Tips bij midlife crisis
Midlife crisis - tips
Zoek je tips bij een midlife crisis?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- reageren op tips / jouw ervaring delen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Wat is jouw tip voor omgaan met midlife crisis (van jezelf of je partner)?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Oefen flexibiliteit, zorg voor positieve prikkeling
Dit is een periode waarin we wat trager worden en wat minder flexibel beginnen om te gaan met veranderingen. Geen nood! We kunnen wél veel eerder verbanden leggen en overzicht hebben.
De flexibiliteit in het omgaan met veranderingen kun je oefenen door iets nieuws en totaal onbekends te gaan oppakken. Focus op onderwerpen in de krant of op tv waar je eerder geen aandacht aan schonk.
Of leer een nieuwe taal, doe een cursus houtbewerking of leer luisteren naar klassiek muziek, leer kijken naar kunst. Het zijn zaken die zorgen voor een positieve prikkeling van het verstand en je zelfvertrouwen!
Tip 2 - Onderzoek een aantal vragen
Wanneer je het idee hebt dat je je in een midlife-crisis bevindt, ga dan met iemand die je vertrouwt in gesprek rond de volgende vragen:
- Wat zijn voor mij belangrijke waarden in mijn leven?
- Op welke levensgebieden bevinden zich deze waarden?
Denk bijvoorbeeld aan hoe je woont, wat je deelt met je partner, wat je in je werk tot stand hebt gebracht, wat je in je leven hebt willen zien of meemaken, of wat je voor anderen hebt willen betekenen.
- Vraag je af welke waarden je in jouw leven al hebt kunnen realiseren?
Je kunt er eventueel ook een cijfer aan geven waarin je uitdrukt in welke mate het gelukt is. Dat maakt het meer zichtbaar.
- Stel jezelf de vraag welke waarden je in je leven nog gerealiseerd wilt zien.
Je kunt ook hierbij een cijfer geven om zichtbaar te maken welke waarden het meest belangrijk zijn of voorrang hebben.
- Probeer zoveel mogelijk concreet te maken hoe jij jouw belangrijkste waarden vorm kunt gaan geven.
Hoe kan het er uit gaan zien, waar en wanneer, met welke middelen?
- Bespreek met je vertrouweling hoe je om wilt gaan met waarden die je niet (meer) kunt realiseren? Hoe wil je je daarover opstellen? Zijn er alternatieven? Hoe kun je het aanvaarden? Wat gaat je daarbij helpen?
Het helpt vaak om je belangrijkste bevindingen van je onderzoek op te schrijven.
Tip 3 - Gebruik je midlife crisis als evaluatiemoment
Een midlife crisis is een belangrijk ‘evaluatiemoment’ voor de ziel. Vaak klinkt het ‘is dit nu alles?’ vanuit ons onbewuste omhoog. Eigenlijk heel mooi, want onze ziel wil in feite weten ‘wat we er tot nu toe van gemaakt hebben’. Is het ons gelukt om iets wezenlijks voor onszelf, of beter nog; voor anderen tot stand te brengen?
Vaak is er ook een soort angst voor het ouder worden: hebben we alle voordelen die ‘de jonge jaren’ te bieden hebben wel ‘binnengehaald’?
De midlife crisis is voor mannen vooral een kantelpunt waarin op een diep niveau bepaald wordt of je alleen voor jezelf wilt leven, of ook ‘voor een groter belang’. Voor de man mag het ego ‘slinken’, komt dienstbaarheid als waarde naar voren.
Voor vrouwen is de midlife crisis vaak eerder een zichzelf samenpakken en nagaan hoe de eigen persoonlijke missie er eigenlijk uit ziet. Het is in deze levensfase voor de vrouw juist van belang om ‘meer ego’ te ontwikkelen.
De verschillen tussen en mannen en vrouwen worden overigens wel minder, omdat onze levens in de hedendaagse samenleving al veel meer op elkaar zijn gaan lijken.
Tip 4 - Zoek een therapeut
Heb je last van een midlife-crisis en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Tip 5 - Kijk naar de functie van je gedrag en wat eronder ligt
Een Midlife crisis als benaming doet onrecht, het is veroordelend en stigmatiserend.
Ja, mensen kunnen in bepaalde, ook latere, levensfasen opvallend anders gedrag laten zien.
Motorrijden, scheiden, reizen, jongere partner, tweede leg, o.i.d.
Het is interessanter en effectiever om te kijken wat de functie van het gedrag is en vooral wat er onder ligt.
De ervaring leert dat mensen wakker worden, hun ogen openen, schellen afvallen.
Ze hebben lange tijd geleefd zoals het hoort, of verwacht werd. Ze zijn verwijderd geraakt van zichzelf.
Het is een wake UP call.
Zolang deze aanwezig is zonder schade aan anderen en vanuit een positieve intentie, zet hem op!

Tip 6 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het midlifecrisis-lotgenotenforum op deze website.
Tip 7 - Optie: Relaties opnieuw vormgeven, zonder weg te gaan
Vaak is er een grote behoefte aan een radicale ommezwaai. Het nadeel daarvan is dat er mogelijk ook veel kapot gaat (vooral qua relaties met partner, familie en vrienden) en misschien gaat er wel meer kapot dan je lief is.
Bedenk je dat je de relatie altijd opnieuw vorm kunt geven door hier samen over te praten en je gevoelens te delen. Mensen zijn flexibel en kunnen veranderen, daarvoor hoef je niet bij ze weg
Tip 8 - Maak pas keuzes als je weet waar je heen wilt
Je neemt jezelf altijd mee.
Het heeft niet altijd zin om radicale keuzes te maken en flink het roer om te gooien.
In sommige gevallen kan dat de oplossing zijn, maar niet omdat je weg wilt uit de situatie waar je nu in zit. Dan kun je beter nog even blijven zitten waar je zit en bij jezelf te rade gaan wat je graag anders zou willen of waarom je nu ergens onrustig van wordt.
Pas als je weet waar je heen wilt, kun je keuzes maken.
Tip 9 - Maak geen keuzes vanuit het negatieve
Maak geen keuzes vanuit het negatieve.
Het is zelden een goed idee om een keuze te maken omdat je weg wilt uit de situatie waar je nu in zit.
Er zijn eigenlijk maar twee bewegingen: 1. je gaat ergens naar toe of 2. je gaat ergens van weg. Het is veel krachtiger (en vaak effectiever) om keuzes te maken om ergens heen te gaan.
Als je alleen maar een keuze maakt om ergens van weg te gaan, zul je zien dat je na enige tijd weer in een zelfde soort situatie terecht komt en je je alsnog moet gaan bedenken waar je eigenlijk heen wilt
Tip 10 - Maak keuzes vanuit je waarden
Maak keuzes vanuit je waarden
Wanneer je jezelf kwijt bent en niet goed weet wat je wilt dan kan het goed zijn om terug te gaan naar de basis. De waarden die je als mens naleeft is de basis voor bevredigende keuzes.
Ga na wat je waardes zijn. Dit kan je doen door het maken van een visionboard (met plaatjes) of woordenweb met alles wat jou drijft. Kijk er daarna na en zoek naar waardes die deze woorden of plaatjes samenvatten.
Houd deze waardes daarna in je achterhoofd bij het maken van keuzes, helpt deze keuze je bij het leven naar je waardes?

Tip 11 - De midlife is een evaluatie moment van je leven
Het is belangrijk dat je de tijd neemt om te kijken of je tevreden bent over je leven en ook kijkt hoe je de komende jaren nog zo goed mogelijk kan inrichten.
Zingeving vinden in wat je doet, vervullende relaties, leuk werk.. al die onderwerpen even tegen het licht houden is belangrijk omdat je anders spijt krijgt van datgene wat je nog had willen doen maar niet meer hebt gekund.
Tip 12 - Leer de crisis verdragen
Crisissen in je leven kan betekenen dat je emotioneel gaat groeien. Om dit te kunnen doen zul je deze crisis moeten leren verdragen, zonder dat dit betekent dat je direct hoeft te gaan handelen.
Ook de onzekere gevoelens over je leven en je relatie zullen minder gaan worden, de meesten zullen opnieuw koers gaan krijgen. Een therapeut kan je helpen met het blijven staan in deze soms moeilijke tijd.
Tip 13 - Herorienteer je. Waar ben je? Waar wil je heen?
Yes! Een crisis!
Wees gerust. Iedereen heeft momenten in zijn leven dat het allemaal niet zo lekker loopt. Vaak zijn dit momenten om te herijken. Waar ben ik nu, waar ga ik heen en wil ik daar nog steeds heen?
Het leven gaat met bochten en als jij alleen maar rechtdoor gaat, vlieg je nu eenmaal af en toe uit de bocht. Herorienteer je, bepaal waar de weg verder loopt en ga weer op pad.
Tip 14 - Maak tijd voor jezelf
Maak tijd voor jezelf.
Een midlife-crisis krijg je niet voor niets. Neem er dan ook de tijd voor zodat je rustig kunt nadenken over wat er nu precies aan de hand is. Hoe blij ben je met alles en wat zou je graag anders zien en hoe kun je dat bereiken?
Ga een weekend naar een huisje aan het strand of neem een hele week. Geef aan op je werk dat je het rustiger aan wilt doen. Doorrennen heeft in ieder geval geen zin.
Tip 15 - Probeer deze fase (hoe moeilijk het ook is) te accepteren
Probeer deze fase (hoe moeilijk het ook is) te accepteren.
Vecht er niet tegen, maar probeer er op de best mogelijk manier mee om te gaan.
Vergelijk deze fase bijvoorbeeld met jouw ongesteldheid. Heel vervelend, maar je maakt er het beste van.
Het is niemands schuld en zo is het ook met de midlife crisis. Het gaat om een normale, maar moeilijke fase in de ontwikkeling van de mens.
Belangrijk is vooral dat jullie blijven communiceren. Vraag hoe het voor hem is en leg uit wat het effect hiervan is op jou. Een andere fase kan ander gedrag meebrengen. Liefde kan veranderen maar dat is zeker niet hetzelfde als verdwijnen!

Tip 16 - Schroom niet
Tip 17 - Streef ik genieten of geluk na?
Is dit het nou, is dit wat ik geworden ben? Dat is de typische midlife-vraag.
De gedachte van een midlife-crisis is dat we ineens nog allerlei dingen gaan najagen waarvan we vinden dat we dat in ieder geval nog willen hebben meegemaakt.
Als kind zijn we volledig liefdevol verbonden met onze ouders en moesten we ons regelmatig aanpassen aan hun wil en regels.
Als puber hebben we ons hiervan los gemaakt en zijn we autonoom gaan leven.
Vervolgens hebben we ons eigen gezin gemaakt en zijn we weer een hele periode ondergeschikt geweest aan de rol van echtgenoot, vader of moeder.
Nu krijgen we weer de drang dat het ook om onszelf mag gaan en we zijn het wegcijferen voor de ander een beetje zat. We gaan ons bijna weer puberachtig gedragen en ons afzetten tegen ons systeem.
Vraag jezelf in deze fase af of je een balans kan vinden tussen beide; autonomie en liefdevol verbonden zijn. Wanneer kies je voor de korte kick van het NU willen genieten van iets of wanneer kies je voor geluk vinden door keuzes te maken die je op de langere termijn dat gaan brengen?
Zit je hiermee vast? Voel je veel weerstand op het jezelf steeds weer moeten aanpassen? Neem dan contact op met een therapeut om hierover te praten, in plaats van grote levenskeuzes te maken voor de korte kick van genieten, terwijl je later enorm spijt krijgt omdat je er toch niet gelukkig van wordt!
Tip 18 - Boekentip: Midlife
Thema uitgeverij heeft een goed boek geschreven over midlife: Midlife.
Boek met inzichten en tips om deze turbulente fase goed door te komen.
Tip 19 - Maak samen met je partner de balans op
Maak samen met je partner de balans op: wat vinden jullie ieder en samen wel, en wat niet, belangrijk in je / jullie leven? Wat gaat goed en wat wil je / willen jullie veranderen?
Wat wordt jullie plan van aanpak, zodat je zin hebt in de komende fase?
Tip 20 - Sta stil bij de leegte
Het is belangrijk om bij die vragen stil te staan, en bij het gevoel van leegte en 'niet weten' wat dit oproept, in plaats van het te bedekken met spullen, eten, aankopen, lukrake levensbeslissingen etc.
Stilstaan bij de leegte, dus letterlijk in de impasse gaan zitten, is lastig omdat het vaak hopeloos voelt. maar dit is juist de weg er uit. Een gestalttherapeut kan je hierbij helpen.
Cognitieve therapie is vaak niet de aangewezen weg, omdat dit soort gevoelens niet te beredeneren zijn. Ze gaan in ieder geval niet weg door ze te beredeneren of door je gedrag aan te passen.
Gestalttherapie is de therapie van het contact, ook met jezelf. Daarom adviseer ik dit altijd bij existentiële problematiek.

Tip 21 - Breng je levenslijn in beeld
Heel bekend zijn de levensfasen van Jung. Elke fase van 21 jaar (die weer onder te verdelen is) heeft zijn eigen kenmerken en vooral bij de overgang naar een volgende fase, gebeurt er veel.
Groei en ontwikkeling maar ook onrust, teleurstelling om wat niet bereikt wordt, zijn merkbaar. Ken je het lied IS DIT ALLES?
Inzicht in het leven in het algemeen (bijna iedereen maakt dit in meerdere of mindere mate mee) en begrip voor jezelf en jouw gevoelens, kunnen een stap zijn om verder te komen. Heb ook wat geduld, laat het gebeuren zonder dat je meteen oplossingen wil.
Tip 22 - Pas op de plaats door je levensverhaal te schrijven
Bij een midlife crisis sta je op een belangrijk kruispunt, je hebt een deel van je leven achter de rug en bent misschien niet tevreden met wat je bereikt hebt en hoe het nu is (in je persoonlijk leven, relatie, werk enz.). Je hebt als het goed is nog een flink deel van je leven voor je. Je hebt twijfels, ' is dit het nou' , zijn er betere mogelijkheden?
Je ziet dat mensen soms impulsieve besluiten nemen zoals: alles achter zich laten, een nieuwe relatie beginnen.......
Het kan goed zijn om eerst 'pas op de plaats te maken' waarbij je jouw leven gaat overzien. Doe dat bijvoorbeeld door je levensverhaal te schrijven (in een dagboek of op de computer); begin met je jeugd tot het moment van nu en vervolgens over hoe je jezelf ziet over 5 jaar, met wie, waar..........
Schrijf vanuit jezelf, vanuit je gevoel, verbeter niet. Je zult verrast zijn door wat er op papier komt en wat het schrijven met je doet. Het zorgt vaak voor enige rust in woelige tijden.
Je leven helemaal omgooien kan erna altijd nog. Gun jezelf tijd.
Tip 23 - Inzicht: het is normaal dat je in midlife minder geluk ervaart
Kortom..het is heel normaal dat je nu wat minder lekker in je vel zit en hoeft niet perse te betekenen dat je leven op de schop moet.
Wellicht helpt dit inzicht je om te aanvaarden dat je je nu voelt zoals je je voelt. Zodat je vanuit die aanvaarding evt. verder kunt met de andere tips en met positief gemoed de volgende fase van je leven in kunt.
Tip 24 - Neem voldoende tijd voor jezelf om te evalueren
Neem de tijd om te kijken hoe jij dat tweede deel van je leven wilt invullen? Wat zou je graag anders willen doen? Waar wil je meer van? En wat wil je niet meer? Beantwoord die vragen eens voor jezelf om te kijken wat je nodig hebt voor een mooie oude dag dadelijk.
Tip 25 - Sta eens even stil en zet het op een rijtje
Zet eens op een rijtje waarvan je genoten hebt in je kinderjaren/ tienerjaren en jong volwassen zijn. Zet ook eens op een rijtje wat je lastig hebt gevonden, de onzekerheden en moeilijke momenten.
Kijk eens naar waar je staat met je levenservaring nu en bedenk van daaruit wat je volgende stap zou kunnen zijn. Zijn er dingen waar je spijt van hebt? zijn er mensen aan wie je vergeving wil vragen? zijn er nog studies die je alsnog graag zou willen doen?
Zet het eens op een rijtje en kijk wat haalbaar is. Zoek eventueel hulp van een coach of therapeut. Welkom

Tip 26 - Kijk welke vragen je eigenlijk bezig houden
Zowel burnout als middlife kan zo'n moment in je leven zijn. Waarin je gedwongen wordt om stil te gaan staan bij jezelf. Waar sta ik nu, wat doe ik nu, wil ik dat nog zo...
Het kan heel zinvol zijn om met hulp te gaan kijken welke vragen je eigenlijk bezig houden, wat dit voor je betekent.
Wil je andere keuze's gaan maken of toch eigenlijk gewoon maar niet en ontdek je dat het goed is zoals het is. Doe het niet alleen.
Tip 27 - Midlife is een spannend moment
Tip 28 - De midlife periode is een natuurlijke fase in het leven
Daar past ook bij dat je mogelijk ineens dingen wilt hebben of doen, waar je eerder niet zo mee bezig was: een motor, een wereldreis, een ander uiterlijk. Gun jezelf deze 'midlife verlangens' zolang je daarmee geen schepen achter je verbrandt. Als het ten koste gaat van je carrière of relatie wees dan terughoudend. Verlangens die niet beschadigen wat je nu hebt, zijn natuurlijk heerlijk om eens echt ruimte aan te bieden! Het kan je helpen deze periode op een positieve manier door te komen. Je midlife fase hoeft geen crisis te zijn.
Tip 29 - Gun jezelf een retraite of time-out
Tip 30 - Mild zijn voor jezelf en je situatie
Dit is een goede manier om vanaf een afstandje naar jezelf te kijken, want als je je middenin de problemen bevindt, zie je dingen minder helder.
Zou je aanraden om het leven helemaal om te gooien, het vertrouwde achter te laten en de stap in het onbekende (en op het eerste gezicht aantrekkelijke) te wagen? Of zou je hem/haar een adempauze, time-out, geduld en acceptatie dat het leven niet altijd opwindend en bijzonder kan zijn, aanraden? Wat vaak helpt is dat je de gedachten en gevoelens opschrijft, zo ontstaat er in een moeilijke periode een tijdlijn , waar je mee verder komt is mijn ervaring.
Net zoals ik tegen stellen bij relatietherapie zeg 'scheiden kan altijd nog' geldt hier ook 'weggaan kan altijd nog'; wat je nu hebt, heb je in jaren opgebouwd, het is de moeite waard om te onderzoeken wat je ermee wil en kunt.
Als je er alleen niet uit komt, kun je dit samen met een therapeut of coach doen.

Tip 31 - Midlife opportunity
Tip 32 - compassie compassie compassie
Van daaruit kun je je vraag gaan uitbreiden... wat gun je jezelf in je nabije en verre toekomst? Ligt je leven al in lijn met deze visie? Of wil je eea gaan 'bijsturen'? Als dat zo is, en je bent er zeker van, heb dan ook compassie en geduld voor de mensen om je heen, die het mogelijk niet direct snappen.
Tip 33 - Blijf praten met je partner
Mijn tip is: blijf praten met je partner. Geef duidelijk aan waar je behoefte aan hebt. Is dat een arm om je heen of juist 'laat me even!'
Hoe duidelijker jij bent naar je partner, hoe makkelijker jullie hier doorheen komen.!
Tip 34 - Wees benieuwd en ga op onderzoek uit
Beelden, fantasieën, verlangens en dromen, wees benieuwd en ga op onderzoek uit.
Waar staat die wens tot de aanschaf van een motor symbolisch voor, voor jou?
Tip 35 - Hét moment om dichter bij jezelf te komen
Tip 36 - Take a break!
Tip 37 - midlife of een Ferrari....
En zo kan een midlife crisis groeien naar een midlife balance. Samen de balans weer eens opmaken en bewust nadenken over hoe je de toekomst voor je ziet in de tweede helft van je leven kan veel goed doen. Een Ferrari is niet altijd de oplossing.
Tip 38 - Verlies, loslaten, veranderen
Voeg zelf een tip toe

- ✓ 300+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Corona-pandemie update:
Bij de meeste van de therapeuten op deze site kun je tijdens de lockdown nog naar de praktijk.
Toch liever online therapie?
Een deel van onze therapeuten biedt ook online (video) therapie aan.
Prikkels van buiten en binnen
Corona - angst, stress, depressie:
Met vrienden online gezelschapspelletjes doen
Eenzaamheid:
Maak elke week tenminste één afspraak
Melissa ziet je
Natascha lammers | Veenendaal | 14 jan 2021:
Warm, betrokken, kundig en professioneel
Hans de Jong | Eindhoven | 13 jan 2021:
Ik beveel je haar aan als steun en toeverlaat
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten