Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij perfectionisme

perfectionisme

 

Perfectionisme - tips

Zoek je tips bij perfectionisme?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij perfectionisme >>

Wat is jouw tip voor omgaan met perfectionisme? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Boek - De moed van imperfectie

Leestip: 'De moed van imperfectie' van Brene Brown. Over de reis van 'wat anderen wel niet zullen denken' naar 'ik ben goed genoeg'.


Het laten gaan van perfectionisme en stress. Het toelaten van authenticiteit, creativiteit, rust, en intuïtie.


Anoniem

7

deel deze tip

Tip 2 - Leer anders omgaan met angst voor afwijzing

Perfectionisme is niets anders dan een irrationele manier van omgaan met de angst voor afwijzing. Door het 'helemaal goed' te doen redeneer je onbewust dat je afwijzing kunt voorkomen. Dit blijf je doen, ook in situaties waar dit helemaal niet dreigt.

Elke vorm van angst vraagt om de ontwikkeling van moed. Maar angst wil ook om werkelijk begrepen worden. Pas als je -weet- dat de angst niet nodig is kun je gaan experimenteren. Door het steeds 'iets minder goed te doen', ga je merken dat er geen werkelijk gevaar dreigt.

Je kunt de angst aan je onderbewuste 'ontlokken'. Wanneer je voelt dat je spanning weer eens op loopt, vraag dan jezelf: wat is in deze situatie -goed genoeg'?6

deel deze tip

Tip 3 - Ontwikkel de moed 'goed genoeg' te zijn

Besef dat perfectionisme de snelste route is naar je voelen falen.


Ontwikkel de moed 'goed genoeg' te zijn. Uniek maar net als ieder mens zul je dingen goed doen en wel eens fouten maken. Dat maakt je mens, helemaal mens, met andere woorden: een heel mens!5

deel deze tip

Tip 4 - Probeer ‘perfect’ te vervangen voor ‘optimaal

Probeer het woord ‘perfect’ te vervangen voor ‘optimaal’. Daarmee hou je rekening met de altijd minder dan ideale omstandigheden –die je tenslotte ook niet zelf in de hand hebt-.

 

Als je in plaats van ‘het moet perfect’ kunt denken ‘gegeven de omstandigheden doe ik het zo goed mogelijk’, geeft dat veel ruimte voor jezelf zonder dat je daarbij het gevoel hoeft te hebben dat je je er te gemakkelijk vanaf maakt.

 

Dat laatste vind je waarschijnlijk tenslotte heel lastig als je perfectionistisch bent.


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 5 - Denk niet in alles of niets scenario’s

Perfectionisten denken vaak in alles of niets scenario's. Als ze iets gaan doen, dan willen ze het perfect doen. Omdat dit vrijwel nooit mogelijk is, zorgt dat ervoor dat ze er niet aan beginnen of het niet afmaken.

 

Dus: Denk niet in alles of niets scenario’s

 

Er is nog veel grijsruimte tussen alles en niets.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Gebruik het zinnetje: Ik gun mezelf ...

Moet je van alles van jezelf?

Perfectionisme en moeten liggen in elkaars verlengde. Je moet van alles: je to-do lijstje afwerken, vijf kilo afvallen, aardiger zijn voor je klanten en noem maar op. Geen wonder dat je nooit voldoet. Je moet te veel!


Maar als ik nou eens echt een goed voornemen heb, echt iets aan mezelf wil veranderen?
Gebruik dan het zinnetje: Ik gun mezelf ...


Daarin schuilt meer liefde en acceptatie voor jezelf. Probeer het maar eens uit!


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 7 - 2 tips om anders om te gaan met perfectionisme

Het perfectionisme zit jou in de weg. Dat weet je omdat je steeds met zo’n rotgevoel blijft zitten als iets is mislukt. Ik heb 2 inzichten voor jou die je kunnen helpen.

1. Besef dat je een goede reden hebt dat jij de lat elke keer zo hoog legt. Dat heeft jou toch zover gebracht? Dat heeft jou toch zoveel opgeleverd? Als jij de lat niet zo hoog had gelegd, had je die studie misschien niet afgerond, die baan niet gekregen en in allerlei situaties misschien niet doorgezet. Geef jezelf erkenning op dit streven. Je doet het niet voor niets

2. Tegelijk is er ook nog iets anders in jou dat om erkenning vraagt. Iets dat die hoge lat niet kan halen, dat zich misschien heel klein voelt, kwetsbaar en onzeker. Dat deel van jou vraagt ook om erkenning. Dat het gezien en gehoord wordt. Vooral te horen krijgt van jou: je bent oké zoals je bent. En zoals je bent mag je er helemaal zijn. Dus als iets een keer niet is gelukt, druk dat andere gevoel dan niet weg. Gun het jezelf dat dit kwetsbare er ook mag zijn.

Henk

4

deel deze tip

Tip 8 - Een behulpzame gedachte bij perfectionisme

Wanneer je last hebt van Perfectionisme, is het volgende een behulpzame gedachte:

Wij mensen zouden -niets- kunnen leren wanneer we niet voortdurend fouten maakten.
Het menselijk leven op aarde kan zich alleen ontwikkelen omdat het 'onaf' is. Alleen door de onvolkomenheid, de onvolmaaktheid van alles, van het hele leven, kan er vooruitgang zijn.

In het leren kennen, accepteren en liefhebben van onze eigen onvolmaaktheid, ons eigen 'onaf' zijn, kunnen we werkelijk mededogen en geduld voor onze medemens ontwikkelen.3

deel deze tip

Tip 9 - Verberg een paar foutjes in je perfectionisme

Perfectionisme is ‘strak’, het laat geen ruimte en het verdraagt geen humor.
Je kunt dezelfde dwingende kracht ook gebruiken door met jezelf af te spreken dat in alles wat je ‘perfect’ doet, je steeds een paar ‘swingende’ foutjes verbergt.

In de vroegere zeer ontwikkelde Arabische cultuur deed men dit ook: alleen God was perfect, dus iets perfect doen was een belediging aan God. Daarom verborg men in de mooiste kunstwerken altijd kleine foutjes.3

deel deze tip

Tip 10 - Leer denken en voelen dat je goed bent zoals je bent

Perfectionisme is een effectieve manier om ongelukkig te zijn.

Dit omdat je doel (perfectie) onhaalbaar is. Als je blijft hopen, dat je zult groeien tot aan het plafond en je naar dat plafond blijft staren, mis je intussen alles, wat je leven mooi maakt.

Besef je, dat perfectionisme de andere zijde is van faalangst. Als jij kunt leren denken en voelen dat jij goed bent zoals je bent, verdwijnt je drang naar perfectie.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Train jezelf in dankbaar leven

In het boek "de kracht van kwetsbaarheid"geeft Brene Brown een aantal tips voor een meer ontspannen en gelukkig leven.

Eén van die tips is: train jezelf in dankbaar leven.

Ik moet dan denken aan het voorbeeld van Corrie ten Boom, een verzetsstrijdster die in de 2e wereld oorlog in een concentratie kamp terecht kwam met haar zus. Zij kozen er voor om álles in dankbaarheid te ontvangen, zelfs de rondkruipende luizen.

Het is echt bemoedigend om de tekenfilm over haar leven eens te bekijken.

Ook het boek van Ann Voskamp "Duizendmaal dank" laat prachtig zien wat het belang is van een leven in dankbaarheid.

Het is echt de moeite waard om een schrijf boekje aan te schaffen en daarin iedere dag 3 punten op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

En denk niet te groot: dat kleine bloempje dat je opviel temidden van het rottend blad, de kleuren van de zeepbel tijdens de afwas, een knuffel van een vriendin, de wamte van je trui, de geur regen op de droge warme grond.....

Janneke

3

deel deze tip

Tip 12 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het perfectionisme-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 13 - Een voltooid middelmatig resultaat is veel opwindender

Als je perfectionist bent, dan kan het voorkomen dat je nooit iets afmaakt, omdat het (nog) niet perfect is.

Niets is echter ooit perfect, en het zal ook nooit perfect zijn.

En... een voltooid middelmatig resultaat is veel opwindender dan een onvoltooid stuk perfectie...


NN

2

deel deze tip

Tip 14 - Leg je lat lager voor jezelf en anderen

De lat hoog leggen voor je zelf is vaak al lastig genoeg, bedenk dat als je de lat hoog legt voor jezelf, dat je deze ook vaak hoog legt voor een ander.

Dat je m.a.w. hoge eisen stelt aan de buitenwereld en iedereen in jouw leefomgeving, met alle gevolgen van dien. Dan ligt jouw verwachting hoog en is er vaak sprake van een “voldoet niet” in jouw optiek. Wat is dat dan vermoeiend en teleurstellend.

Heb je plannen je eigen lat lager te leggen, doe dit dat zeker ook voor de lat die je legt bij je omgeving. Therapie kan je daarbij helpen.

Maaike

2

deel deze tip

Tip 15 - Vervang het woord "perfect" voor "optimaal"

Vervang het woord "perfect" voor "optimaal"

Dus: Je hoeft het niet perfect te doen, optimaal is goed genoeg!


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - "Het is genoeg"

"Het is genoeg".
Leven met perfectionisme is al snel een leven van "nooit genoeg". De lat ligt altijd hoger en jij kan altijd meer en beter. Het is zo bevrijdend om daarin jezelf te trainen in een leven "het is genoeg".

Het boek "dankbaar leven" van Ann Voskamp is daarin echt een prachtig geschreven en aanmoedigend boek die je daarin kan lezen. Begin eens met elke dag 3 punten op te schrijven waar je in jouw leven en handelen dankbaar voor bent.

Janneke

2

deel deze tip

Tip 17 - Anders omgaan met perfectionisme

‘anders omgaan met perfectionisme’

Het perfectionisme zit jou in de weg. Dat weet je omdat je steeds met zo’n rotgevoel blijft zitten als iets is mislukt. Ik heb 2 inzichten voor jou die je kunnen helpen.

1. Besef dat je een goede reden hebt dat jij de lat elke keer zo hoog legt. Dat heeft jou toch zover gebracht? Dat heeft jou toch zoveel opgeleverd? Als jij de lat niet zo hoog had gelegd, had je die studie misschien niet afgerond, die baan niet gekregen en in allerlei situaties misschien niet doorgezet. Geef jezelf erkenning op dit streven. Je doet het niet voor niets

2. Tegelijk is er ook nog iets anders in jou dat om erkenning vraagt. Iets dat die hoge lat niet kan halen, dat zich misschien heel klein voelt, kwetsbaar en onzeker. Dat deel van jou vraagt ook om erkenning. Dat het gezien en gehoord wordt. Vooral te horen krijgt van jou: je bent oké zoals je bent. En zoals je bent mag je er helemaal zijn. Dus als iets een keer niet is gelukt, druk dat andere gevoel dan niet weg. Gun het jezelf dat dit kwetsbare er ook mag zijn.

Henk

2

deel deze tip

Tip 18 - Focus op wat er al goed gaat

Perfectionisme spiegelt veelal je innerlijke onzekerheid.
Je bent veeleisend naar jezelf en vaak ook naar je omgeving.

Probeer eens een paar dagen jezelf en je omgeving twee complimentjes per dag te geven: wat gaat er eigenlijk al heel goed? Schrijf de complimentjes eens op in een notitieboekje, zodat je ze op een mindere dag de complimentjes kan teruglezen.

Focus op wat er al goed gaat in je eigen leven en die van je omgeving! (Nog leuker als je dit met het hele gezin doet of bijvoorbeeld met jouw vrienden).

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 19 - Controle

Controle; Waarom wil ik steeds de controle en blijf ik controleren?

Ben je snel gestrest wanneer iets niet gaat op jouw manier? Pieker je over dingen in de toekomst waarop je geen invloed hebt? Dan heb je misschien een (lichte) vorm van controledrang. Op sommige situaties heb je invloed, op andere helemaal niet. Controledrang komt vaak voort uit angst.

Wat meestal geldt is dat ‘niet-functioneel’ gedrag een voordeel heeft op de korte termijn, maar een nadeel op de lange termijn. Je betaalt er een prijs voor.
‘Functioneel’ gedrag heeft vaak een nadeel op de korte termijn, het kost moeite, maar het brengt je voordeel op de lange termijn, het levert je wat op.
We hebben dus allemaal de neiging om te blijven vermijden of controleren: omdat dit op de korte termijn vaak lekker voelt.

Vraag je bij alles wat je doet af; ‘Komt mijn gedrag overeen met mijn diepste overtuigingen over hoe ik wil leven, wat ik wil nastreven of wat ik belangrijk vind?’
Dan is die keuze de moeite waard om te doen, ook al is het soms moeilijk!

Kom je er niet uit en loop je er in vast? Twijfel niet en neem vrijblijvend contact op voor hulp bij het omgaan met controledrang.

Hannelies-Psychosociaal Therapeut
Lid van Therapiepsycholoog


2

deel deze tip

Tip 20 - Hoe komt het dat ik perfectionisme nodig had?

Kijk eens of je een opstelling kan doen bij een systeemtherapeut. Het kan je achtergrond en inzicht geven in de oorzaken van je klachten rondom perfectionisme. Waar komt het vandaan? Hoe komt het dat ik perfectionisme nodig had?2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Zoek een therapeut

Heb je last van perfectionisme en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 22 - Onderzoek je "ziektewinst"

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je perfectionisme wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je perfectionisme. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je perfectionisme sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je perfectionisme extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of op je werk. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je perfectionistische gedrag zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je perfectionisme.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je perfectionisme te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij het perfectionisme, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij het perfectionisme, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik het perfectionisme niet meer heb?


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 23 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je perfectionisme.

Aanvaard dat het perfectionisme er is, zonder dat je jezelf met je perfectionisme identificeert. Jij bent het perfectionisme niet. Je hebt het perfectionisme.

Door op een zachte manier met jezelf en met je perfectionisme om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je perfectionisme ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 24 - Luchtige gedachten

Een goede vriendin grapt vlak voordat ze een risico gaat nemen vaak; "Ach als God had gewild dat ik perfect was, had hij mij wel anders gemaakt."


Dat vind ik zo'n heerlijk luchtige gedachte. Hoop dat hij bij anderen net zo goed werkt als bij haar en mij.


MB

1

deel deze tip

Tip 25 - Ben nieuwsgierig naar imperfectie

In mijn praktijkruimte hangen verschillende posters met modellen die ik vaak gebruik tijdens mijn sessie. Op één van deze posters staat een spel fout. Ik kwam daar later achter. En ik verbeter deze expres niet. Ik kan dat wel verdragen. En bedacht me dat anderen ook mogen zien dat ik een mens ben.

Ondertussen lijkt het er op dat de mensen die dit opmerken, veel meer iets over zichzelf zeggen dan over mij. En dat interesseert mij. Een nieuwsgierige houding ten opzichte van imperfectie maakt mijn leven lichter in gewicht en kleur. Ik kan het iedereen aanraden.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Juist in handwerk en kunst zitten kleine oneffenheden

Juist in handwerk en kunst zitten kleine oneffenheden. Die maken het interessant en mooi. Sommige fabrieken proberen in hun ontwerpen ook 'foutjes' te laten ontstaan. Een spijkerbroek met een scheur in de winkel, een nep houten vloer, hout dat zogenaamd verweerd is...het haalt het nooit bij echt geleefde materialen. Het heeft niet de zelfde charme. Geen ziel. In handwerk zit imperfectie. Dat maakt het handwerk.

Ook in mij en mijn eigen creaties zitten kleine foutjes. Daarom houd ik er van. Hopelijk maken vele mensen nog vele foutjes in hun creaties. Dat maakt de wereld mooier.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 27 - Stop met vergelijken

We hebben de neiging om onszelf te vergelijken met anderen. En we vergelijken onszelf op datgene waar de ander in uitblinkt, waar de ander perfect in is. En dat maakt dat we zelf ook streven om perfect te zijn.

Echter, als je je richt op het gehele plaatje dan zie je dat de ander ook niet perfect is, net zoals jij niet perfect bent.1

deel deze tip

Tip 28 - Je blik omlaag, naar alles wat er wél is

Je weet, dat het plafond hoger is, dan jij ooit zult worden. Waarom dan omhoog blijven staren?

 

Perfectionisme is hét recept om ongelukkig te zijn, want wat je wilt, is onmogelijk. Bovendien mis je -al starend naar het plafond- veel van wat er om je heen gebeurt.

 

Dus: je blik omlaag, naar alles wat er wél is. Het vergt oefening, maar je weet.. oefening baart kunst.1

deel deze tip

Tip 29 - Je imperfectie accepteren

Je bent pas perfect als je je imperfectie ook kan accepteren.


Sylvia

1

deel deze tip

Tip 30 - Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Daag jezelf uit door de vraag te stellen: “wat is het ergste dat er kan gebeuren als het niet perfect is?”

 

Door achter het antwoord vervolgens “nou, en?” te zetten dwing je jezelf om zaken in de juiste verhouding te zetten.

 

Als je dit vaak genoeg doet, vaak genoeg oefent, dan komt je tot de ontdekking dat de wereld gewoon blijft bestaan.

 

Hoe mooi zou het zijn als dan het belang van perfectie afneemt en er ruimte ontstaat voor de beleving; genieten van wat je doet in plaats van alleen maar bezig zijn met wat het eindproduct ‘moet’ zijn!


Leontine

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Boekentip: De kracht van kwestbaarheid

Het boek "De kracht van kwetsbaarheid" van Brene Brown is echt een aanrader!

 

Zij geeft hierin ook 10 tips voor een leven vanuit meer ontspaning en de lat lager. Onder andere de tip om jezelf te trainen in dankbaarheid. koop een leuk boekje en schrijf elke dag 3 punten op waar je dankbaar voor bent.

 

Denk niet te groot. Dat kan al de gekleurde zeepbelletjes tijdens de afwas zijn, een felgekleurde bloem tussen de struiken.

 

Maar ook groter: wees niet te kritisch op bv je gebrek aan werkarvaring maar dankbaar voor de opleiding die je al wél hebt. Het kopje koffie in de ochtend, die lekkere warme douche.

 

Train jezelf om je te richten op dat wat er wél is. Kijk naar wat mooi, liefdevol en warm is


Janneke

1

deel deze tip

Tip 32 - Een 8 i.p.v. een 10 is ook een prima resultaat

Ik ben ook een perfectionist. En omdat werk voor mij altijd voor al het andere ging, zelfs voor mijn gezondheid, was dat niet zo'n gezonde eigenschap.

Ik zag op een helder moment in dat ik de fouten van anderen altijd scherp zag en vooral ook veroordeelde.

Toen ik op een andere, vriendelijker manier naar de "fouten" van anderen kon kijken, kon ik ook liefdevoller naar mijn eigen werk kijken, ook als daar in mijn ogen "slordigheden" in zitten.

Ik zeg dan tegen mezelf: Voor deze klus haal ik dit keer geen 10 maar wel een 8. Prima resultaat!


1

deel deze tip

Tip 33 - Is je innerlijke stem van jou of van een van je opvoeders?

Van wie is eigenlijk die stem in jou die zegt dat het altijd beter kan, niet goed genoeg is? Is die echt van jou of van een van je belangrijkste opvoeder(s)?

 

Is het wellicht zo dat je de hoge eisen die verbaal en non-verbaal werden uitgezonden door hen, bent gaan overnemen en nu aan jezelf oplegt?!

Als je gaat herkennen dat het niet jouw stem is, kun je jezelf vervolgens de vraag stellen: wat vind ik zélf?

 

Wellicht dat je lat dan al een stuk(je) lager komt te liggen en je eerder tevreden bent met je geleverde prestatie.1

deel deze tip

Tip 34 - Doe nieuwe ervaringen op met interne gerichtheid

Perfectionisme heeft alles te maken met extern gericht zijn, op wat anderen willen of zouden verwachten. Je slaat daarbij jezelf over, je eigen behoeften en dat gaat wringen.

Doe nieuwe ervaringen op met interne gerichtheid, gerichtheid op jouzelf en stel je de vraag: "wat is mijn behoefte, wat wil ik, waar heb ik zin in?" Overdrijf dat maar eens een poosje...


1

deel deze tip

Tip 35 - Concentreer je meer op wat je goed doet

Concentreer je meer op wat je goed doet, minder op wat nog beter kan !
Elk resultaat is een goed resultaat, want je leert immers van elk resultaat !
Een inzet van 200% bestaat niet !

Waarom moet het zo perfect zijn ? Om je goed te voelen ? Maar waarom voelt perfectionisme dan altijd zo verlammend ?

Geef jezelf veel complimenten !
Perfectionisme kost je je zelfvertrouwen, omdat in jouw ogen nooit iets goed genoeg is !

