Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij eenzaamheid

eenzaamheid

 

Eenzaamheid - tips

Zoek je tips bij eenzaamheid?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met eenzaamheid

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Ontwikkel moed om te leren wat je lastig vindt

Soms is eenzaamheid het gevolg van het uit de weg gaan van lastige situaties. Uit angst iets vervelends te zullen meemaken, vermijden we lastige situaties.


De eerste stap uit eenzaamheid kan dan zijn: moed ontwikkelen om dat te leren doen wat je lastig vindt. Lukt dat niet alleen? Vraag er dan begeleiding bij!


Anoniem

7

deel deze tip

Tip 2 - Houd een Dankbaarheidsdagboek bij

Houd een Dankbaarheidsdagboek bij.

Dankbaarheid is als een medicijn voor lichaam en geest. Onderzoek wijst uit dat wie dankbaar is, gelukkiger in het leven staat, succesvoller en vergevingsgezinder is en meer energie heeft.

 

Dankbare mensen zijn minder vatbaar voor burn-out, depressie en angsten. Dankbaarheid is geen aangeboren karaktertrek, maar je kunt het trainen. Begin vandaag nog een dankbaarheidsdagboek bij te houden en laat je verrassen van de resultaten.

Schrijf elke dag 10 dingen op waar je dankbaar voor bent.6

deel deze tip

Tip 3 - Stop met kijken op Facebook

Stop met kijken op Facebook als je je eenzaam voelt

Het is allemaal heel gemakkelijk om te contacten facebook. Vrienden en kennissen delen er foto’s van feestje, vakanties, gezellige dagjes weg. De leuke aspecten van hun leven wordt gedeeld.

 

De mindere kanten zijn er wel, alleen zie je ze niet. Zo krijg je een vertekend beeld van de werkelijkheid.

 

En als je dan niet lekker in je vel zit, helpt dat mooie beeld van andere niet. Je kan hierdoor jaloers worden of nog eenzamer. Kijk dus voor niet op facebook als je eenzaam voelt.6

deel deze tip

Tip 4 - Onderzoek je eenzaamheid

Besef dat er een verschil is tussen 'eenzaam zijn' (geen familie, vrienden, kennissen hebben) en eenzaam voelen.

 

> Wat is het verschil?

> Onderzoek het gevoel, heb je je eerder zo gevoeld?
> Onderzoek de oorsprong.
> Wat kan je minder eenzaam laten voelen?


Maaike

5

deel deze tip

Tip 5 - Doe activiteiten met andere mensen

Doe activiteiten met andere mensen.

 

Zoek op internet naar de mogelijkheden.

Je kunt denken aan:

 

  • sites als nieuwemensenlerenkennen.nl
  • single-vakanties

 

Maar je kunt bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk gaan doen, of een leuke hobby / vereniging zoeken waarbij je contact hebt met anderen.


E.

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Troost jezelf

Voel je je eenzaam, troost jezelf dan eens. Wees liefdevol voor jezelf door bijvoorbeeld jezelf te verwennen met een goed boek, lekker bad of naar mooie muziek te luisteren.

 

Verder helpt het om de gevoelens van eenzaamheid van je af te schrijven of met een vriend of vriendin te bellen en te vertellen hoe jij je voelt.5

deel deze tip

Tip 7 - Eenzaamheid gaat over je verbonden voelen

Eenzaamheid gaat niet over alleen zijn. Er zijn immers maar genoeg mensen die prima alleen kunnen zijn zonder dat ze zich eenzaam voelen.

Er zijn ook genoeg mensen die zich in een grote groep nog ontzettend eenzaam voelen. Waar gaat het dan wel over?

Eenzaamheid gaat over je verbonden voelen. Verbonden voelen met anderen. Je gehoord, gezien en geliefd voelen. Zonder verbinding word je eenzaam.


3

deel deze tip

Tip 8 - Zoek een therapeut

Heb je last van eenzaamheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 9 - Vlucht niet naar alcohol en drugs

Vlucht niet voor je eenzaamheid door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing

Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.

Ook vluchten voor je eenzaamheid door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 10 - Zoek een hobby/passie

Eenzaamheid - wat kan je eraan doen?

Praktisch, zoek een hobby/passie/sport ga dit doen zo kom je in contact met mensen....

 


Maaike

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Oefening: Maak een tekening met ...

Neem een vel papier en teken een rondje op het vel. Schrijf daar je naam bij. Dit ben jij.

Teken daarna je familieleden op het papier. Dichtbij jouw rondje als ze dichtbij je staan. Verder weg van jouw rondje als ze verder weg staan. Noteer ook familieleden waarmee misschien het contact verbroken is. Of die zijn overleden. Of die je nooit hebt leren kennen. Gebruik een groen potlood voor mensen waarmee het contact goed is. Gebruik een rood potlood voor mensen met wie je het contact minder soepel loopt.

Teken ook met 2 kleuren en gepaste afstanden jouw (oude)vrienden, (oud)collega's, mensen met wie je sport(te) of andere hobby's deelde, je buren, je (oud)klasgenoten, (oud)kennissen, (oud)hulpverleners e.d.

Wat valt je op aan deze tekening als deze klaar is?
Wat voel je daarbij?
Welk contact zou je het meeste willen veranderen?

Bespreek dit met iemand die dichtbij je staat.2

deel deze tip

Tip 12 - Verbind je ook met andere zaken

Verbind jezelf met niet alleen met mensen. Verbind jezelf ook met de kosmos, een gemeenschap, een dorp, een uitzicht, een boek, een muziekstuk, een dier, een stuk natuur, een filosofie, een ideaal, kunst, beweging, jezelf, een God, gewoonten, materialen zoals stenen of stofjes, een tuin, een bezigheid, je eigen fantasie, een spel, een verhaal....

Waarmee ben jij al verbonden?2

deel deze tip

Tip 13 - Maak weer verbinding met jezelf

Maak weer verbinding met jezelf!

Als je eenzaam bent, ben je de verbinding met jezelf kwijt.
Je leeft vaak 'met je hoofd" waardoor je niet echt meer kunt voelen wie of wat je bent en wat je blij maakt.

Doe je dit langere tijd, dan kunnen er gevoelens van eenzaamheid en zelfs depressie ontstaan.

Weer verbinden met jezelf is een manier om jezelf terug te vinden, te ontdekken wat je blij maakt, wie je bent. Hierdoor ga je beter voor jezelf zorgen. Ook ga je automatisch meer dingen doen die je blij maken. En zul je meer contact gaan maken met de buitenwereld, op een echte bewuste manier.

Je staat steviger in het leven, bent blijer met wie je bent en wat je hebt. Gevoelens van eenzaamheid zullen hierdoor een stuk minder zijn en zelfs bijna helemaal kunnen verdwijnen!

Enne....komen ze af en toe terug? Niks mis mee! Je af en toe eenzaam voelen is heel menselijk. Laat ze maar lekker toe!2

deel deze tip

Tip 14 - Deel wat er in je leeft

Omdat eenzaamheid vaak een gemis van verbondenheid is kan het helpen als je je "openbaart" aan mensen die je belangrijk vind.


Het delen van dat wat echt in je leeft verzacht al het gevoel van eenzaamheid.
Soms kan je je ook eenzaam voelen omdat je niet echt naar jezelf luistert en te weinig aandacht aan dat besteedt wat je voelt, denkt en wilt.


Meer in contact komen met dat wat je echt ervaart en er uiting aan geven laat ook vaak het rare gevoel van eenzaamheid verdwijnen.


Het is verbazingwekkend hoeveel verbondenheid tussen mensen ontstaat als datgeen benoemd werd wat echt tussen hen aanwezig is.2

deel deze tip

Tip 15 - Weer verbinden met jezelf

Vaak zijn mensen die zich regelmatig eenzaam voelen de verbinding met zichzelf kwijt.

Weer verbinden met jezelf is een manier om jezelf terug te vinden, te ontdekken wat je blij maakt, waar je enthousiast van wordt. Zo ga je meer dingen doen die je blij maken. En zul je meer contact gaan maken met de buitenwereld, op een echte bewuste manier.

Je bent blijer met wie je bent en wat je hebt en je staat steviger in het leven. je neemt initiatief. Gevoelens van eenzaamheid zullen hierdoor minder worden ervaren.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Probeer je leven te leiden en onderneem!

Probeer je leven te leiden en onderneem!

Dit is natuurlijk heel moeilijk wanneer je je eenzaam voelt. Eigenlijk wil je naar de bioscoop gaan, een kop thee drinken op het terras, nieuwe kleren kopen....

Maar je durft het niet, omdat je niemand hebt om dit mee te doen.

Hoe lastig het ook is, doe het toch! Hoe meer je binnen blijft en niet tot actie komt, hoe slechter je je uiteindelijk gaat voelen. En zeker zo belangrijk, hoe groter de drempel wordt om weer tot actie te komen.


2

deel deze tip

Tip 17 - Leer je hechten aan iemand, laat jezelf zien

Eenzaamheid is iets wat we al jong kunnen meedragen omdat we niet geleerd hebben op een goede manier te verbinden met belangrijke anderen zoals onze ouders/verzorgers.

Vaak doordat er een onvermogen bij hen aanwezig was zich emotioneel aan je te hechten, jouw emoties op te vangen e.d. Je stond er vaak alleen voor. Dit draag je de rest van je leven mee en zo ervaar je de wereld om jou heen, een eenzame plek.

Wanneer je uit deze eenzaamheid wil komen is het belangrijk voor je dat je je leert hechten aan iemand. Eenzaamheid betekent vaak dat je maar een deel van jezelf laat zien. Dat deel wat er vroeger wel mocht zijn. Maar de meest kwetsbare delen, jouw gevoelens en behoeften deel je niet of maar gedeeltelijk. Dat zorgt voor eenzaamheid.

Komen uit de bubbel van eenzaamheid vraagt veel van je, veel risico. Het betekent dat je jezelf meer gaat laten zien. Het betekent dat je gaat opkomen voor wat je nodig hebt in een relatie.

Makkelijk gezegd, maar het is een moeilijk leerproces. Een therapeut kan je helpen om uit je eenzaamheid te komen. Het alleen doen is dat vaak erg lastig. Veel sterkte hierin!


2

deel deze tip

Tip 18 - Tips bij Corona en isolement

Door de Corona-maatregelen zijn velen gedwongen om vanuit huis te werken en om fysieke nabijheid van vrienden en familie te vermijden. Dat is erg wennen en op den duur ga je het contact steeds meer missen.

Een paar tips om het vol te houden :

- Maak meer gebruik van sociale media dan je gewend bent, maar begrens de tijd dat je ermee bezig bent.

- Geef je huisdier extra aandacht !

- Compenseer het gemis aan huidcontact en warmte door af en toe een zacht kussen of een warme deken bij je te nemen; neem een extra douche of bad. Echt: huid-op-huidcontact is een dagelijkse behoefte!

- Zwaai elke dag naar de overbuurvrouw en houd de humor erin....

Adrie Huttenga-Menninga


2

deel deze tip

Tip 19 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het eenzaamheid-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 20 - Ga vrijwilligerswerk doen!

Ga vrijwilligerswerk doen!

Naast dat je nuttig bezig bent ontmoet je andere mensen. Van het een komt het ander...van een kennis wordt het misschien een vriend(in). Je moet ergens beginnen...het vraagt actie van jezelf.

Eenzaamheid lost zich niet vanzelf op...je moet er wel zelf iets voor doen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Maak je lid van een teamsport

Men kan zich eenzaam voelen als men alleen is. Men kan zich ook eenzaam voelen tussen allerlei andere mensen. Of je voelt je eenzaam in een nieuwe woonplaats...


Mijn tip is: 

Maak je lid van een teamsport. Een wandelclub is ook sport!

Geef jezelf de opdracht om met minstens drie mensen per dag te praten, al is het over het weer.
bijvoorbeeld met de postbode, de cassère, de mevrouw die elke dag langs je huis loopt met de hond.

Nog een tip: koop een hond. Dan wandel je een aantal keren per dag en je komt makkelijk in contact met andere hondenbezitters.1

deel deze tip

Tip 22 - Beweging, zelfcompassie, goed zelfbeeld

Eenzame mensen kunnen het heel moeilijk hebben met zichzelf.

 

Het is belangrijk om in beweging te blijven en actief te worden. De natuur staat altijd klaar voor een wandeling of fietstocht! Als je je echt goed voelt kun je je staande houden in eenzaamheid en mogelijk zelfs genieten van de ruimte die het geeft.

 

Een belangrijke voorwaarde voor goed eenzaam te kunnen zijn is zelfcompassie en een goed zelfbeeld. Een therapeut kan jou erbij helpen dit te ontwikkelen.1

deel deze tip

Tip 23 - Hou je bezig met datgene wat voor jou belangrijk is

Ga bewust op zoek naar jouw waarden; wat is voor jou belangrijk?

 

Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar zoals testjes op internet, maar ook boeken in de bibliotheek. (Of eventueel door een gesprek met een therapeut.)

 

Als je helder hebt wat jouw waarden zijn kun je vervolgens bekijken hoeveel tijd je hier in de afgelopen 14 dagen hebt besteed. Misschien kom je er wel achter dat de verhouding tussen hoe belangrijk het voor je is en hoeveel tijd/energie het jou geeft niet klopt; tijd voor actie!

 

Maak een plan waardoor je tijd of mogelijkheden creëert om vaker bezig te zijn met jouw waarden, met datgene wat belangrijk voor jou is. Door zo bewust bezig te gaan met jouw waarden geef je tegenwicht aan het gevoel van eenzaamheid.1

deel deze tip

Tip 24 - Therapie kan je helpen bij eenzaamheid

Eenzaamheid kan nu een probleem voor jou zijn als je het moeilijk vind om contact te maken, vrienden en kennissen te vinden en te behouden.

 

Jezelf presenteren in groepen, op het werk of bij sociale verplichtingen kan angstaanjagend zijn. Het lijkt makkelijker om aan de zijkant te staan en bijna onzichtbaar voor je medemensen door het leven te gaan.

 

Heel pijnlijk en vervelend voor jou en een gemis voor anderen die niet de kans krijgen om jou te leren kennen. Maar hoe om je ervan af?

Sociaal ontwijkend gedrag heb je waarschijnlijk vroeger als kind aangeleerd. Het kan een overlevingsmechanisme zijn omdat het belangrijk was om onzichtbaar te zijn. Niet gezien en daardoor ook niet gekwetst, niet gepest, niet genegeerd, niet geslagen of niet misbruikt.
Onzichtbaar zijn was minder pijnlijk dan negatieve aandacht krijgen.

Therapie kan je helpen om te onderzoeken wat jou tegenhoudt om contact te maken. Je kunt je oude leefstijl aanpassen aan je behoefte van nu!


Ik heb vaak in groepstherapie en in indivudele therapie cliënten stappen zien maken naar een leven MET anderen, MET vrienden, MET partners.


Als jij dat ook wilt ben je van harte welkom in mijn praktijk.1

deel deze tip

Tip 25 - Neem jezelf voor om mensen vaker te groeten

Soms zit je in een cirkel waar je niet meer uitkomt.

Probeer eens de kleine dingen op te zoeken. Neem jezelf eens voor om mensen vaker te groeten, mensen die je vaker tegenkomt. het is verrassend dat mensen dan gaan teruggroeten. Het kan je helpen om mensen meer aan te spreken.

Wil je meer contact met iemand en kom je daar wel eens op de koffie, vraag hem/haar ook eens bij jou te komen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Begin eens een gesprek met een naaste

Eenzaamheid, wie kent het niet? Ten diepste hebben wij allen ergens eenzaamheid in ons en hoe kan je dat nu in contact brengen met de omgeving, zonder dat het opgelost hoeft te worden of er niet kan zijn.

Mijn tip is, begin eens een gesprek met je partner, beste vriend over eenzaamheid en realiseer je dat het een essentieel onderdeel is van het mens-zijn.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 27 - Therapie waar in je onderbewustzijn wordt gewerkt

Als jij je eenzaam en alleen voelt kan dit vele oorzaken hebben. Soms kom je er niet achter waar dit aan kan liggen.

Dit gevoel kan al heel vroeg ontstaan bv. tijdens de baby tijd als je moeder/ouders voor jouw gevoel niet genoeg aandacht en tijd met je door hebben gebracht. Je kunt dit niet bewust herinneren maar kan wel invloed op je huidige gevoel/gedrag hebben.

Om dit aan te pakken kun je naar een therapie gaan waar in je onderbewustzijn gewerkt wordt en daar bepaalde informatie opgelost wordt waardoor je gevoel gaat veranderen omdat je niet meer op die oude informatie kunt terugvallen.

Je kunt dan denken aan bv. Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix.


1

deel deze tip

Tip 28 - In contact met je gevoel komen

In contact met je gevoel komen

Soms DENKEN mensen dat ze niet bij hun gevoelens kunnen komen. Een goede toegang tot onze gevoelens kunnen onze fysieke reacties op gebeurtenissen en gedachten vormen. Anders dan ons denken, dat toch een censuur aanbrengt van wat sociaal wenselijk en geaccepteerd is, zijn lichamelijke sensaties puur en en ongefilterd.

Om nu beter bij jouw gevoelens te komen, kun je beginnen meer en bewuster aandacht te geven aan je lichamelijke reacties in contact met anderen.

Voel je
een brok in je keel,
druk op je maag,
hartkloppingen,
spanning in je schouders.

Als je een tijd bewust hierbij stil blijft staan en waarneemt wat je lichaam je vertelt, kom je bij het gevoel dat bij een fysieke reactie hoort. Zo kan bv. te veel spanning in je lichaam betekenen, dat je bang bent of je bedreigd voelt. Je wordt je steeds meer van jezelf bewust.


1

deel deze tip

Tip 29 - Regel een buddy

Regel een buddy.

Via de plaatselijke welzijnsorganisatie of een particuliere stichting kun je aangeven dat je op zoek bent naar een maatje/buddy.

Er komt dan een coördinator bij je thuis die uitlegt wat er allemaal mogelijk is en als je dat wilt wordt er een buddy voor jou gezocht die bij je past.

Jullie kunnen dan samen, stap voor stap dingen gaan ondernemen. Jij geeft aan wat je wilt en als je dat niet weet, gaan jullie samen op zoek naar wat jou uit je eenzaamheid kan halen.

Het kan heel fijn zijn als er iemand is die onbevooroordeeld naar je luistert, die met je meedenkt en de tijd neemt om jou te helpen om te doen wat nodig is om weer verbinding te maken met de wereld om je heen.

Het is echt niet zo dat het wel heel slecht met je moet gaan en je grote problemen moet hebben om in aanmerking te komen. Misschien geeft het je net het zetje dat je nodig hebt om je leven wat leuker te maken en weer verder te kunnen

Lijkt het jou iets: bel of mail dan naar de organisatie in de buurt die dit kan regelen. Zoek bijvoorbeeld op internet met de zoekwoorden "maatje" of "buddy" en dan je woonplaats Dit soort hulp is vrijwel altijd gratis.


1

deel deze tip

Tip 30 - Schrijf eens je dromen op en ga voor één ding

Als je eenzaam bent, voel je je vaak rot, wil je ook niks meer.
Schrijf dan eens al je dromen op. Wat wil JIJ? Echt alles, materieel, psychisch, om te doen, álles. Waar droom jij over?

Kies vervolgens één ding en ga ervoor!

Veel plezier.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Loneliness is a sign that your heart misses connection

Loneliness is a sign that your heart misses connection, possibly with others, but most definitely to yourself.


1

deel deze tip

Tip 32 - De Luisterlijn

Luisterlijn
Heb je het moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Of je zoekt juist naar iemand die jou niet persoonlijk kent.

Bij de vrijwilligers van de Luisterlijn kun je dag en nacht terecht voor een goed gesprek. Het zijn geen psychologen en kunnen jou op afstand niet beter maken. Maar ze kunnen je wel helpen om het vol te houden!

Bel 0900-0767 of chat via deluisterlijn.nl .


1

deel deze tip

Tip 33 - Ga naar een coach die jou ziet

welke reden zit er achter jou eenzaamheid?
meestal schuilt er onzekerheid achter eenzaamheid, niet weten hoe je aansluiting kunt maken, of bang zijn voor afwijzing. Niet weten wat je leuk vindt of wat jouw interesses zijn. Blijf er niet mee lopen, ga naar een coach die jou ziet. Samen kom je er wel.


1

deel deze tip

Tip 34 - Persoonlijke contacten hebben tijd nodig om te groeien

Eenzaamheid hoort bij het leven. Je kunt het niet wegpoetsen.

De eerste stap is erkennen dat je soms eenzaam bent en dat je dat soms moeilijk kunt verdragen.

De tweede stap is om je eenzaamheid te verzachten. En dat is toch dat je er op uit moet om contacten te maken. Niet alleen oppervlakkig, maar ook om het te wagen een meer persoonlijk gesprek aan te gaan.

Wat daar dan nog bij komt is dat je niet te snel moet opgeven. Het is niet vanzelfsprekend om meteen mensen te vinden waar je je wat bij thuis voelt. En persoonlijke contacten hebben tijd nodig om te groeien.


1

deel deze tip

Tip 35 - Verbinden met jezelf

Eenzaamheid: begint met het verbinden met jezelf.

Herken je dat?
Je voelt je eenzaam, onbegrepen.
In eerste instantie hoop en denk je dit op te lossen door contact te zoeken met anderen. Door veel te werken, afleiding te zoeken in social media, internet ed.

En je hoopt door het contact met anderen of afleiding te hebben je niet meer eenzaam te voelen. Dat helpt tijdelijk. Maar zodra je weer 'alleen' bent of zelfs als je met anderen bent, kan dit gevoel van 'eenzaamheid' weer de kop opsteken.

Eenzaamheid oplossen begint bij het verbinden met jezelf. Verbinden met jezelf is niets anders als contact maken met jezelf.

Pas als je dat kan en ook iedere dag even doet, heb je de ander of afleiding niet meer nodig om je niet eenzaam te voelen.

Hoe doe je dat, contact maken met jezelf?
Leg iedere dag in stilte je hand op je hart.
Voel je hart kloppen. Probeer voor je te zien hoe je hart klopt in je borst.
Probeer dit iedere dag minimaal 5 minuten te doen.
Hierdoor maak je weer contact met jou ware ik en zul je je veel thuis gaan voelen met jezelf. Waardoor je eenzaamheid een stuk minder zal worden.

Succes!1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Ook voor jongeren geldt: maak het bespreekbaar

Eenzaamheid wordt vaak met ouderen geassocieerd terwijl eenzaamheid onder jongeren ook een serieus probleem is maar dat lijkt moeilijker bespreekbaar.

Ook voor jongeren geldt: maak je gevoelens bespreekbaar of durf hulp te vragen! Je hoeft je echt niet te schamen als je je wel eens eenzaam voelt. Het helpt als je dit gevoel erkent en gaat kijken wat de beste manier is om er vanaf te komen.


1

deel deze tip

Tip 37 - Leef zoveel mogelijk in het NU

Leef zoveel mogelijk in het NU

een gezegde luidt: maak je niet druk om het verleden want dat is voorbij, en wat de toekomst brengt, weet je nog niet. Volgens het Boeddhisme is er alleen het huidige moment.

Ook al is het niet gemakkelijk, probeer niet te piekeren over waarom mensen je vergeten, over wat er is misgegaan in je relaties bijv. Ga niet als een berg tegen de toekomst aankijken maar neem het leven dag voor dag: zie de natuur, de weersveranderingen, dieren om je heen, kinderen die buiten spelen.

Ga in je eentje naar een film, maak een praatje met iemand naast je, in een winkel, bij de bushalte. Zing en dans, gewoon alleen in huis of zoek een groep om dit samen mee te doen.

Wat uit onderzoek goed blijkt te werken tegen gevoelens van eenzaamheid is: iets voor een ander betekenen door bijv. vrijwilliger te worden of maatje voor een zieke/gehandicapte.

Als je denkt dat er een diepere oorzaak is voor jouw eenzaamheid en je er alleen echt niet uitkomt, ga dan naar de huisarts, psycholoog, therapeut, contactpersoon van de kerk. Hulp zoeken is geen teken van zwakte, het is juist sterk om er iemand anders bij te betrekken.


1

deel deze tip

Tip 38 - Heb geen medelijden met jezelf en zoek activiteiten/mensen op

Eenzaamheid is een taboe. Er zijn maar weinig mensen die hardop durven te zeggen dat ze eenzaam zijn. Het komt helaas veel voor, ook onder jongeren.

Het belangrijk om je gevoelens te uiten, al schrijf je ze maar op of bespreek je het met een therapeut. Mijn advies is om "te blijven gaan".

Oftewel, heb geen medelijden met jezelf en zoek activiteiten/mensen op. Bedenk altijd dat er mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten of voor nog hetere vuren staan.


1

deel deze tip

Tip 39 - familielid ziek, iedereen een beetje ziek

Wanneer een familielid ziek is, dan is iedereen een beetje ziek. Je kan je er behoorlijk eenzaam onder voelen. Kijk eens op de site 'familievan.nl' Hier vind je tips, cursussen en een stuk erkenning.

Peter

1

deel deze tip

Tip 40 - ACT (acceptance and commitment therapy)

Een gevoel van eenzaamheid kan echt akelig zijn, en je blokkeren om in beweging te komen.
Stop met vechten tegen dit nare gevoel, accepteer dat het er is, en ga met compassie voor jezelf op weg naar verandering. ACT (acceptance and commitment therapy) kan je hierbij helpen.
Iedereen draagt pijn, verdriet of ongemak met zich mee – dit hoeft geen beletsel te zijn om een waardevol leven te leven!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Boek: Calling in the one

Boek; Calling in 'the one". van Katherine Woodward Thomas. Een soort van werkboek over hoe je de mooiste relatie met jezelf kunt creëren en daarvanuit een relatie met " de Ander".


1

deel deze tip

Tip 42 - Probeer een patroon te ontdekken

Probeer een patroon te ontdekken.

Waarschijnlijk wil je de oorzaak van jouw eenzame gevoel aanpakken. Maar dat is lastig wanneer je niet precies weet hoe en wanneer dit gevoel jou het meest overvalt. Daarom is het een goede eerste stap om te onderzoeken op welke momenten je vooral last hebt van deze gevoelens.

Probeer een soort dagboekje bij te houden, dit hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten. Schrijf iedere dag kort op wanneer je deze gevoelens van eenzaamheid het sterkste voelde. Waarschijnlijk kun je na een paar weken een patroon ontdekken.

De kans is groot dat de eenzaamheid vooral op bepaalde momenten in de dag of in de week het sterkste zal zijn. Door deze informatie kun je heel gericht gaan zoeken naar een oplossing die past bij jouw persoonlijke situatie.


1

deel deze tip

Tip 43 - Eenzaamheid is geen ziekte

Eenzaamheid is geen ziekte!

Eenzaamheid is vervelend, pijnlijk en moeilijk. En daarom wil je er iets aan veranderen. Wel is het goed om te beseffen dat het geen ziekte is, terwijl de maatschappij ons dat tegenwoordig doet geloven.

Waarschijnlijk speelt social media hier een belangrijke rol in. Mensen zoeken steeds meer verbinding op en het lijkt alsof iedereen het leuker heeft dan jij. Wees je hier bewust van.

Natuurlijk is het vervelend om je eenzaam te voelen. Maar besef je ook dat het heel normaal is om je zo af en toe eventjes eenzaam te voelen. Wellicht een manier om even tot rust te komen en bij jezelf te komen.


1

deel deze tip

Tip 44 - Bezoek een sportschool en volg groepslessen

Eenzaamheid, het gevoel niet verbonden te zijn met anderen, is heel naar.

Belangrijk is om te blijven gaan.... oftewel de deur uit! Sporten helpt je om je beter te voelen. Bezoek een sportschool en volg groepslessen. Je leert nieuwe mensen kennen en je zorgt tegelijkertijd voor je mentale en fysieke gezondheid. Doen!!!


1

deel deze tip

Tip 45 - Een klein persoonlijk gesprekje kan al helpen

Bij eenzaamheid gaat het er vooral om dat je betekenis mist in je leven.

En betekenis ontstaat door jezelf in het contact met de ander te laten zien en ervoor open te staan dat de ander zich toont.

Op die manier kan je voelen dat je er bij hoort, dat je bij die ander hoort.
Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.

Een klein persoonlijk gesprekje tijdens het uitlaten van je hond bijvoorbeeld, kan je gevoel van er bij horen al versterken en je eenzaamheidsgevoel verminderen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Trek er regelmatig op uit

Voel je je eenzaam of ben je bang je eenzaam te gaan voelen?
Trek er regelmatig op uit en ga naar plaatsen waar je mensen kunt ontmoeten en /of wordt lid van een club.


1

deel deze tip

Tip 47 - Doe iedere dag iets voor iemand anders

Je eenzaam voelen is enorm onplezierig. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen.

Bijvoorbeeld door jezelf voor te nemen iedere dag 1 of 2 dingen te doen voor iemand anders.
Misschien is er een familielid, vriend of buur die je een kaartje kunt sturen waarop je vertelt hoe blij je met hem/haar bent.

Misschien is er iemand in je (naaste) omgeving die je even kunt opzoeken of bellen om te vragen hoe het met hem of haar gaat?

Groet eens wat meer mensen in de supermarkt en op straat.
Kijk iemand eens net iets langer aan dan je gewend bent met je vriendelijke blik. Wat ervaar je?

Op de korte termijn ervaar je daardoor meer verbondenheid met anderen.

Je hoeft niet te wachten, je kunt zelf iets doen!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 48 - Verschil eenzaamheid en alleen zijn

Tussen alleen zijn en eenzaamheid zit een verschil.
Soms is er in de jeugd op een cruciaal moment (of chronisch) geen verbinding geweest tussen jou en een ouder. Zoals in je eentje 's nachts huilen om je moeder, die dacht dat het 'hoorde' om je te laten huilen.

In zo'n geval kan er 'intrinsieke eenzaamheid' ontstaan. Dit houdt in dat je je eenzaam voelt, zelfs (of juist) al ben je niet alleen.
In zo'n geval kan het goed zijn om te kijken hoe je dit verdooft... nagelbijten, zoetigheid, andere 'ongewenste gewoonten' kunnen namelijk het gevolg zijn.

Het kan op zo'n moment goed zijn om jezelf te vragen en te luisteren waar je echt naar hunkert. Dat kan pijnlijk zijn, maar dat geeft vervolgens de mogelijkheid om jezelf te begrijpen en met onvoorwaardelijke liefde voor jezelf te zorgen. Want hoe paradoxaal het ook klinkt, uiteindelijk is het de onvoorwaardelijke liefde voor jezelf die je heelt.


1

deel deze tip

Tip 49 - Volg een training of een cursus die je interessant vindt

Volg een training of een cursus of ga naar een bijeenkomst over iets dat je leuk of interessant vindt. Zo ontmoet je mensen met wie je direct iets gemeenschappelijks hebt.


1

deel deze tip

Tip 50 - Aan de buitenkant is er de illusie dat we afgescheiden zijn

In feite ervaren wij aan de buitenkant de illusie dat we afgescheiden van elkaar bestaan, als 'jij' en 'ik'.
In werkelijkheid behoort alles tot dezelfde kosmische soep dat geen grenzen kent.
Het gevoel van eenzaamheid kan dus alleen maar bestaan op het ego-niveau en we komen hier op Aarde om te ontdekken dat we werkelijk dit ego niet zijn.
Het Zelf is niet tijdelijk maar eeuwig en niet afgescheiden maar één.
Ervaar je voor je gevoel dus eenzaamheid, hoe pijnlijk en hoe echt het ook mag lijken, WEET dat je het op het niveau van het Zelf niet bent.
Laat me je op weg helpen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Mediteren tijdens Corona crisis

Juist in deze tijd, waarin we veel op onszelf gewezen zijn en op onze naaste familie, zie je dat gevoelens van eenzaamheid nog meer de kop op steken.

Misschien zit je thuis met je kinderen. Misschien ben je wel helemaal alleen.

Bedenk dat we met zijn allen in een soortgelijke situatie zitten. Natuurlijk helpt het om te beeldbellen met vrienden, zoom calls te voeren met gelijkgestemden.

Mij helpt het vooral om nog meer te mediteren.
Alleen of samen met mijn kinderen.
Te verbinden met mezelf, waardoor ik ook goed kan voelen dat alles ok is en dat ik veilig ben, wat er ook gebeurt.

Mediteren hoeft niet moeilijk te zijn. Gewoon zitten met je ademhaling en observeren. Of je zoekt een oefening op Youtube voor vertrouwen en zelfliefde. Er is tegenwoordig heel veel online te vinden.

Zeker met alle angst om ons heen is het zo belangrijk om te blijven verbinden met jezelf! Dat vertrouwen en die rust kun je alleen bij jezelf vinden en niet bij de ander. En het helpt tegen eenzaamheid.

Zorg goed voor jezelf, juist in deze tijd!

Mediteren tijdens Corona crisis

1

deel deze tip

Tip 52 - Corona en het belang van slaap

Wist je dat ons immuunsysteem al na één week slecht slapen minder actief is.

Daarom is met het coronavirus slaap nog essentiëler dan het al was.

Streef ernaar dat je ergens tussen de 7 - 9 uur slaap per nacht krijgt zodat je gezonde nachtrust bedraagt aan een versterking van je immuunsysteem.


1

deel deze tip

Tip 53 - Hou een ritme aan, of zoek een nieuw ritme

Eenzaamheid kan letterlijk zijn dat je geen mensen ziet, het kan ook een gevoel zijn dat je nergens bijhoort.

Wat voor jou misschien zou kunnen helpen:
Hou een ritme aan, of zoek een nieuw ritme. Doe elke dag een workout of maak een ommetje.
Deel je dag in in uren en neem je elke dag voor een taak op te pakken.

Vraag toch nog eens die vriendin/kennis om met je mee te doen met het ommetje of een bepaalde taak die je wilt oppakken.


1

deel deze tip

Tip 54 - Ubuntu : ik ben omdat wij zijn

Als je je eenzaam voelt, betekent dat dat twee basale menselijke behoeften niet vervuld worden: je behoefte aan erkenning en je behoefte om van betekenis te zijn. Wil je hier meer over lezen? Ga op zoek naar dit prachtige boek: Opsoek naar Ubuntu - Zuid-Afrika onder mijn huid van Annette Nobuntu Mul.


1

deel deze tip

Tip 55 - Vat een 'nee' niet persoonlijk op

Om iets aan je eenzaamheid te doen kun je stappen zetten om je sociale contacten uit te breiden. Bedenk dan: wie wil ik uitnodigen, waar wil ik die persoon uitnodigen en voor wat? Een kop thee of een ander drankje kan thuis, maar ook ergens anders, bijvoorbeeld in het café.

Vaak weerhoudt angst voor afwijzing iemand om werkelijk stappen hierin te zetten. Werk daar dus eerst aan: leer accepteren dat iemand in woord of gebaar 'nee' kan zeggen op je uitnodiging en dat je dit vervolgens niet persoonlijk opvat. De ander kan daar namelijk tal van redenen voor hebben, zonder dat het iets met jou te maken heeft.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - Probeer erachter te komen wat je probeert te vermijden

Heb je er wel eens bij stilgestaan wat jou weerhoudt om anderen te ontmoeten? Vaak gaan hier bepaalde gedachten mee gepaard die iemand belemmeren om in actie te komen.

Redenen waarom je thuis blijft, waarom je niemand uitnodigt en niet mee doet, omdat je vindt dat je er niets aan hebt, of omdat je je geld ergens anders aan wilt besteden en maar 1x uit kunt geven, omdat er toch niemand op jou zit te wachten, of omdat je dan eerst je garderobe moet vervangen of eerst je huis op orde wilt hebben, etcetera. Houd het eens bij wat jou belemmert om het maken van contact op de lange baan te schuiven.

Probeer erachter te komen wat je in het contact met de ander probeert te vermijden. Is het angst voor afwijzing, ben je bang dat de ander eigenschappen van jou ziet waar jij je voor schaamt? Of kan het zijn dat je wat te veel eisend bent naar de ander toe?


1

deel deze tip

Tip 57 - Richt je blik naar buiten

Eenzaamheid wordt versterkt doordat je naar binnen kijkt. Je focus van interesse is waarschijnlijk op jezelf en op je eenzaamheid gericht. Je kunt je eenzaamheid doorbreken door naar buiten te kijken. Richt je ogen op de natuur, op de mensen, op je omgeving. Blijf rond kijken totdat je ogen iets interessants hebben ontdekt. Kijk ernaar en sta erbij stil. Dat is het begin van contactmaken. Dat is het begin van het doorbreken van je eenzaamheid.
Doe deze oefening dagelijks, liefst meerdere keren. Ontdek je wereld en stimuleer je nieuwsgierigheid.


1

deel deze tip

Tip 58 - Weet eerst naar wat voor contact je zoekt

Weet eerst voor jezelf naar wat voor contact je op zoek bent. Wat of welk soort mensen vult jou oprecht aan? En ga dan eens wandelen in een omgeving die je aanspreekt: musea, stad, park, bibliotheek, een plek waar jij je prettig voelt. En neem de pauze om eens om je heen te kijken. Wie lopen daar nog meer rond? Met welke houding? Wie zit er ook even stil en heeft wellicht dezelfde drempel als jij om contact te maken? Ben de opening: 'Geniet jij ook zo van deze omgeving?' En wie weet, het begin van verbinding. Succes en vooral veel inzicht gewenst


1

deel deze tip

Tip 59 - Eenzaamheid mogelijkheid naar eigen liefde

Eenzaamheid hoeft niet negatief te zijn.

Soms leiden de moeilijkste wegen tot de mooiste bestemmingen. Durf naar binnen te keren op zoek wat daar voor licht in je hart zit. Dan trek je ook weer andere energieën en mensen aan.

Graag begeleid ik je naar de weg van je hart.


