Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Assertiviteit tips

assertiever worden

 

Assertiviteit - tips

Zoek je assertiviteits tips?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw assertiviteit tip? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Visualiseer wat je wel wilt

Als je assertiever wilt zijn, oefen dan in assertief zijn door te visualiseren hoe je je in een bepaalde situatie wilt gedragen en wat je wilt zeggen. Als je zo door te visualiseren oefent in assertief zijn, dus hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, wat je dan wilt denken, hoe je je wilt voelen, hoe je je wilt gedragen, en wat je wilt zeggen, dan voelt het vanzelf natuurlijker om ook "in het echt" assertief te zijn.


Therapiepsycholoog

9

deel deze tip

Tip 2 - Oefen om "nee" te zeggen

Heb je de neiging om altijd ja te zeggen op verzoeken van anderen, omdat je een ander een plezier wilt doen, terwijl je het eigenlijk liever niet doet? Oefen dan om nee te zeggen en laat op die manier ruimte voor iets wat je wel wilt.

 

Leer dus "nee" zeggen. Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt ook altijd om bedenktijd vragen, als je je overvallen voelt door een verzoek van een collega / vriend / familielid / bekende / ...

 

Je hoeft geen excuses te verzinnen als je nee zegt. Veel mensen hebben de neiging om een "nee" in te kleden met excuses, leugentjes of onwaarheden. Hou het open en simpel. Als je ergens geen zin in hebt of er geen tijd voor hebt, dan kun dat gewoon zeggen.

 

De "kapotte grammofoonplaat methode" is geschikt voor als je "nee" gezegd hebt, maar de ander toch blijft aandringen. Het enige wat je hierbij doet is je ‘nee’ en het bijbehorende motief blijven herhalen: als een grammofoonplaat die blijft hangen. Zo laat je  je niet verleiden tot een discussie of tot het maken van excuses.

 

Geef je grenzen aan als iemand over je grenzen heen gaat. Jij bent de enige die je grenzen kan voelen.


Therapiepsycholoog

8

deel deze tip

Tip 3 - Neem de signalen van je lichaam serieus

Vaak geeft je lichaam als eerste aan, als je iets niet wil. Neem die signalen serieus, i.p.v. te gaan redeneren waarom je ja gaat zeggen. Vaak heeft ja zeggen te maken met aardig gevonden willen worden. Ben je daarvan bewust!8

deel deze tip

Tip 4 - Bedenk een positief scenario

Ga eens bij jezelf na wat jou tegenhoudt om te zeggen wat je vindt. Welk rampscenario heb jij in je hoofd gehaald? Wat als………. Vul maar aan.

 

Probeer de zaken eens van een andere kant te bekijken. Bedenk een positief scenario.8

deel deze tip

Tip 5 - Assertief zijn in stilte

Assertief zijn in stilte

Als je wilt leren assertiever te worden, kun je in stilte beginnen. Ga dan in stilte bij jezelf na wat een moeilijke situatie met je doet en vraag je af: wat heb ik in deze situatie nodig en hoe zou het voelen als dat er zou zijn?

Probeer dat helemaal te voelen in je lichaam. Als je dat doet, zal er voor jou en voor de buitenwereld al een verandering in de richting van meer stevigheid merkbaar zijn, ook al heb je nog niets gezegd!


7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Maak een lijstje met situaties waarin je assertiever zou willen zijn

Assertiever worden gaat vaak over risico's durven nemen: vindt de ander mij nog goed, aardig, leuk genoeg als ik iets voor mezelf vraag?


De truc is dat je jezelf leuk genoeg gaat vinden en je minder afhankelijk maakt van het oordeel van de ander. Spannend dus!


Experiment:
Maak een lijstje van situaties waarin je eigenlijk wel wat beter voor jezelf zou willen opkomen, bijvoorbeeld:

 

  • op je werk (op tijd naar huis, minder taken op je bord, een opleiding gaan doen of om loonsverhoging vragen, etc) ...

 

  • in je relatie (taakverdeling in het huishouden, je partner om iets vragen waar jij heel veel behoefte aan hebt, etc) ...

 

  • in vriendschappen (om hulp vragen in plaats van altijd degene zijn die klaar staat voor de ander, nou is niet als eerst je portemonnee trekken als er betaald moet worden in de kroeg...)

 

Je kan vast wel 5 situaties bedenken.


Zet ze op volgorde van spannend-heid en begin met het opkomen voor jezelf in de minst spannende situatie. Niet met het doel dat het moet lukken maar meer met een soort nieuwsgierigheid, zoals je een nieuw recept kan uitproberen en benieuwd bent naar de smaak... Laat je verrassen door je ervaring ...

ik lees hem graag terug!


Hester

6

deel deze tip

Tip 7 - Gedraag je respectvol naar jezelf én de ander

Mensen die assertiever willen worden, zeggen wel eens: en nu ben ik aan de beurt! Ze denken dat assertiviteit betekent dat je zegt en doet wat jij wilt. Maar dat kan al snel tot 'agressief' gedrag leiden.

 

Assertiviteit heeft te maken met respectvol gedrag. Dus wil je assertiever worden? Gedraag je dan op een manier die respectvol is voor jezelf èn de ander. Neem de behoefte van jezelf net zo serieus als die van de ander.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 8 - Zeg duidelijk "nee", zonder argumenten

Zeg duidelijk "nee!" Geef er geen argumenten bij. Dan kan de ander daar ook niet tegenin gaan om je alsnog over te halen.4

deel deze tip

Tip 9 - Toon initiatief

Toon initiatief: een assertief persoon neemt verantwoordelijkheden en laat merken wat hij/zij denkt.

Een manier om assertiever te worden is om initiatief te tonen. Vertel wat jouw ideeën zijn en neem initiatief.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 10 - Boekentip: Altijd aardig blijven

Het boek; Altijd aardig blijven, van Piet Weisfelt. Een boek over boosheid en liefde, met heldere uitleg over wat mensen belemmert om assertief te zijn in hun leven.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Een grens aangeven bestaat uit 2 stappen

Een grens aangeven bestaat uit 2 stappen:


1- 'nee' zeggen, je grens aangeven enerzijds...


én


2- daarbij tevens rekening houden met de gevoels- en belevingswereld van de ander (...ik begrijp dat dit voor jou betekent dat... ik realiseer me dat jij het nu zelf moet doen...).

 

Doordat de ander zich 'gezien' voelt komt jouw 'nee' minder hard aan en wordt er anders op gereageerd (vaak begrijpt de ander je keuze). Dit kan je helpen je grens eerder aan te geven i.p.v. toch 'ja' te zeggen terwijl je 'nee' denkt.

Oefen dit eerst in je eigen veilige omgeving. Vertel deze omgeving desnoods dat je dit op hen gaat oefenen. Vraag nadien hun tips of feedback. Zelf ervaren is de beste leerweg!


Thessa

3

deel deze tip

Tip 12 - Ja durven zeggen tegen jezelf

Assertiviteit is niet alleen "nee" durven zeggen. Assertiviteit is vooral "ja" durven zeggen. Tegen jezelf.

Neem de tijd om te voelen. Wat wil IK? Is dit goed voor mij? En als dit niet goed voor mij is, wil ik het dan toch doen?

Het betekent niet dat je alleen dingen gaat doen die alleen goed voor jou zijn maar dat je een weloverwogen keuze maakt. En als je toch te snel "ja" hebt gezegd? Lees dan mijn andere tip.3

deel deze tip

Tip 13 - Regels bij het aangaan van een lastige booschap

Waar velen van ons tegenaan lopen is hoe we op een goede manier een lastige boodschap duidelijk maken aan een ander.

Meestal doen we dit niet, gaan we vermijden, of het komt er beroerd (te fel of te ingepakt) uit. Regels die je kan hanteren bij het aangaan van zo'n boodschap:

- vertel eerst iets over jouw gevoel: het gevoel waar jij het gesprek me instapt: ik vind het lastig dit aan te kaarten want ben bang niet iit mijn woorden te komen of ben bang je te kwetsen..'

- vertel iets over de relatie: "maar toch wil ik het vertellen want wil jou niet kwijt, of wi een goede samenwerking, ed"

- verteld iets over de ander: "ik begrijp ook wel dat jij..'het drk hebt, veel verwantwoordelijkhei hebt,..enz


3

deel deze tip

Tip 14 - Spreek je mening uit

Jij bent net zoveel waard als je collega’s of vrienden. Jouw mening telt, dus spreek die uit. Vertel rustig wat je standpunt is, geef argumenten hiervoor en stel vragen over de standpunt van een ander.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 15 - Luister naar wat je subassertieve deel jou wil vertellen

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die subassertief zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dat subassertieve deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit subassertieve deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Blijf in contact met de ander

Blijf in contact met de ander.

Wanneer mensen iets zeggen dat je niet bevalt, kun je heel snel uit contact raken. Je hebt een negatief oordeel over wat de ander zegt, je voelt je aangevallen, weet niet wat de ander bedoelt en je trekt je innerlijk en vaak uiterlijk terug.

 

Je wordt misschien defensief. Dat gaat zo snel, dat het niet makkelijk te veranderen is. Wel belangrijk om je er van bewust te worden, zodat je er op terug kunt komen.

 

Als je uitgaat van de meestal goede intenties van anderen, lukt het je langer in contact te blijven en ook beter voor jezelf op te komen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 17 - Wat is je Ja waard als je geen Nee durft te zeggen

Bedenk: Wat is jouw JA waard als je nooit een keer NEE durft te zeggen?2

deel deze tip

Tip 18 - Ben je bewust van de keuze die je hebt

Een nee voor het één, is een ja voor het ander. En andersom.

Heb je anders zin om naar mij toe te komen, want ik kan lastig weg vanavond? Vind je het erg om te wachten, ik ben een half uur later? Wil je me helpen bij het solliciteren, jij bent zo goed met de computer? Wil je de fotograaf zijn op ons huwelijk?

Wanneer je nee zegt tegen sommige van deze vragen, welke ja win je dan? Wanneer je ja zegt tegen sommige van deze vragen, welke nee win je dan?

Ben je bewust van de keuze die je hebt, wat deze keuzes je kosten en wat deze keuzes je brengen.


2

deel deze tip

Tip 19 - Assertiviteit gaat over relaties

Assertiviteit gaat over relaties.

Wanneer je op een hutje op een berg in je eentje zit, hoef je niet assertief te zijn. De noodzaak tot assertiviteit komt pas naar boven in een relatie met een ander mens. Dus vandaar dat ik nieuwsgierig ben; hoe zie jij jezelf in relaties met anderen?


2

deel deze tip

Tip 20 - Grenzen aangeven is enorm belangrijk

Grenzen aangeven is enorm belangrijk. Niet alleen voor anderen, ook voor jezelf.
Wanneer je duidelijke grenzen hebt en anderen je wensen en grenzen laat weten, ben je zichtbaarder, herkenbaarder en vaak ook betrouwbaarder.

Wanneer je met respect omgaat met de grenzen van jezelf en anderen, neem je jouw plek in en geef je anderen de ruimte hun eigen plek in te nemen.

Vind je dit lastig? Je kunt het leren. Neem gerust contact op! Ik help je er graag bij.

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Word vertrouwd met jezelf op een positieve manier

Word vertrouwd met jezelf op een positieve manier, aanvaard jouw beperkingen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Heb respect voor wat jij doet i.p.v. je steeds zorgen te maken wat jij waard bent in de ogen van de ander.


2

deel deze tip

Tip 22 - Zoek een danscoach


Dans nodigt uit om te verbinden. Zowel met jezelf als met de buitenwereld. Dans biedt de kans om bewuster te voelen. Om in flow te komen en richting te geven aan improvisatie. Aan de wil. Dans nodigt je uit om uit het hoofd te stappen. Door in beweging te komen krijg je inzichten in eventuele onbewuste patronen en mogelijkheden. Je gaat ervaren in plaats van bedenken wat je behoeften zijn, en dat vanuit speelsheid en in afstemming met jezelf. Dans is een prachtige vorm om dat wat in je leeft naar buiten te brengen.


2

deel deze tip

Tip 23 - Oefen met je lichaamstaal

Als je assertiever wilt zijn, dan helpt het als jouw lichaamstaal jouw woorden ondersteunt. Ga voor de spiegel staan en oefen je gezichtsuitdrukkingen en handgebaren. Sta stevig op allebei je voeten en ontspan je schouders.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 24 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het assertiviteit-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 25 - Zoek een therapeut

Heb je last van assertiviteitsproblemen zoals subassertiviteit en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je helpen om assertiever te worden.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Praat vanuit "Ik ..."

Praat vanuit "Ik ..."

Wanneer je wilt aangeven dat het gedrag van een ander jou stoort, dan kun je je zin het beste beginnen met "ik", bijvoorbeeld:

- Ik heb er last van...

- Ik zou het fijn vinden als...

- Ik kan me moeilijk concentreren als...

Probeer "jij-bakken" zoveel mogelijk te voorkomen. Dus niet "Jij bent altijd..." of "kun je niet een keer...".

Mensen voelen zich dan eerder aangevallen. Dus geef aan wat je vindt en wilt vanuit "ik".


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 27 - Word niet agressief

Wees niet té assertief of agressief

Mensen die assertiever willen worden, gaan daar soms in het begin te ver mee. Ze willen hun mening dan doordrukken of eisen dat ze hun zin krijgen. Ze gaan van subassertief naar aggressief. Je wilt juist daar tussenin zitten: assertief.

Gedrag is assertief als je oog hebt voor jouw eigen belangen, zonder over de ander heen te lopen. Probeer dus op een rustige maar duidelijke manier je mening te geven waarbij je ook kunt laten merken dat je de ander ook begrijpt.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 28 - Oefen met assertief gedrag

Oefen met assertief gedrag.
Als je assertiever wilt worden, dan zul je het op een gegeven moment ook in de praktijk moeten gaan doen.

Ga dus oefenen met assertief zijn. Je hoeft niet direct superassertief te zijn, maar je kunt vandaag vast wel iets doen waardoor je net iets assertiever bent dan gisteren. Neem zo stapje voor stapje.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 29 - Onderzoek je ziektewinst

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je subassertiviteit wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je subassertieve gedrag. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je subassertiviteit sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je subassertiviteit aardig gevonden wordt door je ouders, geliefden, of op je werk. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je subassertieve gedrag zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je subassertieve gedrag.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je subassertiviteit te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de subassertiviteit, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de subassertiviteit, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de subassertiviteit niet meer heb?


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 30 - Stap in een moederrol, of vaderrol voor jezelf

Een laagje dieper... Stap in een moederrol, of vaderrol voor jezelf.

Dit klinkt misschien vreemd... Maar regelmatig heb ik cliënten die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen, vanuit een laag zelfbeeld:
Wie ben ik om hier iets van te zeggen?
Ach maar ze bedoelen het goed...
Alles is beter dan het schuldgevoel dat ik krijg als ik mijn eigen keuzes maak.


Maar heeft zo iemand kinderen, dan komt ineens de leeuw of leeuwin naar boven. 'Maar van mijn kinderen blijven ze af.'

Dat bracht me op een idee. Hoe werkt het, als je jezelf visualiseert als kind, naast, in of achter je, en iemand wil zijn of haar grenzen overschrijden?

Soms is het dan gemakkelijker om de juiste keuzes te maken, om niet te rechtvaardigen wat de ander doet, maar om vol compassie, power en bescherming om te gaan met jezelf.

Want als jij zorgt voor jezelf, kun je zijn wie je echt bent.
En als jij dat durft, zal de wereld je omarmen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Vraag bedenktijd

BEDENKTIJD VRAGEN!


Wanneer iemand je een verzoek doet, neem ruimte en tijd om bij je zelf te voelen of je daar ja of nee op wilt zeggen. Vraag bedenktijd en zeg: ik kom er later op terug.1

deel deze tip

Tip 32 - Vermijd aarzeltaal

Vermijd aarzeltaal bij ‘nee’ zeggen – ‘Nou, op zich is dat misschien voor nu een beetje onhandig, ik kijk even, uhm...’ – Aarzeltaal verzacht je ‘nee’ niet. Die maakt je boodschap alleen maar minder helder.

 

Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil dat niet, ‘Ik heb geen tijd op dit moment’ of ‘Helaas, ik heb andere plannen’. Wees eerlijk en direct. Formuleer eventueel van tevoren wat je precies wilt zeggen.1

deel deze tip

Tip 33 - Houd de communicatie bij jezelf

Houd de communicatie bij jezelf

Wat wil jij? Wat vind jij? Wat voel jij?

Zolang je de communicatie bij jezelf houdt, is het eenvoudiger om assertief te zijn. Een simpel ‘Ik zou het op prijs stellen als je vaker […]’ of ‘Als je dat soort dingen tegen me zegt dan doet dat me pijn, ik zou je willen vragen daar rekening mee te houden.

 

Zo niet, dan praat ik liever met iemand die me wel respecteert.’1

deel deze tip

Tip 34 - Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf

Wil je 'nee' leren zeggen?
Bedenk dat nee zeggen tegen een ander, volledig ja zeggen is tegen jezelf!1

deel deze tip

Tip 35 - Je kunt altijd op een "ja" terugkomen

Zeg je vaak "ja" tegen een ander en heb je daar achteraf spijt van? Er is geen man over boord. Je kunt er altijd op terug komen.

 

Meestal voel je al heel snel dat je de verkeerde beslissing hebt gemaakt. Ga er dan eens rustig voor zitten en bedenk eens hoe je had willen reageren.

 

Zoek dan contact met degene waar het over gaat en zeg bijvoorbeeld: "Ik heb je beloofd om je een paar dagen te komen helpen. Ik heb hier spijt van. Ik kom daarmee in de knel. Wat ik wel voor je wil doen is.....".1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Assertief zijn begint met duidelijk te voelen

Assertief zijn begint met duidelijk te voelen, wat je wilt. Je lichaam helpt je daarbij door aan te geven, of je iets wel of niet wilt. Let daar maar eens op.

 

Als iemand een voorstel doet en je leunt een beetje naar voren of maakt jezelf iets groter, dan is dat waarschijnlijk een 'ja'. Als je naar achteren leunt of jezelf kleiner maakt, is dat waarschijnlijk een 'nee'.

 

Meestal zijn het maar kleine bewegingen, maar ze kunnen je veel vertellen.1

deel deze tip

Tip 37 - Je hoeft niet meteen ja of nee te zeggen

Als iemand je iets vraagt hoef je niet meteen te reageren. Je kan zeggen: 'ik zal erover nadenken en kom erop terug!'

 

Als je dan 'ja' zegt, doe het dan met liefde.

 

Zeg je 'nee' stel je dan voor dat jouw 'nee' een muur is. Iemand loopt daar misschien 2x tegenaan maar de derde keer echt niet meer.1

deel deze tip

Tip 38 - Wees je bewust van het verschil tussen assertiviteit en agressiviteit

Wees je bewust van het verschil tussen assertiviteit en agressiviteit.

Veel mensen denken dat je assertief bent wanneer je alles zegt wat in je opkomt en alleen aan je eigen belangen denkt. Het tegendeel is echter waar!

Als je assertief ben dan kom je op een rustige manier voor jezelf op. En daarbij zorg je ervoor dat je de ander niet onnodig kwetst.

Je beschermt je eigen rechten, maar daarbij respecteer je ook de rechten van een ander! Waak er dus voor dat je niet doorschiet naar agressief gedrag.


1

deel deze tip

Tip 39 - Wees dapper en duidelijk

Vind je jezelf niet assertief genoeg?

Dik kans dat je denkt dat je de relatie op het spel zet
- als je je mening uit
- als je nee zegt
- als je een verzoek doet
- als je ....[vul maar in]

Maar staat de relatie écht op het spel?
Zou jij iemand 'afschrijven' omdat z/hij duidelijk is?

Trek de stoute schoenen aan, accepteer je verhoogde hartslag,
wees dapper en duidelijk,
en geniet van het resultaat.


1

deel deze tip

Tip 40 - Zeg ja tegen jezelf

Zeg ja tegen jezelf.

Als je gewent bent om altijd maar te geven, te helpen, beschikbaar te zijn en ja te zeggen voor anderen wordt het tijd om assertiver te worden.

Zie assertiver dan niet als nee zeggen tegen anderen maar JA zeggen tegen jezelf!

Durf jezelf wat te geven, jezelf te helpen en beschikbaar te zijn voor jezelf. Zeg dus ja tegen jezelf.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Geef tijdig aan wat voor jou belangrijk is

Wat is assertiviteit en wanneer ben je assertief.

Assertiviteit staat voor het recht doen aan jezelf, waarbij je de ander in zijn waarde laat.

Wanneer je je altijd maar voegt en schikt naar die ander of aan het zorgen bent voor die ander en jouw gevoelens niet voelt en/of niet uit, ben je subassertief.

Noodzakelijk is dat je tijdig aangeeft wat voor jou belangrijk is, wat jij graag wilt, waarbij je de ander in zijn waarde laat. De ideale assertieve respons kan jou daarbij helpen.


1

deel deze tip

Tip 42 - Boekentip: Kom op voor jezelf

Het boekje: Kom op voor jezelf! van Anne-Lies Hustings.

Herkenbare voorbeelden en oefeningen voor talloze situaties om het heft in eigen hand te nemen en invloed uit te oefenen.


1

deel deze tip

Tip 43 - Spreek altijd vanuit jezelf

Heb je vaak na een belangrijk gesprek het gevoel dat je niet hebt kunnen zeggen wat je wilde zeggen?


Bespreek het een volgende keer voor met iemand die je vertrouwt. Neem de tijd om het er met hem of haar te hebben over waar het voor jou nu echt om gaat . Je herkent dat vaak door wat er in je lichaam gebeurt als je erover praat. Denk bijvoorbeeld aan de uitdrukking: "Het komt vanuit mijn tenen.. "

Schrijf daarna op een rustig moment voor jezelf op wat je wilt zeggen. Op die manier hoef je op het moment zelf minder te zoeken naar de juiste woorden. Spreek altijd vanuit jezelf, zonder te wijzen naar de ander.1

deel deze tip

Tip 44 - Let op je eigenheid, dat wat jij nodig hebt

Help, het lukt me niet om het iedereen naar de zin te maken.

Het verlangen om iedereen het naar de zin te maken, kan voortkomen vanuit je gezin van herkomst. Dat het van belang was om vooral de harmonie te bewaren. Je gaat ervan uit dat dit nog steeds van jou wordt verwacht.

Veel komt voort uit loyaliteit, het zoeken naar erkenning van en trouw zijn aan de mensen waarmee je verbonden bent, je gezin van herkomst. Echter loyaliteit en het zoeken naar erkenning kan ten koste gaan van eigenheid, dat wat jij nodig hebt.1

deel deze tip

Tip 45 - Transparant de volledige boodschap geven

Moet je een lastige boodschap overbrengen aan iemand? Iets wat je moeilijk vind bij die ander, maar wat je tot nu toe geslikt hebt?

Wat heel erg helpt in het geven van een lastige boodschap is dat je de persoon eerst verteld wat je erbij ervaart om iets te gaan zeggen: bv. wat ik nu ga zeggen vind ik heel lastig omdat....

Daarna vertel je wat over het belang om het te zeggen. Vaak heeft dat te maken met het behoud van de relatie. Bv. 'Maar toch wil ik het je zeggen omdat ik de relatie belangrijk vind','ik geen dingen voor je wil achterhouden', 'omdat ik niet bitter wil worden', enz..

Vervolgens kom je met je boodschap.

Dit heet het geven van de volledige boodschap. Je zegt iets over jezelf, iets over de relatie en iets over de ander.

Doordat je zo transparant bent in je bedoelingen en je hart zichtbaar wordt, wordt het stukken makkelijker voor de ander jouw boodschap te ontvangen. Succes hiermee. Deze sleutel is echt goud wanneer hij een tweede natuur van je wordt!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Stel je voor dat jouw nee een muur is

Als je iets niet wilt stel je dan voor dat jouw ‘nee’ een muur is. ‘Nee, dat wil ik niet!’
Rustig, zonder uitleg.

Als men met argumenten komt om jou over te halen, blijf dan jouw ‘Nee, dat wil ik niet!’ herhalen. Zonder uitleg. Als een muur.

Als je jezelf verdedigt bestaat de kans dat men jouw argumenten onderuit haalt.

Als je standvastig de ‘nee’ als muur ziet zal men na een aantal keer stoppen met hun hoofd te stoten.
Je zal merken dat je respect voor jezelf voelt en dat men respect voor jouw ‘nee’ zal krijgen.


1

deel deze tip

Tip 47 - Ik zal erover nadenken en kom erop terug

Als men je iets vraagt zeg dan automatisch op een vriendelijke toon:

‘ ik zal erover nadenken en kom erop terug.’

Als je het wilt doen, doe het met liefde.
Zoniet, beschouw jouw ‘nee’ als een muur.


1

deel deze tip

Tip 48 - Doe een experiment met assertief zijn

Doe een experiment met assertief zijn. Bij een experiment is het mooi om te onderzoeken wat werkt en wat werkt niet voor jou.

Bijv. ga door een winkelstraat lopen en neem je voor een vast lijn te kiezen waar je zo min mogelijk van afwijkt.

Wees je vooral bewust van je lichaam hierin. Wat helpt je om op die lijn te blijven? Wat zorgt ervoor dat je van de lijn afwijkt. Wees je bewust van je lijfelijke signalen! Veel plezier!


1

deel deze tip

Tip 49 - Jouw grenzen leren voelen

Grenzen kunnen aangeven begint bij grenzen kunnen voelen.

Vaak komen mensen in mijn praktijk met de wens om beter hun grenzen aan te geven. Vaak weten ze best wat ze hadden willen zeggen of doen in een situatie, maar in de situatie zelf, lukt het niet.

De eerste stap naar grenzen kunnen aangeven is dan ook echt leren voelen wanneer jouw grenzen bereikt zijn en wat dat met je doet. Pas daarna kun je dat overbrengen op de ander.


1

deel deze tip

Tip 50 - Leer de "Sandwich methode" toe te passen

Vind jij het moeilijk om op te komen voor jezelf? Zeg je te vaak"ja" terwijl je "nee" bedoelt?

Leer dan de "Sandwich methode" toe te passen. Deze methodiek komt vanuit NLP en biedt jou inzicht het geven van gedragsgebonden FEEDBACK.

Een methode die heel makkelijk is aan te leren en die je direct kunt toepassen in uiteenlopende situaties.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Verwar assertiviteit dan niet met agressiviteit

Wil je assertiever worden? Verwar assertiviteit dan niet met agressiviteit.
Assertieve mensen durven hun eigen mening, wensen en grenzen aan te geven op een respectvolle manier. Dus ook met respect voor de ander.

Veel mensen die gewend zijn zich aan te passen aan anderen...voor de lieve vrede, omdat ze geen gedoe willen of kritiek en afwijzing willen vermijden, zijn de gevolgen van hun gedrag na verloop van tijd zat. Ze zeggen dan 'En nu ben ik aan de beurt!'. Vaak hebben ze het idee dat het óf IK óf JIJ is. Of we doen wat IK wil, of we doen wat JIJ wilt. Overleggen en samenwerken en samen zoeken naar een oplossing die voor beiden of allen acceptabel is, is dan meestal niet goed geoefend.

Mensen die zich altijd hebben aangepast en het roer op deze manier omgooien, houden soms geen rekening met het feit dat anderen niet weten en niet kunnen weten wat hun mening, wensen en grenzen zijn als ze niet eerder aangegeven zijn. Voor anderen komt de reactie 'En nu ben ik aan de beurt of en nu doe ik waar ik zin in heb' dan ook vaak uit de lucht vallen.

Daarom: Ja, laat je mening horen en vertel anderen je wensen en geef je grenzen aan. Doe het vriendelijk en respectvol. Houd echter ook rekening met het feit dat het voor anderen even wennen is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 52 - Assertief zijn gaat vaak samen met goed communiceren

Assertief zijn gaat vaak samen met goed communiceren.

Bij assertiviteitsproblemen leer ik mensen eerst een goede communicatie aan want de manier waarop je iets zegt is bepalend voor hoe je over komt. Te onderdanig is niet goed maar te agressief is ook niet goed.

Het is de kunst om zuinig te zijn op de relatie maar zonder jezelf daarin tekort te doen.


1

deel deze tip

Tip 53 - Neem bedenktijd en zeg dat je er later op terug komt

Assertiever worden?

Als je niet direct antwoord hebt op een vraag of een situatie, neem bedenktijd en zeg dat je er later op terug komt.

Sta eens stil bij wat je ervaart in die situatie, bedenk vervolgens wat je daarvan vindt en besluit dan wat je daarmee wil. Zo kun je in je kracht gaan staan en dit daarna beslist en welbewust inbrengen.


1

deel deze tip

Tip 54 - Assertiviteit

Een aantal sociale vaardigheden wordt samengevat onder het begrip 'assertiviteit'. Deze vaardigheden zijn van groot belang in het voorkomen van stress. Assertief zijn betekent: opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. Assertiviteit gaat over:
- 'Nee' zeggen
- Grenzen stellen of aangeven
- Het geven van kritiek, feedback of je mening
- Kritiek of feedback ontvangen
We hebben allemaal een eigen manier waarop we omgaan met sociale situaties. De manier waarop je aangeeft wat je van iets of iemand vindt, wat je wilt, wat je nodig hebt van een ander of wat je juist niet wilt. Er zijn verschillende manieren waarop je assertief kunt zijn. Als het jou lukt om rekening te houden met de gevolgen voor de ander, je de ander uitdrukkelijk in zijn of haar waarde laat en zijn/haar behoeften en wensen respecteert, dan ben je op de juiste manier assertief.
Mensen die zich overwegend op deze manier assertief gedragen zullen minder last hebben van stress.


1

deel deze tip

Tip 55 - De techniek van de kapotte grammofoonplaat

De techniek van de kapotte grammofoonplaat:

‘Ik begrijp het, maar ik wil het niet’ of een soortgelijke reactie geven.

Blijf dit net zolang herhalen tot het verlangde resultaat is bereikt.

Vraagt de ander om een verklaring? Jij hoeft die niet te geven. Beter van niet zelfs, want het leidt alleen maar af van het feit dat je niet wilt.

Blijf als een kapotte grammofoonplaat/hangende CD rustig herhalen dat je iets niet wilt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Een balans tussen wat jij nodig hebt en wat de omgeving nodig heeft

Assertiviteit heeft voor mij te maken met het vinden van een balans tussen wat jij nodig hebt en wat de omgeving nodig heeft. Assertiviteit is daardoor echt iets wat op de zogenaamde contactgrens speelt. Het vermogen om te kunnen blijven staan voor wat je wil, is hierin een belangrijke vaardigheid.

Mijn tip gaat over dat 'in je kracht blijven staan'. De oefening die we dan nogal eens aanleren is het vergroten van opmerkzaamheid in het staan of zitten. Voelen dat je staat of zit. Opmerken dat je voeten de grond raken, dat - als je zit - je een rugleuning in je rug als steun ervaart, dat je zit op een vlak, dat je in een omgeving bent. Het lichaam wordt op die manier gebruikt om 'aanwezig te blijven' bij wat jij ervaart en wat je daarmee wil.

Op die manier ervaar je letterlijk de steun van het lijf om te zeggen wat er nodig is en je minder van de wijs te laten brengen.


1

deel deze tip

Tip 57 - Gouden regels om je door elk lastig gesprek te loodsen

Velen van ons vinden het lastig een lastige boodschap over te brengen op een manier die ook helpend is. Deze regels kunnen je helpen bij het aangaan van zo’n confrontatie:

-vertel iets over jouw gevoel: het gevoel waarmee jij het gesprek ingaat. Bv ‘Ik vind het lastig dit nu te zeggen want ben bang dat…’

- vertel iets over de relatie: bv. ‘maar toch wil ik het je vertellen omdat ik een goede relatie met je wil, of een goede samenwerking wil, …’

- vertel iets over de ander: bv. ‘ik begrijp ook wel dat jij het druk hebt, of je heel verantwoordelijk voelt …’
- vertel je boodschap: bv. ‘ik vind het zo moeilijk dat…’

- vertel je behoefte: ‘bv. ‘en ik heb het nodig dat je dat niet meer doet of ik heb het nodig dat je naar mij toekomt ipv achter mijn rug om praat,… ‘

Deze regels zijn goud en kunnen je door elk lastig gesprek heen loodsen. Blijf dicht bij jouw behoefte aan erkenning en het stellen van een grens.

Wanneer de ander inhoudelijk in discussie gaat, kap deze dan vriendelijk af en kom terug op wat jij wilt bereiken met je boodschap. Succes!


1

deel deze tip

Tip 58 - Bouw ruimte in voor jezelf

Wanneer je in een gesprek overweldigd wordt door de woorden van een ander en even niet meer weet waar jij staat of wat je moet zeggen, bouw dan ruimte voor jezelf in.

Zeg eerlijk: ‘ik merk ik wat overweldigd raak door alle informatie en even niet goed weet waar ik sta. Ik wil dit graag laten bezinken en er op een later tijdstip op terugkomen’.

Dit komt niet zwak over, maar kan juist respect afdwingen vanwege de positie die je inneemt.

Het zorgt er ook voor dat je niet het achteraf gevoel krijgt van ‘had ik maar dit of dat gezegd’.

Op deze wijze kan je goed overdenken wat je wil gaan zeggen. Oefen de boodschap desnoods met een goede vriend(in) zodat je sterk staat in wat je wil gaan zeggen.


1

deel deze tip

Tip 59 - Onderzoek waar de onzekerheid begonnen is

Als je niet zo assertief bent kan het zijn dat je daar een flink oordeel over hebt naar jezelf toe.

Je laat je bijv. wéér eens overrulen en daar voel je je steeds onzekerder over, je vindt het stom van jezelf.

Die gedachten zijn niet helpend en maken het probleem alleen maar groter. Ga eens naar een therapeut om samen het onderzoek aan te gaan waar die onzekerheid begonnen is.


1

deel deze tip

Tip 60 - Respecteer jezelf

Respecteer jezelf

Wanneer je respect hebt voor wie je bent en wat je doet is het makkelijker om je grenzen aan te geven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Durf fouten te maken

Durf fouten te maken

Iedereen heeft het recht om fouten te maken. Dit maakt ons menselijk.

Zodra je dit van jezelf accepteert en toestaat kun je beter voor jezelf opkomen en beter omgaan met kritiek.

Ben bereid om je ongelijk of fout toe te geven. Blijf er vervolgens niet in hangen of erover piekeren.

Kijk of je het kunt oplossen of goed maken. Zo niet, leer er dan van voor de volgende keer zodat je het dan anders kunt doen.


1

deel deze tip

Tip 62 - Erken wat er in je omgaat, wat je raakt, voelt en denkt

Heb jij dat ook? Dat je heel goed weet wat je wilt zeggen als je alleen bent? Maar het niet durft in het bijzijn van anderen? Of niet altijd?

Heb je al eens onderzocht waar dat mee te maken heeft?
Ben je misschien bang dat anderen het niet met je eens zijn, of kritiek zullen geven? Of je belachelijk maken, naïef vinden, negeren?

Leid je onbewust een ' angst-vermijdend' leven?

Vraag je dan eens af: sta ik wel achter mijzelf? Wat vind ik zelf eigenlijk van wat ik zeg, doe en denk? Neem daar eens wat meer tijd voor.

En als je antwoord oprecht 'JA' is, voel dat dan! Ga staan voor je zelf, zeg 'JA' tegen wat jij denkt, ervaart, voelt en wenst. Erken wat er in je omgaat, wat je raakt, voelt en denkt.

Als jij jezelf op deze manier serieus gaat nemen, sta je steviger en bemoedig jij jezelf. Je ontwikkelt de moed te zeggen wat je denkt, te delen wat je voelt en je gaat de ruimte innemen die jou toebehoort. Je hoeft je dan niet groter of kleiner te maken dan je bent.

Je leert dat je een plek hebt naast anderen en dat jouw ervaring, jouw mening, jouw gevoelens er net zo toe doen als die van anderen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 63 - Je hoort je niet zomaar aan te passen

Soms kan het helpen om je te realiseren dat (de meeste) volwassenen zelfstandig kunnen denken en beslissen. En hier zelf ook verantwoordelijk voor zijn.

Dat betekent dat je je niet zomaar hoort aan te passen, omdat je daarmee uiteindelijk een gelijkwaardige en gezonde relatie 'saboteert.' Beter is het om in samenspraak tot een goede afspraak te komen. Dat kan zonder boosheid, maar met rust en vertrouwen in jezelf en de ander.


1

deel deze tip

Tip 64 - Geef een complete boodschap

Bang om de ander te kwetsen? Geef een complete boodschap!

Als je het moeilijk vindt om je wensen uit te spreken omdat je bang bent dat je de ander ermee kwetst, vertel dat erbij. Dan geef je een complete boodschap, waarin je zowel voor de ander zorgt als voor jezelf.

Dat zou ongeveer zo kunnen klinken: 'ik vind het moeilijk om dit tegen je te zeggen omdat ik weet hoe fijn je het vindt als..., maar wat ik nu nodig heb is ….'


1

deel deze tip

Tip 65 - Maak jezelf niet klein!

Je hebt een gesprek met een dominant persoon, privé of op je werk, en je merkt dat je ineens niet zoveel te vertellen hebt. Je klapt dicht en later denk je: ‘Hoe kan dat nou? Ik had van te voren nog wel zo bedacht dit of dat te zeggen!’ Hoe kan je assertiever worden?
1. Stop ermee het probleem van wat er met jou gebeurt bij die dominante ander te zoeken. Wat er met jou van binnen gebeurt gaat niet over die ander maar over jou. Zolang je de ander nog wil veranderen zul je niet verder komen.
2. Haal de situatie nog eens terug in je gedachten en vraag je af: wat deed ik waardoor ik mijzelf zo klein maakte? Welke gedachte had ik waardoor ik dichtklapte? En hoe voel ik mij dan? Deze vragen brengen jou op het spoor van iets in jezelf dat tot nu toe bij jou nog in de schaduw bleef


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Keuzes maken raken verwachtingen en verlangens die je ervaart

Wat beïnvloedt onze keuzes?

Er zijn keuzes te maken, hoe mooi of lastig vrij of onvrij dit ook kan aanvoelen.

Keuzes maken wordt heel verschillend ervaren. Keuzes zijn objectiveerbaar maar over de wereld achter de keuze is veelal minder bekend ofwel daar staan we minder bij stil. Het kan zijn dat we niet precies paraat hebben waarom we kiezen wat we kiezen?

Keuzes maken raken verwachtingen en verlangens die je ervaart bij jezelf en bij de ander.

Vb. Het verlangen en de daaruit komende keuze om het iedereen naar de zin te maken, kan voortkomen vanuit je gezin van herkomst , dat het van belang was om vooral de harmonie te bewaren.

Je gaat ervan uit dat dit nog steeds van je wordt verwacht en maakt de keuze om er voor een ieder te zijn. Dit kan dus ten koste gaan van jezelf, want is dit nog steeds wat je wilt?

Heb je het idee dat je moeilijk draagvlak kunt vinden in het maken van eigen keuzes en wil je graag je eigen keuzeproces onderzoeken, maak dan een afspraak met mij en ik help je graag verder. 


1

deel deze tip

Tip 67 - Gun jezelf een zelfcompassie training

Gun jezelf een zelfcompassie training!

Wanneer je leert om vanuit zelfcompassie te leven leer je om veel dichter bij je eigen hart te leven. Je wordt vriendelijker voor jezelf. Jouw emoties mogen er zijn zoals ze zijn. Je leert omgaan met het lijden in deze wereld.

Doordat je daarin steeds steviger gaat staan in wie jij bent en wat je voelt/ denkt en wil helpt jouw dat óók om vrij te komen van het oordeel van de ander, vrij om te zijn wie je bent en te uiten wat er in jou leeft. Je wordt dus langzamerhan steeds assertiever ook.

Welkom bij mij in de praktijk voor een gratis zelfcomapssie check/ kennismaking.


1

deel deze tip

Tip 68 - Wat is de oorzaak van jouw niet-assertief zijn?

Wat is de oorzaak van jouw 'niet-assertief' zijn? Belangrijk om hier achter te komen samen met een therapeut.

Je kunt pas 'echt' assertiever worden wanneer je je bewust bent van de oorzaak van jouw 'niet-assertief' zijn en bepaalde patronen gaat herkennen.

Deze patronen zijn vaak ontstaan in een gezin van herkomst. Een therapeut kan je hierbij helpen.


1

deel deze tip

Tip 69 - Pauze

Assertiviteit is heel mooi, en voordat het naar woede beweegt wat je er uit knalt; neem even PAUZE, voordat je reageert en ga even eerst naar binnen om zelf te herkennen en erkennen wat je voelt, neem even pauze en daarna reageer je. Dan reageer je meer van uit je Neocortex en minder vanuit je limbische ( angst) systeem.


1

deel deze tip

Tip 70 - Wees bereid alles te durven voelen wanneer je voor jezelf opkomt

Veel mensen zouden best wat assertiever willen zijn. Bijvoorbeeld door hun mening te delen met anderen en te delen wat er in hun omgaat. Ondanks alle goede voornemens en 'leren hoe je dat doet', komt het er in de praktijk niet altijd van. Veel mensen aarzelen, wachten op het 'geschikte moment' of doen het gewoon niet.