Door perfectionisme ervaar je veel stress !
Perfectionisme gaat vrijwel altijd samen met een lage zelfwaardering en faalangst. Dit leidt tot negatief denken.

Je denken is de basis van al je gedragingen !


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Versterken van veerkracht

Versterken van veerkracht:

In Japan was er eeuwen geleden een Shogun die zijn gebroken servies naar China stuurde om dit te herstellen. Nadat hij het terug had gekregen was hij erg ontevreden over het resultaat en hij eiste dat het opnieuw werd gedaan. Zijn onderdanen braken het porselein opnieuw en dit keer lijmden zij het met een gouden pasta.


Wat bleek: het kreeg een bijzonder vermogen en werd veel sterker.

Nog steeds wordt deze techniek, kintsukuroi genaamd, toegepast. Deze techniek kan je ook perfect toepassen op jouw leven.

Veerkracht is die mentale pees, die bijna op dezelfde manier werkt als de gouden stopverf die de gebroken stukken samenbrengt. Het geeft je ook het duwtje om je wonden te sluiten en ervan te leren.

 

We moeten ophouden beschaamd te zijn over onze vergissingen, mislukkingen en dromen die vervlogen zijn. Wat we integendeel wel moeten leren, is de schoonheid zien in de weg die we in het leven hebben genomen. Deze weg heeft ons hoe dan ook geholpen om te worden wat we nu zijn: volwassen


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 37 - Oefening met stoelen: dromer, criticus, realist

Als je niet weet hoe het verder moet met je leven, is er een praktische manier om daarachter te komen.

Zorg dat je alleen bent. Plaats drie stoelen in een driehoek ten opzichte van elkaar. De eerste stoel is ‘de stoel van de dromer’; de tweede ‘de stoel van de criticus’ en de derde ‘de stoel van de realist’.

Ga zitten op de eerste stoel en bedenk zo levendig mogelijk wat je echt zou willen in jouw situatie. Probeer die droom te visualiseren.


Daarna ga je op de tweede stoel zitten om zoveel kritische tegenwerpingen te uiten tegen je droom als je maar kunt bedenken.


Vervolgens maak je op de derde stoel een realistische mix van de droom en de kritische kanttekeningen. Belangrijk is dat je dat vooral zo doet dat er nog iets overblijft van de inspiratie van de droom.

Tenslotte ga je nog een keer op de eerste stoel zitten en maak je daar een aangepaste versie van de droom. Daarmee kun jij de nieuwe weg in jouw leven inslaan.

Diep van binnen weet je dat je dat waard bent!1

deel deze tip

Tip 38 - Niet blijven piekeren, maar gewoon te handelen

Soms heb je het gevoel dat je helemaal vastzit in je leven zoals het nu is.

Er staat steeds iets in de weg wat je tegehoudt om te doen wat je werkelijk met je leven wilt doen. Dat kan op allerlei manieren voorkomen.

Het enig juiste om uit deze gesloten cirkel te komen, is al je bedenkingen overboord te zetten en gewoon te handelen. Niet eindeloos blijven piekeren 'of', maar bepalen 'hoe'.

'Ik wil het, ik kan het, ik doe het!' Als je het op deze manier aangaat zul je wonderen zien!


1

deel deze tip

Tip 39 - Stop met gedachten lezen!

Stop met gedachten lezen!
Mensen die perfectionistisch zijn, maken zich vaak druk om wat de ander wel zou kunnen vinden.

Maar je kunt helemaal niet in het hoofd van een ander kijken.

De enige manier om te achterhalen hoe de ander over jou denkt, is het vragen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 40 - Maak hele kleine stapjes in het minder perfect zijn

Daag jezelf uit. Maak hele kleine stapjes in het minder perfect zijn.

Als je een verslag moet maken voor je werk bijvoorbeeld, zet dan een timer. Besteed er niet meer tijd aan. Kijk wat het resultaat is. Schrijf het op. Daag je vervolgens weer uit.

Elke keer stel je jezelf een klein doel naar minder perfect (meer optimaal zoals mijn collega's ook aangeven). Elke keer kijk je wat het effect is (is de wereld vergaan? Ging je er dood aan? Ben je ontslagen?) en schrijf je het op.

Succes

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Oefening in nieuwe strategie

Waarom heb je je perfectie nodig? Wat maakt dat het voor jou zo belangrijk is dat het perfect is?

Schrijf voor jezelf op wat het antwoord is op de volgende vragen:
Welke gedachten maken dat je het perfect wilt doen?
Wat is het gevoel wat je krijgt bij je perfectie?
Wat is het resultaat? Hoe reageren anderen?

Je beschrijft hiermee je strategie. En zeer waarschijnlijk is het een negatieve cirkel waarbij de reactie van de ander op jouw perfectionisme jouw overtuigingen om perfect te zijn bevestigd.

Stel jezelf dan eens de vraag:
Wat zou er gebeuren als ik minder perfect zou zijn?
Wat voor gevoel zou het mij geven?
Wat zou ik dan moeten doen?
Wat zou de reactie dan van anderen zijn?

Dit is je nieuwe strategie. Probeer die eens een tijdje uit.

Succes

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 42 - Goed genoeg is beter dan best!

Goed genoeg is beter dan best!

Deze uitspraak kan je helpen om wat te relativeren en te beseffen dat de energie die stopt om van een 8 tot een 10 te komen misschien wel vijf maal zoveel is als van 0 tot 8.

Wees daarom mild voor jezelf en accepteer goed genoeg zijn.

besef dat jij degene bent die de meetlat zo hoog legt en onderzoek ook eens wat de onderliggende behoefte is?

wil je graag gezien of gehoord worden, ben je op zoek naar erkenning en complimenten van je omgeving.
Wil je angstgevoelens vermijden en vooraf voorkomen dat iets mis gaat of wil je eventueel commentaar voorkomen.

Waardevol om te achterhalen en te beseffen dat het drama vaak niet zo groot is als jij verwacht.


1

deel deze tip

Tip 43 - Oefen met vriendelijkheid voor jezelf!

In plaats van jezelf te bekritiseren, oefen met vriendelijkheid voor jezelf.

Perfectionisten zijn notoir intolerant voor gebreken en tekortkomingen, ze zijn vaak erg hard voor zichzelf. Maar zelfkritiek is zowel onverdiend als onbehulpzaam. Iedereen worstelt en is onvolmaakt. We maken allemaal fouten.

Vriendelijkheid motiveert ons om het beter te doen, terwijl kritiek en schaamte vaak demotiverend werken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 44 - Win je eigenwaarde terug

Perfectionisten hebben de neiging zichzelf en hun waarde te definiëren aan de hand van hun prestaties.

Hierdoor blijf je jezelf pushen om meer te doen, meer te zijn en jezelf te bewijzen.

Prestaties betekenen zeker wat, maar je bent zoveel meer. Je waarde als persoon is niet afhankelijk van de beste te zijn.

Je bent waardevol vanwege wie je bent, niet door wat je hebt bereikt.

Door je te concentreren op je goede eigenschappen, waarden en sterke punten, kun je je eigenwaarde terugwinnen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 45 - Leg de lat zo laag mogelijk!

Leg de lat zo laag mogelijk!
Perfectionisme is goed, maar wanneer het is gebaseerd op faalangst dan kost het onnodig veel energie.

Stel daarom uitsluitend realistische eisen aan jezelf. Het is menselijk om jezelf te overschatten en de situatie te onderschatten.

Op het moment dat je daar bewust van bent, dan kan je de lat weer wat lager leggen. Hierdoor voorkom je tevens dat je zaken gaat uitstellen, omdat je de berg veel te hoog hebt gemaakt.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Wat vind je waardevol?

Kijk ook naar andere zaken in het leven die je waardevol vind. Het allemaal goed doen is heerlijk, maar je energie verdelen en besteden aan de andere dingen die van waarde zijn is ook heerlijk. Neem bijv; 'rust'. Wanneer je dit aandacht geeft zal je ergens wel wat moeten afzeggen, maar je krijgt er veel voor terug.

Peter

1

deel deze tip

Tip 47 - Opnieuw (leren) prioriteiten stellen m.b.t. wat belangrijk is

Als perfectie ten koste van belangrijkere dingen gaat, is het geen perfectie.

Wat we perfectionisme noemen uit zich vaak in ergens TE veel mee bezig zijn TEN KOSTE VAN andere zaken die , in werkelijkheid mischien wel belangrijker zijn. Bijvoorbeeld: altijd overwerken omdat het werk 'perfect' gedaan moet worden, terwijl dit ten koste gaat van je gezin, dat in werkelijkheid belangrijker is dan je werk.

Kun je kijken naar wat het perfectionisme je kost, dan kun je inzien dat het helemaal niet zo perfect is om het zo te doen.

Opnieuw (leren) prioriteiten stellen m.b.t. wat werkelijk belangrijk is, helpt om andere keuzes te maken en bijv. vaker op tijd naar huis te gaan ipv over te werken.


1

deel deze tip

Tip 48 - Boekentip: Verslaafd aan liefde

Het boek 'Verslaafd aan liefde' van Jan Geurtz kan je veel inzicht geven in de 'motor' onder je perfectionisme.

Onbewust kan een negatief geloof over je zelf (bijvoorbeeld 'Ik ben niet goed genoeg' of 'Ik doe er niet toe') ertoe bijdragen dat je voortdurend erkenning van anderen zoekt.

Je wilt alles perfect doen om vooral niet door een ander afgewezen te worden.

Pak je probleem bij de wortel aan en onderzoek of je negatief geloof over jezelf wel klopt of dat deze gedachte een vergissing is!


1

deel deze tip

Tip 49 - Laat de bus eens besturen door jouw grappige ik

Laat de bus bijv. eens besturen door jouw grappige ik.

Teken op een groot vel eerst rondjes voor de ik-jes je allemaal in je hebt, bijv. de criticus, de 'somberman', de drammer, het kleine kind, de regelneef, de creatieve, de clown, enz........ je komt zelf vast op nog andere.

Teken dan een bus met banken waar deze ik-jes op zitten en wie je - in een bepaalde situatie - aan het stuur wil hebben als chauffeur. Als je iets moet opleveren/afhebben/presenteren op je werk, neem dan niet de perfectionist maar ...................

Het kost tijd om dit te oefenen, een therapeut kan je hierbij ondersteunen.


1

deel deze tip

Tip 50 - Doe het stapje voor stapje

Perfectionisme kan leiden tot stress, angst en zelfs een burnout.

Hoe kom je van je perfectionisme af ?

1. Richt niet je aandacht op het uiteindelijke doel, maar verdeel je aandacht over de stappen die nodig zijn om dat doel te bereiken. Dus: stapje voor stapje.

2. Een perfectionist heeft veel kritische gedachten. Vooral over zichzelf.

Probeer eens in te zien hoe streng je voor jezelf bent.

3. Probeer eens in te zien dat niets "moet ", probeer dat woord te vervangen door "mogen" of "willen".


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Vervang moeten door mogen

Vervang bij alles wat je doet en zegt het woordje 'moeten' door het woordje 'mogen'. Als je je vergist spreek dan de zin opnieuw uit met het woord 'mogen'.

Om jezelf eraan te herinneren zou je op een groot vel het woordje 'moeten' kunnen ophangen om jezelf er aan te herinneren want het is lastig om in de praktijk te brengen. Vraag ook je partner of hij of zij je wil corrigeren als je 'moeten' gebruikt.

Probeer het maar eens uit, je zult verbaasd zijn hoe vaak je tegen jezelf zegt dat je iets moet. Deze oefening helpt je om flexibeler te worden tegenover jezelf en je omgeving. Je hebt nog steeds je overtuigingen, maar omdat ze niet altijd meer hoeven te kloppen met de praktijk, zul je minder kwetsbaar worden voor 'fouten' van jezelf en je omgeving.

Alexander

1

deel deze tip

Tip 52 - Boekentip: De mythe van Perfectionisme

Boekentip: De mythe van Perfectionisme van Bert van Dijk

'De mythe van perfectionisme' beschrijft zowel de voor- als nadelen van perfectionisme. Inspirerende inzichten worden afgewisseld met interviews met spraakmakende perfectionisten en niet-perfectionisten zoals ondernemer Jan Schouten en cabaretier Erik van Muiswinkel.

De methode van de Gremlin
Voor situaties waarin perfectionisme problematische vormen aanneemt, introduceren de auteurs de methode van de Gremlin. Deze metafoor helpt je om het kleine monstertje te lijf te gaan dat je belet om te zijn zoals je bent: misschien niet perfect, maar zeker goed genoeg.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 53 - Begin met oefenen door middel van kleine stapjes

Bij perfectionisme is het enorm spannend om de controle los te laten.

Begin met oefenen door middel van kleine stapjes. Ben je bijvoorbeeld gewend om je huiskamer elke week spiek en span schoon te maken, sla deze week eens één kastje over en sta er bij stil wat het met je doet. Heb begrip voor je eigen reactie, stel jezelf gerust.


1

deel deze tip

Tip 54 - Onderscheid tussen overtuiging en identiteit

Het kan zijn dat je overtuigd bent van het feit dat je identiteit bestaat uit perfectionisme.

Maar het is vaak een stem of overtuiging die perfectionisme vereist. Het bewust worden van dit onderscheid is een eerste stap naar regie over je doen en laten.


1

deel deze tip

Tip 55 - Verzacht je stressreactie met je ademhaling

Perfectionisme levert vaak stress op. Verzacht deze stressreactie met je ademhaling.

Als je je richt op je ademhaling (4 tellen in, 4 tellen uit en 4 tellen rust gedurende 4 minuten) komt je lijf weer in een ontspannen modus. Dit heeft effect op je brein. Voel wat het doet met je drang naar perfectionisme.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Humor geeft ruimte aan de mens

Humor geeft ruimte aan de mens. Mensen die perfectionistisch zijn beperken zichzelf onbewust.

Wanneer je humor vaker laat langskomen in je leven, kan je perfectionistische kijk wat veranderen. Er komt wat licht bij. M. Twain schreef: "Humor is mankind's greatest blessing."


1

deel deze tip

Tip 57 - Start before you’re ready

Te bedachtzaam

Weeg je alles altijd af voordat je een beslissing neemt, neem je alle mogelijke risico’s grondig door, blijf je maar wikken en wegen?

Dit kan leiden tot analyseverlamming. Je blijft maar hangen in het probleem en komt geen stap verder. Bedachtzaamheid is een mooie kwaliteit, maar let op dat het niet overgaat in aarzeling en stroperigheid.

In het diepe springen kan jou leren wat anders moet of had gemoeten. Je kunt altijd bijstellen en het anders aanpakken. ‘Start before you’re ready’

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 58 - 4 risico’s van perfectionismeWees je bewust van de volgende risico's die kleven aan perfectionisme.

1) Het kost veel tijd; omdat het nooit goed genoeg is.

2) Het verlamt je; de lat ligt te hoog, dus je gaat uitstellen en van uitstel komt vaak afstel.

3) Het versterkt je denkstem; het stemmetje in je hoofd die jou de baas is.

4) Je kunt niet genieten; het behaalde resultaat voelt als ‘terecht’ of is nooit goed genoeg.


1

deel deze tip

Tip 59 - Better done than perfect, because perfect never gets done

Ik ben zelf een herstellende perfectionist en een aantal jaren geleden ben ik tot de volgende conclusie gekomen: Perfect bestaat niet!

Ik bleef altijd wel ergens aan schaven en dingen kwamen maar niet af. En toen las ik dit: "Better done than perfect, because perfect never gets done!"

En dat was een eye-opener en die kwam binnen. Dus nu vraag ik mij af, heb ik mijn best gedaan? is die ander er blij mee? is het goed genoeg? Dan ben ik KLAAR! ;)

Recent hoorde ik ook iemand zeggen: Perfectie nastreven is de hoogste kunstvorm van uitstelgedrag. En ja, toen moest ik lachen want het is waar.

Dus laat het los en doe gewoon je best, je best is goed genoeg!


1

deel deze tip

Tip 60 - Zal ik ooit goed genoeg zijn

Karyl McBride heeft een krachtig boek geschreven met de titel "Zal ik ooit goed genoeg zijn". Dit boek gaat over de gevolgen van maternaal narcisisme en hoe je kunt helen van "het nooit goed genoeg zijn". Waardoor je weer zelf betekenis kunt gaan geven aan wie je bent en aan wat je doet.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Perfectionisme - moeten - stress

Perfectie - volmaaktheid, zonder fouten of gebreken -
maakt diep ongelukkig; immers:
‘Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent;
je krijgt stress omdat je perfect wilt zijn.’
Om denken

Als perfectionist heb je een groot gebied van altijd moeten. Daarbij word je gedreven door een innerlijke stem die jou vertelt hoe het nog beter kan en wat je nog meer zou kunnen doen of hoe het nog netter kan.
Kom in actie wanneer jouw perfectionisme een lijden wordt omdat
je er te druk mee bent,
je tijd tekort komt en
het je teveel stress geeft.

In een zelfonderzoek
- kun je stil staan bij die innerlijke stem en jezelf afvragen van wie is die stem?
- jezelf afvragen van wie moet het perfect zijn en voor wie?
- jezelf afvragen wat wil ik?
- wat zou er gebeuren als je eens voor een voldoende zou gaan? Daag jezelf hierin uit!

Blijft jouw perfectionisme een lijden, schroom dan niet om hulp te zoeken.


1

deel deze tip

Tip 62 - Perfectionisme en schaamte


Perfectionisme is nauw verbonden met schaamte. De angst om onvolmaakt, gewoontjes, niet cool of kwetsbaar te zijn. Dit zorgt ervoor dat we onze eigen ontwikkeling tegenhouden door te focussen op het perfecte. Beter kunnen we ons richten op groei. Verbetering is een veel beter (en realistischer) doel dan perfect willen zijn. Als we proberen volmaakt te zijn blijven we zo vaak in gebreke (schaamte) dat we er bijna gewend aan raken. Als we realistische groeidoelen bepalen is slagen of lukken niet het enige mogelijke resultaat, nee we kunnen ons doel daadwerkelijk behalen. Dit zorgt ervoor dat we groeien en leren in plaats van ons continue te schamen omdat iets niet is gelukt.


1

deel deze tip

Tip 63 - Oorzaak laag zelfbeeld

De oorzaak van perfectionisme ligt bij onzekerheid en een kaag zelfbeeld. Hiervan de oorzaak onderzoeken en transformeren neemt het perfectionisme mee.


1

deel deze tip

Tip 64 - Jouw perfectionisme kan je beste vriend worden

Jouw perfectionisme kan je beste vriend worden, tenminste...als je die goed kent. Jouw perfectionisme kan er voor zorgen dat je heel secuur bent, of een vreselijke chaoot. Je wil alles onder controle hebben en graag ook houden zo.

En soms is er goed mee te leven, maar als je die vriend niet goed kent, dan gaat die vriend met je aan de haal. En dan kan het zijn dat je irritatie's in je omgeving oproept zonder dat je begrijpt waaróm dat gebeurd.

Je bedoelt het immers gewoon alleen maar goed, en hebt dan niet in de gaten dat je over de grenzen van de ander heen gaat. Droog je tranen dan, zet een stap, maak een afspraak en ontdek hoe het anders kan.


1

deel deze tip

Tip 65 - Moed van imperfectie

Mijn favoriete boek is een boek die gaat over een imperfect leven: De moed van imperfectie van Brene Brown. Een heerlijk boek over het effect van je perfectionisme op jouw leven. Vol met prachtige oneliners en qoutes die je op je nachtkastje wil hebben om zo nu en dan even in te bladeren in een leven waarin je perfectionisme geen blokkerende rol meer speelt.
Ik zeg: lezen!

Janneke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Een oud patroon

Was je als kind al bang om niet goed genoeg te zijn, bang om fouten te maken, bang voor de afkeuring van anderen? In therapie kun je werken met je Innerlijk Kind dat dat heeft meegemaakt en dat oude patroon gaan loslaten, om zo op een gezondere manier om te gaan met jezelf.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 67 - Laat zien wat er werkelijk is in jou

Onze drang naar perfectie is best wel een killer. Een manier om niet te hoeven laten zien wat er werkelijk leeft in ons. We proberen ons te verbergen achter een opgelegde vorm.
Dat stoot andere mensen ook af op een bepaalde manier. Want we zeggen op een pijnlijke manier met perfectie: ik ben af, niet meer aankomen.
Laten zien wat er werkelijk is in jou en wat we helaas zo negatief beoordelen: onzekerheid, eenzaamheid, woede, depressie. Ja, dat.
Daar stapjes in zetten.


1

deel deze tip

Tip 68 - Wanneer ben ik tevreden?

Wil je weten of je perfectionistisch bezig bent of gewoon het beste van jezelf wilt laten zien?

De belangrijkste vraag die je jezelf dan kan stellen is: voor wie ben ik eigenlijk zo hard aan het werken? Wanneer ben ik tevreden?

Het antwoord daarop kun je alleen zelf geven. Streef je naar het beste of ben je vooral perfectionistisch bezig?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 69 - Vijf versterkende gedachten voor moeilijke situaties

Vijf versterkende gedachten voor moeilijke situaties:

1. Adem diep in en uit en voel wat je voelt, precies zoals het is, zonder je pijn te negeren of te overdrijven. Sta stil bij wat je voelt. Open je hart voor die gevoelens, zonder verzet, met kalmte en helderheid. Accepteer dit moment volledig zoals het is.

2. Bedenk dat gevoelens komen en gaan. Moeilijke gevoelens gaan weer voorbij. Je bént niet je gevoelens, je hébt ze.

3. Vraag je af hoe deze situatie je meer kan leren over mensen, en je meer compassie voor anderen kan geven.

4. Wat zou een zorgzame vader of moeder tegen een kind zeggen als hij of zij wilde dat het kind groeit en zich ontwikkelt?

5. Denk aan iemand van wie je houdt. Is je liefde voor die persoon opeens verdwenen als deze een fout maakt, een slechte dag heeft, er niet leuk uitziet? Waarom zou je dan wel streng oordelen over jezelf?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 70 - Brengt perfectionisme nog wat je wilt?

Wanneer je last hebt van perfectionisme, bedenk dan dat dit slechts een manier is om met je problemen om te gaan. Kort gezegd is dit een overlevingsmechanisme. Perfectionisme kan in veel gevallen goed van pas komen, om iets moois tot stand te laten brengen. Echter kan het in andere gevallen ook erg belemmerend werken. Dan betekent het, dat je geen beheer meer hebt over of iets wel of niet perfect moet zijn. Dan wordt het dus een manier om te overleven, of beter gezegd; een manier van leven die de kwaliteit van het leven niet altijd ten goede brengt. Als je je hierin herkent, is het goed om eens te kijken wat het je echt oplevert. Brengt het je nog wat je wilt, of wil je dit eigenlijk helemaal niet? Vaak blijkt dat er dan nare gevoelens onder zitten, die je wilt compenseren. Kijk hier met een open blik naar en onderzoek dit voor jezelf. Als je er zelf niet uitkomt, zoek dan hulp, zodat je er samen met een coach of therapeut achter kunt komen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Stel je voor dat je perfect zou zijn

Stel je nu eens voor dat je perfect zou zijn.. Je hebt er alles in gestoken, wat je in je hebt en dit heeft je veel gekost. Je bent enorm gespannen door al deze inspanning.. en dan ben je perfect.

Maar.. dan komt het: als perfectionist zal je ook altijd perfect moeten blijven.
Wat zou het je opleveren, om deze strijd op te geven en gewoon jezelf te mogen zijn?


1

deel deze tip

Tip 72 - Meer compassie met jezelf!

Unlike self-criticism, which asks: Are you good enough,

Self-compassion asks: What's good for you?

- Kristin Neff

Meer lezen? Kristin Neff - Zelfcompassie


1

deel deze tip

Tip 73 - Ga spelen!

Naast therapeut ben ik beeldend kunstenaar, ik schilder. Bijzonder vind ik hoe het proces van kunst creëren heel grote overeenkomsten heeft met de kunst van het leven. Hoe serieuzer ik de nadruk leg op “goede kunst” maken, hoe gemakkelijker ik vastloop en nietszeggender de kunst wordt.

Hoe anders was dat als kind, waar tekenen een spel was en waar iedereen blij werd van de vondsten die tevoorschijn kwamen, uit het niets ontstonden op het lege witte papier.

Sta jezelf toe te spelen, plezier te hebben. Probeer dat enkele keren bewust te doen op de dag en bouw dat uit. Wees er in eerste plaats bewust van.
Ben je kwijt hoe je ook al weer speelt, vraag aan iemand creatief mee te denken hoe je dat doet in jouw dagelijks leven. Of denk na hoe je dat vroeger deed met dezelfde talenten die je nu nog bezit.


1

deel deze tip

Tip 74 - Programmeer je onbewuste opnieuw met de zin: Ik ben genoeg

Programmeer je onbewuste opnieuw met de zin: Ik ben genoeg!

Hoe? Door jezelf steeds te 'confronteren' met deze zin.

- schrijf briefjes/post-its en plak deze overal
- schrijf met lippenstift op de spiegel deze zin
- op het beginscherm van je telefoon schrijf je deze boodschap

Zo herinner je jezelf er steeds aan dat je genoeg bent zoals je bent.


1

deel deze tip

Tip 75 - Ga goed voor jezelf zorgen

Het patroon van destructieve parentificatie: het kind gaat teveel geven of het geven wordt niet erkent.

Dit zie je vaak bij mensen die in de perfectie zijn gaan leven. Dit zijn 'reddertjes' geworden die denken voor de ander en voelen voor de ander en handelen voor de ander. Ze leggen vaak de schuld bij zichzelf.

Voor hen is het erg moeilijk om te ontvangen wat de ander wil geven.

Leer te voelen hoe iets voor jou is, wat wil jij, wat heb jij nodig. Wees open en uit jouw behoeften.

Ga goed voor jouw lichaam zorgen, pak momenten van ontspanning. En geloof dat jij een kostbaar mens bent, vol gaven en talenten! Zo waard om goed voor te zorgen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - De lat lager leggen

Een oefening in de lat lager leggen

Perfectionisme kan je veel opleveren en ver brengen. Maar wat nu als het je in de weg gaat zitten? Omdat je jezelf steeds hogere doelen stellen zo vermoeiend begint te worden? Of zelfs faalangst begint te versterken?

1. Een oefening: doe je ogen even dicht en zie de lat voor je. Hoe hoog hangt de lat bij jou? Ga maar even staan en pak de lat even beet. Hoe voel je je als de lat daar hangt? En breng de lat nu eens omlaag met je handen. Op welke hoogte wil jij de lat hebben? Hoe voel je je nu hij op deze hoogte hangt?
2. Nog een vraag: als de lat bij jou op deze hoogte hangt, wat gaat dit jou opleveren? Wat doe jij dan anders waardoor het perfectionisme jou niet meer in de weg zit?

Henk

1

deel deze tip

Tip 77 - Bron van Perfectionisme

Achter perfectionisme zit angst om te falen, als je dat nog niet wist.
Door falen kan je alleen komen te staan, moederziel alleen, want de ander kan dat wat je doet als het niet perfect is afkeuren en afwijzen waardoor je er niet meer bij hoort.
Diepte psychologie kan je helpen om naar dit deel te kijken in jezelf en zorgen dat je op een gezonde manier de dingen kan doen zonder dat de angst om te falen je over gaat nemen.
De dieptepsycholoog kan je hierbij helpen om dieper in jezelf te gaan zoeken waar deze angst om te falen vandaan komt, zodat niet de angst regeert, maar jij regeert!


1

deel deze tip

Tip 78 - Perfectie als een hulpmiddel

Onder perfectie ligt vaak een angst verborgen om iets niet goed te doen of voor de goedkeuring van een ander.
Wanneer we perfectie als kracht kunnen inzetten en voor onszelf gebruiken zal het een andere betekenis gaan krijgen in jouw leven.
Door die angst tot "falen" onder ogen te zien en er mee aan het werk te gaan, zal je gaan merken dat er iets van binnen gaat veranderen.
Dit is niet wat de een op de andere dag verandert, het vergt moed een doorzettingsvermogen.
Vaak ook iemand die er bij helpt.


1

deel deze tip

Tip 79 - Oefening voor perfectionisten

Oefening voor perfectionisten: beter omgaan met stress

Er is bijna geen advies dat een perfectionist woedender maakt dan "doe het toch gewoon eens op 80 procent."
En precies dat werkt nu juist helemaal niet. Als jij iemand bent, die de taken graag heel precies en het liefste zelf doet en daar regelmatig ook last van hebt, kan het nuttig voor je zijn om je gedachten te laten gaan over op welke gebieden het voor jou wel realistisch en wenselijk is om een beetje meer los te kunnen laten.

Het is hierbij belangrijk voor je om niet gelijk met ‘loslaten’ te beginnen bij de in jouw ogen belangrijkste taken. Blijf deze gewoon voor 100 procent goed doen.
Kies voor het experiment met de 80 procent zienswijze bij voorkeur voor taken die je als minder belangrijk ervaart.

Lees de volgende suggesties en kies er één uit die je de
komende week in daden omzet.

• Ga door je To-Do lijst en bepaal voor jezelf welke taken eigenlijk niet echt
belangrijk zijn, en waarbij je ondanks dat, toch het gevoel hebt dat je die
taken beslist moet doen: opruimen, alle mail uit je e-mail postvak volledig
beantwoorden, kantoorgedoe, papierwerk. Kies één van deze taken uit die je de komende week helemaal laat vallen.
Vertrouw jezelf en het experiment.
En laat ze ook de week erna vallen.

• Veel perfectionisten zijn ook in hun privéleven ‘100-procent-mensen’.
Huishouden, vrije tijd, schoonmaak, cadeaus voor vrienden, schoolspullen voor de kinderen, planning van vakanties enzovoort. Overweeg deze week aan wie je een van deze taken zou kunnen delegeren: vrienden, partners, kinderen, een schoonmaakhulp. Vervolgens doe je dat ook echt.

• Veel perfectionisten komen onder druk te staan wanneer onvoorziene
omstandigheden en knelpunten optreden, bijvoorbeeld wanneer collega's ziek zijn en speciale taken of bezoeken van klanten onverwacht overgenomen moeten worden. Maak de komende week een ‘noodplan’ voor weken waarin ernstige knelpunten optreden. Leg daarin vast wat je in zulke weken NIET doet, zoals bijvoorbeeld: “wanneer collega’s ziek zijn en ik belangrijke taken van hen moet overnemen, doe ik geen opruimwerkzaamheden’.
Of “wanneer ik taken van collega’s overneem, zeg ik meeting x,y,z af”.

Veel perfectionisten helpt het als zij nuttige en goedgekeurde plannen hebben die ze bij onvoorziene omstandigheden kunnen inzetten. Leg je korte en concrete ‘noodplan’ in de la van je bureau of maak daarvan een notitie in je mobiel. En bepaal vanaf nu, aan het begin van iedere week, of het een “normale” week of een “nood” week is.

Deze eenvoudige oplossingen kunnen veel perfectionisten helpen in het omgaan met stress. Wanneer je merkt dat een gevoel van angst, beklemming of "dat is niet mogelijk" of "dat doe je niet" bij jou ontstaat, kan het zijn dat je hoge eisen op een ondraaglijke manier in je weg staan. Overweeg of je je op dat punt wellicht door een ander kunt laten adviseren.

Vaak wordt het loslaten dan makkelijker.

Irma

1

deel deze tip

Tip 80 - Accepteer dat 'perfect' niet bestaat

Als je iets perfect wilt doen heb je de eerste fout al gemaakt...

Perfect is iets wat de afgelopen tiental jaren is ontstaan in onze maatschappij. Het gevoel is ontstaan dat als je maar heel heel hard je best doet je alles kunt bereiken wat je wilt.

Social media is hier de afgelopen jaren heel handig op in gesprongen; Laat maar zien hoe 'perfect' je leven is. Dmv filters, leuke muziekjes etc etc. Hoe mooier jouw foto hoe meer likes je krijgt. Die likes voelen als een beloning en dus ga je er mee door.

Helaas/gelukkig bestaat 'perfect' niet. Op de slimste vrouw, de mooiste man, het aardigste kind, de beste moeder of meest liefdevolle vader is altijd wel iets aan te merken.

Accepteer dat 'perfect' niet bestaat en je zult zien dat Goed Genoeg veel fijner is!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Strenge verwachting

Je hebt meestal geen last van wie je bent, maar van wie je van jezelf moet zijn! Het toelaten van gedachten over je eigen menselijkheid is een grote stap in de richting van zelfcompassie.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 82 - Liefdevolle en vriendelijke aandacht

Is is not the perfect but the imperfect who have need of love (Oscar Wilde)

Het kan een uitdaging zijn om je eigen imperfecties te zien en te accepteren. Het vraagt liefdevolle en vriendelijke aandacht. Zo ook je streven om perfect te zijn of in perfectie te handelen.1

deel deze tip

Tip 83 - Donald Duck

Probeer de stem van je innerlijke criticus te vervangen door die van een stripfiguur (bijvoorbeeld Donald Duck). Ik ben benieuwd hoe lang je die stem dan nog serieus kunt nemen.


1

deel deze tip

Tip 84 - Word je bewust van je interne criticus

Perfectionisme ontwikkel je vaak als reactie op de omgeving waarin je bent opgegroeid.
Er zijn uiteenlopende redenen van waaruit je zo je best ben gaan doen en alles perfect moet zijn. In de basis heeft het te maken met uit contact zijn geraakt met wat er ten diepste in je om gaat. Het is een manier geworden om niet te hoeven voelen.

Perfectionisme is dan bijv.:
- een coping mechanisme om je (faal)angst of onzekerheid te verbloemen
- (valse) hoop om erkenning te krijgen die je zo vaak hebt gemist: als ik goede cijfers haal, dan zien ze me wel.
- een manier om de pijn niet te voelen van het gemis van niet echt gezien zijn.

En zo zijn er nog veel meer redenen.

Als je meer je aandacht gaat richten op wat er in je om gaat (sensaties in je lichaam, gevoelens, gedachten) i.p.v. mee te gaan met je perfectionisme, dan kun je meer gaan ervaren en inzicht krijgen in wat jou aanzet tot perfectionisme. Een mogelijkheid is dat je een strenge stem in je hebt die jou opzweept, constant commentaar heeft, waarvan het altijd beter kan.

Dit wordt ook wel de interne criticus genoemd. Je hebt deze ontwikkeld om zo goed mogelijk om te gaan met alle uitdagingen die je hebt gehad (en is dus heel nodig geweest). Nu werkt hij letterlijk tegen je door je constant op je kop te zitten.

Probeer dus bewuster te worden van wat er in je om gaat (aandacht naar binnen brengen) en je te beseffen dat je meer bent dan deze kritische stem. Dat je de kracht hebt om er niet naar te luisteren en vervolgens de moed om te voelen wat dat met je doet. Het is nl. spannend om niet perfectionstisch te zijn....dat roept allerlei gevoelens, gedachten en weerstand op (anders was je er al lang mee opgehouden ;) ).

Je kunt oefenen om hierbij aanwezig te durven zijn en te voelen wat je onbewust hebt weg gestopt.
Door dit een plek te geven, te doorvoelen, jezelf a.h.w. te leren coachen wordt het perfectionisme minder.

Lotte

1

deel deze tip

Tip 85 - Positief opslaan

Perfectionisme is doorgaans geworteld in een laag zelfbeeld. Naar de oorzaak van dit ontstaan gaan en dit nu lichamelijk positief opslaan geeft letterlijk "body" aan je "zijn".


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - De innerlijke strijd bij perfectionisme

Perfectionisme heeft vaak te maken met een innerlijke strijd tussen "Goed voor jezelf zorgen en trouw zijn aan jezelf" en "Wat zullen anderen van mij denken/ vinden?"
Hier kan in therapie rechtstreeks mee gewerkt worden.


1

deel deze tip

Tip 87 - Stuur al je "aandrijvers" weg

Misschien ben jij van nature iemand die streeft naar perfectie en hou je er intens van dat de dingen punctueel gedaan worden. Dat is je kracht.
Maar vaak streven wij naar perfectie op tal van gebieden niet uit vrije wil maar omdat de stemmen uit ons verleden ons daartoe aanzetten.
Waarom moet jouw huis er zo schoon uitzoeken, wie zegt dat jij een perfectie moeder moet zijn of hoge cijfers moet halen?
Bekijk eens kritisch wat jou drijft en zijn dat de stemmen die op je schouders mee reizen wordt dat tijd om ze er "af te schudden". Stuur ze weg, blaas op je schouders. Waar ligt jouw eigen lat en leg die op een redelijke hoogte. Succes!!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 88 - Wat druk van de ketel halen

Leg de lat wat lager bij perfectionisme door jezelf te vragen: als ik de lat wat lager zou leggen, als ik wat druk van de ketel zou halen, wat kan ik dan WEL doen? Wat is 1 klein stapje wat de druk bij mij weghaalt, en waardoor ik wel een goed gevoel krijg dat ik een stapje zet richting mijn doel, verlangen.


1

deel deze tip

Tip 89 - Wees vandaag trots en tevreden op jezelf

Perfectionisme & faalangst gaan vaak hand in hand. En voelen heel veel druk, die druk is zo groot en veel, dat ze zichzelf letterlijk klem zetten en zich klem voelen, want hoe kan je ooit aan zulke hoge 'eisen' voldoen.

Wees vandaag trots en tevreden op jezelf, door 1 klein stapje te doen wat WEL kan. Brainstorm eerst met jezelf wat dat zou kunnen zijn: 1 klein wandelingetje in plaats van 5 km hardlopen. De keuken opruimen in plaats van het hele huis. 1 stukje voor je website schrijven in plaats van dat die helemaal af moet. Succes, je kan het!


1

deel deze tip

Tip 90 - Delenwerk

Perfectionisme ontstaat vanuit een positieve intentie ergens is er een deel dat denkt dat dit goed voor je is.

Met delenwerk kan je dit deel op laten groeien en omarmen zodat het voor je gaat werken in plaats van tegen je.

Simone

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - (H)erken de stem

Onlangs vertelde een cliënt dat zij graag een wandeling wilde maken in de natuur. Een stem zei tegelijk tegen haar dat ze nog veel werk heeft te verrichten, wat eerst gedaan moet worden.

Het is dezelfde stem die haar beperkt, weerhoudt, en vertelt dat het beter moet. Ze ervaart daardoor dat ze niet mag genieten. Het is ook de stem die haar straffend kan toespreken waardoor ze passief wordt en niets meer onderneemt.

(H)erken jij deze stem ook. Of heb jij een andere stem die je vertelt over dat het niet goed genoeg is. Dan kan het zijn dat jou innerlijke persoonlijkheidsdeel een perfectionist is. Hoe kan je dit veranderen?

Tijdens een sessie Delenwerk (Transactionele Analyse) komen we er al snel achter welke innerlijke persoonlijkheidsdelen in je leven en met welke reden zij er zijn.

Wat is belangrijk in het leven van dag tot dag:
1. (H)erken de stem - het is een deel van jou. Leer het te herkennen.
2. Behoefte - Wat is de intentie van dit innerlijke persoonlijkheidsdeel?
3. Besluit - Word baas over jezelf door je hart (vaker) te volgen zonder schuldgevoel.

Meer informatie over een sessie Delenwerk via mijn praktijk? Neem dan contact met mij op.


1

deel deze tip

Tip 92 - Balans

Wanneer is het perfect? Wanneer is het goed genoeg? Heb je die vraag weleens aan je zelf gesteld?

In plaats van te focussen op perfectie, leg de focus op balans in je leven. En onthoudt; je hoeft niet alles te doen.

Praktijk Sylvia Groener'
Utrechtse Heuvelrug

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 93 - Moeten?

Moet jij ook zoveel van jezelf? Let er maar eens op hoe vaak je het woord 'moeten' gebruikt.

Tip: vervang het woord 'moeten' door 'willen' en kijk wat na een tijdje het effect op je is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 94 - in dialoog met je kritische stem

Perfectionisme kan gevoelens van angst opwekken. Angst om niet goed genoeg te zijn. Angst om fouten te maken. Angst om teleur te stellen. Angst voor schaamte als je faalt. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld een black out als je zichtbaar wil worden of burnout als je structureel hier mee rondloopt.

Er is blijkbaar een (onbewuste) stem in je die zegt dat het beter moet of die waarschuwt voor falen. In therapie kun je die stem leren kennen en beter leren begrijpen. En die stem kan het deel dat wel zichtbaar wil zijn of risico's wil nemen en vrijer wil leven, ook beter begrijpen en op waarde schatten.

Zo wordt jouw kritische stem milder en je andere deel sterker.

Wieteke

1

deel deze tip

Tip 95 - De vuilniswagen

Wat zullen anderen wel niet over mij zeggen, denken? Wordt er geroddeld over anderen om je heen en doe je daar zelf ook aan mee? Kijk daar dan eens met andere ogen naar: als vuilnis. Als die negatieve oordelen: beschouw ze als vuilnis. En maak jezelf geen vuilniswagen: neem de negatieve gedachten en negatieve oordelen niet op in je wagen. Strooi ze niet vanuit je vuilniswagen bij anderen. Dit komt uit een heel leuk boekje : de Wet van de vuilniswagen. Aanrader!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Boekentip: GOED GENOEG

GOED GENOEG
50 tips om je perfectionisme los te laten

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 97 - Hoe kan je het masker van perfectionisme afleggen?


Perfect zijn is niet mogelijk. Dan streef je naar iets wat niet haalbaar is. Zijn mensen perfectionistisch omdat ze dat zelf gewoon fijn vinden? Nee we doen dit als we geen enkele kwetsbaarheid aan anderen willen laten zien. Als we constant het toneelstuk opvoeren dat we perfect zijn, is dat uitputtend.

Iedereen is gevoelig voor waardering van buitenaf. Maar of jouw perfectionisme nou af en toe de kop op steekt of je iedere dag in de weg staat , je kunt leren je gedachtenpatronen te veranderen van ‘wat denken ze wel niet van me ?’ naar ‘ik ben genoeg’. Je kan leren om net zo tegen jezelf te praten als tegen iemand waar je veel van houdt: warm en begripvol. Je bent niet pas waardevol als je iets perfect doet. En dat is ook goed.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan het boek van Brené Brown: De kracht van kwetsbaarheid. Zij beschrijft in dit boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde.

Ze moedigt de lezer in De kracht van kwetsbaarheid aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.


1

deel deze tip

Tip 98 - Ga het gesprek aan met de perfectionist in jezelf

Mijn stelling: je bent geen perfectionist, je ervaart een verlangen om wat je doet zo perfect mogelijk te doen en wil dat wellicht ook graag in je omgeving terugzien. Mijn tweede stelling: die perfectionist in jouzelf, die wil je dienen, beschermen, helpen. Het is niet je vijand maar je vriend. Dus wat wil die perfectionist eigenlijk van je? Waarom is perfectionisme zo belangrijk?

Om hierachter te komen, zou je eens tegenover een lege stoel kunnen gaan zitten. Doe een korte ontspanningsoefening (het maakt niet uit welke) en sluit dan kort de ogen.
1. Stel je nu voor dat tegenover jou in die lege stoel een figuur zit die de perfectionist in jezelf weergeeft. Neem hier rustig de tijd voor. Als je niet zo goed bent in dit soort 'visualisatie oefeningen' kun je jezelf de vraag stellen 'als er een figuur zou zitten, hoe zou die er dan uitzien?' Neem de details in je op. Denk aan uitstraling, grootte, blik in de ogen, uiterlijk enz.
2. Stel de figuur die tegenover je zit dan enkele vragen:
- wat maakt dat perfectie zo belangrijk voor je is?
- wat heb je nodig?
3. Open je ogen en ga in de stoel tegenover je zitten. Neem eerst de tijd om die figuur 'te worden'. Neem dezelfde houding aan en ervaar hoe het is om zo te zitten en deze figuur te zijn.
4. Geef dan antwoord:
- perfectie is voor mij belangrijk omdat...
- ik zou graag willen dat...
Ervaar in jezelf hoe het is om dit uit te spreken.
5. Ga dan terugzitten op je eigen plek. Als je dat wilt kun je een verdere dialoog aangaan met de figuur tegenover je. Blijf als je dat doet gewaar van wat er in je omhoog komt.
6. Na afloop neem je wat tijd om voor jezelf te noteren wat voor ervaring en eventueel inzicht dit oplevert.

Wil je dit soort oefeningen graag onder begeleiding doen? Neem dan contact op, dan gaan we samen deze reis aan.


1

deel deze tip

Tip 99 - De kwaliteit 'het goed willen doen '

Heb jij de kwaliteit van 'het goed willen doen '?
Wanneer gebruik je deze in de uitvergrote versie (niet passend en niet afgestemd op de ander), dus dat je jezelf en de ander een manier van denken/doen oplegt?
Wanneer juist wel in afstemming met de ander?
Weet je welke innerlijke afwegingen je dan maakt?
Deel je die met de ander?
Met welke manier van omgaan van deze kwaliteit doe je jezelf het meest recht?


1

deel deze tip

Tip 100 - Het is niet jouw schuld!

Wat is het verschil tussen een pessimist en een optimist? Een van de grootste verschillen is gelegen in het duiden van positieve en negatieve ervaringen en gebeurtenissen.

Een optimist zoekt de verklaring voor een vervelende gebeurtenis in een externe factor zoals toeval of andere mensen, terwijl een pessimist de schuld voor het nare wat hem overkomt bij zichzelf legt.

Wanneer je het niet lukt om alles te doen wat er van je verwacht wordt, wijt je dit misschien aan jezelf, doe niet genoeg mijn best of ik ben niet slim genoeg. Het is dus MIJN SCHULD!

Een gezondere, optimistischer benadering zou zijn om te onderkennen dat ons onvermogen om alles aan te kunnen wat er van ons verwacht wordt, te wijten valt aan externe factoren. Het ligt dus NIET AAN JOUW!

Er is teveel wat je moet doen, de informatiestroom die op je af komt daar heb je geen vat op, en je kunt nu eenmaal niet alles doen. PUNT

Dat er te veel op je af komt, ligt dus niet aan jou. Het is dus ook NIET JOUW SCHULD dat je niet alles kunt.

Irma

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Wees mild voor jezelf

Wees niet alleen mild voor de ander, maar ook voor jezelf.

Hoe reageer jij als iemand anders iets vergeet of bijvoorbeeld te laat op een afspraak komt? Ben je dan kritisch of keur je de ander dan af of ben je mild of aardig voor de ander? Als je dat bij een ander niet doet, pas dit ook eens toe op jezelf, wees mild en aardig voor jezelf.
Dat geeft ruimte.


1

deel deze tip

Tip 102 - Een bus vol IKKEN

De metafoor van de bus wordt vaak gebruikt in het werken met Voice Dialogue ontwikkeld door Hall en Sidra Stone, twee Amerikaanse psychologen, begin jaren ’70. Beeld je in dat jij zelf een bus vol IKKEN bent. Bepaalde IKKEN nemen vaak het stuur van je bus in handen en zijn belangrijke chauffeurs.

Volgens Hal en Sidra Stone, kan ieder mens verschillende IKKEN ontwikkelen. Je ontwikkelt deze ‘IKKEN als kind door je ouders, vriendjes, vriendinnetjes of andere mensen om kwetsbaarheden te vermijden en de controle te houden.

Deze IKKEN opereren als zelfstandige energieën, ieder met een eigen wil, gedachten, gevoelens, wensen en bewustzijn. Deze IKKEN zijn bijvoorbeeld de beschermer, beheerser, drammer, criticus, perfectionist of behager. Wij zijn ons meestal niet bewust van deze verschillende IKKEN omdat we denken te leven vanuit één ‘ik’, die bewust handelend kan optreden en vrije keuzes kan maken.

Stones wijst erop bewust alle IKKEN in jezelf te gaan (h)erkennen, ze vanuit het lager onbewuste naar buiten te laten treden, niet te veroordelen en ze tot een innerlijk dialoog uit te nodigen. Het ‘primaire zelf' wordt zich daardoor bewust van de verschillende IKKEN en wat die mee te delen hebben.

Er wordt aandacht besteed aan de toestand van 'getuige zijn', die Stone de staat van awareness noemt. Daarin kan integratie van de IKKEN plaatsvinden. Je bent dan in contact met alle IKKEN en ook de perfectionist in jezelf.


Leonieke

1

deel deze tip

Tip 103 - Perfectionisme als paradox boek

Het boek "De perfectieparadox" biedt je praktische tips voor het loslaten van je eigen perfectionisme. En je leest hoe je als leider omgaat met perfectionisten in je team. Met de inzichten uit dit boek kun je de cultuur van perfectionisme in je organisatie aan de kaak stellen en veranderen. Een goed onderbouwd én praktisch boek voor iedereen die – nu nog – streeft naar perfectie.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 104 - Boektip: Hoezo perfect

Als je merkt dat je verstrikt raakt in zelfkritiek en zelfveroordeling, als je worstelt met deadlines, als je je eigen succes saboteert, dan kan het zelfhulpboek “hoezo perfect” je wellicht helpen om dit aan te pakken.

Want een hoge mate van perfectionisme creëert helaas angst en stress. Het beschadigt langzaam je zelfvertrouwen, waardoor je je eenzaam en waardeloos kan gaan voelen. En als je alsmaar bezig bent ‘alles voor iedereen’ te zijn, wat wil je zelf dan eigenlijk? Wie ben jij dan? Is dit ook jouw ervaring? En ben je eraan toe om hier verandering in te brengen?

Door een balans te gaan vinden tussen gezonde en onmogelijk hoge eisen stellen aan jezelf? Aan de hand van dit werkboek kun je ontdekken waar jouw zucht naar perfectie vandaan komt en wordt de impact ervan op je leven en je relaties duidelijk. Door met behulp van de oefeningen en voorbeelden in dit boek te ontdekken wat jij echt belangrijk vindt in jouw leven.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 105 - Dat stemmetje

In je hoofd wat je steeds maar weer vertelt dat je net niet goed genoeg gepresteerd hebt kan er voor zorgen dat je alle reacties vanuit je omgeving kleurt in dat licht. Jammer van de mooie resultaten (die je niet ziet) of die goede feedback (die je niet hoort). Zet dat stemmetje eens wat zachter. Je hebt het tenslotte alleen maar nodig als er echt een dreiging is.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Pak je perfectionisme aan

Een vorm van perfectionisme is alles zo efficient mogelijk willen doen.

Dat wat begint als streven naar tijdswinst kan dan eindigen in een leven waar alle mogelijkheid tot spontaniteit en onverwachtse gebeurtenissen zijn wegbezuinigd.

Op de lange termijn verdwijnt zo het plezier uit je leven en vul je je tijd met 'moetens'. Daar word je natuurlijk niet blij van. Je therapeut kan samen met jou een plan maken om dit aan te pakken.


1

deel deze tip

Tip 107 - Eigenwaarde

Eigenwaarde

Geef je eigenwaarde eens een cijfer. Dus hoe jij jezelf ziet in de meest brede zin van het woord. En zet daarna eens de kenmerken van een denkbeeldig persoon op een rijtje die jij een dikke 10 zou geven voor de eigenwaarde.

Bekijk eens realistisch in hoeverre jij misschien al voldoet aan bepaalde punten en aan welke punten je iets kunt doen. Maak daar actiepunten van voor jezelf.


1

deel deze tip

Tip 108 - Vetrouwen vinden op deze manier:

Controle. Houd jij ook zo dat alles perfect geregeld is, goed voorbereid op pad gaan, alles gecheckt, schoon en in orde? Dat alles op een vaste plaats ligt, je het het makkelijk kan terg vinden en er geen rommel te zien is?
Vindt jij het lastig om te vertrouwen dat als je niet alles geregeld hebt, het tóch goed komt? Merk jij dat hoe spannender het wordt je meer behoefte hebt aan controle? Is het je ook opgevallen dat het je nooit lukt om écht alles te controleren en dat niets écht perfect is?
Het leven is één grote beweging van verandering en onverwachtse dingen.
Wil jij meer vertrouwen?

TIP: Adem dan eens die in je buik op het moment dat je het niet vertrouwd. Herhaal dat drie keer en besluit eens vijf minuten niets te doen en de situatie eens aan te zien. Je zult merken dat datgene waar je controle over wilde hebben zich zo maar vanzelf heeft opgelost. Niets doen, doet soms wonderen!


1

deel deze tip

Tip 109 - Perfectionisme en onzekerheid

Zelfkritiek is een manier waarop veel mensen zichzelf tot perfectie proberen te motiveren . Zelfkritiek maakt onzeker. Het streven naar perfectie lijkt bij onzekerheid houvast te geven, maar zelfkritiek versterkt de onzekerheid.

Wat te doen?
Het onderzoeken van je onzekerheid is een sleutel. Kun je het gevoel van onzekerheid herkennen? Wat is dit voor een gevoel? Wat mis je in jezelf als je je onzeker voelt? Is het een gevoel van gebrek aan waarde, ondersteuning, capaciteit?


1

deel deze tip

Tip 110 - Zelfcompassie

Wat kun je de lat in je leven hoog leggen.
Er is altijd een 'beter', een 'meer', een 'nog verder'.
Rusteloos moet het perfect.
Stop eens even.
Haal eens heel diep adem.
Kijk eens om je heen.
Wat zie je, wat hoor je, wat voel je?
Laat dát er eens zijn en bekijk jezelf eens met vriendelijke ogen.
Bemoedig jezelf eens zoals jij je beste vriend of vriendin zou bemoedigen.
Met al je ups en downs. Gewoon zoals je bent. Je bent niet alleen.
Boos, blij, bang of verdrietig.
Train jezelf in zelfcompassie. Wil je daar meer over lezen? Kijk dan eens op de site van mijn praktijk.

Janneke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - Schiet op, schiet op want we moeten nog ontspannen.

Hoewel deze titel wat mij betreft op heel veel vlakken van toepassing is, wil ik 'm deze keer inzetten voor het ouderschap. Het ouderschap waarbij de lat hoog ligt. Zo hoog dat we er wel aan onderdoor moeten gaan. En laten we dat nou juist willen voorkomen. Wat zou het fijn zijn als we onszelf een goed genoeg ouderschap zouden kunnen toestaan. Maar nee hoor, de onrust drijft ons voort en verlangt dat we het beter dan ons allerbest moeten doen. Met schaamte en schuld als effect omdat we niet goed genoeg zijn.

Klaar daarmee! Als moeder van vier gun ik het iedereen. Want als ik niet perfect hoef te zijn, hoeven mijn kinderen dat ook niet. Fijn toch?

Ondersteunend boek: eenvoudig moeder van Marjolijn de Galan; 8 stappen naar meer balans.

Hartelijke groet

Jolanda

1

deel deze tip

Tip 112 - Wat voedt je behoefte aan perfectie?

Wat voedt je behoefte aan perfectie?

Als je de behoefte voelt om alles ‘perfect’ te willen doen, dan is daar een reden voor. Denk eens na, wat komt bekend voor: ben je bang dat je fouten maakt?, geeft het een gevoel van controle?, ben je bang door de mand te vallen in je werk?, hoop je dat de ander je ziet staan als je alles ‘perfect’ doet? of ben je misschien bang dat je er niet leuk genoeg bent als het niet perfect is?

Iets ‘perfect’ willen doen, kost veel energie. Heel veel energie. En ondanks al je pogingen zal je je doel van perfectie niet bereiken. Er is altijd iets te ontdekken wat nóg beter had gekund. Door met de onderliggende reden aan de slag te gaan, kan de behoefte aan perfectie verzachten. Je mag jezelf leren omarmen. Je bent helemaal goed, precies zoals je nu bent.


1

deel deze tip

Tip 113 - Wat is genoeg?

Perfect, bestaat dat? Dat willen we zo graag. maar je doet het (denk je of blijkbaar) nooit goed genoeg. En wat is genoeg?
Hoe veel langer wil jij jezelf die druk opleggen. Ik ga graag met jou na waar die drijfveren vandaan komen. Ook laat ik je kritisch (en dat ben je al) zien wat de do's en don'ts zijn. Veel succes ik zie je graag


1

deel deze tip

Tip 114 - de andere kant van perfectionisme

Veel mensen kennen hem wel: de perfectionist zijn. Tot in het extreme en het is nooit goed genoeg. Hierdoor krijg je er ook geen goed of fijn gevoel bij/van.
Eigenlijk alleen maar stress bijvoorbeeld... Het is echter zo dat de perfectionist in jou een deel is. Je bent het niet zelf. Dit noemen we een subpersoon. Samen met een therapeut kun je kijken waarom deze ontstaan is en.. wat de andere kant is van de perfectionist. Dit geeft veel inzicht en rust waardoor je dit deel in kunt zetten waar nodig, en hem niet meer hoeft te leven.

Mascha

1

deel deze tip

Tip 115 - Wie bestuurt jouw levensbus

Wie bestuurt jouw levensbus?

Vrijwel iedereen heeft stemmen in zijn/haar hoofd. Je kunt ze subpersoonlijkheden noemen. Deze delen van jou hebben allemaal hun eigen functie in jouw bestaan. De kunst is om deze stemmen te leren herkennen en van elkaar te onderscheiden zodat je weet welk deel van jou aan het woord is. Welk deel van jou achter het stuur van jouw levensbus zit. Elke stem heeft zijn eigen agenda en handelt daar ook naar. Als je je daar niet bewust van bent zul je soms dingen doen die je eigenlijk liever niet doet. Dat krijg je als iemand anders je bus bestuurt. Die brengt je op een plek waar je misschien liever niet zou zijn.

Niet iedereen heeft dezelfde subpersoonlijkheden. Dat maakt ons wie we zijn. Ook is niet iedere stem even groot aanwezig. Sommige komen maar zelden aan bod. Anderen voeren dagelijks het hoogste woord. Ik zal een aantal voorbeelden van stemmen in je hoofd noemen die je misschien wel herkent, of herkent bij anderen.

De pleaser : Het deel van jou wat graag in een goed boekje staat bij anderen (bewust of onbewust) Het deel wat zich vooral op anderen en hun behoefte richt. De pleaser wil dat jij er alles aan doet om een ander een goed gevoel te geven, zelfs al gaat dat te kostte van jezelf. Nee zeggen vindt de pleaser niet prettig. Hij heeft een hekel aan ruzie of onenigheid.

De pusher: De pusher is nooit tevreden. Hij vindt dat er altijd wel een tandje bij kan. De pusher zorgt ervoor dat je dingen bereikt in je leven. Hij vindt prestatie het belangrijkste wat er is. Dit geeft een mens aanzien en respect. De pusher luistert slecht naar je eigen grenzen en walst daar gemakkelijk overheen. Niks doen is in zijn ogen het laagste wat er is. Er is altijd wel iets nuttigs te doen in het leven en lummelen hoort daar niet bij.

De (rationele ) denker: De denker is gericht op feiten en zekerheden. Hij laat niets aan het toeval over. Zorgt ervoor dat alles goed geregeld is en laat gevoelens het liefst links liggen. Wanneer anderen aangeven dat ze zich gekwetst voelen kan hij gerust zeggen dat ze zich niet zo moeten aanstellen.

De criticus: De criticus laat je graag weten wat je fout doet in het leven. Hij vergelijkt je graag met anderen en meestal kom jij dan niet al te positief uit de bus. Je innerlijke criticus heeft vaak zoveel commentaar en is vaak zo hard dat je geen vijanden meer nodig hebt. Iemand met een sterke criticus heeft op den duur weinig zelfvertrouwen over.

Het innerlijke kind: Ons innerlijke kind is vaak spontaan en enthousiast. Houd van creativiteit en gek doen. Echter is het ook onze bange en verdrietige kant. De kant die het meest gevoed wordt in je jaren naar volwassenheid zal het sterkst aanwezig zijn. Je innerlijke kind is eigenlijk je kwetsbare kant, om hem te herkennen moet je extra goed je best doen.
Dit is maar een kleine greep subpersoonlijkheden, er zijn er nog veel meer zoals: De controleur, de zorgeloze, de levensgenieter, de excuustruus, de perfectionist enz…

Wanneer een van je subpersoonlijkheden aan het stuur zit is het van belang dat je dit opmerkt. Pas dan kun je zelf bewust de keuze maken het stuur over te nemen en vanuit je gezonde zelf keuzes of stappen te maken die belangrijk voor je zijn.

Misschien kun je wel wat hulp gebruiken om je persoonlijkheden te leren kennen en kun je wel wat tips gebruiken om ze achter het stuur vandaan te halen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Het masker van perfectie en de moed hem af te zetten

Perfectionisme heeft twee gezichten; het kan je veel brengen en vaak kost het ook heel veel.
Je kunt bergen verzetten, bent precies, kunt veel bereiken. Alleen drijf je jezelf ook vaak tot het uiterste, het geeft stress en is vaak vermoeiend.

Eronder schuilt een verlangen om er helemaal te mogen zijn, om niet afgewezen te worden, om erkend en geliefd te worden.
Perfectionisme ontstaat als bescherming tegen de pijn die we als kind hebben ervaren. Je voelde je onbewust bijv. niet gezien, waardoor je extra je best ging doen zodat je opgemerkt zou worden.
Of je ontving geen liefde en steun op een manier die je het liefste had gewild; je dacht onbewust als ik maar heel lief ben, goed mee help, goede cijfers haal etc, dan krijg ik vast die liefde wel.

Onbewust leven we nu nog vanuit de hoop van het kind in onszelf.
Via ervaringsgerichte therapie kun je hier weer contact mee krijgen en a.h.w. jezelf gaan geven wat je als kind hebt gemist. Hierdoor wordt wat andere vinden en wat je móet doen en bereiken minder dringend.

Je zet ahw je masker van perfectionisme af. In het begin voelt dit kwetsbaar, maar het scheelt veel energie, brengt je dichter bij jezelf waardoor je kunt gaan leven vanuit jezelf ipv je te richten op mogelijke verwachtingen van anderen. Zo kom je steeds meer in contact met jezelf, met mildheid en ga je keuzes maken die goed zijn voor jou

Lott

1

deel deze tip

Tip 117 - Loslaten van perfect te willen of moeten zijn

Niemand is perfect en toch verlang je van jezelf perfect te zijn. Moet de lat zo hoog liggen? Is dat iets wat je zelf wilt of heb je dat van huis uit meegekregen? Onderzoek waarom je zo perfect moet zijn. Wanneer je weet waarom je dit doet en je merkt dat je het wilt veranderen, dan kun je langzaamaan los laten. Durf imperfect te zijn.
Brené Brown heeft er een mooi boek over geschreven 'De moed van imperfectie'. Een aanrader om te lezen.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 118 - Proactieve benadering

Een fout onmiddellijk erkennen en ervan leren is een proactieve benadering. Hierdoor verander je een vergissing in een geslaagde onderneming
Succes ligt in het verlengde van vergissingen!

Jeanine

1

deel deze tip

Tip 119 - Empathisch luisteren

Empathisch luisteren;
Luisteren met de intentie om de ander te begrijpen. Dit luisteren houdt in dat je je verplaatst in het referentiekader van de ander.
Je hoeft het niet eens te worden met de ander, maar je laat merken dat je verstandelijk en gevoelsmatig begrip voor de ander hebt.

Jeanine

1

deel deze tip

Tip 120 - Stop met de lat steeds hoger leggen

Perfectionisme betekent dat je de lat steeds hoger legt. Als je de lat bereikt hebt leg je hem weer hoger. Wat je zo creëert is een continue gevoel van nooit goed genoeg zijn.

Perfectionisme bevestigt dus de onjuiste overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Het is een vicieuze cirkel, er is geen uitweg ... totdat je stopt met die lat steeds hoger te leggen en gaat inzien dat je al helemaal oké bent zoals je bent en het helemaal niet nodig is om jezelf te bewijzen.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Niet perfect is ook goed!

Niet perfect is ook goed!

Perfect is de 10! Altijd een 10 willen halen of nastreven is niet realistisch.
Ga voor een 7 of een 8, dat is nog steeds een ontzettend hoge score. Want het gaat om het gemiddelde. Als er dagen/dingen zijn die voor jou een 9 scoren (dat is een zeer hoog cijfer) en je haalt een andere keer een 5, wat af en toe de realiteit is, dan heb je een gemiddelde van een 7.

Wees mild voor jezelf, ervaar je een keer een lage score, kijk naar het gemiddelde!


1

deel deze tip

Tip 122 - Een 8 of 9 is ook oké

Train jezelf, dat kun je want je wilt het graag goed doen. Een 8 of 9 is ook oké. Zoek een gebied uit van je leven waarin je tegen je perfectionisme aanloopt. Bijv. altijd op tijd: dan ben je vast vaak een paar minuten vroeger, op tijd is ook goed, doe dat eens een aantal keer en kom niet te vroeg, maar precies op tijd of misschien wel een minuutje later. Hou het vol, hoe langer je het vol houdt, hoe meer het blijft en het jou gaat helpen om meer los te laten.


1

deel deze tip

Tip 123 - Je doel kan zijn...

Soms lijkt de taak zo overweldigend, dat de aanzet uitblijft. Probeer jezelf ten doel te stellen niet de taak (af) te maken, maar er aan beginnen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 124 - Ben ik dat?

Weten hoe je brein werkt, dit boek is een echte eye opener voor als je meer wilt weten over dat prachtige en ingewikkelde brein:
Dit boek met de titel : Ben ik dat? van Mark Mieras gaat in op allerlei processen in het brein die ervoor zorgen dat we alle informatie die binnenkomt betekenis krijgt. Verrassend!


1

deel deze tip

Tip 125 - kijk om je heen

Juist alles goed willen doen, doorgaan tot het uiterste, tot het perfect is?? Perfect ? Wat is perfect? Zo bezig zijn met het behalen of streven naar dat perfectionisme, maakt dat je de weg er naar toe vaak mist, en alle mooie dingen er om heen. Het niet willen falen is vaak het tegenovergestelde, geen fouten mogen maken, beter willen/moeten zijn. Leer om het perfectionisme los te laten, en dat jij ok bent zoals je bent. Zodat kan je leren genieten van het pad dat je aan het bewandelen bent.

floor

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Toestemming

Aardiger zijn voor jezelf zorgt ervoor dat perfectionisme afneemt. Hier heb je slechts één woord voor nodig: toestemming. Geef jezelf toestemming om te genieten. Geef jezelf toestemming om in het moment te kunnen genieten. En..hoe vaker jij jezelf die toestemming geeft , hoe aardiger en milder jij voor jezelf zult zijn !


1

deel deze tip

Tip 127 - Richten op de handelingen die je hebt gedaan

Het kan helpen om de dingen die je doet te zien als een kladversie. Hiermee haal je de lat omlaag. Natuurlijk vraagt het moed om te gaan voor 'goed genoeg', maar het is zo bevrijdend!

Daarbij is het ook helpend om niet te focussen op de resultaten, je kunt je beter richten op de handelingen die je hebt gedaan om iets te bereiken.
Uit onderzoek blijkt dat dit veel motiverender werkt.

Anne-Marie

1

deel deze tip

Tip 128 - Waar word jij blij van?

We zijn vaak verleerd om ons gevoel te vertrouwen.
Vragen die kunnen helpen bij het maken van een keuze:
Waar word ik blij van?
Wat zou Liefde doen?
Wat zegt mijn hart en wat zegt mijn hoofd?

Als je een keuze moet maken kan het helpend zijn om afstand te nemen door bijvoorbeeld een mooie wandeling te maken. Tijdens de wandeling moet je niet teveel nadenken over het onderwerp van je keuze. Je onbewuste zal er verder mee aan de slag gaan, als je dan weer terugkomt van de wandeling is het ineens duidelijk en weet je wat je moet kiezen.

Anne-Marie

1

deel deze tip

Tip 129 - Schud jezelf los

Het gevoel van perfectionisme kan beklemmend werken. Langzaamaan krijg je steeds minder lucht, en verstijft er van alles in je lichaam.
Door jezelf los te schudden en te bewegen zoals je nooit doet, bijvoorbeeld gekke bekken trekken of je armen en benen onafgestemd op elkaar te bewegen, kan bevrijdend werken. En vergeet voor niet om geluid te maken, op dezelfde manier zoals je armen en benen bewegen :-),


1

deel deze tip

Tip 130 - Goed genoeg perfectie versus imperfectie

wanneer is goed GOED genoeg.
Kan je de perfectie zien van imperfectie?
De perfecte kracht van imperfectie,

De dualiteit en de eenvoud van het leven, het ontdekken van de dualiteit en het leren kennen van je gedachten, kunnen helpend zijn om je imperfectie van je perfectionisme in te laten zien.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Sluit vriendschap met je perfectionist

Sluit vriendschap met je perfectionist.
En gun jezelf de vraag: Waar helpt deze perfectionist mij bij in dit leven?


1

deel deze tip

Tip 132 - Verschillende stemmen

Raak je ook zo gefrustreerd wanneer het nog niet zo gaat zoals je wil? Je snapt toch rationeel wel wat er allemaal inmiddels gebeurt? Waarom is het dan zo lastig om je patroon te veranderen?

Vaak zit er irreële angst onder en deze mag eerst onderzocht worden. Angst is een hele normale emotie en ook heel welkom wanneer de angst op een functionele manier werkt. Oprechte angst met oversteken en om aangereden te worden is uiteraard heel handig, maar wanneer een angst je belemmert om de dingen te doen die je eigenlijk wil, of dat je juist naar innerlijke rust verlangt is het wel fijn wanneer je dit onderzoekt. Je wordt voor het grootste deel door onbewuste processen gestuurd en het helpt om op bepaalde vlakken een deel bewust te maken, hierdoor ga je begrijpen waarom je doet wat je doet en wat je kan doen om deze patronen weer in eigen regie te nemen en je niet meer te laten sturen door je strategieën (bijv door angstige of beschermende delen in jou). Luister eens naar de verschillende tikken in jou met aandacht en liefde. Wat zijn hun positieve intentie voor jou? Ja, positieve intentie, want ze hebben je tot nu heel goed gediend. Kijk liefdevol naar deze delen in jou, want ze hebben heel hard voor je gewerkt.

Vervolgens kun je een situatie pakken en kijken welke stemmen (ikken) er steeds tevoorschijn komen. Zo ontstaat er een patroon. Kijk vervolgens eens of een ander deel eerder aan bod kan komen, waardoor er een totaal andere uitkomst kan komen. Een therapeut kan je hierbij begeleiden en ondersteunen.


1

deel deze tip

Tip 133 - Perfectionisme is de vijand van het goede

Perfectionisme is de vijand van het goede.
Deze uitspraak helpt mij (soms) om een tandje lager te gaan, om iets minder mijn best te doen, om mezelf eraan te herinneren dat goed, goed genoeg is.
En vaak zelfs beter dan perfect.


1

deel deze tip

Tip 134 - verwacht niets, waardeer alles

Verwacht niets, waardeer alles


1

deel deze tip

Tip 135 - Je best doen zonder verwachtingen

Je best doen zonder verwachtingen

Weet dat het altijd beter en anders kan. In plaats van je te verliezen in volmaaktheid zeg dan tegen jezelf: ‘Ik doe mijn best zonder verwachtingen.’ Dat geeft vrijheid en ruimte. Je best doen is het hoogste aanspreken in jezelf.

Kijk ook eens naar wat maakt dat jij te veel je best doet. Is het omdat je de bevestiging nodig hebt, dan wil je er iets voor terug, en ben je aan het ‘halen’. Wanneer jij je best doet zonder verwachtingen, dan ben je aan het ‘geven’.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Mislukking is een nieuwe kans

Mislukking is een nieuwe kans

“Een mislukking is niets anders dan een kans om opnieuw en intelligenter te beginnen.”
Een quote van Henry Ford (1863-1947) – Uitvinder van de personenauto

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 137 - Jouw perfectionist deel

Hoe ga je om met jouw perfectionist deel? Door aandacht te geven aan dit deel van jezelf kan je uiteindelijk leren om hier mee om te gaan. Jouw perfectionist deel wil jou beschermen - zoals die altijd heeft gedaan en door samen te werken en uit te vinden wat het is dat beschermd wordt, kan perfectionisme zich een beetje terugtrekken en weer vertrouwen hebben in jou en dat het goed komt.


1

deel deze tip

Tip 138 - Wie vraagt jou om perfect te zijn?

Sommige mensen zijn wat zorgvuldiger en anderen wat nonchalanter en dat kan beiden helemaal prima zijn zolang het niet teveel doorslaat. En perfectionisme is een doorgeslagen vorm van zorgvuldigheid.

Perfectionisme komt vaak voort uit onzekerheid en het dan helemaal goed willen doen zodat je niet faalt naar de ander toe of naar jezelf toe. Weet dat in verreweg de meeste gevallen waarin dit voor jou speelt het iets is wat je van jezelf vraagt en wat de ander niet van jou verlangt of verwacht.

Perfectionisme en onzekerheid hebben eigenlijk altijd een oorsprong en als je er veel last van hebt dan kan het goed zijn om hier samen met een therapeut naar te kijken om dit te kunnen helen.


1

deel deze tip

Tip 139 - Quote van Brené Brown

“Perfectionisme is niet hetzelfde als streven om het beste uit jezelf te halen. Perfectionisme is de overtuiging dat als we perfect leven, er perfect uitzien en perfect handelen, we de pijn van schuld, oordeel en schaamte kunnen minimaliseren of vermijden. Het is een schild. Het is een schild van twintig ton dat we rondsjouwen met de gedachte dat het ons zal beschermen, terwijl het in feite het ding is dat ons echt verhindert te vliegen."

Quote van Brené Brown


1

deel deze tip

Tip 140 - Boekentip: "Mindset "

Boekentip: "Mindset " Carol S Dweck.

In dit boek legt Dweck uit dat het niet alleen onze vaardigheden en talenten zijn die voor succes zorgen, maar ook onze statische of op groei gerichte mindset. Ze maakt duidelijk waarom het prijzen van de intelligentie en het talent van onze kinderen niet bevorderlijk is voor hun zelfvertrouwen en prestaties, maar hun succes zelfs in de weg kan staan. Dweck vertelt over hoe de werking van de hersenen en liefde voor leren een veerkracht kan creëren, die de basis vormen voor prestaties op elk terrein.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Boekentip : Loslaten

Een goed boek over dit onderwerp is: Loslaten - Jan Wolter Bijleveld & Ingeborg Deana.


1

deel deze tip

Tip 142 - De valkuil van kwaliteit willen leveren

Perfectionisme
Perfectionisme is eigenlijk de valkuil van kwaliteit willen leveren, dingen goed willen doen. Een mooie eigenschap maar zodat het perfectionisme wordt, kun je er knap veel last van hebben. Als je overweegt om je perfectionisme te veranderen, is het nuttig je bewust te worden van de voor- en nadelen die eraan kleven. Ook is het goed je er een voorstelling van te maken wat voor- en nadelen zijn van minder perfectionistische gedragingen.
• Schrijf voor- en nadelen op voor jouw streven naar perfectie
• Schrijf voor- en nadelen op van genoegen nemen met minder dan perfect
Trek een conclusie en omschrijf je voornemen. Deel dat gedrag op in kleine stapjes zodat je weet dat je het daadwerkelijk uit gaat voeren.


1

deel deze tip

Tip 143 - Een timer voor je taken

Perfectionisme
Merk je dat je teveel tijd kwijt bent met dingen perfect doen?
Zet een timer voor taken. Je blijft dan minder lang hangen in details.


1

deel deze tip

Tip 144 - Mindfulnessoefening bij perfectionisme

Mensen die last hebben van perfectionisme kunnen baat hebben bij mindfulness. Doe bijvoorbeeld eens een bodyscan waarbij je met je aandacht van je tenen naar je kruin door je lijf gaat, en je met een nieuwsgierige houding opmerkt wat je in ieder lichaamsdeel voelt. Je kunt dit niet fout doen: je voelt wat je voelt en als je niets voelt dan is dat ook oké (want dat is wat er dan is: niets). Zelfs afdwalen is niet fout, dat is wat je geest nou eenmaal doet. En op het moment dat je het opmerkt dat je bent afgedwaald, ben je er eigenlijk meteen ook al weer bij.

Op deze manier krijg je meer voeling met je lijf en gevoel, wat je een andere leidraad in je leven geeft dan het zwartwitte goed/fout denken vanuit perfectionisme.

Vind je dit spannend, of zelfs wat eng, dan kun je het ook eerst onder begeleiding gaan uitproberen van bijvoorbeeld een psycholoog, of een mindfulness trainer.


1

deel deze tip

Tip 145 - Perfectionisme bij feestdagen

Terwijl ik dit schrijf is het bijna Kerst. Ik weet niet hoe het jou vergaat voor de feestdagen? Als je alles perfect wilt hebben dan kan de stress steeds verder oplopen. Je hebt bijna geen tijd om adem te halen zo druk heb je het met alles perfect maken.. voor de ander.
Wat gun ik jou dat jij ook kunt genieten van feestdagen. Wat zijn jouw behoefte? Wat vind jij leuk?
Ik heb ontdekt dat het bij elkaar zijn en elkaar zien en horen het allermooiste is van welke feestdag dan ook. Dat gun ik jou ook.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Prestatiedruk

In de maatschappij van vandaag voelen veel mensen een flinke druk om te presteren. We moeten een goede baan hebben, er goed uit zien en veel vrienden hebben. Doordat we zoveel van elkaar zien, is het makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen. Hierdoor wordt je (te) vaak geconfronteerd met het ogenschijnlijk ideale leven van een ander. Je eigen leven lijkt niet goed genoeg. Je wil meer en beter.

Door steeds tegen jezelf te zeggen dat wat jij hebt of doet niet goed genoeg is, geef je jezelf een negatieve boodschap. Die negatieve boodschap werkt door op je zelfvertrouwen. Langzaam wordt je zelfvertrouwen lager. Ondertussen probeer je steeds harder je best te doen om beter te worden. Je blijft het proberen en je bijt jezelf er steeds harder in vast. Je streeft een onhaalbaar doel na.

Als je te lang en te hard je best blijft doen om iets te behalen zonder dat dit lukt, heb je alle ingrediënten in huis voor een flinke dosis stress die tot overspannenheid en burnout kan leiden.

Kom terug naar jezelf! Dit doe je onder andere door weer meer van jezelf te gaan houden. Wie ben jij? Waar sta je voor? Richt je op de wereld om je heen. Wie zijn er belangrijk voor je? Wat beteken je voor deze mensen? Met mindfulness kan je meer in het hier en nu komen. Je maakt er de wereld iets kleiner van als het ware en het leert je ontspannen zodat de stress wat kan zakken.


1

deel deze tip

Tip 147 - Perfectionisme. Het is maar....

"Ik ben een perfectionist". Dat hoor ik geregeld in de praktijk. Door mensen met faalangst. Of een burn-out. Het zit in deze gevallen dus in de weg.
Perfectionisme is niet wie je bent. Maar wat je dóet. En dat is een groot verschil. Want je identiteit verander je niet zo 1,2,3. Je gedrag veranderen is daarentegen prima te doen.
Ontdek waar je perfectionisme vandaan komt. Het is vaak maar aangeleerde strategie. Dan wordt iets minder perfectionistisch worden een stuk makkelijker.


1

deel deze tip

Tip 148 - Over-piekeren

Bemerk je vaak te piekeren? En wil je dat graag veranderen?

Nodig jezelf eens uit tot een moment van over-piekeren: huh? over-piekeren? Ja, precies dat... Over alle voorwerpen die je in de kamer waar je in zit ga je er eens op los piekeren; met het overdreven gebruik van gekke stemmetjes en gekke gezichten erbij! Bijvoorbeeld; blijft die tafel wel altijd rond? of is een vierkante tafel beter? en zijn de vier stoelen wel voldoende? en die kleur van de stoelbekleding? etc etc. De intentie is dat je dit zo uitvoerig doet zodat je op een gegeven moment zult bemerken dat het niets oplevert, dat je er zelfs om moet lachen, dat het je veel energie kost,...en er vanzelf mee stopt en werkelijk en dat je werkelijk iets leuks en nuttig gaat doen.


1

deel deze tip

Tip 149 - De verborgen agenda in acceptatie

Wanneer we vriendelijk zijn naar onszelf vanuit de bedoeling iets te fixen, is er een verborgen agenda. Het doel van de liefdevolle actie is dan dat je je erna beter voelt, wat dus eigenlijk ook de boodschap in zich draagt dat het nu niet goed is. Geen onvoorwaardelijke liefde dus. En wat dan als je je niet beter voelt? Dan is er weer voeding voor het niet-accepterende deel in jou.

Tip: wees eerlijk naar jezelf. Probeer je iets te fixen? Erken dit. En erken ook dat je hiermee dus iets van jezelf afwijst. Kan je hier lief voor zijn? Dit geeft wellicht de opening waar je op zoek naar was.


1

deel deze tip

Tip 150 - omgaan met perfectionisme

Ben jij een perfectionist? Dit levert je misschien vaak iets op, maar is ook een enorme valkuil. Omdat je altijd de controle wil houden en je jezelf moeilijk kunt begrenzen loop je het risico overbelast te raken. De vaardigheid zelfcompassie kan je helpen om milder naar jezelf te zijn. Hieronder geef ik je een oefening. Deze oefening komt vanuit de Methode ACT acceptance commitment therapie, wil je meer informatie neem dan gerust contact met mij op.Oefening 4 Doe het zelf! Een daad van zelfcompassie
Doel; dingen gaan doen uit zelfcompassie voor jezelf
Zelfcompassie is een manier om milder met jezelf om te gaan. Het is niet alleen een houding, het uit zich ook in gedrag. Wat zou jij voor jezelf kunnen doen komende week als daad van zelfcompassie? Hier volgen wat voorbeelden:
-Wat minder streng zijn voor jezelf
- jezelf vergeven voor een ‘stomme actie’
- fouten mogen maken
- in plaats van iets nuttigs doen iets doen wat alleen maar leuk is
- Jezelf iets gunnen
- jezelf verwennen met……
- een klein cadeautje voor jezelf kopen, zonder duidelijke reden
- in een drukke periode tijd nemen voor jezelf
- iets voor jezelf doen
Waar je van groeit (leuke cursus)
Wat goed is voor je (geestelijke) gezondheid
Ik ga de komende tijd voor mijzelf…..


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Vijand van het goede

Perfectionisme is de vijand van het goede, zei iemand ooit tegen me. Misschien raar, maar het helpt mij soms om de lat iets minder hoog te leggen en mezelf gerust te stellen dat goed goed genoeg is. Als ik perfectionisme 'doe' ben ik niet meer echt aanwezig, kan ik niet meer genieten van wie of wat er wel is. Zo jammer. Goed is goed genoeg. Echt waar.


1

deel deze tip

Tip 152 - Je controle neigingen verminderen

Een perfectionist heeft behalve het gevoel alles perfect te willen doen, vindt vaak ook nog andere obstakels op zijn weg:
  • veel stress
  • onzekerheid
  • faalangst
  • uitstelgedrag
  • control freak

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer de controleneigingen iets verminderd kunnen worden, of de stress kan afnemen m.b.v. cognitieve gedragstherapie, of de onzekerheid kan worden weggenomen m.b.v. dezelfde therapie, het perfectionisme ook zal afnemen !deel deze tip

Tip 153 - Oefening Innerlijke criticus/ perfectionist

Oefening Innerlijke criticus
De innerlijke criticus is dat deel van jezelf die je voortdurend
bekritiseert en veroordeelt. De criticus geeft jou de schuld van alles
wat er verkeerd gaat. Vergelijkt je met anderen, met hun prestaties
en talenten en concludeert dat je te kort schiet. Wij laten ons leiden
door de criticus, omdat dit ons is geleerd, omdat dit onze
overtuigingen zijn en omdat wij denken dat dit klopt. De criticus
verteld ons dat we dingen niet kunnen, niet moeten doen, dat iets
eng is, raar is, vreemd is, spannend, niet goed, verkeerd, fout.
Stel je eens voor, je hebt vast wel een moment gehad waarop jij
intuïtief heel sterk voelde dat je iets graag zou willen doen.

Oefening 1.
• Welke situatie komt er nu direct bij jou naar boven, waarvan jij
het werk van je innerlijke criticus herkent?
• Kijk nog eens naar wat je hebt opgeschreven. Wat zou de
onderliggende overtuiging hiervan kunnen zijn? Waar ben je
bang voor? Of waar oordeel je nu over? Wat is het dat jou
frustreert?
• Sluit je ogen en voel eens waar je het in jouw lichaam voelt,
wanneer je aan de gedachten denkt die uit jouw criticus zijn
ontstaan. Waar in je lichaam voel jij dit? Wat merk je op?

Oefening 2.
• Schrijf deze week elke dag eens op hoe en wat jouw criticus
tegen jou deed. Misschien werd je onzeker, voelde je angst?
Heeft jouw criticus jou ervan overtuigd om niet goed voor
jezelf te zorgen? Werk niet af te maken?

• Belangrijk is dat je dit alles doet zonder jouw criticus te
veroordelen. Blijf neutraal en val jezelf niet aan. Observeer het
gewoon, wees je er bewust van dat wat je opmerkt en schrijf
het op. Het opschrijven is belangrijk omdat het je ontzettend
veel inzichten gaat geven. Hoe langer je hiermee bezig bent,
hoe meer verbanden je gaat leggen en hoe beter jij jezelf gaat
leren kennen. Als jij jezelf echt goed leert kennen, zal je ook je
criticus gaan herkennen. En hoe vaker je dit gaat herkennen,
hoe makkelijker jij hem kunt tackelen.deel deze tip

Tip 154 - Mooi, Mooier, Mooierer . . . . .

Herken je dit? Is het bij jou ook nooit af? Kan en moet alles beter, groter, meer of schoner. Dit gaat je uitputten! Zoek dan hulp, praat erover, lees erover.

Dat is niet makkelijk, en vaak versterkt dat je gevoelens van stress en nog meer moeten. Je kunt jezelf helpen door deze boodschap op elk lijstje te zetten die je maakt: ZOEK HULP EN PRAAT EROVER
Er komt dan vanzelf een moment dat je het ook inderdaad gaat doen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 155 - Wat zit er achter jouw masker?

De maatschappij zadelt ons op het ideeën als 'voor succes kies je' en ' genieten moet'. In je kindertijd was je soms onzeker of boos omdat iets niet lukte, maar je leerde gauw af om dat te laten zien omdat je ouders je veel meer waardeerden als je lief was en je best deed. Dit aanpassen aan wat van je verwacht wordt, zorgt voor het masker dat je opzet. Van binnen misschien vol twijfels en onzekerheid, naar buiten toe redelijk en zelfverzekerd, je 'hebt alles goed voor elkaar'.
Als we nu met tegenslagen te maken krijgen: een verbroken relatie, ontslag, ziekte enz.dan voelen we ons mislukt, we denken dat anderen het beter doen want het leven is maakbaar.
De eerste stap om je masker af te zetten, is in te zien dat je niet perfect hoeft te zijn. En dat je niet op alles dat in je leven gebeurt invloed hebt. Waar je wel invloed op hebt is op je gedachten en op je gedrag.
Een therapeut kan je hierbij ondersteunen.
Zet die stap, deze kan je zoveel brengen!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - IT FEELS PERFECT TO BE IMPERFECT.

Wat een bevrijding, jij bent wie je bent, en dat is goed genoeg!
THERAPIE kan je helpen om je imperfecties niet af te wijzen maar onderdeel van je leven te maken.
Omarm je imperfecties, vergroot je tekortkomingen, geniet van je fouten. Dit lijkt zo makkleijk en aantrekkelijk, maar kan onvoorstelbaar moeilijk zijn.
Zoek hulp om je hierbij te helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 157 - Liefde

eigenlijk kun je deze tip overal en altijd toepassen; vraag je eens af " Wat zou Liefde nu doen, zeggen, laten weten"? als je ergens mee zit, tegen aan loopt of over loopt te piekeren. Heel eenvoudig en heel krachtig.deel deze tip

Tip 158 - Doe eens gek

Herken je dit? je bent perfectionistisch ingesteld en stelt hoge eisen aan jezelf.
Misschien heb je dat van thuis uit meegekregen. Misschien ook voel je je vanbinnen juist heel onzeker en werk je extra hard om maar niet te falen.

Als je je voortdurend aanpast aan verwachtingen van anderen en van jezelf, is de kans groot dat je je op een gegeven moment realiseert dat je het plezier in het leven zelf bent kwijtgeraakt. Dat is heel naar, maar het goede nieuws is dat je het ook weer terug kunt vinden!
Kies eens wat minder vaak voor dat wat verantwoord is en kies in plaats daarvan voor iets waar je blij van wordt, wat volgens jou misschien niet helemaal gepast is maar eigenlijk wel heel leuk en een beetje spannend.

Maak een top 10 van kleine dingen die je eigenlijk heel graag eens zou willen doen, maar waar je niet toe komt omdat je het te spannend, raar, onfatsoenlijk of tijdverspilling vindt.
Dat kunnen dingen zijn als skeelers aanschaffen, ook al vind je jezelf heel onhandig en te oud om daar mee te beginnen, of een hele middag in een hangmat gaan liggen met cocktails en een boek. Of je bouwt een tuinhuis, terwijl je nog nooit hebt geklust, gaat op zangles, koopt een heel opvallende jas of wat je ook maar kunt bedenken.
Zorg ervoor dat het geen dingen zijn waarvan je vindt dat je het moet doen, maar juist dingen die je nutteloos of raar vindt maar wel heel leuk. Doe dit puur voor jezelf of samen met een maatje. Maak er vooral geen challenge van; geniet van het doen zelf zonder te hoeven presteren.

Sta er achteraf even bij stil hoe het was om dit te doen. Maak een foto, of schrijf er in een paar woorden iets over op. Het maakt niet een uit of het fantastisch was of toch minder leuk dan je had gehoopt; je hebt het gedaan. Zie het als een ontdekkingstocht naar wat jou positieve energie geeft.deel deze tip

Tip 159 - Vergelijk liever niet en al helemaal niet oneerlijk

Vergelijken is sowieso geen goed idee en perfectionisten vergelijken zichzelf soms ook nog eens met de 'top'kwaliteiten/eigenschappen van meerdere mensen in hun omgeving. Ze vinden bijv. dat ze onderdoen voor de intelligentie van A., de humor van B., het lichaam van C., etc.... Zo doe je jezelf enorm tekort! Vergeet niet dat A, B en C ook niet al deze eigenschappen/kwaliteiten in 1 persoon hebben.deel deze tip

Tip 160 - Behandel jezelf zoals je een vriend(in) behandelt

Neem je voor om jezelf op dezelfde manier te behandelen als dat je dit bij een vriend(in) (of een ander geliefd persoon) zou doen. Waarom zou je jezelf minder gunnen?deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Het beste uit jezelf halen

Er is een verschil tussen perfectionisme en het beste uit jezelf halen. Wanneer jij je best doet om jezelf te ontwikkelen, en leg je de lat steeds hoger omdat je hier een uitdaging in ziet, dan is het positief. Je ziet je fouten niet als een mislukking en leert hiervan. Je vaart dan op je interne kompas en haalt de bevestiging uit jezelf. Maar stel je (te) hoge eisen aan jezelf en aan je werk omdat je (te) bang bent om te falen of te worden afgewezen, dan vaar je (te veel) op je externe kompas. Je hebt (te veel) bevestiging van buitenaf nodig om je een gevoel te geven dat je er toe doet. Maar een schouderklopje vindt iedereen fijn om te krijgen. En blijft ook belangrijk om te ontvangen en te geven.

De grootste overwinning is niet, dat je nooit faalt. Maar dat je weer opstaat als je bent gestruikeld. Ook als je struikelt kom je vooruit.

Anoniem


deel deze tip

Tip 162 - Doe iets buiten je comfortzone

Voel jij je onzeker en heb je last van perfectionisme? Misschien wil je geen fouten maken en aardig gevonden worden. Dat maakt dat je het vaak lastig vindt om iets nieuws uit te proberen. Want dan loop je kans om te falen.

Door dingen te doen buiten je comfortzone kun je veel bereiken. Je gaat je zelfverzekerder, zelfstandiger en onafhankelijker voelen. Door nieuwe dingen te proberen, kun je groeien. Daag jezelf uit de grenzen van je comfortzone op te rekken.

Neem een situatie, die je lastig vindt. Dit kan iets zijn waar je tegenaan loopt en waar je moeite mee hebt of waar je tegenop ziet. Beantwoord de volgende vragen:
Wat houdt je tegen? Welke gedachten of gevoelens heb je daarbij?
Wat levert je dit op op korte termijn?
Wat levert je dit op op lange termijn?

Beschrijf vervolgens zo concreet mogelijk wat je gaat doen om dit te doorbreken (wat, hoe, wanneer etc.). Voer dit vervolgens uit. En ervaar wat er gebeurt!

Ik wens je veel succes!deel deze tip

Tip 163 - Maak eens expres een (heel klein) 'foutje'

Perfectionisten vinden het heel lastig om een 'foutje' te maken en proberen dit koste wat het kost te voorkomen. Heb jij dit ook? Maak eens expres een (heel klein) 'foutje' en ervaar wat dit met jou doet en hoe de mensen in jouw omgeving hierop reageren. Alle kans dat het je enorm meevalt en je wat minder angstig gaat worden om een 'fout' te maken.deel deze tip

Tip 164 - Het beschermde je!

Perfectionisme is een overlevingsreactie. Blijkbaar is er een periode geweest dat het nodig was om te streven naar perfectie omdat de andere optie gevaarlijker was voor je voortbestaan. Dit heeft ertoe geleid dat je dit bent gaan geloven en dat andere opties verdwenen.
Via lichaamsgerichte therapie ga je aan hoe deze reactie voelt. Stap voor stap ga je de gevoelens die er aan vast zitten aan, je laat ze toe (angst, pijn, boosheid, eenzaamheid of iets anders). Hierdoor vergroot je de capaciteit om ermee te zijn en verliest het patroon van perfectionisme zijn kracht. Langzaam zal je merken dat het minder nodig is. Je hebt het niet meer nodig. Je kan de gevoelens die er onder zitten nu aan.deel deze tip

Tip 165 - Is het erg of is het vervelend?

Wanneer er iets vervelends gebeurd of gaat gebeuren. Bijvoorbeeld je hebt de presentatie die je morgen moet opleveren nog niet uitgewerkt op het niveau dat jij zou willen, maar de deadline nadert. Er doemen zich allerlei negatieve gedachten en scenario's in je hoofd af en je voelt de spanning in je lijf....
Ga even rustig zitten, haal een aantal diep adem en stel jezelf de vraag:
Is het erg of is het vervelend dat deze presentatie niet voor de volle 100% af is?
Als het vervelend is. Voor wie is het vervelend? En wat is daar vervelend aan?
Als het erg is. Voor wie is het erg? Wat is er erg aan? En wat is het ergste wat er dan kan gebeuren?
'is dat het allerergste wat er kan gebeuren?'
'Wat is daar zo erg aan, als dat gebeurt?'
Vraag jezelf vervolgens af:
In hoeverre is het reëel dat dit gebeurt?

Misschien dat er een gedachte voorbij komt, als:
'Dan gaan ze mij vast ontslaan?'
'Is het een reële gedachte dat ze mij gaan ontslaan?'deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - Imperfectie

Leer jezelf accepteren door je imperfecties te omarmen.deel deze tip

Tip 167 - Richt je aandacht op je voeten

Voel je je onzeker of gespannen? Richt je aandacht op je voeten en ervaar hoe ze contact maken met de grond/de aarde. Dit is een snelle manier om 'uit je hoofd' te gaan die je in alle situaties kunt toepassen, zowel staand als zittend.deel deze tip

Tip 168 - Als je verliest, verlies dan niet de les!

Verliezen is voor je persoonlijke groei belangrijker dan winnen, op welk gebied dan ook. Verliezen ondersteunt je op de weg ergens naartoe. Winnen is een kroon op je werk, een afsluiting van een periode en de start van een nieuw begin. Laat je hoofd niet hangen als je verliest en kijk wat je uit de ervaring kunt halen. Dat kan gaan over je vaardigheden op een bepaald gebied, maar ook over jouw (boze, verdrietige, opgeluchte, wanhopige) reactie op het feit dat je niet hebt gewonnen en – voor je gevoel – niet verder kunt. Neem je jezelf je verlies kwalijk? Waar zit hem dat in? Bevraag jezelf kritisch en krijg inzicht.deel deze tip

Tip 169 - Wees de beste vriendin ... van JEZELF

Dat wat je tegen je beste vriendin zou zeggen als je moest antwoorden op soortgelijke vragen of problemen die je zelf hebt. Meestal zijn dat liefdevolle en begripvolle antwoorden, met compassie en zonder strenge ondertoon.
Hoe mooi zou het zijn als je ook op die manier met jezelf kunt omgaan.deel deze tip

Tip 170 - hoe laat perfectionisme zich zien bij jou?

Waaraan herken je je perfectionist?
*stel je hoge eisen aan bijna alles wat je doet en verwacht je dat anderen ook de zaken tot in de puntjes/details perfect doen?
*heb je een overtuiging dat je niet goed genoeg bent/laag zelfbeeld?
*merk je op dat graag wilt dat dingen gegaan zoals jij gewend bent of gepland hebt/controle dwang?
*merk je dat je veel denkt en vooral piekert, overal commentaar op hebt?
* ervaar je veel angst om te falen, voor afwijzing, om de controle te verliezen of ziek te worden?
*merk je dat de neiging hebt om taken uit te stellen?
*heb je moeite met het maken van keuzes/beslissingen (keuzestress)?
*voel je je vaak verantwoordelijk op je werk of prive, waardoor je extra teken op je neemt?
*Ga je maar door en door, waardoor je over je grenzen gaat?
Zoals je in vele tips hebt kunnen lezen is er goed iets aan deze last van perfectionisme te doen doormiddel van therapie.


Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Ik voel me zo schuldig...

Vaak hebben perfectionisten last van schuldgevoel. Dit is het meest nutteloze gevoel dat er is. Tenzij je iemand iets hebt aangedaan, dan is het nodig om je verantwoordelijkheid te nemen en het goed te maken met de ander.
Maar mééstal is schuldgevoel gelinkt aan een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dan heeft schuldgevoel niets te maken met of je iets goed of fout doet, maar met het idee dat je niet voldoet aan de verwachtingen van een ander. Dit gevoel kan heel oud zijn, bijvoorbeeld in je jeugd zijn ontstaan.
Oplossing: Je hoeft niet te voldoen aan de verwachtingen van de ander.
Jij bent niet verantwoordelijk voor hoe een ander zich voelt.
Jij bent in de allereerste plaats verantwoordelijk voor jezelf, voor het invullen van jouw behoeften. En de ander is verantwoordelijk voor zijn/ haar behoeften. Dit is niet egoïstisch en heeft ook niets te maken met nooit een ander willen helpen zijn of haar behoeften te vervullen. Het heeft wél te maken met voelen wat bij jóú hoort en wat bij de ander hoort. En een bewuste keuze maken, vanuit liefde voor jezelf, vanuit vrijheid en vanuit plezier.deel deze tip

Tip 172 - Keuzes maken

Het gaat niet om de beste keus maken. Het gaat om het maken van een keus en er dan het beste van maken.deel deze tip

Tip 173 - Oh, die hoge lat

Doelen stellen en een plan maken doen we (vrijwel) allemaal. Zo groeien we en komen we daar waar we wezen willen. Maar als je de neiging hebt om je doel, of de lat zo hoog te stellen dat je eigenlijk van te voren al weet dat dat niet gaat lukken is dat niet helpend. Als het ware kijk je dan steeds tegen een veel te hoge lat aan. Dat vraagt om mislukking. En de teleurstelling. Zo wordt je niet zelfverzekerder. Stel bereikbare doelen en hou voor ogen dat alles wat je leert gepaard gaat met fouten maken. Je leert eerst lopen voor je kan dansen/schaatsen/klimmen of fietsen.

Mother says I was a dancer before I could walk
She says I began to sing long before I could talk

Zingt ABBA, maar je moet echt eerst leren praten voor je teksten als deze gaat zingen.deel deze tip

Tip 174 - Stop met herhalen en uitspreken van: "ik kan het niet"

Als er iets gebeurd wat niet goed gaat, heeft iemand met perfectionisme de neiging om in gedachten deze gebeurtenis talloze keren te herhalen. Hierdoor krijgt t geen wat niet goed ging steeds meer impact. Hoe vaker je denkt: ik kan niet goed communiceren, des te meer je het gaat geloven.
Door de kracht van de herhaling in je hoofd wordt t idee steeds sterker.
Elke keer dat je het in je hoofd hoort wordt het een stukje meer van jou. En dan ga je het zomaar geloven. Gebruik geen zinnen als: ik kan ook NOOIT.. of ik doe ook ALTIJD... Maar zie de gebeurtenis die niet zo ging als je zou willen als een situatie op zich. Dat haalt het oordeel eraf voor jezelf.deel deze tip

Tip 175 - Verlies je niet in details, kijk naar het totaalplaatje

Richt bewust je aandacht op het totaalplaatje en verlies je niet teveel in de details anders blijf je bezig. Vraag jezelf af: is dit goed genoeg in plaats van alles perfect te willen doen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - In hoeverre wijs jij jezelf af?

Perfectionisten zijn deep down vaak bang voor afwijzing. Bang om door de ander afgewezen te worden. Hoe ga jij eigenlijk met jezelf om? In hoeverre wijs jij jezelf af?deel deze tip

Tip 177 - Verwachtingen

Soms kun je een oplossing niet vinden omdat je vasthoudt aan je eigen verwachtingen.....

Impliciete boodschappen. Die stemmetjes in jouw hoofd die jou vertellen "je moet het wel goed doen en anders liever niet" of "alleen het beste is goed genoeg". Dientengevolge denken wij "dat het zo hoort", dat dat is wat van ons verwacht wordt.

Het zijn onze normen en waarden. Maar normen en waarden zijn niets meer dan boodschappen die ons, meestal door onze ouders, meegegeven zijn. En die zijn niet voor iedereen gelijk! Oftewel, er zijn meer smaken dan alleen jouw eigen normen en waarden.

Naarmate wij ouder worden nemen wij de regie over ons eigen leven en hebben wij de gelegenheid om deze normen en waarden tegen het licht te houden. Wij mogen als het ware opnieuw gaan puberen en opnieuw gaan proeven wat wij van deze boodschappen vinden. En deze puber komt misschien wel tot de conclusie dat hij/zij best wel eens iets mag proberen EN fouten mag maken! Dat "fouten maken MOED" (zie boek van Remco van der Drift). Het is dus nooit te laat om je af te vragen of die stemmetjes wel bij jou passen en of er nog andere smaken te ontdekken zijn.

Ga maar eens lekker puberen en ontdekken!deel deze tip

Tip 178 - systemisch werken bij perfectionisme

Als je erg perfectionistisch bent, is de kans groot dat je dat hebt meegekregen van je (voor)ouders. Systemisch werken, familieopstellingen dus, kan helpen zijn om dat een beetje los te latendeel deze tip

Tip 179 - Perfect? Is dat aantrekkelijk?

Veel cliënten blijken te beschikken over een drang tot perfectionisme.
Laatst vroeg ik een client: "Zijn perfecte mensen eigenlijk wel zo leuk in de omgang?". Daar schrok deze persoon van, was even stil en zei: "Nee, eigenlijk helemaal niet!"
Met de neiging het allemaal perfect te willen doen, bouw je onbewust een scherm om je heen; niemand kan je kritiseren, het is toch allemaal volmaakt?
Je gaat daarmee onwillekeurig interessante relaties uit de weg.
Schudt die neiging tot perfectionisme van je af, treedt uit je comfortzone en laat je verrassen. Wellicht voelt dit als een lang gekoesterde bevrijding!deel deze tip

Tip 180 - Minder ‘moeten’

Zonder dat je het vaak in de gaten hebt, moet je van jezelf aan veel regels voldoen, altijd klaarstaan of zorgen voor anderen en nog een heleboel andere dingen. Vaak zeg je “JA” tegen anderen en daarmee “NEE” tegen jezelf. Herken je dat?

Wees wat milder en liever voor jezelf. Je word je hiervan bewust door erop te letten hoeveel je van jezelf MOET.

Kijk eens of je de zin “ik moet ….” kan vervangen door:
- “Ik wil…”
- “Ik mag…”
- “Ik kies ervoor om…”

Hoe voelt dat? Op deze wijze maak je bewuster keuzes.

Ik wens je veel succes met zelfcompassie!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - Van zelfverbetering naar zelfliefde

Op de plekken waar een kind niet (goed) gezien of niet goed behandeld is, houdt het niet op van zijn ouders te houden, maar houdt het op met van zichzelf te houden. Als kind ben je zo afhankelijk van je ouders dat je ze moet blijven zien als goed. De ‘slechte ouder-ervaring’ wordt afgesplitst. Op die plek ontstaat er een splitsing in jezelf, een ‘goed zelf’ en een ‘slecht zelf’. Zit je in je slechte zelf, dan voel je je niet goed genoeg, schuldig, zwak, en bovenal afhankelijk. Precies daar start ook het patroon van zelfverbetering en perfectionisme. Een controle-systeem, waarmee je je probeert veilig te stellen voor de ramp van contactloosheid en/of agressie uit je verleden.
Zelfliefde begint dus bij het (h)erkennen van contactloosheid, daar blijven en zacht worden.

Anoniem


deel deze tip

Tip 182 - De gijzeling van perfectionisme

Ik begeleid regelmatig mensen die perfectionistisch zijn. Het is eigenlijk nooit goed (genoeg) wat ze doen. Feitelijk kijken deze mensen voortdurend door de ogen van een ander naar zichzelf. Met een kritisch oordeel.
Behalve dat het vermoeiend is, doet het ook onrecht aan de zuivere verbinding met een ander. Onderliggend gaat het om de relatie met jezelf die gespeend is door onzekerheid. Als je de verbinding met jezelf krachtig maakt, verdwijnt de gijzeling door je perfectionisme als sneeuw voor de zon.deel deze tip

Tip 183 - Hoe oordeel je over een ander?

Perfectionisten vinden het lastig om de boel te boel te laten. Heb je het gevoel dat je dit nooit zou kunnen? Vraag jezelf eens af waarom. Waarom is het zo erg dat de keuken niet is opgeruimd of dat er wat rommel ligt op je bureau? Daag jezelf uit en verplaats jezelf in een ander. Vindt die ander ook dat het vreselijk is dat jouw keuken niet is opgeruimd of dat er wat spullen op je bureau liggen? Krijg je nu automatisch kritiek of afwijzing? Het is ook goed om jezelf langs de andere kant uit te dagen: wat vind jij ervan dat iemand anders zijn keuken niet helemaal heeft opgeruimd. Wanneer je mild bent in je oordeel over deze ander, probeer dan op dezelfde manier naar jezelf te reageren. Wees net zo vriendelijk en mild naar jezelf als dat je naar een ander bent.

Anoniem


deel deze tip

Tip 184 - Een perfectionist denkt:


Een perfectionist denkt: ‘alles of niets' – Jij denkt: gewoon doendeel deze tip

Tip 185 - Hoofdpijn bij perfectionisme

Veel mensen krijgen te maken met hoofdpijn als alles perfect 'moet'. Die lat leg je jezelf op, dus als je leert hoe je meer 'los kan laten', dan zal jouw hoofdpijn ook afnemen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - Meer Zelfcompassie (oefening)

Oefening voor meer zelfcompassie

Dit is een eenvoudige mindfulness oefening waarmee jij meer zelfcompassie in je leven kunt toelaten:

- Ga rustig zitten of liggen, leg je hand op je hart en richt je op je ademhaling.

- Kijk naar één aspect van jezelf waarover je niet tevreden bent. Dat kan iets zijn waarvoor je je schaamt of waarover je je schuldig voelt, of iets waar een negatieve of pijnlijke emotie aan vastzit.

- Ga daar met alle aandacht naar toe. Onderzoek hoe dat voelt. Waar voel je het in je lichaam? Bij je nek of schouders? Of meer bij je maag of buik? Is dit gevoel spanning of angst? Wees nieuwsgierig en bedenk: is het warm of koud, onrustig of stil?

- Adem ernaartoe. Probeer dat zo bewust mogelijk te doen.

- Stel je nu een denkbeeldige vriend of vriendin voor of iemand van wie je veel houdt en die jou accepteert zoals je bent. Wat zou die nu tegen jou zeggen? Kun je dat ook tegen jezelf zeggen?

- Als dit allemaal nog lastig is, schrijf het dan op, alsof je een brief aan jezelf schrijft.

Je zult merken dat je meer compassie toelaat in je leven naarmate je deze oefening vaker doet.deel deze tip

Tip 187 - Omgaan met kritiek

1. Zorg dat je begrijpt waar de kritiek over gaat
Dat doe je door te focussen op de letterlijke boodschap en dus niet op wat je denkt, vermoedt of vreest dat de ander zegt. Vraag zo nodig om meer toelichting.

Stel, je baas geeft aan dat je slordig werkt. Vraag eerst wat hij of zij bedoelt met ‘slordig’, voordat je op basis van je eigen interpretatie (‘Ik bak er ook niets van’) in de verdediging schiet. Slordig kan bijvoorbeeld betekenen dat je veel typefouten maakt en niet dat je inhoudelijk slecht werk levert – waar je bang voor was.

Tip: het kan natuurlijk zijn dat je baas wel degelijk vindt dat je slecht werk hebt geleverd. Maar daarmee is niet gezegd dat je niet deugt als werknemer – de angst die waarschijnlijk onder de oppervlakte bij je aanwezig is. Houd dus ook bij relatief grote kritiekpunten het hoofd koel en vraag door.

2. Ontwapen de ander
Dat doe je door toe te geven dat de kritiek (deels) klopt, of – als dat niet lukt – in elk geval het ontevreden gevoel van de ander te erkennen.

Probeer boven dat gevoel van woede, irritatie, schaamte, verdriet of verongelijktheid uit te stijgen. Zo voorkom je dat je je op basis van intense emoties gaat vastbijten in wat er in jouw ogen niet klopt aan de feedback.

‘Ontwapenen’ doe je dus om jezelf in toom te houden (niemand wil huilen of boos worden) én de sfeer en daarmee je (werk)relatie goed te houden.

Zeg bijvoorbeeld: ‘Het klopt dat ik af en toe typefouten maak.’ Of, tegen een vriendin die aangeeft dat je te weinig tijd voor haar hebt: ‘Ik snap dat je het jammer vindt dat ik altijd zo druk ben.’

Nu je het in elk geval ergens over eens bent, kun je gaan zoeken naar een voor beiden fijne oplossing.

3. Onderhandel over wat nodig is om het probleem op te lossen
Bespreek wat de ander precies zou willen, maar leg ook op tafel wat jij nodig hebt om het beter of anders te doen. Op die manier zorg je sámen voor een oplossing in plaats van tegenover elkaar te staan en over en weer eisen te stellen.

Bijvoorbeeld: ‘Ik kan niet garanderen dat ik nooit meer typefouten maak, dus is er tijd om mijn stukken even te laten nalezen door een collega voordat ik ze verstuur?’

Of, tegen die vriendin: ‘Zullen we elkaar in elk geval wekelijks even bellen op een vaste avond? Want ik kan helaas niet beloven dat ik vaker tijd heb om af te spreken; mijn werk en gezin vragen veel tijd op dit moment.’deel deze tip

Tip 188 - Hoe weet ik of ik last heb van perfectiomisme?

Je kan last hebben van perfectionisme zonder dat je het in de gaten hebt. Veel werk willen verzetten in 1 dag, elke dag willen sporten, sociale contacten zo goed en veel mogelijk willen bijhouden, altijd gezond willen eten, enz.. Zo genaamd onschuldige en juist goede voornemens kunnen lastig te onderscheiden zijn van perfectionisme.
Hoe je erachter komt of je te maken hebt met perfectionisme is door jezelf de volgende vraag te stellen:
Is het nu mijn verlangen om dit te doen, is dit wat ik nodig heb en wat mijn lichaam nodig heeft? of is het een sterke drive/neiging/gewoonte om me oké over mezelf te voelen i.p.v. tekort schietend of schuldig? Het antwoord bepaalt of je last hebt van perfectionisme. Zaak is dan om je elke dag bij dit soort beslissingen af te vragen waardoor jij je laat leiden. Succes!deel deze tip

Tip 189 - Perfectionisme

Als je erg perfectionistisch bent, dan betekent dat aan de andere kant dat er angst is om 'los te laten'. Psychodynamische therapie biedt een scala aan werkvormen die jou daarbij kunnen helpen.deel deze tip

Tip 190 - Waar word je blij van?

Je kan foute keuzes maken. En dat is waar je tegen aan loopt in je leven. Als ik alles maar perfect doe, dan kan er niets fout gaan en kan niemand kritiek op mij hebben. Dat maakt dat je juist veel te veel doet, om maar te voorkomen dat het 'fout' is. Of dat je juist niets meer onderneemt, want dan kan je ook niets fout doen. Je wilt alles onder controle houden, want 'wat als....'. Keuzes maak je met je verstand, maar wat als je nu eens meer keuzes gaat maken vanuit je gevoel, vanuit waar jij blij van wordt i.p.v. wat er van je verwacht wordt of wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Verstand en gevoel functioneren (als het goed is) hand in hand. Bij jou mag je gevoel meer gaan spreken. Maak je dan wel eens een 'foute' keus? Vast wel, maar je leeft wel werkelijk en dat is toch te prefereren boven krampachtig leven.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - Oordelen en meningsvorming

Vind je altijd wel iets, heb je makkelijk je oordeel klaar? Kom je er achter dat je gedachten over situaties niet altijd 'de waarheid' blijken te zijn? Dan heb ik een leuke boeken tip voor je. Een boek dat gaat over kijken, met kunstwerken als voorbeeld, over oordeelvorming en het nut van het uitstellen van je oordeel:
Altijd iets te vinden van Wieteke van Zeildeel deze tip

Tip 192 - perfectionisme en hypnotherapie

Jouw onbewuste heeft een hele goede reden om het programma "perfectionisme" steeds weer te herhalen.

Als je dit zelf als een probleem ervaart kan je met behulp van hypnotherapie snel en effectief dit "probleem" oplossen.

Ga dus snel op zoek naar een hypnotherapeut bij jou in de buurt!deel deze tip

Tip 193 - Leven is zonder fouten

Het leven is zonder fouten. Goed en slecht zijn menselijke beweringen en overtuigingendeel deze tip

Tip 194 - Mindset

Bij mensen die perfectionistisch ingesteld zijn zie je vaak dat ze ook erg streng zijn voor zichzelf.
Als er dan iets een keer niet goed lukt kan het gebeuren dat ze vrij snel roepen:
Ik kan dat niet. Ook in gesprekken met anderen wordt dit vaak verteld.
Het uitspreken, horen wat je zelf zegt en het dan dus weer opslaan maakt dat je in een vicieuze cirkel terecht kan komen. "
Wees wat milder voor jezelf door niet een statische mindset te handhaven: "Ik kan het niet'. Of: 'Ik ben er slecht in", maar een groei-mindset:;
"IK kan het NOG niet. Dit geeft jezelf ruimte, en is een stuk zelfcompassie om te groeien.
Als je dit uitspreekt:" Ik kan het NOG niet", horen je eigen oren het en wordt dit opgeslagen wat tot een positiever beeld van jezelf kan leiden.
Succes!deel deze tip

Tip 195 - Anders naar perfect kijken - oefening

Perfectionisten geven een absolute betekenis aan perfect. Probeer te wennen aan de relatieve vorm van perfect. Relatieve perfectie krijg je door andere factoren mee te wegen dan alleen het eindproduct. Je hebt voor iets dat je moet doen een beperkte hoeveelheid tijd, energie, geld, hulpmiddelen, mensen, ruimte, etc.
Neem deze factoren mee in het afwegen van het eindresultaat. Onderzoek of het realistisch is om een resultaat te bestempelen als fout als deze factoren niet allemaal optimaal aanwezig waren. Onderzoek of het realistisch is om naar jezelf te kijken als gefaald als deze factoren niet allemaal optimaal aanwezig waren. Noem voortaan de resultaten “optimaal” of “voldoende” gezien de middelen die je had.

Probeer hier voorbeelden van te verzamelen door de week heen. Dat kunnen ook hele kleine dingen zijn.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - Wil je perfectie of wil je iets bereiken?

Want geloof me, die 2 gaan moeilijk samen!
Ik heb onlangs een video op youtube gekeken en hij vertelde dat wanneer je iets moet maken wat uit meerdere delen bestaat, doe het gewoon, zet versie 1.0 neer. Dan kan dat alvast 'draaien'. En daarna ga je ieder deel af en je verbetert het, deel voor deel en krijg je 1.1 en 1.2 en zo voorts.
En accepteer dat het nooit 'perfect' zal worden.
OK, dit kan je niet altijd zo toepassen, maar ik hoop dat jullie er toch iets uit kunnen halen en in een eigen situatie toepassen.

Succes!deel deze tip

Tip 197 - Eigen keuzes maken

Issues zijn vaak terug te leiden naar de jeugd. Vaak heeft een ouder, leraar of ander persoon die heeft bijgedragen aan de opvoeding zo'n indruk achter gelaten, negatief of positief, dat je deze nog vaak in je hoofd hoort als je ergens mee bezig bent.
Op zo'n moment kun je voor jezelf bedenken of de mening van je ouder, leraar ed nog jouw mening is, of dat je inmiddels zonder kunt. Je eigen weg bepalen en onder de loep nemen wat jij nu eigenlijk vindt en wilt kan een enorme vrijheid opleveren.
Niet altijd makkelijk en misschien best eng, maar bedenk dat elke verandering begint met een eerste stap.deel deze tip

Tip 198 - Waar beschermt het je voor?

Waar beschermt jouw patroon van perfectionisme jou voor? Wat is het ergst dat er kan gebeuren als je niet datgene perfect zou doen?
Sta is stil wanneer het echt nodig is geweest om dit patroon in te zetten. Vaak ontwikkelen wij vanaf jongs af aan patronen om lastige situaties te kunnen doorstaan. Ook was het perfect doen de manier om door de situatie heen te komen. Toen was het nodig. Nu staat het in de weg. Als je doorvoelt wat het beschermt dan is het patroon niet meer zo nodig. Meer weten? neem gerust contact met mij op.deel deze tip

Tip 199 - Zoek je eigen manieren

Wat je kunt doen om los te komen van dwangmatig perfectionisme? Hieronder zijn enkele voorbeelden. (en wees creatief)
- Ruim snel je bureau op, zonder te stoppen om je uitvoerig met elk detail
bezig te houden. (Dus snelheid voor perfectie).
- Beantwoord een mail of app kort in plaats van hier mee te wachten.
- Maak je auto of je wc even snel schoon in plaats van deze grondig te
poetsen.
En neem daarna een paar minuutjes om `te vieren` dat het je gelukt is.deel deze tip

Tip 200 - geen goed en slecht

Leven is zonder fouten. Goed en slecht zijn menselijke beoordelingen vanuit persoonlijke perceptie.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - Perfectionisme, hoe erg is dat?

Perfectionisme kan je helpen zo goed mogelijk te presteren. Het is een mooie motivator voor kwaliteitsverbetering. Of perfectionisme in de weg gaat zitten hangt af van de manier waarop je er mee omgaat. Is het nooit goed genoeg? Dán wordt het tijd om eens te kijken of het ook een tandje minder kan.deel deze tip

Tip 202 - Kosten-baten analyse

Als je een perfectionist bent moet alles dus perfect gaan. Vaak denk je dan ook negatief over jezelf, want zeg nu zelf: Er is vast wel eens iets wat niet goed gaat.
Probeer eens een lijstje te maken met voordelen en nadelen als het gaat om Positief over jezelf denken en ook een lijstje met voordelen en nadelen als het gaat om Negatief over jezelf denken.
Kijk als je dat gedaan hebt eens naar waar je meer aan hebt: Vasthouden aan het negatieve of aandacht geven aan het positieve zelfbeeld.
En mocht je zien dat de nadelen de overhand hebben, kun je iemand die een positief zelfbeeld heeft vragen om commentaar te geven op jouw kosten-baten analyse. Zo kun je samen tot de ontdekking komen dat je leven er met een positief zelfbeeld op vooruit zal gaan.
Minder stress/spanning, en meer compassie voor jezelf. Succes!deel deze tip

Tip 203 - Je bent niet geboren als perfectionist!

Perfectionisme is een overlevingsstrategie, die je ontwikkelt hebt in reactie op je omgeving. Overlevingsstrategieën zijn erop gericht om een gevoel van onveiligheid en afwijzing te voorkomen en de kans zo groot mogelijk te maken dat we de verbinding behouden met de belangrijke ander (onze ouders in eerste instantie).

Perfectionisme kan erg behulpzaam zijn in het verkrijgen van waardering en erkenning. Het lastige is vaak dat het nooit genoeg lijkt. Er is immers van binnen altijd een strenge stem die nooit tevreden is. Vermoeiend en verdrietig... Hoe zou het zijn als je jezelf leert waarderen en erkennen? Danis die drukkigheid aan de buitenkant niet meer zo nodig.deel deze tip

Tip 204 - (Im)perfectie in de natuur

Ga eens wandelen en kijk hoe de natuur met al zijn imperfectie volledig perfect en in balans is. Ik wandelde vanmiddag in het bos en zag diverse soorten bomen, niet op een rij maar willekeurig. Sommigen waren geknakt, bladeren gevallen, niet netjes op een stapeltje geveegd maar willekeurig ergens heen gewaaid. Sommige bomen hadden beschadigingen. Paddestoelen waar een stukje af was. Een diversiteit van 'imperfectie en chaos'. Hoe zou het bos eruit zien als jij het helemaal perfect zou maken? Alles precies geordend? Is er dan nog balans en is het bos dan nog een bos? Juist door niets toe te voegen of te veranderen was alles volledig in balans en precies zoals het moet zijn. Jij bent ook natuur. Je maakt er ook onderdeel van uit. Voel je de overeenkomsten?deel deze tip

Tip 205 - Kom uit je hoofd!

Wees zoveel mogelijk aanwezig in jouw lijf en in het hier en nu. Overmatig denken en stress zorgen ervoor dat je vooral in je hoofd aan het malen bent, je raakt dan het contact met je lichaam en de werkelijkheid een beetje kwijt.

Grondings- of aardingsoefeningen (google er maar eens op als je er geen kent) kunnen je helpen om uit je hoofd in je hele lichaam te komen. Ook tuinieren, wandelen of op andere manier bewegen of sporten of in de natuur zijn, zorgen er allemaal voor dat je rustiger in je hoofd wordt.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - Mogen ipv moeten

Perfectionisme veronderstelt dat er een ideaal is waar je aan kan en moet voldoen. Jammer genoeg brengt de kritische stem die je richting dat ideaal probeert te duwen vooral heel veel moeten, spanning en druk met zich mee.

Kijk eens hoe het is om te spelen met het woord mogen ipv moeten en voel het verschil in het effect op jou als je deze woorden gebruikt.
'Ik mag..." Vul maar aan wat er in jou naar voren komt als je met dit zinnetje gaat spelen.deel deze tip

Tip 207 - Boektip

Brene Brown
De kracht van kwetsbaarheiddeel deze tip

Tip 208 - het beste is de vijand van het goede

Als je iets heel goed wilt doen, kom je vaak niet tot iets. Vaak kun je beter een redelijk resultaat delen met anderen, dan helemaal niks. Door het te goed te willen doen, komt je reactie vaak te laat en heeft een ander er niets meer aan. Met een product dat een 7 heeft ipv een 10, en dat je wel tijdig instuurt, kan wel iets gedaan worden,deel deze tip

Tip 209 - ja zeggen tegen het ene is nee zeggen tegen iets anders

Als je bepaalde dingen heel goed wilt doen, zeg je ja tegen een bepaalde investering in tijd en energie. Dat gaat ten koste van anderen of jezelf. Dan zeg je dus feitelijk nee tegen je gezin bijvoorbeeld. Doordat je 's avonds niet echt gezellig of aanwezig meer bent. Of tegen jezelf doordat je niet voldoende rust krijgt.deel deze tip

Tip 210 - Nutteloze dingen doen

Nutteloze dingen doen
Zit je vast in een patroon van (altijd denken te)moeten presteren?
Wil je iets vrijer in het leven gaan staan?
Maak een lijst van -in jouw ogen-nutteloze dingen, die op zich eigenlijk wel leuk zijn en kies er iets uit wat je, zonder verdere verplichtingen daadwerkelijk gaat doen.
Het kan van alles zijn: als het regent door de plassen lopen, bellen blazen, iets in elkaar knutselen,
naar een rommelmarkt gaan terwijl je niets nodig hebt, een vreemde taal leren spreken, een nieuw muziekinstrument leren spelen. Let op: je hoeft er niet goed in te worden; het gaat om het ontdekken en experimenteren. Dat is het. Verder niets.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - Jouw innerlijke 'dictator'

Veel mensen zullen herkennen dat we een stemmetje in ons hoofd bij ons dragen die regelmatig zegt wat we allemaal moeten en wat we allemaal wel en niet mogen, wat er allemaal fout kan gaan en mis is met ons. Het is een stem die ook vaak opspeelt op het moment dat we eigenlijk graag een stap in de richting van ons gewenste leven willen zetten. "Zou je dat nou wel doen?" "Je gaat vast toch falen." "Weet je wel niet wat er allemaal fout kan gaan?" "Vergeet het maar, dat lukt je nooit.." Als we luisteren naar onze innerlijke dictator en hier op onze keuzes en handeling baseren, bewegen we per definitie altijd weg van de dingen die het meest belangrijk voor ons zijn. Mijn tip is om je dictator een naam te geven. De mijne heet "Henk". De dictator is een constructie van ons brein die bestaat uit overtuigingen en ervaringen uit ons verleden. Met alle respect zeg ik: "Hartelijk bedankt voor de boodschap Henk, maar ik doe lekker toch wat ik zelf wil!" Laat je dictator niet je keuzes bepalen!deel deze tip

Tip 212 - Wees jezelf

Proberen om iemand anders te zijn is eigenlijk best wel lullig voor de persoon die je zelf bent.deel deze tip

Tip 213 - acceptatie

Tip 2: Accepteer de werkelijkheid.
Toelichting tip 2: De meeste mensen worstelen er mee om de werkelijkheid te accepteren, ze willen wat anders, wat beters. Impliciet idee is dat de werkelijkheid bekend is, gekend wordt. Dit is een misvatting is: ieder mens kent alleen zijn eigen subjectieve werkelijkheid. Wat je afwijst is dus ook niet meer dan jouw subjectieve werkelijkheid. Draai de formulering eens om: “ik accepteer de werkelijkheid niet”. Deze laatste formulering laat m.i. de onmogelijkheid van de afwijzing zien, en een groot ontevreden ego als de bron van de afwijzing. Dat ego kun je ook zien als resultaat van de werkelijkheid zoals jij die in je leven hebt ervaren.
deel deze tip

Tip 214 - Perfectionisme als afweermechanisme

Diverse mensen geven aan last te hebben van perfectionisme. Dat is op zich al interessant; ze gedragen zich perfectionistisch, doen dat zelf, maar hebben kennelijk zelf ook last van dat gedrag. Het is niet verwonderlijk dat nogal wat mensen er last van hebben in een zeer prestatie gedreven maatschappij.
Je bent niet de enige.....
Het is goed je te realiseren, dat perfectionisme eerder een barrière opwerpt dan dat het verbindend is. Je schermt immers je kwetsbare innerlijke IK af. Brene Brown heeft zich zeer verdiept in de kracht van kwetsbaarheid. Ze heeft er ook TED talks over. De moeite waard!!deel deze tip

Tip 215 - Boekentip: Je bent het al!

Christelijk boek met als ondertitel: Stop met worden, je bent het al!
Het boek helpt je te onderzoeken wat je allemaal gelooft over jezelf. Wat is daarvan waar en wat zijn leugens?

Schrijfster: Gabrielle Dik- Agteresdeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 216 - De Perfectionist in jezelf

Wie zegt dat perfectionisme niet goed is?

Weet je dat het vele voordelen heeft om perfectionistische te zijn?

Altijd alles tot op de detail geregeld en jij weet precies waar je mee bezig bent. Wie kan jou nog wat vertellen! Fantastisch toch, of niet?

JA het is fantastisch, tot het moment dat het niet meer fantastisch is. JE merkt dat het invloed heeft op hoe je met jezelf en anderen omgaat, en het je totaal overneemt.

Dan heb je er wat aan te doen.
Vaak lukt dit niet alleen en heb je iemand anders of een therapeut nodig die jou erbij helpt.

Het kan helpen dat je dit voor bent door eerder hulp te zoeken en te zorgen dat je jou perfectionisme kan reguleren en het voor je kan laten werken.
deel deze tip

Tip 217 - volmaakte mensen

"Er zijn twee soorten volmaakte mensen: zij die dood zijn en zij die nog niet geboren zijn.” – Chinees gezegdedeel deze tip

Tip 218 - Interne dialoog

Perfectionisten hebben vaak een innerlijke criticus die constant negatieve en kritische gedachten aanwakkert.

Een belangrijke stap is om bewust te worden van deze interne dialoog en deze te veranderen naar een meer ondersteunende en positieve toon. Wanneer je merkt dat je jezelf bekritiseert of te streng bent, probeer dan bewust positieve gedachten te gebruiken.
Herinner jezelf eraan dat het okay is om fouten te maken en dat je waarde niet afhangt van perfectie. Praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend zou praten, met begrip en aanmoediging.deel deze tip

Tip 219 - Stel haalbare doelen en vier kleine successen

Perfectionisten hebben de neiging om te streven naar perfectie in alles wat ze doen, waardoor ze vaak overweldigd raken en zichzelf onder druk zetten.

Een effectieve aanpak is om haalbare doelen te stellen en jezelf te leren waarderen voor de vooruitgang die je boekt.
Verdeel grote taken in kleinere, behapbare stappen en vier elke kleine mijlpaal die je bereikt. Dit helpt je om positieve feedback te geven aan jezelf en geeft een gevoel van voldoening.
Het vieren van kleine successen moedigt je aan om door te gaan en vermindert de druk om perfectie na te streven.deel deze tip

Tip 220 - Perfectionisme is...

Perfectionisme, het klinkt even hard wat ik zeg, maar perfectionisme is ALTIJD een doodlopende weg...
En terwijl ik dit schrijf wil ik je meteen op het hart drukken dat als jij vaak perfectionistisch doet, jij dit ooit hebt aangeleerd met de beste bedoelingen voor jezelf. Dus heb compassie en begrip voor jezelf hierover.

Maar ik wil je perfectionisme alvast wat losweken door je uit te leggen waarom het een doodlopende weg is:
1. Perfect bestaat niet. Wat is de perfecte ouder, de perfecte werkgever of werknemer, de perfecte taart, de perfecte vriend(in) of partner??
'Goed genoeg' bestaat wel. Of voor de één goed en voor de ander niet zo goed bestaat ook.
2. Perfectionisme plaveit de weg naar overspannenheid, ziekte of burn-out... Ook niet zo perfect. Het is ongezond voor jezelf.
3. Bij perfectionisme vergelijk je jezelf vaak met een ander die het in jouw ogen 'perfect' doet op zijn/ haar talent. Als je vandaag graag goed wilt turnen kijk je naar Epke Zonderland. Als je morgen een perfecte gastvrouw of heer wilt zijn kijk je naar jouw rolmodel hiervan, maar niet naar Epke Zonderland.
Hoe eerlijk is dat voor jou, dat je je vergelijkt met de besten op het één of andere talent? Zo schiet je ALTIJD te kort en ben je nooit tevreden.
En jij hebt jouw pakket van unieke talenten en kwaliteiten, dingen die je moeiteloos denkt en doet. Geniet daarvan!

Met deze tip wil ik alvast je aan het denken zetten over je perfectionisme, dat het onnodig is, dat het een utopie is en slecht voor je gezondheid.
Voor de diepere oorzaak, wat maakt dat je perfectionistisch doet, wil ik je uitnodigen om in (hypno)therapie te gaan. Zodat je onbewuste mechanismen in jezelf kunt onderzoeken en veranderen.

Succes met het achter je laten van het idee dat je het perfect moet doen!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 221 - Boek: De perfectie paradox

Misschien denk je dat perfectionisme een persoonlijke zwakte is. De schrijver van het boek "De perfectie paradox", Thomas Curran, kijkt hier anders tegenaan. Volgens deze sociaal psycholoog is perfectie de maatschappelijk norm geworden: we moeten allemaal proberen ons 'beste zelf' te worden.

Maatschappelijke perfectie is parallel aan de opkomst van sociale media de dominante kracht geworden, zo concludeert hij op basis van zijn onderzoek.

Wat zijn de valkuilen van collectief proberen 'ons beste zelf' te worden?

1. Perfectionisten saboren zichzelf: proberen iets nóg beter te doen, maakt je minder efficient (je bent veel langer bezig om een 10 te halen) en minder productief (angst om te falen leidt vaak tot uitstel- of vermijdingsgedrag).
2. Onze maatschappelijke fixatie op groei verhindert dat mensen accepteren wie ze zijn. Dit gaat ten koste van de (geestelijke) gezondheid.

Hoe ga je hiermee om? Een paar tips: Gun jezelf de tijd om je op je eigen tempo te ontwikkelen. Neem pauze, of zet een stap terug, als je dat nodig hebt. Accepteer dat je niet alles in het leven kunnen bepalen.deel deze tip

Tip 222 - uitstelgedrag

Uitstelgedrag ; wie kent t niet .,,,
Iedereen heeft dingen die je in een korte tijd kunt doen , bv 2 mintuten of tien minuten of misschien een uur . Die krijg je vaak nog wel gedaan met een beetje wilskracht
Maar er zijn ook grotere dingen die misschien wel een dag duren
Schrijf eens op wat je allemaal wilt doen of vind dat je moet doen . Maar wat je niet doet of niet toe komt .
Pak dan eens één toppic en maak cirkels ( zoals in een gatenkaas) en schrijf dan meer uitgebreid op wat je allemaal kunt doen . En kijk maar eens of er iets is wel je zin in hebt
Meestal zit er dan toch iets tussen waar je naar toe getrokken wordt op dat moment of waar je wel zin in hebt op dat moment . Zo kun je dan steeds iets meer van je lijstje afstrepen . Je zoekt dan het pad van de minste weerstand en zo lost je uitstelgedrag op . Intuïtief weet je waar het minste weerstand op zit en je mag jezelf toestemming geven om dat te volgen . Vaak zijn we streng voor onszelf en vinden we dat lui , of niet horen of niet gedisciplineerd maar het hele universum werkt vanuit de afwezigheid van weerstand . De dingen komen naar je toe als je open bent om te ontvangen , dan laat je toe dan kan de energie vrij stromen . Dus als denkt dat het ongehoord is om het gemakkelijk te maken dan kan ik je zeggen dat het tegenovergestelde het geval is .deel deze tip

Tip 223 - veranderen of accepteren

Veranderen of accepteren?

Als je door handelen je situatie kunt verbeteren, doe dat dan. Vermijd last als je het kunt. Maar als dat niet mogelijk is, kijk dan of je kunt ontspannen en van het hier en nu kunt genieten. Piekeren en verzet maken het slechts erger.

Het vergt een zekere wijsheid om een situatie te beoordelen: kun je hem veranderen of niet? Byron Katie, een Amerikaanse spirituele leraar, onderscheidt drie manieren waarop je een stressvolle situatie kunt beoordelen: het is óf my business óf your business óf God’s business.

Als het regent is het God’s business. Niemand op aarde die daar iets aan verandert. De trein die te laat komt, ook dat is niet jouw business. Aan deze situatie kun je niets veranderen, dat is duidelijk. De beste optie is dan om het te accepteren zoals het is.

Maar het lawaai van de buren, de kennis die zegt dat hij jou niet aardig vindt, een stekende hoofdpijn, de geringe kwaliteit van het werk dat een collega je aanlevert: is het jouw business of niet?

Het is belangrijk om je dit af te vragen. Want als het buiten het bereik van jouw vermogen valt, dan heeft het geen zin om je erover op te winden. Als je er niets aan kunt doen, dan heb je geen probleem. Behalve misschien dat je dit laatst niet kunt aanvaarden. Dan is het goed om bij jezelf op zoek te gaan naar een bewuste respons in plaats van een automatische stress reactie.

Pas als je een situatie op veranderen dan wel accepteren hebt beoordeeld, kun je deze met een bewuste respons beantwoorden. Er bestaat een mooi gedicht over deze keuze, genaamd Serenity Prayer.

Moge ik
De moed hebben om te veranderen wat ik kan
De heldere kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen
En de wijsheid om het verschil te kennen tussen beide.deel deze tip

Tip 224 - Goed is goed genoeg

Waarom zou de lat bij jou zo hoog moeten liggen? Houd jezelf voor dat goed goed genoeg is.deel deze tip

Tip 225 - Kijk op een andere manier naar de situatie

Perfectionisten willen graag veel dingen naar hun hand zetten. Dat lukt lang niet altijd, er zijn namelijk heel veel dingen waar je geen controle over hebt. Zodra je kunt accepteren dat je iets niet kunt veranderen, dan hoef je er niet meer tegen te vechten en dat scheelt je enorm veel energie en frustratie.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 226 - Kijk ook eens achterom

Als je merkt dat je perfectionisme opspeelt in een bepaalde situatie, neem dan even de tijd om het grotere plaatje te bekijken. Waar wil je naartoe met je gedrag, wat wil je bereiken? En kijk dan eens om: waar kom je vandaan? Wat heb je op dit gebied allemaal al bereikt? Laat dit op je inwerken. Het geeft een positief gevoel en je kunt met een ontspannen houding verder.

Anoniem


deel deze tip

Tip 227 - Prioriteiten stellen rond de feestdagen

Prioriteiten stellen en delegeren:
Maak een lijst van prioriteiten voor de maand, focus op de essentiële taken en deel de rest. Delegeer taken aan familieleden of betrek de kinderen bij eenvoudige taken om hen een gevoel van verantwoordelijkheid te geven en jou wat ademruimte te geven.deel deze tip

Tip 228 - Wat lost perfectionisme voor je op?

Perfectionisme is niet iets wat je bént. Het is iets wat je doet.

Mét een goede reden. Zou je eens verder kunnen kijken naar wat de drang om steeds maar te verbeteren, voor jou oplost of voorkomt?

-------Spoiler alert!-------

Ik zie vaak dat mensen willen voorkomen dat ze falen. Dat er iets mis gaat waardoor ze door anderen afgerekend kunnen worden. Afgewezen, veroordeeld of uitgelachen. Dat zijn heel pijnlijke ervaringen.

Alleen....altijd maar hoge eisen stellen aan jezelf, doorgaan en hard werken, is misschien wel net zo pijnlijk. Het heeft in elk geval een prijskaartje: vermoeidheid, somberheid, je leeg voelen.

Hoe zou het zijn om jezelf, jouw behoeften en jouw grenzen belangrijk te maken? Om zelfrespect op te bouwen en te leren je angst te falen te dragen? Zodat jíj regie hebt, en niet je angst?
deel deze tip

Tip 229 - Schaamte

Perfectionisme is een vorm van schaamte. Wie worstelt met perfectionisme, worstelt met schaamte. Er is angst om af te gaan, fouten te maken, niet aan de verwachtingen van anderen te voldoen en kritiek te krijgen.
Gezond streven is op jezelf gericht: hoe kan ik beter worden? Perfectionisme is op een ander gericht: wat zullen ze er van vinden?deel deze tip

Tip 230 - Boekentip: Four thousand weeks

Fijn, grappig en inzichtelijk boek als je plannen lastig vindt en probeert alles perfect te doen: 'Four Thousand Weeks' van Oliver Burkman.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 231 - Boektip over neurotisch reageren

Het neurotisch handboek - Jeffrey Wijnberg

Psychologische zelfhulpboeken prediken het geluk en hoe de mens vol zelfvertrouwen en succesvol kan zijn. Met kreten als ‘houd van jezelf’, ‘denk je sterk’ en ‘gelukkig zijn is een keuze’ wordt de mens aangesproken op zijn optimisme en persoonlijke kracht. Dat klinkt mooi en lijkt aantrekkelijk. Maar in werkelijkheid zijn er genoeg mensen die er helemaal geen behoefte aan hebben om op een roze wolk te leven. Zij houden van hun problemen en kunnen juist heimelijk genieten van de macht die zij hebben anderen de gordijnen in te jagen. Psycholoog Jeffrey Wijnberg wil met Het neurotisch handboek een lans breken voor iedereen die liever lijdt en strijdt dan zich laat bekeren door de religie van de positivo’s. Met goed doordachte twijfeltechnieken en zelfondermijnende inzichten laat hij zien, in zijn bekende provocatieve stijl, hoe het postmoderne geluksstreven de nek kan worden omgedraaid.
Drs. Jeffrey Wijnberg is al dertig jaar werkzaam als psychotherapeut. Eerder verschenen o.a. van hem bij Scriptum: Verborgen agenda’s, Levensjeuk en ander psychisch eczeem, en, samen met Jaap Hollander, Succes is ook niet alles en Provocatief coachen.deel deze tip

Tip 232 - De moed van imperfectie

Wanneer je last hebt van perfectionisme adviseer ik je het boek "De moed van imperfectie" te lezen van Brene Brown. Dit boek geeft veel inzicht en handvatten om perfectionisme en faalangst aan te pakken.

Anoniem


deel deze tip

Tip 233 - Prioriteren

Als perfectionist ben je vast bekend met de drang om alles tot in de puntjes perfect te willen doen. Maar soms kan deze neiging tot perfectionisme juist leiden tot stress en overbelasting. Hier zijn een paar praktische tips om als perfectionist wat meer los te laten en stress te verminderen:

Prioriteer: Begin met het loslaten van taken die minder belangrijk zijn. Neem de tijd om je takenlijst te bekijken en identificeer welke taken eigenlijk niet zo cruciaal zijn, maar waarvan je toch het gevoel hebt dat je ze moet doen. Denk aan taken zoals opruimen, het beantwoorden van alle e-mails in je inbox, administratieve taken enzovoort. Kies één van deze minder belangrijke taken uit en experimenteer met het laten vallen ervan gedurende de komende week. Vertrouw op jezelf en het proces, en probeer het de week erna opnieuw.deel deze tip

Tip 234 - Treffende uitspraak

Perfectionisme vermomt zich als deugd. Terwijl het in wezen een haute couture versie is van angst.

Uit: Big Magic van Elizabeth Gilbertdeel deze tip

Tip 235 - lat te hoog

Quote:
Als de lat te hoor ligt ...
kun je er nog altijd onderdoor lopen. (Loesje)

Ga eens kijken op welke momenten je rustig kunt lopen in plaats van hoog te moeten springen en voelen hoeveel rust je dat geeft.
deel deze tip

Tip 236 - Boek: de moed van imperfectie

Brené Brown beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze je aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van `Wat zullen anderen wel niet denken? naar `Ik ben goed genoeg .deel deze tip

Tip 237 - Ga uit je hoofd en in je lijf

Perfectionisten kunnen enorm in hun hoofd zitten en dat maakt hun lever er niet makkelijker op. Als je merkt dat je vastzit of dat je teveel piekert: ga even heel wat anders doen. Bijv. even wandelen in de natuur, even lekker gek dansen, etc. Je zult al snel merken dat je daarna weer heel anders tegen dingen aankijkt.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>