1

deel deze tip

Tip 60 - Bedenk iets waar je superblij van wordt

Corona kan zorgen voor eenzaamheid, ook voor personen die dat eerst niet zo ervaarden.

Zorg er daarom voor dat je jezelf in de watten legt, en maak het groot, overdrijf hierin, zodat je dat warme gevoel krijgt , die vrienden en bekenden je geven bij een knuffel of zoen.

Plan bijvoorbeeld een namaak wellness moment: kaarsjes aan, uitgebreid in bad of onder de douche, trek je warme badjas aan die je over de kachel hebt gehangen, wijntje, iets lekkers, verzorging van jezelf, etc..

Bedenk iets waar je superblij van wordt...


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Verwerk het onderliggende aan je gevoel van eenzaamheid

Eenzaamheid kan een heftige en verlammende emotie zijn, waardoor veel mensen allerlei manieren vinden om deze emotie te vermijden.

Dit zorgt er echter voor dat het gevoel terug zal komen en de manieren om dit overweldigende gevoel niet te voelen steeds meer moeten worden. Juist stil staan en het gevoel toelaten is een belangrijk deel om te ontdekken wat onder deze eenzaamheid ten grondslag ligt.

Wanneer dit duidelijker wordt is het mogelijk te focussen op wat er nodig is het onderliggende te verwerken. Dit zorgt er vaak voor dat het gevoel daardoor minder overweldigend wordt of zelfs verdwijnt.


1

deel deze tip

Tip 62 - Deel de stilte

Zoals er vele kleuren wit zijn, zijn er veel verschillende schakeringen stilte. Stilte kan ongelooflijk alleen voelen, ook al ben je met anderen. Stilte kan enorme verbondenheid geven, ook al ben je alleen. Het moeilijke is om door de stilte heen te luisteren. Wat vertelt de stilte jou? Wat heeft ze nodig?
Als stilte gedeeld wordt, erkend wordt, begrepen wordt, veranderd er iets. Het wordt dan een gedeelde stilte waarin je je verbonden weet.


1

deel deze tip

Tip 63 - Empowerment

Empowerment
Praten bij een therapeut over ingrijpende gebeurtenissen in je leven kan zo’n effect hebben dat een cliënt bij mij het omschreef als “bijna een wonder”.

Luisteren en praten in vertrouwen, een beetje sturing krijgen en ervaren dat er meegevoeld en meegedacht wordt. Het is als op avontuur gaan, met ‘empowerment’ tot gevolg.


1

deel deze tip

Tip 64 - Knuffel op afstand :-)

De coronapandemie is al een jaar aan de gang. Een jaar lang kunnen we moeizaam fysieke nabijheid zoeken tot onze dierbaren, als dat we soms zo graag zouden willen. En dit, terwijl we juist zo gekalmeerd kunnen worden door even die armen om ons heen, een kus of gewoon even tegen iemand aan kunnen leunen. Hoe kunnen we daar soms zo naar hunkeren...

Hoe kan onze huidhonger gestild worden? Hoe kun we ook zonder direct contact met de ander, voelen dat er van je gehouden wordt?

Het is sowieso erg belangrijk dat je contact houdt met je eigen lichaam. Koop eens lekkere douchegel, bezoek eens een masseur. (Dat mag gelukkig weer!) Ga af en toe een flink eind wandelen, hardlopen, of dansen. En adem dan goed door. Wees je bewust bij elke stap die je zet. En als de zon schijnt, laat de stralen elke vezel van je lichaam binnenkomen, adem in en uit. Daar kun je ook zó van opknappen!

Zelfs zonder knuffel kun je de ander voelen via oogcontact. Kijk elkaar maar eens lang in de ogen aan en voel de verbinding.

Kalmeer - ontvang - geniet!


1

deel deze tip

Tip 65 - Lonely while being surrounded by people

Why can you sometimes be in a room surrounded by people who you love yet still feel lonely?
Researchers have identified 3 dimensions of loneliness to reflect the types of relationships that can be missing:

1. Intimate/ Emotional loneliness- The longing for a close confidant or intimate partner
2. Relationial/ Social loneliness-The need for quality friendships and social connection
3. Collective loneliness: The need for a network of connections that share your sense of purpose or principles.

These 3 dimensions together reflect the complete range of high quality social connections that all human beings need to feel content and not lonely. Any dimension unmet leads to a feeling of loneliness.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - Nieuwe begroetingsmanieren

Weet je nog van vroeger toen mensen bij een begroeting elkaar een hand - en vaak ook - drie zoenen op de wang gaven? Welke associatie roept dat bij je op? Had je daar een fijn gevoel bij, of juist niet?

Weet je wel dat een handdruk alleen al, veelzeggend is in de interactie? Krijg je een stevige, of een slappe hand, wordt de hand van de ander ver uitgestrekt, of staat die dicht bij zijn lichaam? En hoe reageerde jij daarop? En wordt daar een kort zakelijk knikje bij gegeven, of durven de handschudders elkaar even goed in de ogen aan te kijken? Al deze aspecten zeggen eigenlijk: "Hier ben ik, zo stel ik me naar jou op. En wie ben jij, op dit moment?"

Het gemis van handen schudden is vooral het gemis van kort aandacht geven aan jezelf en aan de ander, in het contact, hoe klein ook. Heel snel wordt er nu over gegaan naar de orde van de dag.

Maar het kan ook anders. Begroet elkaar eens op een van deze manieren:
- kijk de ander aan en veer je knieën licht op en neer.
- sta tegenover elkaar met je hand op je hart. Sluit je ogen, adem eens diep. Open je ogen, kijk elkaar eens 10 seconden aan, of durf eens een halve minuut, en deel wat er in je opkomt, als je naar de ander kijkt.

De eerste tip kun je met iedereen doen die je tegen komt. Kijk maar eens wat voor effect het heeft op jou en de ander. De laatste tip zou je goed kunnen oefenen met een dierbaar iemand. Het is vooral verrassend om te merken wat je kunt ervaren, als je langere tijd in oogcontact staat met de ander. Je ziet dan vooral hoe kwetsbaarheid een grote krachtbron en een verbinder kan zijn!

Ik wens je fijne en inspirerende contactmomenten met een ander toe!


1

deel deze tip

Tip 67 - NMLK

Nieuwe Mensen Leren Kennen is een populaire uitgaans community in Nederland. NMLK’ers zijn actieve, communicatieve types (HBO+) met een gedeelde allergie voor sleur. Ze maken makkelijk contact en zijn oprecht geïnteresseerd in nieuwe mensen en events. NMLK is geen datingsite, maar waar mensen samenkomen weet je maar nooit wie je tegenkomt.

Kijk eens op: nieuwemensenlerenkennen.nldeel deze tip

Tip 68 - Hoe werk je als therapeut met eenzame clienten?

Als jouw client zich meer richt op het probleem van de eenzaamheid, dan is het de kunst dat jij als therapeut hem/haar laat kijken naar wat er wel (enigzins) positief is.
Maak gebruik van herkaderen en positief herformuleren - dit komt uit de oplossingsgerichte benadering en NLP- om jouw client aan te zetten tot een blik op mogelijkheden. Als de client zegt dat hij zich ziek voelt, dan kun je bijv. herformuleren 'je voelt je dus nu (nog) niet goed' en erna 'welke kleine stap kun je zetten om je een beetje beter te voelen'; zo ligt de focus niet op ziek zijn of slecht voelen maar op beter voelen. In haar boek Step by step laat Yvon Dolan heel mooi met allerlei praktijkbeschrijvingen zien hoe dit werkt.
Eenzaamheid is niet hetzelfde als je ziek voelen maar er is zeker een parallel te trekken in de aanpak met behulp van herkaderen en herformuleren. Ik merk dat ik er met mijn clienten verder mee kom.
Succes!deel deze tip

Tip 69 - Wat is je verlangen?

Eenzaamheid is een groot probleem voor veel mensen. Eenzaamheid gaat niet over alleen-zijn, maar het heeft alles te maken met je bestaan, met jouw mens-zijn. Het gaat over een gevoel van leegte, van gemis.
Wat is je verlangen? Waar ligt jouw behoefte als je eenzaamheid ervaart? Deel dat met iemand die je dicht bij je staat, of zoek een therapeut!deel deze tip

Tip 70 - eisenpakketje

Kijk eens kritisch naar je eisenpakketje als het gaat om contact maken met anderen? Vaak is je blik gekleurd door ervaringen die je misschien net iets te heftig begrenzen in wat je meent wel of niet toe te moeten of kunnen laten. Nieuw is niet alleen spannend of eng, nieuws is vanuit vrijheid mogen kiezen of een gesprek meer aandacht verdient dan die eerste ontmoeting, op welke manier dan ook. Wat mag een ander vragen en wat vind jij dat je vragen mag? Sta eens bewust stil bij je eisen, bij de basis die je ervoor hebt en probeer het verleden niet te bepalend te laten zijn. Alleen in het nu kun je winst behalen, vriendschappelijk en relationeel. Ga voor verbinding!!!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - Wacht niet tot de bel gaat

Soms ben je eenzaam om redenen dat je de deur niet uit kan, soms ben je eenzaam omdat je de deur niet uit durft. Het is een proces waar je in gekomen bent of wat je aanvoelt. Maar wacht niet tot de bel gaat, de actie moet uit jezelf komen. Als je het zelf niet kan, probeer dan iemand te vragen die je kan helpen. Let goed op de kleine signalen en waardeer deze, geef wat terug en bel eens bij een ander aan. Het is moeilijk, maar begin bij jezelf en kom te voorschijn, elk mens mag er zijn en juist in deze tijd hebben we elkaar nodig.deel deze tip

Tip 72 - Eenzaamheid

Je gevoelens van eenzaamheid zijn geen feiten
Nee. Eenzaamheid is subjectief. Het is een emotie. Een gevoel dat komt en gaat. Je kunt je eenzaam voelen terwijl je een druk sociaal leven hebt. En je kunt je perfect gelukkig voelen terwijl je alleen bent.

Er zijn grofweg twee redenen waarom je eenzaamheid ervaart:

Je ervaart emotionele eenzaamheid. Je hebt voldoende sociale contacten, maar toch voel je je eenzaam.
Je ervaart sociale isolatie. Je voelt je eenzaam omdat je simpelweg te weinig sociaal contact hebt op een dag.
Als je emotionele eenzaamheid ervaart kun je de situatie beter maken door je zelfliefde te vergroten. Als je sociale isolatie ervaart kun je stappen zetten om meer tijd door te brengen met anderen.deel deze tip

Tip 73 - helderheid en loslaten

Ga mee wandelen in een wandelcoach sessie, werk verhelderend en maak een nieuw begin.deel deze tip

Tip 74 - Maak elke week tenminste één afspraak

Indien je je eenzaam voelt is het belangrijk om zelf in actie te komen. Maak elke week tenminste één (bel)afspraak met iemand. Indien je je gehinderd voelt door angst om zo'n stap te zetten, vraag dan om steun van een belangrijke ander. Kom je er niet uit, zoek hulp. Welkom in mijn praktijk!deel deze tip

Tip 75 - van eenzaamheid naar verbinding

Eenzaamheid

Eenzaamheid wil niet perse zeggen dat je, je alleen voelt. Vaak kom je uit op verbinding. mensen zijn dan de verbinding kwijt met zichzelf of met de omgeving, wat resulteert in eenzaamheid.
Je wilt je juist gehoord voelen, gezien, geliefd, veilig en geborgen voelen. Juist zonder die verbinding word je eenzaam.
Werken aan je zelfbeeld, netwerk, het kijken naar mogelijkheden en op zoek naar je kwaliteiten. Het delen van je gedachten en je durven uiten, kan al voor die verbinding zorgen.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - Uitreiken

In deze tijd is eenzaamheid meer en meer een schrijnend thema. Niet alleen onder ouderen, maar ook jongeren en alleenstaanden. Covid-19 werkt Isolerend voor veel mensen. Daarom zullen er ook meer forums zijn, facebook, wijk apps, websites, etc. waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Dat kan ook via vrijwilligerswerk. 13 maart staat weer in het teken van NL doet! Op de website kan je inschrijven op klussen bij jou in de buurt. Wie weet waar dat toe leidt. Mocht je niet goed kunnen werken, dan mag je er ook gezellig bij komen zitten.deel deze tip

Tip 77 - Tips omgaan met gevoelens van eenzaamheid

1. Luister naar je gedachten
Sta even stil bij je gedachten en schrijf ze eventueel op. Dit kan opluchten. Heb je veel negatieve gedachten? Kijk daar dan eens goed naar. Kun je ze relativeren? Wat gaat er wel goed? Waar word je blij van? Het kan helpen om daar iedere dag stil te staan bij de positieve dingen en deze op te schrijven.

2. Ga naar buiten
Ga iedere dag even naar buiten om te wandelen, fietsen of hardlopen. De frisse lucht, de beweging en ook natuur zorgen ervoor dat je lichaam endorfine en serotonine aanmaakt. Naar buiten gaan is gezond, geeft balans en verminderd stress.

3. Routine
Zorg ervoor dat je een routine hebt in je dag. Maak onderscheid tussen een werkdag en een vrije dag en plan ook ontspanning in na je werk.

4. Spiritualiteit
Spiritualiteit kan helpen bij eenzaamheid. Door online yoga of meditatie te volgen zorg je voor een verbinding met jezelf. Dit kan helend werken.

5. Lief zijn voor jezelf
Wees lief voor jezelf en doe dingen waar je echt blij van wordt. Ook thuis kan dat. Ga lekker in bad met fijne badolie, neem een douche en scrub jezelf. Doe het eens anders dan normaal, wat zou je nu fijn vinden om voor jezelf te doen?

6. Doe iets nieuws
Ga eens iets doen wat je altijd al op je wensenlijstje had staan. Creatieve dingen kunnen vooral helpend zijn. Het maken van iets moois geeft voldoening. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Iedereen heeft een creatieve kant. Het kan ervoor zorgen dat je je beter voelt.deel deze tip

Tip 78 - verbinden en uitreiken

allereerst erken dat gevoelens van eenzaamheid er zijn, dat dat jou niet bepaald, je hebt die gevoelens. Niets om je voor te schamen. Vele tips zijn hier al geplaatst; verbind je met jouw gevoelens van binnen en heb daarna de moed om uit te reiken naar verbinding buiten jezelf. Met wie kun je een stukje gaan lopen? kun je iets voor iemand betekenen, helpen? Hou het laagdrempelig, elke stap in verbinding is er 1. Reik uit, vraag, met wie of v oor wie kan ik iets betekenen. Er is zo veel mogelijk vanaf het moment dat je durft te vragen.deel deze tip

Tip 79 - dankbaarheid

Schrijf elke dag iets op waar je dankbaar voor bent. Als je je heel eenzaam voelt lijkt dat misschien onmogelijk. Maar wanneer je dit gaat doen zul je zien dat er elke dag iets is waar je dankbaar voor kunt zijn.deel deze tip

Tip 80 - boekentip

Lees het boek: Verlangen naar verbinding van Brené Browndeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 81 - Zoek even verbinding met jezelf!

Even een body check: (zoek even een plekje voor jezelf)

Ga stevig staan en adem 3x rustig door.
Voel hoe je voeten contact maken met de grond.
Wiebel nog even heen en weer.
Adem in door je neus en uit door je mond.
Ga 1 voor 1 je tenen af, voel even bewust hoe ze staan.
Ga daarna door naar je kuiten, adem door en voel die verbinding.
Werk zo langzaam naar boven, je knieën, boven benen, billen, onderrug, midden rug, boven rug, je nek en schouders.
Laat je schouders laag, en ontspannen, blijf rustig doorademen en voel even waar die ademhaling zit, in je keel, borst of buik. Er is geen goed of fout, blijf rustig door ademen en voel die verbinding die jij maakt met je lijf!
Ga door naar je gezicht ontspan je kaak, voel je wangen, je neus je ogen en maak je ogen zwaar. Daarna je voorhoofd tot het puntje van je kruin.
Adem rustig nog eens 3x keer diep door. Voel de ontspanning en verbinding die je maakt met je eigen lijf.
Deze oefening kan fijn zijn als je spanning of stress voelt, of gewoon even tussen door omdat jij het waard bent en die verbinding mag voelen!deel deze tip

Tip 82 - De situatie in kaart brengen

In plaats van direct in de oplossing te schieten en te zoeken naar manieren om het gevoel van eenzaamheid te verlichten of te verhelpen is het goed er eerst onderzoek naar te doen.
Hou eens bij wanneer je je eenzaam voelt. Turf het in je agenda of in een (digitaal) notitieblok. Zorg dat je de dag en het tijdstip terug kan zien.
Benoem jij zelf deze momenten als eenzaam of doen anderen dat?
Wat zijn de omstandigheden op het moment dat het zich aandient? Ben je thuis of ergens anders? Ben je alleen of met anderen? Zijn er andere bijzonderheden?
Wat zijn je gedachten op dat moment?
Wat doe je, hoe gedraag je je? Ervaar je fysieke onrust? Moeheid? Ga je eten? Ga je naar buiten of onder het dekbed liggen?

Breng dit eens twee weken in kaart. Probeer dit te doen zonder de situatie te proberen te veranderen.

Een volgende stap is terugkijken en nagaan of je patronen ziet. Welke overeenkomsten hebben de momenten waarin je eenzaamheid ervaart? Overeenkomsten in gedachten, tijden of omstandigheden?
Kan je aan de hand hiervan bedenken of je er iets aan wil en kan veranderen? Doet het zich, bijvoorbeeld, altijd voor op zaterdagavond of in het weekend? Is het dan mogelijk om op die momenten afleiding te zoeken? Dit is heel simplistisch gesteld, maar dient ter voorbeeld om aan te geven hoe je het overweldigende gevoel in wat kleinere elementen op kan delen.

Ook wanneer je zelf niet goed weet wat je, al zijn het maar hele kleine dingen, kan veranderen in patronen is dit in kaart brengen een nuttige eerste stap. Met alles wat je opschrijft en ontdekt kan je concreter hulp zoeken of het gesprek hierover aan gaan met anderen. Het kan net die houvast bieden die nodig is om een eerste stap naar verandering te zetten.deel deze tip

Tip 83 - Boekentip: De eenzame eeuw van Noreena Hertz

We leven in het tijdperk van de eenzaamheid. We zijn weliswaar beter verbonden dan ooit, maar sociale isolatie blijkt een steeds groter probleem onder jongeren en ouderen, voor zowel mannen als vrouwen. En toch rust er nog altijd een taboe op eenzaamheid.

In De eenzame eeuw onderzoekt Noreena Hertz de wereldwijde eenzaamheidscrisis en waarschuwt ze ons voor de potentiële gevolgen. Eenzaamheid heeft namelijk niet alleen effect op je gezondheid (vergelijk het met vijftien sigaretten per dag), maar is ook nadelig voor de economie en politiek. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en rake kleurrijke verhalen uit de praktijk schetst ze een indringend beeld van dit 21e-eeuwse probleem. Zo 'huurt ze een vriend', volgt ze een cursus gezichten lezen en ontmoet ze inwoners van een verzorgingstehuis die mutsen breien voor hun robotverzorgers. En ook gaat ze dieper in op de vindingrijkheid waarmee we tijdens de coronacrisis verbonden blijven.

Hertz levert een uitgekiende kijk op alle facetten van eenzaamheid en houdt een indringend betoog over hoe we dit tegen kunnen gaan. Een essentieel boek waarin we zien hoe we in dit eenzame bestaan verzeild zijn geraakt en wat we kunnen doen om de maatschappij weer te verenigen.deel deze tip

Tip 84 - Boekentip: Vind je eindman - Carla Ketelaar

Sorry, heren onder de lezers, dit boek is voornamelijk voor vrouwen geschreven. Desalniettemin ook zeer leerzaam voor mannen, onder andere omdat het ook over verschillen tussen vrouwen en mannen gaat, waardoor onderling begrip versterkt kan worden.
Dit boek is voor vrouwen die 'prima in orde' en zelfstandig zijn, en (toch) single blijven, terwijl ze graag een partner willen, een goede relatie.
Het is erg realistisch, niet over-romantisch, en eerlijk en soms ook wel confronterend. Maar fijn om te lezen waarover een relatie écht hoort te gaan en over hoe je je 'eindman' (persoonlijk vind ik dit een raar woord, maar wel duidelijk) kunt vinden.
Mocht je na het lezen van het boek coaching of therapie hierover nodig hebben, dan kun je bij Carla terecht en ook bij mij.deel deze tip

Tip 85 - Schaamte bij eenzaamheid

Onze tijd kent ongekende mogelijkheden om met elkaar te communiceren, om contact tot stand te brengen. Desondanks voelen velen onder ons in alle leeftijdscategorieën zich eenzaam. Met een klein verschil tussen mannen en vrouwen ervaart zo’n een op de tien mensen eenzaamheid, zelfs als er (voldoende) contacten zijn.

Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid je gezondheid negatief beïnvloed: als mens floreer je juist als je je verbonden met en veilig bij medemensen voelt. Oorzaken voor eenzaamheid zijn divers, waardoor er bij het verhelpen van gevoelens van eenzaamheid steeds naar jou als persoon en jouw achtergrond gekeken dient te worden.
Maar juist bij het bespreken van eenzaamheid ligt een drempel omdat zij veelal gevoelens van schaamte oproept.

Het leven, jouw leven is het echter waard om kleurrijk te zijn. Dit realiseren geeft je noodzaak en de waarde om helpers te zoeken de nodige kracht.deel deze tip

Tip 86 - netwerk uitbreiden

Netwerk uitbreiden

Iedereen voelt zich wel eens alleen of eenzaam. Maar wat als deze gevoelens erger worden en de overhand krijgen. Als je zelf merkt dat je weinig tot geen vangnet/netwerk om je heen hebt.
Hier kan je zelf mee aan de slag, door te kijken naar wat je hobby's zijn of welke sport mogelijkheden er zijn. Vaak worden er in de buurt activiteiten georganiseerd waar je eens kunt gaan kijken. Vergeet niet de briefjes in de supermarkten, hier worden vaak verschillende verzoeken gedaan, een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen en je netwerk uit te breiden. Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op.deel deze tip

Tip 87 - Kom in actie

Het gevoel van eenzaamheid hoeft niet blijvend te zijn. Het kan een fase betekenen waarin je onderzoekt wat voor jou zou kunnen helpen om de eenzaamheid te verminderen. Zoek je contact met andere personen, dieren, gelijkgestemden? Ligt er een dieper verlangen naar contact vanuit gemis vanuit vroeger? Onderzoek waar jouw verlangen zit en wat daarin jouw eenzaamheid zou kunnen verminderen. Vraag om ondersteuning in dit proces, mocht je er alleen niet uitkomen. Doorbreek de eenzaamheid op die manier die het beste bij jou past.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten