Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Denk dat ik elke erge ziekte in de wereld heb

Ik heb een burn-out en ik denk dat ik elke erge ziekte in de wereld heb.

Sinds kort moeder geworden. Hiervoor een mega stressvolle periode gehad tijdens de zwangerschap maar ook ervoor - samen met jeugd trauma’s. Depressief geweest tijdens de zwangerschap en toen ik dacht dat het beter ging in één klap keihard gaan werken aan mijn eigen bedrijf want ja, de baby kwam eraan en ik moest een reserve hebben en ik moest de meest succesvolle zijn voordat ik er even uit lag.

Toen ik 30 weken zwanger was voor het eerst weer een paniek aanval gekregen toen ik de metro uitliep. Met voor het eerst een onstabiel/duizelig gevoel. Direct angstig ervoor geworden en eigenlijk is het cirkeltje weer begonnen waar ik 5 jaar terug ook in gezeten heb. Bang om dood te gaan (wat nu nog erger is omdat ik m’n kindje kreeg), angstig voor de klachten die ik ervaar en bang voor aanvallen en alles wat je kan bedenken.

Klachten:
- duizelig (niet draaiend maar meer soms een onstabiel gevoel) het is ook vaker alleen maar aanwezig als ik juist stilsta of zit. Als ik met m’n dochter loop, in bed lig of onder de douche sta heb ik er nooit last van.
- soms doof/tintelend gevoel in een kant van m’n lichaam en dan alleen m’n hand (die ook brand) en m’n onderbeen/voet.
- extreme nek spier klachten. Het zit compleet vast.
- wanneer mensen dingen van mij vragen is het al snel teveel en kan ik zomaar in huilen uitbarsten omdat ik het gewoon niet kan hebben nu.
- hoofdpijn vanuit mijn nek. ook wel spanningshoofdpijn.

Verder gewoon vooral mentale klachten, die worden alleen helaas erger door de fysieke klachten. Ik dacht dat ik een hersentumor had, nu denk ik weer MS. Precies de ziektes waar ik aan dacht toen dit 5 jaar geleden ook begon. Hypochondrie samen met paniekaanvallen en een burn out.

Vooral voor dat duizelige gevoel ben ik zo angstig. Samen met m’n kindje en m’n partner gaan we express veel de deur uit om juist te doen. Dit werkt zeker. Maar er moet dan maar een dingetje gebeuren van even een onstabiel gevoel of ik denk weer aan m’n arm/been en ik voel het gelijk weer overal. Alsof mijn hoofd het mijn lichaam aanpraat. Want soms als ik er niet aan denk is het er ook niet en dan denk ik “huh? Voelde ik mij nou zoals mezelf?” En dan is het er weer.

Is er herkenning in mijn verhaal? In de klachten? In de vicieuze cirkel waar ik in zit? Wat kan ik doen? Ik wil eruit komen. Voor mezelf, maar ook zeker voor m’n kindje en m’n partner. Gewoon weer vrij leven, zonder enge gedachtes.

* ik heb een verwijzing naar de neuroloog om dingen uit te sluiten. Maar ik weet zelf bijna zeker dat er niks is alleen zijn mn doen gedachtes vaak sterker dan mn rationele gedachtes.

Eliza
03-12-2023
laatste reactie: 08-12-2023

1
5
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hoi Eliza,

Je verhaal is heel herkenbaar. Het feit dat mijn moeder ongeneeslijk ziek is was de druppel die de emmer deed overlopen. Totaal overspannen met regelmatig paniekaanvallen omdat ik denk ernstig ziek te zijn, ben ik afgelopen zomer gedeeltelijk in de ziektewet beland.
Tintelingen in mijn gezicht en benen waardoor ik denk ms te hebben. Hoofdpijn waardoor ik denk dat ik een hersentumor heb. Darmklachten is ook een erge ziekte en bij rugpijn ben ik bang dat het uitzaaiingen zijn. 's nachts heb ik hartkloppingen en gedurende de dag een onrustig gevoel in mijn lichaam. Ik heb gemerkt dat wanneer ik denk dat ik ziek ben mijn klachten verergeren waardoor ik bevestig krijg dat ik idd ziek ben, hierdoor wordt ik nog angstiger en krijg ik nog meer klachten. Echt een vicieuze cirkel waar je dan in beland. Twee maanden geleden ben ik doorverwezen door de huisarts naar een psycholoog en ik doe dagelijks ademhalingsoefeningen en meditaties. Door de ademhalingsoefeningen wordt je zenuwstelsel tot rust gebracht en het heeft mij heel erg geholpen om de tintelingen en onrustig gevoel in het lichaam te verminderen en uit je hoofd te gaan. Je lichaam bevind zich namelijk constant in de vecht-vlucht modus. Het is echt de moeite waard om je eens te verdiepen in hoe het zenuwstelsel werkt. Ik hoop dat je snel weer onbezorgd kunt genieten van je kindje en partner

Lisanne
05-12-2023
Reageer:
Ook voor mij heel herkenbaar. Ook dat duizelige soms komt het uit het niets heb heb je het idee flauw te vallen, maar dat gebeurd niet. De wereld voelt ook alsof je bijna flauwvalt, lichte benen enz.
Ik ben ook constant bang voor ms en dan weer een hersentumor. Maar ik probeer dit van mij af te zetten wat wel erg moeilijk ik. Ik maak elke avond een lijstje met waar ik bang voor ben met de ontkrachtende gedachtes erbij dan zie je eigenlijk al snel dat het onzin in. Als je een hersentumor heb worden je klachten bijvoorbeeld steeds erger en wordt het niet minder als je afleiding heb enz. Dat help bij mij best wel (tip van de psycholoog) Inderdaad als je veel aan lichamelijke klachten denk wordt je banger en maak je steeds meer rampsenario's in je hoofd. Het is echt een vicieuze cirkel met tal val lichamelijke klachten die je moet proberen te doorbreken. Ook mij is dit nog niet gelukt hoor maar we kunnen dit!

Lieke
06-12-2023
Reageer:
Zoek professionele hulp (psycholoog). Een burnout geeft allerlei nare lichamelijke klachten, dat hoort erbij (heeft te maken met overbelast zenuwstelsel). Ga niet navelstaren en daar op focussen maar richt je blik naar buiten! Ga veel wandelen, evt yoga doen, door bewegen kom je uit je hoofd.

Anoniem
07-12-2023
Reageer:
Lieve mensen, wat ontzettend fijn om te lezen dat er herkenning in zit en dat ik niet de enige ben. Hoe stom dat ook klinkt want het is allemaal verre van fijn..

Ondanks dat ik mij soms wat beter voel, komen er dan weer nieuwe klachten bij. Nu weer last van m’n linkerhand (vingers) en onderarm (lijkt overbelasting van met telefoon in m’n hand zitten + baby die over de 6 kilo is ondertussen). Maar grappig genoeg verdwijnen dan de klachten aan de rechterkant van m’n lichaam. Dan is nu de focus op links met de pijnscheuten en dan begint m’n linkervoet ook weer branderig te voelen, zelfde als m’n handen. Als je op internet zoekt zijn brandende handen en voeten symptomen van angst.

Vanmorgen uit bed kreeg ik een tril aanval met hartkloppingen. Geen idee of het kwam door de angst voor de pijn die ik weer had in m’n arm of dat het was dat ik sinds half 6 s’avonds niet meer had gegeten en gedronken en dat m’n suiker laag was. Toch weer angstig en de aanval hield lang aan.

Hoe dan ook probeer ik gewoon te denken dat als m’n rechterkant (arm en been) eerst raar voelde dat dat echt niet ineens over zou gaan en dan dat de linkerkant het weer overneemt. Volgens mij maak ik mijzelf gewoon ziek met denken. HOE KOM IK ERUIT?!

Psycholoog is begonnen sinds afgelopen dinsdag en een heel traject voor de boeg. Ben erg benieuwd wat dat gaat brengen. Ik wil gewoon niet meer zo bang zijn alleen op straat en weer echt genieten van dingen zonder er geen nut in te zien. Werken moet ook ooit weer maar als ik het er over heb krijg ik het al benauwd. Komt echt omdat het mijn eigen bedrijf is en er toch druk achter zit.

Soms weet ik het ook niet meer maar ik probeer zo sterk te zijn. Wat doen jullie allemaal nog meer om je angst tegen te gaan en nervous system te kalmeren?

Eliza
07-12-2023
Reageer:
Hey de duizeligheid of het onstabiele gevoel kan ook uit je ogen komen. Heb je ook last van wazig zien of vermoeide ogen. Dan zou ook hier nog een oorzaak in te vinden kunnen zijn.

Liefs

Grietje
08-12-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>