Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij PTSS

ptss therapiepsycholoog

 

PTSS - tips

Zoek je tips bij PTSS?

Je kunt hier:

 

 • allerlei tips verkennen.
 • reageren op tips / jouw ervaring delen.
 • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met ptss (posttraumatisch stressstoornis)

 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Geef je onverwerkte emoties ruimte in een liefdevolle omgeving

Je hebt zwaar geleden in je leven en ervaart daar nog dagelijks de consequenties van. Dat maakt het dubbel zwaar. Het kan zijn dat je je daardoor ook nog eens zo tekort voelt schieten of je onnuttig voelt.

 

Maar er is een reden dat je bent zoals je bent en in eerste instantie mag je leren genadig naar jezelf te kijken hierin. Als je het anders had gekund, had je het gedaan, maar dat lukt nu gewoon niet.

 

Allereerst is het zo belangrijk hulp te gaan zoeken! Je hebt dan iemand nodig die jouw verhaal kan en wil horen. Iemand die ook genadig en liefdevol naar jouw leven kan kijken en je de ruimte geeft en aanmoedigt om te komen bij je emoties.

 

Binnen een genadige en liefdevolle omgeving je onverwerkte emoties ruimte geven is helend.5

deel deze tip

Tip 2 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het ptss-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 3 - Zoek een therapeut

Heb je last van ptss en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 4 - EMDR helpt bij PTSS

Voor PTSS bestaat een therapie genaamd EMDR wat goede resultaten kan bieden voor de klachten. Binnen korte tijd kan een groot deel van de klachten worden verminderd.


J

3

deel deze tip

Tip 5 - Bespreek het met je huisarts

Posttraumatische stress kan het moeilijker maken om voor kinderen te zorgen. U kunt minder aan en bent sneller geïrriteerd of boos. U zegt of doet misschien dingen waar u later spijt van krijgt. Als u kinderen heeft, bespreek dan met uw huisarts hoe het gaat in uw gezin.


Bron: Thuisarts.nl

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Geef in een veilige omgeving je onverwerkte gevoelens een plek

Angst, verdiet en boosheid zijn gezonde, logische reacties op pijnlijke gebeurtenissen. In een veilige omgeving is ruimte om, na een nare gebeurtenis, de gevoelens te delen en verwerken.

 

Soms hebben de mensen om je heen niet de tools om er te zijn. Je krijgt bijvoorbeeld de boodschap dat het naar was maar dat je weer vooruit moet kijken of dat je je niet moet aanstellen.

 

In het ergste geval is je 'veilige' omgeving de omgeving de plek waar het trauma heeft plaats gevonden. Bijvoorbeeld bij huiselijk geweld en /of incest.


Als je omgeving ten tijde van het trauma niet veilig of zelfs onveilig was, is de kans groot dat het trauma onverwerkt blijft sudderen in je leven. In sommige gevallen ontwikkel je een post traumatisch stress syndroom, PTSS.


Therapie is een veilige omgeving waar je alsnog ruimte krijgt om je onverwerkte gevoelens een plek te geven, je grenzen weer te gaan voelen en op te komen voor jezelf.


Hester

3

deel deze tip

Tip 7 - Her-onderhandelen in plaats van her-beleven

Her-onderhandelen in plaats van her-beleven

Mensen met PTSS hebben o.a. last van ongewilde herbelevingen van hun traumatische ervaring. Dit betekent een zware belasting in het dagelijkse functioneren.

Het is een misvatting om te denken dat je in traumabehandeling alle narigheid moet gaan her-beleven. Waar het om gaat is dat je je geestelijke en lichamelijke reactie op de traumatische gebeurtenis op een gezonde manier kunt bijstellen.

Peter Livine (De stem van je lichaam) noemt dit 'heronderhandelen'. In de praktijk betekent dit dan: de lichamelijke reactie die ten tijde van de traumatische gebeurtenis is geblokkeerd, alsnog afmaken. Dat kan in de veilige omgeving met een traumatherapeut die ook lichaamsgericht te werk kan gaan.bol


3

deel deze tip

Tip 8 - Lichaamsgerichte behandeling TRE bij PTSS

Veel mensen denken bij PTSS aan behandeling met EMDR.

Dat is ook een goede behandeling, maar wist je dat spanning en trauma zich ook altijd opslaat in je lichaam? Dit gebeurt met name in de psoasspieren, ook wel de `oerspier' genoemd.

Het zou dus een hele goede aanvulling op een PTSS behandeling zijn om naast EMDR ook een stuk lichaamsgerichte behandeling te doen. Uit eigen ervaring weet ik dat TRE daarvoor zeer geschikt is.

TRE staat voor Trauma/Tension Release Exercises. Het is belangrijk dat je je bij PTSS klachten laat begeleiden door een gecertificeerde TRE provider.

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 9 - Gebruik je zintuigen actief

Als een nare gebeurtenis moeilijk te verwerken is, zijn er momenten dat dezelfde gevoelens van toen je overvallen zoals paniekgevoelens, bevriezing of als het ware uit je lijf gaan.

Als je dat overkomt, helpt het om je zintuigen actief te gebruiken om daaruit te komen. Zoek in je omgeving dingen van een bepaalde kleur, kijk naar de details van een dessin, ruik aan een lekker geurtje dat je altijd bij je kunt hebben, luister actief naar de geluiden om je heen etc.

In therapie kan je verder aan de slag om deze momenten kwijt te raken. Sterkte en succes!


Yvette

2

deel deze tip

Tip 10 - Boekentip: Traumasporen

PTSS en andere vormen van trauma worden op een heldere manier beschreven door Bessel van der Kolk in zijn boek "Traumasporen".


(oorspronkelijke titel: The Body Keeps the Score)


Wanneer je dit boek leest zal je gaan begrijpen waarom je bent zoals je bent en waarom anderen zijn zoals ze zijn. Een eye opener.


Désirée

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Verwerking is zowel op cognitief, emotioneel als fysiek niveau nodig

Om traumatische ervaringen echt helemaal te verwerken is verwerking op zowel cognitief, emotioneel als fysiek niveau nodig.

Sommige mensen kunnen niet goed toegang krijgen tot de opgeslagen beelden, emoties en/of fysieke herinneringen in het impliciete geheugen omdat de verdedigingsmechanismen om deze herinneringen uit het bewustzijn te houden heel sterk zijn (in de vorm van zogenaamde onveilige gehechtheids patronen). Dit is vaak het geval bij traumatische gebeurtenissen in de preverbale periode en/of ontwikkelingstrauma opgedaan in de relatie met gehechtheidspersonen (je verzorgers).

Als dit het geval is, verwijzen sommige EMDR/trauma/psycho therapeuten door naar een sensorimotor therapeut. Deze zijn opgeleid om zowel te werken aan de verwerking van trauma als onveilige gehechtheids patronen. Zij weten hoe je verbinding kunt krijgen met onverwerkte emoties en fysieke herinneringen in het impliciete geheugen, waardoor ook complexere vormen van PTSS opgelost kunnen worden.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 12 - Focusing en PTSS

Focusing is aandacht schenken aan iets wat je bezighoudt, bijvoorbeeld een situatie op je werk of een onbestemd gevoel. Als je focust neem je de tijd om na te gaan hoe dat wordt beleefd in je lijf. Zo’n innerlijke beleving wordt de ‘felt sense’ genoemd. Deze heeft impliciet betekenis en richting. Met aandacht en respect bij die ‘felt sense’ zijn en hoe deze zich ontvouwt, is de kern van Focusing.

Bij PTSS worden de eigen gevoelens, ervaringen en beelden vaak als zeer bedreigend en stressvol ervaren. Focusing biedt in zulke situaties ruimte om de innerlijke belevingswereld stap voor stap te verkennen. Je leert het gehele proces om contact te houden met jouw ervaring en je grenzen te respecteren. Vanuit het 'er bij kunnen zijn' bij wat zich aandoet aan beelden of gevoelens wordt een ruimte geboden om oude pijnlijke ervaringen te integreren en te verwerken.

Heb jij veel nare ervaringen opgedaan die erg stressvol en bedreigend voor je waren, bijvoorbeeld over een langere periode in je leven. Heb je last van PTSS symptomen als angst, slecht slapen, nachtmerries enz. Werkt EMDR bij jou niet? Onderzoek dan eens of Focusing jou helpt om het helingsproces op gang te brengen.

Ik ben Gestalttherapeut in Groningen en werk met Focusing en EMDR met mensen met een PTSS.


2

deel deze tip

Tip 13 - Boekentips bij (complexe)ptss

Boekentips bij (complexe)ptss

 • Het drama van het begaafde kind – Alice Miller
 • Trauma en het lichaam – Pat Ogden, Kekuni Minton, Claire Pain
 • Sensorimotor Psychotherapie – Pat Ogden en Janina Fisher
 • Innerlijke zelfvervreemding overwinnen na trauma – Janina Fisher
 • Traumasporen – Bessel van der Kolk
 • Behandeling van traumagerelateerde dissociatie – Kathy Steel, Suzette Boon en Onno van der Hart
 • EMDR bij complex trauma en dissociatie – Anabel Gonzales en Dolores Mosquera
 • De polyvagaaltheorie – Stephen W. Porges
 • De polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid – Stephen W. Porges
 • De polyvagaaltheorie in therapie – Deb Dana
 • Trauma en geheugen – Peter Levine
 • De tijger ontwaakt – Peter Levine
 • Ingrijpende ervaringen en gezondheidsproblemen – Nadine Burke Harris
 • Mind – Daniel J. Siegel
 • Je verlangen, dwaallicht of kompas – Margriet Wentink
 • Vroegkinderlijk trauma – Franz Ruppert
 • Symbiose en autonomie – Franz Ruppert
 • Bevrijding van trauma, angst en onmacht – Franz Ruppert
 • TRE Trauma en spanningsreducerende oefeningen – David Berceli
 • Overcoming trauma through yoga – David Emerson
 • Wanneer koesteren hoop betekent – John Bradshaw
 • De keuze – Edith Eger
 • Brené Brown – Verlangen naar verbinding


2

deel deze tip

Tip 14 - Oefening 'contact met je lichaam'

Wanneer je voelt dat een trigger je terugbrengt in je hoofd of dat je overspoelt raakt door emoties is het belangrijk om weer contact te maken met je lichaam. Dit is ook belangrijk om in het Hier en Nu te kunnen blijven. Ik heb een simpele oefening voor je die je makkelijk kunt doen. Dat wil niet zeggen dat het altijd gelijk effectief is voor je, soms moet je even oefenen. Geef jezelf in ieder geval niet op je kop als het niet lukt, geef jezelf een compliment als het WEL lukt. Bij oefenen hoeft het niet altijd gelijk te lukken ;-).

Oefening "Bewust naar de voeten':
Zorg dat je wat ruimte hebt om rond te lopen (paar vierkante meter is genoeg). Doet het op sokken of blote voeten.

1. loop eerst eens rond en breng je aandacht bij je voeten. (voelen ze warm of koud, zwaar of licht etc...)

2. ga rondlopen op je tenen. Als je dit een stukje hebt gedaan, ga je een stapje sneller lopen en daarna nog ietsje sneller. (niet te lang. het mag gevoelig of lastig zijn, maar zeker niet pijnlijk).

3. loop rond op de platte voeten en voel wat er anders voelt aan je voeten (voorkant voet voel je meer of het voelt warmer zwaarder, benen voelen anders...En als je geen verschil voelt is dat ook oké ;-)

4. Loop op de buitenkanten van je voeten (alsof je O benen hebt). Dit loopt wat ongemakkelijk of raar, maar hou vol. (het mag gevoelig zijn, maar zeker niet pijnlijk). Doe een stapje sneller lopen en probeer zo meerdere meters te lopen en als het lukt nog ietsje sneller, hou het even vol, maar stop als het pijnlijk is.

5. loop rond op de platte voeten en voel wat er anders voelt aan je voeten (buitenkanten van de voet voel je meer of het voelt warmer, zwaarder, benen voelen anders...En als je geen verschil voelt is dat ook oké ;-)

6. Ga op de binnenkanten van je voeten lopen (je loopt nu met X benen). Dit mag gevoelig zijn, maar zeker niet pijnlijk. Het loopt wat ongemakkelijk en raar, maar probeer dit even een aantal meters te doen. Dan ga je weer ietsje sneller lopen voor meerdere meters en als het lukt daarna nog eventjes nog sneller. Dit mag gevoelig zijn, maar zeker niet pijnlijk.

7. Loop rond op de platte voeten en voel wat er anders voelt aan je voeten (binnenkanten van de voet voel je meer of het voelt warmer, zwaarder, benen voelen anders...En als je geen verschil voelt is dat ook oké ;-)

8. Loop rond op je hielen/hakken voor meerdere meters. Dit voelt raar en is soms best gevoelig, maar mag zeker niet pijnlijk zijn. Dan ga je weer ietsje sneller lopen voor meerdere meters en als het lukt de laatste meters nog ietsje sneller.

9. Loop rond op de platte voeten en voel wat er anders voelt aan je voeten (hielen van de voet voel je meer of het voelt warmer, zwaarder, benen voelen anders...En als je geen verschil voelt is dat ook oké ;-)

Veel mensen ervaren dat ze hun hele voeten beter voelen/ lijkt alsof hun voeten meer in de grond zakken alsof je door nat zand loopt op het strand/ sommige ervaren zwaardere benen/ anderen voelen zich steviger op de grond staan en lopen. Zo zijn er nog veel meer waarnemingen. Er zijn natuurlijk ook mensen die niet direct een verschil voelen of kunnen voelen. Dat is niet erg want je bent toch gefocust bezig geweest.

Doel van deze oefening is meer lichaamsbewustwording te creëren, te zorgen voor een focus waardoor je meer uit je (vervelende) gedachten komt en een heel belangrijke is dat je jouw gronding vergroot waardoor je letterlijk en figuurlijk steviger op je benen komt te staan.

Heb je nog vragen over de oefening of zou je meer willen weten dan ben je altijd welkom om mij een bericht te sturen :-)


2

deel deze tip

Tip 15 - Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS

Bij de aanpak van een posttraumatische stressstoornis staat vaak de behandeling door een psycholoog op de voorgrond. 

Antidepressiva kunnen de behandeling met psychotherapie en/of EMDR ondersteunen. Medicijnen zijn nooit de enige behandeling bij PTSS. 


Rustgevende middelen (benzodiazepinen, zoals diazepam) zijn minder geschikt bij PTSS. Uit onderzoek blijkt dat deze middelen de klachten bij PTSS kunnen verergeren in plaats van rust geven. Slik deze middelen dus niet zonder overleg met uw arts.  

 

Antidepressiva kunnen bijwerkingen hebben.


Bron: Thuisarts.nl

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - EMDR helpt

Last van een ingrijpende gebeurtenis?
Komt het dagelijks terug, ook na 6 maanden?


Probeer EMDR, voor 90% van de getraumatiseerden wordt het trauma emotioneel minder beladen...


Maaike

1

deel deze tip

Tip 17 - Blijf niet te lang rond lopen met klachten

Blijf niet te lang rond lopen met klachten die veroorzaakt worden door eerdere traumatische ervaringen.

 

Deze klachten worden meestal niet vanzelf minder in de loop van de tijd en kunnen je leven op allerlei manieren gaan beperken. Er zijn goede behandelmogelijkheden voor PTSS. Bespreek het met je huisarts.


Nancy

1

deel deze tip

Tip 18 - Zoek een EMDR therapeut

Zoek een EMDR therapeut die een erkende opleiding heeft genoten. Na enkele EMDR sessies kun je je al een stuk beter voelen. De traumatische gebeurtenis herinner je je nog wel maar deze is ontdaan van de emotionele lading.1

deel deze tip

Tip 19 - EMDR is in veel gevallen effectief bij PTSS

EMDR is inderdaad in veel gevallen een effectieve behandelmethode bij PTSS.

Bij PTSS is het belangrijk EMDR in te zetten als onderdeel van een bredere aanpak/benadering, waarbij meerdere methodieken worden ingezet die elkaar ondersteunen en versterken. Zodat je steeds meer voorbij je angsten komt en je weer sterker in je schoenen komt te staan.1

deel deze tip

Tip 20 - Naast EMDR ook lichaamsgerichte traumatherapie

PTSS ontstaat na een ingrijpende ervaring waarbij vooral belangrijk is hoe men heeft kunnen handelen in die ervaring. Er wordt vaak gedacht dat zo'n ingrijpende ervaring alleen als herinnering en de daarbij behorende emoties zijn opgeslagen. In werkelijkheid wordt de hele ervaring opgeslagen in het zenuwgestel en daarmee in het gehele lichaam.


Naast EMDR, waarbij de emotie van de herinnering wordt losgekoppeld, is er ook aandacht nodig om de dat deel van de ingrijpende ervaring die opgeslagen is in het zenuwgestel vrij te maken. Je kan hiervoor terecht bij een lichaamsgericht trauma therapeut.


Désirée

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Veiligheid, vertrouwen en warmte

Stress door een vroegere ervaring die veel invloed in het heden heeft in contact met anderen zoals in je relatie met je partner, je kinderen, je collega’s vrienden en meer.

Dit kan door iets kleins komen wat vaak zijdelings uitvergroot is door bijkomende dingen die van invloed zijn. Bijvoorbeeld, verhuizingen, geweld, slecht functioneren op school, werk, ruzies etc.

 

Stress door trauma

 

Het begint klein met o.a. lichamelijke klachten, slecht slapen, angsten, iets weg eten en meer. Dit stapelt zich op en dan wordt het je te veel.

Logisch ook. Deel je ervaringen, gedeelde smart is halve smart. Vraag om hulp, zoek iemand die je erbij kan helpen.

Veiligheid, vertrouwen en warmte is nu het belangrijkste zodat jouw verhaal gehoord kan worden zodat je erkenning krijgt voor datgene wat jou belemmert, wat jij ervaart als een gemis.

Vandaar uit kan een route gevonden worden waarin jij je veerkracht weer gaat voelen en daarin zelfvertrouwen in kan ontwikkelen. Welke route voor jou is, dat is iets om zelf te ervaren en te ontdekken.

Zie het als een avontuur, samen op pad een route bewandelen die het beste bij jou past en die het beste uit jou als mens haalt.1

deel deze tip

Tip 22 - NLP en EMDR bij ptss en trauma

Blijf niet doorlopen met angst of nare gevoelens na trauma.

Vaak wordt je overvallen door paniek of nare gevoelens op momenten dat het trauma helemaal niet speelt. Hoe vaker dat gebeurt hoe meer het lijkt dat je de grip op je leven en je gevoelens kwijt raakt en dat levert nog meer stress op.

EMDR en NLP zijn krachtige methoden waar snel resultaat mee geboekt wordt. Je brein kan na trauma in voortdurende staat van stress blijven, je denkbrein weet dat het voorbij is, maar je lijf blijft stresshormonen aanmaken.

NLP Destination coaching en EMDR zijn methoden waardoor de hersenen ineens in rust kunnen komen, het lichaam hoeft niet meer alert te zijn, de traumatische gebeurtenis is voorbij. De herinnering blijft maar de nare gevoelens veranderen vaak al binnen een paar sessies. Soms is één sessie al voldoende.


1

deel deze tip

Tip 23 - Neurofeedback is zeer effectief bij PTSS

Neurofeedback (hersentraining) is een bewezen veilig en zeer effectieve behandelmethode voor PTSS. Je hoeft er niet over te praten of te weten wat het trauma is. Je pakt het probleem aan bij de kern in het brein.


1

deel deze tip

Tip 24 - EMDR en neurofeedback zijn goede behandelmethoden bij PTSS

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoe eerder gestart wordt met een behandeling voor PTSS hoe effectiever het is.

Als je na een traumatische gebeurtenissen twee weken later nog steeds PTSS Klachten adviseer ik hulp te zoeken. EMDR en neurofeedback zijn goede behandelmethoden.

Start snel met de behandeling als klachten niet verdwijnen

1

deel deze tip

Tip 25 - EMDR kan goed helpen bij PTSS

PTSS kan ontstaan door een éénmalige nare ervaring zoals b.v. een auto-ongeluk of verkrachting. Je hebt het dan over een enkelvoudig trauma.

Daarnaast kan er ook sprake zijn van PTSS ontstaan door een meervoudig trauma waarbij zich meerdere nare/traumatische ervaringen hebben plaatsgevonden b.v. pesten, sexueel misbruik maar ook emotionele verwaarlozing of kritische ouders in je kinderjaren.

EMDR kan hierbij goed helpen. Het is een kortdurende effectieve therapie die zorgt dat je de emotionele lading verbonden aan het trauma, weghaalt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Boekentip: De tijger ontwaakt

Boekentip: De tijger ontwaakt van Peter Levine


1

deel deze tip

Tip 27 - EMDR als hulpmiddel bij PTSS

EMDR als hulpmiddel bij PTSS.

PTSS kan door veel verschillende oorzaken ontstaan.
Veteranen die lang onder druk hebben gestaan en vreselijke werkelijkheden hebben meegemaakt hebben vaak last van PTSS.

Maar ook wanneer je slachtoffer bent van langdurige mishandeling en/of jaren gepest op school of op je werk kan je last hebben van PTSS.

EMDR is een stap in de goede richting om gevoelens bij ervaringen in het heden los te koppelen van ervaringen in het verleden.

De emotionele reactie van de ervaring in het verleden wordt losgekoppeld van de herinnering waardoor ervaringen in het heden steeds minder de emoties oproepen die bij de ervaring van het verleden horen.

Dit vraagt tijd. En wellicht is er meer nodig dan EMDR. Maar EMDR helpt je goed op weg naar hoe je je graag weer wilt voelen.

Désirée

1

deel deze tip

Tip 28 - Zoek een EMDR therapeut met wie je een klik voelt

Zoek een EMDR therapeut met wie je een klik voelt.

PTSS is goed te behandelen met EMDR. Wat het belangrijkste is ( bij welke therapievorm dan ook) is dat jij je op je gemak voelt bij de therapeut, dat je een klik voelt.

Pas dan geef je je volledig over en is de kans van slagen vele malen groter.


1

deel deze tip

Tip 29 - Bilaterale relaxmuziek

Luister met een koptelefoon op naar bilaterale relaxmuziek
Brainspotting

Johanna

1

deel deze tip

Tip 30 - Dieptepsychologie om het probleem bij de oorzaak aan te pakken

Een trauma die ontstaan is door een specifieke gebeurtenis of door een langdurige blootstelling aan een bepaalde situatie, heeft een enorme impact op de kwaliteit van het leven. Dit trauma is vaak het begin van doorlopende klachten die zich zowel fysiek als psychisch gaan uiten. Deze klachten zullen het dagelijkse functioneren bemoeilijken doordat de herinneringen, doormidden van gedachten en beelden, aan het trauma vrijwel continu terugkeren

Wanneer men van het trauma wil loskomen dient men naar de wortel van het probleem te gaan. Dit betekend naar het trauma zelf! Het trauma heeft invloed op ons hele menselijke systeem tot in het immuunsysteem. Dit is te merken aan onder andere de fysieke problemen en de gevoeligheid voor ziekte.

Het is dan ook van belang diep te gaan bij jezelf om aan dit probleem te werken. Tips en trics zoals EMDR kunnen als eerste oplossing de symptomen bestrijden, maar lossen het onderliggende probleem niet op. Het kan zelfs bij verdere hulp zelfs tegenwerken.

Zoek professionele hulp bij een dieptepsycholoog om het probleem bij de oorzaak aan te pakken!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Een holistische behandeling met emdr

Ik ben ook een hele grote voorstander van EMDR voor PTSS. Het helpt heel goed, de verwerking is snel en blijvend. Daarnaast ondersteunen yoga of mindfulness het herstel, en daarna is cognitieve gedragstherapie een hele mooie aanvulling.

Zo wordt het meer een holistische behandeling die veel betere resultaten geeft.
Sterkte!


1

deel deze tip

Tip 32 - Vergeven, vergeven en vergeven....

Vergeven, vergeven en vergeven....

Vergeven van de ander, van jezelf, van het leven... kan heel bevrijdend zijn. Niet altijd gemakkelijk en of vanzelfsprekend, maar vaak de stap richting loslaten van wat je niet loslaten kunt.


1

deel deze tip

Tip 33 - Destination coaching, BML en EMDR bij PTSS

Destination coaching, BML en EMDR zijn de methoden om PTSS effectief aan te pakken. EMDR haalt de emoties los van de gebeurtenis, Destination Coaching kan heel snel en kordaat helpen door het brein te laten opmerken dat de traumatische gebeurtenis voorbij is, vaak reageert het brein nog steeds alsof de gebeurtenis nu plaatsvind. BML is een uitstekende methode om onbewuste patronen naar boven te halen.


1

deel deze tip

Tip 34 - Er is verschil tussen Gediagnosticeerde PTSS en Partiële PTSS

Gediagnosticeerde PTSS of Partiële PTSS
Wat is het verschil?

Gediagnosticeerde PTSS:
De mensen die dit hebben zijn onderzocht door een deskundige die dit label mag geven. Bv. een Psychiater.

Partiële PTSS:
Als men niet voldoet aan de strikte criteria van een PTSS, wil dat nog niet zeggen dat er geen sprake is van psychisch leed. Relatief veel mensen houden aan een ingrijpende ervaring PTSS-achtige klachten over, maar voldoen niet altijd aan de volledig symptomatologisch beeld.

Uit de cijfers van een Amerikaanse studie van Marshal e.a., 2002 bleek dat 28% van de ondervraagde Partiële PTSS heeft en 9% daarvan volledige PTSS-diagnose kan worden vastgesteld.

Nu wil ik NIET iedereen Partiële PTSS aanpraten, maar ook al ben je niet gediagnosticeerd en daardoor geen label. Neem jezelf wel serieus en ga naar een goede EMDR-therapeut om te kijken wat hij/zij voor je kan betekenen.

Wat is PTSS?
https://www.therapiepsycholoog.com/posttraumatisch-stressstoornis-ptss


1

deel deze tip

Tip 35 - Veiligheid eerst!

Om een trauma te kunnen verwerken, is het eerst belangrijk dat jij een veilige omgeving hebt waar de ruimte komt zodat jouw gevoelens er mogen gaan zijn! Dan kan er ruimte komen om te herstellen en je weer goed te voelen in het leven, in jouw wereld.

Een veilige thuis is een belangrijke basis! Therapie, zelfhulpboeken kunnen vervolgens helpen bij de verwerking en het weer hervinden van vertrouwen in jouw eigen lijf. En of in het creëren van een veilige thuis. Soms kan hulp helpen de nodige stappen hiervoor te zetten.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Sensorimotor psychotherapie

De bekendste vorm van PTSS is de verschijningsvorm die vaak voor komt bij een eenmalig trauma op volwassen leeftijd. Hierbij heb je vaak last van flaskbacks, emotionele uitbarstingen in de vorm van paniekaanvallen of woedeaanvallen, over alertheid, schrikachtigheid en chronische stress en onrust.
De symptomen die vaker voorkomen bij complexe PTSS (welke nog niet is opgenomen in de laatste DSM) zijn depressie, afwezigheid, grote eenzaamheid, sociale isolatie, schaamte, wanhoop en hulpeloosheid. Voor deze laatste vorm is Sensorimotor psychotherapie een passende manier om hieraan te werken. Zie www.sensorimotorpsychotherapy.org

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 37 - EMDR is NIET de heilige graal

EMDR is NIET de heilige graal!

Wat kom ik het vaak tegen in mijn praktijk: gedesillusioneerde mensen die hoopten met EMDR volledig van hun trauma af te komen.
EMDR is een zeer effectieve methode, vooral wanneer men een kortdurend, eenmalig trauma heeft meegemaakt. Ook bij langdurig opgebouwd trauma kan EMDR een verlichtend effect hebben, maar het werkt dan meestal niet zo volledig als men hoopte. Het komt ook voor dat mensen weinig tot helemaal geen effect ondervinden van EMDR. Het is heel goed mogelijk om een EMDR-traject te combineren of op te volgen met andere behandelmethoden, zoals lichaamsgericht werken. Dat laatste kan bij mij in de praktijk.


1

deel deze tip

Tip 38 - destination coaching NLP interventie

EMDR is een van de uitgelezen therapieën bij PTSS, je pakt hiermee meteen het beeld, gevoel, gedachten treintje dat jouw brein maakt. Naast EMDR kan een destination coaching NLP interventie ook heel snel resultaat hebben. Jouw brein heeft niet door dat die verschrikkelijke situatie al voorbij is en daarom komt bij het minst geringe linkje met wat er gebeurd is heel het nare gevoel terug. beide methoden werken meestal heel snel.


1

deel deze tip

Tip 39 - Het overkomt je, dus je kunt het aan

Niemand kan je "verlossen". Het overkomt je, dus je kunt het aan. Kijk wat je ervan kan leren.


1

deel deze tip

Tip 40 - Tijdelijke opname

Tijdelijke opname

Heb je intensievere hulp nodig dan een keer per week een gesprek met een therapeut? Denk dan eens aan een klinisch traject, dus tijdelijke opname.

Dit kan ondermeer bij Trauma Centrum Nederland. Een team specialisten ontfermt zich over je en onderwerpen je dagelijks aan een op maat gemaakt programma.

Een versnelde weg naar herstel!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - Zachte massage bij PTSS klachten

Zachte massage bij PTSS klachten

Mensen die last hebben van PTSS, hebben ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt waardoor er veel spanning in het lichaam opgeslagen zit. Die spanning zit heel diep, waardoor het lichaam constant in een alertheid verkeert en de spanning niet kan loslaten.

Een zachte, liefdevolle massage kan helpen om weer contact te maken met je lichaam en wellicht ook te ervaren dat het lichaam kan ontspannen. Een massage kan ook energetisch helend werken. Door een massage kunnen emoties opkomen; alles mag er zijn.

Zoek wel een goede (massage)therapeut die hiermee ervaring heeft. In mijn praktijk bied ik dit aan.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 42 - Polyvagaal theorie en PTSS

Een inleiding
De polyvagaaltheorie is ontwikkeld door Stephen W. Porges en wordt ook wel ‘de wetenschap van veiligheid’ genoemd. De theorie wordt omarmd door vele behandelaren, omdat het een verklaring biedt voor de werking van het autonome zenuwstelsel bij trauma, angst en depressie en daarbij ook handvatten geeft om deze inzichten toe te passen binnen de behandeling.

Wat is de polyvagaaltheorie?
De polyvagaaltheorie biedt een neurobiologische verklaring voor het fenomeen van ‘je veilig voelen’ of ‘onveilig voelen’ in de aanwezigheid van anderen. De polyvagaaltheorie gaat uit van drie organiserende principes:

1. De hiërarchie van het centrale zenuwstelsel
Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat we overleven in een onveilige situatie en ´opleven´ zodra het veilig is. Om te overleven is het nodig dat we gevaar kunnen herkennen, zodat de overlevingsrespons geactiveerd kan worden. Voor ´opleven´ is het juist nodig dat deze geremd wordt.

De dorsale vagus is het oudste deel van het centrale zenuwstelsel. Het is een oeroud overlevingsmechanisme dat bij een levensbedreigende situatie zorgt voor een dorsale vagale respons, ook wel immobilisatie genoemd. Door het bewustzijn uit te schakelen spaart het lichaam energie en daarbij beschermt het tegen lichamelijke en psychische pijn. Het reageert op signalen van extreem gevaar, waardoor we in een beschermende toestand van verlaagd bewustzijn, overgave, terugtrekken en ineenstorting terecht komen. Bij een traumatische gebeurtenis zie je dit als iemand dissocieert.
Het sympathische zenuwstelsel is het tweede systeem op de evolutionaire tijdlijn. Hierdoor hebben we niet alleen beschikking over het dorsale vagale respons, maar kunnen we ook overleven door mobiliseren (vechten en vluchten). Het sympathische zenuwstelsel helpt ons lichaam om paraat te staan voor actie; we voelen meer energie en zijn afgesteld op geluiden van gevaar. Zodra het sympathische zenuwstelsel geactiveerd is kunnen we geen verbinding ervaren, omdat het risico om verbinding aan te gaan te groot is.
De ventrale vagale baan is het nieuwste systeem en staat bovenaan in de hiërarchie. Het zorgt voor een gevoel van veiligheid en betrokkenheid wat essentieel is voor gezondheid, groei en herstel. Zodra de ventrale vagus actief is, is onze aandacht gericht op verbinding. We zoeken co-regulatie voor troost, geruststelling en veiligheid.

2. Neuroceptie
Het proces waarbij ons lichaam kiest wat op dat moment het beste is voor onze veiligheid.
De wijze waarop het autonome zenuwstelsel reageert op signalen van onveiligheid gebeurd vaak onbewust. Het lichaam maakt al vaak voordat we het kunnen beredeneren een inschatting van de risico’s en bedreiging en onderneemt actie door ofwel te vechten of te vluchten (sympathische mobilisatie) of door inéén te storten (dorsale vagale overgave).

3. Co-regulatie
Bij baby’s en jonge kinderen zijn de nieuwere systemen van het zenuwstelsel nog niet (voldoende) ontwikkeld en kunnen zichzelf niet reguleren. Hier hebben ze de ouder voor nodig. De ouder reguleert met het zenuwstelsel (ventrale vagus), het zenuwstelsel van het kind, waardoor bij het kind de ventrale vagus ook geactiveerd wordt. Zo leert het kind later ook zelfregulatie.
Co-regulatie vindt ook plaats in positieve relaties zoals bijvoorbeeld bij vrienden, collega’s, de therapeutische relatie en de partnerrelatie.

De polyvagaaltheorie bij trauma
Traumatische gebeurtenissen en vroegkinderlijk trauma hebben invloed op de wijze waarop het centrale zenuwstelsel reageert. Tijdens het trauma probeert het lichaam te overleven door inéén te storten (immobiliseren), vechten of te vluchten (mobiliseren). Door trauma staat ons zenuwstelsel extra alert afgesteld, waardoor sneller gevaar gedetecteerd wordt en de overlevingsresponsen geactiveerd worden. Vaak ook wanneer er geen daadwerkelijk gevaar is. Zo worden vaste responspatronen gecreëerd die ervoor zorgen dat het lichaam mobiliseert of immobiliseert zoals bij (onbewuste) triggers.

Wanneer je als kind de mogelijkheid tot co-regulatie hebt gemist doordat iemand je iets heeft aangedaan of juist heeft gelaten (verwaarlozing), dan mis je dit ook in latere relaties. Co-reguleren wordt geassocieerd met gevaar en het autonome zenuwstelsel wordt noodgedwongen zo gevormd dat het zich zonder invloed van anderen kan reguleren. Door de afwezigheid van co-regulatie kunnen mensen eenzaam worden. Eenzaamheid triggert het onveiligheidsgevoel, waardoor het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt. Co-regulatie is noodzakelijk om ons veilig te voelen.

De polyvagaaltheorie in de behandeling
De inzichten vanuit de polyvagaaltheorie kunnen op meerdere manieren geïntegreerd worden binnen de behandeling.
Zo kan de therapeut voor een veilige behandelsetting zorgen door de praktijkruimte in te richten met symbolen, afbeeldingen en elementen die een gevoel van veiligheid creëren en rekening te houden met (achtergrond)geluiden die onveiligheid kunnen triggeren. Ook de inzet van co-regulatie draagt bij aan het opnieuw ervaren van veiligheid. Wanneer iemand van jongs af aan niet heeft geleerd om te co-reguleren kan hij of zij dit alsnog leren binnen de veilige therapeutische relatie.

Tijdens de behandeling kan men responspatronen onderzoeken en door middel van oefeningen en opdrachten stap voor stap de patronen vanuit het zenuwstelsel vervangen door nieuwe patronen van veiligheid en verbinding. Een inspirerend boek over de toepassing van de polyvagaaltheorie in de behandeling is: De polyvagaaltheorie in therapie – het ritme van de regulatie, geschreven door Deb Dana. Hierin zijn veel werkbladen, meditaties en andere oefeningen te vinden.

Kijk hier voor nog meer lees,- kijk en luistertips bij trauma.

Bronnen:
De polyvagaaltheorie – Stephen W. Porges
De polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid – Stephen W. Porges
De polyvagaaltheorie in therapie – Deb Dana


1

deel deze tip

Tip 43 - Hypnotherapie en EFT helpt

Een heftige gebeurtenis is als een open wond, die om verzorging vraagt.
Zelf kun je die wond verzorgen door:
Jezelf vooral rust en veel tijd te gunnen, dus geduld en geduld
Zoveel mogelijk je eigen dagritme aan te houden zoals je gewend was
Op te schrijven wat er allemaal gebeurd is, gedachten en gevoelens
Er over te praten
Te wandelen in de natuur
Belangrijk is dat jouw wond geneest tot een mooi geheeld litteken.

Blijft de nare heftige gebeurtenis jou in je leven belemmeren schroom dan niet om hulp te zoeken.

Met Hypnotherapie en EFT, Emotional Freedom Techniques, geven we aandacht aan jouw verhaal zodat stress en emotionele spanningen zullen verminderen. Dit doen we stapsgewijs. We nemen nooit een volgende stap als jij je niet oké voelt. Hierdoor zul je nieuwe gedachten en inzichten ontwikkelen waardoor jouw ‘wond’ geneest.

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op.
1

deel deze tip

Tip 44 - Boekentip: Seksueel misbruikt, mijn lichaam wil een verhaal vertellen

Het boek: 'Seksueel misbruikt, mijn lichaam wil een verhaal vertellen'.

Het effect van dans en bewegingstherapie bij mensen die seksueel misbruikt zijn. 'Ik neem je mee in mijn helingsproces naar de diepste schaduwen en weer terug naar het licht.

Dit boek geeft inzicht op het effect van dans- en bewegingstherapie bij mensen die seksueel misbruikt zijn. Het geeft je tools om lichamelijke triggers te verminderen of te verhelpen. Therapeuten en zorgprofessionals vinden in dit boek handvatten en tips voor de begeleiding van mensen die seksueel misbruikt zijn.'

Tot nu toe heeft het boek positieve recensies gekregen van zowel lotgenoten, naasten van lotgenoten en professionals.


1

deel deze tip

Tip 45 - Neurofeedback als behandelmethode bij trauma en PTSS

Neurofeedback (hersentraining) is een zeer effectieve behandelmethode bij trauma en PTSS.

Een trauma is in eerste instantie een verstoring van het autonome zenuwstelsel. Als je deze verstoring oplost genees je het trauma. Er is inmiddels zoveel meer bekend hierover door onderzoeken in de neurologie, biologie en fysiologie. Echter met deze kennis wordt weinig gedaan in de huidige behandeling van trauma’s en PTSS. De vergoedde therapie bestaat nog steeds uit cognitieve gedragstherapie, groepstherapie en medicatie. Kort gezegd: praten en pillen.

Trauma zit niet alleen tussen de oren maar brengt ook een reeks veranderingen teweeg in het gehele lichaam zoals veranderingen in de hormonen, veranderingen in het zenuwstelsel en in de fysiologie (de fysiologie houdt zich bezig met de werking van de organen).

Wanneer de behandeling van het trauma alleen gericht is op het mentale gedeelte (praten) is het zeer moeilijk om de kern van het probleem op te lossen.

Voordat er een echte oplossing plaats kan vinden moet het lichaam eerst leren dat het gevaar geweken is.

Het vertellen van je traumatische verhaal heeft meestal geen effect op de instinctieve overlevingsreacties van je zenuwstelsel, dat nog reageert alsof ieder moment je laatste moment kan zijn. Het is continu alert en in staat van paraatheid. Ontspanning betekent verslapte alertheid en voelt dus levensgevaarlijk. Met neurofeedback kun je juist op dit vlak zorg voor rust en herstel.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Lichamelijke klachten bij PTSS

Heb jij last van PTSS? Dan verkeer je eigenlijk constant in de alertheidstoestand. Dit zorgt ervoor dat het lichaam constant stresshormonen aanmaakt. Allereerst adrenaline, dan noradrenaline en vervolgens cortisol. Alle drie hebben ze bepaalde eigenschappen.

In het kort zorgen ze ervoor dat het lichaam in staat van paraatheid word gezet om vervolgens te kunnen vechten of vluchten. Dat is een mooi systeem als je ook kan vechten of vluchten. Als je ptss hebt dan heeft er zich een situatie voorgedaan waarin je niet kon vechten of vluchten, maar wel doodsangst had en waarschijnlijk in het moment bent bevroren.

Een van de stresshormonen die lichamelijk klachten en ziekten kan veroorzaken is cortisol. Dit hormon is zeer effectief op momenten dat het nodig is om te vechten of vluchten. Maar wanneer dit hormoon te lang en teveel in het lichaam aanwezig is kan het schade aanrichten. Het is dus belangrijk de aanmaak van dit hormoon omlaag te brengen door bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapieën te volgen. Het is in ieder geval belangrijk om met je trauma aan de slag te gaan.

Even terug naar het stresshormoon cortisol, want dit is het hormoon die schade kan veroorzaken wanneer het te vaak, teveel en/of te langdurig word aangemaakt in jouw lichaam. Cortisol zorgt o.a. dat afweersysteem flink word verlaagd en remt de aanmaak van serotonine. Bij een verlaagd afweer kun je begrijpen dat je vatbaarder bent voor ontstekingen en ziekten. Serotonine is belangrijk voor je slaapritme en je stemming. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met trauma/ ptss een verhoogde kans hebben op o.a. hart- en vaatzieken, diabetes, ontstekingen en infecties, depressies, slaapstoornissen...

Het is mede daarom belangrijk om middels therapie te werken aan je trauma('s) en denk daarbij aan lichaamsgerichte therapieën, vooral als je veel last van (medisch onverklaarbare) lichamelijke klachten hebt.


1

deel deze tip

Tip 47 - Trauma(her)beleving - Voel wat er gebeurd

Voel bij jezelf wat er gebeurt. In welke situatie is dit bijvoorbeeld thuis of op het werk, of juist bij onbekende mensen.
Dit maakt het juist soms zo verwarrend en kan het pittig maken voor jezelf en anderen. Om dit alleen te verwerken is vaak erg lastig, welke weg bij jou past wordt zeker gevonden!


1

deel deze tip

Tip 48 - Tips voor omgaan met PTSS

Tips voor omgaan met PTSS

Geef jezelf de tijd. Het verwerken van een trauma kost over het algemeen veel tijd.

Sta stil bij je trauma. Je wil het liefst gedachten aan de gebeurtenissen wegdrukken, zodat je maar niet de angst en pijn hoeft te voelen. Dit is begrijpelijk, maar dat zorgt niet voor herstel. Laat het trauma tot je doordringen. Dit kan bijvoorbeeld door erover te schrijven of het te tekenen.

Praat met anderen over datgene wat je hebt meegemaakt. Doe dit met mensen die je vertrouwt of met lotgenoten. Doe je verhaal ondanks de pijn die het veroorzaakt. Ga er niet vanuit dat mensen het vervelend vinden om je verhaal te horen. Het kan goed zijn dat ze er zelf niet naar durven vragen. Hoe vaker je het vertelt, hoe gemakkelijker het je af zal gaan.
Doe dingen die je voor het trauma ook leuk vond. Pak je hobby weer op, sport, spreek af met vrienden. Verzet je gedachten zonder dat je ze onderdrukt.

Verdoof je lichaam niet met alcohol en drugs. Dit neemt de pijn niet weg. Een gezond lichaam draagt bij aan je herstel. Hou een normaal dag en nachtritme en eet gezond.

Om van een PTSS af te komen is het van belang dat je professionele hulp zoekt. Vraag naar de mogelijkheden bij je huisarts of neem direct contact op met mij. Samen zoeken we naar een geschikte behandeling voor jouw PTSS.


1

deel deze tip

Tip 49 - Kijk eens op de site van psytrec.nl

Bij ernstige PTSS kun je bij psytrec terecht voor een effectief en kortdurend behandelprogramma waarmee circa 75% van de mensen hun PTSS diagnose verliezen.

Ik heb zelf bij een client kunnen ervaren wat het verschil was, voor en na de behandeling, en ik was erg onder de indruk.

Anoniem


deel deze tip

Tip 50 - Nabijheid in de pijn

Ben je vaak overprikkeld, geagiteerd, boos of zelf (verbaal) agressief? Deze symptomen kunnen duiden op een PTSS, de aandoening die je krijgt wanneer je zeer stressvolle en onveilige gebeurtenissen hebt meegemaakt. Dit is een zeer vereenvoudigde definitie, maar het kan soms helpen om herkenning te vinden.
Weet dat PTSS iets is waar je met goede hulp echt vooruitgang in kan boeken.
Wat nodig is is dat de pijn er mag zijn binnen een veilige context. Het boek 'Traumasporen' van Bessel van de Kolk gaat heel diep in op het fenomeen PTSS, maar kortgezegd is hij er als psychiater na vele jaren praktijkvoering, onderzoek en observatie ook achter gekomen dat veilige nabijheid van een ander temidden van het herbeleven van pijn kan maken dat er rust komt in het gevoelsleven. Als jij last hebt van deze klachten, ga dan voor een therapeut waarbij je je je veilig genoeg voelt om te komen met je diepste pijn en die in staat is deze emoties er te laten zijn.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 51 - Stress - waar verlang je naar?

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Dit kan zich uiten in emoties, je angstig voelen in bepaalde situaties, irritatie, frustratie, maar ook door lichamelijke klachten zoals rugpijn, last van je schouder, hartkloppingen, migraine en meer.
Hoe langer je hier mee blijft rondlopen kunnen deze lichte kwalen zwaarder worden of zelfs je leven het je behoorlijk lastig maken.
Als dit zo is, wat zou je wensen, verlang je naar.deel deze tip

Tip 52 - Stress - What's happening!

Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen de stress te reduceren. Het herkennen van de symptomen bij jezelf is een eerste vereiste. Waar, wanneer begint het op te komen.
Merk je dat je draaglast zwaarder wordt dan de draaglast dan wordt het tijd om dit echt serieus te nemen en er iets mee te doen.
Nieuwsgierigheid en aandachtig aanwezigheid is een eerste vereiste.
deel deze tip

Tip 53 - Inner Child Therapie

Als je als kind langdurig traumatiserende ervaringen hebt gehad, kun je van ontwikkelingstrauma spreken, een vorm van PTSS. Dat kan zich later op veel manieren uiten bijv. in angst, onzekerheid, gebrek aan gezonde grenzen, moeite met relaties, stress, vaak gepaard met lichamelijke klachten.
Op een veilige manier werken met het Innerlijk Kind kan je helpen oude wonden te helen. Je mag contact met me opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek.deel deze tip

Tip 54 - na een EMDR-sessie

Ben je in EMDR-behandeling gegaan voor je traumaklachten? Dat is een moedige stap! Het wordt een periode van hard werken, maar met een hoopvol uitzicht op een ander leven. Zorg daarom extra goed voor jezelf in deze periode. Om de uitwerking van een EMDR-sessie optimaal te laten verlopen, is het belangrijk dat je enkele uren daarna tijd voor jezelf hebt om alles te laten landen. Houd daar rekening mee in je agenda-planning!deel deze tip

Tip 55 - EMDR is soms niet genoeg

Ik heb in mijn praktijk niet alleen enkelvoudige trauma's maar ook PTSS met EMDR succesvol behandeld. Echter, soms is een vervolgtraject ook nodig om mensen weer op weg te helpen, want hun leven verandert ineens en daar moeten ze aan wennen, mee leren omgaan. Er moet een soort mindset change komen en daarom bied ik daarna ook een soort Cognitieve gedragstherapie aan. Het kan echt net dat beetje beter eindresultaat opleveren.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 56 - PTSS behandelen met droomwerk (lucid dreaming)

Ooit gedacht dat je in je slaap kunt werken met je PTSS ervaring en daar ook de handvatten liggen naar heling? Ik vertel er nu nog niet teveel over maar wil ieder die geinteresseerd is naar heling van PTSS/PTSD met behulp van Droomwerk (lucid dreaming) van harte uitnodigen om de documentaire van Charley Morley te bekijken op Youtube! Erg indrukwekkend hoe hij werkt met veteranen die worstelen met PTSD. Charley biedt diverse zelfhulp-trainingen aan voor mensen met PTSS. (45m - Engels gesproken, Youtube ondertitelt).deel deze tip

Tip 57 - Yoga

Een manier om traumatische ervaringen te kunnen doorstaan, is het je afsluiten voor fysieke gewaarwordingen, jezelf te verdoven. Op de weg naar genezing zal je zelfgevoel mogen herstellen door opnieuw een vitale verbinding met je lichaam aan te gaan. Daarom is het nuttig om naast psychotherapie ook lichaamsgericht aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met yoga, vechtsport, qigong e.d.
Adrie Huttenga-Menninga, psycholoog te Groningendeel deze tip

Tip 58 - EMDR

Ga bij een EMDR-therapeut na wat de mogelijkheden zijn voor EMDR therapie specifiek voor jouw onvoldoende verwerkte ervaring vanuit een trauma. Ik spreek in mijn praktijk regelmatig cliënten waarbij voorgaande gesprekstherapieën onvoldoende hebben geholpen bij traumatische ervaringen. EMDR is vaak helpend om de gevoelens die je nu ervaart met betrekking tot de traumatische ervaring uit het verleden te verlagen.deel deze tip

Tip 59 - Trauma (her)beleving - Voel bij jezelf wat er gebeurt.

Je hebt bepaalde situaties beleefd in je leven die in het 'nu' soms getriggerd worden op momenten waar je het vaak niet verwacht. Je kan het vooral zien als een poortwachter die jou wil beschermen tegen iets, alleen is dit ook zo!
Voel bij jezelf wat er gebeurt.deel deze tip

Tip 60 - Regressie therapie en PTSS

Als je te kampen hebt met trauma/PTSS, is regressie therapie een hele mooie manier om daarvan af te komen. Trauma is niet alleen iets cognitief. Trauma zet zich ook vast in je lichaam. Regressietherapie werkt zowel op cognitief niveau, als op Emotioneel en somatisch niveau. Zeer aan te raden dus bij PTSS.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten