Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Ongewenst kinderloos - tips

ongewenst kinderloos

 

Ongewenst kinderloos - tips

Zoek je tips bij ongewenste kinderloosheid?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • reageren op tips / jouw ervaring delen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

 

Wat is jouw tip voor omgaan met ongewenste kinderloosheid

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen
Alle tips


Tip 1 - Je hoeft niet te kiezen

Geen kind krijgen terwijl je dat wel heel graag had gewild, betekent dat je gaat rouwen om iets dat er nooit is geweest. Net als bij andere vormen van rouw is het niet een kwestie van een knop omzetten; zo, nu moet het maar eens klaar zijn. Dat hoeft ook niet. Tegelijkertijd leef je ook gewoon je leven. 

 

Je kunt rouwen om het kind dat nooit kwam én genieten van de vrijheid die je hebt. Verdrietig zijn omdat je nooit oma zult worden én blij zijn voor de vriendin die haar eerste kleinkind krijgt.

 

Je kinderwens wordt niet vervuld, maar hoort wel bij jou, net als je bruine haar en de familie waar je uit komt. Meer en meer zul je die wens integreren in wie je bent, zodat dat verlangen precies de plek inneemt die het verdient, niet meer en niet minder.8

deel deze tip

Tip 2 - Voel wat er te voelen valt

Hoe ‘oer’ je verlangen naar een kind ook is, de manier waarop je omgaat met het onvervuld blijven van een kinderwens is voor iedereen anders.

 

Sta jezelf toe alle emoties te voelen die omhoog komen: boosheid, verdriet, schaamte, jaloezie. Jezelf censureren of bepaalde gevoelens wegstoppen, werkt maar heel even. Uiteindelijk zul je die gevoelens toch onder ogen moeten komen.7

deel deze tip

Tip 3 - Adres voor je liefde

Rouw is liefde die haar adres is kwijtgeraakt, schreef theoloog Jean Jacques Suurmond. Misschien is dat wel het pijnlijkste van een onvervulde kinderwens: je barst van de liefde en je kunt er geen kant mee op. Denk je.

 

Geef jezelf de tijd om uit te vinden hoe het wel kan. Hoe je je kwaliteiten als moeder kunt inzetten, ook al krijg je geen kind. Misschien gebeurt dat in een vorm die je eerst niet voor mogelijk had gehouden, en die niet op je pad was gekomen als je wel kinderen had gekregen.7

deel deze tip

Tip 4 - Geef jezelf de tijd

Een (nog) onvervulde kinderwens heeft invloed op bijna alle aspecten van je leven: je relatie, je seksleven, de relatie met familie en vrienden, hoe je je leven zin geeft, keuzes die je maakt met betrekking tot werk en wonen en ga zo maar door.


Mensen die kinderen krijgen, hebben tijd nodig om aan hun nieuwe rol van ouder te wennen; kinderloos blijven terwijl je anders had gewild, is minstens zo ingrijpend. Het is belangrijk om je dat te realiseren.

 

Geef jezelf én je omgeving de tijd om een nieuw evenwicht te vinden.7

deel deze tip

Tip 5 - Acceptatie, ruimte, nieuwe keuzes

Na diverse behandelingen en misschien wel te lang blijven hopen op een wonder, besloten mijn man en ik onze wens los te gaan laten: geen kinderen dus. Intens verdrietig, maar eindelijk ook een beetje rust want we leken in dit proces ook elkaar kwijt te raken. Bijna alle energie ging alleen nog naar werken en het ziekenhuis.

Nu we tijd krijgen om te verwerken, weten we ook weer wat de ander nodig heeft om tot acceptatie te komen. Opnieuw verbinden is een prachtig proces omdat je dan ook samen kunt gaan rouwen. Natuurlijk blijft het een gevoelig punt. Roze en blauwe slingers voor een raam met 'Hoera een ....' , het raakt me nog steeds.

Maar er ontstaat ook ruimte om te genieten, misschien wel meer dan in de afgelopen jaren die van hoop naar vrees gingen. Niet nog een negatieve test of een miskraam. Niet dat intense verdriet, maar de mogelijkheid om nieuwe keuzes te gaan maken. Je energie anders inzetten. De super tante uithangen die lekker maf mag doen en niet hoeft op te voeden. Anders, maar waardevol.


beau

6

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 6 - Geef aan wat je nodig hebt en wat niet

Verwacht niet van anderen dat ze begrijpen wat je doormaakt.

Veel mensen vinden dit een heel ongemakkelijk onderwerp. Ze gunnen je met alle liefde van de wereld een kind, maar niemand van ons heeft dat uiteindelijk in de hand. Vanuit een gevoel van machteloosheid gaan mensen dan ongevraagde en vaak ongewensde adviezen geven.

"Maar je kunt toch ook adopteren?"; "Anders neem je toch een hond?", "Je moet het ook niet zo graag willen, dat geeft alleen maar spanning, dan lukt het zeker niet." etc.

Goedbedoelde adviezen die wel kwetsend kunnen overkomen. Kies een paar mensen uit bij wie je je goed voelt en deel met hen je verhaal. Geef aan wat je nodig hebt en ook wat niet.

Mensen weten vaak niet hoe ze goed moeten reageren en doen dan vanuit onhandigheid net het verkeerde. Geef vooral aan wat je wel nodig hebt.

Zoek mensen die hebben doorgemaakt wat jij doormaakt. Alleen zij snappen werkelijk hoe het is.


R.B.

6

deel deze tip

Tip 7 - Blijf je wensen en verdriet uitspreken naar elkaar

Het niet krijgen van een kind kan een ongelofelijk diep verdriet geven. Man en vrouw kunnen dit heel anders ervaren.

 

De één kan de ander willen meetrekken in bepaalde trajecten omdat de wens zo groot is. Dit kunnen redenen zijn waardoor echtparen huwelijksproblemen ontwikkelen.

 

Zo belangrijk dan om beiden verbonden te blijven door ieder zijn wensen en verdriet blijvend te laten uitspreken naar elkaar. Hierin kan het gaan botsen en onderzoek dan samen wat voor beiden een haalbare weg is zodat je niet van elkaar verwijderd raakt.5

deel deze tip

Tip 8 - Geef elkaar zoveel mogelijk ruimte

Het is fijn als jij en je partner gelijk opgaan, maar soms is de manier waarop je met het verlies omgaat te verschillend, of is er zoveel verdriet dat het die ander ook te veel wordt. Geef elkaar daarin zoveel mogelijk ruimte.

 

Praten kan makkelijker zijn als je samen iets doet, zoals wandelen. Hulp of ondersteuning van buitenaf inroepen, is ook een mogelijkheid. Die hulp is er, maak er gebruik van. Je hoeft het niet alleen te doen.5

deel deze tip

Tip 9 - Hypnotherapie kan soms helpen

Hoe verdrietig is het als je graag een kindje zou willen, en dat komt niet...

Je hebt waarschijnlijk al veel geprobeerd, vooral op het medische vlak. En nu vraag je je af of een therapeut je zou kunnen helpen. Misschien wel.

Voor sommige vrouwen kan het helpen om onder hypnose contact te maken met hun eigen lichaam, en zich voor te stellen hoe het lichaam werkt. Natuurlijk is het ook belangrijk om zoveel mogelijk spanning los te laten.

Als je je zorgen maakt of je de tijdsdruk van je biologische klok ervaart is er minder kans dat je zwanger raakt. Tijdens een hypnotherapeutische behandeling kun je leren die zorgen en tijdsdruk minder vat op je te laten hebben.

De wetenschap heeft nog geen verklaring ervoor, maar voor sommige vrouwen die graag in verwachting willen raken blijkt hypnotherapie te helpen.


4

deel deze tip

Tip 10 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het ongewenst kinderloos - lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen


Tip 11 - Zoek een therapeut

Heb je last van je ongewenste kinderloosheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

2

deel deze tip

Tip 12 - Vind een andere manier om iets door te geven

Als kinderloos stel, stopt het doorgeven van wat mijn partner en ik ontvingen van onze ouders, bij ons. De genen, de opvoeding, de liefde, het bestaan, ik geef dat niet door. Wat generaties werd ontvangen, steeds van ouder op kind doorgegeven, zal ik niet meer doorgeven. Ik verbreek een lijn van mijn familie en van zijn familie.

Er is voor mij niemand om iets aan door te geven. Of toch, niet een mensje dat hij en ik samen schepte. Ik ben daarom mijn zussen zo dankbaar dat zij mij een plek als tante geven. En ik ben trots op mezelf dat ik deze plek actief invul.

Als ik een tip zou mogen geven aan anderen, terwijl ik niet zeker ben of het mijn plaats is dat te doen, dan is dat de tip om uit te vinden wat je door wilt geven en manieren te vinden om dat mogelijk te maken. Zodat wat ooit gegeven is, als mooie erfenis, niet verloren hoeft te gaan.1

deel deze tip

Tip 13 - Laat je verdriet toe

Laat je verdriet toe.

Wanneer je kinderen zou willen hebben en het lukt niet, is dat een groot verlies. Het is voor de omgeving echter een heel ander verlies dan wanneer er iemand ziek wordt of komt te overlijden. Het is minder zichtbaar en toch zo aanwezig.

 

Neem jezelf serieus in je verdriet. Het is een groot verlies, beslaat vaak een lange periode en heeft veel impact op je leven. Ga ermee aan de slag, geef het vorm, deel het. Het mag er zijn.1

deel deze tip

Tip 14 - 1. Zoek eens paramedisch 2. EMDR en NLP

9 jaar lang ben ik zelf ongewild kinderloos geweest. Ik heb het geluk gehad dat mijn inspanningen toch nog beloond werden. Ik wil je mijn verhaal daarom niet onthouden.

Regulier was er al van alles onderzocht, ik had endometriose, maar dat was niet de reden waardoor ik niet zwanger werd. Er waren immers geen verklevingen die een zwangerschap tegen zouden houden.

In het begin is ook een zuurgraadtest gedaan en die was niet goed, maar het ziekenhuis kon er geen behandeling tegen geven. Ik ben toen naar een natuurgeneeskundig therapeut gegaan en zij ontdekte dat mijn hormoonhuishouding en zuurgraad (PH) inderdaad niet goed was.

Door een dieet is mijn PH hersteld en de hormoonhuishouding heeft ze behandeld. Hierdoor ben ik uiteindelijk tóch zwanger geworden.

Dit is voor mij de reden geweest om zelf natuurgeneeskunde te gaan studeren en daarna EMDR en NLP om trauma te verwerken.

Ik kan wel zeggen dat ik weet met welk verdriet je rondloopt als je ongewild kinderloos bent. Met dit artikel wil ik je enerzijds de mogelijkheid laten zien om eens paramedisch je geluk te zoeken, en anderzijds wil ik je laten weten dat je niet verder hoeft te leven met de pijn en het verdriet, zoek een goede therapeut die je kan helpen met de verwerking.

EMDR en NLP zijn krachtige instrumenten om pijn en trauma snel op te lossen of te verzachten.


1

deel deze tip

Tip 15 - Zoek lotgenoten op!

Zoek lotgenoten op!

Het kan zijn dat jij ongewenst kinderloos bent omdat jij of je partner fysieke problemen hebben. Of jij of je partner hebben psychische problemen. Of mischien heb je geen partner en wil je geen één-ouder gezin zijn. Het kan ook zijn dat jouw partner géén kinderen wil en jij wel. Misschien wil jij wel een kind maar geen partner, zoek je eigenlijk een co-ouder.

Er zijn vele oorzaken waardoor je ongewenst kinderloos kan zijn. Je verdriet kan ook op latere leeftijd weer opspelen, als je naast kinderloos ook kleinkinderloos wordt.

Maar je bent vast niet de enige. Het kan helpen om lotgenoten te spreken., je verdriet te delen. Steun te vinden om je verdriet te verwerken. Je hoeft het niet alleen te doen!

Mail me voor een gratis kennismakingsgesprek als je hulp zoekt.1

deel deze tip

Tip 16 - Leer de betekenis kennen voor jou

Geen kinderen hebben kan de betekenis krijgen dat je het gevoel hebt dat jou expres iets is overkomen. Dit iets over jou zegt als persoon.

Het is goed om te bedenken dat het een natuurverschijnsel is dat niet op jou is gericht. Het kan gevoelens geven van er niet bij horen of buiten de boot zijn gevallen.

Het kan zinvol zijn de betekenis te leren kennen van wat het voor jou betekent om geen kinderen te hebben kunnen krijgen.

Een therapeut kan dit samen met jou onderzoeken.


1

deel deze tip

Tip 17 - Probeer de blokkade van verdriet te doorleven

Kinderloosheid kan diepe rouw met zich meebrengen. Dat is voor jezelf en voor de omgeving soms lastig te begrijpen. Hoe kan je nu verdriet hebben om iets wat je niet hebt?

Kinderloosheid gaat vaak over teleurstelling en het kwijtraken van verwachtingen. Geen kinderen krijgen raakt de oerdrift. In onze samenleving zijn vrouwen zonder kinderen belangrijk!

Zie ik een vraagteken ontstaan na de vorige zin? Ja, vrouwen zonder kinderen zijn belangrijk! Het zijn de tweede moeders zoals de goede schooljuffen. Probeer de blokkade van verdriet te doorleven; het kan je hele leven kleuren. Het leven heeft iets anders voor jou in petto.

Voor wie kan en wil jij een waardevolle, wijze en liefdevolle tweede moeder zijn?


1

deel deze tip

Tip 18 - Voel jezelf voldoende waard

Ongewenst kinderloos zijn is niet jouw keuze. Je hebt echter wel een keuze in hoe hiermee om te gaan.

Wat vaak pijnlijk is, is dat mensen zonder kinderen zich gaan vergelijken met andere mensen met kinderen en dan negatief uitvallen.

Stop met vergelijken en voel jezelf voldoende waard ondanks het gegeven dat je geen kinderen hebt. Ook jij bent de moeite waard.

Het hebben van kinderen betekent niet automatisch dat je een beter mens bent of gelukkiger in het leven staat.

Een therapeut kan met jou uitvinden wat het niet hebben van kinderen voor jou betekent en kan samen met jou manieren vinden om hier beter mee om te gaan.


1

deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen

Meer tips en inspiratie

We delen ook tips en inspiratie op:
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacyverklaring | Reviews | Login | Aansluiten