Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Verminderd vruchtbaar - Tips

Zoek je tips bij verminderde vruchtbaarheid / fertiliteit?

Je kunt hier:

 

  • allerlei tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen. 

 

Wat is jouw tip voor omgaan met verminderde vruchtbaarheid / fertiliteit? 

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Fertiliteitsmassage en acupunctuur

Bij verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw kan fertiliteitsmassage helpen. Dit is een massage van het buikgebied, zodat de baarmoeder wordt gestimuleerd. Belangrijk is om deze massage door een geregistreerde therapeut te laten toepassen. Als je via Google zoekt, kom je verschillende websites tegen.
Kijk goed of de therapeut bij Beroepsverenigingen is aangesloten. Dan weet je dat het goed zit.
Je kunt de massage ook zelf toepassen. Er zijn praktijken die goede instructies daarvoor geven.
Zowel de man als de vrouw kunnen acupunctuur toepassen om de vruchtbaarheid te verbeteren.
Let ook op gezonde voeding. Hier zijn diverse boeken over te lezen.

Anoniem

5

deel deze tip

Tip 2 - Zorg goed voor je immuunsysteem als je zwanger wil worden,

Zorg goed voor je immuunsysteem als je zwanger wil worden, door fysiek en mentaal in balans te zijn. Het lichaam van de vrouw doet iets bijzonders tijdens de innesteling van een embryo om zwanger te worden. Het accepteert namelijk lichaamsvreemde cellen.

Normaliter valt je lichaam lichaamsvreemde stoffen meteen aan, want het kan wel een virus of bacterie zijn. Uiteraard wil je lichaam je altijd beschermen tegen ziekmakers. Maar in het begin van je zwangerschap is het noodzakelijk dat je lichaam vriendelijk is voor het embryo, en dat embryo is voor de helft afkomstig van iemand anders.

Om dit proces goed te laten verlopen, is het van belang dat je immuunsysteem in balans is. In balans betekent dat je immuunsysteem actief genoeg is om te herkennen dat het embryo niet een ziekmaker is, zoals een virus, en gelijktijdig rustig genoeg om de innesteling te laten plaatsvinden.


En niet alleen voor de innesteling is het immuunsysteem van belang. Bij verscheidene onderzoeken naar de kwaliteit van het embryo, bij IVF, ziet men een duidelijke correlatie tussen de kwaliteit en het immuunsysteem.



2

deel deze tip

Tip 3 - Kies voor olie bij een HSG

Als een zwangerschapswens langer dan een jaar duurt zonder dat er een zwangerschap optreedt, dan word je doorgestuurd naar de fertiliteit-poli voor verschillende onderzoeken.

 

Een van de onderzoeken die bij een vrouw uitgevoerd kan worden, is het HSG (hysterosalpingogram), ook wel baarmoederfoto genoemd. Hierbij wordt contrastvloeistof vaginaal ingebracht in de baarmoederholte waarna via röntgenfoto’s wordt gekeken of de eileiders doorgankelijk zijn.


Zowel een HSG als een laproscopie (kijkoperatie) beïnvloed de kans op een zwangerschap positief gedurende de eerste 6 maanden na het onderzoek.


Bij een HSG kunnen er twee verschillende soorten contrastmiddel gebruikt worden: de een is op waterbasis en de andere op oliebasis. Deze 2 vloeistoffen zijn uitvoerig getest waaruit blijkt dat een HSG met olie contrast 10% meer kans geeft, op een doorgaande zwangerschap, dan bij het gebruik van water.



2

deel deze tip

Tip 4 - Ben je het vertrouwen in je lichaam kwijt?

Ben je het vertrouwen in je lichaam kwijt?

Niet zwanger na een IVF, een miskraam of PCO/endometiose/Asherman veel vrouwen raken tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen het vertrouwen in het eigen lichaam kwijt. Maar dit blijkt vaak moeilijk te bespreken in eigen sociale omgeving.
Doe je dit wel dan krijg je allerlei opbeurende, goed-bedoelde niksigheden terug, zoals: “Ahhh, je moet het gewoon loslaten en minder mee bezig zijn, dan lukt het vast”, “Hou vol, de aanhouder wint altijd” of “Ze kunnen zoveel tegenwoordig het lukt uiteindelijk vast wel”.
Zoals gezegd, het is allemaal goed bedoeld maar dit is geen begrip. De emotionele afstand die ontstaat tussen je hart en je lichaam wordt hierdoor niet kleiner.
Geef dit gevoel de ruimte, onderzoek het, zorg voor begrip voor deze gevoelens, want ze zijn zo logisch. En juist door deze emotie te omarmen en te begrijpen, kan je je weg terugvinden naar een harmonieuze relatie met je lichaam. Een lichaam dat cruciaal is om je wens in vervulling te laten gaan.

Als ervaringsdeskundige psychosociaal - en lichaamsgericht therapeut kan ik je een stuk op weg helpen.


2

deel deze tip

Tip 5 - Wat doet het met je?

Er zijn vele mogelijke oorzaken voor verminderde vruchtbaarheid en het is zeker belangrijk de lichamelijke kant ervan uit te zoeken.
Maar wat doet het op psychisch niveau met degene die het betreft ermee?
Dat zal voor iedereen anders zijn maar voor de meeste zal het op het een of ander level confronterend zijn als er een wens is om zwanger te worden.
De eerste stap kan zijn dit te onderkennen en duidelijk te krijgen wat het precies losmaakt.

Dagmar

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Wat zou je goed doen?

Lichamelijke situaties (zoals in dit geval verminderde vruchtbaarheid) kunnen een invloed hebben op onze geestelijk welbevinden. Als dit het geval is, is het goed dit te onderkennen, maar wat doe je dan vervolgens?
Voor de meeste mensen is het belangrijk om erover te praten. Is er iemand in jouw omgeving die je vertrouwt en met wie je over zoiets persoonlijks kan praten?
Dan is het goed als je in een gesprek kan aangeven wat je nodig hebt.
Misschien voelt het goed om met iemand te praten die daarvoor is opgeleid? Ook dat kan, het is goed om even te tijd te nemen om duidelijk te krijgen wat goed voor je is.

Dagmar

1

deel deze tip

Tip 7 - Stress en vruchtbaarheid.

Als je googelt op “stress en vruchtbaarheid” of “stress en ivf” vind je verschillende horrorverhalen dat stress een negatieve invloed heeft op je vruchtbaarheid. De moed zakt in je schoenen, want deze artikelen zorgen al voor een hogere ademhaling.

De inhoud van deze verhalen stoelt op het feit dat stress een storend effect op je hormoonbalans kan hebben doordat het een negatief invloed heeft op oestrogeen en progesteron. In deze artikelen volgt de conclusie al snel namelijk: Stress MOET ten alle tijden gemeden worden tijdens een ivf-behandeling. Succes!

Ik wil hier een wat genuanceerder beeld geven, want stress is vaak niet te vermijden. En al zeker niet bij een ivf-behandeling. Bovendien hebben stresshormonen als adrenaline of noradrenaline amper invloed. Pas bij chronische stress wordt het problematisch.
Er zijn 2 verschillende soorten stresshormonen. Ten eerste hormonen die worden geproduceerd door bijniermerg (adrenaline en noradrenaline) deze hormonen zijn nodig om goed te reageren en deze zorgen ook voor een goede bloeddruk. Zoals gezegd hebben deze hormonen amper invloed op je vruchtbaarheid.

De problematische hormonen worden geproduceerd door de bijnierschors. Deze schors produceert cortisol en aldosteron (ook testosteron en oestrogenen). Cortisol wordt aangemaakt bij langdurige stress, langdurig betekent langer dan 6 weken, of bij een veel te hoog niveau van de bijniermerghormonen. En juist dit cortisol hormoon heeft een negatief effect op je oestrogeen, testosteron en progesteron balans. Dus vermijdt chronische stress. Praat met iemand over je stress, verdriet en de druk die je ervaart.

Zorg voor je vruchtbaarheid door, bij stress, momenten van ontspanning in te plannen dan kan je lichaam en je hormonen weer in balans komen. En zoek steun bij iemand die je taal verstaat.


1

deel deze tip

Tip 8 - Wil je alles weten over je immuunsysteem en je vruchtbaarh

Omdat ik, sinds corona, steeds meer vragen krijg over de invloed van je immuunsysteem op je vruchtbaarheid, volgt nu een boek tip. Dit boek beantwoord al je vragen.
"Is your body baby-friendly?" van Alan Beer (immunoloog).


1

deel deze tip

Tip 9 - Eenzaam voelen nu je vermindert vruchtbaar blijkt.

Iedereen om je heen lijkt zwanger of heeft net een kindje gekregen. Het gaat alleen nog maar over de kinderen en jij kan niet meepraten.
Jij hebt ook een taal. In jouw wereld bestaan woorden als follikels, puncties en endometrium, aangevuld met afkortingen als TP, IUI en ICSI.
Misschien voel je je hierdoor soms buitengesloten, alleen? En dat is logisch, dat heeft iedereen in jouw situatie, dat snap ik. Ik kan je als ervaren ervaringsdeskundige hierbij helpen.


1

deel deze tip

Tip 10 - Meer dan je denkt

Het kan heel alleen voelen als het zwanger worden niet zo makkelijk gaat. Iedereen krijgt kinderen alsof het niks is, zo lijkt het.
Realiseer je dat we met veel zijn, 1 op de 6 stellen heeft er mee te maken! Maar daar kom je pas achter als je er open over bent. Praat erover in je omgeving, je zult zien dat meer mensen hiermee te maken hebben (gehad).


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 11 - PCOS

Met PCOS is het lastiger om zwanger te raken, omdat je niet elke maand aan eisprong hebt. Toch is het zeker niet onmogelijk. Laat je goed informeren over wat je kunt doen om je vruchtbaarheid te verhogen, en wat je beter kunt laten.


1

deel deze tip

Tip 12 - Hoeveel sessies zijn er nodig tijdens een vruchtbaarheidsb

Dit is natuurlijk afhankelijk van de persoon, maar gemiddeld zijn dit 5 sessies. 2 sessies voor aanvang van de vruchtbaarheidsbehandeling. 2 tijdens de stimulatie voor de eisprong/punctie en 1 in de wachtweken.


1

deel deze tip

Tip 13 - Ben je het vertrouwen in je lichaam kwijt?

Niet zwanger na een IVF, een miskraam of PCO/endometiose/Asherman veel vrouwen raken tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen het vertrouwen in het eigen lichaam kwijt. Maar dit blijkt vaak moeilijk te bespreken in eigen sociale omgeving.
Doe je dit wel dan krijg je allerlei opbeurende, goed-bedoelde niksigheden terug, zoals: “Ahhh, je moet het gewoon loslaten en minder mee bezig zijn, dan lukt het vast”, “Hou vol, de aanhouder wint altijd” of “Ze kunnen zoveel tegenwoordig het lukt uiteindelijk vast wel”.
Zoals gezegd, het is allemaal goed bedoeld maar dit is geen begrip. De emotionele afstand die ontstaat tussen je hart en je lichaam wordt hierdoor niet kleiner.
Geef dit gevoel de ruimte, onderzoek het, zorg voor begrip voor deze gevoelens, want ze zijn zo logisch. En juist door deze emotie te omarmen en te begrijpen, kan je je weg terugvinden naar een harmonieuze relatie met je lichaam. Een lichaam dat cruciaal is om je wens in vervulling te laten gaan.


1

deel deze tip

Tip 14 - Endometriose

Endometriose wordt in Nederland gemiddeld genomen pas na 7 jaar ontdekt. En dat terwijl de symptomen soms voor veel fysiek ongemak zorgt, denk aan verlammende menstruatiekrampen.
Gelukkig is er in Nederland nu De Nederlandse Endometriose Kliniek in Voorburg, waar je terecht kunt met al je vragen. Op de site staat ook een zelftest.


1

deel deze tip

Tip 15 - Syndroom van Asherman

De ziekte ontstaat na een zwangerschapsgerelateerde ingreep of aandoening in de baarmoederholte, die trauma, hypoxie (zuurstoftekort in weefsel – red.) of een infectie aan het baarmoederslijmvlies geeft. Dat, in combinatie met de aanwezigheid van intra-uteriene verklevingen – die bij een hysteroscopie bevestigd worden – noemen we de ziekte van Asherman.
Oorzaken van Asherman kunnen zijn: een curettage (dat is het weghalen van weefselresten uit de baarmoeder na een zwangerschap, miskraam of abortus), het weghalen van de placenta, een keizersnede, het weghalen van vleesbomen of poliepe, een operatie aan de baarmoeder, een infectie van de binnenwand van de baarmoeder (endometritis) of tuberculose en door een infectie aan de baarmoeder door chlamydia


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Onzekerheid

Wanneer je verminderd vruchtbaar bent, leef je in een constante onzekerheid. Het is niet duidelijk hoe de toekomst eruit zal gaan zien voor je. Deze constante vraag binnen jezelf kost energie. Soms zoveel energie dat er weinig overblijft voor andere dingen. Daarnaast zijn gevoelens van boosheid, frustratie en onmacht heel gewoon. Je lijf doet niet wat het moet doen en je weet niet waarom. Sommige mensen voelen zich ook minder man of vrouw wanneer je verminderd vruchtbaar bent. De omgeving reageert soms gevoelloos: dan gebruik je toch een donor. Of: ga lekker op vakantie dan gebeurt het vanzelf. Probeer uit te leggen hoe het voor jou is. Het gebruik van een donor is een grote stap.
Het is een lastig en zwaar proces en de uitkomst onzeker, maar om deze tijd zo goed mogelijk door te komen, is het goed om 't leren één te zijn met jezelf, je onzekerheden en alle andere gevoelens die erbij komen kijken. Geef jezelf de ruimte!


1

deel deze tip

Tip 17 - Hoe leg ik uit dat ik PCOS heb, aan mijn omgeving?

Een van de vragen die ik krijg van cliënten met PCOS is: “Hoe leg ik uit aan mijn omgeving wat PCOS is?”.

Mijn antwoord: Dat je een hormoononbalans hebt! Desnoods nog: “Een hormoononbalans die invloed heeft op je kinderwens”.

Meer hoef je niet te zeggen, want de meeste mensen weten zo weinig van hormonen dat ze verkeerde conclusies trekken. En waarom deze moeilijke situatie nog moeilijker maken voor jezelf. Een hormoononbalans is uitleg genoeg. Bovendien ben je niemand uitleg verschuldigd.


1

deel deze tip

Tip 18 - Endometriose diagnosticeren

Endometriose wordt in Nederland gemiddeld genomen pas na 7 jaar ontdekt.
In deze jaren kan je veel last hebben van fysiek ongemak zoals verlammende buikkrampen. Maar bovenal heeft het invloed op je vruchtbaarheid. Het is zaak om dit aantal jaren flink naar beneden te brengen.

Mocht jij een vermoeden hebben dat je last hebt van endometriose, vraag dan om een echo. Onderzoek toont aan dat met een echo van groot belang is bij het diagnosticeren van endometriose, omdat het (vaak) een duidelijk beeld geeft.


1

deel deze tip

Tip 19 - Hypnotherapie kan helpen

Onbewuste blokkades kunnen invloed hebben op je vruchtbaarheid. En wat zich afspeelt op onbewust niveau kun je verhelpen met gebruik van hypnose.
Met gebruik van hypnotherapie heb ik verschillende cliënten mogen begeleiden die tijdens of direct na mijn behandeling in verwachting raakten.
Misschien is het voor jullie het proberen waard.


1

deel deze tip

Tip 20 - Verminderd vruchtbaar? Mogelijke oorzaken én oplossing


Bij vrouwelijke onvruchtbaarheid spelen de volgende oorzaken mogelijk een rol:

- Onregelmatige ovulatie
- Leeftijdsgebonden invloeden
- Endometriose en andere anatomische complicaties in de baarmoeder
- Onopgeloste emotionele druk met hormonale disbalans gevolgen
- Bekkeninfecties, vaak door een spiraaltje, met littekenvorming op de eileiders of problemen met de eierstokken
- Immuun systeem problemen, zoals antilichamen tegen sperma of het bevruchte eitje

Emotioneel gezien staat de baarmoeder voor creatie, veiligheid, geborgenheid en ontvankelijkheid. Veel vrouwen ervaren moeilijkheden bij zwanger worden vanwege (vaak onbewuste) diepgewortelde angsten en oude pijn uit hun jeugd, soms doorgegeven via familiesystemen, die geprojecteerd worden op de moederrol. Bang voor de eisen die een kindje aan hen zal stellen.

De energie van vrouwen in het 2e chakra is cruciaal in het openstellen van de connectie en uitnodiging van het kinderzieltje én het creëren van de fysieke energie in de vrouwelijke organen. Bij stress richt deze energie zich naar buiten, wat leidt tot uitputting en verminderde vruchtbaarheid. Het is dus van belang de aandacht te verleggen van het werk, of andere aandachtstrekkers naar ontvankelijkheid. Naar persoonlijke liefde en creativiteit.

Belangrijk om te vermelden is dat ik geen medisch specialist ben. In mijn therapie gaan we werken aan het vergroten van je ontvankelijkheid voor zwangerschap. We halen de emotionele blokkades weg op je eierstokken en je baarmoeder. We kijken de bijbehorende levenslessen aan en brengen dit al in balans, zodat we emotioneel de weg naar zwangerschap vrij kunnen maken.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 21 - Het komt vaker voor dan je denkt!

Het komt vaker voor dan je denkt!
Het kan heel alleen voelen als het zwanger worden niet zo makkelijk gaat. Iedereen krijgt kinderen alsof het niks is, zo lijkt het.
Realiseer je dat we met veel zijn, 1 op de 6 stellen heeft er mee te maken! Maar daar kom je pas achter als je er open over bent.


1

deel deze tip

Tip 22 - Endometriose en het mirenaspiraal.

Endometriose is de situatie waarbij baarmoederslijmvlies, wat normaal binnen in de holte van de baarmoeder zit, buiten de holte van de baarmoeder voorkomt. Endometriose kan pijn tijdens de menstruatie veroorzaken of chronische pijn onder in de buik. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan. Endometriose kan behandeld worden met hormonen zoals bijvoorbeeld de pil, progesteron, operatie of hormonen die de overgang nabootsen. Een aparte plaats neemt het Mirenaspiraal in.

De Mirena wordt in de baarmoederholte gebracht en geeft daar een progesteronachtig hormoon, Levonorgestrel, af. Het Mirenaspiraal is ook een middel om zwangerschap te voorkomen, maar heeft net als de pil eigenschappen die ervoor zorgen dat het ook klachten en endometriose kan onderdrukken. Het voordeel van het Mirenaspiraal is, dat het hormoon progesteron vooral in de baarmoederholte aanwezig is en in de vrije buikholte, en slechts zeer gering in het bloed. De vrouw merkt dus niets of zeer weinig van dit hormoon.

Helaas, en totaal tegestrijdig, hebben bijna al deze behandelingen ook een anticonceptie functie.


1

deel deze tip

Tip 23 - Uit eigen ervaring

Ben jij of je partner verminderd vruchtbaar? Dan weet ik uit ervaring deze tips:

zorg er allereerst voor dat jullie beiden heel gezond biologisch eten.
Geen smaakversterkers zoals E 621 t/m E 645
Geen Gistextract of ve’tsin
Geen pakjes, blokjes of poeders.
Kijk vooral eens op de verpakkingen van bijvoorbeeld vegetarische producten.

Niet roken, geen alcohol

Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam minder hard hoeft te werken om al het bovenstaande te verwerken.

Ga veel wandelen, rustig sporten, maak samen plezier zodat jullie ontspannen.

Praat er niet de hele tijd over.
Elke maand als weer blijkt dat er geen zwangerschap is, neem dán de tijd om te LUISTEREN naar ELKAARS verdriet en troost elkaar!


1

deel deze tip

Tip 24 - Emotioneel

Verminderd of niet vruchtbaar?
Wel een kinderwens?
Het kan heel emotioneel zijn en veel van je vragen.
Graag sta ik je te woord omdat ik vanuit eigen ervaring kan spreken. Ikzelf ben ongewenst kinderloos. Heb allerlei behandelingen gehad..... tevergeefs.....

Allerlei processen komen er dan in je los. Zowel lichamelijk, emotioneel, geestelijk en ook relationeel. Ook is rouwverwerking daarbij toepasselijk. Tenminste als je weet dat je de hoop moet opgeven. Als je terecht nog hoop hebt, kunnen we het hebben over hoe je vertrouwen en rust kunt krijgen in je eigen lichaam.

Graag belicht ik alle dingen met je waar jij het over zou willen hebben.


1

deel deze tip

Tip 25 - Het lange IVF protocol een hoger succespercentage.

Het Korte IVF Protocol staat bekend om het veel lagere aantal injecties en zijn tijdefficiëntie vergeleken met het Lange Protocol. Dit betekent dus significant minder hormonen en het kost aanzienlijk minder tijd. Dit zijn uiteraard een grote voordelen.

Echter heeft het lange protocol, volgens wetenschappelijke studies, een hoger succespercentage. Dus vraag na welk protocol je ziekenhuis aanbiedt en of eventueel beide behandelingen worden aangeboden. Wil je hier meer over weten neem dan contact op met een therapeut-psycholoog die hierin gespecialiseerd is.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Kies je voor het lange of korte IVF protocol

Het is al lang niet meer zo dat je deze keuze zelf kan maken. Sommige ziekenhuizen werken standaard met het korte protocol en andere juist standaard met het lange.

Het is dus zaak dat je weet welk traject je voorkeur heeft voordat je kiest voor een ziekenhuis. En dat je op de hoogte bent van het protocol dat het ziekenhuis in de buurt aanbiedt.


1

deel deze tip

Tip 27 - verminderd vruchtbaar

Het is goed en aan te raden om je gevoelens van machteloosheid, frustratie, twijfel etc. te delen met mensen die je vertrouwt.


1

deel deze tip

Tip 28 - Blijf praten

Als je als stel te maken krijgt met verminderde vruchtbaarheid ligt de oorzaak daarvan in 30% van de gevallen bij de man, in 30% bij de vrouw, en in 30% is de oorzaak onbekend of ligt die bij beiden. Hoe het bij jou ook zit: blijf met elkaar praten. Zoveel mannen voelen zich schuldig als het door hen niet vanzelf gaat. Zo vaak zijn vrouwen eigenlijk heel boos dat de oorzaak bij hun man ligt. Of andersom. Praat hierover. Al deze gevoelens zijn heel normaal, ook al lijken ze onterecht. Je schiet er niks mee op als je ze wegduwt omdat je de ander niet wil kwetsen.


1

deel deze tip

Tip 29 - Wanneer stelt een arts IVF voor?

U komt in aanmerking voor deze behandeling als
• er sprake is van verminderde kwaliteit van het zaad;
• uw eileiders dicht zijn of zijn verwijderd;
• er geen oorzaak is gevonden voor verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit) gedurende een bepaalde periode en behandelingen;
• uw leeftijd een rol gaat spelen;
• u last heeft van ernstige endometriose;
• er sprake is van hormonale stoornissen.


1

deel deze tip

Tip 30 - Nieuw onderzoek naar pijnbestrijding endometriose.

In Delft en Leiden start deze maand een onderzoek naar het effect van esketamine op de pijn van vrouwen die endometriose hebben. 56 vrouwen met die aandoening doen mee aan het onderzoek.
Het onderzoek is opgezet door de Nederlandse Endometriose Kliniek (NEK), samen met het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Met het onderzoek hopen de artsen de medische zorg voor vrouwen met endometriose te kunnen verbeteren.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 31 - Je mag je weer aankleden

Journalist en schrijver Maartje van Hoek had 26 jaar zeer ernstige buikpijnklachten en ondergaat tientallen onderzoeken voor er eindelijk wordt geconstateerd wat er aan de hand is: endometriose. Dit boek neemt je mee op haar zoektocht en geeft veel informatie over de ziekte en hoe ermee te leven.


1

deel deze tip

Tip 32 - Zes maanden na de ivf-behandeling nog steeds depressie

Uit het promotieonderzoek van gezondheidspsycholoog C. Verhaak blijkt dat 25% van de vrouwen een half jaar na een mislukte ivf-behandeling nog steeds depressief is en 20% ervaart angst. Uit haar onderzoek naar factoren die hierbij een rol spelen, concludeert ze dat minder optimisme, minder acceptatie, een tekort aan sociale steun en meer hulpeloosheid bijdragen tot het ontstaan van symptomen van depressie en angst.

Uit dit onderzoek blijkt al hoe zwaar een fertiliteitsbehandeling is en hoelang een doorlopen fertiliteitstraject nog emotioneel doorwerkt. Je bent niet alleen. Blijf er niet alleen mee zetten, vraag om hulp.


1

deel deze tip

Tip 33 - Het verschil vergunninghoudend- of transport ziekenhuis

Een ziekenhuis met een vergunning voor een IVF-lab noemen we een vergunninghoudend ziekenhuis. In een ziekenhuis met een IVF-lab vindt de gehele IVF- of ICSI-behandeling onder 1 dak plaats. In het IVF-lab wordt de bevruchting tot stand gebracht. Er zijn in Nederland 16 vergunninghoudende klinieken.
In een transport oftewel transfer ziekenhuis wordt de ivf-behandeling begeleid tot en met de punctie, het verdere verloop van de behandeling vindt in een vergunninghoudend ziekenhuis plaats. Je krijgt dan dus met 2 ziekenhuizen te maken.


1

deel deze tip

Tip 34 - verminderde vruchtbaarheid

het is heel verdrietig als je te horen krijgt dat je verminderd vruchtbaar bent. Ik weet het uit eigen ervaring.
Gelukkig konden mijn man en ik er goed over praten. Wij maakten ook de afspraak dat we ziekenhuis in, ziekenhuis uit zouden gaan om te onderzoeken wat we ondanks dit obstakel toch konden doen om zwanger te worden. En wij nooit zouden klagen over welk onderzoek ook.

Natuurlijk mochten we wel laten blijken en elkaar troosten als we het er moeilijk mee hadden maar we klaagden niet.

Ik praatte er met een select groepje over en zij troostten mij als het weer niet was gelukt die maand.

De grootste tip kwam van de gynaecoloog: om de dag vrijen! Elke dag vrijen maakt dat het zaad niet sterk genoeg kan worden.

Nog een heel intieme tip: een vrouwelijk orgasme gelijktijdig of vlak na het orgasme van de man duwt de zaadcellen weer naar 'buiten'.

Ik heb het geluk dat ik alsnog 3 kinderen gekregen heb, dus ik hoop dat jij ook gauw zwanger zult zijn!




deel deze tip

Tip 35 - Hoe ga je met verminderde vruchtbaarheid om?

Wanneer jij of je partner verminderd vruchtbaar zijn is dit vaak een klap om te verwerken. Je hebt allerlei dromen, behoeftes en ideeën over hoe jullie kinderen gaan krijgen in de toekomst en ineens loopt dit anders.

Je kunt een speciaal traject ingaan of hier an doorheen zijn gegaan. Beide zijn vaak best pittig om te verwerken. Je kunt te maken krijgen met gevoelens of gedachtes van:

- Waarom ik?
- Het ligt allemaal aan mij
- Machteloosheid, hulpeloosheid, waardeloosheid
- Twijfels over je partner wanneer hij/zij verminderd vruchtbaar is
- Twijfels over hoe de toekomst verder in te richten

Het is belangrijk dat je met elkaar blijft praten. Dit kun je onder begeleiding van een professional doen omdat deze je kan helpen om de dingen op een rijtje te zetten. Je kunt gevoelens en gedachtes uitspreken en van elkaar leren herkennen en erkennen, Onthoudt dat je dit allebei niet hebt gewild en dat je veel dingen onbewust denkt en voelt. Iemand die hier verstand van heeft kan je erbij begeleiden en bewust van maken zodat je er heldere keuzes in kunt maken samen. Verminderde vruchtbaarheid zegt niets over de liefde die jullie samen hebben, zoek dit dus los van de kinderwens samen uit.

Mocht je hierbij hulp zoeken doe dit dan gerust met een professional van therapiepsycholoog, die zijn opgeleid om je erbij te helpen zowel als je in een vruchtbaarheidstraject zit of dit al achter de rug hebt.



deel deze tip

Tip 36 - Een Integratief Perspectief voor mannen

**Een Integratief Perspectief op Verminderde Vruchtbaarheid en Mentaal Welzijn**

Als integratief therapeut benader ik verminderde vruchtbaarheid vanuit een holistisch perspectief, waarbij ik rekening houd met zowel de fysieke als de mentale aspecten van deze uitdaging. Recent onderzoek heeft aangetoond dat verminderde vruchtbaarheid niet alleen een fysieke impact heeft, maar ook aanzienlijke gevolgen kan hebben voor het mentale welzijn van stellen. Het is van cruciaal belang om deze mentale aspecten te begrijpen en aan te pakken om stellen te helpen veerkrachtiger te worden en hun relaties te versterken tijdens deze moeilijke periode.

Voor mannen die te maken hebben met verminderde vruchtbaarheid binnen hun relatie, zijn hier drie praktische tips om hiermee om te gaan:

1. **Erken en Uitdrukken van Emoties**: Het is belangrijk voor mannen om zich bewust te zijn van hun emoties en deze op een gezonde manier te uiten. Verminderde vruchtbaarheid kan gevoelens van verdriet, frustratie, schuldgevoelens en zelfs schaamte veroorzaken. Het is essentieel dat mannen deze emoties erkennen en ze niet onderdrukken. Het vinden van een betrouwbare en ondersteunende uitlaatklep om gevoelens te uiten, zoals praten met de partner, een vriend of een therapeut, kan enorm bevrijdend zijn en de emotionele last verlichten.

2. **Betrekken en Ondersteunen van de Partner**: Vruchtbaarheidsproblemen treffen niet alleen vrouwen, maar ook mannen. Het is belangrijk voor mannen om actief betrokken te zijn bij het proces en hun partner te ondersteunen. Dit omvat het bijwonen van afspraken met vruchtbaarheidsspecialisten, het samen onderzoeken van behandelingsmogelijkheden en het bieden van emotionele steun aan de partner. Door samen door deze uitdaging te navigeren, kunnen stellen hun band versterken en een gevoel van samenhorigheid creëren.

3. **Zoeken naar Professionele Hulp en Zelfzorg**: Het is oké voor mannen om hulp te zoeken wanneer ze worstelen met de emotionele gevolgen van verminderde vruchtbaarheid. Dit kan variëren van individuele therapie tot deelname aan ondersteuningsgroepen voor mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Het is ook belangrijk dat mannen voor zichzelf zorgen tijdens deze stressvolle periode. Dit omvat het vinden van gezonde manieren om stress te verminderen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, meditatie of hobby's waar ze van genieten. Het nemen van de tijd om goed voor zichzelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal, kan mannen helpen veerkrachtiger te worden en beter in staat zijn om met de uitdagingen van verminderde vruchtbaarheid om te gaan.

In essentie is het van vitaal belang voor mannen om hun emoties te erkennen, hun partner te ondersteunen en professionele hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Door deze praktische tips toe te passen, kunnen mannen helpen om hun mentale welzijn te verbeteren en hun relaties te versterken tijdens de uitdagende reis van verminderde vruchtbaarheid.



deel deze tip

Tip 37 - verminderde vruchtbaarheid

Als je verminderd vruchtbaar bent of als je partner dat is kan je zelf veel doen, weet ik uit ervaring, om de vruchtbaarheid te verhogen.

Allereerst eet alleen maar verse maaltijden. Dus niks uit een pakje, poeder, bouillonblokje oid.
Veel groente, veel fruit, weinig vlees (maar wel zo,n 100 gram per dag), weinig koeienzuivel, veel vette vis, noten en pindakaas.

Ten tweede; als je elke dag vrijt dan krijgen de spermatozoïden niet de tijd om sterk te worden. Mijn gynaecoloog adviseerde hoogstens om de dag te vrijen.

ten derde: mochten jullie naar een specialist gaan, onderga dan alles lachend. Maar lol met elkaar bij de opdrachten. Zie het niet als een groot probleem als je een keer sperma mag inleveren of op een bepaalde tijd mag vrijen.

Succes!



deel deze tip

Tip 38 - Verminderd vruchtbaar als man - wat nu?

**Blog: Omgaan met Verminderde Vruchtbaarheid bij Mannen**

Beste mannen,

Als mannen worden we soms geconfronteerd met uitdagingen die ons op onze kwetsbaarste momenten raken. Een van die uitdagingen is verminderde vruchtbaarheid. Het kan een moeilijk onderwerp zijn om over te praten, maar het is belangrijk om te begrijpen dat je niet alleen bent. Laten we dit onderwerp eens onder de loep nemen, met concrete cijfers, medische en psychologische opties voor onderzoek, en enkele praktische tips om je veerkracht te vergroten.

**Concrete Cijfers:**

Laten we eerst eens kijken naar de harde cijfers. Ongeveer 15% van de paren worstelt met vruchtbaarheidsproblemen, en in ongeveer de helft van die gevallen wordt een mannelijke factor geïdentificeerd als de oorzaak. Dit betekent dat miljoenen mannen over de hele wereld te maken hebben met verminderde vruchtbaarheid.

**Medische en Psychologische Opties:**

Als je merkt dat je moeite hebt om een kind te verwekken, zijn er medische en psychologische opties om te verkennen. Medisch onderzoek kan helpen om mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid vast te stellen, zoals hormonale onevenwichtigheden, genetische factoren of problemen met de zaadkwaliteit. Psychologische ondersteuning kan ook nuttig zijn, omdat vruchtbaarheidsproblemen een emotionele tol kunnen eisen. Praat met een therapeut om je gevoelens te verwerken en om te gaan met de stress die gepaard gaat met deze uitdagingen.

**Praktische Tips:**

1. **Vechtsport:** Het beoefenen van een vechtsport kan niet alleen helpen om fysiek sterker te worden, maar ook om mentaal veerkrachtiger te worden. Het kan een uitlaatklep bieden voor stress en frustratie, en je zelfvertrouwen vergroten.

2. **Mindfulness:** Het beoefenen van mindfulness kan helpen om stress te verminderen en je te helpen in het moment te leven. Door je te richten op je ademhaling en je gedachten te observeren zonder oordeel, kun je meer rust en kalmte vinden, zelfs in moeilijke tijden.

3. **Mannen Cirkels:** Sluit je aan bij een mannenkring of een ondersteuningsgroep voor mannen die soortgelijke uitdagingen doormaken. Het delen van ervaringen en het ontvangen van steun van andere mannen kan enorm waardevol zijn en je helpen om je minder alleen te voelen.

4. **Gezonde Levensstijl:** Zorg goed voor jezelf door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende rust te nemen. Dit kan niet alleen je algehele gezondheid verbeteren, maar ook je vruchtbaarheid bevorderen.

5. **Communicatie met je Partner:** Blijf open communiceren met je partner over je gevoelens en zorgen met betrekking tot vruchtbaarheid. Samen kunnen jullie een team vormen en elkaar steunen tijdens deze uitdagende periode.

Beste mannen, het is belangrijk om te onthouden dat vruchtbaarheidsproblemen niet het einde van de weg betekenen. Met de juiste ondersteuning, zorg en veerkracht kun je deze uitdagingen samen met je partner overwinnen. Blijf sterk en wees niet bang om hulp te zoeken als je het nodig hebt. Je staat er niet alleen voor.



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe


Heb je zelf een goede tip?


+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>