Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij angst, stress, depressie door Corona

covid 19 corona angst stress depressie therapie

 

Angst, stress, depressie door Corona - tips

Zoek je tips bij angst voor corona, stress van corona, of depressie van corona (Covid-19)?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij angst, stress of depressie door corona (covid-19) >>

Wat is jouw tip voor omgaan met angst, stress of depressie door corona / covid-19? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Zelfhypnose

Maak je hoofd even helemaal leeg en boost je immuunsysteem met zelfhypnose

Car

12

deel deze tip

Tip 2 - STOP IT

Het is zo'n leuke video van Bob Newhart op YouTube waarin een dame in therapie komt en Bob als therapeut eenvoudig zegt 'stop it!'. Hoe lollig dit ook is om te zien, er zit een zekere grond van waarheid in.

Als je contact blijft houden met hoe je jezelf voelt en waar je gedachten zo naartoe drijven gedurende de dag (en nacht), valt je wellicht op dat als je jezelf voedt met veel Corona berichten die je 'ik ben in gevaar' systeem steeds activeren, dit ook iets doet met je gedachten en gevoelens en met hoe je in de wereld staat.

De simpelste tip is dan ook: reguleer in wijsheid de informatie die je tot je neemt. Zet de discussieprogramma's over Corona een keer uit. Sla het artikel een keer over. Kies voor jezelf en voor wat jou op dit moment gelukkig maakt in plaats van bijna dwangmatig alle negativiteit binnen te laten komen.


9

deel deze tip

Tip 3 - Volg je hart, gebruik je verstand

Waar ben je precies bang voor? Hoeveel risico loop je eigenlijk?
Als je naar de getallen kijkt is het aantal besmettingen vrij overzichtelijk...
Als je je hart volgt en van binnen aandacht geeft aan het versterken van je immuunsysteem, bijvoorbeeld door affirmaties, kan je vertrouwen groeien.
Alles wat je aandacht geeft groeit...


5

deel deze tip

Tip 4 - Begin je dag met een hele andere focus

Begin je dag met een hele andere focus dan je gewend bent. Pas een priming oefening in in je ochtendroutine. Voordat je je mobiel checkt, voordat je een krant leest doe je een primingoefening om de dag heel goed te beginnen.

Je kunt heel veel priming oefeningen vinden als je er op googled. Er is een hele mooie van Tony Robbins op youtube te vinden. Die kan je aanpassen naar jouw idee (met name het expressieve ademhalingsdeel kan je rustiger maken. Hierdoor zal al het coronanieuws pas later tot je komen en dan heb jij je mindset voor de dag al optimaal staan.

Kost je 10 minuten per dag, dat moet lukken!! Je kunt ook overwegen om hypnotherapie in te zetten om zo je angsten en depressieve gevoelens volledig op te lossen.
Succes!


5

deel deze tip

Tip 5 - Pieker-uur

Pieker-uur

Er is in een paar maanden tijd enorm veel veranderd door Corona.

Het dringt nu tot ons door dat het nog heel lang kan duren, voordat alles een beetje 'normaal' gaat worden. Je staat voor zoveel nieuwe uitdagingen, dat je geneigd bent om dag en nacht bezig te zijn om hier oplossingen voor te vinden.

Om het vol te houden en helder te kunnen nadenken, is het effectiever om een vast moment op de dag te reserveren om je te concentreren op de moeilijke zaken waar je een uitweg voor moet zien te vinden. De rest van de dag ben je bezig met de normale dagelijkse taken en zorg je voor voldoende ontspanning.


Anoniem

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Vijf stappen om angst te verminderen

De meeste mensen zijn behoorlijk veerkrachtig. Sommigen zijn weliswaar behoorlijk angstig, voelen zich onveilig. Maar de meesten zijn niet in paniek.

In tijden van COVID-19 mogen we elkaar de handen niet schudden. Maar wat is eigenlijk de betekenis van ‘handen schudden’? Als je handen schudt erken je de aanwezigheid van de ander. Je erkent ‘jij bent hier, en ik ben hier’. Je maakt contact en schuwt de ander niet, ook al is het je rivaal. En dan laat je de hand weer los. Best toepasselijk voor angst. Vanuit het acroniem H.A.N.D. beschrijf ik 4 stappen die ik veel patiënten ook bij corona-angst zie nemen: Herkenning, Acceptatie, Nieuwsgierigheid en Delen.

Stap 1: Herkennen
En velen herkennen de angst, het piekeren en de onzekerheid over toekomst en gezondheid. Deze gevoelens herkennen geeft al enig houvast en afstand. Angst blijkt een oude bekende waarmee toch ook te leven valt. Angst blijkt ook heel begrijpelijk en normaal in deze crisissituatie. Maar ook het ‘hier en nu’ opzoeken helpt. Velen zeggen dan bij de dag te leven en niet te ver vooruit te denken. Ook ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om in het ‘hier en nu’ te komen.

Stap 2: Accepteren
Het is onmogelijk onze toekomst en onze gezondheid volledig te regisseren. Accepteren dat je met alle (on-)gemakken thuis moet blijven is beter dan jezelf blijven ergeren over wat anders gaat dan gehoopt. Acceptatie is niet dat je erbij moet neerleggen of dat je geen stress mag hebben. Acceptatie is stoppen met verzetten. Wat het effect van het coronavirus precies zal zijn weten we nu nog niet. Probeer dat te erkennen.

Stap 3: Nieuwsgierig blijven
Dr. Jud Brewer is psychiater en angst-onderzoeker. Hem viel op dat mensen die nieuwsgierig zijn minder angstig blijken. Met een open en nieuwsgierige houding maak je een pas op de plaats, bekijk je de situatie met andere ogen en verwonder je over wat je ziet. Met angst heb je weinig belangstelling voor het ‘Nu’ en wil je naar een toekomst die veilig voelt. Nieuwsgierigheid remt de delen van je hersenen die met angst te maken hebben. Nieuwsgierigheid vertraagt, angst versnelt. Paniek jut op, belangstelling kalmeert.

Stap 4: Delen van dubbele gevoelens
Dubbele gevoelens delen blijkt ook behulpzaam. Bij corona is de dreiging voelbaar. Op gezondheidsvlak, op economisch vlak, op het sociale vlak. Ook thuiswerken geeft dubbele gevoelens.
Deel daarbij niet alleen gevoelens van angst en onzekerheid maar deel ook positieve gevoelens. Deel je humor, liefde en waardering. Deel wat je bijzonder vindt aan de huidige situatie. Dat geeft tegenwicht aan angst en geeft verbinding met anderen. Verbinding voelen beschermt echt tegen angst. Spreek je dus uit en geef je angst af en toe de hand.


4

deel deze tip

Tip 7 - Verdiep je eens in de ACT methode

ACT

Verdiep je eens in de ACT methode. Die gaat niet in (discussie) op de inhoud van al je gedachten, zoals je waarschijnlijk inmiddels al al te vaak hebt gedaan. En probeert je ook niet gerust te stellen. Maar biedt wel een alternatief op het omgaan met stress en angst.

Kijk eens ter inspiratie iets van Steven Hayes, de 'bedenker' van ACT. Of van Gijs Jansen die dat in Nederland aanbied.

Of zoek een therapeut die werkt met ACT.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 8 - Het is de liefde

Het is niet je rug die pijn doet,
maar de last die je draagt.
Het zijn niet je ogen die pijn doen,
maar het onrecht dat je ziet.
Het is niet je hoofd dat pijn doet,
maar je gedachten die je pijn doen.
Het is niet je keel,
maar dat wat je niet durft vertellen.
Het is niet je buik,
maar je ziel die niet kan verteren wat er rond jou gebeurt.
Het is niet je lever die pijn doet,
maar de boosheid van binnen.
Het is niet je hart dat pijn doet,
maar de liefde.
Het verlangen naar liefde, de liefde die je wil delen, ...
En het is liefde zelf,
wat al deze pijn kan genezen.
Het meest krachtige medicijn!!!


4

deel deze tip

Tip 9 - Kijk waar je invloed op hebt

Als je angst opmerkt bij jezelf, kijk dan eens of je er écht invloed op hebt of niet. Bijvoorbeeld op Corona zelf en de ontwikkeling daarvan heb je geen invloed, maar je hebt wél invloed op de manier waarop je omgaat met de richtlijnen in deze tijd.


3

deel deze tip

Tip 10 - Beperk je sociale media tot niet-coronagerelateerde berichten

Beperk je gebruik van sociale media tot niet-coronagerelateerde berichten.

Er wonen momenteel wel 17 miljoen virologen in ons land en iedereen heeft een eigen kijk op de ziekte en de genomen maatregelen. Dit leidt niet zelden tot verhitte discussies en zelfs ruzies. Dat kan heel veel stress geven.

Steek elkaar een hart onder de riem maar ga niet mee in dergelijke discussies.

Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - Mijd complottheorieën

Er doen momenteel heel veel complottheorieën de ronde. Dat heeft te maken met de onzekerheid en onvoorspelbaarheid van wat er momenteel gebeurt.

Je kunt de hele dag bezig zijn met het kijken van YouTube filmpjes van mensen die heel overtuigend kunnen vertellen wat er allemaal niet wordt verteld op het nieuws en wat daar allemaal voor geheime complotten achter zitten.

Je kunt hierdoor angstig, gestresst en wantrouwig raken. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die hierdoor echt psychisch in de war raakten.

Zonder een oordeel te willen geven over de inhoud van deze theorieën wil ik iedereen die zich gestrest en angstig voelt aanraden om geen nieuwsberichten te lezen op sociale media. Beter volg je het nieuws zo min mogelijk.

Wil je echt op de hoogte blijven, houd het dan bij het journaal op radio en tv, de grote dagbladen en de officiele nieuwssites van NOS en Nu.nl

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 12 - Praat over jezelf en luister naar de ander

Spannende stressvolle tijden leggen soms pijnlijke kwetsbare stukken van ons leven bloot. Voor sommigen zijn dat de relaties met dierbaren.

Voorkomen dat deze omstandigheden jouw relaties negatief beïnvloeden en ga je in goed gesprek met jouw dierbaren. Doe dit door te spreken vanuit jezelf, en geïnteresseerd te luisteren naar de ander. Heb je hier moeite mee? Dan is dit wellicht een goed moment om te oefenen met een professional. Wat deze tip leest simpel, de uitvoering kan iedere dag weer een nieuwe uitdaging zijn.

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 13 - Neem ruimte voor jezelf

Van verschillende mensen uit mijn praktijk hoor ik dat het hen nu zo duidelijk is geworden dat ze een ‘eigen plek’ missen in huis / dat het zo belangrijk is om je even terug te kunnen trekken op een plek waar je even alleen kan zijn.

Met al dat thuiswerken en kinderen thuis kan dat best lastig zijn.

Heb je geen ruimte voor jezelf in je eigen huis, ga dan naar buiten en maak een wandeling in je eentje. Of stap even in je auto en ga een stukje rijden.

Heb je wel een eigen ruimte; zeg dan dat je behoefte hebt om je even terug te trekken en niet gestoord wil worden. Zorg goed voor jezelf!


3

deel deze tip

Tip 14 - Hou in deze tijd vooral een structuur aan in je dag

Hou in deze tijd vooral een structuur aan in je dag. Dat hoeft niet erg strikt te zijn. Al zou je alleen al alle maaltijden op vaste uren nuttigen. Dat geeft de dag inhoud.

Over maaltijden gesproken:
uiteten in je eigen huis. maak eens iets speciaals. Ieder gezinslid kan een gang maken.
Dek de tafel mooi, zet een lief muziekje op en geniet!


3

deel deze tip

Tip 15 - Tijd voor positieve ontwikkeling

Het is waar dat de maatregelen rondom Corona ons beperken. Voor velen van ons roept het inderdaad grote vragen over de toekomst op. Hoe daarmee om te gaan?

1. Vraag jezelf af of je NU iets kan doen waar je later profijt van kan hebben. Er is nu tijd om te investeren en je voor te bereiden op de toekomst.

2. Als je NU niets kunt doen, is het onzinnig om de tijd die NU vrijkomt te besteden aan zorgen en piekeren.

Gebruik de tijd die NU beschikbaar is om vorm te geven aan die dingen waar je anders geen tijd voor had. Zorg er voor dat je bezig blijft met positieve uitdagingen die je verrijken in plaats van te waden door een stroperig moeras van doemdenken waar je NU op dit moment niets aan kan veranderen.

Samengevat: Leef Hier en NU en kijk naar wat er op dit moment wél kan.


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Activeren van knuffelhormoon (Oxytocine) is beter voelen

Het jaar 2020 wordt beheerst door COVID-19, ook wel het coronavirus genoemd. Wat ik veel zie tijdens de Coronatijd is angst. Bang om het te krijgen of angst om anderen te besmetten. Vul zelf maar in. Ook is er veel angst om de controle te verliezen. Zo is er bv. angst dat de farmaceutische industrie te veel controle krijgt of om Facebook die informatie manipuleert etc.

Moeten we wel of niet vaccineren? Het levert allemaal veel stress op. En dan hebben we het nog niet eens over het niet kunnen aanraken. Knuffelen van wie je lief hebt. Knuffelhormoon (Oxytocine) ontspannen het lichaam. Als je alleen woont heb je hier te kort aan. Dit geeft weer stress.

Mensen die al last hebben van depressie, angsten en stress is deze tijd hebben het helemaal niet gemakkelijk. Ik weet dat ik jullie toestand niet kan veranderen, maar ik heb wel de volgende tips die kunnen helpen.

Tip 1:
Om toch te kunnen ontspannen en de stresshormonen die je op dat moment hebt aangemaakt kwijt te raken, is bewegen heel belangrijk. Zelf vond ik het moeilijk om daar de motivatie voor te vinden. Toen kwam ik op het idee om een wandelgroep op WhatsA te maken van de buurt waar ik woon. Nu loop ik elke ochtend een uurtje (5 km). Erik Scherder is hier een groot voorstander van.
Je kan natuurlijk ook een hardloop groep, krachttrainingsgroep enzovoort aanmaken. Wees creatief.

Tip 2:
Zoek iets anders om je knuffelhormoon aan te maken. Een dier of (en ik weet dat dit misschien heel kinderachtig klinkt, maar het helpt echt) een knuffeldier. Bij een knuffeldier kun je ook fantaseren dat je iemand waarvan je veel houd een knuffel geeft.

Nog een extra tip: Als ik een lieve vriend(in) tegen kom en we staan op 1,5 meter afstand, dan knuffel ik hem/haar op afstand. Ik maak er altijd een grapje van en dan moeten we lachen. Zo verbind je je, maak je oxytocine aan en door het lachen maak je endorfine aan.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt of dat ik je op een idee gebracht hebt. Heb je meer vragen of kan ik je ergens mee helpen neem dan contact met me op.

Heel veel liefs en succes de komende tijd.


3

deel deze tip

Tip 17 - Adem in en adem uit

Adem in en adem uit

Je kunt je teveel gaan bezig houden met de besmetting door corona, gevoed door steeds het nieuws te volgen. Je laat jezelf steeds uit je centrum trekken, uit je verticale lijn, uit jezelf.

Belangrijk is om steeds, bijvoorbeeld met behulp van je ademhaling, terug te gaan in je lijf. Erken dat corona er is en blijf bij jezelf.


3

deel deze tip

Tip 18 - Uitleg en oefeningen van de WHO

If you are experiencing stress, you are not alone.
Right now, there are many other people in your community
and all around the world who are also struggling with stress.

We will help you to learn practical skills for dealing with stress.
You will see us throughout this book, as we teach you
the skills you need.

Enjoy your journey of learning how to do what matters
in times of stress!

Download de gids van de WHO met uitleg en oefeningen om je stress en angst de baas te worden.

https://www.who.int/publications-detail/9789240003927


3

deel deze tip

Tip 19 - Focus op mooie dingen

Schrijf elke dag 3 dingen op die goed gingen/gaan. Focus op de mooie dingen

Car

3

deel deze tip

Tip 20 - Neem dagelijks de tijd om een geleide of stilte meditatie te doen

Mediteer

Neem dagelijks de tijd om een geleide of stilte meditatie te doen. Vooral geleide meditaties met als thema overvloed kunnen nu behulpzaam zijn.

Je aandacht wordt dan zonder veel moeite getrokken naar wat er nu wél is in je leven dat fijn is. Of het bevordert een accepterende houding. Succes!


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 21 - Benoem je gevoelens + ga creatief aan de slag

In deze onzekere tijd kun je soms last hebben van angstige gevoelens. Wij mensen zijn geneigd onze emoties weg te stoppen. Emoties zijn vaak niet fijn, we voelen ze liever niet. We stoppen ze liever in de kast, tot het zó vol zit dat de deuren open vliegen.

Ik daag je uit deze gevoelens eens wél te voelen, neem er eens de tijd voor. Dit kan je doen door over je gevoelens te praten, ga beeldbellen met iemand die er voor je kan zijn. Delen helpt.

Of ga creatief aan de slag, luister muziek, schrijf je gevoelens op of neem de tijd in de natuur om even tot jezelf te komen.

Probeer dan ook eens contact met je lichaam te maken, focus op je ademhaling, neem alleen maar waar en observeer hoe het voelt in je lichaam. Merk dan dat gevoelens komen en ook weer gaan.


3

deel deze tip

Tip 22 - Geef je zelf de ruimte

Geef je zelf de ruimte. Of je nu veel of weinig concreet last hebt van de maatregelen, weet dat bijna iedereen de druk voelt. Veel van de kleine vanzelfsprekendheden zijn nu moeilijk of zelfs onmogelijk.

De berichtgeving schets een deprimerend beeld van de komende tijd: de maatregelen blijven nog lang, vakanties of uitgaan blijft onzeker, er komt een economische recessie.

Al die negatieve berichten hebben invloed op ons allemaal. Dus je mag het best moeilijk hebben. En je mag jezelf dat dan ook toestaan.

En als je het moeilijk hebt is het goed om je zelf ook af en toe eens te verwennen. Blijf dus goed voor jezelf zorgen.


3

deel deze tip

Tip 23 - Klagen tijdens een klaaguur

Klagen mag, klagen is gezond. Hoewel veel mensen klagen heerst er toch wat een taboe op. Dat is jammer, want een keer goed klagen kan het hart weer lucht geven.

Als je steeds klaagt werkt het niet, dan moet je meer ondersteuning zoeken. Maar zo af en toe is het erg gezond en kan het ook erg leuk zijn om samen te klagen. Spreek af met een paar vrienden of familie om een klaaguur te houden.

Begin serieus door elkaar te vertellen waar je tegen aan loopt. Maak het dan persoonlijker wat dat voor je betekent. Hou dan even pauze en ga dan in hoogste versnelling. Je roep waar je last van hebt en de anderen roepen ach en wee, en och, och, och en klagen zo hard mogelijk mee. Je zult merken dat het je oplucht. En hoe luidruchtiger je het samen doet, hoe vrolijker het eind.


3

deel deze tip

Tip 24 - Vast telefoonmoment

Vast telefoonmoment

In deze tijd kan het enorm helpen om met een paar vrienden of collega's een vast telefoonmoment te hebben per week of per dag waarin ieder kort de volgende 3 dingen vertelt:

1 wat gaat er goed

2 wat wil ik vandaag/deze week doen (eventueel in je bedrijf/werk/privé)

3 1 iets wat beter kan en je stap om het te verbeteren

Het geeft focus, structuur en verbinding. Succes!


3

deel deze tip

Tip 25 - Buig negatieve gedachten om naar krachtige stellingen

Je kunt negatieve gedachten ombuigen naar krachtige stellingen, waardoor je je anders kunt gaan voelen.

Een voorbeeld is: "Deze coronatijd is vreselijk moeilijk." Ombuigen naar: "Deze coronatijd is moeilijk, maar ik kom hier wel doorheen."


3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Verleg je aandacht naar positieve dingen

Verleg je aandacht naar positieve dingen

Zorg voor positieve input in je leven. Er zijn veel dramatische verhalen in de media die angst kunnen opwekken, beperk het volgen van deze berichten als je merkt dat het je angstig maakt. Als je je aandacht veel op negatieve dingen richt zoals angst en stress, geef je dit meer ruimte in je leven en dat is niet wat je wilt.

Ga op zoek naar de dingen, hoe klein ook, waar je blij van wordt. De zon op je huid voelen, een wandeling in de natuur, een lekker kopje koffie of thee waar je van geniet. Het hoeven geen grote dingen te zijn maar dat mag natuurlijk wel. Houd voor jezelf een lijstje bij met dingen waar je blij van wordt, dankbaar voor bent of die goed gingen. Door je aandacht hierop te richten, maak je deze dingen belangrijker in je leven.

Oefening baart kunst, is ook hier van toepassing. Houd vol en je gaat vast en zeker verschil ervaren. Als je merkt dat het je niet alleen lukt om je minder angstig en gestressed te gaan voelen, zoek dan professionele hulp. Je hoeft het niet alleen te doen!


3

deel deze tip

Tip 27 - Uit je hoofd, in je lijf

Uit je hoofd, in je lijf!

Wees zoveel mogelijk aanwezig in jouw lijf en in het hier en nu. Piekeren, angst en stress zorgen ervoor dat je vooral in je hoofd aan het malen bent, je raakt dan het contact met je lichaam en de werkelijkheid een beetje kwijt.

Grondings- of aardingsoefeningen (google er maar eens op als je er geen kent) kunnen je helpen om uit je hoofd in je hele lichaam te komen. Ook tuinieren, wandelen of op andere manier bewegen of sporten of in de natuur zijn, zorgen er allemaal voor dat je rustiger in je hoofd wordt.

Wees je ervan bewust dat jij zelf wat aan jouw situatie kunt veranderen, al lijkt dat misschien op dit moment niet zo voor je. En vraag professsionele hulp als je merkt dat je hierbij hulp nodig hebt. Blijf niet vastzitten en malen, gun het jezelf om je rustiger en vrijer te gaan voelen. Veel succes!


3

deel deze tip

Tip 28 - Niet denken in Problemen, maar denken in Mogelijkheden

Niet denken in Problemen DIP;
maar denken in Mogelijkheden= DIM

Dus niet dippen maar dimmen.!!!


3

deel deze tip

Tip 29 - Probeer gezond te leven

Probeer gezond te leven.

Richt je aandacht op de dingen die je zelf in de hand hebt, waardoor je je wat sterker kunt voelen. Probeer zo gezond mogelijk te eten en drinken; wees matig met suiker, vetten, alcohol en cafeïne .

Plan daarnaast iedere dag een moment voor beweging in. Het liefst in de buitenlucht; ga iedere dag een stuk fietsen of wandelen. Er zijn ook veel youtube-filmpjes te vinden met sportlessen.

Zet dit bewegingsmoment als een vaste activiteit in je agenda, als het mogelijk is op een vast moment op de dag.

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 30 - Zoek rust in de natuur

Deze corona tijd kan veel angst en onrust met zich meebrengen. Door het vele thuis zitten, kun je je opgesloten voelen en kunnen de muren echt op je af komen. Het is juist goed om dan naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken.

Zoek dus rust in de natuur! Het liefst in een bos met veel bomen. De groene omgeving heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel; dit is wetenschappelijk bewezen.

Als je dus naar buiten gaat, zoek dan echt een bos / natuurgebied op, liefst meerdere keren per week. Ook al wandel je maar een half uurtje in een klein bos, ook dat heeft al een kalmerend effect!

Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 31 - Immuunsysteem versterken

In deze onzekere tijd is het goed om te beseffen dat er dingen zijn waar je zelf wel invloed op hebt. Hoe goed ga jij om met je lichaam; Eet je gezond?
Wist je dat extra aanvulling van vitamine C ,Zink en Vitamine D en Selenium belangrijk zijn voor het verbeteren van je immuunsysteem.





3

deel deze tip

Tip 32 - Dankbaarheid

Noteer iedere dag waar jij dankbaar voor bent.


3

deel deze tip

Tip 33 - Stevig in de storm

Stevig in de storm

Stel je eens voor dat er een beschermende en standvastige persoon is met genoeg veerkracht om zich staande te houden en stormen te doorstaan.

Stel je voor dat die persoon achter je staat met zijn of haar handen op je schouders. Voel de veerkracht die via deze handen bij jou naar binnen stroomt, en laat die kracht zich door je hele lichaam verspreiden.

Ellen

3

deel deze tip

Tip 34 - Corona - een uitdaging te gaan

De komst van Corona heeft veel veranderd. Ondanks dat de 1,5 meter samenleving steeds meer vorm begint te krijgen, betekent dat niet dat angst, stress en onzekerheid ineens zijn verdwenen. Immers het virus is ontastbaar, onzichtbaar en daarmee omgaan is een hele uitdaging.

Je beperken tot de informatie van het RIVM is een belangrijke stap. Zij geven de spelregels voor onze veiligheid.

Vanuit acceptatie van die spelregels kun je jouw mogelijkheden onderzoeken binnen de gegeven kaders. Een appel op je creativiteit, die misschien was ingeslapen door van alles en nog wat, geeft nieuwe mogelijkheden.

Angst, stress en onzekerheid hoe zien jouw gedachtes eruit? Worden het doemscenario's waarbij je NU op de bodem van de put zit, terwijl je niet weet of het ooit echt zo gaat gebeuren…..

Besef dat je een keuze hebt, een keuze om je gedachtes te voeden met onheil of ze te stoppen en stil te staan bij dat wat je nu hebt. Leg je focus op dat wat je blij maakt, ook al is het een klein zonnestraaltje. Dat wat je voedt groeit.

Corona geeft ons vele uitdagingen. Heb jij een helpende hand nodig, schroom dan niet om hulp te vragen.

Zorg goed voor jezelf!


3

deel deze tip

Tip 35 - Richt je aandacht op wat wél lukt en leuk is

Alles wat je aandacht groeit, soms helpt het om je zinnen te verzetten en je te richten op wat er wél lukt en leuk is.

In deze tijd zijn het vooral de kleine momentjes van geluk die je helpen positief te blijven.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - Hoe om te gaan met de corona zorgen en chaos in je hoofd?

Hoe om te gaan met de corona zorgen en chaos in je hoofd?

- eerste storm en paniek is voorbij

- we beginnen een beetje te settelen in ons huisje

- afstand houden buitenshuis is onwennig maar gaat steeds beter

- er komt langzaam aan besef dat dit nog echt niet voorbij is

- ergeren aan mensen die zich nog steeds niet houden aan de nieuwe regels

- zorgen om financiële situaties

- zorgen om je eigen gezondheid die van je ouders, schoonouders en andere geliefden

- corona moe - dagelijke talkshows en journaals vol met coronanieuws, statistieken met aantallen

- strijd in je hoofd je wilt naar buiten en je hebt behoefte om te knuffelen en tegelijkertijd wil je jezelf en ook anderen beschermen

- hoofd staat toch altijd wel aan, ook 's nachts

- overgevoelig voor lichamelijke signalen

Hoe ga je om met loslaten, accepteren? Open staan voor wat je op dit moment denkt en voelt. Je kijkt naar het nu, naar je gedachtens, weten wat belangrijk is en waardengericht handelen, je leert om met jezelf een flexibele relatie aan te gaan. Je je leert afstand te nemen van je vaste patronen.

ACT, Mindfulness, EMDR, NLP en therapie kunnen je hiermee helpen.

Ik wil jullie een oefening geven:
Je wens op schrijven/behoefte schrijf je op en daarachter wat je tegenhoudt

  • Ik wil heel graag naar buiten maar ik weet niet waar ik naar toe kan
  • Ik wil mijn oma zien maar ik mag niet naar het verzorgingstehuis toe
  • Ik wil thuis werken maar ik word helemaal gek van mijn kinderen
  • Ik wil graag afstand houden van mensen maar iedereen komt zo dicht bij

Lees jouw zin hardop voor, voor jezelf . Welk effect heeft het woord maar in deze zinnen? Het houdt je tegen, er is geen beweging, het lijkt alsof het samen niet kan bestaan. Of er zelfs een conflict is. De deur is dicht.

Je pakt weer dezelfde zinnen en ipv MAAR schrijf je EN en nu weer lees je hardop de zinnen voor.

  • Ik wil heel graag naar buiten EN ik weet niet waar ik naar toe kan
  • Ik wil mijn oma zien EN ik mag niet naar het verzorgingstehuis toe
  • Ik wil thuis werken EN ik word helemaal gek van mijn kinderen
  • Ik wil graag afstand houden van mensen EN iedereen komt zo dicht bij.

Wat is het effect van EN als je de zinnen hard opleest? Het lijkt dat nu allebei het naast elkaar mag blijven bestaan. 1 is niet minder waard van de andere. Je maakt iets meer ruimte voor wat je denkt wat het probleem is.

Je herkent en erkent en er komt ruimte voor een oplossing. Je geeft jezelf de ruimte om tot een oplossing te komen je gaat naar dus. De deur gaat een klein stukje open naar een oplossing. Er komt een dus en daarmee een oplossing bij.

  • Ik wil mijn oma zien EN ik mag niet naar het verzorgingstehuis toe DUS ik ga ze dagelijks bellen.

  • Ik wil thuis werken EN ik word helemaal gek van mijn kinderen DUS we moeten afspraken maken met mijn kinderen en werkgever EN mijn kinderen hebben mij DUS nodig.

  • Ik wil graag afstand houden van mensen EN iedereen komt zo dicht bij DUS ik zal echt grenzen aan moeten geven


2

deel deze tip

Tip 37 - Houd een vast dagritme aan

Houd een vast dagritme aan

Nu veel mensen thuis moeten blijven, komt de ‘normale’ dagindeling te vervallen. Dit kan bij sommigen voor onrust zorgen.

Mijn advies is om structuur in je dagen aan te brengen en je dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk aan te houden.

Tegelijkertijd kun je deze periode ook gebruiken om rustiger aan te doen en stil te staan bij de mooie, kleinere dingen in het leven.


2

deel deze tip

Tip 38 - Ga naar buiten

Ga naar buiten. Wandel, fiets of zoek op en een andere manier afleiding in de (nabije) natuur.

Wendy

2

deel deze tip

Tip 39 - Blijf in verbinding met jezelf en anderen

Finn (7 jr): Denk aan iets leuks! Ik ga denken aan iets leuks om te doen: sjoelen! Of even lekker buiten spelen en wij zetten een badje neer. Ik ga videobellen met oma of een kaart knutselen voor de mensen die ik mis.

Marcella (therapeut Tilburg): Blijf in verbinding: met jezelf en met de mensen die er echt voor jou toe doen.

Deze tijd kan je juist veel bewuster maken van hoe je je energie verdeelt en wezenlijk investeert in mensen die je graag 'dicht bij' je houdt.

Kies bewust, deel bewust, isoleer je niet, juist nu er zoveel herkenning speelt kun je oprecht verbinding maken. Take care.


2

deel deze tip

Tip 40 - Kijk of deze situatie ook iets positiefs toevoegt

Ga af en toe even bij stil staan in welk opzicht deze situatie iets positiefs toevoegt aan je leven.

Misschien kan je nu iets langer in bed blijven of je gaat meer aandacht besteden aan lekker eten?

Dagmar

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 41 - Blijf in beweging

Met het #blijfthuis advies is de verleiding groot om veel te zitten of inactief te zijn. Dat is niet alleen slecht voor je fysieke conditie maar ook niet goed voor je psyche. Wist je dat je bij het bewegen Endorfinen aanmaakt? Dit zijn zogenaamde gelukshormonen. Je voelt je alleen daarom al een stuk beter na het sporten of bewegen. Daarbij is het ook nog eens goed voor je spieren, hart en bloedvaten.

Probeer te wandelen, te fietsen of iets anders te doen zoals tuinieren waarbij je lekker in beweging bent maar toch je kan houden aan de adviezen van het RIVM.

Veel gelukshormoontjes gewenst .. :)

Jolande

2

deel deze tip

Tip 42 - Bezinning

Nu er zoveel activiteiten en verplichtingen zijn stilgevallen, heb je tijd voor bezinning op wat er voor jou echt toe doet in je leven.
Maak voor jezelf eens een prioriteitenlijstje. Welke activiteiten deed je echt van harte, zodat je er energie uit haalde? En wat deed je allemaal uit gewoonte of omdat het nu eenmaal van je verwacht werd, terwijl je er eigenlijk tegenzin in had? Welke waarden zijn belangrijk, en komen die tot nu toe voldoende tot hun recht in jouw leven?
Het is nu de tijd om te veranderen!

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 43 - Ga elke ochtend naar buiten en vang het daglicht op

Blijf elke ochtend naar buiten gaan en vang het zon of daglicht op. Juist ook als je thuis werkt. Het daglicht geeft een reset aan je biologische klok en helpt je zo bij het behouden van een goed slaappatroon.


2

deel deze tip

Tip 44 - 7 Tips voor stellen om "samen" thuis te zijn

Het blijkt voor veel stellen een behoorlijke uitdaging te zijn om "samen" thuis te zijn. Ik krijg dan ook veel vragen van stellen hoe ze deze corona tijd door moeten komen. Daarom deel ik graag deze 7 tips met je.

1. Bedenk dat jullie beiden uit balans kunnen zijn. Het ritme en de structuur waar jullie jarenlang in leefden is nu anders. Thuiswerken, geen bezoekjes van of aan vrienden/familie, niet naar de sportschool om stoom af te blazen en kinderen non stop om jullie heen.

Het brengt je vooral terug naar jezelf en dat is best pittig. Laat staan als je je ook nog druk moet maken om wat je partner wel of niet doet.

Mijn advies hierin is: Geef jezelf, je partner en je kinderen wat ruimte. Deze nieuwe situatie heeft tijd nodig, voor iedereen. Natuurlijk voelt dat allemaal anders. Ook hier komt weer balans in en een einde aan.


2. Bespreek met elkaar wie wat gaat doen om er ritme en structuur in te brengen. Relativeer hierin ook een beetje. Er hoeft echt geen strak schema te liggen.

Luister naar de wensen van elkaar en berust daar dan ook in. We hebben verschillende karakters. Let niet op alles wat er in jouw ogen anders kan of moet. Ondersteun elkaar, het is voor iedereen al lastig genoeg. Op deze manier brengen jullie rust bij elkaar en in het gezin.


3. Onze vrijheid wordt behoorlijk op de proef gesteld en wellicht mis je veel. Maar je partner kan in deze situatie niet alles voor je zijn. Denk dus niet dat je partner je vriend(in), je collega, je oppas of zelfs je moeder is. Creër hier dus ook een gezonde afstand in, want dit kan frustratie opleveren.

Bel of skype je familie of vrienden. Zoek afleiding op een andere manier. Wees creatief. Het is van jou.


4. We ervaren nu met elkaar hoe kwetsbaar we zijn als mens. Liefde is juist nu van belang in je relatie en tevens een spiegel hoe jullie relatie dit doorstaat. Heb geduld en blijf open naar elkaar. Wellicht ervaar je nu een enorme kalmte of juist een storm.

Het belangrijkste is wel, creëer iedere dag een moment samen. Ventileer even bij elkaar, heb oog voor elkaar en deel je emotie.

Heb je kinderen? Vraag dan ook wat dit met hen doet. Wat ze ervaren, hoe het voelt en of ze graag iets aan papa of mama willen vertellen. Leer ze op deze manier hoe je hierin met elkaar omgaat. Jullie zijn het voorbeeld.


7. Wees een beetje verdraagzaam naar elkaar en kijk verder dan alleen de frustratie.

Kijk ook wat er wel is, juist daar zit de winst. En die heet liefde. Dus denk niet gelijk dat dit het einde van je relatie is, relativeer.

Deze periode is voor mij juist liefde en ik wil daar als gezin op een fijne en relaxte manier op terugkijken. Ik realiseer me meer dan ooit dat het belangrijkste in het leven de mensen zijn om wie je geeft en dat het daar goed mee blijft gaan.

En wordt dit virus wel crisis? Wacht dan niet te lang en kom als het virus is verdreven eens samen langs in mijn praktijk in Enkhuizen. Ik help jullie graag.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 45 - Stop met verzetten

Stop met verzetten.

Angst kan pijnlijk zijn om te ervaren. En als je je afvraagt waar je nu eigenlijk het meest last van hebt/ onder lijdt, dan is het niet zozeer het angstgevoel zelf (dat komt en gaat als golven op een zee) maar de manier waarop ons verstand, ons denken, daarop reageert. Vaak in verzet tegen het gevoel van angst.

Hoe goed bedoeld ook, van ons verstand, daar hebben we in zulke situaties nou precies niets aan.

Dus pak de regie en wees bereid om het gevoel van angst actief toe te laten, zodat je je strijdende verstand terzijde kan laten, niet zo serieus hoeft te nemen.
Wat een opluchting geeft dat!

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 46 - Verruil de tv voor tijd met je partner

Verruil de tv voor tijd met je partner

Misschien heb je de neiging om je af te zonderen door tv te kijken. Het is zeker goed om tijd voor jezelf te maken als je in een gezinssituatie bent. Daarnaast is het goed om een beetje tv op te offeren voor een gesprek met je partner. Neem de tijd om van koetjes en kalfjes ook te gaan naar hoe het gaat tussen jullie en hoe ieder van jullie deze tijd ervaart en ermee omgaat.


2

deel deze tip

Tip 47 - Oefening om gevoel van rust te krijgen

Op het moment dat je je angstig of paniekerig begint te voelen zal je merken dat je vrijwel alleen aan je probleem (corona/gezondheid oid) denkt. Je focus is volledig daarop gericht waardoor je ook alleen je probleem ziet. En het steeds groter wordt.

Probeer, zodra je de eerste gevoelens krijgt die er af te halen door open te staan voor alles wat niet je probleem is. Neem dit waar, met al je zintuigen.

Dus kijk om je heen en benoem een aantal dingen die je ziet die je eerst niet zag, Denk aan een situatie waarin je je goed en rustig voelde en stel je het beeld voor van die situatie.

En stel je voor dat jij weer in die situatie bent, en je ervaart alle gevoelens intensief die je daar toen had. Dat goede gevoel, dat gevoel van rust. Alsof je daar echt weer bent.

Je zult merken dat je angstgevoelens nu verdwijnen of veel minder zijn waardoor je weer rustig bent en in controle bent.

Je kunt ook overwegen om hypnotherapie in te zetten om zo je angsten en depressieve of negatieve gevoelens volledig op te lossen.
Succes!
Menno


2

deel deze tip

Tip 48 - Oefening: waterval

Waterval
In deze tijd krijg je ontzettend veel berichten rondom het coronavirus en alle gevolgen daarvan over je heen. Je wordt als het ware overspoeld met informatie en dat roept misschien van alles bij je op waardoor je het gevoel kunt krijgen geen kant meer uit te kunnen .

Dit kan je dan helpen: Stel je alles wat je denkt en voelt eens voor als een waterval, waar je midden onder staat. Je wordt overspoeld door een almaar voortdurende stroom van gedachten en gevoelens. Je raakt helemaal doorweekt en je hoort niets anders meer dan het geluid van het almaar neerkletterende water op je hoofd. Je blik wordt vertroebeld en je kunt je ogen nauwelijks open houden.

Dan herinner je je opeens dat je ook een stapje opzij kunt doen. Doe dat maar. Merk op dat de waterval van gedachten en gevoelens er nog steeds is en merk ook op dat jij er naar kijkt en dat je ook kunt zien en horen wat er om je heen gebeurt Juist door je zintuigen te gebruiken kun je wat meer afstand nemen van je gedachten en gevoelens en daardoor ontstaat er meer ruimte in je hoofd.

De informatiestroom en gedachten en gevoelens gaan door, maar je kunt kiezen wanneer je er in mee wilt gaan en wanneer niet.

Voel je je overspoeld dan kun je altijd terug naar dit beeld.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 49 - Gedachten, geloof ze niet. Ze zijn niet altijd waar!

Gedachten, geloof ze niet. Ze zijn niet altijd waar!

Laat ik beginnen met de eerste zin, gedachten, geloof ze niet! De meeste mensen die in mijn praktijk komen hebben last van "gedachten". Vaak denken ze dat er van alles mis is met ze. En let hier op het woordgebruik, vaak denken ze. Gedachten die van alles kunnen zijn maar veelal negatief over zichzelf. En het lastige is dat de meeste mensen deze negatieve gedachten zijn gaan geloven.

Schrijf de meest negatieve gedachte op die je absoluut gelooft. Dat kan zijn "Ik ben waardeloos, ik doe het niet goed genoeg, ik ben niet goed genoeg, etc." In deze tijd kan het de gedachte zijn "Straks word ik ziek, of mijn familielid/partner/kind wordt ziek, ik ga dood, etc." Kies één van deze gedachten om op te schrijven. Schrijf op wat het allerergste is wat je zou kunnen gebeuren. Wees concreet.

Ga dan na waar je echt bang voor bent. Wat is de onderliggende angst? Angst om te falen? Angst om mensen teleur te stellen? Angst om afgewezen te worden? Angst om alleen achter te blijven? Schrijf ook dat op. Schrijven is een hele natuurlijke manier om afstand te nemen van gedachtes. Het distantiëren kan je helpen de gedachtes te relativeren. Het zien van je angsten op papier kan al inzicht geven in hoe onlogisch sommige gedachten zijn. Kun je nu zien dat het niet de waarheid IS. En dat het misschien wel nooit waarheid wordt. Het is een gedachte. En gedachtes zijn niet de werkelijkheid.

Het zijn deze gedachtes die je bang maken. Hier ontstaan de meeste angsten. Nu je dit weet, kun je dan zien dat de meeste angsten je niet helpen maar je wel in een neerwaartse spiraal brengt? Verspil je energie niet aan angsten die nog niet de waarheid zijn. Als het zover komt, is het vroeg genoeg...

Marga

2

deel deze tip

Tip 50 - Maak contact met je oude angsten

Als je je zorgen maakt over de toekomst of je angstig voelt over wat gaat komen, heeft dat vaak te maken met een heel oud gevoel. Maak daar contact mee, spreek het uit naar belangrijke anderen wat je zorgen en angsten zijn.

En vraag steun die jij nodig hebt.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 51 - Doorbreek de negatieve zorgen maken spiraal

Bij zorgen en angsten hebben veel mensen de neiging er grip op te willen krijgen door alles uit te zoeken of alle nieuws te volgen.

Dit geeft vaak alleen maar meer onrust, zorg en angst.

Mijn tip is doorbreek deze negatieve spiraal door bijv. max. 15 minuten per dag bezig te zijn met je zorgen en vervolgens de knop om te zetten door bijv. een wandeling te maken in de natuur, of te sporten of iets waar je blij van wordt.

Als dit niet lukt, is het ook altijd goed hier hulp bij te vragen bij mensen in je directe omgeving.

Als dit te weinig is, schroom dan niet om professionele hulp te zoeken.


2

deel deze tip

Tip 52 - Oude traumatische gebeurtenissen verwerken

Het kan goed zijn dat er door de huidige ''dreiging'' van het Corona virus en de sfeer in de gehele samenleving oude angsten wakker worden gemaakt. Als dat zo is, zal je gevoel van angst veel heviger zijn dan bij mensen die vroeger geen angstige/gevaarlijke situaties hebben mee gemaakt.

Je zou deze situatie (dat er oude angsten voelbaar worden) kunnen aangrijpen om oude traumatische gebeurtenissen te gaan verwerken d.m.v. trauma therapie. Als je het gevoel hebt dat je daar de tijd en ruimte voor hebt kun je op deze manier een enorme hoeveel opgeslagen spanning in je lichaam laten oplossen. Dit heeft een zeer gunstige invloed op de effectiviteit van je immuunsysteem.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 53 - Observeer eens wat de 1,5 meter afstand met je doet

De “1,5 meter afstand” is een van de aanbevelingen die het RIVM in deze Coronacrisis heeft gedaan, die veel ophef heeft gegeven en nog geeft. En zoals ik er nu naar kan kijken zit er, naast de letterlijke betekenis hiervan, ook een dieperliggende effect in deze regel verscholen, die je mogelijk nog lang aan zou willen houden, als je het voordeel er ook van ziet.

Er is al veel over geschreven en gezegd en ook ik vind het niet fijn om zo veel (lijfelijke) afstand te moeten houden maar hierdoor ben ik mij, als fijn gevoelig type, wel meer bewust geworden wanneer ik juist wél meer nabijheid zou willen hebben en wanneer ik de 1,5 meter eigenlijk nog niet ver genoeg vind.

En met niet ver genoeg, bedoel ik, dat ik dan merk dat iemands ‘negatieve” energie/ uitstraling mij te veel van slag maakt. Ik niet meer goed met mezelf in verbinding kan blijven om te voelen wat “van mij is of van de ander” en om te checken wat ík nu zou willen.

En vanuit de gedachte dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen gedachten en gevoelens, ben ook ík de enige die daar dan weer invloed kan uitoefenen. Waarmee ik heb gemerkt de afgelopen tijd, dat deze opgelegde maatregelen, mij ook weer wat gebracht hebben, namelijk bewustwording. En dat is als eerste nodig om een oud gedrag om te zetten naar een “nieuw normaal” voor jezelf.

Want als iemand tegenwoordig, letterlijk of figuurlijk, nu te dichtbij komt en heb ik een “geaccepteerd” excuus om even 1 stapje, of 2 , naar achter te doen en waarmee de verbinding tussen mijn gevoel en denken weer hersteld wordt.

Nu wil ik je graag uitdagen of jij ook dit verschil in je zelf kan opmerken als je toch erg bewust “moet’ zijn van de afstand tussen jezelf en de ander. En als je een stapje terug hebt te zetten, adem rustig uit en in en observeer eens wat deze figuurlijke afstand met jou doet.


2

deel deze tip

Tip 54 - Omdenken

Omdenken
Kijk wat je mist en doe er iets anders voor in de plaats!
B.v. i.p.v. uit eten gaan, bestel je eten voor thuis
De bioscoop wordt Netflix
Het koffietentje, wordt koffie to go
De vakantie wordt je eigen omgeving her ontdekken
Geniet van je creatieve ideeen!


2

deel deze tip

Tip 55 - Besef dat dit ook voorbij gaat

Je hebt meer stormen in je leven meegemaakt. Deze zijn weer voorbij gegaan, ook als was het misschien niet makkelijk.

Probeer je te verplaatsen in het moment dat je ouder bent en terugkijkt op je leven. Deze periode zal één van die stormen zijn die je hebt doorstaan.

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 56 - Groet mensen en vraag hoe het gaat

Een bijzondere tijd, de een heeft er meer last van dan de ander, maar iedereen wordt ermee geconfronteerd. Weinig contacten, eenzaamheid ligt op de loer.

Wat doe je daartegen: bel eens iemand op die je niet zo vaak spreekt, zo kom je tot verrassende gesprekken.

Of pak je laptop of mobiel en ga beeldbellen, dat is soms net wat gezelliger dan zo aan de telefoon.

En maak praatjes in de tuin, op straat, groet de mensen en vraag hoe het gaat. Of stuur een kaart aan je ooms en tantes, anderen sterkte toewensen helpt jezelf ook.


2

deel deze tip

Tip 57 - Eerst stress herkennen

Eerst stress herkennen.
Het is belangrijk om signalen van stress te herkennen om maatregelen te nemen zoals de tips op deze pagina of hulp zoeken met een hulpverlener zoals huisarts, psycholoog of psychiater.

Signalen zijn:
Cognitief: Concentratieproblemen, vergeetachtigheid.
Emotioneel: Prikkelbaar zijn, gespannen zijn, somber zijn en angst ervaren.
Fysiek: vermoeidheid of juist heel druk zijn, rusteloosheid, zweten,
hoofdpijn, veranderde eetlust, slaapmoeilijkheden.
Sociaal: isoleren, geirriteerd zijn, minder snel in acties kunnen schieten.


2

deel deze tip

Tip 58 - Troost, kalmeer of verwen jezelf

Eenzaamheid en het missen van fysiek contact

In deze Corona-tijd missen we het knuffelen van mensen uit onze omgeving (ouders, grootouders, vrienden etc.). Singles vertellen mij bijvoorbeeld dat het soms voelt alsof ze van binnen een beetje 'doodgaan' van eenzaamheid door het gemis aan simpele aanrakingen van anderen om hen heen.

Bij aanraking van de huid sturen de zenuwcellen signalen naar de hersenen. Onze hersenen produceren hierop endorfine, het zogenoemde gelukshormoon. Endorfine zorgt ervoor dat we ons prettig voelen, maar het stimuleert ook ons immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling.

Als we knuffelen of elkaar aanraken, komt in onze hersenen ook het hormoon oxytocine vrij. Oxytocine zorgt voor hechting en een sterke band, maar het heeft nog meer positieve effecten. Het vermindert ook gevoelens van stress en angst.

Gek genoeg merken onze hersenen niet of iemand anders ons knuffelt of dat we dat zelf doen. Onszelf omarmen of onze handen gekruist op onze hart-/borststreek leggen, kalmeert ons brein ook direct en zorgt er zo voor dat minder stresshormoon wordt afgegeven in ons bloed.

Dat is dus fijn, als we ons eenzaam voelen en behoefte hebben aan een knuffel of aanraking kunnen we onszelf dit ook geven.

Geef jezelf regelmatig bijvoorbeeld een écht schouderklopje. Strijk troostend over je wang of over je armen. Omarm jezelf stevig. Wieg jezelf. Masseer je benen of armen. Neem een heerlijk voetenbadje.

Troost, kalmeer of verwen jezelf hier af en toe mee (het lijkt in het begin misschien een beetje gek, maar het gaat steeds prettiger en zelfs lekker voelen op termijn!).


2

deel deze tip

Tip 59 - Gedachten aanpassen

Wanneer jouw gedachten in beslag worden genomen door Corona en je voelt je daardoor angstig, zorg dan dat je jezelf gaat afleiden. Zeg bewust STOP tegen de piekergedachten die over Corona gaan en ga handelingsgericht iets doen waarbij je jouw aandacht voor 100 % richt op die klus.


2

deel deze tip

Tip 60 - Gedachten verplaatsen

Wanneer je door negatieve Corona gedachten in beslag wordt genomen en je voelt je daardoor angstig of somber, zorg dat je je gedachten op iets anders gaat richten. Ga naar buiten en ga zintuigelijk gericht te werk, dat wil zeggen: vraag jezelf af, wat hoor ik? Wat zie ik? Wat ruik ik? Verplaats je aandacht.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 61 - Ga voor jezelf na hoe het komt, dat er niks meer uit je handen komt

Corona, wat is het toch een nare tijd. En wat duurt het al lang. Sommige mensen raken in een depressie, worden eenzaam en / of passief.
Ga voor jezelf na hoe het komt, dat er niks meer uit je handen komt.
Ben je altijd zo geweest of is dat echt alleen in deze tijd?
Daarnaast is het handig om na te gaan hoe je vroeger uit nare situaties bent gekomen. Wat heeft jou toen geholpen? Kun je die kracht ook in deze Corona tijd inzetten? Herpak jezelf. Voorzichtigheid is belangrijk, maar angst is een slechte raadgever. Blijf realistisch en begin elke dag met een nuttige taak. Ook kleine taken zijn welkom. Stel jezelf niet te hoge doelen. Als je de dag er mee begint, heb je meteen al een beetje een '"nuttig"" gevoel. Als je hulp nodig hebt, wees welkom!


2

deel deze tip

Tip 62 - Zoveel verschillende perspectieven

Tijdens de Corona pandemie werd mij duidelijk hoeveel perspectieven er zijn om complexe fenomenen te bekijken. Ieder mens lijkt het nieuws en de regels anders te interpreteren. Er lijken wel verschillende manieren om je te verhouden tot deze verwarring en spanning. Dat zijn een hoop verschillende perspectieven.

Uit sociale psychologie blijkt dat mensen veel leren door de blik van anderen te volgen. Daarom is het interessant om te weten welke ervaringen andere mensen hebben.

De website OverPsychologie publiceerde een prachtige serie portretten van verschillende type mensen en hun verhouding tot Corona. In ieder portret staat een emotie centraal. Je leest deze ervaringen onder het kopje ervaringen. Laat je meevoeren door Erica, Jacco en Selma en leer van hen.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 63 - Zoek contact met anderen d.m.v. videobellen

Zoek contact met anderen d.m.v. social media, videobellen etc. Haal je geliefde zonder direct contact toch dichtbij.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 64 - Ga op Nieuwsdieet

Nieuwsdieet
Ga op dieet, wat het nieuws betreft over Corona!
Richt je aandacht ook op andere zaken, waar je blij van wordt!


1

deel deze tip

Tip 65 - Begin met iets wat je al lang wilde doen

Zijn er dingen die je al lang wilde doen, maar nooit tijd voor hebt gehad?

Zie je nu een kans om deze dingen te doen of er tenminste aan te beginnen?

Misschien plan je het in en probeer je het gewoon.

Dagmar

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 66 - Doe iets waar je anders geen tijd of gelegenheid voor had

Zit je noodgedwongen veel binnen of thuis? Doe dan iets waar je normaliter geen tijd voor had. Ga dat ene boek lezen of leer dat instrument spelen wat je al zo lang wou. Of ga die leuke vakantiefoto's uitsorteren (heb je toch een beetje het vakantiegevoel ook al kan je niet weg) en maak er een leuk album of reisblog van. Verf je haar of laat die baard staan. Misschien had je al lang geleden een leuke cursus uitgezocht, nu heb je er tijd voor!

Probeer van het nadeel een voordeel te maken. Dat helpt je door deze moeilijke tijd heen. En lukt dat niet? Neem gerust contact op voor hulp!

Jolande

1

deel deze tip

Tip 67 - Deel je verhaal

Jouw gedachten, gevoelens en emoties mogen gehoord en gezien worden. Deel je verhaal in deze Coronatijd met mensen in je omgeving, met mensen waar je je veilig voelt. Lukt dat niet? Zoek dan een therapeut waar jij je verhaal kwijt kunt. Welkom!


1

deel deze tip

Tip 68 - Ga op onderzoek uit

In spannende periodes leren wij mensen veel over onszelf. Zo lijkt het wel alsof het Coronavirus en alle maatregelen er om heen, iets uitvergroot van onszelf.

We lijken allemaal op onze eigen manier te reageren. Vanuit ons eigen patroon, automatische en blauwdruk. In mijn ogen zijn we nog steeds onszelf zoals we wel vaker reageren, maar nu door omstandigheden iets grotesker, iets extremer, iets meer.

Dat betekent dat we onszelf nu heel goed kunnen leren kennen. Wie ben ik eigenlijk? Hoe doe ik eigenlijk? En wat wil ik daarmee? Wil ik dat veranderen, of accepteren?

Leer jezelf reflecteren, al dan niet met hulp van (online) therapie. En kom sterker uit deze periode omdat je dichterbij jezelf kwam.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 69 - Geven geeft terug

"Wat gaf ik vandaag aan iemand die je dierbaar is?" Stel jezelf deze vraag iedere dag 1x, want geven geeft terug. En dat doet deugd.

Ik vertrouw erop dat je vandaag geeft. Ik vertrouw er namelijk op dat ieder mens in elke situatie wel iets te geven heeft. Een glimlach, goede moed, een knipoog, een lief bericht, een beetje hoop. Vaak komt daarna hetzelfde terug. Een glimlach produceert een glimlach bij de ander. Soms kom het in een iets andere vorm terug. Een lief bericht ontvangt een emoticon. En soms geeft niet de ander iets terug, maar geef je het jezelf. Een beetje hoop geeft jezelf een trots gevoel dat je daartoe in staat was.

Geven is ontvangen en dat vinden wij mensen vaak maar wat fijn.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 70 - Ontvangen is geven

"Wat gaf iemand mij vandaag? En hoe heb ik dat ontvangen?" Stel jezelf deze vragen iedere dag 1x, want goed ontvangen maakt het geven helemaal af. En dat doet deugd.

Ik vertrouw erop dat er mensen zijn die jou vandaag iets geven. Wellicht kreeg je een mooi compliment van een voorbijganger. Of gaf een pakketbezorger je jouw pakketje met een lach. Hoe je reageert op het liefs van de ander, dat maakt het gebaar helemaal af. Zo is geven iets dat je met 2 partijen tegelijk doet; de gever en de ontvanger. Het maakt voor jullie beiden verschil of je stil blijft bij het compliment en de glimlach, het geschenk ontkracht, of dat je er voor bedankt. Experimenteer hier eens mee, en ontdek wat voor jou werkt in welke relatie.

Ontvangen is geven en dat vinden wij mensen vaak maar wat fijn.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 71 - Het is een kans om dieper in jezelf te duiken

Het coronavirus heeft ieders leven in meer of mindere mate ontregelt. Door alle onzekerheid die is ontstaan – want wie heeft dit ooit meegemaakt – kan je als mens vanuit een oude overlevingsstrategie gaan handelen. Dit gebeurt meestal zonder dat je je daar echt bewust van bent.

Overlevingsstrategieën zijn voor iedereen anders maar meestal komt er angst/stress of depressieve gevoelens bij kijken. Niet fijn dus en zeker niet als je min of meer opgesloten bent zoals nu het geval is.

Nu er voor de meeste mensen meer tijd is vrijgekomen is het juist nu een uitgelezen tijd om eens dieper in jezelf te duiken.

Gun jezelf een therapeutisch traject om verder te groeien en veerkracht te ontwikkelen om deze periode goed door te komen. Daar heb je je leven lang profijt van.


1

deel deze tip

Tip 72 - Omgaan met de Coronacrisis

Zorg dat je elke avond voordat je gaat slapen een doel hebt voor de volgende dag. Het hoeft niet groots te zijn. Maar verzin iets. Dat geeft een reden om op tijd je bed uit te komen.


1

deel deze tip

Tip 73 - Negatieve en positieve dingen

Maak een lijst en benoem daarin de 20 belangrijkste dingen in je leven.
Maak dan nu een lijst en benoem de 20 minder leuke dingen.
Ga nu met de lijst van minder leuke dingen aan de slag door ze te veranderen.

Ik voel me niet lekker - wat voel ik eigenlijk als ik mezelf wel lekker voel?
Hier kan je ook weer een lijst van maken.

Zo kom je erachter dat je negatieve dingen groter maakt dan ze zijn en positieve dingen voor lief neemt. Suc6 :-)


Simone

1

deel deze tip

Tip 74 - Pas je normen aan voor "een geslaagde dag"

Pas je normen aan voor "een geslaagde dag"

Misschien heb je bewust of onbewust een bepaalde norm over hoe je dag eruit hoort te zien wanneer je het een "geslaagde dag" kunt noemen.

Bijvoorbeeld: hoeveel heb je gegeten en gedronken, hoeveel heb je gewerkt en hoe zag dit eruit, hoeveel positieve sociale interacties zijn er geweest, wat heb je allemaal in je vrije tijd gedaan ....

Wees realistisch en pas je definitie van een mooie, goede en fijne dag aan in relatie tot de huidige situatie waarin Corona bepalend is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 75 - Campagne 'praat erover"

Campagne 'praat erover"
Niet voor niets is de overheid onlangs een campagne gestart over mentale gezondheid in deze onzekere tijden. Er zijn met jou veel mensen die met angst en stress te maken hebben nu.

Doe je niet sterker voor dan je je voelt, je hoeft je niet groot te houden, juist delen van gevoelens met anderen in je ongeving, kan de spanning verminderen.

Er is niet meteen een oplossing, maar door te praten met partner, familie, vrienden of medewerkers van een hulplijn, ervaar je steun. Zorg verder goed voor jezelf: regelmaat, slaap, beweging........en kijk van dag tot dag hoe het gaat.

Veel bezig zijn met negatieve scenario's werkt meestal niet. Volg niet al het nieuws in de media en zeker 's avonds voordat je naar bed gaat is ontspanning, een boek of feelgood-film aan te raden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 76 - Doe iets waar je invloed op hebt

De klassieke filosofen wisten het al.
Ruim 2000 jaar geleden beweerden zij " wat mensen dwarszit, zijn niet de dingen zelf maar hun oordeel over de dingen."

De angst en onzekerheid die we nu voelen, zijn begrijpelijk want de meesten van ons hebben zoiets nog nooit meegemaakt.

Gedachten als 'wat als ik ziek word' of 'hoe kom ik er financieel uit' bijv. kunnen realistisch zijn; je kunt dan beter iets doen waar je invloed op hebt (veiligheid in acht nemen, een regeling met je huurbaas treffen) dan de gedachten hun gang te laten gaan en je er door mee te laten slepen.

Mindfulness, afleiding (naar buiten gaan, iets creatiefs doen), gedachten die helpen noteren, hulp inschakelen, in een dagboek schrijven.............dat kan vaak positief werken. Succes!


1

deel deze tip

Tip 77 - Grip op je angst

Grip op je angst
Door het coronavirus is alles anders en niets meer zeker. Deze onzekerheid neemt alle controle in ons leven weg. Dit maakt angstig.

- Erken dat je angstig bent, het is heel begrijpelijk.
- Zoek een belangrijke ander om dit te delen.
- Onderzoek bij jezelf of deze angst ergens aan een angst van vroeger raakt.
- Zoek naar dingen in je leven die belangrijk zijn voor je en wél aanwezig zijn.
- Probeer ontspanning te zoeken in lichamelijke activiteit.

Als je er niet alleen uitkomt, schroom dan niet om hulp te zoeken
Succes en een hartelijke groet, Marja


1

deel deze tip

Tip 78 - Doseer je inname van informatie

Doseer je inname van informatie. Om gevoelens en gedachten niet telkens weer in opschudding te brengen, klinkt uit verschillende hoeken het advies om bewust om te gaan met het consumeren van nieuws en sociale media.

Kies 1 of 2 langere momenten op een dag om jezelf te informeren in plaats van je brein constant bloot te stellen aan een stroom coronaberichten.


1

deel deze tip

Tip 79 - Diverse tips hoe om te gaan met spanning en stress

Hoe omgaan met spanning en stress in coranatijd?

- Erken dat je je meer gespannen voelt.

- Probeer je spanning juist te voelen in plaats van het te negeren, het wil je iets zeggen.

- Probeer met iemand over je spanning te praten zodat het ruimte krijgt.

- Onderzoek bij jezelf wat precies de spanning veroorzaakt, is het de onzekerheid, het verlies van controle, het verlies van inkomen?

- Ontspanningsoefeningen kunnen behulpzaam zijn om tot rust komen.

Als je er niet alleen uitkomt, schroom dan niet om hulp te zoeken.
Succes en een hartelijke groet Marja



1

deel deze tip

Tip 80 - Zorg voor routine in je dag

Zorg voor routine in je dag. Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij je pre-coronadagindeling. Dus op je gewone tijd opstaan, ook al heb je geen verplichtingen. Routine houdt een mens veerkrachtig. Routine biedt houvast, en zorgt ervoor dat je je minder zorgen maakt. Zo kun je beter dealen met tegenslag.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 81 - Voel je niet bezwaard om hulp te zoeken!

Voel je niet bezwaard om hulp te zoeken!
Nu het coronavirus de wereld op zijn kop zet en er veel mensen zijn die erg ziek worden of overlijden of die een naaste hebben verloren, lijken jouw eigen problemen misschien opeens helemaal niet zo belangrijk meer.

Vooral aan het begin van de coronacrisis voelden veel mensen veel verbondenheid met anderen: "We doen het samen" en: "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje" was en is de boodschap. Sommigen waren juist opgelucht omdat er door de lockdown opeens veel minder van je wordt verwacht op het gebied van sociale activiteiten zoals feestjes en bezoekjes.

Maar nu het allemaal nog lang lijkt te gaan duren en het ook steeds meer duidelijk wordt dat de crisis ook veel economische gevolgen heeft, neemt de onzekerheid en onrust bij steeds meer mensen toe.

Hoe dan ook, maak jezelf niet kleiner dat anderen. Jouw verdriet, angst, stress kun je niet één op één vergelijken met dat van anderen en dat hoeft ook helemaal niet. Voel je niet bezwaard als je het niet alleen redt. Vraag hulp, via mensen in jouw omgeving die je vertrouwt, je huisarts of bijvoorbeeld deze website. Jij mag er zijn, net als alle anderen!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 82 - Doe iets wat je heel erg leuk vindt

Doe iets wat je heel erg leuk vindt.

Als je iets doet wat je leuk vindt, maak je een anti-stress hormoon aan. Dat is je natuurlijke anti-depressiva. Lachen maakt je blij. Iets doen wat je leuk vind maakt je blij. Kijk of het lukt om elke dag iets te doen wat je blij en gelukkig maakt.

Marga

1

deel deze tip

Tip 83 - Gratis zelfhypnose-oefening bij herstel van Corona

Deze visualisatie is bedoeld om je te ondersteunen bij herstel van een virusinfectie aan je luchtwegen, zoals Corona.

Je krijgt hem helemaal cadeau!

Download hem hier:
www.anachroon.nl/zelfhypnose-tegen-corona-2/



1

deel deze tip

Tip 84 - Online hulp

Er is gelukkig hele goede (gratis) online hulp te vinden! Deze twee sites kunnen je zéker op weg helpen:
- de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl) bellen, chatten of mailen. Bellen kan zelfs 24 uur per dag!
- Mind Correlatie. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online. In deze coronacrisis is de bellijn ook gratis en heeft MIND Korrelatie verruimde openingstijden van 9:00 – 22:00. Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 85 - Beperk de triggers die je angstiger maken.

Kijk zorgvuldig welke triggers je angstiger maken. Denk aan bijv aan nieuws op tv, krant of bepaalde internetberichten/filmpjes, bepaalde gesprekken met mensen, bepaalde gedachten, etc.

Kijk of je die triggers zoveel mogelijk kunt vermijden of in ieder geval beperken.

Train jezelf in het je aandacht richten op dingen die je ontspannen, vrolijk, vredig van wordt. Denk aan bijv wandelen in de natuur, luisteren naar de vogels, tegen je partner aanliggen in bed, lachen met je kinderen, yoga, etc.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 86 - Aan gevoelens gaan gedachtes vooraf.

Angst, stress en depressiviteit wordt gevoed door negatieve gedachtes.
Bijna altijd hebben deze gevoelens te maken met pijnpunten uit het verleden, of toekomstige gebeurtenissen, welke waarschijnlijk nooit gaan plaatsvinden.
Aan deze gevoelens gaan dus eerst gedachtes aan vooraf.
Bij angst voor corona maak je je grote zorgen over jezelf of je naasten.
Met behulp van cognitieve therapie ( cognitief is alles wat in je hoofd omgaat ), wordt je geleerd dat gedachtes maar gedachtes zijn en vrijwel nooit op de werkelijkheid zijn gebaseerd.
Een coach kan je helpen om deze gedachtes in kaart te brengen en om ze vervolgens te neutraliseren.


1

deel deze tip

Tip 87 - meditatie en/of mindfulness

Een inmiddels bewezen manier on je angsten, stress en depressiviteit te verminderen, ligt in meditatie en/of mindfulness.
Aan elk negatief gevoel gaat eerst een negatieve gedachte vooraf.
Tijdens meditatie leer je jezelf om je gedachtes op een zijspoor te zetten, door ze af te leiden met allerlei oefeningen.
Bij mindfulness wordt je geleerd alleen met het NU in je hoofd bezig te zijn. Het verleden kun je door erover te piekeren niet veranderen, de toekomst laat zich niet voorspellen ! Leef dus in het nu!


1

deel deze tip

Tip 88 - Hou een vast dagritme en structuur aan

Hou een vast dagritme en structuur aan. Ga bij voorkeur er op uit, op vaste tijden, anders komt het er vaak niet van.


1

deel deze tip

Tip 89 - Wat roept sterfelijkheid op?

Verdiep je in sterfelijkheid van jezelf en je naasten. Praat erover en ervaar wat dit voor je betekent. Roept het angst op? Durf naar de angst toe te gaan, het in de ogen aan te kijken.

sandra

1

deel deze tip

Tip 90 - Jouw "nieuwe normaal"

Wat een heftig besluit was de intelligente lockdown waar wij als Nederlands "voor" kwamen te staan. Zelf quarantaine en zo veel mogelijk thuis blijven.

Na de eerste "paniek" en stress merkte ik dat het ook een "fijn excuus" was om even niets te doen waar ik geen zin in had. Door de quarantaine kreeg ik "verplicht" de tijd eens na te denken wat ik wél belangrijk vond van alles waar mijn agenda mee gevuld was en wat ik écht enorm miste door deze coronacrisis.

Misschien merk ook jij, bij jezelf deze beweging op. En heb jij, mogelijk niet alleen je huis goed opgeruimd maar ook je eigen agenda beheer eens doorgenomen. En is nu het moment gekomen om jouw "nieuwe" manier van leven vorm hebt te gaan geven.

En dus misschien wel wat vaker dan je gewend was "nee" te gaan zeggen tegen afspraken of mensen waar jij niet meer zo blij van wordt of energie van krijgt. Zodat je weer méér kunt gaan doen waar jij wel blij van wordt. Succes met jouw "nieuwe normaal".


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 91 - Focus je op de ander

Je kunt in deze tijd behoorlijk last hebben van moedeloze buien, wanhoop, angst - hoe lang gaat dit nog duren? hoe gaat mijn toekomst eruit zien? waar gaan we heen met z'n allen? Heel logisch in onzekere tijden als deze. Over die gedachten en gevoelens heb je maar zeer beperkte controle, misschien wel helemaal niet. Dus probeer jezelf stop te zetten als je voelt dat je in die maalstroom van negativiteit komt. Focus je op een ander in plaats van op jezelf. Wie wil jij blij maken vandaag? Stuur een kaartje. Ga naar buiten en zwaai naar de buren. Knuffel een boom. Kom in actie - daar heb je wel grip op!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 92 - Go with the flow

Go with the flow
Ik hoor heel veel mensen klagen dat hun vrijheden beperkt worden en dat ze moeder, oma, kleinkinderen missen en dat ze het 'nieuwe normaal' niet accepteren.

Ja, je kan met je hakken in het zand gaan staan en alleen maar klagen, maar de tijd staat niet stil en den ontwikkelingen ook niet. Niks is meer zoals het 5jaar geleden of 10 jaar geleden 'normaal' was. Alles is veranderd en het zal veranderen.

En als je dat accepteert en het nieuwe normaal leert interpreteren en mee omgaan, zal het leven een stuk leuker voor je worden.

Je hoeft niet te worden zoals die mensen die na 20 jaar nog steeds de gulden terug willen. Dat station zijn we al lang gepasseerd. En jij hebt zelf een keus hoe jij in het leven staat. Kies verstandig.

Succes in deze tijden!


1

deel deze tip

Tip 93 - Verwerk je angst of trauma

Ik heb ondertussen al mijn eerste 'Corona klant' in de praktijk ontvangen. Ze is in de stress geraakt omdat ze last kreeg van haar longen en dacht dat ze Corona had opgelopen. Ze is ook door haar huisarts naar een EMDR behandelaar doorverwezen en heeft meditatie opgepakt en sport weer.

De combinatie van al deze dingen heeft er toe geleid dat het weer goed met haar gaat, ze slaapt weer beter. Beetje bij beetje wordt ze weer de oude.

Dus, als je in deze tijden zelf Corona hebt gehad, of iemand die je na staat, en je hebt angst ontwikkeld of een trauma aan overgehouden, wacht niet te lang om iets te ondernemen om dit te verwerken! Zoek een behandelaar die je aanspreekt en maak een afspraak! Hoe langer je wacht, hoe lastiger het kan zijn om het te verwerken.

Succes!


1

deel deze tip

Tip 94 - Lucht je hart!

Lucht je hart!

Ook jouw verhaal over het leven met Corona mag gehoord worden. Ik gun je erkenning en herkenning wanneer jij je zorgen deelt. Lucht je hart door te vertellen wat je bezig houdt.


1

deel deze tip

Tip 95 - Bright Mind mindfulness

Neem een gratis jaarabonnement op Bright Mind: www.brightmind.com

Stap voor stap Mindfulness toe leren passen in jouw leven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 96 - Doe iedere dag iets nuttigs, gezonds en leuks

Als je dagritme is veranderd - doordat je niet mag werken of als je kinderen thuis zijn - is het belangrijk structuur aan te brengen. Het geeft duidelijkheid en overzicht wat houvast biedt, iets wat in deze wankele tijd juist nodig is.

Iets nuttigs: dit kunnen activiteiten zijn als huishoudelijke klusjes, de zolder opruimen of je kinderen helpen bij het maken van de schoolopdrachten. Je kunt ook van betekenis zijn door je oude buurvrouw te bellen, die geen bezoek mag ontvangen. Of je gaan verdiepen in een thema waarin je geïnteresseerd ben of het volgen van een online cursus. Je bent zinvol bezig en dit geeft een voldaan gevoel.

Iets gezonds: een bezigheid die bij jou past. Zoals buiten wandelen of spelen, hardlopen of tuinieren. Denk daarbij aan de 1.5 meter afstand.

Iets leuks: dat kan iets creatiefs zijn, samen een spel spelen, een film kijken, een boek lezen of gamen.

Plan dit in tijdsblokken, ook voor je kinderen, zij weten dan waar ze aan toe zijn. Juist nu hebben ze duidelijke afspraken nodig. Ga ook douchen, tandenpoetsen en je aankleden zoals je gewend was om te doen. Oké, iets later opstaan mag natuurlijk.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 97 - Plan je dag

Plan je dag in met een aantal elementen waar je de tijd voor neemt:

Neem de tijd voor te reflecteren. Even mijmeren en op jezelf komen. Waar ben je mee bezig, denk na over het leven.

Tijd nemen voor je relaties. Wellicht op afstand of video bellen. Praat met anderen en deel je behoeftes.

Tijd om te focussen. Geconcentreerd bezig zijn. Een boek lezen of muziek maken. Je werk thuis doen hetzij voor jezelf of voor je werkgever online.

Tijd om te spelen. Na het focussen gaan ontspannen zeker als je intellectueel in beslag bent genomen. Denk aan simpel te lachen met anderen.

Tijd voor fysieke inspanning. Lichaamsbeweging door te sporten, dansen wandelen of tuinen.

Tijd om rust te nemen. Even geen inspanning. Denk aan chillen of meditatie.

Tijd om te slapen. Het is belangrijk goed te slapen ook al heb je geen slaap ga op tijd naar bed. Door de slaap reset en herstel je je lichaam en komt de geest tot rust.

Als laatste tip. Probeer niet meer dan 10 à 15 minuten per dag het nieuws te volgen over de corona crisis.


1

deel deze tip

Tip 98 - Iets doen voor een ander geeft ookk voldoening voor jezelf

Iets doen voor een ander geeft voldoening voor jezelf en ook voor de ander zo krijg je het ook weer terug. Bak eens een cake voor je buren, of geef een bloemetje af.

Een kaartje door de bus bij je buren of de oudere mensen in jouw buurt.

De verpleeghuizen zijn ook grotendeels gesloten, mensen krijgen daar ook graag een kaartje. Wees creatief, zelf kaarten maken geeft ook afleiding en voldoening.

Of als je handig met de naaimachine bent, maak mondkapjes en verspreid deze via je appcontacten.


1

deel deze tip

Tip 99 - Corona tip 1

In deze moeilijke tijd van Corona is alles allemaal anders. Het is het ""nieuwe normaal"" of het "'tijdelijke abnormaal"". En dat vinden we meestal niet leuk. Ook levert het hele andere dingen op. Zo heeft elk nadeel een voordeel. Het is niet voor niks dat heel veel mensen hun huis zijn gaan opruimen en zijn gaan klussen. Ineens hebben veel mensen daar tijd voor.

Iets wat ze al lang van plan waren, daar komen ze nu aan toe.
Belangrijk is: blijf wel in actie: verzand niet in urenlang netflixen. Mijn ervaring is dat dat enerzijds wat ontspanning geeft, en anderzijds kan het voor een schuldgevoel of passiviteit leiden. Mijn advies is: in beweging en in contact. Oké bewegen kan (nog ) niet in de sportschool, maar wel op andere manieren. Je kunt een loopclubje starten met een vriend of vriendin of familie-lid of buurman of vrouw. Je loopt 1,5 meter naast elkaar. De bossen zijn weer open, je kiest een breed pad en loopt ver naast elkaar. Zo kun je de natuur opsnuiven én je bent aan het bijkletsen met iemand. Tevens heb je een doel om de deur uit te gaan. Dat geeft ook een fijn gevoel. Contacten hoef je echt niet alleen persoonlijk life te maken. Je kunt bellen en videobellen, je kunt mailen en sms-en, je kunt appen en via zoom of skype praten. Ook kun je elkaar dan zien. Videobellen via What's app is laagdrempelig en haalbaar. Dus waarom zou je dit niet doen? Het kan allemaal vanuit huis waardoor je toch aan de regels houdt én contact houdt. Zo voorkom je depressieve gevoelens / eenzaamheid.

Veel succes met oefenen!


1

deel deze tip

Tip 100 - Corona tip 2

Door de Corona, is onze ervaring dat veel mensen angstig zijn geworden. Op zich is dat logisch, want er zijn veel slachtoffers.
Het is dan ook belangrijk om ons aan de voorschriften en maatregelen te houden.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen niet panisch of krampachtig worden. Voorzichtigheid mag, paniek niet.
Als je ""alleen"" de persconferenties van het kabinet volgt, heb je genoeg informatie om te handelen naar wat wijs is. Als je daarnaast nog allerlei andere nieuwszenders er op raadpleegt, wordt je dag wel erg gevuld met alleen maar Corona. Op een gegeven moment is het genoeg. Tips zijn dus:

- Zoek afleiding,
- Doe de dingen die je nog wel kunt doen en die je leuk vindt.
- Pas je communicatie met anderen aan middels (video-) bellen
- Blijf in beweging, een wandelingetje doet al goed
- Blijf in contact
- Als je bijvoorbeeld de supermarkt inkomt en iemand houdt niet genoeg afstand: wordt niet boos, die persoon doet dat niet expres: besef dat iedereen er moeite mee heeft zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Wees een beetje mild en aardig voor elkaar. We zitten in het zelfde schuitje.

Veel succes met alles!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 101 - Tip bij relatiestress

Relatiestress

Wanneer we verhoogde stress ervaren, hebben we de neiging om vanuit onze overlevingsstratiegie te reageren: vechten, vluchten of verstijven. Deze dyamieken uiten zich ook in onze relaties.

Zo leert EFT ons dat er drie dansen zijn: mensen zoeken de volledige confrontatie, of de dansvloer is leeg want ieder gaat zijn eigen gang, of de één zoekt de confrontatie en de ander verlaat de dansvloer.

Bij de eerste dans is er conflict in de vorm van verwijten, claimen en commentaar geven.

In de tweede dans kruipen beiden in hun schulp en weten niet meer hoe de ander te bereiken.

In de laatste dans verwijt de een: ‘waarom zie je me niet staan?’, en de ander trekt zich nog verder terug en wil met rust gelaten worden.

Herken jij jouw patroon? Dat is stap 1 om jouw patroon te doorbreken.

Mira

1

deel deze tip

Tip 102 - Erkennen dat er stress speelt in de relatie

Erkennen dat er stress speelt in de relatie.

In tijden van Corona kan er verhoogde stress spelen in de relatie.
De dynamiek, het patroon dat speelt in de relatie is belangrijker om te zien dan de inhoud van het gesprek zelf. Het maakt niet uit of het conflict gaat over het symbool: snijdende stilte, de opvoeding, de rommel in huis of de afwas. Het gaat om het inzien van het proces. Ook ten tijde van corona kunnen zo relatieproblemen aangepakt worden.

Kunnen jullie het patroon zien en dit erkennen? Hier een aantal vragen die jullie jezelf en elkaar kunnen stellen. Want als deze coronacrisis iets toont, is het wel onze kwetsbaarheid, afhankelijkheid én vermogen tot verbinding.

Er wordt een beroep gedaan op ons vermogen tot (zelf) empathie. Kunnen we de brug slaan naar de ander en met dat wat er dieper in ons leeft? Wat voel jij in deze tijd? Erken je wat je voelt, bijvoorbeeld onzekerheid? Kan ik die ander werkelijk zien? Kun je het gevoel van de ander erkennen? Horen we wat onze onderliggende behoeften zijn? Mogen we kwetsbaar zijn? Wat heb je zelf nodig? Wat kun je jezelf bieden en wat kun je aan de ander vragen?

Veel plezier.

Mira

1

deel deze tip

Tip 103 - Omgaan met angst voor de gevolgen van Corona

Mensen hebben het vermogen vooruit te zien op wat de toekomst brengt. Dat is heel erg handig bij het voorzien van problemen en het bedenken van oplossingen daarvoor. Het kan een probleem worden als we ons teveel zorgen gaan maken. Dan worden we steeds angstiger en gaan we denken dat er allerlei nare gebeurtenissen op ons wachten. De nieuwe, onvoorspelbare en moeilijk in te schatten gevolgen van de corona epidemie kan bij sommigen leiden tot buitensporig zorgen maken en angstig worden daardoor. We kunnen dan werkelijke problemen niet goed meer onderscheiden van rampen die zouden kunnen gebeuren.
Tips om hiermee om te gaan wanneer je hier last van hebt:
- Een balans houden tussen activiteiten die fijn zijn om te doen, voldoening geven en leiden tot een gevoel van nabijheid
- Onderscheiden wat werkelijke problemen zijn en wat mogelijke problemen zijn waar je geen invloed op hebt
- Het maken van zorgen uitstellen tot bv 30 minuten aan het eind van de dag
- Op een vriendelijke manier accepteren dat je angstig makende gedachten hebt in deze situatie. Dezen komen vaak voort uit je gevoel van verbondenheid met anderen.
- Je aandacht richten op je ademhaling of geluiden die je hoort of dingen die je ziet kan helpen om je aandacht af te leiden van zorgen over wat de toekomst kan brengen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 104 - Structuur houden in je dag

Blijf de dingen die je normaal gesproken deed, zoveel mogelijk doen, maar dan op een andere manier. Houd de regelmaat zo veel mogelijk in je dag. Sta op tijd op. Blijf niet langer in bed liggen dan gewoonlijk. Loop niet de hele dag rond in je pyjama, maar kleed je aan. Ontbijt en start je dag. Werk je van thuis uit? Begin je werk dan op dezelfde tijd als je gewend bent en vergeet niet om pauzes te nemen. Houdt vaste tijden aan om te eten en naar bed te gaan.
Heb je geen werk? Zoek dan een hobby. Ga bijvoorbeeld muziek maken, koken of lees een boek. Stel jezelf een doel, bijvoorbeeld je spierkracht behouden of elke dag een half uur muziek maken. Maak een dagplanning. Doe dit ook als je kinderen hebt. Laat kinderen weten wanneer ze zich moeten douchen, wanneer ze ontbijten, les hebben, huiswerk moeten maken, maar ook wanneer ze bijvoorbeeld klusjes moeten doen en wanneer het tijd is om te spelen of om tv te kijken en te gaan slapen. Bespreek de planning met je kinderen.
Houd contact met vrienden, collega’s en familie
Sociale contacten zijn belangrijk. Stuur niet alleen apps of e-mails, maar bel elkaar ook regelmatig. Praat met elkaar over wat je vandaag hebt gedaan, maar ook over je gevoelens en angsten. Spreek met elkaar af voor een videogesprek. Dit kan met Skype of FaceTime.
Zorg voor voldoende beweging
Hoewel de sportscholen dicht zijn, zijn er voldoende alternatieven om in beweging te blijven. Veel sportscholen geven momenteel online lessen die je eenvoudig thuis zonder apparaten kunt doen. Daarnaast kun je ook een wandeling maken, fietsen of joggen. Let hierbij wel op dat je 1,5 meter afstand houdt van mensen die u tegenkomt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 105 - Het is aan jou zelf hoe je hiermee omgaat

Soms heb je niet in de hand wat je overkomt en wanneer dit is.

Dit geldt voor iedereen, wat ons allen overkomen is met de corona pandemie.

Het is aan jou zelf hoe je hiermee omgaat, dat heb je zelf op een bepaalde manier in de hand. Is dit lastig voor je, zoek hulp. Ben je benieuwd wat jouw route is. Ik kan je daarbij helpen je eigen route te bepalen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 106 - Balanceer als een koordanser op zijn koord

Balanceer als een koordanser op zijn koord met zijn stok in de handen. Zorg dat deze niet te extreem uitzwaait, dit kost je te veel energie en te veel kracht.

Het is juist de uitdaging om deze uitzwaai van de stok klein te houden, zodat het je nauwelijks energie en kracht kost. Hierdoor zal een ‘overleven’ weer opnieuw ‘leven’ worden. Je gaat van lijden naar opnieuw leiden.


1

deel deze tip

Tip 107 - Weet wat je eet!

Is je eetpatroon verander en beweeg je minder? Grote kans dat je iets bent aangekomen. Wat je eet heeft effect op hoe je je voelt.

Je kan op suiker, vet, cafeïne en vetgebruik letten. Daarnaast heeft bewegen uiteraard ook invloed op je gewicht.



1

deel deze tip

Tip 108 - Houd jezelf vast

In coronatijd missen we het knuffelen. Maar je kan wel jezelf knuffelen. Sla je armen om je heen en neem de tijd om te voelen: de adem, lichaamssensaties. En wieg als je wilt eens zo op een neer, van links naar rechts of van voor naar achter. Wat maar prettig is.

Wat geeft het je? Ontspanning, stevigheid, houvast, rust, kalmte, vertrouwen, vriendelijkheid...


1

deel deze tip

Tip 109 - 2 tips bij stress en angstige bezorgdheid

2 tips die helpen tegen stress en angstige bezorgdheid

1. Mijn eerste tip is dat het écht helpt om te ontdekken dat je wel stress en angst kunt ervaren, maar dat jij daar niet mee samenvalt. Het is iets dat je hebt, maar niet bent. Hoe kom je daar? Ga eens aan de slag met ‘het wiel van bewustzijn’. Het is een oefening die de neurowetenschapper Daniël Siegel heeft ontworpen. Via deze link kun je de oefening doen:
Doe deze oefening een week lang iedere dag (20 minuten) en je zult al verschil merken!

2. Mijn tweede tip is: kom meer uit je hoofd door beweging met je lichaam. Veel stress en angstige gevoelens hangen samen met een cirkel in je denken waar je door te denken niet uitkomt. Wiegen, schommelen en dansen; het zijn allemaal ritmische bewegingen. En ze helpen je echt om je zenuwstelsel tot rust te laten komen. Zoek een schommelstoel op of een echte schommel! Ga met iemand wandelen en hou een tijdje dezelfde pas aan. Lekker timmeren in hetzelfde ritme helpt. Breien en haken ook. Als het maar iets is met steeds dezelfde cadans. Dat helpt je om uit je hoofd te komen. Zo kom je tot rust!

Henk Reijn
Coach bij link-up-coaching

Henk

1

deel deze tip

Tip 110 - Ga voor positieve gedachten

Alles begint met een gedachte. Negatieve gedachten creëren een negatief gevoel en positieve gedachten creëren een positief gevoel.

Dus ga voor positieve gedachten!

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 111 - Als je het beter weet...doe het dan beter

Als je het beter weet...doe het dan beter

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 112 - Het werkboek: Mindful zelfcompassie

Het werkboek: Mindful zelfcompassie van Kirstin Neff. Biedt duidelijke oefeningen en theorie om je zelf te gaan accepteren, je innerlijke kracht op te bouwen en te groeien als mens.

Dit werkboek biedt je handvatten om stap voor stap je te bevrijden van harde zelfkritiek en onmogelijke eisen aan jezelf en om een compassievolle relatie met jezelf te ontwikkelen en te versterken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 113 - Probeer emoties te accepteren in plaats van te onderdrukken

Het is normaal om angstig of bezorgd te zijn over wat er zou kunnen gebeuren. Alles is anders en we hebben weinig controle over de situatie.

Nare emoties zijn er om naar te kijken en weer zullen overgaan.

Probeer emoties te accepteren in plaats van te onderdrukken. Daarnaast kan je een negatieve gedachte ombuigen. Bijvoorbeeld "Het is een angstige tijd, maar iedereen werkt er aan mee dat we hier doorheen komen"


1

deel deze tip

Tip 114 - Helpend ACT-filmpje!

Helpend ACT-filmpje!

Kijk dit prachtige (in Engels) gemaakte ACT-filmpje vol uitleg, tips en oefeningetjes. Ik hoor van cliënten uit mijn praktijk dat ze het een waardevol filmpje vonden.

ACT-filmpje >>
 (FACE COVID – How To Respond Effectively To The Corona Crisis)


1

deel deze tip

Tip 115 - De relatie tussen Corona & Kanker

De relatie tussen Corona & Kanker

Lees het bemoedigende verhaal van gz-psycholoog Coen Völker
https://www.hdi.nl/2020/corona-angst-de-hand-schudden/


Sluit vriendschap met (de angst voor) Corona

In mijn praktijk werk ik veel met verslavingen, dan lijkt de toekomst ook vaak hopeloos. De basis wat ik ze leer is een bekende quote:

Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
De wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen
En geef met het inzicht om het verschil tussen beiden te herkennen
Als je alles heb geprobeerd en je uiterste best hebt gedaan en de angst is nog steeds niet weggegaan, dan is er geen andere weg dan de weg van de liefde. Er bestaat geen krachtiger energie dan dat. Met aandacht de angst observeren, 'weten' dat dit een positieve intentie in zich draagt en 'leren' hoe je door de angst heen kunt gaan, zodat je weer je kracht kunt ervaren vanuit je bron. Ongeacht je omstandigheden.

Nathalie

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 116 - Focus op wat jou goed doet

Angst voor corona wordt ook gevoed door veel onzekerheid. Er is nog veel onduidelijk over het virus, de besmettingen, de symptomen, het verloop van de ziekte.

Het gericht zijn op deze angst en onzekerheid kun je ombuigen naar gericht zijn op wat je weet en wat je een gerust gevoel geeft:

- ik zit nu op mijn stoel
- ik kijk naar buiten en zie dat de zon schijnt
- ik voel waar ik behoefte aan heb: kopje koffie
- ik ben geliefd, ik heb lief.
- enz.

Je kunt jezelf leren hierin te sturen door te focussen op wat jou goed doet.
Bedenk wat waar, goed, mooi is.



1

deel deze tip

Tip 117 - Verwonder je!

Gebruik deze tijd om eens met andere ogen naar de wereld om ons heen te kijken. Te zien hoe snel de wolken optrekken als wij een versnelling lager leven.

De natuur trekt zich niets aan van het virus en komt gestaag tot volle bloei. Altijd aanwezig om bij aan te sluiten en je te verwonderen over haar kracht.

Wanneer wij in staat zijn om verbinding te krijgen in deze kracht in onszelf helpt het ons om vertrouwen te behouden in de toekomst.

Dat kan de natuur ons leren!



1

deel deze tip

Tip 118 - Sta stil in het hier en nu

Met de Corona-crisis is het als met elke andere crisis in je leven. Je wordt gedwongen tot stilstaan in het moment, in het hier en nu. Van buitenaf komt de vraag onverwacht op je af: ‘Waar ben jij nu?’

In jezelf resoneert die vraag onwillekeurig door. ‘Waar ben ik op dit moment in mijn leven?’ Ik weet wat ik achter me heb. Ik weet niet wat er voor mij ligt.

Wat heb ik tot nu toe gedaan? Wil ik zo verder? Is er iets van wezenlijk belang wat ik nu in mijn leven kan en wil veranderen?

Denk erover. Praat erover met je partner of met goede vrienden. Het levert een goed en persoonlijk gesprek op.


1

deel deze tip

Tip 119 - Grip op je leven

Niemand kiest voor de onzekerheden die Corona met zich meebrengt. Een situatie waar je niet voor kiest, betekent altijd verlies van controle. Probeer dus weer grip te krijgen op jouw leven.

Noteer elke ochtend iets wat je die dag in elk geval wilt hebben gedaan. Dat kan werkelijk van alles zijn als jij het maar wilt. Sporten of bewegen, iets opruimen, iets veranderen in je huis, iemand iets van je laten horen.
Eindeloos, als jij aan het eind van de dag maar weet dat je je plan weer hebt uitgevoerd.

Probeer het een week. Binnen de kortste keren merk je al dat je weer controle krijgt in het hier en nu.

Jeannette Smole

1

deel deze tip

Tip 120 - Boekentip: The creative journal

Boekentip: The creative journal van Lucia Capacchione. The art of finding yourself. Dit boek laat je zien hoe je op een creative manier je je gevoelens en gedachten kunt uiten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 121 - Boekentip voor het voelen van je kracht van binnenuit

Het Ki werkboek van hans Peter Roel geeft veel (ademhalings)oefeningen die je helpen in je kracht te komen.


1

deel deze tip

Tip 122 - Fancy Tuesday

Fancy Tuesday

In deze rare tijd waarin je niet meer uit gaat eten, iets gaat drinken of ergens anders naartoe gaat, hebben veel mensen de neiging elke avond in de pyama of joggingspak op de bank te ploffen. Neem een dag in de week de tijd en moeite om je wel mooi te maken, op te tutten en iets leuks aan te trekken.

Voor mensen in een relatie is dat fijn omdat je dan toch moeite doet voor je partner die het vast wel leuk vindt als je er mooi uit ziet. Je zou dan iets anders kunnen eten dan normaal of bestellen bij een restaurant om ook het eetmoment op te fleuren. Je zou bijvoorbeeld ook een keer kunnen gaan gourmetten.

Maak er een soort date avondje thuis van. Als je geen relatie hebt kun je dit ook doen met een vriend of vriendin (al is dat online) of met familie. Zo besteed je aandacht aan jezelf en het doorbreekt de sleur.


1

deel deze tip

Tip 123 - Vrijdagmiddagborrel

Vrijdagmiddagborrel

Spreek met vrienden, collega's of familie af om bijvoorbeeld op vrijdag na het werk of in de avond te meeten via zoom of teams.

Zorg allemaal voor je eigen drankje en hapje en klets gezellig bij over de week. Dit kan de eenzaamheid tegen gaan of afwisseling bieden doordat je even met anderen kunt kletsen dan alleen met je huisgenoten.

Ondertussen zou je dit ook in een park of bij iemand in de tuin kunnen doen met voldoende afstand.


1

deel deze tip

Tip 124 - Focus op het positieve krachtige gevoel

Denk aan een moeilijk moment in je leven. Hoe ben je daardoor heen gekomen? Sluit je ogen en focus op dit positieve, krachtige gevoel.
Maak een vuist en sla dit gevoel in gedachten hierin op. Op lastige momenten kan je weer die vuist maken en het gevoel zo direct weer oproepen.

Succes.


1

deel deze tip

Tip 125 - Ingebeelde knuffel

Voor veel mensen is het lastig om niet meer te mogen knuffelen met hun dierbaren. Knuffelen zorgt voor meer oxytocine in ons bloed en dit geeft een geluksgevoel. Natuurlijk is het niet te vergelijken met een 'live hug' maar ons brein reageert het zelfde op een echte of een ingebeelde knuffel.
Ga in gedachten terug naar een moment waarop je je dierbare hebt geknuffeld en geniet van het gevoel dat dit oproept. Bedenk wie je allemaal gaat knuffelen, zodra het weer mag en (ook hier) geniet van deze gedachte.

Succes.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 126 - Youtube Tara Brach

Luister naar de laatste maanden van de lezingen van Tara Brach; Finding refugee in love; Super helpend!


1

deel deze tip

Tip 127 - Blijf bewust van alle mooie momenten in je leven

Blijf bewust van alle mooie momenten in je leven. Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent. Zo blijf je positief en krachtig. Richten op wat er wel is maakt gelukkig!

Lees bijv. het boek van Brene Brown Ze beschrijft in De moed van imperfectie de interviews met mensen die iets verschrikkelijks hadden meegemaakt, zoals het verlies van een kind.

Allemaal realiseerden ze zich dat de heel alledaagse momenten vóór de traumatische gebeurtenis de mooiste momenten in hun leven waren. Samen de hond uitlaten, het avondeten, dat soort dingen. Daarom heeft Brown het ook over ‘dankbaarheid beoefenen’. Als we niet bewust dankbaar zijn, wennen we vaak aan wat we al hebben.

In deze coronatijd kunnen we deze alledaagse momenten meer op waarde gaan inschatten en onze dankbaarheid gaan 'oefenen'.


1

deel deze tip

Tip 128 - Ga de confrontatie met jezelf aan

In deze tijd waar weinig afleiding is kun je jezelf tegenkomen. Je kunt niet meer vluchten voor dat wat je niet wilt voelen. Dat wat je weg wilt drukken. Dat kan oude pijn zijn maar ook je huidige situatie.

De kunst is om dit te zien als een uitdaging. Pijn, verdriet of niet blij zijn met je huidige situatie gaat niet weg door te vluchten of het weg te duwen. Het gaat in je lichaam vast zitten en zal je sowieso belemmeren in je leven.

Deze tijd is juist de kans om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Alles wat je niet verwerkt hebt te gaan verwerken of nieuwe keuzes te gaan maken.

Zoek hierbij hulp van iemand die samen met jou dit traject aan kan gaan, iemand die met je" meewandelt'' en je wijst op dat wat er echt aan de hand is. Soms is dat totaal iets anders dan je op dit moment denkt.

Doe er iets mee zodat je lichter en blijer wordt..zie deze fase als een kadootje voor jezelf, een periode waarin je kunt groeien!!


1

deel deze tip

Tip 129 - Alles is een keuze

Corona, we worden er mee overspoeld. In veel situaties hebben we er mee te maken. Het heeft invloed op allerlei gebieden. Ga je met de pakken neerzitten of maak je er wat van? Alles is een keuze. Als je dierbaren bent verloren door Corona, dan heb je een zware tijd en wens ik je heel veel sterkte.

Daarnaast merk ik dat er naast alle ellende die het heeft opgeleverd, het ook positieve dingen teweeg kan brengen. wees creatief in wat je allemaal nog wel kunt doen. Benut de situatie om andere wegen te bewandelen en zie wat je zelf kunt bedenken. Leer waarderen wat je aan je huis en veilige omgeving hebt. ga videobellen ipv gewoon bellen. Zo ben je toch nog meer in contact met andere mensen.
Overzie je het niet meer: wees welkom en dan gaan we naar de mogelijkheden kijken. Succes!


1

deel deze tip

Tip 130 - Positief dagboek


De onzekerheid van Corona, het thuiswerken, ed brengt veel met zich mee. Steeds meer wordt duidelijk dat dit veel spanningen en vermoedheid met zich mee brengt. Dat er een negatieve tendens ontstaat.

Om je te helpen grip te krijgen op de spanningen, vermoeidheid en negatieve gevoelens raad ik aan om elke dag even kort op te schrijven wat leuk was, gezellig, en vooral positief. Dit kunnen grote en kleine dingen zijn. Het verlegt je focus van wat niet werkt en negatief is naar wat wel fijn is. Hoe klein ook.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 131 - Corona Pandemie en vakantie

Het is aan jezelf hoe je hier mee omgaat en of je echt wel weg wilt naar het buitenland of gewoon in Nederland naar een vakantieadres gaat.

Vraag jezelf af of het je energie gaat geven of juist gaat kosten.
Wat vind je belangrijk tijdens je vakantie…

Wat is het grootste gemis en kan je dat op een andere manier invullen misschien.
Blijf vooral het ‘leven’ beleven!


1

deel deze tip

Tip 132 - Tracht vooral in het ‘nu’ te leven

Waak ervoor dat je je niet gek laat maken door wie dan ook. Soms lijkt het erop dat er heel veel angst wordt gezaaid voor iets wat nog niet is.

Gebruik je gezonde verstand, houd je aan de maatregelen, anderhalve meter afstand, gebruik ontsmettingsmiddel indien nodig en wees vooral coulant en respectvol naar elkaar.

Tracht vooral in het ‘nu’ te leven. Geniet en wees je vooral bewust van het moment.


1

deel deze tip

Tip 133 - Je staat niet alleen in je lijden

We leven in een spannende wereld vol onzekerheid. Eén van de onderdelen van zelfcompassie is het besef dat je in jouw lijden niet alleen staat. Er zijn anderen die jouw angst zullen herkennen, die jouw somberheid of depressie meevoelen vanuit ervaring. Anderen die zich net zo eenzaam voelen. Het is goed om dat te beseffen: je staat niet alleen hierin, het is ook zeker niet vreemd! Het is goed om lotgenoten te zoeken en te proberen woorden te geven aan wat er van binnen in je leeft. Ook een therapeut zal je daar graag in willen steunen. Je bent welkom met alles waar je tegenaan loopt!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 134 - zelfcompassie: wees vriendelijk voor jezelf

In deze tijd waarin er zoveel op je afkomt kan het soms lastig zijn om daarin vriendelijk voor jezelf te blijven. Het oordeel over je angst, eenzaamheid, depressie is algauw geveld. De eerste steen gooi je daarin vaak zelf. Wees vriendelijk voor jezelf en vraag jezelf eens af: "wat heb ik nou op moment nodig?"

Janneke

1

deel deze tip

Tip 135 - Verbonden blijven bij thuiswerken in coronatijd

Hoe blijf je verbonden wanneer je thuis werkt in Coronatijd?

Als je vanwege de Corona-maatregelen vooral thuis moet werken, kun je je aardig opgesloten voelen in dat kleine wereldje rondom je computer. Start je werkdag daarom met een visualisatie waarin je een werkplek laat verschijnen waar ook jouw collega’s, cliënten, of anderen met wie je samenwerkt, aanwezig zijn.

Stel je dit zo levendig mogelijk voor, zodat je hun aanwezigheid echt gaat voelen. Bedenk hoe jullie in contact zouden zijn, wat er gezegd zou worden, hoe er gekeken, gelachen wordt. Voed jezelf met deze ervaring, sluit de visualisatie af en ga dan aan de slag.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 136 - 2 tips in deze tijd van Covid 19

2 tips in deze tijd van Corona

Iedere dag kun je volop nieuw lezen en horen over het virus Covid 19 en alle gevolgen. Slecht nieuws sells. Prima, maar bij teveel slecht nieuws raak je uit balans. Ons brein is niet toegerust om de confrontatie met heel veel ellende aan te gaan. Daarbij levert jouw eigen situatie wellicht ook de nodige portie stress op. Wat kun je doen om die balans vast te houden of terug te krijgen?

1. Positieve emoties
Negeer je gevoelens van angst en stress niet. Stel er eenvoudig positieve emoties tegenover. Als je elke dag stilstaat bij wat mooi en goed is in jouw leven, ontwikkel je vaardigheden om 'vanzelf' het positieve te zien. En daar word je gelukkiger van.

2. Verspil je energie niet
Je kunt je druk maken om corona, de wereldeconomie, de file en irritante mensen in de supermarkt. Maar verandert dat iets? Heb jij er invloed op? Helaas niet. Ondertussen ga je je wel steeds machtelozer of bozer voelen. Laat dat los en verspil je energie daar niet aan. Kies bewust welke zaken jouw energie en emoties waard zijn. Vraag je steeds af: kan ik hier iets aan doen? Zo ja, bedenk dan welke stap je kunt zetten. Is het antwoord 'nee'? Richt je aandacht dan op iets anders.


Henk

1

deel deze tip

Tip 137 - Veilig iemand aanraken voor immuunsysteem

Je immuunsysteem krijgt een boost en een update wanneer je iemand zo nu en dan eens aanraakt, dit kan ook op een veilige manier.

Simone

1

deel deze tip

Tip 138 - Ben jij ziek of is de maatschappij ziek?

Ik krijg steeds meer clienten op gesprek die moeilijk functioneren of vastlopen op werk, in relatie, gezinsleven, etc, en waarbij niet direct een grote oorzaak aan te wijzen is. Ze zijn heel langzaam aan overspannen, overprikkeld en onthecht geraakt, of misschien zelfs nooit ontspannen of gehecht geweest. Dat duurt al langer dan dat corona er is, maar corona heeft dit zeker verergerd.
Het allereerste dat belangrijk is om te beseffen is dat we tegenwoordig in een zeer ziekmakende maatschappij leven. Het is niet raar als je vastloopt. De filosoof Krishnamurti zei hierover:
'It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.'
Met dit uitgangspunt ga je heel anders een therapietraject in, meer holistisch, minder vanuit schuld en 'fout'.


1

deel deze tip

Tip 139 - Neurofeedback

Neurofeedback (=hersentraining) is een zeer succesvolle methode om op een gemakkelijke manier meer rust in je lijf en hoofd en minder angst te ervaren. En een goede methode om burnout snel op te lossen. Ook ervaren mensen een betere slaap en concentratie. Juist in deze spannende en stressvolle tijd een aanrader!


1

deel deze tip

Tip 140 - Stress is een slechte raadgever

hoe je het ook wend of keert de situatie rondom het coronavirus raakt ons allemaal. De een is bang, de ander is boos en weer een ander voelt zich machteloos of verdrietig. Hoe dan ook het veroorzaakt stress en wanneer je stress hebt dan werkt je brein niet naar als normaal. op het moment dat jij in vluchten, vechten of bevriezen raakt sluit het denkbrein af. het enige van belang is overleven. Daardoor kunnen mensen niet meer helder nadenken, gaan we als kip zonder kop wc papier inslaan. Zolang je stress hebt kom je niet meer voldoende bij zelf helder denken en in mogelijkheden denken. dus zorg voor ontspanning, doorbreek de stress. wanneer dit niet zelfstandig lukt roep dan hulp in.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 141 - Blijf helder nadenken

blijf helder nadenken!

onderzoek en lees zelf artikelen, goed onderbouwde informatie, wetenschappelijke artikelen. Hierdoor zal de angst afnemen. Er komt dagelijks veel info op je af via de media, maar ga zelf de cijfers en feiten na, dan kan jij een eigen mening vormen. zo heb je grip op je denkwereld.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 142 - Maak ruimte

Probeer vandaag eens alles wat zich bij je aandient aan gevoelens te verwelkomen. Maak ruimte, erken en haal adem. Wanneer je zonder oordeel kan zien wat er bij je aanwezig is, zonder er (gelijk) iets mee te hoeven, dan ontstaat er ruimte. Ruimte om te zijn. Met alles wat je voelt. Van daaruit kan je kijken wat je nodig hebt, wat gezond is voor jou en de ander en hoe je daar zorg voor kan dragen.

Marleen

1

deel deze tip

Tip 143 - Omarm allebei jezelf

Mis je in de huidige Corona-tijd het geven van een knuffel aan iemand en de verbinding die dat geeft, probeer dan het volgende eens uit: wanneer je de ander ziet (op scherm of in real life) en er een moment is dat jullie elkaar een knuffel zouden willen geven, omarm dan allebei jezelf. Sla je eigen armen om je heen en kijk elkaar in de ogen. Dit activeert het hormoon Oxytocine in je brein en maakt dat je je meer verbonden voelt. Door hier de tijd voor te nemen draag je zorg voor een belangrijke basisbehoefte die in huidige tijd in het gedrang kan komen, helemaal als je alleen bent. Dan kan je huidhonger ervaren. Het is heel normaal om aangeraakt te willen worden en daar behoefte aan te hebben. Door jezelf bijvoorbeeld te masseren draag je hier zorg voor.

Marleen

1

deel deze tip

Tip 144 - Lees er niet te veel over

Toen ik Corona had, merkte ik dat ik helemaal geen grip had op de manier waarop de ziekte zich zou ontwikkelen.

Rust nemen, wat extra vitamines, dat was het enige wat ik kon doen. Ik wilde echter meer controle en ging van alles lezen over wat Corona in je lichaam kan doen, en wat er mogelijk gaande zou zijn. Daar ging ik me niet beter van voelen maar juist ongeruster!

Natuurlijk is het verstandig om goed op te letten en zo goed mogelijk te voorkomen dat je besmet raakt. Maar als je het eenmaal hebt, wat ons allemaal kan gebeuren, kun je het alleen maar uitzitten.

Hoeveel medische kennis je ook verwerft, hoeveel verhalen je ook creëert over Corona, je zult toch gewoon moeten dealen met jouw individuele ziekteverloop.


1

deel deze tip

Tip 145 - Pak wat er WEL is

Pak wat er WEL is 🌿


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 146 - Corona als een kans

Probeer Corona te zien als een kans...
Een kans om er op een creatieve manier te zijn voor elkaar.
Een kans op meer tijd voor jezelf,
zonder je schuldig of egoïstisch te moeten voelen.
Een kans op stil staan bij de dagelijkse vanzelfsprekendheden,
die uiteindelijk toch niet zo vanzelfsprekend lijken te zijn.
Een kans op inzien wat echt belangrijk voor je is.
Een kans om te genieten van de kleine gelukskes.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 147 - Focus op positieve dingen

Wat zijn jouw 'kleine gelukskes'?

Maak er een collega van,
zodat je er BEWUSTER naar kijkt
wanneer je mooie herinneringen ophaalt en wanneer je in zo'n geluksmomentje zit!
Nu is het meer dan ooit belangrijk om te proberen focussen op de positieve dingen!

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 148 - Hoe om te gaan met de onzekerheid over corona

Door Corona is er onzekerheid over welke maatregelen er komen en zijn en over de toekomst. Onzekerheid werkt stressverhogend.
Hoe kun je daar mee omgaan?
- neem controle over zaken waar je wel invloed op hebt en accepteer dat sommige zaken buiten je eigen invloedssfeer liggen. Dat kan ook met simpele zaken zoals bijv een dagplanning maken of een maaltijd
- doe iets creatiefs met je onzekerheid over Corona
- bedenk of er misschien dingen zijn in je leven die je zou willen veranderen en waar je nu tijd voor hebt
- accepteer dat het leven niet altijd maakbaar is

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 149 - Zo voorkom je twee kampen

voel jij je machteloos?
denk zelf na, onderzoek wat waar is voor jou en verbind je met anderen om je heen of zij nu voor of tegen de maatregelen zijn, ga het gesprek aan. zo voorkom je twee kampen. We dienen samen één doel, uit deze situatie komen, zo snel mogelijk.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 150 - De Podcast Psycholoog

Podcast:
De Podcast Psycholoog
In deze podcast komen verschillende thema's aan bod: omgaan met stress, eenzaamheid, een negatief zelfbeeld, somberheid en troost.
Goed te gebruiken in tijden van Corona!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 151 - Podcast ZIJN enzo

Podcast
ZIJN enzo
In deze Podcast komen verschillende deskundigen aan het woord, die tips geven hoe om te gaan in tijden van Corona
Zoals: ontspannen, veerkracht, loopmeditatie en veel meer inspirerende verhalen.


1

deel deze tip

Tip 152 - Ommetje-app

Deze Corona-periode vergt veel van ons uithoudingsvermogen. Al die beperkingen, (geld)zorgen, onzekerheid. De dagen worden korter en de feestdagen komen eraan. Hoe gaat het er allemaal uitzien? Aanleidingen genoeg om in een dip weg te zakken, maar dat is niet wat we willen!

Laat je niet verslaan, maar kom overeind: letterlijk! Elke dag een uur wandelen doet wonderen met je lichaam en je geest.

Met de Ommetje-app kun je een groepje vormen met anderen, om elkaar te stimuleren je dagelijkse wandeling te maken en een beetje competitie erin te brengen. Download hem vandaag nog!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 153 - 2 tips voor jongeren in coronatijd

1. Mijn eerste tip voor deze ‘coronatijd’ is: zorg voor een goede structuur van je dag! Dat lijkt een open deur, maar als veel vaste dingen wegvallen en die lege gaten blijven leeg, dan gebeurt er ook iets bij jou van binnen. Een neerwaartse spiraal ligt op de loer! Begin je dag op een vaste tijd. Ga dan eest iets actiefs doen. Sporten, hardlopen of een wandeling maken. Ga zoveel mogelijk op een vast tijdstip naar bed. En zorg elke dag voor iets waar je vrolijk van wordt!

2. Mijn tweede tip is een goeie website met heel veel goede adviezen: www.steunpuntcoronazorgen.nl Ook een goeie site met tips waar je anderen mee kan helpen!

Henk

1

deel deze tip

Tip 154 - Boek: Natriltijd van Riet Fiddelaers

Natriltijd is geschreven voor iedereen die geconfronteerd wordt met stormen in het leven, voor mensen die moeten buigen voor het lot waar ze niet om gevraagd hebben. Daarnaast is het een houvast voor professionals in de gezondheidszorg, hulpverlening, het bedrijfsleven en onderwijs. En voor professionals die zelf door zware stormen getroffen werden, zoals de zorgverleners tijdens de coronacrisis.


1

deel deze tip

Tip 155 - Corona?? Wat kan nog wel?

Het is een lastige tijd die we nu doormaken met zijn allen.
Verschillende gevoelens die kunnen gaan spelen, als stress, somberheid neerslachtig voelen, eenzaamheid gewoon het gemis van het "normale leven".

Het is fijn om dan te kunnen focussen op het geen waar jij zelf als persoon invloed op kan hebben. De dingen te doen die nog wel mogelijk zijn, denkend aan:
-Wandelen
-Fietsen
-Een boek lezen.
-Bellen/mailen.
-Sporten, rek oefeningen, of fitness wat je thuis kunt uitvoeren, of dansen voor de t.v. bijvoorbeeld.
-Mediteer, tijd voor jezelf maken en even ontspannen.
-Routine, zorgt voor houvast. wassen, schoon maken, ontspanning, lopen enz.
-Kijk vooruit, wat zou je in de toekomst willen doen of veranderen, schrijf dit op of werk dit uit.
-Spelletjes spelen, muziek luisteren, lachen.

Er zijn gelukkig nog een hoop opties die we wel kunnen doen, maar mocht het zo zijn dat het je niet lukt of je komt er niet uit en blijft tegen ongewenste emoties aanlopen. Dan kan je altijd contact opnemen, en online therapie volgen.

Blijf in jezelf geloven!!

floor

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 156 - Versterk je immuunsysteem

Versterk je immuunsysteem: zorg voor gezonde voeding, beweeg regelmatig (binnen en buiten) en slaap voldoende.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 157 - Houd je contacten levend

Verbindingen.
Houd je contacten levend, ook al is dat in corona-tijd een stuk lastiger.
Bel, sms, app, mail, Skype, FaceTime en laat je dierbaren weten dat ze ertoe doen!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 158 - Volmaakte gezondheid, is je normale staat van zijn.

In de media worden vooral beelden getoond van ziekte, lijden, chaos en pijn. In plaats van daarop de aandacht te richten en in de stress/angst te gaan kunnen we beter gebruik maken van ons ware potentieel. In onze eigen goddelijke, ware zelf, zit onze volmaakte gezondheid, alles zit in ons opgeslagen. Volmaakte gezondheid, is dus eigenlijk je normale staat van zijn. Maak hier gebruik van in je affirmaties en richt daar je energie op.
Mooie affirmatie om te gebruiken:
IK BEN vol levenskracht, gezond en vitaal op elk gebied
van mijn lichaam, mind, emoties, spirit en leven.
Mijn lichaam is de uitdrukking van mijn ware zelf
die volmaakte gezondheid uitdrukt.


1

deel deze tip

Tip 159 - Waar voed jij je mee?

Met alle onrust die gaande is rondom Covid-19/corona, verval je makkelijk in je zorgen maken of piekeren.
Wees je bewust van waar jij jezelf mee voedt. Wat lees je, waar heb je het met anderen over, waar kijk jij naar? Zorg ervoor dat je je voedt met die dingen waar jij je goed bij voelt en laat de dingen die angst aanwakkeren zoveel mogelijk links liggen.


1

deel deze tip

Tip 160 - Aandacht in het hier-en-nu

Als we ons zorgen maken of piekeren, zijn we bezig met wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.
Probeer je aandacht bewust naar het hier-en-nu te brengen. Naar hoe het met je gaat op dit moment en waar je op dit moment mee bezig bent. Betrek al je zintuigen erbij: wat zie je, wat hoor je, wat ruik je, wat proef je, wat voel/ervaar je aan sensaties... Door dit te doen, ga je uit je hoofd en voel je je rustiger.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 161 - Lief zijn voor de angst

Zelfcompassie, lief zijn voor de angst.

Als angst je overspoelt, kan je dan een hand op je hart leggen en telkens het woord angst herhalen.
Niet stappen in het verhaal rond de angst, maar blijvend bij het woord.
Angst, angst, angst.....

Als er iets veranderd noem je het woord wat daarbij hoort. Bv. je voelt je adem. Adem, adem, adem.

Neem waar wat er in je gebeurd en zie hoe angst van vorm kan veranderen.
Wat is er als er geen angst is?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 162 - Blijf bewegen ondanks corona

Deze tijd van corona, de eenzaamheid, de angst en het gevoel van opgesloten zitten of de drukte om in je gezin alle ballen omhoog te moeten houden brengt voor veel mensen negatieve stress met zich mee.
Om negetieve stress te ontladen zou sporten heel gezond zijn. Nu gaan veel sporten niet door maar je kunt nog wel in je huiskamer en in de omgeving blijven bewegen. Geef jezelf een sport challenge. Stel jezelf bijvoorbeeld ten doel om elke dag 5 km te wandelen. Of elke dag 15 minuten buikspier oefeningen te doen. Maak een kalendertje waarop je jouw prestaties bijhoud. Vraag een vriend of vriendin om mee te doen of om jou aan te moedigen. Stel voor jezelf een beloning in het vooruitzicht: elke 2 weken dat het lukt mag ik een paar lekkere bonbons eten of een tijdschrift halen of....vul maar in. Door zo gericht aan de slag te gaan blijf je in beweging. gezond voor je lijf en voor je geest. Succes!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 163 - Luister muziek

In deze tijd heb je het nodig dat jij je hoofd vult met positieve dingen. Ik gaf al eerder de sport challenge aan. Dit kan je combineren met de volgende tip: luister muziek. Niet alleen de muziek die je vaak luistert maar luister ook eens geconcentreerd naar een totaal ander genre. Probeer de muziek als het ware te proeven. Herhaal het stuk of het nummer ook nog eens. Het richt je geest op iets anders en muziek spreekt het creatieve deel van je brein aan wat veel een positief effect heeft op stress vermindering. Geniet lekker van dat momentje!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 164 - De onvrede gaat als eerste naar de partner

Het is door de corona een lastige tijd om je relatie goed te houden. Je zit op elkaars lip en er is weinig ruimte voor eigen dingen. Soms gaan mensen daardoor twijfelen over hun relatie, er zijn meer ruzies en irritaties.
Het helpt je om te realiseren dat mensen meestal als eerste hun onvrede op hun partner gaan afreageren, dit weten kan relativerend werken. Soms is het dan handiger om er gewoon niet op in te gaan.

Daarnaast is het wel zinvol om met elkaar om de tafel te gaan zitten en afspraken te maken, zodat er een verdeling gemaakt kan worden in taken en eigen tijd.

Dan krijg je allebei weer wat lucht in deze lastige tijd!


1

deel deze tip

Tip 165 - Beperk het corona-nieuws

Bekijk hooguit één keer per dag het nieuws rondom corona. Je hebt er toch geen invloed op en het geeft een gevoel van schijncontrole om het nieuws van moment tot moment te volgen. Focus in plaats daarvan liever op de dingen/mensen waar je wél invloed op hebt.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 166 - Minder stress in Corona-tijd

1. Stop of minder een tijdje met koffie. Cafeïne in de koffie stimuleert de aanmaak van epinefrine. Dit stofje doet o.a. de bloeddruk stijgen. Koffie zorgt bij stressmomenten voor extra aanmaak van cortisol (een stresshormoon) en dat zorgt ervoor dat het herstel van je lichaam na een stress moment langer duurt. Dus drink je meer dan 3 koppen koffie op een dag, dan kun je het stress-niveau al naar beneden brengen door te minderen.

2. Je bent je gedachten niet, je hebt gedachten. Laatst had ik met een cliënt een afrondingsgesprek. Dan kijk ik ook altijd naar de vraag: wat heeft je het meest opgeleverd in de begeleiding? Haar antwoord was, dat zij was gaan inzien dat zij haar gedachten niet was (en wat ze allemaal dacht) maar dat ze gedachten heeft. Wat kan het stormen in je hoofd en hoe stressvol kan dat zijn! Wat geeft het dan een ontspanning als je jouw gedachten voorbij kan laten drijven als een wolk aan een blauwe hemel. Je hebt ze en hoeft er niet altijd iets mee!

Henk

1

deel deze tip

Tip 167 - Neem regelmatig een koude douche

Voor wie zich gestrest voelt en de sauna mist: Neem regelmatig een koude douche. Door de rillingen komen stresshormonen vrij. Het kan goed zijn, dat er ook emoties loskomen. Als je ze vrij laat, komt er weer ontspanning.


1

deel deze tip

Tip 168 - Dansen in de woonkamer

Reserveer regelmatig de woonkamer een half uurtje voor jezelf en zet muziek aan, die bij je stemming hoort. Dans dan alles (angst, verdriet, frustratie..) er lekker uit. Dit heeft twee effecten: 1. spanning zet zich niet vast in je lichaam (wat ook op den duur voor behoorlijke stressklachten kan zorgen) en 2. Zo raak je ook nog eens die overtollige Corona-kilo's kwijt.


1

deel deze tip

Tip 169 - Zoek elkaar op

Veel mensen voelen zich eenzaam tijdens de maatregelen. Zorg dat je ondanks de beperkingen toch nog in contact staat met anderen, natuurlijk wil je voor jouw eigen gezondheid zorgen en van die van de ander, maar van eenzaamheid kan je ook flink ziek worden, dus zoek elkaar op. Er zijn verschillende forums en netwerken van lotgenoten, er is er vast ook een in jouw buurt. Blijf niet alleen maar onderneem actie om gelijkgestemden te zoeken. wellicht ontstaan er vriendschappen voor het leven! kijk eens op internet wat er in jouw omgeving aan organisaties zijn. Zo kom je de maatregelen door. En zoek hulp als het je allemaal teveel wordt

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 170 - Meer veerkracht in Coronatijd


Er komt licht aan het einde van de tunnel. Het belooft een mooie zomer te worden. Maar je weet wat ze zeggen over de laatste loodjes: die zijn het zwaarst! Hoe zorg je er nu voor dat je die toch kunt tillen de komende maanden?

1. Het eerste had je zelf ook wel kunnen bedenken, maar o zo lastig soms om in de praktijk te brengen: zorg voor een goede balans in je energie. Wat kost mij veel energie? Waar krijg ik energie van? Zeker met iedereen thuis is het goed om iets voor jezelf te doen waar van je van oplaadt. Zelf mediteer ik regelmatig met een meditatie-app. En Yoga-Nidra helpt mij ook om te ontspannen. Heerlijk!

2. Er zijn mensen die een soort natuurlijk positief beeld hebben van zichzelf. Maar ik merk dat er nog veel meer mensen zijn die daar juist mee worstelen. Ik merk ook dat veel mensen in deze Corontijd in een negatieve spiraal zitten. Je zelfbeeld kan dan maar zo kelderen. Bouw meer veerkracht op door een positief zelfbeeld. Zet je kwaliteiten eens op een rijtje. Vraag iemand die dichtbij je staat eens wat jouw kwaliteiten zijn. Wat wil jij graag horen? Van welke woorden krijg jij meer zelfvertrouwen? Begin je dag door voor de spiegel te gaan staan en zeg díe woorden tegen jezelf.

Henk

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 171 - Zingen

Wat duurt het lang, voordat we ons vrij kunnen bewegen en de vrees voor Corona op de achtergrond mag raken!
Doordat onze sociale contacten al zo lang op een laag pitje zijn komen te staan, kan dat ook invloed hebben op je zelfexpressie door middel van je stem: praten, roepen, lachen, zingen. Het horen van je eigen stem, van binnenuit, heeft een stressverlagende functie en versterkt je gevoel van identiteit. Daarom is het goed om manieren te vinden om toch meer met je stem bezig te zijn. Eén van de mogelijkheden is om mee te doen met een livestream zangworkshop, bijvoorbeeld via www.ZingalsvanZelf.nl . Behalve liedjes zingen krijg je daar ook veel ontspannings- en meditatie-oefeningen. De interactieve pep-talk van Bert van de Wetering op de zaterdagmorgen helpt je om positief de dag in te gaan. Een aanrader!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 172 - Met zelfhypnose op reis

Zoveel zin om erop uit te gaan tijdens de lockdown? Behoefte aan het ontmoeten van vrienden en familie, reizen of uitgaan?

Met zelfhypnose kun je jezelf dit allemaal laten beleven, zonder dat je fysiek de deur uit hoeft.

En beter nog: je kunt niet alleen op reis gaan, maar het wordt de reis van je dromen. Je ontmoet precies de mensen die jij graag wilt zien en beleeft de uitstapjes zoals je voor jou het allerfijnst zijn.

Een goede hypnotherapeut leert jou in enkele losse sessies hoe je dat kunt doen.



1

deel deze tip

Tip 173 - Je fitheid gewoon op peil houden

Zit je in quarantaine? Gelukkig kun je je fitheid gewoon op peil houden.

Fysiek kun je weliswaar de deur niet uit, maar jouw geest kan overal gaan waar jij maar kunt bedenken. Letterlijk!

Een hypnotherapeut kan je helpen imaginaties te beleven van wat jij maar wilt. Een imaginatie is een beleving van een situatie, waar je helemaal in op kunt gaan. Bijvoorbeeld van je krachttraining, je hardlooprondje of je fysiotherapeutische training.

Er zijn weinig therapeuten die via videobellen hypnotherapie toepassen, maar ze zijn er wel. Ze kunnen je op afstand begeleiden bij het ervaren van elke situatie of activiteit die je wilt.

Wist je dat je zo bijvoorbeeld effectief je conditie en spierkracht kunt trainen terwijl je op je bed ligt? Dit wordt onder meer ingezet voor revalidatie. Op deze manier sta je met 3-0 voor op iemand die pas gaat trainen als hij weer naar buiten kan.


1

deel deze tip

Tip 174 - Kom in beweging

De coronacrisis duurt al meer dan een jaar en het kan je angstig, verdrietig, boos of eenzaam maken. Kom in beweging, ga naar buiten en concentreer je op de plantjes, de vogels en groet de mensen die voorbij komen. Hierdoor word je even uit je dagelijkse beslommeringen gehaald en wanneer je merkt dat het je goed doet blijf je in beweging.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 175 - Acceptatie

Accepteren betekent niet dat je in de situatie berust en gelaten ondergaat wat er gebeurt of is gebeurt. Het betekent wel dat je stopt met je te verzetten ten onvermijdelijke situaties in het verleden, hier en nu.
Het is wat het is, niet wat je zou willen dat het is.

Als je accepteert wie je bent en of wat je is overkomen, krijg je de ruimte om te veranderen. Kijk met vriendelijke ogen zodat je je veilig kunt voelen. Wees eerlijk over wat je wel en niet lukt en vergeef je zelf en anderen voor wat niet gelukt is. Wees nieuwsgierig om erachter te komen hoe het ook anders kan en aan welke capaciteiten jij zou willen werken om te groeien en te genieten wat je inzichten zijn. Misschien zijn er gebieden waar je zelfdiscipline en volharding nodig hebt en de moed om dat te durven zien. Je kunt leren accepteren door te beseffen dat je alles hebt gedaan wat binnen jou mogelijkheden ligt.
Acceptatie is niet waar het eindigt maar je Start punt om te transformeren. Het is een actieve manier van kijken naar de situatie in tegenstelling tot onverschilligheid, wat een passieve instelling is.

Acceptatie zorgt voor Rust en Zelfvertrouwen.

Bien

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 176 - Corona, angst , stress

Herken je je stress en angst punten, dan kan je deze ook verwelkomen en met een milde aandacht en nieuwsgierigheid. Waar herken je deze van, hoe is dit voor je. Wat wil je ermee. Hoe zou je ermee om willen gaan, wat is je wens hierin.
Hoe stel je dit voor.


1

deel deze tip

Tip 177 - Focus op waar je wél invloed op hebt.

Focus op waar je wél invloed op hebt. Je hebt immers geen controle over wat er gebeurt in de toekomst. Ook heb je geen controle over het corona-virus zelf of de maatregelen die de regering neemt.
En je hebt geen controle over jouw angst- of onrustgevoelens.
Waar je wel controle over hebt is wat je nu gaat doen, en dat is belangrijk! Zowel voor jezelf als voor jouw omgeving.
Je hebt controle over hoe je je gedraagt, en dit heeft effect op zowel jezelf als op jouw omgeving.

Leontine

1

deel deze tip

Tip 178 - Je zorgen loslaten

Of je bang bent voor het virus, of wat de maatregelen voor impact hebben op jouw leven, dat maakt niet uit. Feit is dat het niemand koud laat wat er gebeurt. zorg ervoor dat je voldoende rust en ontspanning neemt en alle info wat relativeert. Je zorgen maken over zaken die (nog) niet aan de orde zijn dient niemand. het enige effect ervan is dat jij ervan leegloopt. Zet je zorgen op papier of spreek ze uit, dat verlicht al een heel stuk. Loop je helemaal vast en heb je last van nare beelden, zoek dan een EMDR therapeut.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 179 - Vijf tips om mentaal om te gaan met de coronamaatregelen

Vijf tips om mentaal om te gaan met de strengere coronamaatregelen:

1 Beweeg!
Bewegen heeft dus een positief effect op je stemming, je creativiteit en je motivatie.

2 Focus op wat wel kan!
Er zijn heel veel dingen die nu niet kunnen of mogen maar daar heb je geen invloed op. Blijf er dus niet over malen of je verzetten. Er zijn veel dingen kunnen nog wél kunnen dus leg je focus vooral daarop.

3 Bedenk dat ook deze periode eindig is
Het is duidelijk dat deze coronaperiode eindig is. Vertrouw daarop!

4 Zoek alternatieven voor je sociaal contacten
In de lockdown is het gebrek aan sociaal contacten het grootste probleem. Wat zijn dan de alternatieven? Wandelen op afstand met anderen, en natuurlijk ook bellen, appen, zoomen. En je kunt ook thuis nog met anderen afspreken.

5 Kijk om naar anderen
Tot slot is het goed om in deze tijd ook naar anderen om te kijken. Naar mensen voor wie deze periode extra zwaar is. Stuur bijvoorbeeld een kaartje naar iemand die er alleen voor staat. Dat vergroot het gevoel van saamhorigheid.



1

deel deze tip

Tip 180 - Laat je emoties er zijn

In deze verwarrende tijd van een pandedemie die over de wereld gaat is het soms moeilijk om je eigen achtbaan aan emoties nog te volgen. Boosheid om de regels die worden opgelegd of juist niet worden nageleefd. Verdriet om verliezen die jij lijdt of die je anderen ziet lijden. Angst om het niet goed te doen of een verkeerde keus te maken qua vaccinatie. Jaloezie, walging... er kan van alles voorbij komen. Druk het niet weg maar laat het er 'zijn'. Doorvoel wat je voelt om het daarná los te kunnen laten.

Janneke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 181 - Luisteroefening

Luisteroefening om je immuunsysteem te versterken in Corona tijd, voor Coronapatiënten en zorgverleners.
Ga naar de website van de NBVH en klik op de gratis luisteroefeningen.


1

deel deze tip

Tip 182 - Focus op wat er wel is

Focus op alles wat er wel is, ondanks Corona.
De quality time met degenen waarmee je samen leeft. De rust en tijd om aandacht te besteden aan wat echt essentieel is in je leven. Maak en lijstje met alles wat er WEL is om van te genieten


1

deel deze tip

Tip 183 - Hoe ga je om met de versoepelingen na de lockdown?

Het is logisch dat je na de lockdown wat overprikkeld kunt raken; geef jezelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en probeer niet negatief over jezelf te oordelen. Het helpt als je je hierbij richt op het hier-en-nu, gebruik evt een mindfulnessoefening om jezelf hierin te ondersteunen. Door iedere keer het ongemak wel aan te gaan bouw je vertrouwen op dat je dit kunt ervaren en daarbij toch kunt doen wat je graag wilt/wat belangrijk voor je is. Wees hierbij ook niet bang om je grenzen aan te geven; als het echt niet goed voor je voelt om bijvoorbeeld in grote gezelschappen te zijn bouw dit dan langzaam op. Zorg er tot slot voor dat je voldoende ontspanning voor jezelf creëert, zeker na afloop van een activiteit die best spannend voor je was.

Leontine

1

deel deze tip

Tip 184 - Van weerstand naar acceptatie

Van weerstand naar acceptatie
In ons leven hebben we verschillende momenten, zoals b.v. Corona, waar we bij ons zelf weerstand tegen komen.
Het proces van weerstand naar acceptatie kent 5 fases.
1. het leven is niet altijd leuk
2. stop met vechten
3. laat die gevoelens er zijn
4. omarm het
5. verder op basis wat je belangrijk vindt.
Het is niet perfect, maar je kunt verder!


1

deel deze tip

Tip 185 - dagboek

het is een lastige tijd! Als je élke dag voor het slapen gaan, 3 dingen opschrijft wat er die dag voor leuks is gebeurd of waar je blij of trots op was, dan ga je tevreden slapen.
Op dagen dat het wat minder gaat kan je het boekje teruglezen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 186 - Wat als je eigen standpunten je belemmeren om bij te zijn?

Ja, we leven in de intense en rare periode.
Of we het er nu mee eens zijn of niet, we hebben er weinig vat op.
Daar kunnen we ons heel erg druk over maken. We kunnen veel belang hechten aan ons standpunt en uitspraken die we in de afgelopen tijd hebben gedaan. Soms zijn we daar zelfs zo druk mee en geloven we zo in onze overtuigingen, dat ze ons gaan belemmeren om nog blij te zijn.
Dan is het van groot belang om er bij stil te staan of de overtuigingen die je gaande weg hebt gevormd nog steeds bij je passen.
het lijkt mij ook van belang om ná te gaan of het jouw overtuigingen zijn, of dat het die van anderen zijn. Sta jij er zelf nog 100% achter? Mooi zo.
Dan sta je dermate in je eigen kracht dat je deze periode sterker uitkomt.

Weet je dat niet zo zeker? Helemaal niet erg.
Weet dat je iedere dag de keus hebt om van gedachten te veranderen.
Misschien een idee om een afweging te maken.
Wat is voor jou nu werkelijk prioriteit. Wat is voor jou ten diepste het allerbelangrijkste? Geef niet te snel een antwoord. Zeker niet het meest voor de hand liggende.
Durf bij je zelf naar binnen te gaan en te voelen wat jij er werkelijk van vindt. Niet met je hoofd en allerlei beredeneringen.
Waar zou jij gewoon gelukkig van worden? En dan graag iets wat ook in redelijkheid haalbaar is.

We hebben een bewust en onbewust deel in ons.
Dat waar we ons bewust van zijn is maar 5%.
Het onderbewuste maakt voor 95% deel uit van ons zijn.
Anders zouden we bij iedere handeling moeten nadenken. het meeste doen we automatisch. Zoals ademen, lopen, verteren autorijden, fietsen.

Ons denken komt vooral uit ons Bewuste, wat maar 5% is van het geheel.
via ons voelen zijn we verbonden met ons onderbewuste wat voor 95% deel uitmaakt van ons weten. Probeer je daar eens mee te verbinden.

Kijk eens wat dat je brengt.

Warme groet,

Bien

1

deel deze tip

Tip 187 - Positieve tips

Positieve tips in Coroanatijd:
Blijf bewegen, dans, wandel, ga dingen doen
Omring je met positieve mensen
Maak iedere dag even tijd om ergens aan te denken waar je blij van wordt
Luister naar inspirerende muziek
Relativeer


1

deel deze tip

Tip 188 - Wie ben ik in corona tijd?

Hechting stijlen in crisis.

Mijn nieuwsgierigheid is mij dierbaar en helpt mij vaak door angsten heen. Waar ben ik nou eigenlijk echt bang voor? Mijn nieuwsgierigheid gaat toch wel veelal uit naar mijzelf. Wie ben ik in Corona tijd? Als jij dat ook hebt heb ik hier een interessant onderzoeks-terrein voor je. Namelijk je eigen hechting-stijl. In tijden van crisis reageren we allemaal anders en veel daarvan heeft te maken met onze hechting. Dit patroon komt voort vanuit de vroege hechting met je verzorgers. Ik geef je de vier belangrijkste hechting stijlen en de reacties die je van jezelf mag verwachten in tijden van crisis:
1) Veilig gehecht: Feel and Deal (Je Voelt en Handelt naar beste weten gezien de situatie)
2) Vermijdend gehecht: Deal and not Feel
3) Ambivalent gehecht: Feel and not Deal
4) Gedesorganiseerd: Can't Feel and can't Deal

Ik wens je veel nieuwsgierigheid.


1

deel deze tip

Tip 189 - Iedereen kan het verschil maken

In deze onzekere tijden weten we soms niet direct wat ons te doen staat. Toch staat ons altijd iets te doen. Iedereen kan het verschil maken bijvoorbeeld door te luisteren naar elkaar; elkaar een helpende hand te bieden; elkaars mening te respecteren; goed voor onszelf en elkaar te zorgen. Zo leveren we een bijdrage die er toe doet en het voordeel is dat deze gedragsalternatieven gezond voor je zijn. En dat is nu net zo belangrijk!


1

deel deze tip

Tip 190 - COUNT YOUR BLESSINGS....

Vrijheid.... als ik focus op die term vind ik die in mezelf. De vrijheid om verbinding te maken op veilige afstand, of dichtbij met mijn altijd vrolijke bulldog Happy. Wat ik wil meegeven: COUNT YOUR BLESSINGS.... zie ze, zoek ze op, maak ze, creëer jouw ideale situatie met wat je al hebt, maar niet gebruikt. Muziek, geur, dans, mediteer en uit jezelf. Schrijf of zing, deel en blijf je verbinden: met jezelf en met anderen want die vrijheid hebben we als we ervaren dat een telefoontje, skypen, een appje etc ook al voor oprecht contact een aandacht zorgt.

Marcella

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 191 - Zoek de overeenkomsten bij elkaar op

De corona tijd brengt naast eenzaamheid, angst en onzekerheid ook een tweedeling met zich mee. Mensen ontlenen hun identiteit aan hun opvattingen over de politieke maatregelen betreffende vaccinaties en lockdowns. Tweedeling in de samenleving, maar ook in vriendengroepen en families. En dat terwijl in ons DNA besloten ligt dat we elkaar nodig hebben. We hebben dezelfde primaire behoeftes aan contact en samen zijn. Probeer je blik open te houden en bij geraaktheid (boosheid of verdriet) je blik naar binnen te richten. Wat maakt dat de maatregelen jou zo raken?


1

deel deze tip

Tip 192 - Long Covid, wat is dat?

Long Covid, wat is dat?
Er zijn meerdere informele namen ontstaan voor het syndroom: long-haul covid (langdurige covid), chronisch covidsyndroom (CCS) of post-acute sequelae of SARS-CoV-2 infection (PASC).
We spreken van Long Covid als de klachten na een coronabesmetting langer dan 3 maanden aanhouden.

Symptomen bij Long Covid
1. Extreme vermoeidheid
2. Hersenmist
3. Slaapproblemen
4. Langdurig verlies van reukvermogen
5. Hartkloppingen
6. Extreem veel haaruitval
7. Aanhoudende spierpijn
8. Angst- en paniekstoornissen en stemmingswisselingen

Wat ligt hieraan ten grondslag?
Een ontregeling van het Autonome zenuwstelsel.

Het Autonome Zenuwstelsel is het zenuwstelsel-deel, wat allerlei processen regelt binnen je lichaam, zonder dat je er weet van hebt. Je hartslag en je bloeddruk bijvoorbeeld, maar ook je spijsvertering. Het wordt daarom het ''onwillekeurige zenuwstelsel'' of het ‘vegetatieve zenuwstelsel’ genoemd. Het ''gewone'' zenuwstelsel, waarmee je bijv. kunt lopen en bewegen, wordt het ''willekeurige zenuwstelsel'' genoemd.
Dit autonome zenuwstelsel heeft een ''rem en een gaspedaal''. Dit systeem kan ontsporen ten gevolge van schokervaringen, waardoor er een variëteit aan klachten kan ontstaan zoals hartkloppingen en het rijtje wat hierboven staat, etc.
Wat bij velen aan de hand zal zijn is dat het ''gas -gevende'' deel van het Autonome zenuwstelsel, het zogenaamde sympathische deel flink aan blijft staan (ook wel overprikkeling van het limbische systeem genoemd) waardoor welke vorm van stress dan ook (psychisch, fysiek, chemisch, overprikkeling door licht en geluid) veel bijkomende negatieve reacties veroorzaakt.
Daarnaast is juist het rem-gedeelte van het Autonome zenuwstelsel, de parasympathicus, in bepaalde mate geblokkeerd.
Een belangrijk deel van de parasympathicus (rem) is de Nervus Vagus. De nervus vagus is de 'tiende hersenzenuw'. Het is de belangrijkste parasympathische zenuw van ons autonome zenuwstelsel en de zenuw speelt een belangrijke rol bij ontspannen en herstellen.
Behandeling
Het is behulpzaam om je bij de behandeling erop te richten om het autonome zenuwstelsel te (helpen) stabiliseren.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de Nervus Vagus op een goede manier te activeren, zodat deze zijn werk kan doen. Eén ervan is bijvoorbeeld:

Bewust ademen!
Adem in (is sympathisch) ongeveer 6 – 7 seconden. Adem uit (is parasympathisch) in ongeveer 9 seconden. In ieder geval is de uitademing langer dan de inademing.
Als extra kun je je voorstellen dat je in- en uitademt door je hart. En dat de energie in liefde naar al je cellen gaat.

Doe dit dagelijks een of twee keer per dag voor een aantal minuten.


1

deel deze tip

Tip 193 - De Vlinder hug

Long Covid - tip: de Vlinder hug

Ons stresslevel kan o.a. geharmoniseerd worden door de zgn. Vlinder hug.
Je legt je rechterhand op je linker-bovenarm, en linker op de rechter. Vervolgens 'tap' je afwisselend met je ene Vlindervleugeltje en dan met de andere, dus met je hand lichtjes en vriendelijk op je bovenarmen.
Hiermee worden afwisselen beide hersendelen geactiveerd, links, rechts. Zoals bijvoorbeeld bij EMI (Eye Movement Integration) en EMDR.

Het is behulpzaam om terwijl je dit doet, hardop te benoemen waar je op dat moment tegenaan loopt, wat je hindert. Zoals (terwijl je 'tapt'):
"ik merk dat ik op dit moment een mistig hoofd heb. Dat vind ik vervelend. Maar gelukkig zijn er ook momenten op de dag dat de mist weg is, dat ik me weer helder voel".

en dan nog een paar keer in eventueel iets gewijzigde versie, zoals bijv.:
"niet fijn, dat ik niet helder kan nadenken. Maar ik sta er voor open dat mijn lichaam zich weer kan herstellen. En ik begrijp dat die 'mist' een poging is van mijn lichaam om me te beschermen. Maar op dit moment ben ik veilig! En er zijn vele van die momenten of tijden gedurende de dag, als ik er neutraal naar kijk. Dus dank je mijn lichaam. Het is goed zo!"

Eventueel kun je vooraf op een schaal van 0 - 10, waarbij 10 het ergst is en 0 niets aan de hand, je spanning, 'mist', irritatie, etc. gevoelsmatig inschatten. Hetzelfde doe je na de oefening. Hoe is het nu? Is er een verandering? Naar boven, naar beneden?

Als er geen verandering is of het cijfer gaat juist omhoog, dan kan het goed zijn om (professionele) hulp in te schakelen.


1

deel deze tip

Tip 194 - Henk Fransen, Genezend Vermogen

Om meer in helderheid te leven is het goed om Henk Fransen met Genezend Vermogen te volgen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 195 - Podcast tip "Leven zonder stress"

Podcast tip
"Leven zonder stress"
Afrekenen met je innerlijke saboteur.
Een methode om niet meer zo te geloven in al die innerlijke critici die we allemaal in ons hebben.
Zeer de moeite waard om te beluisteren!

Een aanrader dus!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 196 - De pauze in de adem

Ademritme: Ziekte geeft altijd stress en een bepaalde mate van angst en onzekerheid. Er is tijd nodig om te herstellen en daarvoor is rust nodig. En wat dan helpend kan zijn is je ademritme. Je adem is altijd beschikbaar en aanwezig.

Ritmisch bewegen is het kenmerk van alles wat leeft. In de natuur kennen we de wisseling van dag en nacht, van eb en vloed, van zomer en winter. In ons lichaam vinden ook ritmische processen plaats: in en uitademing, spannen en ontspannen bij iedere spierbeweging, systole en diastole van het hart, wakker zijn en slapen.

In het dagelijks leven kennen we de afwisseling van actie en rust van geven en nemen. Overal komen we het principe van ritme en polariteit tegen. Iedere pool heeft de ander nodig en samen vormen ze een geheel.

Door de adem kunnen we onszelf ervaren in ons ritme. Tijdens de inademing nemen we op en ontvangen we. (yin aspect van de adem). In de uitademing geven we, Yang. Dan volgt de adempauze-de nagalm van de uitademing en de opmaat van de inademing. Deze pauze kan als een moment van grote rust en stilte ervaren worden.


1

deel deze tip

Tip 197 - Je hebt reden om liever te zijn voor jezelf!

Corona, oorlog, ... BOVENOP onze eigen individuele zorgen.
De huidige maatschappij vraagt veel van ons; veel van ons hoofdje, veel van onze gedachten en gevoelens, veel van ons lichaam. ...
Het is harder aan het werken dan anders, dus sta er even bij stil dat het ook harder nodig is om lief te zijn voor jezelf!

Sylvia

1

deel deze tip

Tip 198 - Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en besef wat je hebt en wat je nodig hebt

Corona....
Eerst kregen we mogelijk ruzie omdat we door de lockdown dichter op elkaar lip zaten. Nu kunnen we ruzie krijgen omdat de lockdown voorbij is, en dat alles weer open is en weer "mag". Daardoor zijn / worden we wellicht weer bloot gesteld aan nieuwe verleidingen waar je partner / omgeving niet op zit te wachten. Ook daar kan dus onenigheid over ontstaan. Ik praat graag met je of jullie wat deze maatschappelijke omslagen bij jou of jullie teweeg brengt of heeft gebracht en hoe je (in je relatie) er anders mee om zou willen gaan. Communicatie is een van de belangrijkste dingen en dan in de breedste zin van het woord. Communiceer vooral over je behoeftes, verlangens en ook over je angsten, Durf jezelf kwetsbaar op te stellen en besef wat je hebt en wat je nodig hebt. Vervolgens kun je daar naar handelen om je doel te behalen. Ik help je er graag bij.


1

deel deze tip

Tip 199 - Zing een gek liedje

Zing een gek liedje

Om je spanningsniveau in je lichaam wat te laten zakken, en weer in het hier en nu terug te keren, helpt het om te zingen. Zing elke dag een liedje. Maakt niet uit waarover. Bijv. omdat je naar de wc moet, of ergens geen zin in hebt. Of omdat je naar de tandarts moet, of een klusje moet doen waar je geen zin in hebt. Zodra je een emotie voelt...zing erover! Dit ontspant, laat je hartslag zaken en geeft wat meer plezier, lucht en speelsheid, in je dagelijkse leven.
Probeer het eens, je hebt niets te verliezen en zult verstelt staan van het resultaat.


1

deel deze tip

Tip 200 - Praten over elkaars wensen en verwachtingen

Corona, dat was voor velen een moeilijke periode. Nu alles zo'n beetje weer mag en kan, denkt men dat het allemaal weer fijn is. Maar ook dit heeft weer een keerzijde. Mensen pakken hun hobbies weer op, voelen meer vrijheden. Dit kan bv ook weer onzekerheid in een relatie teweeg brengen. Als daar dan niet over gesproken wordt, kan er gevoel van onvrede of wantrouwen ontstaan. Mijn advies is hier goed over te (leren) praten en vooral het hebben over elkaars wensen en verwachtingen van elkaar. Veel sterkte met dit proces.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 201 - Neo Neurotherapie

Neurofeedback (=hersentraining) is een zeer effectieve manier om je zenuwstelsel in balans te brengen, meer energie te krijgen, rust in je hoofd te ervaren en angsten te verminderen. En het fijne is: je hoeft er actief niets voor te doen. Neurofeedbacktraining doen je hersenen op onbewust niveau, net zoals je hart vanzelf slaat, je wondjes genezen of je eten vanzelf wordt verteerd zonder dat je daar actief iets voor hoeft te doen of te denken. Daarom is het zo effectief omdat je aanpakt bij de bron.


1

deel deze tip

Tip 202 - Boekentip

Je hebt het niet, Je doet het
Het nieuwste boek van Edwin Selij, de eigenaar van het grootste Hypnose instituut in Europa, dus hij weet wel iets van hoe men denkt en hoe men echte veranderingen kan bewerkstelligen.
Je hoeft niet met alles ééns te zijn met hem, maar het boek blijft de moeite waard om het te lezen. Grootste take out kan zijn dat je je niet moet identificeren met iets. Veel mensen krijgen een etiket en gaan zich er mee identificeren en gaan er naar leven. En dan beperken ze zichzelf. Als je afstand neemt van iets en beseft dat je zelf dingen doet, kan je stappen ondernemen om het niet te doen en een andere weg in te slaan.
Hij geeft ook een liefdevolle en heel simpele oefening/opdracht mee.


1

deel deze tip

Tip 203 - Stap voor stap vooruit is oke!

Als je niet lekker in je vel zit is het gevaar dat je focust op alles wat volgens jou niet goed gaat.
Daarom hier de uitdaging; bedenk eens bij jezelf waar ben je wel tevreden over? En hoe is dit je zover gelukt? Hoe voelde je en met welke mensen werd je omringd? En wat zou daarvan voor jou een klein mini stapje zijn? Ik zeg met name klein stapje, want je bent snel geneigd iets groters neer te zetten.
Omdat ik veel therapie geef in de natuur vraag ik altijd of degene iets uit de natuur wil pakken (metafoor) wat dit symboliseert voor jou. Dit kun je natuurlijk ook op de foto zetten. Zet deze foto of deze metafoor uit de natuur op een plek waar je dit elke dag ziet en herinner jezelf eraan dat je onderweg bent. Stap voor stap vooruit is oke!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 204 - 5 seconden ademhaling

Voel je je gehaast of gespannen ga dan eens met je ogen dicht de 5 seconden ademhaling doen. 1, 2 in bij 3 even vasthouden en 4 en 5 uit. Als je dit een aantal x doet zul je merken dat je lichaam de spanning gaat loslaten

Chantal

1

deel deze tip

Tip 205 - De invloed van het brein op chronische pijn

Door Corona kunnen chronische klachten ontstaan. Een boekentip over (de invloed van het brein op) chronische pijn is: Alan Gordon: The way out.

Mindblowing vind ik de resultaten van de methode, die hij ontwikkelde om het brein de pijn/klachten af te leren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 206 - Nog last van angst voor Corona?

Heb je nog last van angst voor Corona. Heb je in het ziekenhuis gelegen en was dit een heftig/traumatische ervaring voor je waar je nu nog last van hebt.
Brainspotting kan je hierbij helpen. Kijk gerust eens op mijn site.


1

deel deze tip

Tip 207 - Boek

Boek van Luc Swinnen
"Versterk je nervus vagus"

De auteur laat zien hoe je aan de slag kan gaan met je nervus vagus, de grootse zenuw tussen het brein en de rest van je lichamen, en de relatie met stress, burn-out, trauma en PDS.


1

deel deze tip

Tip 208 - Leestip: "Alles heeft een reden"

In "Alles heeft een reden" staat Mira Kirshenbaum stil bij moeilijke situaties die mensen in hun leven meemaken, en hoe je kunt toestaan hoe een moeilijke situatie jou positief veranderd.

Je zult de Pandamie Corona beleven vanuit jouw eigenheid. Sommigen zijn bezig met gezondheid of economie anderen met vrijheid of de gezinsrelaties. Jij zult van andere lastigheden last hebben dan anderen in jouw omgeving. Dat maakt jullie individuen. Gelukkig overstijgt Kirshenbaum die verschillen zodat wat ze schrijft voor velen invoelbaar is. Dat doet Kirshenbaum zoals altijd met veel gevoeligheid en mildheid.

Anoniem


deel deze tip

Tip 209 - Zoek steun bij belangrijke anderen

Voel jij je betekenisloos omdat je momenteel niet kunt werken?
Groeit de combinatie van de kinderen thuis en thuiswerken je boven het hoofd?
Mis je de gewone sociale contacten in real life?
Loop je met je ziel onder de arm omdat je niet weet hoe te ontspannen?
Ben je bezorgd over de toekomst?

Zoek steun bij belangrijke anderen! Vertel wat je bezig houdt, wat je nu nodig hebt, sta samen stil bij wat wel goed gaat en waar je dankbaar voor bent en durf daarin ook van betekenis te zijn voor die ander.



deel deze tip

Tip 210 - Corona angst

Als je in deze tijd bang bent om bv ziek te worden door corona of een onrust ervaart dan is het belangrijk om die stress weg te halen. Stress haalt je immuunsysteem naar beneden dus krijg je minder weerstand en die is weer nodig om gezond te blijven.
Ga dingen doen die je ontspannen en die je afleiden. Mocht dit niet lukken dan kun je behandelingen overwegen die je negatieve gedachtes/gevoelens weg halen. Dit kan o.a. door Emotional Freedom Technique en door Touch of Matrix. Beide behandelvormen ruimen negatieve informatie op in je onderbewustzijn. Daar waar je reacties vandaan komen. Kijk of er een therapeut in de buurt zit en deze behandelvormen kunnen ook online gedaan worden.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 211 - Je positiever voelen ?

Als je steeds maar negatief denkt en daardoor een onrustig gevoel of een kort lontje krijgt of misschien wel bang bent, dan is het mogelijk om dit alles los te gaan laten. Klinkt misschien vreemd maar tijdens bepaalde behandelingen kun je negatieve informatie die opgeslagen zit in je onderbewustzijn opruimen/los laten. Juist in deze tijd van Corona, horen en zien wij allerlei beangstigende berichten. Dit gaat allemaal in je onderbewustzijn zitten en daar grijp je op terug en kunnen sommige mensen niet meer positief in het leven staan. Ga opruimen/ loslaten en zoek een behandelaar. Emotional Freedom Technique en Touch of Matrix zijn zulke behandelvormen die heel krachtig en met mooie resultaten werken.



deel deze tip

Tip 212 - Focus op je voeten

Gedachten kunnen je helemaal overnemen, groter worden, en vooral irreëler worden.

Als je focust op je voeten ga je met je aandacht zo ver mogelijk weg van je hoofd. Dit helpt om met beide benen goed op de grond te blijven staan én bij je gedachten weg te blijven.

Merk je dus dat je hoofd op hol slaat, focus dan op je voeten.

Anoniem


deel deze tip

Tip 213 - De natuur in

Laat de krant, nieuwsapp of social media voor wat ze zijn en ga de natuur in. Uit het hoofd, in het lijf. Angst ontstaat door gepieker over de toekomst of over spijt over het verleden. Maar is er NU gevaar...?



deel deze tip

Tip 214 - Mediteren

Altijd al willen beginnen met mediteren? Dan is deze periode wellicht hét moment. Deepak Chopra biedt op zijn website meerdere 21-dagen meditatie challenges aan.



deel deze tip

Tip 215 - Rust, reinheid, regelmaat

Rust, reinheid, regelmaat
Wat klinkt dat saai, ouderwets. Maar toch, zo waar.
Wanneer het je lukt om een duidelijk ritme aan te houden, zal je dag beter verlopen. Zeker als je met meer mensen thuis bent. Veel kinderen hebben baat bij een ritme, bij weten waar ze aan toe zijn. Zet jezelf er dus toe, mocht je er van jezelf niet zo van zijn. Je gaat er de vruchten van plukken!

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 216 - Accepteer de moeilijkheid ervan

Voor de een vraagt deze periode meer aanpassingsvermogen dan van de ander. Als je (jonge) kinderen hebt, is het heel anders dan wanneer je die niet hebt. Wanneer je werk hebt wat wegvalt, wat je financiële zorgen geeft of waar je het juist heel druk mee hebt, is dat anders dan wanneer je, weliswaar thuis, door kan werken. Wanneer je door deze situatie onder druk staat, erken dat. Probeer niet op meer dan volle kracht alles toch precies zo goed te doen zoals je gewend was van jezelf. Je zult nu genoegen moeten nemen met minder. Lukt dat je, dan kan er in elk geval iets meer ontspanning ontstaan.

Anoniem


deel deze tip

Tip 217 - Benut de crisis

De Corona tijd waar we nu in leven laten ook onze thema's zien.
Thema's die e.v. nog verborgen lagen kunnen in deze tijd zichtbaar of zelf uitvergroot worden. Denk aan angst, zoals angst voor verlies, de dood, ziekte, onder drukt voelen, afgenomen vrijheid etc.



deel deze tip

Tip 218 - Terug geven wat niet van jou is

Tijdens de Corona tijd is er veel angst voelbaar, angst van ons zelf, van de media en van de mensen om ons heen. Zonder dat je daar eerst erg in hebt voel je je zelf niet zo fijn meer. Wat kan helpen, is om in energie terug te geven wat niet van jou is.




deel deze tip

Tip 219 - Het doel van Angst

Wanneer er gevaar dreigt van buiten, is het heel normaal dat we angst ervaren. Het zorgt ervoor dat we alert zijn en in actie kunnen komen.
Het is wel belangrijk dat je leert omgaan met je gevoelens van angst.
Daarvoor is het nodig dat je onderscheid leert maken tussen:

1 Angst die je in actie, in beweging brengt op een constructieve manier. Zodat je doet wat nodig is. Niet alleen voor jou. ook voor anderen. Wat 'beter' is, verschilt natuurlijk per situatie.

2 Angst die je motiveert juist te vermijden te doen wat nodig is. Omdat je gelooft dat je iets niet kunt, dat je machteloos bent, dat je gedrag zal worden afgekeurd of bekritiseerd, omdat je gelooft dat je niet goed genoeg bent.

Herken je je in no 1? Dan is er niets aan de hand, angst hoort bij het leven. Accepteer dat onplezierige gevoelens bij het leven horen. En dat je altijd wat kunt doen en bijdragen.

Herken jij je in no 2? Dan is het de hoogste tijd je af te vragen of dat wat je gelooft ook werkelijk waar is.

Anoniem


deel deze tip

Tip 220 - Geloof niet alles wat je denkt

Mijn vorige tip ging over het onderscheid tussen:
1 Angst die ons motiveert in actie te komen wanneer er gevaar van buiten af dreigt en
2 Angst die van binnen komt en ons er in veel gevallen juist van weerhoudt ome doen wat nodig is. Omdat we bang zijn af te gaan, veroordeeld te worden, genegeerd of afgewezen.

Deze 2de Angst is HET grootse VIRUS dat er in de wereld rondwaart! Het resulteert namelijk in gedrag dat voortkomt uit een beperkend geloof in jezelf, in anderen en de wereld om je heen.
En dat gedrag is vooral gericht op het beschermen van het BEELD dat je van jezelf hebt en wat je denkt dat anderen van je hebben of zouden moeten hebben. Dat heeft niets te maken met Angst bij een realistisch gevaar dat er ook ECHT is.
Waneer jij gelooft dat wat jij denkt dat er is ook echt waar is, dan voel je dit vervolgens ook echt in je lijf. En als jij je handelen daarop baseert, loop je het risico dat wat je doet niet helpend en niet constructief blijkt op de langere termijn.

Geloof niet alles wat je denkt.
Zoek hulp, word je bewust van wat jij voor waar aanneemt en wat er ook daadwerkelijk is.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 221 - Laat je niet gek maken, blijf bij jezelf

Het is een tijd van veel veranderingen en onzekerheid. De hoeveelheden informatie en indrukken die daarbij op je afkomen, kunnen flink invloed op je hebben.
Misschien voel je je angstig, misschien zie je juist mogelijkheden, misschien verveel je je, misschien heb je het juist hartstikke druk nu, misschien geeft rust je stress, misschien heb je juist stress van drukte, misschien word je gek van alle nieuwsberichten of misschien geven die berichten je juist houvast, misschien vind je thuiswerken heerlijk, misschien vind je het verschrikkelijk of misschien is het niet eens mogelijk om thuis te werken, misschien vind je het fijn met alle gezinsleden veel thuis te zijn en misschien zorgt dat juist voor spanningen en mogelijk loop je ook tegen andere dingen aan. Hoe zit dat bij jou? Waar loop jij tegenaan? Waar heb jij behoefte aan? Welke mogelijkheden zie jij?
Hoe blijf jij bij jezelf? Hier een paar tips:
- Vergelijk niet met anderen; een ander kan weer tegen heel andere dingen aanlopen dan jij en bevindt zich vaak ook in een situatie die niet precies hetzelfde is als die van jou.
- Sta stil bij jezelf; wat zijn jouw eigen gevoelens, gedachten, worstelingen en behoeften?
- Accepteer wat je niet kunt beïnvloeden; dit geldt voor de omstandigheden, maar vaak ook voor je eigen gevoelens. Kijk naar waar je wel invloed op hebt en kijk hoe je daar in actie kunt komen.
- Stel grenzen; blijf niet de hele dag door informatie verzamelen, blijf ook niet de hele dag door piekeren, maar stel hier grenzen aan.
- Ontspan en richt je op wat wel goed gaat en op leuke dingen; heb ook oog voor de positieve dingen, relativeer en zorg voor de nodige ontspanning.
Heb je hulp nodig hierbij? Neem gerust contact met me op voor een afspraak, dan kijk ik graag met je mee naar wat er bij jou speelt.



deel deze tip

Tip 222 - Maak contact met anderen

Sociale contacten zijn belangrijk voor mensen. Dat hoeven niet per se heel veel sociale contacten te zijn. De één zal voldoende hebben aan één of twee goede vrienden, waar de ander behoefte heeft aan een groot en uitgebreid sociaal netwerk, het is maar net wat bij jou past.
Bij wie kan jij terecht met jouw verhaal? Bij wie kan jij steun zoeken? Wie biedt jou een luisterend oor? En voor wie kan jij die persoon zijn? Voor wie ben jij er? Welk klein gebaar kan jij naar een ander maken in het contact? Voor wie maak jij vandaag een verschil?
Zoek elkaar op, ben er voor elkaar! Ook het contact dat je maakt met een ander telefonisch, online, via een kaartje, een appje of op anderhalve meter afstand kan heel waardevol zijn! Zeker in moeilijke tijden kan een klein contactmoment al een wereld van verschil maken.



deel deze tip

Tip 223 - Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl helpt om fysiek en mentaal fit te blijven.
Eet gezond, ook als je de hele dag thuis werkt, en beweeg regelmatig.
Ga tussendoor even naar buiten of maak een ommetje.

Anoniem


deel deze tip

Tip 224 - Stress beperken

Beperk je stress door beperkt naar coronanieuws te kijken en/of te luisteren. Spreek met jezelf af wanneer je dit wel of juist niet doet.

Anoniem


deel deze tip

Tip 225 - Deel je angsten

Corona raakt bij veel mensen een gevoel van onveiligheid. Wanneer je gevoelig voor angst bent, kan deze periode weer aloude angsten triggeren. Onzekerheid voor de toekomst, ziekte, of wat dan ook.
Wat dan nodig is, is simpelweg dat je niet alleen met je angst blijft rondlopen. Angst is een emotie die vast blijft zitten wanneer je alles in je hoofd tracht op te lossen. Praat erover en laat de emotie vrij. Misschien kan dat bij jou alleen door tranen. Helemaal oké. De emotie moet telkens je lichaam weer kunnen verlaten wil er weer ruimte komen voor rust en genieten.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 226 - Coronadepressie

Langzaamaan kun je in een tunnelvisie terecht komen waar je ongemerkt in terecht raakt. Het besef hiervan is een belangrijke eerste stap. Probeer je wereld te verbreden door naar buiten te gaan en dingen te gaan doen als coping. Als je steeds binnen blijft dan zal je wereld zich blijven vernauwen. Een therapeut kan je helpen bij wat te doen bij een coronadepressie.



deel deze tip

Tip 227 - Corona angsten

Angsten kunnen je wereld gaan beheersen. Het idee dat jij ziek zou kunnen worden maakt dat je alle grip lijkt te verliezen. In de media worden alle meest ernstige situaties geschetst. Het is van belang om wetenschappelijk onderbouwde artikelen te blijven lezen en die tot jouw waarheid te maken i.p.v. de angstige waarheid die jij in je hoofd hebt bedacht. Een wetenschappelijk onderbouwd perspectief kan erbij helpen om jouw angsten te reduceren.



deel deze tip

Tip 228 - Daten in Coronatijd

Voor veel mensen is het best fijn om nu te daten. Het geeft je meer tijd om elkaar eerst beter te leren kennen voordat je eventueel over gaat op fysiek contact.
Je kunt meer tijd voor jezelf nemen om te kijken hoe jij je voelt in het contact met de ander. Voel je je op je gemak, kun je goed bij jezelf blijven, ben je nog steeds oprecht geïnteresseerd in de ander, wordt je blij van jullie contact?
Als je een klik met iemand voelt kun je eerst gaan wandelen, beeldbellen, op een bankje/kleedje in het park afspreken. Als er na 2 weken nog steeds een klik en een fysieke aantrekkingskracht is kun je weer een stapje verder gaan. Maar dan weet je inmiddels wel beter wie je tegenover je hebt.

Anoniem


deel deze tip

Tip 229 - Doe wat je wel kunt doen

Besef: het is normaal om je angstig en onzeker te voelen in tijden van crisis en algehele onzekerheid.
Erken: Merk daarom op wat er in je omgaat. Bijvoorbeeld 'ik ervaar gevoelens van onrust en angst' of 'ik ervaar een gevoel van opgewondenheid'.
Voel je lichaam: wrijf je handen tegen elkaar, duw je voeten op de grond, voel de sensaties in je benen, je voeten. Haal rustig en laag adem.
Gebruik je zintuigen: merk op:wat je NU met je zintuigen kunt zien, horen, proeven, ruiken, voelen.
Focus: richt je op wat je NU wel kunt doen, waar je wel invloed op hebt. Dat is je eigen gedrag, op dit moment, en op de plek waar je nu bent.
Merk op: wat je NU met je zintuigen kunt zien, horen, proeven, ruiken, voelen.
Aandacht: kies wat je nu wilt en kunt doen en waar je helemaal achter staat. Ook al is het moeilijk.
Stel jezelf de vraag: Wat kan ik NU doen dat helpend is in deze situatie, voor mijzelf en de mensen om mij heen? Doe dat met aandacht en liefde.


Anoniem


deel deze tip

Tip 230 - Controle in het hier en nu

Niemand kiest voor de onzekerheden die Corona met zich meebrengt. Een situatie waar je niet voor kiest betekent altijd verlies van controle. Probeer weer grip te krijgen op jouw leven.

Bepaal elke ochtend iets wat je die dag in elk geval gedaan wilt hebben. Dat kan werkelijk van alles zijn, voorwaarde is dat jij het zelf wilt. Een eind lopen, iets opruimen, een verandering in je huis aanpakken, iemand wat van je laten horen. Eindeloos, als jij aan het eind van de dag maar weet dat je je plan hebt uitgevoerd.

Binnen de kortste tijd voel je al dat je weer controle krijgt in het hier en nu.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 231 - Angst

Ik merk in de praktijk dat corona allerlei angsten triggert, sommigen gerelateerd aan ziek zijn of worden, sommigen helemaal niet gerelateerd hieraan.
Ik spreek liever niet van ongefundeerde of irrationele angst, omdat er uiteindelijk altijd een fundering en reden voor de angst te vinden is. Maar als we het hebben over het soort angst waarvan je met de beste wil van de wereld niet weet waar die mee te maken heeft, dan gaat dit meestal over hechting. Als je als kind onveilig of onvolledig hebt kunnen hechten aan je ouders, ben je vaak als volwassene meer en sneller angstig. Soms kun je je angst wegredeneren en soms lukt dit niet (meer). In therapie kunnen we hierbij stilstaan en bouwen aan een stevigere fundering, waardoor jouw angst meer naar de achtergrond kan verdwijnen.



deel deze tip

Tip 232 - RAIN Tara Brach

Tara Brach blijft enorm helpende lezingen uitzenden, speciaal nu in Corona tijd. Haar RAIN methode wil ik hier graag melden;
R van Recognise ( Herkennen van iets van binnen)
A van Acknowledge. ( Erkennen)
I van Investigate ( onderzoek dat Iets)
N van Nurture ( wat heeft dat iets van binnen nodig?)
Vooral Angst. Als angst niet erkent wordt gaat het vaak verworden in Agressie.



deel deze tip

Tip 233 - Niet meer naar feestjes/festivals, en nu?

Als je voor corona veel uitging naar clubs en/of festivals dan kan het wel een soort afkicken zijn van het gevoel wat je daar had..lekker dansen, flirten, gezelligheid en vaak ook alcohol en/of drugs. Nu dit niet meer kan word je geconfronteerd met wat al die feestjes nu eigenlijk betekenden....was het puur alleen maar leuk of was het wellicht ook een vlucht van iets...en dat vluchten kan nu niet meer.. Hoe is dat voor je? Wat ontdek je bij jezelf? Het positieve aspect hiervan is dat je de confrontatie met jezelf aan kunt gaan. Jezelf beter leren kennen. Waar word je nu echt blij van? Wat is voor jou nu echt waardevol? Het moment dus om aan t werk te gaan met jezelf. Graag doe ik dat samen met je zodat je straks, na corona, weer kunt feesten zonder dat het een vlucht is van iets anders...



deel deze tip

Tip 234 - Betekenis geven

Deze coronatijd geeft veel onzekerheid, onrust en angst. Het heeft veel impact op ons allemaal. Ieder heeft zo zijn of haar verhaal over het leven in coronatijd. En die verhalen kunnen heel heftig zijn. Het is goed om elkaar te verhalen te vertellen en te delen. Niet alleen de feiten aan elkaar vertellen, maar ook wat het voor je betekent. Over het verlangen wat je hebt, de behoefte die er is. En ook waar je dankbaar voor bent.



deel deze tip

Tip 235 - Zoombies, een nadeel van online vergaderen.

Al die online vergaderingen, zoomgesprekken, videobellen heeft een flinke impact op ons energie level.
Wist je dat online vergaderen veel meer energie kost dan face-to-face? Je bent gedwongen om je beter te concentreren op het luisteren, het oppikken van non-verbale communicatie etc. We zitten uren achtereen in dezelfde houding en de pauzes schieten erbij in.

Zorg dat de vergadering korter en hierdoor effectiever wordt én dat je na afloop van de vergadering ook niet direct een volgende (online) afspraak inpland. Sta op, loop even naar buiten, ga wat eten etc.
Geef je ogen, brein en lijf even die break.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 236 - Wandel je hoofd leeg, op 1,5 meter afstand natuurlijk

BLIJF GEZOND, WEES VERSTANDIG, DRAAG EEN MONDKAPJE.
Amsterdam heeft de meeste besmettingen van Nederland. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Blijf in contact met anderen, vrienden, collega’s of familie. Dan is het thuiswerken en de druk van COVID beter te verdragen.
Als de spanning oploopt helpt het om te gaan wandelen. In de buitenlucht kun je verlichting en ontspanning vinden. De fysieke bezigheid van stevig wandelen laat je bloed weer stromen en spoelt ook je hoofd goed door.

Anoniem


deel deze tip

Tip 237 - Contact in tijden van Corona

Als je uit verbinding bent geraakt met de wereld en de mensen om je heen kan dat heel vervreemdend werken en ervaar je mogelijk ook weinig verbinding met jezelf. Het is misschien het moment om een therapeut op te zoeken die je kan helpen met de eerste stappen om allereerst weer in verbinding met jezelf te komen. Lichaamsgerichte oefeningen kunnen helpen om aan de ene kant je angst, stress of somberte als het moeilijke of duistere van je leven aandacht te geven. Aan de andere kant kun je via je lichaam ook het fijne of lichte wat in je leeft ervaren. Daartussen in beweging te komen en het innerlijk zo wat uit te houden valt te leren en voelt als verbondenheid met jezelf. Dat geeft rust en meer levensvreugde. Vervolgens kan ook de buitenwereld opnieuw aantrekkelijk voor je worden en volgen daarin wellicht zelfs nieuwe stappen.



deel deze tip

Tip 238 - Heb ik angsten/trauma door Corona?

Herken je dit?
Als ik mijn ogen dicht doe zie ik alleen die ogen. Ik raak daardoor in paniek. Ik voel doodsangst.
Dit zijn de woorden van mijn cliënt. (ik zet alles in de manlijke vorm maar het kan ook een vrouw zijn) Hij heeft op het intensive care gelegen met Corona. Daardoor mocht hij geen bezoek ontvangen en konden de mensen die hem lief hebben niet steunen. De enige mensen die hij zag is het verplegend personeel en zij waren helemaal gekleed met wegwerp kleding. Het enige wat hij nog zag en waar hij nog een beetje menselijk contact uit kon halen zijn de ogen die hem aankijken. Hij was doodziek, dus liefdevolle aandacht had hij heel erg nodig van familie/vrienden en dit was nou juist wat niet kon. Steeds benauwder en dan uiteindelijk in coma moeten, omdat dat beter voor je is. Ga ik dood?

Tip 1. Kijk met welke therapeut je een klik hebt:
Dit is een bijna dood ervaring. Vanuit het ziekenhuis krijg je heel veel steun omdat dit niet niks is. Vaak krijg je een EMDR specialist aangewezen, maar dat moet wel net klikken. Als je dat niet uitmaakt is dat prima, maar als je wel graag een goede klik met iemand wil hebben zou ik zeker verder kijken. Het voordeel is dat je veel makkelijker naar de kern kan gaan, omdat je je open durft te stellen.

Tip 2. Kortere wachttijden:
Er zijn meerdere mensen op deze site die EMDR doen waaronder ik. Het voordeel is dat de wachttijden veel korter zijn. Vaak duurt het maar 1 of 2 weken voordat je aan de beurt bent.



deel deze tip

Tip 239 - Met vrienden online gezelschapspelletjes doen

Voel je je eenzaam of gespannen door de coronacrisis? Ga met vrienden op regelmatige basis online gezelschapspelletjes doen. Je kunt tal van super leuke bordspelen kiezen en elkaar via het scherm zien spelen. Zo kun je ontspannen en ben je samen. Veel plezier gewenst!



deel deze tip

Tip 240 - Dans de spanning uit je lijf

Nu de sportscholen dicht zijn en we veel binnen moeten zijn, beweeg je misschien wel veel minder. Bewegen is ontzettend belangrijk. Spanning zet zich vast in je lijf. Door in beweging te komen, krijg je meer ruimte in jezelf en kom je letterlijk en figuurlijk los. Zet een lekker muziekje op; bijv. muziek met veel trommels. Tril de spanning uit je lijf los. Het gaat er niet om of het er goed uitziet. Doe dit 10 minuten en voel dan na. Hoe is het nu met je?



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 241 - Uit je hoofd, in je lijf

Wanneer je blijft hangen in angstige en zorgelijke gedachten kun je het volgende doen:

1) Een gedachte komt als vanzelf, daar kun je niets tegen doen. Maar jij hebt de keuze of je iets met deze gedachte gaat doen. Zucht diep en zeg tegen jezelf: ‘Ho, stop…..! Ik bepaal dat ik nu niets met deze negatieve gedachte doe’.

2) Negatieve gedachtes geven een vervelend gevoel. Ga zitten op een rustige plek en adem een paar keer diep in en uit. Ga dan met je aandacht naar dat gevoel, waar in je lijft voel je dit. Wat neem je waar, geeft het spanning, een beklemming of voelt het als steken. Blijf met je aandacht bij dit gevoel en geef het de ruimte in plaats van het weg te drukken. Je zult merken dat het vervelende gevoel afneemt. Want gevoelens willen gevoeld worden.

3) Past bewegen beter bij je om je hoofd leeg te maken, ga dan hardlopen of wandelen.

4) Verleg je aandacht naar een activiteit waar focus voor nodig is, zoals puzzelen, handwerken, tekenen of muziek maken.

Anoniem


deel deze tip

Tip 242 - Besef dat dit ook voorbij gaat

Je hebt meer stormen in je leven meegemaakt. Deze zijn weer voorbij gegaan, ook als was het misschien niet makkelijk. Probeer je te verplaatsen in het moment dat je ouder bent en terugkijkt op je leven. Deze periode zal één van die stormen zijn die je hebt doorstaan.

Anoniem


deel deze tip

Tip 243 - Date night @ home

Plan een avondje uit met je partner of een vriend/vriendin bij een van jullie thuis. Doe alsof je er op uit gaat en maak jezelf mooi/kleed jezelf leuk aan. Dek de tafel gezellig, steek een kaarsje aan, maak het thuis gezellig alsof je in een leuk restaurant of in een gezellige bar zit. Bestel lekker eten, een goed glas drinken en nuttig dat samen thuis. Doe alsof je een avond uit bent, maar dan thuis. Leuk om toch het 'uitje-gevoel' te creëren, 1 op 1 aandacht te besteden aan je partner of een vriend(in).

Anoniem


deel deze tip

Tip 244 - Duidelijke grens werktijd en privétijd bij thuiswerken

Iedereen ervaart in min of meerdere mate de invloed van deze rare en onzekere coronatijd. Zeker mensen die voor corona al niet altijd even stabiel waren, worden nu extra geraakt en voelen de invloed van deze tijd nog meer. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je het hoofd boven water houdt en in staat bent alle stress en andere klachten aan te kunnen totdat het leven weer iets makkelijker en prettiger wordt en er meer mogelijk is? Zorg in elk geval voor een goed ritme, vooral door de weeks. Als je alles vanuit thuis doet, kan het helpen om regelmatig een wandeling te maken en voor jezelf een manier te vinden om een duidelijke grens te creëren tussen werktijd en privétijd. Het gebeurt nu sneller dat die grens vaag wordt en je opeens beseft dat je veel meer uren met werk bezig bent, zowel actief als passief doordat het in je gedachten blijft terwijl je niet meer aan het werken bent. Dit kan vanalles zijn. Het gaat vooral om de mindset en het kunnen omzetten van de knop wanneer jij dat wil.
Het kan ook helpen om indien mogelijk een specifieke ruimte/kamer te gebruiken om te werken of studeren. Uiteraard zou dit een ruimte moeten zijn waar je normaal niet je privétijd doorbrengt. Denk aan een slaapkamer, zolder of garage zolang dit goed verwarmt is. Plan structureel kleine en grote pauzes in, elke dag ongeveer op dezelfde tijd zodat er een ritme ontstaat en ga in die pauzes naar een andere ruimte of naar buiten, zodat het ook echt pauze is. Als er meer mensen veel thuis zijn is het van belang om duidelijke afspraken te maken over wie, wanneer en waar werkt en kan het juist leuk zijn om de pauzes samen door te brengen of juist af te wisselen zodat je even ongestoord een gesprek kan voeren terwijl je partner voor de kinderen zorgt. Goede communicatie, begrip voor elkaar en flexibiliteit helpen om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.




deel deze tip

Tip 245 - Meer plezier in thuiswerken

1) Deel wat er in je omgaat
Praat met je collega’s wat er in je omgaat, welke zorgen je hebt over de huidige situatie, wat er goed en minder goed gaat.

2) Geef inhoud aan virtueel werk
Werk je veel achter de computer, houd dan goed in gedachten op welke manier je anderen hiermee helpt en waarom je dit werk doet.

3) Haal herinneringen op
Deel ‘oude’ verhalen en foto’s van borrels met je collega’s in Teams en lunch eens met wat je regelmatig in de bedrijfskantine at. Je hersenen associëren dat automatisch met je werkrelaties.

4) Weet wat je taken zijn
Wie onzeker is over zijn rol in het team voelt zich sneller hulpeloos en geïsoleerd. Als dat zo is, vraag je leidinggevende dan meer duidelijkheid over wat er nu precies van je verwacht wordt.

(bron: Psychologie Magazine)


Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 246 - Maak bewust contact, al is het maar heel even

Staat jouw sociale leven op een laag pitje en heb je hier last van? Maak dan heel bewust contact met de mensen die je nog wel tegenkomt. Ook al is het maar een kortdurend contact zoals in de supermarkt of op straat. Kijk mensen in de ogen, zeg wat aardigs, wees hulpvaardig. Je zult zien dat je hier van opknapt en ook voor de ander is het fijn om even zo'n contactmoment te hebben.



deel deze tip

Tip 247 - Laat dagelijks iets positief binnenkomen

Werk er actief aan de moed erin te houden, juist in deze tijd. Hoe moeilijk dat ook vaak lijkt.

Stel jezelf elke dag de eis om tenminste een ding op te merken dat positief bij je binnenkomt. En noteer dat ergens: in je agenda of in je telefoon. Doe dat op datum. Ook dat laatste is van belang.

Iets positiefs kan van alles zijn, een mooie wolkenlucht, een zwerm spreeuwen, een lief telefoontje waaraan je nu net behoefte had en ga zo maar door.

Je gaat anders kijken, je gaat anders leven. Dag na dag.




deel deze tip

Tip 248 - Een goede sfeer in je huis

Altijd al is het belangrijk dat het bij jou thuis voor iedereen goed voelt. Nu thuiswerken steeds gewoner wordt, is dat nog duidelijker. De manier waarop er in je huis geleefd wordt, bepaalt voor iedereen de sfeer.

Natuurlijk zijn er in elk huis af en toe problemen. Daar moet je dan zowel op de korte als op de lange termijn een oplossing voor vinden. Onder een acuut probleem ligt altijd een dieperliggend probleem dat al langer speelt.

Hieruit komen is voor niemand makkelijk maar er is één sleutel die een must is voor welke oplossing dan ook. Dat is de onderlinge communicatie. Zonder die voorwaarde kom je er niet uit.

Ga het aan met elkaar. En zoek een therapeut als je er zelf niet uitkomt.



deel deze tip

Tip 249 - SOMS IS HET LEVEN NIET LEUK.

Pech, tegenslag of verdriet kan je zomaar overvallen. LOOP ER NIET VOOR WEG. Neem de tijd en de aandacht om dit te verwerken. PRAAT erover, SCHRIJF erover. Als je er niet uitkomt met familie en vrienden, zoek dan hulp.
Blijf er niet mee rondlopen, Laat je helpen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 250 - Creatief behandelen in coronatijd

Steeds meer mensen ervaren klachten door alle beperkingen in deze rare coronatijd. Somberheid, isolement, angsten en burn out komen nu nog meer voor dan voorheen en kan moeilijker bestreden worden doordat de activiteiten en oplossingen die normaal goed zouden helpen nu grotendeels niet kunnen. De kunst is om nu meer out of the box te denken en behandelen om deze klachten toch te kunnen verminderen of verhelpen.
Ik ben als therapeut en als persoon erg oplossingsgericht ingesteld en vind meestal wel een creatieve of alternatieve oplossing om deze klachten toch te kunnen behandelen. Is dat waar je naar op zoek bent, dan laat een bericht achter op mijn pagina.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 251 - Corona, angst, stress

Ik merk dat bij veel mensen, oude en nieuwe stress punten worden geraakt. Soms heb je dit in de gaten en soms voordat je het weet zit je er middenin.
Vertrouw op je innerlijk kompas, wat zegt deze, aan jou.
Herken je dit, dan kan je ook erkennen: wat is.



deel deze tip

Tip 252 - Na de lockdown

Nu we weer steeds meer vrijheid terug krijgen en onze hobby's en sociale activiteiten weer kunnen oppakken is dit voor veel mensen een opluchting en iets positiefs. Voor anderen kan dat heel spannend zijn of juist voor meer struikelblokken zorgen. Mensen met sociale angst hebben de lockdown met, vooral de beperkingen op sociaal gebied, soms als prettig ervaren omdat ze nu minder situaties tegen kwamen waarbij hun angst opspeelt. Anderen kunnen moeite hebben om weer een nieuw ritme te vinden. Weer anderen blijven juist meer binnen/thuis nu omdat ze nog niet gevaccineerd zijn en heel bang om corona te krijgen of iemand ermee te besmetten.
Voor koppels kan deze vrijheid heel goed zijn, zolang ze wel ook zorgen voor voldoende tijd samen. Voor andere koppels kan dit juist voor problemen zorgen omdat er weer meer verplichtingen zijn, meer te organiseren en daardoor meer stress.
Probeer goed aan te voelen waar de juiste balans zit op alle gebieden en verwaarloos bepaalde activiteiten niet nu er meer andere opties zijn.



deel deze tip

Tip 253 - Corona-beperkingen doen meer met je dan zichtbaar is

Hoewel de meest beperkende maatregelen verdwenen zijn, zijn er nog veel dingen die je niet kunt. Wat mij opvalt is dat mensen veel meer hebben geleden om wat niet kon dan men eigenlijk zelf door heeft. Dat heeft vooral te maken met het wegvallen van al die activiteiten die je uit je kleine wereldje trekken. (Bijna) Iedereen heeft er behoefte aan om uit je alledaagse dingen bevrijd te worden, dat is geen luxe, dat is een belangrijke manier om de zwaarte van het leven van je af te schudden. En natuurlijk om contacten te hebben. Het verlicht je wereld en je leven. Als je dat mist, kun je zomaar vast lopen in problemen. Dat betekent niet dat het helemaal fout is met je, maar dat je op zoek moet om je wereld naar buiten weer los te leggen. Als de problemen dan verlichten weet je dat het niet slecht gaat met je. Soms is het leven gewoon moeilijk.



deel deze tip

Tip 254 - een andere kijk op / in deze wereld

Angst, ook tijdens deze Coronacrisis, doet ons lichaam verstrakken (wapenen tegen 'gevaar') en onze blik op de wereld versmallen (focussen: waar komt het 'gevaar' vandaan?). Dit hoort bij overleven.
Om van overleven terug naar een gevoel van leven te bewegen, kan het helpen om bewust om ons heen te kijken, met een 'open blik'. Een vernauwde blik hoort bij trauma, bij angst, een open blik hebben we als we nieuwsgierig, benieuwd zijn, naar wat er buiten ons is. Dat is de blik van verwondering, van ontdekken.
Dus als je merkt dat je verstrakt, probeer dan je blik eens te verzachten en te verwijden, laat je ogen zelf ontdekken, en laat zo je ogen jou meevoeren, de wereld in. Laat je verrassen. Mogelijk ontdek je zo een tegenwicht voor de verengde (binnen)wereld.



deel deze tip

Tip 255 - verbeter je wereld, begin bij jezelf

De corona pandemie is een ware stresstest, zowel voor het grote geheel van maatschappij en wereld als voor het individu en zijn/haar directe omgeving. Je kunt je in je fysieke welzijn bedreigd voelen, waarmee je psychische reacties ervaart. Maar het kan evenzeer bedreigend zijn dat de bewegelijkheid van het leven door zo’n grote gebeurtenis lamgelegd wordt. Iets in ons ervaart dit terecht als het eigen leven dat in de knel komt.

Het is behulpzaam te weten dat virussen, net als bacteriën in beginsel gedienstig zijn aan het (menselijk) leven. Virussen zorgen onder andere voor de noodzakelijke aanpassingen van onze genen aan veranderende omstandigheden. Maar ook zorgen virussen ervoor dat genetica voldoende varieert, opdat een soort of een volk sterk blijft en niet ten onder gaat aan degeneratie.

Virussen blijken alleen vijandig aan het leven wanneer zij door verstoring van de balans in ecosystemen hier corrigerend op gaan reageren. Het is daarmee een -tijdelijke- reactie die onderaan de streep stopt als een nieuwe balans hervonden is. Gedurende de pandemie is gebleken dat alleen geraakt wordt wat al zwak en kwetsbaar is. Dit is de rechtlijnigheid in de werking van de natuur.

In respons op de psychische nood die corona ons bracht en de nood die wij mensen er door onze reacties aan toevoegden, is het behulpzaam om zelf aandacht te ontwikkelen voor de balans in jouzelf, in jouw leven, in de kring van jouw naasten.
Maar bovenal is het van belang om je te realiseren dat onze westerse leefstijl zoveel impact heeft op de aarde dat zij uit balans is geraakt. Met liefdevolle aandacht voor je verhouding tot de aarde en tot je medemens kun je weer daadwerkelijk -iets doen-. Je kunt weer aan het stuur komen en daar op je eigen manier vorm aan geven. Dat is een krachtig medicijn tegen angst en somberheid over je toekomst.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 256 - terug naar normaal?

Nu we min of meer terug gaan naar het oude of nieuwe normaal, kun je merken dat het niet zomaar de knop omzetten is. Er is de afgelopen 1,5 jaar veel gebeurd dat we van tevoren niet hadden kunnen bedenken. In romans is er wel over geschreven maar nu is het werkelijkheid.
Als je onzeker bent over hoe je moet omgaan met je collega's, met vrienden, met de familie die anders denken dan jij over vaccinatie, als je je niet weer zomaar in de drukte in winkels en horeca durft te begeven.............als je liever thuis blijft dan sociale contacten te leggen: ga eens praten met een therapeut om samen stappen te zetten. Blijf niet in angst hangen want dat kan je blokkeren. Veel mensen vinden het niet gemakkelijk om zomaar weer 'normaal' te doen, we moeten eerst ontdekken wat normaal is.



deel deze tip

Tip 257 - Nieuw evenwicht vinden

Op dit moment worden veel maatregelen weer versoepeld. Na tijden van thuis werken, gaan velen ook weer naar kantoor. Sommige organisaties willen weer dat je fulltime aanwezig bent, anderen hebben (deels) thuiswerken omarmt.

Wat is jouw situatie en wat doet het met jou? Vergt het weer aanpassen? Wellicht is het weer zoeken naar een nieuw evenwicht, en dat kan stress met zich meebrengen. Maar biedt het misschien ook kansen?

Als je het lastig vindt, bedenk dan, dat niets ooit altijd hetzelfde blijft, het leven is een grote dans, altijd in beweging. En aan ons om daarmee leren om te gaan. Professionele hulp kan je daarbij helpen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 258 - Je kan je wel overal druk om maken

Maar het is niet verplicht.
De hele corona situatie is uit de hand gelopen. En niemand heeft gelijk! Helpt het je om de hele dag er mee bezig te zijn? Dan zou ik zeggen vooral blijven doen.
Maar word je er moe van? Raak je er van in de war? Ben je gestressd? Dan wil ik je aanraden om het allemaal links te laten liggen en lekker leuke dingen doen, want die zijn er nog genoeg.
Wat je aandacht geeft, dat groeit!
Dus geef je aandacht aan positiviteit.



deel deze tip

Tip 259 - Mensen die anders denken dan jij

Hoe langer deze crisis duurt hoe meer gepolariseerde hij wordt. Soms lijkt het wel alsof er maar twee manieren zijn om in deze situatie te staan. Of je bent een schaap of je bent een wappie.

Dit kan grote effecten hebben op onze vriendschappen, band met familieleden of zelfs binnen een gezin lijden tot breuken.

Wanneer we gaan proberen de ander te overtuigen komen we lijnrecht tegenover elkaar te staan. Omdat het hier gaat over een onderwerp met grote impact op onze levens maakt dat het ontzettend moeilijk is om uit een discussie te blijven.
Laat het overtuigen achterwege en probeer alleen te luisteren naar elkaar. Zonder oordeel. Je zult zien dat in de basis iedereen op zijn manier omgaat met de worsteling. Die worsteling is wat jullie weer kan verbinden.
Naast elkaar in plaats van tegenover elkaar.

En soms lukt dat gewoonweg niet.
Dan is het is oke om te zeggen tegen de ander; "We denken hier anders over. Zullen we afspreken dat we het onderwerp corona niet bespreken samen?"




deel deze tip

Tip 260 - stress reductie

Doe fysieke oefeningen
Nee, je hoeft helemaal niet naar de sportschool. Je kunt ook gewoon thuis of op je werk af en toe korte oefeningen doen. Zo maak je je spieren los en laat je spanningen gaan. Dat werkt vooral goed als je de hele tijd in dezelfde houding zit, zoals achter een computer.

Heb vertrouwen
De meeste problemen komen vanzelf wel weer goed. Sterker nog: als jij je er mee bemoeit gaat het vaak juist mis. Laat bepaalde situaties eerder los en accepteer dat je niet overal grip op hebt.

Richt je op wat wél goed gaat
Er gaat altijd wel iets mis. Maar door hier je aandacht op te focussen word je niet gelukkiger. Kijk dus wat goed ging vandaag, doe waar je wél goed in bent en waardeer het goede in anderen.

Stop met negatief denken
Piekeren en doemdenken kunnen je behoorlijk gestrest maken. En ze hebben weinig nut. De meeste gedachten zijn namelijk een herhaling. Je denkt dus constant in kringetjes. Je kunt tegen jezelf simpelweg ‘stop’ zeggen en dan denken aan iets anders. Of leid jezelf af (bel een vriend) en focus op iets anders (ga wandelen of sporten). Je gedachten veranderen kost wel tijd en aandacht. Je bent hier dus niet met een week vanaf. Maar eenmaal in de hand heb je er de rest van je leven profijt van.




deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 261 - Verleg je aandacht, relativeer en vermijd teveel info

Het is niet zo vreemd dat je angstig kunt worden van alle berichtgeving rondom corona. Besef dat nieuwsberichten zich focussen op de uitzonderingen. Anders zou het geen nieuws zijn. Vertellen dat er zoveel mensen gezond zijn, is geen nieuws. Dus als je mind steeds foto's ziet en berichten leest over hoeveel er fout gaat, dan neemt dat deel in jouw hoofd een veel grotere plek in dan het in werkelijkheid is.
Wat je kunt doen:
- Relativeer door jezelf ook steeds af te vragen: oke, maar hoe vaak gaat het dan wel goed? Hoeveel mensen herstellen wel gewoon?
- Vermijd te veel nieuwsberichten. Prima om het nieuws te volgen maar overlaad jezelf niet. Als je 1x per dag iets hoort, is dat voldoende.
- Verleg je aandacht naar de positieve dingen en berichten. Zeker op social media kun je berichten tegenkomen die veel angst of boosheid oproepen. Scrol erdoor heen en focus op de leuke berichten die iemand post over een verjaardag, een dier, een natuurfoto of iets wat jij leuk vind. Die komen vervolgens ook steeds meer in je tijdlijn waardoor je meer omringt wordt door de gewone dingen die er nog steeds heel veel zijn.



deel deze tip

Tip 262 - Focus je op wat wel kan

Gisteren, 18 december 2021 is wederom de lockdown in werking gesteld. En het raakt in deze tijd nog meer mensen en vooral bedrijven dan in andere tijden. Voor de mensen in de horeca en theaters/amusement is het hard, maar voor de rest is het alleen maar vervelend en beetje lastig.
Je kan je er wel druk om maken, iedereen de schuld geven, maar daar wordt je dag er niet beter op. Dus adviseer ik je om te kijken wat nog wel kan en mag! Mensen die dat kunnen en doen, hebben straks een feel fijnere Kerst dan de mopperaars.
Ik wens IEDEREEN alvast een hele fijne Kerst dit jaar!



deel deze tip

Tip 263 - Leer de taal van je lichaam en ben gezond

In mijn eigen leven, in februari 2010, liep ik op straat en van het ene op het andere moment kreeg ik het innerlijk heel koud, ik stond letterlijk te trillen op mijn benen, al mijn scharnierpunten deden flink zeer. Thuisgekomen meteen naar bed. Kon niet anders, kon amper op mijn benen staan.
Het was wintertijd dus ik ging er vanuit dat ik griep had. Uitzieken dus.

Ik heb uiteindelijk een dag of 11 in bed gelegen. Naar verschillende huisartsen geweest. Hiervoor moest ik hulp vragen want ik was zelf te zwak. Dat was overigens gemakkelijker dan ik vooraf had kunnen bedenken (tip 1 :)) ). Ik kreeg verschillende antibiotica kuren. Niets hielp.

Mijn eigen huisarts lag in eerste instantie zelf in het ziekenhuis. Werd weer beter. Hij had de impuls om zijn handen achter op mijn rug te leggen.
Lang verhaal kort: er werd een afspraak gemaakt in het ziekenhuis. Daar werd bevestigd wat mijn huisarts vermoedde: TBC, tuberculose. Er werd vastgesteld dat ik ongeveer 2½ ltr vocht achter mijn longen had. Resultaat: ziekenhuisprotocol voor TBC. Ik lag daar ook iets van 11 dagen.

De gehele tijd dat ik in bed lag (dus ongeveer 3 weken), was ik heel erg op mijn zelf gericht. Bij mijn lichaam. Het werd me duidelijk waardoor de TBC was ontstaan door in gesprek te gaan met mijn lichaam. Het klinkt misschien gek, maar het was een heerlijke tijd: me-time. Voelde me heel vredig, niets hoefde, was ook heel tevreden. Terugkijkend is het ook één van de mooiste ervaringen in mijn leven. Voor mijn dochters was het overigens anders. Die dachten dat ik dood ging.

Dit in ‘gesprek gaan met mijn lichaam’ heeft me geholpen in te zien dat ik meer ruimte mocht innemen in de wereld (longen). En duidelijker mijn grenzen ervaren en die aan te gaan geven. Grenzen ook om datgene buiten te laten wat voor mij ‘ziekmakend’ is.

Dit ‘gesprek’ voelt als meditatief en brengt dus rust. In rust kan je lichaam haar energie aanwenden om weer terug in balans te komen, om te helen, gezond te zijn.

Je richten op wat er in je lijf – op dit moment, in het hier en nu – is, hoe je je lijf ervaart, bekeken en voelend hoe plekken zijn (dus simpelweg registreren) helpt om er meer te zijn, om meer verbonden te zijn met je lichaam. Dit geeft vervolgens ook weer meer de gelegenheid om verbinding te ervaren met de wereld en de mensen om ons heen.
In deze tijd waarin angst voor virussen zo groot is, 24/7 benadrukt in de media, is het heel belangrijk om ons verbonden te voelen. Verbinding heelt. Uitsluiten en buitensluiten brengt eerder het tegenovergestelde voort. Er ontstaat dan steeds meer stress. Opgestapeld is dat de fundering voor ziekte en trauma.

Dus train jezelf om meer je lichaam te ervaren zodat je er meer verbinding mee hebt. Leer de taal van je lichaam kennen en spreken. En weet, je hoeft niet alles alleen te doen. Vraag om hulp en laat je ondersteunen. Leer hoe je je lichaam helpt om het ongezonde los te laten. Dit werkt op alle lagen, dus ook mentaal en emotioneel.



deel deze tip

Tip 264 - de taal van je lichaam leren kennen helpt je verder

In vervolg op tip 211: een manier om de taal van je lichaam te leren kennen, zodat je (meer) verbonden bent met jezelf, je omgeving en de mensen daarin.

Als we ons niet fijn voelen, onbehaaglijk of zelfs heel slecht, dan helpt het om met een open blik jezelf gade te slaan.
Stress (kan ook traumatische stress zijn) ontstaat o.a. als ons innerlijk, al of niet terecht, het idee heeft dat het onveilig is. Als dat lange tijd aanhoudt, mogelijk zelfs chronisch ervaren wordt, dan wordt er angst gekoppeld aan lichamelijke gevoelens, gewaarwordingen.

Angst vernauwd. Naast dat spieren zich aanspannen, verkrampen, raakt ook onze blik vernauwd. We dienen immers te focussen op het onveilige, het gevaar, op datgene wat ons angst brengt of pijn doet. Dit gebeurd ook nog eens volautomatisch, dus zonder dat we daarover hoeven na te denken. Biologisch is dat om te kunnen overleven.

Het helpt dus om weer met een meer open blik in contact te komen met je lichaam. Daardoor wordt de angst ontkoppeld. Zodra de angst minder is, of zelfs weg, is het eenvoudiger om vanuit die open blik ons lichaam gade te slaan. Dat gade slaan doe je net zoals een boekhouder de balans opmaakt:
- Hoe is de stand van zaken en waar? Hoe groot, vorm, kleur, beeld, etc.
- (vol)automatisch willen we nog meteen naar de spanning toegaan, of het slechte gevoel. Dat is normaal. Maar nu helpt het om eerst rond te kijken en die plekken te vinden die minder gespannen zijn of zelfs ontspannen, dan wel steunend, prettig, aangenaam. Deze plekken kunnen zich, doordat we daar meer onze aandacht bij hebben, versterken, vergroten en ook uitbreiden.

Dit alleen al kan stress (deels) doen loslaten. Hierdoor gaan we ons meer op ons gemak voelen. Spanning in spieren kan losgelaten worden, beetje bij beetje. Ons lichaam doet dit door middel van warmte of kou afgeven, door kleine schokjes, vibraties, bewegingen.

Het resultaat is vaak dat je je (weer) meer één geheel voelt, verbonden. Minder gestrest. En zo is het ook weer mogelijk om datgene wat op ons afkomt, ook in deze coronatijd, aan te gaan, te verwerken en in verbinding te zijn met de wereld en de medemens. Je bent meer in, wat we noemen, het hele brein. Dat betekent dat er meer neuraal netwerk is om de problemen die er zijn op te lossen. Je blik is immers weer meer verruimd. Je ziet meer dan alleen wat niet fijn is of stresseert. Het is weer meer Leven dan Overleven.

nb. Soms als we ons lichaam gadeslaan, schieten we toch weer in spanning en angst. Dat betekent dat onze 'blik' zich weer verengt heeft. Het kan dan helpen om in de ruimte waar je bent, om je heen te kijken, je te oriënteren.
Laat je ogen daar rusten waar ze zelf heen willen gaan. Vaak ook komen er dan verdiepende ademhalingen. Je krijgt meer 'lucht'.



deel deze tip

Tip 265 - Positieve effecten Corona Isolatie

De negatieve gevolgen van de Corona Isolatie kennen we allemaal. Ik wilde dit keer de positieve gevolgen eens op een rijtje zetten die ik zelf heb mogen ervaren.

Positieve gevolgen van de Corona Isolatie:

Meer aandacht voor mezelf.
Meer tijd voor meditatie.
Meer tijd voor oefeningen.
Meer tijd voor familie.
Minder tijd aan reizen kwijt omdat ik meer per zoom bij elkaar kom.
Ik geef minder geld uit.
Meer aandacht voor de mensen nabij; buren e.d.
De realisatie van hoe verbonden we zijn en hoe we elkaar nodig hebben.
Meer bewustzijn op hoe we ervoor elkaar kunnen zijn met kleine berichtjes, cadeautjes en kaartjes. Kleine moeite met groots resultaat.
Ontwikkelen van meer compassie en zorg voor elkaar.
Ontdekken wat mijn bijdrage kan zijn in het geheel.
Leren accepteren van wat er is.

Dit is even wat er nu bij mij te binnen schiet. Heb jij ook zo’n lijstje?



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 266 - Wacht niet te lang met hulp vragen

Klachten verergeren vaak wanneer er te lang gewacht wordt met hulp vragen. Dit kan laagdrempelig door aan een huisgenoot, familielid, vriend of collega je gevoelens delen. Ook een professional kan je laagdrempelig benaderen om na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor gesprekstherapie of behandeling bij jouw klachten.



deel deze tip

Tip 267 - Long-Covid

Zorg voor een duidelijke dagstructuur met veel rustmomenten tussendoor. Besteedt hierin ook even tijd aan ademhalingsoefeningen.
Houdt dagelijks bij waar je die dag van hebt kunnen genieten.

Anoniem


deel deze tip

Tip 268 - Post corona leven

Pak je oude levensstijl rustig weer op en luister wel goed naar je lichaam.
Ben je moe ? Pak je rustmomenten en sla het het feestje voor deze keer over.



deel deze tip

Tip 269 - Wat neem je mee uit de corona tijd ?

Bedenk voor jezelf wat je wil meenemen uit de coronatijd en geeft dit aan bij je collega's, vrienden en familie.
Wat is verrassend fijner geweest als voor die tijd ?
Wat is je tegengevallen ?
Praat hierover. Praat over je frustraties of juist de fijne dingen die je ontdekt hebt.
Zie het als een moment om je netwerk opnieuw vorm te geven. Welke mensen heb je gemist en wie niet ?



deel deze tip

Tip 270 - Long Covid: moeilijk kunnen ademen + heel moe daardoor

Wat zeker ook ten grondslag ligt aan long-covid is een ontregeld zenuwstelsel. Ik merk bij cliënten dat daar vaak een eerder trauma aan ten grondslag ligt, of in ieder geval in meespeelt.

Laatst een cliënt die vertelde over een verstikkingsgevoel na de ziekenhuisopname tgv covid. Toen we echter daar lichamelijk op inzoomden, bleek een soort gelijk gevoel in de vroege jeugd ook beleefd te zijn. Uiteindelijk bleek een bijna doodervaring als klein kind eronder te zitten. Was als klein kind de zee in gegaan en meegevoerd en kon niet terugkomen. Die overlevingsangst en -energie hebben we ontladen door heel voorzichtig, stapje voor stapje, met haar zenuwstelsel te werken.
Later (enkele dagen na de sessie) hoorde ik terug dat het verstikkingsgevoel na de ziekenhuisopname voor covid, in belangrijke mate verminderd was.

Als je onder water bent, dreigt te verdrinken, dan wil een deel van ons ademen en een ander deel niet, want dan zouden we water binnen krijgen en verdrinken. Dit laatste deel, en het ontstane neurologische netwerk daaruit, proberen zo alles te doen om te overleven. Maar later (verdrinkingsgevaar is voorbij - je hebt het overleefd) werkt dat tegen ons. In dit geval heeft verminderde zuurstoftoevoer door de covid dit oude netwerk getriggerd. Wil overigens niet zeggen dat de covid niet ook in bepaalde mate de adem bemoeilijkt heeft, maar daar kan dan later ook mee 'gewerkt' worden.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 271 - omgaan met corona stress

Omgaan met stress door het coronavirus

Iedereen reageert anders op stress.
Toch zijn er een aantal maatregelen gebaseerd op
wetenschappelijk onderzoek die veel mensen helpen om stress te verminderen.
Hierdoor zul je je beter voelen.

Hieronder staat een aantal adviezen. Het is niet nodig om ze allemaal op te volgen, maar kijk
vooral welke op jouw situatie van toepassing zijn.

1. Tips over het omgaan met anderen
Door de uitbraak van het coronavirus hebben we minder toegang tot ons sociale
netwerk. Mensen worden geadviseerd binnen te blijven. Wees creatief bij het verzinnen
van manieren om toch contact te houden met anderen in deze periode. Praten met
vertrouwde mensen kan namelijk helpen om gevoelens van isolatie, angst, verveling of
kwetsbaarheid te verminderen. Zoek steun bij familie, vrienden, buren, en/of bij
spirituele of religieuze leiders (geestelijk verzorger, pastoor, imam of anderen).
- Wees flexibel en creatief en gebruik technologie zoals telefoon, e-mail, sms,
- Praat over je ervaringen en gevoelens met naasten en vrienden als dit jou helpt.
- - Schrijf je ervaringen op en deel ze met anderen via sociale media of andere kanalen.

2. Tips om zelf met stress om te gaan
Stress en angst horen erbij nu het coronavirus zo om zich heen grijpt. Er zijn
verschillende stappen die je kunt zetten om stress op de korte en lange termijn te
verminderen:
- Besef dat het normaal is om angstig of bezorgd te zijn over wat er zou kunnen
gebeuren, zeker als veel dagelijkse dingen onzeker zijn of veranderen.
Herinner jezelf eraan dat ook heel nare emoties te verdragen zijn en weer zullen
overgaan. Probeer emoties te accepteren in plaats van te onderdrukken.
Als je merkt dat je gestrest raakt door naar het nieuws te kijken, zoek het dan niet
steeds op. Kijk zeker geen nieuws kort voor je gaat slapen.
- Doe het rustig aan tussen stressvolle activiteiten door en doe iets leuks nadat je een
moeilijke taak hebt afgerond.
- Ontspan je lichaam en geest: probeer rustig te ademen en ontspan bewust je
spieren. Voor veel mensen helpt yoga, sport, wandelen, muziek luisteren of lezen
om te ontspannen.
- Maak een lijst van dingen die wel goed gaan, die je hoop geven en waar je dankbaar
voor bent.
- Blijf leuke dingen doen en geniet ervan. Op internet vind je lijsten van plezierige
activiteiten terug.
Zoek naar activiteiten die binnen je budget passen en die je thuis kunt doen

Anoniem


deel deze tip

Tip 272 - moe moe moe

Corona kan heel verschillend uitpakken. Sommigen hebben er nauwelijks last van, anderen zijn er goed ziek van. Maar er is ook nog een vervolg. Sommigen geen last, anderen long covid, en daar tussen in zit een grote groep mensen die een onverklaarbare vermoeidheid hebben. Deze vermoeidheid kan weken duren. Ze komt plots op, alsof er lood in je benen komt en in de rest van je lijf. Het lastige is dat je je eigen lijf niet meer kunt vertrouwen. Het overvalt je. De beste omgang uit eigen ervaring en van wat ik hoor aan medisch advies is om het wat voor te zijn door je levenstempo door de dag drastisch te vertragen. Als het goed is worden de inzinkingen dan wat minder heftig. Verder vraagt het veel geduld en is het belangrijk om je zelf gerust te stellen. Als er langzaam vooruitgang is, is het zeker niet meteen long covid. Neem de tijd, voor rust en voor ruimte in je hoofd dat het meestal weer opknapt!



deel deze tip

Tip 273 - Geen label hangen

Bij elke ervaring hebben we de neiging hier een oordeel over te hebben. Er een label aan te hangen van goed of fout. Goed dan voelen we ons happy, fout dan halen we onszelf naar beneden. En dat kan per moment ook nog heen en weer gaan. Doodvermoeiend. We verlagen als het ware onze energie. Zo ook als je coronagerelateerde (rest)klachten hebt. Je baalt hiervan, gaat het gevecht hiermee aan, je moet je beter voelen, het moet z.s.m. over, het heeft al lang genoeg geduurd etc.... allemaal oordelen die het herstel belemmeren. Kijk eens of je aan het labelen bent en hoe helpend dat is. Wat zou een alternatief kunnen zijn?



deel deze tip

Tip 274 - Stop de informatiestroom

Neem afstand van tv, krant, social media etc. of spreek met jezelf tijden af dat je het wel volgt. Probeer bewust niet al het nieuws of elke gesprek over corona op te vangen. Wat het doet is dat het elke keer een klein beetje voeding geeft aan je angsten, zorgen, verdriet, boosheid etc. Neem de tijd om echt even te ontladen, er even helemaal niet meer mee bezig te hoeven zijn.



deel deze tip

Tip 275 - Stress balans herstellen


– Welke eisen liggen er op je bord? Kan daar wat vanaf? Wat is niet noodzakelijk? Kun je vaker ‘nee’ zeggen?

– Wat helpt je om aan de eisen te voldoen? Slaap je voldoende? En hoe zit het met de fysieke activiteit, gezond eten en ontspanning? Durf ook aan jezelf te vragen: heb ik wel de talenten voor deze studie? Overvraag ik mezelf niet? Waarom wil ik dit?

– Heb je voldoende sociale steun? Die bestaat uit enerzijds steun bij praktische problemen met het leren en het leven, en emotionele steun in de vorm van aandacht, liefde, genegenheid en troost.

– Heb je het gevoel invloed te hebben op de situatie? Probeer je geen zorgen te maken over zaken waar je echt geen invloed op hebt en zet je in voor zaken waar je wel dat wel (een beetje op hebt.

– Heb je voldoende mentale rust? Die is nodig om ononderbroken te kunnen studeren. Gun jezelf rustmomenten en beperk digitale afleiding.

– En de allerbelangrijkste vraag: heb je een objectieve kijk op je situatie? Door de stress kun je door een donkere bril kijken die alles negatief kleurt. Of door een vergrotende bril, waarmee je de eisen perfectionistisch uitvergroot. Het is moeilijk om op eigen houtje afstand te nemen van die blik, maar een goede cognitieve therapeut kan hierbij helpen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 276 - Hypnotherapie, DE oplossing voor uw Corona klachten

Heb je angsten? depressies? Naar aanleiding van de COVID periode?, Met behulp van hypnotherapie kan je snel en effectief van je klachten af komen.
Verdiep je eens in deze vorm van therapie en zoek een goede therapeut bij jou in de buurt!

Anoniem


deel deze tip

Tip 277 - Welke kracht neemt de leiding in jou?

Twee jaar Corona heeft zo zijn voetsporen achtergelaten. Mensen die zich angstig voelen om ziek te worden of down uit sociale isolatie of anderszins.
Het is niet onlogisch dat mensen reageren op maatschappelijke ontwikkelingen.
Niettemin blijft de vraag interessant -zelfs essentieel in mijn ogen- wat leidend is in jouw leven? Zijn het de gebeurtenissen buiten jou, waarop je feitelijk geen grip hebt? Of zijn het jouw interne afwegingen, gevoelens en inzichten die je aan de hand meenemen? Is hetgeen wat in jouw invloedssfeer ligt en dus weer grip oplevert, leidend?
Mensen dragen de oplossing van hetgeen hen belast ook mee in zichzelf; ze hebben het alleen nog niet ontsloten. Richt je dus binnenwaarts om adequaat om te (kunnen) gaan hetgeen in de wereld gebeurt.



deel deze tip

Tip 278 - Wat je lichaam je wil vertellen

*** Wat je lichaam (ook) zegt ***
Het is niet je keel die pijn doet, het zijn de woorden die je niet durft uit te spreken.
Het is niet je kies die pijn doet, het is de pijn om te kiezen voor jezelf.
Het zijn niet je benen die pijn doen, het is het gevoel niet op eigen benen te kunnen staan of het gevoel ergens voor weg te willen rennen.
Het zijn niet je ogen die het niet goed zien, het is je blik naar de wereld die wazig is of iets waar je liever je ogen voor sluit.
Het is niet je buikpijn waar je het meeste last van hebt, het zijn je opgekropte gevoelens.
Het zijn niet je darmen die niet in orde zijn, het is wat je allemaal hebt moeten verteren.
Het zijn niet de emoties die je moe maken, het is je verzet ertegen.
Het is niet je gal waar het probleem zit, het is dat je je gal nooit hebt kunnen spuwen.
Het zijn niet je oren die het niet goed doen, het zijn de dingen die je niet wilt horen of de dingen die je hebt moeten horen.
Het is niet dat je duizelig bent, het is het gevoel dat je heen en weer geslingerd wordt door je verstand en gevoel.
Het is niet je hoofd die voor pijnen zorgt, het zijn je gedachtes.
Het zijn niet je schouders die pijn doen, het is de last die je op je schouders draagt.
Het is niet je rug wat voor ongemak zorgt, het is wat je elke dag meesleept in je rugzak.
Het is niet je hart wat voor pijn zorgt, het is dat je hard bent geworden voor jezelf.
Jouw lichaam is elke dag keihard aan het werk voor jou.
Dus mocht je niet verder komen met je huisarts, specialist of je pillen, dan helpt het je om ook naar deze signalen te kijken.



deel deze tip

Tip 279 - basiswaarden

Op het moment van een pandemie en lockdown zijn de basiswaarden in ons leven in eens niet meer vanzelfsprekend; verbinding, nabijheid, contact, maar ook zaken zoals vrijheid, autonomie en avontuur.

Ga eens bij jezelf langs wat voor jou de belangrijkste waarden zijn in jouw leven. Het zou kunnen dat ze nu niet in dezelfde manier naar voren kunnen komen. Ga eens langs wat er nog wél kan. Hoe kan je die waarde toch terug laten komen, al is het op een andere manier.



deel deze tip

Tip 280 - Gronden in emotie storm

Meditatie oefening
1. kijk wat er intern gebeurd
2. beweeg, gebruik je spieren
3. kijk weer écht om je heen en stap weer in het leven



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 281 - Stel jezelf gerust

Angst, voor wat dan ook, is een logische reactie van je lichaam. Angst is nuttig bij gevaar, echter is er niet altijd echt spraken van gevaar. in dat geval is het belangrijk om jezelf te kalmeren. Bedank je lichaam voor het signaal en stel het gerust dat je het aankunt.



deel deze tip

Tip 282 - hypnotherapie helpt bij angsten en depressie!

Welke angst je ook doet, met behulp van hypnotherapie kan je snel en effectief van je angsten en depressie af komen. Als docent en hypnotherapeut merk ik dat veel kinderen en volwassenen na Corona steeds vaker last hebben van diverse uiteenlopende angsten en vormen van depressie. Zo ook Sara. Zie onderstaande testimonial

“Onze dochter is door Paul geholpen voor haar angsten. Heel duidelijk en rustig heeft hij haar uitgelegd wat ze gingen doen en achteraf vertelde ze dat ze de sessie heel leuk vond. Al na de eerste sessie zagen we verandering bij haar en na drie sessies is ze een veel vrolijker meisje en zijn haar angsten weg.”

Anoniem


deel deze tip

Tip 283 - Mogelijke therapieen bij Long COVID

Krijg ik ooit weer mijn normale leven terug?
Dit is de vraag die veel mensen met long COVID zichzelf afvragen. Dat geldt mogelijk voor jou ook. Voor artsen is het moeilijk om daar antwoord op te geven. Er wordt nog steeds gezocht naar een behandeling. Het ontbreken van een duidelijk antwoord kan heel frustrerend zijn.

Heb je langer dan drie maanden geleden COVID gehad en is er nog steeds geen of onvoldoende herstel is opgetreden, dan is het algemene advies om hulp te zoeken. Misschien heb je - net als veel lotgenoten - last van herbelevingen, angst, slaapklachten en aanhoudende lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en pijn. Hiervoor is zowel psychologische begeleiding als lichaamsgerichte therapie nodig.

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven. Een website waar je informatie en toegang tot hulp vindt is C-support.

Mijn zorgaanbod
In mijn praktijk help ik je ook graag en dat doe ik vanuit een holistische benadering. Dat betekent dat we - uitgaande van je situatie , je klachten en je doelen - een of meer methode gaan inzetten. Dit is waar ik mee werk:
  • Buteyko-ademtherapie: bij long COVID zien we altijd dat de ademhaling ernstig ontregeld is. Tijdens de sessies leer je oefeningen volgens de Buteyko-methode (aangepast aan long COVID) die je thuis dagelijks gaat doen.
  • EMDR: indien je herbelevingen hebt van nare ervaringen tijdens je ziekteperiode, dan is EMDR een geschikte methode. Ook bij angsten geeft EMDR goede resultaten.
  • Hypnotherapie: om slaapproblemen en pijnklachten beter onder controle te krijgen. Je leert zelfhypnose gericht op ontspanning, angstreductie en pijnmanagement.
  • Craniosacraaltherapie: bij spannings- en pijnklachten ondersteunt craniosacraaltherapie het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam.

Neem voor vrijblijvend advies gerust contact op.



deel deze tip

Tip 284 - Nu

Hoe het er nu ook voor staat in je leven, mocht corona daar nog een rol in spelen, dan is het valide om daar hulp voor te zoeken. Voor sommige lijkt de periode voorbij te zijn, maar dit hoeft voor jou niet het geval te zijn. Neem jezelf serieus en zoek passende hulp.



deel deze tip

Tip 285 - Durf te genieten en verbeter meteen je brein!

Rick Hanson stelt dat als we onszelf toestaan om werkelijk te genieten (met minimaal 15 seconden pure aandacht) we allerlei positieve brein-verbindingen aanmaken die ons stressbestendiger maken en bijdragen aan ons welzijn. Hier lees je meer over Rick Hanson en zijn H.E.A.L. methode.

(Sergio van der Pluijm)



deel deze tip

Tip 286 - long covid

Er zijn veel mensen die kampen met de gevolgen van long covid. Er is nog weinig over bekend. Het lijkt erop dat deze klachten te vergelijken zijn met een burn out en de gevolgen daarvan. Je zult je leven moeten aanpassen. Let op dat je je leven niet laat leiden (of lijden) door long covid klachten, kijk naar wat je wel kunt!



deel deze tip

Tip 287 - Blijf verbinden

De komst van corona en alles eromheen, heeft voor veel verdeeldheid gezorgd in de samenleving, maar ook in relaties. Het kan een uitdaging worden om elkaar nog te vinden als je lijnrecht tegenover elkaar staat qua visie. Het is dan juist belangrijk hoe je met elkaar praat. Het respecteren van elkaars mening, niet demoniseren, elkaar kunnen horen... Juist dat is nu belangrijk. Een therapeut kan daarbij helpen als het ingewikkeld wordt.



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten