Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij prikkelbare darm syndroom PDS

prikkelbare darmsyndroom pds

 

Prikkelbare darm - tips

Zoek je tips bij PDS?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Meer ondersteuning nodig?
Zoek een therapeut voor pds-therapie >>

Wat is jouw tip voor omgaan met prikkelbare darm syndroom (PDS)? 

 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Leer natuurlijk ademen

Natuurlijk ga je naar iemand die ervaring heeft met de behandeling van PDS.

 

Wat daarnaast wellicht kan helpen is natuurlijk ademen. Zonder dat we ons daarvan bewust zijn, ademen we niet meer diep naar onze onderbuik. Hierdoor krijgen onze organen in onze buik onvoldoende massage, onvoldoende stimulans om hun werk ritmisch te doen.

 

Een ademcoach kan je leren hoe je dat doet.



8

deel deze tip

Tip 2 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het pds-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 3 - Hypnotherapie is effectief bij een prikkelbare darm

Hypnotherapie is bewezen de meest effectieve behandeling bij een prikkelbare darm.

Dat komt onder meer omdat je tijdens een hypnotherapeutische sessie een diepere ontspanning kunt bereiken dan anders. Ontspannen is heel belangrijk voor je darmen.

Er zijn heel veel zenuwverbindingen tussen de darmen en de hersenen, met name met het limbische systeem in de hersenen. In het limbische systeem ervaar je emoties. Niet zo verwonderlijk dus dat je emoties zoveel invloed hebben op je darmen!

Wil je goed voor je darmen zorgen? Probeer dan geen emoties vast te houden en leer je lichaam intens te ontspannen. Ik help je graag!


5

deel deze tip

Tip 4 - Wat heb jij los te laten?

Je dikke darm ondersteunt het proces van loslaten.

Wanneer je last ervaart op dit orgaan dan heb je emoties, belemmerende gedachten, fysieke klachten of levenslessen die te maken hebben met niet los kunnen laten, controle of starheid. Een levensles kan dan bv zijn dat je veranderingen mag toelaten ook al is het een chaos om je heen.

Het kan zelfs zo zijn dat je steeds op hetzelfde tijdstip wakker wordt in de nacht (tussen 5.00 - 7.00). Met een sessie bij mij voor energetische therapie kun je onderliggende emoties en belemmerende gedachten loslaten, zodat je fysieke klachten minder tot uiting komen of zelfs helen.

ZELFHULP:
Al je vingers hebben drukpunten aan de zijkanten van je nagels die in verbinding staan met je organen. Masseer je dat drukpunt, dan kan de last van dat orgaan (en bijbehorende emotie) weg zakken. De wijsvingers bevatten de dikke darm punten. Dit betekent dat als je rondom de nagels van je wijsvingers masseert, je dan je hoofd weer uitgaat, en je alles loslaat wat je niet meer nodig hebt. Ideaal om te doen voor het slapen.

Voor bekrachtiging kun je een affirmatie gebruiken bij het masseren:
'Ik accepteer mezelf en ik hou van mezelf met deze emotie van ....... bv 'niet los kunnen laten' of 'perfectionisme' of 'controle' tot op het aller diepste niveau van mijn wezen en vanaf de allereerste keer dat ik deze emotie van ...... heb ervaren en niet heb kunnen integreren. Ik accepteer deze emotie van ...... en laat deze nu volledig los en neem ervoor in de plaats - souplesse- (erna 3x heel bewust in- en uitademen. Waarbij je je voorstelt dat je - souplesse- tot je neemt bij inademing en de dwarsliggende emotie bv 'controle of niet los kunnen laten of perfectionisme of iets in die trant' loslaat bij uitademing)


5

deel deze tip

Tip 5 - Zoek een therapeut

Heb je last van een prikkelbare darm (pds) en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - EMDR helpt bij PDS

EMDR bij PDS
Het prikkelbare darmsyndroom is en nare chronische aandoening die je leven danig kan inperken.

Als mensen daardoor vaak diarree hebben, kan er nog een obsessie bijkomen, nl. voortdurend opletten of je tijdig naar de wc kunt, waar je ook bent of naartoe gaat. Je raakt je overmatig bewust van de sensaties in buik, endeldarm en anus.

Die sensaties roepen de gedachte op dat je nodig naar toilet moet. En als die niet in de buurt is, slaat de angst je om het hart: bang voor ontlasting-verlies in het openbaar. Vervolgens raken je darmen weer ontregeld door je angst, en de cirkel is rond.

EMDR kan die vicieuze cirkel doorbreken, door angstige, schaamtevolle ervaringen uit het verleden te verwerken en de kracht van zelf gevormde schrikbeelden weg te nemen.


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 7 - Wat heb je te verteren? - lessen van de orgaanklok

Je dunne darm ondersteunt het proces van verteren.

Wanneer je last ervaart op dit orgaan dan heb je emoties, belemmerende gedachten, fysieke klachten of levenslessen die te maken hebben met moeite op het gebied van met dingen om kunnen gaan. Hoe gaan we met de zaken om? En dit weerspiegelt ook je ego, in hoeverre kun je wel jezelf zien? Daar komen emoties naar voren als b.v. kwetsbaarheid, verlatenheid, bang, onzeker, verloren voelen, schaamte, onbeantwoorde liefde, geen vertrouwen, schuldgevoelens, onveilig voelen, bedroefdheid, hysterie, gebrek aan vreugde, apathie, timide, gemis aan assertiviteit, etc.

Het kan zelfs zo zijn dat je steeds op hetzelfde tijdstip last krijgt van je buik (tussen 13.00 en 15.00). Met een sessie bij mij voor energetische therapie kun je onderliggende emoties en belemmerende gedachten loslaten, zodat je fysieke klachten minder tot uiting komen of zelfs helen.

Je kunt denken aan belemmerende gedachten als - Ik moet ster zijn - Mijn hart is gebroken - Ik voel altijd met iedereen mee -
Of levenslessen als - Instabiliteit omzetten in stabiliteit - Genieten van de kleine dingen - Innerlijke rust

ZELFHULP:
Al je vingers hebben drukpunten aan de zijkanten van je nagels die in verbinding staan met je organen. Ook zijn er in het gezicht of op het lichaam van die punten. Masseer je dat drukpunt, dan kan de last van dat orgaan (en bijbehorende emotie) weg zakken. De zijkant van je rechterhand (verlengde van je pink) bevat het dunne darm punt. Dit betekent dat als je die zijkant masseert, je dan je hoofd weer uitgaat, en meer emotionele stabiliteit ervaart. Ideaal om te doen voor het slapen.

Voor bekrachtiging kun je een affirmatie gebruiken bij het masseren:
'Ik accepteer mezelf en ik hou van mezelf met deze emotie van ....... bv 'emotionele instabiliteit' tot op het aller diepste niveau van mijn wezen en vanaf de allereerste keer dat ik deze emotie van ...... heb ervaren en niet heb kunnen integreren. Ik accepteer deze emotie van ...... en laat deze nu volledig los en neem ervoor in de plaats - emotionele stabiliteit - (erna 3x heel bewust in- en uitademen. Waarbij je je voorstelt dat je - emotionele stabiliteit - tot je neemt bij inademing en de dwarsliggende emotie bv 'emotionele instabiliteit' loslaat bij uitademing)


4

deel deze tip

Tip 8 - Onderzoek je klachten

Een prikkelbare darm kan lastig zijn omdat er zowel een psychische als een lichamelijke component in zit.

De klachten kunnen verergeren door spanningen, maar ook omdat je iets gegeten hebt waar je darmen niet zo goed raad mee weten.

Het kan interessant zijn om na elke maaltijd bij te houden, wat je hebt gegeten en in welke mate je daar last van hebt gekregen.

Ook kun je bepaalde voedingsmiddelen een week of twee vermijden en kijken wat het met je klachten doet.

Het kan soms een hele puzzel zijn.


R.B.

3

deel deze tip

Tip 9 - Houd een dagboek bij

Houd een dagboek bij. En dan niet alleen van wat je eet en drinkt, maar ook van lastige situaties en je gedachten, je gevoelens, je gedrag en de gevolgen in die situaties.

 

Zo krijg je meer inzicht in hoe je zelf onbewust de klachten verergert.

 

Je kunt dan o.a. door helpende gedachten te formuleren voor jezelf (als: er is altijd wel ergens een toilet) de negatieve cirkel proberen te doorbreken.



3

deel deze tip

Tip 10 - Zoek een PDS-therapeut

Zoek een PDS-therapeut die met jou samen het probleem in kaart brengt en in samenwerking met de huisarts of MDL-arts jou leert hoe je met PDS toch fijn en ontspannen kunt leven. Het is mogelijk, al niet echt eenvoudig.

Dorota

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - Ontspannen, ontspannen en ontspannen

Ontspannen, ontspannen en ontspannen

Er is één remedie die verlichting biedt voor iedereen met PDS: ontspanning.

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je een goede ontspanningsoefening doet, zul je merken dat je borrels in je buik krijgt. Dat is heel goed! Dat betekent dat je darmen zich ontspannen en ze weer kunnen werken.

Train jezelf erop je buik zoveel mogelijk ruimte te geven om te ontspannen door in gedachten 'Fijn!' te zeggen als je beweging in je darmen voelt of hoort.

Lukt het niet zelf? Ga dan naar een hypnotherapeut. Kinderartsen weten het inmiddels: het antwoord op PDS is hypnotherapie, want daarmee bereik je een diepere staat van ontspanning.


3

deel deze tip

Tip 12 - Werkvragen om bewust te worden van jezelf

Het Prikkelbare Darm Syndroom ofwel PDS is een eigentijdse aandoening waar verrassend veel mensen in Nederland last van hebben: zo’n kleine kwart van de vrouwen en minder dan een vijfde van de mannen.

De oorzaken ervan zijn medisch veelal niet verklaarbaar en daarbij ook nog eens wisselend, waardoor mensen met PDS veel ongemak kunnen ervaren en zich veelal onbegrepen kunnen voelen. We hopen bovendien op een ‘quick fix’ die er niet lijkt te zijn.

Het ziektebeeld bij PDS is zowel fysiek/somatisch als psychisch. Beide kanten van onze zijnswijze weven namelijk door elkaar heen: onze psychische conditie bepaalt de gevoeligheid van ons lichaam en daarmee haar reacties die weer onze psyche beïnvloeden. Enzovoorts.

Je kunt PDS zien als een overmatig reageren op prikkels, zowel op fysieke- in de vorm van voeding, als op psychische prikkels via de informatie die binnenkomt. Dit gebeurt door onze op de wereld gerichte zintuigen en door alles wat in onszelf leeft en ons raakt. Ons menszijn kent zowel een fysieke als een psychische verwerking of ‘stof’wisseling.

PDS is zodoende in wezen een verstoorde verhouding tussen onze persoon en onze leefwereld met alles wat van daaruit tot ons en in ons komt. Kort gezegd: onze persoonlijke stofwisseling van materiële en psychische input is ontregeld.

Deze ontregeling ligt enerzijds aan ‘de wereld’ die de laatste tientallen jaren buitengewoon veel prikkels toelevert, veel van ons vraagt en buitengewoon complex is geworden. Anderzijds ligt dit ook aan onszelf als moderne mensen: we willen/begeren (veel te) veel en hebben hoge verwachtingen van zowel het leven als onszelf. We willen niets missen en ons vooral niet vervelen, waardoor we onszelf overladen.

Ogenschijnlijk zijn we ‘in control’ over de toevloed van informatie en prikkels, maar in werkelijkheid hebben/nemen we bijna geen moment om tot onszelf te komen. Het ‘ik’ in ons dat ons leven moet managen raakt verdoofd. Daarbij is de kwaliteit laag van veel prikkels en info waarmee we ons ‘voeden’ en denken te ontspannen.

Op fysiek niveau wordt het steeds duidelijker dat de moderne leefwijze met haar synthetische producten onze eigen leefomgeving vergiftigt en de gezonde balans verstoort. Omdat ons fysieke lichaam is opgebouwd met diezelfde aardse materie, nemen we ook deze lichaam- en natuurvreemde stoffen in ons op.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de toename van allergieën, van verstoringen van ons auto-immuunsysteem en orgaanfuncties samenhangen met de invloeden van een verstoord milieu. Als individu kunnen we daar niets aan doen. We zullen deze gevolgen op onze lichamen moeten aanvaarden en ermee leren leven.

Maar wat kunnen we dan wel doén? We kunnen constateren dat het Prikkelbare Darm Syndroom en aanverwante overreacties van onze lichaam en ziel een fors beroep doen op onze aandacht: we kunnen er niet (meer) omheen.

De aandoening zelf dwingt ons om ons bewust te worden van onszelf (echte zelfkennis), van onze persoonlijke eigenschappen, van hoe het écht met ons gaat en op welke wijze we ‘stofwisselen’ (of niet) in onze relatie met onze omgeving.

Werkvragen daarbij kunnen zijn:
- Welke voeding verdraag ik, wanneer en hoeveel?
- Wat is de invloed op mij van mijn omgeving, mijn relaties, mijn werk, mijn ambities?
- Wat kan/wil ik (praktisch) aanpassen en wat niet? Waarom niet?
- Wat geeft me stress en hoe reageer ik daarop met lijf en psyche?
- Hoe ga ik om met grenzen? Hoe merk ik als ik een grens bereik/overschrijdt?
- Wat brengt mij ontspanning? Hoeveel heb ik ervan nodig, hoeveel is er nu?
- Wat zijn mijn persoonlijke gevoeligheden? Waaraan kan ik iets doen, wat niet?
- Wat is de herkomst van mijn psychische gevoeligheden?
- In welke levensgebieden voel ik mij (wel) goed? Hoe krijg ik daar meer focus op?
- Wel gedrag past (bij) mij en voelt goed? Hoe kan ik dit versterken?
- Wat vind ik écht belangrijk in mijn leven en hoe ga ik daar nu mee om?

Door langs deze weg op je eigen manier met jouw PDS bezig te zijn kun je waardevolle zelf- en levenskennis opbouwen.

Dit zal je helpen om met jouw unieke vorm van mens-zijn een even uniek pad te gaan wat je (genoeg) voldoening brengt. Het verlegt de focus van ‘je niet goed voelen’ naar datgene wat jou kwaliteit kan bieden als persoon in een omgeving waarin je zoveel mogelijk tot jouw recht komt en anderen tot hun recht laat komen.

En vergeet daarbij niet: wij hebben de wrijvingen, confrontaties en ongemakken van het leven nodig om werkelijk mens te worden!


3

deel deze tip

Tip 13 - Bewegingsoefening bij PDS

Wanneer je last hebt van PDS gaat dat vaak gepaard met gasvorming. Een teveel hieraan zorgt voor een opgeblazen gevoel. Om het overtollige gas kwijt te raken kun je simpele rekoefeningen doen.

Ga rechtop staan en beweeg je armen omhoog, duimen in elkaar. Beweeg afwisselend naar links en rechts, zo ver als je kunt. De strekking voel je in je zij.


3

deel deze tip

Tip 14 - Leer beter omgaan met stress

Zoek bij een PBD een goede therapeut (orthomoleculaire diëtiste of natuurarts). Zij kunnen in kaart brengen welke middelen de darm extra irriteren. Verder is stress vaak ook een factor, probeer hiermee beter te leren omgaan (dmv. coaching, mindfulness, yoga of ontspannende hobby's).


Maaike

2

deel deze tip

Tip 15 - Je hebt PDS, je bent niet jouw PDS

Je hebt PDS, je bent niet jouw PDS.

Naast medische ondersteuning en passende voeding, is aandacht voor het psychologische aspect van PDS aan te raden.

Door angst voor vervelende situaties (toilet in de buurt?) ben je als patiënt vaak extra gericht op lichamelijke gevoelens. Voel je iets in je buik, wat nu, angst neemt toe en zo zit je in een negatieve spiraal. Je bent als het ware je prikkelbare darm.

Met een integratief therapeut kun je werken aan 'een scheiding' tussen jezelf en je klachten. Dit kan d.m.v. cognitieve therapie in combinatie met visualisaties en andere creatieve technieken.

Laat je verrassen door het resultaat!


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Het zusje van gluten: lectines

Veel mensen zijn gevoelig voor tarwe en gluten, een zusje van de gluten zijn lectines, dit zijn de velletjes om de zaadjes van tomaten , courgettes, paprika, aubergines, ook de buitenkant van deze nachtschades kunnen sterke irritatie geven aan de darmen, dus ontvellen en ont zaden is een grote aanrader.


2

deel deze tip

Tip 17 - Voeding, stress, aanvaarding

Een prikkelbare darm kan eerst worden behandeld met het juiste voedingspatroon. Wellicht kan ook duidelijk worden welke allergieën je mogelijk hebt door dit te laten onderzoeken.

Als de klachten chronisch blijken kun je eerst kijken naar stress en hoe dit jouw leven beïnvloedt. Soms ook leren aanvaarden dat deze klachten een onderdeel van jouw leven zijn, je op die manier kunt bezien hoe je zo optimaal mogelijk met jouw klachten kunt leren leven. Een therapeut kan jou hierbij helpen.



1

deel deze tip

Tip 18 - Een integratieve en holistische aanpak

De oorzaken voor het ontstaan van PDS zijn niet bekend. Wel is bekend dat stress en verkeerde voeding factoren zijn die PDS verergeren.

Een integratieve en holistische aanpak bij PDS is dan ook cruciaal. Naast goede (psychologische) begeleiding is de juiste voeding aangevuld met supplementen erg belangrijk.


Ineke

1

deel deze tip

Tip 19 - Voeding uitgetest op jouw spijsvertering helpt bij pds

Voeding exact uitgetest op jouw spijsvertering helpt enorm bij een prikkelbare darm. Een kinesioloog kan dat makkelijk uittesten.


Als je lichaam dan precies die voeding krijgt die het makkelijk kan verwerken gaat het al snel beter met je darmen.


Dan word je ook sterker zodat je samen kan onderzoeken welke emoties onder de prikkelbare darm zitten.



1

deel deze tip

Tip 20 - Leer omgaan met hooggevoeligheid bij PDS

Ben je misschien hooggevoelig?

Veel mensen die hooggevoelig zijn hebben een lichaam wat snel overprikkeld raakt. Dat betekent dat deze groep mensen ook vaker last hebben van PDS.

Leren omgaan met hooggevoeligheid bij een therapeut die hier ervaring mee heeft (hoe raak ik niet overprikkeld), mindfulness (rust in hoofd en lijf) en mogelijk een goede mesoloog (die kan je hele lichaam doormeten) zouden je kunnen helpen!


Kim

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 21 - Kijk de documentaire "Hypnose op recept"

Wil je weten hoe hypnotherapie bij PDS werkt kijk dan naar de documentaire "Hypnose op recept" uitzending gemist (NPOstart.nl). Collega-therapeuten leggen in deze documentaire uit hoe hypnotherapie bij PDS werkt.


1

deel deze tip

Tip 22 - FODMAP dieet en pepermuntolie-capsules bij PDS

Ik heb zelf hele gevoelige darmen (waarschijnlijk ook PDS).

Hier wil ik graag twee tips delen die door mijn huisarts aangeraden zijn en ook vermeld staan op de site van de Maag-Lever-Darm stichting:

- het FODMAP dieet (makkelijk te vinden op Google) waarop producten staan die rustiger zijn voor je darmen (FODMAP-arm)

- pepermuntolie-capsules; deze kalmeren je darmen. Te koop bij elke drogist.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 23 - Combinatie fysieke en psychische factoren

Bij een prikkelbare darm spelen vaak zowel fysieke als psychische oorzaken. Vaak doet een verandering van dieet al veel. Ik vraag mijn cliënten dan meestal ook om eerst hier naar te kijken.

Ik heb daar ook persoonlijke ervaring mee, dus ben altijd bereid mee te denken in welke richting je het zou kunnen zoeken. Een bezoek aan een diëtist is altijd een goed idee, en dit wordt ook gedekt door de basisverzekering.

Vervolgens kan ik met je kijken naar welke psychische factoren er misschien spelen. Stress, spanning en trauma kunnen bijvoorbeeld fysieke klachten geven, zoals een prikkelbare darm. Het is goed om dan iets aan de oorzaak te doen, in plaats van of naast het symptoom te bestrijden (de pijn of het ongemak).

Bedenk wel dat dit geen 'quick fix' is. Dit vergt tijd en aandacht.


1

deel deze tip

Tip 24 - Relatie met je lichaam

Je darm kan je heel goed feedback geven. Net als je hele lichaam is er een optie om te luisteren. Wat heb je nodig? Wat doet je goed?
Dit is heel individueel en het gaat over de relatie die je met je lichaam kan opbouwen.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 25 - Mindfulness

Mindfulness is een sterke toevoeging als het gaat om acceptatie van wat er op dit moment is, bij PDS.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Darm management programma

Visualisaties uit het darm management programma werken sterk door op onbewuste processen.


1

deel deze tip

Tip 27 - Holistisch werken: lichaam en geest zijn sterk verbonden

lichaam en geest zijn sterk met elkaar verbonden, je gedachten hebben invloed op de gesteldheid van je lijf en andersom. Daarbij komt dat je buik een heel sensitief gebied is, het is extra beïnvloedbaar door nare gedachten of stress. Stress is veelomvattend, het zijn niet alleen de stressvolle gedachten maar ook het verkeerde voedsel dat je tot je neemt. Dat kan zowel fysiek voedsel zijn, als mentaal voedsel; waar voedt jij je gedachten en je leven mee?

omdat je buik zo nauw betrokken is bij je mentale welzijn is het bijna onmogelijk om dit probleem van één kant te gaan beslechten. Ik werk holistisch wat betekend dat ik de mens altijd als geheel behandel.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 28 - Denk ook eens aan galproblemen

Denk ook eens aan galproblemen. Jarenlang gedacht dat ik PDS had (en ja ik ben gevoelig op die darmen). Maar het blijkt een galblaasprobleem te zijn. Galstenen, galgruis. Makkelijk te verhelpen maar heel vervelend en jarenlang zeurend om te hebben.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 29 - Laat je voeding uittesten door een kinesioloog

Laat je voeding uittesten door een kinesioloog.
Hierdoor krijg je een dieet speciaal op jou afgestemd.
Door mijn jarenlange ervaring als kinesioloog weet ik dat het helpt!


1

deel deze tip

Tip 30 - Houd jezelf een spiegel voor

Houd jezelf een spiegel voor

Wil je zelfinzicht krijgen? Weten wie je werkelijk bent? Dan helpt zelfreflectie.

Naar jezelf kijken van een afstandje. Als een toeschouwer. Je observeert dan je gedrag, gevoelens, gedachten en dergelijke zonder te oordelen.

Stel jezelf open vragen, zoals: Waarom doe ik de dingen die ik doe? Wat raakt mij zo in die uitspraak?
Hoezo maak ik die keuze?

Reflecteer je regelmatig? Dan leer je jezelf gaandeweg beter kennen. Van wat aangeleerd is en authentiek, maar ook wat je sterktes en zwaktes zijn.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 31 - Luister wat vaker naar wat je lichaam je vertelt

Elke dag geeft je lichaam allerlei signalen af hoe het met je gaat. Maar de kans is groot dat je die wegwimpelt. Want, de waan van alledag slokt je op. Werk, huishouden, boodschappen, kinderen, sporten, familie et cetera.

Wil je meer zelfinzicht krijgen? Luister dan wat vaker naar wat je lichaam je vertelt. Van die plotselinge hoofdpijn tijdens een gesprek, die knoop in je buik tot die gespannen schouderspieren. Zo kom je via je lichaam meer te weten over jezelf.


1

deel deze tip

Tip 32 - Prikkelbare darm - prikkelbare hersenen

Een prikkelbare darm kan je vergelijken met prikkelbare hersenen. Je bent gevoelig, prikkels komen heftig binnen en je wapent je. Je gaat de prikkels te lijf. Je darmen worden overactief. Meestal ben je ook perfectionistisch. Je kan moeilijk ontspannen, alles is belangrijk, het moet helemaal goed.
Durf je eigen pad te lopen op jouw manier, met alles er op en er aan.


1

deel deze tip

Tip 33 - Neem de tijd om goed uit te zoeken wat een rol speelt

Als je een prikkelbare darm hebt, ben je met een situatie geconfronteerd, die heel veel oorzaken kan hebben. Dat is heel erg lastig.

En bovenop kan het ook een combinatie van verschillende dingen zijn, die jouw darm minder goed laten functioneren. Met name de combinatie van psychische en lichamelijke klachten kan verwarrend zijn.

Neem de tijd om goed uit te zoeken wat een rol speelt en zo nodig betrek er verschillende deskundige bij.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 34 - Acceptatie

In de andere tips kun je al veel lezen over een vicieuze cirkel waarin je je bevindt als je last hebt van PDS.

Zoiets als: stress, leidt tot gedoe in je darmen leidt tot angst/ frustratie rondom toiletgang leidt tot stress enzovoort.

Je kunt op meerder manieren uit deze cirkel komen.

Wat al kan helpen is jezelf niet veroordelen over je klachten, maar accepteren dat het nu (nog) zo is, lief zijn voor jezelf en zéker niet boos zijn op jezelf.

Ook ik nodig je uit om met hypnotherapie de andere onderdelen van jouw vicieuze cirkel op te lossen.


1

deel deze tip

Tip 35 - Hypnotherapie bij PDS

Hypnotherapie is heel doeltreffend bij PDS.
Maag darm en leverartsen sturen patiënten door wanneer er geen aanwijsbare reden is voor de klachten.

Simone

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - EMDR bij prikkelbare darm

Als hypnotherapeut zou ik niet als eerste eraan denken om EMDR in te zetten bij PDS. Maar onlangs heb ik dit wel gedaan, met veel succes.

Want bij PDS kan angst zeker een rol spelen. Bij voorbeeld de angst om naar het toilet te gaan. Dit kan al vroeg in de jeugd ontstaan zijn, of later. Hoe dan ook: EMDR is bij angst zeker een goede methode om in te zetten!


1

deel deze tip

Tip 37 - Het buikbrein

Heb jij weleens gehoord van het buikbrein? In jouw darmen liggen veel zenuwcellen die veel weg hebben van hersencellen. Het blijkt dat alle cellen communiceren met elkaar en met het brein. Nu je weet dat er veel van die "hersencellen" in je darmen liggen zul je je ook bewust zijn van de invloed van stress op jouw buik. Van stress raakt het brein, maar ook de darmen helemaal in de knoop. het gevolg is een slechtwerkende darm. Jouw darmengebied heet niet voor niet het verwerkingsgebied van voedsel. Dat is dus niet alleen fysiek voedsel, doperwtjes en worteltjes, maar ook mentaal voedsel. Wees dus extra lief voor je darmen, weet wat jij eet en of dat ook bij jou past! Of geef je darmen een oppepper door een detox en probioticakuurtje. Je zult merken dat als je buik beter gaat dat je hoofd ook lekker rustig wordt.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 38 - Je buik als brein

Je buik als brein
Dat je hersenen je buik beïnvloeden, is al bekend. Maar dat je darmen net zo slim zijn als je hersenen en daarmee je psychische gezondheid kunnen beïnvloeden, is iets dat de wetenschap pas onlangs ontdekte.

Het is dus belangrijk bij wijze van spreken naar je darm te luisteren. Als je klachten hebt, probeer deze te vertalen naar wat je nodig hebt. Misschien meer rust of andere voeding of meer beweging.

Als je een ‚gesprek‘ met je darmen kan aangaan, kom je misschien nieuwe dingen tegen.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 39 - Zeg JAA, DAT IS LEVEN.

In het verwerken van je voeding is een verstoring gaande in je darmen. Ze zijn prikkelbaar, gevoelig voor prikkels en trekken zich krampachtig samen.
Dat krampachtige zit in jouw systeem. Je probeert het leven kramp achtig naar jouw hand te zetten.
Laat los, laat het leven door jou en je darmen heen stromen. Zeg JAA, DAT IS LEVEN.


1

deel deze tip

Tip 40 - Bouillon voor de warme maaltijd

Ik drink voor een warme maaltijd een beker bouillon,daarvan blijken de maag en darmen rustig van te worden.

Mevr. L.de Groof

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 41 - Zo kun je de pijn voelen verminderen

Je hebt de neiging bij pijnklachten om erbij weg te gaan. Probeer eens er juist naartoe te gaan en alle pijn toe te laten, er ruimte aan geven. Eerst zal je de pijn daardoor erger voelen en op een gegeven moment zul je de pijn voelen verminderen.

Sandra

1

deel deze tip

Tip 42 - Verbinden met lichaam

Als we pijn ervaren in ons lichaam zijn we vaak geneigd om hier van weg te gaan. We gaan de strijd ermee aan. Uiteraard doe je wat je doet om hier zo goed mogelijk mee om te gaan, je eet wat helpend is en niet wat verstoort. Je zorgt zo goed mogelijk voor jezelf.

Én wat als je daarnaast gaat zitten en verbindt met wat er op dat moment is.

Ben benieuwd wat er gebeurd als je gaat zitten, voeten op de grond, billen op de stoel en rug tegen de leuning. Leg je handen op je buik en voel de warmte van je handen.

Voel de vorm van je handen. Laat je handen als het ware je darmen omsluiten, ze dragen, ze voeden. Blijf zo een tijdje zitten, voeten op de grond. Bewust dat je zit, je handen liefdevol aanwezig bij je darmen. Succes!


1

deel deze tip

Tip 43 - Biologica

Interessant om te weten hoe de Biologica hier naar kijkt, vanuit de biologische functie van de dikke darm namelijk het verwerken en uitscheiden van voedsel. Door een psychische schok, iets wat onverteerbaar voor je was, walgelijk en lelijk, draait er een biologisch programma in je dikke darm. Ofwel in de conflictactieve fase, je hebt het nog niet opgelost, ofwel in de herstelfase waarin de meeste klachten merkbaar zijn. Welke schok heb je gehad, welke gebeurtenis? Verwerk dat alsnog of begeleid jezelf in de herstelfase.


1

deel deze tip

Tip 44 - PDS aanpakken en oplossen op onbewust niveau

Wist je dat de meeste problemen, zowel fysiek als mentaal onbewust ontstaan? En wist je dat 90 procent van wat we doen onbewust verloopt? Zo kun je je ook voorstellen dat een groot deel van je PDS-klachten onbewust ontstaan en je ze ook daar wil oplossen. Met hypnotherapie gebruik je geconcentreerde ontspanning in combinatie met het positief beïnvloedend van het onbewuste. Zo kun je in 3-5 sessies enorme resultaten boeken zodat je vrijwel niets meer merkt van je PDS. Hypnotherapie is wetenschappelijk bewezen effectief tegen PDS en er is bij vele onderzoeken in de hersenen te zien wat hypnotherapie doet.

Hoe werkt het? Hypnotherapie werkt met beelden en aan de hand van deze beelden ga je je een leven voorstellen met een ontspannen lijf en geest zodat je klachten steeds meer en meer zullen verdwijnen. Je kunt hypnose, waarbij trance optreed vergelijken met dromen of voor je uit staren uit je raam of in de auto. Je bent even afgeleid en er gebeurt onbewust van alles. Dit natuurlijke mechanisme wat je in feite al gebruikt wordt actief aangesproken.

Benieuwd naar hoe het precies werkt in jouw situatie? Ga naar een erkende hypnotherapeut en vraag een kennismakingsgesprek aan. Dit kan bij mij of een van mijn collega's.


1

deel deze tip

Tip 45 - Koppeling tussen hersenen en darmen

Voorbeeldcasus van een koppeling tussen hersenen en darmen.
Jongen van 7 jaar gaat sinds Corona niet meer naar school omdat hij extreem last heeft van diarree. In zijn hoofd is er onbewust sociale angst ontstaan omdat hij tijdens de les vaak naar de wc moet en dat opvalt en raar is. (naar zijn eigen idee over wat klasgenoten vinden). Door middel van een metaforisch verhaal wat de angst bewust maakt en versterkende affirmatiezinnetjes, is hij na 1 sessie verlost van de enorme diarree en gaat "gewoon" naar school.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 46 - Voorbeeld van een vrouw die levenslang pijn in darmen had

Voorbeeldcasus PDS: vrouw 65 jaar met pensioen heeft levenslang last van een zeurende stekende pijn in de darmen en wordt door MDL arts doorverwezen. Tijdens een familie opstelling blijkt gauw dat ze is opgegroeid in een gezin waar de heersende norm is "wat anderen vinden" en "hoe het hoort". De lieve vrede bewaren in plaats van trouw zijn aan jezelf en uiting geven aan wat jij vindt en voelt. Ze wordt zich er toenemend bewust van en kan " de last" aan haar ouders teruggeven en losmaken van haar buik. Na die sessie is ze van 4x per dag 2 paracetamol voor de pijn gegaan naar 1 enkel paracetamolletje per week. Ze voelt het verschil duidelijk en gaat van "denken en doen" voor anderen naar "trouw zijn aan zichzelf. ".


1

deel deze tip

Tip 47 - Hypnotherapie, de moeite waard

Met hypnotherapie kunnen je PDS-klachten verminderen of zelfs verdwijnen. De moeite waard om te proberen.


1

deel deze tip

Tip 48 - Een brokconflict

Als we langs de biologica/nieuw medicina kijken naar het probleem van prikkelbare (dikke) darm dan speelt hier een brokconflict. Je wilt heel graag ergens van af, van een gemene situatie, echt iets smerigs, maar het lukt je niet. Het blijft steeds spelen.
Pas als je dit conflict hebt opgelost kom je in blijvend herstel en keren de ontstekingen niet meer terug.


1

deel deze tip

Tip 49 - Wat zijn jouw leef en voedingsgewoonten?

Wat zijn jouw leef en voedingsgewoonten?
Een persoonlijk advies op het gebied van leefstijl en voeding zal je zeker helpen je darmen tot rust te brengen. Elk mens is verschillend en heeft een andere constitutie. Wat voor de een goed is werkt als gif voor de ander.
.
Onderzoek eens wat jouw voeding e leefgewoonten zijn. Hou een dagboek bij t.a.v. wat je eet en welke activiteiten je dagelijks onderneemt. Ben je vaak gehaast of gun je, jezelf de tijd om te ontspannen.

Hieronder een rijtje van voedingsmiddelen en leefgewoonten die een aanslag vormen voor je darmen
- geraffineerde witte of bruine suiker, tarwe zoals verwerkt in brood, pasta, gebak, etc.
- koolzuurhoudende dranken
- rauwe groenten, uien, koolsoorten, bonen, erwten, etc.
- koffie en Cafeïne houdende dranken (cola e.d.)
- lactose (melksuiker), aanwezig in alle melkproducten
- Teveel citrusvruchten
- onderdrukken van natuurlijke aandrang (stoelgang, urineren, niezen, …)
- stress, angst, geldproblemen, gepest worden, overwerk
- intensief sporten
- onregelmatig eten, overeten


1

deel deze tip

Tip 50 - Ontspanning en kamillethee

Neem elke dag een moment van rust waarop je bewust stilstaat bij hoe het is met je lijf en wat je nodig hebt. Neem hierbij een kop kamille thee. Dit werkt ontspannend zowel voor je darmen als je mind.

Pauline

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 51 - Stress en je darmen

Je hebt last van je darmen. Op de meest onmogelijke momenten moet jij naar de wc. Je hebt misschien standaard een verschoning in je tas, waar je ook heen gaat.
Wist je dat stress een grote oorzaak kan zijn voor jouw gevoelige/prikkelbare darmen?
Dat zit zo: Stress zorgt er voor dat er meer Cortisol (stresshormoon) wordt aangemaakt. Doordat je lichaam voortdurend die hormonen aanmaakt wanneer je lange(re) tijd aan stress wordt blootgesteld, groeit ook nog eens de zucht naar suiker en vet. Cortisol zorgt ervoor dat je meer trek krijgt in vet en zoet voedsel. Je gaat dus ongezonder eten om aan deze onbewuste behoefte te voldoen. Doordat je ongezonder gaat eten raakt je darmflora ontregeld en nemen de klachten alleen maar toe. Je belandt in een vicieuze cirkel. Door de stress zijn je darmen van slag en doordat jouw darmen op de onmogelijkste momenten gaan opspelen krijg je daar weer stress van. Pak de reden van je stress aan dan zullen je darmen ook rustiger worden!


1

deel deze tip

Tip 52 - Prikkelbaar darmsyndroom

Als je stress hebt kan dit slaan op je darmen, de stress kan zich hierin opslaan. Kijk naar wat je op dat moment stress geeft, herken -erken het, als hier iets mee gedaan wordt (bijv. een massage of psychotherapie) kunnen de klachten verbeteren.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 53 - Luisteren naar je lichaam

Als je pijn voelt wil je graag weten waar het vandaan komt. Je gaat zoeken naar een oorzaak maar je kunt die niet altijd vinden. Je weet misschien al dat het iets is wat steeds terug zal komen. Het kan helpen om te stoppen met zoeken en vechten. Hoe doe je dat?

Probeer het eens van een andere kant te bekijken en observeer je klachten bewust;

Beantwoord jezelf de vragen; Wanneer is het begonnen? Op welke plaats in mijn lichaam voel ik pijn? Welk cijfer geef ik de pijn?
Door het niet te willen begrijpen, maar door je pijn wat ruimte te geven kan het zijn dat je het anders gaat ervaren en dat je ruimte gaat ervaren om daarnaast met je pijn weer over te gaan tot de orde van de dag.

Wil je er meer over leren, of heb je andere vragen over het omgaan met pijn, neem gerust contact op!

Hartelijke groet,
Hannelies


1

deel deze tip

Tip 54 - In gesprek met je darm

Een boeiende ingang kan zijn om in gesprek te gaan met je darm. Hoe doe je dat?
Je zorgt dat je even eigen tijd hebt, geen afleidingen. je ademt rustig door zodat je wat in je lijf kan zakken. Je gaat met je aandacht naar dat gebied van je darmen waar je voelt dat de onrust, pijn of ongemak zit. Vervolgens ga je er vanuit dat jouw darmen/darm jou iets te vertellen hebben/heeft.
Vervolgens neem je een stuk papier en schrijft een brief vanuit de darm aan jezelf. Het kan helpen om te beginnen met "Ik ben je darm en wil jou iets vertellen...'
Vanuit hier blijf je schrijven en kijkt wat er ontstaat. Laat je verrassen in het moment van schrijven en bedenk dus niet op voorhand al wat je gaat schrijven.
Wees nieuwsgierig.


1

deel deze tip

Tip 55 - Hypnotherapie bij PDS

Hypnotherapie is een bijzondere vorm van therapie waarbij gewerkt wordt met het onbewuste. En hierbij kan ook gewerkt worden met onbewuste lichaamsprocessen, zoals de samenwerking tussen de hersenen en de darmen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat hypnotherapie een succesvolle therapievorm is bij PDS.
U kunt bij mij terecht voor hypnotherapie bij PDS.
U bent van harte welkom!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 56 - Prikkelbare darm en vroegkinderlijk trauma

En prikkelbare darm komt vaak voor na vroegkinderlijk trauma.
De darm en de hersenen zijn met elkaar verbonden door de nervus vagus.
Het werkt nauw met elkaar samen.
Daarnaast staat de darm ook symbool voor hoe we onze ervaringen verteren


1

deel deze tip

Tip 57 - Controle en PDS

Een prikkelbare darm is behoorlijk vervelend.
Wat het vaak versterkt is dat het op momenten is wanneer je dat juist níet wilt. Er ontstaat een angst voor de klachten. En dat helpt, zoals je waarschijnlijk al ervaart, niet.
De spanning begint dan al voordat je klachten krijgt. Wat als ik straks last krijg?
Hoe zou het zijn wanneer het je niet uitmaakt? Dat je wel ziet hoe het gaat. Controle loslaten vermindert 9 van de 10 keer de klachten.


1

deel deze tip

Tip 58 - Vakantie en pds?

Vakantie en PDS, meestal niet zo'n goede combinatie.
Ander voedsel, hogere temperaturen, minder slaap, prikkels en geen privé toilet. Vaak triggers die de klachten verergeren.
Wat kan helpen is iets van structuur in de bouwen. Zorg dat je voldoende slaapt. Neem je maaltijden op dezelfde tijdstippen als thuis.
Of zorg voor balansdagen. Een dag met vet eten en alcohol? Sla dan een dagje over en drink veel water.
En ga naar het toilet wanneer je moet. Ophouden kan de boel verergeren.


1

deel deze tip

Tip 59 - Orthisept

Na jarenlang allerlei dingen niet kunnen eten zonder er buikpijn van te krijgen kan ik nu bijna alles eten. Dat komt denk ik grotendeels doordat ik iedere dag Orthisept neem. Het heeft een gunstige invloed op de darmflora.

Marleen

1

deel deze tip

Tip 60 - Hypnotherapie bij IBS en IBD

Hypnotherapie bij IBS en IBD
Bij PDS is de samenwerking tussen je hersenen en je darmen verstoord. De zenuwuiteinden in jouw spijsverteringskanaal zijn dan heel gevoelig. Dat kan het gevolg zijn van de IBD, maar ook veel stress door de IBD of stress vanwege andere dingen in het leven. Deze zenuwuiteinden sturen en te snel of te sterk signaal naar je hersenen. Hierdoor concentreren jouw hersenen zich heel intens op wat er in je darmen gebeurt. Dit kan ervoor zorgen dat je last hebt van meer buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of verstopping. Deze klachten geven vervolgens ook weer stress, waardoor je klachten erger worden. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Met darmgerichte hypnotherapie voor PDS kun je deze vicieuze cirkel doorbreken. Je vermindert je PDS-klachten en verbetert jouw kwaliteit van leven.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 61 - PDS verminderen

PDS is behoorlijk vervelend.
Voordat je ontdekt hebt wat je PDS triggert, ben je al een hele tijd verder.
Je hebt niet overal invloed op. Wél over hoe je met je pds omgaat.
Meestal is PDS gekoppeld aan angst. En angst zorgt weer van darmklachten.
Psychodynamische therapie is zeer effectief bij PDS klachten. Zodat je weer zonder zorgen door het leven kan.


1

deel deze tip

Tip 62 - Mind over matter?

Er wordt gezegd dat mensen met een prikkelbare darm een foutje hebben in het doorgeven van het gevoel vanuit de darmen naar het hoofd. Het hoofd registreert het als pijn terwijl het eigenlijk gewone darm gevoelens zijn. Je kunt dit dan ook van 2 kanten aanpakken: vanuit het hoofd en vanuit het lichaam. Met de acceptance and commitment therapie werk je aan het accepteren van de vervelende lichamelijke sensaties terwijl je ondertussen werkt aan een sterkere ik. Hierdoor zul je je klachten als minder storend gaan ervaren. Met het fodmap dieet kun je erachter komen welke stoffen jou irriteren en eventeel je dieet daarop aanpassen.


1

deel deze tip

Tip 63 - Schrap buikpijn uit je taalgebruik

Indien een arts geconstateerd heeft dat je PDS klachten hebt, schrap je buikpijn uit je taalgebruik. Zo stap je uit de identificatie met de klacht. Spreek bijvoorbeeld in metaforen in plaats van over je buikpijn. Het gebruik van klacht bevestigende woorden, helpt je namelijk niet om je pijn te verlichten.

Als je last blijft behouden kun je naar een goed geschoolde hypnotherapeut gaan. Hypnotherapie is wetenschappelijk bewezen is als verlichting bij PDS klachten.




1

deel deze tip

Tip 64 - Hypnotherapie

Hypnotherapie kan een goede manier zijn je prikkelbare darm rustiger te krijgen. Er zijn twee manieren dit te doen, namelijk passieve hypnotherapie en actieve hypnotherapie.
Bij passieve hypnotherapie luister je meditaties af waarbij je meer ontspanning en rust ervaart.
Actieve hypnotherapie speelt in op jou en jouw situatie. Bij deze therapie kun je de oorzaak achterhalen van je klachten en ontdekken wat nodig is dit te verminderen.


1

deel deze tip

Tip 65 - prikkelbare darm

De werking van de darmen kunnen door zowel emoties als voeding beïnvloed worden.
n de kinesiologie vallen darmen onder het element metaal. Dat element staat voor verdriet. Ga bij jezelf na wat jou verdrietig maakt. Waar loop je tegenaan. Zoek hulp om daarmee om te gaan.

Een goede werking van de darmen kan ook bewerkstelligd worden door een dieet speciaal op jou afgestemd dieet. Daarvoor kan je hulp vragen aan een kinesioloog. Vooral het laten staan van koeienzuivel heeft veel effect op een goede werking van de darmen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 66 - Hoe hypnose werkt bij PDS

Bij PDS functioneert de dikke darm niet naar behoren. De dikke darm kun je zien als een gespierde slang die de ontlasting kneedt en voortstuwt. Op deze spieren van de darm, het ‘gladde spierweefsel’, hebben we geen directe controle. Je kunt ze dus niet op wilskracht aan- en ontspannen. Wel reageren de darmen op onze emoties.

De werking van onze darmen wordt aangestuurd vanuit het autonome (vegetatieve) zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel remt of stimuleert de werking van de dikke darm. Als we fysiek in actie komen, trekt bloed weg van het darmstelsel ten gunste van de spieren. In rust gaat het bloed weer naar darmen waardoor de opname van voedingsstoffen weer op gang komt.

Hoewel we de dikke darm niet direct controleren, kun je wel leren er invloed op uit te oefenen via het autonome zenuwstelsel. Dit doe je met behulp van je verbeeldingskracht. Gedachten hebben namelijk vaak een specifieke uitwerking op het lichaam en de organen. Als je je bijvoorbeeld concentreert op het idee van in een citroen bijten, dan kunnen de speekselklieren actief worden en speeksel afscheiden.

In hypnose gebruik je het vermogen om met je verbeeldingskracht de werking van de darmen te beïnvloeden. In hypnotherapie werken we met ‘suggesties’ die de verbeeldingskracht stimuleren en een specifieke uitwerking op de dikke darm hebben. Met hypnose verander je het bewegen van de darmen en hoe de spieren samentrekken, waardoor de gevoeligheid in de darmen afneemt.

Hypnotherapie bij PDS bestaat uit meestal vijf tot acht hypnosesessies van ongeveer een uur. Vanaf de eerste hypnosesessies ontwikkel je hypnotische vaardigheden om de spanning en gevoeligheid van de dikke darm te verminderen. Het zenuwstelsel wordt gaandeweg op een lagere basisspanning ingesteld en zal minder heftig reageren op gebeurtenissen. Hierdoor zal de dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen en normaal blijven functioneren.



deel deze tip

Tip 67 - Stress en PDS

De hersenen en darmen staan met elkaar in verbinding. Wanneer je stress hebt, sturen je hersenen signalen naar je darmen waardoor je er (extra) last van kan krijgen. De helft van de klachten bij PDS zijn te herleiden tot stress.



deel deze tip

Tip 68 - PDS komt heel veel voor icm spanningsklachten => Ontspan!

Ik kom heel veel mensen tegen met spanningsklachten. Als ik er naar vraag blijken ze vaak ook spijsverteringsklachten te hebben en veelvuldig PDS.
Door het lichaam te laten ontspannen en trauma en rouw te verwerken kan vaak ook de darm tot rust komen waardoor de PDS afneemt en regelmatig ook helemaal verdwijnt.
Ik doe dat oa. mbv Hypno- , lichaams- en regressietherapie.
Wees welkom!



deel deze tip

Tip 69 - PDS en trauma

Als ik mensen met PDS behandel doe ik dit vaak met hypnose. Maar dat is niet het enige was je er aan moet doen, want PDS betekend ook dat je laaggradige-ontstekingen in de darmen hebt zitten die behandeld moeten worden.
Vaak gaan PDS en trauma's hand in hand. Je darmen zijn je 2e hersenen en daar wordt veel gevoel etc in opgeslagen.

Tip 1:
Neem een goeie hypnotherapeut in de arm die naar je verleden toe gaat. Waar is het ontstaan en welke trauma's/gebeurtenissen/overtuigingen zitten er onder?

Tip 2:
Ga met je darmflora herstel aan de gang en je voeding. Het is echt te veel wat ik hier over moet vertellen, dus als je dit wil weten mail of bel me gerust.



deel deze tip

Tip 70 - Prikkelbare darm syndroom en een ontregeld zenuwstelsel

Bij veel gezondheidsklachten, ook bij PDS, kan de oorzaak een ontregeld zenuwstelsel zijn. Maar ook, als de oorzaak anders is, verergert een ontregeld zenuwstelsel de problemen of houdt ze in ieder geval mede in stand.

Ons zenuwstelsel raakt ontregeld door gebeurtenissen die te groot zijn, of te onverwacht op ons af kwamen, of te snel, waardoor we niet de tijd en het vermogen hadden om deze op een gezonde en effectieve manier te verwerken (te verteren) en te ontladen. Vervolgens raken we door relatief eenvoudige omstandigheden en gebeurtenissen verder ontregeld, omdat ons lichaam (zenuwstelsel) opnieuw getriggerd wordt om 'alles uit de kast te halen' om te overleven. Vecht- en vluchtenergie worden geactiveerd, maar kunnen niet ingezet worden om te handelen. Dit roept overweldiging op.

Hierbij kan het zenuwstelsel onze vertering op een (zeer) laag pitje zetten. Energie is immers nodig om te overleven en niet om voedsel te verteren. Je kunt nu eenmaal niet goed eten en verteren als je aan het vechten bent of aan het vluchten.

Somatic Experiencing (een lichaamsgerichte benadering van grote en traumatische stress) is ontwikkeld om ons zenuwstelsel weer te helpen terug in balans te komen, terug uit het 'overleven', naar een meer gezonde staat. En dan kan het zenuwstelsel weer energie laten gaan naar verteren en rusten.
PDS (en veel andere stressvolle ziekten of bijv ondergane stressvolle operaties) worden zo ondersteund om geheeld te worden.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 71 - Prikkelbare darm

Prikkelbare darm komt ook vaak door te veel koeienzuivel. In koeienzuivel zitten grote eiwitten wat voor de meeste lichamen te zwaar is om te verwerken. Ga eens een maand lang alle koeienzuivel vermijden. Dus ook geen yoghurt/kwark/roomijs oid.
Je zult merken dat er verbetering optreedt.



deel deze tip

Tip 72 - Beheers je spanningslevel

Enige jaren geleden was er een onderzoek naar prikkelbare darmproblemen bij kinderen. Er was een groep kinderen die medicijnen kreeg en een groep die behandeld werd met hypnotherapie.
Het resultaat: van de groep die medicijnen kreeg was slechts 20% gebaat.
De groep kinderen die met hypnotherapie behandeld werd had 80% resultaat. Een groot en overtuigend verschil. Artsen die eerst sceptisch waren, bleken naderhand helemaal "om".
De nervus vagus die in de buikstreek vertakt, is overprikkeld en gevoelig voor de kracht van visualisatie. Als het kind gebruik maakt van zelfhypnose heeft het een rachtig instrument in handen.



deel deze tip

Tip 73 - Luister naar het verhaal

Je lichaam vertelt je een verhaal over hoe het met je gaat. Luister naar wat je darmen jou te vertellen hebben. Luister je naar je grenzen? Deel je je emoties? Doe je de dingen die jij leuk vindt? Draag je onverwerkte lasten? Lasten van anderen? Leer de taal van je darmen te spreken dan kom je tot een oplossing.



deel deze tip

Tip 74 - Combineer Hypnotherapie, Emdr en ontspanningsoefeningen

Door eerst de nare gebeurtenissen door je PDS een plek te geven (EMDR) en daarna met hypnose te gaan werken, kan de PDS van verschillende kanten worden behandeld.
Ontspanningsoefeningen verminderen stress en maken je lijf (darmen) rustiger.



deel deze tip

Tip 75 - Wat is moeilijk te verteren?

Bij lichamelijke klachten is het van belang stil te staan bij de oorzaak die eraan ten grondslag ligt. Met klachten praat ons lichaam tegen ons, en geeft het aan dat er iets niet goed gaat.

De darmen verteren ons voedsel. Ze zetten het om, transformeren het, tot datgene wat we kunnen opnemen en datgene wat we weer uitscheiden. Wat is in jouw leven op dit moment moeilijk te verteren? Wat vraagt transformatie?

Een onderzoeksgebied is of je niet voortdurend aan het overleven bent, in plaats van aan het leven. Want in staat van survival (fight/flight/freeze) gaat er geen energie naar de spijsvertering en dat kan problemen geven.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 76 - prikkelbare darm

Bij een prikkelbare darm kan je je op je voeding focussen. Een kinesioloog kan heel makkelijk precies uittesten wat jouw lichaam energie geeft en welke voedingsstoffen jouw lichaam juist energie kost om te verwerken.

Daarnaast is het slim om stil te staan bij jouw emoties.
Vraag jezelf:
wat maakt jou gelukkig
wat maakt jou boos
wat maakt jou verdrietig.

Schrijf dat eens op en voel eens welke van die zaken jou het meest raakt?
Ga daarmee zelf of met een therapeut aan de slag.

Het is nooit alleen een lichamelijk klacht er zit altijd emotie en of voeding achter.



deel deze tip

Tip 77 - Leer het verhaal van je lichaam

Je lichaam vertelt een verhaal, op haar eigen manier. Leer het verhaal te kennen door echt te luisteren. Luister met liefde en aandacht naar de signalen van je darmen. Wanneer heb je last? Hoe gaat het op die momenten echt met je? Wat heb je op die momenten echt nodig?



deel deze tip

Tip 78 - Hypnotherapie werkt bij prikkelbare darm

Er is een fors aantal mensen dat lijdt aan het prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
In de buikstreek loopt de nervus vagus. In geval van spanning/stress of nervositeit slaat dit vaak via deze zenuwstreng op je darmen.
Het verdient dus aanbeveling rust in je systeem te krijgen.
Veel cliënten worden bij de huisarts naar huis gestuurd met een pijnstiller.
Dat is jammer want
* het probleem wordt niet bij de bron aangepakt;
* bij medicijnen luidt een uitspraak: "Baat het niet, het schaadt altijd!" (Je lever moet de stoffen in je bloed ontgiften);
* ook medicijnen werken vaak onvoldoende.

Uit een onderzoek bij 200 kinderen met PDS enige jaren geleden, kreeg de helft medicijnen toegediend; de andere helft werd met hypnotherapie behandeld.
Van de eerste groep had slecht 20% baat bij medicijnen!
Van de tweede groep had 85% baat bij de behandeling!
Zelfs voor verschillende kinderartsen was dit dermate overtuigend, dat ze nu groot voorstander zijn van deze behandeling.
Bijkomend voordeel: je kunt dit als zelfhypnose toepassen en je hebt daarmee je eigen "gereedschapskist"!



deel deze tip

Tip 79 - prikkelbare darm

Onder hypnose is het mogelijk om 'in gesprek' te gaan met een lichaamsdeel waar je klachten ervaart. In het geval van PDS kan dat dus ook. Dit levert regelmatig hele mooie inzichten op waardoor klachten kunnen verminderen.



deel deze tip

Tip 80 - Darmklachten en een ontregeld zenuwstelsel

Om onze vertering goed te laten verlopen is het o.a. nodig dat de meest lange zenuw in ons lichaam, de vagale zenuw (nerves vagus), optimaal werkt. Deze zenuw ontspringt als de 10e hersenzenuw, gaat van achterkant hoofd aan beide zijden, vanuit de hersenstam, naar de rest van het lichaam. Hierbij zijn er 2 takken te onderscheiden: een zogenaamde ventrale tak (voorzijde) en een dorsale tak (achterzijde). De ventrale tak is evolutionair het jongst.

De ventrale tak heeft werking in met name het borstgebied (hart en longen), maar ook beïnvloed deze het strottehoofden stembanden, als ook de aangezichtszenuwen en spieren.
De dorsale tak is als een enorm wortelstelsel van een boom en heeft werking in onze buik, dus er is een directe relatie met o.a. de darmen.

Zodra deze zenuw ontregeld is, heeft dit invloed op onze vertering. Ontregeld wil zeggen dat er grote stresspatronen zijn (eigenlijk overlevingsstress) die maken dat deze zenuw in bepaalde mate geblokkeerd raakt. De nerves vagus is onderdeel van de parasympathicus die voor rust en herstel dient te zorgen.
Bij ontregeling kan daardoor onvoldoende ervoor gezorgd worden dat energie terug opgebouwd wordt vanuit de vertering. Voedsel kan ook 'verkeerd vallen'. Er kunnen voedselintoleranties of allergieën ontstaan. Maar ook een geperforeerde darm, wat leidt tot pds.

Belangrijk is dus dat de onderliggende stresspatronen losgelaten worden, zodat ons zenuwstelsel detecteert dat het veilig is en dan werkt daarmee de nerves vagus beter en kan de vertering ook weer beter verlopen, en de darm zich gaan herstellen.

Het loslaten van de stresspatronen kan door ons te richten op de werking van het zenuwstelsel. Beide takken van het autonome zenuwstelsel, de sympathicus en de parasympathicus, weer goed te laten werken en met elkaar te laten communiceren.

Hiervoor kun je o.a. bij mij terecht.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 81 - persoonlijkheidsdelen die klachten kunnen veroorzaken

Het is bekend dat ieder van ons persoonlijkheidsdelen creëert. Deze Delen ontstaan vooral in onze vroege jeugd. Het doel van ieder Deel is om iets goeds te doen. Maar omdat ze als het ware vanuit een 'kinderhoofd' gevormd zijn, komt het neer op een aanpassen aan de omgeving en aan wat de omgeving van ons verwacht, of wat wij op dat moment denken dat de omgeving verwacht van ons. En dat zijn vaak overlevingsstrategieën.

Deze Delen schermen het oorspronkelijke kind (deel) af, om ervoor te zorgen dat deze blijft leven of niet nog eens zoveel pijn moet doorstaan. Echter dit oorspronkelijke kindsdeel heeft de 'wond', is vaak overweldigd. En enkel als we met dit deel contact kunnen maken, is er werkelijk verbetering mogelijk. Hiervoor moeten we de andere Delen leren kennen. Te weten komen wat ze beogen.

Ieder Deel dat in de tijd zich gevormd heeft, heeft een eigen neuraal netwerk, met eigen houding, uitdrukking, stemkleur en spierspanning. Als zo’n deel door iets getriggerd wordt, wordt dus ook voornamelijk alleen dat netwerk aangevuurd. Dat betekent dat oude programma’s ingezet worden. Dat we onze neo-cortex niet ten volle kunnen gebruiken voor oplossingen of heling.
Ook biochemisch worden er de daaraan gekoppelde processen steeds weer opgestart. Zo kunnen we bijvoorbeeld steeds opnieuw alert zijn, uitvallen of ons juist terugtrekken. Ook aanpassen, op voorhand iets voor zijn, maar op een manier die ons niet werkelijk helpt of waar we zelf veel last van hebben.

Door het vertrouwen van de verschillende Delen te winnen, kan er mee gecommuniceerd worden. Dan wordt het mogelijk dat ze verstorende taken neerleggen en dat uiteindelijk met het gekwetste kind, wat steeds afgeschermd werd, contact gelegd kan worden. Zodat duidelijk wordt wat er aan de hand is, wat het nodig heeft, zodat het de pijn los kan laten. Pas dan is werkelijke heling mogelijk.

Daarvoor zijn verschillende methodieken ontwikkeld. Onder andere IFS (Internal Family Systems), Ego State. Ik werk met Resource Therapy, ontwikkeld door de Australische prof. Gordon Emmerson. Hoewel ik ook kennis heb van IFS.

Als je eenmaal voeling krijgt met je Delen, dan ga je ‘zachter’ naar jezelf kijken en ook naar anderen.



deel deze tip

Tip 82 - Regressie bij PDS

Somatische gewaarwordingen zijn vaak goed te behandelen mbv regressie therapie. PDS staat nooit op zichzelf en als je dus de oorzaak achterhaalt, dan kan je er zo maar eens vanaf komen.



deel deze tip

Tip 83 - Darmgerichte hypnotherapie bij PDS

Voor hypnotherapie bij PDS is een speciale erkende nascholing voor hypnotherapeuten. En deze heb ik gedaan!
Ik wil je kort vertellen wat darmgerichte hypnotherapie bij PDS inhoudt:
Je krijgt:
- Inzicht in PDS, in jouw vorm van PDS: de oorzaak, de uitlokkers en de instandhouders. Zó dat jij er rationeel én vanuit je gevoel iets aan kan doen.
- Je krijgt iedere sessie een visualisatie. Zo werk je aan ontspanning, aan een betere samenwerking tussen je hersenen en je darmen en je vermindert de overgevoeligheid van je darmen.
- Je krijgt lichaamsoefeningen en ademhalingsoefeningen, zodat je jezelf thuis kunt helpen. Ook met zelfhypnose help je jezelf thuis.
Zo krijg je weer de regie over je darmen en je leven.
- Je krijgt begeleiding om zoveel mogelijk normaal te leven.
- Je werkt met een wetenschappelijk bewezen programma: 80% van de mensen met PDS heeft hier duurzaam baat bij.
- Je krijgt in ieder geval zes sessies in 3 maanden tijd. Als er bijkomende problematiek is, zijn meer sessies en een nóg persoonlijker aanpak mogelijk.
Géén medicijnen, géén ingewikkeld dieet, we werken met de kracht van je onbewuste en je zelfhelende vermogen.
Woon je in de buurt van Voorburg (Den Haag)? Je bent van harte welkom!



deel deze tip

Tip 84 - 15 min. rust

Als je last hebt van PDS is je autonome zenuwstelsel vaak in een staat van 'vechten en vluchten' (sympaticus). Wanneer je autonome zenuwstelsel in een staat van rust is (ventraal), werken de darmen ook beter. Om te komen tot die staat van rust zijn er allerlei ontspanningsoefeningen, maar eentje die ongelofelijk goed werkt is een aantal maal per dag 10 tot 20 minuten rusten. Ogen dicht en liggen. Na 10 minuten is je lichaam al geheel gereset en keert het terug naar het ventrale zenuwstelsel.

Mocht je hier meer info over willen, lees dan het boek 'je vermoeidheid te lijf' van Annemarieke Fleming. In haar betoog over vermoeidheid na Covid, kanker of andere infectieziektes, heeft zij het ook regelmatig over PDS. Rust is blijkbaar een gouden tip om het lichaam weer goed te laten functioneren.



deel deze tip

Tip 85 - Boekentip!

Een aanrader om je lichaam geheel te resetten en naar een ruststand te brengen waarin ook de darmen tot rust komen is het boek 'Je vermoeidheid te lijf' van Annemarieke Fleming.

Kortgezegd: om de paar uur (het aantal bereken je met een methode van Annemarieke) 10 to 20 minuten rusten. Liggen met ogen dicht, doet wonderen. Het lichaam reset zich geheel al na 10 minuten waardoor de darmen tot rust kunnen komen. Dit gebeurt niet na 1 keer, maar wel wanneer je consequent haar methode volgt,
Lees vooral het boek om goed te berijpen op welke wetenschappelijke gronden haar methode gestoeld is en om je eigen lichaam beter te gaan begrijpen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 86 - Ontspannen ademhalen

Veel mensen met PDS hebben last van een opgeblazen gevoel wat de buik daadwerkelijk kan doen uitzettn. Er wordt veel gedacht dat dit komt door fermentatie, doordat de bacteriën in de dikke darm onverteerde resten van het voedsel alsnog verteren, waarbij gassen vrijkomen. Deze gassen zouden de buik doen uitzetten.
Maar tegenwoordig is er de hypothese dat lucht in de darmen ook kan komen omdat het middenrif teveel aangespannen is en daardoor permanent meer naar beneden staat dan nodig. Dit zou geven dat de darmen geen ruimte hebben in de buikholte. Hierdoor wijken de darmen uit naar de voorkant van de buik, wat de buik doet uitzetten.
Wat hierbij helpt is het ontspannen van het middenrif.
Er zijn allerlei ademhalingsoefeningen die hierbij van dienst kunnen zijn. De eenvoudigste oefening is: Adem 4 tellen in, 6 tellen uit, waarna je een korte pauze houdt. Doe dit een paar keer per dag een minuut lang.
Altijd goed, ook om je in het geheel te ontspannen.
Succes!



deel deze tip

Tip 87 - hypnotherapie bij PDS werkt super!

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt hypnotherapie een effectieve behandelmethode bij PDS-klachten. Na aftrek van het placebo effect ervaart één op de drie mensen blijvende verlichting van klachten. De meeste mensen met PDS ervaren al na een paar sessies verbetering. Volledig herstel is zeker haalbaar. Check de NPO documentaire hypnose op recept (gewoon op internet vindbaar).

Anoniem


deel deze tip

Tip 88 - Wat is er lastig te verteren?

Het is maar een onderzoeksrichting. Je darmen maken deel uit van je spijsverteringstelsel. Je zou je kunnen afvragen, eens een tijdje mijmeren op wat er in jou leven moeilijk te verteren en op te nemen is of was?

Kan verrassende inzichten geven waar je verder mee kunt.



deel deze tip

Tip 89 - Rust telkens 1 kwartier (+boekentip)

Wanneer we door wat voor redenen ook last hebben van het PDS, dan heeft ons lichaam vaak niet voldoende energie om zich bezig te houden met de darmen, maar richt het zich op allerlei overlevingsstrategieen.

Stel, je hebt veel last van allerlei spanningen of stress, dan gaat het lichaam automatisch over naar een vecht-vlucht respons. Alle energie gaat daar naartoe. Omdat ons lichaam alleen het beste functioneert wanneer we in een staat van ontspanning zijn, is er geen energie meer over om de darmen op orde te houden. Wat ontzettend kan helpen is zo'n 2 a 3 keer per dag een kwartiertje te rusten met de ogen dicht (geen mobiel). Na 10 minuten al is je gehele lichaam ge-reset en heeft het weer energie voor de normale processen die het lichaam vraagt.

Mocht je meer willen weten over deze benadering, lees dan het boek 'je vermoeidheid te lijf' van Annemarieke Fleming. PDS komt daar ook regelmatig voorbij. Een echt aanrader!



deel deze tip

Tip 90 - meer dan voeding

Bij darmproblemen wordt vaak als eerste gedacht aan voeding (die absoluut belangrijk is), maar ook je mentale gesteldheid is van invloed op je darmen. Je zou kunnen bijhouden wat er (mentaal) vooraf gegaan is aan de darmklachten (zoals je ook uit zou kunnen zoeken bij welk voedingsmiddel de klachten verergeren). Dit kan voor iedereen iets anders zijn, maar vraag je af welk (innerlijk) conflict de klachten verergeren. Een therapeut kan je hierbij helpen.



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 91 - prikkelbare darm

Hypnotherapie bij PDS werkt erg goed. Overmatige spanning verergert PDS namelijk en Hypnotherapie is een goede manier om in diepe ontspanning te raken.



deel deze tip

Tip 92 - hypnotherapie de oplossing bij PDS

Wil je weten hoe hypnotherapie bij PDS werkt? Kijk dan naar de documentaire "Hypnose op recept" uitzending gemist (NPOstart.nl). Wetenschappelijk aangetoond dat het een effectief middel is om dit probleem geheel op te lossen! Zoek dus een goede hypnotherapeut bij u in de buurt!

Anoniem


deel deze tip

Tip 93 - zoek lotgenoten

Als je last van PDS hebt, kun je je alleen hierin voelen. Het is niet zichtbaar, maar het kan jouw leven wel ontregelen. Het (online) zoeken van lotgenoten en hen ervaringen horen, kan helpend zijn. Je bent niet de enige met deze klachten en misschien vind je nog een tip die voor jou werkt



deel deze tip

Tip 94 - warme handen

Bij klachten heb je vaak de neiging het deel dat klachten heeft te negeren of er boos op te zijn. Probeer daarentegen de darmen extra liefde en warmte te geven door je handen op je buik te leggen, de warmte te laten doorstralen en je buik op die manier zacht te laten worden, zodat deze kan ontspannen en de stress in je buik kan afnemen.



deel deze tip

Tip 95 - Je darmen zijn de hersenen van je emoties.

Wist jij dat je hersenen de darmen zijn van je emoties?

Dus bij een PDS... In hoeverre hebben je emoties invloed op je PDS? Praat eens met een therapeut en zoek de link tussen die 2...

Wie weet geeft het verlichting, wie weet niet....

Paul


deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten