Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij onzekerheid

onzekerheid therapiepsycholoog

 

Onzekerheid - tips

Zoek je tips bij onzekerheid?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met onzekerheid

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog onzeker kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 2 - Versterk je ik-gevoel

Versterk je ik-gevoel

Als je je zelfvertrouwen wilt upgraden, werk dan van buiten naar binnen. Begin dus met je buitenkant. Trek iets aan waarin jij je goed voelt uitkomen.


Bekijk jezelf ook in de spiegel. Jij moet tevreden zijn. Daar gaat het om. Je zult zien hoe snel het werkt. En niet alleen voor vrouwen…6

deel deze tip

Tip 3 - Weet jij waar je goed in bent?

Waar zijn jouw kwaliteiten?
Als we moeilijkheden ervaren waardoor we het even niet weten, vergeten we vaak waar we goed in zijn.

 

Weet jij waar je goed in bent? Hoe kun je die kwaliteiten inzetten bij de moeilijkheden die je tegenkomt?6

deel deze tip

Tip 4 - Pas je houding aan

Ben jij onzeker als je een ruimte in moet waar al veel jouw onbekende mensen zijn?

 

Bijvoorbeeld bij een een workshop, vergadering of een groot feest. Denk je dat zij jouw bij je entrée beoordelen op je uiterlijk of waarde? Kijk jij dan onzeker rond voor oogcontact en waardering en durf je niet bij een persoon of groepje te gaan staan?

 

DRAAI HET EENS OM!

 

Loop naar binnen met de kin omhoog en laat je ogen over de aanwezigen gaan om te ontdekken wie jij leuk, interessant of waardevol genoeg vindt. Loop er direct heen en stel je voor of zeg kort gedag.

 

Bedenk dat het niet nodig is dat er gelijk gesproken wordt. Zie je niemand die jij het waard vindt, die jou genoeg aanspreekt, om heen te gaan?

 

Ga dan alleen aan een tafeltje staan en neem de volgende houding aan: ogen iets omhoog richten, kin ietsje omhoog, schouders los en laag, bekken iets intrekken, tenen ietsje naar buiten gericht.

 

Sta zo en voel de grond stevig onder je voeten. Terwijl jij zo staat, laat jij je ogen rustig en nonchalant over de aanwezigen zweven of je bekijkt aandachtig een interessant punt iets boven ooghoogte. Grote kans dat er iemand naar jou toekomt en zich voorstelt! Succes!

 6

deel deze tip

Tip 5 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je onzekerheid.

Aanvaard dat de onzekerheid er is, zonder dat je jezelf met je onzekerheid identificeert. Jij bent de onzekerheid niet. Je hebt de onzekerheid.

Door op een zachte manier met jezelf en met je onzekerheid om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je onzekerheid ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Probeer eens goedkeuring van jezelf

Als jarenlange zelfkritiek niet heeft geholpen,
probeer dan eens goedkeuring van jezelf
en kijk wat er gebeurt.


Byron Katie

5

deel deze tip

Tip 7 - Concentreer je op de zaken die je wel kan veranderen

Accepteer de dingen die je niet kan veranderen: bijvoorbeeld, ik ben klein, lang, ik heb slechte ogen of tanden. Kijk vervolgens naar de dingen die je wel kan veranderen en probeer hier de eerste stappen in te zetten.

Schrijf het zo op: ik ben misschien klein en daar kan ik niets aan veranderen maar ik kan wel iets veranderen aan mijn postuur.

Vervolgens zal je je niet meer hopeloos verstaren op de zaken in het leven die je niet kan veranderen maar daarentegen je richten op de manieren waarop je jezelf wel kan veranderen.5

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een therapeut

Heb je last van onzekerheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 9 - Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen

Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen.

Niemand kan de beste, leukste, slimste en knapste zijn. Jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf.

Je bent dan misschien niet de beste, leukste, slimste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je bent zeker de moeite waard.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 10 - Oefening om er anders naar te kijken

Verplaats je eens in iemand die heel belangrijk voor je is (je beste vriend(in), je partner of je broer of zus. En stel je voor dat deze belangrijke persoon met precies jouw onzekerheden zou zitten en dit aan je vertellen.

Wat zou je dan tegen jouw belangrijke persoon zeggen, hoe zou je hem/haar geruststellen, wat zou je hem/haar toewensen?

En verplaats je nu weer in jezelf en laat de antwoorden van net eens door jouzelf heen gaan. Wat heb je net tegen de ander gezegd en hoe is dit voor jou van toepassing. Hoe kan je je eigen woorden gebruiken voor je eigen versterking?!

Deze manier helpt vaak heel goed omdat we, wanneer we van een afstandje kijken naar de problemen, we veel helderder kunnen denken, voelen en adviseren.


Petra

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Oefen met Dankbaarheid

Schrijf elke dag een lijstje op met minstens vijf dingen waar je dankbaar voor bent. Dit lijstje mag nooit twee keer dezelfde zaken bevatten.

Het zal best moeilijk zijn op het begin om telkens iets nieuws te bedenken. Een tip hiervoor is om te kijken wanneer iets wél goed gaat in plaats van fout: bijvoorbeeld als de bus wel op tijd komt of als je binnen zit terwijl het regent.

Door deze oefening elke dag te doen zal je een negatief wereldbeeld veranderen in een positief wereldbeeld waardoor je over het algemeen een beter gevoel over jezelf zal krijgen.4

deel deze tip

Tip 12 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het onzekerheid-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 13 - Onderzoek je onderzekerheid

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die onzeker zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit onzekere deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit onzekere deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 14 - Word lid van de vereniging van verlegen mensen

Word lid van de vereniging van verlegen mensen, misschien vind je daar medestanders om samen e.e.a. te ondernemen, met elkaar te praten of een cursus te volgen via de vereniging.


carla

3

deel deze tip

Tip 15 - Niet appels met peren vergelijken

Elk mens heeft een frontstage en een backstage. We zien dus alleen de frontstage van de ander en toch vergelijken we onze backstage met de frontstage van de ander. Het is als appels met peren vergelijken.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Stop met zwart-wit denken

Stop met zwart-wit denken

Zwart-wit denken vormt de basis voor perfectionisme. Óf je doet het helemaal goed, óf je bent een mislukkeling. Het is een onrealistische manier van denken en het maakt je onzeker.

Niemand is honderd procent aantrekkelijk of totaal lelijk, compleet briljant of volkomen dom. Wees bewust van de zwart-wit denkfout, en sta het niet langer toe.3

deel deze tip

Tip 17 - Ga de dingen waar je bang voor bent aan

Ga juist de dingen waar je bang voor bent aan, dan krijg je steeds meer zelfvertrouwen en wordt je minder onzeker!3

deel deze tip

Tip 18 - Check je ademhaling en oefen hiermee

Als je last hebt van onzekerheid of faalangst, check dan of je ademhaling ook ontregeld is op dat moment. Vaak is dat wel het geval. Indien je ademhaling vaak ontregeld is, brengt dat onrust in je gedachten, gevoel en lichaam.

Oefeningen om deze rustig te krijgen, werken beter als je op de juiste manier ademhaalt.3

deel deze tip

Tip 19 - Stap op een toegankelijke ander af

Als je niet op mensen of groepen durft af te stappen en je buitengesloten voelt, kan je - emotioneel gezien- in een herinnering van een gelijkende (toen bedreigende) situatie zijn. Besef dat het nu niet levensbedreigend is en stap af op de persoon die het meest toegankelijk is.3

deel deze tip

Tip 20 - Betrek niet alles op jezelf

Betrek niet alles op jezelf

Een van de belangrijkste oorzaken wat maakt dat er onenigheid/irritatie/ruzie is in een relatie is dat we alles vaak persoonlijk maken vanuit onzekerheid. We betrekken alles op onszelf. Terwijl het vaak niet eens met ons te maken heeft maar met de ander.

Voorbeeld: je hebt vrij en je bedenkt dat je je partner wilt verrassen met een maaltijd die hij/zij heel graag lust. Je doet extra je best. Dan komt je partner thuis van een zware werkdag en is vrij moe en sjaggie. Een veel voorkomende reactie is dan vaak van de koker, nou, gezellig hoor. Doe ik zo mijn best voor je en doe jij zo sjagrijnig....etc.

Maar dat humeur van je partner heeft niets met jou te maken maar bijvoorbeeld met een rotdag op het werk. Maar door bovenstaande reactie kan dit al snel uitlopen op een irritatie.

Wanneer je het bij de ander laat, dus in dit geval beseft dat dit niets met jou te maken heeft en je bijv de ander even laat bijkomen, belangstelling toont voor de gebeurtenissen van die dag etc. dan kun je het daarna heel gezellig hebben samen, zonder ruzie of irritatie.

Maar de onzekerheid van veel mensen zorgt er vaak voor dat ze het persoonlijk maken. Let daar dus op!!!!


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Voeg een perspectief toe

Iedereen kent onzekerheid. Het is een menselijk gegeven.

Hoe we worden gevormd, geleerd hebben ons aan te passen en wat ons wijs gemaakt is over onszelf heeft de rest van ons leven invloed op onze zelfwaardering.

Het is belangrijk een ander perspectief toe te voegen aan wat we zijn gaan geloven.
'Ik ben gaan geloven dat ik dat niet kan, maar dat klopt niet. Ik kan wat ik wil, ik ben de moeite waard,


Selma

2

deel deze tip

Tip 22 - Hang je zelfwaardering niet op aan externe factoren

Hang je zelfwaardering niet op aan externe factoren. Ik zie veel binnen de therapie dat partners, ouders, managers e.a. grote invloed hebben op hoe iemand zich voelt.

Word je goed, liefdevol of met aandacht benaderd dan voelt iemand zich top. Wordt je slecht behandeld, genegeerd, uitgescholden dan voelt iemand veel stress en voelt zich slecht over zichzelf.

Zekerheid en weten wat je waard hoort van binnenuit te komen en door jezelf positief gevoed te worden. De interne stem hoort prioriteit te hebben over de externe. Jij bepaald je eigen waarde.


Selma

2

deel deze tip

Tip 23 - Doe alsof - gebruik je verbeeldingskracht

Doe alsof!

Sluit je ogen, gebruik je fantasie en stel je met alle verbeeldingskracht die je tot je beschikking hebt voor, dat je je fantastisch voelt. Je zult merken dat er iets van binnen in beweging komt. Je lichaam richt zich op alsof je aan je kruin met een touwtje omhoog getrokken wordt. Rechte rug, buik in en adem rustig.

Deze nieuwe houding alleen al maakt je groot, sterk en vrij. Vertel jezelf het verhaal waar jij kracht uit put en je gevoel doet de rest!2

deel deze tip

Tip 24 - Onderzoek je onzekerheid

Onderzoek je onzekerheid. Interessant is het na te gaan waar je onzekerheid precies vandaan komt. Als je dat namelijk weet, weet je vaak ook al een deel van de oplossing. Ben je altijd al onzeker geweest, ook als kind al: hoort het dan helemaal bij je, zit er een genetische component?

Of ben je onzeker ""gemaakt"". bv door pestervaringen in het verleden of door nare opmerkingen door je dierbaren? Als je stelselmatig krijgt te horen, dat kan jij toch niet, of dat doe ik wel dat is voor jou te moeilijk, dan ga je op een gegeven moment geloven dat je iets niet kan.

Dan is het zaak om af te rekenen met het verleden en dat een andere plek te geven. Ook kun je door pestervaringen onzeker zijn geworden. Het gevoel te krijgen dat je niet deugt, kan er in hakken. Vaak kunnen we dan verwijzen naar traumaverwerking, bv EMDR.

Ook helpt het als we cognitieve training toepassen. Hierin wordt je manier van denken aangepakt. Daar waar je ooit hebt geleerd, dat je niet deugde, kun je wellicht ook weer aanleren, dat je wél deugt! En die uitdaging ga ik graag met je aan!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je onzeker bent geworden, door een verlies ervaring. je staat er ineens alleen voor en moet ineens je eigen beslissingen nemen. Het voelde vertrouwd om het samen te doen, en nu wordt er een beroep gedaan op jezelf. Daar help ik je graag bij.

Mensen kunnen bijvoorbeeld ook onzeker zijn geworden door een herseninfarct. Ineens werken de functies heel anders, en ineens vertoon je ander gedrag. Dat heb je zelf door, of dat hoor je van je omgeving. Wie ben ik dan nog? Opnieuw op zoek gaan naar jezelf en leren omgaan met de nieuwe situatie is een heel proces. ook daar ben ik graag naast je zijde om je bij te staan.2

deel deze tip

Tip 25 - Noteer door het jaar heen waar je trots op bent

Veel mensen kunnen onzeker zijn voor een functioneringsgesprek op hun werk. Soms werk je dan vanuit twijfel nachten door, ter voorbereiding op dit gesprek.

Door het jaar heen kan je jouw werkzaamheden noteren waar je trots op bent of waar je complimenten over hebt gekregen. Tijdens je functioneringsgesprek geef je aan hoe moeilijk dit soort gesprekken voor je zijn. Daarna bespreek je de lijst van wat je goed hebt gedaan.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Dagdroom !!!

Dagdroom op een positieve manier over een nieuwe toekomst waarin jij jezelf laat zien. Hoe ziet jouw dag eruit in je ideale toekomstbeeld? Wat gaat je goed af? Waarin straal jij? Wat zou je dan wel niet allemaal kunnen doen. Wat zou je ondernemen als jij je zo zou voelen ?

Zet een positief beeld uit en hou je daarmee bezig. Buig bewust je negatief zelfbeeld om in positieve gedachtes.2

deel deze tip

Tip 27 - Een schrijfopdracht: ...

Stel je voor dat je niet-dominante hand díe kant van jou is die zich zo onzeker voelt. Word je even bewust van het gevoel van onzekerheid en alle gedachten die je dan ervaart. Laat alle associaties die opkomen de ruimte.

Begin vervolgens 'het gesprek' door met je niet-dominante hand op te schrijven hoe je je voelt, bijvoorbeeld door te starten met "Ik voel me onzeker over.....". Probeer je hand als vanzelf te laten schrijven, probeer er zo min mogelijk over na te denken of gedachten te sturen.

Lees terug wat je met je niet-dominante hand hebt geschreven en reageer vervolgens 'intuïtief' (dus ook zonder al te hard na te denken, maar eerder als vanzelf te reageren) door met je dominante hand te schrijven.

Vervolgens neem je de pen weer in je niet-dominante hand, lees je de reactie terug en reageer je weer vanuit 'je onzekerheid' door weer een reactie daarop te geven. Ga zo door tot het gesprek vastloopt of tot een einde komt.

Lees het geheel terug en vraag jezelf af hoe je je voelt m.b.t. dit gesprek, wat je vindt van dat gesprek, hoe het op je overkomt. Wat herken je van het gesprek? Wat is er anders dan je gewend bent?

Als het gesprek is vastgelopen; welk conflict speelt er? Heeft de dominante hand echt geluisterd naar de niet-dominante hand? Hoe kan de dominante hand meer begrip en steun tonen naar de niet-dominante hand?

Zo mogelijk kun je de schrijfopdracht nog eens herhalen en nu de dominante hand de opdracht geven om echt goed te luisteren naar de niet-dominante hand en steun en begrip te tonen.2

deel deze tip

Tip 28 - Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij onzekerheid

Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij onzekerheid, waarbij je je negatieve gedachten leert reëler te bekijken en stap voor stap je gedrag gaat veranderen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 29 - Accepteer het gevoel van onzekerheid

Accepteer het gevoel van onzekerheid op het moment dat je het voelt en stel geen hoge doelen op dat moment. Dat komt wel weer op een moment dat je je weer sterker voelt.


Nancy

2

deel deze tip

Tip 30 - Accepteer onzekerheid als gegeven

Accepteer onzekerheid als gegeven

Zolang je leeft, zal er onzekerheid zijn. Er is nu eenmaal niets zeker. Niemand kent de dag van morgen. Zelfs in de wetenschap spreken we van een 'statistische significante zekerheid'. Oftewel: het moet wel heel gek lopen als het anders gaat dan we voorspellen, maar zeker weten doen we het niet. Misschien valt de zwaartekracht morgen wel uit! De kans is klein, maar wie weet het 100% zeker?

Onzekerheid is onderdeel van het leven. Je ontkomt er niet aan. Je krijgt het nooit volledig weg. Zonder onzekerheid geen leven. Of zoals het gezegde luidt: "Van het concert des levens, krijgt niemand het program". Dus: doe geen moeite.

Steek je energie liever in andere dingen: grijp al je moed bij elkaar en ga! Doe wat je moet doen, doe wat je wilt doen, doe! En vertrouw erop, dat wat er ook gebeurt, de dingen wel weer op hun pootjes terecht komen, want ook dat is onderdeel van het leven (maar zeker weten doen we het natuurlijk niet ... ;-) )2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Vergroot je zelfwaardering

Zelfwaardering betekent letterlijk: waarde aan je -zelf- toekennen.
Wanneer je jezelf afkeurt, leidt dit tot een lage zelfwaardering en word je onzeker.
Het neerkijken op jezelf maakt je ook extra kwetsbaar voor kritiek van anderen.

Je voelt je zekerder en je stemming en welzijn kunnen verbeteren als je in staat bent jezelf te accepteren èn als je zowel je sterke als je zwakke kanten leert aanvaarden, jezelf -onvoorwaardelijk- te waarderen.

Iedereen laat wel eens een steekje vallen en jij bent daarop geen uitzondering, het maakt je een "mens onder de mensen".

Toon zelfcompassie (liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf toe) en spreek jezelf wat minder streng toe. Je zult zien dat je daardoor meer ruimte voor jezelf schept en beter met gevoelens van onzekerheid leert omgaan.2

deel deze tip

Tip 32 - Leer jezelf te vertragen

Stel je bent op weg naar een feestje en ziet er tegenop om naar binnen te gaan. Hoe maak ik contact met de mensen die er al zijn, die met elkaar praten, en misschien lachen en plezier maken. Je voelt je onzeker of jij wel leuk genoeg bent.


Neem de tijd, vertraag je pas, voel je voeten en richt je aandacht op je buik en ademhaling. Adem bewust in en uit en vertraag je pas nog een beetje.


Je zult ervaren dat je rustig en meer in jezelf landt en op een natuurlijker manier het feest zult betreden. Zonder dat je direct met iedereen contact hoeft te maken en je anders voor te doen dan je je voelt. Je kunt meer vanuit jou eigen wezen aanwezig zijn. Zo kun je een nieuwe ervaring opdoen.2

deel deze tip

Tip 33 - Hou een positief dagboek bij

Probeer eens een positief dagboek bij te houden waarin je elke dag iets positiefs opschrijft wat je hebt gedaan die dag of wat je is overkomen.


Nancy

1

deel deze tip

Tip 34 - Jouw vrijheid ligt in jezelf accepteren

Mensen die onzeker zijn, hebben angst om door anderen afgekeurd en afgewezen te worden. En die angst maakt kwetsbaar. Die kwetsbaarheid is vervolgens een reden om nog onzekerder te worden. Op deze manier krijg je een vicieuze cirkel.

De angst voor de onzekerheid wordt steeds groter en de behoefte om de onzekerheid en kwetsbaarheid verborgen te houden voor de buitenwereld ook. En juist die behoefte maakt dat mensen gespannen en onzeker worden.

Hoe bevrijd je jezelf uit deze negatieve vicieuze cirkel?

Je moet leren accepteren dat anderen je kunnen afwijzen en afkeuren. En dat dat niet hoeft te betekenen dat er iets mis met je is.

Waar het om gaat is dat je leert accepteren dat de ander vrij is om jou niet te accepteren, maar dat jouw vrijheid gelegen is in het feit dat je jezelf accepteert. Hoe moeilijk dat ook is.....en anders helpt het om daarover met iemand te praten...1

deel deze tip

Tip 35 - Je onzekerheid de baas

Veel mensen die bij mij in de praktijk komen, worden gehinderd door gevoelens van angst en onzekerheid. Vaak is die angst of spanning niet eens zo overheersend, maar het sluimert op de achtergrond. Dat kost veel energie.

Het gebeurt namelijk vaak dat je in de loop van je leven, ondanks een angstig of onzeker gevoel, voldoende sociale vaardigheden opbouwt om dat te maskeren.

Deze achterliggende angst en onzekerheid zijn het resultaat van een onbewust proces. Dat wil zeggen:Het gaat vanzelf, het komt automatisch. Daarom kun je ook alleen met technieken waarmee je die onbewuste processen kunt beïnvloeden dit bij de kern aanpakken.

In hypnotherapie leer je om grip te gaan krijgen op die gevoelens en ze te veranderen, los te laten of te verwerken.


Je haalt veel meer uit jezelf en je geniet veel meer van het leven als innerlijke ballast verdwenen is en je je goed voelt.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Maak er een leermoment of uitdaging van

Schrap het woord 'fout' of 'mislukking' uit de vocabulaire. Zeg in het vervolg: ' Hier moet ik even doorheen, dit is een leermoment voor mij' of: 'Dit is mijn uitdaging'1

deel deze tip

Tip 37 - Leer op een assertieve manier communiceren

Leer op een assertieve manier communiceren. Bij ieder moment dat je dit toepast, bouw je weer een volgend laagje zelfvertrouwen op!1

deel deze tip

Tip 38 - Zie je onzekerheid eens als een dier

Zie je onzekerheid eens als een dier. Dan kan je hem uitnodigen gewoon met je mee te gaan. Dan hoef je niet meer tegen de onzekerheid te vechten.1

deel deze tip

Tip 39 - Geef je onzekerheid een gestalte

Als je vecht tegen je onzekerheid word je nog onzekerder en gespannen.
Als je de onzekerheid een gestalte geeft (bijvoorbeeld als een dier) dan zet je het als het ware buiten jezelf en kan je het dier uitnodigen met je mee te gaan.
Het is nl. niet erg om onzeker te zijn!1

deel deze tip

Tip 40 - Zorg voor succes-ervaringen

Onzekerheid is vaak gebaseerd op angst. Angst dat je zelf iets niet kunt of angst voor wat anderen van je denken als jij iets niet kunt waarmaken.

De beste manier om met angsten om te gaan is door ervaringen op te doen waarin jij merkt dat je een overwinning hebt behaald op hetgeen waar je angstig voor was. Dit geeft jou zelfvertrouwen.

Wat kan helpen is om met een therapeut in gesprek te gaan over waar jouw angsten liggen en hoe je ze te lijf kunt gaan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Maak beslissingen zoals jij dat wilt

Maak beslissingen zoals jij dat wilt, laat je niet overhalen door anderen. Luister dus altijd naar je innerlijke stem!


Tamara

1

deel deze tip

Tip 42 - Probeer eens op je lichaamshouding te letten

Als je onzeker bent neem je automatisch een bepaalde houding aan. Jouw schouders zijn bijvoorbeeld opgetrokken of je maakt jezelf kleiner.

Probeer eens op je lichaamshouding te letten. Wanneer je zelfverzekerd staat/loopt/zit.. dan voel je je ook zekerder.


Tamara

1

deel deze tip

Tip 43 - Geef jezelf complimentjes

Geef jezelf complimentjes over alle kleine dagelijkse bezigheden, zelfs als je het niet af hebt kunnen maken. Word je bewust van je positieve aspecten en schrijf deze desnoods op. You can do it!


Tamara

1

deel deze tip

Tip 44 - Onderzoek je overtuiging waar onzekerheid door is ontstaan

Onderzoek je overtuiging waar onzekerheid door is ontstaan.
Iedereen is wel eens onzeker. Mensen zijn gelijkwaardig én uniek. Je beeld van je kwaliteiten is vaak door onzekerheid negatief beïnvloed.

Als je een goede vriend(in) zou vragen naar jouw kwaliteiten kom je er achter dat hij een ander en vaak beter beeld heeft van jou.

Onzekerheid gaat meestal over de angst om beoordeeld of zelfs veroordeeld te worden. Het gebeurt jou vast ook dat als je ondanks je onzekerheid toch bent gaan doen waar je tegen op zag, het enorm meeviel of dat er helemaal niets aan de hand bleek te zijn.

De onzekerheid is vaak al veel eerder in je leven ontstaan en je overtuigingen over hoe mensen naar je kijken of met je om zullen gaan komen daaruit voort. Die overtuiging speelt helaas steeds op. Therapie die juist daarmee aan de slag gaat helpt echt!1

deel deze tip

Tip 45 - Doorzie het effect van social media

Door social media kun je het gevoel krijgen dat iedereen gelukkig is, leuke dingen doet, heel veel vrienden heeft, mooie spullen, etc, etc. Social media heeft veel goede kanten, maar de meeste mensen posten alleen dat wat ze willen laten zien.

 

Wees je bewust van het vertekende beeld en de invloed die het op je kan hebben. Zijn zij zichzelf of hun Selfie?1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Zeg "Ik kan het"

Zeg niet "Ik kan het niet", want dan kan je het ook niet.

Zeg "Ik kan het", waardoor de kans groter is dat je het effectief kan. Wanneer het dan toch niet is gelukt, mag je fier zijn op jezelf dat je het wel geprobeerd hebt!1

deel deze tip

Tip 47 - Onzekerheid mag! :-)

Onzekerheid mag!
Wel eens iemand ontmoet die never nooit onzeker is? Nee toch!


We hebben er allemaal wel 's last van: dan frutten we wat ongemakkelijk aan ons haar, gezicht of kleding, durven niet te lachen op de foto of voelen ons bekeken in groepen of op feestjes.... Dat maakt je nog geen freak of anders dan anderen. Sterker nog: je hoort er juist helemaal bij!


Alleen dit besef al brengt licht en vrolijkheid in je hart en in je leven ;-)1

deel deze tip

Tip 48 - Wat heb je al gedaan en hoe?

Op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 heel erg onzeker is en 10 zeker, welk cijfer geef jij jezelf dan? Wat zit er al in dat cijfer? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Wat kun je doen om een cijfer hoger te komen?1

deel deze tip

Tip 49 - Geef jezelf iedere dag een compliment

Geef jezelf iedere dag een compliment. Leer ook complimenten van anderen te ontvangen. Ervaar wat dat doet met je.1

deel deze tip

Tip 50 - Doen waar je bang voor bent.

Doen waar je bang voor bent. Het beest in de bek kijken....
Het is je grootste uitdaging. je hebt de neiging om dat heel erg uit de weg te gaan, want het is pijnlijk. Maar wat is er mooier als je de strijd niet meer hoeft te voeren en het met mildheid onder ogen te kunnen zien.

Bijvoorbeeld: iemand durft niet naar de groepstraining te komen, uit angst veroordeeld te worden. Hij komt dus niet.... De groep vind het jammer dat hij niet komt, want hij had een goede inbreng. Na wat overtuigingskracht een praten, komt hij toch weer naar de groepstraining en wordt hij door iedereen met open armen ontvangen.

Hij krijgt op dat juist de bevestiging dat mensen hem helemaal niet veroordelen, en het dapper vinden dat hij door de angst is heen gebroken. Goede beloning voor je zelfvertrouwen en een stimulans om dat nog een keer te doen. Als je dit (onder begeleiding) vaak zo oefent, wordt het steeds makkelijker. Succes!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Bedenk wat je nodig hebt om nieuwe dingen te doen

Ken jezelf.

Onzekerheid is pas een probleem als het je in de weg staat om de dingen te doen die je zou willen doen. Wanneer jij onzeker bent, kijk dan of dit te maken heeft met een bepaald thema of dat het een beetje bij je past.

 

Niet iedereen is even overtuigd van zichzelf, van zijn of haar kunnen, van zijn of haar gelijk. Dat hoeft ook helemaal niet. Als jij dat niet zo hebt, is het handig om dat van jezelf te weten. Dan kun je daar rekening mee houden wanneer je nieuwe plannen maakt.

 

Bedenk wat je nodig hebt om toch tot nieuwe dingen te komen, in plaats van dat het je laat tegenhouden.1

deel deze tip

Tip 52 - Word je bewust van jezelf.

Word je bewust van jezelf.
Ergens is er iets bang in jezelf, bang dat het niet goed genoeg is. Dat is meestal een gevoel van vroeger.

 

Richt daar je volledige aandacht op, waar dat in je lichaam zit. Dus stop gewoon met je blik naar buiten te richten, naar andere mensen. Neem daar de tijd voor. Je zal merken dat er wat rust in jezelf komt.1

deel deze tip

Tip 53 - Schrijf je intentie op en draag het bij je

Maak een paar zinnetjes voor jezelf waar je jezelf aan wilt herinneren. Wat jouw intentie is. Wat je graag wil.

Ik zeg bijvoorbeeld tegen mezelf: ik ben me er van bewust dat alles goed voor mij gaat, op alle niveaus en alle gebieden. Dat laat ik helemaal tot mij doordringen, zodat mogelijke negatieve geluiden uit het verleden geen invloed op mij krijgen.

Draag de zinnetjes bij je, op een papiertje of in een klein notitieboekje.1

deel deze tip

Tip 54 - Bedenk IEDEREEN is onzeker

Bedenk IEDEREEN is onzeker. Heus niet allemaal over hetzelfde, zelfs de meest zekere mensen (of die dat uitstralen) zijn ook onzeker over dingen.

Het is goed om je er niet alleen in te voelen en te delen waar je onzeker over bent. Zoals Brene Brown in haar boek de kracht van kwetsbaarheid vertelt is juist door te delen wat je spannend vindt, zullen ook anderen durven delen wat zij spannend vinden. En gedeelde smart is nog steeds halve smart


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 55 - Acceptatie

Leer te accepteren dat je niet alles (tot in perfectie) kunt. Het leven zou toch ook super saai worden als je meteen alles in een keer kan en alles lukt?


Onzekerheid houdt je scherp en kritisch en zorgt ervoor dat je wilt groeien en ontwikkelen. Als je je soms even onzeker voelt, geeft dat weer reden om te zien wat je nog te leren hebt en hoe je dat kunt gaan doen.


Vanuit de theorie van Acceptance and Commitment therapie kun je leren hoe je tot acceptatie van je zelf EN je onzekerheden kunt komen.


Ellen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - EMDR kan veel verlichting geven

Heeft je onzekerheid te maken met specifieke situaties, bijvoorbeeld in sociaal contact?
Of ben je onzeker geworden door nare ervaringen in het verleden?

EMDR kan veel verlichting geven als het gaat om irreële angsten of oude pijn.1

deel deze tip

Tip 57 - Herken je eigen censuur

Herken je eigen censuur, herken hoe je jezelf censureert om positief over jezelf te denken. Dit zijn vaak aangeleerde, automatische gedachten zoals:

1. het is normaal/vanzelfsprekend; hierdoor zie je je gedrag niet meer als positief, maar als neutraal.

2. vergelijken met ander; waardoor je altijd als de mindere uit de bus komt.

3. afzwakken; door te wijzen op negatieve aspecten van wat je deed.

4. gunstige omstandigheden; door te zeggen, dat het gewoon heel makkelijk was, je was toevallig in een goede bui etc. waardoor je je positieve gedrag afzwakt of zelfs ontkent.

5. positief denken over jezelf is slecht en arrogant; oordelen over je eigen denken over jezelf.

Herken je je eigen censuur in je denken? Gedachten zijn geen feiten, gun jezelf de ruimte en rust om deze gedachten te laten voor wat ze zijn en denk eens "blah, blah blah" elke keer als zo'n gedachte voorbij komt.1

deel deze tip

Tip 58 - Boekentip: Recepten om in de puree te raken

Boek: "Recepten om in de puree te raken" van Bruno-Paul De Roeck.

Je vertelt aan een ander wat die ander moet doen of laten om onzeker te worden!
Je bent je eigen deskundige en als je weet hoe het niet moet, dan.....1

deel deze tip

Tip 59 - Wanneer alles fout lijkt te gaan, onthoud dat ...

Wanneer alles fout lijkt te gaan onthoud dat:

1. Alles is tijdelijk, zelfs dit.
2. Gelukkig zijn alles te maken heeft met de manier waarop je met het gebeurtenissen omgaat.
3. Alle dingen, klein en groot, die wel goed gaan in je leven.
4. De mensen die om je geven en er voor je zijn, je hoeft het niet alleen te doen..
5. Waar je het meeste om geeft en wat je kunt loslaten.
6. Dat jij uiteindelijk de gene bent die kunt kiezen hoe je hier mee omgaat.
7. Dat je door ervaring weet dat je dit aankunt, hoe zwaar het nu ook is.
8. Dat slechte tijden niets over jou zeggen.1

deel deze tip

Tip 60 - Geef jezelf een anker

Geef jezelf een anker.
Koop iets voor jezelf wat jouw kracht symboliseert. Dat kan een sieraad zijn of iets anders wat je regelmatig tegenkomt. Elke keer dat je dit symbool ziet, ga je stil staan bij jouw kracht. Op die manier maak je dagelijks contact met je kracht.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Vergelijk jezelf niet met anderen

Vergelijk jezelf niet met anderen
Ieder mens is anders. Door jezelf te vergelijken met andere mensen doe je jezelf te kort.

Als je onzeker bent zie je meestal alleen de goede kanten van iemand en minder of niet de slechte kanten. Je hebt daarmee geen volledig beeld van iemand. Hierdoor krijg je een verkeerd en vaak ook een negatief zelfbeeld.1

deel deze tip

Tip 62 - Iedereen is onzeker

Vaak denken we dat de ander niet onzeker is. Het tegendeel is waar: iedereen is wel eens onzeker. Ook ik ken mijn eigen onzekerheid. Het maakt onderdeel uit van mens-zijn.


Door het besef dat iedereen onzekerheid ervaart, maakt dat je niet alleen bent. En dat maakt je eigen onzekerheid wellicht een beetje lichter.1

deel deze tip

Tip 63 - Beantwoord drie vragen voordat je ergens op reageert

Beantwoord drie vragen voordat je ergens op reageert. 'Koop' tijd om dit in alle rust te doen.


1. Wat voel ik?
2. Wat vind ik hiervan?
3. Wat wil ik hiermee?


Zo kom je bij jezelf en kun je vanuit je eigen kracht reageren.1

deel deze tip

Tip 64 - Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Worst case scenario

Ga voor jezelf na wat het ergste is dat er kan gebeuren als datgene dat je vreest, waar je je onzeker voelt helemaal tot uiting komt en voor iedereen zichtbaar is.


Vraag jezelf bij elk antwoord af:
'is dat het allerergste wat er kan gebeuren?'
'Wat is daar zo erg aan, als dat gebeurt?'
Tot je het idee hebt bij de kern te zijn.

Vraag jezelf vervolgens af:
In hoeverre is het reëel dat dit gebeurt?


Heb ik dat al eens meegemaakt? Zo ja, wat zijn de verschillen tussen de huidige situatie en de situatie toen? Denk aan je eigen leeftijd, mogelijkheden, externe factoren...

Zo nee, dan is jouw onzekerheid een aanname. Ben je bereid deze te onderzoeken door hem aan te gaan?
Welke eigenschappen heb ik om met het worst case scenario om te gaan en hoe erg is het dan eigenlijk nog?

Wellicht merk je hierdoor dat je worst case scenario best te doen is en het risico waard is. Of kom jer erachter dat je het verleden in het heden plakt terwijl er talloze verschillen en verandering zijn waardoor het verleden zich niet hoeft te herhalen.

Succes en plezier met ontdekken!1

deel deze tip

Tip 65 - EMDR kan helpen bij onzekerheid

EMDR kan soms helpen bij onzekerheid door situaties aan te pakken die bijgedragen hebben tot het ontstaan van je onzekerheid.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Ben lief voor het onzekere deel in jou

Jouw onzekerheid is een deel van jou. Je bent niet helemaal onzeker, maar een deel. Je BENT het niet, je HEBT het.

Maak contact met dat deel. Vaak is het de Kleine in jou en doet het je aan vroeger denken. Wat heeft die Kleine van jou nodig? Erkenning, aandacht, liefde?


Ben lief voor jouw onzekere Kleine.1

deel deze tip

Tip 67 - Oefeningen bij onzekerheid

Aan onzekerheid zit een lage zelfwaardering vast met vaak daar aan gekoppeld kritisch naar jezelf en perfectionisme.


We kunnen op verschillende manieren kijken naar onzekerheid, op cognitief niveau kunnen we er gelijk mee aan de slag, zoals in onderstaande tips:

1. Herken je kritische gedachten:
Zet je negatieve gedachten op papier, vaak ben je er hier niet bewust van.

Toets daarna je gedachten aan de realiteit:
Waarop zijn deze gedachten gebaseerd? Op dit moment moet je je afvragen is het waar?
Bekrachtig je voornemens:

Het is belangrijk om je positieve gedachten dicht bij jezelf te houden en steeds te blijven herhalen. Zorg ervoor dat je het tegen jezelf blijft zeggen dat je het gaat proberen, je hoeft het nog niet gelijk te kunnen.

2. Waardeer je sterke kanten:
Als je je slechte eigenschappen kent, is het goed om ook je positieve eigenschappen te kennen. Het is trouwens beter om op je sterke kanten te focussen en deze te benutten dan te proberen je zwakke eigenschappen te verbeteren. Waardeer jezelf, het zal je zelfvertrouwen vergroten; Ik vindt leuk aan mijzelf...........Mijn goede eigenschappen zijn.......

3. Werk aan een positief zelfbeeld:
Word je bewust van je belemmerende gedachten en verander je denkpatronen. Door je gedachten om te buigen in een positieve focus zal je zelfbeeld en je eigenwaarde verbeteren. Een ondersteunende gedachte kan bijvoorbeeld zijn: “Ik ben goed zoals ik ben”.

4. Oefening:
Ken je iemand m/v uit je dagelijkse leven of een bekend persoon die je zou willen evernaren als het om zeker zijn gaat?


Doe die persoon helemaal na (associëren) hoe zit, loopt, staat of kijkt hij/zij, kom helemaal in die houding.


Wat voor gevoel geeft deze houding nu? (bv strijdlust, kracht of zekerheid) en waar voel je dat in je lichaam?


Dit gevoel kan je in je dagelijkse leven meenemen, alleen de houding aannemen helpt al.

Daarnaast ga ik altijd verder kijken, naar de oorsprong van je onzekerheid want het komt ergens vandaan je bent er namelijk niet mee geboren.


Het kan bv zijn dat je vroeger weleens kritiek gehad hebt van je ouders, op school of je bent gepest, dit laatste heeft zeker een enorme impact op jouw wel of niet zeker voelen. In het naar de oorsprong gaan zit ook de heling.1

deel deze tip

Tip 68 - Je mag fouten maken

Je mag fouten maken

Uit je comfortzone gaan en iets doen wat je nog nooit gedaan hebt is pas best spannend. Je weet niet hoe het gaat lopen. Het kan zelfs zijn dat je iets vertrouwds achter je laat bijvoorbeeld een baan die je op zegt voor een ander baan. En voor de nieuwe job waarvan je niet weet hoe het gaat lopen en ook de nieuwe collega’s nog niet kent.

Als je onzeker bent, heb je er vaak te hoge verwachtingen. Je legt de lat te hoog voor jezelf en streeft perfectie na. Dat heeft geen zin. Jij maakt ook fouten. Want je bent niet perfect. Van veel fouten maken je leer. Besef wat je gedaan hebt en leer ervan. Ga door met de kennis die je hebt opgedaan. Je wordt zelfverzekerder juist omdat je fouten hebt gemaakt1

deel deze tip

Tip 69 - Maak de balans voor jezelf op

Maak de balans voor jezelf op

Je kunt de hele dag op de bank hangen en jezelf in de put praten. Een andere optie is om mentaal met jezelf aan de slag te gaan. Maak de balans eens op voor jezelf.

Pak een groot a4 papier en verdeel deze in tweeën. In de rechter kolom schrijf je de gedachten die je in de put praten. Bijvoorbeeld ik ben niet belangrijk, ik ben het niet waard, ik word niet begrepen etc. Zorg ervoor dat de lijst minimaal 7 punten heeft. Hoe meer je opschrijft des te beter je jezelf leert kennen.

Ga nu naar de linker kolom en schrijf daarboven de gedachten die je een positief gevoel geven, bijvoorbeeld ik ben belangrijk, ik heb een project goed afgehandeld, ik mag zeggen wat ik voel etc.
Het kan zijn dat de laatste kolom lastiger voor je is. Als dat zo is, vraag dan een vriend of vriendin je te helpen.1

deel deze tip

Tip 70 - Denk wat meer vanuit wat jij wilt

Denk wat meer vanuit wat jij wilt in plaats van wat je denkt dat anderen willen.

Onzekerheid heeft vaak te maken met angst voor wat anderen denken. Je bent zo bezig met wat de ander denkt of wilt dat je niet meer stilstaat bij wat jíj wilt. Wie en waar ben jij dan nog? Dat maakt erg onzeker!

 

Temeer omdat je niet altijd weet wat de ander wil en dat het misschien wel botst met wat jij wilt. Je legt jezelf erg veel druk op door het de ander naar de zin te willen maken. Wat ontspannend om ook je eigen wensen serieus te nemen!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Ontwikkel realiteitszin

Sommige mensen die veel twijfelen en lastig kunnen kiezen omdat iedere keuze ook weer nadelen heeft, ontbreekt het aan realiteitszin.

Wanneer we willen kiezen wat we echt willen en waardevol vinden, willen we onbewust vaak ook dat dit 1 grote PLUS ervaring oplevert. Maar de meeste keuzes hebben niet alleen een positieve 'opbrengst'. Ze vragen ook iets van ons, we betalen er ook een 'prijs' voor in de vorm van een inspanning, een consequentie/logisch gevolg.

Onze hoge, niet realistische verwachtingen kunnen er mede de oorzaak van zijn dat we ontmoedigd raken en passief worden.

Wanneer we bovendien het idee hebben dat anderen, die wel doen wat ze graag willen en belangrijk vinden, daarvan met name positieve gevolgen ervaren, kunnen we ons al snel 'minder', 'kleiner', 'zwakker' of benadeeld voelen.

Realiteitszin ontwikkelen is vaak een eerste vereiste om 'psychisch rechtop' te gaan staan en oprecht te kiezen wat jij belangrijk en waardevol vindt.

TIP: Praat eens met mensen die doen wat ze willen, doen wat ze belangrijk vinden. Vraag naar de gevolgen van hun keuzes, wat ze hebben moeten investeren, incasseren, accepteren en hoe ze dat doen en ervaren!1

deel deze tip

Tip 72 - Onderzoek je IK-grens

Sommige mensen die veel onzekerheid ervaren in hun leven, beschikken niet over duidelijke ik-grenzen.

Wanneer ze bijvoorbeeld iets willen doen dat voor hen belangrijk is maar iemand tegen komen die hen adviseert of uitnodigt iets anders te doen, slaat direct de twijfel toe en gaan ze meestal snel overstag. Na afloop kunnen zij zich vervolgens rot voelen omdat ze niet trouw zijn gebleven aan zichzelf.

TIP: herken je dit bij jezelf? Onderzoek dan je ik-grenzen, vergroot met andere woorden je IK- grens bewustzijn. Ik help je daar graag bij!1

deel deze tip

Tip 73 - Straal zekerheid uit door je lichaamshouding

Je lichaamshouding heeft effect op hoe je jezelf voelt en hoe je op je omgeving overkomt. Straal zekerheid uit door je lichaamshouding:


zit of sta rechtop, kijk mensen aan, spreek met een duidelijke stem.1

deel deze tip

Tip 74 - Vier je succeservaringen

Is het je gelukt een gesteld doel te halen? Vier je behaalde succes!

Hierdoor blijft je succeservaring veel beter hangen, waardoor je je een volgende keer zekerder zal voelen in een vergelijkbare situatie.1

deel deze tip

Tip 75 - Spreek met een duidelijke stem

Spreek met een duidelijke stem en gebruik geen aarzeltaal, zoals ‘uh’, ‘eigenlijk’ of ‘in principe’. Zeg niet: ‘ ik moet’, maar: ‘ik wil’.


Je maakt namelijk je eigen keuzes en die zet je op deze manier voor jezelf en naar de ander toe kracht bij!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Let op je ademhaling

Let op je ademhaling in een situatie waarin je je onzeker voelt.


Vaak gaan we dan namelijk hoger ademhalen of houden we zelfs onze adem in. Wordt je hier bewust van en let erop dat je doorgaat met regelmatig ademen (naar je buik) tijdens onzekere situaties.1

deel deze tip

Tip 77 - Omgaan met kritiek

Krijg je kritiek omdat je iets niet goed hebt gedaan? Dat betekent niet dat jij als persoon niet deugt! Zie het als een leerervaring: volgende keer beter!1

deel deze tip

Tip 78 - Helpende gedachten

Vaak hebben we allerlei gedachten en bijbehorende gevoelens voor en tijdens situaties waarin we ons onzeker voelen. Kloppen die gedachten wel? Probeer je gedachten om te zetten in helpende gedachten: wat zou je tegen iemand anders zeggen in een vergelijkbare situatie?1

deel deze tip

Tip 79 - Mindfulness is een sleutel tot meer ontspanning

Ieder mens voelt zich wel eens onzeker, dat hoort bij het leven. Wanneer je dat leert te accepteren, zal de scherpte van het gevoel afnemen.

Door je bewust te worden van je gedachten en gevoelens, en hier zonder oordeel naar te leren kijken, gaat er een wereld voor je open. Mindfulness....de sleutel tot een meer ontspannen leven.


Sandra - Therapie Purmerend

1

deel deze tip

Tip 80 - Aandacht richten

Wees je bewust waar jij je aandacht op richt; zit je binnenin je hoofd en ben je bezig met je zorgen maken over hoe je overkomt?

Let dan eens op je houding, recht je rug, glimlach in jezelf, en neem een trotse houding aan. Richt dan je aandacht naar buiten.


Ga iets doen waar je blij van wordt, laat ondertussen je hoofd maar lekker kletsen terwijl jij geniet van de dingen die je doet1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Je vrij maken van je negatieve gedachten

We verhouden ons veelal gemakkelijker tot een negatieve gedachte.
Kan je er een positieve gedachte tegenover zetten?

Als een ander het kan, waarom zou ik dat dan niet kunnen?
Ik kan het niet, wat zou me helpen om het wel te kunnen/durven?
De ander kan het veel beter, maar ik ben ook een ander.1

deel deze tip

Tip 82 - Focus je op je positieve kanten

Onzekerheid komt vaak doordat je je aantrekt wat andere mensen van je denken. Vraag je af: is dat waar wat mensen denken en wordt dat bevestigd? Hoe vaak gebeurt dat? Vaak is het een overtuiging die niet eens waar blijkt te zijn.

 

Mijn tip: vraag je niet steeds af wat een ander denkt, focus je op je positieve kanten. Dit kan ook heel goed in kleding: wat je mooi vindt aan jezelf, geef dat accent, wat je minder mooi vindt, camoufleer dat.1

deel deze tip

Tip 83 - Let op je lichaamshouding en ademhaling

Voel je je gespannen of nerveus?
Kijk eens goed naar je lichaamshouding: zijn je schouders misschien opgetrokken? Breng ze dan rustig omlaag.

Sta je op een been te wiebelen? Zet dan beide voeten stevig op de grond. Ook als je in een stoel zit; sla niet je benen over elkaar maar zet beide voeten plat op de grond.

Recht je rug, dit kan ook als je in een stoel zit, en probeer dan op je ademhaling te letten.


Adem je misschien heel snel in- en uit? Zit je ademhaling heel hoog in je borst?
Door wat langer uit te ademen, eventueel met een “blazend” geluid, kun je je ademhaling weer wat rustiger krijgen. Probeer daarna over te gaan naar een buikademhaling.

Het lijken kleine handelingen, maar ze kunnen echt een stukje rust en ruimte geven op een moment dat je spanning ervaart. Doordat je actief jouw ademhaling en lichaamshouding veranderd ervaar je een gevoel van controle, waardoor het gevoel van spanning ook verminderd.1

deel deze tip

Tip 84 - Er bestaan geen mislukkingen, alleen feedback

Onzeker?
Denken dat je iets niet kan of niet zal voldoen houd je vaak gevangen in een 'fixed mindset'. Ik zal het wel niet goed kunnen, en dus lukt het ook niet goed.


De visie: Er bestaan geen mislukkingen, alleen feedback! heeft mij geholpen om van de fixed mindset naar een growth mindset te komen.


Feedback helpt je ontwikkelen en dus te groeien:-)


Bernadette

1

deel deze tip

Tip 85 - Take a decision and make it the right one!

Onzekerheid en innerlijk conflict

Sommige vormen van onzekerheid hebben te maken met de angst een verkeerde beslissing te nemen. Dat kan serieus innerlijk touwtrekken teweeg brengen, innerlijk conflict. Maar dat conflict betekent dat er voor de verschillende beslissingen echt iets te zeggen is. Als een van de twee helemaal verkeerd zou zijn, zou je niet twijfelen.

 

De tip: kies de beslissing die het beste voelt, en zet je energie dan in om dat ook de beste beslissing te laten worden. In het Engels: take a decision and make it the right one! :-)


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Hand op je hart leggen

Onzekerheid ervaren betekent vaak dat je niet goed in contact staat met wie je werkelijk bent. Daardoor verlies je zekerheid en ga je twijfelen.

Een werkelijk heel simpele manier om beter in contact te komen met jezelf is om rustig te gaan zitten of liggen en een hand op je hartstreek te leggen. De energie van je hand beïnvloedt de energie van je hart. Het is subtiel maar echt werkzaam.

Als je hart rustiger is, worden er rustiger impulsen naar je hersenen gestuurd en begin je meer kalmte en vertrouwen te voelen. Probeer het! Het is voor mij vaak het eerste wat ik doe als ik mezelf wil kalmeren. Succes :-)


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 87 - Luister naar de complimenten van anderen

Kijk naar het verleden en luister nog eens terug naar de complimenten die anderen je gaven. Schrijf deze op en herlees ze regelmatig.1

deel deze tip

Tip 88 - Kijk naar je mentale filter

Onze manier van denken heeft een belangrijke invloed op ons gevoel. Veel onzekere mensen gebruiken een 'mentaal filter' dat alleen het negatieve doorlaat en het positieve aan de kant schuift.

Kijk dus eens naar je gedachten als je je weer onzeker voelt en stel jezelf de vraag: Wat is het bewijs dat mijn gedachten juist zijn? Wat voor effect heeft het op me als ik zo over mezelf denk?1

deel deze tip

Tip 89 - Zekerheid ontdekken in On-zekerheid

Zekerheid ontdekken in On-zekerheid betekent jezelf vragen wat vind ik? Afvragen wat de ander vindt van ...... maakt onzeker.

Dus stop met piekeren wat anderen mogelijk vinden of denken en ga zelf op ontdekkingsreis in jezelf!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 90 - Oefen voor de spiegel met lichaamstaal

Oefen eens voor de spiegel met hoe je overkomt qua lichaamstaal en gezichtsuitdrukking. Probeer eens iets te zeggen tegen je spiegelbeeld en kijk hoe dit overkomt als je dit op verschillende manier doet. Welke manier maakt de meeste indruk?

Varieer met lichaamshouding, gezichtsuitdrukking maar ook met je stem, toonhoogte, spreektempo.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Vergeef jezelf en leer van je fouten

Vergeef jezelf en leer van je fouten

Iedereen maakt fouten, keer op keer. Het verschil tussen gelukkige succesvolle mensen en ongelukkige mensen is dat de eerste groep leert van zijn fouten terwijl de laatste groep zichzelf zal schamen en straffen voor de fout om die vervolgens vaak nog een keer te begaan.

Met schaamte en straf los je niets op. Geef toe dat je stom bent geweest, lach erom en probeer vervolgens te onderzoeken welke lessen je kan halen uit deze fouten. Op deze manier is een fout geen ramp meer, je krijgt er immers zeer waardevolle informatie van.

Door jezelf te vergeven en te leren van je fouten zal je veel positiever in het leven komen te staan en meer zelfvertrouwen opbouwen.1

deel deze tip

Tip 92 - Concentreer je op de dingen die je wel kan

Concentreer je op de dingen die je wel kan in plaats van de dingen die je niet kan

Kijk naar alle kleine dingen die je wel eens gedaan hebt en wees hier dankbaar voor. Bijvoorbeeld een reis naar een ver land, een sportprestatie, een level in een bepaald spel. Merk op wat uniek is aan jezelf en kijk hoeveel andere mensen dit niet kunnen.

Soms is het even zoeken naar jou unieke prestaties maar op het moment dat je het aan anderen vraagt zal er altijd wel iets naar boven komen. Door hier trots op te zijn wordt je veel zelfverzekerder.1

deel deze tip

Tip 93 - Vergelijk jezelf niet met andere mensen

Vergelijk jezelf niet met andere mensen

Ieder mens is anders. Door jezelf te vergelijken met andere mensen doe je jezelf te kort. Het is nooit mogelijk om iemand anders te worden, te zijn of überhaupt in zijn geheel te begrijpen.

Je ziet dan ook meestal als je onzeker bent alleen iemand anders' goede of alleen iemand anders' slechte eigenschappen. Je hebt dus altijd een verkeerd beeld van iemand.

Vervolgens zorg je ervoor dat je eigen zelfbeeld afhankelijk is van een verkeerd beeld van iemand anders. Hierdoor krijg je een vals en vaak ook negatief zelfbeeld. Verspeel de energie niet aan dergelijke gedachtespinsels.1

deel deze tip

Tip 94 - Geef jezelf de tijd

Geef jezelf de tijd om te kunnen groeien en meer zelfvertrouwen te ervaren. Er zullen altijd momenten zijn waarop je je onzeker voelt. Vecht er dan niet tegen. Je werkt jezelf alleen maar tegen op dat moment.

 

Accepteer dat je jezelf even zo voelt en onderzoek wat je nodig hebt om je beter te voelen o.a. erover praten met een ander, nieuwe doelen in je leven, relativeren, steun.


Nancy

1

deel deze tip

Tip 95 - Vraag je af wat je behoeften zijn

Als je onzeker bent over datgene wat je doet of zegt, ben je in de grond niet blij met jezelf. Het kan dan zijn dat je je vergelijkt met anderen en jezelf verbergt of jezelf gaat aanpassen.

Een manier om met deze onzekerheid om te gaan is om allereerst contact met jezelf te maken en je af te vragen wat nou je behoeften zijn. Het kan een weg zijn om hierachter te komen en helemaal om deze behoeften naar voren te brengen. In wezen keur je ze af, dus het kost je veel om ze toch te laten zien.

Vragen die je jezelf kan stellen zijn: Wat wil ik in het leven, wat heb ik nodig van anderen, voor wie wil ik een vriend/in zijn, waar wil ik tijd en energie in stoppen. Probeer hier in kleine stapjes over te praten met mensen die je vertrouwt. Hun reacties zullen je moed geven om daarvoor te gaan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 96 - Leid jezelf af als je piekert over onzekerheid

Hoe meer je piekert over je onzekerheid, des te meer last heb je ervan. Probeer die gedachten dus te stoppen.

Dat doe je het beste door jezelf af te leiden. Als je in een situatie terecht komt die je erg onzeker maakt, zet dan je ogen open en kijk rond.

Let op een of meer personen die je opvallen. Dat kan door van alles zijn, positief en negatief. Bijvoorbeeld door hun lengte of hun dikte, door hun luidruchtigheid, door een kledingstuk dat hen overduidelijk vreemd staat, een opmerkelijk grote baard etc, etc.


Het maakt echt niet uit wat, als jij het maar ziet. Je zult merken dat je dat benauwde tunnelgevoel kwijtraakt waar je door onzekerheid in terecht bent gekomen.

Probeer het maar! Niemand zal er iets van merken behalve jijzelf. En hoe vaker je het oefent hoe makkelijker het wordt.1

deel deze tip

Tip 97 - Onderzoek hoe reëel je gedachten zijn

Onzekerheid heeft te maken met iets niet durven, niet durven komt voort uit angst. Onderzoek waar je bang voor bent. Welke gedachten zitten je in de weg? Zet ze op een rij en beoordeel hoe reëel ze zijn.

 

Bekijk daarna hoe erg het zou zijn als dat waar je bang voor bent, zou uitkomen. Uiteindelijk lijdt een mens het meest, door het lijden wat hij vreest...1

deel deze tip

Tip 98 - Onzeker doen leidt alleen maar tot meer onzekerheid

Onzeker doen leidt alleen maar tot meer onzekerheid

Als we onzeker zijn, dan gaan we meestal afwachten, zitten kijken, van een afstandje, hoe je klasgenootje van de glijbaan gaat, of hoe je collega in de vergadering zijn presentatie geeft.

Door jezelf te vergelijke met anderen, word je alleen maar onzekerder. Want moet jij het nu ook zo doen zoals je collega? Maar die heeft een goeie powerpoint en jij weet niets van powerpoint. Of die heeft een goed gevoel voor humor en had allerlei leuke grapjes, maar jij bent meer van het serieuze werk.

Hoe meer je naar anderen kijkt en je jezelf met anderen vergelijkt, des te moeilijker je het jezelf maakt. Want jij kunt het nooit zo doen zoals iemand anders. Jij bent die ander immers niet.

Bovendien hoe minder we in actie komen, des te minder we zelf regie hebben over wat er gebeurt. Des te minder we kunnen voorspellen hoe dingen gaan lopen, des te onzekerder het wordt!

Actie is in dit soort gevallen altijd beter dan geen actie. Doe je ding en doe het snel, des te eerder gaat het leven gewoon weer verder.1

deel deze tip

Tip 99 - Sla die interne criticus knock-out!

Iedereen kent het wel die innerlijke afkeurende stem die je zo streng en hardvochtig toespreekt wanneer je in zijn/haar ogen iets verkeerd hebt gedaan. Hij dwingt je tè strenge leefregels op waardoor je je soms ontredderd en onzeker voelt omdat je het niet "goed genoeg" doet.

Hij ( in dit geval een "hij") is ontstaan in onze vroegste jeugd en is langzamerhand een eigen leven gaan leven.

Daarom is het van belang dat je hem opspoort en knock-out slaat.

Een goede therapeut kan je hierin ondersteunen en samen kan je werken aan het vergroten van inzicht en vervangen van deze destructieve kritische innerlijke stem.1

deel deze tip

Tip 100 - Kom afspraken die je met jezelf maakt na

Eenvoudig aan je eigen zelfvertrouwen werken?
Kom afspraken die je met jezelf maakt na! Ervaar direct dat jij jezelf kunt vertrouwen. Klinkt eenvoudig maar werkt gegarandeerd. Al die kleine dingen die je afspreekt met jezelf en niet nakomt ondermijnen heel subtiel je gevoel van zelfvertrouwen.

Begin klein, maak korte to-do lijstjes (in plaats van waslijsten) en werk ze af. Voel wat dit met je doet. Ervaar dat jij jezelf kunt vertrouwen in de afspraken die je met jezelf maakt en bouw elke dag aan je zelfvertrouwen.

Succes! (en plezier)


Ellen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 101 - Diverse tips bij onzekerheid

De onzekerheid voorbij

Herken je dit? Je hebt een wens maar je denkt: kan ik het wel? Onzekerheid en twijfel alom en je ziet steeds meer beren op je weg (of is het angst om het onbekende aan te gaan?). En iedere beer belemmert jou om tot actie over te gaan.

Voordat ik aan mijn studie begon die tot mijn schitterende vak heeft geleid van psycholoog/ coach, had ik dezelfde twijfel. Kan ik het wel? Totdat mijn liefste en beste vriend tegen mij zei: als je het niet probeert, kom je er nooit achter wat het voor jou kan betekenen en blijft je wens altijd aanwezig!

Ik ben de uitdaging aangegaan, heb de beren overwonnen en had deze tijd voor geen goud willen missen. En iedere dag ben ik blij en dankbaar dat ik mijn mooie vak kan uitoefenen en mensen een helpende hand kan bieden.

Tips:

• Stap eens af van gebaande paden. Een goede oefening is om dit uit te proberen in het bos.
• Door af te stappen van gebaande paden zet je ook een stap uit je comfortzone.
• Vraag een goede vriend, vriendin of familielid in jouw omgeving om je hierbij te steunen.
• Vraag je af waar je onzekerheid vandaan komt en buig dit om in een kracht die je voor jezelf benoemd. Schrijf die kracht op en leg het op een plek waar je iedere dag komt zodat je het steeds ziet.
• Onderneem actie om jouw wens, jouw droom waar te maken.

Je kan vaak veel meer dan je denkt. En als je het niet probeert....

Go for it!1

deel deze tip

Tip 102 - EMDR bij onzekerheid

EMDR bij onzekerheid
Met EMDR kunnen we de herinnering aan (een) ervaring(en) waardoor je je onzeker bent gaan voelen van zijn negatieve emotionele lading ontdoen.

 

Hierdoor word je niet langer beperkt door die negatieve ervaringen/gebeurtenissen in het verleden.

 

Je kunt vervolgens op een rustige manier terugdenken aan de ervaringen of kritische opmerkingen van anderen en je gevoelsmatig realiseren dat het niets te maken had met jou als persoon of met je capaciteiten. Je zelfvertrouwen wordt op die manier hersteld.

 

Wil je weten of EMDR jou kan helpen, neem dan contact op met een Therapeut die zich gespecialiseerd heeft in EMDR.1

deel deze tip

Tip 103 - Je bent mooi en waardevol hoe je bent!

Je bent mooi en waardevol hoe je bent!

Als iemand tegen je zal zeggen: "Wat jammer dat een tulp als een roos niet bloeit!" Het zal je zeker niet ophouden om een tulp te bewonderen. Waarschijnlijk beantwoord je dat de bloem ongetwijfeld mooi hoe hij is.

Klinkt de eerste mening niet absurd in je oren en lijkt je reactie daarop niet vanzelfsprekend en logisch? Waarom stop je dan niet om jezelf onzeker te voelen als je soms hoort bijvoorbeeld: dat je dringend slanker moet worden, trouwen, kinderen krijgen of een andere baan nemen?

Waarom moet je ineens een roos zijn, maar geen tulp? Hoe absurd klinkt het allemaal.

Sommigen blijven echter naar dergelijke meningen luisteren en twijfelen aan hun waarde en potentieel. Velen laten de meningen van anderen zo hard klinken dat ze niet meer hun eigen stem horen!

Je bent mooi en waardevol hoe je bent!
Vergeet het niet!

Veel mensen vergelijken zichzelf met rozen en andere bloemen en dromen ervan om iemand anders te zijn. Velen begrijpen dat dit onzin is en hebben de moed om zichzelf te zijn en hun persoonlijkheid echt te waarderen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 104 - Ga juist dingen doen die je eng vindt

Ben je onzeker? Ga dan juist de dingen doen die je ontzettend eng vindt, die je nu uit de weg gaat.

Als je dat goed voorbereid aanpakt, dan maakt dit dat je leert dat je meer kan dan je denkt. Het gevolg hiervan is dat je steeds zekerder wordt.

Lukt het jou niet om dit alleen aan te gaan? Een therapeut/psycholoog kan je er heel goed bij helpen door samen met jou passende strategieën te ontwikkelen en jouw gedachten te helpen relativeren.


1

deel deze tip

Tip 105 - Probeer het avontuur te zien

Probeer het avontuur te zien

Als iets onzeker is, liggen de mogelijkheden nog open. Vaak zijn we geneigd vooral te richten op gevaren en risico's, omdat onzekerheid een ongemakkelijk en/of angstig gevoel kan geven.

Maar durf ook nieuwsgierig te zijn, ga op ontdekkingstocht...naar de mogelijkheden, kansen, naar nieuwe ervaringen, naar ontwikkeling en groei.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 106 - Neem het heft in eigen handen

Deze tip zou bij elk thema kunnen staan maar ik koos voor deze - onzekerheid.

Mijn motto is: ''als je doet wat je altijd deed dan krijg je wat je altijd kreeg!''

Kom dus in beweging als de situatie zoals die nu is je niet bevalt, als je ergens vanaf wilt. Bijvoorbeeld onzekerheid.

Neem het heft in eigen handen, kruip achter het stuur van je eigen bus. Anderen kan je niet veranderen maar je kunt wel veranderen hoe jezelf omgaat met situaties en anderen.

En in het kader van 'je krijgt wat je geeft' kan je, door je eigen gedrag aan te passen een andere reactie krijgen van mensen en een omgeving. Door je eigen gedrag kan je dus je omgeving beïnvloeden en heb je daarover dus controle genomen . . .

Echt? Ja echt! Ik zeg niet dat het makkelijk is maar het kan heel goed en ik help je daar graag bij!


1

deel deze tip

Tip 107 - Stop jezelf te vergelijken met anderen

Stop jezelf te vergelijken met anderen

Bij anderen zien we vaak makkelijk wat er allemaal goed gaat, wat er minder goed gaat bij die ander dat weten we vaak niet of we staan er niet bij stil.

 

Wie steeds zichzelf vergelijkt met anderen wordt daar meestal niet gelukkig van. Wees je ervan bewust dat je bij de ander nooit het gehele plaatje of verhaal kent.1

deel deze tip

Tip 108 - Denk niet voor een ander

Denk niet voor een ander

Vaak vullen we zelf in wat een ander denkt of vindt van ons.

Opvallend is dat we dit vaak negatief invullen, waarmee we onze eigen onzekerheid aanwakkeren. En dat terwijl we helemaal niet weten wat die ander denkt! Die ander kan evengoed iets positiefs denken!

Daarbij komt dat de meeste mensen vooral met zichzelf bezig zijn, met hun eigen leven, en dat de kans groot is dat die ander dus helemaal niet zoveel over jou denkt.

Denken voor een ander kost een hoop energie en levert eigenlijk niks op, dus je kunt je aandacht beter op iets anders richten.


1

deel deze tip

Tip 109 - Inzicht is de eerste stap tot verandering

Onderzoek wanneer de onzekerheid is begonnen, op welke leeftijd?

Wanneer was de onzekerheid er nog niet? En toen het er wel was, waardoor werd je onzeker?

Kijk terug in de tijd om helder te krijgen waardoor en wanneer het ontstaan is.

Je blijft vaak deze situatie/ gevoel herhalen totdat je ziet en voelt waarom.
Inzicht is de eerste stap tot verandering.


1

deel deze tip

Tip 110 - Hoe je probleem kleiner maken

Hoe maak ik mijn probleem kleiner?

Het sluipt er gewoon in: hoe langer je een bepaald probleem hebt, hoe vaker je iets hebt geprobeerd om het te veranderen en het niet is gelukt, hoe groter het probleem wordt. Dat helpt je niet om het aan te pakken! Een handige eerste stap om iets te veranderen is daarom om het eerst hanteerbaar te maken. Twee tips:

1. Ga eens na wanneer je wel en wanneer je geen last van dit probleem hebt. Kijk dan ook meteen even naar de concrete situaties. Dat levert vaak al meteen inzicht op in je probleem.

2. Ga vervolgens ook na wanneer je er minder en wanneer je er meer last van hebt. Ook nu is het handig om de concrete situaties erbij te betrekken. Zo krijg je meteen meer inzicht in de vraag wat er bij jou van binnen gebeurd.

Pak er wel even pen en papier bij en schrijf het zo nauwkeurig mogelijk op. Voorkom dat je hierover in wat algemeenheden blijft nadenken. Hoe concreter je wordt, hoe hanteerbaarder je probleem!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 111 - Onderzoek je (gespleten) loyaliteit

Gespleten loyaliteit
Wanneer je in je kindertijd te maken hebt gehad met ouders die zich niet konden verbinden met elkaar, waarbij er sprake was van veel ruzie, negeren, minachting van de ene naar de andere ouder.

Dan kan het zijn dat in het loyaal zijn aan de ouders er gekozen moest worden tussen 1 van de beide ouders. Het moeten kiezen tussen ouders kan ervoor gezorgd hebben dat het lastig voor je is om ook de andere kant van vb conflicten voor te stellen.

Het kunnen verbeelden wat het voor de ander betekent kan daardoor bemoeilijkt zijn. Bovenal kan het zijn dat je moeilijk kunt ontdekken dat je zelf ook een kant hebt die telt. Er kan onzekerheid ontstaan over wat je mag vinden en voelen.

Het kan helpen om te ontdekken hoe je loyaal ben geweest aan je gezin van herkomst.


1

deel deze tip

Tip 112 - Tips bij opruimen

Minder = Meer
2 tips die je helpen bij opruimen

Je wilt graag die kledingkast of zolder opruimen, maar je stelt het maar uit. En als je voor je kast staat, zinkt de moed je in de schoenen. Hoe bepaal ik nou wat ik weg wil doen? En hoe kan ik nou voorkomen dat ik dit over 2 of 4 jaar weer moet doen? Ik geef je 2 consuminder tips:

1. Denk niet na bij elk kledingstuk of voorwerp dat je in je handen hebt. Ga je bij jezelf na wat het eerste is wat er in je opkomt als je het pakt: ja of nee? Meestal is deze eerste ingeving wat je het liefste wilt.
2. Maar als dit niet voor je werkt, stel jezelf dan de volgende vraag: word ik hier blij van? Stel dat ik dit draag, stel dat ik dit bewaar en ergens neerzet, word ik hier dan blij of enthousiast van? Zo niet: weg ermee! En dan niet in de kliko. Gun je spullen een 2e leven 😉

Henk Reijn


1

deel deze tip

Tip 113 - Bepaal zelf hoe jij wilt zijn als mens

Veel mensen voelen zich onzeker omdat ze zijn gaan geloven dat ze de waardering van anderen nodig hebben om zich goed te kunnen voelen over zichzelf. En wat is het gevolg hiervan?

Iedere keer dat je waardering oogst van iemand anders, voel je je tijdelijk even oké. Dit gevoel heeft vaak meer met opluchting te maken dan met voldoening en is meestal van korte duur. Bij je volgende actie sta je weer op de uitkijk naar de volgende blijk van waardering. In de tussentijd, de 'wachtstand', groeit vaak je onzekerheid. Je vraagt jezelf af 'vind de ander het wel goed wat ik doe?' en hoe langer de waardering uitblijft, hoe meer de twijfel groeit en hoe onzekerder jij wordt.

Ben je het wachten en de twijfel moe en dit hele proces beu? Neem dan het heft in eigen hand en richt de blik op de enige waar je altijd en direct invloed op hebt: Jezelf.

Vraag jezelf in het vervolg af: 'Vind ik dat ik mijn werk vandaag goed heb gedaan? Ben ik tevreden met hoe ik vandaag gewerkt heb?'

Geef jezelf een eerlijk antwoord. Geef jezelf de waardering voor wat je gedaan hebt als je er achter staat en het waardevol vindt. Durf ook te zien waar je wellicht de kantjes er van afgelopen hebt.

Bepaal zelf hoe jij wilt zijn als mens, als collega, als werknemer, als werkgever, als partner, als ouder, als zoon of dochter, als vriend of vriendin. Wil je behulpzaam zijn, vriendelijk, mild, duidelijk? Bepaal zelf hoe je wilt zijn, creëer met andere woorden je eigen kompas.

En volg je eigen koers. Je kunt je eigen handelen in het vervolg altijd afstemmen op en aanpassen aan je eigen kompas.

Dat voelt een stuk zekerder. Je verzekert je van jezelf en 'zekert' je in jezelf. Krachtiger kan haast niet!


1

deel deze tip

Tip 114 - Een blad vol complimenten

Een blad vol complimenten
Clienten die erg negatief over zichzelf denken.

Vraag aan verschillende belangrijke vertrouwensfiguren in je leven wat zij nu net zo bijzonder aan je vinden, wat zij leuk vinden aan je, etc. Laat hen dit noteren op een groot papier. Alleen positieve dingen mogen genoteerd worden.

Bespreek in jezelf of met een therapeut wat je mooi/fijn/herkenbaar/ontroerend/vreemd/vervelend vind aan dat wat er op de lijst staat. Welke emoties roept het op? Wat doet dit met het zelfbeeld?

Hang het blad ergens op zodat je er regelmatig naar kunt terugkijken.


1

deel deze tip

Tip 115 - Je bent goed, zoals je bent

Je bent goed, zoals je bent

Lang geleden volgde ik de Opleiding voor Maatschappelijk Werk.
Ik was onzeker of ik wel gevoelig genoeg was voor dit vak.

Een docent zei toen: "dan maar een maatschappelijk werkster met wat minder gevoel!"
Ik was heel opgelucht.

In mijn werk pas ik dit nog geregeld toe.
" je bent goed zoals je bent!"1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 116 - Motiveer jezelf met het zetten van kleine stapjes

Motiveer jezelf met het zetten van kleine stapjes!

Zelfvertrouwen kan vooral groeien door het krijgen van positieve ervaringen. Hiervoor moet je vooral dingen Doen!

Het helpt niet om dagelijks mooie plannen te maken en er geen actie aan te koppelen.

Juist door het zetten van kleine stapjes die haalbaar zijn, geef je positieve neurotransmitters aan je brein.

Hierdoor krijg je een positieve verslaving aan deze stofjes die je weer motiveren voor een volgende kleine stap.


1

deel deze tip

Tip 117 - Heb je je onzekerheid ontwikkeld bij zeer 'zelfverzekerde' ouders?

Heb je je onzekerheid ontwikkeld bij zeer 'zelfverzekerde' ouders?
Iets begrijpen kan ons soms helpen om meer compassie te ervaren voor onszelf. Is je onzekerheid, je people pleasen, jezelf wegcijferen begonnen in je jeugd?
In sommige gevallen is er sprake van zeer 'zelfverzekerde' ouders die wel kritisch zijn naar anderen maar moeite hebben met zelfreflectie en spijt betuigen. Dan heb je mogelijk te maken met (trekken van) narcisme in je ouder(s) en ervaar je zelf 'co-dependency.' Als dat zo is, is het belangrijk om een therapeut te zoeken die daar specifiek verstand van heeft.


1

deel deze tip

Tip 118 - Sta er eerst bij stil wat jij zelf vindt en wil

Voel jij je onzeker? Dan ben je meer bezig met wat anderen willen dan wat jij wil.

Sta er eerst bij stil wat jij zelf vindt en wil, dat is positie innemen.

Heb daarnaast ook aandacht voor hoe spannend je het vindt om dit te doen, je gevoelens van angst en onzekerheid. Laat die er zijn, stel je angstige onzekere kant gerust, spreek je begrip daarover naar jezelf uit.

Dus én én! En gaan voor wat ik wil én daarbij zorg dragen voor mijn gevoelens van angst en onzekerheid door mijzelf gerust te stellen en deze er te laten zijn.


1

deel deze tip

Tip 119 - Maak een lijstje met jouw kwaliteiten

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Maak eens een lijstje met jouw goede eigenschappen en vaardigheden. Vraag ook gerust eens in jouw omgeving wat anderen als jouw kwaliteiten zien.


1

deel deze tip

Tip 120 - Daag jezelf uit met kleine stapjes

Daag jezelf uit met kleine stapjes

Door dingen te doen die je best eng vindt, maar stiekem wel graag zou willen doen, kan je zelfvertrouwen groeien. Ineens een grote stap kan dan weleens teveel van het goede zijn, maar als je kleine stapjes zet, kom je ook verder.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 121 - Boekentip: De wijsheid van het niet weten

Lees eens het boek De wijsheid van het niet weten van Estelle Frankel

Wat is het mooie aan onzekerheid, aan het niet weten? Dit boek geeft je een andere kijk hierop. Hoewel onzekerheid voor stress kan zorgen, kan het ook ruimte geven en flexibiliteit. De moeite waard om ook daar eens bij stil te staan.


1

deel deze tip

Tip 122 - Gezonde twijfel en zeker zijn van jezelf

Gezonde twijfel en zeker zijn van jezelf.

Weet je dat het heel gezond is dat je aan jezelf twijfelt? En dat je aan de andere kant zeker van jezelf mag zijn? Denk je dat dit niet samengaat of tegenstrijdig is aan elkaar?

Met gezonde twijfel bedoel ik: twijfelen aan de conclusies die je trekt op basis van wat je waarneemt. We horen, zien, voelen dingen en in een fractie van een seconde geven we onze waarneming een betekenis. We trekken een conclusie zodra we anderen iets zien doen of horen zeggen, zodra we zelf iets doen of zeggen.

Twijfelen aan je eigen conclusies houd je bewust en alert. Je beseft dat jouw conclusie maar 1 mogelijke conclusie is en dat het ook anders kan zijn. Zo houd jij je flexibel, blijf je open staan voor nieuwe ervaringen in plaats van 'blijven zien wat je denkt te zien'.

Zeker zijn van jezelf houd in dat jij degene bent die je eigen denken en concluderen aanstuurt. Het beekent niet dat je er zeker van mag zijn dat je iets goed doet.

Wel dat je zeker van jezelf mag zijn, op jezelf mag vertrouwen in de zin van: ik vertrouw op mijn eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Ik heb misschien niet altijd invloed op wat mij overkomt maar wel op hoe ik er mee omga. Ik kan van richting veranderen. Ik kan bewust sturing geven aan mijn gedrag en mijn gedachten en daarmee heb ik invloed op hoe ik mij voel.

Je bent niet wat je denkt. Jij bent niet wie je denkt dat je bent. Je bent veel meer dan dat. Jij bent het die dènkt! Jij beschikt over een oneindige bron van creatieve kracht. Houd jezelf niet gevangen in oude gedachten patronen. Heb lef en creëer eens iets nieuws!


1

deel deze tip

Tip 123 - Alles wat je denkt en gelooft dat je bent, dat word je

Wie ben ik?

Veel mensen denken over wie ze zijn en raken daar helemaal in verstrikt. Wie ben ik nu echt?
Laat ik kort zijn: je bent alles, alles wat jij bedenkt en gelooft dat je bent, dat word je. Als je denkt dat jij minder waard bent dan een ander, dan ga jij je er onbewust naar gedragen.

Je ontloopt bijvoorbeeld lastige situaties, je maakt jezelf onzichtbaar waardoor anderen je niet opmerken, je niet vragen voor een klus, hulp of een verjaardag. En het gevolg is dat jij dit als een bevestiging ziet van wat je al denkt 'zie je wel, ze moeten me niet, ze zien me niet, ze willen me niet, ik ben niet de moeite waard'.

Of je overschreeuwt jezelf. Je trekt te veel de aandacht, je neemt een klus aan die eigenlijk te lastig voor je is waardoor je een groot risico loopt dat je te kort schiet. Met als gevolg dat je kritiek krijgt van anderen en jij dit als bevestiging ziet van wat je zelf bent gaan geloven. Ik ben minder vaardig = ik ben minderwaardig.

Wil jij een gezond en optimistisch zelfbeeld (en dito beelden van anderen) ontwikkelen? Onderzoek dan je huidige zelfbeeld en pas dat aan. Ik help je er graag bij.


1

deel deze tip

Tip 124 - Goede voornemens op je werk evalueren en bijstellen

Als je onzeker bent en daardoor op je werk te weinig zichtbaar bent kun je jezelf helpen door je per gelegenheid iets voor te nemen. Dan daarna te bekijken of het gelukt is en vanuit die ervaring weer iets nieuws voor te nemen.

Bijvoorbeeld dat je bij een wekelijkse teambijeenkomst minimaal 2 keer ongevraagd het worod neemt. Vervolgens kijk je na de bijeenkomst wat je gedaan hebt. Als het gelukt bekijk wat er voor zorgde dat je het nu wel deed. Als het niet gelukt is bekijk je je het moment dat je je voornam om wat te zeggen en het toch niet deed. Wat hield je tegen, waardoor ging je aarzelen etc.

Door bewust naar je eigen gedrag te kijken, zonder veroordeling, kun je gaan leren wat jij nodig hebt om je onzekerheid te overwinnen.

Dit is niet makkelijk. Ik kan je daarbij helpen.


1

deel deze tip

Tip 125 - Voor het geval dat.......

Voor het geval dat het gaat regenen neem ik regenlaarzen mee op vakantie, voor het geval dat de zon gaat schijnen een korte broek en voor het geval dat het koud wordt een dikke trui etc. Allemaal mee: voor het geval dat.....!

Voor het geval datjes.....kan synoniem staan voor allerlei gedachten die naar bovenkomen als je een nieuwe weg in je leven wilt inslaan.

Je hebt een droom, een verlangen naar verandering, je wilt nieuwe ervaringen omarmen en grond ontginnen in een onbekend gebied. En hierbij komt een geweldig gevoel bij je los van vrijheid, de energie van perspectief.

Een 'voor het geval datje' is meestal iets wat tijdens het inpakken van de koffer zwaarder wordt gewogen dan het eigenlijke gebruik daarvan tijdens de reis. Het is het uitvlakken/ calculeren van risico's en het willen creëren van zekerheid vanuit de onzekerheid van het veranderende perspectief.

Vertrouwen op je inventiviteit en bovenal creativiteit in contact met nieuwe omgevingen en mensen die je gaat ontmoeten is een keuze die de gedachte van.....'voor het geval dat' kan helpen te verminderen. Bij onverwachte regen of zonneschijn ontdek je vast iets over jezelf wat je kan helpen om je te beschermen of juist te ontdoen van die extra's omdat je het aan kan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 126 - Boektip de kracht van kwetsbaarheid

Lees: de kracht van kwetsbaarheid van Brene Brown


1

deel deze tip

Tip 127 - Vraag feedback op je kwaliteiten

Vraag eens een paar mensen met wie je goed contact hebt je te vertellen wat ze in je waarderen en waarom. Vraag ze een paar voorbeelden te geven hoe ze dat hebben gemerkt.deel deze tip

Tip 128 - Stel niet uit

Zoek voor elk probleem, groot of klein, naar de kern ervan. Vind op dat moment de meest directe, eenvoudige en krachtige oplossing.

Uitstel van een oplossing kost altijd veel negatieve energie. Die kun je echt veel beter gebruiken.deel deze tip

Tip 129 - Jouw stap telt

Jij bent de enige die de dingen op kan pakken die je anders wilt in je leven.

Het gaat er niet om een betere versie van jezelf te worden.
Het gaat ook niet om de route die je kiest.
Bepalend is dat jijzelf die eerste stap gaat zetten.
deel deze tip

Tip 130 - COMET voor negatief zelfbeeld

In mijn praktijk zie ik vaak mensen met een negatief zelfbeeld. Dit leidt vervolgens tot andere klachten zoals angst en depressie. Ik maak vaak gebruik van de COMET methode waar een werkboek bij hoort dat "Verbeter uw zelfbeeld in 7 stappen" heet. Hiermee zie ik mensen groeien en een positiever, realistischer zelfbeeld ontwikkelen. Daardoor worden ze assertiever en zitten veel beter in hun vel en kunnen makkelijker omgaan met tegenslagen. De training bestaat uit 7 stappen die inclusief intake en eindevaluatie een behandeling van 9-10 sessies is. Dit betekent dat je dus in 10 weken tijd een beter zelfbeeld kunt ontwikkelen als je de energie erin steekt.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten