Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Zoek naar een manier om aan hem duidelijk te maken...

Mijn partner met autisme kan heel geïrriteerd en vervelend reageren op een lieve vraag. Die irritatie wordt duidelijk in zijn antwoord dat kort, afsnauwend en kwetsend overkomt. Ik ben hoogsensitief en een dergelijk antwoord komt dubbel zo hard binnen. Als ik dan reageer, ontstaat een discussie die kan uitlopen tot een heuse ruzie. Ik ben op zoek naar een manier of manieren om aan hem duidelijk te maken dat zijn antwoord mij kwetst en voor mij een grens overschrijdt, zonder een hele scene te veroorzaken. Ik wil mij namelijk niet wegcijferen en kunnen aangeven dat hij een grens heeft overschreden.

Marieke
21-06-2023
laatste reactie: 15-08-2023

4
5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Beste Marieke

Heel erg herkenbaar.......
Toen mijn partner de diagnose autisme kreeg ging ik er veel over lezen en die botte reacties(las dat in veel informatie) is hoe mensen met autisme kunnen reageren.
Afstandelijk,duidelijk eerlijk soms tegen het botte aan en dit hebben ze vaak niet eens door.

Ik heb ook weleens met mijn partner gehad dat ik iets zei en dan kwam er zo,n bot antwoord dat ik soms echt boos werd en legde hem uit dat hij wat meer op zijn toon moet letten.

Is goed van je dat je assertief bent is heel belangrijk
het helpt soms om ze een spiegel voor te houden.
Ik ben zelf trouwens heel toevallig ook hoogsensitief als kind zijnde al was ik erg gevoelig.
schijnt ook vaak dat hoogsensitieve mensen een partner aantrekken met bijv autisme.
Wij zijn erg sociaal,zorgzaam iets dat hun aantrekt in ons.
Het enige dat je kan doen is hem uitleggen hoe dingen bij jou overkomen en dat het jou kwetst en of die daar misschien iets meer rekening mee kan houden.

Leontien
27-06-2023
Reageer:
Zó herkenbaar jullie verhalen! Ik ben al 9 jaar samen met mijn partner met ASS. Zelf ben ik ook HSP. Deze combinatie komt idd zeer vaak voor. Het bot reageren op een rustige vraag van mij is hier ook wel degelijk het geval. Op dit moment zijn wij op vakantie in Frankrijk; deze ochtend gingen we naar een marktje om wat rond te slenteren ( ik vind dat eens leuk om te doen). Mijn man liep van bij het begin met een zeer lang gezicht, en gaf commentaar op alles en iedereen. Wanneer ik vraag of hij moe loopt, krijg ik een geïrriteerd antwoord terug. Ik weet dat dergelijke activiteiten niet aan hem besteed zijn, maar ik wil mezelf niet continu wegcijferen voor hem. Vervolgens verwijt hij mij dat ik niet lief doe tegen hem.. Deze situatie is 1 van de zovele gelijkaardige situaties .. Alles verergerd x10 wanneer hij moe loopt. Dan mag ik mij nog zoveel in bochten wringen... niets helpt. Wat Leontien zegt klopt; hem eens assertief een spiegel voorhouden helpt! Alleen gaat een HSP ( die zelf zo een groot inlevingsvermogen heeft in anderen) er soms van uit dat hij dat toch moet inzien hoe dergelijke interacties ontstaan?? Naast dit alles is hij een hele lieve en betrouwbare man die geen vlieg kwaad doet. Mensen met ASS hebben énorm veel tijd alleen nodig.. als ze bot reageren zijn ze té overprikkeld.. dat is wat ik ervaar na 9 jaar samen te zijn..

Sofie
02-07-2023
Reageer:
Beste Sofie

Jou stukje is echt ook zo erg herkenbaar
naar een marktje,de stad in of een braderie heeft mijn partner ook een grote hekel aan.
Hij stoort zich aan drukte,aan mensen(gaat ook commentaar leveren) doet die trouwens ook in de auto. wordt op een duur sacherijnig en moe en wil zo snel mogelijk naar huis.
Ik ga tegenwoordig met andere mensen een braderie over zodat ik zelf geen spanningen krijg. Ook shoppen voor zijn nieuwe kleding houd die een uurtje vol en daarna is die oververmoeid.

Idd mensen met ASS hebben veel rust nodig en de tijd.

Leontien
11-07-2023
Reageer:
Dag Leontien,

Ja, de ene irritatie na de andere bouwt zich op bij mij. Ik voel aan mezelf dat ik niet meer mijn vrolijke en spontane zelf ben vaak.. Ik kan geen relationeel probleem bij hem aankaarten, hij loopt gewoon letterlijk en figuurlijk weg van de situatie. Voel me zo hopeloos soms.. Alles steekt hij op mij.. ik ben een moeilijk mens.. Terwijl ik mij continu in bochten wring om hem tegemoet te komen. Hij zal zich ook wel aanpassen , daar niet van..maar het enige wat ik vraag is even gaan zitten en uitpraten wat er mis loopt. Wij praten een andere taal denk ik .,

Sofie
21-07-2023
Reageer:
Sofie

Herken het helemaal als ik vrolijk ben en hij sacherijnig dan voel ik me op een duur ook niet helemaal top en verander ik kwa stemming ook. Je probeert dan nog alles uit de kast te halen om het leuk te krijgen maar dat kost dan ook weer zoveel energie.
Praten over dit soort dingen is vaak dan ook weer lastig want hij begrijpt het dan niet kost ook weer energie.
naar de stad om kleren voor hem te kopen is ook een ramp.
Het mag maximaal een uur duren want hij kan niet tegen teveel prikkels dus even gezellig iets drinken is er vaak ook niet bij. Ik heb het inmiddels geaccepteerd maar is soms wel moeilijk.

Leontien
15-08-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>