Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Respectloze manier van praten

Wij hebben al 11 jaar een pleegdochter. Ze is nu 13.
Oudere zus, in ander pleeggezin heeft ass.
Omdat de biologische moeder in coma aan de beademing ligt, zijn de kinderen gevraagd naar het ziekenhuis te komen.
Daar kwam ook een broer v 27 met wie ze toen ze klein was begeleide bezoeken had, maar doordat hij het 3x achter elkaar liet afweten wilde ze dat niet meer. Het was nu zo'n 8 jaar terug dat ze hem had gezien. Er is nog een broer. Die kennen we wegens omstandigheden niet.

Ondanks dat de kinderen niet bij moeder en in verschillende situaties zijn opgegroeid hebben ze naast hechtingsproblematiek en trauma heel erg sterke overeenkomsten.

Een ervan is een respectloze manier van praten. Alsof je een vijand van ze bent.
Pleegdochter praat meestal minimaal. Alleen als ze wat van ons nodig heeft/wil. Maar ze begrijpt ook echt niet dat je tegen volwassenen ( bv docenten) niet praat alsof ze een ' stout kind' zijn en zij de volwassene is.
Ze doet havo/vwo. Maar dit aspect krijgen wij niet beter. We wisten al dat oudere zus zo praat. En tijdens ziekenhuisbezoeken hoorden we ook nog de variant van oudere broer: deze variant is zeer overeenkomstig, maar we weten dat er bij hem vanaf zijn 14de agressie bij kwam. Bij oudere zus ook, maar minder extreem.

Wij hebben steeds gedacht: nurture is minstens even sterk als nature. Maar...moeten we dit herzien?
Is er iets bekend over dit gedrag bij kinderen bij wie ass in de fam zit?
Oké, het past bij hechtingsproblematiek, maar onze pleegdochter woont al sinds voordat ze 2 werd bij ons en we hebben veel geïnvesteerd in hechting. Het heeft helaas weinig opgeleverd.

Vooralsnog is ons meisje internaliserend, een doorzetter, een kind dat haar emoties niet uit/deelt. Als ze overstuur is sluit ze zich af.
We waren net zover dat ze zichzelf geen pijn meer deed, maar tijdens emotionele buien gitaar ging spelen. Helaas doet zij zichzelf nu weer pijn.

We hebben begeleiding. ( Maar ze praat niet met vreemden, bevriest, heeft heel veel weerstand. Dus vooralsnog heeft geen enkele begeleiding iets opgeleverd.
Op school maakt ze in onze ogen enorme stappen op soc emotioneel niveau en qua leren leren. Maar door de situatie ben ik bang dat school haar wil gaan doorplaatsen naar vso. ( School is haar houvast, dus dat zou dramatisch zijn).

Ik heb veel gedeeld. Maar mijn vraag is eigenlijk of iemand iets zinnigs kan zeggen over de respectloze manier van praten....

Pleegdo

Giu
14-05-2023

1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>