Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij AD(H)D


AD(H)D - tips

Zoek je tips bij AD(H)D?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met AD(H)D

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Is AD(H)D zo erg?

AD(H)D... Wie heeft daar meer last van? Jij of je omgeving?

Focus je eens op wat er wel goed is en goed gaat. AD(H)D heeft echt enorm mooie en gave kanten. Deze zijn belangrijker dan de focus op wat er anders/beter kan.

Dus heeft je omgeving last van je gedrag? Ga dan samen opzoek naar wat jou juist zo uniek maakt en zie het als een gave en niet als een tekortkoming.


2

deel deze tip

Tip 2 - Tijd om te bezinken

Als je pas op volwassen leeftijd de diagnose AD(H)D krijgt, gun jezelf dan de tijd om te accepteren dat je dit hebt en om inzicht te krijgen in hoe dit je leven in de verschillende eerdere fases heeft beïnvloed. Vaak is er langere tijd voor nodig om dit allemaal te laten bezinken en met een andere blik naar jezelf te kijken. Voor sommigen is een rouwproces nodig vanwege gemiste kansen of mislukkingen waar men op terugkijkt en pas na de diagnose een begrijpelijke verklaring voor krijgt.


2

deel deze tip

Tip 3 - De kracht van...

AD(H)D-gedrag wordt snel geproblematiseerd en als lastig ervaren. Dit kan ten koste gaan van je eigenwaarde en ook hoe je jezelf toont aan de buitenwereld. Veel AD(H)D'ers hebben enorm veel ideeën, energie en creativiteit.
Blijf hierin geloven en geef je eigenheid vorm die past bij jezelf en de buitenwereld.


2

deel deze tip

Tip 4 - Durf te schitteren

Veel mensen met AD(H)D zijn ook enorm creatief. Ideeën, dingen maken, creëren, netwerken...heb jij ook een plek, hobby of werk waarbij jij los kunt gaan? Waar je kunt schitteren? Durf je dat dan ook, wanneer je eigenlijk altijd gevraagd wordt in de pas te lopen? Maak mindmaps met ideetjes en ga eens iets daarvan proberen, ontdek wat het proces van vrijheid met je doet.

Marjolijn

2

deel deze tip

Tip 5 - ADD onmacht of gebrek aan wilskracht?

ADD onmacht of gebrek aan wilskracht?

Vaak wordt gedacht dat ADD een gebrek aan wilskracht is. Niet zeuren maar gewoon doen. Iemand met ADD kan zicht immers goed concentreren op de dingen die hun interesseren. Dat zou betekenen dat wanneer zij echt zouden willen zij zich ook kunnen concentreren op elke andere taak.

Deze gedachtegang maakt dat het leven voor een ADDer een zwaar leven is. Een leven vol onbegrip, onmacht en afwijzing.
ADD lijkt een probleem met wilskracht te zijn, maar dat is het niet. Het is voornamelijk een chemisch probleem in het besturingssysteem van de hersenen. Een ADDer worstel met onmacht en ontvangt onbegrip vanuit de omgeving. Deze combi vormt onzekere mensen met vaak een klein zelfbeeld en zij worstelen in onmacht en met afwijzing.

Stefan, een jongen die in mijn praktijk kwam vertelde dat hij een steen goede ijshockeykeeper was. Met IJshockey kon hij zonder problemen zich concentreren op het spel, wist ieder moment waar de puk was en waar de spelers zich bevonden. Opperste concentratie maakt dat hij een heel goede keeper was. Ondanks dat Stefan een hoog IQ had gingen zijn schoolresultaten al jaren op en neer. Soms was hij tot diep in de nacht met een opdracht bezig die de volgende dag klaar moest zijn. Maar meestal stelde hij zijn huiswerk uit of probeerde er onderuit te komen. Hij vertelde dat hij dit ook heel vervelend vind maar niet weet hoe dat steeds komt. Hij vertelde mij “Ik probeer mij op mijn schoolwerk net zo goed te concentreren als ik bij IJshockey doe. Soms lukt dat even tijdens een bepaalde opdracht maar meestal krijg ik het niet voor elkaar.”

Een jonge dame vertelde dat zij bij een gesprek met haar mentor te horen had gekregen dat zij wel snel afgeleid was en het leek of ze niet geïnteresseerd was. Terwijl hij haar geobserveerd had toen zij een videospel speelde, het leek of zij in het scherm wilde kruipen. Hij zag daarin dat zij opperste concentratie kon opbrengen voor dingen waar zij goed in was.

Haar vader had een keer gezegd: “Niets helpt. Ik weet dat zij haar aandacht erbij kan houden als ze dat echt wil. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen. Het is geen dom kind maar als zij niet snel meer aandacht aan haar schoolwerk gaat besteden komt het niet goed met haar”.

Iedereen die ik heb gesproken met chronische aandachtsproblemen heeft activiteitengebieden waarin hij of zij zonder problemen zich kan concentreren. Sommige mensen zijn artistiek; zij kunnen geconcentreerd schetsen en tekenen. Anderen konden als kind ware kunstwerken bouwen van Legostenen en als ze wat ouder zijn auto’s repareren of computernetwerken bouwen. Weer anderen zijn uitstekende musici die uren achtereen kunnen oefenen om een nieuw stuk in te studeren of een nieuw muziekstuk te componeren.

Kenmerkend is dat als zij iets moeten doen dat hun helemaal niet interesseert, zij de aandacht er niet bij kunnen houden, hoe graag zij dit ook zouden willen. Een ander punt dat opvalt is dat deze mensen veel dingen tegelijk doen.
Aandachtstekort in bovenstaande voorbeelden heeft een brede basis en is complex. Het omvat onder meer problemen te aanzien van extreem afgeleid zijn, uitstellen, problemen met planning, vermijden van taken die langdurig geestelijke inspanning vergen, onvoldoende aandacht voor details, dingen kwijtraken, opdrachten niet afmaken en extreme vergeetachtigheid bij dagelijkse bezigheden.

ADHD moeten we niet zien als slechts een gedragsstoornis maar als een beperking in de executieve functies. Hierover kan je meer lezen in de volgende blog.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Misvatting over ADD en het richten van aandacht

Misvatting over ADD en het richten van aandacht en wilskracht.

ADHD moeten we niet zien als slechts een gedragsstoornis maar als een beperking in de executieve functies, er is echt sprake van onmacht. Dit wil ik met behulp van twee metaforen verduidelijken.

Stel je een symfonieorkest voor waarin elke musicus zijn of haar instrument heel goed bespeelt. Indien er geen dirigent is die het orkest leidt en ervoor zorgt dat zij tegelijk gaan spelen, die aangeeft wanneer de blazers moeten invallen of de violen langzaam moete wegsterven, of die niet kan overbrengen hoe de muziek moet worden geïnterpreteerd, dan zal het orkest geen mooie muziekstuk ten gehore brengen.
De symptomen van ADD kunnen worden vergeleken met tekortkomingen, niet van de individuele musici, maar van de dirigent van het orkest.

Een andere metafoor om een beperking in de executieve functies uit te leggen is een kok. Stel je een kok voor die een bepaald gerecht gaat maken. Hij heeft een keuken met alle apparatuur, planken vol met alle noodzakelijke ingrediënten en hij kan het recept in het kookboek lezen. Stel je nu eens voor dat deze kok de voor het recept benodigde ingrediënten niet van de plank pakt, de oven niet op tijd voorverwarmd en het belangrijkste ingrediënt niet heeft ontdooid. Tijdens het bereiden van het recept loopt de kok elke keer opnieuw naar de planken op zoek naar de juiste specerijen, ontdooit nog even snel het vlees in de magnetron en zet op het laatste moment de oven aan. Alles volledig in de verkeerde volgorde. Ondanks het feit dat deze kok de juiste apparatuur, ingrediënten en het recept tot zijn beschikking heeft, is het niet waarschijnlijk dat deze gemotiveerde maar ongeordende kok het voor elkaar krijgt het eten op de afgesproken tijd op tafel te zetten.

De gemotiveerde maar ongeordende kok komt voor als iemand die een ernstige vorm van ADD heeft en die een taak probeert uit te voeren, maar het niet voor elkaar krijgt. Mensen met ADD beschrijven zichzelf vaak als iemand die heel graag diverse taken wil uitvoeren, maar niet in staat is de benodigde executieve functies activeren, in te zetten en vol te houden.


1

deel deze tip

Tip 7 - Adhd en trauma

Naast dat ik mijn eigen psychotherapie-praktijk heb, ben ik ook werkzaam in de de GGZ en uiteraard behandel ik daar ook clienten die de diagnose ADHD hebben gekregen. Het valt mij op dat ontwikkelingstrauma's een grote rol spelen, er was altijd gedoe bij hen thuis als kind en ze hebben zich onveilig gevoeld. Ik zet vaak EMDR in bij deze clienten en dan blijkt dat ze zich prima kunnen focussen en dat EMDR therapie tot meer rust en veiligheid kan leiden. Hierdoor kunnen de symptomen van ADHD afnemen.


1

deel deze tip

Tip 8 - Relaties en AD(H)D

Hoe ontdek je op latere/volwassen leeftijd dat jouw struggle met het leven met AD(H)D te maken kan hebben?
Mislukte studie(s), vastgelopen of moeizame relaties, problemen op het werk kunnen te maken hebben met een (nog) niet gestelde diagnose AD(H)D. Als je omgeving vindt dat je je niet aan afspraken houdt, dat je geen verantwoordelijkheid neemt of dat je zelf merkt dat concentratie je veel moeite kost (je vergeet dingen, je hoort een gesprek maar half))............ga eens met een deskundige praten, de huisarts, een therapeut of psycholoog om dit te onderzoeken.
Mijn clienten zijn vaak opgelucht als ze beseffen dat hun gedrag een oorzaak heeft. Door dit te weten is het mogelijk dat jij/je omgeving stappen kan zetten die positief resultaat hebben i.p.v. verwijten, negatief zelfbeeld enz.


1

deel deze tip

Tip 9 - Check dit ...

AD(H)D is een neurologisch verschijnsel, waar jij het meest van snapt hoe het er in de praktijk eruit ziet. Wanneer jij jouw weg hierin niet kunt vinden, is het interessant om te checken of je te maken hebt gehad/hebt met onveilige situaties in de thuis situatie. De stress die dat geeft kan maken dat er onrust in je hoofd en lichaam ontstaat. Het kan zijn dat er sprake is van een getraumatiseerd brein. En is er dus een hele andere benadering nodig.

Ook is het interessant om te checken of er sprake is van hoogbegaafdheid. Een combinatie kan ook, echter doet het veel recht aan jou, je worsteling en aan je proces om te zien wat van binnen uit jouw brein komt en waar jouw brein door is gevormd. Want ergens mee leren dealen is wat anders dan iets verwerken of jezelf leren kennen als een soort super computer die van voor naar achter niet altijd weet waar alle energie heen te sturen. Of dat als het saai en monotoon is allerlei programma's gaat afspelen zonder dat jij ze bewust hebt aangezet. Je brein snakt naar uitdaging...

Het is even heel in het kort, maar check het en ga in gesprek met deskundigen die kennis hebben van trauma of HB, en ik hoop dat er daarmee mogelijk puzzelstukjes op zijn plek kunnen vallen. En je passende hulp krijgt om jouw brein te helpen.


1

deel deze tip

Tip 10 - Neurofeedback wetenschappelijk bewezen

Neurofeedback is inmiddels een wetenschappelijk bewezen, zeer effectieve, methode voor de behandeling van AD(H)D, zowel voor kinderen alsook voor volwassenen.

"Deze meta-analyse van meer dan 500 kinderen uit 10 studies toont aan dat na een follow-up van gemiddeld 6 maanden, Neurofeedback bij ADHD een vergelijkbare werkzaamheid heeft in relatie tot andere actieve behandelingen waaronder medicatie. Op basis hiervan kan medicatie gezien worden als een goede interventie met name gericht op korte-termijn symptoombestrijding terwijl Neurofeedback als interventie meer gericht is op bestrijden van klachten op de lange termijn, met als bijkomend voordeel dat er bijna geen bijwerkingen zijn. Er zijn in die 6 maanden namelijk geen neurofeedbackbehandelingen meer gegegeven terwijl de medicatie gewoon dagelijks gebruikt moest worden. Daarnaast geeft neurofeedback geen bijwerkingen alleen maar positieve effecten terwijl dit niet geldt voor medicatie"


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Weet waar je krachten en je valkuilen liggen

Als je weet waar je krachten liggen en wat je valkuilen zijn kun je je leven zo invullen dat je er meer voldoening en plezier uit haalt. Dit geldt voor iedereen, maar bij AD(H)D is de invulling vaak anders dan bij de gemiddelde mens waardoor er vaak meer teleurstellingen zijn geweest en er meer zoekwerk nodig is om dit te vinden. Vaak is het zelfvertrouwen daarbij beschadigd vanwege reacties vanuit de omgeving. Met de juiste therapeut kun je samen werken aan deze thema's en deze waardevolle informatie heb je je hele verdere leven wat aan. Dus investeer in jezelf en het verdient zichzelf keihard terug.


1

deel deze tip

Tip 12 - ADHD and Creativity

ADHD and creativity go hand in hand! A common definition fo creativity is - "The generation of ideas or products that are useful and original".

Reasearch indicates that people who have ADHD are better at using creative thinking processes than people who do not have ADHD. However they just don't know how to use it!

There are 3 types of creative thinking that ADHD-ers can be good at-

1. Divergent thinking- The ability to generate many solutions to an open ended problem (brainstorming)
2. Conceptual expansion- The formation of new and unusual associations between pre-existing concepts
3. Overcoming knowledge constraints (thinking outside the box!)

So while there are lots of difficulties that people who have ADHD face in everyday life, creativity is not one of them!


1

deel deze tip

Tip 13 - Aandacht voor wat je tekort bent gekomen

Je kan gewoon moeilijk stilstaan bij iets, je hebt zo'n interne impuls van onrust en weer door naar het volgende. Ergens is stilstaan geen goede optie geweest, was het beter om in beweging te blijven.
Want dan kreeg je bijvoorbeeld wel een vorm van aandacht van je vader en/of moeder. Of het gaat nog verder terug in de familie.
Als je het heel sterk voelt, die onrust, kan medicatie soms een simpele ondersteuning bieden.
Uiteindelijk gaat het om aandacht voor wat je tekort bent gekomen, een soort rouwproces. Dan kan er meer rust in je leven brengen.


1

deel deze tip

Tip 14 - ADD in het dagelijks leven

ADD bij volwassenen uit zich vaak in moeite met tijd-inschatten en een ietwat (ogenschijnlijk) chaotisch brein vol gedachten. Zoek uit wat jij nodig hebt om je niet te veel te laten beïnvloeden door je eigen brein. Dat kan vanalles zijn. Veel mensen met ADD zweren bij lijstjes, waar niet alleen hele belangrijke dingen op staan, maar ook zaken als 'vuilnis buiten zetten'. En afstrepen maar! Klein dingetje: waar lag ook alweer dat lijstje? :-)

Bianca

1

deel deze tip

Tip 15 - ADD brein - hoe krijg je grip

Een ADD brein is vaak heel druk. "Mijn hoofd is zo vol" is wat er vaak wordt verzucht door mensen met ADD. Wat kan helpen om je niet zo te laten leiden door alle gedachten en dingen die je 'moet' in je hoofd, is om je de vraag te stellen: "Moet ik dit nu doen". Je kunt de klemtoon in deze zin iedere keer weer op een ander woord leggen en antwoord geven op de vraag. Stel dat je onderweg was om de wasmachine te vullen, maar onderweg afwas tegen komt en uiteindelijk jezelf weer ziet staan in de tuin waar je wat onkruid staat te wieden. De afwasmachine staat nog open met de helft van de afwas er in en de was is ook nog niet gedaan. Stel je dan de vraag "Moet ik dit NU doen?". Is het antwoord 'nee', dan ga je terug naar een vorige taak. Je kunt de klemtoon ook op een ander deel van de zin leggen, bv "Moet ik DIT nu doen?" Ook hier geldt... is het antwoord "nee", laat de taak dan liggen en ga terug naar waar je mee bezig was. Succes!

Bianca

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Bekijk ADHD van de positieve kant

Bekijk ADHD van de positieve kant en plan je ADHD uurtje (administratie, hardlopen, mails, apps etc ) in de morgen dan kun de de rest van de dag relaxen!!


1

deel deze tip

Tip 17 - Maak een duidelijke weekplanning

Maak een duidelijke weekplanning en hou je daaraan. Liefst iedere week exact dezelfde uren en dagen zodat je brein het meest tot rust kan komen omdat hij/zij/het weet wat er gaat gebeuren.


1

deel deze tip

Tip 18 - Gedeelde aandacht

Ouders kunnen jonge kinderen met aandachtsmoeilijkheden helpen samen met hen geconcentreerd rond iets te werken. Die aandacht die de ouder met zijn kind deelt, helpt het kind om zijn aandacht te focussen. Door de drukte die vele gezinnen vandaag de dag ondergaan, is dat uiteraard geen evidente zaak.


1

deel deze tip

Tip 19 - AD(H)D bij volwassenen en negatief zelfbeeld of faalangst

Mensen die pas op latere leeftijd de diagnose AD(H)D krijgen, hebben vaak last van een negatief zelfbeeld als gevolg van dingen die door de stoornis in hun leven niet gelukt zijn. In de meeste gevallen kan psychotherapie helpen om te accepteren dat je geen 'slecht mens' bent, maar een kleine handicap hebt waar je altijd tegen hebt moeten vechten.
Veel AD(H)D-ers hebben ook faalangst ontwikkeld omdat ze taken waarvoor ze intelligent genoeg waren, toch niet voor elkaar kregen. Heel begrijpelijk, maar belangrijk om te beseffen en te zorgen dat het takenpakket in het heden aansluit op zowel de intelligentie en de talenten als op de beperking.


1

deel deze tip

Tip 20 - Doorbreek je negatieve patronen

Doorbreek je negatieve patronen

Soms heb je last van negatieve patronen die je graag wil veranderen.
Hoe kan je die zelf doorbreken?

1. Vermijd verbaal geweld
Door dit niet te weerstaan roep je, naast schaamte over je eigen optreden, woede, pijn en weerstand op. Vanuit pijn ben je eerder geneigd te blijven vluchten dan gezonder te leven.

2. Kijk naar het waarom!
Waarom verliest iemand zich in een schadelijke gewoonte? dat is vele malen belangrijker om te weten/ontdekken dan je blind te staren op de omvang van je schadelijke gedrag.

3.Pas je leefstijl aan
Als je manier van leven bijdraagt aan het probleem, verander die dan direct. Ruim je omgeving op en verwijder alles wat direct of indirect met dit negatieve patroon te maken heeft. Zorg voor meer variatie in de dingen die je doet. Zoek bewust positieve alternatieven voor de negatieve gewoonten.

4. Tel overwinningen
Wat scheelt het aan nadelen als je niet toegeeft aan de verleiding? Het geeft een blijvende kick deze te weerstaan en probeer elke dag het record deze te weerstaan te doorbreken. Zo ga je met groter enthousiasme je streefdoelen halen en weet je met meer gemak vol te houden.

Het zal je tot een gelukkiger mens maken!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Blijven groeien in een relatie

Blijven groeien in een relatie

Elke relatie heeft een begin, een midden en een einde.. De manier waarop je een relatie begint is even belangrijk als de manier waarop je een relatie beëindigt.
Een relatie is niet slechts een zoeken naar de romantische mythe van het geluk. Het is een zoeken naar authenticiteit temidden van het compromis, naar begrip temidden van het verdriet. Soms lijkt het of een partner eerder onze vijand of tegenstander is dan een metgezel en een vriend.

Hoe kun je je relatie verdiepen en versterken?
1. Toon wederzijdse betrokkenheid
2. Bewandel het pad van je relatie gezamenlijk
3. Zorg ervoor dat je allebei de vrijheid hebt om te groeien en je als individu te uiten
4. Blijf communiceren. En de essentie van communiceren is luisteren.
5. Blijf verantwoordelijk voor je eigen kwetsuren. Projectie op de ander is de valkuil.
6. Blijf elk eigenaar van je gedachten, gevoelens en beleving
7. Vergeef jezelf en je partner elke dag. Deel aan de ander wat er speelt voor jou. Zo leer je je eigen situatie te accepteren en je partner de kans geeft die te accepteren.

Zo kan je elkaar met liefde en mededogen blijven bezien.

1

deel deze tip

Tip 22 - Leven met ADHD

Er is veel informatie over ADHD te vinden. Eenvoudig gezegd ontbreekt het bij deze aandoening aan een voldoende krachtig ‘ik-management’ bij zowel het filteren en ordenen van (veelal) zintuigelijke input, als bij het reguleren van gedrag in afstemming met de eigen omgeving.

Mensen die zich geplaagd voelen door ADHD hebben vaak als kind door hun gedrag, door ‘druk’ zijn veel negatieve feedback van hun opvoeders en/of omgeving gekregen. Hierdoor worstelen ze vanaf hun adolescentie niet alleen in het omgaan met prikkels en het sturen van eigen gedrag, maar ook met de pijn van afwijzing en afkeuring.

Het goede nieuws is dat met het ouder worden de ik-functie groeit en de vaardigheden van zelfmanagement daarmee sterker worden. Hierdoor hebben velen er minder last van. Kwaliteiten die bij ADHD mee kunnen komen, denk aan enthousiasme, creativiteit of inzicht, komen dan beter uit de verf. Hiermee is het vervolgens mogelijk om het sociale zelfbeeld te herstellen en de zo gewenste aansluiting te vinden.


1

deel deze tip

Tip 23 - Hoe was de tijd voor, tijdens en na je geboorte?

Vaker al heb ik ervaren dat mensen, gelabeld met ADHD (of een andere stoornis), een zwangerschap en/of geboorte mee gemaakt hebben, die de oorzaak blijkt te zijn van juist het gedrag (met de daarbij behorende veelheid aan gevoelens) wat lastig is voor hun zelf en voor hun omgeving.

Stap voor stap hier aandacht aan geven geeft dan vaak verbetering. Er wordt meer rust ervaren; het gedrag wordt dan ook rustiger. (School)prestaties verbeteren. Je bent meer mens dan de diagnose. Levenslust en genieten is dan mogelijk.


1

deel deze tip

Tip 24 - Familiesysteem

Adhd komt waarschijnlijk niet uit de lucht vallen. Je bent iets aan het doen wat belangrijk is voor het familiesysteem waar je uit komt. Een opstelling kan licht op jouw gedrag werpen en rust geven.


1

deel deze tip

Tip 25 - Structuur en routine

Zorg voor structuur. Maak een routine en hou je daar elke dag aan.
Dat zal je helpen daarin te kunnen vertrouwen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Beheersbare stukken

Verdeel taken in beheersbare stukken dat geeft je de mogelijkheid het een na het ander te doen, stap voor stap, zonder beduusd te voelen.


1

deel deze tip

Tip 27 - ADHD en voeding

Het is altijd goed als er ADHD klachten zijn om naar je voeding te kijken. Voeding heeft heel veel invloed op gedrag, emoties kortom op je welzijn.

Een kinesioloog kan dmv spiertesten heel makkelijk testen welk voedingsmiddel jou kracht geeft en welk voedingsmiddel jouw lichaam te veel moeite kost om te verwerken.1

deel deze tip

Tip 28 - ADD vs ADHD

What is the difference between ADD and ADHD-
ADHD- Attention Deficit Hyperactivity Disorder is the umbrella term for the neurological mental health condition characterised by difficulty focussing, distraction, hyperactivity and ipulsivity . Under the umbrella of ADHD, you can have one of 3 subtypes-

1. Combined type- This means you have enough symptoms of both inattentiveness as well as hyperactivity and impulsivity. This subtype is the most common.

2. Only inattentive type- Also called ADD. This means that you have more symptoms of inattention (distractibility ,forgetfulness, inattentiveness) than symptoms of hyperactivuty and impulsivity. This subtype is found to be more common in females than males.

3. Only hyperactive type- This means that you have more symptoms of hyperactivity/impulsivity (restlessness, a lot of energy, lack of filter, impatience) than symptoms of inattentiveness. This is found to be the least common subtype.

Note: Being diagnosed with the inattentive subtype or hyperactive subtype does not mean that you do not have any symptoms of the other subtype. It means that you do not have enough symtponms to score on that subtype.


1

deel deze tip

Tip 29 - Wat zit eronder?

adhd ziet er aan de buitenkant uit als druk gedrag, impulsief, van de hak op de tak. Maar wat zit er onder?
Wat ben je heel liefdevol aan het oplossen voor het gezin, de familie waar je in bent geboren? De antwoorden kunnen je veel rust brengen.


1

deel deze tip

Tip 30 - Leer ermee omgaan en leer ermee leven

ADHD, accepteer het, het hoort bij jou. Leer ermee omgaan en leer ermee leven. Rust en structuur maar vooral acceptatie kunnen helpen. Niet iedereen heeft medicatie nodig. Wil je er met mij over van gedachten wisselen? Neem contact met me op.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - ADHD podcast

Podcast tip for ADHD- Catie and Erik's Infinite Quest: An ADHD adventure. This podcast discusses experiences and challenges of living with ADHD and navigating life as neurodivergent adults.


1

deel deze tip

Tip 32 - De kracht van AD(H)D gebruiken

Als je AD(H)D als een gebrek ziet, lijkt het alsof je zegt dat je niet compleet bent. Niet normaal. Maar wat is normaal? Wie is normaal? Wie bepaalt wat normaal zijn is? Jezelf als beperkt zien door bijvoorbeeld AD(H)D, maakt dat je jezelf kadert. Jezelf afschermt en daarmee ook je kracht afschermt. Terwijl je niets kunt veranderen aan hoe je 'bedraad' bent. Je bent uniek, net als ik, net als je buurman, etc. én er is jouw eigen wijze van zijn met je unieke kracht.


1

deel deze tip

Tip 33 - Op zoek naar de overlevingsstrategie

Doe eens een familie-opstelling en ga op zoek naar de overlevingsstrategie die je als kind hebt ontwikkeld. Verder kun je zien dat er in het gezin van herkomst vaak veel gedoe was, meestal gaf dat een onveilig gevoel als kind. Van daaruit kan een kind ADHD ontwikkelen. Wil je meer inzicht, laat je begeleiden door een goede familie-opsteller/systemisch werker.


1

deel deze tip

Tip 34 - Medication

There are many different medications now available to manage ADHD. Some work differently from others. Due to these differences, it is possible that one medication works better or worse for you than others. So if you are taking medication for ADHD and you find it to not be helpful (after a trial of a few months) , ask your psychiatrist to try a different one.
Medication can help manage the biological symptoms of ADHD, such as, lack of concentration, distractibility, racing thoughts, restlessness, impulsivity. They cannot help you with negative thought patterns, or other personality traits that you might have developed as a consequence of your experiences with ADHD.


1

deel deze tip

Tip 35 - ADD aangeboren of ?

Ad(h)d is niet erfelijk. De basis is hoogevoeligheid. Het is een probleem op het gebied van emotie en zelfbewustzijn. Een soort van opsluiting in het linker denkbrein e voelbrein.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Mind wandering

Er zijn 2 soorten mind wandering:
-bewuste en effectieve mind wandering
-spontane mind wandering.

Mind wandering kan het best gezien worden als een geestestoestand waartoe zowel het creatieve denken als het dagdromen behoren
Het treed op als bijvoorbeeld je gedachten afdwalen van hetgeen je mee bezig bent. Iemand met ADD kan dan gaan dagdromen. Deze spontane mind wandering lijkt het centrale kenmerk te zijn van AD(H)D


1

deel deze tip

Tip 37 - Balans, Orderning en Routines

Iemand met ADHD is sterk gebaat bij Balans, Ordening en Routines. Dit zijn drie dingen die je helpen om je leven te kunnen leven zoals je het graag zou willen. Therapie met tips en handvatten hiervoor zijn helpend.


1

deel deze tip

Tip 38 - add voor je laten werken

gebruik iedere ochtend 1 uurtje je ADHD om alles te regelen, mailen, bellen, dan kan je de rest van de dag rustig aan doen!


1

deel deze tip

Tip 39 - Week plannen

je week plannen is essentieel als je ADHD hebt anders blijf je de hele dag week achter jezelf aanrennen. bij voorkeur iedere dag dezelfde tijden opstaan, ontbijten, lunch etc en op dezelfde tijd gaan slapen...


1

deel deze tip

Tip 40 - Leestip: 'Het verstrooide brein'

'Het verstrooide brein' van Gabor Mate.

Dit boek biedt een verrassend perspectief op ADD. Het is geschreven door een arts die zelf ADD heeft. Het is een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek zal doen vallen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Alles onder controle

Het leven georganiseerd houden voelt vaak als jongleren. Je bent druk met financiën, familieverplichtingen of plezier met vrienden, komt het volgende al weer op je af.
De ene week lukt het wel en de andere week zijn de prioriteiten zoek, slaap je slecht, eet je fastfood, stel je taken uit en kan je je niet concentreren op je werk of school.

De één is van nature meer bedreven in het overzicht houden over zijn leven dan de ander. Hier kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. Genen, veel in je hoofd zitten, traumatische ervaringen, omgevingsfactoren of bijvoorbeeld AD(H)D.
Soms kan je er zo mee strugglen dat het je geen plezier meer ervaart in je dagelijkse leven.

In therapie kijken we eerst naar jouw onderliggende (onbewuste) drijfveren, overtuigingen en/of angsten om vervolgens onderstaande ‘regels’ toe te kunnen passen. Waardoor je je minder stress ervaart. Het idee van ‘regels’ voelt wellicht wat streng maar in realiteit kan het volgen van een reeks richtlijnen in het leven juist heel bevrijdend zijn.

• Ontwikkel gewoonten en bouw een routine op
We hebben allemaal gewoonten die in de loop der jaren in ons leven zijn ontstaan zonder er bewust bij na te denken. Onderzoek of deze helpend zijn of dat er nieuwe nodig zijn.

• Plan vooruit
Het leven kan onvoorspelbaar zijn. Bijhouden van een agenda of kalender helpt overzicht te houden. Iets onverwachts is dan makkelijker in te passen.

• Consistentie boven perfectie
Perfectie kan een vorm van zelfsabotage zijn. Als we niet voldoen aan de onrealistische verwachtingen die we onszelf stellen, gooien we de handdoek in de ring. Het hoeft niet perfect, maar doe het wel.

• Vind balans
Vind een gezond evenwicht tussen inspanning en ontspanning.

• Prioriteer op de juiste manier
"Je kunt alles doen, maar niet alles is nodig"
Om tijd te maken voor wat belangrijk voor je is, moet je soms ook ‘nee’ zeggen.

• Opruimen en vereenvoudigen
“een opgeruimd huis (kamer, kantoor) is een een opgeruimd hoofd”

• Meet je voortgang
Of je doelen nu groot of klein zijn, het is belangrijk om je voortgang te meten en te vieren.

Bovenstaande regels kunnen wellicht al wat helpen en soms is het nodig eerst in te zoomen op onderliggende beknellingen. Neem dan contact op met een therapeut


1

deel deze tip

Tip 42 - mindfulness en ad(h)d

Mijn ervaring is dat mindfulness een toegevoegde waarde is bij het omgaan met je ad(h)d kenmerken. Regelmatig zie je vaak bij volwassenen met ad(h)d ook burn out klachten.
Voordelen die ik terug hoor zijn: ik kan me beter focussen, ik ervaar nu momenten van rust, ik accepteer mezelf met de ad(h)d, er komt meer balans en minder stress, mijn emoties zijn minder explosief......

Mindfulness kun je zowel individueel als in een groep volgen. Het gaat er om dat je het leert praktiseren in je dagelijks leven, stap voor stap. Los van oordelen en streven. Prachtige manier van bewust worden en mildheid te creëren naar jezelf.
Je bent het waard 😊
deel deze tip

Tip 43 - zie je ad(h)d als gift

Zie je ad(h)d als gift.... ik ken veel mensen met ad(h)d zowel prive als in mijn werk. Hoe komt het dat we / jij ( maatschappij) ad(h)d vaak negatief labelen. Probeer het ook eens te zien als een gift. Je creativiteit- enthousiasme , never a dull moment - ondernemerslust - onderscheidend zijn van een ander... zoveel mogelijkheden die je in je hebt. Het maakt je mooi zoals je bent. 👍
deel deze tip

Tip 44 - Boekentip trauma verwerking.

Het beste boek op dit moment:
Innerlijke zelfvervreemding na traumatische ervaringen van Janina Fisher.
Nog nooit heb ik zo'n heldere uitleg gehad over wat trauma is en wat het doet.
Met liefde en compassie kunnen we alle delen die in ons ontstaan na trauma helen zodat er bevrijding van angst ontstaat.deel deze tip

Tip 45 - triggers

Als we in ons leven traumatische dingen hebben meegemaakt kunnen we daar in het hier en nu nog steeds last van hebben. Ons lichaam reageert op de zelfde manier als toen de gebeurtenis er was. Daar kan je niets aan doen. Ons lichaam wil ons in veiligheid brengen.

Je kan wel leren om te herkennen dat je lichaam zo reageert en dat de reactie en je denkpatronen die je daarop hebt vaak hetzelfde is als toen. Herkennen is nodig om het anders te kunnen gaan doen. Let er eens op hoe vaak je reageert op een trigger en vraag je dan af hoe lang je er al op deze manier op reageert. Je zal er versteld van staan dat je er achter komt dat je dit al je hele leven doet.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Afgeleid

Eén van de dingen waar je tegen aan kunt lopen bij ADD is dat je snel en vaak bent afgeleid.
Een praktische tip om je aandacht terug te brengen is door tegen jezelf te praten. Het liefst praat je dan hardop tegen jezelf. Probeer het uit (en glimlach naar jezelf als je hier wat aan moet wennen).deel deze tip

Tip 47 - Opladen

Gun jezelf tijd en ruimte om weer op te laden. Het serieus nemen van je behoeften doe je door op jouw manier weer in balans te komen. Dit kan er anders uitzien dan bij een ander. Belangrijk is dat je zoekt naar momenten waarop je echt herstelt van alle indrukken en prikkels van buiten.deel deze tip

Tip 48 - Aandachtstekort stoornis

Ze noemen het een stoornis ADHD maar is het gewoon niet gewoon aandacht tekort wat wij hebben voor onze kinderen? Bijkomend probleem van de ADHD is het minderwaardigheidscomplex. De kinderen zijn druk in hun hoofd ... net als ouders misschien ook druk zijn ... en krijgen dan vaak de correctie; zit nou eens stil, hou nou eens op.... dat het kind denkt ik doe het nooit goed. Dit is echt een bijkomend probleem van de adhd het minderwaardigheidscomplex.deel deze tip

Tip 49 - kijk eens langer dan een minuut

Probeer eens langer dan een minuut te kijken in de ogen van je kinderen. Aandacht (terkortstoornis) heelt!deel deze tip

Tip 50 - Boekentip: ADHD, Shattered Minds - Gabor Mate

Gabor Mate beschrijft in zijn boek Shattered Minds hoe ADHD ontstaat. In tegenstelling tot wat men denkt is ADHD geen hersenaandoening die je toevallig overkomt of die genetisch bepaald is. Het is een aandoening die je oploopt in (gebrek aan) verbinding en die je ook weer kunt helen in verbinding.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Aandacht voor jezelf i.p.v. een gevoel van falen

Als je AD(H)D hebt - al of niet met een diagnose - loop je vast en zeker regelmatig tegen jezelf aan: 'waarom kan ik dit niet zoals andere mensen' of 'hoe kan ik gewoon werken, studeren zonder alle hobbels die ik tegenkom'?
Door jezelf onder druk te zetten en door jezelf minder te voelen dan anderen,
maak je het gevoel dat je faalt groot.
Verander je denken en gedrag door aandacht te geven aan jezelf, aan wat JIJ wel kan/goed doet kortom aan je kwaliteiten en hoe je bent als mens. Creativiteit kan je veel brengen! Een therapeut kan je begeleiden om die kant van jezelf te onderzoeken.deel deze tip

Tip 52 - Het belang van voldoende uitleg over AD(H)D

Als je er diagnose wordt gesteld krijg je daar meestal een korte uitleg bij maar dit is vaak niet voldoende en erg algemeen. Om meer inzicht te krijgen in de werking van je hersenen zodat je weet wat voor jou wel en niet handig is om te doen en dit ook uit te kunnen leggen aan je omgeving zodat ook zij meer begrip hebben en kunnen helpen om mee te denken hoe je de problemen waar je tegenaan loopt het beste kunt aanpakken. Ook in relaties kan het wereld van verschil maken wanneer jijzelf en je partner voldoende inzicht hebben hierin zodat er geen onnodige ruzies ontstaan en niet te veel onbegrip is door het gebrek aan kennis over ad(h)d.deel deze tip

Tip 53 - Structuur

Ad(h)d en structuur is vaak een haat-liefde verhouding.
Juist als je ad(h)d hebt is een goede structuur en ritme extra belangrijk omdat het in je hoofd al druk genoeg is, je snel afgeleid bent en moeite hebt om alle taken af te krijgen op het juiste moment. Maar vaak houden adhd-ers nu juist van niet alles plannen, spontaan zijn en doen en flexibel kunnen omgaan met de activiteiten en taken op een dag. Daarom is het goed als je een structuur kunt creëren die bij jou past waardoor alle belangrijke dingen zo soepel mogelijk lopen en je niet het gevoel hebt te zeer beperkt en opgesloten te zijn door de structuur.deel deze tip

Tip 54 - Informeer je omgeving

Het kan veel helpen om aan je omgeving (familie, partner, vrienden, werk, vereniging) te vertellen dat je ad(h)d hebt en wat voor jou wel en niet werkt. Dit zorgt voor meer begrip en een aanpak die ook voor jou werkt. Zo stel je minder snel mensen teleur en krijg je meer gedaan.
Er zijn genoeg boeken, sites, enz. te vinden die hier goede tips voor hebben om je omgeving zo prettig mogelijk te maken, rekening houdend met je ad(h)d.deel deze tip

Tip 55 - Leven met ADHD

Er is veel informatie over ADHD te vinden. Eenvoudig gezegd ontbreekt het bij deze aandoening aan een voldoende krachtig ‘ik-management’ bij zowel het filteren en ordenen van (veelal) zintuigelijke input, als bij het reguleren van gedrag in afstemming met de eigen omgeving.

Mensen die zich geplaagd voelen door ADHD hebben vaak als kind door hun gedrag, door ‘druk’ zijn, veel negatieve feedback van hun opvoeders en/of omgeving gekregen. Hierdoor worstelen ze vanaf hun adolescentie niet alleen in het omgaan met prikkels en het sturen van eigen gedrag, maar ook met de pijn van afwijzing en afkeuring.

Het goede nieuws is dat met het ouder worden de ik-functie groeit en de vaardigheden van zelfmanagement daarmee sterker worden. Hierdoor hebben velen er minder last van. Kwaliteiten die bij ADHD mee kunnen komen, denk aan enthousiasme, creativiteit of inzicht, komen dan beter uit de verf. Dit helpt vervolgens om het sociale zelfbeeld te herstellen en de gewenste aansluiting te hervinden.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - De ADD variant

ADD is als aandoening een variant van ADHD. Alleen de impulsiviteit en hyperactiviteit ontbreken. Hierdoor is het vaak minder zichtbaar ‘aan de buitenkant’. Dat is een hindernis in het omgaan ermee, omdat de moeite die je ervaart met ADD, bijvoorbeeld om je te focussen, of informatie op te nemen, het ‘vol hoofd hebben’, vaak pas later ontdekt wordt.

Kinderen met ADD worden vaak minder goed begrepen, en kunnen hier ook onder lijden. Vooral wanneer ze onderpresteren en niet goed in een groep mee kunnen komen. Dit ondermijnt hun toch al kwetsbare zelfvertrouwen.

Met de jaren groeit ook bij mensen met ADD de ik-functie, waardoor ze er beter mee om kunnen gaan. Kwaliteiten als creativiteit, invoelend zijn, fijnzinnigheid en/of intelligentie worden dan productief.
Met de nodige aanmoediging vinden ze de weg terug naar de aansluiting waar ze zo naar verlangen.deel deze tip

Tip 57 - Achter jezelf staan

Dealen met ADD kan behoorlijk frustrerend zijn. Vaak heb je een oordeel over wat er allemaal niet lukt. Zeker als je jezelf gaat vergelijken met anderen.
Kritiek op jezelf is een veelvoorkomend punt bij mensen met ADD. Veelal levert dit niet veel op, behalve dat je een slecht gevoel over jezelf krijgt. De weg omhoog is achter jezelf gaan staan. Ten volle accepteren dat je bent wie je bent. Dan gaat het over liefdevol en mild naar je zelf zijn. Mogelijk heb je hiervoor wat begeleiding nodig.deel deze tip

Tip 58 - Maatje

Het hebben van een maatje om te gaan studeren of een huishoudelijke klus te gaan doen is een zeer effectieve manier om in beweging te komen. Het betekent dat je iemand vraagt je te helpen op bepaalde momenten. Samen aan iets werken geeft bovendien een bepaalde flow. En niet onbelangrijk: plezier. Gun jezelf een maatje om vooruit te komen.deel deze tip

Tip 59 - opstellingen

Heb je moeite met je relaties of met je familie? Doe dan eens een familie opstelling. Zo'n opstelling geeft heel veel inzicht in jouw patronen. En je leert wat je kan doen om zelf de regie te nemen in je leven. Heel verhelderend.deel deze tip

Tip 60 - positieve affirmatie

Als je een negatief zelfbeeld hebt, is dit een goede oefening.
Kijk iedere avond eens in de spiegel en zeg dan tegen je spiegelbeeld 3 dingen die je die dag goed hebt gedaan. Voel wat het met je doet. het is fijn om positief te zijn over je zelf.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 61 - Goede communicatie

Communicatie bestaat uit 2 lagen .
- de relatie ( het hoe communiceren we met elkaar)
- de inhoud ( nwat zeggen we tegen elkaar)

De meeste problemen in de communicatie ontstaan door hoe we met elkaar communiceren en niet over de inhoud.
Je kan het bijvoorbeeld zonder problemen met elkaar oneens zijn. Het wordt vaak lastig als je je niet gehoord voelt door de ander en er dan iets triggert,
Vaak gebeurt het dat je op een andere manier je gelijk gaat halen, bij voorbeeld door harder te gaan praten, je toon te veranderen. je terug te trekken of iets dergelijks.
Het is dus altijd belangrijk om in de communicatie te blijven kijken naar hoe je de dingen zegt.deel deze tip

Tip 62 - omgaan met angst

Als je merkt dat je uit angst situaties gaat vermijden, ga er dan juist naar toe. Vermijden maakt het erger. Wat in het verborgene blijft wordt alleen maar groter.
Probeer de angst de baas te blijven door je bewust in de angstige situaties te begeven. Vaak is de angst voor de angst groter. Als jet het onder ogen hebt gezien zie je dat jet het aan kan.

Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.deel deze tip

Tip 63 - rouw onder ADHD

In de begeleiding van clienten met ADHD achtige verschijnselen blijkt regelmatig een onverwerkt verlies van een relatie of ouder op te komen, waardoor de client zeer onrustig kan zijn. Praten over het verlies helpt de verwerking op gang te brengen en geeft rust.deel deze tip

Tip 64 - ADHD in 1 sessie

Middels de Yager therapie heb ik al veel verbeteringen gezien bij ADHD. Het is fantastisch hoe de mensen weer "ruimte" in hun hoofd hebben.deel deze tip

Tip 65 - Verkeerde diagnose?

Soms wordt de diagnose ADD onterecht gesteld. Het kan zijn dat ouders vroeger met hun handen in het haar zaten vanweg de huilbuien, woede-aanvallen en ansgten van hun kind. Regelmatig heb ik als therapeut meegemaakt dat een kind dan gediagnosticeerd werd met ADD terwijl het in wezen een hoogevoelig kind was wat zijn emoties thuis niet kwijt kon en dus op een andere manier aandacht ging vragen. Wat dit kind juist nodig had, was dat er werd aangesloten op zijn of haar behoeften en er gepraat werd over de gevoelens en angsten. Door de verkeerde diagnosestelling kan het zijn dat dit kind niet passende behandelingen heeft gekregen waardoor het kind en ook later als volwassene, zich nog meer onbegprepen heeft gevoeld. Ontdek eens of dit ook op jou slaat en of jij misschien toch iets heel anders nodig hebt dan het omgaan met jouw rugzakje ADD. Misschien gaat er een wereld voor je open..!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 66 - ADHD resource- Youtube channel

How to ADHD is a Youtube channel that has great (short) videos that explain symptoms of ADHD, as well as tips and tricks to help navigate daily difficulties caused due to the symptoms of ADHD.!deel deze tip

Tip 67 - ADHD comics

Heb je AD(H)D of denk je dat je dat hebt en vind je het moeilijk om je ervaring aan iemand anders in woorden uit te leggen?
Kijk dan eens naar de strips van Dani Donovan - soms zegt een beeld meer dan duizend woorden.deel deze tip

Tip 68 - Veiligheid

Hoe veilig voel jij je in de wereld? Hoe veilig voelde jij je als kind?
En waar voelde je je dan niet veilig bij? En kun je in het nu proberen jezelf veiligheid te bieden? Innerlijk gerust stellen! Dan kan betekenen dat je structuur nodig hebt zodat je innerlijk weet waar het aan toe is.deel deze tip

Tip 69 - Hypnose bij ADHD

Dmv hypnotherapie kun je, ook met ADHD, een keer uit je hoofd komen en in je lichaam. Mijn ervaring met cliënten is dat ze een rust ervaren die ze soms nog nooit hebben gevoeld. Als je leert hoe je dat zelf kunt toepassen kun je, indien je daar behoefte aan hebt dat zelf doen thuis zodat je een eigen rustmomentje kunt creeëren.deel deze tip

Tip 70 - Leer je aandachtspatroon kennen

Niemand kan zich 100% van de tijd concentreren, maar sommige mensen hebben meer last van aandachtsproblemen dan anderen.
Leer je aandachtspatroon kennen door je aandacht een tijdje te observeren, te beoordelen en bij te houden.
Beoordeel je dagelijkse taken op basis van de mate van aandacht die ze nodig hebben.
Kijk of het anders verdelen van je taken op een dag (in overeenstemming met je aandachtspatroon) je helpt om meer voor elkaar te krijgen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 71 - University concessions

If you have been diagnosed with ADHD, universities often provide concessions to help you manage the study programme easier. You can be offered concessions such as- extra time for exams or a separate room with less distractions during exams. So ask your programme advisor about these possibilities.deel deze tip

Tip 72 - Positief spiegelen in kader van zelf liefde

Ik zie je
Mijn hart maakt een sprongetje als ik je zie
Je bent speciaal voor me
Ik maak tijd voor je
Ik beleef plezier aan je
Ik hou van je
Ik zorg dat je veilig bent (bij me)
Ik respecteer je
Dat wat je nodig hebt is belangrijk voor me
Ik ben blij dat je er bentdeel deze tip

Tip 73 - Mild zijn voor jezelf

Je hebt vast al jaren van je omgeving (ouders, school) te horen gekregen dat je rustiger moet zijn, dat je meer structuur moet brengen enz. En als je er meestal niet geslaagd bent om dat te te doen, is jouw zelfbeeld er niet beter op geworden.
Je weet zelf best wat jou helpt om dingen voor elkaar te krijgen (op jouw manier). Lees een boek/tips over zelfcompassie..........daardoor kun je mild naar jezelf kijken en jezelf accepteren.
Boek: Compassie voor beginners Thupten Jinpa.deel deze tip

Tip 74 - balans tussen denken en voelen

ADHD kan in 2 versies voorkomen:
- overspoeld worden door gedachten
- overspoeld worden door emoties.

Als je overspoeld wordt door gedachten, ga dan iets gevoelsmatigs doen, zoals muziek maken of schilderen.
Als je overspoeld wordt door gevoelens, ga dan iets mentaals doen, zoals denkspelletjes.deel deze tip

Tip 75 - ADHD

Ikzelf ben bestempeld als ALTIJD DRUK HEEL DRUK!
nou en? ik creëer rust door mijn agenda goed bij te houden. Inclusief de vrije tijd.
Neem na elke inspanning/prikkel zeker tijd voor jezelf door even alleen te zijn. Ga wandelen, lees een boek; doe iets waar jij rustig van wordt.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 76 - AD(H)D: diagnose of Ontregeld Zenuwstelsel?

Diagnoses zijn behulpzaam om helder te krijgen waar iemand last van heeft, cq onder lijdt. Toch zien we ook dat er, vanuit protocollen die gevolgd worden, teveel naar de diagnose wordt gekeken en daarop dan de behandeling gebaseerd wordt, We zien vooral de diagnose, minder (niet?) de mens.

Als er bijv. naar het zenuwstelsel wordt gekeken, blijkt dat er eerder in het leven een of meerdere gebeurtenissen of tijden zijn geweest die voor betreffende persoon (kind en volwassene) teveel belasting hebben opgeleverd die niet passend verwerkt konden worden. Het (autonome) zenuwstelsel stuurt dan overlevingsmechanismen aan (vechten, vluchten) die bedoeld zijn voor een korte tijd om het leven te redden, maar vervolgens niet in beweging omgezet kunnen worden waardoor de persoon overweldigd raakt. De overlevingslading zit dan nog in ons lichaam en wacht om ontladen te worden.

Zolang dat niet gebeurd, kan er ieder moment iets zijn (ook iets relatiefs onschuldigs) dat opnieuw als 'gevaar' gezien wordt en opnieuw worden dan de overlevingsmechanismen geactiveerd. Hiermee worden de problemen in stand gehouden en kunnen zelfs verergeren. De mens is op zijn gedrag en klachten gediagnosticeerd, maar de feitelijke, onderliggende oorzaak is een ontregeld zenuwstelsel dat desastreus uitwerkt, omdat daaraan geen hulp bij wordt geboden. Gebeurd dit wel dat zijn de grootse overlevingsenergieën alsnog te ontladen en kunnen problemen zich oplossen. Zo kan de persoon mogelijk verder zonder diagnose, verwerft meer bandbreedte om een vervelende gebeurtenis of traumatische ervaring op een goede manier te verwerken. Klachten en problemen (ook in gedrag) kunnen verminderen of zelfs helemaal oplossen.

Somatic Experiencing is ontwikkeld om een ontregeld zenuwstelsel te helpen weer te normaliseren. Dat betekent dat de niet verwerkte overlevingsenergie ontladen kan worden. De persoon gaat over meer bandbreedte beschikken en heeft meer veerkracht (een terugveren naar een evenwichtige, gezonde staat).

Ik heb daarbij kinderen gezien (en we zijn allemaal kind of kind geweest) die veel en veel rustiger werden, niet meer 'uit hun bol gingen, niet meer aggresief waren. En zo toch nog naar een gewone school konden gaan.
En denk daarbij ook aan verbetering van, en mogelijk zelfs een toename in sociale contacten. Meer levensgeluk voor hen en voor hun omgeving (familie).deel deze tip

Tip 77 - AD(H)D: diagnose of Ontregeld Zenuwstelsel?

Diagnoses zijn behulpzaam om helder te krijgen waar iemand last van heeft, cq onder lijdt. Toch zien we ook dat er, vanuit protocollen die gevolgd worden, teveel naar de diagnose wordt gekeken en daarop dan de behandeling gebaseerd wordt, We zien vooral de diagnose, minder (niet?) de mens.

Als er bijv. naar het zenuwstelsel wordt gekeken, blijkt dat er eerder in het leven een of meerdere gebeurtenissen of tijden zijn geweest die voor betreffende persoon (kind en volwassene) teveel belasting hebben opgeleverd die niet passend verwerkt konden worden. Het (autonome) zenuwstelsel stuurt dan overlevingsmechanismen aan (vechten, vluchten) die bedoeld zijn voor een korte tijd om het leven te redden, maar vervolgens niet in beweging omgezet kunnen worden waardoor de persoon overweldigd raakt. De overlevingslading zit dan nog in ons lichaam en wacht om ontladen te worden.

Zolang dat niet gebeurd, kan er ieder moment iets zijn (ook iets relatiefs onschuldigs) dat opnieuw als 'gevaar' gezien wordt en opnieuw worden dan de overlevingsmechanismen geactiveerd. Hiermee worden de problemen in stand gehouden en kunnen zelfs verergeren. De mens is op zijn gedrag en klachten gediagnosticeerd, maar de feitelijke, onderliggende oorzaak is een ontregeld zenuwstelsel dat desastreus uitwerkt, omdat daaraan geen hulp bij wordt geboden. Gebeurd dit wel dat zijn de grootse overlevingsenergieën alsnog te ontladen en kunnen problemen zich oplossen. Zo kan de persoon mogelijk verder zonder diagnose, verwerft meer bandbreedte om een vervelende gebeurtenis of traumatische ervaring op een goede manier te verwerken. Klachten en problemen (ook in gedrag) kunnen verminderen of zelfs helemaal oplossen.

Somatic Experiencing is ontwikkeld om een ontregeld zenuwstelsel te helpen weer te normaliseren. Dat betekent dat de niet verwerkte overlevingsenergie ontladen kan worden. De persoon gaat over meer bandbreedte beschikken en heeft meer veerkracht (een terugveren naar een evenwichtige, gezonde staat).

Ik heb daarbij kinderen gezien (en we zijn allemaal kind of kind geweest) die veel en veel rustiger werden, niet meer 'uit hun bol gingen, niet meer aggresief waren. En zo toch nog naar een gewone school konden gaan.
En denk daarbij ook aan verbetering van, en mogelijk zelfs een toename in sociale contacten. Meer levensgeluk voor hen en voor hun omgeving (familie).deel deze tip

Tip 78 - Aandacht te kort noemen ze in deze wereld een stoornis

Aandacht te kort, daar ontbreekt het aan. Alles wat aandacht krijgt groeit. Aandacht te kort noemen ze tegenwoordig een stoornis. Maar in deze westerse wereld is er geld genoeg, spullen zat maar geen tijd, ruimte en aandacht. Geef kinderen aandacht, tijd en de ruimte om te groeien!deel deze tip

Tip 79 - Wat werkt wel?

Met ADHD leggen ze te veel de focus op wat niet kan en niet lukt.

Wat kan jij door je ADHD juist wel? Heb je meer energie voor klusjes? Of...

Stop met focussen op wat NIET kan.. maar kijk wat WEL kan.....deel deze tip

Tip 80 - Drie belangrijkste kenmerken van ADD

Iedereen heeft weleens last van een slechte concentratie. Sommige mensen hebben echter structureel concentratieproblemen en hebben hier veel last van. Het kan dan zo zijn dat ze ADD hebben. In dit artikel legt Gabor Maté (zelf ook ADD’er) de drie belangrijkste kenmerken van ADD uit met bijbehorende eigenschappen. Aan het einde van het artikel vind je een lijst met positieve kenmerken en artikelen over ADD.

Drie kenmerken van ADD

ADD heeft drie belangrijke kenmerken, waarvan je er twee moet hebben om de diagnose (via een psycholoog of psychiater) te krijgen:

Slecht concentratievermogen (snel afgeleid zijn)
Slechte impulscontrole
Hyperactiviteit

1. Slecht concentratievermogen

Het belangrijkste kenmerk van ADD is het automatisch ‘wegvallen’ van de aandacht zonder dat je dat wilt: het frustrerende niet aanwezig zijn van de geest. Je merkt plotseling dat je niets hebt meegekregen van waar je naar hebt zitten luisteren, niets hebt gezien van waar je naar hebt zitten kijken, je niets herinnert van waar je je op probeert te concentreren. Je mist informatie en aanwijzingen, legt de dingen op de verkeerde plek terug en hebt moeite om gesprekken te volgen. Ook kan je het gevoel hebben dat je afgesneden bent van de werkelijkheid, alsof je hier en nu niet helemaal in je lichaam zit.

Chaos in huis en hoofd

Het snel afgeleid zijn werkt chaos in de hand. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe een opgeruimde en georganiseerde kamer eruitziet, maar je hebt niet de juiste mindset om het vereiste werk te doen. Mocht het je toch af en toe lukken, dan weet je heel goed dat de orde die je hebt geschapen van voorbijgaande aard is. Al snel zul je weer diverse dingen allerlei kanten op gooien, omdat je op zoek bent naar een of ander belangrijk ding waarvan je zeker weet dat je het een poosje geleden in een of ander obscuur hoekje of gaatje hebt zien liggen.

Problemen met coördinatie

Sommige mensen met ADD zijn bijzonder vaardig op mechanisch gebied en kunnen complexe voorwerpen, machineonderdelen en dat soort dingen bijna intuïtief uit elkaar halen en in elkaar zetten. De meeste andere mensen met ADD hebben problemen met coördinatie, vooral met betrekking tot hun fijne motoriek. Ze laten dingen vallen, ze trappen op andermans voeten, ze gooien ballen de verkeerde kant op.

Slecht ruimtelijk inzicht

Net als veel andere mensen met ADD kan ik (Gabor Maté) me niet zo goed een voorstelling van dingen in drie dimensies maken of de ruimtelijke verhoudingen van dingen inschatten, hoe goed het ook aan me wordt uitgelegd. Als iemand met ADD de weg vraagt, weet hij al niet meer wat de ander heeft gezegd als die pas halverwege zijn eerste zin is. Het gebrekkige visueel-ruimtelijke inzicht van mensen met ADD zorgt er samen met het feit dat ze snel zijn afgeleid voor dat orde gewoon geen schijn van kans heeft.

Hyperfocus

Dat snel afgeleid zijn zie je bij ADD niet bij alle activiteiten. Veel ouders en leerkrachten worden wat dat betreft een beetje misleid: met sommige activiteiten kan een kind, als het al iets kan, bijna dwangmatig en zeer geconcentreerd bezig zijn. De hyperfocus. Hyperfocus gaat vaak gepaard met wat je passieve aandacht zou kunnen noemen. Passieve aandacht zorgt ervoor dat de geest op de automatische piloot functioneert, waardoor de hersenen geen moeite hoeven te doen. Actieve aandacht, waarbij de geest volledig is ingeschakeld en de hersenen volop aan het werk zijn, past bij bijzondere omstandigheden als je supergemotiveerd bent. Mensen met ADD hebben deze vaardigheid niet als ze georganiseerd werk moeten verrichten, of wanneer ze hun aandacht moeten richten op iets waarvoor ze zich niet interesseren.

Selectieve aandacht

Om zich te kunnen concentreren heeft iemand met ADD een veel sterkere motivatie nodig dan andere mensen. ADD is aan situaties gebonden: bij eenieder kan de expressie van ADD sterk van omstandigheid tot omstandigheid verschillen. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde schoolvakken waar kinderen met ADD opmerkelijk goed in zijn, terwijl ze bij andere vakken verstrooid, onproductief en misschien zelfs storend zijn. Leerkrachten zouden dan kunnen denken dat het kind bewust beslist wanneer het zich wel of niet inspant en zijn best doet. Deze kinderen zijn niet expres afgeleid of ongehoorzaam. Hierbij spelen emotionele en neurofysiologische factoren een rol die deze beslissing in feite voor hen nemen.

2. Impulsiviteit

Het tweede kenmerk van ADD dat bijna bij alle patiënten voorkomt is impulsiviteit met betrekking tot wat ze zeggen of doen, met daarbij een slecht gecontroleerde emotionele reactiviteit. Volwassenen en kinderen met ADD vinden het heel moeilijk om anderen niet in de rede te vallen. Deze impulsiviteit kan ook tot gevolg hebben dat ze dingen die ze helemaal niet nodig hebben in een opwelling kopen, zonder te kijken naar de kosten of gevolgen.

3. Hyperactiviteit

Hyperactiviteit is het derde opvallende kenmerk van ADD. Dit uit zich het duidelijkst in het voortdurend moeten bewegen, maar het kan ook minder goed waarneembaar en niet direct duidelijk zijn. Soms is hyperactiviteit volledig afwezig. Sommige kinderen kunnen op school snel afgeleid en vaak afwezig zijn, maar omdat ze in de klas geen problemen veroorzaken gaan ze elk jaar gewoon over. Hoewel hyperactiviteit geen vereiste is om de diagnose ADD te krijgen, kan het voor sommige patiënten echt een drama zijn.

Snel praten

Hyperactiviteit kan zich ook uiten in heel veel praten. Van sommige volwassenen met ADD heb ik gehoord dat ze snel praten omdat er zoveel woorden en zinnen in hun hoofd zitten dat ze bang zijn dat ze de belangrijkste vergeten. Dus flappen ze die er zo snel mogelijk uit.

Uitstelgedrag

Rusteloosheid gaat gepaard met lange perioden van uitstelgedrag. De dreiging van mislukking of de belofte van een beloning moet er meteen zijn, anders wordt het motivatiecentrum in de hersenen niet geactiveerd.

Geheugenverlies

Mensen met ADD hebben elke dag regelmatig last van frustrerend geheugenverlies. Het kernwoord is hier verstrooidheid. Het beruchte slechte kortetermijngeheugen van mensen met ADD is voor een groot deel te wijten aan het snel afgeleid zijn, het half gedissocieerd zijn, en het vanbinnen met andere dingen bezig zijn.

Onafgemaakte projecten

Als je als volwassene met ADD op je leven terugkijkt, herinner je je allerlei plannen die je nooit helemaal hebt verwezenlijkt, en allerlei voornemens waaraan je geen vervolg hebt gegeven. ‘Ik ben iemand met een eeuwig potentieel,’ zei een patiënt ooit tegen me. Opwellingen van enthousiasme ebben al snel weer weg.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn ook soms een probleem. Iets aan ADD zorgt ervoor dat het heel moeilijk kan zijn om grenzen tussen mensen op te merken. Sommige kinderen met ADD benaderen andere kinderen met een naïeve openheid, die vaak wordt afgewezen. Doordat ze niet zo goed zijn in het interpreteren van sociale signalen, worden ze soms door hun leeftijdgenoten verstoten. Hoewel veel mensen met ADD slecht ontwikkelde sociale vaardigheden hebben, geldt dat niet voor alle ADD-patiënten. Zo is er een type ADD-kind dat heel sociaal is en ontzettend populair onder leeftijdgenootjes.

Volwassenen met ADD kunnen als afstandelijk en arrogant overkomen of andere mensen vinden hen niet zo spraakzaam en een beetje lomp. Vaak maken ze geforceerde grapjes, ze praten druk en snel, en ze springen schijnbaar willekeurig en doelloos van het ene onderwerp naar het andere. Een ander kenmerk is dat ze heel veel woorden nodig hebben om een idee uit te drukken.

Als volwassenen met ADD aan gesprekken deelnemen, kunnen ze verder vaak al snel verveeld raken doordat hun gesprekspartners enorm uitweiden over dingen die voor iemand met ADD heel oppervlakkig zijn.

De rode draad is dat ze op alle dagen, of het nu goede of slechte dagen zijn, het knagende gevoel hebben dat ze iets belangrijks in het leven zijn misgelopen.

Positieve eigenschappen

ADD brengt ook veel positieve eigenschappen met zich mee. Als je bijvoorbeeld volwassenen met ADD interviewt, kun je allerlei grapjes verwachten. Met onverwachte zinswendingen en absurde associaties doorspekken ze levensverhalen die op zichzelf helemaal niet zo lachwekkend zijn. Verder horen de volgende positieve eigenschappen ook bij ADD:

Charismatisch
Charmant
Compassievol
Creatief
Empathisch
Energiek
Enthousiast
Gepassioneerd
Gevoelig
Goed ontwikkelde intuïtie
Hardwerkend
Intelligent
Out-of-the-box-denken
Loyaal
Multi-getalenteerd
Nieuwsgierig
Open-minded
Optimistisch
Snel kunnen denken en schakelen
Snel verbanden zien
Spontaan
Sterk aanpassingsvermogen/flexibel
Veerkrachtig
Visionair
Warme persoonlijkheid
Tips

Hoe zorg je ervoor dat het wat minder druk wordt in je eigen hoofd? Het antwoord hierop is simpel: door te zorgen dat het minder druk wordt in je leven!

Deze tips kunnen je verder op weg helpen:

Het is misschien een open deur; verwijder afleidende apps van je telefoon. Instagram, Facebook en dergelijken zijn gebouwd om je af te leiden. Bijna iedereen heeft moeite met het doseren van tijd op deze apps, dus jouw makkelijk af te leiden brein al helemaal. Doe het desnoods een paar dagen en geniet van de rust.
Hak taken in kleine stukjes en beloon jezelf nadat je iets af hebt. Hoe ‘klein’ het resultaat ook is.
Doe de taak waar je het meest tegenop ziet eerst (en beloon jezelf), dan hoef je die in ieder geval niet meer te doen.
Eigenwaarde is een moeilijk punt bij ADD’ers. Wees je eens een dag bewust van wat jouw innerlijke criticus je allemaal probeert wijs te maken. Zou je die dingen ook tegen mensen die je lief hebt zeggen of zouden zij zoiets van je accepteren? Nee? Waarom accepteer je dat dan van jezelf?
Stop met het vergelijken van jezelf met andere mensen. Hun hersenen zijn anders gevormd; iedereen is uniek en anders. Jij hebt jouw kwaliteiten en mindere eigenschappen en zij ook.deel deze tip

Tip 81 - Geef jezelf bubbel-tijd

Je verliest regelmatig de tijd uit het oog of mensen om je heen geven aan dat je niet goed bereikbaar bent. En dat klopt. Je hebt je eigen tijd nodig om je te kunnen focussen of om juist even lekker weg te dromen. Neem die tijd en geef aan dat je niet gestoord wilt worden (tot bijvoorbeeld een bepaalde tijd). Zet een wekker zodat je weet wanneer je bubbel-tijd voorbij is en je weer beschikbaar bent voor de mensen om je heen en andere dingen.deel deze tip

Tip 82 - ADHD werkboek voor volwassenen

Een praktisch en makkelijk te lezen werkboek voor volwassenen met ADHD:

Ari Tuckman – Aan de slag met ADHD.

Het boek geeft een goed overzicht van de executieve functies die bij mensen met ADHD anders werken bijv.s: reactie-inhibitie (oorzaak van impulsief gedrag), werkgeheugen (oorzaak van niet veel dingen tegelijkertijd te kunnen onthouden), tijdbesef, emotieregulatie.
Vervolgens geeft het boek tips en duidelijke oefeningen om deze functies te verbeteren.deel deze tip

Tip 83 - ADHD en mindfulness oefeningen

Heb je ADHD, wil je klassieke mindfulness oefeningen doen en vind je het onmogelijk om rustig te blijven en de geleide meditatie te volgen?

Probeer het nadat je hebt gesport en je fysiek minder energie hebt.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten