Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij faalangst

faalangst

 

Faalangst - tips

Zoek je tips bij faalangst?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij faalangst >>

Wat is jouw tip voor omgaan met faalangst? 

 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je nu nog vaak faalangst kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Therapiepsycholoog

7

deel deze tip

Tip 2 - Pak je vermijdingsdrang aan

Zo pak je vermijdingsgedrag als gevolg van faalangst aan:

1. stel jezelf eerst bescheiden, redelijke doelen;
2. pas de 'tien-minutentruc' toe: zet een kookwekker op tien minuten en werk aan je doel door er maar tien minuten mee bezig te zijn; dat lijkt weinig maar is veel als je de taak al maanden hebt uitgesteld;
3. werk in korte tijdblokken, zo blijf je creatief en efficiënt;
4. trap niet in de valkuil van zelfverwijt; het kan een excuus zijn om niets te hoeven doen, je bent toch al 'slecht'.


Pascale

7

deel deze tip


Tip 4 - Kom in beweging en neem actie

Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.

Door faalangst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.

Dus kom in beweging en neem actie.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 5 - Oefening - Wat is het ergste dat er kan gebeuren

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je faalt? En hoe erg is dat nu precies?

Herhaal daarbij voor jezelf de volgende zin en maak deze af:

  • Als ik faal dan ...(1)
  • Als ik (1) dan ...(2) 
  • Als ik (2) dan ...(3) enz.


Bijvoorbeeld: Als ik faal dan denken anderen dat ik mijn best niet gedaan heb.
Als anderen denken dat ik mijn best niet gedaan heb dan vinden ze mij niet aardig.
Als anderen mij niet aardig vinden dan wil niemand meer met mij omgaan.
Als niemand meer met mij om wil gaan blijf ik alleen.
Als ik alleen blijf dan voel ik me eenzaam.

Ga door met het herhalen en afmaken van de zinnen tot je niets meer weet, tot je bij een gevoel uitkomt dat moeilijk onder woorden te brengen is of totdat je merkt dat je in cirkels door redeneert.

Bepaal bij welke (erge) uitkomst voor jou de meeste lading zit. Meestal zal dat de laatstgenoemde zijn.

Vraag jezelf dan af:

  • Hoe erg is dit?
  • Heb ik dat al eens eerder meegemaakt?
  • Zo ja, hoe heb ik dat toen overleefd?
  • Zo nee, hoe realistisch is de kans dat je dat mee zal maken aangezien je het nog niet meegemaakt hebt?
  • Wat heb jij in huis om op een gezonde manier om te kunnen gaan met dit allerergste scenario en alles tot een goed einde te brengen?


Formuleer aan de hand hiervan een steunende overtuiging voor jezelf. Help je zelf daaraan herinneren op het moment dat de faalangst opspeelt.


Anoniem

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Zelfhulp tips: overwinnen van faalangst richting output

Als je last hebt van faalangst, kan het zijn dat je jezelf saboteert en niet tot actie komt. Hieronder volgen vijf praktische tips die je kunt toepassen:

1. Verleg je focus van prestaties naar proces. In plaats van te denken aan het eindresultaat en jezelf te beoordelen op succes of falen, richt je je aandacht op het proces dat nodig is om daar te komen. Bepaal dus je doelen op basis van persoonlijke groei en ontwikkeling in plaats van op basis van externe prestaties.

2. Schrijf je angsten en zorgen op en analyseer deze. Vraag jezelf af of deze angsten reëel zijn en of ze je helpen om vooruit te komen. Zo niet, dan kun je helpende gedachten bedenken die je een positiever gevoel geven. Met een positief gevoel, zul je eerder tot actie over gaan dan vanuit angst.

3. Visualiseer succes. Maak b.v. een mentaal beeld, een tekening of een moodboard van jezelf terwijl je een taak voltooit en zie jezelf succesvol slagen. Visualiseren van succesvolle uitkomsten kunnen je zelfvertrouwen vergroten en je helpen om effectiever te presteren.

4. Zet kleine stappen. Verdeel grote taken in kleinere, behapbare stukken, en vier de kleine successen onderweg door er bewust bij stil te staan; eventueel met een beloning voor jezelf.

5. Praat met anderen. Wees open over je faalangst en zoek steun bij vrienden of professionals zoals een therapeut.

Met deze tips kun je zelf aan de slag om de faalangst te overwinnen. Het is een proces dat tijd kost, maar zeker mogelijk om je angst te verminderen en meer vertrouwen te krijgen in jezelf en je capaciteiten. Met elke stap, hoe klein de actie ook, zul je groeien!


5

deel deze tip

Tip 7 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je faalangst

Aanvaard dat de faalangst er is, zonder dat je jezelf met je faalangst identificeert. Jij bent de faalangst niet. Je hebt de faalangst.

Door op een zachte manier met jezelf en met je faalangst om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je faalangst ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 8 - Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het!

Ik las pas ergens een mooie slogan voor de mensen die bang zijn dat ze niet kunnen wat ze nooit gedaan hebben:


Denk eens als Pippi Langkous die vaak riep "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het!". En wat was die Pippi dan ook sterk en goed he?!



4

deel deze tip

Tip 9 - De theater techniek

Faalangst kan heel verlammend werken waardoor je dingen laat of verknalt.

Een helpende methode is de zogezegde theater techniek.

Stel jezelf voor dat je in een theater zit en voor je wordt de situatie uitgespeeld waar jij zo tegenop ziet. Je kijkt naar een hoofdpersoon die jouw rol heeft en jij bent de regisseur.

 

Je gaat nu de situatie net zo lang aanpassen en regisseren tot de hoofdpersoon stevig en vol vertrouwen overkomt. Als dit is gebeurt stap je zelf in de persoon van de hoofdrolspeler en speel je de situatie.

 

Doorvoel hoe het is om vol vertrouwen de situatie te doorlopen. Neem dat gevoel mee naar de echte situatie. Misschien gaat het niet zoals je hebt gespeeld in je hoofd maar het gaat zeker beter!



4

deel deze tip

Tip 10 - Luister naar wat je faalangst jou wil vertellen

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook een deel in jou dat faalangst heeft. Ook dit deel heeft het beste met jou voor en wil jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit deel met faalangst jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 11 - Doe een ontspanningsoefening

Doe een ontspanningsoefening als je je (faal)angstig voelt. Door je te ontspannen wordt deze angst vanzelf minder. Een ontspanningsoefening kan afhankelijk van persoon en plaats verschillende vormen aannemen.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 12 - Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets

'Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets'.

Ga aan de slag met wat je moeilijk vindt, een presentatie, een sollicitatie, een telefoongesprek enz. Sta jezelf toe dat je fouten mag maken, van je fouten kun je leren.

Zie het als een trap, waarbij je elke keer een trede hoger komt.

Kijk niet naar boven naar wat je allemaal nog moet bereiken maar kijk af en toe om naar de stappen die je al gezet hebt. En sta stil bij de successen/succesjes die je behaalt.



3

deel deze tip

Tip 13 - Stel jezelf de volgende vragen

Wat is faalangst eigenlijk? Faalangst is bang zijn om tekort te schieten of bang zijn dat het mislukt wat je doet of bang zijn om fouten te maken. Bij faalangst staat jouw angst je echt in de weg om te doen of te bereiken wat jij graag wilt. Het weerhoudt je van dingen. Je maakt strenge regels voor jezelf (zoals "ik móet het goed doen") om te voorkomen dat het misgaat.

Helaas is het bij faalangst zo dat minder leuke, maar menselijke, ervaringen een (negatieve) bevestiging voor je worden. Bijvoorbeeld … iemand zegt dat je tekort bent geschoten, je bent gezakt voor een examen, je hebt iets niet goed gedaan op je werk. Je verstand roept dan gelijk ‘zie je wel …’. Dit maakt dat het een volgende keer nog spannender wordt. Zo blijft je faalangst makkelijk in stand.

De grote vraag is … is het mogelijk om 100% en 24 uur per dag te voorkomen dat er iets niet goed gaat of mislukt in je leven?


Wat als er dus toch iets mislukt, je een fout maakt, je tekort schiet? Hoe oordeel je dan over jezelf? Vraag jezelf af ... is dit oordeel wel terecht? Klopt dit oordeel wel? Kan ik ook vanuit een ander perspectief naar mijzelf kijken? Ik ben ook maar een mens ...



3

deel deze tip

Tip 14 - Onderzoek de sociale factor van faalangst

Wist je dat faalangst eigenlijk helemaal geen angst is om te falen maar dat het eerder een angst is om negatief beoordeeld te worden?

Vraag jezelf eens af. Als niemand het ziet dat je iets niet goed kan, hoe erg is het dan?

Faalangst heeft een sociale factor. Het is verbonden aan de angst voor afwijzing.


Jolande

3

deel deze tip

Tip 15 - Doe een ademhalingsoefening of ontspanningsoefening

Neem je angsten serieus. Als je erkent dat je faalangstig bent, hoef je er minder tegen te vechten. De faalangst krijgt minder ruimte, waardoor het rustiger wordt en je beter kunt presteren.

 

Een ademhalingsoefening (buikademhaling) of ontspanningsoefening (bv. een bodyscan) kunnen dan heel helpend zijn. Succes!


Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Zorg ervoor dat je zo min mogelijk uitstelt

Faalangst kan resulteren in uitstelgedrag. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk uitstelt, want dan wordt het vaak groter in je hoofd dan het is. Pak datgene wat je lastig vindt zo snel mogelijk aan, zodat het geen groot probleem zal worden.



3

deel deze tip

Tip 17 - Neem psychologisch wat afstand

Neem psychologisch wat afstand.

Dit doe je door bij self-talk niet de ik-vorm te gebruiken, maar je eigen naam. Als je tegen jezelf praat als vriend of vriendin heb je meer kans op succes.

Bijvoorbeeld: "Ik kan het" wordt: "Mirjam, je kunt het". Het emotiecentrum, de amygdala, wordt minder actief als we niet in de eerste persoon tegen onszelf praten.


3

deel deze tip

Tip 18 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het faalangst-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog.com

2

deel deze tip

Tip 19 - Focus je op waar je wel invloed op hebt

Kijk naar de dingen waar je invloed op hebt. Vaak maken we ons druk over dingen waar we niets aan kunnen doen.


Focus je op wat jij kunt doen, op datgene waar je wel invloed op hebt.

bv goed voorbereiden van een presentatie.



2

deel deze tip

Tip 20 - Probeer jezelf lichamelijk weer te kalmeren

Faalangst zorgt voor lichamelijke klachten. Herken je bijvoorbeeld dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor je het warm of juist koud krijgt en je begint te zweten? Een droge mond? Trillen of beven? Last van je maag of darmen? Je ligt misschien wakker van het piekeren over je angst, waardoor je energie afneemt en moeheid kan toenemen.

Zodra je hoofd begint te denken over 'o jee ..', 'wat, als ...', 'maar straks dan ...' wordt het angstcentrum in je hoofd wakker geschud. Heee, een risico signaleert je hoofd en het zenuwstelsel zet automatisch diverse lichaams-processen in gang, want je moet wat, je loopt tenslotte een risico!

Hormonen worden je bloedbaan in geslingerd, je hartslag versnelt waardoor je bloeddruk stijgt, je ademhaling verhoogt en je spijsvertering vertraagt zodat dat geen energie van je vraagt. Deze processen zorgen ervoor dat je je lichamelijke klachten ervaart.

Alleen ... je hoeft misschien helemaal niet te gaan rennen, te vluchten, je staat in de overlevingsstand maar waar is de brand?

Probeer je jezelf lichamelijk weer te kalmeren. Zeg hardop 'ik ben bang en en onzeker, dat is oké'. Leg je handen op je onderbuik en probeerer naar toe te ademen. Adem 3 tellen in en zo traag mogelijk uit, in 6 of 8 tellen. Je mag rustig worden.

 

Bij faalangst zijn meerdere oefeningen heel goed als hulpmiddel in te zetten. Zoek professionele hulp als je faalangst je echt belemmert in je leven, je bent niet de enige!



2

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 21 - Stel je eisen bij

Stel je eisen bij

Er wordt veel van onszelf gevraagd maar we vragen of eisen soms ook erg veel van onszelf. Door de lat wat lager te leggen, minder te verwachten, creëer je ruimte voor jezelf.

 

Stel haalbare doelen en geef jezelf de ruimte om de druk te verlagen.



2

deel deze tip

Tip 22 - Lach eens om jezelf

Lach eens om jezelf als je weer voelt dat je bang bent dat je het niet kan. Bedenk dan wat je tegen he beste vriend zou zeggen. En zeg dat tegen je jezelf.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 23 - EMDR kan goed helpen

EMDR kan goed helpen


koen

2

deel deze tip

Tip 24 - Ga op zoek naar de oorzaak van faalangst

Ga (samen met een therapeut) op zoek waar de oorzaak ligt van de faalangst.


Waar is het gestart of waardoor/wanneer is het ontstaan? Wanneer had je nog geen faalangst? Hoe oud was je toen?

 

Verbindt je met dit kind/puber/ jong volwassene die nog geen faalangst heeft. Kijk of je de sprankeling en vrijheid/ruimte, van de kind/puber/ jong volwassene zonder faalangst, kunt toelaten in je lijf.


Sandra

2

deel deze tip

Tip 25 - Leer de interne criticus herkennen

Vaak is er een strenge stem in ons die de lat hoog legt, zowel voor een ander en dus ook voor onszelf. Van wie is die stem eigenlijk? Is die echt van jou of heb je die overgenomen van een van je opvoeders?


Als je die stem, die interne criticus, leert herkennen als die van een ander, komt er ruimte tussen jou en die stem. En kun je jezelf de vraag stellen: wat vind IK eigenlijk?


Wellicht komt er dan een zachtere, mildere stem die zegt: ik mag oefenen, ik mag leren, ik mag ontwikkelen. Een veel fijnere stem om naar te luisteren. Gegarandeerd dat je dan een stuk ontspanner je volgende uitdaging aangaat. Veel plezier!



2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Leer je successen te nemen bij succesangst

Of heb je last van succesangst. Succesangst gaat over angstig zijn om succesvol te zijn en daardoor jezelf klein te maken.

 

Bij succesangst gaat het om te leren je successen te nemen met alle angsten die daarbij horen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 27 - Het begint met een goede voorbereiding

Faalangst en zelfvertrouwen zijn nauw aan elkaar verbonden. Hoe meer zelfvertrouwen je krijgt des te minder faalangstig je zult zijn. Ben je bijvoorbeeld bang voor het geven van een presentatie, schuif dit dan niet voor je uit.

 

Het begint allereerst met een goede voorbereiding. Hoe beter je je voorbereid, hoe zelfverzekerder je je er over zult voelen. Daarnaast kan het goed helpen om met ademhalingsoefeningen kalm genoeg te blijven.



2

deel deze tip

Tip 28 - Zet negatieve gedachten om in positieve gedachten

We creëren onze eigen stress: zet negatieve gedachten om in positieve gedachten


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 29 - Erover praten haalt de lading eraf

Praat erover en deel je angst. Erover praten haalt de lading eraf


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 30 - Besef dat fouten maken bij het leven hoort

Met faalangst probeer je fouten maken te voorkomen, waardoor je juist meer kan gaan blokkeren. Besef dat fouten maken bij het leven hoort. We kunnen leren van onze fouten, net als een kind die leert lopen, kan vallen en weer op gaat staan. Wees mild voor jezelf, dan gaat de weg naar succes open.



2

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 31 - Faalangst en hypnotherapie

Als docent en hypnotherapeut zie ik veel studenten met ernstige faalangst. Dit levert vaak zoveel stress op dat een toets of examen doen gewoon niet gaat. Hierdoor ontstaan allerlei problemen, studievertraging, studie uitval, etc.

Mijn ervaring is dat met behulp van hypnose of hypnotherapie heel snel en effectief allerlei vormen van angst heel snel en effectief opgelost kunnen worden. De truc zit in de herprogrammering van het onbewuste waar de angst verankert zit.

Wil je snel en effectief van je angsten af? zoek dan een goede hypnotherapeut!


2

deel deze tip

Tip 32 - Boek: Growth Mindset

Oefen en train je 'Growth Mindset'. Het boek van Dr. Carol Dweck geeft je inzicht waar faalangst vandaan komt, hoe het door onze prestatiemaatschappij wordt beïnvloed én hoe je een andere mindset kan oefenen.

30 jaar geleden raakten dr. Carol Dweck en haar collega’s geïnteresseerd in hoe leerlingen met mislukkingen omgaan. Het viel hen op dat sommige leerlingen terugveerden en anderen ernstig teleurgesteld raakten door de kleinste tegenvallers en vaak stopten met hun studie. Ze bestudeerden het gedrag van duizenden leerlingen. Hierdoor ontwikkelde Dweck de begrippen 'fixed mindset' en growth mindset om de onderliggende overtuigingen te beschrijven die mensen hebben over leren, talent en intelligentie.

Het verschil in Fixed en Growth mindset:

- De fixed mindset / statische mindset: Je gelooft dat je talent, intelligentie en al jouw kwaliteiten bij je geboorte zijn vastgelegd. Je bent niet slim of wel slim. Je hebt geen talent of wel talent. Falen is slecht want dat laat zien dat je geen talent hebt.

- De growth mindset / groeimindset: Je gelooft dat je talent, intelligentie en vaardigheden constant kunt ontwikkelen. Als je iets niet kan of er niet goed in bent, dan kun je dat leren, als je maar wilt. Het is belangrijk om een uitdaging aan te gaan en je best te doen, want daar word je beter van. Falen is oké want daar kun je van leren.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 33 - Zoek een therapeut

Heb je last van faalangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 34 - Koppel wat je doet en zegt los van jezelf als persoon

Veel mensen hanteren een waardeschaal voor zichzelf . Afhankelijk van prestaties kunnen ze dan stijgen of dalen. Dat is eigenlijk heel raar .... je bent toch veel meer dan wat je doet of wat je zegt!

 

Probeer eens om de dingen die je doet en zegt, los te koppelen van jezelf als persoon.

 

Situaties die je bang maken om te falen kun je beter aan door bepaalde gedachten hardop uit te spreken en te oefenen, bijvoorbeeld:

 

  • Ik ben wie ik ben, ondanks de dingen die ik goed of minder goed doe!
  • Ik ben niet alleen maar een verzameling van gedragingen!
  • Ik ben niet alleen maar datgene wat ik presteer!


1

deel deze tip

Tip 35 - Vervangen Moeten door Graag Willen

Oefening-
Denk eens terug aan een concrete situatie waarin je veel last had van faalangst. Probeer eens terug te denken aan de manier waarop je jezelf onder druk zette om iets te moeten.

Op welke manier heb je jezelf toegesproken, wat MOEST je van jezelf doen? (bijv. ik moet mij mond open doen, ik moet mijn examen halen, ik moet gaan en mag mij niet ziek melden...

Stel je nu eens voor dat jij als expert om advies wordt gevraagd. Jij moet anderen adviseren die zichzelf op deze manier toespreken. Zou jij hen adviseren dat ze van alles moeten?

Probeer de komende tijd eens op een andere manier tegen jezelf te praten, vervang MOETEN door GRAAG WILLEN! Probeer het eens op deze manier:

Ik zou heel graag willen dat ...... En lukt het me niet, dan is het jammer, maar dan is dat geen ramp!



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - Doen - oefen met het durven maken van een fout

DOEN

Faalangst kan je behoorlijk in de weg zitten. Het kan ervoor zorgen dat je niet begint aan iets. Dan maak je immers ook geen fout.


Oefen eens met het durven maken van een fout. Misschien ontdek je wel dat het helemaal niet zo erg is als iets niet perfect verloopt of niet precies gaat zoals je verwacht had.


Hoe meer je ergens over nadenkt, hoe moeilijker het wordt. Probeer eens om je gedachten uit te schakelen en gewoon te doen, zonder nadenken. Begin met iets kleins, bijvoorbeeld zomaar op iemand afstappen om iets te vragen, zonder je eerst suf te piekeren over hoe die persoon zal reageren.



1

deel deze tip

Tip 37 - Je gedachten anders programmeren

Door je druk te maken over een toekomstige gebeurtenis roep je (faal-)angst op. Gedachten als.... ojee als dit maar niet gebeurt of dat...


Deze gedachten maken dat je angstig wordt. Daarom is het belangrijk middels cognitieve gedragstherapie te leren hoe je deze gedachten anders kunt programmeren zodat er geen angst opgeroepen wordt.



1

deel deze tip

Tip 38 - Eis geen 100% goed van jezelf

Ben jij iemand die altijd 100% of 110% wilt scoren, 100% of 110% de dingen goed wilt doen? Dan kun je je afvragen wat de onderliggende oorzaak daarvan is en of het te maken heeft met onzekerheid en faalangst.


Door voor jezelf de lat heel hoog te leggen, is de mislukking al ingebouwd.


Iets 100% goed doen is vaak onmogelijk door onzekere factoren, factoren waar je geen controle over hebt. Dus eis niet van jezelf dat iets 100% goed is, 80% is ook heel mooi.



1

deel deze tip

Tip 39 - Leer ontspannen

Leer ontspannen

Hoe om te gaan als je faalangst ervaart? Leer manieren om je lichaam, je gedachten en je emoties tot rust te brengen. Dit om weerbaarder te worden voor situaties waar je overvallen kan worden door faalangst.



1

deel deze tip

Tip 40 - Ga anders om met zowel succes als negatieve resultaten

Mensen die last hebben van faalangst hebben de neiging om hun succes toe te schrijven aan dingen die BUITEN henzelf liggen. Bijvoorbeeld aan het toeval of aan geluk, dus aan zaken waar je weinig invloed op kunt hebben.

 

Mislukkingen schrijven ze echter toe aan dingen die BINNEN henzelf liggen. Bijvoorbeeld aan hun eigen onhandigheid of hun eigen onkunde.

Dat is eigenlijk heel jammer, maar tegelijkertijd ook heel oneerlijk! Op deze manier krijg je nooit een eerlijke kans. Je geeft jezelf bij een negatief resultaat direct de schuld.

Dwing jezelf daarom om bij een volgend negatief resultaat de oorzaak eens te zoeken buiten jezelf. En ondanks het negatieve resultaat ...... ga eens op zoek naar jouw sterkte punten binnen het proces!



1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 41 - Bereid je goed voor

Bereid je goed voor. Oefen voor jezelf datgene wat je wilt doen. Net zolang tot je alle facetten beheerst.
Als je weet wat je kan verwachten en je hebt geleerd om alles wat komt aan te kunnen, ga je vol zelfvertrouwen de situatie in.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 42 - Bedenk je wat angst komt doen

Bedenk je wat angst komt doen in plaats van er tegen te vechten.....het heeft je iets te melden....

 

door er op een andere manier naar te kijken krijg je een andere blik en daarmee creëer je meer mogelijkheden om het te veranderen........



1

deel deze tip

Tip 43 - Realiseer je dat je fouten moet maken om te leren

Angst is verlammend en geeft je meestal veel problemen. Wanneer je bang bent om te falen, wordt de kans dát je faalt echter vaak een stuk groter.

Realiseer je dat je fouten moet maken om te leren...fouten maken is normaal. Iedereen maakt fouten.

Fouten maken is iets wat je mag doen, maar eigenlijk moet je het doen om te leren



1

deel deze tip

Tip 44 - Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kunt je faalangst omzetten in iets productiefs. Angst is een "aanwijzer", het heeft je iets te vertellen.

Faalangst kun je zien als een aanwijzing dat je je misschien beter of anders moet voorbereiden. Als je je goed hebt voorbereid, danken er niet zo veel mis gaan, waarom dan toch faalangst??

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door je goed voor te bereiden verklein je de kans dat het fout gaat. Daardoor groeit je zelfvertrouwen en zul je merken dat je meer grip op een situatie hebt. Bereid je zo goed mogelijk voor.



1

deel deze tip

Tip 45 - Vier je successen!

Vier je successen! 

Mensen met faalangst leggen alle verantwoordelijkheid van vervelende gebeurtenissen bij zichzelf, maar als iets goed gaat niet. Vier je successen.

Je kunt jezelf aanleren bewust te zijn van wat je denkt en niet- helpende gedachten om te zetten naar helpende gedachten. Dit doe je door een paar standaard vragen te stellen aan jezelf:

- Is dit zo? Is deze gedachte wel 100% waar?

- Wat is het effect van deze gedachte op mijn gevoel? Bereik ik met deze gedachte mijn doel? (hoe wil ik me voelen, me gedragen, wat wil ik bereiken)?

- Kom ik met deze gedachte niet onnodig in conflict met mezelf of met anderen?


Oefen zelf; probeer elke dag een situatie op te schrijven waar je je niet zo lekker bij voelde.
Om grip te krijgen op je automatische gedachten en waar nodig deze te veranderen, moet je in eerste instantie veel oefenen.

Schrijf elke dag een situatie op waarin je je niet prettig voelde en/of je niet gedroeg zoals je wilde. En ga na wat je gedachten op dat moment waren. En kijk of dat helpende of niet-helpende gedachten zijn. Daag de niet-helpende gedachten uit en maak er helpende gedachten van en kijk hoe je bij die gedachten voelt.


Petra

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 46 - Faal en leer

Falen is op het moment zelf vaak niet fijn maar het gebeurt zo nu en dan. Iedereen faalt weleens en dingen gaan gewoon niet altijd goed. Gelukkig is dit ook iets positiefs. Van dingen die mislukken, falen, leer je namelijk ontzettend veel.

 

Houd jezelf dit voor, want daardoor kan er een last van je schouders af vallen.


Petra

1

deel deze tip

Tip 47 - Zie je angst onder ogen

Zie je angst onder ogen;

Vraag je serieus af:

-Waar ben ik precies bang voor? Wat zou er fout kunnen gaan?
-Hoe reëel is het dat dat gebeurt?
-Hoe erg is het als er zoiets gebeurt?
-Wat zou ik kunnen doen als dat waar ik bang voor ben gebeurt, kan ik het misschien voorkomen?


Idelette

1

deel deze tip

Tip 48 - Je bent helemaal welkom, los van je prestaties

Als je veel last hebt van faalangst, bestaat er een kans dat je 'welkom zijn omdat je er bent' verward hebt met 'welkom zijn omdat je presteert'. Misschien ben je veel beloont en gezien voor je prestaties?

 

Door te leren dat je echt helemaal welkom bent, los van je prestaties, neemt de torenhoge druk op een 'goede' prestatie vaak af en kan je weer gaan genieten van je studie en /of werk.


Hester

1

deel deze tip

Tip 49 - Pak je "moeten" en perfectionisme aan

Faalangst ontstaat vaak door een hoop "moeten" en perfectionisme. Het is belangrijk om dit aan te pakken zodat de faalangst ook vanzelf verdwijnt.

 

Als je beseft dat fouten maken, je de ruimte geeft om te leren en je jezelf de ruimte geeft om fouten te mogen maken, dat het niet allemaal gelijk goed hoeft te gaan, dan zal je faalangst uiteindelijk geen voeding meer krijgen.


Jolande

1

deel deze tip

Tip 50 - Zoek een rustig plekje en zeg tegen jezelf: ...

Zoek een rustig plekje voor je zelf, leg je handen op je borst/ hartstreek en zeg een paar keer hardop tegen jezelf: "ik ben helemaal goed zoals ik ben" (of neem een andere zin die jou aanspreekt). En adem daarna een aar keer diep in - en uit.


Herhaal dit een paar keer per dag.



1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 51 - Let op de woorden die je tegen jezelf zegt

Let op de woorden die je tegen je zelf zegt. En als je opmerkt dat je zinnetjes tegen jezelf zegt als "dit kan ik niet", of "dit kan ik nooit" zet daar dan voor jezelf het woordje "nog" tussen!

 

Je zult merken dat je jezelf daarmee meteen minder vastzet! En een positiever, hoopvol gevoel krijgt



1

deel deze tip

Tip 52 - Zoek hulp en/of praat erover

Zoek hulp en/of praat erover! Anders wordt de faalangst groter doordat het in je lijf en hoofd blijft zitten.


Sandra

1

deel deze tip

Tip 53 - Adem bewust in en uit

Adem bewust in en uit in spannende situaties en als je merkt als je denk dat iets niet lukt.



1

deel deze tip

Tip 54 - Leer om je angst te accepteren

Leer om je angst te accepteren. Weet mild voor jezelf. Fouten maken mag.
Gebruik mindfulness oefeningen om hiermee te leren omgaan



1

deel deze tip

Tip 55 - EMDR kan helpen om je zelfverzekerder te voelen

Faalangst komt veelal voort uit weinig zelfvertrouwen, als gevolg van een laag zelfbeeld. Mogelijk heb je bepaalde onprettige ervaringen gekend die aan dit negatieve zelfbeeld hebben bijgedragen.

 

EMDR is een vorm van (trauma)therapie die eraan kan bijdragen je weer zelfverzekerder te voelen.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 56 - Stapje voor stapje je angsten overwinnen

We kijken waar de faalangst vandaan is gekomen en of er met nieuwe inzichten minder angst aanwezig is.

 

Anders gaan we stapje voor stapje de angsten overwinnen en reflecteren we tijdens de sessies op deze stappen. Wat ging er mis en wat ging er goed en waarom? Zoek dus een therapeut die jou kan helpen en kijk vanuit daar verder. Je staat er niet alleen voor!


Tamara

1

deel deze tip

Tip 57 - Ga je uitdagingen aan

Laat jij je weerhouden om nieuwe uitdagingen aan te gaan, omdat je bang bent voor mislukkingen?


Denk dan eens na over een uitspraak van Nelson Mandela: Onze grootste angst betreft niet zozeer onze tekortkomingen, maar juist onze talenten: om die onder ogen te zien en er iets moois mee te doen.


Misschien helpt de volgende gedachte: Ik heb later liever spijt over de dingen die ik heb geprobeerd maar niet (helemaal) zijn gelukt, dan dat ik spijt heb over de dingen die ik niet heb geprobeerd.

 


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 58 - Kies een therapievorm die past bij jouw faalangst

Raak je geblokkeerd bij specifieke taken door een concrete angstgedachte of -voorstelling? Dan kan een EMDR-sessie gericht op dat angstbeeld een goede oplossing voor je zijn.


Heb je last van meer algemene faalangst vanwege een negatief zelfbeeld? Competitive Memory Training (COMET) is een leuke therapie waarmee je in 8 sessies je gevoel van zelfwaardering effectief kunt versterken.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 59 - Hoe zou een ander dit zonder problemen doen?

Heb je faalangst en weet je dat je een moeilijke situatie het hoofd moet bieden?

Bedenk welke persoon uit jouw omgeving of bijvoorbeeld van tv dit zonder problemen zou doen. Welke eigenschappen heeft die persoon die jij mist?

 

Schrijf die eigenschap op een blaadje (1 blaadje per eigenschap) en leg het op de grond. Stap hierop terwijl je je voorstelt dat je even die persoon met die eigenschap bent. Voel hoe dat voelt. Neem dat gevoel en de ervaring mee naar je moeilijke moment.



1

deel deze tip

Tip 60 - Houd een successenboekje bij

Houd een successenboekje bij. Neem dagelijks 5 minuten de tijd om op te schrijven wat je allemaal goed gedaan hebt, waar je tevreden over bent (ook de kleine succesjes waar je snel aan voorbij dreigt te gaan!).

 

Dit is goed voor je zelfvertrouwen en bevordert ook het positief denken over jezelf.


Anoniem

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 61 - Train jezelf in positief denken

Train jezelf in positief denken! Faalangst gaat vaak samen met een gebrek aan zelfvertrouwen, minderwaardigheidsgevoel en een negatief zelfbeeld. Als je voortdurend ‘slecht’ over jezelf denkt, ga je er op een gegeven moment in geloven.

 

Je hersenen registreren je negatieve gevoelens, geven er woorden aan en het gevolg daarvan is weer dat je je (nog) slecht(er) voelt.

Het successenboekje (zie mijn andere tip) kan je hierbij ook helpen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 62 - Leer omgaan met de lichamelijke spanning die optreedt

Leer omgaan met de lichamelijke spanning die optreedt: lichamelijke spanning betekent niet dat je slecht zult presteren. Integendeel: het kan soms juist helpen om goed te presteren door de aanmaak van adrenaline.

Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen om de lichamelijke spanning op een 'aanvaardbaar' niveau te houden.



1

deel deze tip

Tip 63 - Heb oog voor je successen

Heb oog voor je successen, vier je successen en schrijf deze niet toe aan toeval!



1

deel deze tip

Tip 64 - Onderzoek je perfectionisme

Het gevoel te falen komt vaak voort uit perfectionisme.


Perfectionisme is meestal gekoppeld aan een verwachtingen. Ontstaan om te voldoen aan verwachtingen van anderen en in de loop van de tijd geworden tot een verwachting die je aan jezelf stelt.


Onderzoek samen met een therapeut waar dat perfectionisme vandaan komt.
Dit kan je inzicht brengen. En met dat inzicht ontstaat ruimte tot verandering. Je bent goed genoeg.


Désirée

1

deel deze tip

Tip 65 - Onderzoek je overlevingsmechanisme

En soms, heb je geen idee waar de druk vandaan komt wanneer je moet presteren. Het is er gewoon.
Het blokkeert je soms totaal. Je weet dat je iets kan of weet. Goed, voldoende, misschien héél goed.

 

Maar ineens is er iets wat volledig de controle overneemt. Iets waardoor jij geen controle meer hebt. Iets wat je blokkeert te denken, te spreken. Misschien wil je zelfs het liefst zo ver mogelijk wegvluchten.

 

Wanneer je dat herkent bij jezelf dan is goed om te realiseren dat dit een (oud) overlevingsmechanisme is, wat natuurlijk is, een mechanisme dat je ooit heeft geholpen iets te doorstaan of zelfs te overleven, wat in je onderbewuste is opgeslagen en zich nu als een soort natuurlijke reactie aandient en je belemmert in je functioneren.


Het mooie hiervan is dat je in therapie kan onderzoeken, wat je belemmert om te kunnen denken , spreken, of gewoon aanwezig te blijven terwijl je moet presteren. Al onderzoekend dient zich de mogelijkheid aan hoe je afscheid kunt nemen van deze belemmering.


Désirée

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 66 - Falen is in de mode. Je kunt er ook om lachen

Falen is in de mode!!
D.w.z. er verschijnen de laatste tijd artikelen over de moed om falen te bekennen. Stine Jensen (filosoof) en nog vele andere Bekende Nederlanders maakten een Faal CV.


Tip: deel dit met anderen en je zult veel herkenning krijgen.
Falen is hot!


Je leert ervan en kunt er ook om lachen!



1

deel deze tip

Tip 67 - Je hebt faalangst, je bent het niet!

Je hebt faalangst, je bent het niet!

Een deel van jouw is bang om te falen, kritiek te krijgen etc. en dit deel kan je flink in de weg zitten. Op het moment maar ook daarvoor door uitstelgedrag of je gaat je extreem voorbereiden.


D.m.v. een opstelling kunnen we gaan kijken waar deze faalangst vandaan komt en wat het jouw brengt, zodat je handvatten krijgt om hier mee om te gaan.



1

deel deze tip

Tip 68 - Met je innerlijk kind werken

Het verleden,
Faalangst heeft meestal te maken met wat we in het verleden hebben meegemaakt, door o.a. negatieve ervaringen en/of negatieve feedback en we daardoor weinig zelfvertrouwen hebben ontwikkeld.


Door naar het verleden te gaan kijken en op te sporen waar deze ervaring is ontstaan, kunnen we door met het innerlijk kind te werken deze angst stapje voor stapje beheersbaar maken.



1

deel deze tip

Tip 69 - Schrijf het van je af

Schrijf het van je af
Maak van de storende gedachtes helpende gedachtes.
Fouten horen bij het leerproces.


Vraag je af: is het waar?
Succes!


Je weet het, je doet het en je kunt het!


Ineke - Therapie Amsterdam

1

deel deze tip

Tip 70 - Voeten op de grond zetten, bodyscan en ademen

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Angst gaat vaak nauw samen met lichamelijke verschijnselen zoals gespannen spieren in rug en schouders, versnelde hartslag, zenuwachtige trekjes, droge mond en koude handen of voeten.

 

Allemaal kenmerken die samen hangen met stress in je lijf met adrenaline. Adrenaline wordt afgebroken door zuurstof. Door een aantal keren via je buik diep in en uit te ademen krijg je meer zuurstof binnen en daalt je adrenaline peil.

 

Deze oefening wordt veel toegepast door musici en anderen die op het podium staan. Daarbij is het van belang dat je goed voor je lichaam zorgt. zet je voeten stevig naast elkaar op de grond, concentreer je stuk voor stuk op al je lichaamsdelen en adem door.


Angenieta

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 71 - Faalangst is erger dan waar je bang voor bent

Bedenk dat faalangst vaak vele malen erger is dan datgene waar je bang voor bent. Een passend oud Hollands gezegde:

Een mens lijdt dikwijls het meest.
Door het lijden dat hij vreest.
Doch dat nooit op zal dagen.
Zo heeft men meer te dragen, dan God te dragen geeft.


Angenieta

1

deel deze tip

Tip 72 - Zie iets wat niet lukt als een leerervaring

Wat is 'falen' eigenlijk? Mislukken, in gebreke blijven, dat het niet het verwachtte resultaat oplevert? Je kan iets wat niet lukt door het woord falen te gebruiken als negatief bestempelen, dan krijgt het ook een negatieve lading.

Echter als je je realiseert dat als je iets geprobeerd hebt en je er altijd iets van leert, dan klinkt het al heel anders. Bijv. je maakt een tentamen, het is niet geluk. Echter bij het volgende tentamen weet je wel wat voor een soort vragen je kan verwachten, je weet daardoor waar je nog extra aandacht aan kan besteden. Als je iets wat niet lukt als een leerervaring gaat benaderen dan is het helemaal niet negatief.


Probeer het maar eens, je zal zien dat je negatieve gevoel als je dat vaker zo gaat oefenen minder wordt. Je bent nog wel teleurgesteld als dan een tentamen niet lukt, maar je kan dan gewoon zeggen 'jammer, wat kan ik dan volgende keer anders doen'. Succes!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 73 - Je angst visualiseren als een ...

(Faal)Angst is als een groot groen monster die jou in zijn macht probeert te krijgen brrrrr........

Angst heeft een generalistisch karakter, met andere woorden hoe meer aandacht je hem geeft, hoe groter hij wordt.

Je angst visualiseren als een groot groene monster, er naar te kijken en het verder geen aandacht te geven kan dus helpen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 74 - Een mildere blik op goed en fout

Mijn Loesje kalender zei eerder dit jaar; je kunt maar beter leren van de fouten van anderen, het lukt je nooit om ze allemaal zelf te maken!

 

Dat is zo waar; het leven bestaat natuurlijk uit vallen en opstaan. Dat is soms moeilijk te accepteren voor ons, we willen liever dat de dingen gewoon goed gaan.

 

We komen echter verder door alles wat we geleerd hebben… doordat het soms fout gaat.

 

Een mildere blik op goed en fout en op het maken van fouten, kan je helpen om minder faalangst te ervaren. Wanneer je de wereld niet door een bril van ‘slagen of falen’ bekijkt, zul je dit ook minder zo ervaren. Dan ervaar je ‘leven is proberen en van proberen kun je leren’.

 

Veel plezier met leren!



1

deel deze tip

Tip 75 - Deel je mislukkingen

Deel je mislukkingen.

Als je last van faalangst hebt, zit falen in je taboe-zone, in je schaamte. En zolang falen en schaamte aan elkaar gekoppeld zijn, speelt je faalangst op. Het gaat er dus om om falen uit die schaamtehoek te krijgen.

Een goede oefening daarvoor is kleine mislukkingen, foutjes, onhandigheden of vergissingen te gaan delen. Vertel 's avonds aan tafel bv. over dat je toeterde tegen iemand die te sloom reed en dat je toen zag dat het je buurman was. Aj!

 

Iets wat je normaal gesproken liever niet deelt, maar nu dus júist gaat delen. En blijf dat doen, en stukje bij beetje zul je merken dat falen niet meer schaamtevol is!


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 76 - Ga samen met je faalangst op pad

Ga samen met je faalangst op pad.

Als je last van faalangst hebt, wil je meestal dat die weggaat. En dat doet die faalangst niet, misschien heel even, maar dan komt hij snel weer terug. Je bent dus heel veel energie aan het pompen in het niet-willen van die faalangst….terwijl die er tóch al is!

 

Dit werkt niet alleen niet, het werkt zelfs contra-productief: hoe hardnekkiger de faalangst weg moet, hoe hardnekkiger die blijft.

De beste manier om met je faalangst om te gaan, is om hem gezellig mee te nemen. Als je bv. een presentatie moet geven en je ziet er tegenop, dan kun je tegen je faalangst zeggen: “We gaan hem samen geven.

 

Ik ga daar staan, en jij kunt naast mij op een stoel plaatsnemen.” In plaats van vechten tegen de faalangst, ga je hem dus accepteren en misschien op den duur – dat kost nog wel wat moeite – zelfs een beetje waarderen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 77 - 3 tips bij angst om te presenteren

TIP 1: Neem iemand in de armen die je vertrouwt en aan wie je zegt dat je angst hebt om te presenteren.


TIP 2 : Bouw een escape in en vraag aan diegene die jij vertrouwt of je iets af kunt spreken. Bijvoorbeeld dat jij, bij een gebaar van jou wat je van tevoren afspreekt, vraagt of die ander een vraag wil beantwoorden.


TIP 3: Zorg in je presentatie voor zoveel mogelijk interactie met de luisteraars. Dat leidt de aandacht van jezelf af.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 78 - Zet sommige ge- en verboden overboord

Zet sommige ge- en verboden overboord; Ik mag niet falen wordt; ik mag falen!



1

deel deze tip

Tip 79 - Beoordeel je daden en jezelf milder

Faalangst hangt vaak samen met hoge eisen en perfectionisme. Hoe bepaal je het cijfer van je slagen? Wie bepaalt dat? Meestal zorgt selectieve waarneming ervoor de kleine negatieve aspecten worden uitvergroot. En dan faal je al snel.

 

Je kunt beginnen met je daden en jezelf milder te beoordelen. Gebruik een leefbaar beoordelingssysteem; Tussen de 10 en de 5 1/2 ligt een zee van ruimte voor alle voldoendesoorten. Geef jezelf complimenten voor je inzet en je pogingen, niet alleen voor het eindresultaat. Een experiment kan nooit falen!



1

deel deze tip

Tip 80 - Maak het probleem en de aanpak concreet

Breng in kaart waar je precies bang voor bent: welke situaties maken je angstig ? Wat doe je dan en wat denk je dan?


Door het probleem concreet te maken, wordt de aanpak ervan helderder.



1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 81 - Stel haalbare doelen

Stel haalbare doelen, heb oog voor je successen en schrijf deze niet toe aan toeval.


Geef jezelf permissie om fouten te maken en hiervan te mogen leren.
Fouten maken zijn leerprocessen.



1

deel deze tip

Tip 82 - Visualiseer succes

Visualiseer succes. Topsporters maken hiervan gebruik om zich voor te bereiden op wedstrijden.
Voor jou zou dit kunnen betekenen dat je je voorstelt hoe het wel zou mogen gaan en dat jouw dit ook nog allemaal gaat lukken.


Dit werkt door in je hersenen. Stel je doel positief dus.



1

deel deze tip

Tip 83 - Geef jezelf eens een schouderklopje!

Je mag er zijn!
Geef jezelf eens een schouderklopje!
Wat ging goed, geef dat aandacht, wat je aandacht geeft groeit!


En licht eens een stukje van de sluier op; geef aan bij iemand die je vertrouwt wat je lastig vind, erover praten en jezelf kwetsbaar opstellen helpt, anderen zitten er vaak ook mee.



1

deel deze tip

Tip 84 - Wees nieuwsgierig naar jezelf

Net als met andere soorten angsten wordt deze alleen maar groter als je er voor ‘wegvlucht’.

 

Wat maakt dat je zo bang bent om te falen? Schrijf eens op waar dit mee samenhangt. Is je angst reëel en kan je dit oppakken met bijvoorbeeld een training. Ga daar dan mee aan de slag.

 

Zijn het verwachtingen die je niet denkt waar te kunnen maken, dan is het goed om te kijken van wie die verwachtingen eigenlijk zijn. Zijn ze wel van jou of zijn ze eigenlijk van iemand anders? Wees nieuwsgierig naar jezelf!



1

deel deze tip

Tip 85 - NLP oefening

NLP oefening
De spanning voor de prestatie die je moet leveren, maakt dat je er steeds beter in wordt je slecht te voelen in die situatie. Je neemt het slecht voelen heel serieus.

Wanneer je merkt dat het gevoel weer boven komt zeg je met een heel gek piepstemmetje tegen jezelf "o nééééé, ik doe het weer! Herhaal dat elke keer als je gestrest aan het onderwerp denkt.
Dat maakt het meteen een stuk luchtiger.

Natuurlijk is het ook van belang dat als faalangst je blijft belemmeren je samen met een therapeut gaat onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 86 - Ga uit je hoofd en in je lijf

Ga uit je hoofd en in je lijf
Als je faalangst hebt heb je negatieve gedachten waardoor het één warboel wordt in je hoofd. Gedachten als; 'het lukt me toch niet' of 'wat als het mislukt...' zorgen ervoor dat je juist blokkeert.

Leer jezelf de volgende ontspanningsoefening aan. Als je dit regelmatig doet, dagelijks minimaal 1x, zul je het makkelijker kunnen inzetten tijdens momenten waarop je het echt nodig hebt.

1. Ga zitten op een stoel en zet beide voeten naast elkaar op de grond met een beetje ruimte er tussen.

2. Ga waardig zitten; je rug recht en kin naar voren.

3. Laat je voeten een beetje naar buiten wijzen en je knieën ontspannen, zodat je zit als een ‘man’.

4. Maak contact met de vloer en zitvlak van je stoel.

5. Stel je eens voor dat je benen heel zwaar worden..... en zwaarder..... en nog zwaarder.....

6. Leg je handen los op je bovenbenen.

7. Stel je voor dat je armen heel zwaar worden..... en zwaarder..... en nog zwaarder.....

8. Richt je op je ademhaling en volg je ademstroom, via je neus, naar je onderbuik, via je mond weer naar buiten.

Doe dit een paar minuten.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 87 - Leg de lat niet te hoog

Leg de lat niet te hoog, je kunt er altijd onderdoor.
Faalangst kan je verlammen; je komt tot niets en je stelt dingen uit. Of je doet juist het tegenovergestelde: je gaat nog harder werken, tot ver over je grens.

Probeer je niet te focussen op een perfect einddoel. maar richt je op het proces daar naartoe. Kijk terug welke kleine stappen je hebt gezet en welke je nog moet gaan zetten. Wat heb je geleerd, wat ging goed, wat kan je een volgende keer anders doen.

 

Zo komt je einddoel uiteindelijk in zicht en heb je minder stress en meer plezier gehad de weg er naar toe.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 88 - Wees aardig naar jezelf

Wees aardig naar jezelf

Ben jij steeds kritisch naar jezelf? Word je boos op jezelf als het niet lukt?

Vaak zijn we veel strenger en harder naar onszelf dan naar anderen. Wat zou jij tegen een goede vriend(in) zeggen? Kijk eens of je zo ook een goede vriend(in) voor jezelf kunt zijn. Aardig zijn naar jezelf werkt namelijk vaak veel beter.



1

deel deze tip

Tip 89 - Lees het boek Mindset

Lees het boek Mindset

In het boek Mindset van Carol Dweck wordt het verschil uitgelegd tussen een statische mindset (wat je vaak bij faalangst ziet) en een op groei gerichte mindset.

 

Met een op groei gerichte mindset zie je tegenslag veel minder snel als falen, maar eerder als onderdeel van een groei- of ontwikkelingsproces. Het boek leest makkelijk en geeft veel voorbeelden. Het zou zomaar kunnen dat je na het lezen ervan heel anders tegen falen en faalangst aankijkt.



1

deel deze tip

Tip 90 - Zet je favoriete muziek op

Zet je favoriete muziek op
Je stemming kan in grote mate worden beïnvloed door muziek. Als je naar muziek luistert komt het anti-stress hormoon cortisol vrij.

 

Muziek zorgt er voor dat je ademhaling, hartslag en bloeddruk omlaag gaan.Het luisteren naar muziek in stressvolle tijden schijnt hetzelfde effect op je lichaam te hebben als een massage.

Heb je dus een stress- of angstmoment of voel je er een opkomen , zet dan je favoriete muziek op, of muziek waar je een fijne herinnering aan hebt. Merk op hoe je emotioneel sterker wordt.


Anoniem

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 91 - Ga op zoek naar bewijs van het tegendeel

Faalangst blijft faalangst als we op dezelfde manier blijven reageren op situaties waar we tegen op zien.

Als we denken en geloven dat falen en fouten maken het ergste is dat ons kan overkomen dan zullen we al snel weer kiezen voor het vermijden of creatief verkleinen van dit risico. Met andere woorden: als we blijven geloven in onze eigen virtual reality dan zullen we blijven reageren zoals we tot nu toe deden.

Tip: ga op zoek naar bewijs van het tegendeel (van wat jij gelooft dat WAAR is). Doe waar je bang voor bent en neem waar wat er daarna gebeurt als je bijvoorbeeld een fout maakt. Daag jezelf uit op zoek naar een nieuwe ervaring.

Wat doe je? Wat is daarvan het gevolg? Hoe ga je om met dit gevolg? Wat gebeurt er nu werkelijk?



1

deel deze tip

Tip 92 - Onderzoek de faalangst in je lichaam

Wat kun je doen bij faalangst.
Wanneer je bang bent iets fout te doen of te falen dan versterkt je manier van denken meestal juist hoe jij je voelt.

Tip: Wanneer je deze faalangst weer voelt opkomen, ga dan eens ergens rustig zitten. Ga met je aandacht vervolgens naar je lichaam (bijvoorbeeld door je ademhaling waar te nemen) en voel wat je in je lichaam voelt zodra je deze faalangst ervaart. Waar neem je deze faalangst waar?

Hoe groot is de plek? Welke vorm heeft deze plek? Zit de plek aan de oppervlakte of juist dieper? Wat is de sensatie die je daar waarneemt? Tintelingen, een steek, een drukkend gevoel?
Neem alles waar totdat je de plek en de sensatie goed hebt waargenomen en gevoeld.

Vervolgens zeg je: 'Ja, dit is wat ik hier op deze plek voel, waarneem. Het is oké dat het er is, ik geef het even de ruimte. Je blijft er met je aandacht bij en neemt daarna alle eventuele veranderingen waar.

ook deze veranderingen erken je op dezelfde manier en stem je toe op dezelfde manier met bijvoorbeeld dezelfde zin.

Zo koppel je het denken los van het voelen. Juist door je sensaties goed te onderzoeken, te durven voelen, en te beamen (ja, het is oké dat ik dit hier zo waarneem, voel, ik geef het de ruimte), neemt de intensiteit van de sensaties vaak af. Soms verandert de plek waar je iets waarneemt.

Oefen maar eens. Onthoud 1 ding: wijs je zelf niet af, vecht niet tegen jezelf, wil niet dat je dit niet voelt. Weerstand zet juist vast. Erkenning en toestemming verzacht zodat er meer ruimte ontstaat.

Veel succes. Lukt het niet, vraag hulp bij dit proces!



1

deel deze tip

Tip 93 - Neem je negatieve overtuigingen eens onder de loep

Neem je negatieve overtuigingen eens onder de loep

Onderzoek eens welke angsten en overtuigingen jij hebt en welke voor jou de meest negatieve lading hebben.
Dit zijn de overtuigingen waarvan je voelt dat die jouw leven belemmeren en beheersen.

Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:

Is deze angst of overtuiging heilzaam in mijn leven geweest of was hij schadelijk voor mij?

Wat was het voordeel om deze angst overtuiging te hebben? Hoe heeft het mij gediend in mijn leven? Wat vermeed ik door deze te hebben?

En tenslotte:

Met welke overtuiging zou ik deze overtuiging kunnen vervangen die meer positief, nuttig en bekrachtigend zou zijn in mijn leven?

Veel succes,


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 94 - Het hoeft niet perfect, je mag leren

Stel jezelf de vraag waar komt mijn faalangst vandaan?
Heeft het te maken met ervaringen uit het verleden?


Heb je daardoor een soort van perfectionisme ontwikkeld waardoor er niets verkeerd mag gaan? Waardoor je niet mag falen?

Bij faalangst willen we vaak de situaties die ons moeilijk lijken gaan vermijden. Waardoor de angst om te falen nog meer toeneemt.


Je kunt haast niet voldoen aan je eigen hoge verwachtingen.
Dat zet je vast.

tips:

1 Het hoeft niet perfect
2 Ga het maar aan en zie onder ogen wat je nu precies zo bang maakt
3 Houdt jezelf voor dat je mag leren

Door het aan te gaan en de moeilijke gevoelens onder ogen te zien, zal je merken dat de angst afneemt.


Blijft het moeilijk, dan kun je hulp gaan zoeken.

Er zijn methodes voor om je angst te verminderen.
EMDR bijvoorbeeld werkt heel goed om je faalangst onder controle te krijgen. Gun jezelf dat geschenk!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 95 - Hou een dagboekje bij en ontdek patronen

Angst om te falen, angst om iets niet goed te doen, is iets wat bij mensen in het uiterste geval paniek en blokkades kan oproepen.


Het gaat je leven beheersen van mild tot erg, van lichte vermijding van situaties tot blokkering.


Kijk wat er gebeurd met jezelf, waar voel je dit in je lichaam en wat doet dit met jou. En is dit al vaker gebeurd. Hou een dagboekje bij, schrijf op wat je ervaart, zo kan je patroontjes ontdekken en leren van je zelf.



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 96 - Het opstaan in 'vallen en opstaan' kan een boost geven

Tegenwoordig is het zo dat je eigenlijk alleen iets hoort als je iets net niet goed doet, of juist heel fout. Een compliment met wat je allemaal wel goed gedaan hebt komt juist heel weinig voor. Dit zou zo goed zijn voor iedereen, het geeft je vertrouwen en een goed gevoel. Je krijgt er energie van.


Laat jezelf er niet van weerhouden vooral dingen te ontdekken, uit te proberen, wat dit met je doet, wat dit met je omgeving doet. Hier van leren ‘wat is goed voor jou’ en je eigen ‘touch’ aan iets geven of erin leggen.


Het geeft je namelijk zelfvertrouwen en soms gebeurd dit, zoals ze tegen kinderen ze mooi zeggen: ’met vallen en op staan’. Het ‘opstaan’ kan je later zo’n enorme boost geven naar meer.



1

deel deze tip

Tip 97 - Zie het leven als een groot experiment

Het begin is er, als je het leven wat minder serieus kunt gaan nemen. Probeer het leven eens te zien als één groot experiment.


En voor experimenten geldt: óf het gaat goed, óf het gaat fout en dan leer je ervan. Experimenten kunnen dus nooit mislukken..



1

deel deze tip

Tip 98 - Affirmaties kunnen helpen

Faalangst is eigenlijk angst om negatief beoordeeld te worden door anderen.


Dit oordeel komt pas bij je binnen, als jij dit zelf binnen laat. Affirmaties, zoals: "Ik ben goed, zoals ik ben" of: "Goed is goed genoeg" helpen je om dit oordeel buiten je te laten/ buiten je te plaatsen.



1

deel deze tip

Tip 99 - Achterhaal de oorzaak en pak dit aan

Probeer de oorzaak van je angst te achterhalen en aan te pakken.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 100 - Zorg dat je uitgerust en fit bent

Zorg dat je uitgerust en fit bent, voordat je moet presteren.


Anoniem

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 101 - Doe waar je angst voor hebt!

Parkeer je angst en doe waar je angst voor hebt!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 102 - We leren door vallen en opstaan

Bedenk: als het eens iets minder goed gaat, betekent dat niet dat jij als persoon minder waard bent. We leren door vallen en opstaan!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 103 - Let op je ademhaling

Let op je ademhaling en zorg dat je tijdens je prestatie goed naar je buik blijft ademen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 104 - Vier je succes!

Heb je je doel ondanks je faalangst toch bereikt? Vier je succes!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 105 - Spreek jezelf toe zoals je een goede vriend(in) toe zou spreken

Wat zeg jij tegen jezelf op het moment dat je ergens angst voor voelt? Waaraan moet jij dan voldoen en welk oordeel heb jij over jezelf?


Als je je dan vervolgens voorstelt dat het niet jouzelf betreft maar een goede vriend(in); wat zou jij dan tegen hem(haar) zeggen? Meestal zijn we voor anderen veel milder dan voor ons zelf….


Spreek jezelf toe zoals je een goede vriend(in) toe zou spreken, en stimuleer op die manier jezelf om in beweging te komen.


Leontine

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 106 - Zet de angst weer in de juiste verhouding

Iedereen is wel eens ergens bang voor, het is een hele menselijke en normale(!) emotie.

 

Omdat we angst graag willen vermijden, kan er ongemerkt een gedragspatroon ontstaan wat uiteindelijk resulteert in faalangst. Door dit te ontrafelen breng je de dingen weer in de juiste proportie.


Een beetje angst is helemaal niet erg – het houd je zelfs alert. Zodra de angst je echter blokkeert is het zaak om te proberen het weer in de juiste verhouding te zetten.

 

Gebruik hierbij wat jij nodig hebt of wat voor jou werkt; praat erover met een vriend, maak een tabel voor jezelf op papier, of lees de tips op deze site :-)


Leontine

1

deel deze tip

Tip 107 - Kijk eens met een geamuseerde, milde blik naar jezelf

Faalangst is in de meeste gevallen sterk verbonden met perfectionisme. Ben je een perfectionist dan is alleen al het idee een taak niet perfect uit te voeren zo vernederend voor je zelfbeeld dat je er liever voor wegloopt. Liever in je comfortzone blijven met een geruststellende smoes voor jezelf dan de kans te lopen iets te presteren wat niet helemaal perfect is.

Hierin kun je met humor veel bereiken. Kijk eens met een geamuseerde, milde blik naar jezelf. Merk op in hoeveel bochten je je wringt om situaties uit de weg te gaan waarin je zou kunnen falen.

Draai die film voor jezelf af en lach erom zoals een lieve vader of moeder zou doen. Dat kun je elke keer opnieuw toepassen en na een paar keer doen merk je dat je al anders naar situaties gaat kijken.



1

deel deze tip

Tip 108 - Een rijtje tips tegen faalangst

Een rijtje tips tegen faalangst:

> Besef dat faalangst normaal is, je bent niet heel vreemd en ongezond :-)

 

> Diep ademhalen helpt de stroom adrenaline (stresshormoon) te vertragen

 

> Zorg dat je goed voorbereid bent:


- oefen voor de spiegel
- zorg voor een papiertje waar de belangrijkste dingen op staan
- zorg dat je een paar zinnen en een grapje gereed hebt in je hoofd
- maak (oog)contact met de mensen die je zien of naar je luisteren
- ga zo mogelijk van te voren daar kijken waar 'het' plaatsvindt: het geeft rust als je een beeld hebt van waar je terecht komt, waar je kunt parkeren etc.

Succes! :-)


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 109 - Leer productiever te denken over ongewenste resultaten

Aan faalangst ligt veelal de veronderstelling dat je geen fouten mag maken. Je kunt je afvragen waar dat vandaan komt. Heel reëel gesteld is het eerder zo dat je juist fouten moet maken. Anders weet je immers nooit wat het gewenste resultaat is.

Het goed-fout denken is iets wat we van school hebben meegekregen: daar wordt steeds beoordeeld of je iets goed (genoeg) doet. Dat goed-fout denken zit er vaak zo ingebakken dat we ons er niet van bewust zijn. Je doet jezelf er helaas wel ernstig tekort mee. Het is ook een heel kortzichtige gedachte.

In plaats hiervan is het productiever om te denken in het resultaat dat je wilt behalen. Op weg naar het resultaat is een ongewenst resultaat halen even belangrijk als het gewenste resultaat. Zonder het één weet je ook niet wat het andere is.


Alexander

1

deel deze tip

Tip 110 - Werk aan je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde

Faalangst heeft veel te maken met een tekort aan zelfvertrouwen en zelfwaardering. Vertrouwen in het feit dat je iets kunt volbrengen.

 

Zelfwaardering is het vermogen om je zelf oké te vinden zoals je bent, of je in jouw ogen nu wat hebt 'fout' gedaan of niet.

 

Werk dus vooral aan je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Geef jezelf elke dag een compliment ook al geloof je er niet direct in. Je brein zal deze boodschap steeds 'gewoner' gaan vinden en dat heeft een positieve invloed op je gevoel!


Anoniem

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 111 - Herken je kritische interne stemmetje

Leer het kritische interne stemmetje herkennen. Het stemmetje dat je wil doen geloven dat je iets niet kunt.

 

Dit zijn overtuigingen (sterke gedachten die we voor waarheden aanzien) die er voor zorgen hoe wij ons gaan voelen.

 

Stel bijvoorbeeld dat je bang dat je een rood hoofd krijgt als je een presentatie doet en je bent ervan overtuigd dat anderen je daarop negatief beoordelen.

 

Ga dan ook eens op zoek naar je intern verzorgende stem. Vraag jezelf af: Hoe wáár is het dat ze zo zullen reageren? Of kunnen ze ook op een andere, meer positieve manier reageren? Er zijn namelijk genoeg mensen die iemand die een rood hoofd krijgt juist heel normaal of zelfs charmant vinden.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 112 - Kijk naar je brein alsof je in het theater zit

Ons brein reageert niet zozeer op de werkelijkheid, maar vooral op de beelden die we in ons hoofd bedenken en fantaseren.

 

Mensen met faalangst stellen zich vaak voor hoe alles vreselijk mis zal gaan en hoe ze dan worden uitgelachen, voor paal staan of in de goot belanden. Meestal bedenken we de meest vreselijke beelden, omdat het brein nu eenmaal graag zwart-wit is (dat is tenminste duidelijk).

 

Uit de statistieken weten we echter dat er niet zo heel veel mensen dood gaan omdat ze wat verlegen op een feestje staan, iets onhandigs gezegd hebben op een vergadering of een tentamen niet gehaald hebben.

 

Het brein heeft een grote neiging tot dramatiseren. Leer dus om daar af en toe naar te kijken alsof je in het theater zit.


Renie

1

deel deze tip

Tip 113 - Kijk wat onder je faalangst zit

Faalangst kan soms ook het omgekeerde zijn: angst voor succes.

 

Stel je voor dat het wel goed uitpakt, dat je collega's ineens zien hoe goed jij presentaties kan geven, als je hoge cijfers zou halen op je tentamens, als je een heel gezellig, humorvol mens zou blijken te zijn ....

 

wat zou dat dan voor gevolgen hebben? Meer verwachtingen van anderen? Meer verantwoordelijkheid? Mensen die meer van je willen? En heb je daar wel genoeg vertrouwen in dat je op die momenten goed genoeg je eigen grenzen zou kunnen aangeven?


Het kan helpen dus even verder te kijken dan je faalangst: stel dat je het wel zou doen, of dat het wel zou lukken ... wat zou daar dan voor gevolg achter weg komen. En misschien is dat wel hetgene waar je eigenlijk bang voor bent.


Renie

1

deel deze tip

Tip 114 - Exposure - kijk je angsten in de ogen

Bij angsten is het goed om ze in de ogen te kijken. In psychologie termen heet dit exposure. Dit betekent oog in oog gaan staan met hetgeen je bang voor bent. Als je dit volhoudt dan gaan je angsten minder worden. Krijg je meer gevoelens van succes.



1

deel deze tip

Tip 115 - Loop niet voor je angsten weg

Angsten kunnen door vroeger trauma`s zijn ontstaan. Als je ze in de kern aanpakt en er inzicht in krijgt heb je er minder last van. Probeer zicht te krijgen op waar jouw angsten vandaan komen. Loop er niet voor weg!!



1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 116 - In dialoog gaan met de angst

In dialoog gaan met de verschillende 'aspecten' van de angst


Angel

1

deel deze tip

Tip 117 - EMDR kan helpen bij faalangst

Hoe kan EMDR helpen bij Faalangst?

Met EMDR kunnen we de herinnering aan een faalervaring van zijn negatieve emotionele lading ontdoen.

Hierdoor word je niet langer beperkt door die negatieve ervaring uit het verleden, waarbij je voor je gevoel gefaald hebt of tekort bent geschoten.

Je kunt op een rustige manier terugdenken aan de faalervaringen of kritische opmerkingen van anderen en je ook gevoelsmatig realiseren dat het niets te maken had met jou als persoon of met je capaciteiten.

Je zelfvertrouwen wordt op die manier hersteld.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 118 - Oefening die helpt bij het onthouden van informatie

Wil je iets belangrijks onthouden?
Beweeg je ogen heen en weer

Uit onderzoek blijkt dat het bewegen van de ogen helpt bij het onthouden van informatie. Oogbewegingen stimulerende hersengebieden die nodig zijn om goed te onthouden.

Dus als er iets belangrijks in je leven gebeurt dat je wilt onthouden, beweeg dan je ogen heen en weer. Leerstof voor een examen of jaargetallen zijn makkelijker te onthouden als je je daarop focust en 30 seconden je ogen heen en weer beweegt.

Op die manier train je je geheugen. ( vgl. Margriet Sitskoorn)


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 119 - Pak e gedachten uit en ontdoe hem van zijn geloofwaardigheid

Kijk eens naar alle gedachten die je over jezelf hebt. Je kunt ze eens opschrijven. Pak er dan eentje uit waar je wel wat mee wilt, die je niet langer dient maar zich toch steeds weet op te dringen.
Sluit je ogen en zie de gedachte voor, als ik een reclamebalk. Maak 'm maar groot, met felle kleuren, misschien knippert de verlichting zelfs. En laat de gedachte steeds, zoals in zo'n balk, voorbij komen. Laat de gedachte dan eens veel sneller gaan. Vervolgens vertragen. Maak de letters heel groot. En heel klein. Geef ze andere kleuren. Neem waar hoe je je nu voelt.

De gedachte is niet waar, je bent 'm alleen gaan geloven. Er even flink mee stoeien kan helpen om 'm van z'n geloofwaardigheid te voldoen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 120 - Er is geen falen, alleen feedback

Een belangrijk uitgangspunt van NLP is “er is geen falen, alleen feedback”. Je kunt feedback beschouwen als een uitdaging om jezelf te ontwikkelen.

Ellen

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 121 - Jezelf op de juiste manier toespreken

Jezelf op de juiste manier toespreken is belangrijk.

Het is helpend om te formuleren wat je wél wilt in plaats van wat je niet meer wilt. Dat betekent de negatieve formuleringen niet meer gebruiken.

Bijvoorbeeld: "Ik kijk naar wat goed ging vandaag" en niet: "Ik kijk niet naar wat mis ging".


1

deel deze tip

Tip 122 - Doen is ervaren!

Wil je graag verandering? Heb je afgelopen tijd veel geleerd, gestudeerd, de nodige ervaring opgedaan etc.?

Ben je eraan toe om je grenzen te verleggen? Maar maak je de stap niet omdat je de overtuiging hebt dat je nog niet genoeg hebt gedaan?

Of ben je nog te veel onder de indruk van wat de ander allemaal kan en denk je; 'Wie zit er nu op mij te wachten?'

Stop hou op......en ga ervoor!
💪
Doen is ervaren!
Doen is ervaren en wanneer je gaat ervaren laat je niet bang maken. Diep ervaringen uit en leer ervan. Heb je het gevoel dat het toch lastig is, vraag jezelf dan af wat je nodig hebt om verder te komen. Maar blijf niet langer vastzitten in oude gedachtepatronen. Gun jezelf leerervaringen. Succes


1

deel deze tip

Tip 123 - Wat hoef je niet als je faalt?

Waar ben je precies bang voor? Bang om te falen of juist bang om succesvol te zijn. Waar kun je het beste mee dealen in je leven?

Stel jezelf eens de vraag: wat hoef ik niet als ik faal?

Misschien kun je deze vraag niet meteen beantwoorden. Maar vaak hoef je dan bijv. geen verantwoordelijkheid voor iets te nemen. Wat je ook antwoord op deze vraag, dat is het punt waarmee je met een therapeut in gesprek kunt gaan omdat dat een groter probleem is dan je faalangst.

Mocht deze tip je heel vreemd over komen, dan kun je me altijd een berichtje sturen zodat ik het wat beter kan toelichten op jouw persoonlijke situatie.


1

deel deze tip

Tip 124 - Niemand is perfect!

Faalangst
Niemand is perfect!
Faalangst, de angst om te falen, als je een prestatie moeten leveren of als iemand iets van je verwacht. Wat kan je hieraan doen?

Hier een aantal (praktische) tips:

1)Wees lief voor jezelf!
Niemand is perfect, we zijn allemaal mens. Vaak ben je hard voor jezelf en kritisch naar jezelf. Wees wat milder voor jezelf, iedereen maakt wel eens een fout, jij bent niet de enige. Fouten maken mag, laat het van je af glijden en maak het jezelf wat makkelijker.

2)Wat is goed aan fouten maken?
Juist van fouten maken leren we als mens, we leren en zien hoe dingen anders kunnen. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden. Dus juist fouten maken! En weet dat iedereen om je heen wel eens een fout maakt. Je bent hierin niet alleen.

3)Wel of geen faalangst, jij bent ok!
Geloof in jezelf dat je het kunt! Maak je eigen dromen waar, weet dat je voldoende capaciteiten hebt om heel ver te komen. Ook al lukt het niet en haal je bepaalde dingen niet, het is niet erg om een keer te falen. De volgende keer beter. Of je doet het later een keer opnieuw. En vergeet niet dat jij als persoon ok bent!

4)Voorbereiding richting vertrouwen!
Het is fijn om iets te kunnen doen aan je faalangst, door jezelf goed voor te bereiden op een situatie verklein je de kans dat er iets mis kan gaan. Ook vergroot je op deze manier je zelfvertrouwen. Daarbij komt ook dat de focus op het voorbereiden meer aanwezig is, en ervoor zorgt dat de angst afneemt. Hierdoor heb je meer grip en overzicht op de situatie.

5)Het verminderen van de angst en niet uitstellen.
Ga de confrontatie aan met jezelf, door met je angst aan de slag te gaan en te kijken wat mogelijk is, door milder te zijn voor jezelf, en niet alles gaat op stapelen. Anders hoopt het werk of de taken alleen maar op, waardoor je banger en banger wordt. Zo wordt het probleem alleen maar groter. Bekijk per situatie wat jij kunt doen, mild zijn, voorbereiden, het aangaan, fouten maken, leren, en van je af laten glijden!


Floor

1

deel deze tip

Tip 125 - Blijf proberen en fouten maken

Faalangst bestaat niet. Uitgesteld succes wel!

Wanneer jij alles direct de eerste keer kan dan ben je waarschijnlijk een robot die bepaalde ingeprogrammeerde programma's afdraait. Omdat je waarschijnlijk (als je dit leest) geen robot bent. Durf ik aan te nemen dat je een mens bent.

Er is niemand die alles de eerste keer direct nailt. Wat je wel hebt is doorzettingsvermogen. Want als je dat niet zou hebben dan ging je nu nog kruipend door het leven. Hoe vaak ben je wel niet op je gat gevallen voordat je beentjes je konden dragen? Juist.........

Blijf proberen en fouten maken want wanneer het dan wel lukt is het succes heel groot.

Simone

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 126 - falen bestaat niet

falen bestaat niet! Soms houden we zo vast een resultaat, we moeten het beoogde resultaat behalen. Daardoor vergeten we eigenlijk waar het werkelijk om draait.

uiting geven aan ons verlangen, dat wat wij willen. Bezig met zijn met onze passie, verlangen en daar helemaal van kunnen genieten, is eigenlijk voor je ziel veel belangrijker dan het resultaat.
Jouw ziel wil gezien en gehoord worden, als we het resultaat los kunnen laten zijn we bezig in het hier en nu en het verlangen van de ziel uit te geven.

Laat het resultaat los, leer anders te kijken en voelen naar je passie en het word resultaat.

Hoe doen we dat in onze resultaat gerichte maatschappij? Hoe werkt onze gedachten hierin? Hoe werkt jouw ego hierin? Alles is een moment opname, dus ook als je een examen, of toets hebt of je iets mag doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Klaar om op jouw innerlijke wereld reis te gaan?


1

deel deze tip

Tip 127 - NLP destination en Body and mind coaching

Onder faalangst ligt het gevoel niet goed genoeg te zijn. jij bent het waard om dat nu eens achter je te laten. Waarschijnlijk is er in je jeugd iets gebeurd dat je een minderwaardig gevoel heeft gegeven. Daarvan hoef je je nu niet eens bewust te zijn, Met EMDR kan je naar bewuste gebeurtenissen en de lading ervan af halen. NLP destination en Body and mind coaching gebruik ik voor onbewuste patronen, hiermee laat je het onbewuste spreken en kunnen ontstane patronen doorbroken worden

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 128 - Liefde voor je eigen zachtheid!

Helpende gedachtes:
- Het hoeft niet allemaal perfect.
- Wat is het ergste dat kan gebeuren?
- Meer dan je best kun je niet doen.
- Je bent goed zoals je bent, ook als je fouten maakt.
- Mensen maken nou eenmaal soms een fout, een ander zou je hier ook niet dermate hard op bekritiseren. Wees lief voor jezelf.
- Vertrouw in jezelf. Wees trots op jezelf... Dat mag je echt zijn!
- Luister naar je lichaam en je hart, neem jezelf serieus.
- Neem wat meer de tijd, leef wat langzamer. Het hoeft niet allemaal nu en meteen. Je hebt tijd, neem kleine stapjes.
Liefde voor je eigen zachtheid!

Amber

1

deel deze tip

Tip 129 - Weer leven me een hoofdletter L.

Faalangst, je praat er liever nier over! Als je een beetje je best doet merkt niemand om je heen dat je dat nerveuze en angstige gevoel in je buik hebt.

Je bent altijd op je hoede, alert en staat aan, klaar om het onverwachtse "het hoofd" te bieden. Het kost je veel energie en je wordt er moe van.
Maar ja, om hulp vragen doe je ook niet zomaar!

Wil jij leven zonder de constante druk van het 'niet mogen falen!?' Wil jij niet meer doen alsof, altijd je best doen? Vraag dan eens hulp aan een professional zodat je weer lekker, ontspannen en vol zelfvertrouwen kan leven. leven maakt plaats voor overleven. Besluit weer te gaan leven me een hoofdletter L.



1

deel deze tip

Tip 130 - Kijken naar je faalangst

Wanneer je in je angst schiet blokkeert je rationele brein (neocortex) en neemt je emotionele brein (limbische brein) het over. Door even te gaan zitten en vanaf een afstand naar je gedachten te kijken, doet je rationele brein weer mee en dit kan de angst verminderen.

Dit gebeurt natuurlijk niet in 1, 2, 3. Het is belangrijk om dit vaak te oefenen.
Succes!

Hanny

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 131 - Streng zijn voor jezelf?

Denk je dat streng zijn voor jezelf helpt? Voel maar eens hoe je reageert als je streng voor jezelf bent... Je wilt wegduiken of de moed om het te proberen is nu helemaal ver te zoeken.

Vaak denken we dat streng zijn voor onszelf helpt om doelen te bereiken maar het tegenovergestelde is waar. De druk wordt zo hoog dat je bij voorbaat al opgeeft.

Door onszelf aan te moedigen en te erkennen dat we iets spannend vinden, komt er ruimte om het toch te doen. Probeer het maar eens.


1

deel deze tip

Tip 132 - wat kan JIJ doen?

Soms gaan we zo op in wat we niet kunnen, waar we bang voor zijn, of nemen angsten je gedachten over. Maar wat als we ons focussen op wat je WEL kan doen, waar jij invloed op hebt en wat jijzelf kunt veranderen.
Het kan namelijk zo zijn dat je hoge verwachtingen stelt aan jezelf, waardoor je bijvoorbeeld geen nieuwe dingen meer aan durft te gaan. De een kan zich er makkelijker overheen zetten dan de ander.
Lukt het je niet en heb jij daar hulp bij nodig, om toch de sprong te wagen en te ontdekken dat jijzelf hier een grote rol in kunt spelen zodat de faalangst naar de achtergrond verdwijnt, neem dan contact op.

Floor

1

deel deze tip

Tip 133 - Mijn leven is enorm veranderd

Als jonge jongen had ik jarenlang last van faalangst. Ik heb er best mee geworsteld. Tot de dag dat ik erachter kwam dat ik niet bang hoefde te zijn om te falen omdat ik door kreeg dat het niet de angst voor het falen was, dat me zo in de weg zat. Het was de overtuiging die over mij zelf had ontwikkeld, het zelfbeeld dat was ontstaan door bijvoorbeeld mijn opvoeding en ervaringen. Ik ben met een psychotherapeut gaan praten en heel snel ben ik anders naar mezelf gaan kijken en verdween mijn faalangst.

Mijn tip: Stop met vechten tegen de angst, doe niet meer je best om het falen te voorkomen maar ga samen met iemand die je vertrouwd naar de onderliggende oorzaak en je faalangst kijken. Ik hoop , net als bij mij dat je faalangst verdwijnt als sneeuw voor de zon! Mijn leven is er enorm door veranderd en ik doe nu waar ik echt blij van wordt! 😉


1

deel deze tip

Tip 134 - Geef aandacht aan al jouw kwaliteiten.

Veel mensen zijn geneigd om enkel de aandacht te richten op eigenschappen waar men ontevreden over is. Vergeet niet naar het brede plaatje te kijken. Iedereen heeft verbeterpunten maar ook zeker kwaliteiten. Neem deze kwaliteiten niet voor lief, maar probeer er bewust de aandacht op te richten. Op die manier krijg je een eerlijker beeld over je eigen kunnen, wat het zelfvertrouwen vergroot.

Lianne

1

deel deze tip

Tip 135 - Stop met hoge eisen aan jezelf te stellen

Faalangst heeft te maken met perfectie. Goed willen overkomen bij anderen, niet willen afgaan, zo hoort het.
Wanneer je iets nieuws gaat doen, geef jezelf dan de ruimte om fouten te mogen maken. Maak je 'fouten' niet groter dan ze zijn, je leert er alleen maar van. Je hoeft niet perfect te zijn. Een ander hoeft dat ook niet van jou, dus waarom eis je wel perfectie van jezelf?
Wanneer je faalangst zo groot is dat de angst je leven beheerst, vraag dan hulp. Je kunt leren om anders met je faalangst om te gaan en datgene te gaan doen wat jij in het leven belangrijk vindt.

Hanny

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 136 - Positief

denk aan de postieve en blijf weg van de negatieve

rouwaida

1

deel deze tip

Tip 137 - Leren om er anders mee om te gaan

Faalangst kan je helemaal blokkeren. Je kunt leren om er anders mee om te gaan. Door je gedachten te onderzoeken en je eigenwaarde te vergroten en te kijken wat jij echt belangrijk vindt in je leven.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kan hierbij helpen.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 138 - Geef woorden aan de oorzaak van jouw angst

Angst is ergens op enig moment ontstaan. Bijvoorbeeld angst om iets te presenteren of angst voor een toets of angts om te rijden. Meestal heeft faalangst te maken met een nare of negatieve ervaring die je hebt opgedaan bij eerdere momenten.
Maak een mindmap waar je precies bang voor bent en kijk of er een overeenkomst is die naar en eerdere negatieve ervaring te herleiden is.
Zo kan het duidelijker worden wat de oorzaak van jouw angst is.

Heb je het idee dat je hier zelf niet uitkomt, zoek professionele hulp hierbij.


1

deel deze tip

Tip 139 - oefening om uit je denken te stappen.

Onze faalangst (of angst voor iets wat ons een keer niet gelukt is) komt uit ons verleden. De vorige keer ging het niet goed waardoor we dus in de angst schieten als we weer in zo'n situatie terecht komen. We zitten dan meestal in ons hoofd. ( we denken dat we gaan falen.) Wat kan helpen is om op dat moment een oefening te doen wat we "aarden" noemen. Voel bewust je voeten op de grond, maak contact met de aarde. Zo zak je in je lijf en word je snel rustiger en steviger.

mascha

1

deel deze tip

Tip 140 - Boekentip: Maybe you should talk to someone

In 'Maybe you should talk to someone' omschrijft Lori Gottlieb op een heel toegankelijke manier hoe waardevol het kan zijn om in therapie te gaan. Ze omschrijft dit zowel vanuit haar eigen ervaring, als vanuit een aantal van haar cliënten.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 141 - "Slik de Kikker"

Last van uitstelgedrag omdat je bang bent om te falen of uberhaupt last van uitstelgedrag?
Dan stel ik voor "Slik die kikker" (uit het boek van Brian Tracy).

Slik de kikker heeft als uitgangspunt dat je elke dag begint met het doorslikken van een kikker dan is alles wat je daarna eet lekkerder. De metafoor van die kikker gebruikt voor de moeilijkste taak van jouw dag - de taak die je het liefst zou uitstellen, maar ook de taak die de grootste positieve impact op je leven kan hebben. Dit zijn vaak van die zaken die in je hoofd blijven “spoken” totdat je ze gedaan hebt.
Plan maar in in je weekplanning iedere dag beginnen met een slik-de-kikker actie (die actie die van to-do lijstje naar to-do lijstje gaat, zodat het een ta-da lijst kan worden).


1

deel deze tip

Tip 142 - Uit je faalangst stappen

Wanneer je iets moet doen wat je eng vindt en je bent bang dat je gaat blokkeren kun je deze korte oefening doen.
Kijk om je heen en noem 5 dingen (in je hoofd) op die je om je heen ziet. Dat kan van alles zijn: een stoel, tafel lamp, bloemen en ga zo maar door. Je geeft geen oordeel, maar merkt ze alleen maar op.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 143 - Kom in balans

Wanneer je last van faalangst hebt, dan ben je vooral gericht op wat er mis kan gaan. Om wat meer in balans te komen richt je dan eens op wat belangrijk voor je is. Wat vindt jij belangrijk in je leven? Wat vind je leuk om te doen? Mijn cliënten laat ik 7 dagen foto's maken van wat en wie waardevol in hun leven is. Door deze opdracht uit te voeren, zul je ervaren dat waardevol helemaal niet perfect hoeft te zijn.
Deze oefening is een oefening vanuit ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

Hanny

1

deel deze tip

Tip 144 - Omgaan met Faalangst

Faalangst is een angst die veel energie kost. Wanneer faalangst jou als het ware "overneemt" dan ontstaat er zo een "tunnelvisie" waarbij normaal functioneren niet meer mogelijk is. Alles wordt in het werk gesteld om datgene waar men mee bezig is op een zo goed mogelijke manier te vervullen en te vervolmaken. Doordat men zo intensief hiermee bezig is, gaat alle energie hierin zitten en blijft er weinig meer over voor al dat andere wat nodig is, waar natuurlijk ook alles goed moet zijn, want je mag niet falen. Het is dan ook sterk gelinkt aan Perfectionisme.

Nu je dit weet, hoe ga je hiermee om?
Voor wei moet jij eigenlijk perfect zijn? Voor wie was niets goed genoeg toen jij klein was, en moest je je best blijven doen? En als je al je best gedaan kreeg je dan straf? Vaak is er iets gebeurt, meestal herhaaldelijk, waarbij je hebt geleerd dat zoals je nu deed.
Nu merk je dat je erdoor in de problemen komt. Dit betekend dat wat je hebt geleerd niet meer functioneel is voor jou. Er dient dan een ander houding te ontstaan in wat je doet.

Therapie is de beste mogelijkheid om achter de oorzaak te komen wat er nu werkelijk bij jou speelt. Hulp zoeken is de eerste stap in het overwinnen van faalangst, hoe eng dit ook mag zijn.
In therapie doe je de inzichten op, is het mogelijk om te verwerken en acceptatie te ontwikkelen. Zodoende kan je dat wat je hebt geleerd integreren in de toekomst waarbij een duurzame verandering zal ontstaan.

Geen aangeleerd gedrag, maar gedrag dat vanuit jezelf komt dat beter bij jou past!


1

deel deze tip

Tip 145 - Oefening : Vel geen oordeel over jezelf

Oefening : Vel geen oordeel over jezelf
Leer om jezelf niet te beoordelen op grond van wat je maakt en doet, maar observeer en krijg waardering voor wat je goed doet. Merk op hoe anders je je dan voelt.
Zeg bijvoorbeeld in plaats van: “ik ben slecht in Yoga.”, “ik ben begonnen met Yoga en sinds vorige week alweer vooruit gegaan.”
Het zit hem niet zo zeer in de woorden ( goed of slecht..) Het is eerder een kwestie van oordeel uitstellen of je conclusie enigszins openhouden in plaats van definitief te laten klinken.
Uit: Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen van Philippa Perry .

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 146 - Wil je perfect zijn of je goed voelen?

Wat vind jij belangrijker: het (perfecte) beeld wat je van jezelf hebt in stand houden of je goed voelen? Die twee gaan nl. niet samen.


1

deel deze tip

Tip 147 - Spelen, echt leren spelen

Als je leert spelen, worden dingen een ervaring, niet goed of fout, maar gewoon een nieuwe ervaring. Humor kan daarin ook helpend zijn, mits deze voortkomt uit mildheid. Dingen lijken vaak belangrijker dan ze in werkelijkheid zijn. Soms helpt het om tegen jezelf te praten in de tweede persoon, meestal is de taal die je dan mee spreekt vriendelijker voor jou.

Anne-Marie

1

deel deze tip

Tip 148 - Waar ben je precies bang voor?

Als je angst hebt om te falen, probeer dan te ontdekken waar je precies bang voor bent. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als het niet lukt? Welk gevoel geeft het je als iets is niet gelukt? Waarschijnlijk geeft het je het gevoel dat jij niet deugd omdat je iets niet kon/deed wat je (in jouw optiek) wel had moeten kunnen of doen.
Zie dan de mislukte actie eens los van wie jij bent. Wat ben je nog steeds wel ondanks dat er een actie niet is gelukt? Bijvoorbeeld: Je bent nog steeds heel attent, zorgzaam, je hebt nog steeds humor etc.
Kortom, wie jij in wezen bent, hangt niet af van die actie die wel of niet lukt. 


1

deel deze tip

Tip 149 - Zo haal je de druk die je jezelf oplegt wat omlaag

Bij faalangst is er vaak sprake van een onzekerheid in jezelf.
Omdat je onzeker bent, ben je ook vaak negatiever over jezelf.
Dit is geen helpend gedrag bij faalangst.
Wat kun je doen?
Zie het proefwerk, sollicitatiegesprek of presentatie niet als iets waardoor je faalt. Falen is niet negatief, het is iets waardoor je jezelf kunt verbeteren.
Falen is dan ook niet zo'n gunstig woord. Als je iets niet gehaald hebt noem het dan ook zo, en spreek het hardop uit. "Ik heb het DIT KEER niet gehaald.
Op deze manier gaat er veel druk af. Het DIT KEER niet halen betekent dat t de volgende keer wel kan.
Zo haal je de druk die je jezelf oplegt wat omlaag.
2. Houd ook je succeservaringen bij. Vaak zijn we als mensen geneigd om juist de momenten waarop je niet succesvol was te onthouden.
Dit geeft een vertekend beeld. Je doet ook genoeg goed. Focus je daar ook op, en noteer het voor de momenten waarop er iets niet lukt.
3. Wees net zo mild naar jezelf als je bent voor anderen. We zijn geneigd om mensen in onze omgeving milder en vriendelijker te behandelen als er een doel niet gehaald is, dan dat we onszelf doen.
Als je probeert met die ogen naar jezelf te kijken, zul je merken dat je je beter voelt. Een ander maakt wel eens fouten, dus waarom zou jij geen fouten mogen maken? Wees wat liever voor jezelf.
Succes!


1

deel deze tip

Tip 150 - Omdenken

Soms helpt Omdenken: "Waar niets mag mislukken, kan niets nieuws ontstaan."


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 151 - Drie tips tegen faalangst

Wanneer je angst het overneemt omdat je iets moet presteren kun je het volgende toepassen:
Benoem drie dingen die je om je heen ziet.
Benoem drie geluiden die je rondom je hoort.
Beweeg drie lichaamsdelen zoals je arm, been, schouders.
Doordat je je aandacht verlegd, ontstaat er meer rust.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 152 - Minder moeten en meer mogen

Waarom moet je zoveel van jezelf? Soms leg je de lat zo hoog dat je er enorme stress van krijgt. Je drang naar perfectie is zo groot dat je er last van hebt. Perfectie is een streven, geen einddoel. Ga van moeten meer naar mogen. Je mag proberen om iets te bereiken, maar het moet niet. Wanneer iets niet lukt, heb je het tenminste geprobeerd. Ga vooral jezelf niet op je kop geven en geef jezelf de kans op missers. Je leert het meest van vallen en weer opstaan. Je mag fouten maken, want dat is menselijk. Je mag genieten van de dingen in het leven die voor jou belangrijk zijn. De dingen die er echt toe doen.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 153 - Smarttapping, EFT werkt

Smarttapping. Dit kan je helpen bij verwerken en loslaten van trauma's en overtuigingen die in de weg zitten. En bij faalangst en examenstress.
Geen lange gesprekken maar een korte en effectieve behandeling. Veelal in een paar sessies klaar en verholpen. EFT werkt


1

deel deze tip

Tip 154 - Bedank je faalangst

Soms helpt het om faalangst als "een deel" van jezelf te zien. Elk deel dat jij hebt komt wat vertellen en heeft een positieve intentie. Probeer erachter te komen wat de positieve intentie van jouw faalangst is door met dit deel van jezelf in gesprek te gaan. Grote kans dat dit deel probeert jou te beschermen voor teleurstelling, verdriet of afwijzing, klopt dit? Als je het zo kan zien dan kan je dit deel misschien wel bedanken voor al het harde werk wat ie heeft gedaan om jou te beschermen. Ga bij jezelf na of je die bescherming van faalangst wel nog zo nodig hebt..? Wanneer dit niet zo is dan kan je het faalangst-deel misschien duidelijk maken dat hij niet meer zo nodig is en wat rustiger aan mag doen..

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 155 - Daar en Toen vs Hier en Nu

"En wat is nu het ergste dat kan gebeuren....?"
Vaak gaat het antwoord op deze vraag over een angst die in het verleden zijn oorsprong heeft, in die tijd dat je nog afhankelijk was van de ander voor liefde en veiligheid. dat was daar en toen.
Als we de situatie naar het hier en nu halen is er in de basis vaak niet zoveel aan de hand. Inmiddels zijn we groot en autonomer geworden. echter hangen we nog in de reflexen/overlevingsstrategieën uit het verleden.
dit besef kan bevrijdend werken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 156 - Mildheid in plaats van "straf"

Bij iedereen gaat er wel eens iets niet zo lekker als je zou willen. Is jouw neiging om dan boos te worden op jezelf? Jezelf te veroordelen? In een kramp te schieten van "het wordt nooit wat met mij"?

Kijk naar jezelf met een milde blik. Je doet wat je kunt , naar beste weten en kunnen op dit moment.

Je mag goed voor jezelf zorgen. Wat is dat dan? Aardig zijn voor jezelf ook als je eigenlijk vindt dat je iets minder goed hebt gedaan/ aangepakt. En blij zijn met wat je WEL doet en kan. Dit werkt veel beter dan jezelf op je kop geven voor wat er volgens jou niet deugt. Dat laatste, jezelf "straffen", vergroot alleen de stress, waardoor je niet meer helder en creatief na kunt denken.
Simpel, maar niet makkelijk? Stuur me een bericht, dan kijken we samen hoe je een stap (of meer;) kunt zetten richting mildheid en rust.


1

deel deze tip

Tip 157 - Streng zijn voor jezelf

Alle nieuwe dingen zijn spannend, stel dat je zo bang bent om te falen, dat je daardoor veel mooie dingen in het leven mist. Het leven is maar kort. Nu is de tijd om jouw faalangst aan te pakken! De eerste stap is: welke gedachten heb je over jezelf, schrijf ze maar eens op en lees ze hardop aan jezelf voor. Wie zegt dat deze gedachten kloppen?


1

deel deze tip

Tip 158 - Tips voor telefoongesprekken

Telefoongesprekken kunnen best een uitdaging zijn, als je last hebt van faalangst. Tips:
1. uitstellen maakt je zenuwen niet minder, dus probeer het gesprek zo gauw mogelijk te doen
2. schrijf je vragen op een briefje
3. bedenk, dat je persoon die je belt, jou niet ziet en hoogstwaarschijnlijk ook jouw zenuwen niet opmerkt
4. blijf telefoongesprekken voeren. Laat je zenuwen je niet de baas zijn
5. oefen het telefoongesprek met een vertrouwd persoon in je omgeving.


1

deel deze tip

Tip 159 - Vier je mislukking. Ook erg leuk voor kinderen!

Bij faalangst zit er vaak schaamte op het niet goed doen of niet goed kunnen. Tip: Doe een rondje falen tijdens het avondeten. Iedereen vertelt zijn grootste blunder, mislukking of ienieminiefoutje van die dag. Lachen mag (uitlachen uiteraard niet). Zo leer je (én je kinderen) dat fouten maken niet het eind van de wereld is.


1

deel deze tip

Tip 160 - Growing mindset or fixed mindset

Faalangst hangt vaak samen met een fixed mindset.:
- Ik moet dat al kunnen
- Het is raar als ik dat vraag
- Ze zullen we iets van me vinden als ik het niet goed doe
- Iedereen kan dat (behalve ik)

Door zo te denken zet je jezelf als het ware vast. Er is dus geen ruimte mogelijk voor ontwikkeling, je moet alles in één keer kunnen.
Raar? Jazeker! Maar dikke kans dat je dit toch, onbewust, doet.

Een growing mindset geeft ruimte:
- Ik kan dit nog niet
- Ik ben er mee bezig
- Ik mag iets nieuws leren
- Het is logisch dat je iets nog niet in één keer kunt
- Als ik vraag, leer ik meer.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 161 - Visualisatie-oefening uit de PDT: kopieer om te voelen

Doe een visualisatie-oefening uit de PsychoDynamische Therapie en voel je sterker. In het kort volg je deze stappen:

1. Doe je ogen dicht en haal een paar keer diep adem
2. Visualiseer een persoon, dier of voorwerp die je bewondert om zijn/haar zelfvertrouwen
3. Ga er achter staan en stap als het ware in deze persoon
4. Hoe voelt het om deze persoon/dit voorwerp te zijn? Kijk eens in de spiegel en zie hoe jij de houding aanneemt die hierbij past
5. Neem dit gevoel mee wanneer je weer uit deze persoon/voorwerp stapt en bedank voor deze herinnering, die je iedere keer kunt oproepen.

Nieuwsgierig geworden naar de uitgebreide oefening?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 162 - Verander je mindset

Tips tegen faalangst:

1. Verander je mindset:
Ontwikkel een groeimindset, waarin je fouten ziet als leerkansen. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf.

2. Bereid je goed voor:
Maak een realistische planning, oefen regelmatig en ontwikkel de nodige kennis en vaardigheden.

3. Gebruik ontspanningstechnieken:
Pas diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning, meditatie of mindfulness toe om stress te verminderen.

Onthoud dat het overwinnen van faalangst tijd kost. Met de juiste mindset en strategieën kun je je faalangst overwinnen en je zelfvertrouwen vergroten.


1

deel deze tip

Tip 163 - Twee ontspanningsoefeningen

Hier zijn twee ontspanningsoefeningen die je kunt proberen:

1. Diepe ademhalingsoefening:
Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen.
Plaats een hand op je buik.
Adem langzaam en diep in door je neus, voel hoe je buik omhoog komt terwijl je ademt.
Houd even je adem in.
Adem langzaam uit door je mond en voel hoe je buik weer zakt.
Herhaal dit en focus je op je ademhaling. Laat alle spanning los terwijl je uitademt.

2. Progressieve spierontspanning:
Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen.
Begin bij je tenen en span de spieren in je voeten zo stevig mogelijk aan voor een paar seconden.
Ontspan de spieren en voel de spanning wegvloeien. Let bewust op het verschil tussen spanning en ontspanning.
Ga geleidelijk omhoog naar je kuiten, dijen, buik, handen, armen, schouders, nek en gezicht. Span elke spiergroep aan en ontspan deze daarna volledig.
Adem rustig en diep terwijl je doorgaat met de spiergroepen.
Na het ontspannen van je hele lichaam, blijf even rustig liggen en geniet van de ontspanning.

Deze ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om stress en spanning te verminderen. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek welke het beste voor jou werken. Onthoud dat regelmatig oefenen nuttig is.


1

deel deze tip

Tip 164 - Zelfcompassie

Faalangst ontstaat vaak door negatieve overtuigingen in ons brein, strenge oordelen over wie je bent en wat je doet, het is nooit genoeg. Het boek van Kristin Neff is een bron van inspiratie om te ontdekken hoe je in plaats van jezelf meedogenloos te bekritiseren over zogenaamde tekortkomingen, je ook vanuit begrip, mildheid en compassie naar je gedrag, gevoelens en gedachten kunt gaan kijken. dit gaat de kwaliteit van je dagelijks leven verbeteren, door meer tevredenheid, blijdschap en dankbaarheid te gaan voelen.

Zelfcompassie- Kristin Neff

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 165 - Fouten als leermomenten zien

Fouten zijn alleen een mislukking als je er niet van leert. Als je elke ervaring simpelweg als een leermoment kunt zien, is fouten maken niet meer erg.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 166 - Door vallen en op te staan!

Leer je kinderen dat het prima is om fouten te maken en probeer te voorkomen dat jij dingen voor je kind overneemt (met de beste intentie waarschijnlijk). Je kind krijgt zelfvertrouwen door te doen. Ja, inderdaad....door te vallen en op te staan!


1

deel deze tip

Tip 167 - Metafoor van het schaakbord

Ben jij je gedachten, je angst? of ben jij het hoofd waarbinnen die gedachtes elkaar te lijf gaan? Vergelijk je hoofd eens met een schaakspel. Kijk of je jezelf kunt zien als een schaakbord met witte en zwarte stenen. De witte stenen voor je positieve gedachten en gevoelens, de zwarte als de moeilijke. We willen meestal graag de witte stenen zijn, wit wint! Maar de zwarte zijn er ook. Als jij het bord bent maakt het dan nog uit hoe de stukken op het bord staan? Maakt het uit of zwart of wit wint, veranderd er iets aan het bord als de stenen anders staan? tip: schaf een schaakbord aan en zie dit als een helpende metafoor. kun je ernaar kijken zonder te vechten, kun je er met een afstand naar kijken en zien dat jij niet de stenen bent..

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 168 - Een eenvoudige beweging

Er is een eenvoudige beweging, die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Doe maar mee:
Je legt je rechterhand bovenop je linkerschouder.
Vervolgens geef je jezelf kleine, liefdevolle klopjes.

Precies. Het kost weinig moeite om jezelf een compliment te geven.
Gewoon doen.


1

deel deze tip

Tip 169 - Herkenning

Wanneer je last hebt van faalangst merk je dat je niet voluit kunt leven. Deze blokkade is heel vervelend en kan verlammend werken. Je voelt je wellicht ook klein en ontwijkend. Wat zonde en wat verdrietig! Wie jij daadwerkelijk bent wordt hierdoor niet gezien of gehoord. Vraag je eens af wat nog spannender is dan gezien of gehoord worden. Waar ben je werkelijk bang voor? Wat ik veel tegenkom in mijn praktijk is dat het gaat om het gevoel van afgewezen worden om wie je werkelijk bent. Die afwijzing snijdt in de ziel. Dat is heel spannend en beangstigend. Hier kun je aan werken met begeleiding van een therapeut. Alleen al de herkenning van wat ik net beschreef zal je alweer een stukje helpen in jouw proces.


1

deel deze tip

Tip 170 - Faalangst

EMDR of Brainspotting kunnen goed helpen tegen faalangst.


1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 171 - Faalangst bij kinderen. Survival gids

Vind jij fouten maken eng? Spreek je niet graag voor een grote groep? Word je zenuwachtig als anderen kijken naar hoe je iets doet? Misschien heb je wel faalangst?
Ilse Dewitte heeft een doeboek 'Wat als je faalangst hebt?' met tips en tricks geschreven.


1

deel deze tip

Tip 172 - Faalangst in je examenjaar?

Bahar Ozdemir reikt in haar boek 'Van faalangst naar zelfvertrouwen" tools aan die jongeren helpen om het examen jaar met meer vertrouwen in zichzelf en eigen kunnen door te komen.


1

deel deze tip

Tip 173 - Falen is slechts uitgesteld succes

Vroeger vond ik het vaak vervelend als ik in mijn ogen niet goed had gedaan.
Tegenwoordig heb ik een andere mindset aangenomen.
Als je ergens voor gaat zijn er in mijn overtuiging twee uitkomsten mogelijk:
1) Je hebt succes (je hebt je doel gehaald of je verwachting is uitgekomen)
2) Je hebt iets geleerd. En doordat je wijzer wordt kun je je verwachtingen bijstellen, je doelen bijstellen of leren op een andere manier je doel te bereiken.
Doordat je op deze manier niet kan falen hoef je ook niet bang te zijn in te falen en hoe verbaast zul je zijn als je merkt dat hierdoor alles makkelijker wordt?

Miranda

1

deel deze tip

Tip 174 - Start met iets gemakkelijks

Bemerk je paniek om dingen te ondernemen? En twijfel je dan aan jezelf? Begin dan met iets gemakkelijks te doen en laat dat fijne 'het lukt mij-gevoel' helemaal stromen door je lichaam; yes, I did it!
Dit geeft je meer zelfvertrouwen en dus ook meer zin om verder te doen!


1

deel deze tip

Tip 175 - Gedachten omvormen

Nodig jezelf continue uit om de negatieve ( "ik kan het niet') gedachten om te vormen naar positieve ( "Ik DOE dit!') gedachten, en herhaal dit net zo lang tot je dit niet meer uit je hoofd krijgt en het dus ook echt gelooft!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 176 - Masker

Het kan soms behoorlijk eng zijn om onszelf te laten zien aan de buitenwereld; zeker op de momenten dat we ons kwetsbaar voelen. We proberen ons vaak te verstoppen achter een masker, een camouflage, of een harnas. Op de korte termijn kan ons dit even vooruit helpen, echter op de lange termijn kan dit ook tegen ons gaan werken. Het kan zo'n gewoonte worden, dat we het zelf niet meer door hebben.
Met deze oefening gaan we weer even bewust stilstaan bij je eigen maskers, camouflage en harnassen.

* Welk masker, camouflage of harnas draag jij wel eens?

* Wat levert dit je op?

* Wat heeft dit je gekost?

* Wil je hiermee doorgaan?



deel deze tip

Tip 177 - En wat is daar zo erg aan?

Heb je last van faalangst? Probeer je te vermijden dat je fouten maakt?
Vraag jezelf dan eens af: wat is er zo erg/vervelend aan het maken van een fout?
Is het antwoord bijvoorbeeld: "ik ben bang voor wat anderen ervan zullen vinden", stel je dan weer de vraag: wat is daar zo erg aan?
Is het antwoord bijvoorbeeld: "ze kunnen me ongeschikt vinden voor mijn werk", stel je dan opnieuw de vraag: wat is daar zo erg aan?
Is het antwoord bijvoorbeeld: "Ze kunnen me ontslaan?", stel je dan opnieuw de vraag: wat is daar zo erg aan?

Misschien dat je je dan beseft dat je het vreselijk vind om je overgeleverd te voelen aan anderen. Dat je het lastig vindt om afhankelijk te zijn van anderen. Of iets dergelijks. Je streven alles goed te willen doen, is geen doel op zich. Het is bijvoorbeeld je strategie waarmee je hoopt te voorkomen dat anderen over je kunnen beslissen en jij je machteloos of zelfs hulpeloos voelt.

Door de vraag keker op keer te stellen, kom je bij thema's waar het werkelijk om draait! Wil je daar ondersteuning bij? Neem gerust contact met me op.



deel deze tip

Tip 178 - Wat is je echte thema?

Als je fouten wilt vermijden, probeer je ook ergens naar te streven.
Meestal is dat 'het goed willen doen', maar het kan ook 'onzichtbaar blijven voor anderen', 'zo weinig mogelijk verantwoordelijkheid dragen' zijn.

Veel mensen zeggen: 'Ja, ik weet wel dat fouten maken niet erg is en van een ander kan ik het ook best accepteren. En toch kan ik mijn eigen fouten niet accepteren.'

Wat je probeert te vermijden en waar je vaak onbewust naar streeft, staat namelijk niet op zichzelf. Het heeft vaak met een diepere angst of een ander thema te maken.

Veel mensen leven namelijk niet in de realiteit maar in hun eigen virtuele realiteit. Met beelden en ideeën over zichzelf, anderen en de wereld. Met ideeën en verwachtingen over hoe het hoort en zal gaan.
Wanneer die virtuele ideeën, die overigens wel zijn gecreëerd op basis van echte ervaringen, in botsen met de huidige realiteit, ontstaat er stress.

Probeer te achterhalen wat je probeert te vermijden door alles goed te willen doen. Zie hiervoor mijn andere tip: Wat is daar zo erg aan?

Behoefte aan ondersteuning? Neem gerust contact met me op.



deel deze tip

Tip 179 - houd het klein

Faalangst kan heel verlammend werken. Juist daarom kan het je helpen om je te oefenen om dingen met aandacht te doen. Houd het heel klein, zodat het haalbaar voor je is. Kies elke dag één ding uit dat je met je volle aandacht gaat doen, bijvoorbeeld je aankleden, stofzuigen, de hond uitlaten, je handen wassen. Voel, kijk, hoor, ruik, proef met al je aandacht. Dit kun je het best trainen op alledaagse, niet spannende momenten. Op momenten dat het er op aankomt, bijvoorbeeld omdat je een tentamen moet maken of een presentatie moet geven heb je daar profijt van.
Focus ook dan je aandacht op dat wat je doet en laat al gedachten over wat anderen van je vinden of dat het je vast niet gaat lukken aan je voorbij gaan.



deel deze tip

Tip 180 - Kunstwerk van zinnen.

Wanneer we last hebben van de gedachten die ons vertellen wat we allemaal wel fout zouden kunnen doen zou je de volgende opdracht eens kunnen proberen:

Hou eens bij welke dingen jouw denkstem je wijs probeert te maken. Zegt hij bevoordeeld: "je bent stom" "je kan het toch niet" "Je gaat toch wel weer een fout maken" etc
Schrijf al die gedachten op en ga vervolgens naar de website van Woordwolk. Hier vul je dan vervolgens al die zinnetjes in, kiest allemaal leuke kleurtjes en laat het programma (Online en gratis) er een creatieve woordwolk van maken.
Print jouw kunstwerk uit en hang het ergens zichtbaar in je huis op. Misschien op het toilet, de koelkast of boven je thuiswerkplek. Als het maar een plek is waar je het regelmatig tegenkomt.

Wat vind je ervan om die rare overtuigingen zo daar te zien hangen? Wat doet dat met je?

Raar om te doen? Klopt, want ook hier vind jouw denkstem van alles van. Ben je bereidt om toch eens te kijken wat het je kan opleveren?

Laat je het me weten?!!



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 181 - Toon je kwetsbaarheid

Soms slaat de onzekerheid toe, een gevoel van onveiligheid, wat wordt er van je verwacht, doe je het wel goed. Iedereen overkomt dit, alleen de een laat het meer merken dan de ander. Het is goed om toe te geven dat je onzeker bent, praat er met iemand over, dat helpt. Je zult zien als jij je onzekerheid toont, dat de ander dit ook doet. Jij stelt je kwetsbaar op en dat opent vaak mogelijkheden om elkaar te versterken, je staat niet alleen.



deel deze tip

Tip 182 - hoe werkt het brein bij faalangst?

ons brein slaat ervaringen op in de vorm van "plaatjes". Het brein is zo druk dat het alles wat al eens eerder gebeurd is niet nogmaals wil uitvinden. Jij hebt een database met ervaringen in je hoofd, gesorteerd op item. Telkens als er een soortgelijke ( faalangst) ervaring voorbijkomt weet jouw brein in welk laatje het hoort en slaat die gebeurtenis daar ook op. Aan het plaatje koppelt het brein het gevoel, de gedachte, de emotie en de overlevingsstrategie/het gedrag. Alles wat erbij hoort komt in dat specifieke laatje. Op het moment dat jij bijv. onzeker wordt herkent jouw brein dat het een soortgelijke ervaring eerder heeft opgeslagen en haalt die eerste nare ervaring op met daaraan vasthangend de daaropvolgende ervaringen. Jouw brein weet inmiddels heel goed hoe jij je in dit soort situatie hoort te voelen want dat doe je sinds die eerste keer telkens op dezelfde wijze.
Als op de automatische piloot komt het bijpassende gevoel naar buiten voor je er zelfs over na hebt kunnen denken. Dat komt omdat de informatieverwerking een bepaald pad volgt, zodra er flinke stress komt van een nare ervaring en jouw systeem is bang dat je er niet mee om kunt gaan beschermt het brein zichzelf tegen omvallen, of crashen. Dan wordt die info niet doorgestuurd naar de neocortex . Het is natuurlijk heel fijn dat jij niet om valt, maar het gevolg van dat die info niet in het neocortex komt is dat jij niet bij je oplossingen kunt komen op het moment dat het nare faalgevoel zich voordoet. Dat eerste plaatje is vaak langgeleden gemaakt en de bijpassende overlevingsstrategie ook, wat betekent dat de strategie best eens die van een kind kan zijn. Niet erg handig als voortdurend, als een vicieuze cirkel, steeds dezelfde manier van reageren naar buiten komt. Jouw brein heeft een update nodig, waardoor het weet dat de oude strategie niet meer klopt en vervangen dient te worden. Dat kan door behandeling met EMDR, NLP destination coaching en BML.
effectief kunnen we de oude strategie voor een nieuwe vervangen waardoor jij in plaats van bijv. vermijden, juist je onzekerheden aangaat.

Anoniem


deel deze tip

Tip 183 - Het vrije kind erkennen kan veel nieuw geluk brengen

Werken met kwetsbaarheid

Waarom is het zo belangrijk om voldoende ruimte te geven aan de kindstukken uit je geschiedenis?

Omdat we in onze keuzes, in het hier en nu, met name in lastige situaties, teruggaan naar primaire en verstoten stukken van het gekwetste en oorspronkelijke kind. Daardoor werd het vrije kind, minder vrij.
Er zit een afscheiding, een soort toegangspoort in ons, die beschermt wat ‘erachter’ ligt. Dat 'wat erachter ligt' zijn de kindstukken die ooit beschermd moesten worden.
Als kind worden we kwetsbaar geboren. Nadat we de moederschoot verlaten hebben, begint die afscheiding al.
Het dan nog vrije kind, stapt een eigen leven in doch is uitermate kwetsbaar en compleet afhankelijk van andere mensen. Dit kind kan gekwetst raken. Het is dus normaal, en wenselijk dat ouders gaan beschermen doch soms goed bedoelde keuzes maken voor de veiligheid van het kind, die toch achteraf belemmerend kunnen zijn.

Gelukkig kunnen we ook op latere volwassen leeftijd nog heling en vrije ruimte teruggeven aan dat vrije kind in onszelf. Dat vraagt echter van jou als volwassene, dat je jezelf opnieuw openstelt en uit je zogenaamd veilige comfortzone stapt. Een open onderzoekende houding, met lef en vertrouwen is nodig voor verandering.
Verwondering en nieuwsgierigheid zijn cruciaal voor groei. De natuurlijke eigenschappen van het vrije kind, wat we ook wel kennen als kinderlijke naïviteit.
Dat is vaak niet gemakkelijk voor de controlerende volwassene in ons!
Daar is een drie stap voor nodig:
1. Je jonge kind koesteren, en erkennen is de eerste stap.
2, dan spelenderwijs in gesprek gaan met dat jonge kind is de volgende stap.
3. Trots en met vertrouwen ruimte geven aan dat vrije (experimenterende) kind in jou is de derde stap.

Werken aan kwetsbaarheid kan veel nieuw leven en nieuw geluk brengen.
En je hoeft dat uiteraard niet alleen te doen. Therapeutische ondersteuning of reflecterende coaching kunnen hier op creatieve stimulerende manier, al snel nieuwe mogelijkheden in brengen.
Ontdek wat het vrije kind in jou nog allemaal in petto heeft!




deel deze tip

Tip 184 - Angst voor terugval

Een terugval tijdens of na je behandeling is niet gek en komt vaker voor.
Laat je er niet door ontmoedigen! Pak door op waar je mee bezig bent
of ga verder met wat je hebt geleerd.

Anoniem


deel deze tip

Tip 185 - onderzoek en experimenteer

Heb je last van faalangst, dan kan dat je enorm blokkeren.
Maak eens een lijstje van dingen die voor jou ongemakkelijk en een beetje gek voelen, zoals eten met je linkerhand als je dat normaal met je rechterhand doet, een liedje meezingen in de supermarkt iemand die je niet kent een compliment geven. etc. Kies voor dingen die niet te gemakkelijk zijn, maar ook niet te moeilijk en liefst ook een beetje "gek"

En let op: het gaat niet om het resultaat, maar om het opmerken wat er in je omgaat. Welke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties merk je op, vooraf en op het moment zelf? Je hoeft niets te veranderen, merk het gewoon op. Zie jezelf als onderzoeker die allerlei experimenten uitvoert, zo raak je eraan gewend om in beweging te komen, ook al voelt het ongemakkelijk.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 186 - Wees niet bang om opnieuw te beginnen!

Wees niet bang om opnieuw te beginnen. Dit keer begin je niet vanaf het begin, maar vanaf je ervaring!

Dat hinderlijke stemmetje in je hoofd dat zegt "dat kun jij toch niet". En uit angst dat wij het inderdaad niet kunnen geven wij die stem voorrang en laten wij ons verlammen.

Positieve ervaringen is het enige effectieve tegenwicht tegen deze stem. Ervaren dat wij iets wel kunnen door het te doen! Ervaren dat het wel goed kan uitpakken! De eerste keer wellicht met hulp van iemand die je na staat? Om zo stapje voor stapje te ervaren dat die stem een oude boodschap is die niet meer past in jouw huidige situatie.

En als het niet helemaal lukt zoals je wilt? Gewoon weer opnieuw proberen maar dan een ervaring rijker en wijzer!

 

Wees de baas over jouw faalangst en laat jouw faalangst niet de baas over jou zijn!






deel deze tip

Tip 187 - Experimenteer

Veel mensen die erg onzeker zijn over zichzelf, doen er alles aan om te voorkomen dat er iets mis kan gaan. Angst om te falen roept vaak de behoefte aan controle in je op. Goede voorbereiding en overzicht houden kunnen helpen, maar de ervaring leert dat er altijd en overal onverwachte dingen gebeuren.

In plaats van je voor te nemen om nog harder te werken en nog meer controle te krijgen, maakt het je juist sterker als je je oefent in het loslaten van je verwachtingen. Voorbereiding is prima, of het nu gaat om het maken van een gelikte presentatie of het uitzoeken van kleding waarin je je prettig voelt als je naar een feest gaat. En vervolgens ga je het doen, waarbij je je zoveel mogelijk richt op het moment zelf.

Sta jezelf toe om te experimenteren: de wereld is nooit “af” en jij ook niet. Ga ervoor, als je het belangrijk genoeg vindt om ervoor te gaan. Juist van de dingen die niet lopen zoals je hoopte kun je leren.



deel deze tip

Tip 188 - Transformatie door "its point of view"

Een patroon blijft zich net zolang herhalen tot het krijgt wat het nodig heeft. Meestal is dat aandacht. Aandacht voor het perspectief van daar van binnen in plaats van het buiten onszelf te zoeken.



deel deze tip

Tip 189 - Wondzorg

Later in het leven, als onze draagkracht groter is, kunnen we alsnog herstellen van eerdere ervaringen.




deel deze tip

Tip 190 - Markeer je successen!

Vaak zijn we zo hard bezig zijn met werken aan dingen die beter moeten, dat we vergeten dat w al heel veel hebben bereikt. Zeg jij vaak tegen jezelf of anderen dat je ergens helemaal niet goed in bent of dat je altijd zo onzeker bent? Je bent dan één geworden met dat zelfbeeld.

Ons brein is van oudsher gericht op het signaleren van gevaar, omdat dat in heel vroeger tijden de enige manier was om te overleven. Daardoor zijn we veel beter in het opmerken wat er niet goed is gegaan dan in wat er wel goed ging.
Help je brein eens een beetje door telkens alle grote en kleine dingen die goed zijn gegaan op een briefje of in een boekje te schrijven en bewaar dat minimaal een jaar lang. Hoe zichtbaarder hoe beter: schrijf het bijvoorbeeld op briefjes en doe die in een glazen vaas of schaal. Maak regelmatig even tijd om terug te lezen wat je erop hebt geschreven!



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 191 - Je kunt steeds opnieuw beginnen

Er is een grapje over stoppen met roken wat ongeveer zo gaat: 'stoppen met roken is het makkelijkste wat er is. Ik heb het al zo vaak gedaan'.
Wat heeft dit met faalangst te maken? Het geeft aan dat als iets niet in 1 keer lukt, je het altijd nog een keer kunt proberen. En nog een keer, en nog een keer. Gelukkig hebben peuters geen angst om te falen want anders hadden we nooit leren lopen! Daarom is het woord falen ook niet passend. Je bent bij iedere poging weer iets verder bij je doel.



deel deze tip

Tip 192 - Mindfulness ademhaling oefening

Focus op je ademhaling. 4 tellen in, 2 seconden vasthouden en 6 tellen uit. Je kan de tellen aanpassen, maar probeer meer seconden uit te ademen dan in te ademen.



deel deze tip

Tip 193 - Omdenken

Wat als je faalt? Wat als je je doel niet haalt? Wat kan 'falen' jou dan toch opleveren?
Het is maar goed dat babys en peuters geen last hebben van faalangst want anders zouden we allemaal kruipend door het leven gaan. Hoe vaak is een peuter wel niet opgestaan nadat hij viel? Door iets steeds opnieuw te proberen, levert het je ook doorzettingsvermogen op. En als het dan na een aantal keren toch lukt, een supergoed gevoel van trots. Je zelfvertrouwen groeit. Deze kwaliteiten worden niet sterker wanneer je alles in de eerste keer goed zou doen. Dus als je het zo kunt bekijken, zou je bijna niet meer willen dat alles direct lukt, maar hoop je dat je ook weleens faalt :-)



deel deze tip

Tip 194 - Waar ben je bang voor?

Het is naar om faalangst te ervaren in je leven. Wat maakt dat je faalangst hebt? Waar ben je bang voor?
Het kan je helpen om hierover eens mijmerend wat te schrijven. Misschien is dat ook wel spannend... Pak je pen en papier en probeer het eens!
En wil je doorpraten over wat je geschreven hebt? Of over je weerstand/ angst om te gaan schrijven?
Je bent van harte welkom in mijn praktijk!



deel deze tip

Tip 195 - Uitstelgedrag

Als je worstelt met faalangst kan het moeilijk zijn om lastige taken aan te pakken. Het is verleidelijk ze voor je uit te schuiven, ervoor weg te vluchten. Op de korte termijn voelt dit misschien als een opluchting, op de lange termijn levert het onrust of stress op omdat de taken blijven liggen.

Pak vervelende taken op. Vraag zo nodig hulp en beloon jezelf als het is gelukt.
Het doen van een vervelend klus is misschien niet leuk, maar levert positieve energie op als het tóch gelukt is.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 196 - stop met vergelijken

Van nature zijn we geneigd onszelf te vergelijken met anderen. Daar worden we alleen maar ongelukkig van, want er is altijd wel iemand bij wie we karig afsteken. Zet je afgunst overboord en geef tevredenheid de ruimte.

Natuurlijk weten we dat het gras elders altijd groener lijkt en dat we onszelf niet moeten vergelijken met anderen. Toch steekt het als die vriendin die in hetzelfde jaar is afgestudeerd een bloeiende carrière heeft, terwijl je je nog steeds afvraagt welke baan het beste bij je past.

En ook al wil je het niet, je kijkt met een schuin oog naar die jongere collega die net een vrijstaand huis heeft gekocht. Terwijl jij nog steeds in een benauwd appartement bivakkeert.

Statusangst noemt filosoof Alain de Botton het. De angst dat je je op een te lage sport van de sociale ladder bevindt of op het punt staat naar beneden te tuimelen. De angst dat je niet voldoet aan wat door de maatschappij als succesvol wordt gezien, waardoor je verstoken blijft van erkenning, aandacht en liefde.

Daarom zijn we stiekem blij als ons leven gunstig afsteekt bij dat van anderen; daarom pronken we met onze verworvenheden om te laten zien dat het goed met ons gaat.
Dat doen we niet alleen met een mooie keuken of een dure auto, maar ook met onze culturele en intellectuele bagage, zoals de verre reizen die we maken of de boeken die we lezen.

Helemaal niet gek, zeggen psychologen. Mensen hebben van nature nu eenmaal de neiging om zich met anderen te vergelijken om te zien hoe ze het zelf doen. Wie hoog in de sociale pikorde staat, is beter af dan wie onderaan bungelt, laten verschillende onderzoeken zien.

Weg met statusangst: 3 tips:

1. Gebruik je innerlijke meetlat
Gelukkige mensen hebben een innerlijke meetlat, zegt psycholoog Sonja Lyubomirski, waarlangs ze hun eigen prestaties afmeten. Ze kijken hoe goed ze zélf vinden dat ze het doen in plaats van dat ze andermans prestaties als uitgangspunt gebruiken!

Heb je dus het idee dat jouw carrière karig afsteekt bij die van je beste vriend die een chique vermogensbeheerder is, dan kan het helpen om eens bij jezelf na te gaan of dat ook jouw idee van succes is...?!

2. Laat je inspireren
Kom je iemand tegen die het beter doet dan jij, dan kun je op twee manieren reageren, blijkt uit promotieonderzoek van Hinke Groothof aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Zo kun je de nadruk leggen op de verschillen met die ander: je kijkt naar wat diegene heeft wat jij niet hebt. Maar je kunt je ook identificeren met die persoon. Je kijkt wat je van jezelf herkent in de ander en laat je inspireren.

‘Als je het gevoel hebt dat iemand voor jou een voorbeeld is, dan ben je gemotiveerd om het net zo goed te doen,’ concludeert Groothof. Zoek bij een benijdenswaardige ander dus vooral naar overeenkomsten in plaats van de verschillen.

3. Vergelijk jezelf met iemand die het slechter heeft getroffen
Een grappig onderzoek van de Duitse onderzoeker Thomas Mussweiler laat zien dat dat een positief effect heeft op hoe je over jezelf denkt: studenten schatten hun eigen sportiviteit hoger in wanneer ze zich met de paus vergelijken, dan wanneer ze dat doen met basketballer Michael Jordan.

Maar waar het vooral op neer komt is:
Ga terug naar jezelf - jouw unieke talent - jouw persoonlijke succes en maak een eigen strategie ... vanuit regie!

En mocht dat nodig zijn: help ik je graag met een bewezen (RIVM erkende) succes aanpak vanuit de gedragswetenschap!





deel deze tip

Tip 197 - 5 tips bij faalangst

Kenmerken van faalangst zijn uitstelgedrag, in paniek raken, geen kritiek kunnen verdragen of die uit de weg gaan, niet uit je comfortzone willen komen terwijl je diep van binnen weet dat dat je juist verder brengt, of een grote mate van perfectionisme.

1. Word je bewust van je overtuigingen

‘Iedereen moet mij aardig vinden’ of ‘ik mag geen fouten maken’ of ‘dit is niets voor mij’ zijn voorbeelden van belemmerende overtuigingen. Onderzoek welke overtuigingen jij hebt, en vraag jezelf af of die je nog dienen. Brengen ze je naar het doel wat je wilt bereiken? Als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. Als je besluit om de belemmerende overtuigingen los te laten, dan open je de deur om de wereld in te gaan en te lopen naar waar je blij van wordt. Als je weet wat je graag wilt bereiken, wordt het makkelijker om belemmerende overtuigingen los te laten.

2. Durf uit je comfortzone te stappen

We hebben de neiging om onze angsten uit de weg te gaan. Als je weet wat je angsten zijn, kies er dan bewust voor om af en toe een risico te nemen. Dat brengt je verder. Het kan in grote en in kleine stappen. Wanneer je bijvoorbeeld die droombaan wil bij dat superleuke bedrijf, pak de telefoon en ga het gesprek aan. Of spreek je eens uit tijdens het wekelijks werkoverleg en laat weten dat je iets in te brengen hebt. Stel je steeds je scriptie uit? Maak een planning en hak het in kleine, behapbare stukjes. Zo maak je het niet te groot in je hoofd en ga je je angsten niet uit de weg.

3. Praat met een ander over je faalangst

Bespreek waar je tegenaan loopt met mensen uit je omgeving. Praat bijvoorbeeld eens met een goede vriendin over je angst om een werkopdracht in te leveren of om een sollicitatiegesprek te voeren. Als je het lastig vindt om daarover te praten, kun je dat ook aangeven in het gesprek. En geef aan wat je behoefte is (wil je dat de ander alleen naar je luistert of wil je ook tips of adviezen?). Erover praten lucht al vaak op; daarnaast zorgt het ervoor dat je er al een beetje meer afstand van neemt. Wat weer leidt tot meer ontspanning zodat er weer ruimte komt voor andere ideeën.

4. Kijk met humor naar jezelf

Welke innerlijke stem in jou ratelt er zo hard dat je er bang van wordt? We hebben allemaal een kritische stem. Geef deze stem een naam. Als er dan weer gedachten door je hoofd gaan die tot faalangst leiden, zeg dan: ‘Hé, Jantje (of welke naam jij je stem ook geeft), bedankt wat je allemaal te zeggen hebt, maar ik ga het even op mijn manier doen.’ Je zult zien dat je daarna beter in staat bent om kritiek te ontvangen over je prestaties zonder het persoonlijk op te vatten.

5. Wees lief voor jezelf

En niet geheel onbelangrijk: Wees lief voor jezelf. Vier je successen! Ook al zijn ze nog zo klein of onbeduidend, of pakte je actie anders uit dan gehoopt. Dus als jij die werkgever hebt gebeld en je kreeg zijn onaardige secretaresse aan de telefoon die liet weten dat hij daar toch geen tijd voor heeft: juich als je hebt opgehangen en wees megatrots op jezelf dat je hebt gebeld, ondanks het resultaat.



deel deze tip

Tip 198 - Hypnotherapie de oplossing!

Als docent en hypnotherapeut kom ik veel jongeren tegen met faalangst.

Met hypnotherapie kan je snel en effectief je faalangst oplossen zo ook 1 van mijn cliënten die examenvrees deed (jawel angst is een vorm van gedrag, je doet het maar hebt het niet).

Na 2 sessies schreef zij: "Ik liep al een tijdje met heel erge zenuwen voor tentamens. Via mijn moeder kwam ik bij Paul terecht. Paul begeleid je rustig door alle stappen en je voelt je direct op je gemak. Ik heb nu 2 behandelingen gehad en merk dat ik mijn tentamens beter maak omdat alle spanning direct van mijn lichaam afglijdt. Zeker een aanrader!"

Hypnotherapie werkt snel en effectief ook bij faalangst en examenvrees!



deel deze tip

Tip 199 - Neem contact op met een professional

Wat is het akelig als je faalangst hebt! Je leven kan er flink door gehinderd worden, bijvoorbeeld als het je professioneel in de weg zit. Wil je dit patroon doorbreken, dan is het goed om hierbij hulp in te schakelen van een professional. Die weet hoe je hier stap voor stap uit kan komen.



deel deze tip

Tip 200 - Hoe realistisch zijn je (angst)gedachten?

Wanneer je tegen iets op ziet, dan gaat dat vaak gepaard met allerlei gedachten en voorspellingen. Gelukkig kun je zelf iets doen om minder angstig te zijn. Probeer het volgende eens:

  • Visualiseer de situatie die je stress geeft, bijv. in een sollicitatiegesprek zitten.
  • Merk op hoe je je voelt
  • Luister naar wat je tegen jezelf zegt waardoor je je angstig voelt
  • Schrijf deze angstwekkende gedachte(n) op!

Met de volgende vragen kun je onderzoeken hoe (on)realistisch je gedachten zijn:
  1. Kan ik werkelijk andermans gedachten lezen?
  2. Kan ik werkelijk de toekomst voorspellen?
  3. Ben ik aan het overdrijven hoe erg het is of zal zijn?
  4. Als er gebeurt waarvoor ik bang ben, hoelang zal ik dat moeten doorstaan?
  5. Hoe waarschijnlijk is het dat er gebeurt waarvoor ik bang ben?
  6. Wat zal er waarschijnlijk eerder gebeuren dan wat ik vrees?
  7. Welke vaardigheden heb ik om om te gaan met de dingen die ik vrees?
Formuleer nu een helpende gedachte die kort, accuraat, realistisch, geloofwaardig en positief is. Deze gedachte zal je spanning in je lichaam omlaag brengen en je meer gevoel van controle geven wanneer je in de situatie bent.

Hulp nodig?
In mijn praktijk help ik cliënten hun angst overwinnen met behulp van gesprektherapie, EMDR en hypnotherapie.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 201 - moeilijk voor makkelijk

"Alle dingen zijn moeilijk voordat ze gemakkelijk zijn." – Chinees gezegde



deel deze tip

Tip 202 - Stel jezelf hoopvolle vragen

Ons denken kan ons helemaal terug bij af brengen. Negatieve gedachten hebben een lage trilling. Beter kun je je richten op vertrouwen, door te kijken naar hoe het komt dat sommige moeilijke zaken toch gelukt zijn? Welke inspanning ben je bereid te doen om je vooruit te helpen? En als het even niet lukt: wie is er voor je en geeft je sprankeling in je ogen?

Succes, hoop en je kunt het!



deel deze tip

Tip 203 - Ik doe het niet.. want misschien kan ik het niet.

Stel je wil een opleiding volgen, maar je begint er niet aan, want er zit een examen aan het einde van de opleiding. Daar begin ik niet aan, want dat geeft mij zoveel stress! Laat maar, denk je en je gaat weer door met de rest van je dag/ leven. Toch knaagt het ergens aan je en je begint ook nog eens excuses te bedenken waarom jij die opleiding niet kan doen. Geld gebrek, geen tijd en ruimte voor een opleiding etc. Vaak zit er een onderliggende overtuiging onder dit besluit. Wellicht heeft iemand ooit gezegd dat je dom bent en ben je dit gaan geloven. Het zou zo maar eens zijn dat als je die opleiding volgt en vervolgens zakt voor het examen, dat je daarmee die grote angst bevestigd. Weet dat beperkende overtuigingen precies dat zijn. Beperkend! Stel kleine doelen vast en laat dat grote doel nog even liggen. Je kunt wel alvast een datum in je op laten komen, wanneer jij die opleiding of nieuwe baan of een ander mooi doel wil hebben bereikt. Vervolgens maak je een plan met kleinere doelen om daar te komen. Daarmee bouw jij ook je zelfvertrouwen op en kun je die beperkende overtuigingen de deur uit schoppen! Succes en weet dat je altijd iemand kan vragen om je hierin te begeleiden. Hulp vragen is krachtig en zet het één en ander in beweging.



deel deze tip

Tip 204 - Vastgezette emoties kunnen faalangst aanwakkeren

Faalangst is op een zeker moment ontstaan, vaak door negatieve gebeurtenissen in je jeugd. Je hebt bijvoorbeeld een situatie gehad waar je je niet voldeed aan verwachtingen van een ander en dit gaf een beschamend gevoel of je kritiek en je voelde dat je wel door de grond kon zakken. Deze gebeurtenissen hebben zich opgeslagen in jouw lijf. Op het moment dat je weer spannende dingen gaat ondernemen of moet presteren, voelt jouw lijf die spanning van vroeger weer en werkt als een trigger uit het verleden op een situatie in het heden.
Het is belangrijk om deze situaties te verwerken die zich in het lichaam zijn gaan vastzetten, zodat er weer een nieuwe stroom op gang kan komen.
EMDR, lichaamswerk of brainspotting kan hier goed bij helpen.



deel deze tip

Tip 205 - Eerst doen, dan ordenen

Heb je last van een blokkade bij het schrijven van een brief of werkstuk?
Dan heb jezelf misschien wel vastgezet in wat jij denkt dat anderen van jou verwachten.
Schrijf puntsgewijs en minimaal wat er aan bod moet komen en begin dan meteen met schrijven of typen. Doe dit bijvoorbeeld telkens 10 minuten lang zonder pauze. Let niet op je handschrift of op typefouten, zie het als een grove schets.
Een beetje baldadigheid of slordigheid mag best.
Het ordenen komt later en dat gaat je wel lukken.
De beste schrijvers en kunstenaars werken op die manier.

Eerst doen, dan ordenen. Doe maar eens.




deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 206 - Hoe hoog leg je de lat?

Angst om te falen kan te maken hebben met de verwachtingen die je jezelf onbewust oplegt. Bijvoorbeeld om je ouders niet teleur te stellen. Maar ook door social media lijkt het soms of bij anderen alles goed en vanzelf gaat. Of je vergelijkt jezelf met mensen waar je tegenop kijkt. Dan zie je jezelf maar als mislukkeling. Dat kan verlammend werken en doe je maar liever niks omdat je dan tenminste niet kan falen. Dus kijk eens of de verwachtingen die je hebt over wat je zou moeten doen/kunnen/halen, wel reëel zijn. Het is een stuk relaxter als je jezelf minder druk oplegt.



deel deze tip

Tip 207 - hypnotherapie is de oplossing bij faalangst!

Welke angst je ook doet, met behulp van hypnotherapie kan je snel en effectief van je angsten af komen. Als docent en hypnotherapeut merk ik dat veel scholieren last hebben van examenvrees en/of faalangst. Zo ook Anne. Na 2 sessies bij mij, schreef zij hierover het volgende:

"Ik liep al een tijdje met heel erge zenuwen voor tentamens. Via mijn moeder kwam ik bij Paul terecht. Paul begeleid je rustig door alle stappen en je voelt je direct op je gemak. Ik heb nu 2 behandelingen gehad en merk dat ik mijn tentamens beter maak omdat alle spanning direct van mijn lichaam afglijdt. Zeker een aanrader!"



deel deze tip

Tip 208 - moed om te falen

Is het waar dat je daadwerkelijk kan falen? Kan ik falen voor de buitenwereld? Is dat waar? Of faal ik van binnen, met mijn gedachten?
Dit patroon overwinnen begint met de moed om te falen?
Ga het avontuur met jezelf aan.

Veel succes.



deel deze tip

Tip 209 - Geef jezelf het cijfer 10!

Doe ik het wel goed genoeg? Wat als ik mezelf voor schut zet? Wil je meer positieve energie en ruimte ervaren? Bekijk het mooie en motiverende (Engelse) filmpje van Benjamin Zander - Work (How to give an A) via youtube en leef vanuit het cijfer 10 (give yourself an A)!



deel deze tip

Tip 210 - Alles wat je niet probeert, mislukt sowieso

Faalangst gaat vaak gepaard met negatieve en belemmerende gedachten. Deze gedachten belemmeren jou in je functioneren en uiteindelijk wordt het een 'self fulfilling prophecy': dat waar je bang voor bent gebeurt. Oftewel, je probeert het niet, je gaat dingen niet aan en je "faalt". Je komt in een vicieuze cirkel, want door het gevoel het niet te kunnen voel je misschien dat je niet goed genoeg bent en dat het de volgende keer ook wel niet zal gaan lukken. Dit veroorzaakt negatieve stress en piekeren. Jouw functioneren en denken wordt belemmert en de kans is groot dat je denkt: ‘Zie je wel, ik kan het niet’.

Als dit bij jou het geval is dan is het belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken want je houdt je eigen lijden in stand.

Tip 1. Het is belangrijk om fouten te maken in het leven om te groeien, te leren en om (eventueel) succesvol te kunnen zijn

Tip 2. Wees je bewust van jouw gedachten want kloppen jouw gedachten wel? En helpen ze je verder of praten ze jou alleen maar de put in? Veel van onze gedachten zijn negatief en onrealistisch. Tijd om mentale hygiene toe te passen. Professionele begeleiding kan jou hierbij helpen.

Anoniem


deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 211 - staan als een berg

Concentratie op het beeld van de stabiliteit van een berg voelbaar in je lichaam.

• Ga staan en breng je aandacht naar je lichaam.
• Stel je voor dat je staat als een berg.
o Je voeten stevig verankert in de vloer. De stabiele basis van de berg.
o Je lichaam dat oprijst vanuit deze stabiele basis.
o Je hoofd in contact met de wijde hemel waar gedachten gevoelens komen en gaan
als wolken die voorbijdrijven.
o Ongeacht het innerlijke weertype, je brengt je aandacht steeds terug naar je lichaam dat hier en nu stevig staat als een berg.
• Breng steeds op nieuw je aandacht naar je lichaam dat stevig geankerd staat.
• Je adem kan je helpen je lichaam geankerd te houden bij je lichaam.
• Doe deze oefening niet langer dan ongeveer 5 minuten



deel deze tip

Tip 212 - Manieren om je gedachten anders te zien

Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen met je gedachten:
• Kijk gewoon naar ze hoe ze binnenkomen en weggaan, zonder het gevoel te hebben dat je ze moet volgen.
• Zie je gedachten als mentale gebeurtenissen in plaats van als een feit. Het kan zijn dat de gebeurtenis vaak optreedt met andere gevoelens. Het is verleidelijk om erover te denken als waarheid. Maar het is steeds aan jou te beslissen of het waar is en hoe je er mee om wilt gaan.
• Zet je gedachten op papier. Dan zie je ze op een manier die niet zo emotioneel en overweldigend is. Bovendien kan de onderbreking die ontstaat tussen het hebben van de gedachte en het opschrijven ervan, je even tijd geven om stil te staan bij de betekenis ervan.
• Stel jezelf de volgende vragen: kwam deze gedachte plotseling en automatisch in mijn hoofd? Komt de gedachte overeen met de feitelijke situatie? Is er iets bij dat ik in twijfel kan trekken? Hoe zou ik er op een ander tijdstip, in een andere stemming over gedacht hebben? Zijn er ook andere zienswijzen?
• Voor speciaal moeilijke gedachten kan het behulpzaam zijn anders naar ze te kijken op een bewuste wijze, met een gebalanceerde, open geest, als onderdeel van je zit bewustzijnsoefeningen. Laat je “wijze geest” zijn visie geven.



deel deze tip

Tip 213 - Proeverij

Het leven is een proeverij. Door dingen uit te proberen, te proeven, letterlijk qua smaak, geur, visueel, door aan te raken kan het vorm krijgen. Je kan het eventueel zelfs horen.
Welke zintuigen zet jij in om te proeven?
Wat is voor jou proeven?



deel deze tip

Tip 214 - Proeverij

Een proeverij kan je op verschillende manieren duiden.
Belangrijk is in deze dat je je bewust bent wat er gebeurt als je je zintuigen inzet in situaties om te merken wat het doet met je en eventueel met je omgeving.
Voldoening en erkenning is vaak een marker die mensen aangeven dat ze dit belangrijk vinden in wat ze ook doen en wie ze ook zijn.
Wat vind jij belangrijk? En wat past bij jou?



deel deze tip

Tip 215 - mislukken mag

Als je jezelf kunt toestaan dat het mag mislukken, geeft dat onmiddellijk ontspanning.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 216 - Maak een planning

Faalangst kan zorgen voor onrust in je hoofd waardoor je minder goed kan nadenken. Het kan helpen een planning te maken voor hetgeen waar je tegenop ziet. Maak het niet te groot, maar deel het op in kleine stukjes. Maak er ook afvinkvakjes bij zodat je kunt afvinken wat al gedaan en gelukt is.
Mocht iets toch niet gaan zoals je had gehoopt, dan kan je in de planning zien dat je toch stapjes hebt gezet de goede kant op. Beloon jezelf positief als iets is gelukt!

Anoniem


deel deze tip

Tip 217 - Welke negatieve overtuiging heb jij over jezelf?

We slepen allemaal overtuigingen met ons mee. Denk aan 'ik moet het allemaal goed doen', of 'ik mag geen fouten maken', 'ik ben niet goed genoeg', 'ik mag niet zwak zijn'. Door het leven verzamel je er onbewust heel wat. Vaak zijn deze overtuigingen:
- belemmerend
- ongezond
- niet realistisch
- negatief

Mogelijk heb jij ook rondom het thema 'eigenwaarde, presteren, slagen en/of falen' een aantal belemmerende overtuigingen zitten die jou in de weg staan om anders naar presteren/falen te gaan kijken. Door middel van Rationele Emotieve Therapie kan jij in kaart brengen welke overtuigingen van jou gezond en welke ongezond zijn. Ik nodig je uit om eens te onderzoeken wat deze overtuigingen zijn, zodat je die kan ombuigen naar realistische gedachten. In 1 sessie kan je vaak een hoop oude negatieve overtuigingen los gaan laten.

Anoniem


deel deze tip

Tip 218 - Dance of Joy

Probeer deze tip eens met mensen die je dierbaar zijn en vertrouwd bij voelt.
Als er een wat bozig of neerslachtige stemming is pak elkaar dichtbij vast en maak een huppelend rondje. Ik verzeker je: in eerste instantie wilt de ander liever niet opgevrolijkt worden, kan deze zich wat ongemakkelijk voelen, maar na een paar rondjes waarbij je roept: dit is de dans of joy (en vergeet niet erbij te lachen!) komt er positieve energie vrij. Het werkt altijd bij mijn kinderen en vriendinnen. En je wordt er ook zelf blij en energiek van. Durf je het aan?



deel deze tip

Tip 219 - Stapje voor stapje

Vaak heb je een goed voornemen waarvan je weet dat het je inspanning kost. Denk aan het bezoeken van een sportschool, een boswandeling maken of je tuin opruimen. Je weet dat als je het hebt gedaan, je een goed gevoel over jezelf hebt.
Maar voordat je er aan begint hoor je je verstand al te roepen: geen tijd, nu even niet, heb nog zo veel meer te doen, ik hen geen puf…Herken je dit?
Dat wat je tegenhoudt zijn je gedachten over hoeveel tijd die het je gaat kosten om er heen te gaan, je om te kleden, voor te bereiden.
Tip: als je tóch alvast je sportschoenen aantrekt, of naar het bos/park/strand rijdt of het tuingereedschap klaar zet! Zeg tegen jezelf dat je daarna altijd nog de keuze hebt om weer terug te gaan. Probeer je te richten op de eerste stap. Je zal zien, dan volgt bijna altijd de tweede stap en doe je het.



deel deze tip

Tip 220 - hoe bereik je je doel?

Je bereikt de doelen die je stelt niet door daar hevig naar te verlangen. Je doel komt dichterbij door te onderzoeken wat het bereiken van het doel in de weg staat. Dat vraagt een verschuiving van je aandacht, van het doel naar wat het doel in de weg staat. Toegepast op faalangst kunnen angstige gevoelens in de weg staan om te doen wat je wil doen, en dus aandacht vragen. Als je die gevoelens afwijst kun je er geen aandacht aan geven, er niet werkelijk nieuwsgierig naar zijn. Kijk opnieuw hoe je met jouw angstige gevoelens omgaat.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 221 - Je bent niet je prestaties

In mijn praktijk heb ik vele jongeren die faalangstig zijn en een vorm van perfectionisme hebben ontwikkeld. Door de prestatiemaatschappij waarin we leven (soms in combinatie met opvoeders die presteren belangrijk vinden) zijn vele jongeren gaan denken dat ze goed genoeg zijn ALS ze presteren. Wat eigenlijk betekent: 'ik ben mijn prestaties', ofwel 'mijn eigenwaarde is samengevallen met mijn prestaties'. Liefde en het gevoel 'goed genoeg te zijn' is dan voorwaardelijk geworden. Een verdrietige constatering en helaas iets wat veel gebeurt in onze prestatiemaatschappij. Belangrijk is dus om te beseffen dat jij niet 'je to do list' bent. Je wordt geliefd om wie je BENT en niet om wat je DOET. Lastig te voelen? Logisch maar beeld je maar eens in waarom jij houdt van je vrienden, partner of familieleden. Vaak niet vanwege hun prestaties maar misschien wel om andere redenen..? Dat werkt dus andersom ook.

Anoniem


deel deze tip

Tip 222 - Geen succes zonder falen

"Je kunt niet succesvol zijn zonder te falen". Ik weet niet meer van wie de uitspraak is, maar vast van de een of andere business tycoon.

Ervan uitgaande dat dit statement klopt, dan is falen dus een noodzakelijk kwaad om succesvol te kunnen zijn. Falen hoort bij het leven, falen is je leermeester. Juist door te falen, kun je succesvol zijn.

Falen kan je verschillende dingen leren:
- dat je de verkeerde richting opgaat
- dat je motivatie niet klopt
- dat je niet bent afgestemd op wat er gevraagd wordt
- dat je te onrealistisch bent, dingen onvoldoende doordacht hebt
- dat je beperkingen hebt en dat het geen zin heeft om iets te willen doen dat niet bij je vaardigheden past.

Niks mis met falen, dus. En als je er zo naar kijkt wordt het al een stuk makkelijker om mee om te gaan.

Het is vaak het gevoel van falen waar we moeite mee hebben en dan nog vooral omdat je negatieve oordelen op falen hebt zitten. Oordelen die je vaak van buitenaf zijn aangepraat.

Misschien ga je wel denk dat je een loser bent als je een keer faalt. Of dat je het nooit zult leren, of dat je altijd de mindere zult zijn, of dat je afgaat als een gieter.

Falen is niet leuk, maar wel noodzakelijk. Zie het als een richtingwijzer van het leven. En neem die negatieve overtuigingen eens serieus onder de loep: klopt die conclusie eigenlijk wel? Maakt falen me een loser of maak ik gewoon een keer een misser? Als ik faal betekent het dan dat het mij NOOIT zal lukken? Maakt het je een minder mens of denk je dat alleen maar?

Anoniem


deel deze tip

Tip 223 - Het is niet jouw taak om aan verwachtingen te voldoen

Steeds meer jongeren hebben psychische problemen. Een van de belangrijkste oorzaken van die toename is de prestatiedruk.

Maar waar komt die druk vandaan? Wie zet die jongeren onder druk? De maatschappij.

De maatschappij dat zijn wij allemaal. We leggen onszelf als land (en ook internationaal) deze druk op. En dat sijpelt dan via de ouders en via het schoolsysteem door naar de jongeren.

De jongeren zijn dus niet het probleem, maar de maatschappij. Waarom leggen wij onzelf eigen zo'n druk op? Zelfs als we weten dat onze (klein)kinderen daaronder lijden? Wie heeft bedacht dat die lat steeds hoger moet, dat je aan steeds meer verwachtingen moet voldoen?

We hebben ons mee laten slepen in een angstcultuur. Dat je op zo'n hoog mogelijk niveau moet studeren om zo beter te kunnen overleven. Het wordt gevoed door angst. Terwijl ondertussen dat menig vakman veel meer verdient dan veel universitair afgestudeerden.

Angst is een slechte leidraad. We draaien onszelf dol in een carousel van elkaar overtroeven. Het is vooral heel veel egogedrag.

"Er is nog nooit iemand gelukkig geworden van aan verwachtingen voldoen". Het kost bergen energie, het is nooit goed genoeg en je zult er never nooit gelukkig van worden.

Dus, beste jongeren, houd op met aan verwachtingen te willen voldoen! Je bent als helemaal oké zoals je bent en je hoeft dat niet te bewijzen. Het zegt vooral iets over de mensen die vinden dat je dat wel zou moeten doen.

Stop met je zelfvertrouwen te ondermijnen door die prestatiedrang! Geniet van het leven en bouw daardoor je zelfvertrouwen op. Weet dat je oké bent en dat je dat niet hoeft te bewijzen.

Als mensen je persoonlijke kracht en zelfvertrouwen dan zullen ze je vanzelf respecteren. Een cijferlijstje doet daar niks aan af, integendeel. Uitstraling, een natuurlijk overwicht, is veel belangrijker en dat leer je niet uit een boek.

Er is hier dus echt een cultuurbreuk nodig! Dat is een keuze van ons allemaal!

Anoniem


deel deze tip

Tip 224 - Faalangst

Kleine kinderen die leren lopen vallen continue en staan vervolgens weer op en dat doen ze wel honderden keren per dag, totdat ze uiteindelijk expert worden in het lopen.

Grappig eigenlijk dat we als ouders en oma's onze kinderen toejuichen om weer op te staan en roepen: "Je kan het en hou vol en nog een keer!"
Of de uitdrukking: "Herhaling baart kunst". Zo fijn eigenlijk! Je mag oefenen en leren van je fouten. Rond de 6/7 jaar worden we bewust van onze omgeving en van onze vriendjes en ervaren we de afwijzingen en worden we angstig voor dat rot gevoel. We leren daarmee om te gaan, maar het kan resulteren in faalangst. We schieten als het waren in die oude emotie en komen niet in beweging. Kijk eens of je vanuit het hier en nu jezelf toestemming kan geven om fouten te maken en zie ze niet als faal momenten maar als feedback momenten. Vragen die je jezelf kunt vragen zijn bijvoorbeeld:

Wat heb ik kunnen leren van deze situatie?
Waar ging het nog niet zo goed en wat kan ik nog verbeteren?
Waar zou mijn toekomstige zelf blij mee zijn als ik ... ontwikkel of doe?

Begin hier maar mee! Wellicht dat er nog meer vragen opborrelen, maar zorg er voor dat je uit oordeel blijft. Succes!



deel deze tip

Tip 225 - denken

Wat je denkt dat anderen van je denken, denk je zelf



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 226 - Breng je doel in beeld

Wanneer je je laat belemmeren door (faal) angst, onzekerheid of belemmerende gedachten focus dan op het doel dat je wilt bereiken. Visualiseer je doel helemaal met verbeeldingskracht, met al je zintuigen hoe je dan voelt, beweegt en hoe je doet. Maak er een duidelijk plaatje van !

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.
Bron: - Einstein -



deel deze tip

Tip 227 - Feeling complete

"We think that accomplishing things will complete us, when it is experiencing life that will"




deel deze tip

Tip 228 - neem je het risico om iets nieuws te leren

Door faalangst proberen we dingen onder controle te houden, we willen de mogelijke pijn vermijden.
Vraag jezelf af; om hieruit te komen, neem ik het risico om iets nieuws te leren?
Dit is net een andere frequentie.
Kijk dan ook naar de succeservaringen in het verleden hoe goed je met nieuwe onverwachte dingen op je pad bent omgegaan.

Succes



deel deze tip

Tip 229 - Uitingen van de ziel

Angst is de stress van de ziel over iets waarvan zij de bron herkent.

Somberheid is een gevoel van depressie over iets waarvan je niet weet waar het is.

Verdriet is de angst van de ziel voor iets waarvan je het einde niet beseft.



deel deze tip

Tip 230 - 10 tips tegen faalangst


- Praat over je angst en schaamte.
- Gewoon DOEN!
- Focus je op aspecten waar je controle over hebt.
- Bedenk wat het allerergste is wat je kan gebeuren.
- Analyseer álle mogelijke uitkomsten.
- Zorg voor een back-up plan.
- Visualiseer de gewenste uitkomst.
- Breek het geheel op in kleine, haalbare doelen.
- Gebruik positieve affirmaties
- Vier je successen

Anoniem


deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 231 - Muhammed Ali

"You don't lose if you get knocked down. You lose is you stay down."

Muhammad Ali



deel deze tip

Tip 232 - regressietherapie

Door middel van regressietherapie ga je terug in de tijd wanneer faalangst in jouw leven is gekomen. Vaak is er een belangrijk moment geweest in je jeugd waardoor je faalangst hebt ontwikkeld. Door de juiste begeleiding en verwerking kan je die ervaring misschien wat anders gaan zien waardoor je in het hier en nu minder getriggerd wordt door (angstige) gevoelens uit je jeugd.

Anoniem


deel deze tip

Tip 233 - Zelf de regie pakken

Op het moment dat je ervaart dat jouw faalangst soms het stuur (de regie) van jouw bus (leven) over neemt, kan de metafoor van de bus je helpen. De bus die symbool staat voor jouw leven, waarin jij zelf aan het stuur zit (de regie hebt). Allerlei delen van jou, inclusief dat deel dat jou vertelt dat je het niet kan en dat het een ramp is als het je niet lukt, proberen te vertellen wat je moet doen, waar je als chauffeur heen moet rijden (wat je wel en niet moet doen in je leven). Zie die delen van jezelf als passagiers in de bus die zich te veel bemoeien met het werk van de chauffeur en daarmee de chauffeur (jou dus) afleiden en onzeker maken. In het ergste geval geef je het stuur van de bus (de regie van je leven) uit handen aan een van de passagiers.

Je mag best luisteren naar de passagiers, wat ze waarom willen of juist willen vermijden, maar jij bepaalt zelf de richting van jouw leven!

Bij dat luisteren naar je passagiers (de delen in jou) ontdek je wellicht waarom iets belangrijk is en/of waarom het zo beangstigend is.
Kan je mét alle begrip toch de regie pakken of misschien komen tot een compromis?
Of wil je misschien aan de slag met wat er onder die angst zit en waar jij die angst opgelopen hebt? In dit laatste geval kan EFT (Emotional Freedom Techniques) je waarschijnlijk helpen.



deel deze tip

Tip 234 - Het drama van het begaafde kind - Alice Miller

Opnieuw zo'n schrijven wat zomaar de sleutel kan dragen naar jouw ontwikkeling. Pagina 14: Ouders (mensen) die zo'n klimaat als kind niet hebben gekend, zijn nood-lijdend, dat wil zeggen: ze zoeken hun hele leven naar wat ze op het juiste moment niet van hun ouders hebben kunnen krijgen: iemand die helemaal op hen ingaat, hen volledig begrijpt en serieus neemt.

Verward dit citaat je? Of pakt het je? Of doorgrond je het? Of maakt het je nieuwsgierig? Of verdrietig, of bang, of boos? Ga door... En ga de beweging die je van daaruit bent gaan maken ervaren, zodat je je kunt gaan ontwikkelen.



deel deze tip

Tip 235 - goede en slechte beslissingen en ervaring

"Goede beslissingen komen door ervaring. Ervaring komen door slechte beslissingen" - Mark Twain

Durf te ervaren. Ik kan je daarmee helpen. Schaamte is de de angel in de angst.




deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 236 - Hoe ga je om met angst?

"Het gaat niet over het voorkomen van tegenslagen, maar hoe jij ermee omgaat"

Hoe vaak ga jij situaties uit de weg en probeer je de situaties te 'managen', zodat jij het wel aankan? Daarmee wordt je wereld steeds kleiner en voel je je wellicht steeds kwetsbaarder en afhankelijker van partners of ouders. Je staat in overlevingsstand.

De weg hieruit is bewustwording op je patronen en triggers. Je mag een beweging maken vanuit angst naar 'eigen regie' pakken. 'Managen' komt voort vanuit angst terwijl regie voortkomt vanuit (zelf)vertrouwen.



deel deze tip

Tip 237 - Voorkom uitstelgedrag

Verban iedere afleiding van je werkplek: geen radio, geen televisie, liefst ook geen telefoon. Zet je smartphone uit en laat je mail gesloten.
Houd op jezelf te vertellen hoe lastig of saai de taak is die voor je ligt en ga gewoon aan de slag, al is het maar tien minuten. Zo krijg je de kunst van het een-begin-maken onder de knie.

Focus in moeilijke momenten op de beloning. Weer een stapje dichter bij je diploma of promotie! Geld terug van de Belastingdienst!

Probeer langetermijn-doelen te vertalen in een aantal kortetermijn-taken, zodat je de tijd tussen inspanning en opbrengst verkort. Beloof jezelf desnoods een beloning als je een deeltaak hebt afgerond.



deel deze tip

Tip 238 - Voorkom uitstelgedrag

Hoe vager jouw voornemens, hoe makkelijker je ze uitstelt. Maak je plannen dus concreet en neem de hindernissen die je voorziet erin mee. Voorbeeld: ‘Komende zondag ga ik mijn financiële papieren uitzoeken. Daarvoor koop ik zaterdag twee ordners. Ik vraag mijn partner om de werktafel voor mij vrij te maken. Als Bert belt om te vragen of ik wat kom drinken, zeg ik nee.



deel deze tip

Tip 239 - Niet durven, toch doen! - Susan Jeffers

In haar boek 'Niet durven, toch doen!', beschrijft psychologe Susan Jeffers hoe je de angstgevoelens die je blokkeren om iets te doen waar je tegenop ziet, kunt herkennen, accepteren en er vervolgens overheen kunt stappen.
Het boek is met humor geschreven en de tips en adviezen die worden aangereikt zijn heel praktisch. Helaas is dit boek alleen nog tweedehands verkrijgbaar.



deel deze tip

Tip 240 - Angst als raadgever

Faalangst
Angst dat iets niet lukt, dat je het niet kan heet faalangst. Het kan best zo zijn dat iets niet gaat lukken. Dat kan spannend zijn als het toch verwacht wordt. Door jezelf en/of jouw omgeving.
Angst is altijd een raadgever. Kan je de raad niet horen of begrijpen dan kan stress dusdanig oplopen dat je geeneens begint aan wat verwacht wordt of dat juist mislukt wat van je verwacht wordt. Dat is balen en niet fijn voor je gevoelens van zelfwaardering.
Wat kan helpen is de faalangst onder ogen (leren) zien. Jezelf realistische doelen stellen. De verwachting niet te hoog opschroeven. Durf te falen als het niet levensbedreigend is, wat het meestal ook niet is. Ja, je kan falen, je kan (op)vallen maar werkelijk vallen (falen) is als je na het vallen niet meer opstaan.
Tip ter bemoediging en troost: met de juiste hulp en de juiste aandacht kan faalangst goed begrepen en ook overwonnen worden.



deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Zoek een therapeut ››

Tip 241 - Onderzoek je angst

Onderzoek met een therapeut waar deze oude angst vandaan komt. Hoe is deze angst ontstaan en wat is de bedoeling van deze angst? Waarom wil deze angst aandacht? Ga met vriendelijke aandacht kennis maken met deze angst en dan zal de angst een voedende vriend worden waar je mee kan samenwerken.



deel deze tip

Tip 242 - Nooit drugs, alcohol gebruiken of roken

Nooit drugs, alcohol gebruiken of roken. Ze maken je leven kapot en het heeft voor mij gezorgd dat ik faalangst kreeg, iets wat ik nooit daarvoor had. Toen ik stopte hiermee helemaal, verdween ook de faalangst.

Rodha


deel deze tip

Tip 243 - "Brrrr! Hier spreekt je faalangst >"

"Ik kom in vele vormen. Met bibbers, angstzweet, spanning, black-outs, uitstelgedrag of perfectionisme. Ik vind het moeilijk dat je me haat. Want ik heb geen slechte bedoeling.

Ik wil je namelijk beschermen.

Tegen voor joker staan. Mislukking en schaamte. Alles eigenlijk waardoor je het gevoel krijgt dat je niets waard bent. Of niet goed genoeg. Ik zie dat dat verschrikkelijk voor je is. Dus help ik je. Door ervoor te zorgen dat je niet eens begint aan die lastige taak. Als je niet begint kan het ook niet misgaan! Of door je eindeloos aan te zetten tot verbeteringen zodat het resultaat wel perfect moet zijn!

Als ik eerlijk ben, zie ik ook wel dat dit stress geeft. Maar ik weet niet hoe ik je anders kan helpen? Niemand zou zich mislukt mogen voelen!

Misschien kunnen we elkaar de hand reiken en een andere weg vinden?"







deel deze tip

Tip 244 - Ben je er klaar voor?

“You will remain the same until the pain to remain the same is greater than the pain of change” 🙏

Ik hoorde deze quote vandaag en het resoneerde gelijk bij mij en ik wil het graag met jullie delen. Ik heb dit pad zelf doorlopen en ik zie dit proces elke dag bij mijn cliënten en het is zo ontzettend mooi. En ja het is kwetsbaar en spannend en tegelijkertijd ook bevrijdend. Er komt ruimte vrij voor die dingen waar je van groeit. Creativiteit, energie, inspiratie en flow.

When you are ready I’d love to guide you!

Nicky Stolker


deel deze tip

Tip 245 - Zelfanalyse tegen faalangst

Angst om te falen, zit in je eigen denken.
Ik geef cliënten vaak de 5G mee:
1) Er is een Gebeurtenis. 2) je hebt daarover een Gedachte , hetgeen leidt tot een 3) Gevoel. Dat leidt tot bepaald 4) Gedrag en dat heeft weer een 5) Gevolg.
Indien je zelf beseft welke Gedachte je koestert (met welk Gevoel tot gevolg) en je verandert je Gedachte, dab zul je merken dat ook je Gevoel verandert.
Koester dus gedachten als "Yes I can!!"



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe





+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>