Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij PTSS

ptss therapiepsycholoog

 

PTSS - tips

Zoek je tips bij PTSS?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij PTSS (posttraumatisch stressstoornis) >>

Wat is jouw tip voor omgaan met PTSS? 

 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Polyvagaal theorie en PTSS

Een inleiding
De polyvagaaltheorie is ontwikkeld door Stephen W. Porges en wordt ook wel ‘de wetenschap van veiligheid’ genoemd. De theorie wordt omarmd door vele behandelaren, omdat het een verklaring biedt voor de werking van het autonome zenuwstelsel bij trauma, angst en depressie en daarbij ook handvatten geeft om deze inzichten toe te passen binnen de behandeling.

Wat is de polyvagaaltheorie?
De polyvagaaltheorie biedt een neurobiologische verklaring voor het fenomeen van ‘je veilig voelen’ of ‘onveilig voelen’ in de aanwezigheid van anderen. De polyvagaaltheorie gaat uit van drie organiserende principes:

1. De hiërarchie van het centrale zenuwstelsel
Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat we overleven in een onveilige situatie en ´opleven´ zodra het veilig is. Om te overleven is het nodig dat we gevaar kunnen herkennen, zodat de overlevingsrespons geactiveerd kan worden. Voor ´opleven´ is het juist nodig dat deze geremd wordt.

De dorsale vagus is het oudste deel van het centrale zenuwstelsel. Het is een oeroud overlevingsmechanisme dat bij een levensbedreigende situatie zorgt voor een dorsale vagale respons, ook wel immobilisatie genoemd. Door het bewustzijn uit te schakelen spaart het lichaam energie en daarbij beschermt het tegen lichamelijke en psychische pijn. Het reageert op signalen van extreem gevaar, waardoor we in een beschermende toestand van verlaagd bewustzijn, overgave, terugtrekken en ineenstorting terecht komen. Bij een traumatische gebeurtenis zie je dit als iemand dissocieert.
Het sympathische zenuwstelsel is het tweede systeem op de evolutionaire tijdlijn. Hierdoor hebben we niet alleen beschikking over het dorsale vagale respons, maar kunnen we ook overleven door mobiliseren (vechten en vluchten). Het sympathische zenuwstelsel helpt ons lichaam om paraat te staan voor actie; we voelen meer energie en zijn afgesteld op geluiden van gevaar. Zodra het sympathische zenuwstelsel geactiveerd is kunnen we geen verbinding ervaren, omdat het risico om verbinding aan te gaan te groot is.
De ventrale vagale baan is het nieuwste systeem en staat bovenaan in de hiërarchie. Het zorgt voor een gevoel van veiligheid en betrokkenheid wat essentieel is voor gezondheid, groei en herstel. Zodra de ventrale vagus actief is, is onze aandacht gericht op verbinding. We zoeken co-regulatie voor troost, geruststelling en veiligheid.

2. Neuroceptie
Het proces waarbij ons lichaam kiest wat op dat moment het beste is voor onze veiligheid.
De wijze waarop het autonome zenuwstelsel reageert op signalen van onveiligheid gebeurd vaak onbewust. Het lichaam maakt al vaak voordat we het kunnen beredeneren een inschatting van de risico’s en bedreiging en onderneemt actie door ofwel te vechten of te vluchten (sympathische mobilisatie) of door inéén te storten (dorsale vagale overgave).

3. Co-regulatie
Bij baby’s en jonge kinderen zijn de nieuwere systemen van het zenuwstelsel nog niet (voldoende) ontwikkeld en kunnen zichzelf niet reguleren. Hier hebben ze de ouder voor nodig. De ouder reguleert met het zenuwstelsel (ventrale vagus), het zenuwstelsel van het kind, waardoor bij het kind de ventrale vagus ook geactiveerd wordt. Zo leert het kind later ook zelfregulatie.
Co-regulatie vindt ook plaats in positieve relaties zoals bijvoorbeeld bij vrienden, collega’s, de therapeutische relatie en de partnerrelatie.

De polyvagaaltheorie bij trauma
Traumatische gebeurtenissen en vroegkinderlijk trauma hebben invloed op de wijze waarop het centrale zenuwstelsel reageert. Tijdens het trauma probeert het lichaam te overleven door inéén te storten (immobiliseren), vechten of te vluchten (mobiliseren). Door trauma staat ons zenuwstelsel extra alert afgesteld, waardoor sneller gevaar gedetecteerd wordt en de overlevingsresponsen geactiveerd worden. Vaak ook wanneer er geen daadwerkelijk gevaar is. Zo worden vaste responspatronen gecreëerd die ervoor zorgen dat het lichaam mobiliseert of immobiliseert zoals bij (onbewuste) triggers.

Wanneer je als kind de mogelijkheid tot co-regulatie hebt gemist doordat iemand je iets heeft aangedaan of juist heeft gelaten (verwaarlozing), dan mis je dit ook in latere relaties. Co-reguleren wordt geassocieerd met gevaar en het autonome zenuwstelsel wordt noodgedwongen zo gevormd dat het zich zonder invloed van anderen kan reguleren. Door de afwezigheid van co-regulatie kunnen mensen eenzaam worden. Eenzaamheid triggert het onveiligheidsgevoel, waardoor het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt. Co-regulatie is noodzakelijk om ons veilig te voelen.

De polyvagaaltheorie in de behandeling
De inzichten vanuit de polyvagaaltheorie kunnen op meerdere manieren geïntegreerd worden binnen de behandeling.
Zo kan de therapeut voor een veilige behandelsetting zorgen door de praktijkruimte in te richten met symbolen, afbeeldingen en elementen die een gevoel van veiligheid creëren en rekening te houden met (achtergrond)geluiden die onveiligheid kunnen triggeren. Ook de inzet van co-regulatie draagt bij aan het opnieuw ervaren van veiligheid. Wanneer iemand van jongs af aan niet heeft geleerd om te co-reguleren kan hij of zij dit alsnog leren binnen de veilige therapeutische relatie.

Tijdens de behandeling kan men responspatronen onderzoeken en door middel van oefeningen en opdrachten stap voor stap de patronen vanuit het zenuwstelsel vervangen door nieuwe patronen van veiligheid en verbinding. Een inspirerend boek over de toepassing van de polyvagaaltheorie in de behandeling is: De polyvagaaltheorie in therapie – het ritme van de regulatie, geschreven door Deb Dana. Hierin zijn veel werkbladen, meditaties en andere oefeningen te vinden.

Kijk hier voor nog meer lees,- kijk en luistertips bij trauma.

Bronnen:
De polyvagaaltheorie – Stephen W. Porges
De polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid – Stephen W. Porges
De polyvagaaltheorie in therapie – Deb Dana

Ingrid

9

deel deze tip

Tip 2 - Geef je onverwerkte emoties ruimte in een liefdevolle omgeving

Je hebt zwaar geleden in je leven en ervaart daar nog dagelijks de consequenties van. Dat maakt het dubbel zwaar. Het kan zijn dat je je daardoor ook nog eens zo tekort voelt schieten of je onnuttig voelt.

 

Maar er is een reden dat je bent zoals je bent en in eerste instantie mag je leren genadig naar jezelf te kijken hierin. Als je het anders had gekund, had je het gedaan, maar dat lukt nu gewoon niet.

 

Allereerst is het zo belangrijk hulp te gaan zoeken! Je hebt dan iemand nodig die jouw verhaal kan en wil horen. Iemand die ook genadig en liefdevol naar jouw leven kan kijken en je de ruimte geeft en aanmoedigt om te komen bij je emoties.

 

Binnen een genadige en liefdevolle omgeving je onverwerkte emoties ruimte geven is helend.7

deel deze tip

Tip 3 - Oefening 'contact met je lichaam'

Wanneer je voelt dat een trigger je terugbrengt in je hoofd of dat je overspoelt raakt door emoties is het belangrijk om weer contact te maken met je lichaam. Dit is ook belangrijk om in het Hier en Nu te kunnen blijven. Ik heb een simpele oefening voor je die je makkelijk kunt doen. Dat wil niet zeggen dat het altijd gelijk effectief is voor je, soms moet je even oefenen. Geef jezelf in ieder geval niet op je kop als het niet lukt, geef jezelf een compliment als het WEL lukt. Bij oefenen hoeft het niet altijd gelijk te lukken ;-).

Oefening "Bewust naar de voeten':
Zorg dat je wat ruimte hebt om rond te lopen (paar vierkante meter is genoeg). Doet het op sokken of blote voeten.

1. loop eerst eens rond en breng je aandacht bij je voeten. (voelen ze warm of koud, zwaar of licht etc...)

2. ga rondlopen op je tenen. Als je dit een stukje hebt gedaan, ga je een stapje sneller lopen en daarna nog ietsje sneller. (niet te lang. het mag gevoelig of lastig zijn, maar zeker niet pijnlijk).

3. loop rond op de platte voeten en voel wat er anders voelt aan je voeten (voorkant voet voel je meer of het voelt warmer zwaarder, benen voelen anders...En als je geen verschil voelt is dat ook oké ;-)

4. Loop op de buitenkanten van je voeten (alsof je O benen hebt). Dit loopt wat ongemakkelijk of raar, maar hou vol. (het mag gevoelig zijn, maar zeker niet pijnlijk). Doe een stapje sneller lopen en probeer zo meerdere meters te lopen en als het lukt nog ietsje sneller, hou het even vol, maar stop als het pijnlijk is.

5. loop rond op de platte voeten en voel wat er anders voelt aan je voeten (buitenkanten van de voet voel je meer of het voelt warmer, zwaarder, benen voelen anders...En als je geen verschil voelt is dat ook oké ;-)

6. Ga op de binnenkanten van je voeten lopen (je loopt nu met X benen). Dit mag gevoelig zijn, maar zeker niet pijnlijk. Het loopt wat ongemakkelijk en raar, maar probeer dit even een aantal meters te doen. Dan ga je weer ietsje sneller lopen voor meerdere meters en als het lukt daarna nog eventjes nog sneller. Dit mag gevoelig zijn, maar zeker niet pijnlijk.

7. Loop rond op de platte voeten en voel wat er anders voelt aan je voeten (binnenkanten van de voet voel je meer of het voelt warmer, zwaarder, benen voelen anders...En als je geen verschil voelt is dat ook oké ;-)

8. Loop rond op je hielen/hakken voor meerdere meters. Dit voelt raar en is soms best gevoelig, maar mag zeker niet pijnlijk zijn. Dan ga je weer ietsje sneller lopen voor meerdere meters en als het lukt de laatste meters nog ietsje sneller.

9. Loop rond op de platte voeten en voel wat er anders voelt aan je voeten (hielen van de voet voel je meer of het voelt warmer, zwaarder, benen voelen anders...En als je geen verschil voelt is dat ook oké ;-)

Veel mensen ervaren dat ze hun hele voeten beter voelen/ lijkt alsof hun voeten meer in de grond zakken alsof je door nat zand loopt op het strand/ sommige ervaren zwaardere benen/ anderen voelen zich steviger op de grond staan en lopen. Zo zijn er nog veel meer waarnemingen. Er zijn natuurlijk ook mensen die niet direct een verschil voelen of kunnen voelen. Dat is niet erg want je bent toch gefocust bezig geweest.

Doel van deze oefening is meer lichaamsbewustwording te creëren, te zorgen voor een focus waardoor je meer uit je (vervelende) gedachten komt en een heel belangrijke is dat je jouw gronding vergroot waardoor je letterlijk en figuurlijk steviger op je benen komt te staan.

Heb je nog vragen over de oefening of zou je meer willen weten dan ben je altijd welkom om mij een bericht te sturen :-)


5

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het ptss-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 5 - Zoek een therapeut

Heb je last van ptss en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Boekentip: Traumasporen

PTSS en andere vormen van trauma worden op een heldere manier beschreven door Bessel van der Kolk in zijn boek "Traumasporen".


(oorspronkelijke titel: The Body Keeps the Score)


Wanneer je dit boek leest zal je gaan begrijpen waarom je bent zoals je bent en waarom anderen zijn zoals ze zijn. Een eye opener.


Désirée

4

deel deze tip

Tip 7 - Her-onderhandelen in plaats van her-beleven

Her-onderhandelen in plaats van her-beleven

Mensen met PTSS hebben o.a. last van ongewilde herbelevingen van hun traumatische ervaring. Dit betekent een zware belasting in het dagelijkse functioneren.

Het is een misvatting om te denken dat je in traumabehandeling alle narigheid moet gaan her-beleven. Waar het om gaat is dat je je geestelijke en lichamelijke reactie op de traumatische gebeurtenis op een gezonde manier kunt bijstellen.

Peter Livine (De stem van je lichaam) noemt dit 'heronderhandelen'. In de praktijk betekent dit dan: de lichamelijke reactie die ten tijde van de traumatische gebeurtenis is geblokkeerd, alsnog afmaken. Dat kan in de veilige omgeving met een traumatherapeut die ook lichaamsgericht te werk kan gaan.bol

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 8 - Lichaamsgerichte behandeling TRE bij PTSS

Veel mensen denken bij PTSS aan behandeling met EMDR.

Dat is ook een goede behandeling, maar wist je dat spanning en trauma zich ook altijd opslaat in je lichaam? Dit gebeurt met name in de psoasspieren, ook wel de `oerspier' genoemd.

Het zou dus een hele goede aanvulling op een PTSS behandeling zijn om naast EMDR ook een stuk lichaamsgerichte behandeling te doen. Uit eigen ervaring weet ik dat TRE daarvoor zeer geschikt is.

TRE staat voor Trauma/Tension Release Exercises. Het is belangrijk dat je je bij PTSS klachten laat begeleiden door een gecertificeerde TRE provider.

Anoniem

4

deel deze tip

Tip 9 - Boekentips bij (complexe)ptss

Boekentips bij (complexe)ptss


Ingrid

4

deel deze tip

Tip 10 - EMDR helpt bij PTSS

Voor PTSS bestaat een therapie genaamd EMDR wat goede resultaten kan bieden voor de klachten. Binnen korte tijd kan een groot deel van de klachten worden verminderd.


J

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Bespreek het met je huisarts

Posttraumatische stress kan het moeilijker maken om voor kinderen te zorgen. U kunt minder aan en bent sneller geïrriteerd of boos. U zegt of doet misschien dingen waar u later spijt van krijgt. Als u kinderen heeft, bespreek dan met uw huisarts hoe het gaat in uw gezin.


Bron: Thuisarts.nl

3

deel deze tip

Tip 12 - EMDR helpt

Last van een ingrijpende gebeurtenis?
Komt het dagelijks terug, ook na 6 maanden?


Probeer EMDR, voor 90% van de getraumatiseerden wordt het trauma emotioneel minder beladen...


Maaike

3

deel deze tip

Tip 13 - Geef in een veilige omgeving je onverwerkte gevoelens een plek

Angst, verdiet en boosheid zijn gezonde, logische reacties op pijnlijke gebeurtenissen. In een veilige omgeving is ruimte om, na een nare gebeurtenis, de gevoelens te delen en verwerken.

 

Soms hebben de mensen om je heen niet de tools om er te zijn. Je krijgt bijvoorbeeld de boodschap dat het naar was maar dat je weer vooruit moet kijken of dat je je niet moet aanstellen.

 

In het ergste geval is je 'veilige' omgeving de omgeving de plek waar het trauma heeft plaats gevonden. Bijvoorbeeld bij huiselijk geweld en /of incest.


Als je omgeving ten tijde van het trauma niet veilig of zelfs onveilig was, is de kans groot dat het trauma onverwerkt blijft sudderen in je leven. In sommige gevallen ontwikkel je een post traumatisch stress syndroom, PTSS.


Therapie is een veilige omgeving waar je alsnog ruimte krijgt om je onverwerkte gevoelens een plek te geven, je grenzen weer te gaan voelen en op te komen voor jezelf.


Hester

3

deel deze tip

Tip 14 - Gebruik je zintuigen actief

Als een nare gebeurtenis moeilijk te verwerken is, zijn er momenten dat dezelfde gevoelens van toen je overvallen zoals paniekgevoelens, bevriezing of als het ware uit je lijf gaan.

Als je dat overkomt, helpt het om je zintuigen actief te gebruiken om daaruit te komen. Zoek in je omgeving dingen van een bepaalde kleur, kijk naar de details van een dessin, ruik aan een lekker geurtje dat je altijd bij je kunt hebben, luister actief naar de geluiden om je heen etc.

In therapie kan je verder aan de slag om deze momenten kwijt te raken. Sterkte en succes!


Yvette

2

deel deze tip

Tip 15 - NLP en EMDR bij ptss en trauma

Blijf niet doorlopen met angst of nare gevoelens na trauma.

Vaak wordt je overvallen door paniek of nare gevoelens op momenten dat het trauma helemaal niet speelt. Hoe vaker dat gebeurt hoe meer het lijkt dat je de grip op je leven en je gevoelens kwijt raakt en dat levert nog meer stress op.

EMDR en NLP zijn krachtige methoden waar snel resultaat mee geboekt wordt. Je brein kan na trauma in voortdurende staat van stress blijven, je denkbrein weet dat het voorbij is, maar je lijf blijft stresshormonen aanmaken.

NLP Destination coaching en EMDR zijn methoden waardoor de hersenen ineens in rust kunnen komen, het lichaam hoeft niet meer alert te zijn, de traumatische gebeurtenis is voorbij. De herinnering blijft maar de nare gevoelens veranderen vaak al binnen een paar sessies. Soms is één sessie al voldoende.

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Bilaterale relaxmuziek

Luister met een koptelefoon op naar bilaterale relaxmuziek
Brainspotting

Johanna

2

deel deze tip

Tip 17 - Verwerking is zowel op cognitief, emotioneel als fysiek niveau nodig

Om traumatische ervaringen echt helemaal te verwerken is verwerking op zowel cognitief, emotioneel als fysiek niveau nodig.

Sommige mensen kunnen niet goed toegang krijgen tot de opgeslagen beelden, emoties en/of fysieke herinneringen in het impliciete geheugen omdat de verdedigingsmechanismen om deze herinneringen uit het bewustzijn te houden heel sterk zijn (in de vorm van zogenaamde onveilige gehechtheids patronen). Dit is vaak het geval bij traumatische gebeurtenissen in de preverbale periode en/of ontwikkelingstrauma opgedaan in de relatie met gehechtheidspersonen (je verzorgers).

Als dit het geval is, verwijzen sommige EMDR/trauma/psycho therapeuten door naar een sensorimotor therapeut. Deze zijn opgeleid om zowel te werken aan de verwerking van trauma als onveilige gehechtheids patronen. Zij weten hoe je verbinding kunt krijgen met onverwerkte emoties en fysieke herinneringen in het impliciete geheugen, waardoor ook complexere vormen van PTSS opgelost kunnen worden.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 18 - EMDR is NIET de heilige graal

EMDR is NIET de heilige graal!

Wat kom ik het vaak tegen in mijn praktijk: gedesillusioneerde mensen die hoopten met EMDR volledig van hun trauma af te komen.
EMDR is een zeer effectieve methode, vooral wanneer men een kortdurend, eenmalig trauma heeft meegemaakt. Ook bij langdurig opgebouwd trauma kan EMDR een verlichtend effect hebben, maar het werkt dan meestal niet zo volledig als men hoopte. Het komt ook voor dat mensen weinig tot helemaal geen effect ondervinden van EMDR. Het is heel goed mogelijk om een EMDR-traject te combineren of op te volgen met andere behandelmethoden, zoals lichaamsgericht werken. Dat laatste kan bij mij in de praktijk.


2

deel deze tip

Tip 19 - Focusing en PTSS

Focusing is aandacht schenken aan iets wat je bezighoudt, bijvoorbeeld een situatie op je werk of een onbestemd gevoel. Als je focust neem je de tijd om na te gaan hoe dat wordt beleefd in je lijf. Zo’n innerlijke beleving wordt de ‘felt sense’ genoemd. Deze heeft impliciet betekenis en richting. Met aandacht en respect bij die ‘felt sense’ zijn en hoe deze zich ontvouwt, is de kern van Focusing.

Bij PTSS worden de eigen gevoelens, ervaringen en beelden vaak als zeer bedreigend en stressvol ervaren. Focusing biedt in zulke situaties ruimte om de innerlijke belevingswereld stap voor stap te verkennen. Je leert het gehele proces om contact te houden met jouw ervaring en je grenzen te respecteren. Vanuit het 'er bij kunnen zijn' bij wat zich aandoet aan beelden of gevoelens wordt een ruimte geboden om oude pijnlijke ervaringen te integreren en te verwerken.

Heb jij veel nare ervaringen opgedaan die erg stressvol en bedreigend voor je waren, bijvoorbeeld over een langere periode in je leven. Heb je last van PTSS symptomen als angst, slecht slapen, nachtmerries enz. Werkt EMDR bij jou niet? Onderzoek dan eens of Focusing jou helpt om het helingsproces op gang te brengen.

Ik ben Gestalttherapeut in Groningen en werk met Focusing en EMDR met mensen met een PTSS.


2

deel deze tip

Tip 20 - Zachte massage bij PTSS klachten

Zachte massage bij PTSS klachten

Mensen die last hebben van PTSS, hebben ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt waardoor er veel spanning in het lichaam opgeslagen zit. Die spanning zit heel diep, waardoor het lichaam constant in een alertheid verkeert en de spanning niet kan loslaten.

Een zachte, liefdevolle massage kan helpen om weer contact te maken met je lichaam en wellicht ook te ervaren dat het lichaam kan ontspannen. Een massage kan ook energetisch helend werken. Door een massage kunnen emoties opkomen; alles mag er zijn.

Zoek wel een goede (massage)therapeut die hiermee ervaring heeft. In mijn praktijk bied ik dit aan.

Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Jezelf trainen om in het 'nu' te zijn

Bij traumatische herinneringen gaat je onbewuste soms zomaar met je aan de haal. Plotseling lijk je weer in die ervaring te zitten. Je ziet en hoort weer in je verbeelding wat er toen was. En je voelt daarbij het heftige negatieve gevoel dat er voor jou aan verbonden is. Het lijkt je te overkomen.

Een manier om hier minder makkelijk door te worden overvallen, is jezelf te trainen om in het 'nu' te zijn.

Je kunt dit op elk moment en op elke plek oefenen. Je richt dan je aandacht op alles wat er in het hier-en-nu aanwezig is: zijn er geluiden? Is het koel of warm? Wat raak je aan? Welke voorwerpen, vormen, kleuren zie je?

Als je dit echt doet, zul je merken dat je op die momenten de wereld weer kunt ervaren zoals je dat als kind kon: onbevangen, zonder gedachten aan verleden of toekomst.

Oefen het maar, liefst meerdere keren per dag, al is het maar heel even. Het zal je goed doen.


2

deel deze tip

Tip 22 - Boekentip: Seksueel misbruikt, mijn lichaam wil een verhaal vertellen

Het boek: 'Seksueel misbruikt, mijn lichaam wil een verhaal vertellen'.

Het effect van dans en bewegingstherapie bij mensen die seksueel misbruikt zijn. 'Ik neem je mee in mijn helingsproces naar de diepste schaduwen en weer terug naar het licht.

Dit boek geeft inzicht op het effect van dans- en bewegingstherapie bij mensen die seksueel misbruikt zijn. Het geeft je tools om lichamelijke triggers te verminderen of te verhelpen. Therapeuten en zorgprofessionals vinden in dit boek handvatten en tips voor de begeleiding van mensen die seksueel misbruikt zijn.'

Tot nu toe heeft het boek positieve recensies gekregen van zowel lotgenoten, naasten van lotgenoten en professionals.


2

deel deze tip

Tip 23 - Tips voor omgaan met PTSS

Tips voor omgaan met PTSS

Geef jezelf de tijd. Het verwerken van een trauma kost over het algemeen veel tijd.

Sta stil bij je trauma. Je wil het liefst gedachten aan de gebeurtenissen wegdrukken, zodat je maar niet de angst en pijn hoeft te voelen. Dit is begrijpelijk, maar dat zorgt niet voor herstel. Laat het trauma tot je doordringen. Dit kan bijvoorbeeld door erover te schrijven of het te tekenen.

Praat met anderen over datgene wat je hebt meegemaakt. Doe dit met mensen die je vertrouwt of met lotgenoten. Doe je verhaal ondanks de pijn die het veroorzaakt. Ga er niet vanuit dat mensen het vervelend vinden om je verhaal te horen. Het kan goed zijn dat ze er zelf niet naar durven vragen. Hoe vaker je het vertelt, hoe gemakkelijker het je af zal gaan.
Doe dingen die je voor het trauma ook leuk vond. Pak je hobby weer op, sport, spreek af met vrienden. Verzet je gedachten zonder dat je ze onderdrukt.

Verdoof je lichaam niet met alcohol en drugs. Dit neemt de pijn niet weg. Een gezond lichaam draagt bij aan je herstel. Hou een normaal dag en nachtritme en eet gezond.

Om van een PTSS af te komen is het van belang dat je professionele hulp zoekt. Vraag naar de mogelijkheden bij je huisarts of neem direct contact op met mij. Samen zoeken we naar een geschikte behandeling voor jouw PTSS.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 24 - Brainspotting

Brainspotting

Een nieuwe vorm van trauma therapie is Brainspotting. Het is een techniek die raakvlakken heeft met EMDR maar net even anders werkt. Brainspotting werkt dieper door in het brein en omzeilt als het ware het rationeel breindeel. Het is vooral geschikt om blokkades en trauma's aan te pakken. Neem voor meer informatie gerust contact op.

Jolande

2

deel deze tip

Tip 25 - Tip van een ervaringsdeskundige

Ik heb zelf ernstig complexe ptss en heb een kindje van paar maandjes en ik ben nog jong en ik geef een tip de basis moet er zijn! Ga naar buiten is t goed weer ga lekker vroeg naar buiten verzin wat , ga lekker ontbijten ergens of lunchen ! Ga zwemmen ga naar de winkel en bak cupcakes en nodig mensen uit hou een gezellige positieve sfeer om je heen sluit je zelf niet binnen want het begint bij je zelf schatjes en daarom kan je een therapeut nemen ! Maar maak je eigen positive basis om je zelf een lach op je gezicht te kunnen geven en t hoeft niet persee geld te kosten

Schrijf je negative gedachtes op een oud bord en gooi t kapot buiten of in je tuin of iets of een papiertje en verscheur is gooi t. An je af leidt je zelf af! Therapeut is nodig zeker en t help maar als je thuis ben moet je de draad weer zelf op pakken doe je gordijnen open ga lekker je huisje met mini dingen inrichtingen of richt t opnieuw in als je niet naar buiten wil maar de kleine dingen mattersss heb ik gemerkt en ik slooot me zelf binnen zelfs met kind.. erg he

Aaliyah

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Veranderde bewustzijnstoestand

Verwerk je diepste onverwerkte angsten in een veranderde bewustzijnstoestand met behulp van Holotropisch Ademwerk®

Judith

2

deel deze tip

Tip 27 - Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS

Bij de aanpak van een posttraumatische stressstoornis staat vaak de behandeling door een psycholoog op de voorgrond. 

Antidepressiva kunnen de behandeling met psychotherapie en/of EMDR ondersteunen. Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS. 


Rustgevende middelen (benzodiazepinen, zoals diazepam) zijn minder geschikt bij PTSS. Uit onderzoek blijkt dat deze middelen de klachten bij PTSS kunnen verergeren in plaats van rust geven. Slik deze middelen dus niet zonder overleg met uw arts.  

 

Antidepressiva kunnen bijwerkingen hebben.


Bron: Thuisarts.nl

1

deel deze tip

Tip 28 - Blijf niet te lang rond lopen met klachten

Blijf niet te lang rond lopen met klachten die veroorzaakt worden door eerdere traumatische ervaringen.

 

Deze klachten worden meestal niet vanzelf minder in de loop van de tijd en kunnen je leven op allerlei manieren gaan beperken. Er zijn goede behandelmogelijkheden voor PTSS. Bespreek het met je huisarts.


Nancy

1

deel deze tip

Tip 29 - Zoek een EMDR therapeut

Zoek een EMDR therapeut die een erkende opleiding heeft genoten. Na enkele EMDR sessies kun je je al een stuk beter voelen. De traumatische gebeurtenis herinner je je nog wel maar deze is ontdaan van de emotionele lading.1

deel deze tip

Tip 30 - EMDR is in veel gevallen effectief bij PTSS

EMDR is inderdaad in veel gevallen een effectieve behandelmethode bij PTSS.

Bij PTSS is het belangrijk EMDR in te zetten als onderdeel van een bredere aanpak/benadering, waarbij meerdere methodieken worden ingezet die elkaar ondersteunen en versterken. Zodat je steeds meer voorbij je angsten komt en je weer sterker in je schoenen komt te staan.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Naast EMDR ook lichaamsgerichte traumatherapie

PTSS ontstaat na een ingrijpende ervaring waarbij vooral belangrijk is hoe men heeft kunnen handelen in die ervaring. Er wordt vaak gedacht dat zo'n ingrijpende ervaring alleen als herinnering en de daarbij behorende emoties zijn opgeslagen. In werkelijkheid wordt de hele ervaring opgeslagen in het zenuwgestel en daarmee in het gehele lichaam.


Naast EMDR, waarbij de emotie van de herinnering wordt losgekoppeld, is er ook aandacht nodig om de dat deel van de ingrijpende ervaring die opgeslagen is in het zenuwgestel vrij te maken. Je kan hiervoor terecht bij een lichaamsgericht trauma therapeut.


Désirée

1

deel deze tip

Tip 32 - Veiligheid, vertrouwen en warmte

Stress door een vroegere ervaring die veel invloed in het heden heeft in contact met anderen zoals in je relatie met je partner, je kinderen, je collega’s vrienden en meer.

Dit kan door iets kleins komen wat vaak zijdelings uitvergroot is door bijkomende dingen die van invloed zijn. Bijvoorbeeld, verhuizingen, geweld, slecht functioneren op school, werk, ruzies etc.

 

Stress door trauma

 

Het begint klein met o.a. lichamelijke klachten, slecht slapen, angsten, iets weg eten en meer. Dit stapelt zich op en dan wordt het je te veel.

Logisch ook. Deel je ervaringen, gedeelde smart is halve smart. Vraag om hulp, zoek iemand die je erbij kan helpen.

Veiligheid, vertrouwen en warmte is nu het belangrijkste zodat jouw verhaal gehoord kan worden zodat je erkenning krijgt voor datgene wat jou belemmert, wat jij ervaart als een gemis.

Vandaar uit kan een route gevonden worden waarin jij je veerkracht weer gaat voelen en daarin zelfvertrouwen in kan ontwikkelen. Welke route voor jou is, dat is iets om zelf te ervaren en te ontdekken.

Zie het als een avontuur, samen op pad een route bewandelen die het beste bij jou past en die het beste uit jou als mens haalt.1

deel deze tip

Tip 33 - Neurofeedback is zeer effectief bij PTSS

Neurofeedback (hersentraining) is een bewezen veilig en zeer effectieve behandelmethode voor PTSS. Je hoeft er niet over te praten of te weten wat het trauma is. Je pakt het probleem aan bij de kern in het brein.


1

deel deze tip

Tip 34 - EMDR en neurofeedback zijn goede behandelmethoden bij PTSS

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe eerder gestart wordt met een behandeling voor PTSS hoe effectiever het is.

Als je na een traumatische gebeurtenissen twee weken later nog steeds PTSS Klachten adviseer ik hulp te zoeken. EMDR en neurofeedback zijn goede behandelmethoden.

Start snel met de behandeling als klachten niet verdwijnen

1

deel deze tip

Tip 35 - EMDR kan goed helpen bij PTSS

PTSS kan ontstaan door een éénmalige nare ervaring zoals b.v. een auto-ongeluk of verkrachting. Je hebt het dan over een enkelvoudig trauma.

Daarnaast kan er ook sprake zijn van PTSS ontstaan door een meervoudig trauma waarbij zich meerdere nare/traumatische ervaringen hebben plaatsgevonden b.v. pesten, sexueel misbruik maar ook emotionele verwaarlozing of kritische ouders in je kinderjaren.

EMDR kan hierbij goed helpen. Het is een kortdurende effectieve therapie die zorgt dat je de emotionele lading verbonden aan het trauma, weghaalt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Boekentip: De tijger ontwaakt

Boekentip: De tijger ontwaakt van Peter Levine


1

deel deze tip

Tip 37 - EMDR als hulpmiddel bij PTSS

EMDR als hulpmiddel bij PTSS.

PTSS kan door veel verschillende oorzaken ontstaan.
Veteranen die lang onder druk hebben gestaan en vreselijke werkelijkheden hebben meegemaakt hebben vaak last van PTSS.

Maar ook wanneer je slachtoffer bent van langdurige mishandeling en/of jaren gepest op school of op je werk kan je last hebben van PTSS.

EMDR is een stap in de goede richting om gevoelens bij ervaringen in het heden los te koppelen van ervaringen in het verleden.

De emotionele reactie van de ervaring in het verleden wordt losgekoppeld van de herinnering waardoor ervaringen in het heden steeds minder de emoties oproepen die bij de ervaring van het verleden horen.

Dit vraagt tijd. En wellicht is er meer nodig dan EMDR. Maar EMDR helpt je goed op weg naar hoe je je graag weer wilt voelen.

Désirée

1

deel deze tip

Tip 38 - Zoek een EMDR therapeut met wie je een klik voelt

Zoek een EMDR therapeut met wie je een klik voelt.

PTSS is goed te behandelen met EMDR. Wat het belangrijkste is ( bij welke therapievorm dan ook) is dat jij je op je gemak voelt bij de therapeut, dat je een klik voelt.

Pas dan geef je je volledig over en is de kans van slagen vele malen groter.

Inge

1

deel deze tip

Tip 39 - Dieptepsychologie om het probleem bij de oorzaak aan te pakken

Een trauma die ontstaan is door een specifieke gebeurtenis of door een langdurige blootstelling aan een bepaalde situatie, heeft een enorme impact op de kwaliteit van het leven. Dit trauma is vaak het begin van doorlopende klachten die zich zowel fysiek als psychisch gaan uiten. Deze klachten zullen het dagelijkse functioneren bemoeilijken doordat de herinneringen, doormidden van gedachten en beelden, aan het trauma vrijwel continu terugkeren

Wanneer men van het trauma wil loskomen dient men naar de wortel van het probleem te gaan. Dit betekend naar het trauma zelf! Het trauma heeft invloed op ons hele menselijke systeem tot in het immuunsysteem. Dit is te merken aan onder andere de fysieke problemen en de gevoeligheid voor ziekte.

Het is dan ook van belang diep te gaan bij jezelf om aan dit probleem te werken. Tips en trics zoals EMDR kunnen als eerste oplossing de symptomen bestrijden, maar lossen het onderliggende probleem niet op. Het kan zelfs bij verdere hulp zelfs tegenwerken.

Zoek professionele hulp bij een dieptepsycholoog om het probleem bij de oorzaak aan te pakken!


1

deel deze tip

Tip 40 - Een holistische behandeling met emdr

Ik ben ook een hele grote voorstander van EMDR voor PTSS. Het helpt heel goed, de verwerking is snel en blijvend. Daarnaast ondersteunen yoga of mindfulness het herstel, en daarna is cognitieve gedragstherapie een hele mooie aanvulling.

Zo wordt het meer een holistische behandeling die veel betere resultaten geeft.
Sterkte!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Vergeven, vergeven en vergeven....

Vergeven, vergeven en vergeven....

Vergeven van de ander, van jezelf, van het leven... kan heel bevrijdend zijn. Niet altijd gemakkelijk en of vanzelfsprekend, maar vaak de stap richting loslaten van wat je niet loslaten kunt.


1

deel deze tip

Tip 42 - Destination coaching, BML en EMDR bij PTSS

Destination coaching, BML en EMDR zijn de methoden om PTSS effectief aan te pakken. EMDR haalt de emoties los van de gebeurtenis, Destination Coaching kan heel snel en kordaat helpen door het brein te laten opmerken dat de traumatische gebeurtenis voorbij is, vaak reageert het brein nog steeds alsof de gebeurtenis nu plaatsvind. BML is een uitstekende methode om onbewuste patronen naar boven te halen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 43 - Er is verschil tussen Gediagnosticeerde PTSS en Partiële PTSS

Gediagnosticeerde PTSS of Partiële PTSS
Wat is het verschil?

Gediagnosticeerde PTSS:
De mensen die dit hebben zijn onderzocht door een deskundige die dit label mag geven. Bv. een Psychiater.

Partiële PTSS:
Als men niet voldoet aan de strikte criteria van een PTSS, wil dat nog niet zeggen dat er geen sprake is van psychisch leed. Relatief veel mensen houden aan een ingrijpende ervaring PTSS-achtige klachten over, maar voldoen niet altijd aan de volledig symptomatologisch beeld.

Uit de cijfers van een Amerikaanse studie van Marshal e.a., 2002 bleek dat 28% van de ondervraagde Partiële PTSS heeft en 9% daarvan volledige PTSS-diagnose kan worden vastgesteld.

Nu wil ik NIET iedereen Partiële PTSS aanpraten, maar ook al ben je niet gediagnosticeerd en daardoor geen label. Neem jezelf wel serieus en ga naar een goede EMDR-therapeut om te kijken wat hij/zij voor je kan betekenen.

Wat is PTSS?
https://www.therapiepsycholoog.com/posttraumatisch-stressstoornis-ptss


1

deel deze tip

Tip 44 - Veiligheid eerst!

Om een trauma te kunnen verwerken, is het eerst belangrijk dat jij een veilige omgeving hebt waar de ruimte komt zodat jouw gevoelens er mogen gaan zijn! Dan kan er ruimte komen om te herstellen en je weer goed te voelen in het leven, in jouw wereld.

Een veilige thuis is een belangrijke basis! Therapie, zelfhulpboeken kunnen vervolgens helpen bij de verwerking en het weer hervinden van vertrouwen in jouw eigen lijf. En of in het creëren van een veilige thuis. Soms kan hulp helpen de nodige stappen hiervoor te zetten.


1

deel deze tip

Tip 45 - Sensorimotor psychotherapie

De bekendste vorm van PTSS is de verschijningsvorm die vaak voor komt bij een eenmalig trauma op volwassen leeftijd. Hierbij heb je vaak last van flaskbacks, emotionele uitbarstingen in de vorm van paniekaanvallen of woedeaanvallen, over alertheid, schrikachtigheid en chronische stress en onrust.
De symptomen die vaker voorkomen bij complexe PTSS (welke nog niet is opgenomen in de laatste DSM) zijn depressie, afwezigheid, grote eenzaamheid, sociale isolatie, schaamte, wanhoop en hulpeloosheid. Voor deze laatste vorm is Sensorimotor psychotherapie een passende manier om hieraan te werken. Zie www.sensorimotorpsychotherapy.org

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - destination coaching NLP interventie

EMDR is een van de uitgelezen therapieën bij PTSS, je pakt hiermee meteen het beeld, gevoel, gedachten treintje dat jouw brein maakt. Naast EMDR kan een destination coaching NLP interventie ook heel snel resultaat hebben. Jouw brein heeft niet door dat die verschrikkelijke situatie al voorbij is en daarom komt bij het minst geringe linkje met wat er gebeurd is heel het nare gevoel terug. beide methoden werken meestal heel snel.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 47 - Het overkomt je, dus je kunt het aan

Niemand kan je "verlossen". Het overkomt je, dus je kunt het aan. Kijk wat je ervan kan leren.


1

deel deze tip

Tip 48 - Tijdelijke opname

Tijdelijke opname

Heb je intensievere hulp nodig dan een keer per week een gesprek met een therapeut? Denk dan eens aan een klinisch traject, dus tijdelijke opname.

Dit kan ondermeer bij Trauma Centrum Nederland. Een team specialisten ontfermt zich over je en onderwerpen je dagelijks aan een op maat gemaakt programma.

Een versnelde weg naar herstel!


1

deel deze tip

Tip 49 - Nabijheid in de pijn

Ben je vaak overprikkeld, geagiteerd, boos of zelf (verbaal) agressief? Deze symptomen kunnen duiden op een PTSS, de aandoening die je krijgt wanneer je zeer stressvolle en onveilige gebeurtenissen hebt meegemaakt. Dit is een zeer vereenvoudigde definitie, maar het kan soms helpen om herkenning te vinden.
Weet dat PTSS iets is waar je met goede hulp echt vooruitgang in kan boeken.
Wat nodig is is dat de pijn er mag zijn binnen een veilige context. Het boek 'Traumasporen' van Bessel van de Kolk gaat heel diep in op het fenomeen PTSS, maar kortgezegd is hij er als psychiater na vele jaren praktijkvoering, onderzoek en observatie ook achter gekomen dat veilige nabijheid van een ander temidden van het herbeleven van pijn kan maken dat er rust komt in het gevoelsleven. Als jij last hebt van deze klachten, ga dan voor een therapeut waarbij je je je veilig genoeg voelt om te komen met je diepste pijn en die in staat is deze emoties er te laten zijn.


1

deel deze tip

Tip 50 - Inner Child Therapie

Als je als kind langdurig traumatiserende ervaringen hebt gehad, kun je van ontwikkelingstrauma spreken, een vorm van PTSS. Dat kan zich later op veel manieren uiten bijv. in angst, onzekerheid, gebrek aan gezonde grenzen, moeite met relaties, stress, vaak gepaard met lichamelijke klachten.
Op een veilige manier werken met het Innerlijk Kind kan je helpen oude wonden te helen. Je mag contact met me opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek.

Ellen

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Stressvermindering bij PTSS

Wanneer je PTSS hebt is de stressfactor enorm hoog in je lichaam. Door te zorgen dat je deze omlaag omlaag gaat zijn er verschillende manieren±
- Veel praten over dat wat bij jou zo voor stress zorgt, ook al is dit zo moeilijk als het maar kan zijn met de mensen die jou dierbaar zijn. Hierdoor kan er begrip ontstaan voor jouw situatie
- Hapthotherapie laat je jouw lichaam weer voelen. Daar waar voelen een overgevoeligheid is geworden en daardoor niet meer weet wat je nu voelt.
- Traumabehandeling door een ervaren therapeut die jou kan begeleiden in het traumatische deel.


1

deel deze tip

Tip 52 - Hoe werkt dat brein van jou?

Hoe werkt dat brein van jou?

jouw brein maakt herinneringen ( ook van een traumatische ervaring) in de vorm van plaatjes in je hoofd. Aan die plaatjes hangt het brein de gevoelens, de gedachte / overtuiging, de emotie en het gedrag wat daaruit voortkomt, de strategie. Dat is heel fijn want zo kan je bij je opgeslagen informatie, zo leren we. Normaal gesproken slaat het brein info op in het denkbrein en dan verwerk je de situatie. Op het moment dat je een traumatische ervaring hebt beschermt het brein jou tegen omvallen of een crash in jouw hoofdcomputer. Dan wordt de situatie opgeslagen in het emotionele brein, dat is heel handig want dan val jij niet om, maar ook weer lastig omdat het daarna niet meer bij het denkbrein kan komen en dus ook niet meer verwerkt wordt. In een volgende situatie waarin er een bepaalde link is met het trauma haalt jouw brein de herinnering op en weet dan precies hoe jij je moet voelen, denken, welke emotie erbij hoort en welke overlevingsstrategie, maar ook dat het de nieuwe situatie bij het trauma moet plakken. Ook deze nieuwe ervaring wordt dan niet verwerkt. En zo ontstaat er een netwerk aan gebeurtenissen die min of meer met het trauma te maken hebben en wordt jij steeds vaker overvallen door een gevoel dat bij het trauma hoort, Jouw brein weet nl precies wat het moet doen, het rolt het scenario uit van het eerste plaatje en dus zie je wat je toen zag, of voel je wat je toen voelde en doe je zoals je altijd doet als het nare gevoel je weer eens overvalt. EMDR kan hier een eind aan maken door de verwerking te forceren. Het potje met het opgeslagen trauma wordt als te ware opengemaakt en het denkbrein ( neo cortex) tegelijkertijd geprikkeld waardoor de informatie uit het emotionele brein versneld naar het verwerkingsgebied wordt geloodst. Het plaatje kun je daarna nog steeds ophalen, maar de emoties en het verdere scenario dat aan het plaatje hing is ontkoppeld.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 53 - Hypnotherapie en EFT helpt

Een heftige gebeurtenis is als een open wond, die om verzorging vraagt.
Zelf kun je die wond verzorgen door:
Jezelf vooral rust en veel tijd te gunnen, dus geduld en geduld
Zoveel mogelijk je eigen dagritme aan te houden zoals je gewend was
Op te schrijven wat er allemaal gebeurd is, gedachten en gevoelens
Er over te praten
Te wandelen in de natuur
Belangrijk is dat jouw wond geneest tot een mooi geheeld litteken.

Blijft de nare heftige gebeurtenis jou in je leven belemmeren schroom dan niet om hulp te zoeken.

Met Hypnotherapie en EFT, Emotional Freedom Techniques, geven we aandacht aan jouw verhaal zodat stress en emotionele spanningen zullen verminderen. Dit doen we stapsgewijs. We nemen nooit een volgende stap als jij je niet oké voelt. Hierdoor zul je nieuwe gedachten en inzichten ontwikkelen waardoor jouw ‘wond’ geneest.

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op.
1

deel deze tip

Tip 54 - Het begint met voelen in je lijf

Bij seksueel misbruik is er vaak sprake van trauma gerelateerde klachten. Denk aan slaapproblemen, angst en paniekaanvallen, prikkelbaarheid, emotionele stemmingswisselingen en makkelijk gestrest. Om trauma klachten aan te pakken is hulp vaak gewenst anders blijft het je hele leven achtervolgen. Het begint met voelen in je lijf. Het gevoel en positief beeld van je lichaam terugkrijgen. De nare herinnering ligt vaak opgeslagen in je lijf en die spanning moet er uit. Durf je hier mee aan de slag te gaan?

Jolande

1

deel deze tip

Tip 55 - Seksuele problemen en PTSS

Het hebben van PTSS bij seksueel misbruik vergroot het risico dat je nog een keer slachtoffer wordt van trauma omdat je ander gedrag vertoont dan mensen zonder PTSS. Je vaak moeite hebt met grenzen aangeven, voelt je schuldig of schaamt je makkelijk en je kan twijfelen over jezelf en je lichaam of lichamelijke reacties. Vaker komen seksuele problemen voor en kan een PTSS later in het leven alsnog de kop opsteken.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Neurofeedback als behandelmethode bij trauma en PTSS

Neurofeedback (hersentraining) is een zeer effectieve behandelmethode bij trauma en PTSS.

Een trauma is in eerste instantie een verstoring van het autonome zenuwstelsel. Als je deze verstoring oplost genees je het trauma. Er is inmiddels zoveel meer bekend hierover door onderzoeken in de neurologie, biologie en fysiologie. Echter met deze kennis wordt weinig gedaan in de huidige behandeling van trauma’s en PTSS. De vergoedde therapie bestaat nog steeds uit cognitieve gedragstherapie, groepstherapie en medicatie. Kort gezegd: praten en pillen.

Trauma zit niet alleen tussen de oren maar brengt ook een reeks veranderingen teweeg in het gehele lichaam zoals veranderingen in de hormonen, veranderingen in het zenuwstelsel en in de fysiologie (de fysiologie houdt zich bezig met de werking van de organen).

Wanneer de behandeling van het trauma alleen gericht is op het mentale gedeelte (praten) is het zeer moeilijk om de kern van het probleem op te lossen.

Voordat er een echte oplossing plaats kan vinden moet het lichaam eerst leren dat het gevaar geweken is.

Het vertellen van je traumatische verhaal heeft meestal geen effect op de instinctieve overlevingsreacties van je zenuwstelsel, dat nog reageert alsof ieder moment je laatste moment kan zijn. Het is continu alert en in staat van paraatheid. Ontspanning betekent verslapte alertheid en voelt dus levensgevaarlijk. Met neurofeedback kun je juist op dit vlak zorg voor rust en herstel.


1

deel deze tip

Tip 57 - Lichamelijke klachten bij PTSS

Heb jij last van PTSS? Dan verkeer je eigenlijk constant in de alertheidstoestand. Dit zorgt ervoor dat het lichaam constant stresshormonen aanmaakt. Allereerst adrenaline, dan noradrenaline en vervolgens cortisol. Alle drie hebben ze bepaalde eigenschappen.

In het kort zorgen ze ervoor dat het lichaam in staat van paraatheid word gezet om vervolgens te kunnen vechten of vluchten. Dat is een mooi systeem als je ook kan vechten of vluchten. Als je ptss hebt dan heeft er zich een situatie voorgedaan waarin je niet kon vechten of vluchten, maar wel doodsangst had en waarschijnlijk in het moment bent bevroren.

Een van de stresshormonen die lichamelijk klachten en ziekten kan veroorzaken is cortisol. Dit hormon is zeer effectief op momenten dat het nodig is om te vechten of vluchten. Maar wanneer dit hormoon te lang en teveel in het lichaam aanwezig is kan het schade aanrichten. Het is dus belangrijk de aanmaak van dit hormoon omlaag te brengen door bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapieën te volgen. Het is in ieder geval belangrijk om met je trauma aan de slag te gaan.

Even terug naar het stresshormoon cortisol, want dit is het hormoon die schade kan veroorzaken wanneer het te vaak, teveel en/of te langdurig word aangemaakt in jouw lichaam. Cortisol zorgt o.a. dat afweersysteem flink word verlaagd en remt de aanmaak van serotonine. Bij een verlaagd afweer kun je begrijpen dat je vatbaarder bent voor ontstekingen en ziekten. Serotonine is belangrijk voor je slaapritme en je stemming. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met trauma/ ptss een verhoogde kans hebben op o.a. hart- en vaatzieken, diabetes, ontstekingen en infecties, depressies, slaapstoornissen...

Het is mede daarom belangrijk om middels therapie te werken aan je trauma('s) en denk daarbij aan lichaamsgerichte therapieën, vooral als je veel last van (medisch onverklaarbare) lichamelijke klachten hebt.


1

deel deze tip

Tip 58 - Yoga

Een manier om traumatische ervaringen te kunnen doorstaan, is het je afsluiten voor fysieke gewaarwordingen, jezelf te verdoven. Op de weg naar genezing zal je zelfgevoel mogen herstellen door opnieuw een vitale verbinding met je lichaam aan te gaan. Daarom is het nuttig om naast psychotherapie ook lichaamsgericht aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met yoga, vechtsport, qigong e.d.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 59 - Trauma(her)beleving - Voel wat er gebeurd

Voel bij jezelf wat er gebeurt. In welke situatie is dit bijvoorbeeld thuis of op het werk, of juist bij onbekende mensen.
Dit maakt het juist soms zo verwarrend en kan het pittig maken voor jezelf en anderen. Om dit alleen te verwerken is vaak erg lastig, welke weg bij jou past wordt zeker gevonden!


1

deel deze tip

Tip 60 - positief

blijf positief

Sylvia N

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Je prettiger in je leven laten functioneren

PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom / Stoornis.... een beladen woord.
Duidelijk is dat je hele nare ervaring(en) hebt opgedaan en daar nog steeds last van hebt. Dit kan zich uiten op diverse manieren waardoor je merkt dat je niet meer zo goed functioneert.
EMDR is de meest voor de hand liggende behandeling om aan te gaan. Ik beheers die methode niet, maar kan wel ontdekken of je dit nodig hebt en zo nodig doorverwijzen. Als je die stap naar EMDR te groot vindt, kunnen we vooraf andere dingen pakken. We kunnen de bron achterhalen, de nare beelden en herbelevingen ontdekken. Ook kunnen we kijken of er rouwverwerking dient te worden ingezet. Dat kan ik wel stapsgewijs met je doornemen, alles met als doel je prettiger in je leven te laten functioneren.


1

deel deze tip

Tip 62 - Blijf niet langer doorlopen met nare klachten

blijf niet langer doorlopen met nare klachten.
Beelden en belevenissen die zich maar blijven herhalen kunnen heel goed behandeld worden. EMDR is een effectieve en snelle methode.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 63 - Dat je vastloopt is niet gek of zwak

Dat je vastloopt is niet gek of zwak. EMDR helpt je om de spanning van de gebeurtenis te verwerken en dat is nodig. Jouw lijf en brein hebben te gebeurtenis vastgehouden en herbeleven het te pas en te onpas. Die spanning wordt veroorzaakt door wat het met jou heeft gedaan. Wellicht heeft het je onzeker gemaakt, of boos, of angstig en dat mag nu uit jouw lijf.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 64 - Herken jezelf in dit boek

lees het boek traumasporen. Daarin zal jij je herkennen.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 65 - Hoe werkt PTSS in de hersenen?

Bij PTSS beleef je een vervelende gebeurtenis of ervaring uit het verleden opnieuw in het hier-én-nu. Sinds de jaren '90 weten we hoe dit in de hersenen werkt. Het lijkt erop dat de traumatische gebeurtenis opgeslagen wordt in het 'alarmcentrum' van de hersenen en opnieuw wordt aangezet door een orgaan wat de 'Amygdala' heet.

Hierdoor ga je opnieuw in een vechten, bevriezen of vluchten-stand. Daarnaast wordt de linker-frontale kwab aangezet tot het opnieuw maken van beelden, net alsof het weer echt zo wordt beleefd van binnen. Het spraakcentrum is tijdelijk inactief waardoor het lastig is om de ervaring onder woorden te brengen.

Wat helpt is om je lichaam te trainen om te ontspannen bijvoorbeeld door mindfulness, sport en bewegen.

Daarnaast zijn er bewezen effectieve methoden zoals EMDR(-I) en Hypnotherapie die je kunnen helpen er vanaf te komen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - PTSS / Triggers leren (h)erkennen

Als je last heb van post-trauma symptomen en klachten, is het leren herkennen en erkennen van triggers, uitlokkers in het hier en nu, een belangrijke therapeutisch uitdaging. Mensen denken vaak dat als ze hun verhaal over wat hen overkomen is kwijt kunnen, ze kunnen herstellen van de stress na (een) nare ervaring(en). Praten over wat er gebeurd is, kan en zal zeker helpen. Deels. Er is bij PTSS meer nodig.

In het hier en nu zijn er triggers die gevoelsherinneringen kunnen opwekken.
Het fenomeen van triggers en de relatie met gevoelsherinneringen gaan begrijpen, dit leren zien en leren hoe er mee om te gaan, is een helend proces dat je samen met je therapeut kan doorwerken.


1

deel deze tip

Tip 67 - Beweging bij PTSS yoga

Uit de neurowetenschap blijkt dat beweging en mindfulness, meditatie erg goed werkt bij PTSS. Yoga is een goede bewegingsvorm, meditatie kan soms wat intens zijn. Yoga brengt wat meer rust en balans. verbindt je lichaam en je geest.


1

deel deze tip

Tip 68 - Besluit om stap voor stap door het leven te gaan

Wanneer ons brein een situatie niet heeft kunnen verwerken, spreken we over een onverwerkte situatie. In een mensen leven kunnen gebeurtenissen zijn die nog niet verwerkt zijn door het brein. Als trauma therapeut werk ik met verschillende technieken. Ik stem altijd af op de mensen die bij mij komen. Laat je daarom goed informeren en wanneer je een “click” hebt met de therapeut dan zit je vaak goed. Op basis van een intake gesprek (wanneer jij eraan toe bent) kan al veel inzichten worden verkregen.
Besluit om stap voor stap door het leven te gaan. Kijk vooral naar wat haalbaar voor je is.

Voor meer informatie neem je contact op met een trauma therapeut bij jou in de buurt.


1

deel deze tip

Tip 69 - Traumasporen

Boeken tip: Bessel van der Kolk: "Traumasporen. Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen."

Dit boek helpt als je een begin wilt maken met het begrijpen van trauma vanuit de neurowetenschappen. Het legt uit wat trauma doet met het fysieke en geestelijke systeem. Daarnaast geeft het inzicht in wat er met mensen gebeurt als ze getriggerd worden door hun trauma.


1

deel deze tip

Tip 70 - De stem van je lichaam

Boekentip: Peter Levine:" De stem van je lichaam. Trauma’s helen met het lichaam als gids."
En boek dat gaat over de instinctieve wijsheid van ons lichaam, die we kunnen begrijpen en leren inzetten voor de heling van trauma.
Pet gaat hierbij in op de effecten van een trauma op het menselijk lichaam, het brein en de psyche. Hij toont aan dat een trauma geen ziekte of afwijking is, maar een opgelopen verwonding als gevolg van angst, hulpeloosheid en verlies. Als de wond geen aandacht krijgt, kan iemand hier nog jarenlang last van houden. Centraal bij de verwerking van een trauma staat wat Levine noemt, de kracht van compassie. Door te luisteren naar het eigen lichaam stel je dit in staat de geblokkeerde energie los te laten en deze compassie te voelen. Op dat moment kan het genezingsproces beginnen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Somatic Experience (SE)

Somatic Experience (SE)

Somatic Experience trauma (SE) is een psychosomatische methode voor het helen van trauma’s. Deze methode richt zich op de effecten van trauma in ons lichaam en de sensaties die dit geeft. Sensaties zijn de taal van ons lichaam en door een directe ervaring met deze sensaties aan te gaan vormt zich de ingang tot het verwerken van trauma. SE werkt daar waar trauma in het zenuwstelsel zit. Het helpt daarmee de veerkracht van het zenuwsysteem te herstellen en je weerbaar te maken tegen de gevolgen van trauma en PTSS.1

deel deze tip

Tip 72 - Niet alleen EMDR

EMDR, we zetten het nog steeds in als wondermiddel.

Enkel een paar sessies met wat oogoefeningen aan EMDR meestal niet voldoende.

Onderzoek heeft aangetoond dat EMDR het beste werk in combinatie met (gespreks)therapie. Tevens werkt EMDR het beste wanneer er gebruik gemaakt wordt van EMDR apparatuur en niet enkel oog (vinger) bewegingen.

Let dus goed op als je een EMDR therapeut zoekt die deze combinatie aan therapie aanbied voor een volledig en goed resultaat.


1

deel deze tip

Tip 73 - EMDR effectief bij PTSS

EMDR therapie is wetenschappelijk bewezen effectief als er sprake is van PTSS. Het is daarnaast kortdurend en al snel is effect te zien, voelen, op te merken etc.


1

deel deze tip

Tip 74 - Jij bent meer dan het trauma

Je bent niet het trauma! Er is een getraumatiseerd deel in jou. Jij bestaat uit zoveel meer. Eigenlijk is PTSS een normaal gevolg van iets wat totaal niet normaal is. Keep that in mind!


1

deel deze tip

Tip 75 - Bij blijvende levendige herbelevingen

Traumatherapie is raadzaam bij blijvende levendige herbelevingen

Blijven de pijnlijke ervaringen je achtervolgen en blijven ze zo vers voelen alsof het vandaag gebeurd is? Dan kan het raadzaam zijn om een therapeut te zoeken. De pijnlijke ervaring(en) hoef je niet met een blijvende zwaarte met je mee te dragen. Wanneer je toekomt aan traumaverwerking, dan zal je nadien ervaren dat het trauma iets is wat in het verleden ligt. Het krijgt daarmee een andere plek, minder aanwezig en niet alle ruimte opeisend. Er komt weer meer ruimte voor nieuwe positieve ervaringen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - PICS en PICS-F

Post Intensive Care Syndroom (PICS) is de naam van klachten die mensen kunnen ervaren door een opname op de Intensive Care afdeling. Veel mensen ervaren een jaar na hun opname  psychische problemen, zoals angst, stress en depressiviteit. Bijna de helft van de IC patiënten heeft hier last van. Het is belangrijk dat PICS herkent wordt om zo de juiste hulp te kunnen bieden. Uit onderzoek is gebleken dat EMDR, cognitieve gedragstherapie zoals ACT kan helpen. Bij lichte klachten kan mindfulness en lotgenotencontact helpen. Ook naasten en familie van mensen die op de IC hebben gelegen kunnen klachten op psychisch gebied krijgen dit wordt PICS-F genoemd.
Herken je deze problematiek? Maak een afspraak met een therapeut op deze site of kijk voor meer informatie hierover op de site van IC connect

1

deel deze tip

Tip 77 - Schuldig?

Schuldig voelen komt vaak voorbij in de 'film van PTSS'. Vraag je af 'wat betekent voor jou schuldig zijn, wanneer is iemand schuldig'?
En had je op dat moment, met die wijsheid dingen anders kunnen doen?
Veel succes.

Mocht je verdere hulp nodig hebben, je kunt mij altijd contacteren.


1

deel deze tip

Tip 78 - Verbind je niet met een slachtofferrol, maar met je 'ware zelf'.

Vaak draait in een gezinssituatie alles om de PTSS. Let ook systemisch erop dat je partner je niet ziet als 'slachtoffer' en de PTSS voorop stelt ipv de persoon. Ook voor jezelf geldt dit. Probeer de regie te pakken en kom uit de slachtofferrol. Kijk waarmee je je geindentificeerd hebt (met een bepaalde rol?) en kijk eens of je je kunt verbinden met je 'ware zelf'.

Succes en mocht er verder hulp nodig zijn, je bent van harte welkom.


1

deel deze tip

Tip 79 - De ophaalbrug staat open

Ons brein reguleert op allerlei wijzen heel slim onze emoties, gedachten & gedrag. Feilloos beschermt het ons tegen allerlei bedreigingen van buitenaf. Het is zo slim dat het ons kan beschermen voor hele heftige gebeurtenissen in de buitenwereld die we op dat moment als mens niet (aan)kunnen of verwerken. Je kunt de hersenen dan vergelijken met de kaart van een land met allemaal steden, dorpen en verbindingswegen. Ergens in een dorp of stad gebeurt er iets, waardoor deze plek wel even afgesloten móet worden. Dit helpt je op dat moment enorm om -soms letterlijk- je leven te redden. Daarna kan het omdat het niet altijd effectief verwerkt wordt terug blijven komen en kun je er bewust niet altijd goed meer bij. De brug staat open, de wegen er naartoe zijn afgesloten. Later wil je dit weer herstellen en er naartoe om het aan te pakken omdat anders deze stad of dit dorp in je hoofd blijft opspelen en je er last van hebt zonder er invloed op te kunnen uitoefenen. Daar kan een therapeut je bij helpen met allerlei krachtige technieken om het te helen, genezen & er tegelijkertijd mee om te leren gaan. Hieronder wat tips om er zelf al mee aan de slag te gaan.

5 tips om trauma te verkennen en aan te pakken

1. Ga op een rustig moment eens na wat je in je lichaam hebt gevoeld, wat je emotioneel voelt en welk gedrag je uit?
2. Mindfulness, sport- en bewegen helt enorm bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen blijkt uit onderzoek. Ga beweging zoeken die bij jou past en leer in je dagelijks leven contact te maken met je lichaam.
3. Besef dat jij niet meer de persoonbent van toen, de gebeurtenis is slechts een herinnering en de gevoelsherinnering blijft opspelen. Ga eens na wat jij als volwassen persoon van nu die persoon uit het verleden gunt?
4. Besef dat iets wat je ineens overkomen is ook ineens kan verdwijnen: je kunthier vanaf komen met hulp of zonder hulp.
5. Lees het boek traumasporen of kijk filmpjes van Bessel van der Kolk op YouTube. Hij legt heel eenvoudig uit wat trauma is en waarom je er vanaf kunt komen.


1

deel deze tip

Tip 80 - Oud zeer

Heb jij traumatische ervaringen meegemaakt? Er zijn meerdere mogelijkheden om dit aan te pakken. Ik gebruik hier de methode EMDR voor. Je kunt er natuurlijk ook over gaan lezen. "Oud Zeer'' van Bram Bakker is enkele maanden geleden uitgekomen. Als het om meerdere trauma's gaat dan wordt dit ook wel procestrauma genoemd. Vaak is dit een opeenstapeling van gebeurtenissen. Heb jij in je jeugd akelige dingen meegemaakt waarbij je niet gesteund bent door je omgeving, dan kan dit erg onveilig voor jou hebben gevoeld. Als je dan in het heden ineens geconfronteerd wordt met een akelige situatie heeft dit vaak met je eigen geschiedenis te maken. Dit is niet gek of raar. Duw je emoties niet weg, want dat heb je waarschijnlijk al erg lang gedaan. Ga met iemand praten een professional of een goede vried(in)


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Accepteer de nare gevoelens van PTSS

Accepteer de nare gevoelens van PTSS, zoals angst, afschuw, boosheid, verdriet of schaamte. Aan gevoelens valt niet veel te veranderen. Het is wat het is.
Maar aan de gedachten eromheen kun je wel veel veranderen, want die kun je zelf kiezen. Het is logisch dat nare gevoelens gemakkelijk ook negatieve gedachten voortbrengen waardoor je je nog ellendiger gaat voelen.
Probeer je gedachten om te zetten naar iets positiefs en constructiefs, hoe moeilijk ook. “Denk positief” klinkt rationeel, maar is even (on)realistisch als het omgekeerde en maakt je wel gelukkiger onder dezelfde omstandigheden.
Als je googelt op:
positive affirmations at ptsd
krijg je een hele rij positieve bevestigingen, je kunt zelf kiezen welke je het meest aanspreken. Herhaal bijvoorbeeld dagelijks in je hoofd een zinnetje als “Het komt allemaal goed” . Je hoeft het (nog) niet te geloven, dat komt op den duur vanzelf wel. Iets positief visualiseren is voor je hersens bijna dezelfde als het echt meemaken.


Klaas

1

deel deze tip

Tip 82 - BrainSpotting

BrainSpotting is een psychotherapeutische behandelmethode die gebruik maakt van de nieuwste inzichten over de werking van ons brein en de verwerking van trauma’s, stress en blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve manier beïnvloeden. Het is ontwikkeld vanuit de EMDR.

Een traumatische of heftige ervaring, waarin we ons overweldigd of machteloos voelen, kan opgeslagen worden in dát deel van ons brein en lichaam, dat er voor zorgt dat we klachten en blokkades kunnen ontwikkelen.

Praattherapie werkt vaak minder goed bij het behandelen van trauma’s omdat bepaalde gebieden in de hersenen, die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken niet worden bereikt.


1

deel deze tip

Tip 83 - Van je af schrijven, erover praten en zo nodig therapie

Wanneer je een trauma hebt meegemaakt, heb je je tijdens die gebeurtenis vaak machteloos gevoeld. Als deze ervaring onverwerkt is, kan deze blijven terugkomen.
Wanneer er in het hier en nu iets gebeurt wat je aan het trauma doet denken, kan dit weer hevig bovenkomen.
Het kan helpen om je gevoelens die je had tijdens en na het trauma van je af te schrijven. Schrijven geeft lucht en creëert afstand.
Praat er ook over met een vriend, vriendin of familielid.
Mocht je er niet uitkomen, zoek hulp bij een goede EMDR-therapeut of therapeut die andere traumabehandelingen doet, zoals lichaamsgerichte therapie.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 84 - Boekentip: verlamd van angst

Helpend, herkenning en inzicht gevend boek

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 85 - Kijk eens op de site van psytrec.nl

Bij ernstige PTSS kun je bij psytrec terecht voor een effectief en kortdurend behandelprogramma waarmee circa 75% van de mensen hun PTSS diagnose verliezen.

Ik heb zelf bij een client kunnen ervaren wat het verschil was, voor en na de behandeling, en ik was erg onder de indruk.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Stress - waar verlang je naar?

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Dit kan zich uiten in emoties, je angstig voelen in bepaalde situaties, irritatie, frustratie, maar ook door lichamelijke klachten zoals rugpijn, last van je schouder, hartkloppingen, migraine en meer.
Hoe langer je hier mee blijft rondlopen kunnen deze lichte kwalen zwaarder worden of zelfs je leven het je behoorlijk lastig maken.
Als dit zo is, wat zou je wensen, verlang je naar.deel deze tip

Tip 87 - Stress - What's happening!

Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen de stress te reduceren. Het herkennen van de symptomen bij jezelf is een eerste vereiste. Waar, wanneer begint het op te komen.
Merk je dat je draaglast zwaarder wordt dan de draaglast dan wordt het tijd om dit echt serieus te nemen en er iets mee te doen.
Nieuwsgierigheid en aandachtig aanwezigheid is een eerste vereiste.
deel deze tip

Tip 88 - na een EMDR-sessie

Ben je in EMDR-behandeling gegaan voor je traumaklachten? Dat is een moedige stap! Het wordt een periode van hard werken, maar met een hoopvol uitzicht op een ander leven. Zorg daarom extra goed voor jezelf in deze periode. Om de uitwerking van een EMDR-sessie optimaal te laten verlopen, is het belangrijk dat je enkele uren daarna tijd voor jezelf hebt om alles te laten landen. Houd daar rekening mee in je agenda-planning!

Anoniem


deel deze tip

Tip 89 - EMDR is soms niet genoeg

Ik heb in mijn praktijk niet alleen enkelvoudige trauma's maar ook PTSS met EMDR succesvol behandeld. Echter, soms is een vervolgtraject ook nodig om mensen weer op weg te helpen, want hun leven verandert ineens en daar moeten ze aan wennen, mee leren omgaan. Er moet een soort mindset change komen en daarom bied ik daarna ook een soort Cognitieve gedragstherapie aan. Het kan echt net dat beetje beter eindresultaat opleveren.deel deze tip

Tip 90 - PTSS behandelen met droomwerk (lucid dreaming)

Ooit gedacht dat je in je slaap kunt werken met je PTSS ervaring en daar ook de handvatten liggen naar heling? Ik vertel er nu nog niet teveel over maar wil ieder die geinteresseerd is naar heling van PTSS/PTSD met behulp van Droomwerk (lucid dreaming) van harte uitnodigen om de documentaire van Charley Morley te bekijken op Youtube! Erg indrukwekkend hoe hij werkt met veteranen die worstelen met PTSD. Charley biedt diverse zelfhulp-trainingen aan voor mensen met PTSS. (45m - Engels gesproken, Youtube ondertitelt).deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - EMDR

Ga bij een EMDR-therapeut na wat de mogelijkheden zijn voor EMDR therapie specifiek voor jouw onvoldoende verwerkte ervaring vanuit een trauma. Ik spreek in mijn praktijk regelmatig cliënten waarbij voorgaande gesprekstherapieën onvoldoende hebben geholpen bij traumatische ervaringen. EMDR is vaak helpend om de gevoelens die je nu ervaart met betrekking tot de traumatische ervaring uit het verleden te verlagen.deel deze tip

Tip 92 - Trauma (her)beleving - Voel bij jezelf wat er gebeurt.

Je hebt bepaalde situaties beleefd in je leven die in het 'nu' soms getriggerd worden op momenten waar je het vaak niet verwacht. Je kan het vooral zien als een poortwachter die jou wil beschermen tegen iets, alleen is dit ook zo!
Voel bij jezelf wat er gebeurt.deel deze tip

Tip 93 - Regressie therapie en PTSS

Als je te kampen hebt met trauma/PTSS, is regressie therapie een hele mooie manier om daarvan af te komen. Trauma is niet alleen iets cognitief. Trauma zet zich ook vast in je lichaam. Regressietherapie werkt zowel op cognitief niveau, als op Emotioneel en somatisch niveau. Zeer aan te raden dus bij PTSS.deel deze tip

Tip 94 - Psychisch verwond zijn

Posttraumatische Stress Stoornis is een patroon van klachten dat met regelmaat bij cliënten voor komt. Het woord trauma komt uit het Grieks en betekent ‘wond’. Het wordt zowel voor fysieke verwonding als voor psychische verwonding gebruikt, zoals bij PTSS het geval is.

Een belangrijk kenmerk van PTSS is herbeleving van beelden, gevoelens en gedachten die bij de traumatische situatie horen die je recent of langer geleden meemaakte. Zij komen spontaan in je binnenwereld tot leven, wanneer je getriggerd wordt of juist als je wilt gaan slapen en/of ontspannen. Je raakt daardoor gestrest, slaapt slecht, hetgeen je nog minder weerbaar maakt. Je gaat daardoor precies die situaties en zaken mijden die een trigger zijn voor je nare gevoelens en herinneringen. Hierdoor kan je bewegingsvrijheid en je persoonlijk welzijn enorm in het gedrang komen.

Als je dit herkent is het belangrijk dat je een vorm van hulp zoekt en/of dat je met anderen die je vertrouwt over je ervaringen praat. Een therapievorm die goed werkt bij PTSS is EMDR. Je kunt hierover op mijn site en op internet veel informatie vinden.deel deze tip

Tip 95 - Complexe PTSS

Er is een groep mensen die zonder dat zij dit weten te maken heeft met een posttraumatische stressstoornis. Tragisch genoeg zijn het juist deze mensen waarbij het verdere verloop van hun leven het meest ontwricht raakt door vroegere ervaringen. Deze vorm van trauma noemen we in de psychologie Complexe PTSS.

De klachten van Complexe PTSS vinden hun oorsprong in een vroege kindertijd met factoren als verwaarlozing, onveiligheid, (dreiging van) geweld en/of misbruik. Het gaat vaak om de jaren voor je 3e levensjaar waarin je als kind wel ervaart, maar nog geen herinneringen opbouwt of de jaren die daarna voor het jonge kind nog volgen. Ervaringen blijven je dan wel bij, maar zijn té pijnlijk en té angstig zijn om je ze te herinneren. Je verdringt ze dan en dit kan jaren duren.

Complexe PTSS ontstaat meestal niet door een enkel jou beschadigend incident. Het gaat om een chronische situatie, die (soms) jaren heeft geduurd.
Omdat je als kind tóch verder moet, past je hele psychische systeem zich bij de dreiging en misstanden aan.
Zo ontwikkel je een overlevingsmechanisme dat blijft werken, ook lang nadat de dreiging voorbij is. Je bekijkt dan alles en iedereen in je leven door deze ‘bril’. Je bent eigenlijk steeds hyperalert en gestrest, je kunt je niet echt verbinden en ervaart altijd een (verborgen) mate van wantrouwen naar anderen en het leven.
Het kan zijn dat je heftige emoties beleeft bij kleine aanleidingen, zonder dat jij of anderen begrijpen hoe dit kan. Dit maakt het moeilijk of haast onmogelijk om continuïteit en regelmaat in je leven te ervaren.

Mocht je je herkennen in deze beschrijving en je hebt nog geen hulp, dan is het zeker nodig om professionele hulp te zoeken.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - zenuwstelsel tot ontspanning brengen

In je heftige herbeleving zit je in je trauma, je overlevingssysteem. Dit is ooit aan gegaan omdat je je verzette, je vindt dat het wellicht anders moet gaan, of je wilt er weg van, weg naar het licht. Belangrijk is als je getriggerd wordt dat je je goed aard, terug in je lichaam, zonder verzet of ergens van weg te willen, maar gewoon er zijn met je aandacht. Dmv je ademhaling ga je ontspanning brengen om zo je zenuwstelsel weer tot rust te brengen. Veel succes. Heb je hulp nodig, neem gerust contact op. Sterkte xxxdeel deze tip

Tip 97 - mooie documentaire: Jason

Wil je meer weten over behandelmethoden bij PTSS of een lotgenoot ontmoeten? Ontmoet Jason, een jonge jongen met PTSS, zie zijn worsteling en pijn en zijn levensust en moed. Deze docu heeft mij ontroerd.deel deze tip

Tip 98 - Herken de signalen

Heb je vaak een kort lontje, schreeuw je soms alles bij elkaar en heb je het idee dat je jezelf niet in de hand hebt? Ben je soms enorm neerslachtig en zie je het niet meer zitten? Heb je soms last van angstige beelden en gevoelens uit het verleden?
Het kan dan heel goed zijn dat jij last hebt van een posttraumatische stress stoornis.. Je hebt nare ervaringen meegemaakt in je kinderjaren, of hebt op latere leeftijd een aantal traumatische gebeurtenissen meegemaakt. De stress die je toen hebt opgedaan is nooit tot rust gekomen in jouw lichaam.

Zoek in dat geval hulp bij een therapeut die jou helpt jouw herinneringen en met name jouw gevoelens te doorvoelen en tot rust te brengen! Verschillende therapievormen voor trauma kunnen daarbij helpen. Heel veel succes daarmee!deel deze tip

Tip 99 - Effectieve therapie voor PTSS

Wanneer je last hebt van PTTS verschijnselen doe je er goed aan een therapeut in de hand te nemen die lichaamsgericht werkt. Alle trauma en pijn zijn nl. opgeslagen in je lichaam. Een zeer effectieve therapie is CMFT (Connect Mirror Focus Therapy). D.m.v. het ervaren van je lichaam en het oogcontact met de therapeut vind er een wisselwerking van neuronen tussen beide breins plaats waardoor heling op een zeer diep niveau (hechtingsniveau) plaatsvind. Zeer aan te raden! Zie ook de site CMFT.nl voor verdere uitleg en info.deel deze tip

Tip 100 - Parallel traject EMDR en lichaamsgerichte therapie

Wist je dat als je EMDR gaat doen het heel helpend en ondersteunend is om tegelijkertijd lichaamsgerichte therapie te doen?

EMDR helpt op cognitief niveau, soms is het dan even moeilijk om bij je lichaam te blijven en in het Hier en NU. Daar ondersteund precies de lichaamsgerichte therapie. Het ondersteund en versterkt elkaar. Daarnaast zit het trauma ook opgeslagen in het lichaam en niet alleen in het hoofd.

Wel handig als de 2 therapeuten samenwerken met elkaar.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Book for trauma

The Body Keeps the Score- Bessel van der Kolkdeel deze tip

Tip 102 - PTSS

Bij PTSS kan een integratieve vorm van therapie heel goed werken. Door gebruik te maken van het onderbewuste kunnen goede resultaten behaald worden.deel deze tip

Tip 103 - psycho educatie

Wanneer je meer weet over waardoor (complexe) PTSS ontstaat en welke gevolgen het heeft, kun je jezelf en je hoofd wat beter begrijpen. Je kunt daardoor zelfs ook compassie opbrengen. Daarmee is het trauma nog niet opgelost maar het helpt je wel in het beter begrijpen van waarom je lichaam en je brein reageert zoals het reageert. Een goed filmpje kun je vinden op youtube als je zoekt op: Het effect van Trauma en chronische stress op het zenuwstelsel vanuit de Polyvagaal theoriedeel deze tip

Tip 104 - Praten over jouw trauma(s)?

Het is je lichaam, je zenuwstelsel, wat bepaalt wat traumatisch voor je was. Of eigenlijk is. Immers je hebt er nu nog steeds last van.
Enkel alleen praten over wat je overkomen is, kan juist voor je innerlijk weer opnieuw teveel zijn. Hertraumatisatie ligt op de loer.

Beetje bij beetje vertellen, met regelmatig een pauze, waardoor wat intern beleefd wordt, verwerkt kan worden, kan veel meer je helpen de traumatische spanning en stress los te laten. In die pauze heb je bewust voeling met je lijf. Als je merkt het gaat teveel zijn, dan is het goed een deel van je aandacht te verleggen naar een minder spannende plek in je, of anders in je omgeving. Als tegenwicht. Daarbij wordt het mogelijk om fysiek te gaan ontladen.

Ontladen doet ons lichaam in de vorm van diepere in- en (vooral) uitademingen, warmte- of koudegolven, trillen, schokjes. Ook kunnen er golven van emoties voorbij komen, en kan merkbaar zijn dat je lichaam een beweging wil (af)maken.
Zo wordt ons traumatisch ervaren beetje bij beetje losgelaten en minder. We gaan daarmee steeds meer naar levendigheid in plaats van in overleven moeten blijven hangen.deel deze tip

Tip 105 - Traumadelen & traumatriggers

Zelfs als je leven (weer) 'normaal', veilig, stabiel is, kunnen traumatriggers de boel emotioneel bij je overhoop halen. Een traumatrigger kan door 'traumadelen', delen die in je brein opgeslagen liggen, uitgelegd worden als dat je in gevaar bent, vernederd wordt, in de steek gelaten wordt terwijl dat niet meer zo is. Dat kan heel verwarrend zijn en stress en paniek veroorzaken.
Wat helpt, is leren om de traumadelen in jezelf en de triggers die deze kunnen activeren te onderzoeken. Door deze delen en de triggers te herkennen kan je leren je brein te kalmeren en nieuw, ander gedrag ontwikkelen dat helpt om uit de overlevingsstand te geraken en werkelijk te vertrouwen op een veilig en stabiel leven. Je ontdekt dan beter dat niet een gebeurtenis maar de delen die gekoppeld zijn aan overleving onrust en paniek veroorzaken. Traumatherapie is hiervoor aangewezen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Ander advies van Bessel van der Kolk

Bessel vd Kolk heeft het grootste deel van zijn professioneel leven trauma's onderzocht. Zijn boek Traumasporen staat in menig boekenkast.
Naast EMDR heeft hij nog aan een aantal bezigheden een hoofdstuk gewijd: o.a. mindfulness, yoga en toneelspelen. Voor de gehele uitleg raad ik aan om het boek te lezen of één van zijn youtube interviews te bekijken.
Healing Trauma & How the Body Keeps the Score | Dr Bessel van der Kolkdeel deze tip

Tip 107 - we hebben allemaal 'wonden'

Het Griekse woord trauma betekent wond. Naast fysieke wonden, hebben we ook psychische wonden. Er is niemand die dat niet heeft. Het enige verschil is de ernst van de wond en de mate waarop het je leven beïnvloedt. We hebben dus allemaal een zekere mate van Post-Traumatisch Stress Syndroom, alleen wordt het niet ze benoemd. Alleen bij ernstige gevallen wordt deze term gebezigd.

Ik ben van mening dat het gros van de psychische problemen voortkomen uit onverwerkte zaken uit het verleden. Oftewel, wonden of trauma's. Dat is dus niet alleen voorbehouden en overvallen, seksueel misbruik, oorlogservaringen, et cetera. We hebben allemaal wonden.

Het is mijn overtuiging dat 'het leven streeft naar heelheid'. Oftewel, alles wat niet heel is moet aan het licht gebracht worden om geheeld te kunnen worden. Dat aan het licht brengen doet het leven vaak d.m.v. een crisis.

Als je dus in een crisis belandt, dan ben je er klaar voor om de wond te helen; zo zie ik dat. Zonder de crisis zou je de oude wond laten zitten waar hij zit.

We hebben een heel krachtig zelfhelend vermogen, waarmee we veel van wat we meegemaakt hebben kunnen verwerken. Ook veel van de heftige zaken. Het vraagt alleen wel van je om het aan te durven gaan en daar is moed voor nodig. Ook die moed hebben we in ons zitten.

Anoniem


deel deze tip

Tip 108 - aanvullende zorg voor seksueel trauma

Stichting Expertise Team Seksueel Trauma Oud-Beijerland
etst.nldeel deze tip

Tip 109 - Brainspotting bij PTSS

Bij PTSS is er onverwerkte informatie in het brein en het lichaam opgeslagen. Brainspotting is een methode die hierbij ingezet kan worden, om deze vastgezette informatie weer los te krijgen, waardoor het weer gaat stromen, je krijgt meer ruimte en lucht in je lichaam en je bent minder vatbaar voor triggers.deel deze tip

Tip 110 - Als je niet van lezen houdt

Wil je meer leren over Trauma? Maar houd je niet van lezen? Dan hebben Steve Haines en Sophie Standing een prachtig stripboek voor je gemaakt. Het geeft je uitleg over de theorie over trauma en geeft je interessante oplossingen.

Lees daarom "Trauma is iets wonderlijks" van Steve Haines

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - De herbeleving is het ergst

Wanneer je door trauma last hebt van herbelevingen van de overweldigende gebeurtenis(sen) dan voelt dit vaak nog heftiger dan de oorspronkelijke gebeurtenis. De oorspronkelijke gebeurtenis had namelijk een begin en een eind. Een herbeleving kan echter elk moment opnieuw beginnen en daardoor oneindig lijken. Je lichaam reageert zoals ten tijde van het trauma reageerde: met een intense stress-reactie. Het voelt alsof je niet normaal bent en/of niet normaal kunt doen. Dit kan zorgen voor schaamte en leiden tot eenzaamheid. Elke herbeleving maakt je trauma erger, reden om zsm hier verandering in te brengen.deel deze tip

Tip 112 - Stress en Spanning

Het kan zo zijn dat door stress en/of spanning je dit ook echt in je lijf voelbaar is. Dit kan veel impact hebben in het dagelijks leven dat tot uiting kan komen in je functioneren en gedragingen al of niet handelbaar en gezond voor jezelf en anderen.
Het is niet de bedoeling alle dingen die niet oké waren, die veel impact op je hebben gehad, te herbeleven.
Wat is dan wel de bedoeling... volgens jou...deel deze tip

Tip 113 - Stress en Spanning

Herbeleving van situaties die veel impact op je hebben gehad zijn vaak saboterend en ondermijnend en niet helpend in situaties.
Het gaat erom dat je je lichamelijke en geestelijke reactie op een gebeurtenis die traumatisch was, op een gezonde en helpende manier kan bijstellen.

Peter Livine heeft ontdekt dat heronderhandelen de uitkomst is. Oftewel de lichamelijke reactie die ten tijde van de traumatische gebeurtenis is geblokkeerd of geremd, alsnog af te maken. Waarbij een veilige omgeving een vereiste is met een therapeut die weet om te gaan met trauma's.deel deze tip

Tip 114 - Oefening voor ontspanning (nervus vagus)

Deze oefening is ontwikkeld door Stanley Rosenberg. Doe de oefening vaak, elke ochtend bij het opstaan, en zo vaak als je eraan denkt.
Zo doe je de oefening:
 Ga rechtop zitten of staan, zet eventueel je bril af.
 Kijk recht voor je uit.
 Strengel je vingers in elkaar achter je hoofd.
 Houd je hoofd recht maar draai je oogbollen, dus alleen je ogen, helemaal naar rechts.
 Houd ze daar even, fixeer je blik op iets, je elleboog bijvoorbeeld, totdat je een lichamelijke respons voelt zoals een zucht, een hoestje, een geeuw, een diepe ademhaling, een rillinkje of een schokje. Draai dan je oogbollen helemaal naar links, nog steeds met je neus recht naar voren en wacht weer op een subtiele maar duidelijke fysieke reactie.

Dat is het. Je kunt het even checken: is mijn nek nu wat losser?
Dit ‘reset’ je nervus vagus en maakt je rustiger en soepeler.deel deze tip

Tip 115 - Flashback

Als je PTSS hebt dan zijn flashbacks daar vaak een symptoom van. Wanneer je een flashback ervaart dan beleef je in het nu de emotionele intensiteit die de trauma-gebeurtenis bij je opwekte. Dat voelt heel intens en vaak reageer je dan buitenproportioneel op je omgeving. Door je te realiseren dat je in het nu bent, en niet meer in de traumatiserende ervaring van vroeger, kun je je emoties leren relativeren. Dit vraagt misschien wat meer specifieke uitleg en wat oefening, maar daar kan een goede therapeutje bij helpen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Psychosomatische klachten bij PTSS met EMDR aanpakken

Met EMDR kun je ook psychosomatische klachten verhelpen. Alleen cognitief werken op een traumatische gebeurtenis helpt vaak niet (genoeg).deel deze tip

Tip 117 - Wacht niet te lang met hulp zoeken

Post traumatische stress stoornis is een trauma die te heftig en te lang is beleefd. Dus wanneer je iets meegemaakt hebt, en de negatieve gevoelens zijn na 3 maanden nog niet weg, zoek gelijk hulp. Laat het niet groot worden, laat het niet tot een stoornis uitgroeien.

En ja, EMDR helpt heel goed. Geeft snelle en blijvende resultaten.
Ik ben niet alleen een EMDR therapeut maar ik heb zelf ook ervaren hoe goed het werkt!deel deze tip

Tip 118 - positieve kanten in je relatie bespreken

Loopt het niet lekker in je relatie? Luister naar elkaar zonder elkaar te onderbreken. Ga 20 minuten bij elkaar zitten en probeer een lijst te maken van sterke kanten van jullie relatie. Als dit moeilijk is, kun je elkaar vertellen wat ieder van jullie de twee beste momenten in jullie relatie vond.deel deze tip

Tip 119 - Visualisatie-oefening uit de PDT: Vóór het trauma

Doe een visualisatie-oefening uit de PsychoDynamische Therapie en voel je sterker. In het kort volg je deze stappen:
1. Zoek een plek op waar je je veilig voelt en ga zitten op een stoel;
2. Doe je ogen dicht en ga naar het punt vlak vóór het trauma;
3. Hoe voelde je je daar?
4. Geef deze gevoelens een beeld, een kleur en neem ze goed in je op;
5. Neem dit beeld mee naar het hier en nu en open je ogen.

Nieuwsgierig geworden naar de uitgebreide oefening?deel deze tip

Tip 120 - Complexe PTSS (CPTSS)

Een praktische gids voor het overwinnen van jeugdtrauma
Voor iedereen die worstelt met jeugdtrauma: het standaardwerk over complexe PTSS van Pete Walker.

Als je je langdurig niet geliefd, afgewezen, ongewenst en misschien wel gehaat en/of veracht voelde tijdens een groot deel van je kindertijd, kan trauma diep geworteld zijn in je geest, ziel en lichaam. Pete Walker laat in dit boek zien hoe CPTSS (Complexe Posttraumatische Stressstoornis) van invloed is op je volwassen leven. Maar nog veel belangrijker: hij geeft een uitweg!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Zoek een lichaamsgericht therapeut

Zoek een lichaamsgerichte therapeut omdat trauma zich vast zet in je lichaam. Alleen door hier aandacht voor te hebben zal je PTSS draaglijker kunnen worden en de symptomen die dit geeft verminderen.deel deze tip

Tip 122 - Psycho educatie

Wanneer je merkt dat je op verschillende manieren getriggerd wordt, dan is het heel frustrerend als je je reactie daarop niet kunt veranderen terwijl je dat wel wilt. Je wordt bijvoorbeeld steeds boos van iets kleins terwijl je weet dat het geen zin heeft.
Begrijpen waardoor dat komt, is een eerste stap naar herstel. Daarmee is het nog niet opgelost, maar het is wel een belangrijke eerste stap om begrip te creeeren voor jezelf en je reactie. Dan kun je het al van een ander perspectief gaan bekijken. Vraag je therapeut dus om uitleg over trauma/ptss. Je kunt er ook boeken over lezen of filmpjes op Youtube over opzoeken. Zoek bijvoorbeeld op 'trauma en het zenuwstelstel' of 'polyvagaaltheorie'.deel deze tip

Tip 123 - traumatherapie: CMFT

Als je last hebt van PTSS kan je erg snel getriggerd zijn. Je bent snel geïrriteerd of woedend. Hier kan je je behoorlijk schuldig over voelen. Toch is het belangrijk te weten dat deze reacties vaak sneller plaatvinden dan dat jij ze kunt tegenhouden. Je autonome zenuwstelsel neemt het over en gaat bliksemsnel in een vlucht of vecht reactie. Dit heeft alles met je traumatische herinneringen te maken.

CMFT is een zeer goede behandeltherapie om jouw autonome zenuwstelsel weer volledig in rust te brengen. Voor meer info check cmft.nldeel deze tip

Tip 124 - Over EMDRtherapie

Er kloppen vaker mensen bij mij aan die hopen dat EMDRtherapie, meestal na andere therapieën te hebben geprobeerd, wel eens dé oplossing van hun stressklachten en problemen vanwege nare levenservaringen kan zijn. Dat zou kunnen, ja, maar het is niet zeker gezegd. Ondanks dat ik goed thuis ben in het geven van EMDRtherapie, zal ik het niet zomaar op persoonlijke vraag of na een EMDR-tip door een doorverwijzer meteen aanreiken.

Het doel heiligt de middelen…niet andersom.

Doel van therapie is dat je je (weer) oké gaat voelen; beter in je vel komt te zitten; overzicht krijgt…toch?

Net als bij andere therapieën vraagt EMDR om zorgvuldigheid in het aanbieden.

Ik werk met en vertrouw op traumabehandeling die stabiliserend werkt.
In een combi van zorgen dat je je meer veilig in (ons) contact voelt, met psycho-educatie in post trauma stressklachten en interventies ter regulering van je zenuwstelsel kunnen post traumaklachten geheeld worden.
Als het brein blijft steken in oude herinneringen, dan is een EMDR-interventie een welkome optie. EMDR is op zichzelf geen quick fix methode …hoe wenselijk dat ook mag zijn.deel deze tip

Tip 125 - Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een effectieve behandeling voor PTSS en andere trauma-gerelateerde klachten.

Hoe werkt het?
Je gedrag en gedachten houden de traumatische klachten in stand. Ook vermijding houdt de angst in stand. Tijdens de therapie ga je actief werken aan het veranderen daarvan. In deze therapie leer je dingen te ervaren. Dat alles gebeurt stap voor stap. De therapeut is de trauma-expert. De cliënt is de expert over zichzelf. CGT is een actieve samenwerking tussen beiden.

Samen met de therapeut werk je aan het verwerken van de herinneringen. Dit kan op verschillende manieren, samen kijken jullie wat er bij jou past:
• Herinneringen opzoeken, bijvoorbeeld de plek waar het gebeurde.
Daarbij leer je om beter om te gaan met situaties die doen denken aan
de schokkende gebeurtenis.
• Met de therapeut kijken naar jouw gedachten. Je leert anders over
dingen na te denken. Bijvoorbeeld dat het niet jouw schuld was, en dat
niet overal gevaar dreigt. Daardoor doorbreek je de negatieve cirkel
van gedachten, gevoelens en gedrag.
• Het schrijven van verhalen of een brief. Wat je je herinnert, wat je
hoorde, wat je voelde, wat je dacht.
• Tekeningen maken over de gebeurtenis.
Je levensloop beschrijven in meerdere hoofdstukken.
Daar een levenslijn van maken met mooie en nare gebeurtenissen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Boekentip: Wat is je overkomen?

Het helpt als je kunt snappen waardoor je lijf en brein reageert op moeilijke gebeurtenissen. Het deel van je brein waarin de logica zit, kan het begrijpen. Maar ook is het belangrijk om herkenning en erkenning te vinden via anderen omdat dat een ander deel van je brein is. Het boek 'Wat is je overkomen?' van Oprah Winfey en Bruce Perry kan je daarbij helpen.deel deze tip

Tip 127 - EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Letterlijk vertaald staat er: ‘door oogbeweging minder gevoelig worden en opnieuw verwerken van een ingrijpende gebeurtenis’.

EMDR is een wetenschappelijk aangetoonde effectieve behandelmethode die ingezet kan worden bij enkelvoudige- en meervoudige problematiek.

EMDR zorgt ervoor dat de emotionele lading van de herinnering aan een ingrijpende gebeurtenis wordt verwerkt. Hierdoor kan je er rustiger op terugkijken, zonder steeds de “oude” emotie te ervaren. Het kan zelfs dat je door EMDR nieuwe inzichten krijgt waardoor je op een andere manier naar de ingrijpende gebeurtenis kunt kijken.


deel deze tip

Tip 128 - ontspannen

Wat kan helpen hierbij is ontspannen, vast dagritme hanteren en veel te wandelen.deel deze tip

Tip 129 - innerlijk kind

werken met je innerlijk kind kan een diepgaande en helende ervaring zijn. Hier zijn drie tips om je op weg te helpen:

Erkenning en validatie: Begin met het erkennen van de emoties en ervaringen van je innerlijk kind. Dit betekent dat je je bewust wordt van de pijnlijke momenten uit je jeugd en deze erkent als geldige en belangrijke onderdelen van jezelf. Dit kan betekenen dat je oude foto's bekijkt, dagboeken leest of gewoon stilstaat bij herinneringen uit je jeugd. Door deze emoties te erkennen en te valideren, geef je je innerlijk kind de ruimte om gezien en gehoord te worden.

Troost en geruststelling: Geef je innerlijk kind de troost en geruststelling die het nodig heeft. Dit kan betekenen dat je jezelf liefdevol toespreekt en zegt dat je er altijd voor jezelf zult zijn, ongeacht wat er gebeurt. Je kunt ook visualisaties gebruiken waarbij je jezelf als volwassene voorstelt die je innerlijk kind vasthoudt en troost. Door dit soort zelfzorgpraktijken toe te passen, geef je je innerlijk kind de liefde en steun die het in het verleden mogelijk heeft gemist.

Creatieve expressie en spel: Laat je innerlijk kind vrij door middel van creatieve expressie en spel. Dit kan betekenen dat je gaat tekenen, schilderen, schrijven, dansen of iets anders doet wat je vreugde en plezier geeft. Probeer jezelf niet te beoordelen tijdens dit proces; laat gewoon je innerlijk kind de leiding nemen en plezier hebben. Door op deze manier met je innerlijk kind te spelen, kun je verbinding maken met je spontaniteit, verbeeldingskracht en speelsheid.
Het werken met je innerlijk kind kan een continu proces zijn dat tijd, geduld en compassie vereist. Wees vriendelijk voor jezelf terwijl je deze reis maakt en weet dat je innerlijk kind altijd bij je is, klaar om gekoesterd en verzorgd te worden.

deel deze tip

Tip 130 - polyvagaal theorie 3 tips

Hier zijn drie tips om te leren omgaan met de polyvagaaltheorie:
1.
Zelfbewustzijn ontwikkelen: Neem de tijd om je bewust te worden van je eigen lichamelijke sensaties en reacties, vooral in stressvolle of sociale situaties. Let op veranderingen in je hartslag, ademhaling en spierspanning. Dit helpt je om te herkennen welke toestand van het zenuwstelsel je op dat moment ervaart volgens de polyvagaaltheorie.
2.
Reguleren van je zenuwstelsel: Leer technieken om je zenuwstelsel te reguleren en te kalmeren. Dit kan ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of ontspanningstechnieken omvatten. Door regelmatig deze praktijken toe te passen, kun je jezelf helpen om uit de vecht-of-vlucht-reactie te komen en naar een staat van veiligheid en ontspanning te gaan.
3.
Verbinding en sociale ondersteuning: Begrijp hoe sociale interacties van invloed zijn op je zenuwstelsel en zoek gezonde verbindingen en ondersteunende relaties. Het hebben van empathische en ondersteunende mensen om je heen kan helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je veilig te laten voelen. Actief werken aan het opbouwen van sterke sociale banden kan dus een krachtige manier zijn om de principes van de polyvagaaltheorie toe te passen in je dagelijks leven.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>