Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Geschiedenis herhaald zich?

Hoi Allemaal,

Misschien heel apart maar afgelopen jaren heb ik veel zitten nadenken.
Ik zal maar even eerlijk mijn verhaal doen.
Ik heb vroeger als kind zijnde niet makkelijk gehad ik was altijd een gevoelig kind maar ik denk ook nog extra gemaakt door alles wat ik heb meegemaakt.
In heel mijn familie was er altijd ruzie en gedoe waar wij als kinderen vaak tussen stonden. Ik mag het misschien niet zeggen maar ik heb zo,n beetje het slechtste van de mensen gezien.
Daarnaast (er is nooit helemaal exacte diagnose gesteld) want mijn vader stopte al vroeg met therapie er was iets gezegd over vermoeden borderline maar omdat mijn vader stopte met de therapie(werd teveel in zijn jeugd gewroet) is er nooit exacte diagnose gesteld.
Echter... mijn nu inmiddels man heeft heel veel trekken ook die mijn vader heeft. de trekken van mijn vader zijn(emotioneel afstandelijk) zeer moeilijk omgaan met gevoelens,huilen is een zwakte en doet voornamelijk zijn eigen dingen. Vroeger had hij ook last van woede aanvallen.
Mijn moeder helaas is erg afhankelijk geworden van mijn vader.
Ze gaan nooit op vakantie omdat mijn vader daar geen behoefte aan heeft,hij regelt en beslist eigenlijk alles.
Mijn vader koopt veel spullen en is een soort van verzamelaar(heeft meer met spullen dan mensen) als je zijn kastjes opruimt raakt die in paniek.
Ik had eens een gesprek met een psycholoog en die vroeg waarom ben je denk je op je man met ASperger gevallen?
Ik begreep die vraag van hem heel erg goed. Ik zei ik denk omdat die in sommige dingen ook veel op mijn vader lijkt en dat je onbewust dat je aantrekt omdat je het herkend en herkenbaar is.
Ik hoorde ook van de psycholoog dat vaak familie problemen (familie systeem) zich kan herhalen. Dus bijvoorbeeld als je moeder een moeilijke relatie had met je vader kan dit bij jezelf zonder dat je het soms doorhebt ook voorkomen.
Mijn moeder is 2 keer opgenomen geweest omdat ze er geestelijk helemaal doorheen zat en dat kwam ook door haar huwelijk is haar verteld. Ze heeft eigenlijk altijd alles geaccepteerd om ruzie en gedoe te voorkomen.
Ik heb sterk het vermoeden dat mijn vader ook een vorm van Autisme heeft en zowel ik als mijn broer hebben partners met ook trekken van mijn vader Hoe apart eigenlijk dat je zoiets nu beseft.
Het klinkt misschien raar om te zeggen maar ik heb niet echt een hele goede band met mijn vader.
Mijn vader is emotioneel altijd erg afstandelijk geweest (zal nooit zeggen hou van je of ik ben trots op je) er waren vroeger veel ruzies in huis.
Ook nu op latere leeftijd zal die nooit uit zichzelf naar me bellen of iets leuks plannen hij doet het liefst zijn eigen dingen. Ook praten over moeilijke dingen kan niet. Hij heeft zich compleet afgesloten van gevoelens.
Ik was als klein meisje erg gevoelig,angstig en teruggetrokken.
Heb veel meegemaakt in mijn leven en nog steeds ben ik erg kwetsbaar.
Omdat ik zo kwetsbaar ben en zorgzaam kwamen ook veel mensen op me af die misbruik van me maakte of me alleen zagen staan als ze me nodig hadden. I(mensen pleasen) Ik besef nu dat dit allemaal ook te maken heeft gehad met mij jeugd.
Door alles wat ik heb meegemaakt ben ik erg kwetsbaar en onzeker geworden en zoek ook vaak bevestiging(of ik wel goed genoeg ben)

Ik las ook eens dat gevoellige mensen(ik ben zelf hoogsensitief) dankzij therapeut achter gekomen.
Ik las dat veel Hoogsensitieve mensen en mensen met Autisme elkaar aantrekken en dat was allemaal heel erg herkenbaar.
Ik ben ook weleens bang(daarom geef ik erg veel grenzen aan) dat ik net zo wordt als mijn moeder.
Mijn moeder heeft zich helemaal weggecijferd wat betreft mijn vader.
Ik wil dat dus echt niet.
Is dit toevallig ook wat jullie misschien herkennen? in je huidige relatie dat dit veel overeenkomsten ook weer heeft met bijv je ouders?



Leontien
12-03-2024
laatste reactie: 27-03-2024

4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Het zit nog op het niveau dat je het kunt hanteren en beschrijven. Misschien kun je met hulp je huwelijk behouden en zelf een fijner leven krijgen. Zie hier erg veel verhalen van dames die (willen) stoppen met de relatie. Zou fijn zijn als minimaal diverse scherpe kantjes in de relatie verdwijnen en als leuke dingen blijven of vermeerderen is dat uiteraard heel leuk. Denk ook aan je eigen geluk en schep je eigen fijne momenten in je leven en je relatie. Misschien zijn het kleine dingen zoals dagelijks de kop koffie samen maar wellicht is het iets meer dat wel haalbaar is en je veel plezier verschaft.

Anoniem
16-03-2024
Reageer:
@anoniem

Gelukkig dat ik dingen kan uiten dat heeft me denk ik wel erg geholpen. Als ik me echt niet meer lekker voel dan uit ik het en praat er wel over.
Als ik alles had opgekropt was ik denk ik echt gek geworden.

Ik probeer ook beter voor mezelf te zorgen en als ik me slecht voel ga ik vaak lang lopen met de hond en dat maakt mijn hoofd leeg.
Ook leuke uitjes zo nu en dan daar wordt ik weer vrolijk van en krijg ik weer wat energie.
Het is inderdaad soms moeilijk... maar niemand krijgt een presenteerblaadje voordatje wordt geboren met hoe je met moeilijke dingen moet omgaan.
Ik heb ook al hulp gehad van een psycholoog waar we beide heengingen en dat heeft me wel wat geholpen maar soms blijft het gewoon moeilijk.
Mijn man kan zich helaas soms moeilijk inleven en voelt dingen vaak pas erg laat aan en dat maakt het soms wel moeilijk en(alleen)
Bedankt voor je bericht!

Leontien
22-03-2024
Reageer:
Boekentip
Liefdesroep van Hannah Cuppen
Dit boek gaat over je hart volgen. Als je de moed hebt om te kiezen voor de roep van je hart vind je niet alleen belangrijke levenslessen maar ook je diepste vervulling. Aldus Hannah Cuppen!

ineke kroese
> 2 jaar geleden
Reageer:
Barbara

Bedankt voor je lieve reactie.
wandelen inderdaad in de natuur doe ik heel veel dat geeft me rust. Ook ben ik bezig met mijn immigratie plan naar spanje om mijn eigen droom waar te maken een kleinschalige B&B met wat diertjes en eigen moestuin om me heen.
jarenlang heb ik van iedereen gehoord....(ook van mijn vader) wat jij hebt zijn allemaal maar dromen komt toch niets van terecht. Ik kies nu voor mezelf en mijn eigen geluk.
Heb al een hele lange tijd lichamelijke klachten omdat er geestelijk hoop op te ruimen is.
Heb altijd teveel voor andere mensen gedaan en is ten koste van mezelf gegaan dat zie ik nu pas in.
Mijn lijf zegt ho stop en niet meer verder zo.
Jij heel veel succes met je onderzoeken en ik hoop voor jou dat ze je goed kunnen helpen om met sommige dingen misschien beter om te gaan voor jezelf.
Ik wens je het beste met alles en bedankt voor je reactie!

Leontienl
27-03-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>