Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Ik verwacht geen kant en klare oplossing

Ik denk dat ik dit gewoon even van me af wil schrijven. Zit met de tranen in m'n ogen in de tuin om even op adem te komen ik verwacht geen kant en klare oplossing maar advies is altijd welkom.

Ben getrouwd met een hele lieve man, die autisme en ADHD heeft. Moeite met overzicht, huishoudklusjes in huis, verantwoordelijkheden uit zichzelf opnemen heeft hij altijd al wel een beetje gehad, maar dat viel best te behappen toen we nog in ons kleine appartementje woonden. Ik rende dan wat harder, deed ik altijd met veel liefde. Want ik snap ook wel dat zo'n diagnose er niet voor niets is. Begrip vanuit mij was er zeker genoeg.

Sinds 2 jaar is ons leven heel erg veranderd. We hebben een huis gekocht, hebben sinds kort een (eerste) kindje en ik merk dat ik wel degene blijf die het hardste rent. Nog steeds met veel liefde, maar voor mij kruipt er steeds meer tijd in door alle veranderingen in ons gezin, waardoor ik nog heel weinig tijd voor mezelf heb om eens tot rust te komen (we werken beiden fulltime).

Ben eerlijk het gesprek aangegaan vorig jaar en heb gezegd dat ik dat allemaal niet meer trek. Dat er meer een balans moet komen. Heb toen een weekplanner opgesteld met huishoudklusjes en wie wat kan oppakken. Netjes uitgeschreven en op de koelkast gehangen. 1 en al fiasco, het liep voor geen meter. "Oei, maar dat ben ik vergeten, oei, dat heb ik niet gezien, pfoe ik ben toch wel heel moe deze avond, ik doe het wel een andere keer (en dan gebeurd het niet)'. Met als resultaat dat ik het toch weer begon op te nemen, want ik wil niet in een rommelig/vuil huis wonen. Dat systeem leek niet te werken, dus deze keer legde ik het bij hem neer: maak jij een lijst. Dan bepaal je zelf de structuur, daar ga je misschien beter op? Op die lijst wacht ik ook al 2 weken want "ik kom daar echt niet aan toe hoor".

Dingen in huis worden niet gezien. We hebben een voorraadkamer in huis, waar alle spulletjes liggen die ik extra koop in de uitverkoop en er voorlopig zet tot we ze nodig hebben. Denk hierbij aan houdbaar voedsel, toiletpapier, douche producten,... Wanneer ik vraag: kan je artikel x mee naar boven nemen want dat is op in de badkamer, komt hij na 5 minuten chagerijnig terug: "nou, ik kan dat niet vinden hoor, er is geen overzicht!". Weer geprobeerd om te structureren. Bakjes met labels gemaakt, zodat alles makkelijk terug te vinden is. Maar zonder effect. Het gebeurd gewoon niet. Bij het uitladen van de vaatwasser zet hij ook steevast spullen op het aanrecht onder het mom: "ik weet niet waar dat hoort, de keuken is jouw structuur". Wanneer ik zeg dat het hier geen hotel is en hij ook eens een kast kan opentrekken om te kijken waar iets moet, trekt hij dat niet, en is het een hele avond gemopper en frustraties langs zijn kant.

Als ik specifiek vraag: joh, zet eens het vuilnis voor me buiten (taakje à la minute, bij gebrek aan een weekplanner), dan is hij op weg van de bank naar de vuilnisbak afgeleid door 101 dingen (toch nog eens online kijken wat het rooster van de afvalophaal is, oh, nog even achter de computer checken, oh, wat betalen wij eigenlijk aan de gemeente voor de ophaling). Waardoor hij na zo'n klusje al snel een uur verder is. En daarna moe. Want naar zijn beleving rent hij dan al een uur rond. Oh wee als ik daarna met een 2de klusje zou komen want dan krijg ik als verwijt: "ik heb een hele week gewerkt, en dan zit jij mij te overladen met klusjes, ik heb mijn rust nodig!". Dat ik tot 21:00 dan de keuken opruim nadat ik gekookt heb, de was doe, binnengekomen post verwerk, enz. daar is dan geen oog voor.

Sinds een jaar heeft hij een baan die hij als best stressvol ervaart. Hij vindt het werk heel erg leuk, maar hij trekt die 40 uren moeilijk. Hij wil zijn avonden dan ook gewoon "vrij", maar zo werkt het gewoon niet altijd in een huishouden. Ik heb voorgesteld dat hij dan bv. 4 dagen gaat werken i.p.v. 5 (want hij wil absoluut niet van baan veranderen), en dat ik bereid ben om naast mijn 40 uren nog een paar uurtjes ga bijwerken omdat we het geld gewoon nodig hebben. Dan kan hij wat meer op adem komen en minder overprikkeld zijn. Vond hij een prima idee, maar er werd wel gelijk gezegd: "ja, maar dan moet jij de berekening geen maken van wat dat financieel scheelt elke maand, dan moet jij met een plan komen". En zo wordt alles wel een beetje in mijn bakje geschoven. De avonden dat hij compleet overprikkeld thuis komt moet ik er na mijn eigen werkdag zonder discussie ook "staan" voor hem, maar als ik eens een moeilijk dagje heb gehad dan moeten we na max. 10 minuten gesprek "weer door". Voel me soms een verknipte hulpverlener thuis. Ik bespreek mijn gevoelens daarover wel , maar het wordt telkens weer afgedaan als: jou standaarden zijn te hoog, moet er echt élke week worden opgeruimd? Doe niet zo panisch over die klusjes... (maar face it, niemand wordt blij van 3 meter stof in huis, de was laten staan tot er 4 machines na elkaar moeten gedraaid worden, enz., dat levert gewoo meer werk op i.p.v. het gewoon wekelijks bij te houden).

Ik doe echt enorm mijn best om alles in huis te structureren. Handvaten te bieden. Een balans te zoeken. Maar er wordt niks opgepikt. En die dagelijkse strijd in huis voor de kleinste dingen begint mij ook zuur op te breken. Ik weet niet wat ik nog kan doen, voel me soms zo radeloos en moe... En ik voel me er ook geen goede partner door, dat ik het maar niet kan doen slagen... Wederom: de diagnose autisme en ADHD is er niet voor niks. Dat snap ik heel goed. Maar ik doe zo mijn best om daar een gulden middenweg in te zoeken, het voor hem ook behapbaar te maken, te zorgen dat hij "ontprikkeld" wordt, maar ik krijg maar geen vooruitgang tot stand. Wat kan ik nog doen...? Ik wil ons kindje later ook niet het idee geven dat het oké is om dingen op z'n beloop te laten "want mama lost toch alles op".

Adhd coaching hebben we ook al gehad. Medicatie voor de Adhd neemt hij ook al. En dan de dingen die ik in huis probeer op te zetten. Maar zonder effect. Wat kan ik nog meer doen?

Ik wil hier ook geen hele klaagzang over mijn man van maken, want hij houdt ook gewoon heel erg veel van mij en is geweldig met ons kindje. Maar ik trek het eventjes niet meer.

Zo... dat moest er heel eventjes uit, sorry voor het lange bericht...

Bloempje2023
30-06-2023
laatste reactie: 01-05-2024

4
8
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
@ bloempje

Ik herken dit heel erg dit hoort echt bij autisme.
Ook ik doe het meeste in het huishouden mijn partner ziet het gewoon niet. Vroeger maakte ik weleens lijstjes met punten en als je dat niet deed gebeurde het gewoon niet.

Als mijn man thuis komt van het werk gaan we eerst eten en even rustig aan en in de avond vraag ik aan hem of we samen even de tuin kunnen aanpakken,of een ander klusje wat echt moet gebeuren.

Ik heb er voor gekozen wat minder te werken en ik doe dus meer in de huishouding want mijn ervaring is dat dit weinig veranderd. Helaas kan je iemand met autisme niet veranderen ze hebben nu eenmaal een diagnose en kunnen op zekere hoogte zich een beetje leren aanpassen maar helemaal 100 procent zal het nooit worden.

Ik heb ook meerdere zaken geprobeerd het enige dat wij ons werkt is hem op tijd inlichten over klusjes en die doen we dan in de avond(waar ik niet aan toe kom)

Ik kan helaas geen verdere tips geven
want sommige dingen zullen helaas weinig tot niet veranderen
ze zien soms gewoon echt niet wat er allemaal moet gebeuren vooral huis,tuin en keukenzaken.
Ook zijn mensen na hun werk vaak moe en overprikkelt en hebben hun rust nodig.
Ik begrijp dat het voor jou heel zwaar moet zijn een huishouden,kinderen en een man met autisme ik begrijp heel goed wat je bedoelt.
Misschien een goed gesprek met een hulpverlener voor jezelf of de huisarts want als je in een burnout beland ben je nog verder van huis.

Leontien
06-07-2023
Reageer:
Misschien is het mogelijk een AB -er ( ambulant begeleider) om hulp te vragen via WMO.
Mijn man heeft dezelfde diagnose als jouw man. Wij hebben daar veel steun aan, zoals
- Dagindeling maken
- Herinneren aan afspraken.
- Meegaan naar artsen.
- Samen klusjes doen.
Mijn man heeft die structuur hard nodig.
Ik kan mijzelf goed structuur geven en heb het jarenlang ook gedaan voor hem.
Toen hij nog werkte kreeg hij veel structuur door zijn werk.
Toen hij niet meer werkte was ik degene die hem structuur gaf. Maar dat hield ik niet vol.
Nu hebben we een AB-er. Voor 3 uur per week. 1x 2 uur thuis en 1x telefonisch contact om te helpen herinneren aan medicatie en het weekschema.
Dit geeft mij ruimte en hem ook.

Misschien heb je hier iets aan.
Lieve groet Vis

Vis
12-07-2023
Reageer:
Laten we eerlijk zijn zoals het is, een autistische partner is gewoon een kind. Je hebt er een kind aan! En dat had je niet voor ogen. Zo hoort het natuurlijk niet. Een relatie en huishouding hoor je samen te hebben. Je ontneemt jezelf heel veel door met een autist samen te leven. Je gaat ook steeds eenzamer worden omdat ze niks willen, niks voorstellen om te ondernemen. Het klinkt hard, maar het is de waarheid. Diepgang en diepe connectie zal er nooit komen. Straks als de kinderen ouder worden gaat het je gek maken. Doe hiermee wat je wilt. Ik weet dat het een waardeloos negatief verhaal van mij is, sorry daarvoor. Maar ik ben nu 55 en kan het weten.

Louise
17-08-2023
Reageer:
Een negatieve reactie Louise, jij hebt blijkbaar een nare ervaring. Maar 1 iemand met autisme is 1 iemand met autisme en zegt niets over haar man. Zoals anderen al opmerkten, hulp zoeken en ruimte voor jezelf proberen te vinden. Dat zijn dingen die kunnen helpen. Misschien een werkster.
Succes!

Patricia
26-08-2023
Reageer:
Het is een heel herkenbaar verhaal voor mij Bloempje. Mijn vader heeft autisme, ik ook maar gelukkig in lichte vorm. Ik heb ook mijn moelijkheden gehad met oppakken van huishoudelijke taken, maar nu ik 25 ben, ben ik wel op een punt dat het lukt en zelfstandig zou kunnen leven. Hiermee is wel steeds duidelijker geworden dat mijn vader een dergelijke ontwikkeling nooit heeft doorgemaakt. Mijn moeder doet vrijwel alle taken, waarin ik ook bijspring waar mogelijk, en moet in vrijwel alles sturen om mijn vader ook aan het werk te zetten. Dit zal nooit veranderen. Dit klinkt heel hard, maar ik hoop dat mijn vader eerder zal overlijden dan mijn moeder, gezien hij niet voor zichzelf zal kunnen zorgen mocht andersom het geval zijn.

Als ik jouw verhaal lees klinkt het alsof jouw partner ook niet voor zichzelf zou kunnen zorgen als hij er alleen voor komt te staan. Als samen leven met je partner zeer zwaar is, tot het punt dat je het niet meer trekt, is het misschien beter om voor jezelf te kiezen, hoe hard dat ook voor de ander is. Ik raad aan eerst alles te proberen met bijvoorbeeld coaching om verandering in de situatie te krijgen, echter als dat geen effect heeft, kan je beter jezelf in bescherming nemen dan eronder door te gaan.

Danny
26-08-2023
Reageer:
Oooh ik herken mezelf hierin 😪. Twijfel niet aan jezelf ! START een nieuw leven. Grtjes.

Inge
31-03-2024
Reageer:
Iedereen met autisme is anders. Ik herken mezelf o.a. in het hebben van een vol hoofd en het overzicht willen behouden oftewel verliezen. Hier ADHD en sta op een wachtlijst voor behandeling en onderzoek autisme. Gaat hier om een lichte vorm.

Verder sterkte en succes met alles!

Barbara
02-04-2024
Reageer:
Ik begrijp jou helemaal. Ik heb zelf adhd autisme en ptss. Ik loop mijn benen onder mijn kond weg. Met de benodigde lichamelijke beperking door mijn ptss. Ik heb medicatie en nog veel meer tabletten.
Voor adhd en ASS enz. Nu doe ik het aleen met 2 kinderen, waar er ook een van adhd heeft ze is bijna 7 en eindelijk medicatie. En heb een zoontje van 3 jaar. Ook heel druk 😊.
Maar meschien door mijn smetvrees verleden ben ik dan gejaagde. Om het huis aan kant te hebben en ook deep clean elke dag. Ik kan niet tegen smeer!. En of dat goed is geen idee. Maar ik weet wel heel veel dingen kunnen snel verkeerd overkomen. En met een ex-man na een jaar gescheiden te zijn. Begint hij dit nu te snappen.

Aleen wonen met me Kids. echt vind het geweldig. Me eigen routine, vraag de Kids wat ze willen eten. Me huis blijft schoon waneer ik ben weg geweest want natuurlijke de Kids gaan mee. Hihihi en waneer ze naar papa gaan heb ik tijd om bij te komen. Heb tijd voor me zelf! Loop me zelf niet meer voorbij om mast iedereen tevrede te houden. Ik zit ook in mij traject voor ptss. En adhd heb ik gehad. Daarlijk nog voor mij autisme. Gewoon mensen ontmoeten die het zelfde hebben. Aleen ik ben door mijn traumatische jeugt nog niemand tegen gekomen met de hele JA JA DAARKOMT DIE (.. HELE PRETPAKKET..).
Ik kan het niet beter beschrijven als dit. Vrouwen met de hele pretpakket zij. Toch anders als mannen.
Mannen willen oplossing zoeken van je problemen. Als je die aan ze geeft en iemand met ADHD en ASS gaat dat heel gedetailleerd doen natuurlijk.
Waardoor je de zon niet meer tussen die bomen ziet schijnen en het lichtje verdwijnd waardoor je weer een vaal gevoel krijgt!

Eerlijk: Geef niet meer dan drie keuzes.

Verdeel alle huishoudelijke taken door een week. Jij zoek 6 huishouderlijke taken op die gedaan kunnen worden en die verdeel je door 3 ieders. Samen! Je kiezen samen deze taken van maandag tot zondag. Klaar en als hem iets niet lukt. Geen probleem hoe kan jij zorgen dat jij het zelf wel doet. Maar waardoor hij een dopamine boooost krijgt. En het toch gaat doen. Zoals : b. V. B. Kleding die nog is gedragen kan worden. Was stapel en nog een keer dragen stapel. Wie de meeste stapels heeft wint. B. V. B. Een game maken ervan werkt wel goed.

Je kan altijd informatie zoekken bij mediant ggz. Is een hele goede met goede hulp. En er zijn heel veel potcast op Spotify. En ook staat er veel op tiktok en YouTube.


En ja ik heb voor mijzelf altijd beloningen. Ben dan net een klein kind met snoep.
Als ik alles op mijn lijstje heb gedaan. Heb ik in mijn kelder een vooraad. Aan ingepakte kadootjes. En dan zoek ik er eentje uit. Hihi

IK DENK MAAR ZO ER IS ALTIJD EEN OPLOSSING.

maar een TIP aan jou neem zijn verandwoorderlijkheden er niet meer bij op. Jij hebt ook een leven. En als je dat kunt doen dan word het veel fijner en zal hij inplaats van zwart wit gaan zien. Naar een beetje kleur. En complimentjes geven werken echt! Als kinderen krijgen adhd'ers meer negatieve shit over zich heen dan de. Gewoone Kids. Jammer genoeg.


Hoop dat je hier wat aan hebt.
En anders je kan altijd een berichtje sturen. Xxx🤗

alleenstaande mom. Met ASS ADHD EN PTSS. en 2 energieker kinderen.

Een mama met ADHD ASS EN PTSS
01-05-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>