Tips bij jaloezie

Jaloezie - tips
Zoek je tips voor het omgaan met jaloezie (van jezelf of van je partner)?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Wat is jouw tip voor omgaan met jaloezie?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel
Bij jaloezie is het belangrijk om hier open over te zijn naar je partner toe. Als je zelf jaloers bent, hou het dan ook bij jezelf. Zeg: 'ik voel me nu jaloers'. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel.
Als jullie vaak ruzie hebben over appjes, mailtjes etc. gebeurt het regelmatig dat de ander 'gedoe' wil vermijden en daarom dingen stiekem gaat doen of voor je gaat verbergen. Dat is natuurlijk alleen maar olie op het vuur voor jouw wantrouwen!
Geef aan dat de ander gewoon zijn of haar ding moet blijven doen.
Tip 2 - Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen
Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen.
Niemand kan de beste, leukste, slimste en knapste zijn. Jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf.
Je bent dan misschien niet de beste, leukste, slimste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je bent zeker de moeite waard.
Tip 3 - Is je partner jaloers? Blijf eerlijk
Is je partner jaloers?
Misschien denk je dan dat het gemakkelijker is om te zwijgen over een vriendschappelijke of werkafspraak met een ander, omdat het je partner jaloers maakt.
Maar een kleine verspreking zorgt uiteindelijk voor meer jaloezie en achterdocht dan wanneer je eerlijk bent. Je kunt je jaloerse partner helpen door eerlijk te zijn, zodat hij/zij ervaart dat hij/zij jou kan vertrouwen.
Door te liegen over waar je bent (om hem/haar niet onnodig pijn te doen), ontneem je hem/haar de kans om te ervaren hoe het is om je te (gaan) vertrouwen, ook al zijn er jaloerse gevoelens.
Dat je partner jaloers is als je met een ander bent, moet jou verder niet weghouden bij sociale activiteiten.
Tip 4 - Onderzoek je verlangen
Als je weet waar je jaloers op bent, weet je waar je verlangen ligt.
Waar verlang je naar?
Tip 5 - Bespreek jaloezie binnen je relatie met je partner
Jaloezie binnen je relatie
Ben je jaloers in je relatie? Bang dat je partner een ander verkiest boven jou? Wees je er dan van bewust waar je jaloezie vandaan komt.
Meestal is de dieper liggende oorzaak een angst. Vaak de angst om iemand te verliezen, alleen achter te blijven, te falen, bevestigd te krijgen waar je zelf zo onzeker over bent...
Ga er bij jezelf eens naar op zoek en bespreek het met je partner. Inzicht leidt vaak tot meer begrip.
Het opengooien van jouw worsteling zorgt ervoor dat je partner je kan helpen. Leer er ook op te vertrouwen dat wat je partner jou wil zeggen iets is wat je kunt aannemen. Hij/zij is tenslotte niet voor niets bij jou!

Tip 6 - Ga jaloezie zien als uitdaging voor zelfontwikkeling
Wanneer je in je eigen kracht komt te staan, weet wie je bent, wat je wilt, wat je kwetsbare kanten zijn dan kun je je jaloerse gevoelens bij jezelf houden. Zien dat het iets met jou te maken heeft, dat het iets in jou triggert. En daar aan gaan werken.
Zodat je keuzes kunt gaan maken vanuit kracht en niet vanuit jaloezie (zeg angst). Graag begeleid ik je in dit proces zodat je je jaloezie als uitdaging kunt gaan zien voor zelfontwikkeling. Om te gaan onderzoeken wat er nu precies aan de hand is...binnen in jezelf.
Tip 7 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het jaloezie-lotgenotenforum op deze website.
Tip 8 - Zoek een therapeut
Heb je last van jaloezie (of van de jaloezie van je partner) en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Tip 9 - Visualiseer wat je wel wilt
Visualiseer wat je wel wilt.
Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.
Dus stel je een situatie voor waarin je nu vaak nog jaloezie kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.
Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.
Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.
Tip 10 - Oefen met mindfulness
Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je jaloezie.
Aanvaard dat de jaloezie er is, zonder dat je jezelf met je jaloezie identificeert. Jij bent de jaloezie niet. Je hebt de jaloezie.
Door op een zachte manier met jezelf en met je jaloezie om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je jaloezie ook gemakkelijker zachter worden.

Tip 11 - Onderzoek je jaloerse deel
We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).
Zo heb je ook delen in jou die jaloers zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.
Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.
Luister naar wat dit jaloerse deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit jaloerse deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.
Tip 12 - Jaloezie mag er zijn zonder er een actie aan te verbinden
Jaloezie is een gevoel, net zoals boosheid, blijheid etc...
Dat mag je voelen en kan 'zijn' zonder er een actie/ handeling aan te verbinden.....
Tip 13 - Jaloezie komt niet door het gedrag van de ander
Jaloezie is gebaseerd op een angst de ander te verliezen (met alleen zijn of eenzaamheid als gevolg), of de controle over de relatie te verliezen. Jaloezie komt niet door het gedrag van de ander, maar door de betekenis die jij er aan geeft.
Jaloezie komt voort uit onzekerheid over je zelf en in een poging de onzekerheid te controleren wil je het gedrag van de ander controleren.
Vraag je zelf af wat het is het beeld van je zelf dat je hebt? Wat heb je nodig van de ander om je beter, veiliger of zekerder te voelen, wat je bang bent te verliezen?
Tip 14 - Een oefening voor jaloezie binnen je relatie
Een oefening voor jaloezie binnen je relatie:
Noteer alle mogelijke redenen die jouw partner kan hebben om laat thuis te komen of jouw berichtjes niet te beantwoorden. Schrijf jouw jaloerse gedachte als laatste op.
Normeer iedere reden met een percentage wat aangeeft hoe waarschijnlijk deze reden is. Zorg ervoor dat alle redenen samen 100% zijn. Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat jouw jaloerse reden niet zo heel waarschijnlijk is!
Tip 15 - Omarm je verlangen dat onder jaloezie zit
Jaloezie komt vaak voort uit een verlangen. Probeer dat gevoel niet als een bal onder water te duwen, het af te keuren en te ontkennen. Er zit ook iets positiefs in, het komt voort uit een verlangen.
Sta daar eens bij stil en omarm jouw verlangen, kijk of je dat verlangen kan omzetten naar een actie die jouw én de ander verder laat bloeien

Tip 16 - Jaloers? Luister eens naar Suspicious Minds
En vraag je af wat je wilt? Gelukkig zijn of kiezen voor jaloezie en controle?
Voor diegene die gecontroleerd wordt: wees open en eerlijk maar ga je niet in bochten wringen om je partner gerust te stellen want daarmee hou je de jaloezie in stand.
Tip 17 - Boekentip: Relaties, hoe doe je dat
Hoe we als kind gehecht zijn, heeft invloed op onze relaties in ons volwassen leven. Hechting gaat over vertrouwen, ons veilig weten in de verbinding met de ander. Bij jaloezie is er -op een dieper niveau dan ons hoofd kan bedenken- angst en onveiligheid.
De inprint, ontstaan in onze jonge jaren, is gelukkig veranderbaar!
Het kan heel behulpzaam zijn om inzicht te krijgen in je eigen hechtingsstijl. Het boek "Relaties, hoe doe je dat?" van Karin Wagenaar is daarin een aanrader. Ze schrijft helder en makkelijk, en geeft ook handreikingen.
Nauwkeuriger onderzoeken samen met een therapeut kan natuurlijk ook. Zodat je nieuwe ervaringe opdoet en ervaart wat jou helpt om je jaloerse gevoelens 'behapbaar' te maken.
Tip 18 - Jaloezie levert niets op
Neem eens afstand van jezelf en je relatie.
Kijk van een afstand naar je man/vrouw/vriend(in) en jezelf en hoe jullie met elkaar omgaan, als het ware door de lens van een fotocamera. Is er echt een reden voor jaloezie of bedenk je die vanuit jouw eigen onzekerheid? Heeft het met jouw verleden te maken?
Als er iets een 'selffulfilling prophecy' is, dan is het jaloezie wel. Want door jaloers te zijn, door je partner te achtervolgen met jouw wantrouwen, kun je er bijna zeker van zijn, dat jullie relatie er onder lijdt of kapot gaat.
Het is belangrijk dat je er iets aan doet: relatietherapie is een optie en/of individuele therapie om aan je onzekerheid te werken.
Neem de touwtjes op een goede manier in handen, succes!
Tip 19 - jaloezie
Vraag jezelf eens af:
wat is het precies wat je stoort?
Mis je iets in je eigen leven?
word je onzeker?
wat voel je nog meer?
Schrijf je antwoorden op en onderzoek waar het vandaan komt.
Een therapeut kan je daarbij helpen.
Tip 20 - Jaloezie ontstaat vanuit angst!
Veel effectiever zou zijn om uit te zoeken wat je angst is en daar mee aan de slag te gaan zodat je niet meer jaloers hoeft te zijn en in vrijheid kan leven.

Tip 21 - Onderzoek je "ziektewinst"
Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je jaloezie wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je jaloerse gedrag. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.
- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je jaloezie sommige dingen niet hoeft te voelen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je jaloerse gedrag extra aandacht ontvangt van je partner. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.
Zodra je weet welke positieve kanten er aan je jaloezie zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je jaloezie.
De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je jaloezie te ontdekken:
- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de jaloezie, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de jaloezie, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de jaloezie niet meer heb?
Tip 22 - Mogen voelen dat de jaloezie er is
Jaloezie is een emotie die ontzettend sterk kan zijn. Er zit vaak ook een angst bij dat jij niet goed/mooi genoeg bent.
Wanneer je een relatie met iemand hebt en er speelt jaloezie naar mensen buiten je relatie, kan er de angst bij komen dat jij niet goed/mooi genoeg bent in de ogen van je partner. Een diepgewortelde angst, misschien wel om verlaten te worden, is de motor voor deze jaloezie.
Wat kan helpen is dat je i.p.v. de ander of je partner onder controle te willen houden zodat jij geen jaloezie meer hoeft te voelen, gewoon mag voelen dat deze jaloezie er is.
Misschien lukt het je te praten over waarom je zo jaloers bent. Misschien roept dit verdriet en angst op. Geeft het ruimte, ook in het contact. Dat lucht enorm op en helpt je door deze emotie heen te komen.
Tip 23 - Het lucht vaak op om te vragen
Vraag je af of het echt waar is wat je denkt en check het. Ook als vind je het lastig om te vragen, vertel waar je mee zit, zodat de ander het kan uitleggen.
Het lucht vaak al op om het te vragen en het antwoord is misschien wel veel anders dan jij dacht.
Tip 24 - Verleg de focus weer naar jezelf
Het komt echter ook voor in andere relaties, wanneer je iets zou willen wat een ander heeft.
Jaloezie hoeft geen hinderlijke emotie te zijn, het kan ervoor zorgen dat je zelf ook naar iets gaat streven, naar datgene waar je jaloers op bent. Het kan je dus helpen om verder te komen.
Jaloezie wordt pas een last als het te groot wordt en het je niet aanzet tot actie om zelf ergens beter in te worden, of iets aan te kunnen schaffen, maar wanneer het je verlamt. Dan kun je je alleen nog maar op de ander richten en op wat diegene wel heeft en jij niet.
Wanneer je hier last van hebt, is het goed je dat te beseffen, zodat je de focus weer naar jezelf kan verleggen. Als dat je niet alleen lukt, zoek er dan hulp bij.
Tip 25 - Niet invullen, maar vragen
Vragen geeft antwoorden. Niet altijd de leuke antwoorden helaas. Vaak wel verhelderend.

Tip 26 - Onderzoek welke pijn er zit onder de jaloezie
Veel energie kan gaan naar conflicten over deze situaties en beelden. Vaak loopt dit uit op onbegrip en ruzie.
Wat veel helpender is, is om te onderzoeken welke pijn er zit onder de jaloezie. Vaak zitten er pijnlijke herinneringen onder die je nog geen ruimte hebt gegeven in je leven waardoor alles in het hier en nu veel scherper en pijnlijker beleefd wordt dan nodig zou moeten zijn.
Praat met je partner over de pijn die er zit en tracht je verdriet toe te laten. Ga vooral niet in een discussie. Want vaak doe je dit om ervoor te zorgen dat de ander je nooit meer zo zal laten voelen.
Probeer je gevoelens en wensen dicht bij jezelf te houden zonder de ander het gevoel te geven dat deze iets verkeerds doet.
Tip 27 - Onderzoek waar jaloezie voor staat
Mijn advies is onderzoek waar jaloezie voor staat.
In jaloezie zit ook een positief element van: "dit wil ik ook!" Kun jij je jaloezie ook ombuigen naar een vorm van positieve daadkracht?
Als deze gevoelens te heftig en ingewikkeld zijn, is het goed er hulp bij te zoeken.
Tip 28 - Onderzoek of dit gevoel we van jou is
Dan kan het de moeite waard zijn om met een systeemtherapeut te onderzoeken of dit gevoel wel van jou is, of van een ouder of voorouder. Door middel van een visualisatie of ritueel kan dat dan teruggegeven worden.
Tip 29 - Vaak jaloers?
Tip 30 - Zet de energie van jouw jaloezie om in actie
Jaloezie is een heel menselijk en heel normaal: we hebben er allemaal wel eens last van. Een beetje jaloezie is zelfs gezond, omdat het ook als motivatie kan werken om iets te bereiken of te veranderen.
Als de jaloezie echter (te) grote proporties aan neemt, of je (te) veel gaat beïnvloeden in je functioneren, dan is het handig om er wel iets mee te doen.
Probeer voor jezelf te analyseren waardoor jouw jaloezie wordt veroorzaakt. Vaak wijst het je de weg naar iets wat jij graag wilt hebben. Probeer dan een plan te bedenken waardoor je dit kunt verwezenlijken. En stop vervolgens daar jouw energie in :-)

Tip 31 - Jaloers? Mooizo!
Tip 32 - De positieve kant van jaloezie
Tip 33 - Geef je de tijd om zelf een beetje afstand te vinden
Geef je de tijd om zelf een beetje afstand te vinden. Probeer vervolgens te bedenken wat je van de ander nodig hebt om je zekerder in de relatie te voelen en ga daar een gesprek over aan.
Tip 34 - Probeer de gedachten over jaloezie om te vormen
Het is goed om inzicht te krijgen in je denken, dit heeft nl. gevolgen voor je gevoel en gedrag.
Vraag je af of je de gedachten positief kunt omzetten en of je er ook echt mee aan de slag wil.
Stel voor jezelf een doel op korte termijn en een doel op lange termijn.
Tip 35 - Wees er open over zonder beschuldigende te zijn
Als je hierover in therapie gaat is het te overwegen om ook een keer samen met je partner te gaan. Dan kunnen jullie ook nieuwe inzichten krijgen in de actie en reactie op elkaar.

Tip 36 - train jezelf in een compassievol leven
Tip 37 - Wat kan jijzelf doen tegen jaloezie?
Tips: Wat kan jijzelf doen tegen jaloezie?
Je hebt rationele en irrationele jaloezie. Bij rationele jaloezie heb je daadwerkelijk redenen om jaloers te zijn, bijvoorbeeld je partner die is vreemdgegaan. Bij irrationele jaloezie is daar geen sprake van, dan worden er gevoelens gevoed door onzekerheid en angst.
1.Werk aan je zelfvertrouwen, jij bent de moeite waard, je bent uniek, misschien niet de beste maar je hebt voldoende kwaliteiten! Als je zekerder bent van jezelf, en gelukkig bent heb je geen reden om jaloers te zijn.
2.Accepteer de verschillen tussen mensen. Dat een ander ergens goed in is bijvoorbeeld sport, dat is ok, jij hebt je eigen kwaliteiten. We zijn uniek!
3.Relativeer, houd in gedachten dat niemand perfect is, dus jij ook niet. Verwacht dit niet van jezelf en ook niet van een ander.
4.Een ander te proberen te veranderen is vaak zinloos,kijk naar wat jij wilt en nodig hebt wat jou blij maakt. Ben je niet gelukkig met je baan( en jaloers op de ander?) probeer erachter te komen, wat ervoor zou zorgen dat je weer met plezier heen gaat, of misschien wel je baan opzegt.
5.Lukt het niet om van je jaloezie gevoelens af te komen, zoek hulp. Kijk of je bij naasten terecht kunt of schakel professionele hulp in. Het zou jammer zijn als je jaloezie gevoelens de overhand krijgen.
Tip 38 - Het weg proberen te duwen heeft geen zin
Om te beginnen kun je er op een neutraal moment naar kijken en tegen jezelf zeggen dat het er nu eenmaal is.
Vervolgens is het goed te onderzoeken wat er onder het gevoel van jaloezie zit. Het kan bv. onzekerheid zijn.
Dan wordt het in de eerste plaats voor jezelf meer begrijpelijk en vervolgens kun je met dat deel aan de slag.
Tip 39 - Jaloezie of afgunst
Spreek je vermoeden uit. Neem geen genoegen met smoesjes van jezelf of van de ander om het gesprek over jouw gevoelens uit de weg te gaan.
Afgunst gaat over dingen, macht en positie. Iemand anders heeft meer, het beter voor elkaar dan jij.
Onderzoek of jij die dingen, macht en positie ECHT zelf wil hebben, of bereiken. Als dat zo is, onderzoek wat jou tegenhoud om dat te bereiken.
Misschien wil je of kan je niet datgene doen wat er nodig is om die dingen, macht en positie te bereiken.
Als je het niet wilt doen = dan ben je klaar, geniet van de rust.
Als je het niet kan doen = ACCEPTEER dat je niet alles in het leven kan krijgen.
Tip 40 - Stop met vergelijken!
Voel je geinspireerd als een ander iets doet of heeft wat je bij jezelf nog niet zo hebt ontdekt. De start van een mooie ontdekkingstocht!

Tip 42 - Schenk aandacht aan je jalouzie
Tip 43 - Jaloezie
Denken en voelen gaat razendsnel, daardoor is het niet makkelijk om gedachten en gevoelens direct aan te pakken op het moment dat ze beginnen.
Een alternatief kan zijn het accepteren dat deze gedachten en gevoelens er zijn. Dit kan ruimte geven om te kiezen voor ander gedrag. Bijvoorbeeld een time-out nemen en kijken hoe je op een andere manier kunt reageren.
Bijvoorbeeld in plaats van een verwijt te maken naar je partner zou je vanuit jezelf kunnen vertellen wat er gebeurt met je eigen gedachten en gevoelens. Je kunt ook een wens of verzoek formuleren, bijvoorbeeld dat je het fijn zou vinden als je even je time-out mag nemen.
Tip 44 - Wat is er op dit moment écht aan de hand?
Stel jezelf de vraag: wat is er op dit moment écht aan de hand?
Als we onrust voelen gaat dit heel vaak over iets uit het verleden, of iets dat in de toekomst misschien zou kunnen gebeuren. Het zegt maar zelden iets over wat er op dit moment echt speelt.
Tip 45 - Jaloezie, waar komt het vandaan?
Waar komt het vandaan? De redenen hiervoor kunnen veelvuldig zijn.
Het kan met een laag zelfbewustzijn te maken hebben. Het idee dat we in de ogen van iemand anders niet voldoen. Misschien vinden we het moeilijk te geloven dat iemand anders van ons houd? Als we beter begrijpen waar bepaalde gevoelens vandaan komen hebben we de mogelijkheid ermee om te gaan. Vandaar dat het belangrijk kan zijn de achtergrond beter te begrijpen.

Tip 46 - Wat te doen bij jaloezie?
Wat kan je doen?
Eerst je bewust worden van je gedrag? Welk gedrag komt hieruit voort?
Gaat het om controleren of verantwoordelijk? Hoe is je eigen hechting geweest?
Door inzicht te krijgen in je eigen gedrag, dan kan je ook kiezen voor ander gedrag. Door te leren voelen, en het daarbij laten en niet direct tot actie over te gaan.
Wil je meer weten of kom je er zelf niet uit, neem dan contact op!
Tip 47 - Jaloezie onderzoeken
Tip 48 - Jaloezie en je brein
Tip 49 - Voordat je reageert...
Vaak reageren we al voordat we goed en wel door hebben wat ons echte gevoel is. Door daarbij stil te staan kan je zuiverder voelen wat van jou is en wat van de ander, en voorkom je dat je in een welles/nietes terecht komt met je partner.
Tip 50 - Emoties
* Wees bereid te voelen
* Negeer ze niet
* Stort ze niet over een ander uit
* Wentel jezelf niet in het drama
* Probeer te begrijpen wat ze je vertellen
* En beweeg richting ontspanning

Tip 51 - Diep gewortelde wens
Tip 52 - Duidelijkheid en transparantie
Tip 53 - Jaloezie en verlangen
Tip 54 - Begin met een goede relatie met jezelf
Het eerste wat je moet onthouden is dat jaloezie voortkomt uit een onzekere relatie met jezelf.
Ik heb letterlijk duizenden mannen en vrouwen gecoacht. En hoewel ik het vaak genoeg zie voorkomen dat heel knappe en succesvolle mensen jaloers zijn, weet ik 1 ding heel zeker:
Als jij een goede relatie met jezelf hebt ben je niet jaloers.
Tip 55 - Boekentip

Tip 56 - Waar word je in geraakt waardoor je wel jaloers moét worden?
Jaloezie is een lastig gevoel in je leven. Je kunt jaloers zijn op een ander die iets heeft of kan wat jij niet hebt of nog niet kunt. Je kunt ook jaloers zijn in je relatie. Het is belangrijk te bepalen wat voor soort jaloezie je hebt. Ze komen namelijk vanuit verschillende patronen die je al je leven meedraagt.
Liefdesjaloezie
Ga na waar de jaloezie vandaan komt. Welk gevoel raakt je eerst waardoor je wel jaloers moet worden? Dit gevoel heb je namelijk niet voor niets. Blijkbaar is er iets wat je lastig vindt, wat je raakt. Ben je bang om de ander kwijt te raken? Heeft de ander waar je jaloers door wordt iets wat jij in je relatie niet kan bieden? Het is belangrijk dit voor jezelf te erkennen en te herkennen welk gedrag jij gaat vertonen. Liefde gaat over loslaten en je partner kunnen vertrouwen. Wellicht is het interessant en nuttig eens met elkaar te praten over wat je nodig hebt in de relatie en om uit te spreken wat je soms lastig vindt. Als je jaloezie te heftig wordt kan het helpend zijn er hulp voor te zoeken om het aan te pakken. Iedereen is wel eens jaloers als zijn of haar partner weg is of flirt met een ander, als het echt beklemmend of verstikkend voor jou of je partner wordt en/of je merkt dat je het niet meer logisch kan verklaren kan hulp jou helpen. Vaak heeft de hechting die je in je jeugd hebt gehad met belangrijke mensen zoals je ouders, verzorgers of andere sleutelfiguren hiermee te maken. Je hebt iets niet gekregen vroeger waardoor je nu onzekerheid in je relatie kunt hebben.
Jaloezie naar anderen
Wat heeft die ander wat jij niet hebt? Je wilt in je leven alleen kijken naar het worden van een betere versie van jezelf van gisteren. Het gras aan de andere kant is altijd groener 😊. Waar ben je precies jaloers op? Wat wil je wat je nu niet hebt? Je kunt bijvoorbeeld jaloers zijn op iemands’ zelfvertrouwen of een mooie auto. Ga dan na waar je precies jaloers op bent en stel je eens te vraag: ben ik hier echt jaloers op? Is het haalbaar voor mij? Stel ik heb wat de ander heeft ben ik dan gelukkig(er)? Een beetje jaloezie naar anderen is helemaal niet gek, als het teveel wordt wil je hulp zoeken om je doelen realistisch te maken en om je te richten op wat jij kunt veranderen.
Tip 57 - Jaloezie en bestaansrecht
Tip 58 - Het kleine deeltje dat maar niet gezien wordt
Tip 59 - Focus op het goede in jullie relatie
Focus je drie maal daags op een positief mantra over jou, je partner en je relatie. Steeds wanneer jaloezie de kop op steekt, leid je jezelf ook af met een mantra. Dat komt bovenop de 3 x die je deed terwijl je jezelf niet jaloers voelde.
De knop omzetten naar focus op het goede is nog niet zo gemakkelijk. Je kunt dan inspiratie vinden in positieve kaartjes zoals "Denk aan relaties inzichtkaarten".
Tip 60 - Projectie?
Datgene wat voor jouzelf om bewuste of onbewuste redenen taboe is, bijvoorbeeld gevoelens of fantasieën over andere personen, vindt zijn weg vaak bewust of onbewust alsnog naar buiten. Of eigenlijk júist naar buiten. In de vorm van projectie (iemand iets kwalijk nemen/verwijten) of in de vorm waarin de ander/je partner zich haast onbewust genoodzaakt voelt om dat gedrag juist te vertonen.
Zo kun je samen in een dynamiek komen waarin je juist gedrag in stand houdt of onbewust bewerkstelligt wat je probeert te bestrijden.
Onderzoek dus wat je zelf naar je eigen Schaduw hebt verbannen en kom daarmee in het reine. Niets menselijks is ons vreemd. Je zult zien dat zo de projectie verdwijnt en plaats maakt voor ontspanning en vertrouwen.

Tip 61 - Het gras is altijd groener bij de buren
Tip 62 - Jaloers zijn op wat anderen doen
Ik zit met een mond vol tanden. Wat heb ik aan deze opmerking? Wat is het doel ervan? Het gesprek stokt. Ik bespeur irritatie. Waar blijft de interesse? Na alle verhalen over de kinderen hoopte ik op wat belangstelling en enthousiasme. Maar nee, het gesprek gaat over op de minder leuke kanten van het hebben van kinderen, opnieuw over haar ervaring.
Ik ben jaloers op je. Jij doet wat ik zou willen doen (maar niet kan doen omdat ik andere keuzes heb gemaakt).
Ik ben jaloers op je. Jij doet wat ik niet durf te doen.
Ik ben jaloers op je. Jij ziet er zo goed uit en ik niet (en daarom troost ik mezelf met chocola en chips).
Dit soort jaloezie verdeelt, schept afstand. Het is het gevolg van 'luisteren om te reageren'. Het is een teken van egocentrisme, jezelf vergelijken met iemand anders en oordelen dat de ander beter af is dan jij. En hup, daar ben je weer met jezelf bezig en is de aandacht weer op jou gericht.
Wat ontbreekt is luisteren om te begrijpen, vanuit echte interesse en je kunnen verplaatsten in het perspectief van de ander. Wat ontbreekt is meelevendheid, blij zijn voor de ander omwille van de ander en dit uiten.
Wat ontbreekt is de acceptatie van alle gevolgen van je eigen keuzes en de daarmee samenhangende verantwoordelijkheid.
Ben je jaloers? Onderzoek wat je te doen hebt.
Misschien is het je uitdaging alle gevolgen van je keuzes te leren accepteren (en niet alleen de plezierige gevolgen van je keuzes na te streven). Vrijwel alle keuzes hebben een positieve opbrengst en een prijs.
Misschien is het je uitdaging nu eindelijk de moed uit je schoenen te halen en zelf ook te gaan doen wat jij graag wilt. En ja, dat kost wat. Om te winnen moeten we vaak eerst wat overwinnen.
Je bent geen slachtoffer. Neem de regie en de verantwoordelijkheid voor je leven in eigen hand.
Tip 63 - Oordelen over jaloezie
Tip 64 - Emoties en jaloezie
Tip 65 - Jaloers, wat wil het jou vertellen?
Wat vraagt dit van jou?
- Wat is het precies waar je jaloers over bent? Wees concreet en vraag je dan af waar jij naar verlangt.
- Zit het in je mogelijkheden om dit te realiseren?
=> Ja? Maak nu direct afspraken, plannen of voorbereidingen.
=> Nee? Onderzoek dan verder:
-- Voel eens onder dat wat je denkt nodig te hebben. Welk verlangen zit daaronder?
-- Hoe zou je je voelen als je dat waar je werkelijk naar verlangt zou krijgen?(Geef hier geen mentaal antwoord op, maar probeer heel diep in jezelf te voelen hoe dit gevoel zou zijn? Neem de tijd...

Tip 66 - Zo omarm je negatieve emoties
Afgunst en jaloezie
Waar het goed voor is: Jaloers op die figuur in je handbalteam die zo walgelijk goed kan dribbelen? Dat gevoel van afgunst spoort je aan om harder je best te doen en uiteindelijk net zo’n goede dribbelaar te worden. Of misschien wel een betere.
Onderzoek door de universiteit van Tilburg bevestigt dat: afgunst maakt ons meer vasthoudend en leidt tot betere prestaties.
In een relatie kan jaloezie beschermend werken. Als er een derde partij in het spel is en je komt in opstand, laat je daarmee merken om je partner te geven. Dat vergroot de kans dat jullie relatie deze situatie overleeft.
Waar het gevaarlijk wordt: ‘Onder sommige omstandigheden kan afgunst zich tegen je keren,’ zegt psycholoog Pieternel Dijkstra die al jaren onderzoek doet naar jaloezie en afgunst.
‘Stel dat je baalt omdat je collega promotie maakt. Dan hangt het ervan af of je zelf kans op die promotie had. Ben je met jouw capaciteiten tot hetzelfde in staat, gebruik dan je jaloezie als vehikel om dat te bereiken.
Maar is die promotie voor jou niet haalbaar, dan heeft het weinig zin te blijven hangen in jaloezie. Doe je dat wel, dan kan het je opvreten. Je gaat je ingraven, roddelen, de ander naar beneden halen.’
Ermee omgaan: ‘Veel verstandiger is het om je op een moment van afgunst af te vragen wat je waarden zijn. ‘Wil je die promotie echt, past die baan inhoudelijk bij wie je wilt zijn? Of ging het je stiekem om de status?
Als mensen dieper in zichzelf kijken, ontdekken ze vaak dat ze meer behoefte hebben aan iets wat daaronder ligt: gezien en gewaardeerd worden. Dat kun je ook buiten je werk vinden, bijvoorbeeld als voorzitter van je sportclub.’
Jaloersheid in relaties wordt destructief als je dat gevoel uit zonder er eerst over na te denken. ‘Impulsief uitvallen, sneaky controleren, enorm zeuren of een kruisverhoor afnemen werkt averechts.
Je doet er beter aan om je jaloezie eerst te bestuderen voordat je er iets mee doet. Ben je wel redelijk, is er echt iets aan de hand? Of zijn het hersenspinsels, en heb je vooral last van je eigen onzekerheid?’
Maar als je echt bedrogen bent, word dan vooral goed boos. ‘Daarmee laat je weten: jij bent belangrijk voor mij. Ga met je partner praten, en maak afspraken over de grenzen van jullie relatie.’
Tip 67 - Een signaal om iets te leren.
Deze negativiteit blokkeert je creativiteit, je levenslust, je vermogen om te relativeren en om het goede in anderen te zien. Jaloers voelen zet je systeem in stilstand; angst kan toenemen om
- Iets te verliezen
- Iets niet te krijgen
- het feit dat een ander iets niet zou mogen hebben
Zie het eens anders:
Zie jaloezie en de alle bijkomende emoties als een seintje dat je er klaar voor bent om iets te leren. Jaloezie is namelijk, net als andere negatieve emoties, een kompas dat jou er op wijst dat je de verkeerde kant op gaat. Dat het tijd is om even pas op de plaats te maken en je te bedenken wat jij wilt.
Jaloers zijn/voelen is het bewust worden van de mogelijkheid te groeien
Vind je het ontwikkelen van een positieve, stressvrije kijk nog moeilijk, vraag dan hulp.
Tip 68 - Wat kan jij jezelf geven?
Tip 69 - jaloezie bestaat niet
Tip 70 - Jaloezie of verlatingsangst

Tip 71 - Jaloezie, een gevoel dat we allemaal kennen
Het wordt moeilijk als het een negatieve invloed heeft op onze relaties. Vaak kunnen we dat zelf aanvoelen. Bijvoorbeeld als we zien dat er eigenlijk geen reden voor is maar we het toch heel sterk voelen. Soms hebben we geen idee waarom dat zo is, we beseffen alleen dat we het moeilijk vinden om ermee om te gaan. De redenen kunnen veelvoudig zijn, daarom is het goed om er even hulp bij te halen om beter te begrijpen waar het vandaan komt en wat de opties zijn.
Tip 72 - jaloers
Tip 73 - connectie
Tip 74 - Alles wat je aandacht geeft groeit
Tip 75 - Oefen met focus

Tip 76 - Zelfbeeld
Tip 77 - Jaloezie
Tip 78 - Rationele en irrationele jaloezie
Bij irrationele jaloezie is het jaloezie uit onzekerheid en angst. Je denkt dat er iets gaat gebeuren maar daar is eigenlijk geen aanleiding voor.
Het is goed om te begrijpen of jou jaloezie rationeel of irrationeel is om te weten wat je er verder mee wilt doen.
Tip 79 - Brief aan jouw jaloezie
Een manier om op zoek te gaan naar antwoorden en dus de diepere betekenis van jouw jaloezie kan je ook zelf proberen te vinden door het schrijven van een brief. Een brief aan jouw jaloezie.
Beste jaloezie,
****
In deze brief kan je alle vragen stellen die je hebt, boos worden of wat er dan ook voor emotie is. Je kunt alles wat je van je jaloezie vindt en wat erdoor gebeurt verwoorden. En zo beetje bij beetje misschien wel wat antwoorden vinden op de vragen. Durf te gaan zoeken naar de eerste of de heftigste keer dat je dit gevoel had. Wat gebeurde er toen. Wat deed die gebeurtenis met jou. Enzovoorts.
Een brief is een fijne methode om orde te scheppen in je hoofd, om emoties te uiten en overzicht te krijgen.
Succes!
Tip 80 - Ontdek welke angst actief is.

Tip 81 - Zorg voor tijd voor jezelf
Tip 82 - Houd een dagboek bij
Tip 83 - Achterhaal waar je geraakt bent als je jaloers bent
Tip 84 - Door jaloezie krijg je precies wat je niet wilt
Tip 85 - Jaloezie is hetgeen wat jij mist of naar verlangt
Wat mis jij in jezelf, waar verlang jij naar? En is datgene wat jij mist in jezelf reëel om ook te kunnen, te zijn, te doen.... We zijn immers allemaal anders. Wat raakt die ander in jou en ga dat onderzoeken.
Voorbeeld:
Je bent jaloers op iemand die op het podium een lied heeft gezongen. Het kan zijn dat je ook zo'n stem zou willen hebben, maar ook dat je zou willen durven jezelf te laten zien. Dan kun je kijken wat zijn jouw kwaliteiten en hoe zou jij jezelf hierin kunnen laten zien.

Tip 86 - Jaloezie. Het groene monster
Bovenstaande maakt dit iets wat gedateerde boek, nog steeds erg de moeite waard om te lezen.
Tip 87 - Het gras is altijd groener aan de andere kant
Je kan beter je tijd besteden aan je eigen gras verzorgen, dan verlangend naar het gras van iemand anders kijken, geloof me,
Tip 88 - Understanding the underlying message of jealousy
Jealousy as an emotion tells us that we are losing or going to lose something to someone else. A way to manage this emotion is to check whether that is actually true!
Tip 89 - Jaloezie in non-monogame relaties, boekentip
Tip 90 - Werken met visualisaties
Tip 91 - Blind van Jaloezie
Voeg zelf een tip toe

- ✓ 300+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Bij de meeste therapeuten op deze site kun je ook terecht voor online therapie.
In het profiel van de therapeut staat dit dan aangegeven.
Open, puur, warm, veilig, eerlijk, kundig
Daphne | Dordrecht | 26 mei 2023:
Lia is een open en toegankelijk persoon
Yvette | Hilversum | 24 mei 2023:
Bij Dorien voel je je gelijk op je gemak
Coaching Roermond
30 mei 2023:
Therapie 's-Gravenzande - Westland
30 mei 2023:
Therapie Nijmegen
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten