Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij hooggevoeligheid

hooggevoeligheid hsp therapiepsycholoog

 

Hooggevoeligheid - tips

Zoek je tips bij hooggevoeligheid / hoogsensitiviteit / hsp?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.


Meer ondersteuning nodig?

 

Wat is jouw tip voor omgaan met hooggevoeligheid? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Van binnen naar buiten leven in plaats van andersom

Van binnen naar buiten leven in plaats van andersom

Veel hooggevoelige mensen en HSP-ers hebben hun antennes vooral op de buitenwereld gericht en worden regelmatig overspoeld door prikkels van buitenaf. Dat maakt dat gevoelige mensen de neiging hebben zich te beschermen tegen de buitenwereld/prikkels van buitenaf. De invloeden van buiten naar binnen zijn in dit geval groter dan de invloeden van binnen naar buiten. Je leeft als het ware van buiten naar binnen.

Draai dit om door van binnen naar buiten te gaan leven. Jij kunt net zo goed invloed op de buitenwereld hebben als de buitenwereld op jou. Richt je antennes naar binnen. Vraag jezelf af hoe je je voelt en wat jij nodig hebt op dit moment.

Door aandacht aan jezelf te besteden, kom je meer in je eigen energie en in jouw kracht. Je bent meer aanwezig in jouw lichaam en weet gemakkelijker wat goed voor jou is. Van hieruit zet je jezelf makkelijker neer en oefen jij meer invloed uit op de buitenwereld. Met als gevolg dat jij minder snel overspoeld raakt door prikkels van buitenaf.

Van binnen naar buiten leren leven heeft tijd nodig. Gun jezelf deze tijd en wees mild voor jezelf als het (nog) niet lukt. Oefening baart kunst!


18

deel deze tip

Tip 2 - Neem tijd om te ont-prikkelen

Als je hoog gevoelig bent komen er veel indrukken bij je binnen en beleef je veel dingen intens. Hierdoor kun je snel een gevoel van vol zitten (overprikkeling) ervaren.


Zorg dat je dagelijks tijd neemt om even tot jezelf te komen en als het ware te "ont-prikkelen". Dit kun je doen door je even terug te trekken op een rustige (liefst stille) plek en je aandacht even te richten op je buikademhaling en deze met je aandacht te volgen.

 

Alle gedachten of gevoelens die dan opkomen laat je even voor wat ze zijn. Als je afgeleid raakt dan breng je de focus terug naar je ademhaling. Dagelijks 10 minuten zitten kan al een wereld van verschil maken.



17

deel deze tip

Tip 3 - Een veel voorkomende oorzaak van hoog gevoeligheid

Hoog gevoeligheid is feitelijk een containerbegrip waar verschillende moderne menselijke vraagstukken achter schuil gaan. Veel hoog gevoeligheid of zelfs overgevoeligheid ontstaat doordat kleine kinderen in situaties opgroeien die ze (onbewust uiteraard) als onveilig, te instabiel, te prikkelrijk en te onbegrensd ervaren.

Uit onderzoek blijkt dat veel kleine kinderen in onze westerse wereld chronisch gestrest zijn en daardoor hoge niveaus van de stresshormonen adrenaline en cortisol hebben. Dit verstoort een gezonde ontwikkeling tot in de opbouw van de hersenen en de psyche.

Door onveiligheid en stress over-ontwikkelt het kind niet alleen de zintuigen en een hyperalert zijn, maar de structuur van de psyche is niet af. Hierdoor is het kind en later de volwassene té open, het kan zich niet goed afsluiten en de ik-kracht schiet tekort. Hierdoor is er veelal een angstige basisstemming.

Het is niet leuk om te zeggen, maar veel hoog gevoelige mensen zijn in wezen overvraagde nerveuze kinderen (geweest). Zij hebben weinig buffers, reageren sterk op anderen/op omgevingsinvloeden en zijn snel moe.

Wanneer je dit herkent kun je dit lezen als een aanklacht tegen onze westerse leefstijl. Toch is het geen schuldvraag die hier ligt maar vooral, door het relatief grote aantal zeer gevoelige en zelfs fysiek allergische mensen, een situatie die om bezinning vraagt.

De rust, regelmaat, reinheid en het (zelf)begrip die een hoog gevoelig mens goed doen zijn maatschappij-breed de ontbrekende waarde elementen waar wij elkaar weer op attent dienen te maken!


16

deel deze tip

Tip 4 - Richt je aandacht op je voeten

Veel hooggevoeligen hebben de neiging om binnenstebuiten te leven. Resultaat daarvan is onder meer dat externe prikkels harder binnekomen. Verder kan het zo zijn dat je je vaak 'leeggezogen' voelt door een situatie of door andere personen.

Allereerst is het van belang om je daarvan bewust te worden. Wat verder heel goed helpt, waar wat wel enige oefening vraagt is om te aarden, dat wil zeggen: richt je volledige aandacht op je voeten. Zo zul je merken dat al die prikkels niet zo hard hoeven binnen te komen en dat je ook met hooggevoeligheid je steeds makkelijker in een prikkelrijke omgeving kunt bewegen.


Alexander

14

deel deze tip

Tip 5 - Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent

Je kan je heel goed inleven in een persoon of intens je aandacht richten op iets. Dat is een gave die gepaard gaat met je hooggevoeligheid.

 

Misschien verlang je er ook wel naar dat iemand anders zich ook eens zo op jou focust. Je geeft namelijk datgene waar je goed in bent, maar wat je ten diepste ook zelf juist zo hard nodig hebt.

 

Je ervaart veel zaken intens en wil ook gezien worden, net zoals jij die ander ziet. Misschien ervaar je dat weinigen jou begrijpen.

 

Het is zo belangrijk dat je tenminste 1 persoon hebt bij wie je al je gedachtespinsels en belevingen kwijt kan en misschien nog wel belangrijker is het dat je luistert naar jezelf.

 

Weet jij wat er in je omgaat, neem je daar tijd voor? Soms helpt schrijven of gewoon even niets doen en in de rust komen. Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent en uit je regelmatig bij een vertrouwd en veilig iemand.



13

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Leer grenzen stellen

Leer grenzen stellen. Wees eerlijk naar jezelf en naar een ander. Zorg ervoor dat jij de hoeveelheid prikkels bepaalt die bij je binnenkomen.


Anoniem

11

deel deze tip

Tip 7 - Verbind je zintuigen met het centrum van je lijf

Bij hooggevoelige mensen staan de zintuigen open en naar buiten gericht, om de omgeving af te scannen of het veilig is.

Voor deze mensen is het nodig om de zintuigen weer naar binnen te halen en te verbinden met de buik, zodat je meer de dingen vanuit je kern gaat ervaren, zodat je leert wat van jou is en wat bij de ander hoort zo wordt je minder overrompeld.

Als je zintuigen niet verbonden zijn met je centrum dan blijf je in je bovenste deel van je lijf daar blijft alle informatie steken en raak je overprikkelt.


Als je in je centrum bent, kan wat niet van jou is naar beneden afvloeien naar de aarde zodat je stevig gegrond blijft.



10

deel deze tip

Tip 8 - Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit.


Je bent hooggevoelig als je aura (energieveld) gevoeliger is dan die van anderen. Als dat energieveld gevoeliger is voel je de buitenwereld binnen komen. Het komt over je grenzen heen en dus verstoort het je rust. Je bent kwetsbaar. Let op je eigen grenzen!


Je bent hoogsensitief als je bewustzijn en je zintuigen gevoeliger zijn dan die van anderen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt meer dan anderen. Dat wil zeggen, je ziet en hoort meer details, je kunt je daar op afstemmen. Een talent.


Ineke

9

deel deze tip

Tip 9 - Merk je gedachtestroom op en zeg stop

Ingewikkelde denkers

Zit je als hooggevoelig persoon ook zo vol in je hoofd en ben je bezig met details en allerlei associaties waardoor je denken en doen te ingewikkeld wordt.

Als je hier moe van wordt, besef dat je (grotendeels) baas bent over je eigen gedachten. Merk de gedachtestroom op, zeg dan tegen jezelf STOP, haal diep adem en zeg tegen jezelf: ‘Moet en wil ik hier over doordenken/piekeren?’

Hierdoor neem je afstand en zet je de rem erop. Heeft dit probleem zoveel details en probleemtijd nodig? Of moet ik gewoon een knoop doorhakken en doen. En is het goed genoeg.

Anoniem

9

deel deze tip

Tip 10 - Wandelen als zelfzorg

Wandelen
Wandelen is een mooie vorm van zelfzorg. Iedereen heeft er baat bij. Maar vooral voor hoogsensitieve mensen is het een weldaad.
Er is steeds meer bekend over de positieve effecten van wandelen. In dit stukje zal ik er enkele uitlichten.

Natuurbaden: Wandelen haalt je uit de beslotenheid van 4 muren. Je zintuigen krijgen een bad van aangename prikkels. Zin-tuigen, dankzij je zintuigen krijg je weer nieuwe zin.
Als je in de natuur wandelt is dat bad meestal heel rustgevend. Je hoort de natuurgeluiden, de vogeltjes of de wind. Je ruikt geuren die je een vertrouwd gevoel geven. Je ziet dichtbij, wat verder weg en je ziet de horizon en steeds verandert het perspectief. Iets wat vaak heilzaam is als je vast zit in een bepaalde focus in je leven van alle dag.

Ontladen en opladen: Via je voeten maak je met elke stap contact met de grond. Door het wandelen ontlaad je overenergie en laad je op met verse energie. Gronden of aarden noemen we dat ook wel. In het dagelijkse leven van dag en door zitten we meestal en missen we deze natuurlijke manier voor een gezondere energiebalans.

Stemming: Wandelen is fijner dan medicijnen. Het is bewezen dat 35% van de mensen met depressieve klachten opknapt door wandelen. “Als je gaat lopen, activeer je namelijk delen van het brein die remmend werken op gebieden die zorgen voor negativiteit, stress en je niet lekker voelen.”, aldus dokter Erik Scherder.
Daarnaast maakt het lichaam vitamine D aan uit daglicht. Zeker in de donkere wintermaanden niet onbelangrijk. Maar ook al moet je wel medicijnen gebruiken, je hebt veel baat bij wandelen.

Ademhaling: Door het wandelen verdiept je in- en uitademing en daardoor is er een betere uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide. Je ademt letterlijk en figuurlijk op en hebt een moment om uit te blazen van alle drukte. Daarbij is de lucht in de natuur schoner dan in je huis of op je werk.

Preventie: Wandelen heeft een positief effect op de bloedsomloop en daardoor op het voorkomen van hart en vaatziekten. Het is bewezen dat het positieve effecten heeft op het verminderen van klachten van diabetes type 2 en obesitas.

Voldoende goede redenen, als je dat kunt om de wandelschoenen aan te trekken. En lukt het je niet alleen, misschien kun je samen met iemand gaan wandelen. Of kan je bij mij in de praktijk komen waarbij ik je begeleid zodat het je wel gaat lukken.

Anoniem

9

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 11 - Richt je op jouw (hooggevoelige) mogelijkheden

Richt je op jouw licht en (hooggevoelige) mogelijkheden: wat kun je laten stralen? Je hooggevoeligheid durven te leven (in plaats van het te verstoppen of te onderdrukken) geeft energie. Ik geloof ik jou en al je mogelijkheden!


Anoniem

8

deel deze tip

Tip 12 - Wat is van jou en wat is van de ander?

Hooggevoeligheid betekend alles om je heen ongefiltert waar kunnen nemen. Dat is veel en kan overweldigend zijn. Vaak nemen mensen alles in zichzelf op zonder dit te merken. Daarom is het heel belangrijk om te leren wat echt van jou is en wat van de ander. Op die manier kun je beginnen om een grens op te bouwen die jou kan beschermen in je gevoeligheid en je kan gronden in jezelf. Je zult jezelf beter kunnen voelen en van de binnenkant met gezonde grensen. Pas dan kun je echt een onderscheid maken en je hooggevoeligheid inzetten als een enorme kwaliteit.

Lea

8

deel deze tip

Tip 13 - Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen

Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen: ben je bewust van je huid als grens.


Douche bewust en gebruik een lekkere bodymilk, laat je zo nu en dan masseren, doe geleide meditaties die je bewust maken van je (energie) lichaam, leer voelen welke emoties van jou zijn en welke van anderen.


Anoniem

7

deel deze tip

Tip 14 - Er zijn 4 soorten hooggevoeligheids vormen

Wist je dat er 4 soorten hooggevoeligheids vormen zijn? Er wordt namelijk een onderverdeling gemaakt in introvert en extravert en in rustzoeker en sensatiezoeker.

En dus een combi van die 2 soorten, zo kom je op 4 soorten uit.

Het grootste deel van de hooggevoelige is introvert, wat mogelijk maakt dat je jezelf niet herkent in het beeld wat van hooggevoelige mensen wordt geschetst.

Maar stel nou eens dat jouw grootste uitdaging is om de balans tussen een actief, uitdagend, groots en meeslepend leven te combineren met een sterke behoefte aan rust, regelmaat en routine. En soms wil je dit juist alleen doen of juist in een grote groep.

Kortom je snapt nog niet hoe het bij jou werkt maar je voelt wel dat je na heftige intense en leuke ervaringen je lichaam aangeeft dat het toch nog even langer rust nodig heeft.

Dus ga eens op onderzoek uit, in welk hokje zou jij kunnen passen als je het idee hebt dat je mogelijk hooggevoeliger dan gemiddeld bent.

Het gaat mij niet zo zeer om je in een hokje te stoppen maar het voordeel van een labeltje kan wel zijn dat je de gebruiksaanwijzing je veel inzicht gaat geven en een feest van (h)erkenning kan worden.

Zodat je ook meteen weet waar jouw persoonlijke uitdaging ligt: ontdekken waar en hoe jij je grens ervaart. Soms heb je er even over heen te gaan om tot het besef te komen dat je er over heen bent gegaan. En dan eens aan je zelf te vragen: "hoe wist ik dat ik net over mijn grens ben gegaan?"

Dat, wat er als eerste bij je opkomt, is mogelijk een signaal van je grensbewaking. En dat alarmsignaal ga je daardoor nu ook vaker opmerken in je dagelijkse leven.

Simpel weg omdat je er bewustzijn op hebt gekregen dat er een andere "verklaring" kan zijn voor jouw wisselende behoeftes en daarmee ook meer bestaansrecht krijgen. En geeft dan weer wat meer grip in je soms wat chaotische (binnen)wereld.


7

deel deze tip

Tip 15 - De bodyscan

- De bodyscan

De bodyscan is een (meditatie)oefening die de focus legt op het voelen van sensaties in je lichaam. Naast de bekende voordelen van mediteren helpt de bodyscan je vooral ook op een meer voelende wijze in contact te komen met je lichaam en daarmee je lichaamsbewustzijn te vergroten.

In de oefening kun je zowel aangename als minder aangename fysieke sensaties ervaren. Soms zul je een lichaamsdeel gemakkelijk of duidelijk kunnen voelen en op andere momenten niet. De beste tijd om de bodyscan te doen is vlak voor het slapen of (vroeg) in de ochtend.

Ik heb hieronder twee versies van de Bodyscan beschreven.
Versie 1: Bodyscan meditatie

Ga zitten of liggen, sluit de ogen en adem een aantal keer diep in en uit. Richt je aandacht op je lichaam. Hoe voelt je lichaam op dit moment aan? Neem hier even de tijd voor.

Richt dan alle aandacht op het voorhoofd. Probeer de huid te voelen, fysieke sensaties en eventuele spanningen waar te nemen. Adem rustig door. Ga dan met je volledige aandacht naar je neus. Voel de adem door je neusgaten. Ga zo langzaam door naar je oren, ogen, wenkbrauwen, kaak, mond, lippen en huid van het gezicht en achterhoofd.

Observeer zonder de observaties verstandelijk te analyseren. Richt dan de aandacht op de nek, hals, sleutelbenen, schouders, linker- en rechterbovenarm, elleboog, onderarm, hand en vingers. Ga deze gebieden, links en rechts één voor één af (de volgorde is niet belangrijk).

Telkens als de gedachten afdwalen keer je terug naar de oorspronkelijke focus.

Richt de aandacht op de borst, het middenrif, de buikspieren, bovenrug, onderrug en ruggengraat. Merk de verschillen tussen de verschillende gebieden op. Observeer waar spanning zit en hoe deze gebieden reageren op ontspanning. Geef op dezelfde manier aandacht aan het bekken, de geslachtsdelen, billen en aan beide bovenbenen, knieën, onderbenen, enkels, voeten en tenen. Breng dan langzaam de aandacht terug naar het lichaam in zijn geheel.

Probeer een paar minuten met aandacht zo stil mogelijk te zitten of te liggen. Beweeg een beetje, stretch de spieren wat en open de ogen

Versie 2: Bodyscan met spierspanning

Je kunt deze oefening zittend of liggend doen.
Sluit je ogen.
Focus op het aanspannen ( 3 seconden) en ontspannen van de verschillende spiergroepen in je lichaam (3 seconden).

Adem in door je neus, hou de adem vast terwijl je de spieren aanspant en adem uit door je mond bij het loslaten van de spieren. Als variant op je ademhaling kun je ook rustig diep in en uitademen via je buik.

Begin bij je tenen, je voeten, kuiten, onderbenen, knieën enzovoort. Beweeg langzaam naar boven.
Er zijn meerdere varianten van de bodyscan, zoek gerust uit welke het beste bij jou past. Het kan ook helpen om de oefening met begeleiding te doen (Youtube).


7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - HSP draak

Soms heb je van die weken, flink gewerkt, de avonden vol met gezellige dingen, nauwelijks ruimte voor denk, creatieve, broed & fladdertijd en daarbij nog belangrijke gebeurtenissen met de nodige emoties. En dan plotseling op de eerst volgende volledige vrije dag ontwaakt de HSP-draak in jezelf. Je bent overprikkeld en reageert niet meer zo rustig en invoelend, zoals je eigenlijk bent. Je reageert, kortaf, of wordt heel stil, je raakt snel gefrustreerd, emotioneel, chagrijnig, mopperend, en toont weinig empathie. Ken jij die draak ook? Afgelopen week had ik weer een aantal clienten die deze draak beschreven en samen hebben we hartelijk gelachen van de herkenbaarheid. Want helaas, ook ik ken die draak nog zo op zijn tijd.

Eindelijk heb je dan die vrije dag. En door wat voor reden dan ook, verloopt die minder heerlijk dan je vooraf had verwacht. Je had jezelf zo verheugd om eindelijk een dagje niets te doen en niets te hoeven. Lekker doen waar je zelf zin in hebt.
Helaas je voelt je bij het opstaan al moe, bent chagrijnig en alle mensen in de omgeving lijken niet te doen wat jij wilt of behoefte aan hebt. Je blijft de hele dag maar mopperen op alles wat je ziet, hoort, voelt of ruikt. Op het gedrag van je kinderen, je partner, of iedereen die in jouw beleving maar voor de voeten loopt. Je stemming wordt met de minuut beroerder en ongezelliger. Ondertussen loopt het hele huis op zijn tenen en toch heb je het idee dat niemand je echt lijkt te begrijpen of hoe zwaar je het hebt.

Je ziet ergens in je achterhoofd wel in dat je overtrokken op situaties reageert: “En als niemand dan wil helpen, dan doe ik het zelf wel weer”. Vervolgens mopper je weer op de geur die je ondertussen ruikt of de onmogelijke kledingcombinatie die een van je kinderen heeft aangetrokken en dat niemand iets ‘gezelligs wil doen’. Of raak je innerlijk gefrustreerd dat de onverwachtse visite niet zelf aanvoelt dat ze moeten vertrekken, omdat je eigenlijk een ander plan had. Vervolgens lijkt de draak in je hoofd groteske vormen aan te nemen en spuwt hij continue vuur in je hoofd of naar je omgeving. Een client zei het heel treffend: ik lijk wel een soort martelaar, een slachtoffer van mezelf op die momenten. De dag erna schaam ik me dood en bied ik excuses aan.

Wat is er aan de hand?
Na zoveel dagen actief bestaan, heeft je brein, je zenuwstelstel hersteltijd nodig. Alle indrukken dienen verwerkt, gecombineerd en overdacht te worden. Dat kost nu eenmaal tijd. Als je die tijd niet voldoende hebt ingebouwd dan raak je op een gegeven moment overprikkeld, gestresst. Het moment dat de Draak de kop op steekt, is voor iedereen verschillend. Feit is dat iedere HSP-er overprikkeling kent. Hierboven staat de kortdurende overprikkeling beschreven. Ernstiger is de chronische overprikkeling.

Reageer je actief of passief op overprikkeling?
Je kunt op verschillende manieren reageren op je overprikkeling. Dit kan op een heel actieve manier of passieve manier. Bovenstaande manier is een passieve manier van omgaan met overprikkeling. Je doet eigenlijk niet zo heel veel om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen overprikkeling. Deels wordt dat gestuurd door je onbewuste sensorische prikkelverwerking. Je merkt dan extra veel details op, moppert, raakt gestressed en emotioneel. Je bent geneigd te extern georienteerd te blijven. Je ziet de oorzaak van jouw nare gevoel op dat moment in de omgeving, terwijl het eigenlijk al een langdurige prikkelopbouw is geweest. Tegelijkertijd verwacht je van de omgeving dat ze zich dusdanig aanpassen, rekening met je houden, mee werken, zodat het voor jou weer prettig is. “Dat weten ze toch, dat snappen ze toch!”. Hier schuilt een grote externe afhankelijkheid in. Want je omgeving heeft op dat moment alleen maar last van jou en kan jou niet helpen. Dat is niet hun verantwoordelijkheid. Als jij niet aangeeft wat jij nodig hebt of waar jouw grenzen liggen. Hoe moeten zij het dan weten?

Er is ook een actieve manier om je overprikkeling de baas te zijn. Dan vermijd je extra zintuiglijke prikkels in de omgeving, vermijd je groepen. Je gaat doen wat jij wilt en zoekt bewust een activiteit op die jou rust geeft. Voor de een is dat zich terug trekken en weer een ander vindt het heerlijk ontspannend om naar muziek te luisteren of het bos in te gaan. Weer een ander stort zich op zijn hobby of zoekt juist sociale contacten op die ontspannen. Waar het om gaat is dat je bewust bent dat je jouw emoties weet te duiden, dat je weet dat je overprikkeld bent. Als je niet naar de eerste emoties, symptomen van je overprikkeling luistert, raakt het van kwaad tot erger en kan je je aan het einde van de dag down en alleen gaan voelen. Als je niet alert bent, praat je jezelf nog verder de dip in.

Wat helpt tegen overprikkeling?

Zoveel mensen, zoveel recepten tegen overprikkeling. Hier een paar voorbeelden:

* De draak gewoon even uit laten razen en je omgeving te vertellen dat je een ‘off-day’ hebt en graag een dagje wat met rust gelaten wilt worden. Morgen weer een nieuwe en vaak betere dag.
* Denk, verwerk, creatieve, broed- en fladdertijd in plannen tussen alle bezigheden door. Zodat je zenuwstelsel na belasting weer kan ontspannen.
Ontdek jouw mogelijke belasting, door in een boekje bij te houden wat en hoeveel je doet en meemaakt. Ontdek wanneer de overprikkeling dan toeslaat en hoe lang die duurt. Dan ontdek je vanzelf de dynamiek. Je kan prima overwerken, een druk weekend hebben of een aantal avonden actief zijn. Maar er is altijd een moment dat het genoeg is. Hoe meer balans je vindt in activiteit-ontspanning. Hoe beter je functioneert.
* Luister naar je emotie, wat wil het vertellen, waar heb jij behoefte aan, is er een grens, heb je iets te uiten/te vertellen? Handel daarna. Ga doen wat je nodig hebt: slapen, naar buiten, andere activiteit doen, sporten, mediteren, yoga, massage, alleen zijn, eten & drinken, goed gesprek, energetische oefeningen zoals gronden, samen zijn met bepaalde mensen die ontspanning geven, etc. Voor iedere HSP-er is dit anders. Onderzoek jouw recept.
* Het stuur van je dag zelf in handen te nemen. Jij voelt dat het genoeg is, laat de omgeving of andere mensen niet bepalen hoe jouw dag eruit ziet, omdat je te veel rekening houdt met de anderen.
* Realiseer dat je nare gevoelens, ‘slechts’ overprikkeling betekenen en dat het niet betekent dat het ‘slecht’ met je gaat, maar dat je zenuwstelsel aan rust toe is. Vergelijk het maar met een overbelast been. Die gun je ook rust, als je lief bent voor jezelf.
* Als je bemerkt dat je te veel in je hoofd zit, en daardoor overprikkeld bent geraakt is het belangrijk om je lichaamsbewustzijn en gronding te vergroten: alles wat je fysiek kan doen, je zintuigen prikkelen en stimuleren, helpt. Denk aan wandelen, fietsen, sporten, hobby’s met je handen, zoals schilderen, tuinieren, hout bewerken etc. Je komt dan uit je gedachtenstroom, meer in het nu, zoals dat zo mooi heet. Je focust weer op wat je nu met je lijf aan het doen bent. Dat geeft ontspanning.


7

deel deze tip

Tip 17 - Zoek een therapeut

Heb je last van je hooggevoeligheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 18 - Floaten bij overprikkeling

Merk je dat je erg overprikkelt bent vanwege je hoogsensitiviteit? Dan kan floaten erg prettig zijn.

Floaten doe je in een speciale cabine waarin je gewichtloos drijft. De temperatuur van het water en de omgeving zijn gelijk en aangenaam warm, en het geeft je het gevoel dat je zweeft. In de cabine is het heel rustig, er zijn geen prikkels.

Door te floaten kom je helemaal tot jezelf. Een bad nemen op een rustig moment kan een goed alternatief zijn.

Anoniem

6

deel deze tip

Tip 19 - Ademhalingsoefening - Acuut ontprikkelen voor HSP

Ademhalingsoefening | Acuut ontprikkelen voor HSP

- Adem 4 tellen in
- Houd je adem 7 tellen vast
- Adem vervolgens 8 tellen uit.
Doe dit 5 keer achter elkaar.

Dit is één van de vele ademhalingsoefeningen die je kunt doen om op een snelle en doeltreffende manier tot jezelf en tot rust te komen.


6

deel deze tip

Tip 20 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het hooggevoeligheid-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 21 - Leer gronden, gronden en nog eens gronden; aarden

Als HSP -er; leer gronden, gronden en nog eens gronden; aarden.
Laat overtollige energie, arousal , gaan naar de aarde, via het contact met je voeten met de aarde; daar zijn velerlei grondingsoefeningen voor. O.a. op YouTube.


5

deel deze tip

Tip 22 - een antenne hebben, is anders dan jezelf verliezen

Vele mensen met hooggevoeligheid hebben in hun jeugd geleerd zich aan te passen aan anderen, omdat het werd beloond met 'liefde.'

Zo kan het zijn dat je leerde dat je je eigen gevoelens, mening en wensen weg hoort te cijferen. Maar niets is minder waar. Als hooggevoelig persoon is het ontzettend belangrijk om ook hooggevoelig voor jezelf te worden... wat zou je doen als je bijvoorbeeld alleen was? Waar heb je behoefte aan? Alleen als je ook voor jezelf zorgt, kun je je hooggevoeligheid gaan omarmen als de gave die het is.

michelle

5

deel deze tip

Tip 23 - Tijd met jezelf

Tijd met jezelf

Als hooggevoelig persoon heb je je antennes ver uit staan waardoor je prikkels intenser waarneemt en opvangt. Belangrijk dus om goed voor jezelf te zorgen door regelmatig tijd voor jezelf in te plannen. Hierdoor voorkom je een opeenstapeling van overprikkeling.


Tijd voor jezelf om tot rust te komen. Ontdek wat jou ontspanning geeft. Misschien een wandeling in de natuur, lezen van een boek, meditatie of een plek waar je alleen met jezelf bent.



4

deel deze tip

Tip 24 - Therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf

Hooggevoeligheid is géén ziekte, maar een eigenschap.

Therapie kan zinvol zijn wanneer je overprikkeld bent geraakt.

Bij een lichte overprikkeling dien je voldoende rust te nemen, maak een boswandeling of neem een massage.

Bij zware overprikkeling zul je de tijd moeten nemen om te herstellen.

De beste therapie is een therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf, je lijf en je gevoel.
Denk eens aan haptonomie, yoga, tai chi of mindfulness.


4

deel deze tip

Tip 25 - Je kunt een vis niet leren in de boom te klimmen

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen lijden onder hooggevoeligheid. Dat komt omdat er een flinke valkuil vastzit aan het talent. 20% van de mensen is hooggevoelig,, 80 % is dat dus niet. Je hebt waarschijnlijk de verwachting dat je precies zo kan functioneren als die 80%, wat in meer of mindere mate onmogelijk is voor jou. Je wilt je aanpassen en loopt daar zeer waarschijnlijk op leeg.

Een quote van Albert Einstein: je kunt een vis niet leren in de boom te klimmen.

Jouw talent is 5D inzoomen op en vraagstuk, daar heb je even tijd voor nodig, maar dan kom je ook met een prima oplossing.
Tip: lees het boek van Esther Bergsma eens, Het hoogsensitieve brein

Anoniem

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Omring je met gelijkgestemden

We hebben allemaal behoefte aan begrip van de mensen om ons heen. Voor een hooggevoelig persoon, is dit extra belangrijk.
Een tip is om je te omringen met gelijkgestemden, mensen die ook gevoelig zijn en aandacht hebben voor de gevoelens van anderen. Het hoeven niet per sé ook hooggevoelige personen te zijn, als ze maar aandacht hebben voor je gevoeligheid. Het kan heel fijn zijn om je gevoelens en behoeften met deze mensen te delen, alsook de dingen waar je tegenaan loopt.


4

deel deze tip

Tip 27 - 'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid

'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid

Soms kun je overweldigd worden door opmerkingen van anderen wanneer je erg gevoelig bent, dan kan het goed zijn om een scenario te hebben hoe je je eigen kracht weer kunt ervaren.

Hier is een voorbeeld:
Was er een moment of zelfs een periode in je leven dat je je zelfverzekerd en krachtig voelde? Ga in gedachten en gevoel terug naar dit moment, voel je zelfverzekerdheid, je glimlach, je standvastigheid en je kracht.

Vanuit dit gevoel kan en mag je in de huidige situatie kiezen wie je bent en hoe je reageert. Je hebt de vrijheid om jezelf te zijn!


Michelle

3

deel deze tip

Tip 28 - Prikkels bijten niet!

Boekentip voor mensen die HSP én HSS (High Sensation Seeker) zijn:
Saskia Klaaysen: Prikkels bijten niet!


3

deel deze tip

Tip 29 - Jezelf beschermen tegen teveel emoties van anderen

Jezelf beschermen tegen teveel emoties van anderen.

Oefen dit in een rustige omgeving. Herinner een situatie waarin je de emoties van een ander overnam. Ga zitten op een stoel, zet je 2 voeten naast elkaar stevig op de grond en sluit je ogen.

Visualiseer een beschermend net, een cocon, een ballon of wat dan ook om je heen dat jou beschermt tegen invloeden van buitenaf. Probeer de situatie opnieuw te beleven maar nu met de bescherming om je heen.

Zeg tegen jezelf; 'dit zijn de emoties van een ander, die horen bij die ander en niet bij mij. Ik laat ze waar ze horen'. Herhaal totdat jij er een goed gevoel bij hebt.


3

deel deze tip

Tip 30 - Focus op je kwaliteiten en kracht

Als ik hooggevoelige clienten spreek gaat het veelal over de valkuilen en uitdagingen zoals hoe om te gaan met overprikkeling. De kwaliteiten van een hooggevoelige worden veelal naar achter geschoven. En dat is een gemiste kans.

Je hebt zoveel kwaliteiten zoals een verscherpt waarnemingsvermogen en een enorm empatisch vermogen. Dus leef je kwaliteit!



2

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 31 - Experimenteer met de ruimte om je heen

Je hooggevoeligheid heeft meestal met angst en/of onveiligheid te maken.


Je hebt dan je eigen ruimte (de ruimte om je fysieke lichaam een) heel groot gemaakt, voor afweer maar daardoor kan alles en iedereen in jouw ruimte zijn. Of juist je ruimte te klein gemaakt, voor afscherming maar waardoor je alle energieën snel tot je neemt.

Experimenteer met de ruimte om je heen b.v. is je armlengte groot genoeg of mag die iets kleiner?
Visualiseer dan deze ruimte om je heen en met je aandacht in je voeten zodat je tevens goed geaard bent in jouw ruimte.

p.s. zie je eigen ruimte niet als een muur om je heen want dan wordt het weer een afscherming, meer iets transparants maar wat wel van jou is.



2

deel deze tip

Tip 32 - Stel je de vraag: Wat wil ik, wat vind ik?

Wat wil ik, wat vind ik?


Als hooggevoelig persoon zijn je antennes ver naar buiten gericht. Hierdoor weet je als HSP vaak nog beter wat de ander vindt en wilt dan dat je het van jezelf weet. Het gevolg hiervan is dat je je niet bewust bent van je eigen grenzen en maar ja zegt.


Stel jezelf regelmatig de vraag ‘Wat wil ik, wat vind ik?’



2

deel deze tip

Tip 33 - Tip bij hooggevoeligheid

Tip bij hooggevoeligheid

Natuurlijk is hoog gevoeligheid een talent.
Je kan fantastisch afstemmen op de ander. Maar in de ontmoeting met de ander is afstemming naar jou niet altijd aanwezig.


Wanneer je last hebt van de energie, van de ander, van zijn gedachten, van zijn emoties, van zijn pijnen of wat dan ook, is het soms mogelijk om je voor de ander voor het grootste deel af te sluiten.


Stel jezelf een kleur voor die bij je past als een jas, als een warme deken, maar ok als een verkoelend briesje. Een kleur waarin je jezelf heel comfortabel voelt. Stel jezelf voor dat jij die kleur bent.


Geef de ander (of anderen) een kleur die ver van je af staat en zie ze ook zo. Doe dit voor je den ander(en) ontmoet en doe dit tijdens de ontmoeting. Blijf het herhalen. Zo blijft een deel van de aandacht bij de kleuren en de rest van de tijd ben je in de ontmoeting, waarbij je het kleurbeeld blijft herhalen.


Op deze manier kan je meer en meer bij jezelf blijven terwijl de ander er ook is, maar de energie van de ander vervloeid minder met die van jezelf.
Ik ben…….hij is……..


Succes!


Désirée

2

deel deze tip

Tip 34 - Herkennen én erken je lichamelijke klachten

Wat zijn jouw lichamelijke klachten bij overprikkeling?

Wanneer je hooggevoelig bent zul je sneller overprikkeld raken. Ons lichaam geeft signalen af wanneer je (langdurig) gestrest bent. Het is een boodschap aan jou om rust te nemen.

 

Het is belangrijk deze te herkennen én te erkennen. Dus deze serieus te nemen en er naar te luisteren. Want je lichaam is de spiegel van hoe jij je voelt.

Welke lichamelijke klachten kun je hebben bij stress:

 

  • Duizeligheid
  • Overmatige transpiratie 
  • Verminderde eetlust
  • Slecht zicht bijv. wazig– of dubbelzien 

 

  • Verhoogd cholesterolgehalte
  • Verminderde weerstand
  • Maag- en darmklachten
  • Aanhoudende vermoeidheid en slaapproblemen
  • Huidproblemen 


Herken jij één of meerdere van deze klachten? Ga bij jezelf te rade of stress de oorzaak is. Ga bij twijfel uiteraard eerst naar je huisarts. Ook als jij je zorgen maakt.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 35 - Boekentip: Hoog sensitieve personen

Elaine Aron heeft veel onderzoek verricht naar het begrip HSP. Eigenlijk kun je zeggen dat zij de grondlegster is van het begrip hoog sensitiviteit. Zij heeft in een van haar eerste boeken die nog steeds de moeite waard is van het lezen ook klein testje bijgevoegd. Hierbij kun je vaak met eenvoudige vragen ontdekken of je HSP bent.

 

Haar boek " Hoog sensitieve personen, Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigd" Is dus een mooi begin in je zoektocht naar antwoorden. Het kan je helpen inzicht te krijgen. Ook kan een therapeut je vaak helpend zijn.



2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - Werk aan je grenzen

Wat is van mij? En wat hoort bij de ander?

Mensen met HSP pikken heel gemakkelijk een sfeer in de kamer op en dat niet alleen. Ze voelen ook haarfijn de stemming van de ander aan. Deze stemming nemen ze soms zelfs ongemerkt over, waardoor ze voortdurend heen en weer geslingerd lijken te worden door hun stemmingen. Niet wetende dat ze die soms ongemerkt van de ander hebben opgepikt.


Merk jij bij jezelf dat je soms in gezelschap ineens overvallen wordt door een bepaald gevoel wat je eerst niet had. Bv een verdrietig gevoel, een depressieve stemming, een angstig of onbehaaglijk gevoel, terwijl je eerst goed geluimd was, dan heb jij daar misschien last van als HSP-er.

Dan is de eerste vraag die je jezelf kunt stellen: hoort dit bij mij of heb ik dit ongemerkt van iemand anders opgepikt? Als je ontdekt dat dit niet jouw gevoel is, dan kan dat soms al een beetje opluchting geven.

Als je je ervan bewust wordt dat je gemakkelijk de stemming van iemand anders absorbeert, dan is het een goed idee om aan je innerlijke grenzen te gaan werken.
Allereerst door bewustwording van wat bij jou hoort en wat bij de ander hoort. Als je merkt dat je iets van de ander oppikt, dan kun je dat aanpakken, maar je kunt het ook bij de ander laten. Dat vergt wel wat oefening, maar de bewustwording dat het niet van jou is, kan daarbij helpen.

Werken aan je grenzen, zeker je innerlijke grenzen is heel belangrijk.
Lukt je dat niet alleen, dan kun je er altijd professionele hulp voor zoeken.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 37 - Zoek op tijd positieve prikkels op

Wat hooggevoelige personen met elkaar delen is een geest en lichaam dat sterk reageert op impulsen van buitenaf. Dat kunnen zowel negatieve als positieve prikkels zijn. Van negatieve prikkels kunnen HSP-ers letterlijk ziek worden.

HSP-ers kunnen zich helemaal opgeladen voelen door positieve prikkels zoals yoga, massages, sauna, het contact met dieren en baby’s of een stevige wandeling op het stand of door het bos.

Zorg als HSP-er goed voor jezelf door op tijd positieve prikkels op te zoeken. Wellicht heb jij, net als veel andere HSP-ers, relatief meer tijd nodig voor positieve prikkels, omdat negatieve prikkels zo'n enorme invloed uitoefenen en je energie weg doen vloeien.

Neem die tijd! Jij bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid en welzijn.


Ineke

2

deel deze tip

Tip 38 - Draag een Labroriet

Ben jij, net als veel andere HSP-ers heel snel vermoeid? Vind jij dat ook zo moeilijk te accepteren, omdat je nog zoveel meer wilde doen?

Na een kort bezoekje kun je al uitput zijn, omdat naast de uitgesproken woorden, je ook van alles bij de ander waarnam wat niet werd uitgesproken. Er komt dan veel te veel energie van de ander bij jou binnen.

Wat veel HSP-ers helpt is het dragen een Labradoriet. Dat is een edelsteen die aan een kettinkje als hanger om je nek, op de huid, gedragen wordt. Ook helpt het om een zwart hemd te dragen. Zwart is een beschermende kleur. Probeer het maar eens!


Ineke

2

deel deze tip

Tip 39 - Leer je gebruiksaanwijzing en zet het om naar een kracht

Hoog gevoelig, een prachtige eigenschap!
Focus op leren kennen van jouw gebruiksaanwijzing en leer je hoog gevoeligheid omzetten naar een kracht.

Inlevingsvermogen, empathie, kwetsbaarheid, intens kunnen ervaren, leven en voelen.
Gericht zijn op samenwerking en insluiten. Kunnen genieten van details en het grotere geheel kunnen ervaren.

Weet wat je bezit en hoe je het tot bloei kunt laten komen. Een innerlijk rijk, invoelend en passievol leven staat te wachten.

Selma

2

deel deze tip

Tip 40 - Leer je hooggevoeligheid te omarmen

Hoe mooi is het, om je hooggevoeligheid -zoals ze dat zo mooi zeggen- te leren 'omarmen'.

Psychiater Dirk de Wachter zei in een interview op Radio 1 in De wereld vandaag: "De ongevoeligheid van de wereld is een groter probleem."

Touché


2

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 41 - Onderscheid jouw energie van dat van de ander

Wanneer je hooggevoelig bent is het belangrijk om jouw energie te onderscheiden van dat van de ander. Wat is van mij? En wat is van 'jou".

Hierdoor kun je beter bij jezelf blijven en wordt je minder "overvallen" door, vaak negatieve, emoties van anderen. Graag begeleid ik je in dit proces. Zo kun je je gevoeligheid positief (voor jezelf) gaan inzetten in plaats van dat je er last van hebt.


2

deel deze tip

Tip 42 - Zet een comfortabel symbool om je heen

Je eigen ruimte/energie om je heen voelt alleen comfortabel als je ook iets '' 'comfortabels' om jezelf heen 'zet.

Kies dus een symbool waarbij je je comfortabel voelt om dat de hele dag om je heen te hebben.

Bijvoorbeeld een ‘stolp’ over jezelf heen trekken of in een ‘zak’ stappen en boven je hoofd dichtknopen. Het gaat om bewustwording.

Ben je vergeten om jezelf af te schermen, trek jezelf terug op het toilet en doe het alsnog.


2

deel deze tip

Tip 43 - Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid komt voor bij zowel introverte als extraverte mensen. De laatste groep wordt dikwijls over het hoofd gezien. Ben jij een extraverte HSP-er? Lees erover in Voluit leven met hooggevoeligheid van Susan Marletta Hart.


2

deel deze tip

Tip 44 - Een experiment: Verliefd... op jezelf

Vaak is het met het verhoogde empathie en gevoel zo, dat er veel 'binnenkomt' van anderen: een blik, een intonatie, een houding. Je voelt wat er wordt bedoeld maar wat niet wordt gezegd. En meestal voel je het goed aan. En het is onmogelijk om zoiets 'gewoon niet te doen.'

Wat gemakkelijker is, is de energie bijsturen.
Stel je eens voor dat je je empathie net zo verhoogd is naar jezelf, je precies aanvoelt wat je zelf nodig hebt, je net zo zou 'in-tunen' op jezelf... dan wordt het gemakkelijker om je grenzen te voelen, te benoemen, aan te houden. Het wordt gemakkelijker om te benoemen wat je wilt (en niet alleen wat je nodig hebt).

Dus bij deze een experiment:
Stel je voor dat precies jij degene bent die je liefhebt - met heel je hart.
Hoe loop je dan, wat draag je, hoe kijk je jezelf recht en liefdevol in de spiegel, en kun je bedenken waar je jezelf vandaag gelukkig mee zou maken?

Op deze manier ga je jezelf 'voeden' met liefde, met aandacht, met energie. En voel je eerder dat je weer even stilte nodig hebt. En dat allemaal samen maakt het gemakkelijker om om te gaan met de energie van anderen.

Michelle

2

deel deze tip

Tip 45 - Aandacht op jezelf richten

Aandacht op jezelf richten

Als je hoog gevoelig bent kan het zijn dat je aandacht gemakkelijk bij de gevoelens van anderen zijn. Jij voelt nu eenmaal hoe een ander zich voelt ook als hij of zich zich anders voordoet.

Nu kan het zijn dat jij de spanning of de emotie van de ander overneemt. Dat je geneigd bent om mee te kleuren.
Omdat jij je dan vervelend voelt ga je van alles doen om de ander zich goed te laten voelen ( in de hoop dat jouw spanning dan afneemt)

Echter dit kan veel energie kosten.

Als je dit opmerkt krijg je keuze mogelijkheden. Je kunt jezelf dan de vraag stellen wat kan ik nu zelf doen om mij beter te voelen.

Dat kan zijn even afstand nemen, je focus verleggen naar wat je aan het doen bent. Hiermee neem jij verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw gevoelens, daarmee nodig je de ander indirect uit hetzelfde te doen.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 46 - Hoog gevoeligheid kan samen hangen met PTSS

Hoog gevoeligheid kan samen hangen met PTSS. Als je vaak getriggerd wordt en je in een vecht-, vlucht-, hulproep-, of bevries respons schier, activeert je sympathische zenuwstelsel.

Een van de kenmerken hiervan is dat je zintuigen op scherp komen te staan. Dit is logisch, want bij (reëel) gevaar is het heel nuttig heel veel aandacht te hebben voor wat je in je omgeving waarneemt zodat je snel de bron van het gevaar kunt ontdekken.

Je bent in deze staat van zijn, dus geactiveerd (stress hormonen) en je zintuigen zijn extra gevoelig. Alle prikkels die je binnen krijgt zorgen voor nog meer stress. Dit is dus geen gezonde situatie. Bij hoog gevoeligheid kun je dus onderzoeken of trauma therapie je kan helpen om te leren jezelf tot rust te brengen en minder gevoelig te worden voor triggers zodat je zintuigen minder steeds op scherp staan.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 47 - balans

als je hooggevoelig bent, is het belangrijk structureel aandacht te besteden aan balans in je agenda en werkzaamheden. Plan voldoende tijd in voor herstel, momenten waarvan je merkt die je opladen.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 48 - Leer je eigen energie te beheren

Er zijn eenvoudige manieren om jouw energie te leren beheren. Je leert loslaten wat niet van jou is of wat jou niet langer dient en raakt hiermee direct een stuk overprikkeling kwijt. Dat brengt rust en het brengt je meer bij jezelf. Ook kun je jezelf leren opladen met energie.
Als je dagelijks deze oefeningen doet, dan merk je al snel veel verschil en het mooie is dat je het zelf kunt doen!

Laat je op weg helpen door een therapeut die hier ervaring mee heeft en samen met jou kijkt welke oefening bij jou past.


2

deel deze tip

Tip 49 - Richt je op iets stabiels

Voel je je overprikkeld? Maak je hoofd overuren?
Richt je aandacht eens op het contact dat je billen met de stoel maakt. Adem heel bewust 4 tellen naar het contact met je billen op de stoel.
Merk op dat dat stabiel voelt.
Door je op iets 'stabiels' te richten, iets wat stevig voelt, zal je merken dat het wat rustiger in je zelf wordt. Je voelt weer het contact met je lichaam, en het moment, en de stoel. Hiermee geef je je brein een signaal dat het veilig is, stabiel, rustig. Probeer het eens uit.


2

deel deze tip

Tip 50 - Geniet van je alleen-tijd!

Als HSP-er heb je de neiging om te versmelten met je omgeving. Alleen zijn / alleen-tijd doorbrengen, is daarom essentieel. Vooral ook als je een relatie hebt. Dit liefdevol uitleggen, zorgt er voor dat de ander het niet persoonlijk hoeft te nemen. Geniet van je alleen-tijd!


2

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 51 - Herken je dit?

Je hebt een afspraak gehad en als je naar huis gaat, voel je je wat down. Je kan het niet verklaren, want je voelt je verder goed, het gaat je goed en je vond het leuk. Herken je dit?

Als je terugdenkt, realiseer je je dat de ander zich wat down voelde, over iets wat helemaal niet met jou te maken heeft. Als HSP kan je zo goed mee voelen met de ander, dat het af en toe wat verwarrend kan zijn. Wat is van jou en wat is van de ander?

Heel belangrijk om dat te leren herkennen en daarmee om te leren gaan.
Meer weten?

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 52 - Stap voor stap

Overprikkeling ligt altijd ergens op de loer. Vaak ook, omdat je teveel van jezelf eist. Knip dat wat je wilt doen in stukken en pak ze stap voor stap aan. Wees dan bezig met de stappen en niet met hoe je het allemaal ooit gedaan gaat krijgen. Beloon jezelf als je een stap afgerond hebt, al is het maar met een compliment naar jezelf.

Succes.


2

deel deze tip

Tip 53 - Emotionele intensiteit is de brandstof voor levensplezier

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat intense emoties een onderdeel kunnen zijn van hoogbegaafdheid. De uiting van intense gevoelens wordt vaak gezien als een teken van emotionele instabiliteit in plaats van als een aanwijzing van een rijk innerlijk leven. De traditionele westerse benadering ziet emoties en intellect als separate en tegenstrijdige entiteiten. Er bestaat echter een onlosmakelijke link tussen emoties en intellect en – gecombineerd – hebben ze een diepgaand effect op hoogbegaafde mensen. Emotionele intensiteit is de brandstof voor levensplezier, passie voor leren, enthousiasme voor expressie van datgene waar men goed in is en motivatie om iets te bereiken.



2

deel deze tip

Tip 54 - Intense emoties en HB

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat intense emoties een onderdeel kunnen zijn van hoogbegaafdheid. De uiting van intense gevoelens wordt vaak gezien als een teken van emotionele instabiliteit in plaats van als een aanwijzing van een rijk innerlijk leven. De traditionele westerse benadering ziet emoties en intellect als separate en tegenstrijdige entiteiten. Er bestaat echter een onlosmakelijke link tussen emoties en intellect en – gecombineerd – hebben ze een diepgaand effect op hoogbegaafde mensen. Emotionele intensiteit is de brandstof voor levensplezier, passie voor leren, enthousiasme voor expressie van datgene waar men goed in is en motivatie om iets te bereiken.


2

deel deze tip

Tip 55 - Hoe zelf-zorg er eigenlijk uitziet

De volgende punten helpen om voor jezelf te zorgen! Mij helpt het enorm:
-> 'Nee' zeggen, je grenzen stellen en handhaven;
-> Discipline beoefenen (dagelijkse rituelen, beloften aan jezelf);
-> Al je gevoelens omarmen zonder ze te beoordelen;
-> Oude patronen loslaten & ruimte maken voor wie je op dit moment bent;
-> Je angsten onder ogen durven komen.

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 56 - Compact maken

Je herkend het vast wel: je staat erg open en er komt veel binnen. Dat kan soms teveel worden. Alle emoties van anderen waardoor je moe word, zoals licht in je hoofd, hoofdpijn of gestresst.

Met een eenvoudige visualisatie/ oefening kun je zorgen dat dit minder wordt en je wat meer rust en balans krijgt: visualiseer dat je iets over je heen trekt, als een soort hoeslaken bijvoorbeeld. Je trekt het over je hoofd, langs je schouders, lijf en benen, tot helemaal onderaan bij je voeten. Een soort cocon van energie.

Dit noem je compact maken. Probeer maar!

Mascha

2

deel deze tip

Tip 57 - Hooggevoeligheid en zelfvertrouwen

Hooggevoeligheid kan impact hebben op zelfvertrouwen.
HSP-ers ervaren vaak nauwelijks een filter tussen de omgeving en zichzelf. Het zelfbeeld staat dan onder invloed van de omgeving.
Helder krijgen wie je zelf bent en wat je belangrijk vindt helpt bij het filteren van wat bij jou hoort en wat bij de ander.

Vragen die je bij je gedachten, gevoelens en gedrag kunt stellen:
- Hoe zou degene die dicht bij mij staat deze gedachte beoordelen?
- Welke niet realistische overtuiging schuilt er achter deze gedachte?
- Was ik voor de gebeurtenis in een heel andere stemming dan na de
gebeurtenis?
- Gaat het om een herinnering van gevoelens bij een eerdere gebeurtenis?
- Gaat het om meevoelen met de ander?
- Past wat ik vervolgens deed bij wie ik wil zijn?
- Welk gedrag komt voort uit niet realistische gedachten of gevoelens die
niet van mij zijn?


Marly

2

deel deze tip

Tip 58 - Trek je regelmatig even terug om te landen

Als je gevoelig bent voor prikkels kan het helpen om voor je de drukte van je werk, een feest of je gezin ingaat eerst even bij jezelf aan te komen. Ook als je je midden in de drukte bevindt is er altijd wel een manier om even tot rust te komen.
Blijf net iets langer in de auto zitten of treuzel wat langer bij het op slot doen van je fiets. Voel even de grond onder je voeten, het stuur van de auto, de sleutel in je handen volg met aandacht hoe je in- en weer uitademt. Je kunt (bijna) altijd en overal een paar minuutjes voor jezelf pakken. Als het onmogelijk lijkt om de drukte te ontwijken, kun je altijd nog koffie gaan halen of de WC opzoeken. Als je weer een beetje tot jezelf bent gekomen, sta dan stil bij wat je nu wilt gaan doen. kijk dan eens bewust om je heen, merk de omgevingsgeluiden op en richt je weer naar buiten.



2

deel deze tip

Tip 59 - Boekentip

Boekentip: Prikkels bijten niet! Van Saskia Klaaysen
Nieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen. Prikkels bijten niet! brengt uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden over hoogsensitiviteit en de vier extra eigenschappen van hoogsensitieve HSS. De verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS komen uitgebreid aan bod. Prikkels bijten niet! geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer.


2

deel deze tip

Tip 60 - Woordspin

Maak een woordspin. Zet je eigen naam in het midden van een A4. Teken er een rondje om met een kleur die je mooi vindt. Zet er nu 10 dingen van jezelf op waar je trots op bent en verbind deze met de cirkel om je naam. Hoe belangrijker deze eigenschap/ kenmerk/ kwaliteit, hoe dichterbij je deze bij je naam zet. Schrijf minimaal 10 dingen op. Eventueel kun je er nog dingen bij kleuren of tekenen en de woordspin ophangen op een plek waar je dagelijks komt. Bijvoorbeeld in de badkamer naast de spiegel of aan de binnenkant van je kledingkast.

Anoniem

2

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 61 - Playfulness

Hoogsensitieve personen hebben vaak snel last van gevoelens van onveiligheid en hebben de neiging het leven erg serieus te nemen. Spelen is een veilige manier om je masker te kunnen laten vallen en ook wat meer ontspannen en minder serieus in het leven te staan. Waardoor je minder stress ervaart. En energie en passie terug brengt. Spelen gaat voorbij goed of fout. Als het in het spel anders loopt dan verwacht, is dit een mogelijkheid om van te leren of een andere kant op te gaan.

Denk eens na over wat je als kind graag deed. Hoe je helemaal op kon gaan in het moment en in het spel. Hoe je flow ervaarde. Hoe zou je daar nu nog gebruik van kunnen maken? Was je iemand die graag danste, rolschaatste, puzzelde? Maak hier weer eens tijd voor en laat de flow stromen.....


2

deel deze tip

Tip 62 - Stop, haal adem en geniet!

Herken je een opgejaagd en rusteloos gevoel als gevolg van overprikkeling? Bijvoorbeeld het verhaal van een bekende beïnvloed je eigen stemming Of je moet teveel dingen in een korte tijd doen en je voelt dat de spanning in je lijf toeneemt. Of...

Stop - stop letterlijk even waar je mee bezig bent. Als dit bijvoorbeeld niet kan omdat je in gezelschap zit kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om even naar het toilet te gaan of een ruimte op te zoeken dat je alleen bent.

Haal adem- Focus je op je ademhaling. Vaak als je spanning of overprikkeling ervaart zit je ademhaling hoog. Doe een aantal buik ademhalingsoefeningen.

Geniet- Bedenk wat wel goed gaat en waar je op dat moment dankbaar voor bent. Mijn ervaring is dat je altijd iets hebt wat je kunt opnoemen om dankbaar voor te zijn. Het kan iets heel kleins zijn.

Deze drie elementen kunnen ervoor zorgen dat je niet teveel wordt meegezogen in alles wat er op je afkomt, maar een contact moment hebt met jezelf om vandaaruit de regie te nemen hoe je ermee om wilt gaan.


2

deel deze tip

Tip 63 - HSP en je gedachten

Als HSP is het vaak lastig om "trouw" de blijven aan je gedachten.
met name omdat het gevoel, vaak heerst.
Het gevoel kan soms overweldigend zijn, dat het volgen van je gedachten niet echt haalbaar meer is.
Dan kan R.E.T helpend zijn. Rationaal emotie Therapie.
Daarmee krijg je inzicht, hoe gedachten en gevoelens elkaar snel en veelvuldig opvolgen en hoe dat je gedrag en dus ook de gevolgen beïnvloed.
Juist met R.E.T kun geven wat afstand nemen van je gevoel en de helpende gedachten, wat sterker maken.


2

deel deze tip

Tip 64 - Richt je aandacht bewust op je eigen energie(veld)

Als je merkt dat niet goed in je eigen energie kunt blijven (bijv. door teveel prikkels), herinner jezelf er dan aan dat JIJ de BAAS bent over jouw energie(veld). Richt je aandacht heel bewust op jezelf en op je eigen energie(veld). Zet je voeten stevig op de grond en adem rustig naar je buik.


2

deel deze tip

Tip 65 - Je hoeft niet alles op te lossen

Als je verhoogd sensitief bent, voel je ook snel situaties aan. Als je daarbij ook een pleaser of een helper in je hebt, heb je waarschijnlijk snel de neiging een oplossing te bedenken. Soms voor de ander, soms ook voor je zelf om de harmonie te herstellen.
Bedenk je dat als het niet van jou is, dat je er ook niet iets mee hoeft. Sterker nog, door iets voor een ander op te lossen onthoudt je de ander hier iets van te leren.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 66 - Neem de tijd om prikkels en gevoelens te verwerken

Als je hooggevoelig bent, komen prikkels en gevoelens (van anderen en jezelf) meer binnen dan bij anderen.
Een tip is om de tijd te nemen om deze prikkels en gevoelens te verwerken. Bouw tijd in na een feestje, afspraak met vrienden of andere sociale activiteit om tot rust te komen en te 'ontprikkelen'.
Zet bijvoorbeeld je telefoon en tv uit en probeer om te ontspannen. Een rustig achtergrondmuziekje kan ook fijn zijn.
Als gevoelens van anderen of jezelf je overspoelen, kan een lange wandeling ook goed helpen om tot rust te komen en te aarden.


2

deel deze tip

Tip 67 - Denkbeeldige muur tussen jou en de ander

Als hooggevoelig persoon, kan het extra lastig zijn om de energie van de ander bij die ander te laten. Voordat je het weet, pak je de stemming of emotie van die ander zelf op en heb je daar last van.
Wat hierbij kan helpen, is om je in te beelden, dat er zich een denkbeeldige muur bevindt tussen jou en die ander. Je kunt de muur een kleur geven, om de scheiding tussen jou en die ander in te beelden.
Ook kun je, als je behoefte hebt aan een hele duidelijke grens tussen jou en de ander, je voorstellen dat er een stenen muur tussen jullie in staat. De energie en emotie van de ander, mag je via de muur naar de ander terugkaatsen. Het kan helpen om daarbij in jezelf te zeggen: Alle energie die niet bij mij hoort, geef ik nu terug aan de ander bij wie het hoort.
Veel succes!


2

deel deze tip

Tip 68 - Belichamen

Wanneer er veel prikkels op je afkomen en je veel te verwerken krijgt, kan je een gevoel van overprikkeling ervaren.
Als je hoog gevoelig bent, dan komt er bij jou veel meer informatie binnen dan bij een ander. Je hoort niet alleen de inhoud van wat iemand zegt bijvoorbeeld maar bent je ook heel erg bewust van de non-verbale communicatie en wat hier voelbaar is (bij de ander of bij jou).
Wanneer je overprikkelt bent, voelt de hoeveelheid aan prikkels niet meer veilig aan. Je zenuwstelsel geeft dan ook signalen af die je onrustig laten voelen. Je verliest op deze momenten ook vaak het contact met - de stevigheid van - je lichaam.

Tip: wanneer je in geval van overprikkeling je aandacht naar je lichaam brengt kan dit je helpen weer naar meer ontspanning te gaan. Je kan bijvoorbeeld je aandacht brengen naar je voeten en het contact met de grond/ de aarde. Eventueel speel je wat met je lichaamsgewicht (naar voren/achteren/opzij) als je staat. Je kan je ook inbeelden dat je verschillende lichaamsdelen (zoals je voeten) "vult" met aandacht. Hierdoor ben jij (spreekwoordelijk) meer in je lichaam waardoor de prikkels van buitenaf minder ruimte krijgen.


2

deel deze tip

Tip 69 - Gezond leven en eten belangrijk bij HSP

Gezond leven en eten belangrijk bij HSP.


Als cliënten met HSP (hoog sensitiviteit) zich aanmelden, neem ik als eerste stap voeding en levenswijze door. Regelmatig valt op dat cliënt niet goed voor zichzelf zorgt waardoor HSP kwaliteiten, onhanteerbare klachten worden.

 

Regelmaat in leven zoals op tijd naar bed en opstaan, regelmatig je rustpunten nemen op de dag en op vaste tijden gezonde voeding eten die borg staat voor alle vitaminen mineralen brengt vaak rust in het klachtenpatroon.

 

Ander belangrijk aandachtspunt betreft het gebruik van drugs. Soft drugs (blowen) of het gebruik van andere middelen zoals XTC, paddo's of andere middelen zijn voor elke HSP'er schadelijk. Als de rook om het hoofd verdwenen is wordt de sensitiviteit hoger en moeilijker te hanteren.

 

Voor elke HSP'er geldt dan ook de tip: neem je leven in praktische zin eens onder de loep. Eet gezond, slaap genoeg maar niet teveel, neem voldoende lichaamsbeweging en indien voor jou van toepassing: stop met het gebruik van geestverruimende middelen.

 

Als er dan nog klachten zijn waar je mee worstelt verwijst dat vaak naar dieper gelegen problematiek waarbij Gestalt psychotherapie mooie kansen biedt. Heb je moeite met het op een gezonde manier inrichten van je leven, denk dan eens aan life coaching.



1

deel deze tip

Tip 70 - Druppels Juniperus communis bij stralingsbronnen

Deze tip is voor mensen die hoogsensitief zijn of voor mensen die hooggevoelig zijn en hierbij ook gevoelig zijn geworden voor straling.

Er is een middel op de markt van de Spagyriek apotheek.

Juniperus communis beschermt tegen alle vormen van straling!

Een van de interessante onderwerpen die Naidu Gopalsamy behandelde tijdens het seminar in juni, was de essence Juniperus communis. De essence blijkt bescherming te bieden tegen alle (!) vormen van straling.

 

Enkele voorbeelden van stralingsbronnen zijn: elektrosmog, mobiele telefoons, Wifi, zendmasten, hoogspanningskabels, magnetrons, inductieovens, vliegtuigen, medische onderzoeksmethoden, radiotherapie en aardstralen.

Ga hiervoor als volgt te werk: Breng 21 druppels Juniperus communis aan op een pleister en plak deze voor de nacht op het sacrum (heiligbeen). De volgende ochtend kun je de pleister verwijderen. Je bent dan gedurende 6 weken beschermd, aldus Naidu Gopalsamy. Desgewenst kun je de pleister ook vaker aanbrengen, bijvoorbeeld als je zeer gevoelig voor de invloed van straling bent.

Naast alle mogelijke oefeningen die je kunt doen om jezelf te beschermen bij hooggevoeligheid kan dit een mooie aanvulling zijn. Je kan contact opnemen met de Spagyriek apotheek.


Désirée

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 71 - Zie hooggevoeligheid als iets extra's

Mijn ervaring is dat mensen hooggevoeligheid als last of soms als een zware rugzak voelen, zien in hun leven.

Dit hoeft zeker niet te zijn. Zie het als iets extra’s wat jou de mogelijkheid bied om mooie dingen te beleven, te bemerken, te zien in je leven.

Het is de bedoeling deze kwaliteiten te benutten in welke situatie dan ook en als kracht te gaan voelen, merken en zien. Dit kan op verschillende manieren en welke weg voor jou is weggelegd kan samen met jou ontdekt worden in een uitdagend avontuur.

Zodat het beste uit jou als mens zichtbaar en voelbaar wordt voor anderen en natuurlijk voor je zelf.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 72 - Aandacht voor hooggevoeligheid met hoogbegaafdheid

Vaak zie je bij hoogbegaafde mensen een hooggevoeligheid.

Het interpreteren en opnemen van bepaalde literatuur, stof is a peace of cake voor deze mensen. Alleen hoe dit in het werkelijke leven in te passen cq. hiermee om te gaan kan voor deze mensen lastig of zeer moeilijk zijn.

Dit kan doordat de sociale vaardigheid en/of weerbaarheid bij hen in verhouding tot het hoogbegaafd zijn qua leren, opnemen meer moeite kost of als lastig wordt ervaren.

Het is een dubbele extra kwaliteit die aandacht vereist om er mee om te gaan.

Het kan iets moois geven als je deze kwalitatieve krachten zoals ik ze noem, kan bundelen van veerkracht tot superkracht. De route die bij jou past is om dit te ontdekken te integreren is heel waardevol.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 73 - Masseer zachtjes de kootjes van je vingers

Hooggevoeligheid gaat veel verder dan een groetere prikkelgevoeligheid. Het is een kracht. Je hebt meer spiegelneuronen en meer verbindingen in je hersenen.

 

Dat geeft mogelijkheden maar kán ook met zich meenemen dat je wel erg veel oppikt uit je omgeving. Als je dan last hebt van té veel prikkels massseer eens zachtjes de kootjes van je vingers, Dat geeft ontspaning in je lichaam.

 

Bij kinderen (en volwassenen) kan het ook helpen om even met de vingersnagels stevig, maar niet té hard, over je rug te wrijven van boven naar beneden een tijdje.


Janneke

1

deel deze tip

Tip 74 - Een therapeut die ervaring heeft met HSP

Misschien heb je net ontdekt of het vermoeden dat je hooggevoelig bent. De herkenning en erkenning kan al een hele opluchting zijn. Je bent geen ‘aansteller’ wat je misschien vaak te horen kreeg.

 

Het weten dat je hooggevoelig bent is één ding, hoe je er mee om leert gaan is een tweede. Er zijn veel goede tips te vinden maar uit ervaring weet ik dat je het meeste hebt aan een therapeut die ervaring heeft met HSP.

 

Zoek vooral een therapeut waar je je goed bij voelt!



1

deel deze tip

Tip 75 - Voel je eigen behoeftes en neem ze serieus

HSP’ers voelen vaak goed aan wat de ander nodig heeft. Goed gebruikt is dat een enorm talent.

De keerzijde is dat wie te veel is afgestemd op de ander, niet meer voelt wat hij zelf nodig heeft.

In mijn praktijk merk ik vaak dat de eigen behoeftes niet serieus worden genomen of soms zelfs niet eens gevoeld worden.

Wie daar balans in weet te vinden, wordt een evenwichtig mens die goed zorgt voor zichzelf en tegelijkertijd ook oog heeft voor de ander.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 76 - Leer je te beschermen

Neem de tijd om eens goed na te gaan waar jou valkuil ligt waar energie in weg lekt.

Ga samen met een therapeut op zoek naar mogelijkheden om jouw energie zoveel mogelijk bij jezelf te houden.

Hooggevoelige mensen laten zich snel leegtrekken. Sluit je af voor negatieve invloeden, leer je te beschermen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 77 - Neem je lichaamssignalen serieus en handel daarnaar

Hooggevoeligheid kan lastig zijn. Je bent extra gevoelig voor de buitenwereld, dus prikkels van buitenaf komen gemakkelijker binnen.

Tegelijkertijd ben je door je hooggevoeligheid ook beter dan een niet hooggevoelige in staat om te registreren wat er in je binnenwereld gebeurt.

Wees alert op je lichaamssignalen, neem deze serieus en handel daarnaar: Als je voelt dat je onrustig wordt, weet (en accepteer van jezelf!) dat je snel overprikkeld raakt en neem je rust.


1

deel deze tip

Tip 78 - Breng in kaart wat jouw moeilijke momenten zijn

Breng in kaart wat jouw moeilijke momenten zijn.

Wanneer heb jij het meeste last van je gevoeligheid?

En dan, wat kun jij doen om die situatie gemakkelijker voor jezelf te maken? Het kan zijn dat je bv dat je de duur van een feestje verkort, door later te komen of eerder weg te gaan.

Door naar die momenten te kijken en wat jij kunt doen voor jezelf leer je beter je eigen grenzen te bewaken.



1

deel deze tip

Tip 79 - Mindvalley Masterclasses

Check eens de internet site van Mindvalley Masterclasses. allerlei gratis super bruikbare masterclasses om zelf te werken aan jouw geluk en gezondheid!


1

deel deze tip

Tip 80 - Leer de voordelen van hoogsensitiviteit benutten

HSP, Hooggevoelig?
Hooggevoelig zijn is niet hetzelfde als lichtgeraakt, kwetsbaar of introvert zijn. Dat wordt helaas nogal eens door elkaar gehaald. Echt hoogsensitieve personen kunnen ook juist erg assertief, krachtig of extravert zijn.

Hoogsensitiviteit betekent alleen dat je veel meer informatie binnenkrijgt van je omgeving, dan een gemiddeld persoon. Dat kunnen indrukken zijn of gevoelens van anderen, sfeer, etc.

Het kan een enorme kracht zijn, want het geeft je extra informatie. In vele beroepen heb je hierdoor een voorsprong. Maar het kan ook uitputtend zijn.

Doordat jouw hersens misschien wel twee keer zo hard werken om al die indrukken te verwerken, ben je sneller moe dan een ander. Hoogsensitiviteit vermomt zich dan ook nog wel eens als (chronische) vermoeidheid.

In therapie kun je leren hoe je dit meer kunt sturen op een manier die bij jou past, jou wat rust geeft. En hoe je dus vooral de voordelen van hoogsensitiviteit kunt benutten!

Anoniem

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 81 - Jezelf gronden

Jezelf gronden

Goed gegrond zijn betekent dat je helemaal aanwezig bent in je lichaam en verbonden bent met de aarde.

Er zijn verschillende manieren om jezelf te gronden bv via lichaamswerk, meditatie en visualisatie. Gronding helpt je om temidden van alle prikkels contact te houden met jezelf.


1

deel deze tip

Tip 82 - Bewust worden van je eigen ruimte

Bewust worden van je eigen ruimte.

Veel mensen in deze tijd zijn (hoog-) gevoelig.
In potentie is hooggevoeligheid in iedereen aanwezig. Niet iedereen echter laat het toe, waardoor we elkaar niet waarderen in die mooie gave.
Voor mensen wiens hooggevoeligheid erg op de voorgrond is, kan de wereld overkomen als een hard werkterrein vol onbegrip. Je hebt het gevoel alsof je constant alert moet zijn en voelt je regelmatig onbeschermd en alleen.

Voor hooggevoelige mensen is het daarom van groot belang, om je eigen stille ruimte te leren kennen en daar veiligheid te voelen.

Volg een aantal sessies met een ervaren therapeut zodat je jezelf beter begrijpt en beter kunt beschermen.

Michiel

1

deel deze tip

Tip 83 - Wat betekend hoog gevoeligheid voor jou!

Hoog-gevoeligheid is een woord wat vandaag de dag veel wordt gebruikt. Er is van alles te lezen op internet en we zien allemaal minder of meer punten waarin we onszelf kunnen vinden. Dat lucht misschien wat op, maar wat dat nu voor jezelf inhoudt is nog onbekend.

Maar wat zijn nu de triggers van jou en waarop reageer jij nu zo met alle zintuigen, waardoor je zo van slag kunt geraken?

Door met behulp een dieptepsycholoog naar jezelf te kijken zal je stap voor stap meer inzicht krijgen wat hoog-gevoeligheid nu werkelijk voor jou betekend. Hierdoor zal je meer rust en stabiliteit gaan ervaren in jezelf en makkelijker de veranderingen van de dag om kunnen gaan.


1

deel deze tip

Tip 84 - Zet een vrolijk liedje op in je hoofd

Negatieve gedachtes

Jouw, vaak automatische, gedachtes sturen jouw gevoel en gedrag. Als ze positief zijn, helpen ze je. Maar zijn ze negatief, en onrealistisch, wat je zelf diep van binnen vaak wel weet, dan houden ze je tegen.

Zet dan een vrolijk liedje op in je hoofd of ga fluiten of zingen.

Je zult merken dat jij je beter gaat voelen en daardoor de dingen gaat doen en stappen zet.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 85 - De sociale vraag van hoog gevoeligheid

Ben je ‘erg of hoog’ gevoelig, ook wel hypersensitief genoemd, dan kun je daar veel last van hebben. Je staat meer open dan de gemiddelde ander, er komt veel bij je binnen.

Dit kan je uit balans brengen, het kost bovendien extra tijd om prikkels/indrukken te verwerken. Situaties kunnen hierdoor zo onprettig worden dat je ze gaat mijden.

Enerzijds heeft onze drukke wereld deze hele gevoelige mensen hard nodig omdat ze ‘de kanarie in de kolenmijn’ zijn: ze maken ons duidelijk dat we onder teveel (prikkel)druk leven.

Aan de andere kant willen veel mensen dat liever niet weten omdat we tegelijkertijd prikkelverslaafd zijn. Hierdoor worden gevoelige mensen soms als ‘lastig’ weggezet.

Zodoende is niet alleen het omgaan met hoog gevoeligheid zelf een vraagstuk. Er is ook een sociale vraag: hoe raak ik niet in een isolement? Die vraag is heel belangrijk, want als je veel binnen krijgt en dús veel te verwerken hebt, is contact met mensen die naar jou luisteren, je steunen en je begrijpen juist van levensbelang.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 86 - De kracht van hooggevoeligheid

Vergeet niet dat hooggevoeligheid ook veel voordelen heeft: jij voelt goed aan wat er nodig is in een bepaalde situatie, doorziet mensen sneller en voelt aan of iemand eerlijk tegen je is of niet. Maak hier bewust gebruik van in jouw dagelijks leven.


1

deel deze tip

Tip 87 - Down to earth boek over hoogsensitiviteit

Voor wie 'down to earth' informatie wil hebben over hoogsensitiviteit en er praktisch mee aan de slag wil gaan, is dit boek een aanrader:
Elke van Hoof: Eerste hulp bij hoogsensitiviteit


1

deel deze tip

Tip 88 - HSP is een gave

HSP is een gave, probeer dat ook zo te zien. Je bent gevoelig voor sfeer en dat kan lastig zijn, daarvoor kan je samen met een coach bekijken wat voor jou werkt, waardoor je meer in je kracht komt te staan. De focus komt te liggen op je kunnen en minder op de valkuil van HSP. Dat jij alles zo haarfijn aanvoelt is niet voor niets, je mag er alleen mee om leren gaan

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 89 - Grenzen goed bewaken

Als hooggevoelige is het belangrijk om je eigen grenzen goed te bewaken.
Wen jezelf er aan om als standaard antwoord te geven: "Ik denk er even over na" of: "Stuur je me een mail daarover? Dan kom ik erop terug".


1

deel deze tip

Tip 90 - Drie winstpunten of anders niet

Als hooggevoelige is het belangrijk om je grenzen te bewaken. Als je weer eens aan een klus gaat beginnen, waar je meteen al een beetje buikpijn van krijgt, vraag je dan af: Is het nodig, dat ik hiermee aan de slag ga? Is dit wel mijn verantwoordelijkheid? Als het je niet lukt om drie winstpunten voor jezelf eruit te halen, begin dan niet aan de klus.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 91 - Deel wat je nodig hebt

Deel wat je nodig hebt:

Soms is het lastig voor je opgeving om door te hebben wat er in jou hoofd gebeurt als je overprikkeld. Leg op een moment dat je niet al overprikkeld bent uit wat er met jou gebeurd als je overprikkeling hebt.
Probeer de dingen en momenten die jou overprikkelen te achterhalen. Bouw dan voor jezelf een moment in om te ont-prikkelen.

Hierbij mag je best van je omgeving vragen hier rekening mee te houden. Woon je bijv. in een groot gezin en weet je dat jij overprikkeld thuis komt na je werk. Vraag dan aan je huishouden of ze je na je werk even een half uur met rust laten. Zoek een plaats in huis waar je kan ontspannen (bijv. de slaapkamer of badkamer) en neem even een bewust terugtrek moment. Dan kan je er daarna weer zijn voor je huishouden.

Sarajayne

1

deel deze tip

Tip 92 - Lichaamsscan een aantal keer per dag

Wanneer je hooggevoelig bent kan je aan het eind van de dag erg vermoeid zijn, zonder precies te weten waar dit vandaan komt. Je had toch niks geks gedaan vandaag.. ? Jij en je omgeving denken dat het goed met je gaat. Zo ziet het er aan de buitenkant ook uit.

Het is mogelijk dat wanneer je een moment neemt om voor jezelf te onderzoeken hoe je er op dat moment bij zit er iets anders naar boven komt. Vandaar deze korte lichaamsscan om te kijken hoe het ECHT met je gaat en te ontdekken wat je nodig hebt om beter voor jezelf te zorgen.

Neem iedere dag een aantal momenten om je lichaam kort te scannen met de vraag hoe het ECHT met je gaat. Neem hiervoor een moment waarop je toch al even pauze hebt, zoals bijvoorbeeld op de wc, onder de douche, in bed of op andere momenten waarop je alleen bent. We hebben namelijk al genoeg te doen op een dag :)

Je brengt de focus van boven naar beneden langs je lichaam en scant op lichaamssignalen. Warmte, koude, druk, tintelingen, steken, kriebels, enz. zijn een voorbeeld van deze signalen. Je lichaam geeft op deze manier bijvoorbeeld een grens, gevoel, emotie of andere dingen aan.

Breng je aandacht en focus naar een plek die opvalt en aandacht trekt. Stel jezelf tegelijk de vraag hoe het ECHT met je gaat. Hoe je jezelf voelt en wat je bijvoorbeeld fijn zou vinden of nodig zou hebben op dit moment.

Ben hierbij nieuwsgierig naar jezelf en je onderzoek op dat moment.

Succes en ontdekkingsplezier!


1

deel deze tip

Tip 93 - Hou een deel van jouw aandacht bij jezelf

Als HSP-er, hou een deel van jouw aandacht bij jezelf, IN je lijf. Voel wat een gesprek of iemand met jou doet van binnen. Geef niet al je aandacht aan de ander. Dat is niet egoïstisch maar helpend. Je weet dan beter wat van jou en wat van de ander is. Wat jou raakt ook bij.


1

deel deze tip

Tip 94 - Het hoogsensitieve brein

loop jij tegen je eigen grenzen aan, begrijp je andere mensen niet, of heb jij het gevoel dat zij jou niet begrijpen? heb jij het gevoel dat jouw omgeving andere dingen van jou verwacht dan jij kunt geven? Lees het boek van Esther Bergsma eens, Het hoogsensitieve brein. ik denk dat je er veel aan kunt hebben. En loop je dan nog vast, ga dan naar een therapeut die jou kan helpen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 95 - Ik sta in het centrum van mijn ziel

Als je in je kracht staat als HSP-er is het niet nodig om jezelf af te schermen of te beschermen. Probeer het eens uit, door simpelweg te zeggen: "Ik sta in het centrum van mijn ziel. "
Voelt dit anders voor jou?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 96 - Omgaan met je hooggevoeligheid 1

Omgaan met je hooggevoeligheid 1:
Wees bewust dat je dit in je hebt, zie het als gave geen opgave.
Dit doe je door te leren luisteren naar je gevoel, écht luisteren, je gevoel is heel scherp, laat dit je kompas worden ipv je hoofd.


1

deel deze tip

Tip 97 - Omgaan met je hooggevoeligheid 2

Omgaan met je hooggevoeligheid 2:
Ga aan de slag met je overtuigingen, het is nl. niet waar! wat je denkt.
Stop met je te vergelijken, zet de ander niet boven jou, schat jezelf op waarde!



1

deel deze tip

Tip 98 - Herkenning kan al rust geven

Allereerst is kennis over en begrip hebben van hooggevoeligheid helpend. Hooggevoeligheid is een persoonskenmerk, waarbij de volgende drie items aan de orde zijn: diepe verwerking van prikkels, intense emoties en snelle overprikkeling.

De herkenning hiervan kan al rust geven: je bent niet gek of ziek, maar gevoelig.


1

deel deze tip

Tip 99 - Een herinneringsboekje met wat goed voor je is

Wanneer je jezelf aan het leren kennen bent, kan het helpen een boekje te maken met "regels" die goed voor jou zijn.

Een voorbeeld hiervan is: "Na een vergadering heb ik ruimte en tijd nodig om dit te verwerken; dus niet meteen weer aan het werk."

Het wordt een soort herinneringsboekje dat je erbij kunt pakken als je het even niet meer weet.


1

deel deze tip

Tip 100 - Breng je eigen belasting in kaart

Inzicht in lichamelijk, emotionele signalen en reacties kan je onderverdelen in gele, oranje en rode signalen. Een geel signaal kan zijn ik voel me een beetje moe of geïrriteerd, bij een rood signaal voel je je uitgeput. Als je gele signalen negeert kunnen ze overgaan tot rode signalen.

Door je eigen signalen in kaart te brengen en daarnaast de mogelijkheden die je hebt om prikkels om te buigen, krijg je meer regie en vrijheid in het omgaan met (over)belasting.

Wil je werken met het belastingmodel? Ik deel je er graag meer over.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 101 - Boekentip: HSP-hulpgidsen 1 - hulp bij overprikkeling

Boekje met praktische tips voor als je HSP bent. Wat kun je doen als je overprikkelt bent en je rust weer wilt pakken. Toegankelijk en prettig te lezen. Er is ook een deel 2.


-Eerste hulp bij overprikkeling-

Marga

1

deel deze tip

Tip 102 - Boekentip: HSP-hulpgidsen 2 - hulp bij overprikkeling

Deel 2 van deze hulpgids. Net als deel 1 een boekje met praktische tips voor als je HSP bent. Ik hou zelf erg van dit soort praktische boekjes met toepasbare tips. Hoe je van denken en emoties op een dwaalspoor kan komen en hoe je daar weer vanaf komt! HSP-hulpgidsen 2

Marga

1

deel deze tip

Tip 103 - Hoog gevoelig zijn heeft heel veel voordelen

Hoog gevoelig zijn heeft heel veel voordelen:
• Je hebt een rijk gevoelsleven, je kan intens genieten van een goed gezelschap, de
natuur, kunst, dieren & andere mensen
• Je bent intuïtief
• Je bent Creatief & ziet veel mogelijkheden. Je kan van niets iets maken, dingen met
elkaar verbinden waardoor er iets moois ontstaat. Je ziet vaak snel het grotere plaatje.
• Je kan je goed afstemmen op wat de ander nodig heeft
• Je kan heel erg veel liefde voelen
• Je kan aanvoelen hoe de stemming is, wat er nodig is

Waarom voelen dan toch veel mensen het als een last, en hebben ze de neiging om hoog gevoelig als een probleem te ervaren, soms zelfs zo erg dat gevoelens weggegeten. Of een andere ‘verslaving’ zoals hard werken, internet of wat dan ook als route nemen om met hun gevoel om te gaan. Of je gevoel weg rationaliseren, waardoor je veel in je hoofd zit, terwijl je
eigenlijk een gevoelsmens bent.

Dat heeft te maken met een aantal dingen, vandaag geef ik reden 1:

• Een blauwdruk die is afgestemd op de ander: als gevoelig mens heb je een blauwdruk die afgestemd is op de ánder. Je voelt altijd eerst hoe de ander zich voelt, wat er speelt, wat er nodig is, en voor je het weet, neem je de verantwoordelijkheid daarvoor. In plaats van dat je eerst voelt wat jíj nodig hebt, hoe dingen voor jou zijn, hoe je eerst voor jezelf zorgt. Zeg maar dat je eerst je eigen zuurstof kapje opzet, voor je voor de ander zorgt. Je moet echt opnieuw voor jezelf leren zorgen, zelf liefde, zelf
zorg leren toepassen. En pas dán kan je echt genieten van je empathische vermogen.


1

deel deze tip

Tip 104 - Het is van jou

Hoogsensitiviteit is een kwaliteit: je neemt de wereld om je heen op een andere manier waar. Steeds meer mensen en kinderen leren deze kwaliteit (h)erkennen en ervaren de waarde ervan voelen.

Wanneer je hierbij gericht bent op de buitenwereld kost dat veel energie. Vaak teveel. Grenzen vervagen en het onderscheid tussen mijn en dijn is zoek.

Het kan helpen je het volgende te realiseren:
Het is van jou.
Het is joúw kwaliteit, jouw bijzonderheid. Het is een gave.

En net als met iedere eigenschap is het handig te weten wanneer en hoe je deze inzet. Bewust zelf de 'baas' zijn over wie en wat er gebruik van mag maken.
Dit kan voorkomen dat je je overspoelt voelt door de wereld om je heen.


1

deel deze tip

Tip 105 - Ga de natuur in

De natuur is een bron van rust. Hoor de vogels en probeer de kleuren in je op te nemen. Haal eens diep adem. Het ritme wat je voelt in de natuur geeft ook rust in jouw systeem.
Inspanning en ontspanning. Inademen en uitademen.
Zorg dat je die balans zoekt, juist om te kunnen blijven uitdelen en te Leven.

Janneke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 106 - Omgaan met je hooggevoeligheid

Kijk waar en op welke situaties je leeg loopt en vermijd dit zoveel mogelijk of begrens het.
Vertel mensen die dicht bij jou staan hoe jij de dingen ervaart, zo kan er begrip ontstaan.



1

deel deze tip

Tip 107 - Maak lol!

Omgaan met je hooggevoeligheid:
Maak lol! Doe dingen waar jij blij van wordt, zo laad je weer op.
Zachte bewegingen of massages zijn fijn om je lijf weer te voelen.
Ga de natuur in, daar laad je af en ook weer op.


1

deel deze tip

Tip 108 - Je bent niet de enige!

Je bent niet de enige die hoogsensitief of hooggevoelig is. Zo'n 20 procent van de mensen schijnt dit te zijn dus grote kans dat er in jouw omgeving meer mensen te vinden zijn die op deze manier in het leven staan. Zoek elkaar op en vind steun bij elkaar, dat maakt het leven alvast een stukje makkelijker.


1

deel deze tip

Tip 109 - Wees je bewust van je talenten

Talenten van hoogsensitieve collega's worden vaak niet voldoende opgemerkt en zeker niet altijd op waarde geschat. Deze talenten zijn: inlevingsvermogen, sterke intuïtie, details waarnemen, weloverwogen beslissingen nemen, oog hebben voor het team en creatief denken.
Het is van belang om je zelf bewust te zijn van deze talenten en dat je je hierin gaat profileren.

Succes.


1

deel deze tip

Tip 110 - Onderzoek je prikkels met kleuren

Categoriseer prikkels in de kleuren geel (beetje prikkels), oranje (wat meer prikkels) en rood (ik raakt volledig overspoeld). Welke signalen geeft je lichaam en geest (welke gedachten)? En wat helpt je om weer te settelen bij de gele, oranje en rode categorie prikkels?

Door op deze manier te onderzoeken leer je om eerder en gepast te reageren in situaties waarin enige mate of veel prikkels zijn.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 111 - HSP, Misofonie en Hyperacusis

Mensen met HSP hebben een extreem gevoelig sensorisch systeem. Dit houdt in dat ze zeer gevoelig zijn voor beeld (licht/beweging), geluid, smaak, tast en/of reuk. Overgevoeligheid voor geluid wordt ook wel misofonie genoemd. Het is een focus op specifieke geluiden en geen fobie omdat angst niet voorop staat. Geluiden komen dan zo sterk binnen, dat het een gevoel van extreme walging, woede en/of verdriet kan oproepen. Niet alleen de geluiden maar ook de beweging kunnen je tot wanhoop drijven (misokinesie). Wanneer de geluiden pijn doen dan heet het Hyperacusis. Hyperacusis komt ook voor in combinatie met HSP. Dit is een overgevoeligheid / auditieve prikkel gevoeligheid op alle geluiden en geeft fysieke pijn.

Laat je checken door een kno arts of audiologisch centrum mbt hyperacusis. Middels een uitgebreid gehooronderzoek kan je dan uitzoeken wat er bij jou speelt en wat daarin helpend kan zijn.

Misofonie is goed te behandelen. Je leert er dan mee om te gaan. Het AMC heeft hier een groepsprogramma voor maar er zijn ook verschillende therapeuten die het behandelprotocol individueel met je kunnen doorlopen.
Ik heb al een aantal clienten hierin mogen ondersteunen en de ervaring leert dat het ze veel leert over het omgaan met de misofonie oa.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 112 - HSP en liefde

Veel HSP’ers komen op een latere leeftijd tot de ontdekking dat ze HSP’er zijn. Wat een invloed heeft het in de tussentijd gehad. Wat fijn om dan eindelijk te weten, dat het al die tijd heeft gelegen aan de hoog sensitiviteit. Het overprikkeld raken of zijn, krijgt ineens adem.

Wanneer wij mensen benoemen, herkennen en erkennen wat er is, maakt het plots ruimte voor wat er is. Wees lief voor jezelf.

Geef jezelf als HSP’er de ruimte. Na het afronden van een activiteit mag je op adem komen. Neem een aantal minuten te tijd om te ontspannen. Ga dan vanuit de ontspanning starten met een andere activiteit.

Zo blijf je in jouw eigen kracht. Daarin mag je dieper de liefde voor jezelf vinden. Dit houdt in het ontvangen en het geven.

Meer informatie over liefdevol HSP’er worden? Neem daarvoor contact met mij op of met een Mindfulness therapeut.


1

deel deze tip

Tip 113 - Empathie

Bij hoogsensitiviteit horen vaak de eigenschappen empathie en loyaliteit. Bijzondere kwaliteiten, waarbij je je goed kunt verplaatsen in de leefwereld en gevoelens van een ander. De valkuil hiervan is dat je het graag goed wil doen naar de ander en jezelf daarbij onvoldoende afgrenst.
Word je bewust van de mooie kwaliteiten en probeer je grenzen te zetten en te bewaken.

Jeanine

1

deel deze tip

Tip 114 - Luister met aandacht

In ons dagelijks leven hebben we vaak contact met andere mensen. Luister eens heel bewust naar wat iemand vertelt. Probeer oprecht geïnteresseerd te zijn en richt er je volledige aandacht op. Je gesprekspartner zal de aandacht voelen. Dit leidt tot betere gesprekken én betere relaties.

Jeanine

1

deel deze tip

Tip 115 - Stoplicht methode

Stoplicht methode

Sommige prikkels hebben weinig impact waarbij andere prikkels ons flink van slag maken. Breng je prikkels in kaart als de kleuren van een stoplicht: geel (beetje) oranje (veel) en rood (heel veel oftewel je zit in de overprikkeling). Iedere kleur verdient een eigen aanpak van wat voor jou helpt. Als in je rood zit kan jezelf afsluiten helpen, en als je in geel zit kan delen juist weer helpen. Hoe beweeg je van rond naar oranje en van oranje naar geel en van geel naar groen?

Deze aanpak biedt vele hoogsensitieve hulp door de helderheid en concreetheid. Ik begeleid je graag hierbij.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 116 - Voelen van de ruimte om je heen

Voelen van de ruimte om je heen

Deze oefening kan je in principe overal doen maar is echt fijn om in het natuur te doen. Je mag je ogen sluiten of je kijkt naar een punt voor je.
Je gaat staan en neem de tijd om gewaar te zijn van het staan. Voel de zwaartekracht, het contact met de aarde. Wees dan bewust van de ruimte voor je. Vervolgens de ruimte links van je, de ruimte rechts, de ruimte boven en de ruimte onder je. Neem hier stap voor stap de tijd voor. Tenslotte rond je af door je lichaam als geheel te voelen en de ruimte eromheen.

Geniet van deze ontspannen oefening!


1

deel deze tip

Tip 117 - Meditatie

Mediteer iedere dag 10 minuten

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 118 - Kwaliteit

Accepteren dat je hooggevoelig bent en dat dat een prachtige kwaliteit is

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 119 - Boekentip: durf te gaan

Het boek Durf te gaan van Marion Lutke geeft veel inzicht en tips over HSP.
Goed voor persoonlijke ontwikkeling en ook mooi om tijdens een therapietraject meer mee de diepte in te gaan, om bepaalde patronen uit te diepen.


1

deel deze tip

Tip 120 - Hoogsensitiviteit is geen stoornis

Hoogsensitiviteit wordt nogal eens weggezet als modegril. Dat is jammer, want het doet geen recht aan de mensen die de emoties van anderen feilloos aanvoelen, snel overprikkeld zijn en tijd voor zichzelf nodig hebben om zich weer goed te voelen. Hoogsensitiviteit is in de hersenen aantoonbaar en meetbaar.

Aanvaarden dat je hoogsensitief bent is een eerste grote stap. Kijk naar de voordelen ervan. En ontdek waar jij behoefte aan hebt en waar je last van hebt. Wordt je bewust van alle prikkels en wat die met jou doen. Deze zelfkennis helpt jou om je leven in te richten op een manier die goed is voor jou. Aanvaarding - prikkels - effect op jou - jouw behoeften.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 121 - Boekentip bij HSP "Durf te gaan"

"Durf te gaan" is een makkelijk te lezen boek. Een superboekje voor als je zelf het vermoeden hebt HSP te hebben of als iemand in jouw omgeving HSP heeft. Er staan goede handvatten in hoe je hiermee om kunt gaan en je doet veel inzicht op.




1

deel deze tip

Tip 122 - Dagstructuur en rust

Voldoende rust is erg belangrijk zodat je niet overprikkeld raakt en moe wordt.
Wat daarbij helpt is om bijvoorbeeld een dag of weekplanning te maken. Welke drukke activiteiten heb ik deze week en wanneer bouw ik dan rust in? Ervoor of erna, hoe lang blijf ik, kan ik eventueel eerder weg?
Welke activiteiten zijn echt belangrijk en welke minder.
Zo creëer je overzicht en kan je daarop anticiperen.


1

deel deze tip

Tip 123 - Hou je grenzen in de gaten.

Hou je grenzen in de gaten.
Als je voelt of merkt dat je ergens geen zin in hebt, moe wordt oid, reageer daarop. Blijf trouw aan je jezelf en geef je grenzen aan.


1

deel deze tip

Tip 124 - "Landen in je lichaam"

Letterlijk je lichaam voelen geeft meer stevigheid in jezelf, maakt het makkelijker om je grenzen te ervaren en om prikkels meer buiten je te houden.

Omdat je als HSPer signalen minder als vanzelfsprekend filtert, vang je veel meer gevoelens en prikkels op uit de omgeving. Daardoor is het extra belangrijk om je lichaam goed te voelen. De valkuil is nl. om weg te gaan bij wat je ervaart als het overweldigend is. De keerzijde hiervan is dat je alle prikkels nog meer absorbeert, je eigen grenzen niet goed meer ervaart en het ( nog) lastiger wordt om te onderscheiden wat van jou is wat van je omgeving.

Fysieke oefeningen zijn dan enorm behulpzaam. Bijv.:
- je lichaam bekloppen met je handen. Of de contouren van je lichaam kneden
- gaan sporten
- wandelen in de natuur

Ook je ademhaling die hierdoor verdiept, helpt om weer dichter bij jezelf te komen en te landen in je lijf

Lotte

1

deel deze tip

Tip 125 - Je overprikkeld voelen

Je overprikkeld voelen

Je overprikkeld voelen, komt regelmatig voor bij hoog sensitieve mensen. Je hebt een systeem dat zo is afgesteld dat het veel prikkels oppikt. Dat heeft z’n voordelen maar soms is het even te veel geweest.

Op het moment dat je je overprikkeld voelt, geeft je systeem aan dat je niet nóg meer kunt hebben en dat het eerst tijd is om te herstellen. Neem het signaal serieus en doe wat goed voelt voor jou. Waardoor je overprikkeld bent geraakt, is in het moment zelf niet zo interessant. De ene dag zal je meer kunnen hebben dan de andere.

Voor de langere termijn is het wel handig om te gaan herkennen wat jouw systeem belast. Je kunt dan eerder rust nemen waardoor het gevoel van overbelasting minder voor komt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 126 - Boek: “Overprikkeld” van Liesbeth kamerling & L.Zunderdorp

Vanuit de ervaring geschreven met duidelijke handvatten!

-Overprikkeld-


1

deel deze tip

Tip 127 - Eerst naar binnen en dan weer de blik naar buiten

Hooggevoeligheid is een kracht, maar je kunt er ook last van krijgen. Je bent sensitief en voelt, ziet, hoort veel. Je kunt aanvoelen of zien wat er bij de ander gebeurt. Maar door al deze informatie wellicht niet goed meer kunnen voelen wat gezond voor jezelf is.

Het kan heel helend zijn, wanneer je gaat leren om meer bij jezelf; dat wil zeggen meer in je lijf aanwezig, te zijn. En vanuit dit stevigere contact met jezelf, weer in contact met de buitenwereld te treden.

In therapie kun je bewust worden in welke situaties je overprikkeld raakt en oefenen met deze nieuwe bewegingen van eerst naar binnen en vanuit daaruit weer in contact met de ander.

Wieteke

1

deel deze tip

Tip 128 - Boekentip: De kracht van empathie

Dit boek was voor mij echt een eye-opener. Wat een herkenning en erkenning! Daarnaast ook nog heel veel tips. Het gaf mij hoop en zo een fijn gevoel toen ik dit aan het lezen was.

"Dit boek laat de positieve kant van gevoeligheid zien. Want deze eigenschap, net als vriendelijkheid en mededogen, wordt vaak gezien als minderwaardig." Anita Moorjani laat het zien als kracht en als tool die zo nodig is in de wereld van nu. De kracht van empathie

Marga

1

deel deze tip

Tip 129 - Jezelf aarden in tijden van wereld angst (Corona)

Als HSP-er voel je wellicht meer en ervaar je meer. Van belang is om goed geaard te zijn. Door Corona is er op wereld niveau zoveel gaande, een angst collectief, dit is ook bij de aarde merkbaar. Er zit als het ware een donker wolkje om de aarde heen. Belangrijk is om door dat donker wolkje heen te prikken en naar het zuivere kristal midden in de aarde te gaan.
Probeer jezelf te aarden, door te zakken in je lichaam, evt dmv je ademhaling en bij je voeten te visualiseren om jezelf met behulp van wortels te verbinden met het middelpunt van de aarde, dwars door het donker wolkje heen. De zuivere kracht van de aarde trek je als het ware omhoog door de wortels, naar je voeten, naar je stuit en je laat je lichaam hier helemaal mee onderdompelen.
Zo ook met de verbinding met de cosmos. Maak vanuit je kruin een zuivere verbinding (door het donkere wolkje) naar je oorspronkelijke bron van liefde. Laat ook deze licht en liefde energie helemaal via je kruin naar binnen komen.
Zo ben je gecenterd en kun je beter in je eigen kracht blijven staan.
Veel succes. Wil je dit liever onder begeleiding doen. Je kunt altijd contact opnemen voor een afspraak.

Hartelijke groet,


1

deel deze tip

Tip 130 - Ontdekken wat jouw eigen gevoel is

Je goed in de ander kunnen inleven is toch iets goeds??
Hoogsensitieve personen kunnen goed invoelen en kunnen ook het standpunt van de ander goed begrijpen. Het is een van de grootste kwaliteiten van hoogsensitiviteit. Hoe komt het eigenlijk dat HSP (hoogsensitieve personen) zoveel empathie hebben?

In 1990 ontdekten twee onderzoekers van de universiteit in Parma door hun onderzoek met apen de spiegelneuronen. Dit zijn neuronen die ervoor zorgen dat we in ons brein de bewegingen van een ander nadoen. Het bleek dat bij de apen dezelfde gebieden in het brein geactiveerd werden wanneer zij zelf een pinda aten als wanneer zij een onderzoeker dit zagen doen. Spiegelneuron spiegelen de bewegingen van de ander en het voelt dan alsof je het zelf doet. Het is aangetoond dat bij HSP deze spiegelneuronen veel sneller worden afgevuurd. Er is daardoor sneller het vermogen om de motoriek van de ander in ons lijf te voelen en te activeren. Dit is ook zo bij het spiegelen van gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen. Deze komen in onze spiegelneuronen en we kunnen daardoor het gevoel overnemen van de ander. Dit kan heel handig zijn als je graag wilt invoelen hoe het met de ander is en als je het standpunt van de ander goed wil begrijpen.

Het wordt minder handig als je je niet heel goed bewust ben van hoe jij jezelf voelt en je dus moeilijker onderscheid kunt maken tussen wat van jou is en wat van de ander. De kans bestaat dan dat je je zelf als het ware verliest in de ander en wie jij bent naar de achtergrond verdwijnt.

Het wordt nog ingewikkelder als je last hebt van afwijzingsgevoeligheid (rejection sensitivity). Deze gevoeligheid kan getriggerd worden door twee dingen, namelijk de perceptie:

• dat men jou niet leuk of
• niet aardig vindt of omdat je je anders voelt
• dat jij het niet goed doet, je niet aan verwachtingen voldoet, je bang bent door de mand te vallen.

Als je last hebt van afwijzingsgevoeligheid ben je voortdurend bezig met de vraag: “Vind jij mij oké?” En je kijkt daarbij door een bril waarbij je de overtuiging hebt dat dat ander oké is en jij niet (afwijzing) Dit gevoel van afwijzing kan door meerdere dingen ontstaan. Bij de grootste groep ligt de oorzaak bij (licht) traumatische gebeurtenissen en/of door het hoogsensitieve brein waarin bepaalde processen wat anders verlopen dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn.

Iemand die zowel afwijzingsgevoelig als HSP is, scant dus constant de ander en past zich zo nodig aan om de goedkeuring van de ander te kunnen voelen: “Als ik dit doe of zeg, ben ik dan wel oké genoeg voor jou?”

Het inlevend vermogen bij hoogsensitiviteit kan dus zowel een kwaliteit als een valkuil zijn! Helpt het je of belemmert het je in je relaties of je werk? Als jij het gevoel hebt altijd bezig te zijn met de ander en je niet goed weet wat je zelf vindt, voelt, denkt en wil, dan heb je mogelijk te werken aan:

1. ontdekken wat jouw eigen gevoel is zodat je deze kunt scheiden van die van de ander,
2. leren hoe jouw afwijzingsgevoeligheid in elkaar zit en hoe je hier mee om kunt gaan.


Anoniem

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 131 - Hoogsensitiviteit is een kwaliteit

Hoogsensitiviteit is een kwaliteit! Het is geen zwakte of een last, hoewel dit wel soms zo kan voelen als je jouw hoogsensitiviteit nog niet helemaal goed kent. Blijf niet alles zelf uitvogelen als je je belemmerd voelt in je dagelijks leven. Er zijn veel therapeuten die samen met jou willen kijken hoe jouw hoogsensitiviteit voor jou een kracht kan zijn!!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 132 - Hoogsensitieve high-sensation-seeker

Een hoogsensitieve high-sensation-seeker heeft naast rust ook juist gevarieerde prikkels nodig om goed te functioneren in het leven. En voor hen is het belangrijk om balans te vinden tussen onder- en overprikkeling. Onderprikkeling geeft namelijk net zoveel stress als overprikkeling. En verveling ligt snel op de loer, bij bijv. teveel sleur in het dagelijks leven en te weinig uitdaging.

Soms is het voor hen daarom soms beter om nieuwe prikkels op te zoeken in plaats van meer rust. Zoals een nieuwe hobby of uitdaging. Maar ook hierin geldt: luister naar je lichaam en stem af op je behoefte. En wees mild naar jezelf, ook als je merkt dat je onder- of overprikkelt bent.


1

deel deze tip

Tip 133 - Citaat: Denk positief

"Als je wil dat de belemmereden overtuigingen die je over jezelf hebt geen invloed meer op je hebben, moet je die veranderen. En dat begint bij je gedachten. Gedachten zijn namelijk de bron van wat je zegt en doet, en vervolgens van je gewoonten en karakter:
Besteed aandacht aan je gedachten, want ze worden woorden.
Besteed aandacht aan je woorden, want ze worden daden.
Besteed aandacht aan je daden, want ze worden gewoonten.
Besteed aandacht aan je gewoonten, want het wordt je karakter"
(bron Durf te gaan, Lutke)

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 134 - Check je gevoel

Je kunt met je hoofd nog zulke praktische keuzes maken maar als het niet overeenkomt met waar jij behoefte aan hebt krijg je daar vroeg of laat last van. Je brein wil graag alles onder controle hebben maar je gevoel is niet altijd te sturen. Zeker wanneer je het lastig vindt om een grens van jezelf te accepteren kan dat gevoel je plannen in de weg zitten. Maar je kunt het ook omdraaien: Eerst voelen waar je behoeftes liggen en daarop je planning passend voor jou maken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 135 - VERTRAAG!

Als je (hoog) gevoelig bent vang je veel signalen uit je omgeving op. Je systeem heeft tijd nodig om die te verwerken.

Tip: VERTRAAG!

Breng je aandacht naar je adem en mocht je zitten, voel dat je zit, dat er zwaartekracht voor je is, een zitting waarop je zit en dat je voeten op de grond staan. Geef jezelf een moment de tijd om jezelf even te voelen.

Als je staat maak dan contact met je voeten, voel hoe die contact maken met de grond en zorg dat je lichaam verticaal is (hoofd boven romp, romp op heupen, heupen boven voeten).

Je zult merken dat het ruimte in je lichaam geeft en prikkels verwerkt kunnen worden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 136 - Boekentip: 'Stil' van Susan Cain

Naast dat dit boek over introvertheid gaat, is er ook veel in te ontdekken over hoog gevoeligheid. Veel herkenning en erkenning voor mensen die ruimte nodig hebben om zichzelf weer te kunnen ervaren.

Boekentip: 'Stil' van Susan Cain


1

deel deze tip

Tip 137 - Spoel de indrukken van de dag van je af onder de douche

Als je overweldigd bent geraakt, stap dan onder de douche en spoel alles van je af. Stel je voor dat het water jou niet alleen van buiten reinigt maar ook van binnen in jouw lichaam. Laat los wat niet van jou is en laat dit met het water wegspoelen.


1

deel deze tip

Tip 138 - Stil worden in de natuur

De natuur helpt om stil te worden, om rust te ervaren. Wandel in het bos of langs het water. Ga eens met je rug tegen een boom aanzitten en ontdek dat je hier rustiger van wordt. Zo makkelijk kan het soms zijn :)


1

deel deze tip

Tip 139 - Veilige plek oefening.

Probeer (evt via een geleide meditatie) een veilige plek te visualiseren waar je je als het nodig is even in terug kan trekken in jezelf om weer tot rust te komen en/of op te laden. Probeer deze plek te maken als je rustig en alleen bent, en oefen een aantal keer hoe het is om daar te zijn. Gebruik hem daarna ook op momenten dat het lastig is en je behoefte hebt aan rust en veiligheid.


1

deel deze tip

Tip 140 - Wat betekent dat nou precies: 'je grenzen aangeven'

Een van de dingen wat mensen met HSP vaak lastig vinden is grenzen aangeven. Maar wat is dat eigenlijk je grenzen aangeven, waar gaat het dan over. In het boek ‘Zo ben ik…en jij bent anders' van psychiater Nick Blaser wordt precies uitgelegd aan de hand van alledaagse situaties wat over grenzen gaan precies inhoudt. Of je dat nu zelf doet bij een ander, of de ander bij jou. Een echte aanrader!


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 141 - Wat heb je nodig om in je kracht te staan

Hooggevoeligheid is een mooie kwaliteit, mits je goed zorgt voor jezelf en je allereerst afvraagt wat je zelf nodig hebt om in je kracht te staan. En vaak betekent dit dat je voldoende tijd neemt voor jezelf om je op te laden.

Marian

1

deel deze tip

Tip 142 - Zoek de stilte achter de geluiden

Soms kunnen geluiden heel erg binnen komen. Het kan je onrustig maken, boos of angstig. Er is een oefening die je kunt doen om weer meer rust in je hoofd te krijgen.
Ga zitten en sluit je ogen. Je gaat je aandacht richten op het dichtstbijzijnde geluid. Wanneer je het geluid opneemt ga je een geluid opzoeken wat verder weg is. Zo ga je door tot er niets meer in de verte te horen is. Je gaat naar de stilte achter de geluiden.
Door deze oefening kan er spanning van je afglijden en kun je meer rust ervaren.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 143 - Door HSP over andermans grenzen gaan

Wat ik vaak zie is dat HSPers over hun eigen grenzen heen laten gaan. Dit doen ze vaak bij de buitenwereld (dus niet in de directe omgeving).
Omdat ze zo gevoelig zijn voor prikkels verwachten sommige HSPer dat hun man/vrouw en/of kinderen rekening met hun houdt. Bij allergie/intolerantie natuurlijk geen probleem.

Bv.
- Wil je niet te hard op je bord tikken met je mes en vork?
- Je moet gelijk met mij naar bed anders wordt ik wakker en ik slaap al zo moeilijk.
- Die heeft tegen mij iets naars gezegd, dus je mag niet meer met diegene praten.

Zoals je leest wordt de partner steeds meer beperkt voor de behoefte van de HSPer. Dit kan natuurlijk niet. Je kan best rekening houden met elkaar, maar het moet ook gezond voor de partner en kinderen blijven.

Tip voor HSPer:
Het is jou belemmering, dus dat betekent dat het jou verantwoordelijkheid is om er iets mee te doen. Dus neem een therapeut in de arm om je te helpen.

Tip voor partner:
Blijf in je eigen kracht staan zonder in de verdediging te schieten (ik weet dat dit een moeilijke is). Je helpt je partner er niet mee om helemaal in haar ziektebeeld mee te gaan. Je verergert het juist en je wordt er zelf ook niet vrolijker op. Lukt dit niet, neem zelf ook een therapeut in de arm. Het is niet makkelijk om er een balans in te vinden.


1

deel deze tip

Tip 144 - Onderscheidend vermogen

Hooggevoeligheid is een kwaliteit; je hebt er alleen mee te leren omgaan. Een van de allerbelangrijkste dingen daarbij is, het ontwikkelen van onderscheidend vermogen.

Onderscheidend vermogen houdt in dat je onderscheid kunt maken tussen wat bij jou hoort en vooral ook wat niet. Het is mijn ervaring dat vrijwel alle hooggevoelige mensen hier een probleem mee hebben. Ze hebben de neiging om teveel dingen op zichzelf te betrekken. De hoge gevoeligheid maakt immers dat er een minder sterke afscheiding is tussen mijn en dijn.

Onderscheidend vermogen ontwikkelen kun je ook emotioneel volwassen worden noemen. Dingen op jezelf betrekken is namelijk een eigenschap van het innerlijke kind en niet van de volwassene in jou.

Op het moment dat je onderscheid kunt maken tussen wat bij jou hoort en wat niet en je niet meer alles op jezelf betrekt is een groot deel van de hooggevoeligheid voorbij. Je voelt wel de emoties en energieën van anderen, maar je hoeft er niks meer mee. Ik zou mijn werk niet kunnen doen als ik dat niet in mezelf ontwikkeld en het is mijn ervaring dat alle hsp-ers dit te ontwikkelen hebben. Oftewel, om emotioneel volwassen te worden.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 145 - Wees lief voor je lichaam

Besteed elke dag aandacht aan jouw lichaam zodat je steeds meer de signalen die jouw lichaam jou geeft, kunt gaan oppakken. Je gaat dan de taal van jouw lichaam steeds beter begrijpen. Je ziel spreekt tot je via je lichaam, ernaar luisteren zal je veel brengen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 146 - Emoties van anderen sla je in je buik op - HSP

Emoties slaan HSPers vaak op in de buik. Sommigen krijgen daar zelfs letterlijk buikpijn van. Dit betekend dat je niet goed afgeschermd bent.

Tip 1:
Ga met je nagels bij je buik door je eerste aura laag heen +- 5 cm van je huid. Doe dit met gevoel. Je voelt vanzelf waar je weerstand voelt en wat nodig is om te doen. Soms moet je zelfs even trekken.

Tip 2:
Trek als Spyderman je aura tot 80 cm om je heen, dus schiet een draadje uit je handen naar de buitenste laag van je aura en drek je aura naar je toe. Bij gewenste afstand, sla die pinnen in de grond. Zo maak je je aura compact. Zet hier een gouden ei omheen en hou deze aan de onderkant open. Zo kan je ook aarden (wortels in de grond). Het ei heeft als functie dat het positieve dingen binnen laat en negatieve energieën buiten laat.

Als er vragen zijn hoor ik het graag. Of als je meer wil weten.

Warme groet,
Nicolette


1

deel deze tip

Tip 147 - Meer rust en verwerkingstijd nodig dan anderen

Wist je dat jij, wanneer je hoogsensitief bent, je 30 tot 50 % meer tijd nodig hebt om alle binnengekomen prikkels te verwerken? En dat je daarvoor vaak afzondering en stilte nodig hebt? Voel je dus niet schuldig als je minder lijkt te kunnen dan een ander en meer behoefte aan rust nodig hebt. Juist omdat je intenser leeft dan een niet-hoogsenstitief persoon mag je jezelf deze tijd gunnen.


1

deel deze tip

Tip 148 - Neem momenten alleen

Plan momenten in waarop je alleen bent om te kunnen voelen hoe het met jou is en probeer stil te staan bij wat je behoeften zijn.

Pauline

1

deel deze tip

Tip 149 - Overprikkeld raken

Je kunt overprikkeld raken door teveel te doen, maar ook omdat je heel veel emoties en gevoelens van anderen opmerkt. Het is moeilijk om je hier voor af te sluiten, vooral wanneer er veel mensen om je heen zijn. Op tijd rust nemen en in de avond tijd voor vrij maken helpt hierbij. Wanneer je dat niet doet blijf je met allerlei gevoelens rondlopen die niet van jou zijn. Wat kan helpen? Tips: wandelen in de natuur, een hobby waarbij je je gedachten verzet zoals een tekening maken of misschien wel breien. Een cursus volgen bijvoorbeeld Qigong of yoga. Kijk wat jij nodig hebt om weer tot rust te komen.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 150 - R.E.T juist even uit gevoel

Als HSP'er voel je veel. Vaak tegelijkertijd er borrelt van alles op en het gevoel kunnen plaatsen kan ontzettend helpend zijn.
Daar waar vele soms juist uit het denken terug mogen in het gevoel, kan het voor HSP'ers juist andersom ontzettend helpend zijn.
Rationeel emotie therapy kan daarbij ondersteunend zijn.





1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 151 - Oorzaak hooggevoeligheid

Veel hoog gevoeligheid of zelfs overgevoeligheid ontstaat doordat kleine kinderen in situaties opgroeien die ze (onbewust uiteraard) als onveilig, te instabiel, te prikkelrijk en te onbegrensd ervaren.

Uit onderzoek blijkt dat veel kleine kinderen in onze westerse wereld chronisch gestrest zijn en daardoor hoge niveaus van de stresshormonen adrenaline en cortisol hebben. Dit verstoort een gezonde ontwikkeling tot in de opbouw van de hersenen en de psyche.

Door onveiligheid en stress over-ontwikkelt het kind niet alleen de zintuigen en een hyperalert zijn, maar de structuur van de psyche is niet af. Hierdoor is het kind en later de volwassene té open, het kan zich niet goed afsluiten en de ik-kracht schiet tekort. Hierdoor is er veelal een angstige basisstemming.

Het is niet leuk om te zeggen, maar veel hoog gevoelige mensen zijn in wezen overvraagde nerveuze kinderen (geweest). Zij hebben weinig buffers, reageren sterk op anderen/op omgevingsinvloeden en zijn snel moe.


1

deel deze tip

Tip 152 - Stoplicht

Overprikkeling maakt dat je minder goed objectief naar situaties kunt kijken. Je zou kunnen zeggen dat je dan in het rood staat; je batterij is leeg! Vooral je gevoel en je kritische stem zijn dan aan het woord. Niet altijd de juiste stemmen om naar te luisteren. Belangrijk dus om na een drukke afspraak bijv eerst weer terug te gaan naar groen. Alleen vanuit die positie (met voldoende rust en energie) ben je in staat om objectief op een situatie te kunnen reflecteren. Als je eenmaal in het rood staat is het niet makkelijk om in dat moment te bedenken wat je nodig hebt. Maak daarom een schema waarin je opschrijft wat je kunt doen als je in het rood of oranje staat. Het helpt je te herkenning in welke kleur zone je je bevindt en wat je kunt doen. Vermeld ook wat je evt van een ander nodig hebt!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 153 - durf te voelen

Hooggevoelige personen hebben zichzelf soms aangeleerd om veel na te denken en in hun hoofd te zitten, om wat minder te hoeven voelen. En alhoewel dit lang kan helpen, komt er soms een moment waarop je merkt dat je gedachten maar door blijven razen, en je gevoelens soms als een vulkaanuitbarsting naar boven komen. Alsof je er niet langer grip op hebt.
Dan kan het een goed moment zijn, om weer te leren om meer in je lichaam te zijn, weer meer te gaan voelen, subtiele signalen van je lichaam die je helpen om te voelen wat je nodig hebt. En het kost je minder energie om gevoelens en emoties weg te duwen.

Je kunt weer wat meer in je lichaam komen door te gaan staan een aantal malen kort in te ademen door je neus, en wat langer uit te ademen door je mond. Vervolgens voel je hoe je erbij staat, zonder oordeel en laat de emoties en gevoelens die er zijn toe, zonder oordeel of zonder ze te willen veranderen. Je merkt ze op, richt er even je aandacht op, erkent het, en laat het vervolgens los.

Wanneer je dit regelmatig doet, zul je merken dat je met meer stevigheid energie en levensvreugde door het leven zult gaan.
(Soms lukt dit niet alleen en is het verstandig er hulp bij te zoeken. Zeker als er veel is gebeurd in je leven, en voelen niet altijd veilig was, is het fijn om hulp hiermee te krijgen, zodat voelen weer veilig gaat voelen.)


1

deel deze tip

Tip 154 - Vergeet jezelf niet

Soms helpt Omdenken: " Als je het iedereen naar de zin wilt maken, vergeet dan jezelf niet."


1

deel deze tip

Tip 155 - Zintuigelijke input verwerken

Veel mensen die hooggevoelig zijn, hebben een zenuwstelsel wat zichzelf niet meer goed kan reguleren. Dit heeft te maken met alle zintuigelijke input die zich door de dagen/jaren heen opstapelen.
Het is essentieel om alle zintuigelijke input te verwerken, er uit te gooien door dans, wandelen, sport, bewegen of schrijven. Wat doe jij als HSP-er om goed in balans te blijven?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 156 - Boekentip

Sensitiviteit als verklaring onder psych(osomat)ische klachten. Dit is de subtitel van het boek 'Hoogsensitiviteit professioneel gezien' van Anneke Tol. Dit boek is geschreven voor de hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg. Hoe je erna kunt kijken en hoe je er als hulpverlener het beste mee om kan gaan.


1

deel deze tip

Tip 157 - Het gevoelige brein benutten en verzorgen

Hooggevoeligheid
Voel je je vaak anders en niet begrepen? Merk je details op en zie je dingen anders dan anderen? Denk je veel na over dingen en ken je momenten van overprikkeling? Zit je veel in je hoofd en heb je regelmatig behoefte om tot jezelf te komen?
Mogelijk heb je een gevoelig brein.
Hooggevoelige mensen verwerken informatie op een andere manier. Ze nemen meer details waar met hun zintuigen (geluid, smaak, geur) en informatie komt sterker binnen.
Vervolgens verwerkt het brein de informatie diepergaand. Ook wordt de informatie in een groter geheel verwerkt en gekoppeld aan informatie die het brein al kent.
Het gevoelige brein maakt dat deze mensen zich goed kunnen inleven in gevoelens van de ander. Ook kunnen zij verbanden leggen en bijvoorbeeld unieke bijdragen leveren in projecten en andere taken.

Bij hooggevoelige mensen is zelfreflectie onderdeel van het informatieverwerkingsproces. Valkuil kan zijn het blijven overdenken van situaties.
Om de mooie eigenschappen van hooggevoeligheid te laten blijven bloeien kun je je zelfreflectie inzetten om voor jezelf te zorgen. Zoals je grenzen bewaken, naar je lichaam luisteren en op tijd rustmomenten inbouwen, zorgen voor ontspanning en ontlading. Daarnaast is het van belang onderscheid te maken tussen je eigen emoties en gevoelens en die van anderen. Zodat je nog steeds inlevend kunt zijn met anderen en tegelijkertijd onderscheid maakt tussen emoties en gevoelens van de ander en die van jezelf.

Marly

1

deel deze tip

Tip 158 - Dromer

Dromer is een prentenboek voor kinderen van Mark Janssen. Het illustreert mooi waarom een ‘dromer’ zijn een kwaliteit is. HSP’ers zijn ook vaak dromers. Vaak wordt dat afgedaan als een minpuntje. Maar verbeeldingskracht is een grote kwaliteit wat dit boekje zo mooi laat zien. Want juist door verbeeldingskracht kunnen mooie dingen tot stand komen! Achterin het boek een opsomming van bekende ‘dromers’ zoals Einstein, Leonardo da Vinci, Claude Monet, Roald Dahl, Desmond Tutu. Allemaal mensen met een droom die het verschil hebben gemaakt. Jij kunt als dromer ook het verschil maken!


1

deel deze tip

Tip 159 - belasting en belastbaarheid

Wanneer je belasting (hoe zwaar je belast wordt; waar je in het leven allemaal mee moet dealen) groter is dan je belastbaarheid, dan gaat het niet goed. Zeker als dit langer voortduurt dan kan dit gevolgen hebben voor je lichaam en geest en zich uiten in allerlei pijnklachten en zelfs burnout. Mensen die hooggevoelig of hoogsensitief zijn, krijgen meer prikkels te verwerken dan anderen. Wat voor anderen als normale belasting voelt, kan daarom voor jou al te veel zijn.


1

deel deze tip

Tip 160 - Afbakenen dmv visualisatie

Hooggevoelig zijn is een prachtige kwaliteit. Maar het kan soms knap lastig zijn, als je vanalles voelt de hele dag door.
Het is dan belangrijk dat je leert afbakenen.
Dat kun je doen door je voor te stellen dat je een doorzichtige koepel, bubbel, ei om je heen hebt. Visualiseer dit maar. Door de wand mag positieve energie naar binnen, negativiteit blijft buiten. Dat scheelt je heel wat energie.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 161 - Maak gebruik van wat je in je handen hebt

Ben je op een feestje waar veel prikkels zijn, in de vorm van veel geluid, veel mensen, veel drukte om je heen en kun of wil je niet meteen wegvluchten?
Focus eens op dat wat je in je handen hebt: een glas, een pen, een papiertje. Gebruik vanuit een wakkere, nieuwsgierige houding je zintuigen: wat voel je, ruik je, proef je (in het geval van een hapje of drankje). Merk op dat er drukte is om je heen en dat je in die drukte kunt kiezen waar je je aandacht op vestigt. Je zult merken dat je niet overgeleverd bent aan alle prikkels, maar dat je een keuze hebt, Is het je alsnog teveel en kun en wil je weg uit de situatie, wees dan niet hard voor jezelf en doe dit. Wees trouw aan jezelf, dat mag!


1

deel deze tip

Tip 162 - Laat bewust los wat niet van jou is

Neem dagelijks even bewust de tijd om los te laten wat niet van jou is. Dit kan op verschillende manieren.

Bijv. onder de douche kun je je voorstellen dat alles wat niet van jou is met het water wegspoelt.

Je kunt je ook voorstellen dat je op het strand bent en alles wat niet van jou is meegeven met de wind. Laat je maar helemaal 'schoon' waaien.


1

deel deze tip

Tip 163 - Energie nodig? Neem energie van de aarde op

Zet je voeten stevig op de grond en stel je voor dat zuivere, krachtige aarde energie via jouw voeten omhoog je lichaam in stroomt. Je hoeft het alleen maar toe te laten. Het gaat vanzelf naar die plekken in jouw lichaam die het goed kunnen gebruiken. Zo kun je energie 'tanken' als je het nodig hebt. Voel jouw verbinding met de aarde en bedank ter afsluiting de aarde voor de energie die je hebt ontvangen.


1

deel deze tip

Tip 164 - Waar vindt het zijn oorsprong

Herken jij je ook in de beschrijvingen die er gedaan worden over hooggevoelige mensen. Herken je dat je een enorme gave hebt om direct goed in te schatten wat er speelt als je ergens naar binnen stap? Sferen aanvoelt, spanning waarneemt?
Vaak heeft het ontwikkelen van deze gave iets te maken met hoe 'nodig' of 'functioneel' het was dat je deze kwaliteiten als kind had. Ga ontdekken of het nog steeds nodig is dat deze kwaliteit van je op de voorgrond staat of dat hij zijn diensten bewezen heeft en wat meer in rust mag komen.

Zoek eens een visualisatie oefening op die je kan helpen op momenten waarin het erg gewenst is dat er wat minder bij je binnenkomt. Ik zeg altijd; "ontvangen mag, teruggeven ook".

Veel succes.

Groet


1

deel deze tip

Tip 165 - Boektip: Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven

Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven, geschreven door Ilse Sand.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 166 - Sta stil bij jouw behoeftes

Sta stil bij jouw behoeftes

Houd voor ogen wat voor jou belangrijk is. Realiseer dat je jezelf tekort doet, wanneer jij je steeds aanpast. Je bent geneigd vanuit de automatische piloot de behoeftes van anderen belangrijker te maken. Neem even de tijd om te voelen wat jij wilt en zeg niet direct ‘ja’ of ‘dat doe ik wel even’.
Maar zeg: ‘Ik denk er over na en kom er op terug’.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 167 - Wat zijn jouw waarden?

Wat zijn jouw waarden?

Wanneer jij je vaak aanpast en meegaat in wat de ander wil, onderzoek dan jouw waarden. Waar sta jij voor, wat is voor jou belangrijk, wat zijn jouw behoeften en maakt jouw leven mooier en meer in balans. Voorbeelden van waarden zijn genoeg te vinden op internet. Google dan ‘waardenoverzicht’.

Als je in een bepaalde situatie of bij een bepaald persoon merkt dat je te meegaand bent, onderzoek wat jouw eigen waarden en behoeftes zijn in dit geval. Koppel hier vervolgens concreet gedrag aan wat je anders gaat doen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 168 - Uniek! Niet te vergelijken!

Jij bent uniek! Dat betekent dus dat er niemand is zoals jij. Daarop volgt dat vergelijken onmogelijk is. Bovendien leidt vergelijken meestal tot je rot voelen. Want wees eerlijk, vergelijk jij je meestal met mensen die méér kunnen/doen/regelen/maken/presteren of wat voor eisen jij ook aan jezelf stelt? Of vergelijk jij je met mensen die dat (volgens jou) in mindere mate doen?
Wellicht zijn er mensen die de hele dag ingespannen en opgewekt kunnen werken, daarna boodschappen kunnen doen, kinderen in bad en naar bed kunnen brengen, vervolgens naar een feest gaan en voor het slapen gaan nog een rapport voor de volgende dag kunnen voorbereiden. en de volgende dag weer vrolijk opstaan. Misschien lukt dat jou niet? Dat is helemaal prima!
Kijk naar jezelf. Wat past er bij jou? Luister naar de signalen van je lijf. Moe? Afgeleid? Geïrriteerd? Overweldigd? Aanvaard het, neem rust. Jij bent uniek. Dit is wat jij nodig hebt.


1

deel deze tip

Tip 169 - Wees een vriend voor jezelf

Wees een vriend voor jezelf

Je kunt de neiging hebben om erg kritisch op jezelf te zijn. De lat is zo hoog dat je niet liefdevol meer kunt zijn voor jezelf. Vaak kun je dan ook geen andere opties meer zien en blijf je doen wat je altijd deed.

Merk je dat je weer heel kritisch bent op jezelf? Sta bewust even stil, neem een moment om jezelf een compliment te geven met wat je wel goed doet. Waar ben je blij mee? Mocht dit lastig zijn, bedenk eens wat je tegen je vriendin of vriend zou zeggen in diezelfde situatie?
Vaak weten we wel wat de ander nodig heeft (doordat we zo goed kunnen inleven), maar verliezen we onszelf.


1

deel deze tip

Tip 170 - Hypnotherapie effectief bij hoog sensitiviteit

Mensen die snel overprikkeld raken of hoog-sensitief zijn, hebben vaak veel onbegrepen klachten. Meestal willen ze graag voor anderen zorgen en kunnen of durven niet goed hun eigen grenzen aan te geven. Ik merk bij mijn cliënten dat ze alleen nog maar in het hoofd leven en het contact met (de signalen van) het lichaam zijn kwijtgeraakt.
Als hypnotherapeut help ik je om te leren omgaan met overprikkeling of HSP, door jouw lichaam en geest weer goed te laten samenwerken.
Neem gerust contact op om te informeren wat ik voor jouw specifieke situatie kan betekenen

Anoniem

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 171 - Liefde en compassie

Liefde en compassie hebben voor jezelf. stat voor stap in het hier en nu.
en bij elke stap of je nu een stap zet of blijft staan. liefde en compassie voor jezelf.


1

deel deze tip

Tip 172 - Ga floaten voor ultieme ontprikkeling!

Ga floaten voor ultieme ontprikkeling!

Een float is een capsule gevuld met zeer zout magnesium water. Je gaat hier in liggen en het zout in het water tilt je omhoog. Je kunt volledig ontspannen en je voelt nergens meer drukpunten op je lichaam, hierdoor lijkt het alsof je zweeft. Alle prikkels van buitenaf worden een uur lang afgesloten. Je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt amper iets. Hierdoor keert je brein naar binnen. Jij bent over met alleen jouw gedachten en gevoelens.

• Lichamelijke destress therapy: Het water op lichaamstemperatuur en jezelf niet hoeven dragen zorgt voor een diepe ontspanning van alle spieren. Het mineraal magnesium dat aan het water is toegevoegd wordt via de huid het beste opgenomen. Magnesium helpt bij vermoeidheid en spierherstel. Daarnaast zorgt het voor sterke botten.

• Geestelijke destress therapy: Omdat er een uur lang geen prikkels van buitenaf naar je toe komen, kan je alles even loslaten. Een uur lang hoeft niks en niemand iets van jou. Je brein krijgt niets van buitenaf aangeboden dat het moet processen, hierdoor komt het tot rust. Dit is zeer meditatief, hierdoor kan je naar binnen keren. Jij blijft over met jezelf. Wat komt er nu naar boven? Het is een geweldig alternatief voor het meditatief in lotushouding een uur op een kleedje gaan zitten, wat voor veel mensen te moeilijk is om vol te houden.

Probeer het eens!

Petra

1

deel deze tip

Tip 173 - Overprikkeld tijdens een ruzie?

Als je ruzie aan het maken bent en je merkt, dat je overprikkeld raakt, dan kan je aangeven, dat je een 'time-out' nodig hebt. Je kunt dan even bijkomen en op een later moment reageren op wat de ander gezegd heeft.


1

deel deze tip

Tip 174 - Meer energie krijgen

Stel jezelf de vraag:

Wat geeft mij meer energie en hoe kan ik dat laten groeien?


1

deel deze tip

Tip 175 - de valkuil van identificatie

Alle spirituele stromingen vertellen dat je niet je ego bent. Sterker nog, je ego is wat je niet-bent. Het is de ontkenning van wat je werkelijk bent: een zoon/dochter van God, een Goddelijke wezen in fysieke vorm.

HSP-ers hebben een wat sterkere contact met de Goddelijke in zichzelf. Je zou het een verhoogd bewustzijn kunnen noemen. Dat je (over)gevoelig bent voor van alles en nog wat (energieen, mensenmassa's, kleur- en smaakstoffen, allergieen, et cetera) is daarvan een bijverschijnsel.

Waar het voor een HSP-er kan lijken alsof je totaal afwijkt van de meeste mensen, alsof je in een ander bewustzijn leeft, is het verschil in werkelijkheid eigenlijk niet zo groot. Je loopt simpelweg een beetje voor op de grote massa.

Ik merk dat veel HSP-ers zich helemaal gaan identificeren met hun hooggevoelig zijn, alsof dat het reddingsvlot is waaraan je je problemen kunt ophangen. Dan sla je echter de plank mis. Als HSP-er heb je dezelfde dingen door te werken als andere mensen, alleen wat intenser.

Elke identificatie is een beperking van je Zijn. Juist als HSP-er, met je verhoogde bewustzijn, is er een extra grote kans om jezelf als grenzeloos, oneindig potentieel, all possibilities te ervaren. Daarvoor is het juist nodig om elke identificatie los te laten, want alleen dan kun je je onbegrensde Zelf zijn.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 176 - Hoogsensitieve professional

Boek
"Ontdek wat je wilt als hoogsensitieve professional"
van Esther Kaastra


1

deel deze tip

Tip 177 - Hoogsensitieve leiderschap

Boek
"Hoogsensitieve leiderschap"
van Esther Kaastra


1

deel deze tip

Tip 178 - voor als je met meer mensen op een afdeling werkt

De kantoortuinen zijn voor hooggevoelige personen soms een ware nachtmerrie om in te werken.
Wat enorm kan helpen om minder overprikkeld te raken is het dragen van een noise cancelling koptelefoon.

Je collega's kunnen nog steeds contact met je maken. Maar alle omgevingsgeluiden komen niet meer zo binnen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 179 - Dieper voelen bij hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid is een term die vaak wordt gebruikt als je gevoeligheid je leven beperkt. Gevoeligheid in het lijf of het zenuwstelsel hoeft geen probleem te zijn of te worden, als je hebt geleerd om niet alleen gevoelig te zijn, maar ook jezelf te voelen. Als je in je lijf kan voelen dan weet je simpelweg wanneer het tijd is voor rust, een kopje thee, een wandeling, een grens etc.
Toch kan ook bij gevoelige mensen het contact met het lichaam, de binnenwereld beperkt zijn, waardoor het moeilijk wordt om op te merken wat er op een dag nodig is om op een ontspannen manier te leven, te handelen en te rusten, zodat je gevoeligheid een bron is van plezier in plaats van beperking.
Een paradox: dieper in het lijf voelen helpt bij grote gevoeligheid.


1

deel deze tip

Tip 180 - Minder

Minder tips.

Damian

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 181 - Een heiligdom

Creëer een 'heiligdom': Hooggevoelige mensen hebben vaak behoefte aan rustige en prikkelarme omgevingen om zich op te laden. Maak een speciale ruimte in je huis waar je je kunt terugtrekken en tot rust kunt komen!

Communiceer duidelijk naar de mensen in je omgeving dat dit je 'heiligdom' is en dat je graag wat tijd alleen doorbrengt in die ruimte. Op deze manier geef je op een niet-standaard manier je grenzen aan door een fysieke plek te creëren die jouw behoeften weerspiegelt.


1

deel deze tip

Tip 182 - Hooggevoeligheid op vakantie

Als je een actief gevoelssysteem hebt, kun je je op vakantie snel overbelast voelen. Hoe leuk een vakantie ook kan zijn.
De nieuwe omgeving, een andere taal, andere cultuur… Als hooggevoelige neem je het allemaal met volle teugen in je op. Tel daar nog eens bij op dat je niet in je vaste omgeving tot rust kan komen. Niet zo raar dus dat je open staat met je energieveld en snel moe en overbelast kan raken. Je alleen al realiseren dat er niets geks aan de hand is, kan rust geven. Het is wel tijd voor zelfzorg!

Deze oefening helpt je om weer bij jezelf te komen.
Strek je armen uit en stel je voor dat je deze afstand helemaal om je heen hebt als een cirkel. Dit is jouw ruimte.
Maak nu je energieveld zo groot als deze afstand.
Is je energieveld op plekken groter dan de cirkel? Trek het veld naar binnen.
Is je energieveld kleiner dan de lengte van je armen? Vul het veld dan aan met jouw energie. Voel je dat er energie in jouw veld is dat niet van jou is? Laat het los en vul de open gekomen plek opnieuw met jouw energie.

Deze oefening is ook fijn om te doen voordat je een drukke omgeving in gaat. Je zal zien dat je dan onderweg veel minder oppikt en dus ook minder hoeft op te ruimen ;-).
Fijne vakantie!


1

deel deze tip

Tip 183 - Oefening bij HSP

Wanneer je hoog sensitief bent leef je vaak van buiten naar binnen. De prikkels komen van buiten. Wanneer je oefent met aandacht kun je in een fractie van een aantal seconden bij jezelf naar binnen gaan. Aandacht oefeningen (meditatie oefeningen) staan op You-Tube. Zoek naar bodyscan bijvoorbeeld. Zo leer je van je hoofd naar je hart te gaan.


1

deel deze tip

Tip 184 - Focus en aandacht geven voldoening

Focus en aandacht geven voldoening.
Voortdurende afleiding zorgt voor rusteloosheid.
Probeer je daarom te concentreren op wat je doet en doe 1 ding tegelijk.


1

deel deze tip

Tip 185 - Omgaan met prikkels van buitenaf

Als je hoogsensitief bent, kunnen prikkelt van buitenaf hard "binnenkomen". Het kan heel indringend voelen en je voelt je wellicht overvallen erdoor.

Op deze momenten is er de neiging om de prikkel als vijandig te beschouwen en te willen "buiten houden" uit je systeem.
Je raakt erop gefixeerd en wil je alleen nog maar afsluiten.

Deze verdedigingsstrategie zorgt dat je in een soort verkrampt bewustzijn terecht komt waarin je niet meer kan ontspannen. Je krimpt figuurlijk in.

Mijn tip:
Vergroot je bewustzijn door naast deze prikkel op te merken wat er nog meer is (je lichaam, de ruimte waar je bent (en grotere ruimte hierbuiten), je ademhaling). Het kan helpen om te visualiseren dat deze prikkel beweegt in een veel grotere ruimte waar wij onderdeel van zijn. En je merkt op: dit is er. En dit is er ook. En dit is er ook...
Dit helpt je uit de fixatie te komen.

Dan nog een lichaamsgerichte tip:
Probeer eens het tegenovergestelde te doen dan wat je neiging is (inkrimpen): maak jezelf groot, sta stevig en adem diep door.

Succes!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 186 - Hooggevoeligheid en verantwoordelijkheid

Als je hooggevoelig bent ben je er meestal ook heel gevoelig voor om de verantwoordelijkheid te dragen die niet van jou is.
De ander voelt dit ook heel goed aan dat jij daar gevoelig voor bent en schuift jou de verantwoordelijkheid in je schoenen.
Hoe merkt je dit?
Als je een onbestemd gevoel krijgt, dat het niet pluis is, je kunt twijfels opmerken bij jezelf, het kan zich uiten in lichamelijke klachten, slecht slapen, piekeren, en ga zo maar door.
Hoe kun je hier iets aan doen?
Je kunt het bespreken met een goede vriend, iemand die je vertrouwt en die jou goed kent, hier vind je dan vaak bevestiging van wat jij aanvoelde.
Daarna komt het spannendste gedeelte, de ander vertellen dat je die verantwoordelijkheid van hem of haar niet langer wilt dragen.
Vertrouw op jezelf en je gevoeligheid, die liegt niet.
Als je hier hulp bij nodig hebt kun je contact opnemen,
hartelijke groet,
Alexandra


1

deel deze tip

Tip 187 - Afbakenen

Hooggevoeligheid is een fijne gave, maar af en toe ook erg vermoeiend. Daarom is het goed als je leert afbakenen. Zodat je niet van alles voelt, maar ook vooral dat je niet met alles iets moet.
Dat kan al door een koepel om je heen voor te stellen, die jouw beschermt voor negativiteit van buitenaf.


1

deel deze tip

Tip 188 - Hoog-gevoeligheid op het werk

Hoog-gevoeligheid op het werk

Lang niet iedereen weet van zichzelf dat zij hoog-gevoelig zijn. Dat lijdt heel vaak tot je niet begrepen voelen, je anders voelen, te veel hooi op je vork nemen en een groot risico op burn-out.

Hersenen van hoog-gevoelige personen werken anders. HSP'ers (High Sensitive Persons) hebben namelijk geen filters. Daardoor komt alles veel dieper binnen dan bij anderen.

Hoog-gevoeligen doen er goed aan zich te realiseren dat zij meer rustmomenten nodig hebben dan anderen, dat zij een langere verwerkingstijd nodig hebben en dat zij zichzelf vaak iets beter moeten afschermen.

Op het werk kan dat extra lastig zijn. Werkplekken waar geroezemoes is of waar je met meerdere collega's in één ruimte moet werken, veel telefoon, veel schakelen van werkzaamheden, kunnen echt een uitdaging zijn. Als je niet weet waarom jij daar meer last van hebt dan anderen, kan het zijn dat je vindt dat jij het ook moet kunnen met uitputting tot gevolg.

Een werkgever heeft soms ook nog nooit gehoord van HSP en de risico's. Dus aan jou de taak hem/haar te informeren met wat jij nodig hebt om goed te kunnen blijven functioneren. Maar dan moet je eerst zelf weten hoe je met jezelf moet omgaan.

Dat kun je leren door een goed boek te lezen over HSP (zie elders in mijn tips) of je te laten begeleiden door een HSP coach of therapeut. Er zal een wereld voor je opengaan!


1

deel deze tip

Tip 189 - Herkennen en bewustwording

H
Als je van jongs af aan gewend bent de emoties van anderen te verwarren met je eigen gevoelens, kan dit voortkomen uit een hoge mate van empathie of een omgeving waarin je geleerd hebt je aan te passen aan de behoeften en emoties van anderen. Dit kan soms leiden tot uitdagingen bij het herkennen en respecteren van je eigen grenzen en gevoelens. Om je te helpen je eigen emoties te onderscheiden van die van anderen is het allereerst belangrijk om
bewustwording te ontwikkelen: Begin met het herkennen wanneer en in welke situaties je de neiging hebt om de emoties van anderen over te nemen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

Dit kun je als volgt doen:
- Leer je eigen emoties herkennen: Neem regelmatig tijd om te reflecteren op hoe je je voelt. Dit kan door middel van dagboekschrijven, meditatie of gewoon een moment van stilte om te checken hoe je je echt voelt.

- Oefen zelfreflectie: Vraag jezelf af of de emoties die je ervaart echt van jou zijn. Als je bijvoorbeeld plotseling verdrietig of boos wordt in de aanwezigheid van iemand anders, vraag jezelf dan af of dit gevoel overeenkomt met je eigen ervaringen of dat het een reactie is op de ander.


1

deel deze tip

Tip 190 - Emotionele zelfzorg onwikkelen

Bij hooggevoeligheid kan het helpen om je eigen emoties te onderscheiden van die van anderen:

Ontwikkel emotionele zelfzorg: Net zoals je zorgt voor je fysieke welzijn, is het belangrijk om te zorgen voor je emotionele gezondheid. Dit kan activiteiten omvatten zoals ontspanningsoefeningen, tijd doorbrengen in de natuur, of doen wat je blij maakt.

Zoek professionele hulp: Soms kan het nuttig zijn om met een therapeut of counselor te praten, vooral als je moeite hebt om je eigen emoties en behoeften te identificeren en te respecteren.

Leer over empathie en mededogen: Inzicht in het verschil tussen empathie (het voelen met anderen) en mededogen (zorgzaamheid tonen zonder emotioneel overweldigd te raken) kan nuttig zijn.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 191 - Energie teruggeven

Hooggevoelige mensen zijn extra gevoelig voor alle invloeden van buitenaf. Ze pakken de energie en emotie van een ander vaak extra sterk op. Soms zo sterk, dat de emotie van de ander, als de eigen emotie ervaren wordt. Bijvoorbeeld het verdriet van de ander, wordt zó meegevoeld, dat de hooggevoelige persoon die de ander aanhoort, overmand kan raken door verdriet.
Een tip is om het volgende tegen jezelf te zeggen: "Alle energie en emotie die niet bij mij hoort, geef ik terug aan de persoon bij wie het hoort".
Door de energie via deze oefening liefdevol aan de ander terug te geven, kun je voorkomen dat je in de emotie wordt meegezogen en dat het verhaal van de ander, jouw verhaal wordt.
Het is heel mooi als je kunt meeleven, maar het is fijn als dat meeleven een grens kent. Je helpt jezelf en de ander er niet mee als je volledig overspoeld raakt door het verhaal en de ervaring van de ander.


1

deel deze tip

Tip 192 - De tijd nemen en dit aangeven

Als hoogsensitief persoon verwerk je informatie diepgaand. Het is belangrijk, dat je jezelf de tijd en ruimte hiervoor geeft en dit ook aan een ander uitlegt. Als iemand een antwoord verwacht, geef dan aan op welke termijn je erop terug komt.


1

deel deze tip

Tip 193 - 'me-time'

Neem je behoefte aan 'me-time' serieus. Er komt zoveel informatie binnen en deze wordt dieper verwerkt. Dit kost tijd en energie. Een ander begrijpt dat niet altijd, dus leg dit aan een ander uit. Als er geen begrip komt van de ander, kan je overwegen of je het contact wilt aanhouden.


1

deel deze tip

Tip 194 - aarden

Stamp met je voeten op de grond

Loop op blote voeten en voel de grond

stel je voor dat er wortels onder je voeten zijn diep diep de aarde in gaan
nu ben jij ge aard

Stel je voor een grondingskoord dat uit jouw stuitje komt diep de aarde in nu ben jij geaardt

Reinhardt

1

deel deze tip

Tip 195 - Zorg voor je rust

Neem op tijd je rust zodat je niet overprikkeld raakt bijvoorbeeld op tijd naar bed, op tijd weg van een feestje.
Maak verbinding met mensen die jouw overgevoeligheid accepteren, begrepen en/of herkennen. Mensen die je energie brengen!
Durf afstand te nemen van mensen en dingen die je energie kosten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 196 - Focussen bij overprikkeling

Veel mensen denken dat als je hoogsensitief bent je niet tegen drukte kunt. Dit is een fabeltje. Als je hoogsensitief bent komt alles wel sterker binnen; je hebt immers een diepere informatieverwerking en details pik je snel op.

Maar hoe kan het dat de ene HSP'er wel in een grote drukke stad kan vertoeven of op een housefeest kan dansen zonder overprikkeld te raken en de andere krijgt na een half uur al hoofdpijn en voelt dat hij/zij zo snel mogelijk weg moet uit de drukte?

Het heeft te maken met hoe blij je wordt van de activiteit. Als je feesten helemaal te gek vindt en je kunt je er helemaal door laten opgaan en je raakt in de flow, dan zul je totaal geen last hebben van de vele prikkels. Je bent gefocust op de muziek en het dansen en het samen dansen.

Als je niet van die muziek houdt en je vindt dansen wel leuk maar niet zó leuk, dan raak je afgeleid. Door deze afleiding komen alle prikkels die er in de ruimte aanwezig zijn bij je binnen.

Als je overprikkeld raakt, dan kun je kiezen om
1. maar heel even op het feest te blijven en daarna naar huis te gaan
2. te focussen. Kies iets uit wat je interessant vindt en ga daar sterk op focussen: bijv. observeer andere mensen hoe die dansen. Of kijk naar de kleding die ze dragen. Of observeer de melodie van de muziek. Of luister aandachtig naar de teksten van de muziek.


1

deel deze tip

Tip 197 - Anker jezelf als je overweldigd wordt door emoties

Als je hoogsensitief bent kun je regelmatig overweldigd worden door heftige emoties van verdriet, boosheid of angst. Om te voorkomen dat je jezelf verliest in deze emoties, kun je de volgende oefening doen. De oefening komt uit de ACT.

Stap 1: Erken je emotie. Zeg hardop: "Er is een gevoel van ....... (emotie benoemen) en dat mag er zijn." Sta er even bij stil.
Stap 2: Doe iets actiefs. Bijvoorbeeld: Wiebel met je tenen, wrijf met je handen over je benen en steek je tong uit.
Stap 3: Benoem wat er in het hier en nu is. Bijvoorbeeld: Noem 3 dingen die blauw zijn. Of hoe voelt het als je met je handen over de leuning van de stoel wrijft.
Indien nodig de oefening nog een keer herhalen.


1

deel deze tip

Tip 198 - zet een stapje achteruit

Ben je hooggevoelig en houd je vaak veel rekening met anderen of durft de ander niet te kwetsen en tuned in bij de ander ipv van bij jezelf?
Vaak kunnen we niet adequaat reageren ten goede van onszelf omdat we zo met de ander bezig zijn. Zodat er niet nagevoeld kan worden. Om te kunnen voelen heb je jouw ruimte weer nodig. Het helpt om letterlijk een stap naar achteren te zetten en aan te geven dat je even tijd nodig hebt om te reageren en even moet navoelen wat voor jou wijsheid is.
Succes.


1

deel deze tip

Tip 199 - Hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit

Wist je dat 80% van de hoogbegaafden ook hoogsensitief is!

Robert

1

deel deze tip

Tip 200 - Hoogbegaafdheid is meer dan een hoog IQ

Als hoogbegaafde heb je niet alleen een hoog IQ (>130), maar herken je wellicht ook meerdere van onderstaande persoonlijkheidskenmerken:
- Hoogsensitief (80% van hoogbegaafden is hoogsensitief)
- Idealistisch en sterk rechtsvaardigheidsgevoel
- Asynchroon in de persoonlijke ontwikkeling (motorisch, sociaal en intellectueel)
- Autonoom denkend en handelend
- Perfectionistisch

(bron: Adriaan Sprey, 2020)

Robert

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 201 - Therapie speciaal voor HSP'ers

Acceptatie en Commitment Therapie oftewel ACT is een therapievorm die zeer geschikt is voor hoogsensitieve mensen. Waarom? Binnen ACT werken we met hoofd, lijf en hart:
Lijf: Als je hoogsensitief bent, ben je in staat om juist heel goed te voelen. Het kan zijn dat je door de uitdagingen in het leven je lijf vergeten bent. Hoofd: Doordat we in een harde wereld leven heb je als HSP'er waarschijnlijk een overlevingsmechanisme aangeleerd, waarbij je heel erg in je hoofd bent gaan zitten: piekeren, analyseren en oplossingen bedenken om te kunnen overleven.
Hart: Tegelijkertijd ben je op zoek naar zingeving. Je wilt hier op aarde van betekenis zijn. Maar hoe dan, vraag je je af.
Binnen ACT gaan we hiermee aan de slag. Door vele oefeningen en metaforen leer je:
- afstand te nemen van jouw negatieve gedachten en deze gedachten minder serieus te nemen (hoofd)
- meer contact te maken met je lijf; meer in het hier en nu te leven en zachtaardiger met jezelf om te gaan (lijf)
- te ontdekken wat voor jou werkelijk belangrijk is in het leven en daadwerkelijk stappen te zetten in de richting van een waardengericht leven (hart)


1

deel deze tip

Tip 202 - Zorg voor voldoende 'alleentijd'

Hooggevoelige en/of hoogsensitieve mensen hebben vaak meer 'alleentijd' nodig om zich op te laden dan anderen. Zorg ervoor dat je deze tijd ook neemt en ervaar wat dit voor je doet.


1

deel deze tip

Tip 203 - HSP en vakantie

Als hsp-er is vakantie vaak een uitdaging, tenzij je alleen reist. Wat helpt om te sturen in de cocktail van steeds samen zijn, geen ritme, en uiteenlopende behoeften is:

Bedenk hoe je terug wilt komen van vakantie. Een doel kan zijn: ik wil met iets meer energie thuiskomen dan toen ik wegging. Bedenk dan per dag hoe je het zo in kunt delen dat je voor jezelf weet: hiermee krijg ik voldoende binnen terwijl ik toch ook energie verbruik of weggeef.

Bv. Ik kan wel mee een stadje bezoeken, maar dan heb ik smiddags een half uur alleen-tijd nodig met een boek. Dan weet je: ik kan niet 7 uur naar een stadje om dan vervolgens meteen op de camping te moeten gaan koken terwijl de kinderen jengelen. 3 uur naar een stadje kan dan wel.

Of: in het stadje wil ik even een kwartiertje op mezelf door de straatjes dwalen, terwijl jullie een paar winkels bezoeken.

Als HSP-er is het belangrijk om jezelf niet leeg te schenken vanuit het idee dat je er altijd voor de ander moet zijn. Zelfzorg is belangrijk vanuit het besef: ik heb een 'beperking' en die heeft zorg nodig om als persoon te kunnen functioneren.


1

deel deze tip

Tip 204 - rust

Bouw iedere dag een lang rustmoment in


1

deel deze tip

Tip 205 - Voelsprieten naar binnen richten

Hoog gevoeligheid kan een gevolg zijn van een patroon waarin jij als kind (on)bewust emotioneel voor je ouder(s) bent gaan zorgen. Omdat je aanvoelde dat er problemen waren, je ouder(s) niet goed in hun vel zaten, of de sfeer vaak gespannen of onveilig voelde. Hierdoor heb je hele lange voelsprieten ontwikkeld en voel je heel veel (aan). Dit kan heel waardevol zijn, maar kan je ook veel energie kosten of ten koste gaan van wat voor jou goed is. Doordat je anderen erg goed aanvoelt in wat zij nodig hebben en je hierop gericht bent, kun je jezelf nog al eens over het hoofd zien. Gebeurt dit vaak en langdurig dan kan dit leiden tot depressie, burn-out, gezondheidsklachten, etc. Om hier verbetering in te brengen is het heel belangrijk om je voelsprieten naar binnen te richten en telkens contact te houden met wat er bij jou gebeurt, wat jij nodig hebt en hier woorden aan te geven naar de ander.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 206 - HSP en angst

Ik kom regelmatig mensen in mijn praktijk tegen met angstklachten waarvan de oorzaak te maken heeft met het niet kunnen omgaan met hun hooggevoeligheid. Wie continu overprikkelt is en dat niet in de gaten heeft of niet weet dat hij/zij overprikkeld is, kan angstig worden. Je raakt door alle prikkels het contact met jezelf kwijt en leeft dan volledig in je hoofd. Weer helemaal in je lijf komen en voelen wat je nodig hebt is dan belangrijk bijvoorbeeld sporten, wandelen of de natuur ingaan. Daarnaast is het goed om professionele hulp in te schakelen om de signalen te leren kennen waardoor je overprikkeld raakt.



deel deze tip

Tip 207 - Werk aan grens versterking

Als je zeer gevoelig bent, dan loont het zeer de moeite om te werken aan het bewuster worden van je grenzen en te leren deze te respecteren en er zorg voor te dragen. Een van de aspecten hieraan is te leren je grenzen helder, direct en rustig te leren communiceren naar anderen. Een ander aspect is te leren meer aanwezig te zijn in je lichaam waardoor de gevoeligheid voor de energieën van buiten minder invloed op je hebben.

Anoniem


deel deze tip

Tip 208 - Ervaringstip

Mijn eigen ervaringen op het gebied van hoog sensitiviteit heb ik als mijn leerschool gelabeld. Als ik tijd neem om te voelen wat er gebeurt in het moment of achteraf (dat gebeurt vaak), en mezelf daarin serieus neem, kan ik voelen wat ik nodig heb. Dat gaat over stilte, rust en tijd nemen. Dit kostte mij de nodige ervaringen om mezelf goed te leren kennen en erkennen: Dit ben ik en dit is gezond voor mij. Wat ik geleerd heb, is dat het om kleine, onopvallende signalen gaat in mijn lijf. Of eigenlijk zijn het geen kleine, onopvallende signalen, maar ik heb het lang genegeerd, waardoor ze onder de oppervlakte kwamen. Samenvattend: luister naar je lijf en neem het serieus.



deel deze tip

Tip 209 - Prikkels van buiten en binnen

Als je hooggevoelig bent, komen prikkels van buitenaf veel meer en vaak heftiger binnen. Mijn ervaring is , dat prikkels van binnenuit ook veel heftiger zijn. Dus ook gevoelens en pijn vanuit jezelf zijn veel sterker aanwezig. Het is heel daarom belangrijk om hersteltijd in te plannen in je dagelijkse gang, of in je agenda te zetten. Zodat je tot rust kan komen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 210 - Aarden, aarden en nog eens aarden

Ik ben zelf hooggevoelig en geef een tip uit mijn eigen ervaring.
De tip is: aarden, aarden, aarden en nog eens aarden.

Aarden is in contact zijn met de aarde of het eigen lichaam dat uit o.a. aarde bestaat. Als we geaard zijn kan overtollige energie via de voeten afvloeien.
Een makkelijke oefening om te aarden is om op de uitademing met onze aandacht naar beneden te gaan door het lichaam en de voeten de grond in.
Als je dit een paar minuten doet, zul je merken dat je je lichaam veel beter voelt.
Een vergelijkbare methode is om je voor te stellen dat er vanuit je voeten boomwortels diep de aarde in strekken.

Dit zijn herstellende oefeningen en er zijn er nog veel meer. Wat nog belangrijker is, is om de oorzaken te vinden die ertoe leiden dat we niet goed geaard zijn op een bepaald moment of situatie. Niet zozeer wat er buiten ons gebeurt, dat kunnen we niet veranderen, maar wat datgene wat buiten gebeurt bij ons veroorzaakt, hoe we daarop reageren.
Als je die oorzaken vindt en ze aanpakt, zul je van nature geaard zijn en heb je nauwelijks meer oefeningen nodig voor herstel.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 211 - Top 5 zelfzorgtips

1. Zorg voor voldoende me-time (tijd voor jezelf om te ontprikkelen).
2. Ga de natuur in.
3. Vermijd negativiteit.
4. Doe dingen die je energie geven.
5. Leer grenzen aan geven; nee zeggen.



deel deze tip

Tip 212 - Manieren van zelfzorg ontdekken

Ieder heeft zijn eigen manier om voor zichzelf te zorgen. Als je daar nog niet zo bekend mee bent, is het goed en leuk om uit te zoeken en uit te proberen wat goed bij je past. Wat is het effectiefst voor jou op een bepaald moment of na bepaalde activiteiten. Omdat je een uniek mens bent, heb je andere behoeften dan een iemand anders die hooggevoelig is. Daarbij is het belangrijk te weten dat er verschillende niveaus zijn van zelfzorg. Een netflix-serie heeft een andere uitwerking dan buiten op een bankje de zon op je gezicht voelen. Schrijf je eigen zelfzorgmanieren op; zo ontdek je steeds beter wie je bent en wat je nodig hebt.



deel deze tip

Tip 213 - Tips om jezelf beter te begrenzen

Onderstaande tips kunnen je helpen om jezelf beter te begrenzen.

Tip 1: Draag oordoppen

Als je echt overprikkeld bent, kan het helpen om oordoppen te dragen of anderszins de stilte op te zoeken. Je kunt ook je oordoppen door midden knippen. Dan vallen ze niet zo op, terwijl de werking net zo goed is.

Tip 2: Creëer in je huis een stressvrije plek

Ruimte is een essentieel begrip voor degenen die hooggevoelig zijn. Het is daarom belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Wanneer je met anderen samenwoont, is het van belang een plek in huis te creëren die uitsluitend voor jou is. Richt deze plek in naar jouw eigen behoeften en zet er dingen neer die voor jou waardevol zijn. Onder andere aromatische oliën, wierookgeuren en prettige muziek kunnen je ruimte speciaal en afgebakend maken.

Tip 3: Omkleden en douchen

Gedurende dag verzamel je heel wat negatieve indrukken en energie. Door je kleding te verwisselen wanneer je thuis komt, en eventueel een douche te nemen, kun je alle energie die niet van jezelf is van je af laten stromen. Probeer in ieder geval te douchen voor je naar bed gaat. Op deze manier voorkom je dat je de kwalijke indrukken waar je overdag mee te maken hebt gehad mee in bed neemt. Daarnaast helpt de warmte van het water je goed te ontspannen, waardoor je beter in slaap kunt komen.

Tip 4: Wees je bewust van je huid als grens

Douche bewust en gebruik bijvoorbeeld een lekkere bodylotion na het douchen. Door bezig te zijn met je eigen huid, help je jezelf te begrenzen. Onze huid is namelijk een van de menselijke grenzen. Het is de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden uit onze omgeving. De huid zorgt ervoor dat we niet snel oververhit, onderkoeld en uitgedroogd raken. Ook bezit het tastgevoel, waardoor we dingen kunnen voelen en ons kunnen afschermen voor ongewenste prikkels.

Tip 5: Bescherm en zuiver je omgeving regelmatig

Je kunt je omgeving beschermen en zuiveren door te luchten. Wat je kunt doen, is je ramen openen wanneer het regent. Regen zuivert namelijk, net als alle andere watervormen, op natuurlijke wijze. Ook kun je de ruimte waarin je leeft reinigen door het branden van wierook.

Ga met bovenstaande tips aan de slag en ontdek wat het voor jou kan betekenen.



deel deze tip

Tip 214 - Sterke basis

Hooggevoelig... De mensen die dat zijn weten wat het is. Het kan zijn dat de geluiden harder binnen komen. Of als iemand met kracht tegen je praat, je dat voelt door je hele lichaam. Het kan zijn dat je mensen hun emoties voelt of zelfs overneemt. Enzovoort enzovoort...

Hooggevoelig zijn is een hele mooie eigenschap, maar niet als alles binnen komt als een baksteen.

Tip 1:
Let op je voeding. Het is gek, maar juist voor ons is dit heel belangrijk. Door goed te eten zal je merken dat je lichaam veel sterker wordt en daardoor al veel meer aankan.

Tip 2:
Door therapie je basis weer sterk te maken. Je basis noem ik veiligheid in je eigen lichaam. Geaard zijn. Juist voor ons is dit belangrijk. Contact met je lichaam, er mogen zijn, je ruimte in mogen nemen. Ook in je lichaam zijn en blijven in moeilijke situaties.




deel deze tip

Tip 215 - EHBO kit voetenbad met zout

Een tip uit mijn persoonlijke EHBO kit:
Wanneer ik me uitgeput voel b.v. na een dag winkelen of merk dat ik druk ben in mijn hoofd helpt een voetenbad met zout. Het heeft hetzelfde effect als een strandwandeling. Een voetenbad met zout is energetisch sterk reinigend en zorgt ervoor dat de energie weer door kan stromen naar de aarde. Natuurlijk kun je je jezelf na afloop ook nog een voetmassage geven of laten geven:).



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 216 - Blijf binnen je eigen ruimte

Als je bewust fysiek aanwezig bent, door je af te stemmen op jezelf en je aandacht bij je lijf te houden, kun je contact leren maken met je ‘eigen ruimte’. Dit is een energieveld dat zich uitstrekt tot een armlengte voorbij je lichaam, voor, achter, onder en boven je. De Taoïsten noemen dit je ‘Gouden Ei’. Als je je dit realiseert, herinnert of het visualiseert, kun je het ook echt (direct of op den duur) gaan ervaren. De opdracht aan jezelf is dan: blijf daar binnen. Haal je uitgewaaierde energie terug binnen de subtiele grenzen van je eigen ruimte, zodat zij bij je blijft, laat haar niet vervliegen naar buiten toe.

Anoniem


deel deze tip

Tip 217 - Tijd om bij te komen

Een luide drukke omgeving is voor een hsp'er een aanslag op zijn zenuwstelsel. Hetzelfde geldt voor drukke schema's en stressvolle situaties. Wanneer je weet dat je in een situatie komt die je doet duizelen dan is het goed om daarna wat tijd in te plannen om in een rustige omgeving weer tot jezelf te komen. Je kunt dit het beste alleen doen.



deel deze tip

Tip 218 - Betekenisvolle relaties

Hsp'ers zijn, wanneer er gebrek is aan betekenisvolle interactie, snel verveeld en rusteloos in relaties. Dit betekent dat ze vaak selectief zijn over de mensen die ze toelaten in hun leven. Het is fijn om een relatie te hebben met een hsp'er want ze hebben oog voor de ander en ze hebben feilloos in de gaten wat de ander nodig heeft. Dit geldt niet alleen voor hun levenspartner maar ook voor hun vrienden, familie en collega's. Ze richten zich naar de ander en vergeten naar hun eigen behoeften te luisteren. Hsp'er zet jezelf op de kaart!



deel deze tip

Tip 219 - Hoge frequentie en aarding

Veel van mijn cliënten die HSPer zijn, zitten niet in hun lijf. Veel te veel prikkels om hun heen wat echt binnen komt. Overtuigingen die niet helpend zijn etc etc.

Tip 1:
Aarden. Ik lees het hierboven ook. Op YouTube kan je hele mooie oefeningen doen op een mindfulness manier. Aardingsoefening, bodyscan etc.

Tip 2:
Deze is moeilijker om zelf te doen zonder begeleiding. Ademwerk. Op deze manier leer je om je hele lichaam weer in beslag te nemen. Het losmaken van drukpunten, het leren herkennen wanneer je uit je lichaam treed, en de belemmerende overtuigingen om te zetten in positieve overtuigingen zijn een aantal voorbeelden wat je gaat doen. Neem hier een therapeut voor in de arm.



deel deze tip

Tip 220 - ontprikkelen

Om overprikkeling te voorkomen is het belangrijk om op tijd je rust te pakken. Vaak krijg ik de vraag: is mindfulness dan een goed idee? De manier van rust nemen moet bij je passen. Het heeft geen enkele zin om yoga of mindfulness te doen als dit niet bij je past. Iedereen ontspant namelijk op zijn eigen manier. Sommige mensen ontspannen juist door inspanning, zoals duurloop of je ‘hoofd leeg’ fietsen. Of door het lezen van een roman. Ga dus op onderzoek uit wat bij jou werkt!


Anoniem


deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 221 - omgeving rustig houden

Als je je veel en continue prikkels binnenkrijgt, is de kans groot dat je overbelast raakt. Zorg er daarom voor dat je drukke en stressvolle omgevingen zoveel mogelijk voorkomt. Indien dat niet lukt of kan , neem dan voldoende rustmomenten om deze prikkels te reguleren. Ga een ommetje lopen buiten. Ook helpt het om je omgeving opgeruimd en leeg te houden. Daarmee creeer je een prikkelarmere omgeving en dat draagt tevens bij aan minder overprikkeling.

Anoniem


deel deze tip

Tip 222 - partner met HSP

Als je partner Hoogsensitief is, dan is het zaak om je daar wat verder in te verdiepen. Zodat je samen kunt bekijken wat de mogelijkheden zijn hier goed mee om te gaan. Een HSP-er heeft vaak relatief meer tijd voor zichzelf nodig om de prikkels en indrukken te verwerken. Weet dat dit niets te maken heeft met de relatie. Als je partner aangeeft tijd voor zichzelf nodig te hebben, dan betekent dit dus niet dat deze niet geinteresseerd is, of de relatie/jou niet belangrijk vindt. Raak je er onzeker door, praat dan eens met een psycholoog, zodat je er anders mee om kunt leren gaan.

Anoniem


deel deze tip

Tip 223 - Tips om beter geaard te blijven

Met deze tien tips blijf je stevig geaard.

1. Zorg dat je voldoende warm bent

Warmte omhult en beschut je. Een warme douche spoelt stress weg. Warme voeten en handen zijn erg belangrijk. Door bezig te zijn met je eigen huid help je jezelf beter te begrenzen. Douche en baad bewust (denk dus niet aan allerlei dingen die je nog moet doen die dag). Neem de tijd jezelf in te oliën en sta daarbij stil bij elk stukje van je huid. Gebruik rozenolie die een beschermende en omhullende werking heeft. Met bepaalde delen van je lichaam heb je waarschijnlijk meer contact dan met andere. Kun je dat voor jezelf verklaren?

2. Zoek naar hobby’s die je energie omlaag brengen

Zoals werken met klei en steen, trommelen (misschien werken andere vormen van muziek maken ook) of werk in een tuin. Er zijn veel oosterse sporten zoals qi gong, tai chi en yoga die je goed doen aarden. Van belang is hierbij dat je leraar of lerares zelf goed geaard is (wat niet altijd zo is).

3. Maak contact met de aarde

Op ieder willekeurig moment, zoals tijdens het wachten op trein, bus of tram, kun je wat meer in je lichaam komen door je bewust te worden van het contact dat je maakt met de aarde. Wiebel wat op je voeten en laat je gewicht in je benen en voeten zakken. Ontspan je lichaam zo goed mogelijk.

Als je dit moeilijk vindt, kun je de spieren eerst stevig aanspannen en daarna ontspannen. Wees je bewust van de kracht die de aarde je geeft. Dit is een zeer elastische standvastigheid die door het midden van je lichaam vanuit de grond tot in je kruin loopt. Vergelijk jezelf met een boom die goed geworteld is, maar waarvan de takken meewiegen in de wind.

4. Laat je zo nu en dan masseren

Shiatsu wordt door de kleding heen gegeven en is daarmee een weinig bedreigende maar wel diepgaande massagevorm.

5. Mediteer een kort moment

Als je voelt dat je onrustig of overprikkeld bent, breng dan je energie naar beneden door een van de volgende technieken: doe wat rustige strekoefeningen, mediteer een kort moment (dit hoeft niet ingewikkeld te zijn en zelfs niet zittend te gebeuren. Je kunt ook al lopende mediteren). Ga na welke chakra’s openstaan of gesloten zijn, stel je voor dat je verbonden bent via een onzichtbare draad met de grond, ga een tijdje op de grond of nog beter, onder een boom zitten (wel met je winterjas aan natuurlijk).

6. Eet regelmatig en gezond

Wees je bewust dat ook voeding een kwaliteit van de aarde is en omring de maaltijd met de eigenschappen die erbij horen, zoals rust. Heb respect voor voedsel, dan respecteert het jou ook. Leer daarbij te luisteren naar de wensen van je lichaam. Waarom heb je een zoetbehoefte? Kun je deze oplossen door fruit te eten? Waarom schrok je je eten naar binnen of voel je weinig honger? Onderzoek je eigen voedingsgewoonten.

7. Visualiseren van je grenzen

Ben je in een ongemakkelijke situatie maar is het onmogelijk eruit weg te lopen, visualiseer dan een begrenzing. Stel je voor dat je in een glazen bol zit die je afschermt van de mensen om je heen. Een andere, vriendelijkere vorm van afscherming is je voor te stellen dat er een roos tussen jou en de ander staat. Geef de ander het uitzicht op die mooie roos en wens hem of haar het allerbeste toe maar verbreek de (claimende) verbinding. Deze visualisatie helpt je ook met het afschermen van negatieve denkkracht van mensen op een afstand.

8. Zoek naar manieren die jouw behoefte aan bezinning en bezieling voeden

Leef intens en positief. Vergeet niet de kracht van creatieve activiteiten. Een wandeling in de natuur doet eveneens wonderen. Je kunt jezelf met kleine dingen gelukkig maken. Herzie je verleden in het licht van je hooggevoeligheid. Dit kun je alleen of met behulp van een therapeut doen. Zorg in ieder geval voor een uitlaatklep. Als er niet direct een persoon is met wie je deze intimiteit kunt delen, kun je bijvoorbeeld dingen opschrijven.

9. Zoek bewust regelmatig de stilte op

Niet altijd kun je onaangename prikkels, zoals geluidsoverlast, onaangename geuren, onwelkome energieën, uit de weg gaan. Zoek ter compensatie zo veel mogelijk positieve ervaringen: zoek bewust regelmatig de stilte op, luister naar kalmerende muziek, brand heerlijke geuren, neem geurbaden, wees je meer bewust van je eigen energie op momenten dat je alleen bent. Soms ben je toch rusteloos, gespannen of zeer emotioneel. Realiseer je dat dit signalen zijn. Wat vertelt deze spanning of emotie je? Kun je de emotie laten zijn, zonder dat je jezelf er al te zeer mee vereenzelvigt?



deel deze tip

Tip 224 - Therapeut voelt goed, maar omgeving niet.

Therapeut voelt goed, maar omgeving niet.
Dit is mij pas overkomen. Als je hooggevoelig bent kan dit gebeuren. Hier is niet echt een oplossing voor, maar wel een paar vragen die je kan stellen.
Dit keer geen tips, maar vragen.

Vraag 1:
Wat voel je dan precies? Is het gevoel dat je de diepte niet in durft of blokkeert het je.

Vraag 2:
Durf je het te onderzoeken met je therapeut? Want soms is het angst omdat je in je verleden wordt getriggerd. Als je dit dan onderzoekt en heelt voelt de omgeving heel anders.



deel deze tip

Tip 225 - Therapeut voelt goed, maar omgeving niet.

Therapeut voelt goed, maar omgeving niet.
Dit is mij pas overkomen. Als je hooggevoelig bent kan dit gebeuren. Hier is niet echt een oplossing voor, maar wel een paar vragen die je kan stellen.
Dit keer geen tips, maar vragen.

Vraag 1:
Wat voel je dan precies? Is het gevoel dat je de diepte niet in durft of blokkeert het je.

Vraag 2:
Durf je het te onderzoeken met je therapeut? Want soms is het angst omdat je in je verleden wordt getriggerd. Als je dit dan onderzoekt en heelt voelt de omgeving heel anders.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 226 - Herkenningspunten HSP

1. Uitgeput zijn na sociaal contact
Heb je als HSP na een sociale kletsmiddag, waarin van alles wordt besproken, tijd nodig om bij te komen? Om alles wat bij je binnen is gekomen te laten bezinken? Zo ja, dan ben je misschien niet alleen moe geworden van de dingen die zijn besproken, maar ook van alles wat je bij een ander voelt dat niet wordt uitgesproken.

Hooggevoelige mensen pikken meer op dan alleen de woorden die worden gezegd. Ze pikken emoties en energieën op die rondom een persoon voelbaar zijn of energieën die worden uitgestraald door ruimtes en omgevingen. En hier kan je zeker moe van worden. Vooral wanneer het negatieve emoties en energieën zijn.

2. Drukte vermijden
Het is nu al de zoveelste keer dat ik een HSP-er spreek die het winkelen in weekenden en koopavonden steevast vermijdt, omdat het te druk is. Lange rijen voor de kleedkamers en kassa’s, en mensen die over de straten krioelen.

Maar dit geldt ook voor andere drukke plekken zoals concerten, de kermis, pretparken, bioscopen en theaters. Dit zijn typische uitstapjes waar veel mensen bij elkaar komen. Hooggevoelige mensen zoeken over het algemeen meer de rust op. Mochten ze toch ergens willen winkelen dan gaan ze een keer op een doordeweekse dag, kopen hun items online of gaan er in het weekend vroeg op uit.

3. Een lichaam dat snel reageert
Wat hooggevoelige personen met elkaar delen is een geest en lichaam dat sterk reageert op impulsen van buitenaf. Dit kunnen positieve en negatieve prikkels zijn in de vorm van emoties, voeding, muziek, beweging enzovoort. Alles wat via de zintuigen bij ons binnenkomt.

Sommige HSP-ers krijgen hoofdpijn of worden misselijk wanneer ze voelen dat iemand in hun fysieke nabijheid of op afstand verdrietig is. Hetzelfde kan gelden met betrekking tot je eigen emoties. Als je nooit hebt leren omgaan met verdriet, woede en angst kan dit zich uiten via het lichaam door obstipatie, buikpijn en nog veel meer fysieke klachten. Sommige hsp-ers kunnen bij een bezoek aan een oude kathedraal of voormalig oorlogsgebied onwel worden, omdat ze voelen welke narigheden zich hebben afgespeeld op die locaties.

Naast het opvangen en verwerken van negatieve prikkels kunnen HSP-ers zich helemaal opgeladen voelen door positieve prikkels zoals yoga, massages, sauna, het contact met dieren en baby’s of een stevige wandeling op het stand of door het bos.

4. Authentieke contacten
Waar HSP-ers van opleven zijn authentieke contacten. Authentiek contact houdt bijvoorbeeld in dat je uit werkelijke interesse aan iemand vraagt hoe het met diegene gaat. Dit houdt in dat je wacht op een antwoord en het mogelijke antwoord verwelkomt met een open houding.

Hooggevoelige personen hebben torenhoge antennes voor mensen die niet authentiek zijn. Het staat niet bij iedereen even scherp afgesteld, maar de wens is helder: authentiek contact is waar HSP-ers naar streven.

5. Zorgen voor een ander
Sta je vaak klaar voor een ander? Zeg je veel vaker ‘ja’ dan ‘nee’ tegen een hulpvraag? Dan ben je vast een heel lief en zorgzaam type die oog heeft voor wat een ander nodig heeft. Direct meedenken en de handen uit de mouwen steken is je ook niet vreemd.

Wat hieraan ten grondslag ligt, is de innerlijke wens dat je wilt dat het goed gaat met de ander en het weten dat je een verschil kunt maken. Een verschil wordt gemaakt door na werktijd met de aanhangwagen een meubelstuk voor vrienden op te halen. Of babykleding en aanverwante artikelen te bewaren voor vrienden, omdat zij het met liefde zouden hergebruiken.

Het zorgen voor een ander is één van de vele kwaliteiten van een hooggevoelig persoon. Vaak merken HSP-ers al wat je nodig hebt alvorens de hulpvraag wordt gesteld. Simpelweg door de manier hoe de ander uit zijn ogen kijkt, trillingen in de stem of door de stand van de lichaamshouding.

6. Hart voor mens, dier en natuur
Tenslotte hebben hooggevoelige mensen een sterke relatie met mens, dier en natuur. De ene hooggevoelige is de andere niet. Je kan een sterke verbinding voelen met baby’s en lichamen, en tegelijkertijd een mindere relatie hebben met mensen die de oren van je hoofd kletsen.



deel deze tip

Tip 227 - Hoe kun je als HSP je energie in balans houden

1. Eet op tijd
Hooggevoelige mensen staan ten opzichte van niet hooggevoelige mensen extra open voor prikkels, ook voor voeding. Hooggevoelige mensen kunnen, doordat zij hectiek in de buitenwereld ervaren, hier in opgaan en zichzelf en hun lichaam compleet vergeten. Wellicht vergeet je geregeld om te eten? Hierdoor kun je fysiek, emotioneel en mentaal uit balans raken. Een duidelijk signaal dat je te laat eet is een knorrende maag. Subtielere signalen van te laat eten zijn dat je vermoeider raakt en merkt dat er minder werk uit je handen komt, je humeurig wordt en jij je minder goed concentreert. Plan daarom bewust tijd in om te eten.

2. Leef je droom
Op school wordt leven vanuit je hoofd en ratio gestimuleerd. Hooggevoelige mensen kunnen zichzelf hierin verliezen en wegcijferen. Misschien ben je andermans droom in plaats van je eigen droom gaan leven? Leven naar andermans wensen en verwachtingen kost energie. Durf stap voor stap te voelen waar je hart blij van wordt en je eigen droom te leven, ook wat betreft werk (gemiddeld werkt iemand in zijn leven 100.000 uur!). Geef jezelf hiervoor de tijd.

3. Vraag om hulp
Hooggevoelige mensen kunnen vaak gemakkelijker geven dan ontvangen. Hooggevoelige mensen kunnen zich bezwaard voelen om hulp te vragen: misschien ben je bang dat je iemand tot last bent en denk je daarom dat je alles alleen moet doen? Herinner jezelf eraan dat je net zoveel recht hebt om te ontvangen als te geven. Durf jouw ruimte in te nemen en om hulp te vragen: dit helpt je ook om je dromen te realiseren.

4. Ga naar plekken die je inspireren
Veel hooggevoelige mensen gaan op in de ‘ratrace’, doordat ze zo openstaan voor indrukken: ze rennen van hot naar her, zonder echt bewust te leven en waar te nemen wat er speelt. Alsmaar in de actiestand leven vreet energie. Wanneer ben je naar een plek geweest die jou werkelijk inspireerde? Plekken die jou positief raken voeden je. Besteed hier tijd aan. Hooggevoelige mensen laden bijvoorbeeld op in de natuur, of in een museum met kunst waar zij van houden.

5. Omring je met mensen die jou verder helpen
Hooggevoelige mensen hebben snel door of iemand energie geeft of kost. Misschien voel jij je volledig opgeladen na een inspirerend gesprek met een vriendin, of enorm leeggezogen nadat een buurman heeft geklaagd? Omring je met mensen die jou ondersteunen en jou een goed gevoel geven. Zo behoud jij je energie.



deel deze tip

Tip 228 - Leer de signalen herkennen - oefen

Als je HSPer bent pik je niet alleen signalen op van je omgeving, maar ook energie van de aarde, kosmos. Dat is best veel. Het is al een hele kluif om niet in de signalen verstrikt te raken van je omgeving. Maar hoe gaat je hier mee om?
Tip 1: Neem hiervoor een therapeut in de arm. Dit is lastig om alleen te doen.

Tip 2: Oefen in het herkennen wat alle signalen betekenen. bv Met straling kan je dit heel makkelijk oefenen. Loop eens naar het station en dan voel je ergens de ring van energie.
Of met een wichelroede aardstralen ontdekken en probeer het daarna eens zonder wichelroede. Als je al die signaaltjes aan het oefenen bent, dan zal je merken dat je je daardoor beter gaat voelen. Je leert te herkennen wat je voelt.

Heel veel succes en als je hulp nodig hebt hoor ik het graag. Of natuurlijk 1 van mijn collega's.



deel deze tip

Tip 229 - antennes

Als hooggevoelig persoon heb je veelal je "antennes" op de buitenwereld gericht. Probeer eens een moment voor jezelf te pakken, misschien even te gaan liggen en je ademhaling vertragen, even tijd voor jezelf en je naar binnen te richten. Vraag dan aan jezelf waar je antennes zijn, wellicht voel je ze of zie je ze voor je, draai deze dan als het ware naar binnen toe ipv naar buiten toe. Zodat je voelt wat er van binnen bij jou speelt en het daar veilig voor jezelf maakt.
Veel succes.



deel deze tip

Tip 230 - Last van hooggevoeligheid

Ik werk veel met mensen die hooggevoelig zijn. Vaak hoor ik de uitspraak:' ik heb last van mijn hooggevoeligheid'.
Hooggevoeligheid is echter een talent, een sterkte. Als je er goed mee omgaat, zul je er, zoals met alle talenten, enorm veel profijt van hebben.
Het staat je niet in de weg, het is de weg.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 231 - Hoepels en je denkbeeldige afstand

Ben je hooggevoelig, dan kan het zijn dat je vaak de emoties, gevoelens, zorgen van de ander registreert.
Als je dit merkt (dus als je registreert dat je voelt wat van de ander is of je hebt de neiging het teveel zelf te voelen denk dan eens aan het volgende:

Zie in je gedachten een hoepel om jou heen liggen en zie dat ook bij degene waarvan je gevoelens of emoties overneemt.
Bedenk dan dat de hoepel er is om je 'grond' af te bakenen. Een soort bescherming voor de gevoelens of emoties die de ander heeft/
Op deze manier kan het makkelijker zijn om de gevoelens van de ander in de hoepel van de ander te laten, en zo een stukje afstand creëren.
Deze bewustwording kan je helpen in het niet overnemen van hetgeen wat bij de ander hoort aan gevoelens zorgen en emoties.



deel deze tip

Tip 232 - Help ik ben hooggevoelig

Veel mensen die bij mij komen vinden het erg vervelend dat ze zo gevoelig zijn. Er over praten met een therapeut en daarin erkend worden, is al een enorme geruststelling. Stap voor stap jezelf leren kennen, waarin je eigen behoeften liggen (vaak weet je dat niet eens), en daarbij je grenzen leren bewaken en aangeven, maakt dat je je steeds bewuster wordt van jezelf en niet meer zo'n 'last' hebt van alles wat er om je heen gebeurd. Gun jezelf de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen en daarmee ook van je hooggevoeligheid een pluspunt te maken!



deel deze tip

Tip 233 - Beschermende bol

Om te zorgen dat prikkels niet bij je binnen komen is het goed om thuis op je gemakje te oefenen dat je een beschermende bol om je heen 'hebt'. Visualiseer dit. De bol heeft een grotere doorsnede dan jij zelf bent. Als je je armen strekt raak je de grens van de bol niet.
Kies de kleur van de bol... Kies de begrenzing, is deze van zeepbel, van buiten spiegelend, of iets stevigers? Of is er geen echte grens, maar houdt de kleur gewoon op? Het kan ook handig zijn de wand te variëren, afhankelijk van in welke omgeving of welk gezelschap je bent.
Het voordeel van deze bol is, dat wat jij graag wilt automatisch van buiten naar binnen kan komen. Wat jij niet wilt kaatst automatisch terug tegen de grens van de bol, weg van jou...
Zo ervaar je rust in je bol. Deze kan je overal visualiseren, zodra je het wilt of nodig hebt.



deel deze tip

Tip 234 - Energieveld opschonen en sluiten met een voetenbad

Een warm voetenbad met Keltisch zeezout brengt rust in je lichaam en geest, je energieveld. Het werkt aardend en schoont je energieveld op. Alles wat je die dag hebt opgepikt uit je omgeving wordt afgevoerd. Het ondersteunt in het sluiten van je energieveld waardoor je zelf beter kunt opladen.

Voeg er nog een lekker etherisch olietje aan toe en je hebt een heerlijk ontspannend avondritueel.



deel deze tip

Tip 235 - Ga op je gevoel af bij het zoeken naar een therapeut

Wat belangrijk is om te leren als hooggevoelige, is om je gevoel serieus te nemen en daar de tijd voor te nemen. Hooggevoeligen hebben een uitstekende antenne voor wat anderen nodig, maar die kwaliteit mag je ook voor jezelf gaan inzetten! Als je op zoek gaat naar een therapeut, vraag dan of je eerst kennis kan komen maken. Ga daarna bij jezelf na of deze persoon goed bij je past. Twijfel je, zoek dan verder. Dit is een mooie eerste stap om op een positieve manier gebruik te maken van je hooggevoeligheid!



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 236 - Dat is je kracht!

Door ruimte te geven aan wat jij nodig hebt en de balans te vinden tussen opladen en de wereld in gaan. Kan jouw hooggevoeligheid je kracht zijn. Het vertelt jou hoe je voor jezelf kan zorgen, wanneer iets goed is voor je of juist niet. Is het te hard, te veel, te heftig? Dan is dat niet jou weg. Je mag en andere kant kiezen.



deel deze tip

Tip 237 - energievreters - energiegevers

Vaak ben je als HSP-er geneigd je aan te passen aan alles en iedereen en zodoende meer te geven dan te ontvangen.

Maak een lijst met relaties die je energie kosten en daarna een lijst met relaties die energie geven. Welke lijst is het langst? Wat zou je kunnen doen om een betere balans te krijgen tussen die twee?

Anoniem


deel deze tip

Tip 238 - Overprikkeld? Terug naar jezelf.

Als je hooggevoelig bent bestaat het risico dat al jouw focus en energie al snel in de buitenwereld belandt. Hierdoor raak je het contact met jezelf kwijt en verlies je veel energie. Oefen met het hebben van aandacht voor jezelf. Hoe voelt je lichaam, geeft het signalen af dat jij over je grens gaat? Voeten op de grond en voelen zorgt ervoor dat je weer in je lichaam komt, en terug komt bij jezelf. Dan pas kan jij echt je grenzen voelen en aangeven.



deel deze tip

Tip 239 - Tijd op bij te komen

Wanneer je hooggevoelig bent dan kunnen zelfs de kleinste dingen al te veel voor je zijn. Drukke omgeving, heftige beelden op de tv of weekenden met weinig tijd om te ontstressen. Omdat je zo gevoelig bent voor je omgeving en voor andere mensen kan het leven behoorlijk uitputtend zijn, wat ervoor kan zorgen dat jij je terugtrekt. Iets wat andere mensen die niet hooggevoelig zijn moeilijk kunnen begrijpen.

Maar er is niets mis met je en je bent zeker niet alleen. Hooggevoeligheid komt best vaak voor, zo’n 15 tot 20% van de bevolking is hoog sensitief volgens dokter Elaine N. Aron. Helaas is het zo dat, omdat veel mensen onwetend zijn over hooggevoeligheid, je waarschijnlijk vaak te horen hebt gekregen dat jij je niet zo moet aanstellen of dat je niet zo gevoelig moet zijn.

Wanneer je goed op jezelf let hoef je helemaal niet veel last te ondervinden van hooggevoeligheid. Geef jezelf tijd om bij te komen.
Een luide en drukke omgeving, zoals tijdens een concert, festival of feestje kunnen een aanslag zijn op het zenuwstelsel. Hetzelfde geldt voor drukke schema’s en stressvolle situaties. Wanneer je weet dat je in een situatie komt die je zal doen duizelen dan is het goed om daarna wat tijd in te plannen om in een rustige omgeving weer tot jezelf te komen. Je kunt dit het beste alleen doen.



deel deze tip

Tip 240 - Betekenisvolle relaties

Hooggevoelige mensen zijn, wanneer er gebrek is aan betekenisvolle interactie, snel verveeld en rusteloos in relaties. Dit betekent dat ze vaak selectief zijn over de mensen die ze toelaten in hun leven. Maar hooggevoelige mensen zijn wel weer fijn om een relatie mee te hebben. Want ze hebben oog voor de ander en ze hebben feilloos in de gaten wat de ander nodig heeft. Dit geldt niet alleen voor hun levenspartner maar ook voor hun vrienden, familie en collega’s. Want wanneer andere mensen gelukkig zijn, zijn zij dit ook.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 241 - HSP is geen klacht, maar een Kracht

Ik zie hooggevoeligheid (en ook hoogbegaafdheid) als een uitingsvorm van een verhoogd bewustzijn.
Bewustzijn is trilling. Hoe gevoeliger je bent, hoe fijnere trillingen je oppakt. Logischerwijs krijg je steeds meer moeite met grove en lage trillingen.

En toch ben je hier op aarde en heb je te leren omgaan met de lage trillingen die hier zijn. Dat is een van de grootste uitdagingen voor elke HSP-er.

Ook al wordt hooggevoeligheid, of hoogsensitiviteit (HSP = Highly Sensitive Person) vaak als last ervaren, toch zie ik dat anders. Ik zie het als een kwaliteit; je hebt alleen wel te leren om daarmee om te gaan.

Hoe geweldig is het dat je meer voelt en waarneemt dan de gemiddelde mens? Dat is een extra kwaliteit die je hebt. Je hebt er alleen mee te leren omgaan. Enorm belangrijk daarbij is dat je dingen niet op jezelf betrekt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 242 - grenzen voelen en communiceren

Mensen die hoogsensitief zijn raken sneller 'vol' qua externe prikkels. Het is van belang om dit waar te nemen bij jezelf en het, indien nodig, te communiceren naar anderen.
Als je 'vol' zit is het tijd voor ontspanning, een plek met minder externe prikkelingen of rust.

Als je deze 2 dingen doet, zorg je goed voor jezelf.



deel deze tip

Tip 243 - zintuigen

Wanneer je overprikkeld bent, helpt het om je zintuigen naar binnen te richten ipv naar buiten. Ik zou ook kunnen zeggen: voel je lichaam, vooral het centrum van je lichaam. Als dat niet lukt, je voeten of je handen.
Als je je lichaam zintuiglijk voelt, ben je geaard en kan overtollige energie door de voeten wegstromen naar de aarde.



deel deze tip

Tip 244 - Hooggevoelig en mensen die je steunen


Gevoelige mensen huilen snel en worden snel emotioneel. Gevoelige mensen kunnen er ook niets aan doen dat ze voelen wat ze voelen, ze tonen hun woede, hun geluk en hun verdriet. Dit waarderen is enorm belangrijk.



deel deze tip

Tip 245 - Conflichten en de kracht van een hsp'er

Een rustige en gezonde manier om met conflicten om te gaan.
Het maakt niet uit hoe je in elkaar zit, een ruzie met een geliefde geeft iedereen een miserabel gevoel. Maar gevoelige mensen hebben de neiging om nog meer stress te ervaren wanneer er een conflict is en er een interne strijd in ze losbarst. Ze worden verscheurd door zeggen wat ze vinden en tegelijkertijd het rekening houden met de gevoelens van de ander. Aan de andere kant zijn gevoelige mensen er heel goed in om conflicten op te lossen. Dit omdat ze in staat zijn om dingen vanuit het perspectief van de ander te zien. Ze zijn zeer empathisch en kunnen zichzelf makkelijk in de schoenen van de ander verplaatsen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 246 - Rust nemen

Tijd om dingen gedaan te krijgen is belangrijk voor een hsp'er.
Gevoelige mensen vinden een rustiger tempo in het leven prettig. Ze vinden het fijn om alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen alvorens een beslissing te maken. Ze vinden te drukke schema’s en haasten van de ene naar de andere afspraak vreselijk. Ze vinden het heerlijk om in de weekenden de tijd te nemen en lekker te ‘lummelen’ in hun huis.



deel deze tip

Tip 247 - Voldoende slaap


Onvoldoende slaap (voor de meeste mensen is dit minder dan 7 uur per nacht) maakt de gemiddelde persoon geïrriteerd en minder productief, maar gebrek aan slaap kan het leven van een hooggevoelig persoon echt ondragelijk maken. Zonder een goede nacht slaap lijkt elke stressfactor in het leven van een hooggevoelig persoon nog 10 keer erger.



deel deze tip

Tip 248 - (H)Erken je gevoel en behoefte

Wanneer je hoog gevoelig bent komen prikkels harden binnen. Blijf even stil staan en wordt je bewust van jou reactie op de prikkel, zonder oordeel, gewoon erbij blijven. Blokkeer je? Wordt je extra alert? Kruip je ineen? Allemaal mogelijke overlevingsstrategieën die jou door de situatie proberen te helpen.
Door lichaamsgerichte therapie vergroot je de capaciteit om met sensaties en emoties te zijn. Waardoor je minder snel overweldigd raakt en je oude overlevingspatroon minder nodig is. Nieuwsgierig? Neem gerust contact op.



deel deze tip

Tip 249 - Tips voor meer balans en rust


1. Plan je sociale afspraken in rondom jouw heilige momenten van rust en ontspanning.
Vooral tijdens drukke periodes is het een uitdaging om voor jezelf te kiezen. Ik ken behoorlijk wat mensen wiens weekenden de komende twee maanden helemaal volgeboekt zitten. Wat zou het heerlijk zijn als je weet wanneer je tot rust kan komen. Om dit voor jezelf te verwezenlijken is het van belang om sociale afspraken met beleid in te plannen.

2. Wat zijn jouw momenten van ontspanning?
Is dat misschien op de bank kruipen met een kop thee en een leuk tijdschrift? Of een uurtje flink sporten om los te komen van je hoofd-activiteiten? Wat het ook is, zorg ervoor dat je voor jezelf weet wat je nodig hebt om weer bij te tanken voor een nieuwe werkdag.

3. Wees lief voor jezelf en kom terug op de gemaakte afspraken.
Heel af en toe schiet het er natuurlijk bij in om heel bewust je sociale afspraken rondom jouw heilige momenten van ontspanning in te plannen. Wat doe je dan? Bel op en laat weten dat je wat rust nodig hebt. Het ‘nee-zeggen’ kun je combineren met het maken van een nieuwe afspraak.

4. Eerst bij te komen alvorens je te richten op iets anders.
Hooggevoelige personen krijgen via de zintuigen heel veel impulsen binnen. Na een werk- of schooldag is het zaak om eerst bij te komen alvorens je te richten op iets anders. De noodzaak van het creëren van deze ‘tussenruimte’ verschilt per hooggevoelig persoon. Werk je bijvoorbeeld als leerkracht op de lagere school en ben je de hele dag bezig geweest met het managen en richting geven aan achtentwintig kinderen? Wellicht heb je dan behoefte aan stilte. Of heb je op kantoor gewerkt en was het een hectische dag? Kom thuis door bijvoorbeeld vijf minuten te nemen voor een douche waarna je in je thuiskloffie oppakt wat er te doen staat.

5. Wandeling in de buitenlucht.
Buiten zijn doet een mens goed en vooral een hooggevoelig mens. Sinds september dit jaar gaat mijn dochter (ook HSP) naar de basisschool. Na een schooldag zie ik dat ze oververhit is door alle indrukken. Het rood staat letterlijk op haar wangen. Een wandeling door het nabijgelegen stukje bos of tien minuten spelen in een speeltuin zorgt ervoor dat ze lekkerder in haar vel zit.

6. Creëer de sfeer waarin jij wilt opladen.
Wat ik zeer aangenaam vind, is het aansteken van kaarsen, het dimmen van licht en het opzetten van rustige muziek in de woonkamer. Wat zijn jouw rituelen?

7. Creeër speelruimte. Essentiële ruimte om onszelf te ontspannen en op te laden. “Lieverd, kun je alsjeblieft de tv wat zachter zetten? Ik heb behoefte aan stilte en ik wil graag samen met jou in deze ruimte zijn.” Of: “Het zou fijn zijn als ik dit weekend iets kan gaan doen met vrienden. Wanneer kunnen wij dit even met elkaar bespreken?” Wij hebben allemaal die speelruimte nodig. Om adem te halen, om inspiratie op te doen.

8. Vraag niet zoveel van jezelf.
Schroef je doelen omlaag en word een leuker en lichter hooggevoelig mens. Ieder heeft zijn verantwoordelijkheden en verplichtingen, maar veel vaker dan dat jouw hooggevoelige zelf er bewust van is, draag je meer op jouw schouders dan nodig is. Baken je grenzen af en ga voor jezelf na wat je aan verantwoordelijkheden en verplichtingen los kunt laten. Bewaak je emotionele grenzen. Tot hier en niet verder, want anders verzuip je in alle verantwoordelijkheden, terwijl het leven veel mooier en lichter kan zijn.



deel deze tip

Tip 250 - Bubbel om je heen

Als je veel last hebt van dingen oppikken (emoties, sferen etc) van anderen, probeer dan eens voor je naar buiten gaat te visualiseren dat je een onzichtbare lichtbubbel om jezelf heen creëert. Stel je voor dat de buitenwereld niet zomaar door de buitenste lagen van die bubbel heen kan, maar dat je tegelijkertijd wel alles kunt zien, horen etc.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 251 - Wat speelt er vaak bij hooggevoeligheid?

Mogelijk heb je via internet informatie verkregen waardoor je kenmerken herkent van hooggevoeligheid. Of je ervaart jezelf als hooggevoelig.
Wat in ieder geval (vaak) speelt is dat er teveel bij je binnenkomt. Dit leidt vervolgens (als er geen afdoende verwerking plaats kan vinden) tot overweldiging.
Als er sprake is van overweldiging is er lichamelijk ook sprake van bevroren energieën, de overlevingsenergieën van vechten en vuchten die vanbinnen in zo'n geval automatisch opgeroepen worden. Bevroren omdat het niet mogelijk was ze om te zetten in de beweging die daar bij hoort: er naartoe of er vandaan.
Daarnaast komt er teveel binnen omdat je grenzen van jouw eigen ruimte zwakke plekken vertoont. Dat maakt je kwetsbaar en vervolgens ook ontvankelijk voor overweldiging door wat er in de buitenwereld gebeurd of op je afkomt.
Belangrijk is het dus om met ondersteuning te werken aan grensherstel, aan ontladen van de bevroren energieën, voltooien van de bevroren bewegingen (welke bedoeld zijn om je te verdedigen en 'het' te overleven).

Vaak is dit al heel vroeg in het leven ontstaan. Dus kan er sprake zijn van wat we noemen: ontwikkelingstrauma.
Spiritueel: we hebben talent om aan te voelen, op voorhand te weten, maar op belangrijke momenten kunnen we daar niet doeltreffend naar handelen. Betekent dat we vaak ook niet goed onszelf weten te belichamen. We hebben herstel van grenzen nodig, betere belichaming (incarneren) en daarmee ook een gronden en centeren. Pas dan ook komt onze gevoeligheid naar buiten als kracht, als ons talent.

Dus zoek goede begeleiding en ondersteuning.
Ikzelf heb dit ook aan moeten gaan. In mijn geval heeft dat ertoe geleid dat ik mijn talent nu als therapeut en healer aan kan wenden.
Het is ook een proces en training. Maar het is absoluut mogelijk om hier sterker uit te komen en daardoor je talenten te kunnen gaan gebruiken, voor jezelf, voor de wereld.



deel deze tip

Tip 252 - hooggevoeligheid als kracht kunnen gaan gebruiken

In mijn ervaring kun je de last die je ervaart ten gevolge van je hooggevoeligheid zowel 'therapeutisch' als spiritueel-enegetisch benaderen en helen.
Ik loop zelf dit pad. Daarmee kan ik ook mijn talent hierbij inzetten om jou te ondersteunen.

Zodra je geleerd hebt de deze gevoeligheid te kunnen containen (dragen + verdragen), worden je grenzen weer geheeld en sterker, en kom je meer in je lichaam. Dit laatste is spiritueel ook nodig om hier op aarde 'jouw ding' te kunnen doen.
Daarvoor zul je ook dingen los moeten gaan laten, en daar kan ik je bij helpen.



deel deze tip

Tip 253 - Luisteren naar je lijf

Als je lange tijd je grenzen overgaat kan dit stress opleveren.
Probeer bij stressgevoelens na te gaan welke signalen je lijf geeft.
Schrijf deze signalen eens op.
Kan je ze in een volgorde plaatsen?
Als je weet welke signalen je lijf geeft als je over je grenzen dreigt te gaan/ gaat, kan je hier sneller op reageren, en een stapje terug doen of een rust moment inlassen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 254 - Luister naar jezelf

Je kan je heel goed inleven in een persoon of intens je aandacht richten op iets. Dat is een gave die gepaard gaat met je hooggevoeligheid.

Misschien verlang je er ook wel naar dat iemand anders zich ook eens zo op jou focust. Je geeft namelijk datgene waar je goed in bent, maar wat je ten diepste ook zelf juist zo hard nodig hebt.

Je ervaart veel zaken intens en wil ook gezien worden, net zoals jij die ander ziet. Misschien ervaar je dat weinigen jou begrijpen.

Het is zo belangrijk dat je tenminste 1 persoon hebt bij wie je al je gedachtespinsels en belevingen kwijt kan en misschien nog wel belangrijker is het dat je luistert naar jezelf.

Weet jij wat er in je omgaat, neem je daar tijd voor? Soms helpt schrijven of gewoon even niets doen en in de rust komen. Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent en uit je regelmatig bij een vertrouwd en veilig iemand.



deel deze tip

Tip 255 - Afwijzingsgevoeligheid

Iedereen heeft wel eens last van afwijzingsgevoeligheid. Voor HSP-ers is dit nog extra lastig . Zij voelen sterk aan wat anderen verwachten en passen zich dan ook vaak aan. Aanpassing aan anderen levert de HSP-er veel op, maar het kost ook heel veel. Door de (verwachting van de) ander op de voorgrond te houden verschuift de HSP-er zélf naar de achtergrond. Een groot offer. Zoek hulp om te onderzoeken wat het aanpassen je oplevert, waarom je dit nodig hebt en wie jij zelf bent, zodat je zelf mag gaan ontdekken en laten zien wat jíj voelt, wat jíj vindt, wat jíj denkt en wat jíj wil!

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 256 - Mediteren

Probeer op de dag s'morgens en s'avonds een moment voor meditatie te pakken. Een fijne app hiervoor vind ik zelf die van Michael Pylarczyk.
Wanneer je hoogsensitief bent kan het lastig zijn om te voelen wat je nodig hebt, zolang er mensen om je heen zijn. Veelal heb je de neiging om af te stemmen op anderen en hierdoor niet meer te weten wat van jou is en wat van de ander. Tijdens meditatie heb je een moment voor jezelf waarop je kunt voelen hoe het met je is en wat je nodig hebt.



deel deze tip

Tip 257 - Filmtip: Doing Good

Prachtige film over gevoeligheid en het verschil tussen hoofd en gevoel: Doing good (te zien op Netflix).



deel deze tip

Tip 258 - Zelfverdediging voor andermans emoties


Neem een time-out
Wie weet dat hij bevattelijk is voor andermans stemmingen kan zich voorbereiden, zegt onderzoeker Elaine Hatfield.

‘Gevoelige mensen zijn goed in het omgaan met en begrijpen van anderen, maar na een poosje put het ze uit.’ Neem op tijd een time-out, adviseert ze. Beperk bijvoorbeeld het familiebezoek tijdens de feestdagen als de kans bestaat dat er veel negatieve emoties over tafel vliegen.

Ongevoeliger zijn heeft volgens Hatfield als voordeel dat je een stuk langer in een emotioneel geladen situatie kunt blijven. Het nadeel is wel dat je misschien minder goed op anderen bent afgestemd.

Oefen in compassie
Bewustwording alleen is niet genoeg, aldus breinonderzoeker Tania Singer. Er is een extra stap nodig om te voorkomen dat de nare emoties van de ander je overspoelen.

De oplossing is volgens haar compassie: een gevoel van warmte en zorgzaamheid, zonder dat je daarbij direct ook de emotie van de ander overneemt.

Singer ontdekte dat monniken daar meesters in zijn. Als zij tijdens hersenonderzoek filmpjes bekeken van mensen die pijn leden, lichtten hersengebieden op die met zorg te maken hebben, en niet de hersengebieden die verband hebben met nare gevoelens zoals verdriet en pijn.

Dat laatste gebeurde wel bij de andere proefpersonen. Singers advies: ga mediteren, het helpt je te leren om ook op zo’n compassievolle manier naar lijden te kijken.

Zoom uit
In aanraking geweest met iemand die veel energie kost? Zoom uit en bekijk de interactie tussen jullie beiden alsof je naar een film kijkt.

Onderzoeker Daniel Rempala liet proefpersonen filmpjes zien van blije of verdrietige mensen. Ze moesten reageren als therapeut, alsof de persoon op het filmpje bij hen als cliënt op gesprek was.

Rempala ontdekte dat dissociatie, jezelf mentaal buiten de gebeurtenis plaatsen, ertoe leidde dat mensen minder geraakt werden door andermans emoties dan wanneer ze zich in de ander probeerden te verplaatsen.



deel deze tip

Tip 259 - Me-time

Bij HSP-ers komen er meer prikkels binnen en die worden ook nog eens dieper verwerkt dan bij mensen die geen HSP hebben. Hierdoor raak je sneller overprikkeld. Het is niet gek dat je dan ook meer tijd nodig hebt om weer op te laden na inspanning. Houd in je agenda daarom tijd vrij voor jezelf. Ook als een ander een beroep op je doet en je de neiging hebt om 'ja' te zeggen. Je hebt een goede reden om 'nee' te zeggen; je hebt een afspraak met jezelf!

Anoniem


deel deze tip

Tip 260 - aandacht naar je eigen lichaam

Wanneer je het gevoel hebt dat je overprikkeld bent, helpt het om de aandacht naar je elf terug te brengen door je lichaam te voelen. Als dit niet goed lukt, kun je focussen op je voeten of je handen.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 261 - aarden na het autorijden

Rubber isoleert, daarom raken we in de auto onze aarding kwijt.
Als we uitstappen helpt het om bewust contact met de aarde te maken, door deze door onze voeten heen te voelen. 2 seconden is voldoende, het scheelt een hoop energieverlies en levert meteen een gevoel van verbondenheid en veiligheid op.



deel deze tip

Tip 262 - Visualisatie

Om je niet helemaal leeg te laten trekken qua energie of te laten vervuilen door de energie van een ander kun je een visualisatie oefening doen. Hierbij beeld je je bijvoorbeeld in dat er een grote zeepbel om je heen is met jouw favoriete kleur gevuld. Zorg dat je alle andere kleuren uit de zeepbel loslaat. en dat je jouw kleur uit je omgeving terughaalt en in jouw zeepbel stopt. Vervolgens trek je een dikke gouden rand om je zeepbel die je beschermt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 263 - Ken je kwaliteiten

Als hooggevoelig persoon heb je veel mooie kwaliteiten. Als je deze kunt zien en de valkuilen leert kennen, kan je hooggevoeligheid inzetten als kracht.

Kwaliteit 1: Goed waarnemingsvermogen
Hooggevoelige mensen kunnen intens genieten van geuren, kleuren, smaken en geluiden die ze voelend ervaren. Ze kunnen enorm genieten van kunst. Ze zijn goed in het creëren van een fijne sfeer.

Kwaliteit 2: Anderen begrijpen
Hooggevoelige mensen hebben een grotere emotionaliteit. Ze kunnen zich goed inleven in de ander, omdat hun brein sterker reageert op het zien van gevoelens en emoties bij anderen. Daardoor kunnen ze ervaren dat er iets met de ander aan de hand is, terwijl de ander zich daar mogelijk nog niet van bewust is. Ze zijn in staat echt contact te maken met anderen en begripvol te zijn.

Kwaliteit 3: Bedachtzaamheid
Hooggevoelige mensen zijn voorzichtig in gevaarlijke omstandigheden. Ze analyseren eerst de situatie alvorens een beslissing te nemen. Soms kunnen ze al aanvoelen wat er zal gebeuren.

Kwaliteit 4: Sterke intuïtie
Hooggevoelige mensen nemen veel prikkels waar en hebben een holistische manier van denken; alles hangt met alles samen. Hierdoor kunnen ze complexe situaties snel overzien en snel beslissingen nemen en wijze adviezen geven.

Kwaliteit 5: Diepzinnigheid
Door hun grote voorstellingsvermogen en fantasie houden hooggevoelige cliënten van rust en denken graag na. Zij hebben liever één op één contact en diepgaande gesprekken, dan contacten in grote(re) groepen. Zij raken verveeld bij gesprekken over koetjes en kalfjes.

Kwaliteit 6: Zorgzaamheid
Hooggevoelige mensen kunnen de sociale context lezen. Ze voelen zich aangetrokken tot mensen die pijn hebben of gekwetst zijn en zetten zich graag in om hun leed te verzachten. Daarnaast houden ze ervan om attente dingen te doen voor een ander en genieten ervan anderen gelukkig te zien. Ze weten vaak precies de juiste dingen te zeggen of vragen.

Kwaliteit 7: Verantwoordelijkheid nemen
Hooggevoelige mensen hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zien hoe het beter kan en zorgen dat het werk op tijd af is. Ook vinden zij het belang van de groep vaak belangrijker dan hun eigen belangen.

Kwaliteit 8: Creativiteit
Hooggevoelige mensen kunnen creatief denken. Daardoor verzinnen hooggevoelige mensen vaak creatieve oplossingen. Ze kunnen goed fantaseren en visualiseren. Ze leggen verbanden en denken in mogelijkheden, zonder zich te laten leiden door hoe het doorgaans gaat. Ze hebben gevoel voor humor.

Kwaliteit 9: Genieten
Hooggevoelige mensen leven intens. Ze genieten van de kleine dingen in het leven en voelen zich vaak verbonden met de natuur. Ze hebben niet veel nodig om het naar hun zin te hebben.

Kwaliteit 10: Zelfreflectie
Hooggevoelige mensen hebben een sterke zelfreflectie, waardoor ze makkelijk leren en ontwikkelen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 264 - het ego en het Zelf

Ik zie hsp als een vorm van verhoogd bewustzijn. Net zoals hoogbegaafd en andere aanverwante artikelen.

Verhoogd bewustzijn betekent dat je bewustzijn trilt op een hogere frequentie. Bijgevolg kun je niet meer zo goed tegen de vele lage frequenties hier op aarde.

Dat deel van ons dat heel hoogfrequent is noemen we het Zelf. Of Ziel of Eenheidsbewustzijn. Ons lager trillende deel noemen we ego of (afgescheiden) ik.

Het ego is niet wat we zijn, maar wat we zijn gaan 'geloven' te zijn. Het Zelf is wat we wél zijn, maar waarin we het geloof of de connectie ernaar tot op zekere hoogte verloren zijn.

HSP-ers e.d. hebben een sterker contact met hun Zelf dan de gemiddelde mens. Meer dan dat is het eigenlijk niet. Op kosmische schaal is het verschil miniem, maar op aards niveau kan het een groot verschil lijken.

De meeste problemen die HSP-ers e.d. hebben is de mismatch in trillingsniveau met de rest van de wereld. Moeite met het dealen met de zware energieën op aarde. Dat kan geleerd worden en het is ook noodzakelijk om dat te doen.

In feite is HSP een geschenk. Je bent qua bewustzijn dichter bij het Goddelijke en een stap verder op de weg naar Verlichting dan de meeste mensen. Evolutionair lig je een stapje voor en het is je taak om de rest van de mensheid te helpen om ook hun trilling te verhogen.

De enige manier waarop we de gigantische problemen op deze planeet kunnen oplossen is door ons weer af te stemmen op het Zelf en de identficiatie met het ego los te laten. Dus, van 'ik ben iemand' naar het pure Zijn (IK BEN). Als je dat doet dan kun je ook veel beter omgaan met de lage trilling hier op aarde.

Anoniem


deel deze tip

Tip 265 - Tips bij hooggevoeligheid

- Je hebt meer dan gemiddeld tijd nodig om te herstellen en om zaken te
verwerken. Probeer elke dag minstens 30 minuten te reserveren voor een
rustige activiteit (zonder schermen of andere input) zoals mediteren, wandelen, fietsen, naar muziek luisteren, dagdromen, etc. Zoek iets dat bij jou past.
- Maak voor het slapengaan of ‘s ochtends wat tijd vrij om in een dagboek te schrijven om de dag te verwerken. Het kan ook helpen om met je partner of vriend te praten.
- Aarden. Fysieke oefeningen kunnen nuttig zijn om je lichaam te kalmeren. - Een eenvoudige oefening is flink met je voeten op de grond te stampen. - - Ook hobby’s die je met je handen doet zoals tuinieren, schilderen, kleien, muziek maken, Yoga, visualisaties, etc.
- Bewuste buikademhaling. Een paar keer per dag gaan zitten met de handen op de buik. Vierkante ademhaling kan ook nuttig zijn. Je ademt 4 tellen in, wacht 4 tellen, ademt 4 tellen uit en wacht weer 4 tellen, terwijl je in je hoofd de zijkanten van een vierkant tekent.
- Verminder stimulerende middelen zoals cafeïne, suiker, tabak en alcohol.
- Niet overdenken. Kijk niet naar wat er niet goed gaat of naar wat je nog zou kunnen doen of leren. Neem je talenten waar en zie wat er wel goed gaat.
- Plezier geeft ruimte en ontspanning. Wat vind je leuk om te doen? Probeer ook nieuwe dingen uit.
- Houd je alleen bezig met waar je invloed op hebt. Een belangrijk kenmerk bij HSP is een naar buiten gericht systeem. Wat vindt een ander van mij? Kom ik wel goed over? Kan ik mezelf zijn? Je bent goed zoals je bent.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 266 - Vraag bedenktijd

Als hooggevoelig persoon kan jij je goed inleven in anderen. Je wilt het anderen graag naar de zin maken. Hierdoor kan het lastig zijn 'nee' te zeggen. Krijg je een vraag van iemand, vraag dan bedenktijd. Bijvoorbeeld: "ik heb je vraag gehoord en ik kom er over 15 minuten op terug". Luister in deze minuten goed naar je gevoel en wat je lijf erover te zeggen heeft. Vaak weet je het antwoord direct. Blijf bij dit antwoord, geef eventueel in je reactie aan wat je denkt en voelt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 267 - Oefening om jezelf te beschermen.

Oefening: beeld jezelf in dat je een groot ei om je heen hebt. Op de fiets, op de bank, achter je bureau, terwijl je wandelt over straat… Waar je ook bent; dit ei beschermt jou tegen vervelende of negatieve emoties van buitenaf. Je kunt je ei zo mooi maken als je zelf wilt. Zolang jij je maar prettig en comfortabel voelt in jouw eigen denkbeeldige ei. Hoe voel je je? Welke gevoel wil je vasthouden? Als je dit goed voor je kunt zien, je goed kunt inbeelden, voel je je de hele dag beschermt tegen emoties van anderen.




deel deze tip

Tip 268 - Hooggevoeligheid samen met mogelijke energielekken, stress

In de praktijk komen regelmatig (jonge) mensen die naar hun eigen zeggen hooggevoelig zijn. Ze voelen heel fijntjes wat er bij de ander of in hun omgeving gebeurd. Hebben er vaak ook last van. Maar ja, “dat is mijn hooggevoeligheid, dat hoort erbij”.

Mijn ervaring is dat, als er werkelijk naar gekeken wordt, vaak men ook een ontregeld zenuwstelsel heeft. We leven aan de rand van onze bandbreedte. In de grens van onze persoonlijke ruimte, in ons energieveld, zitten dan nog al eens zwakke plekken of gaten. Anders gezegd: een aantal van onze buitendeuren en ramen staan open, zonder dat we het nog in de gaten hebben. Gemakkelijk kan dan ook ongehinderd lading vanuit de omgeving en van anderen binnen komen. En dat is niet de bedoeling. Immers onze ruimte is onze ruimte. Het is mooi om mee te kunnen voelen met de ander. Daarin de nuances helder waar te kunnen nemen. Maar niet om zo ongemerkt met die ander te vervloeien. Want, wie zijn wij dan nog? Bovendien als we de energie van anderen trachten te verwerken (ons innerlijk moet er iets mee doen als het in ons is), kunnen we zelf energie tekort komen om meer comfortabel ons eigen leven te leiden.

De remedie is onze grenzen (weer) te leren kennen en neer te kunnen zetten. Nog steeds kunnen we dan meevoelen met de ander, met de buitenwereld. Maar nu wordt het meer een kwaliteit. Een waar we ook levensvreugde aan kunnen ontlenen.

Ik kan jou (of je kind) daarbij ondersteunen.



deel deze tip

Tip 269 - Podcast: Hoogbegaafd de Poscast

In deze podcast serie hoor je ervaringsverhalen van hoogbegaafde kinderen en tieners en jongvolwassenen.



deel deze tip

Tip 270 - overgevoeligheid behandelen met regressie

Mbv regressie therapie kun je heel goed werken aan overgevoeligheid. Daarmee kun je ont prikkelen, maar ook leren hoe je zaken buiten jou kunt houden die niet van jou zijn.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 271 - Kies welke prikkels je wilt

Bij hooggevoeligheid sta je open voor alles wat er binnen komt. We voelen ons dan overvallen, raken uitgeput en mijden soms bepaalde plekken omdat het te overweldigend is. Het goede nieuws is dat je er zelf actief iets aan kunt doen. Jij bepaalt namelijk zelf welke prikkels je wel/niet binnen laat komen. Voordat je naar een feestje of andere prikkelrijke omgeving gaat kies je zelf welke prikkels je wilt en welke niet. Als die prikkels dan toch komen zeg je innerlijk; stop! Voor jou geen ruimte vandaag en je richt je op de prikkels die je wel wilt. Zo houd je zelf de regie.

Anoniem


deel deze tip

Tip 272 - Boekentip: Prikkels bijten niet

Boekentip bij HSP en HSS: 'Prikkels bijten niet' van Saskia Klaaysen.
Fijn en praktisch boek vol tips.



deel deze tip

Tip 273 - Body awareness

Leer bewust(er) te worden van de signalen van je lichaam. Wees in contact met je lichaam ook wanneer je in contact bent met anderen. Zo kun je bijv. spanning leren herkennen bij jezelf.



deel deze tip

Tip 274 - Meer behoefte aan zelfzorg

Acceptatie van je sensitiviteit en je kwaliteiten hiermee en beseffen dat dit betekend dat wanneer je zo open staat dat dit ook betekend dat je zelf ook veel nodig hebt; vb. zelfzorg, behoeften aan bescherming, rust, de natuur in, grenzen, etc.



deel deze tip

Tip 275 - Je bent een belangrijk radartje in het grote geheel

Veel kinderen of volwassenen voelen zich niet thuis in het systeem bv school of werk. Het past niet, de verplichtingen het moeten, ze vinden het zinloos.
Kies wel met je ziel om hier te zijn. Al lijkt het ´zinloos´je bent een belangrijk schakeltje in het grote geheel, je doet er toe.
Dus maak je keuze om te landen in je lijf, hier op aarde.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 276 - gronden / aarden

Gronden / aarden is voor iedereen goed. Ben je hoog gevoelig is het extra handig en noodzakelijk om de stevigheid van de grond onder je te voelen en aanwezig te zijn in je lichaam.

Een basisoefening voor het gronden is de vooroverboog.

Ga staan met je voeten ongeveer 25 centimeter uit elkaar en je tenen een beetje naar binnen. Buig voorover totdat je met de vingers van beide handen de grond raakt (Niet op je vingers steunen). Je knieën zijn licht gebogen, je hielen een klein beetje van de grond en je ademt ontspannen diep in je buik. Laat het hoofd ontspannen hangen en hou je mond open en kaken los terwijl je rustig blijft doorademen door je mond (ook als het ongemakkelijk wordt blijf je ontspannen doorademen) . Knieën iets gebogen. Wissel het zo nu en dan af door je knieën iets te strekken en vervolgens weer iets meer te buigen. Het kan zijn dat je begint te trillen vanuit je benen. Laat het maar gebeuren en blijf doorademen (zuchten). Bij elke uitademing ontspan je je nekspieren zodat je na een tijdje oefenen je hoofd net zo kan laten “bungelen” als je handen dat doen. Kom na een tijdje heel rustig omhoog (wervel voor wervel) en blijf doorademen. Even minuutje navoelen wat je ervaart in je lichaam door het lichaam even bij langs te gaan met je aandacht (gaat niet om goed of fout, maar om bewustwording wat je voelt lichaam en waar je dat voelt in je lichaam).



deel deze tip

Tip 277 - Ga op tijd naar de WC

Wanneer je op je werk bent of in een omgeving met veel mensen, kan dat best veel prikkels geven. Zeker met een vergadering of intensief gesprek kan je interne spanning oplopen. Kies ervoor om dan naar de WC te gaan, waar je even alleen kan zitten en een moment kunt ontprikkelen. Dit kan helpen om weer terug het gesprek in te gaan met iets meer ruimte om aanwezig te zijn.



deel deze tip

Tip 278 - Douche

Voel je je overprikkeld? Spoel dan alle prikkels letterlijk van je af onder een warme of koude douche!

Anoniem


deel deze tip

Tip 279 - Wat is HSP en therapie

Wat is hsp precies?

HSP is geen stoornis of een aandoening, maar een persoonlijkheidskenmerk. Net zoals de één een wiskundeknobbel heeft en de ander goed kan schaatsen, hebben sommige mensen verhoogde emoties en zijn zij gevoeliger dan anderen. Tot op heden is er geen unieke eigenschap gevonden waarmee hsp vastgesteld kan worden. De kenmerken die op hooggevoeligheid duiden, komen bij 15 tot 20% van de bevolking voor.

Hoe omgaan met hooggevoeligheid?
Hoogsensitieve personen zijn zeer gevoelig voor:

Felle lichten, sterke geuren, grove stoffen (kledinglabels), smaken en harde geluiden,
Emotionele films en tv-programma’s,
Drukte en chaos van mensen en verkeer,
Cafeïne, alcohol en drugs
Omgaan met hsp of omgaan met hooggevoeligheid heeft vooral te maken met bewustzijn en jezelf leren te beschermen tegen de prikkels waar je last van hebt. Je past je omgeving aan om beter te kunnen functioneren.

HSP-therapie

Eén op de vijf mensen heeft hsp kenmerken. Het aantal mensen dat zich aanmeldt voor hsp therapie of een hsp psycholoog benadert, is groeiend. Veel van deze mensen zijn hoogsensitief en hoogbegaafd. Zij nemen zelden hulp aan van een ander. Vaak voelen zij zich echter onder druk gezet door opmerkingen van vrienden en kennissen, waardoor zij denken dat er iets mis met ze is en psychologische hulp nodig hebben.

Psychologische hulp zoeken kan je wel degelijk helpen als je hooggevoeligheid kenmerken hebt. HSP therapie helpt onder andere met het accepteren van jezelf, omgaan met je kwetsbaarheid en het benutten van je kwaliteiten. Ook leert het je hoe je kunt omgaan met emoties



deel deze tip

Tip 280 - meerdimensionale "druppeltjes" ter ondersteuning

Ik krijg regelmatig jongere kinderen in mijn praktijk. Laatst een jongen van 12, uit groep 8. Deze had smetvrees. Durfde niet naar de wc op school. Die zijn vaak ook smerig, helaas. Maar ook angst voor andere mogelijk "vieze"dingen (in zijn beleving) konden hem helemaal van slag brengen. Maakte ook dat hij haast niet naar andere kinderen thuis ging om te spelen. Dat maakte hem ook in bepaalde mate neerslachtig.

Ik heb 2x met hem mogen 'werken'. In dit geval door hem van binnen uit te laten voelen hoe zgn. energetische druppeltjes, die meerdimensionaal werken, hem meer zelfverzekerder maakten.

Ik vraag altijd de ouders bij het weggaan mij op de hoogte te houden, maar hoorde weken lang niets. Toen ben ik zelf contact gaan zoeken. Moeder nam toevallig meteen op. "Hoe gaat het met .. (zoon)? Oh, dat weet ik niet. Maar hij staat hier naast me dus ik zal het hem even vragen".
Vervolgens vertelde haar zoon haar, en moeder mij, dat hij eigenlijk geen smetvrees had. Vond de wc's op school nog wel vies. En "ik heb weer een doel in het leven".

Fantastisch natuurlijk om terug te horen!



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 281 - Je eigen schermpje

Als hooggevoel/sensitief iemand komen vele prikkels binnen. Vaak ook omdat jouw antennes scherp afgesteld zijn. Mogelijk was dat ook nodig in je jeugd en stond je bijvoorbeeld ook scherp afgesteld op de gevoelens en behoeftes van je ouders.

Je mag nu leren om je antennes naar binnen af te stellen en je eigen gevoelens en behoeftes op de eerste plek te zetten. Met hypnotherapie kan je een beschermingslaagje om je heen visualiseren waarbij je wel in contact staat met de buitenwereld maar waarin niet alle prikkels, gevoelens en gedachten van anderen bij je binnenkomen. Denk aan een gouden zeepbel of een doorzicht coronaschermpje om je heen. Je mag hem helemaal zelf vormgeven op een manier die bij je past!



deel deze tip

Tip 282 - eenvoudige oefening

Maak met je rug contact met je stoel
Plaats je voeten op heupbreedte, je tenen wijzen vooruit.
Op iedere uitademing duw je je hielen heel licht iets naar de grond.
Op iedere inademing laat je dit weer los.
Doe dit 30x en merk op hoe je er nu bij zit.




deel deze tip

Tip 283 - Neem je ritme eens onder de loep

Het is belangrijk om voldoende tijd alleen door te brengen om zo diepgaande prikkels/ gevoelens te verwerken en tot rust te komen.
Kijk daarom eens naar hoe laat je naar bed gaat en hoe laat je op staat. Je zou ervoor kunnen kiezen om vroeger naar bed te gaan en eerder op te staan zodat je de prikkels (input) in de avond vermijd en smorgens (voordat evt anderen wakker zijn) alleentijd hebt.



deel deze tip

Tip 284 - Breng eerst je zenuwstelsel weer tot rust

Vind je het lastig de voordelen in te zien van je hoogsensitiviteit en de focus vooral op het positieve te leggen? Terwijl je goed weet dat het je niet helpt om te blijven hangen in dat wat je niet kan of in de last als je overprikkeld bent geraakt?

Probeer dan in eerste instantie eens te focussen op het tot rust komen van je zenuwstelsel. Zorg goed voor jezelf, ben lief voor jezelf, zorg voor rust en veiligheid.

Het beste kan je een plan maken op het moment dat je ontspannen bent. Bedenk wat jou helpt om weer in ontspannen toestand te komen. Maak evt. een lijstje. Want als je eenmaal in de stress bent geraakt, neemt je gevoel het over en kan je dat niet meer goed bedenken.

Om je stressniveau omlaag te krijgen kan je denken aan ademhalingsoefeningen, de natuur, het nemen van een bad, je eigen veilige plekje, het opzoeken van steun van iemand waar je je veilig bij voelt, het eruit huilen van de stess, op opschrijven van je stress, fysiek bezig zijn (wandelen, fietsen maar ook poetsen of stofzuigen), je hobby, enz.

Op het moment dat je weer ontspannen bent, is het wellicht nog handig om terug te kijken naar de situatie. Wat gebeurde er? Kan je hier iets mee voor een volgende keer? En lukt het je zelf om dit op te pakken? Of ga je toch hulp zoeken omdat het je keer op keer niet lukt het anders te doen, hoe goed je het inmiddels ook weet.
Waardoor raakt jouw zenuwstelsel in de stress?



deel deze tip

Tip 285 - Hoog gevoelig?

Met regelmaat ontvang ik cliënten die aangeven hoog gevoelig te zijn. Als ik vraag waar dat uit blijkt, worden vaak voorbeelden gegeven, dat men gevoelig reageert op anderen, heel empathisch is en men voelt zich vaak ook kwetsbaar. Wat me fascineert, is dat als ik vraag naar gevoelens van en over zichzelf, dat deze soms niet gekend zijn. Kennelijk is voor die cliënten de focus op de buitenwereld en vergeten ze hun kwaliteit aan te wenden om zichzelf te kennen en te voelen. Want hoe beter verbonden met zichzelf, hoe meer grip. Dan kan kwetsbaar ook krachtig voelen!



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 286 - Hooggevoeligheid en zijn ontstaan

Hooggevoeligheid is een opkomend begrip. Waar velen andere mening toe zijn bedeeld ga ik ervan uit dat je niet wordt geboren met hooggevoeligheid, maar dat dit gedurende de ontwikkeling (buiten de gevoeligheid door letsel) is ontstaan.

Door te graven in jezelf, wellicht eens je eigen biografie schrijven, kan je gaan ontdekken waarin deze hooggevoeligheid zijn oorsprong heeft.
Graven, graven en graven. ZO kan je begrip krijgen op wat is en kun je een weg vinden hoe ermee om. te gaan.



deel deze tip

Tip 287 - Behoefte aan veiligheid

Hooggevoelige mensen kunnen diep worden beïnvloed door emoties, zowel van henzelf als van anderen. Het is belangrijk om een omgeving te creëren waarin jij je als HSP'er emotioneel veilig voelt. Stilstaan bij welke behoeften jij hebt en dit leren uiten naar je omgeving kan helpend zijn. Zorg dat je (ook) mensen om je heen hebt bij wie jij jezelf mag zijn.

Anoniem


deel deze tip

Tip 288 - Leer onderscheiden wat van jou is en wat van iemand anders

Door grenswerk te doen met een therapeut kan je jezelf beter beschermen in je gevoeligheid en onderscheid maken tussen wat van jou is en wat je overpakt van de buitenwereld. Hierdoor loopt je innerlijke wereld niet ongemerkt vol en hou je de energie bij jezelf.



deel deze tip

Tip 289 - Het drama van het begaafde kind - Alice Miller

Opnieuw zo'n schrijven wat zomaar de sleutel kan dragen naar jouw ontwikkeling. Pagina 14: Ouders (mensen) die zo'n klimaat als kind niet hebben gekend, zijn nood-lijdend, dat wil zeggen: ze zoeken hun hele leven naar wat ze op het juiste moment niet van hun ouders hebben kunnen krijgen: iemand die helemaal op hen ingaat, hen volledig begrijpt en serieus neemt.

Verward dit citaat je? Of pakt het je? Of doorgrond je het? Of maakt het je nieuwsgierig? Of verdrietig, of bang, of boos? Ga door... En ga de beweging die je van daaruit bent gaan maken ervaren, zodat je je kunt gaan ontwikkelen.



deel deze tip

Tip 290 - niet zoveel weten

"Wat we weten is een druppel, wat we niet weten is een oceaan" Isaac Newton.

Weet dat we ondanks of dankzij onze hooggevoeligheid de oceaan wel voelen maar veel niet weten. Daar moeten we een beetje mee leren omgaan, wellicht leren zwemmen. Daar kan ik je wel mee helpen. Maar weet dat we niet veel weten.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 291 - Voelen is jouw kracht

Voelen is voor jou heel belangrijk en kun je ook gebruiken om elke keer te ontdekken wat voor jou klopt en waarheid is.
Door jezelf dagelijks deze vragen te stellen neem je verantwoordelijkheid over je volwassen leven en kan dit je helpen om keuzes te maken door elke keer even af te stemmen of dit je gaat helpen bij hoe je je wilt voelen:
Hoe wil ik mij iep van binnen voelen vandaag en/of hoe wil ik mij diep van binnen voelen in mijn leven?
Let op, het gaat er hier niet om oppervlakkige emoties of gevoelens, maar om een dieperliggend hartsverlangen te vervullen en je daarop te richten.



deel deze tip

Tip 292 - Beperkende verhalen

Welke verhalen vertel jij jezelf?
Vaak zijn we ons niet eens zo bewust van wat we de hele dat tegen onszelf zeggen. De verhalen die we tegen ons zelf vertellen zijn van invloed op hoe we ons voelen. Wanneer we bijv. (onbewust) ergens geloven dat het wel nooit wat zal worden met je of dat je het leven niet aankunt, zullen deze gedachten je beperken om te groeien, terwijl je juist als hsp-er enorm veel kwaliteiten tot je beschikking hebt om te creëren en creatief te zijn.
Wees eens nieuwsgierig naar jezelf. Welke beperkende verhalen over jezelf vertel jij nog aan jezelf? En hoe kun je deze verhalen positief omkeren, zodat je er juist kracht uit kan halen?



deel deze tip

Tip 293 - Omgaan met heimwee

Wanneer je hooggevoelig bent heb je vaak moeite met veranderingen en krijg je eerder last van heimwee.

Vaak gaat heimwee na een paar dagen vanzelf over. Je bent dan gewend geraakt aan de veranderingen en ervaart de situatie weer als redelijk normaal.

Als heimwee je altijd parten speelt, dan is een therapie aan te raden. Met je therapeut zoek je dan naar de oorzaak van je heimwee. Vervolgens werk je aan het verminderen van je angst. Dat gebeurt door iets te doen aan je vermijdingsgedrag, bijvoorbeeld in kleine stappen iets te ondernemen, zoals ergens een nachtje gaan logeren.

De essentie is dat je je ergens anders veilig voelt en een vertrouwdheid vindt die je gewend bent. Dat kan al door iets van thuis mee te nemen en zoveel mogelijk je gebruikelijke routines te houden. Actief bezig zijn helpt ook, het geeft je afleiding. En tot slot, praat erover met degene met wie je op vakantie bent. Het zal je opluchten en je weer geborgen doen voelen.



deel deze tip

Tip 294 - Boek

Nieuwe boek van Esther Bergsma
Gelukkig Hoogsensitief
geschreven samen met haar partner Derk Eimers



deel deze tip

Tip 295 - Jouw binnenwereld

Probeer je meer te richten op je binnenwereld ipv de buitenwereld.
Wat denk je, wat voel je, wat wil je zelf.....ipv de ander.
Door heel dichtbij jezelf te blijven is de kans minder groot dat je overbelast wordt door externe prikkels. En, accepteer je gevoeligheid, het is iets moois!




deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 296 - Kies wat meer voor "ik"

Als je last hebt van overprikkeling, kies dan eens wat meer voor jezelf.
Leer om jezelf te vermaken en de tevredenheid van binnenuit te ervaren.
Dit is het allerbeste medicijn tegen overprikkeling.




deel deze tip

Tip 297 - Gebruik creativiteit als een uitlaatklep voor emoties

HSP's hebben vaak een diepe emotionele wereld, en het kan lastig zijn om al die gevoelens te verwerken. Een manier om hiermee om te gaan is door creativiteit in te zetten als uitlaatklep. Schilderen, schrijven, muziek maken, of een andere creatieve activiteit kan helpen om emoties te uiten zonder dat er woorden nodig zijn. Dit niet alleen helpt om innerlijke spanning te verminderen, maar kan ook leiden tot een grotere zelfexpressie en persoonlijke groei.



deel deze tip

Tip 298 - Ontwikkel een zintuiglijk 'dieet'

HSP's zijn gevoeliger voor zintuiglijke prikkels zoals geluiden, geuren en beelden. Door een persoonlijk zintuiglijk 'dieet' te ontwikkelen, kun je bewust kiezen welke prikkels je wel en niet toelaat in je leven. Dit kan betekenen dat je bepaalde soorten muziek luistert die je kalmeren, geuren in je omgeving kiest die je plezierig vindt, of visuele stimuli minimaliseert die je stress veroorzaken. Door zorgvuldig te kiezen welke zintuiglijke ervaringen je voedt, kun je je welzijn aanzienlijk verbeteren.



deel deze tip

Tip 299 - Boekentip

Charlotte La Bee ; overprikkeld brein



deel deze tip

Tip 300 - Voedingssupplementen

Bij HSP komen emoties dieper, intenser binnen en vaak hebben ze meer oog voor details , gevoeliger voor sfeer en emoties van anderen. Hierdoor nemen ze meer prikkels op wat kan leiden tot overprikkeling/stress.

Bij stress verbruik je veel magnesium en omgekeerd heb je magnesium nodig om je zenuwstelsel te kalmeren. Magnesium is dus een aanrader.

Daarnaast is vitamine B een aanrader.



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe





+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>