Autisme - forum lotgenoten
Lotgenoten - omgaan met autisme
Heb je autisme? Of heeft je partner of kind autisme?
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen.
- Je kunt hier je hart luchten.
- Je kunt de verhalen van lotgenoten lezen.
- Je kunt reageren op de ervaringen van lotgenoten.
Ontdek hier de verhalen van andere mensen met autisme of met autisme in het gezin (partner, kinderen) en deel jouw eigen verhaal.
Inhoud
1. Overzicht met alle verhalen 2. Bekijk alle verhalen - uitgebreid 3. Voeg zelf een verhaal toeOverzicht verhalen
Alle verhalen
Dit jaar pas te weten gekomen dat ik ASS heb (Verhaal 143)
Ik heb een moeilijke jeugd gehad, op school deed ik erg mijn best maar ik hoorde er nooit echt bij en voelde me een vreemde. Ze lachten om mij. Ik had wel vriendinnen maar ik voelde geen band met hen en het waren ook altijd buitenbeentjes, net als ik. Ik nam nooit initiatieven om iets te doen maar volgde in alles.
Ook thuis had ik veel problemen. Vooral met mijn moeder was de relatie moeilijk. Zij dwong mij iemand te zijn die ik niet was. Met mijn vader heb ik nooit een relatie gehad. Met mijn broer en jongste zus had ik wel contact, vorig jaar hebben ook zij (op latere leeftijd) te horen gekregen dat zij ASS hebben. Daarom ben ik nu uiteindelijk, na veel aandringen bij psycholoog en huisarts, ook getest.
In mijn pubertijd werd ik ten onrechte gediagnosticeerd met Borderline Persoonlijkheidsstoornis en later een Emotieregulatie stoornis. Mijn leven lang ben ik erg depressief, regelmatig wilde ik niet meer leven.
Ik werk niet meer, ben gescheiden en heb een zoon van 28 die PDD-NOS en ADD heeft. Ik ben 21 jaar geleden opnieuw getrouwd en heb nu een fijne relatie. Ik heb een groot vermoeden dat mijn man ook autisme heeft. We leven grotendeels ieder ons eigen leven, maar dat gaat (buiten een paar dingen om) juist heel goed. Hij heeft wel aandacht voor mij als ik dat nodig heb en er naar vraag. We doen beiden ons best om elkaar een goed leven te gunnen.
Ik ben erg blij dat ik nu weet dat ik ASS heb want ik zie nu in wat er steeds fout ging/gaat en waarom dat is. Ik vecht nog steeds tegen depressie en heb veel angsten, ben overgevoelig. Omdat ik het zo kort pas weet, is er voor mij nog heel veel te ontdekken en te leren. Ik heb goede begeleiding van psycholoog en psychiater. Ook ben ik veel aan het lezen over autisme.
Zo vond ik ook dit forum. Voor het eerst in mijn leven heb ik hoop op een betere toekomst. Ik hoop op dit forum vooral lotgenoten te vinden die, net als ik, pas op oudere leeftijd te horen hebben gekregen dat ze autisme hebben, zodat we elkaar kunnen steunen. Bedankt voor het lezen van mijn verhaal. Ik wens jullie alle goeds toe!
bedankt voor het delen van je verhaal! Voor mij zijn een hoop dingen die je schrijft herkenbaar. Wat heftig wat je mee hebt gemaakt en dat je eerst andere diagnoses kreeg! Ook dat je iemand anders moest zijn vanwege je moeder en jezelf niet kon zijn! Dat is een soort van symptoom onderdrukking denk ik en dat is echt niet okay. Precies hetzelfde had ik met mijn vader. Ik moest vaak en braaf meisje zijn en dat heeft me veel energie gekost en ik ben met de woede blijven zitten omdat ik deze niet mocht uiten.
Ik ben zelf 51 jaar en van Duits-Deense komaf. Sinds dat ik 2 ben vertoon ik bepaalde symptomen maar daar is nooit onderzoek naar gedaan en internet had je toen niet. Omdat ik sinds de lockdown vastloop sta ik nu op een wachtlijst voor onderzoek van autisme en ADHD. Het zit bij ons in de familie.
Vroeger op school kon ik nooit stil blijven zitten,liep rond in de klas druk te doen of droomde weg,had moeite met concentratie. Later problemen met werkgevers en altijd snel ontslagen met de reden dat er geen werk voor me was of dat ik te weinig werkervaring had en de reden was een andere kreeg ik vaak van mijn re-integratiecoach te horen,namelijk dat ik te druk was. Ik had de werkgevers wel door en wist dat de reden degene was die ik achteraf te horen kreeg. Ik heb over alles lang gedaan. Werk vinden en houden is voor mij lastig. Ik doe sinds mijn 38 geen betaald werk meer maar in plaats ervoor vrijwilligerswerk en wil graag meer uren werken omdat ik door het vele thuiszitten alleen maar drukker wordt,ook in mijn hoofd. Daarnaast komt Informatie bij mij langzamer binnen door mijn concentratiedefizit en ik ben vaak overprikkeld,druk met praten en druk doen en dat niet in de gaten hebbend. Dat ik ADHD heb is absoluut zeker omdat alles erop wijst.
Qua autisme heb ik moeite met veranderingen vooral als ze plotseling zijn en deze dan te plaatsen. Ik neem dingen vaak letterlijk maar snap aan de andere kant grapjes wel weer. Ik analyseer veel en denk veel na,heb oog voor details wat niet iedereen heeft. Ik ben perfectionistisch,kan niet loslaten,wil alles overzichtelijk en voorspelbaar houden,heb een hyperfocus op bepaalde dingen,hou vast aan vaste gewoontes en netheid wat ook weer zijn voordelen heeft. Ook hier duurt het lang totdat de informatie binnen komt en heb ik veel tijd nodig om me op nieuwe situaties in te laten.
Uiteraard heb ik ook mijn kwaliteiten. Ik ben begaan met mijn medemensen,creatief,enthousiast en heb een goede zin voor humor. Mijn vriend,familie en vrienden nemen me zoals ik ben en dat vind ik fijn want ben vaak i.v.m. mijn drukke en dromerige aard vaak de deur gewezen.
Ik ben blij om te lezen dat je nu een fijne relatie hebt en dat voor jou de puzzlestukjes op zijn plek zijn gevallen. Ik sta nu zelf nog op een wachtlijst en moet geduld hebben wat voor mij erg moeilijk is omdat ik eindelijk duidelijkheid wil. Geduld is niet mijn sterkste punt en dan komt mijn ADHD-kant weer sterk ten voorschijn. Ik ben straks blij als ik deze door mij genoemde diagnoses krijg en dan handvatten hoe ik ermee om kan gaan want ben er klaar mee en klaar ermee dat er mensen zijn die-of mijn klachten bagatelliseren-of erger maken dan dat het is,maar de meesten tonen dan gelukkig wel weer begrijp voor mij want dat doe ik ook bij hun,geven en nemen zeg dan maar.
Sorry vanwege mijn lange tekst en de spel-en taalfouten! Ik schrijf in een taal die niet de mijne is. Ik spreek je weer en wens je een fijne dag. Tot snel!
En vergeet niet dat iedereen zijn kwaliteiten heeft-zo ook jij.
Partner met autisme (Verhaal 116)
Partner met autisme
Ik mis wederzijdse emotionele verbinding, intieme communicatie, sociale interactie een gevoel van geborgenheid en onvoorwaardelijke liefde. Ik mag er alleen ‘zijn’ als ik positief aanwezig ben en met mijn aandacht bij hem. Als ik verdrietig of boos ben, dan kan hij daar niks mee en heeft hij het liefst dat ik dat niet deel of laat zien. Als ik aan wil geven dat ik iets niet fijn of niet leuk vind, dan is hij meteen beledigd en boos (woedend).
Ik ben per definitie ‘schuldig’ aan zijn negatieve gevoelens, gedachten én gedrag.
Ik voel me hierdoor machteloos en verdrietig en vaak eenzaam omdat ik de intimiteit van een goed gesprek mis en kan met emotionele dingen niet bij hem terecht.
Ik moet altijd voorzichtig zijn met timing en hoe ik iets vraag, anders is hij meteen boos.
Alles kan aanleiding zijn voor een woedeaanval. En dan schreeuwt en scheldt hij, maakt me met de grond gelijk en gaat daarmee door als ik huil en stopt pas als ik letterlijk uit het zicht ben. Als hij uit zijn dak is gegaan, ben ik hier dagen van onder de indruk en moet ik hiervan bijkomen, terwijl hij het vlak na de gebeurtenis het liefst meteen wil vergeten wat er gebeurt is en me zelfs verwijt en niet begrijpt waarom ik me zo terugtrek.
Hij geeft vaak aan geen verbinding met mij te voelen. Weet niet of hij nog van me houdt en eigenlijk ook niet of wel ooit echt van me gehouden heeft. Daarnaast is het zo dat als mijn aandacht niet op hem gericht is en hij geen controle ervaart over wat ik doe (of denk), hij wantrouwig en jaloers is.
Hij geeft zelf als reden voor zijn continu aanwezige woede op mij aan dat ik zijn harde werken, het geld dat hij binnenbrengt, het klussen wat hij goed kan en zijn uiterlijk niet waardeer en dat ik dat in 30 jaar ook nooit gewaardeerd heb. Hij kam niet concreet aangeven waarom hij dat zo voelt of wat ik dan in die zin doe of laat, waardoor hij dat zo voelt.
Ik ben volgens hem te mannelijk, te zelfstandig en onafhankelijk. Hij geeft aan me veel liever en aardiger te vinden als ik ziek ben, want dan heeft hij het gevoel dat ik hem ‘ nodig’ heb en afhankelijk van hem ben en dat gevoel is voor hem heel belangrijk. Hij benoemt steeds weer dat ik niet lief ben, niet aardig en te weinig complimenteus, dat ik niet vrouwelijk ben, onbetrouwbaar en oneerlijk en ik voel me boven hem verheven.
Het maakt hem woedend als ik met betrekking tot zijn gedrag, aangeef wat ik niet fijn of niet leuk vind of wat me verdrietig maakt. Het heeft, volgens hem, geen enkel nut om dat te benoemen, want dat weet hij zelf ook allemaal wel en als ik dat benoem voelt het alsof ik hem afwijs en ‘in de hoek schop’.
Ik geef hem het gevoel dat ik denk dat ik ‘beter’ ben dan hij, dat ik perfect ben, ik heb een enorm ego en speel, volgens hem, continu woordspelletjes om mijn superioriteit aan te tonen en hem de schuld van alles te geven. Hij kan daar geen voorbeelden van geven, maar voelt dat voor hem wel zo.
Als ik een andere mening of visie heb over wat dan ook, dan wordt hij boos, want dan betrekt hij dat op zichzelf en ervaart dat als een aanval op hem. Ik moet daarin ook consistent zijn, als ik het eerst oneens was en dan (ook weken, maanden of soms jaren later nog) mijn mening of visie bijstel, dan ben ik onbetrouwbaar en oneerlijk en is dat een bevestiging dat mijn intentie eerder (toen ik het nog oneens was), dus inderdaad een aanval op hem was.
Hij meet zijn zelfvertrouwen af aan het zich continu meten met anderen en het zich dan beter of minder voelen. Het zich minder voelen zit hem dan vooral in minder status (huis, auto, baan) en minder geld hebben dan de ander. Zich minder voelen roept woede op. Als hij een ander kan classificeren (beoordelen en veroordelen) als ‘minder’, dan geeft hem dat zelfvertrouwen. Als ik aan die negatieve classificering niet meedoe of er tegenin ga, dan ervaart hij dat als afwijzing.
Extraverte, aanwezige, directe mensen ervaart hij als een bedreiging en in die categorie val ik ook. Hij heeft geen controle over wat ik doe en zeg en dat vindt hij beangstigend. Gevoelens van angst maken hem woedend en die woede richt zich op mij.
Hij vraagt me vaak wat ik van andere mannen vindt. “Vind je hem leuk?” of “Dat is een mooie man, vind jij dat ook?” Hij doet dat de ene keer om uit te zoeken of iemand een bedreiging zou kunnen zijn (dan is hij in zijn ogen ‘de mindere’), de andere keer kiest hij iemand waarvan hij vindt dat diegene op hem lijkt, en als ik dan aangeef dat geen leuke man te vinden, dan voelt hij dat als een afwijzing. Gevoelens van afwijzing maken hem woedend en die woede richt zich op mij.
Hij is jaloers, is bang dat ik een ander leuker vindt. Hij denkt dat ik geïnteresseerd ben in andere mannen vanwege alles wat hij (in zijn ogen) niet heeft en probeert, in gezelschap, andere mannen in te schatten op mijn interesse. Als, in zijn ogen, de kans bestaat dat ik een ander leuker vind, dan roepen die jaloerse gevoelens woede op. En die woede richt zich op mij.
Onzekerheid en faalangst maakt dat hij dingen vermijdt en keuzes maakt die hij zichzelf verwijt, daar is hij woedend over. En die woede richt zich niet op hemzelf, maar op mij.
Hij laat negatieve gedachten en gevoelens continu met hem op de loop gaan en alle woede die hiermee gepaard gaat, richt zich op mij. Want de oplossing ( en oorzaak), voor de onzekerheid en woede die hij voelt, zit volgens hem vooral in mij en hoe ik me richting hem gedraag.
Met veel spijt in mijn hart lees ik jou bericht Ik heb net een relatie achter de rug met man met autisme/ asperger syndroom.Ik herken heel veel van wat je schrijft, jammer genoeg.Wrsch heb je al heel veel berichten gelezen om antwoorden te vinden op het waarom.Ik weet dat jij jouw partner graag ziet maar je moet ook aan jezelf denken.Ik vind dat elk wezen respect verdient en in liefde kan leven met zorg en tegemoetkoming.Zijn angsten zijn niet de jouwe!!..daar moet hij zelf aan werken maar jij moet ook jouw grenzen leren aangeven.Worden deze niet gerespecteerd dan moet je beslissingen maken.Elk mens heeft recht op zachtheid.De maatschappij is al hard genoeg.Ik hoop dat je enkele antwoorden vind maar aub jij verdient net als elk mens positiviteit en zachtheid!Ik wens je veel succes en liefde om uit die hel te kruipen en jezelf te respecteren.liefs .Nog eens, ik herken jouw situaties maar al te goed en weet wat je doorstaan moet, dus je bent niet alleen maar je moet opkomen voor jezelf, je verdient het! Liefs ♥️ Succes!
mag ik jou een vraag stellen?
Ik heb vroeger niet de ideale jeugd gehad... ouders met problemen(ik ben een Kopp kind) wat heel gek is maar in je volwassenen leven ben je dan vaak diegene die heel erg zorgt voor andere mensen(en je jezelf wegcijfert) en je vaak over je grenzen laat gaan.
Heb jij toevallig vroeger ook dingen meegemaakt waardoor je nu bijv weinig eigenwaarde hebt,altijd maar zorgt voor andere mensen?
Ik ben erachter gekomen dat bijv een moeilijke jeugd(kinderen) vaak in hun volwassenen leven ook vaak een partner treffen(onbewust) met problemen waardoor je gaat zorgen altijd voor andere mensen en je jezelf wegcijfert.
Ik was iemand met weinig zelfvertrouwen, faalangst, een laag gevoel van eigenwaarde. Nu ben ik iemand met nog minder zelfvertrouwen, nog meer angsten, een nog lager gevoel van eigenwaarde. Er zijn periodes geweest dat ik niet anders dan getriggerd werd. Door B zijn gedrag, zijn beperkingen, door wat hij zei, …
Ik ben veel beginnen lezen. En ben al tot veel mooie inzichten gekomen. Het meest waardevolle inzicht voor mij is dat ik mezelf moet fiksen ;) Ik heb heel veel werk te doen. Innerlijk werk. Zolang ik dit niet doe, zal ik me aangetrokken blijven voelen tot mannen waarmee ik geen gezonde kan aangaan.
B zei ooit tegen mij: Ik ga een sterke vrouw maken van u. En stilletjesaan begin ik hem te geloven. Ik ga een sterke vrouw worden! Alleen jammer dat ik daarvoor eerst door zoveel pijn en verdriet moet. Maar tegelijkertijd ben ik dankbaar voor die pijn en dat verdriet (en dus ook voor de relatie met B), want zonder zou ik nooit tot het besef gekomen zijn dat het hoog tijd wordt dat ik voor mezelf kies :)
Liefs, Ann
Misschien kun je eens een kijkje nemen op de website van Fiona (Soul Detectives) en Willemijn (Lief voor je Leif). Ik heb zelf heel veel aan hen!
Ik wilde mijn eigen verhaal gaan schrijven om mijn hart te luchten, ik las jou verhaal waar ik alles in herken zoals het ook gaat bij ons. Zelf ben ik nu 4 jaar samen met mijn man, en bijna alles wat je beschrijft ervaar ik in onze relatie ook zo. Altijd alles ligt aan mij en ieder klein dingetje kan een grote woede aanval betekenen.
Wat knap dat jullie al zo lang samen zijn. Ik weet niet of wij dat zolang gaan redden. Iedere dag lijkt erger te worden. Vanochtend zei mijn man dat iedere dag met mij samen een teleustelling is. En dan vraag je je af, waarom ga ik nog steeds terug.. Ja omdat ik echt van hem houd en ik hoop dat onze relatie ooit nog anders gaat verlopen.. maar hij is zo boos. Boos op vrouwen.. boos op iedereen, boos op de wereld.. en die boosheid keert zich naar mij, ik krijg het allemaal over mij heen.
Vaak begin ik echt aan mijzelf te twijfelen.. ben ik nu echt zo slecht zoals hij dat vind. Ik probeer te verbeteren en aan zijn eisen te voldoen.. iedere keer zoekt hij naar iets nieuws om boos over te worden. Jaloers is hij ook.. ik heb een winkel, laatst was er een mannelijke klant in de winkel op een moment dat hij boos binnen kwam. Deze man kreeg natuurlijk de wind van voren en moest de winkel verlaten. Alles wordt gezien als een bedreiging. Hij is de man, de baas en wilt over alles.
Hoe blijf jij in zo'n situaties rustig en hoe ga je met een woedeaanval om waarbij je alles verweten krijgt? Ik probeer het altijd maar niets is goed.. mijn eigen mening/visie vertellen maakt hem boos.. niets zeggen en het gewoon over mij heen laten komen is niet goed want dan negeer ik hem.. het enige wat overblijft is met hem mee praten en hem overal gelijk in te geven.. om dan vervolgens te horen dat er toch nooit naar hem geluisterd wordt. Bij discussies blijft het doorgaan tot het uit de hand loopt.
Ik vind het echt heel knap dat je hier al zolang mee kan omgaan. Pas goed op je zelf. ❤
Mijn vrouw heeft vermoedelijk een vorm van autisme. Ik zeg vrouw maar eerlijk gezegd is ze niet in staat een vrouw te zijn voor mij als man. Geen enkele knuffel, niks. De vakantie is in aantocht... voor de zoveelste keer gaat ze ons verblijf aan zee verpesten door depressieve praatjes en niks willen doen, niet naar strand, geen kleedje willen dragen 's avonds, enkel voor tv zitten en voor werk bezig zijn. Ze heeft geen vriendinnen, enz. Nu begin ik te merken dat ons zoontje na jaren gemis van enige opvoeding van haar kant, ondanks dat ik probeer moeder en vader tegelijk te zijn en te compenseren, bepaald gedrag kopieert. Ook is het fenomeen van 30x per dag handen wassen opgedoken. Hopelijk gaat dit snel over. In deze "relatie" mis ik elke vorm van logische communicatie, is affectie onbestaande. Uit dankbaarheid voor mijn toch volhouden, laten mijn schoonouders goed verstaan dat ze wel onze villa gaan overnemen als ik er de brui aan zou geven. Of beter gezegd, ze zijn niet geïnteresseerd in het voortbestaan van ons triestig gezin maar wel in de lekkere brok eigendom. Ik wil dat volhouden maar mis toch echt iemand (anders) waarmee ik minstens goed kan praten... Wie weet wil iemand in contact treden. Ik ben 45 jaar. Alvast bedankt voor eventuele reacties.
begeleider) om hulp te vragen via WMO.
Mijn man heeft dezelfde diagnose als jouw man. Wij hebben daar veel steun aan, zoals
- Dagindeling maken
- Herinneren aan afspraken.
- Meegaan naar artsen.
- Samen klusjes doen.
Mijn man heeft die structuur hard nodig.
Ik kan mijzelf goed structuur geven en heb het jarenlang ook gedaan voor hem.
Toen hij nog werkte kreeg hij veel structuur door zijn werk.
Toen hij niet meer werkte was ik degene die hem structuur gaf. Maar dat hield ik niet vol.
Nu hebben we een AB-er. Voor 3 uur per week. 1x 2 uur thuis en 1x telefonisch contact om te helpen herinneren aan medicatie en het weekschema.
Dit geeft mij ruimte en hem ook.
Misschien heb je hier iets aan.
Lieve groet Vis
Ik begrijp je heel goed je wordt er moedeloos van.(discussies)
Wat ik begrijp aan je verhaal is dat je heel erg de intimiteit en geborgenheid mist in de relatie.
Als ik het zo lees is het nogal koud en kil en je mist warmte,waardering en begrip(connectie)
Ik moet nu opeens denken aan mijn schoonzus mijn man heeft autisme en zijn moeder en zus hebben heel erg veel overeenkomsten met autisme.
Ik had vaak het idee dat de man van mijn schoonzus ook niet altijd zo gelukkig was(ook zij was nogal koud en afstandelijk)
als gezin was het meer een bedrijf zoals werken,kinderen naar school maar er straalde weinig warmte en liefde vanaf.
Lijkt me heel moeilijk om zo samen te moeten leven want het leven samen moet toch ook wel een beetje leuk zijn.
Als je ongelukkig bent ga je er namelijk op een duur ook aan onderdoor.
Ik zou best met je in gesprek willen voor ervaringen uit te wisselen maar is op deze site nogal moeilijk.
Bedankt voor je reactie.
Ik weet ook niet hoe contact leggen gaat hier, mss via een nieuw aan te maken emailadres?
Mis contacten (Verhaal 139)
Ik ben beetje opzoek naar leeftijdsgenoten of contact om mee te praten of meschien eens af te spreken ik heb momenteel maar 1 echte vriend en de rest ging weg omdat ik niet meer naar school kon gaan en omdat niemand begreep waarom ik veel angsten heb of toen dachten ze dat ik het deed omdat ik geen zin had in school ofzo. En ik heb ook al een paar slechte ervaringen gehad met een paar mensen dus ik heb niet mega snel vertouwen maar ik zou fijn vinden om weer contacten te hebben met iemand. Als iemand interesse geeft kan je me hier even berichtejs sturen dan kunen we meschien op een app ofzo.
En beetje over me zelf ik heb een eetstorenis door een angst en ik heb niet echt een dag en nacht structuur meer en ik heb veel angstornissen en ik heb niet snel vertouwen
Ik hou van dieren en heb veel diertjes dus daar vind ik wel beetje steun maar ik mis toch contacten. Meschien iemand die zich herkent of in contact wil komen mag altijd berichtje achterlaten.
Verslag over mijn autistische zelf (Verhaal 135)
Als klein kind en tot mijn achtste jaar was ik heel moeilijk, onuitstaanbaar, onhandelbaar enzovoort. Ik maakte veel ruzie met mijn ouders als kind. Daarom kreeg ik veel begeleiding op naschoolse opvangen (moest daar vaak naartoe), ging een paar keer op vakantie in een medisch kindertehuis (godzijdank daar niet gewoond, maar dat was bijna gebeurd). Gelukkig werd ik ouder en makkelijker. Mijn ouders kregen steeds een betere band met me als kind en ik was ook een maatje van mijn vader naast zijn zoon.
Doordat mijn autisme mijn leven beïnvloedde had ik moeite met acceptatie van mijn beperking. Ik kan geen autorijden (verkeer en handschakeling). Ik krijg veel prikkels en kon vroeger niet met mensen overweg. Ook feesten meed ik. Ik voelde me zo aan de dijk gezet door de mensen. Ik moest met iedereen rekening houden in de tijd. Maar niemand met mij. Ik was niet sociaal vroeger, was erg gesloten en op mezelf. Gelukkig sinds 15 jaar ben ik wel heel sociaal geworden. Ik kan goed omgaan met jongeren, leeftijdsgenoten, oudere mensen enzovoort. Alleen heb ik weinig vrienden, Ik woon in een dorp waarin veel jongeren vriendengroepen hebben. Ik had zelf geprobeerd ook aan te sluiten bij een vriendengroep. Dat ging niet. Gelukkig heb ik wel veel kennissen in de omgeving en ik mag graag gezien worden door een heleboel jonge mensen.
Ondanks dit alles heb ik het niet makkelijk. Doordat ik autistisch ben heb ik ook veel depressies gehad. Ik voelde me toen ik jonger was me niet geaccepteerd door de omgeving. Ik had en heb nog steeds een negatief zelfbeeld en toekomstbeeld (ook omdat de wereld tegenwoordig zo verrot als de hel is!). Ik kan ook niet normaal fietsen (lichte evenwichtsstoornis) dus rijd ik driewieler. Gelukkig kan ik heel goed overweg met dat ding.
Ook is mijn onderwijsniveau erg laag. Met name de opleiding die ik kreeg op het speciale opleidingscentrum. Gelukkig heb ik door praktische bezigheden veel geleerd. En veel interesse in het leren gehad (al leer ik meer met mijn handen dat met mijn hoofd). Door dit lage onderwijsniveau kan ik ook geen normaal werk hebben. Ik doe daarom alleen dagbesteding en vrijwilligerswerk. Ik doe het werk op een kinderboerderij.
Relaties zijn ook heel moeilijk voor me. Wat ik op dit forum heb gelezen dat partners van autistische mensen een heel ongelukkige relatie hebben begrijp ik ten zeerste. Ik heb het met hun te doen. Het is gewoon niet makkelijk. Ik ben bang dat als ik zelf een relatie heb met een niet-autistisch persoon (voor mij vrouwelijk) dat het niet lang stand zal houden. Het zou veel escaleren. Mijn partner moet dan constant rekening met me houden en dat wil haar niet aan doen. Relatie houden met een autistisch persoon is heftig voor een niet-autistisch persoon. Het leven is echt oneerlijk zo.
Ik heb ooit meermaals geprobeerd met een lieve jonge vrouw een gesprek aan te gaan. Dat heeft averechts gewerkt! Dame in kwestie wilde wel contact met me maar geen relatie. Met meerdere vrouwen weliswaar. Ik heb onlangs nog bonje gehad met zo'n dame. Ik leg er mooi bij neer. Relatie met een autistisch mens is funest!
Van de buitenkant zie ik er als een normale knappe man uit, maar dat ben ik niet door mijn Asperger. Ik heb lang en breed geaccepteerd dat ik autistisch ben en daarmee om moet gaan. Ik heb veel tegenslagen gehad in mijn leven maar ook voorspoeden. Ik word ook gauw boos en/of defensief, ben vaak chagrijnig en lach heel weinig. Ik kan ook niet tegen overdreven vrolijkheid (zoals wat met zien op televisiereclames). Ik wil elke dag positief zijn hoe moeilijk ik dat ook vind. Negativiteit is makkelijker dan positiviteit. Ik ben er ook heel hard mee bezig. Met name het vrolijk zijn. Met vrolijkheid bereik je veel als mens.
Één van de dingen die ik nu wel veel doe in tegenstelling met vroeger is feesten, festivals, concerten en andere drukke evenementen bezoeken. Ik bereid me enorm voor op wat er gaat gebeuren op zulke evenementen. Ik realiseer dat er (heel) veel mensen op die evenementen zijn en dat het dus poepdruk is. Daardoor krijg ik mijn prikkels wel onder controle. Ook zijn veel evenementen lawaaiig dus doe ik oordoppen in (heb gevoelige oren).
Op sommige feesten zoals carnaval mag ik zelf de gangmaker zijn. Ik vertel dan grappige verhalen, tap moppen, doe imitaties en andere komische dingen. Daarmee maak ik de groep mensen op het feest aan het lachen. Ik heb ook brede interesses in veel dingen, maar geef ook andere mensen de ruimte. Ik heb wel empathie, inlevingsvermogen, kan rekening houden met anderen enzovoort. Ik ben ook heel sociaal naar anderen zoals ik al heb beschreven.
Autisme is een heel moeilijke contactstoornis om te hebben. Met name het syndroom van Asperger. Het beinvloed je leven enorm. Ik kan niet helemaal zelfstandig zijn (heb bij sommige dingen begeleiding nodig), Ik was als kind heel laat in ontwikkeling, gelukkig kreeg het met de jaren een flinke inhaalboost. Ik leer nog steeds veel dingen, alleen langzamer dan menig ander mens. Ik heb dus ook geen relatie en weinig vrienden (wel veel kennissen), hoewel ik wel enorm bezig ben ze te maken.
Gelukkig ben ik kerngezond. Ik gebruik geen verslavende en voor de gezondheid schadelijke middelen (alcohol, tabak, drugs), beweeg veel, heb geen lichamelijke klachten, verzorg mezelf goed enzovoort.
Dit was mijn lange verslag over mijn autistische zelf.
Dat ik feestjes en andere evenementen bezoek is een initiatief dat ik zelf neem. Maar uitgenodigd worden door mensen maak ik zelden mee. Meestal vraag ik zelf of ik bij iemand op bezoek mag. Grotendeels afgewezen. Hetzelfde is ook met iemand op een etentje trakteren. Ook afgewezen.
Ik heb gigantisch veel moeite met afgewezen worden. Dan ben ik immens gefrustreerd en voel me mislukt. Ook dat komt door mijn autisme. Ik heb een tweedelig beeld over het syndroom van Asperger. Het ene deel is positief het andere negatief. Echt autisme is geen verrijking van het leven, meer een belemmering. Maar ik leef zolang ik nog gezond ben en veel aan mezelf werk.
Ik vind het knap dat jij door aan jezelf te werken je blijft ontwikkelen. Ik heb het gevoel dat ik wat dat betreft stilsta. Heb je misschien tips voor mij? Ik hoop dat je lieve mensen tegenkomt in je leven die jou accepteren zoals je bent, dat verdien je.
Ik sta zelf op een wachtlijst voor autisme onderzoek omdat ik zelf ook tegen bepaalde dingen aanloop. Veranderingen vind ik moeilijk als ze mijn routine verstoren en dan kan ik ze moeilijk plaatsen. Loslaten is ook lastig en ik analyseer veel,zelf dingen van vroeger. Ben ook tussendoor gepest omdat ik anders ben/was. Deed lang erover om mijn school af te maken. Maar ben ook weer goed in andere dingen zoals talen want spreek er 6 en muziek hou ik ook van. Ik neem dingen vaak letterlijk en snap sarcasme niet hoewel ik gewone grappen wel weer snap.Maar ben wel vaak te kakken daardoor gezet. Dan schiet ik uit mijn slof.
Daarnaast heb ik ADHD maar daar valt prima mee te leven al ben ik vaak druk,praat aan een stuk door,heb moeite met concentreren behalve als het me interesseert dan heb ik een hyperfocus en haal ik goede resultaten. Mijn aandacht heb ik vaak niet daarbij en soms kan ik impulsief en eigenwijs reageren. Plannen en organiseren is moeilijk voor mij en dat stel ik weer uit totdat ik onder druk sta en er overprikkeld van wordt. Maar aan de andere kant ben ik iemand die sociaal is,alles voor zijn medemensen over heeft,enthousiast,creatief en gevoelig is.
Wat iik ermee wil zeggen dat iedereen zijn kwaliteiten heeft en iedereen uniek is.
Ik weet niet of je dat nog leest maar in ieder geval sterkte met alles! Ik blijf meelezen en posten.
van harte dank voor je reactie! Het is nog niet 100% zeker dat ik een vorm van autisme heb maar ik herken mezelf in een aantal punten. En bij sommige vrouwen wordt de diagnose vaak later gesteld omdat vrouwen geleerd hebben om zich maatschappelijk wenselijk te gedragen,een goede moeder te zijn,een goed huishouden te runnen,goed op het werk presteren,afspraken nakomen. Maar op een gegeven moment lopen ze vast doordat ze de symptomen hebben onderdrukt. Ik ben zelf 51 en toen ik een kind was hadden we nog geen internet waardoor dingen niet onderzocht werden en ik ben vastgelopen sinds de lockdown en wil nu duidelijkheid. Wat het autorijden betreft zo heb ik wel een rijbewijs maar durf niet te rijden omdat ik daar overprikkeld van wordt. Ik heb 80 rijlessen gehad en ben toen geslaagd. Ik reed rondjes in ons vakantiedorp en 3 van mijn zussen zaten op de achterbank te schreeuwen en mij instructies te geven en ik kon het niet filteren. Dus ik laat het liever.
Ik vind trouwens dat mensen je gewoon een kans moeten geven om je uit te nodigen en om te laten zien hoe je bent. Je hebt veel kwaliteiten en ik zie een hoop positieve punten bij jou zoals dat je mensen aan het lachen maakt en tijdens carnaval de gangmaker bent. En ook dat je veel hebt geleerd. Ik heb bij bepaalde dingen trouwens ook begeleiding nodig en wil wat dingen leren. Mijn vriend helpt me ook met bepaalde dingen en weet waar ik tegenaan loop. Hij neemt me zoals ik ben en dat vind ik fijn.
Sinds mijn 38e doe ik geen betaald werk meer en vaak ben ik ontslagen omdat ik niet snel genoeg werkte omdat informatie bij mij niet snel binnenkomt of ze konden niet omgaan met mijn drukke aard. Ik doe op dit moment vrijwilligerswerk en wil meer uren gaan werken omdat ik nog steeds veel thuis zit.
Ik wens je een fijne woensdag en spreek je weer.
lieve groet van mij!
Bedankt voor je reactie. Ik deel liever niet mijn contactgegevens op een openbaar forum, maar ik blijf wel hier meelezen/-schrijven. Fijn om te lezen dat jij en Barbara allebei beter ermee om kunnen gaan dan vroeger. Wat ik zelf lastig vind is dat ik met sommige dingen juist helemaal niet typisch autistisch ben. Ik kan meestal makkelijk een praatje maken met vreemden als ik bijvoorbeeld ergens sta te wachten. Op het eerste gezicht merk je niks aan mij. Ook heb ik lang niet altijd moeite met onverwachte gebeurtenissen. Daarom voel ik mij soms zo'n aansteller wanneer ik daar wel moeite mee heb, of wanneer ik op mijn werk ineens dichtsla en niks meer uit kan brengen. Waarom kon het eerder wel en doe ik nu zo stom denk ik dan bij mezelf.
Bijna 2 jaar bijna elke dag gehuild hoe gemeen hij tegen me was (Verhaal 27)
Ik heb ze een app gestuurd of ze een idee hadden dat ik niet alles kon bekostigen gezien mijn kapsalon ook dicht moest. Hij werd steeds agressiever met mij aanvallen etc alles vernielen en zijn stiefvader zei dat ik hem triggerde. Ik wist niet wat ik hoorde! Ook heeft hij me laten stikken toen ik 2 keer een miskraam heb gehad en 1 keer moest ik een nacht in het ziekenhuis blijven en toen nam hij niet eens de telefoon op 4 uur lang , terwijl hij wist dat ik in het ziekenhuis was . Ik kreeg niet eens de kans, terwijl ik met zoveel pijn daar lag om te zeggen dat ik moest blijven. Nu ook na de lockdown is het superdruk en werk ik heel veel uren en hij zit maar boven te gamen en ik moet dan zelf nog koken na het werk . Ruimt niks op, het huis moet nog verbouwd worden en hij doet helemaal niks! Ja een beetje af en toe zoals even met de swiffer over de vloer of een vaatwasser uitruimen poeh poeh! Mijn katje is ziek en ik moest werken ik heb de dierenarts gebeld en hij zei dat ik een spulletje moest komen halen , dus ik vroeg of hij dat even kon ophalen, doet hij niet , heeft geen zin . Beestje is al een week ziek en ik heb vandaag pas via internet dat spul gekregen omdat ik geen tijd had om naar de winkel te gaan vanwege de drukte . Dat is dan al 4 dagen later .... gelukkig gaat het nu weer wat beter . Tondeuse kapot gegaan tijdens drukte ik vraag hem even eentje te halen , 1 km verderop , had hij geen zin in en dat terwijl ik klanten heb ... gisteren vraag ik waarom hij zo stil is zegt ie dat ie op stand-by staat , ik zeg hoe bedoel je : zegt ie ; ja ik wil niet onnodig energie verspillen 🤣 omg ik dacht dat ik niet goed werd. Hoe kan iemand zoiets zeggen terwijl hij al 8 maanden niet werkt en niks uitvoert. En ja zo kan ik wel uren doorgaan. 2 weken geleden heb ik zijn spullen laten pakken maar toen hadden we ineens een goed gesprek en is hij toch gebleven. Nu ben ik weer terug bij af ... ik kom boven van een lange dag werken en moet dan koken en dan staat de hele avond netflix op met een serie over een robot, en dat elke avond,en als ik iets zeg is hij beledigd. En dat terwijl hij de hele dag naar die stomme robot had kunnen kijken 😳 Ik word echt niet goed! Ik wil weten wat dit is en of dat ook met autisme te maken heeft ! Hij wilt geen hulp want hij vertrouwt hulpverleners niet.....intimiteit zit er vanaf dag 1 al niet in ja mss 4 keer per jaar en dat is al veel ... Ben ook gewoon bang van zijn psychotische uitbarstingen en ik drink dan weleens wijntjes om mezelf te kalmeren en dan gooi ik er natuurlijk vanalles uit tegen hem uit frustratie , maar ja dat wordt me helaas dan niet in dank afgenomen. Wie herkent dit ?
De voorbeelden die je geeft zijn heel erg heftig en met name het respectloze gedrag zoals de situatie met je katje die je beschrijft.
Je ouders uitschelden,naaktfoto,s Seksdating ik vind het heel erg heftig als ik dit zo lees heel erg heftig en in mijn situatie is wel heel anders dan het mijne.
Vooral dat met andere vrouwen en met je ouders het uitschelden gaat heel erg ver en hou hou je dit vol?
Leef erg met je mee.
Ik denk toch echt voor wat het is dat je met hem echt naar een psycholoog moet gaan.
Wij zijn doorgestuurd en toen kwam er autisme uit speculeren over wat het is lijkt me niet zo handig omdat wij daarvoor niet geleerd hebben maar het gedrag is echt abnormaal
Ik leef met je mee want je moet onderhand toch wel op je tenen lopen? en na dat gedoe met die vrouwen ben je niet zo erg boos op hem dat je hem niet het huis uit wilde zetten?
Want hoe kan je dan nog vertrouwen in iemand hebben ik vind het voorbeeld met je katje en met andere vrouwen heel erg.
Ik denk dat ik echt was ontploft.
Als praten met hem over hulp zoeken niet werkt wil je dan zo nog door want je zegt ook wat meer te drinken enzovoort je moet heel erg uitkijken dat je er niet aan onderdoorgaat.
Jij moet met respect worden behandeld.
Als hij echt niet inziet dat dit abnormaal gedrag is en het gedrag vind ik heel erg als ik dit zo allemaal lees.
Mijn problemen hebben grotendeels te maken met communicatie of dat mijn man het moeilijk vind met bepaalde situaties om te gaan en ook hulp zelf heeft gezocht maar jou voorbeelden ik schrik er nogal van.
Ik hoop echt dat je een beslissing voor jezelf kan maken hoe dit aan te pakken maar ik vind echt dat je respectloos wordt behandeld.
Ik heb hem 2 weken geleden eruit gezet,en hij woont weer bij z'n ouders, ik kon er niet meer tegen. Hij was echt verbaast dat ik het meende , maar ik ben op! We hebben nog contact en komt af en toe op bezoek omdat hij toch wilt dat het uiteindelijk weer beter gaat als we afstand nemen. Het rare is dat nu hij weg is, hij opeens een afspraak zelf heeft gemaakt voor de kat van zijn ouders bij de dierenarts, hij ook zelf net de kat van zijn ouders naar de dierenarts is gegaan. Hij opeens gerechten doorstuurt die hij zelf heeft gemaakt, hij opeens een auto gaat kopen van 3000 euro! Ik ben zo verbaast en het steekt me ook echt! Is het getreiter of wilt hij me hiermee kwetsen of juist doen alsof hij zo goed is of is hij echt zo dom. Ik begrijp er niks meer van! Voor hun kan alles en voor mij kon helemaal niks . Nu heeft ie opeens wel geld en hier betaalde hij helemaal niks. Ik sta wel met veel meer energie op dan toen hij hier woonde, ik heb weer zin om te klussen en dingen te doen, geen gescheld en gedoe meer in de ochtend. De rolluiken weer lekker omhoog, want die moesten dicht blijven omdat de buren anders zouden gluren. Etc. Alsof er een frisse wind door mijn huis giert echt heel fijn! Zeker sinds die sexchats heb ik een enorme knal gekregen... de zoveelste, wat ik nog was vergeten te zeggen is dat hij ook stiekem naaktfotos maakte van mij als ik sliep of met omkleden of tijdens.... en die stonden allemaal in een apart mapje onder een koosnaampje en zelfs die foto's deelde hij met die meiden van overal op de wereld. Ik ben vanaf dat moment zo verdrietig en aangeslagen geweest, het was traumatisch voor mij! Hij ging dan huilen en zeggen dat het een fetisj was maar vanaf dat moment heb ik een haat naar hem gekregen. Heel raar dat je iemand moeilijk kan loslaten waar je eigenlijk een hekel aan hebt gekregen. Hie kan ik dan nog zeggen dat ik van zo iemand kan houden, is het medelijden of een verslaving ? Ik weet het niet! Fijn om te horen dat jouw partner wel voor een diagnose gaat en deze vreselijke dingen niet doet!Ik hoop voor jullie dat jullie er samen uit gaan komen . Veel liefs Geestje
#Geertje:
Dank voor je reactie.
Het is heel erg eigenlijk wat we laten gebeuren. En ik hoop voor je dat de drama uitblijft en dat je wat rust neemt van alles en iedereen wat je stress en spanning oplevert. Kom tot jezelf. Zeg wat vaker nee, ook tegen hem. Zet je zelf op de eerste plaats en nee dat is niet egoïstisch dat is voor zelfliefde en voor jezelf zorgen op een manier waardoor jij weer gaat stralen en weer gaat genieten.
Het is lijkt zo makkelijk en ik weet echt dat het moeilijk is. Ik wordt bijvoorbeeld continu beschuldig van dat ik contacten heb met andere mannen ookals ik met hem ben. Is niet zo, maar in zijn beleving wel en hij laat dat niet los. Hij heeft wel hulp, maar verteld niet hoe hij tegen mij is als hij is overprikkeld en of stress ervaart. Hij is mn eerste partner. Ik heb daarvoor een leven gehad. Door mijn trauma's heb niet altijd de beste keuze gemaakt of trok ik de juiste mannen aan. Maar uiteindelijk koos ik altijd voor mezelf. soms duurde het even , maar uiteindelijk wel.
Ik merk dat ze geen besef hebben van wat ze doen met hun woorden of opmerkingen. Dat ze nog nooit NEE, hebben gehoord of dat ze maar alles kunnen maken. mijn vriend laad zich moeilijk begrenzen. en dan zegt hij dat ik hem links laat liggen en dat hij niet genoeg is voor mij. Ik ben blij dat we niet samenwonen en of kinderen hebben. Want zoals het nu gaat en wat ik zoal heb gelezen, sta je er dan alleen voor.
succes en sterkte en voel je niet bezwaard om hier regelmatig te spuien.
Dankjewel superlief van je, sorry ben even van de radar geweest door alle drukte op de zaak.
Het is ook echt heel erg wat we allemaal laten gebeuren door hun.
Met hun is niks mis en wij zijn alles schuld volgens hun.
Wel heel erg om te horen dat je na trauma's ook nog eens dit te verduren hebt.
Ik vraag me nu ook echt af of het wel echt autisme is of een combinatie met borderline ,bipolair en narcisme. Sorry als ik sommige dingen hier dubbel opschrijf...
Mijn vriend is ook altijd achterdochtig terwijl hij zelf niet deugd. Hij is nog steeds bezig met hartjes ogen naar vreemde vrouwen te sturen op instagram die hij niet eens volgt. Echt een man die aandacht te kort komt volgensmij.
Vanacht was het weer raak! Hij woonde al weken niet meer bij me want ik heb hem eruit gezet en woont weer bij zijn ouders, maar ik moest mijn katjes laten steriliseren en hij wilde er graag bij zijn en ook werd ik gestalkt door een man en daarom heb ik hem weer in huis gehaald ( voor even dacht ik ) maar hij was weer gewoon aan het doen alsof het normaal was dat hij elke dag weer bleef. Hij was poeslief tegen me al die tijd. Gisteren heb ik tot heel laat gewerkt en na het werk bleef een vriendin me de hele tijd appen , toen ik daar klaar mee was, begon ik met hem gezellig te kletsen en ik had het over een cafeetje van jaren terug waar je lekkere drankjes kreeg , maar ik kwam niet op de naam, dus ik vroeg hem hoe dat ook alweer heette ( hij blowt heel veel vanwege zijn stemmingen, maar zijn weed was op) en vervolgens nadat ik dat vroeg, begint hij me voor kankerhoer uit te maken en hij wilde me dood hebben en hij ging me wat aandoen, ik mocht niet meer tegen hem praten. Dus ik probeerde hem te kalmeren en te vragen waarom hij precies boos werd en toen begon hij me te bedreigen dat als ik m'n bek niet hield hij me dood zou maken en hij gooide het bankstel omver. Ik heb me beneden in de zaak opgesloten en heb denk ik wel 6 hulplijnen gebeld en de crisisdienst. Maar telkens werd ik doorverwezen, uiteindelijk had ik iemand aan de lijn en ik wilde graag een hulpverlener die hulp kon bieden want ik had het idee dat hij weer psychotisch was. Opeens stond de politie aan de deur, terwijl ik geen politie had gevraagd en die hebben hem eruit gezet. Het enige wat hij zei : Proficiat!En hij liep weg...De politie vonden hem een manipulatief mannetje en ze zeiden dat hij zich gedroeg als een kind van 16 die z'n zin niet kreeg ( hij is 35 ) Ik heb hem nog een bericht gestuurd om aan te geven dat het nu tijd werd voor hulp, maar hij heeft het niet geopend tot nu toe het is nu alweer savonds en dus niks meer gehoord.... Zijn moeder stuurde mij nog een artikel door waarop ik een heel leuk berichtje naar haar had gestuurd en ook gevraagd hoe het net ze ging... ze heeft het vanmorgen gelezen en reageert ook nergens op. Ik weet niet meer wat ik moet voelen , ik ben verdoofd van alle stress .. er komen geen tranen helemaal niks . Misschien komt dat nog maar ik wil dit gedoe gewoon niet meer in mijn huis. Ik vind hem doodeng ! Dit is ook geen leuke situatie voor mijn katjes , straks gebeurt er nog wat met ze , gezien hij met alles gooit. Pfff moest het even kwijt , sorry ...
Ben benieuwd hoe dit allemaal gaat verlopen , maar ik heb nu rust thuis...
Heel veel sterkte ook voor jou! Wij verdienen toch beter denk ik dan?
Liefs Geestje
Dapper van je dat je hem de deur hebt uitgezet. Blijf volhouden en kies voor jezelf! Je kunt het.
Ik val zelf ook binnen de autismespectrum.
Ik ben de tegenovergestelde van je vriend, door veelvuldig falen (school, opleidingen, gedrag, veel afwijzingen), duik ik onbewust meer in een 'ondersteunende' rol. Dus totaal niet in die van je ex-vriend.
Of je vriend wel/niet onder de autismespectrum valt is uit je verhaal alleen niet duidelijk.
Echter komt zijn gedrag vaak genoeg voor bij mensen die niet binnen autismespectrum valt (ik noem ze eerder asociaaal). Mogelijk moet je eerder kijken naar zijn opvoeding en/of narcismespectrum (zoals eerder beweerd).
Over het Autismespectrum:
Over het 'algemeen' zijn mensen met AS gevoeliger voor opmerkingen/externe prikkels.
Uiten van gevoelens/kwetsbaar opstellen voelt bij MIJ heel erg ongemakkelijk, zwak, lastig, angstig.
Mijn denkpatronen zijn heel lineair en complexe informatiegolven halen al mijn overzicht weg. Het voelt alsof mijn brein hele complexe verbinden gewoon niet kan verwerken, oid.
Samengevat:
Ik vind het ontzettend naar voor je dat je dit allemaal hebt meegemaakt en ik lees ook uit je verhaal hoe erg jij daar mogelijk nog steeds mee zit.
Maar juist om zulke ervaringen waardeer je juist hoe fijner het is om alleen te zijn dan omgeven worden door slechte gezelschap. Ik wel, althans. :-)
Zulke levenservaringen zijn soms echt noodzakelijk voor een verbetering in onze levenskwaliteit. Dingen leren inzien en relativeren, meer plaats voor het rationele dan voor de emotionele.
Dankjewel voor je superlieve reactie , sorry dat het even heeft geduurd, maar door alle drukte heb ik niet meer gekeken.
Ik begin idd ook meer te beseffen dat het met alle waarschijnlijkheid narcisme is. Ik ken zoveel lieve mensen met autisme, maar ook daar weet ik van dat ze wel eens woedeuitbarstingen hebben, vandaar dat mijn twijfels waren over autisme en ook omdat zijn moeder het dacht. Maar idd wat het beestje ook voor een naam heeft, het is idd zoals jij zegt asociaal! Ik ben er geloof ik ook nu klaar mee, althans dat hoop ik. Hij heeft me de dood gewenst en vanalles en nog wat, pure haat naar mij toe, ik weet niet eens wat ik hem ooit in de weg heb gelegd, ja oké ik ben weleens vervelend als ik een wijntje op heb en dan vertel ik hem wat me dwars zit over hem en dat ervaart hij als heel erg vervelend. Maar goed dit is niet te vergelijken met de dingen die hij zegt en doet. Hij is als het goed is voor nu uit m'n leven. Misschien krijg ik de klap nog, maar ik heb zoveel stress gehad met hem dat ik dit gewoonweg niet meer aan kan. Hij maakt van alle kleine dingen zo'n groot probleem en gaat dan weg en spuugt pure haat naar me uit. Ik denk dat het beter is dat hij uit m'n leven is en dat dat ook zo blijft. Ik zal zeker verdriet gaan krijgen nog. Maar vandaag was weer zo'n dag met hem , terwijl we al aan het latten waren, en in principe ging dat rustig... maar na vandaag de drama , heb ik voor nu het gevoel dat dit gewoon ook afgelopen moet zijn. En ik hoop zo dat ik het volhoud! Precies zoals jij zegt , dat je zo'n dingen moet meemaken wil er iets beters voor in de plaats komen. Ik kan mezelf dit ook niet meer aandoen. Ik ben nog liever alleen dan met zo'n ontzettend groot monster. Dankjewel voor je reactie! En autisme is zeker niet erg, en zo heeft iedereen wel wat denk ik altijd, maar wat het ook is , niet alles mag afgeschoven worden op een diagnose inderdaad. Hou je taai! Veel liefs Geestje
wat heftig. allemaal. Echt erg hoor. Ik zou bijna zeggen we moeten wakker worden en dit soort dingen niet laten gebeuren. Er uit nieuw slot etc.
Wat irritant dat je van alle hulpdiensten, maar 1 echt actie heeft ondernomen. en goed dat politie is gekomen en hem er uit heeft gezet.
ik zou melden bij de politie dat je werd gestalkt, misschien was hij het wel juist om je bang te maken en zodat je hem weer in huis zou nemen. Wellicht een straatverbod, zodat hij niet meer dichtbij kan komen. We moeten allemaal werken, ik ben ook al lang niet meer hier geweest.
Ik hoop voor je dat je hem nu echt kan los laten. Bang zijn in je eigen huis en tonen van zulk soort agressie, dat kan en mag je niet laten gebeuren.
Autisme is zeker niet erg en daar valt denk ook goed mee te leven als beide hulp hebben leren en willen/durven veranderen door tools toepassen wat is gebleken dat het werkt.. Maar sommige hebben meer dan alleen autisme en dat maakt het zwaar en dubbel
Sterkte met helen hiervan
Maar je verhaal delen is helend. en helpt jezelf om dingen op rijtje te zetten. zit ook op instagram CarmLaria
Het doet idd heel goed om dingen van je af te schrijven. En ook andere verhalen te lezen zodat je weet wat je kunt doen met de situatie. Ik zal je volgen op instagram! Dankjewel voor je support ik wens jou ook heel veel succes en sterkte en alvast hele fijne feestdagen , ook voor iedereen die hier een reactie bij heeft geplaatst:) Hopend op een beter jaar :) liefs Geestje
Dit is geen autisme maar narcisme. Hoewel een specialiste eens tegen mij zei dat narcisme voortkomt uit getraumatiseerde autisten.
Het maakt niet veel uit. Je weet dat het grensoverschrijdend is. Maar jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Dat je hem continu weer toelaat is jouw eigen afhankelijkheid.
Ga met jezelf aan de slag. Je kunt eindeloos over zijn gedrag denken,schrijven en huilen maar de sleutel ligt in jou.
Jij kunt alleen jouw kant van de dynamiek veranderen.
Stem af op jezelf, jouw hulpvraag, wat jij nodig hebt en ga dan opzoek naar hulp.
Lichaamsgerichte therapie, waar het om ervaren van jouw grenzen gaat, jouw autonomie en je bewust maakt van wat je doet en voor jezelf kiest, aantrekt...
Liefs voor jou.

Een topbaan, cokeverslaving en bijna dakloos (Verhaal 117)
Ik probeerde zo min mogelijk te klagen. Bovendien heb ik het ook altijd lastig gevonden om aan een ander uit te leggen hoe zwaar het leven is als je elke dag ongelukkig bent. Ik voel het al mijn hele leven, maar kan het ongelukkige gevoel na bijna 40 jaar nog steeds niet omschrijven. Het is een soort vuilniszak die om je lichaam zit en je maar niet van je af krijgt getrokken.
Om dat gevoel weg te stoppen, heb ik altijd 80 uur ofzo per week gewerkt. Regelmatig geprobeerd veel minder te werken, maar dan word ik nog gekker van dat nare gevoel. Verschillende psychologen gehad en antidepressiva geprobeerd, maar dat heeft totaal geen zin gehad. een paar jaar terug was de pijp leeg en kon amper nog werken. Alle energie was eruit. Uit wanhoop cocaïne gaan gebruiken. Het werk weer opgepakt sindsdien. Het is natuurlijk uitstel van executie. Inmiddels een paar ton armer en alles en iedereen om me heen kwijtgeraakt.
Heeft iemand ervaring hiermee en/of kent een deskundige die mij kan helpen?
Ik denk de enige oplossing is echt om via de huisarts je te laten doorsturen naar een goede psycholoog.
Het kan van alles zijn dingen uit je jeugd,stemmingsstoornis of borderline stoornis(mijn vader heeft dit ook)
een professioneel iemand spreken kan je verder helpen.
Ik hoop dat je er iets aan hebt. Succes.
Autisme en kinderen? (Verhaal 13)
Ik zou graag jullie mening willen wat betreft autisme en kinderen.
Toen mijn man na mijn vermoedens ook echt de diagnose kreeg autisme
viel alles op zijn plek.
Zijn gedrag,het chaotische het moeilijk begrijpen van emoties en gevoelens bij mensen enzovoort.
Mijn man wil heel graag kinderen maar ik(ik denk uit zelfbescherming) hou die boot heel erg af.
Ik ben bang dat bij het nemen van kinderen(mijn gevoel zegt)
dat ik die zorg dan ook volledig op mij ga krijgen.
Zelfs dingen doen in het huishouden moet je al vragen en zal die nooit uit zichzelf doen.
Mijn voorgevoel en die is toch wel heel erg sterk ontwikkeld zegt me doe het niet want je gaat er aan onderdoor of je raakt opgebrand.
Hoe denken jullie hierover kinderen nemen met iemand met Autisme
Is het echt zo zwaar als dat ik denk?
Groeten
Toen ik mijn vriend leerde kennen 15,5 jr geleden ben ik vrij vlot zwanger geraakt. Ondanks anticonceptie. Ik heb vrijwel alleen de opvoeding gedaan. Overleg over wat mijn zoon nodig had deed ik veelal met mn moeder of vriendinnen. Hij staat niet stil bij wat we behoeftes zijn van het kind. Hij sloot aan bij de beslissingen. Onze zoon is niet meer weg te denken en ik weet dat alle verantwoordelijkheid bij mij ligt. Dat heb ik niet als zwaar ervaren maar meer als taak die op mijn schouders terecht is gekomen. Maar soms kan ik wel een beetje jaloers zijn als ik kijk naar hoe de partners van vriendinnen leuk, spontaan met hun kids omgaan.
Niet aan kinderen beginnen als het hebben van een gezin voor jou betekent dat je samen met de vader alles doet . De opvoeding zal op jou neerkomen. Mijn partner bleek autistisch na de geboorte van de kinderen. Ik merkte weinig emotionele betrokkenheid en voelde me de meeste tijd een alleenstaande moeder. Dat is nooit mijn wens geweest en het is erg zwaar. Bovendien is autisme erfelijk . Mijn zoon heeft het ook. Als ik alles van te voren had geweten was ik niet aan kinderen begonnen met deze man.
Bedankt voor je eerlijke antwoord.
Wat jij beschrijft is precies waar ik dus bang voor ben.
Ik zal bang zijn dat inderdaad alles op mijn schouders terecht zal komen en eerlijk is eerlijk... ik denk dat ik gat niet ga trekken of zelfs tegen een burnout aan zal lopen.
De keuze is natuurlijk moeilijk ik had best graag kinderen gewild maar nu ik erachter ben gekomen dat mijn man autisme heeft zegt een sterk gevoel van binnen niet aan beginnen.
Bedankt voor je openheid en eerlijkheid!
Dus het hoeft niet aan autisme te liggen dat je in zo'n situatie terecht komt.
Vroeger wist ik niets van autisme,wist ik het wel dan was ik kinderloos gebleven met hem.
Ik hou veel van hem maar deed alles alleen,hij sporte niet met ze zelfs geen spelletje in de tuin.hij kon toen ze baby waren heel lang lief naar ze kijken en als ik dan zei dat hij met ze kon praten dan vroeg hij wat hij moest zeggen.
Naar zwemles brengen o nee dan zag hij andere ouders en moest met ze praten.
1 week na de geboorte van ons kind ging hij al klussen iemand kwam langs om dat te vragen en hij durfde geen nee te zeggen.
Ik zei tegen die man dat ik nog kraamvrouw was de reactie van die man was bij jou verdient hij niets!
Mijn man ging daar 5 weken klussen ik was razend.
De geboorte was n hel,totaal 39 uur en 3.5 uur persen,het kind zat klem.
Hij hield wel mijn hand vast en kuste me toen 't kind er was.
Ik had geen roze wolk en werd depressief,
Hij ging te werk en te klussen...
En zo kan ik wel doorgaan.
Dus denk er goed over na!!!
Diep van binnen weet ik het antwoord ook.
Het stemmetje zegt ondanks dat je het misschien heel graag zou willen moet je niet blind zijn voor wat er echt speelt.
soms moet je weleens moeilijke keuzes maken maar die misschien achteraf wel beter zijn.
soms denk ik nog weleens zal ik er ooit spijt van krijgen als ik ze niet neem?
maar aan de andere kant krijg ik (waarschijnlijk) heel veel spijt als ik alle signalen negeer en ondanks die stem van binnen die nee zegt toch kinderen ga nemen terwijl het misschien in onze situatie niet zo verstandig is.
Mijn man wilt ze heel graag(maar die staat er nogal naief in)
dat alles wel goed zal komen.
En als reactie op de dame die reageerde dat ze als ass vrouw 2 kids heeft grootgebracht…. Ass bij vrouwen uit zich doorgaans toch echt anders. Zij zijn meestal wel in staat om (met hulp) de opvoeding redelijk tot goed te volbrengen.
En als reactie op de dame die reageerde dat ze als ass vrouw 2 kids heeft grootgebracht…. Ass bij vrouwen uit zich doorgaans toch echt anders. Zij zijn meestal wel in staat om (met hulp) de opvoeding redelijk tot goed te volbrengen.
Mijn man heeft (vermoedelijk) autisme, wij wachten op een oproep voor een diagnostiekdag.
Samen hebben wij een zoon van nu 2 jaar. Ik zal er niet om liegen; het is verdomd pittig. Ik herken veel vanuit eerdere berichten; ik houd veel ballen hoog en heb voortdurend het gevoel dat alle verantwoordelijkheid bij mij ligt. Het zou alleen niet eerlijk zijn om dat volledig 'af te schuiven' op mijn man z'n (vermoedelijke) autisme. Ik heb bijvoorbeeld de neiging om alles op te vangen wat mijn man niet lukt. Daardoor is mijn rol meer gaan lijken op die van een verzorger dan een partner. En belangrijker nog; daardoor ga ik soms voorbij aan mijn eigen behoeften.
Wat ik je dus vooral wil meegeven is dicht bij jezelf te blijven en te kijken naar jouw eigen behoefte. Als jij een kinderwens hebt, dan zou ik me niet zozeer afvragen of jouw partner in staat zal zijn om een gelijkwaardige rol te spelen in het ouderschap (het antwoord op die vraag weet je stiekem al). Vraag jezelf vooral af welke begeleiding / ondersteuning jij nodig hebt als het jou teveel dreigt te worden en zoek uit wat de mogelijkheden zijn voor die ondersteuning/ begeleiding. Dan voel je je misschien comfortabeler om een beslissing te nemen, welke dat dan ook is.
Het blijft een ontzettend moeilijke beslissing en ik wens je veel wijsheid toe!
Om met een positieve noot af te sluiten; onze omstandigheden zijn niet ideaal, maar ik zou mijn zoon voor geen goud willen missen!
Iets anders is dat ik mijn kind graag wilde laten testen op ass maar mijn partner dat absoluut niet wilde want er mocht geen etiket op. Nu weet ik waarom, hij heeft het zelf en wil ook geen etiket.
Zelf heb ik een kind van mijn partner met autisme, er zit geen officiël etiketje op, hij erkend het zelf niet. Alles is mijn schuld. De opvoeding mijn zoon is inmiddels 14 heb ik vrijwel alleen gedaan. Ook de boodschappen en het huishouden het maken van afspraken, school gespreken,als er een probleem is laat hij het zo los, mag ik het oplossen. Alles komt allemaal op mij neer, ik zie wel dat hij zijn best probeerd te doen alles geeft hem te veel prikkels, alle dwangmatige rituelen zoals het na kijken van deuren kranen stekker kost hem ook veel energie..Heel graag wil ik altijd goede harmonie houden in het gezin, waardoor ik mezelf eigenlijk aan de kant zet. Als ik mijn partner wat vraag al is het maar een vuilniszak verwisselen schiet hij al in de stress, en gaat in de verdediging tegen mij, gevolg een heftige discusie, dus dan denk ik maar laat maar, ik doe het wel. En het delen en praten over de opvoeding lukt niet, voel me ook echt heel erg op veel momenten eenzaam. En het moeilijke ervan is ik zie wel dat hij zijn best doet, het is echt onvermogen.
Dus leontien je gevoel is wel juist!
Heel veel succes met het maken van je beslissing!
Groet
Ik heb goed naar mijn gevoel geluisterd en uiteindelijk de knoop doorgehakt en heeft rust gegeven.
Ik zal geen moeder worden en ergens diep in mijn hart wist ik dat ook al wel.
Ik was ook meer aan het twijfelen gezien veel mensen constant aan mij vroegen wil jij geen kinderen of waarom niet?
Ik werd daar ook erg onzeker door.(net of je kinderen moet krijgen)
Al een aantal jaar heb ik een grote droom emigreren naar Spanje ik voel me daar zo thuis. Ik besef nu dat het leven voor mij een ander plan in Petto heeft en ga proberen om dat waar te gaan maken.
Ik ben vader en ik denk dat ik ASS heb. Tenminste ook één kind met ASS. Het leven is niet makkelijk maar het gaat, hangt ook af in welke mate de ASS zich uit. Ik zou het samen met je partner proberen te bespreken, eventueel in een professionele setting. ASS kan geen reden zijn om alle wat niet goed gaat aan op te hangen. Zo zul jij ook je sterktes en zwaktes hebben. ASS biedt ook veel sterktes, ook aan een vader.
Succes met je keuze en laat liefde overwinnnen.
Het lukt hem niet om alleen voor de kinderen te zorgen (Verhaal 141)
Onbegrip vanuit de omgeving (Verhaal 131)
Wat voor vele denk ik ook moeilijk is(dat andere mensen vaak niet snappen wat autisme inhoud en dat je met bepaalde dingen rekening moet houden)
Wat ik als partner zijnde ook soms erg lastig vind(ook voor mijn man)
Is dat veel mensen altijd erg luchtig doen over autisme.
mensen zeggen soms nogal makkelijk tussen neus en lippen door die is autistisch! maar als ze echt zouden weten wat dit betekend zullen ze niet van die(domme dingen roepen)
Heel veel mensen begrijpen bijvoorbeeld niet(vooral naaste omgeving) buitenstaanders enzovoort dat bijvoorbeeld mijn man niet teveel drukte kan hebben naast zijn werk of feestjes,verplichtingen en verjaardagen.
(wordt heel weinig rekening mee gehouden) Ook dat structuur,planning enzovoort heel belangrijk zijn net zoals voldoende rust.
Even spontaan zomaar op visite is niet aan mijn man besteed en ik begrijp dat enkel mensen om je heen begrijpen dit vaak niet(vaak uitleggen enzovoort) en weer herhalen.
Herkennen jullie dit? dat er onbegrip is vanuit de omgeving en hoe gaan jullie hiermee om?
Mijn echtgenoot heeft/is Asperger. En ja, ik merk dit onbegrip ook. We maken er geen geheim van inmiddels. Toch is het verschil voor de buitenstaander tussen het weten en het begrijpen, niet te bevatten. Ik denk dat dat ook niet zal komen. Althans, ik ben gestopt met uitleggen, ik bleef bezig zonder enig resultaat. Er is een enkeling in mijn omgeving die er begrip voor toont en het wat beter begrijpt dan de rest. Hij gaat vaak niet mee naar “verplichtingen”. Dan ga ik alleen of met de kinderen. Ik zeg dan wel als ze er naar vragen, dit is teveel voor hem en echt niet zo fijn. Maar this is it. Het is eenzaam.
Ik heb het er met die enkeling over.
Ik wil niet negatief doen, maar heb het zelf ook nog niet uitgedokterd.
Liefs.
Mijn echtgenoot heeft/is Asperger. En ja, ik merk dit onbegrip ook. We maken er geen geheim van inmiddels. Toch is het verschil voor de buitenstaander tussen het weten en het begrijpen, niet te bevatten. Ik denk dat dat ook niet zal komen. Althans, ik ben gestopt met uitleggen, ik bleef bezig zonder enig resultaat. Er is een enkeling in mijn omgeving die er begrip voor toont en het wat beter begrijpt dan de rest. Hij gaat vaak niet mee naar “verplichtingen”. Dan ga ik alleen of met de kinderen. Ik zeg dan wel als ze er naar vragen, dit is teveel voor hem en echt niet zo fijn. Maar this is it. Het is eenzaam.
Ik heb het er met die enkeling over.
Ik wil niet negatief doen, maar heb het zelf ook nog niet uitgedokterd.
Liefs.
ja is moeilijk he...... Heel veel mensen in mijn omgeving
begrijpen het niet of vinden het moeilijk om te begrijpen.
Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld op de dag zelf opeens vragen komen jullie koffie drinken of op visite
zelfs als je het meerdere malen uitlegd(liever een weekje vooraf dat soort dingen plannen) mijn man houd niet zo van onverwachts of als de planning anders verloopt zijn er maar weinig mensen die dat begrijpen.
OOk begrijpen ze vaak niet wat autisme allemaal inhoudt en dat ze meer rust nodig hebben( ook vaak alleen willen zijn)
Het is inderdaad soms heel moeilijk....
Bepaalde tekenen gezien van autisme (Verhaal 136)

Contact voor mijn dochter met ASS (Verhaal 75)
Zij zit op kot in Gent en voelt zich daar erg eenzaam. ze neemt zelf heel weinig initiatief tot het leggen van sociaal contact. Zij heeft regelmatig momenten waarop zij het niet meer ziet zitten. Hierdoor vlot hetleren ook niet. Ze wilt deels haar zelfstandigheid (op kot zijn) en zijn gelijk iedereen, en anderzijds geeft zij ook aan dat het niet lukt. Voor ons als ouders is dit ook heel moeilijk.
Is er toevallig iemand die ook een jongvolwassene kent (zij wordt 20 jaar), studeren in Gent en pas op latere leeftijd te horen kregen dat zij ASS hadden? het zou zo goed zijn mocht zij vrienden hebben bij wie zij zichzelf kan zijn...zij sport graag, is gek op dieren, volgt hogeschool.
Bestaat er zo geen forum voor hen om vrienden te maken?
Alle goeds!
Ze wil dat niemand het weet
Sinds de pandemie loop ik vast (Verhaal 140)
mijn jeugd heb ik last van bepaalde dingen,soms meer en soms minder. Ik
sta nu op een wachtlijst voor autisme onderzoek. Zelf heb ik lang erover gedaan om vrienden te maken maar heb ze nu wel. Ik heb moeite met onverwachte verandering als deze mijn routine verstoort en om deze te plaatsen. Loslaten is moeilijk voor mij en ik analyseer zelf dingen van lang geleden. Mijn hoofd is vaak vol en ik reageer wisselend op prikkels. Het liefst hou ik vast aan strakke routine en orde en netheid. Soms maak ik oogcontact en soms niet. Informatie komt niet zo snel binnen. Ik krijg wel eens te horen dat ik helemaal geen autisme kan hebben want ik ben toch sociaal en empathisch en heb genoeg vrienden en dat ik Rainman niet ben. Daar wordt ik onzeker van. Dan denk ik dat ik me aanstel en schaam me rot.
Moeilijk dat ik steeds mijn vriend moet instructies geven (Verhaal 133)
Ik vind het moeilijk dat ik steeds mijn vriend moet instructies geven. Als er iets moet gebeuren in huis en het lukt niet, dan komt hij om de haverklap verslag uitbrengen of vragen stellen. Hij is dan ook erg onzeker, neemt héél veel tijd voor dergelijke klussen en kan er als een klein kind bijstaan.
Het gaat dan bvb over de olie bijvullen van de auto, wat hij nog nooit had gedaan. hij moet dan met filmpjes alles uitzoeken, trechter gaan kopen, enz...dan 4 soorten filmpjes bekijken om zeker te zijn,.. Terwijl ik eigenlijk deze klus zelf op 3 minuten geklaard had. Hij is hier nu 1,5 u mee bezig geweest alles samen. Ik wil ook niet steeds alles overnemen, want dat is een ook vermoeiend en niet fijn voor zijn zelfvertrouwen. Ik zeg er dus maar niets van maar het frustreert want het maakt dat ik altijd moet zorgen voor alles, en de leiding moet n
Herkennen jullie dit?
Als ik niet aangeef de container moet naar buiten,of de tuin moet weer eens gesnoeid worden of ruim je rommel op gebeurt het 9 van de 10 keer niet.
is inderdaad heel erg vermoeiend je voelt je overal verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het huishouden.
Door Autisme heeft mijn man geen overzicht in het huishouden(hij ziet het ook niet als er rommel ligt) het stoort hem niet. Toen hij op zichzelf woonde vroeger was het ook echt een enorme rommel (geen structuur) in het huishouden.
Betekend niet dat iemand met autisme niet aan dingen kan werken... en als de partner heel veel op zijn bordje krijgt(raakt die opgebrand) en ik ben ook opgebrand geweest.
Heeft niets te maken met liefde.
Mijn partner heeft aangegeven niet zonder mij te kunnen en ik zie ook de goede kanten maar dat wil niet zeggen dat het af en toe heel moeilijk en zwaar is.
Wil niet zeggen ik heb autisme... dus ik ben nu eenmaal zo dat zal nogal makkelijk zijn. Ik heb bijv geen autisme maar weer andere karaktertrekken die verbeterd kunnen worden(daar werk ik ook aan) misschien moet je eens een paar jaar in onze schoenen staan dan praat je misschien anders.
Dochter met ASS (Verhaal 137)
Mijn dochter is 20 jaar en heeft nog maar twee jaar geleden de diagnose ASS gekregen. Ze is normaal begaafd en sociaal maar heeft weinig 'echte' vrienden waarbij ze zichzelf kan zijn. Ze is op zoek naar jongvolwassenen die ook nog niet zo lang hun diagnose hebben gekregen voor een leuke babbel, ervaringen uit te wisselen, samen op stap te gaan en nieuwe 'echte' vriendschappen uit te bouwen. Weet iemand waar ze hiervoor terecht kan of zijn er nog ouders met jongvolwassene kinderen die hiernaar op zoek zijn. Misschien kunnen we in contact komen?
Misschien herkent ze zich ook in mijn verhaal? Ik heb namelijk 1,5 jaar geleden de diagnose autisme gekregen en sinds deze week ben ik begonnen met mijn verhaal naar buiten te brengen.
Met mijn video's in documentaire stijl geef ik een inkijkje in mijn leven met autisme. deel ik de problemen waar ik tegenaan loop, hoe ik ze probeer op te lossen én deel ik mijn zoektocht naar hoe ik van autisme mijn kracht kan maken.
Ze kan mij op vinden Youtube en Instagram onder de naam Aut of the Spectrum.
Aut of the Spectrum (Verhaal 138)
Mensen met autisme die goed zijn in camoufleren krijgen, net als ik, vaak pas op latere leeftijd hun autisme diagnose.
Met mijn video's in documentaire stijl geef ik jullie een inkijkje in mijn leven met autisme. Ik deel de problemen waar ik tegenaan loop, hoe ik ze probeer op te lossen én ik deel mijn zoektocht naar hoe ik van autisme mijn kracht kan maken.
Ik zou het heel leuk vinden als jullie mijn verhaal zouden willen volgen.
Je vindt mij op Youtube en Instagram onder de naam Aut of the Spectrum:

Woon je in het Gentse? (Verhaal 66)
Zelf heb ik ASS (ook hoogfunctionerend) en mijn vriend ook. Wat voor ons heel belangrijk is is om overprikkeling te voorkomen. Wij weten wat ons veel energie kost en proberen dit zo goed mogelijk te plannen zodat we energie over houden om het huishouden en andere zaken te regelen. Krijgt je man hulp bij zijn autisme? Misschien is het goed om eens te kijken naar begeleiding zodat hij weet waar hij overprikkeld van raakt en dit beter kan voorkomen. Bij mij vraagt sociale activiteiten veel. Bijvoorbeeld verjaardagen. Ik plan in een weekend van een verjaardag geen andere sociale dingen omdat ik weet dat het me dan te veel gaat kosten en ik daarna inderdaad overprikkeld op de bank lig. 1 verjaardag, even van bijkomen en de volgende dag ben ik er weer.
Wat bij mij (en mijn vriend) ook heel goed werkt is een vast ritme en routine. We hebben ieder onze eigen taken en doen die heel zorgvuldig en trouw. Zo wast mijn vriend elke avond af en kook ik altijd. Mijn vriend doet NIKS spontaan in het huishouden (en uberhaupt). Ik moet het altijd aan hem vragen, maar dan doet hij het wel. Heeft jouw man dat ook? Hier duidelijke afspraken over maken (waarin de W-vragen beantwoord zijn; wie, wat, wanneer, hoe, waarom) kan hierin mogelijk helpen. Bijv; elke donderdagavond om 20:00u zet je de kliko aan de straat.
Ik vind het bijvoorbeeld echt niet erg om een keer het afwassen van mijn vriend over te nemen, maar ik moet het wel optijd weten. Als hij het aan mij vraagt op het moment dat het moet gebeuren kost het mij veel energie om te schakelen. Echter als een aantal uur van te voren al weet dat hij in de avond de af was niet kan doen en ik het dus moet doen is het geen probleem en kost het mij geen energie.
Wat betreft het praten: het klinkt mij een beetje alsof jij het prikkelfilter voor je man bent. Het is voor ons soms heel fijn om met iemand te kunnen praten die de wereld een stukje beter begrijpt dan dat wij de wereld soms begrijpen. Het kan helpen om duidelijk aan te geven dat je met liefde wil luisteren naar hem, maar dat het jou energie en tijd kost om dit te doen. Spreek dan af dat als hij het ergens over wil hebben hij dat aangeeft bij jou en dat je dan met hem een tijd afspreekt waarop je rustig naar hem kan luisteren. Spreek dan ook meteen af hoe lang je dit kan doen, 10 minuten, 30 minuten.
Hopelijk heb je hier iets aan! Het is veel uit eigen ervaring, maar elke situatie en elk persoon met ASS is natuurlijk verschillend. Vooral open met elkaar erover kunnen praten is enorm belangrijk. Verder; rust, ritme en regelmaat.
Sterkte!
Alle begrip en herkenning!
Wij wonen ook in het Gentse. Onze dochter van 23 met lichte vorm ASS woont nog bij ons thuis. Zij wil ook graag mensen van haar leeftijd leren kennen maar dit verloopt idd. ook moeizaam. Kunnen onze dochters msshn eens afspreken? Wie weet klikt het wel...
Graag een seintje! Met dank,
Ik weet niet wat ik meemaak is dit autist zijn ? (Verhaal 118)
Ik heb hem bevrijd zie ik, van mij... (Verhaal 34)
Ik miste puur de liefde.
Op lang termijn dacht ik dat de intimiteit er wel zit, maar dat hij het gewoon niet kon uiten. Dat mijn partner met autisme heel gevoelig is; vooral zijn vrienden en familie wreven dat er goed in bij mij, blijkbaar zaten mijn frustraties tijdens visites ook hoog.
En dat toch al gauw 20 jaren samen, ik denk eerlijk dat ik er de helft van ben blijven hangen, uitgeput, soms depressieve periodes en meerdere therapieën, individueel alsook samen.
Dat sterkte mij altijd even, mijn onderbuik gevoel werd steeds luider...
Voelde mij ongelukkig bij hem, hij zag mij niet echt. En dan de eenzaamheid; terras, pretpark of vakanties waren de plaatsen waar ik stilletjes jankte. Het deed zo'n pijn, de leegte, geen aanraking, mij ook echt niet begrijpen was killing. Ik bleef maar uitleggen en hij vervormde zinnen en lappen tekst met geen uitkomst, heel eng vond ik dat.
Je rommelt verder met het gezin, zocht erg veel afleiding, vooral in het weekend vluchte ik naar rust of gezelschap waar ik kon ontspannen.
Maar over hem hoefde ik niet te beginnen, ze herkende hem niet in mijn verhalen op den duur, hij was juist kalm en loyaal, eigenlijk twijfelde ik aan mijzelf, sterker; ik was een labiel persoon geworden. Slikte Prozac om de kantjes eraf te halen en wat meer te verdragen van het gezin, de jongste ook ass, ik bleef thuis.
Nu vraag ik me af of ik het me allemaal heb laten overkomen, en mijn grenzen waren zoek geraakt, of onwil en de stoornis autisme die over mij heen is gewalst, dit bedoel ik objectief.
Ik ben gestopt met mijn partner, de middag bij de koffie sprak ik vloeiend volzinnen, ik stop ermee. Het is genoeg voor mij.
Inmiddels een jaar nadien, hebben we een fijne band! Los van elkaar, BEIDEN nergens meer op rekenen, het beste voor hem zie ik nu, ik heb hem bevrijd zie ik, van mij.
Ik ben nooit meer eenzaam.
Ik verwacht geen kant en klare oplossing (Verhaal 129)
Ben getrouwd met een hele lieve man, die autisme en ADHD heeft. Moeite met overzicht, huishoudklusjes in huis, verantwoordelijkheden uit zichzelf opnemen heeft hij altijd al wel een beetje gehad, maar dat viel best te behappen toen we nog in ons kleine appartementje woonden. Ik rende dan wat harder, deed ik altijd met veel liefde. Want ik snap ook wel dat zo'n diagnose er niet voor niets is. Begrip vanuit mij was er zeker genoeg.
Sinds 2 jaar is ons leven heel erg veranderd. We hebben een huis gekocht, hebben sinds kort een (eerste) kindje en ik merk dat ik wel degene blijf die het hardste rent. Nog steeds met veel liefde, maar voor mij kruipt er steeds meer tijd in door alle veranderingen in ons gezin, waardoor ik nog heel weinig tijd voor mezelf heb om eens tot rust te komen (we werken beiden fulltime).
Ben eerlijk het gesprek aangegaan vorig jaar en heb gezegd dat ik dat allemaal niet meer trek. Dat er meer een balans moet komen. Heb toen een weekplanner opgesteld met huishoudklusjes en wie wat kan oppakken. Netjes uitgeschreven en op de koelkast gehangen. 1 en al fiasco, het liep voor geen meter. "Oei, maar dat ben ik vergeten, oei, dat heb ik niet gezien, pfoe ik ben toch wel heel moe deze avond, ik doe het wel een andere keer (en dan gebeurd het niet)'. Met als resultaat dat ik het toch weer begon op te nemen, want ik wil niet in een rommelig/vuil huis wonen. Dat systeem leek niet te werken, dus deze keer legde ik het bij hem neer: maak jij een lijst. Dan bepaal je zelf de structuur, daar ga je misschien beter op? Op die lijst wacht ik ook al 2 weken want "ik kom daar echt niet aan toe hoor".
Dingen in huis worden niet gezien. We hebben een voorraadkamer in huis, waar alle spulletjes liggen die ik extra koop in de uitverkoop en er voorlopig zet tot we ze nodig hebben. Denk hierbij aan houdbaar voedsel, toiletpapier, douche producten,... Wanneer ik vraag: kan je artikel x mee naar boven nemen want dat is op in de badkamer, komt hij na 5 minuten chagerijnig terug: "nou, ik kan dat niet vinden hoor, er is geen overzicht!". Weer geprobeerd om te structureren. Bakjes met labels gemaakt, zodat alles makkelijk terug te vinden is. Maar zonder effect. Het gebeurd gewoon niet. Bij het uitladen van de vaatwasser zet hij ook steevast spullen op het aanrecht onder het mom: "ik weet niet waar dat hoort, de keuken is jouw structuur". Wanneer ik zeg dat het hier geen hotel is en hij ook eens een kast kan opentrekken om te kijken waar iets moet, trekt hij dat niet, en is het een hele avond gemopper en frustraties langs zijn kant.
Als ik specifiek vraag: joh, zet eens het vuilnis voor me buiten (taakje à la minute, bij gebrek aan een weekplanner), dan is hij op weg van de bank naar de vuilnisbak afgeleid door 101 dingen (toch nog eens online kijken wat het rooster van de afvalophaal is, oh, nog even achter de computer checken, oh, wat betalen wij eigenlijk aan de gemeente voor de ophaling). Waardoor hij na zo'n klusje al snel een uur verder is. En daarna moe. Want naar zijn beleving rent hij dan al een uur rond. Oh wee als ik daarna met een 2de klusje zou komen want dan krijg ik als verwijt: "ik heb een hele week gewerkt, en dan zit jij mij te overladen met klusjes, ik heb mijn rust nodig!". Dat ik tot 21:00 dan de keuken opruim nadat ik gekookt heb, de was doe, binnengekomen post verwerk, enz. daar is dan geen oog voor.
Sinds een jaar heeft hij een baan die hij als best stressvol ervaart. Hij vindt het werk heel erg leuk, maar hij trekt die 40 uren moeilijk. Hij wil zijn avonden dan ook gewoon "vrij", maar zo werkt het gewoon niet altijd in een huishouden. Ik heb voorgesteld dat hij dan bv. 4 dagen gaat werken i.p.v. 5 (want hij wil absoluut niet van baan veranderen), en dat ik bereid ben om naast mijn 40 uren nog een paar uurtjes ga bijwerken omdat we het geld gewoon nodig hebben. Dan kan hij wat meer op adem komen en minder overprikkeld zijn. Vond hij een prima idee, maar er werd wel gelijk gezegd: "ja, maar dan moet jij de berekening geen maken van wat dat financieel scheelt elke maand, dan moet jij met een plan komen". En zo wordt alles wel een beetje in mijn bakje geschoven. De avonden dat hij compleet overprikkeld thuis komt moet ik er na mijn eigen werkdag zonder discussie ook "staan" voor hem, maar als ik eens een moeilijk dagje heb gehad dan moeten we na max. 10 minuten gesprek "weer door". Voel me soms een verknipte hulpverlener thuis. Ik bespreek mijn gevoelens daarover wel , maar het wordt telkens weer afgedaan als: jou standaarden zijn te hoog, moet er echt élke week worden opgeruimd? Doe niet zo panisch over die klusjes... (maar face it, niemand wordt blij van 3 meter stof in huis, de was laten staan tot er 4 machines na elkaar moeten gedraaid worden, enz., dat levert gewoo meer werk op i.p.v. het gewoon wekelijks bij te houden).
Ik doe echt enorm mijn best om alles in huis te structureren. Handvaten te bieden. Een balans te zoeken. Maar er wordt niks opgepikt. En die dagelijkse strijd in huis voor de kleinste dingen begint mij ook zuur op te breken. Ik weet niet wat ik nog kan doen, voel me soms zo radeloos en moe... En ik voel me er ook geen goede partner door, dat ik het maar niet kan doen slagen... Wederom: de diagnose autisme en ADHD is er niet voor niks. Dat snap ik heel goed. Maar ik doe zo mijn best om daar een gulden middenweg in te zoeken, het voor hem ook behapbaar te maken, te zorgen dat hij "ontprikkeld" wordt, maar ik krijg maar geen vooruitgang tot stand. Wat kan ik nog doen...? Ik wil ons kindje later ook niet het idee geven dat het oké is om dingen op z'n beloop te laten "want mama lost toch alles op".
Adhd coaching hebben we ook al gehad. Medicatie voor de Adhd neemt hij ook al. En dan de dingen die ik in huis probeer op te zetten. Maar zonder effect. Wat kan ik nog meer doen?
Ik wil hier ook geen hele klaagzang over mijn man van maken, want hij houdt ook gewoon heel erg veel van mij en is geweldig met ons kindje. Maar ik trek het eventjes niet meer.
Zo... dat moest er heel eventjes uit, sorry voor het lange bericht...
Ik herken dit heel erg dit hoort echt bij autisme.
Ook ik doe het meeste in het huishouden mijn partner ziet het gewoon niet. Vroeger maakte ik weleens lijstjes met punten en als je dat niet deed gebeurde het gewoon niet.
Als mijn man thuis komt van het werk gaan we eerst eten en even rustig aan en in de avond vraag ik aan hem of we samen even de tuin kunnen aanpakken,of een ander klusje wat echt moet gebeuren.
Ik heb er voor gekozen wat minder te werken en ik doe dus meer in de huishouding want mijn ervaring is dat dit weinig veranderd. Helaas kan je iemand met autisme niet veranderen ze hebben nu eenmaal een diagnose en kunnen op zekere hoogte zich een beetje leren aanpassen maar helemaal 100 procent zal het nooit worden.
Ik heb ook meerdere zaken geprobeerd het enige dat wij ons werkt is hem op tijd inlichten over klusjes en die doen we dan in de avond(waar ik niet aan toe kom)
Ik kan helaas geen verdere tips geven
want sommige dingen zullen helaas weinig tot niet veranderen
ze zien soms gewoon echt niet wat er allemaal moet gebeuren vooral huis,tuin en keukenzaken.
Ook zijn mensen na hun werk vaak moe en overprikkelt en hebben hun rust nodig.
Ik begrijp dat het voor jou heel zwaar moet zijn een huishouden,kinderen en een man met autisme ik begrijp heel goed wat je bedoelt.
Misschien een goed gesprek met een hulpverlener voor jezelf of de huisarts want als je in een burnout beland ben je nog verder van huis.
Mijn man heeft dezelfde diagnose als jouw man. Wij hebben daar veel steun aan, zoals
- Dagindeling maken
- Herinneren aan afspraken.
- Meegaan naar artsen.
- Samen klusjes doen.
Mijn man heeft die structuur hard nodig.
Ik kan mijzelf goed structuur geven en heb het jarenlang ook gedaan voor hem.
Toen hij nog werkte kreeg hij veel structuur door zijn werk.
Toen hij niet meer werkte was ik degene die hem structuur gaf. Maar dat hield ik niet vol.
Nu hebben we een AB-er. Voor 3 uur per week. 1x 2 uur thuis en 1x telefonisch contact om te helpen herinneren aan medicatie en het weekschema.
Dit geeft mij ruimte en hem ook.
Misschien heb je hier iets aan.
Lieve groet Vis
Succes!
Als ik jouw verhaal lees klinkt het alsof jouw partner ook niet voor zichzelf zou kunnen zorgen als hij er alleen voor komt te staan. Als samen leven met je partner zeer zwaar is, tot het punt dat je het niet meer trekt, is het misschien beter om voor jezelf te kiezen, hoe hard dat ook voor de ander is. Ik raad aan eerst alles te proberen met bijvoorbeeld coaching om verandering in de situatie te krijgen, echter als dat geen effect heeft, kan je beter jezelf in bescherming nemen dan eronder door te gaan.
Zijn dit symptomen van autisme? (Verhaal 73)
Heel herkenbaar. Ik vraag juist nog maar: wil jij s ochtends niet tegen me beginnen praten want als ik antwoord ben ik helemaal wakker.
Dit was om 6u. Hij vroeg mag ik een raam open zetten, wat op zich natuurlijk goed bedoelt is. Ik probeer te zeggen: vraag me het gewoon niet, doe het beter gewoon. Als ik maar nog niet hoef te spreken. Hij ontploft helemaal en begint te roepen dat het oneerlijk is.
Nu is hij weg gelopen.
Ik ben bijna helemaal klaar met zijn “te warm, wonen met te veel mensen in dit appartement, ik wil wel nederlands leren maar hij begint er niet aan, ik moet dit appartement perfect maken, er is geen mogelijkheid on te verhuizen, er is geen mogelijkheid om nog werk te vinden.
Alles is gedoemd.
Ik ben echt op van zijn gejammer!
Hij ook.
Ialsbhij weg gaat om andere opties te bekijken wil hij altijd terug komen.
Hij is ontzettend lief en wil overal rekening mee houden, maar eigenlijk is dat zijn grootste probleem.
Als ik zeg je moet soms gewoon bluffen en doen. Hij blijft dingen vragen en bevestiging vragen.
Ik ben er zo ver klaar mee.
Dit verandert nooit.
Het verschil met vroeger is dat hij niet zo boos werd iedere dag opnieuw, over in mijn ogen niks.
Het gaat niet goed.
Mensen met ass hebben een anders werkend brein maar dat vraagt ook wat verdieping van de partner. Probeer naar de goede kantete kijken, oprecht, eerlijk niet kunnen liegen. 100% voor je gaan, goede concentratie, veel inzet als ze voor iets kiezen
En echt wel een diepe emotionele connectie mogelijk!!!
Menig ander persoon( partner/ man) is soms zeer egocentrisch, gaat vreemd, is agressief verbaal of fysiek en hebben dan dus geen ass.
Kijk naar de persoon als geheel en focus je alsjeblieft niet alleen op de minder fijne kanten

Zoek naar een manier om aan hem duidelijk te maken... (Verhaal 127)
Heel erg herkenbaar.......
Toen mijn partner de diagnose autisme kreeg ging ik er veel over lezen en die botte reacties(las dat in veel informatie) is hoe mensen met autisme kunnen reageren.
Afstandelijk,duidelijk eerlijk soms tegen het botte aan en dit hebben ze vaak niet eens door.
Ik heb ook weleens met mijn partner gehad dat ik iets zei en dan kwam er zo,n bot antwoord dat ik soms echt boos werd en legde hem uit dat hij wat meer op zijn toon moet letten.
Is goed van je dat je assertief bent is heel belangrijk
het helpt soms om ze een spiegel voor te houden.
Ik ben zelf trouwens heel toevallig ook hoogsensitief als kind zijnde al was ik erg gevoelig.
schijnt ook vaak dat hoogsensitieve mensen een partner aantrekken met bijv autisme.
Wij zijn erg sociaal,zorgzaam iets dat hun aantrekt in ons.
Het enige dat je kan doen is hem uitleggen hoe dingen bij jou overkomen en dat het jou kwetst en of die daar misschien iets meer rekening mee kan houden.
Jou stukje is echt ook zo erg herkenbaar
naar een marktje,de stad in of een braderie heeft mijn partner ook een grote hekel aan.
Hij stoort zich aan drukte,aan mensen(gaat ook commentaar leveren) doet die trouwens ook in de auto. wordt op een duur sacherijnig en moe en wil zo snel mogelijk naar huis.
Ik ga tegenwoordig met andere mensen een braderie over zodat ik zelf geen spanningen krijg. Ook shoppen voor zijn nieuwe kleding houd die een uurtje vol en daarna is die oververmoeid.
Idd mensen met ASS hebben veel rust nodig en de tijd.
Ja, de ene irritatie na de andere bouwt zich op bij mij. Ik voel aan mezelf dat ik niet meer mijn vrolijke en spontane zelf ben vaak.. Ik kan geen relationeel probleem bij hem aankaarten, hij loopt gewoon letterlijk en figuurlijk weg van de situatie. Voel me zo hopeloos soms.. Alles steekt hij op mij.. ik ben een moeilijk mens.. Terwijl ik mij continu in bochten wring om hem tegemoet te komen. Hij zal zich ook wel aanpassen , daar niet van..maar het enige wat ik vraag is even gaan zitten en uitpraten wat er mis loopt. Wij praten een andere taal denk ik .,
Herken het helemaal als ik vrolijk ben en hij sacherijnig dan voel ik me op een duur ook niet helemaal top en verander ik kwa stemming ook. Je probeert dan nog alles uit de kast te halen om het leuk te krijgen maar dat kost dan ook weer zoveel energie.
Praten over dit soort dingen is vaak dan ook weer lastig want hij begrijpt het dan niet kost ook weer energie.
naar de stad om kleren voor hem te kopen is ook een ramp.
Het mag maximaal een uur duren want hij kan niet tegen teveel prikkels dus even gezellig iets drinken is er vaak ook niet bij. Ik heb het inmiddels geaccepteerd maar is soms wel moeilijk.
Boek geschreven over de weg naar mijn late diagnose autisme (Verhaal 134)
Ik begrijp het niet en ik mis.hem (Verhaal 128)
mensen met autisme zijn soms heel erg moeilijk in (praten) gevoelens uiten en in plaats van bijv te praten gaan ze dan gesprekken uit de weg of gaan dan helemaal nergens meer op in.
Ik heb zelf een partner met autisme en herken het heel erg(zijn familie is trouwens ook autistisch) Gelukkig heeft mijn partner goede therapie gehad en inmiddels communiceert die ook veel beter.
Heb zomaar het idee dat er wat bij hem speelt maar in plaats van te reageren gaat die negeren is voor jou heel frustrerend.
Als ik jou was zou ik duidelijk tegen hem zeggen dat je er erg mee zit dat je niets meer hoort en graag duidelijkheid wilt wat er aan de hand is.
Hopelijk reageert die
Hoe vind ik een lief met autisme (Verhaal 119)
Kan iemand helpen?
Twijfels of het wel is wat ik wil (Verhaal 132)

Ontzettend moeite met veranderingen (Verhaal 123)
Moeite met veranderingen hebben kan horen bij autisme maar dit hoeft niet zo te zijn.
Ik ken meer mensen die niet houden van veranderingen maar niet autistisch zijn.
Alleen een therapeut kan beoordelen of je wel of geen autisme hebt.
Bij autisme horen meer symptonen dan enkel moeite met veranderingen hebben.
Ik ben hooggevoelig maar ik heb ook moeite met veranderingen ik hou niet van teveel spannende dingen in mijn leven behalve dan mijn emigratie plannen maar dat is voor een goed doel.
Ik denk dat bepaalde dingen van vroeger je een goed gevoel geven of een veilig gevoel en dat je daarom hunkert naar die gevoelens en dat probeert vast te houden. Nogmaals als je echt wilt weten of het te maken heeft met autisme kan enkel een psycholoog daar antwoord op geven.
Mijn naaste familieleden hebben heel veel moeite met mijn relatie (Verhaal 130)
Deze emoties zijn nieuw en dat beangstigd mij (Verhaal 124)
Tevens is een paar weken terug mijn peetoom overleden. Daar was ik erg boos over.
Normaal heb ik bijna geen emoties. Ik ben bijvoorbeeld nooit echt blij of verdrietig.
Deze emoties zijn nieuw en dat beangstigd mij.
Waarom heb ik dit? E hoe kan ik ermee omgaan? Vooral wanneer ik bij de jeugd ben vind ik dat lastig, want het is niet hoe ik ben / was. Ik ben verward...
Kunnen jullie me hier wellicht mee helpen?
Het is juist erg goed dat je emoties voelt......
juist geen emoties hebben of niet kunnen huilen is erg ongezond.
Ik begrijp dat dit nu voor jou nieuw is... maar ergens is het goed dat je emoties hebt en die ook toont.
Je hoeft niet altijd sterk of vrolijk zijn,
Er is waarschijnlijk een soort opening gekomen en nu ben je misschien bepaalde dingen in je leven aan het verwerken.
Sommige mensen zijn heel afgevlakt in emoties(nooit verdrietig of nooit erg blij)
Ik vind het juist gezond als mensen verdrietig zijn of emotioneel of weleens boos dat hoort gewoon bij mens zijn.
Ik begrijp dat het voor jou allemaal nieuw is en beangstigend is en als dat zo is kun je misschien deze gevoelens delen met iemand of met een therapeut.
Hoe dring je door tot zo iemand? (Verhaal 9)
Hij was in het begin heel lief en attent, stuurde dat hij me gaag zag en ik hoorde hem hele dagen.
Na een tijdje is dit serieus beginnen minderen en voelde ik mij echt te min. Ik heb heel veel voor hem gedaan op elk vlak dat ik kon maar ik krijg niks meer terug.
Ik zat ook in een situatie waar ik nog met mijn ex samenwoonde om financiële redenen. Het was dus zeker geen ideale situatie. Door al die stress van mijn thuissituatie + de relatie die ik met had ben ik vaak beginnen drinken. Op die momenten maakte ik dan ruzie met hem en kwam alles eruit. Dat waren voor hem enorm veel prikkelingen en hij kon hier echt niet mee omgaan, laat staan praten. Vorige week was er weer zo een moment en toen heeft hij gezegd dat hij dit niet meer aankan en er een punt achter zet.
Ik kan hem ergens begrijpen want ik heb hem veel verwijten gemaakt als ik een glas te veel had gedronken. Ik heb met hem nog een gesprek gehad dat ik alle dingen zou rechttrekken in mijn leven, niet meer zou drinken en dat ik graag met hem in therapie zou gaan. Helaas wil hij dit niet meer... Het is ook niet iemand waarmee je kan praten zoals met een ander .. ik heb enorm veel spijt en verdriet maar hij lijkt gewoon door te gaan met zijn leven
We hebben wel nog contact maar altijd over oppervlakkige dingen zoals het altijd geweest is
Ik wil echt alles doen om mijn relatie te redden maar hoe dring je door tot zo iemand...
Als er iemand tips heeft ze zouden welkom zijn
Alvast bedankt
Een man met autisme (Verhaal 12)
Mijn man met Asperger ziet(bijvoorbeeld) niet als het behang van de muur komt(daar moet ik dan zelf mee komen om het op te lossen) maar soms is die dan met een bepaald ding zoals Schilderwerk gefixeerd dat het perfect moet.
Ook mee helpen uit zichzelf bijvoorbeeld een vaatwasser uitruimen of even iets opruimen moet je zelf steeds aangeven en dit is soms heel erg vermoeiend.
Ook is mijn man heel erg chaotisch(ruimt zelden tot nooit wat op) en dat zorgt natuurlijk ook weleens voor de nodige irritaties.
Ik ben zelf heel erg netjes en hou van een schoon huis en doe ook het meeste thuis.
In het begin van onze relatie viel het me ook op dat zijn eigen huis (in mijn ogen) erg vies was.
Er was geen afval bak,vaat stond in de gootsteen en alles plakte.
Ik kon niet echt begrijpen hoe die zo kon leven.
Ik dacht eerst nog het is een man alleen en was altijd het studentenleven gewend maar nu zie ik ook dat het toch ook wel te maken heeft met zijn autisme.
Als ik weer voor de zoveelste keer een klusje weer moet aandragen is dat soms ook weleens vermoeiend.
Ik denk dan ook weleens je ziet toch dat het even moet gebeuren?
Wie herkent dit ook en hoe gaan jullie hier mee om?
Bedankt voor je feedback.
Ik las ook dat jij er zelf achter bent gekomen dat een chaotische ruimte zorgt voor meer onrust waardoor je dus gaat opruimen en schoonmaken.
Het probleem van mijn man is vaak dat hij zich er helemaal niet aan stoort dat het rommelig is.
Toen ik hem leerde kennen(studenten leven) dacht ik eerst ja wat zeur ik het is gewoon het studenten leven.
maar ook toen die op zichzelf ging wonen zag hij (gewoon echt niet) dat het soms best vies was en er dingen echt moesten gebeuren.
Als iemand niet ziet wat er moet gebeuren(als ik aangeef dat iets moet gebeuren) krijg ik vaak te horen van dat is toch helemaal niet nodig?
en zo beland je weer in een discussie die heel lang duurt
dus ik doe het liever dan maar zelf omdat ik zelf moeilijk functioneer in rommeligheid en het welles nietes ook zoveel energie vreet.
Ik heb hem (zoals je aangaf) vaak aangegeven dat dingen opruimen ook zorgt voor rust maar ik denk dat hij juist rust vind in de rommeligheid en dat is dus denk ik het moeilijke ervan.
Ik ga je verhaal wel meenemen in mijn aanpak en kijken of bepaalde dingen misschien beter overkomen.
mijn man is vaak erg moe van zijn werk(mede door overprikkeling) dus vaak is het ook lastig om te vragen wil je hier even bij helpen of dit even voor me doen.
Vaak was het dan dat die heel boos kon worden of mokkend weglopen en dan denk ik ook vaak.. ik doe het wel weer eventjes maar op een duur raak je daar ook wel een beetje overwerkt van.
je hebt toch vaak het gevoel dat jij diegene bent waar het reilen en zeilen van het huishouden op aan komt.
Het is kortom soms best lastig.
Herken mijzelf in het niet zien van huishoudelijke klusjes. Pas wanneer ik iets met geen mogelijkheid meer in de prullenbak gepropt krijg of de stank wordt ondraaglijk, komt het pas in me op dat er actie nodig is. Ik realiseer me hoe dit over komt. Ik heb daarom mijn vrouw aan het begin gevraagd om het aan te geven als het moest gebeuren. In het begin begreep ze niet waarom dat op zo'n "kinderachtige" manier moest. Gelukkig accepteert ze mijn tekortkoming hierin en geeft ze het aan wat en wanneer het moet gebeuren. Vandaag vuilnisbak legen en was uit de droger halen bijvoorbeeld. Dat doe ik dan ook. Ze kan bijvoorbeeld in de middag een berichtje sturen of ik vanavond wil koken, omdat ze moe is van de lange dag. Dat doe ik dan ook. Dat vergt van haar uit natuurlijk een inspanning (en management). Maar ik ben haar dankbaar dat ze dat doet zodat ik ook het idee heb dat ik haar help in huis. Dingen die een structuur kunnen vormen, gaan me makkelijker af. Elke vrijdag bed afhalen bijvoorbeeld. Dat doen we samen. Ondertussen is de vaatwasser ook mijn terrein geworden. Ik kan het gewoon beter ;p
Aan de ene kant vind ik ASS aanwijsbaar als een obstakel hierin, maar vanuit de persoon moet de wil er wel zijn. Moe zijn van de werkdag kan ik me absoluut in vinden, maar is geen afdoening. Al zou ik het niet op prijs stellen als ik bijvoorbeeld bij binnenkomst meteen opdrachten krijg. Misschien eerst een uurtje even niets en dan het huishouden ter sprake brengen. Dat kan een afspraak worden misschien.
Maar.... en ik bedoel dit met alle respect.... het niet kunnen functioneren in een rommelige omgeving zou je niet aan moeten dragen als reden. Dat is namelijk jouw ding. Het belang van hygiëne en rust in de omgeving en dat jullie daar uiteindelijk beiden aan bij moeten dragen (verhoudingen daargelaten), is denk ik een mooiere uitgangspunt. En probeer daar realistisch in te zijn. Het contrast tussen spik en span en zwijnenstal is best groot. Zwijnenstal hoef je zeker niet mee akkoord te gaan, maar spik en span kan voor hem te hoog gegrepen zijn. Zou prachtig zijn als je daar samen over kunt praten wat een acceptabel niveau zou kunnen zijn en proberen hem enthousiast te maken hoe hij kan helpen daarin.
Hoop dat jullie er iets aan hebben. Hoe dan ook succes gewenst
Bedankt voor je feedback.
Tegenwoordig houd ik er inderdaad rekening mee dat bij thuiskomt ik niet meteen ga zeuren over huishoudelijke klusjes.
Ook moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf heel erg van het poetsen en opruimen ben(gewoon omdat ik me daar fijn bij voel)
en ik besef ook dat af en toe de teugels een beetje laten vieren geen kwaad kan.
Heb nu ook inderdaad dat als ik wat gedaan wil hebben(samen) ik dat aangeef omdat mijn partner dit anders inderdaad niet doet uit zichzelf.
soms voel ik me weleens een moeder die haar kind opdrachten geeft en daar had ik zelf nog wel het meeste moeite mee.
op eigen inergatief dingen doen in huis gebeurd niet waardoor ik(als ik eens weg ben) dingen altijd moet opschrijven en daar had ik weleens moeite mee.
We proberen nu samen meer balans te krijgen door beter te overleggen en dingen aan te geven.
bedankt voor je tips!
Steeds opdrachten geven is soms ook erg vermoeiend.

Zuinigheid (Verhaal 93)
Mijn man kan soms erg overdreven zuinig zijn wat betreft geld.
We hebben nooit geld problemen maar soms kan die zo overdreven doen.
Als we bijvoorbeeld in de supermarkt zijn loopt die me regelmatig te corrigeren van hebben we dat wel nodig?
als ik een leuk plantje zie en mee wil nemen gaat die daar erg over zeuren.
Wat mij dan wel steekt als die krenterige familie of vrienden van hem hem met alles laten betalen zegt die daar nooit iets van!
maakt me soms heel erg boos.
Wel tegen mij zeuren om niets maar bij andere mensen popi jopie uithangen.
Herkennen jullie dit ook? dat jullie partner soms beetje overdreven zuinig is?
Hij is boos (Verhaal 126)
Inmiddels zijn onze ruzies zo erg dat ze eigenlijk niet meer stoppen. Iedere ochtend als we wakker worden is hij opgefokt, moet hij in zijn handen bijten om zn woede enigzins te kunnen beheersen. Maar echt opgefokt, dreigend woedend en ontzettend dominant. Ik kan niets goed doen. Ik hoef nog niets gezegd te hebben en ik heb hem al boos gemaakt. Ik ben echt ten einde raad. Het lijkt alsof hij boos moet worden om de dag door te komen, zo lijkt het. Hij heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Zijn moeder is 7 jaar geleden overleden en afgelopen januari na 3 jaar gezorgd te hebben voor zn zieke vader is ook zijn vader overleden.
Alle woede richt zich op mij.. hij is boos.. boos op vrouwen boos op de wereld boos op iedereen..en ik ben dat blijkbaar allemaal schuld.
Toen ik met hem samen kwam was hij de ware.. zo lief zo zorgzaam helemaal perfect. Totdat de kleine dingetjes kwamen... Ik mocht niet meer overwerken als dat nodig was o
Het gevoel voor hem is een gevoel als voor een broer... .. (Verhaal 35)
Wel viel me op dat mijn ex geen baan had, geen studie deed en maar wat aanrommelde. Tijdens onze relatie was ik in veel de kartrekker, denk aan schoolgesprekken, afspraken maken, halen en brengen van de kinderen, huishouden.
Mijn ex had allerlei projecten rondom het huis, waarvan meer dan de helft niet is afgekomen. Inmiddels 2 kinderen rijker en de laatste 2 jaar alleen maar een man die minimaal 2 maal per week een woedeuitbarsting had. We hebben afspraken gemaakt over hoe we die konden voorkomen, meer rust voor mijn ex, maar niets hielp.
Ik merkte tijdens de relatie ongeveer 8 jaar geleden dat er iets 'anders' was aan mijn toenmalige partner... Na lang 'zeuren' is mijn partner 2,5 jaar uiteinlijk naar de psycholoog gegaan en kreeg hij de diagnose ass.... deze was gemakkelijk te stellen ....
In plaats van dat het een opluchting voor me was, deed het zo ontzettend veel pijn.. Ik had al die jaren getrokken aan een man, eigenschappen willen aanleren .. die er gewoonweg niet waren.. Wederzijdse emotionele verbinding bijvoorbeeld, het kunnen leunen op een partner zouden nooit komen.
Inmiddels zat ik thuis met een burnout en had ik de volledige zorg (zo voelde dat) voor 2 kids met adhd en ass.
Na de diagnose heb ik me ingelezen in wat autisme is en wat dat betekent voor een partnerrelatie. Ook zijn we lid geworden van de NVA... MIjn partner zou zich laten doorverwijzen, maar... zoals alles in zijn leven..... ook dit schoof hij op de lange baan.. Hij bleef verder (over)leven en zijn boosheid werd steeds intenser.
3 maanden geleden na de zoveelste uitbarsting heb ik in emotie gezegd dat mijn toenmalige partner weg moest. Ik kon niet meer. Hij is toen gaan logeren bij vrienden en in die tijd kreeg ik ineens weer lucht en energie.
Daar waar ik eerst nog dacht aan een lat relatie ben ik er nu helemaal klaar mee. Ik heb geen puf meer om te luisteren naar gesprekken over details, naar ergernissen e.d. en tegelijkertijd voel ik me zo intens schuldig.
MIjn ex kan er namelijk niet zoveel aan doen dat hij mij niet kan geven wat ik wens.... Ik heb geen idee hoe ik hiermee om moet gaan...
Het gevoel voor hem is een gevoel als voor een broer... ..
....
We zijn er sinds het samenwonen, 3 jaar geleden, achter gekomen dat de woede uitbarstingen, paniek aanvallen en angststoornis één oorzaak hebben: we lazen over autisme en het puzzelstukje viel op z'n plek.
Bovenstaand zou zo kunnen gaan over mijn vriendin. Ik kan haar niet laten vallen, zal tijdens ons rouwproces haar blijven steunen, maar de relatie heeft geen kans. Ik heb me 7 jaar alleen gevoeld, samenwonen lijkt meer op latrelatie onder één dak. Alles komt op mijn schouders, ze helpt zeker wel mee, maar slechts wanneer het overzichtelijke werkjes zijn. Telefoneren? te spannend. Administratie? te onoverzichtelijk. Maar ze heeft het hart op de goede plek. Daarom doet deze breuk zo'n pijn!
Ik voel me eenzaal en machteloos (Verhaal 125)
Er is nooit enige vorm van communicatie geweest, geen spontaniteit, geen sociaal leven. Hij heeft ook een kort lontje, is altijd maar over zichzelf bezig,vraagt nooit hoe het met me gaat, en interpreteert de dingen anders.
Ik neem altijd zelf initiatief, als er karweien moeten gedaan worden,doe ik hetzelf want hij merkt het niet eens op. Ik ben diegene die alles altijd opruimt, hij laat alles rommelig achter. Zit uren achter de pc enz...Ik heb ook de indruk dat hij liegt. Ik voel me eenzaal en machteloos.Graag reactie
Als ik huil blijft hij stijf zitten (Verhaal 20)
Ja wel erg herkenbaar.
Mensen met Autisme zijn over het algemeen wat minder goed in het tonen en uiten van liefde,genegenheid ze denken eigenlijk op een heel andere manier dan dat wij dit doen.
Sinds de therapie weet mijn man dat ik bepaalde dingen heel belangrijk vind zoals af en toe eens een kaartje met iets liefs erin maar dit heeft hij zich echt moeten aanleren.
Hij zei... we zijn toch bij elkaar en het loopt allemaal goed? ik sta er dan soms niet bij stil om aan dat soort dingetjes te denken.
Hun manier van liefde tonen en uiten is vaak anders dan mensen met geen autisme.
OOk emoties daar goed mee omgaan vinden ze toch vaak wel lastig zitten dan meer na te denken hoe te reageren dan dat het spontaan overkomt.
Ik begrijp dat jij je eenzaam voelt.
Ik heb dat gevoel ook vaak gehad en nog steeds weleens.
Wat mij heeft geholpen is om er veel over te praten ook aan mijn partner heb ik aangegeven wat ik soms erg moeilijk vind en gesprekken met de pscholoog heb ik ook een hoop aan gehad.
Kortom ze voelen wel,hebben wel emoties maar het is voor ze heel lastig om dit te tonen en uiten.
Ik heb ook weleens mezelf afgevraagd houd die wel van me?
en is dit het dan?
Praten is toch wel heel belangrijk of dit nu is met een goede vriendin of familie dat lucht ook vaak op.
Hoop dat je hier iets aan hebt!
Leontien
Hoe is het nu met je?

Er is geen empathie, geen intimiteit en verbinding in de relatie (Verhaal 101)
Het is een worsteling geweest om mijn gezinnetje in stand te houden. Mijn man had altijd belangrijkere prioriteiten dan mij of de jongens. Waar ik WIJ was, was hij IK. Toen mijn moeder overleed kreeg ik haar kar erbij. Ik kwam er achter dat in mijn relatie een behoorlijke scheefgroei was ontstaan. Mijn man had alle ruimte en ik de kruimels. Ik begon verantwoordelijkheid terug te geven, wilde mijn ruimte innemen en daar ging het mis. In 2021 deed hij na een flinke slok op een poging tot zelfmoord. Hij knoopte een touw in het bijzijn van de kinderen. Toen 10 en 14. Een schreeuw om aandacht, hij had het nooit gedaan. De maat was vol. De aanloop naar zijn GGZ traject duurde nog ruim een half jaar. Vol met frustraties, schreeuw partijen omdat ik mijn grenzen leerde aangeven. De laatste schreeuwpartij wierp hij me toe, waar de kinderen bij waren dat 'je vader mag niet meer leven van je moeder'. Dat heeft me gebroken.
Ik zocht een psycholoog en kwam burn out thuis te zitten. Een zwaar proces naar het zoeken van mezelf. Zijn diagnose kwam uit op Borderline met Narcisme en OCD. Tot op de dag van vandaag twijfel ik of hij geen ASS heeft. Er is geen empathie, geen intimiteit en verbinding in de relatie. Ik voel me enorm eenzaam, zeker ook omdat ik in mijn familie geen vangnet heb. Als er storing is geweest, doet hij de volgende dag of er niets is gebeurd. Soms is het onvoorstelbaar. De patronen kan ik uittekenen per dag. Hij leeft zijn leven in het gezin. Voelbaar neemt hij zoveel ruimte in. Het is moeilijk om in deze constructie te leven. Hij volgt nog therapie maar of hij het opneemt vraag ik me af. Ik heb de misdiagnose geopperd bij de GGZ.
Ik voel me eenzaam en verdrietig.
Dus hij kan zelfs soms wat erkenning geven (mondjesmaat, m,aar toch). En ik voel me onwijs opgelucht. Zo'n gevoel van ik ben dus niet gek. Maar dat gold net zo goed voor hem. Zijn ogen zijn echt geopend somehow. Ik heb het niet kunnen doen, maar ergens is er iets gezegd wat hem bereikte.
Ik merk ook echt dat zijn brein anders is. We hebben de relatietherapeut nodig om elkaar te leren begrijpen en om nieuwe manieren van communiceren aan te leren. (Korter en directer). Dat is al zo helpend. Ik merk dat deze ommeslag me weer een beetje moed geeft, want ik heb al zo vaak gedacht om hem te verlaten! Maar die liefde... die liefde zat er nog. EN nu merk ik dat ik weer gek op hem wordt doordat we meer samen praten en elkaar willen begrijpen. We zijn beide gemotiveerd en hebben ook ingezien dat we niet in gevecht zijn TEGEN ELKAAR, maar tegen dat verrekte ASS. Daar zijn wij beide slachtoffer van. En ook dat bindt enorm samen.
Ik hoop van harte dat jullie ook op dat punt belanden. Maar het is een enorm proces. Het doet ook iets met je als man... sowieso is het beeld van autisme nog zo ouderwets, dat het kan voelen als een belediging of als minderwaardigheid. Ik heb vantevoren al heel vaak herhaald dat ik hem zo niet zie en dat hielp ook. Hij behoud zijn waarde. Hij is nog steeds wie hij is. Alleen met meer richting en duidelijkheid zodat we onszelf en elkaar kunnen redden uit deze neerwaartse spiraal.
Dit zou een psychiater nooit zeggen.
Maar heb je weleens gedacht aan scheiden?
Voel me er alleen in (Verhaal 122)
Mijn oudste kind is net 18. Bij hem werd autisme pas vastgesteld toen hij 13 was. Hoewel ik zelf in de zorg werk had ik tot dan toe gedacht dat ik een 'temperamentvol' kind had, het kwam niet in me op dat er sprake van autisme kon zijn. Tijdens de pubertijd waren er agressieve momenten, die voor mij uit het niets leken te komen, en vorig jaar bleek hij suicidale gedachten te hebben met automutilatie. Hierop volgde traject ggz enz wat wel wat heeft geholpen. Hij is assertiever en zit beter in zn vel. Wel is hij in 4e jaar havo gestopt en werkt nu tijdelijk in een bouwmarkt.
So far so good. Hij heeft nog steeds regelmatig paniek/woede aanvallen die voor mij en jonger broertje uit het niets lijken te komen. Ik weet wel dat hij spanning opbouwt maar hij laat dit niet merken, pas als het al te laat is. Als alleenstaande moeder, die al thuis zit met burnout, is dit niet altijd meer te doen.... ik loop op mn tenen om hem.maar niet boos te maken, maar wil ook de jongste weleens evenveel aandacht geven. De oudste ziet dit altijd als onrecht, dat we niet luisteren, dat hij pijn heeft en wij hem negeren.... ik ervaar dat juist heel anders en krijg dit niet overgebracht. Voel me er alleen in, mijn lat relatie snapt autisme sowieso amper, die schaart alles onder pubergedrag. Pffff moest dit even kwijt....
Groet, Janis
Mijn zoon van 38 heeft het syndroom van asperger (Verhaal 103)
Ik heb hem heel vaak gered uit zeer zorgelijke situaties.... keer op keer dreigt hij onderuit te gaan. Hij heeft een universitaire studie afgerond, maar kan geen passende baan vinden.... hij vraagt doorlopend om steun aan mij en anderen om hem heen.... ik kan het niet meer aan.... ik wil het niet meer... maar kan niet loskomen... ben angstig en kan al heel lang niet meer gewoon slapen.
Ik ben altijd bang dat hij in een kartonnen doos achter het station eindigt.... grootste angst... ik heb geen vertrouwen in hem... ben ook vaak bang...
Hij is inmiddels getrouwd en heeft 2 kinderen.... en weer geen werk.....en hij is zelf ook gefrustreerd door deze situatie, maar zoekt nooit de oorzaak bij zichzelf...het is altijd de ander die zijn problemenveroorzaakt.....ik ben bang dat hij alles kapot zal maken... ik ga er kapot aan.... hoe moet ik verder.... ik ben radeloos
Zij heeft zich uiteindelijk aangemeld bij auti-Talent.nl
Dat is een bureau dat zich inzet om mensen met autisme aan een baan te helpen voor specifieke werkzaamheden bv bij de belasting gemeente, politie enz.
Mijn dochter is er enorm mee geholpen.
Ze heeft een fijne baan met veel mogelijkheden.
Ik voel me enorm alleen (Verhaal 28)
We zijn nu ruim 10 jaar samen, 2 kleine kindjes, en ik voel me enorm alleen.
Er wordt nooit eens gevraagd hoe mijn werkdag was, als ik ziek ben krijg ik nooit de vraag hoe het gaat, moet ik evengoed de nachtvoedingen allemaal alleen doen. In mijn kraamweek moest ik zelf koken, anders zou er geen eten op tafel komen. Hij zit alleen maar op de bank. Hij heeft continu een kort lontje en jaagt iedereen om hem heen weg. Nooit meer een knuffel of kus, weinig tijd aan de kinderen besteden en het ergste van alles, hij kan absoluut niet praten. Zodra ik rustig het gesprek probeer aan te gaan wordt hij boos en negeert me, en gaat gewoon wat anders doen.
Hoe kan ik dit aanpakken? Ik wil gewoon dat de kinderen de tijd en aandacht krijgen die ze verdienen, niet een papa die alleen vanaf de bank wat schreeuwt. Ik wil graag wat waardering ontvangen en een normaal gesprek kunnen voeren zonder meteen stemverheffingen van zijn kant..
Ik probeer het kort samen te vatten, maar ik hoor graag ervaringen van mensen die ook samenleven met iemand met autisme. Hoe zorg ik ervoor dat hij niet steeds zo'n kort lontje heeft? Beter in zijn vel zit en dat ook uitstraalt naar ons toe?
Vaak komt het korte lontje(zijn we ook achter gekomen door psycholoog) komt meestal door overprikkeling.
Ik weet nu bijvoorbeeld als mijn man thuis komt dat ik dan niet gelijk met allemaal vragen,of klusjes moet aankomen of teveel praten hem een halfuurtje rust geven terwijl ik bijvoorbeeld kook is meestal voldoende.
Mijn man is bijvoorbeeld erg moe na een werkdag door alle indrukken. Misschien dat je aan je partner kunt vragen waar kan ik bijvoorbeeld rekening mee houden en uitleggen waarom je moeite hebt met her korte lontje.
Dat van eenzaam zijn of weinig interesse(zo komt dat over)
is wel iets wat ik erg in je verhaal herken.
Mijn man bijvoorbeeld zegt weinig ik Hou van je
Ik vroeg eens waarom zeg je dat nooit? Hij zegt ja maar dat weet je toch! anders was ik toch ook niet bij je? en het gaat toch goed?
Vaak denken mensen met Autisme anders (spreken zich vaak niet uit wat betreft gevoelens) dan hoe wij het bijvoorbeeld zouden doen en soms bedoelen ze dat helemaal niet verkeerd maar staan er niet bij stil(zo was ons dat uitgelegd)
Weinig knuffelen herken ik ook erg nu vraag ik ook gewoon om een knuffel bij ons speelt het ook wel erg mee dat zijn ouders vroeger ook weinig knuffelde met de kinderen of met elkaar dus dat is ook weer een stukje opvoeding wat erbij komt kijken. Het beste wat je toch kan doen denk ik is erover praten met bijvoorbeeld een psycholoog hoe je dit nou het beste kan aanpakken en misschien met je partner(toch proberen uit te leggen wat je zo moeilijk vind) en vraag hem dan hoe zou jij als jij mij was en in deze situatie zou zitten het vinden?(voorbeelden geven) Mijn partner heeft gelukkig hulp gezocht en nu nog steeds maar anders had ik ook niet geweten om het aan te pakken. Een goede psycholoog vind ik persoonlijk toch een aanrader.
Stel je man wilt echt geen hulp of ook niet proberen aan zichzelf en de relatie te werken dan wordt het wel een hele lastige situatie.
Kan je er ook met familie of vrienden over praten?
Ik geef hem ook alle ruimte als hij thuis komt, hij hoeft ook qua huishouden e.d. niets meer te doen, ik doe alles zelf. Het enige wat ik van hem verwacht is wat tijd en aandacht voor ons, een beetje gezelligheid.
Heel herkenbaar wat je schrijft, dat hij zegt "het is toch goed?" Want die hoor ik ook regelmatig als ik wat aankaart.
Ik snap echt dat hij anders denkt en anders is in die dingen, maar soms is het erg lastig. Laatst zat ik na heel slecht nieuws van een familielid te huilen op de bank. Ik had erg hard een knuffelof een arm me heen nodig. Maar hij kwam binnen, ging zitten met zn telefoon en maakte de opmerking "dan kan het maar beter snel klaar zijn". Niet echt waar je op zit te wachten op zo'n moment natuurlijk.
Ik praat er soms met mijn familie over maar die vinden dat ik beter verdien en er een punt achter moet zetten. Schoonfamilie is weinig contact. Mn vader is wel eens met ze gaan praten om te vertellen hoe t gaat hier maar na 1 bezoekje was dat t ook weer..
je stukje over dat jij alles doet in het huishouden heb ik ook lange tijd gedaan maar op een duur brak het me op.
Ik voelde me een tijd lang echt overspannen(ziek) omdat ik alle verantwoording in het reilen en zeilen in huis zelf wilde doen en ook om mijn partner te ontlasten.
Maar ik heb nu wel geleerd dat je ook echt goed voor jezelf moet zorgen. De psycholoog had ook duidelijk aangegeven iemand kan wel autisme hebben maar dat is nog geen vrijbrief.
Ik zet hem nu tegenwoordig gewoon aan het werk met duidelijke opdrachten. Ik heb aangegeven dat het me soms teveel wordt en hij best eens de vaatwasser kan uitruimen of de ramen zemen en nu doet hij dit inmiddels ook.
Jarenlang alles maar blijven doen zoals jij verwoord dat gaat je echt opbreken.
jammer dat je man het er niet voor over heeft om hulp te zoeken want ze kunnen hem goede begeleiding kunnen geven en inzichten aanreiken.
Zonder de psycholoog en de therapie waren we echt uit elkaar geweest of had ik een burnout.
Denk echt goed om jezelf.
Die stugge antwoorden die je partner geeft herken ik ook heel erg maar sinds de therapie is die daar ook veel meer op gaan letten hij vraagt nu zelfs uit zichzelf hoe gaat het met je?
Een paar jaar geleden had ik nog vaak(ook met andere mensen) dat die soms erg bot en stug uit de hoek kon komen of een vreemde reactie kon geven met emotionele zaken.
Ik had het daar soms wel echt heel moeilijk mee omdat ik zelf eigenlijk heel empatisch en gevoelig ben en soms schaamde ik me er ook weleens voor.
Nu die inzichten heeft let hij er meer op hoe die dingen verwoord.
Het enige dat ik kan zeggen(aangezien die geen hulp wilt)
met hem echt een gesprek proberen aan te gaan en echt zeggen hoe jij je voelt en dat je soms niet helemaal gelukkig bent met de situatie.
Ik vind het makkelijk gezegd dat de partners zich alleen moeten aanpassen ik vind zelf dat iemand met autisme ook aan zichzelf moet werken en de moeite doen voor zijn partner(om die ook het geluk te gunnen) weet jij waarom hij geen hulp wilt of wat is de reden daarvan?
Ontkent hij misschien dat hij autisme heeft en zogenaamd geen probleem?
ik probeer het kort samen te vatten, maar ik hoor graag ervaringen van mensen die ook samenleven met iemand met autisme. Hoe zorg ik ervoor dat hij niet steeds zo'n kort lontje heeft? Beter in zijn vel zit en dat ook uitstraalt naar ons toe?
Je voelt je zelf heel erg verantwoordelijk voor zijn stemming maar in feite is hij hier zelf verantwoordelijk voor.
Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat als mijn Man iets naars had meegemaakt op het werk bijvoorbeeld in plaats van te praten daarover kwam die thuis en zei niets(maar wel erg kribbig) of vermoeid overkomen. Bij hem speelt er dan meestal iets ben ik achter gekomen. Misschien is de vraag heel direct stellen waarom ben je vandaag zo humeurig nog wel het beste.
Ruzie daarmee voorkomen voorkom je niet maar soms kan het beter maar even spetteren(en dat alles eruit komt) dan continue je verantwoordelijk voelen voor zijn buien.
Autisme is geen vrijbrief om alles af te reageren op je partner je kan rekening met zaken houden maar ze zijn zelf toch ook echt verantwoordelijk voor zichzelf.
Mijn man had ook een tijd lang last om grenzen aan te geven zowel prive als op het werk als ik hem waarschuwde dan was het allemaal geen waar. Totdat die op een dag met een burnout thuis zat dit heeft hem toen ook wel de ogen geopend.
Hulp hoeft hij niet want er is niets, het helpt toch niet enz. (We hebben wel een tijd relatietherapie gehad maar daar was hij op zn best uiteraard).
Misschien is hij tijdens het thuis zijn met de kinderen(wat vaak veel van ze zegt gezien de overprikkeling) misschien wel overprikkelt en moe en reageert het dan af op jou?
Als mijn man bijvoorbeeld naar de supermarkt was geweest en het was druk dan was die vaak ook humeurig(wegens overprikkeling)
Je hoort vaak(wat ik ook heb gelezen) dat mensen met bijvoorbeeld autisme die kinderen hebben het soms vaak te veel voor ze is(teveel drukte of lawaai) en dat vergt veel van ze.
Een paar jaar geleden was er ook een aflevering van kruispunt
over mannen met Autisme. volgens mij kun je die wel op uitzending gemist bekijken. het legt een hoop uit. ook daar werd jou situatie die je schetst beschreven door een vrouw. Ik hoop dat je er iets aan hebt!
Het is heel erg herkenbaar ( zie mijn verhaal nummer 27) Ik heb hem 2 weken geleden eruit gezet , hoewel we wel contact houden. Het is niet vol te houden met zo'n man en zeker als ze er zelf niks mee willen doen. Ik ben na 6 jaar op! Gelukkig heb ik geen kinderen met hem maar dit maakt het voor jou natuurlijk nog lastiger. Ik heb ook alles geprobeerd om ermee om te gaan , ik liep op m'n tenen. Het enige wat hielp was duidelijke grenzen aangeven. Daar werd het minder erg door maar het ging natuurlijk niet weg. Ondanks dat kreeg ik nog altijd de wind van voren. Hij zit ook de hele dag op de bank , op z'n telefoon te kijken, tv of gamen. Een kus kan er amper vanaf of hij gaat irritant doen met kusjes geven op een vervelende manier , beetje kinderachtig ook, of hij gaat dan etteren met me wel aanraken maar meer op een kietelende speelse manier, heel irritant. Komt niet liefdevol over of zo... Dat gescheld en getier zal blijven, en zeker zijn er dagen dat ze lief doen, maar je kunt niks van ze verwachten en je staat voor alles maar ook echt alles alleen. Ze hebben ook geen zelfreflectie, ze begrijpen niet hoe erg ze zijn. Het rare vind ik dan wel dat hij ( mijn partner) nu voor zijn ouders wel dingen doet die hij voor mij absoluut niet deed( of hij doet maar alsof ) . Dus ze het kunnen het wel. Het voelt zo oneerlijk. Alsof je wordt gebruikt of zo. Deze mensen hebben intensieve therapie nodig, ik vrees anders dat er niks zal veranderen. Wat je ook doet! Maar geef wel je grenzen aan en dat is het belangrijkst. En zeker zal je af en toe de wind van voren krijgen nogmaals, maar blijf sterk en zeg ook: dit is iets van jou en niet van mij, ik ga hier niet in mee .... Dat werkte voor mij het beste altijd. En dan loop je gewoon even weg naar een andere kamer en dan heeft hij tijd om erover na te denken. Heel veel sterkte !
Geestje, goed dat je voor jezelf gekozen hebt! Zonder kinderen was ik ook al weggeweest inderdaad. Ik weet echt niet hoe ik hem aan het verstand kan brengen hulp te zoeken.. ik ga je verhaal even lezen!
Het is alsof ik mijn eigen verhaal lees in jouw verhaal.
Bij ons ging het redelijk goed totdat er kinderen kwamen.
Ik heb helaas geen tips, ik snap je gevoel van eenzaamheid echter als geen ander.
Ik denk dat er met veel therapie wel wat verbeteringen kunnen komen in jullie relatie, maar ik denk ook dat die nooit gelijkwaardig zal worden. ASS blijft namelijk ALTIJD.
Ik heb veel gelezen, enorm veel... zon beetje alles wat er te vinden is over samenleven met een partner met ASS. Wat ik vooral tegenkom is toch dat jij je, als iemand met een neurotypisch brein, toch moet blijven aanpassen.. Gewoonweg omdat jij dat beter kan. Maar ja, hoe lang houd je dat vol?
Ik gun je het intens.. en ik weet ook dat jouw partner wel van je houdt, maar hij kan het niet uiten vanwege de zwaarte van het gewone leven, dat hij elke dag ervaart.
Ik denk dat je je moet afvragen of jij degene bent die dit van hem kan dragen..... In elk geval mag jij ook leven, of een dag voor jezelf hebben.
Ik ben zelf niet sterk genoeg geweest om mijn relatie met mijn nu ex partner voort te zetten. Ik wil zo graag, maar ik ben op...
Zie verhaal 36
Waar ik enorm tegenaan loop is het schuldgevoel dat ik het niet meer kan opbrengen..... omdat ik weet dat mijn expartner niet bewust mijn leven wilde verzieken.. Hij voelde zich zelf ook onmachtig..
Ik herken veel in je verhaal. Zou je openstaan voor contact? Of is het gezien de datum, al te lang geleden? Zijn jullie nog bij elkaar?
Ik herken het ook allemaal. Een triestig leven zonder volwaardige communicatie. Ik sta er 90 pct alleen voor wat betreft de opvoeding van mijn kind. Ik zou graag in contact komen met iemand die snapt dat ik de boel niet kan in de steek laten en zo mijn kind uiteraard minstens deel van de tijd. Gelukkig heb ik mijn zoontje die me zoveel energie geeft.
Grtjes pieter
Wat heftig ook voor jullie!
Linda, Dat stukje liefde is inderdaad zo lastig. Ik weet dat hij wel van ons houdt, maar inderdaad op zijn manier, en die is anders dan de onze, anders dan wat wij nodig hebben.
Pieter, je bent zeker niet alleen, en wij begrijpen je allemaal!
Ik heb al die tijd mijn autisme gecamoufleerd (Verhaal 121)
Ik ben een vrouw van 26 met ASS (destijds heette het nog Syndroom van Asperger). Nu heb ik gisteren te horen gekregen dat mijn werkgever niet meer verder met mij wil omdat het vertrouwen weg is (paar dingen die waren voorgevallen maar ben er nooit op aangesproken)...ik vind dit zo moeilijk... Bijna 3 jaar heb ik mezelf met hart en ziel ingezet voor dit bedrijf, ik ging heel erg over mijn eigen grenzen heen alleen maar om geaccepteerd te worden. En nu, na een paar meltdowns die hierdoor kwamen (waar ik overigens nooit een waarschuwing voor heb gekregen) vertrouwen ze me niet meer. Ook al sta ik in het doelgroepregister en hoor ik eigenlijk hulp te krijgen. Met schrijftherapie ben ik al een heel eind gekomen, de meltdowns zijn verdwenen en heb dat ook verteld maar het is al te laat...Vind dit zo oneerlijk...geen idee wat ik nu moet doen met mijn leven. In ieder geval is mij wel duidelijk dat ik niet meer bij een reguliere werkgever terecht kan, die snappen mij toch niet. Passend werk is nog de enige optie denk ik. Ook al voel ik me bezwaard dat ik niet "normaal" werk kan doen.
Ik heb al die tijd mijn autisme tot op zekere hoogte gecamoufleerd, in ieder geval wat werk betreft. Ik wilde zo graag dat ze tevreden over me waren dat ik mijn eigen grenzen over ben gegaan met ontslag als gevolg....ik hoop dat er weer wat nieuws voor me komt. Een baan waarin wèl ruimte is voor eerlijke gesprekken...

Ik wil dat niet meer in mijn relatie (Verhaal 74)
Ik ben hier voor het eerst. Ik ben Mariëlle. Sinds 2009 heb ik een relatie met een lieve en intelligente man. In het begin van onze relatie ging het goed; het ging goed met mijn partner. Alleen op de momenten dat hij een functie deed die veel van hem vroeg ging het mis. Op dit moment is zoiets weer aan de hand. Waarbij mijn partner van alles wordt beschuldigd, en de sfeer steeds onveiliger. Hij kan niet goed voor zichzelf op opkomen en dat lijkt hem een pispaal te maken. Dit brengt hem compleet van slag. Hij kan aan niets anders denken of doen.
Er is nooit autisme bij hem geconstateerd. Maar de laatste jaren loop ik met hem wel tegen bepaalde dingen aan: 1 ding tegelijk; dus het werk slokt alle aandacht op. Als hij thuis is, zit hij in zijn hoofd en kan hij geen contact maken.Empathie opbrengen en aandacht hebben voor een ander lukt niet. Dat waar hij tegenaan loopt begint hij nu te delen, maar is onduidelijk,waardoor ik doorvraag en vaak terugkrijg: dat zeg ik toch met?!
Gesprekken op zijn werk die er pittig aan toe gaan, daar kan hij niet direct op reageren. Dan krijgt hij een error en komt er niet uit. Hij heeft tijd nodig om wat er besproken is te verwerken, waar collega's van hem verwachten gelijk een reactie te geven.
De laatste jaren benoem ik wat vaker dat ik de denk dat hij autistisch is. En dat ik mij alleen voel in onze relatie. Dat ik graag zou willen dat hij hulp zou gaan zoeken. Ik benoem ook wat de voordelen zijn; meer en beter rekening houden met zijn mogelijkheden en de dingen die hij lastig vindt. in onze relatie kunnen we allebei ook leren hoe hiermee om te gaan.
Hij wil niet aan autisme. Hij zegt nu gecoacht te willen worden in zijn werk. Maar naar mijn idee is dat niet voldoende. Als het zo doorgaat, dan trek ik onze relatie niet meer. Hoeveel ik ook van hem hou. Ik zou graag laten onderzoeken of er sprake is van autisme en daarnaast hoop ik dat hij begeleiding krijgt.
Ik ben coach van beroep, maar wil dat niet meer in mijn relatie. Ik wil de vrouw zijn van.
Heeft iemand tips hoe ik mij man zover ga krijgen om naar de huisarts te gaan en dat hij daar het eerlijke verhaal neerlegt? Is de Huisarts de enige optie?
Ik ben benieuwd naar de reacties. Bedankt voor het lezen van mijn verhaal.
Heel verdrietig. Wel merk ik ook de opluchting. Ik kan niet voor 2 leven. Want zo voelt het.
Respectloze manier van praten (Verhaal 120)
Oudere zus, in ander pleeggezin heeft ass.
Omdat de biologische moeder in coma aan de beademing ligt, zijn de kinderen gevraagd naar het ziekenhuis te komen.
Daar kwam ook een broer v 27 met wie ze toen ze klein was begeleide bezoeken had, maar doordat hij het 3x achter elkaar liet afweten wilde ze dat niet meer. Het was nu zo'n 8 jaar terug dat ze hem had gezien. Er is nog een broer. Die kennen we wegens omstandigheden niet.
Ondanks dat de kinderen niet bij moeder en in verschillende situaties zijn opgegroeid hebben ze naast hechtingsproblematiek en trauma heel erg sterke overeenkomsten.
Een ervan is een respectloze manier van praten. Alsof je een vijand van ze bent.
Pleegdochter praat meestal minimaal. Alleen als ze wat van ons nodig heeft/wil. Maar ze begrijpt ook echt niet dat je tegen volwassenen ( bv docenten) niet praat alsof ze een ' stout kind' zijn en zij de volwassene is.
Ze doet havo/vwo. Maar dit aspect krijgen wij niet beter. We wisten al dat oudere zus zo praat. En tijdens ziekenhuisbezoeken hoorden we ook nog de variant van oudere broer: deze variant is zeer overeenkomstig, maar we weten dat er bij hem vanaf zijn 14de agressie bij kwam. Bij oudere zus ook, maar minder extreem.
Wij hebben steeds gedacht: nurture is minstens even sterk als nature. Maar...moeten we dit herzien?
Is er iets bekend over dit gedrag bij kinderen bij wie ass in de fam zit?
Oké, het past bij hechtingsproblematiek, maar onze pleegdochter woont al sinds voordat ze 2 werd bij ons en we hebben veel geïnvesteerd in hechting. Het heeft helaas weinig opgeleverd.
Vooralsnog is ons meisje internaliserend, een doorzetter, een kind dat haar emoties niet uit/deelt. Als ze overstuur is sluit ze zich af.
We waren net zover dat ze zichzelf geen pijn meer deed, maar tijdens emotionele buien gitaar ging spelen. Helaas doet zij zichzelf nu weer pijn.
We hebben begeleiding. ( Maar ze praat niet met vreemden, bevriest, heeft heel veel weerstand. Dus vooralsnog heeft geen enkele begeleiding iets opgeleverd.
Op school maakt ze in onze ogen enorme stappen op soc emotioneel niveau en qua leren leren. Maar door de situatie ben ik bang dat school haar wil gaan doorplaatsen naar vso. ( School is haar houvast, dus dat zou dramatisch zijn).
Ik heb veel gedeeld. Maar mijn vraag is eigenlijk of iemand iets zinnigs kan zeggen over de respectloze manier van praten....
Pleegdo
Mijn man verliest telkens zijn job (Verhaal 108)
Mijn man en zoon hebben ADHD/ASS. Mijn zoon heeft een officiële diagnose, mijn man niet. Hij erkent dat hij meer dan hoogstwaarschijnlijk dezelfde diagnose heeft maar weigert hulpverlening voor zichzelf. Hij heeft het altijd alleen gedaan. Ze hebben "hoogfunctionerend" autisme
Toen ik hem leerde kennen had hij geen werk en een heel plausibele uitleg waarom niet. Het bleek toen al enkele jaren te duren vooraleer hij een nieuwe job vond. Na 2,5 jaar werd hij ontslagen en volgde er weer een lange periode van werkloosheid. Dit patroon herhaalt zich nu al heel onze relatie maar de periodes van tewerkstelling worden steeds korter. Nu is hij na 1 jaar en 2 maanden ontslagen. Er is telkens een reden maar hij wil niet inzien dat hij zelf ook een aandeel heeft in zijn ontslag.
Hij gaat steeds heel hard voor zijn werk maar verliest uit het oog wat zijn leidinggevende wil wat dan weer voor strubbelingen zorgt en als er dan iemand moet vertrekken is hij het. NIet omdat zijn werk niet in orde is maar omdat de leidinggevende hem er steeds uitpikt.
Als ik dit probeer te bespreken wordt hij kwaad en zegt hij dat ik telkens de schuld bij hem leg en dat dat niet helpend is.
Ik zou gewoon willen dat hij voor dit deel hulp zoekt zodat de moeite die hij in zijn werk steekt ook in job behoud kan uitmonden .
Het is ook erg stresserend als je financiële situatie steeds heel erg schommelend is. We zouden onze woning dringend moeten verbouwen maar dit lukt niet door zijn instabiele werksituatie.
Zelf zit ik in een job die ik niet meer graag doe maar waar ik niet weg kan omdat ik de stabiele kostwinner ben en ervoor zorg dat we niet kopje onder gaan. Hij daarentegen zoekt steeds een job die hij "graag" doet, wat best wel pijnlijk is voor mij.
Ook stomme dingen zoals vakantie zijn steeds een probleem ofwel heeft hij geen budget om op vakantie te gaan ofwel heeft hij nog geen recht op vakantiedagen. Dit zorgt ervoor dat we in 15 jaar geen normale vakantie meer gehad hebben en het is iets stom maar het begint wel te wegen.
Ik zit er momenteel echt helemaal door en ervaar paniekaanvallen. Het liefst zou ik zelf een aantal dagen ziekteverlof willen nemen maar ik wil hem niet nog meer depressief maken door dit te doen (hij weet dat ik deze situatie verschrikkelijk vindt en voelt zich erg schuldig naar mij toe).
Het lukt me gewoon even niet. Anderhalve week kreeg hij nog een contractverlenging en kon ik mijn stress loslaten en nu ineens toch ontslagen :(
Ik hoop dat hij snel in een baan komt die hij leuk vindt en ook behoudt. Of anders hulp zoekt.
Zorg vooral goed voor jezelf, dat is het belangrijkste.
Voordat mijn man therapie kreeg(en pas op latere leeftijd de diagnose kreeg) waren er ook vaak problemen.
Mijn man kan bijv slecht grenzen aangeven op het werk(is zeer perfectionistisch) In plaats dan van te communiceren kropt hij het op en wilde dan ander werk zoeken of hij had veel spanningen.
na de therapie heeft die meer geleerd om open en eerlijk te zijn over zijn autisme ook op het werk en zo kan zijn baas ook meer rekening houden met hem.
Het is jammer dat jou man helaas niet inziet dat hij misschien ook een aandeel heeft in de problemen wat betreft werk.
Misschien kan je eens wat dingen opzoeken op internet over bijv autisme en werk(slecht grenzen kunnen aangeven) misschien dat hij ook tegen dat soort zaken aanloopt en slecht kan communiceren op het werk.
Zomervakantie…. (Verhaal 83)
Het is nu de 5x dat ik alleen met mijn kinderen op vakantie ga (ben 5 jaar geleden gescheiden van partner met ass) , de oudste heeft add en de tweeling ass. We gaan altijd naar een camping, tuurlijk kan ik kiezen om elk jaar naar dezelfde camping te gaan, dat zou het allemaal misschien een stuk makkelijker maken. Maar ik pas ervoor om ook de vakantieplaats door ass te laten bepalen. Nu zitten we in de buurt van Parijs. De eerste dagen blijven we altijd op de camping zodat ik de tweeling (9 jaar) eerst weer alles kan aanleren, hoe moet je douchen, welke momenten ga je naar het toilet, handen wassen na het plassen, na ontbijt tandenpoetsen…. Het is confronterend om te merken hoe gestructureerd we inmiddels thuis zijn en wat er met ze gebeurd als de structuur wegvalt. We zijn nu een week verder en het gaat best goed, al blijft het zwaar en voel ik me alleen als ik de makkelijke gezinnen om me heen zie, die gewoon een ijsje kunnen kopen …. Wij moeten dan eerst een dag vooraf gaan kijken zodat ze er een nachtje over kunnen slapen om rustig een keuze te kunnen maken….maar het is ook fijn om alleen met ze te zijn en de tijd kunnen nemen als ze het moeilijk hebben , iets wat andere mensen nooit zullen begrijpen. Morgen gaan we naar Parijs, heb de route al een paar keer aan ze laten zien maar weet dat als we in Parijs aankomen dat we eerst een half uur op een bankje gaan zitten om de eerste indruk te laten verwerken…. Het frustreert me vaak dat het niet gewoon makkelijk en snel kan, soms zou ik ze wel een pak rammel willen geven of in een opvanghuis willen laten plaatsen… maar als de frustraties weer bij ze weg zijn kunnen ze heel blij en gelukkig zijn, wou dat ik net als zij alleen de mooie momenten onthield
Dit lijkt mijn verhaal wel. Ook ik heb een zoon van 38 jaar met waarschijnlijk ass. Ik maak me altijd zorgen over hem. Studies afgebroken terwijl hij heel intelligent is. Relaties die eindigen. Hij geeft zelf aan dat hij snel overprikkeld is en rust, lees tijd voor zichzelf nodig heeft. In zijn studententijd merkte hij dat hij van wat extra biertjes rustiger werd in zijn hoofd...... Na dit steeds met enige voorzichtigheid besproken te hebben, heeft hij zich bij de huisarts gemeld. Uiteindelijk een doorverwijzing gekregen voor een diagnostisch onderzoek. Wachttijd 1 jaar!!
Hij is mijn zoon, ik blijf hem steunen. Hij kan er niets aan doen. Hij heeft het in de genen meegekregen. Ook zijn vader, mijn ex-man, verdenk ik hiervan. Zo ook zijn vader.... en mijn kleinzoon. Soms denk ik dat het beter was geweest als ik dit allemaal eerder had geweten. Had ik het iig beter kunnen begrijpen. Mijn zoon is mij zeer lief en hoe moeilijk moet het voor hem -en anderen met ass - zijn om je staande te houden in deze wereld/maatschappij.
Heel veel sterkte Jos met jouw zoon. Dank voor je herkenbare verhaal.
Ellen
Volgens mij is mijn nieuwe collega autistisch (Verhaal 25)
Ik zal mijn collega nu verder X noemen.
In deze inwerk-fase merk ik dat X de informatie niet snel verwerkt. Het is dusdanig opvallend dat ik vermoed dat ik iemand is met autisme.
Het is nu meerdere keren dat ik iets al een paar keer heb uitgelegd, heb laten zien, de achtergrond heb uitgelegd maar het lijkt niet in te dalen. Dit heeft mijnsinziens niet te maken met dat X niet het juiste intelligentie niveau heeft maar dat X de geringste hoeveelheid informatie niet verwerkt.
Ik wil X geen pijn doen maar ik zie binnen een zakelijk dienstverband dat mijn werkgever hier geen geduld voor op kan brengen.
Ik durf ook niet te vragen of X wellicht een beperking heeft. Heeft u een suggestie hoe ik dit moet aanpakken?

We hadden net een huis gekocht (Verhaal 5)
Ik denk dat je de juiste beslissing het genomen. Ik zit nu in de situatie dat het mij teveel is geworden, maar dat er twee jonge kinderen betrokken zijn. Eén daarna heel extra zorg nodig, Dan zeg je ook niet zo makkelijk in stop ermee.
Ik wens je alle geluk in je leven toe.
Ik kan enkel zeggen dat je misschien blij moet zijn dat je het zo vroeg merkte en de relatie gedaan is voor je aan kindjes begonnen bent. Wel ben ik me er bewust van dat dit momenteel voor jou geen troost is.
Ik vind het knap van je dat je dit zo snel doorziet. Bij de meeste vrouwen duurt het vaak 20 jaar voor hun ogen open gaan. Ondanks de verliefdheid dat er na 2,5 jaar nog is ben jij toch heel nuchter geweest en ben je niet steeds zomaar meegegaan in het verhaal. Veel partners van een persoon met autisme zoeken in het begin vaak de schuld bij zichzelf. Je bent ongetwijfeld met twee en beide niet perfect maar leven met iemand met autisme vraagt enorm veel van je.
Hopelijk vind je in de toekomst iemand met wie je echt emotioneel verbonden bent.
Ik heb mijn moeder eraan onderdoor zien gaan (Verhaal 113)
Punt is dat iedereen hier blijkbaar denkt dat ze iets kunnen doen om hun relatie te verbeteren. Dat is er niet! ALs je in een relatie zit met iemand met ass en je ervaart daarin dat je ondergesneeuwd wordt, dan passen jullie gewoon niet bij elkaar. Ik heb 3 relaties gehad voordat ik iemand vond die wel bij mij past. Iemand die mij accepteert zoals ik ben en die ik accepteer zoals hij is. Waarin het geen moeite kost of conflicten oplevert. Hij is niet autistisch, en toch klikt het. Simpelweg omdat we beide geen normatieve verwachtingen hebben. Ik hoef niet aan zijn beeld te voldoen, en hij niet aan het mijne.
Als je in een relatie zit waarin de ander je energie kost i.p.v. oplevert, dan moet je stoppen met die relatie in plaats van erover klagen.
Overigens zie ik veel klachten over zaken die helemaal niets met autisme te maken hebben. Feit dat iemand autistisch is wil niet zeggen dat zij ook niet andere problemen hebben (sterker nog, die kans is vrij groot juist omdat ze ass hebben).
Steek je energie niet in het blijven ronddraaien in hetzelfde kringetje en te proberen een luisterend oor te vinden, maar vraag jezelf af of je niet beter af bent in een ass-vrije situatie.
Ik vind jou zin (stukje)
ALs je in een relatie zit met iemand met ass en je ervaart daarin dat je ondergesneeuwd wordt, dan passen jullie gewoon niet bij elkaar. Ik heb 3 relaties gehad voordat ik iemand vond die wel bij mij past. Iemand die mij accepteert zoals ik ben en die ik accepteer zoals hij is.
Wel heel erg kort door de bocht en zwart/wit.
Ik weet niet hoe lang jij al samen bent met je huidige relatie?
Ik al meer dan 12 jaar.
Ik wist niet eens dat mijn man autisme had hij had nooit een diagnose gekregen ook omdat zijn familie altijd alles heeft ontkent dat er iets loos kon zijn. Met name dat de relatie vorderde begon mij bepaald gedrag op te vallen en uiteindelijk zijn we bij een psycholoog beland die al vrij snel doorhad waar we mee te maken hadden.
of je nou wel of niet past bij elkaar(wij hebben ook veel dingen gemeen) zoals genieten van de natuur en de rust.
Hoe je het ook went of keert(herken ook veel van de verhalen hier van andere vrouwen) in het dagelijks leven zijn er veel dingen die(als ik voor mezelf spreek) moeilijk en vermoeiend zijn. Ik heb bijv een auto immuunziekte waardoor ik snel moe ben. Mijn partner ziet bijvoorbeeld rommel niet(en maakt ook snel rommel) ook huishoudelijke taken moet je constant aansturen of klusjes in huis anders gebeurd het gewoon niet. Ook dingen bespreken vergeet die vaak of afspraken doorgeven(slecht communiceren) en zo zijn er nog tig van die dingen die wel degelijk te maken hebben met zijn autisme,
dat heeft niets te maken met elkaar wel of niet accepteren.
het is logisch dat een partner van die probeert de gaten op te vullen op een duur oververmoeid is.
Jij zegt heel makkelijk dan passen mensen niet bij elkaar en moet je ermee stoppen?
sorry? maar iemand in de steek laten omdat die autisme heeft is denk ik ook niet echt de bedoeling.
Ik weet dat die autisme heeft daardoor begrijp ik dingen ook maar het wil niet zeggen dat ik het af en toe niet behoorlijk zwaar vind lijkt me niet meer dan logisch (en het af doen met klagen vind ik ook nogal bot)
dus in jou optiek vind jij hier alle partners van klagen? misschien moet je eens met ons leven ruilen en dan kijken hoe je erover denkt.
Dat jij een partner hebt gevonden die blijkbaar niet klaagt is alleen maar fijn voor jou maar ook dat kan in de loop der tijd/jaren gaan veranderen.
Ik vind jou opmerking over dat de partners van klagen heel zwart/wit en erg kort door de bocht.
Mensen kiezen trouwens niet voor een wel of niet autisme relatie
Mijn man heeft nog maar net een Diagnose(sinds 2 jaar)
je zegt vraag jezelf af of je wel of niet in een Ass relatie wilt zitten
Net of mensen daarvoor kiezen.
Als je al langere tijd bij elkaar bent en getrouwd en er is een diagnose dan zeg je niet... het wordt mij te moeilijk ik stop er nu mee(ik spreek voor mezelf)
Ik heb wel gezegd als dingen niet verbeteren(jaren terug ging het heel slecht) dan stop ik ermee.
De psycholoog heeft ook aangegeven dat ook mensen met autisme gewoon aan dingen kunnen werken.
Mijn man heeft daarom ook therapie gehad en gelukkig zijn er dingen veranderd.
Het zou wel heel makkelijk anders zijn... ik heb autisme dus jij moet je maar aanpassen en alles oke vinden.
Heeft niets met accepteren van iemand te maken.
Mijn man had een zware burnout(kon absoluut geen grenzen aangeven) en was langere tijd ziek allemaal te maken met zijn autisme. Ik kan dan wel gaan zeggen ik accepteer je zoals je bent maar dat is toch wel even andere koek.
Kortom vind echt dat je heel bot en zwart/wit reageert.
In het begin van de relatie merkte ik niet veel aan mijn partner. Dit kwam in loop vd tijd, en nog erger na de geboorte van de kinderen. Om dan maar te zeggen, ik stop ermee, is wel heel makkelijk gezegd. We zijn 12 jaar samen, hebben een huis en 2 kindjes. Ik vind het ook geen klagen als mensen eens hun verhaal kwijt willen. Ik heb ook mijn verhaal hier staan. Dit is om advies te krijgen en mijn hart te luchten bij/van mensen in soortgelijke situaties. Het is heel zwaar om een relatie met iemand met autisme te hebben. Dit betekent niet dat ik hem in de steek laat, maar soms heb ik het wel nodig even contact te hebben met iemand erover. Dat is in mijn ogen geen klagen, maar mijn uiterste best doen mijn gezin samen te houden.
vooral onderstaand stukje. Ik heb meer het idee dat jij je persoonlijk aangevallen voelt.
Ik begrijp ook niet zo goed waarom je op een forum zit waar voornamelijk(in jou ogen klagende vrouwen op zitten)
Ik vind het erg bot en in mijn ogen gebrek aan inlevend vermogen.
sorry maar ik ben het absoluut niet met je eens.
Ik heb meer dan 2 jaar samen met mijn partner bij een psycholoog gelopen en wat jij zegt..... is totaal het tegenovergestelde wat de psycholoog ons heeft verteld.
Je botte reactie (waarvan ik echt vind dat je dat doet) hoort trouwens ook bij autisme.
Jij scheert ons partners van over 1 kam dat wij klagen en zeuren en iemand maar moeten accepteren zoals die is.
Heel erg kort door de bocht vind ik het.
Hoe verklaar je dan dat 1 op de zoveel huwelijken strand met iemand met autisme? Jij hebt trouwens geen kinderen partners van met kinderen hebben het nog moeilijker.
Misschien iets meer inlevend vermogen zal wel fijn zijn.
Jij zegt wij hebben beide geen verwachtingspatroon van elkaar fijn voor jou dat het bij jullie zo werkt maar dat is niet bij iedereen het geval.
Ik zal jou even een voorbeeld geven mijn kan kon door zijn autisme moeilijk grenzen aangeven op zijn werk hij werkte zoveel dat hij erg ziek werd(maanden met problemen gezeten)
Had ik dan moeten zeggen joh jij bent zo dus blijf maar lekker doorwerken met alle gevolgen van dien?
Als mijn man niet naar een psycholoog was geweest was die compleet ingestort.
Onze psycholoog zei het is juist goed dat je grenzen hebt aangegeven en ook jou verwachtingen duidelijk aan hem hebt gemaakt.
Sorry Evert maar ben het echt niet met jou eens.
ben ik ook van mening dat je van niemand mag verwachten dat ze zich aanpassen aan de ander. Ongeacht of je nu autisme hebt of niet. Niemand mag een ander "dwingen" zichzelf te verloochenen of anders te zijn dan je bent. En als je verwacht dat een ander zich aanpast aan jouw norm (wederom: ongeacht richting), dan klopt er iets niet. Financien, huizen, kinderen e.d. mogen daarbij geen argument zijn/ingezet worden.
Onze psycholoog heeft duidelijk aangegeven dat iemand met autisme zich ook moet aanpassen aan de partner.
Mijn man bijv maakte altijd een enorme troep in huis vooral met klussen altijd alles zoek)erg chaotisch' en ik kreeg dan alles over mijn heen.
Het lijkt mij dan logisch dat je dat niet allemaal pikt dan kan je wel makkelijk zeggen ja hij is nu eenmaal zo! maar dat is natuurlijk flauwekul.
Ook met afspraken maken of niet doorgeven(heeft allemaal te maken met communicatie) hoort ook trouwens bij autisme mijn man heeft asperger.
Dat zijn dingen die hij anders kan aanpakken en door therapie is dat een stuk verbeterd.
Jij kijkt enkel naar je eigen situatie maar er zijn mensen met lichte klachten maar ook erge klachten.
Misschien moet je eens een dag in onze schoenen staan en dan eens kijken hoe jij er dan naar kijkt.
Niet iedere autist is hetzelfde misschien heb jij het wel in hele milde vorm maar dat is niet bij iedereen het geval.
Simpelweg zeggen ik ben maar eenmaal zo dat kan niet.
Ik hou ook rekening met dingen of met mensen.
Ik kan ook wel iedereen lopen uitfoeteren en zeggen zo ben ik nu eenmaal! maar dat is natuurlijk wel heel makkelijk...
Sorry maar wat jij loopt te verkondigen is haaks op wat een psycholoog zegt.
Heb je al weleens opgezocht (Cassandra syndroom) partners van autisme? zoek dat maar eens op.
en op kruispunt wat er een aflevering overleven met autisme
mannen met autisme en relatie problemen.
Misschien moet je dat eens een keer bekijken.
Ikzelf heb ook een relatie met iemand gehad met Asperger en heb inderdaad de keuze gemaakt deze te beëindigen. Ik snap de reactie van de vrouwen/Leontien ook heel goed: als je er eenmaal in zit kun/wil je deze niet zo maar beëindigen, en ook degene met Asperger moet leren zich wat aan te passen.
Maar Evert z’n punt snap ik ook: aanpassen tot in den treure, of je hele leven ongelukkig blijven is ook niet de bedoeling. Volgens mij is dat zijn punt. Ik vond het nergens bot, maar op zich een goede inbreng wat je over na kunt denken. Iedereen mag hier zijn verhaal doen, en het hoeft volgens mij geen welles nietes te worden.
Mensen denken altijd dat het zo simpel is om een relatie stop te zetten en ik vind nog altijd in voor en tegenspoed.
Tenzij mijn partner iets doet wat echt niet door de beugel kan dan is het klaar.
Je kiest niet voor een partner met autisme... toen ik heb leerde kennen had mijn man niet eens een diagnose.
Maar bepaald gedrag begon erg op te vallen pas een aantal jaar geleden kwam de diagnose.(na diverse problemen) en toen ik op een duur in zak en as zat.
Zijn familie heeft altijd alles ontkent zit zogenaamd geen autisme in de familie maar allemaal vertonen ze hetzelfde gedrag. Zelfs toen mijn man de diagnose kreeg werd er vreemd op gereageerd.
Ik vind niet dat je iemand zomaar in de steek laat natuurlijk als je depressief gaat worden en dat blijft zo dan wordt het een ander verhaal maar scheiden is ook weleens lijden.
We hebben een hondje die enorm aan ons beide gehecht is,we hebben alles hier opgebouwd en vanwege autisme alles te verbreken vind ik nogal wat.
Als mijn man vreemdgaat of liegt dan vind ik dat nog een ander verhaal........ als er zoiets gebeurd ja dan is het klaar natuurlijk.
Ik heb ook mijn grenzen.
maar mensen denken allemaal nogal simpel over scheiden ow gaat het even niet lekker dan maar scheiden.
Je trouwt niet zomaar en je gaat ook niet vanwege problemen meteen alles opzeggen.
Ook bij mensen zonder ASS moet er moeite in een relatie gestoken worden en moeten er compromisen en afspraken gemaakt worden.
Het belangrijkste bij een persoon met ASS, ik mijn geval althans, is om heel duidelijk te communiceren, duidelijke afspraken te maken en ook uit te leggen waarom.
Ik ben 15 jaar samen met mijn partner en we hebben amper conflicten. We praten vroeger iedere week over de zaken waar we die week moeite mee hadden en keken dan hoe we ze het best kunnen oplossen voor beiden. Tegenwoordig is dat nog amper nodig omdat alles gewoon duidelijk is.
Ik zit helemaal vast in mijn huwelijk (Verhaal 115)
Mijn man heeft autisme. We weten dat nu een klein poosje, ik had dat vermoeden zelf al veel langer. Ik begon in de verkeringstijd al dingen op te merken aan hem die niet helemaal ‘normaal’ waren. Maar het waren in mijn ogen vaak onschuldige eigenaardigheden. Maar hoe langer we samen waren, hoe meer die eigenaardigheden zich ook op mij richtte. Het was vaak uit verhouding (bv. heel boos worden als ik tegen zijn kamerplant aanliep, nergens mijn eigen spullen mogen neerleggen in zijn studentenkamer, etc). Maar ik wuifde het vaak weg, of ik had niet door dat het eigenlijk niet oké was.
Het onderwerp autisme was niet bespreekbaar, daar wilde hij niks van weten.
Zo ging de tijd verder.
De laatste maanden voor ons trouwen waren heel pittig; de combi van een klushuis met tijdnood en een coronabruiloft organiseren, is voor een autist een nachtmerrie. Hij had uitbarstingen en er was veel drama waarvan ik vaak de boosdoener was in zijn ogen, of hij reageerde zijn frustratie af op mij. Ik vond het heel zwaar, kwam vaak huilend thuis nadat ik bij hem was geweest.
Ik hield dapper de moed erin, probeerde het positief te zien; we zagen alle kanten van elkaar, ook de slechte. Ik had zo in ieder geval wel een heel realistisch beeld van de persoon met wie ik zou gaan trouwen.
Na het trouwen werd het erger. Ik werd gillend gek van het samenwonen. Hij wilde overal regels en afspraken voor. Wilde overal controle over, vooral over mij. Er was geen samen. Hij wilde zijn eigen ding kunnen doen op zijn manier en ik moest daar maar naar voegen. Ik was vaak de boosdoener in zijn ogen, hij kon mij er eigenlijk gewoon niet bijhebben. Ik had geen ruimte, voelde me steeds kleiner en triester. Er tegenin gaan had geen enkel effect. Ik kon schreeuwen, huilen of juist niks zeggen, het hielp geen ene drol.
Uiteindelijk escaleerde dit tot het punt dat ik na het zoveelste conflict vertrok. Ik ben toen tijdelijk even bij mijn ouders gaan wonen.
Dat deed bij hem eindelijk het kwartje vallen. Hij zag eindelijk dat de manier waarop we samenleefden ontzettend pijnlijk was voor mij. Ik kon nu wel autisme noemen, en hij stond er nu wel open voor en ging een traject in voor een diagnose.
Het duurde een jaar voordat hij aan de beurt was. Het ging in dat jaar gelukkig beter. We praatten wekelijks met mijn ouders over de dingen waar we samen tegenaan liepen, zij zijn een enorme steun voor ons geweest. En gelukkig voelde mijn man zich zodanig bij mijn ouders op zijn gemak, dat we alle lelijke dingen van ons huwelijk gewoon op tafel konden kwakken.
En zo verstreek de tijd. De grote uitbarstingen werden minder, en op het oog leek het eigenlijk erg voortvarend te gaan.
Maar het leed zat er nog steeds, meer op de achtergrond, onopgemerkt. Vaak had ik het zelf niet eens door. Ik schoof langzaamaan op, leverde in, paste me aan. Zei ja als ik nee voelde en nee als ik ja voelde. Ik wende aan bepaalde omgangsvormen of opmerkingen. Ik raakte afgestompter, raakte mezelf kwijt, en mijn bruis. Eens in de zoveel tijd zag ik plotseling even het licht, voelde ik wat er allemaal mis was, probeerde me weer te herpakken. Dat lukte dan even, totdat het niet meer lukte en ik weer in de oude sleur terugviel, bijna onopgemerkt.
En dat patroon herhaalt zich telkens.
Nu zit ik weer op zo’n punt dat ik ineens in een helicopterview zie wat er allemaal zo verdomd mis zit in dit huwelijk.
Ik voel me zo godvergeten alleen. En onbegrepen. En ik ben zo boos en verdrietig en wanhopig.
Ik denk deze dagen vaak dat ik al veel eerder de stekker eruit had moeten trekken. Toen we verkering hadden, of toen we net getrouwd waren. Toen ik even bij mijn ouders woonde, had ik er gewoon een punt achter moeten zetten. Maar tegelijkertijd is dat een verschrikkelijke gedachte, want we hebben samen een dochtertje van nu 5 maanden. En met dat ik mijn man ‘wegwens’, wens ik haar eigenlijk ook weg. Want zonder mijn man zou mijn dochtertje er ook niet zijn. En die gedachte is ondraaglijk. Ik zit klem.
En dan schiet er soms door mijn hoofd; werd hij maar aangereden. Ik schaam me dood, maar dat idee voelt als een bevrijding. Ik kan helemaal fantaseren over wat ik dan allemaal zou doen en hoe ik mijn leven dan zou inrichten.
Ik ben nog maar 25 en ik zit helemaal vast in mijn eigen leven. En het erge is nog dat ik zelf ervoor heb gezorgd dat ik opbdit punt ben beland. Ik heb ooit voor deze man gekozen.
Hoe kan ik dit leven doorleven? Moet ik de stekker uit mijn huwelijk trekken? Moet ik doorgaan en proberen hier samen beter van te worden? Ben ik over 20 jaar nog steeds doodongelukkig in dit huwelijk? Het voelt alsof ik langzaam ten onder ga.
Hoe weet je of het leven wat je nu leeft de goede weg is? En wat moet er gebeuren om te weten; het is klaar? En kan ik het mijn kind aan doen om weg te kwijnen in mijn huwelijk? Kan ik het mijn kind aandoen om te scheiden?
Ik kijk naar mijn man en ik weet niet of ik wel van hem hou. En ik weet niet eens of hij eigenlijk wel echt van mij houdt.
Zo hebben we de afspraak om s' avonds altijd samen wat televisie te kijken op een vast uur. Daarna trek ik me terug in mijn hobbyruimte om terug op te laden maar ook omdat ik haar aanwezigheid niet goed kan verdragen wanneer ze niet op haar normale uur naar bed gaat bijvoorbeeld.
Als mijn partner verdrietig is of haar niet goed voelt, dan houd ik haar een tijdje vast tot ze aangeeft dat het ok is en dat ik kan gaan. Sommige zaken zijn wel lastig voor me, net zoals veel van mij lastig is voor mijn partner - maar door duidelijke communicatie hebben scheppen we een context waarin het voor beiden werkt.
Uiteraard zijn er ook veel gradaties op het spectrum, het is niet gezegd dat dit lukt voor jou partner. Maar ik denk dat veel mensen met ASS zich wel wat kunnen aanpassen zolang er duidelijke communicatie en afspraken is.
Misschien help professionele hulp van een autisme psycholoog jullie ook wel om in kader te brengen waar de moeilijkheden liggen bij elk en hoe je deze kan minimaliseren.
Radiostilte omdat hij zoekt naar zijn missie in het leven (Verhaal 30)
Is er een kans dat hij toch terug wil naar ons? En wat kan ik dan het beste wel of niet doen in het contact. Er is nu radiostilte namelijk
Wie heeft hier ervaring mee of tips?
als ik eerlijk moet zijn vind ik de zin van dat hij denkt dat hij tekort schiet nogal een uitvlucht.(jij kan toch voor jezelf denken en beslissen)?
Is meer een soort excuus om zijn beslissing te rechtvaardigen.
begrijpt hij niet dat je veel van hem houd en dat die zomaar weg gaat voor jou heel erg moeilijk is?
ik vind het nogal een gebrek aan inlevend vermogen van zijn kant.
Ik zal geen contact opnemen en hem laten denken over zijn beslissing of je gevoelens uiten(wat je hier ook doet) eerlijk zeggen wat je voelt en denkt.
Dankjewel voor je reactie! Het is inderdaad een hele moeilijke situatie omdat er over uitmaken of doorgaan geen gezamenlijke afstemming is geweest. Hij kan zich niet inleven hoe het nu voor mij is. Denkt dat ik hem een keer zou gaan afwijzen en lijkt het nu dan maar zelf te doen.
Ik neem voorlopig geen contact op, maar tegelijkertijd ben ik dan bang dat wachten alleen maar meer verwijdering geeft.
Hij koppelt nu diverse toevalligheden aan elkaar: ik bel hem terwijl hij met een vriend sollicitatie aan het bespreken is en achteraf zegt hij ik had nee moeten zeggen tegen met jou praten want daardoor was ik van mijn onderwerp af. ik vraag hem langs te komen maar opeens moeten we een doel hebben, want hij heeft stress van solliciteren en wil geen tijd verspillen.
Mijn aanwezigheid is opeens gekoppeld aan hem de kans geven te kunnen/ mogen solliciteren.
Feitelijk zien we elkaar 2 soms 3 keer pw
Ahh! Is dit nu allemaal door het anders werkende brein van iemand met Asperger ??
Mijn vriend maakt het constant uit, meestal is hij dan overprikkeld of in een bui. Dan gelooft hij eerder zijn waanideeën dan de waarheid. hij neemt niks aan en vindt dan dat ik lieg. en dan blokkeert hij mij ook, vindt ik inmiddels niet erg meer dat hij mij blokkeert want neem het met een korreltje zout tegenwoordig. Als iemand op een ogenblik de energie niet meer heeft om al bullshit aan te kunnen, ben ik het wel en dan ben ik echt weg en dat weet hij inmiddels ook.
Ja! Dit is precies zoals jij het omschrijft. Dankjewel dat geeft veel inzicht
Blijft wel heel verdrietig maar hier kan ik wel wat mee!
Weet me even geen raad meer (Verhaal 110)
Het is niet normaal om 19 maanden al geen intimiteit te hebben in een relatie. Je komt over alsof je het maar een beetje accepteert. Vindt jij jezelf ook genoeg waard om liefde te krijgen? Ik zou wat meer voor jezelf opkomen. Een goede reden en een goed gesprek van haar kant (en eventueel hulp) is wel het minste wat je kan vragen.

Ik zou hem er echt uit moeten laten zetten (Verhaal 89)
Mijn advies: herpak uzelf. U gaat flink tekeer, dat kan erg schadelijk zijn - specifiek bij iemand met ASS. Uw man reageert misschien niet zoals u verwacht, hij krijgt er waarschijnlijk wel vanalles van mee.
Tip twee: schakel hulp in. Uw man is blijkbaar afhankelijk van u en u kunt niet de juiste zorg bieden. Dat is onwenselijk, voor u beiden. U kunt bijvoorbeeld praten met een huisarts of een wijkteam, het liefst met iemand die ook iets over autisme weet.
Als je zelf last hebt van ASS, weet dan dat er geen enkel excuus is voor iemand om je zonder respect of liefde te behandelen. Als het toch gebeurt, praat daar dan met iemand over. Je kunt bijvoorbeeld bellen naar mind korrelatie op 0900-1450 op doordeweekse dagen van 9:00 tot 21:00 - mailen en chatten kan ook
Ik zou snel voor jezelf kiezen, want je gaat eraan onderdoor zo liefdeloos en wat je zegt niet goed voor je gezondheid.
En de eerste schrijfster mevrouw u heeft gelijk hoor u mag best uw hart eens luchten en ik vind u niet perse onrespectvol zoals mevrouw Mara beweert. U zegt het gewoon zoals het is, ieder verhaal mag er zijn!
Na meer dan 32 jaar samen ben ik echt op.
Mijn man en ik zijn een goeie NV... laat ons een project samen doen en succes gegarandeerd. Maar al de rest ontbreekt : emotionele verbinding, zorgzaamheid, intimiteit...
Hij doet wat hij belangrijk vindt en alleen zijn manier is de juiste. Als ik iets vraag zegt hij altijd ja, maar hij houdt zich nooit aan gemaakte afspraken.
Hij denkt dat hij thuis op hotel is met all-in hotelservice. Dat vindt hij zelfs grappig !
Zijn stemming kan soms vanuit het niets omslaan en heel dreigend worden. Lange tijd heb ik gedacht dat ik dan iets verkeerds had gezegd of gedaan, maar het zit 'gewoon' in hem.
We hebben geen kinderen. Hij had er willen 'maken', maar het zouden mijn kinderen zijn en in moest maar zorgen dat ze groot geraakten. Ik vond dat kinderen beter verdienden, dus kwamen er geen...
Door omstandigheden wonen we in een huis dat ik van mijn familie heb geërfd. Mijn huis, dus hij betaalt niets... hij heeft een meer dan bovengemiddeld inkomen, maar naast internet, gas en elektriciteit 'kan' hij niets betalen. Hypotheek, verzekeringen, boodschappen, taxen... allemaal voor mij.
Geen geld voor fijne uitjes en vakanties vindt hij te duur... behalve als er vrienden mee gaan... dan kan het niet duur en luxueus genoeg zijn.
2x kanker... altijd alleen naar de scans, de chemo, de controle... het voelde zo eenzaam.
Maar loslaten is zo moeilijk... ik ben bang voor hoe hij zal reageren... de woede, de agressie, de dreiging... maar ik ben ook bang dat hij het alleen niet redt of zichzelf iets zou aandoen.
Ik dacht dat ik alleen hiermee worstelde... blijkbaar niet dus...
Liefs
I
Aan de buitenwereld vertellen dat ik autisme heb? (Verhaal 114)
Onlangs test laten doen en daar kwam autisme uit.
Heb erg veel moeite om het aan de buitenwereld te vertellen dat ik dit heb.
Mijn vraag is hoe zijn jullie ermee om gegaan
wel of niet vooruit gekomen voor of nadelen?
Als ik met hem deel voel ik me niet gehoord (Verhaal 6)
Ik weet dat je van hem houdt maar je kan wel doorgaan in iets wat het uiteindelijk niks gaat worden,. Ik herken het wat je vertelt, je kunt niet tot ze doordringen. Het lukt gewoon niet. Hij gaat door met zijn leven omdat hij dingen niet voelt zoals jij. Ik weet dat je zo nu niet denkt maar geloof me, er loopt iemand anders voor je rond die je wel kan geven wat je wilt. Je moet voor jezelf gaan. Je gaat erdoor drinken en er zelf aan onderdoor voor iemand die niet zo is als jij.
Zet hem op en ga voor jezelf....
Ik hoor hem nog steeds zo goed als dagelijks maae natuurlijk nooit over iets boeiend. Het is ondertussen ook al wel duidelijk dat hij met mij nog is iets wil gaan doen maar dan zoals vrienden. Op dit moment is dat niet mogelijk door Corona. Hij heeft mij wel al zeer duidelijk laten verstaan dat ik bij hem thuis niet meer welkom ben.
Echt hopeloos, ik moet naar een psycholoog, zit hier al weken kapot van verdriet ondanks hij diegene zou moeten zijn die hulp zou moeten zoeken maar dat ziet hij natuurlijk niet.
Ongelooflijk hoe je zo verslaafd kan zijn aan zo een ziekelijke relatie. Ik herken mijzelf niet meer ...
Pas vastgesteld dat ik het syndroom van asperger heb (Verhaal 112)
Er is pas vastgesteld dat ik het syndroom van asperger heb en autisme.
Daarnaast is er zoveel gebeurd en lees ik soms hele nare reacties over mensen die autisme hebben en een relatie / huwelijk.
Alsof we er wat aan kunnen doen en er zelf voor gekozen hebben.
Ik wil dat je als lezer van mijn verhaal dat is nadenkt over je negatieve woorden. Want het doet me veel en maakt me boos dat we niet begrepen worden door sommige mensen.
Ik ben nog erg op zoek om eree om te gaan.
Want ja nu ik weet hoe en wat is het voor mij wel duidelijk dat ik nu weet waarom ik reageer op bepaalde reacties uit mijn omgeving en dat het dus niet verwonderlijk is dat ik mij niet kan inleven, in paniek raak of vanuit het niets boos kan worden omdat ik het niet kan begrijpen terwijl ik dit wel wil.
Dit zijn gewoon een paar dingen waar ik mee om moet leren gaan.
En mijn vraag is wat heb jij gedaan om te leren omgaan met asperger en autisme?
als ik jou vraag moet beantwoorden...
En mijn vraag is wat heb jij gedaan om te leren omgaan met asperger en autisme?
Ik persoonlijk vind dat ik heel veel heb gedaan om rekening te houden met iemand met autisme.
Ik hou rekening dat als mijn man thuiskomt van zijn werk dat ik hem dan even een uurtje rust geef,drukke feestjes gaan we niet af of plekken bezoeken met mensen massa,s ook klussen besteden we meer uit want mijn man is naast zijn baan gewoon in het weekend op. ik ben regelmatig mee geweest naar de psycholoog(om ook dingen te leren)
Maar ik kan niet zeggen dat ik soms niet gefrustreerd was ik had juist weleens het gevoel(of het nou terecht was of onterecht) dat ik de enige was die rekening hield met diegene met autisme.(maar niet andersom)
Ik vind ook dat mensen met autisme(al hebben ze iets) volgens onze psycholoog is dat geen excuus.
Er zijn ook mensen met autisme die doodleuk kunnen zeggen ik heb autisme dus jij moet er maar rekening mee houden.
Ik liep mezelf op een duur voorbij(constant op eieren lopen) altijd rekening houden met mijn man op een duur ben ik ingestort en toen zei ik tegen mijn man dat het of hulp zoeken is of anders dan kon je mij op een duur opvegen.
Dankzij de hulp is er gelukkig heel wat veranderd want anders had ik het niet volgehouden.
Ik begrijp ook goed dat autisme dat je daar niets aan kan doen maar onderschat niet dat het voor partner heel erg moeilijk kan zijn.
Als partner zijnde probeer je continue de balans te houden en dat kost soms heel erg veel energie.
En dat is juist het probleem: degene met ass ziet dat (vaak) niet in, of verwacht maar dat er rekening wordt gehouden met hen. Maar waar is de steun voor de ander? Die is er (vaak) niet.
Ik begrijp dat je je persoonlijk aangevallen voelt Raymond, maar dit is nou eenmaal een forum waarop iedereen zijn verhaal mag delen, ook de partners van mensen met ass. En dit zijn nou eenmaal de dingen waar zij tegenaan lopen.
En ook schreef ik dat alles pas is vastgesteld.
Helaas is mijn huwelijk voorbij en ben ik bezig met hulp.
Ik probeer te snappen dat het voor een ander persoon lastig kan zijn, En ik wil ook niet in een slachtofferrol zitten.
Dus ga ik gewoon door met de wetenschap dat ik anders ben en nu weet waarom ik bepaalde dingen doe, die ik doe.
Het enige wat nu rest is dus hulp krijgen waar ik nu op wacht.
En dan kijken we wel weer verder.
Het ging snel maar het voelde zo goed (Verhaal 7)
Ik heb ook wel vaak die twijfel.
Soms denk ik weleens is dit het? en blijft het allemaal zo moeizaam en kan ik dat nog wel aan?
Ik denk dat je op een duur(als het echt niet meer gaat) je gevoel je dat wel duidelijk aangeeft.
Jezelf helemaal opofferen voor iemand met autisme daar ga je uiteindelijk ook aan onderdoor.
Wij niet autisten moeten rekening houden met bepaalde dingen maar ook zij moeten aan zichzelf werken.
Je kan niet zeggen Ik heb autisme dus...(dat gebeurd nog weleens vaak) Je voelt je vaak eenzaam en alleen (er mist iets) en dat is soms heel erg moeilijk. Ook praten met andere mensen erover is lastig omdat ze niet echt een idee hebben wat autisme allemaal inhoud.
Ik hoop voor je dat je de wijsheid en kracht hebt om uiteindelijk de juiste beslissing te maken.
Luister ook naar je gevoel wat zegt die?
Niet meer terug gaan. Want dan val je weer in oude patroon.
Hoop dat hij je berijpt en gaat inleven.
Dat gaat niet komen. Hoe lief hij ook is.
Aandacht begrip, medeleven een maatje moetje niet verwachten.
Dat weet ik inmiddels ook uit ervaring.
Elke keer is er toch weer hoop maar dat komt niet.
Denk vooral aan jezelf, je bent niet de therapeut van je partner.
Uitbarstingen, huiselijk geweld, ruzie met iedereen, geen volwaardige partner, therapieweigering en altijd ligt het aan een ander.
Ga weg en bouw je eigen leven op. Mijn kinderen zijn getraumatiseerd.
Maak niet mijn fout.
Ik weet dat ik moediger had moeten zijn in het begin en had hem toen als jonge vrouw moeten verlaten , maar had medelijden en bleef. Het kostte me heel erg veel.
Mocht ik er opnieuw voor staan. Ik zou absoluut zeker weten vertrekken.

Zou de relatie nog te herstellen zijn als hij zich beter voelt? (Verhaal 64)
Mijn partner heeft autisme, maar praat hier nooit met iemand over en wil ook niet dat iemand dit weet. Alleen zijn ouders weten het, omdat hij hier als kind ook cursussen voor gehad heeft.
Nu heeft hij onze relatie plotseling verbroken, terwijl we al een aantal jaar samen woonden en we bijna 6 jaar samen waren. Hij wil alleen zijn omdat hij niet lekker in zijn vel zit. Ik vraag me af of dit de oplossing is. Het lijkt eerder op een keus omdat hij niet wil dat ik telkens vraag hoe het met hem gaat en hij niet wil praten.
Er gaat enorm veel in zijn hoofd om, maar wil er met niemand over praten. Ook zijn vrienden en ouders verteld hij alleen 'ik wil vrijheid', maar niet 'ik zit niet lekker in mijn vel'. Hij is tegen niemand eerlijk, maar zegt wel telkens 'niemand begrijpt me' en 'niemand is er voor me'.
Waarom is hij zo eigenwijs om met niemand te praten? Je voelt je zo machteloos als je om iemand geeft, er niet gepraat wordt, maar wel zichtbaar is dat het slecht met iemand gaat.
Iemand die dit ook heeft meegemaakt? Tips zijn welkom? Zou de relatie nog te herstellen zijn als hij zich beter voelt?
De tijden van nu (Verhaal 99)
Gedachteflitsen noem ik ze. Ik wil wel stoppen met nadenken, maar dan ben ik weer aan het nadenken over hoe ik ermee moet stoppen. Ik ben nog niet tot het punt gekomen waarbij het gelukt is om te stoppen met nadenken. De vraag die mij nu te binnenschiet is hoe ik het denken kan uitschakelen. Het is eigenlijk de meest belangrijke vraag en terwijl ik dit nu op papier heb gezet denk ik er nogmaals over na en stel ik mezelf de vraag of het wel nut heeft om het denken stop te zetten. Wat zijn de gevolgen daarvan? Is het eigenlijk wel slecht om te blijven nadenken?
Maak ik mezelf elke seconde van de dag dat ik nadenk, een stuk slimmer dan ik de seconde ervoor was? Vast niet, maar er zullen genoeg gedachteflitsen voorbij komen waarvan ik kan leren.
Als ik maar blijf nadenken, zullen de dingen tot me komen. De dingen waar anderen dus niet aan dachten. Het stuk dat ik nu aan het schrijven ben komt voort uit een douche-sessie. Elke keer dat ik douche, schieten er mij nieuwe ideeën te binnen. Dit keer kwam ik op een punt als ‘ik heb weer de hele dag zitten denken’, en dat is ook zo.
Zoals ik zei, dit gebeurde al dagen, en die dagen vulde intussen al weken, en de weken vulde de maanden. We zijn intussen ruim 2,5 jaar verder en het denken is nog niet gestopt. Heel stiekem gezegd had ik mezelf van tevoren de eis gesteld dat ik met een goed idee zou komen tijdens het douchen.
Iets eerder op de dag had ik al tegen een vriend gezegd dat ik weleens vaker over dingen nadenk onder de douche die op dat moment erg verstandig lijken te zijn. Maar helaas heb je nooit een stuk papier bij de hand en na het douchen komen er weer andere dingen aan bod waar je je mee bezig moet houden.
De kinderen als voorbeeld - die hebben veel aandacht nodig, en dat is helemaal niet erg – toch schaam ik me voor het feit dat ik niet altijd met mijn gedachten bij hen kan zijn. Het liefst ben ik de hele dag in gedachten bij ze, en dat ben ik ook wel vaak genoeg tussendoor.
In principe heb ik genoeg de tijd om over ze na te denken, maar op het moment dat ik bij ze ben, denk ik vaak over andere dingen na. Het leidt me weleens af, tot in het diepe dat je op een gegeven moment denkt even weg te zijn geweest.
Snel herpak je jezelf weer en probeer je het nadenken stop te zetten. Ja, dat had je al vaak genoeg geprobeerd; en ook toen lukte dat niet. Nu had ik een gesprek met mijn vriendin. Zij vertelde me dat mensen met Asperger soms een hoger gemiddelde intelligentie kunnen hebben.
In de commentaren van een YouTube video over Elon Musk had ik toevallig eerder gelezen dat mensen met Asperger (autisme) zich heel erg onbegrepen voelen. Mensen lijken ze niet te willen begrijpen of mensen voelen zich ‘klein’ in de buurt van iemand die echt zo’n hoger gemiddelde intelligentie zou hebben.
Toevalligerwijs (niet zo heel toevallig – het is de reden waarom ik hierover typ) heb ik voor mijn gevoel autisme (niet echt autisme – kom ik nog op terug), specifieker gezegd de vorm Asperger. Tegelijkertijd wil ik niet zeggen dat ik exact alles ervan zou hebben, maar enkel verschillende patronen die constant naar voren komen. Het ‘labeltje’ “Asperger” laat ik liever weg. Voor mijn gevoel ben ik ‘uniek’.
Ik zei toch al dat ik erop terug zou komen. Daarom wil ik het niet perse autisme noemen, maar om het een term te geven en misschien meer duidelijk voor anderen, blijf ik het zo noemen. Afgelopen donderdag (drie dagen terug) ben ik voor het eerst langs een psycholoog en psychiater geweest voor een gesprek over de gedachten die ik de hele dag door heb.
Een lange tijd heb ik moeten praten met een beperkt aantal mensen om me heen. Bewust overigens, want zo dol ben ik nou ook weer niet op bezoek. Het liefst zit ik terug gekropen op zolder, de plek waar ik me fijn bij voel. De plek waar ik overigens ook al lange tijd slaap. Mijn vriendin ligt een verdieping eronder. Al vele malen heb ik haar geprobeerd uit te leggen dat het niet een persoonlijk iets is waarom ik niet naast haar lig.
Allereerst wil ik voorop stellen dat ik heel erg graag op mezelf ben. Ik kan me prima redden in mijn eentje. Toch wrijft het daar omdat ik ook weer niet alleen kan zijn. Alsof ik een strijd voer met mezelf lijkt het haast. Dat ben ik overigens ook wel gewend van mezelf.
De blokkade die je hebt bij veel dingen die je uitvoert, en zelfs terwijl je er bewust van bent dat het fout is, blijf je het alsnog zo uitvoeren. En dat kan elke dag hetzelfde zijn. Een onbenullig iets als moeite hebben met het vinden van kleren van je kinderen of het niet op tijd naar bed gaan terwijl je weet dat rust goed voor je is.
De gewenning die je jezelf in een korte tijd aanleert, kan omslaan in lange fases van obsessief gedrag over uiteenlopende onderwerpen. Om terug te komen op het beperkte bezoek dat ik voor een lange tijd heb gehad, heeft ook geleid tot een punt waarbij ik tegen mezelf heb gezegd dat ik met anderen over mezelf wil praten om mezelf beter te leren kennen. En dat is niet om zelfingenomen te zijn.
Juist niet vanuit egotisme maak ik deze keuzes om me zo accuraat mogelijk uit te spreken over de dingen die ik denk of hoe ik ze zie. En haast met schaamte typ ik nu dat ik vaak denk gelijk te hebben. Ik wil daar niet perse in geloven, maar wat als dat nou wel waar is? Wat als veel van de dingen die ik denk of zeg echt waar zijn?
Juist omdat alles zo logisch voor mezelf moet zijn en ik het objectief bekijk en analyseer tot ik pas zeker weet dat iets zo is en het dan pas zeg terwijl anderen denken dat ik dat vanuit het niets zomaar zeg. Dat is dus juist niet het geval omdat ik de hele tijd nadenk over van alles en veel van de situaties die zich dan voordoen heb je allang vele malen in je hoofd afgespeeld en voor jezelf opgelost.
Voor de ander lijkt het vaak alsof je geen interesse toont in wat ze te zeggen hebben of dat je ze onderbreekt op punten. Maar het onderbreken doe je vaak alleen als je zeker weet dat het de moeite waard is om te onderbreken. En dan zorg je ervoor dat je het goed onderbouwd met argumenten of voor jouw gevoel eigenlijk ‘claims’.
Ja, het klinkt allemaal erg arrogant, en zoals ik zeg, zo wil ik niet denken of klinken. En nu ik het heb uitgetypt, wil ik het eigenlijk weer wissen. Waarom ik al zolang niet kan stoppen met nadenken is een grote verandering in de maatschappij en samenleving. Het is voor mij een reden geweest om uit te zoeken of alles wel klopt.
Regelmatig heb ik het aan moeten horen of het wel goed voor me is om me zo te verdiepen in de dingen die om ons heen gebeuren. En heel eerlijk gezegd heb ik daar zelf vaak genoeg over nagedacht maar ben ik tot de conclusie gekomen dat wegkijken geen optie is. Er zijn velen dingen die me aan het denken zetten.
In zo’n 34 jaar tijd heb ik nooit een heel boek uitgelezen. Op scholen heb ik nooit willen leren. Uiteindelijk wel overal een diploma voor gehaald, maar ook dat was op een gebied waar ik eigenlijk achteraf gezien helemaal geen interesse in heb. Achteraf bekeken heb ik verkeerde keuzes gemaakt in het leven maar heb ik me wel altijd prima weten te redden.
Juist omdat ik me heb kunnen redden al die tijd, ben ik er nooit echt achter gekomen dat ik zo anders zou kunnen zijn. En misschien is het ook helemaal niet zo dat ik heel anders ben dan anderen en denken ze helemaal hetzelfde erover.
Misschien denken wel veel meer mensen elke dag heel veel na en kunnen ze niet meer stoppen met nadenken. Met verkeerde keuzes bedoel ik meer dat ik veel tijd heb verspild en ik die tijd voor mijn gevoel moet inhalen als het aankomt op mezelf te onderwijzen in dingen waar ik op dit moment nog te weinig verstand van heb en ik wel graag meer over zou willen weten.
Ik zou graag vele urenlang door willen typen zoals ik nu aan het doen ben, ook omdat ik denk dat het me nog meer aan het nadenken zet over het nadenken zelf. Nadenken over mezelf helpt me, mezelf beter te leren kennen, althans, dat wil ik graag geloven.
Dat is dan ook gelijk de motivatie die ik erbij heb. Leren van het nadenken en leren van het leren en daar verbetering zoeken. Alsof ik op elk gebied al van tevoren direct een goede oplossing kan bieden voor vele problemen in vele situaties.
Vooral voor mijn kinderen zou ik graag willen dat ik goed weet hoe ik het beste kan reageren op momenten waarbij twijfel toeslaat over hoe je het beste zou kunnen reageren. Het zijn dingen die ik toevallig de afgelopen weken ook meer ben gaan onderzoeken.
Steeds komen er meer onderwerpen bij terwijl ik juist alles zo beperkt mogelijk wil houden. Het zorgt voor veel gedachtes in mijn hoofd en alles lijkt nu onopgelost. Hoe meer je komt te weten, hoe minder je lijkt te weten zoals ik vaker ergens gelezen heb.
En dat is zeer zeker waar hoe meer ik erover na heb gedacht en de conclusie heb ik al een tijd terug kunnen trekken omdat ik zelf heel veel meer ben komen te weten in de afgelopen 2,5 jaar tijd.
Ook zijn er wel momenten dat ik me minder heb verdiept in de dingen die op dit moment spelen, maar het nadenken stopte niet, het bleef me trekken, de gedachtes aan de problemen in de wereld en hoe het opgelost zou kunnen worden en wie er achter zouden zitten of waarom deze mensen dit willen doen.
Nou ja, veel van deze vragen zijn voor mezelf allang beantwoord en dat heb ik nu ook soort van losgelaten. De echte vragen gaan nu meer over mezelf. Die vragen krijg ik juist helemaal niet opgelost. Heb ik dan het labeltje ‘Asperger’ of komt het veel in de buurt ervan? Ben ik echt intelligenter dan veel mensen om me heen?
Is het grootheidswaanzin dat me laat denken dat ik intelligent ben? En terwijl ik zo intelligent ben, waarom besteed ik zoveel aandacht aan het denken en waarom ben ik nu al aan het nadenken over het nadenken en heeft het nut? Verdoe ik mijn tijd met het bezighouden van deze dingen? Helpt het me weer een stuk vooruit?
Geeft het me een stukje van de puzzel om de puzzel meer compleet te maken? Vast en zeker niet. Daarvoor moet ik eerst wat meer gesprekken voeren met mensen die voor mijn gevoel meer verstand hebben van hetgeen dat ik denk te hebben. De mensen om me heen, hoe vaak ik het ook probeer uit te leggen, zullen het toch niet begrijpen.
En hoe vaak heb ik wel niet gedacht dat iemand echt dom is? Vaak genoeg. Zei ik het dan? Tuurlijk niet. En dan dacht ik echt niet dat ze echt dom waren, maar dan heb ik het echt over een momentopname waarin iemand heel dom kan klinken. En dat kan ik dan weer niet begrijpen. En hoe krijg je iemand uitgelegd dat je slimmer bent? Het zal ze enkel krenken en hoe minder slim, hoe sneller ze gekrenkt zullen zijn.
Want ook dat is iets wat me is opgevallen. Het ophemelen van mezelf ten opzichte van anderen voelt niet juist maar lijkt me wel nodig om te benoemen om het plaatje helemaal compleet te maken voor mezelf of anderen als ik deze tekst ooit aan anderen zou laten lezen.
Op dit moment ben ik er nog niet helemaal over uit of ik wel verder moet gaan typen en stop ik er nu ook even mee want het is al na twaalven en heb nog wat tijd voor mezelf nodig voordat ik ga slapen. Morgen zijn de kinderen weer vroeg op en moet ik voor ze klaarstaan en begint het denken weer (een paar seconde nadat ik dit had getypt dacht ik na over of er een forum bestaat om dit soort dingen te delen. Bij deze deel 1, al zou ik hem nu heel graag nog veel meer uitbreiden om mijn hele verhaal te vertellen.)
Maar het is nogal veel en veel heeft te maken met de tijden van nu, maar ook mijn jeugd (heel uiteenlopend dus) en hoe ik alles heb beleefd en hoe ik alles niet door heb gehad of hoe ik alles nu juist wel door heb en hoe nu alles in een sneltreinvaart op me afkomt.
Urenlang nadenken over hoe ik dingen kan of zou moeten doen zonder iets ervan uit te voeren. De onopgeloste zaken die ik in mijn hoofd al liever opgelost had gezien, die veroorzaken chaotische gedachten waarbij je alle kanten opschiet.
De autisme is eigenlijk een soort van probleem gaan vormen naarmate er meer problemen in de samenleving kwamen. Dat was begin 2020 met de coronacrisis.
Ik denk dat heel veel mensen met autisme er last van hebben, of ze nou het 'complotdenker' gedrag hadden of juist in alles mee gingen om weg te kunnen blijven kijken om geen nare obsessieve gedachtes te krijgen, iedereen wordt geraakt.
Nu is het de truc om daar op de juiste manier mee om te gaan en alle informatie die je krijgt, weer om te zetten in nuttige informatie waar je wat aan hebt. Alle puzzelstukjes bij elkaar zoeken om die puzzel compleet te maken. En weet dat die puzzel op elk ogenblik ineens een stuk meer stukjes nodig kan hebben.
En ook dat verandert, het is alsof je in dat grijze gebied blijft, nooit zwart of wit, tenzij je met alle zekerheid alles al hebt onderzocht en voor jezelf hebt vastgesteld dat het de waarheid is en de realiteit zoals je die ziet, ook daadwerkelijk de werkelijkheid is.
Er zijn mensen die dat ineens gingen doen en moesten worden afgevoerd naar de ggz, want als je dat niet gewend bent kun je hartstikke gek worden. Zoiets moet je rustig opbouwen met af en toe eens gaan zitten om je mind rustig te krijgen. Rustig aan beginnen hoor als je met meditatie begint. Geen 10 dagen achter elkaar!
Er is geen moment van ' rust' of zelfs pauze (Verhaal 109)
Maar hij kent geen 9-5. Er is geen moment van ' rust' of zelfs pauze. De gedrevenheid en de ondernemers passie, daar heb ik respect voor. Maar ik heb ook tijd voor mij nodig. Bij het benoemen hiervan gaat hij direct op de "onbespreekbaar"-toer, geen discussie mogelijk en beschouwd verder aandringen van mij als ruzie maken...
Heeft iemand hier ervaring mee en hoe kan ik dit goed met hem bespreken, zodat hij het op zijn minst misschien zal kunnen gaan respecteren?!
Sterkte ermee!
Yvon
Ik heb de relatie toen bewust afgekapt (Verhaal 82)
Hoewel ik veel voor hem voelde, ik 34/35 was en héél graag kinderen wilde, voorzag ik wat jullie hier beschrijven en koos ik ervoor te stoppen.
Ik heb vervolgens geen kinderen gekregen (ook door andere omstandigheden en nu 39) dus dat is wel het resultaat.
Ik wilde dit toch opschrijven, voor degene die spijt hebben: soms heb je het een, maar niet het ander :)
Anyway, het was wel echt frustrerend die relatie. Ik kan moeilijk uitleggen waar het nu precies wrong. Het contact was vaak moeizaam. Bellen deed hij liever niet. Maar vooral de gesprekken waren lastig. Alles waar een sociaal emotioneel aspect aan zat, vermeed hij. En dan heb ik het niet eens over gevoelens/moeilijke dingen.
Alleen rationele dingen, dat ging het best.
Hij kon vrij bot/beledigend zijn, was eigenlijk niet echt lief voor me zoals andere mannen dat waren. Maar t ergst vond ik de eenzaamheid, ook al was ik in zijn gezelschap.
Een keer gingen we op vakantie, dé tijd om elkaar te leren kennen. Ik heb zelf ook t nodige meegemaakt en wilde daar ook wel eens wat over kwijt. Maar hij had een app gevonden waarmee hij de sterren kon bestuderen en was daar totaal door in beslag genomen. Daar zit je dan in je mooie jurk ;)
Ook het eeuwige uitleggen van wat je bedoelt. Als ik iets ‘bij wijze van’ zei, dan nam hij dat heel letterlijk. Hij snapte dingen vaak gewoon niet, maar bleef wel vrij betweterig, hij miste zelfinzicht.
Vermoeiend, dat is het gevoel wat ik eraan over heb gehouden.
Ben toch wel blij dat ik het niet heb doorgezet, ook al was hij (vermoedelijk) mijn laatste kans op een kind.
Ik had zelf een lastige jeugd, ben heel erg HSP en burn-out gevoelig, dus ik denk dat het niet makkelijk was geworden.
Zit nu al jaren op het pad van zelfheling, in alle rust en ruimte. Maar dat is ook niet altijd perfect hoor! (En soms ook eenzaam)
Wil in ieder geval iedereen sterkte wensen en ook het pad tonen wat er kan gebeuren als je een andere keuze maakt. Meer rust, dat zeker, maar echt niet altijd ideaal!
Ik ben ook hooggevoelig en niet echt een makkelijke jeugd gehad.
Ik ben inmiddels getrouwd met mijn man met Asperger
(niet altijd makkelijk) ook mijn kinderwens laten varen.
Soms vind ik het moeilijk dan zie ik mensen met kinderen en in de ideale wereld had ik dat ook gewild maar nu denk ik. Het is de juiste keuze geweest.
Met kinderen(en dit weet ik zeker) was er een hoop stress bijgekomen en ik denk dat er veel terecht was gekomen op mijn schouders. Blijkbaar is dit mijn pad in het leven en kinderen passen daar niet in.
Ik wil ook geen kinderen nemen en er later achter komen dat het totaal niet werkt. Ik heb de beslissing heel bewust genomen daarom heb ik daar nu ook vrede mee.
Ik herken je gevoelens je bent niet de enige!
vind het knap dat je het besluit hebt genomen daar is zelfreflectie ook voor nodig!
Sterkte met alles
En wat een moeilijke beslissing voor jou ook.
Denk dat we een vermoeiende situatie hebben voorkomen. Je hoort vaak dat de (een van de) kinderen het ook krijgt wat weer extra stress geeft.
Maar blijft soms hartstikke lastig om niet dat ideaal plaatje te hebben!
Heel veel sterkte en liefs ❤️
Ik heb geen behoefte om mijn verhaal hier te delen, maar heb wel vaak nood aan een babbel met iemand in wiens verhaal ik me herken. Zin om contact op te nemen met elkaar?
Liefs, Ann
Ik heb ondertussen de relatie beëndigd want ik kon niet blijven smeken om verbinding en liefde.Ik voel me opgelucht.Groetjes
We hebben onze regelgeving kortgeleden aangepast. Voorheen verwijderden we de prive gegevens zoals email adressen en telefoonnummers. Nu laten we ze een aantal weken staan. Daarna verwijderen we ze alsnog, om misbruik te voorkomen.
Vriendelijke groet
Als het niet gaat volgens zijn boekje is hij boos (Verhaal 111)

De jongen waar ik nu een tijdje mee date heeft asperger (Verhaal 18)
Nu is hij weer geirriteerd omdat hij me vanmiddag in een appje vroeg wat ik van hem wil. Ik weet dat hij een eerlijk en direct antwoord terug verwacht dus ik zei eerlijk dat ik hem graag nog beter wil leren kennen en kijken of we een leuk stelletje zouden zijn omdat ik hem echt heel leuk vind. En 5 minuten later ofzo typte ik: of heb ik je nu afgeschrikt? (Ik heb namelijk zelf verlatingsangst. Zit daar al een tijd voor in therapie en het gaat best goed maar op zulke momenten komt het soms wel boven). En nu is hij boos op me omdat hij al 2 x tegen me heeft gezegd dat ik daar bij hem niet bang voor hoef te zijn. Dat ie me leuk vind. Nu typte hij weer dingen van het is goed zo en succes verder en je hoeft me niet te bellen etc.
Ik heb er nu expres niet teveel op gereageerd omdat dat meestal alleen maar alles erger maakt. Maar waar doe ik nu goed aan? Hem nu even laten en vanavond proberen te bellen? Of hem toch juist een appje sturen? Of helemaal niks?
Wie kan mij helpen?
Groetjes B.
We zijn er sinds het samenwonen, 3 jaar geleden, achter gekomen dat de woede uitbarstingen, paniek aanvallen en angststoornis één oorzaak hebben: we lazen over autisme en het puzzelstukje viel op z'n plek.
Bovenstaand zou zo kunnen gaan over mijn vriendin. Ik kan haar niet laten vallen, zal tijdens ons rouwproces haar blijven steunen, maar de relatie heeft geen kans. Ik heb me 7 jaar alleen gevoeld, samenwonen lijkt meer op latrelatie onder één dak. Alles komt op mijn schouders, ze helpt zeker wel mee, maar slechts wanneer het overzichtelijke werkjes zijn. Telefoneren? te spannend. Administratie? te onoverzichtelijk. Maar ze heeft het hart op de goede plek. Daarom doet deze breuk zo'n pijn!
Ik ben OP... weet niet wat te doen (Verhaal 39)
We hebben 2 kinderen waarvan 1 de diagnose licht autisme en hoogbegaafd heeft gekregen.
Ik heb het gevoel dat mijn man me niet aanvoelt. Ik ben in een burn-out beland omdat alles op mijn schouders terechtkomt. Al vindt hij dat dit niet waar is. Hij zet toch de vuilzakken buiten en doet bijna alles wat ik hem vraag... nu dat laatste daar gaat het nu om, ik moet alles aangeven zoals ook bij mijn 2 kinderen, maar bij kinderen is dit normaal. Heb je die afspraak bij de tandarts nu al vastgelegd? (Na een jaar nog altijd niet) Kan je Kerstgerief een keer op zolder zetten (bijna eind augustus maar gerief staat er nog) Ons gordijntje is stuk, ging hij terug ophangen (ligt al 4 jaar achter onze zetel) etc. Ik zorg voor de was en de plas en ga ondanks dat ik een burn out heb werken, want mijn man is zelfstandige maar heeft al 2 jaar geen inkomen. Ondanks dat hij dag en nacht werkt. Heeft 2 werknemers en andere zelfstandigen die hij moet betalen en op einde vd maand is er voor hem niets meer over. Ik ben OP... weet niet wat te doen. Soms denk ik, mocht hij mij bedriegen het zou makkelijker zijn om hem buiten te gooien. Maar hij is trouw en meent alles goed, maar ziet niet dat ik er emotioneel door zit. Elke maand is het de touwtjes aan elkaar knopen. Kortingen of winkelrestjes of eten na vervaldatum. Ik probeer zo veel mogelijk en het lukt wel. Kids niets te kort... als ik er over begin met hem dan is het allemaal normaal en doet hij toch zijn best. Eén keer heb ik gezegd ik wil scheiden en toen is hij het huis uitgelopen en belde hij dat hij van de brug ging springen. Fijn hoor! Met 2 kinderen thuis.... Hij ziet ook niet dat het probleem bij hem ligt, hij geeft mij altijd de schuld... ik moet gelukkiger zijn met wat ik heb. Je begint dan echt te twijfelen aan jezelf. Mocht ik het verkeerd zien, laat het me aub weten. Of iemand die ook in deze situatie vertoefd? Relatietherapie is geen optie, of voor mezelf psycholoog... Dat kan ik niet betalen.
Alvast bedankt voor jullie reactie!
Ik bekijk dagelijks met mijn man wat er moet gebeuren en dan kan hij het goed uitvoeren.
Met mijn zoon moet ik trouwens hetzelfde doen dus ik ben wel even bezig.
Wat ik vergeet op te sommen, wordt niet gedaan.
Dit is frustrerend maar vroeger gebeurde er helemaal niets dus toch al een stap vooruit.
Ik voel mij ook dikwijls leeg en moe, je moet alles vragen, elke dag terug opnieuw.
Hij is een super lieve man en ik blijf voor hem vechten maar het is heel moeilijk.
De echte steun waar je zo naar verlangd komt er niet en dat is een rouw proces.
Ik hoop dat jullie een manier vinden.
Mijn lijf en geest zijn op.....totaal leeg.....
Je hebt autisme of je hebt het niet.
Aan de relatie blijven werken? (Verhaal 23)
Tja, na de zoveelste googel poging, door de jaren heen... Ben ik beland op deze site. Ik ben nu een aantal jaren bij een man met ADD (vastgesteld) en naar wat hij zegt licht autistische trekjes. We zijn een keer uit elkaar geweest, waarna hij mij en ik hem weer terug wou. Ik heb de laatste tijd het gevoel dat ik in een stalen kooi zit, of althans dat wanneer ik met hem ga samenwonen in een stalen kooi terecht kom? Zijn vrienden, omschrijven hem als een moeilijke man. Dat wat mij in het begin, zo in de war maakte: ligt het nu aan mij? Doe ik het niet goed? Ik begreep er niets van: van hem niet... een soort onoplosbare puzzel, waarbij puzzelstukjes verloren zijn geraakt.
Het moet zo, en niet anders. Hij wil dit niet, hij wil dat niet, hij voelt zich niet lekker, hij is moe et cetera. Ik noem het vaak de spreekwoordelijke "deksel op mijn neus" of inmiddels soms zelfs naar zijn regels leven: hoe hij het wil, wat hij wil... wanneer hij het wil... en maar net hoe zijn hoofd staat. En als ik het dan anders voel... of iets anders wil: dan heb ik gewoonweg pech gehad, en geeft hij niet thuis.
Zo voelt het ook, alles moet op zijn manier... wanneer hij het wil... en wanneer hij er zin in heeft. De deksels op mijn neus, die doen best pijn en ik raak er door uitgeput en bovenal op het moment en de dagen er na depri. De boze uitspattingen, ik kan er nog steeds van slag door raken. Het is daarentegen een lieve man, over het algemeen zorgzaam zijn... Vrolijk en sociaal. Maar bovenal, hij zegt steeds "je hebt helemaal gelijk, ik moet dat niet doen en dat hij er aan wil werken". Daardoor sta ik voor mijn gevoel schaakmat: want wie gaat er bij iemand weg, als hij wil veranderen? De vraag is alleen, kan iemand veranderen? Hij kan boos doen en boos worden, om de kleinste dingen. Ben ik aan het koken, dan moet het zo en niet anders. Wil ik iets in de tuin, dan mag dit niet... dan houdt hij hier niet van.... et cetera. Wil ik een gezellige avond, dan is hij moe.... heeft hij er geen zin in... of staat zijn hoofd er niet naar. Hij is in de kamer aanwezig... we zijn bij elkaar: maar vaak ook weer niet...
Ik vraag mij af hoe relaties met ADD-ers (licht autisme) verlopen, en dan zeker gelet op het krijgen van kinderen en samenwonen... Ik ben bang dat ik straks in een stalen kooi terecht komt. Met wat ik wil of wat ik nodig ben... Dat het haast onmogelijk is, dat hij een partner voor het leven kan zijn? Als nu al blijkt dat veel op zijn tijd, op zijn manier, op zijn voorwaarden moet gebeuren. Dan kan het toch niet anders, dat dit uiteindelijk niet vol te houden is? Verwacht hij dit van mijn kinderen straks ook? Een relatie met een man die zo veel eisen en voorwaarden stelt, dat is denk ik: wachten totdat hij zijn eigen leven leven alleen terug wil? En ook vraag ik mij af, wat en hoeveel kan je van iemand vragen? Wat kan je van iemand verwachten. Want als iets in hem zit, dan lijkt het mij dat iemand constant op zijn tenen moet lopen... wat natuurlijk op de lange termijn niet vol te houden is? Wat is te veel gevraagd en wat of in hoeverre kan iemand daadwerkelijk veranderen?
Begrijp mij zeker niet verkeerd, ik hou heel veel van hem. En we hebben ook zeker hele fijne momenten... Hij wil mij ook zeker niet kwijt, hij doet echt zijn best... en ik zie dat hij van mij houdt. En hij vindt het fijn om bij mij te zijn en als ik bij hem ben. Maar, hoe ga je hier mee om en wat is voor een partner te veel gevraagd. Is dit ADD? Is dit licht autistisch? Hoe gaan jullie hier mee om?
Succes ermee en groetjes.
Wij zijn gewoon op op op (Verhaal 107)
Wat naar om te horen dat je zoveel problemen ervaart met je kinderen. Juist in de eerste kinderjaren wil je kunnen genieten van ze. Uiteraard zal je dat ook doen, maar het baart je tegelijkertijd natuurlijk ook zorgen. En ja, al dat gevecht onderling daar word je ook niet vrolijk van. Misschien kun je meerdere onderwerpen tonen aan je zonen om te kijken waar hun interesses wel liggen. Of misschien zijn het bordspellen die fysiek moeten gebeuren waarbij ze om de beurt iets moeten doen zoals een mens-erger-je-niet of hele specifieke onderwerpen die dus juist over het hoofd altijd gezien worden. Houd het niet bij het eenvoudige of het voor de hand liggende zoals computer spellen maar kijk ook naar het kosmologische of planeten of allerlei dieren of technische dingen het maakt niet uit gewoon om te kijken waar ergens een interesse zou kunnen liggen en daar je kind in te stimuleren. Hebben ze al muziekinstrumenten in handen gehad of houden ze van bepaalde muziek, allerlei dingen waar je naar kunt kijken die zouden kunnen helpen de juiste interesses voor ze te vinden waar ze in op kunnen gaan wat juist hun zal laten uitblinken in dingen waar anderen niet goed in zijn of wat anderen nooit zouden willen doen. Het zijn soms de meest rare dingen die kinderen met autisme leuk vinden, maar als je het eenmaal gevonden hebt dan ben ik er zeker van dat je kinderen meer rust vinden in hun obsessie/passie, maar ook jij en je partner meer rust en je houdt uiteindelijk overigens ook meer tandvlees over zonder alles weg te hoeven bijten.
Ik breng mijn zoon met tranen in de ogen naar school (Verhaal 104)
Hij heeft een aantal maanden geleden de diagnose adhd/ autisme gekregen .
Tot nu zit hij nog op de basisschool waar hij heel veel moeite heeft om mee te komen met de klas .
Last van concentratie veel prikkels en vaak moeten de kinderen in zijn klas het ontgelden .
Mijn partner en ik zitten hiermee niet op 1 lijn waardoor het heel lastig word om t hier samen over te hebben .
Ik breng mijn zoon met tranen in de ogen naar school . Omdat ik weet hoe moeilijk hij dit vind , hij geeft ook aan iedere ochtend buikpijn te hebben .
Iemand mischien die ervaringen kan delen of een speciaal onderwijs hem wel goed zal doen ?
Ik zou het graag willen maar mijn partner vind dat ze op school beter hun best moeten doen .
Liefs Marja
Ik herken dezelfde problemen in mijn dochter van 7 jaar oud. Ze heeft hoogstwaarschijnlijk last van ADD, waarbij ze de hyperactiviteit wat mist, maar wel net zoveel gedachtes en net zo snel afgeleid raken als iemand met ADHD. Het is dus wat minder zichtbaar.
Het probleem is dat herhaling niet perse gaat werken omdat het een soort van 'overvraging' is voor je kind. Daardoor raken ze het overzicht juist kwijt, maar ook de informatie blijft niet in het brein zitten en gaat gemakkelijker verloren.
Wat belangrijk is, is dat de leraren op school er bewust van zijn dat ze je zoon bijvoorbeeld niet bij een raam neer moeten zetten of spullen op de tafel van hem moeten laten liggen zodat hij afgeleid kan raken.
Maar ook dingen als dezelfde plek altijd hebben, zodat ze meer houvast hebben, routine, structuur e.d. kan veel helpen. Hem plaatsen naast een persoon waar hij veel mee praat of goed mee overweg kan is ook niet altijd de beste manier.
Hoewel je kind lijkt te falen, zijn ze vaak veel intelligenter dan de kinderen die wel goed mee komen. Ze hebben alleen een andere manier van leren, vaak door middel van patroonherkenning of beelden in plaats van letters op papier.
Meerdere voorbeelden benoemen om iets uitgelegd te krijgen aan je zoon kan helpen bij te dragen hem dingen gemakkelijker te begrijpen en ook daadwerkelijk vast te houden in zijn brein.
Kijk hoe je zoon zelf dingen wilt proberen op te lossen en ondersteun daar waar nodig maar probeer niet op jouw tempo hem dingen te leren want dat zorgt juist voor een afkeer.
Wat ik ook vaak merk is dat het moeilijk is om dingen uitgelegd te krijgen omdat ze juist zo 'dromerig' zijn. De hele dag kunnen ze al op school uitkijken naar hetgeen waar ze in geïnteresseerd zijn.
Zorg ervoor dat er zo min mogelijk in het hoofd van je kind zit of probeer het plannen van afspraken waar je hem van op de hoogte stelt te beperken. Uiteraard is het leuk om uit te kijken naar leuke dingen, maar als dat door blijft gaan tot het moment daar is dan vormt dat een groot probleem omdat nieuwe informatie niet binnengelaten wordt.
Ik kan er nog lang over doorgaan met inzichten zonder dat het perse de waarheid is maar hoop dat deze informatie je een beetje kan helpen. Elk persoon is anders dus alles wat hierboven staat hoeft niet van toepassing te zijn op je zoon.

Het voelt vaak als een gevangenis (Verhaal 59)
Ga vaak wandelen met mijn hondje en doe dingen die ik echt leuk vind daar krijg je weer energie van.
Het lijkt me erg ongezellig als de 1 boven leeft en de ander beneden is er geen middenweg te vinden daarin?
dat hij bijvoorbeeld een paar uurtjes even lekker alleen is en daarna gewoon iets leuks doen?
...
Beslist een aanrader
Ass is iets speciaals (Verhaal 106)
Mijn vriend is zeer autistisch (Verhaal 54)
Hoe kunnen jullie verder zonder intimiteit? (Verhaal 46)
Ik heb al veel tranen vergoten (Verhaal 102)

Als moeder wil ik haar graag beschermen (Verhaal 47)
Toen ik oververmoeid werd van mijn vorige job waar ik niet goed behandeld werd.Toen woonde ik nog bij mijn partner (met asperger) en deed ook het hele huishouden.( Dat kon hij er niet bijnemen in zijn belangrijk leven).Het was trouwens ook meestal niet goed gedaan volgens hem.😉.Toen ik moe werd werd hij moedeloos van mijn moeheid en vroeg me te vertrekken de week na mijn ontslag op mijn job.Uit het huis waar ik woonde.Ik kocht ik mij vlug een caravan en woonde ik op n camping tussen de happy families op reis.🙃🙂.Gelukkig scheen de zon.Veel succes en ja beter voorkomen dan kamperen!
Ik zie hem nog steeds heel graag, asperger of niet (Verhaal 45)
Dit alles is compleet nieuw voor mij! Mijn overtuiging geeft mij rust omdat ik nu weet dat ik niet gek aan het worden was, maar langs de andere kant wou ik dat ik het al veel eerder had geweten. Bepaalde beslissingen (verhuis) werden genomen uit onwetendheid, uit een gevoel van zelfbehoud.
Ik heb na de verhuis nog geprobeerd om lat verder te gaan, maar zijn reacties/gedrag trokken mij telkens zo naar beneden. Ik begreep niet van waar het soms kwam en stond vaak aan de grond genageld.
Mijn vraag aan jullie? Zal hij nog reageren op de brief of zal ik het initiatief moeten nemen? Zit hij met schaamte over zijn gedrag? Misschien wil hij het niet zien? Volgens mij moet hij zelf al iets geweten hebben want onlangs zei hij zelf ‘ik zal nog jaren moeten werken aan mijn verbale en non verbale communicatie’. Weten is natuurlijk geen erkenning en aanvaarding. Ondertussen zijn er al maanden voorbij sinds de breuk maar lukt het mij niet om hem ondanks alles, want het was best een heel zware periode, los te laten… 😔 Ik zie hem nog steeds heel graag, asperger of niet ❤️
Ons huwelijk bestaat uit elkaar niet begrijpen (Verhaal 100)
Ik zie mijn man als mijn tweede "kind" waar ik voor zorg. Ik wilde graag een man die mij steunt en dat we samen goed met elkaar om kunnen maar we hebben vaak ruzie om de financiën en omdat we elkaar niet begrijpen. Kunnen we ergens terecht waar hij met financiën geholpen kan worden? Schuldsanering is geen optie. Mijn man heeft een eigen bedrijf en moet zich dan falliet verklaren. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik heb zo lang gedacht aan uit elkaar gaan. Ik weet het niet meer.
ASS is echt anders en jou verhaal doet me denken aan hoe mijn huidige partner gediagnosticeerd is. Voordat ze bij ASS aankwamen werd ze voor OCD behandeld en dat had voornamelijk een slechte invloed op haar. Nu zeg ik niet dat de diagnose bij jullie mis is, maar een sexond opinion kan geen kwaad als je het gevoel hebt dat deze niet klopt.
Maar bovenal, probeer de ruimte voor jezelf te vinden/krijgen/houden. Je bent een goed mens en verdient ook je eigen leven!
Mijn autistische vrouw slaat zichzelf (Verhaal 105)
Mijn autistische partner is niet zo goed in dingen begrijpen die uitgelegd worden. Dat zou niet een probleem hoeven ze als ze niet ook last had van het zien als kritiek als ze iets niet begrijpt. Als ik het dan rustig op een andere manier wil uitleggen, dan barst er vaak een bommetje. Vooral in de donkere maanden en helemaal vooral als ze haar periode heeft.
Des te simpeler het onderwerp, des te erger ze reageert omdat ze het niet lijkt te kunnen hebben dat ze iets niet begrijpt.
Tegenwoordig begint ze dan met op haar hoofd slaan en zeggen dat ze straf verdient omdat ze dom is.
Als ik het probeer om dit later bespreekbaar te maken,baan krijg ik te horen dat mijn gedrag de trigger is en ik maar moet kijken naar hoe ik me ander kan gedragen.
Ik wordt hier zo moe van...
En erger... ik zie haar steeds vaker kortaf reageren naar de kinderen (6 en 8) als die iets proberen uit te leggen en ze het niet kan volgen (maar ik wel). Ik weet niet of ik dit huwelijk wel vol kan houden.
Een stem in mijn hoofd zegt dat ik moet stoppen (Verhaal 37)
E.

Zijn ‘emmer’ loopt vaak vol (Verhaal 90)
Ik voel me zo alleen in deze relatie (Verhaal 49)
Wat moet ik nou doen? Ik voel me zo alleen in deze relatie dat ik bijna in staat ben de aandacht ergens anders te zoeken.
vreemdgaan en avontuur buiten je relatie. Geheimen komen altijd bovenwater en dan is vaak de schade groter. wat is jouw'n geluk je waard?
Ik maakte het gemis aan die specifieke aandacht bespreekbaar in mijn relatie.
Na 20 jaar, met allerlei psychische problemen inclusief periodieke antidepressiva (wat niet bevorderend werkt) bij mijn partner begrip getoond te hebben en gehoopt te hebben dat het ooit beter zou worden.
Heb ik bij haar aangekaart de komende 20 jaar niet met dit gemis te willen leven, ik was en ben er echt klaar mee (zelf bepaal jij natuurlijk hoe klaar jij er voor jezelf mee bent).
Mijn vrouw stelde direct een paar voorwaarden (stomverbaasd als ik was over haar gevoelloze zakelijke benadering, wat uiteindelijk ook weer past bij autisme) en heb ik vrijheden op dit vlak die me enigszins eigenwaarde, een gevoel dat ik goed voor mezelf zorg en stressreductie/ontspanning opleveren.
Wellicht krijg je een hele andere reactie als ik (nogmaals het is aan jou om dit in te schatten), maar het bespreekbaar maken kan zonder (directe) oplossing, al enorm opluchten voor jezelf. hoe gek dit ook misschien klinkt.
Ook heb ik begeleiding gehad van een goede coach over dit onderwerp (na dit onderwerp bij mijn partner aangekaart te hebben). Zij bracht mij veel helderheid en daardoor andere positieve inzichten in mijn situatie.
Misschien kun je hier iets mee, in ieder geval veel succes!
Relatiecrisis - Mijn vrouw zegt dat ik autisme heb (Verhaal 3)
op dit moment in een zware relatiecrisis: mijn vrouw is overtuigd dat ik autisme heb en de relatie is, zegt ze, voor 99,9% zeker voorbij.
Zelf besef ik heel goed dat er iets met me is, alleen het etiket ontbreekt.
Wordt wel getest op dit moment.
Ben een moeilijk persoon: blijf om niks heel lang boos en dat vind ze onverdraaglijk geworden. Verder een stil en in zich zelf gekeerd persoon.
Dit was echter ook al zo aan het begin van onze relatie, nu bijna 29 jaar geleden.
Inmiddels bijna 23 jaar getrouwd en 4 kinderen groot gebracht.
Tegen iedereen zegt ze dat het voorbij is, alleen tegen mij niet.
Het is nu die onzekerheid die me zo zwaar valt, daar heb ik het heel moeilijk mee.
Er is nog zo veel meer te vertellen maar dat zal hier niet gaan.
Wellicht zijn er lezers die de situatie herkennen en er wat mee kunnen, een oplossing is ideaal maar een luisterend oor is ook al iets. Zo ja dan hoor ik het graag.
Ik begrijp dat dit ontzettend moeilijk is voor zowel jou als voor je vrouw. Ik zit in eenzelfde situatie als jouw vrouw maar mijn man en ik houden ontzettend veel van elkaar. Ik mis soms inlevingsvermogen bij mijn man wat voor mij na 18 jaar nog steeds moeilijk is. Wij doen beiden enorm ons best om elkaar te begrijpen en dat is soms zwaar uitputtend. De eenzaamheid waarin je zit is zo heftig, je voelt je onbegrepen en vaak ook begrijp je jezelf niet eens. Ik hoop dat er een tijd komt waarin deze eenzaamheid doorbroken kan worden. Ik zie ook de vele mooie kanten van autisme, zoals een directe eerlijkheid. Helaas wordt deze eerlijkheid niet gefilterd door empathie waardoor hij onbedoeld erg hard kan overkomen. Voor jullie beiden is het goed om bij deze problemen gerichte hulp te zoeken; iets wat ik zelf ook aan het doen ben. En neem af en toe afstand van elkaar en jullie relatie. Ook al is er liefde, je brandt op door alle worstelingen en je verliest jezelf. Voor jullie allebei is het moeilijk en geen van jullie beiden doet iets fout. Zoek hulp en praat zo veel mogelijk met deskundigen of lotgenoten. Blijf niet in je eenzaamheid hangen maar doorbreek deze.
Ik had de test gedaan en scoorde maar 20% mijn vrouw deed de test uit mijn naam en kwam op 92% .! Dus naar dokter en dan onderzocht via een special autisme centrum normaal krijg je dan een maand lang gesprekken bij mij was het na twee keer al overduidelijk!
Ik heb heel veel steun en haar ik heb geluk denk ik ! Mijn filters werken helemaal niet meer levens lang camoufleren en dan raak je na tientalen jaren door lichamen klachten je werk kwijt en kwam alles keihard naar boven !
Ik krijg medicatie die helpt met prikkels en filterverwerking !
Dus met andere worden hoop dat jij ook medicatie kn krijgen die jullie samen weer op gang helpt!
Graag uw ongezouten mening! (Verhaal 24)
Hier lees ik zoveel verhalen van vrouwen die met een man met autisme leven, of meer moeten dealen, dat klinkt niet bepaald eenvoudig.
Ik ben zelf man met diagnose ASS, en Ik Herken echt veel van de situaties die gedeeld worden. Echt pijnlijk om te lezen dat “ons” gedrag zo slecht begrepen wordt door de omgeving.
Ik ben specifiek of zoek naar antwoord op de vraag of een man met ASS, in staat is om zelfstandig jonge kinderen op te voeden? Of dan wel de zorg te dragen voor bijvoorbeeld 10 dagen per maand in een omgangsregeling.
Welk advies zou hier klinken van vrouwen/ moeders die het ECHT begrijpen, en ervaring hebben met een man met ASS.
Graag uw ongezouten mening!
Voordat ik een relatie kreeg met mijn huidige vriend, woonde hij alleen met zijn zoontje van 5 jaar. Hij heeft een korte periode hulp gehad via GGZ. Die hulp kreeg hij in de vorm van 'video hometraining'. Daardoor kon hij op een rustig moment bekijken hoe hij met zijn zoontje omging en hoe hij zijn omgang met hem kon verbeteren. Nadat ik ben gaan samenwonen met hen beiden zag ik dat vanuit zijn autisme hem bepaalde behoeftes van zijn zoontje hem ontgingen en hij vaak dingen deed die in zijn eigen belang waren, maar niet in het belang van zijn kind.
Er zal door de vernieuwde situatie een vernieuwde/ andere structuur moeten worden gerealiseerd. En door de veranderde situatie zullen jij en je kinderen waarschijnlijk ook anders met elkaar omgaan. Daarbij ook nog opgeteld dat kinderen onvoorspelbaar kunnen zijn en je dit alleen zult moeten opvangen/ verwerken.
Ik denk dat het je zal helpen door te regelen dat je hulp/ begeleiding bij de opvoeding krijgt. Dit kan hulp zijn van vrienden, familie of professionele hulp. Maak met hen/ hem/ haar (wekelijkse) afspraken om (kort) te bespreken hoe het met je gaat en waar er hulp bij nodig is. En wees hierin zo open en eerlijk mogelijk. Ook kun je samen met hen/ hem/ haar je kinderen vertellen dat je autisme hebt en welke 'gebruiksaanwijzing' je hebt. Ik denk dat het ook belangrijk is dat je afspraken maakt met je kinderen over 'het respecteren van elkaars grenzen.
Sterkte en succes gewenst!
Hier is naast hulp voor hem zelf ook hulp ingezet voor het gezin. Hem worden tools aangeleerd hoe om te gaan met onze autistische kinderen, maar word hem ook geleerd wanneer hij een stap terug moet doen en het aan mij moet overlaten omdat het anders giga escaleerd
OK jullie zijn op bepaalde dingen wat anders, maar daarom zeker niet slechter
De correcte houding goed alleen kunnen werken zijn bij vele werkgevers geliefd, ook de betrouwbaarheid is bij veel andere mensen ver te zoeken,dat zijn allemaal dingen die veel compenseren.
En geloof me niemand is perfect!!
Ook ik niet.
iedere situatie is anders.
je leest hier vooral de negatieven kant, maar er is ook een positieve kant die hier op dit forum minder naar voren komt.
Als het kind ook autisme heeft, kan het kind leren van die ouder.
En de reden van vreemd gedrag word eerder herkend door de autistische ouder en niet als vreemd ervaren, dat schept een band.
maar aan de andere kant.
survivor bias, applies hire. als je een beeld wild vormen van autisme en kinderen op deze site.
De moeders die hier praten, zijn de overlevenden, er zijn meer moeders die dit forum niet halen en waarbij de situatie nog erger is. Daar liggen de grootsten valkuilen, die dingen het meest kapot maken.
So your setting your self up to fail. Als via deze site een conclusie maakt met belangrijkste punten om falen te voorkomen. Want hier lees je verhalen van moeders met een bovengemiddelde inleving, aanpassing, inzet, enz...
Hij weet duidelijk niet hoe hij moet reageren (Verhaal 96)
Mijn verhaal is pril, erg pril maar toch ben ik er het hart van in.
Ik leerde een paar maand geleden iemand uit de buurt kennen en we kregen een relatie. Van in het begin verliep de communicatie stroef. Hij verdween soms in zijn eigen wereld, reageerde vreemd in sociale omgevingen, seksualiteit was een dingetje bij hem, zei kwetsende dingen maar ik bedekte ze met de mantel der liefde. Telkens weer.
Een paar weken geleden ging ik dus al op zoek naar antwoorden want het klopte gewoon niet. Ik kon op gespecialiseerde website rond ASS alles afvinken. Maar ik zag/zie hem graag dus we gingen als koppel verder.
Totdat ik eergisteren me erg ziek voelde, hij negeerde dit heel de avond terwijl ik duidelijk aangaf erg veel pijn te hebben. We gingen samen slapen en na wat gewoel geraakte ik eindelijk in slaap. Opeens maakte hij me wakker met de mededeling dat hij naar huis ging slapen want dat ik onrustig sliep. Half wazig van de slaap en terug de pijn, kon ik dit niet plaatsen. Blijf je niet bij je partner als die crepeert van de pijn? Ik kreeg de mededeling dat hij zijn gsm dan wel ging aanzetten en dat ik kon bellen als ik naar spoed wou. Of dat ik mijn dochter ook kon wakker maken om mij te brengen. Ik wist niet wat ik hoorde. Zijn slaap was toch belangrijk zei hij.
Die nacht ging ik alleen naar spoed, meneer is gaan slapen thuis. Ik stuurde een berichtje dat ik op spoed was met daarop weer een vreemde reactie. Hij weet duidelijk niet hoe hij moet reageren en kan zich niet inleven. Hij heeft niet eens gevraagd of ik al thuis ben of nog in het ziekenhuis.
Het bevestigd mijn vermoeden maar het doet zo een pijn. Ik voel me verlaten, eenzaam, gekwetst en mijn hart is gebroken. Ik versta het allemaal niet zo goed momenteel....
Mijn man heeft autisme maar als ik ziek ben helpt hij me wel.
Als mijn man me zal verlaten terwijl ik zou creperen van de pijn dan was ik denk ik echt ontploft.
zal waarschijnlijk einde zijn van de relatie.
klinkt misschien wel confronterend maar jij cijfert jezelf weg.
iemand die niet eens je kan bijstaan bij ziekte dat vind ik toch wel het toppunt van over je grenzen laten gaan.
Vind dit ook eerder narcistisch dan dat het iets met autisme te maken heeft.
je hebt ook gewoon mensen die geen diagnose hebben maar gewoon respectloos zijn ik vind dit echt respectloos.
Heb ooit eens van mijn psycholoog gehoord... je kan wel autisme hebben maar wil niet zeggen dat je daarmee je gedrag altijd kan rechtvaardigen en alles kan maken.
Als iemand mij bij ziekte zal laten vallen dan was het toch vrij snel klaar.
En ik weet ook niet precies hoe die communicatie ‘s nachts is gegaan, maar ik herken wel dat ze dan gewoon afstand nemen als het moeilijk wordt.
Een heel ander voorbeeld hoor maar ik weet nog een keer dat mijn ex mij appte hoe het ging. En ik zei: mijn band is lek dus ik ben aan het lopen met mijn fiets! (Ik was ergens gestrand)
Hij appte terug: balen lief! Rest van de dag niks meer gehoord. En dan denk je: huh? Maar het is gewoon niet normaal. Missen van inlevingsvermogen. Je zou dat dan helemaal voor moeten kauwen van: nu verwacht ik dit, nu verwacht ik dat etc. Wil je dat?
Denk goed na voor je er helemaal met je hart in zit. Sterkte en je bent niet alleen hoor meid.
Ik herken zeker dat verhaal van de lekke band. Maar ook de andere reactie dat je ook gewoon respectloos kan zijn ipv iets van autisme te hebben. Maar na een paar dagen samen naar zee te zijn geweest, weet ik wel zeker dat het autisme is. Ik merk van mezelf dat ik geen energie meer heb om te reageren. Ik kruip in mijn cocon en ga even herbronnen de komende tijd. Hopelijk vind ik dan ook daar rust maar ook de moed om te breken met hem.
Alvast bedankt om te luisteren!

Ik heb geen idee hoe ik mijn toekomst vorm kan geven (Verhaal 94)
De gevoelens die je hebt(ook dat je leven niet is gelopen zoals je het graag had gezien) zijn zware en vooral eenzame gevoelens.
Mijn man werkt ook veel is ook veel weg maakt het ook niet altijd makkelijk want heeft daardoor vaak een kort lontje of is overspannen.
Wat ik je vooral mee wil geven is dat die dingen delen met andere mensen helaas is dat soms moeilijk maar mensen die je vertrouwt of mensen die ook een partner hebben met Ass of met een psycholoog te delen.
Dat lucht toch wel een beetje op dat andere mensen ook weten van je situatie en wellicht je een helpende hand kunnen bieden.
Helaas heb ik zelf weinig mensen waar ik mee kan praten vaak wordt het afgekapt of afgedaan met iedereen heeft wel iets.
Ik hoop dat jij wel mensen kent waarmee je kan praten probeer het in ieder geval.
Probeer ontspanning te vinden voor jezelf.... heel erg belangrijk voor mij is dat ook wandelen met mijn hondje.
Begrijpen . Ik herken mezelf volledig in je verhaal en ook mijn hond is mijn redding in alles. En vooral mijn maatje. Bij mijn partner heb ik nooit het gevoel van maatje gehad. Bel de NVA daar zijn mensen die je begrijpen en naar je luisteren. Veel sterkte.
Sinds een paar jaar zijn de signalen duidelijk (Verhaal 85)
In het begin was hij heel verliefd op mij en hoewel ik 37 was toen ik hem ontmoette had ik nog nooit een serieuze relatie gehad. Hij deed veel moeite voor mij, we hadden veel lol en al snel werd de relatie serieus en gingen we samenwonen.
Toen bleek dat hij ook heel dominant en jaloers was en daar hebben we veel ruzie over gehad, hij belandde in een depressie, maar toch ben ik met hem getrouwd.
Na een tijdje werd de depressie minder en zijn het controleren, zoals mijn mail lezen, wat hij zelf opbiechtte, gestopt.
Inmiddels was ik werkloos geworden en was ik gestimuleerd door hem aan een universitaire studie begonnen. Het ging weer goed tussen ons. Ik vond weer werk, was druk met min studie en we besloten het ivf-traject in te gaan omdat het op natuurlijke wijze niet lukt om zwanger te worden. Achteraf gezien waren er toen ook al signalen, maar niet zo sterk als tegenwoordig en ik negeerde deze. Ik dacht dat het typische mannendingetjes waren, zoals niet naar mijn verhalen luisteren, mij het hele huishouden laten doen en de administratie, weinig empathie als ik verdiet had, etc. Ik had immers nooit eerder een serieuze relatie gehad. En je raad het al het hele ivf-traject heb ik in mijn eentje moeten doen, ook de pijnlijke behandelingen waarvoor je thuis zware pijnstillers moet nemen en drozy op de metro staat te wachten, Tja hij had het druk op zijn werk en kon daar allemaal geen vrij voor nemen. En ook het verdriet van het kinderloos blijven heb ik in mijn eentje moeten verwerken.
Inmiddels weet ik dat het niet normaal is om niets te doen, om alles boos te worden, mij af te bekken als ik iets wil vertellen of zaterdag om 4 uur aangeef dat de bakker al dicht is terwijl hij juist dan brood wil halen.
Ik zelf heb al eerder hulp gezocht omdat ik tegen een burn-out aanzat, daarna ging het weer even, maar nu zit ik weer helemaal doorheen. Helaas heb Ian op redelijk jonge leeftijd mijn ouders verloren en is de band met mijn zussen niet supergoed en heb ik ook niet echt veel vriendinnen (gelukkig wel 1) waar ik mijn verhaal bij kwijtraken. Mijn vriendin en zus hebben wel door dat hij mij pijn doet en nemen hem dat kwalijk en mogen hem niet meer zo, dat weet hij niet, want ik wil niet in een nog groter isolement raken.
Ik irriteer me steeds vaker aan hem, aan het eigen wereldje, geen rekening houden met mij en wat ik wil, het passieve, en ga zo maar door…
En ook dat hij altijd met dezelfde verhalen en verhandelingen van uren komt en als ik wat zeg hoe kort ook ben ik uren aan het woord….
Wat mij ook steekt is dat hij voor zijn vrouwelijke collega’s wel alle tijd heeft om naar hun verhalen te luisteren, terwijl hij altijd tegen mij zegt in 5 woorden en dat ik niet tot de kern kom…… en ook dat hij leuk en gezellig naar anderen is, ook als we net ruzie heeft gehad. Ook dreigt hij steeds vaker met scheiden als hij boos en depressief is, dat kwetst mij enorm.
Het is een heel verhaal geworden, maar het lucht mij wel enorm op omdat een keer zo opzet schrijven en te delen.
Heb je tips voor mij, dan zijn die altijd welkom.
Veel sterkte
Sinds een paar jaar zijn de signalen duidelijk (Verhaal 87)
In het begin was hij heel verliefd op mij en hoewel ik 37 was toen ik hem ontmoette had ik nog nooit een serieuze relatie gehad. Hij deed veel moeite voor mij, we hadden veel lol en al snel werd de relatie serieus en gingen we samenwonen.
Toen bleek dat hij ook heel dominant en jaloers was en daar hebben we veel ruzie over gehad, hij belandde in een depressie, maar toch ben ik met hem getrouwd.
Na een tijdje werd de depressie minder en zijn het controleren, zoals mijn mail lezen, wat hij zelf opbiechtte, gestopt.
Inmiddels was ik werkloos geworden en was ik gestimuleerd door hem aan een universitaire studie begonnen. Het ging weer goed tussen ons. Ik vond weer werk, was druk met min studie en we besloten het ivf-traject in te gaan omdat het op natuurlijke wijze niet lukt om zwanger te worden. Achteraf gezien waren er toen ook al signalen, maar niet zo sterk als tegenwoordig en ik negeerde deze. Ik dacht dat het typische mannendingetjes waren, zoals niet naar mijn verhalen luisteren, mij het hele huishouden laten doen en de administratie, weinig empathie als ik verdiet had, etc. Ik had immers nooit eerder een serieuze relatie gehad. En je raad het al het hele ivf-traject heb ik in mijn eentje moeten doen, ook de pijnlijke behandelingen waarvoor je thuis zware pijnstillers moet nemen en drozy op de metro staat te wachten, Tja hij had het druk op zijn werk en kon daar allemaal geen vrij voor nemen. En ook het verdriet van het kinderloos blijven heb ik in mijn eentje moeten verwerken.
Inmiddels weet ik dat het niet normaal is om niets te doen, om alles boos te worden, mij af te bekken als ik iets wil vertellen of zaterdag om 4 uur aangeef dat de bakker al dicht is terwijl hij juist dan brood wil halen.
Ik zelf heb al eerder hulp gezocht omdat ik tegen een burn-out aanzat, daarna ging het weer even, maar nu zit ik weer helemaal doorheen. Helaas heb Ian op redelijk jonge leeftijd mijn ouders verloren en is de band met mijn zussen niet supergoed en heb ik ook niet echt veel vriendinnen (gelukkig wel 1) waar ik mijn verhaal bij kwijtraken. Mijn vriendin en zus hebben wel door dat hij mij pijn doet en nemen hem dat kwalijk en mogen hem niet meer zo, dat weet hij niet, want ik wil niet in een nog groter isolement raken.
Ik irriteer me steeds vaker aan hem, aan het eigen wereldje, geen rekening houden met mij en wat ik wil, het passieve, en ga zo maar door…
En ook dat hij altijd met dezelfde verhalen en verhandelingen van uren komt en als ik wat zeg hoe kort ook ben ik uren aan het woord….
Wat mij ook steekt is dat hij voor zijn vrouwelijke collega’s wel alle tijd heeft om naar hun verhalen te luisteren, terwijl hij altijd tegen mij zegt in 5 woorden en dat ik niet tot de kern kom…… en ook dat hij leuk en gezellig naar anderen is, ook als we net ruzie heeft gehad. Ook dreigt hij steeds vaker met scheiden als hij boos en depressief is, dat kwetst mij enorm.
Het is een heel verhaal geworden, maar het lucht mij wel enorm op omdat een keer zo opzet schrijven en te delen.
Heb je tips voor mij, dan zijn die altijd welkom.
Vind het heel naar om te lezen dat jij je zo rot voelt.
het is een moeilijke situatie.
Momenten dat je steun nodig had kreeg je die niet en dat is erg eenzaam.
Ik heb geen kinderen wel een bewuste keuze.
Ik kwam er al vrij snel achter dat mijn man autisme had en is uiteindelijk ook bij psycholoog beland.
Ik heb bewust geen kinderen genomen omdat ik wist dat waarschijnlijk alle zorgtaken om mijn schouders terecht zal komen en ik veel alleen zou moeten doen dat wilde ik niet.
Toch is het afscheid nemen van het feit dat je nooit kinderen zult krijgen.
Ik begrijp dat het een verdriet veroorzaakt als je graag kinderen had willen hebben.
Er zijn eigenlijk heel wat opties,opties waar ik zelf natuurlijk ook mee bezig ben geweest.
Wil je zo op deze manier blijven leven en kan je dit aan?
probeer goed voor jezelf te zorgen en bij je grenzen te blijven.
Je hebt altijd de kans om eruit te stappen als het echt niet meer gaat en een nieuw leven te beginnen.
Geef jezelf de tijd om na te denken over bepaalde belangrijke punten.
Ik zie ondanks het moeilijke gedrag nog steeds de positieve punten aan mijn man maar als het alleen ellende zou zijn of gaan worden dan moet je soms echt voor jezelf kiezen.
Wat ik als tip heb.... stel jezelf voorop wat wil jij?
waar wordt jij gelukkig van en heb je nog vertrouwen in je relatie?
Wil je zo doorgaan en kun je zo doorgaan?
zijn vragen waar jij alleen zelf antwoord op kan geven.
Zorg goed voor jezelf heel erg belangrijk.
Ik vraag me met enige regelmaat af of ik niet beter af ben in mijn eentje, maar dan gaat het weer een tijdje goed etc. voordat het gedonder weer begint. Vooral het egocentrische gedrag is moeilijk, en dat hij geen hulp wil. Nee, want HIJ heeft nergens last van, zegt ‘ie dan. Het zelfinzicht ontbreekt dus ook nog.
Ik heb mijn eigen hobbies en clubjes waar ik ontspanning uit haal en mensen ontmoet; dat vind ik erg fijn. Wat anderen al zeggen, het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen!
Ik bleek ook ASS te hebben (Verhaal 98)
nu begin ik mezelf te 'herontdekken', de prikkels laat ik toe, vroeger had ik dit niet en de psychotherapeute zei dat ik me er volledig voor afsloot en met een paardebril keek,... ik had wel drie tot viermaal per week hoofdpijn maar nu week ik dat het een overmaat van prikkels is...
had ik mijn diagnose eerder gehad dan had ik al ten eerste niet voor die job gekozen....
De hulp de ellende de tegenslagen (Verhaal 97)
8 jaar geleden kwam na een relatie samen wonen psychose bij mijn dochter 25 jaar de diag ASS ik dacht altijd al maar mij werd de mond gesnoerd. Later bleek door vele stress in het leven mijn man ook de diag ASS
Allen blij we gaan ervoor. Maar de hulp de ellende de tegenslagen die op mij afkwamen..en dag vermaken ideeen geven aan mijn dochter...
Vrijwillig werk ..ze kan alles prima als er maar gewezen word wat te doen.
Aangezien er door corona geen werk in de zorg werd gegeven door een vreemde vrijwillig verleenster ...
Was er niets voor haar buiten mij...
Tot de ASS Voorzet zei ..zelfstandig wonen!!
Laat haar toch los !! Prima zei ik maar wat moet zij alleen in een flat. ?!
Ik moest loslaten . Mijn dochter hoorde ook dat de hulp er zou zijn etc .
Nou tot de sleutel kwam alles ingericht..maar de hulp werd ziek geen nieuwe inzet ..wij hebben alles gedaan..tot zij er paar weken woonde ...en totaal instorte net als 8 jaar geleden !! Geen psychose ivm Risperidon 2 mg .en ik voelde en zag het ook gebeuren van ohhh mam dit kan ik niet aan alles regelen KPN tot alles wat op haar alleen afkwam.
Hulp....nou ik mag het niet meer herhalen aldus de begeiding !! Nee maar onze dochter woont weer bij ons ..en alles moest uit huis ...alle spaargeld is in een paar mnd tijd weg gegooit .!!!
Al zei ik het zo.....ik moet zwijgen.want hun doen alles. Alles ..ze komen 1x pw praten over ...begeidwonen en dagbesteding !!
Wie moet dat op zoeken wij
En hoe is zij ..zeker weer jaar psychies ziek
Crissis vond het ook goed idee Apripazol 10 mg re proberen ivm psychose ..
Nou ik denk soms ....we gaan wel met zijn drieen verder ik wil niets meer uk geloof niets meer in de hulp. !!°
Men houd de pappen nat maar er komt niets van terecht. En crissis kijken over ASS heen.
Ik vraag stuur haar naar Leo kannerhuis..psych
Nee onzin .
Sorry ..de machteloze huilbui komt weer ...
Ik zie de toekomst voor haar zo somber in zeker als ik er niet meer ben. Ze hangt aan me ..terwijl xe alles gerust kan. Heeft ook genoeg gedaan in zorg vrijwillig maar kan de harde dames vaak niet aan...
Bedankt voor het lezen.......en als iemand iets herkent ..ik zou het graag willen lezen ..hoe verder...

Mijn man heeft ASS maar dit weten we nu pas (Verhaal 67)
Ik ben heel erg moe( slechte stemming) (Verhaal 95)
Ik zie het echt even helemaal niet meer zitten.
Het begon afgelopen weekend(zeer pijnlijke arm door overbelasting) laatste weken erg druk gehad maar de laatste tijd ben ik vooral oververmoeid door het feit dat (zijn mijn gevoelens) mijn partner rommel maakt(erg chaotisch) ik doe het complete huishouden omdat hij een drukke baan heeft is ook vaak weg voor zijn werk.
Maar naast het schoonmaken...(heb al heel vaak aangegeven dat die zelf zijn troep moet opruimen) ruim ik dus alle troep ook op.
Ik kwam vandaag in de schuur en alles had die overhoop gehaald omdat hij een kastje moest zoeken voor iemand.
Ik wordt er soms echt weleens moedeloos van.
Hij is ook vaak dingen kwijt en dan moet ik het weer zien te vinden.
Ik heb een auto immuunziekte dus mijn energie is vaak erg snel op.
Afgelopen weekend heb ik bijgeslapen omdat ik doodmoe was maar ik voelde me ook heel erg somber en down(alsof ik het allemaal niet meer onder controle heb) vandaag heb ik een schoonmaak dagje maar ik voel me zo erg moe en heb zo niet meer de energie.
Ik wilde gewoon even mijn verhaal kwijt.
Ik kan met andere mensen moeilijk over dit soort zaken praten.
De meeste mensen die ik ken moet alles altijd maar leuk en gezellig zijn en vooral geen gedoe.
Maar ik voel me eenzaam in mijn gevoelens omdat ik ze niet kan delen.
Ik voel me soms echt levensmoe.
De laatste tijd beleef ik nog weinig plezier aan dingen,visite is me vaak allemaal teveel het liefst ben ik nu alleen om mezelf op te laden.
afgelopen weken best druk gehad met visites en alles maar ben helemaal op nu.
Nu ook overbelaste arm waar ik niets mee kan.
Ik voel me gewoon heel erg slecht.
Ik wilde dit even van me afschrijven want met die gevoelens lopen is soms heel zwaar.
Zou dat verdriet ooit slijten? (Verhaal 62)
Sinds een jaar dus een diagnose, mijn man erkent dit en zet zich sindsdien enorm in om dingen anders aan te pakken. Dat waardeer ik en vind ik best knap van hem. Zoals hij zich nu opstelt gaat het eigenlijk -zij het wat gekunsteld- best goed.
Ik wil zo graag gelukkig zijn en geloven in een toekomst samen, maar ik zit met het door al die jaren heen opgebouwde verdriet dat steeds weer boven komt.
Zou dat verdriet ooit slijten?
Mijn ex is autistisch en mijn zoon ook (Verhaal 77)
Mijn ex en ik zijn al tijdje uit elkaar, voor mij al 2 jaar voor hem pas 1jaar.
Het duurde een jaar voordat het bij hem lande na 6x hetzelfde het is voorbij gesprek te hebben gehad kwam het eindelijk binnen na een jaar.
Daarna moest hij het verwerken voordat we aan dingen regelen toekwamen.
We wonen nu na 2 jaar nog steeds in hetzelfde huis met onze 2 kids en de situatie is heel zwaar.
Alle communicatie loopt enorm vast hij vind dat ik te weinig toegeef terwijl ik eigenlijk ongelooflijk veel geduld heb gehad voor mijn gevoel.
Hij wilde perse in het huis blijven dus stem ik ermee in dat hij mij mag uitkopen op woz waarde anders kan hij het niet betalen en moet het huis verkocht worden.
Nu blijft hij van alle kanten steeds over financiën beginnen als hij mij heeft uitgekocht wil hij dat ik soort vergoeding ga betalen voor de maanden dat ik er nu nog zit.
Als ik hem iets vraag of informatie van hem probeer te krijgen schreeuwt hij en valt er niet te communiceren…
Ik ben bang voor hem vanwege zijn gedrag en de kinderen zijn ook bang .
Het lijkt soms zo eindelijk te zijn, hij zit in zijn bubbel en ik in de mijne , had gelezen en met hulpverleners besproken dat alles stap voor stap veranderd moet worden , dus dat probeer ik te doen maar dan krijg ik van hem ook allerlei verwijten.
Ik zit nu richting depressie en hij vind alles wel prima , neemt de gevoelens van zowel mij als de kinderen niet serieus , hij heeft enorm moeite met zichzelf in andere verplaatsen en ik heb steeds meer moeite om in zijn beleving mee te gaan, ik wil graag verder en rust .
Ik kan me voorstellen dat het voor jou ook lastig is
je anders voelen bij mensen en je niet echt thuis voelt bij andere mensen.
Ik kan me ook voorstellen dat het frustrerend is dat relaties (ook voor jou) niet alleen voor partners van moeilijk verlopen.
Het is ook eigenlijk iets waar je niets aan kan doen.
Autisme is ook niet zomaar wat.
Ook erg om te lezen dat je vader je een kluns vond en je dat kreeg te horen.
Ik hoop dat ondanks je diagnose en autisme je een goede weg weet te vinden in het leven.
Heel veel geluk en succes met alles!
Keuze wel of geen kinderen met hem krijgen (Verhaal 58)
Wij zijn 10 jaar samen en wonen nu 4 jaar samen en ik heb altijd al kinderen gewild.
Wanneer ik hierover praat met mijn man zegt hij dat hij dit ook wil maar heeft het al jaren over 'later'. Nu ik er wat meer over door ga zegt hij dat het hem 'wel leuk lijkt' maar dat hij niet weet hoe dit in zijn levensstijl gaat passen.
Hij wil alles op zijn eigen manier en eigen tijd doen. Hij werkt niet omdat hij daar te overprikkeld van raakt, zijn slaappatroon is erg onregelmatig en hij zit meer achter zijn computer dan een fulltime kantoor medewerker.
Verder doe ik het meeste in het huishouden en moet ik ook veel achter hem aanzitten om hem wat van zijn taken te laten uitvoeren.
Daar tegenover staat dat hij wel erg lief kan zijn voor en spelen met het buurmeisje van 1 jaar, maar dat zegt natuurlijk niet zoveel over hoe hij als vader zou zijn.
Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen met de keuze wel of geen kinderen met hem krijgen .. en misschien ervaring van jullie willen delen over het opvoeden van kinderen met iemand met ass
Mijn man werkt wel en we hebben 2 kinderen. Maar hij kan totaal niet omgaan met het hebben van een gezin. Zijn eigen dingen gaan altijd voor. Zijn werk natuurlijk, maar hij gaat ook rustig koffie drinken en de krant lezen terwijl de kinderen het huis afbreken, of op tv zijn programma’s kijken terwijl de kinderen bijna naar bed moeten en nog even tv willen kijken. Hij kan zich niet aanpassen. Hij kan niet schakelen. Wij moeten als het ware om hem heen leven.
Hij heeft heel starre ideeën. Op een werkdag is het een werkdag en kan hij ook ‘s avonds niet iets anders doen, ook niet 10 minuten stofzuigen. Dus al dat soort dingen moet dan van hem in het weekend. Dus in plaats van dat je iets gezelligs doet met elkaar, gaat het weekend op aan boodschappen doen, koffie drinken en als ik geluk heb doet hij een dingetje aan het huishouden. Eigenlijk is het weekend voor hem om te ontprikkelen van zijn werk.
Over heel veel dagelijkse dingen hebben wij gedoe. Hij kan niet de kinderen in bad stoppen of hun haar kammen. Met emoties slaat hij de plank mis. Als ze overstuur zijn maakt hij het erger. Het lukt nauwelijks om met hem te praten over de opvoeding of als er dingen zijn met de kinderen op school. En de extra overprikkeling door de kinderen leidt tot heel veel irritatie en boosheid van hem. Ze mogen niks van hem en alles is teveel moeite.
Ook trekt hij zich veel terug. Willen de kinderen een spelletje doen, dan doet hij niet mee. Denk ik dat hij de kinderen naar bed brengt, dan rennen zij daar rond en zit hij achter zijn computer. Hij zit ook elke avond de hele avond achter zijn computer, heel ongezellig.
De continue overprikkeling leidt er ook toe, dat hij met sommige dingen niet meer tot uitvoering komt. Dingen van de to do list zeg maar, onderhoud van het huis, opruimen, de tuin doen, kleren kopen met de kinderen, sinterklaasavond of een partijtje regelen, administratieve dingen, een telefoontje plegen..
Het is niet alleen dat je er uiteindelijk alleen voor staat. Je hebt dan ook de vader van je kinderen in huis die (ongewild) een normale opvoeding ondermijnt en dat geeft veel extra problemen.
En niet te vergeten: autisme is erfelijk, dus je loopt grote kans dat je kinderen het ook hebben. En dan loopt je leven echt heel anders dan je je had voorgesteld.
Ik weet als wij daar wel aan beginnen er grote problemen komen.
Mijn man is snel moe,snel overprikkelt en alles moet structuur hebben.
Met een kind gaat dat niet. Kinderen huilen veel ook in de nacht en ik weet zeker mijn man gaat dat niet trekken.
Ook wil ik het kind niet opzadelen met een egocentrische keuze.
Als ik alleen aan mezelf had gedacht had ik misschien wel kinderen genomen maar ik weet zeker continue ruzie tussen papa en mama vanwege de stress lijkt me vreselijk voor een kind.
Ben zelf een kind dat getuigen is geweest van ruziende ouders wil dat zelf niet.
Als er grote twijfels zijn(je kan niet terug met deze keuze)
mijn advies is denk er alsjeblieft heel goed over na.
Het is niet alleen een keuze voor jezelf maar ook toekomstige kinderen.
Onze psycholoog had als advies gegeven dat het zwaar zal worden met kinderen. Ik twijfelde maar heb nu definitief de keuze gemaakt geen kinderen te nemen.

Het gaat bijna altijd over hen (Verhaal 86)
De mensen in mijn omgeving met autisme.
Een vriendin, een schoonzus. Het gaat heel vaak over hen in een gesprek. Ze luisteren niet. Als ik iets aan het vertellen ben. Gaan ze zonder pardon weer over het gesprek waar ze mee geëindigd zijn. Het gaat bijna altijd over hen. Nooit is een geïnteresseerde vraag terug krijgen. Ik voel met net een praatpaal. Ze lukken tegen me aan en luisteren niet. Hebben het heeeeel vaak over hetzelfde, steeds dezelfde onderwerpen. Heel vermoeiend het kost mij heel veel energie. Kan iemand mij uitleggen hoe ik dit op een aardige manier kan aangeven.? Want ze zijn ook nogal zwart-wit.
Mijn man heeft autisme,maar zijn familie vertonen ook erg veel symptonen van autisme.(vaak is het ook erfelijk)
die mensen praten ook alleen maar over zichzelf en luisteren erg slecht.
Als ze ziek zijn moeten ze de volledige aandacht hebben maar als een ander iets mankeert luisteren ze helemaal niet en tonen weinig belangstelling.
Heb meerdere malen uitleg gegeven maar ze begrijpen het probleem niet.
Blinde vlek.
Inmiddels zie ik deze mensen ook niet meer.
waren op een duur zoveel problemen ik kon er echt niet meer tegen.
Mijn ervaring is of je het nu netjes uitleg geeft of boos wordt het komt gewoon niet aan.
Vind het moeilijk om advies te geven maar begrijp je probleem!
Hij kwetst mij vrijwel elke dag (Verhaal 84)
Waarom kan het niet even gemakkelijk gaan als bij andere mensen? (Verhaal 92)
Wat lastig! Het leven is niet eerlijk, en ik wens je veel troost en liefde en vriendschap toe.
Een hoopvol verhaaltje van mijn kant: ik heb heel lang gezocht naar mn huidige vrienden (met ook dagelijkse tranen), maar nu heb ik toch een fijn resultaat. Ik ben vrienden met heel sociale types die sterk in hun schoenen staan, zij kunnen de double empathy gap makkelijker overbruggen. De bonus is dat ze vaak toffe dingen meemaken, dat ik heel trots op ze ben en me vereerd voel dat ik juist door het anders zijn met hén bevriend ben geraakt. Nog even geduld, blijf zoeken. Anders zijn heeft ook echt voordelen.
Anders is niet alleen. Veel andere mensen met ASS of adhd of die hoogbegaafd zijn maken makkelijker met mij (zij zijn ook al anders) en dan kunnen we elkaar ook snel en goed begrijpen. Bij sommige hobbies of studies zijn we zelfs in de meerderheid!
In de tussentijd: soms zul je moeten dealen mensen die dat anders zijn maar gek vinden. Dat ligt eigenlijk vooral aan hen, maar als ze in de meerderheid zijn is het wel zuur. Werk niet té hard om van hen je vrienden te maken, maar zoek door naar de juiste mensen.
Als ik verdrietig ben helpt het me om toffe activiteiten te doen, waarbij sociaal contact niet op de eerste plek staat. Of om sociale video's te kijken, bijv. collabs op yt, dan voel ik me toch minder alleen.
Je frustraties uittypen en met anderen delen helpen mij ook vaak, wat goed dat je deze post maakte. Veel liefs!
Ik kan het soms niet meer opbrengen om nog naar hem te luisteren (Verhaal 69)
1)misschien kun je de situatie omdenken. Dat anderen dan jullie beide weinig last hebben van zijn ASS betekent niet dat het om 'licht' autisme gaat. Het kan wel degelijk een heel ingrijpend fenomeen zijn, waarbij je serieus over belasting/verdeling nadenkt
2) schakel hulp in! Van huishoudelijke hulp tot boodschappen bezorgen tot close vrienden bij wie hij ook af en toe zijn verhaal kwijt kan.
3)sluit een compromis: misschien kan uw man niet de boodschappen halen (supermarkt =veel prikkels) maar wel de spullen sjouwen? Misschien kun je aangeven: ik heb 15 minuten de tijd om je probleem te bespreken, daarna niet meer. Of: wil je er eerst over schrijven(journallen) en daarna de samenvatting aan mij vertellen?
4) verdiep je nog meer in high functioning ASS, er is een goed lecture dat 'lifehacks voor meiden met autisme' heet op youtube en autism from the inside legt het ook heel verhelderend en emoatisch uit. Meer begrip zorgt hopelijk voor minder boosheid en het kan helpen om nieuwe oplossingen te zien!
Ik snap dat het lastig is, zeker met al deze dagelijkse taken en de belasting voor jou, maar als je blijft puzzelen op nieuwe strategieën is er best veel mogelijk. Dus de laatste tip: houd vol, geef de moed niet op en denk ook aan je eigen wensen/grenzen
De druk van een korset maakt me rustig (Verhaal 80)
Vind dit niet echt te maken hebben met Autisme.
Het is wel een investering en ik vind het lastig kiezen. wat vinden jullie een fijne winkel?

Door zijn wijze van communiceren is het plezier verdwenen (Verhaal 68)
Al 15 jaar doe ik met heel, veel plezier de communicatie en het management van onze hobby organisatie. Nu is er een autistische man toegetreden. De eerste maanden deed hij leuk en plezierig mee met de club. Nu hij als vast lid is toegetreden is zijn houding veranderd. Hij komt met z.g. ideetjes en maakt dan alles wat op het gebied van communicatie gebeurt met de grond gelijk. Hij kwetst en beledigd en heeft totaal geen respect. Door zijn wijze van communiceren is het plezier verdwenen. Hij maakt mij onzeker en inmiddels ben ik verdrietig en depressief geworden door deze situatie. Maar, de evenementen moeten door en dus blijft hij verbonden aan de club.
Hoe ga je met iemand om die zich op deze wijze manifesteert? Want het lijkt hem niets te deren dat hij mensen pijn en verdriet doet.
Als je het management doet van de club, gooi hem er dan uit. Jullie matchen niet en het is jouw club. Is het niet jouw club dan praat je met de eigenaar. Kun je het niet handelen verder: stop ermee. Geen club is deze stress en uitputting van lichaam en geest waard. Denk niet je omgeving te moeten veranderen, verander jezelf. Neem goede actie. Veel sterkte.
Voel me een mislukkeling (Verhaal 65)
Ik voel met je mee.
Zo voel ik me ook.
Heb dit jaar op 67 jarige leeftijd de diagnose ASS gekregen.
Je altijd ongemakkelijk voelen in sociale situaties, niet weet hoe je moet handelen, moeilijk uit je woorden kan komen, geen interactie kunnen voeren, nooit ad hoc kunnen reageren omdat de informatieverwerking anders en vertraagd werkt bij mij.
Mijn hele leven lang heb ik gedacht dat het aan mijn karakter en met mijn verlegenheid lag. En dacht, dat als ik maar goed genoeg mijn best doe, het wel goed komt met mij. Ik heb mij altijd gedragen zoals ik dacht dat er van mij verwacht werd. Het autisme camoufleren dus, weet ik nu!
Ik heb verschillende psychologen bezocht, maar altijd verkeerde diagnoses gekregen.
Het is een opluchting te weten waar mijn problematiek vandaan komt, maar tegelijkertijd een rollercoaster waarin je terechtkomt door al het leed wat je hierdoor is aangedaan en wellicht had kunnen voorkomen wanneer de juiste diagnose eerder was vastgesteld.
Ik heb nu een basis autisme training gehad, die me wat kennis van het Autisme heeft bijgebracht, en hoe hier mee om te gaan.
Ik mag/durf nu gemakkelijker mijn grenzen aan te geven. Ik doe niet meer waarvan ik denk dat het van mij verwacht wordt. Aan de éne kant geeft dit mij een goed gevoel maar aan de andere kant ook een slecht gevoel. ( Omdat je mensen in de steek laat.)
Ik probeer op mijn gevoel af te gaan. Ik ben over het algemeen in mijn eentje thuis.
Heb nieuwe vrienden en ben oude kwijtgeraakt.
Als er niets bijzonders is, gaat het redelijk met mij, maar er hoeft maar iets te zijn, dan schiet ik un de stress door mijn problematiek.
Mijn leven was een worsteling en zal dat af en toe blijven!
Sorry voor de lengte van mijn verhaal.
Groet Alie
Ik loop altijd op de toppen van mijn tenen (Verhaal 91)
Je klinkt of je aan het einde van je latijn bent met je man en zoon, beide ASS. Het reguleren en voor jezelf opkomen en grenzen stellen is op gegeven moment niet meer goed te doen als het telkens escaleert en zelfs ‘s nachts wakker wordt gemaakt! En als je alleen maar moet geven en compassie tonen zonder dat er iets veranderten je eindeloos moet meebewegen. Je raakt dan gewoon op! Kan het me erg goed voorstellen…
Jijzelf bent nu even aan de beurt wat betreft steun/compassie/aandacht/begrip! Ga naar je huisarts, wees eerlijk in de situatie zoals die is., en kun je daar hopelijk terecht bij de praktijkondersteuner. Of bv bij het wijkteam bij jou in de buurt, het is goed mogelijk dat die spreekuren hebben. Of de ggz in jouw buurt. Zodat je samen met iemand die er voor jou is kunt uitvogelen wat je het beste kunt doen / wilt.
In je eentje blijven tobben in deze situatie is niet te doen, daar wordt een mens gestoord van: 2 autisten, dat is uitputtend. Je hebt Steun nodig!! Veel sterkte gewenst Bea.
Yvon
Relatie met ouders moeilijker sinds mijn relatie (Verhaal 88)
Wat ik merk is dat de relatie met mijn ouders moeilijker is geworden sinds mijn relatie. Mijn ouders vinden mijn vrouw te beschermd opgevoed, ze vinden dat je maar je best moet doen en jezelf niet zo moet aanstellen dan komt het vanzelf goed. Op die wijze ben ik zelf dus opgevoed, dit heeft me veel gebracht maar dit heeft me ook wel emotioneel afgestompt. Gevoelens van verdriet laat ik niet makkelijk toe, daarnaast vind ik het moeilijk om mezelf te uiten en mezelf kwetsbaar op te stellen. Ik zou willen letten dat ik mezelf meer mag tonen en dat ik makkelijker zou kunnen praten
Wat geweldig dat je een fijne partner hebt getroffen! Wel echt jammer die reactie over haar van je ouders. Vind het zelfs een beetje onaardig, misschien niet zo (bot) bedoeld door hen, maar wel een wat gevoelloze reactie zo komt het op mij over. Ik kreeg onmiddellijk het idee dat het een tamelijk autistische reactie van hen was! Met andere woorden zou het best zo kunnen zijn dat 1 van hen (of allebei) zelf autistische trekken/autisme heeft , want jij bent het naar eigen zeggen ook en autisme komt gewoon niemand aanwaaien: het is erfelijk en komt dus ergens voort uit de familie. Gewoon buffelen, doorgaan en je niet aanstellen met ingewikkelde dingen zoals je niet laten leiden door gevoelens komt neer op het leren onderdrukken van gevoelens, niet op het leren omgaan met gevoelens. Als je zo bent opgevoed dan kan ik me voorstellen dat je emotioneel bent afgestompt. In mijn opvoeding werd mij ook geleerd zo min mogelijk gevoelens te tonen (maar ik had ze wel! was alleen moeilijk ermee in contact te komen), en ben een traject/therapie van zelfinzicht/ zelfontdekking vol gevoelsleven ingegaan en moest het leren om ermee in contact te komen. Wat een rijkdom in het leven dat geleerd te hebben! Zoiets wens ik jou ook toe… Je ouders zullen sowieso hun uiterste best, naar kunnen, gedaan hebben in hun opvoeding van jou. Rest mij nog jou veel succes en geluk toe te wensen!
Yvon
Ik heb de handdoek nog niet in de ring gegooid (Verhaal 52)
Mijn verhaal:
Ik ben al ruim 10 jaar samen en getrouwd met mijn partner. Hij is sinds 2010 gediagnostiseerd met asperger.
Samen hebben we 2 kinderen. Het is altijd zo geweest dat hij mij boven de kinderen stelde en dat hij mij de belangrijkste persoon in zij wereld vond.
Omdat onze oudste ook autistisch is komt er best veel vraag op mij terecht.
De jongste laveert (gelukkig) overal tussendoor en kan makkelijk aanpassen. Maar voor zowel mijn partner als voor mijn oudste komen alle regeldingen op mij terecht. Omdat dit best wel een grote vraag is ben ik terecht gekomen in een burn out.
Dit heb ik (helaas) te lang genegeerd. Omdat mijn partner dit wel al vaak heeft aangegeven en hier nu ook moe van is geworden gaf hij aan dat hij het niet meer ziet zitten tussen ons en dat het misschien beter is om uit elkaar te gaan. Dit heeft mijn hart gebroken, want ik hou nog steeds van hem. Ook denk ik dat dit meer wegloopgedrag is dan echt wat hij wilt. Ik heb nu zelf professionele hulp gezocht, dit wordt opgestart. Maar he, welkom in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg.... nadat hij me bijna een week heeft genegeerd (wel in hetzelfde bed geslapen) gaf hij aan dat er een grote angst is en dat ik me toch niet laat helpen. Ondanks dat ik deze angst heb weg kunnen nemen voel ik toch nog afstand. Veel afstand. Al zegt hij soms wel dat hij van me houdt en geeft hij af en toe ook een spontane knuffel. Moet ik hier voor nu vrede mee hebben? Daarnaast heeft hij een vaste functie bij een vrijeilligersorganisatie (als vrijeilliger) en is hij door daar te zijn ook wat veranderd. Hij zelf geeft als reden aan dat hij daar mag zijn wie hij is.
Sorry voor dit mega lange verhaal maar ben blij het even van me af te kunnen schrijven.
Ik ben ondertussen toch maar op zoek naar andere zekerheid. (Nieuw huis e.d.) voor als het echt noodzakelijk moet zijn. Dit doe ik wel zoveel mogrlijk buiten hem om. Ik heb het hem wel verteld dat ik nu duidelijkheid nodig heb. Maar dan geeft hij aan dat hij het idee krijgt dat ik de handdoek al in de ring heb gegooit. Dit is echter totaal niet het geval. Maar ik wil wel duidelijkheid.
Hebben jullie tips en tricks? Misschien mensen die zoiets hebben meegemaakt?
Alvast bedankt voor het nemen van de moeote om dit helemaal te lezen en eventueel te reageren.
Draait allemaal om hem. Voor jou is het toch ook(net als ik met mijn autistische partner) soms heel erg aanpassen en vermoeidheid hoort daar zeker bij.
Hij wordt moe omdat jij bent ingestort.
Vind het heel erg egocentrisch en iemand met autisme(hoe moeilijk ook) kon niet alles schuiven op zijn autisme stoornis.
Ook mensen met autisme moeten rekening houden met andere mensen altans het proberen.
Is niet vreemd dat je bent ingestort. Komt heel erg vaak voor bij partners van iemand met autisme.
Heb zelf ook last gehad van overspannenheid.
Hij gooit de handddoek in de ring omdat jij bent ingestort mede door zijn autisme.
Hij moet toch begrijpen dat jij ook duidelijkheid wilt.
Is toch logisch dat je dan op zoek gaat naar een huis(stel dat)
Vind dat hij erg weinig rekening houd met jou wensen en jou gevoelens. Ik zal er eerlijk gezegd best een beetje boos van worden.
Mijn psycholoog vertelde me eens.. je kan niet altijd alles schuiven op je autisme( daarnaast ben je ook gewoon een mens) met karakter eigenschappen enzovoort.
Ik vind dat jij al genoeg rekening met hem hebt gehouden.
En dat je duidelijkheid wilt lijkt me niet meer dan logisch.

Ze zien geen reden zichzelf te diagnostiseren (Verhaal 17)
ik heb zelf de ziekte van lyme, hersenletsel gehad en meer en doe erg mn best mezelf goed uit te leggen maar altijd als ik boos wordt hoe er met mij omgegaan wordt: soms twee weken niet reageren op emotioneel beladen berichten en mij wel gelijk n bericht sturen met hey heb je mn email niet gezien.
Als ik mn gezondheid deel is de reactie heel mild en als zij iets heeft kondigd ze dat heel heftig aan als; ik moet je iets vertellen. (Zusje)
Ik ben de oudste en voel me verantwoordelijk voor wat er bij haar gebeurd omdat we beiden jong onze moeder verloren maar zei heeft duidelijk laten weten dat ze dat zelf niet zo ziet. (Heb wel 30 voorbeelden van dat ik r direct voor haar was als t nodig was , voor mij is dat normaal ivm de liefde voor onze moeder en zorg dragen, maar zij vindt dat we elkaar niks verplicht zijn.
Ze vertelde me vanavond dat haar vriend covid heeft, ik reageerde met tips en advies en ze zei deze reactie had ik niet verwacht.
Helaas triggerde dat bij mij werkelijk alle keren dat ze mij gewoon liet zitten niet reagerrde of soms weken later pas waardoor alle emoties weken in de lucht bleven hangen soms uberhaupt. Ze wimpelt alle verantwoordelijkheid naar medemens af en laat mij gewoon zitten met geen lullige maar zeer heftige dingen als overleden vrienden , medische onderzoeken, operaties ea heftige zaken waardoor ik zwaar getraumatiseerd ben over contact met haar omdat het het dichtbijst is wat ik heb.
Ze is geen naar mens maar ik wordt werkelijk knettergek van de non zelfreflectie.
Is dit een typisch geval van asperger of een andere vorm van ass en dan met name mij de schuld geven als ik boos en verdrietig ben over haar nalatigheid.
Ze behandeld mij alsof ik zeer grensoverschrijdend doe terwijl ik mijn boosheid en pijn over haar doen en vooral laten laat weten en het enige wat ik krijg is ern deksel op mn neus terwijl die er al zat.
Het was een totaal verkeerd moment om mijn boosheid te uiten maar juist omdat zij schreef deze reactie had ik niet verwacht triggerde het bij mij werkelijk ALLE keren dat ik niet snapte dat zij NIET reageerde of zeer laat en gewoon je laat zitten met alles.
Totale ironie dus maar echt n verschrikking.
Dit was gister en vandaag hebbik nog meer tips gestuurd omdat ik me zorgen maar maar ik ben zelf volkedig gesloopt door heftige antibiotica kuren.
Dit is n rot onderwerp corona maar chronisch lyme is veel erger en ja corona kan in sommige gevallen ook ernstig zijn maar het einde van mij. Latijn was al bereikt en dan gaat ze dus totaal niet echt steunen al jaaaaren niet.
Heeft er iemand ervaring mee en kan iemand mij adviseren hoe ik uit deze hel kom want echt het is n hel
Mvg
Denk dat hier onderscheid in gemaakt moet worden om verdere onterechte stigmatisering te voorkomen.
En een schoonzus. Het gaat heel vaak over dezelfde onderwerpen nooit eens een geïntegreerde vraag. Ik vind het zeer vermoeiend dat ik als praatpaal dien. Ik kan niets terugleggen of over een ander onderwerp beginnen want hoe dan ook, ze luisteren niet en trekken de aandacht weernopnde onderwerpen die ze zelf interessant vinden.
Wat doen jullie met een depressie? (Verhaal 81)
Ik vraag me af wat jullie doen met een depressie? Ik heb nergens zin in, ben zeer vermoeid, alles kost zoveel energie dat ik zelfs mijn hobby bijna niet meer wil uitoefenen.
Ik heb een nieuwe huisarts die vol trots over zijn eigen harde werken opschept waardoor ik mij nog minder ben gaan voelen. Ook vroeg de huisarts mevrouw bent u psychisch gezond. Dus ik zei ja. Ik heb autisme en heb pijn in mijn buik daarvan.
Hallo ik had op dat moment 2 banen. Baan 1 deed ik 40 uur per week de tweede baan 32 uur per week, ik volgde een studie rechten, ik ben drummer in een orkest en ik zing in een popkoor, en de dokter zeggen me ik ben een hard werkende man. Sorry dokter ik werkte ook heel hard
Door deze beste man heb ik mij nog meer terug getrokken, mezelf verwond, en mijn spraak ben ik niet meer zeker van. Ik gebruik nu deels gebarentaal of ik praat via een stem op mijn telefoon. Ik zit er helemaal doorheen. En de dokter zegt vrolijk vindt u het goed als ik overleg heb met een psychiater.
Ja je doet maar jij bent die slimme dokter toch.
Dokter weet nog niet dat ik al diverse studies heb gedaan van beveiliger tot kinderpsychologie. Van scheikunde tot particulier onderzoeker.
Ik ging eigenlijk naar de dokter omdat ik mijn stuitje heb gebroken en pijnstillers wilde, maar ik had een od genomen van pijnstillers en mezelf beschadigd.
En aan het einde zei de dokter hoe komt het dat u er altijd zo netjes verzorgd uit ziet? Uhm nou ik heb een setje reserve kleren in mijn auto en heb de etiquette geleerd van op gesprek gaan.
Tuurlijk neem ik mijn huisarts niet serieus en ik weet zelf ook dat autisme psychisch is diep geworteld en levenslange belasting. Maar ondanks dat ik slim ben doe ik domme dingen omdat niemand mij begrijpt. Ik heb woedeaanvallen, slaap slecht, eten gaat rommelig, structuur is weg nu ik ben ontslagen vanwege mijn autisme. Ik voel me leeg , boos en verdrietig maar weet niet hoe er mee om te gaan. Ik woon alleen, via IVF heb ik een miskraam gehad, mijn ex partner heeft geweld tegen mij gebruikt. Voor mijn nieuwe opleiding ben ik afgewezen. Kwam 2 punten tekort op empatisch vermogen. Ik faal keer op keer. Ik ben er wel klaar mee.
Hoop dat mensen zich herkennen in mijn verhaal en graag bruikbare tips geven. De huisarts laat ik voor wat het is. Als hij denkt zo goed te zijn in 1 ding dan kan ik zeggen maar dokter ik heb 13 studies voltooid en al zoveel banen gehad ik ik meer kennis en expertise heb dan u. En daar is geen woord aan gelogen!
Dus zie mijn autisme maar als concurrerende bedreiging niet als zwakte.
Heb dit jaar 2022 al 5 banen gehad...voel me niet thuis in de maatschappij. Wees trots op wie je bent. Wees trots op elkaar.