Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Karla | Systeemtherapeut

Systeemtherapeut - Hoorn - Karla
Systeemtherapie Hoorn
Astronautenweg 7
1622DA Hoorn


✓ Ik bied ook online therapie aan

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
BerichtSysteemtherapie, Relatietherapie & Gezinstherapie Hoorn


---
Op dit moment heb ik een clientenstop.
Kijk daarom even bij een andere therapeut op deze website.
---

Als erkend systeemtherapeut heb ik veel werkervaring opgedaan in loondienst bij instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en jeugdzorg. Een systeemtherapeut helpt alle mensen en gezinnen die in het hier & nu problemen hebben. De oorzaak zou in het verleden kunnen liggen en samen onderzoeken we de (on)mogelijkheden om de problemen aan te pakken zodat ze goed te hanteren zijn in het leven.

  

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel gezins- of relatietherapie genoemd. Het voornaamste kenmerk is, dat de belangrijke naasten, betrokken worden bij de therapie. Daarbij kun je denken aan je partner, de kinderen, een broer, zus, ouders, buren of collega's. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactiepatronen en verbetering hiervan.

 

Wat is de meerwaarde van systeemtherapie? 

Bij systeemtherapie worden de krachten gebundeld. De inspanning voor verandering komt niet alleen van één persoon maar de hele omgeving doet hieraan mee. De bereidheid van belangrijke naasten om te participeren in de behandeling is vaak groot. Het blijkt ook dat mensen sneller uit de problemen komen met een therapie die aandacht heeft voor de hele context waarin je leeft. Het risico op terugkeer of verergering van klachten wordt verminderd. 

De duurzaamheid wordt vergroot omdat de betrokkenen elkaar beter leren begrijpen en ondersteunen. De kans dat het effect van de therapie blijvend is neemt hierdoor toe. 


Door vroegtijdige systeembehandeling, kan de impact voor familieleden beperkt worden en kan vaak voorkomen worden dat zij ook klachten ontwikkelen. Systeemtherapie kan voorkomen dat gezinnen of delen van gezinnen (verder) uit balans raken.

 

 

 

Zelfstandig

Je kunt ook alleen in systeemtherapie. We nemen dan jouw sociale, culturele en relationele context mee in de therapie en onderzoeken welke invloed dat heeft op de problemen die jij ervaart. Ik luister naar je, neem je problemen serieus en ga met je aan de slag om deze te verminderen of te overwinnen. Ik help je hier graag bij. 

 

 

Gezin

Gezinnen maken in de tijd veel verschillende veranderingen door. Een gezin gaat door een aantal fasen heen: de geboorte van een kind, de periode met peuters en kleuters, opgroeiende pubers, kinderen die het huis verlaten en kinderen die niet meer thuis wonen.

 

Elke fase en elke overgang naar een nieuwe fase brengt beweging en soms spanningen met zich mee. Ook wijzigingen in de gezinssituatie zoals na een echtscheiding, het ontstaan van een nieuw samengesteld gezin, of het verlies van een gezinslid, vraagt een grote aanpassing van de gezinsleden en kan soms moeizaam verlopen.

 

Bij een gezin hebben individuele problemen invloed op het gezin en andersom heeft het gezin ook invloed op de problemen van het individu. Therapie kan helpen om elkaar beter te begrijpen en het probleem samen een plek te geven.

 

In gezinstherapie wordt er ruimte gemaakt om even bij alle veranderingen stil te kunnen staan. Zo kan een gezin onder begeleiding van de gezinstherapeut op zoek gaan naar andere reactie of gedrags mogelijkheden en daardoor nieuwe kansen creëren om het evenwicht van het gezin terug te vinden.

 

Een gezinstherapeut kiest wel voor een 'meerzijdig partijdige opstelling'. Dit betekent dat de therapeut geen kant kiest voor één of meerdere gezinsleden en geen situaties of meningen beoordeelt of veroordeelt. Binnen gezinstherapie moet de visie van ieder gezinslid in alle openheid aan bod kunnen komen.

 

 

Relatietherapie

Ieder stel ervaart wel eens problemen. Maar wanneer de problemen niet meer tijdelijk zijn, de ruzies langdurig zijn en de communicatie slecht verloopt dan is relatietherapie een optie. 

 

Met relatietherapie beginnen is vaak geen gemakkelijke stap. Vaak slepen de relatieproblemen die de stap noodzakelijk maken, al lang voort.

 

Relatietherapie wordt dikwijls pas overwogen als andere oplossingen niet hebben geholpen. Hierdoor wordt de stap naar een therapeut vaak laat gezet. Beginnen met relatietherapie vergt van elk van jullie heel veel moed en verbintenis.

 

Ik werk vooral met de EFT-methodiek. Dit is een succesvolle manier om jullie door de moeilijke periode heen te gidsen. De essentie blijkt bijna altijd: verbonden willen zijn met je partner, betrokken willen zijn bij elkaar. Bij EFT kun je erachter komen dat ruzie vaak een noodkreet is om contact te maken. Doordat we snel naar de essentie van je relatie gaan, is EFT een doeltreffende en effectieve relatietherapie.

  

 

Kwalificaties & Registraties

Ik ben lid van / geregistreerd bij:

 

  • LVPW - Landelijke Vereniging Psychosociaal Werkenden
  • RBCZ - Register beroepsbeoefenaren complementaire zorg
  • NVRG - Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie
  • EFT - Aanvullend getrainde EFT-relatietherapeut
  • SKJ - Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

 

Opleidingen en registraties

Opleidingen & registraties

2020               Schematherapeut (basis en gevorderd opgeleid)
2019               Basis en gevorderd Therapeut  ACT (Acceptance Commitment Therapy)
2018               Trainer Kinderen uit de knel; methodiek bij (v)echtscheidingen

2017               Gevorderde EFT Therapeut (Emotionally Focused Therapy)

2016               Basis therapeut EFT (Emotionally Focused Therapy)

2012               Opleiding Interactievaardigheden (Bureau De Mat)

2008 – 2009   Basisopleiding Intensieve Transculturele Systeem Therapie

2007 – 2008   Post HBO jaartraining transculturele systeembenadering

2002 – 2003   Universiteit Utrecht / STAB  Post HBO: Begeleid Werken / Jobcoaching

1992 – 1996   Hoger Beroeps Onderwijs SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening)

1989 – 1992   Middelbaar Dienstverlenend Gezondheidszorg Onderwijs

 

 

 

Cursussen:

Leertheorie/cognitieve gedragsleer (RINO), Psychopathologie en kinderjeugdpsychopathologie (RINO), Agressiehantering, Motiverende gespreksvoering en Oplossinggerichte gesprekstechnieken.

 

 

 

 Registraties

Specialisaties

Specialisaties

Ik ben gevorderd in het werken met echtparen middels de EFT-techniek en de reguliere systeemmethodiek. 

Schematherapie is een van mijn specalisaties. Leer er achterkomen welke overtuigen en denkpatronen je hebt waardoor je steeds in dezelfde patronen terecht komt terwijl je niet wilt. Schematherapie helpt je,  de oorsprong van ge gedragpatronen te doorgronden, hun invloed daarvan op je dagelijks leven te onderzoeken en hierop anders te reageren waardoor je he beter gaat voelen en beter voor je jezelf leert zorgen. 

Ik werk graag met pubers, jongeren, adolescenten en hun gezinnen waarbij er sprake is van communicatieproblemen en gedragsproblemen. Door verschillende communicatietechnieken bereik ik vaak met gezinnen weer een fijne harmonie waarbij er opnieuw verbinding komt tussen de gezinsleden.

 

Daarnaast heb ik veel werkervaring met gezinnen of (liefdes)relaties waarbij een van de leden een psychiatrische aandoening heeft. Ik probeer samen met alle betrokkenen een gezonde balans te vinden in het samen zijn waarbij er groei in verbinding ontstaat en ruimte is voor ieders persoonlijke behoeftes.

 

Tevens heb ik ruime ervaring om mantelzorgers te ondersteunen in hun eigen proces.Hoe houd je rekening met de behoefte van je naaste en verlies je, je eigen wensen en behoeftes niet uit het oog om zo in balans te blijven.

 

Ook heb ik een aantal jaren ervaring met verslavingsproblematiek en zie dit door de mijn loopbaan heen geregeld terugkomen onder verschillende leeftijden.


 

Verder geef ik trainingen aan verschillende doelgroepen over:

Motiverende Gespreks Voering (MVG)

Oplossingsgerichte communicatie

Kinderen uit de knel

De meest behandelde klachten in mijn praktijk:

-  Onrust en spanningsklachten: (inzicht krijgen in het hoe & waarom en andere vaardigheden leren om met deze klachten om te gaan).

-  Waarom loop ik steeds vast in (negatieve) patronen:  (h)erkennen van deze patronen, inzicht krijgen in de oorsprong en nieuwe copingsvaardigheden opdoen.

- Leren voelen en aangeven van mijn eigen grenzen in contact met anderen: (h)erkennen van eigen grenzen en verantwoordelijkheden en deze met behoud van contact inbrengen tijdens communicatie.

- Angst en vermijdingsklachten: inzicht krijgen in wanneer deze klachten actief zijn, onderzoeken en toepassen naar helpende copingstijlen.

- Ontdek wie je bent: Inzicht krijgen in alledaagse thema's zoals de relatie met je partner, je vrienden en je familie maar ook omgaan met succes of tegenslag.Tarieven

Individuele psychotherapie 100 euro incl per sessie

Relatie of gezinsgesprekken 120 euro incl. BTW voor 70 tot 90 minuten.

 

Indien je aanvullend verzekerd bent en afhankelijk van je pakket, word ik door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed.

Openingstijden

Maandag in overleg
Dinsdag in overleg
Woensdag in overleg
Donderdag in overleg
Vrijdag in overleg
Zaterdag in overleg
Zondag -

Ligging

Reviews Systeemtherapie Hoorn

Hieronder staan een aantal reviews over Systeemtherapie Hoorn - Karla

rating
Waardering van 5 uit 5
Op basis van 2 reviews

(Schrijf zelf een review)
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Praktisch advies met duidelijke handvatten

Karla luistert goed, kan zich goed inleven in relaties en situaties, geeft je inzicht en praktisch advies met duidelijke handvatten.


Ze leert je bepaald gedrag en reacties te herkennen en geeft je de tools om aanpassingen te maken.


| Amsterdam | 19 okt 2018
Vond je dit een nuttige review?
rating
√ Ik raad deze therapeut aan


Ik kan Karla aanraden aan anderen

Via via bij Karla terecht gekomen.
Karla is een oprechte, betrokken, belangstellende en ervaren therapeut.
Ze luistert naar me, is onpartijdig en denkt met me mee.
Ook geeft ze handvatten, adviezen en uitleg.


In de gesprekken laat ze je zelf nieuwe inzichten en oplossingen ontdekken door de (soms confronterende en kritische) vragen die ze stelt.
Deze zijn voor mij nodig om ‘verder’ te komen.
Ik voel me er op mijn gemak (er is een ‘klik’).
Een traan mag; maar ook voor humor is er ruimte.


Ik ervaar de gesprekken als waardevol en heb er veel aan gehad.
Ik ben duidelijk verder gekomen.
Het ritje naar Hoorn heb ik er dan ook graag voor over!
Ik zal Karla dan ook zeker aanraden aan anderen.


| Alkmaar | 23 okt 2018
Vond je dit een nuttige review?
© Therapiepsycholoog - psychologen en therapeuten
| Disclaimer | Privacy verklaring | Reviews | Login | Aansluiten