Tips bij overspannen
Overspannen - tips
Zoek je tips bij overspannenheid?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Meer ondersteuning nodig?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Goed voor jezelf zorgen, keuzes maken
Is spanning slecht? Zeker niet, het maakt je scherp, alert in het verkeer, het zorgt ervoor dat het in jouw gezin allemaal soepeltjes loopt of dat je op je werk goed presteert!
Alleen … als je teveel op je bordje hebt, dan ontstaat er teveel spanning. Zodra er dan iets extra’s, iets naars of zwaars bij jou of in je omgeving gebeurt (ziekte, overlijden, relatieproblemen, baanverlies, schoolproblemen bij je kind o.i.d.) bereik je snel je grens.
Je merkt dat het lastig wordt om alle ballen in de lucht te houden. Hoog tijd voor een stapje terug, goed voor jezelf zorgen, keuzes maken!
Wat zijn de eerste signalen dat je overspannen raakt? Je krijgt lichamelijke klachten (door slecht slapen, piekeren, misschien ongezonder eten), je verliest de grip op zaken (vergeetachtigheid, niet kunnen concentreren, irritaties), je lacht nauwelijks meer, je gaat dingen vermijden (geen energie, geen zin in sociaal contact).
Tijd om op de rem te stappen, negeer je deze signalen dan kun je afzakken naar een burn-out of een depressie.
Merk je dat het lastig is … je grens aangeven, nee zeggen, een stapje terug doen, schuldgevoel? Praat er eens over met een professional, dat geeft je lucht en helderheid over hoe je dit kunt doen!
Tip 2 - Acceptatie en rust nemen
Bij overspannenheid lukt het je niet meer om goed te functioneren in het dagelijkse leven. Je hebt het gevoel dat je geen grip meer hebt op de situatie.
Accepteer dat je je overspannen voelt en neem rust. Hiermee neem je de tijd om het één en ander op een rijtje te zetten en oplossingen te vinden voor je situatie. Als je een oplossing vind, ga die dan uitvoeren in de praktijk.
Tip 3 - Leestip: Overspannen Door Je Baas
Leestip: Overspannen Door Je Baas
Dit boek gaat specifiek over bazenstress. Dat is de stress die de bazen de medewerkers bezorgt. Het gaat dus niet om of je je werk wel goed doet of dat het werk niet leuk is maar vooral over de moeite die men heeft over de eigen baas.
Zowel voor leidinggevenden als medewerkers biedt dit boek een mooi ander beeld van overspannenheid.
Tip 4 - Oefening voor jou: Op een ballon gaan zitten
Volg onderstaand stappenplan en sta vooral bij elke stap stil wat je precies voelt.
Stap 1
Pak een ballon en blaas deze voor 75% op en leg er een knoop in. Voel gelijk waar je de kracht vandaan haalt. Haal je die uit je borstkas of uit je buik? Als je vanuit je borst ademt, probeer dan je buik uit te zetten wanneer je inademt.
Stap 2
Leg de ballon op je stoel en ga er langzaam op zitten. Niet gelijk met je hele gewicht maar rustig aan. Voel wat er gebeurt. Zit er spanning in je benen? Voel je het in je bekkenbodem? Probeer beetje bij beetje spanning los te laten.
Stap 3
Zit je al wat meer ontspannen? Durf je steeds meer los te laten zodat je straks met je hele gewicht op de ballon zit? Probeer een beetje te bewegen, bijvoorbeeld van links naar rechts. Best ontspannend, toch?
Op dit moment ben je bewust van de spanning die je in je lijf voelt. Het is belangrijk om te voelen wat er in je lijf gebeurt zodat je inzicht hebt in je eigen gevoelens en gedachtes. Op deze manier krijg je de mogelijkheid om jouw grenzen af te bakenen en je vitaliteit te vergroten. Spanning voelen is op zich niet verkeerd. Het gaat erom dat we bewust worden van spanning en kunnen zorgen voor balans als spanning te lang voortduurt. Probeer dus ook tijdens je werk of tijdens andere bezigheden alert te zijn op de signalen uit je lijf.
Succes!
Tip 5 - Maak onderscheid tussen overspannenheid en burnout
Het is goed om onderscheid te maken tussen overspannenheid en burnout.
Het verschil tussen overspannennheid en burnout zit hem in de mate van uitputting.
Overspanning ontstaat meestal als er in een relatief korte periode teveel stress en/of werkdruk. In elk geval meer dan je aan kon. Een paar weken thuis blijven van werk volstaat doorgaans.
Burnout ontstaat als je echt jaren over je grenzen bent gegaan zodat je op een gegeven moment geen reserves meer hebt; je kunt echt niet meer. Je hele lijf reageert en zelfs normale dagelijkse dingen in huis zijn teveel voor je.
Je kunt je niet meer concentreren, je kunt geen prikkels meer verdragen, je krijgt uitvalsverschijnselen. Na een burnout ben je minimaal een half jaar, maar vaak een jaar of langer, uit de roulatie.
Als je blijft doorlopen met overspannenheid heb je grote kans dat je burnout raakt.
Zodra je symptomen van overspannenheid bij jezelf merkt, doe je er dus goed aan naar de huisarts te stappen en/of naar een therapeut.
Tip 6 - Maak een lijstje met dingen waar je blij van wordt
Maak eens een lijstje met dingen waar je blij van wordt als je ze doet.
Kies elke dag iets van het lijstje. Als je er een dag geen zin in hebt, prima!
Vraag dan aan jezelf 'waar heb ik wél zin in?' In bed of op de bank liggen lezen? doe dat dan. Televisie kijken? doen! Misschien denk je 'pfff, ik heb helemaal nergens zin in'. Ook goed, blijf waar je bent en doe niks.
Overspannen word je vooral door het 'moeten' van jezelf. Als je jezelf toestemming geeft om helemaal niks te moeten kan je misschien ontspannen.
Het fijne is als je jezelf gunt om dan maar te blijven zitten waar je bent, verveelt dat na een tijdje en ga je toch iets doen.
Mijn ervaring is dat vechten tegen je miserabel voelen juist het gevoel van miserabel voelen in stand houdt. Als je het gevoel accepteert en toelaat. Dat wil zeggen in je lichaam localiseert en je hand erop houdt, dan smelt het als het ware weg.
Sterkte!
Tip 7 - Laat nare gedachten af en toe maar eens stromen
Wees niet bezorgd als je af en toe negatieve gedachten hebt. Tegenwoordig lijkt het wel alsof alles in het leven positief moet zijn.
Dit geeft veel stress, laat af en toe ook die nare gedachten maar eens stromen, het hoort erbij, die negatieve emoties.
Laat ze ook weer los, maar wees niet altijd zogenaamd opgeruimd en vrolijk naar anderen als je dat diep van binnen even niet bent.
Tip 8 - Oefening: Vermoeidheid
Als je vermoeid bent, wacht dan met het zetten van die kop sterke koffie en doe eerst de volgende oefening. Als je moe bent, is niets zo lekker als gapen. Laat dit eens toe, door bewust het gapen te simuleren. Doe dus alsof je moet gapen. Als je moe bent zal het lichaam hier snel op reageren door echt te gapen. Lukt dit niet kijk dan naar het grappige filmpje op you tube van iemand die je probeert te laten gapen (google bijv. eens op "yawn"). Ga gewoon een paar minuten echt gapen. Als je gedachten zeggen dat dit nu echt te ver gaat en dat dit echt een belachelijke oefening is, merk dit dat op, terwijl je de oefening toch gaat doen. Je mag de oefening grappig vinden, dom, stom, zinloos of over de top. Alles mag! Mindfulness is een kwestie van doen, niet van denken. Je gedachten bepalen niet wat je doet. Jij kunt er altijd voor kiezen om iets uit te proberen, ook als je gedachten roepen dat dit geen zin heeft.
Tip 9 - Herken patronen van perfectionisme en wegcijferen
Herken mogelijke patronen van perfectionisme, wegcijferen en 'doorgaan.'
Niet iedereen is even gevoelig voor overspannenheid.
Ben je perfectionistisch, loyaal, van nature een 'harde werker' en cijfer je je eigen gevoel soms net wat sneller weg dan een ander dat doet?
Dan heb je een grotere kans dat je je eigen grenzen overgaat en overspannen raakt. Het kan dus goed zijn om te kijken of je deze patronen hebt in je leven.
Vervolgens kun je hier heel bewust keuzes in maken:
Wil je zijn zoals je bent, of gun je jezelf dat je ook tijd hebt voor jezelf, ruimte voor je eigen gevoel en gaan doen wat 'redelijk' is?
Jezelf dit gunnen is echter niet altijd gemakkelijk...
"Anderen mogen uitrusten, maar ik, nee ik niet, ik kan nog wel even...."
Dan kan het helpen om jezelf te vragen:
Wat zou ik mijn eigen kind of beste vriend(in) adviseren als die bij mij kwam met dit verhaal? Wat zou ik hem of haar gunnen?
En neem dit advies dan ook zelf ter harte,
want ook jij bent het waard om zuinig op te zijn!
Tip 10 - Doorbreek de macht der gewoonte
Doorbreek de macht der gewoonte:
MACHT DER GEWOONTE: DE MAN OP HET PAARD
Een man zit op een paard. Het paard galoppeert snel en het lijkt alsof de man op het paard op weg is naar een belangrijke bestemming. Een andere man, die langs de weg staat, roept: “Waar ga je heen?” en de eerste man antwoordt: “Ik weet het niet! Dat moet je aan het paard vragen!”
Soms is dit ook ons verhaal. Wij rijden op een paard, wij weten niet waar we heen gaan en wij kunnen ook niet stoppen. Het paard is onze gewoonte die ons voortsleept, en wij zijn machteloos.
We gaan maar door met hetzelfde, dat is een gewoonte geworden. Gewoontes en patronen zijn soms bewust, maar vaak onbewust ontstaan. Op een gegeven moment gaan ze een eigen leven leiden en zetten zich als patronen vast in je leven.
Het is beslist nog wel mogelijk leefpatronen en gewoonten te veranderen, maar dit kost inspanning en tijd. Gewoontes zijn aangeleerd, meestal onbewust en automatisch (een vaste reactie op bepaalde situatie).
Onze gewoonten en patronen hebben we niet voor niets ontwikkeld. Soms hebben ze ons beschermd. Echter, als het gevaar geweken is vergeten we onze beschermingsreactie weer los te laten. Het zijn als het ware inadequate reacties geworden, die ons niet meer beschermen maar wel energie kosten.
We moeten de kunst van het stoppen leren. We kunnen stoppen door oplettend te ademen, oplettend te lopen, oplettend te glimlachen en naar onszelf te kijken. Wanneer we onze gewoontes herkennen kunnen we ernaar glimlachen: “hallo, gewoonte van me, ik weet dat je er bent!”.
Trek eens aan de teugels! Als we het automatisme van het patroon stoppen, kunnen we ook kalmeren. Het geeft ruimte om andere keuzes te maken. Uiteindelijk geeft het rust.
Tip 11 - Ga na of je sommige stresserende factoren weg kunt halen
Maak een overzicht van stresserende factoren en beschermende factoren, wanneer deze niet in balans zijn, ga eens na of je sommige stresserende factoren weg kunt halen, danwel kunt verminderen en aan de andere kant de beschermende factoren kunt uitbreiden.
Tip 12 - Onderzoek de regels die je jezelf oplegt
Ik moet zoveel! Van mijzelf en van anderen ...
Schrijf al je MOETENs en MAG-NIETENs eens onder elkaar op. Lees dit allemaal eens hardop voor. Hoe voelt dit? Zwaar, veel?
Wat als het niet moet, maar mag? Schrijf nu de zinnen er eens náást met het woordje MAG i.p.v. MOET. Lees dan alles nog eens hardop voor. Is er verschil? Ja hè? Zo sterk is de macht van taal.
Als je nu denkt aan wat écht belangrijk voor je is, en je MAG het doen, wat WIL je dan OP DIT MOMENT (morgen mag je een andere keuze maken)? Welke 'mogens' wil je écht en welke wil je eigenlijk diep van binnen helemaal niet? Ontstaat er zo wat ruimte in je hoofd?
Alle regels (moetens) die we onszelf opleggen, zijn best lastig om te doorbreken! Praat er eens over met een professional als je merkt dat het je alleen niet lukt om er iets in te veranderen. Voel je altijd welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!
Tip 13 - Ga wandelen
Ga wandelen! Je lichaam en geest is uit balans. Wandelen helpt om goed te aarden en weer de verbinding te maken.
Tip 14 - Zet je zelf offline en ga de natuur in
Het is handig om jezelf ‘offline’ te zetten bij overspannenheid. Ga liever wandelen en de natuur in. Als je toch mails of apps wilt beantwoorden, beperk je dan tot twee maal per dag op vaste tijdstippen (niet voor het slapen-gaan ;-) ).
Tip 15 - Beweeg regelmatig en maak een wandeling
Beweeg regelmatig en maak minimaal een keer per dag een wandeling.
Tip 16 - Ontspanning voor lichaam en geest
Overspannenheid is een signaal wat je serieus moet nemen. Het is een opmaat voor een burn-out en daar wil je liever niet in terechtkomen.
Met overspannenheid houd je jezelf nog wel gaande, met een burn-out ben je nauwelijks tot iets in staat. Overspannenheid uit zich in slechter slapen, piekeren, minder goed presteren op het werk, je gespannen voelen. Net zoals een elastiekje wat te strak staat en daardoor kan knappen.
Wat nodig is, is ontspanning. Gun niet alleen je geest maar ook je lichaam ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan yoga, sauna of massage.
Tip 17 - Cultiveer je vermogen om te pauzeren
Als je pauzeert, maak dan contact met wat je ervaart in je lichaam bij een bepaalde situatie. Tien seconden maken al een groot verschil. Je lichaam weet meer over situaties dan je bewuste geest.
Als je deze laag van je ervaring aanboort, creëer je een ruimte voor nieuwe onverwachte mogelijkheden.
Tip 18 - Volledig in het moment aanwezig zijn
Horen, zien, voelen, ruiken én proeven. Maar het kan natuurlijk ook bij (alle) andere activiteiten of rustmomenten (was opvouwen, wandelen, op de bank zitten, een aantal keer met aandacht (diep) in -en uitademen, enz).
Door op deze manier dingen te doen ga je weg bij je gedachten over toekomst/verleden, je haalt de haast/stress uit je lijf en je zal meer rust gaan ervaren.
Het is niet erg wanneer het je niet meteen lukt om deze oefening te doen. Oefening baart kunst en heel belangrijk: Wees lief voor jezelf!
Tip 19 - Dagelijks een ademhalingsoefening doen
Dagelijks een ademhalingsoefening doen.
Dit kunnen eenvoudig geleide meditatie oefeningen zijn die je kunt vinden op internet, je kunt al na een week wat meer ontspanning ervaren.
De ademhaling is een wezelijke en belangrijke ingang om contact met jezelf te leren maken. Door je neus in te ademen 6 tellen je adem even vast te houden en weer in 6 tellen rustig uit te blazen door je mond kom te tot diepe ontspanning.
Wanneer je alleen dit al een paar maal doet zul je merken dat je bij een uitademing ontspanning zult voelen.
Mindfulness of meditatie zijn goede ingangen om tot ontspanning te komen en zullen zeker bij dragen om minder overspannenheid te voelen. Je kunt ook een therapeut zoeken die dit samen met je gaat oefenen.
Tip 20 - Steek je hand uit naar je goede vrienden of familie
Eigenlijk heel logisch, maar toch voor de meeste mensen zo moeilijk. Steek je hand uit naar je goede vrienden of familie. Veel mensen hebben het gevoel dat ze anderen lastig vallen met hun probleem en dat ze alleen staan. Maar probeer het eens, leg anderen uit wat er aan de hand is. Je mag om hulp vragen!
Je zult in de meeste gevallen merken dat mensen je niet lastig vinden maar dat ze zich ook wel vereerd voelen dat je hen uitkiest. Ze willen je graag helpen. En al is het maar een luisterend oor, oprechte aandacht en begrip is iets wat waarschijnlijk heel welkom is.
Soms kan het erg helend werken om gewoon met iemand te kunnen praten. Geef aan dat je niet op zoek bent naar oplossingen of advies, maar dat je het nu gewoon prettig vindt om je verhaal te kunnen doen.
Tip 21 - Mediteer! Download een meditatie-app
Mediteer! Er zijn vele apps te vinden om goede oefeningen te doen
Een goede is de VgZ app die je kunt downloaden in de appstore
Tip 22 - Zorg voor regelmaat en structuur
Zorg voor regelmaat en structuur: probeer op dezelfde tijd naar bed te gaan en op staan.
Als je daar moeite mee hebt, laat je dan helpen door partner, huisgenoot of laat iemand je bellen om bijvoorbeeld op te staan.
Tip 23 - Accepteer dat het is zoals het is
Accepteer dat het is zoals het is.
Vechten tégen je overspannenheid gaat je niet helpen, dan lekt er energie weg.
Je energie kun je beter inzetten om te herstellen!
Tip 24 - Maak tijd en ruimte voor jezelf
Wat betekent 'overspannen' voor jou?
Jaag je je erin op dat je overspannen bent? Niet doen, werkt overspanning in de hand!
Pieker je vaak? Ok, maar zet die piekergedachten ook eens om in DOEN!
Vind je de tip 'maak tijd en ruimte voor jezelf' overroepen? Probeer het tenminste eens! Plan elke dag één pauzemoment in, waarop je met jezelf de afspraak maakt wat je voor pauze gaat doen. Want ... Pauze werkt!
Tip 25 - Minimaliseer het gebruik van social media en smartphone
Minimaliseer het gebruik van social media en smartphone. Deze houden je hoofd constant actief en geven een overdaad aan prikkels.
Als je overspannen bent is het belangrijk om prikkels juist tot een minimum te beperken. Daarom: leg die smartphone in een hoek en zet hem 's avonds na 10 uur uit.
Wees niet bang om je te vervelen. Integendeel, verveling is goed voor je.
Tip 26 - Doe een paar keer per dag 5 a 10 minuten niks
Mediteren is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier is het goede nieuws: je hoeft niet per se te mediteren!
Wat je ook kunt doen is een paar keer per dag 5 a 10 minuten niks doen. Gewoon voor je uit staren of door het raam naar buiten kijken. Even lanterfanten zonder afleiding en vermaak te zoeken.
Veel mensen deden dat vroeger als kind op school wel, en kregen daarvoor op hun kop. Mede daardoor zijn we het verleerd. We hebben geleerd dat we altijd bezig moeten zijn. Rusten mag pas nadat we te moe zijn om nog iets te doen en lanterfanten mag niet, is ons vaak verteld. Wetenschappers zijn er inmiddels achter dat dat allang achterhaald is.
Lanterfanten is juist heel gezond, dus pak het vooral weer op!
Tip 27 - Houd een logboek bij van je boosheid of ergernissen
Houd een logboek bij van je boosheid of ergernissen.
Boosheid is een enorme energievreter en heeft de neiging zich in het lichaam te nestelen, als het niet in goede banen wordt geleid.
Een logboek bijhouden kan je inzicht geven in de samenhang tussen je boosheid/ergernis en de mate waarin je je gestrest voelt die dag en het werkt therapeutisch.
Tip 28 - Let op de signalen van jouw lichaam
Let op de signalen van jouw lichaam. Je lichaam is het dichtst bij jou en reageert als er iets ' mis' is of dreigt te gaan.
Neem regelmatig tijd om ergens op een rustige plek te zitten en te voelen waar in je lichaam zich iets meldt. Duw het niet weg maar ervaar het.
Als je er op een diepere manier iets mee wil doen, dan kun je gaan focusen, een techniek van Mia Lijssen.
Neem de signalen van je lijf serieus, dan kun je mogelijk een burn-out of ergere klachten voorkomen.
Tip 29 - Assertief gedrag aanleren
Assertief gedrag aanleren is een belangrijke vaardigheid die je kan helpen om overspannenheid te voorkomen.
Als je mensen telkens weer over je grenzen heen laat gaan, moeilijk "nee" kan zeggen, "please" gedrag vertoont, angst hebt voor conflicten of snel in de stress schiet als je iets moet zeggen of stelling moet innemen, dan zijn dat wel dingen die je veel stress kunnen bezorgen.
Overspannenheid ligt dan makkelijker op de loer. Het zijn namelijk niet de zwakke mensen die overspannen raken maar juist de mensen die heel loyaal zijn, die zich heel verantwoordelijk overal voor voelen en die te weinig rekening houden met zichzelf en wat zij nodig hebben.
Assertiviteit hoort thuis in een behandeling tegen herhaling van de overspannenheid.
Tip 30 - Schrijf je gedachten op
Schrijf je gedachten op.
Tip 31 - Ga wat bewegen, b.v. wandelen of fietsen
Ga wat bewegen bv. wandelen of fietsen. Hierdoor raak je beter je spanningen kwijt. Kijk ook rond wat je ziet en luister naar wat je hoort. Zo maak je je hoofd leeg.
Tip 32 - Zorg dat je werk en privé gescheiden houdt
Zorg dat je werk en privé gescheiden houdt. Kijk thuis niet in je werk-mail. Pleeg in je vrije tijd geen werk-gerelateerde telefoontjes.
Als het niet anders kan: reserveer dan een vaste tijd op je dag dat je bereikbaar bent. Maak duidelijke afspraken met je werkgever en wees hierin assertief!
Tip 33 - Vragen die je jezelf kunt stellen
Wat vragen die je jezelf kunt stellen:
- Kun je mededogen voelen voor jezelf en je gevoelens
- Laat jij van buiten zien wat er van binnen in je leeft?
- Wat houdt je tegen in het naar buiten brengen van je eigenheid?
- Wat heb je nodig om jezelf hiervan te bevrijden?
- Hoe is het met je adem, waar bevindt je adem zich in je lijf?
- Welke dingen in het leven vind je moeilijk om onder ogen te zien?
- Wat is je onderliggende angst?
- Als je vrij mag dromen en fantaseren, welk plaatje of visioen komt er dan in je op?
- Wat zou je willen manifesteren in je leven?
- Hoe kun je groeien in eigenliefde?
Tip 34 - Doe neurofeedback
Doe neurofeedback (=hersentraining). Als je hersengolven in balans zijn is het gevoel van overspannenheid voorbij.
Een overspannen gevoel is altijd meetbaar in het EEG: dan zijn teveel snelle hersengolven. Het werkt in 90% van dit soort klachten snel en effectief.
Tip 35 - Let op je energie-huishouding
Wat we doen kost energie óf het geeft energie. Als we naast zaken die energie kosten ook dingen doen waar we energie van krijgen, laadt de batterij weer op.
Om een burn-out te voorkomen of ervan te herstellen, is één van de belangrijkste aspecten waarop je moet letten je energie-huishouding. Dus wees zuinig met dat wat energie kost en doe vooral dat wat jou energie geeft.
Soms is het niet helder voor je wat je energie kost of geeft. Dat is heel normaal aangezien we soms niet doorhebben hoeveel energie er "weglekt" aan ogenschijnlijk kleine zaken.
Maar ook wat ons energie geeft is niet altijd helder. Maak dan een afspraak met een coach of therapeut om samen te kijken naar dat wat jouw batterij weer op doet laden ofwel wat die batterij doet leeglopen.
Zodat je enrgiehuishouding weer in balans komt en je nieuwe energie gaat krijgen!!
Tip 36 - Doe spullen weg
"U bezit niet uw bezittingen, maar zij bezitten u"
Doe spullen weg. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer tijd je kwijt bent aan het onderhouden, repareren, verfraaien etc. Tijd die ten koste gaat van je rust.
Tip 37 - Erken wat er is op dit moment, in het hier en nu
Overspannenheid kan zorgen voor een gevoel van hopeloosheid. Dat is heel begrijpelijk, want de kracht gaat letterlijk uit je lijf en daardoor heb je misschien niet eens de fut om in deze periode, eerlijk naar jezelf te kijken.
Belangrijk in zo'n periode, naast de ontdekkingstocht die je waarschijnlijk toch wel aangaat, is dat je een proces van aanvaarding ingaat.
De aanvaarding, dat het is zoals het is. Je bent moe, de rek is er uit. Erken dit voor jezelf en kijk vervolgens waarin je behoefte ligt. Wat heb ik nu nodig, nu ik me zo voel?
Neem de tijd hiervoor en laat je niet meesleuren door de stroom van de maatschappij die van alles van je vraagt. Leer stil te staan, naar binnen te kijken, te aanvaarden wat is. Zo geef je jezelf de ruimte om verder te komen.
Je komt sneller verder, wanneer je dit aanvaardt bij jezelf, als dat je heel hard gaat vechten om snel weer aan de slag te gaan oid.
Erken wat er is op dit moment, in het hier en nu.
Tip 38 - Ga je draaglast verminderen
Overspanning heeft te maken met het ervaren van meer draaglast dan je aankunt. Het woord stress komt oorspronkelijk uit de bruggenbouw: hoeveel kan een brug dragen, en wat is de grens dat er scheuren gaan komen?
Bijna altijd zijn er wel dingen in je draaglast die je kunt verminderen. Kijk daar eens naar en ga wat schrappen. Je kunt ontdekken dat je je druk maakt om dingen waar je niets aan kunt veranderen, verspilde energie helaas. Of je neemt verantwoordelijkheden op je, die eigenlijk bij een ander horen.
Je kunt wat vaker nee gaan zeggen en erop vertrouwen dat dingen zich ook op een andere manier op kunnen lossen. Als je zo wat gaat schrappen, kan er energie vrijkomen die je voor jezelf kunt gebruiken. Succes!
Tip 39 - Deel je gevoelens met anderen
Deel je gevoelens met anderen. Delen helpt; dit kan al spanning verminderen en daardoor een hele opluchting zijn. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
Heb je een druk gezinsleven maak dan afspraken. Bijvoorbeeld dat je even niet gestoord wilt worden als je je in een ruimte terugtrekt of dat je even alleen weg wilt gaan.
Tip 40 - Oefening: spieren aanspannen en dan ontspannen
Het woord 'overspannen' zegt het al: je hebt ont-spanning nodig. Helaas kan je niet zo gemakkelijk tegen je lichaam zeggen: "Hee, ontspan eens even.".
Het kan helpen om je spieren eerst extra aan te spannen, voordat je helemaal kunt ontspannen. Begin met je beide voeten: flex ze (trek je tenen naar je toe) en span ze optimaal. Laat ze daarna los.
Ga dan naar je benen, bilspieren, buikspieren, schouders -trek ze helemaal omhoog en laat ze weer vallen, strek je armen voor je uit en maak vuisten van je handen -en laat los. Tot slot de spieren in je nek en gezicht. Span ze allemaal aan.. en ontspan. Succes!
Tip 41 - Onderzoek het verschil tussen jouw neiging en jouw behoefte
Dit lek kan zo ongelofelijk subtiel zijn dat je er maar niet achter komt wat het nu is. Het kan zijn dat je jezelf bijvoorbeeld soms overschat 'ach dat doe ik wel even, ik heb toch tijd' of 'dat duurt maar een uurtje', terwijl het in feite wel 2 uur of meer kost'.
Om erachter te komen wat je energielek is, is het raadzaam om voor jezelf eens op te schrijven aan welke zaken jij je tijd kwijt bent.
Vervolgens is het belangrijk uit te zoeken wat het verschil is tussen jouw neiging en jouw behoefte.
Vraag je bij alles af: is dit mijn neiging (iets wat ik vind dat moet omdat... iets wat ik denk te willen omdat...) of mijn behoefte (hier krijg ik energie van, dit vind ik echt leuk...).
Ik hoor heel vaak mensen dingen opnoemen die ze echt graag willen, totdat we erachter komen dat het een neiging is. De neiging te willen voldoen, zaken onder controle te houden, enz..
Deze zoektocht kan best lastig te ontdekken zijn. Doe jezelf een plezier en vraag een vriend(in) of therapeut om dit eens samen met je uit te zoeken.
Het gaat je heel veel opleveren te zien hoe jouw systeem van binnen werkt en hoe je dus meer regie kan krijgen over je keuzes.
Tip 42 - Grenzen: ja of nee zeggen tegen verzoeken
Overspannenheid en grenzen: ingaan op vragen en verzoeken van mensen
Veel mensen die overspannen zijn geraakt of burn-out-verschijnselen hebben, vinden het moeilijk om nee te zeggen tegen verzoeken en vragen van anderen. Voor als je niet geleerd heb waar je grenzen liggen en hoe je die aan kunt geven heb ik de volgende tip.
Als iemand iets aan je vraagt, zeg dan als eerste: Ik ga hier eerst over nadenken, ik kom er later op terug (noem een moment dat je er op terug komt). Je bent namelijk niet verplicht gelijk antwoord te geven. En het is heel verstandig eerst goed na te denken voor je ergens ja op zegt. Ook als het iets is wat je leuk lijkt. Je hebt immers een bepaalde hoeveelheid tijd en energie, en het is belangrijk die te verdelen over de activiteiten die je wilt doen.
Door te zeggen dat je erover na gaat denken, geef je eerst jezelf tijd en ruimte: tijd en ruimte om na te denken over het verzoek en wat jouw antwoord erop wordt. Vraag jezelf af (en neem daar echt tijd voor): Past dit bij mij? Heb ik daar aanleg en talenten voor? Heb ik zin in, word ik er warm van, gaat het borrelen? Heb ik er tijd voor?
Nadat je dit hebt overdacht en je deze vragen positief kunt beantwoorden voor jezelf, kun je terugkoppelen en ‘Ja’ zeggen. Maar grote kans dat niet alle vragen met Ja kunnen worden beantwoord. Het past wel bij je, maar je hebt er echt geen zin in. Of je hebt er wel zin in, maar geen tijd ervoor. Of je hebt wel tijd, maar het past niet bij je. Of wel tijd, maar geen energie.
Als het wel bij je past en ook iets is wat je leuk vind, zijn er misschien inmiddels andere vragen gerezen. Bijvoorbeeld: Hoe veel tijd en energie gaat het van me vragen? Hoe lang gaat het duren. Tijd om toelichting te vragen dus. En er weer even over na te denken.
Pas als je voor jezelf goed op een rijtje hebt of je echt ja wilt zeggen, en duidelijkheid hebt gekregen over de investering, kun je volmondig ja zeggen.
Tip 43 - ouderwets hulpmiddel
Wat helpend kan zijn is een ouderwets hulpmiddel, de drie R en. Rust Reinheid en Regelmaat.
Juist in deze lastige periode is het van belang dat je nog een vorm van structuur en regelmaat hebt. Ontbijten, buiten rondje lopen, avondeten, vaste tijden afspraken maken. Maar ook reinheid, zorg goed voor jezelf, neem gezonde voeding, ga de natuur in of ga sporten zodat je in een goede conditie blijft. Daarnaast is rust belangrijk, neem en bouw rust momenten in, op deze manier kan jouw lichaam zich weer opladen, of een kopje thee, een goed boek ,waar jij de rust uit haalt.
Probeer daarnaast bewust te zijn van die kleine momenten wanneer iets goed ging of wanneer je iets behaald of gedaan hebt. Geef jezelf een compliment, en voed jezelf met deze positiviteit.
Kom je er zelf niet uit, ik ga graag samen met je op zoek naar nieuwe mogelijkheden!
Tip 44 - Stoplicht methode - signalen herkennen
Je kunt de stoplicht methode als volgt invullen;
Je maakt vijf kolommen met daarin:
Lijf Gevoel Gedachten Gedrag Wat is er nodig?
Rood
Oranje
Groen
Je schrijft onder elke kolom welke signalen er zijn als je in groen, oranje en rood zit.
De 'groene' signalen zijn lichter van aard. 'Oranje' signalen bevindt je je al in de gevarenzone en kunst is dat je weer in het groene gedeelte komt en de 'rode' signalen geven echt aan dat er direct verandering plaats moet vinden omdat je anders steeds verder kan afglijden. Je bedenkt dus ook per rode, oranje en groene as wat jou gaat helpen om weer in de ontspanning te komen. Dit kan bijvoorbeeld een boek lezen zijn, ademhalingsoefeningen, tuinieren, een dagje alleen weg etc.
Bedenk waar jij weer van in de ontspanning komt.
Misschien kun je het op een plek hangen waar je het ziet en even kan checken waar je zit.
Tip 45 - Leestip: A Sociale Media
We leven in een wereld, waarin we de hele dag 'AAN' staan en daar ontstaat vaak een vorm van overspannenheid.
Lees eens het boek van Thijs Launspach: A Sociale Media: de invloed van sociale media in ons/jouw leven en wat het doet met onze/jouw mentale gezondheid?
Wat kun jij zelf doen om je aan de macht van de socials te ontworstelen?
Tip 46 - Wat moet jij allemaal van jezelf?
Tip 47 - Zorg voor voldoende beweging
Zorg voor voldoende beweging
Van beweging kom je meer uit je hoofd en in je lichaam. Je piekergedachten zullen afnemen. Denk aan sporten zoals hardlopen maar ook wandelen of fietsen. De buitenlucht geeft je weer frisse energie.
Tip 48 - Volg de 8 weekse training mindfulness
Volg de 8 weekse training mindfulness
Hoe vaak zijn we wel niet met onze aandacht ergens anders dan in het huidige moment? Mindfulness gaat er juist over zonder oordeel in het hier en nu zijn, zonder oordeel.
De mindfulness training helpt je in het beter omgaan met stress, hoe je piekergedachten te hanteren, meer rust te ervaren en meer balans.
Tip 49 - Elke dag een wandeling maken in de natuur
Bj overspannenheid ben je vaak het contact met jezelf kwijt geraakt. Door minimaal 30 minuten per dag een fijne wandeling te maken in de natuur komt er verandering. Het helpt zelf om depressieve klachten met 30% te verminderen.
Wanneer je wandelt probeer dan rustig te wandelen en je zintuigen te prikkelen je zult merken dat je geuren ruikt die je voorheen niet rook. Bewust je voeten neer te zetten en je voet goed af te wikkelen helpt allemaal om het wandelen bijna tot therapeutische ervaring te maken.
Na een week wandelen merk je al verlichting wanneer je het inbouwd in je dag ritme zul je merken dat het een hele fijne ingang tot ontspanning wordt. En draagt het bij om overspannenheid te verminderen
Tip 50 - Maak ruimte
Maak ruimte. Mentale ruimte maar ook fysieke ruimte (= tijd) in je agenda.
Ruimte om te voelen hoe je er aan toe bent. Ruimte om te voelen wat je nodig hebt. Ruimte om te doen wat nodig is om je goed te voelen.
Tip 51 - Nog meer tips bij overspannenheid
Tips bij overspannenheid
- accepteer dat het je overspannen bent en zet je actief in om veranderingen aan te brengen in je leven.
- neem even gas terug en zeg zonodig afspraken af als je voelt dat je de energie niet hebt.
- onderzoek wat voor jou de bronnen van spanning zijn en zoek daar waar mogelijk naar een geschikte oplossing.
- soms is er geen directe oplossing zoek dan hulp om samen te kijken naar hoe je om kunt gaan met de lastige situatie.
Tip 52 - Diverse tips bij overspannenheid
Tips bij overspannenheid
- maak gebruik van een dagboek
- schrijven kan helpen om je gedachten en gevoelens te ordenen, dit kan overzicht en inzicht geven.
- het kan opluchten om naar buiten te brengen wat er in je leeft.
- beschrijf per dag wat je energie gaf en wat energie kostte en waarom.
- zoek steun bij mensen waar je vertrouwen in hebt.
- kom je er zelf niet uit zoek dan professionele hulp
Tip 53 - Stop voorlopig met niet-noodzakelijke activiteiten
Het kan veel energie kosten om aan al je verplichtingen te voldoen. Wanneer je overspannen bent heb je daar meestal geen energie meer voor. Daardoor raak je nog meer uitgeput en heb je het idee dat je helemaal geen tijd meer hebt voor de ontspanning die je nu zo nodig hebt.
Maak eens een lijst van alle dingen waarvan je het idee hebt dat je ze echt moet doen, schrijf alles op!
Bekijk deze lijst met je partner, een familielid of een goede vriend en neem de lijst kritisch door. Stel jezelf de vraag: Wat zou er in het ergste geval gebeuren als ik deze activiteiten de volgende weken eens niet uitvoer?
Neem er een pen bij en streep door welke dingen bij nader inzien toch niet echt noodzakelijk zijn. En zeker zo belangrijk, stop voorlopig met deze activiteiten!
Tip 54 - Stel een juiste diagnose - overspannen vs burnout
Verschil tussen 'Overspannen' en 'Burnout'.
Wanneer ben je nu overspannen en wanneer ben je burnout? Het heeft alletwee te maken met chronische stress.
Het verraderlijke van chronische stress is dat je er langzaam aan went. Je voelt de spanning niet meer omdat je steeds 'op de adrenaline' verder gaat.
Bij zowel burnout als overspannenheid zijn er belangrijke signalen namelijk: veranderingen in je houding tegenover je werk of situatie thuis en toenemende vermoeidheidsklachten. Deze chronische, ernstige vermoeidheidsklachten zijn situatie gebonden.
Wanneer je het niet meer kunt opbrengen om je werk goed te doen, je bent niet meer vooruit te branden, maar andere terreinen van het leven blijven buiten schot. Dan is er sprake van burnout.
Bij overspannenheid strekken deze ernstige vermoeidheidsklachten zich over alle levensgebieden uit. Het is belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt aangezien overspannenheid een andere behandeling vereist dan burnout.
Tip 55 - Maak een overspannen preventieplan
Maak een overspannen preventieplan:
- Begin met goed uitrusten. Neem als dat nodig is een tijdje vrij.
- Houd een dagboek bij en inventariseer wat je energie geeft en wat energie kost, zowel op het werk als privé.
- Wissel energievreters af met energiegevers. Ga na een vervelende klus buiten een wandelingetje maken, of even kletsen met een leuk persoon
- Zorg iedere dag voor meer energiegevers zijn dan energievreters
Tip 56 - Leer overprikkeling herkennen en grijp in
Herken dat je overprikkeld raakt en neem jezelf hierin serieus.
Overspannenheid ontstaat niet van de ene op de andere dag.
Het begint met stress, wordt chronische stress, dan overspannenheid (intolerantie voor nieuwe prikkels), dan een burn-out (gevoel van afgebrand zijn) en mocht je dan nog je eigen grenzen overgaan, dan ontstaat een depressie.
Doordat het zo sluipend ontstaat, wordt het vaak door de persoon zelf eerst niet herkend, tot er al sprake is van een burn-out of een depressie.
Het herkennen dat je te gespannen bent om nog extra (gewone) prikkels aan te kunnen, is een belangrijk teken dat 'de emmer vol is.'
Zorg dat je dan zo snel mogelijk ingrijpt!
Of het nu op je werk is, of met drukte in het gezin, dit gaat niet vanzelf over.
Bespreek het op de juiste plek, of het nu je leidinggevende is of je partner, en bespreek serieus welke (structurele) opties je hebt om te 'ont-prikkelen.'
Tip 57 - Ga na hoe jij reageert op stress
Ga eens na voor jezelf hoe jij reageert op stress.
Is stress voor jou een signaal om het rustiger aan te doen en doe je dat ook? Of is stress voor jou een signaal om een stap meer te zetten, effectiever of harder te werken?
Beiden hebben positieve en negatieve gevolgen. Zo maakt degene die zich herkent in het eerste minder kans op chronische stress, maar zal ook minder kunnen multi-tasken of minder draagkracht hebben.
Voor mensen die zich herkennen in het tweede is er meer kans op het ontwikkelen van chronische stress en daarmee overspanning of burn-out.
Alhoewel een schepje erboven op doen soms kan helpen om je door een zware taak of periode heen te helpen en je draagkracht soms hoog is/lijkt, kost dat ook de nodige energie en reserve. Dat is niet erg als er daarna ook weer een periode van rust en herstel plaatsvindt.
Als er (om welke reden dan ook) steeds factoren aanwezig blijven waardoor de druk hoog blijft en je steeds een stapje meer zet om het op te lossen, dan kan het zijn dat je chronische stress ontwikkelt en in een vicieuze cirkel terecht komt.
Je zult dan ervaren dat je de neiging hebt om juist harder te werken (om daarna ontspanning te bereiken), terwijl het dan verstandig is om echt direct een stap terug te doen en de andere tips die hierboven worden genoemd op te volgen.
Tip 58 - Zorg dat je keuze vrijheid ervaart
Ervaar je nog keuze vrijheid?
Ga eens na van alles wat je op je programma hebt staan: wat daarvan moet ik en wat daarvan wil ik? Als je bij elk van die dingen nagaat hoe het zou zijn als je besluit om het niet te doen, wat komt er dan op? Voelt het alsof je zelf de keuze hebt dat wel of niet te doen?
Hoe minder keuzevrijheid je ervaart, hoe groter de kans dat je lijdt of gaat lijden onder chronische stress.
Tip 59 - Leer de signalen herkennen
Leer de signalen herkennen.
Wat ik vaak zie bij mensen die overspannen zijn geworden of een burn-out hebben gekregen (de overtreffende trap van overspannenheid) is dat ze vaak helemaal niet in de gaten hadden dat het niet goed ging. Voor hun gevoel zitten ze in een keer thuis en zijn ze ziek.
Als ik ze dan vraag wat er vooraf is gebeurd dan blijkt dat er wel de nodige signalen zijn geweest waaraan ze hadden kunnen merken dat het niet goed ging. Ze hebben die signalen (of rode vlaggen zoals ik ze ook wel noem), helemaal niet echt opgemerkt of ze hebben ze weggeredeneerd.
Wat zijn de signalen dat je richting overspannenheid gaat?
* Concentratieproblemen
* Geheugenproblemen
* Toenemende prikkelbaarheid, sneller boos worden
* Slaapproblemen (teveel of juist niet goed kunnen slapen)
* Onrust gevoel wat maar niet weg wilt gaan
* Een vakantie is niet meer genoeg om uit te rusten
* Problemen in relaties of met collega's
* Spier of gewrichtspijnen
* Sneller ziek worden of last hebben van ontstekingen
* Emotioneler zijn (kort lontje)
Heb je last van meerdere van deze symptomen raadpleeg dan een goede coach, counselor of psycholoog voordat de batterij echt leeg is.
Tip 60 - Doe de drie minuten ademruimte
Doe de drie minuten ademruimte.
Deze korte minimeditatie kan je ondersteunen in het dagelijks leven om eerder de symptomen van stress op te merken.
Door hem in te lassen neem je als het ware een stapje uit de hectiek en kan je weer bewuster keuzes maken om beter om te gaan met de spanning van het moment.
Hij gaat als volgt:
Stap 1: Opmerken.
Vraag jezelf af: wat ervaar ik op dit moment aan lichamelijke sensaties, gedachten, gevoelens. Wat is je “interne weerbericht”?
Stap 2: Focussen.
Breng je volle aandacht terug naar je ademhaling, naar in- en uitademen.
Stap 3: Uitbreiden.
Breid je bewustzijn uit naar het gevoel van het hele lichaam, houding en gezichtsuitdrukking.
Tip 61 - Luister regelmatig naar je lievelingsmuziek
Luister regelmatig naar je lievelingsmuziek. Het liefst muziek die rustig is waardoor je ook een rustig gevoel krijgt. Vermijd dingen en plaatsen waar je onrustig van wordt.
Tip 62 - Probeer gezonder te gaan eten
Probeer gezonder te gaan eten, dat heeft een positieve uitwerking op je brein.
> Vooral vette vis maakt dat we minder kans lopen op hart- of vaataandoeningen, depressie en andere stress gerelateerde klachten.
> En drink eens enkele weken geen koffie en alcohol en ervaar hoe dat voelt. Alle kleine beetjes helpen.
> Stop met het eten van geraffineerde suikers en kies -voor als je niet zonder zoet kan- voor honing.
Tip 63 - Pak je agenda en plan herstelmomenten in je leven
Pak je agenda en plan herstelmomenten in je leven en je werk. Kijk eens met een vergrootglas naar je dagelijkse activiteiten en vraag je af of deze werkelijk noodzakelijk zijn. Zo ja, maak dan een planning wanneer je ze gaat doen.
Maar plan en noteer tussendoor óók momenten om te 'lummelen'. En hou jezelf daar aan!
Tip 64 - Een goede relatie kan overspannenheid voorkomen
Kijk eens naar je relatie, is dat een stressbron, of kun je bijkomen bij je partner? een goede relatie kan overspannenheid voorkomen doordat je partner aan je ziet dat het niet goed met je gaat en dat je rust nodig hebt.
En hoe is het met jouw partner? Kun je zien hoe het met hem/haar gaat? Heb daar oog voor, en laat je beinvloeden, dat kan een hoop ellende voorkomen.
Tip 65 - Vraag hulp aan je leidinggevende
Vraag hulp aan je leidinggevende
Zodra je merkt dat het je teveel is geworden, ga stil staan en zorg dat je een afspraak maakt met je leidinggevende. En ga er voor staan dat er taken van jou bordje af moeten (en heb je hier moeite mee: kijk dan bij de tips over assertiviteit)
Ga samen je werkzaamheden na, en maak een prioriteitenlijst. Wat moet jij wel doen en wat kan doorgeschoven worden naar een ander of naar een later tijdstip? En maak vervolgens een realistisch plan waarin je kijkt wat je per dag aankunt.
Het is heel belangrijk dat jou leidinggevende hier achter staat en jou steunt, want jij als perfectionist vindt toch wel dat jij dit allemaal zelf moet kunnen.
En denk hier maar aan: jouw leidinggevende heeft er zelf ook het meeste aan om jou te steunen. Hij/ zij heeft niks aan een werknemer die Burn Out raakt en lang uit de roulatie is!
Tip 66 - Onderzoek je "moetenlijst"
Moetenlijst
1. maak een lijst van allemaal zaken, die je van je zelf moet
2. onderzoek per item of je het echt wil ?
3. maak van moeten ik wil of schrap het item
Tip 67 - Doe de dingen die je doet met aandacht
Doe de dingen die je doet met aandacht
Als je te veel aan je hoofd hebt, ga je al snel alle dingen die "moeten" maar snel als het ware "afwerken". Omdat ze moeten. En om maar zo snel mogelijk van alle dingen die moeten af te zijn. Maar de lijst van dingen die "moeten" houdt toch nooit op!
Probeer daarom "te doen wat je doet en te zijn waar je bent". Dus niet gehaast lijstjes afwerken, maar doe elke klus bewust, met aandacht. Zo vind je rust in wat je doet.
Tip 68 - Zorg voor een evenwicht in je activiteiten
Energiebalans
Maak eens een overzicht van alle activiteiten die je in een week hebt. Deel ze in, in twee kolommen:
Welke activiteiten bezorgen je voldoening / Welke activiteiten vallen je zwaar? Probeer een evenwicht te vinden tussen die twee.
Tip 69 - Probeer opnieuw in contact te treden met je gevoelens
Probeer opnieuw in contact te treden met je gevoelens. Emoties dragen een schat aan informatie in zich over hoe het met je gaat en in hoeverre het leven dat je leeft afgestemd is op wie je bent en wat je wilt in het leven.
Het emotionele lichaam is zodoende het meest feilloze navigatiesysteem dat de mens tot zijn beschikking heeft. Een mooie handreiking hierover vind je in het boek van Vera Helleman: De Emotie Encyclopedie.
Tip 70 - Neem tijd om te ontspannen
Het gaat om rust, hoe vind je die? Neem de tijd om te ontspannen, doe iets wat je prettig vindt om te doen, bijv. wandelen, sporten, winkelen, een warm bad, een saunabezoek, wat jou ontspanning geeft.
Als je het druk hebt is dit juist belangrijk.
Doe alleen de belangrijkste dingen en vraag je af wat je kunt skippen en denk aan jezelf. Vertel het aan anderen (die jou kunnen helpen) zodat ze kunnen meedenken.
Tip 71 - Tips als je partner overspannen is
Tips voor als je partner overspannen is;
- Koop een boek over overspannenheid of zoek verhalen op internet, zo weet je beter hoe je partner zich voelt.
- Geef je partner de tijd en probeer zo min mogelijk adviseren te geven. Jouw adviezen zijn goedbedoeld, maar jouw partner weet beter wat hij of zij nodig heeft. Luister dus goed naar je partner en vraag naar zijn wensen!
- Ontspan samen, ga lekker wandelen en geniet van de buitenlucht of ga samen een stukje fietsen.
Tip 72 - Voldoende hersteltijd t.o.v. hard en veel werken
Er is niet mis met hard en veel werken. Er moet alleen voldoende hersteltijd tegenover staan, anders raak je overspannen.
Tip 73 - Niet te lang achter je pc zitten
Al het bovenstaande en dus ook niet al te lang achter deze PC zitten nu en al deze tips in 1 x uit je hoofd leren.
Tip 74 - Pauzeer regelmatig en ga met je aandacht naar je lijf
Pauzeer regelmatig even van wat je aan het doen bent. Ga met je aandacht naar binnen, naar je lijf ( zoals bij bodyscan/ mindfulness/focusing) .
Voel de sensaties in je lijf, en laat je aandacht even rusten bij de beweging van je adem. Neem het waar zonder dat het hoeft te veranderen.
Tip 75 - Praat erover of schrijf het op
Praat erover.
Als je te veel hooi op je vork hebt, je het niet meer overziet, de spanning te hoog op loopt en je het gevoel hebt dat van alles moet maar je weet niet meer hoe: praat erover.
Of schrijf het op. Door te praten of op te schrijven gaat het vanuit je hoofd naar erbuiten. Het dwingt je automatisch om meer helderheid en richting te krijgen.
En door erover te praten begrijpt je omgeving ook beter wat er speelt. Ze kunnen rekening met je houden en je helpen door bijvoorbeeld werk over te nemen of je even wat minder te belasten.
Tip 76 - Leg jezelf niet te veel druk op
Bij overspannenheid ben je vaak het overzicht kwijt. De druk is te groot en het gaat (even) niet meer.
Leg jezelf niet te veel druk op. Het maken van een lijstje kan helpen. Schrijf op wat er echt moet gebeuren en hou het klein. Niet meer dan 3 taken op een dag.
En ook, wees reëel of al die taken wel door jou gedaan moeten worden. Vraag hulp van je omgeving. En bijv stofzuigen? Dat kan morgen ook!
Tip 77 - Diverse tips - Zet jezelf met stip op 1
Ik heb zelf net een moeilijke scheiding achter de rug. Soms komen er zoveel zaken op je af en moet je er gewoon doorheen. Wat mij heeft geholpen:
1. Zet jezelf met stip op 1.
2. Kijk waar je zaken kunt laten vallen en concentreer je alleen op wat echt echt moet. De rest is nu niet belangrijk.
3. Vraag hulp aan anderen om jezelf te ontzorgen.
4. Accepteer dat het even zo is.
5. Kijk niet te ver vooruit.
6. Hou je agenda zo veel mogelijk leeg. Doe alleen spontaan dingen die op dat moment goed voelen.
7. Zorg voor momenten in de natuur en de rust.
Tip 78 - Omarm falen, dan heb je minder stress
Faalmoed
Stress heeft vaak te maken met dat je vindt dat alles perfect moet.
Als je falen omarmd heb je minder stress!
Tip 79 - Sta regelmatig stil en voel in je lichaam
Sta regelmatig stil en voel in je lichaam!
Ik zeg altijd: "je hoofd kan je bedriegen maar je lichaam niet."
Je lichaam geeft je namelijk signalen hoe het werkelijk met je gaat. Een van de eigenschappen van een naderde burn-out is vaak dat mensen maar doorgaan en niet luisteren naar hun lichaam, totdat het te laat is en hun lichaam "ingrijpt".
Wanneer je beter leert luisteren naar dat wat je lichaam vertelt kun je een burn-out voorkomen als je de signalen serieus gaat nemen.
Wanneer je merkt dat je hoofd vol is, je (extreem) moe bent, fysieke klachten hebt etc. etc., ga dan naar een coach of therapeut en wacht niet totdat je lichaam stop zegt. De hersteltijd wordt langer naarmate je langer doorgaat.
Dus voel je lichaam, luister er naar, en bij aanhoudende klachten ga naar de huisarts en/of therapeut om te kijken of je tegen een burnout aanloopt zodat je kunt onderzoeken hoe je meer balans kunt krijgen in je energiehuishouding. Neem je lichaam serieus!
Tip 80 - Zorg dat je een goed gestructureerde agenda hebt
Ik heb in mijn praktijk ook een aantal jonge moeders die behalve de zorg voor jonge kinderen, ook een baan en een studie hebben.
Daarnaast willen ze sporten en contacten met familie en vriendinnen onderhouden. En oh ja, het huishouden doen ze er nog even bij.
Dat kan allemaal maar niet allemaal tegelijk!
Het is in deze levensfase heel belangrijk dat je een goed gestructureerde agenda hebt met daarin álles wat je van plan bent te doen. Zo'n agenda geeft inzicht in je activiteiten en dan zie je meteen of er ruimte is voor de nieuwe activiteit.
Zet elke week op minstens 2 dagdelen/avonden een kruis. Die tijd is voor jezelf om helemaal niks te doen.
Praat ook met je partner over de verdeling van het huishouden.
Bovenstaande tips helpen echt weet ik uit eigen ervaring en vanuit mijn praktijk.
TIP: plan ook elke week een tijd met je partner in. Dat schiet er vaak bij in met jonge kinderen
Tip 81 - Stop met alcohol
Regelmatig alcohol drinken, ook als het met mate is, kost je systeem veel energie. Probeer eens een tijd, minimaal een maand, te stoppen en je zult merken dat je meer energie krijgt en beter met stressvolle omstandigheden kunt omgaan.
Op de vraag aan een topambtenaar uit De Haag hoe hij denkt dat het komt dat Mark Rutte zo'n stressvolle baan aankan zonder overspannen te raken, antwoordde hij: Hij drinkt nauwelijks alcohol en sport veel!
Tip 82 - Mindfulness, grenzen aangeven, zelfliefde
Wanneer je overspannen bent, ben je lange tijd over je grenzen heen gegaan.
Het is tijd om beter voor jezelf te gaan zorgen.
Dat betekent in eerste instantie accepteren dat dat wat je voelt (het overspannen zijn) er mag zijn. Zodra je het gevecht loslaat, nl, dat je niet meer overspannen wilt zijn, ben je de stress van het niet overspannen willen zijn (en dus het gevecht tegen de situatie zoals deze nu is) al kwijt.
Dit kun je onder andere leren door mindfulness.
Over je grenzen (laten) gaan heeft met zelfliefde te maken. Waarom ben je over je grenzen heen gegaan? Of waarom heb je toegelaten dat anderen dat deden?
Als je genoeg van jezelf houdt, ga je vanzelf meer voor jezelf zorgen. Ook kun je hierdoor beter je grenzen gaan voelen EN aangeven.
Zelfliefde is niet iets dat je 1-2-3 leert. Dit heeft tijd nodig. Door middel van goede coaching en/of mindfulness kun je leren weer van jezelf te houden en jezelf waardevol genoeg te vinden om voor te zorgen!
succes!
Tip 83 - Pas op de plaats maken
Pas op de plaats maken:
Als je merkt dat allemaal even te veel wordt en je gaat klachten krijgen zoals gebrek aan energie, concentratie problemen, piekeren en/of fysieke klachten dan is het verstandig om even pas op de plaats te maken.
Accepteer eerst dat het nu zo is en neem vooral rust en kijk dan van welke activiteiten je ontspannen wordt, dat kan een boek lezen zijn, wat vaker te gaan sporten of een andere hobby.
Tip 84 - Verander je ritme
Ritme veranderen:
Als je merkt dat je overspannen begint te raken ga dan niet door in het zelfde ritme, doorbreek dit door bv. wat taken af te stoten, bewust tijd voor jezelf te nemen, wat te gaan bewegen en door hulp te vragen.
Tip 85 - Leer je stress-signalen herkennen
Leer je stress-signalen herkennen
Hoe ziet stress er bij jou uit? Welke signalen geeft jouw lichaam? Aan welke reacties en gedragingen van jezelf merk jij dat je last hebt van spanningen? Hoe zit het met jouw gedachten als je stress hebt?
En wat zijn voor jou situaties of onderwerpen die stress veroorzaken? Jezelf beter leren kennen op dit vlak kan helpen bij herstel en het voorkomen van overspannenheid of burn-out.
Tip 86 - Blijf rustig actief
Blijf rustig actief
Luister naar je lichaam en accepteer dat het even wat minder gaat. Neem voldoende rust, maar blijf ook zeker actief. Doe alles op een rustiger tempo en wat minder lang.
Kijk ook eens naar wat op een dag jou energie geeft of energie kost. Lastig om hier de balans in te vinden? Een therapeut die jou daarbij kan helpen kan uitkomst bieden.
Tip 87 - Wees je bewust van je ademhaling
Wees je een paar keer per dag bewust van je ademhaling.
Tip 88 - Mediteer elke dag 10 minuten
Mediteer iedere dag voor het ontbijt 10 minuten.
Zijn met wat er is.
Tip 89 - Neem je zelf en je klachten serieus
Rust nemen helpt om je overspannenheid te genezen, maar beschermt je niet tegen een eventuele nieuwe periode van overspannenheid. Daar is meer voor nodig.
Neem je zelf en je klachten dus serieus en kijk ook naar de onderliggende oorzaken, patronen die tot overspannenheid hebben geleid!
Tip 90 - Focus je op één ding tegelijkertijd
Focus je op één ding tegelijkertijd. Doe één taak met je volledige aandacht en houd je je even nergens anders mee bezig. Hierdoor creëer je rust voor jezelf, voel je je tevreden en krijg je een goed gevoel over jezelf.
Tip 91 - Stop met de 'reddende engel' zijn
Stop met de 'reddende engel' zijn
“Ik doe het wel voor je, ik los het wel op, ik ga je helpen….”
Herken je dit bij jezelf? Klaarstaan voor de ander is een mooi en dankbare eigenschap. Echter, wanneer je te veel in de reddersrol stapt zal het tegen je gaan werken. Het kost bakken met energie. En is de ontvanger van je hulp of advies hier altijd blij mee? Vooral wanneer je dit ongevraagd doet?
De eeuwig reddende engel denkt vaak dat de handreiking in dankbaarheid wordt aangenomen. Maar degene die geholpen wordt kan het gevoel krijgen dat hij betutteld wordt of wat hij zelf doet niet goed genoeg is.
Hij kan zich daardoor minderwaardig en onzeker gaan voelen. Bovendien ontneem je hem de mogelijkheid om te leren het zelf te doen, op een manier die bij hem past en in zijn tijd.
Vraag je als reddende engel eens af: ‘Wat maakt dat ik de verantwoordelijkheid op me neem?’.
Is het een behoefte aan erkenning en waardering, erbij willen horen? Zo ja, heb je dit op een eerder moment in je leven gemist en ben je hier naar op zoek in je huidige leven?
Zijn er situaties geweest in het verleden die het noodzakelijk maakten dat jij de verantwoordelijkheid op je nam; in het gezin waarin je bent opgegroeid, of in relaties? En zet je dit patroon voort in je huidige leven?
Of zou je zelf meer ondersteund willen worden en projecteer je dit op anderen? Diep van binnen zit er dan een hulpvraag: ‘En ik dan….?!’.
Stap even in de wachtstand voordat jij je nek uitsteekt. Om stil te staan wat je drijfveer is. En om anderen de kans te geven het zelf te doen.
Tip 92 - 'Uit je hoofd - in je lijf' ontspanningsoefening
'Uit je hoofd - in je lijf' ontspanningsoefening
Deze oefening helpt als jij je gejaagd voelt en weer op adem wilt komen. Het helpt ook als je veel piekert en onrust ervaart. Het kan ontspanning in je hoofd en lijf brengen.
Ga zitten op een stoel en zet beide voeten naast elkaar op de grond met een beetje ruimte er tussen.
Ga waardig zitten; je rug recht en kin naar voren.
Laat je voeten een beetje naar buiten wijzen en je knieën ontspannen, zodat je zit als een ‘man’.
Maak contact met de vloer en zitvlak van je stoel.
Stel je eens voor dat je benen heel zwaar worden..... en zwaarder..... en nog zwaarder.....
Leg je handen los op je bovenbenen.
Stel je voor dat je armen heel zwaar worden..... en zwaarder..... en nog zwaarder.....
Ga met je aandacht naar de spieren rondom je ogen, laat ze ontspannen.
Ga dan met je aandacht naar je mond- en kaakspieren. Laat de onderkaak ontspannen ‘hangen’.
Richt je op je ademhaling en volg je ademstroom, via je neus, naar je onderbuik, via je mond weer naar buiten.
Doe dit een paar minuten, een paar keer per dag.
Tip 93 - Doe gedurende de dag regelmatig ademhalingsoefeningen
Doe gedurende de dag regelmatig ademhalingsoefeningen.
Tip 94 - Let op je voeding
Let op je voeding: eet veel groenten en fruit en vermijd suiker.
Tip 95 - Creëer regelmatig tijd voor jezelf
Creëer regelmatig tijd voor jezelf, waarbij je door niets of niemand wordt gestoord.
Tip 96 - Deel je gedachten en gevoelens met anderen
Deel je gedachten en gevoelens met anderen: dat lucht op en haalt de lading eraf.
Tip 97 - Leg de lat wat minder hoog
Leg de lat wat minder hoog ten aanzien van wat er van je wordt verwacht:
zelfzorg gaat voor!
Tip 99 - Koop een kleurboek en kleurpotloden
Koop een kleurboek en kleurpotloden en maak dagelijks tijd om hiermee bezig te zijn; even helemaal bij je kleurplaat en verder niets.
Tip 100 - Luister regelmatig naar rustige muziek
Luister regelmatig naar rustige muziek die je aanspreekt.
Tip 101 - Zorg ervoor dat je rust kunt nemen
Zorg ervoor dat je rust kunt nemen. Als je je overspannen voelt is het belangrijk om prikkels tot een minimum te beperken.
Minimaliseer het gebruik van TV, computer en smartphone en vooral ook social media. Deze houden je hoofd constant actief en geven een overdaad aan prikkels.
Kijk na 20.00 uur geen TV en zet alle schermen uit.
Tip 102 - Neem rust en kijk welke oplossingen je ziet
Als je het gevoel hebt geen grip meer te hebben op je situatie en merkt dat je minder goed functioneert: accepteer dan dat je overspannen begint te raken en neem rust.
Zet vervolgens de mogelijke oorzaken op een rijtje en kijk welke oplossingen je ziet. Kom vervolgens in actie en voer de oplossingen stap voor stap uit.
Tip 103 - Time out tijd, ontspanning, grens aangeven
Het kan altijd in een relatie gebeuren dat je merkt dat het niet echt lekker gaat met je partner thuis of/en het werk.
Extra drukte op het werk, lichamelijke klachten erbij, partner wil er vooral niet over hebben met jou want het is toch allemaal erg overdreven en vergezocht. Hoe kom je erbij? Je ziet ze vliegen!
Dit zijn situaties die niet gemakkelijk zijn, voor geen mens.
Alleen hoe ga je daarmee om als je partner naar jou geïrriteerd en kort reageert, stresserig is en even niet wil stilstaan bij wat er is. Bij wat er bij haar is, bij hem is, tussen jullie beiden is.
Time-out tijd.
De spanning tussen elkaar reduceren is al heel goed met iets wat voor beiden werkt. Ontspanning door inspanning.
Alleen soms is dit niet genoeg...je grens aangeven als partner is dan echt nodig. Niet eenvoudig, wel een uitdaging.
Tip 104 - Ontspan in 1 minuut
Ontspan in 1 minuut
Ga gemakkelijk zitten op een stoel en leg je hand op je buik net onder jouw navel. Voel hoe je buik op en neer beweegt bij iedere ademhaling. Adem nu langzaam in en hou je adem 3 tellen vast.
Adem vervolgens langzaam uit en hou je adem wederom 3 tellen vast. Daarna begin je weer overnieuw. Haal rustig en diep adem en doe dit ongeveer 1 minuut.
Nog een andere kleine oefening die je in 1 minuut kunt doen gaat als volgt. Ga weer lekker zitten in een stoel. Adem langzaam in en zeg tegen jezelf: ‘ik ben’.
Daarna adem je langzaam uit en zeg je tegen jezelf: ‘ontspannen’. Herhaal dit gedurende 1 minuut en voel hoe je lichaam ontspant met elke keer dat je uitademt.
Tip 105 - Ontspan in 3 minuten
Ontspan in 3 minuten
Ga gemakkelijk zitten op een stoel en ontspan je spieren in je gezicht. Ontspan je kaak en laat je mond een stukje open vallen.
Beweeg je schouders bewust omlaag. Laat de spanning uit je schouders los en laat je armen langs je lichaam vallen. Ontspan je handen en laat een natuurlijke ruimte tussen jouw vingers.
Zet je voeten naast elkaar op de grond en ontspan je benen. Voel hoe ze langzaam in de stoel zakken en zwaar worden. Laat je voeten wortel schieten in de grond. Beweeg je tenen even om te voelen of ze ook ontspannen zijn. Adem nu diep in en uit en raak bij iedere teug meer ontspannen.
Tip 106 - Therapie kan preventief succesvol zijn
Als je overspannen bent of dat dreigt te worden, heb je duidelijke klachten. Je laadt niet meer op. Je bent doorlopend gestrest. Het lukt nauwelijks meer van die druk af te komen. Je wordt door negatieve gevoelens en gedachten gehinderd.
Een goede therapie geeft inzicht in het ontstaan van deze situatie en werkt met jou aan een nieuwe insteek.
Wacht niet met therapie tot de overspanning een feit is. Preventief kan therapie heel succesvol zijn om erger te voorkomen. Dat is zonder meer aan te bevelen. Daarmee kun je snel langdurige schade voor zijn.
Tip 107 - Onderzoek hoe je zachter voor jezelf kunt worden
Vaak worden mensen overspannen van te hoge innerlijke eisen aan zichzelf stellen, de zogeheten innerlijke criticus. Een therapeut kan samen met jou deze strenge eisen onderzoeken en gaan kijken hoe je deze gedachten kunt accepteren en zachter voor jezelf kunt gaan worden.
Tip 108 - Leg taken naast je neer
Overspannenheid kan veroorzaakt worden doordat je op teveel gebieden alle ballen in de lucht moet houden.
Denk goed na over welke dingen je later of niet hoeft te doen. Het is heerlijk om taken naast je neer te kunnen leggen.
Bespreek ook in een vroeg stadium met de mensen om je heen waar je last van hebt of dat je het gevoel krijgt dingen niet meer aan te kunnen. Een therapeut kan je helpen bij deze dingen.
Tip 109 - Luister naar die innerlijke stem
Luisteren naar je innerlijke stem klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het helemaal niet. Waar het om gaat is dat we vaak zelf al het antwoord weten en zelfs zeggen, maar dat we er niet naar luisteren.
"Eigenlijk zou ik wel eens ergens in een bos heel hard willen gillen!". "Eigenlijk zou ik wel een grote boksbal willen kopen en die helemaal kapot slaan!". "Eigenlijk zou ik gewoon even een weekje niks willen, gewoon een hutje op de hei."
Meestal wordt zo'n "Eigenlijk zou ik heel graag ..." gevolgd door een "maar ..." en dan allerlei redenen waarom dat niet zou kunnen.
Maar sla dit soort gedachtes niet zomaar in de wind. Je lijf weet wat het nodig heeft om te herstellen en geeft dat gewoon aan. Het is net altijd mogelijk om exact te doen wat je ingefluisterd krijgt, maar het geeft je in ieder geval een goede richtingsindicatie!
Tip 110 - Tijdelijk je magnesium aan aavullen
Magnesium-suppletie? Magnesium en calcium zijn twee elementen die met elkaar samenhangen. Calcium is betrokken bij het inspannen van spieren. Magnesium is betrokken bij het ontspannen van spieren.
Als je te lang te veel spanning hebt gehad kan het zijn dat je magnesium-voorraad er een beetje doorheen is gejaagd. Hierdoor wordt het ook gewoon biologisch/fysiek gezien moeilijker om te ontspannen.
Dan kan het dus goed zijn om tijdelijk je magnesium extra aan te vullen (naast gezonde voeding), zodat er voldoende aanwezig is om je spieren te helpen ontspannen. Ga niet zomaar zelf wat slikken, maar laat je goed adviseren!
Tip 111 - Onderzoek wat er in je leeft
Overspannen zijn is een signaal dat je vast zit in een patroon dat niet meer lijkt te werken voor je. Tijd om wakker te worden en te onderzoeken wat maakt dat je toch vasthoudt aan dit patroon.
Wat is de opbrengst ondanks de prijs die je betaalt in de vorm van oververmoeidheid en 'wel willen maar niet meer kunnen'?
Kan het zijn dat, wat je verwacht te ervaren als je stopt met het patroon, erger is dan doorgaan met het patroon?
Ga naar binnen, onderzoek wat er in je leeft. Werkelijke transformatie komt van binnenuit.
Tip 112 - Focus op een ding tegelijk
Richt je aandacht zoveel mogelijk op datgene waar je mee bezig bent. Wat kan helpen is alle stoorzenders uitschakelen. Dat zijn er tegenwoordig erg veel: met name social media is een grote veroorzaker van stress. Wil je het echt rigoureus aanpakken: gooi faceboek van je telefoon en stop met veelvuldig whatsapp gebruik.
Hoe meer je je op een ding kunt focussen hoe gelukkiger je je vaak voelt. Je kunt je hierin trainen door bijvoorbeeld dagelijks te mediteren: er bestaan online voldoende mogelijkheden om een geleide meditatie te downloaden.
Een andere mogelijkheid is om een meditatiecursus in de buurt te gaan doen, denk bijvoorbeeld aan mindfulness of zenmeditatie.
Tip 113 - Ga de ontdekkingstocht met jezelf aan
Als je last hebt van overspannenheid, dan betekent het dat je te veel over je grenzen bent gegaan. Dat klinkt heel logisch natuurlijk, maar het feit dat je overspannen bent, zegt iets over hoe je met jezelf omgaat.
Iets in jou, zorgt ervoor dat je doorgaat; 'hup, de zweep erover', waardoor uiteindelijk de rek er uit is. Belangrijk om te ontdekken is: wat maakt dat je zo streng voor jezelf bent? Wat levert dit jou op?
Overspannenheid zorgt ervoor dat je de zoektocht naar jezelf mag aangaan, want ergens op de weg naar overspannenheid, gebeurt er iets.
Het houdt je af van iets wat nog dieper ligt, namelijk: wie ben je? Wat zijn je kwaliteiten en talenten? Het is zo belangrijk dat je er voor jezelf achter komt, waar jouw kwaliteiten liggen en waar je deze kunt inzetten.
Mijn tip is: ga de ontdekkingstocht met jezelf aan. Je zult op pijnpunten terecht komen & tegelijkertijd kom je uit op wie je werkelijk bent, zoals je bedoeld bent en wat voor talenten in jou verborgen liggen. De weg is niet gemakkelijk, maar het zal je meer opleveren dan de stress die je dag in dag uit met je meedraagt.
Tip 114 - Wees dankbaar en neem even rust en afstand
Je bent over-spannen, dat betekent, dat je teveel spanning hebt opgebouwd in de afgelopen tijd. En nu is die spanning goed voelbaar!
Je lichaam geeft hiermee een duidelijk signaal af. In plaats van boos worden op je lichaam, omdat het niet meer doet wat jij wilt, zou je je lichaam ook dankbaar kunnen zijn voor deze signalen.
Je kunt NU even rust en afstand nemen en zo voorkomen, dat je volledig leeg (lees: burn-out) raakt. Goed eigenlijk he, zo'n alarmsysteem?
Tip 115 - Wissel inspanning en ontspanning af
Wissel inspanning en ontspanning af.
Hardlopen, wandelen, tuinieren en rondlummelen versus lezen, sauna bezoek, slapen, zitten in de zon met een lekker kopje thee.
Je interne elastiekje is als het ware te ver uitgerekt. Het natuurlijke ritme van aanspannen en ontspannen werkt niet meer.
Door je bezigheden bewust af te wisselen, actieveer je je natuurlijk mechanisme weer.
Laat je daarnaast regelmatig masseren zodat je contact met het lijf weer hersteld en ondersteund.
Dan komt vanzelf weer de ruimte om te onderzoeken.... waar en hoe heb ik mijzelf verloren. Welk patroon ligt daaraan ten grondslag. Hier kan je hulp voor vragen van een therapeut.
Overspanning kan dan een kans worden om jezelf beter en op een andere manier te leren kennen.
Tip 116 - Je lichaam is de spiegel van je ziel
Wat merk je bij jezelf als je over je persoonlijke grens gaat. Wat zijn jouw stresssignalen. Komen er (negatieve) gedachten in je op, verandert jouw gedrag.
En/of voel je spanning in een bepaald lichaamsdeel of heb je pijn. Je lichaam geeft signalen af als je meer doet dan je aan kan.
Je lichaam is de spiegel van je ziel. Gelukkig maar, je luistert namelijk sneller naar je lichaamsklachten.
Tip 117 - Zorg dat je een energiebuffer opbouwt
Goede zelfzorg
Je geeft een bloem water vóórdat hij slap hangt. Je zorgt voor een buffer. Dit geldt ook voor jou als mens.
Goede zelfzorg is belangrijk, zorg dat je een energiebuffer opbouwt door voldoende rust te nemen en dingen te doen waarvan je blij wordt en energie krijgt.
Deze energieboost neem je mee naar stressvolle situaties waar je minder invloed op hebt, en die daardoor beter te hanteren zijn.
Tip 118 - Een kralensnoer gebruiken
Een van die dingen is een kralensnoer met je vingers rondgaan en aan iets positiefs denken bij elke kraal. Dat kunnen goeie herinneringen zijn, aangename beelden, plannen, een ritueel gebed of mantra.
Het snoer geeft een gevoel van houvast en continuïteit. Ieder kralensnoer kan werken, of een touw met knoopjes. Maar je kunt ze ook kopen: rozenkrans, komboloi, mala. Succes!
Tip 119 - Volg de 8 weekse compassie training
Bekritiseer jij jezelf? Heb je regelmatig de gedachte dat je beter zou moeten kunnen? Ben je streng voor jezelf (en voor anderen)?
Heb je last van je kritische stemmetje die aangeeft wat allemaal niet goed is? Leg jij je lat regelmatig te hoog? Voel je je opgejaagd? Heb je vooral aandacht voor zaken die niet goed gaan? Vind je het lastig vriendelijk te zijn voor jezelf?
Zelfcompassie helpt je deze werkelijkheid te accepteren en te respecteren. De compassietraining (ook wel Heartfulness genoemd) is een ervaringsgerichte en praktische training. Zo ontwikkel je vaardigheden voor mildheid en vriendelijkheid voor jezelf inclusief je tekortkomingen.
Uiteindelijk is het doel van de zelfcompassietraining het (h)erkennen, ontwikkelen en verdiepen van compassie.
Tip 120 - Dagelijks gewoon even een kwartiertje ontprikkelen
Wanneer je een gevoelig persoon bent die het leven intensief ervaart en alles in zich opneemt, kan het belangrijk zijn dagelijks even in de rust te komen om je gevoelens de ruimte te geven.
Dit kan je doen door gewoon even een kwartiertje of halfuurtje te gaan zitten zonder na te denken, maar gewoon door te ontprikkelen.
Je kan dit ook doen door je een weg naar binnen te schrijven. Wat jouw manier ook is, deze gevoelens hebben aandacht en ruimte nodig.
Je zal merken dat wanneer je ze niet meer opspaart maar dagelijks 'loost', je je veel rustiger van binnen voelt en de onrust verdwijnt.
Tip 121 - Overspannenheid voelen in je lichaam
Maak op een groot vel een tekening van de contouren van een lichaam. Dit is jouw lichaam. Kleur met een rood potlood de plekken waar je stress, pijn, vermoeidheid voelt. En met groen de plekken waar het ontspannen, warm en fijn voelt.
Neem je voor om komende week een van die plekken bewust aandacht te gaan geven door dagelijks 10 minuten te zitten met je hand op die plek.
Tip 122 - Blijf die rust zoeken, blijf jezelf voelen
Vaak voelen mensen onrust, maar onder het gevoel van onrust zitten vaak meer kwetsbare emoties als moedeloosheid, moeheid, verdriet, wanhoop.. Wanneer je deze gaat leren toestaan bij jezelf zal je ook uitkomen bij wat je nodig het, bij je grenzen.
Probeer daar keer op keer naar te luisteren. Ook als je valt, sta weer op en doe het opnieuw. Het niet luisteren naar grenzen is hardnekkig en kan een zeer lang proces zijn. Wees niet ontmoedigd, je gaat er komen!
Maar blijf die rust zoeken, blijf jezelf voelen, blijf ontdekken wat je nodig hebt en deel het met mensen. Verbinding zoeken temidden van je overspannenheid en alles wat je daarin meemaakt, kan ook al zoveel ruime geven. Succes!
Tip 123 - Ik boodschappen
Een Ik-boodschap is verdeeld in drie delen.
Eerste deel: Beschrijving. Beschrijf het probleem of de situatie waar je het over wilt hebben zo concreet mogelijk. Het gaat om jouw beleving. Je begint dus te praten vanuit IK. Dus niet: ‘jij deed…, ‘jij zei…’, maar: ‘Ik hoor je zeggen dat….’ … ‘Ik merkte dat…’…’Ik zie dat….’
Tweede deel: Jouw beleving of gevoel. Verwoord wat het met jou doet. Begin weer met IK. Dus niet: ‘jij zorgt ervoor dat ik….voel’ Maar: ‘ik voel me…..’ ….’dat geeft mij het gevoel dat’….. .
Derde deel: Een verzoek, wens, een mededeling, een vraag: Weer vanuit Ik. Dus niet: ‘je moet nu eens….maar: Ik wil graag dat je…. ’Ik stel voor dat…. Of ‘Ik vraag je om….’. ‘Ik wil dit niet meer op deze manier….’. ‘Kunnen we samen praten over hoe we dit wel gaan aanpakken?’… ‘Zou jij ervoor willen zorgen dat….’?
Oefen eerst thuis voor jezelf als je iets te bespreken hebt met iemand. Na die tijd kijk je terug hoe het ging en oefen je hoe het eventueel nog anders kan. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat, en hoe meer je groeit hierin!
Tip 124 - Turbo korte ontspanning oefening
Haal diep adem in en blaas door een tuutje van je lippen langzaam en lang de lucht uit. Herhaal dit 3 x.
Je zult merken dat je lijf ontspant.
Tip 125 - Pauze inlassen
En hoe vaak je te lang door gaat met werken.
Tip 126 - Leer effectief mediteren voor rust in je denken en lichaam
Meditatie kan veel ontspanning brengen en rust in je hoofd. Er zijn vele vormen van meditatie waar je uit kunt kiezen: bewegingsmeditatie, Mindfulness meditatie, zen meditatie etc.. Mindfulness meditatie vind ik zelf een hele praktische vorm die makkelijk is toe te passen, al doe je het maar een paar minuten per dag.
Bij Mindfulness staat centraal dat je niet moet vechten met het probleem, maar om te observeren wat er in je om gaat. Met compassie en interesse jezelf, je gevoelens en gedachten observeren, i.p.v. dat je vindt dat je gedachten moeten verdwijnen, je irriteert aan je pijnklachten of baalt dat je steeds zo emotioneel of angstig bent.
Hieronder vind je 5 tips om effectief en plezierig te leren mediteren:
1. Leg de lat niet meteen te hoog maar begin met een paar minuten per dag en op een laagdrempelige manier. Door gedurende de dag een aantal Mini Meditaties. Bijvoorbeeld bewust je thee drinken en het gewicht van je kopje voelen. Of een paar keer diep in en uit ademen en daarbij je lichaam voelen.
2. Gaat dit je goed af dan kun je dagelijks een langere tijd van stilte nemen.
Bouw een vast moment in op je dag om in stilte te gaan zitten. Door het in te bouwen in bijv. je ochtend routine wordt het een gewoonte waardoor het makkelijker is om vol te houden. Begin met 5 min. per dag. Smaakt het naar meer? Bouw het dan steeds verder uit.
3. Zorg dat je niet gestoord wordt: zet je telefoon op vliegtuigmodus, ga in een andere kamer zitten dan je partner of kinderen.
4. Blijft het lastig voor je om in stilte te mediteren? Kies dan voor een begeleide meditatie. De onrust en gedachten hebben bij stilte namelijk het meeste de neiging om toe te slaan. Fijne apps zijn: Plumb Village, Insight Timer of Headspace.
5. Meditatie gebruiken om blokkades in beweging te brengen? Kies dan voor een langere meditatie; bijv. 20 min. in stilte zitten, 10 min. loop meditatie en weer 20 min. zitten. Je afweer mechanismen en ego vinden dit vaak niet leuk en zullen zeker in opstand komen :-). De kunst is om aanwezig te blijven bij alles wat zich aandient.
Veel meditatie plezier!
Tip 127 - Welke regels leg je jezelf op?
Hou eens een week lang bij welke regels je jezelf allemaal oplegt. Schaf een schriftje aan waarin je je regels allemaal opschrijft. Iedereen heeft er veel op allerlei levensgebieden: ik moet een leuk moeder zijn, ik moet opgewekt zijn, ik mag niet te laat komen enz.
En probeer daarna eens een week een regel op te geven of juist te doen. De was scheef ophangen, of te laat komen.
Dit is een opdracht vanuit het ACT gedachtengoed waarbij je inzicht krijgt in wat je jezelf allemaal oplegt en welke druk dat geeft
Tip 128 - De Tao van Poeh
Dit boek brengt je uit je hoofd. Het mooiste vind ik het stukje over het tevergeefs proberen om ronde dekseltjes op vierkante doosjes (of andersom) te doen. Herkenbaar? Lezen dus.
Tip 129 - Neem dit als waarschuwingssignaal
Er is nog wel energie maar als je geen maatregelen neemt komt er een punt dat dit er niet meer is. Dan zit je in een echte burnout en dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor je belastbaarheid.
Er is veel aan te doen met behulp van een therapeut. Maar neem dit waarschuwingssignaal. Als je niets verandert, verandert het jou uiteindelijk
Tip 130 - Emotioneel welzijn vergroten door acceptatie en compassie.
Een paar tips om je meer bewust te worden zijn je stemming bijhouden, je gedachten opschrijven en mediteren. Voor meditatie raad ik de methodiek van Mindfulness Based Living aan omdat deze zowel Mindfulness als compassie direct vanaf het begin helpt ontwikkelen.
Vaak komen onze uitdagingen voort uit de oordelen die we hebben over onszelf en de mensen om ons heen. Mindfulness en Compassie beoefenen helpt je meer te accepteren wat je ervaart. Helpt je tot rust te komen en is een manier om het verleden met haar moeilijke momenten te accepteren. Het helpt je ook jezelf te accepteren, en niet te proberen andere mensen of dingen waar je geen controle over hebt te willen veranderen. Veel lijden komt voort uit verzet tegen het huidige moment en tegen wat je niet in de hand hebt. Andere mensen veranderen is zo'n onderwerp waar je eigenlijk nooit grip op krijgt. Als je daarmee kan stoppen en leert accepteren dat de dingen soms zo zijn als ze zijn, en daar vrede in kan vinden, ontstaat een diepe rust. En is dat eigenlijk niet waar we diep van binnen allemaal naar verlangen?
Tip 131 - Moeten ontspannen
Doe dit opeenvolgend met je rechter- en linkerarm, je schouders (omhoog), je nek- en gezichtsspieren, je borstspieren (schouderbladen naar elkaar), buikspieren, bilspieren, rechter- en linkerbeen (trek je voet naar je toe) en tenslotte al deze spieren tegelijk.
Adem bij het aanspannen in door je neus, houd je adem even vast en adem bij het loslaten uit door je mond.
Succes.
Tip 132 - Kleine momenten
Om dit patroon te doorbreken kan het helpen om schakelmomenten bewuster in te zetten. Creëer een vast patroon of ritueeltje op momenten dat je van de ene situatie in de andere stapt. In plaats van bij thuiskomst uit je werk direct te gaan koken ga je een rondje om het huis lopen of op een stoel 10 ademhalingen doen. In plaats van na je vergadering direct je actiepunten uit te werken even je handen wassen onder de koude kraan.
Het zorgt voor ruimte en rust. Zelfs die kleine momenten. Stap vervolgens bewust over naar de volgende situatie of taak.
Tip 133 - Alles heeft een ritme
Het liefst zou ik persoonlijk altijd zomer in mijn leven willen. Maar helaas worden deze afgewisseld met herfst, winter en lente.
De blaadjes vallen van de bomen en ze groeien weer aan.
Er is een tijd om te oogsten en een tijd om de grond met rust te laten.
Inspanning en ontspanning.
Je ziet het overal om je heen in de natuur.
Toch is de balans in ons leven soms helemaal weg en zijn we geneigd om 'onze levensakker' 24/7 te willen oogsten.
Dat gaat niet...dat blijkt.
Misschien lees je deze tip omdat jij je overspannen voelt.
Het was te lang en te veel.
Nu is het wintertijd in je leven. Tijd om je lichaam rust te gunnen. Tijd om langzaam uit te ademen. Je spieren te ontspannen.
Soms lukt het niet meer om jezelf dat te gunnen en heb je daar hulp bij nodig. Ook dat kan bij je levensritme horen.
Er is een tijd om te helpen en een tijd om hulp te ontvangen.
Heel veel sterkte!
Tip 134 - Oefening voor je mind in loslaten
Visualiseer een roos. Neem er echt even de tijd voor zodat je steeds wat meer details gaat zien. Je ziet de structuur van de steel met de doorns, je ziet hoe de onderkant is afgesneden en hoe het snijvlak eruit ziet.
Je ziet de bloem zelf en hoe de blaadjes in het midden dichter bijelkaar zitten en de buitenste blaadjes wat meer open zijn. Dus doe je best om het plaatje zo mooi mogelijk te maken.
Dan laat je dit plaatje in je hoofd heel bewust versnipperen of tot as worden.
Dit kun je zo vaak doen als je wilt. Uiteraard kun je ook een ander object nemen zolang je het maar gedetailleerd voorstelt. Het helpt je mind om te leren los laten.
Tip 135 - Gevoel van onwerkelijkheid (dissociatie)
- Onwerkelijkheid van jezelf
- Onwerkelijkheid van de omgeving
Aanleiding kan bijvoorbeeld zijn stress, vermoeidheid, te veel spanning of emoties. Ook kunnen alcohol, drugs, medicatie of een traumatische ervaring leiden tot dissociatie.
Het lichaam/geest heeft een ingebouwd beschermingsmechanisme om afstand te nemen en op die manier toch verder te kunnen functioneren.
Het gevoel gaat meestal vanzelf weer over, maar kan wel storend zijn.
Tips:
Zorg voor voldoende rust en zorg goed voor jezelf, zoals slapen, eten, bewegen, frisse lucht.
Zorg voor prikkeling op het moment dat je het gevoel ervaart (b.v. actief bewegen, koud water in het gezicht of op de polsen).
Tip 136 - Lees tip: 'Wacht maar niet op mij....
Dit boek geeft praktische tips en handvaten hoe je in deze snelle tijd waar veel van iedereen verwacht, eens stil kunt staan bij de drukte om je heen en je meer kunt ontspannen.
Tip 137 - De drie minuten time -out
De drie minuten time-out is een korte effectieve manier om in een moeilijke situatie snel tot jezelf te komen. Het helpt je je adem, je gevoelens en je gedachtenweer in goed banen te leiden.
De oefening:
Ga zitten in een rechte houding. Sluit je ogen en stel jezelf de volgende vragen:
• Wat ervaar je op dit moment?
• Welke gedachten en gevoelens heb ik op dit moment?
• Wat zijn innerlijke gewaarwordingen?
Op die manier word je je bewust van wat er op dit moment in je lichaam en in je geest afspeelt.
Vervolgens breng je je aandacht naar je ademhaling. Je ademt in en uit: wees je bewust van de volledige in – en uitademing. Je buik zet eerst uit en trekt dan weer iets in.
Laat je adem gewoon gaan zonder er invloed op te willen nemen.
Neem waar hoe je meer ontspant en meer geaard je op je stoel zit.
Vervolgens breid je je aandacht uit naar de rest van je lichaam, je houding en je gezichtsuitdrukking en ervaar je zelf als één geheel.
Doe deze oefening dagelijks op een vast tijdstip . drie minuten lang.
Tip 138 - De meditatie app
Tip 139 - Controle willen houden
De vraag is of het zinvol is om controle uit te willen oefenen of dat je het beter los kunt laten. Bij de meeste mensen is hun cirkel van betrokkenheid een stuk groter dan hun cirkel van invloed. Met andere woorden de gebeurtenissen waar je je wel betrokken bij voelt maar waar je geen invloed op uit kunt oefenen, moet je los laten. Controle uit willen oefenen is dan zinloos. Alleen bij datgene waar je betrokken bij bent en invloed op uit kunt oefenen, kan controle zinvol zijn.
Tip 140 - Ben je overspannen? begin dan een hersteldagboek.
Schrijft dagelijks op hoe je je voelt. Je kunt dat bijvoorbeeld doen door weersymbolen te gebruiken (zonnetje, regen, onweer) of met een smiley.
Zo krijg je een beetje grip hoe het met je gaat. Je kunt ook voornemens opschrijven voor de volgende dag.
Dat helpt je op dat moment, maar ook later, als je terugbladert helpt het je om het grote plaatje en het herstelproces te zien.
Tip 142 - Kun je jouw gedachten veranderen?
Kun je jouw gedachten veranderen?
Ga na welke gedachten er vooraf gaan aan de angst. Realiseer je dat andere gedachten tot andere gevoelens leiden. Kun je jouw gedachten veranderen, zo, dat deze niet meer leiden tot deze angst?
Vraag zo nodig hulp hierbij van een therapeut.
Tip 143 - Welke last draag jij?
Tip 144 - Wat vergeet je op jouw ToDo lijstje?
Soms werken die lijstjes heel prettig. Je hoeft niet meer continue na te denken over wat je niet moet vergeten.
Maar er is 1 ding dat vrijwel alle mensen vergeten, zelfs als ze heel veel lijstjes hebben.
Waar op dat lijstje sta jij? Op welke plaatst heb jij iets opgeschreven voor jezelf? Een ontspannende activiteit, werken aan je hobby, een onnuttig boek lezen etc?
Tijd voor jezelf is belangrijk om weer op te kunnen laden en toch is juist dat het gene dat we het snelst 'vergeten'.
Tip 145 - Overspannen is teveel!
En altijd weer dat onderzoek in jezelf. Je bewust worden van hoe je bezig bent geweest. Te hard, te lang doorwerken, en voor wie? Of om een goed gevoel over jezelf te krijgen? Waarom is dat nodig?
Anderen helpen...
Bij jezelf blijven en doen wat echt uit jezelf komt.
Tip 146 - Genieten, vergeven, lachen, voelen
1. Sta open.
Niemand kan in de toekomst kijken. Laat je verwachtingen los en sta open voor wat er op je af komt. Ergens open voor staan kun je niet leren, je kunt er hooguit voor kiezen. Neem die beslissing. Pas als je ergens open voor staat, kan het bij je naar binnen.
2. Wees aanwezig.
Zie wat er gebeurt. Kijk goed om je heen, naar het leven en de mensen. Verstop je niet achter je telefoon, je laptop of je oordopjes. Kijk naar buiten.
3. Geniet van de mooie dingen. Zie wat er goed gaat, bij jezelf en bij anderen. Geniet van mooie muziek, van de zon die opkomt, van de geur bij de bakker. Zet al je zintuigen open en ontdek wat er is. Het helpt om dat heel actief te doen, dus om letterlijk tegen de bakker te zeggen: ‘Wat ruikt het hier toch altijd lekker.’ Wees er dankbaar voor.
4. Wees aardig. Voor jezelf, in eerste instantie. Ga lekker in bad. Vervloek jezelf niet als je iets uit je handen laat vallen. Maar wees ook aardig voor anderen. Sta op in de tram. Ga niet bumperkleven. Haal een kop koffie voor een collega. Geef een compliment.
5. Vergeef jezelf en anderen. We kunnen lang bezig blijven met onze eigen fouten. En de fouten die een ander maakt, kunnen we vaak nog lastiger vergeven. Terwijl we er niets aan hebben. Wrok kost energie, maakt je negatiever, wantrouwender en belemmert je in het aangaan van fijne relaties.
6. Leef langzaam. Rijd eens een tijdje niet sneller dan toegestaan. Klok eens hoe snel je normaal gesproken je bord leeg eet – en doe er dan de dag erna twee keer zo lang over. Ren niet om de trein te halen, maar neem de volgende. Vertraag.
7. Doe één ding tegelijk. Eet niet voor de televisie of achter je computerscherm. Bel niet met je moeder tijdens het koken. Voer geen gesprek met je geliefde terwijl je een computerspelletje speelt. Doe dingen om de beurt.
8. Lach. Het is niet alleen zo dat we bij mooie dingen lachen. Het is ook zo dat we meer mooie dingen zien als we lachen.
9. Voel. Je kunt jezelf niet ontspannen denken. Het is volkomen zinloos om je argumenten erbij te pakken en af te vinken of je nu ontspannen bent. Je kunt niet uitleggen of rationaliseren of je nu ontspannen bent. Geluk is redeloos. Je kunt jezelf wel ontspannen voelen.
Laat het denken los en voel wat er is.
Genieten, vergeven, lachen, voelen
Tip 147 - Ga haken bij overprikkeling
Haken leerde ik een halve eeuw geleden op de basisschool. Pfff...stress...zweethandjes..maar ook trots als er iets uit mijn handen was ontstaan. :)
Onlangs zocht ik naar een Feng Shui DNA-spiraal. Kwam dat ergens in een boek tegen en wilde daar wat meer van weten. In mijn zoektocht stuitte ik op een website waar een dame haaktechnieken presenteerde. Ze haakte windspinners die veel weg hebben van zo'n DNA-spiraal. Iets in mij werd er blij van toen ik dit zag. Ik ben op pad gegaan. Heb haaknaalden, dunne en dikke, gekocht en bolletjes katoengaren in kleuren die ik mooi vond op dat moment.
Wat heeft dit haken mij in therapeutische zin opgeleverd?
Ik merkte verwerking van herinneringen aan mijn stressvolle kind-haak-ervaringen op...puzzelen hoe haken ook alweer moet...lossen/vasten, de namen van de steken weer opfrissen....met mijn lijf in fijne motoriek bezig zijn...een oefening in aandacht en concentratie....hier en nu aanwezig zijn....oplossingen bedenken voor 'het vastlopen' met het haakwerk door te weinig aangeschafte wol......de rebel in mij die het op eigen wijze wenst te fabriceren door gebruik te maken van dikkere haakpennen dan de mevrouw op het internet adviseert....wat nog lukt ook en naar mijn smaak leuker wordt...hoera! Ik word er blij van. Oh ja...en op tijd (leren) afgrenzen brengt haken met zich mee want voor je het weet, vergeet je de klok en de wereld om je heen.... :) ....probeer het maar eens....
Tip 148 - Stop met denken, voel!
STOP MET DENKEN, VOEL!
Je lijf is zo gemaakt dat het signalen afgeeft. Die buikpijn of hoofdpijn vooraf aan een afspraak, je lijft probeert je iets te zeggen. We zijn gaan leven als een kop zonder kip. We denken, in plaats van dat we voelen.
Neem je lichaam serieus, ga voelen wat het zegt!
Tip 149 - Breng structuur in je dag
Tip 150 - De meditatieapp van VGZ
Het is gratis, bevat meerdere programma en biedt veel variatie.
Tip 151 - Wandelen
Een half uur wandelen per dag verlaagt de symptomen van depressie met ruim 30 procent.
Tip 152 - Nieuw gedrag aanleren
“Leren is gemakkelijk, loslaten is het moeilijkst”. Wees een beetje mild voor jezelf als je nieuw gezond gedrag aanleert en het lastig is om dit vol te houden. Je vervalt snel in je oude gedragspatronen. Door het toch iedere keer weer opnieuw te doen, en je hier routine van maakt, zul je merken dat je oude gedragspatronen op een gegeven moment kunt loslaten. Vergelijk het met een kind dat leert fietsen. Het valt in het begin vaak, maar het stapt steeds weer opnieuw op en blijft oefenen. Totdat het hem zo gemakkelijk afgaat dat hij er niet meer over hoeft na te denken, en het een gewoonte wordt.
Tip 153 - Oververmoeid
Dan merk je dat je van de ene activiteit naar de andere rent en niet pauzeert om de tijd te nemen die je misschien nodig hebt om te landen, in evenwicht te blijven en te kalmeren.
Het is niet altijd gemakkelijk om de exacte reden vast te stellen waarom je weinig energie hebt. Als jij je aanhoudend moe voelt of om onduidelijke redenen, maak dan eerst een afspraak met jouw huisarts. Het kan een teken zijn van een onderliggende aandoening.
Als dat niet het geval is lees dan verder om meer te weten te komen over eenvoudige veranderingen die je kunt aanbrengen om weer meer energie te krijgen:
• Eet een gebalanceerd dieet
• Beweeg regelmatg
• Drink meer water
• Nuttig minder caffeine
• Krijg genoeg slaap
• Stop met of drink minder alcohol
• Verminder stress
• Leer hoe te ontspannen
Kortom, breng veranderingen in je levensstijl aan. Begin met wat je het meest aanspreekt en ga van daaruit verder. Als het niet lukt bovenstaande veranderingen aan te brengen is het verstandig te praten met een therapeut. Hij of zij kan samen met jouw kijken wat maakt dat je bijvoorbeeld onbewust weerstand of uitstel gedrag vertoond.
Tip 154 - Box breathing
Het omvat vier basisstappen, die elk 4 seconden duren:
• inademen
• de adem inhouden
• uitademen
• de adem inhouden
Probeer het maar eens, ik ben benieuwd wat het voor jou doet.
Tip 155 - Prikkels beperken
Bouw dus vooral ook korte momenten van rust in en kom in beweging. Even buiten wandelen is goed voorlichten en geest.
Tip 156 - Ademen in vier stappen
Ademen in vier stappen:
1. Adem vier tellen in
2. Hou vier tellen vast
3. Adem 4 tellen uit
4. Hou weer 4 tellen vast
Deze oefening helpt om je systeem weer tot rust te brengen.
Tip 157 - De klemtoon
Leg daarbij de klemtoon iedere keer anders:
MOET ik dit nu doen? Moet IK dit nu doen? Moet ik dit NU doen?
Het antwoord zal in veel gevallen nee zijn. Neem dan rust. Vraag iemand anders het te doen. Doe het op een ander moment.
Tip 158 - Lekker bewegen
Alleen al in de natuur zijn, biedt een rust die fijn is voor ons. Als je langzaam op een fijne leuke manier je spanning uit je hoofd en lijf loopt levert dat een ontspannen gevoel op. En het voordeel is dat je dan vaak ook beter slaapt.
kom eens met mij mee wandelen en of hardlopen?
ook dit kan eventueel online beeld bellend buiten.
Tip 159 - Kracht van Rust
We leven van verbinding & bevestiging. Verbinding met ons hart, met de ander en het groter geheel. We willen er toe doen. Als je in de rust durft te stappen kun je weer levenslust ervaren. Rusten is het zijn bij het hart van alle dingen. Als je rust, rust dan. Als je werkt, werk dan. Dat is een kloostertraditie. Rusten betekent niet uit staan, maar een ander deel van jezelf aan bod laten komen, waarbij andere hersendelen gestimuleerd worden en andere waarden tot bloei komen. Dit afwisselen met hard werken zorgt voor een goede biodiversiteit.
Gezond werken is doen vanuit of richting het zijn, ipv doen om te zijn.
Jouw bestaansrecht is de basis van waaruit je werkt, ipv dat je moet werken voor je bestaansrecht. Het is het verschil tussen leven of streven.
Tip 161 - Metafoor Achteruitkijkspiegel
Als je geleerd hebt te rijden met je handen op de achteruitkijkspiegel, is het dan jouw schuld dat je botst? En is het dan logisch dat als je terug op de weg zit, weer automatisch de handen op de achteruitkijkspiegel legt? (zodat je opnieuw gaat botsen)?
Het is best mogelijk dat je een hele tijd rechtdoor rijdt, zolang er geen bochten zijn of hobbels. Op de korte termijn werkt het heel even, op de lange termijn werkt dit niet.
Ja mag leren de spiegel los te laten (creatief hopeloos) alvorens je iets anders gaat leren.
Is dat spannend? Ja natuurlijk! We laten niet graag los (houvast) wat enigszins gewerkt heeft. Liever dat dan iets te doen, waarvan je geen idee hebt hoe dat dit uitpakt, wat totaal nieuw is voor je.
Sturen met een achteruitkijkspiegel is hopeloos op de lange termijn.
Om de volgende stap te doen naar creativiteit (creatieve hopeloosheid) mag je eerst even de spiegel loslaten en dat is eng! Dat voelt stuurloos!
Creatieve hopeloosheid =
* erkennen wat niet werkt
* stoppen met het oude gedrag
* iets anders gaan doen.
Tip 162 - Oefening: Mindfulness van je hand
De puntjes in onderstaande aandachtsoefening geven een pauze van zo’n 3 seconden weer.
Ik nodig je uit om zo te gaan zitten dat het voor jou goed voelt. Dan wil ik je vragen om te kijken naar de binnenkant van één van je handen. De komende paar minuten wil ik je vragen om je hand zo te observeren, alsof je een nieuwsgierige wetenschapper bent, die nog nooit een hand heeft gezien.
Volg met je ogen de omtrek van je hand, beginnend onderaan je duim en daarna in je eigen tempo om alle vingers heen….Merk de vorm op van de ruimte tussen je vingers…. Merk op waar je hand smaller wordt naar je pols toe…. Kijk naar de kleur van je huid…. Merk maar op dat het niet gewoon een kleur is…. Er zijn allerlei tinten en schakeringen, vlekkerige stukjes….
En heel langzaam strek je je vingers uit, duw ze maar zo ver als mogelijk van je af, span ze aan en houd dit even vast terwijl je je hand observeert…. Laat je vingers langzaam maar weer ontspannen en observeer je hand. Herhaal dit nog een keer: span je vingers aan terwijl je ze zo ver mogelijk van je af duwt… en laat je vingers weer langzaam ontspannen terwijl je je hand observeert.
Verleg je aandacht maar naar de lijnen in je handpalm: hoe lopen deze lijnen? Waar komen ze bij elkaar of vertakken ze zich...? Verplaats je aandacht maar naar je vingertoppen… zie het spiraalvormige patroon… het patroon van je vingerafdruk….Breng je pink nu maar naar je duim toe en voel maar hoe dat voelt…. Draai je hand nu maar om en focus op de huid van de rug van je hand….
En als er zo nu en dan een gedachte voorbij komt, dan merk maar op dat er een gedachte is en focus daarna maar weer op dat onderdeel van je hand waar je gebleven was. Kijk eens of je eventuele littekens, pigmentvlekken of oneffenheden kunt ontdekken…. Zie maar hoe de huid van je hand over je aders loopt en de knokkels van je handen…. En bal je hand nu maar in je eigen tempo tot een vuist en kijk wat er eventueel verandert aan je huid…. Open je hand nu maar langzaam terwijl je focust op de knokkels van je handen….
Verleg je aandacht maar naar één van je vingernagels…. Wat zie je als je kijkt naar deze vingernagel… de vorm… de kleur… en zie waar de nagel onder je huid verdwijnt…. Beweeg je vingers als laatste maar in jouw tempo op en neer en focus maar op dat wat je waarneemt….
Wat zou er kunnen gebeuren in je meest intieme relaties als je net zoveel aandacht voor je naasten hebt als nu voor je hand…?
De volgende keer dat je je verveelt, gestrest of angstig bent of op een andere manier in je hoofd zit, zou je dan met aandacht willen verbinden met dat wat je op dat moment aan het doen bent net zoals je met je hand hebt gedaan en observeren wat er gebeurt?
En als je er klaar voor bent dan ronden we deze oefening af en word je maar even bewust van waar je je nu bevindt.
Deze oefening kun je aan jezelf voorlezen en opnemen, dan kun je m vervolgens ook als begeleide aandachtsoefening gebruiken
© Bron Russ Harris, Acceptatie en commitment Therapie in de Praktijk pag 193 (vrije vertaling)
Tip 163 - Oefening: Bodyscan
Doel: met je aandacht in het hier en nu zijn. Mochten er gedachten opkomen tijdens deze oefening, dan merk maar op dat er een gedachte is om vervolgens terug te keren naar daar waar je gebleven was. Je kunt deze oefening voor jezelf opnemen (bijv. dictafoon op je telefoon) of iemand anders dit in laten spreken, zodat je dit met je ogen dicht kunt volgen.
Ga gemakkelijk zitten in een stoel. Wees je nu, op een vriendelijke en ontspannen manier, zo goed
mogelijk bewust van je lichaam. Misschien ben je gewend vooral te kijken naar wat er mis is met je.
Maar de bodyscan is een methode om jezelf te leren kennen in alle openheid, zonder jezelf af te
wijzen of te bekritiseren. Deze respectvolle en aanvaardende houding tegenover jezelf is een
belangrijk onderdeel van deze oefening.
Breng je aandacht nu naar de plaatsen waar je lichaam contact maakt met de ondergrond. Breng je
aandacht naar je buik, en merk op hoe het gevoel verandert als je in‐ en uitademt. Je hoeft alleen
maar open te staan voor wat je op dit moment ervaart. Je hoeft er niets aan te veranderen, het is
zoals het is. Volg het op en neer gaan van je buik, en alles wat je daar verder bij opvalt.
Ga nu met je aandacht naar je linkervoet. Wees je bewust van elke gewaarwording die zich aandient.
Als je niets opmerkt is dat niet erg, word je dan bewust van het feit dat je even niets opmerkt. Breng
nu je aandacht naar je linker onderbeen, bovenbeen, en je billen. Dan door je rechterbeen naar je
rechtervoet, je rechter onderbeen en bovenbeen.
Je aandacht zal waarschijnlijk regelmatig afdwalen, daar ontkom je niet aan. Merk simpelweg op
wanneer dit gebeurt, en breng je aandacht kalm en vriendelijk terug bij de oefening.
Onderzoek nu zorgvuldig de gewaarwordingen van je romp. Ga met je aandacht van je buik naar je
borst, je schouders, naar je rug en onderrug. Neem de tijd om aandachtig te ervaren wat je ervaart.
Misschien kom je tijdens deze oefening pijn tegen. Blijf dan eerst met je aandacht zo goed mogelijk
bij deze pijn. Onderzoek alle kenmerken en de plaats waar je de pijn voelt. Observeer dan je reacties
op de pijn. Misschien ben je even opstandig, boos of teleurgesteld. Of misschien doet het je juist
weinig. Wat je reactie ook is, merk het op.
Richt dan je aandacht op je handen, je onderarmen, je bovenarmen, je hoofd, en je gezicht.
Neem nu de tijd je lichaam als een geheel te ervaren, en te voelen hoe de adem in en uit je lichaam
stroomt. Je hoeft nu nergens speciaal op te letten, kijk gewoon naar wat er gebeurt. Word je bewust
van je hele lichaam. Je kunt nu de oefening afronden, en verder gaan met je dag.
Tip 164 - controle
Gun jezelf eens de tijd om over controle na te denken.
Dingen waar je geen controle over hebt:
• Wat mensen van je denken
• Wat andere mensen doen
• Wat er om je heen gebeurd
• Het effect van je handelingen
• Het verstrijken van de tijd
Probeer eens te concentreren op de dingen waar je wél de controle over hebt. Wat je vandáág kan doen.
En ? Wat levert je dat op?
Wil je er over praten, neem dan gerust contact met me op. Je bent van harte welkom
Tip 165 - Overdreven veel aandacht geven aan ontspannen
Ben je overspannen? Dan is het zaak om overdreven veel aandacht te geven aan ontspannen. Maar hoe doe je dat? Niet perse door alleen maar leuke dingen te doen. Het gaat om het ontwikkelen van lichaams-gewaarzijn, waardoor je gaat ervaren wanneer jij je ontspannen voelt. Welkom in mijn praktijk om te leren ontspannen en te herstellen van overspannenheid.
Tip 166 - Voor je uit staren
Tip 167 - From doing to being
En dan bedoel ik niet alleen fysiek (want we haasten wat af), maar ook in bredere zin.
Op zoek naar wat er nog beter kan in dit moment.
Of in gedachten al onderweg naar het volgende moment.
Seriously…
Een groot deel van onze tijd, toch?!
Bij mij in ieder geval wel.
Zelfs vrije tijd moet efficiënt besteed worden.
Ken je dat? Dat je stress krijgt van het maken van een beslissing hoe je jouw vrije tijd het beste besteed?
Dat je jouw gecreëerde ruimte opvult met het juiste doen?
Het komt vanuit een diepere laag die zegt:
het moment van nu is niet goed en moet anders.
En ik ben daarvoor verantwoordelijk.
Zal ik je wat verklappen?
Zo zijn we nou eenmaal geconditioneerd. It’s not your fault!
Er wordt ons niet geleerd om te zijn met onaangename dingen.
Het moet altijd gefixt of vermeden worden.
En ons verstand is ontworpen om hier alles voor te doen.
Waardoor dat we denken dat we het kunnen vermijden.
En daarom lijkt het alsof we iets fout doen als dit niet lukt.
Dit maakt dat we nog harder gaan werken.
En worstelen met wat er is.
Wat veel energie kost.
En onze aandacht opslurpt.
Terwijl er zoveel meer te beleven valt!
Hoe zou het voelen als je nu zou kunnen beslissen dat er even niets moet worden gedaan?
Dat het moment (en jij!) gewoon helemaal ok is zoals het is?
Voel maar.....
Open het dak.
Draai het ventiel los.
Durf die doe-modus te onderbreken.
Stop!
En begeef je even in die ruimte.
Waar je contact maakt met de stilte, het mysterie
en de levendigheid van gewoon een simpel moment ‘zijn’.
Hier ontmoet je jouw vrijheid en wat werkelijk van betekenis is.
Tip 168 - Even helemaal niets doen
Tip 169 - Oefening: Mindfulness of Pleasant Activities
Een oefening om aandacht te geven aan fijne activiteiten en dat met alle aandacht (zintuigen gebruiken) te doen:
Kies een activiteit die je leuk vindt, zoals bijvoorbeeld knuffelen met een geliefde, lunchen, de kat aaien, spelen met de hond, wandelen in het park, naar muziek luisteren, een rustgevend warm bad nemen.
Doe deze activiteit met aandacht: dompel je onder in het moment door gebruik te maken van al je zintuigen: zicht, gehoor, tast, geur en smaak. Wanneer je aandacht afdwaalt, merk dat maar op en zodra je je daar bewust van bent, keer je opnieuw terug met je aandacht naar deze oefening.
Tip 170 - Juist als je druk bent is ontspanning belangrijk.
Tip 171 - Neem jezelf en jouw signalen serieus
Als je 'tegen overspannenheid' aan zit, zijn er al een tijdje signalen: slechter slapen, snel geïrriteerd zijn, geen zin hebben in leuke dingen, minder
energie en concentratie e.a.
Veel mensen gaan er dan een schepje bovenop doen en vinden dat ze moeten doorzetten, niet flauw doen; dit zijn doorgaans boodschappen uit jouw jeugd, die dan naar boven komen. Het gevolg: je gaat jezelf uitputten in plaats van keuzes maken en bijtanken.
Als je dit laatste lastig vindt, zoek hulp bij een coach of therapeut. Met hem/haar kun je naar jezelf leren kijken en stappen zetten. Voorkom zo een burn-out, succes!
Tip 172 - Horen!
Train jezelf eens om een 'luisteraar' te zijn; geluiden in het hier en nu waar te nemen, zonder dat je deze via je gedachten probeert te sturen. Wat hoor je precies? Geef je aandacht de ruimte om goed te horen, te luisteren naar dat wat je in het moment hoort, alsof je een microfoon bent. En juist als je gedachten je van irritante geluiden willen afleiden, breng daar dan je aandacht naar toe. Hoe meer je hier mee oefent, hoe meer dingen je hoort en ze meer dan waarschijnlijk ook leuker gaat vinden.
Tip 173 - Speelsheid in je leven!
We 'moeten' van alles, en zelfs in onze vrije tijd moeten we presteren; denk aan stappentellers, calorieënmeters, ...met andere woorden, wij leggen onszelf de grootste druk op . Waar is je speelsheid gebleven? Wanneer heb jij voor het laatst weer eens lekker gek gedaan?
Nodig het speelse kind in je eens uit, doe eens iets ongewoons, iets 'out of the box'...je strengste baas zit immers in je eigen hoofd en die strengheid zorgt voor gespannenheid.
Tip 174 - Tijdig pauze nemen, even geen verantwoordelijkheden
Als dat niet lukt en er geen hulp beschikbaar is, probeer dan in elk geval om te kijken op welke levensgebieden je op de rem kunt trappen. Even niet sporten bijvoorbeeld, of juist wel als dat je helpt, maar tijdelijk minder gaan werken, of even niet elke week naar je schoonfamilie of zus gaan. Hopelijk kun je dan snel weer tot jezelf komen, uitrusten en opladen.
Tip 175 - To don't lijst
Het woordje MOETEN geeft vaak al de stress aan. We maken to do lijsten wat we allemaal moeten.
Als tegenwicht of daarvoor in de plaats kunne we ook een to don't lijst maken.
Opschrijven wat we allemaal gedaan hebben en daar met tevredenheid naar kijken. De lijst kan ook een signaal afgeven, dat we ongemerkt een heleboel doen en dat het niet gek is dat we overspannen raken.
Een leuke uitdaging!
Succes!
Tip 176 - accepteer
Tip 177 - leestip bij overspannenheid
Gek op stress, maar niet altijd van Suzan Kuijsten & Carolien Hamming.
Het lezen hiervan kan je helpen te accepteren wat je meemaakt als je uitgevallen bent met klachten van overspannenheid.
Tip 178 - Daad van zelfcompassie
Wat kun je voor jezelf doen in het kader van zelfcompassie?
In onderstaande kolommen staan links allerlei voorbeelden van manieren om jezelf te verwennen. Misschien staan daar zaken tussen die jij ook als een cadeau aan jezelf zou willen geven, maar het is ook heel goed mogelijk dat je door de voorbeelden zelf op andere ideeën komt. Vul in de kolom rechts in wat jij wilt doen in het kader van zelfcompassie.
Manieren van zelfcompassie:
• Een warm bad nemen
• Een dutje doen
• Mediteren
• Massage
• De hond aaien
• Een boek lezen
• Vissen
• Een wandeling maken
• Uitwaaien aan het strand
• Naar de bioscoop
• Een brief schrijven
• Naar de kerk gaan
• Een cadeautje voor jezelf kopen
• Een lekkere maaltijd voor jezelf bereiden
• Naar het theater
• Een cursus of training volgen
• Een spelletje doen
• Een lekkere pot seks
• Muziek luisteren
• Een compliment aan jezelf geven
• Je insmeren met bodylotion
• Naar de schoonheidsspecialiste
• Naar een concert of festival
• Mindfulness
• Uitslapen
• Winkelen
• Naar de sauna
• Op vakantie
• Dansen
• Sporten
• Douchen
• Terrasje pikken
• Op een bankje in het park
• Niksen in een luie stoel
• Kroelen
Tip 179 - Pauze
Tip 180 - kunst van het leven
Tip 181 - Sta jij altijd aan?
heb je een kort lontje?
Terugschakelen is een belangrijke stap om niet helemaal opgebrand te raken.
- Maak je balans op:
wat kost je energie en waar krijg jij energie van?
- Neem de regie over je agenda en plan in de week momenten voor jezelf
plan momenten van lanterfanten in, niksen kun jij dan nog?
‘Niks moet, niksen mag!’ Loesje
Tip 182 - Stop Stop Stop
focus op het hier en nu telkens weer opnieuw, accepteer het in het hier en nu.
Focus op wat je aan het doen bent, in het hier en nu...
Tip 183 - Wat gaat je makkelijk af?
Tip 184 - Zorg voor balans
Tip 185 - Boekentip 'grenzen'
Het is zeer makkelijk leesbaar en maakt het enorm praktisch door de veelheid aan casussen.
Tip 186 - Boekentip: Focus aan/uit
Tip 189 - Rust door je zintuigen te gebruiken
Kijken:
Ga rustig zitten. Zet je twee voeten goed op de ondergrond.
Kijk naar een schilderij of afbeelding. Richt je blik op iets anders en probeer je voor de geest te halen hoe het item eruit zag.
Kijk dan opnieuw naar het schilderij of de afbeelding en neem nog meer details in je op.
Kijk weer weg en probeer je te herinneren wat je zag.
Herhaal dit een aantal keren.
Voelen:
Houd iets in je hand, bijvoorbeeld een flesje water, een stukje stof, of een speeltje. Voel goed met je vingers: de vorm, het gewicht en het materiaal oneffenheden; neem bewust waar wat je aanvoelt.
Proeven:
Stop ondertussen ook iets in je mond, bijvoorbeeld een snoepje, dropje of pepermuntje, waar je op kunt zuigen. Concentreer je op de smaak ervan.
Wanneer meer zintuigen er tegelijkertijd bewust actief zijn, wordt de ontspanning beter. Het kost concentratie/oefening,maar kan je veel opleveren. Wanner je dit een paar minuten doet, is dat voldoende om diep te ontspannen.
Tip 190 - Bewustwording van energiegevers en herstellers
Daarnaast zijn er "herstellers". Dit zijn activiteiten die gezond voor je zijn, maar er snel bij inschieten als je moe of druk bent. Denk hierbij aan sporten. Wanneer je minder gaat sporten laad je ook minder op.
Tip 191 - Bewustwording van positieve en negatieve energieslurpers
Als je weet dat je energie verbruikt is of laag is, kun je bewust kiezen om je energielevel weer op te laden door activiteiten of momenten die bij je passen.
Dit vraagt wel om een soort continuïteit.
Tip 192 - ontspanningsoefening
Doel: Een ander symptoom van chronische stress is dat het natuurlijke ademhalingspatroon uit het geheugen is gewist, met als gevolg dat je ongezond ademt. Bij een gezond ademhalingspatroon zet je je buikt uit als je inademt en trek je hem in als je uitademt. En als je heel goed wilt uitademen, span je je buik strak aan om het laatste zuchtje lucht eruit te persen.
De oefening: Ga op een stoel zitten met een rechte rug en je voeten naast elkaar op de grond. Stel je voor dat je buik, je boven- en onderbuik, een ballon is die je iedere keer dat je in-en uitademt, opblaast en weer leeg laat lopen. Adem langzaam en diep in via je neus en blaas de ballon in je buik op. Houd je adem een paar tellen in en laat je ballon leeglopen door langzaam en met een puffend geluid de lucht door je mond uit te blazen. Blaas alle lucht goed uit. Trek daarvoor je buikspieren strak aan zoals je een ballon uit zou knijpen om hem leeg te laten lopen. Nadat je goed hebt uitgeademd, laat je je buikspieren los en adem je weer via je neus in. Herhaal dit gekunstelde adempatroon die tot vijf keer. Rust daarna even uit terwijl je je lichaam met aandacht voelt.
Effecten: In het begin is dit een vermoeiende oefening, omdat je iets doet wat je lichaam niet meer gewend is. Als je eenmaal gewend bent geraakt aan het ademhalingspatroon van inademen (ballon vol) en uitademen (ballon leeg), wordt deze oefening een snelle en efficiënte ontspanningstechniek die je overal kunt toepassen. Tijdens het wandelen, tijdens een vergadering, en zelf in de rij bij de kassa.
Tip 193 - Voetmassage
Aandacht voor jezelf, hoe voelt m'n lichaam nu is heel belangrijk.
Een manier om dit te doen is om iedere ochtend iedere voet beurtelings twee minuten te masseren. Geef dit je volledige aandacht.
Een mooie combinatie van een stukje zelfzorg en aandacht op je zelf richten. Tegelijkertijd ga je 'uit je hoofd', kom je wat los van je gedachtenstroom.
Veel plezier met deze eenvoudige oefening!
Tip 194 - Hoe meer spanning, hoe meer...
Maar als je even een stapje terug doet en het ziet als een balans; een balans van draaglast en draagkracht. Hoe zit dat dan met jou?
Met een therapeut kan je samenwerken om jouw draagkracht te vergroten of draaglast te verkleinen, of allebei. Net wat nodig is om jou weer in balans te krijgen, zodat je met meer energie het leven weer kan leven!
Tip 195 - Signaal
Misschien is deze overspannenheid een mooie kans om jezelf beter te leren kennen en daarmee aan de slag te gaan?
Tip 196 - Wat veel mensen niet weten, en doen
Iets doen wat ze helemaal niet willen - iets tegen je zin in doen werkt demotiverend
Waar krijg je energie van?
Doorgaan met een bepaalde situatie - terwijl ze eigenlijk het tegenovergestelde willen.. vertragen.
Wat houd jou op dit moment tegen om te genieten van het moment?
Tip 197 - Antistress-skills
Het belang van een goede ademhaling wordt in de yoga al eeuwenlang benadrukt. Ook wetenschappers zijn er inmiddels van overtuigd dat bewust ademhalen goed voor ons is. Wie vol onrust, spanning of frustratie zit, kan lichaam en geest met ademhalingstechnieken bedaren. Zulke technieken zijn een stuk eenvoudiger te leren dan yoga of meditatie, én je kunt ze altijd en overal toepassen: tijdens de koffiepauze, achter de computer of onderweg. Is er een makkelijker manier van ontspannen te bedenken?
Diep en langzaam ademen brengt je zenuwstelsel tot rust – waardoor je ontspannen de dag door kunt. Bewust in- en uitademen kan je zelfs een vakantiegevoel geven.
Ademhalingsoefeningen zijn snel geleerd en zo gedaan. Dat maakt ze tot fijne antistress-skills. Zoals deze: ga rechtop zitten of staan, adem 4 tellen in via je neus, houd je adem 4 tellen vast, adem 6 tellen uit via je mond, houd 2 tellen pauze. Als je inademt, versnelt je hartslag; als je uitademt, vertraagt hij. Herhaal dit een paar minuten en let erop dat de lucht goed diep je buik in gaat, je buik zet dus uit. Oefen je dagelijks, dan zul je uiteindelijk op de automatische piloot beter gaan ademhalen. Daarmee kun je elke dag een ontspannen gevoel ervaren – alsof je een beetje op vakantie bent.
Tip 198 - Een kalme lichaamshouding
Zelfs het lichtste inzakken van de schouders belemmerende effect te hebben: het maakt het volume van de borstholte kleiner, wat tot gevolg heeft dat je met het bovenste deel van de borst gaat ademhalen in plaats van met de ribben en middenrif.
Maar met een simpele aanpassing van de lichaamshouding worden er verbazingwekkende dingen mogelijk. Open de borstholte door recht op te gaan zitten, schouders naar beneden en naar achteren en de lucht stroomt naar het onderste deel van de longen. Hierdoor worden er meer afvalstoffen uit de longen verwijderd en ontstaat er minder spierspanning in de gebieden buik en ribben. En naarmate deze spanningen afnemen, ga je vanzelf beter ademhalen.
Succes
Uit: Rust op het werk van Paul Wilson
Tip 199 - Zilveren draadje
2. Neem een denkbeeldige zilveren draad en bevestig deze aan de bovenkant van je hoofd.
3. Neem het andere uiteinde van de draad en haal hem door een denkbeeldige katrol die aan het plafond gevestigd is.
4. Trek zachtjes aan de draad totdat u voelt dat je lichaam rechter wordt en stel je voor dat het zich een centimeter boven de grond verheft.
5. Voel hou je lichaam zich rekt, helemaal langs de ruggengraat.
6. Begin nu aan een rustige ademhalingsoefening, je kunt er verschillende terug vinden bij de andere tips.
7. Geniet van dat gevoel van rust tot de spanning uit je lichaam verdwenen is en jij je volledig ontspannen voelt.
Uit: Rust op het werk van Paul Wilson
Tip 200 - Routines & Rituelen
Tip 201 - Natuur is balsem voor je ziel
Bij stress en gespannen zijn, verlies je contact met je omgeving. Dat helpt even om jezelf te focussen, zodat je kan doen wat er moet gebeuren. Maar te lang focussen op een klein deel van je leven, sluit je af van de rest van je leven en daar kan je heel ongelukkig van worden. Je kan onzeker en oververmoeid raken.
Ontspannen is dan niet makkelijk en lijkt een volgende opdracht op de al te lange lijst van dingen die moeten.
In THERAPIE kun je onderzoeken wat jij kan doen om weer te ontspannen, te genieten van je leven en je focus in bedwang te houden.
Tip 202 - Omgaan met rampscenario's
Tip 203 - Delegeren
Tip 204 - Body Stress Release therapie
Deze therapie vond ik zelf interessant omdat vanuit het zenuwstelstel wordt gewerkt. Daar wordt de vastgelopen communicatie tussen zenuwen en spieren hersteld zodat het lichaam weer geleerd wordt spanning af te voeren in plaats van op te slaan.
De moeite waard om te proberen.
Tip 205 - Accepteer dat het is zoals het is
Doorgaan met veel van jezelf vragen, werkt nu niet, integendeel dat helpt je verder achterop. Hoe langer je wacht met hulp vragen en erkennen dat het zo niet meer gaat, hoe langer het herstelproces gaat duren.
Accepteren dat het zo is in plaats van vastzitten in dat het niet zo zou mogen zijn, is een pittige klus. Maar heel noodzakelijk en het halve werk. Wat begint met hulp zoeken.
Tip 206 - Pieker-kwartiertje
Plan 2x per dag een pieker-kwartiertje in op een piekerplek waarin je over alles en iedereen mag piekeren. Schrijf alles op in een piekerboekje. Als de tijd om is leg je het boekje met al je piekergedachten weg.
Komt het piekeren gedurende de dag toch weer op? Denk dan terug aan de gedachten die je achtergelaten hebt en stel jezelf gerust met de gedachte dat er straks weer een nieuw piekermoment komt, waarop je weer een kwartier alles bij elkaar mag piekeren.
Tip 207 - Herken de rustmomenten in je leven
Tip 208 - overspannen oplossen met behulp van hypnotherapie
Als je dit zelf als een probleem ervaart kan je met behulp van hypnotherapie snel en effectief dit "probleem" oplossen.
Ga dus snel op zoek naar een hypnotherapeut bij jou in de buurt!
Tip 209 - Adem
Tip 210 - Adem
Dit kan je doen elk moment van de dag zowel zittend, staand als liggend.
Ervaar dit krachtig gereedschap van jezelf wat je altijd bij je hebt.
Door te ademenen naar een plek die je als pijn en/of irriterend ervaart kan het lichter worden en/of zelfs verdwijnen.
Tip 211 - Korte mindfullness oefening
Tip 212 - Korte Mindfulness oefening
Tip 213 - Moet ik dit nu doen?
Waarbij je je afvraagt;
MOET ik dit nu doen?
Moet IK dit nu doen?
Moet ik DIT nu doen?
Moet ik dit NU doen?
Moet ik dit nu DOEN?
Tip 214 - Begrijp overspanning en praat erover
Nadenken en praten over de oorzaken van jouw overspanning helpen hierbij.
Vertel familie, kennissen en collega's dat je overspannen bent. Je hoeft je er niet voor te schamen. Je hoeft je ook niet schuldig te voelen. Voor iedereen is er ergens een grens aan wat hij of zij aan kan.
Tip 215 - Tips bij overspannenheid. Schrijf gedachten op.
Blijf niet de hele dag piekeren en nadenken over hoe het verder moet. Doe dit liever bijvoorbeeld 2 keer per dag een halfuur. Dat geeft je wat rust.
Tip 216 - Safe and Sound Protocol
Het is een wonderlijke methodiek die zonder praten en graven in moeilijke dingen een groot effect kan hebben. Voel je vrijer, flexibeler, levendiger, meer gegrond en rustiger.
Je luistert 5 uur naar speciaal gefilterde muziek die deze verandering in jou in gang zal zetten. Het protocol komt voort uit de polyvagaal theorie en heeft bewezen effecten bij een groot scala aan klachten.
Tip 217 - overspanning
Tip 218 - Meditatie oefening
Noem 5 dingen die je ziet...
Noem 4 dingen die je hoort..
Noem 3 dingen die je voelt (zintuig voelen, niet emotie in dit geval)...
Noem 2 dingen die je ruikt...
Noem 1 ding dat je proeft...
Helpt gronden, weer tot jezelf komen
Tip 219 - Meditatie
1. Erken wat je voelt, denkt, ervaart in je lijf
2. Beweeg letterlijk je spieren op de manier waarop jij dat wilt
3. Kom terug in je omgeving, wat interesseert je hier in?
Een simpele oefening met veel haken en ogen. Mocht je er meer over willen leren, neem dan contact met Merel Molenaar op.
Tip 220 - Maak van je moeten een mogen
Tip 221 - Waarom muziek zo goed is.
Als je al naar muziek luistert heeft het positieve effecten op je hersenen. Op latere leeftijd roept het herinneringen op. Bij mensen met dementie is dit ook het geval. Het heeft positieve effecten op hun cognitieve vermogen en hun stemming. Daarnaast ontspant muziek, vermindert het stress en kan het de bloeddruk verlagen. Het wordt steeds vaker gebruikt om te helpen bij slapeloosheid of depressies. Zet je favoriete nummer op en merk wat voor effect het heeft.
Tip 222 - Opgejaagd door de waan van de dag
Wij laten ons leiden door de waan van de dag omdat ons jaagsysteem actief is. Er is zoveel wat we moeten van onszelf en van onze omgeving. Kwaliteit van leven toevoegen aan de waan van de dag vraagt de moed om stil te staan en jezelf af te vragen: wat is wezenlijk belangrijk voor mij?
Help jezelf bij het dagelijks stilstaan door hier een routine van te maken. Plan momenten in je agenda voor een meditatie, een moment van reflectie of een schrijfmoment. Het liefst in de ochtend, voordat de waan van de dag begonnen is!
Tip 223 - spanning versus ontspanning
Tip 224 - Facewash voor een reset
Voor ze 5 seconden daar liggen.
Breng je handen in beweging op een manier die voor jou prettig voelt: langzaam strelen, steviger wrijven of juist je vingers tippend over je gezicht bewegen. Het ene gebied kan steviger aangeraakt worden dan het andere.
Vergeet je kaken, wenkbrauwen en oorrandjes niet.
Eindig ter afsluiting weer met je handen plat op je gezicht en adem 3 keer rustig in en uit.
Tip 225 - Wat kun je bij overspannenheid doen met supplementen
Kijk eens naar je voeding, beweging (geen intensieve sport maar wandelen of fietsen ) en naar een aanvullend supplement.
Dit kan je ondersteunen in je herstel. De meest voor de hand liggende supplementen zijn magnesium, omega-3 en een vitamine D3. Stress rooft namelijk magnesium en magnesium tekort ontstaat bij stress.
Deze drie supplementen kunnen zorgen voor meer balans in je lichaam.
Slik je medicatie? Kijk altijd even of t supplement bij je medicatie kan.
Tip 226 - Vraag zelf een gesprek aan bij de bedrijfsarts
Bijvoorbeeld als je last hebt van stressklachten die te maken hebben met je werkomstandigheden of omdat je privésituatie je veel energie kost waardoor je je werk tijdelijk niet goed kunt doen.
Het gesprek is altijd vertrouwelijk en de bedrijfsarts mag je werkgever, huisarts of anderen niet op de hoogte stellen. Dat kan natuurlijk wel, maar alleen als jij dat zelf graag wilt.
Tip 227 - Structuur in de brei
Om weer overzicht te creeeren: Hoe zou het zijn om voor jezelf iedere week 5 dingen beschrijven die die week je aandacht krijgen? Dit kan je vervolgens vertalen naar een dagelijks lijstje met maximaal 3 handelingen die dan je aandacht krijgen.
En al het andere dat 'moet'... blijkbaar is het niet belangrijk genoeg voor de top 5.
Tip 228 - Sociale rollen
1. Welke rollen heb ik? (bijv: organisator, prater, gangmaker, ja-knikker)
2. Van welke rol word ik blij? Zet een kruisje in de kolom.
3. Bij welke rol neem ik teveel verantwoordelijkheid op mijn schouders? Zet een kruisje in de kolom.
4. Wat hoop ik te ontvangen door deze rol?
5. Wat levert deze rol mij op?
Wat is je conclusie als je naar dit schema kijkt? Welke rol wil je vaker aannemen? Welke minder vaak? Wat zal dan het effect zijn op je algehele gemoedstoestand denk je?
Tip 229 - Hoe geef je een grens aan?
1. Vertel objectief waarin iemand je grens overgaat
2. Vertel er gelijk achteraan wat de consequentie is die JIJ gaat ondernemen, wanneer de ander door gaat met dit gedrag.
3. Hou je aan je eigen consequentie wanneer het gedrag doorgaat. Doe wat je zei dat je zou doen.
Tip 230 - Afspraken maken
Tip 231 - Nog meer 'nee' zeggen
Een hulpmiddel om makkelijker 'nee' te zeggen is door voor jezelf helder te krijgen waar je 'ja' tegen zegt als je tegen iemand 'nee' zegt. Als je datgene waar je 'ja' tegen zegt helder is, dan weet je waar je voor gaat: je gezondheid, je eigen geluk, je persoonlijk welzijn...een goed boek...:-)
Tip 232 - Ontspannen lukt vaak pas na ontladen
Wat hier vergeten wordt, is het belang van ontladen. Vaak kun je pas na een ontlading ontspannen. Wanneer je overspannen bent, is dat niet iets dat alleen 'tussen de oren' zit. Het zit daadwerkelijk in je lichaam. Veel mensen ervaren symptomen als: niet goed kunnen slapen, een opgejaagd gevoel, piekeren, snel geirriteerd zijn, pijntjes her en der en ga zo maar door. Dit wijst erop dat er teveel spanning in het zenuwstelsel is opgeslagen.
Wij zijn wat dat betreft gebouwd als elk ander zoogdier: we kunnen kortdurende stress goed verdragen, als het maar ontladen wordt. Het eerste probleem is dan we dit niet doen. Dieren schudden en trillen de stress letterlijk van zich af, wij negeren soortgelijke impulsen van het lichaam en zijn geconditioneerd om ze niet eens meer te voelen. Of als we voelen dat we trillen, dan vinden we dit beangstigend en willen we dat dit zo snel mogelijk over is. Het tweede probleem is dat wij vooral langdurige stress ervaren in plaats van kortdurende stressimpulsen. Bij langdurige stress staan we fysiek eigenlijk tegelijk op het gas en de rem. Dit ondermijnt onze gezondheid.
Het goede nieuws is dat er aan dit alles iets te doen valt, namelijk ontladen. Ontladen kan op veel verschillende manieren. Een goede en veilige manier is lichaamsgerichte therapie. Vraag gerust naar de mogelijkheden.
Tip 233 - Wat geeft jou energie?
En schrijf bij elke 'activiteit' wat het je kostte of opleverde. Kostte het je energie? Of gaf het juist energie? Je kan bijv. met het aantal plusjes of minnetjes ook nog aangeven hoeveel het je kostte of opleverde.
Je kan hier direct iets uithalen wat je ook direct in kan zetten: Kijk of je in lijn van de kleine dingen die je energie geven, meer kan doen. En of je minder kan doen van wat vooral (veel) energie kost.
Voor de iets langere termijn is het ook nog interessant om te kijken wat de overeenkomstige waarden of 'energiewoorden' zijn van de activiteiten die jou energie opleveren. Vervolgens kan je kijken of je te ver afgeraakt bent van wat voor jou belangrijk is en in welke richting je bij zou mogen stellen.
Succes en vooral ook veel positieve energie toegewenst!
Tip 234 - Pas op de plaats
Tip 235 - Een ding tegelijk
Multitasken is een illusie. We denken wel dat we dat kunnen, maar ons brein kan dat helemaal niet aan. Oefen jezelf erin om de dingen die je op je planning hebt staan / of die je doet hoe klein ook, na elkaar te doen. En rond het elke taak bewust af. Grote taken kun je het best opdelen in deeltaken. Plan ook pauzes in!
Tip 236 - ruimte in je agenda
Tip 237 - ontspannen door adem
Adem 4 tellen in en 6 tellen uit (oefen met het verlengen van je uitademing tot 7 en later tot 8 tellen, begin met 6 tellen)
Tip 238 - Hulpbron
Zij hebben een positief effect op jou t.a.v. gedachte, het is voelbaar in je lichaam en je stemming.
Weet jij wat jou hulpbron is ? Ben je er nieuwsgierig naar.
Tip 239 - Hulpbronnen
Wat is voor jou helpend om te ont-spannen.
Vaak weet je het wel.
In ieder geval rustig door ademen en kijk eens wat je lichaam te vertellen heeft. Wil je hier meer over weten...
Tip 240 - Hoe is je balans?
Tip 241 - Rust door doen
Maar just bij overspannenheid is het belangrijk om je rust te vinden in het doen.
Wandelen os voor sommigen een ander soort beweging, zorgt dat je uit het hoofd komt en in je lichaam.
Juist deze beweging van uit hoofd in lichaam orgt dat er rust in het hoofd komt.
VAn daar rust door doen.
Ik ben benieuwd hoe jij dit zult gaan vinden.
Tip 242 - SilentHands
Tip 243 - Zelfzorg in zware tijden
Tip 244 - Acceptatie
Plan daarvoor een vaste tijd op een dag en schrijf al je piekergedachten op. Schrijf op welke dingen je op dit moment veel spanning geven en wat je daaraan zou kunnen veranderen. Schrijf ook op welke dingen je op dit moment energie geven en maak daar elke week tijd voor.
Hierdoor krijg je steeds meer en meer inzicht in wat jouw dat overspannen gevoel geeft en wat jouw jouw juist energie geeft. Nu is het zaak om die energie vast te houden en te bedenken hoe jij het beste kan ontspannen.
Tip 245 - Visualisatie-oefening uit de PDT: ontspan je gezicht
1. Ga lekker zitten en doe je ogen dicht
2. Ga je spieren na in je gezicht
3. Span ze eerst aan, laat ze dan los
4. Voorhoofd, wenkbrauwen, oogleden, wangen, kaken, tong, lippen, onderkin
5. Check nog eens en herhaal waar nodig
Nieuwsgierig geworden naar de uitgebreide oefening?
Tip 246 - Waar je op focust dat is wat je ziet
* Balen, maandag weer werken met die collega die altijd moppert, ik weet zeker dat hij weer gaat mopperen en daar word ik niet blij van of:
* Vanavond zie ik mijn vriendinnen, ik weet bijna zeker dat ik weer domme dingen ga zeggen, wat zullen ze vinden van mijn kleding, etc. etc.
Terwijl als je je voorneemt een bepaalde dag te letten op alles wat er goed gaat, ook bijv. bij die collega die altijd moppert, wat ging er vandaag goed of anders?
Of erop gaan letten wat jij zelf die dag goed of anders doet.
Dat waar je op focust is dat wat je ziet. Is dat helpend voor jou? Lekker mee door gaan (volgens ACT). Helpt het jou niet richting je waarden? Ben je bereid om eens op andere zaken te focussen?
Tip 247 - Het drama van het begaafde kind - Alice Miller
Verward dit citaat je? Of pakt het je? Of doorgrond je het? Of maakt het je nieuwsgierig? Of verdrietig, of bang, of boos? Ga door... En ga de beweging die je van daaruit bent gaan maken ervaren, zodat je je kunt gaan ontwikkelen.
Tip 248 - Over-spanning
Zoek ontspanning om jouw zenuwstelsel weer in balans te krijgen. Dit kun je doen door te mediteren, wandelen, yoga, even niets doen. Ook lavendelolie kan ontspanning stimuleren.
Tip 249 - Luister muziek
Stel een playlist samen en maak tijd om de muziek tot je te nemen.
Merk op hoe je lichaam op de muziek reageert.
Tip 250 - 2. Progressieve spierontspanning
Tip 251 - Lichamelijke activiteit
Tip 252 - Wees eens stil 3 minuten
Wees stil. Ga eens stil zitten of liggen.
Met gesloten ogen luisteren naar geluiden om je heen, zonder dat je er iets mee moet of hoeft; voel je lichaam aanwezig zijn en koppel dan je aandacht aan je adem.
Mee wiegen met je aandacht op deze adem in, deze adem uit.
In een frequentie van ongeveer 6 ademhalingen per minuut.
Gedurende 3 minuten.
Hier, nu, aanwezig zijn.
En daarna weer verder lopen.
Tip 253 - "Hallo, hier spreekt je overspannenheid."
Ik ben hier niet omdat je iets verkeerds hebt gedaan. Ik ben hier om je te leren luisteren. Naar je eigen behoeften. Je grenzen. Je hart.
Ergens ben je kwijtgeraakt dat je belangrijk bent. Of misschien heb je dat nooit zo in de gaten gehad. Je hebt eerder oog voor (de noden van) anderen. Je hebt weinig ervaren dat jóuw gevoelens en behoefte ertoe doen. Ik begrijp wel dat je daarom voorbij bent gegaan aan mij, je lichaam, je geest.
Jij hebt misschien nog het (valse) idee dat voor jezelf zorgen egoïstisch is, maar ik ben hier om je te laten merken dat het zo niet langer kan. Eerst heb ik tegen je gefluisterd. Maar ik begrijp wel dat dat moeilijk serieus te nemen was. Daarom ben ik nu luid en duidelijk aanwezig, zodat je niet meer om me heen kunt.
Ik vraag je om overgave en vertrouwen. Het komt echt goed. Geef me wat ruimte. Herinner je dat jij belangrijk bent. Onmisbaar feitelijk."
Tip 254 - Lezen of luisteren
Tip 255 - Tijd voor jezelf
Voeg zelf een tip toe
Zoek een therapeut
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:
- Aarschot
- Achterhoek
- Alkmaar
- Almelo
- Almere
- Amersfoort
- Amstelveen
- Amsterdam
- Amsterdam-Centrum
- Amsterdam-IJburg
- Amsterdam-Noord
- Amsterdam-Oost
- Amsterdam-West
- Amsterdam-Zuid
- Apeldoorn
- Arnhem
- Assen
- Assendelft
- Asten
- Baarn
- Barendrecht
- Barneveld
- Bergen op Zoom
- Berkel en Rodenrijs
- Best
- Bilthoven
- Bollenstreek
- Breda
- Brummen
- Brunssum
- Bussum
- Capelle aan den IJssel
- De Bilt
- Delft
- Den Bosch
- Den Haag
- Deurne
- Deventer
- Didam
- Dongen
- Dordrecht
- Dronten
- Driebergen
- Ede
- Eemnes
- Eersel
- Eindhoven
- Elst
- Emmen
- Enschede
- Ermelo
- Etten-Leur
- Geldermalsen
- Geleen
- Gennep
- Goirle
- Gooi
- Gorinchem
- Gouda
- Groningen
- Haaksbergen
- Haarlem
- Haarlemmermeer
- Hardenberg
- Harderwijk
- Heemskerk
- Heemstede
- Heerhugowaard
- Heerlen
- Heiloo
- Helmond
- Hengelo
- Hillegom
- Hilversum
- Hoeksche Waard
- Hoofddorp
- Hoogeveen
- Hoorn
- Houten
- Huizen
- IJsselstein
- Landgraaf
- Leeuwarden
- Lelystad
- Leiden
- Leusden
- Lisse
- Maarssen
- Maastricht
- Malden
- Meppel
- Middelburg
- Nieuwegein
- Nieuw-Vennep
- Nijmegen
- Nijverdal
- Noordwijk
- Noordwijkerhout
- Nootdorp
- Nunspeet
- Oegstgeest
- Oldenzaal
- Oosterhout
- Oss
- Oud-Beijerland
- Pelt
- Purmerend
- Putten
- Raalte
- Rheden
- Roermond
- Roosendaal
- Rosmalen
- Rotterdam
- Schagen
- Schiedam
- Schijndel
- Sint-Michielsgestel
- Sittard
- Someren
- Tiel
- Tilburg
- Twente
- Uden
- Uithoorn
- Utrecht
- Valkenswaard
- Veenendaal
- Veghel
- Veldhoven
- Venlo
- Venray
- Vianen
- Voorburg
- Voorschoten
- Waddinxveen
- Wageningen
- Westland
- Wijchen
- Wijk bij Duurstede
- Waalwijk
- Zaandam
- Zaanstad
- Zeewolde
- Zeist
- Zevenaar
- Zoetermeer
- Zutphen
- Zwolle
Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>
- ✓ 350+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie