Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Tips bij onzekerheid

onzekerheid therapiepsycholoog

 

Onzekerheid - tips

Zoek je tips bij onzekerheid?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij onzekerheid >>

Wat is jouw tip voor omgaan met onzekerheid? 

 

Overzicht tips
+ tip toevoegen

Alle tips


Tip 1 - Probeer eens goedkeuring van jezelf

Als jarenlange zelfkritiek niet heeft geholpen,
probeer dan eens goedkeuring van jezelf
en kijk wat er gebeurt.


Byron Katie

15

deel deze tip

Tip 2 - Visualiseer wat je wel wilt

Visualiseer wat je wel wilt.

Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.

Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog onzeker kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.

Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.

Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.


Therapiepsycholoog

13

deel deze tip

Tip 3 - Pas je houding aan

Ben jij onzeker als je een ruimte in moet waar al veel jouw onbekende mensen zijn?

 

Bijvoorbeeld bij een een workshop, vergadering of een groot feest. Denk je dat zij jouw bij je entrée beoordelen op je uiterlijk of waarde? Kijk jij dan onzeker rond voor oogcontact en waardering en durf je niet bij een persoon of groepje te gaan staan?

 

DRAAI HET EENS OM!

 

Loop naar binnen met de kin omhoog en laat je ogen over de aanwezigen gaan om te ontdekken wie jij leuk, interessant of waardevol genoeg vindt. Loop er direct heen en stel je voor of zeg kort gedag.

 

Bedenk dat het niet nodig is dat er gelijk gesproken wordt. Zie je niemand die jij het waard vindt, die jou genoeg aanspreekt, om heen te gaan?

 

Ga dan alleen aan een tafeltje staan en neem de volgende houding aan: ogen iets omhoog richten, kin ietsje omhoog, schouders los en laag, bekken iets intrekken, tenen ietsje naar buiten gericht.

 

Sta zo en voel de grond stevig onder je voeten. Terwijl jij zo staat, laat jij je ogen rustig en nonchalant over de aanwezigen zweven of je bekijkt aandachtig een interessant punt iets boven ooghoogte. Grote kans dat er iemand naar jou toekomt en zich voorstelt! Succes!

 9

deel deze tip

Tip 4 - Versterk je ik-gevoel

Versterk je ik-gevoel

Als je je zelfvertrouwen wilt upgraden, werk dan van buiten naar binnen. Begin dus met je buitenkant. Trek iets aan waarin jij je goed voelt uitkomen.


Bekijk jezelf ook in de spiegel. Jij moet tevreden zijn. Daar gaat het om. Je zult zien hoe snel het werkt. En niet alleen voor vrouwen…8

deel deze tip

Tip 5 - Weet jij waar je goed in bent?

Waar zijn jouw kwaliteiten?
Als we moeilijkheden ervaren waardoor we het even niet weten, vergeten we vaak waar we goed in zijn.

 

Weet jij waar je goed in bent? Hoe kun je die kwaliteiten inzetten bij de moeilijkheden die je tegenkomt?


Anoniem

7

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 6 - Voeg een perspectief toe

Iedereen kent onzekerheid. Het is een menselijk gegeven.

Hoe we worden gevormd, geleerd hebben ons aan te passen en wat ons wijs gemaakt is over onszelf heeft de rest van ons leven invloed op onze zelfwaardering.

Het is belangrijk een ander perspectief toe te voegen aan wat we zijn gaan geloven.
'Ik ben gaan geloven dat ik dat niet kan, maar dat klopt niet. Ik kan wat ik wil, ik ben de moeite waard,


Selma

7

deel deze tip

Tip 7 - Oefening om er anders naar te kijken

Verplaats je eens in iemand die heel belangrijk voor je is (je beste vriend(in), je partner of je broer of zus. En stel je voor dat deze belangrijke persoon met precies jouw onzekerheden zou zitten en dit aan je vertellen.

Wat zou je dan tegen jouw belangrijke persoon zeggen, hoe zou je hem/haar geruststellen, wat zou je hem/haar toewensen?

En verplaats je nu weer in jezelf en laat de antwoorden van net eens door jouzelf heen gaan. Wat heb je net tegen de ander gezegd en hoe is dit voor jou van toepassing. Hoe kan je je eigen woorden gebruiken voor je eigen versterking?!

Deze manier helpt vaak heel goed omdat we, wanneer we van een afstandje kijken naar de problemen, we veel helderder kunnen denken, voelen en adviseren.


Petra

6

deel deze tip

Tip 8 - Oefen met mindfulness

Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je onzekerheid.

Aanvaard dat de onzekerheid er is, zonder dat je jezelf met je onzekerheid identificeert. Jij bent de onzekerheid niet. Je hebt de onzekerheid.

Door op een zachte manier met jezelf en met je onzekerheid om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je onzekerheid ook gemakkelijker zachter worden.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 9 - Onderzoek je onderzekerheid

We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die onzeker zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit onzekere deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit onzekere deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Tip 10 - Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen

Relativeer en werk aan je zelfvertrouwen.

Niemand kan de beste, leukste, slimste en knapste zijn. Jij dus ook niet. Verwacht dat dan ook niet van jezelf.

Je bent dan misschien niet de beste, leukste, slimste of knapste ter wereld, je bent wel uniek en hebt kwaliteiten genoeg. Je bent zeker de moeite waard.


Therapiepsycholoog

5

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 11 - Oefen met Dankbaarheid

Schrijf elke dag een lijstje op met minstens vijf dingen waar je dankbaar voor bent. Dit lijstje mag nooit twee keer dezelfde zaken bevatten.

Het zal best moeilijk zijn op het begin om telkens iets nieuws te bedenken. Een tip hiervoor is om te kijken wanneer iets wél goed gaat in plaats van fout: bijvoorbeeld als de bus wel op tijd komt of als je binnen zit terwijl het regent.

Door deze oefening elke dag te doen zal je een negatief wereldbeeld veranderen in een positief wereldbeeld waardoor je over het algemeen een beter gevoel over jezelf zal krijgen.5

deel deze tip

Tip 12 - Concentreer je op de zaken die je wel kan veranderen

Accepteer de dingen die je niet kan veranderen: bijvoorbeeld, ik ben klein, lang, ik heb slechte ogen of tanden. Kijk vervolgens naar de dingen die je wel kan veranderen en probeer hier de eerste stappen in te zetten.

Schrijf het zo op: ik ben misschien klein en daar kan ik niets aan veranderen maar ik kan wel iets veranderen aan mijn postuur.

Vervolgens zal je je niet meer hopeloos verstaren op de zaken in het leven die je niet kan veranderen maar daarentegen je richten op de manieren waarop je jezelf wel kan veranderen.5

deel deze tip

Tip 13 - Zoek een therapeut

Heb je last van onzekerheid en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Therapiepsycholoog

4

deel deze tip

Tip 14 - Word lid van de vereniging van verlegen mensen

Word lid van de vereniging van verlegen mensen, misschien vind je daar medestanders om samen e.e.a. te ondernemen, met elkaar te praten of een cursus te volgen via de vereniging.


carla

4

deel deze tip

Tip 15 - Hang je zelfwaardering niet op aan externe factoren

Hang je zelfwaardering niet op aan externe factoren. Ik zie veel binnen de therapie dat partners, ouders, managers e.a. grote invloed hebben op hoe iemand zich voelt.

Word je goed, liefdevol of met aandacht benaderd dan voelt iemand zich top. Wordt je slecht behandeld, genegeerd, uitgescholden dan voelt iemand veel stress en voelt zich slecht over zichzelf.

Zekerheid en weten wat je waard hoort van binnenuit te komen en door jezelf positief gevoed te worden. De interne stem hoort prioriteit te hebben over de externe. Jij bepaald je eigen waarde.


Selma

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 16 - Jouw vrijheid ligt in jezelf accepteren

Mensen die onzeker zijn, hebben angst om door anderen afgekeurd en afgewezen te worden. En die angst maakt kwetsbaar. Die kwetsbaarheid is vervolgens een reden om nog onzekerder te worden. Op deze manier krijg je een vicieuze cirkel.

De angst voor de onzekerheid wordt steeds groter en de behoefte om de onzekerheid en kwetsbaarheid verborgen te houden voor de buitenwereld ook. En juist die behoefte maakt dat mensen gespannen en onzeker worden.

Hoe bevrijd je jezelf uit deze negatieve vicieuze cirkel?

Je moet leren accepteren dat anderen je kunnen afwijzen en afkeuren. En dat dat niet hoeft te betekenen dat er iets mis met je is.

Waar het om gaat is dat je leert accepteren dat de ander vrij is om jou niet te accepteren, maar dat jouw vrijheid gelegen is in het feit dat je jezelf accepteert. Hoe moeilijk dat ook is.....en anders helpt het om daarover met iemand te praten...4

deel deze tip

Tip 17 - Stop met zwart-wit denken

Stop met zwart-wit denken

Zwart-wit denken vormt de basis voor perfectionisme. Óf je doet het helemaal goed, óf je bent een mislukkeling. Het is een onrealistische manier van denken en het maakt je onzeker.

Niemand is honderd procent aantrekkelijk of totaal lelijk, compleet briljant of volkomen dom. Wees bewust van de zwart-wit denkfout, en sta het niet langer toe.4

deel deze tip

Tip 18 - Ga de dingen waar je bang voor bent aan

Ga juist de dingen waar je bang voor bent aan, dan krijg je steeds meer zelfvertrouwen en wordt je minder onzeker!


Anoniem

4

deel deze tip

Tip 19 - Stap op een toegankelijke ander af

Als je niet op mensen of groepen durft af te stappen en je buitengesloten voelt, kan je - emotioneel gezien- in een herinnering van een gelijkende (toen bedreigende) situatie zijn. Besef dat het nu niet levensbedreigend is en stap af op de persoon die het meest toegankelijk is.4

deel deze tip

Tip 20 - Betrek niet alles op jezelf

Betrek niet alles op jezelf

Een van de belangrijkste oorzaken wat maakt dat er onenigheid/irritatie/ruzie is in een relatie is dat we alles vaak persoonlijk maken vanuit onzekerheid. We betrekken alles op onszelf. Terwijl het vaak niet eens met ons te maken heeft maar met de ander.

Voorbeeld: je hebt vrij en je bedenkt dat je je partner wilt verrassen met een maaltijd die hij/zij heel graag lust. Je doet extra je best. Dan komt je partner thuis van een zware werkdag en is vrij moe en sjaggie. Een veel voorkomende reactie is dan vaak van de koker, nou, gezellig hoor. Doe ik zo mijn best voor je en doe jij zo sjagrijnig....etc.

Maar dat humeur van je partner heeft niets met jou te maken maar bijvoorbeeld met een rotdag op het werk. Maar door bovenstaande reactie kan dit al snel uitlopen op een irritatie.

Wanneer je het bij de ander laat, dus in dit geval beseft dat dit niets met jou te maken heeft en je bijv de ander even laat bijkomen, belangstelling toont voor de gebeurtenissen van die dag etc. dan kun je het daarna heel gezellig hebben samen, zonder ruzie of irritatie.

Maar de onzekerheid van veel mensen zorgt er vaak voor dat ze het persoonlijk maken. Let daar dus op!!!!


4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 21 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het onzekerheid-lotgenotenforum op deze website.


Therapiepsycholoog

3

deel deze tip

Tip 22 - Niet appels met peren vergelijken

Elk mens heeft een frontstage en een backstage. We zien dus alleen de frontstage van de ander en toch vergelijken we onze backstage met de frontstage van de ander. Het is als appels met peren vergelijken.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 23 - Onderzoek je onzekerheid

Onderzoek je onzekerheid. Interessant is het na te gaan waar je onzekerheid precies vandaan komt. Als je dat namelijk weet, weet je vaak ook al een deel van de oplossing. Ben je altijd al onzeker geweest, ook als kind al: hoort het dan helemaal bij je, zit er een genetische component?

Of ben je onzeker ""gemaakt"". bv door pestervaringen in het verleden of door nare opmerkingen door je dierbaren? Als je stelselmatig krijgt te horen, dat kan jij toch niet, of dat doe ik wel dat is voor jou te moeilijk, dan ga je op een gegeven moment geloven dat je iets niet kan.

Dan is het zaak om af te rekenen met het verleden en dat een andere plek te geven. Ook kun je door pestervaringen onzeker zijn geworden. Het gevoel te krijgen dat je niet deugt, kan er in hakken. Vaak kunnen we dan verwijzen naar traumaverwerking, bv EMDR.

Ook helpt het als we cognitieve training toepassen. Hierin wordt je manier van denken aangepakt. Daar waar je ooit hebt geleerd, dat je niet deugde, kun je wellicht ook weer aanleren, dat je wél deugt! En die uitdaging ga ik graag met je aan!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je onzeker bent geworden, door een verlies ervaring. je staat er ineens alleen voor en moet ineens je eigen beslissingen nemen. Het voelde vertrouwd om het samen te doen, en nu wordt er een beroep gedaan op jezelf. Daar help ik je graag bij.

Mensen kunnen bijvoorbeeld ook onzeker zijn geworden door een herseninfarct. Ineens werken de functies heel anders, en ineens vertoon je ander gedrag. Dat heb je zelf door, of dat hoor je van je omgeving. Wie ben ik dan nog? Opnieuw op zoek gaan naar jezelf en leren omgaan met de nieuwe situatie is een heel proces. ook daar ben ik graag naast je zijde om je bij te staan.3

deel deze tip

Tip 24 - Word je bewust van jezelf.

Word je bewust van jezelf.
Ergens is er iets bang in jezelf, bang dat het niet goed genoeg is. Dat is meestal een gevoel van vroeger.

 

Richt daar je volledige aandacht op, waar dat in je lichaam zit. Dus stop gewoon met je blik naar buiten te richten, naar andere mensen. Neem daar de tijd voor. Je zal merken dat er wat rust in jezelf komt.3

deel deze tip

Tip 25 - Check je ademhaling en oefen hiermee

Als je last hebt van onzekerheid of faalangst, check dan of je ademhaling ook ontregeld is op dat moment. Vaak is dat wel het geval. Indien je ademhaling vaak ontregeld is, brengt dat onrust in je gedachten, gevoel en lichaam.

Oefeningen om deze rustig te krijgen, werken beter als je op de juiste manier ademhaalt.3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 26 - Geef jezelf een anker

Geef jezelf een anker.
Koop iets voor jezelf wat jouw kracht symboliseert. Dat kan een sieraad zijn of iets anders wat je regelmatig tegenkomt. Elke keer dat je dit symbool ziet, ga je stil staan bij jouw kracht. Op die manier maak je dagelijks contact met je kracht.3

deel deze tip

Tip 27 - Dagdroom !!!

Dagdroom op een positieve manier over een nieuwe toekomst waarin jij jezelf laat zien. Hoe ziet jouw dag eruit in je ideale toekomstbeeld? Wat gaat je goed af? Waarin straal jij? Wat zou je dan wel niet allemaal kunnen doen. Wat zou je ondernemen als jij je zo zou voelen ?

Zet een positief beeld uit en hou je daarmee bezig. Buig bewust je negatief zelfbeeld om in positieve gedachtes.3

deel deze tip

Tip 28 - Accepteer onzekerheid als gegeven

Accepteer onzekerheid als gegeven

Zolang je leeft, zal er onzekerheid zijn. Er is nu eenmaal niets zeker. Niemand kent de dag van morgen. Zelfs in de wetenschap spreken we van een 'statistische significante zekerheid'. Oftewel: het moet wel heel gek lopen als het anders gaat dan we voorspellen, maar zeker weten doen we het niet. Misschien valt de zwaartekracht morgen wel uit! De kans is klein, maar wie weet het 100% zeker?

Onzekerheid is onderdeel van het leven. Je ontkomt er niet aan. Je krijgt het nooit volledig weg. Zonder onzekerheid geen leven. Of zoals het gezegde luidt: "Van het concert des levens, krijgt niemand het program". Dus: doe geen moeite.

Steek je energie liever in andere dingen: grijp al je moed bij elkaar en ga! Doe wat je moet doen, doe wat je wilt doen, doe! En vertrouw erop, dat wat er ook gebeurt, de dingen wel weer op hun pootjes terecht komen, want ook dat is onderdeel van het leven (maar zeker weten doen we het natuurlijk niet ... ;-) )


Renie

3

deel deze tip

Tip 29 - Leer jezelf te vertragen

Stel je bent op weg naar een feestje en ziet er tegenop om naar binnen te gaan. Hoe maak ik contact met de mensen die er al zijn, die met elkaar praten, en misschien lachen en plezier maken. Je voelt je onzeker of jij wel leuk genoeg bent.


Neem de tijd, vertraag je pas, voel je voeten en richt je aandacht op je buik en ademhaling. Adem bewust in en uit en vertraag je pas nog een beetje.


Je zult ervaren dat je rustig en meer in jezelf landt en op een natuurlijker manier het feest zult betreden. Zonder dat je direct met iedereen contact hoeft te maken en je anders voor te doen dan je je voelt. Je kunt meer vanuit jou eigen wezen aanwezig zijn. Zo kun je een nieuwe ervaring opdoen.3

deel deze tip

Tip 30 - Niet vergelijken!

Je voelt je ergens kwetsbaar over. Onmiddellijk ga je jezelf vergelijken met anderen. En steevast kom jij als slechtste uit de bus. Ken je dat?
Het is overduidelijk dat het je niet helpt. Maar het helpt ook niet om jezelf erover op de kop te zitten. Het is namelijk een automatisme. Wel helpt het om te zien dát je het doet, en het op dat moment te doorbreken. Een vriendin van me zegt regelmatig tegen zichzelf: “Dat doen zij allemaal, en dit is wat ík doe….”
Daarmee zet ze zichzelf als het ware weer op de kaart. Er is dan weer een ‘ik’, die kan sturen, kan kiezen, om zichzelf te waarderen en tevreden te zijn.

Anoniem

3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 31 - Ga niet WEG voor de angst

Ga niet WEG voor de angst.. maar OP weg met de angst!

Angst hoeft niet erg te zijn als je er niet bang voor bent en kan zien als een onderdeel van jezelf.


3

deel deze tip

Tip 32 - Zet jezelf in een lagere versnelling.

Zet jezelf in een lagere versnelling.

Ken je dat… dat je eigenlijk maar door gaat… maar dat je ook voelt dat een gevoel zich in je bekruipt… zo op de achtergrond sluimert…die jou wat ‘wiebelig’ maakt en onzeker.

Vaak helpt het om dan meer in contact met je lichaam te komen. In plaats van doorgaan, jezelf in een lagere versnelling brengen.
Breng jezelf in de lagere versnelling: vertraag je pas, vertraag je handelingen, vertraag je spreken, vertraag in kijken en vertraag in reageren. Kortom vertraag, doe alles wat langzamer en met meer aandacht.
En merk dan ook je ademhaling op. Adem eens drie maal wat dieper in en uit. En leg je hand eens op de plek waar het onrustig in je voelt. Blijf daar even ademen.
En schudt vervolgens je helemaal lichaam: armen en benen, bekken en hoofd, voeten en handen. En kijk dan eens om je heen. En pak ‘de draad’ in je lagere versnelling weer op.


3

deel deze tip

Tip 33 - Leer op een assertieve manier communiceren

Leer op een assertieve manier communiceren. Bij ieder moment dat je dit toepast, bouw je weer een volgend laagje zelfvertrouwen op!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 34 - Zie je onzekerheid eens als een dier

Zie je onzekerheid eens als een dier. Dan kan je hem uitnodigen gewoon met je mee te gaan. Dan hoef je niet meer tegen de onzekerheid te vechten.2

deel deze tip

Tip 35 - Geef je onzekerheid een gestalte

Als je vecht tegen je onzekerheid word je nog onzekerder en gespannen.
Als je de onzekerheid een gestalte geeft (bijvoorbeeld als een dier) dan zet je het als het ware buiten jezelf en kan je het dier uitnodigen met je mee te gaan.
Het is nl. niet erg om onzeker te zijn!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 36 - Maak beslissingen zoals jij dat wilt

Maak beslissingen zoals jij dat wilt, laat je niet overhalen door anderen. Luister dus altijd naar je innerlijke stem!


Tamara

2

deel deze tip

Tip 37 - Onderzoek je overtuiging waar onzekerheid door is ontstaan

Onderzoek je overtuiging waar onzekerheid door is ontstaan.
Iedereen is wel eens onzeker. Mensen zijn gelijkwaardig én uniek. Je beeld van je kwaliteiten is vaak door onzekerheid negatief beïnvloed.

Als je een goede vriend(in) zou vragen naar jouw kwaliteiten kom je er achter dat hij een ander en vaak beter beeld heeft van jou.

Onzekerheid gaat meestal over de angst om beoordeeld of zelfs veroordeeld te worden. Het gebeurt jou vast ook dat als je ondanks je onzekerheid toch bent gaan doen waar je tegen op zag, het enorm meeviel of dat er helemaal niets aan de hand bleek te zijn.

De onzekerheid is vaak al veel eerder in je leven ontstaan en je overtuigingen over hoe mensen naar je kijken of met je om zullen gaan komen daaruit voort. Die overtuiging speelt helaas steeds op. Therapie die juist daarmee aan de slag gaat helpt echt!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 38 - Onzekerheid mag! :-)

Onzekerheid mag!
Wel eens iemand ontmoet die never nooit onzeker is? Nee toch!


We hebben er allemaal wel 's last van: dan frutten we wat ongemakkelijk aan ons haar, gezicht of kleding, durven niet te lachen op de foto of voelen ons bekeken in groepen of op feestjes.... Dat maakt je nog geen freak of anders dan anderen. Sterker nog: je hoort er juist helemaal bij!


Alleen dit besef al brengt licht en vrolijkheid in je hart en in je leven ;-)


Miriam

2

deel deze tip

Tip 39 - Doe alsof - gebruik je verbeeldingskracht

Doe alsof!

Sluit je ogen, gebruik je fantasie en stel je met alle verbeeldingskracht die je tot je beschikking hebt voor, dat je je fantastisch voelt. Je zult merken dat er iets van binnen in beweging komt. Je lichaam richt zich op alsof je aan je kruin met een touwtje omhoog getrokken wordt. Rechte rug, buik in en adem rustig.

Deze nieuwe houding alleen al maakt je groot, sterk en vrij. Vertel jezelf het verhaal waar jij kracht uit put en je gevoel doet de rest!


Miriam

2

deel deze tip

Tip 40 - Doen waar je bang voor bent.

Doen waar je bang voor bent. Het beest in de bek kijken....
Het is je grootste uitdaging. je hebt de neiging om dat heel erg uit de weg te gaan, want het is pijnlijk. Maar wat is er mooier als je de strijd niet meer hoeft te voeren en het met mildheid onder ogen te kunnen zien.

Bijvoorbeeld: iemand durft niet naar de groepstraining te komen, uit angst veroordeeld te worden. Hij komt dus niet.... De groep vind het jammer dat hij niet komt, want hij had een goede inbreng. Na wat overtuigingskracht een praten, komt hij toch weer naar de groepstraining en wordt hij door iedereen met open armen ontvangen.

Hij krijgt op dat juist de bevestiging dat mensen hem helemaal niet veroordelen, en het dapper vinden dat hij door de angst is heen gebroken. Goede beloning voor je zelfvertrouwen en een stimulans om dat nog een keer te doen. Als je dit (onder begeleiding) vaak zo oefent, wordt het steeds makkelijker. Succes!2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 41 - Schrijf je intentie op en draag het bij je

Maak een paar zinnetjes voor jezelf waar je jezelf aan wilt herinneren. Wat jouw intentie is. Wat je graag wil.

Ik zeg bijvoorbeeld tegen mezelf: ik ben me er van bewust dat alles goed voor mij gaat, op alle niveaus en alle gebieden. Dat laat ik helemaal tot mij doordringen, zodat mogelijke negatieve geluiden uit het verleden geen invloed op mij krijgen.

Draag de zinnetjes bij je, op een papiertje of in een klein notitieboekje.2

deel deze tip

Tip 42 - Noteer door het jaar heen waar je trots op bent

Veel mensen kunnen onzeker zijn voor een functioneringsgesprek op hun werk. Soms werk je dan vanuit twijfel nachten door, ter voorbereiding op dit gesprek.

Door het jaar heen kan je jouw werkzaamheden noteren waar je trots op bent of waar je complimenten over hebt gekregen. Tijdens je functioneringsgesprek geef je aan hoe moeilijk dit soort gesprekken voor je zijn. Daarna bespreek je de lijst van wat je goed hebt gedaan.2

deel deze tip

Tip 43 - Iedereen is onzeker

Vaak denken we dat de ander niet onzeker is. Het tegendeel is waar: iedereen is wel eens onzeker. Ook ik ken mijn eigen onzekerheid. Het maakt onderdeel uit van mens-zijn.


Door het besef dat iedereen onzekerheid ervaart, maakt dat je niet alleen bent. En dat maakt je eigen onzekerheid wellicht een beetje lichter.2

deel deze tip

Tip 44 - Beantwoord drie vragen voordat je ergens op reageert

Beantwoord drie vragen voordat je ergens op reageert. 'Koop' tijd om dit in alle rust te doen.


1. Wat voel ik?
2. Wat vind ik hiervan?
3. Wat wil ik hiermee?


Zo kom je bij jezelf en kun je vanuit je eigen kracht reageren.2

deel deze tip

Tip 45 - Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Worst case scenario

Ga voor jezelf na wat het ergste is dat er kan gebeuren als datgene dat je vreest, waar je je onzeker voelt helemaal tot uiting komt en voor iedereen zichtbaar is.


Vraag jezelf bij elk antwoord af:
'is dat het allerergste wat er kan gebeuren?'
'Wat is daar zo erg aan, als dat gebeurt?'
Tot je het idee hebt bij de kern te zijn.

Vraag jezelf vervolgens af:
In hoeverre is het reëel dat dit gebeurt?


Heb ik dat al eens meegemaakt? Zo ja, wat zijn de verschillen tussen de huidige situatie en de situatie toen? Denk aan je eigen leeftijd, mogelijkheden, externe factoren...

Zo nee, dan is jouw onzekerheid een aanname. Ben je bereid deze te onderzoeken door hem aan te gaan?
Welke eigenschappen heb ik om met het worst case scenario om te gaan en hoe erg is het dan eigenlijk nog?

Wellicht merk je hierdoor dat je worst case scenario best te doen is en het risico waard is. Of kom jer erachter dat je het verleden in het heden plakt terwijl er talloze verschillen en verandering zijn waardoor het verleden zich niet hoeft te herhalen.

Succes en plezier met ontdekken!


Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 46 - Een schrijfopdracht: ...

Stel je voor dat je niet-dominante hand díe kant van jou is die zich zo onzeker voelt. Word je even bewust van het gevoel van onzekerheid en alle gedachten die je dan ervaart. Laat alle associaties die opkomen de ruimte.

Begin vervolgens 'het gesprek' door met je niet-dominante hand op te schrijven hoe je je voelt, bijvoorbeeld door te starten met "Ik voel me onzeker over.....". Probeer je hand als vanzelf te laten schrijven, probeer er zo min mogelijk over na te denken of gedachten te sturen.

Lees terug wat je met je niet-dominante hand hebt geschreven en reageer vervolgens 'intuïtief' (dus ook zonder al te hard na te denken, maar eerder als vanzelf te reageren) door met je dominante hand te schrijven.

Vervolgens neem je de pen weer in je niet-dominante hand, lees je de reactie terug en reageer je weer vanuit 'je onzekerheid' door weer een reactie daarop te geven. Ga zo door tot het gesprek vastloopt of tot een einde komt.

Lees het geheel terug en vraag jezelf af hoe je je voelt m.b.t. dit gesprek, wat je vindt van dat gesprek, hoe het op je overkomt. Wat herken je van het gesprek? Wat is er anders dan je gewend bent?

Als het gesprek is vastgelopen; welk conflict speelt er? Heeft de dominante hand echt geluisterd naar de niet-dominante hand? Hoe kan de dominante hand meer begrip en steun tonen naar de niet-dominante hand?

Zo mogelijk kun je de schrijfopdracht nog eens herhalen en nu de dominante hand de opdracht geven om echt goed te luisteren naar de niet-dominante hand en steun en begrip te tonen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 47 - EMDR kan helpen bij onzekerheid

EMDR kan soms helpen bij onzekerheid door situaties aan te pakken die bijgedragen hebben tot het ontstaan van je onzekerheid.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 48 - Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij onzekerheid

Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij onzekerheid, waarbij je je negatieve gedachten leert reëler te bekijken en stap voor stap je gedrag gaat veranderen.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 49 - Oefeningen bij onzekerheid

Aan onzekerheid zit een lage zelfwaardering vast met vaak daar aan gekoppeld kritisch naar jezelf en perfectionisme.


We kunnen op verschillende manieren kijken naar onzekerheid, op cognitief niveau kunnen we er gelijk mee aan de slag, zoals in onderstaande tips:

1. Herken je kritische gedachten:
Zet je negatieve gedachten op papier, vaak ben je er hier niet bewust van.

Toets daarna je gedachten aan de realiteit:
Waarop zijn deze gedachten gebaseerd? Op dit moment moet je je afvragen is het waar?
Bekrachtig je voornemens:

Het is belangrijk om je positieve gedachten dicht bij jezelf te houden en steeds te blijven herhalen. Zorg ervoor dat je het tegen jezelf blijft zeggen dat je het gaat proberen, je hoeft het nog niet gelijk te kunnen.

2. Waardeer je sterke kanten:
Als je je slechte eigenschappen kent, is het goed om ook je positieve eigenschappen te kennen. Het is trouwens beter om op je sterke kanten te focussen en deze te benutten dan te proberen je zwakke eigenschappen te verbeteren. Waardeer jezelf, het zal je zelfvertrouwen vergroten; Ik vindt leuk aan mijzelf...........Mijn goede eigenschappen zijn.......

3. Werk aan een positief zelfbeeld:
Word je bewust van je belemmerende gedachten en verander je denkpatronen. Door je gedachten om te buigen in een positieve focus zal je zelfbeeld en je eigenwaarde verbeteren. Een ondersteunende gedachte kan bijvoorbeeld zijn: “Ik ben goed zoals ik ben”.

4. Oefening:
Ken je iemand m/v uit je dagelijkse leven of een bekend persoon die je zou willen evernaren als het om zeker zijn gaat?


Doe die persoon helemaal na (associëren) hoe zit, loopt, staat of kijkt hij/zij, kom helemaal in die houding.


Wat voor gevoel geeft deze houding nu? (bv strijdlust, kracht of zekerheid) en waar voel je dat in je lichaam?


Dit gevoel kan je in je dagelijkse leven meenemen, alleen de houding aannemen helpt al.

Daarnaast ga ik altijd verder kijken, naar de oorsprong van je onzekerheid want het komt ergens vandaan je bent er namelijk niet mee geboren.


Het kan bv zijn dat je vroeger weleens kritiek gehad hebt van je ouders, op school of je bent gepest, dit laatste heeft zeker een enorme impact op jouw wel of niet zeker voelen. In het naar de oorsprong gaan zit ook de heling.2

deel deze tip

Tip 50 - Je mag fouten maken

Je mag fouten maken

Uit je comfortzone gaan en iets doen wat je nog nooit gedaan hebt is pas best spannend. Je weet niet hoe het gaat lopen. Het kan zelfs zijn dat je iets vertrouwds achter je laat bijvoorbeeld een baan die je op zegt voor een ander baan. En voor de nieuwe job waarvan je niet weet hoe het gaat lopen en ook de nieuwe collega’s nog niet kent.

Als je onzeker bent, heb je er vaak te hoge verwachtingen. Je legt de lat te hoog voor jezelf en streeft perfectie na. Dat heeft geen zin. Jij maakt ook fouten. Want je bent niet perfect. Van veel fouten maken je leer. Besef wat je gedaan hebt en leer ervan. Ga door met de kennis die je hebt opgedaan. Je wordt zelfverzekerder juist omdat je fouten hebt gemaakt


Ilse

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 51 - Maak de balans voor jezelf op

Maak de balans voor jezelf op

Je kunt de hele dag op de bank hangen en jezelf in de put praten. Een andere optie is om mentaal met jezelf aan de slag te gaan. Maak de balans eens op voor jezelf.

Pak een groot a4 papier en verdeel deze in tweeën. In de rechter kolom schrijf je de gedachten die je in de put praten. Bijvoorbeeld ik ben niet belangrijk, ik ben het niet waard, ik word niet begrepen etc. Zorg ervoor dat de lijst minimaal 7 punten heeft. Hoe meer je opschrijft des te beter je jezelf leert kennen.

Ga nu naar de linker kolom en schrijf daarboven de gedachten die je een positief gevoel geven, bijvoorbeeld ik ben belangrijk, ik heb een project goed afgehandeld, ik mag zeggen wat ik voel etc.
Het kan zijn dat de laatste kolom lastiger voor je is. Als dat zo is, vraag dan een vriend of vriendin je te helpen.


Ilse

2

deel deze tip

Tip 52 - Denk wat meer vanuit wat jij wilt

Denk wat meer vanuit wat jij wilt in plaats van wat je denkt dat anderen willen.

Onzekerheid heeft vaak te maken met angst voor wat anderen denken. Je bent zo bezig met wat de ander denkt of wilt dat je niet meer stilstaat bij wat jíj wilt. Wie en waar ben jij dan nog? Dat maakt erg onzeker!

 

Temeer omdat je niet altijd weet wat de ander wil en dat het misschien wel botst met wat jij wilt. Je legt jezelf erg veel druk op door het de ander naar de zin te willen maken. Wat ontspannend om ook je eigen wensen serieus te nemen!2

deel deze tip

Tip 53 - Ontwikkel realiteitszin

Sommige mensen die veel twijfelen en lastig kunnen kiezen omdat iedere keuze ook weer nadelen heeft, ontbreekt het aan realiteitszin.

Wanneer we willen kiezen wat we echt willen en waardevol vinden, willen we onbewust vaak ook dat dit 1 grote PLUS ervaring oplevert. Maar de meeste keuzes hebben niet alleen een positieve 'opbrengst'. Ze vragen ook iets van ons, we betalen er ook een 'prijs' voor in de vorm van een inspanning, een consequentie/logisch gevolg.

Onze hoge, niet realistische verwachtingen kunnen er mede de oorzaak van zijn dat we ontmoedigd raken en passief worden.

Wanneer we bovendien het idee hebben dat anderen, die wel doen wat ze graag willen en belangrijk vinden, daarvan met name positieve gevolgen ervaren, kunnen we ons al snel 'minder', 'kleiner', 'zwakker' of benadeeld voelen.

Realiteitszin ontwikkelen is vaak een eerste vereiste om 'psychisch rechtop' te gaan staan en oprecht te kiezen wat jij belangrijk en waardevol vindt.

TIP: Praat eens met mensen die doen wat ze willen, doen wat ze belangrijk vinden. Vraag naar de gevolgen van hun keuzes, wat ze hebben moeten investeren, incasseren, accepteren en hoe ze dat doen en ervaren!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 54 - Onderzoek je IK-grens

Sommige mensen die veel onzekerheid ervaren in hun leven, beschikken niet over duidelijke ik-grenzen.

Wanneer ze bijvoorbeeld iets willen doen dat voor hen belangrijk is maar iemand tegen komen die hen adviseert of uitnodigt iets anders te doen, slaat direct de twijfel toe en gaan ze meestal snel overstag. Na afloop kunnen zij zich vervolgens rot voelen omdat ze niet trouw zijn gebleven aan zichzelf.

TIP: herken je dit bij jezelf? Onderzoek dan je ik-grenzen, vergroot met andere woorden je IK- grens bewustzijn. Ik help je daar graag bij!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 55 - Focus je op je positieve kanten

Onzekerheid komt vaak doordat je je aantrekt wat andere mensen van je denken. Vraag je af: is dat waar wat mensen denken en wordt dat bevestigd? Hoe vaak gebeurt dat? Vaak is het een overtuiging die niet eens waar blijkt te zijn.

 

Mijn tip: vraag je niet steeds af wat een ander denkt, focus je op je positieve kanten. Dit kan ook heel goed in kleding: wat je mooi vindt aan jezelf, geef dat accent, wat je minder mooi vindt, camoufleer dat.2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 56 - Er bestaan geen mislukkingen, alleen feedback

Onzeker?
Denken dat je iets niet kan of niet zal voldoen houd je vaak gevangen in een 'fixed mindset'. Ik zal het wel niet goed kunnen, en dus lukt het ook niet goed.


De visie: Er bestaan geen mislukkingen, alleen feedback! heeft mij geholpen om van de fixed mindset naar een growth mindset te komen.


Feedback helpt je ontwikkelen en dus te groeien:-)


Bernadette

2

deel deze tip

Tip 57 - Take a decision and make it the right one!

Onzekerheid en innerlijk conflict

Sommige vormen van onzekerheid hebben te maken met de angst een verkeerde beslissing te nemen. Dat kan serieus innerlijk touwtrekken teweeg brengen, innerlijk conflict. Maar dat conflict betekent dat er voor de verschillende beslissingen echt iets te zeggen is. Als een van de twee helemaal verkeerd zou zijn, zou je niet twijfelen.

 

De tip: kies de beslissing die het beste voelt, en zet je energie dan in om dat ook de beste beslissing te laten worden. In het Engels: take a decision and make it the right one! :-)


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 58 - Concentreer je op de dingen die je wel kan

Concentreer je op de dingen die je wel kan in plaats van de dingen die je niet kan

Kijk naar alle kleine dingen die je wel eens gedaan hebt en wees hier dankbaar voor. Bijvoorbeeld een reis naar een ver land, een sportprestatie, een level in een bepaald spel. Merk op wat uniek is aan jezelf en kijk hoeveel andere mensen dit niet kunnen.

Soms is het even zoeken naar jou unieke prestaties maar op het moment dat je het aan anderen vraagt zal er altijd wel iets naar boven komen. Door hier trots op te zijn wordt je veel zelfverzekerder.2

deel deze tip

Tip 59 - Vergelijk jezelf niet met andere mensen

Vergelijk jezelf niet met andere mensen

Ieder mens is anders. Door jezelf te vergelijken met andere mensen doe je jezelf te kort. Het is nooit mogelijk om iemand anders te worden, te zijn of überhaupt in zijn geheel te begrijpen.

Je ziet dan ook meestal als je onzeker bent alleen iemand anders' goede of alleen iemand anders' slechte eigenschappen. Je hebt dus altijd een verkeerd beeld van iemand.

Vervolgens zorg je ervoor dat je eigen zelfbeeld afhankelijk is van een verkeerd beeld van iemand anders. Hierdoor krijg je een vals en vaak ook negatief zelfbeeld. Verspeel de energie niet aan dergelijke gedachtespinsels.2

deel deze tip

Tip 60 - Accepteer het gevoel van onzekerheid

Accepteer het gevoel van onzekerheid op het moment dat je het voelt en stel geen hoge doelen op dat moment. Dat komt wel weer op een moment dat je je weer sterker voelt.


Nancy

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 61 - Vraag je af wat je behoeften zijn

Als je onzeker bent over datgene wat je doet of zegt, ben je in de grond niet blij met jezelf. Het kan dan zijn dat je je vergelijkt met anderen en jezelf verbergt of jezelf gaat aanpassen.

Een manier om met deze onzekerheid om te gaan is om allereerst contact met jezelf te maken en je af te vragen wat nou je behoeften zijn. Het kan een weg zijn om hierachter te komen en helemaal om deze behoeften naar voren te brengen. In wezen keur je ze af, dus het kost je veel om ze toch te laten zien.

Vragen die je jezelf kan stellen zijn: Wat wil ik in het leven, wat heb ik nodig van anderen, voor wie wil ik een vriend/in zijn, waar wil ik tijd en energie in stoppen. Probeer hier in kleine stapjes over te praten met mensen die je vertrouwt. Hun reacties zullen je moed geven om daarvoor te gaan.2

deel deze tip

Tip 62 - Leid jezelf af als je piekert over onzekerheid

Hoe meer je piekert over je onzekerheid, des te meer last heb je ervan. Probeer die gedachten dus te stoppen.

Dat doe je het beste door jezelf af te leiden. Als je in een situatie terecht komt die je erg onzeker maakt, zet dan je ogen open en kijk rond.

Let op een of meer personen die je opvallen. Dat kan door van alles zijn, positief en negatief. Bijvoorbeeld door hun lengte of hun dikte, door hun luidruchtigheid, door een kledingstuk dat hen overduidelijk vreemd staat, een opmerkelijk grote baard etc, etc.


Het maakt echt niet uit wat, als jij het maar ziet. Je zult merken dat je dat benauwde tunnelgevoel kwijtraakt waar je door onzekerheid in terecht bent gekomen.

Probeer het maar! Niemand zal er iets van merken behalve jijzelf. En hoe vaker je het oefent hoe makkelijker het wordt.2

deel deze tip

Tip 63 - Vergroot je zelfwaardering

Zelfwaardering betekent letterlijk: waarde aan je -zelf- toekennen.
Wanneer je jezelf afkeurt, leidt dit tot een lage zelfwaardering en word je onzeker.
Het neerkijken op jezelf maakt je ook extra kwetsbaar voor kritiek van anderen.

Je voelt je zekerder en je stemming en welzijn kunnen verbeteren als je in staat bent jezelf te accepteren èn als je zowel je sterke als je zwakke kanten leert aanvaarden, jezelf -onvoorwaardelijk- te waarderen.

Iedereen laat wel eens een steekje vallen en jij bent daarop geen uitzondering, het maakt je een "mens onder de mensen".

Toon zelfcompassie (liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf toe) en spreek jezelf wat minder streng toe. Je zult zien dat je daardoor meer ruimte voor jezelf schept en beter met gevoelens van onzekerheid leert omgaan.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 64 - Sla die interne criticus knock-out!

Iedereen kent het wel die innerlijke afkeurende stem die je zo streng en hardvochtig toespreekt wanneer je in zijn/haar ogen iets verkeerd hebt gedaan. Hij dwingt je tè strenge leefregels op waardoor je je soms ontredderd en onzeker voelt omdat je het niet "goed genoeg" doet.

Hij ( in dit geval een "hij") is ontstaan in onze vroegste jeugd en is langzamerhand een eigen leven gaan leven.

Daarom is het van belang dat je hem opspoort en knock-out slaat.

Een goede therapeut kan je hierin ondersteunen en samen kan je werken aan het vergroten van inzicht en vervangen van deze destructieve kritische innerlijke stem.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 65 - Diverse tips bij onzekerheid

De onzekerheid voorbij

Herken je dit? Je hebt een wens maar je denkt: kan ik het wel? Onzekerheid en twijfel alom en je ziet steeds meer beren op je weg (of is het angst om het onbekende aan te gaan?). En iedere beer belemmert jou om tot actie over te gaan.

Voordat ik aan mijn studie begon die tot mijn schitterende vak heeft geleid van psycholoog/ coach, had ik dezelfde twijfel. Kan ik het wel? Totdat mijn liefste en beste vriend tegen mij zei: als je het niet probeert, kom je er nooit achter wat het voor jou kan betekenen en blijft je wens altijd aanwezig!

Ik ben de uitdaging aangegaan, heb de beren overwonnen en had deze tijd voor geen goud willen missen. En iedere dag ben ik blij en dankbaar dat ik mijn mooie vak kan uitoefenen en mensen een helpende hand kan bieden.

Tips:

• Stap eens af van gebaande paden. Een goede oefening is om dit uit te proberen in het bos.
• Door af te stappen van gebaande paden zet je ook een stap uit je comfortzone.
• Vraag een goede vriend, vriendin of familielid in jouw omgeving om je hierbij te steunen.
• Vraag je af waar je onzekerheid vandaan komt en buig dit om in een kracht die je voor jezelf benoemd. Schrijf die kracht op en leg het op een plek waar je iedere dag komt zodat je het steeds ziet.
• Onderneem actie om jouw wens, jouw droom waar te maken.

Je kan vaak veel meer dan je denkt. En als je het niet probeert....

Go for it!


Anoniem

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 66 - EMDR bij onzekerheid

EMDR bij onzekerheid
Met EMDR kunnen we de herinnering aan (een) ervaring(en) waardoor je je onzeker bent gaan voelen van zijn negatieve emotionele lading ontdoen.

 

Hierdoor word je niet langer beperkt door die negatieve ervaringen/gebeurtenissen in het verleden.

 

Je kunt vervolgens op een rustige manier terugdenken aan de ervaringen of kritische opmerkingen van anderen en je gevoelsmatig realiseren dat het niets te maken had met jou als persoon of met je capaciteiten. Je zelfvertrouwen wordt op die manier hersteld.

 

Wil je weten of EMDR jou kan helpen, neem dan contact op met een Therapeut die zich gespecialiseerd heeft in EMDR.


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 67 - Je bent mooi en waardevol hoe je bent!

Je bent mooi en waardevol hoe je bent!

Als iemand tegen je zal zeggen: "Wat jammer dat een tulp als een roos niet bloeit!" Het zal je zeker niet ophouden om een tulp te bewonderen. Waarschijnlijk beantwoord je dat de bloem ongetwijfeld mooi hoe hij is.

Klinkt de eerste mening niet absurd in je oren en lijkt je reactie daarop niet vanzelfsprekend en logisch? Waarom stop je dan niet om jezelf onzeker te voelen als je soms hoort bijvoorbeeld: dat je dringend slanker moet worden, trouwen, kinderen krijgen of een andere baan nemen?

Waarom moet je ineens een roos zijn, maar geen tulp? Hoe absurd klinkt het allemaal.

Sommigen blijven echter naar dergelijke meningen luisteren en twijfelen aan hun waarde en potentieel. Velen laten de meningen van anderen zo hard klinken dat ze niet meer hun eigen stem horen!

Je bent mooi en waardevol hoe je bent!
Vergeet het niet!

Veel mensen vergelijken zichzelf met rozen en andere bloemen en dromen ervan om iemand anders te zijn. Velen begrijpen dat dit onzin is en hebben de moed om zichzelf te zijn en hun persoonlijkheid echt te waarderen.

Yulia

2

deel deze tip

Tip 68 - Denk niet voor een ander

Denk niet voor een ander

Vaak vullen we zelf in wat een ander denkt of vindt van ons.

Opvallend is dat we dit vaak negatief invullen, waarmee we onze eigen onzekerheid aanwakkeren. En dat terwijl we helemaal niet weten wat die ander denkt! Die ander kan evengoed iets positiefs denken!

Daarbij komt dat de meeste mensen vooral met zichzelf bezig zijn, met hun eigen leven, en dat de kans groot is dat die ander dus helemaal niet zoveel over jou denkt.

Denken voor een ander kost een hoop energie en levert eigenlijk niks op, dus je kunt je aandacht beter op iets anders richten.


2

deel deze tip

Tip 69 - Onderzoek je (gespleten) loyaliteit

Gespleten loyaliteit
Wanneer je in je kindertijd te maken hebt gehad met ouders die zich niet konden verbinden met elkaar, waarbij er sprake was van veel ruzie, negeren, minachting van de ene naar de andere ouder.

Dan kan het zijn dat in het loyaal zijn aan de ouders er gekozen moest worden tussen 1 van de beide ouders. Het moeten kiezen tussen ouders kan ervoor gezorgd hebben dat het lastig voor je is om ook de andere kant van vb conflicten voor te stellen.

Het kunnen verbeelden wat het voor de ander betekent kan daardoor bemoeilijkt zijn. Bovenal kan het zijn dat je moeilijk kunt ontdekken dat je zelf ook een kant hebt die telt. Er kan onzekerheid ontstaan over wat je mag vinden en voelen.

Het kan helpen om te ontdekken hoe je loyaal ben geweest aan je gezin van herkomst.


2

deel deze tip

Tip 70 - Je bent goed, zoals je bent

Je bent goed, zoals je bent

Lang geleden volgde ik de Opleiding voor Maatschappelijk Werk.
Ik was onzeker of ik wel gevoelig genoeg was voor dit vak.

Een docent zei toen: "dan maar een maatschappelijk werkster met wat minder gevoel!"
Ik was heel opgelucht.

In mijn werk pas ik dit nog geregeld toe.
" je bent goed zoals je bent!"2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 71 - Heb je je onzekerheid ontwikkeld bij zeer 'zelfverzekerde' ouders?

Heb je je onzekerheid ontwikkeld bij zeer 'zelfverzekerde' ouders?
Iets begrijpen kan ons soms helpen om meer compassie te ervaren voor onszelf. Is je onzekerheid, je people pleasen, jezelf wegcijferen begonnen in je jeugd?
In sommige gevallen is er sprake van zeer 'zelfverzekerde' ouders die wel kritisch zijn naar anderen maar moeite hebben met zelfreflectie en spijt betuigen. Dan heb je mogelijk te maken met (trekken van) narcisme in je ouder(s) en ervaar je zelf 'co-dependency.' Als dat zo is, is het belangrijk om een therapeut te zoeken die daar specifiek verstand van heeft.

Michelle

2

deel deze tip

Tip 72 - Alles wat je denkt en gelooft dat je bent, dat word je

Wie ben ik?

Veel mensen denken over wie ze zijn en raken daar helemaal in verstrikt. Wie ben ik nu echt?
Laat ik kort zijn: je bent alles, alles wat jij bedenkt en gelooft dat je bent, dat word je. Als je denkt dat jij minder waard bent dan een ander, dan ga jij je er onbewust naar gedragen.

Je ontloopt bijvoorbeeld lastige situaties, je maakt jezelf onzichtbaar waardoor anderen je niet opmerken, je niet vragen voor een klus, hulp of een verjaardag. En het gevolg is dat jij dit als een bevestiging ziet van wat je al denkt 'zie je wel, ze moeten me niet, ze zien me niet, ze willen me niet, ik ben niet de moeite waard'.

Of je overschreeuwt jezelf. Je trekt te veel de aandacht, je neemt een klus aan die eigenlijk te lastig voor je is waardoor je een groot risico loopt dat je te kort schiet. Met als gevolg dat je kritiek krijgt van anderen en jij dit als bevestiging ziet van wat je zelf bent gaan geloven. Ik ben minder vaardig = ik ben minderwaardig.

Wil jij een gezond en optimistisch zelfbeeld (en dito beelden van anderen) ontwikkelen? Onderzoek dan je huidige zelfbeeld en pas dat aan. Ik help je er graag bij.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 73 - Goede voornemens op je werk evalueren en bijstellen

Als je onzeker bent en daardoor op je werk te weinig zichtbaar bent kun je jezelf helpen door je per gelegenheid iets voor te nemen. Dan daarna te bekijken of het gelukt is en vanuit die ervaring weer iets nieuws voor te nemen.

Bijvoorbeeld dat je bij een wekelijkse teambijeenkomst minimaal 2 keer ongevraagd het worod neemt. Vervolgens kijk je na de bijeenkomst wat je gedaan hebt. Als het gelukt bekijk wat er voor zorgde dat je het nu wel deed. Als het niet gelukt is bekijk je je het moment dat je je voornam om wat te zeggen en het toch niet deed. Wat hield je tegen, waardoor ging je aarzelen etc.

Door bewust naar je eigen gedrag te kijken, zonder veroordeling, kun je gaan leren wat jij nodig hebt om je onzekerheid te overwinnen.

Dit is niet makkelijk. Ik kan je daarbij helpen.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 74 - Wat kan ik goed?

U zit met een probleem. Oplossingsgerichte therapie is dan een fijne en effectieve manier van samenwerken met uw therapeut. Samen onderzoeken we welke vaardigheden u al heeft en gebruikt om u probleem aan te pakken. Vraag u zelf eerlijk: wát kan ik goed, gewoon, goed? Wees daar niet te bescheiden in!

Mieke

2

deel deze tip

Tip 75 - Onzekerheid, doorbreek de onduidelijkheid ervan

Onzekerheid die voortkomt uit een negatief zelfbeeld voelt vaak als een onduidelijke brij: er is iets niet goed aan je, maar je weet nooit precies wat. Alle anderen lijken normaal maar bij jou is er iets wat afwijkt. Het verwarrende is, je kunt er niet goed de vinger opleggen. Die onduidelijkheid kan je jarenlang in zijn greep houden, want waar begin je?

Observeer
Een eerste stap om bezig te gaan met het ontzenuwen van je onzekerheid is dan ook: breng het in kaart. Stap uit de vaagheid en onderzoek wat het precies is waar je onzeker over bent. Dan ben je er niet langer passief aan overgeleverd. Komt het gevoel weer langs vliegen? Wees er alert op: grijp het uit de lucht, kijk wat het is, zoom erop in.

Onzekerheid kan zo mistig zijn, dat het ondefinieerbaar lijkt. Maar dat is het niet, het gaat over iets wat met jouw levensverhaal te maken heeft. Je bent iets over jezelf gaan geloven: breng dat in kaart. Werk aan het helder krijgen. Dat kun je doen door jezelf te observeren.

In een blog over onzekerheid op mijn website kun je mijn andere tips erover lezen.


2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 76 - Gedachten

Schrijf op een blaadje bijvoorbeeld op dat je de overtuinging hebt dat je het nooit goed doet. En misschien ook nog met wat uitroeptekens.
Dus: ik doe het nooit goed!!!!

Schrijf eronder: ik heb de gedachte dat ik het nooit goed doe.

Welk verschil zie jij als je deze twee zinnen onder elkaar zie staan?

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 77 - De boom

Stel je eens een grote stevige boom voor, zie hem helemaal voor je, raak hem eens aan, ruik de geur en hoor het ruisen van de bladeren. En laat je dan eens helemaal die boom worden, en ervaar hoe stevig je in de grond staat, en hoe ver je takken in de hemel reiken. Niets of niemand kan je nog omver krijgen. Laat dat gevoel door je hele lichaam heen stromen.

Ellen

2

deel deze tip

Tip 78 - Gezien door je vader?

Hoe was het contact met je vader? Was het contact wel oké? De vraag is heeft hij je werkelijk gezien? Zo niet dan geeft dit onzekerheid.


2

deel deze tip

Tip 79 - Stampen

Ga eens, als je je onzeker voelt, met je aandacht naar je benen en voeten in plaats van naar je denkende hoofd. Stamp net zo lang rond tot je voeten en benen jou een gevoel van vaste grond geven.


2

deel deze tip

Tip 80 - Complimenten

Geef jezelf eens een periode van 2 weken iedere dag 3 complimenten.
We zijn zo gewend om allerlei kritiek op onszelf te hebben en vinden dat zonder er bij stil te staan heel normaal. Dit ondermijnt ons zelfvertrouwen en maakt ons onzeker.

Door bewust ook eens het anders te doen en jezelf te complimenteren kan je een verandering ervaren.
Complimenten kan zijn op dingen die je gedaan hebt, of juist niet gedaan hebt, op hoe je intern op situaties gereageerd hebt of hoe je je voelde en nog allerlei meer.
Probeer het eens en merk wat het met je kan doen.

Amira

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 81 - Onzekerheid bij het zetten van een stap

Als je last hebt van onzekerheid of een negatief zelfbeeld is het zetten van een eerste stap enorm moeilijk. Dat komt omdat je nog weinig contact hebt met je eigen gevoelservaring. Dit is iets wat je door emotioneel gemis niet geleerd hebt. Het besef dat het zetten van de eerste stap moeilijk is, kan je helpen om jezelf aan te moedigen en door te zetten. En wil je graag groeien in zekerheid of een positiever zelfbeeld, kom dan gerust bij mij in de praktijk om het te leren. Ik breng je naar je eigen gevoelservaring.


2

deel deze tip

Tip 82 - dagboek

Lukt het je niet om van het stemmetje in je hoofd af te komen, die stem die zegt dat je het niet kan of durft. De gedachte die er dan is, die twijfel oproept en dat je het tot in detail uitgewerkt moet hebben voordat je ergens aan begint.
Voor deze mensen kan het helpen een dagboek bij te houden, schrijf op wat je doelen zijn of waar je aan zou willen werken. Maar let op dit is een positief boekje, dus we schrijven er alleen dingen in die goed gaan.
Elke overwinning, elke situatie die je bent aangegaan, elke (positieve) gedachte die je hebt gehad mag je opschrijven.
Door het positieve te vergroten en dit ook te ervaren, wordt het steeds beetje bij beetje meer eigen. Hierdoor zakt de onzekerheid. Lukt het niet helemaal zelf kan je altijd contact opnemen.

floor

2

deel deze tip

Tip 83 - De positieve kanten

Houd bij wat er gebeurd is op een dag. En werk vervolgens uit wat dat over jou zegt.
Vaak weten we wel te noemen wat er niet goed is aan onszelf. De positieve kanten zijn vaak een stuk lastiger.
Door dagelijks de situatie en jezelf te bezien, krijg je een nieuwe blik op jezelf.
Sommige eigenschappen zullen vaker terugkomen, en na een tijdje zul je ook echt gaan geloven dat deze eigenschap bij je hoort.
vb. Je vriendin vraagt je om advies: wat zegt dat over jou?
dat je goed kunt luisteren, dat je betrouwbaar bent, dat je ruimte maakt voor een ander, dat je empatisch bent. enz.


2

deel deze tip

Tip 84 - Gentle with yourself

Je mag mild zijn voor jezelf. We straffen onszelf in ons dagelijks leven vaak af omdat we denken dat we het 'beter' moeten doen. We vinden onszelf niet goed genoeg waardoor we nog onzekerder worden. Luister af en toe het liedje 'Gentle with myself' van Karen Drucker en laat deze woorden tot je doordringen. Mildheid naar jezelf brengt eerst liefde voor jezelf en daarna liefde voor je omgeving.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 85 - Vragen om wat je wilt in een relatie

Wanneer je je onzeker voelt binnen een relatie kan het lastig om jouw wensen en behoeften te bespreken. Vaak hopen we stilletjes dat de ander raadt wat onze behoefte is en deze dan uit zichzelf invult. Als dat niet gebeurt kunnen we ons teleurgesteld verder terugtrekken en niet gezien of begrepen voelen. Realiseer je dat de ander vaak dolgraag iets voor je doet, maar niet goed kan inschatten wat jij wilt. Vragen om wat je graag wilt maakt het voor de ander makkelijker om jouw behoeften te voldoen en hier wordt jullie band steviger en prettiger van.

Rianne

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 86 - Eigenwaarden en bevestiging in jezelf vinden

Vanuit onze evolutie was het belangrijk om bij een groep te horen. Het vergrootte de overlevingskansen.
In het huidige leven ervaren veel mensen (momenten van) onzekerheid. Met name in onbekende situaties, omgevingen en bij vreemde mensen. Deze onzekerheid heeft een functie. Mensen hebben nog steeds een fundamentele behoefte om bij een groep te horen. De eigenwaarde hangt hiermee samen. Wanneer we gewaardeerd worden stijgt het zelfvertrouwen en deze daalt wanneer we niet gewaardeerd worden.
Onzekerheid zorgt ook voor harmonie in een groep. Vanuit onzekerheid passen mensen zich op elkaar aan in een groep. Het zorgt voor zelfreflectie en het helpt bij het afstemmen van communicatie en interactie.
Wanneer onzekerheid je teveel belemmert in wie je bent en hoe je wilt leven, kun je aan de slag met het ontwikkelen van je eigenwaarde. Mogelijk heb je strategieën ontwikkeld om met je onzekerheid om te gaan, zoals pleasen en over je grens gaan om vriendschappen te onderhouden.
Belangrijk is de focus te verleggen van buiten naar binnen. In plaats van zoeken naar bevestiging bij anderen, de bevestiging bij jezelf te gaan vinden. En je eigenwaarde verder ontwikkelen, wat maakt dat je oké bent, een leuk mens en ertoe doet op jouw eigen unieke manier?

Marly

2

deel deze tip

Tip 87 - Stevigheid

Loop rechtdoor
Wanneer je steviger over zou willen komen, loop dan rechtop en rechtdoor. als je iemand tegenkomt, zal een van de twee uitwijken.
Als je je stevig voelt zal de tegenkomende partij uitwijken. fake it till you make it... en voel wat dit met je zelfvertouwen doet.


2

deel deze tip

Tip 88 - Je bent niet alleen, wanneer je leest

Wij mensen kunnen heel veel voelen en denken. Dat kunnen we in een rap tempo, allemaal tegelijkertijd en vaak ook nog met allerlei tegenstrijdigheden. Dan is het niet zo vreemd dat je er geen sjonge meer van kunt maken.
Misschien vermoed je dat je dingen voelt en denkt die niemand voelt en denkt. Dat is eenzaam.

Soms is het helpend om te weten dat je niet alleen bent. Dat je zelfs helemaal niet zo anders bent.

Wanneer ik een goed boek lees, kan ik mezelf soms heel goed herkennen in een personage. In het boek 'Diepdiepblauw' bijvoorbeeld waar de hoofdpersoon probeert uit te vinden waar hij/zij/zij thuis hoort.

Mijn tip vandaag is dus; wanneer je jezelf alleen voelt, verlies je dan eens in een goed boek, zoals 'Diepdiepblauw'.

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 89 - Doen alsof, totdat je het wordt

Neem een andere lichaamshouding aan en je gaat anders denken en voelen?
Werkt dat ook andersom? Kun je door een bepaalde houding aan te nemen je gedachtes en gevoelens veranderen? Amy Cuddy (sociaal psycholoog) en haar collega’s vroegen zich dit ook af. Er werd een sollicitatie experiment uitgevoerd. Ja het werkt blijkbaar ook andersom.
Doen alsof, totdat je het wordt.
Van Amy Cuddy is de uitspraak: “Fake it, until you become it” oftewel: “doen alsof, totdat je het wordt”. Waarom dit niet een keer uitproberen vlak vóór een lastig gesprek, een presentatie, een kennismaking…...? Neem maar eens gedurende 2 minuten een krachtige houding aan en voel en zie wat voor effect dit heeft. Zie ook het filmpje van Amy Cuddy op youtube (fake it untill you become it) waarin je ziet wat krachtige lichaamshoudingen zijn.
Als je dan toch áltijd communiceert (mèt of zonder woorden) en mensen toch wel hun conclusie trekken, waarom dan niet kiezen voor een krachtige houding?!


2

deel deze tip

Tip 90 - Onzekerheid en schaamte


Voel je de neiging om je te verbergen voor de blik van een ander? Dan is het heel goed mogelijk dat je je schaamt op dat moment.

Schaamtegevoelens gaan diep en kunnen niet zomaar van tafel geveegd worden met ons verstand. 
Ilse Sand beschrijft in haar boek, Hallo Schaamte (het is overigens een goed boek als je meer over dit onderwerp wilt lezen) dat wat wij in ons hoofd redelijk vinden om je voor te schamen anders kan worden ervaren bij de spontane schaamtereactie via ons lichaam, waardoor je het plots heel warm krijgt en die blik gaat vermijden. Vaak zelfs zonder dat je precies weet waardoor dit komt. 

Schaamte is een reactie op onzekerheid over je zelfbeeld. Soms gaat het om iets kleins, maar als je je zelfbeeld niet sterk hebt kunnen ontwikkelen door omstandigheden, kan het zijn dat je je vaak geremd en niet op je gemak voelt in sociale situaties.

Een paar voorbeelden van mensen die aan het woord komen in het boek:

Professioneel heb ik veel zelfvertrouwen. Ik weet dat ik mijn vak versta en ik ben haantje de vooste, als er technische problemen moeten worden opgelost. Maar als we gaan lunchen in de kantine, val ik stil. Dat is niet, omdat ik geen mening heb over het onderwerp van gesprek. Vaak sta ik op het punt om het woord te nemen, maar iets houdt me tegen. 
Kasper, 44 jaar

Als ik bij de vrijdagmiddagborrel ben geweest kan ik moeilijk tot rust komen. Ik herhaal in mijn hoofd alles wat ik heb gezegd en dan ontdek ik vaak iets gênants, waarvan ik had gewild dat ik het anders had geformuleerd. Het voelt alsof ik van schaamte ineenkrimp, terwijl ik in mijn hoofd blijf doormalen wat anderen in het ergste geval van mij kunnen denken. Helaas heb ik een redelijk goede fantasie. ik stel mij zelden iets positiefs voor.
Sofie, 22 jaar

Ik moet fantastisch zijn in alles wat ik doe. Anders vind ik mezelf niet leuk.
Irene, 32 jaar

 
Wat het extra moeilijk maakt, is dat we ons ook vaak schamen over dat we ons schamen en daarom het liever niet bespreekbaar willen maken of hulp zoeken.

Je kunt bepaalde situaties of personen gaan vermijden of we kunnen ons gaan verstoppen achter een bepaalde houding. Het kan tussen jou en de ander in gaan staan.

Schaamte is misschien wel het laatste waar je aan denkt als het gaat om het ervaren van bepaalde problemen, maar het kan er toch voor zorgen dat er een algemeen onbebestemd gevoel blijft, wat maakt dat je je niet goed voelt over jezelf. Schaamtegevoelens gaan diep en kunnen een zware last zijn om te dragen. Het is vaak verbonden aan een gevoel dat er iets mis is met je en dat je daarom afgewezen kan worden. 


Als je dit leest en je worstelt met gevoelens van schaamte en je zelfbeeld, weet dat je niet alleen bent. 
Erover praten helpt echt. Hoewel het misschien verleidelijk is om je er juist voor af te sluiten.

Deel je gevoelens en gedachten met mensen die je vertrouwt. Dit kan helpen om de muur van schaamte (en het wegstoppen van dit nare gevoel ) te doorbreken en je te verbinden met de steun die juist zo helpend kan zijn. Soms kan het zijn dat je het niet wilt delen met je omgeving. Een gesprek met een therapeut kan een betrouwbare, veilige plaats zijn om stap voor stap ruimte te geven aan wat er diep vanbinnen in je omgaat.

 

 

 Warme groet,2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 91 - Hou een positief dagboek bij

Probeer eens een positief dagboek bij te houden waarin je elke dag iets positiefs opschrijft wat je hebt gedaan die dag of wat je is overkomen.


Nancy

1

deel deze tip

Tip 92 - Je onzekerheid de baas

Veel mensen die bij mij in de praktijk komen, worden gehinderd door gevoelens van angst en onzekerheid. Vaak is die angst of spanning niet eens zo overheersend, maar het sluimert op de achtergrond. Dat kost veel energie.

Het gebeurt namelijk vaak dat je in de loop van je leven, ondanks een angstig of onzeker gevoel, voldoende sociale vaardigheden opbouwt om dat te maskeren.

Deze achterliggende angst en onzekerheid zijn het resultaat van een onbewust proces. Dat wil zeggen:Het gaat vanzelf, het komt automatisch. Daarom kun je ook alleen met technieken waarmee je die onbewuste processen kunt beïnvloeden dit bij de kern aanpakken.

In hypnotherapie leer je om grip te gaan krijgen op die gevoelens en ze te veranderen, los te laten of te verwerken.


Je haalt veel meer uit jezelf en je geniet veel meer van het leven als innerlijke ballast verdwenen is en je je goed voelt.1

deel deze tip

Tip 93 - Maak er een leermoment of uitdaging van

Schrap het woord 'fout' of 'mislukking' uit de vocabulaire. Zeg in het vervolg: ' Hier moet ik even doorheen, dit is een leermoment voor mij' of: 'Dit is mijn uitdaging'


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 94 - Zorg voor succes-ervaringen

Onzekerheid is vaak gebaseerd op angst. Angst dat je zelf iets niet kunt of angst voor wat anderen van je denken als jij iets niet kunt waarmaken.

De beste manier om met angsten om te gaan is door ervaringen op te doen waarin jij merkt dat je een overwinning hebt behaald op hetgeen waar je angstig voor was. Dit geeft jou zelfvertrouwen.

Wat kan helpen is om met een therapeut in gesprek te gaan over waar jouw angsten liggen en hoe je ze te lijf kunt gaan.1

deel deze tip

Tip 95 - Probeer eens op je lichaamshouding te letten

Als je onzeker bent neem je automatisch een bepaalde houding aan. Jouw schouders zijn bijvoorbeeld opgetrokken of je maakt jezelf kleiner.

Probeer eens op je lichaamshouding te letten. Wanneer je zelfverzekerd staat/loopt/zit.. dan voel je je ook zekerder.


Tamara

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 96 - Geef jezelf complimentjes

Geef jezelf complimentjes over alle kleine dagelijkse bezigheden, zelfs als je het niet af hebt kunnen maken. Word je bewust van je positieve aspecten en schrijf deze desnoods op. You can do it!


Tamara

1

deel deze tip

Tip 97 - Doorzie het effect van social media

Door social media kun je het gevoel krijgen dat iedereen gelukkig is, leuke dingen doet, heel veel vrienden heeft, mooie spullen, etc, etc. Social media heeft veel goede kanten, maar de meeste mensen posten alleen dat wat ze willen laten zien.

 

Wees je bewust van het vertekende beeld en de invloed die het op je kan hebben. Zijn zij zichzelf of hun Selfie?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 98 - Zeg "Ik kan het"

Zeg niet "Ik kan het niet", want dan kan je het ook niet.

Zeg "Ik kan het", waardoor de kans groter is dat je het effectief kan. Wanneer het dan toch niet is gelukt, mag je fier zijn op jezelf dat je het wel geprobeerd hebt!


Sylvia

1

deel deze tip

Tip 99 - Wat heb je al gedaan en hoe?

Op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 heel erg onzeker is en 10 zeker, welk cijfer geef jij jezelf dan? Wat zit er al in dat cijfer? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Wat kun je doen om een cijfer hoger te komen?1

deel deze tip

Tip 100 - Geef jezelf iedere dag een compliment

Geef jezelf iedere dag een compliment. Leer ook complimenten van anderen te ontvangen. Ervaar wat dat doet met je.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 101 - Bedenk wat je nodig hebt om nieuwe dingen te doen

Ken jezelf.

Onzekerheid is pas een probleem als het je in de weg staat om de dingen te doen die je zou willen doen. Wanneer jij onzeker bent, kijk dan of dit te maken heeft met een bepaald thema of dat het een beetje bij je past.

 

Niet iedereen is even overtuigd van zichzelf, van zijn of haar kunnen, van zijn of haar gelijk. Dat hoeft ook helemaal niet. Als jij dat niet zo hebt, is het handig om dat van jezelf te weten. Dan kun je daar rekening mee houden wanneer je nieuwe plannen maakt.

 

Bedenk wat je nodig hebt om toch tot nieuwe dingen te komen, in plaats van dat het je laat tegenhouden.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 102 - Bedenk IEDEREEN is onzeker

Bedenk IEDEREEN is onzeker. Heus niet allemaal over hetzelfde, zelfs de meest zekere mensen (of die dat uitstralen) zijn ook onzeker over dingen.

Het is goed om je er niet alleen in te voelen en te delen waar je onzeker over bent. Zoals Brene Brown in haar boek de kracht van kwetsbaarheid vertelt is juist door te delen wat je spannend vindt, zullen ook anderen durven delen wat zij spannend vinden. En gedeelde smart is nog steeds halve smart


Ellen - Psycholoog Utrecht

1

deel deze tip

Tip 103 - Acceptatie

Leer te accepteren dat je niet alles (tot in perfectie) kunt. Het leven zou toch ook super saai worden als je meteen alles in een keer kan en alles lukt?


Onzekerheid houdt je scherp en kritisch en zorgt ervoor dat je wilt groeien en ontwikkelen. Als je je soms even onzeker voelt, geeft dat weer reden om te zien wat je nog te leren hebt en hoe je dat kunt gaan doen.


Vanuit de theorie van Acceptance and Commitment therapie kun je leren hoe je tot acceptatie van je zelf EN je onzekerheden kunt komen.


Ellen

1

deel deze tip

Tip 104 - EMDR kan veel verlichting geven

Heeft je onzekerheid te maken met specifieke situaties, bijvoorbeeld in sociaal contact?
Of ben je onzeker geworden door nare ervaringen in het verleden?

EMDR kan veel verlichting geven als het gaat om irreële angsten of oude pijn.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 105 - Herken je eigen censuur

Herken je eigen censuur, herken hoe je jezelf censureert om positief over jezelf te denken. Dit zijn vaak aangeleerde, automatische gedachten zoals:

1. het is normaal/vanzelfsprekend; hierdoor zie je je gedrag niet meer als positief, maar als neutraal.

2. vergelijken met ander; waardoor je altijd als de mindere uit de bus komt.

3. afzwakken; door te wijzen op negatieve aspecten van wat je deed.

4. gunstige omstandigheden; door te zeggen, dat het gewoon heel makkelijk was, je was toevallig in een goede bui etc. waardoor je je positieve gedrag afzwakt of zelfs ontkent.

5. positief denken over jezelf is slecht en arrogant; oordelen over je eigen denken over jezelf.

Herken je je eigen censuur in je denken? Gedachten zijn geen feiten, gun jezelf de ruimte en rust om deze gedachten te laten voor wat ze zijn en denk eens "blah, blah blah" elke keer als zo'n gedachte voorbij komt.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 106 - Boekentip: Recepten om in de puree te raken

Boek: "Recepten om in de puree te raken" van Bruno-Paul De Roeck.

Je vertelt aan een ander wat die ander moet doen of laten om onzeker te worden!
Je bent je eigen deskundige en als je weet hoe het niet moet, dan.....1

deel deze tip

Tip 107 - Wanneer alles fout lijkt te gaan, onthoud dat ...

Wanneer alles fout lijkt te gaan onthoud dat:

1. Alles is tijdelijk, zelfs dit.
2. Gelukkig zijn alles te maken heeft met de manier waarop je met het gebeurtenissen omgaat.
3. Alle dingen, klein en groot, die wel goed gaan in je leven.
4. De mensen die om je geven en er voor je zijn, je hoeft het niet alleen te doen..
5. Waar je het meeste om geeft en wat je kunt loslaten.
6. Dat jij uiteindelijk de gene bent die kunt kiezen hoe je hier mee omgaat.
7. Dat je door ervaring weet dat je dit aankunt, hoe zwaar het nu ook is.
8. Dat slechte tijden niets over jou zeggen.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 108 - Vergelijk jezelf niet met anderen

Vergelijk jezelf niet met anderen
Ieder mens is anders. Door jezelf te vergelijken met andere mensen doe je jezelf te kort.

Als je onzeker bent zie je meestal alleen de goede kanten van iemand en minder of niet de slechte kanten. Je hebt daarmee geen volledig beeld van iemand. Hierdoor krijg je een verkeerd en vaak ook een negatief zelfbeeld.1

deel deze tip

Tip 109 - Ben lief voor het onzekere deel in jou

Jouw onzekerheid is een deel van jou. Je bent niet helemaal onzeker, maar een deel. Je BENT het niet, je HEBT het.

Maak contact met dat deel. Vaak is het de Kleine in jou en doet het je aan vroeger denken. Wat heeft die Kleine van jou nodig? Erkenning, aandacht, liefde?


Ben lief voor jouw onzekere Kleine.1

deel deze tip

Tip 110 - Straal zekerheid uit door je lichaamshouding

Je lichaamshouding heeft effect op hoe je jezelf voelt en hoe je op je omgeving overkomt. Straal zekerheid uit door je lichaamshouding:


zit of sta rechtop, kijk mensen aan, spreek met een duidelijke stem.


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 111 - Vier je succeservaringen

Is het je gelukt een gesteld doel te halen? Vier je behaalde succes!

Hierdoor blijft je succeservaring veel beter hangen, waardoor je je een volgende keer zekerder zal voelen in een vergelijkbare situatie.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 112 - Spreek met een duidelijke stem

Spreek met een duidelijke stem en gebruik geen aarzeltaal, zoals ‘uh’, ‘eigenlijk’ of ‘in principe’. Zeg niet: ‘ ik moet’, maar: ‘ik wil’.


Je maakt namelijk je eigen keuzes en die zet je op deze manier voor jezelf en naar de ander toe kracht bij!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 113 - Let op je ademhaling

Let op je ademhaling in een situatie waarin je je onzeker voelt.


Vaak gaan we dan namelijk hoger ademhalen of houden we zelfs onze adem in. Wordt je hier bewust van en let erop dat je doorgaat met regelmatig ademen (naar je buik) tijdens onzekere situaties.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 114 - Omgaan met kritiek

Krijg je kritiek omdat je iets niet goed hebt gedaan? Dat betekent niet dat jij als persoon niet deugt! Zie het als een leerervaring: volgende keer beter!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 115 - Helpende gedachten

Vaak hebben we allerlei gedachten en bijbehorende gevoelens voor en tijdens situaties waarin we ons onzeker voelen. Kloppen die gedachten wel? Probeer je gedachten om te zetten in helpende gedachten: wat zou je tegen iemand anders zeggen in een vergelijkbare situatie?


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 116 - Mindfulness is een sleutel tot meer ontspanning

Ieder mens voelt zich wel eens onzeker, dat hoort bij het leven. Wanneer je dat leert te accepteren, zal de scherpte van het gevoel afnemen.

Door je bewust te worden van je gedachten en gevoelens, en hier zonder oordeel naar te leren kijken, gaat er een wereld voor je open. Mindfulness....de sleutel tot een meer ontspannen leven.


Sandra - Therapie Purmerend

1

deel deze tip

Tip 117 - Aandacht richten

Wees je bewust waar jij je aandacht op richt; zit je binnenin je hoofd en ben je bezig met je zorgen maken over hoe je overkomt?

Let dan eens op je houding, recht je rug, glimlach in jezelf, en neem een trotse houding aan. Richt dan je aandacht naar buiten.


Ga iets doen waar je blij van wordt, laat ondertussen je hoofd maar lekker kletsen terwijl jij geniet van de dingen die je doet1

deel deze tip

Tip 118 - Je vrij maken van je negatieve gedachten

We verhouden ons veelal gemakkelijker tot een negatieve gedachte.
Kan je er een positieve gedachte tegenover zetten?

Als een ander het kan, waarom zou ik dat dan niet kunnen?
Ik kan het niet, wat zou me helpen om het wel te kunnen/durven?
De ander kan het veel beter, maar ik ben ook een ander.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 119 - Let op je lichaamshouding en ademhaling

Voel je je gespannen of nerveus?
Kijk eens goed naar je lichaamshouding: zijn je schouders misschien opgetrokken? Breng ze dan rustig omlaag.

Sta je op een been te wiebelen? Zet dan beide voeten stevig op de grond. Ook als je in een stoel zit; sla niet je benen over elkaar maar zet beide voeten plat op de grond.

Recht je rug, dit kan ook als je in een stoel zit, en probeer dan op je ademhaling te letten.


Adem je misschien heel snel in- en uit? Zit je ademhaling heel hoog in je borst?
Door wat langer uit te ademen, eventueel met een “blazend” geluid, kun je je ademhaling weer wat rustiger krijgen. Probeer daarna over te gaan naar een buikademhaling.

Het lijken kleine handelingen, maar ze kunnen echt een stukje rust en ruimte geven op een moment dat je spanning ervaart. Doordat je actief jouw ademhaling en lichaamshouding veranderd ervaar je een gevoel van controle, waardoor het gevoel van spanning ook verminderd.


Leontine

1

deel deze tip

Tip 120 - Hand op je hart leggen

Onzekerheid ervaren betekent vaak dat je niet goed in contact staat met wie je werkelijk bent. Daardoor verlies je zekerheid en ga je twijfelen.

Een werkelijk heel simpele manier om beter in contact te komen met jezelf is om rustig te gaan zitten of liggen en een hand op je hartstreek te leggen. De energie van je hand beïnvloedt de energie van je hart. Het is subtiel maar echt werkzaam.

Als je hart rustiger is, worden er rustiger impulsen naar je hersenen gestuurd en begin je meer kalmte en vertrouwen te voelen. Probeer het! Het is voor mij vaak het eerste wat ik doe als ik mezelf wil kalmeren. Succes :-)


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 121 - Luister naar de complimenten van anderen

Kijk naar het verleden en luister nog eens terug naar de complimenten die anderen je gaven. Schrijf deze op en herlees ze regelmatig.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 122 - Kijk naar je mentale filter

Onze manier van denken heeft een belangrijke invloed op ons gevoel. Veel onzekere mensen gebruiken een 'mentaal filter' dat alleen het negatieve doorlaat en het positieve aan de kant schuift.

Kijk dus eens naar je gedachten als je je weer onzeker voelt en stel jezelf de vraag: Wat is het bewijs dat mijn gedachten juist zijn? Wat voor effect heeft het op me als ik zo over mezelf denk?


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 123 - Zekerheid ontdekken in On-zekerheid

Zekerheid ontdekken in On-zekerheid betekent jezelf vragen wat vind ik? Afvragen wat de ander vindt van ...... maakt onzeker.

Dus stop met piekeren wat anderen mogelijk vinden of denken en ga zelf op ontdekkingsreis in jezelf!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 124 - Oefen voor de spiegel met lichaamstaal

Oefen eens voor de spiegel met hoe je overkomt qua lichaamstaal en gezichtsuitdrukking. Probeer eens iets te zeggen tegen je spiegelbeeld en kijk hoe dit overkomt als je dit op verschillende manier doet. Welke manier maakt de meeste indruk?

Varieer met lichaamshouding, gezichtsuitdrukking maar ook met je stem, toonhoogte, spreektempo.


Jolande

1

deel deze tip

Tip 125 - Vergeef jezelf en leer van je fouten

Vergeef jezelf en leer van je fouten

Iedereen maakt fouten, keer op keer. Het verschil tussen gelukkige succesvolle mensen en ongelukkige mensen is dat de eerste groep leert van zijn fouten terwijl de laatste groep zichzelf zal schamen en straffen voor de fout om die vervolgens vaak nog een keer te begaan.

Met schaamte en straf los je niets op. Geef toe dat je stom bent geweest, lach erom en probeer vervolgens te onderzoeken welke lessen je kan halen uit deze fouten. Op deze manier is een fout geen ramp meer, je krijgt er immers zeer waardevolle informatie van.

Door jezelf te vergeven en te leren van je fouten zal je veel positiever in het leven komen te staan en meer zelfvertrouwen opbouwen.1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 126 - Geef jezelf de tijd

Geef jezelf de tijd om te kunnen groeien en meer zelfvertrouwen te ervaren. Er zullen altijd momenten zijn waarop je je onzeker voelt. Vecht er dan niet tegen. Je werkt jezelf alleen maar tegen op dat moment.

 

Accepteer dat je jezelf even zo voelt en onderzoek wat je nodig hebt om je beter te voelen o.a. erover praten met een ander, nieuwe doelen in je leven, relativeren, steun.


Nancy

1

deel deze tip

Tip 127 - Onderzoek hoe reëel je gedachten zijn

Onzekerheid heeft te maken met iets niet durven, niet durven komt voort uit angst. Onderzoek waar je bang voor bent. Welke gedachten zitten je in de weg? Zet ze op een rij en beoordeel hoe reëel ze zijn.

 

Bekijk daarna hoe erg het zou zijn als dat waar je bang voor bent, zou uitkomen. Uiteindelijk lijdt een mens het meest, door het lijden wat hij vreest...


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 128 - Onzeker doen leidt alleen maar tot meer onzekerheid

Onzeker doen leidt alleen maar tot meer onzekerheid

Als we onzeker zijn, dan gaan we meestal afwachten, zitten kijken, van een afstandje, hoe je klasgenootje van de glijbaan gaat, of hoe je collega in de vergadering zijn presentatie geeft.

Door jezelf te vergelijke met anderen, word je alleen maar onzekerder. Want moet jij het nu ook zo doen zoals je collega? Maar die heeft een goeie powerpoint en jij weet niets van powerpoint. Of die heeft een goed gevoel voor humor en had allerlei leuke grapjes, maar jij bent meer van het serieuze werk.

Hoe meer je naar anderen kijkt en je jezelf met anderen vergelijkt, des te moeilijker je het jezelf maakt. Want jij kunt het nooit zo doen zoals iemand anders. Jij bent die ander immers niet.

Bovendien hoe minder we in actie komen, des te minder we zelf regie hebben over wat er gebeurt. Des te minder we kunnen voorspellen hoe dingen gaan lopen, des te onzekerder het wordt!

Actie is in dit soort gevallen altijd beter dan geen actie. Doe je ding en doe het snel, des te eerder gaat het leven gewoon weer verder.


Renie

1

deel deze tip

Tip 129 - Kom afspraken die je met jezelf maakt na

Eenvoudig aan je eigen zelfvertrouwen werken?
Kom afspraken die je met jezelf maakt na! Ervaar direct dat jij jezelf kunt vertrouwen. Klinkt eenvoudig maar werkt gegarandeerd. Al die kleine dingen die je afspreekt met jezelf en niet nakomt ondermijnen heel subtiel je gevoel van zelfvertrouwen.

Begin klein, maak korte to-do lijstjes (in plaats van waslijsten) en werk ze af. Voel wat dit met je doet. Ervaar dat jij jezelf kunt vertrouwen in de afspraken die je met jezelf maakt en bouw elke dag aan je zelfvertrouwen.

Succes! (en plezier)


Ellen

1

deel deze tip

Tip 130 - Ga juist dingen doen die je eng vindt

Ben je onzeker? Ga dan juist de dingen doen die je ontzettend eng vindt, die je nu uit de weg gaat.

Als je dat goed voorbereid aanpakt, dan maakt dit dat je leert dat je meer kan dan je denkt. Het gevolg hiervan is dat je steeds zekerder wordt.

Lukt het jou niet om dit alleen aan te gaan? Een therapeut/psycholoog kan je er heel goed bij helpen door samen met jou passende strategieën te ontwikkelen en jouw gedachten te helpen relativeren.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 131 - Probeer het avontuur te zien

Probeer het avontuur te zien

Als iets onzeker is, liggen de mogelijkheden nog open. Vaak zijn we geneigd vooral te richten op gevaren en risico's, omdat onzekerheid een ongemakkelijk en/of angstig gevoel kan geven.

Maar durf ook nieuwsgierig te zijn, ga op ontdekkingstocht...naar de mogelijkheden, kansen, naar nieuwe ervaringen, naar ontwikkeling en groei.


1

deel deze tip

Tip 132 - Neem het heft in eigen handen

Deze tip zou bij elk thema kunnen staan maar ik koos voor deze - onzekerheid.

Mijn motto is: ''als je doet wat je altijd deed dan krijg je wat je altijd kreeg!''

Kom dus in beweging als de situatie zoals die nu is je niet bevalt, als je ergens vanaf wilt. Bijvoorbeeld onzekerheid.

Neem het heft in eigen handen, kruip achter het stuur van je eigen bus. Anderen kan je niet veranderen maar je kunt wel veranderen hoe jezelf omgaat met situaties en anderen.

En in het kader van 'je krijgt wat je geeft' kan je, door je eigen gedrag aan te passen een andere reactie krijgen van mensen en een omgeving. Door je eigen gedrag kan je dus je omgeving beïnvloeden en heb je daarover dus controle genomen . . .

Echt? Ja echt! Ik zeg niet dat het makkelijk is maar het kan heel goed en ik help je daar graag bij!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 133 - Stop jezelf te vergelijken met anderen

Stop jezelf te vergelijken met anderen

Bij anderen zien we vaak makkelijk wat er allemaal goed gaat, wat er minder goed gaat bij die ander dat weten we vaak niet of we staan er niet bij stil.

 

Wie steeds zichzelf vergelijkt met anderen wordt daar meestal niet gelukkig van. Wees je ervan bewust dat je bij de ander nooit het gehele plaatje of verhaal kent.1

deel deze tip

Tip 134 - Inzicht is de eerste stap tot verandering

Onderzoek wanneer de onzekerheid is begonnen, op welke leeftijd?

Wanneer was de onzekerheid er nog niet? En toen het er wel was, waardoor werd je onzeker?

Kijk terug in de tijd om helder te krijgen waardoor en wanneer het ontstaan is.

Je blijft vaak deze situatie/ gevoel herhalen totdat je ziet en voelt waarom.
Inzicht is de eerste stap tot verandering.

Sandra

1

deel deze tip

Tip 135 - Hoe je probleem kleiner maken

Hoe maak ik mijn probleem kleiner?

Het sluipt er gewoon in: hoe langer je een bepaald probleem hebt, hoe vaker je iets hebt geprobeerd om het te veranderen en het niet is gelukt, hoe groter het probleem wordt. Dat helpt je niet om het aan te pakken! Een handige eerste stap om iets te veranderen is daarom om het eerst hanteerbaar te maken. Twee tips:

1. Ga eens na wanneer je wel en wanneer je geen last van dit probleem hebt. Kijk dan ook meteen even naar de concrete situaties. Dat levert vaak al meteen inzicht op in je probleem.

2. Ga vervolgens ook na wanneer je er minder en wanneer je er meer last van hebt. Ook nu is het handig om de concrete situaties erbij te betrekken. Zo krijg je meteen meer inzicht in de vraag wat er bij jou van binnen gebeurd.

Pak er wel even pen en papier bij en schrijf het zo nauwkeurig mogelijk op. Voorkom dat je hierover in wat algemeenheden blijft nadenken. Hoe concreter je wordt, hoe hanteerbaarder je probleem!

Henk

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 136 - Tips bij opruimen

Minder = Meer
2 tips die je helpen bij opruimen

Je wilt graag die kledingkast of zolder opruimen, maar je stelt het maar uit. En als je voor je kast staat, zinkt de moed je in de schoenen. Hoe bepaal ik nou wat ik weg wil doen? En hoe kan ik nou voorkomen dat ik dit over 2 of 4 jaar weer moet doen? Ik geef je 2 consuminder tips:

1. Denk niet na bij elk kledingstuk of voorwerp dat je in je handen hebt. Ga je bij jezelf na wat het eerste is wat er in je opkomt als je het pakt: ja of nee? Meestal is deze eerste ingeving wat je het liefste wilt.
2. Maar als dit niet voor je werkt, stel jezelf dan de volgende vraag: word ik hier blij van? Stel dat ik dit draag, stel dat ik dit bewaar en ergens neerzet, word ik hier dan blij of enthousiast van? Zo niet: weg ermee! En dan niet in de kliko. Gun je spullen een 2e leven 😉

Henk

1

deel deze tip

Tip 137 - Bepaal zelf hoe jij wilt zijn als mens

Veel mensen voelen zich onzeker omdat ze zijn gaan geloven dat ze de waardering van anderen nodig hebben om zich goed te kunnen voelen over zichzelf. En wat is het gevolg hiervan?

Iedere keer dat je waardering oogst van iemand anders, voel je je tijdelijk even oké. Dit gevoel heeft vaak meer met opluchting te maken dan met voldoening en is meestal van korte duur. Bij je volgende actie sta je weer op de uitkijk naar de volgende blijk van waardering. In de tussentijd, de 'wachtstand', groeit vaak je onzekerheid. Je vraagt jezelf af 'vind de ander het wel goed wat ik doe?' en hoe langer de waardering uitblijft, hoe meer de twijfel groeit en hoe onzekerder jij wordt.

Ben je het wachten en de twijfel moe en dit hele proces beu? Neem dan het heft in eigen hand en richt de blik op de enige waar je altijd en direct invloed op hebt: Jezelf.

Vraag jezelf in het vervolg af: 'Vind ik dat ik mijn werk vandaag goed heb gedaan? Ben ik tevreden met hoe ik vandaag gewerkt heb?'

Geef jezelf een eerlijk antwoord. Geef jezelf de waardering voor wat je gedaan hebt als je er achter staat en het waardevol vindt. Durf ook te zien waar je wellicht de kantjes er van afgelopen hebt.

Bepaal zelf hoe jij wilt zijn als mens, als collega, als werknemer, als werkgever, als partner, als ouder, als zoon of dochter, als vriend of vriendin. Wil je behulpzaam zijn, vriendelijk, mild, duidelijk? Bepaal zelf hoe je wilt zijn, creëer met andere woorden je eigen kompas.

En volg je eigen koers. Je kunt je eigen handelen in het vervolg altijd afstemmen op en aanpassen aan je eigen kompas.

Dat voelt een stuk zekerder. Je verzekert je van jezelf en 'zekert' je in jezelf. Krachtiger kan haast niet!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 138 - Een blad vol complimenten

Een blad vol complimenten
Clienten die erg negatief over zichzelf denken.

Vraag aan verschillende belangrijke vertrouwensfiguren in je leven wat zij nu net zo bijzonder aan je vinden, wat zij leuk vinden aan je, etc. Laat hen dit noteren op een groot papier. Alleen positieve dingen mogen genoteerd worden.

Bespreek in jezelf of met een therapeut wat je mooi/fijn/herkenbaar/ontroerend/vreemd/vervelend vind aan dat wat er op de lijst staat. Welke emoties roept het op? Wat doet dit met het zelfbeeld?

Hang het blad ergens op zodat je er regelmatig naar kunt terugkijken.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 139 - Motiveer jezelf met het zetten van kleine stapjes

Motiveer jezelf met het zetten van kleine stapjes!

Zelfvertrouwen kan vooral groeien door het krijgen van positieve ervaringen. Hiervoor moet je vooral dingen Doen!

Het helpt niet om dagelijks mooie plannen te maken en er geen actie aan te koppelen.

Juist door het zetten van kleine stapjes die haalbaar zijn, geef je positieve neurotransmitters aan je brein.

Hierdoor krijg je een positieve verslaving aan deze stofjes die je weer motiveren voor een volgende kleine stap.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 140 - Sta er eerst bij stil wat jij zelf vindt en wil

Voel jij je onzeker? Dan ben je meer bezig met wat anderen willen dan wat jij wil.

Sta er eerst bij stil wat jij zelf vindt en wil, dat is positie innemen.

Heb daarnaast ook aandacht voor hoe spannend je het vindt om dit te doen, je gevoelens van angst en onzekerheid. Laat die er zijn, stel je angstige onzekere kant gerust, spreek je begrip daarover naar jezelf uit.

Dus én én! En gaan voor wat ik wil én daarbij zorg dragen voor mijn gevoelens van angst en onzekerheid door mijzelf gerust te stellen en deze er te laten zijn.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 141 - Maak een lijstje met jouw kwaliteiten

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Maak eens een lijstje met jouw goede eigenschappen en vaardigheden. Vraag ook gerust eens in jouw omgeving wat anderen als jouw kwaliteiten zien.


1

deel deze tip

Tip 142 - Daag jezelf uit met kleine stapjes

Daag jezelf uit met kleine stapjes

Door dingen te doen die je best eng vindt, maar stiekem wel graag zou willen doen, kan je zelfvertrouwen groeien. Ineens een grote stap kan dan weleens teveel van het goede zijn, maar als je kleine stapjes zet, kom je ook verder.


1

deel deze tip

Tip 143 - Boekentip: De wijsheid van het niet weten

Lees eens het boek De wijsheid van het niet weten van Estelle Frankel

Wat is het mooie aan onzekerheid, aan het niet weten? Dit boek geeft je een andere kijk hierop. Hoewel onzekerheid voor stress kan zorgen, kan het ook ruimte geven en flexibiliteit. De moeite waard om ook daar eens bij stil te staan.


1

deel deze tip

Tip 144 - Gezonde twijfel en zeker zijn van jezelf

Gezonde twijfel en zeker zijn van jezelf.

Weet je dat het heel gezond is dat je aan jezelf twijfelt? En dat je aan de andere kant zeker van jezelf mag zijn? Denk je dat dit niet samengaat of tegenstrijdig is aan elkaar?

Met gezonde twijfel bedoel ik: twijfelen aan de conclusies die je trekt op basis van wat je waarneemt. We horen, zien, voelen dingen en in een fractie van een seconde geven we onze waarneming een betekenis. We trekken een conclusie zodra we anderen iets zien doen of horen zeggen, zodra we zelf iets doen of zeggen.

Twijfelen aan je eigen conclusies houd je bewust en alert. Je beseft dat jouw conclusie maar 1 mogelijke conclusie is en dat het ook anders kan zijn. Zo houd jij je flexibel, blijf je open staan voor nieuwe ervaringen in plaats van 'blijven zien wat je denkt te zien'.

Zeker zijn van jezelf houd in dat jij degene bent die je eigen denken en concluderen aanstuurt. Het beekent niet dat je er zeker van mag zijn dat je iets goed doet.

Wel dat je zeker van jezelf mag zijn, op jezelf mag vertrouwen in de zin van: ik vertrouw op mijn eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Ik heb misschien niet altijd invloed op wat mij overkomt maar wel op hoe ik er mee omga. Ik kan van richting veranderen. Ik kan bewust sturing geven aan mijn gedrag en mijn gedachten en daarmee heb ik invloed op hoe ik mij voel.

Je bent niet wat je denkt. Jij bent niet wie je denkt dat je bent. Je bent veel meer dan dat. Jij bent het die dènkt! Jij beschikt over een oneindige bron van creatieve kracht. Houd jezelf niet gevangen in oude gedachten patronen. Heb lef en creëer eens iets nieuws!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 145 - Voor het geval dat.......

Voor het geval dat het gaat regenen neem ik regenlaarzen mee op vakantie, voor het geval dat de zon gaat schijnen een korte broek en voor het geval dat het koud wordt een dikke trui etc. Allemaal mee: voor het geval dat.....!

Voor het geval datjes.....kan synoniem staan voor allerlei gedachten die naar bovenkomen als je een nieuwe weg in je leven wilt inslaan.

Je hebt een droom, een verlangen naar verandering, je wilt nieuwe ervaringen omarmen en grond ontginnen in een onbekend gebied. En hierbij komt een geweldig gevoel bij je los van vrijheid, de energie van perspectief.

Een 'voor het geval datje' is meestal iets wat tijdens het inpakken van de koffer zwaarder wordt gewogen dan het eigenlijke gebruik daarvan tijdens de reis. Het is het uitvlakken/ calculeren van risico's en het willen creëren van zekerheid vanuit de onzekerheid van het veranderende perspectief.

Vertrouwen op je inventiviteit en bovenal creativiteit in contact met nieuwe omgevingen en mensen die je gaat ontmoeten is een keuze die de gedachte van.....'voor het geval dat' kan helpen te verminderen. Bij onverwachte regen of zonneschijn ontdek je vast iets over jezelf wat je kan helpen om je te beschermen of juist te ontdoen van die extra's omdat je het aan kan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 146 - Boektip de kracht van kwetsbaarheid

Lees: de kracht van kwetsbaarheid van Brene Brown


1

deel deze tip

Tip 147 - Weer opgeruimd aan het werk na de zomervakantie

Weer opgeruimd aan het werk na de zomervakantie

Misschien zie je er tegenop om weer aan het werk te gaan na de vakantie. “Ik moet helaas weer gaan werken”, is een vaak gehoorde opmerking.

Als je het werken ervaart als moeten, leg je automatisch de regie buiten jezelf. Neem dan even de tijd om het werk bewust weer naar je toe te halen.

Realiseer je dat het je eigen keus is om dit werk te doen, sta stil bij jouw motivatie hiervoor, bij jouw kwaliteiten. Meestal gaat er dan al snel weer energie sprankelen en kost het je geen moeite meer om te beginnen.


1

deel deze tip

Tip 148 - Vraag feedback op je kwaliteiten

Vraag eens een paar mensen met wie je goed contact hebt je te vertellen wat ze in je waarderen en waarom. Vraag ze een paar voorbeelden te geven hoe ze dat hebben gemerkt.

Ellen

1

deel deze tip

Tip 149 - COMET voor negatief zelfbeeld

In mijn praktijk zie ik vaak mensen met een negatief zelfbeeld. Dit leidt vervolgens tot andere klachten zoals angst en depressie. Ik maak vaak gebruik van de COMET methode waar een werkboek bij hoort dat "Verbeter uw zelfbeeld in 7 stappen" heet. Hiermee zie ik mensen groeien en een positiever, realistischer zelfbeeld ontwikkelen. Daardoor worden ze assertiever en zitten veel beter in hun vel en kunnen makkelijker omgaan met tegenslagen. De training bestaat uit 7 stappen die inclusief intake en eindevaluatie een behandeling van 9-10 sessies is. Dit betekent dat je dus in 10 weken tijd een beter zelfbeeld kunt ontwikkelen als je de energie erin steekt.


1

deel deze tip

Tip 150 - EHBO KIT (omgaan met emoties)

EHBO KIT (omgaan met emoties)

1. Benoem de emotie
2. Traceer de locatie van de emotie in je lichaam
3. Verzacht; beeld in, zeg bv "verzacht"

Kalmeren; leg de hand op de plek waar je het voelt in je lichaam en troost, dit kan ook met woorden
Sta toe; dit mag er zijn, geef het de ruimte


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 151 - Boekentip: Ja-maar wat als alles lukt

boekentip: Ja-maar wat als alles lukt? van Berthold Gunster


1

deel deze tip

Tip 152 - Schuldgevoel versus schuldbesef

Ben je werkelijk ergens schuldig om? > schuldbesef > onderneem dan actie > bied je excuses aan doe wat nodig is om je schuld in te lossen. Als je je verantwoording hier voor hebt genomen dan kan dat schuldgevoel weer weg.


1

deel deze tip

Tip 153 - Je plek en schuldgevoel

Heb je al heel lang last van een schuldgevoel? Dan kan het zo zijn dat je systemisch niet op je plek staat. Je hebt je bv verantwoordelijk gevoeld voor het gezin waar jij uit vandaan komt, die verantwoordelijkheid hoorde niet bij jou, dit kan je nl. niet aan als kind.
Je zit nu met schuldgevoel en gaat je daar aan aanpassen maar je weet niet precies waarom.
Door op je plek te gaan staan kan je bevrijd worden van dit gevoel.
1

deel deze tip

Tip 154 - Leg de lat niet te hoog

Onzekerheid heeft vaak te maken met perfectionisme. Je wilt het goed doen of aardig gevonden worden en je mag van jezelf niet falen. Terwijl we juist van fouten maken veel kunnen leren en kunnen groeien.

Welke eisen stel jij aan jezelf? Want meestal ben jij het die vindt dat het beter moet door je bijvoorbeeld te vergelijken met anderen, die het in jouw ogen beter doen of hebben of omdat je wilt voldoen aan de verwachtingen van je omgeving.

Kijk naar wat er goed gaat. En als je dingen wilt veranderen, wees dan mild voor jezelf en stel jezelf realistische en haalbare doelen. En gun jezelf vervolgens de tijd om deze doelen te bereiken door het zetten kleine stapjes. Iedere stap is een stukje in de goede richting op weg naar jouw doel!!


1

deel deze tip

Tip 155 - Laag zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen kun je in mindere of meerdere mate op verschillende gebieden voelen. Wanneer op bepaalde gebieden jouw zelfvertrouwen zeer laag ligt, dan is het de moeite waard om met een therapeut te achterhalen waar dit door komt en wat je hiermee kunt doen.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 156 - Kritiek anders bekijken

Ben je gevoelig voor kritiek, heb je de neiging om opmerkingen persoonlijk op te vatten?

Het kan helpen je te realiseren dat wat iemand zegt of doet vooral iets zegt over die persoon (zijn/haar verleden, ervaringen, overtuigingen, wereldbeeld, opvoeding) en niet zozeer over jou.

Wel kan het zo zijn dat het jou raakt. Dan kun je onderzoeken ‘waarom raakt mij dit?’, met welk pijnpunt in mezelf resoneert het? Daar kun je vervolgens met een therapeut mee aan de slag.


1

deel deze tip

Tip 157 - EMDR-therapie?

U heeft erover gehoord en misschien overweegt u EMDR.

Een therapie, bedoeld voor mensen met een nare of traumatische ervaring die maar blijft hinderen.

Een heel toegankelijke en makkelijke manier wat meer te weten te komen over deze vorm van therapie is op youtube een kort filmpje waarin EMDR wordt toegepast bekijken.

Dan kunt u enigszins zien en horen hoe zo'n sessie eruit kan zien en wat u kunt verwachten.

Mieke

1

deel deze tip

Tip 158 - Boekentip over grenzen

4 Stappen naar een sterke identiteit van Dr. Henry Cloud.

In dit unieke boek neemt de christelijke dr. Henry Cloud de lezer stap voor stap mee door de vier basisstappen naar een sterke identiteit:
- gehechtheid aan anderen
- grenzen en individuatie
- inzicht krijgen in goed en kwaad in onszelf en anderen
- verantwoordelijkheid nemen als volwassen persoon

Het is een heel duidelijk maar ook een boek wat best pittig te lezen is. Maar geeft veel voorbeelden van grenzen aan.


1

deel deze tip

Tip 159 - Twijfelen

Voor als je blijft hangen in een twijfelsituatie. Vaak is dit iets waar je gedachten in blijven hangen waardoor je er niet uit komt. Een manier om dit te doorbreken is door je lichaam mee te laten praten.

Leg voor iedere optie waartussen je twijfelt een kussen op de grond. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen de kussens. Ieder kussen staat voor een twijfelpunt.

Neem de tijd om bij iedere kussen te gaan staan en merk op wat het doet. Ontspan je/span je aan? Wat gebeurt er met je ademhaling? Etc. Bij welke plek voel jij je het prettigst?


1

deel deze tip

Tip 160 - Jouw vertrouwen in jezelf is al aanwezig

Jouw vertrouwen in jezelf is aanwezig, maar wellicht onder gesneeuwd door delen in jezelf die geleerd hebben om kritisch te zijn, de lat hoog te leggen, uit te kijken, enz. Die stem heeft de overhand gekregen. De kritische stem was er vroeger om jou te beschermen en te helpen, maar nu zit hij je vaak in de weg. Tijd om het andere deel in jou ook te laten groeien en podium te geven. Een therapeut kan je hierbij helpen. Zodat de stem van het 'zelf' krachtiger wordt en de kritische stem je helpt wanneer jij vindt dat het nodig is.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 161 - Contact maken met onzekerheid

Emoties die we niet durven voelen geven onzekerheid:
De eerste stap op weg naar vertrouwen bestaat eruit dat je eerst bereid bent om contact te maken met onzekerheid. Met onrust of zelfs met angst. Een groot deel van onze onzekerheid ontstaat doordat we heel hard ons best doen om het huidige moment te willen controleren.1

deel deze tip

Tip 162 - positieve ervaringen

Een cliënt die laatst bij mij in de praktijk was vertelde dat ze de opdracht die ze eigenlijk zelf had bedacht heel helpend vond. Daarom deel ik hem hier.

Een lijst maken met alle positieve gebeurtenissen, tot in details. Alles wat je mee maakt en waar je een positief gevoel aan over houdt schrijf je op, zodat je na twee weken een lijst hebt met positieve ervaringen waarmee je aan je zelfvertrouwen werkt en waardoor onzekerheid minder wordt. De nadruk te leggen op het positieve maar dit ook inzichtelijk te maken.
Kom je er zelf niet uit, neem dan contact op

floor

1

deel deze tip

Tip 163 - 4 stappen naar een sterke identiteit

Lees: 4 Stappen naar een sterke identiteit van Dr. Henry Cloud. Dit boek gaat over hechting, grenzen en individuatie, inzicht in goed en kwaad. verantwoordelijkheid nemen.


1

deel deze tip

Tip 164 - Vriendelijk

Hoe vriendelijk ben jij eigenlijk tegen jezelf?

Valt het tegen?

Doe dan deze oefening: pak pen en papier en schrijf wat vriendelijke, begripvolle, en als je daar behoefte aan hebt; troostende woorden op voor jezelf. Ja, voor jezelf!

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 165 - verleg je focus

Als je onzeker bent houd je je erg met jezelf bezig. Wat zullen anderen van me vinden...
Verleg eens je focus; wat vind jij van de anderen? Welke oordelen heb je allemaal? Zijn zij allemaal zo goed als je denkt dat jij moet zijn om goed genoeg gevonden te worden?

Marian

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 166 - Stem gebruiken

Je stem is een belangrijk instrument en aan een stem kun je horen of iemand wel of niet zelfverzekerd is, bang is of boos bijvoorbeeld.

Oefen thuis eens met je stem.
Leg je handen op je buik en probeer daar naar toe te ademen. Als dat goed gaat ga je steeds meer geluid maken op je uitademing. Hoe meer je stem vanuit je buik vertrekt hoe sterker jouw stem zal overkomen.

Het is misschien in het begin eng of spannend om het te doen omdat je dit niet gewend ben. Ga eens oefenen met de zin 'Ik ben ....' , je noemt dan jouw eigen naam. Oefen als je alleen bent zodat je er eerst zelf aan kan wennen en probeer het dan eens uit bij iemand die jij vertrouwd.


1

deel deze tip

Tip 167 - Onzekerheid en perfectionisme

Perfectionisme kan voortkomen uit onzekerheid. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in een drang om op alles voorbereid te zijn. Dit zorgt voor een gevoel van grip en houvast.
Het kan echter ook leiden tot denken in doemscenario’s. Dit kan veel energie kosten, omdat er heel veel scenario’s te bedenken zijn en tegelijkertijd het onmogelijk is om met alle onzekere factoren rekening te houden.
Om meer balans te vinden kun je kritisch beoordelen of een scenario realistisch is en of het rekening houden met het scenario je ambities helpen of juist tegenwerken. Wanneer je niet realistische scenario's loslaat kun je opmerken dat dingen nog steeds goed gaan of misschien zelfs beter doordat je jezelf meer ruimte geeft.
Op die manier kun je houvast behouden en tegelijkertijd nieuwe positieve ervaringen opdoen waardoor je zelfvertrouwen kan groeien.

Marly

1

deel deze tip

Tip 168 - Schaamte erkennen

Schaamte werkt verlammend, soms is het nodig eerst iets te lezen over dit onderwerp en te herkennen dat jij niet de enige bent, om hiermee verder te komen en iets te veranderen.
' Gelukkig ben ik niet de enige' is het eerst geschreven maar het laatst vertaalde boek van Brené Brown over dit onderwerp, aanrader!


1

deel deze tip

Tip 169 - Is loslaten van (schijn) controle lastig voor je?

Is loslaten van (schijn) controle lastig voor je? Realiseer je dat je je misschien bij heel veel dingen betrokken voelt, maar dat je maar invloed hebt op een heel klein deel daarvan.
Stel je jezelf de vraag; Kan ik het werkelijk controleren, ligt het binnen mijn macht om er controle over uit te oefenen ?
Er zijn twee mogelijkheden:
a) Ja, je kunt hier iets aan doen. Mooi zo – stop met piekeren en ga het doen!
b) Nee, je hebt hier geen enkele invloed (meer) op. Dan kun je dit alleen maar accepteren en het loslaten. Soms is het nodig om dan tegen jezelf het volgende te zeggen;
“Ik benadeel alleen maar mezelf door vast te blijven houden aan wat ik op dit moment niet (meer) kan veranderen. In het belang van mijn eigen geestelijke en lichamelijke gezondheid, besluit ik dit los te laten. Ik weet dat ik me er beter door ga voelen.”


1

deel deze tip

Tip 170 - Boekentip over het thema 'vreemdgaan'

titel: Flirt
Schrijver: Lisette van de Heg1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 171 - Vul je hart elke dag met een beetje warmte

Vul je hart elke dag met een beetje warmte:
Leg je handen over elkaar op je hart en zeg heel bewust tegen jezelf: "ik ben het waard om gezond en gelukkig te zijn"". Doe dit 3x per dag.
In het begin voelt het nog erg onwennig, dat hoort erbij!


1

deel deze tip

Tip 172 - Doen!

Je bent zover als je doet; net als je denkt.


1

deel deze tip

Tip 173 - Probeer iets nieuws

Stap regelmatig uit je comfort-zone en probeer eens iets nieuws, zodat je nieuwe ervaringen opdoet, vaardigheden ontwikkelt en inzichten verwerft.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 174 - Zelfvertrouwen

Schrijf de komende periode eens wat positief dingen over jezelf op.
Waar ben je goed in? Waarom? Vraag anderen in je omgeving wat ze in jou waarderen?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 175 - Stoppen met aardig zijn

Boekentip: Stoppen met aardig zijn. van Thomas d'Ansembourgh.

Een bekende valkuil: je richt je op de verwachtingen van anderen en bent dus altijd aardig en vriendelijk. Je vergeet wat je zelf wilt; angst en negatieve gevoelens liggen op de loer.
Stop met aardig zijn van Thomas d’Ansembourg is een boek dat je helpt te zeggen wat je denkt, voelt en nodig hebt.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 176 - Zelf- verzekerd

Bergbeklimmers hebben zekeringen nodig om langs een helling omhoog te kunnen klimmen. Zekeringen zoals touwen, ankers, geven houvast, veiligheid.

Niet alleen ons lichaam, ook onze psyche zoekt naar houvast. Wat zijn jouw zekeringen als je je onzeker voelt? Wat helpt jou om als het steil is of stormt je veilig te voelen? Angst en twijfel aan jezelf zijn kenmerken van onzekerheid en aangeleerd. Als je je onzeker voelt, zijn psychologische zekerheden dat je ontdekt wat jouw, en niet die van de ander, waarden en doelen zijn en dat je je eigen weg (leert) kiezen. Coaching of therapie kan in dit proces helpend zijn.


1

deel deze tip

Tip 177 - Onzeker over uiterlijk

Ben je onzeker over je uiterlijk?
Welke gedachten heb je over jezelf, zijn deze veroordelend?
Bijvoorbeeld “ik ben te dik”, “Anderen vinden mij niet aantrekkelijk”,
“ik heb bevestiging van de ander nodig om mij oké te voelen”.

Stel dat jijzelf je beste vriend(in) was, wat zou je zeggen? Merk je dat je naar jezelf strenger bent in je oordeel dan naar een ander?

Belemmerende gedachten kunnen onbewust ontstaan zijn uit ervaringen in het verleden. Opvoeding kan hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. Ervan uitgaande dat ouders vanuit liefde en zorg hun kind opvoeden, kunnen er toch (onbewuste) boodschappen zijn meegeven. Je kunt daardoor onbewust geconcludeerd hebben dat je niet oké bent zoals je bent. Kinderen leren daar onbewust mee om te gaan bijvoorbeeld door bevestiging te zoeken of vragen.

Deze zelfbescherming heeft goed werkt gedaan, namelijk dat je kon dealen met je gevoelens. Alleen werkt deze strategie je vaak tegen in de doelen die je als volwassene wilt nastreven.

Je kunt alsnog voor je gekwetste zelf zorgen. Bijvoorbeeld door denkbeeldig terug te stappen in momenten die je herinnert en te voelen wat het met je doet om jezelf zo te zien. Lukt het om daarover verdriet te uiten?
Je neemt als volwassene nu de rol over om voor je gekwetste kind in je te zorgen, zodat het de bescherming kan loslaten en ruimte terug kan geven aan je pure zelf, met je mooie eigenschappen die je uniek en waardevol maken en de krachten waaruit je kunt putten.

Hoe ziet je pure zelf eruit? Wat vind je belangrijk in je leven? Op die manier kun je je pure zelf integreren met je volwassen zelf en nieuwe wegen bewandelen!

Marly

1

deel deze tip

Tip 178 - Vergroot je zelfvertrouwen door anderen te helpen

Een goede manier om je zelfvertrouwen te vergroten, is manieren te vinden om anderen te helpen. Kijk en vraag waar anderen behoefte aan hebben en help ze hier actief bij.

Marian

1

deel deze tip

Tip 179 - Schrik jij soms ook wanneer iemand iets van je vraagt?

Misschien herken je het wel dat iemand je even wil spreken en gelijk schiet je in allerlei gedachten en emoties: "Ik heb het niet goed gedaan" of "Ik ben niet de moeite waard" of "Zie je wel, ze vinden me niet aardig" of "Ik val door de mand" (oftewel imposter syndrome).

Dit levert ontzettend veel stress op en je gaat onmiddellijk uit verbinding met jezelf en de ander. De één gaat zich heel nederig gedragen, of je wordt juist heel boos, of je gaat bevestiging zoeken bij anderen, of je trekt je terug en gaat de ander ontwijken, omdat de confrontatie veel te spannend is. Je wordt op dit moment geraakt in je gevoel van onzekerheid. We hebben allemaal een kernovertuiging die we ooit zijn gaan geloven door de ervaringen in ons leven. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende overtuigingen: Ik doe er niet toe of ik ben niet de moeite waard of ik ben er niet etc..

Wanneer je in dit gevoel wordt geraakt maakt het dat je je wellicht klein, kwetsbaar, boos of/en onveilig voelt. Je wordt op zo'n moment geraakt in een gekwetst kindsdeel. Oude pijn van vroeger in de kindertijd. Voel eens op zo'n moment wat het kleine meisje of jongen nodig heeft en kijk eens of jij met je volwassen/ gezonde deel erbij kan blijven met aandacht en liefde. Je wordt getriggerd in oude pijn en dat is pijnlijk. Realiseer je dat je in staat bent om jezelf gerust te stellen op zo'n moment en dat je het gekwetste kind kunt omarmen en in je hart kan dragen. Probeer maar eens en zorg goed voor jezelf!


1

deel deze tip

Tip 180 - Communiceren vanuit je eigen behoeften

Wanneer je te maken hebt met onzekerheid kan het lastig zijn je grenzen aan te geven. Nee zeggen is vaak moeilijker dan ja zeggen. Wanneer je echter te veel en te vaak over je grenzen heen gaat kun je overbelast raken, jezelf kwijt raken en diverse andere klachten ervaren.
Het moeilijk vinden om nee te zeggen kan samenhangen met angst voor afwijzing. Je Mogelijk vindt je het lastig om met die gevoelens om te gaan en om assertief te reageren op verwachtingen van anderen.
Een eerste stap kan zijn te onderzoeken hoe de angst voor afwijzing is ontstaan. Inzicht geeft mogelijkheid om op een andere manier om te gaan met gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd is het belangrijk om je eigen behoeften en waarden te kennen, zodat je weet en voelt waar voor jou grenzen liggen. Van daaruit kun je gaan oefenen in de praktijk en ervaren hoe het is om vanuit je eigen behoeften te communiceren. En tegelijkertijd de behoeften en gevoelens van de ander te erkennen, zonder de verantwoordelijkheid over te nemen om die te vervullen.

Marly

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 181 - THE IMPORTANCE OF MANAGING EMOTIONS

The adults of today didn’t learn at school or at home to manage emotions. This is unfortunately true for the majority of people. What is also been scientifically proven is that stress (the general word for emotional distress) is behind just about all illnesses: from psychic discomfort to physical sicknesses.
If we could manage emotions better, we could manage stress better and if we could manage stress better we may become tangibly less sick both psychically and physically. Wouldn’t that be something to work happily towards?
I feel privileged that I can contribute to better emotion management with my work as therapist and seeding these blogs online. So if you want follow me in this journey. As it is a journey. I may have learned to manage emotions better than other people I meet, however, it remains a learning curve to be surfed.
Managing emotions is about exercising the skill of baring the emotions, looking at them and holding the leadership over them while embracing them with care and compassionate love. You become better at it with practice, however, you keep learning how to do it ways that reflect your growing level of consciousness and wisdom. That is my experience.
It is a loving journey inside that brings you home to yourself, to who you really are, what is really important for you and what you really want to be and to do with your life.
Being comfortable with your emotions because you can manage them means feeling self-assured, confident, open and friendly, decisive and energetic.
The alternative is often overwhelm, feeling fear, discomfort, sense of failing or never being good enough, up to the task or satisfied. The smartest among us know how to hide all this, but you know is there and you may have notice it doesn’t really get better with time.
This is why it is important to manage emotions, to get your inner power back and being able to use it.
How to start the journey or continue it if you are already working at this?
ACKNOWLEDGE
In its simplicity, this is the single most important act you can do in order to change the relationship between you and your emotional world. Be honest, at least with yourself, about what emotions are present right now inside of you. The body is where you can notice them in the form of sensations.


1

deel deze tip

Tip 182 - EMOTIONAL LONELINESS

‘Emotional loneliness comes from not having enough emotional intimacy with other people. It may start in childhood, due to feeling emotionally unseen… If it’s been a lifelong feeling, it points to the likelihood of not being sufficiently responded to as a child.’ This is a definition taken from the book of Lindsay C. Gibson.
When I think back to the many people I met in my practice suffering from emotional loneliness I feel that the most important messages needs to be:
- If you feel it, it is valid, no validation needed from others;
- If you feel it, it means you have the capacity to feel it so , not that there is something wrong with you;
- If you feel it, is because you need to feel it in some way, honor it;

Emotions exists and are present in everybody, either they admit it or not. Emotions affects our body, our thinking and our behaviour. The more acquainted you are with emotions, the easier you can navigate your life and your contact with other people.
There is a rather large group of people that has emotional discomfort, often in the form of emotional loneliness. The poisonous core of emotional loneliness and emotional discomfort in general is the vote to silence. The more we feel that the only defence against our emotional discomfort is keeping silence about it, the lonelier that emotional discomfort becomes.
Silence if the most used strategy to protect ourselves from the pain of emotional discomfort, followed by lying about it, denying having any emotional discomfort at all. This second is a favourite of men. The idea behind these strategies is that emotions are a sign of weakness and show a lack of elegance and decency.
What surely happens is that the more you put aside your emotions, the less graceful they will appear once they get expressed. When daily attention is given to one's own emotional wellbeing, elegance, grace and decency can be maintained in the face of the most intense emotions.
As per the weakness being related to emotional display, things have fortunately changed in the last few years. It is more and more accepted that the real weakness is the hiding of relevant emotions. When we hide emotions, we make ourselves vulnerable for others to find out a secret we are trying to hide and that is a much more dangerous form of weakness that expressing emotions can possibly be.
When we have the expression of our emotions in our own hand, we can choose, when and how to do it. We can, on porpouse, deliver information about ourselves, being really aware of the intention we have and the goal we want to achieve.
It may sound really difficult to achieve this if you have experienced emotional discomfort all your life, I understand that you cannot go from deep emotional discomfort to expressing emotions as I describe above just by reading this blog. This description of what is possible is meant as a beam of life you can point your effort towards.
How to move in this direction? How to become more and more at ease with your own emotions?
WRITE THEM DOWN
Take a journal, make sure no one else has access to it, and pour daily your emotions into it. What you are actually doing as you do that, it acknowledging your emotions, welcoming them, giving them a place in your life, feeling them, honour their presence. Embracing more of yourself.
This will bring you relief, the creation of space, the letting go of tensions.
It could take a lifetime of writing every day in your journal and every day will feel a bit better.


1

deel deze tip

Tip 183 - boekentip I (k)en mijn ikken

Mooi boek vanuit de voice dialoog Ik (k)en mijn ikken, Duidelijk verwoord hoe de delen impact op je hebben en welke delen er zijn. Met goede voorbeelden. Wil je jezelf beter begrijpen lees dan dit boek


1

deel deze tip

Tip 184 - Vroeg aangeleerde patronen

We hebben geleerd in onze jeugd hoe te reageren op stress. De manier waarop we dat geleerd hebben, worden patronen en die houden we de rest van ons leven vol. In ons volwassen leven is het niet altijd meer de beste manier. Inzicht in deze patronen helpt om meer regie te krijgen in je leven.


1

deel deze tip

Tip 185 - Last van heimwee? Vijf tips

Je keek er misschien al tegenop, maar eenmaal op vakantie heb je veel last van heimwee. Je telt de dagen voordat je weer naar huis mag.

Heimwee
Het overkomt niet alleen kinderen. Ook volwassenen kunnen ziek van heimwee worden. Het is deels een kwestie van aanleg en persoonlijkheid. Als je sterk gehecht bent aan vaste routines en weinig onzekerheid verdraagt, zal je eerder heimwee voelen. Ook als je moeilijker nieuwe sociale contacten aangaat, ben je gevoeliger voor heimwee. De vraag is hoe verzacht je die gevoelens?

Verlies van vertrouwdheid
Heimwee is in de kern een reactie op een verlies dat je ervaart. Bij kinderen komt het meestal door het gescheiden zijn van de ouders. Volwassenen missen vooral de vertrouwdheid van thuis, de eigen spullen en vaste routines.

Als je heimwee hebt, dan kan dat hele vervelende gevolgen hebben. Denk daarbij aan veel aan thuis denken en dit idealiseren, lusteloos zijn, minder eten, buikpijn hebben en slecht slapen. In het ergste geval word je angstig, eenzaam of depressief.

Verlichten van heimwee
Als je echt heimwee hebt, dan helpt eigenlijk maar één ding: terug naar huis. Toch zijn er ook dingen die je kunt doen om er minder last van te krijgen of te houden. Hier zijn een paar tips:

1. Neem een paar spullen mee van thuis die vertrouwd zijn, zoals je eigen kussensloop of de thee die je altijd drinkt.

2. Hou als het kan dezelfde dagelijkse routines aan. Als je dit doet in een andere omgeving, dan ervaar je de vertrouwdheid van je activiteiten.

3. Zoek afleiding en kom onder de mensen. Je terugtrekken triggert of vergroot juist je heimwee. Doe mee aan sociale activiteiten.

4. Praat erover met anderen, zodat ze je emotionele steun kunnen geven. Voorkom dat je door je heimwee ook nog eens eenzaam wordt.

5. Bel op gezette tijden - maximaal een keer per één of twee dagen - kort even met iemand die thuis is. En ... net zo belangrijk: ga niet alsmaar zitten whats-appen, dat maakt je heimwee alleen maar erger.

Zoek hulp
Lukt het met bovenstaande tips niet om beter met je heimwee om te gaan, zoek dan hulp. Het gaat erom dat je je persoonlijke strategie en vaardigheden ontwikkelt om een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid te hebben, ook als je niet thuis bent.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 186 - Stel je doelen niet te hoog

Stel je doelen niet te hoog.
Als je last hebt van onzekerheid kun je de neiging hebben om veel van jezelf te eisen. Dit komt vaak voort uit t feit dat je wil dat de ander ziet dat je iets kan of je leuk of aardig vindt. T gevolg is dus een bewijsdrang die kan maken dat je de lat erg hoog legt.
Het gevaar hiervan kan zijn dat je dan niet waar kan maken wat je zo graag wil, waardoor je je voelt falen. En dat versterkt dan weer het onzekere gevoel.1

deel deze tip

Tip 187 - boekentip

Lees: Leven in je leven van Jeffrey Young & Janet Klosko
In dit boek leer je de valkuilen in je leven herkennen


1

deel deze tip

Tip 188 - Begin ermee goed voor jezelf te zorgen

Begin ermee goed voor jezelf te zorgen, doe dingen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Zorg voor goede voeding en voldoende beweging. Als je goed voor jezelf zorgt, ga je je beter voelen en wordt je onzekerheid vanzelf al wat minder.


1

deel deze tip

Tip 189 - Paradox van verandering

De enigzins vreemde paradox is dat als ik mezelf accepteer zoals ik ben, ik juist kan veranderen.

-Carl Rogers-

Jolanda

1

deel deze tip

Tip 190 - stop met vergelijken

Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen, kan dat heel onzeker maken.
Jij bent anders, en dat is oke!


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 191 - Podcast: Kracht van onzekerheid

Podcast: Kracht van onzekerheid
nr. 15, Trauma, oud zeer en Zen
In deze podcast wordt Paul Loomans (coach en Zen monnik) geïnterviewd!
Het gaat o.m. over oude mechanismes herkennen met compassie. Het verdriet toelaten, waardoor het weer voorbij gaat en er heling kan plaats vinden.
Een echte aanrader!


1

deel deze tip

Tip 192 - Oefening in optimistische zelf-suggesties

Honderd jaar geleden (1922) werd de Franse psycholoog Emile Coué (1857-1926) zich bewust van de kracht van positieve zelf-suggestie. Hij bedacht oefeningen ... van een schitterende eenvoud ... die iedereen kan doen. Kijk eens hoe goed het jou helpt.

Oefening 1:
Doe deze oefening elke morgen voor het opstaan en elke avond zodra je in bed ligt. Sluit je ogen en herhaal twintig keer achter elkaar, beweeg je lippen (dit is onmisbaar) de volgende zin:

"Elk dag gaat het me in alle opzichten beter en beter."

Denk niet aan iets bijzonders, want de woorden "in alle opzichten" zijn op alles van toepassing. Gebruik eventueel een koord met daaraan twintig knopen zodat je met je handen telt.

Doe deze zelf-suggestie met vertrouwen, met geloof, met de zekerheid dat je krijgt wat je wilt. Hoe groter je overtuiging, hoe meer en sneller je resultaten zult zien.

Oefening 2:
Verder, elke keer in de loop van de dag of nacht als je enige nood voelt, mentaal of fysiek, bevestig onmiddellijk aan jezelf dat je er niet bewust aan zult bijdragen en dat je het gaat laten verdwijnen. Trek je terug als het kan en sluit je ogen. Laat je hand over je voorhoofd gaan als het iets psychisch is, of over het lichaamsdeel dat pijnlijk is. Herhaal dan in snel tempo, beweeg je lippen (!), de woorden:

"Het gaat voorbij, het gaat voorbij, etc. …"

Herhaal deze woorden net zolang als nodig blijkt. Met een beetje oefening zal je mentale of fysieke nood in 2 tot 25 seconden verholpen zijn. Doe de oefening opnieuw als dat nodig is.

Meer hulp nodig?
Als deze oefening niet lukt omdat je misschien last hebt van aanhoudende negatieve gedachten, zoek dan hulp. Mijn clienten zijn goed geholpen met een combinatie van hypnotherapie, mindfullness en cognitieve therapie.


1

deel deze tip

Tip 193 - Denk voor jezelf

Wist je dat de meeste onzekerheid voortkomt uit negatieve gedachten? Dat je iets niet kunt, dat je niet goed bent. Maar vooral 'wat zal de ander wel niet denken'.
Weet jij zeker dat de ander dat denkt? En als je dit niet zeker weet, is het dan niet raar dat jij dat invult?
Meestal is de gedachte die je hebt helemaal niet waar. Als je dat nou eens tegen jezelf zegt: ik weet niet of het waar is.
Dan daarna: helpt deze gedachte jou? Waarschijnlijk niet.
Dus stop voor een ander te denken, het is invullend en oordelend. En vooral belemmerend voor jezelf.


1

deel deze tip

Tip 194 - Omgaan met (moeilijke) gedachten

We hebben allemaal gedachten. En we hebben maar beperkt invloed op wat we denken. En dat denken kan ons soms best in de weg zitten. Gedachten als "Ik ben het niet waard", "Ik ben waardeloos", "Ik ben niet goed genoeg", etc.

Herken je dat?

Besef dat je je gedachten niet bent! Een effectieve manier van omgaan hiermee is om je gedachten, of je verstand, een bijnaam te geven. En dat mag best een ludieke naam zijn, want je hoeft je gedachten/ verstand nl niet serieus te nemen. Enige wat hierbij van belang is, is dat je geen naam kiest die aversie bij je oproept.
We zullen het namelijk de rest van ons leven moeten doen met onze gedachten en ons verstand. Zie het als een verstandshuwelijk dat je met hem of haar aan gaat.

Wil je hier meer van weten? Neem gerust contact met mij op.


1

deel deze tip

Tip 195 - Leef vanuit je kracht

Onderzoek waaraan jij je tijd wil besteden, wat vind jij belangrijk en durf daar voor te gaan staan.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 196 - Onzekerheid en zelfvertrouwen


Bij het gevoel van vertrouwen kun je niet een beetje vertrouwen. Bijvoorbeeld door jezelf voor te houden dat je het kan, maar ergens diep vanbinnen opmerkt dat je dat eigenlijk toch niet helemaal gelooft. Dit maakt dat je je onzeker kan blijven voelen. Ook al wil je het zo graag wel geloven en doe je zo je best.

Je vertrouwt het of je vertrouwt het niet. 

En wat maakt nu dat je jezelf niet kunt vertrouwen in een situatie of juist wel?
Uiteindelijk draait het bij vertrouwen in jezelf, of jij gelooft dat je capabel bent om op dat moment de juiste stap te zetten in de situatie die je aan wilt gaan en kan meebewegen.

Voel je je onzeker in een situatie?

Dan kan het zijn dat je iets te leren hebt. Dat is vaak ook precies waar we tegenaan lopen, want mogen we ook van onszelf leren in een situatie?
Bij iets nieuws leren hoort het gevoel van je onzeker voelen. Het gevoel van onzeker zijn helpt je om bewust ergens in te stappen en jezelf en de situatie te observeren om ervan te kunnen leren. Eventueel bij te sturen om het zo eigen te kunnen maken. Dat gaat vaak met vallen en opstaan. En kan niet fijn voelen, maar hoort ook bij het proces van leren.
Heel veel in het leven leren we ook door het gewoon te doen. Met vallen en opstaan dus en met momenten voelen we ons daar onzeker bij ;-)


Warme groet,1

deel deze tip

Tip 197 - Stop met vergelijken

Onzekerheid kan ontstaan als je bepaalde maatstaven hanteert waar je niet aan voldoet. Je kijkt ernaar en legt jezelf ernaast. Zo kan jezelf constant vergelijken met de ander, die een eigenschap of kwaliteit heeft welke jij niet hebt, je onzeker doen voelen. Een uitspraak die mij eens ter ore kwam: 'Persoonlijkheid begint waar vergelijken stopt!'
Wees je bewust als je merkt dat je weer eens aan het vergelijken bent en kies ervoor te kijken naar wat jij belangrijk vindt, naar welke kwaliteiten jij in huis hebt en naar hoe jij je leven wilt leven.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 198 - Streng voor jezelf?

Negatieve overtuigingen omvormen:
Streng voor jezelf? Wijs jij jezelf continue af d.m.v. negatieve overtuigingen?

Maak dan eens een lijst van deze negatieve overtuigingen ( schrijf deze overtuigingen links op een papier) en schrijf daar dan tegenover eens de positieve overtuigingen op...en herhaal die positieve overtuigingen dagelijks eens in gedachten. Zo focus je je op helpende gedachten, en dat zorgt voor een fijne zelfwaardering!


1

deel deze tip

Tip 199 - Respecteer jezelf en neem verantwoordelijkheid

Heb jij écht respect voor jezelf? Respecteer je je uiterlijk, gedachten, emoties, uitspraken, acties, de manier waarop je invulling geeft aan je leven? Zolang je jezelf niet volledig respecteert, kun je anderen ook niet geheel respecteren, laat staan verantwoordelijkheid nemen voor je acties, al doe je nog zo je best. In anderen zie je namelijk de dingen uitvergroot die je van jezelf niet omarmt.


1

deel deze tip

Tip 200 - Goed moeten doen

De eigen gedachten over het goed moeten doen staan je alleen maar in de weg om het goed te doen. Maak het zachter voor jezelf.

Johan

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 201 - Sta je onzekerheid toe

Het is niet altijd aan de buitenkant te zien wanneer iemand onzeker is. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat jij een van de weinige mensen bent die hier last van heeft. Probeer je onzekerheid niet weg te praten. Laat het er zijn en je hoeft het ook niet te vergroten. Iets doen wat je eng vindt, maakt iedereen onzeker. Het is menselijk om angst te voelen wanneer je iets nieuws gaat doen. Vraag aan anderen wat zij doen wanneer ze onzeker zijn. Vraag jet wel aan mensen die je vertrouwt. Heb compassie met jezelf en doe de dingen die belangrijk voor je zijn en dat kan gepaard gaan met een onzeker gevoel.

Hanny

1

deel deze tip

Tip 202 - Periode voor de geboorte

Onze prenatale periode en de geboorte laat veel zien, de stagnaties die er toen waren zetten zich voort/laat zich zien in ons verdere leven, tot het is gezien en erkend.
Heeft de ontsluiting bv. lang geduurd
Thema: Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe is het voor jouw als je geblokkeerd wordt in iets?


1

deel deze tip

Tip 203 - Je geboorteverhaal

Geboortepatroon: Ben je vast te komen zitten in het geboortekanaal?
Of was je een sterrenkijker?
Thema: hoe is het voor jouw om op je keuzes te vertrouwen? Kies je de juiste weg of ben je wispelturig of juist standvastig? Door je geboorteverhaal door te nemen krijg je meer (be)grip hoe je de dingen doet.


1

deel deze tip

Tip 204 - Welk besluit heb jij als baby genomen

Hoe was jou prenatale programmering?
Welk besluit heb jij als baby genomen ? Rookte je moeder bv, jij als baby moest hiermee dealen want je kon geen kant op. Herken je jezelf in het nu dat je je wegcijfert, dissocieert of dat je teveel slikt? Inzicht hierin maak dat je een ander besluit kunt nemen.


1

deel deze tip

Tip 205 - Jouw eerst 1000 dagen

Wat is er gebeurd in jouw eerst 1000 dagen?
Heb je erg gehuild maar niemand die op dat moment bij je kwam? Dit heeft gevolgen hoe je nu in het leven staat, je kan hierdoor het gevoel hebben dat je het alleen moeten doen.
Inzicht hierin maak dat je een ander besluit kunt nemen


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 206 - Voor alle " best wel onzekere net-volwassenen"...

Voor alle " best wel onzekere net-volwassenen"...
Francine Oomen is terug (van nooit weggeweest)!
Na 25 jaar Hoe overleef ik is er nu het eerste deel voor de volwassen geworden lezers van toen.

Wat gebeurt er met je als er een heleboel is wat je aan niemand durft te vertellen?

Wat doe je als je je vrienden heel erg nodig hebt,
maar ze vier jaar lang niet gezien hebt?
Wat doe je als je akelige stemmen in je hoofd hebt?
Wat doe je als je je een complete puinhoop voelt,
terwijl je zelf psycholoog bent?
Wat doe je als je je anders voelt dan anderen? En anders bent?
Als je toekomstdromen als zeepbellen uit elkaar gespat zijn?

Of als je ontdekt dat je zwanger bent (per ongeluk en voor de tweede keer)?
Als je een huizenhoge studieschuld, maar geen diploma hebt,
als je het niet meer ziet zitten, omdat de wereld naar de *** gaat,
als je verdwaald bent en je innerlijk kompas zoek is,
als je je vergelijkt met anderen en je je nooit goed genoeg voelt...

Kortom: volwassen zijn in deze tijd, HOE doe je dat?
Vooral niet laten merken dat je net doet alsof?
Fake it until you make it? Doe je het alleen, of durf je het samen?

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 207 - Van een afstandje kijken

Probeer eens van een afstandje naar jezelf en naar je eigen gedrag te kijken en wees hierbij een beetje mild. De volgende vragen kunnen je helpen: wat vind je van jezelf? Vind je dat je je best doet? Over welke dingen ben je tevreden en welke dingen zou je willen veranderen?


1

deel deze tip

Tip 208 - Verlangen in plaats van verwachten

Verlangen in plaats van verwachten
Bij verwachtingen moeten de dingen altijd op één manier.
Maar als je naar je verlangens kijkt kunnen dingen op meerdere manieren. En word je dus veel creatiever.


1

deel deze tip

Tip 209 - Twijfelen

Je mag twijfelen of je het goed doet maar twijfel nooit aan jezelf of je een goed mens bent.


1

deel deze tip

Tip 210 - Investeer in de relatie met jezelf

Geef jezelf dat wat je een ander ook geeft. Investeer met liefde in de relatie met jezelf. Als je zelfliefde groeit, wordt je aantrekkelijker, leuker gezelschap, etc.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 211 - Tip

Bedenk en dan gaat het fout is dat nou zo erg? je maakt je vaak veeel te druk.

-

1

deel deze tip

Tip 212 - Kracht van herhaling

Wat deed je vandaag best oké?
..................................................................................................................................................................................................................................................................................
Zet je vaardigheid van vandaag om in een kort zinnetje dat bevestigd dat je best oké bent.
..................................................................................................................................................................................................................................................................................
Herhaal dat zinnetje vandaag 5x. En morgen weer. Weer, weer en weer.
Niet vergeten, hè, dat zinnetje.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 213 - Jouw zelfbeeld ontstaat in jouw vroege jeugd

Vroeg kinderlijke ervaringen hebben een belangrijk effect op ons zelfbeeld.
Zoals mijn leraar Gabor Maté beschrijft is trauma niet alleen die grote gebeurtenissen waar we in eerste instantie aan denken. Het gaat juist ook over alle momenten dat we niet hebben gehad wat we nodig hadden. Dit gaat over gezien worden, een veilige ouder ontmoeten die er werkelijk is voor ons. En een kind kan niet anders dan gaan twijfelen aan zichzelf als de buitenwereld niet werkelijk is afgestemd op wat het nodig heeft. Daar in die allervroegste herinneringen ontstaan overtuigingen over onszelf en de wereld.

Door zowel lichaamsgericht als op inzicht en de laag van overtuigingen te werken, ontstaat werkelijke verandering.


1

deel deze tip

Tip 214 - Stel niet uit

Zoek voor elk probleem, groot of klein, naar de kern ervan. Vind op dat moment de meest directe, eenvoudige en krachtige oplossing.

Uitstel van een oplossing kost altijd veel negatieve energie. Die kun je echt veel beter gebruiken.deel deze tip

Tip 215 - Jouw stap telt

Jij bent de enige die de dingen op kan pakken die je anders wilt in je leven.

Het gaat er niet om een betere versie van jezelf te worden.
Het gaat ook niet om de route die je kiest.
Bepalend is dat jijzelf die eerste stap gaat zetten.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 216 - Herstel en onzekerheid na corona 1

Het coronavirus heeft enorme impact op je gezondheid. Dit kan zijn van milde klachten tot enorme aanpassingen in het dagelijks leven waarbij je echt hulp nodig hebt van een partner, familie, mantelzorger en professionals als verpleegkundige, fysiotherapie en meer.
Zo'n ervaring doet iets met je. Het brengt onzekerheid mee voor nu en de toekomst. Belangrijk is dat er iemand is die er luistert naar je.
Erkenning geeft.deel deze tip

Tip 217 - Herstel en onzekerheid na corona 2

Wat betekent het voor je om geen geur en/of smaak te hebben?
Hoe ga je hiermee om.
Wat als je nauwelijks energie, lucht hebt om van je bed naar je stoel te lopen.
Wat doet dit met je?
Ik kan me enigszins voorstellen dat dit anders is als je je voorheen voelde.
Het belangrijkste in deze is dat je stappen gaat maken, startend met: onzekerheid-->enige zekerheid--> vertrouwen in jezelf. Zowel mentaal als in je lichaam. Stap voor stap!deel deze tip

Tip 218 - Wees eerlijk tegen jezelf en spreek je uit

Uit onderzoek blijkt dat de klik tussen cliënt en therapeut heel bepalend is voor het succes van een therapie. Ook van mijn cliënten hoor ik heel vaak hoe belangrijk het is om je veilig en gehoord te voelen door je therapeut. Mijn tip is daarom: merk bij het eerste gesprek voor jezelf op hoe het contact voelt tussen jou en de therapeut. Het kan zijn dat je je er meteen al vertrouwen in hebt, maar soms heb je na zo’n eerste kennismaking even de tijd nodig om het te laten bezinken. Wees eerlijk tegen jezelf, het is logisch dat het spannend is, maar stel jezelf wel de vraag: is het wat mij betreft mogelijk om met voldoende vertrouwen dit traject met deze therapeut aan te gaan?
Als je eenmaal gaat starten met de therapie geef het dan even de tijd. Een goede therapeut evalueert regelmatig met jou de voortgang van de therapie. Als je twijfels hebt, voel je vrij om die dan ook uit te spreken. Dat kan spannend zijn om te doen, maar juist door het bespreken van obstakels in de therapie wordt jullie (werk)relatie als het goed is alleen maar sterker.
Kom je er uiteindelijk niet uit, dan heb je er in elk geval aan gedaan wat je kon en is een andere therapie/ therapeut waarschijnlijk beter passend.


Anoniem


deel deze tip

Tip 219 - Onzekerheid mag er zijn

Onzekerheid kan voelen als iets wat moet veranderen. Van onzekerheid naar zekerheid. En dat maakt meteen nog meer onzeker, want hoe doe je dat dan? Zo kan onzekerheid een nare vicieuze cirkel worden.

Onzekerheid mag er zijn! Door de onzekerheid er te laten zijn en te benoemen ontstaat ruimte.
Een therapeut kan je daarbij helpen. Ook om met je te onderzoek wat er kan veranderen en hoe je kunt leven met je onzekerheid.
Welkom!deel deze tip

Tip 220 - 4G's schema voor zelfreflectie

Het gebrek aan zelfvertrouwen is een van de meest gehoorde “klachten” waarmee mensen mijn praktijk binnen stappen. Dat is niet zomaar “even” opgelost, daar heb je actief mee aan de slag te gaan. Het fijne is wel dat er best wel snel wat progressie gemaakt kan worden. Omdat de eerste stappen van verandering beginnen met een duidelijk doel voor ogen en bewustwording.
Als eerste zou ik je aanraden om eens bewust te worden van hoe jouw “gedachtenpatroon” onbewust verloopt.
Het is namelijk niet de situatie waar we last van hebben maar hoe we er naar kijken en wat we er van vinden. Dus wil ik je vragen, een paar keer per dag te reflecteren op een situatie die je niet prettig vond.
En dan het 4G’s schema te gebruiken:
• Wat was de situatie, wat gebeurde er? (Gebeurtenis)
• Wat deed je? (Gedrag)
• Wat voelde je toen? (Gevoel)
• Wat dacht je? (Gedachte)
Als je dit een paar keer zo uitgeschreven hebt ga je vast een patroon ontdekken. Een beperkende overtuiging bv: ik kan geen confrontaties aangaan. Meestal is het iets wat je niet kunt of niet bent. Een eerste stap zou kunnen zijn om die negatieve overtuiging om te zetten naar een positieve, helpende overtuiging. Bv: Ik kan wel met confrontaties omgaan. En deze steeds als je de negatieve hoort de positieve erover heen te zetten. En ervaar eens hoe dat een ander perspectief geeft op je zelf en de situaties om je heen. En ook al is het niet meteen bij de waarheid het geeft jou in ieder geval wel de ruimte om het te gaan leren ipv vast te blijven zitten in het niet kunnen. Mocht je hier meer begeleiding in willen ben je van harte welkom in mijn praktijk! Succes!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 221 - zelfcompassie

Zelfwaarde /zelfvertrouwen krijgen we niet door onszelf te bekritiseren of door ons te vergelijken met de ander. Wel door zelfcompassie:

GA MET JEZELF OM ALSOF JE JE BESTE VRIEND/VRIENDIN BENT.

deel deze tip

Tip 222 - 3 componenten van zelfcompassie

1.Geef aandacht aan de ongemakkelijke gevoelens die er zijn, erken ze en druk ze niet weg. Ongemakkelijke gevoelens hebben zorg, begrip, warmte, troost nodig, geef dat aan jezelf.
2. Erken dat je 'menselijk' bent, zoals iedereen, met kracht en zwakten.
Er zijn geen perfecte mensen die het leven perfect op orde hebben.
3. Vraag jezelf wat je nodig hebt (wat zijn jouw behoeften) en geef dat aan jezelf, durf daarin moedige keuzes te maken.deel deze tip

Tip 223 - Slaafse neiging om te pleasen

Tot de meest destructieve en vertrouwen-vernietigende menselijke neigingen behoort de slaafse neiging om het mensen naar de zin te maken, liever dan het risico te nemen hen te bezweren door uit te spreken wat we nodig hebben en verlangen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 224 - Grenzen

GRENZEN
“Je moet wel je grenzen aangeven hoor”, een uitspraak die je zo vaak hoort.
Maar dat is heel makkelijk gezegd, grenzen aangeven, maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat zijn eigenlijk míjn grenzen? Wat is eigenlijk van mij en wat is van de ánder? Daarin is het bewust worden van wat je wil en niet wil een belangrijk uitgangspunt. Pas als je weet wat je eigen grenzen zijn kan je ze pas daadwerkelijk aangeven. En ook belangrijk: hoe kan ik mijn grenzen dan aangeven?
Ben jij hier ook nieuwgierig naar? Wil jij weten hoe je dit echt praktisch kan maken?
Graag wil ik hier samen met jou naar kijken om te ontdekken wat jouw grenzen zijn.deel deze tip

Tip 225 - Kies jij vanuit angst of verlangen?

We maken vaak keuzes vanuit angst in plaats vanuit verlangen. Veranderen is eng. Je moet zekerheden of bepaalde voordelen van je huidige situatie loslaten, terwijl je nog niet weet wat je ervoor terug krijgt. Daarom blijf je vaak hangen in een ongewenste situatie.

Redenen waarom je misschien vasthoudt aan je huidige situatie:
• cultuur: het maakt veel uit waar je woont op de wereld. In onze maatschappij voelen we vaak niet de noodzaak om te veranderen
• automatismen: veel dingen doen we vanuit gewoonten en zijn ingesleten in ons brein.
• sociale druk: de invloed van de mensen om ons heen is enorm groot. We willen deel uitmaken van een groep en doen veel dingen (onbewust) onder druk van deze groep.
• ziektewinst: veel gedrag levert op korte termijn voordeel op. Denk aan eten, alcohol of roken, wat op korte termijn genot brengt, maar op lange termijn gezondheidsschade kan opleveren.
• illusion of well being: we denken dat ons niets kan overkomen en dat we overal controle over hebben.

Tips voor verandering:
1. Bepaal wat je wilt veranderen en wat je doel is.
2. Zorg voor voldoende persoonlijke motivatie.
3. Bereid je goed voor en onderzoek wat je nodig hebt om dit te bereiken.
4. Deel de weg naar je doel op in kleine en haalbare stappen.
5. Vraag je omgeving om je te ondersteunen bij de verandering.
6. Gebruik geheugensteuntjes.
7. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht bij het behalen van bepaalde stappen.

Ik wens je heel veel succes!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 226 - je zon

voel, ga na, of stel je voor dat je in je lijf een stralende zon hebt. In je buik, of in je hart, of in allebei. Zet die aan, laat hem stralen, laat die zon zich uitbreiden in heel je lijf en al jouw cellen. Die zon is er, zet hem aan, zelf.deel deze tip

Tip 227 - Gebruik je handen

Wanneer je onzeker bent, kan het zijn dat je veel in je hoofd zit met gedachten die je vertellen dat je het niet weet, niet kunt, niet mag. Het contact met je kern of je hart ben je kwijt. Als het lastig is die gedachten los te laten en uit je hoofd te komen, kan het helpen om met je handen op zoek te gaan naar je kern. Zoek een rustige plek en neem een stuk klei ter grootte van een sinaasappel. Begin de klei soepel te kneden. Als de klei soepel is geworden, maak je van de klei een vorm die past bij je kern, je hart; dat wat verstopt is geraakt. Neem hier de tijd voor en merk op wat het met je doet.deel deze tip

Tip 228 - Zelfvertrouwen....

Zelfvertrouwen heb je niet als je je beter voelt dan de ander, maar als je je niet hoeft te vergelijken met de ander...

Zelfvertrouwen begint bij jezelf. Ervan overtuigd zijn dat jij er mag zijn, oké bent zoals je bent. Inclusief jouw sterke èn minder sterke punten. Als je beiden accepteert en liefhebt ligt daar de basis om vanuit jezelf de wereld tegemoet te treden. En is wat die ander is, heeft of van jou vindt geen onderdeel meer van jouw kijk op jezelf. Dan kunnen beiden naast en los van elkaar bestaan.deel deze tip

Tip 229 - Regie

"Je hebt pas echt een probleem als je denkt dat alleen de ander jouw probleem op kan lossen"

Als wij een probleem ervaren proberen wij dit vaak aan een ander toe te schrijven. "Als hij/zij nu maar zus of zo, dan zou ik wel...." Stiekem leggen wij de oplossing voor een situatie hiermee bij de ander neer en hoeven wij zelf even niets te doen. Maar daarmee maken wij ons welzijn wel afhankelijk van wat die ander wel of niet doet. Wij kunnen echter niet of heel beperkt beïnvloeden wat een ander doet. "Wat kan ik doen om beter met deze situatie om te gaan" is een uitgangspunt waarmee je zelf de regie (terug)pakt over jouw situatie en weer verantwoordelijkheid kunt pakken en nemen voor jouw eigen stuk.deel deze tip

Tip 230 - Vergroot je zelfvertrouwen

Perfectionisme en onzekerheid creëren we grotendeels zelf door middel van onze gedachten. Maar weet dat je gedachten vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid? Het is wat jij zelf bedenkt!
Durf jij jezelf centraal te stellen en meer op jezelf te vertrouwen?

Tips voor meer zelfvertrouwen:
• Durf meer op je gevoel te vertrouwen.
• Vergelijk jezelf niet met anderen en vooral niet met mensen die het beter hebben of doen.
• Leg de lat een beetje lager. Je hoeft niet perfect te zijn: goed is goed genoeg.
• Iedereen maakt fouten, ook succesvolle mensen.
• Stel realistische en haalbare doelen en deel je taken op in kleine stukjes.
• Sta open voor kritiek en kijk wat je ervan kunt leren.
• Accepteer complimenten.
• Noteer je successen en de dingen waar je dankbaar voor bent.
• Doe af en toe dingen, die je eigenlijk niet durft of waarvan je denkt dat je het niet kunt.
• Ken je positieve eigenschappen en talenten en schrijf ze op. Jij bent uniek!
• Probeer minder afhankelijk te worden van de goedkeuring van anderen door meer van jezelf te houden.

Heel veel succes!
Ik wens je meer zelfvertrouwen en rust!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 231 - Zelfvertrouwen, Assertiviteit, Prioriteiten stellen

Als je niet gewend bent zelfverzekerd te zijn, dan kan zelfvertrouwen voelen als arrogantie.

Als je gewend bent om passief te zijn dan voelt assertiviteit bijna als agressie.

Als je niet gewend bent om aan je eigen behoefte te voldoen, voelt het egoïstisch om prioriteiten te stellen.

Herkenbaar?

Je comfortzone, dat wat je gewend bent, is geen goede maatstaf.deel deze tip

Tip 232 - Iedere ochtend drie dingen die je zegt tegen jezelf

Ik kan het niet.
Het lukt mij niet.
Ik ben niet goed genoeg.

Komen deze zinnen jou ook bekend voor? Vaak zijn deze zinnen ontstaan in onze kindertijd. We hebben deze gedachten toen voor het eerst gedacht. En iedere keer dat in een situatie bleek dat iets niet lukte, werd de gedachten bevestigd. Maar wanneer zijn we het nu echt gaan geloven? En hoe kom je er vanaf? Hoe buig je deze gedachten om naar een helpende gedachten?

Een psychodynamisch therapeut kan jou hierbij zeker helpen. Met persoonlijke begeleiding gaan we naar de kern en komen we erachter wanneer een belemmerende gedachten is ontstaan.

Tip:
Iedere ochtend wanneer je ontwaakt en voordat je uit bed stapt, bedenk drie positieve en motiverende zinnen die je vind over jezelf. Beginnend met “Ik ben….” .

Voorbeeld zinnen:
“Ik ben uitgeslapen en fit voor de dag”
“Ik ben een goed mens met liefde voor dieren”
“Ik ben blij dat ik al zover ben gekomen”
“Ik ben rustig en veilig”

Voel voor jezelf welke zinnen resoneren en spreek ze uit.

Wil je meer weten over zelfvertrouwen, assertiviteit, persoonlijk leiderschap en het doorbreken van patronen neem dan contact met mij op.deel deze tip

Tip 233 - Verbinding met de aarde ervaren om je zekerder te voelen

Voel je je onzeker? Zet je beide voeten stevig op de grond (kan zittend en staand) en ervaar met aandacht het contact dat jouw voeten maken met de grond/de aarde. Ervaar vervolgens wat dit met je doet.deel deze tip

Tip 234 - Perfectie...

AFFECTIE VERSUS PERFECTIE...
- Kom net terug van een heerlijke vakantie met mijn gezin. Daar liep ik met een kilootje meer, zelfverzekerd in een fleurig en kort zomerjurkje. Ken hier toch niemand dacht ik.
- En juist dat heeft me aan het denken gezet. Want eenmaal thuis zat dat jurkje wat ik daar 24/7 droeg toch anders. Conclusie; ik voel me minder vrij in mijn eigen hometown. Serieus, hoezo dan?
- Nou, dan komt toch het woord perfectie lachend om de hoek kijken. En dan hoor ik mijn innerlijke criticus te keer gaan en me dus toch minder zelfverzekerd laten voelen. Gelukkig is het van korte duur en weet ik hoe ik dat monstertje te lijf mag gaan.
- Dus voor alle vrouwen; dik, dun, groot, klein, gespierd, slap, opgeblazen of gevuld. Laten we elkaar omarmen. We zijn stuk voor stuk prachtige en unieke schepsels. Dus van mij naar jou; " Wat ben je een mooi mens".
- Lukt het niet om om te denken? Kom gerust eens lang in mijn praktijk in Enkhuizen.

Anoniem


deel deze tip

Tip 235 - Zelfzekerheid ontwikkelen

Onderzoek kwaliteiten die je hebt: welke heb je? Wanneer zet je ze in?
Wat brengt het je, d.w.z. wat gaat hierin goed? En: wat kan (nog) beter?

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 236 - Zelfzekerheid ontwikkelen: houding

Bij het ontwikkelen van je zelfzekerheid helpt het als je je bewust bent van je houding. Non-verbaal draag je namelijk ook iets uit. Probeer dus recht te zitten of te staan, niet met je handen te "wriemelen", kijk de ander aan en gebruik geen stameltaal (uh) of woorden als "eigenlijk' of "in principe".

Anoniem


deel deze tip

Tip 237 - Respecteer jezelf en anderen

Leef met respect voor jezelf en anderen en neem verantwoordelijkheid voor je acties
Dit is één van de leefregels van de Dalai Lama en lijkt voor de hand te liggen, maar niets is minder waar. Want: heb jij écht respect voor jezelf? Respecteer je je uiterlijk, gedachten, emoties, uitspraken, acties, de manier waarop je invulling geeft aan je leven? Zolang je jezelf niet volledig respecteert, kun je anderen ook niet geheel respecteren, laat staan verantwoordelijkheid nemen voor je acties, al doe je nog zo je best. In anderen zie je namelijk de dingen uitvergroot die je van jezelf niet omarmt.deel deze tip

Tip 238 - Onzekerheid toelaten

Vaak zijn we geneigd om onze onzekerheid te verbloemen. Maar gek genoeg werkt dit juist onzekerheid in de hand. Dit gevoel erkennen door het bijvoorbeeld op te schrijven of om er over te vertellen aan iemand die je vertrouwt laat de kracht van onzekerheid afnemen. Je kunt het gevoel in alle openheid beter onderzoeken voor wat het is en wat het je te vertellen heeft.deel deze tip

Tip 239 - Zekerheid vind je in jouw lichaam

Doormiddel van lichaamsgerichte therapie leer je weer echt contact te maken met je lichaam, met jezelf. Dat lijkt je misschien eng ;-)...toch ligt daar meestal de sleutel tot succes. Middels verschillende oefeningen en door letterlijk in beweging te gaan ontdek; je jezelf, je lichaam, jouw talenten, leer je jezelf op een andere manier te zien, veranderd het gevoel die je over jezelf hebt , worden de negatieve gedachten minder en krijg je inzichten.

Hoe meer je over jezelf ontdek, hoe meer duidelijkheid, hoe meer zeker jij je gaat voelen. Onzekerheid hoort natuurlijk ook bij het leven en mag er ook zijn zolang het maar niet je dagelijks functioneren op z'n kop zet.

Als jij je meer zeker wilt voelen dan moet je dat niet alleen vanuit het hoofd willen doen. Dat doe je met je hart, je lichaam én je hoofd. Deze 3 staan namelijk onlosmakelijk met elkaar in verbinding.
Verandering ontstaat door beweging :-)deel deze tip

Tip 240 - Jezelf serieuzer nemen

De onderstaande tips helpen je om jezelf serieuzer te nemen, waardoor anderen (al die losers die jou niet serieus nemen dus) een betere houding zullen aannemen tegenover jou. Werd tijd. ;)

1. Ontwikkel je zelfvertrouwen
Als jij uitstraalt dat je van jezelf houdt, dan pikken anderen dat op uit je lichaamstaal. Zij redeneren onbewust dat, als jij zo zelfverzekerd bent, je daar wel een goede reden voor zult hebben.

Op feestjes of netwerkborrels tref je soms mensen die uitstralen dat ze succesvol zijn. Ze komen zelfverzekerd over, hun lichaamshouding is ontspannen, ze zien eruit alsof ze niets hoeven te bewijzen.

Dat soort mensen neem je direct serieus. En door je eigen zelfvertrouwen te ontwikkelen, kun je deze uitstraling ook opbouwen.

2. Stel een doel
Of liever, een missie. Het maakt niet uit waar je staat in het leven. Het is vooral belangrijk dat je voor ogen hebt hoe je van hier naar je droomleven gaat komen.

Het maakt niet uit wat je missie is. Het hoeft niets hoogdravends of wereldschokkends te zijn. Het gaat er vooral om dat je iets voor ogen hebt, en je daarin vastbijt. Daar krijgen mensen al snel respect voor.

Leven met een missie voelt niet alleen ontzettend inspirerend. Het geeft andere mensen het signaal dat jij serieus te nemen bent.

3. Neem je eigen doelen serieus
Je missie is niet ‘zomaar’ een doel. Het is belangrijk. Als jij je eigen doelen serieus neemt, dan zullen de mensen in je omgeving hetzelfde doen. Ze volgen jouw voorbeeld.

Als jij regelmatig vertelt over de webwinkel die je wilt gaan openen, dan verlies je op den duur je geloofwaardigheid. Zodra je echter laat zien dat je dit doel serieus neemt, en concrete stappen zet richting je droom, dan word je direct serieus genomen.

Er zijn heel veel mensen die iets willen bereiken. Er zijn weinig mensen die het ook daadwerkelijk gaan doen. Je neemt jezelf serieus – en wordt dus serieus genomen door anderen – als je offers brengt om je doel te bereiken.

Als je stopt met kleppen en start met doen.

4. Leef zo congruent mogelijk
Dat wil zeggen: leef volgens de waarden waar je in gelooft. Als jij eerlijkheid belangrijk vindt, lieg en verdraai dan nooit. Als duurzaamheid hoog op je agenda staat, koop dan niet ineens een benzineslurpende auto.

Congruentie geeft je een rustig gevoel, en het maakt je vaak een beter mens. Mensen waarderen congruentie in anderen. Je bouwt er respect mee op terwijl je je eigen leven puurder maakt.

5. Stop met jezelf willen bewijzen
Mensen die kalm overkomen en zich duidelijk niet proberen te bewijzen, stralen uit dat ze zichzelf niet hoeven te bewijzen.

Als jij zelf weet dat je goed genoeg bent, dat je in je eigen ogen succesvol bent, dat je je tevreden voelt met hoe je leven op dit moment in elkaar steekt, dan hoef je niets te bewijzen.

Dan kun je zwijgen. Dan kun je oprecht interesse tonen in anderen. Dan kun je stoppen met pushen, met je gelijk halen, met je mening altijd maar verkondigen. Dan kun je simpelweg zijn. En je kunt anderen mensen rustig laten zijn wie ze zijn.

Mensen die niets proberen te bewijzen lijken interessanter en worden serieuzer genomen. En ze zijn leuker gezelschap, dat is mooi meegenomen.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 241 - Onzekerheid? Of opwinding?

Je onzeker voelen over een situatie, iets wat je te doen hebt, kennen we allemaal wel.
Onzekerheid staat voor "twijfel over iets". Het zorgt er (te) vaak voor dat het mensen doet terugdeinzen, iets niet aangaan. Maar hierdoor verandert er niets, je onzekerheid leidt, bepaald en je laat kansen liggen.
Hoe kom je wel in beweging? Wat heb je nodig om, ondanks het onzekere gevoel, wel je kansen te pakken?
Soms helpt het om een ander label aan een gevoel te plakken, iets wat je uitdaagt, positief in beweging zet. Dus onzekerheid of opwinding/excitement? Wat zet jou in beweging?deel deze tip

Tip 242 - Tot hier en niet verder

Instinctieve energieën hebben we allemaal. Het geeft een gevoel van kracht als je in staat bent om daar bewust mee om te gaan in je dagelijks leven. Bij het aangeven van grenzen kan het goed van pas komen bijvoorbeeld.deel deze tip

Tip 243 - Teleurstellingen en verwachtingen

"Weet je waarom we soms teleurgesteld zijn? Omdat we geloven dat anderen bereid zijn te doen wat wij voor hen zouden doen."

In mijn sessies met cliënten kom ik regelmatig tegen dat men teleurgesteld is in andere mensen. "Ze snapt toch wel dat het belangrijk voor me is, dan kan ze toch wel ... voor me doen?" of "Als hij ziet dat ik het moeilijk heb en ik mij terugtrek, kan hij toch even vragen of ik oké ben of een arm om me heen leggen?"

Oftewel een verlangen dat iemand jouw gedachten kan lezen. Hoe mooi zou het zijn wanneer jij je behoeften en je verlangen zou kunnen communiceren zonder dat je de ander aanvalt of je verongelijkt voelt? Je blijft goed bij jezelf in kracht en veiligheid en kwetsbaarheid en veiligheid. Hoe doe je dat?

Hou het dicht bij jezelf. Geef aan wat je behoeftes zijn en wat je nodig hebt. Als dat een knuffel is, dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: 'Ik voel me vandaag een beetje onzeker en ik zou nu heel goed een knuffel kunnen gebruiken" in plaats van jezelf fysiek en energetisch afzonderen van de ander. Een voorbeeld daarvan zou dan kunnen zijn: "Zie je dan niet dat ik me rot voel?" "Waarom negeer je me al de hele dag?" "Zie je wel dat je niet om me geeft!" Je schiet in oude pijn (triggers) en je gaat uit verbinding met jezelf en de ander. Vervolgens is er verwarring, wellicht een discussie en eigenlijk wou je alleen maar een arm om je heen en een luisterend oor.

Ik heb ooit geleerd om te vragen of iemand wil dat ik gewoon luister wanneer ze een verhaal vertellen waar ze mee zitten of dat ze willen dat ik samen met hun een oplossing zoek voor het probleem. Hiermee voorkom je een hoop irritatie en kun je een goede luisteraar zijn of een oplossingsgerichte rol innemen.
deel deze tip

Tip 244 - Stop met het jezelf vergelijken met anderen

Stop met het jezelf vergelijken met anderen.
1. Omdat jij uniek bent, met jouw bijzondere eigen kwaliteiten.
2. Omdat je het waarschijnlijk niet eerlijk aanpakt:
Je vindt de één mooier dan jij bent, je vindt de ander slimmer. Weer een ander vindt je sportiever, weer een ander een betere ouder, enzovoort.
Kortom: waar ben je nu helemaal mee bezig?
3. Je kunt jezelf ook nog afvragen: Wat is nou eigenlijk mooi? Slim? Sportief? Het zijn allemaal maar oordelen, ontstaan door (vermeende) eisen die jij of een ander ooit aan je stelde.

Gun jezelf om jezelf te mogen zijn, met liefde en compassie voor jezelf.deel deze tip

Tip 245 - JIJ BENT GOED GENOEG, DIE ANDER ZIET HET VERKEERD

Jij bent NIET te klein, te groot, te zwaar, te zwart, te wit, te dom, te slim, te dik, te mooi, te lelijk, te sloom, te snel, te gul, te gierig, te uitgesproken, te zwijgzaam, te belerend, te kritisch, te lief, te zacht, te hard.
Zo ziet die ander jou! Dat zegt wat over die ander. Dat gaat niet over jou! Jij bent wie je bent en dat is goed genoeg. Als jij hiermee worstelt kan THERAPIE helpen de oordelen van anderen achter je te laten.

Anoniem


deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 246 - Grijp je onzekerheid uit de lucht

Onzekerheid is vaak een vaag gevoel terwijl het wel je leven danig ondermijnt. Zolang het vaag blijft kun je er weinig tegen beginnen.

Mijn tip is dan ook: leg een onzekerheids schriftje aan. Iedere keer dat je dat nare, lamleggende gevoel weer voelt opkruipen wees alert. Grijp het als het ware uit de lucht door goed te voelen wat het is en schrijf het op. Of maak er een tekeningetje van. Zo krijg je in beeld waar het bij jou over gaat. Bewustwording is het begin van de verandering. Pas daarna kun je verder werken met jouw specifieke onzekerheid. Je weet beter waar je moet zoeken om het te helen. Succes!deel deze tip

Tip 247 - Het kwaliteitenspel

Een leuke speelse manier om met je therapeut of gewoon een bekende zichtbaar te maken wat jouw kwaliteiten en vervomingen zijn. En hoe ze met elkaar samenhangen.deel deze tip

Tip 248 - Confidence

"When you're not used to being confident, confidence feels like arrogance.
When you're used to being passive, assertiveness feels like aggression.
When you're not used to getting your needs met, prioritizing yourself feels selfish.
Your comfort zone is not a good benchmark."

If this resonates with you, this could be the perfect opportunity for you to check your mindset. Play with confidence and question your feelings and thoughts when for example you feel uncomfortable and arrogant when you put yourself out there. What do you tell yourself, in these moments, which emotion do you attach to these thoughts, what sensation do you feel in your body and what is your behaviour (making yourself small, invisible and maybe you go out of contact, with yourself and/or with others). It is very powerful when you become aware of your unconscious behaviour. Usually there is a fear underneath these behaviours. Feelings of not feeling good enough, not worthy, unsafe et cetera. Becoming aware of your unconscious behaviour is the beginning to healing old pain and to be able to change the way you think and feel about certain situations. You can become the director of your life again.deel deze tip

Tip 249 - Doorbreek je negatieve zelfbeeld.

Er is één grote berenkuil waarmee je zelf je negatieve zelfbeeld voedt: je betrekt datgene wat negatief op je overkomt ongemerkt steeds op jezelf.

In plaats van dat je waarneemt dat de persoon tegenover je een onrustig persoon is die zich nooit lang kan focussen in een 1 op 1 gesprek, zie je het - in een reflex - als iets wat met jou te maken heeft. De rest ontgaat je.

Dat is niet gek hoor. Zo is dat gegroeit. een stapje richting een gezonder zelfbeeld is deze oefening: als iemand niet leuk op je reageert, weersta de verleiding om het op jezelf te betrelkken en je rot te voelen. Focus je eerst even op je ademhaling. En ga dan observeren: wat zou er kunnen spelen bij die ander?

Kijk, observeer en blijf een tijdje in de neutrale stand. Je zult van alles gaan ontdekken!deel deze tip

Tip 250 - Zelfvertrouwen stap voor stap opbouwen.

Zelfvertrouwen opbouwen is waarschijnlijk makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. Verwacht echter geen wonderen, je zult er wel wat voor moeten doen. Zelfvertrouwen komt voort uit het doen van de dingen die je van jezelf verwacht. Door de momenten waarop jij je in het verleden (of in het heden) minder zelfverzekerd voelt bewust op te zoeken, zul jij stapje voor stapje kunnen werken aan het vergroten van jouw zelfvertrouwen.

Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je aan de zijlijn staat in conversaties (bij vrienden, familie of op je werk), spreek dan bijvoorbeeld met jezelf af om één ding ding toe te voegen aan het punt van een ander. Dit is een stap die niet te groot is, maar je toch uit jouw comfortzone pusht. Je kunt vervolgens jezelf meer vertrouwen, omdat jij hebt gedaan wat je van plan was. Vervolgens maak jij deze stapjes steeds groter, totdat jij op een punt bent dat het compleet vanzelf gaat. Je hebt namelijk zoveel positieve ervaringen gehad, dat een negatieve verwachting geen plaats meer heeft in jouw hersenen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 251 - Besteed niet teveel tijd ‘digitaal’

Besteed niet teveel tijd ‘digitaal’
Als je je onzeker wilt voelen, kijk dan vooral naar de televisie of scroll door je Instagram of Facebook tijdlijn. Op televisie en op social media – waar iedereen alleen de beste kant van zichzelf laat zien – word je continu geconfronteerd met het feit dat jij niet zo slank/lief/leuk/speciaal/slim bent als de mensen om je heen. Beperk je digitale tijd dus, want je hebt er niets aan om te kijken naar het (vaak neppe) leven van zogenaamd succesvolle en perfecte mensen.

Als je niet in de gaten hebt dat social media en veel televisieprogramma’s geen representatie geven van de werkelijkheid, word je hier alleen maar onzeker van.deel deze tip

Tip 252 - Moederschap

Een cliënt van mij voelde zich zo moedeloos en zei: “Ik heb geen voorbeeld aan mijn ouders gehad, en nu ik moeder ben, weet ik zo vaak niet hoe het moet en of ik het wel goed doe.” In de sessie kwam zij tot een prachtig inzicht. Ze merkte dat er ook een bron in haarzelf te vinden is, waar zomaar uit te voorschijn kan komen, wat een moeder haar kind op zeker moment kan bieden en waarvan je “weet”: dit is precies wat nodig is, klopt of past.deel deze tip

Tip 253 - Onzekerheid als kracht

Ooit was ik leidinggevende van een arts. Deze gaf aan met regelmaat onzeker te zijn. Hij wist niet of hij de juiste diagnose en interventie had ingezet.
We wisselden uit, wat een zegen het is om vanuit je onzekerheid de verschillende diagnose opties de revue te laten passeren, de meest logische hieruit als leidraad te nemen en je interventie daarop te enten.
Als hij zo zeker van zijn zaak is, verengt dat juist zijn scope. Nu is zijn blik breder.
Frederik van Eeden zei ooi: "de enige zekerheid is slechts de dood".
En zo is het maar net.deel deze tip

Tip 254 - oefening omgaan met teleurstelling

Vaak als we teleurgesteld worden door mensen waren onze verwachtingen om mee te beginnen te hoog. Door je verwachtingen bij te stellen raak je minder teleurgesteld.
Maak in je hoofd vanuit een centrum cirkels en geef ze een nummer van heel dichtbij (nm 1) en steeds verder in de cirkel (2,3,4,5 etc). Sluit je ogen en zet de mensen waarmee je te maken hebt in de cirkels. Vaak weet je gevoelsmatig waar mensen staan en pas dit aan aan wat er gebeurt in contact met deze mensen. Niet dat wat je graag zou willen maar zoals het is, soms zijn mensen dichtbij soms verder weg. Je stelt je verwachtingen bij en raakt minder teleurgesteld.

Anoniem


deel deze tip

Tip 255 - Anders

In therapie komt er altijd een punt dat het niet alleen meer om het eigen proces, maar het ook over relaties gaat. Dan gaat het om de vaardigheid om ook te gaan delen over hoe het voor jou is. Psychosociale therapie richt zich dan ook op de psyche én op het sociale, ons deelnemen aan samenleven.
Als je ervaren hebt dat je niet in “goed of fout” hoeft te denken, en “anders” daarvoor in de plaats is gekomen, dan wordt samenleven een bedding waarin je met je eigenheid tot bloei kunt komen en de ander van belang is om je eigenheid aan te ervaren. Om overtuigingen van goed of fout los te laten, is er vaak een innerlijke transformatie nodig. “Of of” maakt plaats voor “en en.” Wat je van zo’n transformatie merkt? Het geeft rust om niet overal meer wat van te hoeven vinden. Je hebt meer levenszin en bent minder vermoeid.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 256 - tips over onzekerheid

Tips omgaan met onzekerheid
Onzekerheid is lastig en vele willen hier vanaf komen. Om jou te helpen hebben wij een aantal tips uitgewerkt voor het omgaan met onzekerheid.

Onzeker zijn
1. Stop met vechten
Accepteer het gevoel van onzekerheid. Zie dat het er is en kijk eens welk effect het heeft op je leven. Probeer er niet direct een oordeel over te vellen, maar aanschouw het als een buitenstaander. Moet je iets doen wat nieuw voor je is en heel spannend voelt. Laat de gevoelens van angst en onzekerheid dan even toe. Verbind er verder geen gedachten of oordelen aan, maar geef ruimte aan het gevoel.

Grote kans dat het zo weer weggaat, emoties duren namelijk maar een seconde of 10. Maar als je je gevoelens onderdrukt en er allerlei negatieve gedachten op loslaat, dan heb je er veel langer last van. Dus stop met denken, voel wat er is.

2. Zoek naar de oorzaak
Heb je veel last van onzekere gevoelens? Dan zegt dit wat over je gebrek aan eigenwaarde. Je kunt onderzoeken waar dit vandaan komt en meestal vind je de antwoorden in je jeugd of bij je ouders. Je hoeft niet een traumatische ervaring te hebben gehad om bepaalde overtuigingen aan te leren. Het kan ook juist zijn dat je ouders je met de beste bedoelingen beschermd hebben opgevoed.

Heb je altijd in je veilige cocon gezeten, dan is elke stap daarbuiten superspannend. Logisch dat je je dan onzeker voelt. Door je bewust te zijn van de herkomst van je gebrek aan zelfvertrouwen (of een deel daarvan) kun je ook weer positieve gedachtepatronen aanleren.

3. Let op je woorden
De overtuigingen die je van kleins af aan hebt meegekregen hebben invloed op je gedachten. Let maar eens op de woorden die je letterlijk gebruikt. Misschien zeg jij wel heel vaak “ik kan het niet” of “dat vind ik echt eng, dat zou ik nooit doen”. Zie je dat je jezelf daarmee klein houdt en juist jouw onzekerheid voedt op deze manier? Hoe zou je het positiever kunnen formuleren?

4. Ontdek wie je bent
Wie ben jij? Waar sta je voor? Vaak leef je in een rol, van kind, vader of moeder. Of probeer je te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Maar wat blijft er van je over als dat er niet meer zou zijn. Waar sta jij voor en wat wil jij nou echt met je leven? Misschien ben je helemaal niet gewend om iets te doen met je talenten en ben je continue bezig om goed te zijn in dingen die van jou verwacht worden.

Je kunt een vis wel leren vliegen, maar het zal nooit lukken. De vis voelt zich een sukkel omdat het steeds maar niet lukt, hoe hard hij er ook voor werkt. Op die manier verzamel je het bewijs: “zie je wel, ik kan het ook niet”. Je wijst jezelf af en je onzekerheid groeit.

Omgaan met onzekerheid
5. Blijf in beweging
Je kunt geen pil innemen om je onzekerheid te laten verdwijnen. En ook al ga je in therapie en volg je allerlei cursussen. Je zult je nooit helemaal vrij voelen van onzekerheid. Maar je hebt wel een keuze. In de vorige blog beschreef ik dat je kunt kiezen om toch in beweging te blijven en actie te ondernemen, hoe klein de stapjes ook zijn.

En weet: Jij bent goed genoeg zoals je bent. Laat je niet leiden door je onzekerheid.


Anoniem


deel deze tip

Tip 257 - Schrik jij soms ook wanneer iemand iets van je vraagt?

Misschien herken je het wel dat iemand je even wil spreken en gelijk schiet je in allerlei gedachten en emoties: "Ik heb het niet goed gedaan" of "Ik ben niet de moeite waard" of "Zie je wel, ze vinden me niet aardig" of "Ik val door de mand" (oftewel imposter syndrome).

Dit levert ontzettend veel stress op en je gaat onmiddellijk uit verbinding met jezelf en de ander. De één gaat zich heel nederig gedragen, of je wordt juist heel boos, of je gaat bevestiging zoeken bij anderen, of je trekt je terug en gaat de ander ontwijken, omdat de confrontatie veel te spannend is. Je wordt op dit moment geraakt in je gevoel van onzekerheid. We hebben allemaal een kernovertuiging die we ooit zijn gaan geloven door de ervaringen in ons leven. Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende overtuigingen: Ik doe er niet toe of ik ben niet de moeite waard of ik ben er niet etc..

Wanneer je in dit gevoel wordt geraakt maakt het dat je je wellicht klein, kwetsbaar, boos of/en onveilig voelt. Je wordt op zo'n moment geraakt in een gekwetst kindsdeel. Oude pijn van vroeger in de kindertijd. Voel eens op zo'n moment wat het kleine meisje of jongen nodig heeft en kijk eens of jij met je volwassen/ gezonde deel erbij kan blijven met aandacht en liefde. Je wordt getriggerd in oude pijn en dat is pijnlijk. Realiseer je dat je in staat bent om jezelf gerust te stellen op zo'n moment en dat je het gekwetste kind kunt omarmen en in je hart kan dragen. Probeer maar eens en zorg goed voor jezelf!deel deze tip

Tip 258 - hypnotherapie bij onzekerheid

Als docent en hypnotherapeut zie ik veel jongeren (en volwassenen) met onzekerheid. Heel veel tips en adviezen zijn op "bewust" niveau en veranderen zelden dit onzekere gevoel helemaal.

Op onbewust niveau zit er meestal vanuit je jonge jeugd dat onzekere gevoel opgeslagen en kan je het alleen op dat niveau ook oplossen. Hypnotherapie werkt hierbij snel en effectief. Kortom zoek een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt!deel deze tip

Tip 259 - Tips meer zelfvertrouwen


1. Verzorg jezelf goed.

2. Werk aan je lichaam. Ga sporten en word fitter, sterker en vergroot je zelfvertrouwen.

3. Breek je taken op in kleine stukjes. Hoe meer taken je kunt wegstrepen, hoe sneller je zelfvertrouwen groeit.

4. Schaam je je voor een fout die je hebt gemaakt? Probeer het los te laten. Schrijf het bijvoorbeeld van je af. Die dingen gebeuren – en weer door.
Alle succesvolle mensen maken fouten. Dus jij ook.

5. Let op hoe je in je hoofd over jezelf denkt en praat. Vaak zijn we onnodig hard voor onszelf. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen.

6. Maak een lijstje met dingen waar jij goed in bent. Wat zijn jouw unieke talenten waar je blij mee bent?

7.Maak een lijstje met dingen die je hebt bereikt waar je trots op kunt zijn. Vooruitgang helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen. Focus je op de stappen die je hebt gezet.

8. Zeg me na: “Ik ben goed zoals ik ben”.

9. Besef dat iedereen onzeker is over iets. En vrijwel iedereen heeft last van een gebrek aan zelfvertrouwen.

10. Omring je met positieve mensen. Als je leven gevuld is met zeikerds wordt het tijd om je sociale kring uit te breiden.deel deze tip

Tip 260 - Doorzetten

Om mooie dingen voor elkaar te krijgen moet je soms even doorbijten. Dat is niet altijd leuk of makkelijk. Het is meestal wel de moeite waard.

“Ambition is the path to success.
Persistence is the vehicle you arrive in.”
Bill Bradley

Allergisch voor ongemak
Alle begin is moeilijk. Dat geldt wanneer je begint met een moeilijke opdracht, wanneer je voor het eerst gaat mediteren, wanneer je begint met schrijven, studeren, hardlopen en ga zo maar door. Je begint met iets uitdagends, en voor je het weet hoor je een stemmetje in je hoofd:
“Pfff, dit is moeilijk. Je kunt beter stoppen. Als je nu even iets anders gaat doen dan ben je van dit ongemak af. Kom op, doe maar. Dat is makkelijker. Pak je telefoon, even Facebook checken. Gaan we zo weer verder.”
En natuurlijk weten we allemaal wat er gebeurt. Je pakt je telefoon. Je doet een heleboel dingen, maar je gaat niet verder. Want verder gaan is moeilijk, en iets in jouw houdt niet van moeilijk. Een deel van jou is allergisch voor ongemakken.
Dat is niet erg. We hebben er allemaal regelmatig last van. Er zit een stemmetje in je hoofd die je vooruitgang wil saboteren. Het wil het liefst dat alles gemakkelijk is. Omringd door gemakkelijk eten op de bank hangen, makkelijke series kijken en verder niets doen. Dat is prima, maar als je vooruit wilt komen is het waardevol om te leren hoe je kunt doorbijten.
Doorbijten om vooruit te komen
Doorbijten is makkelijker dan het lijkt. Het begint bij het herkennen van het stemmetje dat je vooruitgang probeert te saboteren. Stel, je zit te mediteren. Je bent ineens alleen met je gedachten. Je weet dat je je zou moeten richten op je ademhaling, maar voor je het weet zit je hoofd vol met gedachten. Dat is compleet normaal, maar het voelt alsof je aan het falen bent.
Vervolgens komt er een ontmoedigende gedachte op: “Dit heeft geen zin, je kunt dit niet. Kom op, sta op, we zijn er klaar mee.” Nu is het makkelijk om toe te geven, op te staan en je meditatie af te breken. Als je dat doet geef je toe aan je luie zelf, en zul je niet profiteren van de voordelen waar je naar op zoek was.
Je kunt het stemmetje ook observeren. Je merkt dat een deel van jou tegenstribbelt. Het vecht tegen het ongemak. Maar jij bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt. Je kunt eraan toegeven, maar je kunt het ook voorbij laten gaan. Bekijk de gedachte en laat hem rustig voorbij gaan als een wolk in de lucht.
Tips om door te gaan
Saboterende gedachten komen en gaan, de hele dag door. Wanneer je wilt beginnen aan een moeilijke taak, wanneer je de vuilnis buiten wilt zetten, wanneer je gezond wilt eten of wanneer je in je dagboek wilt schrijven. Een deel van jou wil comfort, geen moeilijke dingen doen en vooral geen ongemak.
Wat kun je doen om de sabotage te stoppen en toch vooruit te komen?
• Besef dat een gedachte in zichzelf niet de waarheid representeert. Ieder mens heeft de hele dag door gedachten die complete onzin zijn. Geloof dus niet alles wat je denkt.
• Je hoeft niet te handelen naar iedere impuls die je hebt. Als je begint te typen en plotseling weerstand voelt, kun je tóch gewoon doorgaan. Je gedachten zullen zich uiteindelijk aanpassen aan je gedrag.
• Merk op hoe vaak je jezelf vertelt dat je iets ‘niet kunt’ of dat iets ‘heel moeilijk’ zal zijn. Vaak denk je deze dingen niet heel bewust. Wanneer je hoofd rustiger wordt (door bijvoorbeeld regelmatig te mediteren) zul je dit soort gedachten makkelijker kunnen isoleren. En dan zie je ineens hoeveel invloed je onbewuste gedachten hebben op je gedrag.
• Maak het makkelijk voor jezelf om ‘moeilijke’ dingen te doen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je slechts één alinea hoeft te typen, of slechts drie minuten hoeft te mediteren. Als je onderbewuste geen groot ongemak verwacht, zal het je ook niet komen lastigvallen.
• Duw jezelf door ontmoedigende gedachten heen. Denk: “Ja, dit is moeilijk. Nee, misschien kan ik het niet. Maar schijt, ik doe het toch.”
• Laat je niet constant afleiden. Breng jezelf, zodra je bent afgeleid, direct terug naar waar je mee bezig was.
• Besef dat het steeds makkelijker zal worden. Hoe vaker je ongemak tolereert, des te beter je wordt. Discipline is als een spier die je kunt ontwikkelen. Hoe vaker je doorbijt, des te makkelijker het wordt.
• Doorbijten brengt je meer dan stoppen. Nee, niet meer comfort, maar wel meer voldoening. Comfort is aangenaam op de korte termijn. Voldoening zal je echter helpen je hele leven meer glans te geven. Door ongemak te doorstaan leg je de ondergrondse fundering waarop je je toekomstige geluk kunt bouwen.
Het is niet moeilijk om geweldige dingen te doen, zolang je in de gaten hebt hoe je jezelf graag saboteert. Leer dit stemmetje in jezelf te herkennen en merk hoe je veel meer voor elkaar krijgt.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 261 - beslissingen nemen

Hoe neem je een goede beslissing?
Onzekerheid is een onaangenaam gevoel dat verlammend kan werken, ook bij het nemen van beslissingen. Hoe neem je op een goede manier een beslissing?
Tip:
i. neem een beslissing over een levensvraag (bijvoorbeeld je baan, je relatie) op een moment dat je je rustig voelt.
ii. Laat je leiden door je gevoel, maar niet door je emoties.

Toelichting: Emoties en gevoelens geven richting aan complexe beslissingen die je neemt, bijvoorbeeld over een relatie of een baan. Het verstand stelt meestal grenzen, maar je verlangens bepalen de richting. Voor een goede beslissing is belangrijk om je bewust te zijn van je verlangens en andere gevoelens en ze serieus te nemen. Dat doe je door ze op te merken en toe te laten, ook de onaangename gevoelens, en “in het gevoel te gaan”. Dat is dus niet nadenken over je gevoel. Met nadenken ben je in je verstand en weg van je gevoel. Je gevoelens kunnen je alles over zichzelf vertellen, én over de beslissing waar je voor staat.

Een valkuil is om gevoelens te verwarren met emoties. Emoties zijn onbetrouwbaar als basis voor beslissingen. Het verschil met een gevoel is dat een emotie kort duurt (na circa een half uur ebt de adrenaline weg) en een sterke lichamelijke reactie is op een gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een gevoel van woede over een opmerking. Gevoelens zijn duurzamer, zonder directe aanleiding, en de lichamelijke ervaring is in de regel minder heftig.deel deze tip

Tip 262 - Je hebt alles al in je!

Iedereen wordt geboren als totaal met alles in zich wat nodig is voor dit leven. Als baby ben je al goed genoeg, doe je al goed genoeg.... Alles wat je erna nog ontwikkelt en leert komt voort uit de kern in jou waar je mee geboren bent.
Dat we niet goed genoeg zouden zijn wordt ons door omgeving of onszelf aangepraat en op den duur veranderd dat in een overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Alleen in de kern in jou is niets veranderd, daar weet je dat je goed genoeg bent. Daar ga je weer voelen dat het goed is.
Ga terug naar binnen, naar je kern! Hier kunnen bepaalde therapeuten je bij helpen als dat nodig is.deel deze tip

Tip 263 - fantaseren

Je mag jezelf ook eens gunnen om lekker te fantaseren over jezelf in een andere wereld of in de toekomst. Hoe ziet het er ideaal voor jezelf uit én geniet hier volop van. Hoe voel je je sterk, vrij, autonoom, ondernemend, avontuurlijk, of wat jij fijn zou vinden. Kijk of je dit gevoel in het dagelijkse leven ook vast kan houden.deel deze tip

Tip 264 - Het is normaal

We denken vaak dat andere het veel beter voor elkaar hebben. Maar echt, iedereen is wel eens onzeker. Sterker nog, iedereen is onzeker. Heus niet allemaal over hetzelfde, het uit zich bij iedereen weer op een andere manier. Praat er eens met andere over, waar zijn zij onzeker over? Gedeelde smart is halve smart.deel deze tip

Tip 265 - Recht doen aan jezelf en de ander

Kan ik wel komen met mezelf, want wat vindt de ander daarvan? Dat is vaak het eeuwige dilemma. Ben ik eerlijk en kom ik voor mezelf op met het risico om afgewezen te worden of houd ik mezelf in om de relatie goed te houden en me niet afgewezen te voelen. Eerlijkheid kan recht doen aan beide kanten en wel op de volgende manier. Een voorbeeld zin: 'Ik vind het lastig om dit te zeggen, want ik wil graag... (onze vriendschap) goed houden, maar ik wil... (je verzoek). Dan doe je recht aan jezelf, de ander en de relatie.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 266 - Positiviteit en dankbaarheid

Wanneer je onzeker bent, heb je continue negatieve gedachten en gevoelens. Probeer je daarom te focussen op de positieve kanten. Schrijf elke dag 3 leuke dingen op die jij die dag meegemaakt hebt en waar je dankbaar voor bent. Misschien heb je een gezellige dag met een vriendin gehad, of ben je trots op jezelf omdat jij je mening hebt gegeven. Op deze manier besef je dat er ook zoveel leuke dingen zijn in je leven.deel deze tip

Tip 267 - Zet je onzekerheid in het licht

Ik werd eens gevraagd om een gastcollege te geven aan 4 jaars HBO studenten Social Work, met als specialisatie agogiek. Het gastcollege ging over het autismespectrum. Inhoudelijk vond ik dat geweldig! En ik zei direct "ja".

Daarna kwam de onzekerheid, de angst om voor een grote groep te spreken. Ook nog in een auditorium...! Ik heb namelijk lang als overlevingstrategie gekampt met verlegenheid en spreken voor een groep vond ik doodeng.

Ik heb drie dingen gedaan die me hebben geholpen:
- Ik heb stilgestaan bij het college zo in te richten dat IK het leuk vond. Want als ik contact heb met mijn passie dan kom ik in een flow, en straal ik ook plezier uit. Dat betekende concreet dat ik veel casuïstiek heb gedeeld.
- Ik heb aan de start van het college, eerlijk vertelt aan de hele zaal, dat ik het spannend vond om voor een groep te spreken en dat ik wellicht een keer zou stotteren of even naar woorden zou moeten zoeken. Dat gaf zoveel ruimte!
- Ik heb gezocht naar een manier om interactie te krijgen met de groep, zodat ik een beetje kon aanvoelen hoe mijn verhaal zou vallen. Ik heb het ijs gebroken met een grapje bv.

Uiteindelijk hebben de studenten het erg gewaardeerd dat ik zo open en eerlijk was. En ik...? Met mijn onzekerheid onder de arm had ik toch ook een leuke twee uur gehad!deel deze tip

Tip 268 - 'Voeten aan zetten'

Door bewust aan je voeten te denken kan je als het ware je voeten ‘aan zetten’. Hierdoor zal je nog steviger staan. Hierbij helpt het om te denken dat er uit je voeten wortels de grond in groeien. Of dat je voeten met plaksel aan de grond staan vastgeplaktdeel deze tip

Tip 269 - onzekerheid na kanker

Veel mensen die kanker hebben (gehad), komen zichzelf juist ook tegen als de behandelingen min of meer succesvol zijn afgerond en ze weer "verder kunnen met hun leven". Erna Oosterveen, zelf coach was zo iemand, die maar bleef zoeken naar hoe zij de knop kon omzetten en weer door kon, wat haar steeds maar niet lukte. Zij is toen zelf in therapie gegaan en is ook mensen gaan interviewen die kanker hebben (gehad). Ook hun naasten en allerlei professionele hulpverleners in de oncologie zijn door haar geïnterviewd. Dit heeft ze bij elkaar gebracht in het boek: "Ik leef! " Worstel jij of iemand in je naaste omgeving met het leven na kanker, dan is dit boek een aanrader!

Anoniem


deel deze tip

Tip 270 - zelf-compassie

Hoe ontwikkel je gezond zelfvertrouwen?
Jezelf vergelijken met anderen, wat wij mensen geneigd zijn te doen, is niet altijd helpend in het voeden van je eigenwaarde. Laat je gevoel van zelfvertrouwen niet afhangen van de goedkeuring van anderen of van wat we (niet) bereiken in ons leven. Zelf zorg leren dragen voor het invullen van je eigen behoeften sterkt je zelfvertrouwen. Zelfcompassie is daarbij een sleutel.

Met zelfcompassie leer je zowel je tekortkomingen als je sterke kanten te aanvaarden. Op milde, eerlijke, echte wijze. Zonder oordeel, zonder het je hoeven vergelijken met anderen. Een training Zelfcompassie of Mindfulnesstherapie kan helpen om zelfcompassie te ontwikkelen en een gezond zelfvertrouwen te ontwikkelen.
deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 271 - Doel in kleine stapjes

Je voelt je onzeker en wilt graag meer van jezelf laten zien. Maar waar moet je beginnen?

Probeer een doel te stellen en verdeel deze dan in kleine stapjes. Bijvoorbeeld: Over 4 maanden wil ik zelfverzekerd overkomen in een sollicitatiegesprek.
Dit doel kan je verdelen in kleine doelen, bijvoorbeeld: Donderdag ga ik een praatje maken met de buurvrouw. Volgende week dinsdag ga ik een gesprekje aan met de caissière bij de supermarkt.
Je zet daarmee steeds een klein stapje uit je comfortzone, zonder helemaal in de stress te hoeven raken, waardoor je langzaam naar je doel toe groeit.deel deze tip

Tip 272 - zelfverzekerdheid

Zelfverzekerdheid moedigt zelfverzekerheid aan.deel deze tip

Tip 273 - Impostor syndroom

Wil je niet langer de angst om door de mand te vallen “er onder” houden (misschien lukt dat ook niet meer), of misschien merk je wel dat het zich naar andere gebieden van je leven aan het uitbreiden is en wil je er wat aan doen? Wellicht is het tijd om je bewust te gaan worden van wat hier gaande is. Psychosociale therapie kan je helpen om stapjes te zetten om gaandeweg een wereld van verschil te gaan ervaren. Met meer gemoedsrust en levenslust.deel deze tip

Tip 274 - vVsualisatie innerlijk kind

Op Youtube kan je heel veel visualisaties vinden, Bijvoorbeeld van het innerlijk kind. Het is heel fijn om te doen als je contact wil maken met patronen die je belemmeren. Werken met het innerlijk kind is een liefdevolle manier en geeft direct inzicht in hoe je beter met jezelf kan omgaandeel deze tip

Tip 275 - glimlachen

Begin je dag door iets positiefs tegen jezelf te zeggen. Hoe mooi je eruit ziet, hoe goed je iets hebt gedaan. Gewoon iets waardoor je moet glimlachen. het geeft je direct een goed gevoel over jezelf.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 276 - Omarm jezelf

Begin met jezelf elke ochtend bij het wakker worden actief te omarmen. Houdt jezelf vast zoals je je geliefde ook zou vasthouden, heet jezelf welkom!deel deze tip

Tip 277 - Wat zeg jij tegen jezelf?

In hoeverre laat jij je gedachtes bepalen door anderen? Wat zeg jij de hele dag tegen jezelf?

Onzekerheid komt vaak voort uit de dingen die jij jezelf wijsmaakt.... Is het ook echt waar wat je tegen jezelf zegt?...... Weet je dat zeker?deel deze tip

Tip 278 - Onzekerheid als kracht

Toen ik voorheen nog werkzaam was als bestuurder in de ouderenzorg, vertelde 1 van de artsen, dat hij last had van onzekerheid.
"Dat is mooi!" antwoordde ik tot zijn verbazing.
"Je gaat dus niet op de automatische piloot, maar denkt goed na over je behandelkeuzes. Je doet dus een voor de hand liggende diagnose en bijpassende interventie - en natuurlijk weet je het niet (nooit) zeker.
Mocht e.e.a. niet werken, dan ga je voor de naast volgende logisch diagnose en interventie! Dat houdt je superscherp. Zolang je maar wel tot keuzes komt."
Brene Brown schreef een mooi boek; "De kracht van kwetsbaarheid" (want onzekerheid voelt als kwetsbaar).
En Frederick van Eeden (psychiater) sprak eens de vermaarde woorden:
"De enige zekerheid is de dood". Alles eraan voorafgaand is on-zeker. Omarm je onzekerheid en maak er je vriend van!deel deze tip

Tip 279 - Gronding en contact met je lichaam

Grondingsoefeningen en oefeningen die jou in contact brengen met jouw lichaam helpen je om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Daar zijn er verschillende van.
Je kan in gedachten met aandacht en zachtheid langs je hele lichaam gaan, beginnend bij je hoofd tot aan je voeten. Daarna kun je een grondingsoefening doen. Het belangrijkste is dat je jouw voeten en benen goed onder je kan voelen en duidelijk kan voelen dat ze op de grond staan.deel deze tip

Tip 280 - Staan voor je eigen waarden

Oefening: Staan voor je eigen waarden

Ken je persoonlijke waarden
Kies drie waarden uit onderstaand lijstje waarvan jij voelt dat ze echt bij je passen. Of bedenk zelf waarden die niet in het lijstje staan.
Verbinding, loyaliteit, vrijheid, vriendschap, ontspanning, diepgang, saamhorigheid, spontaniteit, gezondheid, creativiteit, bescheidenheid, zorgzaamheid, zelfstandigheid, sociaal zijn.

Bepaal nu welk gedrag past bij je waarden.
Bijvoorbeeld bij ‘verbinding’: goede gesprekken voeren met mensen, echt contact maken, mensen om je heen verzamelen om wie je echt geeft.

Stel je nu een situatie voor zoals het bij je waarden past. Wat zou je willen veranderen ten opzichte van hoe het normaal gesproken verloopt?
Bijvoorbeeld: Ik wil niet de hele tijd in de keuken staan, maar zelf ook plezier hebben van het feestje en tijd hebben om met anderen te praten.

Welke (kleine) stap zou je kunnen gaan zetten om daar alvast iets van in de praktijk te brengen?
Bijvoorbeeld: Ik vraag mijn gasten om zelf eten en drinken mee te nemen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 281 - Stop met pleasen

Kom voor jezelf op en zeg eens wat vaker 'nee'. Zo zorg je ervoor dat je jezelf meer waardevol gaat voelen. Stoppen met pleasen zorgt er stap voor stap voor dat je je zekerder gaat voelen. Probeer het als jou dit aanspreekt!deel deze tip

Tip 282 - Kom uit je comfortzone

Doe bewust dingen die buiten je comfortzone liggen. Begin met kleine stapjes en merk op dat het je zekerder maakt als je iets hebt gedaan waar je van tevoren tegenop zag.deel deze tip

Tip 283 - Wat zijn je goede eigenschappen ?

Maak een lijstje met goede eigenschappen. Waar ben jij goed in? En waar kun jij trots op zijn? Door af en toe zo’n lijstje te maken bouw je aan je zelfvertrouwen, en dat maakt je elke dag blijer.
Kijk er ook regelmatig naar en voeg die dingen toe waar je in de tussentijd weer een stap in hebt gezet.deel deze tip

Tip 284 - Van zelfcompassie naar zelfvertrouwen

Sta jij graag klaar voor anderen en ben je vriendelijk en liefdevol naar je omgeving? Grote kans dat je naar jezelf anders reageert als je negatieve gevoelens ervaart of fouten maakt. Vaak zijn we kritisch naar onszelf en veroordelen we onszelf. Of we vinden dat we gewoon door moeten gaan en anderen niet lastig mogen vallen.

Je ontwikkelt meer zelfvertrouwen door met zelfcompassie naar jezelf te reageren als je het moeilijk hebt. Zelfcompassie kun je vergelijken met compassie voor de ander, maar in dit geval naar jezelf. Dit doe je als volgt:
- Behandel jezelf begripvol en met liefde en erken je eigen behoeften.
- Realiseer je dat je kwetsbaar bent en mag zijn. Niemand is perfect. Iedereen maakt fouten en krijgt tegenslagen in zijn leven.
- Blijf in het hier en nu: merk op dat je het moeilijk hebt en erken je eigen lijden zonder te oordelen. Loop er niet van weg. Mindfulness-oefeningen kunnen je daarbij helpen.deel deze tip

Tip 285 - Stop met vergelijken - onderzoek jouw eigen kwaliteiten

Veel mensen die last hebben van onzekerheid vergelijken zichzelf met anderen en komen dan als 'mindere' uit de bus.
Waarom? Omdat je je uiterlijk vergelijkt met de knapste persoon die je kent; omdat je je intelligentie vergelijkt met de slimste persoon die je kent; omdat je je enthousiasme vergelijkt met de meest enthousiaste persoon die je kent; enzovoort.
Als je hier even bij stilstaat: Zo doe je jezelf toch enórm tekort?!
Want de knapste persoon is niet ook de intelligentste en ook nog de meest enthousiaste.
Ieder heeft sterke kanten en minder sterke kanten.
Ieder heeft zijn of haar eigen kwaliteiten.
Dus stop met vergelijken en ga eens op onderzoek uit: Wat zijn jouw kwaliteiten?
En als je dit niet (meer) weet, probeer dit eens te vragen aan personen waar je dit aan durft te vragen: Wil jij eens vier of vijf dingen noemen die je in mij waardeert? Het kan prettiger zijn dit schriftelijk te vragen, dan kunnen mensen er even over nadenken. En het kan helpen om hier een 'reden' voor te geven, zoals: Ik ben met een ... cursus bezig en dit is een opdracht bij deze cursus.
Succes!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 286 - Richt je op de ander

Een tip waar veel van mijn cliënten iets aan hebben is de volgende:
Voel je je onzeker in een groep mensen, bijvoorbeeld op een feestje of een bijeenkomst voor je werk, zoom dan eens uit. Kijk aandachtig om je heen. Hoe zitten anderen erbij? Je zult vast opmerken dat er altijd wel iemand is die afwachtend is en/of niet in gesprek met anderen. Het is heel normaal om even stil te zijn. Als je je daar ongemakkelijk bij voelt en niet weet wat je moet zeggen, stel dan eventueel eenvoudige vragen aan degene die naast je zit: "Was het een lange reis?/ Waarvan kennen jullie elkaar?/ Hoe kom jij terecht bij deze cursus, etc. Mensen vinden het over het algemeen fijn als interesse in hen toont en zo niet. laat het gaan en betrek het niet op jezelf.
Als je je meer op anderen richt, ben je automatisch minder bezig met je eigen onzekerheid. Realiseer je tegelijkertijd dat die onzekerheid heel normaal is en er ook mag zijn.

Anoniem


deel deze tip

Tip 287 - Je bent al alles wat je wilt zijn

Je bent al alles wat je wilt zijndeel deze tip

Tip 288 - veranderen van gedachten

Met veranderen van onze gedachten veranderen we ons levendeel deze tip

Tip 289 - Focus op nu

Kijk eens of je mindfulness kan uitoefenen op wat je nu hebt. Waar je tevreden over bent en waar je niet tevreden over bent. Wat je voelt en wat je niet voelt. Merk alles op. Al deze gedachten, emoties, gevoelens in je lijf en sensaties. Ruimte maken voor de zaken die er bij jou spelen. Dit is belangrijk om vervolgens de stap te kunnen zetten naar acceptatie.deel deze tip

Tip 290 - NIVEA

Vaak voelen we ons onzekerder als we invullen voor een ander "wat die wel niet zal denken". Hierdoor haal je jezelf naar beneden en durf je niet uit te leven wie je zelf bent. Een ezelsbruggetje is NIVEA:
Niet
Invullen
Voor
Een
Ander

Herinner jezelf eraan dat jij uniek bent en mag zijn wie jij bent!
Heb je geen idee wie je bent en wat je wilt? Zoek dan een geschikte therapeut om samen met jou op zoek te gaan naar de antwoorden op deze vragen.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 291 - omgaan met gevoelens

Tip 1: Leer omgaan met gevoelens
Tip 2: maak onderscheid tussen gevoelens en emoties.

Tip 1: toelichting: Leer omgaan met gevoelens.
Sommige mensen hebben last van hun gevoelens. Ze zoeken afleiding, gaan iets doen, alles om niet te voelen hoe die gevoelens voelen. Mijn formulering laat zien waar de schoen knelt: “last van” gevoelens. Als je dit herkent ben je misschien een wat mentaal ingesteld mens die vooral vertrouwt op denken, of juist zó gevoelig dat je je gevoelens niet kan verdragen. In beide gevallen vervullen gevoelens niet de functie die ze hebben. De belangrijkste reden daarvoor die ik zie is dat deze mensen hun gevoelens niet vertrouwen en zelfs afwijzen. Maar de gevoelens zijn er wel, tonen zich in wisselende intensiteit en zijn deel van wie jij bent. Door gevoelens te negeren, af te wijzen, negeer je een belangrijk stuk van jezelf. Als je dit inziet is het makkelijk te begrijpen dat gevoelens in jouw leven leiden tot onrust en spanningen. Realiseer je dat dit een volledige omkering vraagt van je gebruikelijke idee dat je van die lastige gevoelens af wil.

Wat nodig is, is “simple, but not easy”, namelijk leren om je gevoelens toe te laten en te vertrouwen dat ze je iets belangrijks te vertellen hebben. Wat je je allereerst moet realiseren is dat nadenken over gevoelens niet werkt. Denken is een ander functie van je organisme dan voelen, en met denken ga je actief weg bij voelen. Dat is misschien onbewust ook de bedoeling.
Je leert om je gevoelens waar te nemen en er dan met nieuwsgierigheid “in te gaan”. In te gaan wil zeggen dat je voelt –en niet nadenkt!—hoe het gevoel precies voelt, vaak ook als een fysieke ervaring in je lijf. Beschrijf voor jezelf zo precies mogelijk wat je precies voelt en waar in je lijf, is het spanning, druk, rond, scherp, subtiel, heftig, prikkelend, angstig, geirriteerd enz. Door dit te doen geef je het gevoel ruimte om zich te tonen en je duidelijk te laten voelen waar het mee te maken heeft en wat je in jezelf emotioneel niet hebt afgerond. Het gevoel zelf heeft alle kennis en inzicht in het gevoel die nodig zijn om het gevoel te kunnen “begrijpen”. Want er zal inderdaad ook inzicht ontstaan in het gevoel, maar niet over de weg van de ratio, die loopt hier dood. Een andere omschrijving van deze houding tegenover voelen is: “zit met het gevoel totdat het je over zichzelf vertelt”.

Het principe dat ik beschrijf is niet moeilijk te begrijpen maar het is niet makkelijk om toe te passen, vandaar “simple but not easy”. Ik denk ook dat dit zo belangrijk is dat therapie geen kans van slagen heeft als je geen ruimte kunt maken voor voelen. In de literatuur is dit te vinden als de methode van “Focussing”. Ik raad aan om hier hulp bij te zoeken.

Tip 2: toelichting: maak onderscheid tussen gevoelens en emoties.
Zoals ik hiervoor heb proberen te beschrijven zijn gevoelens belangrijke signalen in je organisme die niet genegeerd moeten worden maar juist toegelaten en onderzocht op hun betekenis voor wat er in je leven emotioneel aan de hand is. Emoties zijn anders van aard: het zijn kortdurende hormonale fluctuaties in je organisme, bijvoorbeeld een adrenaline stoot als iemand je beledigt. Je voelt de adrenaline als een impuls door je lijf gaan. Dat duurt nooit langer dan 30 minuten. In tegenstelling tot gevoelens zijn emoties dus beslist géén goede raadgevers voor hoe te handelen. Ik raad altijd af om degene die je beledigde een klap voor z’n hoofd te verkopen ook als je dat graag wil. Ik raad aan: tel tot 10.deel deze tip

Tip 292 - Hypnotherapie is de oplossing bij onzekerheid

Welke angst je ook doet, met behulp van hypnotherapie kan je snel en effectief van je angsten af komen. Als docent en hypnotherapeut merk ik dat veel scholieren last hebben van onzekerheid. Zo ook Anne. Na 2 sessies bij mij, schreef zij hierover het volgende:

"Ik liep al een tijdje met heel erge zenuwen en onzekerheid voor tentamens. Via mijn moeder kwam ik bij Paul terecht. Paul begeleid je rustig door alle stappen en je voelt je direct op je gemak. Ik heb nu 2 behandelingen gehad en merk dat ik mijn tentamens beter maak omdat alle spanning direct van mijn lichaam afglijdt. Zeker een aanrader!"deel deze tip

Tip 293 - 12 tips voor meer zelfvertrouwen

1. Verzorg jezelf goed.

2. Ben je op een nieuwe plek? Kijk om je heen met een blik van “Kijk eens, wat een interessante plek.” Met een zachte glimlach op je gezicht.

3. Schaam je je voor een fout die je hebt gemaakt? Probeer het los te laten. Schrijf het bijvoorbeeld van je af. Die dingen gebeuren – en weer door.
Alle succesvolle mensen maken fouten. Dus jij ook.

4. Let op hoe je in je hoofd over jezelf denkt en praat. Vaak zijn we onnodig hard voor onszelf. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen.
Maak een lijstje met dingen waar jij goed in bent. Wat zijn jouw unieke talenten waar je blij mee bent?

5. Maak een lijstje met dingen die je hebt bereikt waar je trots op kunt zijn.

6. Besef dat iedereen onzeker is over iets. En vrijwel iedereen heeft last van een gebrek aan zelfvertrouwen.

7. Maak een lijstje met alle dingen waar jij dankbaar voor kunt zijn.
Dankbaarheid en tevredenheid zijn geweldige manieren om je zelfvertrouwen te vergroten. Omdat dit je het belangrijkste gevoel in de wereld geeft: Ik ben goed zoals ik ben.

8. Ieder mens heeft zijn eigen eigenaardigheden. Die heb jij ook. En dat maakt je tot wie jij bent. Dat is iets moois, niet iets om weg te drukken.

9. Omring je met positieve mensen. Als je leven gevuld is met zeikerds wordt het tijd om je sociale kring uit te breiden.

10. Besef dat het opbouwen van je zelfvertrouwen tijd kost. Blijf er rustig aan werken, dan zul je binnen enkele weken resultaat merken.
Weet dat ook jij liefde verdient.
Maar weet ook dat mensen niet verplicht zijn om van je te houden.
Jij bepaalt niet hoe anderen hun liefde aan jou moeten uiten. Dat bepalen zij.
Door echt van jezelf te houden, word je minder afhankelijk van de liefde en goedkeuring van anderen.

11. Als je een complimentje krijgt, accepteer het dan. Geen “Oh, ja, van de HEMA, in de aanbieding” Gewoon een simpel: “Dankjewel, wat aardig!” Als je alle complimenten steeds gaat afzwakken dan kunnen mensen je natuurlijk nooit helpen meer zelfvertrouwen op de bouwen!

12. Geloof de complimenten die je krijgt. Als je collega zegt “Goed gedaan, mooi werk!”, zeg dan niet in je hoofd “Dat zegt hij maar, ik weet hoe het gemaakt is. Het is niet goed, ik had het beter moeten doen. Ik ben een stomme loser.” Dat soort gedachten zijn niet bepaald constructief.

deel deze tip

Tip 294 - zorgen voor jouw innerlijk kind

Om goed voor het innerlijke kind te leren zorgen is het in eerste instantie zaak dat je je eigen innerlijke kind leert kennen. Wat zijn zijn behoeftes, grenzen en wensen? Hoe kun je daar op een liefdevolle manier mee omgaan? Een goede tip is om elke dag een dialoog met je innerlijke kind aan te gaan op papier of in je dagboek. Je kunt dan vragen hoe je innerlijke kind zich voelt en waar het behoefte aan heeft. Waar voelt je innerlijke kind zich prettig bij? Waarbij niet? En waarom niet? Probeer ook te vragen waar je innerlijke kind blij van wordt en probeer aan deze activiteiten aandacht te besteden.deel deze tip

Tip 295 - een uitspraak

‘Raar eigenlijk, wij zien alleen onze buitenkant maar bijna alles gebeurt vanbinnen’ zie de Jongen.

Uit: ‘De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard’.
Auteur: Charlie Mackesydeel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 296 - Ervaring

Leven en het opdoen van nieuwe positieve ervaringen is net als zwemmen.
Je leert het niet door erover te praten of te lezen maar door het te doen!deel deze tip

Tip 297 - Verander je mindset en gevoel door dagelijkse oefening

Deze tip zou bij alle categorieën kunnen staan. Bij gebrek aan de rubriek 'overige' zet ik de tip bij onzekerheid.
En hier past de tip zeker thuis.
Er zijn veel wijze mensen die hun kennis en ervaring delen op internet en YouTube. Waar ik graag naar kijk en luister is Dr. Joe Dispenza, een neuroloog die gespecialiseerd is in neuroplasticiteit.
Zelf heeft hij iets geweldigs gedaan: Hij heeft zijn eigen gebroken rug geheeld met de kracht van zijn gedachten.
Heel kort gezegd: Als je iedere dag denkt en voelt en doet wat je tot nu toe deed, dan zal er niets ten goede veranderen.
Breng hier dus verandering in: maak je gevoel en gedachten van een hogere, fijnere, positievere kwaliteit. Oefen dit dagelijks vanaf vandaag. Doe dit bij voorkeur 's morgens, zodat je dag beter wordt vanaf het begin van de dag.
Ga zelf op zoek op internet naar zijn speeches, interviews en meditaties en desgewenst: lees zijn boeken.
Zeer inspirerend voor het creëren van een nieuwe dag, een nieuw gevoel, een mooie nieuwe toekomst!deel deze tip

Tip 298 - nice guy syndrom

Soms zijn er situaties in je verleden, heden, of toekomst die niet lekker lopen en waarin je wel een zelfvertrouwen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld bij een presentatie, of sollicitatiegesprek.
Misschien neem je automatisch een bepaalde rol, gevoel, patronen, of gedrag aan. Misschien ben je een people pleaser en wil je dat niet zijn.

Mogelijk is jouw gedrag te ver verschoven naar aardig gevonden willen worden. Te inschikkelijk, terwijl je te veel van je eigen energie weg geeft, in plaats van aandacht te besteden aan je eigen behoeften, wensen en verlangens als je überhaupt al bewust bent van wat die precies zijn.

Je zou kunnen zeggen dat veel vriendelijke mannen juist onvriendelijke situaties mee maken. Overmatig aardige mannen kunnen intense gevoel gevoelens van frustratie ervaren (of vast zitten in relatie-patronen). Gevoelens die vaak ineens in de weg zitten als je te maken krijgt met goedkeuring van anderen, met afwijzen van affectie, of het geven of ontvangen van relatie-energie.

Zulke momenten kunnen veel verschillende emoties en gedrag triggeren. En vaak creëren ze een soort loops om de goedkeuring, of aandacht van die andere persoon terug te krijgen.
Ben je er klaar voor om hier iets aan te veranderen?

Met behulp van hypnotherapie pakken we niet alleen de symptomen aan maar ook het onderliggende probleem. Zodat jij met een gezonde dosis zelfvertrouwen voortaan jouw mannetje kunt staan.

Nieuwsgierig geworden?
Neem gerust contact op.
Warme groet,
Iris Gonetdeel deze tip

Tip 299 - Voor je reageert..

Beantwoord drie vragen voordat je ergens op reageert. 'Koop' tijd om dit in alle rust te doen. Bijvoorbeeld door even op te staan of naar het toilet te gaan. Stel jezelf dan 3 vragen:

1. Wat voel ik?
2. Wat vind ik hiervan?
3. Wat wil ik hiermee?

Zo kom je bij jezelf en kun je vanuit je eigen kracht reageren inplaats van direct en soms impulsief.deel deze tip

Tip 300 - Andere mindset

Met regelmaat tref ik cliënten die onzeker zijn. De belangrijkste oorzaak is dat ze ondermijnende gedachten koesteren. Schrijf eens je 10 belangrijkste kwaliteiten, talenten en positieve eigenschappen op. Vul deze dagelijks met 1 aan en hou dit vol tot je echt niets meer weet. Je verandert zo je mindset.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 301 - boekentip

Lees het boek: Gevoelstaal van schrijfster: Janna Beek-Bakkerdeel deze tip

Tip 302 - Stuur jezelf een berichtje

Tip van een client:

"ik stuur mezelf een Whatsapp berichtje als ik iets gedaan heb waar ik trots op ben".

Maak een groep aan op facebook en verwijder daarna de andere deelnemer weer. Hierdoor heb je een appgroep waar alleen jij deelnemer bent. Geef de groep een positieve naam en passende profielfoto.

Stuur jezelf een bericht als je iets hebt gedaan waar je trots op bent (leg de lat niet te hoog!).
Voel je onzekerheid? Lees je verzamelde berichtjes eens door.
Je kunt natuurlijk jezelf ook leuke quotes of foto's sturen.
deel deze tip

Tip 303 - zeker

Ergens gelezen: Wat zeker is dat niets zeker is en zelfs dat niet eens.deel deze tip

Tip 304 - Ben je onzeker geboren of onzeker gemaakt?

Onzekerheid kan op meer manieren ontstaan. Als systeemtherapeut onderzoek ik per definitie de invloed die ouders en grootouders hebben op de ontwikkeling van een kind. Maar ook de context als klas (pesten) of de invloed van bijvoorbeeld broertjes of zusjes. Dat gebruik ik als onderliggend inzicht om met de onzekerheid aan het werk te gaan.deel deze tip

Tip 305 - visualisatie en EFT

EFT (Emotional Freedom Techniques) is heel geschikt om stress aan te pakken. Je doorbreekt de koppeling tussen trigger (het specifieke dat jouw stress-reactie aan zet) en de stress-reactie zelf. De onzekerheid neemt af als je hiermee voldoende situaties aan pakt waarin je deze koppeling 'geleerd' hebt en situaties waarin die bevestigd is geworden.

Je kunt hiernaast ook heel goed werken met een situatie die nog niet plaats heeft gevonden maar waar je tegenop ziet. Het visualiseren van de situatie en specifiek datgene waar jij onzeker van wordt, kan al enorm helpen om je zekerder te voelen. En daar bovenop kan je EFT toepassen op de gevoelens (onzekerheid of andere) die de kop opsteken. Zodoende voel je je steeds een stukje zekerder!deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 306 - Zelfvergeving

De reden van je onzekerheid is vaak geworteld in dat wat we niet zijn maar wel liever zouden willen zijn. In een vergevingssessie kun je deze eisen en verwachtingen naar jezelf loslaten en jezelf bevrijden. Zoek een vergevingscoach uit, en voel de kracht van zelfvergeving!

Anoniem


deel deze tip

Tip 307 - Hoe kijk je naar je probleem?

Als je een probleem hebt in je leven is het doel niet om er van af te komen, het doel is er mee te groeien-door het oplossen ervan. Zo wordt je een echte volwassene. Bron: Almaas
deel deze tip

Tip 308 - Groeien

Je zelfvertrouwen groeit wanneer je jezelf kunt ondersteunen met de emoties die je voelt, zonder veroordeling.deel deze tip

Tip 309 - Kenmerken en oorzaken van onzekerheid

Onzekerheid is het gevoel van twijfel over jezelf, of dat je de dingen wel goed doet. Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen.

Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing. Bijvoorbeeld: zal ik met mijn klasgenoten mee de stad ingaan? Of zal ik thuisblijven vanmiddag? Beide opties hebben voor- en nadelen. Je moeder en vrienden of vriendinnen vinden daar ook nog eens wat van. Maar je kunt ook twijfelen aan jezelf, bijvoorbeeld:

Wie ben ik / Wat wil ik?
Kan ik dat wel?
Wat vinden anderen van mij?
Vinden anderen mij wel leuk?
Al die twijfels over jezelf en je beslissingen noemen we onzekerheid. Een belangrijk element bij onzekerheid is je zelfwaardering of zelfvertrouwen. Wat vind je van jezelf en je beslissingen? Ben je blij met jezelf of kijk je negatief naar jezelf?

Kenmerken van onzekerheid:

Onzekerheid kán alleen een gevoel zijn. Soms leidt het echter tot andere klachten zoals:

Somberheid. Je beleeft weinig plezier meer aan activiteiten;
Angst. Je gaat liever allerlei situaties uit de weg;
Sociale angst. Je gaat situaties met andere mensen uit de weg;
Faalangst. Je bent bang om niet te presteren tijdens een proefwerk of een sportwedstrijd;
Eenzaamheid. Je hebt weinig vrienden en zit daar mee.

Oorzaken van onzekerheid:

Onzekerheid kan verschillende oorzaken hebben. De relatie met je ouders bepaalt in grote mate hoe je over jezelf denkt. Een veilige hechting op jonge leeftijd zorgt voor minder onzekerheid op latere leeftijd. Een veilige hechting houdt in dat je je gewaardeerd voelt door je ouders. Je hebt het gevoel dat ze jou belangrijk vinden en ze houden van je. Ook beschouw je je ouders als betrouwbaar. Je kunt bij je ouders terecht, ze vertellen jouw geheimen niet door en ze komen hun afspraken met je na. Wanneer je ouders echter negatief over jou zijn, of wanneer ze afspraken steeds niet nakomen, is de kans heel groot dat je ook negatief over jezelf denkt. Je kunt gaan denken dat je het blijkbaar niet waard bent. Zonder veilige hechting is de kans dus groter dat je minder zelfvertrouwen hebt, en onzeker wordt.

Ook heeft pesten een grote negatieve invloed op hoe je over jezelf denkt. Je twijfelt waarom je gepest wordt: anderen vinden je dus niet leuk genoeg? Vaak is echter de pester zelf heel erg onzeker! Helaas gebruikt hij een slachtoffer om ‘stoer te doen’, om zijn eigen onzekerheid te verbergen. Met meer zelfvertrouwen kun je weerbaarder worden tegen pesters. Het is dus belangrijk aan je zelfvertrouwen te gaan werken, dit kan met behulp van een psycho therapeut/psycholoog.

Dit inzicht geeft je misschien de kracht om hulp te zoeken

Anoniem


deel deze tip

Tip 310 - bron van onzekerheid

Onzekerheid kan zijn ontstaan in je vroege kindertijd. Door gebrek aan bevestiging of uitgesproken kritiek, kun je als kind onbewust de boodschap zijn gaan aannemen dat je er niet mag zijn of dat je niet de moeite waard bent. Je kunt samen met een therapeut onderzoeken hoe dat bij jou zit. Het kan dan helpen om zo'n funderende gebeurtenis van zijn lading te ontdoen met EMDR. Dat geeft al vaak een betere start om weer naar een gezond zelfvertrouwen toe te groeien.deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegenTip 311 - Wat vinden anderen van jou?

"You wouldn't worry so much about what others think of you if you realised how seldom they do"

Mensen zijn voornamelijk alleen met zichzelf bezig of/en hoe ze overkomen op anderen. Daarmee doet iedereen zijn eigen patroon. Bewustwording op je patronen en het herkennen van anderen hun patronen, maakt dat je vanuit (zelf)vertrouwen kunt gaan leven i.p.v. vanuit angst (angst voor afwijzing, verantwoordelijkheid nemen etc.). Met behulp van een therapeut kun je deze patronen blootleggen, zodat je de regie kunt terugpakken vanuit kracht, kwetsbaarheid in veiligheid.deel deze tip

Tip 312 - Wie ben ik met jou? In verbinding blijven met jezelf.

Uit onzekerheid zijn we vaak gefocust op onze omgeving. Vinden ze me wel leuk genoeg? Vinden ze me slim genoeg? Ik voel dat ik er niet bij hoor... ik voel me klein en trek mij terug. Er is een behoefte aan verbinding, maar het lukt niet en dit geeft weer een gevoel van eenzaamheid en vervreemding.

Verbinding begint bij verbinding met jezelf. Je aandacht mag eerst naar binnen gericht worden. Stel jezelf de vraag: "Wat wil ik en wat vind ik belangrijk?" en tegelijkertijd kun je jezelf ook afvragen wat de ander vind en belangrijk vindt. Gelijkwaardigheid komt voort uit deze beweging. Vraag jezelf ook af wat je persoonlijke motivatie is wanneer je bijvoorbeeld met iemand afspreek of ergens naartoe gaat. In plaats van je af te vragen wat wil die persoon van jou wil of dat je hoopt dat je goed overkomt. Of dat je achteraf gaat malen in je hoofd en jezelf afvraagt of je wel het goede hebt gezegd. Welke indruk je hebt achtergelaten. Misschien ben je een enorme pleaser en verlies je daarmee jezelf in relatie tot de ander.

Met therapie kun je deze onbewuste bewegingen onderzoeken en kijken hoe je de regie weer kunt terugpakken. Je kunt weer bij die stukken komen binnenin jezelf en kiezen voor een leven vanuit vertrouwen in plaats vanuit angst. Het is een mooie en waardevol avontuur.deel deze tip

Tip 313 - Hoe begin ik een lastig gesprek

Wat houdt je tegen?
Het is allereerst belangrijk om te onderzoeken waarom je het onderwerp uit de weg gaat. Waar ben je bang voor? Wat zijn de obstakels?

Veelal zijn dit overtuigingen, gedachten. Zaken die in je hoofd spelen, gebaseerd op je ervaringen uit het verleden, maar vermengd met je angsten en onzekerheden. Die maken er vaak een angstig en schrikbarend verhaal van. Het gesprek speelt zich vooraf waarschijnlijk al meerdere malen in je hoofd af.

Maar zijn je overtuigingen waar? Kun je zeker weten dat dat wat je over de ander denkt en hoe jij dat gesprek invult ook werkelijk is zoals het zal gaan? Ook als je ervan overtuigd bent dat je verwachtingen zullen uitkomen, is het toch goed om er eens eerlijk naar te kijken. Je weet het namelijk pas zeker wanneer je het gesprek bent aangegaan.deel deze tip

Tip 314 - Hoe voer je een lastig gesprek

Ga het gesprek altijd aan. Om de situatie op te lossen, maar ook om je overtuigingen met de werkelijkheid te toetsen.

Twee belangrijke tips daarbij:

1.Laat de weerstand en angst je niet weerhouden. Ga erdoorheen. Voel de spanning in je buik, je keel of waar in je lichaam er maar een reactie ontstaat. Ervaar de spanning en kijk of je die (deels) kunt toelaten. Dit hoort erbij.

2.Houd het bij jezelf. Zorg dat je geen oordelen velt over de ander. Begin je zinnen met: ‘Ik ervaar…’ of ‘Het voel al langere tijd voor mij als…’. Wanneer jij je kwetsbaar en open opstelt, nodigt dit de ander uit om dat ook te doen.deel deze tip

Tip 315 - Survivor!

Jij bent jij en jij bent uniek! Het zelfvertrouwen wat een mens opdoet gebeurt vaak door ervaringen op te doen. Als jij bijvoorbeeld thuis niet veel steun hebt ervaren kan je je onzeker voelen. Het kan zo zijn dat je bij onzekerheid gaat overcompenseren om maar 'gezien' te worden of je wordt juist 'passief'. Tevens maak je ook in je latere leven gebeurtenissen mee die ervoor kunnen zorgen dat het je zelfvertrouwen niet vergroot. Wat ik tegen jou wil zeggen is, you are a survivor. Je staat er nog steeds met soms een kritische stem die zegt dat je het niet waard bent of niet goed genoeg bent. Nogmaals, je staat er nog steeds!
Tijdens de psychosociale therapie gaan wij die kritische stem tegenspreken met helpende woorden die jouw onzekerheid minder maken. Dit zijn oefeningen waardoor je uit het hoofd gaat en meer naar je gevoel, want in je gevoel *emoties* ontstaat de verandering!
Ook weer van jezelf houden? Kijk dan op mijn profiel.

Anne Psychosociaal Therapeut


deel deze tip

Tip 316 - Je bent zo mooi anders

Je bent
zo mooi
anders dan ik,

natuurlijk
niet meer of
minder
maar

zo mooi
anders,

ik zou
je nooit

anders dan
anders willen.

Hans Andreüsdeel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegenZoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>


© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten