Tips voor zingeving
Zingeving - tips
Zoek je tips bij zingeving?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Meer ondersteuning nodig?
Wat is jouw tip voor meer zingeving?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Onderzoek: Hoe kan ik hier bijdragen?
Veel mensen denken na over de zin van het leven. In plaats van te denken wat de zin van het leven is kun je misschien beter denken 'ik ben er, ik leef en wat kan ik vandaag doen dat nodig en helpend is? Hoe kan ik hier bijdragen?'. Op die manier geef je op een positieve manier betekenis aan jouw leven.
Tip 2 - Draag op een positieve manier bij
Op de bank bedenken wat de zin van het leven is, helpt je vaak niet zo veel verder. Iedereen heeft een eigen visie, vindt er het zijne van.
Ervaren wat de zin van het leven is, is iets anders. Dat doe je vooral door bij te dragen, door iets te doen voor iemand, door mee te doen in teamverband.
Door op een positieve manier bij te dragen, mee te doen, te doen wat nodig is, ervaar je vaker voldoening, krijgt je leven zin!
Tip 3 - Onderzoek: Wat vind je belangrijk in je leven?
Wil je meer zingeving in je leven?
Stel jezelf dan de vraag: "Wat vind ik echt belangrijk in mijn leven?" en "Als ik zou sterven, en ik kijk terug op mijn leven, wat is voor mij dan belangrijk geweest?"
Onderzoek wat je belangrijk vindt, schrijf het op, en besteed daar vervolgens meer tijd aan.
Tip 4 - Ga doen waar je goed in bent, wat bij je past
Wat heeft zin? Probeer dat te gaan doen waar je echt goed in bent. Ga je vrijer voelen om die keuzes te maken die zoveel mogelijk bij je passen.
Word lid van een vereniging of ga vrijwilligers werk doen als je vrije tijd over hebt. Luister naar je omgeving en hoor of vraag waar die van vinden waar jij goed in bent.
Tip 5 - Wees trouw aan jezelf
Voor je verder gaat, sta maar stil zo lang dat het nodig is.
Wees trouw aan jezelf, voel, ervaar en begrijp welke weg je wil bewandelen. Zo kom je vooruit.
Tip 6 - Zingeving bij bewust of onbewust alleen-geboren meerlingen
Als alleen-geboren meerling kan het leven soms een eenzame en verwarrende weg zijn. Hier zijn een paar levensthema's waar alleen-geboren meerlingen vaak mee worstelen:
1. Identiteit: Als alleen-geboren meerling kan het moeilijk zijn om je eigen identiteit te vinden en te begrijpen wie je werkelijk bent zonder de aanwezigheid van een broer of zus. Het kan zelfs zo zijn dat je je eigen persoonlijkheid of stijl bewust of onbewust hebt aangepast om jezelf te onderscheiden van de denkbeeldige tweeling.
2. Verlatenheid: Het gevoel van verlatenheid is een veel voorkomend thema bij alleen-geboren meerlingen. Omdat je niet weet wat het is om een broer of zus te hebben, kan dit gevoel versterkt worden door het idee dat je er alleen voor staat.
3. Verlangen naar verbinding: Alleen-geboren meerlingen kunnen zich vaak eenzaam voelen en een diep verlangen hebben naar verbinding met anderen. Dit kan leiden tot intense relaties met vrienden, familieleden of partners, maar het kan ook leiden tot gevoelens van teleurstelling en verdriet als deze relaties niet aan de verwachtingen voldoen.
4. Emotionele pijn: Het verlies van een broer of zus kan een diepe en blijvende emotionele pijn veroorzaken. Dit kan zich uiten in vormen van depressie, angst, verdriet en onzekerheid.
5. Vragen over 'Wat als...': Alleen-geboren meerlingen kunnen zich vaak afvragen hoe hun leven eruit had gezien als hun tweelingbroer of -zus had geleefd. Deze vragen kunnen leiden tot intense gevoelens van verdriet, verlies en zelfs schuldgevoelens.
6. Gevoel van incompleetheid: Omdat alleen-geboren meerlingen een deel van zichzelf hebben verloren voordat ze zelfs maar geboren waren, kan er een gevoel van incompleetheid blijven bestaan. Dit kan leiden tot een zoektocht naar vervulling en compleetheid in andere aspecten van het leven. Een gevoel van zoekende te zijn, zonder dat je kunt omschrijven wat je zoekt. Je komt dan snel uit op een groot vraagstuk: wat geeft mijn leven zin?
7. Angst voor verlies: Alleen-geboren meerlingen kunnen een sterke angst hebben voor verlies, omdat ze weten hoe het voelt om iemand te verliezen die zo nauw met hen verbonden zou zijn geweest.
8. Identiteitscrisis: Wanneer alleen-geboren meerlingen zich realiseren dat ze alleen zijn geboren, kunnen ze een identiteitscrisis doormaken. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van eenzaamheid, verwarring en zelfs woede. Vaak gaat dit gepaard met leven voor meerdere personen, of juist verlangen naar de dood.
9. Geloof en spiritualiteit: Alleen-geboren meerlingen kunnen zich afvragen wat hun geloof en spiritualiteit betekenen, vooral als ze zich afvragen waarom hun tweelingbroer of -zus niet bij hen is. Dit kan leiden tot een diepere zoektocht naar betekenis en doel in het leven.
10. Familie en afkomst: Voor alleen-geboren meerlingen kan het gevoel van afkomst en familiegeschiedenis soms afwezig zijn. Dit kan leiden tot gevoelens van verlies, leegte en verdriet.
Hier zijn 10 tips voor een alleen geboren meerling om in contact te komen met zijn of haar zingeving:
1. Ga op zoek naar informatie over alleen geboren meerlingen en lees over ervaringen van andere mensen in vergelijkbare situaties. Dit kan je helpen om te begrijpen wat je voelt en om te weten dat je niet alleen bent.
2. Praat met mensen die je vertrouwt en die naar je willen luisteren. Het kan moeilijk zijn om je gevoelens te delen, maar het kan ook enorm bevrijdend zijn.
3. Zoek professionele hulp, zoals een (energetisch) therapeut, als je merkt dat je moeite hebt om je emoties te beheersen of als je gevoelens van depressie of angst hebt. Je bent van harte welkom bij me!
4, Schrijf je gedachten en gevoelens op in een dagboek of maak kunst om je emoties te uiten.
5. Zoek naar manieren om je verbonden te voelen met andere mensen. Sluit je aan bij een vereniging, groep of community waarin je je thuis voelt.
6. Zoek naar manieren om je te uiten b.v. op creatieve manieren. Dit kan helpen om jezelf te uiten en je gevoelens beter te begrijpen.
7. Probeer nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan helpen om je horizon te verbreden en je te helpen om nieuwe manieren te vinden om zin te geven aan je leven.
8. Zoek naar manieren om jezelf uit te dagen en te groeien. Dit kan betekenen dat je nieuwe vaardigheden leert, uitdagingen aangaat of nieuwe doelen stelt.
9. Maak verbinding met de natuur en de wereld om je heen. Ga naar buiten, wandel in de natuur, mediteer of doe yoga om jezelf te gronden en je te helpen om je verbonden te voelen met de wereld om je heen.
10. Wees geduldig en geef jezelf de tijd die je nodig hebt. Het kan even duren voordat je zin en betekenis in je leven vindt, maar met geduld en volharding kun je uiteindelijk een diep gevoel van zingeving ervaren.
Tip 7 - Vraag: word ik er gelukkig van?
Stel jezelf bij elke beslissing die je moet nemen de vraag “word ik er gelukkig van?”
Tip 8 - Aandacht voor de verlies- als voor de herstelkant
Moeite met de zin van het leven kan vooral opspelen na het overlijden van een dierbare. Als hij of zij er niet meer is, wat betekent het leven voor jou dan nog? Alles ziet er ineens anders uit, het lijkt of je het leven opnieuw uit moet gaan vinden.
We weten dat het dan helpend is om de dagelijkse routine zoveel als mogelijk op te pakken en om je verhaal te kunnen doen. Het is belangrijk dat er zowel aandacht is voor de verlies- als voor de herstelkant. Zorg dat je beide aandacht geeft.
Tip 9 - Missie en zingeving - Noem je positieve eigenschappen
Missie en zingeving
Welke positieve eigenschappen bezit jij?
Noem er minstens 5.
Wat kun je bereiken met die positieve eigenschappen? Voor jezelf en anderen?
Hoe zie je jezelf voor je als je handelt vanuit die eigenschappen, wie of wat ben je? Laat maar opkomen wat er opkomt. Er kan een bepaalde rol, een voorbeeldpersoon, een naam/titel of een beeld bij je opkomen. Alles is prima en vertrouw maar op het eerste dat er opkomt.
Welke toegevoegde waarde heb je dan?Welk hoger doel wordt daarmee gediend?
Waarvan maak je dan onderdeel uit en wat beteken jij als onderdeel? (metaforisch bijvoorbeeld: als moedereend ga ik voorop en zorg ik voor de rest van de groep. Ik bied bescherming als dat nodig is en ik leid de weg)
Tip 10 - Vergroot zelf je gevoel van geluk
Uit onderzoek blijkt dat je gelukkig voelen voor 40% wordt bepaald door doelbewuste acties (50% door erfelijke aanleg, 10% door omstandigheden). Het mooie is dat je jezelf dus kunt aanleren om het gevoel van geluk te vergroten of langer te laten duren. Hoe? Door een aantal nieuwe gewoonten onderdeel te maken van je alledaagse leven. Kies een paar van onderstaande gewoonten, pas ze toe en hou ze vol!
- Dankbaarheid voelen en tonen
- Optimistisch kijken naar het leven
- Je leven niet vergelijken met dat van anderen
- Je bewust worden van piekergedachten en je aandacht weer in het huidige moment brengen (daar is namelijk verrassend weinig aan de hand 😊)
- Vriendelijk zijn naar anderen
- Je bewust worden van de dingen die je afkeurt aan jezelf, waar je je voor schaamt. En dan besluiten dat niet meer te geloven. De werkelijkheid is namelijk dat je gewoon goed bent zoals je bent!
- Ontdekken wat voor jou werkt om met tegenslag om te gaan en dat toepassen
- Je relaties koesteren
- Leren vergeven, niet met wrok rond blijven lopen
- Je bewust worden van wanneer je in een lekkere flow zit en dat vaker opzoeken
- Vind een doel in je leven en stop daar meer tijd en energie in
- Zorg voor je lijf door te bewegen of te mediteren
Succes!
Tip 11 - Met aandacht leven maakt elke activiteit zinvol
Met aandacht leven maakt elke activiteit zinvol. Dat bedacht ik me toen ik gisteren een kleedje aan het uitkloppen was buiten in de tuin. Mijn ogen kijken naar het zachte blauw van het kleed. Mijn neus ruikt de natgeregende stenen. Mijn verstand is blij met een opgeruimde keuken. En mijn hart is mild. Zelfs een kleedje uitkloppen heeft zin. Dacht ik.
Dit besef verreikt mijn leven. Wellicht het jouwe ook.
Tip 12 - Houd een 5 jaar dagboek bij
Houd een 5 jaar dagboek bij.
Schrijf elke dag minimaal 1 gedachten of actie op die je zinvol vond die dag. Zelfs al is het nog zo klein. Wanneer het jaar om is, begin je weer vooraan in je dagboek en lees je wat je een jaar geleden als zinvol waardeerde. Noteer weer een nieuwe zinvolle gedachten of actie. Houd dit in ieder geval 5 jaar vol.
Tip 13 - Zie jezelf in het grote geheel
Zie jezelf in het grote geheel van de aarde, van de mensheid, van de mensen om je heen. Dan besef je dat we allemaal zandkorrels zijn op een groot strand en door het water in beweging worden gebracht.
Je eigen problemen lijken relatief, je kijkt naar je bestaan in relatie tot anderen en de wereld. Je realiseert je dat je tijdens jouw leven de mogelijkheden hebt om er iets van te maken. Maak onze planeet een klein beetje mooier door jouw manier van zijn.
Tip 14 - Boekentip: De zin van het bestaan
Een boeken tip:
Als ik een boek mag noemen wat ik altijd aanraad omdat het zo prachtig
weergeeft waar het om gaat in het leven dan is het:
"De zin van het bestaan" van Victor Frankl
Een indrukwekkend verhaal, geschreven in Auschwitz, doorspekt van wanhoop en hoop.
Niet voor niets 10 miljoen keer verkocht en een "must read"
Tip 15 - Bewust zijn van dingen maakt jou sterker
Bewust zijn van dingen maakt jou sterker
Waarom zijn bepaalde goede dingen, of hebben goede gebeurtenissen, plaatsgevonden? Waardoor kreeg jij die extra bak koffie van je collega? Wat heb je gedaan waardoor je verrast werd met een presentje, terwijl het niet je verjaardag is?
Noteer eens om de zoveel dagen deze goede dingen/ gebeurtenissen en bedenk dan eens waardoor deze hebben plaatsgevonden. Door hier bewust mee aan de slag te gaan, kom jij erachter waardoor deze mooie dingen plaatsvinden. Bewust zijn van dingen maakt je sterker!
Tip 16 - Het gaat om de reis, niet om de bestemming
Boekentip: De alchemist - Paulo Coelho
Tip 17 - Spendeer passend tijd met elkaar
Hoe kun je meer z!n in je leven ervaren? Door je samen met je partner bewust te verbinden met jullie beider en vaak tegenstrijdige families. Zo zorg je er ook voor dat je de z!n in leven doorgeeft aan een nieuwe generatie.
Tip 1. Spendeer passend tijd met elkaar.
In de familierelatie is een juiste balans van verbinding en vrijheid van belang. Ontdek waar de overeenkomsten zitten in tijdbesteding en besteed die tijd met elkaar.
Nodig elkaar vrijblijvend uit om aan te sluiten en accepteer eens een uitnodiging buiten je comfortzone.
Ben ook eerlijk naar jezelf en de ander wanneer je eens geen tijd hebt te spenderen. Of wanneer je liever op een andere wijze tijd spendeert.
Tip 18 - Toon je dankbaarheid aan je familie
Hoe kun je meer zin in je leven ervaren? Door je samen met je partner bewust te verbinden met jullie beider en vaak tegenstrijdige families. Zo zorg je er ook voor dat je de z!n in leven doorgeeft aan een nieuwe generatie.
Tip 2. Toon je dankbaarheid aan je familie
Er is meer om dankbaar voor te zijn in families. Misschien meer dan je op het eerste ogenblik denkt.
Zo zijn er ook meer manieren om dankbaar te tonen. Maar ze beginnen allemaal bij het zien van de gift van de ander en deze aan te pakken.
Daarna is het jouw vrije keuze om te danken in een dankwoord of dankgebaar zoals een dankblik dankknuffel dankglimlach dankenzovoort.
Je kunt ook danken met een gift terug op hetzelfde moment of later, met het ontketen van een dankketen waardoor je de gift de wereld of de familie rond laat gaan. Besef jezelf dat mensen kunnen geven aan een mens en aan een relatie.
Tip 19 - Boekentip: Het zoutpad
Een prachtig boek van en over een Engels stel dat alles kwijt raakt: huis, inkomen, gezondheid. En dan maar gaat lopen. Met een tent op de rug langs de kust van Engeland. Het heeft mij een boost in het vertrouwen gegeven: het komt altijd goed. Hoe onzeker de tijden ook zijn.
Tip 20 - Boekentip: de Keuze
Een inspirerend, heftig en emotioneel verhaal over de veerkracht van de mens.
Tip 21 - Kernwaarden als kompas
Het is veel makkelijker navigeren in dit (complexe) leven als je weet wat voor jou écht belangrijk is. Google eens een lijst met kernwaarden en lees ze eens door. Omcirkel een aantal die jou aanspreken. Om je selectie scherper te maken kan je jezelf ook de volgende vragen stellen:
- wat motiveert mij?
- Wat vind ik onder aan de streep echt belangrijk in mijn leven?
- Wat deed ik als kind graag? Wat vond ik daar precies leuk aan? Waarom vond ik dat leuk?
- Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn talenten? Wat zijn mijn positieve eigenschappen? Waar krijg ik complimenten over?
- En wat is daar zo fijn, waardevol, prettig aan om te doen of kunnen? Wat ervaar ik daardoor?
- Welke situaties geven me een gevoel van diepe voldoening? Waar zit `m dat precies in? --> dit is een belangrijke vraag!
- Wat voor soort situaties geven me het gevoel dat ik echt leef? Wat in die situaties zorgt daar voor?
- Waar droom ik stiekem van en durf ik nog niet te doen of realiseren?
- Wat wil ik later ooit nog doen, ervaren, realiseren als er geen belemmeringen zouden zijn? Wat lijkt me daar zo leuk of fijn aan? Waar zit `m dat precies in? Wat zou ik dan uiteindelijk ervaren als ik dat bereikt had of zou doen?
Tip 22 - Make a change !
Tip 23 - Meer zingeving door anders om te gaan met 'moeten'
Tip 24 - Heb er zin in
De zin van het leven is dat je er zin in hebt!
Om ons heen zijn er massa`s mensen die zin vinden in religie. Het besef dat we ergens naartoe groeien en er meer is dan het hier en nu.
Geloof jij nergens in? Wellicht kun je je eigen geloof maken in je gezin, je relatie of de voor jou belangrijke anderen. Een therapeut kan samen met jou op zoek gaan naar wat de zin in en van jouw leven is.
Tip 25 - Kunnen we net als de rest van de natuur zijn
"Dan zeg ik; “O, Ja! o ja! Heeft een wolk zin?
Die wolk begint te regenen, valt ter aarde
Verdampt, gaat weer omhoog
En voilà, je bent weer bij het begin
Nou dat heeft zin?"
Dan bedenk ik mezelf; waar komt de drang naar zin vandaan? Kunnen we net als de rest van de natuur 'zijn'?
Tip 26 - Wat zou je nog graag willen doen
Voel je je tevreden met het leven dat je leeft?
Of is er een leegte, alsof er iets ontbreekt?
Schrijf eens voor jezelf op:
1. Wat doe je allemaal omdat mensen dit van je verwachten.
2. Wat doe je uit eigen keuze?
3. Wat zou je graag willen doen waar je nog niet aan toekomt?
Hoe is de balans hiertussen?
Tip 27 - Balans materieel, sociaal, psychisch en spiritueel
> Je kunt alles bezitten wat je hartje begeert, en je toch ongelukkig voelen.
> Je kunt een fantastische vriendenkring hebben, maar toch een doel in je leven missen.
> Je kunt een mooie carrière hebben opgebouwd, maar je heel eenzaam voelen.
Je kunt alles uit het leven halen wat erin zit, maar waar doe je het eigenlijk voor?
Ga eens na of er balans is tussen de volgende dimensies in je leven:
materieel, sociaal, psychisch en spiritueel.
Tip 28 - Onthaasten en bewust stil staan
In onze samenleving van rennen, vliegen, hollen, stilstaan en weer doorgaan (ja het liedje van Herman van Veen) lijkt het wel alsof je steeds bezig moet zijn om iets te bereiken, om 'ergens te komen'.
Mijn clienten zeggen dat vaak als het over vermoeidheid, burn-out, zingeving, opvoeding enz. gaat. Wat we dan als eerste doen is ontspanningsoefeningen bijv. door echt bewust te ademen. Even een pas op de plaats. En dan kijken we wat echt belangrijk is in het leven en wat er echt 'moet'. Er moet helemaal niet zo veel!
Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar door te onthaasten en bewust stil te staan, komt naar voren wat jij wil en dan kom je bij zingeving.
Sommige mensen bereiken dit na een crisis - verlies van partner, verlies van werk, verlies van gezondheid - maar voor iedereen is dit inzicht mogelijk. De vakantieperiode is een mooie tijd om eens even letterlijk en figuurlijk stil te staan en de tijd te nemen voor jezelf.
Tip 29 - Boekentip: De ontdekking van het Nu
Boekentip: 'De ontdekking van het Nu' van Erik van Zuydam.
Dit boek is voor de liefhebbers van Eckhart Tolle (van o.a. 'De kracht van het Nu') een aanrader! Dit boek gaat over de mogelijkheid om te stoppen met al het streven en zoeken naar toekomstig geluk, om controlezucht en zorgen over de toekomst te laten varen en je te laten dragen door het moment. Een heel helder en toegankelijk geschreven boek.
Erik van Zuydam geeft regelmatig workshops, lezingen en retraites in Nederland, België en Frankrijk.
Tip 30 - Boekentip: De berg van de Ziel
Tip 31 - Wat kan ik en wat wil ik?
Zet op een rij voor jezelf wat je kunt (denk aan feitelijkheden zoals diploma's die je hebt, maar ook dat wat je verder (goed) kunt).
Maak daarnaast een rij van je dromen, welke dingen zou je graag willen doen/kunnen (los van of het haalbaar is of dat je de juiste papieren of skills hebt).
Welke wegen leiden er naar je dromen, wat heb je al tot je beschikking en wat zou je nog kunnen doen om verder te komen bij hetgeen je eigenlijk wilt?
Tip 32 - Boekentip: De keuze
Als zestienjarige werd Edith naar Auschwitz gedeporteerd. In het boek deelt ze haar oorlogsherinneringen, haar persoonlijke helingsproces na de oorlog en ze deelt de verhalen hoe ze mensen sindsdien heeft geholpen als psycholoog.
De rode draad in dit boek: iedereen kan uiteindelijk voor vrijheid kiezen.
Tip 33 - Boekentip: I'll push you
Titel: I'll push you. Twee vrienden, een rolstoel en hun weg naar Santiago de Compostella.
Auteurs: Patrick Gray & Justin Skeesuck
Tip 34 - Het antwoord zit al in jou
Een therapeut kan door het stellen van de 'juiste' vragen, je helpen een antwoord te vinden op die best lastige vraag.
Het antwoord zit al in jou, alleen kan er een laagje stof over heen zitten. Wees welkom!
Tip 35 - Boekentip: Tijd voor de ziel
'Tijd voor de ziel' van Mia Leijssen
Aan de hand van ervaringen uit haar lange carriere als psychotherapeute laat zij zien hoe ieder van ons een helder inzicht kan verwerven in wat wezenlijk is in het leven.
Op zoek naar je ziel betekent op zoek gaan naar het diepere in jezelf.
Met dit boek kan de lezer zelf ervaren wat er gebeurt als er tijd voor de ziel wordt gemaakt.
Een echte aanrader!
Tip 36 - Gedachtenis tafel
Wanneer je een persoon of een geliefde wil gedenken nadat je deze hebt verloren kun je een gedachtenis tafeltje maken met daarop een foto of een kledingstukje of een sieraad.
Ook kun je er bijvoorbeeld een boekje met uitspraken neer leggen
Het geeft de waarde weer van de persoon of geliefde en je kunt de herinnering op deze wijze telkens zien of aanvullen
Tip 37 - Creëer zin, verbind je!
Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van zin in het leven te maken heeft met er kunnen zijn voor anderen, iets kunnen betekenen. Dat is handig om te weten, dan kun je je daarop richten wanneer je het gevoel hebt dat zinloosheid toeslaat.
Kijk op welke manier jij iets kan bijdragen voor een ander. Dat kan op veel manier; van koffie drinken bij de buurvrouw tot het doen van vrijwilligerswerk. Creëer zin, verbind je!
Tip 38 - Een klein boekje met grootse dingen
Koop een mooi, klein boekje. Een app met lijstjes of een blog of pagina gebruiken is misschien gemakkelijker en vanzelfsprekender. Maar juist door te kiezen voor een boekje dat je vast kunt pakken en waar je zelf in schrijft, maak je het belangrijk en bijzonder en is het effect krachtiger.
Noteer elke dag iets in het boekje waar je blij van wordt. Zelfs in tijden waarin alles bedekt lijkt met een grauwe nevel is er altijd wel iets te vinden, al is het maar een piepklein lichtpuntje. Als je liever tekent of plaatjes uitknipt is dat natuurlijk ook prima.
Blijf dit minimaal een aantal weken, en liefst langer elke dag doen en blader dan eens terug. Wat valt je dan op? Welke dingen doen er echt toe voor jou?
Een volgende stap zou kunnen zijn om eens te gaan onderzoeken wat je zelf kunt doen om in je dagelijkse leven meer ruimte te maken voor dingen die voor jou belangrijk zijn en die je leven tegelijkertijd lichter maken. Houd het klein en houd het vooral vol, dan lukt het je vast.
Tip 39 - Doe jezelf een training cadeau
In deze training, die ik een werkplaats noem, ga je in een groep met je eigen leervraag op pad.
Onderweg onderzoek je je verlangens, belemmeringen, angsten en je ware zelf. Om vervolgens te oogsten wat je gezaaid hebt. 7 dagen lang, eens in de maand.
Een cadeau voor jezelf!
Tip 40 - Boekentip: De zin van het leven
Fokke Obbema
'De zin van het leven'
Gesprekken over de essentie van ons bestaan.
Nadat Fokke Obbema een hartstilstand heeft gehad ging hij veertig mensen interviewen over : "Wat is de zin van ons bestaan?"
Een boek vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden.
Een aanrader!
Tip 41 - Pensioen
Tip 42 - Dankbaarheid
Tip 43 - Onderzoek eens wat jouw leven richting geeft
Voeg ik iets toe, is mijn leven zinvol?
Allemaal vragen die belangrijk zijn in een mensen leven omdat dit ons onderscheid van de dieren wereld. Ik geloof dat het niet voor niets is dat liefde en relatie in ons leven zo belangrijk is. Juist in die relatie met de ander vind je betekenis, heb jij een betekenis. Voeg je iets toe.
Ik doe dat vanuit mijn overtuiging dat we gemaakt zijn door de Schepper die tegelijk onze Vader wil zijn. Onderzoek die vraag eens voor jezelf: waar geloof jij in? Wat geeft jouw leven richting?
Tip 44 - Vind een balans in harmonie met jezelf
Dit kan voor van alles en nog wat zijn. Tegenwoordig hoor ik meer en meer schaamte voor het milieu, de omgeving, de natuur. Dit kan zich uiten door o.a. schaamte om te vliegen, auto te rijden en meer.
Wat doen wij mensen de natuur aan!
Hoe kan je voor jezelf hier een balans in vinden in harmonie met je zelf en de natuur, je eigen natuur. Zie dit als een uitdaging om je eigen route te vinden, te ontdekken, te creëren, zin te geven.
Laat mij je helpen.
Tip 45 - Wat vind je echt belangrijk in het leven
Hoe kan je dit balanceren zoals een koorddanser zijn stappen op een koord zet met jezelf, je omgeving, je kinderen en de natuur.
Wat vind je echt belangrijk in het leven zijn daarbij toch belangrijke vragen die je op weg kunnen helpen. Welke route is geschikt voor jou als mens in de natuur, je eigen omgeving, voor jezelf om van deze schaamte af te komen. Hoe kan je dit zin geven?
Ben je ook zo benieuwd welke route geschikt is voor jou!
Tip 46 - Omgeef jezelf met wijze, inspirerende mensen
Zoek iemand op die, naar jouw idee, een zinvol leven leeft.
Praat, vraag en wellicht ontdek je iets voor jezelf dat je een ander licht werpt op je kijk op het leven. In verbinding met de ander kom je zelf meer tot je bestemming.
Tip 47 - Probeer elke dag 1 actie te ondernemen
Door het praktisch en klein te maken wordt het behapbaar voor het moment.
Probeer elke dag 1 actie te ondernemen waar je jezelf, de ander of de wereld een gunst mee bewijst.
Door dit bijvoorbeeld een jaar lang te doen heb je 365 momenten gecreëerd waarbij je de zin van het leven hebt geproefd.
Tip 48 - Sta regelmatig stil bij wat je belangrijk vindt
Tip 49 - Boekentip: De kunst van het ongelukkig zijn
'De kunst van het ongelukkig zijn' van Dirk de Wachter.
Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing.
Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait.
Een aanrader!
Tip 50 - Vertrouw erop dat 'er zijn' genoeg is
Tip 51 - 6 stappen naar vrijheid
Tip 52 - Michael pilarczyk op youtube
Tip 53 - Sta stil bij wat er is (in deze tijd van corona crisis)
We hebben nu allemaal te maken met 'het virus'.
De wereld komt (voor een stuk) tot stilstand en het wordt zichtbaar dat werken, geld verdienen, presteren tot op zekere hoogte minder belangrijk worden. Familie, je naasten, zorg voor anderen, gezondheid en welzijn komen op de voorgrond.
Net zoals mensen die eerder een andere crisis meemaakten, biedt dit ons kansen voor andere inzichten, ervaren wat er echt toe doet. Dan gaat het om zingeving.
Dus wees voorzichtig, sta stil bij wat er is, zorg voor jezelf en je omgeving.
Tip 54 - Zingeving maak je zelf
Leven zinvol maken gaat over wat jij belangrijk vindt in het leven en hoe je dat vorm wilt geven. Kijk daarbij vooral naar waarden die voor jou belangrijk zijn.
Tip 55 - Ga op zoek naar iets waar jij je mee wil verbinden
Diep vanbinnen willen we allemaal van betekenis zijn. Juist in tijden van crisis, waarin alle vanzelfsprekendheden wegvallen en we losgerukt worden uit de waan van de dag, komt vaak de vraag bij ons naar boven: "Waar doe ik het allemaal voor?" en "Wat wil ik nou ècht met mijn leven?" En die vragen zijn vaak moeilijk te beantwoorden.
Geef het de tijd en geef jezelf de ruimte om te onderzoeken wat bij je past.
Maak bijvoorbeeld elke dag een foto van iets waar je blij van wordt en zoek iemand op met wie je het daarover kunt hebben. Wat valt je op en wat zegt het over wat jij belangirjk vindt in je leven? En/of volg een workshop of cursus of meld je aan als vrijwilliger. Al gaandeweg zul je erachter komen wat wel en wat niet bij je past.
Graadmeter is dat alles wat jou energie geeft jouw leven betekenis kan geven. En je zult merken dat zingeving gaat over verbinding: met dat waar je diep vanbinnen naar verlangt en de verbinding met de mensen en de wereld om je heen.
Tip 56 - Doe waardevolle dingen voor anderen
Tip 57 - Ga op zoek naar je bron
Tip 58 - Boekentip: Uit liefde voor jezelf
Gijs neemt je mee in de wereld van ACT. Op een laagdrempelige manier kom je tot de ontdekking dat je veel minder ‘moet’ dan je denkt, en dat je best veel ‘mag’. En als je niet meer 'moet' maar 'mag'; wat wil je dan? Door je waarden te onderzoeken, te ontdekken wat belangrijk is voor jou, beweeg je je richting een zinvol leven.
Wil je liever ondersteuning tijdens dit persoonlijke traject? Neem dan contact op met een ACT-therapeut bij jou in de buurt!
Tip 59 - De zin om je te laten raken door je hart
Geliefden (mens of dier) om je heen?
Een overleden dierbare?
Een warme lente bries?
De helder blauwe hemel?
De ontluikende bomen?
Het plezier van spelende kinderen?
Kies iets uit en verbind je daar meerdere keren per dag mee.
Laat het je hart raken en voel wat dit met je doet.
Tip 60 - Zin in meer zin?
Tip 61 - Soms willen we te snel
Men moet geduld hebben
met onopgeloste zaken in het hart
en proberen de vragen zelf te koesteren
als gesloten kamers
en als boeken
die in een zeer vreemde taal geschreven zijn.
Het komt erop aan alles te leven.
Als je de vragen leeft,
leef je misschien langzaam maar zeker,
zonder het te merken,
op een goede dag
het antwoord in.
Rainer Maria Rilke (1875-1926)
Tip 62 - Begin klein
Begin klein door lief voor je zelf te zijn, een actie te ondernemen of een verandering door te voeren. Merk op de positiviteit die een kleine verandering teweeg kan brengen. Bij zingeving hoeft het niet perse om ingrijpende veranderingen te gaan. Kleine veranderingen werken door in je prive of werkleven en kunnen een rimpeleffect hebben op waarop de impact steeds groter kan worden.
Tip 63 - Boekentip over streven naar zin en betekenis
Het boek gaat over streven naar zin en betekenis, dát waar het leven om draait!
Tip 64 - Op je sterfbed
Tip 65 - Boekentip: ‘De kracht van betekenis’ van E.E. Smith
Prachtig boek over hoe we een zinvoller leven kunnen leiden! Volgens Smith hebben wij als mensen het verkeerde doel nagejaagd. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. In dit boek kun je lezen hoe je een zinvol leven vorm kunt geven.
Smith beschrijft vier pijlers voor een zinvol leven:
1. Ergens bij horen, of dat nu je familieleden, milieuactivisten of leden van een boekenclub zijn.
2. Een doel dat ons motiveert iets aan de wereld bij te dragen, hoe bescheiden die bijdrage ook is.
3. Een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen, waardoor ervaringen samenhang en betekenis krijgen.
4. Transcendentie, gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt.
Tip 66 - Zingevingsvragen
Zingevingsvragen zijn grote vragen, waar je misschien niet direct een antwoord op hebt.
Weet jij wat voor jou het leven zinvol maakt? Als je daar niet direct een antwoord op hebt, kunnen de volgende vragen je helpen:
• waar droom je van?
• waar geloof je in?
• wat geeft jou energie?
• waar ben je dankbaar voor?
• wat vind je belangrijk in het leven?
• wat zou je doen als geld geen rol speelt?
• wat zou je doen als je nog maar een week te leven hebt?
• hoe wil je later terugkijken op je leven of hoe wil je dat anderen jou herinneren?
Ik wens je heel veel inspiratie en een mooi en zinvol leven!
Tip 67 - Boekentip: Ken Wilber: Zonder Grenzen
Ken Wilber geeft in dit boek een uiteenzetting over de verschillende vormen van bewustwording en hoe deze elkaar aanvullen.
Daarbij geeft hij aan hoe deze ons kunnen helpen grenzen te doorbreken en praktische toepassingen om daaraan te werken.
Tip 68 - Boekentip: Luister Alsjeblieft
Hans Stolp geeft op boeiende en eenvoudige wijze weer hoe de wetten van communicatie ons helpen te leren communiceren met anderen.
Een goede manier van communiceren helpt ons en de ander om onszelf gelukkiger te voelen en meer in contact met onze innerlijke vrede.
Hierbij is kunnen luisteren en ons uit spreken bepalend voor ons levensgeluk.
Tip 69 - 9 Tips
Sta stil bij je gedachten. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat 85% van onze gedachten automatisch gebeuren. ...
Notities. Laat iets je echt niet los? ...
Bedenk wat goed is in je leven. ...
Humor. ...
Zoek steun. ...
Beweeg je zorgen weg. ...
Neem even afstand.
Tip 70 - Boekentip : Seat of the Soul
Tip 71 - Luisteren naar jezelf
Probeer iedere dag om aandachtig bij jezelf te zijn met behulp van yoga, tai chi of een andere vorm van meditatief bezig zijn. Hierdoor schep je ruimte voor wat er diep in je leeft. Je creëert als het ware hiermee je eigen tuintje waarin de bloemen van het leven gezaaid kunnen worden.
Elke dag ga je even naar je tuintje en geniet je van wat er tot ontwikkeling komt in jou en de inzichten die je krijgt.
Tip 72 - Toewijding
Of je nu een bedrijf start, begint aan een fitnesprogramma om je gezondheid te verbeteren, of Spaanse lessen gaat volgen om Spaans te leren spreken, het is toewijding wat ons drijft om gelukkiger en succesvoller te worden, op welk gebied dan ook.
Tip 73 - Neem actie
Uit recent onderzoek blijkt dat zelfvertrouwen even belangrijk is als competent zijn.
De conclusie uit dit onderzoek is, is dat actie ondernemen, je vermogen om succesvol te zijn en daadwerkelijk te slagen in het behalen van je doelen intensief vergroot.
Tip 74 - Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het
"Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het"
Wim Brands in gesprek met Rene Gude.
Wim Brands sprak met Rene Gude, die stervende was, over wat er werkelijk toe doet in het leven. over humeur management en over de troost van de filosofie.
Een aanrader!
Tip 75 - Ontdek je zingeving
Tip 76 - Boekentip: Het sprookje van de dood
Het Sprookje van de dood is een inspirerend verhaal over een Zieltje dat voor de allereerste keer de reis naar de Aarde gaat maken. Wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe is het voor een ziel om in een mensenlichaam geboren te worden.
Hoe wordt een leven op Aarde ervaren door de ogen van een ziel, en tenslotte: hoe ervaart een ziel het sterven, ofwel de terugkeer naar Huis.
Tip 77 - De zin om te leven!
Tip 78 - Creatieve inspiratie
Maak dan een moodboard waarin je visueel met plaatjes, woorden en quotes uiting geeft aan wat voor jou van betekenis is. Wat heb je nodig? Een groot vel papier, verschillende soorten tijdschriften (met onderwerpen die je aanspreken, of bijvoorbeeld een zingevingstijdschrift zoals de Happinez), een schaar en lijm.
Zorg dat je even niet gestoord kan worden. Neem de vraag ‘wat geeft betekenis aan mijn leven?’ in gedachten, en knip/scheur de plaatjes, woorden of quotes die je aanspreken uit de tijdschriften. Vervolgens lijm je ze op het grote vel papier, op je eigen wijze.
Zo ontstaat er een visuele weergave van onderwerpen en situaties die het leven voor jou de moeite waard maken. Dit kan als inspiratie dienen in je dagelijks leven.
Tip 79 - Wadoetetertoe?!
Het kan zijn dat je een tijdlang geen bevrediging kunt vinden in het werk dat je doet, de positie die je hebt.
Je zoektocht naar een zinvoller bestaan kan de nodige tijd in beslag nemen. Ga ervoor en leg het hoofd niet in de schoot!
En zolang je in die fase zit, kijk dagelijks om je heen en vraag je af: in wiens leven kan ik vandaag het positieve verschil maken?
Een beetje aandacht en vriendelijkheid voor je medemens maakt de wereld al een stuk mooier!
Tip 80 - Kijk naar wat jou blij maakt
Eigenlijk is het niks anders, dan dat je jezelf "zin geeft" in het leven. Samen met jou kijk ik graag naar dat wat jou blij maakt. Waar haal je voldoening uit? Wat vind je leuk om te doen? Waar gaan je ogen van stralen? Wat vond je vroeger fijn om te doen? Is dat nu nog steeds zo?
Samen kunnen we dit onderzoeken en daardoor je impasse wellicht wat doorbreken. Zeker in deze Corona tijd is dat soms nodig. Soms weten we van gekkigheid niet meer wat wel en niet mag en kan.
Dan is het fijn als er iemand met je meekijkt waardoor je toch niet helemaal in een dip belandt. Ik help je er graag bij. Groetjes van Nicolette
Tip 81 - Uitdagende vragen bij zingeving
Graag neem ik met jou een aantal vragen door. Je kunt dan denken aan:
- stel dat je financieel onafhankelijk zou zijn, hoe zou je je leven inrichten?
wat zou je veranderen?
- Stel dat de artsen je vertellen dat je nog maar 5 tot 10 jaar te leven hebt, wat zou je nog willen doen? Hoe zou je de dagen willen invullen?
- En wat als je te horen krijgt dat je nog maar 1 dag te leven hebt. Misschien moeilijk voor te stellen, maar welke dromen zullen onvervuld blijven? Wat had je willen afmaken? Wat had je willen doen of wat zou je gemist hebben?
Samen gaan we hier over praten en uiteindelijk komen voor jou belangrijke dingen aan de orde die wellicht prioriteit gaan krijgen.
Ik help je er graag bij. Sterkte en wie weet tot ziens.
Groetjes van Nicolette
Tip 82 - "op de Tweesprong van Moeten en Willen". (boekentip)
Een boek die juist in deze tijd een stukje ruimte kan bieden of juist overzicht kan geven over hoe nu verder.
Het boek laat je nadenken op een leuke speelse manier, over wat je doet en wat je eigenlijk echt zou willen.
Met leuke praktische tips, die je gemakkelijk kunt toepassen. En daarbij dat je juist bezig bent om te luisteren naar je eigen stem, trouw blijft aan jezelf en je eigen gevoel. Zodat je datgene kunt doen waar jezelf dan ook achter staat.
Tip 83 - Radicale acceptatie
Tip 84 - Blijf vooral open en onderzoekend naar jezelf
Probeer de waarom vragen te vermijden, door andere vragen stellen. Hoe vragen, hoe kan ik ermee omgaan? Hoe kan ik er meer van genieten?
Hoe vragen komen dichterbij een oplossing een actie.
Vragen als wat maakt dat ik........
blijf vooral open en onderzoekend naar jezelf
Tip 85 - Alles waar je je aandacht op richt, groeit!
Dus wanneer je meer positieve vibes wil in je leven, richt dan ook hier je aandacht op. Maak het concreet en groot in je gedachten, maak het waar en ontdek stap voor stap hoe je het waar kan maken. Zie, hoor en voel hoe het is wanneer je het positieve hebt bereikt.
Tip 86 - Buiten begint het leven
"Buiten begint het leven" zou ik zeggen. Buiten in de natuur kun je voelen, kijken, ruiken, bewegen en ademen. Het gaat letterlijk in je stromen als je in de buitenlucht aan het wandelen bent.
Het lijkt of het soms meer klopt dan wanneer we binnenblijven: de mens komt tot zijn recht buiten. En daar dan even bij stil staan.
Tip 87 - Pak het groots aan
Voor sommige mensen geldt dat kleine stapjes :) de richting geven. Anderen hebben baat bij rigoureuze aanpakken.
Zelf ben ik een voorstander van om het "groots" aan te pakken. Besluit een jaar lang elke dag naar buiten te gaan. Stel je voor: elke dag de natuur in om daar te zien, horen, ruiken, voelen dat er leven is in zoveel verschillende vormen en seizoenen.
Tip 88 - Met je Hart kijken
Je kunt jezelf erin bekwamen om ‘met je hart te kijken’. Je kijkt dan met een zachte en ruime blik, waarbij je je bewust wordt van alles in je en om je heen, en tegelijkertijd ruimer blijft waarnemen. Zo richt je je blik als het ware op de verbondenheid die je eigenlijk niet kunt zien. Je zoekt niet meer naar zingeving en precies daar kun je een diepe voldoening gaan ervaren.
Tip 89 - Boek: Liefdesroep van Hannah Cuppen
Liefdesroep van Hannah Cuppen
Dit boek gaat over je hart volgen. Als je de moed hebt om te kiezen voor de roep van je hart vind je niet alleen belangrijke levenslessen maar ook je diepste vervulling. Aldus Hannah Cuppen!
Tip 90 - Zet een probleem om in een verlangen
Bijvoorbeeld als mijn probleem is dat ik werkloos ben, mijn verlangen kan zijn een leuke baan te hebben of als mijn probleem is dat ik door een trauma emotioneel niet fijn voelt mijn verlangen is te vinden in wat ik het liefst emotioneel zou willen ervaren.
Ga opzoek naar het verlangen dat zich verschuil achter het probleem dat je op dit moment ervaart en activeer het proces die je naar het vervullen van je verlangen.
Tip 91 - Acht peilers van vreugde
Zij komen tot 8 peilers van een vreugdevol leven.
Die peilers bestaan naast perspectief, nederighied, acceptatie, vergeving, dankbaarheid en humor uit compassie en edelmoedigheid.
Com = samen; passie = lijden. Het gaat hier niet om medelijden, maar om mededogen. Hier zit iets in van ‘dit zou mij ook kunnen overkomen’.
Een leven zonder compassie met de ander is een ‘ik-gericht’ armoedig leven. Zonder compassie ga je leven vanuit een verkrampte angstige en wantrouwende houding.
Ook dat heeft weer te maken met “ubuntu” het gezamenlijke mens zijn.
Het is een diepe betrokkenheid met de ander die je in beweging zet om de ander tot steun te zijn.
“Uit een te egocentrische houding komt lijden voort. Uit compassie en bezorgdheid voor anderen komt geluk voort”. Door mijn aandacht op de ander te richten, dat is compassie, wordt je eigen lijden en pijn minder erg.
En over de peiler edelmoedigheid of gulheid: Het is beter te geven dan te nemen. Geluk en vreugde blijkt dus toch met geld te koop: wanneer je dit geeft aan de ander.
“Een gulle gever zal gedijen,
wie te drinken geeft, zal te drinken krijgen ‘.Spreuken 11:25
Gulheid gaat natuurlijk niet alleen over geld en goed maar ook over tijd, wijsheid en ruimhartigheid.. Van betekenis zijn voor een ander door je tijd in hem te investeren geeft ook een gevoel van vreugde.
Zingeving gaat over compassie en edelmoedigheid. Goed om je daarin te oefenen! Je leven wordt er lichter en rijker door.
Tip 92 - intentie neerzetten
Neem de tijd om een herinnering op te laten komen waarin je je zo voelde. Leef je weer volledig in in dat moment: Waar was je en met wie? Hoe zag je eruit? hoe keek je? Wat zag je? Hoe bewoog je? Wat dacht je toen? Kan je het gevoel van toen weer toelaten? En hoe reageert je lichaam? Is er energie, spanning of juist ontspanning?
Als het gevoel bij deze ervaring er helemaal is, neem dan nog een minuut om het volledig tot je te nemen. Daarna laat je het los en ga je door met je dag.
Merk aan het eind van de dag of de afspraak of je dit gevoel nog herkend.
Mocht je merken dat het gevoel er niet meer is, ga dan na op welk moment je dit gevoel bent kwijt geraakt.
Tip 93 - Wat ben je over jezelf te weten gekomen?
Tip 94 - Wat heeft in het verleden je leven veranderd?
Tip 95 - Betekenisvol leven
Tip 96 - Wat maakt jouw leven zinvol?
Een eerste begin kan zijn om 3 dingen op te schrijven waar je blij van wordt. Ook kan je elke dag 1 of 2 dingen opschrijven waar Je die dag dankbaar voor bent.
Zo krijg je langzaam meer zicht op waar je blij van wordt en wat de voor jou waardevol is.
Tip 97 - Het jezelf gunnen om te leven in status van verwondering
Heb jij jezelf weleens afgevraagd, hoe uniek je bent?
Hoe uniek en een hoe jouw lichaam een goed geoliede bijzondere machine is.
dat elke cel, precies weet wat hij moet doen?! apart toch?
Durf jij naar een kind te kijken en te leren over hun verwondering over het leven? kan jij jouw innerlijk kind weer laten leven?
met verwondering een treinreis aangaan en blij raken op alles wat je ziet. Alsof het je eerste reis is.
Met enthousiasme naar een konijn vogel, bloem alles wat er is te kunnen kijken.
verwonder, verwonder, verwonder je over het leven. Als iets niet lukt, of je laat iets vallen, probeer je er eens over te verwonderen.
Tip 98 - Godsbeeld
Tip 99 - Van strijd naar acceptatie
Geef dat wat je ervaart aandacht en ruimte om na te kunnen gaan wat je nodig hebt en wil doen.
Tip 100 - Boek: Ik ga leven van Lale Gül
In het begin misschien wat plat, het is wel eerlijk en helaas voor sommigen herkenbaar. Later in het boek prachtige gedichten van haar hand. Het kan je helpen je eigen koers ondanks allerlei tegenstand te volgen en je eigen zingeving te vinden.
Tip 101 - Zoek een mentor
Je kunt jezelf niet optrekken aan je eigen haar.
Wees proactief en maak zelf iemand tot inspirerende leraar.
Tip 102 - Werk en leven
Maar ga ook niet te ver. Weet maat te houden.
Investeer in jezelf als persoon in plaats van alleen nog maar een slaaf van je werk te worden. Dat scheelt veel stress en gepieker.
Blijf leven.
Tip 103 - Besluiten om in therapie te gaan of niet
Therapie is eigenlijk een middel om jezelf beter en dieper te leren kennen. Dit maakt het voor je gemakkelijker om creatieve en helende oplossingen voor uw problemen te vinden.
Als je therapie overweegt, heb je waarschijnlijk een onderwerp in gedachten of een probleem waar je je op zou willen concentreren.
Je kunt deze vragen beantwoorden op basis van je persoonlijke situatie of probleem ter ondersteuning van je besluitvormingsproces:
Welk effect heeft je huidige situatie/probleem op je lichaam?
Hoe voel je je eigenlijk in relatie tot deze specifieke situatie/probleem?
Wat is volgens jij de waarheid over je situatie/probleem?
Hoe wordt je gedrag beïnvloed door het hebben van dit probleem/deze situatie?
Hoe beïnvloedt je omgeving je huidige situatie/probleem?
Hoe draagt het veranderen/oplossen van je situatie/probleem bij aan je grotere doel in het leven?
Welk diep verlangen zit er achter deze situatie/probleem?
Tip 104 - Kijk naar je handen
Tip 105 - Zingeving
Wat zijn je gedachten? Je gevoelens? Besteed je voldoende aandacht aan dit aspect van je leven? Wat wil je wel / niet? Wat wordt je plan van aanpak?
Tip 106 - OMG: Tijdschrift over zingeving
Er is sinds kort een tijdschrift over zingeving op de markt: OMG. Zelfs omschrijven de makers het zo: OMG is voedsel voor de ziel. Jouw rijke inspiratiebron naar zingeving, betekenis en liefde. OMG betekent voor ons: Other, Me en God. Via OMG voel je je opnieuw verbonden met jezelf, de ander en het hogere. Een aanrader als je op zoek bent naar lichtvoetig materiaal over dit onderwerp.
Tip 107 - Boekentip: De keuze
Een boek dat daarbij behulpzaam voor me is is De keuze van Edith Eva Eger. Voor iedereen een aanrader.
Tip 108 - De wijsheid in je 'kramp'
Je ‘kramp’ geeft eigenlijk aan dat er iets wat je belangrijk vindt in jou geleefd wil worden. Dit kan zich ontvouwen als je de kramp zoals die is diep weet te appreciëren.
Tip 109 - Terug naar de bron
Elke keer dat jij een emotie ervaart, een negatieve gedachte hebt betekent dit een afleiding van wie je werkelijk bent. Realiseer je elke keer opnieuw; dit is NIET wie ik BEN. Dat is enkel en alleen je ego.
Breng jezelf terug naar je bron door diep in te ademen naar je hart en te zeggen tegen deze afleiding; Stop, you have no power! Ik ben volmaakt, compleet en heel precies zoals ik ben.
Tip 110 - Geloofsvragen
Tip 111 - Kijk buiten je eigen kring
Tip 112 - Boekentip: 'Een zinvol leven' van Fokke Obbema
Fokke Obbema interviewt mensen over hun levensverhaal.
En verwoord ook zijn eigen verhaal.
Een opvolger van het boek: De zin van het leven.
Laat je inspireren!
Tip 113 - Waar kom jij jouw bed voor uit?
Pak kranten, tijdschriften, potloden, pennen, stiften, kwasten, verf. en lijm.
Neem een groot tekenvel of haal bv. bij de Action een groot ezelsdoek. knip dingen uit waar jij je bed voor uit zal willen komen. Plaatjes, letters, woorden of zinnen knip ze uit en plak ze in willekeurige volgorde op. Versier het naar eigen ingeving en je hebt een prachtig moodboard. Hang dit ergens op waar je dagelijks langs loopt. Dit geeft je een prettig gevoel en een richting waar je naar toe wilt gaan. Het stimuleert je om je geluk te volgen. Niet te voldoen aan andermans plaatje maar volg je eigen hartwens(en). Volg dat gene waar jij blij van wordt. Dat maakt dat je vrolijk je bed uit stapt.
Tip 114 - De zingeving ontpopt zich wanneer jij rust ervaart
Zorg dat je elke dag een moment hebt waarbij je tot rust komt. Bij de een helpt een dagelijkse wandeling in de natuur en bij de ander een korte meditatie. Kijk wat bij jou werkt? De zingeving ontpopt zich wanneer jij rust ervaart.
Tip 115 - Denk dat wat je wilt
Als je hogere trilling wilt kun je dat bewerkstelligen door meer positieve gedachten aan te nemen
Tip 116 - Er zijn voor anderen
Tip 117 - Van buiten naar binnen
Kies iedere dag bewust een moment voor jezelf en laat je inspireren door deze stappen:
1. Leg je telefoon aan de kant en zet tv of andere apparaten uit.
2. Ga heerlijk zitten en voel jezelf stevig in de kussens zakken.
3. Zeg "ja" tegen jouw leven. Het is een eer om hier als mens te zijn.
4. Adem wat dieper door en laat alle gedachtes voorbij komen, je zucht ze weer door alsof je 'wolkjes' voorbij laat trekken uit beeld.
5. Met iedere uitzucht zak je wat dieper in de onderlaag en zeg je "ja" tegen alles wat er is.
-gevoelens, -beleving, -sensaties, -alles wat je vindt, ja alles mag er zijn!
Tip 118 - Andere kijk op klachten
Een andere manier om naar klachten te kijken is dat een symptoom een gezonde reactie is op een ongezonde situatie.
Wanneer je maanden of jarenlang je het schompes hebt gewerkt dan is het een heel normale en gezonde reactie van je lichaam om de pauzeknop in te drukken. Wanneer je tijden, om wat voor reden dan ook, je verdriet onderdrukt, dan is het een "gezonde" reactie van je systeem dat het signalen van somberheid en depressie gaat geven.
Je lichaam en je geest geven met klachten signalen over dat er een innerlijk conflict aan de hand is waar je nog niet uitkomt. Klachten zijn waardevol omdat ze ons een richting geven waar te kijken naar wat écht aandacht vraagt.
Tip 119 - Nieuwsgierig zijn
Tip 120 - Als je al wat ouder bent
Tip 121 - Schrijf een verhaal of sprookje
Tip 122 - CVS chronisch vermoeidheidssyndroom
Vaak hebben mensen die CVS hebben moeite met de verandering en met de invulling van hun leven. Eerst het besef en het leren omgaan met CVS. Maar ook wordt er veel van de omgeving gevraagd. Het beeld dat zij hebben van de persoon met CVS, moeten bijstellen wat ze van die persoon kunnen verwachten. Hoe geef je invulling aan je dag? Welke dingen zijn de moeite waard? Kijken naar wat mogelijk is? Hoe ga je om met je omgeving? Wat is jouw zingeving?
Kom jij hier niet uit, of ben jij een familie lid of bekende van iemand met CVS? En zou je graag handvatten willen krijgen? Neem dan contact op!
Tip 123 - Emoties als richtingaanwijzer
Om te weten wat je wilt, is het belangrijk te weten wat je behoeftes en verlangens zijn. Je emoties zijn daarbij je richtingaanwijzer.
Wat proberen jouw emoties je te vertellen? Laat ze er zijn, ook al doen ze soms pijn. Ook dat hoort bij het leven en gaat weer over. Wees vriendelijk voor jezelf en veroordeel ze niet. Behandel jezelf met mildheid en begrip als je het moeilijk hebt.
Tip 124 - Happy
Tip 125 - Labelen van jezelf
Tip 126 - Aandacht voor de dingen die goed gingen
• drie dingen die goed gingen die dag
• waarom die dingen goed gingen
• wat dit over jou zegt.
In het dagelijks leven zijn we regelmatig meer gefocused op de dingen die niet goed gingen. Door jezelf te trainen om ook aandacht te hebben voor de dingen die goed gingen kan dit de sfeer van je gevoelens en gedachten beinvloeden.
Tip 127 - Zinnig bezig zijn
Dat dat in de praktijk niet altijd meevalt, weten we allemaal. Een mooie oefening om dat in de realiteit te toetsen en op die manier soms heel anders in de concrete situatie terug te komen is de oefening met neurologische niveaus.
Tip 128 - Moederschap, jezelf vinden
Tip 129 - Zingeving zoeken
Een nuttige ingang is om eens na te gaan wat je waarden zijn. En niet om alleen maar een woordenlijstje af te gaan, maar om stil te staan bij mooie, belangrijke momenten waar je je bij thuis voelde.
Ga na, wat was de emotie die je toen voelde? - welke waarde pastte bij dat moment?
Bijv. als je een goed gesprek hebt gehad met een vriend/vriendin en dat voelde heel fijn - dan zou de emotie kunnen zijn dat je een diepe connectie voelde, of dat je je heel erg jezelf voelde. Dan zouden waarden die daarbij aansluiten 'Connectie' en 'zelf ontwikkeling' kunnen zijn.
Door deze manier van onderzoeken, betrek je ook het emotionele aspect van het zoeken naar waarden in je zoektocht.
Tip 130 - Welke behoefte(n) heb jij?
Tip 131 - Wat hou je zo krampachtig vast?
Je gelooft misschien vanbinnen in een fijn leven, een vrij leven waarin je mag zijn wie je bent. Zoiets word je niet aangeboden op een dienblad... zo'n leven creëer je zelf.
Aangezien we dat niet door hebben en zeker niet hoe dat moet, hoe je je leukste leven kan realiseren... gaan we vasthouden aan spullen, aan bepaalde mensen (die ons niet netjes behandelen)... en zo stroomt het niet... zo geraak je je levenskracht kwijt om je leven een vorm te geven die bij je past.
Tip 132 - Tuinieren als loutering van de Ziel
Tip 133 - Waar krijg je een blij gevoel van?
Tip 134 - Goudmijn van binnen
terwijl zich diep van binnen een goudmijn bevindt?" Rumi
Maar hoe ontdek je deze goudmijn?
Word stil, ga met je aandacht naar binnen, luister naar je ademhaling en ontspan in dit moment.
Tip 135 - Waarom is zingeving belangrijk?
Schrijf eens op een briefje waar jij blij van wordt, waar jij van geniet, waar jij je vervuld door voelt en waar jij de tijd verliest.
Die elke dag minimaal 1 van de dingen die je hebt opgeschreven.
Tip 136 - Zingeving ontstaat ook uit je houding
Je bewust worden wat jouw lichaam naar anderen uitstraalt - maakt dat je anderen en jezelf kracht geeft. Ik zeg wel eens tegen mensen die ik begeleid: hoofd omhoog, schouders naar achteren. Zin geven begint soms met zin maken en daarvoor mag je in beweging komen.
Passitivteit doorbreken, zorgt dat de energie weer gaat stromen, je wat wilt doen.
Tip 137 - Maak je het zelf niet te moeilijk
Als je veel doelen hebt, dan kan dat soms te veel druk geven om daar aan te werken. Het komt de kwaliteit niet ten goede.
En heb je veel doelen, parkeer ze even en pak 1 doel en ga daar aan werken. Het geeft een veel prettiger gevoel als je iets af kunt ronden, hoe klein het ook is. Ook de kleine stappen betekent dat je in beweging bent.
Tip 138 - Abraham Lincoln
Tip 139 - The tree and the shadow
Tip 140 - Rust en stilte
Een eerste stap om meer rust in te bouwen in je leven is om rustmomenten op de juiste momenten in te lassen. Herstel van inspanningen. Met meer rust ben je helderder en kun je beter koers houden of je koers aanpassen.
52 minuten werken, 17 minuten pauze blijken heel productief.
Daarnaast:
Een halfuur stilte per dag
Een stille avond per week
Een sille dag per maand
Een stil wknd per kwartaal
Een stille week per jaar.
Tip 141 - Zaaien en oogsten
Neem rust voor groei en ontdek je grond.
Om jezelf niet leeg te geven is het nodig dat je het grotere plaatje voor jezelf helder hebt.
Hoe meer we oogsten, hoe minder tevreden we lijken – we willen zelfs nog meer.
Als je te graag resultaat wil zien, zit je in je hoofd. Beoordeel je anderen op hun oogst of op de mogelijkheden die ze hebben vanuit hun grond?
Zaaimentaliteit
a. Gericht op kiemkracht diep van binnen.
b. Goed verzorgen van je middelen en zaden, maar je kunt ook te veel of te weinig zaaien.
c. Gericht op voeden, licht, lucht en worteling. Gericht op wat je mag zaaien, op wat je al hebt.
d. Proeft de grond voor duurzame groei.
e. Kan zich verwonderen over de oogst, vier dankbare oogstfeesten.
f. Zorgt voor het land waarin gezaaid wordt.
Oogstmentaliteit
a. Gericht op bovengrondse bloei
b. Je middelen soms uitputten voor de groei en bloei
c. Gericht op bloei n presteren, op wat nog moet komen.
d. Telt de oogst van de dag.
e. Verwachtte de oogst al, is in gedachten alweer bij de volgende oogst.
f. Is gericht op wat het land hem te geven heeft.
Tip 142 - Betekenis geven
Tip 143 - Wat is voor jou Zin Geving
Wat is voor jou Zin Geving...
Wil je iets bereiken, wil je je gelukkig voelen, mag je er zijn zoals elk ander, of is het gewoon goed, of ...doe eens gek.
Tip 144 - Hoe sta je in het leven
Wat heb je nodig om dit te voelen, te bereiken…
Is dit ook waar gezondheid, lichamelijk en geestelijk welbevinden in jouw rijtje staat!
Tip 145 - Wees observator van je gedachten
Tip 146 - Aansluiting missen
Dit kan te maken hebben met je behoefte aan verbinding en diepgang. In veel sociale contacten wordt die diepgang niet geraakt.
Om je energie en behoeften meer in balans te brengen is een eerste stap om je helder maken wat je belangrijk vindt in contacten en activiteiten.
Van daaruit kun je andere keuzes gaan maken in waar je tijd en energie in steekt.
Wanneer je dichter bij je eigen waarden staat, zal het gemakkelijker worden om een keer nee te zeggen en te leren omgaan met eventuele gevoelens als je bezwaard voelen.
Tip 147 - Adem uit
Neem een rustig moment op de dag en focus je op je ademhaling: Tijdens het inademen tel je in je hoofd tot 4, tijdens het uitademen tel je tot 6. Zo zorg je ervoor, dat je uitademing langer duurt dan je inademing.
Op die manier breng je je autonoom zenuwstelsel tot rust. Via je lichaam vertel je jezelf, dat het veilig is, want alleen in een veilige omgeving nemen wij van nature voldoende tijd voor de uitademing. Als we ons onveilig voelen, ademen wij vooral in en houden de lucht in.
Uitademen betekent: ik ben veilig, ik hoef niet alert te zijn, ik neem tijd om de indrukken te verwerken, ik laat los, ik ontspan. Op die manier creëer je in je lichaam een rustige uitgangsbasis. Dat helpt om de golven van het leven aan te gaan zonder dat ze jou overspoelen.
Leestip:
De polyvagaaltheorie in therapie van Deb Dana: 50 oefeningen voor cliënten. Op weg naar veiligheid en verbondenheid
Tip 148 - Het kan helpen dat jouw zingeving anders mag zijn
Je kunt het vergelijken met anderen, of anderen misschien wel hoger in zingevingswaarde achten. Dat laatste hoeft niet eens zo te zijn.
Het is heel goed om eens open te praten met een ander die een totaal andere zingeving in het leven hanteert en er achter te komen dat de behoefte ernaar wel heel erg op die van jou lijkt. Of dat de zingeving van de ander jou leert te uitten waarin jij zo opzoek naar bent. Of misschien juist heel andersom: De zingeving die een ander invult maakt dat je juist bevestigd wordt dat jouw zingeving belangrijk is en je bewust bent dat de zin van het leven door jezelf rijk ingevuld mag worden met wat jij belangrijk vindt. Ook juist wanneer je het gemist hebt - bijvoorbeeld; liefde, aandacht, empathie - zingeving maakt je in staat dat te delen met anderen.
Tip 149 - De kunst van het ongelukkig zijn
Dirk de Wachter, psychiater en relatietherapeut heeft hier een mooi boek over geschreven. Lees en laat je voeden door zijn levenswijsheid!
De titel van het boek is: De kunst van het ongelukkig zijn.
Tip 150 - Gevoel - hoe verwarrend ook - mag er zijn.
Tip 151 - Positief Tijdreizen
- 10 jeugdherinneringen waar jij blij van wordt
- 10 grootste successen in je leven waar je trots op bent
Mocht je een relatie hebben: de mooiste momenten in jullie relatie waar je dankbaar voor bent.
Veel plezier met positief tijdreizen in jouw unieke leven.
Tip 152 - Boekentip: De zin van het leven
Tip 153 - Positiviteit geeft energie!
Of wie weet hoef je dat zelf niet eens te doen, omdat je in jouw omgeving vooral criticasters hebt zitten. Je weet wel, van die mensen die jouw nieuwe ideeën aanhoren en zeggen: "Ja, maar heb je wel gedacht aan…."
Of: "Nou, in deze onzekere tijd weet ik niet of het wel verstandig is om….. "
Mensen die vooral de beren op de weg zien, benaderen iets vaak vanuit het perspectief dat jouw plan of idee gedoemd is te mislukken.
Maar stel nou dat je jouw idee eens vanaf deze kant bekijkt: "Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn idee/project/vul maar in, gaat slagen? Welk aandeel heb ik daar zelf in?"
Dat zorgt al gauw voor een positieve vibe, omdat je uitgangspunt is dat het je gaat lukken, waardoor je op een hele andere manier naar de 'beren op de weg' gaat kijken. Die beren worden namelijk uitdagingen die jij het hoofd gaat bieden.
En daar krijg je energie van!
Ik daag je uit om het de komende maand eens te proberen. Ik ben heel benieuwd. Laat je het weten? Of wil je er eens over doorpraten? Neem gerust contact op!
Tip 154 - The Shack
Zo is het met zingeving: we hebben ons eigen hart te bekijken: wat huist daar? Welke giftige wortels zorgen voor giftige gedachten en vervolgens voor giftige daden? Als we liefdevol ons hart kunnen verzorgen, ontstaat er ruimte en vrede.
Tip 155 - Boekentip Zingeven aan je leven
van leegte naar verbinding en het vinden van je eigen richtingaanwijzer.
Tip 156 - Retraite om je in balans te houden
De meeste mensen denken dat je voor een retraite huis en haard moet verlaten en dat je zeker een paar dagen kwijt bent. Nu kan dat een mooie vorm zijn. Maar je kan ook in je thuissituatie een moment van afzondering organiseren.
Een moment van retraite heeft als doel dat je loskomt van de dag en door beslommeringen en je nieuwe energie opdoet om het dagelijkse leven weer aan te kunnen.
Alles waar je van stilstaat en waar je van oplaadt kan je een mini-retraite noemen. Bijvoorbeeld een half uur een inspirerend boek lezen, een wandeling maken, creatief bezig zijn, stille tijd houden.
De uitdaging zit erin om jezelf belangrijk genoeg te vinden om jezelf die tijd te gunnen. En dan het concreet omzetten in ruimte in jou agenda. En dan de volgende uitdaging om die tijd voor jezelf in te vullen met iets wat je wezenlijk voedt.
En inderdaad er worden veel retraites georganiseerd. Ook ik organiseer vanuit mijn praktijk mini- retraites.
Het fijne daarvan is dat je meegenomen wordt in een programma wat je aanspreekt en dat er begeleiding is.
Tip 157 - Welke thema’s kom jij steeds weer tegen in je leven?
Hier een aantal thema’s waar je je misschien in kan herkennen.
• Ik vind het moeilijk om grenzen aan te geven.
• Ik zit vooral in mijn hoofd en ben niet op de hoogte van wat mijn lijf voelt.
• Ik vind het moeilijk mijn behoeftes en verlangens uit te spreken.
• Ik zorg alleen voor anderen en vergeet mezelf.
• Ik wil dat anderen me aardig vinden en doe daar bijna alles voor.
• Ik stel moeilijk opdrachten steeds weer uit.
• Ik ben angstig in groepen.
• ……vul zelf maar in
• ……
Wanneer jouw thema’s je gaan ergeren, je verdrietig of boos maken, kun je ervoor kiezen ermee aan de slag te gaan. Meestal heeft het eerder niet zoveel zin, omdat je dan niet bereid bent er iets voor te doen. Thema’s zijn namelijk ook, een soort van prettig, want je kent het.
Thema’s blijven in je leven terug komen totdat je er iets aan gaat veranderen. Hopen dat ze vanzelf weg gaan mag natuurlijk ook, maar ik geef je weinig kans.
Het begint bij erkennen…. Bewustwording dus….
Praat eens met mensen om je heen en kijk samen eens naar je thema’s . Misschien hebben zij goede tips of ideeën.
Of zoek Professionele hulp
Tip 158 - Opstaan met de juiste vraag
Wat kan ik vandaag doen waardoor ik meer voldoening kan ervaren in mijn leven?
Tip 159 - Dromen, Sprookjes en Mythen
Niet alleen komen dromen dus voort uit het collectieve onbewuste zoals C.G. Jung dit beschrijft, maar ook sprookjes, Mythen, visioenen en religie uiten zich als door het collectief onbewuste archetypische inhouden.
Deze symbolische verhalen en inhouden kunnen ons helpen een beter beeld van ons zelf te krijgen in wie we zijn en waar we voor staan en wat voor ons belangrijk is.
Tip 160 - Als ik heel stil ben (meditatie over loslaten)
De Zee
Als ik heel stil ben
kan ik vanuit mijn bed
de zee horen ruisen
Maar het is niet genoeg
heel stil te zijn
ik moet ook mijn gedachten
van het land terugtrekken
Het is niet genoeg
de gedachten van het
vasteland terug te trekken
ik moet ook het ademen
aan het ritme van de zee aanpassen
omdat ik bij het inademen
minder hoor
Het is niet genoeg
de adem aan het ritme van de zee aan te passen
ik moet ook handen en voeten
hun ongeduld afnemen
Het is niet genoeg
handen en voeten te kalmeren
ik moet ook de beelden over mezelf weggeven
Het is niet genoeg de beelden weg te geven
ik moet ook het moeten loslaten
Het is niet genoeg het moeten los te laten
zolang ik het ik niet verlaat
Het is niet genoeg het ik los te laten
ik leer vallen
Het is niet genoeg te vallen
maar terwijl ik val
en mij ontval
houd ik op
de zee te zoeken
omdat de zee nu
van de kust naar boven
mijn kamer binnengekomen
en overal om mij heen is
Als ik heel stil ben
Tip 161 - Je afvragen wat er WEL is
Los van mijn gedachten over deze argumenten, is er nog een andere mogelijkheid: je afvragen wat er WEL is. Welke bijdrage levert jouw werk? Als een vuilnisman stopt met vuilnisophalen wordt het een grote bende. En ook als je een radertje in het geheel bent, loopt het proces spaak waardoor de uitkomst van het proces onvoldoende is. Kijk eens eerlijk naar jouw bijdrage en kijk ruim.
Ook privé heeft jouw baan impact. Als dat niet zo was, zou je onmiddellijk kunnen stoppen, toch? Wat kun je allemaal doen omdat je werkt? Stop met zwartkijken. Dat kun je trainen ook al lijkt dat op een kunstje in het begin. Start met positief kijken. Je wordt er een gelukkiger mens van!
Tip 162 - HOW TO FIND YOUR PURPOSE IN 4 MOVES part 1/5
The most interesting people are those who have an history that contradicts what they have become. I’m talking about people that started their career in corporate and ended up teaching yoga, or teachers that became therapist or bookkeeper that ended up training to be physiotherapist.
What is most interesting in these people, and I know a few, is that they clearly have listened to that inner voice whispering in their hears about their purpose and mission, their bliss and happiness and revealing what their calling really was and that it was time to take it seriously.
Life creative endeavor
When you do that you are embracing life as a creative endeavor and you offer your labor with love to what is true for you and closest to your heart. There are surely risks associate with this kind of enterprises and this is what hold you back, possibly. However, I want to underline that there are also boundless rewards, more than words can describe.
When you follow the whisper of your soul and change course to your life, you align with your essence, you accept to embrace you wholeness and your greatness. All this takes serious guts, especially to follow through with it and continue following the whisper in the face of difficulties, delay and such. Because after you change your life and start a new career the job is not done yet in many cases.
The second whisper
Yes, the whisper comes often back to steer us in the direction we need to go to fulfil what we started. It may not just be opening an herbalist shop, it may have to become an wellness imperium, you never know when you start. It may not just be about offering kinesiology treatment, it could be about opening a school for kinesiologists. It could not just be about teaching yoga, it could be about bringing spiritual teaching to large groups.
How to recognize the right path?
The change of course is not necessarily a change of profession or a new relationship, it can really just be a different perspective that you take with regards to your life: how you want to feel, think and behave. It is about you becoming more aware of how you contribute, so that you don’t do that in automatic pilot but consciously, on purpose and with pleasure.
But it starts from you becoming more aware of who you are and who you want to be in the future. A great inner journey towards the unveiling of your talents and your likes, your preferences and your obsessions, your natural attitudes and your creativity.
Clarity may be overrated
For some people the big obstacle is to find the courage to go and do what they really want to do, but for many, the obstacle come even before that. Often enough people don’t know what they want exactly, they just know what they now have is not it, however they have no idea how to figure out what is the right path for them.
What is the worst of these two scenario? The one you are in, for sure. No matter which it is. Feeling the need for a change, hearing a calling and not managing to answer it, is difficult, painful and often lonely. However, it has proven helpful to access the flow of inspiration to be open, flexible and allowing. Sometimes the best ideas are the one you cannot even imagine yet.
Tip 163 - HOW TO FIND YOUR PURPOSE IN 4 MOVES part 2/5
This is the first of the 4 steps I suggest you take to dig deeper in your soul and become more aware of what’s next for you.
1- Accept what is
I struggled enormously and for the longest time when I fist was asked to accept. It felt passive and therefore inconclusive and surely not helping. I found out in time that accepting actually means to listen to what is. Accepting means acknowledging your starting point. Accepting may mean to set camp where you are, not build a huis, just set camp. Not just with the purpose of waiting for instruction on the next step to make, but to discover where you are, to look around and discover what you may have overlooked.
Accepting is about realizing that it is not a coincidence that you find yourself where you are. There is a world of information about you and your process in acknowledging the here and now. Maybe you don’t want to be there, well, the way out is through and the entrance is exactly where you are now. I mean inside of you: what you are afraid of, what you are running away from, what you are trying to avoid, just to mention few examples.
How can you find out what you need to accept?
I will suggest a couple of ways and you can try the ones that intuitively call for you and try them out. All these are meant to be used as practices, done regularly.
MEDITATION
Sitting in silence, focusing on your breathing or on music for as little as 10 minutes, on a regular basis, can bring you really close to yourself and therefore to what you may need to accept. Extra tip to hack your meditation is to listen to binaural beats at 7.5 Hz with headphone on as you meditate. It enhances the depth of the experience and the richness of the creative process.
WRITING
Writing every day 3 pages about whatever goes through your mind, has an incredible power. It is a moment of reflection, honest sharing and unveiling of feelings you may not manage to give space to during the day. Many successful people swear by the power of keeping a journal to empty their head and open up to creativity and insight.
Tip 164 - Vertragingsdans
Tip 165 - Zielsregressie
Tip 166 - Neem de tijd
Tip 167 - Timemanagement voor een vervullend leven
Veel mensen komen in de knoop met hun tijd. Daardoor schiet er vaak tijd bij in die maakt dat het leven vervullend is. Tijd waardoor je oplaad.
In een preek van Jan Minderhoud (theoloog, coach en supervisor) over stilte deelde hij een mooi schema om je omgang met tijd te toetsen.
Gezonde geest menu:
Actief
• Focustijd: 1 taak tegelijk
• Fysieke tijd: beweging
• Verbindingstijd: bewust contact hebben
• Speeltijd: om creativiteit te laten stromen
Inactief
• Voldoende slaap
• Time in: tijd voor reflectie, meditatie
• Down time: luieren, lummelen
Tip 168 - The Myth of Normal
Tip 169 - inspiratie van Benedictus
Ik neem jullie graag mee in de rijkdom van wijsheid die een monnik in de zesde eeuw ons heeft nagelaten.
Benedictus
Geboren rond 480 in een adellijk gezin in Umbrië. Ging studeren in Rome, maar hij voelde zich niet thuis. Hij verlangde ernaar om kluizenaar te worden. Uiteindelijk stichtte hij vele kloosters. Gemeenschappen zijn gediend bij regels om het goed met elkaar te hebben. Hij schreef voor zijn kloosters een eigen regel. De regel van Benedictus valt op door zijn beknoptheid, zijn duidelijkheid, maar ook zijn flexibiliteit als een voorschrift op een moment niet kloppend is. En het is duidelijk dat vanuit een liefdevol en wijs hart geschreven is. Veel kloosterorden hebben tot op de dag van vandaag deze regel als leidraad. Maar de regel is ook ontdekt als heilzaam en opbouwend voor het persoonlijke leven en als inspiratiebron voor wijs leiderschap.
De Regel
Benedictus begint zijn regel met het woord ‘luister’. Het woord is afgeleid van ausculteren en geeft weer dat het om aandachtig luisteren gaat. De regel eindigt met een woord dat duidt op aankomen. Door aandachtig te luisteren, te leven, kom je aan. Benedictus geloofde erin dat zijn monniken ieder op hun eigen wijze konden groeien en dat de abt van het klooster dat proces ondersteunde. Monniken zoeken God en proberen in harmonie met elkaar te leven. Net als in gezinnen zijn er de nodige obstakels. Daarom doet een monnik of moniaal (vrl) drie geloften.
Drie geloften
De eerste is Stabilitas; je kiest er voor om in deze gemeenschap te leven. En de kloostergemeenschap kiest jou. Een wederzijds commitment. Wij die niet in een klooster leven kunnen van de broeders en zusters leren om te groeien en bloeien waar je geplant bent. Ook als er dorre tijden zijn.
De tweede gelofte is Conversatio morum; elke dag kan je je levensstijl veranderen naar het doel wat je hebt. Dat hoeft helemaal niet over grootse dingen te gaan. Bijvoorbeeld haalbare goede gewoontes nastreven waardoor de gemeenschap en jij meer tot je recht komt.
De derde gelofte is Obediëntia; het gaat hier over heel goed ge-hoor geven zodat je ge-hoorzaam bent aan wat je hart hoort.
En net als in gezinnen ging en gaat het in de kloosters ook met vallen en opstaan.
Iedere gast kan de Heer zijn
In de Bijbel staat (Mattheüs 25) dat als je je hart openstelt voor mensen met kwetsbaarheden en je bent er voor ze, naar wat in je vermogen ligt, dat Jezus dat ziet als dat je dat voor Hem doet. Daarom heeft Benedictus in zijn regel staan dat alle gasten moeten worden ontvangen als was het Christus zelf. Ik ben gastvrouw in het stiltecentrum van de benedictijnse Willibrordsabdij te Doetinchem en gids in het oecumenische klooster Nieuw Sion te Diepenveen. Bij beide kloosters staat deze gastvrijheid hoog in het vaandel. Het is één van de redenen waarom ik deze vrijwilligerstaken zo graag doe. En voor mij is het een uitdaging, de conversatio morum, de kleine stapjes in groeien, zijn fijn.
Timemanagement
Hier heb ik praktisch gezien wel het meeste aan, want ik ben nogal goed in zowel mezelf overvragen als ondervragen. Benedictus zorgde voor een gezonde afwisseling tussen bidden, werken en herstellen. Daarbij was (simpel) werk niet minder heilig dan de psalmen zingen. Overigens was het in die tijd voor de monniken die van adel waren heel raar om te moeten werken. En nog te leren dat juist uit hun werk te zien is wat er in hun hart leeft. Alles met aandacht doen, van beginnen én ophouden weten. Tijd maken voor inspiratie en ontspanning en voldoende rust, dat zijn waarden die mij goed doen. In een preek van Jan Minderhoud (theoloog, coach en supervisor) over stilte deelde hij een mooi schema om je omgang met tijd te toetsen. Ik denk dat Benedictus dit de hedendaagse westerse mens zou gunnen.
Actief:
• Focustijd: 1 taak tegelijk
• Fysieke tijd: beweging
• Verbindingstijd: bewust contact hebben
• Speeltijd: om creativiteit te laten stromen
Inactief
• Voldoende slaap
• Time in: tijd voor reflectie, meditatie
• Down time: luieren, lummelen
Beginners
Benedictus schrijft zijn levensregel voor beginners. Toch wordt dagelijks tijdens een maaltijd van de Benedictijnen een stukje uit de regel voorgelezen. Dat geeft ontspanning en opscherping. Hoe lang je al ingetreden bent je blijft een beginner die dagelijks uitgenodigd wordt om te groeien.
Tip 170 - Wat zou je doen met 1 miljoen?
wat zie je dan? wat doe je dan, wat is hier zo waardevol aan?
Tip 171 - Pelgrimeren; op weg om thuis te komen
Een pelgrim is op weg. Het is meer dan gewoon (een lange afstand) wandelen of fietsen. Er is een verlangen naar een verandering onderweg door de route te gaan. Je gaat ergens naar toe, maar de weg leert je. En daardoor kom je anders thuis.
Pelgrimeren kan een levenshouding zijn van onderweg zijn. Een loslaten van veel, verbonden zijn met God, medemensen, en de natuur. En toch je eigen pad volgen.
Ook in Nederland zijn diverse Pelgrimspaden. En als je googelt dan zijn er kloosters en organisaties die pelgrimages aanbieden. Van hele korte tot langere.
Misschien heb jij er ook baat bij om even uit te stappen om voller te kunnen leven als je weer thuiskomt.
Tip 172 - NLP
Tip 173 - Het leven is als koken op een fornuis
Tip 174 - De natuur
Door de natuur ga je meer relativeren; het bos, de bomen, de geur, het ritselen van de bladeren, het heeft een helende, geruststellende werking op ons brein en op ons welzijn. Als het je lukt, ga wat vaker wandelen in de natuur en als vanzelf zal je hoofd leger worden en voel je je daarna beter!
Tip 175 - Het is nog vroeg
In een stil uur tussen donker en licht
tussen nachtdroom en daglicht
droom ik mijn dromen van hoop
en verwachting
van dingen die komen
nog niet gewekt zijn door het licht.
Hier kneed ik de klei van de toekomst
en vraag om wat goddelijk zicht
om donkere ruimte van stilte
te vormen - tot gedicht.
door Chris van Geel
Tip 176 - Creëren
Als je niet weet wat te doen in je leven of als je niet weet hoe je dagen er het beste uit kunnen zien, of als je meer een doel voor ogen wil hebben om je meer nuttig te voelen in het leven, is er een oplossing..... Creëer het !
Hoe, dat is een ontdekkingstocht waar ik je graag bij help. Door middel van op een speelse wijze door allerlei levensvragen te gaan en dit uit te werken, kunnen we kijken of jij je eigen meest favoriete leven in kunt zetten zodat jij op eigen kracht jezelf gelukkiger kan maken. Ik help je er graag bij.
Tip 177 - Zingeving of zinmaking?
Gewoon doen wat goed voelt, of wat goed voor je is. Zelf inzetten, creëren. maar aan de hand van wat? Hoe weet je dan wát je moet gaan doen? Ik help je er graag bij om na te gaan wat werkelijk belangrijk is voor jou. Ik heb veel materiaal waar we mee aan de slag kunnen gaan. Je hoeft het niet zelf te bedenken, maar aan de hand van concrete vragen word je aan het denken gezet waardoor je je leven een andere draai kunt geven in een richting die goed bij je past.
Tip 178 - Vat van zelfwaardering
Tip 179 - Must read boek
Tip 180 - uitspraak Ingspire
INGSPIRE
Tip 181 - Van afleiding naar aandacht
Een paar tips:
1. Zet de activiteiten die je doet op een rij en deel ze in naar activiteiten waar je van oplaadt en activiteiten waar je niet of te weinig van oplaadt. Sommige activiteiten zijn een halfuurtje leuk maar wordt het langer dan kost het je alleen maar energie. Word je bewust van hoe dat voor jou werkt.
2. Plan 1 of 2 keer per week een activiteit die je oplaadt, die voor jou vervulling geeft. Bereid dit goed voor zodat je er zeker van kunt zijn dat je het echt gaat doen. Maak het niet te groot, begin bijvoorbeeld met een kwartiertje wandelen, of 5 minuten mediteren, of een halfuurtje naar muziek luisteren.
3. Bespreek je wens met vrienden of je gezinsleden. Het helpt als je omgeving weet wat je wilt veranderen en waarom.
4. Plan kleine opladende activiteiten die je kunt doen als de verleiding opkomt om jezelf af te leiden. Bijvoorbeeld wandelen, muziek luisteren, bewust ademhalen, schrijven, kleurplaat inkleuren, een yogaoefening. Na een paar minuten tot een kwartier deze activiteit doen is de verleiding vaak alweer gezakt en kun jij verder met doen wat je echt wilt gaan doen.
5. Wanneer je de verleiding voelt opkomen om toch de smartphone/chips/biertje te pakken ga dan even met die verleiding ‘in gesprek’. Waarschijnlijk klinkt deze ongeveer zo: Ja, ik moet echt even ontspannen met een game/doos bonbons/lekker wijntje. Dus vraag je af: moet het echt? Of heb je een keuze om iets anders te gaan doen, iets waar je echt blij van wordt. Herkader de woorden in je hoofd.
6. Wordt niet boos als het je nog niet lukt. Al die afleiding is super verslavend. Het is echt logisch dat het moeite kost dit te veranderen en dat het niet altijd zal lukken. En lukt het je wel? Geniet en wees trots!
Tip 182 - boekentip "Dagboek van de Ziel"
Het beschrijft de zeven levensfasen vanaf je geboorte tot je doodgaat en de lege ruime daarna. Een mooie ontdekkingsreis voor jezelf over jouw unieke levensweg en de plek in de wereld.
Tip 183 - Zingeving door en met anderen
“There is no greater source of joy and meaning in our lives than our relationships with others.”
Tip 184 - Wijsheid
In ons lichaam zit alle wijsheid opgeslagen. We hoeven alleen de tijd en ruimte te nemen om ernaar te luisteren. Van Anouk PROP.
Tip 185 - Zin van de dag
In twee minuten levenswijzer: filosoof Stine Jensen serveert dagelijks nieuwe inzichten aan de hand van EEN quote, van Erasmus tot Dolly Parton en van Hannah Arendt tot Jochem Myjer.
Een inspirerende manier om de dag te beginnen!
Tip 186 - Leef in overeenstemming met je waarden
Weet je niet goed wat jouw waarden zijn? Doe dan onderstaande oefening:
Natuurlijk! Hier is een korte oefening om je te helpen bij het identificeren van je persoonlijke waarden:
1. **Maak tijd voor zelfreflectie**: Zoek een rustige plek waar je ongestoord kunt nadenken. Neem een paar minuten de tijd om diep adem te halen en je geest te kalmeren.
2. **Brainstorm je waarden**: Pak een vel papier en schrijf zo veel mogelijk waarden op die voor jou belangrijk lijken. Denk aan principes zoals eerlijkheid, vriendelijkheid, avontuur, autonomie, familie, succes, enzovoort.
3. **Selecteer je belangrijkste waarden**: Kies vervolgens de vijf tot tien waarden die het meest resoneren met wie je bent en wat je nastreeft in het leven. Denk na over situaties waarin je deze waarden hebt ervaren of waarin ze belangrijk voor je waren.
4. **Rangschik je waarden**: Leg je lijst met geselecteerde waarden voor je neer en rangschik ze in volgorde van prioriteit. Welke waarden zijn absoluut onmisbaar voor jou? Welke zijn iets minder belangrijk maar nog steeds significant?
5. **Reflecteer op je keuzes**: Neem even de tijd om na te denken over de waarden die je hebt gekozen en hun rangorde. Hoe weerspiegelen deze waarden je leven op dit moment? Zijn er gebieden waar je je meer wilt inzetten voor je belangrijkste waarden?
Door deze oefening regelmatig te herhalen, kun je een dieper inzicht krijgen in je persoonlijke waarden en hoe je ze kunt integreren in je dagelijks leven om meer zingeving te ervaren.
Tip 187 - Je gevoel van eigenwaarde
Stel je voor, ik heb een dure sjaal gekocht. Ik heb ook een eenvoudige sjaal die ik kreeg van mijn oma, vlak voordat ze stierf. Welke van deze sjaals is voor mij meer waardevol? Wat bepaalt de waarde van iets? Dat kan het geld zijn wat ik ervoor heb betaald. Maar dat kan ook bepaald worden door hoeveel van diezelfde sjaals er nog meer te koop zijn. Of het kan bepaald worden door welke herinnering er aan verbonden is, of van wie ik de sjaal heb gekregen. De sjaal van mijn oma is uniek, ook al heb ik er niet veel voor betaald, voor mij is hij waardevol, en er is er maar één van.
Zo is het ook met jou. Zoals jij is er maar één. Je mag er zijn. Wees dankbaar voor de gaven die je hebt, die mag je ontwikkelen. Zou jij meer willen leren hoe je je waardevolle kanten kunt ontdekken en hoe je eraan kunt werken om je zelfbeeld realistischer te maken?
Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie. Acceptance & Commitment Therapie (ACT) kan je helpen om meer naar je waarden te leven.
Hartelijke groet, Hannelies
Psychosociaal Therapeut - ACT Therapeut
Regio Ridderkerk-Dordrecht
Tip 188 - Boek over emoties
Tip 189 - zingeving
Tip 190 - boek
Tip 192 - boek
van MC vdr Bruggen
Tip 193 - boek
van MC vdr Bruggen.
Tip 194 - Wat zijn jouw bronnen
Ga voor jezelf na waardoor of van wie je blij wordt, of waar je ontspannen door wordt, of rustig, of juist energiek. Of wie of wat is je tot steun.
Schrijf het op, zodat je een lijst krijgt met hulpbronnen die jou helpen. Dit kan je altijd weer aanvullen. Bewaar deze lijst, het kan je op een ander moment tot steun zijn.
Tip 195 - Geluk is ook niet alles. Willem vdr Does.
Tip 196 - Zo ben ik nu eenmaal! Willem vdr Does.
Tip 197 - Leeg
Als je met iedereen bent
behalve met mij
ben je met niemand.
Als je met niemand bent
behalve met mij
ben je met iedereen.
Wees iedereen
in plaats van dat je druk bent
met iedereen.
Als je zoveel wordt ben je niks,
ben je leeg.
Rumi
Tip 198 - Boekentip: Liefdesroep
Het nodigt je uit om je unieke liefdesroep te volgen als richtingwijzer naar een bezield en vervuld leven.
Tip 199 - Wat wil JIJ?
Succes!
Tip 200 - Wie leidt ons leven
Tip 201 - Boekentip: De kracht van betekenis
* erbij horen
* een doel hebben
* verhalen vertellen
* transcendente ervaringen
Tip 202 - "Houd me vast"
Succes met bewustwording van je danspassen!
Tip 203 - Wat wil je achterlaten?
Tip 204 - Stel je eens voor…?
2) Waar zou je spijt van hebben als je er morgen niet meer zou zijn. Kun je dat nog rechtzetten of iets doen waardoor je dit gevoel van spijt wegneemt?
3) Wat geeft je leven kleur en wat zou het nog meer kleur kunnen geven?
4) Hoe zou je herinnerd willen worden?
Tip 205 - Leef en beleef je leven - Hoe kom je weer back on track?
Tip 206 - Leef en beleef je leven - wat is op dit moment in het nu?
Wat maakt dat het is zoals het is.
Wat is nadelig voor je.
Wat is je voordeel hierin. En wat nog meer.
Leef je in het verleden, leef je in het nu, leef je al voor de toekomst.
Tip 207 - Hoe gaat het echt met jou?
Het ontbreekt mij aan niets maar ik voel me niet gelukkig?
Ik doe alles op de automatische piloot.
Wat is de zin of het doel van mijn leven, mijn relatie of mijn werk?
Het zijn vragen waar we allemaal in het leven wel mee te maken krijgen.
Om je leven een boost te geven kun je stilstaan bij jezelf en jezelf bijvoorbeeld afvragen
waar geniet ik van?
welke dingen geven mij het gevoel echt te leven?
waar ben ik goed in? Welk talent heb ik weinig of niet meer gebruikt?
Je kunt ook een ideale toekomstige dag gedetailleerd beschrijven en vervolgens een stappenplan maken om je droom te realiseren.
Heb je een steun in de rug nodig, schroom dan niet om contact op te nemen. Samen onderzoeken we dan waar jouw hart blij van wordt!
Atie Andriessen
Lid therapiepsycholoog
Tip 208 - Toekomstdromen
Tip 209 - Zingevingsvragen
- waar kom jij 's ochtends je bed voor uit?
- als je nog maar kort te leven hebt, wat zou je gaan doen?
- plaats jezelf eens 10 jaar verder in de toekomst. Hoe wil je terugkijken
deze 10 jaar. Wat wil je bereikt hebben, welke persoonlijke ontwikkeling
zie je? Wat zie je op sociaal gebied?
Tip 210 - Ton van der Kroon
Tip 211 - Heden, verleden maar ook toekomst
Er is lef voor nodig om dat onder ogen te zien. Mogelijk wil je je gedachten hierover verder uitwerken. Dat kan vaak sneller en effectiever als je daarover in gesprek gaat. Of met een goede vriend, of met een goed therapeut. Eigenlijk is er geen tijd te verliezen.
Tip 212 - Doe wat je goed kan én wat je leuk vindt
Tip 213 - Reminder
Sta er voor jezelf bij stil waarom je het echt belangrijk en waardevol vindt om dit te gaan doen. Bijvoorbeeld: je wilt meer gaan wandelen, omdat je weet dat de buitenlucht en beweging goed voor je zijn en je je graag fitter en energieker wilt voelen. Zoek dan een plaatjes of foto op die past bij hoe fit en energiek zijn er voor jou uitziet. Zet of hang die foto op een in het oog vallende plek. Schrijf daarbij wat je daar de komende week allemaal voor kunt doen. Belangrijk is dat dat heel kleine stapjes zijn, waarvan je zeker weet dat je het kunt waarmaken. Bijvoorbeeld: elke dag 10 minuten wandelen, of elke dag om 19.00 uur opstaan en havermout met fruit als ontbijt nemen. Bedenk ook alvast wat je doet als er iets tegenzit, bijvoorbeeld: als het regent ga ik ook, ik zorg dat er een paraplu klaarligt, als de havermout op is, neem ik yoghurt.
Kijk aan het eind van elke week even terug. Is het gelukt en wat heeft het je gebracht? Bedenk dat het gaat om het in beweging komen voor iets wat voor jou waardevol is. Hoe voelt dat, om trouw te zijn aan jezelf? Als het niet helemaal is gelukt, wat waren de obstakels en wat kun je de komende week anders doen?
Wees mild voor jezelf: elke moment is een kans om opnieuw te beginnen!
Tip 214 - Boekentip: Op zoek naar antwoorden
Tip 215 - Medium Marion Berndsen
Tip 216 - Boekentip: De Alchemist van Paulo Coelho
Tip 217 - Leef vanuit je talenten
Allemaal vragen en elke dag is weer een nieuwe. Geef je leven zin, denk hierbij aan hoe zou jij jouw talenten in kunnen zetten om er voor een ander te zijn ? Dan krijg je dit voor jezelf ook terug: je werkt immers vanuit jouw talenten en dat geeft voldoening.
Tip 218 - Boekentip: de emotie encyclopedie
Tip 219 - Boekentip: Het licht tussen ons
Ze beschrijft haar leven en ervaringen van haar readings.
Lauras inzichten en de ontroerende verhalen uit haar readings leren ons op een liefdevoller en zinvoller manier in het leven van hier en nu te staan.
Tip 220 - geef zorg aan een ander of een object
Tip 221 - Alles komt zoals het bedoeld is
Toch zijn de gebeurtenissen in jouw leven precies wat jij moet meemaken.
Alles komt zoals het bedoeld is.
Deze gebeurtenissen testen je, als in een training. Ze geven je de mogelijkheid inzicht te krijgen in het leven, jezelf en/of de relaties met de mensen om je heen.
Door na te denken over wat je zou kunnen leren van iedere gebeurtenis - "leuk" of "vervelend" - krijgt alles een diepere betekenis.
Dit helpt je om standvastiger en gelukkiger in het leven te staan.
Tip 222 - Intuïtie
Tip 223 - Een nachtje ergens over slapen
Onze hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken. Ergens een nachtje over slapen betekent dat er ook van uit het onbewuste informatie naar boven kan komen over waar je de beslissing over wil nemen.
De bewuste en onbewuste informatie samen zorgen e voor dat je een beter besluit kan maken.
De uitdrukking "ik slaap er een nachtje over' is op waarheid gebaseerd.
Tip 224 - 7 daagse challenge - Denk aan de zin: uit met de onzin!
Maak gebruik van de volgende vragen:
Dag 1 - Wat deed je vandaag om je relaties eerlijker te maken? Hoe ging dat? En wat leer je hier over voor morgen?
Dag 2 - Hoe geef je spiritualiteit een plek in je relaties? Waaraan zien anderen dat?
Dag 3 - Welke levenshouding maakt jou kwetsbaar in relaties? Hoe ga je met die levenshouding en kwetsbaarheid om?
Dag 4 - Wat vind je mooi aan jouw relaties? En welke bijdrage leverde jij hier vandaag aan?
Dag 5 - Welk perspectief nam je in tijdens een eerdere relatiecrisis dat de relatiecrisis deed veranderen?
Dag 6 - Welke vrijheden vind je passend in een liefdesrelatie? En op welke wijze besprak je dat vandaag met je partner?
Dag 7 - Welke vraag vind je passend om jezelf vandaag te stellen?
Denk aan de zin: uit met de onzin!
Tip 225 - boekentip
Schrijver: Charlie Mackesy
Tip 226 - Schrijf er over
Tip 227 - Zoek een mentor
Je kunt jezelf niet optrekken aan je eigen haar.
Wees proactief en maak zelf iemand tot jouw inspirerende leraar.
Tip 228 - Werk en leven
Maar ga ook niet te ver. Weet maat te houden. Investeer in jezelf als persoon in plaats van alleen nog maar een slaaf van je werk te worden. Dat scheelt veel stress en gepieker.
Blijf leven.
Tip 229 - Zingeving
Tip 231 - Zoek eens oude foto's op
Kies één of meerdere foto’s uit van momenten waarop je met iets bezig was en het echt naar je zin had.
Wat deed je? Was je alleen of met anderen? Wat maakte dat zo fijn om te doen? Vraag je eens af op wat voor manier je die dingen in je leven van nu meer ruimte kunt geven.
Als je bijvoorbeeld blij wordt van foto’s waarop je je jezelf ziet, klimmend in een boom, dan heb je misschien wel behoefte aan avontuur. Het kan ook zijn dat je gelukkig was met het samenzijn met vrienden of van het samen klussen met je ouders. Wat maakte precies dat je dat leuk vond? Was dat het samen iets ondernemen of eerder het creëren van iets nieuws? Of was het het bieden van praktische oplossingen?
Leg de foto’s neer of hang ze op op een plek waar je ze regelmatig tegenkomt.
Op deze manier lukt het je vast om wat verder te kijken dan je vanuit je vaste denkpatronen zou doen.
Tip 232 - Zingeven is eerder zinvinden
Tip 233 - voluit leven
Hoe is dit bij jou ?
Is het niet zo dat leed onlosmakelijk verbonden is met het leven ? zou de oplossing kunnen liggen in het aanvaarden waarmee je het dagelijks gevecht stopt. Door te aanvaarden ( en ik weet dat is echt niet altijd eenvoudig) en de focus te verleggen waardoor er ruimte komt om dingen te gaan doen die je werkelijk belangrijk vindt. Dan komt er voldoening - de waarde waar je voor staat .
er is een zelfhulpboek ( voluit leven -auteurs : ernst bohlmeijer en monique hulsbergen) die je hierbij kan ondersteunen
mocht je liever face to face gesprek hierover hebben ook dit kan .
vVel je welkom bij mij of een collega .
warme groet Bea
Tip 234 - van bewustwording naar zingeving
Bewustwording is hierbij een belangrijke stap. Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe ? wordt ik blij van wat ik doe? Doe ik dingen omdat ik het wil of is er een andere reden?
Bij je bewustwordingsonderzoek kan een vorm van mediatie helpend bij zijn. Het brengt je meer in jezelf , bij je gevoel , gedachten en eigen behoeften.
Kijk eens per dag welk moment je een blij gevoel heeft gegeven - of maak elke dag eens een foto wat je ontroert ... etc. sta bij deze momenten eens stil.
Het zal je bewuster maken en alerter maken in je zoektocht naar de zingeving, die vaak in kleine dingen ligt .
veel succes met je proces in zingeving
warme groet Bea 😇
Tip 235 - boekentip
Schrijver: David A. Seamands
Tip 236 - Zingeving
Tip 237 - Podcast Eckhart Tolle - voor wie niet van lezen houdt
Laagdrempelig en goed volgbaar, ook voor mensen een begin willen maken in zelfonderzoek.
Tip 238 - Stop als je verkeerd bezig bent
Dat geldt voor alle verkeerde afslagen in je leven. Als je ze maar onder ogen wilt zien, kun je wat met je fouten. Altijd. En die keus is alleen aan jou.
Tip 239 - Luisteren
Als ik echt naar jou luister, wat hoor ik je dan zeggen?
Tip 240 - Als je je ontheemd voelt.....denk aan regressietherapie
Tip 241 - Als je je ontheemd voelt.....denk aan regressietherapie
Tip 242 - Even iets anders... Documentaire "Seaspiracy"
"Seaspiracy".
Na het zien van deze documentaire, waarin door onderzoek van de filmmaker stap voor stap wordt ontdekt hoe de visvangst wereldwijd een enorme impact heeft op het klimaat, kon ik niet anders dan beseffen dat iedereen deze documentaire zou moeten zien.
Je valt van de éne verbazing in de andere...
Tip 243 - Waar wordt ik happy van
Kijk wat je eet en hoe je dit eet.
Wie heb je graag om je heen...Blijf trouw aan jezelf.
Tip 244 - Waar wordt ik happy van!
Tip 245 - Koers houden
Je waarden geven je leven zin en een doel en maken het de moeite waard. Schep helderheid over wat je waarden zijn en ga je vervolgens in overeenstemming met deze waarden gedragen. Je doet dat door toegewijde actie te ondernemen.
Tip 246 - Waardevol leven
- Familie
- Ouderschap
- Vrienden
- Werk
- Gezondheid
- Intieme relaties
- Ontspanning
- Persoonlijke ontwikkeling
- Sociaal
- Spiritualiteit
Tip 247 - Bestaansrecht van Maarten Oversier
Tip 248 - Van donker naar licht
Tip 249 - Foute verleidingen
Tip 250 - Foute verleidingen II
Tip 251 - Zin van bestaan
Tip 252 - Goede voornemens
Tip 253 - zingeving / rouwverwerking
Tip 254 - boek liefde & angst
Tip 255 - 113
Tip 256 - Zelfdenkboek
Gun jezelf een reis door je eigen gedachten samen met Manon en Marlies en hun Zelfdenkboek. De dames dagen je uit om te filosoferen over liefde en vriendschap. Hun ogenschijnlijk simpele format stimuleert je jouw eigen gedachten ver uit te diepen. Een echte aanrader om aan te schaffen. Je leest een volledige recensie op OverPsychologie.nl
Tip 257 - Focus op wat jou doet stromen
Tip 258 - Wat heeft het voor zin?
Het zijn vragen naar de achterliggende reden van wie je bent en waarom je dingen doet. Die vraag wordt vaak belangrijker als het gevoel van vervulling in je leven ontbreekt. En hoewel dit gevoel niet fijn is, kan het een aanleiding zijn om op zoek te gaan in jezelf. Wat zijn mijn waardes, wat geeft mij voldoening en energie, heb ik gevoel dat er meer diepte in mij is die ik niet kan bereiken of die niet tot uitdrukking komt?
De antwoorden zijn voor iedereen anders. Deze persoonlijke zoektocht is met of zonder hulp altijd de moeite waard.
Tip 259 - Een goed leven en toch niet gelukkig
Tip 260 - lief zijn voor jezelf
Tip 261 - Vergeving van jezelf
Als je oprecht spijt hebt mag je op zeker moment jezelf vergeven. Compassie, liefdevol begrip, hebben voor jezelf. Zoek in je gedachten een wijs liefdevol mens of een spirituele energie die heel liefdevol is. Zie het, hem of haar voor je en voel de liefdevolle energie. En vraag je af: Wat zou de Liefde (desgewenst je liefste vriend of oma, de Dalai Lama, Jezus, een engel, boeddha, ...) in deze situatie doen of zeggen?
Sta jezelf toe hiernaar te luisteren met je gevoel.
Tip 262 - Vrijheid zit in jezelf
In dit boek De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.
Tip 263 - Boekentip : Nieuwe Dageraad deel 1
Tip 264 - How to Work with Dreams
The very first thing that you need to do is to write down your dream.
The obvious reason is that otherwise you may easily forget the dream, as dream come from a different level of consciousness that we tend to leave by awakening. The other reason is that when you write a dream you manage to go deep into the story and the sensations that the dreams brought with it. As you describe it in writing you are inevitably going deeper in its meaning and some reflection could already happen in this stage.
One of my dreams, for instance was about getting locked out of the house, as I was writing the dream I realized that in the dream I saw a name that was not mine on the doorbell, that way I realized while writing that it was not my house. Being the house the symbol for our personality, my reflections process got jolted.
The second step in interpreting your own dreams is to observe what get your attention in the dream. There are often a number of details in the dreams, however, it is really common that either you can remember only one or two aspects of the dream and forgot all the others, or you remember all the aspects, but somehow you get stuck on a specific detail. Follow that hint, it is your Arianna's thread.
What to do with such a hint?
There we come to the third step: ask yourself questions.
What are your associations with what you remember of the dreams? What do those symbol represent for you?
Does the dream got you thinking to a particular aspect of your life?
Allow your creativity to produce even more questions and allow time to bring you the answers.
Whit this step you start a journey inside yourself, there could be a lot of things coming up, new and old. The important things is that you don't loose your grounding and you can do that by going back, every time you find yourself lost in a deep reflection, to the question:
How can I use this insight in my life?
A forth tip I want to give you, in case you want to go even deeper, is to meditate on your dream. A way I know to do that is to sit in silence, your eyes closed, relax and visualize with your mind's eye your dream being brought inside an energy center located in between your eyebrow: the silence point. Allow your dream and this energy point to interact and enjoy the insight on a mental, emotional or spiritual level that this brings you.
But most of all enjoy the process.
Tip 265 - Waarden
Kijk in plaats hiervan naar waarden. Je wordt er niet persé gelukkig van, maar het is wel dat gene dat het aller belangrijkste is in je leven.
Stel dat je een nieuwe wereld mag bouwen. Je mag alles en iedereen meenemen of juist weglaten. Je mag nieuwe dingen creëren, etc. Wat zou je bouwen? (neem hier even de tijd voor!)
..
..
..
Wat maakt dat je juist deze dingen kiest? Zoek eventueel op google naar 'waarden' en kijk welke bij jou beeld passen. Wat is nou het meest belangrijke!
Tip 266 - Kernwaarden
Heb je je kernwaarden gevonden? Leg ze eens in de ruimte om je heen. Welke liggen dicht bij en welke voelen ver af? Hoe veel binding heb je met jou kernwaarden? Ben je er intensief mee bezig of zijn ze wat verwaterd? Leg ze eens neer op de manier hoe jij er op dit moment mee in verbonden bent.
Kies één kernwaarde die je een mini beweging geeft. Het mag naar boven, rechts, links, onder, draaien, etc zijn. Wat zou je willen aanpassen aan deze waarden?
Formuleer wat dit voor jou betekend. Wat ga je concreet doen in de komende week/maand om deze beweging in de kernwaarde een realiteit te maken?
(P.s. voor waarden formuleren, zie mijn andere tips).
Tip 267 - Zingeving is belangrijk voor je welbevinden
Tip 268 - Heb ik betekenis?
Natuurlijk is het belangrijk wat je doet. Maar vergeet ook niet te kijken naar wie en wat je bent, naar de waardering voor jezelf ongeacht de zinnige/onzinnige dingen die je doet. Kun je de waarde en betekenis van jouw bestaan voelen?
Tip 269 - Aarde
We erven de aarde niet van onze (voor)ouders, we lenen haar van onze kinderen.
Tip 270 - Zingeving
Tip 271 - waarheid
2. de waarheid is uiteindelijk één, waarheid kan niet met zichzelf in strijd zijn (uit de Cursus in Wonderen)
Tip 272 - Veerkracht
Het belangrijkste is hoe neem je dit nieuws op. En wat doe je er vervolgens mee. Zie je dit als falen of juist als een nieuw begin!
Tip 273 - Veerkracht
Dit is voor iedereen anders en de kunst is om te ontdekken wat jou goed doet in zo'n situatie en hoe je hierbij stap voor stap, dichterbij jezelf komt in harmonie met....
Tip 274 - in alles spreekt een diepere betekenis
Tip 275 - Zoals het leven bedoeld is
Tip 276 - Is zingeving tijdelijk van aard?
Tip 277 - De relatie met jezelf verdiepen
En zeker, al deze activiteiten en relaties zijn belangrijk en kunnen een gevoel van vervulling geven. Toch blijken ze niet altijd tot het innerlijke gevoel van een zinvol leven te leiden. Een gevoel van gemis kan blijven knagen. Dit gevoel is belangrijk om op te merken en bij stil te staan. Het is niet het bewijs dat er iets mis met je is, maar het is eerder een uitnodiging. Je binnenste geeft een signaal dat er ergens een innerlijke connectie ontbreekt. Door de relatie met jezelf te verdiepen kan dit gevoel veranderen. Het gevoel dat je leven zinvol is kan meer vanbinnen uit komen en voelbaar worden in je werk en je relaties.
Tip 278 - Wat is voor jou zingeving?
Tip 279 - posttraumatische groei
Tip 280 - waarheid
(bron: Cursus in Wonderen)
Tip 281 - Wat je gelukkig maakt, geeft je leven zin
Tip 282 - Probeer om te gaan met negatieve gevoelens
Tip 283 - Wat wil je nog doen met je leven?
Een mooie oefening om dat eens te onderzoeken en te overdenken wat je graag wilt doen met je leven is de volgende oefening:
Maak een overzicht van 8 vakken - ieder vak staat voor 10 jaar in je leven; van 0-10, van 10-20, van 20-30, etc. Vul bij ieder vak in wat je wensen en dromen waren in die tijdperiode. En ook wat je moeilijker vond in die tijd. En voor de vakken die in de toekomst liggen - wat zijn daar je dromen en wensen voor.
Als we ervan uitgaan dat we ongeveer 80 jaar leven - dan heb je zo 8 vakken. Vul die eens in voor jezelf en reflecteer dan eens wat dit overzicht je verteld. Wat zijn nu je dromen en wensen, waar ben je bang voor? Een manier vinden die angst te overwinnen kan je brengen naar waar je graag wilt zijn.
Tip 284 - fris het nieuwe jaar in!
Soms is de oplossing heel eenvoudig… Zo eenvoudig dat je misschien denkt: ‘ja natuurlijk…’. Maar ik kan je vertellen dat het heel vaak écht eenvoudig is en tegelijk zo weerbarstig.
Elk gevoel begint namelijk met een gedachte. Dus als je dat nare gevoel wilt elimineren, zul je moeten beginnen met positieve gedachten. Probeer eens bewust positieve gedachten te denken. Of nog beter: er een paar op te schrijven, vooral wanneer je merkt dat je in de neerwaartse spiraal zit. Gewoon wat gedachten over dingen waar je blij van wordt. Dingen die uit je omgeving even bewust aandacht geven en voelen wat erdoor gebeurt: Je wordt er blij van. Even dankbaar zijn.
Tip 285 - smile
Tip 286 - Pleasure without pain?
Tip 287 - delen
bron: Cursus in Wonderen
Tip 288 - retraites
Neem eens een moment voor jezelf en je zult merken hoe goed het je doet.
Tip 289 - LIchaam
Tip 290 - Eerlijkheid
Eerlijk zijn betekent dat je dingen neutraal kan zien, precies zoals ze zijn. Je kijkt als het ware vanuit een overzichtspositie naar je zelf en ziet de issues die je leven lastig of vervelend maken. Eerlijk zijn betekent dat jij de tekortkomingen in eigen persoonlijkheid kan bekennen aan jezelf en zeggen ja, dat heb ik of ja dat doe ik en daar de verantwoordelijkheid voor nemen om dat gedrag te veranderen. Het betekent ook dat jij je losmaakt van je persoonlijkheid en dat jij je eigen leven stuurt vanuit een hogere positie dan de ego. Jij bent niet je persoonlijkheid!
Eerlijk zijn kun je leren door met eerlijke mensen om te gaan en ze te imiteren. Kwaliteiten zowel positief als negatief zijn overdraagbaar. Wil jij positief staan in het leven, ga dan met mensen om die zich zo voelen.
Reflecteren kan je helpen in eerlijk worden. Elke avond voordat je naar bed gaat, zit even met jezelf en kijk terug op je dag. Hoe eerlijk was jij vandaag naar anderen en naar jezelf? Hoe ben je omgegaan met je lichaam? met anderen? was je eerlijk in je woorden en je daden? was je eerlijk in je gedachten en overtuigingen over jezelf en over anderen?
Eerlijkheid kun je elke dag vergroten door je bewust te zijn van jezelf. Eerlijkheid is een kracht van heling.
Tip 291 - Zelfontplooiing
Thema’s rondom zelfontplooiing zijn:
- Faalangst
- Weinig of niets durven zonder hulp van anderen
- Oplossingsgerichtheid en creativiteit ontbreekt
- Bang om op onderzoek uit te gaan
- Je eigen vermogens, kracht en kwaliteiten onderschatten
- Oorzaken buiten jezelf leggen
- Excuses verzinnen om ergens onderuit te komen
- Vastzitten in groei
Door het werken aan bovenstaande thema's wordt zelfontplooiing gestimuleerd.
Tip 292 - Zingeving voor wie?
Tip 293 - The wheel of life
There are 8 areas in our life that are included in this wheel and that we can evaluate looking at our life. The areas are:
1- Health;
2- Career;
3- Finances;
4- Family & friends;
5- Romantic relationships;
6- Personal development;
7- Entertainment;
8- Environment.
By all means feel free to add one or more areas if you feel like it, this is indicative.
For each of the areas you can assign a level of satisfaction from 1, totally unsatisfied, to 10, completely happy. In its simplicity this is of course an activity that brings you great reflection. You may realize the areas where you invest more energy and time and those you overlooked. You may feel that is exactly the way you want to live or you may discover desires for change.
Embrace the self-reflection and start to think about what you need, what you are going to do, what is your next step.
Tip 294 - Resolutions
That is a pity if you ask me, there is a treasure of information behind all those unfulfilled resolution, disappointed dreams and failed launches. Here some tips on how to harvest some self-awareness from failed projects.
A personal example: not longer than a month ago I had an idea, I put all my knowledge, enthusiasm and hard work into realizing my idea only to fail miserably. On second thought I realized that the reason I was pursuing that idea was not aligned with who I really am, what I really want to do and that I was therefore relieved it didn’t go through.
If something we want doesn’t happen there is always more information to find out about the reasons why:
Why did you want that (whatever it was)?
This is a good question that can be asked few times if needed and that requires an honest answer from your heart.
How does that plan/desire/resolution fit in your bigger life project?
You want to make sure the answer here is yes of you are better off putting aside that project for something more aligned to your purpose.
Tip 295 - Opoffering
Zo kreeg ik laatst tijdens een meditatie een ingeving. Ik beseft dat als er een deur sluit zich een andere deur opent. Dus als ik wil dat er een deur open gaat, moet ik eerst een oude deur sluiten.
Dat heb ik ook gedaan. Ik heb afscheid genomen van iemand waar ik van hou en die mijn zielsmaatje is. Ik voelde dat ik dit moest doen, hoeveel pijn het me ook zou doen. De zin die in me op kwam was 'als dit is wat het leven van me vraagt, dan ben ik bereid het te doen'.
Het herinnerde mij aan het verhaal van de Bijbelse Abraham die gevraagd werd zijn zoon Izaak te offeren. Je 'kind' mag je hier symbolisch opvatten. In het voorbeeld dat ik hierboven gaf voelde het echter wel zo, dat ik iets dat mij dierbaar was moest offeren. En ik voelde ook de bereidheid om het te doen.
Waarom? Vanuit een soort oer-vertrouwen, een innerlijk weten en vanuit overgave.
Dit is de spirituele manier van leven: je ik-behoeften opzij zetten ten behoeve van iets groters.
Tip 296 - oordeel niet
We hebben allemaal de neiging om ons een --vaak kritisch of negatief-- oordeel te vormen over mensen en gebeurtenissen. In diverse oosterse en westerse spirituele tradities wordt juist een houding van niet-oordelen benadrukt, de dingen accepteren die op je pad komen. Is dit rationeel te begrijpen?
Ik denk hierbij altijd aan een mooi verhaal in de Zen spirituele traditie, een verhaal over een boer die het als een ramp ervaart dat zijn enige paard is weggelopen. Als het paard de dag erop terugkeert met een hele kudde paarden blijkt dat wat de boer betreurde een godsgeschenk te zijn. Een volgende ramp lijkt zich aan te dienen als zijn zoon een been breekt en niet kan werken op het land. Een paar dagen later komt het leger van de vorst langs en alle jonge mannen worden gerekruteerd om in het leger van de vorst te vechten. De zoon is niet inzetbaar en ontloopt de strijd. Ook deze “ramp” blijkt achteraf een zegen. Dit verhaal laat zien hoe het simpele verloop van tijd ons oordeel over een gebeurtenis in zijn volstrekte tegendeel kan veranderen.
De Cursus in Wonderen staat in de moderne westerse spirituele traditie en geeft een andere redenering om tot een zelfde inzicht te komen. De Cursus stelt dat we gebeurtenissen -en zelfs de werkelijkheid om ons heen-- niet kùnnen beoordelen als gevolg van ons beperkte gezichtsveld. Volgens de Cursus nemen we maar een heel klein deel van de werkelijkheid waar, zien niet alle verbanden met andere gebeurtenissen en ontwikkelingen, hebben nauwelijks inzicht in de ontstaansgeschiedenis van wat er gebeurt en al helemaal geen inzicht in toekomstige gevolgen daarvan. We zien ook maar een klein deel van al diegenen die nu en in de toekomst direct en indirect door een gebeurtenis worden geraakt. Als je dit allemaal bedenkt, hoe wil je dan beoordelen of een gebeurtenis wenselijk is of niet? Net als het verhaal van de boer in de Zen traditie zegt ook de Cursus ons dat we niet goed kunnen oordelen over gebeurtenissen die zich aandienen. Dat houdt ons vaak niet tegen om vernietigende oordelen te vellen.
Is het überhaupt mogelijk om te leven zonder die oordelen? Jazeker, je kunt prima adequaat reageren op een gebeurtenis in je leven zonder dat jij bepaalt of die gebeurtenis wenselijk of onwenselijk is. De gebeurtenis is er, en niets staat je in de weg om daar adequaat op te reageren, en zo nodig bij te dragen aan het verminderen van eventueel menselijk lijden als gevolg van die gebeurtenis. Daar is jouw oordeel niet voor nodig. Zo ontwikkel je een houding van gelijkmoedigheid.
De Cursus verbindt een paradoxale conclusie aan dit inzicht in het beperkte menselijke oordeelsvermogen: als je je realiseert dat je niet zinnig kùnt oordelen is er ook geen noodzaak om dat te proberen, je wordt bevrijd van de “noodzaak” om steeds weer een oordeel te vormen. Je onvermogen om goed te oordelen wordt je bevrijding.
(n.b. in de tips over een negatief zelfbeeld vind je mijn tekst over oordelen over andere mensen)
Tip 297 - Gun jezelf af en toe een moment om te genieten
Tip 298 - Leef je eigen leven
- Stel doelen: deze hoeven niet groot te zijn, als ze maar aansluiten bij jouw verlangens.
- Leef volgens je waarden. Dat zijn die dingen, die écht belangrijk voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan rust, vrijheid, gezondheid, vriendschap, liefde etc.
- Verdeel je energie. Doe vooral dingen die jou energie geven en verminder het aantal energievreters.
- Wees dankbaar. Schrijf iedere avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent die dag.
- Bewaak je grenzen. Door ‘nee’ te zeggen tegen de ander zeg je ‘ja’ tegen jezelf.
- Vergelijk jezelf niet met anderen. Als je het toch doet, realiseer je dan dat je vaak de minder mooie kanten en de pijn van de ander niet ziet.
- Accepteer dat je sommige dingen niet kunt veranderen en kijk naar wat er wél kan.
- Geniet van de momenten dat je samen bent met dierbaren. Dat vormen later mooie herinneringen.
Tip 299 - Leven vanuit je hart
Je kan je ook afvragen wat is voor jou goed?
Wat is gelukkig voor jou?
Wees eens nieuwsgierig naar jezelf.
Wat heb je echt nodig om.... tot bloei te komen.
Wat is hierbij belangrijk voor jou.
Tip 300 - Leven vanuit je hart
Dit in openheid naar jezelf toe wat ook een bepaalde kwetsbaarheid kan aangeven of openbaren.
Door je hand op je hart te leggen maak je letterlijk contact en kan je voelen wat is. Wat is je verlangen voor nu en in de toekomst!
Tip 301 - the wisdomof trauma
dit is echt een must see als je meer van je zelf wil begrijpen als het gaat over de impact van dingen die je in je vroege jeugd hebt mee gemaakt.
Gabor Mate heeft ook veel boeken geschreven en op youtube staan veel interviews met hem.
Tip 302 - Imbolc
Hoop
Hoop is kijken naar de toekomst. Het is werken aan of verwerken van. De uitkomst zal altijd beter, of in ieder geval, anders zijn dan het nu. Er is altijd een mogelijkheid tot verandering en dat hoeft echt niet altijd positief te zijn, maar gewoon anders. En in het anders zit de hoop. Je kunt, in het nu, een uitzichtloosheid ervaren. Hoop betekend dan dat er uitzicht is.
De schapen geven weer melk, de aarde laat weer groei zien, het licht komt langzaam terug.
Tip 303 - Vertrouwen
Je merkt het direct, wanneer er geen vertrouwen is. Het gesprek loopt stroef, mijn vragen worden half beantwoord of het duurt (te) lang voordat de cliënt reageert. Dit is de reden waarom ik een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek aanbied.
Vertrouwen is veiligheid
Wanneer je vertrouwt, voel je je veilig. Veilig genoeg om je diepste gedachten te delen. Je verstopte angsten en pijnen.
Een cliënt kwam met zijn puberzoon bij mij en had nog een andere uitleg voor vertrouwen.
Vertrouwen is vrijheid
Wanneer je iemand vertrouwd, in dit geval wanneer de vader de zoon vertrouwd, is er vrijheid. Je komt je afspraken na, je bent open en eerlijk. Dán kan de vader de zoon vrijheid bieden. Hij vertrouwd erop dat de zoon hem genoeg vertrouwd om te vertellen, om te vragen om te delen.
Mooie betekenissen voor het woord “vertrouwen”.
Weet jij er nog meer?
Tip 304 - Geestelijke behoeften
Tip 305 - zin geven aan je leven, brengt vreugde
Zingeving is niet hetzelfde als religie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat religie misschien wel de daadwerkelijke zingeving heeft vervangen door doodse dogmatiek. Toch zijn religies als oesterschelpen, waar in de kern wel degelijk een stralende parel zit.
Zingeving komt bij de latere levensfasen meestal sterker naar voren dan op jonge leeftijd. Dat is een logisch en normaal gevolg van de diverse levensfasen waar we doorheen gaan. Iedere levensfase heeft z'n eigen uitdagingen.
Zingeving is aan het verschuiven van religie naar spiritualiteit. Zingeving zet je hele leven in een bepaald perspectief, waardoor je gebeurtenissen kunt relativeren en ze kunt zien in het licht van een groter doel. Een doel dat voorbij gaat aan de persoonlijkheid.
Dit kan misschien als een soort onderdanigheid aan iets groters lijken, maar mijn ervaring is juist tegenovergesteld. Door in dienst van een groter doel te leven krijgt het hele leven zin en het geeft juist vreugde, passie, acceptatie en overgaven.
Ik kan me geen leven zonder zingeving voorstellen. Als je het gevoel hebt dat je iets mist in je leven, dat je in cirkeltjes rond gaat, je misschien een beetje doelloos en depressief voelt, dan is het verstandig om, naast de praktische psychologische aanpak, ook naar zingeving op zoek te gaan. Diverse vormen van meditatie, retraites, gebed, recitaties. e.d. brengen je terug bij je Bron en het kan niet anders dan dat dat vreugde geeft, want Bron = Vreugde!
Tip 306 - Je verbinden met jezelf
Tip 307 - There are other questions to ask yourself before: Who am I
This morning I was listening to a very interesting TED talk when the speaker started talking about how important it is to know who we are so that we can truly be ourselves, live the life we were born to live and be happy.
Perhaps because I was walking in nature while listening and this, you know, predisposes you to a deeper contact with yourself and with what surrounds you, or perhaps because in the last period I have learned more deeply the effect that the emotional injuries suffered in childhood can have when we are adults, in any case my reflection was: but how do we find out who we really are if all our energy is invested in surviving all the wounds we carry with us?
Metaphorically I would define it as trying to dance in ballet shoes with a 15kg backpack on your shoulders: apparently possible, not particularly nice to look at and certainly unnecessarily tiring.
So my reflection is: wouldn't it be better to start by healing the wounds?
My hypothesis is that when the wounds are healed, our true essence, the truest and most intimate self, emerges naturally and there is no longer any need to ask ourselves 'who am I?', because at that point you know it, you feel it and you it seems obvious.
My personal experience as a growing human being and as a therapist, but also as a person living among other people, is that knowing yourself strengthens you, the stronger you are internally the more you are able to face your wounds inside and heal them and the closer you get to who you really are.
If you feel like you don't have hurts from the past it could be that the hurts are there but they are very well camouflaged but, if that is the case, you will notice in some areas of your life that things are not really going well or that to make it seems like they go well, costs you a huge effort.
Lately it is becoming more and more evident how intelligence can be an obstacle to happiness. The smarter you are, the more likely you are to hide how you really feel and make it seem like everything is fine to the outside world.
However effective this strategy is, often working unconsciously, in fostering an image of good functioning of the individual in his/her environment, what we witness in these cases is an isolation of the individual and the invisibility of his/her discomfort. No one sees the problem, so no help is offered.
Sadly I've never met anyone who didn't need to heal something psychic, emotional or spiritual, just as I've never met anyone who never needed a doctor or even a Band-Aid. We are human beings, not only biological organisms but also and above all souls embodied in physical, mental and emotional bodies that need regular maintenance because they are sophisticated and constantly evolving organisms.
My invitation therefore is to consider how you can heal yourself within from the pain you carry and in doing so pave your way towards the inevitable and gradual discovery of who you are.
Don't think it takes years, it happens more often than you think that after a couple of months my clients suggest to reduce frequency of sessions because they already feel so much better.
Don't even think that it has to be a painful path, in my experience the best way to achieve results is to collaborate so that it is an harmonious road that respects your boundaries.
Tip 308 - Boekentip: Een gift uit Avalon
Tip 309 - Afsluiten van je werkdag I
Neem aan het einde van je werkdag een paar minuten de tijd om te bedenken wat je allemaal hebt gedaan. Geef jezelf een compliment voor wat je hebt bereikt en maak alvast een klein lijst met de dingen die je morgen wilt doen. En belangrijk, zeg tegen jezelf: Voor vandaag is het genoeg!
Tip 310 - Afsluiten van je werkdag II
Ga rustig naar huis en neem ook het verkeer zoals het is! Probeer op weg naar huis stil te staan bij het licht, de temperatuur en gewoon het feit dat je weer even buiten bent. Richt je op de geluiden (bijvoorbeeld vogels) en op de kleuren (bijvoorbeeld bloemen) of andere opvallende dingen die je hoort, ziet of ruikt.
Tip 311 - Hoe kan ik een waardevoller leven leiden?
Iedereen heeft te maken met lijden in zijn of haar leven, zoals verlies, verdriet, angst, onzekerheid, afwijzing, falen, ziekte, pijn en dood. Er is onderzoek gedaan naar de vraag: “Waarom lijden mensen en hoe kunnen we hen helpen om dat te doorbreken? ”. De conclusie is dat een deel van ons lijden niet te vermijden is, maar dat we een ander deel van ons lijden zelf creëren door hoe we als mens in elkaar zitten.
We vergroten ons lijden als we de pijn in ons leven niet willen ervaren, als we gaan vechten en vluchten. Dat doen we op allerlei manieren, bijvoorbeeld door te veel te snoepen, alcohol drinken, spullen kopen, vermijden, piekeren, veel met TV en Social media bezig zijn, te hard werken. Dit gaat ten koste van de dingen die belangrijk voor ons zijn.
Verder lijden we als mens omdat we kunnen denken en daardoor vast kunnen komen te zitten in onze denkwereld .Ook dat gaat ten koste van aandacht voor waardevolle ervaringen.
ACT richt zich erop om zowel het verzet tegen dat wat er is, als het verstrikt raken in gedachten te doorbreken, zodat er ruimte komt om te leven zoals jij wilt leven.
De toepassing
Vaak komen mensen met vragen bij een therapeut zoals:
Ik heb last van negatieve gevoelens en gedachten (b.v. angst, somberheid, onzekerheid, piekeren, etc.) en daardoor kan ik niet het leven leiden dat ik zou willen. Kun je mij helpen met mijn problemen zodat ik mijn leven weer kan oppakken en de dingen kan doen op een manier zoals ik dat wil? Ook kan het zijn dat je eigenlijk helemaal niet weet wat je echt wil, omdat je opgeslokt wordt door het leven van alledag.
Misschien heb je al veel geprobeerd om van de negatieve gevoelens en gedachten af te komen, soms ook al andere psychologische hulp en heeft dit niet goed geholpen. Het kost tijd, energie en aandacht om die innerlijke ervaringen onder controle proberen te krijgen. Al die tijd, energie en aandacht kan op dat moment niet gebruikt worden voor waardevolle dingen in het leven. Dit veroorzaakt lijden, het leven gaat voorbij terwijl je bezig bent met het worstelen met jezelf. Bovendien blijkt vaak dat die worsteling met jezelf een versterking van je klachten tot gevolg heeft.
ACT gaat op zoek naar iets wat bruikbaarder is en doet dat door bovenstaande hulpvraag om te draaien. We gaan aan de slag om nu te beginnen om een waardengericht leven te leven (commitment) ondanks en met de negatieve gevoelens en gedachten (acceptatie).
Bijvoorbeeld mèt je onzekerheid toch aangeven bij je leidinggevende wat belangrijk voor je is.
Dit doorbreekt de negatieve spiraal. ACT werkt veel met praktische oefeningen, ervaringsoefeningen, verhalen en metaforen om dit te leren. ACT besteedt veel aandacht aan hoe je zou willen leven en hoe je dat zou kunnen aanpakken.
Kort samengevat komt ACT hierop neer: Leren datgene te accepteren waar je geen controle over hebt, leren aan te pakken waar je wel controle over hebt en leren het onderscheid tussen die twee te zien.
Tip 312 - Zingeving na een donkere periode
Maar in dat dal zitten ook de antwoorden voor wat betreft het accepteren van de gebeurtenissen en zingeving die opnieuw onderzocht kan worden. Probeer met liefde naar dit dal te kijken en te accepteren dat het voor ieder mens vroeg of laat een plek is waar je zal verblijven. Maar het is ook een plek die je wat kan geven. Vertrouw dan ook op wat daarna volgt.
Tip 313 - Boekentip
Zijne Heiligheid de Dalai Lama en aartsbisschop Desmond Tutu in gesprek met Douglas Abrams
Een wijs en inspirerend boek van twee van de vrolijkste mensen ter wereld. De Nobelprijswinnaars en oude vrienden kijken terug op hun veelbewogen levens en geven antwoord op de belangrijke vraag: hoe kunnen we vreugdevol leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen?
Tip 314 - Tegenstellingen bestaan niet
Toelichting : Soms helpt het voor de duidelijkheid om in tegenstellingen te denken. Maar het is belangrijk om ons te blijven realiseren dat tegenstellingen een (praktische) creatie zijn van onze geest, en geen eigenschap van de werkelijkheid. De werkelijkheid is één. Bijvoorbeeld: wat is het verschil tussen een mooi en een lelijk schilderij? Is dat een fundamentele eigenschap van het schilderij of zegt het iets over de beoordelaar? De Engelse uitdrukking hiervoor is helder: “beauty is in the eye of the beholder”. En dit geldt breder: wat is de tegenstelling tussen kort en lang, warm en koud? Is er niet een geleidelijke overgang in temperatuur van warm naar koud, of beter gezegd, van warmer naar kouder, en omgekeerd? Er is geen echte grens tussen warm en koud. Als we spreken over iets dat warm is, of koud, hanteren we (soms onbewust) een specifiek perspectief, een specifiek criterium. Bijvoorbeeld, we kunnen spreken over warm of koud water als we het hebben over het water in de douche. Maar warm en koud krijgen een geheel andere betekenis als we het perspectief innemen van een astronoom die de temperatuur van sterren met elkaar vergelijkt. Elk oordeel is bewust of onbewust gekoppeld aan een bewust of onbewust ingenomen perspectief. Er zijn oneindig veel perspectieven mogelijk en die zijn bruikbaar voor verschillende praktische doeleinden, maar daarbij is het soms belangrijk om niet te vergeten dat het creaties zijn van onze eigen geest, middelen om met de complexe werkelijkheid om te gaan.
Tip 315 - Boek van Dirk de Wachter ; Vertroostingen.
Wat doen we als het noodlot ons treft en waar vinden we troost?
Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten; in de aanwezigheid
van de ander.
Dat is de basis.
Tip 316 - leven zonder zingeving is geen leven
De meeste mensen zijn niet aan het Leven, maar aan het overleven. Overleven is het tegenovergestelde van Leven.
Als je geen zinleving in je leven hebt, dan ben je waarschijnlijk aan het overleven. Ook als je zingeving in je leven hebt is er waarschijnlijk nog veel overlevingsgedrag. Maar er is een verschil.
Zingeving geeft je de motivatie om door te gaan en hindernissen te overwinnen. Je doet het ergens voor. Als je alleen maar aan het overleven bent of leeft vanuit vleselijke geneugten zonder dat er een diepere betekenis is in je leven, dan zit daar weinig motivatie in.
Zingeving geeft waarde aan je leven, het maakt het leven meer de moeite waard. Eerlijk gezegd, kan dat het leven heel erg mooi maken. Als je de schoonheid in de natuur en mensen ziet, dan kijk je door de grauwe werkelijkheid heen en het geeft je energie en optimisme.
Ik zie zingeving als noodzakelijk. Waarom anders al die uitdagingen, de pijn en ellende als het geen zin heeft?
Als je zingeving hebt dan wordt alles wat er gebeurt steeds helderder en je gaat steeds meer begrijpen waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Het plaatst gebeurtenissen in context. Je maakt je steeds meer los van de omstandigheden en gaat beseffen dat alles wat je nodig hebt al in je aanwezig is en dat de wereld je dat alleen maar spiegelt.
Tip 317 - alice jansen
Tip 318 - Het vinden van je passie
Een leuke oefening om te doen, is op zoek te gaan naar een foto uit je kindertijd. Kies een foto waarop je tussen de 7 en 12 jaar oud en helemaal in je element bent. Het is al leuk om jezelf de tijd te geven door oude foto’s te zoeken.
Kijk naar de foto en ga in gedachten terug in de tijd. Wat was je aan het doen toen de foto werd genomen? Wat zorgde ervoor dat je op dat moment het zo naar je zin had? Haal de mooie herinneringen naar boven en schrijf ze op.
Als je klaar bent, kijk dan naar wat je hebt opgeschreven. Wat was voor jou belangrijk? Welke kernwoorden/kernwaarden kun je daar uithalen?
Bij het vinden van onze passie gaat het vaak niet eens om wát we doen, maar meer of het past bij wat jij belangrijk vindt. Dus hoe we er mee bezig kunnen zijn.
Leuke tip: doe de oefening met iemand samen en bevraag elkaar op de herinnering. Je zal zien dat er dan nog meer informatie naar boven komt.
Veel plezier!
Tip 319 - Lughnasadh
De kracht van de zon neemt langzaam af. Als je goed naar je gevoel luistert kun je het opmerken. De dagen worden korter waardoor veel gewassen stoppen met groeien en geoogst kunnen gaan worden.
1 augustus vier ik Lughnasadh (dat kan ook een paar dagen later). Dit is het feest op het jaarwiel, tussen Litha en mabon. De heidense jaarwiel-feesten.
Het is een datum waarop je gaat oogsten wat je gezaaid hebt. Het is een teken dat niets in het leven en in de natuur hetzelfde blijft. Alles komt en gaat.
Wat is vruchtbaar gebleken en wat kun je loslaten?
Reflecteer op wat je hebt bereikt. Waar ben je dankbaar voor, wat wil je oogsten en wat moet je daar nog voor doen? Het grote loslaten kun je met Mabon doen maar voordat de warmte weg is (geniet!) en de dagen korter worden dan de nachten, kun je alvast flink opschonen. Lughnasadh is een moment om in te zien wat je hebt en wilt houden en te doden, af te kappen en los te scheuren wat je niet nodig hebt!
De jaarwiel-feesten vieren. Daar is niets geheimzinnigs of zweverigs aan. Het zijn de feesten die de heidenen vierden. Het meebewegen met de natuur. Of je er nu Goden en Godinnen bij haalt is, voor mij, niet zo belangrijk. Ik doe dat niet.
Wanneer je meebeweegt met de seizoenen, ben je op je best. Zo is onze natuur bedoeld. Van je hoofd naar je hart!
Tip 320 - boekentip over Godsbeeld
Tip 321 - Boekentip: De lange weg naar huis
Tip 322 - Vergevingsoefening
Tip 323 - Bekijk je dierbaren met frisse ogen
(Sergio van der Pluijm)
Tip 324 - betekenis geven
Toelichting: Dit is de eerste van 365 lessen uit de Cursus in Wonderen, een m.i. prachtige cursus in hoe je de wereld met liefde kunt bezien.
Tip 325 - Deel je passie met en voor een ander
Tip 326 - Geen andere uitweg
Tip 327 - dagelijkse aandacht
• Richt voordat je uit je bed stapt ’s ochtends je aandacht op je ademhaling. Haal 5x aandachtig adem.
• Merk het op als je van houding verandert: als je van liggen naar zitten, naar staan en lopen gaat. Merk elke verandering van houding op.
• Telkens wanneer je een telefoon, een vogel, een trein, gelach, een auto-claxon, de wind noem maar op hoort, beschouw dat geluid dan als het sein om het bewust in je op te nemen. Luister echt, wees aanwezig en wakker.
• Besteed een aantal keer per dag een paar minuten aandacht aan je ademhaling. Haal 5x aandachtig adem.
• Haal telkens als je iets gaat eten of drinken eerst een keer bewust adem. Kijk naar je eten en besef wat ervoor nodig is om het voedsel op je bord te krijgen. Kun je er de zon, de regen, de boer en de tractor in zien? Eet met aandacht en realiseer je dat je vooral eet om gezond te blijven. Kijk bewust naar je eten, ruik het, proef het, kauw het en slik het door.
• Let op je lichaam als je loopt of staat. Neem even de tijd om op je houding te letten. Richt je aandacht op het contact van je voeten met de grond. Voel onder het lopen de lucht langs je gezicht, je armen en benen strijken. Ben je gehaast?
• Praat en luister aandachtig. Kun je luisteren zonder het op dat moment eens of oneens te zijn met wat er gezegd wordt, zonder het leuk of niet leuk te vinden – of ben je al direct aan het bedenken wat jij op jouw beurt zult gaan zeggen? Als je praat, kun je dan zeggen wat he wilt zeggen zonde te overdrijven of te weinig te zeggen? Kun je opmerken hoe je je geestelijk en lichamelijk voelt?
• Let, als je in een rij staat, op hoe je staat en hoe je ademt. Voel het contact van je voeten met de grond. Richt je aandacht op het op en neer gaan van je buik. Ben je ongeduldig?
• Wees je zoveel mogelijk bewust van spanningen in je lichaam. Kijk of je er naar toe kunt ademen en als je uitademt de overmatige spanning los kunt laten. zitten er ergens spanningen vast in je lichaam? Bijvoorbeeld in je nek, je schouders, je maag, je kaak of onder in je rug? Doe, als het kan, eens per dag wat lichaamsoefeningen of yoga.
• Doe je dagelijkse bezigheden met aandacht, zoals tandenpoetsen, afwasmachine inruimen, je haar borstelen, je schoenen aantrekken of de was doen. verricht elke bezigheid met aandacht.
• Heb je een kat of ander huisdier, kijk naar hoe zij van nature in het moment zijn, hoe ze zich wassen, eten. Voel hun vacht als je ze op schoot hebt.
• Bezoek een mooie expositie en laat je verrassen en verwonderen.
• Ruik aan bloemen die je bijvoorbeeld tijdens een wandeling tegenkomt.
• Uit je dankbaarheid naar vrienden of familie om je heen, dat je hen waardeert om wie ze zijn.
• Richt je voor het slapen gaan je aandacht weer even op je ademhaling. Haal 5x aandachtig adem.
• Geniet van dit leven!
Tip 328 - Hans Peter Roel
In het boek Genezende kracht - Kundalini beschrijft Hans Peter niet alleen het leven van Jan de Bruijn (een biografie). Hierin staan ook mooie oefeningen hoe je met deze energie kunt werken.
Tip 329 - Wat is er aan de hand?
Tip 330 - Stel jezelf een vraag
Zeer waardevol om te lezen
Tip 331 - Wacht niet op therapie, vind je de antwoorden in jezelf!
Stap 1. Schrijf 5 vragen op waar je antwoord op wil hebben
Stap 2: Herformuleer je vragen want de meeste antwoorden zitten al in je vragen. Waarom vragen zijn geen goede vragen want je kan veel slechte antwoorden hierop vinden. In plaats van: Waarom ben ik een verdrietige persoon? schrijf je: Hoe kan ik een blije persoon zijn of worden? of nog beter, hoe kan ervaren en uitdrukking geven aan de delen in mij die al blij zijn?
Je kan de vraag altijd slimmer maken door het op een manier te formuleren dat je goede antwoorden krijgt. Ik vraag je niet om de betekenis van de vragen te veranderen maar te verbeteren.
Stap 3: Stel je voor hoe een wijze persoon, een bekende persoon met aanzien, kennis en expertise deze vragen gaat beantwoorden. Wat zou deze persoon antwoorden als hij of zij mij en het probleem zouden kennen?
Stel je 2 verschillende mensen voor. Neem de tijd hiervoor: Leef je in in deze persoon alsof jij hem of haar bent. Stap als het ware in deze rol alsof je acteert dat je hem of haar bent. Wees even helemaal deze persoon en antwoord de vragen. Dezelfde procedure volg je met de andere persoon.
Je krijgt van elke persoon 5 antwoorden. Schrijf deze antwoorden op.
Stap 4: Nu dat je de antwoorden hebt van 2 experts, welke antwoorden komen tot jou spontaan, intuïtief vanuit je hart of vanuit gezond verstand. Welke antwoorden komen vanuit wat jij voelt en weet.
Maak tijd hiervoor en schrijf je eigen antwoorden op.
Stap 5: Nu ben je de vrager en beantwoorder. Nu heb je meer bewustzijn gebracht naar de vragen, nu heb je ook hoge kwaliteit antwoorden dan daarvoor.
Wat is je eerste stap om deze wijsheid in de praktijk te brengen. Je weet ook dat zonder stappen in de buitenwereld te zetten, alles blijft een mooie imaginatie. Al je plannen, dromen, wensen, verlangens en doelen blijven in jou verborgen. Bij veel mensen gaan hun dromen on-ontdekt en on-uitgevoerd mee naar het graf.
Wat ga je doen om de ontdekte wijsheden en hulpbronnen van de imaginaire wereld naar de praktijk van je alledaagse leven te brengen?
schrijf deze stappen op en neem die op in je dagelijkse activiteitenschema. Elke dag voer je een stap uit of herhaalt dezelfde stap totdat je merkt dat je een stap verder bent gekomen.
Deze oefening is goed wanneer je merkt dat je veel vragen stelt en externe bevestiging en vervulling zoekt. Hierdoor breng je jezelf terug naar binnen daar waar alle antwoorden zitten.
Veel succes! Rabia ;)
Tip 332 - boekentip
Deze oefeningen helpen clienten op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in de manier waarop hun autonome zenuwstelsel hun dagelijks leven stuurt en vorm geeft.
Tip 333 - Plannen en uitvoeren van wat je wilt of van wat nodig is
Ik heb een cliënt die eerst een goede hypnotherapiesessie bij me deed, met als doel: Ik wil me prettig voelen in m'n huis.
Dit betekende voor hem een meer opgeruimd huis, waarbij hij toekwam aan wat hij wilde in plaats van afgeleid worden door de vele mogelijkheden die zijn huis met álle spullen erin hem bieden.
Na de hypnotherapiesessie hadden we het toch ook over praktische tips, zoals 'zet kleine stapjes' , ruim eerst één ding op, één la, één plank in de kast. Besteed zo een half uur of 45 minuten per dag aan opruimen. En stop dan, sluit af met een compliment aan jezelf!
Thuis was hij zelf verder gaan zoeken naar tips & tools om meer structuur in zijn dag te brengen.
Ik vroeg: Wat was voor jou de gouden tip?
Hij zei: Maak een lijstje van wat je wilt doen op een dag. Begin met het meest verschrikkelijke op deze lijst. Deel dit verschrikkelijke op in veel kleine verschrikkelijke stapjes. Ga dit stapje voor stapje doen. Als je klaar bent begin je met de leukere activiteiten.
En verder: Ik gebruik kleurencodes in mijn agenda (ik heb niet doorgevraagd wat voor codes, maar wees creatief: wat werkt voor jou?)
Zo heeft hij ook een kleurencode gemaakt voor opruimen.
Heel goed, om zo een weekschema te maken!
Ondertussen is zijn woonkamer klaar! (natuurlijk een fijne plek om mee te beginnen, zodat je je prettig voelt in je woonkamer). Nu is hij begonnen met de keuken.
Wat is hij goed bezig! Ik vond het fantastisch om zijn verhaal te horen.
En ik hoop dat dit mooie levensechte voorbeeld jou kan inspireren!
Mocht je eerst via hypnotherapie de obstakels willen 'opruimen' die voorkomen dat jij je planning kan maken en uitvoeren: je bent van harte welkom in mijn praktijk in Voorburg!
Tip 334 - Een dag zonder probleem of problemen
Je probleem is opgelost terwijl je sliep.
Wat kan je je voorstellen dat er anders is/voelt bij het wakker worden?
Brainstorm eens hierover terwijl je de dag die nog gaat komen aan je voorbij laat gaan op het scherm van je geest.
Tip 335 - Boekentip: Het Zoutpad
Tip 336 - Zinnige keuzes
Die klachten zijn, zo blijkt meermaals, wel een gevolg van een niet (helder) beantwoord zingevingsvraagstuk.
Heb je klachten, vraag je dan ook eens af, hoe het zit met antwoorden op die vraag. De samenleving is complex en het is niet altijd eenvoudig om daarin staande te blijven en je weg te vinden. Het begint wel bij de weg naar binnen.
Tip 337 - schrijf een brief aan jezelf
Tip 338 - boekentip voor vrouwen: The Jaguar
Tip 339 - Jaap van der Wal: wij zijn meer dan ons lichaam
Jaap is arts en heeft gewerkt al docent aan de medische opleiding Utrecht en Maastricht en heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Hij verbindt spiritualiteit met wetenschap. Aanrader!
Tip 340 - doelen stellen
Deze tijd van het jaar (lente) geeft je weer nieuwe energie. Het is tijd om nieuwe doelen te stellen, of oude doelen weer nieuw leven in te blazen. De zaadjes kunnen weer de grond in, zeg maar.
Maar zaadjes planten doe je met ruimte ertussen. Wanneer je een hoopje zaadjes op een plek zaait zullen ze elkaar in de weg zitten en komt maar een klein deel uit de grond.
Zo is het ook met je doelen. Te veel doelen tegelijkertijd willen behalen werkt niet. Je doelen zullen niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben om van de grond te komen. Stel dus doelen in stapjes.
Welke doelen leveren je jouw gewenste waarde op ? Welk doel is hiervoor het belangrijkst? Welke strategieën (plannen) zijn hier voor nodig?
Je ziet dat een doel bereiken nogal wat voorbereiding nodig heeft. Stel een doel tegelijkertijd.
Wil je hulp bij het uitwerken van je doelen?
Mail of bel me.
Tip 341 - Afleiding met plezier
Viktor Frankl
Tip 342 - Maak van je shit een hit
Bijvoorbeeld. Stel dat je als kind weinig aandacht kreeg van je ouders, of al op jonge leeftijd een ouder hebt verloren. Wellicht heeft het ervoor gezorgd dat je goed voor jezelf kunt zorgen of dat je veel zelfvertrouwen hebt ontwikkeld omdat je op je eigen kracht kunt vertrouwen.
Ook kan een minder fijne ervaring soms een bron van inspiratie zijn.
Een voorbeeld is een van mijn cliënten, die nu als kindercoach bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van kinderen die het moeilijk hebben, omdat ze dit zelf heeft moeten missen als kind. Juist vanwege dit gemis, kan ze zich goed invoelen in wat bepaalde kinderen nodig hebben.
Dus sta eens stil bij negatieve ervaringen en probeer uit te vinden of je ook positieve kanten kunt ontdekken.
Tip 343 - Veerkracht
Wat je bijna niet hoort wat wel goed is gegaan.
Wat is voor jou in deze belangrijk en waardevol...
Tip 344 - Veerkracht
Het is niet zo zeer wat alles veroorzaakt heeft. Het heeft meer te maken hoe je er figuurlijk en soms letterlijk bij opstaat.
Hoe doe jij dit?
Tip 345 - Het drama van het begaafde kind - Alice Miller
Verward dit citaat je? Of pakt het je? Of doorgrond je het? Of maakt het je nieuwsgierig? Of verdrietig, of bang, of boos? Ga door... En ga de beweging die je van daaruit bent gaan maken ervaren, zodat je je kunt gaan ontwikkelen.
Tip 346 - Kijk met je hart
Je kan je gelukkig voelen als je in de natuur bent of als je muziek hoort.
Dan gaat je hart open en voel je je verbonden. Wordt je bewust van alle mooie dingen om je heen waar je blij van wordt, hoe klein ook en kijk er met je hart naar.
Tip 347 - Waar krijg je energie van? waar lek je energie?
Zoek de mensen (in dit geval i.r.t. tot werk) die bij je horen, waarbij het geven en nemen in balans is. Wel goed om in het achterhoofd te houden dat mensen misschien wel dichtbij je kunnen staan (en dus overlap hebben in waarden en normen) maar dat de kans groot is dat er ook verschillen zijn (soms is het handig te achterhalen wat maakt dat anderen doen wat ze doen, welke waardes zijn voor hen belangrijk?). En ook belangrijk om te beseffen dat er ook situaties zijn waarin jouw keuze niet centraal staat maar waarin je geconfronteerd wordt met een ander waar je het maar mee hebt te doen (bijvoorbeeld tijdens een rijexamen – de persoon naast je is jouw examinator waar je het dat uur mee moet doen. Of de waarden nou aansluiten of niet).
Zo kun je een dag op je werk of in het weekeinde noteren, van welke activiteiten of wanneer lek ik energie en waar krijg ik energie van, zo ontdek je voor jou belangrijke waarden op het werk of prive.
Tip 348 - Zingeving
Heb je zin in je leven? Wil je de zin ergens van inzien. Of wil je zin maken om een leuke dag te hebben. Wat voor zin heeft jouw leven?
Weet je het niet, en weet je ook niet hoe je dat moet ontdekken? Ik help je graag. Door middel van persoonlijkheidsonderzoek, maar zeker ook door op een verfrissende en speelse manier door allerlei kaartjes en kritische vragen met je ideeën aan de slag te gaan, weet je steeds meer je ware inspiratie uit het leven te halen. Doel is dat je tevreden bent of wordt met het leven dat je leidt. Je bent welkom om dit te komen onderzoeken!
Tip 349 - Boek Joey Litjens
Tip 350 - Over tegenspoed en levenskracht
Roek Lips: Dit kan ook een goede tijd zijn. Over tegenspoed en levenskracht
Dit kan ook een goede tijd zijn is een confronterend en inspirerend boek over leven in een tijd waarin alles wankel lijkt, laat staan als je zelf je leven opeens niet meer zeker bent. Roek Lips vertelt over zijn plotselinge ziekte en de weg naar herstel, maar bovenal over de onschatbare waarde van nieuwe perspectieven.
Tip 351 - Waar werd je als kind gelukkig van?
Tip 352 - Betekenis geven
Concreet: ik heb betekenis gegeven aan mijn onvervulde kinderwens door in mijn praktijk ruimte te maken voor mensen die hetzelfde meemaken. Dat stemt me dankbaar.
Tip 353 - Geef
"De waarde van de mens zou moeten worden gezien in wat de mens geeft en niet in het vermogen om te ontvangen".
Albert Einstein.
Tip 354 - onbevangen in het leven staan
Het is een levenshouding die je moet aanleren en oefenen.
Onbevangen in het leven staan is:
• geen vooroordeel hebben
• onpartijdig zijn
• geen schroom hebben
• vrijmoedig zijn
Als je onbevangen bent, verbaas je je over wat er gebeurt en ben je nieuwsgierig naar hoe iets verder gaat. Je bent nieuwsgierig naar je eigen stappen en naar die van de ander. Door je onbevangenheid maak je meer nieuwe dingen mee en kun je je snel ontwikkelen. Je leert andere kanten van jezelf en van de ander kennen.
Geen vooroordelen is hier onderdeel van.
Onbevooroordeeld betekent dat jij:
• Je niet laat leiden door vooringenomenheid.
• Niet voorbarig bent met jouw mening.
• Niet te snel oordeelt.
• Niet geremd doordat je weet wat er komt.
We hebben het ook over een lerende, open levenshouding.
Wat levert onbevangenheid op:
Je bent vrij van vooronderstellingen bij het aangaan van nieuwe belevenissen, nieuwe projecten en nieuwe ontmoetingen. Als er iets nieuws op je pad komt word je niet belemmerd door eerdere ervaringen en je treedt het leven tegemoet zoals het komt, gewoon zoals jij bent.
Als je onbevangen bent, verbaas je je over wat er gebeurt en ben je nieuwsgierig naar hoe iets verder gaat. Je bent nieuwsgierig naar je eigen stappen en naar die van de ander. Door je onbevangenheid maak je meer nieuwe dingen mee en kun je je snel ontwikkelen. Je leert andere kanten van jezelf en van de ander kennen.
• Leren van het leven
• Leren van anderen
• Je staat open voor een ander
• Aangename gesprekspartner
Risico en valkuil.
Onbevangenheid is niet naïviteit, je bent dan te open en kwetsbaar en je
laat over je grenzen gaan. Dat zijn misschien de valkuilen.
Raakt het ook geld, status en zelfbeeld, zelfvertrouwen, aanvaarden van wat je overkomt is overkomen?
Tip 355 - stress en carrièredruk in je gezin?
Wat heeft een kind eraan als papa en/of mama voortdurend op hun tenen lopen en zich volledig richten op hun carrière?
- Leef jij onder stress en spanning.
- Heb je moeite met zelfbeeld en zelfvertrouwen?
- Heb je moeite met je grenzen bewaken?
- Gaat jouw carrière ten kosten van je gezin.
Probeer er wat aan te veranderen voor jezelf, dan zorg je ook enorm goed voor je kinderen.
Vindt je dit lastig en wil je daar eens samen met een therapeut naar kijken? neem dan gerust contact op.
Tip 356 - Een waardevolle brief
Schrijf jezelf een brief waarin je zet wat je jezelf wenst in het leven (liefde, geborgenheid, een uitdaging, vriendschap, een gezonder lijf, enzovoort). Begin met ‘Lieve …. (naam), ik wens jou de komende tijd….’ Schrijf op welke dingen je graag meer in je leven zou willen zien (bijvoorbeeld meer rust en ontspanning) en waar het misschien ietsje minder kan (bijvoorbeeld minder moeten). Doe de brief vervolgens in een envelop, plak deze dicht en bewaar hem goed. Zet in je agenda over drie maanden de afspraak dat je de brief mag herlezen. Kijk dan terug naar wat er die afgelopen drie maanden is gebeurd. Het zou mooi zijn als je over drie maanden kunt terugkijken op een waardevolle periode uit je leven (uit: Time to ACT!, Gijs Jansen & Tim Batink, 2014).
Tip 357 - Zingeving
Tip 358 - rol van Liefde
Toelichting: mijn begrip van liefde is sterk beïnvloed door mijn studie van de Cursus in Wonderen. Bij liefde denken we meestal aan verliefdheid, romantiek, Hollywood en seks. Het is niet moeilijk te zien dat dit een beperkt perspectief op liefde is. Liefde is veel meer.
De Cursus in Wonderen, voor mij een Cursus in Liefde, geeft een alomvattend perspectief op liefde. Dit bijzondere boek is gedurende 7 jaar opgeschreven door een psychologe die een innerlijke stem -van Christus- noteerde. De Cursus stelt dat we ons als mensen doorgaans vereenzelvigen met ons lichaam. Het lichaam takelt af en sterft, en zo gezien heeft het leven geen zin buiten zichzelf. Volgens de Cursus zijn we In waarheid ten diepste Geest en uitbreiding van (en één met) God’s eeuwige Liefde. Zo gezien zijn we als Liefde onsterfelijk.
De Cursus leert je in 365 lessen een andere manier van waarnemen waardoor je meer oog krijgt voor Liefde. Dat is helend voor iedereen die mistroostig wordt van de dagelijkse stroom van nieuwsberichten die een ander beeld lijken te geven.
Als je interesse hebt om meer van de Cursus te weten te komen vind je op internet alle informatie. (Google op ACIM)
Voeg zelf een tip toe
Zoek een therapeut
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:
- Aarschot
- Achterhoek
- Alkmaar
- Almelo
- Almere
- Amersfoort
- Amstelveen
- Amsterdam
- Amsterdam-Centrum
- Amsterdam-IJburg
- Amsterdam-Noord
- Amsterdam-Oost
- Amsterdam-West
- Amsterdam-Zuid
- Apeldoorn
- Arnhem
- Assen
- Assendelft
- Asten
- Baarn
- Barendrecht
- Barneveld
- Bergen op Zoom
- Berkel en Rodenrijs
- Best
- Bilthoven
- Bollenstreek
- Breda
- Brummen
- Brunssum
- Bussum
- Capelle aan den IJssel
- De Bilt
- Delft
- Den Bosch
- Den Haag
- Deurne
- Deventer
- Didam
- Dongen
- Dordrecht
- Dronten
- Driebergen
- Ede
- Eemnes
- Eersel
- Eindhoven
- Elst
- Emmen
- Enschede
- Ermelo
- Etten-Leur
- Geldermalsen
- Geleen
- Gennep
- Goirle
- Gooi
- Gorinchem
- Gouda
- Groningen
- Haaksbergen
- Haarlem
- Haarlemmermeer
- Hardenberg
- Harderwijk
- Heemskerk
- Heemstede
- Heerhugowaard
- Heerlen
- Heiloo
- Helmond
- Hengelo
- Hillegom
- Hilversum
- Hoeksche Waard
- Hoofddorp
- Hoogeveen
- Hoorn
- Houten
- Huizen
- IJsselstein
- Landgraaf
- Leeuwarden
- Lelystad
- Leiden
- Leusden
- Lisse
- Maarssen
- Maastricht
- Malden
- Meppel
- Middelburg
- Nieuwegein
- Nieuw-Vennep
- Nijmegen
- Nijverdal
- Noordwijk
- Noordwijkerhout
- Nootdorp
- Nunspeet
- Oegstgeest
- Oldenzaal
- Oosterhout
- Oss
- Oud-Beijerland
- Pelt
- Purmerend
- Putten
- Raalte
- Rheden
- Roermond
- Roosendaal
- Rosmalen
- Rotterdam
- Schagen
- Schiedam
- Schijndel
- Sint-Michielsgestel
- Sittard
- Someren
- Tiel
- Tilburg
- Twente
- Uden
- Uithoorn
- Utrecht
- Valkenswaard
- Veenendaal
- Veghel
- Veldhoven
- Venlo
- Venray
- Vianen
- Voorburg
- Voorschoten
- Waddinxveen
- Wageningen
- Westland
- Wijchen
- Wijk bij Duurstede
- Waalwijk
- Zaandam
- Zaanstad
- Zeewolde
- Zeist
- Zevenaar
- Zoetermeer
- Zutphen
- Zwolle
Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>
- ✓ 350+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie