Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips voor zingeving

zingeving therapiepsycholoog

 

Zingeving - tips

Zoek je tips bij zingeving?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor meer zingeving

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Onderzoek: Hoe kan ik hier bijdragen?

Veel mensen denken na over de zin van het leven. In plaats van te denken wat de zin van het leven is kun je misschien beter denken 'ik ben er, ik leef en wat kan ik vandaag doen dat nodig en helpend is? Hoe kan ik hier bijdragen?'. Op die manier geef je op een positieve manier betekenis aan jouw leven.


Anoniem

8

deel deze tip

Tip 2 - Draag op een positieve manier bij

Op de bank bedenken wat de zin van het leven is, helpt je vaak niet zo veel verder. Iedereen heeft een eigen visie, vindt er het zijne van.


Ervaren wat de zin van het leven is, is iets anders. Dat doe je vooral door bij te dragen, door iets te doen voor iemand, door mee te doen in teamverband.

 

Door op een positieve manier bij te dragen, mee te doen, te doen wat nodig is, ervaar je vaker voldoening, krijgt je leven zin!


Anoniem

7

deel deze tip

Tip 3 - Onderzoek: Wat vind je belangrijk in je leven?

Wil je meer zingeving in je leven?

Stel jezelf dan de vraag: "Wat vind ik echt belangrijk in mijn leven?" en "Als ik zou sterven, en ik kijk terug op mijn leven, wat is voor mij dan belangrijk geweest?"

Onderzoek wat je belangrijk vindt, schrijf het op, en besteed daar vervolgens meer tijd aan.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 4 - Ga doen waar je goed in bent, wat bij je past

Wat heeft zin? Probeer dat te gaan doen waar je echt goed in bent. Ga je vrijer voelen om die keuzes te maken die zoveel mogelijk bij je passen.


Word lid van een vereniging of ga vrijwilligers werk doen als je vrije tijd over hebt. Luister naar je omgeving en hoor of vraag waar die van vinden waar jij goed in bent.5

deel deze tip

Tip 5 - Wees trouw aan jezelf

Wil je verder in je leven en weet je niet hoe je de juiste pad moet kiezen?

Voor je verder gaat, sta maar stil zo lang dat het nodig is.

Wees trouw aan jezelf, voel, ervaar en begrijp welke weg je wil bewandelen. Zo kom je vooruit.

Yulia

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Zingeving bij bewust of onbewust alleen-geboren meerlingen


Als alleen-geboren meerling kan het leven soms een eenzame en verwarrende weg zijn. Hier zijn een paar levensthema's waar alleen-geboren meerlingen vaak mee worstelen:

1. Identiteit: Als alleen-geboren meerling kan het moeilijk zijn om je eigen identiteit te vinden en te begrijpen wie je werkelijk bent zonder de aanwezigheid van een broer of zus. Het kan zelfs zo zijn dat je je eigen persoonlijkheid of stijl bewust of onbewust hebt aangepast om jezelf te onderscheiden van de denkbeeldige tweeling.

2. Verlatenheid: Het gevoel van verlatenheid is een veel voorkomend thema bij alleen-geboren meerlingen. Omdat je niet weet wat het is om een broer of zus te hebben, kan dit gevoel versterkt worden door het idee dat je er alleen voor staat.

3. Verlangen naar verbinding: Alleen-geboren meerlingen kunnen zich vaak eenzaam voelen en een diep verlangen hebben naar verbinding met anderen. Dit kan leiden tot intense relaties met vrienden, familieleden of partners, maar het kan ook leiden tot gevoelens van teleurstelling en verdriet als deze relaties niet aan de verwachtingen voldoen.

4. Emotionele pijn: Het verlies van een broer of zus kan een diepe en blijvende emotionele pijn veroorzaken. Dit kan zich uiten in vormen van depressie, angst, verdriet en onzekerheid.

5. Vragen over 'Wat als...': Alleen-geboren meerlingen kunnen zich vaak afvragen hoe hun leven eruit had gezien als hun tweelingbroer of -zus had geleefd. Deze vragen kunnen leiden tot intense gevoelens van verdriet, verlies en zelfs schuldgevoelens.

6. Gevoel van incompleetheid: Omdat alleen-geboren meerlingen een deel van zichzelf hebben verloren voordat ze zelfs maar geboren waren, kan er een gevoel van incompleetheid blijven bestaan. Dit kan leiden tot een zoektocht naar vervulling en compleetheid in andere aspecten van het leven. Een gevoel van zoekende te zijn, zonder dat je kunt omschrijven wat je zoekt. Je komt dan snel uit op een groot vraagstuk: wat geeft mijn leven zin?

7. Angst voor verlies: Alleen-geboren meerlingen kunnen een sterke angst hebben voor verlies, omdat ze weten hoe het voelt om iemand te verliezen die zo nauw met hen verbonden zou zijn geweest.

8. Identiteitscrisis: Wanneer alleen-geboren meerlingen zich realiseren dat ze alleen zijn geboren, kunnen ze een identiteitscrisis doormaken. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van eenzaamheid, verwarring en zelfs woede. Vaak gaat dit gepaard met leven voor meerdere personen, of juist verlangen naar de dood.

9. Geloof en spiritualiteit: Alleen-geboren meerlingen kunnen zich afvragen wat hun geloof en spiritualiteit betekenen, vooral als ze zich afvragen waarom hun tweelingbroer of -zus niet bij hen is. Dit kan leiden tot een diepere zoektocht naar betekenis en doel in het leven.

10. Familie en afkomst: Voor alleen-geboren meerlingen kan het gevoel van afkomst en familiegeschiedenis soms afwezig zijn. Dit kan leiden tot gevoelens van verlies, leegte en verdriet.Hier zijn 10 tips voor een alleen geboren meerling om in contact te komen met zijn of haar zingeving:

1. Ga op zoek naar informatie over alleen geboren meerlingen en lees over ervaringen van andere mensen in vergelijkbare situaties. Dit kan je helpen om te begrijpen wat je voelt en om te weten dat je niet alleen bent.

2. Praat met mensen die je vertrouwt en die naar je willen luisteren. Het kan moeilijk zijn om je gevoelens te delen, maar het kan ook enorm bevrijdend zijn.

3. Zoek professionele hulp, zoals een (energetisch) therapeut, als je merkt dat je moeite hebt om je emoties te beheersen of als je gevoelens van depressie of angst hebt. Je bent van harte welkom bij me!

4, Schrijf je gedachten en gevoelens op in een dagboek of maak kunst om je emoties te uiten.

5. Zoek naar manieren om je verbonden te voelen met andere mensen. Sluit je aan bij een vereniging, groep of community waarin je je thuis voelt.

6. Zoek naar manieren om je te uiten b.v. op creatieve manieren. Dit kan helpen om jezelf te uiten en je gevoelens beter te begrijpen.

7. Probeer nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan helpen om je horizon te verbreden en je te helpen om nieuwe manieren te vinden om zin te geven aan je leven.

8. Zoek naar manieren om jezelf uit te dagen en te groeien. Dit kan betekenen dat je nieuwe vaardigheden leert, uitdagingen aangaat of nieuwe doelen stelt.

9. Maak verbinding met de natuur en de wereld om je heen. Ga naar buiten, wandel in de natuur, mediteer of doe yoga om jezelf te gronden en je te helpen om je verbonden te voelen met de wereld om je heen.

10. Wees geduldig en geef jezelf de tijd die je nodig hebt. Het kan even duren voordat je zin en betekenis in je leven vindt, maar met geduld en volharding kun je uiteindelijk een diep gevoel van zingeving ervaren.


4

deel deze tip

Tip 7 - Vraag: word ik er gelukkig van?

Stel jezelf bij elke beslissing die je moet nemen de vraag “word ik er gelukkig van?”


Dalai Lama

3

deel deze tip

Tip 8 - Aandacht voor de verlies- als voor de herstelkant

Moeite met de zin van het leven kan vooral opspelen na het overlijden van een dierbare. Als hij of zij er niet meer is, wat betekent het leven voor jou dan nog? Alles ziet er ineens anders uit, het lijkt of je het leven opnieuw uit moet gaan vinden.

We weten dat het dan helpend is om de dagelijkse routine zoveel als mogelijk op te pakken en om je verhaal te kunnen doen. Het is belangrijk dat er zowel aandacht is voor de verlies- als voor de herstelkant. Zorg dat je beide aandacht geeft.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 9 - Missie en zingeving - Noem je positieve eigenschappen

Missie en zingeving

Welke positieve eigenschappen bezit jij?
Noem er minstens 5.

Wat kun je bereiken met die positieve eigenschappen? Voor jezelf en anderen?

Hoe zie je jezelf voor je als je handelt vanuit die eigenschappen, wie of wat ben je? Laat maar opkomen wat er opkomt. Er kan een bepaalde rol, een voorbeeldpersoon, een naam/titel of een beeld bij je opkomen. Alles is prima en vertrouw maar op het eerste dat er opkomt.

Welke toegevoegde waarde heb je dan?Welk hoger doel wordt daarmee gediend?
Waarvan maak je dan onderdeel uit en wat beteken jij als onderdeel? (metaforisch bijvoorbeeld: als moedereend ga ik voorop en zorg ik voor de rest van de groep. Ik bied bescherming als dat nodig is en ik leid de weg)


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 10 - Vergroot zelf je gevoel van geluk

Vergroot zelf je gevoel van geluk

Uit onderzoek blijkt dat je gelukkig voelen voor 40% wordt bepaald door doelbewuste acties (50% door erfelijke aanleg, 10% door omstandigheden). Het mooie is dat je jezelf dus kunt aanleren om het gevoel van geluk te vergroten of langer te laten duren. Hoe? Door een aantal nieuwe gewoonten onderdeel te maken van je alledaagse leven. Kies een paar van onderstaande gewoonten, pas ze toe en hou ze vol!

- Dankbaarheid voelen en tonen

- Optimistisch kijken naar het leven

- Je leven niet vergelijken met dat van anderen

- Je bewust worden van piekergedachten en je aandacht weer in het huidige moment brengen (daar is namelijk verrassend weinig aan de hand 😊)

- Vriendelijk zijn naar anderen

- Je bewust worden van de dingen die je afkeurt aan jezelf, waar je je voor schaamt. En dan besluiten dat niet meer te geloven. De werkelijkheid is namelijk dat je gewoon goed bent zoals je bent!

- Ontdekken wat voor jou werkt om met tegenslag om te gaan en dat toepassen

- Je relaties koesteren

- Leren vergeven, niet met wrok rond blijven lopen

- Je bewust worden van wanneer je in een lekkere flow zit en dat vaker opzoeken

- Vind een doel in je leven en stop daar meer tijd en energie in

- Zorg voor je lijf door te bewegen of te mediteren

Succes!

Ellen

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Met aandacht leven maakt elke activiteit zinvol

Met aandacht leven maakt elke activiteit zinvol. Dat bedacht ik me toen ik gisteren een kleedje aan het uitkloppen was buiten in de tuin. Mijn ogen kijken naar het zachte blauw van het kleed. Mijn neus ruikt de natgeregende stenen. Mijn verstand is blij met een opgeruimde keuken. En mijn hart is mild. Zelfs een kleedje uitkloppen heeft zin. Dacht ik.

Dit besef verreikt mijn leven. Wellicht het jouwe ook.2

deel deze tip

Tip 12 - Houd een 5 jaar dagboek bij

Houd een 5 jaar dagboek bij.
Schrijf elke dag minimaal 1 gedachten of actie op die je zinvol vond die dag. Zelfs al is het nog zo klein. Wanneer het jaar om is, begin je weer vooraan in je dagboek en lees je wat je een jaar geleden als zinvol waardeerde. Noteer weer een nieuwe zinvolle gedachten of actie. Houd dit in ieder geval 5 jaar vol.2

deel deze tip

Tip 13 - Zie jezelf in het grote geheel

Zie jezelf in het grote geheel van de aarde, van de mensheid, van de mensen om je heen. Dan besef je dat we allemaal zandkorrels zijn op een groot strand en door het water in beweging worden gebracht.

Je eigen problemen lijken relatief, je kijkt naar je bestaan in relatie tot anderen en de wereld. Je realiseert je dat je tijdens jouw leven de mogelijkheden hebt om er iets van te maken. Maak onze planeet een klein beetje mooier door jouw manier van zijn.2

deel deze tip

Tip 14 - Boekentip: De zin van het bestaan

Een boeken tip:

Als ik een boek mag noemen wat ik altijd aanraad omdat het zo prachtig
weergeeft waar het om gaat in het leven dan is het:

"De zin van het bestaan" van Victor Frankl

Een indrukwekkend verhaal, geschreven in Auschwitz, doorspekt van wanhoop en hoop.

Niet voor niets 10 miljoen keer verkocht en een "must read"2

deel deze tip

Tip 15 - Bewust zijn van dingen maakt jou sterker

Bewust zijn van dingen maakt jou sterker

Waarom zijn bepaalde goede dingen, of hebben goede gebeurtenissen, plaatsgevonden? Waardoor kreeg jij die extra bak koffie van je collega? Wat heb je gedaan waardoor je verrast werd met een presentje, terwijl het niet je verjaardag is?

 

Noteer eens om de zoveel dagen deze goede dingen/ gebeurtenissen en bedenk dan eens waardoor deze hebben plaatsgevonden. Door hier bewust mee aan de slag te gaan, kom jij erachter waardoor deze mooie dingen plaatsvinden. Bewust zijn van dingen maakt je sterker!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Het gaat om de reis, niet om de bestemming

Het gaat om de reis, niet om de bestemming!
Boekentip: De alchemist - Paulo Coelho


2

deel deze tip

Tip 17 - Spendeer passend tijd met elkaar

Meer zin in het leven door relaties

Hoe kun je meer z!n in je leven ervaren? Door je samen met je partner bewust te verbinden met jullie beider en vaak tegenstrijdige families. Zo zorg je er ook voor dat je de z!n in leven doorgeeft aan een nieuwe generatie.

Tip 1. Spendeer passend tijd met elkaar.
In de familierelatie is een juiste balans van verbinding en vrijheid van belang. Ontdek waar de overeenkomsten zitten in tijdbesteding en besteed die tijd met elkaar.

Nodig elkaar vrijblijvend uit om aan te sluiten en accepteer eens een uitnodiging buiten je comfortzone.

Ben ook eerlijk naar jezelf en de ander wanneer je eens geen tijd hebt te spenderen. Of wanneer je liever op een andere wijze tijd spendeert.


2

deel deze tip

Tip 18 - Toon je dankbaarheid aan je familie

Meer zin in het leven door relaties

Hoe kun je meer zin in je leven ervaren? Door je samen met je partner bewust te verbinden met jullie beider en vaak tegenstrijdige families. Zo zorg je er ook voor dat je de z!n in leven doorgeeft aan een nieuwe generatie.

Tip 2. Toon je dankbaarheid aan je familie
Er is meer om dankbaar voor te zijn in families. Misschien meer dan je op het eerste ogenblik denkt.

Zo zijn er ook meer manieren om dankbaar te tonen. Maar ze beginnen allemaal bij het zien van de gift van de ander en deze aan te pakken.

Daarna is het jouw vrije keuze om te danken in een dankwoord of dankgebaar zoals een dankblik dankknuffel dankglimlach dankenzovoort.

Je kunt ook danken met een gift terug op hetzelfde moment of later, met het ontketen van een dankketen waardoor je de gift de wereld of de familie rond laat gaan. Besef jezelf dat mensen kunnen geven aan een mens en aan een relatie.


2

deel deze tip

Tip 19 - Boekentip: Het zoutpad

Het Zoutpad.
Een prachtig boek van en over een Engels stel dat alles kwijt raakt: huis, inkomen, gezondheid. En dan maar gaat lopen. Met een tent op de rug langs de kust van Engeland. Het heeft mij een boost in het vertrouwen gegeven: het komt altijd goed. Hoe onzeker de tijden ook zijn.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 20 - Boekentip: de Keuze

Edith Elger - de Keuze
Een inspirerend, heftig en emotioneel verhaal over de veerkracht van de mens.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Kernwaarden als kompas

Ken jij jouw kernwaarden, jouw drijfveren?

Het is veel makkelijker navigeren in dit (complexe) leven als je weet wat voor jou écht belangrijk is. Google eens een lijst met kernwaarden en lees ze eens door. Omcirkel een aantal die jou aanspreken. Om je selectie scherper te maken kan je jezelf ook de volgende vragen stellen:

- wat motiveert mij?
- Wat vind ik onder aan de streep echt belangrijk in mijn leven?
- Wat deed ik als kind graag? Wat vond ik daar precies leuk aan? Waarom vond ik dat leuk?
- Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn talenten? Wat zijn mijn positieve eigenschappen? Waar krijg ik complimenten over?
- En wat is daar zo fijn, waardevol, prettig aan om te doen of kunnen? Wat ervaar ik daardoor?
- Welke situaties geven me een gevoel van diepe voldoening? Waar zit `m dat precies in? --> dit is een belangrijke vraag!
- Wat voor soort situaties geven me het gevoel dat ik echt leef? Wat in die situaties zorgt daar voor?
- Waar droom ik stiekem van en durf ik nog niet te doen of realiseren?
- Wat wil ik later ooit nog doen, ervaren, realiseren als er geen belemmeringen zouden zijn? Wat lijkt me daar zo leuk of fijn aan? Waar zit `m dat precies in? Wat zou ik dan uiteindelijk ervaren als ik dat bereikt had of zou doen?


2

deel deze tip

Tip 22 - Make a change !

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg !


2

deel deze tip

Tip 23 - Heb er zin in

De zin van het leven is dat je er zin in hebt!

Om ons heen zijn er massa`s mensen die zin vinden in religie. Het besef dat we ergens naartoe groeien en er meer is dan het hier en nu.

Geloof jij nergens in? Wellicht kun je je eigen geloof maken in je gezin, je relatie of de voor jou belangrijke anderen. Een therapeut kan samen met jou op zoek gaan naar wat de zin in en van jouw leven is.1

deel deze tip

Tip 24 - Kunnen we net als de rest van de natuur zijn

"Dan zeg ik; “O, Ja! o ja! Heeft een wolk zin?
Die wolk begint te regenen, valt ter aarde
Verdampt, gaat weer omhoog
En voilà, je bent weer bij het begin
Nou dat heeft zin?"

Dan bedenk ik mezelf; waar komt de drang naar zin vandaan? Kunnen we net als de rest van de natuur 'zijn'?


Citaat van Maarten van Roozendaal

1

deel deze tip

Tip 25 - Wat zou je nog graag willen doen

Voel je je tevreden met het leven dat je leeft?
Of is er een leegte, alsof er iets ontbreekt?

Schrijf eens voor jezelf op:

 

1. Wat doe je allemaal omdat mensen dit van je verwachten.
2. Wat doe je uit eigen keuze?
3. Wat zou je graag willen doen waar je nog niet aan toekomt?

 

Hoe is de balans hiertussen?


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Balans materieel, sociaal, psychisch en spiritueel

> Je kunt alles bezitten wat je hartje begeert, en je toch ongelukkig voelen.
> Je kunt een fantastische vriendenkring hebben, maar toch een doel in je leven missen.
> Je kunt een mooie carrière hebben opgebouwd, maar je heel eenzaam voelen.


Je kunt alles uit het leven halen wat erin zit, maar waar doe je het eigenlijk voor?

 

Ga eens na of er balans is tussen de volgende dimensies in je leven:
materieel, sociaal, psychisch en spiritueel.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 27 - Onthaasten en bewust stil staan

In onze samenleving van rennen, vliegen, hollen, stilstaan en weer doorgaan (ja het liedje van Herman van Veen) lijkt het wel alsof je steeds bezig moet zijn om iets te bereiken, om 'ergens te komen'.


Mijn clienten zeggen dat vaak als het over vermoeidheid, burn-out, zingeving, opvoeding enz. gaat. Wat we dan als eerste doen is ontspanningsoefeningen bijv. door echt bewust te ademen. Even een pas op de plaats. En dan kijken we wat echt belangrijk is in het leven en wat er echt 'moet'. Er moet helemaal niet zo veel!


Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar door te onthaasten en bewust stil te staan, komt naar voren wat jij wil en dan kom je bij zingeving.


Sommige mensen bereiken dit na een crisis - verlies van partner, verlies van werk, verlies van gezondheid - maar voor iedereen is dit inzicht mogelijk. De vakantieperiode is een mooie tijd om eens even letterlijk en figuurlijk stil te staan en de tijd te nemen voor jezelf.1

deel deze tip

Tip 28 - Boekentip: De ontdekking van het Nu

Boekentip: 'De ontdekking van het Nu' van Erik van Zuydam.


Dit boek is voor de liefhebbers van Eckhart Tolle (van o.a. 'De kracht van het Nu') een aanrader! Dit boek gaat over de mogelijkheid om te stoppen met al het streven en zoeken naar toekomstig geluk, om controlezucht en zorgen over de toekomst te laten varen en je te laten dragen door het moment. Een heel helder en toegankelijk geschreven boek.

Erik van Zuydam geeft regelmatig workshops, lezingen en retraites in Nederland, België en Frankrijk.1

deel deze tip

Tip 29 - Boekentip: De berg van de Ziel

Lees: De berg van de Ziel. van Christa Anbeek en Ada de Jong. Persoonlijk essay over kwetsbaar leven.


1

deel deze tip

Tip 30 - Wat kan ik en wat wil ik?

Wat kan ik en wat wil ik?

Zet op een rij voor jezelf wat je kunt (denk aan feitelijkheden zoals diploma's die je hebt, maar ook dat wat je verder (goed) kunt).

Maak daarnaast een rij van je dromen, welke dingen zou je graag willen doen/kunnen (los van of het haalbaar is of dat je de juiste papieren of skills hebt).

Welke wegen leiden er naar je dromen, wat heb je al tot je beschikking en wat zou je nog kunnen doen om verder te komen bij hetgeen je eigenlijk wilt?

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Boekentip: De keuze

Het boek 'De keuze' van Edith Eva Eger is een zeer inspirerend boek als het gaat om zingeving.

Als zestienjarige werd Edith naar Auschwitz gedeporteerd. In het boek deelt ze haar oorlogsherinneringen, haar persoonlijke helingsproces na de oorlog en ze deelt de verhalen hoe ze mensen sindsdien heeft geholpen als psycholoog.

De rode draad in dit boek: iedereen kan uiteindelijk voor vrijheid kiezen.


1

deel deze tip

Tip 32 - Boekentip: I'll push you

Een inspirerend boek:
Titel: I'll push you. Twee vrienden, een rolstoel en hun weg naar Santiago de Compostella.
Auteurs: Patrick Gray & Justin Skeesuck


1

deel deze tip

Tip 33 - Het antwoord zit al in jou

Wat is de zin van mijn leven? Een vraag die steeds vaker kan opspelen als bijvoorbeeld je kinderen de deur uit gaan of al zijn uitgevlogen of wanneer je pensioen steeds meer in zicht komt.

Een therapeut kan door het stellen van de 'juiste' vragen, je helpen een antwoord te vinden op die best lastige vraag.

Het antwoord zit al in jou, alleen kan er een laagje stof over heen zitten. Wees welkom!


1

deel deze tip

Tip 34 - Boekentip: Tijd voor de ziel

Boekentip
'Tijd voor de ziel' van Mia Leijssen
Aan de hand van ervaringen uit haar lange carriere als psychotherapeute laat zij zien hoe ieder van ons een helder inzicht kan verwerven in wat wezenlijk is in het leven.

Op zoek naar je ziel betekent op zoek gaan naar het diepere in jezelf.

Met dit boek kan de lezer zelf ervaren wat er gebeurt als er tijd voor de ziel wordt gemaakt.
Een echte aanrader!


1

deel deze tip

Tip 35 - Gedachtenis tafel

Gedachtenis tafel.
Wanneer je een persoon of een geliefde wil gedenken nadat je deze hebt verloren kun je een gedachtenis tafeltje maken met daarop een foto of een kledingstukje of een sieraad.

Ook kun je er bijvoorbeeld een boekje met uitspraken neer leggen

Het geeft de waarde weer van de persoon of geliefde en je kunt de herinnering op deze wijze telkens zien of aanvullen


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Creëer zin, verbind je!

Hoe zin te maken?

Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van zin in het leven te maken heeft met er kunnen zijn voor anderen, iets kunnen betekenen. Dat is handig om te weten, dan kun je je daarop richten wanneer je het gevoel hebt dat zinloosheid toeslaat.

Kijk op welke manier jij iets kan bijdragen voor een ander. Dat kan op veel manier; van koffie drinken bij de buurvrouw tot het doen van vrijwilligerswerk. Creëer zin, verbind je!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 37 - Een klein boekje met grootse dingen

Een klein boekje met grootse dingen.

Koop een mooi, klein boekje. Een app met lijstjes of een blog of pagina gebruiken is misschien gemakkelijker en vanzelfsprekender. Maar juist door te kiezen voor een boekje dat je vast kunt pakken en waar je zelf in schrijft, maak je het belangrijk en bijzonder en is het effect krachtiger.

Noteer elke dag iets in het boekje waar je blij van wordt. Zelfs in tijden waarin alles bedekt lijkt met een grauwe nevel is er altijd wel iets te vinden, al is het maar een piepklein lichtpuntje. Als je liever tekent of plaatjes uitknipt is dat natuurlijk ook prima.

Blijf dit minimaal een aantal weken, en liefst langer elke dag doen en blader dan eens terug. Wat valt je dan op? Welke dingen doen er echt toe voor jou?

Een volgende stap zou kunnen zijn om eens te gaan onderzoeken wat je zelf kunt doen om in je dagelijkse leven meer ruimte te maken voor dingen die voor jou belangrijk zijn en die je leven tegelijkertijd lichter maken. Houd het klein en houd het vooral vol, dan lukt het je vast.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 38 - Doe jezelf een training cadeau

Volg jij je eigen pad? Of heb je soms het gevoel dat je geleefd wordt?

In deze training, die ik een werkplaats noem, ga je in een groep met je eigen leervraag op pad.

Onderweg onderzoek je je verlangens, belemmeringen, angsten en je ware zelf. Om vervolgens te oogsten wat je gezaaid hebt. 7 dagen lang, eens in de maand.

Een cadeau voor jezelf!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 39 - Boekentip: De zin van het leven

Boekentip
Fokke Obbema
'De zin van het leven'
Gesprekken over de essentie van ons bestaan.

Nadat Fokke Obbema een hartstilstand heeft gehad ging hij veertig mensen interviewen over : "Wat is de zin van ons bestaan?"

Een boek vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden.

Een aanrader!


1

deel deze tip

Tip 40 - Pensioen

Als je pensioen nadert, of je hebt al enige tijd geleden afscheid genomen van je werkkring, of je kinderen zijn volwassen geworden en zijn hun eigen leven gaan leiden: dan kom je voor de uitdaging te staan om je leven op een nieuwe manier inhoud te geven. Probeer niet vast te houden aan het vertrouwde patroon van leven. Neem eens even afstand, en bedenk eens welke idealen je had op je 20e die door tijdgebrek nooit verwezenlijkt zijn. Ga ze niet opnieuw najagen, maar doe er inspiratie uit op. Wat was de kern van je ideaal? Wat kun je daar nu, in deze fase van je leven nog mee doen wat je vreugde en voldoening kan schenken?

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Dankbaarheid

Dankbaarheid gaat over verwonderen, ontvangen, ontvankelijk-zijn. Deze elementen creëren zin in het leven, oftewel zingeving. Daarbij gaat het om aspecten in ons leven op allerlei gebieden: in je werk, in de relatie, in je gezin, in je vrijetijdsbesteding.


1

deel deze tip

Tip 42 - Onderzoek eens wat jouw leven richting geeft

Ergens in je leven komt de vraag voorbij "is dit het nou?" Leven we hiervoor op deze aarde?, waarom zijn we hier?, waar leid dit toe?

Voeg ik iets toe, is mijn leven zinvol?

Allemaal vragen die belangrijk zijn in een mensen leven omdat dit ons onderscheid van de dieren wereld. Ik geloof dat het niet voor niets is dat liefde en relatie in ons leven zo belangrijk is. Juist in die relatie met de ander vind je betekenis, heb jij een betekenis. Voeg je iets toe.

Ik doe dat vanuit mijn overtuiging dat we gemaakt zijn door de Schepper die tegelijk onze Vader wil zijn. Onderzoek die vraag eens voor jezelf: waar geloof jij in? Wat geeft jouw leven richting?

Janneke

1

deel deze tip

Tip 43 - Vind een balans in harmonie met jezelf

Schaamte is een emotie die ik toch vaak hoor in mijn praktijk. Waarvoor zou je denken!

Dit kan voor van alles en nog wat zijn. Tegenwoordig hoor ik meer en meer schaamte voor het milieu, de omgeving, de natuur. Dit kan zich uiten door o.a. schaamte om te vliegen, auto te rijden en meer.
Wat doen wij mensen de natuur aan!

Hoe kan je voor jezelf hier een balans in vinden in harmonie met je zelf en de natuur, je eigen natuur. Zie dit als een uitdaging om je eigen route te vinden, te ontdekken, te creëren, zin te geven.
Laat mij je helpen.


1

deel deze tip

Tip 44 - Wat vind je echt belangrijk in het leven

Schaamte om te vliegen, auto te rijden, gebruik van gas, lampen, elektriciteit, voor de toekomst van onze kinderen. Dit is een ding aan het worden.

Hoe kan je dit balanceren zoals een koorddanser zijn stappen op een koord zet met jezelf, je omgeving, je kinderen en de natuur.

Wat vind je echt belangrijk in het leven zijn daarbij toch belangrijke vragen die je op weg kunnen helpen. Welke route is geschikt voor jou als mens in de natuur, je eigen omgeving, voor jezelf om van deze schaamte af te komen. Hoe kan je dit zin geven?

Ben je ook zo benieuwd welke route geschikt is voor jou!


1

deel deze tip

Tip 45 - Omgeef jezelf met wijze, inspirerende mensen

Omgeef jezelf met wijze, inspirerende mensen.

Zoek iemand op die, naar jouw idee, een zinvol leven leeft.

Praat, vraag en wellicht ontdek je iets voor jezelf dat je een ander licht werpt op je kijk op het leven. In verbinding met de ander kom je zelf meer tot je bestemming.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Probeer elke dag 1 actie te ondernemen

De vraag naar zingeving van je leven is een grote vraag. Het kan daardoor ook ongrijpbaar worden.

Door het praktisch en klein te maken wordt het behapbaar voor het moment.

Probeer elke dag 1 actie te ondernemen waar je jezelf, de ander of de wereld een gunst mee bewijst.

Door dit bijvoorbeeld een jaar lang te doen heb je 365 momenten gecreëerd waarbij je de zin van het leven hebt geproefd.


1

deel deze tip

Tip 47 - Sta regelmatig stil bij wat je belangrijk vindt

Sta regelmatig stil bij wat je belangrijk vindt in je leven: wat heb je gedaan om je doelen te realiseren? Wat ging goed? Wat kan (nog) beter?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 48 - Boekentip: De kunst van het ongelukkig zijn

Boekentip
'De kunst van het ongelukkig zijn' van Dirk de Wachter.
Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing.
Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait.
Een aanrader!


1

deel deze tip

Tip 49 - Vertrouw erop dat 'er zijn' genoeg is

Veel mensen hebben het idee dat ze iets moeten 'doen' om eraantoe te doen. Ze moeten iets doen, iets bijdargen, bewijzen om iets te kunnen betekenen. Maar de sleutel ligt niet in het doen. Je bent van betekenis ookal doe je helemaal niets. Het feit dat je er bent wil al zeggen dat je zin geeft niet alleen in je eigen leven maar ook in het leven van anderen. Dus sta er wat meer bij stil en vertrouw erop dat er zijn genoeg is.

Lea

1

deel deze tip

Tip 50 - 6 stappen naar vrijheid

Luister eens op you tube naar Diederik Wolsak; 6 stappen naar vrijheid.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Michael pilarczyk op youtube

Luister eens op you tube naar Michael Pilarczyk.


1

deel deze tip

Tip 52 - Sta stil bij wat er is (in deze tijd van corona crisis)

Tijd van crisis, Corona
We hebben nu allemaal te maken met 'het virus'.

De wereld komt (voor een stuk) tot stilstand en het wordt zichtbaar dat werken, geld verdienen, presteren tot op zekere hoogte minder belangrijk worden. Familie, je naasten, zorg voor anderen, gezondheid en welzijn komen op de voorgrond.

Net zoals mensen die eerder een andere crisis meemaakten, biedt dit ons kansen voor andere inzichten, ervaren wat er echt toe doet. Dan gaat het om zingeving.

Dus wees voorzichtig, sta stil bij wat er is, zorg voor jezelf en je omgeving.


1

deel deze tip

Tip 53 - Zingeving maak je zelf

Zingeving maak je zelf. Niemand kan je vertellen wat de zin van het leven is. Immers bepaal je dat zelf.

Leven zinvol maken gaat over wat jij belangrijk vindt in het leven en hoe je dat vorm wilt geven. Kijk daarbij vooral naar waarden die voor jou belangrijk zijn.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 54 - Ga op zoek naar iets waar jij je mee wil verbinden

Ga op zoek naar iets waar jij je mee wil verbinden.

Diep vanbinnen willen we allemaal van betekenis zijn. Juist in tijden van crisis, waarin alle vanzelfsprekendheden wegvallen en we losgerukt worden uit de waan van de dag, komt vaak de vraag bij ons naar boven: "Waar doe ik het allemaal voor?" en "Wat wil ik nou ècht met mijn leven?" En die vragen zijn vaak moeilijk te beantwoorden.

Geef het de tijd en geef jezelf de ruimte om te onderzoeken wat bij je past.

Maak bijvoorbeeld elke dag een foto van iets waar je blij van wordt en zoek iemand op met wie je het daarover kunt hebben. Wat valt je op en wat zegt het over wat jij belangirjk vindt in je leven? En/of volg een workshop of cursus of meld je aan als vrijwilliger. Al gaandeweg zul je erachter komen wat wel en wat niet bij je past.

Graadmeter is dat alles wat jou energie geeft jouw leven betekenis kan geven. En je zult merken dat zingeving gaat over verbinding: met dat waar je diep vanbinnen naar verlangt en de verbinding met de mensen en de wereld om je heen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 55 - Doe waardevolle dingen voor anderen

Gebruik de (vrije) tijd die je hebt goed door waardevolle dingen te doen voor anderen. Zo krijgt het leven meer diepgang en voel je je gelukkiger

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Ga op zoek naar je bron

Zingevingsvragen zijn trage vragen, vragen waar je over na moet denken. Wat maakt jouw leven zinvol? Wie of wat is de bron in jouw leven? Ga op zoek. Een therapeut kan je helpen bij deze ontdekkingsreis door het stellen van verdiepende vragen.1

deel deze tip

Tip 57 - Boekentip: Uit liefde voor jezelf

Boekentip: Uit liefde voor jezelf – van Gijs Jansen.
Gijs neemt je mee in de wereld van ACT. Op een laagdrempelige manier kom je tot de ontdekking dat je veel minder ‘moet’ dan je denkt, en dat je best veel ‘mag’. En als je niet meer 'moet' maar 'mag'; wat wil je dan? Door je waarden te onderzoeken, te ontdekken wat belangrijk is voor jou, beweeg je je richting een zinvol leven.
Wil je liever ondersteuning tijdens dit persoonlijke traject? Neem dan contact op met een ACT-therapeut bij jou in de buurt!

Leontine

1

deel deze tip

Tip 58 - De zin om je te laten raken door je hart

Waar voel jij je mee verbonden, voel jij je door geraakt?
Geliefden (mens of dier) om je heen?
Een overleden dierbare?
Een warme lente bries?
De helder blauwe hemel?
De ontluikende bomen?
Het plezier van spelende kinderen?

Kies iets uit en verbind je daar meerdere keren per dag mee.
Laat het je hart raken en voel wat dit met je doet.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 59 - Zin in meer zin?

Een zoektocht naar zingeving is een zoektocht met je hart en je hoofd. Meditatie brengt je dichterbij je hart. Gedachtekaartjes brengen je dichterbij meer helpende gedachten je hoofd. Zo biedt de serie "Denk aan dé zin, uit met de onzin" je 49 nieuwe gedachten over zingeving. Fijn om deze thuis bij de hand te hebben als je de zin in het leven tijdelijk kwijt lijkt te zijn.


1

deel deze tip

Tip 60 - Soms willen we te snel

Soms willen we te snel. Of meer van hetzelfde: meer controle, meer weten hoe het zit, meer quick fixes. Dit gedeelte uit een gedicht van Rilke wijst de weg naar echte acceptatie en vrijheid.

Men moet geduld hebben
met onopgeloste zaken in het hart
en proberen de vragen zelf te koesteren
als gesloten kamers
en als boeken
die in een zeer vreemde taal geschreven zijn.
Het komt erop aan alles te leven.
Als je de vragen leeft,
leef je misschien langzaam maar zeker,
zonder het te merken,
op een goede dag
het antwoord in.
Rainer Maria Rilke (1875-1926)

Marleen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Begin klein


Begin klein door lief voor je zelf te zijn, een actie te ondernemen of een verandering door te voeren. Merk op de positiviteit die een kleine verandering teweeg kan brengen. Bij zingeving hoeft het niet perse om ingrijpende veranderingen te gaan. Kleine veranderingen werken door in je prive of werkleven en kunnen een rimpeleffect hebben op waarop de impact steeds groter kan worden.


1

deel deze tip

Tip 62 - Boekentip over streven naar zin en betekenis

Derk de Wachter, een bekende Belgische psychiater schreef een aardig boek over gelukkig zijn, of eigenlijk (de Kunst van het) ongelukkig zijn. Verhelderend en geestig!
Het boek gaat over streven naar zin en betekenis, dát waar het leven om draait!


1

deel deze tip

Tip 63 - Op je sterfbed

Als je even kwijt bent, wat je me je leven aan wilt, denk dan aan het moment, dat je op je sterfbed zal liggen. Waar denk je dan vooral aan terug? Wat maakte jouw leven de moeite waard? En doe dan vervolgens vooral dát!


1

deel deze tip

Tip 64 - Boekentip: ‘De kracht van betekenis’ van E.E. Smith

Boekentip: ‘De kracht van betekenis’ van Emily Esfahani Smith

Prachtig boek over hoe we een zinvoller leven kunnen leiden! Volgens Smith hebben wij als mensen het verkeerde doel nagejaagd. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. In dit boek kun je lezen hoe je een zinvol leven vorm kunt geven.

Smith beschrijft vier pijlers voor een zinvol leven:
1. Ergens bij horen, of dat nu je familieleden, milieuactivisten of leden van een boekenclub zijn.
2. Een doel dat ons motiveert iets aan de wereld bij te dragen, hoe bescheiden die bijdrage ook is.
3. Een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen, waardoor ervaringen samenhang en betekenis krijgen.
4. Transcendentie, gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt.


1

deel deze tip

Tip 65 - Zingevingsvragen

Zingevingsvragen

Zingevingsvragen zijn grote vragen, waar je misschien niet direct een antwoord op hebt.

Weet jij wat voor jou het leven zinvol maakt? Als je daar niet direct een antwoord op hebt, kunnen de volgende vragen je helpen:
• waar droom je van?
• waar geloof je in?
• wat geeft jou energie?
• waar ben je dankbaar voor?
• wat vind je belangrijk in het leven?
• wat zou je doen als geld geen rol speelt?
• wat zou je doen als je nog maar een week te leven hebt?
• hoe wil je later terugkijken op je leven of hoe wil je dat anderen jou herinneren?

Ik wens je heel veel inspiratie en een mooi en zinvol leven!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Boekentip: Ken Wilber: Zonder Grenzen

Boekentip: Ken Wilber: Zonder Grenzen

Ken Wilber geeft in dit boek een uiteenzetting over de verschillende vormen van bewustwording en hoe deze elkaar aanvullen.

Daarbij geeft hij aan hoe deze ons kunnen helpen grenzen te doorbreken en praktische toepassingen om daaraan te werken.1

deel deze tip

Tip 67 - Boekentip: Luister Alsjeblieft

Boekentip: Hans Stolp: Luister Alsjeblieft

Hans Stolp geeft op boeiende en eenvoudige wijze weer hoe de wetten van communicatie ons helpen te leren communiceren met anderen.

Een goede manier van communiceren helpt ons en de ander om onszelf gelukkiger te voelen en meer in contact met onze innerlijke vrede.

Hierbij is kunnen luisteren en ons uit spreken bepalend voor ons levensgeluk.


1

deel deze tip

Tip 68 - 9 Tips

Dankzij deze 9 tips kan je relativeren als de beste.

Sta stil bij je gedachten. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat 85% van onze gedachten automatisch gebeuren. ...
Notities. Laat iets je echt niet los? ...
Bedenk wat goed is in je leven. ...
Humor. ...
Zoek steun. ...
Beweeg je zorgen weg. ...
Neem even afstand.


1

deel deze tip

Tip 69 - Boekentip : Seat of the Soul

Lees eens dit geweldig boek van Gary Zukav. Wat is de essentie van de mens? Wat is de Ziel? De kracht van onze gedachten.


1

deel deze tip

Tip 70 - Luisteren naar jezelf

Als je het heimwee in je hart niet voelt zal je automatisch terugvallen op oude bekende patronen.Om dat heimwee te voelen zul je tijd moeten nemen om naar jezelf te luisteren. Dat gaat niet vanzelf, je zult het goed moeten organiseren.

Probeer iedere dag om aandachtig bij jezelf te zijn met behulp van yoga, tai chi of een andere vorm van meditatief bezig zijn. Hierdoor schep je ruimte voor wat er diep in je leeft. Je creëert als het ware hiermee je eigen tuintje waarin de bloemen van het leven gezaaid kunnen worden.

Elke dag ga je even naar je tuintje en geniet je van wat er tot ontwikkeling komt in jou en de inzichten die je krijgt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Toewijding

Toewijding: Het maakt niet uit welke doelen je voor jezelf hebt gesteld in het leven, je zal je moeten inzetten voor het bereiken hiervan. Het is door toewijding dat je jezelf blijft ontwikkelen en verbeteren.

Of je nu een bedrijf start, begint aan een fitnesprogramma om je gezondheid te verbeteren, of Spaanse lessen gaat volgen om Spaans te leren spreken, het is toewijding wat ons drijft om gelukkiger en succesvoller te worden, op welk gebied dan ook.


1

deel deze tip

Tip 72 - Neem actie

Stop met praten over wat je wilt gaan doen, of de doelen die je ‘ooit’ wilt gaan bereiken. Neem actie!

Uit recent onderzoek blijkt dat zelfvertrouwen even belangrijk is als competent zijn.

De conclusie uit dit onderzoek is, is dat actie ondernemen, je vermogen om succesvol te zijn en daadwerkelijk te slagen in het behalen van je doelen intensief vergroot.


1

deel deze tip

Tip 73 - Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het

Boekentip
"Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het"
Wim Brands in gesprek met Rene Gude.
Wim Brands sprak met Rene Gude, die stervende was, over wat er werkelijk toe doet in het leven. over humeur management en over de troost van de filosofie.
Een aanrader!


1

deel deze tip

Tip 74 - Ontdek je zingeving

Je zinvol voelen en zinvol zijn voor jezelf kan soms een lastige opgave zijn. Je zinloos voelen kan een gevoel van leegte geven en van weinig betekenis hebben. Zingeving kan voor iedereen iets anders zijn. Wanneer je je zinloos voelt en het lukt jou niet om jouw zingeving te ontdekken, dan kan een therapeut met jou gaan proberen om dit te gaan ontdekken. Het is mogelijk niet verstandig om alleen in dezelfde denkcirkel te blijven.


1

deel deze tip

Tip 75 - Boekentip: Het sprookje van de dood

Boekentip: Het sprookje van de dood - Marie-Claire van der Bruggen

Het Sprookje van de dood is een inspirerend verhaal over een Zieltje dat voor de allereerste keer de reis naar de Aarde gaat maken. Wat gaat daar allemaal aan vooraf en hoe is het voor een ziel om in een mensenlichaam geboren te worden.

Hoe wordt een leven op Aarde ervaren door de ogen van een ziel, en tenslotte: hoe ervaart een ziel het sterven, ofwel de terugkeer naar Huis.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - De zin om te leven!

Wat de zin is van het leven? De zin om te leven! :-)


1

deel deze tip

Tip 77 - Creatieve inspiratie

Wil je op een creatieve manier onderzoeken wat voor jou het leven zinvol maakt? Waar jij blij van wordt, en wat jou voldoening geeft?

Maak dan een moodboard waarin je visueel met plaatjes, woorden en quotes uiting geeft aan wat voor jou van betekenis is. Wat heb je nodig? Een groot vel papier, verschillende soorten tijdschriften (met onderwerpen die je aanspreken, of bijvoorbeeld een zingevingstijdschrift zoals de Happinez), een schaar en lijm.

Zorg dat je even niet gestoord kan worden. Neem de vraag ‘wat geeft betekenis aan mijn leven?’ in gedachten, en knip/scheur de plaatjes, woorden of quotes die je aanspreken uit de tijdschriften. Vervolgens lijm je ze op het grote vel papier, op je eigen wijze.

Zo ontstaat er een visuele weergave van onderwerpen en situaties die het leven voor jou de moeite waard maken. Dit kan als inspiratie dienen in je dagelijks leven.


1

deel deze tip

Tip 78 - Wadoetetertoe?!

Oftewel, wat doet het ertoe dat ik er ben, dat ik me uitsloof. Wat heeft het allemaal voor nut?

Het kan zijn dat je een tijdlang geen bevrediging kunt vinden in het werk dat je doet, de positie die je hebt.

Je zoektocht naar een zinvoller bestaan kan de nodige tijd in beslag nemen. Ga ervoor en leg het hoofd niet in de schoot!

En zolang je in die fase zit, kijk dagelijks om je heen en vraag je af: in wiens leven kan ik vandaag het positieve verschil maken?

Een beetje aandacht en vriendelijkheid voor je medemens maakt de wereld al een stuk mooier!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 79 - Kijk naar wat jou blij maakt

Zingeving: het klinkt zo beladen.

Eigenlijk is het niks anders, dan dat je jezelf "zin geeft" in het leven. Samen met jou kijk ik graag naar dat wat jou blij maakt. Waar haal je voldoening uit? Wat vind je leuk om te doen? Waar gaan je ogen van stralen? Wat vond je vroeger fijn om te doen? Is dat nu nog steeds zo?

Samen kunnen we dit onderzoeken en daardoor je impasse wellicht wat doorbreken. Zeker in deze Corona tijd is dat soms nodig. Soms weten we van gekkigheid niet meer wat wel en niet mag en kan.

Dan is het fijn als er iemand met je meekijkt waardoor je toch niet helemaal in een dip belandt. Ik help je er graag bij. Groetjes van Nicolette


1

deel deze tip

Tip 80 - Uitdagende vragen bij zingeving

Zingeving: uitdagende vragen:

Graag neem ik met jou een aantal vragen door. Je kunt dan denken aan:

- stel dat je financieel onafhankelijk zou zijn, hoe zou je je leven inrichten?
wat zou je veranderen?

- Stel dat de artsen je vertellen dat je nog maar 5 tot 10 jaar te leven hebt, wat zou je nog willen doen? Hoe zou je de dagen willen invullen?

- En wat als je te horen krijgt dat je nog maar 1 dag te leven hebt. Misschien moeilijk voor te stellen, maar welke dromen zullen onvervuld blijven? Wat had je willen afmaken? Wat had je willen doen of wat zou je gemist hebben?

Samen gaan we hier over praten en uiteindelijk komen voor jou belangrijke dingen aan de orde die wellicht prioriteit gaan krijgen.

Ik help je er graag bij. Sterkte en wie weet tot ziens.
Groetjes van Nicolette


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - "op de Tweesprong van Moeten en Willen". (boekentip)

Het boek: "op de Tweesprong van Moeten en Willen. van Elle Luna.

Een boek die juist in deze tijd een stukje ruimte kan bieden of juist overzicht kan geven over hoe nu verder.
Het boek laat je nadenken op een leuke speelse manier, over wat je doet en wat je eigenlijk echt zou willen.
Met leuke praktische tips, die je gemakkelijk kunt toepassen. En daarbij dat je juist bezig bent om te luisteren naar je eigen stem, trouw blijft aan jezelf en je eigen gevoel. Zodat je datgene kunt doen waar jezelf dan ook achter staat.

Floor

1

deel deze tip

Tip 82 - Radicale acceptatie

Het boek Radicale acceptatie lezen van Tara Brach, inspirerend, verhelderend het leven ervaren.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 83 - Blijf vooral open en onderzoekend naar jezelf

We stellen ons zelf soms zo veel vragen. Vooral de waarom vragen. Weet dat op alle vragen al een antwoord is.

Probeer de waarom vragen te vermijden, door andere vragen stellen. Hoe vragen, hoe kan ik ermee omgaan? Hoe kan ik er meer van genieten?

Hoe vragen komen dichterbij een oplossing een actie.
Vragen als wat maakt dat ik........
blijf vooral open en onderzoekend naar jezelf


1

deel deze tip

Tip 84 - Alles waar je je aandacht op richt, groeit!

Alles waar je je aandacht op richt, groeit!

Dus wanneer je meer positieve vibes wil in je leven, richt dan ook hier je aandacht op. Maak het concreet en groot in je gedachten, maak het waar en ontdek stap voor stap hoe je het waar kan maken. Zie, hoor en voel hoe het is wanneer je het positieve hebt bereikt.


1

deel deze tip

Tip 85 - Buiten begint het leven

"Buiten begint bij Bever" klinkt de leus van de buitensportwinkel.

"Buiten begint het leven" zou ik zeggen. Buiten in de natuur kun je voelen, kijken, ruiken, bewegen en ademen. Het gaat letterlijk in je stromen als je in de buitenlucht aan het wandelen bent.

Het lijkt of het soms meer klopt dan wanneer we binnenblijven: de mens komt tot zijn recht buiten. En daar dan even bij stil staan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Pak het groots aan

Als het zo goed is buiten in de natuur te zijn, maar het lukt niet om dat voor elkaar te krijgen. Het helpt om dit als een goede gewoonte in te bouwen in je leven.

Voor sommige mensen geldt dat kleine stapjes :) de richting geven. Anderen hebben baat bij rigoureuze aanpakken.

Zelf ben ik een voorstander van om het "groots" aan te pakken. Besluit een jaar lang elke dag naar buiten te gaan. Stel je voor: elke dag de natuur in om daar te zien, horen, ruiken, voelen dat er leven is in zoveel verschillende vormen en seizoenen.


1

deel deze tip

Tip 87 - Met je Hart kijken

Zingeving gaat voor de meeste mensen ten diepste over gelukkig zijn en je verbonden voelen. In spirituele tradities wordt vaak gezegd: geluk is ons geboorterecht, verbondenheid is onze aard. Daarmee wordt bedoeld dat je het niet hoeft te (en ook niet kunt) verwerven, maar dat het er altijd al is. Soms ervaren we dat ook, als we in de natuur lopen, of mooie muziek horen. Dan gaat spontaan ons hart open, voelen we ons fris, gelukkig, warm en verbonden.
Je kunt jezelf erin bekwamen om ‘met je hart te kijken’. Je kijkt dan met een zachte en ruime blik, waarbij je je bewust wordt van alles in je en om je heen, en tegelijkertijd ruimer blijft waarnemen. Zo richt je je blik als het ware op de verbondenheid die je eigenlijk niet kunt zien. Je zoekt niet meer naar zingeving en precies daar kun je een diepe voldoening gaan ervaren.


1

deel deze tip

Tip 88 - Boek: Liefdesroep van Hannah Cuppen

Boekentip
Liefdesroep van Hannah Cuppen
Dit boek gaat over je hart volgen. Als je de moed hebt om te kiezen voor de roep van je hart vind je niet alleen belangrijke levenslessen maar ook je diepste vervulling. Aldus Hannah Cuppen!


1

deel deze tip

Tip 89 - Zet een probleem om in een verlangen

Als je een probleem omdraait kun je het verlangen die daaronder ligt onthullen. Dan heb je een verlangen om na te streven i.p.v. een probleem om op te lossen. Dat voelt toch anders, werk ook motiverend en daardoor versnelt het proces.

Bijvoorbeeld als mijn probleem is dat ik werkloos ben, mijn verlangen kan zijn een leuke baan te hebben of als mijn probleem is dat ik door een trauma emotioneel niet fijn voelt mijn verlangen is te vinden in wat ik het liefst emotioneel zou willen ervaren.

Ga opzoek naar het verlangen dat zich verschuil achter het probleem dat je op dit moment ervaart en activeer het proces die je naar het vervullen van je verlangen.

Lara

1

deel deze tip

Tip 90 - Acht peilers van vreugde

Een prachtig boek over zingeving is het boek van aartsbischop Desmond Tutu en zijne heiligheid de Dalai Lama over vreugde.
Zij komen tot 8 peilers van een vreugdevol leven.
Die peilers bestaan naast perspectief, nederighied, acceptatie, vergeving, dankbaarheid en humor uit compassie en edelmoedigheid.

Com = samen; passie = lijden. Het gaat hier niet om medelijden, maar om mededogen. Hier zit iets in van ‘dit zou mij ook kunnen overkomen’.
Een leven zonder compassie met de ander is een ‘ik-gericht’ armoedig leven. Zonder compassie ga je leven vanuit een verkrampte angstige en wantrouwende houding.
Ook dat heeft weer te maken met “ubuntu” het gezamenlijke mens zijn.
Het is een diepe betrokkenheid met de ander die je in beweging zet om de ander tot steun te zijn.
“Uit een te egocentrische houding komt lijden voort. Uit compassie en bezorgdheid voor anderen komt geluk voort”. Door mijn aandacht op de ander te richten, dat is compassie, wordt je eigen lijden en pijn minder erg.

En over de peiler edelmoedigheid of gulheid: Het is beter te geven dan te nemen. Geluk en vreugde blijkt dus toch met geld te koop: wanneer je dit geeft aan de ander.
“Een gulle gever zal gedijen,
wie te drinken geeft, zal te drinken krijgen ‘.Spreuken 11:25
Gulheid gaat natuurlijk niet alleen over geld en goed maar ook over tijd, wijsheid en ruimhartigheid.. Van betekenis zijn voor een ander door je tijd in hem te investeren geeft ook een gevoel van vreugde.

Zingeving gaat over compassie en edelmoedigheid. Goed om je daarin te oefenen! Je leven wordt er lichter en rijker door.

Janneke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - intentie neerzetten

Hoe wil jij je voelen, bijvoorbeeld aan het eind van de dag, na tijdens of na een (moeilijke) afspraak?

Neem de tijd om een herinnering op te laten komen waarin je je zo voelde. Leef je weer volledig in in dat moment: Waar was je en met wie? Hoe zag je eruit? hoe keek je? Wat zag je? Hoe bewoog je? Wat dacht je toen? Kan je het gevoel van toen weer toelaten? En hoe reageert je lichaam? Is er energie, spanning of juist ontspanning?

Als het gevoel bij deze ervaring er helemaal is, neem dan nog een minuut om het volledig tot je te nemen. Daarna laat je het los en ga je door met je dag.

Merk aan het eind van de dag of de afspraak of je dit gevoel nog herkend.
Mocht je merken dat het gevoel er niet meer is, ga dan na op welk moment je dit gevoel bent kwijt geraakt.1

deel deze tip

Tip 92 - Wat ben je over jezelf te weten gekomen?

Welke momenten of gebeurtenissen in je leven vond je moeilijk of waarvan heb je (veel) spijt gehad? Wat ben je over jezelf te weten gekomen in die moeilijkheden?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 93 - Wat heeft in het verleden je leven veranderd?

Welke ervaringen hebben je leven veranderd: om welke reden en hoe?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 94 - Betekenisvol leven

In "De kracht van betekenis" stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Op basis van recent psychologisch onderzoek en inzichten uit de filosofie en de literatuur laat Esfahani aan de hand van vier pijlers zien hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. Ook voerde ze talloze gesprekken met onder anderen een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut, om erachter te komen hoe je zin geeft aan je leven.Esfahani"s vier pijlers voor een zinvol leven:1. Ergens bij horen, of dat nu je familieleden, milieuactivisten of leden van een boekenclub zijn.2. Een doel dat ons motiveert iets aan de wereld bij te dragen, hoe bescheiden die bijdrage ook is.3. Een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen, waardoor ervaringen samenhang en betekenis krijgen.4. Transcendentie, gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt.

Janneke

1

deel deze tip

Tip 95 - Wat maakt jouw leven zinvol?

Soms lijkt het leven zo snel te gaan en heeft iedereen het naar zijn zin behalve jij. Er kan misschien een gevoel van leegte ontstaan. Bedenk dat je ook niet altijd gelukkig kan zijn. Wel is het fijn om te weten wat jij belangrijk vindt. Dit lijkt makkelijker dan het is. Veel mensen lopen vast omdat ze niet goed kunnen voelen wat bij ze past of wie ze eigenlijk zijn. Er wordt teveel uit het hoofd geleefd en vanuit aanpassing naar de omgeving.

Een eerste begin kan zijn om 3 dingen op te schrijven waar je blij van wordt. Ook kan je elke dag 1 of 2 dingen opschrijven waar Je die dag dankbaar voor bent.

Zo krijg je langzaam meer zicht op waar je blij van wordt en wat de voor jou waardevol is.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Het jezelf gunnen om te leven in status van verwondering

Stel jij jezelf weleens vragen?
Heb jij jezelf weleens afgevraagd, hoe uniek je bent?
Hoe uniek en een hoe jouw lichaam een goed geoliede bijzondere machine is.
dat elke cel, precies weet wat hij moet doen?! apart toch?

Durf jij naar een kind te kijken en te leren over hun verwondering over het leven? kan jij jouw innerlijk kind weer laten leven?
met verwondering een treinreis aangaan en blij raken op alles wat je ziet. Alsof het je eerste reis is.
Met enthousiasme naar een konijn vogel, bloem alles wat er is te kunnen kijken.
verwonder, verwonder, verwonder je over het leven. Als iets niet lukt, of je laat iets vallen, probeer je er eens over te verwonderen.
1

deel deze tip

Tip 97 - Godsbeeld

Geloven of juist-niet-geloven speelt vaak mede een rol in de psychische klachten die iemand heeft. Het is wetenschappelijk aangetoond dat geloof helpt bij genezing, maar het kan ook problemen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor niet willen of kunnen geloven. Daarbij speelt op de achtergrond wat voor beeld je hebt van de God waar je wel of juist niet in gelooft. En dat heeft weer te maken met wat je daarvan hebt meegekregen in je opvoeding. Het is verhelderend om dit te bespreken met een therapeut die hier kennis van heeft, met behulp van de Godsbeeld-Vragenlijst.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 98 - Van strijd naar acceptatie

Het besef dat je echt geen controle hebt over je gedachten, emoties, lichamelijke sensaties en veel van je omstandigheden, blijft een zeer belangrijk uitgangspunt! Alleen hoe je ermee omgaat kan je bepalen.

Geef dat wat je ervaart aandacht en ruimte om na te kunnen gaan wat je nodig hebt en wil doen.1

deel deze tip

Tip 99 - Boek: Ik ga leven van Lale Gül

Een recent uitgegeven boek. Een autobiografische beschrijving op indringende en haast over the top manier hoe zij haar leven in een streng islamitisch gezin heeft ervaren grotendeels in de Bijlmer in Amsterdam. Zingeving omdat religie over zingeving gaat. Het is ontworsteling en opgeven van roots, verstoten worden. Dit proces beschrijft ze beeldend en daarin ook haar eigen pad volgend.

In het begin misschien wat plat, het is wel eerlijk en helaas voor sommigen herkenbaar. Later in het boek prachtige gedichten van haar hand. Het kan je helpen je eigen koers ondanks allerlei tegenstand te volgen en je eigen zingeving te vinden.


1

deel deze tip

Tip 100 - Zoek een mentor

Ieder mens heeft behalve een vriend ook een mentor nodig. En die mentor heeft ook weer een mentor nodig en die mentor ook.

Je kunt jezelf niet optrekken aan je eigen haar.

Wees proactief en maak zelf iemand tot inspirerende leraar.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Werk en leven

Lever kwaliteit in je werk en doe dat wat er gedaan moet worden. Zonder de voldoening die dat geeft, wordt elk werk gauw tot sleur.

Maar ga ook niet te ver. Weet maat te houden.

Investeer in jezelf als persoon in plaats van alleen nog maar een slaaf van je werk te worden. Dat scheelt veel stress en gepieker.

Blijf leven.


1

deel deze tip

Tip 102 - Besluiten om in therapie te gaan of niet

Het starten van therapie kan heel spannend zijn. Barstende twijfels van alle kanten: heb ik dat echt nodig? Wat zegt dat over mij? Enzovoorts.

Therapie is eigenlijk een middel om jezelf beter en dieper te leren kennen. Dit maakt het voor je gemakkelijker om creatieve en helende oplossingen voor uw problemen te vinden.
Als je therapie overweegt, heb je waarschijnlijk een onderwerp in gedachten of een probleem waar je je op zou willen concentreren.

Je kunt deze vragen beantwoorden op basis van je persoonlijke situatie of probleem ter ondersteuning van je besluitvormingsproces:

Welk effect heeft je huidige situatie/probleem op je lichaam?
Hoe voel je je eigenlijk in relatie tot deze specifieke situatie/probleem?
Wat is volgens jij de waarheid over je situatie/probleem?
Hoe wordt je gedrag beïnvloed door het hebben van dit probleem/deze situatie?
Hoe beïnvloedt je omgeving je huidige situatie/probleem?
Hoe draagt het veranderen/oplossen van je situatie/probleem bij aan je grotere doel in het leven?
Welk diep verlangen zit er achter deze situatie/probleem?

Lara

1

deel deze tip

Tip 103 - Kijk naar je handen

Bij zingeving is het goed te leven in het nu. Vaak zijn we bezig met verleden en toekomst en denken we na over van alles en nog wat. Een tip om daar uit te komen en in het nu te stappen is om even stil te staan bij hoe je handen eruit zien, bekijk ze even terwijl je ze open voor je houdt, draai ze om, voel hoe ze voelen. Dat zet je weer in het nu en dat kun je overal doen, waar je ook bent.

Maaike

1

deel deze tip

Tip 104 - Zingeving

Onderzoek wat jij belangrijk vindt in je leven en om welke redenen?
Wat zijn je gedachten? Je gevoelens? Besteed je voldoende aandacht aan dit aspect van je leven? Wat wil je wel / niet? Wat wordt je plan van aanpak?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 105 - OMG: Tijdschrift over zingeving

Tijdschrift over zingeving
Er is sinds kort een tijdschrift over zingeving op de markt: OMG. Zelfs omschrijven de makers het zo: OMG is voedsel voor de ziel. Jouw rijke inspiratiebron naar zingeving, betekenis en liefde. OMG betekent voor ons: Other, Me en God. Via OMG voel je je opnieuw verbonden met jezelf, de ander en het hogere. Een aanrader als je op zoek bent naar lichtvoetig materiaal over dit onderwerp.

Ymkje

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Boekentip: De keuze

Wat mij helpt als ik denk aan zingeving, is het zien als betekenis geven. Zingeving lijkt van buiten te moeten komen, betekenis geef je zelf. Dat kan altijd, met wat je ook maar meemaakt, je bent daarvoor niet afhankelijk van de omstandigheden.

Een boek dat daarbij behulpzaam voor me is is De keuze van Edith Eva Eger. Voor iedereen een aanrader.


1

deel deze tip

Tip 107 - De wijsheid in je 'kramp'

‘In een kramp zitten’ kun je ook voor je psychische toestand gebruiken. Het is het tegenovergestelde van ‘vrij zijn’ en dekt in één keer de lading van je problemen, zonder er inhoudelijk nog op in te zijn gegaan. Gelukkig is het makkelijker om bij psychische kramp te blijven dan bij kramp in je kuit of voet. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan: eer je kramp! Leg er de rode loper voor uit! Benader hem als wijsheid. Vraag daar eventueel hulp bij.
Je ‘kramp’ geeft eigenlijk aan dat er iets wat je belangrijk vindt in jou geleefd wil worden. Dit kan zich ontvouwen als je de kramp zoals die is diep weet te appreciëren.


1

deel deze tip

Tip 108 - Terug naar de bron

We zijn allemaal, in essentie, volmaakt compleet en heel. We zijn allen 1, komen uit dezelfde mooie, volmaakte, liefdevolle en lichte bron.

Elke keer dat jij een emotie ervaart, een negatieve gedachte hebt betekent dit een afleiding van wie je werkelijk bent. Realiseer je elke keer opnieuw; dit is NIET wie ik BEN. Dat is enkel en alleen je ego.

Breng jezelf terug naar je bron door diep in te ademen naar je hart en te zeggen tegen deze afleiding; Stop, you have no power! Ik ben volmaakt, compleet en heel precies zoals ik ben.


1

deel deze tip

Tip 109 - Geloofsvragen

Wanneer je gelovig bent opgevoed, kan het loslaten van het geloof zoals je het geleerd hebt, je schuldgevoelens geven en ook eng zijn. Veel mensen nemen daarom hun eigen geloofsvragen en twijfels niet serieus. Maar dat staat groei in de weg. Persoonlijke groei, en wellicht ook groei in je geloof. Onderzoek daarom je vragen ookal is de uitkomt voor jou onzeker.

Joëlle

1

deel deze tip

Tip 110 - Kijk buiten je eigen kring

Een open houding ten opzichte van levensvragen en religies kan je verrijken. Neem je eigen levensvragen serieus en onderzoek eens hoe daar bij andere groepen invulling aan wordt gegeven. Ben je gelovig, bezoek dan eens een andere kerk dan je gewend bent. Vraag eens dieper door bij mensen in je omgeving die een andere religie of levensovertuiging hebben dan jij. Dat kan bijv ook iemand zijn waarvan je weet dat hij of zij het belangrijk vindt dicht bij de natuur te staan. Een cursus om het laagdrempelig het christelijk geloof te leren kennen is Alpha. Deze wordt in bijna elke plaats gegeven.

Joëlle

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - Boekentip: 'Een zinvol leven' van Fokke Obbema

Boekentip: 'Een zinvol leven' van Fokke Obbema
Fokke Obbema interviewt mensen over hun levensverhaal.
En verwoord ook zijn eigen verhaal.
Een opvolger van het boek: De zin van het leven.
Laat je inspireren!


1

deel deze tip

Tip 112 - Waar kom jij jouw bed voor uit?

Onderzoek bij jezelf waar kom jij je bed voor uit? Waardoor of door wat krijg ik mijn motivatie (terug) ?
Pak kranten, tijdschriften, potloden, pennen, stiften, kwasten, verf. en lijm.
Neem een groot tekenvel of haal bv. bij de Action een groot ezelsdoek. knip dingen uit waar jij je bed voor uit zal willen komen. Plaatjes, letters, woorden of zinnen knip ze uit en plak ze in willekeurige volgorde op. Versier het naar eigen ingeving en je hebt een prachtig moodboard. Hang dit ergens op waar je dagelijks langs loopt. Dit geeft je een prettig gevoel en een richting waar je naar toe wilt gaan. Het stimuleert je om je geluk te volgen. Niet te voldoen aan andermans plaatje maar volg je eigen hartwens(en). Volg dat gene waar jij blij van wordt. Dat maakt dat je vrolijk je bed uit stapt.


1

deel deze tip

Tip 113 - De zingeving ontpopt zich wanneer jij rust ervaart

Zingeving komt naar boven wanneer je je rustig en ontspannen voelt.

Zorg dat je elke dag een moment hebt waarbij je tot rust komt. Bij de een helpt een dagelijkse wandeling in de natuur en bij de ander een korte meditatie. Kijk wat bij jou werkt? De zingeving ontpopt zich wanneer jij rust ervaart.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 114 - Denk dat wat je wilt

Als we er vanuit gaan dat alles energie is en je de trilling krijgt die je uitzendt, stop dan acuut met negatieve gedachten. Dat is een lage trilling en je zult meer van de lage trilling ontvangen.

Als je hogere trilling wilt kun je dat bewerkstelligen door meer positieve gedachten aan te nemen


1

deel deze tip

Tip 115 - Er zijn voor anderen

We kunnen niet leven zonder betekenis te geven aan je leven. Er zijn voor anderen geeft je een vervullend gevoel. de mens maakt de zin in zorg voor de ander!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Van buiten naar binnen

Zoek jouw waarheid niet in de buitenwereld, maar in je eigen binnenwereld.

Kies iedere dag bewust een moment voor jezelf en laat je inspireren door deze stappen:
1. Leg je telefoon aan de kant en zet tv of andere apparaten uit.
2. Ga heerlijk zitten en voel jezelf stevig in de kussens zakken.
3. Zeg "ja" tegen jouw leven. Het is een eer om hier als mens te zijn.
4. Adem wat dieper door en laat alle gedachtes voorbij komen, je zucht ze weer door alsof je 'wolkjes' voorbij laat trekken uit beeld.
5. Met iedere uitzucht zak je wat dieper in de onderlaag en zeg je "ja" tegen alles wat er is.
-gevoelens, -beleving, -sensaties, -alles wat je vindt, ja alles mag er zijn!


1

deel deze tip

Tip 117 - Andere kijk op klachten

Mensen komen in mijn praktijk omdat ze klachten hebben en daar willen ze vanaf. Dat is heel begrijpelijk want het is niet fijn om je somber, moe, leeg, verdrietig of gefrustreerd te voelen. Zeker niet als dat al een tijdje duurt. Men gaat zijn klachten zien als ongewenste bezoekers die overwonnen moeten worden.

Een andere manier om naar klachten te kijken is dat een symptoom een gezonde reactie is op een ongezonde situatie.

Wanneer je maanden of jarenlang je het schompes hebt gewerkt dan is het een heel normale en gezonde reactie van je lichaam om de pauzeknop in te drukken. Wanneer je tijden, om wat voor reden dan ook, je verdriet onderdrukt, dan is het een "gezonde" reactie van je systeem dat het signalen van somberheid en depressie gaat geven.

Je lichaam en je geest geven met klachten signalen over dat er een innerlijk conflict aan de hand is waar je nog niet uitkomt. Klachten zijn waardevol omdat ze ons een richting geven waar te kijken naar wat écht aandacht vraagt.


1

deel deze tip

Tip 118 - Nieuwsgierig zijn

Zingeving, het is een groot woord waardoor je kunt blokkeren. Zingeving heeft te maken met nieuwsgierigheid. Wat wil ik graag weten? Wat vind ik belangrijk in mijn leven? Door er vanuit nieuwsgierigheid naar te kijken kunnen er mooie gedachten naar boven komen. Je nieuwsgierigheid brengt je naar je eigen zingeving.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 119 - Als je al wat ouder bent

Als je al wat ouder bent en je hebt relatieproblemen, denk dan goed na wat je nog wilt opruimen, bespreek het met de ander en geef elkaar de kans om uit te spreken wat je misschien al veel eerder had moeten/willen doen. Dit lucht vaak op en geeft ruimte, misschien kun je zover komen om vergeving te vragen. Als je dit samen te lastig vindt, zoek dan iemand die je daarbij kan helpen.


1

deel deze tip

Tip 120 - Schrijf een verhaal of sprookje

Schrijf een verhaal of sprookje van minimaal een half A4 waarbij het verhaal goed afloopt. Lees het rustig door als je klaar bent. Onderstreep de opvallende dingen die je geschreven hebt. Wat zeggen deze dingen over jouw verlangens? Wat heb je nodig om deze verlangens vorm te geven? Welke mensen kunnen jou daarbij ondersteunen?

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - CVS chronisch vermoeidheidssyndroom

CVS:

Vaak hebben mensen die CVS hebben moeite met de verandering en met de invulling van hun leven. Eerst het besef en het leren omgaan met CVS. Maar ook wordt er veel van de omgeving gevraagd. Het beeld dat zij hebben van de persoon met CVS, moeten bijstellen wat ze van die persoon kunnen verwachten. Hoe geef je invulling aan je dag? Welke dingen zijn de moeite waard? Kijken naar wat mogelijk is? Hoe ga je om met je omgeving? Wat is jouw zingeving?

Kom jij hier niet uit, of ben jij een familie lid of bekende van iemand met CVS? En zou je graag handvatten willen krijgen? Neem dan contact op!Floor

1

deel deze tip

Tip 122 - Emoties als richtingaanwijzer

Emoties als richtingaanwijzer: Wat zijn de ongeschreven regels over gevoelens waar jij naar leef en die jou beïnvloeden? Helpen deze jou nu nog verder of houden ze je tegen? Wat wil je?
Om te weten wat je wilt, is het belangrijk te weten wat je behoeftes en verlangens zijn. Je emoties zijn daarbij je richtingaanwijzer.
Wat proberen jouw emoties je te vertellen? Laat ze er zijn, ook al doen ze soms pijn. Ook dat hoort bij het leven en gaat weer over. Wees vriendelijk voor jezelf en veroordeel ze niet. Behandel jezelf met mildheid en begrip als je het moeilijk hebt.


1

deel deze tip

Tip 123 - Happy

Genoeg hebben is geluk; meer dan genoeg hebben brengt ongeluk. Dat geldt voor alle dingen, maar vooral voor geld (Lao-Tse)


1

deel deze tip

Tip 124 - Labelen van jezelf

Vaker hoor je mensen weleens zeggen : "ik ben nu eenmaal zo". Maar is dat werkelijk echt zo? Durf eens zorgvuldig naar je 'eigen opgeplakte labels/ concepten van jezelf 'te kijken en maak daarbij eens een onderscheid tussen wie jij werkelijk bent en welke overtuigingen jij in de vorm van labels aan jezelf plakt. Met andere woorden, Jij bent jij en soms 'doe je zo' ( gedrag dat je soms vertoont). Dit maakt het maken van bewuste keuzes vanuit waarden gemakkelijker.


1

deel deze tip

Tip 125 - Aandacht voor de dingen die goed gingen

Hou een dagboek bij waarin je voor jezelf iedere avond voor je gaat slapen het volgende opschrijft:
• drie dingen die goed gingen die dag
• waarom die dingen goed gingen
• wat dit over jou zegt.

In het dagelijks leven zijn we regelmatig meer gefocused op de dingen die niet goed gingen. Door jezelf te trainen om ook aandacht te hebben voor de dingen die goed gingen kan dit de sfeer van je gevoelens en gedachten beinvloeden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Zinnig bezig zijn

Als je je gedrag verbindt met je identiteit en je missie, dan gaat er iets stromen, dan klopt het wat je doet. Met andere woorden: als je doet wat je gelooft waartoe je hier op aarde bent, dan ben je zinnig bezig.
Dat dat in de praktijk niet altijd meevalt, weten we allemaal. Een mooie oefening om dat in de realiteit te toetsen en op die manier soms heel anders in de concrete situatie terug te komen is de oefening met neurologische niveaus.


1

deel deze tip

Tip 127 - Moederschap, jezelf vinden

Als moeder kom je meer dan eens jezelf tegen in de zorg voor en om je kinderen, of ze nu baby zijn, peuter of tiener. En ook al zijn ze volwassen, steeds is er de weerklank: dit doet ook wat met mij. En dat kan diep gaan, veel raken. Soms voel je je verslagen, is heroriëntatie op wie jij bent en hoe jij in het leven staat nodig. In mijn praktijk bied ik een fijne en veilige ruimte waarin ik je kan begeleiden om te ontdekken hoe je moederschap je niet alleen vreugde en moeilijkheden geeft, maar ook een ingang biedt om zelf tot wasdom te komen.


1

deel deze tip

Tip 128 - Zingeving zoeken

Het klinkt als een open deur - als je leven zin heeft voel je je ook goed bij dat leven. Maar hoe kun je nu beginnen met ontdekken wat die zin voor het leven voor JOU kan beteken.

Een nuttige ingang is om eens na te gaan wat je waarden zijn. En niet om alleen maar een woordenlijstje af te gaan, maar om stil te staan bij mooie, belangrijke momenten waar je je bij thuis voelde.

Ga na, wat was de emotie die je toen voelde? - welke waarde pastte bij dat moment?

Bijv. als je een goed gesprek hebt gehad met een vriend/vriendin en dat voelde heel fijn - dan zou de emotie kunnen zijn dat je een diepe connectie voelde, of dat je je heel erg jezelf voelde. Dan zouden waarden die daarbij aansluiten 'Connectie' en 'zelf ontwikkeling' kunnen zijn.

Door deze manier van onderzoeken, betrek je ook het emotionele aspect van het zoeken naar waarden in je zoektocht.

Nicole

1

deel deze tip

Tip 129 - Wat hou je zo krampachtig vast?

Wat hou je zo krampachtig vast?
Je gelooft misschien vanbinnen in een fijn leven, een vrij leven waarin je mag zijn wie je bent. Zoiets word je niet aangeboden op een dienblad... zo'n leven creëer je zelf.
Aangezien we dat niet door hebben en zeker niet hoe dat moet, hoe je je leukste leven kan realiseren... gaan we vasthouden aan spullen, aan bepaalde mensen (die ons niet netjes behandelen)... en zo stroomt het niet... zo geraak je je levenskracht kwijt om je leven een vorm te geven die bij je past.

Birgit

1

deel deze tip

Tip 130 - Tuinieren als loutering van de Ziel

Tuinieren, niet voor iedereen weggelegd, kan je helpen om ook dichter bij jezelf te komen. Tuinieren is kort gezegd, de grond bewerken, planten en het verzorgen dat er iets kan gaan bloeien en deze bloei begeleiding totdat er iets moois ontstaat. Ook in onszelf is dit proces aanwezig. Door de processen in het tuinieren met aandacht te helpen in de uiteindelijke tot totstandkoming van het mooie, kan je terwijl je hiermee bezig bent jezelf in ogenschouw nemen in wat er in je leven speelt op het proces wat er op dat moment in de tuin gaande is. Reflecterend op wat dit met jou doet heeft tuinieren een helende werking.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Waar krijg je een blij gevoel van?

Zingeving klinkt heel groots maar gaat juist om de kleine dingen. De momentjes die ‘verstopt’ zitten in een dag geven je leven zin. Als ik iemand zie staan in de rij en ik laat iemand even voor gaan. Of ik geef iemand een welgemeend complimentje. Vaak krijg je dan onverwacht een mooie lach of een kort gesprekje. Dat is waar ik blij van wordt. Waar kun jij blij van worden?


1

deel deze tip

Tip 132 - Goudmijn van binnen

"Waarom ben je zo betoverd door deze wereld,
terwijl zich diep van binnen een goudmijn bevindt?" Rumi
Maar hoe ontdek je deze goudmijn?
Word stil, ga met je aandacht naar binnen, luister naar je ademhaling en ontspan in dit moment.

Anne-Marie

1

deel deze tip

Tip 133 - Waarom is zingeving belangrijk?

Zingeving geeft richting aan ons leven. Het geeft aan wat we belangrijk vinden en wijst ons vooral de weg die we 'moeten' gaan.
Schrijf eens op een briefje waar jij blij van wordt, waar jij van geniet, waar jij je vervuld door voelt en waar jij de tijd verliest.
Die elke dag minimaal 1 van de dingen die je hebt opgeschreven.

Anne-Marie

1

deel deze tip

Tip 134 - Zingeving ontstaat ook uit je houding

In alles wat ik tegenkom, gaat zingeving niet alleen om spirituele zaken. Zeker is dat een goed ingang. Zingeving omvat je lichaam, je ziel en je geest.

Je bewust worden wat jouw lichaam naar anderen uitstraalt - maakt dat je anderen en jezelf kracht geeft. Ik zeg wel eens tegen mensen die ik begeleid: hoofd omhoog, schouders naar achteren. Zin geven begint soms met zin maken en daarvoor mag je in beweging komen.
Passitivteit doorbreken, zorgt dat de energie weer gaat stromen, je wat wilt doen.


1

deel deze tip

Tip 135 - Maak je het zelf niet te moeilijk

In het algemeen wordt gesteld dat je maximaal aan 3 doelen kunt werken.
Als je veel doelen hebt, dan kan dat soms te veel druk geven om daar aan te werken. Het komt de kwaliteit niet ten goede.
En heb je veel doelen, parkeer ze even en pak 1 doel en ga daar aan werken. Het geeft een veel prettiger gevoel als je iets af kunt ronden, hoe klein het ook is. Ook de kleine stappen betekent dat je in beweging bent.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Abraham Lincoln

I am not bound to win, but I am bound to be true. I am not bound to succeed, but I am bound to live by the light that I have. I must stand with anybody that stands right, and stand with him while he is right, and part with him when he goes wrong. Abraham Lincoln


1

deel deze tip

Tip 137 - The tree and the shadow

Character is like a tree and reputation like a shadow. The shadow is what we think of it; the tree is the real thing. Abraham Lincoln


1

deel deze tip

Tip 138 - Rust en stilte

Waarom willen we zoveel doen? Simpelweg omdat we er liever toe willen doen, dan ertoe willen zijn. Niets is zo onverdraaglijk voor de mens als volledige rust. Rust die je opzettelijk neemt, wakkert je creativiteit aan en behoudt deze. Briljante ontdekkingen ontstaan vaak na een periode van rust.
Een eerste stap om meer rust in te bouwen in je leven is om rustmomenten op de juiste momenten in te lassen. Herstel van inspanningen. Met meer rust ben je helderder en kun je beter koers houden of je koers aanpassen.

52 minuten werken, 17 minuten pauze blijken heel productief.
Daarnaast:
Een halfuur stilte per dag
Een stille avond per week
Een sille dag per maand
Een stil wknd per kwartaal
Een stille week per jaar.


1

deel deze tip

Tip 139 - Zaaien en oogsten

Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst
Neem rust voor groei en ontdek je grond.
Om jezelf niet leeg te geven is het nodig dat je het grotere plaatje voor jezelf helder hebt.
Hoe meer we oogsten, hoe minder tevreden we lijken – we willen zelfs nog meer.
Als je te graag resultaat wil zien, zit je in je hoofd. Beoordeel je anderen op hun oogst of op de mogelijkheden die ze hebben vanuit hun grond?

Zaaimentaliteit
a. Gericht op kiemkracht diep van binnen.
b. Goed verzorgen van je middelen en zaden, maar je kunt ook te veel of te weinig zaaien.
c. Gericht op voeden, licht, lucht en worteling. Gericht op wat je mag zaaien, op wat je al hebt.
d. Proeft de grond voor duurzame groei.
e. Kan zich verwonderen over de oogst, vier dankbare oogstfeesten.
f. Zorgt voor het land waarin gezaaid wordt.

Oogstmentaliteit
a. Gericht op bovengrondse bloei
b. Je middelen soms uitputten voor de groei en bloei
c. Gericht op bloei n presteren, op wat nog moet komen.
d. Telt de oogst van de dag.
e. Verwachtte de oogst al, is in gedachten alweer bij de volgende oogst.
f. Is gericht op wat het land hem te geven heeft.
1

deel deze tip

Tip 140 - Betekenis geven

Cliënten hebben het vaak over de zin van het leven, bijvoorbeeld over hoe je leven zin heeft als je geen kinderen kan krijgen. Ikzelf spreek liever van betekenis geven. Dat doe je namelijk zelf. En dat kan op alle mogelijke manieren. Ook als je liefste wens niet in vervulling is gegaan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Wat is voor jou Zin Geving

Luister eens naar een waanzinnige podcast en/of cabaretier.
Wat is voor jou Zin Geving...
Wil je iets bereiken, wil je je gelukkig voelen, mag je er zijn zoals elk ander, of is het gewoon goed, of ...doe eens gek.


1

deel deze tip

Tip 142 - Hoe sta je in het leven

M.i. heeft dit onderwerp te maken met hoe je in het leven staat. Wat zijn jouw normen en waarden. Waar hecht jij belang aan en maakt jou gelukkig, gezien en gehoord en ook wie je bent. Ben je in harmonie met jezelf en je omgeving en…
Wat heb je nodig om dit te voelen, te bereiken…
Is dit ook waar gezondheid, lichamelijk en geestelijk welbevinden in jouw rijtje staat!


1

deel deze tip

Tip 143 - Wees observator van je gedachten

Probeer je gedachten als voorbijgaande dingen te kijken. Zie ze als voorbijgaande wolken aan de hemel. Op deze manier verliezen ze hun kracht en zul je minder onder je gedachten lijden. Je hebt een bepaalde gedachte, maar je bent die gedachte niet! Neem je gedachten niet voor waarheid aan. Neem er afstand van en observeer ze zonder er een oordeel over te geven.


1

deel deze tip

Tip 144 - Aansluiting missen

Mis je vaak aansluiting met anderen? Neem je deel aan sociale activiteiten maar haal je hier geen of te weinig energie uit?

Dit kan te maken hebben met je behoefte aan verbinding en diepgang. In veel sociale contacten wordt die diepgang niet geraakt.
Om je energie en behoeften meer in balans te brengen is een eerste stap om je helder maken wat je belangrijk vindt in contacten en activiteiten.
Van daaruit kun je andere keuzes gaan maken in waar je tijd en energie in steekt.
Wanneer je dichter bij je eigen waarden staat, zal het gemakkelijker worden om een keer nee te zeggen en te leren omgaan met eventuele gevoelens als je bezwaard voelen.

Marly

1

deel deze tip

Tip 145 - Adem uit

Adem uit
Neem een rustig moment op de dag en focus je op je ademhaling: Tijdens het inademen tel je in je hoofd tot 4, tijdens het uitademen tel je tot 6. Zo zorg je ervoor, dat je uitademing langer duurt dan je inademing.
Op die manier breng je je autonoom zenuwstelsel tot rust. Via je lichaam vertel je jezelf, dat het veilig is, want alleen in een veilige omgeving nemen wij van nature voldoende tijd voor de uitademing. Als we ons onveilig voelen, ademen wij vooral in en houden de lucht in.
Uitademen betekent: ik ben veilig, ik hoef niet alert te zijn, ik neem tijd om de indrukken te verwerken, ik laat los, ik ontspan. Op die manier creëer je in je lichaam een rustige uitgangsbasis. Dat helpt om de golven van het leven aan te gaan zonder dat ze jou overspoelen.
Leestip:
De polyvagaaltheorie in therapie van Deb Dana: 50 oefeningen voor cliënten. Op weg naar veiligheid en verbondenheid


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Het kan helpen dat jouw zingeving anders mag zijn

Zingeving in je leven is het meest persoonlijke wat je als mens kunt hebben.
Je kunt het vergelijken met anderen, of anderen misschien wel hoger in zingevingswaarde achten. Dat laatste hoeft niet eens zo te zijn.
Het is heel goed om eens open te praten met een ander die een totaal andere zingeving in het leven hanteert en er achter te komen dat de behoefte ernaar wel heel erg op die van jou lijkt. Of dat de zingeving van de ander jou leert te uitten waarin jij zo opzoek naar bent. Of misschien juist heel andersom: De zingeving die een ander invult maakt dat je juist bevestigd wordt dat jouw zingeving belangrijk is en je bewust bent dat de zin van het leven door jezelf rijk ingevuld mag worden met wat jij belangrijk vindt. Ook juist wanneer je het gemist hebt - bijvoorbeeld; liefde, aandacht, empathie - zingeving maakt je in staat dat te delen met anderen.


1

deel deze tip

Tip 147 - De kunst van het ongelukkig zijn

"Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis geven is daarentegen waar het leven om draait. Het gewone is de wonderlijkheid van het bestaan. Blijf verwonderd!"

Dirk de Wachter, psychiater en relatietherapeut heeft hier een mooi boek over geschreven. Lees en laat je voeden door zijn levenswijsheid!

De titel van het boek is: De kunst van het ongelukkig zijn.


1

deel deze tip

Tip 148 - Gevoel - hoe verwarrend ook - mag er zijn.

Gevoelens komen en gaan zoals het weer. In plaats van je af te sluiten voor deze gevoelens, overweeg om ze er een tijdje te laten zijn. Ze te voelen en te onderzoeken. Ook wanneer ze ingewikkeld en moeilijk zijn. Gevoelens kunnen verwarrend zijn, tijdelijk de boel op z'n kop zetten en soms blijven ze ook langer hangen dan je zou willen. Maar uiteindelijk gaat dit weer voorbij, komt er nieuw inzicht en keert de rust terug. Geef het tijd en ruimte.


1

deel deze tip

Tip 149 - Positief Tijdreizen

Breng je successen in kaart door een maand lang 10 minuten elke dag bezig te zijn met positief tijdreizen:
- 10 jeugdherinneringen waar jij blij van wordt
- 10 grootste successen in je leven waar je trots op bent

Mocht je een relatie hebben: de mooiste momenten in jullie relatie waar je dankbaar voor bent.
Veel plezier met positief tijdreizen in jouw unieke leven.


1

deel deze tip

Tip 150 - Boekentip: De zin van het leven

Fokke Obbema kreeg een hartstilstand waar hij van herstelde, en is zich daarna gaan verdiepen in belangrijke levensvragen. Zijn in de Volkskrant gepubliceerde interviews met mensen over deze levensvragen zijn gebundeld in het boek De zin van het leven. Een prachtig, ontroerend en hoopvol boek, wat ik iedereen kan aanraden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Positiviteit geeft energie!

Benader jij een probleem of vraagstuk, of een project waar je mee bezig bent meestal vanuit het idee dat er alleen maar zaken mis kunnen gaan?
Of wie weet hoef je dat zelf niet eens te doen, omdat je in jouw omgeving vooral criticasters hebt zitten. Je weet wel, van die mensen die jouw nieuwe ideeën aanhoren en zeggen: "Ja, maar heb je wel gedacht aan…."
Of: "Nou, in deze onzekere tijd weet ik niet of het wel verstandig is om….. "
Mensen die vooral de beren op de weg zien, benaderen iets vaak vanuit het perspectief dat jouw plan of idee gedoemd is te mislukken.

Maar stel nou dat je jouw idee eens vanaf deze kant bekijkt: "Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn idee/project/vul maar in, gaat slagen? Welk aandeel heb ik daar zelf in?"
Dat zorgt al gauw voor een positieve vibe, omdat je uitgangspunt is dat het je gaat lukken, waardoor je op een hele andere manier naar de 'beren op de weg' gaat kijken. Die beren worden namelijk uitdagingen die jij het hoofd gaat bieden.
En daar krijg je energie van!

Ik daag je uit om het de komende maand eens te proberen. Ik ben heel benieuwd. Laat je het weten? Of wil je er eens over doorpraten? Neem gerust contact op!1

deel deze tip

Tip 152 - The Shack

The Shack is een verfilming van het boek van Paul W. Young. Als het over zingeving gaat, zien we Mack die woedend is op God. Hij begrijpt niet hoe het kon gebeuren dat God slechte dingen toestaat en al helemaal niet dat hij zijn dochtertje verloren is. Omdat Mack God niet als Vader kan zien, is in de film God eerst als vrouw zichtbaar. Hij loopt woedend bij haar weg en komt in een overwoekerende tuin. De Heilige Geest laat hem de tuin zien en vertelt dat deze tuin zijn eigen hart is. Vol onkruid, giftige wortels en rommelig. Het is tijd om voor zijn hart te zorgen. Om onder ogen te zien wat daar allemaal aanwezig is. Liefdevol verzorgen ze samen de tuin.

Zo is het met zingeving: we hebben ons eigen hart te bekijken: wat huist daar? Welke giftige wortels zorgen voor giftige gedachten en vervolgens voor giftige daden? Als we liefdevol ons hart kunnen verzorgen, ontstaat er ruimte en vrede.


1

deel deze tip

Tip 153 - Boekentip Zingeven aan je leven

Het boek 'Het verlaten individu' door Esther van Fenema.

van leegte naar verbinding en het vinden van je eigen richtingaanwijzer.


1

deel deze tip

Tip 154 - Retraite om je in balans te houden

Retraite om je in balans te houden.

De meeste mensen denken dat je voor een retraite huis en haard moet verlaten en dat je zeker een paar dagen kwijt bent. Nu kan dat een mooie vorm zijn. Maar je kan ook in je thuissituatie een moment van afzondering organiseren.

Een moment van retraite heeft als doel dat je loskomt van de dag en door beslommeringen en je nieuwe energie opdoet om het dagelijkse leven weer aan te kunnen.
Alles waar je van stilstaat en waar je van oplaadt kan je een mini-retraite noemen. Bijvoorbeeld een half uur een inspirerend boek lezen, een wandeling maken, creatief bezig zijn, stille tijd houden.

De uitdaging zit erin om jezelf belangrijk genoeg te vinden om jezelf die tijd te gunnen. En dan het concreet omzetten in ruimte in jou agenda. En dan de volgende uitdaging om die tijd voor jezelf in te vullen met iets wat je wezenlijk voedt.

En inderdaad er worden veel retraites georganiseerd. Ook ik organiseer vanuit mijn praktijk mini- retraites.
Het fijne daarvan is dat je meegenomen wordt in een programma wat je aanspreekt en dat er begeleiding is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 155 - Welke thema’s kom jij steeds weer tegen in je leven?

Iedereen heeft terugkerende thema’s in het leven. Wat deze thema’s zijn is voor iedereen verschillend.

Hier een aantal thema’s waar je je misschien in kan herkennen.
• Ik vind het moeilijk om grenzen aan te geven.
• Ik zit vooral in mijn hoofd en ben niet op de hoogte van wat mijn lijf voelt.
• Ik vind het moeilijk mijn behoeftes en verlangens uit te spreken.
• Ik zorg alleen voor anderen en vergeet mezelf.
• Ik wil dat anderen me aardig vinden en doe daar bijna alles voor.
• Ik stel moeilijk opdrachten steeds weer uit.
• Ik ben angstig in groepen.
• ……vul zelf maar in
• ……

Wanneer jouw thema’s je gaan ergeren, je verdrietig of boos maken, kun je ervoor kiezen ermee aan de slag te gaan. Meestal heeft het eerder niet zoveel zin, omdat je dan niet bereid bent er iets voor te doen. Thema’s zijn namelijk ook, een soort van prettig, want je kent het.

Thema’s blijven in je leven terug komen totdat je er iets aan gaat veranderen. Hopen dat ze vanzelf weg gaan mag natuurlijk ook, maar ik geef je weinig kans.

Het begint bij erkennen…. Bewustwording dus….

Praat eens met mensen om je heen en kijk samen eens naar je thema’s . Misschien hebben zij goede tips of ideeën.
Of zoek Professionele hulp


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - Opstaan met de juiste vraag

Sta elke dag op met de volgende vraag:

Wat kan ik vandaag doen waardoor ik meer voldoening kan ervaren in mijn leven?1

deel deze tip

Tip 157 - Dromen, Sprookjes en Mythen

Dromen worden vanuit de Analytische therapie gezien als een verwijzing naar een innerlijke toestand. Hierbij kunnen naast seksuele of destructieve impulsen ook creatieve en op integratie gerichten mogelijkheden zichtbaar worden.
Niet alleen komen dromen dus voort uit het collectieve onbewuste zoals C.G. Jung dit beschrijft, maar ook sprookjes, Mythen, visioenen en religie uiten zich als door het collectief onbewuste archetypische inhouden.

Deze symbolische verhalen en inhouden kunnen ons helpen een beter beeld van ons zelf te krijgen in wie we zijn en waar we voor staan en wat voor ons belangrijk is.


1

deel deze tip

Tip 158 - Als ik heel stil ben (meditatie over loslaten)

prachtig gedicht van Dorothee Sölle

De Zee

Als ik heel stil ben
kan ik vanuit mijn bed
de zee horen ruisen
Maar het is niet genoeg
heel stil te zijn
ik moet ook mijn gedachten
van het land terugtrekken

Het is niet genoeg
de gedachten van het
vasteland terug te trekken
ik moet ook het ademen
aan het ritme van de zee aanpassen
omdat ik bij het inademen
minder hoor

Het is niet genoeg
de adem aan het ritme van de zee aan te passen
ik moet ook handen en voeten
hun ongeduld afnemen

Het is niet genoeg
handen en voeten te kalmeren
ik moet ook de beelden over mezelf weggeven

Het is niet genoeg de beelden weg te geven
ik moet ook het moeten loslaten

Het is niet genoeg het moeten los te laten
zolang ik het ik niet verlaat

Het is niet genoeg het ik los te laten
ik leer vallen

Het is niet genoeg te vallen
maar terwijl ik val
en mij ontval
houd ik op
de zee te zoeken
omdat de zee nu
van de kust naar boven
mijn kamer binnengekomen
en overal om mij heen is

Als ik heel stil ben


1

deel deze tip

Tip 159 - Je afvragen wat er WEL is

Ik krijg vaak de vraag hoe mensen weer gemotiveerd kunnen raken door hun werk. Soms is de lol er helemaal af en wordt het steeds moeilijker om plezier in het werk te vinden. Vaak wordt het zo erg dat ook het privéleven er onder lijdt. Weggaan is soms geen optie voor iemand: het verdient zo goed, het is zo dichtbij, ik ben te oud, etc.

Los van mijn gedachten over deze argumenten, is er nog een andere mogelijkheid: je afvragen wat er WEL is. Welke bijdrage levert jouw werk? Als een vuilnisman stopt met vuilnisophalen wordt het een grote bende. En ook als je een radertje in het geheel bent, loopt het proces spaak waardoor de uitkomst van het proces onvoldoende is. Kijk eens eerlijk naar jouw bijdrage en kijk ruim.

Ook privé heeft jouw baan impact. Als dat niet zo was, zou je onmiddellijk kunnen stoppen, toch? Wat kun je allemaal doen omdat je werkt? Stop met zwartkijken. Dat kun je trainen ook al lijkt dat op een kunstje in het begin. Start met positief kijken. Je wordt er een gelukkiger mens van!


1

deel deze tip

Tip 160 - HOW TO FIND YOUR PURPOSE IN 4 MOVES part 1/5

HOW TO FIND YOUR PURPOSE IN 4 MOVES part 1/5

The most interesting people are those who have an history that contradicts what they have become. I’m talking about people that started their career in corporate and ended up teaching yoga, or teachers that became therapist or bookkeeper that ended up training to be physiotherapist.

What is most interesting in these people, and I know a few, is that they clearly have listened to that inner voice whispering in their hears about their purpose and mission, their bliss and happiness and revealing what their calling really was and that it was time to take it seriously.

Life creative endeavor

When you do that you are embracing life as a creative endeavor and you offer your labor with love to what is true for you and closest to your heart. There are surely risks associate with this kind of enterprises and this is what hold you back, possibly. However, I want to underline that there are also boundless rewards, more than words can describe.

When you follow the whisper of your soul and change course to your life, you align with your essence, you accept to embrace you wholeness and your greatness. All this takes serious guts, especially to follow through with it and continue following the whisper in the face of difficulties, delay and such. Because after you change your life and start a new career the job is not done yet in many cases.

The second whisper

Yes, the whisper comes often back to steer us in the direction we need to go to fulfil what we started. It may not just be opening an herbalist shop, it may have to become an wellness imperium, you never know when you start. It may not just be about offering kinesiology treatment, it could be about opening a school for kinesiologists. It could not just be about teaching yoga, it could be about bringing spiritual teaching to large groups.
How to recognize the right path?

The change of course is not necessarily a change of profession or a new relationship, it can really just be a different perspective that you take with regards to your life: how you want to feel, think and behave. It is about you becoming more aware of how you contribute, so that you don’t do that in automatic pilot but consciously, on purpose and with pleasure.
But it starts from you becoming more aware of who you are and who you want to be in the future. A great inner journey towards the unveiling of your talents and your likes, your preferences and your obsessions, your natural attitudes and your creativity.

Clarity may be overrated

For some people the big obstacle is to find the courage to go and do what they really want to do, but for many, the obstacle come even before that. Often enough people don’t know what they want exactly, they just know what they now have is not it, however they have no idea how to figure out what is the right path for them.

What is the worst of these two scenario? The one you are in, for sure. No matter which it is. Feeling the need for a change, hearing a calling and not managing to answer it, is difficult, painful and often lonely. However, it has proven helpful to access the flow of inspiration to be open, flexible and allowing. Sometimes the best ideas are the one you cannot even imagine yet.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - HOW TO FIND YOUR PURPOSE IN 4 MOVES part 2/5

HOW TO FIND YOUR PURPOSE IN 4 MOVES part 2/5

This is the first of the 4 steps I suggest you take to dig deeper in your soul and become more aware of what’s next for you.

1- Accept what is

I struggled enormously and for the longest time when I fist was asked to accept. It felt passive and therefore inconclusive and surely not helping. I found out in time that accepting actually means to listen to what is. Accepting means acknowledging your starting point. Accepting may mean to set camp where you are, not build a huis, just set camp. Not just with the purpose of waiting for instruction on the next step to make, but to discover where you are, to look around and discover what you may have overlooked.

Accepting is about realizing that it is not a coincidence that you find yourself where you are. There is a world of information about you and your process in acknowledging the here and now. Maybe you don’t want to be there, well, the way out is through and the entrance is exactly where you are now. I mean inside of you: what you are afraid of, what you are running away from, what you are trying to avoid, just to mention few examples.

How can you find out what you need to accept?
I will suggest a couple of ways and you can try the ones that intuitively call for you and try them out. All these are meant to be used as practices, done regularly.

MEDITATION

Sitting in silence, focusing on your breathing or on music for as little as 10 minutes, on a regular basis, can bring you really close to yourself and therefore to what you may need to accept. Extra tip to hack your meditation is to listen to binaural beats at 7.5 Hz with headphone on as you meditate. It enhances the depth of the experience and the richness of the creative process.

WRITING

Writing every day 3 pages about whatever goes through your mind, has an incredible power. It is a moment of reflection, honest sharing and unveiling of feelings you may not manage to give space to during the day. Many successful people swear by the power of keeping a journal to empty their head and open up to creativity and insight.


1

deel deze tip

Tip 162 - Vertragingsdans

Vertragen helpt ons om dieper na te denken over wat we willen zeggen en hoe we dat willen overbrengen. In plaats van impulsief te reageren, kun je je afvragen wat de andere persoon echt probeert te zeggen. Pas dan kunnen we besluiten hoe we willen reageren op een manier die respectvol en constructief is. Diep van binnen weet je dit vaak wel. Sta stil en luister ernaar!


1

deel deze tip

Tip 163 - Zielsregressie

Wanneer je jezelf vragen stelt, zoals: 'Wie ben ik nu echt?, Waarom ben ik hier?, Heb ik eigenlijk een taak?, Waarom gebeuren er bepaalde dingen in mijn leven?', dan kan een zielsregressie, uitgevoerd door een erkend hypnotherapeut, veel inzichten geven. Je wordt hierbij in trance gebracht en je gaat samen met de therapeut op onderzoek uit naar levenslessen uit ervaringen uit een vorig leven en de zielswereld. Je kunt ontdekken waarom je dit leven hebt gekozen en wat de waardevolle levenslessen zijn die jij mag leren. Dit kan je helpen weer richting, vreugde en zingeving te voelen.


1

deel deze tip

Tip 164 - Neem de tijd

Als je betekenisvolheid mist, kan het zijn dat je onderweg een verlies geleden hebt waar je nog onvoldoende bij stilgestaan hebt. Neem de tijd om te overdenken of dat zo is en als dat waar is, neem het serieus.


1

deel deze tip

Tip 165 - The Myth of Normal

Ooit nagedacht over een gezonde, gelukkige samenleving en hoe die er uit zou moeten zien? We vinden veel dingen normaal maar zijn die wel normaal als je ze in het licht houdt van een gezonde en gelukkige samenleving? Lees Gabor Maté: The Myth of Normal; zeer inspirerend!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - Wat zou je doen met 1 miljoen?

Sta ongeremd stil bij je diepste wensen!
wat zie je dan? wat doe je dan, wat is hier zo waardevol aan?


1

deel deze tip

Tip 167 - NLP

Een concrete vorm waarin je kunt onderzoeken wat nu werkelijk belangrijk voor jou is in je leven (je missie) is met de oefening van neurologische niveaus vanuit NLP. Vanuit een concrete situatie ga je steeds een niveau hoger en zo kom je uiteindelijk uit op je missie. Heel verhelderend en inspirerend vaak.


1

deel deze tip

Tip 168 - Het leven is als koken op een fornuis

Een waardevol leven is net een formuis met daarop verschillende potten en pannen. Soms heeft het één potje wat meer energie nodig dan het andere potje. Het is belangrijk om het vuurtje onder verschillende potjes goed te doseren. Je kunt ervoor kiezen om tijdelijk het vuurtje onder het éne potje wat terug te draaien en het vuurtje onder het andere potje te verhogen. Van belang is dat je blijft investeren in de verschillende potjes. Investeer je alles in één pan en het eten in deze pan brandt aan, dan heb je s'avonds immers niet te eten!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 169 - De natuur

Als ik aan zingeving denk, komt de natuur bij mij op. Waar kun je nu beter zien dat het leven uit cycli bestaat. We hebben daar geen grip op. Dat geldt ook voor de gebeurtenissen in het leven die ons overkomen. Donker gaat over in licht. Het is een samenspel.
Door de natuur ga je meer relativeren; het bos, de bomen, de geur, het ritselen van de bladeren, het heeft een helende, geruststellende werking op ons brein en op ons welzijn. Als het je lukt, ga wat vaker wandelen in de natuur en als vanzelf zal je hoofd leger worden en voel je je daarna beter!


1

deel deze tip

Tip 170 - Het is nog vroeg

Het is nog vroeg

In een stil uur tussen donker en licht
tussen nachtdroom en daglicht
droom ik mijn dromen van hoop
en verwachting
van dingen die komen
nog niet gewekt zijn door het licht.

Hier kneed ik de klei van de toekomst
en vraag om wat goddelijk zicht

om donkere ruimte van stilte
te vormen - tot gedicht.

door Chris van Geel

Hoop en verwachtng

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Creëren

Creëren wat je wilt, dat klinkt vaag of als een breed begrip. En dat is het wel en niet.
Als je niet weet wat te doen in je leven of als je niet weet hoe je dagen er het beste uit kunnen zien, of als je meer een doel voor ogen wil hebben om je meer nuttig te voelen in het leven, is er een oplossing..... Creëer het !

Hoe, dat is een ontdekkingstocht waar ik je graag bij help. Door middel van op een speelse wijze door allerlei levensvragen te gaan en dit uit te werken, kunnen we kijken of jij je eigen meest favoriete leven in kunt zetten zodat jij op eigen kracht jezelf gelukkiger kan maken. Ik help je er graag bij.


1

deel deze tip

Tip 172 - Zingeving of zinmaking?

Zingeving...... een mooi woord. Je wilt zin gaan geven aan je leven. Hoe geef je dat? Kun je het zelf doen? Ik hoorde vroeger wel eens: "als je geen zin hebt, moet je zin maken". En zo is het eigenlijk ook.

Gewoon doen wat goed voelt, of wat goed voor je is. Zelf inzetten, creëren. maar aan de hand van wat? Hoe weet je dan wát je moet gaan doen? Ik help je er graag bij om na te gaan wat werkelijk belangrijk is voor jou. Ik heb veel materiaal waar we mee aan de slag kunnen gaan. Je hoeft het niet zelf te bedenken, maar aan de hand van concrete vragen word je aan het denken gezet waardoor je je leven een andere draai kunt geven in een richting die goed bij je past.


1

deel deze tip

Tip 173 - Vat van zelfwaardering

Die drie kleine (haalbare) handelingen per dag. Kijk wat het effect is van deze handeling en laat dat toe. Hiermee vergroot je je gevoel van eigenwaarde.


1

deel deze tip

Tip 174 - Must read boek

De zin van het bestaan geschreven door Viktor Frankl


1

deel deze tip

Tip 175 - uitspraak Ingspire

In het doodgewone vinden we het buitengewone en in het buitengewone vinden we het doodgewone: het gewone van simpel zijn
INGSPIRE


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - Boekentip: Liefdesroep

Na het succesvolle boek Liefdesbang schreef Hannah Cuppen het boek Liefdesroep, een richtingwijzer naar levensvervulling.

Het nodigt je uit om je unieke liefdesroep te volgen als richtingwijzer naar een bezield en vervuld leven.

Anoniem


deel deze tip

Tip 177 - Wat wil JIJ?

Ik krijg regelmatig mensen in mijn praktijk die met een probleem of uitdaging zitten en niet weten hoe verder omdat ze naar iedereen luisteren die met goedbedoelde raad komt, maar als ik ze vraag: wat wil JIJ? dan kijken ze me wazig aan want dat weten ze dan niet. Dus mijn advies is om, vooral op wat latere leeftijd, als de kinderen ouder worden en je beseft dat ze over een paar jaar het huis gaan verlaten, zoek een doel, geef je leven een nieuwe zingeving, bedenk wat JIJ wilt voor jouw toekomst!
Succes!deel deze tip

Tip 178 - Wie leidt ons leven

Waarom zijn wij hier op aarde? Om de aarde in stand de houden, de mensheid. Maar is er ook meer, is er een God die het leven leidt? Misschien ben je daar nu mee bezig of vroeger. Of is er iets anders? We zijn allemaal op zoek. Stap eens een kerk binnen en praat met een gelovige of zoek eens op internet naar Youtube opnames.deel deze tip

Tip 179 - Boekentip: De kracht van betekenis

In "De kracht van betekenis" beschrijft Emily Esfahani Smith vier pijlers van zingeving:
* erbij horen
* een doel hebben
* verhalen vertellen
* transcendente ervaringendeel deze tip

Tip 180 - "Houd me vast"

In het boek; "houd me vast"van Dr. Sue Johnson beschrijft ze aan de hand van 7 gesprekken/ stappen hoe je samen je relatie kunt verbeteren. op deze manier ga jij en je partner inzicht krijgen in de jullie "protestpolka" of te wel de duivelse dialoog. Kortom het gedoe waar jullie steeds weer in belanden zonder dat je het in de gaten had. Ze wil je bewust maken van wat jou reactie (welk verhaal word er afgedraaid) op een woord/ daad/ beeld wat jij van de ander hebt. En welke onbevredigde behoefte ligt daar onder, want als je daar zicht op krijgt kun je er op een constructievere manier uit de protestpolka blijven én voor je zelf zorgen en daar mee ook gelijkwaardiger voor de ander er zijn.
Succes met bewustwording van je danspassen!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - Wat wil je achterlaten?

Stal jezelf de vraag: ‘Welke erfenis wil je achterlaten’. Welke bijdrage wil je aan de wereld gegeven hebben. Of aan je dierbaren, je kinderen. Als je dit duidelijk hebt kun je een vertaalslag maken naar de praktijk. Welke concreet en haalbare stappen kun je zetten om dit te realiseren. Wanneer, waar, hoe en met wie. Maak je plannen zo helder mogelijk. En begin met kleine stappen waardoor het einddoel makkelijker te halen is.

Anoniem


deel deze tip

Tip 182 - Stel je eens voor…?

1) Stel je eens voor dat je nog maar een jaar te leven hebt. Wat zou je meteen doen, en wat zou je onmiddellijk laten?

2) Waar zou je spijt van hebben als je er morgen niet meer zou zijn. Kun je dat nog rechtzetten of iets doen waardoor je dit gevoel van spijt wegneemt?

3) Wat geeft je leven kleur en wat zou het nog meer kleur kunnen geven?

4) Hoe zou je herinnerd willen worden?

Anoniem


deel deze tip

Tip 183 - Leef en beleef je leven - Hoe kom je weer back on track?

Ik ontmoet steeds meer mensen in verschillende levensfases die zich afvragen of ze gelukkig zijn. Het kan doordat ze alles hebben wat ze wilden en nu? Zo, ook door life events, gemis van een baan, kinderen uit huis, gemis aan familie, vrienden. En nu is de vraag: hoe kom je weer back on track? Ben je niet benieuwd om opnieuw je eigen spoor te ontdekken...

Leonie van den Bergh - Therapie Woensdrecht


deel deze tip

Tip 184 - Leef en beleef je leven - wat is op dit moment in het nu?

Het is vooral een kijken naar wat is op dit moment in het nu.
Wat maakt dat het is zoals het is.
Wat is nadelig voor je.
Wat is je voordeel hierin. En wat nog meer.
Leef je in het verleden, leef je in het nu, leef je al voor de toekomst.


Leonie van den Bergh -Therapie Woensdrecht


deel deze tip

Tip 185 - Hoe gaat het echt met jou?

Hoe gaat het echt met jou?

Het ontbreekt mij aan niets maar ik voel me niet gelukkig?
Ik doe alles op de automatische piloot.
Wat is de zin of het doel van mijn leven, mijn relatie of mijn werk?
Het zijn vragen waar we allemaal in het leven wel mee te maken krijgen.

Om je leven een boost te geven kun je stilstaan bij jezelf en jezelf bijvoorbeeld afvragen
waar geniet ik van?
welke dingen geven mij het gevoel echt te leven?
waar ben ik goed in? Welk talent heb ik weinig of niet meer gebruikt?

Je kunt ook een ideale toekomstige dag gedetailleerd beschrijven en vervolgens een stappenplan maken om je droom te realiseren.

Heb je een steun in de rug nodig, schroom dan niet om contact op te nemen. Samen onderzoeken we dan waar jouw hart blij van wordt!

Atie Andriessen
Lid therapiepsycholoogdeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - Toekomstdromen

Hoopvolle gedachten over de toekomst zorgen voor optimisme. Jou gedroomde toekomst maakt duidelijk waar jij waarde aan hecht. Het maakt nogal uit of je droomt over een huis, een carrière, een gezin of een pelgrimstocht. Wat inspireert jou? Tot welk mens zou jij willen uitgroeien?deel deze tip

Tip 187 - Zingevingsvragen

Wat maakt jouw leven zinvol? Beantwoord de volgende vragen:
- waar kom jij 's ochtends je bed voor uit?
- als je nog maar kort te leven hebt, wat zou je gaan doen?
- plaats jezelf eens 10 jaar verder in de toekomst. Hoe wil je terugkijken
deze 10 jaar. Wat wil je bereikt hebben, welke persoonlijke ontwikkeling
zie je? Wat zie je op sociaal gebied?deel deze tip

Tip 188 - Ton van der Kroon

Schrijver Ton van der Kroon schrijft veel inspirerende boeken over het (hedendaagse) leven, de maatschappij en meer.deel deze tip

Tip 189 - Heden, verleden maar ook toekomst

Je weet hoe lang je al op deze wereld bent. Je weet niet hoe lang je hier nog blijft. En toch ben jij de enige die kwaliteit kan geven aan de tijd die er nog over is.

Er is lef voor nodig om dat onder ogen te zien. Mogelijk wil je je gedachten hierover verder uitwerken. Dat kan vaak sneller en effectiever als je daarover in gesprek gaat. Of met een goede vriend, of met een goed therapeut. Eigenlijk is er geen tijd te verliezen.
deel deze tip

Tip 190 - Doe wat je goed kan én wat je leuk vindt

Wanneer jij je talenten kan inzetten in je werk floreer jij. Je voelt je voldaan, energiek en betrokken. Maar, soms kan het zijn dat waar jij goed in bent je helemaal niet leuk vindt om te doen. Het is een misverstand dat jouw vaardigheden logischerwijs maken dat je het ook fijn vindt. Je kunt bijvoorbeeld goed coördineren en processen bewaken. Maar dat wil niet zeggen dat je het leuk vindt om een team aan te sturen. Je zult werkplezier ervaren als er een balans is tussen je talenten en passie en een werkcultuur die bij jouw persoonlijkheid past.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - Reminder

Heb je je iets voorgenomen, maar lukt het je niet om dat ook echt te gaan doen?
Sta er voor jezelf bij stil waarom je het echt belangrijk en waardevol vindt om dit te gaan doen. Bijvoorbeeld: je wilt meer gaan wandelen, omdat je weet dat de buitenlucht en beweging goed voor je zijn en je je graag fitter en energieker wilt voelen. Zoek dan een plaatjes of foto op die past bij hoe fit en energiek zijn er voor jou uitziet. Zet of hang die foto op een in het oog vallende plek. Schrijf daarbij wat je daar de komende week allemaal voor kunt doen. Belangrijk is dat dat heel kleine stapjes zijn, waarvan je zeker weet dat je het kunt waarmaken. Bijvoorbeeld: elke dag 10 minuten wandelen, of elke dag om 19.00 uur opstaan en havermout met fruit als ontbijt nemen. Bedenk ook alvast wat je doet als er iets tegenzit, bijvoorbeeld: als het regent ga ik ook, ik zorg dat er een paraplu klaarligt, als de havermout op is, neem ik yoghurt.
Kijk aan het eind van elke week even terug. Is het gelukt en wat heeft het je gebracht? Bedenk dat het gaat om het in beweging komen voor iets wat voor jou waardevol is. Hoe voelt dat, om trouw te zijn aan jezelf? Als het niet helemaal is gelukt, wat waren de obstakels en wat kun je de komende week anders doen?
Wees mild voor jezelf: elke moment is een kans om opnieuw te beginnen!


Anoniem


deel deze tip

Tip 192 - Boekentip: Op zoek naar antwoorden

Wiggert Meerman heeft een prachtig boek geschreven hoe hij door 40 dagen in de jungle door te brengen samen met sjamanen, heilige drank en een strikt dieet, alle belangrijke levensvragen kreeg beantwoord. Antwoorden op vragen waarmee je innerlijk vrede kunt gaan ervaren. Een geweldig boek met veel adviezen over hoe om te gaan met tegenslag en het vinden van innerlijke rust. Een aanrader!!deel deze tip

Tip 193 - Medium Marion Berndsen

Marion Berndsen heeft meerdere boeken geschreven en jaren ervaring als medium Ze channelt de raad van Avalon-ELA die mooie heldere boodschappen doorgeven over ons doel op aarde. Wanneer je op zoek bent naar meer zingeving in je leven is dit echt een aanrader. Het boek heet " De terugkeer van de AVALON ELA energie", vragen over het aardse leven met een helder kosmisch antwoord". Momenteel volg ik een opleiding bij haar om deze helende energie door te kunnen geven. Als dit je aanspreekt dan nodig ik je uit om een afspraak in mijn praktijk te maken.deel deze tip

Tip 194 - Boekentip: De Alchemist van Paulo Coelho

Een verhaal wat leest als een sprookje maar een diepe laag in zich heeft als het gaat om zingeving. Een zoektocht naar de verborgen schat in je leven die dichterbij is dan je wellicht denkt.deel deze tip

Tip 195 - Leef vanuit je talenten

Hoe geef je je leven zin, wat doe je met de talenten die je hebt gekregen. Vraag je je ook weleens af: doe ik het goed, hoe zou ik het beter kunnen doen? Wat is mijn aandeel in dit leven voor een ander voor mezelf.
Allemaal vragen en elke dag is weer een nieuwe. Geef je leven zin, denk hierbij aan hoe zou jij jouw talenten in kunnen zetten om er voor een ander te zijn ? Dan krijg je dit voor jezelf ook terug: je werkt immers vanuit jouw talenten en dat geeft voldoening.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - Boekentip: de emotie encyclopedie

Ben je benieuwd waarom je bepaalde emoties regelmatig ervaart; dus wat deze emoties te betekenen hebben? Dan is de Emotie encyclopedie van Vera Helleman een aanrader. Er staan 350 emoties beschreven. Per emotie staat beschreven wat het je wil vertellen en wat het van jou vraagt.deel deze tip

Tip 197 - Boekentip: Het licht tussen ons

Boek door medium Laura Lynne Jackson.
Ze beschrijft haar leven en ervaringen van haar readings.
Laura’s inzichten en de ontroerende verhalen uit haar readings leren ons op een liefdevoller en zinvoller manier in het leven van hier en nu te staan.deel deze tip

Tip 198 - geef zorg aan een ander of een object

Als je leven leeg voelt, zoek en vind iets of iemand om voor te zorgen. Als we voor iemand of iets zorgen, leveren we een positieve bijdrage aan onze wereld en geven we ons leven zin. We willen allemaal het gevoel hebben dat we nodig zijn. Dat is menszijn. Na een verlies kunnen we soms het gevoel krijgen dat ons bestaan niet meer belangrijk is. Denk aan de verzorging van een huisdier, maar het kan ook een plant in huis zijn of je tuin of zelfs een object dat je met liefde en aandacht weer mooi maakt. Het hoeft niet iets heel groots te zijn. Zelfs als ik mijn vloer met liefde en aandacht dweil, heeft dit een effect op mij en op de vloer. Een vloer praat echter niet terug. Een kat of hond die je verzorgt, toont je dankbaarheid en dat doet goed.deel deze tip

Tip 199 - Alles komt zoals het bedoeld is

In het dagelijks leven komt er van alles op je af. Dit lijkt vaak willekeurig.
Toch zijn de gebeurtenissen in jouw leven precies wat jij moet meemaken.

Alles komt zoals het bedoeld is.

Deze gebeurtenissen testen je, als in een training. Ze geven je de mogelijkheid inzicht te krijgen in het leven, jezelf en/of de relaties met de mensen om je heen.

Door na te denken over wat je zou kunnen leren van iedere gebeurtenis - "leuk" of "vervelend" - krijgt alles een diepere betekenis.

Dit helpt je om standvastiger en gelukkiger in het leven te staan.

Anoniem


deel deze tip

Tip 200 - Intuïtie

En ineens weet je: Er is meer tussen hemel en aarde. Volg je hart en ga op avontuur!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - Een nachtje ergens over slapen

Spontaan een beslissing nemen kan. Maar vaak gebeurt het dat je er de volgende dag net even anders over denkt en kan het zijn dat je spijt hebt van je beslissing.
Onze hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken. Ergens een nachtje over slapen betekent dat er ook van uit het onbewuste informatie naar boven kan komen over waar je de beslissing over wil nemen.
De bewuste en onbewuste informatie samen zorgen e voor dat je een beter besluit kan maken.
De uitdrukking "ik slaap er een nachtje over' is op waarheid gebaseerd.deel deze tip

Tip 202 - 7 daagse challenge - Denk aan de zin: uit met de onzin!

Sta 7 dagen lang, iedere dag stil bij een vraag. Observeer gedurende de dag je gedachten en gevoelens die deze vragen oproepen. Mediteer of schrijf daar vanavond 5 tot 10 minuten over.

Maak gebruik van de volgende vragen:

Dag 1 - Wat deed je vandaag om je relaties eerlijker te maken? Hoe ging dat? En wat leer je hier over voor morgen?
Dag 2 - Hoe geef je spiritualiteit een plek in je relaties? Waaraan zien anderen dat?
Dag 3 - Welke levenshouding maakt jou kwetsbaar in relaties? Hoe ga je met die levenshouding en kwetsbaarheid om?
Dag 4 - Wat vind je mooi aan jouw relaties? En welke bijdrage leverde jij hier vandaag aan?
Dag 5 - Welk perspectief nam je in tijdens een eerdere relatiecrisis dat de relatiecrisis deed veranderen?
Dag 6 - Welke vrijheden vind je passend in een liefdesrelatie? En op welke wijze besprak je dat vandaag met je partner?
Dag 7 - Welke vraag vind je passend om jezelf vandaag te stellen?

Denk aan de zin: uit met de onzin!deel deze tip

Tip 203 - boekentip

Boek: De jongen, de mol, de vos en het paard.
Schrijver: Charlie Mackesydeel deze tip

Tip 204 - Schrijf er over

Als het gaat om levensvragen of zingevingsvragen kan schrijven heel behulpzaam zijn. Gun jezelf een periode waarin je jezelf regelmatig een vraag hierover stelt en schrijf dan - zonder er teveel bij na te denken - op wat er in je opkomt. Laat jezelf verrassen wat er uit je onbewuste naar boven komt.deel deze tip

Tip 205 - Zoek een mentor

Ieder mens heeft behalve een vriend ook een mentor nodig. En die mentor heeft ook weer een mentor nodig en die mentor ook.

Je kunt jezelf niet optrekken aan je eigen haar.

Wees proactief en maak zelf iemand tot jouw inspirerende leraar.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - Werk en leven

Lever kwaliteit in je werk en doe dat wat er gedaan moet worden. Zonder de voldoening die dat geeft, wordt elk werk gauw een sleur.

Maar ga ook niet te ver. Weet maat te houden. Investeer in jezelf als persoon in plaats van alleen nog maar een slaaf van je werk te worden. Dat scheelt veel stress en gepieker.

Blijf leven.

deel deze tip

Tip 207 - Zingeving

Doe ieder jaar ten minste een week iets voor de maatschappij waar je niets aan verdiend

Anoniem


deel deze tip

Tip 208 - Boek

De edele kunst van not giving a fuck....aanrader!!

Anoniem


deel deze tip

Tip 209 - Zoek eens oude foto's op

Als je het gevoel hebt dat je wordt geleefd en eigenlijk niet meer weet wat je nu echt leuk en belangrijk vindt om te doen, kan het je helpen om er eens wat foto’s bij te pakken uit je jeugd.

Kies één of meerdere foto’s uit van momenten waarop je met iets bezig was en het echt naar je zin had.
Wat deed je? Was je alleen of met anderen? Wat maakte dat zo fijn om te doen? Vraag je eens af op wat voor manier je die dingen in je leven van nu meer ruimte kunt geven.
Als je bijvoorbeeld blij wordt van foto’s waarop je je jezelf ziet, klimmend in een boom, dan heb je misschien wel behoefte aan avontuur. Het kan ook zijn dat je gelukkig was met het samenzijn met vrienden of van het samen klussen met je ouders. Wat maakte precies dat je dat leuk vond? Was dat het samen iets ondernemen of eerder het creëren van iets nieuws? Of was het het bieden van praktische oplossingen?

Leg de foto’s neer of hang ze op op een plek waar je ze regelmatig tegenkomt.

Op deze manier lukt het je vast om wat verder te kijken dan je vanuit je vaste denkpatronen zou doen.


Anoniem


deel deze tip

Tip 210 - Zingeven is eerder zinvinden

We denken het leven te kunnen behe3rsen. Maar dat valt nogal tegen. Des te meer als je zoekt naar de zin van je leven. Zin kun je niet geven aan je leven. Het is een bijproduct van je levensstijl en dat vraagt tijd en aandacht. De manier waarop je leeft, waar je je tijd aan besteed, hoe je omgaat met de mensen, die bepalen in grote mate of je je leven als zinvol ervaart. Ga dus niet op zoek naar de zin van je leven. Maar ga kijken hou je je tijd besteed, en zoek die dingen op die je vreugde en voldoening geven. Dan vind je zin in je leven.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - voluit leven

herken jij het volgende: " veel mensen ervaren hun leven als onbevredigend omdat zij last hebben van psychisch leed zoals angst ,somberheid, onzekerheid, vermoeidheid... etc. Pas als de klachten zijn overwonnen kan ik met mijn leven beginnen, zo is vaak de overtuiging.De strijd tegen deze klachten staan dan centraal in het leven".

Hoe is dit bij jou ?

Is het niet zo dat leed onlosmakelijk verbonden is met het leven ? zou de oplossing kunnen liggen in het aanvaarden waarmee je het dagelijks gevecht stopt. Door te aanvaarden ( en ik weet dat is echt niet altijd eenvoudig) en de focus te verleggen waardoor er ruimte komt om dingen te gaan doen die je werkelijk belangrijk vindt. Dan komt er voldoening - de waarde waar je voor staat .

er is een zelfhulpboek ( voluit leven -auteurs : ernst bohlmeijer en monique hulsbergen) die je hierbij kan ondersteunen
mocht je liever face to face gesprek hierover hebben ook dit kan .
vVel je welkom bij mij of een collega .

warme groet Beadeel deze tip

Tip 212 - van bewustwording naar zingeving

Wat is nu zingeving ? Zingeving aan het leven , zingeving aan je relatie, zingeving in je werk , etc. Houdt dit je bezig ? of gaat alles zijn gangetje en ben je happy zoals het is, ook dat is prachtig. Een gelukkig mens 🍀

Bewustwording is hierbij een belangrijke stap. Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe ? wordt ik blij van wat ik doe? Doe ik dingen omdat ik het wil of is er een andere reden?
Bij je bewustwordingsonderzoek kan een vorm van mediatie helpend bij zijn. Het brengt je meer in jezelf , bij je gevoel , gedachten en eigen behoeften.

Kijk eens per dag welk moment je een blij gevoel heeft gegeven - of maak elke dag eens een foto wat je ontroert ... etc. sta bij deze momenten eens stil.

Het zal je bewuster maken en alerter maken in je zoektocht naar de zingeving, die vaak in kleine dingen ligt .

veel succes met je proces in zingeving

warme groet Bea 😇

deel deze tip

Tip 213 - boekentip

Lees: Genezing van beschadigde emoties.
Schrijver: David A. Seamandsdeel deze tip

Tip 214 - Zingeving

Als je niet weet wat je leven betekenisvol maakt, blijf je voor je het weet doen wat je altijd deed. Zonder plan, zonder idee, meedraaiend in een maatschappij waarin iedereen nou eenmaal zo doet. Stel jezelf de volgende vraag: waar kom jij je bed voor uit?deel deze tip

Tip 215 - Podcast Eckhart Tolle - voor wie niet van lezen houdt

Essential Teachings is de podcast van Eckhart Tolle en Ophah Winfrey. Stap voor stap bespreken zij thema's, gericht opleven in het hier-en-nu en voorbij de belemmerende gedachten.
Laagdrempelig en goed volgbaar, ook voor mensen een begin willen maken in zelfonderzoek.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 216 - Stop als je verkeerd bezig bent

Er bestaan geen verkeerde afslagen waarop je niet vroeg of laat zult ontdekken dat je fout zit. Dan kun je een andere weg zoeken.

Dat geldt voor alle verkeerde afslagen in je leven. Als je ze maar onder ogen wilt zien, kun je wat met je fouten. Altijd. En die keus is alleen aan jou.
deel deze tip

Tip 217 - Luisteren

Stel jezelf, iemand anders of laat iemand jou onderstaande vraag stellen:
Als ik echt naar jou luister, wat hoor ik je dan zeggen?
deel deze tip

Tip 218 - Als je je ontheemd voelt.....denk aan regressietherapie

Mocht je je afvragen wat je hier doet, wat je 'te leren' hebt en misschien ervaar je wel een groot gevoel van eenzaamheid? Denk eens aan regressietherapie. Een Homing en geboorte regressie geeft vaak veel inzicht maar ook heel veel rust dat de dingen voor een reden gebeuren en het kan jou tevens helpen om van die eenzame gevoelens af te komen en te aanvaarden wat er is. Zeer welkom!deel deze tip

Tip 219 - Als je je ontheemd voelt.....denk aan regressietherapie

Mocht je je afvragen wat je hier doet, wat je 'te leren' hebt en misschien ervaar je wel een groot gevoel van eenzaamheid? Denk eens aan regressietherapie. Een Homing en geboorte regressie geeft vaak veel inzicht maar ook heel veel rust dat de dingen voor een reden gebeuren en het kan jou tevens helpen om van die eenzame gevoelens af te komen en te aanvaarden wat er is. Zeer welkom!deel deze tip

Tip 220 - Even iets anders... Documentaire "Seaspiracy"

Ik zag kortgeleden een documentaire op Netflix die erg indruk op me:

"Seaspiracy".

Na het zien van deze documentaire, waarin door onderzoek van de filmmaker stap voor stap wordt ontdekt hoe de visvangst wereldwijd een enorme impact heeft op het klimaat, kon ik niet anders dan beseffen dat iedereen deze documentaire zou moeten zien.

Je valt van de éne verbazing in de andere...

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 221 - Waar wordt ik happy van

Stel jezelf de vraag wat je ook doet, vindt en voelt word ik hier happy van!. Geeft dit mij energie of zuigt dit energie.
Kijk wat je eet en hoe je dit eet.
Wie heb je graag om je heen...Blijf trouw aan jezelf.deel deze tip

Tip 222 - Waar wordt ik happy van!

Voor iedereen is dit verschillend, wat is geluk. De een wil zich graag verbonden voelen met mensen, waarbij geloof, normen en waarden belangrijke rollen spelen. Evenwichtigheid, gelijkwaardigheid maar ook liefde en warmte is hierbij een groot goed. Kijk wat voor jou belangrijk is zodat je dit kan vormgeven met een ritueel die helpend is voor jou. Wat is je doel, wat is je missie!deel deze tip

Tip 223 - Koers houden

Waarden zijn essentieel voor jouw leven. Ze herinneren je aan wat belangrijk voor je is en helpen je op koers te blijven door toegewijde acties te ondernemen. Belangrijk om eerst jouw waarden te bepalen. Zodra je weet wat je in je leven centraal wilt laten staan, kun je deze richting inslaan.

Je waarden geven je leven zin en een doel en maken het de moeite waard. Schep helderheid over wat je waarden zijn en ga je vervolgens in overeenstemming met deze waarden gedragen. Je doet dat door toegewijde actie te ondernemen.deel deze tip

Tip 224 - Waardevol leven

Waarden staan voor je diepste wensen ten aanzien van het soort leven dat je wilt leven. Jouw waarden bepalen kan lastig zijn want waarschijnlijk gaan een heleboel zaken je ter harte. Met behulp van onderstaande lijst kun je per levensgebieden nagaan wat belangrijk voor jou is.
- Familie
- Ouderschap
- Vrienden
- Werk
- Gezondheid
- Intieme relaties
- Ontspanning
- Persoonlijke ontwikkeling
- Sociaal
- Spiritualiteitdeel deze tip

Tip 225 - Bestaansrecht van Maarten Oversier

Bestaansrecht staat garant voor een aangrijpend leesavontuur dat soms leest als een spannend filmscenario en het wereldbeeld van de lezer kan transformeren. Ook moderne kwesties zoals orgaandonatie, de coronacrisis en transhumanisme worden niet geschuwd.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 226 - Van donker naar licht

Tijdens haar laatste sessie bij mij zegt ze: “ik oordeel niet meer naar mezelf. Ik draag geen bult meer op mijn rug. Ik hoef me niet meer stoerder voor te doen dan ik ben.” Deze cliënt kan voorlopig verder. Ze denkt dat ze over een paar maanden nog wel een keer op herhaling zou willen. Door niet meer weg te blijven bij haar gevoelens, heeft zij weer plezier in haar leven gekregen.deel deze tip

Tip 227 - Foute verleidingen

Verleidingen zijn er in alle soorten en maten. Soms lukt het ze te weerstaan, soms niet. Van bepaalde verleidingen weet je dat het niet goed voor jou of de ander is. Of dat het schadelijk is. Hoe ga je hiermee om? Een erg efficiënte manier om hiermee om te gaan is het alles of niets principe. De deur helemaal dicht doen. Niet in discussie treden met jezelf over de verleiding. Want als je maar even iets "proeft" van de verleiding, verlies je. De aantrekkingskracht wordt dan te groot om het te weerstaan. Dus draai je om en ga de confrontatie niet aan. Dan zal de kracht van de verleiding minder worden.deel deze tip

Tip 228 - Foute verleidingen II

Verleidingen doen het vaak goed in het verborgene. Dat is ook wat ze je doen geloven: het is geen goed idee hier met iemand anders over te praten. Dat voelt vernederend, beschamend, vreemd of onvolwassen. Het tegenovergestelde is raadzaam; praat met een vertrouwd iemand over je verleiding(en). De kracht van de verleiding zal afnemen en de waarheid omtrent wat de verleiding met je doet, zal openbaar worden, namelijk dat het je geen goed doet.deel deze tip

Tip 229 - Zin van bestaan

Zin van bestaan is de titel van mijn scriptie geschreven in 2003. Het gaat over mijn verhaal wat ik heb meegemaakt, geïnspireerd door Frankl te vinden via internet met zoekopdracht Edo Mathijssen Zin van bestaan.
deel deze tip

Tip 230 - Goede voornemens

Heb je al goede voornemens? Goedzo! Mijn tip is: Schrijf ze op, dat helpt echt is mijn persoonlijke ervaring.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 231 - zingeving / rouwverwerking

een client was zeer ervaren hulpverlener, maar had geen motivatie meer. Hij was niet opgebrand, maar wilde eigenlijk iets met geschiedenis gaan doen. Hij kon alleen zijn oude werk nog niet loslaten en voor zich zelf kiezen. Bleek uit de gesprekken dat hij vooral vasthield aan zekerheid. een schijnzekerheid want gelukkig werd hij er niet van. Bleek dat hij zijn vader op jonge leeftijd had verloren en ook andere dierbaren en nooit aan de verwerking was toegekomen. Hij hield krampachtig vast wat hij had. Als therapeut heb ik hem geholpen zijn verlieservaringen te uiten en kwam meer in zijn kracht en wist beter wat hij te doen had.

Anoniem


deel deze tip

Tip 232 - boek liefde & angst

Een boek over de verhouding liefde en angst:
Liefde & Angst, schrijver: Arie-Jan Mulderdeel deze tip

Tip 233 - 113

Best vreemd, in alle tips is er geen item over suïcide. terwijl dit toch zo aan de orde is. Heb jij wel eens suïcidale gedachten? Praat erover, met mij of bel de hulplijnen. Het mag er over gaan.deel deze tip

Tip 234 - Zelfdenkboek

Maakt jouw 'Zelfdenkboek' tot een zinvol levenskunstwerk

Gun jezelf een reis door je eigen gedachten samen met Manon en Marlies en hun Zelfdenkboek. De dames dagen je uit om te filosoferen over liefde en vriendschap. Hun ogenschijnlijk simpele format stimuleert je jouw eigen gedachten ver uit te diepen. Een echte aanrader om aan te schaffen. Je leest een volledige recensie op OverPsychologie.nldeel deze tip

Tip 235 - Focus op wat jou doet stromen

In therapie gaan voor je problemen is een belangrijke stap naar heling en een gezonder, makkelijker leven. Vergeet echter niet ook de mooie en fijne stukken in jezelf te focussen. Waar gaat jou hart sneller van kloppen? Wat vind jij fijn om te doen? Waar ben je goed in? Wie ben je onder het probleem? Hier regelmatig bij stilstaan helpt je om soms de moeilijke stappen te zetten die in therapie nodig zijn. Het geeft, kracht, richting en hoop: onmisbare elementen binnen therapie.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 236 - Wat heeft het voor zin?

Waarom doe ik het eigenlijk? Wat heeft het voor zin?
Het zijn vragen naar de achterliggende reden van wie je bent en waarom je dingen doet. Die vraag wordt vaak belangrijker als het gevoel van vervulling in je leven ontbreekt. En hoewel dit gevoel niet fijn is, kan het een aanleiding zijn om op zoek te gaan in jezelf. Wat zijn mijn waardes, wat geeft mij voldoening en energie, heb ik gevoel dat er meer diepte in mij is die ik niet kan bereiken of die niet tot uitdrukking komt?
De antwoorden zijn voor iedereen anders. Deze persoonlijke zoektocht is met of zonder hulp altijd de moeite waard.deel deze tip

Tip 237 - Een goed leven en toch niet gelukkig

Heb je een gevoel dat ondanks passend werk, een liefdevolle partnerrelatie, er iets ontbreekt in je leven? Sommige mensen ervaren dat ontbreken als een gevoel van leegte, of verveling, bij andere ontstaat er twijfel over wat ze doen en wie ze zijn. Dit soort gevoelens vragen niet altijd om een verandering in je levensomstandigheden, maar in ieder geval een dieper doorvoelen van hoe je leeft en wat er in je leeft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ongemerkt toch nog volgens de opvattingen van je ouders leeft, of dat je jezelf meet aan een onbewust ideaal. Of misschien geef je jezelf weinig ruimte om uit te reiken naar de dingen die jou plezier geven. Klopt het beeld dat je van jezelf hebt bij wie je bent?deel deze tip

Tip 238 - lief zijn voor jezelf

Onze criticus wil ons behoeden voor afwijzing en wil ons scherp houden. Dat is ok,. Het zorgt het ook vaak voor een negatief zelfbeeld en dat is minder fijn. Bedankt de criticus vriendelijk en zeg dat je het voortaan zelf gaat doen. Jouw volwassen en liefdevolle ik kan meer dan je denkt.deel deze tip

Tip 239 - Vergeving van jezelf

Er zijn mensen die worstelen met zichzelf omdat ze in hun leven iets naars hebben gedaan, waar ze lange tijd spijt van hebben en zich schuldig over voelen. Als je hierin vast blijft zitten is dit eigenlijk zonde van je leven.
Als je oprecht spijt hebt mag je op zeker moment jezelf vergeven. Compassie, liefdevol begrip, hebben voor jezelf. Zoek in je gedachten een wijs liefdevol mens of een spirituele energie die heel liefdevol is. Zie het, hem of haar voor je en voel de liefdevolle energie. En vraag je af: Wat zou de Liefde (desgewenst je liefste vriend of oma, de Dalai Lama, Jezus, een engel, boeddha, ...) in deze situatie doen of zeggen?
Sta jezelf toe hiernaar te luisteren met je gevoel.deel deze tip

Tip 240 - Vrijheid zit in jezelf

Boekentip : De Keuze van Eva Eger.

In dit boek De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 241 - Boekentip : Nieuwe Dageraad deel 1

Nieuwe Dageraad is een boek wat je raakt in het diepste van je kern! Het geeft je inzicht in hoe wij als mens gemanipuleerd worden door buitenaardse rassen, de hulp die we krijgen van vele liefdevolle rassen en het allerbelangrijkste nog wat jij er aan kunt doen!deel deze tip

Tip 242 - How to Work with Dreams

Working with dreams is one of the most effective ways to deepen your self-consciousness and while during a sessions the work can go much deeper, there is a lot you can do on your own.

The very first thing that you need to do is to write down your dream.
The obvious reason is that otherwise you may easily forget the dream, as dream come from a different level of consciousness that we tend to leave by awakening. The other reason is that when you write a dream you manage to go deep into the story and the sensations that the dreams brought with it. As you describe it in writing you are inevitably going deeper in its meaning and some reflection could already happen in this stage.

One of my dreams, for instance was about getting locked out of the house, as I was writing the dream I realized that in the dream I saw a name that was not mine on the doorbell, that way I realized while writing that it was not my house. Being the house the symbol for our personality, my reflections process got jolted.

The second step in interpreting your own dreams is to observe what get your attention in the dream. There are often a number of details in the dreams, however, it is really common that either you can remember only one or two aspects of the dream and forgot all the others, or you remember all the aspects, but somehow you get stuck on a specific detail. Follow that hint, it is your Arianna's thread.

What to do with such a hint?

There we come to the third step: ask yourself questions.
What are your associations with what you remember of the dreams? What do those symbol represent for you?
Does the dream got you thinking to a particular aspect of your life?
Allow your creativity to produce even more questions and allow time to bring you the answers.

Whit this step you start a journey inside yourself, there could be a lot of things coming up, new and old. The important things is that you don't loose your grounding and you can do that by going back, every time you find yourself lost in a deep reflection, to the question:
How can I use this insight in my life?


A forth tip I want to give you, in case you want to go even deeper, is to meditate on your dream. A way I know to do that is to sit in silence, your eyes closed, relax and visualize with your mind's eye your dream being brought inside an energy center located in between your eyebrow: the silence point. Allow your dream and this energy point to interact and enjoy the insight on a mental, emotional or spiritual level that this brings you.

But most of all enjoy the process.deel deze tip

Tip 243 - Waarden

Wat is de zin van het leven? Veel streven naar geluk of tevredenheid in een bepaalde vorm. Emoties zijn echter een reactie op iets dat gebeurd. Ze zijn dus niet te sturen. Enkel een fijne bijkomstigheid van een mooie gebeurtenis.

Kijk in plaats hiervan naar waarden. Je wordt er niet persé gelukkig van, maar het is wel dat gene dat het aller belangrijkste is in je leven.

Stel dat je een nieuwe wereld mag bouwen. Je mag alles en iedereen meenemen of juist weglaten. Je mag nieuwe dingen creëren, etc. Wat zou je bouwen? (neem hier even de tijd voor!)

..
..
..

Wat maakt dat je juist deze dingen kiest? Zoek eventueel op google naar 'waarden' en kijk welke bij jou beeld passen. Wat is nou het meest belangrijke!deel deze tip

Tip 244 - Kernwaarden

Om te komen wat voor jou écht zinvol is in het leven, is het goed om kernwaarden van jezelf te formuleren. Wat is nou het meest belangrijk. De meeste mensen hebben 2 of 3 kernwaarden. De andere waarden vallen allemaal onder (een van) de kernwaarden.

Heb je je kernwaarden gevonden? Leg ze eens in de ruimte om je heen. Welke liggen dicht bij en welke voelen ver af? Hoe veel binding heb je met jou kernwaarden? Ben je er intensief mee bezig of zijn ze wat verwaterd? Leg ze eens neer op de manier hoe jij er op dit moment mee in verbonden bent.

Kies één kernwaarde die je een mini beweging geeft. Het mag naar boven, rechts, links, onder, draaien, etc zijn. Wat zou je willen aanpassen aan deze waarden?

Formuleer wat dit voor jou betekend. Wat ga je concreet doen in de komende week/maand om deze beweging in de kernwaarde een realiteit te maken?

(P.s. voor waarden formuleren, zie mijn andere tips).deel deze tip

Tip 245 - Zingeving is belangrijk voor je welbevinden

Zingeving is hartstikke belangrijk in je leven. Als je het idee hebt dat datgene wat jij doet niet belangrijk of waardevol is, kan je allerlei psychische en lichamelijke klachten ontwikkelen. Een goed voorbeeld op het gebied van werk zijn de zogenaamde ‘bullshitbanen’. Dat zijn banen waarvan de mensen die ze hebben denken dat het zinloos werk is. Ervaar jij in je werk of op andere terreinen van je leven zinloosheid. Neem dan vooral actie; maak er werk van! En weet je niet hoe; er zijn genoeg deskundigen die je daarbij kunnen helpen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 246 - Heb ik betekenis?

Het woord zingeving lijkt te vragen naar wat je zinnig vindt om in je leven te doen, waar je zin in hebt en wat je een gevoel van tevredenheid en vervulling geeft als je het gedaan hebt. Het veronderstelt dat je iets moet doen voor het gevoel van een betekenisvol leven.

Natuurlijk is het belangrijk wat je doet. Maar vergeet ook niet te kijken naar wie en wat je bent, naar de waardering voor jezelf ongeacht de zinnige/onzinnige dingen die je doet. Kun je de waarde en betekenis van jouw bestaan voelen?deel deze tip

Tip 247 - Aarde

Denk eens na over de volgende opmerking:

We erven de aarde niet van onze (voor)ouders, we lenen haar van onze kinderen.
deel deze tip

Tip 248 - Zingeving

Vraag jij je wel eens af waarom je hier bent? regressietherapie kan jou helpen om antwoorden te krijgen op een dergelijke vraag.deel deze tip

Tip 249 - waarheid

1. als je een nieuw stukje waarheid ontdekt ervaar je dat ook lichamelijk, het is meer dan een cognitief inzicht.
2. de waarheid is uiteindelijk één, waarheid kan niet met zichzelf in strijd zijn (uit de Cursus in Wonderen)deel deze tip

Tip 250 - Welke behoefte(n) heb jij?

Keer regelmatig met jouw aandacht naar binnen om te ervaren hoe het in jouw lichaam is. Wat ervaar je? Welke lichaamssensaties merk je op? Welke behoefte(n) heb je? Het kan best zijn dat het in het begin lastig is om te weten welke behoefte(n) je hebt. Misschien ben je meer bezig met de behoeften van anderen dan die van jezelf. Oefening baart kunst, probeert het gewoon. Als je een behoefte ervaart (bijv. je merkt dat je behoefte hebt aan rust of om wat te eten of drinken) geef hier dan gevolg aan. Wees goed voor jezelf en merk op wat dat met je doet.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 251 - Veerkracht

Stel je eens voor: ' Je krijgt te horen dat je per direct je baan verliest'. OMG, what is happening with you.
Het belangrijkste is hoe neem je dit nieuws op. En wat doe je er vervolgens mee. Zie je dit als falen of juist als een nieuw begin!deel deze tip

Tip 252 - Veerkracht

Het vermogen om met een tegenslag, iets verdrietigs of juist iets intens moois te kunnen omgaan. Wat je hierbij ook voelt, in je lichaam, hoe je erover denkt en hoe je hier vanuit je hart op kan reageren in het hier en nu.
Dit is voor iedereen anders en de kunst is om te ontdekken wat jou goed doet in zo'n situatie en hoe je hierbij stap voor stap, dichterbij jezelf komt in harmonie met....deel deze tip

Tip 253 - in alles spreekt een diepere betekenis

In alles spreekt een diepere betekenis. Zie boek Handboek van de Psychosociale Kwantumtheorie. Zelfs de materie heeft ons iets te zeggen.deel deze tip

Tip 254 - Zoals het leven bedoeld is

“Elk einde is een potentieel begin en in elk begin zit de kiem van het einde. [...] Groei en verlies zijn elkaars keerzijde. Vanaf het begin van het leven is er verlies en tot in de hoge ouderdom is er groei mogelijk.” Schrijft emeritus hoogleraar Psychologie Liesbeth Woertman in haar nieuwe boek ‘Wie ben ik als niemand kijkt’. Zo herkenbaar in de gesprekken en ontmoetingen in mijn praktijk voor psychosociale therapie.deel deze tip

Tip 255 - Is zingeving tijdelijk van aard?

Wat is het doel van zingeving? Is zingeving van tijdelijke aard of niet? Als je je nu verbindt met je buik. Zittend op een stoel, gedragen door de stoel. Je wordt gedragen in het moment. Krachtig. Ademhalend op een tempo passend bij jou in het nu. Wat als niets anders hoeft te zijn dan hoe het nu is. Je hoeft niets te doen en niets te laten. Hoe is het dan nu? Heb je dan nu iets buiten dit dit alles nodig? Ik ben benieuwd.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 256 - De relatie met jezelf verdiepen

Om ons leven zin te geven, denken we vaak dat het een kwestie is van passend werk, goede vrienden, een liefhebbende partner, minder stress enz. enz.
En zeker, al deze activiteiten en relaties zijn belangrijk en kunnen een gevoel van vervulling geven. Toch blijken ze niet altijd tot het innerlijke gevoel van een zinvol leven te leiden. Een gevoel van gemis kan blijven knagen. Dit gevoel is belangrijk om op te merken en bij stil te staan. Het is niet het bewijs dat er iets mis met je is, maar het is eerder een uitnodiging. Je binnenste geeft een signaal dat er ergens een innerlijke connectie ontbreekt. Door de relatie met jezelf te verdiepen kan dit gevoel veranderen. Het gevoel dat je leven zinvol is kan meer vanbinnen uit komen en voelbaar worden in je werk en je relaties.deel deze tip

Tip 257 - Wat is voor jou zingeving?

Zingeving is iets heel persoonlijks. Wat voor de een van grote betekenis is, hoeft dat voor de ander helemaal niet te zijn. Het is heel mooi als je in je leven kan ontdekken wat voor jou het leven waardevol maakt. Als je je daarmee kan verbinden, krijg je een ‘rijk’ leven. Omdat zingeving zo persoonlijk is, kan het best lastig zijn om voor jezelf een goed antwoord op te geven op de vraag wat jouw leven zinvol maakt. Een therapeut kan je helpen om het antwoord daarop in jezelf te vinden.deel deze tip

Tip 258 - posttraumatische groei

Indien het je lukt om van de herbelevingen, flashbacks etc af te komen die trauma's met zich meebrengen kan het soms gebeuren dat mensen ook zingeving vinden in dat wat ze hebben meegemaakt. Dit noemen we posttraumatische groei. Het is fijn om na herstel nog verder te kunnen groeien en hier met iemand op te reflecteren. Zoek iemand die voorbij de klacht kan kijken, en die met je kan zoeken naar de betekenis voor jou ten aanzien van bepaalde gebeurtenissen in je leven.deel deze tip

Tip 259 - waarheid

Waarheid heeft geen doel. Waarheid dient geen doel. Waarheid is.
(bron: Cursus in Wonderen)deel deze tip

Tip 260 - Wat je gelukkig maakt, geeft je leven zin

Als je op zoek bent naar zingeving, vraag jezelf wat je het diepste gelukkig maakt. Zet dat om naar een vorm van geven.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 261 - Probeer om te gaan met negatieve gevoelens

Veel mensen proberen negatieve gevoelens weg te werken door afleiding te zoeken of vervanging te vinden en te dempen. Denk aan activiteiten ondernemen, eten en drinken. Accepteer dat ook negatieve gevoelens bij het leven horen. Waarschijnlijk kun je veel meer aan dan je nu denkt. Wanneer je negatieve gevoelens ervaart, let dan extra op je ademhaling. Laat de gevoelens toe en stop met vechten, je zult merken dat ze na verloop van tijd minder sterk zullen worden.deel deze tip

Tip 262 - Wat wil je nog doen met je leven?

We zijn soms zo verstrengeld met onze automatische piloot, dat we van dag tot dag leven en niet vaak meer stilstaan bij de dingen die we echt belangrijk vinden en hoe we ons leven echt willen leven.

Een mooie oefening om dat eens te onderzoeken en te overdenken wat je graag wilt doen met je leven is de volgende oefening:

Maak een overzicht van 8 vakken - ieder vak staat voor 10 jaar in je leven; van 0-10, van 10-20, van 20-30, etc. Vul bij ieder vak in wat je wensen en dromen waren in die tijdperiode. En ook wat je moeilijker vond in die tijd. En voor de vakken die in de toekomst liggen - wat zijn daar je dromen en wensen voor.

Als we ervan uitgaan dat we ongeveer 80 jaar leven - dan heb je zo 8 vakken. Vul die eens in voor jezelf en reflecteer dan eens wat dit overzicht je verteld. Wat zijn nu je dromen en wensen, waar ben je bang voor? Een manier vinden die angst te overwinnen kan je brengen naar waar je graag wilt zijn.deel deze tip

Tip 263 - fris het nieuwe jaar in!

Januari kan een heerlijke maand zijn, vol goede voornemens, van een nieuw begin. Maar het kan ook taai, donker zijn en vol van moet-dingen. Af en toe (en soms wat vaker) heb ik zo’n dag. Dat begint al dat ik niet uit mijn warme bedje wil, want waarom…? Om weer dát te gaan doen waarvan ik weet dat ik het morgen wéér moet doen? Het heeft toch geen zin?

Soms is de oplossing heel eenvoudig… Zo eenvoudig dat je misschien denkt: ‘ja natuurlijk…’. Maar ik kan je vertellen dat het heel vaak écht eenvoudig is en tegelijk zo weerbarstig.

Elk gevoel begint namelijk met een gedachte. Dus als je dat nare gevoel wilt elimineren, zul je moeten beginnen met positieve gedachten. Probeer eens bewust positieve gedachten te denken. Of nog beter: er een paar op te schrijven, vooral wanneer je merkt dat je in de neerwaartse spiraal zit. Gewoon wat gedachten over dingen waar je blij van wordt. Dingen die uit je omgeving even bewust aandacht geven en voelen wat erdoor gebeurt: Je wordt er blij van. Even dankbaar zijn.deel deze tip

Tip 264 - smile

Wil je je echt vrolijker voelen? Glimlach dan bewust één minuut en houd deze vast!deel deze tip

Tip 265 - Pleasure without pain?

Happiness or pleasure are emotions just like sadness, anger, fear, etc. When we try to avoid the "negative" emotions, we also end of avoiding or repressing "positive" emotions. It is impossible to selectively repress emotions. Thus, to be able to feel joy, you need to also embrace pain!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 266 - delen

Wat je niet kan weggeven of delen heeft geen waarde
bron: Cursus in Wonderendeel deze tip

Tip 267 - retraites

Ga jij wel een op retraite? Stilte, bezinning reflectie, het is allemaal heel goed voor je ontwikkeling. Je komt tot rust en tegelijkertijd ontwikkel jezelf. Het is een moment voor jezelf waar jij niet alleen beter van wordt. Het heeft ook impact op je omgeving.
Neem eens een moment voor jezelf en je zult merken hoe goed het je doet.deel deze tip

Tip 268 - LIchaam

Het lichaam is ons voertuig, we leven er in en we voelen er mee. Het lichaam weet alles , het lichaam is intelligenter dan we denken. Als je goed naar de signalen van je lichaam luistert, kan je eerder weten hoe het met je gaat en kan je betere keuzes maken voor je psychische, emotionele en fysiek gezondheid.deel deze tip

Tip 269 - Eerlijkheid

Wat heeft eerlijkheid met zingeving te maken?

Eerlijk zijn betekent dat je dingen neutraal kan zien, precies zoals ze zijn. Je kijkt als het ware vanuit een overzichtspositie naar je zelf en ziet de issues die je leven lastig of vervelend maken. Eerlijk zijn betekent dat jij de tekortkomingen in eigen persoonlijkheid kan bekennen aan jezelf en zeggen ja, dat heb ik of ja dat doe ik en daar de verantwoordelijkheid voor nemen om dat gedrag te veranderen. Het betekent ook dat jij je losmaakt van je persoonlijkheid en dat jij je eigen leven stuurt vanuit een hogere positie dan de ego. Jij bent niet je persoonlijkheid!

Eerlijk zijn kun je leren door met eerlijke mensen om te gaan en ze te imiteren. Kwaliteiten zowel positief als negatief zijn overdraagbaar. Wil jij positief staan in het leven, ga dan met mensen om die zich zo voelen.

Reflecteren kan je helpen in eerlijk worden. Elke avond voordat je naar bed gaat, zit even met jezelf en kijk terug op je dag. Hoe eerlijk was jij vandaag naar anderen en naar jezelf? Hoe ben je omgegaan met je lichaam? met anderen? was je eerlijk in je woorden en je daden? was je eerlijk in je gedachten en overtuigingen over jezelf en over anderen?
Eerlijkheid kun je elke dag vergroten door je bewust te zijn van jezelf. Eerlijkheid is een kracht van heling.deel deze tip

Tip 270 - Zelfontplooiing

Zelfontplooiing is het kunnen ontwikkelen van je eigen vermogens, op eigen kracht.

Thema’s rondom zelfontplooiing zijn:
- Faalangst
- Weinig of niets durven zonder hulp van anderen
- Oplossingsgerichtheid en creativiteit ontbreekt
- Bang om op onderzoek uit te gaan
- Je eigen vermogens, kracht en kwaliteiten onderschatten
- Oorzaken buiten jezelf leggen
- Excuses verzinnen om ergens onderuit te komen
- Vastzitten in groei

Door het werken aan bovenstaande thema's wordt zelfontplooiing gestimuleerd.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 271 - Zingeving voor wie?

Wat is zingeving en voor wie? Zingeving is iets waar aan voldoen moet worden, positief moet zijn, doel moet geven en vooral fijn moet voelen. Hierbij wil ik je uitnodigen te zien dat er iets is wat zingeving wil en dat er iets is dat dat zoeken in stilte gewaar is. Zonder oordeel, zonder dat het zin hoeft te hebben....deel deze tip

Tip 272 - The wheel of life

This is an instrument used mainly in coaching, however, there is a bit of coaching in every therapy session and this is a great tool to check on yourself: the wheel of life.
There are 8 areas in our life that are included in this wheel and that we can evaluate looking at our life. The areas are:
1- Health;
2- Career;
3- Finances;
4- Family & friends;
5- Romantic relationships;
6- Personal development;
7- Entertainment;
8- Environment.
By all means feel free to add one or more areas if you feel like it, this is indicative.
For each of the areas you can assign a level of satisfaction from 1, totally unsatisfied, to 10, completely happy. In its simplicity this is of course an activity that brings you great reflection. You may realize the areas where you invest more energy and time and those you overlooked. You may feel that is exactly the way you want to live or you may discover desires for change.
Embrace the self-reflection and start to think about what you need, what you are going to do, what is your next step.deel deze tip

Tip 273 - Resolutions

The resolutions we make in crucial moment of the year in general or in special moment of our life tend to leave us disappointed because we hardly ever meet our own expectations. The disappointment is often so difficult to face that we prefer to forget having made resolutions in the first place.
That is a pity if you ask me, there is a treasure of information behind all those unfulfilled resolution, disappointed dreams and failed launches. Here some tips on how to harvest some self-awareness from failed projects.
A personal example: not longer than a month ago I had an idea, I put all my knowledge, enthusiasm and hard work into realizing my idea only to fail miserably. On second thought I realized that the reason I was pursuing that idea was not aligned with who I really am, what I really want to do and that I was therefore relieved it didn’t go through.
If something we want doesn’t happen there is always more information to find out about the reasons why:
Why did you want that (whatever it was)?
This is a good question that can be asked few times if needed and that requires an honest answer from your heart.
How does that plan/desire/resolution fit in your bigger life project?
You want to make sure the answer here is yes of you are better off putting aside that project for something more aligned to your purpose.deel deze tip

Tip 274 - Opoffering

Veel Bijbelse verhalen spelen zich niet alleen maar af in het verleden, maar ze vinden elke dag weer plaats.

Zo kreeg ik laatst tijdens een meditatie een ingeving. Ik beseft dat als er een deur sluit zich een andere deur opent. Dus als ik wil dat er een deur open gaat, moet ik eerst een oude deur sluiten.

Dat heb ik ook gedaan. Ik heb afscheid genomen van iemand waar ik van hou en die mijn zielsmaatje is. Ik voelde dat ik dit moest doen, hoeveel pijn het me ook zou doen. De zin die in me op kwam was 'als dit is wat het leven van me vraagt, dan ben ik bereid het te doen'.

Het herinnerde mij aan het verhaal van de Bijbelse Abraham die gevraagd werd zijn zoon Izaak te offeren. Je 'kind' mag je hier symbolisch opvatten. In het voorbeeld dat ik hierboven gaf voelde het echter wel zo, dat ik iets dat mij dierbaar was moest offeren. En ik voelde ook de bereidheid om het te doen.

Waarom? Vanuit een soort oer-vertrouwen, een innerlijk weten en vanuit overgave.

Dit is de spirituele manier van leven: je ik-behoeften opzij zetten ten behoeve van iets groters.

Anoniem


deel deze tip

Tip 275 - oordeel niet

“Oordeel niet”

We hebben allemaal de neiging om ons een --vaak kritisch of negatief-- oordeel te vormen over mensen en gebeurtenissen. In diverse oosterse en westerse spirituele tradities wordt juist een houding van niet-oordelen benadrukt, de dingen accepteren die op je pad komen. Is dit rationeel te begrijpen?

Ik denk hierbij altijd aan een mooi verhaal in de Zen spirituele traditie, een verhaal over een boer die het als een ramp ervaart dat zijn enige paard is weggelopen. Als het paard de dag erop terugkeert met een hele kudde paarden blijkt dat wat de boer betreurde een godsgeschenk te zijn. Een volgende ramp lijkt zich aan te dienen als zijn zoon een been breekt en niet kan werken op het land. Een paar dagen later komt het leger van de vorst langs en alle jonge mannen worden gerekruteerd om in het leger van de vorst te vechten. De zoon is niet inzetbaar en ontloopt de strijd. Ook deze “ramp” blijkt achteraf een zegen. Dit verhaal laat zien hoe het simpele verloop van tijd ons oordeel over een gebeurtenis in zijn volstrekte tegendeel kan veranderen.

De Cursus in Wonderen staat in de moderne westerse spirituele traditie en geeft een andere redenering om tot een zelfde inzicht te komen. De Cursus stelt dat we gebeurtenissen -en zelfs de werkelijkheid om ons heen-- niet kùnnen beoordelen als gevolg van ons beperkte gezichtsveld. Volgens de Cursus nemen we maar een heel klein deel van de werkelijkheid waar, zien niet alle verbanden met andere gebeurtenissen en ontwikkelingen, hebben nauwelijks inzicht in de ontstaansgeschiedenis van wat er gebeurt en al helemaal geen inzicht in toekomstige gevolgen daarvan. We zien ook maar een klein deel van al diegenen die nu en in de toekomst direct en indirect door een gebeurtenis worden geraakt. Als je dit allemaal bedenkt, hoe wil je dan beoordelen of een gebeurtenis wenselijk is of niet? Net als het verhaal van de boer in de Zen traditie zegt ook de Cursus ons dat we niet goed kunnen oordelen over gebeurtenissen die zich aandienen. Dat houdt ons vaak niet tegen om vernietigende oordelen te vellen.

Is het überhaupt mogelijk om te leven zonder die oordelen? Jazeker, je kunt prima adequaat reageren op een gebeurtenis in je leven zonder dat jij bepaalt of die gebeurtenis wenselijk of onwenselijk is. De gebeurtenis is er, en niets staat je in de weg om daar adequaat op te reageren, en zo nodig bij te dragen aan het verminderen van eventueel menselijk lijden als gevolg van die gebeurtenis. Daar is jouw oordeel niet voor nodig. Zo ontwikkel je een houding van gelijkmoedigheid.

De Cursus verbindt een paradoxale conclusie aan dit inzicht in het beperkte menselijke oordeelsvermogen: als je je realiseert dat je niet zinnig kùnt oordelen is er ook geen noodzaak om dat te proberen, je wordt bevrijd van de “noodzaak” om steeds weer een oordeel te vormen. Je onvermogen om goed te oordelen wordt je bevrijding.

(n.b. in de tips over een negatief zelfbeeld vind je mijn tekst over oordelen over andere mensen)deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 276 - Gun jezelf af en toe een moment om te genieten

Probeer jezelf af en toe een moment te geven om te genieten van de gewone dingen in het leven. Leg de nadruk op deze momenten en zie dit niet als verspilling van je tijd. Als je bijvoorbeeld bij een rood stoplicht moet wachten...maak gebruik van het moment! Zie dit niet als verspilling van je tijd, maar kijk om je heen en observeer bewust. Kijk naar de lucht, kijk naar de mensen om je heen of kijk naar de natuur. Je kunt ook even de tijd nemen om je op je ademhaling te richten en de ontspanning in je lijf op te zoeken.deel deze tip

Tip 277 - Leef je eigen leven

Om een gelukkig en zinvol leven te leiden is het belangrijk dat je je richt op de dingen, die voor jóú belangrijk zijn. Dit kan je daarbij helpen:
- Stel doelen: deze hoeven niet groot te zijn, als ze maar aansluiten bij jouw verlangens.
- Leef volgens je waarden. Dat zijn die dingen, die écht belangrijk voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan rust, vrijheid, gezondheid, vriendschap, liefde etc.
- Verdeel je energie. Doe vooral dingen die jou energie geven en verminder het aantal energievreters.
- Wees dankbaar. Schrijf iedere avond 3 dingen op waar je dankbaar voor bent die dag.
- Bewaak je grenzen. Door ‘nee’ te zeggen tegen de ander zeg je ‘ja’ tegen jezelf.
- Vergelijk jezelf niet met anderen. Als je het toch doet, realiseer je dan dat je vaak de minder mooie kanten en de pijn van de ander niet ziet.
- Accepteer dat je sommige dingen niet kunt veranderen en kijk naar wat er wél kan.
- Geniet van de momenten dat je samen bent met dierbaren. Dat vormen later mooie herinneringen.
deel deze tip

Tip 278 - Leven vanuit je hart

Vanuit je hart leven kan je heel simpel laten zijn. Wat heb je nodig om je goed en gelukkig te voelen.
Je kan je ook afvragen wat is voor jou goed?
Wat is gelukkig voor jou?
Wees eens nieuwsgierig naar jezelf.
Wat heb je echt nodig om.... tot bloei te komen.
Wat is hierbij belangrijk voor jou.deel deze tip

Tip 279 - Leven vanuit je hart

Het belangrijkste is m.i. dat je gaat merken of zelf bewust wordt wat je hart nodig hebt of juist vanzelf aangeeft.
Dit in openheid naar jezelf toe wat ook een bepaalde kwetsbaarheid kan aangeven of openbaren.
Door je hand op je hart te leggen maak je letterlijk contact en kan je voelen wat is. Wat is je verlangen voor nu en in de toekomst!deel deze tip

Tip 280 - the wisdomof trauma

Een prachtige film over de impact van vroegkinderlijk trauma.
dit is echt een must see als je meer van je zelf wil begrijpen als het gaat over de impact van dingen die je in je vroege jeugd hebt mee gemaakt.
Gabor Mate heeft ook veel boeken geschreven en op youtube staan veel interviews met hem.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 281 - Imbolc

Halverwege tussen winter en lente, zo rond het begin van februari is er het lichtfeest Imbolc. Het is de belofte dat de vruchtbaarheid van de natuur weer wakker wordt. De schapen zijn drachtig en geven hun eerste melk, de eerste zaden kunnen de grond in. De sneeuwklokjes steken hun kopjes boven de grond. Het kan nog wel erg koud zijn, zelfs vriezen en sneeuwen. En tegelijkertijd is daar de hoop.
Hoop
Hoop is kijken naar de toekomst. Het is werken aan of verwerken van. De uitkomst zal altijd beter, of in ieder geval, anders zijn dan het nu. Er is altijd een mogelijkheid tot verandering en dat hoeft echt niet altijd positief te zijn, maar gewoon anders. En in het anders zit de hoop. Je kunt, in het nu, een uitzichtloosheid ervaren. Hoop betekend dan dat er uitzicht is.
De schapen geven weer melk, de aarde laat weer groei zien, het licht komt langzaam terug.deel deze tip

Tip 282 - Vertrouwen

Voor mij als therapeut is vertrouwen een sleutel woord. Immers zonder vertrouwen zal de cliënt zich niet willen, kunnen en durven uiten. De cliënt verteld nooit meer dan dat hij wil, kan en durft.
Je merkt het direct, wanneer er geen vertrouwen is. Het gesprek loopt stroef, mijn vragen worden half beantwoord of het duurt (te) lang voordat de cliënt reageert. Dit is de reden waarom ik een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek aanbied.
Vertrouwen is veiligheid
Wanneer je vertrouwt, voel je je veilig. Veilig genoeg om je diepste gedachten te delen. Je verstopte angsten en pijnen.
Een cliënt kwam met zijn puberzoon bij mij en had nog een andere uitleg voor vertrouwen.
Vertrouwen is vrijheid
Wanneer je iemand vertrouwd, in dit geval wanneer de vader de zoon vertrouwd, is er vrijheid. Je komt je afspraken na, je bent open en eerlijk. Dán kan de vader de zoon vrijheid bieden. Hij vertrouwd erop dat de zoon hem genoeg vertrouwd om te vertellen, om te vragen om te delen.
Mooie betekenissen voor het woord “vertrouwen”.
Weet jij er nog meer?deel deze tip

Tip 283 - Geestelijke behoeften

Psychosociale therapie met een holistische benadering gaat er vanuit dat wij als mens naast fysieke en emotionele behoeften ook geestelijke behoeften hebben. Zowel mensen die gelovig zijn, als mensen die zichzelf als niet-gelovig beschouwen, hebben in de loop van hun leven denkbeelden en ideeën over God gevormd. In therapie komt vaak naar voren dat negatieve overtuigingen die mensen over zichzelf hebben gevormd, hand-in-hand gaan met negatieve denkbeelden over God. Als je dat wenst, is er in therapie ruimte om stil te staan bij overtuigingen die je over God hebt gevormd. En op die manier stil te staan bij je geestelijke behoeften.deel deze tip

Tip 284 - zin geven aan je leven, brengt vreugde

Zingeving wordt in deze tijd waarin religies snel aan positie verliezen onderschat. Wat heeft het leven voor zin als het leven geen zin heeft? Waar leef je dan voor, waar doe je je best dan voor?

Zingeving is niet hetzelfde als religie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat religie misschien wel de daadwerkelijke zingeving heeft vervangen door doodse dogmatiek. Toch zijn religies als oesterschelpen, waar in de kern wel degelijk een stralende parel zit.

Zingeving komt bij de latere levensfasen meestal sterker naar voren dan op jonge leeftijd. Dat is een logisch en normaal gevolg van de diverse levensfasen waar we doorheen gaan. Iedere levensfase heeft z'n eigen uitdagingen.

Zingeving is aan het verschuiven van religie naar spiritualiteit. Zingeving zet je hele leven in een bepaald perspectief, waardoor je gebeurtenissen kunt relativeren en ze kunt zien in het licht van een groter doel. Een doel dat voorbij gaat aan de persoonlijkheid.

Dit kan misschien als een soort onderdanigheid aan iets groters lijken, maar mijn ervaring is juist tegenovergesteld. Door in dienst van een groter doel te leven krijgt het hele leven zin en het geeft juist vreugde, passie, acceptatie en overgaven.

Ik kan me geen leven zonder zingeving voorstellen. Als je het gevoel hebt dat je iets mist in je leven, dat je in cirkeltjes rond gaat, je misschien een beetje doelloos en depressief voelt, dan is het verstandig om, naast de praktische psychologische aanpak, ook naar zingeving op zoek te gaan. Diverse vormen van meditatie, retraites, gebed, recitaties. e.d. brengen je terug bij je Bron en het kan niet anders dan dat dat vreugde geeft, want Bron = Vreugde!

Anoniem


deel deze tip

Tip 285 - Je verbinden met jezelf

Wanneer zingeving een thema voor je is, is de kans aanwezig dat je niet (meer) goed met jezelf verbonden bent. Zingeving is iets wat van binnenuit komt. Dus als je al een tijdje het gevoel hebt dat je niet bezig bent waar je mee bezig wil zijn of misschien zelfs niet meer weet wat jouw leven zin geeft, dan is het belangrijk om contact te maken met wat er in jouw leeft. Een therapeut kan daar heel behulpzaam bij zijn.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 286 - There are other questions to ask yourself before: Who am I

There are other questions to ask yourself before: Who am I?
This morning I was listening to a very interesting TED talk when the speaker started talking about how important it is to know who we are so that we can truly be ourselves, live the life we were born to live and be happy.

Perhaps because I was walking in nature while listening and this, you know, predisposes you to a deeper contact with yourself and with what surrounds you, or perhaps because in the last period I have learned more deeply the effect that the emotional injuries suffered in childhood can have when we are adults, in any case my reflection was: but how do we find out who we really are if all our energy is invested in surviving all the wounds we carry with us?

Metaphorically I would define it as trying to dance in ballet shoes with a 15kg backpack on your shoulders: apparently possible, not particularly nice to look at and certainly unnecessarily tiring.

So my reflection is: wouldn't it be better to start by healing the wounds?

My hypothesis is that when the wounds are healed, our true essence, the truest and most intimate self, emerges naturally and there is no longer any need to ask ourselves 'who am I?', because at that point you know it, you feel it and you it seems obvious.

My personal experience as a growing human being and as a therapist, but also as a person living among other people, is that knowing yourself strengthens you, the stronger you are internally the more you are able to face your wounds inside and heal them and the closer you get to who you really are.

If you feel like you don't have hurts from the past it could be that the hurts are there but they are very well camouflaged but, if that is the case, you will notice in some areas of your life that things are not really going well or that to make it seems like they go well, costs you a huge effort.

Lately it is becoming more and more evident how intelligence can be an obstacle to happiness. The smarter you are, the more likely you are to hide how you really feel and make it seem like everything is fine to the outside world.

However effective this strategy is, often working unconsciously, in fostering an image of good functioning of the individual in his/her environment, what we witness in these cases is an isolation of the individual and the invisibility of his/her discomfort. No one sees the problem, so no help is offered.

Sadly I've never met anyone who didn't need to heal something psychic, emotional or spiritual, just as I've never met anyone who never needed a doctor or even a Band-Aid. We are human beings, not only biological organisms but also and above all souls embodied in physical, mental and emotional bodies that need regular maintenance because they are sophisticated and constantly evolving organisms.

My invitation therefore is to consider how you can heal yourself within from the pain you carry and in doing so pave your way towards the inevitable and gradual discovery of who you are.

Don't think it takes years, it happens more often than you think that after a couple of months my clients suggest to reduce frequency of sessions because they already feel so much better.

Don't even think that it has to be a painful path, in my experience the best way to achieve results is to collaborate so that it is an harmonious road that respects your boundaries.deel deze tip

Tip 287 - Boekentip: Een gift uit Avalon

Ben je nieuwsgierig naar bijzondere ervaringen rond sterven en de dood? Annet Brouwer schreef er een prachtig boek over vol ervaringsverhalen: Een gift uit Avalon.deel deze tip

Tip 288 - Afsluiten van je werkdag I

Betekenis geven aan je leven hoeft helemaal geen tijdrovende taak te zijn. Het zit hem juist in de kleine dingen. Kijk bijvoorbeeld eens op welke manier jij je werkdag afsluit. Een tip om je werkdag betekenisvol af te sluiten:

Neem aan het einde van je werkdag een paar minuten de tijd om te bedenken wat je allemaal hebt gedaan. Geef jezelf een compliment voor wat je hebt bereikt en maak alvast een klein lijst met de dingen die je morgen wilt doen. En belangrijk, zeg tegen jezelf: Voor vandaag is het genoeg!deel deze tip

Tip 289 - Afsluiten van je werkdag II

Betekenis geven aan je leven hoeft helemaal geen tijdrovende taak te zijn. Het zit hem juist in de kleine dingen. Kijk bijvoorbeeld eens op welke manier jij je werkdag afsluit. Een tip om je werkdag betekenisvol af te sluiten:

Ga rustig naar huis en neem ook het verkeer zoals het is! Probeer op weg naar huis stil te staan bij het licht, de temperatuur en gewoon het feit dat je weer even buiten bent. Richt je op de geluiden (bijvoorbeeld vogels) en op de kleuren (bijvoorbeeld bloemen) of andere opvallende dingen die je hoort, ziet of ruikt.deel deze tip

Tip 290 - Hoe kan ik een waardevoller leven leiden?

Acceptatie en Commitment Therapie(ACT)
Iedereen heeft te maken met lijden in zijn of haar leven, zoals verlies, verdriet, angst, onzekerheid, afwijzing, falen, ziekte, pijn en dood. Er is onderzoek gedaan naar de vraag: “Waarom lijden mensen en hoe kunnen we hen helpen om dat te doorbreken? ”. De conclusie is dat een deel van ons lijden niet te vermijden is, maar dat we een ander deel van ons lijden zelf creëren door hoe we als mens in elkaar zitten.

We vergroten ons lijden als we de pijn in ons leven niet willen ervaren, als we gaan vechten en vluchten. Dat doen we op allerlei manieren, bijvoorbeeld door te veel te snoepen, alcohol drinken, spullen kopen, vermijden, piekeren, veel met TV en Social media bezig zijn, te hard werken. Dit gaat ten koste van de dingen die belangrijk voor ons zijn.
Verder lijden we als mens omdat we kunnen denken en daardoor vast kunnen komen te zitten in onze denkwereld .Ook dat gaat ten koste van aandacht voor waardevolle ervaringen.
ACT richt zich erop om zowel het verzet tegen dat wat er is, als het verstrikt raken in gedachten te doorbreken, zodat er ruimte komt om te leven zoals jij wilt leven.

De toepassing
Vaak komen mensen met vragen bij een therapeut zoals:
Ik heb last van negatieve gevoelens en gedachten (b.v. angst, somberheid, onzekerheid, piekeren, etc.) en daardoor kan ik niet het leven leiden dat ik zou willen. Kun je mij helpen met mijn problemen zodat ik mijn leven weer kan oppakken en de dingen kan doen op een manier zoals ik dat wil? Ook kan het zijn dat je eigenlijk helemaal niet weet wat je echt wil, omdat je opgeslokt wordt door het leven van alledag.
Misschien heb je al veel geprobeerd om van de negatieve gevoelens en gedachten af te komen, soms ook al andere psychologische hulp en heeft dit niet goed geholpen. Het kost tijd, energie en aandacht om die innerlijke ervaringen onder controle proberen te krijgen. Al die tijd, energie en aandacht kan op dat moment niet gebruikt worden voor waardevolle dingen in het leven. Dit veroorzaakt lijden, het leven gaat voorbij terwijl je bezig bent met het worstelen met jezelf. Bovendien blijkt vaak dat die worsteling met jezelf een versterking van je klachten tot gevolg heeft.
ACT gaat op zoek naar iets wat bruikbaarder is en doet dat door bovenstaande hulpvraag om te draaien. We gaan aan de slag om nu te beginnen om een waardengericht leven te leven (commitment) ondanks en met de negatieve gevoelens en gedachten (acceptatie).
Bijvoorbeeld mèt je onzekerheid toch aangeven bij je leidinggevende wat belangrijk voor je is.
Dit doorbreekt de negatieve spiraal. ACT werkt veel met praktische oefeningen, ervaringsoefeningen, verhalen en metaforen om dit te leren. ACT besteedt veel aandacht aan hoe je zou willen leven en hoe je dat zou kunnen aanpakken.
Kort samengevat komt ACT hierop neer: Leren datgene te accepteren waar je geen controle over hebt, leren aan te pakken waar je wel controle over hebt en leren het onderscheid tussen die twee te zien.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 291 - Zingeving na een donkere periode

Als we de rouwslinger volgen met de fases die iemand in de moeilijke periode kan doorlopen zien we een dal. Na het vechten, de ontkenning, de onderhandeling en de emoties is de bodem van de put bereikt. Het ultieme verdriet, vermoeidheid, verslagenheid, boosheid. Iets waar een mens tegen vecht en niet aan wilt want het is geen leuke plek om te zijn.

Maar in dat dal zitten ook de antwoorden voor wat betreft het accepteren van de gebeurtenissen en zingeving die opnieuw onderzocht kan worden. Probeer met liefde naar dit dal te kijken en te accepteren dat het voor ieder mens vroeg of laat een plek is waar je zal verblijven. Maar het is ook een plek die je wat kan geven. Vertrouw dan ook op wat daarna volgt.deel deze tip

Tip 292 - Boekentip

"Het boek van vreugde"
Zijne Heiligheid de Dalai Lama en aartsbisschop Desmond Tutu in gesprek met Douglas Abrams

Een wijs en inspirerend boek van twee van de vrolijkste mensen ter wereld. De Nobelprijswinnaars en oude vrienden kijken terug op hun veelbewogen levens en geven antwoord op de belangrijke vraag: hoe kunnen we vreugdevol leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen?

Anoniem


deel deze tip

Tip 293 - Tegenstellingen bestaan niet

Tip: tegenstellingen bestaan niet en geven een vertekend beeld van de werkelijkheid


Toelichting : Soms helpt het voor de duidelijkheid om in tegenstellingen te denken. Maar het is belangrijk om ons te blijven realiseren dat tegenstellingen een (praktische) creatie zijn van onze geest, en geen eigenschap van de werkelijkheid. De werkelijkheid is één. Bijvoorbeeld: wat is het verschil tussen een mooi en een lelijk schilderij? Is dat een fundamentele eigenschap van het schilderij of zegt het iets over de beoordelaar? De Engelse uitdrukking hiervoor is helder: “beauty is in the eye of the beholder”. En dit geldt breder: wat is de tegenstelling tussen kort en lang, warm en koud? Is er niet een geleidelijke overgang in temperatuur van warm naar koud, of beter gezegd, van warmer naar kouder, en omgekeerd? Er is geen echte grens tussen warm en koud. Als we spreken over iets dat warm is, of koud, hanteren we (soms onbewust) een specifiek perspectief, een specifiek criterium. Bijvoorbeeld, we kunnen spreken over warm of koud water als we het hebben over het water in de douche. Maar warm en koud krijgen een geheel andere betekenis als we het perspectief innemen van een astronoom die de temperatuur van sterren met elkaar vergelijkt. Elk oordeel is bewust of onbewust gekoppeld aan een bewust of onbewust ingenomen perspectief. Er zijn oneindig veel perspectieven mogelijk en die zijn bruikbaar voor verschillende praktische doeleinden, maar daarbij is het soms belangrijk om niet te vergeten dat het creaties zijn van onze eigen geest, middelen om met de complexe werkelijkheid om te gaan.deel deze tip

Tip 294 - Boek van Dirk de Wachter ; Vertroostingen.

In dit boek vertelt / schrijft hij ' in gewone woorden ' wat helpt je als je in de misère zit, wat helpt je dan?
Wat doen we als het noodlot ons treft en waar vinden we troost?
Het antwoord kun je in enkele woorden samenvatten; in de aanwezigheid
van de ander.
Dat is de basis.deel deze tip

Tip 295 - leven zonder zingeving is geen leven

'Wat is de zin van het bestaan, gaat het om God of om een baan, niemand die het weet, niemand die het weet, niemand die het weet, en dat maakt me bang', zong Toontje Lager in 1984.

De meeste mensen zijn niet aan het Leven, maar aan het overleven. Overleven is het tegenovergestelde van Leven.

Als je geen zinleving in je leven hebt, dan ben je waarschijnlijk aan het overleven. Ook als je zingeving in je leven hebt is er waarschijnlijk nog veel overlevingsgedrag. Maar er is een verschil.

Zingeving geeft je de motivatie om door te gaan en hindernissen te overwinnen. Je doet het ergens voor. Als je alleen maar aan het overleven bent of leeft vanuit vleselijke geneugten zonder dat er een diepere betekenis is in je leven, dan zit daar weinig motivatie in.

Zingeving geeft waarde aan je leven, het maakt het leven meer de moeite waard. Eerlijk gezegd, kan dat het leven heel erg mooi maken. Als je de schoonheid in de natuur en mensen ziet, dan kijk je door de grauwe werkelijkheid heen en het geeft je energie en optimisme.

Ik zie zingeving als noodzakelijk. Waarom anders al die uitdagingen, de pijn en ellende als het geen zin heeft?

Als je zingeving hebt dan wordt alles wat er gebeurt steeds helderder en je gaat steeds meer begrijpen waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Het plaatst gebeurtenissen in context. Je maakt je steeds meer los van de omstandigheden en gaat beseffen dat alles wat je nodig hebt al in je aanwezig is en dat de wereld je dat alleen maar spiegelt.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 296 - alice jansen

Lees : God is liefde punt , schrijver Wilkin van de Kampdeel deze tip

Tip 297 - Het vinden van je passie

Er wordt veel gesproken over het volgen van je passie. Maar wat nou als je eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat je leuk vindt?

Een leuke oefening om te doen, is op zoek te gaan naar een foto uit je kindertijd. Kies een foto waarop je tussen de 7 en 12 jaar oud en helemaal in je element bent. Het is al leuk om jezelf de tijd te geven door oude foto’s te zoeken.

Kijk naar de foto en ga in gedachten terug in de tijd. Wat was je aan het doen toen de foto werd genomen? Wat zorgde ervoor dat je op dat moment het zo naar je zin had? Haal de mooie herinneringen naar boven en schrijf ze op.
Als je klaar bent, kijk dan naar wat je hebt opgeschreven. Wat was voor jou belangrijk? Welke kernwoorden/kernwaarden kun je daar uithalen?

Bij het vinden van onze passie gaat het vaak niet eens om wát we doen, maar meer of het past bij wat jij belangrijk vindt. Dus hoe we er mee bezig kunnen zijn.

Leuke tip: doe de oefening met iemand samen en bevraag elkaar op de herinnering. Je zal zien dat er dan nog meer informatie naar boven komt.

Veel plezier!deel deze tip

Tip 298 - Lughnasadh

Lughnasadh (Lammas +/- 1 augustus)
De kracht van de zon neemt langzaam af. Als je goed naar je gevoel luistert kun je het opmerken. De dagen worden korter waardoor veel gewassen stoppen met groeien en geoogst kunnen gaan worden.
1 augustus vier ik Lughnasadh (dat kan ook een paar dagen later). Dit is het feest op het jaarwiel, tussen Litha en mabon. De heidense jaarwiel-feesten.
Het is een datum waarop je gaat oogsten wat je gezaaid hebt. Het is een teken dat niets in het leven en in de natuur hetzelfde blijft. Alles komt en gaat.
Wat is vruchtbaar gebleken en wat kun je loslaten?
Reflecteer op wat je hebt bereikt. Waar ben je dankbaar voor, wat wil je oogsten en wat moet je daar nog voor doen? Het grote loslaten kun je met Mabon doen maar voordat de warmte weg is (geniet!) en de dagen korter worden dan de nachten, kun je alvast flink opschonen. Lughnasadh is een moment om in te zien wat je hebt en wilt houden en te doden, af te kappen en los te scheuren wat je niet nodig hebt!
De jaarwiel-feesten vieren. Daar is niets geheimzinnigs of zweverigs aan. Het zijn de feesten die de heidenen vierden. Het meebewegen met de natuur. Of je er nu Goden en Godinnen bij haalt is, voor mij, niet zo belangrijk. Ik doe dat niet.
Wanneer je meebeweegt met de seizoenen, ben je op je best. Zo is onze natuur bedoeld. Van je hoofd naar je hart!deel deze tip

Tip 299 - Timemanagement voor een vervullend leven

Timemanagement voor een vervullend leven

Veel mensen komen in de knoop met hun tijd. Daardoor schiet er vaak tijd bij in die maakt dat het leven vervullend is. Tijd waardoor je oplaad.
In een preek van Jan Minderhoud (theoloog, coach en supervisor) over stilte deelde hij een mooi schema om je omgang met tijd te toetsen.

Gezonde geest menu:

Actief
• Focustijd: 1 taak tegelijk
• Fysieke tijd: beweging
• Verbindingstijd: bewust contact hebben
• Speeltijd: om creativiteit te laten stromen

Inactief
• Voldoende slaap
• Time in: tijd voor reflectie, meditatie
• Down time: luieren, lummelen


deel deze tip

Tip 300 - boekentip over Godsbeeld

Lees: Het Vaderhart van God van Floyd McClungdeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 301 - Boekentip: De lange weg naar huis

'De lange weg naar huis' van Patrik Svensson is een prachtig boek dat aan het denken zet over de keuzes die je maakt in het leven. Een persoonlijk verhaal, gemixt met filosofie, levenswijsheden en mooie bespiegelingen. Aanrader!deel deze tip

Tip 302 - Vergevingsoefening

Houd je eens bezig met vergeving. Vergeving kun je in je eentje doen, maar bevrijdt je van lasten uit het verleden die je nog gevangen houden. Vergeven is de hoop loslaten op een beter verleden.deel deze tip

Tip 303 - inspiratie van Benedictus

Wijsheid van Benedictus voor gewone mensen

Ik neem jullie graag mee in de rijkdom van wijsheid die een monnik in de zesde eeuw ons heeft nagelaten.

Benedictus
Geboren rond 480 in een adellijk gezin in Umbrië. Ging studeren in Rome, maar hij voelde zich niet thuis. Hij verlangde ernaar om kluizenaar te worden. Uiteindelijk stichtte hij vele kloosters. Gemeenschappen zijn gediend bij regels om het goed met elkaar te hebben. Hij schreef voor zijn kloosters een eigen regel. De regel van Benedictus valt op door zijn beknoptheid, zijn duidelijkheid, maar ook zijn flexibiliteit als een voorschrift op een moment niet kloppend is. En het is duidelijk dat vanuit een liefdevol en wijs hart geschreven is. Veel kloosterorden hebben tot op de dag van vandaag deze regel als leidraad. Maar de regel is ook ontdekt als heilzaam en opbouwend voor het persoonlijke leven en als inspiratiebron voor wijs leiderschap.

De Regel
Benedictus begint zijn regel met het woord ‘luister’. Het woord is afgeleid van ausculteren en geeft weer dat het om aandachtig luisteren gaat. De regel eindigt met een woord dat duidt op aankomen. Door aandachtig te luisteren, te leven, kom je aan. Benedictus geloofde erin dat zijn monniken ieder op hun eigen wijze konden groeien en dat de abt van het klooster dat proces ondersteunde. Monniken zoeken God en proberen in harmonie met elkaar te leven. Net als in gezinnen zijn er de nodige obstakels. Daarom doet een monnik of moniaal (vrl) drie geloften.

Drie geloften
De eerste is Stabilitas; je kiest er voor om in deze gemeenschap te leven. En de kloostergemeenschap kiest jou. Een wederzijds commitment. Wij die niet in een klooster leven kunnen van de broeders en zusters leren om te groeien en bloeien waar je geplant bent. Ook als er dorre tijden zijn.
De tweede gelofte is Conversatio morum; elke dag kan je je levensstijl veranderen naar het doel wat je hebt. Dat hoeft helemaal niet over grootse dingen te gaan. Bijvoorbeeld haalbare goede gewoontes nastreven waardoor de gemeenschap en jij meer tot je recht komt.
De derde gelofte is Obediëntia; het gaat hier over heel goed ge-hoor geven zodat je ge-hoorzaam bent aan wat je hart hoort.
En net als in gezinnen ging en gaat het in de kloosters ook met vallen en opstaan.

Iedere gast kan de Heer zijn
In de Bijbel staat (Mattheüs 25) dat als je je hart openstelt voor mensen met kwetsbaarheden en je bent er voor ze, naar wat in je vermogen ligt, dat Jezus dat ziet als dat je dat voor Hem doet. Daarom heeft Benedictus in zijn regel staan dat alle gasten moeten worden ontvangen als was het Christus zelf. Ik ben gastvrouw in het stiltecentrum van de benedictijnse Willibrordsabdij te Doetinchem en gids in het oecumenische klooster Nieuw Sion te Diepenveen. Bij beide kloosters staat deze gastvrijheid hoog in het vaandel. Het is één van de redenen waarom ik deze vrijwilligerstaken zo graag doe. En voor mij is het een uitdaging, de conversatio morum, de kleine stapjes in groeien, zijn fijn.

Timemanagement
Hier heb ik praktisch gezien wel het meeste aan, want ik ben nogal goed in zowel mezelf overvragen als ondervragen. Benedictus zorgde voor een gezonde afwisseling tussen bidden, werken en herstellen. Daarbij was (simpel) werk niet minder heilig dan de psalmen zingen. Overigens was het in die tijd voor de monniken die van adel waren heel raar om te moeten werken. En nog te leren dat juist uit hun werk te zien is wat er in hun hart leeft. Alles met aandacht doen, van beginnen én ophouden weten. Tijd maken voor inspiratie en ontspanning en voldoende rust, dat zijn waarden die mij goed doen. In een preek van Jan Minderhoud (theoloog, coach en supervisor) over stilte deelde hij een mooi schema om je omgang met tijd te toetsen. Ik denk dat Benedictus dit de hedendaagse westerse mens zou gunnen.
Actief:
• Focustijd: 1 taak tegelijk
• Fysieke tijd: beweging
• Verbindingstijd: bewust contact hebben
• Speeltijd: om creativiteit te laten stromen
Inactief
• Voldoende slaap
• Time in: tijd voor reflectie, meditatie
• Down time: luieren, lummelen

Beginners
Benedictus schrijft zijn levensregel voor beginners. Toch wordt dagelijks tijdens een maaltijd van de Benedictijnen een stukje uit de regel voorgelezen. Dat geeft ontspanning en opscherping. Hoe lang je al ingetreden bent je blijft een beginner die dagelijks uitgenodigd wordt om te groeien.deel deze tip

Tip 304 - Bekijk je dierbaren met frisse ogen

Als je samenwoont met een partner en/of kinderen en/of huisdieren dan kan het heel fijn zijn (voor beide partijen) om ze af en toe met nieuwe ogen te bekijken. Het helpt als je je daarbij afvraagt: hoe ziet hij / zij / het er vandaag uit? Wat kan ik zien door goed te kijken alsof ik ze voor de allereerste keer ontmoet? Je zult merken dat je allerlei subtiele verschillen gaat opmerken van dag tot dag. En wees ook niet verbaasd als je spontaan wat meer liefde, compassie of zelf verliefdheid ervaart… (o:
(Sergio van der Pluijm)deel deze tip

Tip 305 - betekenis geven

We ervaren dat de dingen en personen om ons heen betekenis hebben. Dit is een illusie. Laat tot je doordringen dat niets in alles dat je waarneemt van zichzelf enige betekenis heeft. Niet het schilderij aan de muur, niet die andere persoon, niet dat souvenir van je reis naar Rome. Alle betekenis die het schilderij, het souvenir en die persoon voor je hebben heb jij zelf gegeven. Jij bent zelf de bron van alle betekenis in je leven.
Toelichting: Dit is de eerste van 365 lessen uit de Cursus in Wonderen, een m.i. prachtige cursus in hoe je de wereld met liefde kunt bezien.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 306 - Deel je passie met en voor een ander

Geef zelf zin aan je leven door iets te betekenen voor anderen waar jij blij van wordt en de ander mee geholpen is. Waar ligt jouw passie? Wil je anderen iets leren? Voor hen koken? Samen het gesprek aangaan tijdens een wandeling? Kies voor datgene waar je blij van wordt, de dankbaarheid van de ander zal je helpen de zin van het leven te (her)ontdekken.deel deze tip

Tip 307 - Geen andere uitweg

Ergens gelezen; Je moet langer bestaan dan je problemen. Er is geen andere uitweg.deel deze tip

Tip 308 - Pelgrimeren; op weg om thuis te komen

De meeste mensen denken direct aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella als het over pelgrimeren gaat. Dat is een lange wandel of fiets tocht en zou je hem vanuit Nederland doen dan ben je wel even bezig voordat je de 2400 kilometer hebt afgelegd.
Een pelgrim is op weg. Het is meer dan gewoon (een lange afstand) wandelen of fietsen. Er is een verlangen naar een verandering onderweg door de route te gaan. Je gaat ergens naar toe, maar de weg leert je. En daardoor kom je anders thuis.
Pelgrimeren kan een levenshouding zijn van onderweg zijn. Een loslaten van veel, verbonden zijn met God, medemensen, en de natuur. En toch je eigen pad volgen.

Ook in Nederland zijn diverse Pelgrimspaden. En als je googelt dan zijn er kloosters en organisaties die pelgrimages aanbieden. Van hele korte tot langere.
Misschien heb jij er ook baat bij om even uit te stappen om voller te kunnen leven als je weer thuiskomt.deel deze tip

Tip 309 - dagelijkse aandacht

Tips voor dagelijkse aandacht
• Richt voordat je uit je bed stapt ’s ochtends je aandacht op je ademhaling. Haal 5x aandachtig adem.
• Merk het op als je van houding verandert: als je van liggen naar zitten, naar staan en lopen gaat. Merk elke verandering van houding op.
• Telkens wanneer je een telefoon, een vogel, een trein, gelach, een auto-claxon, de wind noem maar op hoort, beschouw dat geluid dan als het sein om het bewust in je op te nemen. Luister echt, wees aanwezig en wakker.
• Besteed een aantal keer per dag een paar minuten aandacht aan je ademhaling. Haal 5x aandachtig adem.
• Haal telkens als je iets gaat eten of drinken eerst een keer bewust adem. Kijk naar je eten en besef wat ervoor nodig is om het voedsel op je bord te krijgen. Kun je er de zon, de regen, de boer en de tractor in zien? Eet met aandacht en realiseer je dat je vooral eet om gezond te blijven. Kijk bewust naar je eten, ruik het, proef het, kauw het en slik het door.
• Let op je lichaam als je loopt of staat. Neem even de tijd om op je houding te letten. Richt je aandacht op het contact van je voeten met de grond. Voel onder het lopen de lucht langs je gezicht, je armen en benen strijken. Ben je gehaast?
• Praat en luister aandachtig. Kun je luisteren zonder het op dat moment eens of oneens te zijn met wat er gezegd wordt, zonder het leuk of niet leuk te vinden – of ben je al direct aan het bedenken wat jij op jouw beurt zult gaan zeggen? Als je praat, kun je dan zeggen wat he wilt zeggen zonde te overdrijven of te weinig te zeggen? Kun je opmerken hoe je je geestelijk en lichamelijk voelt?
• Let, als je in een rij staat, op hoe je staat en hoe je ademt. Voel het contact van je voeten met de grond. Richt je aandacht op het op en neer gaan van je buik. Ben je ongeduldig?
• Wees je zoveel mogelijk bewust van spanningen in je lichaam. Kijk of je er naar toe kunt ademen en als je uitademt de overmatige spanning los kunt laten. zitten er ergens spanningen vast in je lichaam? Bijvoorbeeld in je nek, je schouders, je maag, je kaak of onder in je rug? Doe, als het kan, eens per dag wat lichaamsoefeningen of yoga.
• Doe je dagelijkse bezigheden met aandacht, zoals tandenpoetsen, afwasmachine inruimen, je haar borstelen, je schoenen aantrekken of de was doen. verricht elke bezigheid met aandacht.
• Heb je een kat of ander huisdier, kijk naar hoe zij van nature in het moment zijn, hoe ze zich wassen, eten. Voel hun vacht als je ze op schoot hebt.
• Bezoek een mooie expositie en laat je verrassen en verwonderen.
• Ruik aan bloemen die je bijvoorbeeld tijdens een wandeling tegenkomt.
• Uit je dankbaarheid naar vrienden of familie om je heen, dat je hen waardeert om wie ze zijn.
• Richt je voor het slapen gaan je aandacht weer even op je ademhaling. Haal 5x aandachtig adem.
• Geniet van dit leven!
deel deze tip

Tip 310 - Hans Peter Roel

Hans Peter Roel schrijft hele bijzondere romans, zeker als je geïnteresseerd bent in universele energie, KI en in de energie van jouw energetische lichaam, kundalini.
In het boek Genezende kracht - Kundalini beschrijft Hans Peter niet alleen het leven van Jan de Bruijn (een biografie). Hierin staan ook mooie oefeningen hoe je met deze energie kunt werken.

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 311 - Wat is er aan de hand?

"Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de maatschappij? De tegenstellingen lijken steeds groter, de discussies steeds feller; ik durf mijn mening niet meer te uiten, het maakt mij bang, ben ik hier alleen in?" Dit hoor ik steeds vaker in mijn praktijk. Maar je bent hier niet alleen in! Zoek gelijkstemden op! Op Social media zie je groepen, maar ook daarbuiten waarbij mensen zich deze vragen stellen en zich afvragen: wat is hier de zin van? Wat brengt het ons? En is er een bedoeling mee? Dit zijn mooie vragen en je bent nooit alleen!deel deze tip

Tip 312 - Stel jezelf een vraag

Het boek of de boeken van dr Edith Eger. De keuze en het geschek.
Zeer waardevol om te lezendeel deze tip

Tip 313 - Wacht niet op therapie, vind je de antwoorden in jezelf!

Deze 5 stappen methode is een oefening om de antwoorden in jezelf te vinden door de rol van een wijze persoon te spelen.

Stap 1. Schrijf 5 vragen op waar je antwoord op wil hebben
Stap 2: Herformuleer je vragen want de meeste antwoorden zitten al in je vragen. Waarom vragen zijn geen goede vragen want je kan veel slechte antwoorden hierop vinden. In plaats van: Waarom ben ik een verdrietige persoon? schrijf je: Hoe kan ik een blije persoon zijn of worden? of nog beter, hoe kan ervaren en uitdrukking geven aan de delen in mij die al blij zijn?
Je kan de vraag altijd slimmer maken door het op een manier te formuleren dat je goede antwoorden krijgt. Ik vraag je niet om de betekenis van de vragen te veranderen maar te verbeteren.
Stap 3: Stel je voor hoe een wijze persoon, een bekende persoon met aanzien, kennis en expertise deze vragen gaat beantwoorden. Wat zou deze persoon antwoorden als hij of zij mij en het probleem zouden kennen?

Stel je 2 verschillende mensen voor. Neem de tijd hiervoor: Leef je in in deze persoon alsof jij hem of haar bent. Stap als het ware in deze rol alsof je acteert dat je hem of haar bent. Wees even helemaal deze persoon en antwoord de vragen. Dezelfde procedure volg je met de andere persoon.
Je krijgt van elke persoon 5 antwoorden. Schrijf deze antwoorden op.

Stap 4: Nu dat je de antwoorden hebt van 2 experts, welke antwoorden komen tot jou spontaan, intuïtief vanuit je hart of vanuit gezond verstand. Welke antwoorden komen vanuit wat jij voelt en weet.
Maak tijd hiervoor en schrijf je eigen antwoorden op.

Stap 5: Nu ben je de vrager en beantwoorder. Nu heb je meer bewustzijn gebracht naar de vragen, nu heb je ook hoge kwaliteit antwoorden dan daarvoor.
Wat is je eerste stap om deze wijsheid in de praktijk te brengen. Je weet ook dat zonder stappen in de buitenwereld te zetten, alles blijft een mooie imaginatie. Al je plannen, dromen, wensen, verlangens en doelen blijven in jou verborgen. Bij veel mensen gaan hun dromen on-ontdekt en on-uitgevoerd mee naar het graf.

Wat ga je doen om de ontdekte wijsheden en hulpbronnen van de imaginaire wereld naar de praktijk van je alledaagse leven te brengen?
schrijf deze stappen op en neem die op in je dagelijkse activiteitenschema. Elke dag voer je een stap uit of herhaalt dezelfde stap totdat je merkt dat je een stap verder bent gekomen.

Deze oefening is goed wanneer je merkt dat je veel vragen stelt en externe bevestiging en vervulling zoekt. Hierdoor breng je jezelf terug naar binnen daar waar alle antwoorden zitten.
Veel succes! Rabia ;)
deel deze tip

Tip 314 - boekentip

Een boek met 50 oefeningen voor clienten is de Polyvagaaltheorie in therapie van Deb Dana.
Deze oefeningen helpen clienten op eenvoudige wijze inzicht te krijgen in de manier waarop hun autonome zenuwstelsel hun dagelijks leven stuurt en vorm geeft.deel deze tip

Tip 315 - Plannen en uitvoeren van wat je wilt of van wat nodig is

Deze tip is uit de praktijk gegrepen. Hij gaat niet echt over zingeving, maar als je op een dag voor elkaar krijgt wat je 'moet' doen en wat je wilt doen, dan geeft dat toch een hoop voldoening en betekenis aan je dag en aan je leven.

Ik heb een cliënt die eerst een goede hypnotherapiesessie bij me deed, met als doel: Ik wil me prettig voelen in m'n huis.
Dit betekende voor hem een meer opgeruimd huis, waarbij hij toekwam aan wat hij wilde in plaats van afgeleid worden door de vele mogelijkheden die zijn huis met álle spullen erin hem bieden.

Na de hypnotherapiesessie hadden we het toch ook over praktische tips, zoals 'zet kleine stapjes' , ruim eerst één ding op, één la, één plank in de kast. Besteed zo een half uur of 45 minuten per dag aan opruimen. En stop dan, sluit af met een compliment aan jezelf!

Thuis was hij zelf verder gaan zoeken naar tips & tools om meer structuur in zijn dag te brengen.
Ik vroeg: Wat was voor jou de gouden tip?
Hij zei: Maak een lijstje van wat je wilt doen op een dag. Begin met het meest verschrikkelijke op deze lijst. Deel dit verschrikkelijke op in veel kleine verschrikkelijke stapjes. Ga dit stapje voor stapje doen. Als je klaar bent begin je met de leukere activiteiten.
En verder: Ik gebruik kleurencodes in mijn agenda (ik heb niet doorgevraagd wat voor codes, maar wees creatief: wat werkt voor jou?)
Zo heeft hij ook een kleurencode gemaakt voor opruimen.
Heel goed, om zo een weekschema te maken!

Ondertussen is zijn woonkamer klaar! (natuurlijk een fijne plek om mee te beginnen, zodat je je prettig voelt in je woonkamer). Nu is hij begonnen met de keuken.

Wat is hij goed bezig! Ik vond het fantastisch om zijn verhaal te horen.
En ik hoop dat dit mooie levensechte voorbeeld jou kan inspireren!
Mocht je eerst via hypnotherapie de obstakels willen 'opruimen' die voorkomen dat jij je planning kan maken en uitvoeren: je bent van harte welkom in mijn praktijk in Voorburg!deel deze tip

Tip 316 - Een dag zonder probleem of problemen

Stel je eens voor dat er in de nacht dat je slaapt een wonder gebeurt.
Je probleem is opgelost terwijl je sliep. 

Wat kan je je voorstellen dat er anders is/voelt bij het wakker worden?
Brainstorm eens hierover terwijl je de dag die nog gaat komen aan je voorbij laat gaan op het scherm van je geest.deel deze tip

Tip 317 - Boekentip: Het Zoutpad

Het zoutpad is een inspirerend, openhartig en schitterend geschreven verhaal over het omgaan met verdriet, verlies, de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.deel deze tip

Tip 318 - Zinnige keuzes

Cliënten die met een zingevingsvraagstuk kampen, komen vaak niet met die vraag. Eerder heeft men fysieke klachten, mentale klachten t.g.v. stress, arbeidsconflict, relatieproblemen, etc.
Die klachten zijn, zo blijkt meermaals, wel een gevolg van een niet (helder) beantwoord zingevingsvraagstuk.
Heb je klachten, vraag je dan ook eens af, hoe het zit met antwoorden op die vraag. De samenleving is complex en het is niet altijd eenvoudig om daarin staande te blijven en je weg te vinden. Het begint wel bij de weg naar binnen.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


 

 

 

 

 

 

 

 © Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten