Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Ontzettend moeite met veranderingen

Hallo allemaal, ik vraag mij soms af of ik iets in het autistisch spectrum heb. Dit denk ik omdat ik ontzettend moeite heb met veranderingen. Ik mis nog altijd de buurt en vriendjes en school in de wijk waar ik opgroeide. Ik kan ze wel opzoeken, maar ik mis de vriendjes van toen. Ik ben zelfs verhuist op toch weer in de buurt van mijn jeugd te kunnen wonen. Als ik iets nieuws koop voor mijn huis moet ik er eerst erg aan wennen. Ik heb zelfs de neiging spullen te kopen uit een antiekwinkel zodat ik spullen heb van vroeger waar een herinnering aan zit. Hoewel dat niet het origineel is. Een vriende van mij overleed. Ik kan het maar niet verwerken. Hoe kom ik hier achter?

Karel
26-05-2023
laatste reactie: 03-07-2023

1
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Echt opvallend in vergelijking met de andere onderwerpen hier.

Is het iets autististich om niet te reageren?
24-06-2023
Reageer:
karel

Moeite met veranderingen hebben kan horen bij autisme maar dit hoeft niet zo te zijn.
Ik ken meer mensen die niet houden van veranderingen maar niet autistisch zijn.
Alleen een therapeut kan beoordelen of je wel of geen autisme hebt.
Bij autisme horen meer symptonen dan enkel moeite met veranderingen hebben.
Ik ben hooggevoelig maar ik heb ook moeite met veranderingen ik hou niet van teveel spannende dingen in mijn leven behalve dan mijn emigratie plannen maar dat is voor een goed doel.
Ik denk dat bepaalde dingen van vroeger je een goed gevoel geven of een veilig gevoel en dat je daarom hunkert naar die gevoelens en dat probeert vast te houden. Nogmaals als je echt wilt weten of het te maken heeft met autisme kan enkel een psycholoog daar antwoord op geven.

Leontien
27-06-2023
Reageer:
Zó herkenbaar jullie verhalen! Ik ben al 9 jaar samen met mijn partner met ASS. Zelf ben ik ook HSP. Deze combinatie komt idd zeer vaak voor. Het bot reageren op een rustige vraag van mij is hier ook wel degelijk het geval. Op dit moment zijn wij op vakantie in Frankrijk; deze ochtend gingen we naar een marktje om wat rond te slenteren ( ik vind dat eens leuk om te doen). Mijn man liep van bij het begin met een zeer lang gezicht, en gaf commentaar op alles en iedereen. Wanneer ik vraag of hij moe loopt, krijg ik een geïrriteerd antwoord terug. Ik weet dat dergelijke activiteiten niet aan hem besteed zijn, maar ik wil mezelf niet continu wegcijferen voor hem. Vervolgens verwijt hij mij dat ik niet lief doe tegen hem.. Deze situatie is 1 van de zovele gelijkaardige situaties .. Alles verergerd x10 wanneer hij moe loopt. Dan mag ik mij nog zoveel in bochten wringen... niets helpt. Wat Leontien zegt klopt; hem eens assertief een spiegel voorhouden helpt! Alleen gaat een HSP ( die zelf zo een groot inlevingsvermogen heeft in anderen) er soms van uit dat hij dat toch moet inzien hoe dergelijke interacties ontstaan?? Naast dit alles is hij een hele lieve en betrouwbare man die geen vlieg kwaad doet. Mensen met ASS hebben énorm veel tijd alleen nodig.. als ze bot reageren zijn ze té overprikkeld.. dat is wat ik ervaar na 9 jaar samen te zijn..

Sofie
03-07-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>