Therapiepsycholoog
Netwerk van therapeuten
en psychologen
Therapiepsycholoog

Gasophoping in de darmen

'S Nachts ervaar ik gasophoping in de darmen, wat lijkt vast te zitten. Soms, na lang wachten of na inspanning, kan ik winden laten die de druk verlichten. Hierdoor word ik vaak wakker gehouden. Opvallend is dat ik weinig tot geen klachten heb wanneer ik actief ben. Mijn dagelijks leven omvat een kantoorbaan waarbij ik veel zit, fietsen van en naar het werk (in totaal 60 minuten), en wandelen tijdens de pauzes. Desondanks heb ik nog steeds last 's nachts. Interessant is dat ik tijdens actieve vakanties geen klachten ervaar, maar wel tijdens vakanties aan het strand of ontspanningsvakanties. Dit fenomeen heb ik herhaaldelijk ervaren, zelfs tijdens vakanties waarin de eerste week actief was (zonder klachten) en de tweede week rustiger (met klachten). Het lijkt er niet op dat mijn dieet of drankinname van invloed is.

Zijn er anderen die deze klachten herkennen? Heeft iemand enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn en welk advies zou je kunnen geven?

Zelf heb ik overwogen dat verklevingen mogelijk een rol spelen.

Dit is een samenvatting van wat ik tot nu toe heb geprobeerd:

- In 2013: Positieve lactose-intolerantietest.
- In 2019: Positieve fructose-intolerantietest.
- In 2019: Ervaren van ernstige obstipatie tijdens een vakantie in Sri Lanka.
- In 2020: Een gesprek met een MDL-arts om ziekten uit te sluiten, waarbij uiteindelijk Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) werd vastgesteld.
- In 2021: Bloedonderzoek uitgevoerd door de huisarts, waaruit bleek dat ik een tekort had aan vitamine D en foliumzuur.
- In 2021: Osteopathie geprobeerd.
- In 2021: Acupunctuur ondergaan.
- In 2021: Mebeverine voorgeschreven door de huisarts, maar dit had weinig tot geen effect.
- In 2022: Probiotica-capsules en kurkuma-capsules ingenomen na een ontlastingsonderzoek bij een Orthomoleculair therapeut. Uit dit onderzoek bleek dat ik een slechte bacterie/schimmel had en een tekort aan goede bacteriën. Tijdens deze kuur had ik een periode waarin ik bijna geen klachten meer had, maar later in de kuur kreeg ik ontstekingen van haarzakjes. Eerst heb ik geprobeerd deze te behandelen met zalf, maar uiteindelijk kreeg ik een antibioticakuur voorgeschreven door mijn huisarts. Na de antibioticakuur heb ik opnieuw probiotica ingenomen, maar de klachten keerden na verloop van tijd weer terug.
- In 2022: Tijdens de probioticakuur had ik gedurende deze periode geen/weinig klachten.
- In 2022: Tijdens een vakantie in Indonesië, op Java, had ik geen klachten. Maar in Bali kreeg ik wel weer lichte klachten. Hierdoor dachten we aan voedselallergie of intolerantie. Op Java was ik actief (veel wandelen) en op Bali was ik minder actief (meer op het strand).
- In 2023: Doorverwezen door mijn MDL-arts naar een diëtist voor het FODMAP-dieet. Gedurende korte periodes waren de klachten iets minder. Ik heb dit dieet strikt gevolgd, maar het heeft weinig geholpen.
- In 2023: Bioresonantie geprobeerd, waarbij als eerste een bacterie in de dunne darm werd gedetecteerd.
- In 2023: Tijdens een vakantie in Rome, had ik geen klachten. Mijn buik voelde helemaal rustig.
- In 2023-3: Behandeling gestart bij een Orthomoleculair therapeut. Hierbij is vastgesteld dat er geen sprake is van SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm), maar wel van een beginnende lekkende darm. Er is geadviseerd om langzamer te eten, omdat er minimale vetten in de ontlasting werden waargenomen, en de pH-waarde in de dikke darm was veel te hoog (8,3 in plaats van 5,6). Ik heb ook supplementen voorgeschreven gekregen en een voedingst

Johan
10-09-2023
laatste reactie: 12-09-2023

2
1
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hi Johan,

Ervan exact hetzelfde: als ik fysiek actief bezig ben heb ik veel minder tot geen klachten. Op het moment dat ik stil kom te zitten nemen komen de klachten. Daarnaast ervaar ik bij een drukke stressvolle dag ook meer klachten op het moment van ontspannen. Als ik dit er uit beweeg door bv te gaan hardlopen of fietsen lijkt het of de stofjes op natuurlijke wijze worden afgebroken en niet op m’n darmen slaan.
Sterkte!

Peter
12-09-2023

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw stad er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>