Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij verslaving


Verslaving - tips

Zoek je tips bij een verslaving?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met een verslaving

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Kennisoverdracht helpt jou en je dierbaren

Thomas Harrison & Hilary Connery schrijven in "Verslaving - een praktische gids voor familieleden" zeer veel bruikbare informatie over verslaving. Zo komen overzichtelijk informatie over het verslaafde brein, rehab, en psychologische hulp aan bod.

De toon van het boek is objectief. De schrijvers zijn niet bezig met 'schuldvragen' of 'waarheid achterhalen'. Ze delen gewoon wat zij weten.

Lees vooral een recensie over dit boek voordat je tot aanschaffen overgaat.


3

deel deze tip

Tip 2 - Kijk wat er ten grondslag ligt bij een verslaving

Belangrijk, bij welke verslaving dan ook, is te onderzoeken wat er onder je verslavingsgedrag ligt. Vaak heeft iets in het verleden het verslavende gedrag getriggert en/of aangewakkerd. Na een langere tijd verslaafd te zijn is dit soms nog moeilijk te herkennen.

Het is goed te kijken, eventueel samen met een therapeut, wat dit is. In de meest effectieve behandelingen wordt het onderliggende aan een verslaving meegenomen in de behandeling. De functie van de verslaving, zoals bijvoorbeeld het verdoven van pijnlijke momenten, wordt dan in de meeste gevallen minder.2

deel deze tip

Tip 3 - Animatiefilm van verslaving

Het is bekend: Erkennen dat je een verslaving hebt is een hele moeilijke, maar broodnodige eerste stap.
Kijk eens of je je herkent in het kuikentje uit deze animatiefilm.Steeds vaker, steeds meer 'middel'/ 'gedrag' nodig, dat jou steeds minder plezier geeft? En steeds eenzamer? Meer afgesloten van je omgeving, vrienden en familie?
Wees eerlijk en krabbel niet terug, ook morgen niet.

Zoek GOEDE hulp. Hulp waar jij vertrouwen in hebt en die bij je past.
Misschien schaam je je. Bij een goede therapeut mag je alles vertellen en wordt er niet geoordeeld.

Bij een goede therapeut wordt er onder andere gewerkt aan de oorzaak van je verslaving, zodat jij steeds sterker wordt en je hunkering naar gedrag of middel zal verdwijnen.
Wat een bevrijding zal dat zijn!

Wellicht is eerst een gespecialiseerd behandelcentrum nodig voor je detox.
Ik kan je daarna of tegelijkertijd aanraden naar een gespecialiseerde hypnotherapeut of een gespecialiseerde EMDR-therapeut te gaan.

Ik wens je veel succes bij jouw bevrijding van je verslaving, het KAN ECHT!2

deel deze tip

Tip 4 - Het is nooit te laat om hulp te vragen

Het is nooit te laat om hulp te vragen, er zijn genoeg opties hiervoor. Tevens na terugval, adviseer ik opnieuw hulp te gaan zoeken.


2

deel deze tip

Tip 5 - H.A.L.T. - Hungry, Angry, Lonely or Tired

H.A.L.T
Hungry, Angry, Lonely or Tired. Een afkorting die veel gebruikt wordt bij mensen met een verslaving. Zit je in je HALT? Wanneer je een of meer van deze gevoelens herkent. Wees je dan extra bewust van je gedrag. De kans op een terugval is groter op zo'n moment.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Alleen voor vandaag!

ALLEEN VOOR VANDAAG!!!
Het gaat erom dat je het stoppen met je middel of gedrag alleen vandaag volhoudt. Meer is het niet. Stop met de complete toekomst voor je te zien en leg de focus op dit moment. Op deze dag. En dat elke dag opnieuw. Dan kun jij het ook!


1

deel deze tip

Tip 7 - Herstellen doe je zelf, maar doe het niet alleen

HERSTELLEN DOE JE ZELF, MAAR DOE HET NIET ALLEEN!

Als je stopt met een middel of gedrag is de kans van slagen vele malen groter wanneer je een groep supporters om je heen verzameld. Mensen die je echt begrijpen.

Zo zijn er diverse zelfhulpgroepen die wekelijks een meeting houden om elkaar te steunen in hun herstel. Deze groepen zijn anoniem en niemand in je directe omgeving hoeft hier van te weten.

Google eens op: OA, anonieme overeters, AA anonieme alcoholisten, NA Narcotics anonymous. Er zijn nog veel meer groepen voor vele soorten verslavingen. Succes!


1

deel deze tip

Tip 8 - Vrijheid terugwinnen door ‘ik-management’ te versterken

Het is belangrijk om te weten dat iedere verslaving de vervorming is van een behoefte die in de allereerste plaats gezond was. Belangrijke primaire behoeften van -alle mensen- zijn om je veilig, behaaglijk, verbonden, geliefd, begrepen, erkend, gestimuleerd én begrensd te voelen.

Al in onze vroege kindertijd en jeugdjaren gaat het bij veel mensen mis bij het voorzien in deze behoeften. Niet alle ouders zijn in staat om hun kinderen goed om te leren gaan met hun behoeften, omdat zij dit zelf ook onvoldoende geleerd hebben.
Zo ontwikkelt zich te weinig het ‘ik-management’ dat wij zo nodig hebben om ons gedrag bij het omgaan met onze behoeften te reguleren.
Onze behoefte(n) worden ons dan de baas, gaan woekeren en vervreemden zich steeds verder van hun gezonde oorspronkelijke vorm.
Denk eraan hoe de gezonde behoefte van verbondenheid, van ‘erbij horen’ voor velen de aanleiding was om te gaan roken. Bijna niemand vindt een eerste sigaret ‘lekker’.

Wanneer je vervormde behoefte steeds meer grip op je krijgt en jij steeds meer jouw persoonlijke vrijheid inlevert, hoeft je dat eerst niet eens op te vallen. Veel verslaafde mensen leven in de illusie van controle hebben en ontdekken juist door hun omgeving, doordat ze vastlopen, of door lichamelijke klachten dat er iets ‘niet goed’ is.

Als verslaving lang duurt vormt zich veel gewoontegedrag en raakt de verslaving in je hele fysieke en psychische lichaam ingebouwd.
Als je zelf tot het inzicht en daarmee tot het besluit komt dat je het anders wilt, dat jij je vrijheid en gezondheid terug wilt winnen, dan heb je meestal de steun van (ervaren of professionele) anderen nodig. Zij kunnen dan het nodige ‘hulp-ik’ voor je zijn om ervoor te zorgen dat je de tijd, de methode en de middelen krijgt om je eigen ‘ik-management’ (weer) op te gaan bouwen.


1

deel deze tip

Tip 9 - oordeelloos

Hallo jij..... tja, verslaafd.....
erg moeilijk om je zo te noemen, toch?
Er hangen zoveel stigma's en oordelen aan.
Je schaamt je er voor en het is iets wat anderen niet van je willen of verwachten....

Maar hoe doe je het zonder?

Ik kan je niet afhelpen van je verslaving, maar ik kan oordeelloos naar je luisteren en achterhalen waar het vandaan komt en hoe het komt dat je het middel steeds nodig hebt (of denkt nodig te hebben).

Samen kunnen we dieper liggend gevoel, frustratie, behoefte of wens achterhalen. Wellicht kunnen we samen tot alternatieven komen. Zodat je wel krijgt, wat je nodig hebt om te ontladen of ontspannen, maar zodat je de gevolgen binnen de perken kunt houden. Je bent welkom, met welk verhaal dan ook. Als het nodig is, kan ik je doorverwijzen. Maar samen kijken we wat we kunnen bereiken,
Succes en wellicht tot horens / ziens.


1

deel deze tip

Tip 10 - 60 seconden

Zou het je lukken om wanneer je jouw verslaving wilt bevredigen, om dan 60 seconden te wachten, voordat je aan jouw verslaving toegeeft?

Probeer het eens uit. Elke keer weer.
Wellicht dat je na een week 120 seconden kan wachten.
En een maand later 5 minuten.

Wordt gewaar welke gedachten en gevoelens je hebt terwijl je wacht. Observeer deze zonder oordeel. En bespreek ze gerust met een therapeut.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Aansluiten bij een groep

Samen zijn we sterker, soms, niet altijd. En om als verslaafde (aan wat dan ook) aan je verslaving te werken, is het handig om je aan te sluiten bij een groep. Kijk maar naar de AA en andere anonieme groepen.
Maar kijk uit! Als je in een groep terechtkom met alleen maar lotgenoten, mensen die ook verslaafd zijn, zonder goede begeleiding, dan heb je daar niks aan. Want van iemand die ook verslaafd is, kan je niet leren om van jouw verslaving af te komen! Er moeten minstens een paar mensen bij zijn die al een stuk verder zijn dan jij zelf, daar kan je van leren. En de beste begeleiders zijn vaak mensen die door dezelfde dal zijn gegaan als jij, zij weten wat je doormaakt en kunnen je het beste bijstaan.
Succes er mee!


1

deel deze tip

Tip 12 - Dubbel afkicken

Ik zie een verslaving, welke verslaving dan ook, als een dubbel probleem. Allereerst is er de lichamelijke verslaving, daar kan je over het algemeen binnen twee weken van afkicken, dan is je lichaam er schoon. Maar er is ook nog de geestelijke verslaving. En dat is eigenlijk niet meer dan een hele diepe gewortelde gewoonte. En die is veel moeilijker te overwinnen. Want als we iets niet weten, als we even in de war zijn, dan vallen we heel snel terug op dingen die we gewend zijn: je pakt een sigaret, een joint of erger, of je loopt naar de koekiestrommel, koelkast en verdooft de gevoelens op een manier die je gewend bent.
En om dat te veranderen is simpel maar niet makkelijk. Je moet in principe de slechte gewoonte/verslaving vervangen door iets anders, iets goeds, positiefs en vooral ook bevredigend.
Heb je daar hulp bij nodig? Stuur een bericht en ik help je verder.
Succes er mee!


1

deel deze tip

Tip 13 - Zoek hulp en steun bij verslaving

een verslaving is een ziekte. Als je echt wilt werken om van de verslaving af te komen zoek dan hulp bij gespecialiseerde praatgroepen zoals bijvoorbeeld de AA.

Bij zulke hulpgroepen, echt niet alleen bij alcoholverslaving, krijg je een maatje toegewezen die jij elke keer als de aandrang te groot wordt kan bellen. Bij een echte verslaving heb je constante steun nodig om vrij te komen.

Daarnaast kan EMDR goed helpen om de emoties gekoppeld aan het gebruik van het middel te verzachten.
Sterkte!


1

deel deze tip

Tip 14 - Kijk niet te ver naar de toekomst

Kijk niet te ver naar de toekomst. Bijvoorbeeld: het lukt mij vast niet om nooit meer alcohol te drinken. Kijk naar het hier en nu: het is mij vandaag gelukt geen alcohol te drinken. Dit stemt je vaak een stuk positiever.


1

deel deze tip

Tip 15 - De kleedkamer van Sinterklaas

Wanneer je een bezoek brengt aan de kleedkamer van Sinterklaas, dan is de magie weg. Het sprookje is dan uit.

Vandaar dat het bij een pornoverslaving zinvol kan zijn om documentaires te kijken achter de schermen van porno. Voorbeelden zijn "Jojanneke uit de prostitutie" & "Louis Theroux: Twilight of the porn stars".


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Verbinding met jezelf

Er is een theorie dat verslaving een reactie is op eenzaamheid. In mijn praktijk heb ik ervaren dat die eenzaamheid vaak al heel jong begint.

Je kunt de verbinding met anderen het best aangaan wanneer je verbinding hebt met jezelf. Hoe je verbinding maakt met jezelf, kun je leren van een goede therapeut.


1

deel deze tip

Tip 17 - Wees mild voor jezelf

Wees mild voor jezelf wanneer je merkt dat je een verslaving hebt en daar niet direct vanaf kunt komen.

Het heeft niets te maken met gebrek aan wilskracht of doorzettingsvermogen. Je hebt een verslaving niet voor niets ontwikkeld. Of dat nou seks, gokken, alcohol of drugs, shoppen is....

De verslaving is niet het probleem. Het probleem zit dieper. Het is de reden waarom je de verslaving hebt ontwikkeld. Kijk samen met een therapeut naar de oorzaak. Daar ligt een pijn die je met een verslaving wilt verzachten.

Door te leren om me een andere manier met die pijn om te gaan, zal je minder behoefte voelen om het te verzachten.


1

deel deze tip

Tip 18 - Middelengebruik minderen - een eerste stap

Mensen gebruiken middelen vaak in combinatie: alcohol en sigaretten, alcohol en cocaïne, koffie en sigaretten, wiet en alcohol, enz.

Wil je je gebruik verminderen en lukt het niet? Probeer dan als eerste stap te stoppen met combineren: drink alcohol of koffie zonder te roken, snuif zonder te drinken, of drink zonder te snuiven.
Het combineren van twee drugs leidt over het algemeen tot meer gebruik van beide middelen, omdat de een de vervelende bijwerkingen van de ander kan compenseren. Combinaties brengen ook meer lichamelijke schade toe. Het omgekeerde is ook waar: het gebruik van maar één drug leidt vaak tot minder gebruik.


1

deel deze tip

Tip 19 - relatieverslaving

Ook kun je verslaafd zijn aan een (destructieve) relatie waarvan je maar niet los kunt komen. Vaak is er diepere problematiek aanwezig waardoor je je niet sterk genoeg voelt om uit deze relatie te stappen. Denise Hagmeijer heeft hier een persoonlijk verhaal over geschreven in haar boek De Duikelaar. Een boek waarin je veel zult herkennen en veel van kunt leren. Maar zelf eruit komen is vaak een te grote stap. Zoek hulp als je jezelf hierin herkent.deel deze tip

Tip 20 - Zelf inzien dat verandering nodig is

Je bent verslaafd aan iets, een middel of aan gedrag wanneer het in jouw leven op zo’n wijze centraal komt te staan dat je geen gezonde verbinding meer aan je dagelijkse activiteiten en sociale omgeving kunt onderhouden.

Je afhankelijkheid neemt de vrijheid en speelruimte weg die je als mens nodig hebt om gezond te functioneren. Wanneer je iets aan je verslaving wilt doen, is het meestal nodig dat je er zoveel last van krijgt of er zo onder gaat lijden dat je er diep van doordrongen wordt dat verandering noodzakelijk is.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Het Zelf en innerlijke verslaafde Delen

Het is goed te beseffen dat alle deelaspecten van jezelf; ook een verslaafd deel, iets te vertellen hebben aan jou zelf. jou Zelf. Ik noem het nu expres met een hoofdletter, omdat er een Groter Zelf ontwikkeld kan worden die de regie kan terugnemen over alle innerlijke delen. Een soort kapitein op een schip met allerlei matrozen. Een verslaafde Matroos heeft OOK iets te vertellen, heeft ook een boodschap die gehoord wil worden en vooral liefdevolle aandacht nodig. Deze matroos wilde van oorsprong iets menselijks waardevols voor het Zelf, maar werd door allerlei zaken vervormd. Elk deel heeft iets VOOR het Zelf te brengen als het in zijn Pijn gehoord wordt en vanuit het Zelf voor gezorgd gaat worden.deel deze tip

Tip 22 - Je Grote Zelf en verslaving delen

Weet dat elk innerlijk deel, ook een verslavingsdeel een onderdeel is van jouw Grote Zelf. Je Grote Zelf is bedoeld de regie te hebben over alle innerlijke delen ( die nooit iets tegen jou hebben). Zoals een Kapitein op een schip naar alle Matrozen kan luisteren, ook een verslaafde Matroos. Ook die heeft een boodschap en is ergens ontstaan met een doel, een bedoeling, een behoefte. Alleen is die behoefte verworden tot iets wat de regie vaak overneemt en niet helpend is om een volwaardig leven mee te kunnen leiden.Alle innerlijke delen hebben liefde en erkenning nodig, en willen beluisterd worden in hun eigenlijke boodschap/behoefte.Vaak een hele klus, en wel erg de moeite waard.deel deze tip

Tip 23 - Hechten aan iets of iemand?

Verslaafd zijn betekent dat je je bent gaan hechten aan één of ander middel of gewoonte. Vaak komt dat in de plaats van je hechting aan mensen. Je hersenen zijn inmiddels zo bedraad dat wanneer je je rot voelt je gelijk grijpt naar je middel/gewoonte. Wat nodig is, is dat je weer nieuwe verbindingen leert aan te gaan. Met mensen, maar ook met jezelf. Wie ben ik, wat wil ik, waar sta ik.. En vervolgens, aan wie wil ik me binden. Dit laatste heb je zo nodig om los te komen van alles wat jou in de greep houdt.deel deze tip

Tip 24 - welke pijn probeer je te vermijden?

Onder bijna elke verslaving zit een verdriet of gemis dat zo pijnlijk, heftig is dat je dit liever vermijdt, en daarvoor dient je verslaving. Om te verdoven als het ware, je weet dit zelf.
Het maakt echter meer kapot dan je lief is en er is een andere weg. Ga aan wat je probeert te vermijden en zoek hier hulp bij. Ik zeg niet dat het makkelijk is, maar wel de moeite waard. En ook je naasten zijn die moeite waard!deel deze tip

Tip 25 - Hoe draag jij bij aan de verslaving van je partner?

Uit onderzoek blijkt dat partners van verslaafden vaak op verschillende manier de verslaving van hun partner in stand helpen houden. Door bijvoorbeeld de problemen die ontstaan als gevolg van de verslaving voor hen op te lossen, of door het middel voor hen te halen, door hen uit de wind te houden in contact met anderen. Dit is niet verwijtbaar, of te veroordelen maar het is gewoon hoe het is. Het kan goed zijn om je hier bewust van te worden, en weer te voelen dat je een keus hebt. Niet om zo de ander te genezen, maar jezelf, van de verslaving aan je verslaafde partner.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Boekentip: De verslaving voorbij van Jan Geurz

In De verslaving voorbij verklaart Jan Geurtz verslavingen op een verrassende wijze, en toont vervolgens een verbluffend simpele uitweg uit de gevangenis van verslaving en dwangmatigheid.

Anoniem


deel deze tip

Tip 27 - Fast food

Je kunt aan heel veel dingen verslaafd zijn: drugs, alcohol, porno, sex, aandacht, gokken, geld, enz. Als je in je verslaving ontspanning zoekt voor stress, spanning of verveling en je kunt je zelf niet tegenhouden, dan zit je aardig in de hoek van de verslaving. Meestal denk je dan ook wel dat je er best mee kan stoppen, alleen doe je het niet. Verslaving werkt als fastfood, het geeft even bevrediging, maar het helpt maar kort, Als je dat herkent is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Je kunt gelukkiger worden dan je nu bent als je het niet meer nodig hebt.deel deze tip

Tip 28 - Hoe ontsnappen uit sexverslaving

Veel mensen ervaren veel plezier aan sex met jezelf of een ander. Daar is niets mis mee. Maar voor sommige mensen is sex meer dan een must geworden. We spreken van sexverslaving als er een dwangmatige behoefte is aan sex die het dagelijks leven beheerst. Zeker als dit je functioneren beïnvloedt of als er gevoelens van schuld en schaamte ontstaan is het van belang om wat bij te sturen. Als je gewoon heel veel zin hebt in sex en daar veel plezier aan beleeft zonder dat het je dagelijkse functioneren negatief beïnvloedt spreken we overigens niet van een verslaving. Bij een verslaving ben je in meer of mindere mate de macht over jezelf kwijt en heerst de verslaving over jou.

Wat te doen bij sexverslaving?
Een eerste stap is erachter komen wat je drijft in deze verslaving. Wat je afhankelijk maakt. Dit kunnen de geluksstofjes zijn die vrijkomen in je brein waar je van afhankelijk bent geworden. Je bent dan als het ware niet afhankelijk van de sex zelf, maar wel van de gelukshormonen en de sex zijn een manier om die op te wekken.

Sexverslaving kan ook ontstaan als er een sterk verlangen naar bevestiging van een ander is, en je sex gebruikt als middel om je erkent en gezien te voelen. Zeg maar: je krijgt meer zelfwaardering door het feit dat een ander je ziet te zitten en voelt je ontoereikend als je geen partner in je armen hebt.

Ook kan de voorgeschiedenis van iemand bijdragen aan sexverslaving. Als je in het verleden negatieve ervaringen rondom sexualiteit hebt opgedaan, kan dat op latere leeftijd doorwerken in extra veel aandacht voor en afhankelijkheid van sex. Als ware dient de sex dan om die oude trauma's te helen... althans dat probeert je systeem dan. Of dat lukt is de vraag.

Uiteraard is het bij sexverslaving zaak om professionele hulp in te schakelen, zeker als de verslaving het gevolg is van dieperliggende oorzaken.

Wat kun je zelf doen? Een eerste hulp bij sexverslaving (EHBS) kan hem zitten in het stellen van de vraag 'wat krijg ik eigenlijk als ik dit zo doe'. Gaat het me om de roes van geluk en extase, gaat het me erom dat ik me bevestigd en gezien voel, of drijft iets anders mijn gedrag? Op grond van dat antwoord, wordt duidelijk waar je aan kunt werken. Als je de oorzaak van de verslaving wegneemt, neemt de behoefte ook af. Uiteraard heb je daarna nog te maken met patroongedrag. Door je leven en je gedrag te herstructureren krijg je meer grip op jezelf. Stoppen met porno kijken, kan dan bijvoorbeeld wijs zijn onder het motto: 'je moet de kat ook niet op het spek binden'.

Een ander middel wat positief kan bijdragen zijn Mindfulness en Compassie oefeningen. Daarin leer je te 'zijn' met wat je voelt en ervaart en actief te onderzoeken wat je drijft. Door daar actief aan te werken, krijg je meer grip op je leven.
deel deze tip

Tip 29 - De eerste stap uit de pornoverslaving

Ben je pornoverslaafd en weet je niet meer hoe je kan loskomen uit het web van verleiding en macht van de opwindende beelden? Weet dat er echt een weg is om hier uit te komen, al zal dat met terugval gepaard gaan. De eerste allerbelangrijkste stap is dat je uit je isolement komt en gaat delen waar je zit. Mocht je een partner hebben, wees dan open over je worsteling. Het zal zeker pijn doen aan de andere kant, maar het maakt je meer betrouwbaar het nu te openbaar te maken, dan dat je partner er na jaren achter moet komen. De volgende stap is een stap naar hulp. Een goed online programma wat kan helpen bij ontrouw is het programma S.A.M.E.N. van Ferdinand Bijzet van relatie-herstel. Succes!deel deze tip

Tip 30 - Partner van een pornoverslaafde?

Wanneer je op de hoogte bent van de verslaving van je partner kan je schieten in een gedrag wat jou en jullie nog verder van huis brengt. Je kan het gedrag van de ander gaan controleren, de ander continu ter verantwoording roepen en boos zijn wanneer je partner je weer heeft teleurgesteld. Stop met het bewandelen van deze weg! De eerste stap naar herstel is dat er openheid kan komen in de relatie van wat er speelt. Dat je partner in jou iemand vind waar hij een team mee kan vormen in zijn (of haar) strijd met verslaving. Voor jou is dit pas mogelijk wanneer je je boosheid, verdriet en wantrouwens ruimte mag geven in de relatie. Er moet dus veel gepraat worden en laat je daarin begeleiden door een professional die verstand heeft van deze materie. Een enorm goed online therapieprogramma wat kan helpen bij het herstel bij ontrouw is het programma S.A.M.E.N. van Ferdinand Bijzet van Relatie-herstel. Succes en geef niet op!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Kennis is macht

Vaak is goede kennis over je ziekte of klacht een enorm hulpmiddel bij het oplossen hiervan.
Verslaving is een probleem met veel aspecten. Daarom is het goed om verslaving vanuit meerdere invalshoeken aan te pakken. Kennis hebben over verslaving is één van de nuttige invalshoeken.
Je leert jezelf hierdoor beter te begrijpen. En het helpt je bij je motivatie om te stoppen met je verslaving.
Je kunt je bijvoorbeeld afvragen:
- Wáárom heb ik geen controle over mijn gedrag?
- Wáárom heb ik, terwijl ik al 6 maanden clean ben, plotseling een terugval?
Als je begrijpt wat je verslaving doet met je lichaam en met je hersenen helpt dit jou je gedrag te begrijpen, minder boos te zijn op jezelf, je kunt een terugval beter plaatsen en weet beter hoe je hiermee om kunt gaan.
Ik kan je om deze reden aanraden om op de website van Jellinek te kijken:
www.jellinek.nl
Klik op 'alcohol en drugsinfo' dan op 'interactieve informatie' dan op 'drugs in de hersenen' of 'drugs in het lichaam' . Hier kun je een link kiezen zodat je het op een groot scherm kunt zien. Met laptop/ pc is aan te raden.

Als je behoefte hebt aan professionele hulp om meerdere invalshoeken in te zetten bij het genezen van je verslaving, dan kan ik je aanraden naar een gespecialiseerde hypnotherapeut te gaan.
Succes!
deel deze tip

Tip 32 - Deze goede apps lijken bijna op een coach!

Er zijn meerdere apps die je kunnen helpen te stoppen met alcohol, roken of teveel snoepen.
De apps van Herzberg Development die je hierbij ondersteunen kan ik aanraden:
- Nuchterheid teller - Stoppen met drinken EasyQuit
- Stop smoking - EasyQuit free
- Calorie Counter - EasyFit free

Er zijn ook betaalde (pro) versies, hier heb ik geen ervaring mee.
Ik zou zeggen: probeer uit wat je nodig hebt. Je krijgt nuttige informatie, je krijgt te zien hoe je gezondheid zich herstelt naarmate je langer clean bent, je krijgt beloningen (heel belangrijk!), je krijgt afleiding (een spelletje) en meer!

Als dit toch niet voldoende voor je is, neem het jezelf niet kwalijk, maar schakel een echte gespecialiseerde coach of (hypno)therapeut in.
Succes!deel deze tip

Tip 33 - eten en roken

Eten en Roken zijn gedrag, geen verslaving!!deel deze tip

Tip 34 - verveling

Vaak beginnen gedrags -uitdagingen ( eten , roken, piekeren) met verveling, plan je dag om te voorkomen dat je je gaat vervelen..deel deze tip

Tip 35 - Pijn en verslaving

Altijd maar pijn en je hebt het gevoeld dat er niets helpt en dat je er niets aan kunt doen. Medicatie ophogen lijkt het enige middel. Tot je je realiseert: ik ben gewoon verslaafd aan de pijnstillers. Dat is het moment om hulp te zoeken. Door meer te weten te komen over pijn in je lijf en de effecten daarvan in je brein kun je voorzichtig en stap voor stap beslissen of je ook met minder pijnstillers toe zou kunnen... Als dat lukt beschrijven veel mensen de bevrijding en het gevoel het eigen leven weer terug te krijgen. Succes!deel deze tip

Tip 36 - Porno kijken

Er is niks mis met het kijken van porno. Alleen of samen met je partner. Porno kan op verschillende manieren opwindend voor je zijn. Anderen leven een fantasie uit die jij hebt (of misschien niet eens wist dat je het had ;-) )Dit hoeft ook niet meteen te betekenen dat alles wat je kijkt ook iets is wat je in het echt zou willen.

Maar er kleven wel risico's aan het overmatig kijken van porno.
Merk je dat de seks met je partner steeds minder opwindend wordt? Dat de filmpjes die je kijkt steeds extremer worden omdat het je steeds minder opwind?

Dan zou het zomaar kunnen dat je het niet meer kijkt uit keuze maar dat het een verslaving geworden is.

Maak je je zorgen om je eigen kijkgedrag, wat je kijkt of hoevaak je kijkt? Heeft het invloed op je leven?
Schroom niet om contact op te nemen met een professional.deel deze tip

Tip 37 - EMDR bij verslaving

EMDR is een bekende en wetenschappelijk bewezen werkende therapiemethode bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen en bij de behandeling van angsten.
Vaak heb je, als je een verslaving hebt, wel (nare) gebeurtenissen meegemaakt waardoor je verslaving (eventueel veel later) mede is begonnen.
Het is zaak om eerst deze ervaringen te verwerken.
Daarná kun je EMDR ook inzetten voor het behandelen van de moeilijke momenten, dus als je 'trek' hebt in je verslavende middel/ gedrag.
Ook kan EMDR je helpen om je denkpatronen die mede maken dat je vastzit in je verslaving aan te pakken.
Het is wel belangrijk dat je, als je dit wilt, een therapeut kiest die EMDR beheerst én als specialisme verslaving aanbiedt.
deel deze tip

Tip 38 - Niet waarom de verslaving maar waarom de pijn?

Verslaving in welke vorm dan ook is een poging om, om te kunnen gaan met dat wat te veel is om te voel of te ervaren. Op korte termijn is het een succesvolle poging zodat je dat wat eronder zit niet hoeft te voelen. Maar het heeft limitaties. Het verdoofd, het lost niet op. Vraag jezelf is af wat is er wel als de verslaving er niet zou zijn? Met een therapeut is het goed mogelijk dat wat eronder zit aan te gaan. Door het aan te gaan met compassie kan je stap voor stap ervaren dat je aan kan wat daar zit. Waardoor de verslaving minder nodig is om jezelf te reguleren dan kan je nu zelf.deel deze tip

Tip 39 - Het geheim van veranderen

Het geheim van veranderen is niet om iets NIET te doen.
Als je probeert iets NIET te doen, dan gaat je aandacht nog steeds naar datgene uit. Met alle gevolgen van dien natuurlijk.

Maar wat dan? Hoe laat je bepaalde patronen en gewoontes los om vervolgens een nieuw leven te gaan leiden?

Het geheim van veranderen is om IETS ANDERS TE GAAN DOEN.

Dus in plaats van porberen te stoppen met iets, ga je al je aandacht, tijd en energie simpelweg aan iets anders besteden.
Kies iets wat je leuk vindt om te gaan doen/leren en maak hier een begin mee.

Op het moment dat je behoefte hebt aan je oude gewoonte, begin je steeds weer met je nieuwe gewoonte.

Bijvoorbeeld sporten in plaats van roken. Wandelen in plaats van eten. Afspreken met iemand in plaats van alleen thuis te gaan drinken.

Wat voor jouw werkt, zul je zelf moeten uitvinden.

Maar maak gebruik van de aantrekkingskracht van je nieuwe, leuke gewoonte en vergeet steeds meer de oude gewoonte.

In het begin kost het meer moeite af en toe, maar je zult zien dat het steeds gemakkelijker gaat.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten