Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij PTSS

ptss therapiepsycholoog

 

PTSS - tips

Zoek je tips bij PTSS?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met ptss (posttraumatisch stressstoornis)

 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Geef je onverwerkte emoties ruimte in een liefdevolle omgeving

Je hebt zwaar geleden in je leven en ervaart daar nog dagelijks de consequenties van. Dat maakt het dubbel zwaar. Het kan zijn dat je je daardoor ook nog eens zo tekort voelt schieten of je onnuttig voelt.

 

Maar er is een reden dat je bent zoals je bent en in eerste instantie mag je leren genadig naar jezelf te kijken hierin. Als je het anders had gekund, had je het gedaan, maar dat lukt nu gewoon niet.

 

Allereerst is het zo belangrijk hulp te gaan zoeken! Je hebt dan iemand nodig die jouw verhaal kan en wil horen. Iemand die ook genadig en liefdevol naar jouw leven kan kijken en je de ruimte geeft en aanmoedigt om te komen bij je emoties.

 

Binnen een genadige en liefdevolle omgeving je onverwerkte emoties ruimte geven is helend.5

deel deze tip

Tip 2 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het ptss-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een therapeut

Heb je last van ptss en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 4 - Bespreek het met je huisarts

Posttraumatische stress kan het moeilijker maken om voor kinderen te zorgen. U kunt minder aan en bent sneller geïrriteerd of boos. U zegt of doet misschien dingen waar u later spijt van krijgt. Als u kinderen heeft, bespreek dan met uw huisarts hoe het gaat in uw gezin.


Bron: Thuisarts.nl

3

deel deze tip

Tip 5 - Geef in een veilige omgeving je onverwerkte gevoelens een plek

Angst, verdiet en boosheid zijn gezonde, logische reacties op pijnlijke gebeurtenissen. In een veilige omgeving is ruimte om, na een nare gebeurtenis, de gevoelens te delen en verwerken.

 

Soms hebben de mensen om je heen niet de tools om er te zijn. Je krijgt bijvoorbeeld de boodschap dat het naar was maar dat je weer vooruit moet kijken of dat je je niet moet aanstellen.

 

In het ergste geval is je 'veilige' omgeving de omgeving de plek waar het trauma heeft plaats gevonden. Bijvoorbeeld bij huiselijk geweld en /of incest.


Als je omgeving ten tijde van het trauma niet veilig of zelfs onveilig was, is de kans groot dat het trauma onverwerkt blijft sudderen in je leven. In sommige gevallen ontwikkel je een post traumatisch stress syndroom, PTSS.


Therapie is een veilige omgeving waar je alsnog ruimte krijgt om je onverwerkte gevoelens een plek te geven, je grenzen weer te gaan voelen en op te komen voor jezelf.


Hester

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - EMDR helpt bij PTSS

Voor PTSS bestaat een therapie genaamd EMDR wat goede resultaten kan bieden voor de klachten. Binnen korte tijd kan een groot deel van de klachten worden verminderd.


J

2

deel deze tip

Tip 7 - Gebruik je zintuigen actief

Als een nare gebeurtenis moeilijk te verwerken is, zijn er momenten dat dezelfde gevoelens van toen je overvallen zoals paniekgevoelens, bevriezing of als het ware uit je lijf gaan.

Als je dat overkomt, helpt het om je zintuigen actief te gebruiken om daaruit te komen. Zoek in je omgeving dingen van een bepaalde kleur, kijk naar de details van een dessin, ruik aan een lekker geurtje dat je altijd bij je kunt hebben, luister actief naar de geluiden om je heen etc.

In therapie kan je verder aan de slag om deze momenten kwijt te raken. Sterkte en succes!


Yvette

2

deel deze tip

Tip 8 - Boekentip: Traumasporen

PTSS en andere vormen van trauma worden op een heldere manier beschreven door Bessel van der Kolk in zijn boek "Traumasporen".


(oorspronkelijke titel: The Body Keeps the Score)


Wanneer je dit boek leest zal je gaan begrijpen waarom je bent zoals je bent en waarom anderen zijn zoals ze zijn. Een eye opener.


Désirée

2

deel deze tip

Tip 9 - Her-onderhandelen in plaats van her-beleven

Her-onderhandelen in plaats van her-beleven

Mensen met PTSS hebben o.a. last van ongewilde herbelevingen van hun traumatische ervaring. Dit betekent een zware belasting in het dagelijkse functioneren.

Het is een misvatting om te denken dat je in traumabehandeling alle narigheid moet gaan her-beleven. Waar het om gaat is dat je je geestelijke en lichamelijke reactie op de traumatische gebeurtenis op een gezonde manier kunt bijstellen.

Peter Livine (De stem van je lichaam) noemt dit 'heronderhandelen'. In de praktijk betekent dit dan: de lichamelijke reactie die ten tijde van de traumatische gebeurtenis is geblokkeerd, alsnog afmaken. Dat kan in de veilige omgeving met een traumatherapeut die ook lichaamsgericht te werk kan gaan.bol


2

deel deze tip

Tip 10 - Lichaamsgerichte behandeling TRE bij PTSS

Veel mensen denken bij PTSS aan behandeling met EMDR.

Dat is ook een goede behandeling, maar wist je dat spanning en trauma zich ook altijd opslaat in je lichaam? Dit gebeurt met name in de psoasspieren, ook wel de `oerspier' genoemd.

Het zou dus een hele goede aanvulling op een PTSS behandeling zijn om naast EMDR ook een stuk lichaamsgerichte behandeling te doen. Uit eigen ervaring weet ik dat TRE daarvoor zeer geschikt is.

TRE staat voor Trauma/Tension Release Exercises. Het is belangrijk dat je je bij PTSS klachten laat begeleiden door een gecertificeerde TRE provider.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS

Bij de aanpak van een posttraumatische stressstoornis staat vaak de behandeling door een psycholoog op de voorgrond. 

Antidepressiva kunnen de behandeling met psychotherapie en/of EMDR ondersteunen. Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS. 


Rustgevende middelen (benzodiazepinen, zoals diazepam) zijn minder geschikt bij PTSS. Uit onderzoek blijkt dat deze middelen de klachten bij PTSS kunnen verergeren in plaats van rust geven. Slik deze middelen dus niet zonder overleg met uw arts.  

 

Antidepressiva kunnen bijwerkingen hebben.


Bron: Thuisarts.nl

1

deel deze tip

Tip 12 - EMDR helpt

Last van een ingrijpende gebeurtenis?
Komt het dagelijks terug, ook na 6 maanden?


Probeer EMDR, voor 90% van de getraumatiseerden wordt het trauma emotioneel minder beladen...


Maaike

1

deel deze tip

Tip 13 - Blijf niet te lang rond lopen met klachten

Blijf niet te lang rond lopen met klachten die veroorzaakt worden door eerdere traumatische ervaringen.

 

Deze klachten worden meestal niet vanzelf minder in de loop van de tijd en kunnen je leven op allerlei manieren gaan beperken. Er zijn goede behandelmogelijkheden voor PTSS. Bespreek het met je huisarts.


Nancy

1

deel deze tip

Tip 14 - Zoek een EMDR therapeut

Zoek een EMDR therapeut die een erkende opleiding heeft genoten. Na enkele EMDR sessies kun je je al een stuk beter voelen. De traumatische gebeurtenis herinner je je nog wel maar deze is ontdaan van de emotionele lading.1

deel deze tip

Tip 15 - EMDR is in veel gevallen effectief bij PTSS

EMDR is inderdaad in veel gevallen een effectieve behandelmethode bij PTSS.

Bij PTSS is het belangrijk EMDR in te zetten als onderdeel van een bredere aanpak/benadering, waarbij meerdere methodieken worden ingezet die elkaar ondersteunen en versterken. Zodat je steeds meer voorbij je angsten komt en je weer sterker in je schoenen komt te staan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Naast EMDR ook lichaamsgerichte traumatherapie

PTSS ontstaat na een ingrijpende ervaring waarbij vooral belangrijk is hoe men heeft kunnen handelen in die ervaring. Er wordt vaak gedacht dat zo'n ingrijpende ervaring alleen als herinnering en de daarbij behorende emoties zijn opgeslagen. In werkelijkheid wordt de hele ervaring opgeslagen in het zenuwgestel en daarmee in het gehele lichaam.


Naast EMDR, waarbij de emotie van de herinnering wordt losgekoppeld, is er ook aandacht nodig om de dat deel van de ingrijpende ervaring die opgeslagen is in het zenuwgestel vrij te maken. Je kan hiervoor terecht bij een lichaamsgericht trauma therapeut.


Désirée

1

deel deze tip

Tip 17 - Veiligheid, vertrouwen en warmte

Stress door een vroegere ervaring die veel invloed in het heden heeft in contact met anderen zoals in je relatie met je partner, je kinderen, je collega’s vrienden en meer.

Dit kan door iets kleins komen wat vaak zijdelings uitvergroot is door bijkomende dingen die van invloed zijn. Bijvoorbeeld, verhuizingen, geweld, slecht functioneren op school, werk, ruzies etc.

 

Stress door trauma

 

Het begint klein met o.a. lichamelijke klachten, slecht slapen, angsten, iets weg eten en meer. Dit stapelt zich op en dan wordt het je te veel.

Logisch ook. Deel je ervaringen, gedeelde smart is halve smart. Vraag om hulp, zoek iemand die je erbij kan helpen.

Veiligheid, vertrouwen en warmte is nu het belangrijkste zodat jouw verhaal gehoord kan worden zodat je erkenning krijgt voor datgene wat jou belemmert, wat jij ervaart als een gemis.

Vandaar uit kan een route gevonden worden waarin jij je veerkracht weer gaat voelen en daarin zelfvertrouwen in kan ontwikkelen. Welke route voor jou is, dat is iets om zelf te ervaren en te ontdekken.

Zie het als een avontuur, samen op pad een route bewandelen die het beste bij jou past en die het beste uit jou als mens haalt.1

deel deze tip

Tip 18 - NLP en EMDR bij ptss en trauma

Blijf niet doorlopen met angst of nare gevoelens na trauma.

Vaak wordt je overvallen door paniek of nare gevoelens op momenten dat het trauma helemaal niet speelt. Hoe vaker dat gebeurt hoe meer het lijkt dat je de grip op je leven en je gevoelens kwijt raakt en dat levert nog meer stress op.

EMDR en NLP zijn krachtige methoden waar snel resultaat mee geboekt wordt. Je brein kan na trauma in voortdurende staat van stress blijven, je denkbrein weet dat het voorbij is, maar je lijf blijft stresshormonen aanmaken.

NLP Destination coaching en EMDR zijn methoden waardoor de hersenen ineens in rust kunnen komen, het lichaam hoeft niet meer alert te zijn, de traumatische gebeurtenis is voorbij. De herinnering blijft maar de nare gevoelens veranderen vaak al binnen een paar sessies. Soms is één sessie al voldoende.


1

deel deze tip

Tip 19 - Neurofeedback is zeer effectief bij PTSS

Neurofeedback (hersentraining) is een bewezen veilig en zeer effectieve behandelmethode voor PTSS. Je hoeft er niet over te praten of te weten wat het trauma is. Je pakt het probleem aan bij de kern in het brein.


1

deel deze tip

Tip 20 - EMDR en neurofeedback zijn goede behandelmethoden bij PTSS

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe eerder gestart wordt met een behandeling voor PTSS hoe effectiever het is.

Als je na een traumatische gebeurtenissen twee weken later nog steeds PTSS Klachten adviseer ik hulp te zoeken. EMDR en neurofeedback zijn goede behandelmethoden.

Start snel met de behandeling als klachten niet verdwijnen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - EMDR kan goed helpen bij PTSS

PTSS kan ontstaan door een éénmalige nare ervaring zoals b.v. een auto-ongeluk of verkrachting. Je hebt het dan over een enkelvoudig trauma.

Daarnaast kan er ook sprake zijn van PTSS ontstaan door een meervoudig trauma waarbij zich meerdere nare/traumatische ervaringen hebben plaatsgevonden b.v. pesten, sexueel misbruik maar ook emotionele verwaarlozing of kritische ouders in je kinderjaren.

EMDR kan hierbij goed helpen. Het is een kortdurende effectieve therapie die zorgt dat je de emotionele lading verbonden aan het trauma, weghaalt.


1

deel deze tip

Tip 22 - Boekentip: De tijger ontwaakt

Boekentip: De tijger ontwaakt van Peter Levine


1

deel deze tip

Tip 23 - EMDR als hulpmiddel bij PTSS

EMDR als hulpmiddel bij PTSS.

PTSS kan door veel verschillende oorzaken ontstaan.
Veteranen die lang onder druk hebben gestaan en vreselijke werkelijkheden hebben meegemaakt hebben vaak last van PTSS.

Maar ook wanneer je slachtoffer bent van langdurige mishandeling en/of jaren gepest op school of op je werk kan je last hebben van PTSS.

EMDR is een stap in de goede richting om gevoelens bij ervaringen in het heden los te koppelen van ervaringen in het verleden.

De emotionele reactie van de ervaring in het verleden wordt losgekoppeld van de herinnering waardoor ervaringen in het heden steeds minder de emoties oproepen die bij de ervaring van het verleden horen.

Dit vraagt tijd. En wellicht is er meer nodig dan EMDR. Maar EMDR helpt je goed op weg naar hoe je je graag weer wilt voelen.

Désirée

1

deel deze tip

Tip 24 - Zoek een EMDR therapeut met wie je een klik voelt

Zoek een EMDR therapeut met wie je een klik voelt.

PTSS is goed te behandelen met EMDR. Wat het belangrijkste is ( bij welke therapievorm dan ook) is dat jij je op je gemak voelt bij de therapeut, dat je een klik voelt.

Pas dan geef je je volledig over en is de kans van slagen vele malen groter.


1

deel deze tip

Tip 25 - Bilaterale relaxmuziek

Luister met een koptelefoon op naar bilaterale relaxmuziek
Brainspotting

Johanna

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Verwerking is zowel op cognitief, emotioneel als fysiek niveau nodig

Om traumatische ervaringen echt helemaal te verwerken is verwerking op zowel cognitief, emotioneel als fysiek niveau nodig.

Sommige mensen kunnen niet goed toegang krijgen tot de opgeslagen beelden, emoties en/of fysieke herinneringen in het impliciete geheugen omdat de verdedigingsmechanismen om deze herinneringen uit het bewustzijn te houden heel sterk zijn (in de vorm van zogenaamde onveilige gehechtheids patronen). Dit is vaak het geval bij traumatische gebeurtenissen in de preverbale periode en/of ontwikkelingstrauma opgedaan in de relatie met gehechtheidspersonen (je verzorgers).

Als dit het geval is, verwijzen sommige EMDR/trauma/psycho therapeuten door naar een sensorimotor therapeut. Deze zijn opgeleid om zowel te werken aan de verwerking van trauma als onveilige gehechtheids patronen. Zij weten hoe je verbinding kunt krijgen met onverwerkte emoties en fysieke herinneringen in het impliciete geheugen, waardoor ook complexere vormen van PTSS opgelost kunnen worden.


1

deel deze tip

Tip 27 - Dieptepsychologie om het probleem bij de oorzaak aan te pakken

Een trauma die ontstaan is door een specifieke gebeurtenis of door een langdurige blootstelling aan een bepaalde situatie, heeft een enorme impact op de kwaliteit van het leven. Dit trauma is vaak het begin van doorlopende klachten die zich zowel fysiek als psychisch gaan uiten. Deze klachten zullen het dagelijkse functioneren bemoeilijken doordat de herinneringen, doormidden van gedachten en beelden, aan het trauma vrijwel continu terugkeren

Wanneer men van het trauma wil loskomen dient men naar de wortel van het probleem te gaan. Dit betekend naar het trauma zelf! Het trauma heeft invloed op ons hele menselijke systeem tot in het immuunsysteem. Dit is te merken aan onder andere de fysieke problemen en de gevoeligheid voor ziekte.

Het is dan ook van belang diep te gaan bij jezelf om aan dit probleem te werken. Tips en trics zoals EMDR kunnen als eerste oplossing de symptomen bestrijden, maar lossen het onderliggende probleem niet op. Het kan zelfs bij verdere hulp zelfs tegenwerken.

Zoek professionele hulp bij een dieptepsycholoog om het probleem bij de oorzaak aan te pakken!


1

deel deze tip

Tip 28 - Een holistische behandeling met emdr

Ik ben ook een hele grote voorstander van EMDR voor PTSS. Het helpt heel goed, de verwerking is snel en blijvend. Daarnaast ondersteunen yoga of mindfulness het herstel, en daarna is cognitieve gedragstherapie een hele mooie aanvulling.

Zo wordt het meer een holistische behandeling die veel betere resultaten geeft.
Sterkte!


1

deel deze tip

Tip 29 - Vergeven, vergeven en vergeven....

Vergeven, vergeven en vergeven....

Vergeven van de ander, van jezelf, van het leven... kan heel bevrijdend zijn. Niet altijd gemakkelijk en of vanzelfsprekend, maar vaak de stap richting loslaten van wat je niet loslaten kunt.


1

deel deze tip

Tip 30 - Destination coaching, BML en EMDR bij PTSS

Destination coaching, BML en EMDR zijn de methoden om PTSS effectief aan te pakken. EMDR haalt de emoties los van de gebeurtenis, Destination Coaching kan heel snel en kordaat helpen door het brein te laten opmerken dat de traumatische gebeurtenis voorbij is, vaak reageert het brein nog steeds alsof de gebeurtenis nu plaatsvind. BML is een uitstekende methode om onbewuste patronen naar boven te halen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Er is verschil tussen Gediagnosticeerde PTSS en Partiële PTSS

Gediagnosticeerde PTSS of Partiële PTSS
Wat is het verschil?

Gediagnosticeerde PTSS:
De mensen die dit hebben zijn onderzocht door een deskundige die dit label mag geven. Bv. een Psychiater.

Partiële PTSS:
Als men niet voldoet aan de strikte criteria van een PTSS, wil dat nog niet zeggen dat er geen sprake is van psychisch leed. Relatief veel mensen houden aan een ingrijpende ervaring PTSS-achtige klachten over, maar voldoen niet altijd aan de volledig symptomatologisch beeld.

Uit de cijfers van een Amerikaanse studie van Marshal e.a., 2002 bleek dat 28% van de ondervraagde Partiële PTSS heeft en 9% daarvan volledige PTSS-diagnose kan worden vastgesteld.

Nu wil ik NIET iedereen Partiële PTSS aanpraten, maar ook al ben je niet gediagnosticeerd en daardoor geen label. Neem jezelf wel serieus en ga naar een goede EMDR-therapeut om te kijken wat hij/zij voor je kan betekenen.

Wat is PTSS?
https://www.therapiepsycholoog.com/posttraumatisch-stressstoornis-ptss


1

deel deze tip

Tip 32 - Veiligheid eerst!

Om een trauma te kunnen verwerken, is het eerst belangrijk dat jij een veilige omgeving hebt waar de ruimte komt zodat jouw gevoelens er mogen gaan zijn! Dan kan er ruimte komen om te herstellen en je weer goed te voelen in het leven, in jouw wereld.

Een veilige thuis is een belangrijke basis! Therapie, zelfhulpboeken kunnen vervolgens helpen bij de verwerking en het weer hervinden van vertrouwen in jouw eigen lijf. En of in het creëren van een veilige thuis. Soms kan hulp helpen de nodige stappen hiervoor te zetten.


1

deel deze tip

Tip 33 - Sensorimotor psychotherapie

De bekendste vorm van PTSS is de verschijningsvorm die vaak voor komt bij een eenmalig trauma op volwassen leeftijd. Hierbij heb je vaak last van flaskbacks, emotionele uitbarstingen in de vorm van paniekaanvallen of woedeaanvallen, over alertheid, schrikachtigheid en chronische stress en onrust.
De symptomen die vaker voorkomen bij complexe PTSS (welke nog niet is opgenomen in de laatste DSM) zijn depressie, afwezigheid, grote eenzaamheid, sociale isolatie, schaamte, wanhoop en hulpeloosheid. Voor deze laatste vorm is Sensorimotor psychotherapie een passende manier om hieraan te werken. Zie www.sensorimotorpsychotherapy.org


1

deel deze tip

Tip 34 - EMDR is NIET de heilige graal

EMDR is NIET de heilige graal!

Wat kom ik het vaak tegen in mijn praktijk: gedesillusioneerde mensen die hoopten met EMDR volledig van hun trauma af te komen.
EMDR is een zeer effectieve methode, vooral wanneer men een kortdurend, eenmalig trauma heeft meegemaakt. Ook bij langdurig opgebouwd trauma kan EMDR een verlichtend effect hebben, maar het werkt dan meestal niet zo volledig als men hoopte. Het komt ook voor dat mensen weinig tot helemaal geen effect ondervinden van EMDR. Het is heel goed mogelijk om een EMDR-traject te combineren of op te volgen met andere behandelmethoden, zoals lichaamsgericht werken. Dat laatste kan bij mij in de praktijk.


1

deel deze tip

Tip 35 - destination coaching NLP interventie

EMDR is een van de uitgelezen therapieën bij PTSS, je pakt hiermee meteen het beeld, gevoel, gedachten treintje dat jouw brein maakt. Naast EMDR kan een destination coaching NLP interventie ook heel snel resultaat hebben. Jouw brein heeft niet door dat die verschrikkelijke situatie al voorbij is en daarom komt bij het minst geringe linkje met wat er gebeurd is heel het nare gevoel terug. beide methoden werken meestal heel snel.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Het overkomt je, dus je kunt het aan

Niemand kan je "verlossen". Het overkomt je, dus je kunt het aan. Kijk wat je ervan kan leren.


1

deel deze tip

Tip 37 - Tijdelijke opname

Tijdelijke opname

Heb je intensievere hulp nodig dan een keer per week een gesprek met een therapeut? Denk dan eens aan een klinisch traject, dus tijdelijke opname.

Dit kan ondermeer bij Trauma Centrum Nederland. Een team specialisten ontfermt zich over je en onderwerpen je dagelijks aan een op maat gemaakt programma.

Een versnelde weg naar herstel!


1

deel deze tip

Tip 38 - Kijk eens op de site van psytrec.nl

Bij ernstige PTSS kun je bij psytrec terecht voor een effectief en kortdurend behandelprogramma waarmee circa 75% van de mensen hun PTSS diagnose verliezen.

Ik heb zelf bij een client kunnen ervaren wat het verschil was, voor en na de behandeling, en ik was erg onder de indruk.deel deze tip

Tip 39 - Nabijheid in de pijn

Ben je vaak overprikkeld, geagiteerd, boos of zelf (verbaal) agressief? Deze symptomen kunnen duiden op een PTSS, de aandoening die je krijgt wanneer je zeer stressvolle en onveilige gebeurtenissen hebt meegemaakt. Dit is een zeer vereenvoudigde definitie, maar het kan soms helpen om herkenning te vinden.
Weet dat PTSS iets is waar je met goede hulp echt vooruitgang in kan boeken.
Wat nodig is is dat de pijn er mag zijn binnen een veilige context. Het boek 'Traumasporen' van Bessel van de Kolk gaat heel diep in op het fenomeen PTSS, maar kortgezegd is hij er als psychiater na vele jaren praktijkvoering, onderzoek en observatie ook achter gekomen dat veilige nabijheid van een ander temidden van het herbeleven van pijn kan maken dat er rust komt in het gevoelsleven. Als jij last hebt van deze klachten, ga dan voor een therapeut waarbij je je je veilig genoeg voelt om te komen met je diepste pijn en die in staat is deze emoties er te laten zijn.deel deze tip

Tip 40 - Focusing en PTSS

Focusing is aandacht schenken aan iets wat je bezighoudt, bijvoorbeeld een situatie op je werk of een onbestemd gevoel. Als je focust neem je de tijd om na te gaan hoe dat wordt beleefd in je lijf. Zo’n innerlijke beleving wordt de ‘felt sense’ genoemd. Deze heeft impliciet betekenis en richting. Met aandacht en respect bij die ‘felt sense’ zijn en hoe deze zich ontvouwt, is de kern van Focusing.

Bij PTSS worden de eigen gevoelens, ervaringen en beelden vaak als zeer bedreigend en stressvol ervaren. Focusing biedt in zulke situaties ruimte om de innerlijke belevingswereld stap voor stap te verkennen. Je leert het gehele proces om contact te houden met jouw ervaring en je grenzen te respecteren. Vanuit het 'er bij kunnen zijn' bij wat zich aandoet aan beelden of gevoelens wordt een ruimte geboden om oude pijnlijke ervaringen te integreren en te verwerken.

Heb jij veel nare ervaringen opgedaan die erg stressvol en bedreigend voor je waren, bijvoorbeeld over een langere periode in je leven. Heb je last van PTSS symptomen als angst, slecht slapen, nachtmerries enz. Werkt EMDR bij jou niet? Onderzoek dan eens of Focusing jou helpt om het helingsproces op gang te brengen.

Ik ben Gestalttherapeut in Groningen en werk met Focusing en EMDR met mensen met een PTSS.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten