Als je in de overgang bent kun je te maken krijgen met stemmingswisselingen, ook gericht op de “overgang” naar een andere fase in je leven. Daarin kun je jezelf soms niet herkennen, waar je eerder dansend door het leven ging komt nu ineens een besef van eindigheid, niet meer bij de jongsten horen, rimpels krijgen, afvragen of je er nog toe doet, of je afgeschreven bent. Soms zijn de verdrietige gevoelens er zonder dat je weet hoe en wat en waar je daar eerder geen last van had ben je nu ineens zomaar verdrietig of angstig. Bedenk dat dit overgangsgerelateerd kan zijn en ook weer over gaat. Tenzij het zo heftig wordt dat er meer aan de hand is. Mocht je hier mee bezig zijn en loop je hierin vast kom dan langs, dan praten we erover en kijken wat voor jou helpend kan zijn.
Tips bij moeite met ouder worden
Moeite met ouder worden - tips
Zoek je tips over moeite met ouder worden?
Je kunt hier allerlei tips verkennen en een duimpje omhoog geven aan de tips die jij waardeert.
Meer ondersteuning nodig?
-
Maaike 11
-
Wees mild voor jezelf
Oud worden is mooi.. Althans dat zeggen mensen vaak. Maar ouder worden is ook een proces van afscheid nemen. Het begin van een nieuwe levensfase. Onderschat de impact van deze nieuwe fase niet. Veel mensen sluiten tussen hun 60e en 70e hun werkzame leven af en zoeken een nieuwe invulling van hun tijd. Bij deze periode hoort ook het terugkijken naar het leven dat je geleid hebt. Dit kan een tevreden gevoel geven. Maar als dit niet lukt kijk je wellicht met spijt of wanhoop terug. Dit belemmert om nog te kunnen genieten van wat er wél is.
Wees mild voor jezelf en probeer eens te denken aan alle dingen die wél goed zijn gegaan en waar je tevreden over mag zijn. Schrijf ze op, maak er eventueel een mooi (dag)boek van. Foto's kunnen hier ook bij helpen.
Als het je niet lukt om te kunnen genieten raad ik je aan om hulp te zoeken. Je leven heeft zin, ook als je dit zelf anders ervaart!Anoniem 11 -
Help ik word ouder???
Er komt een dag dat je anders aankijkt tegen ouder worden.
Waar eerst de toekomst een hele lange weg lijkt zonder einde, een uur een eeuwigheid, als je meent dat er nooit een einde aan iets komt, realiseer je je plots dat de tijd wel heel erg snel omvliegt, je lijf opeens anders beweegt, aanvoelt en er uitziet en verlang je vast in momenten terug naar vroeger.
Ja, dat heet ouder worden.
Er zit hopelijk voor de meeste ouderen iets moois en goeds in ouder worden.
Je kan misschien met een glimlach terugkijken op je leven, op de energie die je vroeger had en waarmee je door de wereld bewoog. Je wenst op oudere leeftijd mogelijk dat toen je jonger was, je al graag had geweten wat je nu weet. Processen die op jongere leeftijd aandacht vragen zoals wie ben ik, wat wil ik met mijn leven, zijn doorleeft. Wat je nu weet, voelt, kent, geeft hopelijk meer innerlijke rust, overzicht en (zelf)acceptatie. Acceptatie van beperking en ziekte is bij het ouder worden een uitdaging maar het verstand dat er met de jaren bij gekomen is, kan je oude dag helpen verzachten, verlichten, verdragen, relativeren. Met de dood anders voor ogen kan het leven intenser geleefd en beleefd worden. Pluk de dag is meer dan een tegelwijsheid geworden. Dat leert mij mijn moeder van 90 en dat leert mij ook de levensfase waarin ik nu zelf zit. Ouder worden is net als elke andere levensfase, een bijzondere periode. Een periode die vreugde en verdriet kent én persoonlijke groei. Heb je levensvragen en wens je die te delen dan is een goed gesprek hierover mijn advies....Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog MaastrichtAstrid ✓ 9 -
Vijftig jaren wijs...
Vijftig jaren wijs...
Veel vrouwen zijn rond hun vijftigste zoekende. De overgang is in volle gang en daar heb je in meer of mindere mate last van. Ook al heb je misschien weinig last, in je lichaam gebeurt heel veel. Ook is dit vaak de tijd dat de kinderen uit huis gaan en daardoor ontstaat meer ruimte. Door de hormonale verandering worden vrouwen wat assertiever en doelgerichter en zijn ze klaar voor de volgende stap. Dat is soms heel nieuw en voelt onwennig en soms vinden vrouwen het zelfs egoïstisch. Na een leven lang zorg voor anderen is je lichaam en je brein klaar voor JOU! Neem die stap en ga ervoor!Esther Therapie & Coaching Zeddam Lid van Therapiepsycholoog ZeddamEsther ✓ 6 -
Groeien in dankbaarheid
Groeien in dankbaarheid
Als we ouder worden nemen de kwaaltjes en kwalen toe. Gekscherend zeggen we vaak; “pijntje hier, pijntje daar”. Ook mentaal kan je minder verwerken. Dat kan je behoorlijk je levenslust ontnemen.
Hier volgt een methode die kan helpen om wat anders in het leven te staan en wat makkelijker in slaap te vallen waardoor je leven waardevoller gaat aanvoelen.
Als je in bed ligt laat je de dag passeren en zoek je er 10 momenten uit waar je dankbaar voor was. En je geeft die momenten aandacht en laat het positieve gevoel daarvan nog meer binnenkomen.
Zo verschuift gaandeweg je focus van naar wat je niet meer kunt naar wat je nog wel kunt. En dat maakt het omgaan met de ongemakken draaglijker.Jennie 5 -
oefen je in het kijken naar het positieve
Vaak zijn we geneigd vooral te kijken naar wat er beter kan of wat je mist. Een goede training in letten op wat er wel is, is om elke dag tenminste 3 dankpunten op te schrijven en daar dan ook even bij stil te staan. Het lijkt misschien heel kneuterig, maar het heeft echt veel effect. Soms moet je wel even volhouden om er een gewoonte van te maken. Probeer het maar eens een maand en kijk wat het je oplevert.Wim Therapie & Coaching Delft Lid van Therapiepsycholoog DelftWim ✓ 5 -
Het is niet makkelijk
Voor de meeste mensen is ouder worden op de een of andere manier een uitdaging. Soms helpt het te accepteren dat dit een realiteit is.
We kunnen dan de gevoelens, die daarmee te maken hebben, toelaten en een plek geven. Dat kan ons helpen een weg vooruit te vinden.Dagmar 4 -
Moeite met ouder worden
Moeite met ouder worden?
Ja wat is oud? Is dat het getal? Is dat het gevoel dat je niet meer meetelt?
Is dat je uiterlijke kenmerken? Is het vergeetachtigheid of andere mentale problemen?
Het is maar wat je er van maakt en wat je er van verwacht.
Natuurlijk willen we allemaal jong en energiek zijn en blijven. En in veel gevallen is dat wellicht ook echt wel mogelijk.
Maar elke levensfase heeft zijn charmes. En.... niet altijd hoef je je te gedragen naar je leeftijd toch?
Je kunt ook nog jong zijn, en je oud(er) of volwassener opstellen. Andersom zeker ook: Je kunt ouder worden of zijn, maar van geest nog jong voelen of gedragen. Natuurlijk hangt dat af van de omstandigheden en de omgeving waarin je verkeert. Ook hangt het af, van je inborst, of je optimistische of pessimistische kijk op de wereld hebt.
Ik help je graag je doelen te verwezenlijken binnen de mogelijkheden, en ook help ik je rouwen, loslaten en zoeken naar de dingen die nog wel mogelijk zijn.
Als vanzelf zul je meer accepteren dat je zo jong/oud bent als je bent en dat je je anders erover zou kunnen gaan voelen en gedragen.Nicolette Psycholoog Breda & Relatietherapie Lid van Therapiepsycholoog BredaNicolette ✓ 3 -
Jezelf en een ander eens vaker hardop bedanken
Vaak zijn we er niet bewust van dat hetgeen wij doen, gewaardeerd mag worden.In de eerste plaats door jezelf. In opvoeding leren we afhankelijk te worden van de waardering van een ander. Als waardering uitblijft, kunnen we teleurgesteld zijn of beschouwen we wat wij gedaan hebben als niet waardevol genoeg. Dat is jammer want je gewaardeerd voelen geeft goede energie. Als we ouder worden beseffen we dat we niet meer zo ondoordacht of moeiteloos als vroeger kunnen doen wat we deden. We kunnen kritischer worden op onszelf en/of in relaties op elkaar.
Dit inzicht in overweging nemende, besluit vandaag of in het nieuwe jaar eens om jezelf te bedanken voor je inspanningen en goede intenties, hoe klein die ook mogen lijken. Ontdek ook hoe fijn het werkt om iemand anders eens te bedanken, hoe klein de actie van de ander dan ook mag lijken.
Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog MaastrichtAstrid ✓ 3 -
iedere leeftijdsfase heeft z'n eigen uitdagingen
Ouder worden doen we allemaal, of je dat nou leuk vindt of niet. Gedurende ons leven gaan we door verschillende fasen heen, gemiddeld elke 7 jaar, en elke leeftijdsfase heeft z'n eigen uitdagingen.
Deze aan de leeftijdsfase gerelateerde uitdagingen helpen je om je aan te passen aan de veranderende omstandigheden: je lichaam, sociaal, werk-gerelateerd. Uiteindelijk leiden deze aanpassingen tot het accepteren van de fysieke dood.
Ouder worden mag gepaard gaan met gebreken, maar op zich is dat geen probleem. Mits je maar mee gaat in de beweging. Het wordt een probleem op het moment dat je je gaat verzetten tegen het natuurlijke verloop van het leven.
Het accepteren van de (fysieke) gebreken waarmee het ouder worden gepaard gaat, helpt je om los te komen van de fysieke wereld en uiteindelijk op een vreedzame manier te kunnen sterven. Het is eigenlijk een continue loslaatproces.
Loslaten is gezond: uiteindelijk is er niets meer om aan vast te houden. Het is een overgavel aan iets dat groter is dan jij ... en zo hoort het ook.Anoniem 3 -
Neem het serieus
Realiseer je dat je hierin niet de enige bent! Te vaak wordt er lacherig over gedaan, iemand niet serieus genomen. Deze reactie zegt vooral iets over degene die zo reageert. Sta stil bij wat je nodig hebt, wie je kan bij staan en zoek eventueel een goede therapeut.Margreet Therapie Assen Lid van Therapiepsycholoog AssenMargreet ✓ 3 -
Onderzoek de mogelijkheden om ermee om te gaan
We gaan het allemaal meemaken, ouder worden. Opeens laat het lichaam (of geest) ons in de steek en worden kleine ongemakken soms groot.
Hoe ga je hiermee om? Raak je helemaal ervan in de war? Wordt je humeurig?
Kijk eens samen met een therapeut er naar, waar zou je meer plezier uit kunnen halen? Hoe ga je om met ongemakken? En welke mogelijkheden heb je zelf om ermee om te gaan, vaak veel meer dan je denkt! Een therapeut kan je goed op weg helpen en met je meekijken.
Gun jezelf meer plezier en vaak ook helpend voor je omgeving.
Hans Coaching & Relatietherapie Vaassen Lid van Therapiepsycholoog VaassenHans ✓ 3 -
Corinne 2
-
Kijken naar half glas vol!
Moeite met ouder worden, tja......
Op den duur hebben we daar allemaal mee te maken.... of toch niet?
Je zit als het ware in een rouwproces. Je verliest de eeuwige jeugd. je verliest het idee dat je altijd fit en gezond zult blijven, anderen om je heen worden ook steeds ouder of ontvallen je zelfs. Is er nog toekomst? En zo ja hoe?
Ik help je graag door dit proces heen. We gaan op zoek naar acceptatie / berusting en je gaat aan rouwverwerking doen, maar vooral: kijken naar half glas vol! Wees blij DAT je ouder wordt en dat je er nog bent. en samen gaan we vooral kijken naar alles waar je nog wel van kunt genieten binnen de huidige mogelijkheden. Je bent welkom.Nicolette Psycholoog Breda & Relatietherapie Lid van Therapiepsycholoog BredaNicolette ✓ 2 -
Verlies en winst
Ouder worden kan gepaard gaan met verlies. Verlies van een gezond lijf. Een gladde huid. Van werk, hobbies, vrienden, familie. En dat mag best gevoeld worden.
Maar focus je daarnaast ook op wat je wint! Aanzien? Wijsheid? Ervaring? Zoek in jezelf wat het je oplevert.Freya Therapie Balk - Friesland Lid van Therapiepsycholoog BalkFreya ✓ 2 -
Bang om oud te worden?
Ben je bang om oud te worden, kom dit onderwerp eens beschouwen en het van alle kanten bekijken. dit geeft helderheid en ruimte.Welmoed Therapie Maria Hoop Lid van Therapiepsycholoog Maria HoopWelmoed ✓ 2 -
Wijze woorden over wat ouder worden óók kan brengen
Het boek "Wie ben ik als niemand kijkt?" is echt een aanrader, zeker als je worstelt met ouder worden.
Ouder worden wordt nog heel vaak gezien als een proces van aftakeling en er minder toe gaan doen.
Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht nodig je uit om je kijk op schoonheid en identiteit te onderzoeken. Omgaan met verdriet en verlies hoort er zeker bij, maar ook: leren genieten van je wijsheid, authenticiteit en waardigheid. Je lichaam meer gaan bewonderen en minder objectiveren, minder kijken en meer voelen.
Wendy Therapie Oss Lid van Therapiepsycholoog OssWendy ✓ 2 -
Wie ben ik als niemand kijkt - boektip
Het boek van Liesbeth Woertman 'Wie ben ik als niemand kijkt' is een echte aanrader. Het geeft een bredere blik op het leven van vrouwen (en mannen) die ouder worden. Er is nog genoeg uitdaging in het leven, genoeg om te doen en het is mooi wanneer je vanuit je levenswijsheid andere mensen bij kunt staan.Hanny 2 -
Mild ouder worden
Door in de goede energie te blijven en wakker op wat er gebeurd in je leven.
Ouder worden wordt dan mildIetje 2 -
Alles heeft twee kanten
Ouder worden voelt voor de meeste mensen niet makkelijk. Waar heeft dat mee te maken? Natuurlijk we weten als we ouder worden, wordt de kans groter dat we ziek worden en meestal we beseffen duidelijker dat het aantal jaren dat we zullen leven minder gaat worden. Daar zijn dus begrijpelijke redenen. Tegelijkertijd hebben we over ons hele leven kunnen groeien en ervaringen kunnen opdoen. Deze kunnen ons helpen een voor ons bewuste keuze te maken hoe we met deze uitdaging willen omgaan. We kunnen b.v. ondersteuning zoeken als we er zelf niet uitkomen.Dagmar 2 -
Transformatie
Het ouder worden is niet altijd leuk en wij zijn veelal geprogrammeerd met het beeld van achteruitgang en verval. Maar het ouder worden kan een vruchtbaar proces zijn waarbij je transformeert, waarbij je jezelf als het ware opnieuw uitvindt. De ambitie die er voorheen was is niet meer nodig, want je bevindt je in de fase van 'oogsten'. De zorgtaken zijn waarschijnlijk minder geworden en dit biedt ruimte voor allerlei nieuwe mogelijkheden. Er is wijsheid voor in de plaats gekomen, wijsheid die gebaseerd is op onze levenservaringen. Net als bij het vervellen van de slang laten kunnen wij onze oude, versleten huid laten afglijden en een nieuwe aantrekken. Een nieuwe fase met nieuwe kansen.Anoniem 1 -
Glimlach om je moeite
Maak je niet druk om ouder worden:
Het gaat vazelf en je hoeft er niets aan te doen.Miel 1 -
Maak je eigen levenslijn
Het tekenen van een levenslijn kan helpen zicht te krijgen op belangrijke onderwerpen en verbanden in jouw leven. Op een levenslijn teken je belangrijke periodes en momenten, zowel positief als negatief.
Je kan daarbij onderscheid maken in gezondheid, emoties, relaties en werk/loopbaan.
Tijdens begeleiding bespreken we de levenslijn om samen te verdiepen hoe je leven is gelopen en hoe het je heeft gevormd.Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog ZeistCaroline ✓ 1 -
Verandering, vergankelijkheid en de dood
Veranderingen en vergankelijkheid en uiteindelijk ook de dood zijn deel van het leven. Acceptatie maakt hier een belangrijk onderdeel vanuit. Door te leven in het NU leren we te zijn in de huidige realiteit.
Hoe wijs en toegewijd te leven in het NU? Hoe de realiteit te accepteren en los te laten wat ons niet meer dient.
Ik begeleid je er graag bij.Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog ZeistCaroline ✓ 1 -
Boekentip: De kracht van karakter - James Hillman
Ouder worden is in deze tijd geen populaire ontwikkeling in ons leven. De hele commercie is erop gericht om ons vooral jong te houden en ons bijna voor de gek te houden alsof we onsterfelijk kunnen zijn. Terwijl we moeten onderkennen dat ons lichaam toch echt verandert.
Het boek De kracht van karakter van James Hillman (Amerikaanse psycholoog, gespecialiseerd in de Jungiaans analytische psychologie) doet een beroep op het herzien van het beeld van ouder worden. In plaats van een jong glad gezicht of op latere leeftijd een strakgestreken gezicht zien we met het ouder worden juist ons karakter meer naar voren komen in ons doen en laten en aan ons lichaam. En de achteruitgang van onze fysieke en verstandelijke vermogens maakt dat we ons leven kunnen evalueren, geeft ons de rust die nodig is om de wonderen van het leven te kunnen waarderen.
Een must read! Alleen nog tweedehands beschikbaar.Liesbeth Psychotherapie Groningen Lid van Therapiepsycholoog GroningenLiesbeth ✓ 1 -
Maak tijd voor inspiratie
Als je enthousiast en gedreven bent dan ben je vaak een bron van inspiratie voor andere mensen. Maar inspiratie komt je niet aanwaaien. Het is fijn als je jezelf tijd gunt om (opnieuw) te ontdekken waar je hart sneller van of voor gaat kloppen. Waarvan je het gevoel hebt dat het er toe doet in deze wereld. Ook al is het maar op woonkamerniveau. Een dierbaar familielid van mij is aan huis gebonden en ze maakt kaarten en verstuurt die aan mensen die een hart onder de riem kunnen gebruiken. Ook bid ze voor mensen die haar vragen om voor hen te bidden.
Inspiratie is niet gebonden aan leeftijd of conditie. Het brengt een breder perspectief in je leven.
Waar je je inspiratie uit haalt is heel persoonlijk, het kan veel vormen hebben. Bijvoorbeeld de natuur, gesprekken, muziek, kunst, religie. Het is belangrijk om er tijd voor te maken. Je wordt er zelf gelukkiger van en je leeft bewuster en creatiever. En let op, het is besmettelijk. Hoe positief is dat.Jennie 1 -
Oud maar nog steeds fijn
Ouder worden, iedereen lijkt er tegen op te zien, maar ook wel eens nagedacht over de voordelen ervan?
- Je hoeft geen druk meer te ervaren over dat je nog van alles moet presteren,
- Je kunt anderen adviseren over levenslessen
- je kunt hopelijk terugkijken op een mooi verleden
- je kunt hopelijk genieten van je kinderen en kleinkinderen als die er zijn
- Je hóeft niet alles zo nodig meer, maar kunt wél kijken naar dingen die je fijn vind om te doen.
Ik spreek mensen in de praktijk waarvan ik denk dat ze nog relatief jong zijn, en dat ze allerlei dingen niet meer doen, omdat ze die tijd hebben gehad. Dan denk ik bij mezelf: hoezo niet? Omdat er een leeftijd staat dat dat niet meer mag ofzo?
Mijn advies is: blijf óf ga (weer) dingen doen die je fijn vind, die je energie geven en die je jong houden, doe alsof je jonger bent, wees weer even kind, en geniet daarvan! Ik help je graag bij dit procesNicolette Psycholoog Breda & Relatietherapie Lid van Therapiepsycholoog BredaNicolette ✓ 1 -
moeite met ouder worden is normaal
Het is volkomen normaal om moeite te hebben met ouder worden. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen om deze overgang gemakkelijker te maken:
Accepteer en omarm verandering: Verandering is onvermijdelijk, en ouder worden is een natuurlijk onderdeel van het leven. Probeer de positieve aspecten van ouder worden te waarderen, zoals wijsheid, levenservaring en nieuwe kansen.
Zorg goed voor jezelf: Gezondheid en welzijn zijn essentieel bij het ouder worden. Zorg voor een gezonde levensstijl door regelmatig te bewegen, gezond te eten, voldoende te slapen en stress te verminderen. Dit zal je helpen om je energiek en vitaal te voelen.
Blijf actief en betrokken: Blijf betrokken bij activiteiten die je leuk vindt en die je uitdagen. Dit kan variëren van hobby's en vrijwilligerswerk tot het leren van nieuwe vaardigheden. Het helpt om je geest scherp te houden en geeft je een gevoel van doel en voldoening.
Onderhoud sociale contacten: Blijf in contact met vrienden, familie en gemeenschap. Sociale interactie is belangrijk voor ons welzijn en kan een gevoel van verbondenheid en geluk bevorderen. Maak tijd vrij voor sociale activiteiten en bouw sterke relaties op.
Verander je perspectief: In plaats van te focussen op de negatieve aspecten van ouder worden, probeer je perspectief te veranderen naar de positieve kanten. Zie ouder worden als een kans om te groeien, te leren en nieuwe ervaringen op te doen.
Zoek ondersteuning: Als je merkt dat je moeite hebt met ouder worden, zoek dan ondersteuning bij vrienden, familie of professionele hulpverleners. Praat over je gevoelens en zorgen, en zoek naar manieren om ermee om te gaan.
Onthoud dat ouder worden een natuurlijk proces is en dat iedereen ermee te maken krijgt. Het is belangrijk om mild te zijn voor jezelf en jezelf toe te staan om te groeien en te veranderen. Je bent niet alleen in deze reis, en er zijn altijd mensen en hulpbronnen beschikbaar om je te ondersteunen.Karin Therapie Eersel Lid van Therapiepsycholoog EerselKarin ✓ 1 -
Zorg dat je een project hebt
Zorg dat je een project hebt.
In veel columns en tijdschriftartikelen gaat het over je passie zoeken, over een doel bepalen in jouw leven. Voor de oudere kan dat op zich ook wel, maar is het veel zinvoller om met een 'project' bezig te zijn.
Kijk wat jij nu interessant vindt - wat vond je als kind leuk of waar had je weinig tijd voor in de jaren dat je werkte, kinderen opvoedde enz. - en neem stappen in die richting.
Het kan vrijwilligerswerk zijn, een groentetuin aanleggen, een cursus volgen, invalwerk bij je oude werkgever, bij een sportgroep gaan....... Als je daardoor andere mensen ontmoet, iets betekent voor een ander, je tijd op een fijne manier besteedt, is het ouder worden 'zachter'. Ik merk dat aan mijn cliënten en ook aan mezelf, doorwerken als therapeut geeft mijn leven inhoud.Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog GoirleJeannette ✓ 1 -
op een andere manier kijken
Het kan heel lastig zijn om zelf te zien dat je ouder wordt en steeds minder kan.
De uitdaging is om op een andere manier naar te kijken. Wat is nog wel mogelijk? Wat wil je nog bereiken? Hoe kan je de tijd zo goed mogelijk benutten?Jérémie 1 -
Dankbaarheid
Soms voelt het alsof ouder worden alleen aan je lichaam gebeurt. Je merkt op dat dingen niet meer zo makkelijk gaan als vroeger. Dat kan superfrustrerend zijn wanneer je je mentaal nog 30+ jaar jonger voelt. Je wilt nog van alles, maar je lijf werkt niet mee. Wanneer je merkt dat dit je dwars zit, probeer er dan dankbaarheid voor in de plaats te brengen. Wees blij met je frisse geest en alles wat je daardoor nog wel voor jezelf (en anderen) kunt doen. Je wordt oud! en dat is niet iedereen gegeven.Janneke Therapie Ommen Lid van Therapiepsycholoog OmmenJanneke ✓ 1 -
Leven is loslaten en afscheid nemen om verder te kunnen.
Veel mensen hebben moeite met ouder worden, of eigenlijk met dat wat er niet meer is of niet meer kan. Wanneer iemand dit niet kan accepteren blijft dit aanwezig in diens leven. Ga hiermee aan de slag. Het blijft je anders beperken in het hier en nu.Margreet Therapie Assen Lid van Therapiepsycholoog AssenMargreet ✓ 1 -
Boekentip: De wijsheid van een tandeloze glimlach
Boekentip
De wijsheid van een tandeloze glimlach. Gelukkig ouder worden met Epicurus van de Amerikaanse filosoof Daniel Klein.
Pas wanneer je niets meer nastreeft kun je gelukkig worden, zegt Daniel Klein. je kunt je ervaringen overdenken en ervan genieten. Dit is de manier om de zin van het leven te ontdekken.
Het boek is een echte aanrader!Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamIneke ✓ 1 -
De paradox van acceptatie!
Acceptatie van het ouder worden
De paradox van acceptatie!
Wanneer je accepteert wat er is, ontstaat er pas ruimte voor verandering en groei.
Wanner je ouderdom afwijst ontstaat er lijden.
Door acceptatie ontstaat er compassie met jezelf!
Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamIneke ✓ 1 -
moeite met ouder worden
Ik hoop voor je dat je HEEL oud wordt!
Sluit de dag af met het opschrijven van 3 positieve dingen, dingen waar je blij van werd of trots op jezelf door werd.
's Ochtends begin je met die drie dingen te lezen.
Je zult zien dat je je de hele dag positief voelt en meer let op de leuke dingen.
Hierdoor wordt je leven leuker en word je vanzelf ouder zonder dat je erbij stil staat.Anoniem 1 -
Tegenstrijdigheden in evenwicht brengen
Boekentip: Laat Los! Ruimte voor alles wat je denkt en voelt - Gijs Jansen
Tegenstrijdigheden in evenwicht brengen
Auteur Gijs Jansen vindt dat we op moeten houden met onszelf voor de gek te houden en dat het de hoogste tijd is om te beginnen met leven. In Laat Los geeft hij je een aantal praktische handvatten om een balans te creëren tussen je innerlijke tegenstrijdigheden. De truc is synergie te creëren tussen de dingen die je wilt en de dingen waar je bang voor bent. Accepteren dat ook negatieve gedachten en gevoelens bij jou horen en dat deze je leven verrijken. Want zonder lelijk geen mooi, zonder oud geen jong en zonder angst geen lef.Esther Therapie & Coaching Zeddam Lid van Therapiepsycholoog ZeddamEsther ✓ 1 -
Levensfasen van Jung
tip 39 is van Jeannette van HoekJeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog GoirleJeannette ✓ 1 -
Levensfasen van Jung
Wat Jung zo mooi beschrijft is dat iedere levensfase zijn eigen kenmerken heeft. Bij het ouder worden - de laatste fase begint vlgs Jungs model rond de 65-70 jaar en daar zitten marges in - keer je je meer naar binnen. je hoeft niet meer zo nodig te presteren en je te bewijzen. Je hebt van het leven geleerd en je gaat dit overdragen naar je gezin, kinderen, kleinkinderen en naar je omgeving. Het betekent niet dat je 'achter de geraniums moet gaan zitten' want je hebt grote betekenis door jouw levenservaring. Als therapeut bijv., als vrijwilliger, als buurman/buurvrouw enz. In de niet-westerse cuturen wordt de wijsheid van de oudere gewaardeerd en ziet men ouderen als belangrijk
Een gezicht met rimpels duidt op ervaring, op een langer leven. Dit besef kan je helpen om positiever naar ouder worden te kijken.Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog GoirleJeannette ✓ 1 -
Je relatie en ouder worden
We worden allemaal ouder en vaak wordt dit binnen een liefdes relatie individueel anders beleefd. De één is nog fit en kan nog van alles en de ander heeft bijvoorbeeld fysieke en/of ook mentale problemen. Dat geeft regelmatig spanningen in de relatie. Vooral wanneer je er niet goed met elkaar daarover kunt communiceren. Maak eens een afspraak bij een therapeut en laat je verrassen hoeveel jullie samen nog kunnen.Hans Coaching & Relatietherapie Vaassen Lid van Therapiepsycholoog VaassenHans ✓ 1 -
Wensen en mogelijkheden
Moeite met ouder worden..... tja, we zijn op een gegeven moment allemaal geen 20 meer. Voel je je nog wel zo, maar mag je je eigenlijk niet meer zo gedragen? Wat verwacht je zelf van het leven? Wat verwachten anderen van jou? Zijn er verenigbare dingen die je zou kunnen ondernemen in het leven, waardoor je toch het idee hebt, dat je er alles uit haalt of alles uit gehaald hebt? Ik verken graag met jou je wensen en mogelijkheden hierin. En vooral komt zelfacceptatie aan de orde en leren positief te denken in termen van je zegeningen tellen.Nicolette Psycholoog Breda & Relatietherapie Lid van Therapiepsycholoog BredaNicolette ✓ 1 -
Wilsbeschikking & zelfbepaling
Het thema ouder worden leeft merkbaar voor mij. Niet de eerste tip die ik hier nu toevoeg over dit onderwerp. ;)
Reden: ik word zelf merkbaar ouder en ik heb, gelukkig nog, een moeke van 90 jaar die als een heuse Jeanne'Arc aan de wereld van zorg en hulpverlening duidelijk blijk geeft dat ze, nog steeds, een stem heeft en zelf wenst te bepalen wie aan haar lijf komt en wat ze aan medicatie wel of niet zal slikken.
Vorige week heeft ze tegen het advies in van alles en iedereen, na een week ziekenhuisopname vanwege een gebroken heup en nu prothese, de weg naar huis gevonden in plaats van naar een revalidatiecentrum. Haar grote angst en afkeer is dat ze in een zorginstelling opgenomen wordt. 'Ze' denken daar vast dat ik dementeer, laat ze weten, maar dat is niet zo.
Mijn moeder heeft WO II in haar botten zitten en in alle facetten ooit ervaren. De strijdbaarheid van voor zichzelf moeten opkomen en zorgen zit er diep in. Een vloek, een zegen. Niet makkelijk voor mensen in haar omgeving en het huidige zorgsysteem. Wel leerzaam om te beseffen dat mensen, hoe jong of oud ook, een eigen wil, een stem hebben die gerespecteerd moet worden. Zich niet voegen in bedachte systemen houdt ons wakker, scherp en creatief is mijn gedachtegoed. De neuzen hoeven niet allemaal dezelfde kant op te staan.
Er bestaat een gedicht van kromme bomen aan de kust. Bomen die door het gebeuk van zeewind en zeestorm krom gegroeid zijn. Die moet je niet proberen te spalken. Hun kromheid is juist hun overlevingskans. Zo zie ik het ook. Voor de omgeving een les in accepteren, het beste ervan proberen te maken en goed bij jezelf zien te blijven....als tip voor nu...Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog MaastrichtAstrid ✓ 1 -
Meditatie als therapie
Wat is meditatie
Meditatie betekent letterlijk ‘in het midden staan’. In de drukte van alledag zorgt meditatie ervoor dat onze geest tot rust kan komen. In plaats van afleiding te zoeken en automatisch alle impulsen te volgen, blijf je bij jezelf, in het midden staan. Als in het oog van de storm. Met meditatie kun je een andere staat van bewustzijn ervaren die je doorgaans niet bewust voelt. In een wereld die steeds meer van onze geest vraagt, en ons blijvend uitlokt en opjaagt is meditatie het heilzame middel om een toestand van overzicht en rust te behouden.
Meditatie als therapievorm
Tijdens de therapie werk ik met diverse dynamische en verstillende meditatietechnieken. Meditatie is inzichtgevend en verdiepend en biedt uiteindelijk meer aanwezigheid en bewustzijn zijn in het leven van alle dag. Daarnaast is meditatie bevorderlijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De meditaties gebruik ik als onderdeel van een therapeutisch traject.
Carolien Therapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog ArnhemCarolien ✓ 1 -
Ouder worden is een zegen
Oud worden hoort bij het leven, omarm het, zie de positieve kanten ervan in en ga naar een therapeut om je (spiritueel) te laten begeleiden. Je zult zien dat het een zegen is om ouder te worden als je er op een positieve manier naar kijkt,Sandra Therapie Deventer Lid van Therapiepsycholoog DeventerSandra ✓ 1 -
Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing.
Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis is waar het leven om draait.
Citaat van Dirk de Wachter psychiater en relatie therapeut. Een prachtig inspirerend interview met hem waarin hij onder andere spreekt over de waarde van het ‘gewonige’ Juist ook bij het ouder worden zo steunend.
Donderdagen met Dirk de Wachter gemist? Start met kijken op NPO Start
Rinie Lichaamsgerichte Therapie Utrecht Lid van Therapiepsycholoog UtrechtRinie ✓ 1 -
Boekentip: 'De toekomst van het sterven'
Boekentip
'De toekomst van het sterven' van Marli Huijer
Marli Huijer is filosoof en arts.
In dit boek onderzoekt zij de omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk, maatschappelijk als politiek vlak.
Hoe verhouden we ons tot de laatste levensfase?
Deze fase begint al na het pensioen en duurt zo'n vijftien jaar.
Belangrijk om over na te denken.Ineke Therapie Amsterdam Oost Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamIneke ✓ 1 -
Wat is jouw moeite?
Moeite met ouder worden...
Wat maakt het voor jou moeilijk om ouder te worden? Kijk hier eens naar. Misschien zijn er veel verliezen in je leven die je meedraagt. Of mogelijk ben je bang voor wat de toekomst verder gaat brengen. Wat is er dat jou moeite geeft met ouder worden? Wat heb je los te laten?
Zijn er ook mooie dingen die het ouder worden je brengen?
Het kan je helpen om hierover te schrijven voor jezelf, en om het te delen met dierbare mensen.
En ik kijk graag met je mee wat jou kan helpen om op een waardevolle manier ouder te worden, maak gerust een afspraak!Bouwina Therapie Barneveld Lid van Therapiepsycholoog BarneveldBouwina ✓ 0 -
Jong van geest
Jong van geest zeggen we wel eens, met name als we ouder van lichaam zijn. En zo kan dat ook ervaren worden. Tegelijk kan de geest rijpen, wat iets anders is dan ouder worden. Dat gebeurt vanzelf als je de ervaringen in je leven kan innemen en verteren. Dat geeft groei in begrip, acceptatie en liefde, naar jezelf en anderen. Deze rijping van de geest kan juist maken dat je opener, nieuwsgieriger, dynamischer wordt, naar mate je lichaam veroudert. Een flexibele geest is een enorme hulpbron, als ons lichaam minder kan, als we leven met de nabijheid van onze eindigheid. Deze ontwikkeling van het leven van de geest kan op ieder moment beginnen; het is niet aan leeftijd gebonden. Het is een leeftijdloos avontuur.Anna Maria Relatietherapie Zutphen-Lochem Lid van Therapiepsycholoog AlmenAnna Maria ✓ 0 -
Boeken tip: "Wie en ik als niemand kijkt" L. Woertman
Liesbeth Woertman biedt met haar boek "Wie ben ik als niemand kijkt" handvatten om positief om te gaan met de veranderingen die gepaard gaan met het ouder worden.Rigtje Therapie Assen Lid van Therapiepsycholoog AssenRigtje ✓ 0 -
Teken je levenslijn
Neem een groot papier en teken je levenslijn vanaf je geboorte, kindertijd, adolescentie, vroege volwassenheid tot vandaag.
Wat is de rode lijn die er voor jou uitspringt. Welke waarden zie je terugkomen? En wat kan jij vandaag met je eigen waarden doen om je leven weer meer kleur te geven.Miriam Therapie Ermelo Lid van Therapiepsycholoog ErmeloMiriam ✓ 0 -
Blijf Mentaal actief
Blijf mentaal actief: Hou uw geest actief door middel van lezen, puzzelen, of het leren van nieuwe vaardigheden. Dit helpt om cognitieve achteruitgang te vertragen.Johan Therapie Den Bosch Lid van Therapiepsycholoog Den BoschJohan ✓ 0 -
Vraag hulp
Vraag om hulp: Het is belangrijk en helemaal ok als je om hulp vraagt wanneer je daar behoefte aan hebt. Dit kan variëren van professionele (mentale) zorg tot steun van vrienden en familie.Johan Therapie Den Bosch Lid van Therapiepsycholoog Den BoschJohan ✓ 0 -
Therapie is een uitdaging
Hou ouder je bent, hoe dieper er ingesleten (denk)patronen ontstaan en hoe meer herinneringen er meegedragen worden. Dit kan je proberen weg te stoppen. Zogenaamd 'een streep trekken door het verleden'.
Er is nog een andere optie: je kan in therapie gaan en met beide voeten in het hier en nu (leren) je verleden te reorganiseren zodat er minder ballast naar de toekomst meegedragen hoeft te worden.
Oké, de drempel is overwonnen. Je besluit in therapie te gaan.
Je word je bewuster van jezelf, je omgeving, je verleden.
Je merkt dat er oor en oog is voor wat en hoe je denkt en voelt. En dat doet goed. Het helpt.
Je ervaart progressie in je herstel en wilt dit graag delen met je partner of dierbaren.
Oei, nu blijkt dat dit bewustwordings- en veranderproces storing en wrijving geeft in de dagelijkse gang van zaken en in de omgang met voor jou dierbare personen. Jouw verandering is liever niet gewenst. Niet iedereen juicht jouw groeiproces toe of kan meeliften.
Huh, waarom niet?
Nou, als jij verandert, verandert hoe dan ook de relatie met de ander.
Het wordt altijd anders door in therapie te gaan. De meeste mensen houden niet erg van verandering of van spreken over het verleden of anders benaderd gaan worden dan ze van jou gewend zijn.
Tip van deze maand:
Ben je ervan bewust dat in therapie gaan verandering brengt en weerstand kan oproepen in relaties. Op sociaal en emotioneel vlak. In therapie gaan vraagt om moed, geduld, inzicht en doorzettingsvermogen. Een therapeut kan je helpen in hoe hiermee om te gaan en om door te zetten op de door jou ingeslagen weg.
Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog MaastrichtAstrid ✓ 0 -
Oud worden is niet hetzelfde als je oud voelen
Kijk naar kinderen die zich verwonderen over alles wat ze zien en leren, omdat het nieuw voor ze is. Door te blijven leren, dingen te doen die nieuw voor je zijn, andere omgeving te verkennen en je te blijven verwonderen over alles wat er is, blijf je je jonger voelen.Marian Therapie Venray Lid van Therapiepsycholoog VenrayMarian ✓ 0 -
Naar binnen kijken
Therapie zie ik als ‘anders kijken’ naar moeilijkheden/problemen.
Niet beter, niet slechter, anders….
Therapie is geen navelstaarderij wat vaak gedacht wordt. Nee. Het vraagt juist om moed en een bepaald soort van inspanning om ‘naar binnen te kijken’. Lef als actie is nodig. Ook de lef van de therapeut.
Het is vaak makkelijker om met de vinger te wijzen naar een ander, naar vroeger, naar bepaalde omstandigheden dan naar jezelf te kijken. Zeker, de omgeving speelt een grote rol in wat we meemaken en beleven maar in mijn opinie draait ‘heling’ in de blik (ook) naar binnen richten, op een bepaald soort manier. Dat klinkt simpeler dan het is waardoor samen met ‘een nieuwsgierige therapeut’ eens ‘naar binnen kijken’, mijn advies is…..
Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog MaastrichtAstrid ✓ 0 -
Dementie
Vroeg of laat krijg je ermee te maken: dementie bij je naaste of bij jezelf.
Jacoba Huizenga heeft een prachtig boek geschreven over hoe het is om te leven met dementie, in samenwerking met een groep ervaringsdeskundigen die zichzelf Brain Power noemen. Ze beschrijven hoe alles anders wordt: je activiteiten, de relatie met mensen om je heen, je zelfgevoel en hoe mensen tegen je aankijken.
Het boek is gemaakt voor mensen met dementie, hun naaste omgeving, partner, familie, vrienden, maar ook voor professionals.
Jacoba Huizenga, Herma Tigchelaar en Brain Power - Hoe leef ik met dementie?Anoniem 0 -
Boekentip: Onder een andere hemel
Ergens thuis zijn, een plek waar je je vertrouwd en geborgen voelt, heeft niet alleen met ruimte te maken maar ook met tijd. Zo kun je thuis om je heen kijken, zien dat alles nog staat zoals voorheen, maar dat je je er toch niet langer thuis voelt. De ruimte vult zich met beelden van wat er ooit heeft plaatsgevonden, maar niet meer is. Je loopt vertwijfeld door de kamers en zoekt naar iets dat buiten je gezichtsveld is.
Met het ouder worden ontstaan ook gevoelens van heimwee. Je kunt heimwee krijgen naar een vroegere levensfase of naar je kindertijd. Je beseft de verloren tijd ...
Joke Hermsen (2023) heeft over heimwee en 'vertepijn' een mooi boek geschreven. Over hoe ons leven zich afspeelt tussen heimwee naar het vertrouwde en verlangen naar het onbekende.Lisa Therapie Heemstede Lid van Therapiepsycholoog HeemstedeLisa ✓ 0 -
Het drama van het begaafde kind - Alice Miller
Opnieuw zo'n schrijven wat zomaar de sleutel kan dragen naar jouw ontwikkeling. Pagina 14: Ouders (mensen) die zo'n klimaat als kind niet hebben gekend, zijn nood-lijdend, dat wil zeggen: ze zoeken hun hele leven naar wat ze op het juiste moment niet van hun ouders hebben kunnen krijgen: iemand die helemaal op hen ingaat, hen volledig begrijpt en serieus neemt.
Verward dit citaat je? Of pakt het je? Of doorgrond je het? Of maakt het je nieuwsgierig? Of verdrietig, of bang, of boos? Ga door... En ga de beweging die je van daaruit bent gaan maken ervaren, zodat je je kunt gaan ontwikkelen.Yvonne Therapie Bloemendaal Lid van Therapiepsycholoog BloemendaalYvonne ✓ 0 -
Blijf actief
Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging, vooral krachttraining en stretching, helpt om spieren sterk en flexibel te houden, waardoor het risico op vallen en letsel wordt verminderd. Zoek naar activiteiten die je leuk vindt en die passen bij je conditie, bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, fietsen. Zelfs lichte oefeningen kunnen al een groot verschil maken.
Lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van endorfines, de zogenaamde 'gelukshormonen', die helpen om stress te verminderen, angst te kalmeren en een gevoel van welzijn te bevorderen.Anoniem 0 -
Acceptatie van jezelf
Moeite met ouder worden gaat over acceptatie. Dit kan een enorme interne strijd geven en heeft veelal te maken met allerlei (oude) overtuigingen die we hebben. Ga die strijd uitwerken. Je gaat er rust voor terugkrijgen.Margreet Therapie Assen Lid van Therapiepsycholoog AssenMargreet ✓ 0 -
Overgang
Veel vrouwen in de overgang ervaren naast lichamelijke ook psychische klachten. Door slapeloosheid en hormoonschommelingen ervaren zij depressieve klachten. Sommige vrouwen gaan daarbij ook twijfelen aan hun relatie.Een therapeut kan helpen op een rijtje te krijgen wat er speelt in het hier en nu, en wat aandacht heeft. Ook wordt gekeken naar triggers uit het verleden wat de vrouw in het hier en nu kwetsbaar maakt. Soms is het ook nodig om via de huisarts wat bloedonderzoek te doen en tekorten uit te sluiten. Neem gerust contact op met een therapeut als je in de overgang zit en je jezelf niet in balans voelt!Anja Therapie Steenwijk - Meppel Lid van Therapiepsycholoog HavelteAnja ✓ 0 -
Alcohol en ouder worden
De ervaring en het genot van alcohol kan veranderen naarmate je ouder wordt. Als je je meer aangetast voelt op onprettige wijzen dan vroeger, zie dat dan niet als een nadeel. Gebruik het als motivatie om te investeren in een gezondere zelf: minder drinken, meer sporten, gezonder eten, meer tijd met je vrienden.Felicia Therapie Den Haag Lid van Therapiepsycholoog RijswijkFelicia ✓ 0 -
een nieuw begin
Wanneer je eindelijk die overgang min of meer achter je hebt begint een nieuw begin. Het glas is halfvol!
We worden elke dag een beetje ouder, we krijgen meer ervaring, we hebben veel geleerd, we hebben iets opgebouwd. We kunnen met spijt, berouw of verlangen terug kijken op het verleden en concluderen dat we bij de oude mensen horen. Dat we saai zijn, dat we zeuren, verbitteren en dat we niet meer mee tellen.
We kunnen ook denken aan een nieuwe fase. Nieuwe mogelijkheden. we hebben meer tijd, we hebben meer rust, we hebben keuzes! Pak een nieuwe hobby (of een oude), ga een cursus doen en bedenk je wat je (nog) graag zou willen doen. Voel je je echt zo oud, of is het maar een getal en ben je in je hoofd nog jong?
Je bent aan het laatste trimester van je leven gekomen, hoe wil je die tijd beleven? Fantaseer er maar op los!Betty Therapie Beverwijk Lid van Therapiepsycholoog BeverwijkBetty ✓ 0 -
Doe aan yoga
Is yoga geschikt voor ouderen?
Yoga is uitstekend geschikt voor ouderen. Yoga voor ouderen houdt je lichaam en geest actief en zorgt ervoor dat je beter in balans raakt.
Daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen verbonden aan yoga op oudere leeftijd.
Yoga voor ouderen is voor iedereen anders en brengt dan ook voor iedereen andere voordelen met zich mee.
latere-leeftijd-yoga
Je bent nooit te oud om iets te leren, zelfs niet voor yoga. Ook kun je door yoga voor ouderen leren jezelf blijven ontwikkelen en jezelf blijven uitdagen.
Yoga voor senioren kan hierdoor verrijkend zijn en telkens weer voor afwisseling zorgen. Zo blijf je door yoga steeds weer nieuwe dingen bij leren en je lichaam beter controleren.
Wanneer je yoga oefeningen voor ouderen gecontroleerd uitvoert, is het veilig en verantwoord voor elke leeftijd.
Ook wanneer je klachten hebt of wanneer je niet elk onderdeel van je lichaam kunt gebruiken is yoga aan te raden.
Met yoga voor ouderen leer je om je te richten op wat je nog wel kunt en leer je je lichaam beter beheersen en kennen.
Hierdoor kun je eventuele blessures helpen genezen en werken aan specifieke spiergroepen of kernspieren.
Wat zijn de voordelen van yoga voor ouderen?
Er zijn tal van mentale- en gezondheidsvoordelen om te beginnen met yoga op latere leeftijd.
Zo kunnen yoga oefeningen voor ouderen bijdragen aan soepele gewrichten, je helpen om je beter in balans te voelen, zowel lichamelijk als mentaal, en voel je je beter in je vel door yoga.
Soepele gewrichten
Yoga oefeningen voor ouderen houden je lichaam soepel. Soepele gewrichten en spieren zijn van essentieel belang op latere leeftijd.
Zo worden je spieren en gewrichten naar mate je ouder wordt steeds stijver en kun je hierdoor last krijgen bij simpele handelingen, zoals bukken, traplopen of huishoudelijke activiteiten.
Veel ouderen krijgen last van artrose, een vervelende aandoening waarbij het kraakbeen in je gewrichten veranderd en klachten zoals stijfheid en pijn kan veroorzaken.
De beste aanpak tegen artrose is vaak door zoveel mogelijk te blijven bewegen.
Yoga oefeningen voor ouderen kunnen hierin de oplossing bieden en ervoor zorgen dat de pijn en stijfheid minimaal blijft.
Door yoga voor ouderen oefeningen te doen kun je je lijf soepel houden en artrose helpen voorkomen en verminderen.
Betere balans
Yoga voor ouderen heeft ook als voordeel dat je kunt werken aan een betere balans.
Een goede balans is uiteraard belangrijk. Zo komen ongelukjes zoals vallen of uitglijden op latere leeftijd vaak voor en kunnen deze voorkomen worden door een goede lichaamsbalans en lichaamscontrole.
yoga-oefening-ouderen
Hoe beter je je lichaam kunt controleren, hoe kleiner de kans op ongelukjes wordt.
Ook leer je met yoga oefeningen voor ouderen om een betere balans te creëren tussen je lichaam en je geest.
Je leert rust aanbrengen en kalmte te creëren in je dagelijkse leven. Hierdoor ga je meer relaxt door het leven en leer je om beter met stressvolle of moeilijke momenten om te gaan.
Mentaal fit
Ten slotte is een groot voordeel van yoga op latere leeftijd dat het bij kan dragen aan een betere mentale fitheid.
Aan yoga doen is niet alleen goed voor het lichaam, maar brengt je als geheel in balans.
senioren-yoga
Yoga voor ouderen blijkt goed te zijn voor het tegen gaan van burn-outs, depressies en helpen je beter om te kunnen gaan met nervositeit en angsten.
Yoga oefeningen voor ouderen kunnen je helpen om je beter en gelukkiger te voelen, er zijn veel oefeningen te vinden via internet of ga naar een yogacentrum naar de les voor ouderen.
Een goede mentale fitheid is belangrijk op latere leeftijd en zorgt ervoor dat je beter leert omgaan met problemen waarmee je op latere leeftijd te maken krijgt.Carolien Therapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog ArnhemCarolien ✓ 0 -
Alles is relatief - Ontmoet je Oudere Zelf
Stel je eens voor dat je vanuit en nog oudere en wijzere versie van jezelf (100 jaar bijvoorbeeld) terugkijkt op jou nu. Wat zou de oude versie van jou vinden? Wat zou je Oude Zelf jou gunnen? Heeft je oudere Zelf nog een advies voor je? En wat zou je Oude Zelf jou willen meegeven rondom het thema 'ouder worden'? Graag verken ik met jou in een visualisatie wat voor diepere antwoorden en inzichten er naar boven komen vanuit het onbewuste.Zelah Therapie Amsterdam-Centrum Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamZelah ✓ 0 -
Van deficit naar conscious model
Het deficit model gaat over het verlies, verloren gaan, de boot hebben gemist, voor de maatschappij beteken je niet(s) meer (zoveel). Dit brengt spanning met zich mee, eenzaamheid of een lagere eigenwaarde.
Ik kijk graag vanuit het conscious model oftewel het bewustzijn. We worden als ouderen wijzer. Hoe kan je blijven leren in bewustzijn? Hoe kan je blijven groeien?Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog ZeistCaroline ✓ 0 -
We willen ouder worden maar niet oud zijn
In 1850 werden mensen gemiddeld 50 jaar. Na de oorlog werden we 60 of 70 jaar. En tegenwoordig kunnen we de 100 halen. Hiervoor zijn verschillende redenen zoals betere gezondheidszorg, er is meer ondersteuning, medicatie etc.
Maar hoe willen we ouder worden? Ik kijk graag met je mee hoe kan doorgroeien als oudere. Geestelijke groei noem ik het waarin je bv meer en beter ziet en helderheid ervaart.Caroline Therapie Zeist Lid van Therapiepsycholoog ZeistCaroline ✓ 0 -
Laat de tijd los
Als je nu eens anders kijkt naar de tijd. Zonder dat het voorbij gaat, maar juist dat het er oneindig is. Hoe kijk je dan naar ouder worden? Je reist, je leeft je leven, en glijdt van fase naar fase. Je weet niet hoeveel tijd je leeft, wat je leef-tijd is en zal zijn. Laat tijd los en LEEFAnoniem 0 -
Stoppen met werken en wat nu?
Stoppen met werken betekent niet gelijk dat je een stap terug moet nemen. Ik kom in mijn praktijk mensen tegen die in eerste instantie denken dat wanneer ze minder gaan werken of stoppen met werken dat ze een stap terug moeten nemen. Niemand wil een stap terug nemen. Natuurlijk ontstaat er dan weerstand. Dat kan ook helemaal niet, want je kan alleen maar vooruit. Achteruit is een illusie. Je wordt als het ware versie 2.0 van jezelf. Neem de regie terug in je leven en onderzoek wat jouw interesses zijn, welke rol wil je vervullen, wie ben je dan? Welke kwaliteiten kun je daarvoor inzetten. Al jouw kennis kun je weer doorgeven aan een volgende generatie (stukje zingeving).Nicky Therapie Amsterdam-West Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamNicky ✓ 0 -
Ouder worden en zelfbeschikking
In mijn ervaring een hardere les voor de omgeving als voor de persoon in kwestie zelf. Mijn tip is dus ook voor de omgeving. Zorg dat je je levenstestament in orde hebt en focus op de dingen die je nog wel samen kunt en plezier aan kunt beleven. Zolang er praktische zaken nog spelen, staat dat een laatste mooie periode in de weg. Maak je geld op, zorg dat er goed voor je liefste wordt gezorgd en geniet van ieder moment samen.Sandra Therapie Deventer Lid van Therapiepsycholoog DeventerSandra ✓ 0 -
Denk na over je nieuwe rol
In onze cultuur is niet automatisch respect voor ouderen. Je kunt je behoorlijk uitgerangeerd en overbodig voelen. Je rouwt om verlies op meerdere fronten.
Maar zit ondertussen niet bij de pakken neer! Denk goed en vaak na over je veranderende rol voor je dierbaren en je plek in de samenleving. Hoe wil jij die invullen op een manier die bij je past? Welke bijdrage wil je leveren? Welke 'oudere' wil je zijn? Leef volgens deze waarden en je energie kan weer stromen.
Jolande Therapie Nijmegen Lid van Therapiepsycholoog NijmegenJolande ✓ 0 -
Senior zijn kent uitdagingen
‘Pijn en lijden hoort bij het leven.’
Dat kan een gedachte zijn die troost biedt of waarvan je baalt.
Ouder worden brengt, voor de meesten, pijn en lijden, ongemak, lichamelijke problemen, onzekerheden en zorgen met zich mee. Anders in beleving dan in de jongere jaren.
Wat een misvatting is, is dat ouder worden betekent dat je maar alles moet accepteren, het verleden achter je moet laten en niet meer te veel van de toekomst moet verwachten.
Non sense. Onzin. Jammer. Groei en ontwikkeling gaan gewoon door.
Wegkwijnen in een zorgcentrum of thuis achter de begonia’s zitten, kan zo zijn maar het hoeft niet. Genoeg senioren willen nog waardevol de dag doorbrengen, van nut zijn en aan zichzelf werken. Hebben behoefte aan inzicht in hun verleden, in hoe beter kunnen slapen en energieker de dag beleven. Psychosociale therapie, een luisterend oor en het geven van handvatten, kan daarbij van nut zijn.
Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog MaastrichtAstrid ✓ 0 -
Waar gaat die moeite over?
Moeite hebben met ouder worden kan verschillende oorzaken hebben. Het komt niet zomaar uit de lucht vullen. Dit gevoel onderdrukken heeft geen zin en je er tegen verzetten ook niet. Dus wat dan: ga op onderzoek uit waar die moeite over gaat? Ouder worden gaat vaak over afscheid nemen (van vitaliteit, jeugd, schoonheid etc) of angst voor de dood. Wat het ook is, een therapeut kan je begeleiden in dit onderzoeksproces zodat je er sterker uit kan komen.Tineke Psycholoog Elst-Veenendaal Lid van Therapiepsycholoog Elst-UtrechtTineke ✓ 0 -
Zingeving verjongt
Iedereen heeft -wel eens- moeite met ouder worden. Ons lichaam verandert, de wereld om ons heen verandert en er veranderen allerlei zaken in ons (sociale) leven. Daar komt ook verlies en soms rouwen bij kijken. wellicht kun je bepaalde dingen niet meer zoals je wilt of verdwijnt er iets of iemand uit je leven.
In deze tip drie dingen die je kunt doen om te 'verjongen' ;-)
1. Laat schuld, schaamte en spijt los
We lijden bij het ouder worden vaak aan 'wat als gevoelens.' Dit zijn de dingen die ons achtervolgen die we niet gedaan hebben. Die kunnen goed zwaar op je liggen als je hiermee rondloopt. Het advies is om dit los te laten. Het geeft geen enkele energie als je je afvraagt wat er had moeten gebeuren in je leven en wat als je het anders had gedaan. Probeer in het nu te zijn met vragen als: wat kan ik hier nu nog WEL aan veranderen? Wat heeft het me opgeleverd om het niet te doen? Wat kan ik nu anders doen?
2. Vergroot je zingeving in je leven
Ook een waardevol(ler) leven is belangrijk. Naarmate we ouder worden verandert ons leven. Werk verdwijnt of veranderd, kinderen gaan uit huis en zovoorts. Als je dit meemaakt is het belangrijk om opnieuw te zokeen naar zingeving. Zingeving gaat over bijdragen aan de samenleving en je naasten. Wat kun jij doen om je omgeving te helpen? Kun je vrijwilligerswerk doen, een vriend of vriendin helpen, iets voor je kinderen betekenen? Wat kan je met je ervaring vanuit je vroegere werk?
3. Spendeer tijd aan je gezondheid
Het klinkt cliché maar daarom is het ook een cliché: 'bewegen is leven.' Mijn grootvader heeft altijd ondernomen en bewogen en dit houdt je vitaal. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je krachtsport doet je jouw kansen om vitaal te blijven vergroot. Dit kan ook nog enorm helpen als je dit op latere leeftijd start. Krachtsport geeft je een meer vitaal gevoel waardoor jij lekkerder in je vel zit.Bob Therapie Zoetermeer Lid van Therapiepsycholoog ZoetermeerBob ✓ 0 -
Wijsheid komt met de jaren dus laat u niks wijs maken. ;)
Wat is oud?
Voelt u zich oud en bent u misschien, onverhoopt, uitbehandeld of is er geen vertrouwen meer in de kwaliteit van leven? Vanwege het cijfer van uw leeftijd, vanwege lichamelijke veranderingen, vanwege het besef dat de tijd vliegt en de eindstreep in zicht komt?
Mijn advies is het om niet gelijk te denken dat psychologische klachten en problemen als u op leeftijd bent, niet meer te behandelen zijn. Laat u niet op grond van leeftijd discrimineren. ‘Op leeftijd zijn’ betekent naast het mogelijk kampen met lichamelijke klachten ook het bezit van wijsheid, kennis, levenservaring en veerkracht. Dit bewust beseffen en gebruiken helpt de kwaliteit van uw leven verbeteren.
Psychologie is een jong vak. Vroeger hoorde je dat je er maar mee moest leren leven of dat het bij de leeftijd hoort. Als de dokter zegt: “Tja, dat hoort nu eenmaal bij uw leeftijd”, dan mag u dat gerust in twijfel trekken. In deze tijd van leven is het niet gek om als senior in therapie te gaan om te achterhalen waar u mee zit, wat u lastig vindt of waar u al uw hele leven mee loopt.
Het leven is beleven. Mijn tip is om dat niet te vergeten.
Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog MaastrichtAstrid ✓ 0 -
Acceptatie ouder worden
Ouder worden is waar iedereen mee te maken heeft, of je nu wilt of niet.
Het kan wanneer er nog gen acceptatie is op het ouder worden een flinke impact hebben op je kwaliteit van leven.
Verschillende uitingen om met het ouder worden zijn onder andere, andere kledingstijl, veel met uiterlijk zijn cosmetisch gezien door bijvoorbeeld cosmetische ingrepen.
Vragen die gesteld mogen worden aan jezelf;
- wat maakt nu dat ik hier mijzelf zo tegen verzet?
- wat betekend ouder worden voor mij?
Meer begrip te krijgen op het ouder worden kan erbij helpen dat het minder sterk in de schijnwerpers van je leven komt te staan.
Een therapeut kan je hierbij helpen wanneer dit niet alleen lukt en het ouder worden jou zo in de wg komt te staan.Arnold Therapie Malden Lid van Therapiepsycholoog MaldenArnold ✓ 0 -
Levensfases
Op de één of andere manier lijkt er een taboe te liggen op dit onderwerp. Ik hoor vaak dat een omgeving reageert op mensen die moeite hebben met ouder worden als "stel je niet aan" of "accepteer het, het hoort bij het leven". Hiermee wordt er voorbij gegaan aan de gevoelens die er ook zijn. En wanneer daar geen ruimte voor gaat zijn, wordt het lastig om het "te accepteren"!Margreet Therapie Assen Lid van Therapiepsycholoog AssenMargreet ✓ 0 -
Overgang in levensfasen
Soms krijg ik in mijn praktijk mensen die moeite hebben met ouder worden. Dit kan in alle levensfasen een thema zijn, maar waar ik het het meeste tegenkom is bij vrouwen rond de menopauze. Dat is logisch, er verandert zoveel hormonaal en fysiek. Daarbij gaat er een deur dicht: het kunnen krijgen van kinderen houdt op. Het is niet voor iedereen gemakkelijk om daar vrede mee te hebben. Onze westerse cultuur mist daarbij ook overgangsrituelen, we gaan maar gewoon voorbij aan deze en andere enorme overgangen naar een nieuwe levensfase. In mijn therapie kijk ik met mensen mee naar wat er nodig is voor hen in dit proces. Soms is het fijn om een eigen overgangsritueel te creëren.Anoniem 0 -
T is maar hoe je het ziet
In onze flitsende maakbare maatschappij kan het best lastig zijn om geen moeite te hebben met het ouder worden.
We krijgen voorgeschoteld dat we slank, strak en jeugdig moeten zijn, en dat telkens zien op reclames, t.v. en de bladen maakt dat als je ouder wordt je het gevoel kunt krijgen niet meer te voldoen.
Toch is het de moeite waard om de volgende tips eens goed door te lezen en op je in te laten werken:
1.Probeer eens te kijken naar je levenservaringen, wat heeft dat je gebracht in positieve zin?
2Welke mooie dingen mocht je ontvangen in je leven?
3.Wat zou er gebeuren als je geen energie meer stopt in het feit dat je ouder wordt, maar juist omarmt dat je een hogere leeftijd hebt?
4.Leef naar je waarden, en normen. Zo leef je je beste leven.
5.En tot slot als je leeft vanuit dankbaarheid heeft dat zoveel meer positieve invloed op je leven, probeer dat dus te doen.Alies Therapie Zwolle Lid van Therapiepsycholoog ZwolleAlies ✓ 0 -
Verander je opvattingen rondom ouder worden
Ouder worden accepteren
Als er iéts is wat je nu kunt doen om fijner oud te worden, is het je opvattingen over ouderdom veranderen. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Om je hierbij te helpen zet ik 5 redenen waarom ouder worden leuk is voor je op een rij.
1. JE WORDT GELUKKIGER
Volgens een groot onderzoek onder 340.000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen de 18 en 85 jaar ben je op latere leeftijd gelukkiger. Geluk volgt een U-curve: op je 18e ben je op en top gelukkig. Daarna neemt het geluksgevoel af, om een dieptepunt te bereiken rond je 50e. De jaren daarna gaat het weer omhoog, en volgens het onderzoek ben je tussen je 82e en 85e jaar zelfs weer net zo gelukkig als op je 18e levensjaar. Je bent dan emotioneel stabieler. Je wordt minder snel boos, hebt minder zorgen en maakt je minder snel druk.
2. JE BENT ZELFVERZEKERDER
Veel mensen weten op oudere leeftijd heel goed wat ze wel en niet willen, wie ze zijn en waar ze voor staan. Je voelt niet langer de behoefte jezelf te bewijzen. Dat geeft zelfvertrouwen en rust.
3. JE HEBT IETS BIJ TE DRAGEN
Volgens de Duits-Amerikaanse psycholoog Erik Erikson kom je op een bepaald moment in een fase in je leven waarin je persoonlijke ambitie langzamerhand plaatsmaakt voor de behoefte bij te dragen aan de maatschappij. Je wilt je kennis graag overdragen aan de volgende generatie. Erikson noemt dat ook wel de periode van generativity; het gevoel van zorgen over en betrokkenheid bij toekomstige generaties.
4. JE WORDT SLIMMER
Je vermogen om nieuwe problemen op te lossen neemt af na je 40e, maar daartegenover staat het doorgroeien van de op ervaring gebaseerde intelligentie. Oudere mensen zijn daardoor, zolang ze hun vaardigheden op peil houden, beter in het oplossen van complexe problemen dan jongeren. In cognitieve testen waarbij het niet om snelheid gaat, halen ouderen zelfs betere resultaten dan jongeren.
5. SEKS KAN PLEZIERIGER WORDEN
Net als schoonheid linken we als maatschappij goede seks vaak aan jong zijn. Maar diverse onderzoeken toonden aan dat hoewel de seksfrequentie weliswaar daalt met het ouder worden, de kwaliteit van de vrijpartijen stijgt! Vooral vrouwen zijn na hun vijftigste meer tevreden over hun seksleven, bleek uit grootschalig Brits onderzoek.Carolien Therapie Arnhem Lid van Therapiepsycholoog ArnhemCarolien ✓ 0 -
Moeite met ouder worden van een dierbare
Op een goede dag merk je (bewuster) dat je kind, je partner, je moeder, je hond oud(er) geworden is. Dat heeft impact. Of je dat nu wilt of niet. Het doet iets met je. Het laat je weten dat je zelf ook ouder geworden bent, dat vroeger voorbij is. Het doet beseffen dat niet alles zomaar voor de hand ligt en eeuwigdurend is. Het daagt je uit om de relatie te herzien. Wat moet je accepteren? Hoe ga je daar mee om?
Wat kan helpen, is om je gevoelens en gedachten met jouw ouder geworden dierbare te delen. Als dat mogelijk is. Met een hond spreek je namelijk niet ;) en ook niet makkelijk met bijvoorbeeld een dementerende dierbare.
Wat ook kan helpen is in meditatie met aandacht voor gedachten, gevoelens en fysieke sensaties, of in dialoog met een goed luisterend iemand je gedachten en gevoelens te belichten. Deze niet onderdrukken maar durven opmerken en uitdrukken....
Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog MaastrichtAstrid ✓ 0 -
Jonger dan je nu bent zal je niet worden
Als je je overwegend richt op de eeuwige jongeling in je, dan kan het zijn dat je de oude wijze in je over het hoofd ziet. Bij mij in therapie zal je je mogelijk bewust worden dat je meer in je draagt dan waar je jongere zelf de dagen betekenis mee gaf.Florien Therapie Bussum Lid van Therapiepsycholoog BussumFlorien ✓ 0 -
Natuur-lijk proces
Oud worden willen we allemaal maar het proces daarheen betekent ook loslaten. En verwelkomen van een nieuwe fase. De hele natuur is zo opgebouwd. Kijk maar eens naar de seizoenen. Het kan niet altijd lente zijn. Het is een heel natuurlijk proces en in alle fasen zit ook de schoonheid verborgen. De frisheid en de belofte van de lente, de uitbundigheid en levendigheid van de zomer, de herfst waarin vruchten geplukt kunnen worden en losgelaten mag worden wat niet meer dienend is. De winter waarin verstilling plaatsvind ter voorbeidiging op de lente. Let maar eens op de natuur en hoe dit proces overal te vinden. Hoe een dag een begin, midden en einde heeft en hoe het de volgende dag weer opnieuw begint. Hoe de maan zich laat zien en eerst opbouwt en later weer afbouwt tot een klein stukje en daarna zelfs even verdwijnt om vervolgens weer tevoorschijn te komen. Wij zijn ook natuur en dus kunnen ook wij de vruchten plukken wanneer we ouder worden en mogen loslaten wat niet meer dient. Het is enerzijds een rouwproces van loslaten wat er niet meer is maar tegelijkertijd ook het verwelkomen van een nieuwe fase. Zie jij ook de mooie dingen die tevoorschijn komen?Ellen Therapie IJsselstein Lid van Therapiepsycholoog IJsselsteinEllen ✓ 0 -
oude jongere - jonge oudere
In onze praktijk Serum kom ik dit allebei tegen:
de oude jongere en de jonge oudere.
Allebei even interessant om mee te zitten en te zijn.
Het lichaam mag dan veranderen in de loop der jaren, de geest kan oud en/of jong zijn.
De oude jongere wordt door mij graag uitgedaagd om het kind in zichzelf terug te vinden; de jonge oudere wordt uitgedaagd om plezier te hebben van de aanwezige jonge geest die huist in het ouder wordende lichaam.
Lichaam en geest in balans brengen/houden kan in therapie goede aandacht krijgen zodat het leven licht en leuk blijft.
Astrid Therapie Maastricht Lid van Therapiepsycholoog MaastrichtAstrid ✓ 0 -
Een nieuwe fase
Je leven verandert voortdurend en ouder worden hoort daar onherroepelijk bij. Soms kan dat je aanvliegen zeker als de jaren die je te gaan hebt waarschijnlijk minder zijn dan je huidige leeftijd. In therapie kan je de balans opmaken; hoe is je leven geweest, waar sta je nu en wat zou je nog willen. Wat maakt dat je er zo'n moeite mee hebt en hoe kan je er anders naar gaan kijken.Tineke Psycholoog Elst-Veenendaal Lid van Therapiepsycholoog Elst-UtrechtTineke ✓ 0 -
Omgaan met verlies van gezondheid
Onvermijdelijk komt ouder worden soms met gezondheidsklachten, verlies van een zintuig of een handicap of ziekte. Het leren omgaan met dit terugkerende verlies wat we in het ouder worden kunnen ervaren is van belang. Wie zijn we immers (nog) wanneer we kwetsbaarder worden, langzamer herstellen of de dingen anders doen? Wanneer we niet altijd meer mee kunnen doen op het tempo, de manier of in de samenleving zoals we gewend zijn? In deze tips lees je drie bruikbare tips die je kunt gebruiken gedurende het ouder worden die zich hebben bewezen in de therapiepraktijk.
1: erken dat alles verandert
Prijzen worden hoger, de techniek verandert, de wereld draait door. Wanneer je erkent en aanvaardt dat alles anders wordt kun je daar rust in ervaren. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat je mag rouwen om dat wat verandert, dat het verlies of gemis kan oproepen. Dat er dingen vroeger eenvoudiger waren die je nu een andere vorm 'moet' geven. Erken en aanvaard het verdriet, de boosheid en de angst waar je soms mee rondloopt en uit dit ook naar anderen die je kunnen helpen. Begin met één dierbare en wellicht kun je eens praten met een professional als je dit fijn vindt. Die kan je objectief op weg helpen.
2: Geef datgene wat je hebt door
Hoe kun jij de kennis, ervaring & competenties die je hebt doorgeven? Kan je dit in een rol als vrijwilligers, naar een kind of kleinkind? Hoe kan die rijke ervaring die je hebt worden doorgegeven? Speel een positieve rol in een sportclub, vereniging, vrijwilligerswerk of in je familie. Onderschat de waarde van dat wat je allemaal hebt geleerd niet het is van zoveel waarde voor anderen. Waar ben jij goed in? Hoe heb je dat vroeger gedaan? Wat hebben andere mensen hieraan en hoe draag je dit over, geef je dit door?
3: Geniet van wat er is
Leer om anders te genieten van de dingen die je nog wel kunt. Wat levert je energie op? Hoe kun je iets anders gaan doen? Rouwen om ver lies is goed en tegelijkertijd wil je dit uiteindelijk doorbreken. Als je blijft doen wat je altijd al deed, ga je krijgen wat je altijd kreeg. Zo wil je dus bijvoorbeeld voor iets waar je passie voor had een nieuwe invulling geven.Bob Therapie Zoetermeer Lid van Therapiepsycholoog ZoetermeerBob ✓ 0 -
Wat zijn jouw voordelen van jouw ouder worden?
Ik heb ontzettend makkelijk praten. Met mijn zittende werk kan ik met de meeste ouderdomskwalen gewoon mijn vak uitoefenen. Sterker nog, ik zal vast beter worden in mijn werk als ik ouder ben! Vanwege levenservaring en zelfkennis. Als psycholoog en relatietherapeut word ik vast serieus genomen wanneer ik grijzen lokken heb.
Misschien gaat die vlieger voor jou niet op. Maar, wellicht herken je naast je zorgen en angsten over ouder worden, óók voordelen? Ik ben benieuwd...Anoniem 0 -
ouder worder
Hoe mooi is het als je het geluk hebt om oud te worden?
Zorg dat je gezond blijft door te bewegen en gezond te eten. Ook als je niet biologisch voedsel koopt lukt het om veel groente en fruit van het seizoen te kopen.
Lach, werk, maak plezier, vind hobbies en maak vrienden.
Voel wat bovenstaande met jouw lichaam doet, luister naar je lichaam.
Ik wens jou een fantastisch lang leven!
Anoniem 0 -
Ik werk niet meer. Help wat nu?
Je werkt niet meer (fulltime) terwijl je dat wel al je hele leven hebt gedaan. Je had een duidelijk ritme, een doel, misschien wel een gezin en sociale contacten. Eindelijk met pensioen en dan is het ineens vreselijk stil geworden om je heen. Dat is raar! Je hebt toch naar pensioen toegewerkt en nu is het zover en is het niet wat je ervan verwacht had.
Hoe kun je jezelf opnieuw uitvinden? Maak voor jezelf een lijstje met dingen waar jij gelukkig van wordt. Als je altijd actief bent geweest in je leven, ga dan eens op zoek naar gelijkgestemde mensen. Kom in beweging en zoek plekken op waar je deze mensen kunt ontmoeten. Hou je van mooi dingen maken met je handen, dan kun je online allerlei groepen vinden die daar ook mee bezig zijn. Hou je van tuinieren, dan zijn daar ook heel veel groepen van die ideeën met elkaar delen. Tegenwoordig is er zo ontzettend veel informatie beschikbaar over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zodra je voelt dat je in een soort van passiviteit beland, weet dat het voor jou een symptoom is om in beweging te komen.
Je kunt altijd begeleiding krijgen om je in de juiste richting te wijzen en om met jouw te onderzoeken wat jij leuk vindt en waar je op aan gaat.Nicky Therapie Amsterdam-West Lid van Therapiepsycholoog AmsterdamNicky ✓ 0 -
Elke leeftijd heeft iets, ouder worden is relatief.
Als je jezelf oud vindt of het lastig vindt om weer een jaar ouder te worden, vraag jezelf dan af:
- wat vind je moeilijk? Is het je uiterlijk (rimpeltjes, dunner haar enz.) of zijn het lichamelijke 'kleine ongemakken'?
- hoe belangrijk is dit voor jou? Heeft de omgeving ermee te maken, bijv. mensen die iets over jou zeggen?
- Hebben social media er invloed op, daar zie je vooral de ideaalplaatjes.
Vroeger had je tegeltjes met "tel je zegeningen", dat kan best helpen: zet op een rij waar jij in je leven dankbaar voor bent van kleine dingen tot de grote.
Volgens Jung heeft elke levensfase zijn schoonheid en zin, richt je op wat jij nu kunt beinvloeden in jouw leven. Kijk in de spiegel naar de mooie mens die je bent! En doe een iets voor een ander als vrijwilliger, als buur, als........
Anderen helpen geeft veel voldoening, dat kun je in elke levensfase doen.
Succes.
Jeannette Therapie Goirle Lid van Therapiepsycholoog GoirleJeannette ✓ 0
Therapiepsycholoog
Zoek op provincie
- ✓ 400+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Zoek een therapeut in
© Therapiepsycholoog
Disclaimer |
Privacy verklaring |
Over ons |
Reviews |
Forum tips |
Forum lotgenoten |
Aansluiten |
Login