Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Hoe omgaan met iemand met autisme


• Bedenk dat mensen met een vorm van autisme de sociale regels vaak niet begrijpen. Wordt niet boos als een kind met autisme je niet vriendelijk begroet met een lach of een hand. Of vraag zelf om een kopje koffie als je dat niet krijgt wanneer u op visite komt.
• Bedenk dat iemand met een vorm van autisme niet onbeleefd wil zijn als hij of zij je niet aankijkt.
• Verwacht geen reacties op jouw emoties. Verwacht bijvoorbeeld bij verdriet geen arm om je heen. Of bij goed nieuws veel blijdschap.
• Verwacht geen reactie op jouw non-verbale communicatie zoals een boze gezichtsuitdrukking of gebaren. Als je wilt dat iemand reageert op wat je zegt, vraag er dan specifiek om (‘luister naar wat ik vertel’). Benoem altijd letterlijk wat je wilt of voelt.
• Bedenk dat veel mensen met een vorm van autisme zich niet expres ‘anders’ gedragen. Hij of zij kan er ook niets aan doen.
• Vermijd sarcasme. Een opmerking als ‘prachtig’ als iets juist lelijk is, is voor een iemand met een vorm van autisme onduidelijk.

Tips voor naasten
Bedenk goed: geen twee mensen met autisme zijn gelijk. Maar allemaal beleven ze de wereld anders dan jij. Misschien gedragen ze zich hierdoor op een manier die je niet gewend bent. Dat kan misverstanden opleveren en voor onzekerheid zorgen bij de persoon met autisme én bij jou.


1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties

Jouw reactie:





+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>