Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij bore out

bore out therapiepsycholoog

 

Bore out - tips

Zoek je tips bij bore out?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij bore out >>

Wat is jouw tip voor omgaan met bore out? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tipsTip 2 - Bore-out: focus op herstel van contact met jezelf

Als je je leven vult met activiteiten waar je geen voldoening, uitdaging, zingeving en plezier uit haalt, kun je een bore-out ontwikkelen. Dit uit zich in een gevoel van futloosheid, zinloosheid, somberheid. Het loont dan erg de moeite om, eventueel met de hulp van een (lichaamsgericht) therapeut, het contact met je eigen lichaam, emoties en cognitie te herstellen. Je gaat dan beter voelen waar je verlangens, behoeften en je grenzen liggen. En je bouwt een innerlijk gevoel van veiligheid, stevigheid en 'thuiskomen' op, van waaruit je ook makkelijker contact maakt met anderen en nieuwe uitdagingen aan durft te gaan.

Lianne

7

deel deze tip

Tip 3 - Leer weer te vertrouwen op jezelf

Bore-out: Wat is de oorsprong?

In mijn praktijk hoor ik vaak de klacht van verveling. Vaak in combinatie met vermoeidheid, nergens zin in hebben, negativiteit, neiging tot verslaving…enz.

Als ik goed doorvraag, dan hoor ik dat dit vaak mensen zijn die denken dat ze niet goed genoeg zijn om te kunnen doen wat ze echt willen.

Ze geven hun grenzen niet aan, zijn afhankelijk van anderen of hebben op een of andere wijze niet voldoende zelfvertrouwen.

De oorsprong ligt dan in het verleden, waar ze niet geliefd of erkend werden en als het ware de moed hebben opgegeven hun best te doen.

Ergens steekt dat weer de kop op en dat geeft dan de kenmerken van een bore-out. Therapie helpt je weer te vertrouwen op jezelf!

Nathalie

6

deel deze tip

Tip 4 - Word verliefd op het leven

Herstellen van een bore-out kan nog lastiger zijn dan herstellen van een burnout. Bij een burnout helpen rust, regelmaat, ontspanning en eenvoud. Bij een bore-out niet.

Het lijkt wel alsof alleen grootse, opwindende en meeslepende ervaringen je nog in de 'aan-stand' kunnen krijgen. Helaas is het onmogelijk je dagen telkens opnieuw te vullen met nieuwe intense belevenissen.

Het antwoord op bore-out is jezelf conditioneren om weer te gaan genieten van kleine, alledaagse dingen. Verliefd worden op je gewone leven. Het is niet eenvoudig, maar uit eigen ervaring kan ik je zeggen: het is mogelijk!


5

deel deze tip

Tip 5 - Onderzoek je innerlijke criticus

Dromen
Bore out klachten lijken in veel opzichten op die van de burn out. Onder andere ook een zwaar gevoel/ vermoeidheid. Om weer meer de energie op te zoeken kan je zelf of samen met een therapeut eens de volgende oefening doen:

Leg de volgende woorden op de grond neer: droom, criticus, realist en God (of een diegene die jij een hoge macht toekent)

Begin eens met droom, wat is jouw droom, beschrijf deze eens zo nauwkeurig en uitbgebreid mogelijk. Probeer écht bij de droom te blijven (alle bezwaren komen straks)

Wannneer deze echt helder is stap je op het woord 'criticus' en ga je alles bij langs wat jouw innerlijke criticus zegt om je droom omver te gooien, te takkelen, ontkracht.

Stap daarna eens op de 'realistisch', wat kan wél en wat kan je tegen spreken tegen jouw criticus?

Tot slot sta je op het woord God (of die- of datgene die jij hogere macht toekent) Wat zegt dit gezichtspunt jouw over je droom? Wat heeft 'God' daarin tot jou te zeggen, wat zegt die tegen de criticus?

Vind je het te lastig dit alleen te doen? Dat is begrijpelijk, zoek dat iemand die met je mee kan denken.

Janneke

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Zelfhypnose

Leer zelfhypnose om stress te verdrijven, beter te kunnen slapen en jezelf te resetten.

car

4

deel deze tip

Tip 7 - In gesprek met je leidinggevende over meer uitdaging

Bore out wordt wel de tegenhanger van een burn out genoemd, maar vergis je niet het gaat vaak gepaard met dezelfde klachten.

Burn out kennen we veelal van jarenlange overbelasting en roofbouw op jezelf, terwijl bore out veelal te maken heeft met onderbelasting en/of werken onder je niveau. Stop met doelloos op je werk rondhangen en ziek worden van verveling.

Het is handig om in gesprek te gaan met je leidinggevende over meer uitdaging aan te gaan of meer verantwoordelijkheid te krijgen. Mocht dit niet lukken meld je aan voor de stimulerende werking van psychotherapie.


4

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een rolmodel

Zoek een rolmodel. Kijk hoe hij of zij dingen aanpakt en vraag hem of haar desnoods als mentor


3

deel deze tip

Tip 9 - Bore-out in plaats van Burn-out?

De signalen van bore-out zijn te vergelijken met de symptomen van een burn-out.

Een bore-out wordt vaak ten onrechte herkend als stress door overspanning of een burn-out.

Wanneer jij klachten ervaart als: oververmoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, slecht slapen, uitstelgedrag, onzekerheid en vermijden van sociale contacten – symptomen van zowel een burn-out alsook bore-out – onderzoek dan bovendien of je wellicht onderprikkeld bent en juist meer uitdaging nodig hebt.

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 10 - Te veel binnen je comfortzone?

Wanneer je te veel binnen jouw comfortzone blijft kan dat leiden tot een bore-out.

Doordat je bijvoorbeeld onder je niveau werkt, veel routineklusjes doet of omdat jij je leven saai vindt.

Meer uitdaging in je werk of hobby kan je energieniveau weer in balans brengen.

Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Neem pas op de plaats, kijk naar binnen en voel wat je nodig hebt

Ik heb zelf enkele jaren geleden te maken gehad met bore out. Ik werkte al 12 jaar bij dezelfde werkgever in loondienst maar ik voelde steeds meer dat het werk niet meer bij me paste. Bore out hoeft zéker niet te maken te hebben met onderpresteren, te weinig uitdaging of werken op een te laag niveau. In mijn geval had het eerder te maken met dat de werkzaamheden gewoon niet meer bij mij pasten. Het klopte niet meer met mijn hart. Het werk werd daardoor een grote energie-lek. Ik heb pas op de plaats gemaakt, rust genomen om naar binnen te keren en te voelen wat ik nodig had. Dat is mijn persoonlijke tip voor jou!

Sandra

3

deel deze tip

Tip 12 - Bedenk eens 5 alternatieve levens

Bedenk eens 5 alternatieve levens, bijvoorbeeld dat wat je altijd had willen worden toen je klein was. Of dat leven waar je van droomt.

Misschien wil je wel schrijver zijn, of zanger/es. Misschien wil je advocaat worden of kunstenaar.

Kies voor de komende periode één van die alternatieve levens uit en ga dan doen wat je zou doen als je dat leven zou hebben.

Niet gelijk je baan opzeggen natuurlijk! Maar gewoon in de tijd die je hebt gaan tekenen, schrijven, lezen, studeren, etc. Er is geen goed of fout.

En de week daarna kies je een ander alternatief. Laat je verrassen door wat je hierdoor gaat ontdekken. En have fun with it!

Marga

3

deel deze tip

Tip 13 - Doe iets avontuurlijks!

Doe iets avontuurlijks! Opgebrand, uitgeblust, bore-out....vaak hebben we dan wat avontuur nodig in ons leven.
Ga op toneelles, dansles, beeldhouwles - daag jezelf uit om iets nieuws te leren en iets avontuurlijks doen. Have fun!

Joan Bieger

3

deel deze tip

Tip 14 - Non-monogamie

Overweeg non-monogamie, levert gegarandeerd ontdekking en persoonlijke groei


3

deel deze tip

Tip 15 - Boekentip: Je allerbeste Jaar

Een goed boek om te komen tot geweldige resultaten en successen is; Je allerbeste Jaar van Jiny S. Ditzler


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Praat erover

Veel mensen proberen een bore-out te verbergen. Er is sprake van onwetendheid, taboe en schaamte. Mensen spelen daarom het spel dat er niets aan de hand is.

Ze proberen bij anderen de indruk te wekken dat ze heel druk en ijverig zijn.

Deze houding leidt op den duur tot verveling, frustratie, vermoeidheid en een laag zelfbeeld. Wees dit voor en maak je probleem bespreekbaar, schakel hulp in en praat erover!

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 17 - Versterken van jouw talent

Versterken van jouw talent.

Op dit moment in jouw leven ben je waarschijnlijk niet lekker bezig vanuit je talent.
Werken met talent geeft energie. Dat wil ik je de komende half uur laten ervaren.
Bedenk eerst eens iets waar je niet zo goed in bent.

Ga de komende 10 minuten eens een plan maken om deze vaardigheid die nog niet zo is ontwikkelt tóch verder te ontwikkelen.

En dan nu een talent van je. Misschien moeilijk om iets te bedenken, maar….
Toch is het goed om te iets te bedenken, hoe klein ook, waar je goed in bent.
Heb je het bedacht?

Neem ook nu weer de komende 10 minuten de tijd om een plan te maken. Een plan hoe jij de komende 12 maanden dat talent nóg sterker kan maken. Hoe kan je het uitbouwen? In welke situaties kun je jouw talent nu al inzetten? Waar zou je dit talent willen inzetten?

Wanneer je klaar bent met deze opdracht probeer dan eens te voelen aan je lichaam: wat leverde je energie op en wat koste je het meeste energie?

Heel waarschijnlijk zul je merken dat bezig zijn met je talent, je kracht, iets waar je goed in bent, je meer energie oplevert.

Kun je iets met het plan wat je daarmee hebt gemaakt?

Janneke

2

deel deze tip

Tip 18 - Wandel je hoofd leeg en verveling weg

Ga lekker in beweging om je hoofd leeg te maken. Eventueel met oortjes in en een podcast of luisterboek.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 19 - Ontspanning

Zoek ontspanning, doe ontspannings-- en ademhalingsoefeningen, meditatie of mindfulness. Heb ook zelfcompassie. Een mooi boek over zelfcompassie is: "Compassie als sleutel tot geluk". Voorbij stress en zelfkritiek van Monique Hulsbergen en Ernst Bohlmeijer.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 20 - Even niets doen, is helemaal prima

Even niets doen, is helemaal prima. Oprecht 'niets' doen, betekent dat je even juist de ruimte kunt nemen om alleen maar op jezelf te focussen. Hoe voel jij je vandaag? Op zoek naar energie, een blij gevoel, verbinding? Kijk dan eens eerst rustig om je heen. Waar kun jij dit uithalen? Een telefoontje met iemand die je mist? Een brief aan een goede vriendin, zomaar, om te laten weten dat je aan haar denkt? Even heel bewust rondkijken, maakt dat je meer ziet dan alleen die omgeving waarin je 'bent'. Maak iets moois van wat al is: denk in geuren, klank, een omhelzing. Houd het lekker simpel.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Wat zijn je kwaliteiten?

Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg. Als je al 20 jaar in dezelfde baan zit en je loopt er nu op stuk zullen mensen eerder geneigd zijn je iets aan te bieden in de lijn van wat je deed daar was je tenslotte goed in. Maar wat zijn de kwaliteiten die echt bij jou passen, die besloten liggen in je persoonlijkheid? Dat is een mooie vindtocht naar waar je werkelijk goed in bent. Weet je ze niet? Kijk dan eens naar wat jij in andere mensen verafschuwt, de kans is groot dat als je daar het tegenovergestelde van pakt je je kwaliteit te pakken hebt.


2

deel deze tip

Tip 22 - Duffe Dingen Doen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een middel tegen bore-out is meer duffe dingen doen en leren daar weer van te genieten.

Onbewust hunker je misschien naar spanning (adrenaline) of bevestiging (dopamine). Je brein went heel gemakkelijk aan deze stofjes en kan daar vervolgens geen genoeg van krijgen.

Tijd om je brein opnieuw op te voeden! Dat doe je door jezelf aan te leren dat je ook kunt genieten op andere manieren. Door even een kop thee te drinken. Door wat in de tuin te rommelen. Door een ommetje te maken. Door te breien. Of zelfs door fluitend je afwasmachine uit te ruimen of je bed op te maken. Niet spannends. Niets nieuws.

Geloof me: de eerste dagen verveel je je kapot. Dat kan wel twee weken duren. Zorg dat iemand je door die twee weken heen kan helpen. Daarna komt de beloning. Je voelt je fijn en hebt daar niets anders voor nodig dan jezelf.

Dan kun je zeggen: ik vermaak me prima, want ik ben blij met mezelf.


2

deel deze tip

Tip 23 - Zoek een positieve hulpbron

"Wanneer ik tijdelijk blind ben voor een positief perspectief,
vraag ik hulp van een positieve hulpbron" - Denk aan Relaties.

We mensen zijn met elkaar verbonden. Door familiebanden, netwerken en internet om maar een paar verbindingen te noemen. Wanneer je zelf tijdelijk vastloopt, kun je veel leren van mensen om je heen die een ander perspectief hebben. Een andere blik, kan een ander gevoel en ander gedrag opleveren.

Zoek daarom jouw eigen positieve hulpbron. Dat kan in de vorm van dit form, boeken, psychologische sessies, een goed gesprek, een mooie spreuk. Ga op zoek welk perspectief jij op dit moment in je leven nodig hebt.

Een mooie zoektocht gewenst.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 24 - Gebruik je zintuigen

Als je langere tijd onvoldoende vervulling ervaart in je leven, verlies je je levendigheid. Je raakt afgestompt en het wordt steeds moeilijker om het te keren. Vervulling in je leven is belangrijk om in balans te blijven. Je kunt vervuld raken door uiterlijke omstandigheden, zinvol werk en kostbare relaties, en door een goede verbinding met jezelf.
Deze tip gaat over de verbinding met jezelf. Gebruik je zintuigen. Kijk om je heen in je nabije omgeving, maak je blik zacht. Hoor de geluiden, hoor ook de stilte. Voel je voeten op de grond en de grond onder je voeten. Ruik dingen, proef dingen. Maar houd het klein, eenvoudig, blijf dicht bij huis. Vervulling zit ook in de kleine dingen.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 25 - Verandering, nieuwe uitdagende ervaringen

Bore-out: angst voor verandering?

Bore-out, je hoort het steeds vaker. Ernstige verveling in een situatie waar jij jezelf in bevindt.

Een bore-out geen teken is van luiheid, wat door de omgeving wel als zodanig benoemd kan worden.

Wat het wel kan zijn is een een teken dat je niet op de goede plek zit. Dus dan word de vraag; wat maakt dat je geen stappen onderneemt om elders je geluk te gaan vinden?

Als je geblokkeerd wordt door angst voor verandering, dan helpt EMDR icm coaching jou snel op weg naar nieuwe uitdagende ervaringen!

Nathalie

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - FOMO in relatie tot Bore out

Het gevoel van iets missen bestaat al heel lang, maar sinds de opkomst van social media is Fear Of Missing Out (FOMO) echt ‘een ding’. Misschien omdat we constant elkaar in de gaten houden? We kunnen simpelweg onszelf nauwelijks meer distantiëren van het sociale leven.

De druk die ons mobiele gebruik ons geeft kan een oorzaak zijn van een Bore out. Besef dit en bekijk eens in hoeverre je zelf druk bent met je mobiel? Lukt het je om je mobiel aan de kant te leggen en zo ja, voor hoe lang? Daag jezelf eens uit en voel wat het met je doet.

Loskomen van een verslaving kan enorm veel vrijheid en energie teruggeven. De moeite waard dus!


2

deel deze tip

Tip 27 - Van passief naar actief

Een bore-out maakt vaak passief. Je hebt niet veel omhanden wat je uitdaagt. Waar je blij van wordt. Waar je eens even echt je tanden in gaat zetten.

En dat kan je passief maken. Als: het komt morgen wel. Het heeft geen haast.

Passief maakt futloos en dat zie je terug in hoe je de dag doorkomt. Niet alleen op het werk maar ook thuis. Misschien zelfs in het weekend.

Dus wordt actief. Als je werk nu niet de uitdaging geeft die je wilt of nodig hebt en er is misschien even niets aan te doen, ga dan andere dingen doen. Als je thuiswerkt, doe een was tussen door, ga strijken (ja ook voor de mannen!), ga je tuin onkruid vrij maken. Hardlopen. Rondje fietsen. Enzovoorts.

En ja de kunst is vooral: GA HET DOEN.

Geen smoesjes, gewoon doen! Je kan misschien de bore-out niet helemaal wegnemen nu maar je kan jezelf wel uit het passive halen.

Succes.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 28 - Bore out als impuls om pas op de plaats te maken

Ik heb zelf enkele jaren geleden te maken gehad met bore out. Ik werkte al 12 jaar bij dezelfde werkgever in loondienst maar ik voelde steeds meer dat het werk niet meer bij me paste. Bore out hoeft zéker niet te maken te hebben met onderpresteren, te weinig uitdaging of werken op een te laag niveau. In mijn geval had het eerder te maken met dat de werkzaamheden gewoon niet meer bij mij pasten. Het klopte niet meer met mijn hart. Het werk werd daardoor een grote energie-lek. Ik heb pas op de plaats gemaakt, rust genomen om naar binnen te keren en te voelen wat ik nodig had. Dat is mijn persoonlijke tip voor jou!

Sandra

2

deel deze tip

Tip 29 - Bore-out?! Geeeeen idee!

Wil je uit de lamlendigheid, uit de vermoeidheid, uit het moedeloze, uit het uitzichtloze, uit de verveling? MAAR ... heb je geen idee, hoe, wat, waar?

Inspiratie. Intrinsieke motivatie. Wat roert jouw hart? Wat heb jij als mens nodig om weer 'wakker', in beweging en gemotiveerd te raken? Maak je veel foto's op je telefoon? Nee?

Ga eens op pad met je telefoon. Slenter. Verdwaal. Kijk. Maak foto's. Gewoon. Van kleine dingen. Omdat jij ineens iets ziet wat je tegenkomt, wat je opvalt, wat je grappig vindt, wat je raakt, waar je je over verbaast, waar je van schrok, wat je irriteert. Zo maak je contact met je hart. Hier is een reden voor ... ik verklap nog niks ;-) ... kijk wat het je gaat brengen!


2

deel deze tip

Tip 30 - Bullshit baan

Heb jij een bullshit baan? De Britste hoogleraar antropologie, David Graeber, schreef een grappig én realistisch boek: "Bullshit jobs" over zogenaamde bullshitbanen, die velen van ons wellicht herkennen. Kenmerk van zo'n baan is dat ie eigenlijk overbodig is (geworden), o.a. door de verregaande automatisering, en als zodanig veel te weinig voldoening en zingeving biedt. Wij willen gemist worden als we niet komen werken, het gevoel hebben dat het zinnig is wat wij doen in het werk. Echter, wanneer het ons aan zingeving ontbreekt, raken we 'onderprikkeld' en worden we moe, chagrijnig, voelen we ons nutteloos. Lees het boek en stel voor jezelf vast of jij zinvol werk doet.
Als haptotherapeut kan ik met heel mijn hart en ziel zeggen dat ik zinvol werk doe.

Birgitte

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Boekentip: Meer dan intelligent

De volledige titel: Meer dan intelligent, de vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen
Door Tessa Kieboom

Een bore-out is vaak een gevolg van te lang onder je niveau te hebben gewerkt. Een gebrek aan uitdaging, inspiratie en persoonlijke groei. Emoties die je daarbij ervaart zijn bijvoorbeeld lusteloosheid, wanhoop, somberheid, nutteloosheid en je voelt je ook ongeïnspireerd.

Intellectuele armoede kan uiteindelijk leiden tot een bore-out. Deze bore-out voelt ook als een vermoeidheid. Veel willen slapen, ongeïnspireerd zijn en nergens zin in hebben, zijn kenmerkende signalen.

Een bore-out moet niet worden onderschat en kan veel problemen opleveren. In je werken of studie leven heb je voldoende uitdaging en persoonlijke groei nodig om voldoening te krijgen en je je niet zo snel verveelt te voelen. Als je werk je té makkelijk afgaat en er niet voldoende uitdagende taken liggen, kan het verstandig zijn om beter en meer passend werk te zoeken. Initiatief nemen om je situatie te veranderen is dan van essentieel belang.


2

deel deze tip

Tip 32 - Je bent zover als je doet, niet als je denkt

Een enkele client reageert wat afwerend, als ik vraag; "En wat ga je de komende tijd dan doen?"
"Moet er eerst niet iets van binnen veranderen?" luidt dan de reactie.
Een innerlijke verandering is zeker van groot belang om veranderingen in je gedrag te voeden en ondersteunen. Maar is niet per definitie noodzakelijk!
Het is vaak een excuus om niet in actie te komen.
Hoe ver je bent in je (veranderings)proces wordt bepaald door wat je doet.
Ga DOEN. Een mooi boek is van sociaal-psycholoog Roos Vonk: "Je bent wat je doet".

Peter

2

deel deze tip

Tip 33 - Onderzoek wat je wel wilt

Onderzoek wat je wel wilt!

Wat je niet meer wilt is je wel duidelijk, lastiger is erachter te komen wat jou wel weer energie gaat geven. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat je leuk vindt, wat je uitdagend vindt en waar je echt blij van wordt. Denk terug aan die periode waaruit je wel veel energie haalde. Wat was er toen anders en wat deed je toen anders? Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je dat gevoel weer terug kunt krijgen. Wat heb je daarvoor nodig en wat kun je hier zelf al aan doen? Bespreek dit met iemand die jou goed kent of met jouw leidinggevende en vraag om hulp als dat nodig is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 34 - Onderzoek wat je wel wilt!

Wat je niet meer wilt is je wel duidelijk, lastiger is erachter te komen wat jou wel weer energie gaat geven. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat je leuk vindt, wat je uitdagend vindt en waar je echt blij van wordt. Denk terug aan die periode waaruit je wel veel energie haalde. Wat was er toen anders en wat deed je toen anders? Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je dat gevoel weer terug kunt krijgen. Wat heb je daarvoor nodig en wat kun je hier zelf al aan doen? Bespreek dit met iemand die jou goed kent of met jouw leidinggevende en vraag om hulp als dat nodig is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 35 - Schaam je niet

Schaam je niet voor een bore out! Het overkomt vaak ambitieuze mensen die bijvoorbeeld onder hun nivo werken of te eenzijdig werk hebben. Een bore-out wordt langzaam opgebouwd. Heel langzaam druppelt je geluk, zelfvertrouwen en energie weg.
Stap 1 is herkennen en erkennen, stap 2 spreek het hard op uit en onderneem de actie die bij jou past

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Onderzoek waar je energie van krijgt

Bore out, het tegenover gestelde van burn out. Je ervaart dezelfde lichamelijke reacties, echter bij een bore out is er sprake van onderbelasting ipv overbelasting.

Hoe kom je van een bore out af?

Het is goed om te gaan onderzoeken waar je nu op je werk energie van krijgt. Kom je tot de ontdekking dat dat niet veel is, dan kan je daar mee aan de slag.

Je kan jezelf vragen stellen: waar krijg je wel energie van? Heeft het zin om een bijscholing te gaan doen waar je weer positief geprikkeld wordt?

Zijn er extra taken die ik op kan gaan pakken om me verder te ontwikkelen of voldoening uithaal?

Kom je hiermee niet verder, dan kan je altijd nog gaan rondkijken naar een andere baan waar je weer wel enthousiast van wordt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 37 - Ga iets doen waar je enthousiast van wordt

Ga iets doen waar je enthousiast van wordt en weer energie van krijgt !!!

Stel jezelf doelen, dat helpt om in actie te komen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 38 - Bespreken

Schaam je niet en bespreek het met een leidinggevende en zoek naar veranderingen in je werkzaamheden. Of, als je zelfstandige bent, zoek zelf naar mogelijkheden meer uitdaging te vinden in je werk en kom je daar niet goed uit, bespreek het dan met bijvoorbeeld een coach.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 39 - Daag jezelf uit

Daag jezelf uit!

Als je een bore-out ervaart omdat er op je werk weinig te doen is of omdat je weinig om handen hebt wat je bezig kan houden, probeer jezelf dan uit te dagen.

Ga een cursus doen, maak jezelf nieuwe dingen eigen, kom uit je dagelijks ritme door iets nieuws te zoeken waar jij jezelf mee uit kan dagen. Pak een nieuwe hobby op of ga vrijwilligerswerk doen. Wie weet wat je er ontdekt en wie je daar ontmoet.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 40 - Maak het bespreekbaar

Bore out zie je vooral op werkgebied. Vaak schamen mensen zich hiervoor en durven ze niet te vertellen dat ze eigenlijk niet veel te doen hebben of dat ze zijn uitgekeken op hun baan. Ze zijn bang voor ontslag of problemen. Toch krijg je grotere problemen als je het niet vertelt. Er verandert namelijk niets op die manier en jij wordt enkel meer uitgeblust, depressiever of gestrest.

Praat er over met je werkgever, je leidinggevende en als dat een brug te ver is, begin dan bij een vertrouwenspersoon of vraag een gesprek aan bij de bedrijfsarts.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Neem de tijd om te kijken

Neem de tijd en kijk of je de dagelijkse dingen zoals huishoudelijke taken iets anders kan doen en iets anders ervaart. Misschien kom je wel onverwachte dingen tegen.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 42 - De positieve kant bekijken

Probeer eens alles van een positive kant te bekijken, zelfs de dingen die je anders misschien tegen vallen. Kan je aan alles iets positiefs ontdekken?

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 43 - Kom in beweging en neem afstand

Voel je jezelf vlak in je emoties, zit je "in je hoofd", laag in je energie, voel je je afwezig? Herkenbaar? Het zou kunnen dat je last hebt van een "bore-out".

Veel problemen lossen zichzelf niet op in dezelfde dimensie als waarin ze zijn ontstaan. Als je "in je hoofd zit", los je dit niet op door jezelf "eruit te denken".

Kom in beweging! Maak wat er speelt bespreekbaar. Op je werk, je partner, een vriend/vriendin, vertrouwenspersoon, huisarts.

Maar kom ook op een andere manier in beweging. Ga naar buiten, ga wandelen, fietsen, maakt niet zoveel uit wat. Word creatief, leer iets nieuws, zoek nieuwe mensen op.

Juist hierdoor neem je afstand van datgene van wat er speelt. En met wat afstand en overzicht ontwikkel je inspiratie om wat er gaande is met nieuwe energie aan te pakken.


1

deel deze tip

Tip 44 - Er moet niets

Ga op een plek zitten die jij fijn vindt en waar je niet gestoord kunt worden gedurende 15 minuten. Ga actief zitten: rug in de rugleuning of er een beetje vanaf, beide voeten stevig op de grond, ogen open en schuin naar beneden gericht, leg je handen ter hoogte van je navel. Adem in en uit. Misschien dat je adem nog wat hoog zit en/of 'klein' is, adem met volle aandacht in en uit. Zodra de adem ter hoogte van je handen is, richt je je aandacht op je gedachten: komen er vragen voorbij, opdrachten, oordelen? Je blijft er 1 à 2 minuten rustig bij doorademen en laat alles er zonder oordeel zijn. Zo is het NU: je ademt, hebt gedachten en je voelt je niet uitgedaagd. Neem deze innerlijke situatie zo vriendelijk mogelijk waar, zonder oordeel. Na 15 minuten hef je je ogen op, adem je een paar keer diep in en uit en kom je weer terug in het moment van de dag. Hoe voel je je nu en wat wil jij daarmee doen? Er moet niets.


1

deel deze tip

Tip 45 - Waar ligt je passie?

Je passie volgen, als je je passie leeft werk je geen dag meer. Maar waar ligt jouw passie? Je passie kan je vinden door te kijken naar wat je energie geeft en wat je zou leuk vind dat je het voor niks nog zou willen doen. Ga eens stilstaan bij deze vragen en schrijf op wat je te binnen schiet....past deze baan dan nog of ontstaat er iets anders? Ik wens je veel plezier


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Drie minuten oefening

doe af en toe de drie minuten oefening uit de mindfulness
ademhaling
gedachte
gevoel
daardoor kom je tot rust


1

deel deze tip

Tip 47 - Bore-out breken

Werk je thuis? En heeft je bor-out hiermee te maken?
Zorg voor een ritme binnen je werkdag. Start de dag bv met een stevige wandeling van 30 minuten. Zorg verder voor een koffiepauzemoment, stop echt even voor lunch, en neem om 's middags echt een thee pauze. Als het kan, allemaal op een vast tijdstip. Zorg dat je dan ook even wat lichamelijks doet, stukje lopen, prullenbakken legen of een ander kort klusje.
Zo breek je de dag.


1

deel deze tip

Tip 48 - Probeer dit te bespreken met een collega

Probeer dit te bespreken met een collega.
Dit is natuurlijk spannend, misschien schaam je je, of ben je bang voor je baan. Daarom is misschien naar je leidinggevende gaan te moeilijk of riskant. Lukt het wel met een collega? Je kunt voorzichtig beginnen met dat je niet zo lekker in je vel zit en uitdaging mist. Is dat herkenbaar voor die collega? Hoe gaat die daar dan mee om?
Mocht je ook dit te moeilijk vinden, praat dan in ieder geval met je partner/ kennis/ vriend(in) erover. Delen met iemand helpt altijd!


1

deel deze tip

Tip 49 - Schaam je niet voor een bore out!

Schaam je niet voor een bore out! Het overkomt vaak ambitieuze mensen die bijvoorbeeld onder hun nivo werken of te eenzijdig werk hebben. Een bore-out wordt langzaam opgebouwd. Heel langzaam druppelt je geluk, zelfvertrouwen en energie weg.
Stap 1 is herkennen en erkennen, stap 2 spreek het hard op uit en onderneem de actie die bij jou past

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 50 - Neem jezelf serieus

Herken jij jezelf in het bore out profiel? Neem jezelf serieus en onderneem actie! Ga onderzoeken hoe je je leven meer uitdaging kan geven. Welke droom wil je nog verwezenlijken? Dit kan natuurlijk op het werkvlak zijn, maar ook in je privé kun je de uitdaging opzoeken. Heb je altijd al op avontuur willen gaan maar nooit aangedurfd? Onderzoek hoe dit wél te kunnen doen. Praat erover met mensen die dicht bij je staan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - zelfvertrouwen

Een van de oorzaken van een bore out kan zijn een laag zelfvertrouwen. Neem contact op met een therapeut bij jou in de buurt om hieraan te gaan werken, zodat jij je leven weer op gaat pakken zoals jij dat wil. Kom in actie!


1

deel deze tip

Tip 52 - Wat deed je als kind graag?

Maak een lijst met dingen die je als kind graag deed. Of maak tekeningetjes, een mindmap, een collage. Waar gaat jouw hart weer van gloeien? Kies iets uit de lijst waar je de komende tijd aandacht aan gaat besteden. Het lost je bore out misschien niet op, maar je maakt wel weer verbinding met iets dat wezenlijk voor je is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 53 - Denk aan dé zin, uit met de onzin!

Levenskunst en zingeving zijn naar mijn mening manieren waardoor je om leert gaan met een bore-out. Vandaar dat ik een stok kaarten ontwikkelde met 49 gedachten over zingeving. Deze gedachten helpen je op weg wanneer je vastloopt in je leven. Denk met aandacht, denk met zin.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 54 - Out of the box

Ontdek nieuwe ervaringen en doe eens iets raars of geks.
Wellicht dat je verstand zich daar tegen verzet en je probeert te remmen. En realiseer je dan dat je de keus hebt om naar je verstand te luisteren of je verstand voor dat moment links te laten liggen.
Laat de ervaring zich ontvouwen. Soms zul je iets doen waar je plezier in blijkt te hebben of waar je je over verwondert. Soms doe je iets dat je blijft tegenstaan en/of de ervaring niet als prettig ervaren wordt.
Hoe dan ook een ervaring rijker.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 55 - Wat maakt dat je dit zo blijft doen?

Uit ervaring weet ik wat het is; een bore-out. Wat een naar gevoel is dat. Je smeert bijvoorbeeld je taken die je in een half uurtje af zou kunnen hebben uit over een hele dag.

Dan is het ook nog eens iets wat je eigenlijk helemaal niet interesseert. Of je doet alsof je druk aan het werk bent, terwijl dat helemaal niet zo is. Aan het eind van de dag ben je uitgeput. Wat voel je je zinloos.

Stel jezelf eens de vraag: wat maakt dat je dit zo blijft doen? Is er op het werk iets waar jij wel energie van krijgt, maar wat (nog) niet tot jouw takkenpakket hoort. Wat houd je tegen om daar werk van te maken? Waar ben je bang voor?

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - bore out- je verveelt je!

Verveling komt niet van het feit dat er niks te doen is. Verveling komt van het niet kunnen kiezen uit alle mogelijkheden. Je hebt nergens zin in.
Nou en?
Geef er even aan toe.Waar heb je geen zin in? Wat wil je dan doen? Helemaal niks? Prima!
Je zult zien dat je dat na een tijdje ook verveeld. Wat wil je dan? Wat wil je vooral niet?
Je zult merken dat je dan heel creatief wordt in je denkproces.
Je kan er dan achter komen of je je baan anders wilt gaan invullen of dat er in je privéleven iets wilt veranderen.
Doe het maar: verveel je je maar even te pletter!


1

deel deze tip

Tip 57 - Blijf leren!

Door jezelf te blijven ontwikkelen, blijf je lekker actief. Blijf je actief, dan is de kans minder groot dat je je gaat vervelen op je werk. Veel mensen volgen een studie, maar stoppen hierna met leren. Dit is zonde, want ook als professional kun je interessante dingen bij blijven leren. Geef jezelf die kans door regelmatig een cursus, training of zelfs een complete studie te volgen. Dit is niet alleen goed voor jouw kennisniveau en vaardigheden, maar ook zeker voor je gemoedstoestand

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 58 - bore out, oeps!

Wat is het wat je niet wilt? Schrijf dat eens op. Durf eerlijk te kijken naar wat je verveelt. Blijf je in die situatie, blijf je dingen doen die je saai vindt? Hoe komt dat?
Het leuke aan volwassen-zijn is dat je ELKE seconde van de dag zelf mag KIEZEN wat je wilt.
Dat wil niet zeggen dat je dan maar alles wat je niet wilt, neer moet gooien of niet meer hoeft te doen maar wel dat je de mogelijkheden kan onderzoeken hoe je situaties/ dingen kan veranderen.
Het begint met eerlijk naar jezelf luisteren!
Succes!


1

deel deze tip

Tip 59 - Erken voor jezelf dat je last hebt van Bore-out

Erken voor jezelf dat je last hebt van Bore-out.

Te weinig te doen op je werk? De tijd kruipt voorbij als je op je werk bent? Inhoudelijk is het werk te makkelijk voor je?
Bij Bore-out krijg je klachten omdat het te rustig voor je is, je hebt last van verveling.

Klachten en gedrag die ontstaan bij Bore-out zijn:
*Er ontstaat vluchtgedrag als er wel werk te doen is.
*Je doet net alsof je het heel druk hebt.
*Als je om ander werk vraagt ben je bang dat je dat niet aankan.
*Je denkt negatief over jezelf.
*Je voelt je onzeker.

Ga ervoor om de vicieuze cirkel voor jezelf te doorbreken.
Erken voor jezelf dat je een probleem hebt en dat je daar niet fijn bij voelt.
Ga het gesprek met je leidinggevende aan. Vertel hoe je je voelt. Vertel ook over je onzekerheden.
Vraag of zij/hij met je mee wil denken om de inhoud en de hoeveelheid werk te veranderen.

Vind je het spannend om meteen het gesprek met je leidinggevende aan te gaan?
Bespreek het eerst met een goede vriend(in).
Of plan een gesprek met een hulpverlener die je kan begeleiden om weer positief over jezelf te denken en dat je stappen durft te nemen.


1

deel deze tip

Tip 60 - Zet het allerkleinste stapje

Als je langere tijd onvoldoende vervulling ervaart in je leven, dan maakt dat je steeds leger. Je energie verdwijnt en het wordt steeds moeilijker om het te keren. Vervulling in je leven is belangrijk om in balans te blijven. Je kunt vervuld raken door uiterlijke omstandigheden, zinvol werk en kostbare relaties, en door een goede verbinding met jezelf.
Deze tip gaat over de uiterlijke omstandigheden. Probeer steeds een héél klein stapje te maken in de richting van meer vervullende omstandigheden. Zoals een kopje koffie bij de buren, of een keer een muziekje opzetten onder je saaie werk. Het gaat erom dat je weer een positieve beweging aan de praat krijgt, waarbij je het gevoel krijgt dat je iets kunt veranderen en succes je motivator is.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Maak afspraken met jezelf

Maak afspraken met jezelf.

Als je weet dat je liegt over de hoeveelheid werk die je verricht kan je dit veel stress opleveren.
Bijvoorbeeld dat je je werk uitsmeert over dagen, terwijl je het werk in veel kortere tijd af kan hebben.
Je doet alsof je het zeer druk hebt maar eigenlijk vul je je tijd met andere zaken dan werk. Je zit bijvoorbeeld veel op internet voor privézaken.

Wat kan je doen:

- Zorg voor regelmaat in je werkzaamheden. Stel jezelf deadlines om je taken af te hebben.
- Beperk de tijd die je besteed aan privézaken op je werk. Spreek met jezelf af dat je alleen tijdens pauzes wat voor jezelf mag doen.

- Blijf je baas om werk vragen. Als je bezig bent voel je je nuttig wat goed is voor je eigenwaarde.

-Vind je je werk echt niet meer interessant? Ga voor een nieuwe uitdaging. Zoek naar een andere baan op een andere afdeling of anders bij een andere werkgever.


1

deel deze tip

Tip 62 - Boekentip: De kunst van het ongelukkig zijn

Stap af van het idee dat het leven altijd leuk is en vervulling geeft. Lees het boek: "De kunst van het ongelukkig zijn" van Dirk de Wachter. Een psychiater die zeer verhelderende podcasts maakt en boeken schrijft over het leven!!


1

deel deze tip

Tip 63 - Zoek je oplossing in kleine dingen

Zoek je oplossing in kleine dingen, die geven bij een burn-out ook de ingang tot verbetering. Stel daarnaast je verwachtingen bij, kijk realistisch naar het leven en wat minder naar je verwachtingen. Zoek een therapeut die je daarbij kan helpen.


1

deel deze tip

Tip 64 - Nieuwe kansen

In deze Corona-tijd worden velen van ons opeens stilgezet. Dat is niet fijn en je kan er lusteloos, moe en neerslachtig van worden. Blijf niet bij de pakken neerzitten, maar grijp deze kans aan om je te bezinnen: welke talenten heb ik tot nu toe verwaarloosd, welke dromen wil ik waarmaken?
Neem een groot vel papier en ga schrijven en tekenen wat er opkomt bij deze vragen. Maak je niet druk om de vraag naar (on)mogelijkheden. Pas als je uitgebreid hebt gebrainstormd, ga je de nieuwe ideeën verder uitwerken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 65 - Testen

Krijg je geen energie meer van het werk wat je doet? Heb je het gevoel op een dood spoor te zitten?
Om zicht te krijgen op de vraag of het werk wat je doet wel echt bij je past, kun je eens wat testen gaan doen. Op de website 123test.nl vind je waardevolle testen waarvan je zelf de uitslagen kunt lezen. Daarnaast is het zinvol om eens bij een psycholoog langs te gaan.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Stapsgewijs in ACTIE

- Schrijf eens op wat je nou écht leuk lijkt. Waar je nou écht een glimlach van op je gezicht krijgt. Laat niets je beperken. Met andere woorden; het hoeft niet realistisch te zijn.
- Als je lijst af is, maak dan een top 10.
- Bekijk binnen die top 10 wat haalbaar is.
- Bekijk binnen die top 10 hóe het haalbaar is.
- Maak een stappenplan.
- Tenslotte ga je over in ACTIE.

SUCCES en YOU CAN DO IT!


1

deel deze tip

Tip 67 - Leer opruimen!

Leer opruimen!

Het scheppen en behouden van orde en ruimte geeft voldoening én motivatie om op het gebied van de 'bore out' ook weer zaken op te pakken.

Aanraders zijn Opgeruimd van Zamarra Oomes-Kok en de boeken van Marie Kondo.


1

deel deze tip

Tip 68 - Maak iedere dag een wandeling

Iedere dag een wandeling maken is goed voor je lichaam, je humeur en je inspiratie.

Zoek een omgeving uit die jou een goed gevoel geeft (bos, hei, water, strand) en geniet van de natuur. Je laadt op en je doet nieuwe ideeën op. Ook leuk om samen te wandelen en ideeën van de ander te horen.


1

deel deze tip

Tip 69 - Bekijk of je je werk deels kunt veranderen

Zoek uit welke kanten van je werk je het minst leuk vindt. Bekijk of je dit kunt overdragen aan een collega of op een andere manier kunt veranderen of verwijderen.


1

deel deze tip

Tip 70 - Maak een lijst met leuke dingen

Maak een lijst met leuke dingen en doe er daar één van per dag.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Praat met iemand of zoek professionele hulp

Praat met iemand als je het even niet meer weet of zoek professionele hulp als je het gevoel hebt dat je zelf niet verder komt, of steeds terugvalt.


1

deel deze tip

Tip 72 - Doen in het leven wat je leuk vindt

Heb je een Bore out? Samen kunnen we gaan kijken wat jou zingeving is. Wat wil ik eigenlijk met mijn leven? Waar wordt ik blij van?

Daarna gaan we een stappenplan maken om daar te komen.

De vragen zoals: Past dit werk nog bij mij? Wat wil ik dan?

Doen in het leven wat je leuk vindt, daar krijg je energie van. Maar je moet natuurlijk eerst weten wat je leuk vindt en of dat haalbaar is. Stap voor stap jou pad bewandelen.


1

deel deze tip

Tip 73 - Verbinding met jezelf

Als je een bore out hebt, is de kans groot dat je de verbinding met jezelf bent kwijt geraakt. Je doet je ding, misschien wel op de automatische piloot, maar je wordt er niet gelukkig van en het kost meer energie dan het je oplevert. Het is dan belangrijk dat je de verbinding met jezelf herstelt. Daarvoor is het nodig dat je voldoende rust kunt pakken, in de stilte kunt zijn (dat kan ook in de natuur!) zodat je naar binnen kunt keren om te voelen wat je eigenlijk nodig hebt. Wat geeft jou energie? Waar word je blij van? Soms weet je dat misschien ook niet. Het helpt dan om het even los te laten en uit je hoofd te gaan (bijvoorbeeld door veel te wandelen in de natuur). In ieder geval de stilte opzoeken, zonder allerlei afleidende prikkels. Op die manier kun je beter in contact komen met je innerlijk weten, je intuïtie. Van daaruit kunnen dan spontaan gedachten en ideeën opkomen, die je verder kunnen helpen. Probeer het maar eens!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 74 - Stappen-uitdaging Opbloeien

Bore out: ziek worden van te weinig prikkels, geen uitdagingen, verveling, de dagen kruipen voorbij, ........
Gelukkig heb je een keuze: verder wegkwijnen of opbloeien.
Ga jij de stappen-uitdaging aan?

Stap 1
Schrijf op een A4tje hoe je leven er over 5 jaar uitziet als je zo op dezelfde voet verder. Is dat jouw keuze of ga je door naar stap 2?

Stap 2
Ga dromen: wat heb je altijd erg leuk gevonden, waar gaat jouw hart sneller van kloppen, wat doe je het liefst, waar ben je goed in, etc. .....

Stap 3
Schrijf dat alles op een nieuw A4tje en ga het uitwerken in jouw Moodboard 'Droombaan". Hang dit moodboard op een plek zodat je er dagelijks naar kunt kijken om zo de volgende stap te zetten

Stap 4
namelijk jouw stappenplan, jouw plan waarin je je stappen beschrijft die je gaat zetten om jouw doel te bereiken

Kom je moeilijk in beweging of loop je vast in jouw proces, schroom dan niet om hulp te vragen.


1

deel deze tip

Tip 75 - Een paar tips

Tip 1; Stel je voor wat je wel kan bereiken als je iets veranderd.

Tip 2; Maak een succesboek en lees het iedere avond voor het slapengaan. Het verhoogt je zelfvertrouwen en motiveert je meer succeservaringen na te streven. Let op: het gaat niet alleen om successen op werk, denk ook aan prestaties op het gebied van sport, vrijwilligerswerk, gezondheid, planten watergeuzen opruimen...

Tip 3 :Zoek een rolmodel: succesvolle mensen hebben vaak een voorbeeld. Kijk hoe hij of zij dingen aanpakt en vraag hem of haar desnoods als mentor.

Tip 5: Blijf leren. Telkens als je iets nieuws leert, word je geprikkeld ermee aan de slag te gaan. Een cursus of training hoeft niet per se in het eigen vakgebied te zijn, maar het moet inspiratie geven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - Ga op onderzoek uit

Ga na bij jezelf wat het maakt dat jij in een bore out bent beland. Is het te weinig inspiratie in je werk? Durf jij geboden kansen niet aan te grijpen? In hoeverre ben jezelf verantwoordelijk voor deze situatie? Van belang is op onderzoek te gaan naar je wensen binnen je huidige werk. Soms kan het betekenen dat je toe bent aan een nieuwe stap, dit kan zowel binnen als buiten je huidige werkomgeving. Wat in elk geval in beginsel van belang is, is het verder onderzoeken van de oorzaak van de bore out en des te meer ook te zoeken naar een oplossing om eruit te komen. Een therapeut kan je hierbij de helpende hand bieden zodra je er zelf niet uit lijkt te komen.


1

deel deze tip

Tip 77 - Kom tot actie

Aangezien de symptomen van een bore out erg lijken op die van een burn out doe je er ook bij een bore out goed aan niet te lang te wachten met het zetten van de eerste stap tot actie. Dit kan door jezelf te gaan onderzoeken maar het kan ook met hulp van een therapeut. Van belang is tijdig in actie te komen om verergering van je klachten te voorkomen. Slecht slapen, vermoeidheid, lichamelijke en mentale klachten, het is onverstandig daar te lang mee door te lopen.


1

deel deze tip

Tip 78 - Soms is verveling heel nuttig

Soms is verveling heel nuttig.
We zijn zo gewend om altijd maar bezig te zijn, altijd druk, druk, druk te hebben dat het verkeerd of fout voelt als je je verveeld of niks aan het doen bent.

Soms is verveling en het gevoel dat het fout is vanuit een overtuiging dat je van alles moet. Verveling is nodig om je creativiteit 'aan' te zetten, om nieuwe dingen te proberen, om na te denken over het leven en over wat je aan het doen bent.

Marga

1

deel deze tip

Tip 79 - 5 dingen waar je blij van wordt

Maak een lijst met minstens 5 dingen die je echt leuk vindt om te doen. Dus 5 dingen waar je blij van wordt. Doe minstens 1 x in de week iets van je lijst.


1

deel deze tip

Tip 80 - Krijg inzicht in je kwaliteiten

Maak een afspraak met een coach of therapeut om zicht te krijgen op je kwaliteiten en te werken aan je zelfbeeld.

De symptomen van een bore-out lijken erg op die van een burn-out. Je slaapt slecht en bent erg moe, zowel lichamelijk als mentaal, ook als je je weinig hebt ingespannen. Daarnaast hebben mensen met een bore of burn out vaak een laag zelfbeeld en weinig zicht op hun eigen kwaliteiten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Blijf er niet mee rondlopen.

Een bore-out kan net zo heftig worden als een burn-out. Het kan je hele leven gaan beinvloeden en ook fysieke klachten geven. Vaak is alleen de bore-out niet zo herkenbaar. Tenslotte is er geen aanwezige stress, drukte, maar juist het tegenovergestelde. Er is geen uitdaging, er is te weinig te doen...

Blijf ook met een bore-out niet doorlopen. Neem actie. Als het op het werkvlak niet mogelijk is, zorg dan voor uitdaging in je priveleven. Maar laat je ook zeker niet leiden door het idee dat er op het werk niets mogelijk is. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt dus bespreek het ook zeker met je leidinggevende. Wie weet wat voor verrassends er mogelijk is.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 82 - Kom in beweging!

Onderneem iets nieuws, het maakt niet zoveel uit wat, als je maar een nieuwe stap zet. Dit brengt weer nieuwe energie en zorgt ervoor dat je in beweging komt. Je kunt denken aan: sport, vrijwilligerswerk, een workshop doen.


1

deel deze tip

Tip 83 - Zorg dat je bezig blijft

Zorg dat je bezig blijft. Vraag en wees zelf actief in het vragen om werk.
Het hebben van bezigheden helpt je om niet weg te zakken in verveling.
Actief iets doen in plaats van de hele dag achter de computer hangen, al is het maar iets kleins kan je al helpen om niet overspannen te raken.


1

deel deze tip

Tip 84 - Verander zelf

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Als je niets verandert dan blijft alles bij het oude. Wees open over je ontevredenheid en als er geen veranderingen mogelijk zijn, ga op zoek naar ander werk.
Zoek werk wat past bij jouw belangrijkste waarden
Vind het lastig om uit te vissen welke dat zijn, ik kijk graag met je mee


1

deel deze tip

Tip 85 - Leer iets nieuws

Daag jezelf uit door iets nieuws te leren. Wat heb je altijd al eens willen doen? Een nieuwe taal leren, een ambacht, een vaardigheid? Soms kan datgene wat je als kind al leuk vond een bepaalde passie aanboren.

Let op de juiste balans: het moet uitdagend genoeg zijn om je te motiveren en tegelijkertijd moet de lat niet te hoog liggen waardoor het tegen kan gaan staan. Stel haalbare doelen en vier je succeservaringen.

Marleen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Zoek medestanders en maak het bespreekbaar

Zoek medestanders en maak het bespreekbaar

Bore-out heeft te maken met het ervaren van te weinig uitdaging in je werk.
Een werkklimaat waarbinnen je weinig ruimte krijgt voor eigen inbreng kan hierin een belangrijke factor zijn.

Misschien heb je collega’s die dit ook zo ervaren, en kunnen jullie samen hierover in gesprek gaan met de leidinggevende. Het helpt natuurlijk als dit op een opbouwende manier gebeurt en je het gezamenlijke belang van alle gesprekspartners in het oog houdt. Iedereen is immers gebaat bij een bedrijf met tevreden werknemers.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 87 - Maak voor jezelf de balans op

Maak voor jezelf de balans op

De meesten van ons brengen een groot deel van ons leven op ons werk door. Er worden daarbij heel wat keuzes gemaakt als het gaat om de balans werk-privé. In verschillende levensfasen en omstandigheden kunnen je prioriteiten verschuiven.

Denk aan de overgang van een single bestaan naar samen gaan wonen en soms ook weer terug, het afsluiten van een hypotheek, het krijgen van kinderen en/of de zorg voor je ouders of zieke partner op je nemen.

Als het leven veel van je vraagt, kan een baan die je gemakkelijk afgaat een uitkomst zijn. Maar op den duur kan juist het ontbreken van uitdaging en groeimogelijkheden je energie gaan kosten. Dan is het tijd om te heroverwegen wat jij nu nodig hebt om met plezier naar je werk te gaan.

Bespreek dit met je leidinggevende en wie weet kan een therapeut of coach samen met jou de balans opmaken en je begeleiden in het zetten van de benodigde stappen naar werk waarbij jij je goed voelt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 88 - Luister naar die stem van binnen!

1. De lusteloosheid die je al een tijdje ervaart is de stem van jouw lichaam die jou iets wil vertellen. Het werk dat je nu doet is niet in overeenstemming met jouw kwaliteiten, ambities, verlangens en behoeftes. Je wordt uitgenodigd om op zoek te gaan jouw innerlijk en je werk op één lijn te krijgen. Dit is de eerste stap. Kan het zijn dat het werk dat je nu doet niet meer overeenkomt met jouw passies en verlangens? Luister daar eerst eens naar. Een (nieuwe) test die jou bewust maakt van je sterke eigenschappen kan je daarbij ook helpen. Ik kan je de test van via character (ook in Nederlands) van harte aanbevelen.

2. De tweede stap die je kunt zetten is overwegen of je misschien meer uitdaging nodig hebt. Dat kan leiden tot het volgen van cursussen of opleidingen via je werkgever wellicht. Misschien dat je daardoor een andere richting op gaat. Dat kan ook. Blijf luisteren naar die stem van binnen!

Henk

1

deel deze tip

Tip 89 - Persoonlijkheidsverdieping zonder oordeel

Bore-out? Is weer eens wat anders dan een Burn-out.
Bij Bore-out heb je last van verveling en/of komt er niks uit je handen.

Juist tijdens de Corona-tijd heb ik mensen gehad bij wie er niks uit de handen kwam. Je moet verplicht thuis zitten.

Dan zal je denken: dan kom je aan allerlei klusjes in huis toe waar je niet eerder de tijd voor had (genomen)…. nee hoor... in plaats daarvan loop je met je ziel onder je arm en kom je niet vooruit. Juist omdat je zo min mogelijk contact mag maken met anderen, kun je het er ook niet samen over hebben.

Als je bij mij hiervoor in behandeling zou willen, gaan we samen achterhalen, hoe het komt dat juist jij niet tot actie komt. Daar waar iemand anders energie van krijgt, werkt bij jou dus anders.

Het vergt persoonlijkheidsverdieping zonder oordeel.

Je moet dus vooral niet met een schuldgevoel gaan zitten, want dan neem je jezelf 2 x te grazen. Dus misschien komt er een verklaring hoe het zo heeft kunnen lopen. Ook kijken we hoe jij je leven weer wel nuttig kunt maken en waar je blij van wordt. Dit doen we in de gezamenlijke gesprekken.


1

deel deze tip

Tip 90 - Spelenderwijs zingeving achterhalen

Bij verveling voel je je lusteloos en schuldig. Er komt niets uit je handen, je komt niet vooruit en vindt dat niet fijn. Toch kun je je er niet toe zetten, alsnog iets te ondernemen.

Als je bij mij hiervoor in behandeling zou willen, gaan we samen achterhalen, hoe het komt dat juist jij niet tot actie komt. Ook gaan we na wat belangrijk is in je leven en hoe je dat kunt bereiken.

Zingevingsvraagstukken komen hierbij kijken. Denk bv aan een kaartspel met allerlei vragen waar we door heen kunnen lopen. Zo achterhalen we spelenderwijs wat jou kan helpen een meer waardevollere dag invulling kunt creëren. Succes en groetjes van Nicolette


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Laat je niet leiden door negatieve gevoelens

Net als bij een burnout is een boreout een energieziekte. Ook dan ben je opgebrand, maar nu door verveling, gebrek aan uitdaging.
Blijf jezelf ontwikkelen, blijf actief, volg een cursus. Kortom : kom in beweging en laat je niet leiden door depressieve gevoelens.


1

deel deze tip

Tip 92 - Succes dagboek

Tip: schrijf dagelijks een succes(je) van die dag op. Hoe klein het ook moge zijn. Geeft zelfvertrouwen !
Regel een gesprek met een leidinggevende en vraag of er voor jou nog doorgroeimogelijkheden zijn.
Probeer eens iets nieuws: laat je competenties door een coach in kaart brengen, dat geeft nieuwe inzichten. Misschien is het tijd om een ander beroep te leren.


1

deel deze tip

Tip 93 - Wie wilde ik vroeger zijn?

Kijk terug naar je verleden en onderzoek jezelf als kind. Wat vond ik leuk, waar kreeg ik blijdschap en/of sprankeling van? Durf je daarmee te verbinden, het als het ware binnen te laten komen. En stel jezelf de volgende vragen:
Doe ik in het dagelijkse leven wat past bij dit jongetje/ meisje?
Ben ik ver weg van wie ik toen was?
Wat wilde ik toen worden?

Sandra

1

deel deze tip

Tip 94 - Visualiseer jezelf op je werkplek

Visualiseer jezelf op je werkplek en kijk naar jezelf als waarnemer. Als een filmpje laat je de situaties aan je voorbij gaan. Je kijkt naar jezelf hoe je reageert in deze situatie.
Daarna ga je hetzelfde doen in de thuissituatie en/of bij een vriendenkring. Het kijken ernaar geeft verschillende inzichten en als er inzicht komt is er mogelijkheid om het anders te gaan doen.

Sandra

1

deel deze tip

Tip 95 - Lijstje 'moeten' en 'mogen'

Soms heb je helemaal niet in de gaten dat je op weg bent naar een Bore out. Je voelt je helemaal niet prettig en hebt absoluut geen energie meer.
Wat je zou kunnen doen om het te kunnen duiden is een lijstje maken met 'moeten' en 'mogen'. Wat je van jezelf moet/mag of van anderen.
Daarna kun je ieder item een cijfer geven wat aangeeft hoeveel energie je er van krijgt omdat het je uitdaagt of voldoening geeft ( o is geen energie, 10 heel veel energie).
Als blijkt dat er veel 'energieslurpers' zijn die 'moeten, dus veel 'moeten' die je niet uitdagen, die vervelend en/of saai zijn, dan is het zaak om aan de bel te trekken. Dan is het van belang om de balans 'moeten' en mogen'' weer in evenwicht trekken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Leer weer te leven vanuit je gevoel. Waar krijg je energie van!

Wat als het leven niet lijkt te zijn zoals je je voorgesteld hebt. Dit sluimert erin en hoeft niet alleen op je werk te zijn. Dit kan een combinatie zijn van privé en werk en meer. Geen fulfilment in wat je doet op dit moment.

Hoe kan je weer leren leven met een goed gevoel, dat is de essentie van alles.

Leer weer te leven vanuit je gevoel. Waar krijg je energie van!


1

deel deze tip

Tip 97 - Gedeelde smart is halve smart

Bore-out of burn-out het zijn reacties in je lichaam en/of die je psychisch beïnvloeden. Het vereist aandacht en het is belangrijk deze serieus te nemen. Hoe doe je dit. Deel dit met anderen.

Gedeelde smart is halve smart. Laat het zich niet opstapelen zodat het een lijden wordt. Kijk en voel hoe je dit kan leiden voor jezelf.1

deel deze tip

Tip 98 - Probeer het te voorkomen

Probeer een bore out te voorkomen, ben je moe en ben je het helemaal zat op je werk? Ga dan vooral niet op de bank zitten als je thuiskomt, ook al is dat het liefste wat je zou willen. Kom in actie, in een kleine stap: ga op je fiets een klein rondje, of wandel en maak een praatje met wie je tegenkomt. Dan heb je thuis ook weer iets te vertellen. En ga op zoek naar leuke dingen buiten je werk: vrijwilligerswerk, vaak kan dit ook in de avonduren of aan het eind van de middag. Vraag eens aan anderen wat zij doen en vraag informatie en kom van de bank.


1

deel deze tip

Tip 99 - Praat erover

Ga je met lood in je schoenen naar je werk, is het saai en vertel je er nooit iets over. Ben je moe en er zat van? Dan heb je kans dat je een bore out hebt, of deze aan het ontwikkelen bent. Praat erover met je partner, vrienden. Zit je wel goed op je plek in je werk, is er ander werk mogelijk. Je hebt altijd zelf de keus: solliciteren, praten met je baas, uitzoeken wat bij je past en dan in actie komen, een opleiding doen in de richting waar je heen wilt. Probeer naar alle kanten te kijken, zet je voelsprieten en vleugels uit.


1

deel deze tip

Tip 100 - RUST ÉN ACTIE

Wij mensen zijn gemaakt voor allebei. Niet alleen actie, maar ook rust. Niet alleen rust maar ook actie. Wij willen voldoening in ons leven, in wat we doen. Op het moment dat we ons op ons werk vervelen geeft dit totaal geen voldoening. Ga op zoek naar datgene wat je wél voldoening geeft. Hoe komt het dat je verveeld werk blijft doen dat geen voldoening geeft? Ga dat eens onderzoeken en kies voor nieuwe mogelijkheden. Zoek balans tussen RUST en ACTIE.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Bore out op het werk?


Zet de minst leuke dingen van je werk op een rij en kijk wat er weg kan. Kwestie van delegeren of elimineren.
Zet je talenten op een rij en vraag je af of ze in je huidige functie benut worden.


1

deel deze tip

Tip 102 - Veranderen?!


Therapie is een veranderingsproces. Een proces waarbij je tot stilstand komt om te ontdekken waar je staat. Om daarna te mogen kiezen hoe je verder wilt met leven. Vaak gaat dit gepaard met veranderen en dat is best spannend en kan onzekerheid geven. Maar veranderen is niet bedoeld om iemand anders te worden, maar geeft ruimte om meer jezelf te worden. Als de verandering voortkomt uit een eigen keuze dan geeft dit vrijheid.


1

deel deze tip

Tip 103 - Moodboard

Bore out op het werk?
Visualiseer jouw ideale werkplek en -situatie. Inventariseer, wat je nu doet en of dat bijdraagt om daar te komen.

Een 'moodboard' kan ook helpen om helder te krijgen, waar jouw verlangens op werk- (en privé-)gebied liggen.


1

deel deze tip

Tip 104 - Neem jezelf serieus

Heb jij symptomen van bore out? Wacht niet tot dit vanzelf over gaat, maar neem jezelf serieus. Bespreek met familie, vrienden, je leidinggevende waar je tegenaan loopt zodat je ook samen een oplossing kunt zoeken.


1

deel deze tip

Tip 105 - Ga op zoek naar de kernwaarden in jouw leven

Ga op zoek naar de kernwaarden in jouw leven. Wat zijn jouw diepe innerlijke waarden? Wat motiveert jou, op je werk, in andere gebieden van je leven? Hoe kan je op je werk gebruik maken van je kernwaarden?

Het kan helpen om hierover in gesprek te gaan. Zodat je ook helder krijgt hoe je verder kunt en waar je hulp bij nodig hebt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Boekentip: Big Magic

Het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert heeft mij persoonlijk veel inspiratie gegeven wat betreft levenskeuzes. Durven kiezen voor je passie, daar uiting aan geven, ruimte voor maken in je leven, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Dit zijn belangrijke thema's bij een bore out.


1

deel deze tip

Tip 107 - Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg...

Dus probeer in beweging te komen en andere paden te bewandelen. Laat je inspireren door anderen, ga naar workshops, volg interessante trainingen en lees nieuwe boeken. Wie weet wordt die snaar in je geraakt waardoor de energie weer gaat stromen en en de zon weer gaat schijnen.


1

deel deze tip

Tip 108 - Een bore out gaat vaak over angst

Een bore out gaat vaak over angst. Je weet waarschijnlijk wel ongeveer wat je eigenlijk zou willen, maar het is om veel redenen eng en risicovol. Dus zie je er maar van af en blijf je zitten waar je zit en doen wat je doet.
Angst is niet altijd een slechte raadgever, maar het hoort zeker niet je enige raadgever te zijn. In therapie kunnen we eens kijken wat de andere raadgevers zeggen en wat jij nodig hebt om een pad te kiezen waar je wel geinspireerd van raakt.


1

deel deze tip

Tip 109 - Een stap terug in de tijd

Wat vond je vroeger leuk om te doen? Waar kreeg je energie van? Waar kon je jezelf helemaal in verliezen?

Als je het niet meer naar je zin hebt op je werk, weet je je meestal precies waar je genoeg van hebt, wat je niet meer wilt. Het kan dan het heel lastig zijn te weten wat je wel wilt. Dus ga een (grote) stap terug in de tijd en probeer te bedenken wat je vroeger leuk vond. Dat kleine jongetje of meisje zit tenslotte nog steeds in :-)


1

deel deze tip

Tip 110 - Pak de regie

Goed voor jezelf zorgen heeft alles te maken met je behoeftes. Niet alleen je fysieke behoeftes, maar ook je psychische behoeftes hebben het nodig gehoord te worden. Anders uiten ze zich op allerlei andere manieren, zoals stress, lichamelijke klachten of somberheid. Zorg dragen voor deze behoeftes is niet altijd gemakkelijk. Hoe breng je dit over naar de ander? De ander die ook behoeftes heeft die misschien niet op één lijn staan met wat jij nodig hebt. Een boek dat ik hierbij van harte aan kan raden is het boek Geweldloze Communicatie van M. Rosenberg: 'Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend.'

Marleen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - Maak je energiebalans op

Maak je energiebalans op. Wat zijn voor jou de energielekken en wat zijn voor jou energiegevers. Zorg ervoor dat jouw batterij vol genoeg is om leuke dingen te ondernemen waar je blij van wordt.
Belangrijke vragen hierbij zijn: Wie ben ik, wat kan ik en waar word ik blij van?


1

deel deze tip

Tip 112 - Wees zo eerlijk mogelijk tegen jezelf

Een bore-out heeft vaak niet alleen te maken met de saaiheid van je werk maar vooral ook met jezelf, je zelfvertrouwen, faalangst, een laag zelfbeeld, angst om te excelleren.
Wees zo eerlijk mogelijk tegen jezelf of zoek hulp bij het uitzoeken en oplossen van wat er echt aan de hand is.


1

deel deze tip

Tip 113 - Hoe ben je in die situatie terecht gekomen?

Je verveelt je op je werk, je hebt geen enkele uitdaging en je moet je iedere dag naar je werk slepen. Je werkt in een baan waarvoor jij over gekwalificeerd bent en je doet het werk met 2 vingers in je neus.
Vraag jezelf af hoe je in deze situatie bent gekomen, is het misschien veilig voor je? Is het misschien omdat je dan zeker niet kan falen? Vraag jezelf ook af hoe je uit deze situatie kunt komen en waarom je er niet toe komt om het op te lossen? Kom je hier niet alleen uit zoek dan gewoon hulp bij een professionele therapeut om je te helpen en om te voorkomen dat je langdurig uitvalt. En mocht je al uitgevallen zijn dan is mijn advies hetzelfde. Onderzoek de onderliggende oorzaken en zoek professionele hulp als je er niet uitkomt.


1

deel deze tip

Tip 114 - Bespreek je wensen met je werkgever

-Wordt je bewust van wat je mist op je werk en onderzoek of er mogelijkheden voor meer uitdaging en verantwoording zijn.

Bespreek jouw wensen met je werkgever.

Wanneer jouw werkzaamheden je geen voldoening en bevestiging geven werkt zich dat negatief uit op je zelfvertrouwen. Zo kom je bij een bore-out in een vicieuze cirkel terecht.
Probeer deze cirkel te doorbreken, zoek een uitdaging die bij jouw kwaliteiten past en jou een gevoel van competentie geven.

Edith

1

deel deze tip

Tip 115 - Aan jou de keus!

aan jou de keus! wil je stoppen met je vervelen, ga dan eerst ( samen met een therapeut) na wat de positieve intentie is van je vervelen of bore- out zijn. Jij doet namelijk niets tegen jouw wil in. Het deel dat jou bore-out laat zijn heeft er een goede bedoeling mee; het kan zijn dat je angst of onzekerheid voelt om nieuwe dingen aan te gaan of dat je er niet meer aan begint omdat je te vaak bent teleurgesteld en dat het deel in jou dat je in bore-out laat blijven je wil beschermen tegen de angst / onzekerheid/teleurstelling waardoor je gaat vermijden. het vermijden is dan vaak niet nieuw, maar een oud patroon dat doorbroken mag worden. Als er geen onderliggende problematiek zou zijn dan had jij toch allang uit die sleur gebroken? Aan pakken die ware oorzaak! En dat kan heel simpel. Fijn hé? Aan jou de keus...

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Waar zou jij blij van worden?

Ga eens na waar jij blij van wordt. Stel dat alle obstakels weg zouden zijn en je gewoon een droom kon dromen waarin alles wat je zou willen waarheid is.
Hoe zou dat eruit zien?
Wat maakt dat je dit nog niet hebt?
Met het antwoord op deze vraag ga je aan de slag of je schakelt mij in om het samen te doen. Van A naar B in een paar stappen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 117 - Maak een droomplan

Bored out? Neem de teugels van je leven in je eigen hand en begin met een droomplan. Dit is een eerste stap op een reis naar nieuwe bezigheden die je weer energie geven.

0. Leg een vel papier en wat kleurstiften klaar.
1. Ga ontspannen zitten en neem eerst de tijd om te ontspannen, bijvoorbeeld door een ademhalingsoefening of mindfulness beoefening.
2. Stel jezelf dan de volgende vraag: 'Waar krijg ik energie van?', en ontspan vervolgens je geest. Wacht rustig tot er een beeld, gevoel of woorden in je opkomen. Herhaal de vraag een paar keer.
3. Formuleer jouw verlangen wat opkomt in een aansprekende en voor jou betekenisvol statement of zin en zet die bovenaan je vel papier.
4. Teken vervolgens een beeld van jouw "stip op de horizon" die je wil bereiken en wat je nieuwe energie geeft.

Let op: dit voel je als je de zin opschrijft en de tekening maakt! Als wat je nu op hebt geschreven en aan het tekenen bent je niet gelijk al energetisch laadt, is dit niet je juiste beeld en ga je terug naar stap 1.

5. Wat is voor jou de eerste stap naar deze stip op de horizon? Schrijf dit op PRAAT ER OVER MET ANDEREN en ga het DOEN!

Uiteraard kan het zijn dat je nu wel weet wat je wil of verlangt, maar dat je merkt dat je niet in actie komt. Dit verwijst naar een dieper liggend probleem in je leven zoals passiviteit of afhankelijkheid waarvoor ik aanraad een Gestalttherapeut te raadplegen. Kan ook zijn dat je vast zit in je huidige levenspatroon en niet weet hoe daaruit te komen. Ook daarbij kan een Gestalttherapeut van dienst zijn.


1

deel deze tip

Tip 118 - Geen plannen. Niks. Hang. Lummel. Verveel. Wees.

Geen plan. Geen zin. Geen idee. Geen puf. Geen. Niks. Nul. Nada. Is dat ook oké?

Soms denken we dat we in een bore-out zitten of zeggen anderen ons dit. Is het echt al een lange bore-out of voel je je schuldig omdat je niets doet of niets wilt of je jezelf vergelijkt met anderen?

Is het eigenlijk ook oké om soms écht even niets te weten, niets te willen, niets te veranderen of niets te ondernemen?

Geen uitdagingen. Geen plannen. Niks. Hang. Lummel. Verveel. Wees. En wie weet roert je hart zich dan ineens vanzelf en wie weet ... krijg je weer ideeen, energie, zin en zo niet ... GAAAAAP ...


1

deel deze tip

Tip 119 - Kijk of je kunt begrenzen

Welke kanten van je werk vind je het meest deprimerend?

Bekijk of je die kunt begrenzen, zodat je je beter kunt focussen
op de kanten die je wel leuk vindt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 120 - Denk na over waar je in je werk in wil groeien

Denk na over waar je in je werk in wil groeien en wat je nu kunt gebruiken om dat doel te bereiken, zodat je hier gericht(er) mee bezig kan zijn.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Leer om gevoelens van verveling te verdragen

Leer om gevoelens van verveling te verdragen. Wanneer je je een poosje verveeld komen er vanzelf nieuwe ideeën die je uit kunt gaan voeren. Concentreer je op gezond leven en ga bewegen. De natuur staat altijd open en nodigt je uit!


1

deel deze tip

Tip 122 - Soms is stilstaan goed

Soms is stilstaan goed wanneer je contact gaat maken met jezelf. De weg naar binnen toe. Voelen wat er is, voelen wat je eigenlijk niet wil voelen. Vaak helpt t als je dit kunt doen samen met een coach of therapeut.

Want iets in jou wil niet gevoeld worden. En dat is niet voor niets. Wanneer je in een bore out zit is het duidelijk dat er iets niet goed voelt van binnen. Iets wat je doet, of niet doet of waar je voor wegloopt.

Ga t aan zodat je weer nieuwe energie en levenslust krijgt!


1

deel deze tip

Tip 123 - Wees kritisch naar jezelf maar geef jezelf ook ruimte

Wees kritisch naar jezelf maar geef jezelf ook ruimte.

Heb je werkelijk een gevoel van bore out of wordt dat door je omgeving en social media opgelegd.

Misschien heb jij wel andere behoeften dan de gemiddelde mens? Of is dit een escape om dingen niet aan te hoeven pakken en je dus ' belast ' wordt met een gevoel van verveling?

Het kan zoveel redenen hebben dat je dit gevoel hebt. Maar het belangrijkste hierbij is toch jezelf serieus te nemen en te onderzoeken wat er nu werkelijk aan de hand is.

Een gesprek met coach of therapeut kan je veel op gaan leveren om weer mee enthousiasme te gaan voelen en wellicht (nieuwe) stappen te gaan nemen.


1

deel deze tip

Tip 124 - Wees niet ontmoedigd, blijf in proces

Misschien vraag je je af of je ooit de levensinvulling of het werk gaat vinden wat bij je aansluit. Zie je onvoldoende (financiële) mogelijkheden. Wat in deze fase belangrijk is, is dat je je hier niet bij neerlegd, maar juist met behulp van een veilig persoon of een therapeut op zoek blijft gaan naar wie jij bent en wil zijn, zowel in je persoonlijke leven als op werkgebied. Geleidelijk aan zal zich samen met de meer verworven rust, duidelijk worden welke kant jij op wil. Vertrouw daarop!! Want juist temidden van je bore-out kan je alle hoop verliezen. Ik heb zo vaak gezien dat wanneer iemand de rust blijft pakken en blijft praten over frustraties, wensen, behoeften en talenten, zijn of haar weg duidelijk werd!


1

deel deze tip

Tip 125 - Zoek naar verdieping in je relaties, in verbinding

Bore out, je verveelt je op een bepaalde manier. Vaak een soort 'is dit alles?' gevoel. Het is een teken dat je aan de oppervlakte van je leven leeft.
Er is weinig betekenis in je leven, weinig leven zou je kunnen zeggen.
Vaak zit hier ook eenzaamheid en verdriet achter.
Zoek naar verdieping in je relaties, in verbinding.
Wees eens eerlijker over hoe je je voelt en laat je verrassen door de reactie.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Pure activiteiten

Wat er bij jou precies achter zit weet ik natuurlijk niet maar het kan fijn zijn om je te richten op pure activiteiten. En dan bedoel ik in de natuur, de tuin iets nieuws doen, lekker koken, een onverwacht klein cadeautje voor iemand meenemen of iemand met een bezoek verrassen.
Als het ware weer terug met je voetjes op de aarde en voelen hoe waardevol de natuur en familie en vrienden zijn.


1

deel deze tip

Tip 127 - Zelfreflectie

Zelfreflectie:
Om uit jouw situatie van verveling te kunnen komen is het nodig om naar de onderliggende oorzaak te gaan kijken. Wat in jou maakt dat je in deze situatie terecht bent gekomen? Is dat omdat je faal angst hebt, onzeker bent, jezelf weg cijfert of durf je geen initiatief te nemen?
Vraag hulp om samen met iemand hier naar te kijken zodat je daarna vervolg stappen kunt gaan zetten. Bore-out kan n.l. dezelfde vervelende klachten geven als een burn-out zoals moeheid, lusteloosheid, slecht slapen. Er op tijd bij zijn bespaard je veel ongemak.


1

deel deze tip

Tip 128 - Vervolg zelfreflectie

Vervolg zelfreflectie:
Nadat je gewerkt hebt aan jouw onderliggende oorzaak, kun je verder gaan kijken naar de volgende stappen zoals:
Waar liggen jou kwaliteiten, welke waarden vind jij belangrijk, wat vindt je leuk om te doen of interessant en wat wil je?
En is daar nog iets voor nodig? Een gesprek met je leidinggevende en/of een opleiding? Zo breng je steeds meer in kaart wat belangrijk is voor jou en waar jij gelukkig van wordt.


1

deel deze tip

Tip 129 - Stel kleine doelen

Stel kleine doelen waar je blij van wordt. 5 minuten in de tuin werken. 5 minuten tekenen met je linkerhand. 5 minuten een verhaaltje schrijven. Zo kan er weer een positieve energiestroom op gang komen.


1

deel deze tip

Tip 130 - Leef je in in een rolmodel

Leef je in in een rolmodel. Iemand die iets goed doet of kan wat je graag zou willen. Maak er dan een moodbord van.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Gelegenheid om tot jezelf komen

Soms kan 'bore-out' een tijd zijn die je de gelegenheid geeft helemaal bij jezelf te komen. Net een nieuwe pagina die je de kans geeft jezelf op een andere manier waar te nemen. Misschien iets nieuws te ontdekken.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 132 - Accepteren en dan de opties bekijken

Probeer het vervelende van de situatie te accepteren om vervolgens naar de opties te kijken die deze situatie geeft.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 133 - Doorbreek de cirkel

Je hebt nergens zin meer in en geen energie. Het is belangrijk om de cirkel te doorbreken. Dit doe je alleen door in actie te komen. En een kleine stap helpt al.

Vaak blijf je voor de tv hangen in de avond en ga je te laat naar bed, gevolg is dat je 's morgens je bed niet uit kunt komen. Herkenbaar?

Probeer dit eens te doorbreken, door een half uur eerder naar bed te gaan en ook iets eerder op te staan.


1

deel deze tip

Tip 134 - Probeer eens elke dag iets leuks in te plannen

Vervelen mag en is goed voor je. Maar als je dag teveel uit vervelen bestaat is het tijd om aan te pakken.

Doorbreek de verveling en maak je dag nuttig, geef structuur en dat kun je zelf doen. Door een dagindeling te maken en hier hoort ook ontbijten, douchen en aankleden bij.

Probeer eens elke dag iets leuks in te plannen, iets wat gezond is en iets wat je moet doen, zoek de goede momenten in je dag en ga uitproberen wat je energie kost en wat je energie geeft. Neem hiervoor wel de tijd, hou het zeker 6 weken vol!


1

deel deze tip

Tip 135 - Waar verlang je naar?

In deze tijden voelen zich veel mensen verlamt, eenzaam, vervelen zich of weten simpel weg niet wat ze eigenlijk willen of wie ze zijn. Vraag je eens af: Waar verlang ik eigenlijk echt naar in mijn leven?

Verlangens helpen ons vaak om tot handelen te komen. Pas als we weten wat we willen en het echt durven te voelen is er ook motivatie van binnen uit om tot beweging te komen. Misschien verlang je juist naar diepere vriendschappen, naar intimiteit, meer tijd of vrijheid.

Wat het ook is, als het jou en anderen geen kwaad doet zou ik zeggen ga ervoor en geniet ervan!

Lea

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - dromenlijstje

Als kind kon je soms op je rug in het gras liggen om wat voor je uit te dromen. Elke wolk die voorbij dreef had de vorm van een dier.
Weet je nog welke dromen je had als kind? Droom je nu nog wel eens? Dromen die niet perse uitvoerbaar zijn maar gewoon 'dromen'. Schrijf die eens op de komende maand. Niets is raar, "the sky is the limit".
Als je daarmee klaar bent, maak dan achter elke droom eens een paar rijtjes.
Rijtje met alle bezwaren, een rijtje met wat jij in huis hebt om die droom te verwezenlijken. Rijtje concrete mogelijkheden diewél kunnen en richting die droom gaan. Kijk eens wat je uit je dromen lijst kan filteren aan mogelijkheden. Wat zeggen de dromen over jou. Wat zeggen ze over jouw doelen, over jouw mogelijkheden? Ga daar dan mee aan de slag.

Janneke

1

deel deze tip

Tip 137 - Doe de passietest!

Wanneer ga jij doen, wat je echt wilt?
Doe de passietest!
Janet Bray Attwood & Chris Attwood ontwikkelden een test die je stap voor stap dichterbij je passies brengen. In hun boek 'De Passietest' wordt dit helder beschreven.

Succes.


1

deel deze tip

Tip 138 - Kom eruit!

Wanneer je last hebt van een bore out heb je vaak de neiging om je nog verder terug te trekken. Nog minder te gaan doen.
De tip van vandaag is eigenlijk te simpel maar toch doeltreffend: doe het tegenovergestelde!
Wil je eigenlijk in bed blijven liggen? Kom er uit, ga je douchen en kleed je aan.
Wil je een netflix serie kijken? Ga eens kijken of je via een plaatselijke vrijwilligers vereniging je kunt aanmelden om een ouder iemand op te zoeken om eenzaamheid tegen te gaan.
Je wil wegkruiper...dus...je gaat wandelen.
Door je patronen te doorbreken gaat je bloed weer stromen.
Heel veel zegen daarin!

Janneke

1

deel deze tip

Tip 139 - Boekentip: Nooit meer ruzie met je baas

Een helder en praktisch boek voor als je op zoek bent naar een baan die bij jou past. Adrienne van den Bos heeft duidelijk verstand van zaken en heeft een praktisch en inzichtelijk boek geschreven hoe je kunt ontdekken wát bij jou past en welke stappen je kunt zetten om een passende baan te creëren.
Aanrader!

Nooit meer ruzie met je baas

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 140 - Enneagram type zoeken

Je zit in een bore-out, ziek van verveling. Waar komt dat vandaan? Wie ben jij? Hoe zit je in elkaar en wat heb je nodig?
Het enneagram is een persoonlijkheids model die jou daarin inzicht kan geven enmet dat inzicht je ook een weg uit je bore-out kan wijzen.
Zoek eens een therapeut of coach bij jou in de buurt die werkt met het enneagram om dat samen uit te zoeken!

Janneke

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Passie

Vindt jij het lastig om te genieten van de kleine dingen en weet je soms niet waarvan je zou willen genieten? Mis jij passie in je leven? Een gevoel dat je doelloos bent en je weg in het leven niet kunt vinden?

TIP: Maak eens een Moodboard, pak diverse tijdschriften die jou aanspreken en knip en scheur daar allerlei plaatjes en teksten uit die jou enthousiast maken als je ze ziet. Fantaseer, wees creatief en laat alles op het moodboard ontstaan wat jij aan je leven zou willen toevoegen. Droom niet je leven maar leef je droom! Succes


1

deel deze tip

Tip 142 - Geen toegang tot je energiebron meer

Een bore out is te verwarren met andere klachten zoals depressiviteit of een burn out, omdat je bij een bore out ook geen contact meer kunt maken met je energie. Wanneer je hulp gaat zoeken om hier uit te komen, word je je bewust van deze staat van zijn en kun je gaan onderzoeken waardoor je in deze situatie terecht bent gekomen? Wat kun je hierdoor leren over jezelf? Wanneer je weer in balans bent gekomen, rijst de vraag 'wat past er goed bij mij en waar krijg ik energie van'?


1

deel deze tip

Tip 143 - Bore out? wacht niet langer en zoek verandering

Als je alles op de automatische piloot doet en je hebt het vermoeden dat je bored-out raakt. wacht niet langer en regel verandering in je (werkende) leven. Hoe langer je ermee wacht, hoe erger het wordt.


1

deel deze tip

Tip 144 - verbindt je met de warrior in je

Zie je ergens tegenop of heb je geen puf om met iets te starten. Je energie daalt dan en dan is het nog lastiger om ergens mee te starten. Ga dan op zoek naar de warrior/de strijder in jezelf, die discipline en kracht heeft. Sta iedere dag even stil en ga op zoek naar die momenten waarin je in je kracht stond, je kracht , passie en discipline ervaarde. Verbind je met die energie en maak die steeds groter.

Succes met de krachtige warrior in jezelf.

Is dit niet voldoende, je kunt mij altijd bereiken in de praktijk.

Succes


1

deel deze tip

Tip 145 - Doel vergroten

om je doel wat krachtiger te maken: wat is belangrijk voor jou?
WAAROM?
bereiken wat voor jou belangrijk is, is veel makkelijker als de wens helder, duidelijk is.
Het is niet vooral wat je wil, maar het uitwerken waarom, wat levert het je op, maakt dat je er beter voor kunt gaan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Dingen die een goed gevoel bevorderen

Denk eens na over de dingen die je een goed gevoel geven.
denk aan : plaatsen waar je geweest bent,
mensen en dieren die je kent of niet, maar die je interesseren of inspireren
mooie dingen, objecten die je een goed gevoel geven
gebeurtenissen, zoals vakanties, verjaardagen, feestdagen,
geuren en smaken: je favoriete eten en je favoriete geuren
woorden en geluiden: muziek, gedichten, mantra's en uitspraken

Werk ze allen uit zodat je hierop terug kunt pakken als je het nodig hebt


1

deel deze tip

Tip 147 - Voorkomen is beter dan genezen.

Over het algemeen is het zo dat actief zijn energie oplevert. Zorg daarom dat je bezig blijft! Heb je te weinig werk, vraag dan om meer werk en geef aan wat er aan de hand is. Wees eerlijk tegen je leidinggevende en leg uit hoe het op dit moment voor je is. Jouw leidinggevende kan immers geen gedachten lezen dus weet waarschijnlijk niet hoe jij je voelt. Om je werktempo te verhogen kun je jezelf deadlines opleggen. Dit zal ertoe kunnen leiden dat je doelgerichter met je werk bezig bent. Spanningen doen niemand goed, dus zorg voor ontspanning. Plan activiteiten in die je helpen om je werk even aan de kant te zetten en je zorgen te vergeten.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 148 - Behoefte om je te onderscheiden

Naast erkenning hebben we ook behoefte aan 'ons onderscheiden', maar wat is dat dan precies? We hebben een behoefte om ons continue, gedurende de verschillende fases in ons leven, te ontwikkelen en onszelf te vervolledigen in wie we vanuit de kern werkelijk zijn. Welke waarden pas jij nog in je dagelijkse leven toe? Worden deze waarden nog wel genoeg vervuld? Sta eens stil bij jouw waarden en maak daar dan gericht stappen in , dan voel je je gelukkiger en meer tevreden, waarbij je alsook weer continue in ontwikkeling bent.


1

deel deze tip

Tip 149 - Geinspireerd raken

Geïnspireerd raken

Elke dag een half uur lezen in boek(en) waarin het over dingen gaat die mensen inspireren en die jou mogelijk een nieuw perspectief bieden of nieuwe grond aan je bestaan geven.

Door het een half uur te doen heb je genoeg om te overdenken, te herkauwen en te verteren.
Door de regelmaat en het vaste patroon ben je aan het zaaien voor jou oogst van morgen.


1

deel deze tip

Tip 150 - Kan bore out waardevol zijn?

Soms kan dit gevoel een teken zijn dat het goed is als je het even rustig aan doet. Neem de tijd om te wachten tot het punt komt waar je vanzelf weer actief wordt. Een idee of een impuls naar boven 'borrelt'.

Dagmar

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Bite-out

Bite-out kan precies dezelfde klachten geven als burn-out. Door te veel of te weinig prikkels kan je zenuwstelsel hierop reageren door lusteloosheid, moeheid of fysieke klachten. Het is dan raadzaam om te ontdekken welke activiteiten jouw weer energie en vooral plezier geven. En te gaan kiezen wat jij wilt doen en wat bij jouw past. En niet langer een leven te leiden wat wellicht niet van jou is, of aangeleerd is.


1

deel deze tip

Tip 152 - Je waarden en mogelijkheden

Check jaarlijks welke waarden belangrijk voor je zijn en of je die zelfde waarden terugziet in je werk, je relatie en sociale leven.
Als niet aan jouw belangrijkste waarden wordt voldaan, dan ligt een bore-out of burn-out op de loer.

Een therapeut of coach kan je helpen met het verduidelijken van je waarden en mogelijkheden.


1

deel deze tip

Tip 153 - Comfortzone

Blijven zitten waar je zit (en doen wat je doet) is misschien niet het meest spannende, maar wel het meest comfortabele.
Je lichaam en brein hoeft namelijk geen extra inspanning te leveren, zoals nieuwe dingen leren. Dit betekent geen energieverlies. En daar houdt je overlevingssysteem van: energie-besparing en grote kans op overleven (zo heb je het immers al een tijd volgehouden).
Het nadeel van blijven zitten waar je zit, is dat je hersenen geen nieuwe verbindingen meer maken. De vertrouwde paadjes worden genomen, maar er komen geen nieuwe bij. Daarbij gaat alles op de automatische piloot. Een veilig leven, maar of je hier het gelukkigst van wordt?
Een bore-out kan daarom omslaan in somberheid en depressie.
Het leren van nieuwe vaardigheden en het aangaan van nieuwe uitdagingen zorgt voor nieuwe hersenverbindingen, of dit nou ineens slaagt of niet.
Dus kom van die veilige bank af en start met wat nieuws.


1

deel deze tip

Tip 154 - Wat is echt belangrijk voor je

De volgende vraag is: wat zijn jouw fijne ervaringen?
Ik wil je uitnodigen om even jullie ogen te sluiten of in ieder geval helemaal met je aandacht bij jezelf te blijven.

Focus maar op je ademhaling en adem een paar keer bewust in en uit.
Ga in gedachten maar eens terug naar een moment waarop je je heel prettig voelde. Het hoeft niet het belangrijkste of mooiste moment uit je leven zijn, zolang het maar een fijn moment voor je was, zo’n waardevol moment.
Neem maar even de tijd om dat beeld in je op te roepen om te horen welke geluiden erbij horen en om te voelen hoe dit voelt.
Maak jezelf maar tot middelpunt van dat beeld (10).
Sta er maar even bij stil, door weer even te ervaren hoe ’t is in dit fijne moment. Dompel jezelf maar even helemaal onder in dit moment.
Laat jezelf maar overspoelen door het prettige gevoel van dat moment.
Luister maar wat je hoort, kijk maar wat je ziet, proef maar wat je proeft, ruik maar wat je ruikt en voel maar wat je voelt.

En waar gaat het je nu om in dit fijne moment? Wat is voor jou nu belangrijk?

Blijf nog maar even bij dit moment.
Laat nu het beeld langzaam weer vervagen en kom met je aandacht maar weer terug naar het hier en nu in deze ruimte (Wilson 2008).

Doel van deze oefening is om via een Mindfulness oefening contact te maken met de dingen die echt belangrijk voor je zijn.


1

deel deze tip

Tip 155 - Je opladen voor iets nieuws

Soms mag je ook even niets doen, je opladen voor iets nieuws. Probeer welk elke dag iets regelmatig op te pakken, zodat je een doel hebt in de dag. Bijv. Elke dag bewegen op een vast tijdstip, of elke dag een sociaal contact, of een combinatie hiervan: een wandeling met een buur, vriend of vriendin of wie je bedenken kunt waar je energie van krijgt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - Doe de thuistest van Mensa

Bore-out komt relatief vaak voor onder hoogbegaafden.

Doe eens de thuistest van de Nederlandse gezelligheidsvereniging voor hoogbegaafden: Mensa. Die kun je heel eenvoudig online doen, zonder je vooraf te hoeven aanmelden.

De thuistest geeft aan of het zinvol lijkt een echte test voor hoogbegaafdheid te laten afnemen.

Het zou je kunnen verrassen. Hoogbegaafden zijn meestal niet de leerlingen die met gemak een diploma halen, of werknemers met een gestroomlijnde carrière. Niet zelden denken ze zelfs 'niet goed genoeg' te zijn omdat ze gefrustreerd raken doordat ze niet begrepen en afgeremd worden door hun minder begaafde klasgenoten, collega's en leidinggevenden.

Reden genoeg om snel bore-out te raken.


1

deel deze tip

Tip 157 - Onderzoek je verlangens

Je emoties kunnen een belangrijke aanwijzing zijn voor wat je werkelijk verlangt. Merk op wanneer je enthousiast, energiek of gepassioneerd bent, en onderzoek wat deze gevoelens veroorzaakt. Je emoties wijzen je de weg naar wat je werkelijk wilt.


1

deel deze tip

Tip 158 - Doe iets uitdagends naast je baan.

Als je geen voldoening meer uit je baan of functie haalt is je eerste gedachte waarschijnlijk om op zoek te gaan naar wat anders. De kans is groot dat je daar ook op een gegeven moment verveeld raakt. Een beter plan is om naast je baan ook een project voor jezelf te beginnen. Hierin heb je alle vrijheid om te creëren wat jij wilt en als je het zat bent pas je het aan.

Zo kun je bijvoorbeeld een een eigen bedrijf beginnen, een blog, een podcast of een artistiek project opstarten. Het hebben van een ander project kan een bron van opwinding en voldoening zijn buiten je reguliere werk.


1

deel deze tip

Tip 159 - Droom groot en zet kleine stapjes

Nadat je, wellicht met eerdere tips, je dromen,passie of wensen in kaart hebt gebracht kun je die verbinden aan waarden. Wat vind jij nu uiteindelijk echt belangrijk? Liefde, familie, ouderschap, reizen, creativiteit, woon omgeving, zelfzorg, kunst/cultuur, sport enz.
Vertaal deze dan naar kleine stapjes in je dagelijks leven. Denk aan zaken die passen bij de dingen die jij belangrijk vindt. En richt je op de dingen waar jij zelf invloed op hebt. Welk gedrag of welke keuze voor vandaag past daarbij?

Filmtip: Pay it forward

Anoniem


deel deze tip

Tip 160 - Kijk naar de onderliggende oorzaak

Bore out ontstaat door een laag zelfbeeld: je onderschat jezelf en bent bang voor uitdagingen omdat je niet wilt falen. Hierdoor ontstaat vermijdend gedrag en kun je overspannen raken door chronische onderspanning. Oftewel: moe door verveling.
Welke beperkende overtuigingen over jezelf heb je waardoor je vermijdend gedrag ontwikkelt? Door het probleem bij de wortel aan te pakken, kunnen je angsten (gevoed door je gedachten) minder worden.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Wat kun je doen?

1. Ga bij een bore out op zoek naar inspiratie. Lees inspirerende boeken, bezoek inspirerende lezingen en seminars.
2. Leer nieuwe dingen. Dat geeft je een boost. Volg een cursus of training, binnen je vakgebied of daarbuiten.
3. Bepaal mijlpalen voor jezelf en stel jezelf een deadline. Als het lukt, motiveert het je verder te gaan.
4. Leg je successen vast. Schrijf elke avond welke activiteit je vandaag gedaan hebt. Lees ook terug! Het vergroot je zelfvertrouwen en motiveert naar méér.
5. Bewegen is altijd een goede remedie tegen een laag zelfbeeld. Het stimuleert de aanmaak van endorfine en je krijgt er een gezonder lijf en brein van.
6. Zet de eerste stap. NU!deel deze tip

Tip 162 - Begin van een bore out ???

Het begin van een Bore out is vaak dat jij je gefrustreerd voelt, je verveelt en geen uitdagingen hebt. Ga hier direct mee aan de slag om hier een verandering in aan te brengen want anders zet de Bore out door.
Kijk of je b.v. ander werk kunt krijgen van je baas dat voor jouw interessanter is. Meer van je vergt waardoor je weer een uitdaging voelt. Daardoor gaat de verveling ook weg en voorkom je verder afzakken.deel deze tip

Tip 163 - Actief inzetten voor verandering

Door verandering in je werk aan te brengen komen er meer uitdagingen om de hoek kijken. Kan je baas je dit niet bieden mag jij je afvragen of dit wel de baan is die je wilt behouden. Kijk eens kritisch naar alles en weeg af of het niet beter is om van werk te wisselen. Zoek iets wat je uitdaagt. Zo kun je zelf er iets aan doen om geen Bore out te krijgen.deel deze tip

Tip 164 - Fancy Tuesday

Kies 1 dag in de week om je helemaal op te tutten en iets speciaals te eten. Dit kan alleen of met een partner/vriend(in)/familielid. Zo doorbreek je de saaie week en lig je niet elke avond op de bank in je pyjama of joggingpak. Ook al heb je even geen zin om je op te tutten, toch doen. Je voelt je dan vaak echt beter.deel deze tip

Tip 165 - Help de medemens

Als je je verveelt kan het veel voldoening geven om een ander in je omgeving te helpen, al is het met iets kleins. Doe boodschappen voor oma of een buur. Schrijf een lief kaartje aan de mensen waar je om geeft. Kijk eens online waar er hulp nodig is in jouw omgeving. Zo heb je zelf iets te doen, je helpt een ander en het geeft voldoening.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - Onderneem iets nieuws

Onderneem iets nieuws, het maakt niet zoveel uit wat, als je maar een nieuwe stap zet. Dit brengt weer nieuwe energie en zorgt ervoor dat je in beweging komt. Je kunt denken aan: sport, vrijwilligerswerk, een workshop doen.deel deze tip

Tip 167 - Waar sta je over 5 of 10 jaar als je niets verandert?

Stel, je verandert niets aan je leven en wat je onderneemt. Waar sta je dan over 5 of over 10 jaar? Wil je dat?
Als je antwoord 'nee' is, onderneem dan wat om verandering in je leven te brengen. Als het je niet zelf lukt, vraag er dan hulp bij.deel deze tip

Tip 168 - Mag het ook wat rustiger?

Bore out betekent meestal stilstand. Er komt niet veel uit je handen, je wilt ergens wel, maar ergens ook niet. Op zich is dat voor een tijdje prima. We leven in een overspannen maatschappij. Dat kan je al snel het gevoel geven dat je 'wat moet doen'. Maar is dat zo? Je kunt je eerst de vraag stellen of het wel zo erg is om je een keer te vervelen en je een nietsnut te vinden. Het omslagpunt is als je te veel merkt dat je verlamt raakt. Dan is het tijd om wat te doen. Maar neem eerst eens rustig de tijd. Je leven bestaat niet alleen maar uit verder, verder, verder. Soms is stilstand en even niets willen en iets kunnen gezond.deel deze tip

Tip 169 - Tijd voor beweging.

Als je te lang vast zit in niets doen en lusteloosheid kun je verlammen. Dan kan er sprake zijn van een bore-out. Er komt niets meer uit je handen en je voelt je er niet goed bij. Soms kom je in een bore-out door de situatie waarin je zit, bijvoorbeeld als je werk wegvalt. Soms doordat je te lang niets oppakt. De eerste stap is meestal letterlijk in beweging komen. Praktisch: naar buiten wandelen, fietsen, sporten, hobbyen. Een tweede stap is discipline brengen in je dag: op tijd opstaan, actief zijn in het huishouden, je gezin. Als je dat wat op orde hebt komt de derde stap: dat is wat ondernemen. Iets gaan ondernemen heeft zin als je jezelf ook oplegt om het voor een langere tijd te doen. Doe je dat niet, dan heb je de kans dat je het na een week weer voor gezien houdt. Discipline betekent in die zin iets gaan door voor minstens twee maanden en dan een x aantal uren per week. En dan pas kijken of het wat oplevert.deel deze tip

Tip 170 - Hoe voorkom je bore-out?

Hoe voorkom je een bore-out? Wanneer bore-out op de loer ligt is activiteit nodig in plaats van passiviteit. Hoe langer verveling duurt hoe moeilijker het is je weer te activeren. Onderneem daarom bij de eerste tekenen van verveling actie. Dit kun je doen door iets nieuws te leren. Iedere keer wanneer je iets nieuws leert zal dit een boost geven en wordt je gestimuleerd om verder te gaan.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Van passiviteit naar activiteit

Wanneer je last hebt van verveling en merkt dat je steeds passiever wordt. Stop dit dan actief door jezelf doelen te stellen en mijlpalen, b.v. over een half jaar wil ik de cursus 'Italiaans voor beginners' hebben afgerond. Start de cursus en maak een weekplanning waarin je opneemt op welke dagen je hoeveel tijd aan de cursus besteedt. Zorg dat je hier niet van afwijkt en je zult zien dat het je een boost geeft.deel deze tip

Tip 172 - Onderzoek en verander

Heb je last van een bore-out?
Stel jezelf de vraag: "Wil ik zo doorgaan?".

Is het antwoord "Nee", maak dan een verandering.

Anoniem


deel deze tip

Tip 173 - Durf te kiezen!

Onderzoek je beroepskeuze en of dit beroep wel bij je past. Zorg dat je meer uitdaging vindt. Dit kan binnen je huidige beroep zijn of misschien is het tijd voor iets anders...Durf te kiezen!

Anoniem


deel deze tip

Tip 174 - Onderzoek waar het mis gaat

Stel jezelf vragen. Wat maakt dat je je voelt zoals je je voelt? Waarin ervaar je verveling en saaiheid? Wat mis je? Wat is er wel leuk? Wat houdt je tegen om stappen te zetten? Probeer helder te krijgen wat er bij jou gebeurt wat maakt dat je nu in een bore-out zit of dreigt terecht te komen, zodat je weet wat je aan moet pakken. Therapie kan je hierbij helpen.deel deze tip

Tip 175 - Ontdek welke richting je op wilt

Probeer inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is en wat je zou willen. Welke kant wil jij op? Wat wordt jouw eerste stap naar wat je wel wilt?
Therapie kan hierbij helpen om hier meer zicht op te krijgen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - doorgaan of stop met je vervelen

aan jou de keus! wil je stoppen met je vervelen, ga dan eerst ( samen met een therapeut) na wat de positieve intentie is van je vervelen of bore- out zijn. Jij doet namelijk niets tegen jouw wil in. Het deel dat jou bore-out laat zijn heeft er een goede bedoeling mee; het kan zijn dat je angst of onzekerheid voelt om nieuwe dingen aan te gaan of dat je er niet meer aan begint omdat je te vaak bent teleurgesteld en dat het deel in jou dat je in bore-out laat blijven je wil beschermen tegen de angst / onzekerheid/teleurstelling waardoor je gaat vermijden. het vermijden is dan vaak niet nieuw, maar een oud patroon dat doorbroken mag worden. Als er geen onderliggende problematiek zou zijn dan had jij toch allang uit die sleur gebroken? Aan pakken die ware oorzaak! En dat kan heel simpel. Fijn hé? Aan jou de keus...

Anoniem


deel deze tip

Tip 177 - Onderzoek je Weerstand

Vaak weet je niet wat je wel wil, maar weet je wel heel goed wat je NIET WILT.
Maak daar een lijst van, maak een moodbord over alles wat je niet wilt.
Maak het groot, schreeuw het uit, beschrijf tot in detail wat je tegenhoud, waarom iets stom of vervelend is.

Kijk er een dag later weer naar en onderzoek hoe je je voelt als dit weer leest of ziet. Pas het overzicht aan maak het groter of schrap zaken die toch eigenlijk wel meevallen.
Mijn ervaring is dat ik dan kom tot een kleine lijst van zaken die ik dan kan vermijden, van mijn to-do lijst kan schrappen waardoor er ruimte ontstaat om te onderzoeken WAT IK WEL WIL.

VEEL PLEZIER

Anoniem


deel deze tip

Tip 178 - zelfonderzoek

Ga vooral na of je last hebt van een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Dit kan aanleiding zijn om onder jouw kunnen te gaan presteren, wat tot Bore out kan leiden.deel deze tip

Tip 179 - Last van laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen?

Ga vooral na of je last hebt van een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Dit kan aanleiding zijn om onder jouw kunnen te gaan presteren, wat tot Bore out kan leiden.deel deze tip

Tip 180 - Beweging

Beweging is altijd goed, ook bij Bore out; Letterlijk; beweeg, sport, gebruik je lijf en kom in beweging. In de ruimste zin; doe nieuwe dingen, onderneem iets, ga na hoe jij je kunt gaan ontwikkelen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - Verveel je met mate...

Uit eigen ervaring weet ik hoe demotiverend het is om werk te hebben wat je onvoldoende uitdaagt. En dat je daar inderdaad somber van kunt worden. Het te druk hebben, kan teveel worden. Maar het te rustig hebben, is niet goed voor een mens. Of niet voor alle mensen, in elk geval. De kans is het grootst dat je hierin vast komt te zitten, wanneer de randvoorwaarden goed zijn; je salaris is prima, je reisafstand prettig, je collega's gezellig. Bedenk je echter wat je echt gelukkig maakt. Een sprong in het diepe is spannend, maar de spanning is ook juist wat je nodig hebt...

Anoniem


deel deze tip

Tip 182 - Bore out no more

Wanneer je ervaart dat je te weinig wordt uitgedaagd in je werk, kijk dan eerst wat er binnen je werk en bij je werkgever mogelijk is. Vaak zijn er opties om door te groeien, je te ontwikkelen. Pas als je deze route hebt doorgelopen en het gevoel hebt dat er geen uitzicht meer is, is het tijd om verder te kijken. Plan een gesprek bij een loopbaancoach of een therapeut en breng in kaart wat je graag zou willen en wat je talenten zijn. Je kunt altijd meer dan je denkt!

Anoniem


deel deze tip

Tip 183 - Stip op de horizon

Bepaal mijlpalen voor jezelf. Plan een training, een cursus.
Neem eens deel aan een ander project op het werk. Stel jezelf doelen die nieuw zijn. Richt een wandelgroepje op of probeer je inrichting eens te veranderen. Verzin dingen waar je je op kan verheugen.deel deze tip

Tip 184 - Zen

Als je je verveelt, kun je misschien aan jezelf gaan twijfelen of jouw leven wel leuk genoeg is en/of jij wel leuk genoeg bent. Probeer deze zaken te scheiden; jij bent je verveling niet! Probeer positieve gedachten te formuleren over jezelf en ga jezelf zeker niet vergelijken met anderen. Hier kom je vaak minder goed uit dan je daadwerkelijk bent.deel deze tip

Tip 185 - Jouw klacht is net zo ernstig als bij burn-out

Geen uitdaging meer vinden in je werk of onder je niveau werken, kan zeer demotiverend zijn. De klachten die je daarbij ervaart kunnen dezelfde zijn als bij burn-out. Wees je daarvan bewust. Ook dit kost jou veel energie waarvan je moet herstellen. Jouw bore-out proces zal als extra uitdaging hebben dat je op zoek mag gaan naar wat jou meer uitdaging geeft of wat beter bij je aansluit wat werk betreft. Maar dit kan je pas wanneer je voldoende op krachten gekomen bent. Neem daarvoor de tijd, net zoals dat bij een burn-out wordt gedaan.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - Wat deed je toen je dacht : hier ben ik voor gemaakt!!

Denk eens na over deze vraag en neem daar de tijd voor. Als je het niet meteen kunt bedenken, dan komt het vast binnenkort boven als je het echt weten wilt...: Wat deed je of had je gedaan, toen je besefte (onlangs of al wat langer geleden): hier ben ik voor gemaakt. Ik kan dit als de beste, dit geeft me zoveel energie!!
Kijk eens of je je leven zo kunt vormgeven dat je dit vaker kunt gaan doen.deel deze tip

Tip 187 - Blij, Happy

*Zet een vrolijk muziekje aan! Daar krijg je meestal energie van!
*Ruim je kamer op. Ja super saai, maar het moet toch een keer gebeuren! Je krijgt er vaak best wel veel rust van in je hoofd en je krijgt nieuwe ideeën over hoe je je kamer heel leuk in kunt delen. + een opgeruimde kamer is best wel heel erg fijn!
*Maak een moodboard met dingen die jij echt al super lang wilt doen en creëren.
*Skype met mensen die je echt al super lang niet hebt gezien. Heb je meteen weer iemand om gezellig mee te praten!
*Spreek gezellig af met vriendinnen! Of met iemand waarmee je normaal niet zoveel zou doen of mee praten.
Doe een goede daad voor iemand.deel deze tip

Tip 188 - Als je geen zingeving in je werk/leven voelt...

De meesten van ons, willen ons graag zinvol voelen, van betekenis zijn. Op wat voor manier je dat doet is niet belangrijk: je kan je 'van betekenis' voelen in het moeder/vader zijn. In je werk, in het verzorgen van je ouders. In een goede vriendin zijn. Of je kan werk doen wat jou een gevoel van betekenis geeft.
Als je leven langs je heen glijdt, en je geen betekenis voelt, je verveelt, kan dit tot een bore-out leiden.
De 1e stap kan zijn om eens op te schrijven wanneer jij je van betekenis voelt....deel deze tip

Tip 189 - Waar krijg jij energie van?

Een bore out kan je levenslust wegnemen. Zoek verbinding met je gevoel, je verlangen: waar krijg ik echt energie van. Deel dit met belangrijke anderen, kijk naar mogelijkheden en handel daar naar.
Belangrijk is als je er vast zit om deskundige hulp te zoeken die je weer in contact kan brengen met je levensenergie.deel deze tip

Tip 190 - bore-out

Probeer proactief in jouw werk te zijn. Zinvol bezig zijn kan het gevoel van eigenwaarde verhogen.
Creëer meer structuur in je taken. Stel deadlines en zorg dat je echt werkt als het daar tijd voor is.
Zorg voor een duidelijke onderscheid tussen privé en werk.
Het is ook goed om voor jezelf uit te spreken wat jij belangrijk vindt in jouw werk. Wat zijn jouw waarden? Hoe kun je die uitdragen? Wat wil je uiteindelijk bereiken met jouw werk? Hoeveel tijd heb je om te werken en hoeveel denk je aan te kunnen? Dit zijn belangrijke vragen als jij erachter wilt komen hoe jij de juiste balans kunt vinden tussen werk en privé.

Het kan helpen om deze zaken met jouw leidinggevende te bespreken. Met een goed gesprek en een proactieve houding kun je ver komen. Jouw leidinggevende zal er ook baat bij hebben dat jij je snel beter voelt. Kom je er toch achter dat jouw huidige baan niet goed bij jou past? Misschien is het dan tijd om op zoek te gaan naar een baan die beter aansluit bij jouw behoeften.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - Verveling is goed

Verveling is goed, vaak is tegen dingen aanlopen datgene wat maakt dat we gaan zoeken en veranderen. Zonder verveling en frustratie geen nieuwe acties en ideeën. Omarm de verveling.deel deze tip

Tip 192 - Herken de symptomen

Weet dat een bore-out kan voorkomen bij alle soorten beroepen en werkzaamheden. Haal je geen of onvoldoende voldoening uit je werk, dan kan een bore-out op de loer liggen. De symptomen van bore-out lijken op de symptomen van een burn-out. Denk aan lusteloosheid, slapeloosheid, frustratie, een laag zelfbeeld en vermoeidheid. Soms zelfs spierpijn of steken in de borststreek. Je voelt je ongelukkig en nutteloos en hebt bijna geen fut en energie. Daarom is het ook zo lastig om tot actie te komen en eruit te komen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 193 - Ga in gesprek

Wat naar als je stress ervaart door verveling!
Blijf er niet alleen mee rond lopen, maar ga in gesprek. Het kan helpen om het te delen met iemand die je vertrouwt, maar ook op je werk. Zodat je samen kan zoeken naar wat jou kan helpen.deel deze tip

Tip 194 - train je aandacht- kies bewust .. en DOE

Het trainen van je aandacht: ‘Aristoteles meets the cortex’

De Griekse filosoof Aristoteles stelt dat ‘meesterschap een karaktertoestand is, eigen gemaakt door gewenning’. Anders gezegd: onze gewoontes komen niet voort uit ons karakter, ons karakter komt voort uit onze gewoontes. Wat opmerkelijk is, is dat zo’n 2500 jaar later de wetenschap hem daar gelijk in lijkt te geven.

De grootste uitdaging bij het ontwikkelen van een aandachtige houding is je écht bewust te worden van hoe je denkt, hoe je voelt en hoe je de dingen doet in het leven. Ga eens zes weken lang je aandacht richten op: hoe jij de dingen doet. Zo kun je bewuster worden van hoe je je dagelijks leven invult, van je vriendschappen tot je werkroutines, van je weekinvulling tot de gemeenschappen waar je deel van uitmaakt. Daarin ontdek je welkome, maar misschien ook minder prettige gewoontes van jezelf. Ook zul je ontdekken dat veel dingen die je doet, voortkomen uit gewoontes. Bijvoorbeeld 'Week 1 Jouw fundament: aandacht voor jezelf', 'Week 2 Vrienden en relaties: jouw aandacht voor anderen', 'Week 3 Jouw creatie', 'Week 4 Jouw mentale ruimte', 'Week 5 Jouw emoties, intuïtie en ingevingen' en 'Week 6 Jouw gemeenschap & zingeving' kun je nieuwe gewoontes ontwikkelen.

Gewoontes zijn echter hardnekkig

Meer bewustzijn krijgen bij alledaagse gewoontes en ermee aan de slag willen gaan, is een goed begin. Tegelijkertijd is het veranderen van je gewoontes zeker geen sinecure. Je kunt routines letterlijk beschouwen als diep ingegraven routes die stevig verankerd zijn. Misschien herken je zo’n voornemen als: ‘Vanaf nu ga ik alleen nog maar gezond eten!’ Meestal volgt zo’n besluit na een vakantie vol met pizza’s en rosé of het iets te regelmatig stoppen bij restaurants langs de snelweg. Je bent het opeens helemaal beu, en daar is het dan: je Grote Besluit.

Al snel ontdek je dat het voornemen alleen niet leidt tot een blijvende gedragsverandering, al sta je er nog zo achter. Alleen het zien van een tankstation of een reclamezuil langs de weg is al impuls genoeg. Je krijgt, bijna gedachteloos, opeens trek en neemt de afslag. Je bestelt, je routine ‘even snacken langs de snelweg’ heeft er weer een ervaring bij en is weer sterker geworden.

Als je oude gewoontes een tijdje niet meer worden gevoed met nieuwe ervaringen, maar een nieuwe routine wel, dan vergroot dit de kans dat die nieuwe routine als alternatief gekozen wordt. ‘Het nieuwe’ wordt zo steeds normaler en het oude zal steeds meer verzwakken. Je ontwikkelt als het ware een nieuwe voorkeursroutine. Als je deze nieuwe routine vaak genoeg nieuwe impulsen geeft, dan wordt dat je gewoonte. Aandacht geven door actief te oefenen, is zo’n impuls.

Ik kan je als therapeut ondersteunen met een actief regie plan- waar duurzame kleine of grotere gedrag verandering daadwerkelijk door plaats vindt. Gun jezelf een leven met keuzes en gedrag die goed voor je zijn!deel deze tip

Tip 195 - druk bezig zijn vanuit angst voor de angst

Het Ennegram wordt vaak gebruikt als typeringssysteem, maar de basis ervan is eigenlijk veel dieper. Het Enneagram is van origine afkomstig uit het Soefisme en dat is de spirituele stroming van de Islam. Het Ennegram gaat in feite over het ontstaan van het ego en daarmee ook over hoe het ego weer los te laten.

Enneatype 7, de thrillseeker, generalist, valt onder de mind-types. Zoals bij alle mind-types is angst voor de angst de drijfveer onder deze fixatie. Het overlevingsgedrag van de 7 is om de angst te overschreeuwen door uitdagingen aan te gaan, avontuur te zoeken en heel veel activiteiten te plannen. Door druk bezig te zijn, hoef je de angst niet te voelen.

De grote angst voor mensen met een 7-fixatie is dan ook om stil te vallen (bore out, FOMO: fear of missing out). Als er één groep mensen moeite heeft gehad met de Corona-maatregelen, dan zijn het de 7s. Zij herkennen rust niet als een Zielskwaliteit, maar als saai en boring.

De enige 'echte' manier om je van bore out te bevrijden, is om juist in de non-activiteit te gaan en je niet te laten afleiden, maar helemaal door de angst heen te gaan en te ontdekken dat deze angst slechts een illusie is het druk bezig zijn slechts een overlevingsmechanisme.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - herkennen bore-out

De kernmerken lijken veel op de kenmerken van een burn-out. de oplossing is beduidend anders.

bij een bore-out ga je vooral kijken waar je in beweging kunt komen en wat je mist.
het uitwerken van je belangrijkste waarden en drijfveren is een goed startpunt om te gaan kijken waar je te weinig van krijgt.

Vervolgens ga je een plan maken om hiervan meer te gaan ervaren. Het kan gaan om uitdaging, maar ook vaak om te weinig werk.deel deze tip

Tip 197 - Praktische tips bij Bore Out

Het begin van een bore-out
De eerste symptomen van een bore-out zijn klachten als frustratie, verveling en een gebrek aan uitdaging. Reageer je niet adequaat op deze klachten door meer werk op te pakken (of te vragen bij je baas), meer verantwoordelijkheden te vragen of een andere uitdaging te zoeken, dan kun je uiteindelijk een bore-out krijgen. Dit kan sneller gebeuren dan je misschien zou verwachten. Als je al een paar weken in dezelfde (saaie) situatie zit op je werk, kun je al een bore-out krijgen. Heb je hier eenmaal last van, dan is het moeilijk hier weer uit te komen.

Als onderstaande praktische tips geen verandering in gang zetten dan is het raadzaam begeleiding via een therapeut of coach te zoeken die jou kan helpen om inzicht te verwerven in jouw situatie en onderliggende patronen te doorbreken/onderzoeken.

Een bore-out voorkomen:
Voorkomen is beter dan genezen. Dit betekent dat je beter kunt voorkomen dat je overspannen raakt door verveling op je werk, dan dat je een bore-out moet bestrijden.


Praktische tips:
Zet je actief in voor verandering
Als je niets verandert aan je oude situatie, kom je vanzelf weer in de problemen. Zet je daarom actief in voor verandering. Je hoeft geen nieuwe baan te zoeken, maar misschien kun je wel wat meer verantwoordelijkheden krijgen bij je werkgever? Als je weer aan het werk gaat na jouw bore-out, is het belangrijk hier veel over te praten met je werkgever. Kan je werkgever echt niets voor je doen, dan moet je je afvragen of dit nog wel de baan is voor jou. Om te voorkomen dat je een tweede bore-out krijgt, is het wellicht beter om ander werk te zoeken.

Laat je inspireren door anderen
Door inspiratie op te doen, kun je weer zin krijgen in je werk. Zoek mensen op die goede ideeën hebben, ga naar seminars, volg interessante trainingen en lees interessante boeken. Misschien kun je zelfs een cursus of opleiding volgen om je om- of bij te scholen. Als dit betekent dat je meer uitdaging haalt uit je werk, is dit zeker een goede stap.

Maak een succesboek
Toen je een bore-out had, voelde je je nutteloos. Het is soms lastig om van dit gevoel af te komen. Je kunt jezelf een handje helpen door je successen voor jezelf op te schrijven en deze regelmatig eens door te lezen.
Koop een mooi schrift, een notitieblok of een mooi boek en schrijf hier alles in waar je trots op bent, wat je hebt gedaan op je werk en wat je hebt bereikt. Vul het boek regelmatig aan met nieuwe successen en lees het voor het slapengaan eens door. Als je ziet hoeveel je al gedaan hebt, voel je je al snel minder nutteloos. Voel je je minder nutteloos, dan heb je meer energie om écht verder te gaan na jouw bore-out.
deel deze tip

Tip 198 - Stel jezelf de vraag...

Stel je voor dat je niets verandert. Hoe zit je er dan over tien jaar bij? En wil je dat?deel deze tip

Tip 199 - Wie is jouw inspirator?

Zoek een rolmodel: succesvolle mensen hebben vaak een voorbeeld. Kijk hoe hij of zij dingen aanpakt en vraag hem of haar desnoods als mentor.deel deze tip

Tip 200 - Doe iedere dag een klein taakje wat bijdraagt aan herstel

Wanneer je zo lusteloos wordt omdat je uitgeput bent door te weinig uitdaging, is het net zo lastig om de draad weer op te pakken als wanneer je een burnout hebt. Veroordeel jezelf ook niet en neem het serieus.
Zorg dat je jezelf niet van alles oplegt want dan stel je jezelf teleur als het niet lukt en wordt het erger. Wat je wel kunt doen is jezelf beloven dat je iedere dag iets (kleins) doet waardoor je je op de lange termijn beter voelt. Dat kan bijvoorbeeld zijn: een lijstje maken met dingen waar je blij van wordt, een belletje plegen naar iemand met een groot netwerk die je kan helpen aan een baan, surf eens op internet om te kijken naar iets waarvan je merkt dat je er blij van wordt. Kortom, iedere dag iets kleins doen wat op de langere termijn bijdraagt aan een leuker leven. Je kunt beter iedere dag iets kleins doen dan 1 keer in de week iets groots.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - Neem je klachten serieus

Een burnout is inmiddels wel geaccepteerd en veel mensen hebben er last van. Een bore out is wat minder bekend maar daarom niet minder lastig. Als je een burnout hebt, dan is het net zo lastig om los te laten als dat het voor iemand met een bore out is om (weer) dingen op te pakken.
Neem je klachten serieus en als het niet lukt om met kleine taakjes jezelf weer op de rit te krijgen, kijk dan ook verder naar de reden waardoor je hierin terecht komt. Niet om jezelf te veroordelen maar om inzicht te krijgen in jezelf en jezelf beter te begrijpen. Samen met een therapeut krijg je daar goed inzicht in.deel deze tip

Tip 202 - Check in!

Heb je last van bore out klachten, ofwel ben je onderprikkeld? Dan kun je eens inchecken op jezelf. Op dat waar jouw energie van gaat stromen, waar jij blij van wordt. Meestal ben je iets aan het doen wat je geen plezier, geen uitdaging geeft. Door, bijvoorbeeld middels een ademhalingsoefening, echt in te checken op jouw belevingswereld, jouw behoefte, kun je gaan voelen waar jouw bore out behoefte aan heeft.deel deze tip

Tip 203 - Dankbaarheid geeft je leven zin

Dankbaarheid
Bij thuiskomst na een reis over het prachtige eiland Cuba, realiseer ik mij hoe fijn het is dat er elke dag water uit mijn kraan stroomt, dat we onze wc kunnen doorspoelen en onze handen kunnen wassen.
Voor welke, ogenschijnlijk, kleine dingen ben jij dankbaar?deel deze tip

Tip 204 - Bore-out aanpakken

Vier tips om jouw bore-out aan te pakken:

Identificeer je interesses en talenten.
Vraag om nieuwe uitdagingen op het werk.
Zoek naar leer- en ontwikkelingsmogelijkheden buiten je werk.
Praat met je leidinggevende over je behoefte aan meer uitdagende taken.deel deze tip

Tip 205 - Hoe ontdek je je eigen interesses?

Op zoek naar je interesses en talenten? Probeer deze oefening!

- Maak een lijst van activiteiten waar je blij van wordt en die je energie geven.

- Vraag vrienden en familie om feedback over jouw sterke punten en wat ze bewonderen aan jou.

- Experimenteer met nieuwe hobby's en interesses om te ontdekken wat je echt aanspreekt.

- Reflecteer op momenten waarin je helemaal in je element was. Wat deed je toen?

- Gebruik online persoonlijkheidstests om meer inzicht te krijgen in je voorkeuren en karaktereigenschappen.

Laat jezelf groeien en bloeien door jouw unieke interesses en talenten te omarmen!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - waarden

Ga eens op zoek naar jouw waarden. Wat vind je belangrijk in je leven, wat doet er toe voor jou? En leg dat eens naast je huidige leven. Welke waarde leef je? Ga eens brainstormen. Stel je hebt al het geld van de wereld. Wat zou je dan willen doen? Wat is daar de onderliggende boodschap van? Mijmer daar eens over, pel steeds een stukje af. Is het vrijheid, balans, rust?deel deze tip

Tip 207 - Houd je activiteiten bij en ga het gesprek aan.

Een bore-out heeft dezelfde verschijnselen als een burn-out, maar komt voort uit verveling en niet vanuit stress.
Houd op een werkdag bij wat je doet en scoor dit met een cijfer of een kleurtje. Zo krijg je inzicht van welke taken je het meest 'leegloopt'. Ga het gesprek aan met je leidinggevende en geef aan welke taken je geen energie opleveren. Probeer samen op zoek te gaan naar andere of aanvullende werkzaamheden die jou energie kunnen geven.
Lukt het niet om er met je leidinggevende uit te komen, zoek dan hulp.deel deze tip

Tip 208 - zoek

Bezoek een jobcoach en zoek samen naar werk dat jou wel genoeg uitdaagt.deel deze tip

Tip 209 - Oorsprong

Letterlijk betekent 'born-out' doodgaan door verveling.
Je komt niet meer in beweging.
Vaak zijn we onszelf kwijt geraakt door aanpassing.

Ga op onderzoek uit wat de oorsprong is van dit gevoel.
Wat is er gebeurd dat je in dit gevoel bent terecht gekomen.
Waardoor is het gevoed?
Nieuwsgierigheid helpt daarbij. Ook passende begeleiding waarbij je via je lijf jezelf kunt terug vinden.deel deze tip

Tip 210 - How to realise your dreams

Dreams without goals are just dreams and ultimately they fuel disappointment. On the road to achieving your dreams you must apply discipline, but more importantly consistency, because without commitment you will never start, but without consistency you will never finish.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - bore-out

Verveling is niet alleen slecht. Laat het eens toe. Soms zijn er zoveel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Schrijf je mogelijkheden eens op en bekijk ze een voor een.
Je kan de keuzes uitschrijven in wat je ervoor moet doen, wat de consequenties zijn ed.
Hierdoor kan je de bomen weer zien en besluiten welke kant je op wilt gaan.
Veel succes!!!deel deze tip

Tip 212 - Bore-out door hoogbegaafdheid

In mijn praktijk zie ik nogal eens een bore-out voorkomen bij hoogbegaafden. Soms weten ze niet dat ze hoogbegaafd zijn. Vaak wordt een bore-out ook niet gerelateerd aan het hoogbegaafd zijn. Dit kan al een inzicht zijn. Net zoals bij niet hoogbegaafden geldt uiteraard dat het goed is om te onderzoeken wat je drijfveren zijn en welk werk daar bij past.

Anoniem


deel deze tip

Tip 213 - Afwisseling van werk(zaamheden) doet goedMisschien vindt je verschillende soorten werk aantrekkelijk. En hoe zou het voor je zijn om meerdere (deeltijd)banen tegelijk te hebben? Of je hebt voldoende geld om van te leven en werkt naast je gewone werk als vrijwilliger. Het voordeel is dat je in de ene baan weer oplaad voor de andere. Ik doe het al jaren op deze manier en kan het zeer aanbevelen. Je zorgt dat je leven niet saai is. En bevalt de (vrijwilligers)job niet meer, dan is er misschien iets anders op je pad wat je hart heeft.deel deze tip

Tip 214 - Rust en regelmaat

Zorg voor een gestructureerde dagindeling en een goede slaaproutine.
Slaap voldoende, maar niet langer dan 8 uur achterelkaar.
Ga iedere dag dezelfde tijd naar bed en sta dezelfde tijd op.
Is je batterij snel leeg, plan dan iedere 2 uur 10 of 20 minuten absolute rust in.deel deze tip

Tip 215 - Waarden en Drijfveren

Ben jij bewust wat jouw waarden en drijfveren zijn? Mogelijk heb je ze nog niet helemaal scherp en ben je daarom een hoop energie verloren.

Door oefeningen te doen rondom jouw waarden kan je datgene wat jou op een dieper niveau drijft bewust krijgen. Waarden dienen als een soort kompas in het leven. Het geeft richting en voldoening. Hoe meer je naar je waarden kan leven, hoe zinvoller het leven kan aanvoelen.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten