentip-EMDR, het wonder van een zichzelf genezend brein
Hij beschrijft enthousiast, geeft vele sprekende voorbeelden, hoe EMDR op vele gebieden toegepast kan worden. Ook komt de huidige stand van zaken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en EMDR uitgebreid aan bod.
Is goed leesvoer voor iemand die trauma heeft maar nog twijfelt hoe en wat.
Veel leesplezier in 2023!
Tip 158 - Subtiel trauma
Tip 159 - Drie basisbehoeften
1) Veiligheid
2) Grenzen
3) Liefde
Onder veiligheid versta ik o.a.; mag je zijn wie je bent, wordt je serieus genomen in wat je zegt, voelt, ervaart of nodig hebt; krijg je de juiste respons aan aandacht en hulp die afgestemd is op je leeftijd?
Onder grenzen versta ik ondermeer dat het duidelijk en helder is hoe je met elkaar omgaat bijvoorbeeld respect voor elkaars anders zijn of andere meningen.
Met Liefde bedoel ik of je ouders je het gevoel hebben gegeven dat je geliefd bent. Wordt er geknuffeld? Zijn er positieve reflecties. Maken je ouders tijd voor je als je erom vraagt en wordt er gespeeld en gelachen samen?
Tip 160 - Zoek een therapeut en therapievorm die bij jou past
Tip 161 - Boekentip: De erfenis van familietrauma
Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat traumatische ervaringen van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zelfs als de persoon die het oorspronkelijke trauma heeft opgelopen is overleden of het verhaal vergeten of verzwegen heeft, kunnen de herinneringen en de gevoelens voortleven. Deze emotionele erfenissen zijn vaak verborgen en komen op vele manieren tot uiting. Ze spelen een veel grotere rol in onze emotionele en lichamelijke gezondheid dan gedacht.
Mark licht in dit boek de dynamieken toe en onderbouwd ze met wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast geeft hij oefeningen hoe je meer bewustzijn kan krijgen op de dynamieken, die er bij jou spelen.
Tip 162 - Erken je trauma
Tip 163 - Helen van collectief trauma
In dit boek beschrijft Thomas wat je als individu kunt betekenen in het helen van trauma. Wat hij beschrijft is hoe je je vermogen kunt ontwikkelen om volledig aanwezig te zijn in wat er is. Hij omschrijft hoe je door het helen van jezelf, steeds zuiverder aanwezig kunt blijven in de pijn om ons heen, wat bijdraagt aan de heling van onze omgeving. Hierbij maakt hij onder andere gebruik van somatische bewustzijnsoefeningen en meditatie.
Tip 164 - Trauma en het Lichaam
Traumatische ervaringen kunnen ingrijpende sensomotorische reacties tot gevolg hebben: intrusieve beelden, geluiden, geuren, lichaamssensaties, fysieke pijn, verkramping, een gevoel van verdoving.
Vanuit dit boek wordt aangereikt dat de behandeling van trauma vraagt om een holistische geest-lichaambenadering. In dit boek wordt de theorie en techniek van traditionele psychotherapeutische gecombineerd met lichaamsgeoriënteerde – ofwel sensomotorische – psychotherapie.
In het eerste deel van het boek wordt dit theoretisch onderbouwd.
In het tweede deel wordt na het volgende gekeken;
(1) het ontwikkelen van somatische hulpmiddelen om te stabiliseren,
(2) het verwerken van traumatische herinneringen en
(3) het eigen maken van somatische integratie.
Met de aangeboden methoden kunnen cliënten zich bewuster worden van hun eigen lichaam, hun lichaamssensaties leren waarnemen en volgen, en geleidelijk fysieke handelingen inzetten die zorgen voor zelfredzaamheid.
Tip 166 - De erfenis van familie trauma
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat traumatische ervaringen van generatie op generatie worden doorgegeven. Zelfs als de persoon die het oorspronkelijke trauma heeft opgelopen is overleden, of als het verhaal is vergeten of verzwegen, kunnen de herinneringen en gevoelens voortleven.
Zeer toegankelijk boek over de betekenis van familietrauma
Tip 167 - Als je door heftige emotie ovespoeld wordt
1. HERKENNEN: Richt je aandacht naar binnen. Welke gedachte/gevoel/emotie is er nu?
2. ERKENNEN: Laat de emotie er zijn, precies zoals ze is. Duw haar niet weg, veroordeel haar niet.
3. DOORVOELEN: Onderzoek met vriendelijke interesse. Is er een overtuiging? Wat vertelt je lichaam je?
4. ERVOOR ZORGEN: Wat heb je nodig? Waar heb je behoefte aan? Welke gedachte/ actie is constructief en steunend?
5. NAVOELEN: Sta nog even stil bij hoe je je nu voelt. Wat is er veranderd? Integreer het nieuwe gevoel.
Tip 168 - Snelle en effectieve verandering
de nieuwe therapie voor snelle en effectieve verandering
is een hersengebaseerde therapie die tijdens een EMDR sessie is ontdekt en vervolgens verder ontwikkeld door David Grand. Het motto van Brainspotting luidt: "waar we naar kijken beïnvloedt hoe wij ons voelen. De brainspot- de relevante oogpositie - en de juiste afstemming van therapeut en cliënt stimuleren het brein op eigen kracht de sporen van trauma en andere diepgewortelde blokkades te verwerken en te helen.
Brainspotting is bruikbaar bij de gevolgen van trauma, angsten, depressie, psychisch lijden, zelfvertrouwen en nog veel meer...
Tip 169 - Boek van Gabor Maté: De mythe van normaal
over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij
Het boek beschrijft de resultaten van baanbrekend onderzoek naar de oorzaken van ziekten. Er wordt een verband gelegd tussen de rol van stress, trauma en de druk van het moderne leven op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maté laat zien de gangbare opvatting van normaal niet klopt en dat vrijwel alle ziekte een natuurlijke weerspiegelig is van het leven in een ongezonde samenleving. De sleutel tot herstel ligt in verbinding, medemenselijkheid en het omarmen van onze authenticiteit, ongeacht de maatschappelijke verwachtingen.
Tip 170 - Vroegkinderlijk trauma
Tip 171 - Blijf er niet mee rondlopen
Methoden die zeer goede resultaten boeken, zijn EMDR en EFT (Emotional Freedom Techniques). En als je het spannend vindt, geef het aan, met beide methoden kan je stapje voor stapje, op een milde manier, je trauma's verwerken!
Tip 172 - Trauma is iets wonderlijks
Trauma is iets wonderlijks Steve Haines
In stripboekvorm wordt helder uitgelegd wat trauma is en hoe het invloed heeft op ons lichaam. Trauma is niet alleen 1 (hele heftige) gebeurtenis meemaken. Vaak zijn er veel meer verschillende oorzaken.
Tip 173 - Boekentip : Traumasporen
Traumasporen
Tip 174 - Integral Eye Movement Therapy
Een mogelijkheid bij het gebruik van IEMT bij traumaverwerking is om je te concentreren op de fysieke sensaties die je ervaart wanneer je denkt aan het trauma, in plaats van te blijven hangen in de emoties of gedachten. Dit kan helpen om de hersenen te herprogrammeren en nieuwe, positieve verbindingen te maken, waardoor de traumatische ervaring minder invloed heeft op je dagelijks leven. Het is belangrijk om dit proces te begeleiden met een getrainde en ervaren therapeut.
Tip 175 - BrainSpotting
Een traumatische of heftige ervaring, waarin we ons overweldigd of machteloos voelen, kan opgeslagen worden in dát deel van ons brein en lichaam, dat er voor zorgt dat we klachten en blokkades kunnen ontwikkelen.
Praattherapie werkt vaak minder goed bij het behandelen van trauma’s omdat bepaalde gebieden in de hersenen, die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken niet worden bereikt.
Tip 176 - Terug naar de oorsprong
Hypnotherapie is uitermate geschikt om in te zetten bij trauma's. Dit omdat je via allerlei methodes en technieken terug kunt gaan naar de oorsprong van je probleem, het trauma. We kunnen het op zo'n manier opbouwen dat het voor jou draaglijk is, dus niet dat je het met al je zintuigen herbeleeft maar het bijvoorbeeld vanaf een afstand kunt bekijken, gedissocieerd waarnemen wordt dit ook genoemd, het tegenovergestelde van geassocieerd waarnemen/ervaren. Dit kan bijvoorbeeld dan weer via een bioscooptechniek, dat het lijkt alsof je naar een film van jezelf kijkt en door je de suggestie te geven dat je dit gedissocieerd beleeft, wordt je niet overweldigd door gevoelens en krijg je inzicht in de situatie. Afhankelijk van waar jij staat bouwen we dit op waardoor je kunt gaan verwerken en loslaten en weer terug kunt komen bij jezelf en je eigen kracht.
Tip 177 - Human design
Hierdoor krijg je inzichten in je talenten en valkuilen en leg je de link met traumagevoelige delen in je. Dit heeft namelijk raakvlakken met elkaar.
Door deze blauwdruk lichaamsgericht te ontdekken en voelen wordt het een sleutel in de ontdekking wie jij in de kern bent en ruimte geven/loslaten van je traumasporen.
Tip 178 - Gun jezelf een moment van rust
Tip 179 - Boekentip
Tip 180 - Innerlijke zelfvervreemding overwinnen
In 'Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma' combineert Janina Fisher actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische benadering voor de behandeling daarvan. In duidelijke bewoordingen, die zowel de therapeut als de cliënt zullen aanspreken, stelt ze een behandelmodel voor dat de nadruk legt op ‘verwerking’ – een omvorming van de relatie tot het zelf, waarbij schaamte, zelfverachting en aannames van schuld vervangen worden door compassievolle acceptatie. De interventies die Fisher gebruikt, zijn gebaseerd op onder andere Sensorimotor Psychotherapy, Internal Family Systems (IFS), mindfulnessgerichte therapieën en klinische hypnose.
'Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma' geeft inzicht in de therapeutische benaderingen voor traumatische gehechtheid, het werken met ongediagnosticeerde dissociatieve symptomen en stoornissen en de integratie van verschillende behandelmethoden ter bevordering van de communicatie ‘van rechterhersenhelft naar rechterhersenhelft’. Bovenal worden technieken en handvatten aangereikt om een innerlijk gevoel van veiligheid te ontwikkelen en een compassievolle verbinding tot stand te brengen met zelfs die delen van het zelf die het meest ontkend of weggehouden worden.
Tip 181 - Boekentip/flipover van Deb Dana
Deze flipover geeft een mooi beeld over inzicht in de wetenschap van veiligheid
Tip 182 - Body Remembers
Met de methode Body Remembers Trauma Therapy & Trauma Released Breath Work, waarbij adem een belangrijk onderdeel is, kom je weer bij de oorspronkelijke emotie maar kan je lichaam de beweging ‘af’ maken zodat de opgekropte energie alsnog los gelaten kan worden. Dat kan gebeuren door trillen, schudden, via de stem, slaan of schoppende bewegingen tegen het matras, en soms ook echt overgeven. Het mooie is dat je hiervoor niet hoeft te weten waar je trauma vandaan komt. Het lichaam 'kiest' zelf wat het los wil en kan laten.
Tip 183 - Boekentip "Alle delen welkom"
"Alle delen welkom" van Richard C Schwartz
In dit boek staat beschreven dat we van nature bestaan uit allemaal delen. Met sommige delen zijn we blij en sommigen zouden we het liefst weg willen stoppen. Het inzicht dat dit boek geeft, is dat deze innerlijke worsteling een weerspiegeling is van de activiteiten van deze delen in onszelf. Er zijn delen die belast zijn met pijn van vroeger, die ze nog altijd met zich meedragen. Daarnaast zijn er delen die een beschermende rol op zich nemen. Zij willen voorkomen dat we de eenzaamheid en het verdriet van onze belaste delen opnieuw ervaren. En hoe extreem ze zich ook kunnen gedragen, al onze delen hebben het doel ons veilig te houden. Als we naar ze gaan luisteren en ze welkom heten, kan er innerlijke samenwerking en mededogen ontstaan. In dit boek neemt de schrijver je mee hoe je dit kunt doen met behulp van theorie en praktische oefeningen.
Tip 184 - Boekentip: " De levende erfenis van Trauma transformeren"
Dit boek geeft duidelijke uitleg over trauma en de effecten hiervan. Dit kan helpen om de effecten van trauma meer te gaan herkennen en begrijpen. Dit boek kan handvaten geven over hoe je met de gevolgen van trauma om
kan gaan en weer structuur en weer meer eigenaarschap kan vinden.
Tip 185 - De levende erfenis van trauma transformeren
Een werkboek voor getraumatiseerde mensen en therapeute
Een boek van Janina Fisher waarin zij ons laat zien dat trauma kan helen door het aanleren van nieuwe gewoonten op het gebied van waarneming en zelfontdekking. In het boek vind je
- Stap-voor- stap strategieën die je zelfstandig of met hulp van een therapeut kan toepassen,
- eenvoudige afbeeldingen die helpen verwarrende gevoelens en fysieke reactie naar trauma te begrijpen.
- werkbladen om te oefenen met vaardigheden die verlichting geven en uiteindelijk helend zijn.
Tip 186 - Innerlijk kindwerk
Tip 187 - Zelfcompassie
Meestal heeft je systeem al van kinds-af-aan verschillende overlevingsmechanismen of copingstrategieën ontwikkeld die ervoor zorgen dat je niet naar die pijn toe gaat. Als kind kon je die pijn ook echt niet aan, maar als volwassene kun je dat wel. Je trauma's worden steeds bewuster omdat je je bewust wordt van je overlevingsmechanismen of wanneer deze mechanismen niet meer zo goed werken. Als je dan naar dat trauma durft te gaan en die pijn durft te voelen, dan kun je het trauma erkennen en alsnog verwerken. Onbewust zijn we bang dat de pijn ons 'kapot' zal maken, maar via die pijn kunnen we juist helen. Zoals schrijfster Lissette Thooft zo mooi zegt: "Je hart is groot genoeg voor alle pijn. Door middel van zelfcompassie kunnen we die pijn transformeren naar liefde, compassie, wijsheid, diepgang, kracht, etc."
Tip 188 - "Activeer je Nervus Vagus"
Tip 189 - Functional freeze
Het zijn mensen die prima functioneren, maar weinig voelen. Gewoon hun dagelijkse dingen doen, werk, gezin, sport, maar niet écht goed weten wat ze willen. Wat afgevlakt zijn, nooit echt heel blij, spontaan of uitgelaten, en ook nooit heel boos, somber of verdrietig. Mensen die in hun hoofd zijn gaan leven en makkelijk verklaren en uitleggen.
Soms hierdoor heel stabiele partners zijn. Maar ook onbereikbaar.
Een "functional freeze" is een traumarespons waarbij alle gevoel afgesneden moest worden omdat het destijds, vaak als kind, niet geprocessed kon worden. Een heel nuttige overlevingsstrategie.
Het lastige bij afsnijden van gevoelens is, is dat je niet kunt kiezen welke gevoelens je onderdrukt, en welke niet. Dus je onderdrukt dan alles, ook het fijne. Datgene wat het leven sjeu geeft! En datgene (vreugde) wat jou de weg wijst naar het leven van een vervullend leven.
Het goede nieuws is dat je kunt leren om gevoelens en andere delen van jezelf die je hebt moeten afsnijden, weer kunt integreren. Dat wat afgesneden is geraakt gaat namelijk nooit verloren.
Tip 190 - Boek: Het helen van de moederwond van Bethany Webster
In dit boek worden de persoonlijke, culturele en wereldwijde gevolgen van intergenerationeel trauma onderzocht. Het laat zien hoe het van moeder op dochter wordt doorgegeven en hoe we deze destructieve cyclus kunnen doorbreken.
Tip 191 - Ga het aan
En hoe goed gaat je dat af? Als je aan iets niet wil denken. Bijvoorbeeld een roze olifant. Dan denk je nu toch juist aan die roze olifant? En hoe meer je probeert er niet aan te denken, hoe sterker het beeld wordt.
Waarom zou je controle willen houden over jezelf? Jouw gevoel en jouw gedachten?
Of is het verstandig om juist ruimte te maken voor jouw trauma.
Ga het aan. Pak het op.
Dit kan door therapie, zoals EMDR. Dat kan hierbij ook helpend zijn. Om het trauma wat minder heftig aanwezig te laten zijn.
Mijn tip. Ga het dus aan. Maar zoek hierbij wel passende hulp! Succes.
Tip 192 - Just stay strong and stay your self!
Tip 193 - TRAUMA THERAPIE | TRAUMA THERAPEUT
Wanneer je een gebeurtenis maar niet kan verwerken en je merkt dat het ergens in je leven je beperkt, neem dan direct contact op met een therapeut die gespecialiseerd is in het werken met getraumatiseerde mensen. In mijn praktijk werk ik niet alleen met EMDR en kijk ik graag naar wat mensen nog meer nodig hebben. Want hoe moet je nu verder na een gebeurtenis zonder dat je aan het overleven bent?
Voor meer informatie neem contact op met mij.
Tip 194 - Weer een laagje verder in de verwerking
Een trauma laat zich nooit in eens afpellen, dit gebeurt vaak laagje voor laagje. Super irritant maar eigenlijk ook heel mooi, want je krijgt dat wat je op dat moment aankunt.
Onbewust zoek je soms naar een situatie die je weer een laagje verder brengt in je proces, daar kunnen wel jaren van rust in zitten.
Blijf de signalen die je ontvangt serieus nemen, blijf ervoor zorgen, blijf vriendelijk naar jezelf en zeg nooit dat het nu wel eens genoeg moet zijn.
Je mag er zijn met alles wat er komt.
Succes met weer dat laagje aankijken.
Tip 195 - uitspraak Gabor Maté
GABOR MATÉ
Tip 196 - Boekentip
Vriendschap sluiten met je zenuwstelsel met behulp van de polyvagaaltheorie.
Dit is een praktische handleiding voor iedereen die stress en angst wil verminderen en meer evenwicht en (zelf) vertrouwen wil ervaren.
Tip 197 - kaartenset
Deze kaartenset bevat 58 oefeningen voor rust en verandering.
De kaarten geven uitleg en nodigen cliënten uit om er mee te oefenen
Tip 198 - uitspraak Ingspire
INGSPIRE
Tip 199 - Boek
"Traumasporen"
Tip 200 - Jij bent niet jouw trauma
Tip 201 - Podcast
Psychiater Joost en psycholoog Yonda gaan elke paar weken in gesprek met inspirerende gasten op het gebied van psychotrauma. Zij belichten diverse vormen van trauma en wat er aan gedaan kan worden.
Neuwsgierige vragen aan bijzondere mensen voor iedereen die meer over trauma en de gevolgen wil weten.
Tip 202 - Ga naar waar het pijn doet
Dat zijn dingen die gebeuren in je leven. Dingen die je 'overkomen'. Maar ook door wat je níet overkomt, door wat er níet gebeurt, kan trauma ontstaan zijn. Doordat je geen of te weinig liefde kreeg. Doordat je niet gezien werd. Er niet naar je geluisterd werd.
Dr. Gabor Maté, bekend arts, trauma- en verslavingsdeskundige, omschrijft trauma als volgt: 'Trauma is niet wat je is aangedaan, maar wat er binnen in jou gebeurde als resultaat van wat je meemaakte.' En dat is goed nieuws. Want als trauma zou zijn wat je is aangedaan of wat je hebt meegemaakt; dat je dierbare buurvrouw overleed of dat je ouders gingen scheiden, dan zou je niets kunnen doen om dat te veranderen. Dat is gebeurd. Dat kan niet meer ongedaan gemaakt worden. Maar als trauma de wond is die is achtergebleven als gevolg van wat je hebt meegemaakt, kun je die wond op elk moment helen.
We dragen allemaal in meer of mindere mate onverwerkte of nog onbewuste trauma’s in ons. Op het moment dat de onaangename ervaring gebeurde was het te pijnlijk of overweldigend voor je om het helemaal te doorvoelen. Je probeerde het te vergeten of te verdringen; kon of wilde er niet meer aan denken. Daarmee beschermde je jezelf in feite om niet opnieuw de pijn en ellende te hoeven voelen. En daarmee zette je het onbedoeld vast in je systeem. In je lichaam. En soms ontwikkelde je zelfs onbewust overtuigingen en programma's om ervoor te zorgen dat je diezelfde pijn niet nog eens hoefde te ervaren.
Maar jouw lichaam en ziel zijn op zoek naar heelheid. Dus op den duur zal dat trauma zich laten voelen. Laten merken 'hee, ik ben er nog'. Zich laten gelden in je lichaam en je leven. Je kunt last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten die maar niet overgaan. Onzekerheid. Spanning, onrust, angst, paniekaanvallen, depressieve gevoelens, hardnekkige vermoeidheid en ga zo maar door. Soms is het zo aan de oppervlakte dat je wel actie móet ondernemen. Maar het kan zich ook veel subtieler laten voelen, als een zachte uitnodiging. Allemaal signalen van je lichaam dat er iets vastzit. Dat er iets is dat aandacht nodig heeft. Om jou daarmee de gelegenheid te geven om het trauma op te ruimen. Ruimte te maken. Zodat je door kunt. Zodat het gebeurde geen negatieve impact meer hoeft te hebben op je leven.
En het mooie is, daarvoor hoef je niet eens te weten wát het is dat je vandaag de dag parten speelt. Ook diep weggestopte trauma’s, waarvan je het bestaan niet eens meer weet, maar waar je wel klachten door hebt, kun je opsporen en loslaten.
Als je dat doet gaat het weer stromen in je lichaam. Komt er ruimte en kun je beter contact maken met je lijf en wat je écht nodig hebt. Voel je je vrijer, gelukkiger en ervaar je meer energie.
Je hebt daar niet altijd hulp bij nodig. Sommige trauma's kun je heel goed zelf verwerken. Maar soms voel je ook: dit gaat niet vanzelf over. Dit ziet dieper. Zorg dan dat je hulp inschakelt. Want weet je, het was geen bewuste keuze van je om het trauma vast te houden. Het was een reactie van je lichaam. En daarbij heb je soms iemand nodig die een stukje met je meewandelt en je begeleidt. Zodat je los kunt laten wat zich heeft vastgezet en door kunt met je leven. Ik help je graag.
Tip 203 - wat helpt bij Triggers
Tip 204 -
Ik heb me nooit thuisgevoeld bij leeftijdsgenoten en heb altijd bepaalde stappen gemaakt als de rest dit al achter de rug had of dit al deed.
In de basisschool ben ik altijd buitengesloten geweest en zelfs gepest geweest. Het besef over hoe extreem dit in sommige gevallen was komt door mijn persoonlijke ontwikkeling nu naar boven. Zo komen herrinering waarbij ik door een groepje jongens omringt werd en in elkaar getrapt werd, of door grotendeels diezelfde groep met stokken op mijn hoofd geslagen werd vaker naar boven. Het ergste vind ik nog dat ik toen met hen meelachte. Mischien omdat ik dacht dat ik er zo eindelijk bij hoorde. Daarnaast was het pesten vooral mentaal. Ik werd buitengesloten, altijd als laatste gekozen, en als slecht voorbeeld genoemd. Bijvoorbeeld: 'Lukt jou dat niet? Zelfs (ik) kan dat!'. Ik heb groep 8 op een andere basisschool gevolgt, maar heb daar nooit connecties kunnen maken. Ik werd er ten minste minder gepest...
Op de middelbare school ging ik om met 3-4 andere klasgenoten. Maar ik werd in dit groepje vaker belachelijk gemaakt. Dit leek voor hen mischien niet zo, maar ik denk dat ik dit door mijn verleden al snel als pestgedrag zag. Er werd wel vaker iets van me afgepakt of met mijn tas rond gegooid. En ik werd nooit ergens mee betrokken. Ik deed niets met klasgenoten/vrienden in mijn vrije tijd zoals de meeste tieners en heb nooit de sociale druk gevoeld. Ik heb nooit typische tiener-buien gehad en ben altijd stil, aardig, en een moederskindje gebleven. Ik voelde me nogsteeds als hetzelfde kind als op de basisschool. In dezd tijd kon ik vooral goed met leraren optrekken, en niet zo zeer met klasgenoten. Tijdens het gala hadden docenten het erover dat veel leerlingen na afloop de stad in gingen, en ze vroegen me of ik dat ook ging doen. Ik zij van niet want ik vroeg me af waarom ik dat zou willen doen. Ik had namelijk nog nooit van 'op stap gaan' gehoord. Ik was toen 17
Op mijn eerste MBO opleiding leerde ik mijn eerste goede vrienden sinds de basisschool (uit de buurt, niet op school) kennen. Ik ging met hen voor het eerst met vrienden naar de bios, overnachten bij een vriend, enz... Typische dingen voor begin tienerjaren. Dit zijn vandaag de dag mijn beste, en eigenlijk enige vrienden.
Tijdens mijn 3e leerjaar ging mijn stageperiode om meerdere redenen mis. Ten eerste had ik die zomer een operatie waarvoor ik nog pijnmedicatie slikte en ik zowiezo minder energie en mobiliteit had als gewoonlijk. Ten tweede was dit eerste echte werkervaring. En ten derde was het eigenlijk een vervelende stageplek. De stage werd na vaker proberen stopgezet en ik ben voor de rest van die tijd (4-5 maanden) een soort 'monnikenleven' gaan leiden waarin ik voornamelijk gamede.
Hierna heb ik besloten de opleiding af te willen ronden op lager niveau om van mijn studieschulden af te komen en een diploma te halen. Dit kon ik doen door 1 half jaar fulltime stage te lopen. Dit heb ik kunnen halen.
Op maart 2020 heb ik voor het eerst een baan genomen. Dit was in de horeca en werd dus na 3 weken al stopgezet. Dit was mijn eerste 'bijbaantje'. Hierna ben ik in de zomer in een team in het ziekenhuis kunnen beginnen. Dit doe ik nu nogsteeds en dit werk geeft me veel voldoening.
Ik ben sinds September begonnen bij een andere MBO opleiding en zit weer in het eerste leerjaar. Dit is wel een 3 jarige opleiding. Hier merk ik dar veel van deze 17-18 jarigen veel leuke ervaringen hebben meegemaakt op hun middelbare school en erg zelfstandig zijn. De meeste van hen waren aan het begin van dit schooljaar 17, en ik 21. Ik voel me bij deze leeftijdsgroep vaak beter thuis dan bij mijn leeftijdsgenoten. En ik maak veel dezelfde stappen als hen (op zoek naar studentenhuis, begonnen met rijlessen, uit wilen gaan, enz). Deze voortgang wordt nu gehinderd door corona.
Ik merk nu dat ik graag extroverter wil worden en eigenlijk nu pas klaar ben om een typische 'tiener' te zijn en dit ook wil zijn. Maar mijn logica zegt dat ik nu 22 ben en ik dat nu gemist heb.
Ik voel me niet thuis in mijn leeftijd. Ik wil voor het eerst wat 'kattenkwaad' uithalen, zelfstandigger zijn, en vind voor het eerst iemand echt leuk, waar ik ook veel moeite nee heb...
Ik voel me als een mislukkeling als ik mezelf vergelijk met de norm. Hoe ga ik ooit bereid zijn een kind te krijgen voor mijn 40e als ik nu pas hier ben? Ik ga nog zolang studeren (dit mbo-hbo-wat erna?) En schaam me daarvoor. Want dan zou ik klaar zijn met hbo op mijn 27e...
Iemand anders die zich zo voelt? Ik heb nu veel last van sociale angst en ik weet niet zo goed hoe ik nieuwe connecties aanga..
Tip 205 - Vrouwelijke kracht
Ik, Maria Magdalena van Geert Kimpen
Wil je meer leren over het laten horen van de vrouwelijke stem en het gaan staan van vrouwen voor de kracht van seksualiteit?
Dan is dit boek zeker een aanrader.
Tip 206 - Brainspotting
Brainspotting maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijk inzichten van hoe het brein werkt en zoekt daarbij de verbinding met lichaamsgerichte behandelingen. Het is goed te combineren met andere therapievormen.
Tip 207 - Het effect van trauma en stress op het zenuwstelsel
Zie: 'Het effect van trauma en chronische stress op het zenuwstelsel vanuit de Polyvagaal therorie'.
Tip 208 - Ontspanningsoefening bij trauma, stress, angst, depressie
2. Laat je hoofd rustig liggen en kijk met je ogen zo ver mogelijk naar rechts. Alleen je ogen bewegen, je hoofd blijft naar voren met je neus naar het plafond. Blijf naar rechts kijken.
3. Doe dit totdat je moet slikken, gapen of zuchten. Het kan wel een halve tot een hele minuut duren voor dit gebeurt. Dit is een teken van ontspanning in je parasympatische zenuwstelsel dat aangestuurd wordt door je nervus vagus.
4. Herhaal hetzelfde, maar kijk dan zo ver mogelijk naar links met je hoofd in het midden. Ook hier wacht je tot je slikt, gaapt of zucht. Meestal zal het aan één kant veel langer duren voor je in de ontspanning gaat dan de andere kant.
Doe deze oefening regelmatig. Bijvoorbeeld in de ochtend en voor je gaat slapen. Maar ook als je ’s-nachts wakker wordt of wanneer je gedurende de dag een reset van je zenuwstelsel nodig hebt, bijvoorbeeld als je je overprikkeld voelt of net iets stressvols hebt meegemaakt.
(oefening van Stanley Rosenberg, auteur van 'Accessing the Healing Power of the Vagus Nerve')
Tip 209 - Keuze voor therapeut die de weg van heling heeft afgelegd
Tip 210 - Ontspanning tips
Tip 211 - Visualiseer een fijne plek
Tip 212 - Integral Eye Movement Therapy (IEMT)
Tip 213 - Boekentip als je aan je trauma wilt werken
Titel: Trauma: herstel in eigen hand.
Auteur: Babette Rothschild
Tip 214 - Mindfulness bij trauma ja of toch even niet?
Echter, Mindfulness is met nadruk gezegd, geen therapie en ook geen vervanging van therapie. Mindfulness kan bij trauma een toegevoegde waarde zijn als ondersteuning bij de therapeutigsche behandeling omdat je leert ontspannen in de herinnering en te zijn met wat er in de emotie naar boven komt. EMDR doet hetzelfde. Als dat onder deskundige leiding is van een therapeut die ook mindfulness biedt, kan het zinnig zijn jezelf met vriendelijkheid voor je eigen ervaring te leren ont-moeten en te ont-spannen in je traumatische herinnering. Op die wijze wordt de herinnering op liefdevolle wijze geintegreerd in systeem.
Er is ook een voorbehoud te maken. Als iemand een ernstige traumatische ervaring heeft meegemaakt waardoor er sprake is van posttraumatische stress stoornis (PTSD) is het goed om waakzaam te zijn bij de beoefening van mindfulness of meditatie. Bij PTSD is het trauma dermate ernstig dat de gedachte aan de ervaring alleen al een paniekaanval kan oproepen. Aangezien we mediteren om wat in ons leeft in de ogen te kijken en ten volle te ervaren in het hier en nu, is bij een PTSD trauma de ontmoeting met het lijden zo heftig dat het al snel teveel wordt. Het trauma wordt niet minder maar juist elke keer erger door de mindfulness beoefening.
Luister daarom vooral naar jezelf en je signalen als je mediteert en erken je grens. Wat je in je pijn nodig hebt, is liefde en compassie. Wil je werken met mindfulness om meer grip te krijgen op jezelf en je trauma te verwerken, zoek dan eigenlijk altijd contact met een ervaren therapeut die daarnaast ook mindfulness en compassie training biedt. En nogmaals: let goed op jezelf.
Tip 215 - Trauma sensitive Mindfulness
Titel: Trauma-Sensitive Mindfulness
Auteur: David A. Treleaven
Taal: Engels!
ISBN: 9780393709780
Tip 216 - Trauma opleiding voor psychoptherapeuten nu ook online
Tip 217 - Stel je open voor je partner in het verwerkingsproces!
Tip 218 - Boekentip: Stilstaan bij trauma van Vivian broughton
Hij heeft ook een therapie ontwikkeld om trauma te helen.
Het boek is erg toegankelijk geschreven.
Tip 219 - durf te voelen
Tip 220 - Boekentip: Het drama in de moederschoot
Een op de tien zwangerschappen begint met een tweeling. Als een van de foetussen sterft, is dat voor de overlevende tweelinghelft een geweldige schok, waarvan hij of zij zich later niet meer bewust is. Er blijft een leegte in de ziel achter. De gevolgen van dit vroege verlies kunnen bijvoorbeeld eenzaamheid, onverklaarbare schuldgevoelens en een onvervulbaar verlangen naar eenheid zijn. De verloren tweelinghelft wordt overal gezocht.
Tip 221 - Heb geduld
Tip 222 - Je valt in je emotie
Tip 223 - Trauma verwerking door EMDR
EMDR is een snel werkende zeer effectieve methode om traumatische gebeurtenissen te verwerken.
Bij heftige gebeurtenissen is je bewuste deel van je hersenen even afgesloten geweest. De gebeurtenis is daardoor niet goed opgeslagen in je hersenen. Het is nog wel aanwezig in het onbewust gedeelte ven de hersenen.
Je kan hier last van krijgen als er iets gebeurt dat op de gebeurtenis lijkt.
Door middel van EMDR zorg je er voor dat de situatie wel goed opgeslagen wordt in je hersenen. Hier door verdwijnt de emotionele lading van de gebeurtenis en kan je er aan denken als een gewone (nare) herinnering.
Tip 224 - Boekentip Helen van seksueel misbruik
In haar boek Helen van seksueel misbruik , beschrijft Ivonne Meeuwsen heel duidelijk wat de impact is van seksueel misbruik. Het is een boek waar je veel herkenning in zal vinden en het zorgt er voor dat je het gevoel krijgt dat je er niet alleen voor staat.
Tip 225 - trauma of heftige gebeurtenis
Onderscheidend is dat trauma levensbedreigend is voor jezelf- of de ander en een gevoel van machteloosheid geeft.
Toch is de impact van trauma bij iedereen anders. Zo kan het zijn dat wat bij de een traumatisch is voor de ander een heftige gebeurtenis is ...en vice versa.
Weet: er hangt verder geen waardeoordeel aan.
Wees mild voor jezelf je bent het waard.
Veel goed Bea
Tip 226 - wie/wat is je hulpbron?
Heb je geen mooie herinneringen, kijk dan eens om je heen. Wat roept een prettig gevoel op?
Waarvan ontspan je? Waar krijg je energie van?
Voor het werken met trauma, is het belangrijk om ook een veilig eilandje als hulpbron te hebben waar je tot rust kunt komen in een heftig proces.
Tip 227 - EMDR mogelijkheden in coronatijd
2 punten op een muur of zijkanten van de laptop bij online therapie maken zodat men van het ene naar het andere punt kan bewegen met de ogen.
Met geluiden kan het ook. Hier zijn verschillende tonen en snelheden voor zodat iedere cliënt kan kiezen welk geluid en welke snelheid het fijnste is.
De butterfly hug pas ik nu ook vaker toe. Dit kan op zichzelf maar ook als toevoeging naast geluiden of oogbewegingen. Hierbij heb je de armen overkruist voor de borst en tik je zelf afwisselend links en rechts op je schouders.
Het wordt nu zelfs gedaan met bepaalde taken uitvoeren ipv oogbeweging, geluid of aanraking.
Bij EMDR gaat het namelijk vooral om het toevoegen van een extra prikkel terwijl iemand aan een beeld denkt of zich concentreert op gedachten of gevoel.
Tip 228 - Wat is trauma eigenlijk?
Tip 229 - Waarom alleen praten niet helpt bij traumaverwerking
Voorbeeld is van mij: als je in je woonkamer bent en je krijgt het koud, dan heeft het geen zin om de verwarming in de logeerkamer aan te doen en de deur dicht te houden, je woonkamer zal er niet warmer van worden!
EMDR is in ieder geval één van de betere methodes om dit aan te pakken!
Tip 230 - EMDR
Tip 231 - boekentip trauma
Tip 232 - Herstellen van trauma
Tip 233 - opgelopen trauma s en innerlijk kind werk
je jeugd. Het innerlijk kind werk richt zich namelijk op erkenning van de geleden pijn, zodat je er alsnog om kunt/mag huilen. Alsnog huilen om wat je gemist hebt, boos worden om wat je pijn heeft gedaan, is onderdeel van de verwerking. In een visualisatie ( je stelt het je voor ) laat je het jonge kind van vroeger weten dat het niet zijn/haar schuld is. Je laat ook weten dat het kind niet iets anders had kunnen doen ( had ik nou maar beter mijn best gedaan, had ik nou maar........ is vals hoop ) Dit betekent dat je valse hoop ( dat het alsnog goed komt ) opgeeft, ook ik in het heden.
Je kon dit niet anders doen, je had er geen invloed op. Opgeven van valse hoop betekent dat je je verlies toelaat, erom rouwt en tot acceptatie komt.
Dan pas kun je weer verder, is de emotionele blokkade opgelost, ook in het heden. En wordt je niet steeds getriggerd door bepaalde actie van betekenisvolle anderen.
Tineke van der Werff psychotherapie amsterdam en heemskerk
Tip 234 - Onderneem iets!
Tip 235 - Zoek naar de oorzaak
Wanneer ze dan in mijn praktijk zijn, dan ga ik op zoek naar de oorzaak/oorsprong van dit. Want alles wat ik opgenoemd heb, zijn gevolgen ergens van! Door naar de oorsprong te zoeken en dat te behandelen, zullen de gevolgen ook veranderen, men raakt die negatieve/vervelende gevoelens kwijt (ik noem het verwerken) en krijgt veel meer rust in het leven.
Dat wens ik jou ook toe!
Tip 236 - Trauma en niet voelen of verdoving van gevoel
Het is als het ware een deken die ons beschermt voor te heftige gevoelens. Wanneer we respectvol omgaan met 'niks voelen' en dit niet afwijzen of willen veranderen , kan het een poort of opening naar heling vormen.
Tip 237 - Boekentip 'de Keuze'
Tip 238 - Vroegkinderlijk trauma
Deze delen leren onderscheiden, herkennen en erkennen kan via trauma opstellingen en geven in zicht. Er ontstaat zelfliefde waardoor het weer kan stromen.
Tip 239 - trauma verwerking Edith Eger
Haar boek de Keuze is een meesterwerk. Hierin beschrijft hoe zij haar trauma's heeft verwerkt en uiteindelijk zichzelf bevrijd heeft door te vergeven. Een echt aanrader over vergeving
Tip 240 - Boekentip
Dr. Edith Eger, 'de ballerina van Auschwitz', gevierd therapeut en Holocaustoverlever, heeft deze praktische gids geschreven om ons zachtjes aan te moedigen de gedachten die ons gevangen houden en het destructieve gedrag dat ons belemmert te veranderen. Haar krachtige lessen vormen samen met de verhalen uit Egers’ eigen leven en die van haar cliënten Het geschenk. In dit boek leer je om je slechtste momenten te zien als je beste leermeester, en vind je vrijheid door de kracht die erin zit.
Tip 241 - Boekentip: The body keeps the score (Traumasporen)
De Nederlands-Amerikaanse psychiater Bessel van der Kolk is pionier in onderzoek naar traumaverwerking. In dit boek beschrijft hij o.a. hoe traumatische ervaringen (opgelopen zowel als kind als bij volwassene) impact hebben op het lichaam. Daarnaast komen verschillende behandelmethoden aan bod zoals EMDR, lichaamsgerichte therapie, Yoga en Chi-Kung.
Tip 242 - Brainspotting
Tip 243 - Wat is een trauma eigenlijk?
Het lichaam onthoud het 'trauma'. Je lichaam is een instrument en geeft signalen (om je te waarschuwen) wanneer je in een soortgelijke situatie bent. Dat kan als heel lastig worden ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een paniek of hyperventilatie aanvallen.
Maar hoe kom je van een trauma af?
1. Heel je wonden en trauma's door allereerst jezelf de ruimte te geven.
2. (H)erken je situatie.
3. Vraag om hulp - en ga opzoek naar een therapeut die bij jou past.
Tijdens therapeutische sessie kan er gewerkt worden met verschillende technieken denk hierbij aan EMDR, Innerlijk Kindwerk, Regressie therapie, Bio energetica ofwel Ademwerk, lichaamsgerichte therapieën. Je hoeft je er niet per se in te verdiepen.
4. Vraag ook in jouw omgeving wie bekend is met een goede therapeut.
5. Geef jezelf de ruimte om te helen
6. Wees mild voor jezelf wanneer je de eerste stappen hebt genomen. Je bent namelijk al op weg.
Meer informatie over kinder- en jeugdtrauma's, trauma's, angst, paniekaanvallen, burn-out klachten, somberheid, verwaarlozing, misbruik, het gevoel te hebben dat je niet meer weet wie je bent. Neem dan contact op met mij of een Psychodynamisch Therapeut bij jou in de buurt.
Tip 244 - Het bevuilde nest - generationeel trauma
Tip 245 - 5 manieren om je te bevrijden van trauma's
Een trauma heeft tijd nodig om verwerkt te worden. Hoe lang het duurt is van te voren niet te zeggen. Hoe meer je je verzet tegen de tijd, hoe langer het duurt en hoe frustrerender het proces.
Door je stappen één voor één en in alle rust te zetten, zijn de stappen minder zwaar en krijgt het de tijd die nodig is om vrij te komen. Gun jezelf die tijd en wees mild naar jezelf. Als je zo nu en dan eens achterom kijkt, dan kun je zelfs genieten van de weg die je al hebt afgelegd en dat geeft energie om door te gaan.
2. Ga je emoties aan
Bij traumatische gebeurtenissen komen gevoelens naar boven. Vaak veel verschillende gevoelens. Als gevoelens niet verwerkt worden, hopen ze op. Als er veel gevoelens zijn opgehoopt in je lichaam worden ze afgedekt met emoties.
Begin met het doorvoelen van emoties. Doe dat op een bewuste manier. Kijk maar eens in alle rust welk gevoel eronder zit. Spreek dat gevoel heel bewust naar jezelf uit en voel in je lichaam waar het zit. Leg er maar eens je hand op. Als je het werkelijk binnenlaat, kan het je loslaten. Je zult dan merken dat het een rij van gevoelens zijn die elkaar opvolgen en waar je heel rustig doorheen kunt gaan. Brandon Bays heeft dit proces mooi omschreven in haar boek "De Helende Reis".
3. Durf terug te gaan naar waar je die emoties het eerst hebt gevoeld
Als een situatie in je huidige leven je erg uit balans haalt, durf dan terug te gaan naar waar in je verleden je dit voor het eerst hebt gevoeld. Doe dit op een plek waar je je veilig voelt. In welke situatie, vaak in je jeugd, herken je dit voorval? Ga nu vanuit je veilige setting terug naar de situatie van toen en voel hoe het toen voor je voelde op de manier die ik hierboven heb beschreven.
4. Leer te vertrouwen op je gevoel
Waar emoties de eerste laag zijn, komen gevoelens in het dagelijkse leven te voorschijn als er al enige verwerking is geweest. Hoe meer je door stap 2 en 3 gaat, hoe meer je alert zult zijn wanneer gevoelens zich aandienen. Een gevoel is een boodschapper. Het wil je iets vertellen.
Als je leert luisteren naar je gevoel als het zich aandient, zul je steeds meer merken dat het je kompas wordt. Oude ophopingen van gevoelens of herinneringen daaraan, willen verwerkt worden. Nieuwe gevoelens willen je aanzetten tot actie. Hoe meer je leert luisteren naar je gevoel, hoe meer je de kapitein van je eigen leven wordt.
5. Vind een vertrouweling en breid daarna rustig je netwerk uit
Traumatische gebeurtenissen kunnen voelen als gevangenschap. Eenzame opsluiting. Zoek een vertrouwenspersoon om een stukje mee te delen. Breid in je eigen tempo het aantal mensen uit met wie je iets deelt. Zorg ervoor dat het mensen zijn bij wie je je veilig voelt.
Je hoeft niet iedereen hetzelfde verhaal te vertellen. Het is beter van niet. Het gaat erom dat je gevoel een uitweg krijgt. Door steeds een stukje te uiten, krijg je nieuwe ruimte in jezelf. Spreek langzaam en bewust. Zoek maar naar woorden. Hoe minder woorden je gebruikt, op een bewuste manier, hoe beter je voelt wat je zegt.
Door de nieuwe ruimte in jezelf krijg je weer nieuwe inzichten en gevoelens die je weer kunt voelen en delen. Gaandeweg zul je merken dat je verhaal verandert. En als je langzaam maar zeker meer mensen toelaat, zul je merken dat je het één liever aan de één vertelt en het ander liever aan een ander. Ook kun je dan kiezen wie er gemakkelijker beschikbaar is.
Tip 246 - Regressie bij trauma, niet altijd te begrijpen, wel effect
Tip 247 - Wake up to sleep
"Wake up to sleep", Charlie Morley, uitgeverij Hay House LTD.
Verkrijgbaar bij BOL. Engelstalig!
Tip 248 - Een traum is niet altijd een schokkende gebeurtenis
Tip 249 - Trauma en gezinstherapie
Trauma van een van de gezinsgenoten kan doorwerken in het gezin, dus is het van groot belang dat het gezin wordt meegenomen in de behandeling rondom het trauma zodat iedereen zich kan verhouden tot het trauma en het verwerkt kan worden op meerdere lagen en in meerdere gebieden
.
Tip 250 - Lichaamsgeheugen
Je lichaam duikt ineen bij het horen van een knal, terwijl je tegelijk met je hoofd weet dat het oud en nieuw is. Je lichaam heeft dit geluid gekoppeld aan gevaar. Dit kun je ook hebben met geur, met aanraking, zien van een bepaald persoon, bepaalde woorden....dit kan echt van alles zijn. Dat maakt het dagelijks leven voor mensen met PTSS / trauma zo moeilijk.
Belangrijk is dan om positieve ervaringen toe te gaan voegen aan het lichaamsgeheugen en gevaar los te gaan koppelen van wat jouw lichaam triggert. Dat kun je doen met lichaamsgerichte therapieën en lichaamswerk.
Tip 252 - Brainspotting
Brainspotting is een techniek waarbij via een oogpositie verbinding wordt gemaakt met de betreffende gebieden in de hersenen waar de onverwerkte ervaringen liggen opgeslagen. Waar je kijkt bepaalt hoe jij je voelt.
Tip 253 - Corona een trauma?
De corona-crisis heeft verschillende soorten 'slachtoffers'. Onze veerkracht wordt getest. Soms is het teveel, duurt het te lang of komen de gebeurtenissen te snel achter elkaar. Dan kan het behulpzaam zijn om begeleiding te zoeken. Zodat het zenuwstelsel veilig kan ontladen en de gebeurtenissen verwerkt worden. De inzichten en behandelvorm Somatic Experiencing kan dit goed ondersteunen.
Mensen die ziek geweest zijn en hun naasten
We hebben allemaal de beelden gezien op de intensive care. Mensen die op de IC behandeld zijn zullen vaak veel tijd en veelzijdige begeleiding nodig hebben. Het gaat om ademhalen, eten en bewegen. Maar ook om psychische processen zoals concentratie, verlies aan tijdsbesef en verwerking van angsten en eenzaamheid. Schroom niet om hier goede en veelzijdige behandeling te zoeken. Het staat bekend onder het Post Intensive Care Syndroom of Long Covid.
Ook voor mensen die wel ziek zijn geworden, maar gelukkig niet op de IC terecht kwamen, kan de ziekte angstaanjagend geweest zijn. Deze angst en schrik kunnen nog lang in het lichaam hun sporen achterlaten. Ook kan het oudere trauma's oproepen, getriggerd door gevoelens van machteloosheid, benauwdheid of eenzaamheid.
Voor naasten is het ook een tijd waarin je angstig kunt worden en weinig kunt doen. Waar soms de informatie ontbreekt en het vooruitzicht onbekend is. Als de dierbare is overleden, was het soms niet mogelijk om goed afscheid te nemen. Dit is moeilijk te verwerken.
Ook tijdens het herstel van je dierbare, kan het moeilijk zijn om de opgestapelde emoties te verwerken; omdat je er voor de ander wilt zijn. Zorg goed voor jezelf, zodat je goed voor de ander kunt zorgen!
Zorgverleners en gestapelde stress
Er is en wordt veel gevraagd van zorgverleners. Of je nu in een verpleeghuis, de gehandicaptenzorg, thuiszorg of in het ziekenhuis werkt. Er zijn en worden lange dagen gemaakt, soms in beschermende kleding. En men treft mensen aan die soms bang, machteloos, ernstig ziek, verdrietig, alleen zijn. Je kunt het bijna niet goed genoeg doen. En natuurlijk gebeuren er ook incidenten, gebeurtenissen die je schokken, die je had willen voorkomen.
We noemen dit 'gestapelde stress'. Als mens zijn we in staat om veel stress te dragen, te verwerken. Maar als het teveel is, te lang duurt of het komt te snel achter elkaar; dan stapelt de stress zich op. Dat voel je in je lichaam, merk je aan je nachtrust en je emoties. Ontspannen wordt steeds moeilijker, je energie wordt minder. Vakantie zou fijn zijn, maar daar is geen gelegenheid voor. In sessies nemen we de gegelenheid om in stapjes de stress-ervaringen te verwerken en het lichaam de gelegenheid te geven de spanning los te laten.
Onzekerheid
Deze crisis brengt voor iedereen onzekerheid. Ons 'normale' leven wordt flink door elkaar geschut. Kunnen we binnen wat wel mogelijk is, ons staande houden en onze weg vinden? Of is het te lastig en roept het angsten en gevoelens van onmacht op.
Bekend is dat 'oude trauma's' boven kunnen komen. Het vraagt van ieder van ons om onze geestelijke gezondheid actief te ondersteunen. En indien nodig om de hulp van naasten, een coach of therapeut te zoeken. Zodat je zo goed mogelijk verder kunt.
Tip 254 - https://www.youtube.com/watch?v=PXaTOnxtyCY
Meer dan de helft van ons heeft een chronische aandoening zoals hoge bloeddruk of een auto-immuunziekte of klachten van depressie, verslaving, PTSS en angst .
Deze aandoeningen zijn vaak terug te voeren op trauma, ongunstige ervaringen uit de kindertijd, chronische stress en uiteindelijk ontregeling van het zenuwstelsel.
Ons autonome zenuwstelsel beheert onze overleving en stressreactie. Het is ons ingebouwde detectiesysteem dat voortdurend de omgeving scant op bedreigingen en tekenen van gevaar. Er zijn drie biologische toestanden die automatisch worden geactiveerd; Veilig, gemobiliseerd of geïmmobiliseerd.
Deze video geeft uitleg over in welke mate psychologische en fysieke stoornissen terug te voeren zijn op trauma. Het kan dienen als een educatief en evaluerend hulpmiddel om ons te helpen begrijpen hoe trauma ons beïnvloedt en hoe ons autonome zenuwstelsel nadelig kan worden beïnvloed.
Deze video helpt je te accepteren dat trauma een ervaring is in plaats van een gebeurtenis en dat het dus onze reacties op de gebeurtenis zijn die ons in staat zullen stellen te genezen.
Tip 255 - Toch wel een trauma..
Wanneer je als een pasgeboren baby op de wereld komt, ben je puur en zuiver. Als kind groei je op in jouw omgeving en in deze wereld. Wanneer een kind pijn of verdriet mee maakt en het brein (de linker en rechter hersenhelft) de gebeurtenis met pijn en verdriet niet kan verwerken, dat wil zeggen geen ruimte krijgt om de gebeurtenis en bijbehorende prikkels te verwerken, spreken we over een onverwerkte situatie. Ongeacht welke situatie het is. Een onverwerkte situatie is een trauma.
Onbewust kan je het trauma wat is opgeslagen in jouw lichaam, nog meedragen. Jij kan het trauma zijn vergeten. Echter jouw lichaam heeft het onthouden. En omdat jouw lichaam graag voor je wil werken (beschermen). Herinnert jouw lichaam je eraan wanneer je in een situatie beland waarin je pijn en verdriet zou kunnen ervaren. Jouw lichaam geeft je dan signalen in het lijf. Denk hierbij aan het drukkende gevoel op je borstkas. De zenuwen in je maag, het paniekerige gevoel in je lichaam wil jou waarschuwen.
Wij mogen dankbaar zijn dat ons lichaam ons wil helpen herinneren zodat we een mogelijke pijnlijke ervaring opnieuw zouden kunnen ervaren.
Maar hoe kan je nu van het onbewuste en onverwerkte afkomen? En hoe komt het nou dat je paniek ervaart, terwijl je rationeel kunt denken dat de situatie wel mee valt.
Tijdens therapie en coaching onderzoeken we de kern. In een sessie met een psychodynamisch therapeut wordt je begeleid naar de oorsprong van het onverwerkte. Wil je meer weten hierover? Stuur mij dan een bericht of zoek naar een psychodynamisch therapeut bij jou in de buurt.
Tip 256 - Effectieve traumatherapie CMFT
Tip 257 - Somatic Experiencing
Somatic Experiencing is een methode waarin de oorzaak van het trauma opnieuw wordt beleefd, zonder herbeleving van het trauma. Het uitgangspunt is dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn. Hierdoor is een lichaamsgerichte benadering een passende manier om het trauma te onderzoeken.
Tip 258 - Boekentip: De tijger ontwaakt
Peter Levine is expert op het gebied van trauma behandeling en grondlegger van Somatic Experiencing.
In De tijger ontwaakt is een pleidooi voor een zachte lichaamsgerichte benadering hoe om te gaan in het verwerken van traumatische ervaringen. Peter Levine omschrijft de waarde van het luisteren naar het lichaam, zodat het lichaam kan zeggen wat het er van vindt, traumasymptomen en de paralellen die er zijn met de dierenwereld.
Tip 259 - Verschillende soorten trauma therapie
EMDR is een snel werkende methode die de emotionele lading reduceert. Vervolgens zijn er verschillende methodieken die ook de aangeleerde overlevingsstrategieën kunnen veranderen,. Een aantal voorbeelden zijn innerlijk kind werk of traumaopstellingen
Tip 260 - Brainspotting
Het is een relatief nieuwe methode die goed lijkt te werken in de behandeling van trauma's. Er wordt zelfs gezegd dat het diepere lagen raakt dan EMDR. En waarbij je met EMDR de beelden van het trauma oproept, is dat bij brainspotting niet het geval. Sessies zijn beter te sturen en hoeven daardoor minder zwaar vallen dan bij EMDR.
Tip 261 - Boekentip: Traumasporen (The body keeps the score)
Tip 262 - Parallel Traject EMDR en Lichaamsgerichte therapie
EMDR helpt op cognitief niveau, soms is het dan even moeilijk om bij je lichaam te blijven en in het Hier en NU. Daar ondersteund precies de lichaamsgerichte therapie. Het ondersteund en versterkt elkaar. Daarnaast zit het trauma ook opgeslagen in het lichaam en niet alleen in het hoofd.
Wel handig als de 2 therapeuten samenwerken met elkaar.
Tip 263 - Bessel van der Kolk
Tip 264 - Boekentip: Van waanzin naar wijsheid (autobiografie)
“Dit boek is een cadeau voor iedereen; het is zeer geschikt voor zowel cliënten als therapeuten. Daarnaast kan het heel behulpzaam zijn voor eenieder die trauma meemaakt in zichzelf of in de omgeving en die daar inzicht in wil krijgen. Het verhaal van Iris laat zien dat een succesvolle individuele traumagenezing mogelijk is.”
Van waanzin naar Wijsheid
Auteur: Iris van Zomeren, Erik van Zomeren
Tip 265 - sta open voor (h)erkenning van trauma
Als je van je omgeving terugkrijgt dat het structureel niet goed gaat, als je jezelf niet herkent in hoe heftig je op schijnbaar kleine voorvallen reageert, sta er dan voor open te onderzoeken wat daar onder kan liggen, zelfs als het een (ontwikkelings)trauma is.
Tip 266 - Boekentip voor Seksueel Trauma
"Ik neem je mee in mijn helingsproces naar de diepste schaduwen en weer terug naar het licht. Dit boek geeft inzicht op het effect van dans- en bewegingstherapie bij mensen die seksueel misbruikt zijn. Het geeft je tools om lichamelijke triggers te verminderen of te verhelpen. Therapeuten en zorgprofessionals vinden in dit boek handvatten en tips voor de begeleiding van mensen die seksueel misbruikt zijn."
Tip 267 - De levende erfenis van trauma transformeren
Tip 268 - trauma cirkel
Tip 269 - Eye Movement Integration (EMI) voor verwerking van Trauma
EMI activeert juist opnieuw deze SPEM-bewegingen. Hierdoor worden de hersenen aangezet tot het opnieuw bij elkaar brengen van de puzzelstukjes van de overweldigende ervaring (trauma). Voegt er ook nieuwe informatie aan toe. Zo krijgt ons brein weer toegang tot alle informatie en kan deze alsnog volledig verwerken, wat inhoudt, dat wat tot dan toe steeds opnieuw getriggerd werd in ons korte termijn geheugen, nu alsnog overgezet wordt naar ons lange termijn geheugen. Hierdoor is de lading er vanaf, de overweldigde ervaring is geneutraliseerd.
EMI is voor alle terugkerende pijnlijke ervaringen. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zijn, maar ook iets wat zich gedurende langere tijd (jaren) heeft herhaald.
Naast verwerking van trauma is EMI ook succesvol toe te passen bij onder andere:
- fobieën
- fysiek, seksueel of psychisch geweld
- rouw, verlies
- pestverleden
- ongevallen
- jeugdtrauma
- psychologische aspecten van ziekte
- angst voor bijv. dieren, tandarts, falen, vliegreizen, etc.
Tip 270 - Boeken tip over Truama
mooi uitgelegd hoe ons zenuwstelsel er voor zorgt om ons zelf in veiligheid te brengen en hoe het vervolgens weer tot rust komt.
Tip 271 - Vermijding bij Trauma of PTSS
Ook gedrag en gedachten houden de traumatische klachten in stand. Tijdens de therapie ga je actief werken aan het veranderen daarvan. In deze therapie leer je dingen te ervaren. Dat alles gebeurt stap voor stap.
Samen met de therapeut werk je aan het verwerken van de herinneringen. Dit kan op verschillende manieren, samen kijken jullie wat er bij jou past:
• Herinneringen opzoeken, bijvoorbeeld de plek waar het gebeurde. Daarbij leer je om beter om te gaan met situaties die doen denken aan de schokkende gebeurtenis.
• Met de therapeut kijken naar jouw gedachten. Je leert anders over dingen na te denken. Bijvoorbeeld dat het niet jouw schuld was, en dat niet overal gevaar dreigt. Daardoor doorbreek je de negatieve cirkel van gedachten, gevoelens en gedrag.
• Het schrijven van verhalen of een brief. Wat je je herinnert, wat je hoorde, wat je voelde, wat je dacht.
• Tekeningen maken over de gebeurtenis.
Tip 272 - Trauma in je lichaam
Zie de site cmft.nl voor lichaamsgerichte therapeuten die daarbij ook CMFT als lichaamsgerichte benadering gebruiken. Lees ook mijn tip over CMFT.
Tip 273 - CMFT, de nieuwe therapiemethode voor trauma
Je kan er alles over lezen op de site cmft.nl.
Ik zie iedereen deze vorm van therapie aanraden omdat hij zo ontzettend diep gaat en als fijn en helend wordt ervaren.
Tip 274 - Wil je meer weten over trauma?
Tip 275 - Boekentip: hoe overleven we
Tip 276 - Negatieve ervaringen in je kindertijd en Trauma
Daarom komen we regelmatig bij ernstige gezondheidsklachten of bij het niet kunnen verwerken van een gebeurtenis, een ontregeld zenuwstelsel tegen.
Somatic Experiencing is specifiek ontwikkeld om dit ontregelde zenuwstelsel terug in balans te brengen. Hierdoor kunnen klachten oplossen.
Resource Therapy kan ingezet worden om met onze innerlijke delen tot blijvende oplossingen te komen. Onze innerlijke delen vormen zich voornamelijk in ons vroege leven. Ze trachten het deel wat de wond heeft te helpen. Doen dat evenwel met het (kinder)hoofd van toen ze ontstaan zijn en dat werkt soms averechts. Met Resource Therapy is het mogelijk hier verandering in te brengen.
Tip 277 - Boek: Bestaansrecht
Bestaansrecht
auteur: maarten oversier
Tip 278 - genogram: trauma's in de familie geschiedenis
teken is een genogram van je gezin van herkomst ( vader moeder broers zussen etc) en daar weer de ouders van etc.. zodat je een lijn krijgt terug in de tijd. Het kan zomaar zijn dat je patronen, gebeurtenissen of structuren gaat herkennen waar jezelf ook mee verbonden bent....
Wat valt je op in je eigen genogram?
Mocht je hier meer van willen weten , laat het me weten . Ik help je graag .
Hartelijke groet 🍀
Bea
Tip 279 - Familie opstellingen
Tip 280 - Het is niet perse nodig om naar het verhaal te gaan.
Gelukkig komt er steeds meer wetenschappelijke kennis over hoe we trauma het beste kunnen behandelen. Zelf combineer ik praten met lichaamsgerichte therapie, waarbij we letten op de adem, fysieke symptomen verlichten, weer vertrouwen krijgen in je lichaam en in de wereld. In een tempo dat voor de ander precies goed is, niet te langzaam maar ook niet overweldigend.
Tip 281 - Boekentip: De tijger ontwaakt van Peter Levine
Tip 282 - Wat is een trauma?
Bij het woord 'trauma' denken de meeste mensen aan misdrijven, oorlogsslachtoffers, misbruik enz. Maar een trauma is niet altijd iets 'groots'. Het kunnen en zijn vaak juist kleinere dingen, dingen die niet zo opvallen maar die in de loop der jaren schade kunnen veroorzaken.
Mijn simpele definitie is wanneer je bij een gebeurtenis uit het verleden nog steeds die enge gevoelens krijgt, soms zelfs erger dan voorheen, dan kan dat onder een trauma gerekend worden. En EMDR is daar heel geschikt voor!
Dus als je vragen hebt, gewoon even bellen en dan kan je het bespreken.
Tip 283 - Bevallingstrauma voorkomen
Maar wat je ook kan doen is tijdens de zwangerschap een 'toekomst' behandeling te doen, hoe je wilt dat de bevalling zal verlopen!
Het werkt heel goed!
Tip 284 - Bevallingstrauma voorkomen
Maar wat je ook kan doen is tijdens de zwangerschap een 'toekomst' behandeling te doen, hoe je wilt dat de bevalling zal verlopen!
Het werkt heel goed!
Tip 285 - aanvullende zorg voor seksueel trauma
etst.nl
Tip 286 - Traumasporen
Tip 287 - PTSS
Tip 288 - Ga met regelmaat naar therapie
Tip 289 - Boek: Hoe overleven we?
Tip 290 - veerkracht terugwinnen bij een trauma
Hoe je een cliënt hiermee kan ondersteunen, som ik kort even op.
Geef de persoon die je helpt het volgende mee:
Vertel het eerlijke verhaal.
Ga ervan uit dat anderen hun best doen. Zelfs als jij het anders zou doen.
Doe onderzoek naar jezelf en stop er tijd in om te ontdekken waar jij blij van wordt.
Richt je aandacht op jezelf en op wat je wél wil en wat goed voor je is.
Ontdek jouw ‘gewenste toestand.
Kies ervoor om een tekening/ voorstelling te maken van je nieuwe leven zoals je het altijd al hebt willen leiden.
Leer je patronen kennen en onderzoek wat ze je brengen.
Veerkracht ontwikkelen is een persoonlijk proces.
Breng in kaart wat je tegen jezelf zegt en ga na of die woorden vertrouwen geven. Kader ze anders om naar iets wat je bereiken wilt.
Onderzoek welke gedachten en handelingen jou in het lijden houden en draai deze om.
Maak de keuze om weer de regie te nemen over je eigen leven.
Blijft dit te moeilijk, zoek dan een therapeut op - dit kan heel gauw al verschil brengen!
Tip 291 - Behandeling van trauma met behulp van Brainspotting
Tip 292 - peri- pre en nataal trauma
Hierop volgend zullen er vragen zijn of wil je verder werken met de inzichten. Voel je welkom om contact met me op te nemen.
podcast staat op YouTube: #1043 Onze geboorte beïnvloed ons hele leven. Waarom weten we dat niet? gesprek met Anna Verwaal
hartegroet Bea
Tip 293 - wat weet jij van je eigen conceptie?
Citaat anna Verwaal
“Verreweg het grootste deel van ons gedrag en onze emoties die we als volwassene hebben, valt terug te voeren op de manier waarop ons leven bij conceptie ontstond, hoe ons leven in de baarmoeder eruitzag, en hoe we geboren zijn, stelt Anna Verwaal. Dit uiterst prille begin van ons leven vormt de blauwdruk voor de rest van ons leven.
Ze ontdekte dat de prenatale en zelfs preconceptionele periode de meest vormende tijd is voor een heel mensenleven. Ze stelt dan ook: het is veel moeilijker en duurder om gebroken volwassenen te repareren dan om een gelukkig kind te bouwen”.
OUDERSCHAP
“Het is essentieel om je voor te bereiden, legt Anna uit. Ideaal gezien begin je daarmee voordat je zelfs zwanger raakt. Bijvoorbeeld als je zwanger wil worden: wat weet je over je eigen conceptie? Je was misschien niet gewenst. Of had je vader liever een zoon gehad? Of had je eigen moeder doodsangsten tijdens de zwangerschap? Logisch dat het lang duurt voor je zelf zwanger bent, want je wilt die negatieve gevoelens niet doorgeven.
‘Bijvoorbeeld. Een vrouw komt naar me toe wanneer ik spreek over vroeggeboorte. Ze trilt. Wat is er gebeurd dat ze nu zo van slag raakt? De vrouw is op dat moment zelf 36 weken zwanger en haar moeder was tijdens de bevalling bijna doodgegaan. Zij is zelf prematuur geboren, en lag in een couveuse. Haar eigen geboorte was een bedreigende ervaring"
Wat weet jij over je eigen conceptie?
“Nu heeft ze een echtgenoot die heel afwezig is. Zij belt en appt hem voortdurend, maar hij reageert nauwelijks op haar. Het is een gesloten man. Dit echtpaar komt samen voor een sessie bij me. De man vertelt dat zijn moeder een doodgeboren kindje had, en vervolgens al binnen drie maanden na dit overlijden zwanger werd van hem. Dit was nota bene op doktersadvies, zodat de moeder niet gek van verdriet werd. Deze man heeft als baby geen connectie met zijn moeder kunnen krijgen, omdat zijn moeder zich niet durfde hechten aan haar nieuwe baby. Als kind zocht hij via wild gedrag constant de aandacht van zijn ouders. Er viel nooit verbinding met hem te krijgen. Nu hij volwassen is, zit hij in een relatie met een vrouw die elke tien minuten van hem wil horen dat hij van haar houdt, omdat zij als couveusebaby snakt naar verbinding.’
Hoe heel je dit dan? Door het naar het bewustzijn te brengen. Door deze volwassen mensen te vertellen dat hun levensloop beïnvloed of zelfs bepaald is door hun omstandigheden in de baarmoeder en hun geboorte. Deze kennis en bewustzijn kunnen zoveel helderheid en hernieuwde verbinding met jezelf brengen.
‘Dit echtpaar vertelde me later dat de aanstaande vader in de 15 minuten in de auto na afloop van hun sessie bij mij al meer verbinding met zijn kindje kon maken dan in de complete tijd daarvoor. Ze hadden – met 36 weken zwangerschap – gestaan op het punt van uit elkaar gaan.’ “
anna verwaal (kiind.nl)
Tip 294 - Van taboe naar traumabewust
In dit boek geeft de schrijfster een laagdrempelige uitleg over wat psychotrauma eigenlijk is en hoe je daarvan kunt herstellen. Zij beschrijft dit vanuit haar eigen ervaring. Het boek geeft tevens een heldere visie op het verband tussen trauma en psychisch lijden.
Tip 295 - IZR interactieve zelfresonantie
Tip 296 - Boeken tip
Polyvagaaltheorie in therapie. Deb Dana
Dit is een fantastisch boek. Deb Dana legt uit hoe de fight flight freeze reactie werkt en hoe je zelf kan analyseren waar je je bevindt als het gaat over het gevoel van onveiligheid.
Tip 297 - Maatwerk voor seksueel trauma
etst.nl
Tip 298 - Boekentip
Trauma is iets wonderlijks.
In een soort stripverhaal wordt in duidelijke taal en verhelderende tekeningen uitgelegd wat stress en trauma in het lichaam en de geest veroorzaken.
Vertaald uit het engels. Heel bruikbaar
Tip 299 - Boekentip: Van taboe naar traumabewust
Het integreren van trauma is de weg naar herstel. En dat begint bij traumabewustzijn.
Makkelijk te lezen boek.
Tip 300 - Wacht niet te lang en zoek hulp
Tip 301 - Boekentip : Het is niet met jou begonnen
Helder boek, geschreven door Mark Wolynn
Tip 302 - Boeken van Hannah Cuppen
Ook goede online trainingen!
Tip 303 - Boekentip: De levende erfenis van trauma transformeren
Een aanraden om te hebben binnen je eigen praktijk.
Tip 304 - Schrijf een brief aan je jongere zelf
Tip 305 - Keer terug naar je lichaam
Tip 306 - Boekentip: Trauma is iets wonderlijks
Tip 307 - Een plek geven of verwerken?
Echter een plek geven is niet hetzelfde als VERWERKEN!
En met EMDR kunnen mensen hun trauma verwerken zodat het ook weg is. Want een plek geven betekent dat de trauma er nog wel is maar dat we het ergens 'achter het gordijn' hebben verstopt. En vroeg of laat waait het gordijn open en men raakt in de war want 'ze hebben het een plek gegeven'.
Tip 308 - Wanneer is iets ene trauma?
Eigenlijk beschrijft dit al wat een trauma is: elke situatie die niet 'geheeld' is, waar dus nog een verwonding zit. Het gaat m.i. dus niet alleen om zaken die als heel ernstig bestempeld wordt, maar om elke onverwerkte levenservaring. Het verschil is gradueel: je kunt een klein krasje op de huid hebben, een (diepe) vleeswond of het bot ligt bloot en spieren of zenuwen zijn doorgesneden. Psychisch werkt het net hetzelfde.
Het is mijn ervaring dat bijna alle psychische problemen (en ook een groot deel van fysieke mankementen) worden veroorzaakt door onverwerkte ervaringen uit het verleden en dan met name uit de kindertijd. Dat hoeven dus niet per se heel ingrijpende zaken te zijn, zoals misbruik of verwaarlozing, maar het kunnen ook vanuit volwassen perspectief gezien relatief onbelangrijke zaken zijn die voor een kind echter grote impact hebben gehad. Hoe groot de impact van een trauma op het leven is verschilt van persoon tot persoon en is o.a. ook afhankelijk van iemands karakter en coping skills.
We hebben ALLEMAAL traumas, niemand uitgezonderd. Het is in die zin dus niet iets heel bijzonders, al zijn bepaalde zaken wel veel heftiger dan andere. Verwerken werkt in alle gevallen eigenlijk hetzelfde: alleen de duur en de intensiteit verschillen.
Als de tijd rijp is komt een oude wond vanzelf aan het licht door iets wat in het heden gebeurt. Dat noemen we een trigger. Als dat gebeurt, dan weet je dat je er klaar voor bent om het trauma te verwerken. Je kunt dit niet afdwingen, het heeft een eigen timing.
Tip 309 - Neem jezelf mee naar een veilige plek (echt of fictief)
Een fijne oefening om dagelijks te doen. Wanneer je het oefent zal het je ook helpen op de momenten dat er spanning is.
Tip 310 - Lichaamsgerichte therapie
Tip 311 - Van waanzin naar wijsheid - Iris van Zomeren
Tip 312 - Vermoeden van seksueel misbruik?
Tip 313 - Een verleden van seksueel misbruik
Tip 314 - EMDR kan ook helpen bij persoonlijkheidsstoornissen
Wat zijn de resultaten van je onderzoek?
'Bij de patiënten die de 5 EMDR-sessies kregen, namen de klachten sneller en meer af dan bij de patiënten in de controlegroep. Ook verbeterde hun algemeen functioneren – hoe ze zich in het dagelijks leven voelen en hoe ze functioneren – aanzienlijk. Drie maanden na de meting waren deze resultaten er nog steeds. Bovendien maakte slechts 9 procent van de patiënten die de EMDR-sessies kreeg de behandeling niet af; dat is een relatief lage uitval voor een behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. En, tot slot: deze resultaten ontstonden dus al na 5 sessies.'
Tip 315 - Boekentip: De geschiedenis herhaalt zich
Aanrader!
Tip 316 - Schrijf het op!
Zit je veel in je hoofd, maak je je druk, ben je boos?
Schrijf het van je af. Dat geeft letterlijk en figuurlijk ruimte in je hoofd.
Tip 317 - EMDR bij angst
Denk bv aan spannende situaties zoals examens en
presentaties.
EMDR kan de scherpe randjes eraf halen waardoor je net iets beter presteert.
Ook kan het een onderdeel zijn in bv stoppen met roken.
Tip 318 - Boekentip: Stilstaan bij trauma
Het boek is een uitnodiging om je trauma's te onderzoeken en jezelf beter te gaan begrijpen.
Een aanrader!
Tip 319 - Trauma en lichaamsgerichte therapie
Tip 320 - Delen is helen
Je kan bij mij terecht: Was je tijdens je trauma of de nare gebeurtenis(sen) alleen of voelde je je alleen, nu gaan we er samen door heen.
Voor het verwerken van nare gebeurtenissen (of trauma) werk ik met CMFT (connect mirror focus therapy) wat er voor zorgt dat je emotionele brein en je lichaam spanning los kunnen laten en er herstel kan plaatsvinden.
Het is niet zo dat het trauma herbeleeft wordt, dat zou niet helpend zijn, maar we richten ons wel op je lichamelijke beleving, dus we hebben een korte trigger nodig. Vervolgens kan in de verbinding de pijn, het verdriet, de emotie die er aan vastzit weg vloeien. Je klachten nemen af en kunnen vaak geheel verdwijnen. Je weet de situatie nog, maar de nare emoties zitten er niet meer aan vast.
Het is een milde en warme therapievorm, vergelijkbaar met EMDR maar minder belastend. Je zelfvertrouwen zal groeien, je zal prettiger in je vel komen te zitten en meer rust ervaren.
Het werkt goed bij de behandeling van vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblematiek, maar ook bij angst- en stressklachten, overig trauma en psychosomatische klachten.
Het eerste gesprek bestaat uit een intake en als het jou lukt om bij je lichamelijke beleving stil te staan, gaan we met je klacht aan de slag. Vind je dit nog lastig, dan zal de begeleiding eerst uit gesprek en oefeningen bestaan, die helpend zijn in jouw proces, voordat we starten met CMFT. Welkom!
Tip 321 - coping bij trauma
En dit is oke......leer je eigen coping kennen, ga het aan en ontdek wat voor jou het beste werkt.
Te vaak zie ik dat mensen met nare gebeurtenissen meteen naar een behandelaar gaan. Nare dingen gebeuren in het leven, in jouw leven en in dat van je kinderen. Dat vraagt niet meteen om behandeling, je bent niet ziek.
Ga op zoek naar je eigen coping stijlen want alleen die passen bij jou, jij bent uniek en je kan heel goed zelf herstellen van pijnlijke gebeurtenissen. En natuurlijk kan je hulp vragen maar dat is iets anders dan behandeling.
Tip 322 - Boekentip: de nervus vagus als bron van herstel
Tip 323 - Trauma release exercises
Tip 324 - the wisdomof trauma
Tip 325 - Boekentip Trauma seksualiteit, van Pieter John Schouten
Wil je meer weten over de impact van seksueel misbruik. lees dan het boek traumaseksualiteit. Schouten schrijft uitgebreid over de impact en hoe jij zelf de regie kan pakken.
Tip 326 - Boek over trauma, veerkracht en herstel
Tip 327 - BOEKENTIP: Wanneer je lichaam nee zegt, Gabor Maté
Op basis van wetenschappelijk onderzoek, tientallen jaren ervaring als arts en met behulp van ervaringen uit de praktijk geeft hij zijn visie op de mind-bodyconnetie in relatie tot gezondheid en ziekte. Ook wordt helder toegelicht het effect van (verborgen) stress en onze mentale gesteldheid op het ontstaan van veelvoorkomende ziekten.
Zeer toegankelijk geschreven boek over de relatie lichaam/geest en ziekte.
Tip 328 - Helen van trauma
Tip 329 - Dadertrauma
Tip 330 - Lichaamsgerichte traumatherapie
Tip 331 - Serie over transgenerationele overdracht van trauma
Tip 332 - podcast: bewustzijn in de baarmoeder en trauma overdracht
Tip 333 - Herbeleving
Zet op die post-its dat het voorbij is, dat het nu 2023 is en dat je in het hier en nu veilig bent.
Tip 334 - Dwars door de pijn
Tip 335 - Innerlijke criticus ontmanellen
Ik schrijf het in de verleden tijd omdat hij in je jonge jaren ontstaan is en toen functioneel was. Nu mag je hem bedanken en zeggen dat je het op jouw eigen manier gaat doen.
Tip 336 - Levenslijn
Een simpele manier van een levenslijn maken is om een lijn te tekenen op papier met aan de ene kant 0 en de andere kant je leeftijd. Maak een schaalverdeling met genoeg ruimte tussen de streepjes. Geef nu aan met een rode streep welke momenten heftig waren. Maak ze langer naar mate de heftigheid. Zet er kort bij welke ervaring er bij de streep hoort. Doe dit ook met de positieve momenten in je leven. Maak deze ook langer naar mate de positiviteit van de ervaring. Benoem ook hierbij weer welke ervaring er bij de streep hoort.
Zo krijg je inzicht in je levensverhaal.
Merk je dat bepaalde gebeurtenissen aandacht vragen zoek dan iemand met wie je hierover kunt praten.
Tip 337 - boekentip
Tip 338 - Stel jezelf een vraag
Wanneer ben jij gestopt met kind zijn?? Of ben je ooit kind geweest?
Denk hier eens over na en kijk met compassie naar jezelf als kind.
Tip 339 - Boekentip: Van taboe naar traumabewust
Auteur: Kassandra Goddijn
Tip 340 - Boekentip: Kom als jezelf
Tip 341 - Zelfcompassie
Tip 342 - een gevoelige wond
Tip 343 - Soorten trauma
* Geboorte trauma, je kan het je niet herinneren maar je lichaam weet het wel. Wanneer er gebruik is gemaakt van bijvoorbeeld tang, of als de bevalling is opgewekt en heel snel ging, of juist heel lang duurde.
* Door extreme gebeurtenissen zoals geweld, misbruik, oorlog, natuurramp, roof, ontvoering etc.
* door impactvolle gebeurtenissen zoals een operatie, bijna-verdrinking, ziekenhuisopname, het zien van een ongeluk of geweld.
* Overgenomen trauma's uit jouw familie kunnen generaties op generatie overgaan.
* gedurende een langere periode (structureel) geen emotionele veiligheid ervaren, weinig fysieke veiligheid/nabijheid ervaren van belangrijke volwassenen.
Je hoeft dus niet altijd een bewuste herrinnering te hebben. En wat je niet hebt gekregen, besef je vaak niet als gemis maar heeft wel gevolgen in je verdere leven.
Met BRTT en/of TRB kun je hier toch aan werken.
Tip 344 - Boekentips!
Tip 345 - lotgenotengroep seksueel misbruik
Praten helpt wel, vooral in een lotgenoten groep
waarom?
- je hoeft het niet mee alleen te doen
- er is herkenning en erkenning
- je hoeft niets uit te leggen, lotgenoten begrijpen precies waar het over gaat.
Tip 346 - retraite
In een retraite neem je tijd voor je zelf en kan je reflecteren over wie je bent en wat maakt dat je de dingen doet zoals je ze doet.
Tijd voor je zelf nemen is belangrijk! Als je niet ontspant en maar doorgaat heb je kans dat je klachten ontwikkelt
Volg eens een retraite en voel wat het effect op je is.
Tip 347 - welke soorten trauma zijn er
We spreken vaak van een enkelvoudig trauma of meervoudig trauma (ook wel chronisch trauma) of een complex trauma....
* een enkelvoudig trauma: als je last hebt van psychische problemen die samenhangen met een op zich staande schokkende ervaring. Je kunt dan denken aan een ongeluk, ongeval ( auto- brommer.) , slachtoffer van een inbraak of (roof)overval, een brand, een zeer zware of gecompliceerde bevalling, een natuurramp, een scheiding, het overlijden van een dierbare, een aanranding, verlies van een baan, terreuraanslag ....
*een meervoudig (ook wel chronisch) trauma dan zijn er meer ingrijpende ervaringen die langere tijd hebben plaatsgevonden.
Je kunt denken aan herhaaldelijk seksueel misbruik, incest, huiselijk geweld, sexting, oorlogservaringen, genocide, martelingen of langdurige pesterijen. Maar er zijn ook beroepsgebonden trauma’s bijvoorbeeld onder militairen, politie-agenten, ambulancepersoneel en zorgprofessionals. Niet alleen het zelf ervaren, maar ook het zien of het horen vertellen over de traumatische ervaringen van anderen kunnen de toehoorder, observator of hulpverlener traumatiseren (secundaire traumatisering).
De klachten van een meervoudig trauma zijn dan vaak zeer divers van aard en veelal omvattend met somberheid, angst en wantrouwen in combinatie met een vaak uiterst negatief zelfbeeld.
* als klachten spelen op verschillende leefdomeinen zoals in het gezin, werk en relaties wordt gesproken over complexe trauma’s.
* Wanneer de ervaring(en) in je jeugd hebben plaatsgevonden dan spreken we van een jeugdtrauma.
Heb je vragen of heb je hulp nodig? Voel je welkom om contact op te nemen.
Hartelijke groet
Bea
Tip 348 - Zou het kunnen zijn dat je last hebt van trauma gerelateer
Trauma ervaringen, een schokkende gebeurtenis, zullen in veel gevallen zelf binnen een paar weken verminderen en uitdoven. Wij spreken van een trauma of een ‘traumatische gebeurtenis’ als de klachten na vier weken blijven bestaan of zelfs verergeren. Klachten die je kunt ervaren zijn divers en komen bij iedereen weer anders naar voren. Sommige klachten kunnen ook met andere oorzaken te maken hebben.
Zo kun je last hebben van sommige klachten zoals:
• Prikkelbaar, snel geïrriteerd, emotieregulatie-problematiek en woede(uitbarstingen),
• Hyper-alertheid op omgeving en moeilijk tot rust kunnen komen
• Stress door herbeleven van gebeurtenissen
• Angst of paniekaanvallen
• Spanningsklachten en schrikachtigheid
• Slaapproblemen (nachtmerries)
• Concentratieproblemen
• Depressie, somberheid, schaamte,
• Isolement en schuldgevoel
• Dromerig-, of teruggetrokken gedrag
• Zich onbegrepen en miskend voelen
• Onzekerheid of gebrek aan zelfvertrouwen
• Beperkt contact met vrienden en familie
Twijfel je of je trauma gerelateerde klachten hebt of heb je hulp nodig. Voel je Welkom en mail of bel me gerust.
hartelijke groet Bea
Tip 349 - Is EMDR zo zwaar?
Nu zal ik niet ontkennen dat er mensen tussen zijn die moeilijke dingen hebben te verwerken en het zwaar vinden, maar de meeste mensen die bij mij weggaan, gaan lichter weg, opgelucht en blij. En ik hoor ook regelmatig 'ik wou dat ik dit X jaar geleden al gedaan had'.
Dus bedenk, hoe zwaar is het niet voor je om met die ellende rond te blijven lopen en te beseffen dat het alleen maar zwaarder wordt.
EMDR is een snelle, effectieve therapie die blijvend resultaat lever.
Maak de keus om hulp te vragen!
Tip 350 - Agnes van Minnen - Verlamd van Angst
Tip 351 - Lotgenotengroep seksueel misbruik
Tip 352 - trauma resoneert
Tip 353 - Verschillende levels van verwerking
1. Cognitief: begrijpen wat er is gebeurd en hoe je kan zorgen dat het niet weer gebeurd.
2: Emotioneel: je verhaal kwijt kunnen, begrip, troost en geruststelling krijgen en gezien worden.
3. Fysiek: trauma geeft spanning in het zenuwstelsel. veel klachten zoals schrikachtigheid, slaapproblemen, stress, lusteloosheid etc komen daar vandaan. De spanning moet uit het lichaam.
Kies dus bij voorkeur een therapeut die op alle drie de levels kan werken.
Tip 354 - Gebeurtenissen herdefiniëren
Echter, wat we nu kennen als hersenwetenschap, kun je de neurale paden opnieuw instellen zoals je dat met een thermostaat doet.
Het gaat er niet zozeer om wat je is overkomen, maar wat je ermee doet. Het is de grootste vrijheid die mensen hebben, het vermogen om de dingen die ons zijn overkomen opnieuw te definiëren, en die nieuwe manier van denken wordt ingesleten.
En EMDR kan je helpen om jouw thermostaat opnieuw in te stellen naar een prettigere temperatuur.
Tip 355 - Boek: Ongeboren herinneringen
de oorsprong van veerkracht voordat je de wereld zag.
Alles wat wij in ons leven meemaken slaan we op in ons lichaam, met name de nare ervaringe, onze persoonlijke trauma's . Toch blijken we telkens weer ongekend veerkrachtig en is herstel, hoe zwaar we het ook hebben gehad.
ik wens je succes met je verdere zoektocht. Bij vragen hoor ik graag van je .
Wees welkom
hartegroet Bea
Tip 356 - Opnieuw leren voelen
Tip 357 - Jeugd trauma
Tip 358 - Ontwikkelingstrauma
-Teveel....te snel...
-Te lang...te weinig
Trauma kan dus ook zijn ontstaan uit dingen die je niet of te weinig hebt gehad, zoals emotionele afstemming en bevestiging. Vaak zijn we ons hier niet van bewust, maar wordt dit op latere leeftijd duidelijk door bijv. lichamelijke ongemakken en ziektes. De link met het verleden wordt vaak niet gelegd omdat we ons geen ernstige voorvallen herinneren. Maar het kan dus zeer zeker wel met trauma te maken hebben ontstaan uit tekorten aan afstemming op ons als kind. Het is goed om je hier bewust van te zijn en indien nodig deskundige hulp te zoeken.
Tip 359 - Van generatie op generatie
Tip 360 - Boekentip De Keuze
Voor mij is ‘De Keuze’ niet alleen een boek, maar een les in het omarmen van het leven, ongeacht de uitdagingen die op ons pad komen. Het herinnert ons eraan dat we altijd de kracht hebben om onze eigen keuzes te maken, ongeacht de omstandigheden. Later in haar leven wordt Edith Eger psychiater en behandelt ze anderen met trauma.
Tip 361 - neem je de wond mee of de les
Veel succes.
Tip 362 - Bang om te starten met therapie?
Het openleggen van de zere plekken en je confronteren met pijnlijke herinneringen kan namelijk ook je klachten opnieuw activeren of zelfs verergeren.
Kies daarom - zeker bij PTSS - voor een geduldige therapeut bij wie je je echt veilig voelt.
Tip 363 - Boekentip: leven met trauma
Tip 364 - vervolgtraject
Maar soms is een kort coaching traject ook wenselijk er achteraan. Zodat men met de nieuwe situatie leert omgaan onder begeleiding. Dat kan gewone coaching zijn of cognitieve gedragstherapie ed.
Tip 365 - Het is een proces!
Zal je altijd krijgen, wat je altijd kreeg!
In de praktijk betekent dit dat je je mindset, je denken na de behandeling ook aan moet passen want als je op dezelfde manier doorgaat, zal je hetzelfde resultaat krijgen wat je in mijn praktijk heeft doen belanden!
En die mindset verandering is een proces. Het lukt niet van de ene dag op de andere maar je moet geduld hebben en vooral doorzetten!
Naast EMDR leer ik mensen ook om hun gevoelens te beheersen, zowel in mijn praktijk als online!
Tip 366 - Boek over trauma
"Traumasporen" van professor dr. Bessel van der Kolk
Bessel van der Kolk werkt al meer dan dertig jaar met getraumatiseerde mensen. Dit boek geeft hij een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma.
Een echte aanrader!
Tip 367 - BOEK: 'Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma'
Tip 368 - Welke hulp past bij jou?
Tip 369 - Verschil tussen regulatie en coping
Een voorbeeld van coping: je vindt het moeilijk om confrontaties aan te gaan. Telkens wanneer er confrontatie dreigt, is er een spanningslading in je lichaam die bewust of onbewust aanvoelt als teveel. Om dit te vermijden ga jij bijvoorbeeld pleasen of weglopen van de situatie. Weglopen en pleasen zijn overlevingsmechanismen, coping. De spanning zakt dan weer even op dat moment, maar er blijft een lading in je lichaam aanwezig die weer oplaait bij de volgende dreigende confrontatie.
Regulatie is het kunnen doorvoelen en dragen van je emoties, totdat de lading ervan uit je lichaam is. In het bovenstaande voorbeeld zou dat bijvoorbeeld betekenen dat je kunt voelen wat er in je lijf gebeurt bij een dreigende confrontatie, dat je je schrik kunt benoemen naar jezelf en/of de ander. Je kan bijvoorbeeld de ander vragen rekening te houden met je moeite en zelf toch blijven staan en de confrontatie aangaan. Je kan de lading ervan voelen en accepteren in je lijf en hebt geduld met jezelf om die lading door te werken. Misschien moet je huilen of ga je trillen. Je lijf laat de spanning los en jij blijft daarbij, voelend en ademend tot de lading verdwenen is. Je houdt contact met jezelf en de ander. Dat is regulatie.
In therapie leer je je coping om te zetten naar regulatie. het voordeel daarvan is dat je niet hoeft rond te lopen met een spanningslading in je lijf en alle gevolgen van dien. Een trauma kan letterlijk ontladen worden. Dat is een proces dat meestal geduld vergt, maar ook enorm loont.
Tip 370 - wat is een trauma?
Ik zie een trauma als iets waar je last van hebt, iets wat enige tijd geleden is gebeurd, en je denkt in het heden daar aan, dat je dan dezelfde gevoelens, net zo sterk of zelfs sterker voelt, dan is het wat mij betreft een trauma.
Tip 371 - grote en kleine trauma's
Zij noemde het 'liefdesverdriet' maar daar zit veel meer achter. Liegen, verraad, vreemdgaan, emotioneel aanvallen. Haar blauwe plekken zitten niet aan de buitenkant en zijn niet zichtbaar. Haar blauwe plekken zitten van binnen en doen ook pijn.
Dus bedenk dat er ook kleine trauma's zijn, en soms kan iets wat niet zo 'groot' lijkt toch een grote impact maken.
Dus ga gewoon in gesprek met een therapeut als je ergens last van hebt.
Succes en sterkte!
Tip 372 - Bij trauma zowel op mentaal, emotie, en fysiek niveau werk
Tip 373 - Een frisse verwoording van trauma
Ze geeft een heel persoonlijk relaas over de gevolgen van seksueel misbruik en hoe je die keten kunt doorbreken. Het is in de vorm van een graphic novel geschreven en is dus een verfrissende manier van beschrijven die vooral jonge mensen wel aan kan spreken.
Tip 374 - Brainspotting bij trauma
Het is een lichaamsgerichte methode, die pijnlijke herinneringen verwerkt, belemmerende overtuigingen en blokkades opruimt en nieuwe ruimte in je lichaam en brein geeft. Mensen voelen letterlijk opluchting.
Tip 375 - Gabor Mate / filmtip
Tip 376 - Flashbacks
Uit hersenscans blijkt dat herinneringen aan deze details een verglijkbare hersenactiviteit laten zien als de herinnering aan de stressvolle ervaring zelf. Ze zijn dus blijvend met elkaar verbonden. Deze kennis wordt gebruikt om stressvolle of zelfs traumatische herinneringen beter te begrijpen.
(E. Kraaijenvanger)
Deze kennis is één van de grondbeginselen van IEMT (Integrale Eye Movement Therapy). De therapie die ik inzet om stressvolle c.q. traumatische ervaringen los te koppelen van de gebeurtenis zelf. Zo lukt het om het leven lichter te ervaren omdat triggers op zo'n ervaring niet meer of veel minder stress geven.
Tip 377 - De psoas spier
wil je meer weten?
Boek van Liz Koch
Psoas , de spier van de ziel
Tip 378 - oefeningen voor de psoas spier
verder wil ik je laten weten dat je eenvoudig de psoas spier kunt ontstressen.
Dit kan door bewegen: wandelen - yoga- dansen: zelf heb ik veel gewerkt met Biodanza (dansvorm) en yoga waarbij je rekening houdt met je eigen grenzen van je lichaam en wensen. Zachte bewegingen , zonder te forceren, zorgen ervoor dat spanning en emoties kunnen loskomen in je lichaam en de psoas spier. Het is ontdekken zonder te forceren en de tijd er voor te nemen. Het lichaam geeft zelf aan wat het aankan. Het is de kunst om hier naar te luisteren en niet op wilskracht door te gaan waardoor er juist weer spannen opgebouwd wordt.
je kunt dit onder begeleiding doen maar ook gewoon thuis eens oefenen en zien wat het met je doet.
wil je meer weten hierover of samen eens wat oefeningen doornemen, laat het me weten.
Groet Bea
Tip 379 - Trauma toen en nu
Of zie je het als een innerlijk fenomeen waarmee je ook in het nu kan werken waardoor het dynamisch wordt zodat het kan helen?
Tip 380 - Psycho educatie helpt bij trauma
Door een loskoppeling van gevoel kan trauma onverwerkte emoties, coping mechanismes en ziektebeelden veroorzaken.
Trauma kan je in het verleden vast houden en groei in de weg staan. Met als gevolg een aantasting van eigenwaarde, een aantasting van relaties en onze kijk op het leven.
Met behulp van een therapeut kan niet alleen een behandeling ingezet worden, maar psycho educatie over het fenomeen trauma kan ook al veel doen.
Tip 381 - Body Remembers Trauma Therapy & Trauma Released Breathwork
Iedereen ervaart het anders maar vaak ontstaat er meer ruimte en rust in hoofd en lijf.
Tip 382 - Jan Bommerez: traumaspecialist
Tip 383 - Boekentip: Ongezien opgegroeid van Lindsay Gibson
Tip 384 - Innerlijk kind
Tip 385 - Het drama van het begaafde kind - Alice Miller
Verward dit citaat je? Of pakt het je? Of doorgrond je het? Of maakt het je nieuwsgierig? Of verdrietig, of bang, of boos? Ga door... En ga de beweging die je van daaruit bent gaan maken ervaren, zodat je je kunt gaan ontwikkelen.
Tip 386 - Heelt tijd alle wonden?
Tip 387 - boek : de tijger ontwaakt
Het boek 'De tijger ontwaakt" van Peter Levine geeft zich op hoe je je lichaam kunt bewegen om trauma's los te laten.
Thema's die in dit boek aan de orde zijn:
veiligheid - vertrouwen - lichaam signalen - verbinding -beweging
Tip 388 - De gevolgen van trauma
Soms worden deze reacties ingesleten, het worden jouw gebruikelijke reacties op stress of lastige situaties.
Het loslaten van deze reactie vraagt onderzoek, lef, bewustwording. Door te begrijpen waarom je zo reageert, is de eerste stap naar het loslaten hiervan.
Tip 389 - EMDR online
Er is door een psychologe een EMDR platform gemaakt waar alles aanwezig is wat je voor EMDR nodig hebt.
Ik doe regelmatig sessies online met mensen die iets verder wonen maar toch voor mij kiezen wegens heel korte wachttijden en de informatie op mijn eigen website. Mensen uit Nederland maar ook buitenland zoals Londen en Aruba.
En ik kan je garanderen dat de resultaten net zo goed zijn als in real life.
Dus of je in Rotterdam woont of Timboektoe, je kan altijd online behandelingen boeken.
Groet,
Valeria
Tip 390 - Podcast 100% Inspiratie
Ben je ongelukkig?. Heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent?.
Grote kans dat dit te maken heeft met een trauma.
Zeer de moeite waard om te beluisteren!
Tip 391 - Twee waardevolle boekentips : Seksueel trauma
- Traumaseksualiteit, gaat over levens van mannen die als jongen seksueel misbruikt zijn;
- Traumaseksuologie & psychodrama, handboek begeleiden na seksueel misbruik.
Tip 392 - Boektip
Richard C. Schwartz - "Alle delen welkom" - Herstellen van trauma en innerlijke harmonie creeren met het Internal Family Systems-model (IFS).
Tip 393 - Boek
Tip 394 - 3 Tips om Angst voor Ziekenhuizen en Doktoren te Overwinne
1. Psychodynamische Therapie
Psychodynamische therapie richt zich op het verkennen van onbewuste processen die bijdragen aan je angst. Door diep in je verleden te graven en onderliggende emoties en trauma's te onderzoeken, helpt deze therapie je om inzicht te krijgen in de oorsprong van je angst. Het doel is om je bewust te maken van deze onbewuste patronen, zodat je ze kunt verwerken en loslaten. Dit kan je helpen om met een nieuw perspectief naar ziekenhuizen en doktoren te kijken.
2. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
EMDR is een innovatieve therapie die effectief is bij het behandelen van trauma en angst. Het combineert oogbewegingen met het herbeleven van angstige herinneringen om deze minder emotioneel beladen te maken. Tijdens een EMDR-sessie wordt je gevraagd om je een traumatische ervaring voor de geest te halen terwijl je ogen een specifieke beweging volgen. Dit proces helpt je hersenen om de traumatische herinneringen opnieuw te verwerken, waardoor de angst vermindert. EMDR is bijzonder nuttig als je angst voor ziekenhuizen voortkomt uit een specifieke traumatische gebeurtenis.
3. Lichaamsgerichte Oefeningen en Ademwerk
Lichaamsgerichte oefeningen en ademwerk kunnen je helpen om lichamelijke spanning en angst te verminderen. Trauma zit niet alleen vast in je hoofd, maar ook opgeslagen in je lichaam. Deze methoden richten zich op het ontspannen van je lichaam en het reguleren van je ademhaling. Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, zoals diepe buikademhaling of progressieve spierontspanning, kun je je zenuwstelsel kalmeren en de fysieke symptomen van angst verminderen. Daarnaast kunnen lichaamsgerichte therapieën zoals yoga of tai chi je helpen om een beter lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, wat je angstgevoelens verder kan verlichten.
Conclusie
Het overwinnen van angst voor ziekenhuizen en doktoren is mogelijk met de juiste aanpak. Psychodynamische therapie, EMDR en lichaamsgerichte oefeningen met ademwerk bieden krachtige hulpmiddelen om je angst te verminderen en je vertrouwen te vergroten. Door deze methoden te integreren in je dagelijks leven, kun je de controle over je angst terugkrijgen en met een gerust hart medische hulp zoeken wanneer dat nodig is.
Tip 395 - hypnotherapie werkt goed bij Trauma
Tip 396 - Boekentip Trauma: Healing Tasks van Kepner
Tip 397 - Boekentip
Tip 398 - Mooie podcast vroegkinderlijk trauma en je zenuwstelsel
Tip 399 - Maak het traject af!
Helaas gebeurt het wel eens dat iemand na 2 behandelingen besluit dat het genoeg is want ze voelen zich een stuk beter. Terwijl ik nog denk: je hebt die laatste echt nog nodig.
Het is alsof je een antibiotica kuur van 7 dagen voorgeschreven hebt gekregen, maar na 4 dagen voel je je al beter en je stopt met de kuur!
Het is niet voldoende!
Dus maak je traject af, luister naar de expert/behandelaar, die weet echt wel waar die het over heeft.
Succes met alles!
Tip 400 - Rouwverwerking is een persoonlijk, uniek proces
Bij praktijk Licht bij verlies leer je om het verlorene aan te nemen en te verweven in je leven, waardoor je lichter door het leven kunt gaan. De focus bij deze begeleiding ligt op het aannemen van de realiteit van het verlies en op het vergroten van (zelf)bewustzijn en eigen kracht.
Tip 402 - Boek: Rust voor je brein, Luc Swinnen
Tip 403 - Boekentip Verankerd in Veiligheid van Deb Dana
Tip 404 - Roman ONDERLAND, Alma Mathijsen (traumaliteratuur)
Een trauma dat zo extreem is dat het zich aan de taal onttrekt- hoe valt daarover te schrijven? Deze schrijnende roman die traumaverwerking in actie toont.
Uit het zwijgen gedrukt zo luidt de recensie in het NRC.
Ik heb veel boeken, zelfhulpboeken gelezen over de jaren over trauma.
En denk dat deze roman een mooie aanvulling is op het vele werk wat er al bestaat van dit onderwerp.
"Daarmee biedt Onderland niet alleen een bijzondere literaire ervaring, maar breekt Mathijsen ook een lans voor meer compassie met traumaslachtoffers, en de taal die zij moeizaam hebben verkregen om hun trauma's in uit te drukken."
Tip 405 - Centrum Seksueel Geweld
24/7 in heel NL actief.
Gratis en anoniem 0800-0188. Ook op de socials (Linkedin en Instagram) te vinden. Op de website zijn ervaringsverhalen, vlogs voor kinderen te zien en te lezen.
Tip 406 - trauma een sta in de weg?
Tip 407 - Boeken tip (jeugd) trauma
Ja en gebeurtenis kan traumatisch zijn, maar dit wil niet zeggen dat dit ook de oorzaak is. De gebeurtenis is eerder dat wat het onderliggende naar boven doet komen.
Gabor Mate in zijn boek "De mythe van normaal" beschrijft dit op toegankelijke wijze. Een aanrader om jezelf te verdiepen in jouw eigen verleden wanneer je te maken hebt met trauma
Tip 408 - 10 tips bij traumaverwerking
Zoek steun bij mensen die u vertrouwt en doe u niet sterker voor dan u zich voelt
Gun uzelf rust en afleiding door fijne dingen te doen en naar buiten te gaan
Probeer het dagelijks ritme vast te houden en ga als dat lukt weer aan het werk
Overleg met uw leidinggevende of bedrijfsarts hoe u uw werk weer kunt doen
Accepteer dat het verwerkingsproces tijd en energie kost
Sluit u niet af van mensen die belangrijk voor u zijn
Gebruik zo min mogelijk alcohol en slaap- of kalmeringsmiddelen
Beperk het kijken naar ellende en aangrijpende beelden op televisie
Ga stapsgewijs de confrontatie aan met zaken die u herinneren aan wat er gebeurd is
Tip 409 - Boek aanbeveling: Trauma en de ziel, Donald Kalshed
Tip 410 - Ondek je eigen coping skills
En een beetje hulp bij die zoektocht mag maar dat is iets anders dan behandeling.
Tip 411 - Hoe kijk je de reus in de ogen?
Met wonden in ons hart gebeurt dit ook. We bouwen hier vaak een muur omheen om onszelf te beschermen tegen pijn, angst en verdriet.
Toch verliezen we hiermee vaak een stuk eigenheid en wordt deze muur in plaats van een bescherming later een blokkade waar we in allerlei situaties plotseling tegen aan kunnen lopen.
Als een abces in ons lichaam te groot is om weg te halen zal een (deskundige) arts het open moeten maken en zal de wond gezuiverd worden en kan het lichaam heling ontvangen.
Er zijn voor wonden in ons hart verschillende manieren om van te herstellen. Tijd is ook een instrument. Als je blokkades ervaart door trauma, dan kun je met een deskundige therapeut kijken wat een passende manier is.
Tip 412 - hypnotherapie bij trauma
Volgens onderzoek kunnen we traumatiseringen zien als extreem stressvolle situaties waarin sprake is van een overdaad aan prikkels en een sterke lichamelijke stressreactie. Als gevolg van de ‘vecht- of vluchtreactie’ ervaren we een sterke prikkeling van het sympathische zenuwstelsel en activering van het noradrenerge systeem. Helaas bevordert een hoog adrenalineniveau de inprenting van trauma gerelateerde geheugensporen, die uiteindelijk hernieuwde stressreacties kunnen veroorzaken. Als reactie op de stressreactie vindt er een vertraagde afgifte van cortisol plaats (via de hypothalamus-hypofyse-bijnierschors-as). Het vrijkomen van cortisol gaat gepaard met twee processen: met de fragmentatie van herinneringen (opslag van beeldfragmenten), terwijl tegelijkertijd de verwerking van de ervaring tot de vorm van herinneringen wordt geremd. Daardoor is normale informatieverwerking niet mogelijk in een traumatische situatie.
Er is sprake van een overdaad aan informatie en als gevolg daarvan een onderbreking van de normale verwerkingsstroom. Bovendien kunnen angst, fysieke pijn en gevoelens van machteloosheid en hulpeloosheid ervoor zorgen dat we ons proberen af te schermen door delen van de ervaring te blokkeren en weg te drukken naar het domein van het onbewuste.
De gebeurtenis integreren
Verwerken van trauma wordt enerzijds bemoeilijkt door een post-traumatische remming van het taalcentrum. Als dat gebied van geremd is, kunnen we onze gedachten en gevoelens over wat we hebben ervaren niet of onvoldoende onder woorden brengen. Ergens lijkt de taal te falen. Simpel gezegd: lichaam en taal lijken verschillende paden te volgen.
Bij veel getraumatiseerde mensen voelt het lichaam veel meer dan we met taal kunnen uitdrukken. Het is dus niet vanzelfsprekend om de traumatische ervaringen onder woorden te kunnen brengen, behalve misschien in een soort ‘officiële versie’ die echter niet in de buurt komt van de beschrijving van de omvang van wat er is meegemaakt.
Terwijl het ene hersengebied geremd is, is er vaak sprake van verhoogde activiteit in een ander hersengebied, het gebied dat verantwoordelijk is voor het registreren van binnenkomende beelden. Een gebied dat geassocieerd wordt met beelden, nachtmerries en flashbacks.
Lichaamssensaties, innerlijke beelden en taal worden op verschillende manieren verwerkt en opgeslagen. Hun samenwerking kan aanzienlijk verstoord worden door traumatische ervaringen.
Praten over wat er gebeurd is helpt. Het is belangrijk om woorden te vinden voor wat je hebt meegemaakt en om een verhaal te ontwikkelen dat uiteindelijk in de eigen biografie kan worden ingevoegd.
De tweede reden voor de moeilijkheid om trauma in het eigen levensverhaal te integreren is omdat het botst met zelfbeeld en identiteit. Als herinneringen aan traumatische gebeurtenissen bijvoorbeeld niet bewust toegankelijk zijn, ontwikkelt het zelfbeeld zich met uitsluiting van traumatische levensgebeurtenissen. "Hoe moet ik de persoon zijn die ik dacht te zijn als deze verschrikkelijke trauma’s deel van mij uitmaken?
Confrontatie met traumatisch geheugenmateriaal
Confrontatie met traumatisch geheugenmateriaal leidt tot vermindering van trauma-gerelateerde klachten. Met name angst en vermijding.
Het angstmodel is het meest wijdverspreide en best bestudeerde model van trauma gerelateerde stoornissen. Angst wordt geactiveerd door triggers. Vermijding beschermt hier tegen; "Als ik consequent alles vermijd dat of op een andere manier iets met het trauma te maken heeft, dan ontsnap ik aan de angst en hoef ik het niet te ervaren.
Angst en vermijding generaliseren in de loop van de tijd, wat betekent dat het aantal potentiële triggers toeneemt, waardoor ook het vermijdingsgedrag toeneemt. Als een olievlek spreidt het zich verder uit. Secundaire symptomen zoals sociale terugtrekking, obsessief-compulsieve stoornis, middelenmisbruik en problemen met het gevoel van eigenwaarde zijn het gevolg.
De confrontatie met het traumatische herinneringsmateriaal heeft een enorme impact op deze vicieuze cirkel van angst. Ze onderbreekt haar. De angst wordt niet meer in dezelfde mate getriggerd. Het verdwijnt en kan worden overwonnen. Naarmate de angst afneemt, kan vermijdingsgedrag in dezelfde mate worden beheerst. De vicieuze cirkel van angst kan een positieve cyclus worden, waarbij ook andere symptomen kunnen worden overwonnen. Zo is er bijvoorbeeld minder verdoving, minder afstand en minder controle nodig. Het past ook in de behandeling van fobieën.
Hypnotherapie voor de verwerking van traumatisch geheugenmateriaal
Het controle aspect tijdens de hypnotherapie is vaak zeer verrassend voor veel cliënten. De ervaring van controle in verband met confrontaties vermindert angsten en vermijdingsgedrag, genereert corrigerende ervaringen, maakt zelfeffectiviteit mogelijk en bevordert het zelfvertrouwen.
Recente bevindingen uit geheugenonderzoek, die de concepten van traumatherapie sterk hebben beïnvloed, suggereren dat het proces van consolidatie van trauma gerelateerde herinneringen kan worden onderbroken door middel van hypnotherapie en dat de herinneringen kunnen worden gewijzigd door nieuwe neurale verbindingen. Een dergelijke verbinding van disfunctioneel geconditioneerde geheugenfragmenten met nieuwe functionele informatie en context kan ontstaan door een corrigerende ervaring, zoals het besef dat je onschuldig was of geen kans had, dat je intuïtief volkomen juist handelde; uit de situatie kunt worden gehaald of troost en steun kunt krijgen, of om het lichaam de gelegenheid te geven een ontbrekende defensieve reactie, zoals bevriezing/immobiliteit, gecontroleerd uit te voeren.
De therapie is altijd gericht op het voltooien of inhalen van een volledige reactie naar een staat van veiligheid en integriteit.
Verloop van de therapie
Hypnotherapie kan hierbij helpen op de volgende manieren:
• Stabiliseren: Door middel van hypnotische technieken kun je stress reguleren, innerlijke rust vinden en zelfvertrouwen ontwikkelen
• Toegang tot het onbewuste: Er wordt gebruik gemaakt van trance om toegang te krijgen tot het onbewuste, waar het onafgemaakte en niet-geintegreerde traumaherinneringsmateriaal is opgeslagen.
• Herprogrammering van overtuigingen: Door middel van suggesties en visualisaties kan hypnotherapie je helpen bij het herprogrammeren van negatieve overtuigingen die zijn ontstaan door de heftige levensgebeurtenis.
• Emotionele verwerking: Hypnotherapie helpt bij het verwerken van emoties die verband houden met traumatische ervaringen. Het biedt een veilige ruimte om diepere emoties te verkennen en te begrijpen.
• Integreren: In deze behandelstap is de therapie erop gericht om in te halen wat gemist is. Hierdoor ontstaan verbindingen met hulpbronnen en worden helende ervaringen mogelijk.
Wil jij je door een hypnotherapeut laten begeleiden om trauma-gerelateerde klachten aan te pakken? Neem dan gerust contact op.
Tip 413 - Praat er met iemand over
Ze vertelde mij dat het moeilijkste voor haar was dat ze er met niemand over heeft gesproken, ze kon er als kind met niemand over praten, niemand heeft een arm om haar heen gedaan, niemand heeft haar gesteund. En daar heeft ze eigenlijk bijna net zo veel last van als de aanranding zelf, dat ze er als jong kind alleen voor stond.
Ik weet wel dat hier geen jonge kinderen lezen, maar ben je al wat ouder en je hebt zo een geheim, ga er wat mee doen, het lucht op!
Heel veel succes en sterkte!
Tip 414 - Gevoelens zijn subjectief!
'Ja maar het is al 17 jaar geleden, dat heb je toch geen last meer van'
Laat je NOOIT door iemand anders wijs maken waar jij last van kan of mag hebben! Het gaat om JOUW ervaring/trauma en het gaat om JOUW gevoelens en JIJ voelt of je er last van hebt of niet! En niet iemand anders!
Tip 415 - Regressietherapie - kom bij de essentie
Tip 416 - Boektip: De herontdekking van het ware zelf -
Tip 417 - Volg een podcast met Jan Bommerez
Hij geeft vooral veel tips om de verbroken verbindingen met jezelf via lichaam georiënteerde oefeningen weer te herstellen.
Tip 418 - Boekentip: Ontwikkelingstrauma helen
Tevens reikt het een manier aan die helpt om de verbinding met jezelf te herstellen.
Tip 419 - Gabor Maté
Tip 420 - Waarom is EMDR een goede trauma therapie
Tip 421 - EMDR:Effectief zonder intensieve gesprekken:
Tip 422 - emoties reguleren
Opdrachten om in het dagelijkse leven het overbelaste stress systeem
(het autonome zenuwstelsel) te helpen ontspannen.
Tip 423 - TRE oefeningen om spierspanning te reduceren
Door het lichaam te laten trillen wordt spanning afgevoerd en komt er weer ruimte voor herstel en veerkracht.
Deze lichaamsgerichte methode van David Berceli kan je thuis oefenen Zie via you-tube filmpjes om het toe te passen.
Voeg zelf een tip toe
Zoek een therapeut
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:
- Aarschot
- Achterhoek
- Alkmaar
- Almelo
- Almere
- Amersfoort
- Amstelveen
- Amsterdam
- Amsterdam-Centrum
- Amsterdam-IJburg
- Amsterdam-Noord
- Amsterdam-Oost
- Amsterdam-West
- Amsterdam-Zuid
- Apeldoorn
- Arnhem
- Assen
- Assendelft
- Asten
- Baarn
- Barendrecht
- Barneveld
- Bergen op Zoom
- Berkel en Rodenrijs
- Best
- Bilthoven
- Bollenstreek
- Breda
- Brummen
- Brunssum
- Bussum
- Capelle aan den IJssel
- De Bilt
- Delft
- Den Bosch
- Den Haag
- Deurne
- Deventer
- Didam
- Dongen
- Dordrecht
- Dronten
- Driebergen
- Ede
- Eemnes
- Eersel
- Eindhoven
- Elst
- Emmen
- Enschede
- Ermelo
- Etten-Leur
- Geldermalsen
- Geleen
- Gennep
- Goirle
- Gooi
- Gorinchem
- Gouda
- Groningen
- Haaksbergen
- Haarlem
- Haarlemmermeer
- Hardenberg
- Harderwijk
- Heemskerk
- Heemstede
- Heerhugowaard
- Heerlen
- Heiloo
- Helmond
- Hengelo
- Hillegom
- Hilversum
- Hoeksche Waard
- Hoofddorp
- Hoogeveen
- Hoorn
- Houten
- Huizen
- IJsselstein
- Landgraaf
- Leeuwarden
- Lelystad
- Leiden
- Leusden
- Lisse
- Maarssen
- Maastricht
- Malden
- Meppel
- Middelburg
- Nieuwegein
- Nieuw-Vennep
- Nijmegen
- Nijverdal
- Noordwijk
- Noordwijkerhout
- Nootdorp
- Nunspeet
- Oegstgeest
- Oldenzaal
- Oosterhout
- Oss
- Oud-Beijerland
- Pelt
- Purmerend
- Putten
- Raalte
- Rheden
- Roermond
- Roosendaal
- Rosmalen
- Rotterdam
- Schagen
- Schiedam
- Schijndel
- Sint-Michielsgestel
- Sittard
- Someren
- Tiel
- Tilburg
- Twente
- Uden
- Uithoorn
- Utrecht
- Valkenswaard
- Veenendaal
- Veghel
- Veldhoven
- Venlo
- Venray
- Vianen
- Voorburg
- Voorschoten
- Waddinxveen
- Wageningen
- Westland
- Wijchen
- Wijk bij Duurstede
- Waalwijk
- Zaandam
- Zaanstad
- Zeewolde
- Zeist
- Zevenaar
- Zoetermeer
- Zutphen
- Zwolle
Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>
- ✓ 350+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie