Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Woede-uitbarstingen man

Mijn man heeft autisme (hoog opgeleid) net als z’n hele familie. Hij heeft woede-uitbarstingen. Dan is niks meer goed en haalt van alles erbij wat ik allemaal fout doe. Hij doet nooit iets verkeerds. Hij is de baas is in huis en ik heb dat laten gebeuren omdat ik zijn woede echt heel eng en naar vindt. Hij schreeuwt dan en kan intens gemene dingen zeggen. Hij komt er niet van terug en meestal volgt daarna een soort zwijgen. Dit lang duren.
Ik ben heel ziek geweest en heb weken in bed moeten liggen. Hij zorgde praktisch voor mij maar hij leek verder niks met mij te maken willen hebben. Drie x moest ik naar ziekenhuis; hij kwam niet ervoor terug. Eenmaal was ik zo ziek dat hij mee moest naar de huisarts. Hij was alleen maar kwaad in de auto en heeft niks gezegd.
Alsof ik hem stoor in z’n routine.
Hij heeft bepaalde dingen in huis die hij altijd bepaalt. Alles omtrent eten. Ik kan niet zomaar iets uit de koelkast pakken want het kan zijn dat hij dit voor iets anders heeft bedacht.
Ik ben me compleet gaan invoegen en loop al jaren op eieren. Hij liegt ook wel veel maar geeft mij de schuld. Zo zegt hij dat ik de lampen boven vaak aanlaat maar dat is niet zo. Of als ik iets met hem heb overlegd dan zegt ie dat dat niet zo is. En dan ben ik degene die slordig is en niks overleg. Je gaat haast aan je eigen verstand twijfelen.
Hij zit nu al in een soort negeer fase van enkele weken. Hij zegt het hoognodige tegen mij en meer niet. Voor het eerst bevraag ik hem niet meer. Ik laat hem. Hierdoor ga ik echt door een hel maar ik kan het niet meer opbrengen.
Hij zal nooit naar hulpverlening willen want het ligt niet aan hem. Hij is gewoon altijd kwaad. En dat ligt aan mij. Maar op z’n werk heeft ie stress. Dat reageert ie af op mij. Autisme is verschrikkelijk om mee om te gaan. Verschrikkelijk eenzaam en treurig. Je krijgt niks terug. Hij verwijt mij dat ik geen seks wil maat als je zo uitgescholden wordt telkens dan lukt mij dat niet meer. Ook de seks is op hem gericht al heeft hij dan niet ik de gaten. Ik ben aan onderzoeken hoe ik kan vertrekken. Want dit houdt geen paard vol. Ik heb m’n buik vol van altijd maar die autisme. Aan mij ook genoeg verkeerd maar ik heb nog nooit iemand uitgescholden en zulke erge woorden gebruikt. Tegenin gaan kan niet.

Verdrietige vrouw
16-04-2024
laatste reactie: 25-04-2024

2
6
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hoi,

Verschrikkelijk om in die situatie te zitten, er zijn instantie die je eventueel kunnen helpen het is natuurlijk verdrietig om je partner zo te zien maar als het respect van hem helemaal verwenen is mag je ook wel eens aan jezelf denken.
Dit beledegende gedrag is niet goed te praten, autisme of niet.

Groetjes.

Alm
16-04-2024
Reageer:
Het probleem vaak is dat mensen met autisme vaak een rol spelen(aangepast gedrag) naar de buitenwereld toe zo ook vaak op het werk.
Mijn man met Autuisme(gelukkig therapie gehad) en medicijnen dus er is een hoop veranderd maar mijn man voor zijn therapie reageerde ook alles af op mij.
Op het werk kon die slecht grenzen aangeven en dat veroorzaakte stress en thuis had die dan ook snel een kort lontje. Ook bij visite,zijn familie(zijn ook allemaal autistisch) deed die zich ook altijd anders voor altijd andere mensen pleasen en dat reageerde die ook weer op mij af. Op een duur trok ik het echt niet meer en ik zei het is heel makkelijk of je gaat naar de huisarts om je door te laten sturen of ik trek de stekker eruit want ik kan niet meer.
Gelukkig heeft die hulp gezocht en is er wel veel veranderd al zijn er natuurlijk regelmatig nog wel ups en downs.
Ik begrijp je eenzaamheid,de frustratie en dat jij je verdrietig voelt. Veel andere mensen zien vaak ook niet dat je man autistisch is of ze zeggen iedereen heeft toch wel wat?
echt zo,n dooddoener.
Zijn moeder zei eens ach joh iedereen heeft toch wel iets! en ik heb nooit gemerkt dat hij autistisch is... nee is begrijpelijk want ze heeft exact hetzelfde gedrag en alle problemen liggen altijd bij andere mensen.
Je moet voor jezelf op een duur duidelijke grenzen gaan stellen want anders ga je er zelf aan onderdoor.
Als jij ziek bent sorry maar hij dient er dan ook echt wel voor jou te zijn... dat staat geheel los van autisme.
Als iemand ziek is en je bent dan boos op iemand dat gaat echt wel heel erg ver.... denk alsjeblieft goed om jezelf.
Jij verdient het ook om met RESPECT te worden behandeld.
Niet alles van zijn gedrag kan afgeschoven worden op autisme en als hij zo bot reageert terwijl je ziek bent nee dat kan echt niet.

Leontien
21-04-2024
Reageer:
Leontien, mag ik vragen welke weg jouw man heeft gevolgd na bezoek huisarts, werd hij verwezen? Naar een psychiater of een instantie?

Anne
22-04-2024
Reageer:
Heel herkenbaar allemaal... spijtig genoeg. Ook ik ben heel ziek geweest en werd door hem praktisch geholpen. Ik denk er meer en meer over om op mezelf te gaan wonen want dit is mijn huis nooit geweest. Door de jaren zijn mijn sociale contacten weg en niks in de plaats. Het kan zo niet blijven duren.

Annemie
22-04-2024
Reageer:
Hoi Anne

Ja dat mag je zeker vragen mijn man is eerst naar de huisarts geweest samen met mij en daarna is hij doorgestuurd naar een psycholoog die veel weet van autisme.
Hij kreeg toen ook een therapie die veel heeft geholpen.
Ook ik heb er een hoop geleerd en hoe ik het beste met dingen kan omgaan.

Leontien
25-04-2024
Reageer:
Dit verhaal heeft niks met autisme te maken. Als het een slechte man is moet je niet blijven.

Jan
25-04-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>