Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij autisme

adhd ass autisme

 

Autisme - tips

Zoek je tips bij autisme?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 
Meer ondersteuning nodig?
Zoek een therapeut voor hulp bij autisme >>

Wat is jouw tip voor omgaan met autisme? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Een ander autistisch? Bedenk wat je wilt communiceren.

Vaak worden er veel gedachten geformuleerd als men hoort dat de ander mogelijk autistisch is.

 

Bedenk wat je eigenlijk onder woorden wil brengen over iemand die in jouw ogen autistisch is. Wil je soms zeggen dat deze slecht bij zijn gevoel kan komen, of veel structuur nodig heeft.

 

Je kunt makkelijker met de ander in gesprek gaan hierover op het moment dat de ander zich in zijn waarde gelaten voelt.10

deel deze tip

Tip 2 - Een gestructureerde dagindeling helpt

Een gestructureerde dagindeling helpt bij het behouden van het overzicht en zorgt voor meer rust.

 

Een familielid/vriend/hulpverlener kan je helpen bij het krijgen van meer structuur in al je activiteiten op een dag en in een week als je dat zelf te lastig vindt om te maken.


Nancy

9

deel deze tip

Tip 3 - Maak dingen visueel

Maak dingen visueel.

Als je iets wilt uitleggen aan iemand die autistische trekken heeft, kan het helpen om dingen visueel te maken. Maak een tekening van hetgeen je vertelt. Laat de ander daarna terug vertellen wat hij of zij heeft begrepen. Zo weet je meteen of alles goed is overgekomen.


R.B.

7

deel deze tip

Tip 4 - EMDR kan helpen bij angsten

Veel mensen met autisme ervaren angsten. Ook voor hen kan EMDR goed helpen om minder angsten te ervaren.


Ineke

7

deel deze tip

Tip 5 - Onderzoek waar je tegenaan loopt

Vermoed je dat er bij jou sprake is van autisme? Het kan helpen om in gesprek te gaan en te onderzoeken waar je in je leven tegenaan loopt.

Vaak helpt het als je weet op welke dingen je kan letten en hoe je hier dan het beste mee om kan gaan. Zeker in het geval van autisme valt er dan veel winst te behalen en kun je je beter gaan voelen.


Anoniem

6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Autisme gaat vaak hand in hand met gevoeligheid

Autisme gaat vaak hand in hand met gevoeligheid, veel dingen komen sterker binnen. Waaronder het voelen van emoties en gevoelens in je lichaam.

Het is belangrijk om (eventueel samen met een therapeut) te gaan leren herkennen in jouw lichaam hoe deze gevoelens zich kenbaar maken. Vervolgens samen te onderzoeken hoe deze geuit kunnen worden op en manier die voor jezelf oplucht en veilig is voor jezelf en je omgeving.


6

deel deze tip

Tip 7 - De juiste kennis maakt begripvol

De juiste kennis maakt begripvol.

Wanneer iemand in je omgeving een vorm van autisme heeft, is het heel nuttig om je hierover te informeren. Meer informatie leidt tot meer begrip.

 

Je zult het gedrag van de ander beter gaan begrijpen en daardoor minder op jezelf betrekken. Dat helpt je om er rustig mee om te gaan en op een helpende manier te reageren.

 

Natuurlijk hoef jij niet altijd degene te zijn die zich aanpast, maar bedenk wel dat de ander zich in elk geval heel lastig in jou kan verplaatsen. Dat is echt een beperking.


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 8 - Tips als je in gesprek bent met iemand met autisme

Tips wanneer je in gesprek bent met iemand met autisme.

  • Maak je zinnen niet te lang.
  • Stel je een vraag? Wees kort en bondig.
  • Communiceer over 1 onderwerp tegelijkertijd.
  • Deel instructies op in stappen en check of je gesprekspartner je begrijpt.
  • Stel duidelijke regels.Anoniem

5

deel deze tip

Tip 9 - Vrouwen met autisme

Meisjes en vrouwen met autisme zijn er heel goed in om hun sociale beperkingen te compenseren door van jongs af de kunst af te kijken bij anderen.

Maar dat betekent dat ze in sociale situaties heel veel aan het denken en opletten zijn om zich op de gewenste manier te kunnen gedragen. Dat kost enorm veel energie! Bedenk dat dit bij vrouwen zonder autisme allemaal automatisch gaat.

Als jij ASS hebt, gun jezelf dan steeds voldoende hersteltijd door je even terug te trekken en je dag niet te vol te plannen.

Anoniem

5

deel deze tip

Tip 10 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het autisme-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Brain Blocks kan helpen bij elkaar begrijpen

Als je autisme hebt, verwerk je op een andere manier informatie. Brain Blocks is een fijne manier om het verschil tussen de verschillende manieren van informatieverwerking duidelijk te maken. Mensen met en mensen zonder autisme gaan elkaar daardoor beter begrijpen.


Ineke

4

deel deze tip

Tip 12 - Betrek mensen uit je omgeving bij wat jij nodig hebt

Betrek mensen uit je omgeving bij wat jij nodig hebt.

Als je studeert met ASS is er op jouw Hogeschool of Universiteit een deskundige zoals een studentendecaan of studieadviseur. Bij hen kun je terecht voor ondersteuning bij je studie. Zij kennen de weg naar voorzieningen bij tentamens of stage, naar peercoaches enz.

Ga uit van waar je goed in bent, veel bedrijven zijn op zoek naar afgestudeerden met de speciale kwaliteiten, die mensen met autisme hebben.4

deel deze tip

Tip 13 - Met een test kun je duidelijkheid krijgen wat je niet lukt

Autisme is een etiket waaronder verschillende dingen schuilen. De ene mens met autisme is niet gelijk aan de ander.

Wat wel gemeenschappelijk is, dat is dat er sprake is van gedoe. Op de één of andere wijze lukt het niet goed in het contact met anderen. Of je raakt helemaal van de kaart als iets niet geordend is, of je weet niet goed hoe sociaal gewenst te reageren, enz.

Tussen partners kan dat tot veel onbegrip en onmacht leiden. Als er een vermoeden is dat je ‘autistische trekjes hebt’ (één of meerdere dingen die onder het etiket autisme vallen) is het handig om je te laten testen. Niet om het etiket te krijgen, maar om duidelijkheid te krijgen wat je niet lukt.

Want je kunt nog zo je best doen: als je het niet kan, dan lukt het niet. En het is dan geen onwil, het is niet verwijtbaar. Het kan je bevrijden van het steeds weer weerkerend gedoe. Ook voor je partner.

Als hij zij ook begrijpt dat het gewoon iets is wat je beperkt in hoe je met bepaalde situaties wel of niet om gaat kun je daar samen rekening mee houden.


4

deel deze tip

Tip 14 - Overprikkeling

Ben je bewust van overprikkeling en wat dit met je doet en probeer dit in kaart te brengen voor jou. Kijk hierbij dus ook goed naar de energiegevers en energievreters.


4

deel deze tip

Tip 15 - Acceptatie middels mindfulness interventies

Mensen met autisme hebben vaak meer dan gemiddeld, behoefte aan houvast, duidelijkheid en regie in het leven.

Dit wordt zowel bereikt door acceptatie middels mindfulness interventies, alsook door het achterhalen van automatische en onbewuste gedachten en patronen middels hypnotherapie.

Door deze helder en inzichtelijk te maken, ga je een keuze ervaren waar je eerder slachtoffer was van onbewust gedrag.


4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Duidelijkheid en voorspelbaarheid in jouw leven

Zorg voor duidelijkheid en voorspelbaarheid in jouw leven. Richt je leven zo in dat je prikkels kunt doseren, maar ook niet te rigide. Wanneer je jouw leven probeert te plannen volgens een strak schema dan is dat niet haalbaar. Hierdoor komen je verwachtingen niet uit en dat kan je van slag maken. Maar ook kan het zijn dat je helemaal geen afwijking van je planning meer kunt handelen. Houd je grenzen in de gaten, maar blijf ze wel opzoeken zodat je niet afhankelijk wordt van een strikt dagprogramma.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 17 - Zie ook de voordelen

Autistische trekken hebben kan ook zijn voordelen hebben. Als je een zeer emotionele partner hebt dan hebben jullie samen een mooi evenwicht.

Tijdens emotioneel moeilijke momenten in jullie leven kan het zo zijn dat de balans verstoord raakt. Een relatietherapeut kan jullie helpen weer in evenwicht te komen en zo jullie weer in je kracht te krijgen i.p.v. te focussen op tekortkomingen.3

deel deze tip

Tip 18 - Zoek naar alternatieven en rustmomenten

Zoek naar alternatieven en rustmomenten als je overprikkeld bent.

Als er voor jou drukke momenten zijn, zoals een dagje uit, op bezoek gaan, als je kinderen vrij en thuis zijn, dan betekent dit voor jou extra prikkels.

Probeer rustmomenten in te bouwen, trek je bijvoorbeeld even terug( als de leeftijd van de kinderen dit toelaat natuurlijk), neem een moment van ontspanning door iets te doen wat jou ontspanning geeft, bijvoorbeeld puzzelen of lezen of slapen of op een bankje gaan zitten.

Op die manier laad je jezelf weer op en ga je de overprikkeling tegen. Gun jezelf die momenten en plan ze in zodat je je er ook aan houdt en deel dit met je omgeving.


Maaike

2

deel deze tip

Tip 19 - Een training Mindfulness bij autisme

mindfulness

Voor mensen met autisme kan de wereld nogal eens overweldigen. Er zijn immers veel indrukken die er op een dag op je af komen. zowel externe en interne prikkels .
Het kan zijn dat je daardoor overprikkelt raakt.


De training Mindfulness bij autisme kan je helpen om hier op een andere manier mee om te leren gaan. Deze training is taalkundig aangepast en daardoor meer concreet en duidelijk dan reguliere trainingen2

deel deze tip

Tip 20 - Vrouwen en autisme - Onderzoek de mogelijkheid van ASS

Vrouwen en autisme
Als je als vrouw autistisch bent, wordt dat niet altijd (vroegtijdig) ontdekt.


Meisjes en vrouwen die kenmerken van ASS hebben, krijgen regelmatig te horen dat ze een depressie hebben, te maken hebben met angsten, een burn-out, hoogsensitief zijn enz.


Dat kunnen inderdaad ook verschijnselen zijn. Maar als je al langere tijd tegen 'je anders voelen, anders zijn' aanloopt, onderzoek dan de mogelijkheid van ASS. Via de huisarts, de GGZ of een andere deskundige.


Van mijn clienten hoor ik vaak dat het feit dat ze nu weten wat er aan de hand is, rust geeft; daarmee kunnen ze kijken welke hulp en begeleiding nodig is en kunnen ze verder met hun leven. Ook voor hun omgeving (partner, kinderen, familie, werkgever) geeft het handvatten.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Zoek een maatje

 

Als je autisme hebt, is het vaak moeilijk voor je om te weten wat een ander van je verwacht.

 

Zoek een maatje met wie je kunt bespreken wat je moeilijk vindt in sociale situaties. Vraag hem/haar wat je in zo’n situatie het beste kunt doen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 22 - Autisme, je bent zoveel meer dan een stempel

Autisme, je bent zoveel meer dan een stempel

Autistische trekken hebben we allen in meer en mindere mate. Allen kennen we onze handigheid en onhandigheid in het sociale verkeer en onze drang naar bepaalde handelingen die het leven overzichtelijk maken.

Een diagnose zijn woorden op papier. Kan jij nieuwsgierig blijven en open onderzoek doen naar jou gebruiksaanwijzing? Wat werkt voor jou en wat niet.

Accepteren en ontdekken wie jij eigenlijk bent, brengt zoveel meer levensvreugde dan dat je anders zou moeten zijn dan dat je bent, of dat je simpelweg niet zou voldoen.

Kan jij het jezelf gunnen om samen met een ander je gebruiksaanwijzing te ontdekken van je innerlijk welbevinden?

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 23 - Maak van je sterke punten je kracht

Sta eens stil bij wat jouw sterke punten zijn en maak hier je kracht van!

Bij autisme denken mensen vooral aan beperkingen en vergeten de sterke positieve punten die personen met autisme juist heel goed hebben ontwikkeld.


2

deel deze tip

Tip 24 - Je moet doen wat voor jou goed en helpend is

'Gefeliciteerd met je autisme!'
Ik werk vanuit mijn praktijk op een dagbesteding voor jongeren, waarvan er veel autisme hebben. Dit hoorde ik laatst een jongere tegen een andere jongere zeggen, die net de diagnose autisme had gekregen.

Toen ze binnenkwam baalde ze nog van haar diagnose, maar aan het einde van de dag was ze er positief over. Het is maar net hoe je naar iets kijkt.

Een diagnose kan ontzettend veel opluchting, herkenning en begrip opleveren. In dit geval was het een warm 'welkom bij de club'.

Een andere jongere die ik in behandeling heb, heeft hele duidelijke kenmerken van autisme, maar wil niet onderzocht worden, want hij wil geen diagnose. En dat is ook goed.

Je moet doen wat voor jou goed en helpend is. Ieder heeft z'n eigen gebruiksaanwijzing, met of zonder stempeltje.


2

deel deze tip

Tip 25 - Onderzoek wat jou helpt om tot rust te komen

Overprikkeling
Als je een vorm van autisme hebt kan het zijn dat jij wat eerder vol zit dan een gemiddelde ander. Een signaal kan zijn dat je snel boos of geïrriteerd reageert. Mogelijk ben je juist angstig op drukke plekken.

Hierdoor heb je het misschien nodig om tussendoor wat vaker even pauze te nemen of je even terug te trekken. Zodat je weer wat ruimte creëert in je hoofd.

Onderzoek wat jou helpt om tot rust te komen.
Heb je hier hup bij nodig, dan ben je van harte welkom.
Ik kijk graag met je mee


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Tip voor de naasten van mensen met autisme

Een tip voor de naasten van mensen met autisme.

Het is lastig om het autisme echt goed te begrijpen, geen twee mensen met autisme zijn gelijk.

Iedere persoon met autisme beleeft de wereld op zijn eigen manier. Hierdoor gedraagt hij of zij zich anders dan jij gewend bent van anderen.

Bedenkt je dat hierdoor misverstanden en onzekerheden kunnen ontstaan. Niet alleen bij jou, maar ook bij de persoon met autisme.

Geef hem of haar de tijd om jouw informatie op te nemen en vraag of hij of zij je begrepen heeft.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 27 - Kind of partner met autisme? Zorg dan extra goed voor jezelf

Heb je een kind of partner met autisme? Zorg dan extra goed voor jezelf.

Juist door te zorgen dat je zelf in balans bent, lukt het om goed om te gaan met de uitdagingen van het samenleven met iemand met autisme.

Zoek naar hulpbronnen, zodat je tijd hebt om iets te doen waar je zelf voldoende van oplaadt


2

deel deze tip

Tip 28 - Naaste omgeving van een autist

Voor de mens met autisme (of aanverwante stoornissen) is meestal voldoende deskundigheid en behandelmethodieken aanwezig. De beleving van de naaste omgeving wordt niet zelden niet herkend, onderschat of zelfs gebagatelliseerd. Zorg en aandacht voor de partner en andere naaste verwanten kunnen worden ondergesneeuwd in ons hulpverleningsland omdat bij geboden zorg en aandacht in de bestaande zorgpakketten de cliënt met diagnose ASS (DSMV) centraal staat. De geboden zorg en begeleiding is hierbij cliënt-gerelateerd dus ligt de focus veelal niet op de context. Men geeft er wel aandacht aan maar steeds weer leidend naar de situatie vanuit de cliënt met ASS.

Vanuit deze visie wordt van de naaste omgeving verwacht dat deze zich aanpast aan en richt op de behoefte en hulpvragen van de mens met autisme. Dit impliceert voor de omgeving dat deze dient te voegen in de bestaande structuur en gewoonten om deze voor de cliënt zoveel mogelijk te bewerkstelligen.

Logisch gevolg is dat hierdoor de authenticiteit van de naaste omgeving strak gekaderd wordt, met als mogelijk resultaat uitputting, verlies van gevoel van eigen ik en spontaniteit. Wat de omgeving als "normaal" ervaart zoals spontaniteit, vrijheid wordt gekaderd op dusdanige wijze dat je zo nu en dan met recht kunt afvragen: "... en ik dan?"

Het is goed en van belang geregeld te blijven vragen aan de partners, kinderen, ouders van degene met autisme, hoe het gaat, wat er in hen omgaat. De structuur die noodzakelijk is voor rust in het gezin kan soms beklemmend en opleggend werken waardoor ongemerkt de boodschap kan binnensluipen: "Daarover wordt niet gediscussieerd, dit staat vast" en de eigen stem niet meer mag worden gehoord.
Help de omgeving hun grenzen en gevoelens te blijven herkennen en erkennen en wat hun plekje in het geheel is.


2

deel deze tip

Tip 29 - Boekentip: Geef me de vijf

Boekentip:

Geef me de vijf - Collette de Bruin

Een boek waarin handvat wordt gegeven aan ouders/professionals over het opvoeden van een kind met autisme.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 30 - Cognitieve (Gedrags)therapie voor mensen met Asperger

Voor mensen met (het voorheen gediagnosticeerde) 'Asperger' kan Cognitieve (Gedrags)therapie heel goed werken. Hun intellect is hun sterke kant en dus een goede ingang voor de therapie.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Vera Helleman

Vera Helleman heeft een mooie en zeer betaalbare online cursus ontwikkeld voor mensen met autsime die ook zeer leerzaam is voor mensen in de omgeving van of die werken met mensen met autisme. Het heet de kracht van autisme. En zij benadert dit dus vanuit een heel andere invalshoek. Zeer verhelderend en informatief.


2

deel deze tip

Tip 32 - Partner van iemand met autisme

Misschien scrol je wel door deze tips heen wanneer je partner bent van.. Je zoekt naar manieren hoe je om kan gaan met de autistische trekken van je partner. Misschien loop je er tegenaan dat de ander niet goed kan invoelen of de ander de dingen altijd op een bepaalde manier wil hebben. En jij.. jij trekt dat soms niet meer. Wat dan voor jou belangrijk is, is dat je je partner niet gaat behandelen als een kind dat zorg nodig heeft, maar dat je blijft staan in jouw positie als partner. Dat is niet makkelijk omdat je partner soms wel een extra gebruiksaanwijzing heeft. En toch, wat voor jou de uitdaging is, is om je rol als partner vast te houden. Dat betekent dat je jouw behoeften blijft kenbaar maken. Misschien wel juist meer dan een gemiddeld persoon. Je partner heeft heel duidelijk nodig om te horen wat jij nodig hebt. Dit kan behoefte aan rust zijn, of aan praktische hulp, maar ook bijvoorbeeld de behoefte aan troost. Vraag het niet alleen, maar ga het ook halen! Je zal merken dat je partner meer in staat is jou te geven wat je nodig hebt wanneer jij daar tijdig naar vraagt ( en niet achteraf of ver van te voren, maar op het moment dat het nodig is! ) Succes daarmee!!


2

deel deze tip

Tip 33 - Autisme en stress verminderen?

Stress is niet altijd te voorkomen. Je hebt dagelijks te maken met sociale contacten, zakelijke contacten, kleine en grotere veranderingen, harde geluiden etc. Al die zaken kunnen extra stress opleveren. Stress kun je (deels) vermijden en doseren. Bijvoorbeeld door veranderingen die eraan komen, goed voor te bereiden. Of door bepaalde situaties te vermijden, goed te plannen en overzicht (proberen) te houden.
Tips voor en door mensen met autisme, over wat hen helpt om stress te verminderen:

“Goed plannen in tijd, meer tijd nemen voor bijvoorbeeld ochtendritueel”

“In de agenda keuzes maken in activiteiten: wat doe ik wel, wat doe ik niet”

“In situaties waar je met onbegrip te maken hebt uitleggen wat autisme is”

Maar wist je dat stress ook heel nuttig is? Sterker nog, je kunt niet zonder stress.
Stress zorgt voor energie, focus en prikkelt je lichaam en geest. Zolang je hersenen voldoende rust en ruimte krijgen om te herstellen, is er niks aan de aan hand.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 34 - Autisme en relaties

Het is niet voor iedereen met autisme even makkelijk om zijn/haar weg te vinden om een gezonde, stabiele relatie aan te gaan en te onderhouden. Zeker omdat het inleven in de ander vaker moeilijk is. Een van de dingen die hier heel belangrijk in zijn en veel kunnen opleveren is leren om goed te kunnen praten met je partner en aangeven wat je wel en niet nodig hebt. Soms moet je dan eerst leren aan te voelen bij jezelf waar je grenzen liggen en wat je behoeftes zijn en hoe je dit bij jezelf kunt herkennen en vervolgens goed kunt verwoorden zodat het voor de ander ook duidelijk is. Daarnaast helpt het ook om je partner een of meerdere keren mee te nemen naar de therapie zodat die zijn of haar vragen kan stellen en uitleg krijgt over waar ze rekening mee kunnen houden om jou zo goed mogelijk te begrijpen en je te helpen waar nodig.


2

deel deze tip

Tip 35 - Verschil tussen mannen en vrouwen met autisme

Autisme is een heel breed begrip en de kenmerken die men hierin ziet kan enorm verschillen per persoon en ook de mate waarin het mensen beperkt loopt enorm uiteen. Bij mannen wordt autisme vaak eerder ontdekt doordat hier de beperkingen in sociale contacten duidelijker aanwezig zijn dan bij vrouwen in veel gevallen. Als het gaat over mensen met autisme die daarnaast geen verstandelijke beperking hebben en zelfstandig kunnen wonen en leven, zie je vaak dat vrouwen meer moeite hebben met verschillende soorten aanraking dan mannen, dus ook op seksueel gebied is hier vaak een verschil. Bij vrouwen zie je ook vaker een combinatie met een negatief zelfbeeld of stemmingswisselingen, terwijl je bij mannen eerder ziet dat ze weinig verschillende interesses hebben en zich niet kunnen verplaatsen in een ander en hierdoor ook soms erg ongepaste opmerkingen kunnen maken.
Door dit verschil in het achterhoofd te houden, kunnen therapeuten sneller herkennen dat er sprake is van autisme en kan de cliënt en de omgeving de juiste tips krijgen en de juiste focus van welke gebieden er aan gewerkt kan worden.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Eerst een mapje aanmaken

Er moet eerst een mapje aangemaakt worden en dat kan tijd kosten. Maar als het er eenmaal is dan is de vaardigheid daar. Dus heb genoeg geduld

Carla

2

deel deze tip

Tip 37 - Raak beschreven

Zondagsleven van Judith Visser. Nog nooit werd autisme zo raak beschreven.


2

deel deze tip

Tip 38 - Autisme in relatie tot juffen en meesters

Op regulier onderwijs weten ze er soms nog geen raad mee. Vooral als de leerlingen nog jong zijn kan er van alles aan de hand zijn.

Laat je als ouder en kind niet gek maken.
Jullie kind is fantastisch en bijzonder en helemaal goed zoals het is.
Ook al zijn er handvatten nodig om elkaar beter te begrijpen en vooral om ervoor te zorgen dat het in het gareel van het onderwijs past.
Maak je niet te veel zorgen als dat niet zo is.
Met de steun van vader en moeder kan het kind vaak zoveel meer dan dan we denken.

Blijf dicht bij jezelf, luister en observeer je kind goed.
Een kind dat lastig is heeft vaak ergens last van.

Blijf het met Geduld Aandacht en Liefde geven.

Geef het het vertrouwen dat hij of zij er helemaal mag zijn zoals hij of zij is.
Met al zijn of haar fratsen.

Bien

2

deel deze tip

Tip 39 - Zoek een therapeut

Heb je last van je autisme (of heeft je partner autisme) en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 40 - Tips bij autisme en vakantie

Autisme en vakantie, dat kan een ingewikkelde kwestie zijn.

Autisme en mensen die het hebben hechten vaak aan hun vaste gewoonten en routines. Als het ineens anders gaat dan gewoon, dan kan dat voor iemand met Autisme enorm lastig zijn. Zeker als er vakantie geboekt is.

Wat kun je doen om dingen meer hanteerbaar te maken:


- Praat samen over de vakantiebestemming en denk zelf actief mee. Dat geeft in ieder geval al een gevoel van grip.


- Plan een niet al te verre en lange vakantie, begin met kleine stapjes


- Is je vakantiebestemming in de buurt ga dan alvast eens kijken. Overleg met de eigenaar of je het huisje van binnen even kan zien. Verken de omgeving. Dat maakt het allemaal duidelijker en dus veiliger.


- bouw de gewoontes die je thuis hebt ook een beetje in op je vakantie. Bv ontbijt en andere eetmomenten op vaste tijdstippen. Een ommetje op dezelfde tijd etc.


- Neem eigen kussen, deken of knuffel mee


- Bespreek van tevoren je plannen en de dingen die je in je vakantiebestemming wilt ondernemen.


- Zoveel mogelijk duidelijkheid creëren is helpend en dus belangrijk.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Laat je niet opjagen, doe je eigen tempo

Eigen tempo
Iemand met autisme heeft meer tijd nodig om informatie te verwerken dan anderen. Leg dit aan anderen uit, en laat je niet opjagen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 42 - Zoek een levensloopcoach

Bij autisme is er sprake van een storing in de informatie- en prikkelverwerking. Met autisme word je geboren en blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Hoe groot en op welke manier precies verschilt per persoon en ook per levensfase.

Dat betekent dat er vaak problemen ontstaan op het gebied van de communicatie en in sociale contacten.
Er bestaat geen behandeling of medicijn om autisme te genezen. Maar met de juiste hulp kunnen veel mensen met autisme wel naar school, werken en zinvolle relaties met anderen hebben.

Veel mensen met autisme hebben baat bij een (levensloop)coach. Iemand bij wie ze met al hun vragen en problemen terecht kunnen. Het verschilt per gemeente hoe deze hulp (financieel) geregeld is. Informeer er naar bij uw gemeente.


Ineke

1

deel deze tip

Tip 43 - Autisme en de juiste hulp

Autisme en de juiste hulp

Autisme is iets wat vaak door vooroordelen gekleurd wordt.
Een paar van deze vooroordelen zijn:
Mensen met ASS hebben geen humor
Mensen met ASS zijn dom
Mensen met ASS hebben geen gevoel

Deze vooroordelen zijn kortzichtig en absoluut niet waar en zeer beschadigend voor mensen met autisme.

Autisme is een ontwikkelingsstoornis en kent veel variaties binnen het spectrum. Daarom is hulpverlening toegespitst op jouw specifieke situatie noodzakelijk. Zoek een goede hulpverlener die een persoonlijk traject met jou doorloopt. Die meekijkt naar wat jij nodig hebt.


Dat gun ik jou, zodat jij tot je recht kan komen.1

deel deze tip

Tip 44 - Boekentip: Geef me de 5

Boekentip: 'Geef me de 5' van Colette de Bruin. Een praktisch houvast bij de opvoeding en begeleiding van kinderen met autisme.


1

deel deze tip

Tip 45 - Boekentip: Autisme als context blindheid

Boekentip: 'Autisme als context blindheid' van Peter Vermeulen

De wereld met al zijn meervoudige en steeds wisselende betekenissen is voor hen erg verwarrend. Ze denken absoluut in een relatieve wereld. Misverstanden bij communicatie en in de sociale omgang zijn het logische gevolg.

Een absolute aanrader!

Een client van mij was er erg mee geholpen!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Wel of niet laten testen op ASS?

Wel of niet laten testen op ASS?

Het kan zijn dat je via de (lagere) school, huisarts of andere zorginstantie onderzocht bent op een Autisme Spectrum Stoornis en een diagnose hebt gekregen.

Het is ook mogelijk dat je tot in je latere leven tegen problemen aanloopt op het gebied van studie, werk, relatie en niet weet wat er aan de hand is. Misschien hoor je wel eens dat je kenmerken hebt van autisme.

Laat je dan onderzoeken of dat zo is?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het kan goed zijn om te weten wat er is, zodat je voor jezelf en je omgeving meer begrip en mogelijkheden ziet. Ook kun je zonodig begeleiding zoeken.

Maar als je vindt dat het oké is zoals het gaat (en je partner, familie, collega's denken hetzelfde) en geen etiket wil, dan is er geen reden voor een onderzoek.

Ieder mens is anders en dat maakt de samenleving gevarieerd, waar jij goed in bent is een minder punt van een ander en omgekeerd.

Laat je niet dwingen tot iets waar je niet achter staat.


1

deel deze tip

Tip 47 - Boeken van autisme deskundige Peter Vermeulen

Via een client kreeg ik de naam van autisme deskundige Peter Vermeulen door. Hij is een Vlaamse pedagoog en heeft verschillende boeken geschreven.

Een echte aanrader om kennis mee te maken.


1

deel deze tip

Tip 48 - Niet alles hoeft aan jou te liggen

Vaak komen er allerlei associaties naar boven in de omgeving wanneer het over autisme gaat. Ook bij jezelf. Mensen krijgen allerlei ideeën over wat je wel of niet zou kunnen of over wat je wel of niet bent.

Soms kan dat de aanleiding zijn om dan geen onderzoek te laten of een diagnose te willen. Bedenk dat niet alles aan jou hoeft te liggen maar er ook een stuk bij andere mensen ligt in hoe zij met jouw diagnose omgaan.

Ook zij kunnen leren en hun beeldvorming zo bijstellen dat het niet uitsluitend iets negatiefs hoeft te worden. Een therapeut kan jou hierbij ondersteunen.


1

deel deze tip

Tip 49 - Iedereen is uniek

Iedereen is uniek!

Realiseer je dat iedereen uniek is en iedereen zijn eigen sterke en minder sterke eigenschappen heeft.

Wanneer je in sommige dingen minder goed bent dan anderen kan dat al gauw frustrerend voelen. Maar dat je anders bent wil niet zeggen dat je minder bent.

Je hebt weer andere dingen waar je juist beter in bent dan anderen. Hoe meer je je eigen talenten en sterke kanten kunt zien en benutten, hoe beter dat voelt!

Zie je je eigen sterke kanten niet zo goed, of zie je ze wel maar VOEL je het niet, vraag gerust hulp van een psycholoog hierbij.


1

deel deze tip

Tip 50 - Het kan ook verzachtend en begripvol werken

Het hebben van autisme kan een ander gevoel in de relatie brengen. Het kan gaan betekenen dat jouw partner niet meer hoeft te denken dat je het erom doet maar dat je onmachtig bent in bepaalde dingen.

Dit kan verzachtend en begripvol werken.

Een relatietherapeut kan samen met jullie naar de sterke punten van jullie relatie leren kijken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Laat je partner weten dat hij / zij ertoe doet

Ook als partner met autisme is het belangrijk om je partner regelmatig de boodschap te geven dat hij / zij ertoe doet voor jou, de belangrijke ander in je leven is. Hoe je dat doet? Daar kan een relatietherapeut je bij helpen. Vervolgens kun je momenten in je dagstructuur opnemen om je verbinding met die voor jou belangrijke ander te versterken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 52 - Gevoelskaarten kunnen je helpen bij het delen

Voor partners met autisme is het vaak lastig om over emoties te praten, terwijl het delen van gevoelens je relatie versterkt. Gevoelskaarten (te bestellen via internet) kunnen je hierbij helpen: je bevraagd elkaar over het gevoel dat op het kaartje staat wat je hebt uitgezocht om over te vertellen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 53 - Als je partner autisme heeft:

Als je partner autisme heeft:

1)Wees eenduidig en concreet in wat je van je partner nodig hebt: "wil je dit of dit?"
2)Gebruik zo min mogelijk 'figuurlijke' taal.
3)Check af of je partner je begrepen heeft.


1

deel deze tip

Tip 54 - Stoplichtmethode

Vaak adviseer ik de stoplicht methode waarin je nagaat bij jezelf in hoeverre jij je in het groene, oranje of in het rode stoplicht bevind. Bewustwording hierin is al een goede eerste stap.


1

deel deze tip

Tip 55 - Leestip: Plan B

Plan B - M. Kuipers-Hemken. Een vernieuwende handreiking voor autisme en communicatie.

 

Overprikkeling heeft in dit boek een grote rol, daarnaast is dit boek een handreiking voor meer (zelf)inzicht waardoor je ook makkelijker leert in te spelen hoe hiermee om te gaan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Sluit jezelf in je armen

Adem in.
Spreid je armen horizontaal, alsof je een T maakt met je lichaam.
Adem uit en breng je armen bewust naar elkaar toe.
Adem nog verder uit en raak met je rechterhand je linker schouderblad en met je linkerhand je rechter schouderblad.
Houd daarna je hoofd schuin naar rechts.
Sluit je ogen.
Adem in en denk: "ik vind mij lief".
Adem uit en tel tot 5.
Ga weer door waar je mee bezig was.
Doe deze oefening 3x per dag.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 57 - Gebruik een checkpad

Gebruik een checkpad

Kinderen met een stoornis binnen het autistisch spectrum hebben een grote behoefte aan het structureren en overzichtelijk maken van hun dag.

Naast de welbekende planborden die met magneetjes een overzicht van de week geven is er nog een een heel handige tool op de markt die minder bekend is maar enorm effectief:

Het heet : "Checkpad" en is te koop bij www.gezinnig.nl

Dit is een handzame rechthoekige pad met daarop hokjes die je om kan draaien, dan verwisselen ze van kleur. Middels zelfgekozen magneetjes kan je het ochtend en avondritme in de juiste volgorde van handelingen afbeelden en je kind kan afvinken wat het al gedaan heeft.

Je moet het even zien om te begrijpen. Kijk op de website van gezinnig!

Hierdoor krijgt je kind zelf regie over het ochtend en avondritueel en ben jij veel minder bezig met sommeren en controleren wat er allemaal gedaan moet worden.1

deel deze tip

Tip 58 - Deze roman laat je kijken door de ogen van een autist

Als je kind of partner kenmerken van autisme heeft, kan dit boek je helpen begrijpen hoe zij de wereld beleven.

Met veel inlevingsvermogen schetst Mark Haddon de belevingswereld van de 15-jarige autistische jongen Christopher. Het verhaal, geschreven vanuit het perspectief van Christopher is spannend, buitengewoon humoristisch en bovenal ontroerend. Het geeft je de kans te kijken door de ogen van iemand met ASS. Een beleving die je niet meer vergeet.

Haddon, Mark. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Amsterdam/Baarn/Antwerpen: Uitgeverij Contact/De Fontein, 2008.1

deel deze tip

Tip 59 - Diagnose of niet?

Diagnose of niet?

Niemand wil een etiket opgeplakt krijgen. Daar gaat het ook niet om want ieder is uniek. Toch kan het enorm helpen wanneer een diagnose is gesteld.

Qua erkenning en herkenning van jezelf en je naasten kan het erg behulpzaam zijn. Kenmerken kunnen beter begrepen worden, waardoor onderlinge communicatie gemakkelijker kan gaan lopen.


1

deel deze tip

Tip 60 - Genderproblematiek bij autisme

Bij mensen met autisme speelt vaak genderproblematiek, omdat het onder woorden brengen van gevoel zo moeilijk is. Houdt dit in je achterhoofd.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Je kind helpen kiezen

Zo help je je kind - met een autismespectrumstoornis- met keuzes maken in het dagelijks leven:
Geef hem of haar 2 duidelijke concrete keuzes waaruit hij/zij er één moet kiezen.


1

deel deze tip

Tip 62 - Schaf een 'slaaptunnel' aan

Slaapproblemen kind met autisme
Schaf een 'slaaptunnel' aan, of maak er een zelf op pinterest staat hoe


1

deel deze tip

Tip 63 - Autisme is meestal een hele vage diagnose.

Bij sommige mensen is heel duidelijk dat ze te lijden hebben aan wat heet het 'autistisch syndroom'. Maar wat is autisme eigenlijk. We weten het niet precies. Onder 'autistisch syndroom' worden een aantal hele verschillende kenmerken samen gevoegd. Als je een bepaald aantal van die trekjes hebt, dan heb je last van het 'autistisch syndroom'. Maar dat zegt nog niets over de mate waarin je er onder te lijden hebt en van welke kenmerken je last hebt. Daarom is het van belang om bescheiden te zijn om een ander of je zelf het etiket autisme mee te geven. Als je via professionele hulp het etiket wel krijgt is het zaak om vooral voor je eigen belang om te komen. En dat betekent dat je op zoek moet naar goede begeleiding die je kan ondersteunen juist in die dingen waar je tegenaan loopt. En dat kan dus voor ieder mens verschillen. Weet dat de diagnose dus niet eenduidig is, maar meestal vaag. En dat betekent dat de ondersteuning die jij of je partner nodig heeft dus ook niet een vast traject heeft. Het kan helpen om te beginnen bij de kenmerken en die samen onder ogen te zien wat dat voor jou of jullie betekent en wat je daar mee kunt doen. Meestal is er wel een weg te vinden die je verder helpt. Het begint met onder ogen te zien waar je tegen aan loopt en wat dat betekent. Dat te erkennen en dat dat niet zomaar is op te lossen, is al hele lastige klus. Maar daar begint het.


1

deel deze tip

Tip 64 - Omgaan met veranderingen

Voor veel mensen met autisme is het vaak moeilijk om goed om te gaan met veranderingen en gaat dit vaak gepaard met veel stress. Door middel van therapie bij een therapeut die ervaring heeft met het begeleiden en behandelen van mensen met autisme kun je vaardigheden aanleren om je op veranderingen voor te bereiden, de stress te beperken en je grenzen op tijd aan te voelen en dit ook aan te kunnen geven zodat vaak een deel van de moeilijkheden kan worden voorkomen.


1

deel deze tip

Tip 65 - Autisme en corona

Voor alle mensen is het leven nu heel anders dan voorheen. Daar zijn de meeste mensen niet blij mee en hebben nu meer en sneller last van psychische klachten. Aangezien de meeste mensen met autisme moeite hebben met verandering en veel behoefte hebben aan structuur en duidelijkheid is deze verwarrende tijd met om de zoveel weken weer veranderingen en nieuwe beperkingen en maatregelen extra lastig. Probeer zelf of met hulp van iemand in je omgeving per week toch zo goed mogelijk een planning te maken zodat je duidelijkheid hebt over de invulling van je dagen en je een gezond ritme blijft houden en je je toch een beetje kunt voorbereiden op de situaties die nu anders zullen zijn.
Als er niemand in je omgeving is die je daarbij kan helpen, kun je altijd terecht bij een therapeut met ervaring op het gebied van autisme.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Heb ik misschien autisme?

Autisme komt in vele vormen en gradaties voor, waardoor niet bij iedereen even snel of helemaal niet ontdekt wordt dat er sprake van is. Dit kan er ook toe leiden dat de methodes/technieken die men aangeleerd krijgt niet werken omdat er geen rekening wordt gehouden met de andere manier waarop de informatie bij mensen met autisme wordt verwerkt. Vaak is het niet nodig om een officiële diagnose te laten stellen om wel de juiste handvaten te krijgen om meer uit het leven te halen. Alleen in specifieke gevallen (meestal op jongere leeftijd) kan een officiële diagnose helpen omdat er dan aanpassingen of bepaalde ondersteuning kan worden aangevraagd. Voor de meeste volwassenen zo'n label op papier in alle patiëntdossiers niet nodig. Dan gaat het vooral om de kennis of er sprake is van autisme of niet zodat er in de behandeling de juiste aanpak kan worden gekozen. Daarnaast kunnen de cliënt zelf en zijn/haar omgeving dan ook meer inzicht en begrip krijgen voor de dingen waar ze tegenaanlopen en hier de gepaste oplossingen in vinden.
Ik werk al 11 jaar veel met mensen met autisme en kan dit onderzoek ook doen, zonder dat er een officiële diagnose ligt die in alle patiëntendossiers komt te staan.


1

deel deze tip

Tip 67 - leestip voor autisme bij vrouwen

Autisme bij vrouwen uit zich op een hele andere wijze dan bij mannen. Veel clienten in mijn praktijk zeggen zich te herkennen is het boek van Bianca Toeps 'Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit'. Misschien heb jij er ook iets aan?

Bianca

1

deel deze tip

Tip 68 - autisme in je relatie/gezin

Te vaak krijg ik stellen waarbij één van beiden de diagnose autisme heeft dat ze door hulpverlening worden weg gezet als "ja, dat hoort nou eenmaal bij autisme".
Daarmee diskwalificeer je mensen, je doet hun maar ook hun partner tekort.
Autisme betekent niet dat er niets kan veranderen!
Dus kom in beweging, of je nu de diagnose autisme hebt of niet!!


1

deel deze tip

Tip 69 - Hoe een diagnose autisme helpt

Autisme is een complexe aandoening. Als je het in een wat lichtere vorm hebt is het vooral lastig voor anderen in je omgeving om te begrijpen dat je hun in een aantal zaken -echt niet begrijpt- omdat het je ontbreekt aan inlevingsvermogen. Je kunt autisme veelal dan ook herkennen aan je onvermogen om goed in het sociale te functioneren.

Wanneer je de diagnose autisme of autistische trekken krijgt helpt dit jezelf en anderen om te aanvaarden dat het voor jou in relaties echt anders werkt. Het helpt de ander vooral om jouw onvermogen niet op zichzelf te betrekken om zich vervolgens gekwetst te voelen.
Je zult dan wel samen naar een manier moeten zoeken om met dit stuk werkelijkheid om te gaan.


1

deel deze tip

Tip 70 - Vermoed je autisme bij je partner?

Bij relatieproblemen schermen partners met enige regelmaat met de claim dat de ander ‘autistisch’ is of een persoonlijkheidsstoornis heeft.
Meestal komt dit omdat je je niet begrepen, geforceerd of juist verwaarloosd voelt. Iedereen is echter anders en soms zijn verschillen tussen partners erg groot. Het omgaan met verschillen wordt problematisch als het je/jullie zeer gaat doen. Meestal raken lastige eigenschappen daardoor erg uitvergroot.

Voordat je je onderzoek uitbesteed aan een psychologisch specialist, is het vaak meer behulpzaam om hulp te zoeken bij de communicatie in je (werk of persoonlijke) relatie. In de meeste gevallen blijkt het dan mee te vallen en kun je dan ‘ingewikkeldheden’ tussen jullie weer eenvoudig en begrijpelijk maken. Zelfs als er werkelijk een mate van autisme is, kun je desondanks tot een bij jullie passende vorm van communicatie komen. Een diagnose, die ook een etiket is, is zodoende niet altijd een verbetering.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Weet wat je kan!

Ik heb gemerkt aan de cliënten die bij mij in de praktijk komen en een vorm van autisme hebben, hier weinig begeleiden in hebben gehad.
Vaak hebben ze moeite om contacten aan te gaan en te onderhouden. Maar vooral het herkennen en erkennen van emoties, is vaak lastig.
Wil jij graag met jezelf aan de slag, om zo jezelf en de ander beter te leren kennen maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

floor

1

deel deze tip

Tip 72 - Goede uitleg over autisme

Bij autisme is het zowel voor de persoon zelf als voor de omgeving erg belangrijk dat er een goede en uitgebreide uitleg gegeven wordt over wat autisme inhoud, hoe de hersenen anders werken en dat het zeker nog mogelijk is om niet te denken in beperkingen maar in mogelijkheden. Door jezelf of een partner, gezinslid of vriend(in) beter te begrijpen kun je op veel gebieden vaardigheden bijleren of zaken anders aanpakken waardoor er meer mogelijk is dan je denkt. Daarom is de juiste uitleg erg belangrijk.


1

deel deze tip

Tip 73 - Vrije tijd

Vrije tijd en de invulling daarvan is voor mensen met de diagnose autisme een uitdaging. Het is niet ingevulde tijd. Belangrijk bij activiteiten die hierin geplaatst worden is dat het een duidelijk begin en einde moet hebben. vb rondjes fietsen. 10 rondjes fietsen. Een begin en einde kun je dan vb maken door 10 postbode elastieken om het stuur te doen en elke keer na een rondje een elastiek om een paaltje te doen. Elastieken op= activiteit klaar!!


1

deel deze tip

Tip 74 - Basisrust

Vind uit wat je dagelijks nodig hebt aan "rusttijd" om zo goed mogelijk de dingen te kunnen doen wat je graag wilt doen. Plan niet alles op een hoop, maar verdeel het over de week, zodat je tussendoor voldoende tijd hebt om bij te komen van alle prikkels die je opdoet.


1

deel deze tip

Tip 75 - Emoties verwoorden

Voor de meeste mensen met autisme is het benoemen van emoties erg moeilijk. Het begint al met zelf herkennen dat er emoties zijn en die zelf begrijpen en kunnen onderscheiden. Er wordt vaak vanuit gegaan dat hier geen groei in mogelijk is, terwijl dit vaak echt nog wel kan.
Zoek een therapeut die genoeg ervaring heeft met autisme om je hierbij te helpen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - autisme en corona

Als je autisme (ASS) hebt, dan heeft de corona-tijd je mogelijk veel onrust en verwarring gegeven. Het kan ook zijn dat je één van de 'gelukkigen' was, die verlost werd van de overprikkeling op je werkplek doordat je vanuit huis moest werken. Een kantoorruimte die je met anderen moet delen of een kantoor met flexplekken is geen geschikte werkruimte als je autisme hebt. Nu werknemers weer meer op de werkvloer verwacht worden, is het hoog tijd om dit bij je werkgever bespreekbaar te maken. Mogelijk is er een geschikte balans te vinden tussen thuis werken en op kantoor aanwezig zijn.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 77 - Wordt jezelf!

In de gesprekken die ik heb gehad met mensen met Asperger (hoog niveau autisme) valt het me op dat de strijd en bijbehorende frustraties vooral speelt tussen mogen zijn wie je bent en de druk voelen van de wereld om je heen die graag wil dat je anders bent. Iedereen met Asperger wil ik aanraden om te werken aan acceptatie van je eigen fantastische zelf en te gaan leven wie je bent. Acceptatie van je Asperger kwaliteiten is daarin een belangrijke stap, net zoals jezelf toestemming mogen geven om te zijn wie je bent en je leven in te richten zoals het voor jou goed voelt. Een bijzondere film in dit verband is de documentaire van Chris Packham, een bekende Britse televisiepresentator over zijn leven met Asperger. De titel van de documentaire luidt 'Asperger and me' en is te vinden op zowel Google als Vimeo.


1

deel deze tip

Tip 78 - Zelfcontrole bij volwassenen met autisme

Zelfcontrole bij volwassenen met autisme Dit boek van Jeroen Bartels is een heel duidelijke leidraad om te leren omgaan met boosheid, onrecht en frustratie. Je kunt het gebruiken als zelfhulpboek maar ik gebruik het ook om mensen met autisme te begeleiden in hun proces.

Het boek is gestructureerd en duidelijk geschreven. Het eerste deel wordt helder beschreven wat het verband is tussen autisme en zelfcontroleproblemen. Deel 2 biedt een praktisch werkboek waarmee je leert hoe je boosheid op tijd kunt herkennen en hoe je meer grip kunt krijgen op gevoelens van boosheid en frustratie. De talloze tips, oefeningen en herkenbare voorbeelden helpen je om meer regie en controle te ervaren en jouw doelen te bereiken.


1

deel deze tip

Tip 79 - Vrije tijd

Als je vrije tijd hebt, dan kun je de neiging hebben elke keer hetzelfde te doen, terwijl je ook wel eens variatie wil. Plan in dat je een lijstje gaat maken met activiteiten die je zou kunnen doen wanneer je vrije tijd hebt. Als je vrije tijd hebt kun je de dag ervoor op het lijstje kijken en iets of een aantal dingen selecteren die je de volgende dag kunt doen tijdens je vrije tijd. Dit helpt om toch wat variatie te kunnen hebben in je activiteiten.

Marjolijn

1

deel deze tip

Tip 80 - Je bent (g)een autist!

Te vaak krijg ik aanmeldingen van verdrietige en teleurgestelde partners van iemand met een diagnose ASS. Veelal wordt er dan gezegd dat degene met de diagnose ASS niet kan voelen, geen liefde kan tonen, niet in verbinding kan zijn.
Wat veelal een groter probleem is in deze relaties is het wederzijds onbegrip, de eenzaamheid en de afstand die ontstaan is.
Ik zal de laatste zijn die zegt dat ASS in de relatie een makkelijke relatie is, maar daar heb je allebei een aandeel in en wanneer jullie bereid zijn om daar naar te kijken en aan te werken is er echt wel iets mogelijk.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Communicatie via whatsápp

Soms kan het helpen om een lastig onderwerp niet face to face te 'bespreken'. Dit klinkt misschien vreemd maar het lezen van de non-verbale taal is vaak verwarrend of moeilijk voor iemand met ASS.

Als je via whats'app iets bespreekt wordt degene met ASS niet afgeleid door alle gezichtsuitdrukkingen en dat kan het contact/gesprek ten goede komen.

De communicatie kan op deze manier beter verlopen.


1

deel deze tip

Tip 82 - Autismevriendelijk sinterklaasfeest?

Autismevriendelijk sinterklaasfeest?

Kijk goed naar je eigen kind
Dit is de belangrijkste tip die alle andere eigenlijk overbodig maakt: kijk goed naar je eigen kind! Waarmee doe je hem of haar een plezier? Oftewel: wanneer verandert leuke spanning voor jouw kind in een lijdensweg?

Niet doen: jullie Sinterklaasfeest vergelijken met dat van andere gezinnen.1

deel deze tip

Tip 83 - Autismevriendelijk sinterklaasfeest

Autismevriendelijk sinterklaasfeest:

Maak het feest een beetje voorspelbaar
De kans is groot dat jouw kind met autisme baat heeft bij enige voorspelbaarheid. Maak in dat geval een Sinterklaasdraaiboek en hang dit op een centrale plek in huis. Zo’n draaiboek geeft veel kinderen met autisme rust; het voorkomt dat ze in hun hoofd de hele tijd bezig blijven met dit belangrijke feest. Wees zo concreet mogelijk en gebruik indien nodig pictogrammen om de planning te visualiseren. Maak het draaiboek eventueel samen met je kind.

In het Sinterklaas-draaiboek staat bijvoorbeeld:

wanneer het verlanglijstje wordt gemaakt;
wanneer de schoen wordt gezet;
wanneer de surprises en de gedichten worden gemaakt;
wanneer Sinterklaas op school komt;
wanneer naar Sinterklaasprogramma’s wordt gekeken op televisie;
Wanneer het Heerlijke Avondje plaatsvindt;
wanneer Sinterklaas weer het land uit gaat.


1

deel deze tip

Tip 84 - Zwaartedeken

Voor sommige mensen met autisme kan een zwaartedeken een prettige tool zijn om beter te slapen. Het geeft dan rust en veiligheid


1

deel deze tip

Tip 85 - Ik ben zoals ik ben

Vaak zie ik jongeren/volwassenen die zeggen "dat lukt mij niet bv sociale contacten, want ik ben autistisch".
Om sociale contacten te hebben en te onderhouden moet je leerdoelen inzetten. Bv "ik vertrouw op mijzelf" of "ik mag zelf ook een stap naar de groep zetten" enz. Ooit ben je gaan geloven dat dit lastig voor je was. Bv omdat je je hebt verbonden autisme als identiteit. Jij bent niet autisme, je bent veel meer dan dat. Je bent een mens, een goddelijk wezen die misschien in zijn gedrag of omgeving soms iets lastig vindt. Maar JIJ bent het niet. Jij mag er zijn en iedereen kan kleine (of grote) stapjes maken in zijn leerprocessen. Veel sterkte.

Hartelijke groet


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - autisme bij vrouwen

Wist je dat autisme bij vrouwen in de praktijk vaak minder goed herkend wordt? Vrouwen hebben dit vaak niet door maar ik zie in de praktijk regelmatig dat de problemen die ze ervaren met autisme te maken hebben. Daarnaast kunnen vrouwen met autisme de symptomen ook goed camoufleren waardoor de omgeving het vaak niet opmerkt.
vrouwen met autisme krijgen soms een verkeerde diagnose waardoor het autisme ( spectrum stoornis) verborgen blijft.
Ik merk dat als er erkenning komt voor het autisme de puzzelstukjes ineens in elkaar vallen en er rust komt . Ineens veel is te verklaren van gedrag en problemen.

ga eens bij jezelf na:
*chaos in het hoofd en slecht kunnen onderdrukken;
*vaak goed in strak plannen en organiseren;
*zijn sociaal sterker en actiever dan mannen;
*in de communicatie soms veelpraters met eenrichtingsverkeer;
*vaak angstiger den kunnen meer verlegen overkomen;
*vaak onzeker over zichzelf ;
*goed in observeren en kopieren van sociaal gedrag;
*gaan voortdurend over eigen grenzen;
*chronisch moe door het overmatig compenseren.

Mocht je je hierin herkennen ga dan eens lezen over autisme bij vrouwen wie weet helpt het je verder.

1

deel deze tip

Tip 87 - gedicht : je bent zo mooi anders

speciaal voor jou omdat je zo mooi bent en anders dan ik

je bent zo
mooi
anders
dan ik,

natuurlijk
niet meer of
minder
maar

zo mooi
anders,

ik zou je
nooit

anders dan
anders willen.

auteur: hans andreus
1

deel deze tip

Tip 88 - "Anders gaat ook"

Boekentip voor mensen met Autisme en ADHD:
"Anders gaat ook". Hoe ik functioneer met autisme en ADHD. van Elise Cordaro.


1

deel deze tip

Tip 89 - Autisme bij je kind vraagt meer dan het gewone

Het is niet altijd duidelijk wanneer bij je kind de diagnose 'autisme' of 'ass' wordt gesteld wat dat voor je betekent. Eén van de belangrijkste dingen is dat je daar veel aandacht aan besteed, met name wat betreft het communiceren. Boodschappen moeten eenduidig zijn en bij voorkeur gesloten en positief. Dus niet 'zou je niet met mes en vork eten' of 'niet alleen met je vork eten', maar 'met mes en vork eten'. Zo laat je geen ruimte voor onduidelijkheid. Dat vraagt veel van je, een omdenken waarin de vanzelfsprekendheden die je gewoon onbedacht zegt niet werken. Daarom veel aandacht hoe het bij jouw kind werkt kan je veel gedoe voorkomen!


1

deel deze tip

Tip 90 - communiceren over behoeften

Het is voor iemand zonder autisme best wel moeilijk de behoeften van iemand met autisme te begrijpen. Het is daarom van belang om aan te geven wat je behoeften zijn, wat belangrijk is voor je welzijn, wat je niet wilt, wat teveel is voor je of wat verwarrend voor je is.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Verdeling van je energie mbv de lepeltjes methode

De lepeltjes methode (spoon theory) is een methode om je energie goed te kunnen verdelen over de hele dag.
Het is een goede methode om voor jezelf te kunnen visualiseren hoeveel energie je hebt en hoeveel energie bepaalde activiteiten kosten.


1

deel deze tip

Tip 92 - Boekentip

Peter Vermeulen: "Autisme & het voorspellende brein"

Een vermenselijkt en empathie bevorderend boek ten aanzien van mensen met autisme.


1

deel deze tip

Tip 93 - Vraag hulp bij praktische zaken

Sta open voor hulp bij praktische zaken als bijvoorbeeld het invullen van een formulier. Wanneer je een formulier moet invullen wat belangrijk is, kan dit stress opleveren. Vraag hulp in je omgeving om samen bijvoorbeeld een administratieve taak op te maken. Vaak vindt je omgeving het fijn om je te helpen, maar weten ze niet dat daar een grote behoefte ligt.


1

deel deze tip

Tip 94 - Zoek een lotgenoot

Netwerken en het onderhouden van sociale contacten is vaak voor mensen met autisme 'niet hun ding'. Wanneer je een lotgenoot kan vinden, kan het ook leuk en informatief zijn om af te spreken. Zo kun je ervaren dat het niet beangstigend hoeft te zijn om in contact te staan met een ander en dat je niet de enige bent in de wereld met deze emoties en gevoelens.


1

deel deze tip

Tip 95 - Help jouw kind met ASS om woorden te geven aan zijn gevoel

Kinderen met ASS vinden het vaak lastig om te zeggen wat ze voelen. ze worden ook nogal eens verkeerd begrepen door hun omgeving. Door te oefenen met het benoemen van emoties, en bijvoorbeeld gebruikt te maken van een emotiethermometer kan een kind met ASS laten zien wat er in hem om gaat.

Rianne

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Overprikkeling voorkomen

Overprikkeling voorkomen, door het in kaart te brengen.

leer signaleren welke symptomen zich voordoen als je overprikkeld raakt.

leer herkennen wanneer en in welke situaties je overprikkeld raakt en wat je eraan kunt doen,

leer hoe je kunt handelen als je toch overprikkeld raakt en wat je kunt doen om overprikkeling zo veel mogelijk te voorkomen1

deel deze tip

Tip 97 - Leer signaleren

Overprikkeling voorkomen, door het in kaart te brengen.

leer signaleren welke symptomen zich voordoen als je overprikkeld raakt.

leer herkennen wanneer en in welke situaties je overprikkeld raakt en wat je eraan kunt doen,

leer hoe je kunt handelen als je toch overprikkeld raakt en wat je kunt doen om overprikkeling zo veel mogelijk te voorkomen1

deel deze tip

Tip 98 - Goed informatief boek over vrouwen en meisjes met autisme

Meisjes en vrouwen met autisme‘ is een goed informatief boek over vrouwen en meisjes met autisme. Het boek helpt de lezer vooral bij het accepteren van de eigen-aardigheden van jezelf en anderen.

Zeer speciaal zijn de hoofdstukken over ouder worden van vrouwen op het spectrum en over het moederschap van autistische vrouwen. Over beiden onderwerpen bestaat nog niet veel onderzoek. Daarom is de informatie in deze hoofdstukken kostbaar.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 99 - Grenzen

Grenzen zijn heel belangrijk. Als je hier overheen gaat dan weet je bijna zeker dat iemand met autisme overprikkeld zal raken. Dus weten waar je grenzen liggen en doseren kan zeer helpend zijn.


1

deel deze tip

Tip 100 - Hoe communiceer je met iemand met autisme (dl1)

Besef dat iedereen anders en uniek is. Dat geldt ook voor mensen met autisme. Er is geen handleiding of een standaard aanpak voor omgaan met autisme. Hieronder een paar tips hoe je kunt omgaan met autisme bij een ander:

- Wees duidelijk in gesprekken. Mensen met autisme nemen vaak letterlijk wat je zegt. Een grapje of een sarcastische opmerking kan verkeerd begrepen worden.
- Communiceer 1 ding/onderwerp tegelijkertijd.
- Gebruik korte zinnen.
- Als je vragen stelt, doe dan dan kort en bondig.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Boekentip: Autisme & Het voorspellende brein

Boekentip: Autisme & Het voorspellende brein
Door: Peter Vermeulen
Een aanrader, omdat het een ander licht werpt op autisme.

Je hoort vaak van een verstoorde prikkelverwerking in autisme, maar wat als zou blijken dat het brein helemaal geen prikkels verwerkt? We leren kinderen met autisme emoties koppelen aan gelaatsuitdrukkingen, maar wat als we eigenlijk geen emoties aflezen van het menselijk gelaat? Wat als het begrijpen van menselijk gedrag vooral een kwestie is van onbewust voorspellen van wat mensen gaan doen? Hebben sociale vaardigheidstrainingen dan wel zin voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme?

"Recent onderzoek toont aan dat het klassieke beeld van hoe het brein werkt, met de computermetafoor van input, processing en output, niet echt klopt. Een brein dat informatie over de wereld bij elkaar puzzelt om dan te reageren heeft geen enkele overlevingskans in een wereld die volatiel, onzeker, complex en meerduidig is.

Het menselijke brein voorspelt de wereld snel en onbewust, en houdt rekening met context. In dit boek onderzoekt Peter Vermeulen wat dit nieuwe inzicht betekent voor autisme.

De ontdekking van het voorspellende brein werpt niet alleen een nieuw licht op autisme, het leidt ook tot de conclusie dat enkele van de gangbare interventies in autisme dringend herzien moeten worden. Peter Vermeulen is klinisch pedagoog en een internationale autoriteit op het vlak van autisme.

Anne-Marie

1

deel deze tip

Tip 102 - Je gevoelens delen

De beperkingen die autisme met zich meebrengen kunnen voor de betrokkenen zelf een hele opgave betekenen, maar ook voor hun ouders, partners en andere naasten. Verwachtingen die je van de ander had, kunnen niet waargemaakt worden. Dat betekent rouwen om wat er niet kan zijn. Vooral in een partnerrelatie komt dan de eenzaamheid nog eens extra pijnlijk naar voren: dat je je verdriet niet echt kan delen met je partner. Daarom is het broodnodig dat je actief op zoek gaat naar anderen die je vertrouwt, die begrip tonen en met wie je je gevoelens kunt delen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 103 - Boek over autisme

Boek over autisme.
Martine Delfos heeft een mooi, leesbaar boek geschreven, dat inmiddels al jaren veel verkocht wordt. Het geeft voor ASS-ers, ouders, partners en hulpverleners heldere uitleg en praktische aanwijzingen voor alles waar je met ASS zoal tegenaan kunt lopen.
Martine F. Delfos - Een vreemde wereld.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 104 - boekentip: autismespectrumstoornissen bij volwassenen

een praktische gids voor volwassenen met ASS, naastbetrokkenen en hulpverleners
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS). Tot ongeveer tien jaar geleden werd ASS vooral bij kinderen herkend en gediagnosticeerd. Dat ASS ook voor kon komen bij volwassenen of dat kinderen met ASS volwassen worden, daar werd vreemd genoeg niet aan gedacht.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de symptomen veranderen naarmate men volwassen wordt. En hoewel ASS zeker ook positieve kwaliteiten met zich meebrengt - zoals een goed oog voor detail, doorzettingsvermogen, oprechtheid, gevoel voor humor, betrouwbaarheid en consequentheid - blijven er helaas ook veel beperkingen.

In Autismespectrumstoornissen bij volwassenen beschrijft Annelies Spek wat we op dit moment weten over ASS. In het eerste deel staat ze stil bij de oorzaken en de rol van erfelijkheid en omgevingsfactoren daarin. Ook gaat ze in op de bijzonderheden in de informatieverwerking van mensen met ASS. In het tweede deel komen de gedragskenmerken aan bod zoals deze beschreven worden in de DSM-5. In het derde deel gaat Annelies Spek in op een aantal belangrijke thema's, zoals het diagnostisch proces, seksualiteit en verschillen tussen mannen en vrouwen met ASS. Het boek sluit af met een hoofdstuk over hoe autisme zich ontwikkelt over de verschillende levensfasen.

Door de heldere stijl, praktische tips en adviezen is dit boek zowel geschikt voor volwassenen met ASS zelf, als voor betrokkenen, zoals familieleden en werkgevers. Daarnaast kan het boek gebruikt worden door hulpverleners om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen, of als aanvulling bij het geven van psycho-educatie


1

deel deze tip

Tip 105 - De kracht van autisme

Lees het boek:
De Kracht van autisme van Vera Helleman.

Ik vind het mooi hoe ze een nieuw perspectief laat zien op autisme en wat helpend is als het gaat over prikkel verwerking, sociale contacten en planning.
Ze beschrijft wat het doet als je geen ik-perspectief hebt en hoe je hiermee kunt leven in een wereld die gevormd wordt door mensen met een ik-perspectief.
Ik vond het zeer inzicht gevend.

Anne-Marie

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Koffie en thee

Drink maar 1 bak koffie op een dag, liefst smorgens!!
Drink savonds Kamillethee of Rooibosthee!!
Venkel en Sterrenmix moet je voor oppassen met hoge bloeddruk!!
Lust je het alleen maar met suiker erin je Kamillethee neem een beetje Honing 🍯 erin❣️❣️❣️
Het zal je Stress iets minder worden,hoop ik!!

Groetjes Evertje 21

Evertje 21

1

deel deze tip

Tip 107 - Depressief of overprikkeld?

Bij autisme kun je zo chronisch overprikkeld zijn da je er depressief van wordt. De oorzaak ligt bij het onvoldoende jezelf kennen en weten dat er sprake is van Chronische overprikkeling. Een diagnose kan daarbij helpen, met de juiste psycho-educatie natuurlijk.


1

deel deze tip

Tip 108 - Verademen

Om de chronische overprikkeling bewust te worden helpt het om regelmatig een adempauze te nemen: even laten bezinken wat je nu voelt, accepteren dat dat er NU is, zakken met je ademhaling naar je buik, en letterlijk verademen.


1

deel deze tip

Tip 109 - Autismespectrum stoornissen bij volwassenen

Een aanrader:
Autismespectrum stoornissen bij volwassenen
Een praktische gids voor volwassenen, naastbetrokkenen en hulpverleners.
Schrijfster: Annelies Spek.


1

deel deze tip

Tip 110 - Partner met autisme


Eenzame vrouwen. Schrijver: Ben Zijl
Dit boek wil een handreiking zijn aan vrouwen, maar ook aan mannen, die een partner hebben met Autisme.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - De signalen van stress

Mensen met autisme of autismekenmerken hebben vaak stress, maar herkennen de signalen van stress niet.
Pas op het moment dat de stress al te hoog is opgelopen en er een uitbarsting komt of iemand zondert zich af, dan realiseert men pas dat het teveel is geworden.

Het leren herkennen van stress en de stressignalen kan ervoor zorgen dat je beter leert omgaan met stress, met als gevolg dat er meer rust komt in hoofd en lijf. Hoe meer rust je ervaart, hoe beter je functioneert.

Heb je autisme en wil je meer rust en minder stress in je leven?
Zoek dan hulp bij een therapeut die ervaring heeft met autisme en autismekenmerken.


1

deel deze tip

Tip 112 - Lichaamsgerichte werkvormen

Als er sprake is van autisme dan kan het helpen om lichaamsgerichte werkvormen toe te passen om te kijken of de cliënt daardoor ontlaadt. Zoek uit wat voor die persoon wel werkt (aanraken?, geluid? ogen? anders?) en bepaal samen wat ruimte zou kunnen geven aan die persoon.


1

deel deze tip

Tip 113 - Duidelijk en expliciet

Er bestaat niet één handleiding hoe je om moet gaan met iemand met autisme. De stoornis uit zich immers bij iedereen op een eigen manier. Onderstaande tip kan je op weg helpen:

Wees duidelijk en expliciet:
Mensen met autisme nemen vaak letterlijk wat je zegt. Zeg dus precies wat je bedoelt en gebruik korte en directe zinnen.


1

deel deze tip

Tip 114 - Omgaan met autisme

Er bestaat niet één handleiding hoe je om moet gaan met iemand met autisme. De stoornis uit zich immers bij iedereen op een eigen manier. Onderstaande tip kan je wel op weg helpen:

Ben je ervan bewust hoeveel energie sociale interacties kosten
Hoewel het misschien niet zo lijkt, doen mensen met autisme vaak ontzettend hun best om sociale interacties te laten lukken. Ook zij willen er graag bij horen. Realiseer je dat dit heel eenzaam kan zijn.


1

deel deze tip

Tip 115 - Honden

Wetenschappelijke studies, hebben aangetoond dat honden een positief effect kunnen hebben op kinderen met autisme. Dit geldt in versterkte mate als de honden speciaal getraind zijn.

Kinderen met autisme met een dergelijke hond hebben minder stress, kunnen zich beter concentreren en maken gemakkelijker contact met hun omgeving. De aanwezigheid van de hond vermindert vaak ook de angst of driftbuien. Deze gunstige uitwerking kan optreden, mits de hond zorgvuldig wordt uitgezocht, getraind en ingezet binnen het gezin.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Lifehacks voor vrouwen met autisme

Boekentip:
Lifehacks voor vrouwen met autisme
Dit boek is onderdeel van een tweeluik. Het behandelt verschillende aspecten van het leven van vrouwen met autisme. Beide delen zijn onafhankelijk van elkaar te lezen en omvatten een breed scala aan onderwerpen, waarover autistische vrouwen hebben aangegeven graag te willen lezen: van jong tot oud, studeren tot werken, seksualiteit tot genderidentiteit, alleenstaand tot moeder zijn, menstruatie tot menopauze, plannen tot afwassen, gezondheid tot ziekte, enzovoort. In elk hoofdstuk staat een illustratief verhaal over een vrouw met autisme, wordt uitgelegd wat de impact van autisme is met betrekking tot dit onderwerp, en worden tips (lifehacks) geboden aan vrouwen, hun naasten en andere betrokkenen. Ook voor hulpverleners kan het een waardevol naslagwerk zijn in de begeleiding en behandeling. 'Lifehacks voor vrouwen met autisme' combineert op unieke wijze professionele kennis, wetenschappelijke kennis én ervaringskennis. Meer dan de helft van de auteurs heeft zelf autisme. De redactie wordt gevormd door vier bestuursleden van het Female Autism Network of The Netherlands (FANN), die allen werkzaam zijn als psycholoog in het autismeveld. Bianca Toeps (in het voorwoord): ‘Dit boek kan je helpen met het vinden van de tips en hacks die bij jou passen. Als je weet hoe jouw autisme werkt, dan kun je daarop inspelen en zo het beste leven voor jezelf creëren.’


1

deel deze tip

Tip 117 - Burn-Aut/autistische burnout

Let op! De drie kernelementen van een autistische burn-out zijn uitputting, functieverlies en een verminderde tolerantie voor prikkels. Deze kernelementen zijn fundamenteel verbonden met autisme zelf.

De meest genoemde oorzaak van een autistische burn-out is het camoufleren en maskeren van autisme, de noodzaak om je autisme of uitingen ervan voor de omgeving te verbergen.

Wat kan je doen?

- Begrip en ondersteuning vanuit de omgeving vragen.
- Het erkennen van het eigen autisme en de behoeften die daarbij horen: het nemen van pauze, het opzoeken van rust in de natuur of jezelf juist terugtrekken. Het leren herkennen wanneer je maskeert en dat zo veel mogelijk loslaten en het leren kennen van de positieve of sterke kanten van je autisme.
- Formele ondersteuning: het regelen van aanpassingen en ondersteuning op het werk en in de privésfeer en het zoeken van praktische en psychische hulp.
- Voor jezelf opkomen: het stellen van grenzen, op tijd hulp vragen, zorg dragen voor je mentale en fysieke gezondheid.


1

deel deze tip

Tip 118 - Spiegel

Spiegel.
Alle mensen die we ontmoeten in ons leven, familie, partner, kinderen vrienden, collega’s etc. vertellen ons iets, houden ons een spiegel voor, zo ook een partner of kind met autisme.
Als je het zo kan bekijken wat laat deze persoon jou dan zien? Dat je duidelijker mag aangeven wat jij wilt? Of je grenzen beter bewaakt? Iets meer geduld mag inzetten?
En als ik het nog verder ga trekken, herken je dit uit je eigen gezin van herkomst?

Colin

1

deel deze tip

Tip 119 - Boek

Lees het boek "zondagskind" van Judith Visser. Zij beschrijft zo mooi en indringend het verhaal van een meisje (zijzelf) vanaf ongeveer 4 jaar tot 20 jaar.
Je groeit helemaal met haar mee met al haar belevingen van de wereld , hoe angstig en onbegrijpelijk die voor haar is.
Echt een aanrader, ook voor mensen die een familielid hebben met autisme.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 120 - Herken kenmerken van autisme

Wat kun je zien:

• Contact met anderen
Sociale contacten verlopen moeizaam bij mensen met een vorm van autisme. Dit komt doordat zij zich moeilijk in kunnen leven in anderen. Ze vermijden vaak oogcontact. Ze hebben moeite om sociale regels te begrijpen en te volgen. Ze sluiten zich vaak af voor de buitenwereld.

• Communicatie en taal
Ze hebben moeite om indirecte, non-verbale taal te begrijpen. Dit zijn bijvoorbeeld gezegden, gebaren of gezichtsuitdrukkingen.

• Interesses en activiteiten
Ze hebben vaak interesse voor maar één of twee voorwerpen, activiteiten of gedachten. Ze kunnen eindeloos hetzelfde doen. Bijvoorbeeld naar dezelfde muziek luisteren of steeds praten over hetzelfde onderwerp zoals landkaarten of dinosaurussen.

• Motorische onhandigheid.

• Gevoeligheid voor geluiden, geuren en aanrakingen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Hoe omgaan met iemand met autisme


• Bedenk dat mensen met een vorm van autisme de sociale regels vaak niet begrijpen. Wordt niet boos als een kind met autisme je niet vriendelijk begroet met een lach of een hand. Of vraag zelf om een kopje koffie als je dat niet krijgt wanneer u op visite komt.
• Bedenk dat iemand met een vorm van autisme niet onbeleefd wil zijn als hij of zij je niet aankijkt.
• Verwacht geen reacties op jouw emoties. Verwacht bijvoorbeeld bij verdriet geen arm om je heen. Of bij goed nieuws veel blijdschap.
• Verwacht geen reactie op jouw non-verbale communicatie zoals een boze gezichtsuitdrukking of gebaren. Als je wilt dat iemand reageert op wat je zegt, vraag er dan specifiek om (‘luister naar wat ik vertel’). Benoem altijd letterlijk wat je wilt of voelt.
• Bedenk dat veel mensen met een vorm van autisme zich niet expres ‘anders’ gedragen. Hij of zij kan er ook niets aan doen.
• Vermijd sarcasme. Een opmerking als ‘prachtig’ als iets juist lelijk is, is voor een iemand met een vorm van autisme onduidelijk.

Tips voor naasten
Bedenk goed: geen twee mensen met autisme zijn gelijk. Maar allemaal beleven ze de wereld anders dan jij. Misschien gedragen ze zich hierdoor op een manier die je niet gewend bent. Dat kan misverstanden opleveren en voor onzekerheid zorgen bij de persoon met autisme én bij jou.


1

deel deze tip

Tip 122 - Communicatie bij autisme

Bij autisme kunnen zaken anders worden geïnterpreteerd dan bedoeld. Iets wat voor iemand zonder autisme heel logisch lijkt, kan voor iemand met autisme erg abstract zijn.
Wees duidelijk, concreet en voorspelbaar in de communicatie.
Bijvoorbeeld: als je partner met autisme je meehelpt met het huishouden, wees dan concreet. Leg goed uit wat er volgens jou moet gebeuren.
Als je vraagt: "Maak jij de keuken schoon?" terwijl je alleen stofzuigen en dweilen bedoelt, dan is de kans aanwezig dat alle keukenkastjes leeg worden gehaald om schoon te maken omdat de boodschap anders wordt geïnterpreteerd. Dit is slechts een voorbeeld, dat vaak in de praktijk voorkomt. Het zorgt voor onderlinge irritatie, terwijl de bedoelingen van je partner met autisme zo goed zijn. Wees dus duidelijk en concreet in je communicatie.


1

deel deze tip

Tip 123 - Wat is er WEL?

Bij mensen met autisme is het soms lastig om samen wat te ondernemen. In de praktijk kan het vaak anders lopen dan van te voren bedacht is. Het helpt dan om te kijken naar wat WEL kan ipv alles wat toch niet lukt. Prettig voor degene met autisme om te horen hoe fijn het is wat allemaal WEL lukt en daarin bevestiging te krijgen. Het stimuleert tegelijkertijd om meer te kunnen.deel deze tip

Tip 124 - Hoe communiceer je met iemand met autisme (dl2)

Besef dat iedereen anders en uniek is. Dat geldt ook voor mensen met autisme. Er is geen handleiding of een standaard aanpak voor omgaan met autisme. Hieronder een paar tips hoe je kunt omgaan met autisme bij een ander:

- Als je wat gaat ondernemen, leg dan stap voor stap uit wat er gaat gebeuren. Dat geeft overzicht en structuur. Check eventueel bij de ander of die begrepen heeft wat er gaat gebeuren.
- Verandert er iets in een planning, geef dit dan op tijd aan.
- Stel duidelijke regels.deel deze tip

Tip 125 - Je hoeft het niet alleen te doen!

Te vaak ontmoet ik mensen/stellen waarvan 1 van beiden al dan niet gediagnosticeerd is met autisme. Vaak wordt degene met de diagnose gezien als "het probleem". Zolang je samen bent is er niet 1 die een probleem heeft maar hebben jullie dit samen!
Kom je daar niet uit, zoek dan goede hulp om jullie op weg te helpen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - De overgang van vakantie naar school gemakkelijker maken

Ga in gesprek met je kind en laat hem/ haar vertellen wat hij/zij nodig heeft in de klas. Dit doe je uiteraard niet op de eerste schooldag, maar als je ziet dat hij/ zij zich wat meer vertrouwd voelt, kan je hier een momentje voor inplannen. Onderstaand een ruggesteun voor het gesprek:
Wat heb je nodig op school?
(Meer) aandacht voor mijn sterke kanten bij het leren
Extra hulp bij mijn schoolwerk
Extra hulp bij mijn schoolwerk
Hulp bij sociale momenten
Hulp op sociale momenten
(Meer) rust en uitleg
(Meer) rust en uitleg
Begrip voor de situatie bij mij thuis
Begrip voor de situatie bij mij thuis
Ga je graag naar school?
Ik wil vertellen wat ik van school vind
Hoe ik me voel op school
Ik wil vertellen hoe ik me voel op school
Hoe ik me voel na een schooldag
Ik wil vertellen hoe ik me voel na een schooldag
Heb je het gevoel dat anderen jou niet zo goed begrijpen?
Ik denk en doe vaak anders dan mijn klasgenoten
Mijn taalgevoel
Mijn taalgevoel is anders dan bij mijn klasgenoten
Ik ervaar oogcontact heel intensief
Ik ervaar oogcontact heel intensief
Ik lijk soms jonger dan mijn klasgenoten
Ik lijk soms jonger dan mijn klasgenoten
Ik lijk soms ouder dan mijn klasgenoten
Ik lijk soms ouder dan mijn klasgenoten
Zijn er dingen waar je extra gevoelig voor bent?
Ik ben gevoelig voor dingen in mijn omgeving
Ik ben gevoelig voor veranderingen
Ik ben gevoelig voor veranderingen
Soms raak ik overprikkeld
Soms raak ik overprikkeld
Ik ben gevoelig voor de manier waarop mensen met me omgaan
Ik ben gevoelig voor de manier waarop mensen met me omgaan
deel deze tip

Tip 127 - Voorkom stress tijdens de ochtendspits

Je kunt je kind helpen om met behulp van een overzichtelijke planning te zien wat er in de ochtend gedaan moet worden. Dit kan veel duidelijkheid bieden, wat spanning kan verminderen. Denk aan een planning met behulp van pictogrammen: aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, schoenen aandoen, naar school gaan. Ben je benieuwd welke plaatjes je hiervoor kan gebruiken? Kijk dan eens op de site van Sclera.deel deze tip

Tip 128 - Schakeltijd

Heb jij autisme of ga je met iemand om met autisme? Schakeltijd is het allerbelangrijkst! Zowel het schakelen van de ene naar de andere activiteit als het schakelen bij een gestelde vraag naar het geven van antwoord. De verwerkingssnelheid ligt bij mensen met autisme vaak anders dan bij mensen zonder autisme. Door bewust de tijd te nemen en te geven kun je elkaar en jezelf beter begrijpen.deel deze tip

Tip 129 - lotgenotencontact

Zoek in je omgeving of er bijeenkomsten worden georganiseerd voor mensen met autisme. Door ervaringen met elkaar uit te wisselen ontstaan er herkenning en kun je elkaar helpen, ondersteunen en ook samen lachen (heb ik ervaren).deel deze tip

Tip 130 - De kracht van autisme door Vera Helleman

Autisme in een ander daglicht bekeken. Een aanrader voor iedereen die in zichzelf of in zijn naaste omgeving te maken heeft met autisme.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - brain blocks

Middels de blokjes in de doos van 'brain blocks' kan autisme goed en helder worden uitgelegd aan volwassenen maar ook aan kinderen. Het is een visuele manier om mensen mee te nemen in het autistische brein, hoe werkt het en waar moet je rekening mee houden. EVraag ernaar bij je therapeut.deel deze tip

Tip 132 - ik ben mezelf

wanneer je een ASS indicatie hebt, voel je je vaak anders dan de mensen om je heen. De wereld kan veel zijn, te veel prikkels, te veel moeten/aan verwachtingen willen voldoen. Vaak komt die druk van buitenaf. Het kan ook zijn dat je zelf graag meer wilt (bijv op school, of een baan, of in sociale contacten, opkomen voor jezelf)

Jij mag jezelf zijn; de ruimte nemen om jezelf te zijn.
wanneer je gaat leren wat voor jou belangrijk is, wat jouw kwaliteiten zijn kun je ervaren dat je misschien meer ontwikkelen en ontdekken kunt dan je (of je omgeving) had gedacht. Iedereen verdient die mogelijkheid, jij ook!

ik help de je er graag bij.deel deze tip

Tip 133 - Dia denken

Dia denken is een mooie metafoor die ik graag gebruik om uitleg te geven over een brein met autisme. Denk maar eens terug aan de oude dia's, vaste beelden. Als het beeld ineens verandert of niet overeenkomt moet er een nieuwe dia gemaakt worden, dat heeft tijd nodig. Geef jezelf die tijd!deel deze tip

Tip 134 - Regressietherapie icm autisme

mensen met autisme kampen regelmatig met 'oud zeer' oftewel trauma en dit kan hevige gevolgen hebben op het dagelijks leven. Regressie therapie kan ik echt aanraden omdat het ervoor zorgt dat je uit je cognitieve en in je gevoelsleven komt en dat kan heel verhelderend werken en leiden tot meer rust in het lichaam.deel deze tip

Tip 135 - Tips communiceren en autisme (1)

- Gebruik korte, directe en helder geformuleerde zinnen
Korte, bondige zinnen verkleinen de kans op onduidelijkheid. Het is belangrijk dat informatie beperkt is. Gebruik dus niet teveel samengestelde zinnen, maar juist korte, duidelijke zinnen met één boodschap. Herhaal die desnoods, en ga zeker niet te snel door, want mensen met autisme hebben vaak moeite om informatie snel te verwerken. Als je verstaanbaar en vriendelijk wil zijn, doe je dat beter door positief en duidelijk te zijn. Eerder dan door lang en verwarrend te spreken.

- Wees expliciet en volledig
Zeg wat je bedoelt. Iemand met autisme hoort immers wat je zegt en niet de onderliggende boodschap. Als je iemand een opdracht wil geven, geef dan een opdracht. Stel dus niet de vraag: ‘wil je…doen’, maar zeg: ‘ik wil dat je … doet’. Dat lijkt onbeleefd en arrogant, maar is voor mensen met autisme juist een heel normale manier van communiceren. Vermijd dus dat je ‘straks’ zal langskomen en ga voor ‘binnen 15 minuten’. Wees er dan ook. Of verwittig hoeveel minuten je te laat zal zijn en waarom.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Tips communiceren en autisme (2)

- Verwoord je boodschap positief
Vertel wat je wil, en laat weg wat je niet wil. Vertel wat er gebeurt, laat weg wat er niet gebeurt. Zeg wat je verwacht, omschrijf het gewenste gedrag en niet het ongewenste.
- Vermijd figuurlijk en dubbelzinnig taalgebruik
Figuurlijk taalgebruik is verwarrend. Sommige mensen met autisme verstaan het (te) letterlijk. Soms roept het ook angst op. Ook dubbelzinnig taalgebruik en metaforen zijn vaker versiering dan zinvol. Vertel het dus puur, als je verstaanbaar wil overkomen.deel deze tip

Tip 137 - Vrouwen met autisme

Waarom er veel mannen zijn met autisme? Het diagnose klassensysteem is op mannen gericht. Vrouwen hechten meer belang aan de sociale kant van het leven. Bij het doorvragen bij vrouwen leggen ze uit dat ze heel erg hun best doen om het sociaal goed te doen. Ze investeren meer in de sociale kant. Door te oefenen, bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen voor de spiegel aan de hand van blaadjes of een film. Maar dat maskeert ook de kwetsbaarheden bij een vrouw met autisme. Waardoor ze overvraagd wordt en aan deze verwachtingen niet kan voldoen. Dit levert weer frustratie op.deel deze tip

Tip 138 - Autisme wat is dat eigenlijk?

Wat is autisme eigenlijk? Geen idee en bij iedereen anders...
Met hypnotherapie zoomen we in op het echte probleem waar je mee worstelt en lossen we dit snel en effectief op... wacht niet langer en zoek snel een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt!deel deze tip

Tip 139 - Wetenschapper Martine Delfos over visie op autisme/boektip

Martine Delfos heeft veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het kind met autisme. ZIj heeft een vernieuwende kijk hierop: zij noemt het geen autisme maar anders in ontwikkeling (ATO). Zij heeft aangetoond dat een kind anders ontwikkelt dan gangbaar. Gangbaar is eerst socialiseren en dan denken, maar ATO kinderen denken eerst, begrijpen niet alles, trekken zich in zichzelf terug tot ze het snappen en leren daarna pas socialisatie. Zij schrijft hierover in het boek : Luister je wel naar mij?
Over hoe je communiceert met je kind. Het kind wil het begrijpen; dus daar moet je nadruk opleggen; als hij het begrijpt, en je legt het goed uit, dan raakt het niet in de stress en zal het sociaal makkelijker zijn.
Inspirerende vrouw!deel deze tip

Tip 140 - Psychodynamische therapie bij Autisme werkt goed

Ik heb goede ervaringen met Psychodynamische therapie bij autisme. Door veel met het onbewuste en het lichaam te werken kunnen mensen met autisme zich vrijer en minder angstig voelen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Congruent

Wees congruent en helder in je communicatie. Ofwel, zorg ervoor dat wat je laat voelen 1 op 1 overeenkomt met wat je laat zien/zegt/doet. Alleen dan is het voor de ander helder en zuiver. Dat is waar iemand met autisme goed op kan reageren.deel deze tip

Tip 142 - Je bent meer dan je diagnose!

Ik begeleid mensen met een diagnose in het autismespectrum en hun omgeving. Wat me regelmatig opvalt is dat zowel de gediagnosticeerde als diens omgeving zeggen dat iets is doordat de diagnose er is.
Hiermee doe je de gediagnosticeerde maar ook je zelf te kort.
Iedereen is verschillend en iedereen is leerbaar. Zoek in deze processen goede hulpverlening.deel deze tip

Tip 143 - Voorzichtigheid geboden bij diagnose autisme partner

Je partner is gesloten, niet invoelend, alles moet uitgelegd en voorgekauwd worden... Misschien heeft mijn partner wel autisme? Wat er dan vaak gebeurt is dat stellen gaan voor een diagnose, wat hen een zekere mate van begrip geeft naar elkaar, maar waarbij de moeiten nog steeds niet verholpen zijn. Binnen de praktijk zie ik vaak dat iemand de diagnose autisme is toebedeeld, terwijl er vaak iets anders aan de hand is. Het kan zijn dat de partner idd wat autische trekken heeft, maar zo hebben velen van ons dat. Wat vaker het geval is, is dat de andere partner niet goed is in het uiten van behoeften. Vaak wel in verwijten en het achteraf aangeven, maar niet op het moment zelf. Met name voor vrouwen is het lastig om tijdig aan te geven wat ze nodig hebben. Vaak omdat ze sterk willen zijn en hulp vragen als een zwakte zien. Wanneer de partner dan geen signalen oppikt wordt deze al gauw als autistisch gezien. Wees voorzichtig daarmee en onderzoek vooral de dynamiek in jullie relatie. Kunnen we op constructieve wijze onze behoeften, grenzen, gemis en verlangens duidelijk maken aan elkaar. Zonder verwijt. Met begrip.
Veel succes hiermee!deel deze tip

Tip 144 - Omgaan met autisme

Er bestaat niet één handleiding hoe je om moet gaan met iemand met autisme. De stoornis uit zich immers bij iedereen op een eigen manier. Onderstaande tip kan je wel op weg helpen:

Wees duidelijk en expliciet
Mensen met autisme nemen vaak letterlijk wat je zegt. Zeg dus precies wat bedoelt en gebruik korte en directe zinnen.deel deze tip

Tip 145 - Omgaan met autisme

Er bestaat niet één handleiding hoe je om moet gaan met iemand met autisme. De stoornis uit zich immers bij iedereen op een eigen manier. Onderstaande tip kan je wel op weg helpen:

Leg duidelijk uit wat er gaat gebeuren
Voor iemand met autisme is het fijn als er structuur en regelmaat is. Vertel het ruim van tevoren als er veranderingen of activiteiten aankomen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Omgaan met autisme

Er bestaat niet één handleiding hoe je om moet gaan met iemand met autisme. De stoornis uit zich immers bij iedereen op een eigen manier. Onderstaande tip kan je wel op weg helpen:

Vermijd fysiek contact:
Omdat mensen met autisme al heel veel prikkels binnenkrijgen, hebben zij vaak moeite met fysiek contact. Je kunt ze dus beter niet zomaar aanraken. Dwing iemand ook niet om oogcontact te maken.deel deze tip

Tip 147 - Omgaan met autisme

Er bestaat niet één handleiding hoe je om moet gaan met iemand met autisme. De stoornis uit zich immers bij iedereen op een eigen manier. Onderstaande tip kan je wel op weg helpen:

Zorg voor rust tijdens een gesprek
Voor mensen met autisme is het lastig om zich te concentreren op een gesprek, omdat andere geluiden en prikkels net zo hard binnenkomen. Het helpt als je tijdens een gesprek zorgt voor een rustige omgeving.deel deze tip

Tip 148 - Omgaan met autisme

Er bestaat niet één handleiding hoe je om moet gaan met iemand met autisme. De stoornis uit zich immers bij iedereen op een eigen manier. Onderstaande tip kan je wel op weg helpen:

Onderbreek de routines niet
Soms voert iemand met autisme herhalende handelingen of rituelen uit. Dit geeft iemand meer overzicht en rust. Probeer dus niet zomaar de rituelen te doorbreken. Dit kan leiden tot stress of boosheid.deel deze tip

Tip 149 - Autisme en hypnotherapie

Hypnotherapie is een geweldige interventie om uit het denken te komen en in je 'onbewuste' zaken uit het verleden op te ruimen. Zeker bij autisme, waar de cognitie ene grote rol speelt, kan dat heel helend zijndeel deze tip

Tip 150 - Je partner ASS?

Heeft jouw partner ASS? Dan kan dat best wel eens een goede uitdaging zijn om goed met elkaar om te gaan.

Hou het gesprek open en ga samen eens naar een relatietherapeut met verstand van ASS. En kijk samen eens waar jullie verbeterpunten liggen. Samen komen jullie er uit en is een partner met ASS juist heel fijn!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Kijktip

Voor NPO BNNVARA heeft Filemon Wesselink een programma gemaakt genaamd: Het Is Hier Autistisch.
Hij houdt interviews met mensen die autisme hebben en volgt hen in hun dagelijks leven. Zeker de moeite waard om te kijken als je meer wilt weten over (het leven met) ASS!deel deze tip

Tip 152 - Wanneer ben je autist?

Het valt me op dat het etiket 'autisme' maar al te snel wordt gebruikt als mensen terug getrokken zijn, moeilijk over gevoel kunnen communiceren of als er relatieproblemen zijn. Dat komt ook omdat autisme een verzamelterm is waar een hele reeks klachten onder valt waar je dan een bepaald aantal van moet herkennen. We leven in een tijd waarin iedereen blijkbaar vrijuit contact moet kunnen leggen met de eigen gevoelens, met anderen en daarover ook nog kan praten. Maar zo is het niet. Iedereen heeft zo zijn of haar zwakke kanten en dat zal altijd zo blijven. De vraag is of je zwakte een gebrek is of gewoon minder ontwikkelt. Het is een gebrek als je levensvreugde, je mogelijkheden en je contacten fundamenteel steeds weer beperkt worden. Dan kan het zinnig zijn om er eens over te praten met een specialist of verder onderzoek nodig is. Mijn ervaring is dat het meestal wel meevalt. De boodschap is eigenlijk: niemand is perfect. En mag dat ook nog?deel deze tip

Tip 153 - sleutelwoord; duidelijkheid

Ik heb zelf weer mogen ervaren hoe belangrijk het is om een structuur, een planning af te spreken als je met elkaar op vakantie gaat. Hoe duidelijker het is, hoe gemakkelijker de dag verloopt. Zorg dat je steeds checkt of de ander hetzelfde heeft begrepen als jijzelfdeel deze tip

Tip 154 - BrainBlocks

BrainBlocks laat je begrijpen hoe een brein met autisme werkt. Dit brengt veel inzicht en onderling begrip in gezinnen waar een gezinslid gediagnosticeerd is met autisme.deel deze tip

Tip 155 - Brainblocks

Brainblocks is een training waarin je geleerd wordt hoe het brein met autisme werkt.
Een mooie training om bijvoorbeeld samen te doen binnen het gezin om zo begrip en tools te krijgen hoe met elkaar om te gaan.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - Informatief boek geschreven samen met ervaringsdeskundigen

Iemand met ASS (autisme-syndroom) communiceert meestal anders als niet-ASS. Het is van groot belang voor jezelf en voor je relatie om te weten hoe het werkt. Daar is een helder boek voor van geefmedevijf: Auti-communicatie> het is niet alleen voor, maar ook samen met mensen met ASS ontwikkeld. Het is een heel praktisch boek, dat iedereen in staat stelt zich de Auti-communicatie eigen te maken. Dit boek is beslist een aanrader voor iedereen die werkt in het onderwijs, de zorg of psychiatrie, maar ook voor ouders en de ervaringsdeskundigen zelf.deel deze tip

Tip 157 - Autisme verkennen

Het psycho-educatiespel ‘Autisme in kaart’ is een leuke en helpende manier om jouw autisme de verkennen en/of met je naasten te bespreken.

Het idee en ontwerp is gemaakt door Sandra Merkelbagh, eigenaar vanWay2control.deel deze tip

Tip 158 - persevereren

Bij het perseveren van gedachten kan het nuttig zijn voor mensen met autisme om gebruik te maken van visuele hulpmiddelen. Een mogelijke strategie is het gebruik van visuele schema's of mindmaps om gedachten en ideeën te organiseren. Dit kan helpen om gedachten te visualiseren en structuur te bieden aan het denkproces. Daarnaast kan het nuttig zijn om regelmatig te pauzeren en bewust van gedachten te wisselen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een korte wandeling te maken, even te ontspannen of met iemand te praten. Het kan ook helpen om een dagboek bij te houden waarin gedachten en ideeën kunnen worden opgeschreven om ze uit het hoofd te halen. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven om gedachten te verwerken. Onthoud dat iedereen uniek is en verschillende strategieën kunnen werken voor verschillende mensen. Experimenteer en ontdek wat het beste voor jou werkt. Ik hoop dat deze suggesties behulpzaam zijn!deel deze tip

Tip 159 - Autisme.....of gewoon authentiek?

Deze samenleving is dermate turbulent dat een deel van de mensheid:
* overmatig gaat meebewegen --> ADHD
* zich afschermt voor de overdaad aan prikkels --> autisme>
De werkelijkheid ligt natuurlijk wel wat genuanceerder, maar jaren geleden hoorden we toch niet zoveel over ADHD en autisme dan in de huidige tijd.
In mijn ogen hebben alle mensen autistiforme neigingen, maar als meer dan gemiddeld voorkomt in een persoon wordt deze als een "ASS persoon" gediagnosticeerd. Elke keer als ik in contact kom met iemand die met een zodanige stempel loopt, ervaar ik de bijzonderheid, de uniciteit en authenticiteit van deze persoon. Autisme is geen ziektebeeld! Het is een begrijpelijke manier van jezelf manifesteren en ik hoop dat men gebruik maakt van de eigen kwaliteiten en talenten. Koester dat je geen "doorsnee" bent en omarm jezelf zoals je ebnt!deel deze tip

Tip 160 - Overspoeld

Soms raak je ineens helemaal overspoeld. Lijkt alles je te overkomen en heb je geen idee meer dat er ook dingen zijn die goed gaan. Geef jezelf de tijd en ruimte om hierbij stil te staan. Vraag hulp om je gedachten en gevoelens te ordenen zodat je weer helder krijgt dat er ook dingen goed gaan.deel deze tip

Tip 161 - Je houding in het contact met iemand met autisme

Een rustige open en neutrale houding hebben in het contact met iemand met autisme is erg van belang.
De prikkels die jij met je houding afgeeft kunnen ervoor zorgen dat de
boodschap minder goed overkomt. Een van de kenmerken van autisme is dat het lastig is om lichaamstaal te lezen, daar de juiste betekenis aan te geven en er op een adequate manier op te reageren. Door zelf een rustige, open en neutrale houding aan te nemen bevorder je het contact en bouw je aan een betere (werk)relatie.
Zelf hebben we vaak al een heel beeld opgesteld van wat iemand denkt, doet of voelt. We zitten vol met oordelen, meningen en aannames. Vaak onbewust.
Maar klopt het eigenlijk wel wat we aannemen? Hebben we er niet van alles bij bedacht? Denken we niet te veel vanuit onszelf, hoe het voor ons is? Voor iemand met autisme kunnen dingen heel anders voelen. Denken en willen ze iets totaal anders dan wij aannemen. Door bewust je eigen oordelen, meningen en aannames los te laten en vrij te kijken en luisteren naar wat er wel is ga je andere, nieuwe dingen zien.deel deze tip

Tip 162 - Drie aandachtspunten in de communicatie

1. Ondersteun je boodschap met visuele informatie
Woorden uit je mond zijn vluchtig. Geef ze schriftelijk weer op een manier die past bij wie je aanspreekt. In geschreven woorden, schema, pictogrammen, tekeningen, foto’s, voorwerpen … Denk eraan dat mensen met autisme heel verschillend zijn.

2. Vertraag je communicatiesnelheid en geef bedenktijd
Geef de ander tijd om te vatten wat je zegt en bedoelt. Laat af en toe een stilte vallen. Geef ademruimte tussen zinnen en vragen. Herhaal gerust letterlijk als je na een tijd geen reactie krijgt. Behandel de ander als gelijkwaardig (niet betuttelend) en stel vraag per vraag.

3. Vermijd aanrakingen en dwing niet om je aan te kijken
Vraag de ander eerst of een aanraking (handdruk) in orde is. Interpreteer een wegkijkende of vermijdende blik niet als wantrouwen, maar als een deel van de eigenheid van de ander. Mensen met autisme zijn vaak over – of ondergevoelig voor zintuiglijke prikkels. Ze hebben elk hun eigen unieke zintuiglijke eigenheden.
deel deze tip

Tip 163 - Jouw autismekenmerken als onderdeel van jou als geheel

Als eenmaal bekend is dat er sprake is van autisme, worden heel veel zaken als snel vanuit dit label bekeken. Dat is helemaal niet gek en dat kan ook zeker heel helpend zijn. Echter niet alles is vanuit het autisme (of de informatieverwerking) te verklaren. Je hebt evengoed andere aangeboren of aangeleerde eigenschappen al dan niet ten gevolge van wat je meegemaakt hebt in je leven. En het is niet altijd direct duidelijk of het autisme ergens wel of niet een rol in heeft.
Mijn tip is dan ook om te proberen om niet te snel in te vullen, niet te snel verbanden te zoeken. Ook voor mensen met een vorm van autisme kan EMDR en/of EFT (Emotional Freedom Techniques) erg helpend zijn om situaties uit het verleden een plekje te geven, zonder dat het hoofd/verstand er iets van maakt.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten