Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Het gaat soms periodes goed en dan weer slecht

Hallo, sinds kleins af aan heb ik problemen gehad met mijn darmen. Het kwam in aanvallen, slechte periodes en goede periodes. Ik voelde mij dan overdag prima, soms een beetje misselijk. Maar zodra ik s nachts ging liggen werd ik erg misselijk en kon niet slapen. Mijn darmen borrelden heel erg. Dokter zei veel gasvorming, en had het over PDS. Veel medicatie geprobeerd (maagzuurremmers, zakjes etc) weinig hielp, ging vaak vanzelf na een nare periode over. Alleen ranitidine hielp maar is uit de handel gehaald.

Dit ging jaren zo tot ongeveer augustus/september 2022. De klachten gingen snachts weg maar begonnen nu juist overdag. Ik heb geen pijn. Maar veel gasvorming. Vooral last van constant opboeren, en dit komt niet verder als mijn slokdarm. Het komt uit het niets. Ik maak heel veel speeksel aan en dit wegslikken zorgt weer meteen voor een boer. Ik heb dan last van misselijkheid en het voelt alsof er iets drukt op mijn slokdarm. Men hele lichaam darm maag etc voelt opgeblazen en onrustig . Wanneer het buitens huis is zorgt dit voor stress en dit maakt het alleen maar erger, thuis gebeurd het ook maar dan ben ik wel relaxter wat helpt. Soms zet mijn buik ook uit maar niet altijd. Het gaat dan vanzelf weer weg, kan een hele dag duren, maar gebeurt bijna dagelijks in slechte periodes. Zodra ik ga slapen gaat het sowieso weg. Ik heb bloed en ontlasting test gedaan maar er kwam niks uit, geen glutenintolerantie etc. en alle soorten medicatie waarmee ik naar huis gestuurd wordt door de huisarts hielpen ook niet, pantoprazol bijvoorbeeld. De dokter dacht nu telkens dat het eerder de maag is ipv darmen.

Vet eten en alcohol helpt natuurlijk niet mee maar ik heb eigenlijk niet een specifiek trigger in voeding gevonden, ik drink veel water en eet gezond. Het gaat soms periodes goed en dan weer slecht. Ik leef er eigenlijk nu gewoon mee maar ik heb er veel last van. De klachten overdag begonnen niet heel lang nadat ik met de pil begon dus ik weet niet of het invloed kan hebben. Ik weet echt niet meer wat ik er mee moet, ik overweeg om probiotica te proberen maar geen idee of het zal helpen.

Heeft iemand ook ervaring met deze klachten of tips?

Anoniem
17-10-2023
laatste reactie: 04-11-2023

2
3
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hoi, dit herken ik wel deels. Ik heb dit jaren gehad… bij mij bleek het oa erger te zijn tijdens hooikoortsseizoen (voor mij in januari/februari). Veel speeksel, opgezwollen wangen van binnen, slikken, niet goed kunnen boeren als je ligt. Vooral erg als ik op de linkerzij lag, beter als ik weer ging zitten en lucht kon opboeren. De binnenkant van mijn slokdarm en darmen voelen dan ook ‘opgezet’. Toen ik erachter kwam dat het gerelateerd was aan hooikoorts (ik bleek dus allergisch voor de voorjaarsbomen) heb ik de kruisallergieen opgezocht en erop gelet dat ik die in die periode vermijd. Ik nam pollinosan van A. Vogel en dat hielp heel goed!

Ook gewone hooikoortspilletjes van de supermarkt of drogist werkten voor mij goed hiervoor.

Jammer genoeg ben ik nu vandaag op dit forum terechtgekomen omdat ik inmiddels veel andere maag/darmklachten heb, en ik ook histamine intolerantie vermoed. Vanille bijvoorbeeld geeft ook een heftige reactie bij mij.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ik ben er na jaren klachten wel achter dat hormonen en allergieën en maag-darmproblemen een heel rottige combinatie zijn die ook op elkaar inwerken.

Ikook
03-11-2023
Reageer:
Aanvulling op mijn antwoord:

1) ik heb nooit de standaard hooikoortsklachten gehad ( zoals tranende ogen, niezen, snotteren etc). Wel af en toe een gemene steek in mijn keel. Daarom heb ik het boeren, opgezwollen slokdarm, speeksel) ook jarenlang niet herkend als een mogelijke allergische reactie.
Pollen voel ik wel als brandende en jeukende plekken op mijn huid (handen en gezicht, in februari heb je meestal nog een jas aan). Misschien dat ik alleen via huid/contact reageer en niet via de luchtwegen?

2) het kwam bij mij OOK voor in tijden van veel stress en stof…bijvoorbeeld verhuizing … de eerste keer dat ik dit had was tijdens een verhuizing. Ook schoonmaken in heel stoffige ruimtes kon dit oproepen. Ik heb huisstofmijtallergie, dus ook dit geeft aan dat het ws een kwestie van allergische reactie is. (Bij mij althans) En zo komt het dan ook dat je hele periodes nergens last van hebt, en dan ineens weer wel.

ikOok
03-11-2023
Reageer:
Hoi, ja ik heb dat al 20 jaar. Boerenvla een malle. Het is ontstaan na anti biotica en verergerd door langdurig pantoprazol gebruik. Ik ben er net pas achter dat het SIBO heet. Ik behandel het met anti bacteriële kruiden, weinig gist eten/ drinken en pre pro biotica. Het gaat al wat beter. Nu de PDS nog.

Chantal
04-11-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>