Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij moeite met ouder worden

 

Moeite met ouder worden - tips

Zoek je tips over moeite met ouder worden?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met moeite met ouder worden

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Help ik word ouder???

Er komt een dag dat je anders aankijkt tegen ouder worden.
Waar eerst de toekomst een hele lange weg lijkt zonder einde, een uur een eeuwigheid, als je meent dat er nooit een einde aan iets komt, realiseer je je plots dat de tijd wel heel erg snel omvliegt, je lijf opeens anders beweegt, aanvoelt en er uitziet en verlang je vast in momenten terug naar vroeger.
Ja, dat heet ouder worden.

Er zit hopelijk voor de meeste ouderen iets moois en goeds in ouder worden.
Je kan misschien met een glimlach terugkijken op je leven, op de energie die je vroeger had en waarmee je door de wereld bewoog. Je wenst op oudere leeftijd mogelijk dat toen je jonger was, je al graag had geweten wat je nu weet. Processen die op jongere leeftijd aandacht vragen zoals wie ben ik, wat wil ik met mijn leven, zijn doorleeft. Wat je nu weet, voelt, kent, geeft hopelijk meer innerlijke rust, overzicht en (zelf)acceptatie. Acceptatie van beperking en ziekte is bij het ouder worden een uitdaging maar het verstand dat er met de jaren bij gekomen is, kan je oude dag helpen verzachten, verlichten, verdragen, relativeren. Met de dood anders voor ogen kan het leven intenser geleefd en beleefd worden. Pluk de dag is meer dan een tegelwijsheid geworden. Dat leert mij mijn moeder van 90 en dat leert mij ook de levensfase waarin ik nu zelf zit. Ouder worden is net als elke andere levensfase, een bijzondere periode. Een periode die vreugde en verdriet kent én persoonlijke groei. Heb je levensvragen en wens je die te delen dan is een goed gesprek hierover mijn advies....


3

deel deze tip

Tip 2 - Onderzoek de mogelijkheden om ermee om te gaan

We gaan het allemaal meemaken, ouder worden. Opeens laat het lichaam (of geest) ons in de steek en worden kleine ongemakken soms groot.

 

Hoe ga je hiermee om? Raak je helemaal ervan in de war? Wordt je humeurig?

 

Kijk eens samen met een therapeut er naar, waar zou je meer plezier uit kunnen halen? Hoe ga je om met ongemakken? En welke mogelijkheden heb je zelf om ermee om te gaan, vaak veel meer dan je denkt! Een therapeut kan je goed op weg helpen en met je meekijken.

 

Gun jezelf meer plezier en vaak ook helpend voor je omgeving.1

deel deze tip

Tip 3 - Neem het serieus

Realiseer je dat je hierin niet de enige bent! Te vaak wordt er lacherig over gedaan, iemand niet serieus genomen. Deze reactie zegt vooral iets over degene die zo reageert. Sta stil bij wat je nodig hebt, wie je kan bij staan en zoek eventueel een goede therapeut.


1

deel deze tip

Tip 4 - Stemmingswisselingen

Als je in de overgang bent kun je te maken krijgen met stemmingswisselingen, ook gericht op de “overgang” naar een andere fase in je leven. Daarin kun je jezelf soms niet herkennen, waar je eerder dansend door het leven ging komt nu ineens een besef van eindigheid, niet meer bij de jongsten horen, rimpels krijgen, afvragen of je er nog toe doet, of je afgeschreven bent. Soms zijn de verdrietige gevoelens er zonder dat je weet hoe en wat en waar je daar eerder geen last van had ben je nu ineens zomaar verdrietig of angstig. Bedenk dat dit overgangsgerelateerd kan zijn en ook weer over gaat. Tenzij het zo heftig wordt dat er meer aan de hand is. Mocht je hier mee bezig zijn en loop je hierin vast kom dan langs, dan praten we erover en kijken wat voor jou helpend kan zijn.

Maaike

1

deel deze tip

Tip 5 - Mild ouder worden

Door in de goede energie te blijven en wakker op wat er gebeurd in je leven.
Ouder worden wordt dan mild

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Boekentip: 'De toekomst van het sterven'

Boekentip
'De toekomst van het sterven' van Marli Huijer
Marli Huijer is filosoof en arts.
In dit boek onderzoekt zij de omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk, maatschappelijk als politiek vlak.
Hoe verhouden we ons tot de laatste levensfase?
Deze fase begint al na het pensioen en duurt zo'n vijftien jaar.
Belangrijk om over na te denken.


1

deel deze tip

Tip 7 - Wie ben ik als niemand kijkt - boektip

Het boek van Liesbeth Woertman 'Wie ben ik als niemand kijkt' is een echte aanrader. Het geeft een bredere blik op het leven van vrouwen (en mannen) die ouder worden. Er is nog genoeg uitdaging in het leven, genoeg om te doen en het is mooi wanneer je vanuit je levenswijsheid andere mensen bij kunt staan.


1

deel deze tip

Tip 8 - Ouder worden is een zegen

Oud worden hoort bij het leven, omarm het, zie de positieve kanten ervan in en ga naar een therapeut om je (spiritueel) te laten begeleiden. Je zult zien dat het een zegen is om ouder te worden als je er op een positieve manier naar kijkt,


1

deel deze tip

Tip 9 - Bang om oud te worden?

Ben je bang om oud te worden, kom dit onderwerp eens beschouwen en het van alle kanten bekijken. dit geeft helderheid en ruimte.


1

deel deze tip

Tip 10 - Wees mild voor jezelf

Oud worden is mooi.. Althans dat zeggen mensen vaak. Maar ouder worden is ook een proces van afscheid nemen. Het begin van een nieuwe levensfase. Onderschat de impact van deze nieuwe fase niet. Veel mensen sluiten tussen hun 60e en 70e hun werkzame leven af en zoeken een nieuwe invulling van hun tijd. Bij deze periode hoort ook het terugkijken naar het leven dat je geleid hebt. Dit kan een tevreden gevoel geven. Maar als dit niet lukt kijk je wellicht met spijt of wanhoop terug. Dit belemmert om nog te kunnen genieten van wat er wél is.

Wees mild voor jezelf en probeer eens te denken aan alle dingen die wél goed zijn gegaan en waar je tevreden over mag zijn. Schrijf ze op, maak er eventueel een mooi (dag)boek van. Foto's kunnen hier ook bij helpen.

Als het je niet lukt om te kunnen genieten raad ik je aan om hulp te zoeken. Je leven heeft zin, ook als je dit zelf anders ervaart!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - iedere leeftijdsfase heeft z'n eigen uitdagingen

Ouder worden doen we allemaal, of je dat nou leuk vindt of niet. Gedurende ons leven gaan we door verschillende fasen heen, gemiddeld elke 7 jaar, en elke leeftijdsfase heeft z'n eigen uitdagingen.

Deze aan de leeftijdsfase gerelateerde uitdagingen helpen je om je aan te passen aan de veranderende omstandigheden: je lichaam, sociaal, werk-gerelateerd. Uiteindelijk leiden deze aanpassingen tot het accepteren van de fysieke dood.

Ouder worden mag gepaard gaan met gebreken, maar op zich is dat geen probleem. Mits je maar mee gaat in de beweging. Het wordt een probleem op het moment dat je je gaat verzetten tegen het natuurlijke verloop van het leven.

Het accepteren van de (fysieke) gebreken waarmee het ouder worden gepaard gaat, helpt je om los te komen van de fysieke wereld en uiteindelijk op een vreedzame manier te kunnen sterven. Het is eigenlijk een continue loslaatproces.

Loslaten is gezond: uiteindelijk is er niets meer om aan vast te houden. Het is een overgavel aan iets dat groter is dan jij ... en zo hoort het ook.deel deze tip

Tip 12 - Alles heeft twee kanten

Ouder worden voelt voor de meeste mensen niet makkelijk. Waar heeft dat mee te maken? Natuurlijk we weten als we ouder worden, wordt de kans groter dat we ziek worden en meestal we beseffen duidelijker dat het aantal jaren dat we zullen leven minder gaat worden. Daar zijn dus begrijpelijke redenen. Tegelijkertijd hebben we over ons hele leven kunnen groeien en ervaringen kunnen opdoen. Deze kunnen ons helpen een voor ons bewuste keuze te maken hoe we met deze uitdaging willen omgaan. We kunnen b.v. ondersteuning zoeken als we er zelf niet uitkomen.deel deze tip

Tip 13 - Het is niet makkelijk

Voor de meeste mensen is ouder worden op de een of andere manier een uitdaging. Soms helpt het te accepteren dat dit een realiteit is.
We kunnen dan de gevoelens, die daarmee te maken hebben, toelaten en een plek geven. Dat kan ons helpen een weg vooruit te vinden.deel deze tip

Tip 14 - Elke leeftijd heeft iets, ouder worden is relatief.

Als je jezelf oud vindt of het lastig vindt om weer een jaar ouder te worden, vraag jezelf dan af:
- wat vind je moeilijk? Is het je uiterlijk (rimpeltjes, dunner haar enz.) of zijn het lichamelijke 'kleine ongemakken'?
- hoe belangrijk is dit voor jou? Heeft de omgeving ermee te maken, bijv. mensen die iets over jou zeggen?
- Hebben social media er invloed op, daar zie je vooral de ideaalplaatjes.

Vroeger had je tegeltjes met "tel je zegeningen", dat kan best helpen: zet op een rij waar jij in je leven dankbaar voor bent van kleine dingen tot de grote.
Volgens Jung heeft elke levensfase zijn schoonheid en zin, richt je op wat jij nu kunt beinvloeden in jouw leven. Kijk in de spiegel naar de mooie mens die je bent! En doe een iets voor een ander als vrijwilliger, als buur, als........
Anderen helpen geeft veel voldoening, dat kun je in elke levensfase doen.

Succes.deel deze tip

Tip 15 - Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing.

Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis is waar het leven om draait.

Citaat van Dirk de Wachter psychiater en relatie therapeut. Een prachtig inspirerend interview met hem waarin hij onder andere spreekt over de waarde van het ‘gewonige’ Juist ook bij het ouder worden zo steunend.
Donderdagen met Dirk de Wachter gemist? Start met kijken op NPO Startdeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 16 - Jezelf en een ander eens vaker hardop bedanken


Vaak zijn we er niet bewust van dat hetgeen wij doen, gewaardeerd mag worden.In de eerste plaats door jezelf. In opvoeding leren we afhankelijk te worden van de waardering van een ander. Als waardering uitblijft, kunnen we teleurgesteld zijn of beschouwen we wat wij gedaan hebben als niet waardevol genoeg. Dat is jammer want je gewaardeerd voelen geeft goede energie. Als we ouder worden beseffen we dat we niet meer zo ondoordacht of moeiteloos als vroeger kunnen doen wat we deden. We kunnen kritischer worden op onszelf en/of in relaties op elkaar.
Dit inzicht in overweging nemende, besluit vandaag of in het nieuwe jaar eens om jezelf te bedanken voor je inspanningen en goede intenties, hoe klein die ook mogen lijken. Ontdek ook hoe fijn het werkt om iemand anders eens te bedanken, hoe klein de actie van de ander dan ook mag lijken.deel deze tip

Tip 17 - oefen je in het kijken naar het positieve

Vaak zijn we geneigd vooral te kijken naar wat er beter kan of wat je mist. Een goede training in letten op wat er wel is, is om elke dag tenminste 3 dankpunten op te schrijven en daar dan ook even bij stil te staan. Het lijkt misschien heel kneuterig, maar het heeft echt veel effect. Soms moet je wel even volhouden om er een gewoonte van te maken. Probeer het maar eens een maand en kijk wat het je oplevert.deel deze tip

Tip 18 - Ik werk niet meer. Help wat nu?

Je werkt niet meer (fulltime) terwijl je dat wel al je hele leven hebt gedaan. Je had een duidelijk ritme, een doel, misschien wel een gezin en sociale contacten. Eindelijk met pensioen en dan is het ineens vreselijk stil geworden om je heen. Dat is raar! Je hebt toch naar pensioen toegewerkt en nu is het zover en is het niet wat je ervan verwacht had.

Hoe kun je jezelf opnieuw uitvinden? Maak voor jezelf een lijstje met dingen waar jij gelukkig van wordt. Als je altijd actief bent geweest in je leven, ga dan eens op zoek naar gelijkgestemde mensen. Kom in beweging en zoek plekken op waar je deze mensen kunt ontmoeten. Hou je van mooi dingen maken met je handen, dan kun je online allerlei groepen vinden die daar ook mee bezig zijn. Hou je van tuinieren, dan zijn daar ook heel veel groepen van die ideeën met elkaar delen. Tegenwoordig is er zo ontzettend veel informatie beschikbaar over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zodra je voelt dat je in een soort van passiviteit beland, weet dat het voor jou een symptoom is om in beweging te komen.

Je kunt altijd begeleiding krijgen om je in de juiste richting te wijzen en om met jouw te onderzoeken wat jij leuk vindt en waar je op aan gaat.deel deze tip

Tip 19 - Meditatie als therapie

Wat is meditatie
Meditatie betekent letterlijk ‘in het midden staan’. In de drukte van alledag zorgt meditatie ervoor dat onze geest tot rust kan komen. In plaats van afleiding te zoeken en automatisch alle impulsen te volgen, blijf je bij jezelf, in het midden staan. Als in het oog van de storm. Met meditatie kun je een andere staat van bewustzijn ervaren die je doorgaans niet bewust voelt. In een wereld die steeds meer van onze geest vraagt, en ons blijvend uitlokt en opjaagt is meditatie het heilzame middel om een toestand van overzicht en rust te behouden.

Meditatie als therapievorm
Tijdens de therapie werk ik met diverse dynamische en verstillende meditatietechnieken. Meditatie is inzichtgevend en verdiepend en biedt uiteindelijk meer aanwezigheid en bewustzijn zijn in het leven van alle dag. Daarnaast is meditatie bevorderlijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De meditaties gebruik ik als onderdeel van een therapeutisch traject.
deel deze tip

Tip 20 - ouder worder

Hoe mooi is het als je het geluk hebt om oud te worden?
Zorg dat je gezond blijft door te bewegen en gezond te eten. Ook als je niet biologisch voedsel koopt lukt het om veel groente en fruit van het seizoen te kopen.
Lach, werk, maak plezier, vind hobbies en maak vrienden.

Voel wat bovenstaande met jouw lichaam doet, luister naar je lichaam.

Ik wens jou een fantastisch lang leven!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 21 - Wat zijn jouw voordelen van jouw ouder worden?

Ik heb ontzettend makkelijk praten. Met mijn zittende werk kan ik met de meeste ouderdomskwalen gewoon mijn vak uitoefenen. Sterker nog, ik zal vast beter worden in mijn werk als ik ouder ben! Vanwege levenservaring en zelfkennis. Als psycholoog en relatietherapeut word ik vast serieus genomen wanneer ik grijzen lokken heb.

Misschien gaat die vlieger voor jou niet op. Maar, wellicht herken je naast je zorgen en angsten over ouder worden, óók voordelen? Ik ben benieuwd...deel deze tip

Tip 22 - Omgaan met verlies van gezondheid

Onvermijdelijk komt ouder worden soms met gezondheidsklachten, verlies van een zintuig of een handicap of ziekte. Het leren omgaan met dit terugkerende verlies wat we in het ouder worden kunnen ervaren is van belang. Wie zijn we immers (nog) wanneer we kwetsbaarder worden, langzamer herstellen of de dingen anders doen? Wanneer we niet altijd meer mee kunnen doen op het tempo, de manier of in de samenleving zoals we gewend zijn? In deze tips lees je drie bruikbare tips die je kunt gebruiken gedurende het ouder worden die zich hebben bewezen in de therapiepraktijk.


1: erken dat alles verandert

Prijzen worden hoger, de techniek verandert, de wereld draait door. Wanneer je erkent en aanvaardt dat alles anders wordt kun je daar rust in ervaren. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat je mag rouwen om dat wat verandert, dat het verlies of gemis kan oproepen. Dat er dingen vroeger eenvoudiger waren die je nu een andere vorm 'moet' geven. Erken en aanvaard het verdriet, de boosheid en de angst waar je soms mee rondloopt en uit dit ook naar anderen die je kunnen helpen. Begin met één dierbare en wellicht kun je eens praten met een professional als je dit fijn vindt. Die kan je objectief op weg helpen.

2: Geef datgene wat je hebt door

Hoe kun jij de kennis, ervaring & competenties die je hebt doorgeven? Kan je dit in een rol als vrijwilligers, naar een kind of kleinkind? Hoe kan die rijke ervaring die je hebt worden doorgegeven? Speel een positieve rol in een sportclub, vereniging, vrijwilligerswerk of in je familie. Onderschat de waarde van dat wat je allemaal hebt geleerd niet het is van zoveel waarde voor anderen. Waar ben jij goed in? Hoe heb je dat vroeger gedaan? Wat hebben andere mensen hieraan en hoe draag je dit over, geef je dit door?


3: Geniet van wat er is

Leer om anders te genieten van de dingen die je nog wel kunt. Wat levert je energie op? Hoe kun je iets anders gaan doen? Rouwen om ver lies is goed en tegelijkertijd wil je dit uiteindelijk doorbreken. Als je blijft doen wat je altijd al deed, ga je krijgen wat je altijd kreeg. Zo wil je dus bijvoorbeeld voor iets waar je passie voor had een nieuwe invulling geven.deel deze tip

Tip 23 - Wijze woorden over wat ouder worden óók kan brengen

Het boek "Wie ben ik als niemand kijkt?" is echt een aanrader, zeker als je worstelt met ouder worden.
Ouder worden wordt nog heel vaak gezien als een proces van aftakeling en er minder toe gaan doen.
Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht nodig je uit om je kijk op schoonheid en identiteit te onderzoeken. Omgaan met verdriet en verlies hoort er zeker bij, maar ook: leren genieten van je wijsheid, authenticiteit en waardigheid. Je lichaam meer gaan bewonderen en minder objectiveren, minder kijken en meer voelen.
deel deze tip

Tip 24 - Een nieuwe fase

Je leven verandert voortdurend en ouder worden hoort daar onherroepelijk bij. Soms kan dat je aanvliegen zeker als de jaren die je te gaan hebt waarschijnlijk minder zijn dan je huidige leeftijd. In therapie kan je de balans opmaken; hoe is je leven geweest, waar sta je nu en wat zou je nog willen. Wat maakt dat je er zo'n moeite mee hebt en hoe kan je er anders naar gaan kijken.deel deze tip

Tip 25 - oude jongere - jonge oudere

In onze praktijk Serum kom ik dit allebei tegen:
de oude jongere en de jonge oudere.
Allebei even interessant om mee te zitten en te zijn.
Het lichaam mag dan veranderen in de loop der jaren, de geest kan oud en/of jong zijn.
De oude jongere wordt door mij graag uitgedaagd om het kind in zichzelf terug te vinden; de jonge oudere wordt uitgedaagd om plezier te hebben van de aanwezige jonge geest die huist in het ouder wordende lichaam.
Lichaam en geest in balans brengen/houden kan in therapie goede aandacht krijgen zodat het leven licht en leuk blijft.deel deze tip

Tip 26 - Wilsbeschikking & zelfbepaling

Het thema ouder worden leeft merkbaar voor mij. Niet de eerste tip die ik hier nu toevoeg over dit onderwerp. ;)

Reden: ik word zelf merkbaar ouder en ik heb, gelukkig nog, een moeke van 90 jaar die als een heuse Jeanne'Arc aan de wereld van zorg en hulpverlening duidelijk blijk geeft dat ze, nog steeds, een stem heeft en zelf wenst te bepalen wie aan haar lijf komt en wat ze aan medicatie wel of niet zal slikken.

Vorige week heeft ze tegen het advies in van alles en iedereen, na een week ziekenhuisopname vanwege een gebroken heup en nu prothese, de weg naar huis gevonden in plaats van naar een revalidatiecentrum. Haar grote angst en afkeer is dat ze in een zorginstelling opgenomen wordt. 'Ze' denken daar vast dat ik dementeer, laat ze weten, maar dat is niet zo.
Mijn moeder heeft WO II in haar botten zitten en in alle facetten ooit ervaren. De strijdbaarheid van voor zichzelf moeten opkomen en zorgen zit er diep in. Een vloek, een zegen. Niet makkelijk voor mensen in haar omgeving en het huidige zorgsysteem. Wel leerzaam om te beseffen dat mensen, hoe jong of oud ook, een eigen wil, een stem hebben die gerespecteerd moet worden. Zich niet voegen in bedachte systemen houdt ons wakker, scherp en creatief is mijn gedachtegoed. De neuzen hoeven niet allemaal dezelfde kant op te staan.

Er bestaat een gedicht van kromme bomen aan de kust. Bomen die door het gebeuk van zeewind en zeestorm krom gegroeid zijn. Die moet je niet proberen te spalken. Hun kromheid is juist hun overlevingskans. Zo zie ik het ook. Voor de omgeving een les in accepteren, het beste ervan proberen te maken en goed bij jezelf zien te blijven....als tip voor nu...deel deze tip

Tip 27 - Ongemak

Durf te verblijven in de wrijving van het ongemak.deel deze tip

Tip 28 - Mediteren

De discipline om te mediteren
is een daad van liefde en vrijheiddeel deze tip

Tip 29 - Natuur-lijk proces

Oud worden willen we allemaal maar het proces daarheen betekent ook loslaten. En verwelkomen van een nieuwe fase. De hele natuur is zo opgebouwd. Kijk maar eens naar de seizoenen. Het kan niet altijd lente zijn. Het is een heel natuurlijk proces en in alle fasen zit ook de schoonheid verborgen. De frisheid en de belofte van de lente, de uitbundigheid en levendigheid van de zomer, de herfst waarin vruchten geplukt kunnen worden en losgelaten mag worden wat niet meer dienend is. De winter waarin verstilling plaatsvind ter voorbeidiging op de lente. Let maar eens op de natuur en hoe dit proces overal te vinden. Hoe een dag een begin, midden en einde heeft en hoe het de volgende dag weer opnieuw begint. Hoe de maan zich laat zien en eerst opbouwt en later weer afbouwt tot een klein stukje en daarna zelfs even verdwijnt om vervolgens weer tevoorschijn te komen. Wij zijn ook natuur en dus kunnen ook wij de vruchten plukken wanneer we ouder worden en mogen loslaten wat niet meer dient. Het is enerzijds een rouwproces van loslaten wat er niet meer is maar tegelijkertijd ook het verwelkomen van een nieuwe fase. Zie jij ook de mooie dingen die tevoorschijn komen?deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten