Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij faalangst

faalangst

 

Faalangst - tips

Zoek je tips bij faalangst?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met faalangst

 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je nu nog vaak faalangst kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Therapiepsycholoog

6

deel deze tip

Tip 2 - Pak je vermijdingsdrang aan

Zo pak je vermijdingsgedrag als gevolg van faalangst aan:

1. stel jezelf eerst bescheiden, redelijke doelen;
2. pas de 'tien-minutentruc' toe: zet een kookwekker op tien minuten en werk aan je doel door er maar tien minuten mee bezig te zijn; dat lijkt weinig maar is veel als je de taak al maanden hebt uitgesteld;
3. werk in korte tijdblokken, zo blijf je creatief en efficiënt;
4. trap niet in de valkuil van zelfverwijt; het kan een excuus zijn om niets te hoeven doen, je bent toch al 'slecht'.6

deel deze tip

Tip 3 - Kom in beweging en neem actie

Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.

Door faalangst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.

Dus kom in beweging en neem actie.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 4 - Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het!

Ik las pas ergens een mooie slogan voor de mensen die bang zijn dat ze niet kunnen wat ze nooit gedaan hebben:


Denk eens als Pippi Langkous die vaak riep "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik kan het!". En wat was die Pippi dan ook sterk en goed he?!4

deel deze tip

Tip 5 - Oefening - Wat is het ergste dat er kan gebeuren

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je faalt? En hoe erg is dat nu precies?

Herhaal daarbij voor jezelf de volgende zin en maak deze af:

 • Als ik faal dan ...(1)
 • Als ik (1) dan ...(2) 
 • Als ik (2) dan ...(3) enz.


Bijvoorbeeld: Als ik faal dan denken anderen dat ik mijn best niet gedaan heb.
Als anderen denken dat ik mijn best niet gedaan heb dan vinden ze mij niet aardig.
Als anderen mij niet aardig vinden dan wil niemand meer met mij omgaan.
Als niemand meer met mij om wil gaan blijf ik alleen.
Als ik alleen blijf dan voel ik me eenzaam.

Ga door met het herhalen en afmaken van de zinnen tot je niets meer weet, tot je bij een gevoel uitkomt dat moeilijk onder woorden te brengen is of totdat je merkt dat je in cirkels door redeneert.

Bepaal bij welke (erge) uitkomst voor jou de meeste lading zit. Meestal zal dat de laatstgenoemde zijn.

Vraag jezelf dan af:

 • Hoe erg is dit?
 • Heb ik dat al eens eerder meegemaakt?
 • Zo ja, hoe heb ik dat toen overleefd?
 • Zo nee, hoe realistisch is de kans dat je dat mee zal maken aangezien je het nog niet meegemaakt hebt?
 • Wat heb jij in huis om op een gezonde manier om te kunnen gaan met dit allerergste scenario en alles tot een goed einde te brengen?


Formuleer aan de hand hiervan een steunende overtuiging voor jezelf. Help je zelf daaraan herinneren op het moment dat de faalangst opspeelt.4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je faalangst. 

Aanvaard dat de faalangst er is, zonder dat je jezelf met je faalangst identificeert. Jij bent de faalangst niet. Je hebt de faalangst.

Door op een zachte manier met jezelf en met je faalangst om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je faalangst ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 7 - Luister naar wat je faalangst jou wil vertellen

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook een deel in jou dat faalangst heeft. Ook dit deel heeft het beste met jou voor en wil jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit deel met faalangst jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 8 - Doe een ontspanningsoefening

Doe een ontspanningsoefening als je je (faal)angstig voelt. Door je te ontspannen wordt deze angst vanzelf minder. Een ontspanningsoefening kan afhankelijk van persoon en plaats verschillende vormen aannemen.3

deel deze tip

Tip 9 - Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets

'Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets'.

Ga aan de slag met wat je moeilijk vindt, een presentatie, een sollicitatie, een telefoongesprek enz. Sta jezelf toe dat je fouten mag maken, van je fouten kun je leren.

Zie het als een trap, waarbij je elke keer een trede hoger komt.

Kijk niet naar boven naar wat je allemaal nog moet bereiken maar kijk af en toe om naar de stappen die je al gezet hebt. En sta stil bij de successen/succesjes die je behaalt.3

deel deze tip

Tip 10 - Stel jezelf de volgende vragen

Wat is faalangst eigenlijk? Faalangst is bang zijn om tekort te schieten of bang zijn dat het mislukt wat je doet of bang zijn om fouten te maken. Bij faalangst staat jouw angst je echt in de weg om te doen of te bereiken wat jij graag wilt. Het weerhoudt je van dingen. Je maakt strenge regels voor jezelf (zoals "ik móet het goed doen") om te voorkomen dat het misgaat.

Helaas is het bij faalangst zo dat minder leuke, maar menselijke, ervaringen een (negatieve) bevestiging voor je worden. Bijvoorbeeld … iemand zegt dat je tekort bent geschoten, je bent gezakt voor een examen, je hebt iets niet goed gedaan op je werk. Je verstand roept dan gelijk ‘zie je wel …’. Dit maakt dat het een volgende keer nog spannender wordt. Zo blijft je faalangst makkelijk in stand.

De grote vraag is … is het mogelijk om 100% en 24 uur per dag te voorkomen dat er iets niet goed gaat of mislukt in je leven?


Wat als er dus toch iets mislukt, je een fout maakt, je tekort schiet? Hoe oordeel je dan over jezelf? Vraag jezelf af ... is dit oordeel wel terecht? Klopt dit oordeel wel? Kan ik ook vanuit een ander perspectief naar mijzelf kijken? Ik ben ook maar een mens ...3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - De theater techniek

Faalangst kan heel verlammend werken waardoor je dingen laat of verknalt.

Een helpende methode is de zogezegde theater techniek.

Stel jezelf voor dat je in een theater zit en voor je wordt de situatie uitgespeeld waar jij zo tegenop ziet. Je kijkt naar een hoofdpersoon die jouw rol heeft en jij bent de regisseur.

 

Je gaat nu de situatie net zo lang aanpassen en regisseren tot de hoofdpersoon stevig en vol vertrouwen overkomt. Als dit is gebeurt stap je zelf in de persoon van de hoofdrolspeler en speel je de situatie.

 

Doorvoel hoe het is om vol vertrouwen de situatie te doorlopen. Neem dat gevoel mee naar de echte situatie. Misschien gaat het niet zoals je hebt gespeeld in je hoofd maar het gaat zeker beter!3

deel deze tip

Tip 12 - Zorg ervoor dat je zo min mogelijk uitstelt

Faalangst kan resulteren in uitstelgedrag. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk uitstelt, want dan wordt het vaak groter in je hoofd dan het is. Pak datgene wat je lastig vindt zo snel mogelijk aan, zodat het geen groot probleem zal worden.3

deel deze tip

Tip 13 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het faalangst-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog.com

2

deel deze tip

Tip 14 - Probeer jezelf lichamelijk weer te kalmeren

Faalangst zorgt voor lichamelijke klachten. Herken je bijvoorbeeld dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor je het warm of juist koud krijgt en je begint te zweten? Een droge mond? Trillen of beven? Last van je maag of darmen? Je ligt misschien wakker van het piekeren over je angst, waardoor je energie afneemt en moeheid kan toenemen.

Zodra je hoofd begint te denken over 'o jee ..', 'wat, als ...', 'maar straks dan ...' wordt het angstcentrum in je hoofd wakker geschud. Heee, een risico signaleert je hoofd en het zenuwstelsel zet automatisch diverse lichaams-processen in gang, want je moet wat, je loopt tenslotte een risico!

Hormonen worden je bloedbaan in geslingerd, je hartslag versnelt waardoor je bloeddruk stijgt, je ademhaling verhoogt en je spijsvertering vertraagt zodat dat geen energie van je vraagt. Deze processen zorgen ervoor dat je je lichamelijke klachten ervaart.

Alleen ... je hoeft misschien helemaal niet te gaan rennen, te vluchten, je staat in de overlevingsstand maar waar is de brand?

Probeer je jezelf lichamelijk weer te kalmeren. Zeg hardop 'ik ben bang en en onzeker, dat is oké'. Leg je handen op je onderbuik en probeerer naar toe te ademen. Adem 3 tellen in en zo traag mogelijk uit, in 6 of 8 tellen. Je mag rustig worden.

 

Bij faalangst zijn meerdere oefeningen heel goed als hulpmiddel in te zetten. Zoek professionele hulp als je faalangst je echt belemmert in je leven, je bent niet de enige!2

deel deze tip

Tip 15 - Stel je eisen bij

Stel je eisen bij

Er wordt veel van onszelf gevraagd maar we vragen of eisen soms ook erg veel van onszelf. Door de lat wat lager te leggen, minder te verwachten, creëer je ruimte voor jezelf.

 

Stel haalbare doelen en geef jezelf de ruimte om de druk te verlagen.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Ga op zoek naar de oorzaak van faalangst

Ga (samen met een therapeut) op zoek waar de oorzaak ligt van de faalangst.


Waar is het gestart of waardoor/wanneer is het ontstaan? Wanneer had je nog geen faalangst? Hoe oud was je toen?

 

Verbindt je met dit kind/puber/ jong volwassene die nog geen faalangst heeft. Kijk of je de sprankeling en vrijheid/ruimte, van de kind/puber/ jong volwassene zonder faalangst, kunt toelaten in je lijf.2

deel deze tip

Tip 17 - Leer de interne criticus herkennen

Vaak is er een strenge stem in ons die de lat hoog legt, zowel voor een ander en dus ook voor onszelf. Van wie is die stem eigenlijk? Is die echt van jou of heb je die overgenomen van een van je opvoeders?


Als je die stem, die interne criticus, leert herkennen als die van een ander, komt er ruimte tussen jou en die stem. En kun je jezelf de vraag stellen: wat vind IK eigenlijk?


Wellicht komt er dan een zachtere, mildere stem die zegt: ik mag oefenen, ik mag leren, ik mag ontwikkelen. Een veel fijnere stem om naar te luisteren. Gegarandeerd dat je dan een stuk ontspanner je volgende uitdaging aangaat. Veel plezier!2

deel deze tip

Tip 18 - Leer je successen te nemen bij succesangst

Of heb je last van succesangst. Succesangst gaat over angstig zijn om succesvol te zijn en daardoor jezelf klein te maken.

 

Bij succesangst gaat het om te leren je successen te nemen met alle angsten die daarbij horen.2

deel deze tip

Tip 19 - Doe een ademhalingsoefening of ontspanningsoefening

Neem je angsten serieus. Als je erkent dat je faalangstig bent, hoef je er minder tegen te vechten. De faalangst krijgt minder ruimte, waardoor het rustiger wordt en je beter kunt presteren.

 

Een ademhalingsoefening (buikademhaling) of ontspanningsoefening (bv. een bodyscan) kunnen dan heel helpend zijn. Succes!2

deel deze tip

Tip 20 - Het begint met een goede voorbereiding

Faalangst en zelfvertrouwen zijn nauw aan elkaar verbonden. Hoe meer zelfvertrouwen je krijgt des te minder faalangstig je zult zijn. Ben je bijvoorbeeld bang voor het geven van een presentatie, schuif dit dan niet voor je uit.

 

Het begint allereerst met een goede voorbereiding. Hoe beter je je voorbereid, hoe zelfverzekerder je je er over zult voelen. Daarnaast kan het goed helpen om met ademhalingsoefeningen kalm genoeg te blijven.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Erover praten haalt de lading eraf

Praat erover en deel je angst. Erover praten haalt de lading eraf2

deel deze tip

Tip 22 - Besef dat fouten maken bij het leven hoort

Met faalangst probeer je fouten maken te voorkomen, waardoor je juist meer kan gaan blokkeren. Besef dat fouten maken bij het leven hoort. We kunnen leren van onze fouten, net als een kind die leert lopen, kan vallen en weer op gaat staan. Wees mild voor jezelf, dan gaat de weg naar succes open.2

deel deze tip

Tip 23 - Neem psychologisch wat afstand

Neem psychologisch wat afstand.

Dit doe je door bij self-talk niet de ik-vorm te gebruiken, maar je eigen naam. Als je tegen jezelf praat als vriend of vriendin heb je meer kans op succes.

Bijvoorbeeld: "Ik kan het" wordt: "Mirjam, je kunt het". Het emotiecentrum, de amygdala, wordt minder actief als we niet in de eerste persoon tegen onszelf praten.


2

deel deze tip

Tip 24 - Zoek een therapeut

Heb je last van faalangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 25 - Koppel wat je doet en zegt los van jezelf als persoon

Veel mensen hanteren een waardeschaal voor zichzelf . Afhankelijk van prestaties kunnen ze dan stijgen of dalen. Dat is eigenlijk heel raar .... je bent toch veel meer dan wat je doet of wat je zegt!

 

Probeer eens om de dingen die je doet en zegt, los te koppelen van jezelf als persoon.

 

Situaties die je bang maken om te falen kun je beter aan door bepaalde gedachten hardop uit te spreken en te oefenen, bijvoorbeeld:

 

 • Ik ben wie ik ben, ondanks de dingen die ik goed of minder goed doe!
 • Ik ben niet alleen maar een verzameling van gedragingen!
 • Ik ben niet alleen maar datgene wat ik presteer!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Vervangen Moeten door Graag Willen

Oefening-
Denk eens terug aan een concrete situatie waarin je veel last had van faalangst. Probeer eens terug te denken aan de manier waarop je jezelf onder druk zette om iets te moeten.

Op welke manier heb je jezelf toegesproken, wat MOEST je van jezelf doen? (bijv. ik moet mij mond open doen, ik moet mijn examen halen, ik moet gaan en mag mij niet ziek melden...

Stel je nu eens voor dat jij als expert om advies wordt gevraagd. Jij moet anderen adviseren die zichzelf op deze manier toespreken. Zou jij hen adviseren dat ze van alles moeten?

Probeer de komende tijd eens op een andere manier tegen jezelf te praten, vervang MOETEN door GRAAG WILLEN! Probeer het eens op deze manier:

Ik zou heel graag willen dat ...... En lukt het me niet, dan is het jammer, maar dan is dat geen ramp!1

deel deze tip

Tip 27 - Doen - oefen met het durven maken van een fout

DOEN

Faalangst kan je behoorlijk in de weg zitten. Het kan ervoor zorgen dat je niet begint aan iets. Dan maak je immers ook geen fout.


Oefen eens met het durven maken van een fout. Misschien ontdek je wel dat het helemaal niet zo erg is als iets niet perfect verloopt of niet precies gaat zoals je verwacht had.


Hoe meer je ergens over nadenkt, hoe moeilijker het wordt. Probeer eens om je gedachten uit te schakelen en gewoon te doen, zonder nadenken. Begin met iets kleins, bijvoorbeeld zomaar op iemand afstappen om iets te vragen, zonder je eerst suf te piekeren over hoe die persoon zal reageren.1

deel deze tip

Tip 28 - Focus je op waar je wel invloed op hebt

Kijk naar de dingen waar je invloed op hebt. Vaak maken we ons druk over dingen waar we niets aan kunnen doen.


Focus je op wat jij kunt doen, op datgene waar je wel invloed op hebt.

bv goed voorbereiden van een presentatie.1

deel deze tip

Tip 29 - Je gedachten anders programmeren

Door je druk te maken over een toekomstige gebeurtenis roep je (faal-)angst op. Gedachten als.... ojee als dit maar niet gebeurt of dat...


Deze gedachten maken dat je angstig wordt. Daarom is het belangrijk middels cognitieve gedragstherapie te leren hoe je deze gedachten anders kunt programmeren zodat er geen angst opgeroepen wordt.1

deel deze tip

Tip 30 - Eis geen 100% goed van jezelf

Ben jij iemand die altijd 100% of 110% wilt scoren, 100% of 110% de dingen goed wilt doen? Dan kun je je afvragen wat de onderliggende oorzaak daarvan is en of het te maken heeft met onzekerheid en faalangst.


Door voor jezelf de lat heel hoog te leggen, is de mislukking al ingebouwd.


Iets 100% goed doen is vaak onmogelijk door onzekere factoren, factoren waar je geen controle over hebt. Dus eis niet van jezelf dat iets 100% goed is, 80% is ook heel mooi.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Leer ontspannen

Leer ontspannen

Hoe om te gaan als je faalangst ervaart? Leer manieren om je lichaam, je gedachten en je emoties tot rust te brengen. Dit om weerbaarder te worden voor situaties waar je overvallen kan worden door faalangst.1

deel deze tip

Tip 32 - Ga anders om met zowel succes als negatieve resultaten

Mensen die last hebben van faalangst hebben de neiging om hun succes toe te schrijven aan dingen die BUITEN henzelf liggen. Bijvoorbeeld aan het toeval of aan geluk, dus aan zaken waar je weinig invloed op kunt hebben.

 

Mislukkingen schrijven ze echter toe aan dingen die BINNEN henzelf liggen. Bijvoorbeeld aan hun eigen onhandigheid of hun eigen onkunde.

Dat is eigenlijk heel jammer, maar tegelijkertijd ook heel oneerlijk! Op deze manier krijg je nooit een eerlijke kans. Je geeft jezelf bij een negatief resultaat direct de schuld.

Dwing jezelf daarom om bij een volgend negatief resultaat de oorzaak eens te zoeken buiten jezelf. En ondanks het negatieve resultaat ...... ga eens op zoek naar jouw sterkte punten binnen het proces!1

deel deze tip

Tip 33 - Lach eens om jezelf

Lach eens om jezelf als je weer voelt dat je bang bent dat je het niet kan. Bedenk dan wat je tegen he beste vriend zou zeggen. En zeg dat tegen je jezelf.1

deel deze tip

Tip 34 - Bereid je goed voor

Bereid je goed voor. Oefen voor jezelf datgene wat je wilt doen. Net zolang tot je alle facetten beheerst.
Als je weet wat je kan verwachten en je hebt geleerd om alles wat komt aan te kunnen, ga je vol zelfvertrouwen de situatie in.1

deel deze tip

Tip 35 - Bedenk je wat angst komt doen

Bedenk je wat angst komt doen in plaats van er tegen te vechten.....het heeft je iets te melden....

 

door er op een andere manier naar te kijken krijg je een andere blik en daarmee creëer je meer mogelijkheden om het te veranderen........1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Realiseer je dat je fouten moet maken om te leren

Angst is verlammend en geeft je meestal veel problemen. Wanneer je bang bent om te falen, wordt de kans dát je faalt echter vaak een stuk groter.

Realiseer je dat je fouten moet maken om te leren...fouten maken is normaal. Iedereen maakt fouten.

Fouten maken is iets wat je mag doen, maar eigenlijk moet je het doen om te leren1

deel deze tip

Tip 37 - Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kunt je faalangst omzetten in iets productiefs. Angst is een "aanwijzer", het heeft je iets te vertellen.

Faalangst kun je zien als een aanwijzing dat je je misschien beter of anders moet voorbereiden. Als je je goed hebt voorbereid, danken er niet zo veel mis gaan, waarom dan toch faalangst??

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door je goed voor te bereiden verklein je de kans dat het fout gaat. Daardoor groeit je zelfvertrouwen en zul je merken dat je meer grip op een situatie hebt. Bereid je zo goed mogelijk voor.1

deel deze tip

Tip 38 - Vier je successen!

Vier je successen! 

Mensen met faalangst leggen alle verantwoordelijkheid van vervelende gebeurtenissen bij zichzelf, maar als iets goed gaat niet. Vier je successen.

Je kunt jezelf aanleren bewust te zijn van wat je denkt en niet- helpende gedachten om te zetten naar helpende gedachten. Dit doe je door een paar standaard vragen te stellen aan jezelf:

- Is dit zo? Is deze gedachte wel 100% waar?

- Wat is het effect van deze gedachte op mijn gevoel? Bereik ik met deze gedachte mijn doel? (hoe wil ik me voelen, me gedragen, wat wil ik bereiken)?

- Kom ik met deze gedachte niet onnodig in conflict met mezelf of met anderen?


Oefen zelf; probeer elke dag een situatie op te schrijven waar je je niet zo lekker bij voelde.
Om grip te krijgen op je automatische gedachten en waar nodig deze te veranderen, moet je in eerste instantie veel oefenen.

Schrijf elke dag een situatie op waarin je je niet prettig voelde en/of je niet gedroeg zoals je wilde. En ga na wat je gedachten op dat moment waren. En kijk of dat helpende of niet-helpende gedachten zijn. Daag de niet-helpende gedachten uit en maak er helpende gedachten van en kijk hoe je bij die gedachten voelt.


Petra

1

deel deze tip

Tip 39 - Faal en leer

Falen is op het moment zelf vaak niet fijn maar het gebeurt zo nu en dan. Iedereen faalt weleens en dingen gaan gewoon niet altijd goed. Gelukkig is dit ook iets positiefs. Van dingen die mislukken, falen, leer je namelijk ontzettend veel.

 

Houd jezelf dit voor, want daardoor kan er een last van je schouders af vallen.


Petra

1

deel deze tip

Tip 40 - EMDR kan goed helpen

EMDR kan goed helpen


koen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Zie je angst onder ogen

Zie je angst onder ogen;

Vraag je serieus af:

-Waar ben ik precies bang voor? Wat zou er fout kunnen gaan?
-Hoe reëel is het dat dat gebeurt?
-Hoe erg is het als er zoiets gebeurt?
-Wat zou ik kunnen doen als dat waar ik bang voor ben gebeurt, kan ik het misschien voorkomen?


Idelette

1

deel deze tip

Tip 42 - Je bent helemaal welkom, los van je prestaties

Als je veel last hebt van faalangst, bestaat er een kans dat je 'welkom zijn omdat je er bent' verward hebt met 'welkom zijn omdat je presteert'. Misschien ben je veel beloont en gezien voor je prestaties?

 

Door te leren dat je echt helemaal welkom bent, los van je prestaties, neemt de torenhoge druk op een 'goede' prestatie vaak af en kan je weer gaan genieten van je studie en /of werk.


Hester

1

deel deze tip

Tip 43 - Pak je "moeten" en perfectionisme aan

Faalangst ontstaat vaak door een hoop "moeten" en perfectionisme. Het is belangrijk om dit aan te pakken zodat de faalangst ook vanzelf verdwijnt.

 

Als je beseft dat fouten maken, je de ruimte geeft om te leren en je jezelf de ruimte geeft om fouten te mogen maken, dat het niet allemaal gelijk goed hoeft te gaan, dan zal je faalangst uiteindelijk geen voeding meer krijgen.1

deel deze tip

Tip 44 - Onderzoek de sociale factor van faalangst

Wist je dat faalangst eigenlijk helemaal geen angst is om te falen maar dat het eerder een angst is om negatief beoordeeld te worden?

Vraag jezelf eens af. Als niemand het ziet dat je iets niet goed kan, hoe erg is het dan?

Faalangst heeft een sociale factor. Het is verbonden aan de angst voor afwijzing.1

deel deze tip

Tip 45 - Zoek een rustig plekje en zeg tegen jezelf: ...

Zoek een rustig plekje voor je zelf, leg je handen op je borst/ hartstreek en zeg een paar keer hardop tegen jezelf: "ik ben helemaal goed zoals ik ben" (of neem een andere zin die jou aanspreekt). En adem daarna een aar keer diep in - en uit.


Herhaal dit een paar keer per dag.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Let op de woorden die je tegen jezelf zegt

Let op de woorden die je tegen je zelf zegt. En als je opmerkt dat je zinnetjes tegen jezelf zegt als "dit kan ik niet", of "dit kan ik nooit" zet daar dan voor jezelf het woordje "nog" tussen!

 

Je zult merken dat je jezelf daarmee meteen minder vastzet! En een positiever, hoopvol gevoel krijgt1

deel deze tip

Tip 47 - Zoek hulp en/of praat erover

Zoek hulp en/of praat erover! Anders wordt de faalangst groter doordat het in je lijf en hoofd blijft zitten.1

deel deze tip

Tip 48 - Adem bewust in en uit

Adem bewust in en uit in spannende situaties en als je merkt als je denk dat iets niet lukt.1

deel deze tip

Tip 49 - Leer om je angst te accepteren

Leer om je angst te accepteren. Weet mild voor jezelf. Fouten maken mag.
Gebruik mindfulness oefeningen om hiermee te leren omgaan1

deel deze tip

Tip 50 - EMDR kan helpen om je zelfverzekerder te voelen

Faalangst komt veelal voort uit weinig zelfvertrouwen, als gevolg van een laag zelfbeeld. Mogelijk heb je bepaalde onprettige ervaringen gekend die aan dit negatieve zelfbeeld hebben bijgedragen.

 

EMDR is een vorm van (trauma)therapie die eraan kan bijdragen je weer zelfverzekerder te voelen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Stapje voor stapje je angsten overwinnen

We kijken waar de faalangst vandaan is gekomen en of er met nieuwe inzichten minder angst aanwezig is.

 

Anders gaan we stapje voor stapje de angsten overwinnen en reflecteren we tijdens de sessies op deze stappen. Wat ging er mis en wat ging er goed en waarom? Zoek dus een therapeut die jou kan helpen en kijk vanuit daar verder. Je staat er niet alleen voor!


Tamara

1

deel deze tip

Tip 52 - Ga je uitdagingen aan

Laat jij je weerhouden om nieuwe uitdagingen aan te gaan, omdat je bang bent voor mislukkingen?


Denk dan eens na over een uitspraak van Nelson Mandela: Onze grootste angst betreft niet zozeer onze tekortkomingen, maar juist onze talenten: om die onder ogen te zien en er iets moois mee te doen.


Misschien helpt de volgende gedachte: Ik heb later liever spijt over de dingen die ik heb geprobeerd maar niet (helemaal) zijn gelukt, dan dat ik spijt heb over de dingen die ik niet heb geprobeerd.

 1

deel deze tip

Tip 53 - Kies een therapievorm die past bij jouw faalangst

Raak je geblokkeerd bij specifieke taken door een concrete angstgedachte of -voorstelling? Dan kan een EMDR-sessie gericht op dat angstbeeld een goede oplossing voor je zijn.


Heb je last van meer algemene faalangst vanwege een negatief zelfbeeld? Competitive Memory Training (COMET) is een leuke therapie waarmee je in 8 sessies je gevoel van zelfwaardering effectief kunt versterken.1

deel deze tip

Tip 54 - Hoe zou een ander dit zonder problemen doen?

Heb je faalangst en weet je dat je een moeilijke situatie het hoofd moet bieden?

Bedenk welke persoon uit jouw omgeving of bijvoorbeeld van tv dit zonder problemen zou doen. Welke eigenschappen heeft die persoon die jij mist?

 

Schrijf die eigenschap op een blaadje (1 blaadje per eigenschap) en leg het op de grond. Stap hierop terwijl je je voorstelt dat je even die persoon met die eigenschap bent. Voel hoe dat voelt. Neem dat gevoel en de ervaring mee naar je moeilijke moment.1

deel deze tip

Tip 55 - Houd een successenboekje bij

Houd een successenboekje bij. Neem dagelijks 5 minuten de tijd om op te schrijven wat je allemaal goed gedaan hebt, waar je tevreden over bent (ook de kleine succesjes waar je snel aan voorbij dreigt te gaan!).

 

Dit is goed voor je zelfvertrouwen en bevordert ook het positief denken over jezelf.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Train jezelf in positief denken

Train jezelf in positief denken! Faalangst gaat vaak samen met een gebrek aan zelfvertrouwen, minderwaardigheidsgevoel en een negatief zelfbeeld. Als je voortdurend ‘slecht’ over jezelf denkt, ga je er op een gegeven moment in geloven.

 

Je hersenen registreren je negatieve gevoelens, geven er woorden aan en het gevolg daarvan is weer dat je je (nog) slecht(er) voelt.

Het successenboekje (zie mijn andere tip) kan je hierbij ook helpen.1

deel deze tip

Tip 57 - Leer omgaan met de lichamelijke spanning die optreedt

Leer omgaan met de lichamelijke spanning die optreedt: lichamelijke spanning betekent niet dat je slecht zult presteren. Integendeel: het kan soms juist helpen om goed te presteren door de aanmaak van adrenaline.

Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen om de lichamelijke spanning op een 'aanvaardbaar' niveau te houden.1

deel deze tip

Tip 58 - Heb oog voor je successen

Heb oog voor je successen, vier je successen en schrijf deze niet toe aan toeval!1

deel deze tip

Tip 59 - Onderzoek je perfectionisme

Het gevoel te falen komt vaak voort uit perfectionisme.


Perfectionisme is meestal gekoppeld aan een verwachtingen. Ontstaan om te voldoen aan verwachtingen van anderen en in de loop van de tijd geworden tot een verwachting die je aan jezelf stelt.


Onderzoek samen met een therapeut waar dat perfectionisme vandaan komt.
Dit kan je inzicht brengen. En met dat inzicht ontstaat ruimte tot verandering. Je bent goed genoeg.


Désirée

1

deel deze tip

Tip 60 - Onderzoek je overlevingsmechanisme

En soms, heb je geen idee waar de druk vandaan komt wanneer je moet presteren. Het is er gewoon.
Het blokkeert je soms totaal. Je weet dat je iets kan of weet. Goed, voldoende, misschien héél goed.

 

Maar ineens is er iets wat volledig de controle overneemt. Iets waardoor jij geen controle meer hebt. Iets wat je blokkeert te denken, te spreken. Misschien wil je zelfs het liefst zo ver mogelijk wegvluchten.

 

Wanneer je dat herkent bij jezelf dan is goed om te realiseren dat dit een (oud) overlevingsmechanisme is, wat natuurlijk is, een mechanisme dat je ooit heeft geholpen iets te doorstaan of zelfs te overleven, wat in je onderbewuste is opgeslagen en zich nu als een soort natuurlijke reactie aandient en je belemmert in je functioneren.


Het mooie hiervan is dat je in therapie kan onderzoeken, wat je belemmert om te kunnen denken , spreken, of gewoon aanwezig te blijven terwijl je moet presteren. Al onderzoekend dient zich de mogelijkheid aan hoe je afscheid kunt nemen van deze belemmering.


Désirée

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Falen is in de mode. Je kunt er ook om lachen

Falen is in de mode!!
D.w.z. er verschijnen de laatste tijd artikelen over de moed om falen te bekennen. Stine Jensen (filosoof) en nog vele andere Bekende Nederlanders maakten een Faal CV.


Tip: deel dit met anderen en je zult veel herkenning krijgen.
Falen is hot!


Je leert ervan en kunt er ook om lachen!1

deel deze tip

Tip 62 - Je hebt faalangst, je bent het niet!

Je hebt faalangst, je bent het niet!

Een deel van jouw is bang om te falen, kritiek te krijgen etc. en dit deel kan je flink in de weg zitten. Op het moment maar ook daarvoor door uitstelgedrag of je gaat je extreem voorbereiden.


D.m.v. een opstelling kunnen we gaan kijken waar deze faalangst vandaan komt en wat het jouw brengt, zodat je handvatten krijgt om hier mee om te gaan.1

deel deze tip

Tip 63 - Met je innerlijk kind werken

Het verleden,
Faalangst heeft meestal te maken met wat we in het verleden hebben meegemaakt, door o.a. negatieve ervaringen en/of negatieve feedback en we daardoor weinig zelfvertrouwen hebben ontwikkeld.


Door naar het verleden te gaan kijken en op te sporen waar deze ervaring is ontstaan, kunnen we door met het innerlijk kind te werken deze angst stapje voor stapje beheersbaar maken.1

deel deze tip

Tip 64 - Schrijf het van je af

Schrijf het van je af
Maak van de storende gedachtes helpende gedachtes.
Fouten horen bij het leerproces.


Vraag je af: is het waar?
Succes!


Je weet het, je doet het en je kunt het!


Ineke - Therapie Amsterdam

1

deel deze tip

Tip 65 - Voeten op de grond zetten, bodyscan en ademen

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Angst gaat vaak nauw samen met lichamelijke verschijnselen zoals gespannen spieren in rug en schouders, versnelde hartslag, zenuwachtige trekjes, droge mond en koude handen of voeten.

 

Allemaal kenmerken die samen hangen met stress in je lijf met adrenaline. Adrenaline wordt afgebroken door zuurstof. Door een aantal keren via je buik diep in en uit te ademen krijg je meer zuurstof binnen en daalt je adrenaline peil.

 

Deze oefening wordt veel toegepast door musici en anderen die op het podium staan. Daarbij is het van belang dat je goed voor je lichaam zorgt. zet je voeten stevig naast elkaar op de grond, concentreer je stuk voor stuk op al je lichaamsdelen en adem door.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Faalangst is erger dan waar je bang voor bent

Bedenk dat faalangst vaak vele malen erger is dan datgene waar je bang voor bent. Een passend oud Hollands gezegde:

Een mens lijdt dikwijls het meest.
Door het lijden dat hij vreest.
Doch dat nooit op zal dagen.
Zo heeft men meer te dragen, dan God te dragen geeft.1

deel deze tip

Tip 67 - Zie iets wat niet lukt als een leerervaring

Wat is 'falen' eigenlijk? Mislukken, in gebreke blijven, dat het niet het verwachtte resultaat oplevert? Je kan iets wat niet lukt door het woord falen te gebruiken als negatief bestempelen, dan krijgt het ook een negatieve lading.

Echter als je je realiseert dat als je iets geprobeerd hebt en je er altijd iets van leert, dan klinkt het al heel anders. Bijv. je maakt een tentamen, het is niet geluk. Echter bij het volgende tentamen weet je wel wat voor een soort vragen je kan verwachten, je weet daardoor waar je nog extra aandacht aan kan besteden. Als je iets wat niet lukt als een leerervaring gaat benaderen dan is het helemaal niet negatief.


Probeer het maar eens, je zal zien dat je negatieve gevoel als je dat vaker zo gaat oefenen minder wordt. Je bent nog wel teleurgesteld als dan een tentamen niet lukt, maar je kan dan gewoon zeggen 'jammer, wat kan ik dan volgende keer anders doen'. Succes!1

deel deze tip

Tip 68 - Je angst visualiseren als een ...

(Faal)Angst is als een groot groen monster die jou in zijn macht probeert te krijgen brrrrr........

Angst heeft een generalistisch karakter, met andere woorden hoe meer aandacht je hem geeft, hoe groter hij wordt.

Je angst visualiseren als een groot groene monster, er naar te kijken en het verder geen aandacht te geven kan dus helpen.1

deel deze tip

Tip 69 - Een mildere blik op goed en fout

Mijn Loesje kalender zei eerder dit jaar; je kunt maar beter leren van de fouten van anderen, het lukt je nooit om ze allemaal zelf te maken!

 

Dat is zo waar; het leven bestaat natuurlijk uit vallen en opstaan. Dat is soms moeilijk te accepteren voor ons, we willen liever dat de dingen gewoon goed gaan.

 

We komen echter verder door alles wat we geleerd hebben… doordat het soms fout gaat.

 

Een mildere blik op goed en fout en op het maken van fouten, kan je helpen om minder faalangst te ervaren. Wanneer je de wereld niet door een bril van ‘slagen of falen’ bekijkt, zul je dit ook minder zo ervaren. Dan ervaar je ‘leven is proberen en van proberen kun je leren’.

 

Veel plezier met leren!1

deel deze tip

Tip 70 - Deel je mislukkingen

Deel je mislukkingen.

Als je last van faalangst hebt, zit falen in je taboe-zone, in je schaamte. En zolang falen en schaamte aan elkaar gekoppeld zijn, speelt je faalangst op. Het gaat er dus om om falen uit die schaamtehoek te krijgen.

Een goede oefening daarvoor is kleine mislukkingen, foutjes, onhandigheden of vergissingen te gaan delen. Vertel 's avonds aan tafel bv. over dat je toeterde tegen iemand die te sloom reed en dat je toen zag dat het je buurman was. Aj!

 

Iets wat je normaal gesproken liever niet deelt, maar nu dus júist gaat delen. En blijf dat doen, en stukje bij beetje zul je merken dat falen niet meer schaamtevol is!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Ga samen met je faalangst op pad

Ga samen met je faalangst op pad.

Als je last van faalangst hebt, wil je meestal dat die weggaat. En dat doet die faalangst niet, misschien heel even, maar dan komt hij snel weer terug. Je bent dus heel veel energie aan het pompen in het niet-willen van die faalangst….terwijl die er tóch al is!

 

Dit werkt niet alleen niet, het werkt zelfs contra-productief: hoe hardnekkiger de faalangst weg moet, hoe hardnekkiger die blijft.

De beste manier om met je faalangst om te gaan, is om hem gezellig mee te nemen. Als je bv. een presentatie moet geven en je ziet er tegenop, dan kun je tegen je faalangst zeggen: “We gaan hem samen geven.

 

Ik ga daar staan, en jij kunt naast mij op een stoel plaatsnemen.” In plaats van vechten tegen de faalangst, ga je hem dus accepteren en misschien op den duur – dat kost nog wel wat moeite – zelfs een beetje waarderen.1

deel deze tip

Tip 72 - 3 tips bij angst om te presenteren

TIP 1: Neem iemand in de armen die je vertrouwt en aan wie je zegt dat je angst hebt om te presenteren.


TIP 2 : Bouw een escape in en vraag aan diegene die jij vertrouwt of je iets af kunt spreken. Bijvoorbeeld dat jij, bij een gebaar van jou wat je van tevoren afspreekt, vraagt of die ander een vraag wil beantwoorden.


TIP 3: Zorg in je presentatie voor zoveel mogelijk interactie met de luisteraars. Dat leidt de aandacht van jezelf af.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 73 - Zet sommige ge- en verboden overboord

Zet sommige ge- en verboden overboord; Ik mag niet falen wordt; ik mag falen!1

deel deze tip

Tip 74 - Beoordeel je daden en jezelf milder

Faalangst hangt vaak samen met hoge eisen en perfectionisme. Hoe bepaal je het cijfer van je slagen? Wie bepaalt dat? Meestal zorgt selectieve waarneming ervoor de kleine negatieve aspecten worden uitvergroot. En dan faal je al snel.

 

Je kunt beginnen met je daden en jezelf milder te beoordelen. Gebruik een leefbaar beoordelingssysteem; Tussen de 10 en de 5 1/2 ligt een zee van ruimte voor alle voldoendesoorten. Geef jezelf complimenten voor je inzet en je pogingen, niet alleen voor het eindresultaat. Een experiment kan nooit falen!1

deel deze tip

Tip 75 - Maak het probleem en de aanpak concreet

Breng in kaart waar je precies bang voor bent: welke situaties maken je angstig ? Wat doe je dan en wat denk je dan?


Door het probleem concreet te maken, wordt de aanpak ervan helderder.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Stel haalbare doelen

Stel haalbare doelen, heb oog voor je successen en schrijf deze niet toe aan toeval.


Geef jezelf permissie om fouten te maken en hiervan te mogen leren.
Fouten maken zijn leerprocessen.1

deel deze tip

Tip 77 - Visualiseer succes

Visualiseer succes. Topsporters maken hiervan gebruik om zich voor te bereiden op wedstrijden.
Voor jou zou dit kunnen betekenen dat je je voorstelt hoe het wel zou mogen gaan en dat jouw dit ook nog allemaal gaat lukken.


Dit werkt door in je hersenen. Stel je doel positief dus.1

deel deze tip

Tip 78 - Geef jezelf eens een schouderklopje!

Je mag er zijn!
Geef jezelf eens een schouderklopje!
Wat ging goed, geef dat aandacht, wat je aandacht geeft groeit!


En licht eens een stukje van de sluier op; geef aan bij iemand die je vertrouwt wat je lastig vind, erover praten en jezelf kwetsbaar opstellen helpt, anderen zitten er vaak ook mee.1

deel deze tip

Tip 79 - Wees nieuwsgierig naar jezelf

Net als met andere soorten angsten wordt deze alleen maar groter als je er voor ‘wegvlucht’.

 

Wat maakt dat je zo bang bent om te falen? Schrijf eens op waar dit mee samenhangt. Is je angst reëel en kan je dit oppakken met bijvoorbeeld een training. Ga daar dan mee aan de slag.

 

Zijn het verwachtingen die je niet denkt waar te kunnen maken, dan is het goed om te kijken van wie die verwachtingen eigenlijk zijn. Zijn ze wel van jou of zijn ze eigenlijk van iemand anders? Wees nieuwsgierig naar jezelf!1

deel deze tip

Tip 80 - NLP oefening

NLP oefening
De spanning voor de prestatie die je moet leveren, maakt dat je er steeds beter in wordt je slecht te voelen in die situatie. Je neemt het slecht voelen heel serieus.

Wanneer je merkt dat het gevoel weer boven komt zeg je met een heel gek piepstemmetje tegen jezelf "o nééééé, ik doe het weer! Herhaal dat elke keer als je gestrest aan het onderwerp denkt.
Dat maakt het meteen een stuk luchtiger.

Natuurlijk is het ook van belang dat als faalangst je blijft belemmeren je samen met een therapeut gaat onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Ga uit je hoofd en in je lijf

Ga uit je hoofd en in je lijf
Als je faalangst hebt heb je negatieve gedachten waardoor het één warboel wordt in je hoofd. Gedachten als; 'het lukt me toch niet' of 'wat als het mislukt...' zorgen ervoor dat je juist blokkeert.

Leer jezelf de volgende ontspanningsoefening aan. Als je dit regelmatig doet, dagelijks minimaal 1x, zul je het makkelijker kunnen inzetten tijdens momenten waarop je het echt nodig hebt.

1. Ga zitten op een stoel en zet beide voeten naast elkaar op de grond met een beetje ruimte er tussen.

2. Ga waardig zitten; je rug recht en kin naar voren.

3. Laat je voeten een beetje naar buiten wijzen en je knieën ontspannen, zodat je zit als een ‘man’.

4. Maak contact met de vloer en zitvlak van je stoel.

5. Stel je eens voor dat je benen heel zwaar worden..... en zwaarder..... en nog zwaarder.....

6. Leg je handen los op je bovenbenen.

7. Stel je voor dat je armen heel zwaar worden..... en zwaarder..... en nog zwaarder.....

8. Richt je op je ademhaling en volg je ademstroom, via je neus, naar je onderbuik, via je mond weer naar buiten.

Doe dit een paar minuten.1

deel deze tip

Tip 82 - Leg de lat niet te hoog

Leg de lat niet te hoog, je kunt er altijd onderdoor.
Faalangst kan je verlammen; je komt tot niets en je stelt dingen uit. Of je doet juist het tegenovergestelde: je gaat nog harder werken, tot ver over je grens.

Probeer je niet te focussen op een perfect einddoel. maar richt je op het proces daar naartoe. Kijk terug welke kleine stappen je hebt gezet en welke je nog moet gaan zetten. Wat heb je geleerd, wat ging goed, wat kan je een volgende keer anders doen.

 

Zo komt je einddoel uiteindelijk in zicht en heb je minder stress en meer plezier gehad de weg er naar toe.1

deel deze tip

Tip 83 - Wees aardig naar jezelf

Wees aardig naar jezelf

Ben jij steeds kritisch naar jezelf? Word je boos op jezelf als het niet lukt?

Vaak zijn we veel strenger en harder naar onszelf dan naar anderen. Wat zou jij tegen een goede vriend(in) zeggen? Kijk eens of je zo ook een goede vriend(in) voor jezelf kunt zijn. Aardig zijn naar jezelf werkt namelijk vaak veel beter.1

deel deze tip

Tip 84 - Lees het boek Mindset

Lees het boek Mindset

In het boek Mindset van Carol Dweck wordt het verschil uitgelegd tussen een statische mindset (wat je vaak bij faalangst ziet) en een op groei gerichte mindset.

 

Met een op groei gerichte mindset zie je tegenslag veel minder snel als falen, maar eerder als onderdeel van een groei- of ontwikkelingsproces. Het boek leest makkelijk en geeft veel voorbeelden. Het zou zomaar kunnen dat je na het lezen ervan heel anders tegen falen en faalangst aankijkt.1

deel deze tip


Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 86 - Zet je favoriete muziek op

Zet je favoriete muziek op
Je stemming kan in grote mate worden beïnvloed door muziek. Als je naar muziek luistert komt het anti-stress hormoon cortisol vrij.

 

Muziek zorgt er voor dat je ademhaling, hartslag en bloeddruk omlaag gaan.Het luisteren naar muziek in stressvolle tijden schijnt hetzelfde effect op je lichaam te hebben als een massage.

Heb je dus een stress- of angstmoment of voel je er een opkomen , zet dan je favoriete muziek op, of muziek waar je een fijne herinnering aan hebt. Merk op hoe je emotioneel sterker wordt.1

deel deze tip

Tip 87 - Ga op zoek naar bewijs van het tegendeel

Faalangst blijft faalangst als we op dezelfde manier blijven reageren op situaties waar we tegen op zien.

Als we denken en geloven dat falen en fouten maken het ergste is dat ons kan overkomen dan zullen we al snel weer kiezen voor het vermijden of creatief verkleinen van dit risico. Met andere woorden: als we blijven geloven in onze eigen virtual reality dan zullen we blijven reageren zoals we tot nu toe deden.

Tip: ga op zoek naar bewijs van het tegendeel (van wat jij gelooft dat WAAR is). Doe waar je bang voor bent en neem waar wat er daarna gebeurt als je bijvoorbeeld een fout maakt. Daag jezelf uit op zoek naar een nieuwe ervaring.

Wat doe je? Wat is daarvan het gevolg? Hoe ga je om met dit gevolg? Wat gebeurt er nu werkelijk?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 88 - Onderzoek de faalangst in je lichaam

Wat kun je doen bij faalangst.
Wanneer je bang bent iets fout te doen of te falen dan versterkt je manier van denken meestal juist hoe jij je voelt.

Tip: Wanneer je deze faalangst weer voelt opkomen, ga dan eens ergens rustig zitten. Ga met je aandacht vervolgens naar je lichaam (bijvoorbeeld door je ademhaling waar te nemen) en voel wat je in je lichaam voelt zodra je deze faalangst ervaart. Waar neem je deze faalangst waar?

Hoe groot is de plek? Welke vorm heeft deze plek? Zit de plek aan de oppervlakte of juist dieper? Wat is de sensatie die je daar waarneemt? Tintelingen, een steek, een drukkend gevoel?
Neem alles waar totdat je de plek en de sensatie goed hebt waargenomen en gevoeld.

Vervolgens zeg je: 'Ja, dit is wat ik hier op deze plek voel, waarneem. Het is oké dat het er is, ik geef het even de ruimte. Je blijft er met je aandacht bij en neemt daarna alle eventuele veranderingen waar.

ook deze veranderingen erken je op dezelfde manier en stem je toe op dezelfde manier met bijvoorbeeld dezelfde zin.

Zo koppel je het denken los van het voelen. Juist door je sensaties goed te onderzoeken, te durven voelen, en te beamen (ja, het is oké dat ik dit hier zo waarneem, voel, ik geef het de ruimte), neemt de intensiteit van de sensaties vaak af. Soms verandert de plek waar je iets waarneemt.

Oefen maar eens. Onthoud 1 ding: wijs je zelf niet af, vecht niet tegen jezelf, wil niet dat je dit niet voelt. Weerstand zet juist vast. Erkenning en toestemming verzacht zodat er meer ruimte ontstaat.

Veel succes. Lukt het niet, vraag hulp bij dit proces!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 89 - Neem je negatieve overtuigingen eens onder de loep

Neem je negatieve overtuigingen eens onder de loep

Onderzoek eens welke angsten en overtuigingen jij hebt en welke voor jou de meest negatieve lading hebben.
Dit zijn de overtuigingen waarvan je voelt dat die jouw leven belemmeren en beheersen.

Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen zijn:

Is deze angst of overtuiging heilzaam in mijn leven geweest of was hij schadelijk voor mij?

Wat was het voordeel om deze angst overtuiging te hebben? Hoe heeft het mij gediend in mijn leven? Wat vermeed ik door deze te hebben?

En tenslotte:

Met welke overtuiging zou ik deze overtuiging kunnen vervangen die meer positief, nuttig en bekrachtigend zou zijn in mijn leven?

Veel succes,1

deel deze tip

Tip 90 - Het hoeft niet perfect, je mag leren

Stel jezelf de vraag waar komt mijn faalangst vandaan?
Heeft het te maken met ervaringen uit het verleden?


Heb je daardoor een soort van perfectionisme ontwikkeld waardoor er niets verkeerd mag gaan? Waardoor je niet mag falen?

Bij faalangst willen we vaak de situaties die ons moeilijk lijken gaan vermijden. Waardoor de angst om te falen nog meer toeneemt.


Je kunt haast niet voldoen aan je eigen hoge verwachtingen.
Dat zet je vast.

tips:

1 Het hoeft niet perfect
2 Ga het maar aan en zie onder ogen wat je nu precies zo bang maakt
3 Houdt jezelf voor dat je mag leren

Door het aan te gaan en de moeilijke gevoelens onder ogen te zien, zal je merken dat de angst afneemt.


Blijft het moeilijk, dan kun je hulp gaan zoeken.

Er zijn methodes voor om je angst te verminderen.
EMDR bijvoorbeeld werkt heel goed om je faalangst onder controle te krijgen. Gun jezelf dat geschenk!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 91 - Hou een dagboekje bij en ontdek patronen

Angst om te falen, angst om iets niet goed te doen, is iets wat bij mensen in het uiterste geval paniek en blokkades kan oproepen.


Het gaat je leven beheersen van mild tot erg, van lichte vermijding van situaties tot blokkering.


Kijk wat er gebeurd met jezelf, waar voel je dit in je lichaam en wat doet dit met jou. En is dit al vaker gebeurd. Hou een dagboekje bij, schrijf op wat je ervaart, zo kan je patroontjes ontdekken en leren van je zelf.1

deel deze tip

Tip 92 - Het opstaan in 'vallen en opstaan' kan een boost geven

Tegenwoordig is het zo dat je eigenlijk alleen iets hoort als je iets net niet goed doet, of juist heel fout. Een compliment met wat je allemaal wel goed gedaan hebt komt juist heel weinig voor. Dit zou zo goed zijn voor iedereen, het geeft je vertrouwen en een goed gevoel. Je krijgt er energie van.


Laat jezelf er niet van weerhouden vooral dingen te ontdekken, uit te proberen, wat dit met je doet, wat dit met je omgeving doet. Hier van leren ‘wat is goed voor jou’ en je eigen ‘touch’ aan iets geven of erin leggen.


Het geeft je namelijk zelfvertrouwen en soms gebeurd dit, zoals ze tegen kinderen ze mooi zeggen: ’met vallen en op staan’. Het ‘opstaan’ kan je later zo’n enorme boost geven naar meer.1

deel deze tip

Tip 93 - Zie het leven als een groot experiment

Het begin is er, als je het leven wat minder serieus kunt gaan nemen. Probeer het leven eens te zien als één groot experiment.


En voor experimenten geldt: óf het gaat goed, óf het gaat fout en dan leer je ervan. Experimenten kunnen dus nooit mislukken..1

deel deze tip

Tip 94 - Affirmaties kunnen helpen

Faalangst is eigenlijk angst om negatief beoordeeld te worden door anderen.


Dit oordeel komt pas bij je binnen, als jij dit zelf binnen laat. Affirmaties, zoals: "Ik ben goed, zoals ik ben" of: "Goed is goed genoeg" helpen je om dit oordeel buiten je te laten/ buiten je te plaatsen.1

deel deze tip

Tip 95 - Achterhaal de oorzaak en pak dit aan

Probeer de oorzaak van je angst te achterhalen en aan te pakken.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 96 - Zorg dat je uitgerust en fit bent

Zorg dat je uitgerust en fit bent, voordat je moet presteren.1

deel deze tip

Tip 97 - Zet negatieve gedachten om in positieve gedachten

We creëren onze eigen stress: zet negatieve gedachten om in positieve gedachten1

deel deze tip

Tip 98 - Doe waar je angst voor hebt!

Parkeer je angst en doe waar je angst voor hebt!1

deel deze tip

Tip 99 - We leren door vallen en opstaan

Bedenk: als het eens iets minder goed gaat, betekent dat niet dat jij als persoon minder waard bent. We leren door vallen en opstaan!1

deel deze tip

Tip 100 - Let op je ademhaling

Let op je ademhaling en zorg dat je tijdens je prestatie goed naar je buik blijft ademen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 101 - Vier je succes!

Heb je je doel ondanks je faalangst toch bereikt? Vier je succes!1

deel deze tip

Tip 102 - Spreek jezelf toe zoals je een goede vriend(in) toe zou spreken

Wat zeg jij tegen jezelf op het moment dat je ergens angst voor voelt? Waaraan moet jij dan voldoen en welk oordeel heb jij over jezelf?


Als je je dan vervolgens voorstelt dat het niet jouzelf betreft maar een goede vriend(in); wat zou jij dan tegen hem(haar) zeggen? Meestal zijn we voor anderen veel milder dan voor ons zelf….


Spreek jezelf toe zoals je een goede vriend(in) toe zou spreken, en stimuleer op die manier jezelf om in beweging te komen.1

deel deze tip

Tip 103 - Zet de angst weer in de juiste verhouding

Iedereen is wel eens ergens bang voor, het is een hele menselijke en normale(!) emotie.

 

Omdat we angst graag willen vermijden, kan er ongemerkt een gedragspatroon ontstaan wat uiteindelijk resulteert in faalangst. Door dit te ontrafelen breng je de dingen weer in de juiste proportie.


Een beetje angst is helemaal niet erg – het houd je zelfs alert. Zodra de angst je echter blokkeert is het zaak om te proberen het weer in de juiste verhouding te zetten.

 

Gebruik hierbij wat jij nodig hebt of wat voor jou werkt; praat erover met een vriend, maak een tabel voor jezelf op papier, of lees de tips op deze site :-)1

deel deze tip

Tip 104 - Kijk eens met een geamuseerde, milde blik naar jezelf

Faalangst is in de meeste gevallen sterk verbonden met perfectionisme. Ben je een perfectionist dan is alleen al het idee een taak niet perfect uit te voeren zo vernederend voor je zelfbeeld dat je er liever voor wegloopt. Liever in je comfortzone blijven met een geruststellende smoes voor jezelf dan de kans te lopen iets te presteren wat niet helemaal perfect is.

Hierin kun je met humor veel bereiken. Kijk eens met een geamuseerde, milde blik naar jezelf. Merk op in hoeveel bochten je je wringt om situaties uit de weg te gaan waarin je zou kunnen falen.

Draai die film voor jezelf af en lach erom zoals een lieve vader of moeder zou doen. Dat kun je elke keer opnieuw toepassen en na een paar keer doen merk je dat je al anders naar situaties gaat kijken.1

deel deze tip

Tip 105 - Een rijtje tips tegen faalangst

Een rijtje tips tegen faalangst:

> Besef dat faalangst normaal is, je bent niet heel vreemd en ongezond :-)

 

> Diep ademhalen helpt de stroom adrenaline (stresshormoon) te vertragen

 

> Zorg dat je goed voorbereid bent:


- oefen voor de spiegel
- zorg voor een papiertje waar de belangrijkste dingen op staan
- zorg dat je een paar zinnen en een grapje gereed hebt in je hoofd
- maak (oog)contact met de mensen die je zien of naar je luisteren
- ga zo mogelijk van te voren daar kijken waar 'het' plaatsvindt: het geeft rust als je een beeld hebt van waar je terecht komt, waar je kunt parkeren etc.

Succes! :-)


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 106 - Leer productiever te denken over ongewenste resultaten

Aan faalangst ligt veelal de veronderstelling dat je geen fouten mag maken. Je kunt je afvragen waar dat vandaan komt. Heel reëel gesteld is het eerder zo dat je juist fouten moet maken. Anders weet je immers nooit wat het gewenste resultaat is.

Het goed-fout denken is iets wat we van school hebben meegekregen: daar wordt steeds beoordeeld of je iets goed (genoeg) doet. Dat goed-fout denken zit er vaak zo ingebakken dat we ons er niet van bewust zijn. Je doet jezelf er helaas wel ernstig tekort mee. Het is ook een heel kortzichtige gedachte.

In plaats hiervan is het productiever om te denken in het resultaat dat je wilt behalen. Op weg naar het resultaat is een ongewenst resultaat halen even belangrijk als het gewenste resultaat. Zonder het één weet je ook niet wat het andere is.1

deel deze tip

Tip 107 - Werk aan je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde

Faalangst heeft veel te maken met een tekort aan zelfvertrouwen en zelfwaardering. Vertrouwen in het feit dat je iets kunt volbrengen.

 

Zelfwaardering is het vermogen om je zelf oké te vinden zoals je bent, of je in jouw ogen nu wat hebt 'fout' gedaan of niet.

 

Werk dus vooral aan je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Geef jezelf elke dag een compliment ook al geloof je er niet direct in. Je brein zal deze boodschap steeds 'gewoner' gaan vinden en dat heeft een positieve invloed op je gevoel!1

deel deze tip

Tip 108 - Herken je kritische interne stemmetje

Leer het kritische interne stemmetje herkennen. Het stemmetje dat je wil doen geloven dat je iets niet kunt.

 

Dit zijn overtuigingen (sterke gedachten die we voor waarheden aanzien) die er voor zorgen hoe wij ons gaan voelen.

 

Stel bijvoorbeeld dat je bang dat je een rood hoofd krijgt als je een presentatie doet en je bent ervan overtuigd dat anderen je daarop negatief beoordelen.

 

Ga dan ook eens op zoek naar je intern verzorgende stem. Vraag jezelf af: Hoe wáár is het dat ze zo zullen reageren? Of kunnen ze ook op een andere, meer positieve manier reageren? Er zijn namelijk genoeg mensen die iemand die een rood hoofd krijgt juist heel normaal of zelfs charmant vinden.1

deel deze tip

Tip 109 - Kijk naar je brein alsof je in het theater zit

Ons brein reageert niet zozeer op de werkelijkheid, maar vooral op de beelden die we in ons hoofd bedenken en fantaseren.

 

Mensen met faalangst stellen zich vaak voor hoe alles vreselijk mis zal gaan en hoe ze dan worden uitgelachen, voor paal staan of in de goot belanden. Meestal bedenken we de meest vreselijke beelden, omdat het brein nu eenmaal graag zwart-wit is (dat is tenminste duidelijk).

 

Uit de statistieken weten we echter dat er niet zo heel veel mensen dood gaan omdat ze wat verlegen op een feestje staan, iets onhandigs gezegd hebben op een vergadering of een tentamen niet gehaald hebben.

 

Het brein heeft een grote neiging tot dramatiseren. Leer dus om daar af en toe naar te kijken alsof je in het theater zit.1

deel deze tip

Tip 110 - Kijk wat onder je faalangst zit

Faalangst kan soms ook het omgekeerde zijn: angst voor succes.

 

Stel je voor dat het wel goed uitpakt, dat je collega's ineens zien hoe goed jij presentaties kan geven, als je hoge cijfers zou halen op je tentamens, als je een heel gezellig, humorvol mens zou blijken te zijn ....

 

wat zou dat dan voor gevolgen hebben? Meer verwachtingen van anderen? Meer verantwoordelijkheid? Mensen die meer van je willen? En heb je daar wel genoeg vertrouwen in dat je op die momenten goed genoeg je eigen grenzen zou kunnen aangeven?


Het kan helpen dus even verder te kijken dan je faalangst: stel dat je het wel zou doen, of dat het wel zou lukken ... wat zou daar dan voor gevolg achter weg komen. En misschien is dat wel hetgene waar je eigenlijk bang voor bent.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 111 - Exposure - kijk je angsten in de ogen

Bij angsten is het goed om ze in de ogen te kijken. In psychologie termen heet dit exposure. Dit betekent oog in oog gaan staan met hetgeen je bang voor bent. Als je dit volhoudt dan gaan je angsten minder worden. Krijg je meer gevoelens van succes.1

deel deze tip

Tip 112 - Loop niet voor je angsten weg

Angsten kunnen door vroeger trauma`s zijn ontstaan. Als je ze in de kern aanpakt en er inzicht in krijgt heb je er minder last van. Probeer zicht te krijgen op waar jouw angsten vandaan komen. Loop er niet voor weg!!1

deel deze tip

Tip 113 - In dialoog gaan met de angst

In dialoog gaan met de verschillende 'aspecten' van de angst1

deel deze tip

Tip 114 - EMDR kan helpen bij faalangst

Hoe kan EMDR helpen bij Faalangst?

Met EMDR kunnen we de herinnering aan een faalervaring van zijn negatieve emotionele lading ontdoen.

Hierdoor word je niet langer beperkt door die negatieve ervaring uit het verleden, waarbij je voor je gevoel gefaald hebt of tekort bent geschoten.

Je kunt op een rustige manier terugdenken aan de faalervaringen of kritische opmerkingen van anderen en je ook gevoelsmatig realiseren dat het niets te maken had met jou als persoon of met je capaciteiten.

Je zelfvertrouwen wordt op die manier hersteld.


1

deel deze tip

Tip 115 - Oefening die helpt bij het onthouden van informatie

Wil je iets belangrijks onthouden?
Beweeg je ogen heen en weer

Uit onderzoek blijkt dat het bewegen van de ogen helpt bij het onthouden van informatie. Oogbewegingen stimulerende hersengebieden die nodig zijn om goed te onthouden.

Dus als er iets belangrijks in je leven gebeurt dat je wilt onthouden, beweeg dan je ogen heen en weer. Leerstof voor een examen of jaargetallen zijn makkelijker te onthouden als je je daarop focust en 30 seconden je ogen heen en weer beweegt.

Op die manier train je je geheugen. ( vgl. Margriet Sitskoorn)1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 116 - Pak e gedachten uit en ontdoe hem van zijn geloofwaardigheid

Kijk eens naar alle gedachten die je over jezelf hebt. Je kunt ze eens opschrijven. Pak er dan eentje uit waar je wel wat mee wilt, die je niet langer dient maar zich toch steeds weet op te dringen.
Sluit je ogen en zie de gedachte voor, als ik een reclamebalk. Maak 'm maar groot, met felle kleuren, misschien knippert de verlichting zelfs. En laat de gedachte steeds, zoals in zo'n balk, voorbij komen. Laat de gedachte dan eens veel sneller gaan. Vervolgens vertragen. Maak de letters heel groot. En heel klein. Geef ze andere kleuren. Neem waar hoe je je nu voelt.

De gedachte is niet waar, je bent 'm alleen gaan geloven. Er even flink mee stoeien kan helpen om 'm van z'n geloofwaardigheid te voldoen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 117 - Er is geen falen, alleen feedback

Een belangrijk uitgangspunt van NLP is “er is geen falen, alleen feedback”. Je kunt feedback beschouwen als een uitdaging om jezelf te ontwikkelen.


1

deel deze tip

Tip 118 - Jezelf op de juiste manier toespreken

Jezelf op de juiste manier toespreken is belangrijk.

Het is helpend om te formuleren wat je wél wilt in plaats van wat je niet meer wilt. Dat betekent de negatieve formuleringen niet meer gebruiken.

Bijvoorbeeld: "Ik kijk naar wat goed ging vandaag" en niet: "Ik kijk niet naar wat mis ging".


1

deel deze tip

Tip 119 - Doen is ervaren!

Wil je graag verandering? Heb je afgelopen tijd veel geleerd, gestudeerd, de nodige ervaring opgedaan etc.?

Ben je eraan toe om je grenzen te verleggen? Maar maak je de stap niet omdat je de overtuiging hebt dat je nog niet genoeg hebt gedaan?

Of ben je nog te veel onder de indruk van wat de ander allemaal kan en denk je; 'Wie zit er nu op mij te wachten?'

Stop hou op......en ga ervoor!
💪
Doen is ervaren!
Doen is ervaren en wanneer je gaat ervaren laat je niet bang maken. Diep ervaringen uit en leer ervan. Heb je het gevoel dat het toch lastig is, vraag jezelf dan af wat je nodig hebt om verder te komen. Maar blijf niet langer vastzitten in oude gedachtepatronen. Gun jezelf leerervaringen. Succes


1

deel deze tip

Tip 120 - Wat hoef je niet als je faalt?

Waar ben je precies bang voor? Bang om te falen of juist bang om succesvol te zijn. Waar kun je het beste mee dealen in je leven?

Stel jezelf eens de vraag: wat hoef ik niet als ik faal?

Misschien kun je deze vraag niet meteen beantwoorden. Maar vaak hoef je dan bijv. geen verantwoordelijkheid voor iets te nemen. Wat je ook antwoord op deze vraag, dat is het punt waarmee je met een therapeut in gesprek kunt gaan omdat dat een groter probleem is dan je faalangst.

Mocht deze tip je heel vreemd over komen, dan kun je me altijd een berichtje sturen zodat ik het wat beter kan toelichten op jouw persoonlijke situatie.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 121 - Niemand is perfect!

Faalangst
Niemand is perfect!
Faalangst, de angst om te falen, als je een prestatie moeten leveren of als iemand iets van je verwacht. Wat kan je hieraan doen?

Hier een aantal (praktische) tips:

1)Wees lief voor jezelf!
Niemand is perfect, we zijn allemaal mens. Vaak ben je hard voor jezelf en kritisch naar jezelf. Wees wat milder voor jezelf, iedereen maakt wel eens een fout, jij bent niet de enige. Fouten maken mag, laat het van je af glijden en maak het jezelf wat makkelijker.

2)Wat is goed aan fouten maken?
Juist van fouten maken leren we als mens, we leren en zien hoe dingen anders kunnen. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden. Dus juist fouten maken! En weet dat iedereen om je heen wel eens een fout maakt. Je bent hierin niet alleen.

3)Wel of geen faalangst, jij bent ok!
Geloof in jezelf dat je het kunt! Maak je eigen dromen waar, weet dat je voldoende capaciteiten hebt om heel ver te komen. Ook al lukt het niet en haal je bepaalde dingen niet, het is niet erg om een keer te falen. De volgende keer beter. Of je doet het later een keer opnieuw. En vergeet niet dat jij als persoon ok bent!

4)Voorbereiding richting vertrouwen!
Het is fijn om iets te kunnen doen aan je faalangst, door jezelf goed voor te bereiden op een situatie verklein je de kans dat er iets mis kan gaan. Ook vergroot je op deze manier je zelfvertrouwen. Daarbij komt ook dat de focus op het voorbereiden meer aanwezig is, en ervoor zorgt dat de angst afneemt. Hierdoor heb je meer grip en overzicht op de situatie.

5)Het verminderen van de angst en niet uitstellen.
Ga de confrontatie aan met jezelf, door met je angst aan de slag te gaan en te kijken wat mogelijk is, door milder te zijn voor jezelf, en niet alles gaat op stapelen. Anders hoopt het werk of de taken alleen maar op, waardoor je banger en banger wordt. Zo wordt het probleem alleen maar groter. Bekijk per situatie wat jij kunt doen, mild zijn, voorbereiden, het aangaan, fouten maken, leren, en van je af laten glijden!1

deel deze tip

Tip 122 - Blijf proberen en fouten maken

Faalangst bestaat niet. Uitgesteld succes wel!

Wanneer jij alles direct de eerste keer kan dan ben je waarschijnlijk een robot die bepaalde ingeprogrammeerde programma's afdraait. Omdat je waarschijnlijk (als je dit leest) geen robot bent. Durf ik aan te nemen dat je een mens bent.

Er is niemand die alles de eerste keer direct nailt. Wat je wel hebt is doorzettingsvermogen. Want als je dat niet zou hebben dan ging je nu nog kruipend door het leven. Hoe vaak ben je wel niet op je gat gevallen voordat je beentjes je konden dragen? Juist.........

Blijf proberen en fouten maken want wanneer het dan wel lukt is het succes heel groot.


1

deel deze tip

Tip 123 - falen bestaat niet

falen bestaat niet! Soms houden we zo vast een resultaat, we moeten het beoogde resultaat behalen. Daardoor vergeten we eigenlijk waar het werkelijk om draait.

uiting geven aan ons verlangen, dat wat wij willen. Bezig met zijn met onze passie, verlangen en daar helemaal van kunnen genieten, is eigenlijk voor je ziel veel belangrijker dan het resultaat.
Jouw ziel wil gezien en gehoord worden, als we het resultaat los kunnen laten zijn we bezig in het hier en nu en het verlangen van de ziel uit te geven.

Laat het resultaat los, leer anders te kijken en voelen naar je passie en het word resultaat.

Hoe doen we dat in onze resultaat gerichte maatschappij? Hoe werkt onze gedachten hierin? Hoe werkt jouw ego hierin? Alles is een moment opname, dus ook als je een examen, of toets hebt of je iets mag doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Klaar om op jouw innerlijke wereld reis te gaan?


1

deel deze tip

Tip 124 - Streng zijn voor jezelf?

Denk je dat streng zijn voor jezelf helpt? Voel maar eens hoe je reageert als je streng voor jezelf bent... Je wilt wegduiken of de moed om het te proberen is nu helemaal ver te zoeken.

Vaak denken we dat streng zijn voor onszelf helpt om doelen te bereiken maar het tegenovergestelde is waar. De druk wordt zo hoog dat je bij voorbaat al opgeeft.

Door onszelf aan te moedigen en te erkennen dat we iets spannend vinden, komt er ruimte om het toch te doen. Probeer het maar eens.


1

deel deze tip

Tip 125 - Masker

Het kan soms behoorlijk eng zijn om onszelf te laten zien aan de buitenwereld; zeker op de momenten dat we ons kwetsbaar voelen. We proberen ons vaak te verstoppen achter een masker, een camouflage, of een harnas. Op de korte termijn kan ons dit even vooruit helpen, echter op de lange termijn kan dit ook tegen ons gaan werken. Het kan zo'n gewoonte worden, dat we het zelf niet meer door hebben.
Met deze oefening gaan we weer even bewust stilstaan bij je eigen maskers, camouflage en harnassen.

* Welk masker, camouflage of harnas draag jij wel eens?

* Wat levert dit je op?

* Wat heeft dit je gekost?

* Wil je hiermee doorgaan?deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 126 - En wat is daar zo erg aan?

Heb je last van faalangst? Probeer je te vermijden dat je fouten maakt?
Vraag jezelf dan eens af: wat is er zo erg/vervelend aan het maken van een fout?
Is het antwoord bijvoorbeeld: "ik ben bang voor wat anderen ervan zullen vinden", stel je dan weer de vraag: wat is daar zo erg aan?
Is het antwoord bijvoorbeeld: "ze kunnen me ongeschikt vinden voor mijn werk", stel je dan opnieuw de vraag: wat is daar zo erg aan?
Is het antwoord bijvoorbeeld: "Ze kunnen me ontslaan?", stel je dan opnieuw de vraag: wat is daar zo erg aan?

Misschien dat je je dan beseft dat je het vreselijk vind om je overgeleverd te voelen aan anderen. Dat je het lastig vindt om afhankelijk te zijn van anderen. Of iets dergelijks. Je streven alles goed te willen doen, is geen doel op zich. Het is bijvoorbeeld je strategie waarmee je hoopt te voorkomen dat anderen over je kunnen beslissen en jij je machteloos of zelfs hulpeloos voelt.

Door de vraag keker op keer te stellen, kom je bij thema's waar het werkelijk om draait! Wil je daar ondersteuning bij? Neem gerust contact met me op.

Anoniem


deel deze tip

Tip 127 - Wat is je echte thema?

Als je fouten wilt vermijden, probeer je ook ergens naar te streven.
Meestal is dat 'het goed willen doen', maar het kan ook 'onzichtbaar blijven voor anderen', 'zo weinig mogelijk verantwoordelijkheid dragen' zijn.

Veel mensen zeggen: 'Ja, ik weet wel dat fouten maken niet erg is en van een ander kan ik het ook best accepteren. En toch kan ik mijn eigen fouten niet accepteren.'

Wat je probeert te vermijden en waar je vaak onbewust naar streeft, staat namelijk niet op zichzelf. Het heeft vaak met een diepere angst of een ander thema te maken.

Veel mensen leven namelijk niet in de realiteit maar in hun eigen virtuele realiteit. Met beelden en ideeën over zichzelf, anderen en de wereld. Met ideeën en verwachtingen over hoe het hoort en zal gaan.
Wanneer die virtuele ideeën, die overigens wel zijn gecreëerd op basis van echte ervaringen, in botsen met de huidige realiteit, ontstaat er stress.

Probeer te achterhalen wat je probeert te vermijden door alles goed te willen doen. Zie hiervoor mijn andere tip: Wat is daar zo erg aan?

Behoefte aan ondersteuning? Neem gerust contact met me op.

Anoniem


deel deze tip

Tip 128 - houd het klein

Faalangst kan heel verlammend werken. Juist daarom kan het je helpen om je te oefenen om dingen met aandacht te doen. Houd het heel klein, zodat het haalbaar voor je is. Kies elke dag één ding uit dat je met je volle aandacht gaat doen, bijvoorbeeld je aankleden, stofzuigen, de hond uitlaten, je handen wassen. Voel, kijk, hoor, ruik, proef met al je aandacht. Dit kun je het best trainen op alledaagse, niet spannende momenten. Op momenten dat het er op aankomt, bijvoorbeeld omdat je een tentamen moet maken of een presentatie moet geven heb je daar profijt van.
Focus ook dan je aandacht op dat wat je doet en laat al gedachten over wat anderen van je vinden of dat het je vast niet gaat lukken aan je voorbij gaan.deel deze tip

Tip 129 - Kunstwerk van zinnen.

Wanneer we last hebben van de gedachten die ons vertellen wat we allemaal wel fout zouden kunnen doen zou je de volgende opdracht eens kunnen proberen:

Hou eens bij welke dingen jouw denkstem je wijs probeert te maken. Zegt hij bevoordeeld: "je bent stom" "je kan het toch niet" "Je gaat toch wel weer een fout maken" etc
Schrijf al die gedachten op en ga vervolgens naar de website van Woordwolk. Hier vul je dan vervolgens al die zinnetjes in, kiest allemaal leuke kleurtjes en laat het programma (Online en gratis) er een creatieve woordwolk van maken.
Print jouw kunstwerk uit en hang het ergens zichtbaar in je huis op. Misschien op het toilet, de koelkast of boven je thuiswerkplek. Als het maar een plek is waar je het regelmatig tegenkomt.

Wat vind je ervan om die rare overtuigingen zo daar te zien hangen? Wat doet dat met je?

Raar om te doen? Klopt, want ook hier vind jouw denkstem van alles van. Ben je bereidt om toch eens te kijken wat het je kan opleveren?

Laat je het me weten?!!deel deze tip

Tip 130 - Toon je kwetsbaarheid

Soms slaat de onzekerheid toe, een gevoel van onveiligheid, wat wordt er van je verwacht, doe je het wel goed. Iedereen overkomt dit, alleen de een laat het meer merken dan de ander. Het is goed om toe te geven dat je onzeker bent, praat er met iemand over, dat helpt. Je zult zien als jij je onzekerheid toont, dat de ander dit ook doet. Jij stelt je kwetsbaar op en dat opent vaak mogelijkheden om elkaar te versterken, je staat niet alleen.deel deze tip

Tip 131 - hoe werkt het brein bij faalangst?

ons brein slaat ervaringen op in de vorm van "plaatjes". Het brein is zo druk dat het alles wat al eens eerder gebeurd is niet nogmaals wil uitvinden. Jij hebt een database met ervaringen in je hoofd, gesorteerd op item. Telkens als er een soortgelijke ( faalangst) ervaring voorbijkomt weet jouw brein in welk laatje het hoort en slaat die gebeurtenis daar ook op. Aan het plaatje koppelt het brein het gevoel, de gedachte, de emotie en de overlevingsstrategie/het gedrag. Alles wat erbij hoort komt in dat specifieke laatje. Op het moment dat jij bijv. onzeker wordt herkent jouw brein dat het een soortgelijke ervaring eerder heeft opgeslagen en haalt die eerste nare ervaring op met daaraan vasthangend de daaropvolgende ervaringen. Jouw brein weet inmiddels heel goed hoe jij je in dit soort situatie hoort te voelen want dat doe je sinds die eerste keer telkens op dezelfde wijze.
Als op de automatische piloot komt het bijpassende gevoel naar buiten voor je er zelfs over na hebt kunnen denken. Dat komt omdat de informatieverwerking een bepaald pad volgt, zodra er flinke stress komt van een nare ervaring en jouw systeem is bang dat je er niet mee om kunt gaan beschermt het brein zichzelf tegen omvallen, of crashen. Dan wordt die info niet doorgestuurd naar de neocortex . Het is natuurlijk heel fijn dat jij niet om valt, maar het gevolg van dat die info niet in het neocortex komt is dat jij niet bij je oplossingen kunt komen op het moment dat het nare faalgevoel zich voordoet. Dat eerste plaatje is vaak langgeleden gemaakt en de bijpassende overlevingsstrategie ook, wat betekent dat de strategie best eens die van een kind kan zijn. Niet erg handig als voortdurend, als een vicieuze cirkel, steeds dezelfde manier van reageren naar buiten komt. Jouw brein heeft een update nodig, waardoor het weet dat de oude strategie niet meer klopt en vervangen dient te worden. Dat kan door behandeling met EMDR, NLP destination coaching en BML.
effectief kunnen we de oude strategie voor een nieuwe vervangen waardoor jij in plaats van bijv. vermijden, juist je onzekerheden aangaat.deel deze tip

Tip 132 - Het vrije kind erkennen kan veel nieuw geluk brengen

Werken met kwetsbaarheid

Waarom is het zo belangrijk om voldoende ruimte te geven aan de kindstukken uit je geschiedenis?

Omdat we in onze keuzes, in het hier en nu, met name in lastige situaties, teruggaan naar primaire en verstoten stukken van het gekwetste en oorspronkelijke kind. Daardoor werd het vrije kind, minder vrij.
Er zit een afscheiding, een soort toegangspoort in ons, die beschermt wat ‘erachter’ ligt. Dat 'wat erachter ligt' zijn de kindstukken die ooit beschermd moesten worden.
Als kind worden we kwetsbaar geboren. Nadat we de moederschoot verlaten hebben, begint die afscheiding al.
Het dan nog vrije kind, stapt een eigen leven in doch is uitermate kwetsbaar en compleet afhankelijk van andere mensen. Dit kind kan gekwetst raken. Het is dus normaal, en wenselijk dat ouders gaan beschermen doch soms goed bedoelde keuzes maken voor de veiligheid van het kind, die toch achteraf belemmerend kunnen zijn.

Gelukkig kunnen we ook op latere volwassen leeftijd nog heling en vrije ruimte teruggeven aan dat vrije kind in onszelf. Dat vraagt echter van jou als volwassene, dat je jezelf opnieuw openstelt en uit je zogenaamd veilige comfortzone stapt. Een open onderzoekende houding, met lef en vertrouwen is nodig voor verandering.
Verwondering en nieuwsgierigheid zijn cruciaal voor groei. De natuurlijke eigenschappen van het vrije kind, wat we ook wel kennen als kinderlijke naïviteit.
Dat is vaak niet gemakkelijk voor de controlerende volwassene in ons!
Daar is een drie stap voor nodig:
1. Je jonge kind koesteren, en erkennen is de eerste stap.
2, dan spelenderwijs in gesprek gaan met dat jonge kind is de volgende stap.
3. Trots en met vertrouwen ruimte geven aan dat vrije (experimenterende) kind in jou is de derde stap.

Werken aan kwetsbaarheid kan veel nieuw leven en nieuw geluk brengen.
En je hoeft dat uiteraard niet alleen te doen. Therapeutische ondersteuning of reflecterende coaching kunnen hier op creatieve stimulerende manier, al snel nieuwe mogelijkheden in brengen.
Ontdek wat het vrije kind in jou nog allemaal in petto heeft!
deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten