Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij jaloezie

jaloezie

 

Jaloezie - tips

Zoek je tips voor het omgaan met jaloezie (van jezelf of van je partner)?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met jaloezie

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel

Bij jaloezie is het belangrijk om hier open over te zijn naar je partner toe. Als je zelf jaloers bent, hou het dan ook bij jezelf. Zeg: 'ik voel me nu jaloers'. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel.

Als jullie vaak ruzie hebben over appjes, mailtjes etc. gebeurt het regelmatig dat de ander 'gedoe' wil vermijden en daarom dingen stiekem gaat doen of voor je gaat verbergen. Dat is natuurlijk alleen maar olie op het vuur voor jouw wantrouwen!

Geef aan dat de ander gewoon zijn of haar ding moet blijven doen.6

deel deze tip

Tip 2 - Onderzoek je verlangen

Als je weet waar je jaloers op bent, weet je waar je verlangen ligt.

Waar verlang je naar?3

deel deze tip

Tip 3 - Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen

Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen.

 

Niemand kan de beste, leukste, slimste en knapste zijn. Jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf.

 

Je bent dan misschien niet de beste, leukste, slimste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je bent zeker de moeite waard.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 4 - Is je partner jaloers? Blijf eerlijk

Is je partner jaloers?
Misschien denk je dan dat het gemakkelijker is om te zwijgen over een vriendschappelijke of werkafspraak met een ander, omdat het je partner jaloers maakt.

Maar een kleine verspreking zorgt uiteindelijk voor meer jaloezie en achterdocht dan wanneer je eerlijk bent. Je kunt je jaloerse partner helpen door eerlijk te zijn, zodat hij/zij ervaart dat hij/zij jou kan vertrouwen.

Door te liegen over waar je bent (om hem/haar niet onnodig pijn te doen), ontneem je hem/haar de kans om te ervaren hoe het is om je te (gaan) vertrouwen, ook al zijn er jaloerse gevoelens.

Dat je partner jaloers is als je met een ander bent, moet jou verder niet weghouden bij sociale activiteiten.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 5 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het jaloezie-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Zoek een therapeut

Heb je last van jaloezie (of van de jaloezie van je partner) en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 7 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je nu vaak nog jaloezie kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 8 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je jaloezie.

Aanvaard dat de jaloezie er is, zonder dat je jezelf met je jaloezie identificeert. Jij bent de jaloezie niet. Je hebt de jaloezie.

Door op een zachte manier met jezelf en met je jaloezie om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je jaloezie ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 9 - Onderzoek je jaloerse deel

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die jaloers zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit jaloerse deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit jaloerse deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 10 - Jaloezie mag er zijn zonder er een actie aan te verbinden

Jaloezie is een gevoel, net zoals boosheid, blijheid etc...

 
Dat mag je voelen en kan 'zijn' zonder er een actie/ handeling aan te verbinden.....


Maaike

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Jaloezie komt niet door het gedrag van de ander

Jaloezie is gebaseerd op een angst de ander te verliezen (met alleen zijn of eenzaamheid als gevolg), of de controle over de relatie te verliezen. Jaloezie komt niet door het gedrag van de ander, maar door de betekenis die jij er aan geeft.

Jaloezie komt voort uit onzekerheid over je zelf en in een poging de onzekerheid te controleren wil je het gedrag van de ander controleren.

Vraag je zelf af wat het is het beeld van je zelf dat je hebt? Wat heb je nodig van de ander om je beter, veiliger of zekerder te voelen, wat je bang bent te verliezen?2

deel deze tip

Tip 12 - Boekentip: Relaties, hoe doe je dat

Jaloezie en hechting hebben veel met elkaar te maken.

Hoe we als kind gehecht zijn, heeft invloed op onze relaties in ons volwassen leven. Hechting gaat over vertrouwen, ons veilig weten in de verbinding met de ander. Bij jaloezie is er -op een dieper niveau dan ons hoofd kan bedenken- angst en onveiligheid.

De inprint, ontstaan in onze jonge jaren, is gelukkig veranderbaar!

Het kan heel behulpzaam zijn om inzicht te krijgen in je eigen hechtingsstijl. Het boek "Relaties, hoe doe je dat?" van Karin Wagenaar is daarin een aanrader. Ze schrijft helder en makkelijk, en geeft ook handreikingen.

Nauwkeuriger onderzoeken samen met een therapeut kan natuurlijk ook. Zodat je nieuwe ervaringe opdoet en ervaart wat jou helpt om je jaloerse gevoelens 'behapbaar' te maken.


2

deel deze tip

Tip 13 - Bespreek jaloezie binnen je relatie met je partner

Jaloezie binnen je relatie

Ben je jaloers in je relatie? Bang dat je partner een ander verkiest boven jou? Wees je er dan van bewust waar je jaloezie vandaan komt.

Meestal is de dieper liggende oorzaak een angst. Vaak de angst om iemand te verliezen, alleen achter te blijven, te falen, bevestigd te krijgen waar je zelf zo onzeker over bent...

Ga er bij jezelf eens naar op zoek en bespreek het met je partner. Inzicht leidt vaak tot meer begrip.

 

Het opengooien van jouw worsteling zorgt ervoor dat je partner je kan helpen. Leer er ook op te vertrouwen dat wat je partner jou wil zeggen iets is wat je kunt aannemen. Hij/zij is tenslotte niet voor niets bij jou!2

deel deze tip

Tip 14 - Ga jaloezie zien als uitdaging voor zelfontwikkeling

Wat is jaloezie eigenlijk? Jaloezie is vaak angst. Angst om niet leuk genoeg gevonden te worden, angst om in de steek te worden gelaten, om om niet goed genoeg te zijn etc.etc.

Wanneer je in je eigen kracht komt te staan, weet wie je bent, wat je wilt, wat je kwetsbare kanten zijn dan kun je je jaloerse gevoelens bij jezelf houden. Zien dat het iets met jou te maken heeft, dat het iets in jou triggert. En daar aan gaan werken.

Zodat je keuzes kunt gaan maken vanuit kracht en niet vanuit jaloezie (zeg angst). Graag begeleid ik je in dit proces zodat je je jaloezie als uitdaging kunt gaan zien voor zelfontwikkeling. Om te gaan onderzoeken wat er nu precies aan de hand is...binnen in jezelf.


2

deel deze tip

Tip 15 - Onderzoek je "ziektewinst"

Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je jaloezie wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je jaloerse gedrag. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.

- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je jaloezie sommige dingen niet hoeft te voelen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je jaloerse gedrag extra aandacht ontvangt van je partner. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.

Zodra je weet welke positieve kanten er aan je jaloezie zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je jaloezie.

De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je jaloezie te ontdekken:

- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de jaloezie, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de jaloezie, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de jaloezie niet meer heb?


Therapiepsycholoog

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Een oefening voor jaloezie binnen je relatie

Een oefening voor jaloezie binnen je relatie:

Noteer alle mogelijke redenen die jouw partner kan hebben om laat thuis te komen of jouw berichtjes niet te beantwoorden. Schrijf jouw jaloerse gedachte als laatste op.

 

Normeer iedere reden met een percentage wat aangeeft hoe waarschijnlijk deze reden is. Zorg ervoor dat alle redenen samen 100% zijn. Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat jouw jaloerse reden niet zo heel waarschijnlijk is!1

deel deze tip

Tip 17 - Mogen voelen dat de jaloezie er is

Jaloezie is een emotie die ontzettend sterk kan zijn. Er zit vaak ook een angst bij dat jij niet goed/mooi genoeg bent.

 

Wanneer je een relatie met iemand hebt en er speelt jaloezie naar mensen buiten je relatie, kan er de angst bij komen dat jij niet goed/mooi genoeg bent in de ogen van je partner. Een diepgewortelde angst, misschien wel om verlaten te worden, is de motor voor deze jaloezie.

 

Wat kan helpen is dat je i.p.v. de ander of je partner onder controle te willen houden zodat jij geen jaloezie meer hoeft te voelen, gewoon mag voelen dat deze jaloezie er is.

 

Misschien lukt het je te praten over waarom je zo jaloers bent. Misschien roept dit verdriet en angst op. Geeft het ruimte, ook in het contact. Dat lucht enorm op en helpt je door deze emotie heen te komen.1

deel deze tip

Tip 18 - Het lucht vaak op om te vragen

Jaloers zijn is heel lastig en kan je drijven tot controle en angst.

Vraag je af of het echt waar is wat je denkt en check het. Ook als vind je het lastig om te vragen, vertel waar je mee zit, zodat de ander het kan uitleggen.

Het lucht vaak al op om het te vragen en het antwoord is misschien wel veel anders dan jij dacht.


1

deel deze tip

Tip 19 - Omarm je verlangen dat onder jaloezie zit

"Er bestaat geen ware liefde zonder jaloezie". Spannende uitspraak wellicht maar wanneer je oprecht liefhebt gaat dat gepaard met een brandend verlangen naar rechtvaardigheid, vertrouwen, geduld en overgave.

Jaloezie komt vaak voort uit een verlangen. Probeer dat gevoel niet als een bal onder water te duwen, het af te keuren en te ontkennen. Er zit ook iets positiefs in, het komt voort uit een verlangen.

Sta daar eens bij stil en omarm jouw verlangen, kijk of je dat verlangen kan omzetten naar een actie die jouw én de ander verder laat bloeien


1

deel deze tip

Tip 20 - Jaloers? Luister eens naar Suspicious Minds

Voor diegene die jaloers is: luister eens naar Elvis Presley 's Suspicious Minds.
En vraag je af wat je wilt? Gelukkig zijn of kiezen voor jaloezie en controle?

Voor diegene die gecontroleerd wordt: wees open en eerlijk maar ga je niet in bochten wringen om je partner gerust te stellen want daarmee hou je de jaloezie in stand.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Verleg de focus weer naar jezelf

Ben je vaak jaloers? Veelal komt dit voor in intieme relaties, waarbij je jaloers bent op de aandacht die je partner van anderen krijgt.

Het komt echter ook voor in andere relaties, wanneer je iets zou willen wat een ander heeft.

Jaloezie hoeft geen hinderlijke emotie te zijn, het kan ervoor zorgen dat je zelf ook naar iets gaat streven, naar datgene waar je jaloers op bent. Het kan je dus helpen om verder te komen.

Jaloezie wordt pas een last als het te groot wordt en het je niet aanzet tot actie om zelf ergens beter in te worden, of iets aan te kunnen schaffen, maar wanneer het je verlamt. Dan kun je je alleen nog maar op de ander richten en op wat diegene wel heeft en jij niet.

Wanneer je hier last van hebt, is het goed je dat te beseffen, zodat je de focus weer naar jezelf kan verleggen. Als dat je niet alleen lukt, zoek er dan hulp bij.


1

deel deze tip

Tip 22 - Niet invullen, maar vragen

Jaloezie komt vaak voort uit onzekerheid. Door die onzekerheid neigen we tot invullen. In plaats van invullen kun je vragen.

Vragen geeft antwoorden. Niet altijd de leuke antwoorden helaas. Vaak wel verhelderend.


1

deel deze tip

Tip 23 - Onderzoek welke pijn er zit onder de jaloezie

Jaloezie kan opkomen zodra er een trigger in het spel is. je ziet iets op een beeldscherm wat triggert, je ziet een persoon die mogelijk iets met je partner kan doen, of je fantaseert een naar beeld wat kan maken dat je je jaloers voelt.

Veel energie kan gaan naar conflicten over deze situaties en beelden. Vaak loopt dit uit op onbegrip en ruzie.

Wat veel helpender is, is om te onderzoeken welke pijn er zit onder de jaloezie. Vaak zitten er pijnlijke herinneringen onder die je nog geen ruimte hebt gegeven in je leven waardoor alles in het hier en nu veel scherper en pijnlijker beleefd wordt dan nodig zou moeten zijn.

Praat met je partner over de pijn die er zit en tracht je verdriet toe te laten. Ga vooral niet in een discussie. Want vaak doe je dit om ervoor te zorgen dat de ander je nooit meer zo zal laten voelen.

Probeer je gevoelens en wensen dicht bij jezelf te houden zonder de ander het gevoel te geven dat deze iets verkeerds doet.


1

deel deze tip

Tip 24 - Onderzoek waar jaloezie voor staat

Jaloezie is een lastig gevoel waar vaak een sterk negatief oordeel op zit.
Mijn advies is onderzoek waar jaloezie voor staat.

In jaloezie zit ook een positief element van: "dit wil ik ook!" Kun jij je jaloezie ook ombuigen naar een vorm van positieve daadkracht?

Als deze gevoelens te heftig en ingewikkeld zijn, is het goed er hulp bij te zoeken.


1

deel deze tip

Tip 25 - Jaloezie levert niets op

Jaloezie levert niets op, juist niet!
Neem eens afstand van jezelf en je relatie.

Kijk van een afstand naar je man/vrouw/vriend(in) en jezelf en hoe jullie met elkaar omgaan, als het ware door de lens van een fotocamera. Is er echt een reden voor jaloezie of bedenk je die vanuit jouw eigen onzekerheid? Heeft het met jouw verleden te maken?

Als er iets een 'selffulfilling prophecy' is, dan is het jaloezie wel. Want door jaloers te zijn, door je partner te achtervolgen met jouw wantrouwen, kun je er bijna zeker van zijn, dat jullie relatie er onder lijdt of kapot gaat.

Het is belangrijk dat je er iets aan doet: relatietherapie is een optie en/of individuele therapie om aan je onzekerheid te werken.

Neem de touwtjes op een goede manier in handen, succes!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Onderzoek of dit gevoel we van jou is

Jaloezie kan een overdraagbare emotie zijn. Meestal voel je het zelf als een emotie niet eigen voelt. Zoals dat je erg jaloers bent op je man of vrouw terwijl daar geen enkele reden voor is.

Dan kan het de moeite waard zijn om met een systeemtherapeut te onderzoeken of dit gevoel wel van jou is, of van een ouder of voorouder. Door middel van een visualisatie of ritueel kan dat dan teruggegeven worden.


1

deel deze tip

Tip 27 - Vaak jaloers?

Ben je vaak jaloers? Dat kan een handvat worden om positief te veranderen. In plaats van negatieve gedachten over de ander te koesteren kun je ook nadenken over het positieve in de ander, wat je samen kunt delen en waar je van kunt leren.1

deel deze tip

Tip 28 - jaloezie

iedereen is wel eens jaloers. Het is lastig als je dusdanig jaloers wordt dat jijzelf en de mensen om jou heen er last van krijgen.

Vraag jezelf eens af:
wat is het precies wat je stoort?
Mis je iets in je eigen leven?
word je onzeker?
wat voel je nog meer?

Schrijf je antwoorden op en onderzoek waar het vandaan komt.

Een therapeut kan je daarbij helpen.


1

deel deze tip

Tip 29 - Focus op het goede in jullie relatie

Ieder mens en iedere relatie heeft lichte en schaduwkanten. Jaloezie kan een schaduwkant van mens en relatie zijn. Verandering kan komen door focus op het probleem - jaloezie, of op het grote geheel en de lichte kanten ervan - de mooie kanten van mens en relatie.

Focus je drie maal daags op een positief mantra over jou, je partner en je relatie. Steeds wanneer jaloezie de kop op steekt, leid je jezelf ook af met een mantra. Dat komt bovenop de 3 x die je deed terwijl je jezelf niet jaloers voelde.

De knop omzetten naar focus op het goede is nog niet zo gemakkelijk. Je kunt dan inspiratie vinden in positieve kaartjes zoals "Denk aan relaties inzichtkaarten".deel deze tip

Tip 30 - Projectie?

Je kunt eens onderzoeken wat je zelf herkent van je jaloerse gevoelens en/of van de jaloezie waar jij onderwerp van bent.

Datgene wat voor jouzelf om bewuste of onbewuste redenen taboe is, bijvoorbeeld gevoelens of fantasieën over andere personen, vindt zijn weg vaak bewust of onbewust alsnog naar buiten. Of eigenlijk júist naar buiten. In de vorm van projectie (iemand iets kwalijk nemen/verwijten) of in de vorm waarin de ander/je partner zich haast onbewust genoodzaakt voelt om dat gedrag juist te vertonen.
Zo kun je samen in een dynamiek komen waarin je juist gedrag in stand houdt of onbewust bewerkstelligt wat je probeert te bestrijden.

Onderzoek dus wat je zelf naar je eigen Schaduw hebt verbannen en kom daarmee in het reine. Niets menselijks is ons vreemd. Je zult zien dat zo de projectie verdwijnt en plaats maakt voor ontspanning en vertrouwen.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten