Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Beetje bij beetje komt het goed


Hallo allemaal,

Iets meer dan een half jaar geleden deelde ik hier mijn ervaring met mijn burn-out. Ik zat er toen middenin, worstelend met een angststoornis en depressie. Zelfs de simpelste taken waren een opgave, en ik kon nauwelijks van de bank komen, laat staan mijn ontbijt maken. Het was alleen maar duisternis en het waren de heftigste maanden uit mijn hele leven.

Maar na 2 maanden van complete rust begon ik af en toe weer goede dagen te ervaren. Momenten van geluk en lichtheid braken door de duisternis heen, waardoor ik langzaam maar zeker weer kon werken, vrienden kon zien en zelfs kon sporten. Het voelde alsof ik langzaam terugkeerde naar een vorm van normaliteit. Het gevoel van mn eerste ‘normale dag’ staat me dan ook nog goed bij.

Nu, zo'n zeven maanden later, gaat het gelukkig beter. Ik werk weer (4x7 uur, overigens niet zonder slag of stoot), kan weer deelnemen aan sociale activiteiten en sporten.

Mijn grootste ontdekking kwam vooral toen ik mezelf eindelijk accepteerde: ik ben goed in mijn werk, maar het past eigenlijk helemaal niet bij mij. Hoewel ik mijn taken naar behoren uitvoerde en iedereen tevreden met mijn werk was, verliet ik elke dag mijn kantoor met een gevoel van leegte. Mijn energie lekte weg tijdens het werk, iets wat ik jarenlang negeerde door mijn vrije tijd vol te plannen met allerlei leuke activiteiten. Het was een afleiding, een manier om te ontsnappen aan een ongemakkelijk gevoel dat ik niet wilde erkennen tijdens werk. Want ik ben toch goed in wat ik doe? Waarom zou ik het dan veranderen…

Daarnaast heb ik ook mijn privéleven anders ingericht: gezonder eten, minder alcoholgebruik (wat ik voor mijn burn-out veel deed), minder uitgaan en hobby’s en sporten ontdekken die mij energie geven en ontspanning bieden. Vooral boulderen en meditatie brengt mij heel veel ontspanning en plezier. En proberen stressoren zoveel mogelijk te vermijden.

Ondanks het positieve herstel blijf ik toch worstelen. Het herstel is niet lineair en sommige klachten blijven in vlagen aanwezig. Soms treed ik voor mn gevoel buiten mn lichaam, heb ik nergens meer kracht, kan ik in huilen uitbarsten en is mn hoofd een zeef als het gaat om het onthouden van informatie. De goede en slechte dagen wissel elkaar af, maar de goede dagen krijgen langzaam de overhand.

Het accepteren van deze ups en downs is mijn grootste uitdaging. Soms begrijp ik het gewoon niet; na een tijdje zonder klachten voel ik me plotseling weer slechter. Ondanks mijn inspanningen lijken de pieken en dalen te blijven bestaan. Ja, het hoort erbij, maar het voelt oh zo shit als je net even lekker gaat en vervolgens weer wordt teruggefloten.

Ik deel mijn ervaring opnieuw in de hoop anderen te helpen. Ervaringen van anderen zijn ook belangrijk in mijn eigen herstel, omdat het mij soms nieuwe inzichten geeft en het gevoel er alleen voor te staan doet afnemen.
Voor wie nog aan het begin staat: er komen betere dagen. Blijf naar je lichaam luisteren en geef niet op. Het is een waardevolle zoektocht naar jezelf en je komt er uiteindelijk sterker en beter uit dan ooit! Uiteindelijk komt alles goed al lijkt dat soms misschien helemaal niet zo.

Lenn
19-04-2024
laatste reactie: 20-04-2024

3
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Lenn, wat goed dat je je verhaal van hoop deelt! Wat fijn om te lezen dat het nu zoveel beter met je gaat.
Ik wil er ook een positief verhaal aan toevoegen. Ik ben in september 2023 uitgevallen. Het duurde bij mij ook heel wat maanden om tot rust te komen. Eerst stond ik nog helemaal "aan" en kwam ik maar niet tot rust. Voelde me zo onrustig dat ik 's nachts uit bed ging rondjes lopen in mijn woonkamer, terwijl ik eigenlijk toch ook zo moe was. Ik had oxazepam nodig om te kunnen slapen. Kon alleen maar huilen, geen prikkels meer aan... kortom, ellende alom en dacht vaak dat het nooit meer goed zou komen. Toen ik tot rust kwam, de adrenaline tot bedaren kwam, volgde de enorme uitputting. Ik kon bijna niets meer, werd van alles moe. Kleine huishoudelijk taken moest ik in heel veel fases doen. Verder slapen, proberen wandelen, en nog meer slapen. Ik gaf toe aan m'n slaapbehoefte. En die was enorm. Ik vermeed zovel mogelijk prikkels en deed alleen dingen waar ik niet teveel hij moest nadenken, zoals schilderen, wandelen in het bos... Langzaamaan kwam de energie terug. Eerst voelde ik me daar schuldig over, want vond dat ik moest starten met reïntegreren als ik me beter voelde. Maar het schommelde nog zoveel, reïntegratie was totaal nog niet aan de orde. De bedrijfsarts begreep dat ik wel wilde werken, maar het nog niet ging. Ik kreeg gelukkig tijd om verder op te krabbelen. Ik hoefde me niet meer schuldig te voelen over goede dagen, maar kon er van genieten. Eindelijk.wat meer de oude ik terug! Toen het een tijdje vaker wel goed ging dan.slecht, startte ik met reïntegratie. Een half uurtje per week maar, en dat was genoeg. Nu zit ik op 2x3 uur en dat bouwen we langzaam verder uit. Dat het snel zou moeten, heb ik losgelaten. Het gaat zo vlug als het gaat. Gras gaat ook niet harder groeien door er aan te trekken.
Groet, Tamar

Tamar
19-04-2024
Reageer:
Hi Tamar,

Mooi dat ook jij je ervaring deelt. Ik kan me goed voorstellen dat het voor jou ook geen makkelijke periode is, maar ben blij om te lezen dat je weer rustig aan het opkrabbelen bent. Uit nieuwsgierigheid: ben je achter de oorzaak gekomen waar de burn out vandaan komt? Of is die zoektocht nog bezig?

Succes verder met je herstel en ontzettend knap hoe je al bezig bent met het opbouwen van je uren en dicht bij jezelf blijft!

Lenn
19-04-2024
Reageer:
He Lenn,
Ja, bij mij kwam het door een periode van veel stress en hoge werkdruk. Ik werk als psycholoog, maar mijn werkzaamheden veranderden het afgelopen jaar en ik kon in de nieuwe functie niet aarden. Ik vond dat ik alles heel goed moest doen en voelde me erg verantwoordelijk. Nee zeggen en hulp vragen kon ik ook niet goed. Met als gevolg dat ik enorm over mijn grenzen ben gegaan. Dat was een harde leerles... maar het heeft me tot nu toe ook veel gebracht, nieuwe inzichten en meer waardering voor rust.

Tamar
20-04-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>