Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij relatieproblemen

relatietherapie psycholoog

 

Relatieproblemen - tips

Zoek je tips bij relatieproblemen?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met relatieproblemen

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Spreek uit wat er zich in jou afspeelt

Als je minder spanning en meer ontspanning wilt ervaren, dan is het belangrijk om in contact met mensen die dichtbij jou staan (geliefden, vrienden) uit te spreken wat er zich in jou afspeelt.

Op het moment dat je niet jouw waarheid in het moment uitspreekt, dan ga je uit contact, uit verbinding. Dan zet je een masker op.

Dat wil niet zeggen dat je elk gevoel direct moet uitspreken. Je kunt best even doorvoelen om te kijken wat er gebeurt. Merk je echter dat een gevoel of een gedachte het open contact tussen jullie belemmert, dan kan het veel ontspanning opleveren om dit uit te spreken.

Daarnaast maak je een ander klein door hem de waarheid te onthouden. Er is een redelijke kans dat hij (of zij) ermee kan omgaan. En als hij er niet mee kan omgaan hoe jij op dit moment bent, dan is dat ook handig om te weten!

Jij bent wie je bent, en als iemand dat niet leuk genoeg zou vinden, dan kun je dat maar beter zo snel mogelijk weten.


Citaat van Erwin Coenen - Uit het boek Lijden, Creëren, Mindful leven

9

deel deze tip

Tip 2 - Leer gelukkig zijn in je alleen-zijn

Liefde kan zich manifesteren in een relatie maar begint in diepe afzondering.

Als je gelukkig bent in je alleen-zijn, als je de ander geheel niet nodig hebt, als de ander geen vereiste is, dan ben je in staat tot liefhebben.

Zolang de ander een vereiste is, kun je wel exploiteren, manipuleren, domineren, maar je kunt niet liefhebben.


Citaat van Osho

9

deel deze tip

Tip 3 - Laat problemen bij wie ze horen

Ook binnen een relatie is het belangrijk om problemen te laten bij wie ze horen.

 

Veel mensen zijn geneigd om de problemen op het bord van de ander te leggen om op te lossen. Andere mensen denken juist dat het aardig is om de problemen van de ander op te lossen.

 

Als mensen jouw problemen of verantwoordelijkheden op hun bord geschoven krijgen, ontstaat er snel irritatie en boosheid en het gevoel beschuldigd te worden. De ander zal een verdedigende houding aannemen of met een tegenaanval reageren.

 

Omgekeerd, als je -uit liefde- de problemen of verantwoordelijkheden van de ander overneemt dan kan de ander zich niet op waarde geschat of zelfs waardeloos gaan voelen. Hij of zij kan daardoor een passieve en afhankelijke houding aan gaan nemen.

 

Het boek 'Problemen laten waar ze horen" van G.B. Lundberg is een aanrader. Voor velen is het een eye opener geweest en de aanzet tot het verbeteren van zowel persoonlijke relaties als werkrelaties.7

deel deze tip

Tip 4 - Onderzoek of er een persoonlijk probleem is

Onderzoek of er echt sprake is van een relationeel probleem of dat er meer sprake is van een persoonlijk probleem.

Ben je bijvoorbeeld uitgekeken op je werk of dagelijkse invulling? Draag je bepaalde trauma's mee? Spelen pijnpunten van vorige relaties ook mee in deze relatie?

Dit soort zaken hebben een invloed op je relatie. Je zult hier zelf verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Je kunt dan niet van je partner verwachten dat die het oplost.

Als je jouw persoonlijke probleem aanpakt en er anders mee omgaat, dan kan dat ook een positieve invloed hebben op de relatie.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 5 - Ga samen leuke dingen doen

Ga minimaal 1 keer in de 10 dagen samen leuke dingen doen: b.v. film, uit eten, casino, drankje etc.
Dat versterkt vaak de verbondenheid en het aantrekkingsvermogen!6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Relatieproblemen? Wacht niet te lang met praten erover

Relatieproblemen? Wacht niet te lang met praten erover. Overweeg of je samen een therapeut wil opzoeken.

 

Wil je partner dat niet, dan kan het geen kwaad om zelf een afspraak te maken, zodat je gesteund wordt in je zoektocht naar antwoorden/oplossingen.

 

Vaak helpt het als je zelf al probleemsituaties op een andere manier leert benaderen.4

deel deze tip

Tip 7 - Schakel professionele hulp in

Constateer je relatieproblemen of terugkerende problemen/patronen waar jullie zelf niet uitkomen. Probeer het te benoemen en schakel zo snel mogelijk professionele hulp in! Wacht niet te lang....voordat je elkaar echt kwijt raakt.


Maaike

4

deel deze tip

Tip 8 - Elke positieve actie beïnvloedt dagelijkse dingen

Als je relatie in een dip zit, brengt elke irritatie jullie verder omlaag. Gelukkig werkt het andersom ook zo. Elke positieve actie beïnvloedt meteen de dagelijkse dingen. Probeer het maar en je zult zien dat de spiraal omhoog gaat.4

deel deze tip

Tip 9 - Zorg dat je partner zich gewaardeerd voelt

Je kunt veel aan relatieproblemen doen, en vooral ook voorkomen, door ervoor te zorgen dat je partner zich gezien en gewaardeerd voelt.

Ga voor jezelf na op welke manier jouw partner (wél) bedraagt aan jouw welzijn, het welzijn van jullie relatie en (eventueel) van jullie gezin. Neem jezelf voor om jouw partner op die verschillende punten, in de diverse situaties steeds te bedanken voor zijn/haar inzet.

Meestal zal je vrij snel merken dat de houding van jouw partner naar jou toe verandert in positieve zin. Je sluit namelijk aan op de diepe behoefte van ieder mens om zich geliefd te weten, om te voelen ‘dat je meetelt’. Dit werkt enorm stress verlagend en ‘opent het hart’.

Je kunt dit eerst ‘gewoon doen’ als een soort beleefdheid. Gaandeweg kun je zo ontdekken dat dankbaarheid een grote kracht is, vooral in je partnerrelatie. Wanner je dan je dank naar je partner toe uitspreekt, merk je dat het ook 'gevuld' raakt.4

deel deze tip

Tip 10 - Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn

Spreek met elkaar af dat je het niet met elkaar eens hoeft te zijn. Deze afspraak kan ervoor zorgen dat je niet of minder de neiging voelt om de ander te moeten overtuigen. Je kunt ook op een rustigere manier elkaars mening leren kennen. Accepteer dat de ander verschillend is van jou en dat het ook oké is als jullie een andere mening over iets hebben.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Boek - De 5 talen van de liefde

Lees het boek: "De 5 talen van de liefde" van Chapman. Hierin wordt uitgelegd wat je behoeftes in een relatie kunnen zijn en wat dat kan betekenen voor je relatie. Simpel gezegd komt het er op neer dat als je je eigen en elkaars liefdestaal kent en begrijpt je relatie beter wordt en blijft. Absoluut het lezen waard! Iedereen die ik dit boek adviseer is enthousiast en begrijpt meer van zichzelf en elkaar!3

deel deze tip

Tip 12 - Partner van... wees niet opdringerig

Wat te doen als je partner onzeker is over de relatie?

Misschien heb je de neiging om regelmatig om duidelijkheid te vragen.
Misschien heb je de neiging om je terug te trekken of het zelfs uit te maken.

Als je zelf graag de relatie met die ander wilt houden is het enige dat je kunt doen is er zijn voor je partner op een rustige, niet opdringerige manier. Zoek ondertussen afleiding, zoek steun bij anderen, zorg goed voor jezelf. Als je partner de ruimte voelt om te twijfelen, kan hij of zij ook pas echt voor jou kiezen.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 13 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het relatieproblemen-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 14 - Zoek een therapeut

Heb je last van relatieproblemen en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 15 - Boek - Houd me vast

Lees het boek : 'Houd me vast' van Sue Johnson en/of zoek een therapeut, die therapie geeft op basis van haar EFT principes.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Leer anders met elkaar communiceren

Veel relatieproblemen ontstaan door de manier waarop partners met elkaar communiceren.

Leer dus om op een andere manier met elkaar te communiceren. Kijk eens in het forum communicatie tips.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 17 - Neem tijd voor elkaar om te communiceren

Neem tijd voor elkaar om te communiceren.

1) Communiceren over de relatieproblemen.
Spreek een tijd en plek af om te praten over het jullie relatieproblemen. Veel stellen vinden tegenwoordig maar weinig tijd om echt te praten. Maak hier dus tijd voor vrij.

Als jullie een probleem niet zonder stemmen te verheffen kunnen bespreken dan helpt het misschien om op een publiekelijke plek af te spreken, omdat je je daar misschien wat beheerster kunt gedragen.

2) Communiceren over andere dingen.
Praat ook met elkaar over andere dingen die je bezig houden. Waar word je blij van, waar liggen je passies, wat voor plannen heb je.

 

Je kunt natuurlijk ook non-verbaal communiceren. Samen een wandeling maken in de natuur, iets leuks gaan doen, samen ontspannen, elkaar een knuffel geven, ...


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 18 - Onderzoek je binnenwereld

Kijk eens naar binnen, naar je eigen binnenwereld, je gedachten en gevoelens en wat je uiteindelijk zegt en doet. Welk effect heeft mijn gedrag op de ander? Wat is mijn aandeel in dit conflict, deze ruzie?

 

We kijken liever naar de ander, omdat we graag vaak denken dat onze partner de bron is van onze pijn, waardoor we kunnen vermijden om naar onze eigen bijdrage te kijken in de relatie en de communicatie.

 

We hebben de neiging om rond de hete brij te draaien, zodat ons ego niet wordt beschadigd. Het ligt aan de ander en niet aan mij! De ander moet veranderen!2

deel deze tip

Tip 19 - Boek - Houd me vast

Leestip: Hou me vast van Sue Johnson, een goed leesbaar boek wat jullie kan helpen meer zicht te krijgen op de patronen die jullie samen ontwikkelt hebben. Aan de hand van voorbeelden bij andere echtparen vind je herkenning en hopelijk meer begrip voor jezelf en de ander.2

deel deze tip

Tip 20 - Als een van jullie wint, verliest de relatie.

Wil je graag winnen in je relatie en je partner ook?
Bedenk: als een van jullie wint, verliest de relatie.

 

Experiment:
Spreek om de beurt een tijd af dat de een de leiding neemt, de ander volgt. Wissel van rol. Bespreek hoe het was de leiding te hebben, hoe het was te volgen.


Als je het echt een tijdje volhoudt, zul je merken dat winnen van je partner minder belangrijk wordt.


Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Filmpje over hechting

Filmpje: Hechting bij baby's en bij volwassen stellen.


Dit is een mooi filmpje dat verheldert wat er in relaties mis kan gaan en hoe dat samenhangt met onze menselijke hechtingsbehoeften.Anoniem

2

deel deze tip

Tip 22 - Praat over jullie toekomst samen

Praat over jullie toekomst samen...Maak een relatieplan met visie!

Dus waar staan jullie over 5 jaar ? Hoe ziet dan jullie leven eruit?
Hoe over 10 jaar?

Hierin kan je bijvoorbeeld meenemen, kinderwens, persoonlijke ontwikkelingen/ wensen, reizen, emigreren, levensstijl, grote uitgaven (huis, auto, boot etc)....

In beginnende relatie is het goed om te bespreken wat jullie onder een relatie verstaan, met zijn harde grenzen (bv drugs), wat zijn gedeelde waarden en normen?


Maaike

2

deel deze tip

Tip 23 - Boekentip: Liefdesbang van Hannah Cuppen

Herken je de dans van bindingsangst en verlatingsangst?
Lees dan het boek: Liefdesbang van Hannah Cuppen

Hier vind je het antwoord op de vraag waarom mensen met verlatingsangst juist mensen met bindingsangst aantrekken en omgekeerd.2

deel deze tip

Tip 24 - Krijg inzicht in je eigen patronen

Wat is het voordeel van jullie conflict?

Het klinkt wellicht een beetje vreemd...een voordeel van een conflict, daar zitten toch geen voordelen aan?

Misschien kun je de vraag nog eens tot je door laten dringen. Wat levert het je op om in conflict te zijn met je partner?

Deze 'voordelen' zijn natuurlijk niet echt voordelig maar ze kunnen je bijvoorbeeld in een voor jou oud en bekend/veilig gedragspatroon houden. Vaak zijn dit patronen die je hebt ontwikkeld om jezelf 'veilig' te houden.

Een voorbeeld kan zijn:
als ik ruzie maak, is er afstand en hoef ik even geen contact aan te gaan.
of
Als ik ruzie maak, krijg ik te horen dat ik het niet goed doe. Dat bevestigd me in mijn beeld wat ik van mezelf heb en dat is op een vreemde manier prettig. Het voelt in ieder geval bekend.

Door inzicht te krijgen in je EIGEN patronen, kun je er bewust uit leren stappen en zo kun je het patroon tussen jou en je partner leren omdraaien.

Succes!2

deel deze tip

Tip 25 - Uitspreken wat je wilt

Beseffen wat je wilt van de ander is een proces van zelfkennis. Belangrijk is wel te beseffen dat je alleen kunt vragen om wat jij nodig hebt, niet wat de ander moet doen.

Het uitspreken van wat je wilt (wat jij nodig hebt), voorkomt in veel gevallen conflicten die ontstaan omdat partners geen idee hebben wat er van hen verwacht wordt en zich aangevallen voelen wanneer ze een verwijt krijgen over iets dat ze wel of juist hebben nagelaten, waarvan ze geen idee hadden dat het van hen verwacht werd.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Samen een crisis doorkomen verdiept je relatie

Een relatie kent, net als je individuele ontwikkeling, verschillende fases. Om in de volgende fase te komen is een crisis nodig. Dit geldt zowel voor een individu (denk aan de puberteit en de midlife crisis) als voor de partnerrelatie. Zelfs een gezin kent verschillende fases die het moet doorlopen.


Kom je samen een crisis goed door, dan verdiept dit je relatie. Lukt het niet samen? Zoek dan een goed relatietherapeut!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 27 - Durf moeilijke keuzes te maken

Durf moeilijke keuzes te maken. In een relatie is iemand altijd geneigd maar door te gaan, omdat er nog sprake van liefde is. Maar "houden van" is soms niet genoeg. Een relatie heeft meer nodig dan alleen liefde.

Liever gelukkig alleen dan ongelukkig samen.


Petra

2

deel deze tip

Tip 28 - Blijf tijd investeren in je relatie

Heb je een druk gezin met (kleine) kinderen dan kan het lastig zijn om tijd voor elkaar vrij te maken. Vooral moeders kunnen nogal eens hun kinderen op de eerste plaats zetten. Tijd voor hun relatie komt dan ‘later’ wel weer.

Blijf vooral tijd investeren in je relatie en voel je er niet schuldig over als je niet altijd alle aandacht voor je kinderen hebt. Vind je dat moeilijk of geeft het problemen in je relatie, zoek dan een therapeut die jou of jullie hierbij kan helpen.2

deel deze tip

Tip 29 - Creëer mogelijkheden i.p.v. verpichtingen

"Het doel van relaties is niet verplichtingen creëren, maar mogelijkheden creëren, tot groei, voor het volledig tot uitdrukking kunnen brengen van wie ik ben.

De toetssteen van relaties heeft niets te maken met hoe goed anderen aan mijn verwachtingen voldoen, en hoe goed ik volgens mijn mening aan die van hen voldoe. De toetssteen is hoe goed ik aan mijn eigen ideeën voldoe.

Het mooie van een relatie is dat ik de volmaaktheid (en de onvolmaaktheid, die ook volmaakt is) van wie ik echt ben, kan delen met de ander.”


Citaat van Neale Donald Walsch

1

deel deze tip

Tip 30 - Bevraag elkaar op een positieve manier

Probeer eens tijdens het avondeten gedurende een week elkaar te bevragen op een positieve manier.

Dus aan de ander " Vertel eens wat was jou leukste ervaring vandaag. En geef een positieve reflectie op het antwoord. Minimaal een week maar langer mag natuurlijk ook.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Boekentip: Relaties hoe doe je dat

Boek: Relaties hoe doe je dat? (Karin Wagenaar)

Relaties uitgelegd aan de hand van de hechtingstheorie en de emotionally focused therapy (EFT). Geeft veel inzicht en handvatten.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 32 - Wees je bewust bent van je verwachtingen

Conflicten in relaties ontstaan vaak door onuitgesproken verwachtingen.


Veel verwachtingen komen voort uit onuitgesproken en vaak zelfs onderbewuste verwachtingen. Zoals 'gezien willen worden' , aandacht willen, veiligheid willen, en de veronderstelling dat de ander net zo denkt als jij. Verwachtingen worden dan niet uitgesproken omdat ze niet bewust zijn of omdat de persoon er niet voor uit wil komen.


Omdat de verwachtingen niet uitgesproken worden in de veronderstelling dat de ander het wel weet of aanvoelt, dan gaat het mis. Die ander heeft ' geen idee' en voelt zich onheus bejegend wanneer hij/zij een verwijt krijgt.


Wanneer je bewust bent van je verwachtingen en die uitspreekt dan zijn die verwachtingen vaak geen enkel probleem en zal de ander, of onderhandelen over wat er van hem/ haar verwacht wordt of, er in de meeste gevallen met plezier aan voldoen.1

deel deze tip

Tip 33 - Laat elkaar geliefd voelen

Een tip om de emotionele band met je partner te versterken:

Denk aan iets wat je partner doet waardoor jij je waardevol en geliefd voelt. Hoe beantwoord je zoiets? M.a.w. wat doe jij om hem/haar datzelfde gevoel te geven?

Weet jij precies wat jou partner het gevoel geeft waardevol en geliefd te zijn? En zo niet, kun je dat vragen?1

deel deze tip

Tip 34 - EFT-Relatietherapie

Hoe werkt een EFT therapeut (Emotionally Focused Therapy)

De EFT therapeut helpt partners hun ervaring, met name hun emotionele ervaring, opnieuw te bewerken en te herstructureren. De therapeut is een deelgenoot in een gezamenlijk zoekproces, soms volgend en som leidend maar niet een deskundige die partners vertelt hoe hun relatie er uit moet zien.

Het therapieproces biedt partners de kans om te experimenteren met nieuwe manieren van samenzijn zodat ze bewuste keuzes kunnen maken over het soort relatie dat ze willen creëren.1

deel deze tip

Tip 35 - Recept tegen geruzie

1. Stop met praten over irritaties

2. Maak een aantekening als je je ergert aan de ander

3. Ga aan het eind van de dag na welke ergernis(sen) je nog steeds belangrijk vindt

4. Schrijf een beleefde brief aan je partner (omschrijf de situatie, het gedrag van je partner, de gevoelens die dit bij je oproept en de wens die je hebt)

5. De ander verplicht zich de brief te lezen, maar mag niet reageren

6. De ander laat in de daarop volgende dagen door gedrag zien of hij/zij het met de kritiek eens was of niet.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Complimentendieet

Bedenk welk prettig gedrag je van je partner wel meer zou willen.

Vervolgens ga je elke keer dat je partner dat gedrag vertoont, uitdrukkelijk je waardering uitspreken. ‘Je maakt me hier erg blij mee’. Of: ‘Heel erg bedankt dat je dit voor me gedaan hebt, dat waardeer ik heel erg’. ‘Goed van jou, erg knap. Ik ben trots op je.’

In het begin klinkt dat misschien wat overdreven, maar je zult merken dat oprechte waardering ‘aankomt’ en de sfeer in je relatie bevordert.

Probeer het complimentendieet eens twee weken uit. Neem je voor om je partner iedere dag minstens 5 complimenten te geven en ontdek wat dat doet.1

deel deze tip

Tip 37 - Geef je partner waardering

Prijs je partner zoveel mogelijk voor de dingen die hij/zij goed doet. Geef hem/haar daarnaast ook waardering voor wie hij/zij is, zonder iets te hoeven doen. Doe dat niet alleen in het begin van je relatie, maar ook daarna.1

deel deze tip

Tip 38 - Boektip: Hou me vast

Lees het boek : 'Houd me vast' van Sue Johnson: Een goed leesbaar boek met voorbeelden die je kunnen helpen.

Daarbij kan het helpend zijn een therapeut te zoeken, die therapie aanbiedt op basis van de door haar ingezette EFT principes.1

deel deze tip

Tip 39 - Je hoeft het niet altijd eens te zijn

Accepteer dat je het niet altijd eens hoeft te zijn met elkaar en leer te geven zonder meteen iets terug te verwachten.1

deel deze tip

Tip 40 - Geen verwijten maken, maar wensen uitspreken

Stop met verwijten maken en giet je verlangen in een wens. Dus niet: jij ruimt ook nooit de boel op, ik mag het weer in mijn eentje doen. Maar wel: Ik zou het fijn vinden als je me even komt helpen, wil je dat doen? ( en let natuurlijk wel even op de toon, die maakt nog steeds de muziek)1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Geef je partner echt de ruimte om zich te uiten

Ga eens eerlijk bij jezelf na: geef jij je partner écht de ruimte om te zeggen wat hij/zij wil zeggen?1

deel deze tip

Tip 42 - Let op wat er goed is in je relatie

Let op wat er goed is in je relatie,

Ja, en dat lijkt zo'n schot voor open doel! Toch is dit altijd een van de eerste interventies die ik toepas in mijn praktijk.

Evolutionair zijn wij gericht om opmerkzaam te zijn op gevaar en dreiging, opmerkzaam op wat er niet goed is. Bewust aandacht geven aan wat er wel goed gaat in jullie relatie en wat er goed is in de ander "buffert" jullie relatie.

Om een relatie echt florerend te maken moet elke negatieve interactie beantwoord worden met 4 positieve reacties . Dit geldt overigens in elke relatie, ook op het werk.

Wil je hier meer over lezen dan kan je het boek "positivity" van barbara Fredrickson eens inkijken. Zij heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze positiviteitsratio.

Veel succes!1

deel deze tip

Tip 43 - Zoek naar de verbinding

Ga terug naar de basis, wat is jullie relatie in wezen? Vaak ben je bezig met het topje van de ijsberg en ben je kwijtgeraakt wat jullie bindt.

Ga aan de slag en zoek naar de verbinding door bijv. een woordspin te maken over jezelf en elkaar. En deze met elkaar te vergelijken, hoe zie je jezelf en hoe zien jullie elkaar?

Stof genoeg om over te praten en eens wat dieper in de ijsberg te graven om die mooie basis terug te vinden.1

deel deze tip

Tip 44 - Goede communicatie op inhoud- en betrekkingsniveau

Binnen een relatie zorgt de manier van communiceren nogal eens voor problemen. Binnen communicatie kan onderscheid gemaakt worden tussen inhoud- en betrekkingsniveau.

Inhoud behelst de feiten die men wil communiceren. Betrekking zegt iets over het 'hoe' van de communicatie, het zegt iets over de relatie, de betrekking tussen de twee gesprekspartners.

Dit laatste wordt duidelijk door bijvoorbeeld de toon van het gesprek. Inhoud en betrekking van communicatie kunnen nogal eens uiteenlopen en daarmee tot veel ergernis zorgen.

Een psycholoog helpt je inzicht te krijgen in dit proces binnen jouw relatie en wat je kunt doen om dit te veranderen.1

deel deze tip

Tip 45 - Een evenwicht tussen zelfstandigheid en afhankelijkheid

Een goed functionerende relatie kenmerkt zich door een gezond evenwicht tussen zelfstandigheid (men blijft twee aparte personen) en afhankelijkheid (je beïnvloedt en steunt elkaar).

Dit betekent een evenwicht tussen elkaar deels willen en laten veranderen en aan de andere kant elkaars verschillen kunnen accepteren.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Verleg je aandacht naar wat er wél goed is

In plaats van veel te focussen op de minpunten van je partner, kun je besluiten je aandacht eens te verleggen naar wat er wél goed is. In welk(e) opzicht(en) is hij of zij jouw ideale partner? En wat heeft jouw partner voor op andere mannen/ vrouwen?1

deel deze tip

Tip 47 - Steun je partner ergens in

Als je wat afstand ervaart in je relatie, probeer deze dan 's te verkleinen door je partner ergens in te steunen. Zeg bijvoorbeeld: "Ik weet dat je morgen naar de tandarts moet en dat je daar tegenop ziet. Ik zal aan je denken."


Alleen al het idee dat er iemand is die aan je denkt op zo'n moment kan er zorgen dat de verbinding weer wat toeneemt.1

deel deze tip

Tip 48 - Waardeer de verschillen!

Waardeer de verschillen!
I.p.v. je te ergeren aan wat je partner doet of zegt, kun je beter kijken naar wat maakt dat je je ergert?

 

Vaak is het iets wat jij anders ziet of zou doen. Onderzoek eens wat de winst is van hoe de ander het zegt of doet i.p.v. het meteen af te keuren.


Waardeer de ander. Hij/zij vult jou aan!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 49 - Geef aan hoe jij iets ervaart, hoe jij je voelt

Als je met je partner in gesprek gaat, is het van belang om te praten vanuit jezelf. Hoe jij iets ervaart, hoe jij je voelt. Op deze manier heb je minder kans met het "vingertje te gaan wijzen".


Petra

1

deel deze tip

Tip 50 - Wees duidelijk en draai er niet omheen.

Tip: Wees duidelijk en draai er niet omheen.

Besef je dat je partner geen gedachten kan lezen. Natuurlijk is het fijn als hij of zij precies aanvoelt hoe dingen voor jou zijn. Maar als de ander vraagt wat er aan de hand is, en vervolgens te horen krijgt dat er niets is ......

 

Is het dan reëel om te verwachten dat hij of zij doorheeft dat er wel iets aan de hand is? Wen jezelf aan om gewoon te zeggen wat er aan de hand is, ook als dat moeilijk is! En draai er niet omheen, wees duidelijk en als het nodig is direct.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Besteedt jullie tijd samen goed

Zorg ervoor dat jullie tijd samen goed wordt besteed.

Zet je in om meer quality time te hebben. Dit gaat niet vanzelf, dus als het nodig is plan je deze gewoon in! Maar zorg er dan ook voor dat je er echt voor de ander bent.

 

Haal oude herinneringen op, doe dingen die jullie allebei leuk vinden en probeer ook nieuwe dingen uit zodat jullie samen weer nieuwe herinneringen maken,1

deel deze tip

Tip 52 - Realiseer je dat ruzie in elke relatie voorkomt

Realiseer je dat het hebben van ruzie niet hoeft te betekenen dat de relatie ten einde is. In elke relatie komt wel eens ruzie voor, dat is heel gewoon.

 

Het wordt pas een probleem wanneer je veelvuldig (lees: meerdere malen per week/maand) ruzie hebt. In dat geval is het verstandig hulp in te schakelen. Dat hoeft geen relatietherapie te zijn, soms is coaching die zich richt op communicatie al voldoende om verder te komen!


Petra

1

deel deze tip

Tip 53 - Kleine attenties kunnen wonderen doen

Wie het kleine niet eert...

Kleine attenties kunnen wonderen doen! Koop een bos bloemen, plan een romantisch etentje, koop dat ene boek dat je partner graag wil hebben.. het maakt niet uit, het gaat om het gebaar!

Wacht niet tot belangrijke data (verjaardag, huwelijksdag of Valentijnsdag) om de ander te laten weten dat je om hem/ haar geeft.


Petra

1

deel deze tip

Tip 54 - Boektip: Liefde in Verhouding

Boektip: Liefde in Verhouding - Esther Perel

Als je in je relatie te maken hebt gehad met vreemd gaan, overspel of een affaire dan is dat vaak moeilijk te verteren. Het boek Liefde in Verhouding helpt je met de vragen waar je mee zit als "Hoe kon het gebeuren?" en de worsteling om hier mee om te gaan en het een plekje te geven.1

deel deze tip

Tip 55 - Blijf praten, communicatie is een sleutelwoord

Blijf praten, communicatie is een sleutelwoord.
Ga conflicten niet uit de weg, je kunt wel even een time-out nemen
Zeg ook eens wat je waardeert aan elkaar.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Je relatie is geld waard

Je relatie is geld waard.

Met verschillende ex-stellen die ik begeleid bij het op een goede manier uit elkaar gaan, heb ik het er regelmatig over hoeveel energie en geld het kost om uit elkaar te gaan.

 

Scheiden op zich is een dure aangelegenheid, het daarna elk apart wonen ook. Vaak hebben stellen samen een goede financiële situatie, die behoorlijk verslechterd na de scheiding.

 

Bovendien zijn ze vaak een jaar verder voordat de scheiding is afgewikkeld en er een convenant ligt. Wanneer mensen dit van te voren zouden weten, echt zouden invoelen, dan zou men wellicht eerder naar de relatietherapeut gaan.

 

Wanneer je dus twijfelt of je hulp gaat zoeken bij je relatie, neem dit dan in je overweging mee; het is echt een goede (financiële) investering!1

deel deze tip

Tip 57 - Echt luisteren en herhalen wat de ander zegt

Luisteren

Ben je echt geïnteresseerd in de verwachtingen, verlangens en zorgen van je partner? Probeer ook vooral te luisteren als je partner het niet eens met je is zonder dat je van binnen al je reactie aan het bedenken bent.

 

Op dat moment luister je namelijk niet meer echt en mis je mogelijk belangrijke informatie. Ook voelt de ander feilloos aan dat jij er niet meer bij bent met je aandacht. Je hebt dan nog niets gezegd in woorden maar in het contact ben je de ander al bijna kwijt.

 

Probeer het gewoon eens samen; alleen luisteren en herhalen wat je de ander hebt horen zeggen en checken of dat ook is wat hij/zij bedoelde. Pas daarna indien nodig reageren.

Laat je verassen door wat dit met jullie doet.

Succes en hartelijke groet


Ellen

1

deel deze tip

Tip 58 - Vrijheid ervaren binnen je relatie

Vrijheid ervaren binnen je relatie

Virginia Satir beschrijft vijf vrijheden waar beide partners zich (samen?) op kunnen ontwikkelen door hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Ook als je partner hier niet voor openstaat kun jijzelf werken aan onderstaande vrijheden. Want als jij verandert dan verandert ook jouw kijk op de ander en op de relatie.

  1. de vrijheid om te zien en te horen wat er op dit moment werkelijk is in plaats van wat er zou moeten zijn , wat er is geweest of wat er nog zal zijn.

  2. de vrijheid om te zeggen wat je voelt en denkt en niet datgene wat van je verwacht wordt of waarvan je denkt dat het van je verwacht wordt.

  3. de vrijheid om te voelen wat je voelt en deze gevoelens niet in te ruilen voor andere.

  4. de vrijheid om te vragen wat je wilt en nodig hebt in plaats van altijd te wachten op toestemming.

  5. de vrijheid om met eigen verantwoording risico’s te nemen in plaats van alleen het zekere voor het onzekere te nemen.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 59 - Boekentip: Thuiskomen bij elkaar

Boek:

Thuiskomen bij elkaar. Hal & Sidra Stone,

 

Elke relatie biedt de mogelijkheid tot inspiratie en groei.
Hoe bindingspatronen de relatie bepalen en wat je eraan kunt doen.1

deel deze tip

Tip 60 - Onderzoek de binding met je partner

Onderzoek of er nog genoeg is wat je aan de ander bindt.

Stel jezelf de volgende vragen:

1) Voldoet de relatie aan de volgende voorwaarden?
→ Je moet willen knokken voor je relatie
→ Je mag geen grote geheimen voor elkaar hebben
→ Je moet je veilig voelen binnen de relatie

2) Voelen jullie je een ouderpaar of een echtpaar?
→ Willen jullie dat veranderen of is dit prima zo?

3) Welk cijfer geven jullie je relatie?

4) Wanneer het cijfer boven de 0 is, wat maakt dat je dit cijfer geeft en niet een 0?

5) Welk gewenst cijfer zou je graag willen geven voor je relatie? Hoe kunnen jullie dit gewenste cijfer realiseren, wat is hier voor nodig?

Aan de hand van de antwoorden kun je de afweging maken of het beter is om uit elkaar te gaan, of dat het raadzaam is in relatietherapie te gaan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Ontdek opnieuw hoe leuk je partner is

Ontdek opnieuw hoe leuk je partner is

Als het niet lekker loopt binnen je relatie heb je vaak alleen maar oog voor datgene wat je stoort aan de ander. Je bent vergeten hoe leuk je elkaar vond in de tijd dat je elkaar pas had ontmoet.

Plan een avondje in om echt tijd met elkaar door te brengen. En vertel elkaar over de periode dat jullie verliefd waren. Wat vonden jullie zo leuk aan elkaar? Bijvoorbeeld: karaktereigenschappen, kwaliteiten, vaardigheden, uiterlijke kenmerken.

Wat je ook kan doen is dit een een brief schrijven die je aan de ander richt. De brieven kun je aan elkaar voorlezen.1

deel deze tip

Tip 62 - Bespreek samen hoe jullie relatie ervoor staat

Als je al een lange tijd bij elkaar bent, kan je relatie een ‘vanzelfsprekendheid’ worden. Je loopt dan de kans dat je uit elkaar groeit omdat je je ieder zo je eigen routines hebt.

Maak samen eens een pas op de plaats en bespreek hoe jullie relatie er voor staat. Zou je op dit moment in je leven weer voor elkaar kiezen of is er iets nodig?1

deel deze tip

Tip 63 - Boekentip: Alleen met jou

Boekentip

"Alleen met jou" van Rika Ponnet
Dit boek biedt een verhelderend inzicht in de mechanismen van hechting.
Een vernieuwde blik op relaties.
Eerste hulp bij de zoektocht naar de ware liefde.
Een echte aanrader!1

deel deze tip

Tip 64 - Benoem je gevoel i.p.v. gelijk willen hebben

Communicatie binnen een relatie:
Vaak gaat de discussie in een relatie over wie gelijk heeft of niet. Deze strijd over wel of geen gelijk valt weg als je in plaats daarvan je gevoel benoemd,

voorbeeld; een vrouw roept: 'Een vader moet toch met zijn kinderen bezig zijn!'

Wat ze eigenlijk bedoelde is: 'Ik maak me er zorgen over dat jij je niet genoeg met de kinderen bezighoudt. Ik zit daar over in. Mijn eigen vader was veel afwezig. Ik wil niet dat mijn kinderen dat ook meemaken. Ik zou dat heel erg vinden!'


1

deel deze tip

Tip 65 - Wees concreet en specifiek in plaats van vaag en algemeen

Communicatie:

Wees concreet en specifiek in plaats van vaag en algemeen:

Vaag zijn is dikwijls de manier waarop tegenstrijdigheden beginnen of in stand worden gehouden; bijvoorbeeld: 'we moeten er inderdaad eens wat aan gaan doen....' 'We moeten er eens werk van gaan maken.....'

Dit zijn boodschappen die aangeven dat de zender niet enthousiast zal beginnen met wat hij zegt. Er zit zelfs een ontkenning in. We moeten er eens werk van maken, maar nu niet of ik niet.

Het is veel eenvoudiger als je zegt: 'Ik ga morgen tussen twee en vier de speelkamer opruimen.' of 'De eerste drie maanden heb ik nog zoveel andere dingen te doen, dat ik de speelkamer er zeker niet bij kan hebben!'


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Stel jullie behoeftes in de relatie vast

Stel jullie behoeftes in de relatie vast.

Elk mens heeft een aantal behoeftes in een relatie. De belangrijkste voor de vrouw zijn vaak aandacht en begrip. Voor de man zijn dat vaak waardering en acceptatie. Natuurlijk bestaan er nog veel meer behoeftes.

Probeer deze op tafel te krijgen om vervolgens vast te stellen welke van deze behoeftes niet of nauwelijks worden ingevuld door je partner.

Ga daar vervolgens mee aan de slag. Het zal je helpen om het gevoel dat je voor je partner hebt, te versterken.


1

deel deze tip

Tip 67 - Vertellis: Relatie-editie

Vertellis: Relatie-editie.

Een leuk spel met vragen om samen herinneringen op te halen, plannen te maken en de dingen te bespreken die ertoe doen.

Op deze manier komen deze zaken spelenderwijs aan bod.

Peter

1

deel deze tip

Tip 68 - Inzicht in de soort intimiteit die voor jullie belangrijk is

Hoe intiem is jouw relatie?

Er zijn verschillende soorten intimiteit binnen een relatie. Voorbeelden hiervan zijn: emotionele –, lichamelijke – of intellectuele intimiteit. Jouw behoeftes verschillen van die van jouw partner.

Jij vindt het delen van gevoelens misschien belangrijk en gaat graag naar musea, terwijl je partner meer verlangt naar knuffelen of samen sporten.

Wil je meer inzicht krijgen in de soorten intimiteit die jij en je partner belangrijk vinden? Doe dan samen de volgende oefening. Zodat jij aandacht kan vragen voor waar jij behoefte aan hebt en je partner kunt geven wat voor hem/haar belangrijk is.

De oefening is te vinden op de site van seksualiteit.nl bij het oefeningenoverzicht - Hoe intiem is jouw relatie.

Bron: Rutgers – Kenniscentrum voor seksualiteit.


1

deel deze tip

Tip 69 - De vijf talen der liefde

De vijf talen der liefde

Iedere persoon geeft op andere wijze uiting aan die liefde. Waar de één ‘ik geef om jou’ wil zeggen met een cadeautje, doet de ander dat door een lekkere maaltijd te koken of een knuffel te geven.

Wanneer je weet welke liefdestaal iemand spreekt, leer je op een dieper niveau communiceren dan alleen met woorden.

Welke 5 liefdestalen zijn er:

1. Positieve woorden
Complimentjes geven zoals: ‘Je ziet er mooi uit vandaag.’

2. Tijd en aandacht
Tijd doorbrengen waarin jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben. Bijvoorbeeld samen uit eten gaan.

3. Cadeautjes geven en krijgen
Het gaat hier niet om het materieel, maar het idee erachter dat iemand aan jou denkt terwijl je er niet bij was.

4. Hulpvaardigheid
Door het verlichten van de lasten van de ander toon jij je liefde. Zoals het uitruimen van de vaatwasser.

5. Lichamelijke aanraking
Het draait hier niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, liefdevol kneepje in de schouder, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen over op straat.

De vijf liefdestalen is ontwikkeld door relatietherapeut Gary Chapman.


1

deel deze tip

Tip 70 - Kijk naar hoe je partner zich voelt

Uiterlijk gedrag is niet alleen wat je doet en wat je partner kan zien of ervaren. Het is ook wat je voelt en wat je denkt.


Dit ‘inwendig gedrag’ speelt een belangrijke rol in wat je doet.


Als je ‘achter’ het uiterlijke gedrag (zij praat luid) kunt kijken en kijkt naar hoe zij zich voelt (zij heeft mijn aandacht nodig) heb je meer kans om tot een goed gesprek te komen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Boekentip: Blijf bij mij

Het boek "Blijf bij mij" van Rika Ponnet.
Een verhelderend en vernieuwend boek, dat je op een andere manier naar je relatie leert kijken.


1

deel deze tip

Tip 72 - Delen wat je raakt

Delen wat je raakt

Hoeveel tijd besteden stellen gemiddeld aan commnicatie per dag? Een schokkende 10 minuten blijkt uit onderzoek. Juist met je partner is het belangrijk te kunnen blijven delen wat je raakt. Op deze manier ontstaat er ruimte voor emotionele betrokkenheid, kwetsbaarheid en vertrouwen.

Wat kun je doen om samen weer werkelijk contact te krijgen? Spreek samen af om ten minste een week elke dag 10 minuten écht met elkaar in contact te gaan door:

-Ieder 5 minuten de ruimte, tijd en rust te geven om zijn/haar verhaal te doen. Dit kan gaan over iets waar je mee zit die dag, over wat je raakt of gewoon iets wat je belangrijk vindt om te delen.

- De luisteraar luisterd aandachtig en koppelt aan het einde van de 5 min in een samenvatting in eigen woorden terug wat het is dat de ander raakt. En checkt, klopt dit?

- Als het klopt dan gaan jullie door en wisselen de rollen. Klopt het niet dan gaat de luisteraar nogmaals luisteren naar wat het is dat de ander raakt. Ga door totdat de luisteraar kan erkennen waar het om gaat.

Let op!
Het gaat om erkenning, niet om er mee eens te zijn of er wat van te vinden.
Valkuilen zijn dan ook om advies te gaan geven (de ander willen helpen), doorvragen op vragen waar jij zelf nieuwschierig naar bent, en bagataliseren dat het toch niet zo erg is.

Doen jullie dit en tijdje? Je zult merken dat je went aan de vorm en de manier van communiceren gaat integreren in het algemeen.


1

deel deze tip

Tip 73 - Hou het spannend met je eigen partner

ONDERWERP: "HOE HOUDEN JULLIE HET SPANNEND?

Door de verleiding in de wereld van o.a. social media is het van groot belang dat jullie samen in gesprek blijven over de verleiding van een andere man of vrouw. En hoe jullie hier dan mee om zouden gaan. Wat zijn jullie grenzen en wat mag wel en wat mag absoluut niet.

Daarbij is het ook belangrijk om aan te geven wat je zelf verlangt in de relatie, ook op seksueel gebied. Wat heb je nodig van je partner om zin in seks te krijgen. Samen ben je verantwoordelijk voor jullie seksleven. De sleur die erin kan komen, heb jezelf in de hand!

Sta jij eens even stil hoe je elkaar uitdaagt en het nog spannend voor elkaar maakt? Ik bemerk vaak in de praktijk dat stellen hun fantasieën niet naar elkaar uitspreken en dus ook niet weten wat ze eigenlijk wel graag zouden willen doen op seksueel gebied. Praat over seks en ga op ontdekking op het gebied van seksualiteit. Samen...

Hoe houd je het spannend met je eigen partner, is een veel besproken onderwerp in mijn praktijk. En ja, daar zijn meerdere mogelijkheden voor.

Als jullie samen maar open staan voor elkaars suggesties en diepe verlangens/ fantasieën. Mijn missie is dan ook om stellen eerder met elkaar in gesprek te laten gaan, het durven uitspreken naar elkaar.

Ook als je je eigen behoeften en verlangens niet bij je huidige partner kwijt kan. Zoek samen die weg...


1

deel deze tip

Tip 74 - Zorg dat er ook een "Ik" en "Jij" is naast een "Wij"

Binnen relaties zie je vaak dat partners teveel met elkaar rekening houden, waardoor er geen "Ik" en "Jij" meer is, wel een "Wij".

Het vervelende wil alleen dat Wij niet vol te houden is, want de vraag is wat wil "Jij" en durf je daar vooruit te komen. Wat is jouw behoefte, jouw verlangen?

Dus stel jezelf is deze vraag en breng dit in contact met je partner. Veel succes

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 75 - Een relatie heeft 3 pilaren!

Een relatie heeft 3 pilaren!

Als je wilt werken aan je relatie is het goed om je te bedenken dat je relatie 3 pilaren bestaat die jullie allebei zo goed mogelijk gevuld willen zien;

1: Je bent elkaars maatjes
2: Je bent elkaars minnaars
3: Je bent samen een goed team

Wat de invulling van elke pilaar is kan je ieder heel verschillend over denken, en wanneer is deze voldoende gevuld voor jou? Welke ingrediënten bestaat de pilaar uit voor jou? Wat moet er minimaal in zitten?

Dit is een mooie kapstok om een goed gesprek samen aan op te hangen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Hou rekening met elkaar primaire behoeftes

Intimiteit:
Problemen met intimiteit hebben vrijwel altijd te maken met het verschil in frequentie of de wijze waarop we vrijen.

Vrouwen geef heel vaak aan behoefte te hebben aan knuffelen en strelen, maar hoeven niet persé over te gaan tot seksuele activiteiten. Vrouwen willen zich vaak eerst geliefd voelen om seks te hebben.

Mannen zouden zich wat meer kunnen afvragen of zij wel genoeg in de relatie stoppen. Het is zeer belangrijk dat bij de vrouw een aantal primaire behoeftes door de man worden ingevuld: aandacht, begrip, respect, zorgzaamheid etc.

Uiteraard hebben mannen oog hun basisbehoeftes, maar het is voor de man niet essentieel dat deze zijn ingevuld om seks te hebben. Mannen hebben seks nodig om liefdevol te kunnen zijn.

Wat voor de vrouw belangrijk is vóór de seks, krijgt de man ná de seks.

Valkuil: wanneer de man druk uitoefent om seks te hebben, dan zal de vrouw steeds minder zin krijgen. Zij wil niet geforceerd worden.

Seks moet spontaan en leuk zijn !


1

deel deze tip

Tip 77 - Neem elkaar niet voor lief!

Neem elkaar niet voor lief!

Als je al meer dan 20 jaar samen bent, is het bijna een gewoonte geworden hoe je met elkaar om gaat. Ingesleten patronen, die hardnekkig kunnen zijn en destructief voor je relatie.

Sta jij er wel eens bij stil wat je partner voor je doet of vind je het heel gewoon geworden?

Als je nu op straat de vraag zou krijgen: "Wat maakt dat jij met je partner samen bent? ". Wat is dan jouw antwoord. Kun je er meteen 2 benoemen...

Lukt het niet, wellicht zitten jullie in een lastige periode of neem je elkaar voor lief.

Deel iedere dag eens iets waarom je je partner vandaag heb gewaardeerd. Geef elkaar weer die waardering en heb elkaar lief. Ook na een jarenlang huwelijk is dit essentieel om je gezien te voelen.


1

deel deze tip

Tip 78 - Trek niet te snel je conclusies

Als je al een tijd bij elkaar bent, weet je bijna van elkaar hoe je denkt en hoe de ander reageert. Pas op, is dat echt zo? Of leven jullie op aannames?

Het kan best zijn dat de ander veranderd is, of ook eens anders kan reageren als dat jij denkt. Soms kan het juist verrassend anders zijn.

Laat het eens gebeuren, trek niet te snel je conclusies, maar stel een vraag en wacht op het antwoord.

Vraag ook eens naar het gevoel wat de ander erbij heeft, ook al denk je dat het de bekende weg is. Zoek ook eens naar zijpaden. Zoek naar de diepere laag!


1

deel deze tip

Tip 79 - Een klein begin is een begin

In een lange relatie komt de sleur vaak om de hoek kijken. Je praat niet zoveel meer met elkaar, je vraagt niet zoveel meer, het wordt stil en saai, er gebeurt niets nieuws.

Dan ga je maar achter je laptop of telefoon of films kijken of naar een vriend/vriendin. Je loopt elkaar mis..

Hoe kun je dit doorbreken? Ten eerste zoek het bij jezelf , wil je investeren? Wil je terug naar toen het nog leuk was, wil je weer echt samenzijn?

Begin dan klein en leg je telefoon eens opzij, of trigger je partner via de telefoon: een lief appje of een uitnodiging voor iets gezelligs/romantisch. Raak de ander aan en kijk elkaar aan.

Maak weer eens werk van je uiterlijk, doe iets moois aan op een doordeweekse dag. Verras je partner eens door iets samen te doen of hem/ haar te geven wat je zelf niet leuk vindt, maar waarvan je weet dat hij/zij dit juist heel leuk vindt. Een klein begin is een begin!


1

deel deze tip

Tip 80 - Boekentip: EFT-werkboek voor echtparen

Schaf het werkboek 'EFT werkboek voor echtparen' aan een ga samen aan de slag! Schrijvers: Veronica Kallos en Jennifer Fitzgerald.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Op een actieve manier tijd en aandacht besteden

Een relatie hebben, onderhouden en uitdagen. Het zijn momenten waar iedereen in zijn of haar leven mee te maken heeft.

Getrouwd zijn, Samenwonen, het zijn werkwoorden, dit betekent dat eenieder er op een actieve manier energie, tijd en aandacht aan mag besteden. Met respect voor zichzelf en de andere(en), waarden en normen meenemend.

Hoe kan je, al ben je zo verschillend, verbinden met je zelf en je partner, je collega's, je vrienden, samen lol en passie ervaren. Wie ben je? Wie zijn jullie samen?


1

deel deze tip

Tip 82 - Doe een cursus "Houd me vast" samen met je partner

Doe een cursus "Houd me vast" samen met je partner.

Je leert in een weekend of 7 avonden anders te kijken naar de patronen in je relatie. Negatieve patronen leer je stoppen en je leert om onderliggende emoties en behoeftes te herkennen. Je brengt hiermee meer begrip en liefde in je relatie, een cadeau voor elkaar en voor je kinderen!


1

deel deze tip

Tip 83 - Praten, praten en nog eens praten met je partner

Praten, praten en nog eens praten

Hoe moeilijk het ook kan zijn, rechtstreeks praten met je partner, indien mogelijk, is de eerste stap bij het aanpakken van relatieproblemen. Een gesprek samen met een relatietherapeut of counselor kan hierbij natuurlijk bevrijdend werken en jullie processen versnellen.

Over de problemen praten geeft je partner de kans om dingen vanuit jouw perspectief te zien. Misschien realiseert de ander niet dat er een probleem is.

Open discussie kan zeer effectief zijn, maar alleen als je bereid bent om naar de mening van de ander te luisteren en deze te accepteren.


1

deel deze tip

Tip 84 - Van verwijten naar wensen

Van verwijten naar wensen

Vaak zijn wij geneigd onze verwachtingen aan onze partner of kinderen in vorm van verwijten uit te spreken. Helaas, dit werkt meestal averechts. De ander voelt zich aangevallen, voelt zich slecht over zichzelf, voelt zich tekortschietend; gaat in verdediging en soms in verzet.
De kans dat te krijgen wat je van de ander wenst wordt hierdoor kleiner.

B.v. “Je ruimt nooit de tafel af!”. Als je dit verwijt nu in een wens uitdrukt, zoals “Kun je svp de tafel afruimen?” of “Ik wens me dat je de tafel afruimt”, dan is het voor jouw partner/kinderen niet nodig in een verdedigingshouding te schieten en die onnodige welles/nietes-discussie in gang zetten.


1

deel deze tip

Tip 85 - Literatuurtip: Als je partner je verlaat

Literatuurtip: "Als je partner je verlaat", auteur Doris Wolf

Het boekje helpt dit verlies - stapsgewijs - te verwerken en weer een nieuw begin te maken, met misschien wel mogelijkheden die niet eerder hun kans kregen.

Wacht niet tot de tijd je wonden heelt , maar pak zelf je leven weer op!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Veilig thuis bij huiselijk geweld en kindermishandeling

Veilig Thuis
Problemen in de relatie tussen ouders en kinderen of tussen partners kunnen leiden tot heftige ruzies en tot geweld. Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden, in alle culturen.

Sluit je ogen er niet voor, maar zet een eerste stap. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf.

Professionele hulpverleners bij Veilig Thuis kunnen jou adviezen geven en je in contact brengen met hulpverleners bij jou in de regio.

Telefoon Advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling: 0800 2000, website: vooreenveiligthuis.nl.


1

deel deze tip

Tip 87 - Doe wat jullie een energie boost geeft

Hoe kan je de verbinding in het leven met elkaar als geliefden (weer) terug vinden en met name beleven.

Blijft het zoals het ooit was of is er een onrustig water dat zoiets heeft ik wil buiten de oevers treden en nieuwe wegen ontdekken die misschien wel interessanter en waardevoller voor mij, voor ons samen zijn, waarin we meer lol en passie ervaren.

Hoe doe je dit wordt mij altijd gevraagd.

Er is niet een directe oplossing, het is door te ervaren, te doen wat bij jou, jullie een energie boost geeft, een flow waar je je samen lekker bij voelt in verbinding met elkaar, dichtbij en/of op afstand.


1

deel deze tip

Tip 88 - Partner met narcisme? Geef duidelijk je grenzen aan

Heb jij een partner met narcisme (of narcistische trekken) en wil je met hem samen blijven? Zorg dan voor veel zelfvertrouwen en geef op tijd en duidelijk je grenzen aan. Je kan hiervoor de hulp van een therapeut vragen.1

deel deze tip

Tip 89 - Communicatie-oefening

Communicatie-oefening;

Je doet deze oefening in principe ’s avonds voor het slapen gaan. Hij gaat als volgt;

- Eerste vertel je om beurten wat je moeilijk vond die dag, wat niet lekker liep, waar je je geremd voelde. In het kort; wat werkte er niet voor jou? De ander gaat niet in discussie maar luistert alleen en vraagt eventueel om verduidelijking.

- Daarna vertel je om beurten wat juist heel goed ging, wat je leuk vond, wanneer je jezelf heel goed voelde. In het kort; wat werkte er wel?

- Daarna een afsluitende ronde waarin je in een paar woorden zegt hoe jij je op dit moment voelt of wat nu erg belangrijk is. In het kort; wat is er nu? Dit gaat om ter plekke te observeren/voelen hoe het met je gaat. Ook hier geef je geen commentaar op elkaar.

Doe deze oefening elke dag, kan in een paar minuten. Hij heeft een positieve invloed op de duidelijkheid in je relatie, niets verbergen, je nergens voor schamen. Openheid.

Veel succes!

Ellen

1

deel deze tip

Tip 90 - Bedenk regelmatig of je ZELF nog een leuke partner bent

Bedenk regelmatig of je ZELF nog wel een leuke partner bent voor de ander.

Soms sluipt er iets in van gemopper om niks, en kom je steeds verder in een negatieve flow. Zeg stop tegen jezelf en kies een andere weg. Sta je zelf niet toe om te blijven mopperen want dan roep je door je eigen gedrag ook gemopper op van partner en gezin.

Het lijkt zo logisch, maar toch is het iets wat veel voorkomt: blijven hangen in een negatieve vicieuze cirkel. Lukt het niet om eruit te komen: zoek dan snel een therapeut. Hoe eerder je het probleem oplost, hoe beter.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Boekentip: Traumasporen

Boektip: 'Traumasporen' van Bessel van der Kolk

Veel therapieën proberen trauma's op te lossen door te praten over wat je voelt. Van der Kolk legt uit dat het essentieel is om (ook) de gevoelens opnieuw te ervaren, zonder te hertraumatiseren. Hij verduidelijkt dat met uitleg van het vele wetenschappelijk onderzoek over lichaamsgerichte psychotherapie en de bijbehorende oefeningen. De oefeningen zijn ook interessant voor mensen met 'gezonde' neuroses oftewel kwetsingen uit het verleden.


1

deel deze tip

Tip 92 - Boekentip: Ik zie je

Boektip: 'Ik zie je' van Omkar Dingjan & Divyam Kranenburg

De oprichters van Aumm (beroepsopleiding in een lichaamsgerichte psychotherapie) hebben een mooi boek geschreven.

Vanuit de individuele karakterstructuren en – veelal in de jonge jeugd reeds ontwikkelde - problematieken wordt gekeken naar de dynamiek die daardoor kan ontstaan in relaties. Er wordt daarbij uitgebreid gebruik gemaakt van het gedachtegoed van lichaamsgerichte psychotherapie. Hoe verbind ik mij tot mijzelf en tot de ander ?


1

deel deze tip

Tip 93 - Toon je liefde

Toon je liefde

Geef een compliment, toon belangstelling, geef een kus en aandacht aan de ander.

Zo ervaart de ander dat het menens is en durft zichzelf ook open te stellen en ontstaat er een veilige haven.

Het zijn kostbare momenten die de band versterken.


1

deel deze tip

Tip 94 - Ga samen een mindfulnesstraining volgen

Ga samen een mindfulnesstraining volgen. Je leert samen om beter te ontspannen, openen te communiceren en ongewenste patronen te doorbreken. Mindfulness (mbsr/mbct) biedt zoveel meer dan mediteren alleen!


1

deel deze tip

Tip 95 - Plan een praatafspraak in

Plan een praatafspraak in

Plan een praatafspraak in, het liefst iedere dag en doe het als volgt:

- Eerst praat de één 10 minuten en mag de ander alleen maar open vragen stellen.

- Daarna omwisselen

- En dan 10 minuten evalueren.

- Pas op dat je niet in verwijten vervalt, maar praat vanuit jezelf: "Ik voel me heel verdrietig als je dit zegt, Bedoel je...."

- Afsluiten met iets leuks/ontspannends.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 96 - Je kunt het stoplicht invoeren

Je kunt het stoplicht invoeren

Vaak is het lastig verwoorden wat je voelt, vaak loopt het dan hoog op dat je meteen aanvallend communiceert. Of begrijp je niet waar je partner het over heeft.

Je kunt dan het stoplicht invoeren. Groen is okay.

Als het niet goed met je gaat, dan geef je het signaal 'Oranje'. De ander kan vragen wat je nodig hebt, waar het oranje vandaan komt en hoe te zorgen dat het weer groen wordt, wat je nodig hebt om te zorgen dat geen rood wordt..

Als je met rust gelaten wil worden is dat prima. Geef dat aan, maar spreek wel af wanneer jullie er weer op terug komen.

Door deze time-out ga je bewuster nadenken wat je zegt en kun je vanuit jezelf praten i.p.v. in de verwijtende sfeer.

Veel succes.


1

deel deze tip

Tip 97 - Stel je kwetsbaar op in je communicatie

Stel je kwetsbaar op door te zeggen wat het gedrag van de ander met jou doet.

Hiermee daal je zelf af naar je eigen kwetsbare gevoel en nodig je de ander uit om daar ook bij stil te staan.

Pas dán kan er ontmoeting op harts-niveau plaatsvinden. Bijvoorbeeld: "als jij zo kwaad wordt, dan voel ik me bang worden als een klein kind en dan blokkeer ik."


1

deel deze tip

Tip 98 - Wanneer je hulp vraagt, kies dan een specialist

Wanneer je hulp vraagt van een hulpverlener, kies dan een specialist

Relatietherapie is een vak apart. Naast individuele psychologie is er bij relatieproblemen sprake van een dynamiek tussen mensen. Dat vraagt een heel specifieke diagnostiek en methodiek.

Relatietherapiedeskundigen hebben steeds oog voor het gehele cliëntsysteem. Er is aandacht voor jou, je partner, je relatie, je kinderen, je gezin van herkomst, je werk, je buren en andere betrokkenen.

Verandering beklijft beter wanneer de verandering die jij wenst, ook goed is voor je omgeving. Vandaar het belang om de omgeving (in gedachten) te betrekken bij relatietherapie. Dit vraagt aparte technieken. Een specialist werkt daar mee.

Door de focus op relaties is bij een gepassioneerde relatietherapeut een diepgaande doorgronding van de materie en continue scholing gewaarborgd. Dat maakt relatietherapie bij een relatietherapeut een wezenlijk andere ervaring.


1

deel deze tip

Tip 99 - Boekentip: Wat gelukkige stellen goed doen

Boekentip: "Wat gelukkige stellen goed doen" van Christian Tiel.

Het is een zeer praktisch boekje, goed leesbaar met handig ingedeelde hoofdstukken. Voor als je snel even een handige tip wil en er anders tegen aan wil kijken.


1

deel deze tip

Tip 100 - Tel even tot 10 en geef het dan aan bij je partner

Als je je door je partner gekwetst voelt, tekort gedaan of in de steek gelaten voelt, is het zo verleidelijk om te gaan verwijten. Heel begrijpelijk., maar het helpt niet! Het werkt eerder averechts, en schept juist nog meet afstand.

Tel even tot 10, of ga een blokje om lopen, zorg dat je stresslevel in iedergeval daalt. En zeg dan je partner vervolgens wat zijn/ haar gedrag jou doet, wees kwetsbaar hoe moeilijk en eng dat ook is.

Ik weet zelf hoe moeilijk dit is, maar het is volgens mij wel de enige weg naar opnieuw verbinding.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 101 - Getrouwd zijn, samenwonen zijn werkwoorden

Getrouwd zijn, samenwonen zijn werkwoorden.

Dit betekent dat waar er 2 of meer mensen verbonden zijn met elkaar ‘werk’ hebben te doen. Het kan niet zo zijn dat 1 iemand de waarheid spreekt. Wat is de waarheid? Ieder heeft zijn eigen waarheid alleen hoe ga je deze verbinden met elkaar, met jezelf, met de kinderen en wie weet met wie nog meer.

Een lastige maar toch o zo mooie uitdaging die een zeer verrassende uitwerking kan of zal hebben.

Waarin vertrouwen in jezelf krijgen, in elkaar, in de relatie weer terug zal ontstaan waarin veiligheid gewaarborgd is.


1

deel deze tip

Tip 102 - It takes two to dance a tango

It takes two to dance a tango.

Hoe kan het toch zijn dat iemand in een relatie zich afgesneden voelt van de ander. Wat gebeurd er toch tussen een koppel waarbij de een zich aangevallen voelt en de ander zich niet gewaardeerd voelt, zich eventueel terugtrekt. Eenzaamheid kan een gevolg zijn (van beiden).

Het is een kwetsbaarheid die zich openbaart tussen beiden personen, wat merk je in je lichaam, welke emoties voel je, hoe kan je deze erkennen en aangeven aan de ander.

Er gewoon zijn voor elkaar. Je zelf verbinden met de ander zonder oordeel, zodat de dans weer hersteld wordt.


1

deel deze tip

Tip 103 - Boekentip: Ik heb je liefde nodig, is dat waar

Boeken tip
Byron Katie
'Ik heb je liefde nodig, is dat waar?'
Dit boek onderzoekt wat wel en niet werkt in de zoektocht naar liefde en goedkeuring. Het zal je helpen gelukkiger te worden in de liefde.


1

deel deze tip

Tip 104 - Communiceren op de juiste wijze kun je leren

De voornaamste klacht van vrouwen over hun relatie is:
ik heb het gevoel dat er niet naar mij wordt geluisterd.

Mannen vertalen dit letterlijk, hij denkt wel geluisterd te hebben, want kan herhalen wat zij heeft gezegd.
De vrouw bedoelt echter: ik heb het gevoel dat je mij niet helemaal begrijpt of dat het je eigenlijk niet kan schelen wat ik nu voel.

In heel veel communicatie van vrouwen zit een verkapt verzoek om steun, aandacht en voor empathie !
Communiceren op de juiste wijze kun je leren !


1

deel deze tip

Tip 105 - Grenzen leren stellen

Grenzen leren stellen, hoe doe je dat ?
Eerst zul je moeten beseffen dat het regelmatig overschrijden van je grenzen, altijd ja zeggen, willen pleasen etc. , veel stress bij je zal veroorzaken, met als gevolg allerlei lichamelijke en mentale klachten.

Eerst zul je bij je zelf moeten nagaan waar jouw grenzen nu eigenlijk liggen.

Een goed hulpmiddel daarbij is de volgende zinnen aan te vullen:

1. Anderen mogen niet .......
2. Ik heb het recht om te vragen om......
3. Om mijzelf en mijn energie te beschermen heb ik het recht om......

Hoe spreek je jezelf nu uit om je grens aan te geven ?

Maak zinnen die met "ik" beginnen: ik vind dit niet goed voelen voor mijzelf, ik heb hier al heel veel taken, ik raak hiervan gestrest, ik vind het niet prettig om dit of dat te doen etc.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 106 - Onderzoek het kernkwadrant

Als je je ergert aan je partner, bedenk dit eens: ooit viel je voor hem/haar vanwege bepaalde eigenschappen, vaak eigenschappen die bij jou wat minder ontwikkeld zijn. De dingen waar je je nu aan ergert, zijn vaak precies die kwaliteiten, maar nu zijn ze 'te veel van het goede'.

Wat er in de praktijk van alledag gebeurt is dit: als je partner moe is of slecht in zijn vel zit, gaat hij/zij zijn kwaliteit overdrijven, en stapt hij in zijn valkuil.

En tegelijk heb jij ook niet altijd energie om jouw onontwikkelde kant (waar hij/zij juist wel goed is) te onderzoeken. Dus krijgen jullie strubbelingen waarbij je meestal elk op een tegenpool zit, en in elkaars allergie.

Onderzoek het maar eens, google dan op kernkwadrant of kom naar mijn praktijk...


1

deel deze tip

Tip 107 - Deel wat jij lastig vindt in je relatie

Vrienden, familieleden met een relatie zitten soms in dezelfde fase met problemen waar jij ook tegenaan loopt.

Maak het bespreekbaar, deel met anderen die je vertrouwt wat jij lastig vindt in je relatie. Als jij je kwetsbaar opstelt, zal de ander dat ook eerder doen. Je komt zo als vrienden/familie dichter tot elkaar. En je merkt dan ook dat jij vaak niet de enige bent in je probleem. Bij grote problemen is het zeker te overwegen om een therapeut te raadplegen.


1

deel deze tip

Tip 108 - Seizoenen in de relatie

Net als in de natuur hebben wij in ons leven en in onze relaties te maken met seizoenen. Het is niet altijd jouw favoriete seizoen...maar na de winter komt de lente!

Houdt je daaraan vast als je in een moeilijke periode zit!


1

deel deze tip

Tip 109 - Je relatie tijdens de corona-crisistijd onderhouden

Zorg ervoor dat je op gezette tijden naar buiten gaat voor een wandelingetje met elkaar en spreek naar elkaar uit waar je dankbaar voor bent in deze onzekere periode.


1

deel deze tip

Tip 110 - Basisbehoeften in de relatie

Het is oké wanneer het een keer mot is in de relatie. Als je een moeizame periode samen doormaakt, kan dit je ook dichter naar elkaar toe doen groeien. In een relatie leer je immers ook van elkaar.

Wat is goed voor de ander? Waar heeft de ander last van? Hoe kan ik er zijn voor mijn partner?

De basisbehoeften binnen een relatie is gezien en gehoord worden. Er mogen zijn zoals je bent. Bovenstaande vragen gaan daarover. Oog houden voor waar jouw partner behoefte aan heeft. Als de basis goed is en blijft, dan mag het er best wel eens om spannen. Maar wanneer jullie na een korte verwijdering niet meer terugkomen in de zorg om elkaar, probeer daar dan wel naar terug te gaan. Met een boek als leidraad (bv Houd e vast van Sue Johnson) of met hulp van een relatietherapeut.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 111 - Samen thuis werken aan de relatie

Zijn er problemen binnen de relatie, maar hebben jullie (nog) geen zin om in relatietherapie te gaan? Misschien is het dan wel fijn om samen thuis aan de slag te gaan. In het boek van Sue Johnson, Houd me Vast, vind je een heldere uitleg over relaties en wat er 'fout' kan gaan. Ook staan er oefeningen in om samen te doen.


1

deel deze tip

Tip 112 - Neem tijdens Corona geen drastische, onomkeerbare beslissingen in je relatie

Staat je relatie ineens onder hoogspanning omdat jullie veel meer dan voorheen op elkaar zijn aangewezen? Door Corona maatregelen?

Neem geen drastische, onomkeerbare beslissingen aangaande de relatie.

Kies er juist voor om te vertragen, en hulp in te schakelen als dat nodig is. Om uit te zoeken wat er precies speelt. Want deze Corona tijd maakt, dat we allemaal extra ons best moeten doen om in balans te blijven. En dat betekent dus vaak extra werken in je relatie.


1

deel deze tip

Tip 113 - boekentip: IJzeren Hans

Iron John. Men and masculinity. Aan de hand van het sprookje 'ijzeren hans' van de gebroeders Grimm wordt je per zin meegenomen in de duiding ervan: hoe wordt ik van een jongetje door het leven begeleidt naar een volwassen man.


1

deel deze tip

Tip 114 - boekentip: Attachment in psychotherapy

Attachment in psychotherapy, David Wallin. Eigenlijk een tip voor therapeuten. Hoe neem ik mij zelf mee in de therapie sessies, hoe onderken ik dat en hoe kan ik er mee werken.


1

deel deze tip

Tip 115 - belangrijk is is dat jullie allebei gelukkig zijn

Wanneer je in een momentum van negativiteit zit en je ziet je relatie niet meer zitten en wanneer je het gevoel hebt dat het niet meer te redden is. Haal er dan niet alles bij. Kijk naar wat er tussen jou en je partner aan gevoel is, kun je positieve gevoelens oproepen? Of is het een leeg stuk? Dat is het enige wat belangrijk is. Alle materiële aspecten lossen zich vanzelf op - het huis, de kinderen, de familie, de spullen, financiën etc. Wat belangrijk is is dat jullie allebei gelukkig zijn. Zit dat er niet meer in met elkaar, ga dan alsjeblieft zonder elkaar, als partners, verder met je leven.

Karen Hecks

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 116 - Help, het gevoel voor mijn partner is ( bijna ) weg !


Elk mens heeft een aantal behoeftes, bijv. aandacht, begrip, waardering, acceptatie, zorgzaamheid, geborgenheid etc. etc.
Wanneer er sprake is van relatieproblemen dan blijkt vaak dat één of meerdere behoeftes niet worden ingevuld door de partner.
Tip: breng je behoeftes in kaart en ga hierover in gesprek met je partner.
Een relatietherapeut kan jullie daarbij helpen.
Simon Kok, relatietherapeut/ life-coach


1

deel deze tip

Tip 117 - Boekentip: De tempel van de relatie - Hans Knibbe.


Met dit boek krijg je dieper begrip van de psychologische krachten die spelen in de partnerrelatie en hoe je daarmee kunt werken.

Hans Knibbe schrijft helder en inspirerend over de partnerrelatie vanuit de Zijnsgeoriënteerde visie. De relatie wordt gezien 'als een levende ruimte die helend kan werken voor de partners'.

Een theoretische uiteenzetting, ondersteund met oefeningen, visualisaties en meditaties. Het boek is onlangs opnieuw uitgebracht.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 118 - Leer je partner te vergeven

Leer je partner te vergeven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en hoe kun je dat bereiken?
Vaak blijf je in “oude” verhalen hangen, het bekende malen in je hoofd. Weet dat die verhalen het conflict ook in stand houden. Er is geen ruimte meer voor een andere en opener kijk op de situatie. Je zit als het ware vast in jouw oordeel erover. Het verstandelijk kiezen om te willen vergeven en dan alert zijn wanneer je weer in de verwijten schiet. Dan kun je het op tijd stoppen.


1

deel deze tip

Tip 119 - Boekentip: "Tuinieren in je hoofd".

Les het boek "Tuinieren in je hoofd".
We willen allemaal gewoon gelukkig zijn. Waarom doen we dan zoveel dingen die ons juist óngelukkig maken? Bijvoorbeeld in plaats van te schreeuwen, niet te reageren? Of in plaats van ons vol te pompen met verdovende middelen, zoals pillen, alcohol te ervaren wat er is?
Reacties die we het liefst ook weer zo snel mogelijk willen vergeten en waar we niet meer aan willen denken. Bijvoorbeeld omdat we ons er voor schamen. Je schamen, maakt je ongelukkig. Trots zijn op jezelf voelt goed.
Dit boek helot je je inzicht te vergroten in waarom je doet wat je doet en hoe je kunt veranderen wat je niet meer wilt.


1

deel deze tip

Tip 120 - Boekentip: Verslaafd aan Liefde

Boekentip: Verslaafd aan Liefde, Jan Geurtz


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 121 - Wordt een relatiekunstenaar

Levenskunst leert ons een kunstwerk te maken van ons leven. De relatiekunstenaar maakt de mooiste relatie samen met de ander.

Bevraag jezelf, en leer de kunst van relaties.
"Wat deed je vandaag om een betere levenspartner te zijn? Hoe ging dat? En wat leer je hier over voor morgen?"

Wil je meer inspirerende vragen lezen? Trek dan dagelijks een kaartje uit de serie "Peins als een kunstenaar en schep een esthetische liefdesrelatie".deel deze tip

Tip 122 - Steun vanuit je omgeving

Steun vanuit je omgeving

Wat zijn voor jou de 5 personen die je het meest (sociale) steun geven? In volgorde van belangrijkheid.

- Van wie zou je meer ondersteuning willen? 

- Als je onvoldoende steun krijgt, is het belangrijk om te onderzoeken in hoeverre dat ligt aan de ander of aan jezelf. Laat je bijvoorbeeld wel merken dat je steun nodig hebt?

Het gebrek aan steun ligt hoofdzakelijk aan.... 

Als het gemis aan steun ten dele ook ligt aan je eigen houding, schrijf dan op wat je tegenhoudt om steun te vragen. 

A. Ik ben bang dat..
B. Ik wil niet dat... 
deel deze tip

Tip 123 - zorg dat je elkaar niet uit het oog verliest

Als er veel ballen in de lucht gehouden moeten worden, zorg er dan voor dat je elkaar als partners niet uit het oog verliest. Plan structureel momenten in de agenda, waarop jullie samen iets kunnen ondernemen of kunnen bijpraten. Zodat je in verbinding blijft met elkaar.deel deze tip

Tip 124 - Podcast

de Podcast heet:
'De therapeut'
Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals: scheiden en hechting.
De moeite waard om te beluisteren!deel deze tip

Tip 125 - Ineke Kroese

de Podcast heet:
'De therapeut'
Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals: scheiden en hechting.
De moeite waard om te beluisteren!deel deze tip

Tip 126 - Boekentip: Verbonden: hechting & liefde

Het boek Verbonden van Amir Levine en Rachel Heller is een geweldig boek over hechting. Aan de hand van voorbeelden leggen ze uit wat een relatie succesvol maakt of juist niet. Met een (zelf)test leer je je eigen hechtingsstijl kennen en ook die van je partner waardoor je gaat begrijpen hoe eventuele problemen zijn ontstaan en wat je daaraan kan doen.deel deze tip

Tip 127 - Tip om weer tot elkaar te komen

Je hebt veel te bieden aan jezelf en de ander

Besef allereerst dat je alleen maar uit elkaar kunt groeien als je denkt vanuit ‘we zitten vast aan elkaar’. Als dit herkenbaar is voor jezelf, wat maakt het dan dat je dit zo ziet? Ben je bang om de ander kwijt te raken? Heb je het nodig om zo dicht bij iemand anders te zijn? Helpt het jouzelf, jullie liefde?

Wanneer je voelt dat je uit elkaar groeit, ga jezelf dan eens zien als een los individu dat veel te bieden heeft aan zichzelf en de ander. Dan kun je niet uit elkaar groeien, dan kun je alleen maar met elkaar samen verder groeien in je eigen leven en in jullie verbinding.
deel deze tip

Tip 128 - Wees jezelf, doe je eigen ding

Tip: Wees jezelf, doe je eigen ding

Wat ik wel eens hoor, is dat het doen van je eigen dingen zou bijdragen aan het uit elkaar groeien. Dat hangt er natuurlijk helemaal van af op welke manier dat gaat. Wanneer je alleen maar met jezelf bezig bent, ja, dan is er geen balans.

Wanneer je juist het gevoel hebt niet goed je eigen dingen te kunnen of zelfs te durven doen, omdat je bang bent voor verlies of boosheid van de ander, dan ontstaat er een verstrikking, waardoor je het uit elkaar groeien juist onbewust veroorzaakt. Zoals bij veel dingen, gaat het ook hier om een balans.

Probeer juist ruimte te maken voor jezelf, de dingen waar jij zo blij van wordt, hoe moeilijk ook. Het is zo belangrijk dat de liefde blijft bestaan uit twee individuen. Blijf je eigen dingen doen, zodat je geïnspireerd blijft en raakt, en daarmee weer de ander kunt inspireren en raken.

Jezelf zijn is een van de belangrijkste dingen om op een zuivere en fijne manier bij elkaar te zijn.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten