Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij prikkelbare darm syndroom PDS

prikkelbare darmsyndroom pds

 

Prikkelbare darm - tips

Zoek je tips bij PDS?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met prikkelbare darm syndroom (PDS)

 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Leer natuurlijk ademen

Natuurlijk ga je naar iemand die ervaring heeft met de behandeling van PDS.

 

Wat daarnaast wellicht kan helpen is natuurlijk ademen. Zonder dat we ons daarvan bewust zijn, ademen we niet meer diep naar onze onderbuik. Hierdoor krijgen onze organen in onze buik onvoldoende massage, onvoldoende stimulans om hun werk ritmisch te doen.

 

Een ademcoach kan je leren hoe je dat doet.5

deel deze tip

Tip 2 - Onderzoek je klachten

Een prikkelbare darm kan lastig zijn omdat er zowel een psychische als een lichamelijke component in zit.

De klachten kunnen verergeren door spanningen, maar ook omdat je iets gegeten hebt waar je darmen niet zo goed raad mee weten.

Het kan interessant zijn om na elke maaltijd bij te houden, wat je hebt gegeten en in welke mate je daar last van hebt gekregen.

Ook kun je bepaalde voedingsmiddelen een week of twee vermijden en kijken wat het met je klachten doet.

Het kan soms een hele puzzel zijn.


R.B.

3

deel deze tip

Tip 3 - Hypnotherapie is effectief bij een prikkelbare darm

Hypnotherapie is bewezen de meest effectieve behandeling bij een prikkelbare darm.

Dat komt onder meer omdat je tijdens een hypnotherapeutische sessie een diepere ontspanning kunt bereiken dan anders. Ontspannen is heel belangrijk voor je darmen.

Er zijn heel veel zenuwverbindingen tussen de darmen en de hersenen, met name met het limbische systeem in de hersenen. In het limbische systeem ervaar je emoties. Niet zo verwonderlijk dus dat je emoties zoveel invloed hebben op je darmen!

Wil je goed voor je darmen zorgen? Probeer dan geen emoties vast te houden en leer je lichaam intens te ontspannen. Ik help je graag!


3

deel deze tip

Tip 4 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het pds-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 5 - Zoek een therapeut

Heb je last van een prikkelbare darm (pds) en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Ontspannen, ontspannen en ontspannen

Ontspannen, ontspannen en ontspannen

Er is één remedie die verlichting biedt voor iedereen met PDS: ontspanning.

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je een goede ontspanningsoefening doet, zul je merken dat je borrels in je buik krijgt. Dat is heel goed! Dat betekent dat je darmen zich ontspannen en ze weer kunnen werken.

Train jezelf erop je buik zoveel mogelijk ruimte te geven om te ontspannen door in gedachten 'Fijn!' te zeggen als je beweging in je darmen voelt of hoort.

Lukt het niet zelf? Ga dan naar een hypnotherapeut. Kinderartsen weten het inmiddels: het antwoord op PDS is hypnotherapie, want daarmee bereik je een diepere staat van ontspanning.


2

deel deze tip

Tip 7 - Voeding, stress, aanvaarding

Een prikkelbare darm kan eerst worden behandeld met het juiste voedingspatroon. Wellicht kan ook duidelijk worden welke allergieën je mogelijk hebt door dit te laten onderzoeken.

Als de klachten chronisch blijken kun je eerst kijken naar stress en hoe dit jouw leven beïnvloedt. Soms ook leren aanvaarden dat deze klachten een onderdeel van jouw leven zijn, je op die manier kunt bezien hoe je zo optimaal mogelijk met jouw klachten kunt leren leven. Een therapeut kan jou hierbij helpen.1

deel deze tip

Tip 8 - Leer beter omgaan met stress

Zoek bij een PBD een goede therapeut (orthomoleculaire diëtiste of natuurarts). Zij kunnen in kaart brengen welke middelen de darm extra irriteren. Verder is stress vaak ook een factor, probeer hiermee beter te leren omgaan (dmv. coaching, mindfulness, yoga of ontspannende hobby's).


Maaike

1

deel deze tip

Tip 9 - Een integratieve en holistische aanpak

De oorzaken voor het ontstaan van PDS zijn niet bekend. Wel is bekend dat stress en verkeerde voeding factoren zijn die PDS verergeren.

Een integratieve en holistische aanpak bij PDS is dan ook cruciaal. Naast goede (psychologische) begeleiding is de juiste voeding aangevuld met supplementen erg belangrijk.1

deel deze tip

Tip 10 - Voeding uitgetest op jouw spijsvertering helpt bij pds

Voeding exact uitgetest op jouw spijsvertering helpt enorm bij een prikkelbare darm. Een kinesioloog kan dat makkelijk uittesten.


Als je lichaam dan precies die voeding krijgt die het makkelijk kan verwerken gaat het al snel beter met je darmen.


Dan word je ook sterker zodat je samen kan onderzoeken welke emoties onder de prikkelbare darm zitten.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Leer omgaan met hooggevoeligheid bij PDS

Ben je misschien hooggevoelig?

Veel mensen die hooggevoelig zijn hebben een lichaam wat snel overprikkeld raakt. Dat betekent dat deze groep mensen ook vaker last hebben van PDS.

Leren omgaan met hooggevoeligheid bij een therapeut die hier ervaring mee heeft (hoe raak ik niet overprikkeld), mindfulness (rust in hoofd en lijf) en mogelijk een goede mesoloog (die kan je hele lichaam doormeten) zouden je kunnen helpen!1

deel deze tip

Tip 12 - EMDR helpt bij PDS

EMDR bij PDS
Het prikkelbare darmsyndroom is en nare chronische aandoening die je leven danig kan inperken.

Als mensen daardoor vaak diarree hebben, kan er nog een obsessie bijkomen, nl. voortdurend opletten of je tijdig naar de wc kunt, waar je ook bent of naartoe gaat. Je raakt je overmatig bewust van de sensaties in buik, endeldarm en anus.

Die sensaties roepen de gedachte op dat je nodig naar toilet moet. En als die niet in de buurt is, slaat de angst je om het hart: bang voor ontlasting-verlies in het openbaar. Vervolgens raken je darmen weer ontregeld door je angst, en de cirkel is rond.

EMDR kan die vicieuze cirkel doorbreken, door angstige, schaamtevolle ervaringen uit het verleden te verwerken en de kracht van zelf gevormde schrikbeelden weg te nemen.1

deel deze tip

Tip 13 - Houd een dagboek bij

Houd een dagboek bij. En dan niet alleen van wat je eet en drinkt, maar ook van lastige situaties en je gedachten, je gevoelens, je gedrag en de gevolgen in die situaties.

 

Zo krijg je meer inzicht in hoe je zelf onbewust de klachten verergert.

 

Je kunt dan o.a. door helpende gedachten te formuleren voor jezelf (als: er is altijd wel ergens een toilet) de negatieve cirkel proberen te doorbreken.1

deel deze tip

Tip 14 - Je hebt PDS, je bent niet jouw PDS

Je hebt PDS, je bent niet jouw PDS.

Naast medische ondersteuning en passende voeding, is aandacht voor het psychologische aspect van PDS aan te raden.

Door angst voor vervelende situaties (toilet in de buurt?) ben je als patiënt vaak extra gericht op lichamelijke gevoelens. Voel je iets in je buik, wat nu, angst neemt toe en zo zit je in een negatieve spiraal. Je bent als het ware je prikkelbare darm.

Met een integratief therapeut kun je werken aan 'een scheiding' tussen jezelf en je klachten. Dit kan d.m.v. cognitieve therapie in combinatie met visualisaties en andere creatieve technieken.

Laat je verrassen door het resultaat!


1

deel deze tip

Tip 15 - Zoek een PDS-therapeut

Zoek een PDS-therapeut die met jou samen het probleem in kaart brengt en in samenwerking met de huisarts of MDL-arts jou leert hoe je met PDS toch fijn en ontspannen kunt leven. Het is mogelijk, al niet echt eenvoudig.

Dorota

1

deel deze tip

Tip 16 - FODMAP dieet en pepermuntolie-capsules bij PDS

Ik heb zelf hele gevoelige darmen (waarschijnlijk ook PDS).

Hier wil ik graag twee tips delen die door mijn huisarts aangeraden zijn en ook vermeld staan op de site van de Maag-Lever-Darm stichting:

- het FODMAP dieet (makkelijk te vinden op Google) waarop producten staan die rustiger zijn voor je darmen (FODMAP-arm)

- pepermuntolie-capsules; deze kalmeren je darmen. Te koop bij elke drogist.


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten