Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij prikkelbare darm syndroom PDS

prikkelbare darmsyndroom pds

 

Prikkelbare darm - tips

Zoek je tips bij PDS?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met prikkelbare darm syndroom (PDS)

 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Leer natuurlijk ademen

Natuurlijk ga je naar iemand die ervaring heeft met de behandeling van PDS.

 

Wat daarnaast wellicht kan helpen is natuurlijk ademen. Zonder dat we ons daarvan bewust zijn, ademen we niet meer diep naar onze onderbuik. Hierdoor krijgen onze organen in onze buik onvoldoende massage, onvoldoende stimulans om hun werk ritmisch te doen.

 

Een ademcoach kan je leren hoe je dat doet.


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 2 - Hypnotherapie is effectief bij een prikkelbare darm

Hypnotherapie is bewezen de meest effectieve behandeling bij een prikkelbare darm.

Dat komt onder meer omdat je tijdens een hypnotherapeutische sessie een diepere ontspanning kunt bereiken dan anders. Ontspannen is heel belangrijk voor je darmen.

Er zijn heel veel zenuwverbindingen tussen de darmen en de hersenen, met name met het limbische systeem in de hersenen. In het limbische systeem ervaar je emoties. Niet zo verwonderlijk dus dat je emoties zoveel invloed hebben op je darmen!

Wil je goed voor je darmen zorgen? Probeer dan geen emoties vast te houden en leer je lichaam intens te ontspannen. Ik help je graag!


4

deel deze tip

Tip 3 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het pds-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 4 - Zoek een therapeut

Heb je last van een prikkelbare darm (pds) en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 5 - Onderzoek je klachten

Een prikkelbare darm kan lastig zijn omdat er zowel een psychische als een lichamelijke component in zit.

De klachten kunnen verergeren door spanningen, maar ook omdat je iets gegeten hebt waar je darmen niet zo goed raad mee weten.

Het kan interessant zijn om na elke maaltijd bij te houden, wat je hebt gegeten en in welke mate je daar last van hebt gekregen.

Ook kun je bepaalde voedingsmiddelen een week of twee vermijden en kijken wat het met je klachten doet.

Het kan soms een hele puzzel zijn.


R.B.

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - EMDR helpt bij PDS

EMDR bij PDS
Het prikkelbare darmsyndroom is en nare chronische aandoening die je leven danig kan inperken.

Als mensen daardoor vaak diarree hebben, kan er nog een obsessie bijkomen, nl. voortdurend opletten of je tijdig naar de wc kunt, waar je ook bent of naartoe gaat. Je raakt je overmatig bewust van de sensaties in buik, endeldarm en anus.

Die sensaties roepen de gedachte op dat je nodig naar toilet moet. En als die niet in de buurt is, slaat de angst je om het hart: bang voor ontlasting-verlies in het openbaar. Vervolgens raken je darmen weer ontregeld door je angst, en de cirkel is rond.

EMDR kan die vicieuze cirkel doorbreken, door angstige, schaamtevolle ervaringen uit het verleden te verwerken en de kracht van zelf gevormde schrikbeelden weg te nemen.2

deel deze tip

Tip 7 - Zoek een PDS-therapeut

Zoek een PDS-therapeut die met jou samen het probleem in kaart brengt en in samenwerking met de huisarts of MDL-arts jou leert hoe je met PDS toch fijn en ontspannen kunt leven. Het is mogelijk, al niet echt eenvoudig.

Dorota

2

deel deze tip

Tip 8 - Ontspannen, ontspannen en ontspannen

Ontspannen, ontspannen en ontspannen

Er is één remedie die verlichting biedt voor iedereen met PDS: ontspanning.

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je een goede ontspanningsoefening doet, zul je merken dat je borrels in je buik krijgt. Dat is heel goed! Dat betekent dat je darmen zich ontspannen en ze weer kunnen werken.

Train jezelf erop je buik zoveel mogelijk ruimte te geven om te ontspannen door in gedachten 'Fijn!' te zeggen als je beweging in je darmen voelt of hoort.

Lukt het niet zelf? Ga dan naar een hypnotherapeut. Kinderartsen weten het inmiddels: het antwoord op PDS is hypnotherapie, want daarmee bereik je een diepere staat van ontspanning.


2

deel deze tip

Tip 9 - Voeding, stress, aanvaarding

Een prikkelbare darm kan eerst worden behandeld met het juiste voedingspatroon. Wellicht kan ook duidelijk worden welke allergieën je mogelijk hebt door dit te laten onderzoeken.

Als de klachten chronisch blijken kun je eerst kijken naar stress en hoe dit jouw leven beïnvloedt. Soms ook leren aanvaarden dat deze klachten een onderdeel van jouw leven zijn, je op die manier kunt bezien hoe je zo optimaal mogelijk met jouw klachten kunt leren leven. Een therapeut kan jou hierbij helpen.1

deel deze tip

Tip 10 - Leer beter omgaan met stress

Zoek bij een PBD een goede therapeut (orthomoleculaire diëtiste of natuurarts). Zij kunnen in kaart brengen welke middelen de darm extra irriteren. Verder is stress vaak ook een factor, probeer hiermee beter te leren omgaan (dmv. coaching, mindfulness, yoga of ontspannende hobby's).


Maaike

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Een integratieve en holistische aanpak

De oorzaken voor het ontstaan van PDS zijn niet bekend. Wel is bekend dat stress en verkeerde voeding factoren zijn die PDS verergeren.

Een integratieve en holistische aanpak bij PDS is dan ook cruciaal. Naast goede (psychologische) begeleiding is de juiste voeding aangevuld met supplementen erg belangrijk.1

deel deze tip

Tip 12 - Voeding uitgetest op jouw spijsvertering helpt bij pds

Voeding exact uitgetest op jouw spijsvertering helpt enorm bij een prikkelbare darm. Een kinesioloog kan dat makkelijk uittesten.


Als je lichaam dan precies die voeding krijgt die het makkelijk kan verwerken gaat het al snel beter met je darmen.


Dan word je ook sterker zodat je samen kan onderzoeken welke emoties onder de prikkelbare darm zitten.1

deel deze tip

Tip 13 - Leer omgaan met hooggevoeligheid bij PDS

Ben je misschien hooggevoelig?

Veel mensen die hooggevoelig zijn hebben een lichaam wat snel overprikkeld raakt. Dat betekent dat deze groep mensen ook vaker last hebben van PDS.

Leren omgaan met hooggevoeligheid bij een therapeut die hier ervaring mee heeft (hoe raak ik niet overprikkeld), mindfulness (rust in hoofd en lijf) en mogelijk een goede mesoloog (die kan je hele lichaam doormeten) zouden je kunnen helpen!1

deel deze tip

Tip 14 - Houd een dagboek bij

Houd een dagboek bij. En dan niet alleen van wat je eet en drinkt, maar ook van lastige situaties en je gedachten, je gevoelens, je gedrag en de gevolgen in die situaties.

 

Zo krijg je meer inzicht in hoe je zelf onbewust de klachten verergert.

 

Je kunt dan o.a. door helpende gedachten te formuleren voor jezelf (als: er is altijd wel ergens een toilet) de negatieve cirkel proberen te doorbreken.1

deel deze tip

Tip 15 - Je hebt PDS, je bent niet jouw PDS

Je hebt PDS, je bent niet jouw PDS.

Naast medische ondersteuning en passende voeding, is aandacht voor het psychologische aspect van PDS aan te raden.

Door angst voor vervelende situaties (toilet in de buurt?) ben je als patiënt vaak extra gericht op lichamelijke gevoelens. Voel je iets in je buik, wat nu, angst neemt toe en zo zit je in een negatieve spiraal. Je bent als het ware je prikkelbare darm.

Met een integratief therapeut kun je werken aan 'een scheiding' tussen jezelf en je klachten. Dit kan d.m.v. cognitieve therapie in combinatie met visualisaties en andere creatieve technieken.

Laat je verrassen door het resultaat!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Kijk de documentaire "Hypnose op recept"

Wil je weten hoe hypnotherapie bij PDS werkt kijk dan naar de documentaire "Hypnose op recept" uitzending gemist (NPOstart.nl). Collega-therapeuten leggen in deze documentaire uit hoe hypnotherapie bij PDS werkt.


1

deel deze tip

Tip 17 - Werkvragen om bewust te worden van jezelf

Het Prikkelbare Darm Syndroom ofwel PDS is een eigentijdse aandoening waar verrassend veel mensen in Nederland last van hebben: zo’n kleine kwart van de vrouwen en minder dan een vijfde van de mannen.

De oorzaken ervan zijn medisch veelal niet verklaarbaar en daarbij ook nog eens wisselend, waardoor mensen met PDS veel ongemak kunnen ervaren en zich veelal onbegrepen kunnen voelen. We hopen bovendien op een ‘quick fix’ die er niet lijkt te zijn.

Het ziektebeeld bij PDS is zowel fysiek/somatisch als psychisch. Beide kanten van onze zijnswijze weven namelijk door elkaar heen: onze psychische conditie bepaalt de gevoeligheid van ons lichaam en daarmee haar reacties die weer onze psyche beïnvloeden. Enzovoorts.

Je kunt PDS zien als een overmatig reageren op prikkels, zowel op fysieke- in de vorm van voeding, als op psychische prikkels via de informatie die binnenkomt. Dit gebeurt door onze op de wereld gerichte zintuigen en door alles wat in onszelf leeft en ons raakt. Ons menszijn kent zowel een fysieke als een psychische verwerking of ‘stof’wisseling.

PDS is zodoende in wezen een verstoorde verhouding tussen onze persoon en onze leefwereld met alles wat van daaruit tot ons en in ons komt. Kort gezegd: onze persoonlijke stofwisseling van materiële en psychische input is ontregeld.

Deze ontregeling ligt enerzijds aan ‘de wereld’ die de laatste tientallen jaren buitengewoon veel prikkels toelevert, veel van ons vraagt en buitengewoon complex is geworden. Anderzijds ligt dit ook aan onszelf als moderne mensen: we willen/begeren (veel te) veel en hebben hoge verwachtingen van zowel het leven als onszelf. We willen niets missen en ons vooral niet vervelen, waardoor we onszelf overladen.

Ogenschijnlijk zijn we ‘in control’ over de toevloed van informatie en prikkels, maar in werkelijkheid hebben/nemen we bijna geen moment om tot onszelf te komen. Het ‘ik’ in ons dat ons leven moet managen raakt verdoofd. Daarbij is de kwaliteit laag van veel prikkels en info waarmee we ons ‘voeden’ en denken te ontspannen.

Op fysiek niveau wordt het steeds duidelijker dat de moderne leefwijze met haar synthetische producten onze eigen leefomgeving vergiftigt en de gezonde balans verstoort. Omdat ons fysieke lichaam is opgebouwd met diezelfde aardse materie, nemen we ook deze lichaam- en natuurvreemde stoffen in ons op.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de toename van allergieën, van verstoringen van ons auto-immuunsysteem en orgaanfuncties samenhangen met de invloeden van een verstoord milieu. Als individu kunnen we daar niets aan doen. We zullen deze gevolgen op onze lichamen moeten aanvaarden en ermee leren leven.

Maar wat kunnen we dan wel doén? We kunnen constateren dat het Prikkelbare Darm Syndroom en aanverwante overreacties van onze lichaam en ziel een fors beroep doen op onze aandacht: we kunnen er niet (meer) omheen.

De aandoening zelf dwingt ons om ons bewust te worden van onszelf (echte zelfkennis), van onze persoonlijke eigenschappen, van hoe het écht met ons gaat en op welke wijze we ‘stofwisselen’ (of niet) in onze relatie met onze omgeving.

Werkvragen daarbij kunnen zijn:
- Welke voeding verdraag ik, wanneer en hoeveel?
- Wat is de invloed op mij van mijn omgeving, mijn relaties, mijn werk, mijn ambities?
- Wat kan/wil ik (praktisch) aanpassen en wat niet? Waarom niet?
- Wat geeft me stress en hoe reageer ik daarop met lijf en psyche?
- Hoe ga ik om met grenzen? Hoe merk ik als ik een grens bereik/overschrijdt?
- Wat brengt mij ontspanning? Hoeveel heb ik ervan nodig, hoeveel is er nu?
- Wat zijn mijn persoonlijke gevoeligheden? Waaraan kan ik iets doen, wat niet?
- Wat is de herkomst van mijn psychische gevoeligheden?
- In welke levensgebieden voel ik mij (wel) goed? Hoe krijg ik daar meer focus op?
- Wel gedrag past (bij) mij en voelt goed? Hoe kan ik dit versterken?
- Wat vind ik écht belangrijk in mijn leven en hoe ga ik daar nu mee om?

Door langs deze weg op je eigen manier met jouw PDS bezig te zijn kun je waardevolle zelf- en levenskennis opbouwen.

Dit zal je helpen om met jouw unieke vorm van mens-zijn een even uniek pad te gaan wat je (genoeg) voldoening brengt. Het verlegt de focus van ‘je niet goed voelen’ naar datgene wat jou kwaliteit kan bieden als persoon in een omgeving waarin je zoveel mogelijk tot jouw recht komt en anderen tot hun recht laat komen.

En vergeet daarbij niet: wij hebben de wrijvingen, confrontaties en ongemakken van het leven nodig om werkelijk mens te worden!


1

deel deze tip

Tip 18 - Bewegingsoefening bij PDS

Wanneer je last hebt van PDS gaat dat vaak gepaard met gasvorming. Een teveel hieraan zorgt voor een opgeblazen gevoel. Om het overtollige gas kwijt te raken kun je simpele rekoefeningen doen.

Ga rechtop staan en beweeg je armen omhoog, duimen in elkaar. Beweeg afwisselend naar links en rechts, zo ver als je kunt. De strekking voel je in je zij.


1

deel deze tip

Tip 19 - FODMAP dieet en pepermuntolie-capsules bij PDS

Ik heb zelf hele gevoelige darmen (waarschijnlijk ook PDS).

Hier wil ik graag twee tips delen die door mijn huisarts aangeraden zijn en ook vermeld staan op de site van de Maag-Lever-Darm stichting:

- het FODMAP dieet (makkelijk te vinden op Google) waarop producten staan die rustiger zijn voor je darmen (FODMAP-arm)

- pepermuntolie-capsules; deze kalmeren je darmen. Te koop bij elke drogist.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 20 - Combinatie fysieke en psychische factoren

Bij een prikkelbare darm spelen vaak zowel fysieke als psychische oorzaken. Vaak doet een verandering van dieet al veel. Ik vraag mijn cliënten dan meestal ook om eerst hier naar te kijken.

Ik heb daar ook persoonlijke ervaring mee, dus ben altijd bereid mee te denken in welke richting je het zou kunnen zoeken. Een bezoek aan een diëtist is altijd een goed idee, en dit wordt ook gedekt door de basisverzekering.

Vervolgens kan ik met je kijken naar welke psychische factoren er misschien spelen. Stress, spanning en trauma kunnen bijvoorbeeld fysieke klachten geven, zoals een prikkelbare darm. Het is goed om dan iets aan de oorzaak te doen, in plaats van of naast het symptoom te bestrijden (de pijn of het ongemak).

Bedenk wel dat dit geen 'quick fix' is. Dit vergt tijd en aandacht.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Relatie met je lichaam

Je darm kan je heel goed feedback geven. Net als je hele lichaam is er een optie om te luisteren. Wat heb je nodig? Wat doet je goed?
Dit is heel individueel en het gaat over de relatie die je met je lichaam kan opbouwen.


1

deel deze tip

Tip 22 - Mindfulness

Mindfulness is een sterke toevoeging als het gaat om acceptatie van wat er op dit moment is, bij PDS.


1

deel deze tip

Tip 23 - Darm management programma

Visualisaties uit het darm management programma werken sterk door op onbewuste processen.


1

deel deze tip

Tip 24 - Holistisch werken: lichaam en geest zijn sterk verbonden

lichaam en geest zijn sterk met elkaar verbonden, je gedachten hebben invloed op de gesteldheid van je lijf en andersom. Daarbij komt dat je buik een heel sensitief gebied is, het is extra beïnvloedbaar door nare gedachten of stress. Stress is veelomvattend, het zijn niet alleen de stressvolle gedachten maar ook het verkeerde voedsel dat je tot je neemt. Dat kan zowel fysiek voedsel zijn, als mentaal voedsel; waar voedt jij je gedachten en je leven mee?

omdat je buik zo nauw betrokken is bij je mentale welzijn is het bijna onmogelijk om dit probleem van één kant te gaan beslechten. Ik werk holistisch wat betekend dat ik de mens altijd als geheel behandel.


1

deel deze tip

Tip 25 - Denk ook eens aan galproblemen

Denk ook eens aan galproblemen. Jarenlang gedacht dat ik PDS had (en ja ik ben gevoelig op die darmen). Maar het blijkt een galblaasprobleem te zijn. Galstenen, galgruis. Makkelijk te verhelpen maar heel vervelend en jarenlang zeurend om te hebben.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 26 - Laat je voeding uittesten door een kinesioloog

Laat je voeding uittesten door een kinesioloog.
Hierdoor krijg je een dieet speciaal op jou afgestemd.
Door mijn jarenlange ervaring als kinesioloog weet ik dat het helpt!


1

deel deze tip

Tip 27 - Het zusje van gluten: lectines

Veel mensen zijn gevoelig voor tarwe en gluten, een zusje van de gluten zijn lectines, dit zijn de velletjes om de zaadjes van tomaten , courgettes, paprika, aubergines, ook de buitenkant van deze nachtschades kunnen sterke irritatie geven aan de darmen, dus ontvellen en ont zaden is een grote aanrader.


1

deel deze tip

Tip 28 - Houd jezelf een spiegel voor

Houd jezelf een spiegel voor

Wil je zelfinzicht krijgen? Weten wie je werkelijk bent? Dan helpt zelfreflectie.

Naar jezelf kijken van een afstandje. Als een toeschouwer. Je observeert dan je gedrag, gevoelens, gedachten en dergelijke zonder te oordelen.

Stel jezelf open vragen, zoals: Waarom doe ik de dingen die ik doe? Wat raakt mij zo in die uitspraak?
Hoezo maak ik die keuze?

Reflecteer je regelmatig? Dan leer je jezelf gaandeweg beter kennen. Van wat aangeleerd is en authentiek, maar ook wat je sterktes en zwaktes zijn.


1

deel deze tip

Tip 29 - Luister wat vaker naar wat je lichaam je vertelt

Elke dag geeft je lichaam allerlei signalen af hoe het met je gaat. Maar de kans is groot dat je die wegwimpelt. Want, de waan van alledag slokt je op. Werk, huishouden, boodschappen, kinderen, sporten, familie et cetera.

Wil je meer zelfinzicht krijgen? Luister dan wat vaker naar wat je lichaam je vertelt. Van die plotselinge hoofdpijn tijdens een gesprek, die knoop in je buik tot die gespannen schouderspieren. Zo kom je via je lichaam meer te weten over jezelf.


1

deel deze tip

Tip 30 - Neem de tijd om goed uit te zoeken wat een rol speelt

Als je een prikkelbare darm hebt, ben je met een situatie geconfronteerd, die heel veel oorzaken kan hebben. Dat is heel erg lastig.

En bovenop kan het ook een combinatie van verschillende dingen zijn, die jouw darm minder goed laten functioneren. Met name de combinatie van psychische en lichamelijke klachten kan verwarrend zijn.

Neem de tijd om goed uit te zoeken wat een rol speelt en zo nodig betrek er verschillende deskundige bij.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 31 - Acceptatie

In de andere tips kun je al veel lezen over een vicieuze cirkel waarin je je bevindt als je last hebt van PDS.

Zoiets als: stress, leidt tot gedoe in je darmen leidt tot angst/ frustratie rondom toiletgang leidt tot stress enzovoort.

Je kunt op meerder manieren uit deze cirkel komen.

Wat al kan helpen is jezelf niet veroordelen over je klachten, maar accepteren dat het nu (nog) zo is, lief zijn voor jezelf en zéker niet boos zijn op jezelf.

Ook ik nodig je uit om met hypnotherapie de andere onderdelen van jouw vicieuze cirkel op te lossen.


1

deel deze tip

Tip 32 - Hypnotherapie bij PDS

Hypnotherapie is heel doeltreffend bij PDS.
Maag darm en leverartsen sturen patiënten door wanneer er geen aanwijsbare reden is voor de klachten.


1

deel deze tip

Tip 33 - EMDR bij prikkelbare darm

Als hypnotherapeut zou ik niet als eerste eraan denken om EMDR in te zetten bij PDS. Maar onlangs heb ik dit wel gedaan, met veel succes.

Want bij PDS kan angst zeker een rol spelen. Bij voorbeeld de angst om naar het toilet te gaan. Dit kan al vroeg in de jeugd ontstaan zijn, of later. Hoe dan ook: EMDR is bij angst zeker een goede methode om in te zetten!


1

deel deze tip

Tip 34 - Je buik als brein

Je buik als brein
Dat je hersenen je buik beïnvloeden, is al bekend. Maar dat je darmen net zo slim zijn als je hersenen en daarmee je psychische gezondheid kunnen beïnvloeden, is iets dat de wetenschap pas onlangs ontdekte.

Het is dus belangrijk bij wijze van spreken naar je darm te luisteren. Als je klachten hebt, probeer deze te vertalen naar wat je nodig hebt. Misschien meer rust of andere voeding of meer beweging.

Als je een ‚gesprek‘ met je darmen kan aangaan, kom je misschien nieuwe dingen tegen.


1

deel deze tip

Tip 35 - prikkelbare darm

De werking van de darmen kunnen door zowel emoties als voeding beïnvloed worden.
n de kinesiologie vallen darmen onder het element metaal. Dat element staat voor verdriet. Ga bij jezelf na wat jou verdrietig maakt. Waar loop je tegenaan. Zoek hulp om daarmee om te gaan.

Een goede werking van de darmen kan ook bewerkstelligd worden door een dieet speciaal op jou afgestemd dieet. Daarvoor kan je hulp vragen aan een kinesioloog. Vooral het laten staan van koeienzuivel heeft veel effect op een goede werking van de darmen.deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten