Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij hooggevoeligheid

hooggevoeligheid hsp therapiepsycholoog

 

Hooggevoeligheid - tips

Zoek je tips bij hooggevoeligheid / hoogsensitiviteit / hsp?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met hooggevoeligheid

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Neem tijd om te ont-prikkelen

Als je hoog gevoelig bent komen er veel indrukken bij je binnen en beleef je veel dingen intens. Hierdoor kun je snel een gevoel van vol zitten (overprikkeling) ervaren.


Zorg dat je dagelijks tijd neemt om even tot jezelf te komen en als het ware te "ont-prikkelen". Dit kun je doen door je even terug te trekken op een rustige (liefst stille) plek en je aandacht even te richten op je buikademhaling en deze met je aandacht te volgen.

 

Alle gedachten of gevoelens die dan opkomen laat je even voor wat ze zijn. Als je afgeleid raakt dan breng je de focus terug naar je ademhaling. Dagelijks 10 minuten zitten kan alleen wereld van verschil maken.11

deel deze tip

Tip 2 - Richt je aandacht op je voeten

Veel hooggevoeligen hebben de neiging om binnenstebuiten te leven. Resultaat daarvan is onder meer dat externe prikkels harder binnekomen. Verder kan het zo zijn dat je je vaak 'leeggezogen' voelt door een situatie of door andere personen.

Allereerst is het van belang om je daarvan bewust te worden. Wat verder heel goed helpt, waar wat wel enige oefening vraagt is om te aarden, dat wil zeggen: richt je volledige aandacht op je voeten. Zo zul je merken dat al die prikkels niet zo hard hoeven binnen te komen en dat je ook met hooggevoeligheid je steeds makkelijker in een prikkelrijke omgeving kunt bewegen.10

deel deze tip

Tip 3 - Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent

Je kan je heel goed inleven in een persoon of intens je aandacht richten op iets. Dat is een gave die gepaard gaat met je hooggevoeligheid.

 

Misschien verlang je er ook wel naar dat iemand anders zich ook eens zo op jou focust. Je geeft namelijk datgene waar je goed in bent, maar wat je ten diepste ook zelf juist zo hard nodig hebt.

 

Je ervaart veel zaken intens en wil ook gezien worden, net zoals jij die ander ziet. Misschien ervaar je dat weinigen jou begrijpen.

 

Het is zo belangrijk dat je tenminste 1 persoon hebt bij wie je al je gedachtespinsels en belevingen kwijt kan en misschien nog wel belangrijker is het dat je luistert naar jezelf.

 

Weet jij wat er in je omgaat, neem je daar tijd voor? Soms helpt schrijven of gewoon even niets doen en in de rust komen. Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent en uit je regelmatig bij een vertrouwd en veilig iemand.9

deel deze tip

Tip 4 - Leer grenzen stellen

Leer grenzen stellen. Wees eerlijk naar jezelf en naar een ander. Zorg ervoor dat jij de hoeveelheid prikkels bepaalt die bij je binnenkomen.


Anoniem

6

deel deze tip

Tip 5 - Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen

Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen: ben je bewust van je huid als grens.


Douche bewust en gebruik een lekkere bodymilk, laat je zo nu en dan masseren, doe geleide meditaties die je bewust maken van je (energie) lichaam, leer voelen welke emoties van jou zijn en welke van anderen.6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het hooggevoeligheid-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 7 - Richt je op jouw (hooggevoelige) mogelijkheden

Richt je op jouw licht en (hooggevoelige) mogelijkheden: wat kun je laten stralen? Je hooggevoeligheid durven te leven (in plaats van het te verstoppen of te onderdrukken) geeft energie. Ik geloof ik jou en al je mogelijkheden!


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een therapeut

Heb je last van je hooggevoeligheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 9 - Van binnen naar buiten leven in plaats van andersom

Van binnen naar buiten leven in plaats van andersom

Veel hooggevoelige mensen en HSP-ers hebben hun antennes vooral op de buitenwereld gericht en worden regelmatig overspoeld door prikkels van buitenaf. Dat maakt dat gevoelige mensen de neiging hebben zich te beschermen tegen de buitenwereld/prikkels van buitenaf. De invloeden van buiten naar binnen zijn in dit geval groter dan de invloeden van binnen naar buiten. Je leeft als het ware van buiten naar binnen.

Draai dit om door van binnen naar buiten te gaan leven. Jij kunt net zo goed invloed op de buitenwereld hebben als de buitenwereld op jou. Richt je antennes naar binnen. Vraag jezelf af hoe je je voelt en wat jij nodig hebt op dit moment.

Door aandacht aan jezelf te besteden, kom je meer in je eigen energie en in jouw kracht. Je bent meer aanwezig in jouw lichaam en weet gemakkelijker wat goed voor jou is. Van hieruit zet je jezelf makkelijker neer en oefen jij meer invloed uit op de buitenwereld. Met als gevolg dat jij minder snel overspoeld raakt door prikkels van buitenaf.

Van binnen naar buiten leren leven heeft tijd nodig. Gun jezelf deze tijd en wees mild voor jezelf als het (nog) niet lukt. Oefening baart kunst!


4

deel deze tip

Tip 10 - Er zijn 4 soorten hooggevoeligheids vormen

Wist je dat er 4 soorten hooggevoeligheids vormen zijn? Er wordt namelijk een onderverdeling gemaakt in introvert en extravert en in rustzoeker en sensatiezoeker.

En dus een combi van die 2 soorten, zo kom je op 4 soorten uit.

Het grootste deel van de hooggevoelige is introvert, wat mogelijk maakt dat je jezelf niet herkent in het beeld wat van hooggevoelige mensen wordt geschetst.

Maar stel nou eens dat jouw grootste uitdaging is om de balans tussen een actief, uitdagend, groots en meeslepend leven te combineren met een sterke behoefte aan rust, regelmaat en routine. En soms wil je dit juist alleen doen of juist in een grote groep.

Kortom je snapt nog niet hoe het bij jou werkt maar je voelt wel dat je na heftige intense en leuke ervaringen je lichaam aangeeft dat het toch nog even langer rust nodig heeft.

Dus ga eens op onderzoek uit, in welk hokje zou jij kunnen passen als je het idee hebt dat je mogelijk hooggevoeliger dan gemiddeld bent.

Het gaat mij niet zo zeer om je in een hokje te stoppen maar het voordeel van een labeltje kan wel zijn dat je de gebruiksaanwijzing je veel inzicht gaat geven en een feest van (h)erkenning kan worden.

Zodat je ook meteen weet waar jouw persoonlijke uitdaging ligt: ontdekken waar en hoe jij je grens ervaart. Soms heb je er even over heen te gaan om tot het besef te komen dat je er over heen bent gegaan. En dan eens aan je zelf te vragen: "hoe wist ik dat ik net over mijn grens ben gegaan?"

Dat, wat er als eerste bij je opkomt, is mogelijk een signaal van je grensbewaking. En dat alarmsignaal ga je daardoor nu ook vaker opmerken in je dagelijkse leven.

Simpel weg omdat je er bewustzijn op hebt gekregen dat er een andere "verklaring" kan zijn voor jouw wisselende behoeftes en daarmee ook meer bestaansrecht krijgen. En geeft dan weer wat meer grip in je soms wat chaotische (binnen)wereld.


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Een veel voorkomende oorzaak van hoog gevoeligheid

Hoog gevoeligheid is feitelijk een containerbegrip waar verschillende moderne menselijke vraagstukken achter schuil gaan. Veel hoog gevoeligheid of zelfs overgevoeligheid ontstaat doordat kleine kinderen in situaties opgroeien die ze (onbewust uiteraard) als onveilig, te instabiel, te prikkelrijk en te onbegrensd ervaren.

Uit onderzoek blijkt dat veel kleine kinderen in onze westerse wereld chronisch gestrest zijn en daardoor hoge niveaus van de stresshormonen adrenaline en cortisol hebben. Dit verstoort een gezonde ontwikkeling tot in de opbouw van de hersenen en de psyche.

Door onveiligheid en stress over-ontwikkelt het kind niet alleen de zintuigen en een hyperalert zijn, maar de structuur van de psyche is niet af. Hierdoor is het kind en later de volwassene té open, het kan zich niet goed afsluiten en de ik-kracht schiet tekort. Hierdoor is er veelal een angstige basisstemming.

Het is niet leuk om te zeggen, maar veel hoog gevoelige mensen zijn in wezen overvraagde nerveuze kinderen (geweest). Zij hebben weinig buffers, reageren sterk op anderen/op omgevingsinvloeden en zijn snel moe.

Wanneer je dit herkent kun je dit lezen als een aanklacht tegen onze westerse leefstijl. Toch is het geen schuldvraag die hier ligt maar vooral, door het relatief grote aantal zeer gevoelige en zelfs fysiek allergische mensen, een situatie die om bezinning vraagt.

De rust, regelmaat, reinheid en het (zelf)begrip die een hoog gevoelig mens goed doen zijn maatschappij-breed de ontbrekende waarde elementen waar wij elkaar weer op attent dienen te maken!


3

deel deze tip

Tip 12 - Focus op je kwaliteiten en kracht

Als ik hooggevoelige clienten spreek gaat het veelal over de valkuilen en uitdagingen zoals hoe om te gaan met overprikkeling. De kwaliteiten van een hooggevoelige worden veelal naar achter geschoven. En dat is een gemiste kans.

Je hebt zoveel kwaliteiten zoals een verscherpt waarnemingsvermogen en een enorm empatisch vermogen. Dus leef je kwaliteit!2

deel deze tip

Tip 13 - Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit.


Je bent hooggevoelig als je aura (energieveld) gevoeliger is dan die van anderen. Als dat energieveld gevoeliger is voel je de buitenwereld binnen komen. Het komt over je grenzen heen en dus verstoort het je rust. Je bent kwetsbaar. Let op je eigen grenzen!


Je bent hoogsensitief als je bewustzijn en je zintuigen gevoeliger zijn dan die van anderen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt meer dan anderen. Dat wil zeggen, je ziet en hoort meer details, je kunt je daar op afstemmen. Een talent.2

deel deze tip

Tip 14 - Verbind je zintuigen met het centrum van je lijf

Bij hooggevoelige mensen staan de zintuigen open en naar buiten gericht, om de omgeving af te scannen of het veilig is.

Voor deze mensen is het nodig om de zintuigen weer naar binnen te halen en te verbinden met de buik, zodat je meer de dingen vanuit je kern gaat ervaren, zodat je leert wat van jou is en wat bij de ander hoort zo wordt je minder overrompeld.

Als je zintuigen niet verbonden zijn met je centrum dan blijf je in je bovenste deel van je lijf daar blijft alle informatie steken en raak je overprikkelt.


Als je in je centrum bent, kan wat niet van jou is naar beneden afvloeien naar de aarde zodat je stevig gegrond blijft.2

deel deze tip

Tip 15 - 'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid

'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid

Soms kun je overweldigd worden door opmerkingen van anderen wanneer je erg gevoelig bent, dan kan het goed zijn om een scenario te hebben hoe je je eigen kracht weer kunt ervaren.

Hier is een voorbeeld:
Was er een moment of zelfs een periode in je leven dat je je zelfverzekerd en krachtig voelde? Ga in gedachten en gevoel terug naar dit moment, voel je zelfverzekerdheid, je glimlach, je standvastigheid en je kracht.

Vanuit dit gevoel kan en mag je in de huidige situatie kiezen wie je bent en hoe je reageert. Je hebt de vrijheid om jezelf te zijn!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Herkennen én erken je lichamelijke klachten

Wat zijn jouw lichamelijke klachten bij overprikkeling?

Wanneer je hooggevoelig bent zul je sneller overprikkeld raken. Ons lichaam geeft signalen af wanneer je (langdurig) gestrest bent. Het is een boodschap aan jou om rust te nemen.

 

Het is belangrijk deze te herkennen én te erkennen. Dus deze serieus te nemen en er naar te luisteren. Want je lichaam is de spiegel van hoe jij je voelt.

Welke lichamelijke klachten kun je hebben bij stress:

 • Hoofdpijn
 • Spierpijn 
 • Hartkloppingen
 • Hyperventilatie

 

 • Duizeligheid
 • Overmatige transpiratie 
 • Verminderde eetlust
 • Slecht zicht bijv. wazig– of dubbelzien 

 

 • Verhoogd cholesterolgehalte
 • Verminderde weerstand
 • Maag- en darmklachten
 • Aanhoudende vermoeidheid en slaapproblemen
 • Huidproblemen 


Herken jij één of meerdere van deze klachten? Ga bij jezelf te rade of stress de oorzaak is. Ga bij twijfel uiteraard eerst naar je huisarts. Ook als jij je zorgen maakt.2

deel deze tip

Tip 17 - Leer je gebruiksaanwijzing en zet het om naar een kracht

Hoog gevoelig, een prachtige eigenschap!
Focus op leren kennen van jouw gebruiksaanwijzing en leer je hoog gevoeligheid omzetten naar een kracht.

Inlevingsvermogen, empathie, kwetsbaarheid, intens kunnen ervaren, leven en voelen.
Gericht zijn op samenwerking en insluiten. Kunnen genieten van details en het grotere geheel kunnen ervaren.

Weet wat je bezit en hoe je het tot bloei kunt laten komen. Een innerlijk rijk, invoelend en passievol leven staat te wachten.

Selma

2

deel deze tip

Tip 18 - Therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf

Hooggevoeligheid is géén ziekte, maar een eigenschap.

Therapie kan zinvol zijn wanneer je overprikkeld bent geraakt.

Bij een lichte overprikkeling dien je voldoende rust te nemen, maak een boswandeling of neem een massage.

Bij zware overprikkeling zul je de tijd moeten nemen om te herstellen.

De beste therapie is een therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf, je lijf en je gevoel.
Denk eens aan haptonomie, yoga, tai chi of mindfulness.


2

deel deze tip

Tip 19 - Ademhalingsoefening - Acuut ontprikkelen voor HSP

Ademhalingsoefening | Acuut ontprikkelen voor HSP

- Adem 4 tellen in
- Houd je adem 7 tellen vast
- Adem vervolgens 8 tellen uit.
Doe dit 5 keer achter elkaar.

Dit is één van de vele ademhalingsoefeningen die je kunt doen om op een snelle en doeltreffende manier tot jezelf en tot rust te komen.


2

deel deze tip

Tip 20 - De bodyscan

- De bodyscan

De bodyscan is een (meditatie)oefening die de focus legt op het voelen van sensaties in je lichaam. Naast de bekende voordelen van mediteren helpt de bodyscan je vooral ook op een meer voelende wijze in contact te komen met je lichaam en daarmee je lichaamsbewustzijn te vergroten.

In de oefening kun je zowel aangename als minder aangename fysieke sensaties ervaren. Soms zul je een lichaamsdeel gemakkelijk of duidelijk kunnen voelen en op andere momenten niet. De beste tijd om de bodyscan te doen is vlak voor het slapen of (vroeg) in de ochtend.

Ik heb hieronder twee versies van de Bodyscan beschreven.
Versie 1: Bodyscan meditatie

Ga zitten of liggen, sluit de ogen en adem een aantal keer diep in en uit. Richt je aandacht op je lichaam. Hoe voelt je lichaam op dit moment aan? Neem hier even de tijd voor.

Richt dan alle aandacht op het voorhoofd. Probeer de huid te voelen, fysieke sensaties en eventuele spanningen waar te nemen. Adem rustig door. Ga dan met je volledige aandacht naar je neus. Voel de adem door je neusgaten. Ga zo langzaam door naar je oren, ogen, wenkbrauwen, kaak, mond, lippen en huid van het gezicht en achterhoofd.

Observeer zonder de observaties verstandelijk te analyseren. Richt dan de aandacht op de nek, hals, sleutelbenen, schouders, linker- en rechterbovenarm, elleboog, onderarm, hand en vingers. Ga deze gebieden, links en rechts één voor één af (de volgorde is niet belangrijk).

Telkens als de gedachten afdwalen keer je terug naar de oorspronkelijke focus.

Richt de aandacht op de borst, het middenrif, de buikspieren, bovenrug, onderrug en ruggengraat. Merk de verschillen tussen de verschillende gebieden op. Observeer waar spanning zit en hoe deze gebieden reageren op ontspanning. Geef op dezelfde manier aandacht aan het bekken, de geslachtsdelen, billen en aan beide bovenbenen, knieën, onderbenen, enkels, voeten en tenen. Breng dan langzaam de aandacht terug naar het lichaam in zijn geheel.

Probeer een paar minuten met aandacht zo stil mogelijk te zitten of te liggen. Beweeg een beetje, stretch de spieren wat en open de ogen

Versie 2: Bodyscan met spierspanning

Je kunt deze oefening zittend of liggend doen.
Sluit je ogen.
Focus op het aanspannen ( 3 seconden) en ontspannen van de verschillende spiergroepen in je lichaam (3 seconden).

Adem in door je neus, hou de adem vast terwijl je de spieren aanspant en adem uit door je mond bij het loslaten van de spieren. Als variant op je ademhaling kun je ook rustig diep in en uitademen via je buik.

Begin bij je tenen, je voeten, kuiten, onderbenen, knieën enzovoort. Beweeg langzaam naar boven.
Er zijn meerdere varianten van de bodyscan, zoek gerust uit welke het beste bij jou past. Het kan ook helpen om de oefening met begeleiding te doen (Youtube).


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Experimenteer met de ruimte om je heen

Je hooggevoeligheid heeft meestal met angst en/of onveiligheid te maken.


Je hebt dan je eigen ruimte (de ruimte om je fysieke lichaam een) heel groot gemaakt, voor afweer maar daardoor kan alles en iedereen in jouw ruimte zijn. Of juist je ruimte te klein gemaakt, voor afscherming maar waardoor je alle energieën snel tot je neemt.

Experimenteer met de ruimte om je heen b.v. is je armlengte groot genoeg of mag die iets kleiner?
Visualiseer dan deze ruimte om je heen en met je aandacht in je voeten zodat je tevens goed geaard bent in jouw ruimte.

p.s. zie je eigen ruimte niet als een muur om je heen want dan wordt het weer een afscherming, meer iets transparants maar wat wel van jou is.1

deel deze tip

Tip 22 - Tijd met jezelf

Tijd met jezelf

Als hooggevoelig persoon heb je je antennes ver uit staan waardoor je prikkels intenser waarneemt en opvangt. Belangrijk dus om goed voor jezelf te zorgen door regelmatig tijd voor jezelf in te plannen. Hierdoor voorkom je een opeenstapeling van overprikkeling.


Tijd voor jezelf om tot rust te komen. Ontdek wat jou ontspanning geeft. Misschien een wandeling in de natuur, lezen van een boek, meditatie of een plek waar je alleen met jezelf bent.1

deel deze tip

Tip 23 - Stel je de vraag: Wat wil ik, wat vind ik?

Wat wil ik, wat vind ik?


Als hooggevoelig persoon zijn je antennes ver naar buiten gericht. Hierdoor weet je als HSP vaak nog beter wat de ander vindt en wilt dan dat je het van jezelf weet. Het gevolg hiervan is dat je je niet bewust bent van je eigen grenzen en maar ja zegt.


Stel jezelf regelmatig de vraag ‘Wat wil ik, wat vind ik?’1

deel deze tip

Tip 24 - Tip bij hooggevoeligheid

Tip bij hooggevoeligheid

Natuurlijk is hoog gevoeligheid een talent.
Je kan fantastisch afstemmen op de ander. Maar in de ontmoeting met de ander is afstemming naar jou niet altijd aanwezig.


Wanneer je last hebt van de energie, van de ander, van zijn gedachten, van zijn emoties, van zijn pijnen of wat dan ook, is het soms mogelijk om je voor de ander voor het grootste deel af te sluiten.


Stel jezelf een kleur voor die bij je past als een jas, als een warme deken, maar ok als een verkoelend briesje. Een kleur waarin je jezelf heel comfortabel voelt. Stel jezelf voor dat jij die kleur bent.


Geef de ander (of anderen) een kleur die ver van je af staat en zie ze ook zo. Doe dit voor je den ander(en) ontmoet en doe dit tijdens de ontmoeting. Blijf het herhalen. Zo blijft een deel van de aandacht bij de kleuren en de rest van de tijd ben je in de ontmoeting, waarbij je het kleurbeeld blijft herhalen.


Op deze manier kan je meer en meer bij jezelf blijven terwijl de ander er ook is, maar de energie van de ander vervloeid minder met die van jezelf.
Ik ben…….hij is……..


Succes!


Désirée

1

deel deze tip

Tip 25 - Gezond leven en eten belangrijk bij HSP

Gezond leven en eten belangrijk bij HSP.


Als cliënten met HSP (hoog sensitiviteit) zich aanmelden, neem ik als eerste stap voeding en levenswijze door. Regelmatig valt op dat cliënt niet goed voor zichzelf zorgt waardoor HSP kwaliteiten, onhanteerbare klachten worden.

 

Regelmaat in leven zoals op tijd naar bed en opstaan, regelmatig je rustpunten nemen op de dag en op vaste tijden gezonde voeding eten die borg staat voor alle vitaminen mineralen brengt vaak rust in het klachtenpatroon.

 

Ander belangrijk aandachtspunt betreft het gebruik van drugs. Soft drugs (blowen) of het gebruik van andere middelen zoals XTC, paddo's of andere middelen zijn voor elke HSP'er schadelijk. Als de rook om het hoofd verdwenen is wordt de sensitiviteit hoger en moeilijker te hanteren.

 

Voor elke HSP'er geldt dan ook de tip: neem je leven in praktische zin eens onder de loep. Eet gezond, slaap genoeg maar niet teveel, neem voldoende lichaamsbeweging en indien voor jou van toepassing: stop met het gebruik van geestverruimende middelen.

 

Als er dan nog klachten zijn waar je mee worstelt verwijst dat vaak naar dieper gelegen problematiek waarbij Gestalt psychotherapie mooie kansen biedt. Heb je moeite met het op een gezonde manier inrichten van je leven, denk dan eens aan life coaching.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Boekentip: Hoog sensitieve personen

Elaine Aron heeft veel onderzoek verricht naar het begrip HSP. Eigenlijk kun je zeggen dat zij de grondlegster is van het begrip hoog sensitiviteit. Zij heeft in een van haar eerste boeken die nog steeds de moeite waard is van het lezen ook klein testje bijgevoegd. Hierbij kun je vaak met eenvoudige vragen ontdekken of je HSP bent.

 

Haar boek " Hoog sensitieve personen, Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigd" Is dus een mooi begin in je zoektocht naar antwoorden. Het kan je helpen inzicht te krijgen. Ook kan een therapeut je vaak helpend zijn.1

deel deze tip

Tip 27 - Werk aan je grenzen

Wat is van mij? En wat hoort bij de ander?

Mensen met HSP pikken heel gemakkelijk een sfeer in de kamer op en dat niet alleen. Ze voelen ook haarfijn de stemming van de ander aan. Deze stemming nemen ze soms zelfs ongemerkt over, waardoor ze voortdurend heen en weer geslingerd lijken te worden door hun stemmingen. Niet wetende dat ze die soms ongemerkt van de ander hebben opgepikt.


Merk jij bij jezelf dat je soms in gezelschap ineens overvallen wordt door een bepaald gevoel wat je eerst niet had. Bv een verdrietig gevoel, een depressieve stemming, een angstig of onbehaaglijk gevoel, terwijl je eerst goed geluimd was, dan heb jij daar misschien last van als HSP-er.

Dan is de eerste vraag die je jezelf kunt stellen: hoort dit bij mij of heb ik dit ongemerkt van iemand anders opgepikt? Als je ontdekt dat dit niet jouw gevoel is, dan kan dat soms al een beetje opluchting geven.

Als je je ervan bewust wordt dat je gemakkelijk de stemming van iemand anders absorbeert, dan is het een goed idee om aan je innerlijke grenzen te gaan werken.
Allereerst door bewustwording van wat bij jou hoort en wat bij de ander hoort. Als je merkt dat je iets van de ander oppikt, dan kun je dat aanpakken, maar je kunt het ook bij de ander laten. Dat vergt wel wat oefening, maar de bewustwording dat het niet van jou is, kan daarbij helpen.

Werken aan je grenzen, zeker je innerlijke grenzen is heel belangrijk.
Lukt je dat niet alleen, dan kun je er altijd professionele hulp voor zoeken.1

deel deze tip

Tip 28 - Druppels Juniperus communis bij stralingsbronnen

Deze tip is voor mensen die hoogsensitief zijn of voor mensen die hooggevoelig zijn en hierbij ook gevoelig zijn geworden voor straling.

Er is een middel op de markt van de Spagyriek apotheek.

Juniperus communis beschermt tegen alle vormen van straling!

Een van de interessante onderwerpen die Naidu Gopalsamy behandelde tijdens het seminar in juni, was de essence Juniperus communis. De essence blijkt bescherming te bieden tegen alle (!) vormen van straling.

 

Enkele voorbeelden van stralingsbronnen zijn: elektrosmog, mobiele telefoons, Wifi, zendmasten, hoogspanningskabels, magnetrons, inductieovens, vliegtuigen, medische onderzoeksmethoden, radiotherapie en aardstralen.

Ga hiervoor als volgt te werk: Breng 21 druppels Juniperus communis aan op een pleister en plak deze voor de nacht op het sacrum (heiligbeen). De volgende ochtend kun je de pleister verwijderen. Je bent dan gedurende 6 weken beschermd, aldus Naidu Gopalsamy. Desgewenst kun je de pleister ook vaker aanbrengen, bijvoorbeeld als je zeer gevoelig voor de invloed van straling bent.

Naast alle mogelijke oefeningen die je kunt doen om jezelf te beschermen bij hooggevoeligheid kan dit een mooie aanvulling zijn. Je kan contact opnemen met de Spagyriek apotheek.


Désirée

1

deel deze tip

Tip 29 - Zoek op tijd positieve prikkels op

Wat hooggevoelige personen met elkaar delen is een geest en lichaam dat sterk reageert op impulsen van buitenaf. Dat kunnen zowel negatieve als positieve prikkels zijn. Van negatieve prikkels kunnen HSP-ers letterlijk ziek worden.

HSP-ers kunnen zich helemaal opgeladen voelen door positieve prikkels zoals yoga, massages, sauna, het contact met dieren en baby’s of een stevige wandeling op het stand of door het bos.

Zorg als HSP-er goed voor jezelf door op tijd positieve prikkels op te zoeken. Wellicht heb jij, net als veel andere HSP-ers, relatief meer tijd nodig voor positieve prikkels, omdat negatieve prikkels zo'n enorme invloed uitoefenen en je energie weg doen vloeien.

Neem die tijd! Jij bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid en welzijn.1

deel deze tip

Tip 30 - Draag een Labroriet

Ben jij, net als veel andere HSP-ers heel snel vermoeid? Vind jij dat ook zo moeilijk te accepteren, omdat je nog zoveel meer wilde doen?

Na een kort bezoekje kun je al uitput zijn, omdat naast de uitgesproken woorden, je ook van alles bij de ander waarnam wat niet werd uitgesproken. Er komt dan veel te veel energie van de ander bij jou binnen.

Wat veel HSP-ers helpt is het dragen een Labradoriet. Dat is een edelsteen die aan een kettinkje als hanger om je nek, op de huid, gedragen wordt. Ook helpt het om een zwart hemd te dragen. Zwart is een beschermende kleur. Probeer het maar eens!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Zie hooggevoeligheid als iets extra's

Mijn ervaring is dat mensen hooggevoeligheid als last of soms als een zware rugzak voelen, zien in hun leven.

Dit hoeft zeker niet te zijn. Zie het als iets extra’s wat jou de mogelijkheid bied om mooie dingen te beleven, te bemerken, te zien in je leven.

Het is de bedoeling deze kwaliteiten te benutten in welke situatie dan ook en als kracht te gaan voelen, merken en zien. Dit kan op verschillende manieren en welke weg voor jou is weggelegd kan samen met jou ontdekt worden in een uitdagend avontuur.

Zodat het beste uit jou als mens zichtbaar en voelbaar wordt voor anderen en natuurlijk voor je zelf.1

deel deze tip

Tip 32 - Aandacht voor hooggevoeligheid met hoogbegaafdheid

Vaak zie je bij hoogbegaafde mensen een hooggevoeligheid.

Het interpreteren en opnemen van bepaalde literatuur, stof is a peace of cake voor deze mensen. Alleen hoe dit in het werkelijke leven in te passen cq. hiermee om te gaan kan voor deze mensen lastig of zeer moeilijk zijn.

Dit kan doordat de sociale vaardigheid en/of weerbaarheid bij hen in verhouding tot het hoogbegaafd zijn qua leren, opnemen meer moeite kost of als lastig wordt ervaren.

Het is een dubbele extra kwaliteit die aandacht vereist om er mee om te gaan.

Het kan iets moois geven als je deze kwalitatieve krachten zoals ik ze noem, kan bundelen van veerkracht tot superkracht. De route die bij jou past is om dit te ontdekken te integreren is heel waardevol.1

deel deze tip

Tip 33 - Masseer zachtjes de kootjes van je vingers

Hooggevoeligheid gaat veel verder dan een groetere prikkelgevoeligheid. Het is een kracht. Je hebt meer spiegelneuronen en meer verbindingen in je hersenen.

 

Dat geeft mogelijkheden maar kán ook met zich meenemen dat je wel erg veel oppikt uit je omgeving. Als je dan last hebt van té veel prikkels massseer eens zachtjes de kootjes van je vingers, Dat geeft ontspaning in je lichaam.

 

Bij kinderen (en volwassenen) kan het ook helpen om even met de vingersnagels stevig, maar niet té hard, over je rug te wrijven van boven naar beneden een tijdje.1

deel deze tip

Tip 34 - Een therapeut die ervaring heeft met HSP

Misschien heb je net ontdekt of het vermoeden dat je hooggevoelig bent. De herkenning en erkenning kan al een hele opluchting zijn. Je bent geen ‘aansteller’ wat je misschien vaak te horen kreeg.

 

Het weten dat je hooggevoelig bent is één ding, hoe je er mee om leert gaan is een tweede. Er zijn veel goede tips te vinden maar uit ervaring weet ik dat je het meeste hebt aan een therapeut die ervaring heeft met HSP.

 

Zoek vooral een therapeut waar je je goed bij voelt!1

deel deze tip

Tip 35 - Voel je eigen behoeftes en neem ze serieus

HSP’ers voelen vaak goed aan wat de ander nodig heeft. Goed gebruikt is dat een enorm talent.

De keerzijde is dat wie te veel is afgestemd op de ander, niet meer voelt wat hij zelf nodig heeft.

In mijn praktijk merk ik vaak dat de eigen behoeftes niet serieus worden genomen of soms zelfs niet eens gevoeld worden.

Wie daar balans in weet te vinden, wordt een evenwichtig mens die goed zorgt voor zichzelf en tegelijkertijd ook oog heeft voor de ander.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Leer je te beschermen

Neem de tijd om eens goed na te gaan waar jou valkuil ligt waar energie in weg lekt.

Ga samen met een therapeut op zoek naar mogelijkheden om jouw energie zoveel mogelijk bij jezelf te houden.

Hooggevoelige mensen laten zich snel leegtrekken. Sluit je af voor negatieve invloeden, leer je te beschermen.


1

deel deze tip

Tip 37 - Neem je lichaamssignalen serieus en handel daarnaar

Hooggevoeligheid kan lastig zijn. Je bent extra gevoelig voor de buitenwereld, dus prikkels van buitenaf komen gemakkelijker binnen.

Tegelijkertijd ben je door je hooggevoeligheid ook beter dan een niet hooggevoelige in staat om te registreren wat er in je binnenwereld gebeurt.

Wees alert op je lichaamssignalen, neem deze serieus en handel daarnaar: Als je voelt dat je onrustig wordt, weet (en accepteer van jezelf!) dat je snel overprikkeld raakt en neem je rust.


1

deel deze tip

Tip 38 - Leer je hooggevoeligheid te omarmen

Hoe mooi is het, om je hooggevoeligheid -zoals ze dat zo mooi zeggen- te leren 'omarmen'.

Psychiater Dirk de Wachter zei in een interview op Radio 1 in De wereld vandaag: "De ongevoeligheid van de wereld is een groter probleem."

Touché


1

deel deze tip

Tip 39 - Onderscheid jouw energie van dat van de ander

Wanneer je hooggevoelig bent is het belangrijk om jouw energie te onderscheiden van dat van de ander. Wat is van mij? En wat is van 'jou".

Hierdoor kun je beter bij jezelf blijven en wordt je minder "overvallen" door, vaak negatieve, emoties van anderen. Graag begeleid ik je in dit proces. Zo kun je je gevoeligheid positief (voor jezelf) gaan inzetten in plaats van dat je er last van hebt.


1

deel deze tip

Tip 40 - Zet een comfortabel symbool om je heen

Je eigen ruimte/energie om je heen voelt alleen comfortabel als je ook iets '' 'comfortabels' om jezelf heen 'zet.

Kies dus een symbool waarbij je je comfortabel voelt om dat de hele dag om je heen te hebben.

Bijvoorbeeld een ‘stolp’ over jezelf heen trekken of in een ‘zak’ stappen en boven je hoofd dichtknopen. Het gaat om bewustwording.

Ben je vergeten om jezelf af te schermen, trek jezelf terug op het toilet en doe het alsnog.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Breng in kaart wat jouw moeilijke momenten zijn

Breng in kaart wat jouw moeilijke momenten zijn.

Wanneer heb jij het meeste last van je gevoeligheid?

En dan, wat kun jij doen om die situatie gemakkelijker voor jezelf te maken? Het kan zijn dat je bv dat je de duur van een feestje verkort, door later te komen of eerder weg te gaan.

Door naar die momenten te kijken en wat jij kunt doen voor jezelf leer je beter je eigen grenzen te bewaken.1

deel deze tip

Tip 42 - Mindvalley Masterclasses

Check eens de internet site van Mindvalley Masterclasses. allerlei gratis super bruikbare masterclasses om zelf te werken aan jouw geluk en gezondheid!


1

deel deze tip

Tip 43 - Boekentip: Voluit leven met hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid komt voor bij zowel introverte als extraverte mensen. De laatste groep wordt dikwijls over het hoofd gezien. Ben jij een extraverte HSP-er? Lees erover in Voluit leven met hooggevoeligheid van Susan Marletta Hart.


1

deel deze tip

Tip 44 - Leer de voordelen van hoogsensitiviteit benutten

HSP, Hooggevoelig?
Hooggevoelig zijn is niet hetzelfde als lichtgeraakt, kwetsbaar of introvert zijn. Dat wordt helaas nogal eens door elkaar gehaald. Echt hoogsensitieve personen kunnen ook juist erg assertief, krachtig of extravert zijn.

Hoogsensitiviteit betekent alleen dat je veel meer informatie binnenkrijgt van je omgeving, dan een gemiddeld persoon. Dat kunnen indrukken zijn of gevoelens van anderen, sfeer, etc.

Het kan een enorme kracht zijn, want het geeft je extra informatie. In vele beroepen heb je hierdoor een voorsprong. Maar het kan ook uitputtend zijn.

Doordat jouw hersens misschien wel twee keer zo hard werken om al die indrukken te verwerken, ben je sneller moe dan een ander. Hoogsensitiviteit vermomt zich dan ook nog wel eens als (chronische) vermoeidheid.

In therapie kun je leren hoe je dit meer kunt sturen op een manier die bij jou past, jou wat rust geeft. En hoe je dus vooral de voordelen van hoogsensitiviteit kunt benutten!


1

deel deze tip

Tip 45 - Jezelf gronden

Jezelf gronden

Goed gegrond zijn betekent dat je helemaal aanwezig bent in je lichaam en verbonden bent met de aarde.

Er zijn verschillende manieren om jezelf te gronden bv via lichaamswerk, meditatie en visualisatie. Gronding helpt je om temidden van alle prikkels contact te houden met jezelf.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Een experiment: Verliefd... op jezelf

Vaak is het met het verhoogde empathie en gevoel zo, dat er veel 'binnenkomt' van anderen: een blik, een intonatie, een houding. Je voelt wat er wordt bedoeld maar wat niet wordt gezegd. En meestal voel je het goed aan. En het is onmogelijk om zoiets 'gewoon niet te doen.'

Wat gemakkelijker is, is de energie bijsturen.
Stel je eens voor dat je je empathie net zo verhoogd is naar jezelf, je precies aanvoelt wat je zelf nodig hebt, je net zo zou 'in-tunen' op jezelf... dan wordt het gemakkelijker om je grenzen te voelen, te benoemen, aan te houden. Het wordt gemakkelijker om te benoemen wat je wilt (en niet alleen wat je nodig hebt).

Dus bij deze een experiment:
Stel je voor dat precies jij degene bent die je liefhebt - met heel je hart.
Hoe loop je dan, wat draag je, hoe kijk je jezelf recht en liefdevol in de spiegel, en kun je bedenken waar je jezelf vandaag gelukkig mee zou maken?

Op deze manier ga je jezelf 'voeden' met liefde, met aandacht, met energie. En voel je eerder dat je weer even stilte nodig hebt. En dat allemaal samen maakt het gemakkelijker om om te gaan met de energie van anderen.


1

deel deze tip

Tip 47 - Bewust worden van je eigen ruimte

Bewust worden van je eigen ruimte.

Veel mensen in deze tijd zijn (hoog-) gevoelig.
In potentie is hooggevoeligheid in iedereen aanwezig. Niet iedereen echter laat het toe, waardoor we elkaar niet waarderen in die mooie gave.
Voor mensen wiens hooggevoeligheid erg op de voorgrond is, kan de wereld overkomen als een hard werkterrein vol onbegrip. Je hebt het gevoel alsof je constant alert moet zijn en voelt je regelmatig onbeschermd en alleen.

Voor hooggevoelige mensen is het daarom van groot belang, om je eigen stille ruimte te leren kennen en daar veiligheid te voelen.

Volg een aantal sessies met een ervaren therapeut zodat je jezelf beter begrijpt en beter kunt beschermen.


1

deel deze tip

Tip 48 - Wat is van jou en wat is van de ander?

Hooggevoeligheid betekend alles om je heen ongefiltert waar kunnen nemen. Dat is veel en kan overweldigend zijn. Vaak nemen mensen alles in zichzelf op zonder dit te merken. Daarom is het heel belangrijk om te leren wat echt van jou is en wat van de ander. Op die manier kun je beginnen om een grens op te bouwen die jou kan beschermen in je gevoeligheid en je kan gronden in jezelf. Je zult jezelf beter kunnen voelen en van de binnenkant met gezonde grensen. Pas dan kun je echt een onderscheid maken en je hooggevoeligheid inzetten als een enorme kwaliteit.

Lea

1

deel deze tip

Tip 49 - Wat betekend hoog gevoeligheid voor jou!

Hoog-gevoeligheid is een woord wat vandaag de dag veel wordt gebruikt. Er is van alles te lezen op internet en we zien allemaal minder of meer punten waarin we onszelf kunnen vinden. Dat lucht misschien wat op, maar wat dat nu voor jezelf inhoudt is nog onbekend.