Vaak heeft dit te maken met 'opzien tegen reacties van anderen' en 'bang zijn voor een afwijzing, boze reactie of kritiek'.

We willen meestal alleen delen wat er in ons omgaat en onze wensen en grenzen aangeven wanneer we de zekerheid hebben dat de ander daar vriendelijk op reageert. Helaas, deze garantie hebben we niet en zullen we ook niet krijgen.

Zoals jij mag zeggen wat je denkt, mag een ander dat ook. Ben jij altijd vriendelijk? Begrijp jij altijd wat de ander bedoelt? Vind jij alles leuk en goed wat de ander doet? Vast niet. En al zou het wel zo zijn. Jij bent jij en anderen zijn anders en reageren anders.

Wil je assertiever worden? Wees dan realistisch en houd er rekening mee dat je zowel plezierige als onplezierige reacties kunt ontvangen.

Wees bereid alles te durven voelen wanneer je voor jezelf opkomt. Wanneer jij jezelf zichtbaar wilt maken. Wanneer jij iets belangrijk vindt en daar aandacht voor vraagt. Wanneer je invloed wilt hebben en iets tot stand wilt brengen.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Moedig Je Zelf versterken

Assertiever worden heeft alles te maken met je Zelf versterken.
En met je Zelf bedoel ik: je eigen creatieve IK-kracht. Deze creatieve kracht gebruik je bij alles wat je doet. Je geeft alles wat je meemaakt betekenis.

Zodra je iemand iets ziet doen of hoort zeggen, 'zie en hoor' jij dat op jouw manier zoals jij dat opvat en ervaart.

Meestal doen we dit onbewust en geven we situaties een betekenis die past bij hoe wij denken en wat wij verwachten. Met andere woorden: inplaats van iedere keer de situatie bewust te onderzoeken en zo nodig een nieuwe eigen betekenis te geven - te creëren - , geven we de voor ons bekende, vertrouwde betekenis op basis van wat we eerder al hebben meegemaakt. Ook aan nieuwe situaties die eigenlijk een nieuwe betekenis hebben.

Zo missen we veel kansen en gebruiken we onze creatieve kracht om hetzelfde te blijven 'zien en concluderen' als we tot nu toe al deden.

Je Zelf versterken houdt in dat jij je bewust bent van je creatieve kracht en hoe jij deze kracht gebruikt.
En ook: de moed ontwikkelen je eigen conclusies en gedachten eens onder de loupe te nemen. Zoek eens bewijs van het tegendeel. Klopt het wel wat ik denk?

Twijfel nooit aan je Zelf, twijfel op gezette tijden wel aan hoe en wat je denkt en gelooft. Aan wat je klakkeloos voor WAAR aanneemt.

Alleen dan komt je creatieve kracht goed op dreef en tot leven. Daardoor ben jij in staat je verder te ontwikkelen en je Zelf te versterken.

En ja, daar is moed voor nodig. Moediger is niet iets dat je hebt of niet hebt. Moedig word je door nieuwe dingen uit te proberen. Nieuwe dingen te denken, te voelen en te doen. Moediger worden kun je leren.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 72 - Ga eens naar een boks coach

Ga eens naar een boks coach. Zij helpen jou om in je lichaam balans te zoeken, veerkracht te vinden en jezelf te verdedigen.


1

deel deze tip

Tip 73 - Waar heb jij je tegen moeten beschermen?

zoek naar de kern van wat je niet assertief of wellicht zelfs overassertief heeft gemaakt. Waar heb jij je tegen moeten beschermen en hoe heb je dit altijd vol automatisch gedaan? Dat wat je in het verleden hielp, heeft vaak minder waarde in het hier en nu. Maar omdat gewenning dezelfde autonome sensaties oproept in heel je lijf, tot in je diepste vezels, is 'anders' reageren lastig. Maar het kan wel! Sta een stil bij puur de lichamelijke sensaties die je voelt wanneer je iets niet durft. Waar zit de spanning in je lijf en kun je je puur op die sensatie richten: snelle ademhaling, verhoogde hartslag, vooruitgestoken borst of neergebogen hoofd waardoor spierspanning op diverse plekken voelbaar zijn. Ga daar eerst eens heen. Vraag je niet af wat je MOET doen om jezelf direct anders op te stellen, maar wat je jezelf gunt om eerst rust te vinden. Leg je handen eens op je buik, of 1 op je buik en 1 op je hart. Haal diep en bewust adem en ga eens na of het verleden zich ook nu voordoet. Ben je je aan het beschermen tegen iets van toen terwijl dat niet nodig is en reageert je lijf alsof je in alarmfase 1 zit.....neem dan de tijd om je lichamelijke sensaties te veranderen. Polsen onder koud water, even een omarming van jezelf of een dierbare....blijft bewust bij de belangrijkste persoon die jij ruimte mag gunnen: jezelf


1

deel deze tip

Tip 74 - Denk ook na over de situatie na het opkomen voor jezelf

Opkomen voor je eigen ruimte, behoeftes of verlangens is spannend. Vaak gaat daarom de meeste energie zitten in de voorbereiding. (wat ga ik zeggen en hoe en hoe ga ik de moed hebben)

Het helpt om ook verder te denken over de situatie nadat je voor jezelf bent opgekomen.

Het kan namelijk zijn dat de ander niet luistert, of nee gaat zeggen. Dat hoort er ook bij. Dat, ondanks je inspanningen, er niet zo op wordt gereageerd als je graag zou willen.

Door daarmee rekening te houden, kan dat je helpen om niet gelijk dicht te klappen als dat gebeurt.

Je kunt dan desnoods ook een paar vragen voorbereiden, zodat je óók op een Nee ook kunt reageren.


1

deel deze tip

Tip 75 - Respect

Bij assertiviteit komt voor een groot deel respect om de hoek kijken. Want in hoeverre respecteer jij jezelf en je eigen grenzen en durf jij hiervoor op te komen?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Wees niet bang te falen, maar zie het als oefenen

"Winners aren not those who never fail, but those who never quit" (Banksy)

Mooie uitspraak toch?! Wees niet bang te falen, maar zie het als oefenen.

Door dingen te benaderen als oefening haal je de druk eraf. Uitproberen wat werkt en niet werkt voor jou, geeft je bovendien meer zelfvertrouwen, omdat er voor elke probleem niet 1 oplossing is.

Je wordt bovendien creatiever in het vinden van oplossingen, omdat je oefeningen kunt bijschaven als een onderdeel ervan niet werkt voor je. En waarom zou je de stap niet nemen als het resultaat niet vast ligt?

Oefenen-> zelfvertrouwen-> assertiviteit!


1

deel deze tip

Tip 77 - Assertiviteit-opkomen voor jezelf

Assertiviteit-opkomen voor jezelf

Zie contact met een ander als een dans met de ander. Als je niet meer wilt dansen ben jij de enige die dan kan stoppen.

Stop dus duidelijk met dansen zodat de ander je niet meer mee kan slepen.


1

deel deze tip

Tip 78 - Wie houd jij voor het mondkapje?

In de winkel, door de gangen op je werk, in het openbaar vervoer, op al die plekken moeten we tegenwoordig een mondkapje dragen. Dit belemmert wel eens het contact met de ander. Een deel van onze mimiek valt weg, en ten slotte zijn we ook nog eens minder te verstaan met zo'n lapje op.

Echt contact maken is een stuk lastiger. Je kunt je minder goed uitdrukken, maar ook minder zien van een ander. Soms ok wel handig, als je je dag niet zo hebt, en je toch naar de supermarkt moet ;-)

Maar houden we elkaar niet vaker voor het lapje? Hoe vaak vertel je iemand nu hoe het écht met je gaat? Wie vertrouw jij jou gevoelswereld toe? Dan heb je het wel nodig om je 'lapje' af te zetten. Wat houdt jou bezig en wie zou daarin een metgezel voor jou kunnen zijn? Vaak moeten we even over een schaamtepunt heen, als we onszelf kwetsbaar opstellen. Want we moeten vaak door de gedachte barrière heen: "Wie zit er nu op mijn verhaal te wachten? Ik stel me misschien ook wel aan."

Eenmaal je angsten overwonnen door je verhaal te delen met mensen die je vertrouwt, zul je zien dat je niet de enige bent die ergens mee worstelt, dat het juist herkenning geeft en dat zelfs een dierbare ander het fijn vindt dat je zo open bent geweest.

Dus ja, voorlopig nog maar even de mondkapjes ophouden in openbare ruimtes, maar laat dat je openheid naar vertrouwde mensen om je heen niet belemmeren. Laat zien wat er in je leeft - leer van elkaar en bloei met elkaar!


1

deel deze tip

Tip 79 - Pauze nemen

Als je wordt gevraagd om iets te doen voor een ander; neem dan even een pauze. Je kan altijd zeggen 'ik kom hier op terug', of 'ik moet het even checken'. Dit geeft je de tijd om jouw antwoord goed te formuleren.

Wil je het niet doen, dan kan je goed nadenken hoe je dit kan zeggen op een manier dat goed is voor jou.

Wil je het wel doen, dan kan je wat vragen stellen voordat je het gaat doen, wat houdt het in, wanneer is de deadline, enz?

Heel vaak zijn wij geneigd om meteen antwoord te geven, maar dat hoeft niet altijd. En als iemand wat vraagt, vooral een gunst, dan kunnen zij ook gerust op het antwoord wachten.


1

deel deze tip

Tip 80 - Sub-assertiviteit

Assertiviteit heeft te maken met balans tussen opkomen voor je eigen mening en rekening houden met de ander.

Ten koste van jezelf rekening met de ander houden wordt sub-assertief genoemd.
Deze houding kun je ontwikkeld hebben als kind. Bijvoorbeeld doordat je complimenten kreeg als je iets goed deed, of straf als je voor jezelf opkwam. Je kunt geleerd hebben je eigen emoties en mening in te houden uit angst vriendschappen te verliezen.

Op korte termijn is dit een veilige strategie, op langere termijn weet je niet goed meer hoe je voor jezelf kunt opkomen.

Hoe kun je werken aan assertief gedrag. Opkomen voor jezelf met behoud van de relatie?
Assertief wil zeggen dat je met respect voor de ander communiceert. Je luistert naar de ander en legt de schuld niet bij de ander. Je werkt samen om een probleem op te lossen. Je bevestigt het gevoel van de ander, zonder dat je het met elkaar eens hoeft te zijn.

- kijk de ander aan, rustig blijven, mening uitspreken

- je niet laten imponeren door brutaal of dominant gedrag

- niet beledigen, oordelen en veroordelen

- aangeven welk gedrag je niet prettig vindt, in de ik-boodschap

- je grenzen aangeven. Kijk de ander aan, zeg duidelijk dat je niet in wilt gaan op het verzoek. Je hoeft je niet te verontschuldigen voor jouw nee. Het is voor de ander niet leuk dat je een verzoek afwijst, toon daar begrip voor. Je hoeft je echter niet schuldig te voelen, je bent niet verantwoordelijk voor het probleem of de gevoelens van de ander.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Kwetsbaar op de werkvloer

Het tonen van kwetsbaarheid op de werkvloer maakt je niet zwak. Het zorgt er juist voor dat je open en eerlijk kunt communiceren, zonder je druk te maken over wat anderen van je denken of vinden.


1

deel deze tip

Tip 82 - Bewust zijn van je verlangen

Assertief zijn begint met het bewust zijn van je verlangen, van je wens.

Soms is deze even voelbaar, maar steek je al snel over naar de ander. Dit kan komen doordat je dit in je jeugd hebt geleerd. Bijvoorbeeld een dominante ouder die weinig oog had voor jouw behoeftes.

In therapie kun je oefenen met het voelen van wat je wil en dit te uiten. In een sessie kun je ervaren wat er gebeurt in de verschillende fases van voelen tot bewerkstelligen van je verlangens. En hier nieuw gedrag in oefenen en dit te doorvoelen, zodat het je meer eigen wordt.


1

deel deze tip

Tip 83 - Weet waar je grenzen liggen

Veel clienten willen leren om hun grenzen aan te geven. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om eerst te weten wáár je grenzen liggen.

Soms kun je die heel sterk voelen: dan voel je dat je iets écht niet wilt.
Vaak zijn je grenzen helemaal niet zo duidelijk. Dan vind je eigenlijk veel wel goed. "Het maakt mij niet uit" zeg je dan regelmatig.

Stap 1: Observeer hoe vaak je zegt: het maakt met niet uit. Zonder oordeel over jezelf dat dat niet goed is. Het bewust worden is het belangrijkste.

Stap 2: Keer naar binnen, sluit je je ogen en voel je wat je werkelijk wilt.

Stap 3: leer dit te zeggen. Let op: begin klein!. Maak eigen keuzes over bijvoorbeeld wat je wilt eten of wat je wilt doen als je een vrije dag hebt.


1

deel deze tip

Tip 84 - Assertiviteit vergroten

Assertiviteit vergroten

1. Observeer assertieve mensen die duidelijk maar wel correct reageren. Kijk hoe zij lastige situaties aanpakken.

2. Voordat je zelf assertief gaat reageren in een voor jou belangrijke situatie, neem je eerst 2 minuten rust. Zorg dat je alleen bent en maak jezelf zo groot en breed mogelijk. Zorg voor een rustige en lage buikademhaling.

3. Breng je boodschap zo over dat de ander niet in de verdediging schiet. Kies dus het goed moment, de goede omstandigheden, ben duidelijk en gebruik geen woorden die je boodschap afzwakken.


1

deel deze tip

Tip 85 - Je bent het waard om op te staan

Vallen kan een ongeluk zijn, blijven liggen is vaak een keuze

Het overkomt je vaak dat je "valt" dat er dingen tegenwerken, tegenzitten.
het is aan jou hoe je ze laat binnenkomen, wat ze echt met je doen.

Weest sterk voor jezelf en beslis weer op te staan, durf je stap te zetten om het vallen te overwinnen.
Vallen is een ongeluk, het overkomt je en je hebt er last van, laat je niet sturen door het ongeluk maar maak een keuze naar het geluk.

Je bent het waard om op te staan en verder te lopen.

Marion


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Wees je eigen beste vriendin

Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen?
Dat komt vaak voort uit de overtuiging dat jij minder waard bent dan de ander.
We behandelen anderen vaak veel liefdevoller dan onszelf.
Stel je eens voor dat iemand om wie je heel veel geeft, bijvoorbeeld je beste vriend(in) in jouw schoenen staat en jou vertelt dat ze in een situatie is beland waarin ze zich absoluut onprettig voelt, maar dat niet durft aan te geven, omdat ze bang is voor de reactie van de ander. Wat zou jij haar adviseren?
Zou je haar zeggen dat je dat wel snapt, aangezien ze inderdaad een waardeloos persoon is en er trouwens ook niet uitziet? Of zou je haar steunen en laten weten dat ze een fijn mens is met heel veel kwaliteiten en dat zij net als ieder ander haar wensen en grenzen aan mag geven?

Schrijf datgene wat je je beste vriend zou adviseren eens op en pas dit toe voor jezelf.
deel deze tip

Tip 87 - don't explain

"Don't explain! "

"You're friends doesn't need it, you're enemy's won't believe it."deel deze tip

Tip 88 - Hoe ziet assertief zijn er uit?

Assertiviteit is een veel gebruikt container begrip. Maar wat bedoelen we er vaak mee? Meestal zit het in de hoek dat we bedoelen dat iemand meer voor zich zelf moet/ wil opkomen. Meer zijn eigen mening wil geven. Dan heb je in eerste instantie te gaan ontdekken bij jezelf: " wat wil ík nú eigenlijk? " Een van de meest eenvoudige, daarmee niet de makkelijkste in uitvoering, is "ik" gebruiken ipv 'je".
En zoals ik dit stukje ook begon in de we-vorm. Wie is we? Wordt daar jij of ik stiekem mee bedoelt? Dus ik wil je uitdagen om meer in de ik-vorm te praten. Dus niet in de algemene zin praten bv "je het natuurlijk niet prettig vind om meer beperkende (corona) maatregelen opgelegd te krijgen". Onderzoek eens bij je zelf wat er gebeurd als jij zou zeggen: "ik vind het niet prettig........." Misschien kun je er een leuke uitdaging van maken om je partner/ vrienden/ familie te vragen jou er steeds op aan te spreken als jij in de je-vorm praat waar "ik" op zijn plaats zou zijn. En ervaar eens wat dat met jou doet. Of je dan nog steeds de zelfde dingen in algemene zin zegt of dat jij meer gaat vertellen/ delen vanuit jezelf en die noemen we vaak "ik". Succes!deel deze tip

Tip 89 - Oorzaak sub-assertief gedrag achterhalen

Voor sommige mensen is het lastig om erachter te komen welke oorzaak er achter hun sub-assertief gedrag schuilgaat. Daarom een oefening om deze oorzaak te achterhalen.

Noteer een paar weken lang in welke situaties jij merkte dat je niet assertief was.
-Wat is het gevoel of de emotie die er opgeroepen werd?
-Welke fysieke of lichamelijke reactie merkte je bij jezelf?
-Welke gedachte had je bij de situatie?
-Wat deed je?

Op deze manier kan duidelijk worden welke specifieke situaties voor jou lastig zijn, welke gevoelens hierbij horen en welke gedachten jouw reactie in stand houden.deel deze tip

Tip 90 - Maak een plan en wees concreet!

Je wilt graag assertiever gaan reageren op mensen en situaties. Dit is een prachtig voornemen, maar hoe ga je dat doen? Maak een plan en een goede voorbereiding. Schrijf voor jezelf op waar en wanneer je dit assertieve gedrag je wilt gaan oefenen. En ga ook eens na hoe je vaak op de automatische piloot reageert, want dit wil je niet meer!

Wees concreet, hoe beter je dit voor jezelf verwoordt, hoe groter de kans dat het gaat lukken.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Assertiviteit ontwikkelen

Oefen het ontwikkelen van assertiviteit in het contact met je partner: wees welkom voor een aantal sessies relatietherapie.deel deze tip

Tip 92 - Helpen door niet te helpen

Soms help je iemand het beste door te stoppen met helpen.

Het geeft jezelf veel ruimte en nieuwe , vrije energie.

Bovendien geef je een ander de kans om te groeien door ze zelf oplossingen te laten vinden voor hun problemen.deel deze tip

Tip 93 - Bach Bloesmenremedies

Ter ondersteuning van mijn werk als therapeut, raad ik cliënten wel eens Bach Bloesemremedies aan. Het helpt cliënten vaak om stappen te zetten die anders niet gezet worden.

Als je het ook na het volgen van assertiviteitstraining en het lezen van zelfhulpboeken nog steeds moeilijk vindt om assertief te zijn, is de eerste vraag 'wat houd je tegen?'. Vaak kom je dan een onvermogen tegen om voor jezelf op te komen omdat de wilskracht niet sterk genoeg is. Een andere factor die mee kan spelen, is het gebrek aan vertrouwen in de eigen intuïtie, of zelfs het idee dat jij dat allemaal nou eenmaal niet kan en dus ook niet meer probeert.

Duizendguldenkruid helpt de mens om meer wilskracht te ontwikkelen waardoor men de kracht ervaart om voor zichzelf op te komen, de kracht om weerstand te bieden tegen een voor jou dominante omgeving. Bijvoorbeeld mensen met wie je samenleeft of werkt met een uitgesproken wil, visie en mening. Jij raakt dan ondergesneeuwd. Duizendguldenkruid bied je de deur uit dat spel en helpt je te gaan staan voor wie je bent.

Loodkruid is zo'n bloesem uit de remedies die behulpzaam is voor mensen die niet vertrouwen op hun eigen intuïtie. Ze maken zich afhankelijk van de mening, visie en leiding van andere mensen. Immers, jij bent het niet waard om gelijk te hebben.... OF TOCH WEL? Loodkruid helpt je te vertrouwen in jezelf, helpt je vertrouwen op de rijke informatie die in je zit en aangeeft wat goed is voor jou of niet.

Spreekt dit je aan? Neem dan eens contact op met een therapeut die werkt met de Bach Bloesemremedies en ervaar zelf wat deze voor jou kunnen betekenen.deel deze tip

Tip 94 - Zeg het in één boodschap met zorgvuldigheid

Vind je het moeilijk om iemand te zeggen dat zijn of haar gedrag jou irriteert? Hier een hulpmiddel om dat zorgvuldig aan te pakken:

1) Wees persoonlijk
voorbeeld: "ik vind het spannend om je dit te zeggen, want ik ben bang dat ik je teleurstel"

2) Zeg welk concreet gedrag je ziet
voorbeeld: "jij komt bijna dagelijks te laat op het werk"

3) Zeg wat dit met jou doet
voorbeeld: "ik krijg dan het gevoel dat je mij in de steek laat, ik moet dan steeds in mijn eentje de winkel klaarmaken voor de opening"

4) Zeg wat je hiervan vindt
voorbeeld: "ik vind dat ontzettend vervelend

5) Zeg wat je van de ander nodig hebt
voorbeeld: "ik heb het van jou nodig dat jij er op tijd bent en dat we samen de winkel klaarmaken voor de opening"

6) Vraag feedback
voorbeeld: "wat vind je van wat ik zeg?"deel deze tip

Tip 95 - Tips om nee te zeggen.


Assertiviteit heeft niet enkel te maken met ‘nee’ zeggen. Het heeft te maken met eigenwaarde, zelfvertrouwen en voor jezelf durven zorgen. Omdat dat onderwerpen zijn die het beste één op één te besproken kunnen worden, geef ik je hier in ieder geval van tips om ‘nee’ te zeggen op een indirecte manier.
Gun jezelf tijd om goed te kunnen verwerken wat er van je gevraagd wordt. Je kunt jezelf die tijd gunnen door de volgende voorbeeldzinnen.

- Dat moet ik even nakijken in mijn agenda, dan kom ik er morgen op terug.
- Ik wil er even over nadenken, dan app ik je later even.
- Dat moet ik even overleggen met mijn partner, collega of……
- Je overvalt me hier mee, ik kom er later bij je op terug.
- Ik heb daar nu geen tijd voor, maar misschien lukt het een volgende keer.
- Dat lukt nu niet, maar ik zou wel ……..voor je kunnen doen.
- Of met een dikke knipoog: Vast niet, Nope, Dacht het niet.

Dus wil je assertiever zijn, werk dan aan je eigenwaarde. Je bent het namelijk waard om je eigen leven te leven en niet het leven van alle anderen om je heen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 96 - Spreek rustig en duidelijk

Wanneer je het lastig vindt om aan te geven wat je wel en niet wilt, is het belangrijk dat je rustig blijft. Haal je kracht uit jouw rust! Dan kun je concreet zijn en duidelijk articuleren. Voel je onrust en angst, neem dan je tijd. Haal een paar keer diep adem en wacht met spreken. Wanneer je voelt dat je rustig genoeg bent om duidelijk te spreken zeg je wat voor jou belangrijk is.deel deze tip

Tip 97 - Neem het niet persoonlijk

Wanneer je de woorden van een ander persoonlijk neemt, voel je je al snel kwetsbaar. Besef je dat de woorden van een ander wellicht niet zo onvriendelijk bedoeld zijn als dat ze overkomen. Misschien vindt de ander het ook lastig om zijn punt onder woorden te brengen. Probeer rationeel en kalm te blijven, je hoeft je niet te verdedigen!deel deze tip

Tip 98 - Beperk je ambitie

Assertiviteit vergroten kan je helpen om je doelen (sneller) te behalen. Om het overzichtelijk te houden en je succes factor te vergroten is het handig om je doelen te beperken.
Onderzoek op welk gebied of in welk contact je jouw invloed wilt vergroten. Bepaal daarvan op welke je de meeste invloed kan uitoefenen.
Maak je keuze voor één gebied of één contact waar je aan wilt werken.

Werk vervolgens en strategie uit en pas die toe. Of zoek hulp bij een therapeut of iemand die je vertrouwd om die strategie uit te voeren.

Als je strategie werkt kun je dit op nieuwe gebieden en contacten toepassen.deel deze tip

Tip 99 - Is assertief zijn egoïstisch?

Vaak hoor ik van cliënten dat de term 'assertief zijn' een negatieve klank heeft. Dat het ze een gevoel geeft van egoïstisch zijn. Dat wanneer je assertief bent je daarmee een grens van een ander over zou gaan.

Dat is een misverstand. Wanneer je de grens van een ander over gaat ben je juist niet assertief, dan ben je meer egoïstisch. Je houdt alleen rekening met wat jij wilt en gaat voorbij aan een ander.

Assertief zijn kun je meer zien als; Ik weet wat ik wil (of niet wil) en kan daar op een gezonde manier uiting aan geven. Je kunt zelfs even stilstaan bij wat een ander wilt en dan ervoor kiezen om toch jouw route te kiezen.
Hiermee laat je de ander zien dat je hem gehoord hebt, dat je snapt wat zijn intentie is, en dat je toch voor iets anders kiest.

Het verschil zit hem in hoe je communiceert. Meer weten? Ik raad je aan om eens op 'dramadriehoek' te googlen.deel deze tip

Tip 100 - oefen met kleine stapjes

Wil je leren om assertiever te zijn, ga dan na in welke situaties je dat graag wilt veranderen. Maak een top 5 en start met het oefenen met de minst spannende situatie. De kans op succes is daarin het grootst en dat motiveert om de meer geladen situaties aan te gaan.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 101 - gezond egoïsme

boektip: "Mag ik even mijn aandacht" auteur: Inger Strietman

"Gezond egoïsme gaat niet enkel over vaker ontspannen of meer me-time. Het gaat over kiezen voor wat jij echt wilt in het leven. Een stip op de horizon waar jij naartoe wilt in je persoonlijke en werkende leven. Dat betekent serieus nemen waar je heimelijk van droomt - en hier ook echt mee aan de slag gaan."

deel deze tip

Tip 102 - Tips om grenzen stellen

Assertiviteit heeft niet enkel te maken met ‘nee’ zeggen. Het heeft te maken met eigenwaarde, zelfvertrouwen en voor jezelf durven zorgen. Omdat dat onderwerpen zijn die het beste één op één te besproken kunnen worden, geef ik je hier in ieder geval van tips om ‘nee’ te zeggen op een indirecte manier. Gun jezelf tijd om goed te kunnen verwerken wat er van je gevraagd wordt. Je kunt jezelf die tijd gunnen door de volgende voorbeeldzinnen.

- Dat moet ik even nakijken in mijn agenda, dan kom ik er morgen op terug.
- Ik wil er even over nadenken, dan app ik je later even.
- Dat moet ik even overleggen met mijn partner, collega of……
- Je overvalt me hier mee, ik kom er later bij je op terug.
- Ik heb daar nu geen tijd voor, maar misschien lukt het een volgende keer.
- Dat lukt nu niet, maar ik zou wel ……..voor je kunnen doen.
- Of met een dikke knipoog: Vast niet, Nope, Dacht het niet.deel deze tip

Tip 103 - Choose your battles

Ben je net lekker op weg je mening te leren formuleren en ventileren, krijg je van mij de volgende tip: 'choose your battles', wat zoveel betekent als: wees kieskeurig waar jij je druk over wilt maken.

Je kunt jezelf soms 'te' serieus nemen door overal te zeggen wat je denkt en ongevraagd commentaar op te leveren. Daarom is het zinvol je af te vragen

'Is het nodig en helpend dat ik dit nu zeg?'
'Voor wie is het nodig en helpend dat ik dit zeg?'

Een zin die ik in mijn persoonlijk leven erg krachtig en waardevol vind is:
'Wat kan ik doen dat nu nodig en helpend is voor ons?'

Met andere woorden: is wat ik wil doen, zeggen alleen helpend en nodig voor mij of ook helpend en nodig voor de ander?

Het helpt me, naast zelfbewust, ook relatiebewust te zijn en na te denken over de gevolgen van mijn gedrag voor de ander.

Anoniem


deel deze tip

Tip 104 - Gezonde identiteit ontwikkelen

Hoe harder de nee wordt onderdrukt als je (erg) jong bent, hoe moeilijker het wordt als je ouder bent om echt ergens 'ja' tegen te zeggen. Je loopt er tegenaan in (intieme) privé- en werkrelaties.
Een gezonde en stevige identiteit ontwikkelt zich juist langs de grenzen van je nee.deel deze tip

Tip 105 - Boekentip: Geweldloze Communicatie - Marshal Rosenberg

Ik kan dit boek aanraden voor mensen die het lastig vinden assertief te zijn, velen denken hierbij aan agressief. Dit laatste is niet de bedoeling.
In dit boek leer je als eerste: Iedereen heeft gevoelens EN behoeften. Het is ieders taak, ieders missie om de eigen behoeften te vervullen. Het is ieders taak de verantwoordelijkheid te nemen voor het vervullen van de eigen behoeften.
Wij zijn sociale wezens, 'groepsdieren', die het belangrijk vinden om elkaar tegemoet te komen. (Ook al zijn velen van ons niet zo opgevoed, het ís wél zo.)
Met het boek geweldloze communicatie leer je meer over behoeften en gevoelens en hoe je op welke geweldloze manier je hierover met anderen kunt communiceren. Een fantastisch, makkelijk te lezen boek!
Het is niet heel gemakkelijk toe te passen. Je kunt hier trainingen in volgen in Nederland. Er zijn ook heel veel YouTube-films van Rosenberg over Geweldloze Communicatie.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 106 - assertiviteit en humor

Maakt iemand een intimiderende of nare opmerkingen naar je, gebruik humor in plaats van razernij of over je heen laten lopen.
Een pestkop heeft een zesde zintuig voor zwakke plekken en gebruikt die om zijn eigenwaarde te vergroten.
Gebruik humor: Lachen om het commentaar (en andere mensen mee laten lachen als het kan), is de beste assertieve reactie. Heeft iemand kritiek op jouw gedrag, probeer dan jezelf overdreven te kleineren, bijvoorbeeld:
Een kind zegt: "je bent zo gemeen omdat ik niet van jou.....mag; Zeg: "ja ik ben een onzettende gemene en verschrikkelijke ouder" en lach.deel deze tip

Tip 107 - Reageren op een pestkop?

Probeer een pestkop nooit tevreden te stellen of op andere gedachten te brengen door aardig te zijn - ze weten dan dat ze macht over je hebben.

Negeer hem of haar als het een vreemde is (maar wel met zelfvertrouwen - niet met je hoofd omlaag waarbij je oogcontact vermijdt).

Gebruik humor (zie mijn tip assertiviteit en humor)

Of gebruik de van 'negatieve bevestiging' - wees het ermee eens: 'Ja, klopt', of : 'ik zal het in gedachten houden'. (Herhaal de hatelijke opmerking niet)deel deze tip

Tip 108 - Tip : Schrijf het (er)uit.

Als je het lastig vindt om in gesprek te gaan met iemand over iets wat je dwars zit, kan het helpen om het eerst eens helemaal voor jezelf uit te schrijven. Het kan gaan om een gesprek met een leidinggevende, maar ook met iemand om wie je geeft.

Ga er op een rustig moment eens uitgebreid voor zitten. Volg een paar keer met aandacht je ademhaling, en merk op hoe jij hier zit op deze plek.

Stel je de situatie voor waarin je diegene wilt gaan vertellen wat je op het hart hebt. Is dat op je werk, bij jou thuis, of bij die ander? Of misschien wil je het vertellen tijdens een wandeling? Zie de persoon met wie je het wilt gaan bespreken voor je. Wat wil je hem of haar zeggen? Schrijf het op alsof je het daar en dan uitspreekt.

Spreek vanuit jezelf, vertel hoe het voor jou is. Vul niet in voor de ander, want je kunt niet in het hoofd van die ander kijken. Bedenk dat je helemaal vrij bent om te zeggen wat voor jou belangrijk is. Niemand hoeft het te lezen, dit is puur voor jouzelf.

Als je klaar bent, leg het dan even op een veilige plek neer of sla het op op je telefoon of laptop.
Lees het op een ander moment weer over. Is dit wat je wilt zeggen? Of wil je er nog iets aan veranderen? Zo ja, doe dat gerust en berg het dan weer even op.

Door dit te doen, is het op het moment zelf minder moeilijk om je uit te spreken. Vind je dat toch nog steeds lastig dan kun je er ook voor kiezen om het als een brief aan die ander voor te lezen of te versturen.
deel deze tip

Tip 109 - Van negatief naar positief

Het is een bekende uitspraak die niet van mijzelf is, maar ik wel de moeite waard vind om met je te delen:

"Het leven is als fotograferen. Gebruik de negatieven om het positieve te ontwikkelen".
deel deze tip

Tip 110 - Kwetsbaar opstellen: een emotioneel risico

Je kwetsbaar durven opstellen betekent dat je het lef hebt een emotioneel risico te nemen. Je weet namelijk van tevoren niet hoe er zal worden gereageerd. Word je vervolgens geraakt door de reactie van de ander, laat je dan niet verleiden vanuit die geraaktheid te reageren, maar benoem dat je wordt geraakt en vraag wat je daarin nodig hebt. Vaak gaat het erom dat je je serieus genomen wil voelen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 111 - Ben jij ook zo met de ander bezig?

Ben jij in contact met vrienden, familie enz. ook vaak bezig met het aanvoelen wat de ander nodig heeft? En ga je dus voorbij aan dat wat jezelf nodig hebt?
Maak vandaag de keuze om eerst bij jezelf stil te staan en te kiezen voor dat wat jij wilt, en te overdenken wat jouw behoeften en verlangens zijn.deel deze tip

Tip 112 - Stevig staan is het begin

Assertiviteit betekent absoluut niet dat je kattig of bazig bent. Het is veel meer rustig en stevig op je benen staan. Je mag dat ook letterlijk nemen. Als je situaties hebt waar je moeite mee hebt, kun je beginnen met eens rustig op je benen te gaan staan en de grond te voelen. Dan twee maal rustig ademhalen en je zelf kalmeren. En dan pas handelen. De meeste spannende situaties zijn niet spannend omdat ze spannend zijn, maar omdat je denkt dat ze spannend zijn. Het eerste recept is dan je zelf leren kalmeren. En dat begint met leren om ontspannen op je voeten te staan en te ademenen!deel deze tip

Tip 113 - Geen stormram, maar ook geen deurmat

Vind je het moeilijk om je uit te spreken?
Het is heus niet nodig om als een stormram binnen te komen en jouw mening of wensen erdoor te drukken. Juist dat schrikt mensen af.
Aan de andere kant wil je ook geen deurmat zijn, wil je niet dat anderen “over je heen lopen”.

Wat dan?
Sta eerst stil bij jezelf. Soms helpt het om voorafgaand aan een gesprek dat wat je wilt zeggen eerst voor jezelf hardop uit te spreken of uit te schrijven.
Op het moment zelf is het goed om via je lichaam even contact te maken met jezelf Hoe zit je , of hoe sta je er bij? Voel je voeten en voel waar je lichaam contact maakt met de stoel waarop je zit. Sta dan stil bij wat voor jou belangrijk is en wat je over wilt brengen. Praat vanuit jezelf, op een manier die respectvol is naar anderen.

Neem ook de tijd als anderen een reactie van je willen. Zeg gerust dat je er nog even over na wilt denken en er later op terug zult komen.deel deze tip

Tip 114 - Mening delen

Meegaan met dat wat de ander graag wil horen terwijl er intern andere gedachten zijn. Echter vertel je deze gedachten niet omdat je denkt dat jouw mening/ gedachten niet door een ieder worden erkend/ gedeeld. Zo kun je dus de overtuiging hebben dat je je maar beter stil kunt houden. Echter ook een gemiste kans om jezelf te laten zien en je te laten horen. Ga in gesprek met een therapeut en ontdek andere mogelijkheden die zicht geven op jezelf kunnen zijn.deel deze tip

Tip 115 - Kind van binnen

Als “de kat uit de boom kijken” een primaire kant van jou is, kan het zijn dat er ergens in jou een klein meisje of jongetje zit dat afgeleerd heeft om te laten weten wat het graag zou willen of prettig vindt. Andermans verwachtingen zijn richtinggevend geworden. Tot...je gaat ontdekken wat het kind in jou graag gewild zou hebben en je merkt dat jij dat nu alsnog kunt geven. Een beetje aandacht, wat warmte en een luisterend oor bijvoorbeeld. Wonder boven wonder, na verloop van tijd kan het dan ineens gebeuren dat je een stuk makkelijker naar anderen toe aangeeft wat jij wil of waar voor jou de grens ligt bijvoorbeeld.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 116 - Boekentip

Thomas d’Assembourg – Stop met aardig zijn
Een bekende valkuil: je richt je op de verwachtingen van anderen en bent dus altijd aardig en vriendelijk. Je vergeet wat je zelf wilt; angst en negatieve gevoelens liggen op de loer. Deze negatieve spiraal doorbreek je met de methode van geweldloze communicatie. Je leert te vertrouwen op je eigen gevoelens en behoeften. Zo kun je bepalen wat goed voor je is. Dit geeft duidelijkheid: voor jezelf, je familie en collega s. Zeggen wat je denkt, voelt en nodig hebt maakt je leven gelukkiger.
Dit boek helpt je te zeggen wat je denkt, voelt en nodig hebt en maakt zo je leven gelukkiger.
deel deze tip

Tip 117 - Neem kleine stappen

Oefenen in assertiever zijn, kan behoorlijk spannend zijn. Als je te grote stappen in één keer wilt maken en het geeft niet het resultaat of gevoel wat je gehoopt had, kan dat ongemakkelijke of pijnlijke gevoelens oproepen waardoor je denkt "Eens maar nooit meer!".

De kans op het succesvol en blijvend vergroten van je assertiviteit is door kleine stappen te maken. Dat het nog wel enigszins veilig voelt, maar je wel uit je comfortzone stapt. Hieronder vind je twee tips:

1. kies er voor om te oefenen bij mensen die je vertrouwd en die weten dat je graag assertiever wilt zijn. Als zij er van af weten, kunnen ze je ondersteunen zodat je succeservaringen op doet.
2. zeg innerlijk wat je eigenlijk zou willen zeggen en maak daarbij contact met je lichaam en gevoel. Geef jezelf toestemming om dit te vinden/ willen/voelen en herhaal innerlijk wat je wilt of juist niet wilt. Naast dat je je innerlijk krachtiger gaat voelen waardoor je het op een gegeven moment wel uit durft te spreken, is het onbewust ook vaak voelbaar voor de ander.

Succes met oefenen!deel deze tip

Tip 118 - aangevallen voelen

Als iemand je corrigeert en je voelt je aangevallen heb je een ego probleem. Therapie kan je daarmee helpen.deel deze tip

Tip 119 - Duidelijk doel voor ogen

Veranderen gaat niet van zelf. En veranderen werkt alleen als je heel duidelijk hebt waarom. Als je assertiever wilt worden weet je echt wel dat het beter is om meer nee te zeggen, je mond open te doen en actie te nemen. Maar dat gaat niet van zelf.

Ga bij jezelf eens na waarom je assertiever wilt worden. Wat gaat het je opleveren. Wat gaat het je brengen. En maak dat groter en groter in je hoofd.

Dus zie jezelf terwijl je die assertieve persoon bent. Hoe zie je eruit? Wat zou je doen, zeggen, voelen, denken? Hoe reageert je omgeving?

Pas dan ga je bedenken hoe je dat moet bereiken. Wat is daar voor nodig.
En dat is niet in 1 keer maar in kleine stapjes. Wees realistisch en vier wat werkt. Werkt iets niet, stel het dan bij en probeer het nog een keer.

Succes
deel deze tip

Tip 120 - Wat is van jou en wat is van de ander?

Assertief zijn is best spannend, het maakt je zichtbaar en het vergroot de kans op een conflict of afwijzing. Onbewust probeer je dit wellicht te voorkomen waardoor je je op de achtergrond houdt. Enorm veel gedachten gaan er door je heen en op een gegeven moment weet je niet meer wat waar is en wat niet. Er is moed voor nodig om assertief te zijn!
Er kan vanalles door je heen razen waardoor je denkt "ik doe het niet". En dat is ok; kijk of je jezelf a.h.w. kunt steunen en moed in kunt praten. Verandering is nl. niet makkelijk, maar wel belonend!

Het is makkelijker om assertief te zijn als je eerst meer helder krijgt of iets jouw verantwoordelijkheid is, of van een ander. Kijk eens van een afstand naar de situatie waar je in zit. Kun je zien waar je jezelf wellicht te veel aanpast? Of iets slikt wat je eigenlijk niet wilt slikken? Ook kun je nagaan of wat er gebeurt jouw verantwoordelijkheid is.
Als je merkt dat je de verantwoordelijkheid van iemand anders op je schouders hebt genomen, helpt het om het in gedachten terug te geven aan de ander. "Wat van jou is laat ik bij jou, of geef ik aan je terug. En wat van mij is neem ik terug". Dit kan het al makkelijker maken om het gesprek aan te gaan met de ander.
En tijdens het gesprek kun je ook weer innerlijk de zin herhalen om te voorkomen dat je in je oude patroon van aanpassen en niks zeggen vervalt.

Ik wens je veel oefen moeddeel deze tip

Tip 121 - Tijd nemen voor jezelf is een keuze

Misschien vindt je het moeilijk voor jezelf op te komen of voor jezelf te kiezen.

Wees je er bewust van de tijd nemen voor jezelf een keuze is.
En maak die keuze regelmatig bewust voor jezelf.

Je bent het waard. En iemand anders zal het niet voor je doen.

Doe het en geniet ervan. Je kunt het!deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten