Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Instanties helpen niet omdat hij geen gezaghebbende ouder is

Beste lezer,

Ik heb hulp nodig voor de kinderen bij de omgangsregeling met hun vader. Het gaat nu 2,5 jaar lang al niet goed met hun vader. Het gaat om twee jongens, K(9) en I(4)

We hebben een half jaar lang hulp gekregen van de opvoedpoli om de omgangsregeling met hun vader te verbeteren. Dit is afgelopen april afgerond. Aan het einde van dit traject was de uitkomst dat er opvoedondersteuning bij hem thuis gewenst is. Omdat hij hier niet aan wil meewerken en geen gezag heeft, kon dit niet gestart worden.

De kinderen gaan het afgelopen half jaar op vrijdagmiddag naar hun vader, en ik haal de kinderen op zaterdag na het eten weer op. Het afgelopen half jaar is de langste periode van stabiliteit in de omgangsregeling. In de tijd hiervoor is de omgangsregeling vaak veranderd omdat er geen goede afspraken te maken waren en omdat mijn ex zelf aangaf de verzorging van de kinderen niet aan te kunnen. Ook is de omgang meerdere malen gestopt vanwege drank, drugs en agressief gedrag naar mij toe.
Maar nu ging het dus een tijdje redelijk, al gaat het niet echt goed...
De kinderen vertellen vaak dat papa overdag slaapt. Ze vertellen ook vaak dat er weinig of geen eten in huis is. Ze slapen niet in hun eigen bed omdat hun kamer te donker is. Ze komen vaak ongewassen thuis. De kinderen vertellen dat papa's bed erg stinkt.
Vaak hebben de kinderen nog honger als ze thuiskomen.

I zegt regelmatig dat ik heel vaak boos ben en dat papa nooit boos is. Dat papa alleen maar verdrietig is omdat ik niet meer samen wil zijn met z'n allen. Dat papa wel heel graag bij mama wil zijn en dat hij heel zielig is omdat hij nu altijd helemaal alleen is. Hij begint steeds vaker woede aanvallen te krijgen omdat hij iets (niet) wil en van papa mag dat dan wel. Hij is echt woest op mij op die momenten.
Ook heeft hij zindelijkheidsproblemen. Hij plast ongeveer 5x per dag in z'n broek en poept ongeveer 1x per week in z'n broek. Hiervoor krijgt hij medicijnen en zijn we onder controle bij de kinderarts. De situatie verbeterd echter nog niet echt.

K begint zich steeds meer tegen zijn vader te keren tegenover mij. Papa let nooit op ons, papa is dom want hij verkoopt al mijn spullen en heeft mijn spaargeld opgemaakt. (dit klopt ook)
Ik vind het niet leuk dat papa alleen maar op de bank slaapt en dat wij nooit iets doen. We mogen zelfs niet in de tuin spelen en moeten de hele dag alleen maar films kijken. Hij vertelde dat papa heel vaak boos en chagrijnig is. Dat hij veel vloekt en scheld en dat hij dat heel erg vervelend vind.
Ondertussen is hij wel loyaal naar z'n vader en kijkt hij uit naar de momenten dat de kinderen weer daarheen gaan. Hij komt hierdoor steeds meer in conflict met zichzelf lijkt het.

Als ik daar ben om de kinderen op te halen, doet mijn ex over het algemeen overdreven aardig en lief. Hij is handdtastelijk tot ik er wat van zeg. Hij maakt toespelingen op dat het beter is dat we weer samen zijn, zodat de kinderen horen dat hij leuk en lief is en ik niet.

Mijn ex heeft in het verleden een drugs en alcoholprobleem gehad. Ik heb zelf niet het idee dat dit nu beter gaat maar ik kan dit niet bewijzen. Het lijkt alsof hij niet drinkt als de kinderen daar zijn. maar als ze vertellen dat papa overdag slaapt en 's nachts wakker is, denk ik toch dat er drugs en alcohol in het spel zijn.
Hij heeft geen rijbewijs meer omdat deze is ingenomen vanwege rijden met drank op. Hij heeft hiervoor ook twee weken in de gevangenis gezeten (denk ik, hij verteld nooit de volledige waarheid). Dat was afgelopen februari.


Vanaf september worden de berichten van de kinderen als ze daar geweest zijn weer steeds minder goed. Maar niets wat de acute veiligheid van de kinderen in het geding brengt, zoals instanties het zeggen...


21 oktober.

Zoals wel vaker krijg ik op een verjaardag vanalles te horen over mijn ex.
Hij heeft nieuwe vriendin die veel drugs gebruikt.
Hij is heel vaak dronken in de stad.
Die ene, die zoveel gebruikt, die zit daar ook regelmatig nu.
Het ene oor in, het andere oor uit.... als hij er maar voor de kinderen is....

Ik heb hem vrijdagochtend gebeld over de spullen en medicijnen van I. Hij werd duidelijk wakker van dat ik hem belde. Werkt hij dan niet meer??

Hij doet de afgelopen 2 weken heel erg kortaf tegen me. Geeft niet, lekker rustig. Waarschijnlijk omdat ik het LBIO heb ingeschakeld voor de achterstallige allimentatie.
Toen ik vrijdagavond langskwam om I's medicijnen te brengen, duwde hij me nog net niet de deur uit.

De kinderen gaan dus met een niet zo heel fijn gevoel voor mij naar hun vader op vrijdag. Gelukkig is het maar voor één nachtje. Het valt vast wel mee, houd ik mezelf voor....

Zaterdag haal ik de kinderen op. Hij doet nog steeds heel kortaf en hij ziet er slecht uit. Alsof hij amper geslapen heeft.

Als we naar huis rijden begint K meteen erover dat het niet zo leuk was.
Ze mochten niet naar buiten. Hij kreeg papa een paar keer bijna niet wakker. Ook niet toen jani gepoept had en hulp nodig had met billen vegen.
Ik vraag of ze wel optijd naar bed gingen.
K: Papa niet, hij had op de bank geslapen en er was ook iemand blijven logeren. Iemand die we niet kenden. Ik ging smorgens naar beneden en toen ik het zag ben ik meteen weer naar boven gegaan. Ik zei tegen i dat hij niet naar beneden moest gaan.
Ik: En waar hadden jullie geslapen?
K: In papa's bed, die stinkt wel. Maar bij ons eigen bed hebben we geen lampje dus daar durft i niet te slapen en hij durft ook niet alleen te slapen. Dus dan slaap ik maar bij hem.
Ik: waren jullie wel naar voetbal gegaan?
K: ja dat wel, maar ik had niets gegeten voor voetbal. Alleen een snoepje.
En na voetbal?
Alleen een tosti en later meloen. We hebben geen avondeten gegeten.

i vertelt dat hij z'n drankje maar 1 keer had gekregen bij papa. Hij moet die medicijnen 3x daags...


Over deze dingen heb ik veilig thuis gebeld en om advies gevraagd. Ze kunnen helaas niets voor me doen omdat vader geen gezag heeft. De keuze om de kinderen naar hun vader te laten gaan is aan mij. Het mijn plicht en mij verantwoordelijkheid om de kinderen veilig te houden.

Wat moet ik nu doen? Als ik de omgang stop, verwijten de kinderen mij dit. En erger nog, K weet dan dat het komt door wat hij verteld en dan wordt het voor hem lastiger gemaakt om eerlijk te zijn naar mij toe.
Overleg met mijn ex gaat heel moeizaam omdat hij zoveel liegt en verdraait.
In mijn omgeving is ondertussen iedereen boos op hem behalve zijn moeder.
Zijn familie wil er niet tussenin staan en dus zeker niet bemiddelen.
Instanties helpen niet omdat hij geen gezaghebbende ouder is.

Exner
29-10-2023
laatste reactie: 09-12-2023

2
4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Waarom ben jij met hem getrouwd en waar is slechte en goede tijden. Jij moppert veel, maar keus is gemaakt

Christof
06-12-2023
Reageer:
Simpel, is makkelijk voor zelfdoding voor jouw man. Voor de rest dedicatie is bekangrijk, Je bent getrouwd (voor leven), echter als de man is dood (met financiele plussen?)

Wij hebben veel geld en als ik dood ben echt goed voor mijn vrouw. Conclusie is eenvoudig, echer man is wellicht niet allignment.

Christof
06-12-2023
Reageer:
En hier ook Christof, keuze maak je maar daarmee betekent het niet dat je daaraan zit voor de rest van je leven. Je bekijkt het te zwart /wit. Wij zijn geen gewoonte dieren, we ontwikkelen ons, verwachten meer van elkaar en soms voldoet die ene partner niet meer aan onze eigen ontwikkeling en verwachting. Je moet niet aan een dooie paard willen trekken. Het houdt soms op en dat is niet erg. Iedereen maakt dan een kans op een betere toekomst!

Luna
06-12-2023
Reageer:
Misschien er bij blijven als er contact is tussen de kinderen en hun vader? En dan dus alleen overdag?
Ik denk niet dat ik mijn kinderen in zo'n situatie zou durven achterlaten.

Anoniem
09-12-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>