Maar wat zijn nu de triggers van jou en waarop reageer jij nu zo met alle zintuigen, waardoor je zo van slag kunt geraken?

Door met behulp een dieptepsycholoog naar jezelf te kijken zal je stap voor stap meer inzicht krijgen wat hoog-gevoeligheid nu werkelijk voor jou betekend. Hierdoor zal je meer rust en stabiliteit gaan ervaren in jezelf en makkelijker de veranderingen van de dag om kunnen gaan.


1

deel deze tip

Tip 50 - Merk je gedachtestroom op en zeg stop

Ingewikkelde denkers

Zit je als hooggevoelig persoon ook zo vol in je hoofd en ben je bezig met details en allerlei associaties waardoor je denken en doen te ingewikkeld wordt.

Als je hier moe van wordt, besef dat je (grotendeels) baas bent over je eigen gedachten. Merk de gedachtestroom op, zeg dan tegen jezelf STOP, haal diep adem en zeg tegen jezelf: ‘Moet en wil ik hier over doordenken/piekeren?’

Hierdoor neem je afstand en zet je de rem erop. Heeft dit probleem zoveel details en probleemtijd nodig? Of moet ik gewoon een knoop doorhakken en doen. En is het goed genoeg.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Zet een vrolijk liedje op in je hoofd

Negatieve gedachtes

Jouw, vaak automatische, gedachtes sturen jouw gevoel en gedrag. Als ze positief zijn, helpen ze je. Maar zijn ze negatief, en onrealistisch, wat je zelf diep van binnen vaak wel weet, dan houden ze je tegen.

Zet dan een vrolijk liedje op in je hoofd of ga fluiten of zingen.

Je zult merken dat jij je beter gaat voelen en daardoor de dingen gaat doen en stappen zet.


1

deel deze tip

Tip 52 - Aandacht op jezelf richten

Aandacht op jezelf richten

Als je hoog gevoelig bent kan het zijn dat je aandacht gemakkelijk bij de gevoelens van anderen zijn. Jij voelt nu eenmaal hoe een ander zich voelt ook als hij of zich zich anders voordoet.

Nu kan het zijn dat jij de spanning of de emotie van de ander overneemt. Dat je geneigd bent om mee te kleuren.
Omdat jij je dan vervelend voelt ga je van alles doen om de ander zich goed te laten voelen ( in de hoop dat jouw spanning dan afneemt)

Echter dit kan veel energie kosten.

Als je dit opmerkt krijg je keuze mogelijkheden. Je kunt jezelf dan de vraag stellen wat kan ik nu zelf doen om mij beter te voelen.

Dat kan zijn even afstand nemen, je focus verleggen naar wat je aan het doen bent. Hiermee neem jij verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw gevoelens, daarmee nodig je de ander indirect uit hetzelfde te doen.


1

deel deze tip

Tip 53 - Hoog gevoeligheid kan samen hangen met PTSS

Hoog gevoeligheid kan samen hangen met PTSS. Als je vaak getriggerd wordt en je in een vecht-, vlucht-, hulproep-, of bevries respons schier, activeert je sympathische zenuwstelsel.

Een van de kenmerken hiervan is dat je zintuigen op scherp komen te staan. Dit is logisch, want bij (reëel) gevaar is het heel nuttig heel veel aandacht te hebben voor wat je in je omgeving waarneemt zodat je snel de bron van het gevaar kunt ontdekken.

Je bent in deze staat van zijn, dus geactiveerd (stress hormonen) en je zintuigen zijn extra gevoelig. Alle prikkels die je binnen krijgt zorgen voor nog meer stress. Dit is dus geen gezonde situatie. Bij hoog gevoeligheid kun je dus onderzoeken of trauma therapie je kan helpen om te leren jezelf tot rust te brengen en minder gevoelig te worden voor triggers zodat je zintuigen minder steeds op scherp staan.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 54 - De sociale vraag van hoog gevoeligheid

Ben je ‘erg of hoog’ gevoelig, ook wel hypersensitief genoemd, dan kun je daar veel last van hebben. Je staat meer open dan de gemiddelde ander, er komt veel bij je binnen.

Dit kan je uit balans brengen, het kost bovendien extra tijd om prikkels/indrukken te verwerken. Situaties kunnen hierdoor zo onprettig worden dat je ze gaat mijden.

Enerzijds heeft onze drukke wereld deze hele gevoelige mensen hard nodig omdat ze ‘de kanarie in de kolenmijn’ zijn: ze maken ons duidelijk dat we onder teveel (prikkel)druk leven.

Aan de andere kant willen veel mensen dat liever niet weten omdat we tegelijkertijd prikkelverslaafd zijn. Hierdoor worden gevoelige mensen soms als ‘lastig’ weggezet.

Zodoende is niet alleen het omgaan met hoog gevoeligheid zelf een vraagstuk. Er is ook een sociale vraag: hoe raak ik niet in een isolement? Die vraag is heel belangrijk, want als je veel binnen krijgt en dús veel te verwerken hebt, is contact met mensen die naar jou luisteren, je steunen en je begrijpen juist van levensbelang.


1

deel deze tip

Tip 55 - Leer je eigen energie te beheren

Er zijn eenvoudige manieren om jouw energie te leren beheren. Je leert loslaten wat niet van jou is of wat jou niet langer dient en raakt hiermee direct een stuk overprikkeling kwijt. Dat brengt rust en het brengt je meer bij jezelf. Ook kun je jezelf leren opladen met energie.
Als je dagelijks deze oefeningen doet, dan merk je al snel veel verschil en het mooie is dat je het zelf kunt doen!

Laat je op weg helpen door een therapeut die hier ervaring mee heeft en samen met jou kijkt welke oefening bij jou past.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Down to earth boek over hoogsensitiviteit

Voor wie 'down to earth' informatie wil hebben over hoogsensitiviteit en er praktisch mee aan de slag wil gaan, is dit boek een aanrader:
Elke van Hoof: Eerste hulp bij hoogsensitiviteit


1

deel deze tip

Tip 57 - Lichaamsscan een aantal keer per dag

Wanneer je hooggevoelig bent kan je aan het eind van de dag erg vermoeid zijn, zonder precies te weten waar dit vandaan komt. Je had toch niks geks gedaan vandaag.. ? Jij en je omgeving denken dat het goed met je gaat. Zo ziet het er aan de buitenkant ook uit.

Het is mogelijk dat wanneer je een moment neemt om voor jezelf te onderzoeken hoe je er op dat moment bij zit er iets anders naar boven komt. Vandaar deze korte lichaamsscan om te kijken hoe het ECHT met je gaat en te ontdekken wat je nodig hebt om beter voor jezelf te zorgen.

Neem iedere dag een aantal momenten om je lichaam kort te scannen met de vraag hoe het ECHT met je gaat. Neem hiervoor een moment waarop je toch al even pauze hebt, zoals bijvoorbeeld op de wc, onder de douche, in bed of op andere momenten waarop je alleen bent. We hebben namelijk al genoeg te doen op een dag :)

Je brengt de focus van boven naar beneden langs je lichaam en scant op lichaamssignalen. Warmte, koude, druk, tintelingen, steken, kriebels, enz. zijn een voorbeeld van deze signalen. Je lichaam geeft op deze manier bijvoorbeeld een grens, gevoel, emotie of andere dingen aan.

Breng je aandacht en focus naar een plek die opvalt en aandacht trekt. Stel jezelf tegelijk de vraag hoe het ECHT met je gaat. Hoe je jezelf voelt en wat je bijvoorbeeld fijn zou vinden of nodig zou hebben op dit moment.

Ben hierbij nieuwsgierig naar jezelf en je onderzoek op dat moment.

Succes en ontdekkingsplezier!


1

deel deze tip

Tip 58 - Leer gronden, gronden en nog eens gronden; aarden

Als HSP -er; leer gronden, gronden en nog eens gronden; aarden.
Laat overtollige energie, arousal , gaan naar de aarde, via het contact met je voeten met de aarde; daar zijn velerlei grondingsoefeningen voor. O.a. op YouTube.


1

deel deze tip

Tip 59 - Hou een deel van jouw aandacht bij jezelf

Als HSP-er, hou een deel van jouw aandacht bij jezelf, IN je lijf. Voel wat een gesprek of iemand met jou doet van binnen. Geef niet al je aandacht aan de ander. Dat is niet egoïstisch maar helpend. Je weet dan beter wat van jou en wat van de ander is. Wat jou raakt ook bij.


1

deel deze tip

Tip 60 - een antenne hebben, is anders dan jezelf verliezen

Vele mensen met hooggevoeligheid hebben in hun jeugd geleerd zich aan te passen aan anderen, omdat het werd beloond met 'liefde.'

Zo kan het zijn dat je leerde dat je je eigen gevoelens, mening en wensen weg hoort te cijferen. Maar niets is minder waar. Als hooggevoelig persoon is het ontzettend belangrijk om ook hooggevoelig voor jezelf te worden... wat zou je doen als je bijvoorbeeld alleen was? Waar heb je behoefte aan? Alleen als je ook voor jezelf zorgt, kun je je hooggevoeligheid gaan omarmen als de gave die het is.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Herkenning kan al rust geven

Allereerst is kennis over en begrip hebben van hooggevoeligheid helpend. Hooggevoeligheid is een persoonskenmerk, waarbij de volgende drie items aan de orde zijn: diepe verwerking van prikkels, intense emoties en snelle overprikkeling.

De herkenning hiervan kan al rust geven: je bent niet gek of ziek, maar gevoelig.


1

deel deze tip

Tip 62 - Een herinneringsboekje met wat goed voor je is

Wanneer je jezelf aan het leren kennen bent, kan het helpen een boekje te maken met "regels" die goed voor jou zijn.

Een voorbeeld hiervan is: "Na een vergadering heb ik ruimte en tijd nodig om dit te verwerken; dus niet meteen weer aan het werk."

Het wordt een soort herinneringsboekje dat je erbij kunt pakken als je het even niet meer weet.


1

deel deze tip

Tip 63 - Floaten bij overprikkeling

Merk je dat je erg overprikkelt bent vanwege je hoogsensitiviteit? Dan kan floaten erg prettig zijn.

Floaten doe je in een speciale cabine waarin je gewichtloos drijft. De temperatuur van het water en de omgeving zijn gelijk en aangenaam warm, en het geeft je het gevoel dat je zweeft. In de cabine is het heel rustig, er zijn geen prikkels.

Door te floaten kom je helemaal tot jezelf. Een bad nemen op een rustig moment kan een goed alternatief zijn.


1

deel deze tip

Tip 64 - Het is van jou

Hoogsensitiviteit is een kwaliteit: je neemt de wereld om je heen op een andere manier waar. Steeds meer mensen en kinderen leren deze kwaliteit (h)erkennen en ervaren de waarde ervan voelen.

Wanneer je hierbij gericht bent op de buitenwereld kost dat veel energie. Vaak teveel. Grenzen vervagen en het onderscheid tussen mijn en dijn is zoek.

Het kan helpen je het volgende te realiseren:
Het is van jou.
Het is joúw kwaliteit, jouw bijzonderheid. Het is een gave.

En net als met iedere eigenschap is het handig te weten wanneer en hoe je deze inzet. Bewust zelf de 'baas' zijn over wie en wat er gebruik van mag maken.
Dit kan voorkomen dat je je overspoelt voelt door de wereld om je heen.


1

deel deze tip

Tip 65 - HSP en liefde

Veel HSP’ers komen op een latere leeftijd tot de ontdekking dat ze HSP’er zijn. Wat een invloed heeft het in de tussentijd gehad. Wat fijn om dan eindelijk te weten, dat het al die tijd heeft gelegen aan de hoog sensitiviteit. Het overprikkeld raken of zijn, krijgt ineens adem.

Wanneer wij mensen benoemen, herkennen en erkennen wat er is, maakt het plots ruimte voor wat er is. Wees lief voor jezelf.

Geef jezelf als HSP’er de ruimte. Na het afronden van een activiteit mag je op adem komen. Neem een aantal minuten te tijd om te ontspannen. Ga dan vanuit de ontspanning starten met een andere activiteit.

Zo blijf je in jouw eigen kracht. Daarin mag je dieper de liefde voor jezelf vinden. Dit houdt in het ontvangen en het geven.

Meer informatie over liefdevol HSP’er worden? Neem daarvoor contact met mij op of met een Mindfulness therapeut.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Herken je dit?

Je hebt een afspraak gehad en als je naar huis gaat, voel je je wat down. Je kan het niet verklaren, want je voelt je verder goed, het gaat je goed en je vond het leuk. Herken je dit?

Als je terugdenkt, realiseer je je dat de ander zich wat down voelde, over iets wat helemaal niet met jou te maken heeft. Als HSP kan je zo goed mee voelen met de ander, dat het af en toe wat verwarrend kan zijn. Wat is van jou en wat is van de ander?

Heel belangrijk om dat te leren herkennen en daarmee om te leren gaan.
Meer weten?


1

deel deze tip

Tip 67 - HSP draak

Soms heb je van die weken, flink gewerkt, de avonden vol met gezellige dingen, nauwelijks ruimte voor denk, creatieve, broed & fladdertijd en daarbij nog belangrijke gebeurtenissen met de nodige emoties. En dan plotseling op de eerst volgende volledige vrije dag ontwaakt de HSP-draak in jezelf. Je bent overprikkeld en reageert niet meer zo rustig en invoelend, zoals je eigenlijk bent. Je reageert, kortaf, of wordt heel stil, je raakt snel gefrustreerd, emotioneel, chagrijnig, mopperend, en toont weinig empathie. Ken jij die draak ook? Afgelopen week had ik weer een aantal clienten die deze draak beschreven en samen hebben we hartelijk gelachen van de herkenbaarheid. Want helaas, ook ik ken die draak nog zo op zijn tijd.

Eindelijk heb je dan die vrije dag. En door wat voor reden dan ook, verloopt die minder heerlijk dan je vooraf had verwacht. Je had jezelf zo verheugd om eindelijk een dagje niets te doen en niets te hoeven. Lekker doen waar je zelf zin in hebt.
Helaas je voelt je bij het opstaan al moe, bent chagrijnig en alle mensen in de omgeving lijken niet te doen wat jij wilt of behoefte aan hebt. Je blijft de hele dag maar mopperen op alles wat je ziet, hoort, voelt of ruikt. Op het gedrag van je kinderen, je partner, of iedereen die in jouw beleving maar voor de voeten loopt. Je stemming wordt met de minuut beroerder en ongezelliger. Ondertussen loopt het hele huis op zijn tenen en toch heb je het idee dat niemand je echt lijkt te begrijpen of hoe zwaar je het hebt.

Je ziet ergens in je achterhoofd wel in dat je overtrokken op situaties reageert: “En als niemand dan wil helpen, dan doe ik het zelf wel weer”. Vervolgens mopper je weer op de geur die je ondertussen ruikt of de onmogelijke kledingcombinatie die een van je kinderen heeft aangetrokken en dat niemand iets ‘gezelligs wil doen’. Of raak je innerlijk gefrustreerd dat de onverwachtse visite niet zelf aanvoelt dat ze moeten vertrekken, omdat je eigenlijk een ander plan had. Vervolgens lijkt de draak in je hoofd groteske vormen aan te nemen en spuwt hij continue vuur in je hoofd of naar je omgeving. Een client zei het heel treffend: ik lijk wel een soort martelaar, een slachtoffer van mezelf op die momenten. De dag erna schaam ik me dood en bied ik excuses aan.

Wat is er aan de hand?
Na zoveel dagen actief bestaan, heeft je brein, je zenuwstelstel hersteltijd nodig. Alle indrukken dienen verwerkt, gecombineerd en overdacht te worden. Dat kost nu eenmaal tijd. Als je die tijd niet voldoende hebt ingebouwd dan raak je op een gegeven moment overprikkeld, gestresst. Het moment dat de Draak de kop op steekt, is voor iedereen verschillend. Feit is dat iedere HSP-er overprikkeling kent. Hierboven staat de kortdurende overprikkeling beschreven. Ernstiger is de chronische overprikkeling.

Reageer je actief of passief op overprikkeling?
Je kunt op verschillende manieren reageren op je overprikkeling. Dit kan op een heel actieve manier of passieve manier. Bovenstaande manier is een passieve manier van omgaan met overprikkeling. Je doet eigenlijk niet zo heel veel om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen overprikkeling. Deels wordt dat gestuurd door je onbewuste sensorische prikkelverwerking. Je merkt dan extra veel details op, moppert, raakt gestressed en emotioneel. Je bent geneigd te extern georienteerd te blijven. Je ziet de oorzaak van jouw nare gevoel op dat moment in de omgeving, terwijl het eigenlijk al een langdurige prikkelopbouw is geweest. Tegelijkertijd verwacht je van de omgeving dat ze zich dusdanig aanpassen, rekening met je houden, mee werken, zodat het voor jou weer prettig is. “Dat weten ze toch, dat snappen ze toch!”. Hier schuilt een grote externe afhankelijkheid in. Want je omgeving heeft op dat moment alleen maar last van jou en kan jou niet helpen. Dat is niet hun verantwoordelijkheid. Als jij niet aangeeft wat jij nodig hebt of waar jouw grenzen liggen. Hoe moeten zij het dan weten?

Er is ook een actieve manier om je overprikkeling de baas te zijn. Dan vermijd je extra zintuiglijke prikkels in de omgeving, vermijd je groepen. Je gaat doen wat jij wilt en zoekt bewust een activiteit op die jou rust geeft. Voor de een is dat zich terug trekken en weer een ander vindt het heerlijk ontspannend om naar muziek te luisteren of het bos in te gaan. Weer een ander stort zich op zijn hobby of zoekt juist sociale contacten op die ontspannen. Waar het om gaat is dat je bewust bent dat je jouw emoties weet te duiden, dat je weet dat je overprikkeld bent. Als je niet naar de eerste emoties, symptomen van je overprikkeling luistert, raakt het van kwaad tot erger en kan je je aan het einde van de dag down en alleen gaan voelen. Als je niet alert bent, praat je jezelf nog verder de dip in.

Wat helpt tegen overprikkeling?

Zoveel mensen, zoveel recepten tegen overprikkeling. Hier een paar voorbeelden:

* De draak gewoon even uit laten razen en je omgeving te vertellen dat je een ‘off-day’ hebt en graag een dagje wat met rust gelaten wilt worden. Morgen weer een nieuwe en vaak betere dag.
* Denk, verwerk, creatieve, broed- en fladdertijd in plannen tussen alle bezigheden door. Zodat je zenuwstelsel na belasting weer kan ontspannen.
Ontdek jouw mogelijke belasting, door in een boekje bij te houden wat en hoeveel je doet en meemaakt. Ontdek wanneer de overprikkeling dan toeslaat en hoe lang die duurt. Dan ontdek je vanzelf de dynamiek. Je kan prima overwerken, een druk weekend hebben of een aantal avonden actief zijn. Maar er is altijd een moment dat het genoeg is. Hoe meer balans je vindt in activiteit-ontspanning. Hoe beter je functioneert.
* Luister naar je emotie, wat wil het vertellen, waar heb jij behoefte aan, is er een grens, heb je iets te uiten/te vertellen? Handel daarna. Ga doen wat je nodig hebt: slapen, naar buiten, andere activiteit doen, sporten, mediteren, yoga, massage, alleen zijn, eten & drinken, goed gesprek, energetische oefeningen zoals gronden, samen zijn met bepaalde mensen die ontspanning geven, etc. Voor iedere HSP-er is dit anders. Onderzoek jouw recept.
* Het stuur van je dag zelf in handen te nemen. Jij voelt dat het genoeg is, laat de omgeving of andere mensen niet bepalen hoe jouw dag eruit ziet, omdat je te veel rekening houdt met de anderen.
* Realiseer dat je nare gevoelens, ‘slechts’ overprikkeling betekenen en dat het niet betekent dat het ‘slecht’ met je gaat, maar dat je zenuwstelsel aan rust toe is. Vergelijk het maar met een overbelast been. Die gun je ook rust, als je lief bent voor jezelf.
* Als je bemerkt dat je te veel in je hoofd zit, en daardoor overprikkeld bent geraakt is het belangrijk om je lichaamsbewustzijn en gronding te vergroten: alles wat je fysiek kan doen, je zintuigen prikkelen en stimuleren, helpt. Denk aan wandelen, fietsen, sporten, hobby’s met je handen, zoals schilderen, tuinieren, hout bewerken etc. Je komt dan uit je gedachtenstroom, meer in het nu, zoals dat zo mooi heet. Je focust weer op wat je nu met je lijf aan het doen bent. Dat geeft ontspanning.


1

deel deze tip

Tip 68 - Emotionele intensiteit is de brandstof voor levensplezier

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat intense emoties een onderdeel kunnen zijn van hoogbegaafdheid. De uiting van intense gevoelens wordt vaak gezien als een teken van emotionele instabiliteit in plaats van als een aanwijzing van een rijk innerlijk leven. De traditionele westerse benadering ziet emoties en intellect als separate en tegenstrijdige entiteiten. Er bestaat echter een onlosmakelijke link tussen emoties en intellect en – gecombineerd – hebben ze een diepgaand effect op hoogbegaafde mensen. Emotionele intensiteit is de brandstof voor levensplezier, passie voor leren, enthousiasme voor expressie van datgene waar men goed in is en motivatie om iets te bereiken.1

deel deze tip

Tip 69 - Jezelf beschermen tegen teveel emoties van anderen

Jezelf beschermen tegen teveel emoties van anderen.

Oefen dit in een rustige omgeving. Herinner een situatie waarin je de emoties van een ander overnam. Ga zitten op een stoel, zet je 2 voeten naast elkaar stevig op de grond en sluit je ogen.

Visualiseer een beschermend net, een cocon, een ballon of wat dan ook om je heen dat jou beschermt tegen invloeden van buitenaf. Probeer de situatie opnieuw te beleven maar nu met de bescherming om je heen.

Zeg tegen jezelf; 'dit zijn de emoties van een ander, die horen bij die ander en niet bij mij. Ik laat ze waar ze horen'. Herhaal totdat jij er een goed gevoel bij hebt.


1

deel deze tip

Tip 70 - Boekentip: durf te gaan

Het boek Durf te gaan van Marion Lutke geeft veel inzicht en tips over HSP.
Goed voor persoonlijke ontwikkeling en ook mooi om tijdens een therapietraject meer mee de diepte in te gaan, om bepaalde patronen uit te diepen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Boekentip bij HSP "Durf te gaan"

"Durf te gaan" is een makkelijk te lezen boek. Een superboekje voor als je zelf het vermoeden hebt HSP te hebben of als iemand in jouw omgeving HSP heeft. Er staan goede handvatten in hoe je hiermee om kunt gaan en je doet veel inzicht op.
1

deel deze tip

Tip 72 - balans

als je hooggevoelig bent, is het belangrijk structureel aandacht te besteden aan balans in je agenda en werkzaamheden. Plan voldoende tijd in voor herstel, momenten waarvan je merkt die je opladen.deel deze tip

Tip 73 - HSP en angst

Ik kom regelmatig mensen in mijn praktijk tegen met angstklachten waarvan de oorzaak te maken heeft met het niet kunnen omgaan met hun hooggevoeligheid. Wie continu overprikkelt is en dat niet in de gaten heeft of niet weet dat hij/zij overprikkeld is, kan angstig worden. Je raakt door alle prikkels het contact met jezelf kwijt en leeft dan volledig in je hoofd. Weer helemaal in je lijf komen en voelen wat je nodig hebt is dan belangrijk bijvoorbeeld sporten, wandelen of de natuur ingaan. Daarnaast is het goed om professionele hulp in te schakelen om de signalen te leren kennen waardoor je overprikkeld raakt.deel deze tip

Tip 74 - De kracht van hooggevoeligheid

Vergeet niet dat hooggevoeligheid ook veel voordelen heeft: jij voelt goed aan wat er nodig is in een bepaalde situatie, doorziet mensen sneller en voelt aan of iemand eerlijk tegen je is of niet. Maak hier bewust gebruik van in jouw dagelijks leven.deel deze tip

Tip 75 - Werk aan grens versterking

Als je zeer gevoelig bent, dan loont het zeer de moeite om te werken aan het bewuster worden van je grenzen en te leren deze te respecteren en er zorg voor te dragen. Een van de aspecten hieraan is te leren je grenzen helder, direct en rustig te leren communiceren naar anderen. Een ander aspect is te leren meer aanwezig te zijn in je lichaam waardoor de gevoeligheid voor de energieën van buiten minder invloed op je hebben.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Ervaringstip

Mijn eigen ervaringen op het gebied van hoog sensitiviteit heb ik als mijn leerschool gelabeld. Als ik tijd neem om te voelen wat er gebeurt in het moment of achteraf (dat gebeurt vaak), en mezelf daarin serieus neem, kan ik voelen wat ik nodig heb. Dat gaat over stilte, rust en tijd nemen. Dit kostte mij de nodige ervaringen om mezelf goed te leren kennen en erkennen: Dit ben ik en dit is gezond voor mij. Wat ik geleerd heb, is dat het om kleine, onopvallende signalen gaat in mijn lijf. Of eigenlijk zijn het geen kleine, onopvallende signalen, maar ik heb het lang genegeerd, waardoor ze onder de oppervlakte kwamen. Samenvattend: luister naar je lijf en neem het serieus.deel deze tip

Tip 77 - Prikkels van buiten en binnen

Als je hooggevoelig bent, komen prikkels van buitenaf veel meer en vaak heftiger binnen. Mijn ervaring is , dat prikkels van binnenuit ook veel heftiger zijn. Dus ook gevoelens en pijn vanuit jezelf zijn veel sterker aanwezig. Het is heel daarom belangrijk om hersteltijd in te plannen in je dagelijkse gang, of in je agenda te zetten. Zodat je tot rust kan komen.deel deze tip

Tip 78 - Boekentip: HSP-hulpgidsen 1 - hulp bij overprikkeling

Boekje met praktische tips voor als je HSP bent. Wat kun je doen als je overprikkelt bent en je rust weer wilt pakken. Toegankelijk en prettig te lezen. Er is ook een deel 2.deel deze tip

Tip 79 - Boekentip: HSP-hulpgidsen 2 - hulp bij overprikkeling

Deel 2 van deze hulpgids. Net als deel 1 een boekje met praktische tips voor als je HSP bent. Ik hou zelf erg van dit soort praktische boekjes met toepasbare tips. Hoe je van denken en emoties op een dwaalspoor kan komen en hoe je daar weer vanaf komt!deel deze tip

Tip 80 - Aarden, aarden en nog eens aarden

Ik ben zelf hooggevoelig en geef een tip uit mijn eigen ervaring.
De tip is: aarden, aarden, aarden en nog eens aarden.

Aarden is in contact zijn met de aarde of het eigen lichaam dat uit o.a. aarde bestaat. Als we geaard zijn kan overtollige energie via de voeten afvloeien.
Een makkelijke oefening om te aarden is om op de uitademing met onze aandacht naar beneden te gaan door het lichaam en de voeten de grond in.
Als je dit een paar minuten doet, zul je merken dat je je lichaam veel beter voelt.
Een vergelijkbare methode is om je voor te stellen dat er vanuit je voeten boomwortels diep de aarde in strekken.

Dit zijn herstellende oefeningen en er zijn er nog veel meer. Wat nog belangrijker is, is om de oorzaken te vinden die ertoe leiden dat we niet goed geaard zijn op een bepaald moment of situatie. Niet zozeer wat er buiten ons gebeurt, dat kunnen we niet veranderen, maar wat datgene wat buiten gebeurt bij ons veroorzaakt, hoe we daarop reageren.
Als je die oorzaken vindt en ze aanpakt, zul je van nature geaard zijn en heb je nauwelijks meer oefeningen nodig voor herstel.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Ga de natuur in

De natuur is een bron van rust. Hoor de vogels en probeer de kleuren in je op te nemen. Haal eens diep adem. Het ritme wat je voelt in de natuur geeft ook rust in jouw systeem.
Inspanning en ontspanning. Inademen en uitademen.
Zorg dat je die balans zoekt, juist om te kunnen blijven uitdelen en te Leven.deel deze tip

Tip 82 - Top 5 zelfzorgtips

1. Zorg voor voldoende me-time (tijd voor jezelf om te ontprikkelen).
2. Ga de natuur in.
3. Vermijd negativiteit.
4. Doe dingen die je energie geven.
5. Leer grenzen aan geven; nee zeggen.deel deze tip

Tip 83 - Manieren van zelfzorg ontdekken

Ieder heeft zijn eigen manier om voor zichzelf te zorgen. Als je daar nog niet zo bekend mee bent, is het goed en leuk om uit te zoeken en uit te proberen wat goed bij je past. Wat is het effectiefst voor jou op een bepaald moment of na bepaalde activiteiten. Omdat je een uniek mens bent, heb je andere behoeften dan een iemand anders die hooggevoelig is. Daarbij is het belangrijk te weten dat er verschillende niveaus zijn van zelfzorg. Een netflix-serie heeft een andere uitwerking dan buiten op een bankje de zon op je gezicht voelen. Schrijf je eigen zelfzorgmanieren op; zo ontdek je steeds beter wie je bent en wat je nodig hebt.deel deze tip

Tip 84 - Je bent niet de enige!

Je bent niet de enige die hoogsensitief of hooggevoelig is. Zo'n 20 procent van de mensen schijnt dit te zijn dus grote kans dat er in jouw omgeving meer mensen te vinden zijn die op deze manier in het leven staan. Zoek elkaar op en vind steun bij elkaar, dat maakt het leven alvast een stukje makkelijker.deel deze tip

Tip 85 - Tips om jezelf beter te begrenzen

Onderstaande tips kunnen je helpen om jezelf beter te begrenzen.

Tip 1: Draag oordoppen

Als je echt overprikkeld bent, kan het helpen om oordoppen te dragen of anderszins de stilte op te zoeken. Je kunt ook je oordoppen door midden knippen. Dan vallen ze niet zo op, terwijl de werking net zo goed is.

Tip 2: Creëer in je huis een stressvrije plek

Ruimte is een essentieel begrip voor degenen die hooggevoelig zijn. Het is daarom belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Wanneer je met anderen samenwoont, is het van belang een plek in huis te creëren die uitsluitend voor jou is. Richt deze plek in naar jouw eigen behoeften en zet er dingen neer die voor jou waardevol zijn. Onder andere aromatische oliën, wierookgeuren en prettige muziek kunnen je ruimte speciaal en afgebakend maken.

Tip 3: Omkleden en douchen

Gedurende dag verzamel je heel wat negatieve indrukken en energie. Door je kleding te verwisselen wanneer je thuis komt, en eventueel een douche te nemen, kun je alle energie die niet van jezelf is van je af laten stromen. Probeer in ieder geval te douchen voor je naar bed gaat. Op deze manier voorkom je dat je de kwalijke indrukken waar je overdag mee te maken hebt gehad mee in bed neemt. Daarnaast helpt de warmte van het water je goed te ontspannen, waardoor je beter in slaap kunt komen.

Tip 4: Wees je bewust van je huid als grens

Douche bewust en gebruik bijvoorbeeld een lekkere bodylotion na het douchen. Door bezig te zijn met je eigen huid, help je jezelf te begrenzen. Onze huid is namelijk een van de menselijke grenzen. Het is de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden uit onze omgeving. De huid zorgt ervoor dat we niet snel oververhit, onderkoeld en uitgedroogd raken. Ook bezit het tastgevoel, waardoor we dingen kunnen voelen en ons kunnen afschermen voor ongewenste prikkels.

Tip 5: Bescherm en zuiver je omgeving regelmatig

Je kunt je omgeving beschermen en zuiveren door te luchten. Wat je kunt doen, is je ramen openen wanneer het regent. Regen zuivert namelijk, net als alle andere watervormen, op natuurlijke wijze. Ook kun je de ruimte waarin je leeft reinigen door het branden van wierook.

Ga met bovenstaande tips aan de slag en ontdek wat het voor jou kan betekenen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Sterke basis

Hooggevoelig... De mensen die dat zijn weten wat het is. Het kan zijn dat de geluiden harder binnen komen. Of als iemand met kracht tegen je praat, je dat voelt door je hele lichaam. Het kan zijn dat je mensen hun emoties voelt of zelfs overneemt. Enzovoort enzovoort...

Hooggevoelig zijn is een hele mooie eigenschap, maar niet als alles binnen komt als een baksteen.

Tip 1:
Let op je voeding. Het is gek, maar juist voor ons is dit heel belangrijk. Door goed te eten zal je merken dat je lichaam veel sterker wordt en daardoor al veel meer aankan.

Tip 2:
Door therapie je basis weer sterk te maken. Je basis noem ik veiligheid in je eigen lichaam. Geaard zijn. Juist voor ons is dit belangrijk. Contact met je lichaam, er mogen zijn, je ruimte in mogen nemen. Ook in je lichaam zijn en blijven in moeilijke situaties.
deel deze tip

Tip 87 - EHBO kit voetenbad met zout

Een tip uit mijn persoonlijke EHBO kit:
Wanneer ik me uitgeput voel b.v. na een dag winkelen of merk dat ik druk ben in mijn hoofd helpt een voetenbad met zout. Het heeft hetzelfde effect als een strandwandeling. Een voetenbad met zout is energetisch sterk reinigend en zorgt ervoor dat de energie weer door kan stromen naar de aarde. Natuurlijk kun je je jezelf na afloop ook nog een voetmassage geven of laten geven:).deel deze tip

Tip 88 - Blijf binnen je eigen ruimte

Als je bewust fysiek aanwezig bent, door je af te stemmen op jezelf en je aandacht bij je lijf te houden, kun je contact leren maken met je ‘eigen ruimte’. Dit is een energieveld dat zich uitstrekt tot een armlengte voorbij je lichaam, voor, achter, onder en boven je. De Taoïsten noemen dit je ‘Gouden Ei’. Als je je dit realiseert, herinnert of het visualiseert, kun je het ook echt (direct of op den duur) gaan ervaren. De opdracht aan jezelf is dan: blijf daar binnen. Haal je uitgewaaierde energie terug binnen de subtiele grenzen van je eigen ruimte, zodat zij bij je blijft, laat haar niet vervliegen naar buiten toe.deel deze tip

Tip 89 - Tijd om bij te komen

Een luide drukke omgeving is voor een hsp'er een aanslag op zijn zenuwstelsel. Hetzelfde geldt voor drukke schema's en stressvolle situaties. Wanneer je weet dat je in een situatie komt die je doet duizelen dan is het goed om daarna wat tijd in te plannen om in een rustige omgeving weer tot jezelf te komen. Je kunt dit het beste alleen doen.deel deze tip

Tip 90 - Betekenisvolle relaties

Hsp'ers zijn, wanneer er gebrek is aan betekenisvolle interactie, snel verveeld en rusteloos in relaties. Dit betekent dat ze vaak selectief zijn over de mensen die ze toelaten in hun leven. Het is fijn om een relatie te hebben met een hsp'er want ze hebben oog voor de ander en ze hebben feilloos in de gaten wat de ander nodig heeft. Dit geldt niet alleen voor hun levenspartner maar ook voor hun vrienden, familie en collega's. Ze richten zich naar de ander en vergeten naar hun eigen behoeften te luisteren. Hsp'er zet jezelf op de kaart!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Empathie

Bij hoogsensitiviteit horen vaak de eigenschappen empathie en loyaliteit. Bijzondere kwaliteiten, waarbij je je goed kunt verplaatsen in de leefwereld en gevoelens van een ander. De valkuil hiervan is dat je het graag goed wil doen naar de ander en jezelf daarbij onvoldoende afgrenst.
Word je bewust van de mooie kwaliteiten en probeer je grenzen te zetten en te bewaken.deel deze tip

Tip 92 - Luister met aandacht

In ons dagelijks leven hebben we vaak contact met andere mensen. Luister eens heel bewust naar wat iemand vertelt. Probeer oprecht geïnteresseerd te zijn en richt er je volledige aandacht op. Je gesprekspartner zal de aandacht voelen. Dit leidt tot betere gesprekken én betere relaties.deel deze tip

Tip 93 - Hoge frequentie en aarding

Veel van mijn cliënten die HSPer zijn, zitten niet in hun lijf. Veel te veel prikkels om hun heen wat echt binnen komt. Overtuigingen die niet helpend zijn etc etc.

Tip 1:
Aarden. Ik lees het hierboven ook. Op YouTube kan je hele mooie oefeningen doen op een mindfulness manier. Aardingsoefening, bodyscan etc.

Tip 2:
Deze is moeilijker om zelf te doen zonder begeleiding. Ademwerk. Op deze manier leer je om je hele lichaam weer in beslag te nemen. Het losmaken van drukpunten, het leren herkennen wanneer je uit je lichaam treed, en de belemmerende overtuigingen om te zetten in positieve overtuigingen zijn een aantal voorbeelden wat je gaat doen. Neem hier een therapeut voor in de arm.deel deze tip

Tip 94 - Intense emoties en HB

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat intense emoties een onderdeel kunnen zijn van hoogbegaafdheid. De uiting van intense gevoelens wordt vaak gezien als een teken van emotionele instabiliteit in plaats van als een aanwijzing van een rijk innerlijk leven. De traditionele westerse benadering ziet emoties en intellect als separate en tegenstrijdige entiteiten. Er bestaat echter een onlosmakelijke link tussen emoties en intellect en – gecombineerd – hebben ze een diepgaand effect op hoogbegaafde mensen. Emotionele intensiteit is de brandstof voor levensplezier, passie voor leren, enthousiasme voor expressie van datgene waar men goed in is en motivatie om iets te bereiken.deel deze tip

Tip 95 - Hoogsensitiviteit is geen stoornis

Hoogsensitiviteit wordt nogal eens weggezet als modegril. Dat is jammer, want het doet geen recht aan de mensen die de emoties van anderen feilloos aanvoelen, snel overprikkeld zijn en tijd voor zichzelf nodig hebben om zich weer goed te voelen. Hoogsensitiviteit is in de hersenen aantoonbaar en meetbaar.

Aanvaarden dat je hoogsensitief bent is een eerste grote stap. Kijk naar de voordelen ervan. En ontdek waar jij behoefte aan hebt en waar je last van hebt. Wordt je bewust van alle prikkels en wat die met jou doen. Deze zelfkennis helpt jou om je leven in te richten op een manier die goed is voor jou. Aanvaarding - prikkels - effect op jou - jouw behoeften.deel deze tip

Tip 96 - ontprikkelen

Om overprikkeling te voorkomen is het belangrijk om op tijd je rust te pakken. Vaak krijg ik de vraag: is mindfulness dan een goed idee? De manier van rust nemen moet bij je passen. Het heeft geen enkele zin om yoga of mindfulness te doen als dit niet bij je past. Iedereen ontspant namelijk op zijn eigen manier. Sommige mensen ontspannen juist door inspanning, zoals duurloop of je ‘hoofd leeg’ fietsen. Of door het lezen van een roman. Ga dus op onderzoek uit wat bij jou werkt!
deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten