Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij jaloezie

jaloezie

 

Jaloezie - tips

Zoek je tips voor het omgaan met jaloezie (van jezelf of van je partner)?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met jaloezie

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel

Bij jaloezie is het belangrijk om hier open over te zijn naar je partner toe. Als je zelf jaloers bent, hou het dan ook bij jezelf. Zeg: 'ik voel me nu jaloers'. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel.

Als jullie vaak ruzie hebben over appjes, mailtjes etc. gebeurt het regelmatig dat de ander 'gedoe' wil vermijden en daarom dingen stiekem gaat doen of voor je gaat verbergen. Dat is natuurlijk alleen maar olie op het vuur voor jouw wantrouwen!

Geef aan dat de ander gewoon zijn of haar ding moet blijven doen.8

deel deze tip

Tip 2 - Is je partner jaloers? Blijf eerlijk

Is je partner jaloers?
Misschien denk je dan dat het gemakkelijker is om te zwijgen over een vriendschappelijke of werkafspraak met een ander, omdat het je partner jaloers maakt.

Maar een kleine verspreking zorgt uiteindelijk voor meer jaloezie en achterdocht dan wanneer je eerlijk bent. Je kunt je jaloerse partner helpen door eerlijk te zijn, zodat hij/zij ervaart dat hij/zij jou kan vertrouwen.

Door te liegen over waar je bent (om hem/haar niet onnodig pijn te doen), ontneem je hem/haar de kans om te ervaren hoe het is om je te (gaan) vertrouwen, ook al zijn er jaloerse gevoelens.

Dat je partner jaloers is als je met een ander bent, moet jou verder niet weghouden bij sociale activiteiten.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 3 - Onderzoek je verlangen

Als je weet waar je jaloers op bent, weet je waar je verlangen ligt.

Waar verlang je naar?3

deel deze tip

Tip 4 - Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen

Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen.

 

Niemand kan de beste, leukste, slimste en knapste zijn. Jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf.

 

Je bent dan misschien niet de beste, leukste, slimste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je bent zeker de moeite waard.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 5 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het jaloezie-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zoek een therapeut

Heb je last van jaloezie (of van de jaloezie van je partner) en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 7 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je nu vaak nog jaloezie kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 8 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je jaloezie.

Aanvaard dat de jaloezie er is, zonder dat je jezelf met je jaloezie identificeert. Jij bent de jaloezie niet. Je hebt de jaloezie.

Door op een zachte manier met jezelf en met je jaloezie om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je jaloezie ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 9 - Onderzoek je jaloerse deel

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die jaloers zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit jaloerse deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit jaloerse deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 10 - Jaloezie mag er zijn zonder er een actie aan te verbinden

Jaloezie is een gevoel, net zoals boosheid, blijheid etc...

 
Dat mag je voelen en kan 'zijn' zonder er een actie/ handeling aan te verbinden.....


Maaike

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Jaloezie komt niet door het gedrag van de ander

Jaloezie is gebaseerd op een angst de ander te verliezen (met alleen zijn of eenzaamheid als gevolg), of de controle over de relatie te verliezen. Jaloezie komt niet door het gedrag van de ander, maar door de betekenis die jij er aan geeft.

Jaloezie komt voort uit onzekerheid over je zelf en in een poging de onzekerheid te controleren wil je het gedrag van de ander controleren.

Vraag je zelf af wat het is het beeld van je zelf dat je hebt? Wat heb je nodig van de ander om je beter, veiliger of zekerder te voelen, wat je bang bent te verliezen?2

deel deze tip

Tip 12 - Boekentip: Relaties, hoe doe je dat

Jaloezie en hechting hebben veel met elkaar te maken.

Hoe we als kind gehecht zijn, heeft invloed op onze relaties in ons volwassen leven. Hechting gaat over vertrouwen, ons veilig weten in de verbinding met de ander. Bij jaloezie is er -op een dieper niveau dan ons hoofd kan bedenken- angst en onveiligheid.

De inprint, ontstaan in onze jonge jaren, is gelukkig veranderbaar!

Het kan heel behulpzaam zijn om inzicht te krijgen in je eigen hechtingsstijl. Het boek "Relaties, hoe doe je dat?" van Karin Wagenaar is daarin een aanrader. Ze schrijft helder en makkelijk, en geeft ook handreikingen.

Nauwkeuriger onderzoeken samen met een therapeut kan natuurlijk ook. Zodat je nieuwe ervaringe opdoet en ervaart wat jou helpt om je jaloerse gevoelens 'behapbaar' te maken.


2

deel deze tip

Tip 13 - Bespreek jaloezie binnen je relatie met je partner

Jaloezie binnen je relatie

Ben je jaloers in je relatie? Bang dat je partner een ander verkiest boven jou? Wees je er dan van bewust waar je jaloezie vandaan komt.

Meestal is de dieper liggende oorzaak een angst. Vaak de angst om iemand te verliezen, alleen achter te blijven, te falen, bevestigd te krijgen waar je zelf zo onzeker over bent...

Ga er bij jezelf eens naar op zoek en bespreek het met je partner. Inzicht leidt vaak tot meer begrip.

 

Het opengooien van jouw worsteling zorgt ervoor dat je partner je kan helpen. Leer er ook op te vertrouwen dat wat je partner jou wil zeggen iets is wat je kunt aannemen. Hij/zij is tenslotte niet voor niets bij jou!2

deel deze tip

Tip 14 - Ga jaloezie zien als uitdaging voor zelfontwikkeling

Wat is jaloezie eigenlijk? Jaloezie is vaak angst. Angst om niet leuk genoeg gevonden te worden, angst om in de steek te worden gelaten, om om niet goed genoeg te zijn etc.etc.

Wanneer je in je eigen kracht komt te staan, weet wie je bent, wat je wilt, wat je kwetsbare kanten zijn dan kun je je jaloerse gevoelens bij jezelf houden. Zien dat het iets met jou te maken heeft, dat het iets in jou triggert. En daar aan gaan werken.

Zodat je keuzes kunt gaan maken vanuit kracht en niet vanuit jaloezie (zeg angst). Graag begeleid ik je in dit proces zodat je je jaloezie als uitdaging kunt gaan zien voor zelfontwikkeling. Om te gaan onderzoeken wat er nu precies aan de hand is...binnen in jezelf.


2

deel deze tip

Tip 15 - jaloezie

iedereen is wel eens jaloers. Het is lastig als je dusdanig jaloers wordt dat jijzelf en de mensen om jou heen er last van krijgen.

Vraag jezelf eens af:
wat is het precies wat je stoort?
Mis je iets in je eigen leven?
word je onzeker?
wat voel je nog meer?

Schrijf je antwoorden op en onderzoek waar het vandaan komt.

Een therapeut kan je daarbij helpen.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Onderzoek je "ziektewinst"

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je jaloezie wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je jaloerse gedrag. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je jaloezie sommige dingen niet hoeft te voelen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je jaloerse gedrag extra aandacht ontvangt van je partner. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je jaloezie zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je jaloezie.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je jaloezie te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de jaloezie, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de jaloezie, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de jaloezie niet meer heb?


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Tip 17 - Een oefening voor jaloezie binnen je relatie

Een oefening voor jaloezie binnen je relatie:

Noteer alle mogelijke redenen die jouw partner kan hebben om laat thuis te komen of jouw berichtjes niet te beantwoorden. Schrijf jouw jaloerse gedachte als laatste op.

 

Normeer iedere reden met een percentage wat aangeeft hoe waarschijnlijk deze reden is. Zorg ervoor dat alle redenen samen 100% zijn. Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat jouw jaloerse reden niet zo heel waarschijnlijk is!1

deel deze tip

Tip 18 - Mogen voelen dat de jaloezie er is

Jaloezie is een emotie die ontzettend sterk kan zijn. Er zit vaak ook een angst bij dat jij niet goed/mooi genoeg bent.

 

Wanneer je een relatie met iemand hebt en er speelt jaloezie naar mensen buiten je relatie, kan er de angst bij komen dat jij niet goed/mooi genoeg bent in de ogen van je partner. Een diepgewortelde angst, misschien wel om verlaten te worden, is de motor voor deze jaloezie.

 

Wat kan helpen is dat je i.p.v. de ander of je partner onder controle te willen houden zodat jij geen jaloezie meer hoeft te voelen, gewoon mag voelen dat deze jaloezie er is.

 

Misschien lukt het je te praten over waarom je zo jaloers bent. Misschien roept dit verdriet en angst op. Geeft het ruimte, ook in het contact. Dat lucht enorm op en helpt je door deze emotie heen te komen.1

deel deze tip

Tip 19 - Het lucht vaak op om te vragen

Jaloers zijn is heel lastig en kan je drijven tot controle en angst.

Vraag je af of het echt waar is wat je denkt en check het. Ook als vind je het lastig om te vragen, vertel waar je mee zit, zodat de ander het kan uitleggen.

Het lucht vaak al op om het te vragen en het antwoord is misschien wel veel anders dan jij dacht.


1

deel deze tip

Tip 20 - Omarm je verlangen dat onder jaloezie zit

"Er bestaat geen ware liefde zonder jaloezie". Spannende uitspraak wellicht maar wanneer je oprecht liefhebt gaat dat gepaard met een brandend verlangen naar rechtvaardigheid, vertrouwen, geduld en overgave.

Jaloezie komt vaak voort uit een verlangen. Probeer dat gevoel niet als een bal onder water te duwen, het af te keuren en te ontkennen. Er zit ook iets positiefs in, het komt voort uit een verlangen.

Sta daar eens bij stil en omarm jouw verlangen, kijk of je dat verlangen kan omzetten naar een actie die jouw én de ander verder laat bloeien


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Jaloers? Luister eens naar Suspicious Minds

Voor diegene die jaloers is: luister eens naar Elvis Presley 's Suspicious Minds.
En vraag je af wat je wilt? Gelukkig zijn of kiezen voor jaloezie en controle?

Voor diegene die gecontroleerd wordt: wees open en eerlijk maar ga je niet in bochten wringen om je partner gerust te stellen want daarmee hou je de jaloezie in stand.


1

deel deze tip

Tip 22 - Verleg de focus weer naar jezelf

Ben je vaak jaloers? Veelal komt dit voor in intieme relaties, waarbij je jaloers bent op de aandacht die je partner van anderen krijgt.

Het komt echter ook voor in andere relaties, wanneer je iets zou willen wat een ander heeft.

Jaloezie hoeft geen hinderlijke emotie te zijn, het kan ervoor zorgen dat je zelf ook naar iets gaat streven, naar datgene waar je jaloers op bent. Het kan je dus helpen om verder te komen.

Jaloezie wordt pas een last als het te groot wordt en het je niet aanzet tot actie om zelf ergens beter in te worden, of iets aan te kunnen schaffen, maar wanneer het je verlamt. Dan kun je je alleen nog maar op de ander richten en op wat diegene wel heeft en jij niet.

Wanneer je hier last van hebt, is het goed je dat te beseffen, zodat je de focus weer naar jezelf kan verleggen. Als dat je niet alleen lukt, zoek er dan hulp bij.


1

deel deze tip

Tip 23 - Niet invullen, maar vragen

Jaloezie komt vaak voort uit onzekerheid. Door die onzekerheid neigen we tot invullen. In plaats van invullen kun je vragen.

Vragen geeft antwoorden. Niet altijd de leuke antwoorden helaas. Vaak wel verhelderend.


1

deel deze tip

Tip 24 - Onderzoek welke pijn er zit onder de jaloezie

Jaloezie kan opkomen zodra er een trigger in het spel is. je ziet iets op een beeldscherm wat triggert, je ziet een persoon die mogelijk iets met je partner kan doen, of je fantaseert een naar beeld wat kan maken dat je je jaloers voelt.

Veel energie kan gaan naar conflicten over deze situaties en beelden. Vaak loopt dit uit op onbegrip en ruzie.

Wat veel helpender is, is om te onderzoeken welke pijn er zit onder de jaloezie. Vaak zitten er pijnlijke herinneringen onder die je nog geen ruimte hebt gegeven in je leven waardoor alles in het hier en nu veel scherper en pijnlijker beleefd wordt dan nodig zou moeten zijn.

Praat met je partner over de pijn die er zit en tracht je verdriet toe te laten. Ga vooral niet in een discussie. Want vaak doe je dit om ervoor te zorgen dat de ander je nooit meer zo zal laten voelen.

Probeer je gevoelens en wensen dicht bij jezelf te houden zonder de ander het gevoel te geven dat deze iets verkeerds doet.


1

deel deze tip

Tip 25 - Onderzoek waar jaloezie voor staat

Jaloezie is een lastig gevoel waar vaak een sterk negatief oordeel op zit.
Mijn advies is onderzoek waar jaloezie voor staat.

In jaloezie zit ook een positief element van: "dit wil ik ook!" Kun jij je jaloezie ook ombuigen naar een vorm van positieve daadkracht?

Als deze gevoelens te heftig en ingewikkeld zijn, is het goed er hulp bij te zoeken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Jaloezie levert niets op

Jaloezie levert niets op, juist niet!
Neem eens afstand van jezelf en je relatie.

Kijk van een afstand naar je man/vrouw/vriend(in) en jezelf en hoe jullie met elkaar omgaan, als het ware door de lens van een fotocamera. Is er echt een reden voor jaloezie of bedenk je die vanuit jouw eigen onzekerheid? Heeft het met jouw verleden te maken?

Als er iets een 'selffulfilling prophecy' is, dan is het jaloezie wel. Want door jaloers te zijn, door je partner te achtervolgen met jouw wantrouwen, kun je er bijna zeker van zijn, dat jullie relatie er onder lijdt of kapot gaat.

Het is belangrijk dat je er iets aan doet: relatietherapie is een optie en/of individuele therapie om aan je onzekerheid te werken.

Neem de touwtjes op een goede manier in handen, succes!


1

deel deze tip

Tip 27 - Onderzoek of dit gevoel we van jou is

Jaloezie kan een overdraagbare emotie zijn. Meestal voel je het zelf als een emotie niet eigen voelt. Zoals dat je erg jaloers bent op je man of vrouw terwijl daar geen enkele reden voor is.

Dan kan het de moeite waard zijn om met een systeemtherapeut te onderzoeken of dit gevoel wel van jou is, of van een ouder of voorouder. Door middel van een visualisatie of ritueel kan dat dan teruggegeven worden.


1

deel deze tip

Tip 28 - Vaak jaloers?

Ben je vaak jaloers? Dat kan een handvat worden om positief te veranderen. In plaats van negatieve gedachten over de ander te koesteren kun je ook nadenken over het positieve in de ander, wat je samen kunt delen en waar je van kunt leren.1

deel deze tip

Tip 29 - Zet de energie van jouw jaloezie om in actie

Zet de energie van jouw jaloezie om in actie!

Jaloezie is een heel menselijk en heel normaal: we hebben er allemaal wel eens last van. Een beetje jaloezie is zelfs gezond, omdat het ook als motivatie kan werken om iets te bereiken of te veranderen.

Als de jaloezie echter (te) grote proporties aan neemt, of je (te) veel gaat beïnvloeden in je functioneren, dan is het handig om er wel iets mee te doen.

Probeer voor jezelf te analyseren waardoor jouw jaloezie wordt veroorzaakt. Vaak wijst het je de weg naar iets wat jij graag wilt hebben. Probeer dan een plan te bedenken waardoor je dit kunt verwezenlijken. En stop vervolgens daar jouw energie in :-)


1

deel deze tip

Tip 30 - Geef je de tijd om zelf een beetje afstand te vinden

Jaloezie is een gevoel dat we allemaal kennen en soms kan het voelen alsof het te sterk is om er goed me om te kunnen gaan.

Geef je de tijd om zelf een beetje afstand te vinden. Probeer vervolgens te bedenken wat je van de ander nodig hebt om je zekerder in de relatie te voelen en ga daar een gesprek over aan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Probeer de gedachten over jaloezie om te vormen

Probeer de gedachten over jaloezie om te vormen, bijv. met RET, dit kun je zelf doen of samen met je Therapeut.

Het is goed om inzicht te krijgen in je denken, dit heeft nl. gevolgen voor je gevoel en gedrag.

Vraag je af of je de gedachten positief kunt omzetten en of je er ook echt mee aan de slag wil.

Stel voor jezelf een doel op korte termijn en een doel op lange termijn.


1

deel deze tip

Tip 32 - Wees er open over zonder beschuldigende te zijn

Als de jaloezie je partner betreft, wees er dan open over, maar pas op dat hij niet degene is die de schuld krijgt, of dat hij/zij dit zo voelt.

Als je hierover in therapie gaat is het te overwegen om ook een keer samen met je partner te gaan. Dan kunnen jullie ook nieuwe inzichten krijgen in de actie en reactie op elkaar.


1

deel deze tip

Tip 33 - Wat kan jijzelf doen tegen jaloezie?

NEE, ik wil niet jaloers zijn!

Tips: Wat kan jijzelf doen tegen jaloezie?

Je hebt rationele en irrationele jaloezie. Bij rationele jaloezie heb je daadwerkelijk redenen om jaloers te zijn, bijvoorbeeld je partner die is vreemdgegaan. Bij irrationele jaloezie is daar geen sprake van, dan worden er gevoelens gevoed door onzekerheid en angst.

1.Werk aan je zelfvertrouwen, jij bent de moeite waard, je bent uniek, misschien niet de beste maar je hebt voldoende kwaliteiten! Als je zekerder bent van jezelf, en gelukkig bent heb je geen reden om jaloers te zijn.

2.Accepteer de verschillen tussen mensen. Dat een ander ergens goed in is bijvoorbeeld sport, dat is ok, jij hebt je eigen kwaliteiten. We zijn uniek!

3.Relativeer, houd in gedachten dat niemand perfect is, dus jij ook niet. Verwacht dit niet van jezelf en ook niet van een ander.

4.Een ander te proberen te veranderen is vaak zinloos,kijk naar wat jij wilt en nodig hebt wat jou blij maakt. Ben je niet gelukkig met je baan( en jaloers op de ander?) probeer erachter te komen, wat ervoor zou zorgen dat je weer met plezier heen gaat, of misschien wel je baan opzegt.

5.Lukt het niet om van je jaloezie gevoelens af te komen, zoek hulp. Kijk of je bij naasten terecht kunt of schakel professionele hulp in. Het zou jammer zijn als je jaloezie gevoelens de overhand krijgen.1

deel deze tip

Tip 34 - Het weg proberen te duwen heeft geen zin

Jaloezie kan een heel heftig gevoel opleveren. Het weg proberen te duwen heeft geen zin. Het is wel logisch als die neiging er is. Het is niet prettig het te voelen en er is vaak schaamte bij.

Om te beginnen kun je er op een neutraal moment naar kijken en tegen jezelf zeggen dat het er nu eenmaal is.

Vervolgens is het goed te onderzoeken wat er onder het gevoel van jaloezie zit. Het kan bv. onzekerheid zijn.

Dan wordt het in de eerste plaats voor jezelf meer begrijpelijk en vervolgens kun je met dat deel aan de slag.


1

deel deze tip

Tip 35 - Jaloezie of afgunst

Jaloezie gaat over mensen. Je bent jaloers omdat je vermoed/of weet dat jouw geliefde of beoogde geliefde aandacht aan iemand anders geeft en minder aan jou. Jaloezie is lichamelijk voelbaar.
Spreek je vermoeden uit. Neem geen genoegen met smoesjes van jezelf of van de ander om het gesprek over jouw gevoelens uit de weg te gaan.

Afgunst gaat over dingen, macht en positie. Iemand anders heeft meer, het beter voor elkaar dan jij.
Onderzoek of jij die dingen, macht en positie ECHT zelf wil hebben, of bereiken. Als dat zo is, onderzoek wat jou tegenhoud om dat te bereiken.
Misschien wil je of kan je niet datgene doen wat er nodig is om die dingen, macht en positie te bereiken.
Als je het niet wilt doen = dan ben je klaar, geniet van de rust.
Als je het niet kan doen = ACCEPTEER dat je niet alles in het leven kan krijgen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 36 - Jaloezie

Tot op zekere hoogte is jaloezie natuurlijk. Het is zelfs evolutionair ingeprent in ons brein. Wanneer het continu een gevoel van bedreiging geeft, gaat dit ten koste van jezelf en je relatie.

Denken en voelen gaat razendsnel, daardoor is het niet makkelijk om gedachten en gevoelens direct aan te pakken op het moment dat ze beginnen.

Een alternatief kan zijn het accepteren dat deze gedachten en gevoelens er zijn. Dit kan ruimte geven om te kiezen voor ander gedrag. Bijvoorbeeld een time-out nemen en kijken hoe je op een andere manier kunt reageren.

Bijvoorbeeld in plaats van een verwijt te maken naar je partner zou je vanuit jezelf kunnen vertellen wat er gebeurt met je eigen gedachten en gevoelens. Je kunt ook een wens of verzoek formuleren, bijvoorbeeld dat je het fijn zou vinden als je even je time-out mag nemen.


1

deel deze tip

Tip 37 - Wat is er op dit moment écht aan de hand?

Zorgt jaloezie ervoor dat je in je hoofd schiet en daar niet meer uit komt?

Stel jezelf de vraag: wat is er op dit moment écht aan de hand?

Als we onrust voelen gaat dit heel vaak over iets uit het verleden, of iets dat in de toekomst misschien zou kunnen gebeuren. Het zegt maar zelden iets over wat er op dit moment echt speelt.


1

deel deze tip

Tip 38 - Focus op het goede in jullie relatie

Ieder mens en iedere relatie heeft lichte en schaduwkanten. Jaloezie kan een schaduwkant van mens en relatie zijn. Verandering kan komen door focus op het probleem - jaloezie, of op het grote geheel en de lichte kanten ervan - de mooie kanten van mens en relatie.

Focus je drie maal daags op een positief mantra over jou, je partner en je relatie. Steeds wanneer jaloezie de kop op steekt, leid je jezelf ook af met een mantra. Dat komt bovenop de 3 x die je deed terwijl je jezelf niet jaloers voelde.

De knop omzetten naar focus op het goede is nog niet zo gemakkelijk. Je kunt dan inspiratie vinden in positieve kaartjes zoals "Denk aan relaties inzichtkaarten".deel deze tip

Tip 39 - Projectie?

Je kunt eens onderzoeken wat je zelf herkent van je jaloerse gevoelens en/of van de jaloezie waar jij onderwerp van bent.

Datgene wat voor jouzelf om bewuste of onbewuste redenen taboe is, bijvoorbeeld gevoelens of fantasieën over andere personen, vindt zijn weg vaak bewust of onbewust alsnog naar buiten. Of eigenlijk júist naar buiten. In de vorm van projectie (iemand iets kwalijk nemen/verwijten) of in de vorm waarin de ander/je partner zich haast onbewust genoodzaakt voelt om dat gedrag juist te vertonen.
Zo kun je samen in een dynamiek komen waarin je juist gedrag in stand houdt of onbewust bewerkstelligt wat je probeert te bestrijden.

Onderzoek dus wat je zelf naar je eigen Schaduw hebt verbannen en kom daarmee in het reine. Niets menselijks is ons vreemd. Je zult zien dat zo de projectie verdwijnt en plaats maakt voor ontspanning en vertrouwen.deel deze tip

Tip 40 - Jaloers? Mooizo!

Als je jaloers bent, gaat het vrijwel altijd om iets dat binnen je bereik ligt, maar wat je nog niet beseft. Ga maar na: als je zelf niet sportief bent, ben je echt niet jaloers op een topsporter. Het is datgene, wat in potentie in onszelf verborgen is en nu een prikkel krijgt om eruit te komen. Het spoort je aan om in actie te komen en datgene waar je jaloers op bent, ook te bereiken.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 41 - De positieve kant van jaloezie

Jaloezie omdat een ander iets heeft, wat jij (nog) niet hebt, kan gepaard gaan met de angst dat dit niet voor jou is weggelegd. Het is dan zinvol om je deze angst om te zetten naar verlangen, zodat je er positieve energie uit kunt halen. In wezen zijn negatieve emoties niets anders dan uitdagingen om je bewustzijn te vergroten. Jaloezie helpt je om je verlangens helder te krijgen.deel deze tip

Tip 42 - Het gras is altijd groener bij de buren

Er zijn diverse soorten situaties waarin men jaloers kan zijn. Maar als het iets is wat iemand anders wel heeft en jij niet, dan heeft het veel meer nut om je energie in te steken om ook dat te verkrijgen in plaats van te zwelgen in jaloezie. Het gras is altijd groener bij de buren. En als jij meer aandacht aan je eigen gazon zou geven, dan zou dat net zo groen zijn. Als je met de buren ruilt en je verzorgt je eigen gras niet, dan wordt het net zo dor als vroeger was. Dus focus op je eigen gras en maak er wat van, verspil je energie niet aan zaken waar je toch niks aan kan doen.deel deze tip

Tip 43 - train jezelf in een compassievol leven

Jaloezie is een emotie die je zelfs ziet in het dierenrijk bij bijvoorbeeld de kapucijneraapjes. Ergens gaat dat ook om een gevoel van recht en evenwichtige verdeling. Er is een gezelgde die zegt: "Wil jij je rijk voelen? zoek arme vrienden. Wil jij je arm voelen? zoek rijke vrienden" Je vergelijkt jezelf al snel met de ander en komt daar dat slechter of beter uit. Toch hoeft dat niet. Wanneer jij jezelf traint om vol compassie naar de ander te kijken en de ander te gunnen wat die ander heeft. Het beste te zoeken voor de ander. Mee te lijden met het leed van de ander. Dan leer je en houding waarin je niet altijd met jezelf bezig bent maar je liefde geeft aan de mensen om je heen. Er staat een prachtig hoofdstuk over geschreven in "Het boek van vreugde"van de Dalia Lama en aartsbisschop Desmond Tutudeel deze tip

Tip 44 - Jaloers zijn op wat anderen doen

Op visite bij vrienden die 2 kleine kinderen hebben. Ze zijn bewust jong getrouwd, werken beiden en wonen in een nieuwbouw starterswoning. Ik vertel dat ik weer ga studeren. Mijn vriendin zegt dat ze jaloers op me is. Op de vrijheid die ik heb, op het leven dat ik leid. Zij voelt zich aan alle kanten gebonden.

Ik zit met een mond vol tanden. Wat heb ik aan deze opmerking? Wat is het doel ervan? Het gesprek stokt. Ik bespeur irritatie. Waar blijft de interesse? Na alle verhalen over de kinderen hoopte ik op wat belangstelling en enthousiasme. Maar nee, het gesprek gaat over op de minder leuke kanten van het hebben van kinderen, opnieuw over haar ervaring.

Ik ben jaloers op je. Jij doet wat ik zou willen doen (maar niet kan doen omdat ik andere keuzes heb gemaakt).
Ik ben jaloers op je. Jij doet wat ik niet durf te doen.
Ik ben jaloers op je. Jij ziet er zo goed uit en ik niet (en daarom troost ik mezelf met chocola en chips).

Dit soort jaloezie verdeelt, schept afstand. Het is het gevolg van 'luisteren om te reageren'. Het is een teken van egocentrisme, jezelf vergelijken met iemand anders en oordelen dat de ander beter af is dan jij. En hup, daar ben je weer met jezelf bezig en is de aandacht weer op jou gericht.
Wat ontbreekt is luisteren om te begrijpen, vanuit echte interesse en je kunnen verplaatsten in het perspectief van de ander. Wat ontbreekt is meelevendheid, blij zijn voor de ander omwille van de ander en dit uiten.
Wat ontbreekt is de acceptatie van alle gevolgen van je eigen keuzes en de daarmee samenhangende verantwoordelijkheid.

Ben je jaloers? Onderzoek wat je te doen hebt.
Misschien is het je uitdaging alle gevolgen van je keuzes te leren accepteren (en niet alleen de plezierige gevolgen van je keuzes na te streven). Vrijwel alle keuzes hebben een positieve opbrengst en een prijs.
Misschien is het je uitdaging nu eindelijk de moed uit je schoenen te halen en zelf ook te gaan doen wat jij graag wilt. En ja, dat kost wat. Om te winnen moeten we vaak eerst wat overwinnen.

Je bent geen slachtoffer. Neem de regie en de verantwoordelijkheid voor je leven in eigen hand.

Anoniem


deel deze tip

Tip 45 - Oordelen over jaloezie

Op jaloezie zit vaak veel oordeel en dat maakt het voor veel mensen een lastige emotie om mee om te gaan. Waarschijnlijk heb je er zelf een oordeel over (ik mag niet jaloers zijn) en als je het al durft te delen met een ander zal die jou wellicht ook nog veroordelen (hoezo ben jij jaloers? je moet niet zo zeuren, kijk eens naar wat je allemaal wel hebt!). Loop je vast in je jaloezie zoek dan professionele hulp om te onderzoeken wat er allemaal speelt in jou. Met een therapeut die zonder oordeel naar jou luistert, kan je er achter komen wat jaloezie jou willen zeggen. En dat zal je wel eens ergens brengen waar je heel blij van wordt.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 46 - Emoties en jaloezie

Als je jaloers bent zullen vele emoties voor je opkomen. Ze zullen komen en gaan en het is belangrijk ze de ruimte te geven. Probeer een balans te vinden tussen: de emoties toelaten en tegelijkertijd ervoor zorgen dat ze je niet helemaal overspoelen.deel deze tip

Tip 47 - Jaloers, wat wil het jou vertellen?

Jaloezie is een gecombineerde emotie. Er zit verlangen in, verdriet en misschien zelfs schuld. Je ziet opeens in iemand anders' leven iets waar jij enorm naar verlangt. Iets dat jij had willen krijgen. Dat laatste kan ervoor zorgen dat jaloezie overgaat in boosheid of zelfs wrak. Laat dat niet gebeuren.

Wat vraagt dit van jou?
- Wat is het precies waar je jaloers over bent? Wees concreet en vraag je dan af waar jij naar verlangt.
- Zit het in je mogelijkheden om dit te realiseren?
=> Ja? Maak nu direct afspraken, plannen of voorbereidingen.
=> Nee? Onderzoek dan verder:
-- Voel eens onder dat wat je denkt nodig te hebben. Welk verlangen zit daaronder?
-- Hoe zou je je voelen als je dat waar je werkelijk naar verlangt zou krijgen?(Geef hier geen mentaal antwoord op, maar probeer heel diep in jezelf te voelen hoe dit gevoel zou zijn? Neem de tijd...deel deze tip

Tip 48 - Zo omarm je negatieve emoties

negatieve emoties kunnen je leven flink overschaduwen. Toch hebben ze ook hun goede kanten

Afgunst en jaloezie
Waar het goed voor is: Jaloers op die figuur in je handbalteam die zo walgelijk goed kan dribbelen? Dat gevoel van afgunst spoort je aan om harder je best te doen en uiteindelijk net zo’n goede dribbelaar te worden. Of misschien wel een betere.

Onderzoek door de universiteit van Tilburg bevestigt dat: afgunst maakt ons meer vasthoudend en leidt tot betere prestaties.

In een relatie kan jaloezie beschermend werken. Als er een derde partij in het spel is en je komt in opstand, laat je daarmee merken om je partner te geven. Dat vergroot de kans dat jullie relatie deze situatie overleeft.

Waar het gevaarlijk wordt: ‘Onder sommige omstandigheden kan afgunst zich tegen je keren,’ zegt psycholoog Pieternel Dijkstra die al jaren onderzoek doet naar jaloezie en afgunst.

‘Stel dat je baalt omdat je collega promotie maakt. Dan hangt het ervan af of je zelf kans op die promotie had. Ben je met jouw capaciteiten tot hetzelfde in staat, gebruik dan je jaloezie als vehikel om dat te bereiken.

Maar is die promotie voor jou niet haalbaar, dan heeft het weinig zin te blijven hangen in jaloezie. Doe je dat wel, dan kan het je opvreten. Je gaat je ingraven, roddelen, de ander naar beneden halen.’

Ermee omgaan: ‘Veel verstandiger is het om je op een moment van afgunst af te vragen wat je waarden zijn. ‘Wil je die promotie echt, past die baan inhoudelijk bij wie je wilt zijn? Of ging het je stiekem om de status?

Als mensen dieper in zichzelf kijken, ontdekken ze vaak dat ze meer behoefte hebben aan iets wat daaronder ligt: gezien en gewaardeerd worden. Dat kun je ook buiten je werk vinden, bijvoorbeeld als voorzitter van je sportclub.’

Jaloersheid in relaties wordt destructief als je dat gevoel uit zonder er eerst over na te denken. ‘Impulsief uitvallen, sneaky controleren, enorm zeuren of een kruisverhoor afnemen werkt averechts.

Je doet er beter aan om je jaloezie eerst te bestuderen voordat je er iets mee doet. Ben je wel redelijk, is er echt iets aan de hand? Of zijn het hersenspinsels, en heb je vooral last van je eigen onzekerheid?’

Maar als je echt bedrogen bent, word dan vooral goed boos. ‘Daarmee laat je weten: jij bent belangrijk voor mij. Ga met je partner praten, en maak afspraken over de grenzen van jullie relatie.’
deel deze tip

Tip 49 - Een signaal om iets te leren.

Jaloezie is een focus op tekort.
Deze negativiteit blokkeert je creativiteit, je levenslust, je vermogen om te relativeren en om het goede in anderen te zien. Jaloers voelen zet je systeem in stilstand; angst kan toenemen om
- Iets te verliezen
- Iets niet te krijgen
- het feit dat een ander iets niet zou mogen hebben

Zie het eens anders:
Zie jaloezie en de alle bijkomende emoties als een seintje dat je er klaar voor bent om iets te leren. Jaloezie is namelijk, net als andere negatieve emoties, een kompas dat jou er op wijst dat je de verkeerde kant op gaat. Dat het tijd is om even pas op de plaats te maken en je te bedenken wat jij wilt.
Jaloers zijn/voelen is het bewust worden van de mogelijkheid te groeien
Vind je het ontwikkelen van een positieve, stressvrije kijk nog moeilijk, vraag dan hulp.deel deze tip

Tip 50 - Wat kan jij jezelf geven?

Als je je jaloers voelt is het verleidelijk om de oplossing bij de ander te zoeken. Hij of zij moet ervoor zorgen dat jij je weer veilig voelt. Maar stel jezelf eens de vraag: is de ander wel echt de oorzaak van mijn onrust, of heb ik hierin iets van mezelf nodig?deel deze tip

Tip 51 - jaloezie bestaat niet

Jaloezie bestaat niet. Je moet het beest recht in de ogen aankijken. Het komt ineens op. Het zijn 3 emoties boosheid (heden - er gebeurd iets in het heden en daarmee wordt het beest wakker) verdriet (vanuit het verleden wat ooit eens is gebeurd) en angst (voor de toekomst voor wat er gaat gebeuren. Die drie emoties tegelijkertijd noemen we jaloezie. Therapie kan zeker je helpen met deze 3 emoties oftewel jaloezie.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten