Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Mijn puber heeft angst voor school

Mijn puber van 15 heeft angst voor school gekregen waardoor hij nu 3 maanden thuis zit. Krijgen psychologisch hulp in januari. Maar hij heeft last van angst en Driftbuien en misschien krijgt hij een diagnose autisme maar dat moet nog onderzocht worden. We lopen thuis allemaal op onze tenen. Erc hoeft maar iets te gebeuren dan gaat hij schreeuwen, en zegt lelijke brutale dingen tegen ons in zo'n bui.
Ik wil dan een sorry horen daarna wanneer het rustig is maar dat is denk ik niet haalbaar? Omdat hij dan even niet weet wat hij zegt klopt dat?
We vinden het zo moeilijk thuis! Ook heeft hij last van Dwanghandelingen door stress en angst van school
Iemand tips hier thuis mee om te gaan?
Groetjes A.

A.
24-12-2023
laatste reactie: 06-01-2024

3
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hallo daar! Als een tiener van 15 herken ik mezelf sterk in bepaalde situaties:

Onderwijs: Ik kan me goed inleven, omdat ik zelf een lange tijd heb doorgebracht in het reguliere onderwijs waar ik me niet begrepen voelde door leerkrachten en medeleerlingen. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar speciaal onderwijs, eerst naar een Buitengewone Basisschool (BuBaO) en later naar Buitengewoon Secundair Onderwijs (BuSO). Momenteel volg ik het OV4-programma, gericht op jongeren met specifieke behoeften. OV4 biedt het reguliere secundaire onderwijsprogramma, maar aangepast aan individuele uitdagingen. Het richt zich op het functioneren in de maatschappij, of het nu gaat om verdere studie of werk in een reguliere omgeving, al dan niet met extra ondersteuning. Ikzelf heb hier enorm in kunnen groeien en openbloeien.
Voor meer informatie over het Belgische onderwijssysteem en specifiek over BuSO:

België: check onderwijskiezer
Nederland: In Nederland werken ze met een ander systeem, je kunt hiervoor informatie vinden op de site van: rijksoverheid

Agressie: Mensen met autisme, waaronder ikzelf, gedijen vaak bij routine en structuur. Wanneer dingen niet volgens onze verwachtingen verlopen of wanneer er iets gebeurt dat buiten onze gebruikelijke structuur valt, kan dat frustratie of boosheid veroorzaken. Hoewel we soms achteraf beseffen dat dit automatische reacties waren, vinden we het moeilijk om ons onmiddellijk te verontschuldigen. Dit komt doordat we nog te kwaad zijn of omdat we onze reactie als gerechtvaardigd beschouwen.

M.
06-01-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>