Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij hooggevoeligheid

hooggevoeligheid hsp therapiepsycholoog

 

Hooggevoeligheid - tips

Zoek je tips bij hooggevoeligheid?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met hooggevoeligheid

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Richt je aandacht op je voeten

Veel hooggevoeligen hebben de neiging om binnenstebuiten te leven. Resultaat daarvan is onder meer dat externe prikkels harder binnekomen. Verder kan het zo zijn dat je je vaak 'leeggezogen' voelt door een situatie of door andere personen.

Allereerst is het van belang om je daarvan bewust te worden. Wat verder heel goed helpt, waar wat wel enige oefening vraagt is om te aarden, dat wil zeggen: richt je volledige aandacht op je voeten. Zo zul je merken dat al die prikkels niet zo hard hoeven binnen te komen en dat je ook met hooggevoeligheid je steeds makkelijker in een prikkelrijke omgeving kunt bewegen.9

deel deze tip

Tip 2 - Neem tijd om te ont-prikkelen

Als je hoog gevoelig bent komen er veel indrukken bij je binnen en beleef je veel dingen intens. Hierdoor kun je snel een gevoel van vol zitten (overprikkeling) ervaren.


Zorg dat je dagelijks tijd neemt om even tot jezelf te komen en als het ware te "ont-prikkelen". Dit kun je doen door je even terug te trekken op een rustige (liefst stille) plek en je aandacht even te richten op je buikademhaling en deze met je aandacht te volgen.

 

Alle gedachten of gevoelens die dan opkomen laat je even voor wat ze zijn. Als je afgeleid raakt dan breng je de focus terug naar je ademhaling. Dagelijks 10 minuten zitten kan alleen wereld van verschil maken.8

deel deze tip

Tip 3 - Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent

Je kan je heel goed inleven in een persoon of intens je aandacht richten op iets. Dat is een gave die gepaard gaat met je hooggevoeligheid.

 

Misschien verlang je er ook wel naar dat iemand anders zich ook eens zo op jou focust. Je geeft namelijk datgene waar je goed in bent, maar wat je ten diepste ook zelf juist zo hard nodig hebt.

 

Je ervaart veel zaken intens en wil ook gezien worden, net zoals jij die ander ziet. Misschien ervaar je dat weinigen jou begrijpen.

 

Het is zo belangrijk dat je tenminste 1 persoon hebt bij wie je al je gedachtespinsels en belevingen kwijt kan en misschien nog wel belangrijker is het dat je luistert naar jezelf.

 

Weet jij wat er in je omgaat, neem je daar tijd voor? Soms helpt schrijven of gewoon even niets doen en in de rust komen. Wees degene voor jezelf die je ook voor een ander bent en uit je regelmatig bij een vertrouwd en veilig iemand.7

deel deze tip

Tip 4 - Richt je op jouw (hooggevoelige) mogelijkheden

Richt je op jouw licht en (hooggevoelige) mogelijkheden: wat kun je laten stralen? Je hooggevoeligheid durven te leven (in plaats van het te verstoppen of te onderdrukken) geeft energie. Ik geloof ik jou en al je mogelijkheden!


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 5 - Leer grenzen stellen

Leer grenzen stellen. Wees eerlijk naar jezelf en naar een ander. Zorg ervoor dat jij de hoeveelheid prikkels bepaalt die bij je binnenkomen.


Anoniem

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen

Leer strategieën om jezelf beter te begrenzen: ben je bewust van je huid als grens.


Douche bewust en gebruik een lekkere bodymilk, laat je zo nu en dan masseren, doe geleide meditaties die je bewust maken van je (energie) lichaam, leer voelen welke emoties van jou zijn en welke van anderen.5

deel deze tip

Tip 7 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het hooggevoeligheid-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een therapeut

Heb je last van je hooggevoeligheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 9 - Focus op je kwaliteiten en kracht

Als ik hooggevoelige clienten spreek gaat het veelal over de valkuilen en uitdagingen zoals hoe om te gaan met overprikkeling. De kwaliteiten van een hooggevoelige worden veelal naar achter geschoven. En dat is een gemiste kans.

Je hebt zoveel kwaliteiten zoals een verscherpt waarnemingsvermogen en een enorm empatisch vermogen. Dus leef je kwaliteit!1

deel deze tip

Tip 10 - Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit

Er is een verschil tussen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit.


Je bent hooggevoelig als je aura (energieveld) gevoeliger is dan die van anderen. Als dat energieveld gevoeliger is voel je de buitenwereld binnen komen. Het komt over je grenzen heen en dus verstoort het je rust. Je bent kwetsbaar. Let op je eigen grenzen!


Je bent hoogsensitief als je bewustzijn en je zintuigen gevoeliger zijn dan die van anderen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt meer dan anderen. Dat wil zeggen, je ziet en hoort meer details, je kunt je daar op afstemmen. Een talent.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Experimenteer met de ruimte om je heen

Je hooggevoeligheid heeft meestal met angst en/of onveiligheid te maken.


Je hebt dan je eigen ruimte (de ruimte om je fysieke lichaam een) heel groot gemaakt, voor afweer maar daardoor kan alles en iedereen in jouw ruimte zijn. Of juist je ruimte te klein gemaakt, voor afscherming maar waardoor je alle energieën snel tot je neemt.

Experimenteer met de ruimte om je heen b.v. is je armlengte groot genoeg of mag die iets kleiner?
Visualiseer dan deze ruimte om je heen en met je aandacht in je voeten zodat je tevens goed geaard bent in jouw ruimte.

p.s. zie je eigen ruimte niet als een muur om je heen want dan wordt het weer een afscherming, meer iets transparants maar wat wel van jou is.1

deel deze tip

Tip 12 - Verbind je zintuigen met het centrum van je lijf

Bij hooggevoelige mensen staan de zintuigen open en naar buiten gericht, om de omgeving af te scannen of het veilig is.

Voor deze mensen is het nodig om de zintuigen weer naar binnen te halen en te verbinden met de buik, zodat je meer de dingen vanuit je kern gaat ervaren, zodat je leert wat van jou is en wat bij de ander hoort zo wordt je minder overrompeld.

Als je zintuigen niet verbonden zijn met je centrum dan blijf je in je bovenste deel van je lijf daar blijft alle informatie steken en raak je overprikkelt.


Als je in je centrum bent, kan wat niet van jou is naar beneden afvloeien naar de aarde zodat je stevig gegrond blijft.1

deel deze tip

Tip 13 - 'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid

'Teruggaan' naar een moment van zelfverzekerdheid

Soms kun je overweldigd worden door opmerkingen van anderen wanneer je erg gevoelig bent, dan kan het goed zijn om een scenario te hebben hoe je je eigen kracht weer kunt ervaren.

Hier is een voorbeeld:
Was er een moment of zelfs een periode in je leven dat je je zelfverzekerd en krachtig voelde? Ga in gedachten en gevoel terug naar dit moment, voel je zelfverzekerdheid, je glimlach, je standvastigheid en je kracht.

Vanuit dit gevoel kan en mag je in de huidige situatie kiezen wie je bent en hoe je reageert. Je hebt de vrijheid om jezelf te zijn!1

deel deze tip

Tip 14 - Tijd met jezelf

Tijd met jezelf

Als hooggevoelig persoon heb je je antennes ver uit staan waardoor je prikkels intenser waarneemt en opvangt. Belangrijk dus om goed voor jezelf te zorgen door regelmatig tijd voor jezelf in te plannen. Hierdoor voorkom je een opeenstapeling van overprikkeling.


Tijd voor jezelf om tot rust te komen. Ontdek wat jou ontspanning geeft. Misschien een wandeling in de natuur, lezen van een boek, meditatie of een plek waar je alleen met jezelf bent.1

deel deze tip

Tip 15 - Stel je de vraag: Wat wil ik, wat vind ik?

Wat wil ik, wat vind ik?


Als hooggevoelig persoon zijn je antennes ver naar buiten gericht. Hierdoor weet je als HSP vaak nog beter wat de ander vindt en wilt dan dat je het van jezelf weet. Het gevolg hiervan is dat je je niet bewust bent van je eigen grenzen en maar ja zegt.


Stel jezelf regelmatig de vraag ‘Wat wil ik, wat vind ik?’1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Tip bij hooggevoeligheid

Tip bij hooggevoeligheid

Natuurlijk is hoog gevoeligheid een talent.
Je kan fantastisch afstemmen op de ander. Maar in de ontmoeting met de ander is afstemming naar jou niet altijd aanwezig.


Wanneer je last hebt van de energie, van de ander, van zijn gedachten, van zijn emoties, van zijn pijnen of wat dan ook, is het soms mogelijk om je voor de ander voor het grootste deel af te sluiten.


Stel jezelf een kleur voor die bij je past als een jas, als een warme deken, maar ok als een verkoelend briesje. Een kleur waarin je jezelf heel comfortabel voelt. Stel jezelf voor dat jij die kleur bent.


Geef de ander (of anderen) een kleur die ver van je af staat en zie ze ook zo. Doe dit voor je den ander(en) ontmoet en doe dit tijdens de ontmoeting. Blijf het herhalen. Zo blijft een deel van de aandacht bij de kleuren en de rest van de tijd ben je in de ontmoeting, waarbij je het kleurbeeld blijft herhalen.


Op deze manier kan je meer en meer bij jezelf blijven terwijl de ander er ook is, maar de energie van de ander vervloeid minder met die van jezelf.
Ik ben…….hij is……..


Succes!1

deel deze tip

Tip 17 - Herkennen én erken je lichamelijke klachten

Wat zijn jouw lichamelijke klachten bij overprikkeling?

Wanneer je hooggevoelig bent zul je sneller overprikkeld raken. Ons lichaam geeft signalen af wanneer je (langdurig) gestrest bent. Het is een boodschap aan jou om rust te nemen.

 

Het is belangrijk deze te herkennen én te erkennen. Dus deze serieus te nemen en er naar te luisteren. Want je lichaam is de spiegel van hoe jij je voelt.

Welke lichamelijke klachten kun je hebben bij stress:

 • Hoofdpijn
 • Spierpijn 
 • Hartkloppingen
 • Hyperventilatie

 

 • Duizeligheid
 • Overmatige transpiratie 
 • Verminderde eetlust
 • Slecht zicht bijv. wazig– of dubbelzien 

 

 • Verhoogd cholesterolgehalte
 • Verminderde weerstand
 • Maag- en darmklachten
 • Aanhoudende vermoeidheid en slaapproblemen
 • Huidproblemen 


Herken jij één of meerdere van deze klachten? Ga bij jezelf te rade of stress de oorzaak is. Ga bij twijfel uiteraard eerst naar je huisarts. Ook als jij je zorgen maakt.1

deel deze tip

Tip 18 - Gezond leven en eten belangrijk bij HSP

Gezond leven en eten belangrijk bij HSP.


Als cliënten met HSP (hoog sensitiviteit) zich aanmelden, neem ik als eerste stap voeding en levenswijze door. Regelmatig valt op dat cliënt niet goed voor zichzelf zorgt waardoor HSP kwaliteiten, onhanteerbare klachten worden.

 

Regelmaat in leven zoals op tijd naar bed en opstaan, regelmatig je rustpunten nemen op de dag en op vaste tijden gezonde voeding eten die borg staat voor alle vitaminen mineralen brengt vaak rust in het klachtenpatroon.

 

Ander belangrijk aandachtspunt betreft het gebruik van drugs. Soft drugs (blowen) of het gebruik van andere middelen zoals XTC, paddo's of andere middelen zijn voor elke HSP'er schadelijk. Als de rook om het hoofd verdwenen is wordt de sensitiviteit hoger en moeilijker te hanteren.

 

Voor elke HSP'er geldt dan ook de tip: neem je leven in praktische zin eens onder de loep. Eet gezond, slaap genoeg maar niet teveel, neem voldoende lichaamsbeweging en indien voor jou van toepassing: stop met het gebruik van geestverruimende middelen.

 

Als er dan nog klachten zijn waar je mee worstelt verwijst dat vaak naar dieper gelegen problematiek waarbij Gestalt psychotherapie mooie kansen biedt. Heb je moeite met het op een gezonde manier inrichten van je leven, denk dan eens aan life coaching.1

deel deze tip

Tip 19 - Boekentip: Hoog sensitieve personen

Elaine Aron heeft veel onderzoek verricht naar het begrip HSP. Eigenlijk kun je zeggen dat zij de grondlegster is van het begrip hoog sensitiviteit. Zij heeft in een van haar eerste boeken die nog steeds de moeite waard is van het lezen ook klein testje bijgevoegd. Hierbij kun je vaak met eenvoudige vragen ontdekken of je HSP bent.

 

Haar boek " Hoog sensitieve personen, Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigd" Is dus een mooi begin in je zoektocht naar antwoorden. Het kan je helpen inzicht te krijgen. Ook kan een therapeut je vaak helpend zijn.1

deel deze tip

Tip 20 - Werk aan je grenzen

Wat is van mij? En wat hoort bij de ander?

Mensen met HSP pikken heel gemakkelijk een sfeer in de kamer op en dat niet alleen. Ze voelen ook haarfijn de stemming van de ander aan. Deze stemming nemen ze soms zelfs ongemerkt over, waardoor ze voortdurend heen en weer geslingerd lijken te worden door hun stemmingen. Niet wetende dat ze die soms ongemerkt van de ander hebben opgepikt.


Merk jij bij jezelf dat je soms in gezelschap ineens overvallen wordt door een bepaald gevoel wat je eerst niet had. Bv een verdrietig gevoel, een depressieve stemming, een angstig of onbehaaglijk gevoel, terwijl je eerst goed geluimd was, dan heb jij daar misschien last van als HSP-er.

Dan is de eerste vraag die je jezelf kunt stellen: hoort dit bij mij of heb ik dit ongemerkt van iemand anders opgepikt? Als je ontdekt dat dit niet jouw gevoel is, dan kan dat soms al een beetje opluchting geven.

Als je je ervan bewust wordt dat je gemakkelijk de stemming van iemand anders absorbeert, dan is het een goed idee om aan je innerlijke grenzen te gaan werken.
Allereerst door bewustwording van wat bij jou hoort en wat bij de ander hoort. Als je merkt dat je iets van de ander oppikt, dan kun je dat aanpakken, maar je kunt het ook bij de ander laten. Dat vergt wel wat oefening, maar de bewustwording dat het niet van jou is, kan daarbij helpen.

Werken aan je grenzen, zeker je innerlijke grenzen is heel belangrijk.
Lukt je dat niet alleen, dan kun je er altijd professionele hulp voor zoeken.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Druppels Juniperus communis bij stralingsbronnen

Deze tip is voor mensen die hoogsensitief zijn of voor mensen die hooggevoelig zijn en hierbij ook gevoelig zijn geworden voor straling.

Er is een middel op de markt van de Spagyriek apotheek.

Juniperus communis beschermt tegen alle vormen van straling!

Een van de interessante onderwerpen die Naidu Gopalsamy behandelde tijdens het seminar in juni, was de essence Juniperus communis. De essence blijkt bescherming te bieden tegen alle (!) vormen van straling.

 

Enkele voorbeelden van stralingsbronnen zijn: elektrosmog, mobiele telefoons, Wifi, zendmasten, hoogspanningskabels, magnetrons, inductieovens, vliegtuigen, medische onderzoeksmethoden, radiotherapie en aardstralen.

Ga hiervoor als volgt te werk: Breng 21 druppels Juniperus communis aan op een pleister en plak deze voor de nacht op het sacrum (heiligbeen). De volgende ochtend kun je de pleister verwijderen. Je bent dan gedurende 6 weken beschermd, aldus Naidu Gopalsamy. Desgewenst kun je de pleister ook vaker aanbrengen, bijvoorbeeld als je zeer gevoelig voor de invloed van straling bent.

Naast alle mogelijke oefeningen die je kunt doen om jezelf te beschermen bij hooggevoeligheid kan dit een mooie aanvulling zijn.Je kan contact opnemen met de Spagyriek apotheek of er meer over horen bij mij in de praktijk.1

deel deze tip

Tip 22 - Zoek op tijd positieve prikkels op

Wat hooggevoelige personen met elkaar delen is een geest en lichaam dat sterk reageert op impulsen van buitenaf. Dat kunnen zowel negatieve als positieve prikkels zijn. Van negatieve prikkels kunnen HSP-ers letterlijk ziek worden.

HSP-ers kunnen zich helemaal opgeladen voelen door positieve prikkels zoals yoga, massages, sauna, het contact met dieren en baby’s of een stevige wandeling op het stand of door het bos.

Zorg als HSP-er goed voor jezelf door op tijd positieve prikkels op te zoeken. Wellicht heb jij, net als veel andere HSP-ers, relatief meer tijd nodig voor positieve prikkels, omdat negatieve prikkels zo'n enorme invloed uitoefenen en je energie weg doen vloeien.

Neem die tijd! Jij bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid en welzijn.1

deel deze tip

Tip 23 - Draag een Labroriet

Ben jij, net als veel andere HSP-ers heel snel vermoeid? Vind jij dat ook zo moeilijk te accepteren, omdat je nog zoveel meer wilde doen?

Na een kort bezoekje kun je al uitput zijn, omdat naast de uitgesproken woorden, je ook van alles bij de ander waarnam wat niet werd uitgesproken. Er komt dan veel te veel energie van de ander bij jou binnen.

Wat veel HSP-ers helpt is het dragen een Labradoriet. Dat is een edelsteen die aan een kettinkje als hanger om je nek, op de huid, gedragen wordt. Ook helpt het om een zwart hemd te dragen. Zwart is een beschermende kleur. Probeer het maar eens!1

deel deze tip

Tip 24 - Zie hooggevoeligheid als iets extra's

Mijn ervaring is dat mensen hooggevoeligheid als last of soms als een zware rugzak voelen, zien in hun leven.

Dit hoeft zeker niet te zijn. Zie het als iets extra’s wat jou de mogelijkheid bied om mooie dingen te beleven, te bemerken, te zien in je leven.

Het is de bedoeling deze kwaliteiten te benutten in welke situatie dan ook en als kracht te gaan voelen, merken en zien. Dit kan op verschillende manieren en welke weg voor jou is weggelegd kan samen met jou ontdekt worden in een uitdagend avontuur.

Zodat het beste uit jou als mens zichtbaar en voelbaar wordt voor anderen en natuurlijk voor je zelf.1

deel deze tip

Tip 25 - Aandacht voor hooggevoeligheid met hoogbegaafdheid

Vaak zie je bij hoogbegaafde mensen een hooggevoeligheid.

Het interpreteren en opnemen van bepaalde literatuur, stof is a peace of cake voor deze mensen. Alleen hoe dit in het werkelijke leven in te passen cq. hiermee om te gaan kan voor deze mensen lastig of zeer moeilijk zijn.

Dit kan doordat de sociale vaardigheid en/of weerbaarheid bij hen in verhouding tot het hoogbegaafd zijn qua leren, opnemen meer moeite kost of als lastig wordt ervaren.

Het is een dubbele extra kwaliteit die aandacht vereist om er mee om te gaan.

Het kan iets moois geven als je deze kwalitatieve krachten zoals ik ze noem, kan bundelen van veerkracht tot superkracht. De route die bij jou past is om dit te ontdekken te integreren is heel waardevol.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Masseer zachtjes de kootjes van je vingers

Hooggevoeligheid gaat veel verder dan een groetere prikkelgevoeligheid. Het is een kracht. Je hebt meer spiegelneuronen en meer verbindingen in je hersenen.

 

Dat geeft mogelijkheden maar kán ook met zich meenemen dat je wel erg veel oppikt uit je omgeving. Als je dan last hebt van té veel prikkels massseer eens zachtjes de kootjes van je vingers, Dat geeft ontspaning in je lichaam.

 

Bij kinderen (en volwassenen) kan het ook helpen om even met de vingersnagels stevig, maar niet té hard, over je rug te wrijven van boven naar beneden een tijdje.1

deel deze tip

Tip 27 - Leer je gebruiksaanwijzing en zet het om naar een kracht

Hoog gevoelig, een prachtige eigenschap!
Focus op leren kennen van jouw gebruiksaanwijzing en leer je hoog gevoeligheid omzetten naar een kracht.

Inlevingsvermogen, empathie, kwetsbaarheid, intens kunnen ervaren, leven en voelen.
Gericht zijn op samenwerking en insluiten. Kunnen genieten van details en het grotere geheel kunnen ervaren.

Weet wat je bezit en hoe je het tot bloei kunt laten komen. Een innerlijk rijk, invoelend en passievol leven staat te wachten.

Selma

1

deel deze tip

Tip 28 - Een therapeut die ervaring heeft met HSP

Misschien heb je net ontdekt of het vermoeden dat je hooggevoelig bent. De herkenning en erkenning kan al een hele opluchting zijn. Je bent geen ‘aansteller’ wat je misschien vaak te horen kreeg.

 

Het weten dat je hooggevoelig bent is één ding, hoe je er mee om leert gaan is een tweede. Er zijn veel goede tips te vinden maar uit ervaring weet ik dat je het meeste hebt aan een therapeut die ervaring heeft met HSP.

 

Zoek vooral een therapeut waar je je goed bij voelt!1

deel deze tip

Tip 29 - Voel je eigen behoeftes en neem ze serieus

HSP’ers voelen vaak goed aan wat de ander nodig heeft. Goed gebruikt is dat een enorm talent.

De keerzijde is dat wie te veel is afgestemd op de ander, niet meer voelt wat hij zelf nodig heeft.

In mijn praktijk merk ik vaak dat de eigen behoeftes niet serieus worden genomen of soms zelfs niet eens gevoeld worden.

Wie daar balans in weet te vinden, wordt een evenwichtig mens die goed zorgt voor zichzelf en tegelijkertijd ook oog heeft voor de ander.


1

deel deze tip

Tip 30 - Leer je te beschermen

Neem de tijd om eens goed na te gaan waar jou valkuil ligt waar energie in weg lekt.

Ga samen met een therapeut op zoek naar mogelijkheden om jouw energie zoveel mogelijk bij jezelf te houden.

Hooggevoelige mensen laten zich snel leegtrekken. Sluit je af voor negatieve invloeden, leer je te beschermen.


1

deel deze tip

Tip 31 - Neem je lichaamssignalen serieus en handel daarnaar

Hooggevoeligheid kan lastig zijn. Je bent extra gevoelig voor de buitenwereld, dus prikkels van buitenaf komen gemakkelijker binnen.

Tegelijkertijd ben je door je hooggevoeligheid ook beter dan een niet hooggevoelige in staat om te registreren wat er in je binnenwereld gebeurt.

Wees alert op je lichaamssignalen, neem deze serieus en handel daarnaar: Als je voelt dat je onrustig wordt, weet (en accepteer van jezelf!) dat je snel overprikkeld raakt en neem je rust.


1

deel deze tip

Tip 32 - Leer je hooggevoeligheid te omarmen

Hoe mooi is het, om je hooggevoeligheid -zoals ze dat zo mooi zeggen- te leren 'omarmen'.

Psychiater Dirk de Wachter zei in een interview op Radio 1 in De wereld vandaag: "De ongevoeligheid van de wereld is een groter probleem."

Touché


1

deel deze tip

Tip 33 - Therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf

Hooggevoeligheid is géén ziekte, maar een eigenschap.

Therapie kan zinvol zijn wanneer je overprikkeld bent geraakt.

Bij een lichte overprikkeling dien je voldoende rust te nemen, maak een boswandeling of neem een massage.

Bij zware overprikkeling zul je de tijd moeten nemen om te herstellen.

De beste therapie is een therapie die je helpt om in contact te komen met jezelf, je lijf en je gevoel.
Denk eens aan haptonomie, yoga, tai chi of mindfulness.


1

deel deze tip

Tip 34 - Zet een comfortabel symbool om je heen

Je eigen ruimte/energie om je heen voelt alleen comfortabel als je ook iets '' 'comfortabels' om jezelf heen 'zet.

Kies dus een symbool waarbij je je comfortabel voelt om dat de hele dag om je heen te hebben.

Bijvoorbeeld een ‘stolp’ over jezelf heen trekken of in een ‘zak’ stappen en boven je hoofd dichtknopen. Het gaat om bewustwording.

Ben je vergeten om jezelf af te schermen, trek jezelf terug op het toilet en doe het alsnog.


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten