Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij verslaving


Verslaving - tips

Zoek je tips bij een verslaving?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij verslavingen >>

Wat is jouw tip voor omgaan met een verslaving? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Kennisoverdracht helpt jou en je dierbaren

Thomas Harrison & Hilary Connery schrijven in "Verslaving - een praktische gids voor familieleden" zeer veel bruikbare informatie over verslaving. Zo komen overzichtelijk informatie over het verslaafde brein, rehab, en psychologische hulp aan bod.

De toon van het boek is objectief. De schrijvers zijn niet bezig met 'schuldvragen' of 'waarheid achterhalen'. Ze delen gewoon wat zij weten.

Lees vooral een recensie over dit boek voordat je tot aanschaffen overgaat.

Anoniem

6

deel deze tip

Tip 2 - Alleen voor vandaag!

ALLEEN VOOR VANDAAG!!!
Het gaat erom dat je het stoppen met je middel of gedrag alleen vandaag volhoudt. Meer is het niet. Stop met de complete toekomst voor je te zien en leg de focus op dit moment. Op deze dag. En dat elke dag opnieuw. Dan kun jij het ook!


3

deel deze tip

Tip 3 - Kijk wat er ten grondslag ligt bij een verslaving

Belangrijk, bij welke verslaving dan ook, is te onderzoeken wat er onder je verslavingsgedrag ligt. Vaak heeft iets in het verleden het verslavende gedrag getriggert en/of aangewakkerd. Na een langere tijd verslaafd te zijn is dit soms nog moeilijk te herkennen.

Het is goed te kijken, eventueel samen met een therapeut, wat dit is. In de meest effectieve behandelingen wordt het onderliggende aan een verslaving meegenomen in de behandeling. De functie van de verslaving, zoals bijvoorbeeld het verdoven van pijnlijke momenten, wordt dan in de meeste gevallen minder.3

deel deze tip

Tip 4 - Animatiefilm van verslaving

Het is bekend: Erkennen dat je een verslaving hebt is een hele moeilijke, maar broodnodige eerste stap.
Kijk eens of je je herkent in het kuikentje uit deze animatiefilm.Steeds vaker, steeds meer 'middel'/ 'gedrag' nodig, dat jou steeds minder plezier geeft? En steeds eenzamer? Meer afgesloten van je omgeving, vrienden en familie?
Wees eerlijk en krabbel niet terug, ook morgen niet.

Zoek GOEDE hulp. Hulp waar jij vertrouwen in hebt en die bij je past.
Misschien schaam je je. Bij een goede therapeut mag je alles vertellen en wordt er niet geoordeeld.

Bij een goede therapeut wordt er onder andere gewerkt aan de oorzaak van je verslaving, zodat jij steeds sterker wordt en je hunkering naar gedrag of middel zal verdwijnen.
Wat een bevrijding zal dat zijn!

Wellicht is eerst een gespecialiseerd behandelcentrum nodig voor je detox.
Ik kan je daarna of tegelijkertijd aanraden naar een gespecialiseerde hypnotherapeut of een gespecialiseerde EMDR-therapeut te gaan.

Ik wens je veel succes bij jouw bevrijding van je verslaving, het KAN ECHT!3

deel deze tip

Tip 5 - Wat zit er achter je verslaving?

Wat zit er achter je verslaving? Een verslaving begint vaak omdat er iets anders niet goed gaat in je leven. Je wilt dat liever niet meer voelen en daarvoor gebruik je een middel zoals alcohol of drugs of ga je bijvoorbeeld veelvuldig gamen, smartphone kijken, heel hard werken etc.

Het is belangrijk om de oorspronkelijke oorzaak van de verslaving op te sporen en weg te nemen anders komt er zo weer iets anders voor in de plaats en ga je van de regen in de drup.

Jolande

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Vrijheid terugwinnen door ‘ik-management’ te versterken

Het is belangrijk om te weten dat iedere verslaving de vervorming is van een behoefte die in de allereerste plaats gezond was. Belangrijke primaire behoeften van -alle mensen- zijn om je veilig, behaaglijk, verbonden, geliefd, begrepen, erkend, gestimuleerd én begrensd te voelen.

Al in onze vroege kindertijd en jeugdjaren gaat het bij veel mensen mis bij het voorzien in deze behoeften. Niet alle ouders zijn in staat om hun kinderen goed om te leren gaan met hun behoeften, omdat zij dit zelf ook onvoldoende geleerd hebben.
Zo ontwikkelt zich te weinig het ‘ik-management’ dat wij zo nodig hebben om ons gedrag bij het omgaan met onze behoeften te reguleren.
Onze behoefte(n) worden ons dan de baas, gaan woekeren en vervreemden zich steeds verder van hun gezonde oorspronkelijke vorm.
Denk eraan hoe de gezonde behoefte van verbondenheid, van ‘erbij horen’ voor velen de aanleiding was om te gaan roken. Bijna niemand vindt een eerste sigaret ‘lekker’.

Wanneer je vervormde behoefte steeds meer grip op je krijgt en jij steeds meer jouw persoonlijke vrijheid inlevert, hoeft je dat eerst niet eens op te vallen. Veel verslaafde mensen leven in de illusie van controle hebben en ontdekken juist door hun omgeving, doordat ze vastlopen, of door lichamelijke klachten dat er iets ‘niet goed’ is.

Als verslaving lang duurt vormt zich veel gewoontegedrag en raakt de verslaving in je hele fysieke en psychische lichaam ingebouwd.
Als je zelf tot het inzicht en daarmee tot het besluit komt dat je het anders wilt, dat jij je vrijheid en gezondheid terug wilt winnen, dan heb je meestal de steun van (ervaren of professionele) anderen nodig. Zij kunnen dan het nodige ‘hulp-ik’ voor je zijn om ervoor te zorgen dat je de tijd, de methode en de middelen krijgt om je eigen ‘ik-management’ (weer) op te gaan bouwen.


2

deel deze tip

Tip 7 - oordeelloos

Hallo jij..... tja, verslaafd.....
erg moeilijk om je zo te noemen, toch?
Er hangen zoveel stigma's en oordelen aan.
Je schaamt je er voor en het is iets wat anderen niet van je willen of verwachten....

Maar hoe doe je het zonder?

Ik kan je niet afhelpen van je verslaving, maar ik kan oordeelloos naar je luisteren en achterhalen waar het vandaan komt en hoe het komt dat je het middel steeds nodig hebt (of denkt nodig te hebben).

Samen kunnen we dieper liggend gevoel, frustratie, behoefte of wens achterhalen. Wellicht kunnen we samen tot alternatieven komen. Zodat je wel krijgt, wat je nodig hebt om te ontladen of ontspannen, maar zodat je de gevolgen binnen de perken kunt houden. Je bent welkom, met welk verhaal dan ook. Als het nodig is, kan ik je doorverwijzen. Maar samen kijken we wat we kunnen bereiken,
Succes en wellicht tot horens / ziens.


2

deel deze tip

Tip 8 - 60 seconden

Zou het je lukken om wanneer je jouw verslaving wilt bevredigen, om dan 60 seconden te wachten, voordat je aan jouw verslaving toegeeft?

Probeer het eens uit. Elke keer weer.
Wellicht dat je na een week 120 seconden kan wachten.
En een maand later 5 minuten.

Wordt gewaar welke gedachten en gevoelens je hebt terwijl je wacht. Observeer deze zonder oordeel. En bespreek ze gerust met een therapeut.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 9 - Het is nooit te laat om hulp te vragen

Het is nooit te laat om hulp te vragen, er zijn genoeg opties hiervoor. Tevens na terugval, adviseer ik opnieuw hulp te gaan zoeken.


2

deel deze tip

Tip 10 - Verbinding met jezelf

Er is een theorie dat verslaving een reactie is op eenzaamheid. In mijn praktijk heb ik ervaren dat die eenzaamheid vaak al heel jong begint.

Je kunt de verbinding met anderen het best aangaan wanneer je verbinding hebt met jezelf. Hoe je verbinding maakt met jezelf, kun je leren van een goede therapeut.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Wees mild voor jezelf

Wees mild voor jezelf wanneer je merkt dat je een verslaving hebt en daar niet direct vanaf kunt komen.

Het heeft niets te maken met gebrek aan wilskracht of doorzettingsvermogen. Je hebt een verslaving niet voor niets ontwikkeld. Of dat nou seks, gokken, alcohol of drugs, shoppen is....

De verslaving is niet het probleem. Het probleem zit dieper. Het is de reden waarom je de verslaving hebt ontwikkeld. Kijk samen met een therapeut naar de oorzaak. Daar ligt een pijn die je met een verslaving wilt verzachten.

Door te leren om me een andere manier met die pijn om te gaan, zal je minder behoefte voelen om het te verzachten.


2

deel deze tip

Tip 12 - Het geheim van veranderen

Het geheim van veranderen is niet om iets NIET te doen.
Als je probeert iets NIET te doen, dan gaat je aandacht nog steeds naar datgene uit. Met alle gevolgen van dien natuurlijk.

Maar wat dan? Hoe laat je bepaalde patronen en gewoontes los om vervolgens een nieuw leven te gaan leiden?

Het geheim van veranderen is om IETS ANDERS TE GAAN DOEN.

Dus in plaats van porberen te stoppen met iets, ga je al je aandacht, tijd en energie simpelweg aan iets anders besteden.
Kies iets wat je leuk vindt om te gaan doen/leren en maak hier een begin mee.

Op het moment dat je behoefte hebt aan je oude gewoonte, begin je steeds weer met je nieuwe gewoonte.

Bijvoorbeeld sporten in plaats van roken. Wandelen in plaats van eten. Afspreken met iemand in plaats van alleen thuis te gaan drinken.

Wat voor jouw werkt, zul je zelf moeten uitvinden.

Maar maak gebruik van de aantrekkingskracht van je nieuwe, leuke gewoonte en vergeet steeds meer de oude gewoonte.

In het begin kost het meer moeite af en toe, maar je zult zien dat het steeds gemakkelijker gaat.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 13 - Lichaamsgerichte therapie en verslaving

Door gesprek, met aandacht voor het lichaam èn door in beweging te komen en de daaraan gekoppelde lijfelijke ervaringen leer je verbinding maken met dieper in het lichaam opgeslagen gevoelens. Oude patronen of emotionele ballast worden herkend en begrepen. Dit geeft inzicht en het ruimt op, zodat je met nieuwe kracht en energie en in contact met anderen, je eigen weg kunt gaan. Door de lichaamsgerichte manier van werken wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken. Uiteindelijk ervaar je nieuwe belevings-, bewegings- en gedragsmogelijkheden en voel je je letterlijk beter in je vel.


2

deel deze tip

Tip 14 - Een negatieve overtuiging over jezelf

Heel vaak willen mensen die een verslaving hebben eigenlijk niet helemaal stoppen en toch gaan ze enorm gebukt onder het gedrag.
Hoe komt dat toch?
De werkelijke oorzaak van de verslaving is waarschijnlijk een negatieve overtuiging over jezelf. De verslaving dient als (schijn) veiligheid. Als je aan de werkelijke oorzaak werkt is het niet meer nodig om die gevoelens te onderdrukken of te verdoven.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 15 - Hongerige geesten, de psychologie van verslaving

Een boekentip over de achtergrond van verslavingen. Gabor Maté geeft inzicht in hoe verslavingen tot stand komen door oa onverwerkt trauma. Hij beschrijft hoe de huidige maatschappij, de (intergenerationele) trauma's doorwerken en iemand tot 'verslaafde' kunnen maken.

Begrijp jezelf en je verslaving beter, en kom hierdoor sneller tot de wortel van het probleem.

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Herstel is net als een grote verbouwing

Toen ik 9 jaar geleden met mijn herstel begon was ik liever lui dan moe. Ik had overal pijn in mijn lijf, voelde me down, vrat de hele dag door en dacht dat dit wel zo’n beetje het leven was. Ik wilde wel graag dat het anders was maar had het vertrouwen volledig opgegeven. Toch ben ik nog een keer opnieuw begonnen. Ergens in mijn hart vond ik een flintertje hoop, een greintje zelfrespect die me dat kleine vlammetje gaf om er nog een keer voor te gaan.

Ik ben hulp gaan zoeken, ben begonnen met bewegen en ben betere keuzes gaan maken met eten. Eetbuien had ik al snel minder vaak en langzaamaan begon ik het vertrouwen in mezelf terug te vinden. Het lukte me met hulp van vele anderen om mijn oude leven af te breken en mijn nieuwe leven op te bouwen.

Herstel is net als het renoveren van een oud huis. Je stript alles tot alleen de muren en het dak en vanuit daar ga je weer opnieuw opbouwen. Net als met een verbouwing gaat niet alles meteen goed, krijg je gegarandeerd tegenslagen en zul je geregeld met je handen in je haren huilend op je stoepje zitten. Ook heb je hulp van anderen nodig en ben je met de ene hulp meer tevreden dan met de ander.
Maar net als bij een grootse verbouwing is er een eindresultaat. Deze bereik je alleen door elke keer weer het werk op te pakken, soms een break te nemen en je moed bij elkaar te rapen en door te gaan.

Ik wist 9 jaar geleden niet dat het nu wel zou lukken, ik had geen idee. Ik wist alleen wat ik niet wilde, dat ik op deze manier niet oud wilde worden, zelfs niet wilde leven. Je weet niet wanneer iets wel zal lukken of niet gaat lukken. Je weet alleen wat je graag zou willen en wat je ervoor moet doen om het te bereiken.
Ga ervoor, je bent het waard.


2

deel deze tip

Tip 17 - "And I said to my body, I want to be your friend'

Wanneer je verslaafd bent aan alcohol of drugs is er meer aan de hand dan alleen het gedrag wat je laat zien met drank en drugs. Het gaat erom dat je de 'waarom' van de verslaving aanpakt. Hieronder drie tips waarmee je de verslaving kunt tackelen.

1. Kick af
Stop ermee. Je kunt dit zelf doen of met hulp. Hulp kun je inschakelen via de huisarts of je kunt natuurlijk zelf online zoeken. Het is van belang dat je éérst stopt voor je de daadwerkelijke beknelling kan aanpakken. Een goede leestip hiervoor is 'De verslaving voorbij' van Jan Geurtz.

2. Van verslaafd ZIJN naar een verslaving HEBBEN
Als je gestopt met bent kunt je gaan kijken naar de echte beknelling, het waarom je bent gaan drinken of drugs gebruiken. Blijkbaar is er iets zo pijnlijk, lastig of ingewikkeld dat je er wel zoveel voor moést gebruiken. Jan beschrijft dit in zijn boek als de 'paal-beeldspraak'. Als je alleen stopt emt gebruiken dan voelt het als vastklampen aan een paak boven water, het kost veel energie en het is een kwestie van tijd voor je loslaat en weer in het water valt. Als je de beknelling van lastige gevoelens, gedachten en gedrag aanpakt wat je al die tijd in je leven herhaalt dan is het als 'moeiteloos op de paal zitten.' Het kost kracht om te klimmen en daarna is het voorbij. Zo, nu HEB je een verslaving en BEN je die niet meer. Het is een onderdeel van je wat je kan aanpakken.

3. Tel tot tien, erken wat je voelt en beeld je de gevolgen in
Wanneer je een keer een terugvalgevoel krijgt tel je tot tien adem je diep in en laat je het vervelende gevoel en de vervelende gedachten er zijn. Soms zullen die even voorbij komen en dat is oké. We lijden het meest omdat we niet mogen lijden, laat het er even zijn en stel jezelf gerust dat dit mag. Beeld je daarna eens de gevolgen in van wat als je het doet, teruggrijpt naar gebruiken? En beeld je in wat voor voordelen het oplevert als je het niet doet :-). Succes en kijk hier eens rond naar een therapeut die je kan helpen.


2

deel deze tip

Tip 18 - Schema's - Overlevingsmodus

Een schema is een patroon dat ervoor zorgt dat je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt. Een schema bestaat uit gedachten- en gedragspatronen.
Bij het ontstaan van schema’s spelen ervaringen uit het verleden en bijbehorende gevoelens een grote rol. Een schema wordt ook wel “modus” genoemd (meervoud “modi”).

Pas je je te veel aan anderen aan, kun je moeilijk nee zeggen? Vermijd je situaties of gevoelens, b.v. door afleiding of verdovende middelen? Overschreeuw je jezelf en controleer je anderen om je vervelende gevoelens te vermijden?
In deze situaties zit je waarschijnlijk in je “overlevingsmodus”.
Hierbij helpt het om je eigen behoeften te achterhalen en deze op een andere manier te bevredigen en constructiever om te gaan met conflicten en problemen. Dit zal niet gemakkelijk gaan, probeer in kleine stapjes alternatief gedrag uit.

Marly

2

deel deze tip

Tip 19 - Zelf ben ik alcoholverslaafd

Zelf ben ik alcoholverslaafd. Ik heb nog een lange weg te gaan. Maar wat mij helpt en wat ik ook bespreek met mijn psycholoog is het herstellen van mijn eigen betrouwbaarheid. Kleine doelen stellen en die behalen. Soms lukt dat, soms niet. Ik sta aan het begin van herstel.
Dus niet: vanaf nu drink ik geen druppel meer. Of zelfs niet: ik drink vandaag niets. Maar: ik ga eerst eten koken voordat ik...
Of: ik heb flinke trek maar ik kijk eerst een aflevering van een serie voordat ik eraan toegeef.
Of ik heb al wat gebruikt maar ik stel verder gebruik uit door eerst de afwas te doen/ een was op te hangen, een warme douche te nemen etc.
Juist wel 's avonds een afspraak met iemand plannen en dan pas na die tijd mogen gebruiken.
Het maakt dat ik meer het gevoel heb van controle. Het lukt me om uit te stellen. En om te ervaren dat een piek van zucht/ trek/ craving/ drang of hoe je het ook noemt wel af kan nemen. Met veel kleine stappen kom je ook vooruit.

Esther

2

deel deze tip

Tip 20 - Uit de vicieuze cirkel stappen

Wanneer basisbehoeften verkrampt of gefixeerd raken, gaan we op zoek naar manieren om die behoeften te bevredigen (middelengebruik, gokken, consumeren, overmatig presteren, bevestiging van anderen zoeken, etc.). Deze 'toevluchtsoorden' zijn vaak van tijdelijke aard, maar omdat het
even een gevoel van opluchting/bevrediging geeft, registreren je hersenen dit als een mogelijkheid om te kunnen ontsnappen van het vervelende gevoel.

Er ontstaat een patroon waarin de 'valse toevluchtsoorden' een coping strategie worden om het ontbreken van de basisbehoefte toe te dekken of op te vullen.
Helaas ontstaat er vrijwel meteen ook het oordeel (schaamte) over het vluchtgedrag. Er is geen controle en er is het gevoel dat je dit wel zou moeten hebben. De basisbehoefte komt hier opnieuw in gevaar.

Er schuilt een gevoel van macht en controle in het verwijten van jezelf. Het gevoel dat wanneer je het jezelf verwijt, er in ieder geval iets aan gedaan wordt.
En juist dit kan in de weg staan voor het echte herstel, omdat de schaamte en het oordeel de brandstof is van het destructieve gedrag.

De vicieuze cirkel doorbreken

Op alle niveaus kan je uit de cirkel stappen door:
– Op te merken wat er gebeurt.
– Een moment te nemen van reflectie voor de actie.
– De gedachten en gevoelens met compassie te benaderen.

Stap 1: Opmerken van het oordeel/de trigger.
Het oordeel opmerken en het gevoel van schaamte op milde wijze benaderen is de eerste stap om uit de vicieuze cirkel te stappen. Wat is het dat je weerhoudt om te voelen? Wat zegt die interne criticus?
Stap 2: Opmerken van de behoefte.
Wat is de dieper liggende behoefte? Naar welk gevoel ben je op zoek? Wat is de pijn die zichtbaar wordt als het oordeel vervaagd?
Stap 3: Compassie
We kunnen een basisbehoefte die ontbreekt niet zomaar opvullen met wat voor middel dan ook. Wat wel kan, is de behoefte erkennen en omarmen (door anderen én vanuit jezelf).
Het besef en de wil om uit het gevoel te komen van 'niet goed genoeg' zijn, is de sterkste motivatie voor herstel.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Podcast tip Rene van Collem

Ken je Rene van Collem? Hij is drummer geweest bij de band Doe Maar!
Cool! Minder goed nieuws is dat Rene zelf heel lang een verslaving heeft gehad. Hij is nu al meer dan 10 jaar in herstel.
Zijn werk is nu gezinscoach voor gezinnen die te maken hebben met verslaving binnen het gezin.
Sinds een jaar maakt Rene iedere week een podcast over verslaving. Hij vertelt er zelf over in alle openheid, hij interviewt mensen, waaronder anderen die in herstel zijn, familieleden die worstel(d)en met verslaafde familieleden, therapeuten en andere hulpverleners.
Zelf ben ik zowat verslaafd aan het bekijken van Rene's podcasts! :o)
Heel informatief, je krijgt enorm veel tips en adviezen, do's en ook heel veel don'ts. Rene is vol compassie voor iedereen, hij is zeer gedreven om je te helpen. Hij is open over zichzelf, eerlijk en waar nodig confronterend.
Ondertussen zijn er zóveel podcasts door Rene gemaakt. Je hebt een enorme keuze.
Wat mij betreft een super-aanrader voor als je een verslaving hebt of je bent betrokken bij iemand met een verslaving.
Te vinden op YouTube.


2

deel deze tip

Tip 22 - H.A.L.T. - Hungry, Angry, Lonely or Tired

H.A.L.T
Hungry, Angry, Lonely or Tired. Een afkorting die veel gebruikt wordt bij mensen met een verslaving. Zit je in je HALT? Wanneer je een of meer van deze gevoelens herkent. Wees je dan extra bewust van je gedrag. De kans op een terugval is groter op zo'n moment.


1

deel deze tip

Tip 23 - Herstellen doe je zelf, maar doe het niet alleen

HERSTELLEN DOE JE ZELF, MAAR DOE HET NIET ALLEEN!

Als je stopt met een middel of gedrag is de kans van slagen vele malen groter wanneer je een groep supporters om je heen verzameld. Mensen die je echt begrijpen.

Zo zijn er diverse zelfhulpgroepen die wekelijks een meeting houden om elkaar te steunen in hun herstel. Deze groepen zijn anoniem en niemand in je directe omgeving hoeft hier van te weten.

Google eens op: OA, anonieme overeters, AA anonieme alcoholisten, NA Narcotics anonymous. Er zijn nog veel meer groepen voor vele soorten verslavingen. Succes!


1

deel deze tip

Tip 24 - Verslavingen zijn per definitie hardnekkig.

Je lost een verslaving dan ook niet zomaar op met enkele losse sessies bij welke psycholoog of therapeut dan ook. Ga ervan uit dat je bij verslaving veel doorzettingsvermogen, intensieve begeleiding en een goed vangnet nodig hebt.

In veel gevallen zal dit alleen te realiseren zijn door een multi-disciplinair team met bijvoorbeeld een psychiater, een psychosociaal therapeut en een ambulant begeleider. Sommige behandelaren, zoals ik, bieden een intensief traject aan waarbij je dagelijks contact hebt. Wat voor behandeling je ook kiest, kies in elk geval een traject waarbij je op elk moment je behandelaar kunt bereiken wanneer je dat nodig hebt.

Zéker bij verslaving geldt: je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.


1

deel deze tip

Tip 25 - Het Zelf en innerlijke verslaafde Delen

Het is goed te beseffen dat alle deelaspecten van jezelf; ook een verslaafd deel, iets te vertellen hebben aan jou zelf. jou Zelf. Ik noem het nu expres met een hoofdletter, omdat er een Groter Zelf ontwikkeld kan worden die de regie kan terugnemen over alle innerlijke delen. Een soort kapitein op een schip met allerlei matrozen. Een verslaafde Matroos heeft OOK iets te vertellen, heeft ook een boodschap die gehoord wil worden en vooral liefdevolle aandacht nodig. Deze matroos wilde van oorsprong iets menselijks waardevols voor het Zelf, maar werd door allerlei zaken vervormd. Elk deel heeft iets VOOR het Zelf te brengen als het in zijn Pijn gehoord wordt en vanuit het Zelf voor gezorgd gaat worden.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Hechten aan iets of iemand?

Verslaafd zijn betekent dat je je bent gaan hechten aan één of ander middel of gewoonte. Vaak komt dat in de plaats van je hechting aan mensen. Je hersenen zijn inmiddels zo bedraad dat wanneer je je rot voelt je gelijk grijpt naar je middel/gewoonte. Wat nodig is, is dat je weer nieuwe verbindingen leert aan te gaan. Met mensen, maar ook met jezelf. Wie ben ik, wat wil ik, waar sta ik.. En vervolgens, aan wie wil ik me binden. Dit laatste heb je zo nodig om los te komen van alles wat jou in de greep houdt.


1

deel deze tip

Tip 27 - Bezoek eens een meeting

Bezoek eens een meeting. Wanneer je in herstel van een verslaving bent is wat extra hulp en ondersteuning erg fijn. In het hele land worden er bijna dagelijks live en on-line meetings georganiseerd. Door herstellend verslaafden voor herstellend verslaafden. Deze mensen weten waar je over praat omdat ze dezelfde weg hebben bewandeld. De extra steun kan je door de moeilijke tijden heen helpen. Zoek eens op AA (anonieme alcoholisten) OA (anonieme overeters) CA (anonieme cocaine verslaafden) NA (anonieme narcotica verslaafden) en er is voor bijna elke verslaving wel een A groep beschikbaar.


1

deel deze tip

Tip 28 - 12 stappen programma

12 stappen programma

Professionele hulp is voor de meeste mensen een must om te kunnen stoppen met hun verslaving. Maar wanneer je eenmaal in herstel bent zou je er voor kunnen kiezen om naar een A groep te gaan en via deze weg de 12 stappen van Minnesota te doorlopen. De 12 stappen hebben mij en vele met mij erg ver gebracht in mijn herstel. Wil je meer over weten. Zoek het maar eens op op google.


1

deel deze tip

Tip 29 - Aansluiten bij een groep

Samen zijn we sterker, soms, niet altijd. En om als verslaafde (aan wat dan ook) aan je verslaving te werken, is het handig om je aan te sluiten bij een groep. Kijk maar naar de AA en andere anonieme groepen.
Maar kijk uit! Als je in een groep terechtkom met alleen maar lotgenoten, mensen die ook verslaafd zijn, zonder goede begeleiding, dan heb je daar niks aan. Want van iemand die ook verslaafd is, kan je niet leren om van jouw verslaving af te komen! Er moeten minstens een paar mensen bij zijn die al een stuk verder zijn dan jij zelf, daar kan je van leren. En de beste begeleiders zijn vaak mensen die door dezelfde dal zijn gegaan als jij, zij weten wat je doormaakt en kunnen je het beste bijstaan.
Succes er mee!


1

deel deze tip

Tip 30 - Dubbel afkicken

Ik zie een verslaving, welke verslaving dan ook, als een dubbel probleem. Allereerst is er de lichamelijke verslaving, daar kan je over het algemeen binnen twee weken van afkicken, dan is je lichaam er schoon. Maar er is ook nog de geestelijke verslaving. En dat is eigenlijk niet meer dan een hele diepe gewortelde gewoonte. En die is veel moeilijker te overwinnen. Want als we iets niet weten, als we even in de war zijn, dan vallen we heel snel terug op dingen die we gewend zijn: je pakt een sigaret, een joint of erger, of je loopt naar de koekiestrommel, koelkast en verdooft de gevoelens op een manier die je gewend bent.
En om dat te veranderen is simpel maar niet makkelijk. Je moet in principe de slechte gewoonte/verslaving vervangen door iets anders, iets goeds, positiefs en vooral ook bevredigend.
Heb je daar hulp bij nodig? Stuur een bericht en ik help je verder.
Succes er mee!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Zoek hulp en steun bij verslaving

een verslaving is een ziekte. Als je echt wilt werken om van de verslaving af te komen zoek dan hulp bij gespecialiseerde praatgroepen zoals bijvoorbeeld de AA.

Bij zulke hulpgroepen, echt niet alleen bij alcoholverslaving, krijg je een maatje toegewezen die jij elke keer als de aandrang te groot wordt kan bellen. Bij een echte verslaving heb je constante steun nodig om vrij te komen.

Daarnaast kan EMDR goed helpen om de emoties gekoppeld aan het gebruik van het middel te verzachten.
Sterkte!


1

deel deze tip

Tip 32 - Kijk niet te ver naar de toekomst

Kijk niet te ver naar de toekomst. Bijvoorbeeld: het lukt mij vast niet om nooit meer alcohol te drinken. Kijk naar het hier en nu: het is mij vandaag gelukt geen alcohol te drinken. Dit stemt je vaak een stuk positiever.


1

deel deze tip

Tip 33 - De kleedkamer van Sinterklaas

Wanneer je een bezoek brengt aan de kleedkamer van Sinterklaas, dan is de magie weg. Het sprookje is dan uit.

Vandaar dat het bij een pornoverslaving zinvol kan zijn om documentaires te kijken achter de schermen van porno. Voorbeelden zijn "Jojanneke uit de prostitutie" & "Louis Theroux: Twilight of the porn stars".

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 34 - Zo werkt een verslaving

Youtube tip: mooie, confronterende en leerzame animatie over 'Hoe werkt een verslaving'.1

deel deze tip

Tip 35 - verveling

Vaak beginnen gedrags -uitdagingen ( eten , roken, piekeren) met verveling, plan je dag om te voorkomen dat je je gaat vervelen..

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Duistere gedachten

Wanneer je te maken hebt of hebt gehad met bijv. porno verslaving in combinatie met drugs, dan kan het zijn dat er gedachten door je hoofd kunnen gaan die je helemaal niet wilt. Je bent gelukkig in een relatie en toch checkt je hoofd andere mannen of vrouwen of ze een potentiële seks partner zijn.

Dat is vervelend en irritant, maar er zijn ook mensen die regelmatig nog donkerdere gedachten hebben: perverse gedachten, gedachten/ seksuele reacties/ dromen bij kinderen. De gedachten kunnen heel dwangmatig worden. Er is enorm veel schaamte, zelfhaat, woede bij de meeste mensen daardoor. Ben ik pedofiel? Ik ben niet normaal! Ik walg van mijzelf, ik haat mezelf hierom...

Herken jij dit, dan wil ik je aanmoedigen dit wel te delen met een therapeut of iemand die jouw niet veroordeeld. Als je hiermee intern blijft worstelen dan blijf je in een destructieve kolk hangen en werk je ontzettend hard alleen al om je gedachten te sturen. Je raakt dan getraumatiseerd door wat er in je eigen hoofd afspeelt.
Dus, deel dit met iemand die jouw schaamte bedekt en ga voor herstel, breng licht in de duisternis.

Marjolijn

1

deel deze tip

Tip 37 - Je kunt ook verslaafd zijn aan denken!

Je kunt ook verslaafd zijn aan denken!
Jan Geurtz schreef er een boek over: Verslaafd aan denken.
De weg naar verlichting en levensgeluk.
We raken steeds meer bekneld in vicieuze cirkels van nare gedachtes en pijnlijke gevoelens.
Jan Geurtz weet steeds in zijn boeken op eenvoudige wijze helderheid te bieden.


1

deel deze tip

Tip 38 - Verslaafd aan oude gedachten gangen

Je spreekt van een verslaving als er iets in je leven is waar je van afhankelijk bent. Pas als het je belemmerd om je leven te leiden zoals jij dat zou willen is het leven een lijden. Er zijn veel verschillende soorten verslaving.
Werkende als PsychoSociaal therapeut valt mij op dat men verslaafd kan zijn aan bepaalde gedachten. Gedachten waar men dermate aan gewend is geraakt en comfortabel voelen en ze steeds weer opnieuw oproepen. Zelfs als het gedachten zijn die hen belemmerd om zich goed te voelen. Zoals bijvoorbeeld. De gedachte dat ze het ''lastig vinden om iets te doen'' zelfs als zij dan iets zouden kunnen doen wat zij ''eigenlijk willen'', zorgt ervoor dat ze het toch niet doen en zich ellendig blijven voelen.

Is men dan verslaafd aan een gedachte? Vraag ik mij af.
Of is men er verslaafd aan geworden om zich ellendig te voelen?

Mijn tip is om je bewust te worden van je gedachten en te overwegen of die gedachte de moeite waard is om je leven te bepalen.
Als je tot de conclusie komt dat je liever blij en lichter wil voelen, overweeg dan om je gedachten minder serieus te nemen .

Ik wens je de mooiste gedachten die jij je kunt voorstellen.

Warme groet, Bie

Bien Sterker

1

deel deze tip

Tip 39 - Minder willen drinken is geen schaamte

Weet je niet zeker of je te veel drinkt omdat iedereen om je heen evenveel of zelfs meer drinkt?
Hoeveel nog als 'normaal' wordt beschouwd is een sociale constructie en vaak helemaal niet meer gezond.
Kijk liever naar je eigen leven of minder drinken je gelukkiger kan maken.
Als je dat doet, ben je geen 'alcoholist' maar iemand die om zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid geeft.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 40 - Angst voor terugval? Blijf in contact met jezelf!

Een terugval gebeurt niet in één oogopslag, maar komt vaak na een opeenstapeling van gebeurtenissen, stress, levensproblemen etc. Vraag jezelf elke dag af hoe het met je gaat, of je gedachten hebt over of verlangen naar drank/drugs, en hoe sterk je drang ernaar is. Geef je drang een cijfer tussen 0 en 10 of 0 en 100 en houd het bij in een dagboek of een app (bijv. Track & Graph). Kijk regelmatig of je drang sterker wordt.
Een toename is een goede indicator dat er iets gaande is en helpt je om het eerder op te merken en erop te reageren. Gun jezelf dan wat rust, wat plezier, even wat minder "moeten" en meer “willen”.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Middelengebruik minderen - een eerste stap

Mensen gebruiken middelen vaak in combinatie: alcohol en sigaretten, alcohol en cocaïne, koffie en sigaretten, wiet en alcohol, enz.

Wil je je gebruik verminderen en lukt het niet? Probeer dan als eerste stap te stoppen met combineren: drink alcohol of koffie zonder te roken, snuif zonder te drinken, of drink zonder te snuiven.
Het combineren van twee drugs leidt over het algemeen tot meer gebruik van beide middelen, omdat de een de vervelende bijwerkingen van de ander kan compenseren. Combinaties brengen ook meer lichamelijke schade toe. Het omgekeerde is ook waar: het gebruik van maar één drug leidt vaak tot minder gebruik.


1

deel deze tip

Tip 42 - Minder willen drinken is geen schaamte

Weet je niet zeker of je te veel drinkt omdat iedereen om je heen evenveel of zelfs meer drinkt?
Hoeveel nog als 'normaal' wordt beschouwd is een sociale constructie en vaak helemaal niet meer gezond.
Kijk liever naar je eigen leven of minder drinken je gelukkiger kan maken.
Als je dat doet, ben je geen 'alcoholist' maar iemand die om zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid geeft.


1

deel deze tip

Tip 43 - Angst voor terugval? Blijf in contact met jezelf!

Een terugval gebeurt niet in één oogopslag, maar komt vaak na een opeenstapeling van gebeurtenissen, stress, levensproblemen. Vraag jezelf elke dag af hoe het met je gaat, of je gedachten hebt over of verlangen naar drank/drugs, en hoe sterk je drang ernaar is.

Geef je drang een cijfer tussen 0 en 10 of 0 en 100 en houd het bij in een dagboek of een app (bijv. Track & Graph). Kijk regelmatig of je drang sterker wordt.

Een toename is een goede indicator dat er iets gaande is en helpt je om het eerder op te merken en erop te reageren. Gun jezelf dan wat rust, wat plezier, een vakantie, even wat minder "moeten" en meer “willen”.


1

deel deze tip

Tip 44 - Hypnose bij verslaving

Hypnose kan een heel zinvolle, krachtige aanvulling zijn op psychotherapie bij verslaving.

Diana

1

deel deze tip

Tip 45 - routine

Ben jij verslaafd geweest en vind je het lastig je leven in te delen. Hoe geef ik vorm aan je leven, hoe deel jij de dagen in. Maar vooral te kijken wat past bij jou? Wat zijn je interesses, hobby's? Hoe krijg je structuur en bouw je routine in?
Werk je of volg je een opleiding? Of moet je hier nog vorm aan geven? Kom je hier zelf niet uit dan ga ik graag met je in gesprek, om meer verbinding te krijgen met jezelf.

floor

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Verslaafd? Hoezo?

Verslaafd? Hoezo?

Of we de afhankelijkheid van middelen, gedrag en dergelijke verslaving noemen, is voor de persoon in kwestie niet zo relevant. Tja mogelijk wel voor vergoeding van behandeling en ook voor naasten die de erkenning missen die een diagnose soms kan geven. Het gaat om de pijn, de enorme pijn die ze voelen, gevoeld hebben denken, of te gaan voelen. En die pijn is niet te hebben, die wil/kun je gewoon niet voelen. Pijn van bijv. eenzaamheid die er soms al een leven lang is. Zoals bijvoorbeeld van mijn vriendin die zich in coma dronk toen ze zich toppunt van eenzaam en verlaten voelde. Geen idee meer wat er toe deed en waar zij toe deed. Wat een pijn en verdriet.
Wat is jouw manier van omgaan met (of weggaan van) jouw pijn? Is die manier schadelijk voor jezelf en/of je relaties en ben je bereid anders met het vechten tegen deze ongelooflijk nare gevoelens om te gaan. Bij een therapeut die niet jou niet veroordeeld, die naar je luistert en er is als je het verdriet toelaat en het vechten tegen dit verdriet meer kan loslaten.

Gerda

1

deel deze tip

Tip 47 - Achter verslaving zit een verhaal

Achter verslaving zit altijd een verhaal dat uitgesproken wil worden, dat gehoord wil worden. Een verhaal dat je liefst verdringt omdat het te pijnlijk is. Belangrijk is een therapeut te vinden die echt kan en wil luisteren zodat je je verhaal zelf ook kunt gaan horen.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 48 - Verdraag het ongemak

Wanneer je je verslaving bevredigt, voel je geen ongemak want dit hef je op door toe te geven aan de verslaving. Wanneer je het ongemak bewust gaat ervaren, schrijf dan op welke emoties boven komen, welk ongemak wil je teniet doen of niet voelen? Gebruik het als zelfonderzoek, je hoeft niet meteen te stoppen want dan leg je jezelf druk op. Ga eerst onderzoeken wat er boven komt wanneer je niet toegeeft aan de verslaving.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 49 - Verslaving als gevolg van onverwerkte emoties

Verslaving als gevolg van onverwerkte emoties

Wanneer er stressoren ontstaan die te heftig zijn of te lang duren, kan dit de aanmaak van dopemine in het brein verminderen. Daarnaast zal de amygdala in het brein meer angst veroorzaken en korte termijn oplossingen voorstellen. Er ontstaat daardoor een verhoogde gevoeligheid voor verslaving na trauma zoals een verlies of bittere teleurstelling. Ook een geheim meedragen of een rol spelen die niet past, is een voedingsbodem voor het ontwikkelen van een verslaving. EMDR is hierbij de aangewezen methode om snel en effectief de onderliggende emoties te verwerken.

Nathalie

1

deel deze tip

Tip 50 - Verslaving versus eenzaamheid

Verslaving versus eenzaamheid

Gelukkig wordt verslaving steeds meer als een sociaal verschijnsel gezien. De aanname dat verslaving wordt veroorzaakt door drugs is achterhaald. Het onderzoek; Rat Park van Bruce Alexander heeft aangetoond dat isolement aanzet tot gebruik van verslavende middelen of verslavingsgedrag. De sociale context waar iemand zich in begeeft, is bepalend voor verslavingsgedrag. Als er sprake is van eenzaamheid, ligt verslaving op de loer. Aangezien er door de gevoelens van schaamte en schuld vaak nog meer eenzaamheid optreedt, kan er een destructieve negatieve spiraal ontstaan. De oorzaak van sociale leegte of eenzaamheid is vaak sociale angst of faalangst. Dit is een zeer belangrijk aspect om in de behandeling mee te nemen.

Nathalie

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Alcoholverslaving, dat overkomt jou toch niet?

Alcoholverslaving, dat overkomt jou toch niet?
Gezellig borrelen met vrienden en vriendinnen moet kunnen toch?
Kun je een dag of meer zonder alcohol? Of is dat wel moeilijk? Wanneer heet het een ""afhankelijkheid"" of "verslaving"', wanneer voel je je er goed bij en wanneer doe je het uit gewoonte of uit afhankelijkheid? Hoe voel je je tijdens het drinken? Hoe voel je je de dag later? Ik help je graag het een en ander op een rijtje krijgen en duidelijk te maken, wat je gewenste stappen hierin zijn.
Oordeelloos praten hierover werkt positief door in je motivatie om hier iets aan te doen.


1

deel deze tip

Tip 52 - Er zijn meer verslavingen dan je denkt

Wist je dat liegen, sporten, roken, drank, drugs, shoppen, eten, drama, negativiteit, liefde, seks en gokken, aandacht allemaal verslavingen kunnen zijn. Je hebt een verslaving wanneer een gedrag of middel je leven beheerst. Hoe eerder je je laat behandelen hoe beter. Zoek hulp, je hoeft het niet alleen te doen


1

deel deze tip

Tip 53 - PRI

Hoe vaak heb jij geprobeerd om van je verslaving af te komen? Hoe voel je je als blijkt dat jouw wilskracht "weer" niet voldoende was om niet meer te drinken, eten. roken enz.
Het negatieve oordeel wat je dan over je zelf uitroept is niet nodig. PRI is een instrument wat je niet alleen laat zien waarom dit oordeel niet klopt, maar ook laat ervaren/voelen waarom het niet klopt. Dat oordeel is een overlevingsmechanisme wat jou als klein kindje heeft geholpen toen je niet kreeg wat je nodig had.

Op een gestructureerde manier help ik jou om dit aan te pakken.


1

deel deze tip

Tip 54 - Hulp zoeken bij verslaving

Een verslaving is een van de meest moeilijke problemen om deze zelf op te lossen. Daarom is het erg belangrijk om ondersteuning van deskundige mensen erbij te halen. AA is een goed voorbeeld hoe een gemeenschap van mensen met een soortgelijk probleem elkaar kunnen helpen omdat ze deskundig zijn op het gebied van alcohol verslaving.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 55 - A different view on addiction

If you're up for a challenge of the "mainstream" view on addiction then check out this book:

The Resonance Factor: Challenging the myth of addiction
Kenneth Robinson & Jennifer Jordan


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - “zijn” vervangen door “doen”

Een belangrijk idee bij het overkomen van je verslaving is dat je verantwoordelijkheid neemt over je verslaving en bijbehorend gedrag. Te vaak wijs je dan externe factoren aan om je verslaving te “rechtvaardigen”. Het staat herstel dan ook in de weg omdat je onbewust denkt dat je verslaving niet jouw probleem is.

Een woorden truc die ik zelf heb geleerd om je verantwoordelijkheid te voelen is om “zijn” te vervangen door “doen”. Als je tegen jezelf zegt: “ik ben porno verslaafd”, dan voelt dat meteen machteloos. Het is immers zo, ik je kunt er nou eenmaal niks aan doen. Dus ook herstel ligt buiten jezelf. Zeg in plaats daar van eens tegen jezelf: “Ik doe porno verslaafd”. Dat legt je gedrag meteen bij jou neer. Jij doet het immers, jij hebt de verantwoordelijkheid. Het voelt meer “van jou” en laat je minder uitvluchten zoeken om je gedrag af te wenden op iets externs. Nemen van verantwoordelijkheid voor je verslaving is wat mij betreft stap 1 in het overkomen ervan. Deze simpele truc kan je daarbij dan ook helpen!

Maarten D

1

deel deze tip

Tip 57 - Nu even niet want….

Nu even niet want….

Jarenlang wilde ik van mijn eetstoornis, verslaving af, maar bij elke afwijking van het normale had ik een reden om daar niet op dat moment aan te beginnen…

Nu even niet want:

Ik ga op vakantie
Ik ben moe
Ik voel me niet zo lekker
Ik heb er de puf niet voor
Het is weekend
De kinderen zijn ziek
Enz…

Kortom…nu even niet….straks, morgen, na het weekend, na de vakantie begin ik….

Vandaag de dag stel ik niet meer uit. Ik ga ervoor. Elke dag, elk moment…omdat ik het waard ben.

En jij…ben jij het waard om te stoppen met uitstellen en voor jezelf te kiezen.
Liefdevolle zelfzorg vraagt er meestal om, om te stoppen met het alleen te doen en hulp te vragen.
Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact op met een hulpverlener die bij jou past. samen kun je het aan.


1

deel deze tip

Tip 58 - Hypnose en beweging

Hypnose werkt goed bij een aantal verslavingen. vooral bij roken helpt het goed. Hypnose werkt ook goed bij hulp met afvallen.

Hypnose werkt diep door op onder bewuste waardoor stoppen met verslavingen makkelijker word.
als je tegelijkertijd beweegt je leefstijl aanpast, werk je van twee kanten effectief aan je problemen, de verslaving en wat er onder ligt. dmv hypnose en bewegingstherapie, hardlopen wandelen, yoga en boksen zijn goed hulpmiddelen om je leefstijl aan te passen en je gewoontes te veranderen.
1

deel deze tip

Tip 59 - Boekentip: waarom veranderen (meestal) mislukt

Het boek "Waarom veranderen (meestal) mislukt van Martin Appelo laat je zien hoe verslavingen een spoor in je hersenen maken, waardoor veranderen heel erg moeilijk is. De titel van het boek zegt dat het MEESTAL mislukt, en er staan dan ook tips in hoe het wel zou kunnen lukken.


1

deel deze tip

Tip 60 - Gestopt met drinken? Denk oplossingsgericht!

Stoppen met drinken is vaak een uitdaging en wij hebben de neiging ons met alle "problemen" bezig te houden.
Probeer andere vragen aan jezelf te stellen, en zo op oplossingen te focussen. Enkele oplossingsgerichte vragen:

Wanneer merk je dat je geen/minder zin in drinken hebt?

Wat valt je op aan die momenten, wat is er anders?

Hoe lukt het je om dingen anders te doen op deze momenten?

Wat zou je helpen om dat in de toekomst vaker te laten gebeuren?

Wie of wat steun jou het meest op je moeilijkere momenten?

Wat doen anderen waardoor het jou beter lukt om niet te drinken?


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Goed genoeg

-Vandaag ben je al goed genoeg (tegen zelfverbeteringscultuur)
-Sober zijn is het doel op zich

Vera

1

deel deze tip

Tip 62 - Ben lief voor jezelf

Bij het aanpakken van een verslaving is het super belangrijk om na te gaan wanneer het verslavingsgedrag zich voor doet en wanneer het ontstaan is. Hou daarom eens een periode bij wat de momenten/situaties/triggers incl. gevoelens en gedachten zijn, waarin jij (bijna) niet anders kan dan je verslavingsgedrag uitvoeren.
En wat is/was de situatie waarin je verslavingsgedrag ontstaan is? Wat speelde zich af? Wat gebeurde er toen? Wat heb je jezelf aangeleerd?
En zie je een verband tussen het ontstaan en de huidige momenten?
Wat is het onderliggende probleem, waar je geen andere oplossing (nog) voor hebt dan je verslavingsgedrag?

Het kan een hele zoektocht zijn om het te vinden. Houd vertrouwen en neem het jezelf niet kwalijk dat je deze onhandige gewoonte ontwikkeld hebt. Daar is een reden voor. Ben lief voor jezelf. Hoe meer je jezelf op je kop geeft, hoe groter je probleem (dan heb je er nog een extra probleem bij).
Als je wilt, helpt ik je graag zoeken naar wat er onder je verslaving ligt én bij het aanpakken/oplossen van dat issue!


1

deel deze tip

Tip 63 - Doorbreken van gewoonte

Het stoppen met roken of eten is vaak lastig omdat de 'gewoonte' er in is gesleten.
Het veranderen van jouw dagelijkse routine kan ervoor zorgen dat de rook- of eetmomenten verstoord worden, waardoor er een nieuwe routine kan plaatsvinden.

Drink 's ochtends thee ipv koffie (en je gewoonlijke ochtendsigaret). Doe een wandeling, verander je pauzetijd, maak een smoothie. Door je schema om te gooien heeft jouw lichaam minder behoefte aan de 'oude gewoonte'.


1

deel deze tip

Tip 64 - Welk gat vul je?

Wat vult jouw verslaving?
Een verslaving komt vaak tot stand doordat het iets maskeert. Een niet prettig gevoel, wordt tijdelijk opgelost door eten. roken, drugs. Wat hoef jij dat moment niet te voelen?
Zoek een therapeut om dit samen te onderzoeken.


1

deel deze tip

Tip 65 - Stel het even uit

Een verslaving heeft een stellige stem die je roept om gevolg aan te geven.
Het kan helpen om datgene wat je wilt doen even uit te stellen, terwijl je kiest om iets anders te doen. Wanneer de roep weer dringend voelt, stel je opnieuw weer even uit en doe je iets anders. Uiteindelijk zal de roep van datgene waar je los van wil komen, stillen. Hiermee pak je niet de oorzaak aan, maar help je jezelf om er steeds minder gehoor aan te geven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - Steun organiseren

Steun organiseren

Wil je nu echt van je verslaving af? Doorbreek dan je schaamte en praat over je verslaving in je omgeving. Vertel aan anderen waar je moeilijk van af komt en welke struggles je ervaart bij het stoppen. Vertel aan anderen hoe het is om cravings te ervaren en hoe je daar mee om gaat. Hoe het de ene keer lukt om je drang naar je verslaving te weerstaan en hoe je je de andere keer laat meeslepen. Vertel over je spijt en je schaamte gevoelens. En vraag om support van de mensen om je heen. Vraag anderen om jou te blijven vragen naar hoe het met je verslaving gaat. Op deze manier kan je je schaamte voor je verslaving in positieve zin gebruiken, waardoor je net wat extra kracht en doorzettingsvermogen ontstaat om te stoppen of te minderen en hef je een eenzaam gevoel bij jezelf op, wat vaak ook (deels) ten grondslag ligt aan je verslaving.


1

deel deze tip

Tip 67 - verslaving & complex trauma

Verslaving ontstaat niet van de ene op de andere dag.
Wat eerst nog onopgemerkt bleef, gaat je op een goede dag aan het haakje hangen.

In beginsel is dat wat in verslaving heeft geresulteerd helpend. Ooit begon het als een manier, een kortstondige oplossing, ter vermijding van stress, pijn, lijden. Emotioneel en/of fysiek.
Helaas geldt de stressafname kortstondig en niet voor de lange termijn.

Het doorbreken van de cirkel in verslaving vraagt om de juiste behandeling en een verandering in leefstijl. Behandeling is lastig. Er bestaat helaas geen quick fix, en zeker geen succes als er geen ziekt-inzicht komt en de discipline ter verandering van gedrag ontbreekt.

Puur verslavingsgedrag proberen te stoppen, lukt volgens mij niet als er niet dieper contact wordt gemaakt met de drijfveren achter het verslavingsgedrag.

Het inzicht uit de traumatherapie dat achter verslavingsproblematiek chronische stress, een neuro-biologische ontregeling schuilt gerelateerd aan complex (kind)trauma, onderschrijf ik.

Het beste is het om een goede therapeut of eigenlijk nog beter, samenwerkende therapeuten te vinden ter ondersteuning van het proces naar een minder afhankelijk leven en een gezonder lichaamsfunctioneren.


1

deel deze tip

Tip 68 - Verslaving

Verslaving, is een hele goede beschermingsmechanisme, te goed zelfs.
Om er los van te kunnen komen vraagt wel iets van jezelf, niet dat je het voor anderen/omgeving gaat doen want dan is een terugval groot. Het gaat er in eerste instantie om dat je het zelf wilt, wil je er los van komen? Het brengt je nl. ook iets en misschien weegt dat wel zwaarder dan dat je het zonder zou moeten doen.


1

deel deze tip

Tip 69 - Verslaafd aan je telefoon?

Teveel schermtijd (zeker 'sociale' media) werkt verdovend en daardoor verslavend.
Het is een (relatief) nieuwe manier geworden om ons gevoel te negeren, om ons af te leiden van waar het werkelijk om gaat: Contact. Met jezelf en met de mensen om je heen.

In plaats van 'contact' met mensen op een scherm die we überhaupt niet kennen en waar we niets van weten, behalve datgene dat zij delen op hun kanalen.

Hoe zou het zijn als we ermee zouden stoppen?
Dat vraagt nogal wat, vermoed ik. Sociale media valt (bijna) niet meer weg te denken. Ik communiceer met behulp van die kanalen met jullie. Hoewel ik denk dat jullie het leuker vinden om een persoonlijk kaartje van mij te krijgen dan een getypt berichtje.

Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen zelfs beangstigend kan zijn om niet meer actief te zijn op TikTok, Insta, etc. Want wat blijft er dan over? Je wordt ineens geconfronteerd met jezelf, ervaart misschien een leegte, die opgevuld moet worden.

Vergelijk het maar eens met een gok- of alcoholverslaving. Die werkt in feite net zo.
Men raakt immers niet voor niets verslaafd. Er moet een leegte opgevuld worden. Er moet iets verdoofd worden. Om de pijn die er is niet te hoeven voelen.

Wat ga jij uit de weg, als je veel op social media zit?
Is het afleiding, zodat je niet aan die rotklus van je werk hoeft te beginnen?
Of doe je het omdat je daarmee jezelf probeert te verdoven, iets uit de weg gaat waarmee je niet geconfronteerd wilt worden? En wat is dat dan?

Ik wil graag de volgende uitdaging met jou aangaan:
De komende week, wanneer je de neiging voelt om naar je telefoon te grijpen, omdat je je verveelt, of omdat je zoekt naar afleiding van wat dan ook, wil ik je vragen om je even bewust te worden van jezelf.Wat gebeurt er dat jouw hand automatisch naar dat schermpje grijpt?
Welke gedachte gaat er door je heen?
Wat voel je?
Leg je hand op je wang, of op je buik, en maak eens contact met jezelf.
Adem een paar keer diep in en blaas uit.
Wat komt er los? Wat laat zich zien, wat wil gevoeld worden?
Laat dat gevoel eens toe en observeer wat er gebeurt.


Wat zou je nu eigenlijk het liefste willen? Wat heb jij nodig om echt nu voor jezelf te zorgen?

Naar buiten om een wandeling te maken?
Een vriend of vriendin bellen?
In gesprek gaan met je partner of kind?
Schrijven, tekenen, muziek luisteren?
Bidden, een boek lezen?

Ga dat dan doen, al is het maar 10 minuten.
En ervaar wat het je oplevert, om even tijd te maken voor jezelf en je bewust te worden van wat jij nodig hebt.1

deel deze tip

Tip 70 - Ik zit te veel 'op mijn telefoon'

Baal je van het veel doorbrengen op je telefoon. Blijft er daardoor ander werk liggen? Schaam je je als je toe moet geven hoe vaak je je telefoon gebruikt als ‘bezigheid’ of ‘tijdverdrijf’? Verveel je je en los je dat op door veel tijd door te brengen op social media?

Op je smartphone zit een functie waarmee je kunt zien hoeveel tijd je doorbrengt op je telefoon, of welke apps je vaak gebruikt. Je kunt daarbij een schermtijd instellen. Dit kan handig zijn om jezelf te helpen met het kaderen van je telefoongebruik en om je te richten op andere dingen.

Zou je willen leren om beter voor jezelf te zorgen en eerlijker te worden naar jezelf?

Neem gerust vrijblijvend contact op. Acceptance & Commitment Therapie kan je helpen om meer naar je waarden te leven.

Hartelijke groet, Hannelies
Psychosociaal Therapeut - ACT Therapeut
Lid van Therapiepsycholoog


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Telefoonverslaving

In het nieuws wordt er gepraat over de grote groep jongeren die last heeft van een telefoonverslaving. TikTok en Instagram bieden eindeloze stromen boeiende video’s en foto’s. Niet alleen van beroemde mensen, maar ook van vrienden en kennissen. Iedereen houdt elkaar in de gaten. Wie heeft de nieuwste producten? Wie ziet er het beste uit? Met alle beschikbare filters lijken mensen ineens een onhaalbare schoonheid te bezitten. En dat is het, onhaalbaar, maar niet iedereen beseft dat. Het idee dat je er anders uit wilt zien dan je doet is schadelijk. Je geeft er namelijk de boodschap mee af aan jezelf dat jij niet goed genoeg bent. Daarnaast kan een telefoonverslaving slecht zijn voor je slaap en je contact met mensen in de ‘echte’ wereld.

Een telefoonverslaving is goed aan te pakken met cognitieve gedragstherapie. Eerst moet je kijken waar de verslaving tot afleiding vandaan komt. Waarom wil iemand weg uit het hier en nu? En zijn er alternatieven voor de telefoon? Daarna ga je kijken hoe je bepaalde gedachten kunt gaan ombuigen. Met mindfulness kan er ook nog gewerkt worden aan het leren ontspannen en het concentratievermogen.


1

deel deze tip

Tip 72 - bouw aan een ondersteunend netwerk

Bouw een ondersteunend netwerk op: Omring jezelf met vrienden, familieleden of steungroepen die je kunnen ondersteunen en aanmoedigen tijdens je herstel.

Identificeer triggers: Probeer de situaties, emoties of mensen te identificeren die je verleiden tot verslavend gedrag. Door deze triggers te herkennen, kun je manieren vinden om ermee om te gaan.

Ontwikkel gezonde gewoonten: Vervang verslavend gedrag door gezonde gewoonten, zoals sporten, mediteren of creatieve activiteiten.

Wees geduldig en mild voor jezelf: Herstel van verslaving is een proces dat tijd en inspanning vergt. Wees geduldig en geef jezelf de ruimte om te groeien en te genezen.


1

deel deze tip

Tip 73 - Ongewenst gedrag

Een waardevolle tip voor mensen die willen stoppen met ongewenst gedrag is om zichzelf de vraag te stellen: "Wat zou er gebeuren als ik dit gedrag zou verminderen of stoppen?" Door deze vraag te overdenken, kunnen de dieperliggende redenen en overtuigingen die aan het ongewenste gedrag ten grondslag liggen, worden blootgelegd. Het begrijpen van de innerlijke motivaties achter het gedrag is essentieel om effectief verandering te kunnen bewerkstelligen. Zo kun je gericht stappen ondernemen om alternatieve en gezondere manieren te vinden om met situaties om te gaan en het ongewenste gedrag te vervangen door positieve gewoonten. Verslaving is een manier om met pijn om te gaan, met onvervulde behoeftes en verlangens. Zoek eventueel ook hulp (therapeut & lotgenoten groep) om hier mee aan de slag te gaan!


1

deel deze tip

Tip 74 - relatieverslaving

Ook kun je verslaafd zijn aan een (destructieve) relatie waarvan je maar niet los kunt komen. Vaak is er diepere problematiek aanwezig waardoor je je niet sterk genoeg voelt om uit deze relatie te stappen. Denise Hagmeijer heeft hier een persoonlijk verhaal over geschreven in haar boek De Duikelaar. Een boek waarin je veel zult herkennen en veel van kunt leren. Maar zelf eruit komen is vaak een te grote stap. Zoek hulp als je jezelf hierin herkent.deel deze tip

Tip 75 - Zelf inzien dat verandering nodig is

Je bent verslaafd aan iets, een middel of aan gedrag wanneer het in jouw leven op zo’n wijze centraal komt te staan dat je geen gezonde verbinding meer aan je dagelijkse activiteiten en sociale omgeving kunt onderhouden.

Je afhankelijkheid neemt de vrijheid en speelruimte weg die je als mens nodig hebt om gezond te functioneren. Wanneer je iets aan je verslaving wilt doen, is het meestal nodig dat je er zoveel last van krijgt of er zo onder gaat lijden dat je er diep van doordrongen wordt dat verandering noodzakelijk is.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - Je Grote Zelf en verslaving delen

Weet dat elk innerlijk deel, ook een verslavingsdeel een onderdeel is van jouw Grote Zelf. Je Grote Zelf is bedoeld de regie te hebben over alle innerlijke delen ( die nooit iets tegen jou hebben). Zoals een Kapitein op een schip naar alle Matrozen kan luisteren, ook een verslaafde Matroos. Ook die heeft een boodschap en is ergens ontstaan met een doel, een bedoeling, een behoefte. Alleen is die behoefte verworden tot iets wat de regie vaak overneemt en niet helpend is om een volwaardig leven mee te kunnen leiden.Alle innerlijke delen hebben liefde en erkenning nodig, en willen beluisterd worden in hun eigenlijke boodschap/behoefte.Vaak een hele klus, en wel erg de moeite waard.deel deze tip

Tip 77 - Boekentip: De verslaving voorbij van Jan Geurz

In De verslaving voorbij verklaart Jan Geurtz verslavingen op een verrassende wijze, en toont vervolgens een verbluffend simpele uitweg uit de gevangenis van verslaving en dwangmatigheid.

Anoniem


deel deze tip

Tip 78 - Fast food

Je kunt aan heel veel dingen verslaafd zijn: drugs, alcohol, porno, sex, aandacht, gokken, geld, enz. Als je in je verslaving ontspanning zoekt voor stress, spanning of verveling en je kunt je zelf niet tegenhouden, dan zit je aardig in de hoek van de verslaving. Meestal denk je dan ook wel dat je er best mee kan stoppen, alleen doe je het niet. Verslaving werkt als fastfood, het geeft even bevrediging, maar het helpt maar kort, Als je dat herkent is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Je kunt gelukkiger worden dan je nu bent als je het niet meer nodig hebt.deel deze tip

Tip 79 - Hoe ontsnappen uit sexverslaving

Veel mensen ervaren veel plezier aan sex met jezelf of een ander. Daar is niets mis mee. Maar voor sommige mensen is sex meer dan een must geworden. We spreken van sexverslaving als er een dwangmatige behoefte is aan sex die het dagelijks leven beheerst. Zeker als dit je functioneren beïnvloedt of als er gevoelens van schuld en schaamte ontstaan is het van belang om wat bij te sturen. Als je gewoon heel veel zin hebt in sex en daar veel plezier aan beleeft zonder dat het je dagelijkse functioneren negatief beïnvloedt spreken we overigens niet van een verslaving. Bij een verslaving ben je in meer of mindere mate de macht over jezelf kwijt en heerst de verslaving over jou.

Wat te doen bij sexverslaving?
Een eerste stap is erachter komen wat je drijft in deze verslaving. Wat je afhankelijk maakt. Dit kunnen de geluksstofjes zijn die vrijkomen in je brein waar je van afhankelijk bent geworden. Je bent dan als het ware niet afhankelijk van de sex zelf, maar wel van de gelukshormonen en de sex zijn een manier om die op te wekken.

Sexverslaving kan ook ontstaan als er een sterk verlangen naar bevestiging van een ander is, en je sex gebruikt als middel om je erkent en gezien te voelen. Zeg maar: je krijgt meer zelfwaardering door het feit dat een ander je ziet te zitten en voelt je ontoereikend als je geen partner in je armen hebt.

Ook kan de voorgeschiedenis van iemand bijdragen aan sexverslaving. Als je in het verleden negatieve ervaringen rondom sexualiteit hebt opgedaan, kan dat op latere leeftijd doorwerken in extra veel aandacht voor en afhankelijkheid van sex. Als ware dient de sex dan om die oude trauma's te helen... althans dat probeert je systeem dan. Of dat lukt is de vraag.

Uiteraard is het bij sexverslaving zaak om professionele hulp in te schakelen, zeker als de verslaving het gevolg is van dieperliggende oorzaken.

Wat kun je zelf doen? Een eerste hulp bij sexverslaving (EHBS) kan hem zitten in het stellen van de vraag 'wat krijg ik eigenlijk als ik dit zo doe'. Gaat het me om de roes van geluk en extase, gaat het me erom dat ik me bevestigd en gezien voel, of drijft iets anders mijn gedrag? Op grond van dat antwoord, wordt duidelijk waar je aan kunt werken. Als je de oorzaak van de verslaving wegneemt, neemt de behoefte ook af. Uiteraard heb je daarna nog te maken met patroongedrag. Door je leven en je gedrag te herstructureren krijg je meer grip op jezelf. Stoppen met porno kijken, kan dan bijvoorbeeld wijs zijn onder het motto: 'je moet de kat ook niet op het spek binden'.

Een ander middel wat positief kan bijdragen zijn Mindfulness en Compassie oefeningen. Daarin leer je te 'zijn' met wat je voelt en ervaart en actief te onderzoeken wat je drijft. Door daar actief aan te werken, krijg je meer grip op je leven.
deel deze tip

Tip 80 - De eerste stap uit de pornoverslaving

Ben je pornoverslaafd en weet je niet meer hoe je kan loskomen uit het web van verleiding en macht van de opwindende beelden? Weet dat er echt een weg is om hier uit te komen, al zal dat met terugval gepaard gaan. De eerste allerbelangrijkste stap is dat je uit je isolement komt en gaat delen waar je zit. Mocht je een partner hebben, wees dan open over je worsteling. Het zal zeker pijn doen aan de andere kant, maar het maakt je meer betrouwbaar het nu te openbaar te maken, dan dat je partner er na jaren achter moet komen. De volgende stap is een stap naar hulp. Een goed online programma wat kan helpen bij ontrouw is het programma S.A.M.E.N. van Ferdinand Bijzet van relatie-herstel. Succes!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Partner van een pornoverslaafde?

Wanneer je op de hoogte bent van de verslaving van je partner kan je schieten in een gedrag wat jou en jullie nog verder van huis brengt. Je kan het gedrag van de ander gaan controleren, de ander continu ter verantwoording roepen en boos zijn wanneer je partner je weer heeft teleurgesteld. Stop met het bewandelen van deze weg! De eerste stap naar herstel is dat er openheid kan komen in de relatie van wat er speelt. Dat je partner in jou iemand vind waar hij een team mee kan vormen in zijn (of haar) strijd met verslaving. Voor jou is dit pas mogelijk wanneer je je boosheid, verdriet en wantrouwens ruimte mag geven in de relatie. Er moet dus veel gepraat worden en laat je daarin begeleiden door een professional die verstand heeft van deze materie. Een enorm goed online therapieprogramma wat kan helpen bij het herstel bij ontrouw is het programma S.A.M.E.N. van Ferdinand Bijzet van Relatie-herstel. Succes en geef niet op!deel deze tip

Tip 82 - Kennis is macht

Vaak is goede kennis over je ziekte of klacht een enorm hulpmiddel bij het oplossen hiervan.
Verslaving is een probleem met veel aspecten. Daarom is het goed om verslaving vanuit meerdere invalshoeken aan te pakken. Kennis hebben over verslaving is één van de nuttige invalshoeken.
Je leert jezelf hierdoor beter te begrijpen. En het helpt je bij je motivatie om te stoppen met je verslaving.
Je kunt je bijvoorbeeld afvragen:
- Wáárom heb ik geen controle over mijn gedrag?
- Wáárom heb ik, terwijl ik al 6 maanden clean ben, plotseling een terugval?
Als je begrijpt wat je verslaving doet met je lichaam en met je hersenen helpt dit jou je gedrag te begrijpen, minder boos te zijn op jezelf, je kunt een terugval beter plaatsen en weet beter hoe je hiermee om kunt gaan.
Ik kan je om deze reden aanraden om op de website van Jellinek te kijken:
www.jellinek.nl
Klik op 'alcohol en drugsinfo' dan op 'interactieve informatie' dan op 'drugs in de hersenen' of 'drugs in het lichaam' . Hier kun je een link kiezen zodat je het op een groot scherm kunt zien. Met laptop/ pc is aan te raden.

Als je behoefte hebt aan professionele hulp om meerdere invalshoeken in te zetten bij het genezen van je verslaving, dan kan ik je aanraden naar een gespecialiseerde hypnotherapeut te gaan.
Succes!
deel deze tip

Tip 83 - Deze goede apps lijken bijna op een coach!

Er zijn meerdere apps die je kunnen helpen te stoppen met alcohol, roken of teveel snoepen.
De apps van Herzberg Development die je hierbij ondersteunen kan ik aanraden:
- Nuchterheid teller - Stoppen met drinken EasyQuit
- Stop smoking - EasyQuit free
- Calorie Counter - EasyFit free

Er zijn ook betaalde (pro) versies, hier heb ik geen ervaring mee.
Ik zou zeggen: probeer uit wat je nodig hebt. Je krijgt nuttige informatie, je krijgt te zien hoe je gezondheid zich herstelt naarmate je langer clean bent, je krijgt beloningen (heel belangrijk!), je krijgt afleiding (een spelletje) en meer!

Als dit toch niet voldoende voor je is, neem het jezelf niet kwalijk, maar schakel een echte gespecialiseerde coach of (hypno)therapeut in.
Succes!deel deze tip

Tip 84 - eten en roken

Eten en Roken zijn gedrag, geen verslaving!!

Anoniem


deel deze tip

Tip 85 - Pijn en verslaving

Altijd maar pijn en je hebt het gevoeld dat er niets helpt en dat je er niets aan kunt doen. Medicatie ophogen lijkt het enige middel. Tot je je realiseert: ik ben gewoon verslaafd aan de pijnstillers. Dat is het moment om hulp te zoeken. Door meer te weten te komen over pijn in je lijf en de effecten daarvan in je brein kun je voorzichtig en stap voor stap beslissen of je ook met minder pijnstillers toe zou kunnen... Als dat lukt beschrijven veel mensen de bevrijding en het gevoel het eigen leven weer terug te krijgen. Succes!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Porno kijken

Er is niks mis met het kijken van porno. Alleen of samen met je partner. Porno kan op verschillende manieren opwindend voor je zijn. Anderen leven een fantasie uit die jij hebt (of misschien niet eens wist dat je het had ;-) )Dit hoeft ook niet meteen te betekenen dat alles wat je kijkt ook iets is wat je in het echt zou willen.

Maar er kleven wel risico's aan het overmatig kijken van porno.
Merk je dat de seks met je partner steeds minder opwindend wordt? Dat de filmpjes die je kijkt steeds extremer worden omdat het je steeds minder opwind?

Dan zou het zomaar kunnen dat je het niet meer kijkt uit keuze maar dat het een verslaving geworden is.

Maak je je zorgen om je eigen kijkgedrag, wat je kijkt of hoevaak je kijkt? Heeft het invloed op je leven?
Schroom niet om contact op te nemen met een professional.deel deze tip

Tip 87 - EMDR bij verslaving

EMDR is een bekende en wetenschappelijk bewezen werkende therapiemethode bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen en bij de behandeling van angsten.
Vaak heb je, als je een verslaving hebt, wel (nare) gebeurtenissen meegemaakt waardoor je verslaving (eventueel veel later) mede is begonnen.
Het is zaak om eerst deze ervaringen te verwerken.
Daarná kun je EMDR ook inzetten voor het behandelen van de moeilijke momenten, dus als je 'trek' hebt in je verslavende middel/ gedrag.
Ook kan EMDR je helpen om je denkpatronen die mede maken dat je vastzit in je verslaving aan te pakken.
Het is wel belangrijk dat je, als je dit wilt, een therapeut kiest die EMDR beheerst én als specialisme verslaving aanbiedt.
deel deze tip

Tip 88 - Niet waarom de verslaving maar waarom de pijn?

Verslaving in welke vorm dan ook is een poging om, om te kunnen gaan met dat wat te veel is om te voel of te ervaren. Op korte termijn is het een succesvolle poging zodat je dat wat eronder zit niet hoeft te voelen. Maar het heeft limitaties. Het verdoofd, het lost niet op. Vraag jezelf is af wat is er wel als de verslaving er niet zou zijn? Met een therapeut is het goed mogelijk dat wat eronder zit aan te gaan. Door het aan te gaan met compassie kan je stap voor stap ervaren dat je aan kan wat daar zit. Waardoor de verslaving minder nodig is om jezelf te reguleren dan kan je nu zelf.deel deze tip

Tip 89 - Goede bedoelingen zijn niet genoeg

Verslaving kent vele vormen. Gemeenschappelijk is dat je iets over een langere tijd doet waarvan je weet dat het niet o.k. is, Je begrijpt dat het schadelijk is voor je gezondheid, je relatie of je financiën, maar je tuint er elke keer weer in. Achteraf vraag je je af hoe dat toch kan. Het antwoord is eenvoudig en hard: je hebt hierin geen controle over jezelf en het vraagt moed om dat in te zien en je toe te vertrouwen aan hulp. Dus als je dat een paar keer hebt meegemaakt, wees dan eerlijk en dapper en erken: ik kan het niet in mijn eentje, ik heb hulp nodig!deel deze tip

Tip 90 - Stop It Now.nl

Maak je je zorgen om jouw kijk of download gedrag of maak je je zorgen om iemand anders?
Bij Stop It Now kun je anoniem terecht. De medewerkers aan de telefoonlijn zijn hulpverleners met expertise in het bespreken van seksualiteit. Alle medewerkers zijn getraind in telefonische hulpverlening.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Minder drinken tijdens de feestdagen

Wil je minder drinken maar vind je dat moeilijk omdat iedereen in je familie of vriendenkring veel drinkt? Probeer dan de volgende tips:
→ Kies voor drankjes met een lager percentage (bijvoorbeeld 5% bier in plaats van 6,5%)
→ Drink bewust langzamer
→ Wissel alcoholische dranken af met frisdrank

Zo drink je minder 'standaard glazen’ alcohol op de avond/dag zonder dat je het 'moet' vieren met een leeg glas.deel deze tip

Tip 92 - Cocaïnegebruik minderen? - Minder drinken kan helpen

Als je cocaïnegebruik gepaard gaat met drinken, kijk dan of je je alcoholgebruik kunt verminderen om je cocaïnegebruik te remmen.
Veel mensen willen helemaal geen of maar heel weinig cocaïne gebruiken, maar veranderen in de loop van de avond van gedachten. Dat komt omdat alcohol je cognitieve vermogen om een beslissing te nemen beïnvloedt - na een paar drankjes begin je anders met jezelf te redeneren. Als je minder drinkt, zou je het makkelijker kunnen vinden om je aan je oorspronkelijke plan te houden.deel deze tip

Tip 93 - Dry January - tip 1

Dry January is een stap uit je comfortzone naar persoonlijke groei. Dit zou voor veel mensen een uitdaging zijn.

Als je op een van de dagen één of meer drankjes hebt gedronken, geef de uitdaging dan niet op: Je bent nog steeds gezonder als je minder drinkt!deel deze tip

Tip 94 - Dry January - tip 2: Ontwenningsverschijnselen?

Sommige mensen ervaren een aantal klachten als ze stoppen met drinken. De meest voorkomende klachten zijn:
→ Trillende handen, zweten, slecht slapen, misselijkheid, vermoeidheid, onrust, verhoogde bloeddruk, spierkramp, gespannen zijn.
→ Angst, somberheid en lusteloos gevoel.
→ Toevallen of insult: een korte periode van bewustzijnsverlies al dan niet met heftige krampen.
→ Delirium tremens: verlaagd bewustzijn met hallucinaties.

Deze symptomen zijn sterker naarmate iemand meer en vaker drinkt.

Als je een van de laatste twee symptomen hebt en/of de andere erg sterk zijn, stop dan niet met drinken zonder professionele hulp en praat met je huisarts.
Als je symptomen niet te sterk zijn, maar nog steeds ongemakkelijk, dan kan een afbouwplan beter werken dan stoppen met drinken in één keer.deel deze tip

Tip 95 - boek over de macht van verslaving en de weg naar herstel

Boekentip: Van leegte naar liefde van Hanneke Schaap-Jonker & Wubbo Scholte.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Schaamte bij de gedachte dat je misschien verslaafd bent?

Als de schaamte en het schuldgevoel je tegenhouden om met een vriend of een professional te praten, zeg dan tegen jezelf dat "verslaving" en "verslaafd" slechts woorden zijn, ze zijn nooit jouw identiteit.
Laat deze woorden met rust, luister naar je onderbuikgevoel dat er iets moet veranderen, en zoek alle steun die je nodig hebt om een gezondere jij te worden.deel deze tip

Tip 97 - Back to square one?

What a lapse or a relapse mean to someone is a matter of perspective. Calling it "back to square one" would reduce to zero everything you have learned in your abstinence time and it might as well justify further use (if you've anyway "messed it all up" it's no point in carrying on).

Learning to deal sober with life challenges after (longer) times of use is a learning process. A (re)lapse might just show you which new personal skills you could work on.deel deze tip

Tip 98 - Begin met een kleine verandering

Een kleine verandering in je drinkgewoonte kan een groot verschil maken in je patroon van gokken, cocaïnegebruik of ander "verslavend" gedrag. Dit komt omdat zelfs een relatief kleine hoeveelheid alcohol onze besluitvorming verandert, en het moeilijker maakt om bij ander gedrag onze grenzen aan te houden.deel deze tip

Tip 99 - Boekentip: Veranderen voor luie mensen

Paul Smit en Ayca Szapora hebben dit boek geschreven.
Bijna iedereen wil wel iets veranderen in het leven, bijvoorbeeld vrij worden van een verslaving of een ongezonde gewoonte. Er is één klein probleempje: stiekem zijn we allemaal lui. En daar kunnen we niets aan doen! Ons brein is er namelijk op gericht om zoveel mogelijk energie te besparen.
Gelukkig kunnen wij ons brein ook voor ons laten werken in plaats van tegen ons!
In dit boek wordt veel uitgelegd over hoe je brein werkt. En je krijgt praktische tips om te veranderen wat je wilt veranderen.
Het boek leest prettig, mede dankzij de humoristische toon.deel deze tip

Tip 100 - Book about addiction

Dopamine Nation- Finding Balance in the Age of Indulgence- Dr. Anna Lembkedeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Is jouw glas halfvol of halfleeg?

Wil je stoppen met drinken of gebruik van andere drugs?

Geef ook aandacht aan wat je wel wilt doen met je tijd, geld en energie die je tot nu toe hebt besteed aan drinken/gebruiken.deel deze tip

Tip 102 - "Verslaving" en emotieregulatie

Merk je dat als je stopt met drinken, blowen of het gebruik van andere middelen, je meer gaat snoepen, snacken of gamen? Of omgekeerd?
Dit kan gebeuren omdat al deze gedragingen strategieën van emotieregulatie kunnen zijn.
Vraag jezelf af welke emoties je probeert weg te duwen en praat er met vrienden, familie of een therapeut over.deel deze tip

Tip 103 - Gokken en drinken

Als je van een drankje geniet tijdens het gokken, let dan op hoeveel en hoe snel je drinkt. Zelfs een relatief kleine hoeveelheid alcohol verandert onze besluitvorming. Dit is een van de redenen waarom mensen het moeilijker, zo niet onmogelijk vinden om zich te houden aan het plan over hoeveel geld ze willen gokken.deel deze tip

Tip 104 - de voorgeschreven pilletjes

Komt een patient bij de dokter met pijnklachten. Alles geprobeerd en alleen de morfinetabletjes helpen! Tot de dag aanbreekt dat je merkt: hé, de pijn gaat niet weg en ik neem steeds maar hogere doseringen, ik ben suf en alleen maar bezig met mijn medicatie. Je bent gewend aan het middel / je bent verslaafd geworden aan het middel wat eerst verlichting gaf.
Praat erover met je huisarts, kijk of je samen een plan kunt maken om weer af te bouwen. Stap voor stap weer verminderen is een lastige weg, maar kan heel goed slagen!deel deze tip

Tip 105 - Self-help Groups

If you are in two minds if a group can help you then give it a try to experience it yourself.
It might appear scary to talk about your problems in front of unknown people, but this is not what a group really is. The power of a group is sharing solutions and inspiring each other from your own experience.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Het verdoven van je gevoel en gedachten

Verdovende middelen zijn een goede korte termijn oplossing om niet te hoeven voelen en niet te hoeven denken. Met een goede therapeut zou je de gevoelens en gedachten die je wegdrukt kunnen leren accepteren. Je kunt werkelijk leren omgaan met jezelf in trigger situaties.deel deze tip

Tip 107 - Waar zit de pijn?

Het verslavingsproces kent vele verschijningsvormen, van relatief onschadelijke tot levensbedreigende en is gerelateerd aan pijn.
“Alle verslavende middelen en alle vormen van verslavingsgedrag, of er nu wel of geen middelen mee gemoeid zijn [...], verzachten de pijn direct of zorgen voor afleiding zodat mensen de pijn niet voelen” schrijft Gabor Maté in zijn boek ‘Hongerige geesten. De psychologie van verslaving (Nederlandse uitgave 2022)’. Vandaar zijn mantra: “de eerste vraag die je moet stellen is niet: waarom ben je verslaafd? Maar: waarom heb je pijn?” Emotionele pijn, pijn door overweldigende stress, pijn van een verloren gegane verbinding, van verlies van controle, van een diepgeworteld onbehagen tegenover het zelf? In zijn boek laat hij zien dat zelfinzicht en mededogen voor het menselijk lijden, heling van verslaving bevorderen.
In mijn praktijk gaat het om het bewustwordingsproces van mijn cliënten en is er ruimte, tijd en aandacht voor hun lijden. Het gaat om de mens, niet om de verslaving.deel deze tip

Tip 108 - EMDR bij zucht/craving

Als je verslaafd bent herken je vast dat er structureel momenten op een dag zijn dat de zucht het ergst naar boven komt.
Deze momenten van zucht kun je aanpakken met EMDR.deel deze tip

Tip 109 - Drinken en depressie

Alcoholgebruik en depressie gaan vaak samen.
Als je drinkt omdat je je vaak somber voelt, kan een psycholoog je helpen om andere manieren te leren om met je gevoelens om te gaan.
Regelmatig drinken leidt niet alleen tot lichamelijke problemen, maar verergert op den duur ook je somberheid.deel deze tip

Tip 110 - Drinken en depressie

Alcoholgebruik en depressie gaan vaak samen.
Als je drinkt omdat je je vaak somber voelt, kan een psycholoog je helpen om andere manieren te leren om met je gevoelens om te gaan.
Regelmatig drinken leidt niet alleen tot lichamelijke problemen, maar verergert op den duur ook je somberheid.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - boekentip: The Alcohol Experiment

De schrijfster, Annie Grace, zelf ex-alcoholverslaafde, daagt je uit om mee te doen aan het experiment om 30 dagen alcoholvrij te leven. 30 dagen is te doen en het is een mooi opzetje naar langer/ voor altijd alcoholvrij leven.
Elke dag van deze 30 dagen lees je een hoofdstuk uit haar boek. Ze behandelt hierbij allerlei mythes rondom alcohol, je krijgt veel informatie over wat alcohol met je lichaam en je leven doet, in alle facetten hiervan. Dit geeft veel bewustwording en ook motivatie om gezonde keuzes te maken.
Je kunt (dagboek)vragen beantwoorden. Ook staan er ervaringen in van deelnemers aan dit experiment.
Het boek is zeer de moeite waard om te lezen, of je nu een 'zware' of 'lichte' alcoholgebruiker bent.deel deze tip

Tip 112 - Niet willen stoppen maar wel minderen?

Wil je niet stoppen maar wel iets an je (drank)gebruik veranderen?

Hieronder een nuttige Harm Reduction boek (in het Engels):

Over the Influence (Patt Denning, Jeannie Little, Adina Glickman).deel deze tip

Tip 113 - Reducing drinking as part of a lifestyle change

If you struggle to cut down only on your drinking because you don't want to think of yourself as someone with "a drinking problem" or an "addiction" then try to make it part of a healthy diet and lifestyle change. Less alcohol helps loosing weight and sleeping better. And you might be an inspiration for those around you!

A win-win situation for your health!deel deze tip

Tip 114 - wat wil je niet voelen?

Verslaving zijn een manier om een bepaalde emotie niet te hoeven voelen. Je eet, zapt, drinkt, blowt het weg.

Zolang je deze emotie uit de weg blijft gaan, zal het lastig zijn om je verslaving los te laten. Durf je de ongewenste emotie echter onder ogen te komen en de daaraan ten grondslag liggende onverwerkte herinnering, dan valt de behoeftigheid onder de verslaving weg. Je hebt dan alleen nog het gewoontepatroon en eventueel de fysieke gewenning los te laten, maar dat gaat veel makkelijker als de emotionele zuigkracht is verdwenen.

Wat vermijdt je? Ga naar een recent moment dat je naar de chips, fles, joint, afstandsbediening o.i.d. greep. Speel de seconde voordat je aan je verslaving toegaf in slow motion af. Welke emotie voelde je vlak voordat je toegaf? Doe het echt heel erg vertraagd, want de emotionele puls is vaak maar heel erg komt omdat het ontwijkende gedrag geautomatiseerd is.

Anoniem


deel deze tip

Tip 115 - PSYCH-K bij verslavingen

PSYCH-K is een vrij nieuwe therapievorm. Met PSYCH-K kun je je onderbewuste herprogrammeren, er gezonde overtuigingen in installeren die de reeds aanwezige ongezonde overtuigingen vervangen.

PSYCH-K kent ook een specifiek protocol om de percepties rondom stress te transformeren. Dit protocol kan o.a. ook worden toegepast op verslavingen. Zo heb ik deze week, een persoon gefaciliteerd met een chocoladeverslaving en twee met alcoholverslaving. En het werkt! De eerste persoon heeft niet meer getaald naar chocolade en bij de andere twee is de behoefte om stelselmatig wijn te drinken verdwenen. Het ging hier om milde verslavingen, maar toch ...

Daarnaast is het wel aan te raden om wel naar de onderliggende emoties en beperkende overtuigingen te kijken, die het verslavende gedrag in eerste instantie veroorzaakt hebben.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Ervaring bijscholing verslaving

Vrijwel elke dag ben ik bezig met verslaving aan medicatie. Afgelopen jaar heb ik een bijscholing gevolgd bij het BivT.
Als je meer wilt weten over verslavingszorg is dat een aanrader.deel deze tip

Tip 117 - Moderate drinking for the festive season

It is in our traditions that alcohol belongs to a good celebration. And because it feels so “normal” we stop questioning what WE really want from the celebration.
If you want to limit your excessive drinking over the festive period, think about what you want to feel and to do during the celebrations. Think about other options to be merry or relaxed and try these out!deel deze tip

Tip 118 - verslaving is een vlucht uit de werkelijkheid

Het opgaan in een roes is een vorm van vluchten. Blijkbaar is er iets in je leven dat je niet onder ogen wilt komen. Meestal gaat het om emoties/gevoelens die je als onprettig bestempelt en waar je van weg wilt.

Zolang deze onderliggende vermijding er is, is het lastig om van verslavingen af te komen. Je pakt immers de wortel niet aan en dus groeit het plantje vanzelf terug.

Wat dus nodig is, is dat je de emotie die je niet wilt voelen juist wel gaan voelen. Het is verstandig om dat onder begeleiding te doen, want je hebt dat gevoel niet voor niets weg gestopt.

Als oefening om te ontdekken welk gevoel je vermijdt, kun je het volgende doen: op het moment dat je de neiging voelt om naar je favoriete genotsmiddel te grijpen, stel dat dan heel eventjes uit. Focus je op je lijf en voel welke emotie daar opspeelt.
Óf: neem een recent moment in gedachten dat je naar je favoriete genotsmiddel greep en speel dat moment in slow motion af. Supervertraagd, want het moment waar het om gaat duurt maar een fractie van een seconde. Doordat het een geautomatiseerd patroon is schiet je heel snel vanuit de ongewenste emotie in een gedachte en vrijwel meteen in gedrag (naar het genotsmiddel grijpen). Vandaar dat het nodig is om dit echt heel erg in slow motion af te spelen, zodat je de emotie die het gedrag in beweging zet kunt voelen, als ik het maar heel even.

Als je die emotie voelt, dan heb je de angel te pakken. Er zit daar een emotionele pijn en die wil verwerkt worden. Wat een verslaving doet is alleen maar verdoven.

De ongewenste emotie gaat niet weg, totdat je hem durft te doorvoelen. Daar is een beetje moed voor nodig. En liefst een begeleider. Onder de emotie zit een onverwerkte herinnering en die wil verwerkt worden. Doe je dat, dan ruk je de wortel onder je verslaving uit, de echte onderliggende motivatie verdwijnt. Je hebt dan alleen nog met het gewoontegedrag en eventuele ontwennigsverschijnselen af te rekenen, maar dat gaat echt veel makkelijker als de 'pijnlijke' wortel er niet meer is.

Anoniem


deel deze tip

Tip 119 - welk gemis wil je opvullen?

Grote kans dat een verslaving het gevolg is van een gemis diep van binnen. Gemis van bijvoorbeeld emotionele verbondenheid, erkenning of gezien worden kan zó pijnlijk zijn dat je dat gemis gaat invullen met iets waardoor je het (tijdelijk) niet voelt. Door afleiding (bijvoorbeeld gokken, seks) of door je bewustzijn te vertroebelen (drugs, alcohol) voel je het niet.
Wanneer je gaat stoppen met middelen, dan komen deze gevoelens nog heftiger boven. Je moet bereid zijn en klaar zijn om dit op te vangen. Zoek samen met een therapeut uit waar jouw gemis zit. En/of ga wekelijks naar een lotgenoten groep. Je moet het wel zelf doen maar het helpt echt.deel deze tip

Tip 120 - Onderzoek je gevoelens onder je verslavings(gedrag)

Onder jouw verslavingsgedrag zitten vaak gewoontes en gevoelens die we liever niet willen voelen.
Eenzaamheid, verveling, onrust, dit zijn gevoelens die je makkelijk tot eten, drinken, blowen etc kunnen zetten, als je niet gewend bent om je gevoelens juist Tegemoet te treden.

Maar hoe doe je dat nou?

Tip 1: Vertragen
Een eerste tip om meer te voelen is door te vertragen. Het tempo van de mind is snel en vluchtig. Het is als een springerig aapje dat van boom naar boom springt. Je lichaam en je gevoel hangen samen met elkaar. En het tempo van je lichaam is veel langzamer. Dus door te vertragen, geef je jezelf de ruimte om ermee in contact te komen. Dit vertragen doe je door letterlijk een breuk te maken met waar je mee bezig was. Je kunt niet vertragen en doorgaan met een gedachtestroom of met een gesprek of met je mail checken etc. Dus stop met waar je mee bezig bent.

Dit is vaak makkelijker om samen met een therapeut te doen, dan in je eentje.

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Structuur

Maak een dagelijkse routine: Door het creëren van een dagelijkse routine kan je structuur geven aan je dag, en voorkomen dat je in verleidelijke situaties terechtkomt. Het kan ook helpen om te voorkomen dat je je verveelt en terugvalt in oude gewoonten.deel deze tip

Tip 122 - Een paar tips om uit de vicieuze cirkel te komen

Deze week keek ik naar een interview met Jan Geurtz. De mindfulnessleraar die ervaringsdeskundig is op het gebied van verslaving en meerdere boeken heeft geschreven hierover.
Jan is van compassie en het stoppen met het jezelf afwijzen omdat je een verslaving HEBT (en niet verslaafd BENT).
Twee voor mij nieuwe eye-openers van Jan wil ik graag met je delen.
De definitie van verslaving is: Een gewoonte die ongezond is voor jou en/ of je omgeving waarmee je niet kunt stoppen.
Je kunt onder andere niet stoppen omdat je ervan overtuigd bent dat je verslaving (middel of gedrag) een probleem voor jou oplost.
Bijvoorbeeld: geen stress voelen, makkelijker sociaal contact maken, wég gaan voor pijnlijke gevoelens, pijnlijke gevoelens verdoven.
Helaas lost je verslaving je probleem niet op.
In het interview zei Jan: "Verslaving is een oplossing voor een probleem dat tegelijkertijd het probleem vergroot."
En wat ook nieuw voor mij was: "Ieder keer dat je verslaving toch inzet met als doel je probleem te verlichten bewijs je aan jezelf dat je je verslaving nodig hebt óm je probleem te verlichten. " (maar ís dit wel waar?)
Zomaar twee mooie waarheden om eens over na te denken.
Welk probleem wil ik oplossen met mijn verslaving?
En helpt dit mij ook echt?
Wil je stoppen, maar lukt dit niet? Zoek goede hulp!deel deze tip

Tip 123 - Gambling triangle

To gamble you need to have three conditions met: money, time and opportunity.
If you want to limit your gambling you can try setting boundaries around any of these three aspects.
For example:
Money: don’t take your bank card with you but only a set amount of cash
Time: go to your favourite gambling location shorter before their closing time
Opportunity: change your route from work back home to avoid passing by your favourite gambling locationdeel deze tip

Tip 124 - Goed voor elkaar zorgen!

Heb jij te maken met iemand in jouw omgeving met een verslaving? De kans is groot dat vele van ons die dit lezen, deze vraag met een 'ja' zullen beantwoorden. Helaas. Aan allen die direct of indirecter te maken hebben met een verslaving wil ik meegeven dat ze vooral ook goed voor zichzelf moeten zorgen. Neem tijd om met anderen te praten over de last die jij ondervindt van de verslaving en/of de verslaafde. Uit eigen ervaring spreek ik. In mijn omgeving had ik ook te maken met iemand die verslaafd was. Mijn focus lag op de verslaafde. Ik vergat gewoon de mensen uit de omgeving van de verslaafde. Dat heeft mij doen inzien om juist meer tijd te spenderen aan de omgeving van de verslaafde. Die kiezen er niet voor en hebben het ook zwaar. Zorg goed voor elkaar! Want een verslaving en/of verslaafde trekt diens omgeving mee in de verslaving en bijbehorende problemen. Zorg goed voor elkaar. Samen sta je sterk!deel deze tip

Tip 125 - Boekentip, in eerste instantie voor (hypno)therapeuten

Manja Kamman - Ik weet dat jij er bent
Een rijk, doorleefd en liefdevol boek voor professionele begeleiders van mensen met een verslaving of eetprobleem. Met een schat aan handvatten en technieken.
Ik kan dit boek aanraden als je wilt werken:
- In de lijn van Jan Geurtz en Gabor Mathé en ... Manja Kamman!
- Vanuit liefde, acceptatie van alle deelpersoonlijkheden in je cliënt.
- Met hypnotherapie, Internal Family Systems (IFS), Visualisaties, ACT, brainspotting,...
- Als je de ontdekkingsreis van je cliënt naar zijn of haar ware zelf en leven vanuit het gevoel wil begeleiden.

En ik kan me ook heel goed voorstellen dat dit boek je kan helpen als je zelf een verslaving hebt. Voor meer begrip van jezelf, meer compassie met jezelf, inzicht en oefeningen die je thuis kunt doen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Minder op je telefoon Tip1

Zorg voor telefoonvrije plekken en tijden: Bijvoorbeeld tijdens het eten legt iedereen zijn mobiel weg (dus niet op de kop naast je bord), wanneer er visite is (of als je op visite bent) of voordat je naar bed gaat. Schakel meldingen/ geluiden uit, zodat je niet in de verleiding komt om constant te kijken. Door bewust tijd vrij te maken zonder je telefoon, zul je merken dat je meer ontspannen en met oprechte aandacht aanwezig bent en het contact met anderen prettiger is. (Mits het aardige mensen zijn natuurlijk ;-) )deel deze tip

Tip 127 - Minder op je telefoon Tip2

Kennis is macht; Veel smartphones hebben een functies waarmee jeukt zien hoeveel tijd je doorbrengt op je telefoon. Maar ook welke apps je het meest gebruikt. Vaak zijn dit de social media's of spelletjes. Gelukkig zijn er ook functies waarmee je een limiet kunt instellen voor je schermtijd. Niet alleen voor de hele telefoon, maar ook per app. Door jezelf grenzen op te leggen, kun je je mobiele telefoongebruik beter beheren en jezelf aanmoedigen om je tijd op andere activiteiten te richten.deel deze tip

Tip 128 - Tips for cutting down on alcohol

* choose drinks with less alcohol content
* drink slower
* alternate alcoholic drinks with soft drinks or water
* arrive later at the party
* take your turn at being the designated driver
* meet up more often with friends who drink less or don’t drink
* focus on enjoyable hobbies/activities that require more fitness/not involving drinkingdeel deze tip

Tip 129 - Alcohol en diabetes

Overmatig en zwaar drinken lijken samen te hangen met een toename in lichaamsgewicht en een hogere BMI of buikomvang. Zwaar alcoholgebruik - vanaf zes standaardglazen per dag - verhoogt de kans op het ontwikkelen van diabetes. De combinatie van zwaar drinken en al bestaande diabetes verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, leverschade, verminderde nierfunctie of nierfalen, schade aan het netvlies van het oog en neurologische stoornissen.
(bron: expertisecentrumalcohol.trimbos.nl)

Minder gaan drinken of (tijdelijk) stoppen helpt om af te vallen en om je diabetes risico te verminderen.deel deze tip

Tip 130 - 0.0 omdat het kan

Geslaagd. Het is zover, 1 heel jaar zonder drank.
Waarom 1 jaar zonder? Dronk ik teveel? Nee, maar wel te vaak, vond ik zelf. Dus met mezelf afgesproken een heel jaar geen drank.
En ga ik weer drinken? Ja hoor. Maar met mate.
Heb ik de voordelen gemerkt van 0.0% een jaar lang? Zeker!! Conditie top, slapen beter, hoofd altijd fris en alert. Geen wegtrekkers meer.
Zonder alcohol is echt heel fijn, maar soms is het ook echt heel lekker.
Proost, "Op het leven" lieve mensen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Online gambling

Online gambling becomes more and more popular. However, the risks of experiencing major problems as a result of it is much higher compared to gambling in more traditional environments. This is because of several factors including 24/7 availability, gambling with "invisible" money (numbers on your gambling account), no effort necessary to start gambling (such as getting dressed, getting out of your house, walking/cycling/driving to a gambling location, getting cash, making up reasons to be away/excuses to your partner/family) etc).

If you are a gambler bin have never gambled online do not start with it at all.
If you are already gambling online be aware of these factors and try to but boundaries around these. For example: set times where you allow yourself to gamble, and if you don't stick to it then share your gambling habits with someone for more accountability.
deel deze tip

Tip 132 - You are not your thoughts

When you get cravings for your substance of choice thoughts feel like facts, for example:

"If I don't drink I can't socialize"

Try to rephrase these thoughts as:
"I think that if I don't drink I can't socialize"
or
"I notice that I am thinking again that if I don't drink I can't socialize"

Feel the difference and see if it helps to take a different course of action.deel deze tip

Tip 133 - Wat lost je verslaving op?

Waar helpt je verslaving je bij?

Verslaving heeft in maatschappelijke context een negatieve lading, waardoor het alleen maar lastiger wordt er eerlijk over te worden. Je schaamt je... Heel begrijpelijk.

Wat als ik je vertel dat je neiging tot verdoven het beste is wat je in huis had om iets moeilijks het hoofd te bieden? Om je nog enigszins overeind te houden? En kan je dan eens kijken naar wat dat is? Datgene wat zo onverdragelijk lijkt?

Daar ontmoet ik je graag. En ik denk meer mensen in jouw omgeving. Meer dan je denkt.deel deze tip

Tip 134 - Book tip - New way of understanding addiction

An interesting read and a different perspective on addiction is the book of Maia Szalavitz "Unbroken Brain"deel deze tip

Tip 135 - Meer drinken of blowen door de korte winterdagen?

Velen van ons grijpen in de winter vaker naar alcohol of wiet omdat de duisternis uitnodigt om thuis te blijven en te ontspannen.

Maar het effect de volgende dag(en) is vaak een gevoel van nog meer verdriet, apathie, vermoeidheid.

Probeer overdag korte pauzes te nemen en naar buiten te gaan, al is het maar voor een wandeling van 10 minuten.

Probeer 's avonds bewust andere ontspannende activiteiten te plannen en zie de "donkere" tijd van het jaar als een tijd voor reflectie en opladen waarin je jezelf niet zo hoeft te pushen om even hard te presteren als in de zomer.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Stoppen met roken

Mijn succesverhaal van de afgelopen maand (december 23) is dat een cliënte mede dankzij mijn begeleiding met hypnotherapie en EMDR is gestopt met roken. Zij rookte daarvoor 30 sigaretten per dag!
Zij had zich behoorlijk geïdentificeerd als rookster, was hier van kinds af aan mee opgegroeid.
Naast hypnotherapie en EMDR zette ik een door mezelf ontwikkelde lessenserie in die ik gebruik bij verslavingen.
En natuurlijk is eigen inzet en motivatie nodig als je wilt stoppen met roken. Maar begeleiding met hypnotherapie en EMDR kan de sleutel zijn om te slagen en een niet-roker te zijn. Hoe fijn en bevrijdend is dat!deel deze tip

Tip 137 - wees er open en eerlijk over

Het helpt om de volgende stap te maken door open en eerlijk met een vertrouwenspersoon je innerlijke worstelingen te bespreken.deel deze tip

Tip 138 - Stoppen met je verslaving doe je niet alleen

Verslavingen zijn per definitie hardnekkig.

Je lost een verslaving dan ook niet zomaar op met enkele losse sessies bij welke psycholoog of therapeut dan ook. Hypnotherapie kan je helpen andere gevoelens te beleven op triggermomenten en je onbewuste automatische gedragspatronen te veranderen.

Maar zelfs hypnotherapie helpt je niet in één sessie langdurig van je klachten af, wat toneel-hypnotiseurs je ook willen laten geloven. Ga ervan uit dat je bij verslaving veel doorzettingsvermogen, intensieve begeleiding en een goed vangnet nodig hebt.

Dat kan door middel van een multidisciplinair team van behandelaars. Heb je de indruk dat dat voor jou wat teveel van het goede is, dan is doorlopende afstandstherapie wellicht de passende oplossing voor jou.

Voor hulpvragen zoals depressie of verslaving kun je bij Anachroon naast je wekelijkse sessies kiezen voor intensieve afstandstherapie. We hebben dan dagelijks contact en je kunt op alle momenten terugvallen op de therapeut, dag en nacht. Wat voor behandeling je ook kiest, kies bij verslaving in elk geval een traject waarbij je op elk moment je behandelaar kunt bereiken wanneer je dat nodig hebt.

Zéker bij verslaving geldt: je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.deel deze tip

Tip 139 - Alcohol en overgang

De effecten van alcohol kunnen veranderen met de menopauze: minder alcohol kan een sterker effect hebben en/of leiden tot een heel andere ervaring of ongewenst gedrag.
Als je dit herkent, wees dan lief voor jezelf, luister naar je lichaam en begin je gewoontes te veranderen uit liefde voor jezelf in plaats van uit schaamte.deel deze tip

Tip 140 - Kiezen voor het 'langetermijneffect'

Korte termijn fijn, lange termijn pijn. Korte termijn pijn, lange termijn fijn.

Als je een besluit neemt is het niet altijd makkelijk om aan de lange termijn te denken als de korte termijn iets fijns op levert. Het heeft alles met vermijding te maken. Vaak is een langetermijnoplossing een stuk lastiger en daarmee ervaar je niet meteen dat fijne gevoel. Hoe komt het dat we geneigd zijn keuzes te maken die ons op korte termijn een fijn gevoel geven? En is het mogelijk om dit te veranderen? Wat kan dit voor verandering geven in je leven? Hoe kun je dit leren?

Ben je nieuwsgierig hoe jij kunt leren om meer voor de lange termijn te gaan? En om op de korte termijn de ‘pijn’ te verdragen? Acceptance & Commitment Therapie kan je hierbij helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Hartelijke groet, Hannelies
Psychosociaal Therapeut - ACT Therapeut
Lid van Therapiepsycholoog
deel deze tip

Tip 141 - Boekentip: De Verslaving voorbij

'De verslaving voorbij' van Jan Geurtz is een ontzettend praktisch boek dat je veel inzicht geeft in de oorsprong van veel verslavingen. Het geeft je daarnaast veel handvaten en manieren om te stoppen met je verslaving (in welke vorm dan ook: alcohol, drugs, relatieverslaving, telefoongebruik, gamen etc).deel deze tip

Tip 142 - Wat ga je niet aan?

Verslaving gaat over weg willen van iets, niet over het middel of de gewoonte. Maar welke functie heeft het? Waar wil je niet naar toe?
Als je dit gaat onderzoeken kan dat je al veel helderheid over jezelf geven.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>