Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Trekken van Asperger, maar ook sociaal, kan dat?

Mijn man is de sociaalste van ons tweeen, zeer actief bij zijn sportvereniging, altijd praatjes met iedereen in de buurt en leuke vaste vriendengroep. Mensen vinden hem heel erg grappig en een geweldige persoon om erbij te hebben. Dit is ook waar ik voor gevallen ben. Spontaan ergens naartoe vind hij geweldig, zal alleen wat minder snel vanuit hem komen.

Tegelijkertijd krijg ik thuis steeds vaker het gevoel dat ik iets mis. We raken niet uitgepraat maar diepere gesprekken over toekomst, de opvoeding van ons dochtertje en emoties lukken hem niet. Ik voel me daarom vaak eenzaam.

In het huishouden doet hij veel (vooral zijn vaste taken) hij schrijft uit zichzelf soms een lief briefje en als hij voor werk weg is bellen we elke dag. Hij is trouw en betrouwbaar.

Hij vindt zichzelf een goede man en vind dat ik alles kan doen in het leven en niet mag zeuren. Maar ik mis de diepte, dat er iemand écht geïnteresseerd is en je gevoelsmatig niet hard hoeft te werken voor een gesprek.

Ik herken veel eigenschappen als (trekken) van Asperger. Ik vermoed dat ook bij zijn vader. Ik twijfel alleen omdat hij zo sociaal is. Hoe kan dat dan?

Anoniem
08-10-2023
laatste reactie: 13-12-2023

3
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Dat kan samen gaan. Asperger is tegenwoordig geïntegreerd in Autistisch Spectrum Stoornis (ASS). Spectrum betekent dat het zich op verschillende manieren kan uiten. Er zijn autisten die zelfredzaam zijn en ‘normaal’ in de samenleving mee kunnen doen, die vaak hun autisme camoufleren in een poging er zo meer ‘bij te horen’. Sommigen kunnen ook overcompenseren en zich super sociaal gedragen, en dat van zichzelf niet eens realiseren. Daar kunnen ze wel een hoge prijs voor betalen, in de vorm van stress, of tekort aan energie in de privésfeer. Maar zolang je veel energie hebt, kom je een heel eind. En ik denk dat het ook mogelijk is dat iemand gewoon ‘normaal’ sociaal is en toch andere aspecten van ASS heeft. Als al zijn vriendschappen en familierelaties wel erg leuk maar toch oppervlakkig zijn, dan zou dat een signaal kunnen zijn.

Als ervaringsdeskundige vanaf de ‘andere’ kant, denk ik dat het heel goed mogelijk is dat die diepgang en emotie er wel is, maar dat hij dat moeilijk op de ‘normale’ manier kan uiten, omdat dat niet zijn eigen natuurlijke manier is. Zoals jij het beschrijft, doet hij wel erg zijn best. Hij werkt er waarschijnlijk net zo hard aan als jij. Mijn vrouw en ik zijn ook heel verschillend, en uiten ons verschillend, maar hebben geleerd elkaars manieren te waarderen. Mijn vrouw praat graag, veel en lang over gevoelens, en ik toon het liever door iets te doen. Het één is niet noodzakelijk oppervlakkiger dan het ander (sommige mensen kunnen heel veel praten zonder veel te zeggen). Dat betekent dus niet dat ik niet met mijn vrouw praat of dat zij niets voor mij doet, maar het is wel een verschil dat je opmerkt en leert aanvaarden als je veel om elkaar geeft. Mijn vrouw heeft ook haar eigen vrienden en vriendinnen met wie ze kan praten, het hoeft niet allemaal van mij te komen. En omgekeerd.

Anoniem
22-10-2023
Reageer:
Terwijl ik internet af zoek herken ik dit in onze relatie als geen ander.

Anoniem
22-10-2023
Reageer:
Bedankt voor uw reactie! Ik vind het zo opvallend omdat het afspreken met vrienden hem ook zoveel energie lijkt te geven. Maar de diepgang ontbreekt inderdaad overal, bij familie, vrienden en in onze relatie. Is het wel mogelijk om het praten over gevoel op de een of andere manier te leren? Hij is zelf van mening dat hij alles kan leren en wil dat ook graag, maar vind het bij gevoel lastig om uit te leggen wat ik precies nodig heb (oogcontact, aanraking op juiste moment, etc.). Wat zijn goede tips? Hij vindt overigens niet dat hij autisme heeft..

Anoniem
16-11-2023
Reageer:
Je inbreng vanuit " de andere kant" is enorm waardevol. Ik hoop dat je nog reageert op bovenstaande vraag, ben ook erg benieuwd.

Fluwa
13-12-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>