Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij AD(H)D


AD(H)D - tips

Zoek je tips bij AD(H)D?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij AD(H)D >>

Wat is jouw tip voor omgaan met AD(H)D?

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Is AD(H)D zo erg?

AD(H)D... Wie heeft daar meer last van? Jij of je omgeving?

Focus je eens op wat er wel goed is en goed gaat. AD(H)D heeft echt enorm mooie en gave kanten. Deze zijn belangrijker dan de focus op wat er anders/beter kan.

Dus heeft je omgeving last van je gedrag? Ga dan samen opzoek naar wat jou juist zo uniek maakt en zie het als een gave en niet als een tekortkoming.


11

deel deze tip

Tip 2 - Adhd en trauma

Naast dat ik mijn eigen psychotherapie-praktijk heb, ben ik ook werkzaam in de de GGZ en uiteraard behandel ik daar ook clienten die de diagnose ADHD hebben gekregen. Het valt mij op dat ontwikkelingstrauma's een grote rol spelen, er was altijd gedoe bij hen thuis als kind en ze hebben zich onveilig gevoeld. Ik zet vaak EMDR in bij deze clienten en dan blijkt dat ze zich prima kunnen focussen en dat EMDR therapie tot meer rust en veiligheid kan leiden. Hierdoor kunnen de symptomen van ADHD afnemen.


10

deel deze tip

Tip 3 - Relaties en AD(H)D

Hoe ontdek je op latere/volwassen leeftijd dat jouw struggle met het leven met AD(H)D te maken kan hebben?
Mislukte studie(s), vastgelopen of moeizame relaties, problemen op het werk kunnen te maken hebben met een (nog) niet gestelde diagnose AD(H)D. Als je omgeving vindt dat je je niet aan afspraken houdt, dat je geen verantwoordelijkheid neemt of dat je zelf merkt dat concentratie je veel moeite kost (je vergeet dingen, je hoort een gesprek maar half))............ga eens met een deskundige praten, de huisarts, een therapeut of psycholoog om dit te onderzoeken.
Mijn clienten zijn vaak opgelucht als ze beseffen dat hun gedrag een oorzaak heeft. Door dit te weten is het mogelijk dat jij/je omgeving stappen kan zetten die positief resultaat hebben i.p.v. verwijten, negatief zelfbeeld enz.

Anoniem

8

deel deze tip

Tip 4 - ADHD tips voor concentratie & focus bij veel prikkels

Mensen met de diagnose ADHD zijn hoog gevoelig voor prikkels. Dit beïnvloed o.a. je concentratievermogen, je mate van kunnen focussen, je mate van doelgericht en gestructureerd handelen.
Hulpmiddelen om dit te verbeteren zijn:

- Oortjes in en luisteren naar bv. muziek, luisterboeken, podcasts, meditaties, motiverende sprekers of luister cursussen. Met oortjes in kun je je beter afsluiten van externe prikkels/ omgevingsgeluiden en worden eventuele saaie taken die je moet uitvoeren ook leuker, omdat je aandacht verdeeld is. Muziek heeft ook nog eens de kracht om je stemming te beïnvloeden. Bedenk hoe je je zou willen voelen en kies daarbij de muziek uit, dan kun je je stemming ombuigen naar dat gewenste gevoel

- Maak een plan. Heb je een taak wat op een dag of in een week af moet? Maak eerst een plan, zet het per stap in je agenda of planning op de muur zodat je het kan afvinken per onderdeel en bedenk ook bij het maken van het plan welke beloning je jezelf gaat geven als je het gedaan hebt in de vooropgestelde tijd.

- Regelmatig sporten. Dit heeft een positief effect op de onrust en chaos in je hoofd en lijf. Je voelt je relaxter als je dit regelmatig doet. Wanneer je er een soort vaste prik van maakt, net als tandenpoetsen, en op je weekplanner zet dan voelt het dubbel goed als je het kan afvinken

- Aarden. Door te aarden en steviger in je eigen schoenen te staan, ben je ook minder ontvankelijk voor externe prikkels. Dit kun je doen door bv afwassen, tuinieren, schoonmaken, mediteren, seks hebben, met je blote voeten in de aarde te staan, je voeten te masseren, opruimen etc. Aarden heeft een positief effect op je stemming, zeker als je bezig bent (in beweging) én erbij muziek opzet dan zorgt dat voor een fris, schoon en opgeruimd gevoel met ruimte in je hoofd

- Afstand nemen. Ontdek voor welke prikkels je overgevoelig bent bv geluid, felle kleuren, licht, verschillende geuren, etc. Blijf niet te lang in zo'n omgeving en gun jezelf een time-out erna om bij te komen. Water kan daarbij helpen om de overprikkeling af te spoelen. Een douche, voeten(bad) met magnesium of (hard)lopen langs een meertje zal helpen. Zo geeft de natuur ook een rustgevend effect. Een ommetje van 10 min geeft al een ander perspectief

- In tijd werken en gefaseerd korte pauzes nemen. Je kunt taak voor taak werken en elke keer een wekker zetten met een vooraf bepaalde tijd voor 1 taak. Daarna belangrijk om 5 tot 10 min pauze hersteltijd in te lassen voordat je door gaat met de volgende taak. In zo'n pauze kun je het beste geen andere prikkels opzoeken, dus beter om naar buiten te gaan, even wat drinken of in stilte zitten. Niet op je telefoon, lezen of televisie e.d.

- Houvast. Kies bij overprikkeling 1 focus punt bv een geluid, of je eigen ademhaling, of je voeten voelen op de grond. Richt al je aandacht naar dat ene punt. En adem rustig door.

- Verwerken door schrijven. Om te voorkomen dat je hoofd overladen wordt is het fijn om expressie te geven eraan. Dus als er veel externe prikkels zijn, maar ook interne prikkels als bv creatieve ideeën, of juist negatieve gedachten die rondjes blijven draaien in je hoofd, of emoties die spelen. Geef jezelf 15 min om alles op te schrijven. Ongenuanceerd, gewoon alles door elkaar, precies zoals het in je hoofd opkomt. Door te schrijven, laat je het los én ontstaat er begrip, inzicht en ruimte in je hoofd


8

deel deze tip

Tip 5 - Tijd om te bezinken

Als je pas op volwassen leeftijd de diagnose AD(H)D krijgt, gun jezelf dan de tijd om te accepteren dat je dit hebt en om inzicht te krijgen in hoe dit je leven in de verschillende eerdere fases heeft beïnvloed. Vaak is er langere tijd voor nodig om dit allemaal te laten bezinken en met een andere blik naar jezelf te kijken. Voor sommigen is een rouwproces nodig vanwege gemiste kansen of mislukkingen waar men op terugkijkt en pas na de diagnose een begrijpelijke verklaring voor krijgt.

Pascale

7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - ADD onmacht of gebrek aan wilskracht?

ADD onmacht of gebrek aan wilskracht?

Vaak wordt gedacht dat ADD een gebrek aan wilskracht is. Niet zeuren maar gewoon doen. Iemand met ADD kan zicht immers goed concentreren op de dingen die hun interesseren. Dat zou betekenen dat wanneer zij echt zouden willen zij zich ook kunnen concentreren op elke andere taak.

Deze gedachtegang maakt dat het leven voor een ADDer een zwaar leven is. Een leven vol onbegrip, onmacht en afwijzing.
ADD lijkt een probleem met wilskracht te zijn, maar dat is het niet. Het is voornamelijk een chemisch probleem in het besturingssysteem van de hersenen. Een ADDer worstel met onmacht en ontvangt onbegrip vanuit de omgeving. Deze combi vormt onzekere mensen met vaak een klein zelfbeeld en zij worstelen in onmacht en met afwijzing.

Stefan, een jongen die in mijn praktijk kwam vertelde dat hij een steen goede ijshockeykeeper was. Met IJshockey kon hij zonder problemen zich concentreren op het spel, wist ieder moment waar de puk was en waar de spelers zich bevonden. Opperste concentratie maakt dat hij een heel goede keeper was. Ondanks dat Stefan een hoog IQ had gingen zijn schoolresultaten al jaren op en neer. Soms was hij tot diep in de nacht met een opdracht bezig die de volgende dag klaar moest zijn. Maar meestal stelde hij zijn huiswerk uit of probeerde er onderuit te komen. Hij vertelde dat hij dit ook heel vervelend vind maar niet weet hoe dat steeds komt. Hij vertelde mij “Ik probeer mij op mijn schoolwerk net zo goed te concentreren als ik bij IJshockey doe. Soms lukt dat even tijdens een bepaalde opdracht maar meestal krijg ik het niet voor elkaar.”

Een jonge dame vertelde dat zij bij een gesprek met haar mentor te horen had gekregen dat zij wel snel afgeleid was en het leek of ze niet geïnteresseerd was. Terwijl hij haar geobserveerd had toen zij een videospel speelde, het leek of zij in het scherm wilde kruipen. Hij zag daarin dat zij opperste concentratie kon opbrengen voor dingen waar zij goed in was.

Haar vader had een keer gezegd: “Niets helpt. Ik weet dat zij haar aandacht erbij kan houden als ze dat echt wil. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen. Het is geen dom kind maar als zij niet snel meer aandacht aan haar schoolwerk gaat besteden komt het niet goed met haar”.

Iedereen die ik heb gesproken met chronische aandachtsproblemen heeft activiteitengebieden waarin hij of zij zonder problemen zich kan concentreren. Sommige mensen zijn artistiek; zij kunnen geconcentreerd schetsen en tekenen. Anderen konden als kind ware kunstwerken bouwen van Legostenen en als ze wat ouder zijn auto’s repareren of computernetwerken bouwen. Weer anderen zijn uitstekende musici die uren achtereen kunnen oefenen om een nieuw stuk in te studeren of een nieuw muziekstuk te componeren.

Kenmerkend is dat als zij iets moeten doen dat hun helemaal niet interesseert, zij de aandacht er niet bij kunnen houden, hoe graag zij dit ook zouden willen. Een ander punt dat opvalt is dat deze mensen veel dingen tegelijk doen.
Aandachtstekort in bovenstaande voorbeelden heeft een brede basis en is complex. Het omvat onder meer problemen te aanzien van extreem afgeleid zijn, uitstellen, problemen met planning, vermijden van taken die langdurig geestelijke inspanning vergen, onvoldoende aandacht voor details, dingen kwijtraken, opdrachten niet afmaken en extreme vergeetachtigheid bij dagelijkse bezigheden.

ADHD moeten we niet zien als slechts een gedragsstoornis maar als een beperking in de executieve functies. Hierover kan je meer lezen in de volgende blog.


6

deel deze tip

Tip 7 - ADD in het dagelijks leven

ADD bij volwassenen uit zich vaak in moeite met tijd-inschatten en een ietwat (ogenschijnlijk) chaotisch brein vol gedachten. Zoek uit wat jij nodig hebt om je niet te veel te laten beïnvloeden door je eigen brein. Dat kan vanalles zijn. Veel mensen met ADD zweren bij lijstjes, waar niet alleen hele belangrijke dingen op staan, maar ook zaken als 'vuilnis buiten zetten'. En afstrepen maar! Klein dingetje: waar lag ook alweer dat lijstje? :-)

Bianca

6

deel deze tip

Tip 8 - AD(H)D bij volwassenen en negatief zelfbeeld of faalangst

Mensen die pas op latere leeftijd de diagnose AD(H)D krijgen, hebben vaak last van een negatief zelfbeeld als gevolg van dingen die door de stoornis in hun leven niet gelukt zijn. In de meeste gevallen kan psychotherapie helpen om te accepteren dat je geen 'slecht mens' bent, maar een kleine handicap hebt waar je altijd tegen hebt moeten vechten.
Veel AD(H)D-ers hebben ook faalangst ontwikkeld omdat ze taken waarvoor ze intelligent genoeg waren, toch niet voor elkaar kregen. Heel begrijpelijk, maar belangrijk om te beseffen en te zorgen dat het takenpakket in het heden aansluit op zowel de intelligentie en de talenten als op de beperking.

Pascale

6

deel deze tip

Tip 9 - De kracht van...

AD(H)D-gedrag wordt snel geproblematiseerd en als lastig ervaren. Dit kan ten koste gaan van je eigenwaarde en ook hoe je jezelf toont aan de buitenwereld. Veel AD(H)D'ers hebben enorm veel ideeën, energie en creativiteit.
Blijf hierin geloven en geef je eigenheid vorm die past bij jezelf en de buitenwereld.

Anoniem

6

deel deze tip

Tip 10 - Weet waar je krachten en je valkuilen liggen

Als je weet waar je krachten liggen en wat je valkuilen zijn kun je je leven zo invullen dat je er meer voldoening en plezier uit haalt. Dit geldt voor iedereen, maar bij AD(H)D is de invulling vaak anders dan bij de gemiddelde mens waardoor er vaak meer teleurstellingen zijn geweest en er meer zoekwerk nodig is om dit te vinden. Vaak is het zelfvertrouwen daarbij beschadigd vanwege reacties vanuit de omgeving. Met de juiste therapeut kun je samen werken aan deze thema's en deze waardevolle informatie heb je je hele verdere leven wat aan. Dus investeer in jezelf en het verdient zichzelf keihard terug.


5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Durf te schitteren

Veel mensen met AD(H)D zijn ook enorm creatief. Ideeën, dingen maken, creëren, netwerken...heb jij ook een plek, hobby of werk waarbij jij los kunt gaan? Waar je kunt schitteren? Durf je dat dan ook, wanneer je eigenlijk altijd gevraagd wordt in de pas te lopen? Maak mindmaps met ideetjes en ga eens iets daarvan proberen, ontdek wat het proces van vrijheid met je doet.

Marjolijn

4

deel deze tip

Tip 12 - Stel jezelf de vraag; MOET IK DIT NU DOEN?

MOET IK DIT NU DOEN?

Als je bekend bent met AD(H)D dan ben je “als Max Verstappen die zijn wedstrijd wil winnen in de drukke binnenstad van Rotterdam” Je loopt vast op het langzame verkeer en de vele mensen met de vele richtingen. Jouw hoofd gaat sneller en is drukker dan alle mensen om je heen.

Gereedschap wat je kan gebruiken in je gereedschapskist is de zin: MOET IK DIT NU DOEN?
Je kunt de klemtoon in deze zin steeds op een ander woord leggen. Je kunt de vraag op 5 verschillende manieren lezen.

Stel jezelf als eerste de vraag "MOET ik dit nu doen?". Is het antwoord 'nee', dan ga je terug naar waar je mee bezig was.
Vraag je vervolgens af; "moet IK dit nu doen?" of kan iemand anders het ook doen?
Of "Moet ik DIT nu doen?" Als het antwoord NEE is, stop er dan mee en ga terug naar wat je aan het doen was.
Kan het wachten? Moet het NU of kan het later?
En Moet ik dit nu DOEN? Moet er echt wel iets gedaan worden, of kan ik het ook nalaten?

Wil je ook leren om je gereedschapskist te vullen en te gebruiken, neem gerust contact op!


4

deel deze tip

Tip 13 - Misvatting over ADD en het richten van aandacht

Misvatting over ADD en het richten van aandacht en wilskracht.

ADHD moeten we niet zien als slechts een gedragsstoornis maar als een beperking in de executieve functies, er is echt sprake van onmacht. Dit wil ik met behulp van twee metaforen verduidelijken.

Stel je een symfonieorkest voor waarin elke musicus zijn of haar instrument heel goed bespeelt. Indien er geen dirigent is die het orkest leidt en ervoor zorgt dat zij tegelijk gaan spelen, die aangeeft wanneer de blazers moeten invallen of de violen langzaam moete wegsterven, of die niet kan overbrengen hoe de muziek moet worden geïnterpreteerd, dan zal het orkest geen mooie muziekstuk ten gehore brengen.
De symptomen van ADD kunnen worden vergeleken met tekortkomingen, niet van de individuele musici, maar van de dirigent van het orkest.

Een andere metafoor om een beperking in de executieve functies uit te leggen is een kok. Stel je een kok voor die een bepaald gerecht gaat maken. Hij heeft een keuken met alle apparatuur, planken vol met alle noodzakelijke ingrediënten en hij kan het recept in het kookboek lezen. Stel je nu eens voor dat deze kok de voor het recept benodigde ingrediënten niet van de plank pakt, de oven niet op tijd voorverwarmd en het belangrijkste ingrediënt niet heeft ontdooid. Tijdens het bereiden van het recept loopt de kok elke keer opnieuw naar de planken op zoek naar de juiste specerijen, ontdooit nog even snel het vlees in de magnetron en zet op het laatste moment de oven aan. Alles volledig in de verkeerde volgorde. Ondanks het feit dat deze kok de juiste apparatuur, ingrediënten en het recept tot zijn beschikking heeft, is het niet waarschijnlijk dat deze gemotiveerde maar ongeordende kok het voor elkaar krijgt het eten op de afgesproken tijd op tafel te zetten.

De gemotiveerde maar ongeordende kok komt voor als iemand die een ernstige vorm van ADD heeft en die een taak probeert uit te voeren, maar het niet voor elkaar krijgt. Mensen met ADD beschrijven zichzelf vaak als iemand die heel graag diverse taken wil uitvoeren, maar niet in staat is de benodigde executieve functies activeren, in te zetten en vol te houden.


3

deel deze tip

Tip 14 - Aandacht voor wat je tekort bent gekomen

Je kan gewoon moeilijk stilstaan bij iets, je hebt zo'n interne impuls van onrust en weer door naar het volgende. Ergens is stilstaan geen goede optie geweest, was het beter om in beweging te blijven.
Want dan kreeg je bijvoorbeeld wel een vorm van aandacht van je vader en/of moeder. Of het gaat nog verder terug in de familie.
Als je het heel sterk voelt, die onrust, kan medicatie soms een simpele ondersteuning bieden.
Uiteindelijk gaat het om aandacht voor wat je tekort bent gekomen, een soort rouwproces. Dan kan er meer rust in je leven brengen.


3

deel deze tip

Tip 15 - Maak een duidelijke weekplanning

Maak een duidelijke weekplanning en hou je daaraan. Liefst iedere week exact dezelfde uren en dagen zodat je brein het meest tot rust kan komen omdat hij/zij/het weet wat er gaat gebeuren.

nicole

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Vind je talenten en valkuilen

Het is soms lastig om je talenten en valkuilen goed voor jezelf in beeld te krijgen. Mensen die jou goed kennen wel. In deze oefening onthul je die blinde vlekken.

1.
Kies vier of vijf mensen uit die je respecteert en vertrouwt, mensen die jou kennen in vele aspecten van je leven. Bijvoorbeeld: je partner, je werknemer, je beste vrienden of leraar. Spreek met ze af en neem een kladblok mee of neem het gesprek op.

2.
Stel ze de volgende vragen:
Waar ligt volgens jou mijn kracht?
Wat doe ik goed, volgens jou?
Wat zijn mijn talenten en gaven, naar jouw mening?

Nadat je ze over je krachten hebt gevraagd, stel je ze ook voor om je te helpen je valkuilen te zien:
Wat zijn mijn zwakke plekken of blinde vlekken?
Zie jij mij op een bepaalde manier mezelf tegenwerken of misleiden?
Welke suggesties heb je voor mij om deze punten te herstellen?

3.
Het luisteren naar je krachten zal je misschien beter afgaan dan het ontvangen van je valkuilen. Vraag hooguit om opheldering maar onderbreek nooit je gesprekspartner. En leg ook vooral niet uit waarom je dingen doet zoals je ze doet. Het gaat in deze oefening om de waarheid zoals de ander die ziet. Als je deze informatie van een groep mensen verzamelt, zal je overeenkomstige thema's zien en zal het duidelijk worden waar je kracht ligt maar ook waarin je zwakker bent en jezelf dingen wijsmaakt.

Het is een ideale manier om je blinde vlekken zichtbaar te maken. Als je dezelfde dingen van verschillende mensen hoort, kun je zeker zijn dat er een kans of valkuil voor je ligt.

(uit: De adem van het leven: Max Strom)


3

deel deze tip

Tip 17 - Check dit ...

AD(H)D is een neurologisch verschijnsel, waar jij het meest van snapt hoe het er in de praktijk eruit ziet. Wanneer jij jouw weg hierin niet kunt vinden, is het interessant om te checken of je te maken hebt gehad/hebt met onveilige situaties in de thuis situatie. De stress die dat geeft kan maken dat er onrust in je hoofd en lichaam ontstaat. Het kan zijn dat er sprake is van een getraumatiseerd brein. En is er dus een hele andere benadering nodig.

Ook is het interessant om te checken of er sprake is van hoogbegaafdheid. Een combinatie kan ook, echter doet het veel recht aan jou, je worsteling en aan je proces om te zien wat van binnen uit jouw brein komt en waar jouw brein door is gevormd. Want ergens mee leren dealen is wat anders dan iets verwerken of jezelf leren kennen als een soort super computer die van voor naar achter niet altijd weet waar alle energie heen te sturen. Of dat als het saai en monotoon is allerlei programma's gaat afspelen zonder dat jij ze bewust hebt aangezet. Je brein snakt naar uitdaging...

Het is even heel in het kort, maar check het en ga in gesprek met deskundigen die kennis hebben van trauma of HB, en ik hoop dat er daarmee mogelijk puzzelstukjes op zijn plek kunnen vallen. En je passende hulp krijgt om jouw brein te helpen.

Marjolijn

2

deel deze tip

Tip 18 - Neurofeedback wetenschappelijk bewezen

Neurofeedback is inmiddels een wetenschappelijk bewezen, zeer effectieve, methode voor de behandeling van AD(H)D, zowel voor kinderen alsook voor volwassenen.

"Deze meta-analyse van meer dan 500 kinderen uit 10 studies toont aan dat na een follow-up van gemiddeld 6 maanden, Neurofeedback bij ADHD een vergelijkbare werkzaamheid heeft in relatie tot andere actieve behandelingen waaronder medicatie. Op basis hiervan kan medicatie gezien worden als een goede interventie met name gericht op korte-termijn symptoombestrijding terwijl Neurofeedback als interventie meer gericht is op bestrijden van klachten op de lange termijn, met als bijkomend voordeel dat er bijna geen bijwerkingen zijn. Er zijn in die 6 maanden namelijk geen neurofeedbackbehandelingen meer gegegeven terwijl de medicatie gewoon dagelijks gebruikt moest worden. Daarnaast geeft neurofeedback geen bijwerkingen alleen maar positieve effecten terwijl dit niet geldt voor medicatie"


2

deel deze tip

Tip 19 - Boekentip: ADHD, Scattered Minds - Gabor Mate

Gabor Mate beschrijft in zijn boek Scattered Minds hoe ADHD ontstaat. In tegenstelling tot wat men denkt is ADHD geen hersenaandoening die je toevallig overkomt of die genetisch bepaald is. Het is een aandoening die je oploopt in (gebrek aan) verbinding en die je ook weer kunt helen in verbinding.


2

deel deze tip

Tip 20 - ADHD and Creativity

ADHD and creativity go hand in hand! A common definition fo creativity is - "The generation of ideas or products that are useful and original".

Reasearch indicates that people who have ADHD are better at using creative thinking processes than people who do not have ADHD. However they just don't know how to use it!

There are 3 types of creative thinking that ADHD-ers can be good at-

1. Divergent thinking- The ability to generate many solutions to an open ended problem (brainstorming)
2. Conceptual expansion- The formation of new and unusual associations between pre-existing concepts
3. Overcoming knowledge constraints (thinking outside the box!)

So while there are lots of difficulties that people who have ADHD face in everyday life, creativity is not one of them!


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - ADD brein - hoe krijg je grip

Een ADD brein is vaak heel druk. "Mijn hoofd is zo vol" is wat er vaak wordt verzucht door mensen met ADD. Wat kan helpen om je niet zo te laten leiden door alle gedachten en dingen die je 'moet' in je hoofd, is om je de vraag te stellen: "Moet ik dit nu doen". Je kunt de klemtoon in deze zin iedere keer weer op een ander woord leggen en antwoord geven op de vraag. Stel dat je onderweg was om de wasmachine te vullen, maar onderweg afwas tegen komt en uiteindelijk jezelf weer ziet staan in de tuin waar je wat onkruid staat te wieden. De afwasmachine staat nog open met de helft van de afwas er in en de was is ook nog niet gedaan. Stel je dan de vraag "Moet ik dit NU doen?". Is het antwoord 'nee', dan ga je terug naar een vorige taak. Je kunt de klemtoon ook op een ander deel van de zin leggen, bv "Moet ik DIT nu doen?" Ook hier geldt... is het antwoord "nee", laat de taak dan liggen en ga terug naar waar je mee bezig was. Succes!

Bianca

2

deel deze tip

Tip 22 - Bekijk ADHD van de positieve kant

Bekijk ADHD van de positieve kant en plan je ADHD uurtje (administratie, hardlopen, mails, apps etc ) in de morgen dan kun de de rest van de dag relaxen!!

Nicole

2

deel deze tip

Tip 23 - Gedeelde aandacht

Ouders kunnen jonge kinderen met aandachtsmoeilijkheden helpen samen met hen geconcentreerd rond iets te werken. Die aandacht die de ouder met zijn kind deelt, helpt het kind om zijn aandacht te focussen. Door de drukte die vele gezinnen vandaag de dag ondergaan, is dat uiteraard geen evidente zaak.


2

deel deze tip

Tip 24 - Blijven groeien in een relatie

Blijven groeien in een relatie

Elke relatie heeft een begin, een midden en een einde.. De manier waarop je een relatie begint is even belangrijk als de manier waarop je een relatie beëindigt.
Een relatie is niet slechts een zoeken naar de romantische mythe van het geluk. Het is een zoeken naar authenticiteit temidden van het compromis, naar begrip temidden van het verdriet. Soms lijkt het of een partner eerder onze vijand of tegenstander is dan een metgezel en een vriend.

Hoe kun je je relatie verdiepen en versterken?
1. Toon wederzijdse betrokkenheid
2. Bewandel het pad van je relatie gezamenlijk
3. Zorg ervoor dat je allebei de vrijheid hebt om te groeien en je als individu te uiten
4. Blijf communiceren. En de essentie van communiceren is luisteren.
5. Blijf verantwoordelijk voor je eigen kwetsuren. Projectie op de ander is de valkuil.
6. Blijf elk eigenaar van je gedachten, gevoelens en beleving
7. Vergeef jezelf en je partner elke dag. Deel aan de ander wat er speelt voor jou. Zo leer je je eigen situatie te accepteren en je partner de kans geeft die te accepteren.

Zo kan je elkaar met liefde en mededogen blijven bezien.

2

deel deze tip

Tip 25 - Wat zit eronder?

adhd ziet er aan de buitenkant uit als druk gedrag, impulsief, van de hak op de tak. Maar wat zit er onder?
Wat ben je heel liefdevol aan het oplossen voor het gezin, de familie waar je in bent geboren? De antwoorden kunnen je veel rust brengen.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Veiligheid

Hoe veilig voel jij je in de wereld? Hoe veilig voelde jij je als kind?
En waar voelde je je dan niet veilig bij? En kun je in het nu proberen jezelf veiligheid te bieden? Innerlijk gerust stellen! Dan kan betekenen dat je structuur nodig hebt zodat je innerlijk weet waar het aan toe is.

Sandra

2

deel deze tip

Tip 27 - Ergens bestaat ADHD niet

Wanneer je op je pad de term ADHD of ADD of wellicht 'depressie' of 'angststoornis' vindt. Weet dan, dat je een belangrijke ontdekking hebt gedaan ten aanzien van energieverlies in jouw leven en tegelijk dat jij geen stoornis hebt. Je kunt zelf al veel doen aan de start van je ontwikkeling. Google en kijk op YouTube of andere platforms. Zoek dan op wat je wilt (in plaats van de stoornis-naam als zoekterm): een rustig hoofd, stilte van binnen, overzicht, liefde. En laat je verrassen... er is veel beschikbaar.


2

deel deze tip

Tip 28 - De zin en onzin van diagnoses

De zin en onzin van een diagnose.
De diagnoses vliegen je om je oren en je krijgt ze ook steeds sneller dan vroeger. Wat vroeger nog ‘normaal’ was, is nu een ‘afwijking’.
Als Pietje vroeger een beetje druk was, mocht hij even een rondje rennen buiten om zijn energie kwijt te kunnen. En als het nodig was, nog maar een rondje. Of hij mocht even iets voor de juf gaan halen, dan kon hij even lopen. Tegenwoordig kun je kinderen met een pilletje rustig in de klas laten zitten, dus dat komt veel mensen een stuk beter uit.
Hoe normaal is het eigenlijk dat kinderen (en volwassenen!) uren achter elkaar kunnen focussen op taken die dodelijk saai zijn? Want laten we wel zijn, hoe interessant is rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, e.d. eigenlijk in een wereld met Tiktok, Facebook, Instagram, Fortnight en al die andere spannende games? En hoe normaal is het om een introvert kind van 8 dat graag op zichzelf werkt in een klas te stoppen met 25 krijsende, onvoorspelbare leeftijdsgenoten?
Aangezien de aandachtsspanne van een normaal persoon zo rond de 20 minuten ligt, is het dan reëel om stempeltjes te plakken op mensen die zich niet 6 uur kunnen focussen op taken?
Waarom willen veel mensen dan toch graag een diagnose?
Bijvoorbeeld om de juiste hulp te kunnen krijgen. Veel therapieën worden niet vergoed als er geen diagnose is of die hulp is niet eens beschikbaar zonder diagnose. Dat is een goede reden.
Verder willen mensen graag een diagnose omdat ze dan een verklaring hebben voor de beperkingen die zij ervaren. Oké, dat is een optie en een geldige reden.
Tenzij dit nadelige effecten heeft en dat is vaak (onbewust) zo. Sommige mensen weten dus na hun diagnose waarom ze minder goed zijn in bepaalde dingen en laten het daar ook bij. Ze doen hun best niet meer om andere oplossingen te bedenken, want ‘ik heb dit nu eenmaal’. En dat is jammer.
Bovendien worden er ontzettend vaak diagnoses uitgedeeld die niet kloppen. Dit geldt niet alleen voor psychische diagnoses, maar ook voor lichamelijke. 90% van de lichamelijke klachten worden geschaard onder ‘onverklaarbaar’, terwijl het prima verklaarbaar is. Heel vaak spelen er ‘niet ziekelijke’ factoren mee, waardoor psychische- en lichamelijke klachten ontstaan. En is de maatschappij een stuk minder tolerant geworden als het gaat om mensen die anders denken, andere kwaliteiten hebben.
In de reguliere geneeskunde wordt niet holistisch gedacht. Er wordt niet gekeken naar de hele persoon. Slechts één stukje wordt uitgelicht en vergroot, waardoor dat stukje als abnormaal wordt beschouwd. Daar komt bij dat geneeskunde grofweg 2 oplossingen biedt: wegsnijden of onderdrukken met medicatie.
Een holistisch werkende therapeut of arts is niet zo onder de indruk van een diagnose, omdat dat niets zegt over de persoon die tegenover hem/haar zit. 10 mensen met ADD zijn allemaal anders. 10 mensen met chronische rugpijn zijn allemaal anders. 10 mensen met migraine zijn allemaal anders. Ja, ze hebben dezelfde diagnoses en ze hebben wel wat eigenschappen met elkaar gemeen, maar je doet ze flink tekort als je ze over één kam scheert en ze in hokjes probeert te stoppen. Zeker als dat een ‘leer er maar mee leven’ hokje is.
Mijn mening maakt niet zoveel uit in het grote geheel. Ik kan alleen maar als therapeut mijn kleine steentje bijdragen en mensen zien zoals ze echt van binnen zijn. Maar met z’n allen zijn wij wel de maatschappij. Zolang wij met z’n allen meedoen aan de neiging om normale reacties, patronen, overlevingsstrategieën, persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten als niet normaal te bestempelen, verandert er niets. (disclaimer: ik heb het hier uiteraard niet over zeldzame, ernstige, psychische stoornissen)
Het schrijnende hieraan vind ik namelijk dat prachtige, talentvolle, creatieve, geniale, gevoelige mensen zichzelf als raar, gek en minderwaardig gaan zien, terwijl zij zoveel te bieden hebben.
Als jij jezelf herkent: Laat je niet gek maken. Jij bent speciaal, juist omdat je jouw visie op de wereld hebt. Omdat er een bepaalde standaard is ontwikkeld, wil nog niet zeggen dat jíj degene bent die ongelijk heeft. Als driekwart van de wereld ineens besluit dat het gras blauw is, wil dat niet zeggen dat jij het verkeerd ziet en dat je behandeld moet worden om ook het gras blauw te gaan zien. En als je beperkingen voelt op bepaalde vlakken zijn er ook andere manieren om daar mee om te gaan dan (schadelijke) medicatie te gebruiken.


2

deel deze tip

Tip 29 - Boekentip: Bloedirritant

Als ADHD-therapeut ben ik helemaal fan van dit boek. Al na het lezen van de eerste pagina's een feest van herkenning voor mij als hulpverlener, maar ook zeker als persoon met ADD.

Twijfel je of je ADHD hebt? Kom bij mij in de lucht óf lees het boek om te ontdekken hoe belangrijk de diagnose is. Of heb je liever handvatten om meteen aan de slag te gaan?


2

deel deze tip

Tip 30 - mindfulness en ad(h)d

Mijn ervaring is dat mindfulness een toegevoegde waarde is bij het omgaan met je ad(h)d kenmerken. Regelmatig zie je vaak bij volwassenen met ad(h)d ook burn out klachten.
Voordelen die ik terug hoor zijn: ik kan me beter focussen, ik ervaar nu momenten van rust, ik accepteer mezelf met de ad(h)d, er komt meer balans en minder stress, mijn emoties zijn minder explosief......

Mindfulness kun je zowel individueel als in een groep volgen. Het gaat er om dat je het leert praktiseren in je dagelijks leven, stap voor stap. Los van oordelen en streven. Prachtige manier van bewust worden en mildheid te creëren naar jezelf.
Je bent het waard 😊1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Boekentip trauma verwerking.

Het beste boek op dit moment:
Innerlijke zelfvervreemding na traumatische ervaringen van Janina Fisher.
Nog nooit heb ik zo'n heldere uitleg gehad over wat trauma is en wat het doet.
Met liefde en compassie kunnen we alle delen die in ons ontstaan na trauma helen zodat er bevrijding van angst ontstaat.


1

deel deze tip

Tip 32 - Structuur

Ad(h)d en structuur is vaak een haat-liefde verhouding.
Juist als je ad(h)d hebt is een goede structuur en ritme extra belangrijk omdat het in je hoofd al druk genoeg is, je snel afgeleid bent en moeite hebt om alle taken af te krijgen op het juiste moment. Maar vaak houden adhd-ers nu juist van niet alles plannen, spontaan zijn en doen en flexibel kunnen omgaan met de activiteiten en taken op een dag. Daarom is het goed als je een structuur kunt creëren die bij jou past waardoor alle belangrijke dingen zo soepel mogelijk lopen en je niet het gevoel hebt te zeer beperkt en opgesloten te zijn door de structuur.


1

deel deze tip

Tip 33 - Doorbreek je negatieve patronen

Doorbreek je negatieve patronen

Soms heb je last van negatieve patronen die je graag wil veranderen.
Hoe kan je die zelf doorbreken?

1. Vermijd verbaal geweld
Door dit niet te weerstaan roep je, naast schaamte over je eigen optreden, woede, pijn en weerstand op. Vanuit pijn ben je eerder geneigd te blijven vluchten dan gezonder te leven.

2. Kijk naar het waarom!
Waarom verliest iemand zich in een schadelijke gewoonte? dat is vele malen belangrijker om te weten/ontdekken dan je blind te staren op de omvang van je schadelijke gedrag.

3.Pas je leefstijl aan
Als je manier van leven bijdraagt aan het probleem, verander die dan direct. Ruim je omgeving op en verwijder alles wat direct of indirect met dit negatieve patroon te maken heeft. Zorg voor meer variatie in de dingen die je doet. Zoek bewust positieve alternatieven voor de negatieve gewoonten.

4. Tel overwinningen
Wat scheelt het aan nadelen als je niet toegeeft aan de verleiding? Het geeft een blijvende kick deze te weerstaan en probeer elke dag het record deze te weerstaan te doorbreken. Zo ga je met groter enthousiasme je streefdoelen halen en weet je met meer gemak vol te houden.

Het zal je tot een gelukkiger mens maken!


1

deel deze tip

Tip 34 - Leven met ADHD

Er is veel informatie over ADHD te vinden. Eenvoudig gezegd ontbreekt het bij deze aandoening aan een voldoende krachtig ‘ik-management’ bij zowel het filteren en ordenen van (veelal) zintuigelijke input, als bij het reguleren van gedrag in afstemming met de eigen omgeving.

Mensen die zich geplaagd voelen door ADHD hebben vaak als kind door hun gedrag, door ‘druk’ zijn veel negatieve feedback van hun opvoeders en/of omgeving gekregen. Hierdoor worstelen ze vanaf hun adolescentie niet alleen in het omgaan met prikkels en het sturen van eigen gedrag, maar ook met de pijn van afwijzing en afkeuring.

Het goede nieuws is dat met het ouder worden de ik-functie groeit en de vaardigheden van zelfmanagement daarmee sterker worden. Hierdoor hebben velen er minder last van. Kwaliteiten die bij ADHD mee kunnen komen, denk aan enthousiasme, creativiteit of inzicht, komen dan beter uit de verf. Hiermee is het vervolgens mogelijk om het sociale zelfbeeld te herstellen en de zo gewenste aansluiting te vinden.


1

deel deze tip

Tip 35 - Hoe was de tijd voor, tijdens en na je geboorte?

Vaker al heb ik ervaren dat mensen, gelabeld met ADHD (of een andere stoornis), een zwangerschap en/of geboorte mee gemaakt hebben, die de oorzaak blijkt te zijn van juist het gedrag (met de daarbij behorende veelheid aan gevoelens) wat lastig is voor hun zelf en voor hun omgeving.

Stap voor stap hier aandacht aan geven geeft dan vaak verbetering. Er wordt meer rust ervaren; het gedrag wordt dan ook rustiger. (School)prestaties verbeteren. Je bent meer mens dan de diagnose. Levenslust en genieten is dan mogelijk.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Familiesysteem

Adhd komt waarschijnlijk niet uit de lucht vallen. Je bent iets aan het doen wat belangrijk is voor het familiesysteem waar je uit komt. Een opstelling kan licht op jouw gedrag werpen en rust geven.


1

deel deze tip

Tip 37 - Structuur en routine

Zorg voor structuur. Maak een routine en hou je daar elke dag aan.
Dat zal je helpen daarin te kunnen vertrouwen.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 38 - Beheersbare stukken

Verdeel taken in beheersbare stukken dat geeft je de mogelijkheid het een na het ander te doen, stap voor stap, zonder beduusd te voelen.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 39 - ADHD en voeding

Het is altijd goed als er ADHD klachten zijn om naar je voeding te kijken. Voeding heeft heel veel invloed op gedrag, emoties kortom op je welzijn.

Een kinesioloog kan dmv spiertesten heel makkelijk testen welk voedingsmiddel jou kracht geeft en welk voedingsmiddel jouw lichaam te veel moeite kost om te verwerken.1

deel deze tip

Tip 40 - ADD vs ADHD

What is the difference between ADD and ADHD-
ADHD- Attention Deficit Hyperactivity Disorder is the umbrella term for the neurological mental health condition characterised by difficulty focussing, distraction, hyperactivity and ipulsivity . Under the umbrella of ADHD, you can have one of 3 subtypes-

1. Combined type- This means you have enough symptoms of both inattentiveness as well as hyperactivity and impulsivity. This subtype is the most common.

2. Only inattentive type- Also called ADD. This means that you have more symptoms of inattention (distractibility ,forgetfulness, inattentiveness) than symptoms of hyperactivuty and impulsivity. This subtype is found to be more common in females than males.

3. Only hyperactive type- This means that you have more symptoms of hyperactivity/impulsivity (restlessness, a lot of energy, lack of filter, impatience) than symptoms of inattentiveness. This is found to be the least common subtype.

Note: Being diagnosed with the inattentive subtype or hyperactive subtype does not mean that you do not have any symptoms of the other subtype. It means that you do not have enough symtponms to score on that subtype.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - ADHD in 1 sessie

Middels de Yager therapie heb ik al veel verbeteringen gezien bij ADHD. Het is fantastisch hoe de mensen weer "ruimte" in hun hoofd hebben.

Simone

1

deel deze tip

Tip 42 - Leer ermee omgaan en leer ermee leven

ADHD, accepteer het, het hoort bij jou. Leer ermee omgaan en leer ermee leven. Rust en structuur maar vooral acceptatie kunnen helpen. Niet iedereen heeft medicatie nodig. Wil je er met mij over van gedachten wisselen? Neem contact met me op.


1

deel deze tip

Tip 43 - ADHD podcast

Podcast tip for ADHD- Catie and Erik's Infinite Quest: An ADHD adventure. This podcast discusses experiences and challenges of living with ADHD and navigating life as neurodivergent adults.


1

deel deze tip

Tip 44 - De kracht van AD(H)D gebruiken

Als je AD(H)D als een gebrek ziet, lijkt het alsof je zegt dat je niet compleet bent. Niet normaal. Maar wat is normaal? Wie is normaal? Wie bepaalt wat normaal zijn is? Jezelf als beperkt zien door bijvoorbeeld AD(H)D, maakt dat je jezelf kadert. Jezelf afschermt en daarmee ook je kracht afschermt. Terwijl je niets kunt veranderen aan hoe je 'bedraad' bent. Je bent uniek, net als ik, net als je buurman, etc. én er is jouw eigen wijze van zijn met je unieke kracht.


1

deel deze tip

Tip 45 - Op zoek naar de overlevingsstrategie

Doe eens een familie-opstelling en ga op zoek naar de overlevingsstrategie die je als kind hebt ontwikkeld. Verder kun je zien dat er in het gezin van herkomst vaak veel gedoe was, meestal gaf dat een onveilig gevoel als kind. Van daaruit kan een kind ADHD ontwikkelen. Wil je meer inzicht, laat je begeleiden door een goede familie-opsteller/systemisch werker.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Medication

There are many different medications now available to manage ADHD. Some work differently from others. Due to these differences, it is possible that one medication works better or worse for you than others. So if you are taking medication for ADHD and you find it to not be helpful (after a trial of a few months) , ask your psychiatrist to try a different one.
Medication can help manage the biological symptoms of ADHD, such as, lack of concentration, distractibility, racing thoughts, restlessness, impulsivity. They cannot help you with negative thought patterns, or other personality traits that you might have developed as a consequence of your experiences with ADHD.


1

deel deze tip

Tip 47 - ADD aangeboren of ?

Ad(h)d is niet erfelijk. De basis is hoogevoeligheid. Het is een probleem op het gebied van emotie en zelfbewustzijn. Een soort van opsluiting in het linker denkbrein e voelbrein.


1

deel deze tip

Tip 48 - Mind wandering

Er zijn 2 soorten mind wandering:
-bewuste en effectieve mind wandering
-spontane mind wandering.

Mind wandering kan het best gezien worden als een geestestoestand waartoe zowel het creatieve denken als het dagdromen behoren
Het treed op als bijvoorbeeld je gedachten afdwalen van hetgeen je mee bezig bent. Iemand met ADD kan dan gaan dagdromen. Deze spontane mind wandering lijkt het centrale kenmerk te zijn van AD(H)D


1

deel deze tip

Tip 49 - Positief spiegelen in kader van zelf liefde

Ik zie je
Mijn hart maakt een sprongetje als ik je zie
Je bent speciaal voor me
Ik maak tijd voor je
Ik beleef plezier aan je
Ik hou van je
Ik zorg dat je veilig bent (bij me)
Ik respecteer je
Dat wat je nodig hebt is belangrijk voor me
Ik ben blij dat je er bent

Jolanda

1

deel deze tip

Tip 50 - Balans, Orderning en Routines

Iemand met ADHD is sterk gebaat bij Balans, Ordening en Routines. Dit zijn drie dingen die je helpen om je leven te kunnen leven zoals je het graag zou willen. Therapie met tips en handvatten hiervoor zijn helpend.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - add voor je laten werken

gebruik iedere ochtend 1 uurtje je ADHD om alles te regelen, mailen, bellen, dan kan je de rest van de dag rustig aan doen!

Nicole

1

deel deze tip

Tip 52 - Week plannen

je week plannen is essentieel als je ADHD hebt anders blijf je de hele dag week achter jezelf aanrennen. bij voorkeur iedere dag dezelfde tijden opstaan, ontbijten, lunch etc en op dezelfde tijd gaan slapen...

Nicole

1

deel deze tip

Tip 53 - Leestip: 'Het verstrooide brein'

'Het verstrooide brein' van Gabor Mate.

Dit boek biedt een verrassend perspectief op ADD. Het is geschreven door een arts die zelf ADD heeft. Het is een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek zal doen vallen.


1

deel deze tip

Tip 54 - balans tussen denken en voelen

ADHD kan in 2 versies voorkomen:
- overspoeld worden door gedachten
- overspoeld worden door emoties.

Als je overspoeld wordt door gedachten, ga dan iets gevoelsmatigs doen, zoals muziek maken of schilderen.
Als je overspoeld wordt door gevoelens, ga dan iets mentaals doen, zoals denkspelletjes.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 55 - AD(H)D: diagnose of Ontregeld Zenuwstelsel?

Diagnoses zijn behulpzaam om helder te krijgen waar iemand last van heeft, cq onder lijdt. Toch zien we ook dat er, vanuit protocollen die gevolgd worden, teveel naar de diagnose wordt gekeken en daarop dan de behandeling gebaseerd wordt, We zien vooral de diagnose, minder (niet?) de mens.

Als er bijv. naar het zenuwstelsel wordt gekeken, blijkt dat er eerder in het leven een of meerdere gebeurtenissen of tijden zijn geweest die voor betreffende persoon (kind en volwassene) teveel belasting hebben opgeleverd die niet passend verwerkt konden worden. Het (autonome) zenuwstelsel stuurt dan overlevingsmechanismen aan (vechten, vluchten) die bedoeld zijn voor een korte tijd om het leven te redden, maar vervolgens niet in beweging omgezet kunnen worden waardoor de persoon overweldigd raakt. De overlevingslading zit dan nog in ons lichaam en wacht om ontladen te worden.

Zolang dat niet gebeurd, kan er ieder moment iets zijn (ook iets relatiefs onschuldigs) dat opnieuw als 'gevaar' gezien wordt en opnieuw worden dan de overlevingsmechanismen geactiveerd. Hiermee worden de problemen in stand gehouden en kunnen zelfs verergeren. De mens is op zijn gedrag en klachten gediagnosticeerd, maar de feitelijke, onderliggende oorzaak is een ontregeld zenuwstelsel dat desastreus uitwerkt, omdat daaraan geen hulp bij wordt geboden. Gebeurd dit wel dat zijn de grootse overlevingsenergieën alsnog te ontladen en kunnen problemen zich oplossen. Zo kan de persoon mogelijk verder zonder diagnose, verwerft meer bandbreedte om een vervelende gebeurtenis of traumatische ervaring op een goede manier te verwerken. Klachten en problemen (ook in gedrag) kunnen verminderen of zelfs helemaal oplossen.

Somatic Experiencing is ontwikkeld om een ontregeld zenuwstelsel te helpen weer te normaliseren. Dat betekent dat de niet verwerkte overlevingsenergie ontladen kan worden. De persoon gaat over meer bandbreedte beschikken en heeft meer veerkracht (een terugveren naar een evenwichtige, gezonde staat).

Ik heb daarbij kinderen gezien (en we zijn allemaal kind of kind geweest) die veel en veel rustiger werden, niet meer 'uit hun bol gingen, niet meer aggresief waren. En zo toch nog naar een gewone school konden gaan.
En denk daarbij ook aan verbetering van, en mogelijk zelfs een toename in sociale contacten. Meer levensgeluk voor hen en voor hun omgeving (familie).


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Wat werkt wel?

Met ADHD leggen ze te veel de focus op wat niet kan en niet lukt.

Wat kan jij door je ADHD juist wel? Heb je meer energie voor klusjes? Of...

Stop met focussen op wat NIET kan.. maar kijk wat WEL kan.....


1

deel deze tip

Tip 57 - Alles onder controle

Het leven georganiseerd houden voelt vaak als jongleren. Je bent druk met financiën, familieverplichtingen of plezier met vrienden, komt het volgende al weer op je af.
De ene week lukt het wel en de andere week zijn de prioriteiten zoek, slaap je slecht, eet je fastfood, stel je taken uit en kan je je niet concentreren op je werk of school.

De één is van nature meer bedreven in het overzicht houden over zijn leven dan de ander. Hier kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. Genen, veel in je hoofd zitten, traumatische ervaringen, omgevingsfactoren of bijvoorbeeld AD(H)D.
Soms kan je er zo mee strugglen dat het je geen plezier meer ervaart in je dagelijkse leven.

In therapie kijken we eerst naar jouw onderliggende (onbewuste) drijfveren, overtuigingen en/of angsten om vervolgens onderstaande ‘regels’ toe te kunnen passen. Waardoor je je minder stress ervaart. Het idee van ‘regels’ voelt wellicht wat streng maar in realiteit kan het volgen van een reeks richtlijnen in het leven juist heel bevrijdend zijn.

• Ontwikkel gewoonten en bouw een routine op
We hebben allemaal gewoonten die in de loop der jaren in ons leven zijn ontstaan zonder er bewust bij na te denken. Onderzoek of deze helpend zijn of dat er nieuwe nodig zijn.

• Plan vooruit
Het leven kan onvoorspelbaar zijn. Bijhouden van een agenda of kalender helpt overzicht te houden. Iets onverwachts is dan makkelijker in te passen.

• Consistentie boven perfectie
Perfectie kan een vorm van zelfsabotage zijn. Als we niet voldoen aan de onrealistische verwachtingen die we onszelf stellen, gooien we de handdoek in de ring. Het hoeft niet perfect, maar doe het wel.

• Vind balans
Vind een gezond evenwicht tussen inspanning en ontspanning.

• Prioriteer op de juiste manier
"Je kunt alles doen, maar niet alles is nodig"
Om tijd te maken voor wat belangrijk voor je is, moet je soms ook ‘nee’ zeggen.

• Opruimen en vereenvoudigen
“een opgeruimd huis (kamer, kantoor) is een een opgeruimd hoofd”

• Meet je voortgang
Of je doelen nu groot of klein zijn, het is belangrijk om je voortgang te meten en te vieren.

Bovenstaande regels kunnen wellicht al wat helpen en soms is het nodig eerst in te zoomen op onderliggende beknellingen. Neem dan contact op met een therapeut.

Emilie

1

deel deze tip

Tip 58 - ADHD werkboek voor volwassenen

Een praktisch en makkelijk te lezen werkboek voor volwassenen met ADHD:

Ari Tuckman – Aan de slag met ADHD.

Het boek geeft een goed overzicht van de executieve functies die bij mensen met ADHD anders werken bijv.s: reactie-inhibitie (oorzaak van impulsief gedrag), werkgeheugen (oorzaak van niet veel dingen tegelijkertijd te kunnen onthouden), tijdbesef, emotieregulatie.
Vervolgens geeft het boek tips en duidelijke oefeningen om deze functies te verbeteren.


1

deel deze tip

Tip 59 - Regie over je leven

Maak s'avonds een planning voor de volgende dag waarin je alle activiteiten en tijden zet met wat je wilt doen. Visualiseer voor jezelf hoe je wilt dat je dag verloopt.
Sta bijvoorbeeld eerder dan de kinderen op, zodat je tijd hebt om jezelf klaar te maken. Hierdoor zul je het gevoel van controle ervaren en daar regie te hebben over je leven in plaats van dat alles je overkomt en je overspoeld wordt door de prikkels om je heen.

Pauline

1

deel deze tip

Tip 60 - Hoeveel tijd

Mensen met ADHD/ADD hebben wel eens de neiging om de duur van een (dagelijkse) activiteit korter in te schatten dan dat dit in werkelijkheid is. Nog los van alle afleiding die steeds om de hoek komt kijken.

Word jezelf bewust van de tijd. Hoeveel tijd heb je nodig om een taak uit te voeren? Ga dit voor jezelf eens na voor al je dagelijkse bezigheden. Hoe lang ben je werkelijk iedere ochtend in de badkamer bezig? Hoeveel tijd kost het om de lunchtrommels van de kinderen te vullen? Etc...

Gebruik een timer en ontdek hoeveel tijd je in werkelijkheid nodig hebt.
Deze informatie kun je vervolgens goed gebruiken bij het plannen van de dag, waardoor je uiteindelijk meer rust hebt in de dag.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Ontprikkelen

Mindfullness
Wandelmeditaties
Vaste routines en gewoonten inslijten


1

deel deze tip

Tip 62 - Perfect planning is a myth!

People with ADHD are too often told that they are too chaotic and they should learn to plan properly. As a result of this they often think that everyone is better than them in planning.
If you recongnise yourself in this please don’t forget that not even the “best” person is always and 100% perfect in planning!

Which sort of planning helps is a personal thing – so it is about finding out what helps YOU to order your life, not to adopt strategies than work for someone else.
If you want to get support, both a psychologist or a coach can help with this.


1

deel deze tip

Tip 63 - ADD begrijpen en helen

Boekentip: Het verstrooide brein van Gabor Maté

ADD begrijpen en helen

Dat boek toont aan dat ADD geen erfelijke ziekte is, maar een omkeerbare beperking. Je vindt een helder uitleg hoe het komt dat bij ADD de hersencircuits die zich bezighouden met de emotionele zelfregulatie en impulscontrole zich niet hebben kunnen ontwikkelen in de kindertijd. Volwassenen met ADD krijgen inzichten in hun emoties en hun gedrag. Tevens vind je tips en technieken hoe je den ontwikkeling van de hersenen zowel bij kinderen als volwassenen kan bevorderen.
Het is een optimistisch boek dat je helpt je zelf te begrijpen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 64 - ADHD

Zelf ben ik een druk mens, druk in mijn hoofd, druk in bezig zijn.

Voor mij helpt:
goed letten op mijn voeding: zo goed als geen suiker, geen lactose, veel groente. Alles vers, zonder pakjes of zakjes of bouillonpoeder.
Het liefst alles biologisch.

Regelmaat is vooral belangrijk!

Verder is een rustige omgeving, zonder al te veel spullen, tierelantijnen ed om je heen erg rustgevend.

Ook helpt het mij om mijn agenda goed bij te houden. Zodat ik weet wat er van mij verwacht wordt. Elke avond kijk ik wat er morgen op de planning staat.

Doe het eens een maand lang en kijk of het jou ook rust geeft.
Ik hoor het graag!1

deel deze tip

Tip 65 - Boekentip: ADHD en Relaties


ADHD en Relaties
; Melissa Orlov

Praktische informatie, adviezen en oefeningen voor mensen die te maken hebben met ADHD in de relatie. Negatieve patronen doorbreken niet door harder je best te doen maar door anders je best te doen


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Stel haalbare doelen

Voor veel mensen is het moeilijk om aan taken te beginnen omdat het voelt als een berg waarvan ze niet weten waar ze moeten beginnen. Zeker mensen met AD(H)D kunnen hier tegenaan lopen en zijn vaak geneigd om taken uit te stellen waardoor de berg vervolgens alleen maar groter wordt.
Mijn tip is daarom: splits taken/doelen daarom op in kleinere doelen en splits die vervolgens op in nog kleinere doelen. Zorg ervoor dat deze concreet en haalbaar zijn. Het liefst wil je dat deze zo klein zijn dat het als te makkelijk voelt. Bijvoorbeeld: 'ik ga nu 5 minuten studeren', of 'ik lees alleen deze alinea'. Je zult zien dat je op deze manier uiteindelijk meer gedaan krijgt dan als je tegen de berg op blijft zien. Succes!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 67 - Overzicht en rust

Met AD(H)D ben je gebaat bij vaste routines en gewoontes. Ze geven regelmaat, structuur en orde. Je winst is overzicht en rust. En daarmee heb je meer controle op je dag en je emoties. Een nieuwe gewoonte of routine aanleren is vaak makkelijker dan een oude afleren. Het oude weg te willen krijgen kan hardnekkig zijn en je weghouden van een oplossing. Dus kijk naar hoe je het wél wilt en wat daarvoor nodig is. Dat mag met vallen en opstaan gaan.


1

deel deze tip

Tip 68 - Planning en organisatie

Voor overzicht en structuur en rust in je hoofd een paar boekentips:
- DOEN - van de auteurs van 50 succes modellen
- Getting things done - David Allen


1

deel deze tip

Tip 69 - Te veel taken op je to-do lijstje?

Onderscheiden tussen belangrijke en minder belangrijke taken is niet altijd makkelijk.
De app "Prioritize Me!" kan helpen om met een structuur alle taken tegen elkaar af te wegen.


1

deel deze tip

Tip 70 - AD(H)D

Steeds meer komen er berichten dat er foute diagnoses worden gemaakt, ja gemaakt en niet gesteld. Het blijkt laatst in onderzoek dat deze worden gemaakt om vergoeding te krijgen om een behandeltraject te starten, dit is in eerste instantie fraude en in tweede instantie zit de client met een stempel die niet bij deze past.

Niet alleen bij AD(H)D, maar ook bij andere diagnoses geven ook psychiaters aan dat ze van dit soort stempel af willen, waarom?

leven naar de stempel is makkelijk en ook om je erachter te verschuilen. IK AD(H)D dus....

Belangrijkste is... kijk naar wat en hoe jij doet, hoe iets op jou overkomt en wat dit bij jou bewerkstelligt... dan pas kan je jezelf leren kennen en leven naar wat bij jou past en niet als een aangepast mens en jezelf verschuilen voor jouw verantwoordelijkheden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Ontprikkelen

Probeer inzicht te krijgen in de manier waarop jij ontprikkelt, ontspant en energie oplaadt.


1

deel deze tip

Tip 72 - Tijdsbesef verbeteren

Veel mensen met ADHD hebben moeite met het daadwerkelijk doen van wat zij wel willen doen. Soms heeft dit te maken met een niet optimale tijdbesef, alsof hun interne klok niet helpt om de dag goed in te delen.

Enkele mogelijke strategieen:

- zorg voor meerdere zichtbare klokken in je omgeving
- maak er een gewoonte van om regelmatig te kijken hoe laat het is
- draag een horloge (gebruik niet je telefoon, om afleiding te voorkomen)
- hang waarschuwingen op om je 's morgens aan je planning te houden

(Bron: Ari Tuckman - Aan de slag met ADHD)


1

deel deze tip

Tip 73 - Enkele boekentips:

Hierbij enkele boekentips;
Gabor Mate : Het verstrooide brein
De boeken (en podcasts) van Edward Hallowel,
Tracy Otsuka
ADDitude magazine
Margo Matse (specifiek ADD)

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 74 - "Het verstrooide brein"

Boek "Het verstrooide brein" van Gabor Maté, over hoe ervaringen uit je jeugd invloed hebben op je brein. Er zijn ook veel filmpjes van hem te vinden, uiterst toegankelijk.


1

deel deze tip

Tip 75 - ADHD als talent

Als vader van een zoon m et ADHD kijk ik terug op veel leerzame ervaringen met hem. Vaak wil de samenleving mensen met ADHD in een hokje stoppen en doorgaans levert dat een "label" op van een last.
Het probleem zit er ook vaak in dat de samenleving niet altijd goed om kan gaan met mensen die druk, anders, creatief, weerspannig....en vul maar aan zijn. Maar gaat het om een last of een lust?
Er zijn zo veel mensen die dit "label" hebben gekregen die dankbaar gebruik maken van hun talent. Den bv. aan Jochem Meyer, Lenette van Dongen e.a.
Indien de eigenaar van dit label zijn talenten goed weet te benutten, ziet de wereld er ineens anders uit. En talentontwikkeling is wel de opdracht aan jezelf....dat voelt een stuk beter!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - Boekentip: Het verstrooide brein van Gabor Maté.

In ‘Het verstrooide brein’ helpt Gabor Maté je om ADD te begrijpen en er beter mee om te gaan. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.


1

deel deze tip

Tip 77 - Dit boek zet ADHD in een ander perspectief!

Ken je het boek van Gabor Mate? In 'Het verstrooide brein' helpt Gabor Maté je om ADD/ADHD te begrijpen en er beter mee om te gaan. Echt een aanrader om ook met meer begrip met jezezelf om te gaan.

Het is mij opgevallen, dat veel mensen met ADHD al hun leven te horen krijgen: 'doe niet zo 'druk', doe niet zo..., ruim...etc.'. Dit is niet heel goed voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen om steeds te horen wat er niet goed aan jou is. Dit boek zet ADHD in een ander perspectief!


1

deel deze tip

Tip 78 - Neurodiversity

If you have ADHD or autism, or you are a high sensitive person, you don’t have to see these as a “downside”. You are one of the many neurodiverse people who’s brain works in a different way.
Therapy or coaching can help you discover your particular characteristics, learn to use them in a helpful way, or learn new skills to help you deal with difficult situations.


1

deel deze tip

Tip 79 - Learning to say No

People with ADHD tend to have an overlap of 2 characteristics: Disrupted sense of time and the tendency to people-please. Thus, people with ADHD can end up overstepping their own boundaries and saying Yes to people when they do not actually have the time or capacity to help.
That is why learning to say No, even when it feels uncomfortable, is an important skill to develop.


1

deel deze tip

Tip 80 - Orde in de chaos

Keltisch knopen op papier
Keltisch knoop en vlechtwerk is volgens Wikipedia een variëteit van knopen en gestileerde grafische voorstellingen van knopen, gebruikt voor versiering, overgenomen door de oude Kelten. Deze knopen zijn het meest bekend voor de versiering van Christelijke monumenten en manuscripten.

Knopen en vlechten op papier vraagt concentratie en inzicht. Je begint met eenvoudige patronen en gaandeweg ontwerp jezelf.
Het kleuren van je werk heeft weer zijn eigen dynamiek. Is vaak heel mindful om te doen.
Als je veel chaos in je hoofd ervaart of je voelt je juist heel verveeld dan kan het knopen en vlechten je weer helpen om gefocust te raken.

Via You Tube kun je simpele patronen leren tekenen. Er zijn prachtige boeken uitgegeven die je stap voor stap de beginselen bijbrengen. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om (online) workshops te volgen.

Wat het je uiteindelijk kan brengen is dat je sneller orde kunt scheppen in chaos, de situaties op je pad sneller doorziet en dat je leert doorzetten. Een mooi bijeffect van een fijne hobby.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Verdriet over de gemiste kansen

Als je later de diagnose ADHD krijgt, kun je je verdrietig en gefrustreerd voelen over de gemiste kansen als je dit eerder had geweten. Het is oké om hier verdrietig over te zijn. Bespreek dit met iemand die je vertrouwt.


1

deel deze tip

Tip 82 - ADHD and Attention

According to Dr. Michael Posner there are three attention networks: alerting, orienting and conflict attention (executive attention). The orienting is usually working well when you have ADHD, the other two networks less well.

A nice analogy: Attention is like a Flashlight: alerting is like turning the flashlight on, orienting is like pointing it towards what you want to see and conflict attention is keeping the light in one place even if something else is distracting. Also like a flashlight, wherever you place your attention, the spot becomes illuminated and more clearly perceived.
(From Lidia Zylowska - The Mindfulness Prescription for ADHD".

If you struggle with your attention try to observe which parts of your attention are working well and which ones are more difficult to control. Reflect on the fact that there aren't only "wrongs". Talk to a therapist or a coach specialised in ADHD if you want to improve your attention and/or discover strategies to adapt your environment for less distractions.


1

deel deze tip

Tip 83 - Inspirerende visuele omgeving

Visuele prikkels: Creëer een inspirerende visuele omgeving door kleurrijke en motiverende posters, tekeningen of kunstwerken aan de muur te hangen. Dit kan je helpen om positieve energie en creativiteit op te wekken.

Tamara

1

deel deze tip

Tip 84 - Prioriteiten

Zorg voor Rust en Regelmaat door prioriteiten te stellen.
Bepaal per week wat je prioriteiten zijn.
Verdeel dat over de dagen.
Bouw elke dag rustmomenten in.
Zorg voor een routine.
Cluster alle kleine klusjes/bijkomende klusjes op 1 moment in de week.
Geen socials etc voor het slapen gaan.


1

deel deze tip

Tip 85 - Het leven met ad(h)d'ers

Het leven met ad(h)d'ers

Gevoelig en diepgaand
Slim en creatief
Grappig en nooit saai
Avontuurlijk en lief

Het is voortdurend schakelen
Voor de anderen in de gezinnen
Nooit loopt iets zoals gepland
Waar moet je steeds weer beginnen?

Loslaten, vertrouwen,
Zachtheid en begrip
geduld en schakelen
Tijdens de top en in de dip

Wat mag en kan je verwachten?
Hoe ver ga je en hoe blijf je staan?
Waar vind je de balans
Om er niet aan onderdoor te gaan?

Een modus gevonden
Met liefde voor jezelf en elkaar
Dankbaar voor de overwinningen
De groei in elk jaar.

Een intense band samen
Met liefde bovenaan
Is waar je op mag vertrouwen
En elk jaar weer voor mag gaan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Chaos in je hoofd? Train je concentratievermogen

Als je een druk hoofd hebt en er gaat van alles door je heen, dan kan het helpen als je elke dag je concentratie oefent.
Dat kan tijdens je dagelijkse bezigheden en je kan beginnen met iets kleins.
Je kan je concentratievermogen oefenen door zoveel mogelijk je maar met 1 ding per keer bezig te houden. Bijvoorbeeld, als je eet, niet tegelijkertijd op je telefoon te gaan om filmpjes te kijken, maar je echt alleen even bezig houden met je eten, kauwen en proeven. Of als je ergens naar toe gaat, eens een keer zonder oortjes of headset te wandelen of te fietsen, In het begin zal dat misschien even lastig zijn, maar je zal merken dat je hoofd er uiteindelijk rustiger van wordt en je concentratievermogen wat toeneemt. Als je ADHD hebt, dan ben je geneigd je brein voortdurende te overprikkelen. Wat prikkels weghalen voelt misschien even naar, maar als je er wat aan went word je er toch weer iets rustiger van. Kijk eens naar bij welke activiteiten je eigenlijk meerdere dingen tegelijk doet. En verander daar iets kleins in. Let op! Begin altijd klein, zodat het haalbaar is voor je.


1

deel deze tip

Tip 87 - 'de Podcast Psycholoog' tweeluik over ADHD

Podcast tip
In 'de Podcast Psycholoog' staat een tweeluik over ADHD.
Op 2 oktober en 6 november 2023.
Hier wordt uitgelegd wat de kenmerken zijn van ADHD. Zo krijgt men meer begrip over wat er zich afspeelt in het 'ADHD-brein".
Ook aandacht voor de bijzondere kwaliteiten van mensen die ADHD hebben.
Zeer de moeite van het luisteren waard!

ineke

1

deel deze tip

Tip 88 - ADHD als kracht

Hoe meer je je adhd kant kunt omarmen, hoe makkelijker het wordt om het te gaan gebruiken als jouw unieke kracht. Mensen met adhd hebben veel positieve eigenschappen, zoals snel kunnen denken en oplossingen zien en creativiteit. Wellicht heb je je vroeger aan moeten passen omdat je gedrag niet getolereerd werd in de klas bijv. Hoe meer je gaat zien dat je niet in een hokje hoeft te passen, die de maatschappij je oplegt, hoe meer je zult kunnen leven vanuit jouw authentieke zelf, op de manier die bij jouw past.


1

deel deze tip

Tip 89 - Succesvol leven met ADD

Podcast
In deze podcast neemt Jasper Buitenhuis je mee op zoektocht naar oplossingen om je mooiste leven te kunnen leiden.
Luister je mee?


1

deel deze tip

Tip 90 - Boek een uur rust in je hoofd

Is het de laatste tijd te druk in je hoofd? Word je er zo moe van? Overprikkeld? Gestrest? Zou je willen dat je gewoon zou kunnen kiezen voor een uur innerlijke rust?
Dat kan. Een goede hypnotherapeut helpt jou om het rustig te laten worden vanbinnen. Misschien zelfs stil. Wat een verademing!
Als je ADHD-kenmerken hebt, raak je wel eens overweldigd door de drukte in je hoofd. In dat geval is het soms al genoeg om een uurtje diepe geestelijke ontspanning te ervaren. Want als het ècht rustig wordt in je hoofd, voelt dat alsof je weken vakantie hebt gehad. Als het meezit is één zo’n sessie hypnotherapie genoeg om je drukke brein te resetten en er weer een hele tijd tegen te kunnen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - zie je ad(h)d als gift

Zie je ad(h)d als gift.... ik ken veel mensen met ad(h)d zowel prive als in mijn werk. Hoe komt het dat we / jij ( maatschappij) ad(h)d vaak negatief labelen. Probeer het ook eens te zien als een gift. Je creativiteit- enthousiasme , never a dull moment - ondernemerslust - onderscheidend zijn van een ander... zoveel mogelijkheden die je in je hebt. Het maakt je mooi zoals je bent. 👍
deel deze tip

Tip 92 - triggers

Als we in ons leven traumatische dingen hebben meegemaakt kunnen we daar in het hier en nu nog steeds last van hebben. Ons lichaam reageert op de zelfde manier als toen de gebeurtenis er was. Daar kan je niets aan doen. Ons lichaam wil ons in veiligheid brengen.

Je kan wel leren om te herkennen dat je lichaam zo reageert en dat de reactie en je denkpatronen die je daarop hebt vaak hetzelfde is als toen. Herkennen is nodig om het anders te kunnen gaan doen. Let er eens op hoe vaak je reageert op een trigger en vraag je dan af hoe lang je er al op deze manier op reageert. Je zal er versteld van staan dat je er achter komt dat je dit al je hele leven doet.deel deze tip

Tip 93 - Afgeleid

Eén van de dingen waar je tegen aan kunt lopen bij ADD is dat je snel en vaak bent afgeleid.
Een praktische tip om je aandacht terug te brengen is door tegen jezelf te praten. Het liefst praat je dan hardop tegen jezelf. Probeer het uit (en glimlach naar jezelf als je hier wat aan moet wennen).deel deze tip

Tip 94 - Opladen

Gun jezelf tijd en ruimte om weer op te laden. Het serieus nemen van je behoeften doe je door op jouw manier weer in balans te komen. Dit kan er anders uitzien dan bij een ander. Belangrijk is dat je zoekt naar momenten waarop je echt herstelt van alle indrukken en prikkels van buiten.deel deze tip

Tip 95 - Aandachtstekort stoornis

Ze noemen het een stoornis ADHD maar is het gewoon niet gewoon aandacht tekort wat wij hebben voor onze kinderen? Bijkomend probleem van de ADHD is het minderwaardigheidscomplex. De kinderen zijn druk in hun hoofd ... net als ouders misschien ook druk zijn ... en krijgen dan vaak de correctie; zit nou eens stil, hou nou eens op.... dat het kind denkt ik doe het nooit goed. Dit is echt een bijkomend probleem van de adhd het minderwaardigheidscomplex.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - kijk eens langer dan een minuut

Probeer eens langer dan een minuut te kijken in de ogen van je kinderen. Aandacht (terkortstoornis) heelt!deel deze tip

Tip 97 - Aandacht voor jezelf i.p.v. een gevoel van falen

Als je AD(H)D hebt - al of niet met een diagnose - loop je vast en zeker regelmatig tegen jezelf aan: 'waarom kan ik dit niet zoals andere mensen' of 'hoe kan ik gewoon werken, studeren zonder alle hobbels die ik tegenkom'?
Door jezelf onder druk te zetten en door jezelf minder te voelen dan anderen,
maak je het gevoel dat je faalt groot.
Verander je denken en gedrag door aandacht te geven aan jezelf, aan wat JIJ wel kan/goed doet kortom aan je kwaliteiten en hoe je bent als mens. Creativiteit kan je veel brengen! Een therapeut kan je begeleiden om die kant van jezelf te onderzoeken.

Anoniem


deel deze tip

Tip 98 - Het belang van voldoende uitleg over AD(H)D

Als je er diagnose wordt gesteld krijg je daar meestal een korte uitleg bij maar dit is vaak niet voldoende en erg algemeen. Om meer inzicht te krijgen in de werking van je hersenen zodat je weet wat voor jou wel en niet handig is om te doen en dit ook uit te kunnen leggen aan je omgeving zodat ook zij meer begrip hebben en kunnen helpen om mee te denken hoe je de problemen waar je tegenaan loopt het beste kunt aanpakken. Ook in relaties kan het wereld van verschil maken wanneer jijzelf en je partner voldoende inzicht hebben hierin zodat er geen onnodige ruzies ontstaan en niet te veel onbegrip is door het gebrek aan kennis over ad(h)d.deel deze tip

Tip 99 - Informeer je omgeving

Het kan veel helpen om aan je omgeving (familie, partner, vrienden, werk, vereniging) te vertellen dat je ad(h)d hebt en wat voor jou wel en niet werkt. Dit zorgt voor meer begrip en een aanpak die ook voor jou werkt. Zo stel je minder snel mensen teleur en krijg je meer gedaan.
Er zijn genoeg boeken, sites, enz. te vinden die hier goede tips voor hebben om je omgeving zo prettig mogelijk te maken, rekening houdend met je ad(h)d.deel deze tip

Tip 100 - Leven met ADHD

Er is veel informatie over ADHD te vinden. Eenvoudig gezegd ontbreekt het bij deze aandoening aan een voldoende krachtig ‘ik-management’ bij zowel het filteren en ordenen van (veelal) zintuigelijke input, als bij het reguleren van gedrag in afstemming met de eigen omgeving.

Mensen die zich geplaagd voelen door ADHD hebben vaak als kind door hun gedrag, door ‘druk’ zijn, veel negatieve feedback van hun opvoeders en/of omgeving gekregen. Hierdoor worstelen ze vanaf hun adolescentie niet alleen in het omgaan met prikkels en het sturen van eigen gedrag, maar ook met de pijn van afwijzing en afkeuring.

Het goede nieuws is dat met het ouder worden de ik-functie groeit en de vaardigheden van zelfmanagement daarmee sterker worden. Hierdoor hebben velen er minder last van. Kwaliteiten die bij ADHD mee kunnen komen, denk aan enthousiasme, creativiteit of inzicht, komen dan beter uit de verf. Dit helpt vervolgens om het sociale zelfbeeld te herstellen en de gewenste aansluiting te hervinden.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - De ADD variant

ADD is als aandoening een variant van ADHD. Alleen de impulsiviteit en hyperactiviteit ontbreken. Hierdoor is het vaak minder zichtbaar ‘aan de buitenkant’. Dat is een hindernis in het omgaan ermee, omdat de moeite die je ervaart met ADD, bijvoorbeeld om je te focussen, of informatie op te nemen, het ‘vol hoofd hebben’, vaak pas later ontdekt wordt.

Kinderen met ADD worden vaak minder goed begrepen, en kunnen hier ook onder lijden. Vooral wanneer ze onderpresteren en niet goed in een groep mee kunnen komen. Dit ondermijnt hun toch al kwetsbare zelfvertrouwen.

Met de jaren groeit ook bij mensen met ADD de ik-functie, waardoor ze er beter mee om kunnen gaan. Kwaliteiten als creativiteit, invoelend zijn, fijnzinnigheid en/of intelligentie worden dan productief.
Met de nodige aanmoediging vinden ze de weg terug naar de aansluiting waar ze zo naar verlangen.deel deze tip

Tip 102 - Achter jezelf staan

Dealen met ADD kan behoorlijk frustrerend zijn. Vaak heb je een oordeel over wat er allemaal niet lukt. Zeker als je jezelf gaat vergelijken met anderen.
Kritiek op jezelf is een veelvoorkomend punt bij mensen met ADD. Veelal levert dit niet veel op, behalve dat je een slecht gevoel over jezelf krijgt. De weg omhoog is achter jezelf gaan staan. Ten volle accepteren dat je bent wie je bent. Dan gaat het over liefdevol en mild naar je zelf zijn. Mogelijk heb je hiervoor wat begeleiding nodig.deel deze tip

Tip 103 - Maatje

Het hebben van een maatje om te gaan studeren of een huishoudelijke klus te gaan doen is een zeer effectieve manier om in beweging te komen. Het betekent dat je iemand vraagt je te helpen op bepaalde momenten. Samen aan iets werken geeft bovendien een bepaalde flow. En niet onbelangrijk: plezier. Gun jezelf een maatje om vooruit te komen.deel deze tip

Tip 104 - opstellingen

Heb je moeite met je relaties of met je familie? Doe dan eens een familie opstelling. Zo'n opstelling geeft heel veel inzicht in jouw patronen. En je leert wat je kan doen om zelf de regie te nemen in je leven. Heel verhelderend.deel deze tip

Tip 105 - positieve affirmatie

Als je een negatief zelfbeeld hebt, is dit een goede oefening.
Kijk iedere avond eens in de spiegel en zeg dan tegen je spiegelbeeld 3 dingen die je die dag goed hebt gedaan. Voel wat het met je doet. het is fijn om positief te zijn over je zelf.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Goede communicatie

Communicatie bestaat uit 2 lagen .
- de relatie ( het hoe communiceren we met elkaar)
- de inhoud ( nwat zeggen we tegen elkaar)

De meeste problemen in de communicatie ontstaan door hoe we met elkaar communiceren en niet over de inhoud.
Je kan het bijvoorbeeld zonder problemen met elkaar oneens zijn. Het wordt vaak lastig als je je niet gehoord voelt door de ander en er dan iets triggert,
Vaak gebeurt het dat je op een andere manier je gelijk gaat halen, bij voorbeeld door harder te gaan praten, je toon te veranderen. je terug te trekken of iets dergelijks.
Het is dus altijd belangrijk om in de communicatie te blijven kijken naar hoe je de dingen zegt.deel deze tip

Tip 107 - omgaan met angst

Als je merkt dat je uit angst situaties gaat vermijden, ga er dan juist naar toe. Vermijden maakt het erger. Wat in het verborgene blijft wordt alleen maar groter.
Probeer de angst de baas te blijven door je bewust in de angstige situaties te begeven. Vaak is de angst voor de angst groter. Als jet het onder ogen hebt gezien zie je dat jet het aan kan.

Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.deel deze tip

Tip 108 - rouw onder ADHD

In de begeleiding van clienten met ADHD achtige verschijnselen blijkt regelmatig een onverwerkt verlies van een relatie of ouder op te komen, waardoor de client zeer onrustig kan zijn. Praten over het verlies helpt de verwerking op gang te brengen en geeft rust.deel deze tip

Tip 109 - Verkeerde diagnose?

Soms wordt de diagnose ADD onterecht gesteld. Het kan zijn dat ouders vroeger met hun handen in het haar zaten vanweg de huilbuien, woede-aanvallen en ansgten van hun kind. Regelmatig heb ik als therapeut meegemaakt dat een kind dan gediagnosticeerd werd met ADD terwijl het in wezen een hoogevoelig kind was wat zijn emoties thuis niet kwijt kon en dus op een andere manier aandacht ging vragen. Wat dit kind juist nodig had, was dat er werd aangesloten op zijn of haar behoeften en er gepraat werd over de gevoelens en angsten. Door de verkeerde diagnosestelling kan het zijn dat dit kind niet passende behandelingen heeft gekregen waardoor het kind en ook later als volwassene, zich nog meer onbegprepen heeft gevoeld. Ontdek eens of dit ook op jou slaat en of jij misschien toch iets heel anders nodig hebt dan het omgaan met jouw rugzakje ADD. Misschien gaat er een wereld voor je open..!deel deze tip

Tip 110 - ADHD resource- Youtube channel

How to ADHD is a Youtube channel that has great (short) videos that explain symptoms of ADHD, as well as tips and tricks to help navigate daily difficulties caused due to the symptoms of ADHD.!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - ADHD comics

Heb je AD(H)D of denk je dat je dat hebt en vind je het moeilijk om je ervaring aan iemand anders in woorden uit te leggen?
Kijk dan eens naar de strips van Dani Donovan - soms zegt een beeld meer dan duizend woorden.deel deze tip

Tip 112 - Hypnose bij ADHD

Dmv hypnotherapie kun je, ook met ADHD, een keer uit je hoofd komen en in je lichaam. Mijn ervaring met cliënten is dat ze een rust ervaren die ze soms nog nooit hebben gevoeld. Als je leert hoe je dat zelf kunt toepassen kun je, indien je daar behoefte aan hebt dat zelf doen thuis zodat je een eigen rustmomentje kunt creeëren.deel deze tip

Tip 113 - Leer je aandachtspatroon kennen

Niemand kan zich 100% van de tijd concentreren, maar sommige mensen hebben meer last van aandachtsproblemen dan anderen.
Leer je aandachtspatroon kennen door je aandacht een tijdje te observeren, te beoordelen en bij te houden.
Beoordeel je dagelijkse taken op basis van de mate van aandacht die ze nodig hebben.
Kijk of het anders verdelen van je taken op een dag (in overeenstemming met je aandachtspatroon) je helpt om meer voor elkaar te krijgen.deel deze tip

Tip 114 - University concessions

If you have been diagnosed with ADHD, universities often provide concessions to help you manage the study programme easier. You can be offered concessions such as- extra time for exams or a separate room with less distractions during exams. So ask your programme advisor about these possibilities.deel deze tip

Tip 115 - Mild zijn voor jezelf

Je hebt vast al jaren van je omgeving (ouders, school) te horen gekregen dat je rustiger moet zijn, dat je meer structuur moet brengen enz. En als je er meestal niet geslaagd bent om dat te te doen, is jouw zelfbeeld er niet beter op geworden.
Je weet zelf best wat jou helpt om dingen voor elkaar te krijgen (op jouw manier). Lees een boek/tips over zelfcompassie..........daardoor kun je mild naar jezelf kijken en jezelf accepteren.
Boek: Compassie voor beginners Thupten Jinpa.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - ADHD

Ikzelf ben bestempeld als ALTIJD DRUK HEEL DRUK!
nou en? ik creëer rust door mijn agenda goed bij te houden. Inclusief de vrije tijd.
Neem na elke inspanning/prikkel zeker tijd voor jezelf door even alleen te zijn. Ga wandelen, lees een boek; doe iets waar jij rustig van wordt.deel deze tip

Tip 117 - AD(H)D: diagnose of Ontregeld Zenuwstelsel?

Diagnoses zijn behulpzaam om helder te krijgen waar iemand last van heeft, cq onder lijdt. Toch zien we ook dat er, vanuit protocollen die gevolgd worden, teveel naar de diagnose wordt gekeken en daarop dan de behandeling gebaseerd wordt, We zien vooral de diagnose, minder (niet?) de mens.

Als er bijv. naar het zenuwstelsel wordt gekeken, blijkt dat er eerder in het leven een of meerdere gebeurtenissen of tijden zijn geweest die voor betreffende persoon (kind en volwassene) teveel belasting hebben opgeleverd die niet passend verwerkt konden worden. Het (autonome) zenuwstelsel stuurt dan overlevingsmechanismen aan (vechten, vluchten) die bedoeld zijn voor een korte tijd om het leven te redden, maar vervolgens niet in beweging omgezet kunnen worden waardoor de persoon overweldigd raakt. De overlevingslading zit dan nog in ons lichaam en wacht om ontladen te worden.

Zolang dat niet gebeurd, kan er ieder moment iets zijn (ook iets relatiefs onschuldigs) dat opnieuw als 'gevaar' gezien wordt en opnieuw worden dan de overlevingsmechanismen geactiveerd. Hiermee worden de problemen in stand gehouden en kunnen zelfs verergeren. De mens is op zijn gedrag en klachten gediagnosticeerd, maar de feitelijke, onderliggende oorzaak is een ontregeld zenuwstelsel dat desastreus uitwerkt, omdat daaraan geen hulp bij wordt geboden. Gebeurd dit wel dat zijn de grootse overlevingsenergieën alsnog te ontladen en kunnen problemen zich oplossen. Zo kan de persoon mogelijk verder zonder diagnose, verwerft meer bandbreedte om een vervelende gebeurtenis of traumatische ervaring op een goede manier te verwerken. Klachten en problemen (ook in gedrag) kunnen verminderen of zelfs helemaal oplossen.

Somatic Experiencing is ontwikkeld om een ontregeld zenuwstelsel te helpen weer te normaliseren. Dat betekent dat de niet verwerkte overlevingsenergie ontladen kan worden. De persoon gaat over meer bandbreedte beschikken en heeft meer veerkracht (een terugveren naar een evenwichtige, gezonde staat).

Ik heb daarbij kinderen gezien (en we zijn allemaal kind of kind geweest) die veel en veel rustiger werden, niet meer 'uit hun bol gingen, niet meer aggresief waren. En zo toch nog naar een gewone school konden gaan.
En denk daarbij ook aan verbetering van, en mogelijk zelfs een toename in sociale contacten. Meer levensgeluk voor hen en voor hun omgeving (familie).deel deze tip

Tip 118 - Aandacht te kort noemen ze in deze wereld een stoornis

Aandacht te kort, daar ontbreekt het aan. Alles wat aandacht krijgt groeit. Aandacht te kort noemen ze tegenwoordig een stoornis. Maar in deze westerse wereld is er geld genoeg, spullen zat maar geen tijd, ruimte en aandacht. Geef kinderen aandacht, tijd en de ruimte om te groeien!deel deze tip

Tip 119 - Drie belangrijkste kenmerken van ADD

Iedereen heeft weleens last van een slechte concentratie. Sommige mensen hebben echter structureel concentratieproblemen en hebben hier veel last van. Het kan dan zo zijn dat ze ADD hebben. In dit artikel legt Gabor Maté (zelf ook ADD’er) de drie belangrijkste kenmerken van ADD uit met bijbehorende eigenschappen. Aan het einde van het artikel vind je een lijst met positieve kenmerken en artikelen over ADD.

Drie kenmerken van ADD

ADD heeft drie belangrijke kenmerken, waarvan je er twee moet hebben om de diagnose (via een psycholoog of psychiater) te krijgen:

Slecht concentratievermogen (snel afgeleid zijn)
Slechte impulscontrole
Hyperactiviteit

1. Slecht concentratievermogen

Het belangrijkste kenmerk van ADD is het automatisch ‘wegvallen’ van de aandacht zonder dat je dat wilt: het frustrerende niet aanwezig zijn van de geest. Je merkt plotseling dat je niets hebt meegekregen van waar je naar hebt zitten luisteren, niets hebt gezien van waar je naar hebt zitten kijken, je niets herinnert van waar je je op probeert te concentreren. Je mist informatie en aanwijzingen, legt de dingen op de verkeerde plek terug en hebt moeite om gesprekken te volgen. Ook kan je het gevoel hebben dat je afgesneden bent van de werkelijkheid, alsof je hier en nu niet helemaal in je lichaam zit.

Chaos in huis en hoofd

Het snel afgeleid zijn werkt chaos in de hand. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe een opgeruimde en georganiseerde kamer eruitziet, maar je hebt niet de juiste mindset om het vereiste werk te doen. Mocht het je toch af en toe lukken, dan weet je heel goed dat de orde die je hebt geschapen van voorbijgaande aard is. Al snel zul je weer diverse dingen allerlei kanten op gooien, omdat je op zoek bent naar een of ander belangrijk ding waarvan je zeker weet dat je het een poosje geleden in een of ander obscuur hoekje of gaatje hebt zien liggen.

Problemen met coördinatie

Sommige mensen met ADD zijn bijzonder vaardig op mechanisch gebied en kunnen complexe voorwerpen, machineonderdelen en dat soort dingen bijna intuïtief uit elkaar halen en in elkaar zetten. De meeste andere mensen met ADD hebben problemen met coördinatie, vooral met betrekking tot hun fijne motoriek. Ze laten dingen vallen, ze trappen op andermans voeten, ze gooien ballen de verkeerde kant op.

Slecht ruimtelijk inzicht

Net als veel andere mensen met ADD kan ik (Gabor Maté) me niet zo goed een voorstelling van dingen in drie dimensies maken of de ruimtelijke verhoudingen van dingen inschatten, hoe goed het ook aan me wordt uitgelegd. Als iemand met ADD de weg vraagt, weet hij al niet meer wat de ander heeft gezegd als die pas halverwege zijn eerste zin is. Het gebrekkige visueel-ruimtelijke inzicht van mensen met ADD zorgt er samen met het feit dat ze snel zijn afgeleid voor dat orde gewoon geen schijn van kans heeft.

Hyperfocus

Dat snel afgeleid zijn zie je bij ADD niet bij alle activiteiten. Veel ouders en leerkrachten worden wat dat betreft een beetje misleid: met sommige activiteiten kan een kind, als het al iets kan, bijna dwangmatig en zeer geconcentreerd bezig zijn. De hyperfocus. Hyperfocus gaat vaak gepaard met wat je passieve aandacht zou kunnen noemen. Passieve aandacht zorgt ervoor dat de geest op de automatische piloot functioneert, waardoor de hersenen geen moeite hoeven te doen. Actieve aandacht, waarbij de geest volledig is ingeschakeld en de hersenen volop aan het werk zijn, past bij bijzondere omstandigheden als je supergemotiveerd bent. Mensen met ADD hebben deze vaardigheid niet als ze georganiseerd werk moeten verrichten, of wanneer ze hun aandacht moeten richten op iets waarvoor ze zich niet interesseren.

Selectieve aandacht

Om zich te kunnen concentreren heeft iemand met ADD een veel sterkere motivatie nodig dan andere mensen. ADD is aan situaties gebonden: bij eenieder kan de expressie van ADD sterk van omstandigheid tot omstandigheid verschillen. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde schoolvakken waar kinderen met ADD opmerkelijk goed in zijn, terwijl ze bij andere vakken verstrooid, onproductief en misschien zelfs storend zijn. Leerkrachten zouden dan kunnen denken dat het kind bewust beslist wanneer het zich wel of niet inspant en zijn best doet. Deze kinderen zijn niet expres afgeleid of ongehoorzaam. Hierbij spelen emotionele en neurofysiologische factoren een rol die deze beslissing in feite voor hen nemen.

2. Impulsiviteit

Het tweede kenmerk van ADD dat bijna bij alle patiënten voorkomt is impulsiviteit met betrekking tot wat ze zeggen of doen, met daarbij een slecht gecontroleerde emotionele reactiviteit. Volwassenen en kinderen met ADD vinden het heel moeilijk om anderen niet in de rede te vallen. Deze impulsiviteit kan ook tot gevolg hebben dat ze dingen die ze helemaal niet nodig hebben in een opwelling kopen, zonder te kijken naar de kosten of gevolgen.

3. Hyperactiviteit

Hyperactiviteit is het derde opvallende kenmerk van ADD. Dit uit zich het duidelijkst in het voortdurend moeten bewegen, maar het kan ook minder goed waarneembaar en niet direct duidelijk zijn. Soms is hyperactiviteit volledig afwezig. Sommige kinderen kunnen op school snel afgeleid en vaak afwezig zijn, maar omdat ze in de klas geen problemen veroorzaken gaan ze elk jaar gewoon over. Hoewel hyperactiviteit geen vereiste is om de diagnose ADD te krijgen, kan het voor sommige patiënten echt een drama zijn.

Snel praten

Hyperactiviteit kan zich ook uiten in heel veel praten. Van sommige volwassenen met ADD heb ik gehoord dat ze snel praten omdat er zoveel woorden en zinnen in hun hoofd zitten dat ze bang zijn dat ze de belangrijkste vergeten. Dus flappen ze die er zo snel mogelijk uit.

Uitstelgedrag

Rusteloosheid gaat gepaard met lange perioden van uitstelgedrag. De dreiging van mislukking of de belofte van een beloning moet er meteen zijn, anders wordt het motivatiecentrum in de hersenen niet geactiveerd.

Geheugenverlies

Mensen met ADD hebben elke dag regelmatig last van frustrerend geheugenverlies. Het kernwoord is hier verstrooidheid. Het beruchte slechte kortetermijngeheugen van mensen met ADD is voor een groot deel te wijten aan het snel afgeleid zijn, het half gedissocieerd zijn, en het vanbinnen met andere dingen bezig zijn.

Onafgemaakte projecten

Als je als volwassene met ADD op je leven terugkijkt, herinner je je allerlei plannen die je nooit helemaal hebt verwezenlijkt, en allerlei voornemens waaraan je geen vervolg hebt gegeven. ‘Ik ben iemand met een eeuwig potentieel,’ zei een patiënt ooit tegen me. Opwellingen van enthousiasme ebben al snel weer weg.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn ook soms een probleem. Iets aan ADD zorgt ervoor dat het heel moeilijk kan zijn om grenzen tussen mensen op te merken. Sommige kinderen met ADD benaderen andere kinderen met een naïeve openheid, die vaak wordt afgewezen. Doordat ze niet zo goed zijn in het interpreteren van sociale signalen, worden ze soms door hun leeftijdgenoten verstoten. Hoewel veel mensen met ADD slecht ontwikkelde sociale vaardigheden hebben, geldt dat niet voor alle ADD-patiënten. Zo is er een type ADD-kind dat heel sociaal is en ontzettend populair onder leeftijdgenootjes.

Volwassenen met ADD kunnen als afstandelijk en arrogant overkomen of andere mensen vinden hen niet zo spraakzaam en een beetje lomp. Vaak maken ze geforceerde grapjes, ze praten druk en snel, en ze springen schijnbaar willekeurig en doelloos van het ene onderwerp naar het andere. Een ander kenmerk is dat ze heel veel woorden nodig hebben om een idee uit te drukken.

Als volwassenen met ADD aan gesprekken deelnemen, kunnen ze verder vaak al snel verveeld raken doordat hun gesprekspartners enorm uitweiden over dingen die voor iemand met ADD heel oppervlakkig zijn.

De rode draad is dat ze op alle dagen, of het nu goede of slechte dagen zijn, het knagende gevoel hebben dat ze iets belangrijks in het leven zijn misgelopen.

Positieve eigenschappen

ADD brengt ook veel positieve eigenschappen met zich mee. Als je bijvoorbeeld volwassenen met ADD interviewt, kun je allerlei grapjes verwachten. Met onverwachte zinswendingen en absurde associaties doorspekken ze levensverhalen die op zichzelf helemaal niet zo lachwekkend zijn. Verder horen de volgende positieve eigenschappen ook bij ADD:

Charismatisch
Charmant
Compassievol
Creatief
Empathisch
Energiek
Enthousiast
Gepassioneerd
Gevoelig
Goed ontwikkelde intuïtie
Hardwerkend
Intelligent
Out-of-the-box-denken
Loyaal
Multi-getalenteerd
Nieuwsgierig
Open-minded
Optimistisch
Snel kunnen denken en schakelen
Snel verbanden zien
Spontaan
Sterk aanpassingsvermogen/flexibel
Veerkrachtig
Visionair
Warme persoonlijkheid
Tips

Hoe zorg je ervoor dat het wat minder druk wordt in je eigen hoofd? Het antwoord hierop is simpel: door te zorgen dat het minder druk wordt in je leven!

Deze tips kunnen je verder op weg helpen:

Het is misschien een open deur; verwijder afleidende apps van je telefoon. Instagram, Facebook en dergelijken zijn gebouwd om je af te leiden. Bijna iedereen heeft moeite met het doseren van tijd op deze apps, dus jouw makkelijk af te leiden brein al helemaal. Doe het desnoods een paar dagen en geniet van de rust.
Hak taken in kleine stukjes en beloon jezelf nadat je iets af hebt. Hoe ‘klein’ het resultaat ook is.
Doe de taak waar je het meest tegenop ziet eerst (en beloon jezelf), dan hoef je die in ieder geval niet meer te doen.
Eigenwaarde is een moeilijk punt bij ADD’ers. Wees je eens een dag bewust van wat jouw innerlijke criticus je allemaal probeert wijs te maken. Zou je die dingen ook tegen mensen die je lief hebt zeggen of zouden zij zoiets van je accepteren? Nee? Waarom accepteer je dat dan van jezelf?
Stop met het vergelijken van jezelf met andere mensen. Hun hersenen zijn anders gevormd; iedereen is uniek en anders. Jij hebt jouw kwaliteiten en mindere eigenschappen en zij ook.deel deze tip

Tip 120 - Geef jezelf bubbel-tijd

Je verliest regelmatig de tijd uit het oog of mensen om je heen geven aan dat je niet goed bereikbaar bent. En dat klopt. Je hebt je eigen tijd nodig om je te kunnen focussen of om juist even lekker weg te dromen. Neem die tijd en geef aan dat je niet gestoord wilt worden (tot bijvoorbeeld een bepaalde tijd). Zet een wekker zodat je weet wanneer je bubbel-tijd voorbij is en je weer beschikbaar bent voor de mensen om je heen en andere dingen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - ADHD en mindfulness oefeningen

Heb je ADHD, wil je klassieke mindfulness oefeningen doen en vind je het onmogelijk om rustig te blijven en de geleide meditatie te volgen?

Probeer het nadat je hebt gesport en je fysiek minder energie hebt.deel deze tip

Tip 122 - Goed geïnformeerd over medicatie

Twijfel je of je voor jouw AD(H)D klachten medicijnen wilt blijven slikken? Of worstelt je dierbare met dit vraagstuk. Lees dan 'Minder slikken' van Remke van Staveren. Het leest als een goed gesprek en ondersteund je bij je onderzoek.

Anoniem


deel deze tip

Tip 123 - ADD

ADD...herken je jezelf in de diagnose? Laat dat dan hopelijk helpend voor je zijn en niet stigmatiserend.

Ik ben...deze twee woorden houden mij al sinds mijn puberteit bezig en ik hoop tot aan de dood. 'Ik ben....'. Welke waslijst plak jij daar achter?
Ik heb ondertussen geleerd/ontdekt/begrepen dat IK BEN volstaat.

'Ik heb..."...daar plak ik het best de waslijst achter. Wat 'ik heb' kan ik namelijk wegdoen, weggeven, van afzien, achter me laten, ...:) Zo ook eventuele diagnostiek waar niks mis mee hoeft te zijn.deel deze tip

Tip 124 - ADD en focus

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig mediteren een enorm positief effect heeft op mensen met ADHD type 1 (voormalig ADD). Het gaat dan om zogenaamde introsceptische meditatie (focus naar binnen richten). Een aantal minuten per dag focussen op de ademhaling of hartslag maakt dat de mogelijkheid tot focussen aanzienlijk verbetert.deel deze tip

Tip 125 - ADHD en hyperfocus

Er wordt wel gesteld dat mensen met ADHD zich moeilijk kunnen concentreren. Het is echter zo dat dit met name geldt voor dingen die de ADHD'er eigenlijk niet zo interessant vindt. Mensen met ADHD zijn daarentegen in staat om een enorme hyperfocus op te wekken voor dingen die zij interessant vinden en hier liggen dan ook vele fantastische mogelijkheden verscholen. Waneer je je richt op de dingen die je boeien en raken zul je in staat zijn om je ADHD ontzettend positief voor je te laten werken.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - ADHD wat is het eigenlijk?

Wat is een ADHD eigenlijk? Geen idee en bij iedereen anders.. een veel te algemeen stempel en zeker tot op zekere hoogte te veranderen. Met hypnotherapie zoomen we in op het echte probleem waar je mee worstelt en lossen we dit snel en effectief op... wacht niet langer en zoek snel een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt!deel deze tip

Tip 127 - Kracht en klacht

Leer in een gesprek met een psychosociaal/gestalttherapeut wat je krachten positieve eigenschappen en kwaliteiten zijn. ADHD'ers zijn mooie mensen die speciale kwaliteiten bezitten! Waar en bij wie kom jij met deze kwaliteiten tot zijn recht? Waar word je gezien in je schoonheid?
Tegen welke dingen loop je aan? (klacht) Belangrijkste is om dit te bespreken en hulp te krijgen van iemand waarbij je je op je gemak voelt en ziet dat je in de basis een mooi mens bent !deel deze tip

Tip 128 - Saaie taken

Heb je moeite met saaie taken? Plan interessante/leuke taken tussendoor.

De balans is hier belangrijk: de leuke taken moeten je motiveren maar niet afleiden.deel deze tip

Tip 129 - luistertip podcast

Luister naar de podcast "de Wondere Wereld", een podcast die gaat over de ggz en wat er schuil gaat achter de deur van de behandelkamer.

In deze podcast komen verschillende deskundigen aan het woord o.a. over adhd: wat is het hoe verloopt de diagnostiek en hoe ziet de behandeling eruit? Een leven lang met adhd kenmerken, hoe doe je dat? En wat zij sterke kanten?
Een aanrader!deel deze tip

Tip 130 - Aandachtsspier trainen

Versla jezelf!

Vaak raken we vastgehaakt aan allerlei nare- of belemmerende gedachten. Om te leren los te haken, is één van de vaardigheden uit de ACT om je ‘aandachtsspier’ te trainen. Zodat je leert om meer in het hier en nu te zijn dan je mee te laten slepen in allerlei gedachten en gevoelens. Deze ‘aandachtsspier’ kun je op de volgende manier trainen:
Als je van een beetje competitie houdt kun je jezelf eens uitdagen en zien hoeveel in- en uitademingen jij je aandacht erbij kunt houden zonder verzeild te raken in gedachten of de tel kwijt te raken. In het begin kom je misschien niet eens tot 10, maar al snel kom je misschien wel tot 20, 50, etc.
(Sergio vd Pluijm)deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Je bent meer dan je diagnose!

Een diagnose kan zeer stigmatiserend werken. Je bent meer dan iemand met AD(H)D. Mocht je hier tegenaan lopen, ik wil je graag ondersteunen om hier uit te stappen.deel deze tip

Tip 132 - ADHD als kracht

In de afgelopen decennia blijkt ineens een belangrijk deel van de samenleving ADHD te hebben. We houden van het opplakken van labels.
Zeker, mensen die dit label krijgen, gaan zichzelf wel ineens beter begrijpen. Nog belangrijker voor hen is dat ze zichzelf gaan omarmen. Veel mensen die ADHD hebben, blijken te beschikken aan een schat aan talenten. Kijk bv. naar cabaretiers, kunstenaars, ondogmatische verbinders.....
Indien je je rem kent, komen je talenten het best tot zijn recht. Aanvaard je talent en exploiteer het dan ook zorgvuldig!deel deze tip

Tip 133 - Lotte, zit je nu alweer te dromen?!

Een prachtig boek om voor te lezen aan je eigen kinderen (en misschien zelfs aan je eigen kind dat vroeger niet goed werd begrepen) is "Lotte, zit je nu alweer te dromen?"

Stefanie Rietzler en Fabian Grolimund schreven een fijn kinderboek over de dagdromende Lotte. Marcus Wilke illustreerde het boek. Doordat het een kinderboek is, leest het boek gemakkelijk, ook als je niet van lezen houdt. Het verhaal bevat psychologisch verantwoorde oefeningen voor jong en oud.

Anoniem


deel deze tip

Tip 134 - Last van uitstellen?

In haar nieuwe "Anti-Planner" geeft Dani Donovan veel tips over hoe je minder kunt uitstellen. Niet alleen zijn de tips goed, interessant en vaak origineel, maar de vorm/ontwerp van het "boek" spreekt een ADHD-er beter aan.

Een echte aanrader!deel deze tip

Tip 135 - ADHD en mediteren

Mediteren is lastig als je ADHD hebt, maar het kan je goed helpen om he focus te trainen en met afleidingen beter te kunnnen omgaan.

Jorna Postma, ADHD coach, heeft op haar website goede tips om met meditatie/mindfulness oefeningen te beginnen.

Als je meer tijd in mindfulness wilt investeren, dan probeer ook de 8 weken program van Lidia Zylowska (beschikbaar als boek in het Engels "The Mindfulness Prescription for Adult ADHD" )deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - ADHD is een etiket

ADHD is geen ziekte zoals griep of parkinson. Het is een etiket voor bepaald gedrag. Een ziekte kun je meestal precies aanduiden. Maar een etiket voor gedrag kan in allerlei gradaties en in allerlei vormen in je leven van invloed zijn. Laat je dus niet te veel afschrikken. Je hebt mensen die heel erg druk zijn, die als het ware stuiterend binnen komen en je hebt mensen die bovenmatig druk zijn of mensen die heel erg druk zijn. Het is belangrijker om te kijken in hoeverre je 'klacht' van (negatieve) invloed is op je leven., Heb je er zelf veel last van? Hebben anderen, en vooral je naasten, er veel last van? Als dat best wel te doen is, zou ik zeggen: maak het probleem niet groter dan het is. Als het je echt hindert in je levensgeluk, ja dan is het zaak om er mee aandacht en specialisten mee aan de slag te gaan wat je er mee kan doen!deel deze tip

Tip 137 - Ritme, rust en regelmaat

Het is een oud gezegde met veel waarheid.
Van dagelijkse bezigheden zou je een ritueel kunnen maken. En door de kracht van herhaling zal deze bezigheid steeds meer kwaliteit gaan krijgen. Kijk waar in je leven je dit zou kunnen toepassen. Zo kun je in dit ritueel steeds meer rust gaan ervaren.deel deze tip

Tip 138 - Mens-zijn is een mysterie

Ik ben

een adhd’er,
autist,
narcist,
borderliner,
slijmjurk,
vechter,
dromer,
bazig type,
onzekere
of wat dan ook…

Nee hoor!

Mogelijk herken je je in bepaalde kenmerken en symptomen uit boeken, blogs, het DSM-classificatiesysteem of heeft een professional jou hier formeel op gescreend. Besef dat classificatie geen diagnostiek is en als er wel een diagnose is, laat deze dan een zegen zijn en geen vloek.

Onthoud dat je, wellicht, bepaalde psychologische kenmerken hebt .
Die ben je niet. Wie je bent omvat veel meer.

Mens-zijn is een mysterie.
Tip: denk hier eens over na. :)deel deze tip

Tip 139 - ADHD-vriendelijke strategieën bij het opruimen en organise

1. Als het af moet, maak het dan leuk
2. Geef toe aan je stemming
3. Organiseer om een reden die je zelf belangrijk vindt
4. Laad jezelf op
5. Verdeel het ergste in micromomenten
6. Denk zoals een ober (Ruim op zodra je chaos hebt veroorzaakt)
7. Wees een sprinter, geen marathonloper (houd je race kort)

(Bron: Opgeruimd leven met ADHD – J Kolberg & K Nadeau)deel deze tip

Tip 140 - ADD begrijpen en hoe ermee om te gaan

Boek: Het verstoorde brein
Schrijver: Gabor Maté

In het boek het verstoorde brein helpt Gabor Maté je ADD beter te begrijpen en hoe je er beter mee om kan gaan.
Een heel toegankelijk en optimistisch boek.

Maté beschrijft dat ADD geen erfelijke ziekte is maar een omkeerbare beperking ipv een stoornis.
Maté legt uit hoe het komt dat ADD de hersencircuits, die zich bezighouden met emotionele zelfregulatie en impulscontrole zich niet hebben ontwikkeld in de kindertijd. Snel afgeleid zijn en dissociatief reageren ontstaat vaak al in de baarmoeder en blijft het hele leven doorwerken.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Voedingssupplementen

Er zijn een aantal natuurlijke voedingssupplementen die een positieve werking hebben tegen de symptomen die passen bij ADHD (concentratieproblemen, snel afgeleid, chaotisch, enz.) Het is de moeite waard om daar naar te kijken.deel deze tip

Tip 142 - Plannen

Voor mensen met ADHD is het vaak voorkomend dat ze het lastig vinden om te plannen.

Zoals bij veel mensen gebeurt, maar vooral bij mensen met ADHD, plannen we vaak meer dan wat we werkelijk kunnen doen. Dus eigenlijk hebben we dan een onrealistisch beeld van wat we aankunnen met onze tijd.
En als het dan niet lukt om die dingen te doen, dan roept dat frustratie, stress, onzekerheid etc. op.

Dus houdt eens een dagboek bij met wat je allemaal plant in je dag - en daarna wat je werkelijk gedaan hebt. Leg die twee eens naast elkaar en dan krijg je een goed idee hoeveel je eigenlijk 'overplant'.

En nog een tip - in plaats van alleen maar activiteiten te plannen, plan ook eens blokken voor vrije tijd, ontspanning of om even helemaal niets te doen.


Anoniem


deel deze tip

Tip 143 - at doet alleen het woord ADHD met je?

Kijk eens als je in diepe ontspanning bent of je het woord ADHD voor je kunt zien? Staat dit groot geschreven of wil je het kleiner? Welk gevoel krijg je erbij?deel deze tip

Tip 144 - Heb je ADHD of ben je het?

Kun je in diepe ontspanning eens kijken waar je ADHD voelt? Binnen in je of buiten in je omgeving? Kun je er ook mee spelen? Hoe is het als je het van binnen zou voelen of van buiten zou voelen? Kun je er ook op andere manieren mee spelen? Kun je het bv opbergen of in een tas doen? Of wil je het altijd zichtbaar hebben? Veel speelplezier!deel deze tip

Tip 145 - Ritme helpt

AD(H)D geeft chaos in je hoofd en gebrek aan overzicht. Ritme in je dagelijks leven helpt hierbij. Het neemt het niet weg, maar geeft houvast te midden de ervaren onoverzichtelijkheid. Ritme creëren is niet altijd makkelijk, je kunt daarom heel goed een goede bekende vragen om even mee te denken. Maar door een dagritme te maken, ontstaat er toch wat overzicht en heb je meer kans dat je afspraken niet vergeet en op tijd komt. Kies voor een concrete planning, die je ophangt op een zichtbare plek in je leefruimte. Kies daarbij een format die jou aanspreekt en positief prikkelt, daardoor kijk je er makkelijker naar.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - ADHD - wat kan eronder zitten?

ADHD

Regelmatig krijg ik mensen, ook kinderen, in mijn praktijk die zeggen AD(H)D te hebben. Bij doorvragen hoor ik dat er zijn die door een professional gediagnosticeerd zijn, alswel mensen die op internet een lijst met kenmerken hebben gevonden waaruit ze zelf de conclusie hebben getrokken, op basis van hun ervaringen en klachten.
Wat eigenlijk alle mensen die ik zie gemeen hebben, is dat ze een ontregeld zenuwstelsel hebben. Dit is grotendeels op “gevaar” gericht. Mijn is jachtig, moeite om de aandacht te houden, alert ook en vaak ook moe. Ook emoties kunnen nogal eens opspelen.

Als ons zenuwstelsel de conclusie trekt (in nano-seconden) dat iets anders is dan normaal of dan gewenst, dan neemt de alertheid toe, ons hart kan sneller gaan kloppen, droge mond, spieren zijn gespannen. Ogenblikkelijk worden dan noodprogramma’s geactiveerd. We zijn immers (zo is bepaald) in gevaar. Dat betekent grootse energieën, bedoeld om te overleven: vechten en/of vluchten. Dit zou in beweging omgezet dienen te worden, en alleen in ons actief dienen te zijn voor korte duur, tijdens het gevaar. Echter doordat deze te snel, te groot en onverwacht zich voordoen, en we ons er niet op voor hebben kunnen bereiden, raken we overweldigd. Onze ‘emmer’ stroomt over. Alles schiet buiten onze bandbreedte waarin we normaliter redelijk normaal kunnen handelen en denken. De hoge (overlevings)lading wordt vastgehouden in ons lichaam. Dat maakt dat we ‘druk’ zijn en ons zo voelen. Dat we moeilijk op de dagelijkse dingen kunnen concentreren. We kunnen hyper waakzaan zijn. De lading is gebonden in een symptoom.

Gelukkig is die hoge lading, die overlevingsenergie, weer los te laten, door een op maat toegesneden begeleiding. Ons zenuwstelsel kan weer leren flexibel te zijn. We veren weer terug in de bandbreedte waarin we kunnen leven, in plaats van overleven. Het is mogelijk weer meer helder te denken en navenant besluiten te nemen. We krijgen meer grip op ons leven. Bij mij kun je daarvoor terecht. Ook voor (jonge) kinderen. Wel is het een proces wat voor ieder individu anders is, we zijn immers verschillend.deel deze tip

Tip 147 - Ontspannen

Ontspannen van je lijf is heilzaam. Maar ontspannen bij een meditatie of ontspanningsoefening kan lastig zijn, wanneer je lijf nog onrustig is. Wanneer je een meditatie wil gaan doen of ontspanningsoefening, schudt je dan eerst eens goed los, en laat je lijf alle bewegingen maken die het wil doen, zodat je opgebouwde spanning los kunt laten en je daarna gemakkelijker kunt toegeven aan ontspanning.deel deze tip

Tip 148 - Alleenstaand en AD(H)D

Hoe kun je structuur aanbrengen als je alleenstaand bent en AD(H) D hebt?

1. Gebruik een persoonlijke planner. Dit kan op papier of in een digitale agenda. Zo kun je je dagelijkse taken en je afspraken vastleggen. Stel herinneringen in zodat je op die manier op schema kan blijven.
2. Wat ook kan helpen is routines instellen.
Als je vaste routines ontwikkeld voor de belangrijke dagelijkse dingen zoals ochtend- en avondroutines. Deze routines helpen om een gevoel van regelmaat en structuur te creëren.
3. Leer prioriteiten te stellen. Leg je focus op de belangrijkste taken. Maak gebruik van een lijstje om de taken te ordenen op belangrijkheid.
4. Wat ook erg belangrijk is: Plan zelfzorg in. Plan/reserveer tijd voor zelfzorg en ontspanning. Als je stress op die manier vermindert kun je je energieniveau op peil houden.deel deze tip

Tip 149 - Helping your working memory

Struggling with keeping in mind at once all the details you need for a project or a task doesn't need to stop you from doing what you want to do.
Try "externalizing" your memory by using a whiteboard, a big piece of paper, post-it notes to write down the details and placing them somewhere you can see all of them at once. Play around with them until the spacial organisation of the information makes you feel "on top of it".
If you rather work on your computes and are not a pen-and-paper person you could use a second screen to create more visible space to sort around information.deel deze tip

Tip 150 - Vaste plek

Met AD(H)D werkt je werkgeheugen anders, waardoor je bijv. makkelijk iets kwijt bent dat je net ergens hebt weggelegd. Je kunt jezelf helpen door vaste plekken te gebruiken voor je spullen. Door jezelf aan te leren dat je sleutels altijd op dat ene kastje liggen, ondersteun je je werkgeheugen met een extern steuntje. Het kan wel een tijdje duren voor je er aan gewend bent, maar uiteindelijk heb je er profijt van.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - acceptatie

Help jezelf door jezelf te accepteren zoals je bent, jij hebt sterke kanten net als ieder ander. Je bent net als iedereen een bijzonder mens met vele gaven en talenten!
Help jezelf door je niet te vergelijken met de ander, dat is appels met peren vergelijken en dat kan niet!
Help jezelf met structuur in jouw week, schrijf dingen op die je wilt doen per week en wanneer zodat jouw hoofd meer rust krijgt.
Help jezelf door in je telefoon alarmen te laten zette bij afspraken/acties die je niet wilt vergeten.deel deze tip

Tip 152 - Mooie podcast

Francime Oomen is weer met een heel goed boek gekomen; Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel. Een boek gericht op jong volwassenen die mentale gezondheidsproblemen (zoals ADHD) in gemakkelijk termen bespreekt.

Ze heeft ook een leuke podcast, waar ze jonge mensen interviewt over hoe zij overleven met de dingen waar ze tegenaan lopen.

In de Juni 2023 podcast vindt je de aflevering over ADHD.

Anoniem


deel deze tip

Tip 153 - Boektip overprikkeling

Mensen met ADHD en/of ASS hebben vaak last van overprikkeling. Het boek
"Overprikkeling voorkomen" (Barbara de Leeuw) kan helpen om je eigen prikkels te ontdekken, en technieken te leren om met deze om te gaan.
Het boek is ook prima te gebruiken in een therapiesessie.deel deze tip

Tip 154 - One way of dealing with boring tasks

If you often have many short(er) boring tasks try not to plan each of them separately, but rather a time for boring stuff. Allocate then a few of the boring tasks in the same slot aiming to do one or max 2 of them. Choose in the moment which ones you want to do.
Having a choice can help your motivation, as well as allowing yourself to go with the one(s) which feel in the moment less boring.

This technique doesn't work that well with complex boring tasks, and of course not with urgent tasks.deel deze tip

Tip 155 - Mooi artikel

In de eos wetenschap Psyche & Brein, nr 1-2024 ver ADHD
Daarin wordt gesteld dat ADHD niet overgaat als je volwassen wordt. De klachten veranderen wel; de rusteloosheid en impulsiviteit nemen bijvoorbeeld af. Andere symptomen zoals concentratieproblemen kunnen juist meer hinder geven. Helpend: informatie krijgen, psychotherapie en/of medicatie.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - RET jezelf - Jan Verhulst

Al een oudje in e boekenkast, maar het blijft actueel en duidelijk uitgelegd. Er wordt goed beschreven hoe alles wat er om je heen gebeurt ingekleurd wordt door wat jij al meegemaakt hebt. Deze inkleuring bepaalt mede hoe je reageren gaat op de gebeurtenis. Geeft veel inzicht!deel deze tip

Tip 157 - Nachtust bij AD(H)D

Tachtig procent van de mensen met ADHD is een late slaper, en slaapt daardoor te kort (als ze wel vroeg op moeten voor kinderen of werk). Te weinig slaap verergert je ADHD: meer concentratieproblemen, onrust en impulsiviteit, en prikkelbaarheid.

Dus door je slaap te verbeteren, kun je al iets bereiken voor je ADHD: volg de bekende slaaphygiëne-adviezen op, neem ’s avonds melatonine en ’s ochtends eventueel lichttherapie. Dit heet chronotherapie: het reset je slaapritme naar voren, waardoor je langere nachten krijgt.

Te laat naar bed betekent ook iets voor je eetlust: die is ook verlaat, daarom ontbijten de meeste mensen met ADHD niet. Ze eten vaak op niet-gangbare tijden, en nemen mede daardoor snelle happen die niet zo gezond zijn. Dit leidt tot overgewicht.

Het slaapritme orkestreert behalve je eetlust alle lichamelijke ritmes, je temperatuur, je bewegingspatroon, je hormonen, je bloeddruk etc. Een ontregeld slaapritme kan daarmee leiden tot een gevoel van chronische jetlag, en is op de lange duur erg ongezond: overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Alle reden dus om je slaap serieus te nemen.deel deze tip

Tip 158 - Visualisatie-oefening uit de PDT: stuur je hersenen aan

Doe een visualisatie-oefening uit de PsychoDynamische Therapie (PDT) en voel je sterker. In het kort volg je deze stappen:
1. Ga lekker zitten en doe je ogen dicht
2. Richt je op je hersenen en stel ze gerust
3. Vertel dat je voldoende energie hebt en
4. dat de rustgevende stoffen meer ruimte mogen innemen
5. Laat ze opnemen in jouw lichaam

Nieuwsgierig geworden naar de uitgebreide oefening?deel deze tip

Tip 159 - ADHD and walking sessions

May people with ADHD find walking sessions more useful because walking allows them to focus better on the conversation and also to remember easier the insights from the session.deel deze tip

Tip 160 - Mindfulness in the gym

Do you have ADHD and find it difficult to do a formal mindfulness practice, even a short one?
Try to observe for a few minutes how your muscles feel during your exercise session in the gym. Observe the changes between tensing and relaxing, feel if there are differences between your left and right arms or legs, observe where and how do you feel the difference between challenging a certain muscle in a healthy way and pushing it too far. This is mindfulness too.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Het drama van het begaafde kind - Alice Miller

Opnieuw zo'n schrijven wat zomaar de sleutel kan dragen naar jouw ontwikkeling. Pagina 14: Ouders (mensen) die zo'n klimaat als kind niet hebben gekend, zijn nood-lijdend, dat wil zeggen: ze zoeken hun hele leven naar wat ze op het juiste moment niet van hun ouders hebben kunnen krijgen: iemand die helemaal op hen ingaat, hen volledig begrijpt en serieus neemt.

Verward dit citaat je? Of pakt het je? Of doorgrond je het? Of maakt het je nieuwsgierig? Of verdrietig, of bang, of boos? Ga door... En ga de beweging die je van daaruit bent gaan maken ervaren, zodat je je kunt gaan ontwikkelen.deel deze tip

Tip 162 - Podcast: Succesvol leven met ADD/ADHD

Jasper Buitenhuis neemt je mee op zoektocht naar oplossingen om je mooiste leven te kunnen leiden.
Zeer de moeite waard om te beluisteren!

Ineke Kroese


deel deze tip

Tip 163 - Wat nodig is bij adhd

Bij een adhd-brein komen prikkels anders binnen. Soms kan dat veel zijn. Ook is je brein goed in associeren, vaak in beelden. Je maakt een heel verhaal in je hoofd, wat soms resulteert in dat je je focus verliest op waar je mee bezig bent.
Mensen die een adhd-brein hebben, geven vaak aan dat ze een vol hoofd hebben. Het leren afschermen van prikkels kan vaak al snel een fijne manier zijn meer rust en focus te vinden.deel deze tip

Tip 164 - Chaotisch brein? Maak een braindump

Een brain dump kan je in etappes maken of in een keer. Je schrijft dingen die in je opkomen meteen op, zodat je het niet meer vergeet of kan parkeren voor later. Dat betekent dat je altijd een klein boekje en een pen bij je hebt om dit te kunnen doen. Zo werk je samen met je chaotische maar ook enorm creatieve brein. De beste ideeën kunnen zomaar opkomen als je de was aan het doen bent of aan het werk bent. Kans dat je ze anders zomaar vergeet. Of als je iets te binnen schiet wat je echt nog moet doen? Braindump gebruiken. Dan is de kans veel kleiner dat je het nog zal vergeten en kan je gewoon eerst afmaken waar je mee bezig bent. Makkelijk? Nee. Het is een levenslange oefening. Maar het brengt echt weer wat rust in je hoofd.deel deze tip

Tip 165 - ADHD? Pas een beetje autisme toe

Een ADHD'er heeft autistische trekjes nodig om zijn/haar/hen leven ordelijk te laten verlopen.

Een uitspraak van mijn oudste zoon toen hij 19 was en zag hoe ik de koelkast had ingericht op een soort Hello Fresh manier. Alleen dan voor elke dag van de week een mandje én een mandje met broodbeleg.

In elk mandje een recept van de AH website uitgeprint (meerdere keren te gebruiken)

Ook de knoflookteentjes, alles wat er in het recept thuishoorde gaat zo goed en kwaad als het kan in de mandjes.

Wat het oplevert? Een hoop tijd, je hoeft maar één keer per week boodschappen te regelen, die ik zelf graag bestel ivm veel prikkels in de winkel. Daarbij nooit meer mahaaaammmm wat eten we vandaag?

Een tipje uit eigen keuken, letterlijk en figuurlijk!deel deze tip

Tip 166 - Op vakantie

Het voelt misschien nog een beetje vroeg zo begin juni, maar probeer alvast een lijstje te maken met de dingen die je mee wil nemen.

- een lijstje voor jezelf
- een lijstje voor je partner
- een lijstje voor de kids
- een lijstje algemeen

Zet deze lijst in een Excel bestand en bewaar hem op een logische plek (mapje vakantievoorbereiding op je bureaublad) of een schriftje. Je kunt deze lijsten natuurlijk steeds aanpassen.

Nog een belangrijk lijstje: wat wil je nog doen voordat je op vakantie gaat?
- bibliotheekboeken terugbrengen
- nog even checken of de afspraken die je hebt staan na de vakantie nog steeds uitkomen
- heb je nog spullen nodig direct na de vakantie voor school/werk

En vergeet niet de prullenbak te legen en dat soort zaken. Voorkomt een hoop ellende als je terugkomtdeel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>