Tips bij stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen - tips
Zoek je tips bij stemmingswisselingen (van jezelf of je partner)?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- reageren op tips / jouw ervaring delen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Wat is jouw tip voor omgaan met stemmingswisselingen?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Houd een Dankbaarheidsdagboek bij
Houd een Dankbaarheidsdagboek bij.
Dankbaarheid is als een medicijn voor lichaam en geest. Onderzoek wijst uit dat wie dankbaar is, gelukkiger in het leven staat, succesvoller en vergevingsgezinder is en meer energie heeft.
Dankbare mensen zijn minder vatbaar voor burn-out, depressie en angsten. Dankbaarheid is geen aangeboren karaktertrek, maar je kunt het trainen. Begin vandaag nog een dankbaarheidsdagboek bij te houden en laat je verrassen van de resultaten.
Schrijf elke dag 10 dingen op waar je dankbaar voor bent.
Tip 2 - Gevoelensdagboek
Houd voor minimaal twee weken een gevoelensdagboek bij.
Je noteert bij elk gevoel dat je opvalt (het liefst direct, ter plekke):
- Hoe sterk is het gevoel (1 t/m 10)?
- Waar ben je? Met wie?
- Wat deed je net voordat je dit voelde?
- Wat denk je nu je je zo voelt?
- Wat ben je nu geneigd te doen? Of wat wil je nu het liefst?
- Na 15 minuten: hoe sterk is het gevoel nu? (1 t/m 10)
Nadat je het dagboek hebt bijgehouden kun je bekijken welk(e) patro(o)n(en) ej terugziet in het dagboek.
Hoe hebben je gevoelens invloed op je stemming?
Tip 3 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het stemmingswisselingen-lotgenotenforum op deze website.
Tip 4 - Zoek een therapeut
Heb je last van stemmingswisselingen en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Tip 5 - Vlucht niet naar alcohol of drugs
Vlucht niet voor je stemmingswisselingen door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Het is echter geen echte oplossing
Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.
Ook vluchten van je stemmingswisselingen door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.

Tip 6 - Een ander perspectief
In het westen willen we vooral voorspelbaarheid, meetbaarheid en beheersing. Personen met heftige emoties, verschillende stemmingen en/of wisselend gedrag vinden we vaak lastig en onvoorspelbaar.
In andere culturen ben je gewoon een echte vrouw, verbonden met je gevoel of "normaal" net zoals de rest.
Het is maar welke bril je er overheen legt. Normaliseren ipv problematiseren werkt vaak heel verfrissend.
Tip 7 - Op zoek naar de oorzaak
Stemmingswisselingen kunnen je behoorlijk van slag brengen. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen van die stemmingswisselingen.
Soms is het hormonaal bepaald, soms komt het doordat je veel stress ervaart in je leven en soms komt het door triggers vanuit het verleden of een psychische aandoening.
Afhankelijk van wat het is kan er een behandeling op ingezet worden.
Tip 8 - Herinner jezelf eraan dat het tijdelijk is
Op sippe momenten komt het niet in je op dat je binnenkort waarschijnlijk weer energiek bent. Net zoals je op euforische momenten je nauwelijks kunt voorstellen dat je binnenkort minder energie zult hebben.
Help jezelf een handje. Schrijf het op en geef het een plekje in je huis:
'Later zal het anders zijn'.
Of je nou in een over-enthousiaste bui of in een teneergeslagen bui zit, het is helpend als een briefje je eraan herinnert dat dit tijdelijk is. Het gaat weer veranderen!
Tip 9 - Neem dagelijks tijd voor een mindfulness oefening
Neem dagelijks 20 minuten tijd voor een Mindfulness oefening.
Daarbij leer je mildheid voor jezelf te ontwikkelen en te voelen wat je voelt, zonder dit de willen veranderen. De strijd tegen je gevoelens levert alleen maar frustratie op.
Probeer er van een afstandje naar te kijken, in plaats van met je gevoelens mee te gaan.
Tip 10 - Leer te genieten van wie je bent
Leer te genieten van wie je bent, dat je alle kanten van het leven zo intens mag doormaken.
Zoek mensen om je heen die je niet afwijzen maar stabiel blijven als jij heen en weer gaat. Blijf trouw aan je eigen gevoelens, maar af en toe de handrem gebruiken kan geen kwaad. Een therapeut kan je helpen met het leren hanteren van je gevoelens.

Tip 11 - Drie vragen voor een gelukkig leven
Drie vragen voor een gelukkig leven (van Luc Isebaert)
Geluk vind je, als je tevreden kan zijn over wat je doet en tevreden kan zijn met wat je hebt. Je kan elke avond 5 minuten nemen om een te kijken hoe je vandaag aan je geluk hebt gewerkt.
En schrijf het gerust op, je kunt er een dagboek van maken: Het dagboek van je eigen weg naar een goed leven.
Wat heb ik vandaag gedaan dat maakt dat ik over mezelf tevreden kan zijn?
Wat heeft iemand anders gedaan waarover ik tevreden kan zijn?
Wat heb ik vandaag nog meer opgemerkt waarmee ik tevreden kan zijn?
Tip 12 - Aanvaard wat er is
Waar je tegen vecht door te vermijden of te verdoven wordt sterker en groter. Dus aanvaard wat er is, het is toch en gaat niet weg, voel wat je voelt, zonder oordeel, en zeg in jezelf of hardop "ik heb een gevoel van...…" of als je gedachten op de voorgrond zijn "ik heb een gedachte van...…….." adem naar en door je hart en kijk er met mildheid naar en voel wat je nodig hebt, wat je echt wilt.
Tip 13 - Geef jezelf ruimte om te balen, huilen
Dat is lastig voor jezelf, als je met zoveel verschillende emoties moet leven. Misschien heb je soms geen idee waar ze vandaan komen en voelt het heel erg onvoorspelbaar.. Dit kan tal van redenen hebben.
Misschien ben je hoog sensitief of heb je nooit geleerd met emoties goed om te gaan waardoor het nu tekens voelt als een vulkaan die op uitbarsten staat. Of misschien ben je harstikke gezond, maar gewoon heel emotioneel.
Wat het ook is, de kunst is om te kunnen accepteren dat je dit nu hebt en dat dat verrekte lastig is. Mag je hier verdriet om hebben. Mag dit lastig zijn. Geef jezelf ruimte om te balen, huilen. Schroom niet om iemand in de arm te nemen die hier verstand van heeft en jou helpt rust in je hoofd en hart te krijgen.
Tip 14 - Oefenen met zelfcompassie
Zelfcompassie wat is dat? Zelfcompassie betekent mededogen (dat is iets heel anders dan medelijden).
Simpel gezegd is het 'zacht zijn voor jezelf'; veel mensen kijken streng naar wat ze niet goed doen of voelen dat ze niet goed genoeg zijn, in elk geval in vergelijking met anderen. Waarom ben je voor jezelf vaak strenger dan voor een ander?
Een mooie schrijfoefening, die ik geregeld aan mijn clienten vraag om te doen is deze:
stel je voor dat jouw beste vriend(in) je een brief schrijft over jouw moeilijkheden. Wat zou ze zeggen, adviseren?
Schrijf deze brief aan jezelf alsof het jouw vriend(in) is die de brief schrijft. Lees de brief hardop voor aan jezelf of aan je therapeut.
Tip 15 - Sta een periode stil bij je stemmingen en emoties
Door je bewust te zijn van je emoties en hier ruimte voor te maken, kan je er meer grip op krijgen. Het hebben van emoties is natuurlijk heel gewoon en het je er bewust van zijn dat je ze intens ervaart helpt je ze een plek te geven.
Schrijf een tijdlang bijvoorbeeld op welke stemmingen je ervaart en of je een idee hebt waar ze mee te maken hebben. Dat geeft je meer inzicht.

Tip 16 - Onderzoek de context
Problemen staan nooit op zich er. Onderzoek de context, wat ging er vooraf, wat gebeurde er tijdens, wat zijn de triggers?
Onderzoek je bredere situatie voor bewustwording en inzicht.
Tip 17 - Neem je lichaam eens goed onder de loep
Het kan zijn dat je al enige tijd medicijnen gebruikt en/of de anticonceptiepil neemt.
Misschien zijn zij wel de veroorzaker van stemmingswisselingen, want medicijnen hebben invloed op je lichaam; enerzijds zijn ze goed om een medisch probleem aan te pakken maar anderzijds kunnen ze de balans (van o.a. hormonen) aardig verstoren.
Het wordt soms te snel aangenomen dat stemmingswisselingen psychisch zijn.
Tip 18 - Positieve verwachtingen
Bedenk voordat je ’s avonds inslaapt, wat voor leuke dingen de volgende dag zou kunnen brengen.
Het is prettig om met positieve gedachten in slaap te vallen. Stel je de dag van morgen voor, en bedenk welke prettige gebeurtenissen zich kunnen gaan voordoen, welke aardige mensen je waarschijnlijk zult ontmoeten en wat je mogelijk zelf voor goede dingen zult bewerkstelligen.
Je hebt de kans dat je daarmee de dag van morgen met goede verwachtingen begint, en die instelling zal je mede helpen om de goede dingen er uit te halen, misschien zelfs zul je ze zelf daardoor extra te weeg brengen.
Naar: Norman Vincent Peale: De kracht van positief denken.
Tip 19 - Facial feedback
Tover een lach op je gezicht en houd deze 20-30 seconden aan, ontspan dan je gezicht, herhaal deze oefening 10 tot 20 keer en kijk of je je niet plotseling positiever voelt.
Nog beter: doe deze oefening voor de spiegel, zodat je kunt ervaren wat psychologen facial feedback noemen: je emoties beginnen overeen te komen met je gezichtstrekken.
Tip 20 - Accepteer jezelf wat er ook gebeurt
Vaak ben je heel gevoelig voor je omgeving maar het allerbelangrijkste is je onzekerheid over jezelf.
Als je jezelf ok vindt, met alles wat zich in je aandient, komen de stemmingswisselingen in grotere golven en begrijp je ze ook, zijn ze logisch.
Belangrijk is dus dat je zelfvertrouwen groter wordt.
Dat je jezelf accepteert wat er ook gebeurt.

Tip 21 - Mindfulness
Tip 22 - Acceptatie van veranderingen
Zo is de overgang bij vrouwen een moment waarop ze merken dat ze anders reageren op situaties. Emoties zijn overheersender, staan meer op de voorgrond en zijn moeilijker te hanteren.
Wanneer je dat eerder in je leven niet zo hebt ervaren, kan dat heel beangstigend zijn. Je moet dan leren omgaan met je nieuwe zelf, met alle emoties die zich aandienen en die behoorlijk intens kunnen zijn.
Accepteren dat dit veranderd is, helpt je al een eind op weg. Dat maakt ruimte voor een nieuwe situatie en nieuwe manier van daarmee omgaan.
Tip 23 - Zet je lievelingsmuziek op
Tip 24 - Onderzoek je stemmingswisselingen en triggers
Wanneer je veel last hebt van stemmingswisselingen kan dat je leven erg bepalen. Probeer na te gaan wanneer je stemming wisselt. Ga eventuele triggers na.
Tip 25 - Oefening: 3 positieve dingen
Probeer elke avond op een vast tijstip de dag te overdenken. En schrijf dan eens op welk positieve gebeurtenissen je die dag zijn opgevallen. Dan kunnen kliene dingen zijn.
Schrijf ook op waarom dat jou overkwam. Dus bv ik had haast en stond in een lange rij toen zei iemand ga maar even voor. Dat kwam omdat iemand ander jou zag in je haast en besloot toe maar ga maar even voor. Tenminste 3 dingen 1 week.
Het zal je helpen een positiever mindset te krijgen.

Tip 26 - Boekentip: Grip op je gevoel
Lees en werk met het boek "Grip op je gevoel" van Matthew Mc Kay, Patrick Fanning en Patricia Zurita Onsa. Een universele methode om aan de slag te gaan met emoties als angst, depressie , boosheid, schaamte en schuld. Heel werkzaam!
Tip 27 - Boekentip: Omarm je emoties
Wanneer je het gevoel hebt de je overmand kan worden door emoties, is het zinvol om ze wat meer te begrijpen.
Ronald J Frederick heeft daar een goed boek over geschreven; Omarm je emoties. Het legt je uit waar emoties vandaan komen, waar ze voor dienen en hoe je ze kan hanteren en gebruiken.
Hij heeft het boek op zo’n manier geschreven dat het te gebruiken is als zelfhulpboek.
Tip 28 - Weet de oorzaak van je stemmingswisselingen
Of ligt het misschien aan je hormoonhuishouding, de menstruatie cyclus, de anticonceptie?
Stemmingswisselingen komen ook vaak voor bij mensen die veel stress ervaren (vaak zonder dat ze het weten).
Dus super belangrijk om de oorzaak te weten anders is het lastig om er wat aan te doen.
Wil je hulp bij stemmingswisselingen? Neem gerust contact met mij op.
Tip 29 - Haal bewust adem
Wanneer je bewust ademhaalt, ben je een moment alleen maar daar mee bezig. In en uit. Tel zo 3 tot 5 ademhalingen. En denk aan de volgende mantra "Ik heb mijn stemming, ik ben mijn stemming niet."
Tip 30 - De gevoelsomdraaitechniek
Stap 1:
Ontdek waar het nare gevoel zit en stel vervolgens vast waar het gevoel begint. Ontdek waar het gevoel je lichaam binnenkomt en wat voor vorm het gevoel heeft. Neem de tijd om goed te voelen waar het zit.
Stap 2:
Stel vast hoe het nare gevoel in je lichaam beweegt.
Het gevoel zal bewegen om het in stand te kunnen houden. Blijf deze beweging volgen tot en met het einde. Mogelijk komt het weer bij het beginpunt uit, mogelijk draait het in rondjes, stokt het ergens in je lichaam, of gaat het je lichaam weer uit.
Het gevoel kan van boven naar beneden bewegen of andersom, ronddraaien met de klok mee of andersom, van binnen naar buiten bewegen of andersom, op en neer gaan o.i.d..
Stap 3:
Plaats het nare gevoel buiten je lichaam en geef het een kleur.
Als je vast hebt gesteld hoe het nare gevoel door je lichaam beweegt, dan plaats je het buiten je lichaam. Teken het in gedachten op een levensgroot vel papier dat je vóór jezelf visualiseert (locatie plaats je voor je). Geef het nare gevoel een kleur.
Gebruik in gedachten kleurstiften, verfkwasten of potloden om de richting en vorm van het gevoel aan te geven. Dat kunnen strepen, cirkels, kronkels, lijnen etc zijn.
Stap 4:
Draai de beweging om en geef het een prettige kleur
Gebruik een contrasterende (prettige) kleur om het patroon nu in tegenovergestelde richting te tekenen. Dus als het eerst in blauw van buiten naar binnen ging, dan teken/kleur je het nu bijvoorbeeld in geel naar buiten.
Het kan fijn zijn om je armen en handen mee te bewegen bij het inkleuren van de beweging.
Stap 5:
Plaats het omgekeerde gevoel nu terug in je lijf.
Visualiseer en voel dat de tegenovergestelde beweging in de nieuwe kleur door je lichaam beweegt. Herhaal dit zo vaak als nodig is om het nare gevoel te laten verdwijnen. Doe de beweging steeds sneller en sneller, tot het werkelijk door je lichaam heen flitst. Stel vast dat het gevoel nu definitief verdwenen is.
Het kan ook zijn dat je het niet prettig vindt om snel te doen en dat je het juist langzaam wilt doen. Dat is helemaal oké. Doe wat jij prettig vindt en wat jou het meest fijne gevoel oplevert.

Tip 31 - Krijg zicht op je stemmingswisselingen
Heb je er last van en op wat voor manier?
Houd voor jezelf eens bij of er een verband is met je slaapritme, je voeding en je activiteiten.
Zeker voor vrouwen kunnen er ook hormonale invloeden meespelen zoals je menstruatiecyclus of de overgang.
Zijn er omstandigheden in je leven die invloed hebben op je stemmingswisselingen?
En heel belangrijk: hoe ga je om met al die emoties?
Zoals je ziet zijn er allerlei factoren die jouw stemmingswisselingen kunnen beïnvloeden.
Heel begrijpelijk als je niet weet wat te doen. Zoek daarom hulp bij een therapeut die dit samen met jou kan onderzoeken hoe jij hier mee om kunt gaan.
Tip 32 - Dan is het leven even niet leuk...
Dan kan het helpen om het niet mooier te maken dan het is. En het gewoon even niet zo leuk te hebben. Neem een moment om flink te balen. Echt flink!
Schreeuw (in een kussen), stamp met je voeten in de lucht of de grond, trek je grimas, mok, tier, huil, of doe helemaal niets.
Zo.
Soms mag dat gewoon even, dan is het leven even niet leuk.
Tip 33 - zelfhypnose
Tip 34 - Een kleine stap in de richting van je keuze
Tip 35 - Natuurlijke supplementen ter ondersteuning
Ieder mens heeft wel eens last van een wisselende stemming, maar bij sommige mensen komt dat vaker voor. Dat kan best vermoeiend zijn. Het kan dan helpen om een natuurlijk voedingssupplement te nemen die de stemming ondersteunt.
Mocht je dat overwegen, ga dan sowieso altijd naar een natuurdrogist, zodat je een goede kwaliteit supplement neemt die goed wordt opgenomen door het lichaam.
Drie goede natuurlijke supplementen bij stemmingsklachten zijn: 5HTP, Ashwaganda en Rhodiola Rosea.
Het is misschien even uitproberen welke voor jou het beste werkt, dat kan verschillen per persoon. Ik zou aanraden om te starten met 5HTP (bijvoorbeeld te koop bij Holland en Barrett).

Tip 36 - Door welke bril kijk jij?
Maar eigenlijk hebben we continu brillen op die bepalen hoe we mensen en situaties om ons heen ervaren, en die brillen hebben enorme invloed op ons humeur.
Wat dacht je van de brillen ‘ik word niet serieus genomen’, ‘mensen proberen me een hak te zetten’, of ‘ik moet ook altijd alles alleen doen’.
En zo zijn er nog tal van brillen die je waarneming beïnvloeden. Ze zorgen voor een tunnelvisie…. je ziet enkel nog wat je wilt zien.
Door welke bril kijk jij? Wanneer je je hiervan bewust wordt, kun je ook oefenen in het opzetten van een neutrale of positievere bril. Dat doe je door liefdevol en met mildheid naar jezelf en/of anderen te kijken.
Tip 37 - Ik héb emoties, ik bén ze niet !
In plaats van de ondersteunende rol die gevoelens en emoties in je leven hebben, gaan ze nu met je op de loop. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een gevoelige aanleg, vermoeidheid, een traumatische ervaring of een verstoorde hormoonbalans.
Het kan je helpen om een idee te krijgen van de oorzaak, opdat je iets kunt doen om je stemming te stabiliseren. Het meest krachtige middel dat je hier-en-nu in kunt zetten is echter om er een aantal maal per dag meditatief bij stil te staan, in jezelf te laten klinken: “ik -heb- emoties/gevoelens, ik -ben- ze niet!”
Hiermee help je jezelf om je los te maken in het identificeren met wisselende emoties. Je maakt dan contact met je stabiele en autonome -zelf-.
Je kunt dit waarnemende zelf nog krachtiger maken door je emoties waar te nemen en (voor jezelf of anderen) woorden te geven.
Tip 38 - Focus op tevredenheid
Schrijf 3x daags op in jouw tevredenheiddagboek; "Op dit moment ben ik tevreden, want; ...". Steeds wanneer je last hebt van een stemmingswisseling, lees je de pagina's terug. Je herhaalt dan het mantra: "Ik train mijn tevredenheid. Dat is mooi.".
Tip 39 - Houd je stemming bij met een app
Tip 40 - ACT acceptance and commitment therapy dat levert iets op!
Bij ACT ga je samen met de therapeut onderzoeken hoe jouw stemmingen zijn en waar je ze zelf mee kunt beinvloeden. Er zijn 6 processen, die een rol spelen: o.a. acceptatie, in het NU zijn, doen wat wat jouw waarden je zeggen enz.
Het is een heel concrete manier van werken (met allerlei oefeningen) en ik merk dat mijn clienten er positief mee aan de gang kunnen en dat het hen vertrouwen oplevert; vertrouwen in zichzelf en vertrouwen dat ze zelf de touwtjes in handen kunnen nemen.
Een mooi vooruitzicht toch?!

Tip 41 - ACT acceptance and commitment therapy dat levert iets op!
Bij ACT ga je samen met de therapeut onderzoeken hoe jouw stemmingen zijn en waar je ze zelf mee kunt beinvloeden. Er zijn 6 processen, die een rol spelen: o.a. acceptatie, in het NU zijn, doen wat wat jouw waarden je zeggen enz.
Het is een heel concrete manier van werken (met allerlei oefeningen) en ik merk dat mijn clienten er positief mee aan de gang kunnen en dat het hen vertrouwen oplevert; vertrouwen in zichzelf en vertrouwen dat ze zelf de touwtjes in handen kunnen nemen.
Een mooi vooruitzicht toch?!
Tip 42 - Bij somberheid
Ga naar buiten. Door naar buiten te gaan bevorder je de aanmaak van serotonine en dat kan je stemming helpen verbeteren. De zogenaamde winterdepressie komt door te weinig daglicht. Door het wandelen stimuleer je de doorstroming van energie en ook dat helpt tegen somberheid. Wandel in je eigen tempo en leg jezelf geen verplichtingen op over afstand of tijdsduur. Ook het wandelingetje naar de brievenbus telt mee. Kan je gelijk die kaart of brief posten om iemand anders te laten weten dat je aan hem of haar denkt!
Zorg dat je aangeraakt wordt. Oxytocine, geproduceerd door onze hypothalamus, wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd omdat het vrijkomt bij aanraking, massage, knuffelen en vrijen en omdat het sociale banden versterkt. Het ontspant en geeft een veilig gevoel. Het komt niet alleen vrij doordat een ander je aanraakt maar door jezelf aan te raken. Probeer eens om een momentje voor jezelf te creëren en je eigen gezicht en nek heel zachtjes te masseren. Bijvoorbeeld als je in bad zit, een momentje voor jezelf hebt op de bank of lekker in bed. Maak het jezelf comfortabel!
Tip 43 - bewegen helpt
Tip 44 - Jezelf beschermen en je -ik- versterken
Als je hier last van hebt helpt het ieder geval om de nodige vaste lijnen in je leven te scheppen. Gewoonten, waar je niet teveel over na hoeft te denken, maar die in de uitvoering wel enige discipline vragen, geven houvast. Daarnaast is het belangrijk om je activiteiten bewust te kiezen, overzichtelijk te houden én ook uit te voeren.
[Dus beperk jezelf in het omgaan met smartphone en social media !]
Bepaal op momenten dat je je goed voelt je keuzes, liefst in samenspraak met iemand die je vertrouwt. Je kunt je door deze vertrouweling(en) ook laten steunen in het daadwerkelijk doen en uitvoeren van je voornemen(s). Want de uitvoering ervan is nodig om je zelfvertrouwen te sterken, opdat je meer in jezelf verankerd raakt.
Op deze wijze verstrek je namelijk je persoonlijke -ik-kracht. Dit is de spil in je functioneren. Gevoelens en emoties zijn bedoeld als feedback-informatie voor jezelf om continue bij je doen en laten te checken of je in overeenstemming met jezelf leeft.
Dit feedback mechanisme raakt echter van slag wanneer het je aan ik-kracht ontbreekt. Zodoende is het van belang om zowel jezelf te (laten) helpen zoals beschreven, als te oefenen in het versterken van je -ik-.
Tip 45 - Stemmingswisselingen - een bolwerk van ongeziene emoties
Tip 46 - Je mag het moeilijk hebben
Wat dan?
- Wees niet te streng voor jezelf en erken voor jezelf dat het even niet lekker met je gaat. Zeg dat eens hardop tegen jezelf, daarmee geef je erkenning aan jouw gevoel
- Af en toe -als je verantwoordelijkheden het toelaten- een baaldag inlassen en lekker bankhangen of je favoriete series kijken kan je goed doen
- Het kan opluchten om je gevoelens te delen met iemand die je vertrouwt, of als dat lastig voor je is, aan het papier toe te vertrouwen
- Houd je normale dag- en nachtritme aan
- Je zult zien: zelfs achter de donkerste wolken zal uiteindelijk de blauwe lucht weer tevoorschijn komen
- Kom je er alleen niet uit, vraag hulp, bijvoorbeeld van een therapeut.
Tip 47 - Stemmingswisselingen door de overgang?
Tip 48 - Natuurlijke serotonineboost
Voeg zelf een tip toe

- ✓ 300+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Corona-pandemie update:
Bij de meeste van de therapeuten op deze site kun je tijdens de lockdown nog naar de praktijk.
Toch liever online therapie?
Een deel van onze therapeuten biedt ook online (video) therapie aan.
leestip voor autisme bij vrouwen
Zelfhulpboeken:
Boekentip: Als hij maar gelukkig is!
Bindingsangst:
Bindingsangst gaat ergens ook over verlatingsangst
Elk gesprek nieuwe inzichten en een licht gevoel
Maarten | Bergambacht | 13 apr 2021:
Dennis heeft me goed geholpen
Anoniem | 13 apr 2021:
Wij zijn Marie-Yvonne erg dankbaar
Therapie Waddinxveen
20 apr 2021:
Therapie Waddinxveen
20 apr 2021:
Hypnotherapie Den Haag
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten